Život

Petak, 31.10.2008.

15:00

Kćerke su lepe na tatu

Zgodni očevi ne prenose svoj privlačan izgled sinovima već kćerkama, rezultat je istraživanja koje je sprovelo dvoje britanskih psihologa.

Izvor: B92

Default images

Oni su ustanovili da oba roditelja utiču na lep izgled svojih kćerki, ali da muška deca u toj raspodeli ostaju "kratkih rukava".

Privlačni muškarci muževnih crta lica će na svoje muške potomke preneti muževne crte, ali ne i lepotu.

Profesor Dejvid Peret i profesorka Elizabet Kornvel sa Univerziteta Sent Endrjuz takođe su otkrili da lepota majke ni u kom slučaju ne utiče na privlačnost sinova u zrelom dobu.

Prema njihovoj teoriji, atraktivni roditelji često imaju lepu kćerku, što se retko može reći za sina.

Mnoge čuvene lepotice imaju prelepe kćerke kao u slučaju holivudske glumice Goldi Hon i njene kćerke Kejt Hadson ili američke manekenke Džeri Hol i kćerke Džordžije.

Profesor Peret kazao je da se dosad verovalo da žena koja izabere "seksi" muža može da bude sigurna da će njegovi geni preći na njihove sinove koji će tako postati neodoljivi za sledeću generaciju žena.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu "Animal behevior", osporava ovu teoriju.

"Proveravali smo u kojoj se meri muške i ženske crte lice nasleđuju. Ustanovili smo da se muževnost zaista prosleđuje na muške potomke i da je izreka 'kakav otac, takav sin' tačna", kazao je profesor Peret navodeći da muževni očevi imaju muževne sinove.

On je, međutim, istakao da nisu pronašli dokaze da se lepota nasleđuje, ne samo od oca na sina, već ni od majke na sina.

Istraživači su pregledali porodične foto albume studenata, prikupljajući slike više od 100 žena i 100 muškaraca i njihovih bioloških roditelja snimljenih tokom višegodišnjeg perioda.

Ustanovili su da se lepota prenosi podjednako sa oca i majke na kćerku i da privlačni očevi uglavnom imaju atraktivne, ženstvene kćerke, bez obzira da li je majka lepa ili ne.

Jedno ranije istraživanje pokazalo je da lepi roditelji imaju 26 odsto više šansi da njihovo prvo dete bude kćerka, a ne sin, statistika koja se potvrdila u slučaju holivudskog para Bred Pit i Anđelina Žoli.

Naučnici su zaključili da "lepi roditelji imaju više kćerki od ružnih roditelja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: