Recepti

Čokoladni kolačići

Ovi kolači su mekani u sredini i primamljiva su poslastica uz čaj.

Subota, 07.09.2013.

10:30

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Za 16 komada potrebno je:

priprema 10 min. • termička obrada 1 sat 15 min.

- 50 g crne čokolade, iseckane

- 25 g maslaca

- 3 jajeta

- 1 supena kašika bistrog meda

- 225 g sitnog žutog šećera

- 75 g brašna sa sredstvom za narastanje

- 175 g jezgra oraha

- 25 g bele čokolade, iseckane

Pripremite ranije Ovi kolačići će ostati sveži do pet dana ako ih čvrsto uvijete u providnu foliju ili stavite u nepropusnu kutiju.

1. Zagrejte pećnicu na 160˚ C (plin 3). Malo zamastite duboki četvrtast pleh od 20 cm ili ga obložite masnim papirom.

2. Stavite crnu čokoladu i maslac u vatrostalnu činijicu postavljenu nad šerpu u kojoj vri voda. Povremeno mešajte dok se maslac i čokolada ne otope. Ne dozvolite da činija dodiruje vodu. Sklonite činiju sa šerpe pa je odložite da se prohladi.

3. Umutite jaja, med i smeđi šećer pa u njih postepeno umutite mešavinu s istopljenom čokoladom. Odozgo prosejte brašno pa dodajte orah i belu čokoladu i blago umešajte sve sastojke. Prespite mešavinu u pripremljeni pleh.

4. Stavite pleh u pećnicu i pecite 30 minuta. Ovlaš prekrijte folijom pa pecite još 45 minuta. Sredina kolača treba da je meka. Ostavite u plehu na rešetki da se sasvim ohladi.

5. Kad se ohladi, okrenite kolač na dasku, sklonite pleh i isecite na kocke.

Dobro ide uz kuglu sladoleda od vanile, cimeta ili limuna.

*ALT

Veliki kuvar je izuzetno obrađen i opremljen kuvar koji će podučiti i uputiti kulinarske početnike i obradovati i podsetiti one iskusnije u kuhinji. Ovaj kuvar s preko hiljadu recepata, isto toliko slika i s dodatnim objašnjenjima o nabavci namirnica, njihovoj pripremi i obradi, zaslužuje mesto u svakoj kuhinji.

U kuvaru su jela iz čitavog sveta, tradicionalna i savremena, neka koja se kuvaju više sati i ona za čiju pripremu je dovoljno nekoliko minuta. Podeljena su u pregledne kategorije: predjela, glavna jela, prilozi, pečenja, peciva, vegetarijanska jela, salate, slatkiši... Uz svaki recept je dato vreme potrebno za pripremu i termičku obradu, neophodan pribor i količina gotovog jela. Recepte prate i korisni saveti o izgledu svežih namirnica pri kupovini, korišćenju kuhinjskih aparata pri pripremi jela, često i istorijat određenog jela. Za mnoga jela su date i jedna ili više varijanata, kao i savet šta se može učiniti s nepojedenim viškom. U posebnom delu iznete su tehnike obrade mesa, voća, testa, jaja, sve uz pregledne ilustracije i podrobna objašnjenja.

Prava biblija današnjeg kuvanja s malo vremena. U ovom kuvaru zaista su prepoznate vaše potrebe u kuhinji, nađeni odgovori na sva vaša kulinarska pitanja – od toga kako treba da izgleda pripremljeno jelo, preko mogućnosti da ga pripremite ranije, do rešenja za preostalu količinu. Kuvar obuhvata preko 1.000 recepata od kojih će vam voda poteći na usta, hiljade preglednih fotografija i odličan vodič korak po korak koji će vas naučiti kako da na trpezu iznesete sjajna jela bez mnogo muke.

Ovaj kuvar bi mogao poneti naslov NAJVEĆA knjiga o kuvanju, Sve što ste ikad želeli da znate o kuvanju ili Recepti za kuvare-početnike.

Veliki kuvar sadrži preko 1.000 recepata, koji su na koricama opisani kao „omiljeni svakodnevni recepti“, ali oni su i sasvim posebni. U njima vlada međunarodni duh a izabrana jela se lako pripremaju. Uz svako jelo izneto je uputstvo korak po korak i vreme pripremanja. Uz svaki recept postavljena je primamljiva slika koja kuvaru daje živost.

Saznajte više o Velikom kuvaru

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare