Borba za nauku u Srbiji

Beograd -- Peticija sa oko 5.500 potpisa protiv ukidanja Ministarstva nauke predata predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Život

Izvor: Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.03.2011.

14:23

Default images

Peticija koju je potpisalo preko 5000 doktora nauka, naučnih radnika, akademika i građana nezadovoljnih odlukom da se ukine Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj danas je predata predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću, Narodnoj skupštini i predsedniku Vlade dr Mirku Cvetkoviću.

Peticija, inicirana od strane mladih naučnika osnivača Društva za promociju i popularizaciju nauke, verujući da je nauka je jedan od osnovnih pokretača napretka svakog društva, ima za cilj ponovno osnivanje samostalnog Ministarstva za nauku u nekom budućem sazivu Vlade RS.
Prva Mikina fotografija. Ispred Vlade Srbije (foto: ReciNE tim)
ReciNE

U Republici Srbiji je Ustavom, članom 73, stav 3, garantovana obaveza države da podstiče i pomaže razvoj nauke. U duhu trajnog ugovora između vlasti i građana, ova obaveza sadašnjim i budućim pokolenjima obezbeđuje elementarne preduslove za tehnološki i ekonomski napredak. Uprkos tome, tokom rekonstrukcije Vlade, dosadašnje Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj najednom je ukinuto.


Nakon predaje peticije četiri igračke koje nose imena Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića i Mihaila Petrovića Alasa biće simbolično poslate u rasejanje na četiri strane sveta sa porukom da je Srbija ostala bez Ministarstva nauke.

Ova akcija, bez ikakve političke pozadine, okupila je hiljade ljudi i ukazala javnosti na uzgrednu, ali ogromnu štetu koja je nezasluženo učinjena naučnoj zajednici i samim tim, posledično, ekonomiji i celom društvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: