Robot ASIMO upoznaje Srbiju

U Beograd je stigao najnapredniji čovekoliki robot na svetu. Zove se ASIMO i po mnogo čemu liči na čoveka. Hoda, trči, razgovara, prepoznaje ljude, a dobro se snalazi i na fudbalskom terenu.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2012.

21:30

Default images

ASIMO je specijalni gost naučno-popularne manifestacije Dani budućnosti - Robotika, koja je otvorena 24. Septembra i tokom koje će biti predstavljena svetska dostignuća u kreiranju robota.

Iako je robot, ASIMO je, mora se priznati, graciozniji od mnogih ljudi. Spretan je i elegantan, a u Srbiju stiže iz Japana. Inženjeri japanskog giganta kompanije HONDA, usavršavaju ga već dve decenije. To što ASIMO može, vrhunac je dostignuća u razvoju humanoidne robotike.

"Inženjerima je najteze bilo da naprave balans odnosno da usavrse tu tehniku da robot moze da odrzava ravnotezu i na neravnom terenu. mislim da je to u stvaranju humanoidnih robota za sada najkomplikovanije. Njegova mehanička struktura je jako zahtevna", kazao je Žan Lik Dekra iz ASIMO tima.
Foto: Tanjug
Osim što šarmantno pleše , ASIMO može da trči brzinom od šest kilometara na sat. On precizno šutira loptu, saginje se, penje se uz stepenice, a kada mora da siđe najpre uz pomoć lasera dobro proračuna udaljenost i visinu.

Mozda zvuči neobično, ali roboti su prohodali upravo zahvaljujući stručnjacima iz Srbije. Postupak pomoću koga svi roboti danas hodaju razvio je početkom sedamdesetih naš inženjer mašinstva Miomir Vukobratović. Deo srpskog robotičkog nasleđa može se videti u Galeriji Robne Kuće u Knez Mihailovoj ulici, gde je Centar za promociju nauke izložio pored svetskih robote i robotska pomogala koje su kreirali nasi strucnjaci.

"Ideja cele manifestacije je da promovisemo nauku i robotiku kao primer svih drugih disciplina gde imamo masinstvo, elektrotrehniklu masinstvo biologiju i sve zajedno", kaže Kosta Jovanović sa Elektrotehničkog fakulteta.
Foto: Tanjug

ASIMO će u zadužbini Kolarac nastupati tri dana u više termina. On će tako javnosti pokazati sofisticirana dostignuća u svetu robotike, ali manekenstvo je ipak njegova sporedna uloga. Čovekoliki roboti unapređuju se pre svega kako bi u budućnosti bili od velike pomoći čoveku.

"Razvojem humanoidnih robota vi ulazete u razvijanje mobilnosti ,ako pitate robota da uradi stvar za vas vi ispred sebe imate masinu koja ce vam omoguciti lagodniji zivot", objašnjava Jovanović.

ASIMO je dakle na dobrom putu da u blizoj buducnosti u mnogim domaćinstvima dobije posao kućne pomoćnice, a pred mladima koji tragaju za buducim zanimanjem je prilika da bolje upoznaju tajne robotike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: