Veze i odnosi

Loše vesti za muškarce - ženska sreća je bitnija

Novo proučavanje braka koje su sproveli sociolozi ukazuje na to da je drevni grumen mudrosti koji kaže – „srećna žena, srećan život“, apsolutno tačan, prenosi "Newser".

Nedelja, 14.09.2014.

21:54

Autor: Newser

Default images

Podeli:

Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu otkrili su sledeću dinamiku kada su muško-ženski odnosi u braku u pitanju: Ukoliko bi žene rekle da su srećne u braku, njihovi muževi su prijavljivali generalnu sreću, čak i u slučajevima kada kvalitetu njihovog braka nisu davali visoke ocene.

Žene, sa druge strane, nisu generalno bile srećne ukoliko su na svoj brak gledale kao na nesrećan.

„Mislim da se sve svodi na prostu činjenicu – kada su žene srećne u braku, ona su spremne da više ugođavaju mužu, a to ima pozitivan efekat na njegov život“, tvrdi Debora Kar sa Rutgers univerziteta.

„Za razliku od žena, muškarci ne vole da toliko pričaju o svojim vezama, tako da njihova sreća, ili nezadovoljstvo, u braku nema toliki značaj u poređenju sa srećom i zadovoljstvom žene“, dodaje Kar.

U studiji objavljenoj u „Žurnalu braka i porodice“, istraživači su naglasili još jednu zanimljivost – kada se muž razboli, nivo sreće žene opada, međutim, kada se žena razboli, muž nije manje srećan. Razlog?

„Znamo da kada je partner bolestan, žena je ta koja se uglavnom brine o svemu, što može biti stresno iskustvo. Međutim, kada se žena razboli, ona se ne oslanja na muža, već na ćerku“, tvrdi Kar.

Foto: Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.