Ponedeljak, 25.05.2015.

18:47

Znate li koji je rat najkraće trajao?

Izvor: Independent

Znate li koji je rat najkraæe trajao? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

X=iks

pre 8 godina

Krajišnici jesu Hrvate proterali, zato su i propali, a Hrvatska nije ništa bolja ispala od njih. (Vlada, 26. maj 2015 06:05)

Mislim da si hteo reci "...i zato su pobegli". Odnosno, jos preciznije - i zato su pobegli njihovi glavari, pa njihova vojska i na koncu, u panici (sasvim razumljivoj) i narod.

Probudi se sine!

pre 8 godina

(slovenija hrvatska, 25. maj 2015 19:51)
Znaš koji su ratovi nakraći?

I nisu banalna slavlja sramnih nedela kao da ste vi ratovali sa NATO-m,a zapravo ste gonili bespomoćan živalj kao najobičniji izordi,kukavice i bezčasnici!

Najkraće su bitke nas i vas,trajale su u proseku par stotinki...makisum 1s!
Ratovi na sportskim borilištima košarkaških terena!!!

E,isto tako bi prošli i u ovom nehumanom...samo da niste "miljenici" 4. rajha!

A,ako mislite da ste miljenici jer vas iz nkog razloga poštuju...onda ste vi dodirnutiji ispod skalpa više nego sam sanjao!

Vi ste onda u nepovratnoj deluziji...pa ko vas može da ceni i na uštrb čega?Nema poniznije i sramotnije nacije ukupno gledano.Pojedincima čast.

Put your money where your mouth is

pre 8 godina

Agresija Srbije na Slovenijo takodje 10 dana..
(REALNO, 25. maj 2015 19:28)

Ako vec idete tom logikom, onda treba ste trebali da napisete "Agresija Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije na Slovenijo takodje 10 dana..." jer je su tada JNA jos uvek cinili pripadnici svih republika, a ne samo Srbi

Jes da bude

pre 8 godina

@Ali baba...
Covek ne pominje nijednu od navedenih, vec samo Sloveniju, koja je ubijala golobrade vojnike na odsluzenju vojnog roka, i to nenaoruzane! Tada se nije ni slutilo da ce doci do opsteg rata u HR, BIH... A i u Bosní su Srbi bili oní koji tamo zive, bez srba iz Srbije, osím dobrovoljaca! U HR je vec bilo to sto si rekao, to je tacno, a za KIM si omanuo. Kako to da smo bili agresori na SOPSTVENOJ TERITORIJI? Znaci, samo HR, i to ne totalna agresija, jer bi se drugacije zavrsilo, vec mobilizacijom samo onoliko koliko je bilo potrebno, dok nije doslo do izdaje u samoj Srbiji.

mane

pre 8 godina

Nenaoružani ste išli i na Vukovar,30000 vojnika,rezervista,dobrovoljaca iz Srbije,Arkanove garde,Šešeljevaca,četnika je napadalo Vukovar,cijela oklopno mehanizirana brigada najelitnija jedinica Jna,oko 300 tenkova,teško topništvo,haubice i niste 3 mjeseca uspjeli osvojit grad koji je branilo svega 2000 slabo naoružanih ljudi.

Vlada

pre 8 godina

(Hrvoje, 25. maj 2015 22:27)

Ma da, sedele su na onim traktorima babe sa svojim raketama. Jedno je staviti pod kontrolu pobunjeni narod a drugo je izbaciti svo stanovništvo. Ja verujem da je njima svima bolje u Srbiji nego po tim vašim vrletima odakle su već triput kolonizovani u Vojvodinu da se spasu sirotinje. Međutim taj presedan koji ste vi usvojili kao društo da su vam svi Srbi nešto krivi kad tad će se okrenuti protiv vas, kao što će i protiv Srba u Bosni i Albanaca na Kosovu. Krajišnici jesu Hrvate proterali, zato su i propali, a Hrvatska nije ništa bolja ispala od njih.

Zoki

pre 8 godina

@Mihailo
Potpuno pogrešno! Kralj Milan se okrenuo Austrougarskoj nakon završetka 2. srpsko-turskog rata i Sanstefanskog ugovora 1878, kada su Rusi hteli da formiraju Veliku Bugarsku i priključe joj teritoije koje su Srbi oslobodili, ukjljučujući i Niš. Zahvaljujući austrougarskoj podršci, to je izbegnuto na Berlinskom kongresu.
Srpsko-bugarski rat iz 1885. je imao i svoju predistoriju. U Bugarsku su se sklonile vođe Timočke bune, iz Bugarske su stizale gerilske grupe koje su finansirali Rusi, a čiji zadatak je bio da destabilizuju Srbiju. Bugari su zauzeli i imanje Knjaza Miloša, koje je nakon što je Timok promenio tok ostalo na drugoj strani reke. Nakon poraza srpske vojske, Austrougarska je bila ta koja je prisilila Bugarsku na potpisivanje primirja - i to tako što je pretila da će ući u rat na strani Srbije.

Garbage collector

pre 8 godina

(Иван-Ниш, 25. maj 2015 21:49)

Jesi li ti normalan, pa mi smo u tom ratu zamalo izgubili Pirot i Niš, a ne sačuvali. Izgubili smo bitku kod Slivnice, bugari potom upali u Srbiju, osvoji Pirot i Niš, međutim onda smo potražili pomoć Austro-ugarske, koja je urgirala da se granice vrate kao što su bile 10 dana ranije. Rusi su nas tu silno zeznuli, zalagali su se za veliku Bugarsku i hteli su Pirot i Niš da pređu u sastav Bugarske, međutim Austro-ugarska je bila moćnija u to vreme, pa je njena bila zadnja.

miro split

pre 8 godina

A,znate koji je rat najduže trajao?
Prvi svjetski rat.Traje i dan danas,samo se savezništva minjaju.
Žali bože mrtvi ljudi,a najviše nas ludi Balkanaca.

Sveta

pre 8 godina

@CT

dan danas na ulazu u Crveni krst u Švajcarskoj stoji natpis "Budi human kao što su bili Srbi 1885"

----
Jel ima neka slika tog natpisa da covek ne pomisli da je (opet) rec o nekom mitu? Hvala u napred

Ali baba

pre 8 godina

@jos realnije, jeste, i Bosna je napala sama sebe, a takođe i hrvatska je napala sama sebe, a albanci sa kosova su sami sebe ubijali i ostavljali su u životu samo vozace hladnjača koji bi se, kada stignu na odredište u beograd, gde bi trebala biti masovna grobnica, opet sami sebe ubijali

gospar

pre 8 godina

рат између турске и грчке у новијој историји, трајао неколико дана, правили се после да ништа није било

brazoria

pre 8 godina

Od Top 10 liste...
Srbi imaju 2 pozicije.
Eh jesmo blesav narod.
(Radule-BOTina, 25. maj 2015 19:31)

...Pardon,TRI!..zaboravili su autori na jedanaestodnevni 'Aprilski rat',1941.,kad je ljkra zbris'o sa tovarima zlata prvo za Nikshicc,pa preko Grchke i Egipta za London,kod baba-tetke il prababa-strine,shta li vecc,a Srbadija,josh "pijana" od "27momartovske" nacionalne epifanije i "bolje rob nego grob,bolje rat nego pakt" blesave filozofije-stala na startnu liniju tragichnog maratona bratoubilachke epopeje gradjanskog rata!....

Dr. Istoričar

pre 8 godina

Najkraći rat se vodio između plemena Mhabha predvođenim velikim poglavicom Silueria i plemena Darvag na čelu sa svetim vračima Kojojša i Udban Ban. Rat se vodio na teritoriji današnjeg Liberlanda, 13000 godina pre nove ere, tako da ne postoje pisana svedočanstva. Vojska od osam Darvagi ratnika (uključujući i vrače Kojojša i Udban Bana) je u krvavoj bici pobila svih šest Mhabhe sem poglavice, kojeg su zarobili. Bitka je trajala samo tri minuta, što ovaj sukob čini najkraćim. Zarobljeni poglavica Silueria je pogubljen tri dana kasnije, Darvag vračevi su ga žrtvovali bogu Nendeghu radi uspešnog lova i dobre žetve.

posmatrac

pre 8 godina

Istoricaru sa wikipedije

Broj poginulih Nemaca to je mit kojim Danci hrane svoj ego i to zadnjih dve godine.Jedinice wermahta sastavljene od trecepozivca koje su napale Dansku i gde je sam kralj Danske bio na jahanju konja i u povratku na dvor zatekao nemacke trupe kojima je domah potpisao primirje.Nastavak sukoba u trajanju od 3 sata nstaje prekidom komunikacija sa pojedinim jedinicama Juznog Julanda a i opustenosti Nemaca koji su verovali u potpisano i vazece primirje.Inace za vas istoricara verujem da ste culi za danski otpror tzv:hladnog ramena:- okretanjer glave u stranu kada bi nemacki vojnici prolazili pored dasnkih devojaka!!! i sabotaze/lomljenje pijuka i lopata do 1944 kada pocinje prva akcija miniranja pruge.....Ne zaboravimo 100.000 dobrovoljaca u nemackoj ratnoj industriji koji su do poslednje marke isplaceni za rad u fabrikama ...i o otkupu poljoprivrednih proizvoda po benficiranim cenama sa teritorije danske u toku drugog sv rata...Najhrabriji Danci su bili u Viking SS diviziji i jedan deo u engleskoj mornarici .Sveukupni gubitak danaca na teritoriji Danske izmedju 200/300 stanovnika....

Hrvoje

pre 8 godina

Vidim neko spominje oluju... Velika je ta drzava koja tu akciju protiv nenaoruzanog stanovnista slavi kao najvecu vojnu pobedu...
(Zuz, 25. maj 2015 20:35
____________________________________

Još samo da objasniš kako je to nenaoružano stanovništvo uspjelo protjerati preko 200 tisuća stanovnika sa tog područja 91 godine, raketirati Hrvatske gradove i sela pa i moj Zagreb

Иван-Ниш

pre 8 godina

(Mihailo, 25. maj 2015 20:29)
Краљ Милан је заслужан што су Ниш, Пирот, Лесковац и Врање припали Србији и зато се окренуо Аустро-Угарској, јер је Русија гурала стварање "велике Бугарске" као главног савезника на Балкану. прочитај мало како се одвијали Санстефански и Берлински конгрес. То се и у школи учи. Краљ Милан се тада одлучио да брани оно што је ослобођено у српско-турском рату, а не да прати интересе великог брата.

Istoricar

pre 8 godina

Ne znate vi nista, gospodine posmatrac, o Danskoj. Rat jeste trajao kratko - 6 sati ukupno, ali u tih 6 sati Danci su uspeli da iz stroja izbace vise od 200 Nemaca. Treba imati u vidu da danska vojska, osim pesadijskog naoruzanja, nije posedovala nista drugo. Treba dalje imati u vidu da je cela danska armija brojala 14 500 ljudi. Treba dalje imati u vidu da je Danska ravna kao tepsija, bez ikakve prirodne prepreke, bez brda, bez suma, bez velikih reka, bez icega. Postojala je jedna vojska u isto vreme, vojska koja je bila stostruko jaca i opremljenija od danske , na teritoriji stostruko tezoj za osvajanje od Danske i koja je kapitulirala za samo desetak dana, a njen glavni grad osvojilo 9 Nemaca bez ispaljenog metka. Bese to Kraljevina Jugoslavija, a grad bese Beograd.

CJ

pre 8 godina

@Sveta Na papiru je stvarno završen porazom Srbije ali realno Srbija nije ništa izgubila iako su Bugari mogli da nam uzmu dobar deo istoka. Inače, u tom ratu su volonteri Crvenog krsta krenuli da pomognu ranjenicima u Bugarskoj i Srbija je na jedan dan prekinula rat kako bi im omogućila prolaz do Bugarske. I dan danas na ulazu u Crveni krst u Švajcarskoj stoji natpis "Budi human kao što su bili Srbi 1885".

ni klot, ni frket

pre 8 godina

Od Top 10 liste...
Srbi imaju 2 pozicije.
Eh jesmo blesav narod. (Radule-BOTina, 25. maj 2015 19:31)

Pardon - 4! Ovi Englezi su zaboravili jos 2. Na jedan te je podsetio onaj dole (bez obzira to je to, zapravo, bio dogovoreni rat, kojim su Milosevic i Kucan izigrali Antu Markovica). A drugi je, naravno - Aprilski Rat!!! Ne moze se smatrati tek delom 2.Sv.Rata, jer je okoncan kapitulacijom. Autori spiska su zaboravili bar jos dva rata koji su krace trajali od nekih nabrojanih. Americka invazija Grenade (citava operacija je trajala nesto duze, ali je vojno okoncana za 2 dana) i Paname (14 dana, ako se za kraj smatra predaja Noriege, otpor je slomljen brze). Nego, pitam se otkud im sad ideja da se bave takvim zanimacijama? Na zalost, od svega sto trenutno ratuje, nista mi ne izgleda blizu kraja. A ni ono sto bi moglo poceti, ne bih rekao da bi se moglo brzo zavrsiti.

Mihailo

pre 8 godina

Srpsko-bugarski rat 1885.nije okoncan sporazumom nego porazom Srbije.
(Sveta, 25. maj 2015 20:00)

Tačno, do kraja rata je došlo na zapovest/naređenje Rusije koja je rekla da se Bugarska neće dobro provesti ako Bugari nastave napredovanje kroz teritoriju Srbije. Posle toga se pijani kockar i ološ kralj Milan u potpunosti okrenuo Evropskoj uni... hoću reći Austro-Ugarskoj. Malo je gorih naroda od nas Srba...

posmatrač

pre 8 godina

A gde je nemačka okupacija Danske u Drugom SR.Ponosna I hrabra danska armada kapitulira za 3sata
...al im to danas ne smeta da beru plodove pobednika

Ivan_ue

pre 8 godina

@slovenija hrvatska gresis za obadva navedena.Prvi Srbija nije ni vodila vec golobradi vojnici jna na odsluzenju vojnog roka.Drgo ni nije rat vec zlocinacka operacija koju su vodili nato i usa protiv gradjana hrvatske koji su se branili svoje domove od ustasa.To sto se ti ponosis sa ove dve navedene nebuloze dovoljno govori koliki si kompleks i "junacina".

hahah

pre 8 godina

Hoce li ovi žalosno Lijepa Naša i Slovenijo da prestanu da pričaju da ih je Srbija napala kada niti jedan vojnik Vojske Srbije ili SR Jugoslavije nije krocio van svoje teritorije. Vratite oteto Italiji jer znate kako se kaže "oteto, prokleto"!

JOS REALNIJE

pre 8 godina

@REALNO...
Da je Srbija IKADA izvrsila agresiju na SlovenijO, sada bi Austrija imala komsije SrbijO...i to za manje od 10 dana. Slovenija je napala svoju vojsku, koja je, uzgred, bila nenaoruzana, to jest, samo gumeni meci...i koja se zvala JNA..

slovenija hrvatska

pre 8 godina

Zalosno sto u ovoj listi nisu napad srbije u sloveniju koji je zavrsio porazom srbije za 9 ili 10 Dana , I hrvatska OLUJA koja je takodje sa velikim porazom srba zavrsio za svega 3 dana

JOS REALNIJE

pre 8 godina

@REALNO...
Da je Srbija IKADA izvrsila agresiju na SlovenijO, sada bi Austrija imala komsije SrbijO...i to za manje od 10 dana. Slovenija je napala svoju vojsku, koja je, uzgred, bila nenaoruzana, to jest, samo gumeni meci...i koja se zvala JNA..

posmatrač

pre 8 godina

A gde je nemačka okupacija Danske u Drugom SR.Ponosna I hrabra danska armada kapitulira za 3sata
...al im to danas ne smeta da beru plodove pobednika

Иван-Ниш

pre 8 godina

(Mihailo, 25. maj 2015 20:29)
Краљ Милан је заслужан што су Ниш, Пирот, Лесковац и Врање припали Србији и зато се окренуо Аустро-Угарској, јер је Русија гурала стварање "велике Бугарске" као главног савезника на Балкану. прочитај мало како се одвијали Санстефански и Берлински конгрес. То се и у школи учи. Краљ Милан се тада одлучио да брани оно што је ослобођено у српско-турском рату, а не да прати интересе великог брата.

CJ

pre 8 godina

@Sveta Na papiru je stvarno završen porazom Srbije ali realno Srbija nije ništa izgubila iako su Bugari mogli da nam uzmu dobar deo istoka. Inače, u tom ratu su volonteri Crvenog krsta krenuli da pomognu ranjenicima u Bugarskoj i Srbija je na jedan dan prekinula rat kako bi im omogućila prolaz do Bugarske. I dan danas na ulazu u Crveni krst u Švajcarskoj stoji natpis "Budi human kao što su bili Srbi 1885".

hahah

pre 8 godina

Hoce li ovi žalosno Lijepa Naša i Slovenijo da prestanu da pričaju da ih je Srbija napala kada niti jedan vojnik Vojske Srbije ili SR Jugoslavije nije krocio van svoje teritorije. Vratite oteto Italiji jer znate kako se kaže "oteto, prokleto"!

Ivan_ue

pre 8 godina

@slovenija hrvatska gresis za obadva navedena.Prvi Srbija nije ni vodila vec golobradi vojnici jna na odsluzenju vojnog roka.Drgo ni nije rat vec zlocinacka operacija koju su vodili nato i usa protiv gradjana hrvatske koji su se branili svoje domove od ustasa.To sto se ti ponosis sa ove dve navedene nebuloze dovoljno govori koliki si kompleks i "junacina".

posmatrac

pre 8 godina

Istoricaru sa wikipedije

Broj poginulih Nemaca to je mit kojim Danci hrane svoj ego i to zadnjih dve godine.Jedinice wermahta sastavljene od trecepozivca koje su napale Dansku i gde je sam kralj Danske bio na jahanju konja i u povratku na dvor zatekao nemacke trupe kojima je domah potpisao primirje.Nastavak sukoba u trajanju od 3 sata nstaje prekidom komunikacija sa pojedinim jedinicama Juznog Julanda a i opustenosti Nemaca koji su verovali u potpisano i vazece primirje.Inace za vas istoricara verujem da ste culi za danski otpror tzv:hladnog ramena:- okretanjer glave u stranu kada bi nemacki vojnici prolazili pored dasnkih devojaka!!! i sabotaze/lomljenje pijuka i lopata do 1944 kada pocinje prva akcija miniranja pruge.....Ne zaboravimo 100.000 dobrovoljaca u nemackoj ratnoj industriji koji su do poslednje marke isplaceni za rad u fabrikama ...i o otkupu poljoprivrednih proizvoda po benficiranim cenama sa teritorije danske u toku drugog sv rata...Najhrabriji Danci su bili u Viking SS diviziji i jedan deo u engleskoj mornarici .Sveukupni gubitak danaca na teritoriji Danske izmedju 200/300 stanovnika....

Istoricar

pre 8 godina

Ne znate vi nista, gospodine posmatrac, o Danskoj. Rat jeste trajao kratko - 6 sati ukupno, ali u tih 6 sati Danci su uspeli da iz stroja izbace vise od 200 Nemaca. Treba imati u vidu da danska vojska, osim pesadijskog naoruzanja, nije posedovala nista drugo. Treba dalje imati u vidu da je cela danska armija brojala 14 500 ljudi. Treba dalje imati u vidu da je Danska ravna kao tepsija, bez ikakve prirodne prepreke, bez brda, bez suma, bez velikih reka, bez icega. Postojala je jedna vojska u isto vreme, vojska koja je bila stostruko jaca i opremljenija od danske , na teritoriji stostruko tezoj za osvajanje od Danske i koja je kapitulirala za samo desetak dana, a njen glavni grad osvojilo 9 Nemaca bez ispaljenog metka. Bese to Kraljevina Jugoslavija, a grad bese Beograd.

Dr. Istoričar

pre 8 godina

Najkraći rat se vodio između plemena Mhabha predvođenim velikim poglavicom Silueria i plemena Darvag na čelu sa svetim vračima Kojojša i Udban Ban. Rat se vodio na teritoriji današnjeg Liberlanda, 13000 godina pre nove ere, tako da ne postoje pisana svedočanstva. Vojska od osam Darvagi ratnika (uključujući i vrače Kojojša i Udban Bana) je u krvavoj bici pobila svih šest Mhabhe sem poglavice, kojeg su zarobili. Bitka je trajala samo tri minuta, što ovaj sukob čini najkraćim. Zarobljeni poglavica Silueria je pogubljen tri dana kasnije, Darvag vračevi su ga žrtvovali bogu Nendeghu radi uspešnog lova i dobre žetve.

Hrvoje

pre 8 godina

Vidim neko spominje oluju... Velika je ta drzava koja tu akciju protiv nenaoruzanog stanovnista slavi kao najvecu vojnu pobedu...
(Zuz, 25. maj 2015 20:35
____________________________________

Još samo da objasniš kako je to nenaoružano stanovništvo uspjelo protjerati preko 200 tisuća stanovnika sa tog područja 91 godine, raketirati Hrvatske gradove i sela pa i moj Zagreb

ni klot, ni frket

pre 8 godina

Od Top 10 liste...
Srbi imaju 2 pozicije.
Eh jesmo blesav narod. (Radule-BOTina, 25. maj 2015 19:31)

Pardon - 4! Ovi Englezi su zaboravili jos 2. Na jedan te je podsetio onaj dole (bez obzira to je to, zapravo, bio dogovoreni rat, kojim su Milosevic i Kucan izigrali Antu Markovica). A drugi je, naravno - Aprilski Rat!!! Ne moze se smatrati tek delom 2.Sv.Rata, jer je okoncan kapitulacijom. Autori spiska su zaboravili bar jos dva rata koji su krace trajali od nekih nabrojanih. Americka invazija Grenade (citava operacija je trajala nesto duze, ali je vojno okoncana za 2 dana) i Paname (14 dana, ako se za kraj smatra predaja Noriege, otpor je slomljen brze). Nego, pitam se otkud im sad ideja da se bave takvim zanimacijama? Na zalost, od svega sto trenutno ratuje, nista mi ne izgleda blizu kraja. A ni ono sto bi moglo poceti, ne bih rekao da bi se moglo brzo zavrsiti.

Mihailo

pre 8 godina

Srpsko-bugarski rat 1885.nije okoncan sporazumom nego porazom Srbije.
(Sveta, 25. maj 2015 20:00)

Tačno, do kraja rata je došlo na zapovest/naređenje Rusije koja je rekla da se Bugarska neće dobro provesti ako Bugari nastave napredovanje kroz teritoriju Srbije. Posle toga se pijani kockar i ološ kralj Milan u potpunosti okrenuo Evropskoj uni... hoću reći Austro-Ugarskoj. Malo je gorih naroda od nas Srba...

miro split

pre 8 godina

A,znate koji je rat najduže trajao?
Prvi svjetski rat.Traje i dan danas,samo se savezništva minjaju.
Žali bože mrtvi ljudi,a najviše nas ludi Balkanaca.

Garbage collector

pre 8 godina

(Иван-Ниш, 25. maj 2015 21:49)

Jesi li ti normalan, pa mi smo u tom ratu zamalo izgubili Pirot i Niš, a ne sačuvali. Izgubili smo bitku kod Slivnice, bugari potom upali u Srbiju, osvoji Pirot i Niš, međutim onda smo potražili pomoć Austro-ugarske, koja je urgirala da se granice vrate kao što su bile 10 dana ranije. Rusi su nas tu silno zeznuli, zalagali su se za veliku Bugarsku i hteli su Pirot i Niš da pređu u sastav Bugarske, međutim Austro-ugarska je bila moćnija u to vreme, pa je njena bila zadnja.

slovenija hrvatska

pre 8 godina

Zalosno sto u ovoj listi nisu napad srbije u sloveniju koji je zavrsio porazom srbije za 9 ili 10 Dana , I hrvatska OLUJA koja je takodje sa velikim porazom srba zavrsio za svega 3 dana

Zoki

pre 8 godina

@Mihailo
Potpuno pogrešno! Kralj Milan se okrenuo Austrougarskoj nakon završetka 2. srpsko-turskog rata i Sanstefanskog ugovora 1878, kada su Rusi hteli da formiraju Veliku Bugarsku i priključe joj teritoije koje su Srbi oslobodili, ukjljučujući i Niš. Zahvaljujući austrougarskoj podršci, to je izbegnuto na Berlinskom kongresu.
Srpsko-bugarski rat iz 1885. je imao i svoju predistoriju. U Bugarsku su se sklonile vođe Timočke bune, iz Bugarske su stizale gerilske grupe koje su finansirali Rusi, a čiji zadatak je bio da destabilizuju Srbiju. Bugari su zauzeli i imanje Knjaza Miloša, koje je nakon što je Timok promenio tok ostalo na drugoj strani reke. Nakon poraza srpske vojske, Austrougarska je bila ta koja je prisilila Bugarsku na potpisivanje primirja - i to tako što je pretila da će ući u rat na strani Srbije.

Vlada

pre 8 godina

(Hrvoje, 25. maj 2015 22:27)

Ma da, sedele su na onim traktorima babe sa svojim raketama. Jedno je staviti pod kontrolu pobunjeni narod a drugo je izbaciti svo stanovništvo. Ja verujem da je njima svima bolje u Srbiji nego po tim vašim vrletima odakle su već triput kolonizovani u Vojvodinu da se spasu sirotinje. Međutim taj presedan koji ste vi usvojili kao društo da su vam svi Srbi nešto krivi kad tad će se okrenuti protiv vas, kao što će i protiv Srba u Bosni i Albanaca na Kosovu. Krajišnici jesu Hrvate proterali, zato su i propali, a Hrvatska nije ništa bolja ispala od njih.

Sveta

pre 8 godina

@CT

dan danas na ulazu u Crveni krst u Švajcarskoj stoji natpis "Budi human kao što su bili Srbi 1885"

----
Jel ima neka slika tog natpisa da covek ne pomisli da je (opet) rec o nekom mitu? Hvala u napred

Ali baba

pre 8 godina

@jos realnije, jeste, i Bosna je napala sama sebe, a takođe i hrvatska je napala sama sebe, a albanci sa kosova su sami sebe ubijali i ostavljali su u životu samo vozace hladnjača koji bi se, kada stignu na odredište u beograd, gde bi trebala biti masovna grobnica, opet sami sebe ubijali

brazoria

pre 8 godina

Od Top 10 liste...
Srbi imaju 2 pozicije.
Eh jesmo blesav narod.
(Radule-BOTina, 25. maj 2015 19:31)

...Pardon,TRI!..zaboravili su autori na jedanaestodnevni 'Aprilski rat',1941.,kad je ljkra zbris'o sa tovarima zlata prvo za Nikshicc,pa preko Grchke i Egipta za London,kod baba-tetke il prababa-strine,shta li vecc,a Srbadija,josh "pijana" od "27momartovske" nacionalne epifanije i "bolje rob nego grob,bolje rat nego pakt" blesave filozofije-stala na startnu liniju tragichnog maratona bratoubilachke epopeje gradjanskog rata!....

gospar

pre 8 godina

рат између турске и грчке у новијој историји, трајао неколико дана, правили се после да ништа није било

Put your money where your mouth is

pre 8 godina

Agresija Srbije na Slovenijo takodje 10 dana..
(REALNO, 25. maj 2015 19:28)

Ako vec idete tom logikom, onda treba ste trebali da napisete "Agresija Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije na Slovenijo takodje 10 dana..." jer je su tada JNA jos uvek cinili pripadnici svih republika, a ne samo Srbi

mane

pre 8 godina

Nenaoružani ste išli i na Vukovar,30000 vojnika,rezervista,dobrovoljaca iz Srbije,Arkanove garde,Šešeljevaca,četnika je napadalo Vukovar,cijela oklopno mehanizirana brigada najelitnija jedinica Jna,oko 300 tenkova,teško topništvo,haubice i niste 3 mjeseca uspjeli osvojit grad koji je branilo svega 2000 slabo naoružanih ljudi.

Jes da bude

pre 8 godina

@Ali baba...
Covek ne pominje nijednu od navedenih, vec samo Sloveniju, koja je ubijala golobrade vojnike na odsluzenju vojnog roka, i to nenaoruzane! Tada se nije ni slutilo da ce doci do opsteg rata u HR, BIH... A i u Bosní su Srbi bili oní koji tamo zive, bez srba iz Srbije, osím dobrovoljaca! U HR je vec bilo to sto si rekao, to je tacno, a za KIM si omanuo. Kako to da smo bili agresori na SOPSTVENOJ TERITORIJI? Znaci, samo HR, i to ne totalna agresija, jer bi se drugacije zavrsilo, vec mobilizacijom samo onoliko koliko je bilo potrebno, dok nije doslo do izdaje u samoj Srbiji.

X=iks

pre 8 godina

Krajišnici jesu Hrvate proterali, zato su i propali, a Hrvatska nije ništa bolja ispala od njih. (Vlada, 26. maj 2015 06:05)

Mislim da si hteo reci "...i zato su pobegli". Odnosno, jos preciznije - i zato su pobegli njihovi glavari, pa njihova vojska i na koncu, u panici (sasvim razumljivoj) i narod.

Probudi se sine!

pre 8 godina

(slovenija hrvatska, 25. maj 2015 19:51)
Znaš koji su ratovi nakraći?

I nisu banalna slavlja sramnih nedela kao da ste vi ratovali sa NATO-m,a zapravo ste gonili bespomoćan živalj kao najobičniji izordi,kukavice i bezčasnici!

Najkraće su bitke nas i vas,trajale su u proseku par stotinki...makisum 1s!
Ratovi na sportskim borilištima košarkaških terena!!!

E,isto tako bi prošli i u ovom nehumanom...samo da niste "miljenici" 4. rajha!

A,ako mislite da ste miljenici jer vas iz nkog razloga poštuju...onda ste vi dodirnutiji ispod skalpa više nego sam sanjao!

Vi ste onda u nepovratnoj deluziji...pa ko vas može da ceni i na uštrb čega?Nema poniznije i sramotnije nacije ukupno gledano.Pojedincima čast.

slovenija hrvatska

pre 8 godina

Zalosno sto u ovoj listi nisu napad srbije u sloveniju koji je zavrsio porazom srbije za 9 ili 10 Dana , I hrvatska OLUJA koja je takodje sa velikim porazom srba zavrsio za svega 3 dana

Hrvoje

pre 8 godina

Vidim neko spominje oluju... Velika je ta drzava koja tu akciju protiv nenaoruzanog stanovnista slavi kao najvecu vojnu pobedu...
(Zuz, 25. maj 2015 20:35
____________________________________

Još samo da objasniš kako je to nenaoružano stanovništvo uspjelo protjerati preko 200 tisuća stanovnika sa tog područja 91 godine, raketirati Hrvatske gradove i sela pa i moj Zagreb

Mihailo

pre 8 godina

Srpsko-bugarski rat 1885.nije okoncan sporazumom nego porazom Srbije.
(Sveta, 25. maj 2015 20:00)

Tačno, do kraja rata je došlo na zapovest/naređenje Rusije koja je rekla da se Bugarska neće dobro provesti ako Bugari nastave napredovanje kroz teritoriju Srbije. Posle toga se pijani kockar i ološ kralj Milan u potpunosti okrenuo Evropskoj uni... hoću reći Austro-Ugarskoj. Malo je gorih naroda od nas Srba...

Istoricar

pre 8 godina

Ne znate vi nista, gospodine posmatrac, o Danskoj. Rat jeste trajao kratko - 6 sati ukupno, ali u tih 6 sati Danci su uspeli da iz stroja izbace vise od 200 Nemaca. Treba imati u vidu da danska vojska, osim pesadijskog naoruzanja, nije posedovala nista drugo. Treba dalje imati u vidu da je cela danska armija brojala 14 500 ljudi. Treba dalje imati u vidu da je Danska ravna kao tepsija, bez ikakve prirodne prepreke, bez brda, bez suma, bez velikih reka, bez icega. Postojala je jedna vojska u isto vreme, vojska koja je bila stostruko jaca i opremljenija od danske , na teritoriji stostruko tezoj za osvajanje od Danske i koja je kapitulirala za samo desetak dana, a njen glavni grad osvojilo 9 Nemaca bez ispaljenog metka. Bese to Kraljevina Jugoslavija, a grad bese Beograd.

Dr. Istoričar

pre 8 godina

Najkraći rat se vodio između plemena Mhabha predvođenim velikim poglavicom Silueria i plemena Darvag na čelu sa svetim vračima Kojojša i Udban Ban. Rat se vodio na teritoriji današnjeg Liberlanda, 13000 godina pre nove ere, tako da ne postoje pisana svedočanstva. Vojska od osam Darvagi ratnika (uključujući i vrače Kojojša i Udban Bana) je u krvavoj bici pobila svih šest Mhabhe sem poglavice, kojeg su zarobili. Bitka je trajala samo tri minuta, što ovaj sukob čini najkraćim. Zarobljeni poglavica Silueria je pogubljen tri dana kasnije, Darvag vračevi su ga žrtvovali bogu Nendeghu radi uspešnog lova i dobre žetve.

Ali baba

pre 8 godina

@jos realnije, jeste, i Bosna je napala sama sebe, a takođe i hrvatska je napala sama sebe, a albanci sa kosova su sami sebe ubijali i ostavljali su u životu samo vozace hladnjača koji bi se, kada stignu na odredište u beograd, gde bi trebala biti masovna grobnica, opet sami sebe ubijali

JOS REALNIJE

pre 8 godina

@REALNO...
Da je Srbija IKADA izvrsila agresiju na SlovenijO, sada bi Austrija imala komsije SrbijO...i to za manje od 10 dana. Slovenija je napala svoju vojsku, koja je, uzgred, bila nenaoruzana, to jest, samo gumeni meci...i koja se zvala JNA..

hahah

pre 8 godina

Hoce li ovi žalosno Lijepa Naša i Slovenijo da prestanu da pričaju da ih je Srbija napala kada niti jedan vojnik Vojske Srbije ili SR Jugoslavije nije krocio van svoje teritorije. Vratite oteto Italiji jer znate kako se kaže "oteto, prokleto"!

Ivan_ue

pre 8 godina

@slovenija hrvatska gresis za obadva navedena.Prvi Srbija nije ni vodila vec golobradi vojnici jna na odsluzenju vojnog roka.Drgo ni nije rat vec zlocinacka operacija koju su vodili nato i usa protiv gradjana hrvatske koji su se branili svoje domove od ustasa.To sto se ti ponosis sa ove dve navedene nebuloze dovoljno govori koliki si kompleks i "junacina".

Vlada

pre 8 godina

(Hrvoje, 25. maj 2015 22:27)

Ma da, sedele su na onim traktorima babe sa svojim raketama. Jedno je staviti pod kontrolu pobunjeni narod a drugo je izbaciti svo stanovništvo. Ja verujem da je njima svima bolje u Srbiji nego po tim vašim vrletima odakle su već triput kolonizovani u Vojvodinu da se spasu sirotinje. Međutim taj presedan koji ste vi usvojili kao društo da su vam svi Srbi nešto krivi kad tad će se okrenuti protiv vas, kao što će i protiv Srba u Bosni i Albanaca na Kosovu. Krajišnici jesu Hrvate proterali, zato su i propali, a Hrvatska nije ništa bolja ispala od njih.

CJ

pre 8 godina

@Sveta Na papiru je stvarno završen porazom Srbije ali realno Srbija nije ništa izgubila iako su Bugari mogli da nam uzmu dobar deo istoka. Inače, u tom ratu su volonteri Crvenog krsta krenuli da pomognu ranjenicima u Bugarskoj i Srbija je na jedan dan prekinula rat kako bi im omogućila prolaz do Bugarske. I dan danas na ulazu u Crveni krst u Švajcarskoj stoji natpis "Budi human kao što su bili Srbi 1885".

posmatrač

pre 8 godina

A gde je nemačka okupacija Danske u Drugom SR.Ponosna I hrabra danska armada kapitulira za 3sata
...al im to danas ne smeta da beru plodove pobednika

Иван-Ниш

pre 8 godina

(Mihailo, 25. maj 2015 20:29)
Краљ Милан је заслужан што су Ниш, Пирот, Лесковац и Врање припали Србији и зато се окренуо Аустро-Угарској, јер је Русија гурала стварање "велике Бугарске" као главног савезника на Балкану. прочитај мало како се одвијали Санстефански и Берлински конгрес. То се и у школи учи. Краљ Милан се тада одлучио да брани оно што је ослобођено у српско-турском рату, а не да прати интересе великог брата.

brazoria

pre 8 godina

Od Top 10 liste...
Srbi imaju 2 pozicije.
Eh jesmo blesav narod.
(Radule-BOTina, 25. maj 2015 19:31)

...Pardon,TRI!..zaboravili su autori na jedanaestodnevni 'Aprilski rat',1941.,kad je ljkra zbris'o sa tovarima zlata prvo za Nikshicc,pa preko Grchke i Egipta za London,kod baba-tetke il prababa-strine,shta li vecc,a Srbadija,josh "pijana" od "27momartovske" nacionalne epifanije i "bolje rob nego grob,bolje rat nego pakt" blesave filozofije-stala na startnu liniju tragichnog maratona bratoubilachke epopeje gradjanskog rata!....

ni klot, ni frket

pre 8 godina

Od Top 10 liste...
Srbi imaju 2 pozicije.
Eh jesmo blesav narod. (Radule-BOTina, 25. maj 2015 19:31)

Pardon - 4! Ovi Englezi su zaboravili jos 2. Na jedan te je podsetio onaj dole (bez obzira to je to, zapravo, bio dogovoreni rat, kojim su Milosevic i Kucan izigrali Antu Markovica). A drugi je, naravno - Aprilski Rat!!! Ne moze se smatrati tek delom 2.Sv.Rata, jer je okoncan kapitulacijom. Autori spiska su zaboravili bar jos dva rata koji su krace trajali od nekih nabrojanih. Americka invazija Grenade (citava operacija je trajala nesto duze, ali je vojno okoncana za 2 dana) i Paname (14 dana, ako se za kraj smatra predaja Noriege, otpor je slomljen brze). Nego, pitam se otkud im sad ideja da se bave takvim zanimacijama? Na zalost, od svega sto trenutno ratuje, nista mi ne izgleda blizu kraja. A ni ono sto bi moglo poceti, ne bih rekao da bi se moglo brzo zavrsiti.

posmatrac

pre 8 godina

Istoricaru sa wikipedije

Broj poginulih Nemaca to je mit kojim Danci hrane svoj ego i to zadnjih dve godine.Jedinice wermahta sastavljene od trecepozivca koje su napale Dansku i gde je sam kralj Danske bio na jahanju konja i u povratku na dvor zatekao nemacke trupe kojima je domah potpisao primirje.Nastavak sukoba u trajanju od 3 sata nstaje prekidom komunikacija sa pojedinim jedinicama Juznog Julanda a i opustenosti Nemaca koji su verovali u potpisano i vazece primirje.Inace za vas istoricara verujem da ste culi za danski otpror tzv:hladnog ramena:- okretanjer glave u stranu kada bi nemacki vojnici prolazili pored dasnkih devojaka!!! i sabotaze/lomljenje pijuka i lopata do 1944 kada pocinje prva akcija miniranja pruge.....Ne zaboravimo 100.000 dobrovoljaca u nemackoj ratnoj industriji koji su do poslednje marke isplaceni za rad u fabrikama ...i o otkupu poljoprivrednih proizvoda po benficiranim cenama sa teritorije danske u toku drugog sv rata...Najhrabriji Danci su bili u Viking SS diviziji i jedan deo u engleskoj mornarici .Sveukupni gubitak danaca na teritoriji Danske izmedju 200/300 stanovnika....

miro split

pre 8 godina

A,znate koji je rat najduže trajao?
Prvi svjetski rat.Traje i dan danas,samo se savezništva minjaju.
Žali bože mrtvi ljudi,a najviše nas ludi Balkanaca.

Sveta

pre 8 godina

@CT

dan danas na ulazu u Crveni krst u Švajcarskoj stoji natpis "Budi human kao što su bili Srbi 1885"

----
Jel ima neka slika tog natpisa da covek ne pomisli da je (opet) rec o nekom mitu? Hvala u napred

Garbage collector

pre 8 godina

(Иван-Ниш, 25. maj 2015 21:49)

Jesi li ti normalan, pa mi smo u tom ratu zamalo izgubili Pirot i Niš, a ne sačuvali. Izgubili smo bitku kod Slivnice, bugari potom upali u Srbiju, osvoji Pirot i Niš, međutim onda smo potražili pomoć Austro-ugarske, koja je urgirala da se granice vrate kao što su bile 10 dana ranije. Rusi su nas tu silno zeznuli, zalagali su se za veliku Bugarsku i hteli su Pirot i Niš da pređu u sastav Bugarske, međutim Austro-ugarska je bila moćnija u to vreme, pa je njena bila zadnja.

Probudi se sine!

pre 8 godina

(slovenija hrvatska, 25. maj 2015 19:51)
Znaš koji su ratovi nakraći?

I nisu banalna slavlja sramnih nedela kao da ste vi ratovali sa NATO-m,a zapravo ste gonili bespomoćan živalj kao najobičniji izordi,kukavice i bezčasnici!

Najkraće su bitke nas i vas,trajale su u proseku par stotinki...makisum 1s!
Ratovi na sportskim borilištima košarkaških terena!!!

E,isto tako bi prošli i u ovom nehumanom...samo da niste "miljenici" 4. rajha!

A,ako mislite da ste miljenici jer vas iz nkog razloga poštuju...onda ste vi dodirnutiji ispod skalpa više nego sam sanjao!

Vi ste onda u nepovratnoj deluziji...pa ko vas može da ceni i na uštrb čega?Nema poniznije i sramotnije nacije ukupno gledano.Pojedincima čast.

Zoki

pre 8 godina

@Mihailo
Potpuno pogrešno! Kralj Milan se okrenuo Austrougarskoj nakon završetka 2. srpsko-turskog rata i Sanstefanskog ugovora 1878, kada su Rusi hteli da formiraju Veliku Bugarsku i priključe joj teritoije koje su Srbi oslobodili, ukjljučujući i Niš. Zahvaljujući austrougarskoj podršci, to je izbegnuto na Berlinskom kongresu.
Srpsko-bugarski rat iz 1885. je imao i svoju predistoriju. U Bugarsku su se sklonile vođe Timočke bune, iz Bugarske su stizale gerilske grupe koje su finansirali Rusi, a čiji zadatak je bio da destabilizuju Srbiju. Bugari su zauzeli i imanje Knjaza Miloša, koje je nakon što je Timok promenio tok ostalo na drugoj strani reke. Nakon poraza srpske vojske, Austrougarska je bila ta koja je prisilila Bugarsku na potpisivanje primirja - i to tako što je pretila da će ući u rat na strani Srbije.

Jes da bude

pre 8 godina

@Ali baba...
Covek ne pominje nijednu od navedenih, vec samo Sloveniju, koja je ubijala golobrade vojnike na odsluzenju vojnog roka, i to nenaoruzane! Tada se nije ni slutilo da ce doci do opsteg rata u HR, BIH... A i u Bosní su Srbi bili oní koji tamo zive, bez srba iz Srbije, osím dobrovoljaca! U HR je vec bilo to sto si rekao, to je tacno, a za KIM si omanuo. Kako to da smo bili agresori na SOPSTVENOJ TERITORIJI? Znaci, samo HR, i to ne totalna agresija, jer bi se drugacije zavrsilo, vec mobilizacijom samo onoliko koliko je bilo potrebno, dok nije doslo do izdaje u samoj Srbiji.

Put your money where your mouth is

pre 8 godina

Agresija Srbije na Slovenijo takodje 10 dana..
(REALNO, 25. maj 2015 19:28)

Ako vec idete tom logikom, onda treba ste trebali da napisete "Agresija Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije na Slovenijo takodje 10 dana..." jer je su tada JNA jos uvek cinili pripadnici svih republika, a ne samo Srbi

gospar

pre 8 godina

рат између турске и грчке у новијој историји, трајао неколико дана, правили се после да ништа није било

mane

pre 8 godina

Nenaoružani ste išli i na Vukovar,30000 vojnika,rezervista,dobrovoljaca iz Srbije,Arkanove garde,Šešeljevaca,četnika je napadalo Vukovar,cijela oklopno mehanizirana brigada najelitnija jedinica Jna,oko 300 tenkova,teško topništvo,haubice i niste 3 mjeseca uspjeli osvojit grad koji je branilo svega 2000 slabo naoružanih ljudi.

X=iks

pre 8 godina

Krajišnici jesu Hrvate proterali, zato su i propali, a Hrvatska nije ništa bolja ispala od njih. (Vlada, 26. maj 2015 06:05)

Mislim da si hteo reci "...i zato su pobegli". Odnosno, jos preciznije - i zato su pobegli njihovi glavari, pa njihova vojska i na koncu, u panici (sasvim razumljivoj) i narod.