Ponedeljak, 04.05.2015.

10:45

Revolucionarno otkriće: NASA uspešno prkosi zakonima fizike

Izvor: Inferse

Revolucionarno otkriæe: NASA uspešno prkosi zakonima fizike IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Artemis Foul

pre 8 godina

@(Ale, 04. maj 2015 21:09)

Moj komentar je bio više sarkastičan odgovor na komentar da je najveći problem postići -180 stepeni.
Sve što ste napisali je tačno i stoji, međutim ovde je reč od pogonu za letelice i sonde, a ne stacionarne objekte kao MSS, tako da je taj problem mnogo lakše rešiti i to na više načina. Naj jednostavnije rešenje je obrtanje letelice tako da ni jedna strana ne uspe da se zagreje iznad -200 stepeni.

Petar Srdanovic

pre 8 godina

@Zoran
Niste dobro shvatili znacenje "Egzaktana nauka" - "egzaktne nauke su nauke koje teže za tačno određenim saznanjima, koja bi se mogla matematičkim i eksperimentalnim putem izložiti i dokazati, npr. matematika, fizika, hemija, astronomija."

Znaci nije problem opovrci neko saznanje, ali ako je to saznanje potvrdjeno ispravnim matematickim dokazom, onda se ono ne moze oboriti.
Primer (moj omiljeni Anstajn) - prva verzija Opste Teorije Relativiteta je imala gresku, koju je Anstajn otkrio 1915 godine, i objavio. Narednih dve godine je vodjena trka ko ce da ispravi gresku i Anstajnov glavni takmac je bio matematicar (Hilbert)! Greska je ispravljena i eto Teorija opstaje vec skoro 100 godina uz visestruke potvrde.

Ale

pre 8 godina

@Artemis Foul

Razumem šta si hteo da kažeš ali ispuštaš jednu činjenicu. U hladu svemira (-270) nije problem da se ohladi bilo šta ali čim ga obasja Sunce temperatura rapidno skače i neophodni su sistemi koji će migrirati tu toplotu do radiatora koji su u hladu.

Bez kontrole temperature na MSS osunčana strana bi imala 120 stepeni a strana u hladu -150. Ako si gledao slike MSS u senci stanice se nalaze radiatori koji oslobađaju svu suvišnu toplotu koju su stanica i solarni kolektori primili.

U protivnom kolektori bi prvi otkazali a zatim bi posada ako se već nije evakuisala ozbiljno dehidrirala ili se smrzla (toplotni štitovi u oplati bi im kupili malo vremena), ostalo bi vremenom popustilo i the end. Trenutno rashladni sistemi MSS mogu da odbace 70KW toplotne energije (wikipedia - EATCS).

mozaks

pre 8 godina

citam razne studije,naucne ,predpostavke,futuristicke ideje,i generalno mislim da smo ,,na pragu,,da se otisnemo brzinom svetlosti u kosmosu.to na pragu,verujem da ce se desiti u narednih 10-20 godina,jer nauka toliko brzo napreduje,da ni nismo svesni kojom brzinom svet napreduje u naucnim otkricima

Zoran

pre 8 godina

"Revolucionarno otkriće: NASA uspešno prkosi zakonima fizike"

Bio jedna vic, pricao se za vreme SSSR-a. Trkali se Breznjev, Karter i Cercil, recimo. I Breznjev stigao poslednji, a Rusi izvestavaju: Nas predsednik na trci je zauuzeo odlicno trece mesto.

Vidite ako praksa prkosi zakonima fizike, onda zakoni fizike NE VALJAJU. Brisi, pa pisi ponovo.:))

Zoran

pre 8 godina

(Petar Srdanovic, 4. maj 2015 15:55),

Pa onda je svaka nauka egzaktna. A to znaci tacno je dok se ne dokaze suprotno. A kad se dokzae suprotno, opet ne mora da je tacno, doke se ne dokaze suprotno(to jest prvobitno tvrdjenje ili neko trece).

Zao mi je, pocinjete da se gubite. Usput, ja sam isto deo egazktne garniture, samo sam svestan da to NIJE egazktno. Zavrsio sam matematiku. Gde ces egzaktnije, ona je najegzaktnija. A fizika...to tek nije egzaktno.

Zoran

pre 8 godina

A tek koji ce cirkus da nastane sa ovim akceleratorom sto je kao nesto otkrio posle jedno 100 godina, to ce tek da se krste oni koji to dozive. Kad se pobijaju zakoni koji su kao bili lako zamislivi i skoro eksperimentalno potvrdjeni, i sto bi se reklo ocigledni.

Nauka je takav cirksu da ce uskoro laici da budu doktori nauka.

Mr. Potato Head

pre 8 godina

Citiracu Scotty-a "I can't do it, Captain. I can't defy the laws of physics!".
Elem, za razliku od zakona coveka, zakoni prirode se ne mogu krsiti. Mogu se zaobici. Znaci polako sa spektakularnim naslovima.
@(MisterNo, 4. maj 2015 12:08)

Bas si svetao primer nasao. Jel to onaj neradnik i zabusant?Takvih sam se nagledao...
"...Montgomery Scott? Scotty favorite excuse for avoiding work was to claim it just wasn't physically possible..." Hahahahaha

CarloNS

pre 8 godina

Evo recimo da novom letelicom moze da se postigne brzina c/10. I ako ljusko telo moze da dugotrajno izdrzi ubrzanje 3g (a ne moze). Nagradno pitanje: koliko je vremena potrbno letilici da ubrza od 0 do c/10?

Ili mozda ni tu fizika nije tacna?
(Eh da vas cuje Isak, 4. maj 2015 16:05)

Sa ubrzanjem od 3g da se dostigne C/10 potrebno je oko 12 dana. Sa ubrzanjem od 1g, tri puta duže, znači nešto malo preko mesec dana. Treba da se dostigne 30.000 km po sekundi odnosno 30 miliona metara po sekundi. Kada se to podeli sa 3x9.81 (3g) pa sa 3600 (sekundi po satu) pa sa 24 (sata po danu) dobije se oko 12 dana ;-)

Artemis Foul

pre 8 godina

Ali,nisu u tekstu naveli da je to jos u eksperimentalnom stanju,i da je glavni problem sa super magnetima.Moraju da ih ohlade na -180 stepeni odprilike.Nisu resili taj deo sa magnetima.Znaci to jos ne radi,ne moze da se koristi,a ja sam sve ovo amaterski prepricao,nemojte mi zameriti.... (kiza, 04. maj 2015 14:44)
======
Pa i meni je zimi glavni problem da zaledim vodu. Napolju -10, a voda se mrzne na nula stepeni. Stvarno nerešiv problem.

Eh da vas cuje Isak

pre 8 godina

Evo recimo da novom letelicom moze da se postigne brzina c/10. I ako ljusko telo moze da dugotrajno izdrzi ubrzanje 3g (a ne moze). Nagradno pitanje: koliko je vremena potrbno letilici da ubrza od 0 do c/10?

Ili mozda ni tu fizika nije tacna?

dzonikg

pre 8 godina

Tekst nema veze sa realnoscu..testove sprovodi ne samo NASA vec i englezi i kinezi i malo je glupo samo da se pominju jedni.

"These simulations explain why in NASA’s experiments it was necessary to insert a high density polyethylene (HDPE) dielectric into the EM Drive, while the experiments in the UK and China were able to measure thrust without a dielectric insert.

The code shows two reasons for this: 1) the experiments in the UK and China used (unlike the ones in the US) a magnetron to generate the microwaves and 2) the experiments in the UK and China were performed with much higher input power: up to 2.5 kiloWatts, compared to less than 100 Watts in the US experiments.

In the US tests, microwave frequency generation was controlled via a voltage-controlled oscillator whose signal was passed to a variable voltage attenuator. The tests performed in the UK and China used, instead, magnetron microwave sources (as used in home-use microwave ovens) for their experiments.


2015-04-19-010503Dr. White’s computer analysis also shows that increasing the input power focuses the virtual particle flow from near omnidirectional at the low powers used in the NASA experiments, to a much more focused jet like beam at the higher power (kilowatts as compared to less than 100 Watts) used in the UK and China experiments.

Problem je pretvoriti teroriju u realnost..i fuzija zvuci lepo u teoriji ali..

Petar Srdanovic

pre 8 godina

@Zoran
Kad su javili Anstajnu da su astronomska posmatranja pomracenja potvrdila Teoriju Relativiteta, on je bio na konsultacijama sa studentima. Njegov komentar je bio "Znao sam". Tada je jedna studentkinja pitala - "A sta da su javili da rezultati ne potvrdjuju teoriju". "Ah, tada bi mi bilo zao dragog Gospoda (dear Lord), posto je pogresio u stvaranju svemira" (moj slobodan prevod).
Naravno, njegov komentar nije bio zlonameran ni u kom slucaju, vec objasnjenje da ako se ispravno matematicki opise i potvrdi prirodna pojava, ona ne moze da bude pogresna (pojava). Drugim recima: Egzaktne nauke su i dalje egzaktne. Razmislite, nasta bi licio nas zivot da nije tako, da kad pritisnes prekidac ne potece struja :)

Zoran

pre 8 godina

"Ovo naučno otkriće kosi se sa Njutnovim zakonom održanja momenta impulsa prema kojem propulzija u takvim uslovima nije moguća."

Cisto da neki razmisle koliko covek zna i koliko su egzaktne nauke stvarno egzaktne. Usput, bi mogli i bogu malo da se jave, reda radi.

kiza

pre 8 godina

Nesto sam malo gledao oko tog novog motora.Elektromagnetnim talasima bombarduju zaboravih sta.I to nesto se pretvara u plazmu.Tu plazmu jakim magnetima nateraju da se na izlazu motora skoncentrise u skoro jednu tacku i tako stvara potisak ili pogon.Ali,nisu u tekstu naveli da je to jos u eksperimentalnom stanju,i da je glavni problem sa super magnetima.Moraju da ih ohlade na -180 stepeni odprilike.Nisu resili taj deo sa magnetima.Znaci to jos ne radi,ne moze da se koristi,a ja sam sve ovo amaterski prepricao,nemojte mi zameriti....

Žaki

pre 8 godina

Prkosi? Razumem da su prestigli brzinu svetlosti pa da se kaže da "prkose" ali našli rešenje za malo brže putovanje. No čak i to je već imanentno samoj prirodi, samo ga neki vispreniji um treba pronaći... tako da se ne može smisliti nešto a da ga u prirodi već nema. Ali dok to neki ukvače... važno je da su kao završili neke škole...

MisterNo

pre 8 godina

Citiracu Scotty-a "I can't do it, Captain. I can't defy the laws of physics!".
Elem, za razliku od zakona coveka, zakoni prirode se ne mogu krsiti. Mogu se zaobici. Znaci polako sa spektakularnim naslovima.

Saša Jovičić

pre 8 godina

Greška: EMDrive radi na principu ptetvatanja električne energije u mikrotalase kojo se odbijaju u zatvorenom prostoru i tako stvaraju pogon.

Zoro

pre 8 godina

Ne samo to, nego su i poslali laserski zrak unutar Em-drive-a i navodno otkrili da je ubrzao u nadsvetlosne brzine stvarajuci warp-drive.
Naravno, ovo sve nije NASA vec grupa entuzijasta koja koristi prostorije i instrumente pomenute institucije. Njihov predvodnik je cuveni Harold"Sonny" White koji nije bog zna kakav fizičar ali voli da ekperimentiše i isprobava razne sprave.
Naravno svi poznatiji svetski fizičari i naučnici su ismejali ovu vest, a nisu je uopšte ni preneli ozbiljniji internet portali.
U suštini ne zna se ko je gori, dal ovi što nisu potkovani znanjem ali se bar trude , eksperimentišu, isprobavaju. Ili ovi drugi nabeđeni što sede kući ispisuju jednačine i pljuju sve što se ne slaže sa istim.
Zbog ovih nabeđenih bi voleo da je sve ovo istina ali slaba vajda. Pozdrav svim ljubiteljima astronomije i fizike.

Djoshica

pre 8 godina

Pa, čekajmo, kako sad ovo, da svojatamo kao globalni naučni uspeh? Kad je ta Amerika, imperijalističko, vojno tehničko zlo? Koja svojom tehnološkom dominacijom, nameće diktaturu i ugnjetava slobodni svet?
Ah da, nauka ne poznaje zastave, ni politiku. Tu im skidamo kapu, kao naučni mundijalisti.

Zoro

pre 8 godina

Ne samo to, nego su i poslali laserski zrak unutar Em-drive-a i navodno otkrili da je ubrzao u nadsvetlosne brzine stvarajuci warp-drive.
Naravno, ovo sve nije NASA vec grupa entuzijasta koja koristi prostorije i instrumente pomenute institucije. Njihov predvodnik je cuveni Harold"Sonny" White koji nije bog zna kakav fizičar ali voli da ekperimentiše i isprobava razne sprave.
Naravno svi poznatiji svetski fizičari i naučnici su ismejali ovu vest, a nisu je uopšte ni preneli ozbiljniji internet portali.
U suštini ne zna se ko je gori, dal ovi što nisu potkovani znanjem ali se bar trude , eksperimentišu, isprobavaju. Ili ovi drugi nabeđeni što sede kući ispisuju jednačine i pljuju sve što se ne slaže sa istim.
Zbog ovih nabeđenih bi voleo da je sve ovo istina ali slaba vajda. Pozdrav svim ljubiteljima astronomije i fizike.

MisterNo

pre 8 godina

Citiracu Scotty-a "I can't do it, Captain. I can't defy the laws of physics!".
Elem, za razliku od zakona coveka, zakoni prirode se ne mogu krsiti. Mogu se zaobici. Znaci polako sa spektakularnim naslovima.

Saša Jovičić

pre 8 godina

Greška: EMDrive radi na principu ptetvatanja električne energije u mikrotalase kojo se odbijaju u zatvorenom prostoru i tako stvaraju pogon.

Djoshica

pre 8 godina

Pa, čekajmo, kako sad ovo, da svojatamo kao globalni naučni uspeh? Kad je ta Amerika, imperijalističko, vojno tehničko zlo? Koja svojom tehnološkom dominacijom, nameće diktaturu i ugnjetava slobodni svet?
Ah da, nauka ne poznaje zastave, ni politiku. Tu im skidamo kapu, kao naučni mundijalisti.

Petar Srdanovic

pre 8 godina

@Zoran
Kad su javili Anstajnu da su astronomska posmatranja pomracenja potvrdila Teoriju Relativiteta, on je bio na konsultacijama sa studentima. Njegov komentar je bio "Znao sam". Tada je jedna studentkinja pitala - "A sta da su javili da rezultati ne potvrdjuju teoriju". "Ah, tada bi mi bilo zao dragog Gospoda (dear Lord), posto je pogresio u stvaranju svemira" (moj slobodan prevod).
Naravno, njegov komentar nije bio zlonameran ni u kom slucaju, vec objasnjenje da ako se ispravno matematicki opise i potvrdi prirodna pojava, ona ne moze da bude pogresna (pojava). Drugim recima: Egzaktne nauke su i dalje egzaktne. Razmislite, nasta bi licio nas zivot da nije tako, da kad pritisnes prekidac ne potece struja :)

Artemis Foul

pre 8 godina

Ali,nisu u tekstu naveli da je to jos u eksperimentalnom stanju,i da je glavni problem sa super magnetima.Moraju da ih ohlade na -180 stepeni odprilike.Nisu resili taj deo sa magnetima.Znaci to jos ne radi,ne moze da se koristi,a ja sam sve ovo amaterski prepricao,nemojte mi zameriti.... (kiza, 04. maj 2015 14:44)
======
Pa i meni je zimi glavni problem da zaledim vodu. Napolju -10, a voda se mrzne na nula stepeni. Stvarno nerešiv problem.

Žaki

pre 8 godina

Prkosi? Razumem da su prestigli brzinu svetlosti pa da se kaže da "prkose" ali našli rešenje za malo brže putovanje. No čak i to je već imanentno samoj prirodi, samo ga neki vispreniji um treba pronaći... tako da se ne može smisliti nešto a da ga u prirodi već nema. Ali dok to neki ukvače... važno je da su kao završili neke škole...

kiza

pre 8 godina

Nesto sam malo gledao oko tog novog motora.Elektromagnetnim talasima bombarduju zaboravih sta.I to nesto se pretvara u plazmu.Tu plazmu jakim magnetima nateraju da se na izlazu motora skoncentrise u skoro jednu tacku i tako stvara potisak ili pogon.Ali,nisu u tekstu naveli da je to jos u eksperimentalnom stanju,i da je glavni problem sa super magnetima.Moraju da ih ohlade na -180 stepeni odprilike.Nisu resili taj deo sa magnetima.Znaci to jos ne radi,ne moze da se koristi,a ja sam sve ovo amaterski prepricao,nemojte mi zameriti....

mozaks

pre 8 godina

citam razne studije,naucne ,predpostavke,futuristicke ideje,i generalno mislim da smo ,,na pragu,,da se otisnemo brzinom svetlosti u kosmosu.to na pragu,verujem da ce se desiti u narednih 10-20 godina,jer nauka toliko brzo napreduje,da ni nismo svesni kojom brzinom svet napreduje u naucnim otkricima

Eh da vas cuje Isak

pre 8 godina

Evo recimo da novom letelicom moze da se postigne brzina c/10. I ako ljusko telo moze da dugotrajno izdrzi ubrzanje 3g (a ne moze). Nagradno pitanje: koliko je vremena potrbno letilici da ubrza od 0 do c/10?

Ili mozda ni tu fizika nije tacna?

dzonikg

pre 8 godina

Tekst nema veze sa realnoscu..testove sprovodi ne samo NASA vec i englezi i kinezi i malo je glupo samo da se pominju jedni.

"These simulations explain why in NASA’s experiments it was necessary to insert a high density polyethylene (HDPE) dielectric into the EM Drive, while the experiments in the UK and China were able to measure thrust without a dielectric insert.

The code shows two reasons for this: 1) the experiments in the UK and China used (unlike the ones in the US) a magnetron to generate the microwaves and 2) the experiments in the UK and China were performed with much higher input power: up to 2.5 kiloWatts, compared to less than 100 Watts in the US experiments.

In the US tests, microwave frequency generation was controlled via a voltage-controlled oscillator whose signal was passed to a variable voltage attenuator. The tests performed in the UK and China used, instead, magnetron microwave sources (as used in home-use microwave ovens) for their experiments.


2015-04-19-010503Dr. White’s computer analysis also shows that increasing the input power focuses the virtual particle flow from near omnidirectional at the low powers used in the NASA experiments, to a much more focused jet like beam at the higher power (kilowatts as compared to less than 100 Watts) used in the UK and China experiments.

Problem je pretvoriti teroriju u realnost..i fuzija zvuci lepo u teoriji ali..

Zoran

pre 8 godina

"Ovo naučno otkriće kosi se sa Njutnovim zakonom održanja momenta impulsa prema kojem propulzija u takvim uslovima nije moguća."

Cisto da neki razmisle koliko covek zna i koliko su egzaktne nauke stvarno egzaktne. Usput, bi mogli i bogu malo da se jave, reda radi.

Petar Srdanovic

pre 8 godina

@Zoran
Niste dobro shvatili znacenje "Egzaktana nauka" - "egzaktne nauke su nauke koje teže za tačno određenim saznanjima, koja bi se mogla matematičkim i eksperimentalnim putem izložiti i dokazati, npr. matematika, fizika, hemija, astronomija."

Znaci nije problem opovrci neko saznanje, ali ako je to saznanje potvrdjeno ispravnim matematickim dokazom, onda se ono ne moze oboriti.
Primer (moj omiljeni Anstajn) - prva verzija Opste Teorije Relativiteta je imala gresku, koju je Anstajn otkrio 1915 godine, i objavio. Narednih dve godine je vodjena trka ko ce da ispravi gresku i Anstajnov glavni takmac je bio matematicar (Hilbert)! Greska je ispravljena i eto Teorija opstaje vec skoro 100 godina uz visestruke potvrde.

Ale

pre 8 godina

@Artemis Foul

Razumem šta si hteo da kažeš ali ispuštaš jednu činjenicu. U hladu svemira (-270) nije problem da se ohladi bilo šta ali čim ga obasja Sunce temperatura rapidno skače i neophodni su sistemi koji će migrirati tu toplotu do radiatora koji su u hladu.

Bez kontrole temperature na MSS osunčana strana bi imala 120 stepeni a strana u hladu -150. Ako si gledao slike MSS u senci stanice se nalaze radiatori koji oslobađaju svu suvišnu toplotu koju su stanica i solarni kolektori primili.

U protivnom kolektori bi prvi otkazali a zatim bi posada ako se već nije evakuisala ozbiljno dehidrirala ili se smrzla (toplotni štitovi u oplati bi im kupili malo vremena), ostalo bi vremenom popustilo i the end. Trenutno rashladni sistemi MSS mogu da odbace 70KW toplotne energije (wikipedia - EATCS).

Zoran

pre 8 godina

"Revolucionarno otkriće: NASA uspešno prkosi zakonima fizike"

Bio jedna vic, pricao se za vreme SSSR-a. Trkali se Breznjev, Karter i Cercil, recimo. I Breznjev stigao poslednji, a Rusi izvestavaju: Nas predsednik na trci je zauuzeo odlicno trece mesto.

Vidite ako praksa prkosi zakonima fizike, onda zakoni fizike NE VALJAJU. Brisi, pa pisi ponovo.:))

Mr. Potato Head

pre 8 godina

Citiracu Scotty-a "I can't do it, Captain. I can't defy the laws of physics!".
Elem, za razliku od zakona coveka, zakoni prirode se ne mogu krsiti. Mogu se zaobici. Znaci polako sa spektakularnim naslovima.
@(MisterNo, 4. maj 2015 12:08)

Bas si svetao primer nasao. Jel to onaj neradnik i zabusant?Takvih sam se nagledao...
"...Montgomery Scott? Scotty favorite excuse for avoiding work was to claim it just wasn't physically possible..." Hahahahaha

CarloNS

pre 8 godina

Evo recimo da novom letelicom moze da se postigne brzina c/10. I ako ljusko telo moze da dugotrajno izdrzi ubrzanje 3g (a ne moze). Nagradno pitanje: koliko je vremena potrbno letilici da ubrza od 0 do c/10?

Ili mozda ni tu fizika nije tacna?
(Eh da vas cuje Isak, 4. maj 2015 16:05)

Sa ubrzanjem od 3g da se dostigne C/10 potrebno je oko 12 dana. Sa ubrzanjem od 1g, tri puta duže, znači nešto malo preko mesec dana. Treba da se dostigne 30.000 km po sekundi odnosno 30 miliona metara po sekundi. Kada se to podeli sa 3x9.81 (3g) pa sa 3600 (sekundi po satu) pa sa 24 (sata po danu) dobije se oko 12 dana ;-)

Artemis Foul

pre 8 godina

@(Ale, 04. maj 2015 21:09)

Moj komentar je bio više sarkastičan odgovor na komentar da je najveći problem postići -180 stepeni.
Sve što ste napisali je tačno i stoji, međutim ovde je reč od pogonu za letelice i sonde, a ne stacionarne objekte kao MSS, tako da je taj problem mnogo lakše rešiti i to na više načina. Naj jednostavnije rešenje je obrtanje letelice tako da ni jedna strana ne uspe da se zagreje iznad -200 stepeni.

Zoran

pre 8 godina

(Petar Srdanovic, 4. maj 2015 15:55),

Pa onda je svaka nauka egzaktna. A to znaci tacno je dok se ne dokaze suprotno. A kad se dokzae suprotno, opet ne mora da je tacno, doke se ne dokaze suprotno(to jest prvobitno tvrdjenje ili neko trece).

Zao mi je, pocinjete da se gubite. Usput, ja sam isto deo egazktne garniture, samo sam svestan da to NIJE egazktno. Zavrsio sam matematiku. Gde ces egzaktnije, ona je najegzaktnija. A fizika...to tek nije egzaktno.

Zoran

pre 8 godina

A tek koji ce cirkus da nastane sa ovim akceleratorom sto je kao nesto otkrio posle jedno 100 godina, to ce tek da se krste oni koji to dozive. Kad se pobijaju zakoni koji su kao bili lako zamislivi i skoro eksperimentalno potvrdjeni, i sto bi se reklo ocigledni.

Nauka je takav cirksu da ce uskoro laici da budu doktori nauka.

Djoshica

pre 8 godina

Pa, čekajmo, kako sad ovo, da svojatamo kao globalni naučni uspeh? Kad je ta Amerika, imperijalističko, vojno tehničko zlo? Koja svojom tehnološkom dominacijom, nameće diktaturu i ugnjetava slobodni svet?
Ah da, nauka ne poznaje zastave, ni politiku. Tu im skidamo kapu, kao naučni mundijalisti.

Zoran

pre 8 godina

"Ovo naučno otkriće kosi se sa Njutnovim zakonom održanja momenta impulsa prema kojem propulzija u takvim uslovima nije moguća."

Cisto da neki razmisle koliko covek zna i koliko su egzaktne nauke stvarno egzaktne. Usput, bi mogli i bogu malo da se jave, reda radi.

Žaki

pre 8 godina

Prkosi? Razumem da su prestigli brzinu svetlosti pa da se kaže da "prkose" ali našli rešenje za malo brže putovanje. No čak i to je već imanentno samoj prirodi, samo ga neki vispreniji um treba pronaći... tako da se ne može smisliti nešto a da ga u prirodi već nema. Ali dok to neki ukvače... važno je da su kao završili neke škole...

Artemis Foul

pre 8 godina

Ali,nisu u tekstu naveli da je to jos u eksperimentalnom stanju,i da je glavni problem sa super magnetima.Moraju da ih ohlade na -180 stepeni odprilike.Nisu resili taj deo sa magnetima.Znaci to jos ne radi,ne moze da se koristi,a ja sam sve ovo amaterski prepricao,nemojte mi zameriti.... (kiza, 04. maj 2015 14:44)
======
Pa i meni je zimi glavni problem da zaledim vodu. Napolju -10, a voda se mrzne na nula stepeni. Stvarno nerešiv problem.

Eh da vas cuje Isak

pre 8 godina

Evo recimo da novom letelicom moze da se postigne brzina c/10. I ako ljusko telo moze da dugotrajno izdrzi ubrzanje 3g (a ne moze). Nagradno pitanje: koliko je vremena potrbno letilici da ubrza od 0 do c/10?

Ili mozda ni tu fizika nije tacna?

Zoro

pre 8 godina

Ne samo to, nego su i poslali laserski zrak unutar Em-drive-a i navodno otkrili da je ubrzao u nadsvetlosne brzine stvarajuci warp-drive.
Naravno, ovo sve nije NASA vec grupa entuzijasta koja koristi prostorije i instrumente pomenute institucije. Njihov predvodnik je cuveni Harold"Sonny" White koji nije bog zna kakav fizičar ali voli da ekperimentiše i isprobava razne sprave.
Naravno svi poznatiji svetski fizičari i naučnici su ismejali ovu vest, a nisu je uopšte ni preneli ozbiljniji internet portali.
U suštini ne zna se ko je gori, dal ovi što nisu potkovani znanjem ali se bar trude , eksperimentišu, isprobavaju. Ili ovi drugi nabeđeni što sede kući ispisuju jednačine i pljuju sve što se ne slaže sa istim.
Zbog ovih nabeđenih bi voleo da je sve ovo istina ali slaba vajda. Pozdrav svim ljubiteljima astronomije i fizike.

kiza

pre 8 godina

Nesto sam malo gledao oko tog novog motora.Elektromagnetnim talasima bombarduju zaboravih sta.I to nesto se pretvara u plazmu.Tu plazmu jakim magnetima nateraju da se na izlazu motora skoncentrise u skoro jednu tacku i tako stvara potisak ili pogon.Ali,nisu u tekstu naveli da je to jos u eksperimentalnom stanju,i da je glavni problem sa super magnetima.Moraju da ih ohlade na -180 stepeni odprilike.Nisu resili taj deo sa magnetima.Znaci to jos ne radi,ne moze da se koristi,a ja sam sve ovo amaterski prepricao,nemojte mi zameriti....

dzonikg

pre 8 godina

Tekst nema veze sa realnoscu..testove sprovodi ne samo NASA vec i englezi i kinezi i malo je glupo samo da se pominju jedni.

"These simulations explain why in NASA’s experiments it was necessary to insert a high density polyethylene (HDPE) dielectric into the EM Drive, while the experiments in the UK and China were able to measure thrust without a dielectric insert.

The code shows two reasons for this: 1) the experiments in the UK and China used (unlike the ones in the US) a magnetron to generate the microwaves and 2) the experiments in the UK and China were performed with much higher input power: up to 2.5 kiloWatts, compared to less than 100 Watts in the US experiments.

In the US tests, microwave frequency generation was controlled via a voltage-controlled oscillator whose signal was passed to a variable voltage attenuator. The tests performed in the UK and China used, instead, magnetron microwave sources (as used in home-use microwave ovens) for their experiments.


2015-04-19-010503Dr. White’s computer analysis also shows that increasing the input power focuses the virtual particle flow from near omnidirectional at the low powers used in the NASA experiments, to a much more focused jet like beam at the higher power (kilowatts as compared to less than 100 Watts) used in the UK and China experiments.

Problem je pretvoriti teroriju u realnost..i fuzija zvuci lepo u teoriji ali..

MisterNo

pre 8 godina

Citiracu Scotty-a "I can't do it, Captain. I can't defy the laws of physics!".
Elem, za razliku od zakona coveka, zakoni prirode se ne mogu krsiti. Mogu se zaobici. Znaci polako sa spektakularnim naslovima.

Zoran

pre 8 godina

A tek koji ce cirkus da nastane sa ovim akceleratorom sto je kao nesto otkrio posle jedno 100 godina, to ce tek da se krste oni koji to dozive. Kad se pobijaju zakoni koji su kao bili lako zamislivi i skoro eksperimentalno potvrdjeni, i sto bi se reklo ocigledni.

Nauka je takav cirksu da ce uskoro laici da budu doktori nauka.

Saša Jovičić

pre 8 godina

Greška: EMDrive radi na principu ptetvatanja električne energije u mikrotalase kojo se odbijaju u zatvorenom prostoru i tako stvaraju pogon.

Zoran

pre 8 godina

(Petar Srdanovic, 4. maj 2015 15:55),

Pa onda je svaka nauka egzaktna. A to znaci tacno je dok se ne dokaze suprotno. A kad se dokzae suprotno, opet ne mora da je tacno, doke se ne dokaze suprotno(to jest prvobitno tvrdjenje ili neko trece).

Zao mi je, pocinjete da se gubite. Usput, ja sam isto deo egazktne garniture, samo sam svestan da to NIJE egazktno. Zavrsio sam matematiku. Gde ces egzaktnije, ona je najegzaktnija. A fizika...to tek nije egzaktno.

Petar Srdanovic

pre 8 godina

@Zoran
Kad su javili Anstajnu da su astronomska posmatranja pomracenja potvrdila Teoriju Relativiteta, on je bio na konsultacijama sa studentima. Njegov komentar je bio "Znao sam". Tada je jedna studentkinja pitala - "A sta da su javili da rezultati ne potvrdjuju teoriju". "Ah, tada bi mi bilo zao dragog Gospoda (dear Lord), posto je pogresio u stvaranju svemira" (moj slobodan prevod).
Naravno, njegov komentar nije bio zlonameran ni u kom slucaju, vec objasnjenje da ako se ispravno matematicki opise i potvrdi prirodna pojava, ona ne moze da bude pogresna (pojava). Drugim recima: Egzaktne nauke su i dalje egzaktne. Razmislite, nasta bi licio nas zivot da nije tako, da kad pritisnes prekidac ne potece struja :)

Mr. Potato Head

pre 8 godina

Citiracu Scotty-a "I can't do it, Captain. I can't defy the laws of physics!".
Elem, za razliku od zakona coveka, zakoni prirode se ne mogu krsiti. Mogu se zaobici. Znaci polako sa spektakularnim naslovima.
@(MisterNo, 4. maj 2015 12:08)

Bas si svetao primer nasao. Jel to onaj neradnik i zabusant?Takvih sam se nagledao...
"...Montgomery Scott? Scotty favorite excuse for avoiding work was to claim it just wasn't physically possible..." Hahahahaha

Zoran

pre 8 godina

"Revolucionarno otkriće: NASA uspešno prkosi zakonima fizike"

Bio jedna vic, pricao se za vreme SSSR-a. Trkali se Breznjev, Karter i Cercil, recimo. I Breznjev stigao poslednji, a Rusi izvestavaju: Nas predsednik na trci je zauuzeo odlicno trece mesto.

Vidite ako praksa prkosi zakonima fizike, onda zakoni fizike NE VALJAJU. Brisi, pa pisi ponovo.:))

mozaks

pre 8 godina

citam razne studije,naucne ,predpostavke,futuristicke ideje,i generalno mislim da smo ,,na pragu,,da se otisnemo brzinom svetlosti u kosmosu.to na pragu,verujem da ce se desiti u narednih 10-20 godina,jer nauka toliko brzo napreduje,da ni nismo svesni kojom brzinom svet napreduje u naucnim otkricima

CarloNS

pre 8 godina

Evo recimo da novom letelicom moze da se postigne brzina c/10. I ako ljusko telo moze da dugotrajno izdrzi ubrzanje 3g (a ne moze). Nagradno pitanje: koliko je vremena potrbno letilici da ubrza od 0 do c/10?

Ili mozda ni tu fizika nije tacna?
(Eh da vas cuje Isak, 4. maj 2015 16:05)

Sa ubrzanjem od 3g da se dostigne C/10 potrebno je oko 12 dana. Sa ubrzanjem od 1g, tri puta duže, znači nešto malo preko mesec dana. Treba da se dostigne 30.000 km po sekundi odnosno 30 miliona metara po sekundi. Kada se to podeli sa 3x9.81 (3g) pa sa 3600 (sekundi po satu) pa sa 24 (sata po danu) dobije se oko 12 dana ;-)

Ale

pre 8 godina

@Artemis Foul

Razumem šta si hteo da kažeš ali ispuštaš jednu činjenicu. U hladu svemira (-270) nije problem da se ohladi bilo šta ali čim ga obasja Sunce temperatura rapidno skače i neophodni su sistemi koji će migrirati tu toplotu do radiatora koji su u hladu.

Bez kontrole temperature na MSS osunčana strana bi imala 120 stepeni a strana u hladu -150. Ako si gledao slike MSS u senci stanice se nalaze radiatori koji oslobađaju svu suvišnu toplotu koju su stanica i solarni kolektori primili.

U protivnom kolektori bi prvi otkazali a zatim bi posada ako se već nije evakuisala ozbiljno dehidrirala ili se smrzla (toplotni štitovi u oplati bi im kupili malo vremena), ostalo bi vremenom popustilo i the end. Trenutno rashladni sistemi MSS mogu da odbace 70KW toplotne energije (wikipedia - EATCS).

Petar Srdanovic

pre 8 godina

@Zoran
Niste dobro shvatili znacenje "Egzaktana nauka" - "egzaktne nauke su nauke koje teže za tačno određenim saznanjima, koja bi se mogla matematičkim i eksperimentalnim putem izložiti i dokazati, npr. matematika, fizika, hemija, astronomija."

Znaci nije problem opovrci neko saznanje, ali ako je to saznanje potvrdjeno ispravnim matematickim dokazom, onda se ono ne moze oboriti.
Primer (moj omiljeni Anstajn) - prva verzija Opste Teorije Relativiteta je imala gresku, koju je Anstajn otkrio 1915 godine, i objavio. Narednih dve godine je vodjena trka ko ce da ispravi gresku i Anstajnov glavni takmac je bio matematicar (Hilbert)! Greska je ispravljena i eto Teorija opstaje vec skoro 100 godina uz visestruke potvrde.

Artemis Foul

pre 8 godina

@(Ale, 04. maj 2015 21:09)

Moj komentar je bio više sarkastičan odgovor na komentar da je najveći problem postići -180 stepeni.
Sve što ste napisali je tačno i stoji, međutim ovde je reč od pogonu za letelice i sonde, a ne stacionarne objekte kao MSS, tako da je taj problem mnogo lakše rešiti i to na više načina. Naj jednostavnije rešenje je obrtanje letelice tako da ni jedna strana ne uspe da se zagreje iznad -200 stepeni.