Subota, 02.05.2015.

08:20

Bečki naučnici: Ceo univerzum je jedan veliki hologram

Izvor: Huffington Post

Beèki nauènici: Ceo univerzum je jedan veliki hologram IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

117 Komentari

Sortiraj po:

Black Goo

pre 8 godina

@protivotrov
Ukratko. Rođena sam u Ženevi, gde trenutno živim i radim. Vratila sam se kući posle velikog skitanja i rada po Suisse i celom komšiluku, kao i preko oceana. Znam ljude iz raznih oblasti i pričam skoro svaki dan na neki način sa njim. Najviše poslovno u okviru projekta i tima koji vodim. Ubiše me razni ISO i ind. standardi. Svaki korak moram na četri mesta u četri različita sistema da protokolišem. Pored svega moram i kolege da kontrolišem kako i oni to rade. Ima me i u nekoliko firminih projekta na raznim stranama sveta kao gost i konsultant. Moj je svet nano i subatomski svet. To ne znači da sam glupa za sve ostalo. :-) Posebno me kao nikog zanima ono veliko prazno polje između nucleusa i electrona, ne samo sa stanovišta raznih fizika. Ima tu dosta hemije i biologije u svemu sa čime se bavim. U mom životu ne postoje granice između tih nauka i u okviru njih. Sve su moje, a ostalo su samo nečiji lični pogledi, fokus istraživanja, stvar obrazovanja i shvatanja života.
O gorkom saznanju sam mislila kad pogledam strane kolege, što imaju samo darvinistički pogled na svet, kako se lepo iznenađe svaki put, kad otkriju da to nije sve i da ima i nešto što ih nisu učili. Zadnji primer je jedan simpatičan ali i mlogo smotan hrvat, što voli da se mova po Cernu i kad ga pošalju kući. Strašno se pravi važan što je tu. Niko nije srećniji od njega i ako je levo smetalo i predmet velikog ismejavanja na svakoj kafici. Muva mi drugaricu bez uspeha i zovu ga Balkan-Šerif.

protivotrov

pre 8 godina

(Black Goo, 3. maj 2015 11:00)
ti uopšte nisi pročitala ono što sam te pitao. prestani da non-stop ponavljaš istu priču već probaj da odgovoriš (ako želiš) na moja iskrena pitanja. KAKO SI DOŠLA DO TOG GORKOG ISTINITOG SAZNANJA? kome je to stalo da nas razvlači između religije i ateizma i zašto? pošto nemate pristupa medijima, kako možemo da čujemo i pročitamo nešto od toga što tvrdiš? šta je tu problem i šta je tu nejasno? mislim da postavljam jednostavna i logična pitanja. ti si spoznala istinu. u redu, verujem ti, ali KAKO si to uradila? kako mi ostali možemo to da uradimo?
" I da, nemamo svi isto obrazovanje i školsku klupu." apsolutno tačno, ali imamo isti obrazovni sistem- sistem gde nas sve uče tome o čemu pišeš.
i kakva je to istina koja mora tako grozničavo da se krije od sveta? KAKO si otkrila istinu?

Black Goo

pre 8 godina

i ti si prošla isti obrazovni sistem kao i mi. kako si uspela da "kvalitativno iskoračiš" iz istog a mi ne? kako si uspela da se oslobodiš naučno-religijskih stega "Velikog Brata". ko ili šta ti je to omogućio? koja su tvoja nereligijsko-verska shvatanja. gde može da se pročita o tome? da li si sama u tome ili vas ima više? ako vas ima više, kako uspevate da izbegnete zamke da postanete organizovana religija? koja je tvoja(vaša) teologija i u kog Boga veruješ(te)? ozbiljno te pitam i zato ne očekujem ljutnju sa tvoje strane. ako nas već tretiraš kao neslobodne, onda nam pomozi da shvatimo istinu koja će nas osloboditi.
(protivotrov, 2. maj 2015 13:29)

- Zar ti stvarno misliš da si slobodan? Istina nije moranje, istina je gorko saznanje, do kojeg se individualno mora stići. Nisam ni sekta, ni religija i nisam sama. Mi se ne čujemo. Nikom od moćnika nije u stalo da se i mi čujemo. To što vi ne znate šta sve ima po svetu i što vam se non-stop prezentira samo dualistički pogled na svet ne znači da je to istina. Nekom je stalo da vas razvlače i svađaju između kreacionizma i darvinizma. Ti neki imaju sredstva i moć, imaju milijarde svake godine za te svrhe na raposlaganju i njihove lobiste. A ja i meni slični, kojih nije malo, nemamo ništa od svega toga i ne želimo nikom da vladamo. Nama ostaje samo istina i čuđenje o tome u kakvom lažnom svetu živimo. I dalje se čudimo kako je sa ljudim i u 21. veku lako manipulisati. I da, nemamo svi isto obrazovanje i školsku klupu.

Zoran

pre 8 godina

"Divno.
Posle skoro 2500 godina vracamo se Platonu. Sta smo radili toliko dugo?"

U sustini nista bitno nije uradjeno. Usavrsavano oruzje, kola i telekomunikacije za potrebe rata. Sve sto vidis oko sebe je nus proizvod tog istrazivanja. Od sustine si isto kao i u vreme Platona, a mozda i dalje.

Zoran

pre 8 godina

"U toku istraživanja, fizičari su koristili dve teorije ravnog prostor-vreme kontinuuma za računanje fizičke mere poznate kao “zapletena entropija”. Ovaj termin opisuje količinu zapletenosti vezanih čestica u kvantnom sistemu, i uticaj koji vrše jedna na drugu."

Zapleteni ste vi kao pile u kucinu.

Sad dodajte na tu teoriju i Sredingerovu macku, pa lepo da idemo da se obesimo, jer mozda posle toga bar znamo da li postojimo ili ne, ovako nepodredjeno stanje je mucno.

vasilije knezevic

pre 8 godina

Svemir/Univerzum je stvaran.Zloupotreba nauke u svim oblicima je neobicno puno zastupljena
Potrebno je, prije svega, shvatiti da nauke koje pokusavaju objasniti Svemir/Univerzum,pocev
od matematike,fizike,astronomije i drugih srodnih nauka,su covjekov prirucnik koji je on,covjek,
izmislio i stavio na raspolaganje.To nijesu nikakvi prirucnici koji su privezani vrpcom za neki
imaginarni predmet,pa ih neki prihvataju ,uce i onda edukuju ostale o svemu sto je nepoznato.
Matematiku,fiziku,astronomiju je izmislio covjek,usavrsio covjek;taj "mali covjek"koji zna sve i
nista.Ni dan danas ne znam sasto upotrebljavaju grcku azbuku u jednacinama koje za mene,
licno,ne znace mnogo.Sta je tacno a sta nije?Sve je tacno i sve nije tacno. U proucavanju jedino
poredjenje ima neki smisao.Obzirom da su nebeska tijela ogromna a razdaljina medju njima
takodje ogromna onda je poredjenje samo stvar indirektnosti koja u ovom slucaju moze znaciti
mnogo i zadovoljiti cak i skeptike.Svjetlost je "opticka varka"i moze proizvesti lazi kojima i najveci
lazac moze zavidjeti.Kazu da na sred Sahare sjedi Morganova Fata i u lavoru pere noge.Voda je
pitka.Nase oko je ,bez uticaja,dosta siguran "instrument":"Al' ne kazah za lazljive oci,koje su me
na zlo navodile gledajuci druma velikoga kud prolaze Turci i trgovci".Jednostavnost ipak postoji
i ona ima definiciju.Prije svega mora da iskljucimo teorije i predpostavke i da svemir posmatramo
spontano.
vasilije knezevic 02 maja 2015

disko nindža

pre 8 godina

Na forumu ispred zadruge ova teorija je dobila popriličnu, mada opreznu, podršku stručne javnosti. Ostaje da se vidi koliko je teorija primenjiva i na naš, gotovo paralelni, univerzum.

Huff

pre 8 godina

(ricard, 2. maj 2015 10:19)Upravo su najveci naucnici bili religiozni ljudi. Ajnsajn, Njutn, Platon, sta tek reci o Leonardu da Vinciju?... Ima mnogo istina u svetu. 1 1=2 je istina npr. Ali koja istina je stvorila zivot i ceo kosmos i coveka u njemu, daju ci mu tezak zadatak da za svoga postojanja nadje odgovor na pitanje: Ko sam ja?

Huff

pre 8 godina

(ricard, 2. maj 2015 10:19)Upravo su najveci naucnici bili religiozni ljudi. Ajnsajn, Njutn, Platon, sta tek reci o Leonardu da Vinciju?... Ima mnogo istina u svetu. 1 1=2 je istina npr. Ali koja istina je stvorila zivot i ceo kosmos i coveka u njemu, daju ci mu zadatak da za svoga postojanja nadje odgovor na pitanje: Ko sam ja?

legonomista u pokusaju

pre 8 godina

Moze se reci hologram ili maltene iluzija radi ucenja i sticanja iskustva.
Moj neki savjet za duse koje su zbunjene u otkrivanju istine je da pokusaju pribliziti sebi pojam beskonacnosti, kao i postojanja u specificnoj vibracionoj frekvenciji postojanja.
Covjek kao tricentricno bice nije ni blizu kraja razvoja svoje svjesti i citav zivot su lekcije i ucenja ne bi li napravio progres i prisao "korak" blize beskonacnoj svjesnosti.
Slusajte svoju intuiciju i ne trudite se biti "normalan" u odnosu na sredinu, vec svoj.
Pozdravljam sve duse koje su u potrazi za objektivnom istinom.

Pun Kanister

pre 8 godina

(Branko, 02. maj 2015 11:07) - Opsta Teorija Relativnosti je jedno od najbrilijantnijih dostignuca ljudskog uma, savrsena, i do sada nebrojeno puta potvrdjena u eksperimentima. Vec 100 godina nakon otkrica, nije se pojavio niti jedan jedini znak, merenje, eksperiment koji bi mogao na bilo koji nacin da opovrgne OTR. Jednostavno, to se vise ni ne moze zvati teorijom vec naucnom cinjenicom. OTR je tacna, isto kako se zemlja okrece oko sunca.

Samouk

pre 8 godina

(Pirocanac, 2. maj 2015 15:34)

I baš zato ostaje večita tuga za spaljenom bibliotekom iz Aleksandrije.
Ko zna kakvih je sve zapisa tu bilo i koliko bi nam istorija bila jasnija... :(

cheers

pre 8 godina

Zasto ne prestanu da se bakcu necim o cemu nemaju niti ce ikada imati pojma :)... svaki drugi dan demantuju sami sebe i dojucerasnja "znanja"!!!

scepanmali

pre 8 godina

@cvexy
Da imas tri razreda osnovne znao bi da se "nebi" pise odvojeno. Zato nam je vlast ovakva. Ja je nisam birao i verovatno niko ko gleda ovu temu. Previse je nepismenih koji misle da znaju nesto.
Hvala tebi sto vredjas licno, a niko te nije ni prozvao sem tebe samog.

murajsam

pre 8 godina

ceo svemir je ustvari na mikro nivou, ali nama izgleda kao bezgraničan, kao na primer što bi nekoj bakteriji na primer okean izgledao bezgraničan, a nije. svemir je na istom principu kao što je to svet atoma i molekula. a šta je na makro nivou, ko bi ga znao, mi to ne vidimo!

a

pre 8 godina

Koga zanima detaljnije o ovoj temi Youtube ... Leonard Susskind on The World As Hologram. Tvorac teorije objasnjava teoriju u detalje za ljude bez znanja napredne fizike. Vrlo zanimljiva prica koju nije tako tesko razumeti.

Marko

pre 8 godina

Ako je ceo univerzum u dve dimenzije onda sam i ja. Pošto sam ja deo univerzuma. Ja nikako sebe ne vidim u 2 dimenzije, jedino ako je moj stomak holografski defekt prikaza trbušnih pločica. Pozdrav za sve iz 2D i vidimo se u 4D.
(Nikola Cosic, 2. maj 2015 14:21)

Ako igras neku igricu imas u njoj isto tako likove koji misle za sebe da su 3D zato sto su isprogramirani da tako misle. Mozak je taj koji dekodira "Stvarnost" onako kako je programiran da to ucini. Da li je mozak programirao Bog, mi sami ili evolucija (slucajnost) pitanje je koje izlazi iz ove teme.

Pirocanac

pre 8 godina

Crkva nije tvrdila da je univerzum ravan vec da je Zemljina kugla ravna.
(Ros Geler, 2. maj 2015 10:09)

To nije tvrdila crkva, pomesao si sa teorijom o kretanju Zemlje oko Sunca ili Sunca oko Zemlje. Da je Zemlja okrugla zna se mnogo pre Hrista. Jos je Aristotel pe 2500 godina pokusavao da izracuna obim Zemlje mereci senku koju na nju baca Mesec. Inace prica o Zemlji kao ravnoj ploci koju nose slonovi i koja putuje na kornjaci je simbolicna prica u kojoj se u stvari vidi ogromno znanja drevnih naroda o univerzumu. Ako hoces da vreme ne proguta znanja moras da pricu uvijes u simbole inace ce se izgubiti. Kornjaca je simbol sporosti kretanja, slon je simbol snage. Koliko god mastovit bio ne mogu da zamislim zivo bice koje ima inteligenciju da nacrta slona, a ima ideju da slon bukvalno drzi planetu na ledjima. Arheologija je bezbroj puta do sada dokazala da je znanje izgubljenih civilizacija o svemiru bilo frapantno i vece nego nase sada. Dovoljno je znati da su bez ikave simnje znali za Platonovu Godinu, period koji traje preko 25.000 godina, sto je zapanjujuce i apsolutno neobjasnjivo iz ugla teorije da su se civilizacije razvijale postepeno. Ko je mogao da posmatra univerzum 25.000 godina ili bar mali deo toga da ustanovi ovu pojavu? Bez ikakve sumnje, pre ove postojalo je vise civilizacija koje su bile znatno naprednije od nase i desila im se neka oromna katastrofa. Srecom, ostale su mnoge iskopine koje sada pricaju bar deo price umesto tih ljudi.

cvexi

pre 8 godina

@cvexy
Da imas tri razreda osnovne znao bi da se "nebi" pise odvojeno. Zato nam je vlast ovakva. Ja je nisam birao i verovatno niko ko gleda ovu temu. Previse je nepismenih koji misle da znaju nesto.
Hvala tebi sto vredjas licno, a niko te nije ni prozvao sem tebe samog.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (scepanmali, 2. maj 2015 15:03)

Greske u kucanju? Stvarno se spustas tako nisko da trazis greske u kucanju? Zar tvoj ostvareni intelekt nema bolju argumentaciju? Drugo, nije mi jasno kako ne shvatas da si svojim komentarom uvredio barem polovinu gradjana Srbije? Ti decko ne shvatas smisao komentara koi si ostavio pre pola sata

We do not forgive!

pre 8 godina

Koliko ja razumem, pretpostavka da je univerzum 2D im je samo trik da pojednostave neka racunanja a ne da stvarno misle da je hologram.
(Vladimir, 2. maj 2015 09:04)
I ja sam tako slicno shvatio. Matematickim formulama je svasta dokazivo.. A to da je univerzum i sve okolo hologram to je naucna fantastika samo i nista vise.. opipljivi su zemlja , mesec, planete suncevog sistema na koje su sletale sonde.. da ne pricam o kosmickom zracenju koje sigurno ne dolazi iz holograma nego zna se odakle..

Branko

pre 8 godina

Einstein nije bio zaluđeni čičica več veoma samoljubiv naučnik koji je u mladosti tuđe teroije obrađivao, aranžirao i lepo ih spakovao, uvek ih progalašavajući za samostalne radove.
I umesto da ih ostavi otvorene za dalja naučna istraživanja, udario je direk to jest progasio za apsolutnu osnovu fizike, što je, ne znam zašto, prihvaćeno kao naučna dogma.
Zato sada imamo ovakve naučne radove koji su bliži scifi literaturi nego nauci.
A pozivaju se na Platona, valjda se porede, sačuvaj bože.
Što se tiče Tesle, Tesla je bez sumnje bio jedan od najvećih pronalazač koga je svet ikada imao.
Tesla je bio američki pronalazač, srpskog porekla. Da je kojim slučajem iz Smiljana umesto u Ameriku, došao u Srbiju, od njega ne bi bilo ništa.
Teslina izjava, skinuta sa interneta: „Zahvalan sam Einsteinu i drugim naučnicima, jer preko svojih pogrešnih teorija, vode ljude daleko od opasne rute koju sam sledio“.

krhko znanje, laički odgovori i nisam odavde

pre 8 godina

- ništa nije potrebno da bi energija (materija) bili stvoreni, kao ekvivalenti +/- iz 0, OSIM
nejasnog pokretača)

mišljenje da je Kosmos, kao posmatrana kreacija, preostao višak (+) nakon potiranja sa (-) (anti materija, negativna energija..) je samo jedno od - ukoliko sebe ne možemo da sagledamo kao mogući (-), tj refleksiju, odraz, senku .. u ovom slučaju proizvod osnovnog 2D zapisa u xD projekciju

Nikola Cosic

pre 8 godina

Ako je ceo univerzum u dve dimenzije onda sam i ja. Pošto sam ja deo univerzuma. Ja nikako sebe ne vidim u 2 dimenzije, jedino ako je moj stomak holografski defekt prikaza trbušnih pločica. Pozdrav za sve iz 2D i vidimo se u 4D.

mozda da, a mozda i ne

pre 8 godina

Divno.
Posle skoro 2500 godina vracamo se Platonu. Sta smo radili toliko dugo?
Da li bi Platon bio PLATON da se molio i zahvaljivao bogovima koji su STVORILI svet?

Ne, Zevs & CO NISU stvorili svet. Platon je bio SLOBODAN da tumaci svet kako mu se "cefne". I eto, moze biti, da ga je jos tad PROTUMACIO pravilno.

Da, da, znam da su hriscanski mislioci veoma CENILI Platona. Ali, ne znam da li bi Platon cenio njih.

protivotrov

pre 8 godina

@sale
Navedi mi primere. Samo nemoj da navodis Hitlera, jer je on katolik.
(scepanmali, 2. maj 2015 13:35)
====
@sale, nemoj, molim te, da mu odgovoriš. ali zaista... zašto mu poremetiti taj njegov crno-beli svetić u kome živi? tako je @scepanmali, ateizam nikad i nikog nije ubio zbog mišljenja a religija je opijum za narod i treba je zabraniti i iskoreniti da ne koči razvoj nauke i da ne manipuliše više ljudima i da ime ne ispire više mozgove. religiju treba proglasiti psihičkom bolešću a uporne vernike treba lečiti od religije u mentalnim ustanovama dok se ne pokaju. to je jedini human pristup toj pošasti koja se zove religija. još ako mamica svako jutro donosi doručak u krevetac, sreći nikad kraja.

dvestraneistognovcica

pre 8 godina

Cini mi se da kao i u Platonovoj alegoriji o pecini, mi smo ti koji svet rasudjuju na osnovu senki dok nas okovi predrasuda sputavaju u spoznaji. I religija i nauka su bazirane na istom postulatu, posvecenosti i radu. To treba ceniti i negovati. Zato jedno veliko hvala svim naucnicima i dohovnicima koji se jos uvek bore na frontu gde blede granice razuma i duhovnosti :)
Svi smo videli holograme. Zamisliti nas, ljude, zapisane na 2D hologramu koji nas projektuje pod odredjenim uslovima u 3D svet, jeste fantastican. Pitanja je dosta, a ja bi pokrenuo jedno - kako dobijamo u tom slucaju masu, gravitacija?
Za sve one koje je ovaj clanak zainteresovao (sto je i njegova poenta) preporucujem da pogledaju diskusiju na ovu temu: A Thin Sheet of Reality: The Universe as a Hologram

Radovan

pre 8 godina

U tekstu je izneseno da je ideja o holografskom univerzumu nastala 90 tih hodina proslog veka .Kvatni fizicar David Bohm i neuropsihijatar Karl Pribram su jos polovinom proslog veka izneli ideju o holografskoj organizaciji univerzuma.Ova ideja je tada bila dovekana na noz i prozvana je kvazinaucnom teorijom.Njihova ideja je da svaki delic materije sadrzi kopletnu informaciju kao i ceo kosmos nesto slicno kao lutka babuska.

Kis

pre 8 godina

Sto bi moglo da znaci i da je zemlja ravna, ali 3D projekcija stvara laznu sliku. E sad ako se to naucno dokaže, onda ok i nikom nista, a do tada udri po svakom ko drugacije misli.

perica

pre 8 godina

Sto bi moglo da znaci i da je zemlja ravna, ali 3D projekcija stvara laznu sliku. E sad ako se to naucno dokaže, onda ok i nikom nista, a do tada udri po svakom ko drugacije misli.
(Kis, 2. maj 2015 13:11)
ljudi, pa stvarno nas dovodite u neprijatnu situaciju. nekad smo spaljivali ljude što su tvrdili da zemlja nije ravna, a sad moramo da spaljujemo one koji tvrde da je zemlja ravna. mislim, šta ti je ironija sudbine.

seven

pre 8 godina

Ova teorija se provlaci vec niz godina.Ne bih je svrstao samo kao Naucnu,filozofija bi tu imala sta da kaze..Pitanja se nadovezuju i postavljaju - koliko je hologramski "zid" udaljen od Zemlje,ko stoji iza Holograma,Sta je sa vestackim satelitima koji su krocili na druge planete,mesec...itd...Da li je sve sto znamo do sada laz.Evo jos jednog inetersantnog posmatranja Meseca kao Hologramske slike.
.https://www.youtube.com/watch?v=9jK5Nq08r1g

protivotrov

pre 8 godina

Zaboravlja se da je i naša matematika kao i religija zamaljski proizvod. Osim toga, sve matematičke jednačine i jesu izmišljene, kao i ovaj jezik sa kojim si se izrazio. Ništa od toga nije prorodno i ljudima dato po rođenju, čak ni uspravno hodanje i govor, već su ljudi po svojim potrebama i u okviru svojih modela sami izmislili iz samo njima čudnih kultnih razloga. Koji tebi izgleda ni malo nisu čudni i neprirodni? Čudno, a opet i nije kad se bolje pogleda. Ispada ti skroz normalno i ako nije ni malo. Sve je to ono obrazovanje kojeg nigde nema i sve što se vidi je samo šuplja tikva da pravi galamu iz isto takve nabeđene mase u školskoj klupi.
- Ništa lično nemoj da shvatiš. Nije ovo kritika tebe, već tvog sistema, čiji si ti samo vidiš kakav proizvod za plašenje ljudi.
(Black Goo, 2. maj 2015 12:43)
====
i ti si prošla isti obrazovni sistem kao i mi. kako si uspela da "kvalitativno iskoračiš" iz istog a mi ne? kako si uspela da se oslobodiš naučno-religijskih stega "Velikog Brata". ko ili šta ti je to omogućio? koja su tvoja nereligijsko-verska shvatanja. gde može da se pročita o tome? da li si sama u tome ili vas ima više? ako vas ima više, kako uspevate da izbegnete zamke da postanete organizovana religija? koja je tvoja(vaša) teologija i u kog Boga veruješ(te)? ozbiljno te pitam i zato ne očekujem ljutnju sa tvoje strane. ako nas već tretiraš kao neslobodne, onda nam pomozi da shvatimo istinu koja će nas osloboditi.

cvexi

pre 8 godina

Molim da se barem ovde uzdrzite od maloumnih manipulatorskih religija koje sluze za kontrolu masa. Tome ovde nema mesta. Ovde su ljudi kojima glava sluzi za jos par stvari osim za sisanje.
Hvala unapred.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (scepanmali, 2. maj 2015 10:03)

Da ti glava sluzi cemu drugom sem za sisanje nebi nam bila ovakva vlast... Hvala unapred

Adriano_Galliani

pre 8 godina

Molim da se barem ovde uzdrzite od maloumnih manipulatorskih religija koje sluze za kontrolu masa. Tome ovde nema mesta. Ovde su ljudi kojima glava sluzi za jos par stvari osim za sisanje.
Hvala unapred.
(scepanmali, 02. maj 2015 10:03)


Religije su stara filozofska i naucna disciplina pomocu koje je covek objasnjavao drugom coveku svet oko nas. Prepune stilskih figura, izgubljenog ili zaboravljenog znacenja, danas su prakticno samo knjizevno delo (ako postoje zapisi) i tako se proucavaju. Kao "kontrola mase", javlja se tokom srednjeg veka ali u kontekstu tadasnjih desavanja, gde je religija bila "potrebna". Takodje, opsteprihvacena floskula o "ratu zbog religije" nije tacno. Uvek se ratovalo zbog resursa U IME RELIGIJE. To posebno vazi za Islam, najbolji primer Turska - cim su osvajanja zaustavljena, imperija se raspala.

petar

pre 8 godina

Браћо, чувајте се да вас ко не зароби
философијом и празном пријеваром,
по казивању човечијему, по науци
свијета, а не по Христу (Колош. 2, 8).

Adriano_Galliani

pre 8 godina

Sta sve nece izmisliti jer odbijaju da prihvate dve stvari:

1. Svemir je beskonacni prostor
2. Univerzum je harmonija.

Tvorac Univerzuma postoji. Sila ili Bog, nazovite kako vam vise prija. Podrzavam naucnike, ali umesto da iznose nove podatke oni sve vise se bave bizarnostima. Prvo da shvate da mi nismo centar Univerzuma. Drugo, da nismo slucajnost. Posto gomila vas veruje da je sve ovo produkt te slucajnosti :) Please...

Black Goo

pre 8 godina

Jeste, jiš mi samo nekom izmišljenom matematičkom jednačinom dokažite da živimo u matrixu i super... kakve gluposti ljudi rade mesto nečeg pametnog i korisnog da se late....
(Beli anđeo, 2. maj 2015 11:10)

- To je najmanji problem, da se nešto matematikom dokaže. Sve se može matematikom dokazati i u tome i jeste veliki problem sadašnje nauke, što matematika za takve stvari nije pogodna i ako se gura u tom smeru i daje joj se taj lažni značaj. Zaboravlja se da je i naša matematika kao i religija zamaljski proizvod. Osim toga, sve matematičke jednačine i jesu izmišljene, kao i ovaj jezik sa kojim si se izrazio. Ništa od toga nije prorodno i ljudima dato po rođenju, čak ni uspravno hodanje i govor, već su ljudi po svojim potrebama i u okviru svojih modela sami izmislili iz samo njima čudnih kultnih razloga. Koji tebi izgleda ni malo nisu čudni i neprirodni? Čudno, a opet i nije kad se bolje pogleda. Ispada ti skroz normalno i ako nije ni malo. Sve je to ono obrazovanje kojeg nigde nema i sve što se vidi je samo šuplja tikva da pravi galamu iz isto takve nabeđene mase u školskoj klupi.
- Ništa lično nemoj da shvatiš. Nije ovo kritika tebe, već tvog sistema, čiji si ti samo vidiš kakav proizvod za plašenje ljudi.
- Nije ni čudo da isti misle da će se se sa vanzemaljcima sporazumeti putem njihove matematike. Kakva glupost! Isto kao kad odeš na Island i želiš da sa kosom tankom i uspravno debelom tamo filozofiraš. Telepatija je za njih nepoznat pojam. Očigledno je i to.

scepanmali

pre 8 godina

@ROS GELER
Naravno, ali niko nije ubijen zbog misljenja. Za razliku od predobrih crkava, koje zele samo dobro.
Mala je razlika, zar ne?

Black Goo

pre 8 godina

Jeste, jiš mi samo nekom izmišljenom matematičkom jednačinom dokažite da živimo u matrixu i super... kakve gluposti ljudi rade mesto nečeg pametnog i korisnog da se late....
(Beli anđeo, 2. maj 2015 11:10)

- To je najmanji problem, da se nešto matematikom dokaže. Sve se može matematikom dokazati i u tome i jeste veliki problem sadašnje nauke, što matematika za takve stvari nije pogodna i ako se gura u tom smeru i daje joj se taj lažni značaj. Zaboravlja se da je i naša matematika kao i religija zamaljski proizvod. Osim toga, sve matematičke jednačine i jesu izmišljene, kao i ovaj jezik sa kojim si se izrazio. Ništa od toga nije prorodno i ljudima dato po rođenju, čak ni uspravno hodanje i govor, već su ljudi po svojim potrebama i u okviru svojih modela sami izmislili iz samo njima čudnih kultnih razloga. Koji tebi izgleda ni malo nisu čudni i neprirodni? Čudno, a opet i nije kad se bolje pogleda. Ispada ti skroz normalno i ako nije ni malo. Sve je to ono obrazovanje kojeg nigde nema i sve što se vidi je samo šuplja tikva da pravi galamu iz isto takve nabeđene mase u školskoj klupi.
- Ništa lično nemoj da shvatiš. Nije ovo kritika tebe, već tvog sistema, čiji si ti samo vidiš kakav proizvod za plašenje ljudi.
- Nije ni čudo da isti misle da će se sa vanzemaljcima sporazumeti putem njihove matematike. Kakva glupost! Isto kao kad odeš na Island i želiš da sa kosom tankom i uspravnom debelom tamo filozofiraš. Telepatija je za njih nepoznat pojam. Očigledno je i to.

Nik

pre 8 godina

Pošto se na svakom tekstu o univerzumu povede polemika oko teorija o ravnoj ploci, najpre par stvari oko toga. Ateisti i vernici trebalo bi da znaju da geocentrični, ptolomejski sistem sveta nije nastao u hrišćanstvu nego su ga osnovali Aristotel i Ptolomej, dakle dolazi iz svetovne kulture i to tek nakon što je prevladalo mišljenje Avgustina iz Hipona da hrišćanstvo treba da uzima saznanja iz svetovne kulture, jer i u tim saznanjima može se naći Božanska istina. A u Bibliji, već na početku u prvoj knjizi postanja piše da je Bog stvorio zvezde, nebo i sve na nebu da bi čovek određivao vreme. Dakle već na početku imamo astronomiju.
Drugo, ovakva saznanja, izučavanja univerzuma su veoma korisna. Ko god je ozbiljan vernik, videće da se na prestižnim teološkim univerzitetima održavaju konferencije o atributima Boga, gde se kroz religijska i nova naučna saznanja raspravlja o atributima Boga.
Treće, možda i najvažnije jeste da se religija, u mom slučaju hrišćanstvo, ne zasniva na praznoverju, nego je vera istvoremeno i verovanje i intelkutalni pokret, dakle, ozbiljan vernik mora biti vrlo obrazovan usvajajući i teološku i svetovnu literaturu.
Što se tiče samog teksta, ne razumem teorijsku fiziku, više razumem ljude, tako da o tome nemam šta da kažem.

Smuleco

pre 8 godina

San ili java? Da li je postojanje iluzija? Da li smo mi samo jedan mali segment virtuelnog sveta, postavljenog kao neka kulisa, u kojoj je sve naizgled "realno" i "objašnjivo"?

Black Goo

pre 8 godina

Jeste, jiš mi samo nekom izmišljenom matematičkom jednačinom dokažite da živimo u matrixu i super... kakve gluposti ljudi rade mesto nečeg pametnog i korisnog da se late....
(Beli anđeo, 2. maj 2015 11:10)

- To je najmanji problem, da se nešto matematikom dokaže. Sve se može matematikom dokazati i u tome i jeste veliki problem sadašnje nauke, što matematika za takve stvari nije merodavna i ako se gura u tom smeru i daje joj se taje taj lažni značaj. Zaboravlja se da je i naüa matematika kao i religija zamaljski proizvod. Osim toga, sve matematičke jednačine i jesu izmišljene, kao i ovaj jezik sa kojim si se izrazio. Ništa od toga nije proridno i ljudima dato po rođenju, čk ni uspravno hodanje i govor nisu, već su ljudi po svojim potrebama i u okviru svojih modela sami izmislili iz samo njima čudnih razloga i tu matematiku i jezik. Koji tebi izgleda ni malo nisu čudni i neprirodni? Čudno, a opet i nije kad se bolje pogleda. Ispada ti skroz normalno i ako nije ni malo. Sve je to ono obrazovanje kojeg nigde nema i sve što se vidi je samo šuplja tikva da pravi galamu iz isto takve nabeđene mase u školskoj klupi.
- Ništa lično nemoj da shvatiš. Nije ovo kritika tebe, već tvog sistema, čiji si ti samo vidiš kakav proizvod.

Branko

pre 8 godina

...„kao način rešavanja fundamentalne nedoslednosti između kvantne fizike i opšte teorije relativnosti“
je gubljenje vremena, kao da su u srednjem veku usklađival Galileove i Njutnove zakone i tadašnju religijsku dogmu o obliku zemlje.
Kvantna fizika je jedno od najvećih dostignuća ljudskog uma, dokazana i primenjivana, opšta teorija relativnosti je naučna dogma, medijskog naučnog „ Isusa Hrista“ to jest Einsteina, koju su mnogi opovrgli, na primer Tesla,sa lakočom. Ta dogma i dalje vodi fiziku u ko zna kom smeru.
Nauka je, kao i sve ostalo, postala medijska senzacija.
Platonova priča o pečini je trebalo da alegorijski pokaže razliku između sveta u kome živimo i koga vidimo i idealnog sveta iz koga dolazimo.
Koliko će još vremena proći da razumemo i protumaćimo Platona?

lerma

pre 8 godina

@beli andjeo
a sta je korisno? kupovati i prodavati na ovom kamenu i tako zauvek? ili cekati da se preselimo u raj pa da onda zivimo?

alek

pre 8 godina

nije da se razumem,i sve to...i ne znam da li,laicki,dobro kontam,al...jel to nesto kao kad,recimo,gledas film na tvu,on je u 3 dimenzije,a tvoj tv ima samo dve-visinu i sirinu.ili video igrice na kompjuteru,igras u 3d varijanti,a monitor je 2d.jel to to?mislim,uopsteno...

Beli anđeo

pre 8 godina

Jeste, jiš mi samo nekom izmišljenom matematičkom jednačinom dokažite da živimo u matrixu i super... kakve gluposti ljudi rade mesto nečeg pametnog i korisnog da se late....

nex

pre 8 godina

@Branko.
Potpuno si u pravu. Ajnstajn,po meni,jedan zaludjeni cicica,je bacio takvu "kosku" naucnicima sa njegovom teorijom,da oni sada podsecaju na one nekadasnje alhemicare koji su pokusavali od kamena da naprave zlato. Samo je Tesla mogao da priblizi nauku cudu,da nije bio cudak,da nije spalio radove ili da je jos malo poziveo

Laicki odgovori

pre 8 godina

Sta je bilo-postojalo prije nastanke svemira, Velikog praska?
Odakle pocetna energija, a energija se ne moze niti unistiti niti stvoriti?
Kako je iz energije nastala materija?
Sta je iza granica svemira?
obicna prostodusna pitanja
(krhko je znanje, 2. maj 2015 09:56)

- ne zna se, zakoni trenutne nauke otkazuju u singularitetima
- ne zna se, zakoni trenutne nauke otkazuju u singularitetima
- E=mC^2, materija i energija su ekvivalentni i mogu da menjaju oblik (ali ne i da nestanu i nastanu ni iz cega - 2. Zakon TD)
- ako je svemir zakrivljen u n-toj dimenziji onda nema "granicu". Kao dvodimenzionalno bice koje zivi na povrsini lopte - ne moze da "padne" sa granice jer granice nema, moze samo da obidje loptu. Verovatno si mislio sta je unutar lopte? Odgovor je da "nije definisano" to jest ne postoji nista osim dvodimenzionalne povrsine zakrivljene u trodimenzionalnu loptu.

YoGy

pre 8 godina

@ krhko je znanje

Gospodin Stiven Hoking bi rekao: "Sve sto se desavalo pre nastanka univerzuma (pod uslovom da je nekad u proslosti nastao) , krajnje nije bitno jer ti dogadjaji nisu imali uticaj na sadasnji svemir niti su fizicki zakoni imali iste principe koji bi uticali na nas svemir."

Zoolander

pre 8 godina

Svemir i mi u njemu treba da se shvatiti kao mrav na povrsini lopte koja se na primer siri. Za mrava je ta povrsina lopte beskonacna i ne moze se otisnuti sa lopte u visinu ili u unitar nje, a pri tome sto se ona siri mnogo vecom brzinom od njegovog kretanja, on zbog toga ne moze da krene od jedne tacke pravo i stigne u tu istu. Isto je tako sa svemirom, samo sto je to trodimenzialni prostor sa nama u njemu, a nama je nepoznanica "iznad i ispod" kao mravu. Naravno, ne znaci da je svemir loptastog oblika.

Nobelovac

pre 8 godina

Ta njihova teorija jeste delimično tačna, ali samo delimično. Svemir je, kao što je svima poznato, pun nafte. Ono što se nama čini da je beskonačan prostor, to je samo holografska projekcija beskrajnog okeana nafte, beskonačne dubine. Neke pojave na nebu koje lako možemo da vidimo to nepobitno dokazuju. Na primer duga posle kiše, to je isto kao i one lepe mirišljave barice što se pojavljuju ispod starih automobila iz kojih curi ulje. Znate, one barice pune vode, ali kad se u njih razlije malo ulja ili nafte, one postanu šarene i prelivaju se u duginim bojama. Svakako je to jedan od najlepših prizora koji ljudski um može da zamisli, a lako se može videti posle kiše na placevima polovnih automobila. Nafta je ono što nas okružuje, a svemir koji vidimo je njena holografska projekcija. Ali ja sam već smislio kako ću da naučno dokažem ovu moju nauku. Sagradiću kulu od belog kamena, kamen po kamen, sprat po sprat, sve do neba. Onda ću da razvučem crevo do zemlje. A onda ćete moći da kupujete naftu od mene, po 20% nižim cenama. A onda je svet moj. I Nobela ću da kupim, pa da si ga dodelim.

bromazepam od 6

pre 8 godina

Samo jedno pitanje, kakve Bog ima veze s tekstom i na osnovu cega ste zakljucili da hipoteza potvrdjuje/opovrgava postojanje deiteta?

Banovobrdjanin

pre 8 godina

Najznačajnija stvar u vezi teorije da je naša vasiona artefakt, kao što je nama recimo internet, je u tome što onda zaista postoji i život posle smrti. On nije kao u hrišćanstvu zasnovan na tome da su duše u nama, pa izađu nakom srti tela, već da je su duše gejmplejeri ulogovani iz predvasione. Logika je prosta: - U veštačkom sistemu kao što je internet, ništa nije autentično živo. Naizgled sve svira, peva, pokreće se, ali sve na internetu ima svog postavljača ili gejmplejera van njega.
U slučaju da je i cela naša vasiona kao internet, važilo bi isto. Ništa ovde nije autentično živo. Mi nismo ljudi već samo duše-gejmplejeri ljudi, mačke su gejmplejeri mačaka, psi gejmplejeri pasa dok su niži oblici postavljeni na neki automatik recimo.
Iskustva hipnotisanih na regresijama upravo i ovo potvrđuju. Posle efekta izlaza iz tela, posmatranja odozgo i tunela ide efekat spajanja naše projekcije sa delom nas koji se nikad nije ni ulogovao u fetus na zemlji. Vraćamo duhovna čula.
Ideja o holografskom svemiru svima nama daje nadu da postoji i nešto iza ove prirode i da ćemo se ponovo susresti s dragima koji su nas napustili.

Ivanhoe

pre 8 godina

Mozda mi i ne postojimo nego nas samo sanja neki kosmicki crv. Teorija je beskonacno mnogo, ali je istina jedna, a do nje se moze doci samo cinjenicama i dedukcijom. Samo ono sto ni jedna cinjenica ne opovrgava je istina, a to je najčešće i najjednostavnije i ociglednije resenje. Cinjenica je da sateliti poslati u svemir nisu udarili u neki zid vec su prosli pored planeta i putuju svemirom. Cinjenica je da je sateliti sleteli na planete naseg sistema... cvrste i trodimenzionalne. (Srba, 02. maj 2015 09:23)

Све то тако лепо и логично функционише али само у макросвету где је гвожђе "чврсто". Кад уђемо у сам атом гвожђа - празно. Празнина у празнини. А то чврсто у суштини је само електрични импулс у мозгу и тај осећај може се имати и у сну па то ипак не чини свет реалним. Ми покушавамо да схватимо стварност чији смо и сами део што је тешко ако не и немогуће. Као пас који јури свој реп. Морало би се доћи на вишу димензију постојања да би се разумела наша. "Ко на брду ак' и мало стоји више види но онај под брдом!"

draganzlat

pre 8 godina

Ja vec mnogo godina zivim u dve dimenzije,
kuca - pos'o!
(DeXX, 2. maj 2015 09:35)
=================
Linija koja spaja kucu i posao je u jednoj dimenziji samo. Da svrljas okolo to bi bila ravna ploca i zivot u dve dimenzije.

m.v.

pre 8 godina

Teorije u dokazivanju koje ce se onda uciti kao naucne cinjenice. Sve mi ovo izgleda kao "navlacenje kratke i uske kese na poklon" pa mozda i poklon stane u kesu, a mozda se kesa potrgne, jer se drugacije ne mogu pomiriti razlicite teorije

scepanmali

pre 8 godina

Molim da se barem ovde uzdrzite od maloumnih manipulatorskih religija koje sluze za kontrolu masa. Tome ovde nema mesta. Ovde su ljudi kojima glava sluzi za jos par stvari osim za sisanje.
Hvala unapred.

Andjela

pre 8 godina

Svi nasi strahovi su projektovani kroz tog boga, kako ga zovete, i kada su na sajtu naucni tekstovi, stvarno bi bilo, ako nista drugo, onda pristojno, da zaobidjete sa religijskim tumacenjima. Prosto tome nema mesta. Religija je uvek na kraju prihvatala nauku i tehnologiju, kad vise nije mogla da izmislja druge crtane likove. Umesto da se pustate da strahovi vode vas, malo iskreno i duboko poradite na sebi, istrazite sebe, i postavite strahove tamo gde im je mesto! Oni nece nestati, ali nece vise biti u kontroli.

bulumbac

pre 8 godina

neko komentaruse "sve je prevara" dabome...samo je jedno istina, da postoji bog i da smo mi neznalice i da tako zivimo i umiremo, velika vecina uglavnom....

ricard

pre 8 godina

Religija nema nikakav pogled na svet.Religija ima dogme koje se zasnivaju na praznoverju i nedostatku bilo kakvih cinjenica i zdravorazumskih dokaza.
Ljudi se ovde muce da saznaju nesto a religiozni prihvataju glupost zdravo za gotovo.

Lazar

pre 8 godina

Evo kako je Platon to opisao:
A sada — rekoh — uporedi našu prirodu sa ovim stanjem . Zamisli da ljudi žive u nekoj podzemnoj pećini, i da se duž cele pećine provlači jedan širok otvor koji vodi gore, prema svetlosti. U toj pećini žive oni od detinjstva i imaju okove oko bedara i vratova tako da se ne mogu maci s mesta, a gledaju samo napred, jer zbog okova ne mogu okretati glave. Svetlost im, međutim, dolazi od vatre koja gori iznad njih i daleko iza njihovih leđa. Između vatre i okovanih vodi gore put, a pored njega zamisli da je podignut zid kao ograda kakvu podižu mađioničari da iznad nje pokazuju svoju veštinu.
— Zamišljam — reče on.
— Zamisli uz to još da pored tog zida ljudi pronose razne sprave, i to kipove ljudi i drugih životinja od kamena i drveta, kao i sve moguće tvorevine ljudske umetnosti, ali tako da one iznad zida štrče, i da pri tom, kao što to obično biva, pojedini od njih u prolazu razgovaraju a drugi ni reci ne govore.
— Tvoje je poređenje neobično — reče on — a neobični su i tvoji zatvorenici.
— Slični su nama — rekoh. — Zar misliš da oni vide nešto drugo osim svojih senki i senki drugih ljudi, koje svetlost vatre baca na suprotan zid pećine?

Iz sedme knjige Drzave.

да да

pre 8 godina

Није ово никакво ново откриће. У питању је претпоставка стара већ неких пар година можда и више. Како год, наука иде даље, попови ће опет да тврде да је то лаж или су можда нешто и научили кроз векове, видећемо ...

bice bolje

pre 8 godina

Gledao sam dosta puta Saskina na Diskaveriju, covek je bio vodoinstalater pre nego sto je postao teoreticar fizike. Mozda i glavni rival Hokingu i njegovom shvatanju univerzuma. Najvece sporenje je oko toga sta se desava sa informacijom kada upadne u crnu rupu. Hoking tvrdi da nestaje zauvek, dok Saskin tvrdi da informacija nikad ne nestaje i da se zapravo projektuje u vidu neke forme holograma.

Srba

pre 8 godina

Mozda mi i ne postojimo nego nas samo sanja neki kosmicki crv. Teorija je beskonacno mnogo, ali je istina jedna, a do nje se moze doci samo cinjenicama i dedukcijom. Samo ono sto ni jedna cinjenica ne opovrgava je istina, a to je najčešće i najjednostavnije i ociglednije resenje. Cinjenica je da sateliti poslati u svemir nisu udarili u neki zid vec su prosli pored planeta i putuju svemirom. Cinjenica je da je sateliti sleteli na planete naseg sistema... cvrste i trodimenzionalne.

mojsije

pre 8 godina

Za razumevanje ovog teksta bi verovatno trebao doktorat iz astrofizike a kada bi isti imao sigurno bi bilo ocito da je po sredi obicno lupetanje!

prica o hologramu nije smesna

pre 8 godina

Ima dosta istine u ovoj "njihovoj teoriji iz 1990.". Zapravo je Tesla pricao i pisao o tome pre 100 godina. Bez tesko razumljivih reci i recenica je objasnio kako to funkcionise. Bilo bi dobro da omladina cita tako nesto i obrazuje se, a ne da prati trendove koji su besmisleni. Na primer, sta mladi covek dobija time sto ce da zna koja javna licnost je uradila ovo ili ono, gde izlazi, sta oblaci, koja kola vozi, gde letuje? Zatim, sta ce nekome da se po ceo dan zamlacuje setajuci trznim centrom ili tako sto ce da "bleji", bulji u TV ili igra igrice? Ili, cemu detaljno pracenje sportskih utakmica i rezultata. Vrhunski sportisti zaradjuju ogromne pare zahvaljujuci najmanje milijardi gledalaca i citalaca koji jedva krpe kraj s krajem. Oni ih nesvesno finansiraju. Kakav paradoks.

Poenta je price da samo neobrazovan i mentalno zakrzljao covek moze da postane pogodan kanddat za modernog roba. Roba koji ce raditi sve sta sistem od njega trazi, a nece se buniti i nece nista razumeti.

krhko je znanje

pre 8 godina

Sta je bilo-postojalo prije nastanke svemira, Velikog praska?
Odakle pocetna energija, a energija se ne moze niti unistiti niti stvoriti?
Kako je iz energije nastala materija?
Sta je iza granica svemira?
obicna prostodusna pitanja

Alexander

pre 8 godina

Mislim da smo svi zajedno jos mnooogo daleko od poznavanja i shvatanja postanka koji u stvari ,,nikad nije ni postao" Univerzuma,tako smo sicusni i mali pred takvim pitanjem!A sto se tice ovih ,,velikih naucnika"koji svake godine izbacuju sve modernije i modernije teorije o nacinu funkcionisanja Univerzuma,mislim mali sam da ih ismijavam,ali ipak se smijem!

Jeres

pre 8 godina

A sećete se da su ti isti "naučnici" osuđivali Inkvizitore i Crvku koja je ovo utvrdila još u Srednjem veku.A Bog nas sve odozgo gleda i zabavlja se.

boring

pre 8 godina

@pp Neozbiljna tvrdnja. Kratak clanak, nameren da izazove paznju prosecnog, znatizeljnog coveka nije dovoljan da bi se razumela tematika koju opisuje. Na isti nacin, nije dovoljno povrsinski posmatrati postulate jednog naucnog istrazivanja i onda doneti zakljucak da "nauka klizi...".

Joja

pre 8 godina

Da da, potpuno se slazem sa svim ovim sto su rekli. Potpuno razumem materiju i shvatam konept. Usput sam resavao rubikovu kocku 5x5 (professors cube) :)

pp

pre 8 godina

Lepo.
Jos jedna teorija koju je nemoguce dokazati. I sta sad? Kako je krenulo uskoro ce deca u skolama uciti da je univerzum zapravo hologram i to ce biti prihvaceno kao istina.
Ne moze se svemir objasniti tako sto ce neki naucnik na osnovu neke formule "dokazati" da je nesto moguce.
Moguce je mnogo toga, skoro sve, ali dokaz je jedno a mogucnost nesto sasvim drugo.
Nauka sve brze klizi u nesto sto vise lici na bajke nego na nauku.

prica o hologramu nije smesna

pre 8 godina

Ima dosta istine u ovoj "njihovoj teoriji iz 1990.". Zapravo je Tesla pricao i pisao o tome pre 100 godina. Bez tesko razumljivih reci i recenica je objasnio kako to funkcionise. Bilo bi dobro da omladina cita tako nesto i obrazuje se, a ne da prati trendove koji su besmisleni. Na primer, sta mladi covek dobija time sto ce da zna koja javna licnost je uradila ovo ili ono, gde izlazi, sta oblaci, koja kola vozi, gde letuje? Zatim, sta ce nekome da se po ceo dan zamlacuje setajuci trznim centrom ili tako sto ce da "bleji", bulji u TV ili igra igrice? Ili, cemu detaljno pracenje sportskih utakmica i rezultata. Vrhunski sportisti zaradjuju ogromne pare zahvaljujuci najmanje milijardi gledalaca i citalaca koji jedva krpe kraj s krajem. Oni ih nesvesno finansiraju. Kakav paradoks.

Poenta je price da samo neobrazovan i mentalno zakrzljao covek moze da postane pogodan kanddat za modernog roba. Roba koji ce raditi sve sta sistem od njega trazi, a nece se buniti i nece nista razumeti.

boring

pre 8 godina

@pp Neozbiljna tvrdnja. Kratak clanak, nameren da izazove paznju prosecnog, znatizeljnog coveka nije dovoljan da bi se razumela tematika koju opisuje. Na isti nacin, nije dovoljno povrsinski posmatrati postulate jednog naucnog istrazivanja i onda doneti zakljucak da "nauka klizi...".

scepanmali

pre 8 godina

Molim da se barem ovde uzdrzite od maloumnih manipulatorskih religija koje sluze za kontrolu masa. Tome ovde nema mesta. Ovde su ljudi kojima glava sluzi za jos par stvari osim za sisanje.
Hvala unapred.

Srba

pre 8 godina

Mozda mi i ne postojimo nego nas samo sanja neki kosmicki crv. Teorija je beskonacno mnogo, ali je istina jedna, a do nje se moze doci samo cinjenicama i dedukcijom. Samo ono sto ni jedna cinjenica ne opovrgava je istina, a to je najčešće i najjednostavnije i ociglednije resenje. Cinjenica je da sateliti poslati u svemir nisu udarili u neki zid vec su prosli pored planeta i putuju svemirom. Cinjenica je da je sateliti sleteli na planete naseg sistema... cvrste i trodimenzionalne.

krhko je znanje

pre 8 godina

Sta je bilo-postojalo prije nastanke svemira, Velikog praska?
Odakle pocetna energija, a energija se ne moze niti unistiti niti stvoriti?
Kako je iz energije nastala materija?
Sta je iza granica svemira?
obicna prostodusna pitanja

pp

pre 8 godina

Lepo.
Jos jedna teorija koju je nemoguce dokazati. I sta sad? Kako je krenulo uskoro ce deca u skolama uciti da je univerzum zapravo hologram i to ce biti prihvaceno kao istina.
Ne moze se svemir objasniti tako sto ce neki naucnik na osnovu neke formule "dokazati" da je nesto moguce.
Moguce je mnogo toga, skoro sve, ali dokaz je jedno a mogucnost nesto sasvim drugo.
Nauka sve brze klizi u nesto sto vise lici na bajke nego na nauku.

Ivanhoe

pre 8 godina

Mozda mi i ne postojimo nego nas samo sanja neki kosmicki crv. Teorija je beskonacno mnogo, ali je istina jedna, a do nje se moze doci samo cinjenicama i dedukcijom. Samo ono sto ni jedna cinjenica ne opovrgava je istina, a to je najčešće i najjednostavnije i ociglednije resenje. Cinjenica je da sateliti poslati u svemir nisu udarili u neki zid vec su prosli pored planeta i putuju svemirom. Cinjenica je da je sateliti sleteli na planete naseg sistema... cvrste i trodimenzionalne. (Srba, 02. maj 2015 09:23)

Све то тако лепо и логично функционише али само у макросвету где је гвожђе "чврсто". Кад уђемо у сам атом гвожђа - празно. Празнина у празнини. А то чврсто у суштини је само електрични импулс у мозгу и тај осећај може се имати и у сну па то ипак не чини свет реалним. Ми покушавамо да схватимо стварност чији смо и сами део што је тешко ако не и немогуће. Као пас који јури свој реп. Морало би се доћи на вишу димензију постојања да би се разумела наша. "Ко на брду ак' и мало стоји више види но онај под брдом!"

ricard

pre 8 godina

Religija nema nikakav pogled na svet.Religija ima dogme koje se zasnivaju na praznoverju i nedostatku bilo kakvih cinjenica i zdravorazumskih dokaza.
Ljudi se ovde muce da saznaju nesto a religiozni prihvataju glupost zdravo za gotovo.

Alexander

pre 8 godina

Mislim da smo svi zajedno jos mnooogo daleko od poznavanja i shvatanja postanka koji u stvari ,,nikad nije ni postao" Univerzuma,tako smo sicusni i mali pred takvim pitanjem!A sto se tice ovih ,,velikih naucnika"koji svake godine izbacuju sve modernije i modernije teorije o nacinu funkcionisanja Univerzuma,mislim mali sam da ih ismijavam,ali ipak se smijem!

mojsije

pre 8 godina

Za razumevanje ovog teksta bi verovatno trebao doktorat iz astrofizike a kada bi isti imao sigurno bi bilo ocito da je po sredi obicno lupetanje!

Lazar

pre 8 godina

Evo kako je Platon to opisao:
A sada — rekoh — uporedi našu prirodu sa ovim stanjem . Zamisli da ljudi žive u nekoj podzemnoj pećini, i da se duž cele pećine provlači jedan širok otvor koji vodi gore, prema svetlosti. U toj pećini žive oni od detinjstva i imaju okove oko bedara i vratova tako da se ne mogu maci s mesta, a gledaju samo napred, jer zbog okova ne mogu okretati glave. Svetlost im, međutim, dolazi od vatre koja gori iznad njih i daleko iza njihovih leđa. Između vatre i okovanih vodi gore put, a pored njega zamisli da je podignut zid kao ograda kakvu podižu mađioničari da iznad nje pokazuju svoju veštinu.
— Zamišljam — reče on.
— Zamisli uz to još da pored tog zida ljudi pronose razne sprave, i to kipove ljudi i drugih životinja od kamena i drveta, kao i sve moguće tvorevine ljudske umetnosti, ali tako da one iznad zida štrče, i da pri tom, kao što to obično biva, pojedini od njih u prolazu razgovaraju a drugi ni reci ne govore.
— Tvoje je poređenje neobično — reče on — a neobični su i tvoji zatvorenici.
— Slični su nama — rekoh. — Zar misliš da oni vide nešto drugo osim svojih senki i senki drugih ljudi, koje svetlost vatre baca na suprotan zid pećine?

Iz sedme knjige Drzave.

Laicki odgovori

pre 8 godina

Sta je bilo-postojalo prije nastanke svemira, Velikog praska?
Odakle pocetna energija, a energija se ne moze niti unistiti niti stvoriti?
Kako je iz energije nastala materija?
Sta je iza granica svemira?
obicna prostodusna pitanja
(krhko je znanje, 2. maj 2015 09:56)

- ne zna se, zakoni trenutne nauke otkazuju u singularitetima
- ne zna se, zakoni trenutne nauke otkazuju u singularitetima
- E=mC^2, materija i energija su ekvivalentni i mogu da menjaju oblik (ali ne i da nestanu i nastanu ni iz cega - 2. Zakon TD)
- ako je svemir zakrivljen u n-toj dimenziji onda nema "granicu". Kao dvodimenzionalno bice koje zivi na povrsini lopte - ne moze da "padne" sa granice jer granice nema, moze samo da obidje loptu. Verovatno si mislio sta je unutar lopte? Odgovor je da "nije definisano" to jest ne postoji nista osim dvodimenzionalne povrsine zakrivljene u trodimenzionalnu loptu.

Andjela

pre 8 godina

Svi nasi strahovi su projektovani kroz tog boga, kako ga zovete, i kada su na sajtu naucni tekstovi, stvarno bi bilo, ako nista drugo, onda pristojno, da zaobidjete sa religijskim tumacenjima. Prosto tome nema mesta. Religija je uvek na kraju prihvatala nauku i tehnologiju, kad vise nije mogla da izmislja druge crtane likove. Umesto da se pustate da strahovi vode vas, malo iskreno i duboko poradite na sebi, istrazite sebe, i postavite strahove tamo gde im je mesto! Oni nece nestati, ali nece vise biti u kontroli.

draganzlat

pre 8 godina

Ja vec mnogo godina zivim u dve dimenzije,
kuca - pos'o!
(DeXX, 2. maj 2015 09:35)
=================
Linija koja spaja kucu i posao je u jednoj dimenziji samo. Da svrljas okolo to bi bila ravna ploca i zivot u dve dimenzije.

Banovobrdjanin

pre 8 godina

Najznačajnija stvar u vezi teorije da je naša vasiona artefakt, kao što je nama recimo internet, je u tome što onda zaista postoji i život posle smrti. On nije kao u hrišćanstvu zasnovan na tome da su duše u nama, pa izađu nakom srti tela, već da je su duše gejmplejeri ulogovani iz predvasione. Logika je prosta: - U veštačkom sistemu kao što je internet, ništa nije autentično živo. Naizgled sve svira, peva, pokreće se, ali sve na internetu ima svog postavljača ili gejmplejera van njega.
U slučaju da je i cela naša vasiona kao internet, važilo bi isto. Ništa ovde nije autentično živo. Mi nismo ljudi već samo duše-gejmplejeri ljudi, mačke su gejmplejeri mačaka, psi gejmplejeri pasa dok su niži oblici postavljeni na neki automatik recimo.
Iskustva hipnotisanih na regresijama upravo i ovo potvrđuju. Posle efekta izlaza iz tela, posmatranja odozgo i tunela ide efekat spajanja naše projekcije sa delom nas koji se nikad nije ni ulogovao u fetus na zemlji. Vraćamo duhovna čula.
Ideja o holografskom svemiru svima nama daje nadu da postoji i nešto iza ove prirode i da ćemo se ponovo susresti s dragima koji su nas napustili.

bice bolje

pre 8 godina

Gledao sam dosta puta Saskina na Diskaveriju, covek je bio vodoinstalater pre nego sto je postao teoreticar fizike. Mozda i glavni rival Hokingu i njegovom shvatanju univerzuma. Najvece sporenje je oko toga sta se desava sa informacijom kada upadne u crnu rupu. Hoking tvrdi da nestaje zauvek, dok Saskin tvrdi da informacija nikad ne nestaje i da se zapravo projektuje u vidu neke forme holograma.

Joja

pre 8 godina

Da da, potpuno se slazem sa svim ovim sto su rekli. Potpuno razumem materiju i shvatam konept. Usput sam resavao rubikovu kocku 5x5 (professors cube) :)

Branko

pre 8 godina

...„kao način rešavanja fundamentalne nedoslednosti između kvantne fizike i opšte teorije relativnosti“
je gubljenje vremena, kao da su u srednjem veku usklađival Galileove i Njutnove zakone i tadašnju religijsku dogmu o obliku zemlje.
Kvantna fizika je jedno od najvećih dostignuća ljudskog uma, dokazana i primenjivana, opšta teorija relativnosti je naučna dogma, medijskog naučnog „ Isusa Hrista“ to jest Einsteina, koju su mnogi opovrgli, na primer Tesla,sa lakočom. Ta dogma i dalje vodi fiziku u ko zna kom smeru.
Nauka je, kao i sve ostalo, postala medijska senzacija.
Platonova priča o pečini je trebalo da alegorijski pokaže razliku između sveta u kome živimo i koga vidimo i idealnog sveta iz koga dolazimo.
Koliko će još vremena proći da razumemo i protumaćimo Platona?

Adriano_Galliani

pre 8 godina

Molim da se barem ovde uzdrzite od maloumnih manipulatorskih religija koje sluze za kontrolu masa. Tome ovde nema mesta. Ovde su ljudi kojima glava sluzi za jos par stvari osim za sisanje.
Hvala unapred.
(scepanmali, 02. maj 2015 10:03)


Religije su stara filozofska i naucna disciplina pomocu koje je covek objasnjavao drugom coveku svet oko nas. Prepune stilskih figura, izgubljenog ili zaboravljenog znacenja, danas su prakticno samo knjizevno delo (ako postoje zapisi) i tako se proucavaju. Kao "kontrola mase", javlja se tokom srednjeg veka ali u kontekstu tadasnjih desavanja, gde je religija bila "potrebna". Takodje, opsteprihvacena floskula o "ratu zbog religije" nije tacno. Uvek se ratovalo zbog resursa U IME RELIGIJE. To posebno vazi za Islam, najbolji primer Turska - cim su osvajanja zaustavljena, imperija se raspala.

alek

pre 8 godina

nije da se razumem,i sve to...i ne znam da li,laicki,dobro kontam,al...jel to nesto kao kad,recimo,gledas film na tvu,on je u 3 dimenzije,a tvoj tv ima samo dve-visinu i sirinu.ili video igrice na kompjuteru,igras u 3d varijanti,a monitor je 2d.jel to to?mislim,uopsteno...

bromazepam od 6

pre 8 godina

Samo jedno pitanje, kakve Bog ima veze s tekstom i na osnovu cega ste zakljucili da hipoteza potvrdjuje/opovrgava postojanje deiteta?

Nobelovac

pre 8 godina

Ta njihova teorija jeste delimično tačna, ali samo delimično. Svemir je, kao što je svima poznato, pun nafte. Ono što se nama čini da je beskonačan prostor, to je samo holografska projekcija beskrajnog okeana nafte, beskonačne dubine. Neke pojave na nebu koje lako možemo da vidimo to nepobitno dokazuju. Na primer duga posle kiše, to je isto kao i one lepe mirišljave barice što se pojavljuju ispod starih automobila iz kojih curi ulje. Znate, one barice pune vode, ali kad se u njih razlije malo ulja ili nafte, one postanu šarene i prelivaju se u duginim bojama. Svakako je to jedan od najlepših prizora koji ljudski um može da zamisli, a lako se može videti posle kiše na placevima polovnih automobila. Nafta je ono što nas okružuje, a svemir koji vidimo je njena holografska projekcija. Ali ja sam već smislio kako ću da naučno dokažem ovu moju nauku. Sagradiću kulu od belog kamena, kamen po kamen, sprat po sprat, sve do neba. Onda ću da razvučem crevo do zemlje. A onda ćete moći da kupujete naftu od mene, po 20% nižim cenama. A onda je svet moj. I Nobela ću da kupim, pa da si ga dodelim.

да да

pre 8 godina

Није ово никакво ново откриће. У питању је претпоставка стара већ неких пар година можда и више. Како год, наука иде даље, попови ће опет да тврде да је то лаж или су можда нешто и научили кроз векове, видећемо ...

Nik

pre 8 godina

Pošto se na svakom tekstu o univerzumu povede polemika oko teorija o ravnoj ploci, najpre par stvari oko toga. Ateisti i vernici trebalo bi da znaju da geocentrični, ptolomejski sistem sveta nije nastao u hrišćanstvu nego su ga osnovali Aristotel i Ptolomej, dakle dolazi iz svetovne kulture i to tek nakon što je prevladalo mišljenje Avgustina iz Hipona da hrišćanstvo treba da uzima saznanja iz svetovne kulture, jer i u tim saznanjima može se naći Božanska istina. A u Bibliji, već na početku u prvoj knjizi postanja piše da je Bog stvorio zvezde, nebo i sve na nebu da bi čovek određivao vreme. Dakle već na početku imamo astronomiju.
Drugo, ovakva saznanja, izučavanja univerzuma su veoma korisna. Ko god je ozbiljan vernik, videće da se na prestižnim teološkim univerzitetima održavaju konferencije o atributima Boga, gde se kroz religijska i nova naučna saznanja raspravlja o atributima Boga.
Treće, možda i najvažnije jeste da se religija, u mom slučaju hrišćanstvo, ne zasniva na praznoverju, nego je vera istvoremeno i verovanje i intelkutalni pokret, dakle, ozbiljan vernik mora biti vrlo obrazovan usvajajući i teološku i svetovnu literaturu.
Što se tiče samog teksta, ne razumem teorijsku fiziku, više razumem ljude, tako da o tome nemam šta da kažem.

lerma

pre 8 godina

@beli andjeo
a sta je korisno? kupovati i prodavati na ovom kamenu i tako zauvek? ili cekati da se preselimo u raj pa da onda zivimo?

Jeres

pre 8 godina

A sećete se da su ti isti "naučnici" osuđivali Inkvizitore i Crvku koja je ovo utvrdila još u Srednjem veku.A Bog nas sve odozgo gleda i zabavlja se.

Pirocanac

pre 8 godina

Crkva nije tvrdila da je univerzum ravan vec da je Zemljina kugla ravna.
(Ros Geler, 2. maj 2015 10:09)

To nije tvrdila crkva, pomesao si sa teorijom o kretanju Zemlje oko Sunca ili Sunca oko Zemlje. Da je Zemlja okrugla zna se mnogo pre Hrista. Jos je Aristotel pe 2500 godina pokusavao da izracuna obim Zemlje mereci senku koju na nju baca Mesec. Inace prica o Zemlji kao ravnoj ploci koju nose slonovi i koja putuje na kornjaci je simbolicna prica u kojoj se u stvari vidi ogromno znanja drevnih naroda o univerzumu. Ako hoces da vreme ne proguta znanja moras da pricu uvijes u simbole inace ce se izgubiti. Kornjaca je simbol sporosti kretanja, slon je simbol snage. Koliko god mastovit bio ne mogu da zamislim zivo bice koje ima inteligenciju da nacrta slona, a ima ideju da slon bukvalno drzi planetu na ledjima. Arheologija je bezbroj puta do sada dokazala da je znanje izgubljenih civilizacija o svemiru bilo frapantno i vece nego nase sada. Dovoljno je znati da su bez ikave simnje znali za Platonovu Godinu, period koji traje preko 25.000 godina, sto je zapanjujuce i apsolutno neobjasnjivo iz ugla teorije da su se civilizacije razvijale postepeno. Ko je mogao da posmatra univerzum 25.000 godina ili bar mali deo toga da ustanovi ovu pojavu? Bez ikakve sumnje, pre ove postojalo je vise civilizacija koje su bile znatno naprednije od nase i desila im se neka oromna katastrofa. Srecom, ostale su mnoge iskopine koje sada pricaju bar deo price umesto tih ljudi.

Radovan

pre 8 godina

U tekstu je izneseno da je ideja o holografskom univerzumu nastala 90 tih hodina proslog veka .Kvatni fizicar David Bohm i neuropsihijatar Karl Pribram su jos polovinom proslog veka izneli ideju o holografskoj organizaciji univerzuma.Ova ideja je tada bila dovekana na noz i prozvana je kvazinaucnom teorijom.Njihova ideja je da svaki delic materije sadrzi kopletnu informaciju kao i ceo kosmos nesto slicno kao lutka babuska.

YoGy

pre 8 godina

@ krhko je znanje

Gospodin Stiven Hoking bi rekao: "Sve sto se desavalo pre nastanka univerzuma (pod uslovom da je nekad u proslosti nastao) , krajnje nije bitno jer ti dogadjaji nisu imali uticaj na sadasnji svemir niti su fizicki zakoni imali iste principe koji bi uticali na nas svemir."

Zoolander

pre 8 godina

Svemir i mi u njemu treba da se shvatiti kao mrav na povrsini lopte koja se na primer siri. Za mrava je ta povrsina lopte beskonacna i ne moze se otisnuti sa lopte u visinu ili u unitar nje, a pri tome sto se ona siri mnogo vecom brzinom od njegovog kretanja, on zbog toga ne moze da krene od jedne tacke pravo i stigne u tu istu. Isto je tako sa svemirom, samo sto je to trodimenzialni prostor sa nama u njemu, a nama je nepoznanica "iznad i ispod" kao mravu. Naravno, ne znaci da je svemir loptastog oblika.

Adriano_Galliani

pre 8 godina

Sta sve nece izmisliti jer odbijaju da prihvate dve stvari:

1. Svemir je beskonacni prostor
2. Univerzum je harmonija.

Tvorac Univerzuma postoji. Sila ili Bog, nazovite kako vam vise prija. Podrzavam naucnike, ali umesto da iznose nove podatke oni sve vise se bave bizarnostima. Prvo da shvate da mi nismo centar Univerzuma. Drugo, da nismo slucajnost. Posto gomila vas veruje da je sve ovo produkt te slucajnosti :) Please...

Samouk

pre 8 godina

(Pirocanac, 2. maj 2015 15:34)

I baš zato ostaje večita tuga za spaljenom bibliotekom iz Aleksandrije.
Ko zna kakvih je sve zapisa tu bilo i koliko bi nam istorija bila jasnija... :(

petar

pre 8 godina

Браћо, чувајте се да вас ко не зароби
философијом и празном пријеваром,
по казивању човечијему, по науци
свијета, а не по Христу (Колош. 2, 8).

murajsam

pre 8 godina

ceo svemir je ustvari na mikro nivou, ali nama izgleda kao bezgraničan, kao na primer što bi nekoj bakteriji na primer okean izgledao bezgraničan, a nije. svemir je na istom principu kao što je to svet atoma i molekula. a šta je na makro nivou, ko bi ga znao, mi to ne vidimo!

Smuleco

pre 8 godina

San ili java? Da li je postojanje iluzija? Da li smo mi samo jedan mali segment virtuelnog sveta, postavljenog kao neka kulisa, u kojoj je sve naizgled "realno" i "objašnjivo"?

scepanmali

pre 8 godina

@ROS GELER
Naravno, ali niko nije ubijen zbog misljenja. Za razliku od predobrih crkava, koje zele samo dobro.
Mala je razlika, zar ne?

Kis

pre 8 godina

Sto bi moglo da znaci i da je zemlja ravna, ali 3D projekcija stvara laznu sliku. E sad ako se to naucno dokaže, onda ok i nikom nista, a do tada udri po svakom ko drugacije misli.

Marko

pre 8 godina

Ako je ceo univerzum u dve dimenzije onda sam i ja. Pošto sam ja deo univerzuma. Ja nikako sebe ne vidim u 2 dimenzije, jedino ako je moj stomak holografski defekt prikaza trbušnih pločica. Pozdrav za sve iz 2D i vidimo se u 4D.
(Nikola Cosic, 2. maj 2015 14:21)

Ako igras neku igricu imas u njoj isto tako likove koji misle za sebe da su 3D zato sto su isprogramirani da tako misle. Mozak je taj koji dekodira "Stvarnost" onako kako je programiran da to ucini. Da li je mozak programirao Bog, mi sami ili evolucija (slucajnost) pitanje je koje izlazi iz ove teme.

Pun Kanister

pre 8 godina

(Branko, 02. maj 2015 11:07) - Opsta Teorija Relativnosti je jedno od najbrilijantnijih dostignuca ljudskog uma, savrsena, i do sada nebrojeno puta potvrdjena u eksperimentima. Vec 100 godina nakon otkrica, nije se pojavio niti jedan jedini znak, merenje, eksperiment koji bi mogao na bilo koji nacin da opovrgne OTR. Jednostavno, to se vise ni ne moze zvati teorijom vec naucnom cinjenicom. OTR je tacna, isto kako se zemlja okrece oko sunca.

bulumbac

pre 8 godina

neko komentaruse "sve je prevara" dabome...samo je jedno istina, da postoji bog i da smo mi neznalice i da tako zivimo i umiremo, velika vecina uglavnom....

Beli anđeo

pre 8 godina

Jeste, jiš mi samo nekom izmišljenom matematičkom jednačinom dokažite da živimo u matrixu i super... kakve gluposti ljudi rade mesto nečeg pametnog i korisnog da se late....

Branko

pre 8 godina

Einstein nije bio zaluđeni čičica več veoma samoljubiv naučnik koji je u mladosti tuđe teroije obrađivao, aranžirao i lepo ih spakovao, uvek ih progalašavajući za samostalne radove.
I umesto da ih ostavi otvorene za dalja naučna istraživanja, udario je direk to jest progasio za apsolutnu osnovu fizike, što je, ne znam zašto, prihvaćeno kao naučna dogma.
Zato sada imamo ovakve naučne radove koji su bliži scifi literaturi nego nauci.
A pozivaju se na Platona, valjda se porede, sačuvaj bože.
Što se tiče Tesle, Tesla je bez sumnje bio jedan od najvećih pronalazač koga je svet ikada imao.
Tesla je bio američki pronalazač, srpskog porekla. Da je kojim slučajem iz Smiljana umesto u Ameriku, došao u Srbiju, od njega ne bi bilo ništa.
Teslina izjava, skinuta sa interneta: „Zahvalan sam Einsteinu i drugim naučnicima, jer preko svojih pogrešnih teorija, vode ljude daleko od opasne rute koju sam sledio“.

mozda da, a mozda i ne

pre 8 godina

Divno.
Posle skoro 2500 godina vracamo se Platonu. Sta smo radili toliko dugo?
Da li bi Platon bio PLATON da se molio i zahvaljivao bogovima koji su STVORILI svet?

Ne, Zevs & CO NISU stvorili svet. Platon je bio SLOBODAN da tumaci svet kako mu se "cefne". I eto, moze biti, da ga je jos tad PROTUMACIO pravilno.

Da, da, znam da su hriscanski mislioci veoma CENILI Platona. Ali, ne znam da li bi Platon cenio njih.

a

pre 8 godina

Koga zanima detaljnije o ovoj temi Youtube ... Leonard Susskind on The World As Hologram. Tvorac teorije objasnjava teoriju u detalje za ljude bez znanja napredne fizike. Vrlo zanimljiva prica koju nije tako tesko razumeti.

Black Goo

pre 8 godina

Jeste, jiš mi samo nekom izmišljenom matematičkom jednačinom dokažite da živimo u matrixu i super... kakve gluposti ljudi rade mesto nečeg pametnog i korisnog da se late....
(Beli anđeo, 2. maj 2015 11:10)

- To je najmanji problem, da se nešto matematikom dokaže. Sve se može matematikom dokazati i u tome i jeste veliki problem sadašnje nauke, što matematika za takve stvari nije pogodna i ako se gura u tom smeru i daje joj se taj lažni značaj. Zaboravlja se da je i naša matematika kao i religija zamaljski proizvod. Osim toga, sve matematičke jednačine i jesu izmišljene, kao i ovaj jezik sa kojim si se izrazio. Ništa od toga nije prorodno i ljudima dato po rođenju, čak ni uspravno hodanje i govor, već su ljudi po svojim potrebama i u okviru svojih modela sami izmislili iz samo njima čudnih kultnih razloga. Koji tebi izgleda ni malo nisu čudni i neprirodni? Čudno, a opet i nije kad se bolje pogleda. Ispada ti skroz normalno i ako nije ni malo. Sve je to ono obrazovanje kojeg nigde nema i sve što se vidi je samo šuplja tikva da pravi galamu iz isto takve nabeđene mase u školskoj klupi.
- Ništa lično nemoj da shvatiš. Nije ovo kritika tebe, već tvog sistema, čiji si ti samo vidiš kakav proizvod za plašenje ljudi.
- Nije ni čudo da isti misle da će se sa vanzemaljcima sporazumeti putem njihove matematike. Kakva glupost! Isto kao kad odeš na Island i želiš da sa kosom tankom i uspravnom debelom tamo filozofiraš. Telepatija je za njih nepoznat pojam. Očigledno je i to.

protivotrov

pre 8 godina

Zaboravlja se da je i naša matematika kao i religija zamaljski proizvod. Osim toga, sve matematičke jednačine i jesu izmišljene, kao i ovaj jezik sa kojim si se izrazio. Ništa od toga nije prorodno i ljudima dato po rođenju, čak ni uspravno hodanje i govor, već su ljudi po svojim potrebama i u okviru svojih modela sami izmislili iz samo njima čudnih kultnih razloga. Koji tebi izgleda ni malo nisu čudni i neprirodni? Čudno, a opet i nije kad se bolje pogleda. Ispada ti skroz normalno i ako nije ni malo. Sve je to ono obrazovanje kojeg nigde nema i sve što se vidi je samo šuplja tikva da pravi galamu iz isto takve nabeđene mase u školskoj klupi.
- Ništa lično nemoj da shvatiš. Nije ovo kritika tebe, već tvog sistema, čiji si ti samo vidiš kakav proizvod za plašenje ljudi.
(Black Goo, 2. maj 2015 12:43)
====
i ti si prošla isti obrazovni sistem kao i mi. kako si uspela da "kvalitativno iskoračiš" iz istog a mi ne? kako si uspela da se oslobodiš naučno-religijskih stega "Velikog Brata". ko ili šta ti je to omogućio? koja su tvoja nereligijsko-verska shvatanja. gde može da se pročita o tome? da li si sama u tome ili vas ima više? ako vas ima više, kako uspevate da izbegnete zamke da postanete organizovana religija? koja je tvoja(vaša) teologija i u kog Boga veruješ(te)? ozbiljno te pitam i zato ne očekujem ljutnju sa tvoje strane. ako nas već tretiraš kao neslobodne, onda nam pomozi da shvatimo istinu koja će nas osloboditi.

Nikola Cosic

pre 8 godina

Ako je ceo univerzum u dve dimenzije onda sam i ja. Pošto sam ja deo univerzuma. Ja nikako sebe ne vidim u 2 dimenzije, jedino ako je moj stomak holografski defekt prikaza trbušnih pločica. Pozdrav za sve iz 2D i vidimo se u 4D.

cvexi

pre 8 godina

Molim da se barem ovde uzdrzite od maloumnih manipulatorskih religija koje sluze za kontrolu masa. Tome ovde nema mesta. Ovde su ljudi kojima glava sluzi za jos par stvari osim za sisanje.
Hvala unapred.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (scepanmali, 2. maj 2015 10:03)

Da ti glava sluzi cemu drugom sem za sisanje nebi nam bila ovakva vlast... Hvala unapred

legonomista u pokusaju

pre 8 godina

Moze se reci hologram ili maltene iluzija radi ucenja i sticanja iskustva.
Moj neki savjet za duse koje su zbunjene u otkrivanju istine je da pokusaju pribliziti sebi pojam beskonacnosti, kao i postojanja u specificnoj vibracionoj frekvenciji postojanja.
Covjek kao tricentricno bice nije ni blizu kraja razvoja svoje svjesti i citav zivot su lekcije i ucenja ne bi li napravio progres i prisao "korak" blize beskonacnoj svjesnosti.
Slusajte svoju intuiciju i ne trudite se biti "normalan" u odnosu na sredinu, vec svoj.
Pozdravljam sve duse koje su u potrazi za objektivnom istinom.

Zoran

pre 8 godina

"Divno.
Posle skoro 2500 godina vracamo se Platonu. Sta smo radili toliko dugo?"

U sustini nista bitno nije uradjeno. Usavrsavano oruzje, kola i telekomunikacije za potrebe rata. Sve sto vidis oko sebe je nus proizvod tog istrazivanja. Od sustine si isto kao i u vreme Platona, a mozda i dalje.

dvestraneistognovcica

pre 8 godina

Cini mi se da kao i u Platonovoj alegoriji o pecini, mi smo ti koji svet rasudjuju na osnovu senki dok nas okovi predrasuda sputavaju u spoznaji. I religija i nauka su bazirane na istom postulatu, posvecenosti i radu. To treba ceniti i negovati. Zato jedno veliko hvala svim naucnicima i dohovnicima koji se jos uvek bore na frontu gde blede granice razuma i duhovnosti :)
Svi smo videli holograme. Zamisliti nas, ljude, zapisane na 2D hologramu koji nas projektuje pod odredjenim uslovima u 3D svet, jeste fantastican. Pitanja je dosta, a ja bi pokrenuo jedno - kako dobijamo u tom slucaju masu, gravitacija?
Za sve one koje je ovaj clanak zainteresovao (sto je i njegova poenta) preporucujem da pogledaju diskusiju na ovu temu: A Thin Sheet of Reality: The Universe as a Hologram

protivotrov

pre 8 godina

(Black Goo, 3. maj 2015 11:00)
ti uopšte nisi pročitala ono što sam te pitao. prestani da non-stop ponavljaš istu priču već probaj da odgovoriš (ako želiš) na moja iskrena pitanja. KAKO SI DOŠLA DO TOG GORKOG ISTINITOG SAZNANJA? kome je to stalo da nas razvlači između religije i ateizma i zašto? pošto nemate pristupa medijima, kako možemo da čujemo i pročitamo nešto od toga što tvrdiš? šta je tu problem i šta je tu nejasno? mislim da postavljam jednostavna i logična pitanja. ti si spoznala istinu. u redu, verujem ti, ali KAKO si to uradila? kako mi ostali možemo to da uradimo?
" I da, nemamo svi isto obrazovanje i školsku klupu." apsolutno tačno, ali imamo isti obrazovni sistem- sistem gde nas sve uče tome o čemu pišeš.
i kakva je to istina koja mora tako grozničavo da se krije od sveta? KAKO si otkrila istinu?

nex

pre 8 godina

@Branko.
Potpuno si u pravu. Ajnstajn,po meni,jedan zaludjeni cicica,je bacio takvu "kosku" naucnicima sa njegovom teorijom,da oni sada podsecaju na one nekadasnje alhemicare koji su pokusavali od kamena da naprave zlato. Samo je Tesla mogao da priblizi nauku cudu,da nije bio cudak,da nije spalio radove ili da je jos malo poziveo

Black Goo

pre 8 godina

Jeste, jiš mi samo nekom izmišljenom matematičkom jednačinom dokažite da živimo u matrixu i super... kakve gluposti ljudi rade mesto nečeg pametnog i korisnog da se late....
(Beli anđeo, 2. maj 2015 11:10)

- To je najmanji problem, da se nešto matematikom dokaže. Sve se može matematikom dokazati i u tome i jeste veliki problem sadašnje nauke, što matematika za takve stvari nije pogodna i ako se gura u tom smeru i daje joj se taj lažni značaj. Zaboravlja se da je i naša matematika kao i religija zamaljski proizvod. Osim toga, sve matematičke jednačine i jesu izmišljene, kao i ovaj jezik sa kojim si se izrazio. Ništa od toga nije prorodno i ljudima dato po rođenju, čak ni uspravno hodanje i govor, već su ljudi po svojim potrebama i u okviru svojih modela sami izmislili iz samo njima čudnih kultnih razloga. Koji tebi izgleda ni malo nisu čudni i neprirodni? Čudno, a opet i nije kad se bolje pogleda. Ispada ti skroz normalno i ako nije ni malo. Sve je to ono obrazovanje kojeg nigde nema i sve što se vidi je samo šuplja tikva da pravi galamu iz isto takve nabeđene mase u školskoj klupi.
- Ništa lično nemoj da shvatiš. Nije ovo kritika tebe, već tvog sistema, čiji si ti samo vidiš kakav proizvod za plašenje ljudi.
- Nije ni čudo da isti misle da će se se sa vanzemaljcima sporazumeti putem njihove matematike. Kakva glupost! Isto kao kad odeš na Island i želiš da sa kosom tankom i uspravno debelom tamo filozofiraš. Telepatija je za njih nepoznat pojam. Očigledno je i to.

perica

pre 8 godina

Sto bi moglo da znaci i da je zemlja ravna, ali 3D projekcija stvara laznu sliku. E sad ako se to naucno dokaže, onda ok i nikom nista, a do tada udri po svakom ko drugacije misli.
(Kis, 2. maj 2015 13:11)
ljudi, pa stvarno nas dovodite u neprijatnu situaciju. nekad smo spaljivali ljude što su tvrdili da zemlja nije ravna, a sad moramo da spaljujemo one koji tvrde da je zemlja ravna. mislim, šta ti je ironija sudbine.

We do not forgive!

pre 8 godina

Koliko ja razumem, pretpostavka da je univerzum 2D im je samo trik da pojednostave neka racunanja a ne da stvarno misle da je hologram.
(Vladimir, 2. maj 2015 09:04)
I ja sam tako slicno shvatio. Matematickim formulama je svasta dokazivo.. A to da je univerzum i sve okolo hologram to je naucna fantastika samo i nista vise.. opipljivi su zemlja , mesec, planete suncevog sistema na koje su sletale sonde.. da ne pricam o kosmickom zracenju koje sigurno ne dolazi iz holograma nego zna se odakle..

cvexi

pre 8 godina

@cvexy
Da imas tri razreda osnovne znao bi da se "nebi" pise odvojeno. Zato nam je vlast ovakva. Ja je nisam birao i verovatno niko ko gleda ovu temu. Previse je nepismenih koji misle da znaju nesto.
Hvala tebi sto vredjas licno, a niko te nije ni prozvao sem tebe samog.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (scepanmali, 2. maj 2015 15:03)

Greske u kucanju? Stvarno se spustas tako nisko da trazis greske u kucanju? Zar tvoj ostvareni intelekt nema bolju argumentaciju? Drugo, nije mi jasno kako ne shvatas da si svojim komentarom uvredio barem polovinu gradjana Srbije? Ti decko ne shvatas smisao komentara koi si ostavio pre pola sata

protivotrov

pre 8 godina

@sale
Navedi mi primere. Samo nemoj da navodis Hitlera, jer je on katolik.
(scepanmali, 2. maj 2015 13:35)
====
@sale, nemoj, molim te, da mu odgovoriš. ali zaista... zašto mu poremetiti taj njegov crno-beli svetić u kome živi? tako je @scepanmali, ateizam nikad i nikog nije ubio zbog mišljenja a religija je opijum za narod i treba je zabraniti i iskoreniti da ne koči razvoj nauke i da ne manipuliše više ljudima i da ime ne ispire više mozgove. religiju treba proglasiti psihičkom bolešću a uporne vernike treba lečiti od religije u mentalnim ustanovama dok se ne pokaju. to je jedini human pristup toj pošasti koja se zove religija. još ako mamica svako jutro donosi doručak u krevetac, sreći nikad kraja.

m.v.

pre 8 godina

Teorije u dokazivanju koje ce se onda uciti kao naucne cinjenice. Sve mi ovo izgleda kao "navlacenje kratke i uske kese na poklon" pa mozda i poklon stane u kesu, a mozda se kesa potrgne, jer se drugacije ne mogu pomiriti razlicite teorije

scepanmali

pre 8 godina

@cvexy
Da imas tri razreda osnovne znao bi da se "nebi" pise odvojeno. Zato nam je vlast ovakva. Ja je nisam birao i verovatno niko ko gleda ovu temu. Previse je nepismenih koji misle da znaju nesto.
Hvala tebi sto vredjas licno, a niko te nije ni prozvao sem tebe samog.

Black Goo

pre 8 godina

Jeste, jiš mi samo nekom izmišljenom matematičkom jednačinom dokažite da živimo u matrixu i super... kakve gluposti ljudi rade mesto nečeg pametnog i korisnog da se late....
(Beli anđeo, 2. maj 2015 11:10)

- To je najmanji problem, da se nešto matematikom dokaže. Sve se može matematikom dokazati i u tome i jeste veliki problem sadašnje nauke, što matematika za takve stvari nije merodavna i ako se gura u tom smeru i daje joj se taje taj lažni značaj. Zaboravlja se da je i naüa matematika kao i religija zamaljski proizvod. Osim toga, sve matematičke jednačine i jesu izmišljene, kao i ovaj jezik sa kojim si se izrazio. Ništa od toga nije proridno i ljudima dato po rođenju, čk ni uspravno hodanje i govor nisu, već su ljudi po svojim potrebama i u okviru svojih modela sami izmislili iz samo njima čudnih razloga i tu matematiku i jezik. Koji tebi izgleda ni malo nisu čudni i neprirodni? Čudno, a opet i nije kad se bolje pogleda. Ispada ti skroz normalno i ako nije ni malo. Sve je to ono obrazovanje kojeg nigde nema i sve što se vidi je samo šuplja tikva da pravi galamu iz isto takve nabeđene mase u školskoj klupi.
- Ništa lično nemoj da shvatiš. Nije ovo kritika tebe, već tvog sistema, čiji si ti samo vidiš kakav proizvod.

krhko znanje, laički odgovori i nisam odavde

pre 8 godina

- ništa nije potrebno da bi energija (materija) bili stvoreni, kao ekvivalenti +/- iz 0, OSIM
nejasnog pokretača)

mišljenje da je Kosmos, kao posmatrana kreacija, preostao višak (+) nakon potiranja sa (-) (anti materija, negativna energija..) je samo jedno od - ukoliko sebe ne možemo da sagledamo kao mogući (-), tj refleksiju, odraz, senku .. u ovom slučaju proizvod osnovnog 2D zapisa u xD projekciju

cheers

pre 8 godina

Zasto ne prestanu da se bakcu necim o cemu nemaju niti ce ikada imati pojma :)... svaki drugi dan demantuju sami sebe i dojucerasnja "znanja"!!!

Black Goo

pre 8 godina

i ti si prošla isti obrazovni sistem kao i mi. kako si uspela da "kvalitativno iskoračiš" iz istog a mi ne? kako si uspela da se oslobodiš naučno-religijskih stega "Velikog Brata". ko ili šta ti je to omogućio? koja su tvoja nereligijsko-verska shvatanja. gde može da se pročita o tome? da li si sama u tome ili vas ima više? ako vas ima više, kako uspevate da izbegnete zamke da postanete organizovana religija? koja je tvoja(vaša) teologija i u kog Boga veruješ(te)? ozbiljno te pitam i zato ne očekujem ljutnju sa tvoje strane. ako nas već tretiraš kao neslobodne, onda nam pomozi da shvatimo istinu koja će nas osloboditi.
(protivotrov, 2. maj 2015 13:29)

- Zar ti stvarno misliš da si slobodan? Istina nije moranje, istina je gorko saznanje, do kojeg se individualno mora stići. Nisam ni sekta, ni religija i nisam sama. Mi se ne čujemo. Nikom od moćnika nije u stalo da se i mi čujemo. To što vi ne znate šta sve ima po svetu i što vam se non-stop prezentira samo dualistički pogled na svet ne znači da je to istina. Nekom je stalo da vas razvlače i svađaju između kreacionizma i darvinizma. Ti neki imaju sredstva i moć, imaju milijarde svake godine za te svrhe na raposlaganju i njihove lobiste. A ja i meni slični, kojih nije malo, nemamo ništa od svega toga i ne želimo nikom da vladamo. Nama ostaje samo istina i čuđenje o tome u kakvom lažnom svetu živimo. I dalje se čudimo kako je sa ljudim i u 21. veku lako manipulisati. I da, nemamo svi isto obrazovanje i školsku klupu.

seven

pre 8 godina

Ova teorija se provlaci vec niz godina.Ne bih je svrstao samo kao Naucnu,filozofija bi tu imala sta da kaze..Pitanja se nadovezuju i postavljaju - koliko je hologramski "zid" udaljen od Zemlje,ko stoji iza Holograma,Sta je sa vestackim satelitima koji su krocili na druge planete,mesec...itd...Da li je sve sto znamo do sada laz.Evo jos jednog inetersantnog posmatranja Meseca kao Hologramske slike.
.https://www.youtube.com/watch?v=9jK5Nq08r1g

disko nindža

pre 8 godina

Na forumu ispred zadruge ova teorija je dobila popriličnu, mada opreznu, podršku stručne javnosti. Ostaje da se vidi koliko je teorija primenjiva i na naš, gotovo paralelni, univerzum.

Zoran

pre 8 godina

"U toku istraživanja, fizičari su koristili dve teorije ravnog prostor-vreme kontinuuma za računanje fizičke mere poznate kao “zapletena entropija”. Ovaj termin opisuje količinu zapletenosti vezanih čestica u kvantnom sistemu, i uticaj koji vrše jedna na drugu."

Zapleteni ste vi kao pile u kucinu.

Sad dodajte na tu teoriju i Sredingerovu macku, pa lepo da idemo da se obesimo, jer mozda posle toga bar znamo da li postojimo ili ne, ovako nepodredjeno stanje je mucno.

Black Goo

pre 8 godina

@protivotrov
Ukratko. Rođena sam u Ženevi, gde trenutno živim i radim. Vratila sam se kući posle velikog skitanja i rada po Suisse i celom komšiluku, kao i preko oceana. Znam ljude iz raznih oblasti i pričam skoro svaki dan na neki način sa njim. Najviše poslovno u okviru projekta i tima koji vodim. Ubiše me razni ISO i ind. standardi. Svaki korak moram na četri mesta u četri različita sistema da protokolišem. Pored svega moram i kolege da kontrolišem kako i oni to rade. Ima me i u nekoliko firminih projekta na raznim stranama sveta kao gost i konsultant. Moj je svet nano i subatomski svet. To ne znači da sam glupa za sve ostalo. :-) Posebno me kao nikog zanima ono veliko prazno polje između nucleusa i electrona, ne samo sa stanovišta raznih fizika. Ima tu dosta hemije i biologije u svemu sa čime se bavim. U mom životu ne postoje granice između tih nauka i u okviru njih. Sve su moje, a ostalo su samo nečiji lični pogledi, fokus istraživanja, stvar obrazovanja i shvatanja života.
O gorkom saznanju sam mislila kad pogledam strane kolege, što imaju samo darvinistički pogled na svet, kako se lepo iznenađe svaki put, kad otkriju da to nije sve i da ima i nešto što ih nisu učili. Zadnji primer je jedan simpatičan ali i mlogo smotan hrvat, što voli da se mova po Cernu i kad ga pošalju kući. Strašno se pravi važan što je tu. Niko nije srećniji od njega i ako je levo smetalo i predmet velikog ismejavanja na svakoj kafici. Muva mi drugaricu bez uspeha i zovu ga Balkan-Šerif.

Huff

pre 8 godina

(ricard, 2. maj 2015 10:19)Upravo su najveci naucnici bili religiozni ljudi. Ajnsajn, Njutn, Platon, sta tek reci o Leonardu da Vinciju?... Ima mnogo istina u svetu. 1 1=2 je istina npr. Ali koja istina je stvorila zivot i ceo kosmos i coveka u njemu, daju ci mu tezak zadatak da za svoga postojanja nadje odgovor na pitanje: Ko sam ja?

Huff

pre 8 godina

(ricard, 2. maj 2015 10:19)Upravo su najveci naucnici bili religiozni ljudi. Ajnsajn, Njutn, Platon, sta tek reci o Leonardu da Vinciju?... Ima mnogo istina u svetu. 1 1=2 je istina npr. Ali koja istina je stvorila zivot i ceo kosmos i coveka u njemu, daju ci mu zadatak da za svoga postojanja nadje odgovor na pitanje: Ko sam ja?

vasilije knezevic

pre 8 godina

Svemir/Univerzum je stvaran.Zloupotreba nauke u svim oblicima je neobicno puno zastupljena
Potrebno je, prije svega, shvatiti da nauke koje pokusavaju objasniti Svemir/Univerzum,pocev
od matematike,fizike,astronomije i drugih srodnih nauka,su covjekov prirucnik koji je on,covjek,
izmislio i stavio na raspolaganje.To nijesu nikakvi prirucnici koji su privezani vrpcom za neki
imaginarni predmet,pa ih neki prihvataju ,uce i onda edukuju ostale o svemu sto je nepoznato.
Matematiku,fiziku,astronomiju je izmislio covjek,usavrsio covjek;taj "mali covjek"koji zna sve i
nista.Ni dan danas ne znam sasto upotrebljavaju grcku azbuku u jednacinama koje za mene,
licno,ne znace mnogo.Sta je tacno a sta nije?Sve je tacno i sve nije tacno. U proucavanju jedino
poredjenje ima neki smisao.Obzirom da su nebeska tijela ogromna a razdaljina medju njima
takodje ogromna onda je poredjenje samo stvar indirektnosti koja u ovom slucaju moze znaciti
mnogo i zadovoljiti cak i skeptike.Svjetlost je "opticka varka"i moze proizvesti lazi kojima i najveci
lazac moze zavidjeti.Kazu da na sred Sahare sjedi Morganova Fata i u lavoru pere noge.Voda je
pitka.Nase oko je ,bez uticaja,dosta siguran "instrument":"Al' ne kazah za lazljive oci,koje su me
na zlo navodile gledajuci druma velikoga kud prolaze Turci i trgovci".Jednostavnost ipak postoji
i ona ima definiciju.Prije svega mora da iskljucimo teorije i predpostavke i da svemir posmatramo
spontano.
vasilije knezevic 02 maja 2015

Jeres

pre 8 godina

A sećete se da su ti isti "naučnici" osuđivali Inkvizitore i Crvku koja je ovo utvrdila još u Srednjem veku.A Bog nas sve odozgo gleda i zabavlja se.

pp

pre 8 godina

Lepo.
Jos jedna teorija koju je nemoguce dokazati. I sta sad? Kako je krenulo uskoro ce deca u skolama uciti da je univerzum zapravo hologram i to ce biti prihvaceno kao istina.
Ne moze se svemir objasniti tako sto ce neki naucnik na osnovu neke formule "dokazati" da je nesto moguce.
Moguce je mnogo toga, skoro sve, ali dokaz je jedno a mogucnost nesto sasvim drugo.
Nauka sve brze klizi u nesto sto vise lici na bajke nego na nauku.

Alexander

pre 8 godina

Mislim da smo svi zajedno jos mnooogo daleko od poznavanja i shvatanja postanka koji u stvari ,,nikad nije ni postao" Univerzuma,tako smo sicusni i mali pred takvim pitanjem!A sto se tice ovih ,,velikih naucnika"koji svake godine izbacuju sve modernije i modernije teorije o nacinu funkcionisanja Univerzuma,mislim mali sam da ih ismijavam,ali ipak se smijem!

scepanmali

pre 8 godina

Molim da se barem ovde uzdrzite od maloumnih manipulatorskih religija koje sluze za kontrolu masa. Tome ovde nema mesta. Ovde su ljudi kojima glava sluzi za jos par stvari osim za sisanje.
Hvala unapred.

Beli anđeo

pre 8 godina

Jeste, jiš mi samo nekom izmišljenom matematičkom jednačinom dokažite da živimo u matrixu i super... kakve gluposti ljudi rade mesto nečeg pametnog i korisnog da se late....

petar

pre 8 godina

Браћо, чувајте се да вас ко не зароби
философијом и празном пријеваром,
по казивању човечијему, по науци
свијета, а не по Христу (Колош. 2, 8).

mojsije

pre 8 godina

Za razumevanje ovog teksta bi verovatno trebao doktorat iz astrofizike a kada bi isti imao sigurno bi bilo ocito da je po sredi obicno lupetanje!

prica o hologramu nije smesna

pre 8 godina

Ima dosta istine u ovoj "njihovoj teoriji iz 1990.". Zapravo je Tesla pricao i pisao o tome pre 100 godina. Bez tesko razumljivih reci i recenica je objasnio kako to funkcionise. Bilo bi dobro da omladina cita tako nesto i obrazuje se, a ne da prati trendove koji su besmisleni. Na primer, sta mladi covek dobija time sto ce da zna koja javna licnost je uradila ovo ili ono, gde izlazi, sta oblaci, koja kola vozi, gde letuje? Zatim, sta ce nekome da se po ceo dan zamlacuje setajuci trznim centrom ili tako sto ce da "bleji", bulji u TV ili igra igrice? Ili, cemu detaljno pracenje sportskih utakmica i rezultata. Vrhunski sportisti zaradjuju ogromne pare zahvaljujuci najmanje milijardi gledalaca i citalaca koji jedva krpe kraj s krajem. Oni ih nesvesno finansiraju. Kakav paradoks.

Poenta je price da samo neobrazovan i mentalno zakrzljao covek moze da postane pogodan kanddat za modernog roba. Roba koji ce raditi sve sta sistem od njega trazi, a nece se buniti i nece nista razumeti.

bulumbac

pre 8 godina

neko komentaruse "sve je prevara" dabome...samo je jedno istina, da postoji bog i da smo mi neznalice i da tako zivimo i umiremo, velika vecina uglavnom....

Nobelovac

pre 8 godina

Ta njihova teorija jeste delimično tačna, ali samo delimično. Svemir je, kao što je svima poznato, pun nafte. Ono što se nama čini da je beskonačan prostor, to je samo holografska projekcija beskrajnog okeana nafte, beskonačne dubine. Neke pojave na nebu koje lako možemo da vidimo to nepobitno dokazuju. Na primer duga posle kiše, to je isto kao i one lepe mirišljave barice što se pojavljuju ispod starih automobila iz kojih curi ulje. Znate, one barice pune vode, ali kad se u njih razlije malo ulja ili nafte, one postanu šarene i prelivaju se u duginim bojama. Svakako je to jedan od najlepših prizora koji ljudski um može da zamisli, a lako se može videti posle kiše na placevima polovnih automobila. Nafta je ono što nas okružuje, a svemir koji vidimo je njena holografska projekcija. Ali ja sam već smislio kako ću da naučno dokažem ovu moju nauku. Sagradiću kulu od belog kamena, kamen po kamen, sprat po sprat, sve do neba. Onda ću da razvučem crevo do zemlje. A onda ćete moći da kupujete naftu od mene, po 20% nižim cenama. A onda je svet moj. I Nobela ću da kupim, pa da si ga dodelim.

Black Goo

pre 8 godina

Jeste, jiš mi samo nekom izmišljenom matematičkom jednačinom dokažite da živimo u matrixu i super... kakve gluposti ljudi rade mesto nečeg pametnog i korisnog da se late....
(Beli anđeo, 2. maj 2015 11:10)

- To je najmanji problem, da se nešto matematikom dokaže. Sve se može matematikom dokazati i u tome i jeste veliki problem sadašnje nauke, što matematika za takve stvari nije pogodna i ako se gura u tom smeru i daje joj se taj lažni značaj. Zaboravlja se da je i naša matematika kao i religija zamaljski proizvod. Osim toga, sve matematičke jednačine i jesu izmišljene, kao i ovaj jezik sa kojim si se izrazio. Ništa od toga nije prorodno i ljudima dato po rođenju, čak ni uspravno hodanje i govor, već su ljudi po svojim potrebama i u okviru svojih modela sami izmislili iz samo njima čudnih kultnih razloga. Koji tebi izgleda ni malo nisu čudni i neprirodni? Čudno, a opet i nije kad se bolje pogleda. Ispada ti skroz normalno i ako nije ni malo. Sve je to ono obrazovanje kojeg nigde nema i sve što se vidi je samo šuplja tikva da pravi galamu iz isto takve nabeđene mase u školskoj klupi.
- Ništa lično nemoj da shvatiš. Nije ovo kritika tebe, već tvog sistema, čiji si ti samo vidiš kakav proizvod za plašenje ljudi.
- Nije ni čudo da isti misle da će se sa vanzemaljcima sporazumeti putem njihove matematike. Kakva glupost! Isto kao kad odeš na Island i želiš da sa kosom tankom i uspravnom debelom tamo filozofiraš. Telepatija je za njih nepoznat pojam. Očigledno je i to.

Srba

pre 8 godina

Mozda mi i ne postojimo nego nas samo sanja neki kosmicki crv. Teorija je beskonacno mnogo, ali je istina jedna, a do nje se moze doci samo cinjenicama i dedukcijom. Samo ono sto ni jedna cinjenica ne opovrgava je istina, a to je najčešće i najjednostavnije i ociglednije resenje. Cinjenica je da sateliti poslati u svemir nisu udarili u neki zid vec su prosli pored planeta i putuju svemirom. Cinjenica je da je sateliti sleteli na planete naseg sistema... cvrste i trodimenzionalne.

Adriano_Galliani

pre 8 godina

Sta sve nece izmisliti jer odbijaju da prihvate dve stvari:

1. Svemir je beskonacni prostor
2. Univerzum je harmonija.

Tvorac Univerzuma postoji. Sila ili Bog, nazovite kako vam vise prija. Podrzavam naucnike, ali umesto da iznose nove podatke oni sve vise se bave bizarnostima. Prvo da shvate da mi nismo centar Univerzuma. Drugo, da nismo slucajnost. Posto gomila vas veruje da je sve ovo produkt te slucajnosti :) Please...

nex

pre 8 godina

@Branko.
Potpuno si u pravu. Ajnstajn,po meni,jedan zaludjeni cicica,je bacio takvu "kosku" naucnicima sa njegovom teorijom,da oni sada podsecaju na one nekadasnje alhemicare koji su pokusavali od kamena da naprave zlato. Samo je Tesla mogao da priblizi nauku cudu,da nije bio cudak,da nije spalio radove ili da je jos malo poziveo

Banovobrdjanin

pre 8 godina

Najznačajnija stvar u vezi teorije da je naša vasiona artefakt, kao što je nama recimo internet, je u tome što onda zaista postoji i život posle smrti. On nije kao u hrišćanstvu zasnovan na tome da su duše u nama, pa izađu nakom srti tela, već da je su duše gejmplejeri ulogovani iz predvasione. Logika je prosta: - U veštačkom sistemu kao što je internet, ništa nije autentično živo. Naizgled sve svira, peva, pokreće se, ali sve na internetu ima svog postavljača ili gejmplejera van njega.
U slučaju da je i cela naša vasiona kao internet, važilo bi isto. Ništa ovde nije autentično živo. Mi nismo ljudi već samo duše-gejmplejeri ljudi, mačke su gejmplejeri mačaka, psi gejmplejeri pasa dok su niži oblici postavljeni na neki automatik recimo.
Iskustva hipnotisanih na regresijama upravo i ovo potvrđuju. Posle efekta izlaza iz tela, posmatranja odozgo i tunela ide efekat spajanja naše projekcije sa delom nas koji se nikad nije ni ulogovao u fetus na zemlji. Vraćamo duhovna čula.
Ideja o holografskom svemiru svima nama daje nadu da postoji i nešto iza ove prirode i da ćemo se ponovo susresti s dragima koji su nas napustili.

YoGy

pre 8 godina

@ krhko je znanje

Gospodin Stiven Hoking bi rekao: "Sve sto se desavalo pre nastanka univerzuma (pod uslovom da je nekad u proslosti nastao) , krajnje nije bitno jer ti dogadjaji nisu imali uticaj na sadasnji svemir niti su fizicki zakoni imali iste principe koji bi uticali na nas svemir."

Black Goo

pre 8 godina

Jeste, jiš mi samo nekom izmišljenom matematičkom jednačinom dokažite da živimo u matrixu i super... kakve gluposti ljudi rade mesto nečeg pametnog i korisnog da se late....
(Beli anđeo, 2. maj 2015 11:10)

- To je najmanji problem, da se nešto matematikom dokaže. Sve se može matematikom dokazati i u tome i jeste veliki problem sadašnje nauke, što matematika za takve stvari nije pogodna i ako se gura u tom smeru i daje joj se taj lažni značaj. Zaboravlja se da je i naša matematika kao i religija zamaljski proizvod. Osim toga, sve matematičke jednačine i jesu izmišljene, kao i ovaj jezik sa kojim si se izrazio. Ništa od toga nije prorodno i ljudima dato po rođenju, čak ni uspravno hodanje i govor, već su ljudi po svojim potrebama i u okviru svojih modela sami izmislili iz samo njima čudnih kultnih razloga. Koji tebi izgleda ni malo nisu čudni i neprirodni? Čudno, a opet i nije kad se bolje pogleda. Ispada ti skroz normalno i ako nije ni malo. Sve je to ono obrazovanje kojeg nigde nema i sve što se vidi je samo šuplja tikva da pravi galamu iz isto takve nabeđene mase u školskoj klupi.
- Ništa lično nemoj da shvatiš. Nije ovo kritika tebe, već tvog sistema, čiji si ti samo vidiš kakav proizvod za plašenje ljudi.
- Nije ni čudo da isti misle da će se se sa vanzemaljcima sporazumeti putem njihove matematike. Kakva glupost! Isto kao kad odeš na Island i želiš da sa kosom tankom i uspravno debelom tamo filozofiraš. Telepatija je za njih nepoznat pojam. Očigledno je i to.

boring

pre 8 godina

@pp Neozbiljna tvrdnja. Kratak clanak, nameren da izazove paznju prosecnog, znatizeljnog coveka nije dovoljan da bi se razumela tematika koju opisuje. Na isti nacin, nije dovoljno povrsinski posmatrati postulate jednog naucnog istrazivanja i onda doneti zakljucak da "nauka klizi...".

krhko je znanje

pre 8 godina

Sta je bilo-postojalo prije nastanke svemira, Velikog praska?
Odakle pocetna energija, a energija se ne moze niti unistiti niti stvoriti?
Kako je iz energije nastala materija?
Sta je iza granica svemira?
obicna prostodusna pitanja

Branko

pre 8 godina

...„kao način rešavanja fundamentalne nedoslednosti između kvantne fizike i opšte teorije relativnosti“
je gubljenje vremena, kao da su u srednjem veku usklađival Galileove i Njutnove zakone i tadašnju religijsku dogmu o obliku zemlje.
Kvantna fizika je jedno od najvećih dostignuća ljudskog uma, dokazana i primenjivana, opšta teorija relativnosti je naučna dogma, medijskog naučnog „ Isusa Hrista“ to jest Einsteina, koju su mnogi opovrgli, na primer Tesla,sa lakočom. Ta dogma i dalje vodi fiziku u ko zna kom smeru.
Nauka je, kao i sve ostalo, postala medijska senzacija.
Platonova priča o pečini je trebalo da alegorijski pokaže razliku između sveta u kome živimo i koga vidimo i idealnog sveta iz koga dolazimo.
Koliko će još vremena proći da razumemo i protumaćimo Platona?

Joja

pre 8 godina

Da da, potpuno se slazem sa svim ovim sto su rekli. Potpuno razumem materiju i shvatam konept. Usput sam resavao rubikovu kocku 5x5 (professors cube) :)

ricard

pre 8 godina

Religija nema nikakav pogled na svet.Religija ima dogme koje se zasnivaju na praznoverju i nedostatku bilo kakvih cinjenica i zdravorazumskih dokaza.
Ljudi se ovde muce da saznaju nesto a religiozni prihvataju glupost zdravo za gotovo.

cvexi

pre 8 godina

@cvexy
Da imas tri razreda osnovne znao bi da se "nebi" pise odvojeno. Zato nam je vlast ovakva. Ja je nisam birao i verovatno niko ko gleda ovu temu. Previse je nepismenih koji misle da znaju nesto.
Hvala tebi sto vredjas licno, a niko te nije ni prozvao sem tebe samog.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (scepanmali, 2. maj 2015 15:03)

Greske u kucanju? Stvarno se spustas tako nisko da trazis greske u kucanju? Zar tvoj ostvareni intelekt nema bolju argumentaciju? Drugo, nije mi jasno kako ne shvatas da si svojim komentarom uvredio barem polovinu gradjana Srbije? Ti decko ne shvatas smisao komentara koi si ostavio pre pola sata

Black Goo

pre 8 godina

Jeste, jiš mi samo nekom izmišljenom matematičkom jednačinom dokažite da živimo u matrixu i super... kakve gluposti ljudi rade mesto nečeg pametnog i korisnog da se late....
(Beli anđeo, 2. maj 2015 11:10)

- To je najmanji problem, da se nešto matematikom dokaže. Sve se može matematikom dokazati i u tome i jeste veliki problem sadašnje nauke, što matematika za takve stvari nije merodavna i ako se gura u tom smeru i daje joj se taje taj lažni značaj. Zaboravlja se da je i naüa matematika kao i religija zamaljski proizvod. Osim toga, sve matematičke jednačine i jesu izmišljene, kao i ovaj jezik sa kojim si se izrazio. Ništa od toga nije proridno i ljudima dato po rođenju, čk ni uspravno hodanje i govor nisu, već su ljudi po svojim potrebama i u okviru svojih modela sami izmislili iz samo njima čudnih razloga i tu matematiku i jezik. Koji tebi izgleda ni malo nisu čudni i neprirodni? Čudno, a opet i nije kad se bolje pogleda. Ispada ti skroz normalno i ako nije ni malo. Sve je to ono obrazovanje kojeg nigde nema i sve što se vidi je samo šuplja tikva da pravi galamu iz isto takve nabeđene mase u školskoj klupi.
- Ništa lično nemoj da shvatiš. Nije ovo kritika tebe, već tvog sistema, čiji si ti samo vidiš kakav proizvod.

Branko

pre 8 godina

Einstein nije bio zaluđeni čičica več veoma samoljubiv naučnik koji je u mladosti tuđe teroije obrađivao, aranžirao i lepo ih spakovao, uvek ih progalašavajući za samostalne radove.
I umesto da ih ostavi otvorene za dalja naučna istraživanja, udario je direk to jest progasio za apsolutnu osnovu fizike, što je, ne znam zašto, prihvaćeno kao naučna dogma.
Zato sada imamo ovakve naučne radove koji su bliži scifi literaturi nego nauci.
A pozivaju se na Platona, valjda se porede, sačuvaj bože.
Što se tiče Tesle, Tesla je bez sumnje bio jedan od najvećih pronalazač koga je svet ikada imao.
Tesla je bio američki pronalazač, srpskog porekla. Da je kojim slučajem iz Smiljana umesto u Ameriku, došao u Srbiju, od njega ne bi bilo ništa.
Teslina izjava, skinuta sa interneta: „Zahvalan sam Einsteinu i drugim naučnicima, jer preko svojih pogrešnih teorija, vode ljude daleko od opasne rute koju sam sledio“.

cheers

pre 8 godina

Zasto ne prestanu da se bakcu necim o cemu nemaju niti ce ikada imati pojma :)... svaki drugi dan demantuju sami sebe i dojucerasnja "znanja"!!!

mozda da, a mozda i ne

pre 8 godina

Divno.
Posle skoro 2500 godina vracamo se Platonu. Sta smo radili toliko dugo?
Da li bi Platon bio PLATON da se molio i zahvaljivao bogovima koji su STVORILI svet?

Ne, Zevs & CO NISU stvorili svet. Platon je bio SLOBODAN da tumaci svet kako mu se "cefne". I eto, moze biti, da ga je jos tad PROTUMACIO pravilno.

Da, da, znam da su hriscanski mislioci veoma CENILI Platona. Ali, ne znam da li bi Platon cenio njih.

m.v.

pre 8 godina

Teorije u dokazivanju koje ce se onda uciti kao naucne cinjenice. Sve mi ovo izgleda kao "navlacenje kratke i uske kese na poklon" pa mozda i poklon stane u kesu, a mozda se kesa potrgne, jer se drugacije ne mogu pomiriti razlicite teorije

protivotrov

pre 8 godina

@sale
Navedi mi primere. Samo nemoj da navodis Hitlera, jer je on katolik.
(scepanmali, 2. maj 2015 13:35)
====
@sale, nemoj, molim te, da mu odgovoriš. ali zaista... zašto mu poremetiti taj njegov crno-beli svetić u kome živi? tako je @scepanmali, ateizam nikad i nikog nije ubio zbog mišljenja a religija je opijum za narod i treba je zabraniti i iskoreniti da ne koči razvoj nauke i da ne manipuliše više ljudima i da ime ne ispire više mozgove. religiju treba proglasiti psihičkom bolešću a uporne vernike treba lečiti od religije u mentalnim ustanovama dok se ne pokaju. to je jedini human pristup toj pošasti koja se zove religija. još ako mamica svako jutro donosi doručak u krevetac, sreći nikad kraja.

да да

pre 8 godina

Није ово никакво ново откриће. У питању је претпоставка стара већ неких пар година можда и више. Како год, наука иде даље, попови ће опет да тврде да је то лаж или су можда нешто и научили кроз векове, видећемо ...

Andjela

pre 8 godina

Svi nasi strahovi su projektovani kroz tog boga, kako ga zovete, i kada su na sajtu naucni tekstovi, stvarno bi bilo, ako nista drugo, onda pristojno, da zaobidjete sa religijskim tumacenjima. Prosto tome nema mesta. Religija je uvek na kraju prihvatala nauku i tehnologiju, kad vise nije mogla da izmislja druge crtane likove. Umesto da se pustate da strahovi vode vas, malo iskreno i duboko poradite na sebi, istrazite sebe, i postavite strahove tamo gde im je mesto! Oni nece nestati, ali nece vise biti u kontroli.

krhko znanje, laički odgovori i nisam odavde

pre 8 godina

- ništa nije potrebno da bi energija (materija) bili stvoreni, kao ekvivalenti +/- iz 0, OSIM
nejasnog pokretača)

mišljenje da je Kosmos, kao posmatrana kreacija, preostao višak (+) nakon potiranja sa (-) (anti materija, negativna energija..) je samo jedno od - ukoliko sebe ne možemo da sagledamo kao mogući (-), tj refleksiju, odraz, senku .. u ovom slučaju proizvod osnovnog 2D zapisa u xD projekciju

Pirocanac

pre 8 godina

Crkva nije tvrdila da je univerzum ravan vec da je Zemljina kugla ravna.
(Ros Geler, 2. maj 2015 10:09)

To nije tvrdila crkva, pomesao si sa teorijom o kretanju Zemlje oko Sunca ili Sunca oko Zemlje. Da je Zemlja okrugla zna se mnogo pre Hrista. Jos je Aristotel pe 2500 godina pokusavao da izracuna obim Zemlje mereci senku koju na nju baca Mesec. Inace prica o Zemlji kao ravnoj ploci koju nose slonovi i koja putuje na kornjaci je simbolicna prica u kojoj se u stvari vidi ogromno znanja drevnih naroda o univerzumu. Ako hoces da vreme ne proguta znanja moras da pricu uvijes u simbole inace ce se izgubiti. Kornjaca je simbol sporosti kretanja, slon je simbol snage. Koliko god mastovit bio ne mogu da zamislim zivo bice koje ima inteligenciju da nacrta slona, a ima ideju da slon bukvalno drzi planetu na ledjima. Arheologija je bezbroj puta do sada dokazala da je znanje izgubljenih civilizacija o svemiru bilo frapantno i vece nego nase sada. Dovoljno je znati da su bez ikave simnje znali za Platonovu Godinu, period koji traje preko 25.000 godina, sto je zapanjujuce i apsolutno neobjasnjivo iz ugla teorije da su se civilizacije razvijale postepeno. Ko je mogao da posmatra univerzum 25.000 godina ili bar mali deo toga da ustanovi ovu pojavu? Bez ikakve sumnje, pre ove postojalo je vise civilizacija koje su bile znatno naprednije od nase i desila im se neka oromna katastrofa. Srecom, ostale su mnoge iskopine koje sada pricaju bar deo price umesto tih ljudi.

Zoolander

pre 8 godina

Svemir i mi u njemu treba da se shvatiti kao mrav na povrsini lopte koja se na primer siri. Za mrava je ta povrsina lopte beskonacna i ne moze se otisnuti sa lopte u visinu ili u unitar nje, a pri tome sto se ona siri mnogo vecom brzinom od njegovog kretanja, on zbog toga ne moze da krene od jedne tacke pravo i stigne u tu istu. Isto je tako sa svemirom, samo sto je to trodimenzialni prostor sa nama u njemu, a nama je nepoznanica "iznad i ispod" kao mravu. Naravno, ne znaci da je svemir loptastog oblika.

Nik

pre 8 godina

Pošto se na svakom tekstu o univerzumu povede polemika oko teorija o ravnoj ploci, najpre par stvari oko toga. Ateisti i vernici trebalo bi da znaju da geocentrični, ptolomejski sistem sveta nije nastao u hrišćanstvu nego su ga osnovali Aristotel i Ptolomej, dakle dolazi iz svetovne kulture i to tek nakon što je prevladalo mišljenje Avgustina iz Hipona da hrišćanstvo treba da uzima saznanja iz svetovne kulture, jer i u tim saznanjima može se naći Božanska istina. A u Bibliji, već na početku u prvoj knjizi postanja piše da je Bog stvorio zvezde, nebo i sve na nebu da bi čovek određivao vreme. Dakle već na početku imamo astronomiju.
Drugo, ovakva saznanja, izučavanja univerzuma su veoma korisna. Ko god je ozbiljan vernik, videće da se na prestižnim teološkim univerzitetima održavaju konferencije o atributima Boga, gde se kroz religijska i nova naučna saznanja raspravlja o atributima Boga.
Treće, možda i najvažnije jeste da se religija, u mom slučaju hrišćanstvo, ne zasniva na praznoverju, nego je vera istvoremeno i verovanje i intelkutalni pokret, dakle, ozbiljan vernik mora biti vrlo obrazovan usvajajući i teološku i svetovnu literaturu.
Što se tiče samog teksta, ne razumem teorijsku fiziku, više razumem ljude, tako da o tome nemam šta da kažem.

scepanmali

pre 8 godina

@ROS GELER
Naravno, ali niko nije ubijen zbog misljenja. Za razliku od predobrih crkava, koje zele samo dobro.
Mala je razlika, zar ne?

Adriano_Galliani

pre 8 godina

Molim da se barem ovde uzdrzite od maloumnih manipulatorskih religija koje sluze za kontrolu masa. Tome ovde nema mesta. Ovde su ljudi kojima glava sluzi za jos par stvari osim za sisanje.
Hvala unapred.
(scepanmali, 02. maj 2015 10:03)


Religije su stara filozofska i naucna disciplina pomocu koje je covek objasnjavao drugom coveku svet oko nas. Prepune stilskih figura, izgubljenog ili zaboravljenog znacenja, danas su prakticno samo knjizevno delo (ako postoje zapisi) i tako se proucavaju. Kao "kontrola mase", javlja se tokom srednjeg veka ali u kontekstu tadasnjih desavanja, gde je religija bila "potrebna". Takodje, opsteprihvacena floskula o "ratu zbog religije" nije tacno. Uvek se ratovalo zbog resursa U IME RELIGIJE. To posebno vazi za Islam, najbolji primer Turska - cim su osvajanja zaustavljena, imperija se raspala.

lerma

pre 8 godina

@beli andjeo
a sta je korisno? kupovati i prodavati na ovom kamenu i tako zauvek? ili cekati da se preselimo u raj pa da onda zivimo?

cvexi

pre 8 godina

Molim da se barem ovde uzdrzite od maloumnih manipulatorskih religija koje sluze za kontrolu masa. Tome ovde nema mesta. Ovde su ljudi kojima glava sluzi za jos par stvari osim za sisanje.
Hvala unapred.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (scepanmali, 2. maj 2015 10:03)

Da ti glava sluzi cemu drugom sem za sisanje nebi nam bila ovakva vlast... Hvala unapred

We do not forgive!

pre 8 godina

Koliko ja razumem, pretpostavka da je univerzum 2D im je samo trik da pojednostave neka racunanja a ne da stvarno misle da je hologram.
(Vladimir, 2. maj 2015 09:04)
I ja sam tako slicno shvatio. Matematickim formulama je svasta dokazivo.. A to da je univerzum i sve okolo hologram to je naucna fantastika samo i nista vise.. opipljivi su zemlja , mesec, planete suncevog sistema na koje su sletale sonde.. da ne pricam o kosmickom zracenju koje sigurno ne dolazi iz holograma nego zna se odakle..

Nikola Cosic

pre 8 godina

Ako je ceo univerzum u dve dimenzije onda sam i ja. Pošto sam ja deo univerzuma. Ja nikako sebe ne vidim u 2 dimenzije, jedino ako je moj stomak holografski defekt prikaza trbušnih pločica. Pozdrav za sve iz 2D i vidimo se u 4D.

legonomista u pokusaju

pre 8 godina

Moze se reci hologram ili maltene iluzija radi ucenja i sticanja iskustva.
Moj neki savjet za duse koje su zbunjene u otkrivanju istine je da pokusaju pribliziti sebi pojam beskonacnosti, kao i postojanja u specificnoj vibracionoj frekvenciji postojanja.
Covjek kao tricentricno bice nije ni blizu kraja razvoja svoje svjesti i citav zivot su lekcije i ucenja ne bi li napravio progres i prisao "korak" blize beskonacnoj svjesnosti.
Slusajte svoju intuiciju i ne trudite se biti "normalan" u odnosu na sredinu, vec svoj.
Pozdravljam sve duse koje su u potrazi za objektivnom istinom.

vasilije knezevic

pre 8 godina

Svemir/Univerzum je stvaran.Zloupotreba nauke u svim oblicima je neobicno puno zastupljena
Potrebno je, prije svega, shvatiti da nauke koje pokusavaju objasniti Svemir/Univerzum,pocev
od matematike,fizike,astronomije i drugih srodnih nauka,su covjekov prirucnik koji je on,covjek,
izmislio i stavio na raspolaganje.To nijesu nikakvi prirucnici koji su privezani vrpcom za neki
imaginarni predmet,pa ih neki prihvataju ,uce i onda edukuju ostale o svemu sto je nepoznato.
Matematiku,fiziku,astronomiju je izmislio covjek,usavrsio covjek;taj "mali covjek"koji zna sve i
nista.Ni dan danas ne znam sasto upotrebljavaju grcku azbuku u jednacinama koje za mene,
licno,ne znace mnogo.Sta je tacno a sta nije?Sve je tacno i sve nije tacno. U proucavanju jedino
poredjenje ima neki smisao.Obzirom da su nebeska tijela ogromna a razdaljina medju njima
takodje ogromna onda je poredjenje samo stvar indirektnosti koja u ovom slucaju moze znaciti
mnogo i zadovoljiti cak i skeptike.Svjetlost je "opticka varka"i moze proizvesti lazi kojima i najveci
lazac moze zavidjeti.Kazu da na sred Sahare sjedi Morganova Fata i u lavoru pere noge.Voda je
pitka.Nase oko je ,bez uticaja,dosta siguran "instrument":"Al' ne kazah za lazljive oci,koje su me
na zlo navodile gledajuci druma velikoga kud prolaze Turci i trgovci".Jednostavnost ipak postoji
i ona ima definiciju.Prije svega mora da iskljucimo teorije i predpostavke i da svemir posmatramo
spontano.
vasilije knezevic 02 maja 2015

Ivanhoe

pre 8 godina

Mozda mi i ne postojimo nego nas samo sanja neki kosmicki crv. Teorija je beskonacno mnogo, ali je istina jedna, a do nje se moze doci samo cinjenicama i dedukcijom. Samo ono sto ni jedna cinjenica ne opovrgava je istina, a to je najčešće i najjednostavnije i ociglednije resenje. Cinjenica je da sateliti poslati u svemir nisu udarili u neki zid vec su prosli pored planeta i putuju svemirom. Cinjenica je da je sateliti sleteli na planete naseg sistema... cvrste i trodimenzionalne. (Srba, 02. maj 2015 09:23)

Све то тако лепо и логично функционише али само у макросвету где је гвожђе "чврсто". Кад уђемо у сам атом гвожђа - празно. Празнина у празнини. А то чврсто у суштини је само електрични импулс у мозгу и тај осећај може се имати и у сну па то ипак не чини свет реалним. Ми покушавамо да схватимо стварност чији смо и сами део што је тешко ако не и немогуће. Као пас који јури свој реп. Морало би се доћи на вишу димензију постојања да би се разумела наша. "Ко на брду ак' и мало стоји више види но онај под брдом!"

scepanmali

pre 8 godina

@cvexy
Da imas tri razreda osnovne znao bi da se "nebi" pise odvojeno. Zato nam je vlast ovakva. Ja je nisam birao i verovatno niko ko gleda ovu temu. Previse je nepismenih koji misle da znaju nesto.
Hvala tebi sto vredjas licno, a niko te nije ni prozvao sem tebe samog.

Pun Kanister

pre 8 godina

(Branko, 02. maj 2015 11:07) - Opsta Teorija Relativnosti je jedno od najbrilijantnijih dostignuca ljudskog uma, savrsena, i do sada nebrojeno puta potvrdjena u eksperimentima. Vec 100 godina nakon otkrica, nije se pojavio niti jedan jedini znak, merenje, eksperiment koji bi mogao na bilo koji nacin da opovrgne OTR. Jednostavno, to se vise ni ne moze zvati teorijom vec naucnom cinjenicom. OTR je tacna, isto kako se zemlja okrece oko sunca.

bice bolje

pre 8 godina

Gledao sam dosta puta Saskina na Diskaveriju, covek je bio vodoinstalater pre nego sto je postao teoreticar fizike. Mozda i glavni rival Hokingu i njegovom shvatanju univerzuma. Najvece sporenje je oko toga sta se desava sa informacijom kada upadne u crnu rupu. Hoking tvrdi da nestaje zauvek, dok Saskin tvrdi da informacija nikad ne nestaje i da se zapravo projektuje u vidu neke forme holograma.

Laicki odgovori

pre 8 godina

Sta je bilo-postojalo prije nastanke svemira, Velikog praska?
Odakle pocetna energija, a energija se ne moze niti unistiti niti stvoriti?
Kako je iz energije nastala materija?
Sta je iza granica svemira?
obicna prostodusna pitanja
(krhko je znanje, 2. maj 2015 09:56)

- ne zna se, zakoni trenutne nauke otkazuju u singularitetima
- ne zna se, zakoni trenutne nauke otkazuju u singularitetima
- E=mC^2, materija i energija su ekvivalentni i mogu da menjaju oblik (ali ne i da nestanu i nastanu ni iz cega - 2. Zakon TD)
- ako je svemir zakrivljen u n-toj dimenziji onda nema "granicu". Kao dvodimenzionalno bice koje zivi na povrsini lopte - ne moze da "padne" sa granice jer granice nema, moze samo da obidje loptu. Verovatno si mislio sta je unutar lopte? Odgovor je da "nije definisano" to jest ne postoji nista osim dvodimenzionalne povrsine zakrivljene u trodimenzionalnu loptu.

alek

pre 8 godina

nije da se razumem,i sve to...i ne znam da li,laicki,dobro kontam,al...jel to nesto kao kad,recimo,gledas film na tvu,on je u 3 dimenzije,a tvoj tv ima samo dve-visinu i sirinu.ili video igrice na kompjuteru,igras u 3d varijanti,a monitor je 2d.jel to to?mislim,uopsteno...

bromazepam od 6

pre 8 godina

Samo jedno pitanje, kakve Bog ima veze s tekstom i na osnovu cega ste zakljucili da hipoteza potvrdjuje/opovrgava postojanje deiteta?

Kis

pre 8 godina

Sto bi moglo da znaci i da je zemlja ravna, ali 3D projekcija stvara laznu sliku. E sad ako se to naucno dokaže, onda ok i nikom nista, a do tada udri po svakom ko drugacije misli.

Huff

pre 8 godina

(ricard, 2. maj 2015 10:19)Upravo su najveci naucnici bili religiozni ljudi. Ajnsajn, Njutn, Platon, sta tek reci o Leonardu da Vinciju?... Ima mnogo istina u svetu. 1 1=2 je istina npr. Ali koja istina je stvorila zivot i ceo kosmos i coveka u njemu, daju ci mu zadatak da za svoga postojanja nadje odgovor na pitanje: Ko sam ja?

Zoran

pre 8 godina

"U toku istraživanja, fizičari su koristili dve teorije ravnog prostor-vreme kontinuuma za računanje fizičke mere poznate kao “zapletena entropija”. Ovaj termin opisuje količinu zapletenosti vezanih čestica u kvantnom sistemu, i uticaj koji vrše jedna na drugu."

Zapleteni ste vi kao pile u kucinu.

Sad dodajte na tu teoriju i Sredingerovu macku, pa lepo da idemo da se obesimo, jer mozda posle toga bar znamo da li postojimo ili ne, ovako nepodredjeno stanje je mucno.

Black Goo

pre 8 godina

i ti si prošla isti obrazovni sistem kao i mi. kako si uspela da "kvalitativno iskoračiš" iz istog a mi ne? kako si uspela da se oslobodiš naučno-religijskih stega "Velikog Brata". ko ili šta ti je to omogućio? koja su tvoja nereligijsko-verska shvatanja. gde može da se pročita o tome? da li si sama u tome ili vas ima više? ako vas ima više, kako uspevate da izbegnete zamke da postanete organizovana religija? koja je tvoja(vaša) teologija i u kog Boga veruješ(te)? ozbiljno te pitam i zato ne očekujem ljutnju sa tvoje strane. ako nas već tretiraš kao neslobodne, onda nam pomozi da shvatimo istinu koja će nas osloboditi.
(protivotrov, 2. maj 2015 13:29)

- Zar ti stvarno misliš da si slobodan? Istina nije moranje, istina je gorko saznanje, do kojeg se individualno mora stići. Nisam ni sekta, ni religija i nisam sama. Mi se ne čujemo. Nikom od moćnika nije u stalo da se i mi čujemo. To što vi ne znate šta sve ima po svetu i što vam se non-stop prezentira samo dualistički pogled na svet ne znači da je to istina. Nekom je stalo da vas razvlače i svađaju između kreacionizma i darvinizma. Ti neki imaju sredstva i moć, imaju milijarde svake godine za te svrhe na raposlaganju i njihove lobiste. A ja i meni slični, kojih nije malo, nemamo ništa od svega toga i ne želimo nikom da vladamo. Nama ostaje samo istina i čuđenje o tome u kakvom lažnom svetu živimo. I dalje se čudimo kako je sa ljudim i u 21. veku lako manipulisati. I da, nemamo svi isto obrazovanje i školsku klupu.

Lazar

pre 8 godina

Evo kako je Platon to opisao:
A sada — rekoh — uporedi našu prirodu sa ovim stanjem . Zamisli da ljudi žive u nekoj podzemnoj pećini, i da se duž cele pećine provlači jedan širok otvor koji vodi gore, prema svetlosti. U toj pećini žive oni od detinjstva i imaju okove oko bedara i vratova tako da se ne mogu maci s mesta, a gledaju samo napred, jer zbog okova ne mogu okretati glave. Svetlost im, međutim, dolazi od vatre koja gori iznad njih i daleko iza njihovih leđa. Između vatre i okovanih vodi gore put, a pored njega zamisli da je podignut zid kao ograda kakvu podižu mađioničari da iznad nje pokazuju svoju veštinu.
— Zamišljam — reče on.
— Zamisli uz to još da pored tog zida ljudi pronose razne sprave, i to kipove ljudi i drugih životinja od kamena i drveta, kao i sve moguće tvorevine ljudske umetnosti, ali tako da one iznad zida štrče, i da pri tom, kao što to obično biva, pojedini od njih u prolazu razgovaraju a drugi ni reci ne govore.
— Tvoje je poređenje neobično — reče on — a neobični su i tvoji zatvorenici.
— Slični su nama — rekoh. — Zar misliš da oni vide nešto drugo osim svojih senki i senki drugih ljudi, koje svetlost vatre baca na suprotan zid pećine?

Iz sedme knjige Drzave.

perica

pre 8 godina

Sto bi moglo da znaci i da je zemlja ravna, ali 3D projekcija stvara laznu sliku. E sad ako se to naucno dokaže, onda ok i nikom nista, a do tada udri po svakom ko drugacije misli.
(Kis, 2. maj 2015 13:11)
ljudi, pa stvarno nas dovodite u neprijatnu situaciju. nekad smo spaljivali ljude što su tvrdili da zemlja nije ravna, a sad moramo da spaljujemo one koji tvrde da je zemlja ravna. mislim, šta ti je ironija sudbine.

murajsam

pre 8 godina

ceo svemir je ustvari na mikro nivou, ali nama izgleda kao bezgraničan, kao na primer što bi nekoj bakteriji na primer okean izgledao bezgraničan, a nije. svemir je na istom principu kao što je to svet atoma i molekula. a šta je na makro nivou, ko bi ga znao, mi to ne vidimo!

Huff

pre 8 godina

(ricard, 2. maj 2015 10:19)Upravo su najveci naucnici bili religiozni ljudi. Ajnsajn, Njutn, Platon, sta tek reci o Leonardu da Vinciju?... Ima mnogo istina u svetu. 1 1=2 je istina npr. Ali koja istina je stvorila zivot i ceo kosmos i coveka u njemu, daju ci mu tezak zadatak da za svoga postojanja nadje odgovor na pitanje: Ko sam ja?

draganzlat

pre 8 godina

Ja vec mnogo godina zivim u dve dimenzije,
kuca - pos'o!
(DeXX, 2. maj 2015 09:35)
=================
Linija koja spaja kucu i posao je u jednoj dimenziji samo. Da svrljas okolo to bi bila ravna ploca i zivot u dve dimenzije.

Smuleco

pre 8 godina

San ili java? Da li je postojanje iluzija? Da li smo mi samo jedan mali segment virtuelnog sveta, postavljenog kao neka kulisa, u kojoj je sve naizgled "realno" i "objašnjivo"?

Radovan

pre 8 godina

U tekstu je izneseno da je ideja o holografskom univerzumu nastala 90 tih hodina proslog veka .Kvatni fizicar David Bohm i neuropsihijatar Karl Pribram su jos polovinom proslog veka izneli ideju o holografskoj organizaciji univerzuma.Ova ideja je tada bila dovekana na noz i prozvana je kvazinaucnom teorijom.Njihova ideja je da svaki delic materije sadrzi kopletnu informaciju kao i ceo kosmos nesto slicno kao lutka babuska.

protivotrov

pre 8 godina

Zaboravlja se da je i naša matematika kao i religija zamaljski proizvod. Osim toga, sve matematičke jednačine i jesu izmišljene, kao i ovaj jezik sa kojim si se izrazio. Ništa od toga nije prorodno i ljudima dato po rođenju, čak ni uspravno hodanje i govor, već su ljudi po svojim potrebama i u okviru svojih modela sami izmislili iz samo njima čudnih kultnih razloga. Koji tebi izgleda ni malo nisu čudni i neprirodni? Čudno, a opet i nije kad se bolje pogleda. Ispada ti skroz normalno i ako nije ni malo. Sve je to ono obrazovanje kojeg nigde nema i sve što se vidi je samo šuplja tikva da pravi galamu iz isto takve nabeđene mase u školskoj klupi.
- Ništa lično nemoj da shvatiš. Nije ovo kritika tebe, već tvog sistema, čiji si ti samo vidiš kakav proizvod za plašenje ljudi.
(Black Goo, 2. maj 2015 12:43)
====
i ti si prošla isti obrazovni sistem kao i mi. kako si uspela da "kvalitativno iskoračiš" iz istog a mi ne? kako si uspela da se oslobodiš naučno-religijskih stega "Velikog Brata". ko ili šta ti je to omogućio? koja su tvoja nereligijsko-verska shvatanja. gde može da se pročita o tome? da li si sama u tome ili vas ima više? ako vas ima više, kako uspevate da izbegnete zamke da postanete organizovana religija? koja je tvoja(vaša) teologija i u kog Boga veruješ(te)? ozbiljno te pitam i zato ne očekujem ljutnju sa tvoje strane. ako nas već tretiraš kao neslobodne, onda nam pomozi da shvatimo istinu koja će nas osloboditi.

Marko

pre 8 godina

Ako je ceo univerzum u dve dimenzije onda sam i ja. Pošto sam ja deo univerzuma. Ja nikako sebe ne vidim u 2 dimenzije, jedino ako je moj stomak holografski defekt prikaza trbušnih pločica. Pozdrav za sve iz 2D i vidimo se u 4D.
(Nikola Cosic, 2. maj 2015 14:21)

Ako igras neku igricu imas u njoj isto tako likove koji misle za sebe da su 3D zato sto su isprogramirani da tako misle. Mozak je taj koji dekodira "Stvarnost" onako kako je programiran da to ucini. Da li je mozak programirao Bog, mi sami ili evolucija (slucajnost) pitanje je koje izlazi iz ove teme.

Black Goo

pre 8 godina

@protivotrov
Ukratko. Rođena sam u Ženevi, gde trenutno živim i radim. Vratila sam se kući posle velikog skitanja i rada po Suisse i celom komšiluku, kao i preko oceana. Znam ljude iz raznih oblasti i pričam skoro svaki dan na neki način sa njim. Najviše poslovno u okviru projekta i tima koji vodim. Ubiše me razni ISO i ind. standardi. Svaki korak moram na četri mesta u četri različita sistema da protokolišem. Pored svega moram i kolege da kontrolišem kako i oni to rade. Ima me i u nekoliko firminih projekta na raznim stranama sveta kao gost i konsultant. Moj je svet nano i subatomski svet. To ne znači da sam glupa za sve ostalo. :-) Posebno me kao nikog zanima ono veliko prazno polje između nucleusa i electrona, ne samo sa stanovišta raznih fizika. Ima tu dosta hemije i biologije u svemu sa čime se bavim. U mom životu ne postoje granice između tih nauka i u okviru njih. Sve su moje, a ostalo su samo nečiji lični pogledi, fokus istraživanja, stvar obrazovanja i shvatanja života.
O gorkom saznanju sam mislila kad pogledam strane kolege, što imaju samo darvinistički pogled na svet, kako se lepo iznenađe svaki put, kad otkriju da to nije sve i da ima i nešto što ih nisu učili. Zadnji primer je jedan simpatičan ali i mlogo smotan hrvat, što voli da se mova po Cernu i kad ga pošalju kući. Strašno se pravi važan što je tu. Niko nije srećniji od njega i ako je levo smetalo i predmet velikog ismejavanja na svakoj kafici. Muva mi drugaricu bez uspeha i zovu ga Balkan-Šerif.

seven

pre 8 godina

Ova teorija se provlaci vec niz godina.Ne bih je svrstao samo kao Naucnu,filozofija bi tu imala sta da kaze..Pitanja se nadovezuju i postavljaju - koliko je hologramski "zid" udaljen od Zemlje,ko stoji iza Holograma,Sta je sa vestackim satelitima koji su krocili na druge planete,mesec...itd...Da li je sve sto znamo do sada laz.Evo jos jednog inetersantnog posmatranja Meseca kao Hologramske slike.
.https://www.youtube.com/watch?v=9jK5Nq08r1g

Samouk

pre 8 godina

(Pirocanac, 2. maj 2015 15:34)

I baš zato ostaje večita tuga za spaljenom bibliotekom iz Aleksandrije.
Ko zna kakvih je sve zapisa tu bilo i koliko bi nam istorija bila jasnija... :(

disko nindža

pre 8 godina

Na forumu ispred zadruge ova teorija je dobila popriličnu, mada opreznu, podršku stručne javnosti. Ostaje da se vidi koliko je teorija primenjiva i na naš, gotovo paralelni, univerzum.

Zoran

pre 8 godina

"Divno.
Posle skoro 2500 godina vracamo se Platonu. Sta smo radili toliko dugo?"

U sustini nista bitno nije uradjeno. Usavrsavano oruzje, kola i telekomunikacije za potrebe rata. Sve sto vidis oko sebe je nus proizvod tog istrazivanja. Od sustine si isto kao i u vreme Platona, a mozda i dalje.

dvestraneistognovcica

pre 8 godina

Cini mi se da kao i u Platonovoj alegoriji o pecini, mi smo ti koji svet rasudjuju na osnovu senki dok nas okovi predrasuda sputavaju u spoznaji. I religija i nauka su bazirane na istom postulatu, posvecenosti i radu. To treba ceniti i negovati. Zato jedno veliko hvala svim naucnicima i dohovnicima koji se jos uvek bore na frontu gde blede granice razuma i duhovnosti :)
Svi smo videli holograme. Zamisliti nas, ljude, zapisane na 2D hologramu koji nas projektuje pod odredjenim uslovima u 3D svet, jeste fantastican. Pitanja je dosta, a ja bi pokrenuo jedno - kako dobijamo u tom slucaju masu, gravitacija?
Za sve one koje je ovaj clanak zainteresovao (sto je i njegova poenta) preporucujem da pogledaju diskusiju na ovu temu: A Thin Sheet of Reality: The Universe as a Hologram

a

pre 8 godina

Koga zanima detaljnije o ovoj temi Youtube ... Leonard Susskind on The World As Hologram. Tvorac teorije objasnjava teoriju u detalje za ljude bez znanja napredne fizike. Vrlo zanimljiva prica koju nije tako tesko razumeti.

protivotrov

pre 8 godina

(Black Goo, 3. maj 2015 11:00)
ti uopšte nisi pročitala ono što sam te pitao. prestani da non-stop ponavljaš istu priču već probaj da odgovoriš (ako želiš) na moja iskrena pitanja. KAKO SI DOŠLA DO TOG GORKOG ISTINITOG SAZNANJA? kome je to stalo da nas razvlači između religije i ateizma i zašto? pošto nemate pristupa medijima, kako možemo da čujemo i pročitamo nešto od toga što tvrdiš? šta je tu problem i šta je tu nejasno? mislim da postavljam jednostavna i logična pitanja. ti si spoznala istinu. u redu, verujem ti, ali KAKO si to uradila? kako mi ostali možemo to da uradimo?
" I da, nemamo svi isto obrazovanje i školsku klupu." apsolutno tačno, ali imamo isti obrazovni sistem- sistem gde nas sve uče tome o čemu pišeš.
i kakva je to istina koja mora tako grozničavo da se krije od sveta? KAKO si otkrila istinu?