Nedelja, 19.04.2015.

19:13

Da li postoje inteligentni vanzemaljci?

Izvor: Newser

Da li postoje inteligentni vanzemaljci? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Danilo

pre 8 godina

Vanzemaljci mozda postoje,a mozda i ne,ali svemir je toliko veliki da se ne moze istraziti.Mozda je nas svemir samo mala cestica u nekom drugom vecem univerzumu.

nikola

pre 9 godina

kako me nerviraju ovi naucnici toliki beskonacni svemir i nigde nece ima inteligentnog zivota osim na Zemlji. Jedno je sigurno zivot postoji i na drugim planetama u svemiru

neutralni felsh

pre 9 godina

(Black Goo, 20. april 2015 19:23)


kolefa protivotrov je upitan tvijom primedbom, ali to ne znaci da je uvredjen. smatram da je upitan s pravom, jer si mozda otisla predaleko u hipotetiku. ne znam na kakve ratove buducnosti mislis, premda si lepo opisala pravi uber-motiv takvih potencujalnih ratova: zivot, kao prava i jedina dragocenost. mada, teoretski, s tim u vezi, vise bih voleo (ocekivao) konacnu saradnju medjuzvezdanih rasa, radi pokusaja otpora konacnoj entropiji svemira - vasiona se vremenom sirenjem hladi, razredjuje i nestaje, generacije zvezda umiru, u opasnosti je sam nosilac materije: proton. mozda je pravi smisao tog udruzenog zivota, cak i udruzenog, bas u tom buducem otporu nistavilu. ili, s druge strane, neka bude i rat izmedju entiteta, jer sve je bolje nego ova uzasna tisina - i samoca u beskraju.
ali, od svih pobrojanih kontra-argumenata, ti si nabrojala verziju famozne drejkove jednacine: interpolativni zbir zvezda sa adekvatnim planetama.
moderna saznanja kazu drugo, vec sam nabrojao niz faktora potrebnih za stabilni zivotorodnu planetu: trajnost i stabilnost zvezde, trajnost planete, zajednicka konstelacija u prostoru, i zbir frapantnih faktora za postanak, opstanak i razvoj zivota. previse slucajnosti, slozices se.
ponavljam, sve je bolje od ove trenutne tisine, cak i intergalaktik ratovi (spekulacija!), ali sve upucuje bas na nju. mozda nismo sami, ali cemo u doglednom periodu biti vrlo usamljeni... mozda je to neka porula, kao test univerzuma: izborite se prvo sa samim sobom. za ostalo cemo lako, ovo je najteze.

nn

pre 9 godina

"napredni tip III može da crpi energiju cele galaksije, ali istraživanje koje je obuhvatilo 100.000 galaksija nije pronašlo ni jedan znak da neko koristi takve resurse."

A koji ono bese procenat svemira cini vidljiva materija^energija?

Black Goo

pre 9 godina

šta se to s tobom dešava? gde si to odlutala? o kakvm to budućim i među-galaktičkim ratovima pričaš? moram da priznam da sam prilično iznenađen tvojim komentarom.
(protivotrov, 20. april 2015 20:53)

- Ne znam šta te toliko muči i sa čime to imaš problem da razumeš. Misliš li da moć i volja za vladanjem nije programirana na nivou univerzuma i kad ne mora da stoje iza svega nečiji primitivni materijalni resursi? Živo biće je najveći resurs univerzuma i što je pametnije ono je sve je vrednije. Ili možda misliš da će čovek večito bili zalepljen za ovaj njegov okrugli svemirski čamac do njegovog potonuća? Misliš li možda da smo sami u kosmosu i najpametniji i najlepši?
Misli slobodno šta želiš i isto mi se hvata za tvoje mišljenje i tvoje veliko iznenađenje. Život će te već drugačije naučiti kad to nije do danas uspeo. To nije moja namera bila, nit je moja obaveza da te obaveštavam i ovde učim. Kao što mi nije bila i da te sa nećim provociram i ovoliko uvredim. Izvinjavam se ako jesam.

protivotrov

pre 9 godina

PS: ja bi prva volela da si ti u pravu i da ih nema, da smo sami u univerzumu. Tako bi smo izbegli i sve buduće zvezdane i među galaktičke ratove. Na našu žalost prosta matematika i sva saznanja nisu na našoj strani i ne potkrepljuju naše lepe želje.
(Black Goo, 20. april 2015 19:23)
šta se to s tobom dešava? gde si to odlutala? o kakvm to budućim i među-galaktičkim ratovima pričaš? moram da priznam da sam prilično iznenađen tvojim komentarom.

Black Goo

pre 9 godina

"nismo posebni, ali nasa planeta ocigledno jeste prilican izuzetak. od vrlo velikog broja otkrivenih planeta, van naseg solar-sistema, nijedna ni priblizno ne odgovara zemlji. (...) ja sam "prvi" koji prezire antropocentricnost, ali sve ovo nema veze s tim. vasiona ce jos dugo na nasa upitanja "ima li jos nekog fenomenski slicnog nama" prasnjavo cutati i drzati nas u zoni spekulacija."
(neutralni felsh, 20. april 2015 01:24)

- Nemaš prave podatke o otkrivenim planetama oko drugih zvezda. Stvari stoje drugačije. U našoj galaksiji sa imenom Mlečni put (Milky Way) postoje:
- najmanje 200 milijarde zvezda (sunca) i mi za sad znamo da najmanje 15% tih zvezda imaju planete, a to su najmanje
- 30 milijarde planeta u našoj galaksiji i od njih su oko 50% Zemlji slične, što je
- 15 milijadre Zemlji sličnih planeta samo u našoj galaksiji
- malo li je?
- ako to saznanje prenesemo dalje i na naš univerzum sa najmanje 100 milijarde galaksija i njih pomnožimo sa 15 milijarde Zemlji sličnih planeta po galaksiji, dobijemo
- 1500...00 (15 i 24 nule), to je ujedno broj potencijalnih planeta na kojima je moguć inteligentan život u našem univerzumu, manje ili više sličan našem

PS: ja bi prva volela da si ti u pravu i da ih nema, da smo sami u univerzumu. Tako bi smo izbegli i sve buduće zvezdane i među galaktičke ratove. Na našu žalost prosta matematika i sva saznanja nisu na našoj strani i ne potkrepljuju naše lepe želje.

neutralni felsh

pre 9 godina

(protivotrov, 20. april 2015 07:02)


e kad sam jednom pogodio tvoju zahtevnu notu, "slobodno se mreti smije", ovaj dan cu da zaokruzim u kalendar... ma kakav dan - celu godinu! ;)
inace, podrobnije, imas (i) na netu dve odlicne knjige na slicnu temu, u pdf-u: peter ward "retka zemlja" (na engleskom) i, prevashodno, "zivot i smrt planete zemlje" (na srb-cro jeziku), fascinantne publikacije iz oblasti paleontologije i ostalih srodnih nauka, koje i literarno ostavljaju bez daha.
inace, evo da nastavim, ohrabren tvojom pohvalom. dole spominju drejkovu jednacinu i fermi paradoks, problem je sto oni kao da kazem postulati poticu iz doba davno pre najnovijih saznanja o geoloskom i astrofizickom ustrojstvu planeta i zvezda. drejkova jednacina je manje vise prost i stoga optimistican zbir zvezda i planeta, ali nedovoljno podeljen sa dovoljno faktora: mesto zvezde u galaksiji, konstelacija njenih planeta, tip zvezde, tip planete u "umerenoj zoni", osobina njenog geoloskog sastava, zatim niz osetljivih bioloskih i evolucijskih faktora, pa i socioloskih, potom i tehnoloskih, na kraju - i fizickih. to fatalno umanjuje konacan rezultat: broj tehno razvijenih vrsta. izobilje zvezda ne znaci izobilje razvijenog zivota.
to jeste strasna pretpostavka, ali moramo izvuci pouke. koje? pada mi na um dalaj lama: "draza mi je jedna musica nego udaljena galaksija". mnogi su je tumacili kao "relativno zatucanu", ali mislim da je akcenat povezan sa ovom temom: treba ceniti zivot, zivot svih vrsta, ovde i sada, jer je "tamo daleko" vrlo redak, trenutno, mozda i zauvek, van naseg opazaja: trebalo je oko milijardu godina od postanka mikrobnog zivota za razvoj jedne zemaljske muve, a mi se ljutimo na nju kad nam sleti na nos. postovanje je preduslov opsteg opstanka - zivot poput naseg, zemaljskog, vrlo je redak fenomen, cini mi se skoro pa anomalija univerzuma - postujmo se, to je glavni preduslov ljubavi, one prave, koja nosi i odrzava zivot i harmoniju. idu teska vremena, za celu zemlju, svaki zivot ce nam trebati da bi opstali.

neutralni felsh

pre 9 godina

Ja se zaista pitam zasto neki ljudi misle da smo mi toliko posebni i jedini u celoj vasioni kojoj ne moze ni kraj da se utvrdi. Postoje milijarde galaksija. Druga stvar je sto covecanstvo nema nista cime bi osvojilo takve daljine izrazene u svetlosnim godinama. Ajde razmislite.
(Stefan, 19. april 2015 22:43)


nismo posebni, ali nasa planeta ocigledno jeste prilican izuzetak. od vrlo velikog broja otkrivenih planeta, van naseg solar-sistema, nijedna ni priblizno ne odgovara zemlji. na stranu sto svi trenutni modeli stvaranja planeta ukazuju na niz frapantnih slucajnosti da bi se stvorila planeta slicna nasoj, koliko smo do sad skontali - uglavnom su to gasni dzinovi ko jupiter i saturn u unutrasnjim (toplijim) orbitama, koji prave dar-mar orbitama manjih planeta, slicnijim nasoj. dakle, ako ih ima, retke su. drugo, i najbitnije - ustanovljeno je da planete a la zemlja imaju relativno kratak period mogucnosti da podrzavaju bitisanje visecelijskih organizama, u zemljinom slucaju to je oko 500-700 miliona godina: uprosceno, u pitanju je sistem termoregulacije zasnovam na ugljeniku. odbijte tu vreme za evoluciju i vreme prirodnih katastrofa kad zivot skoro da pocinje od nule, i dobijamo relativno skromnu cifru za razvoj visoke inteligencije bazirane na ugljeniku. mnogo je jos faktora koji uticu na formiranje zemljaste planete i zemljastog zivota, od meseca koji stabilizuje orbitu i rotaciju, preko samog mesta u galaxiji - mora periferija jer sredista su energetski pogubna, ali ne sme ni mnogo u periferiju, jer onda fale tezi elementi formiranje gvozdenog jezgra potencijalne druge zemlje bitnog zbog zastite od uv zracenja.
na zalost, ne mozemo samo zbrajati zvezde i zamisljati famozne kolicine njihovih planeta i zivota tamo.
visecelijski zivot jeste redak u svemiru, visok razum jos redji - ali kao vrsta moramo da iz toga izvucemo pouke i odrednice za nasu buducnost: za pocetak, da ih cenimo kao sto dolikuje.
ja sam "prvi" koji prezire antropocentricnost, ali sve ovo nema veze s tim. vasiona ce jos dugo na nasa upitanja "ima li jos nekog fenomenski slicnog nama" prasnjavo cutati i drzati nas u zoni spekulacija.

Trovach

pre 9 godina

Iako jako sumnjam u istinitost Kastanedinih tvrdnji, mislim da ideja bestelesnog putovanja u druge svetove ne mora biti nemoguca. Mozda vanzemaljci bas tako prevaljuju ta ogromna prostranstva do nas.

veliku inteligenciju!

pre 9 godina

Da li postoje inteligentni zemljani?
(Megapland, 19. april 2015 21:26)
Pa verovatno si čitajući komentare po svim temama,posebno one u domenu kad se raspravlja o uticaju kvantne mehanike i nano tehnologija na savremeni fudbal shvatio ne samo da ima inteligentnih zemljana...nego svaki po diplomu nabavio i u eminentne stručnjake se svrstao.

Danas je teško naći nestručno lice i nekog koji se ne razume u "sve i svja"!

I baš ko što bi rekao taj naš "sve i svja",samo parafrazirano:

Zemlja...to je bezbroj malih inteligencija sastavljeno u jednu...

ZMan

pre 9 godina

Moja teorija da neka visa ineligencija postoji i da je vec ovde na zemlji se zasniva na mikro SD kartici ( 8x8 mm) koje skupljam i za samo 10 godina imam kolekciju : 32 Mb, 64 Mb, 128 Mb, 256 Mb, 512Mb, 1 Gb, 2 Gb, 4 Gb, 8 Gb, 16 Gb, 32 Gb, 64 Gb, a postoji i 128 Gb koju jos nemam. Kako na plocicu istih dimenzija stalno povecavaju kapacitet. Meni ovo lici na , Male zelene, ??????

Aleksandar

pre 9 godina

@Ljubisa

Pise, samo je pisano za ljude tog doba i tog mentaliteta. Pazljivije procitaj. Usput, tak knjiga je skup spisa jos drevnijih civilizacija, samo modifikovana.

bbz

pre 9 godina

putovanje izmedju galaksija je nemoguce po svim pravilima fizike jer su daljine ogromne....a brzina svetlosti je u tom ogromnom prostoru beznacajna stvar totalno nebitna zato sto je to katastrofalno sporo....mislim neznam kako da vam objasnim ako je nasa galaksija sirinie ili duzine oko 150.000 svetlosnih godina a brzina svetlosti je oko 300K km\s,a 1.svetlosna godina se racuna koliko svetlosto prevali u 1.god...znaci covek treba da putuje 150K zemaljskih godina da bi izasao iz svoje galaksije mlecni put....pa vi razmislite da li je to moguce pogotovo sto brzinom svetlosti ne moze da se putuje non-stop zbog asteroidnih polja,prasine,planeta...itd treba strahovito precizni proracuni za to i kako se kaze poznavanje puta i cilja,zato manite se naucne fantastike...prakticno je nemoguce sresti se sa drugom civilizacijom bez obzira i ako postoje zbog daljine koju ljudski mozak ne moze da shvati,kraj svake price

jl

pre 9 godina

Problem je sto za zadnjih 60 godina nije pronadjen ni jedan jedini dokaz o postojanju inteligentnih civilizacija u našoj ili bilo kojoj drugoj galaksiji a na osnovu Drejkove jednacine bi moralo da ih bude mnogo. Google: fermi paradox

Svetislav Pesic

pre 9 godina

Zmaj od Sipova je inteligentni vanzemaljac, sli to niko jos ne zna.(Jovan, 19. april 2015 20:41)

Mozda je vanzemaljac, ali inteligentan - tesko.

Stefan

pre 9 godina

Ja se zaista pitam zasto neki ljudi misle da smo mi toliko posebni i jedini u celoj vasioni kojoj ne moze ni kraj da se utvrdi. Postoje milijarde galaksija. Druga stvar je sto covecanstvo nema nista cime bi osvojilo takve daljine izrazene u svetlosnim godinama. Ajde razmislite.

vujić

pre 9 godina

Malo mi je čudno zamišljanje napredne tehnologije na ovaj način. Što bi napredni 3 reda crpeli energiju iz gslaksije? Možda su jednostavno napravili jače atome, pa samim tim i jače materijale i to..
I uopšte ne razumem što se kod narednih civilizacija potencira nekakva silna eksplatacija?!
Naučnici izgleda slabo mogu da zamisle šta bi to moglo da bude "napredno"!

vasdorteo

pre 9 godina

Kada pogledamo koliko smo se mi kao civilizacija razvili samo poslednjih 200.god. postavlja se pitanje na kom tehnološkom nivou je civilizacija starija od naše recimo 1.000 000 godina.
Ne možemo ni da pretpostavimo...

Johnny ffm

pre 9 godina

Jedna tako visoko razvijena civilizacija koja je u mogucnosti da putuje od galaksije do galaksije sigurno nece da stupi sa nama primitivnim kraturama u kontakt. Pogledajte samo na sta licimo i kako se odvratno razvijamo. Nedaj boze samo da su u potrazi za resorsama, e onda smo Game over! Samo lagano

Black Goo

pre 9 godina

Da li postoje inteligentni vanzemaljci?
- Suludo bi bio potrošen toliki prostor i materija da ih nema. Toliko rasipništvo jedino čovek sebi može da dozvoli, ali njegova ruka nije tu umešana i to je dobro što nije.

atom

pre 9 godina

Kao kada se neki vrac iz amazonskog plemena popenje na drvo i kaze ne vidim nista, znaci sami smo na svetu. Sta ako su super-civilizacije toliko super da mi ni ne shvatamo na koji nacin funkcionisu. Mozda im ne treba energija citave galaksije, mozda znaju da kako da stvaraju i kontrolisu energiju na nekom fundamentalnom nivou, koji mi ne razumemo. Osim toga, ako je i jedna civilizacija dostigla tako visok nivo znanja, onda smo i mi mozda predmet manipulacije, mozda zivimo u nekom njihovom kompjuteru ili u nekom prostorno-vremenskom mehuru koji su oni stvorili. Stvarnost obicno prevazilazi najludju mastu, setimo se samo da do pre 100 godina nismo znali ni za prostorno-vremenski relativitet, ni za kvantnu fiziku, ni za druge galaksije, sirenje svemira, itd. Ko zna kakva nas otkrica cekaju u sledecih 100 godina...

Marko

pre 9 godina

Pita me klinac pre neki dan da li postoje vanzemaljci.Sta da mu kazem razmisljam,pa kazem ne znam,i kazem mu uzimajuci u obzir koliko galaksija postoji,pa kolimo zvezda u svim tim glaksijama ima verovatno da i postoje ali ni mi ni oni nemozemo doci jedni do drugih.Samo mi nije jasno sta mu to pade napamet iz cista mira.

EU Citizen

pre 9 godina

Meni se pre čini da dovoljno uznapredovala civilizacija koja bi mogla da "osvoji" celu galaksiju i "crpe" njene resurse, verovatno više nema potrebe ni da fizički i prostorno "osvaja" bilo šta, a što se crpenja tiče, s obzirom da danas znamo da klasična materija i energija predstavljaju tek oko 4% mase i energije u svemiru, takođe postoji velika verovatnoća da energetski procesi koje takve civilizacije koriste nemaju nikakve veze sa bilo kojim delom elektromagnetnog spektra i ne ostavljaju trag u infracrvenom području. To jest, ova studija je dokazala samo da retro-šarmantna "galaktička carstva" iz space opera iz pedesetih ili šezdesetih ne postoje, što je svako s malo više naučnog obrazovanja i nešto soli u glavi mogao da odavno pretpostavi, i o tome odavno postoje čitave police knjiga :) Pod pretpostavkom da nisu inherentno autodestruktivne, inteligencija i tehnologija su očigledno eksponencijalno rastuće prirode, i nije nemoguće da će samo za sto ili dvesta godina i ljudska civilizacija (naravno, uz masivno kombinovanje i sinergiju sa veštačkom inteligencijom) dostići nivo razvoja i razumevanja univerzuma na kome će manipulacija običnom energijom i materijom biti isto toliko nepotrebna i smešna (to jest neizmerno nepotrebnija i smešnija) kao današnjem čoveku paljenje vatre da nešto skuva ili da se ogreje :)) Uostalom, znamo šta je pokojni Artur Klark, čijoj sam se genijalnoj seni pre koju godinu poklonio u Kolombu, rekao o zaista naprednoj tehnologiji :))

Galaktus

pre 9 godina

Vanzemaljci postoje ali su isuviše daleko od nas da bi smo ih videli, čuli, dosegli. Ako i imaju tehnologiju napredniju od naše, onda su na mnogo višem nivou svesti pa im uništenje Zemlje i zemljana ništa ne znači, jer imaju svuda energiju i druge resurse. Možda nas samo posmatraju. Kao mi mrave.

o0

pre 9 godina

O tempora o mores !-)
nedostatak dokaza nije dokaz
a zakljucak mu je slika i prilika antropomorfnog egoizma
jel Klark bese rekao da za dovoljno nerazvijenu individuu nema razlike izmedju dovoljno razvijene nauke/tehnologije i magije ?-)
jedna od sve prisutnijih dogmi "zvanicne" nauke - znamo izmedju 95 i 99% svega sto ima i vredi spoznati, jos koji procentcic i znacemo sve
krajnje vreme za sledecu renesansu i promenu preovladavajuce paradigme

dzigi

pre 9 godina

Imamo bujnu maštu, čak takvu da neko može da koristi energiju cele galaksije za sebe. Na nama je da ostvarimo takva maštanja. Ako usput naiđemo na neke slične, utoliko bolje. Ako ne, svoji smo na svome.

слоба је српски херој

pre 9 godina

Син:Тата од кога сам ја наследио интелигенцију?
Тата:Вероватно од Маме,јер ја још имам своју.

atom

pre 9 godina

Kao kada se neki vrac iz amazonskog plemena popenje na drvo i kaze ne vidim nista, znaci sami smo na svetu. Sta ako su super-civilizacije toliko super da mi ni ne shvatamo na koji nacin funkcionisu. Mozda im ne treba energija citave galaksije, mozda znaju da kako da stvaraju i kontrolisu energiju na nekom fundamentalnom nivou, koji mi ne razumemo. Osim toga, ako je i jedna civilizacija dostigla tako visok nivo znanja, onda smo i mi mozda predmet manipulacije, mozda zivimo u nekom njihovom kompjuteru ili u nekom prostorno-vremenskom mehuru koji su oni stvorili. Stvarnost obicno prevazilazi najludju mastu, setimo se samo da do pre 100 godina nismo znali ni za prostorno-vremenski relativitet, ni za kvantnu fiziku, ni za druge galaksije, sirenje svemira, itd. Ko zna kakva nas otkrica cekaju u sledecih 100 godina...

vasdorteo

pre 9 godina

Kada pogledamo koliko smo se mi kao civilizacija razvili samo poslednjih 200.god. postavlja se pitanje na kom tehnološkom nivou je civilizacija starija od naše recimo 1.000 000 godina.
Ne možemo ni da pretpostavimo...

Galaktus

pre 9 godina

Vanzemaljci postoje ali su isuviše daleko od nas da bi smo ih videli, čuli, dosegli. Ako i imaju tehnologiju napredniju od naše, onda su na mnogo višem nivou svesti pa im uništenje Zemlje i zemljana ništa ne znači, jer imaju svuda energiju i druge resurse. Možda nas samo posmatraju. Kao mi mrave.

Johnny ffm

pre 9 godina

Jedna tako visoko razvijena civilizacija koja je u mogucnosti da putuje od galaksije do galaksije sigurno nece da stupi sa nama primitivnim kraturama u kontakt. Pogledajte samo na sta licimo i kako se odvratno razvijamo. Nedaj boze samo da su u potrazi za resorsama, e onda smo Game over! Samo lagano

Marko

pre 9 godina

Pita me klinac pre neki dan da li postoje vanzemaljci.Sta da mu kazem razmisljam,pa kazem ne znam,i kazem mu uzimajuci u obzir koliko galaksija postoji,pa kolimo zvezda u svim tim glaksijama ima verovatno da i postoje ali ni mi ni oni nemozemo doci jedni do drugih.Samo mi nije jasno sta mu to pade napamet iz cista mira.

Stefan

pre 9 godina

Ja se zaista pitam zasto neki ljudi misle da smo mi toliko posebni i jedini u celoj vasioni kojoj ne moze ni kraj da se utvrdi. Postoje milijarde galaksija. Druga stvar je sto covecanstvo nema nista cime bi osvojilo takve daljine izrazene u svetlosnim godinama. Ajde razmislite.

EU Citizen

pre 9 godina

Meni se pre čini da dovoljno uznapredovala civilizacija koja bi mogla da "osvoji" celu galaksiju i "crpe" njene resurse, verovatno više nema potrebe ni da fizički i prostorno "osvaja" bilo šta, a što se crpenja tiče, s obzirom da danas znamo da klasična materija i energija predstavljaju tek oko 4% mase i energije u svemiru, takođe postoji velika verovatnoća da energetski procesi koje takve civilizacije koriste nemaju nikakve veze sa bilo kojim delom elektromagnetnog spektra i ne ostavljaju trag u infracrvenom području. To jest, ova studija je dokazala samo da retro-šarmantna "galaktička carstva" iz space opera iz pedesetih ili šezdesetih ne postoje, što je svako s malo više naučnog obrazovanja i nešto soli u glavi mogao da odavno pretpostavi, i o tome odavno postoje čitave police knjiga :) Pod pretpostavkom da nisu inherentno autodestruktivne, inteligencija i tehnologija su očigledno eksponencijalno rastuće prirode, i nije nemoguće da će samo za sto ili dvesta godina i ljudska civilizacija (naravno, uz masivno kombinovanje i sinergiju sa veštačkom inteligencijom) dostići nivo razvoja i razumevanja univerzuma na kome će manipulacija običnom energijom i materijom biti isto toliko nepotrebna i smešna (to jest neizmerno nepotrebnija i smešnija) kao današnjem čoveku paljenje vatre da nešto skuva ili da se ogreje :)) Uostalom, znamo šta je pokojni Artur Klark, čijoj sam se genijalnoj seni pre koju godinu poklonio u Kolombu, rekao o zaista naprednoj tehnologiji :))

слоба је српски херој

pre 9 godina

Син:Тата од кога сам ја наследио интелигенцију?
Тата:Вероватно од Маме,јер ја још имам своју.

Black Goo

pre 9 godina

Da li postoje inteligentni vanzemaljci?
- Suludo bi bio potrošen toliki prostor i materija da ih nema. Toliko rasipništvo jedino čovek sebi može da dozvoli, ali njegova ruka nije tu umešana i to je dobro što nije.

vujić

pre 9 godina

Malo mi je čudno zamišljanje napredne tehnologije na ovaj način. Što bi napredni 3 reda crpeli energiju iz gslaksije? Možda su jednostavno napravili jače atome, pa samim tim i jače materijale i to..
I uopšte ne razumem što se kod narednih civilizacija potencira nekakva silna eksplatacija?!
Naučnici izgleda slabo mogu da zamisle šta bi to moglo da bude "napredno"!

o0

pre 9 godina

O tempora o mores !-)
nedostatak dokaza nije dokaz
a zakljucak mu je slika i prilika antropomorfnog egoizma
jel Klark bese rekao da za dovoljno nerazvijenu individuu nema razlike izmedju dovoljno razvijene nauke/tehnologije i magije ?-)
jedna od sve prisutnijih dogmi "zvanicne" nauke - znamo izmedju 95 i 99% svega sto ima i vredi spoznati, jos koji procentcic i znacemo sve
krajnje vreme za sledecu renesansu i promenu preovladavajuce paradigme

neutralni felsh

pre 9 godina

Ja se zaista pitam zasto neki ljudi misle da smo mi toliko posebni i jedini u celoj vasioni kojoj ne moze ni kraj da se utvrdi. Postoje milijarde galaksija. Druga stvar je sto covecanstvo nema nista cime bi osvojilo takve daljine izrazene u svetlosnim godinama. Ajde razmislite.
(Stefan, 19. april 2015 22:43)


nismo posebni, ali nasa planeta ocigledno jeste prilican izuzetak. od vrlo velikog broja otkrivenih planeta, van naseg solar-sistema, nijedna ni priblizno ne odgovara zemlji. na stranu sto svi trenutni modeli stvaranja planeta ukazuju na niz frapantnih slucajnosti da bi se stvorila planeta slicna nasoj, koliko smo do sad skontali - uglavnom su to gasni dzinovi ko jupiter i saturn u unutrasnjim (toplijim) orbitama, koji prave dar-mar orbitama manjih planeta, slicnijim nasoj. dakle, ako ih ima, retke su. drugo, i najbitnije - ustanovljeno je da planete a la zemlja imaju relativno kratak period mogucnosti da podrzavaju bitisanje visecelijskih organizama, u zemljinom slucaju to je oko 500-700 miliona godina: uprosceno, u pitanju je sistem termoregulacije zasnovam na ugljeniku. odbijte tu vreme za evoluciju i vreme prirodnih katastrofa kad zivot skoro da pocinje od nule, i dobijamo relativno skromnu cifru za razvoj visoke inteligencije bazirane na ugljeniku. mnogo je jos faktora koji uticu na formiranje zemljaste planete i zemljastog zivota, od meseca koji stabilizuje orbitu i rotaciju, preko samog mesta u galaxiji - mora periferija jer sredista su energetski pogubna, ali ne sme ni mnogo u periferiju, jer onda fale tezi elementi formiranje gvozdenog jezgra potencijalne druge zemlje bitnog zbog zastite od uv zracenja.
na zalost, ne mozemo samo zbrajati zvezde i zamisljati famozne kolicine njihovih planeta i zivota tamo.
visecelijski zivot jeste redak u svemiru, visok razum jos redji - ali kao vrsta moramo da iz toga izvucemo pouke i odrednice za nasu buducnost: za pocetak, da ih cenimo kao sto dolikuje.
ja sam "prvi" koji prezire antropocentricnost, ali sve ovo nema veze s tim. vasiona ce jos dugo na nasa upitanja "ima li jos nekog fenomenski slicnog nama" prasnjavo cutati i drzati nas u zoni spekulacija.

neutralni felsh

pre 9 godina

(protivotrov, 20. april 2015 07:02)


e kad sam jednom pogodio tvoju zahtevnu notu, "slobodno se mreti smije", ovaj dan cu da zaokruzim u kalendar... ma kakav dan - celu godinu! ;)
inace, podrobnije, imas (i) na netu dve odlicne knjige na slicnu temu, u pdf-u: peter ward "retka zemlja" (na engleskom) i, prevashodno, "zivot i smrt planete zemlje" (na srb-cro jeziku), fascinantne publikacije iz oblasti paleontologije i ostalih srodnih nauka, koje i literarno ostavljaju bez daha.
inace, evo da nastavim, ohrabren tvojom pohvalom. dole spominju drejkovu jednacinu i fermi paradoks, problem je sto oni kao da kazem postulati poticu iz doba davno pre najnovijih saznanja o geoloskom i astrofizickom ustrojstvu planeta i zvezda. drejkova jednacina je manje vise prost i stoga optimistican zbir zvezda i planeta, ali nedovoljno podeljen sa dovoljno faktora: mesto zvezde u galaksiji, konstelacija njenih planeta, tip zvezde, tip planete u "umerenoj zoni", osobina njenog geoloskog sastava, zatim niz osetljivih bioloskih i evolucijskih faktora, pa i socioloskih, potom i tehnoloskih, na kraju - i fizickih. to fatalno umanjuje konacan rezultat: broj tehno razvijenih vrsta. izobilje zvezda ne znaci izobilje razvijenog zivota.
to jeste strasna pretpostavka, ali moramo izvuci pouke. koje? pada mi na um dalaj lama: "draza mi je jedna musica nego udaljena galaksija". mnogi su je tumacili kao "relativno zatucanu", ali mislim da je akcenat povezan sa ovom temom: treba ceniti zivot, zivot svih vrsta, ovde i sada, jer je "tamo daleko" vrlo redak, trenutno, mozda i zauvek, van naseg opazaja: trebalo je oko milijardu godina od postanka mikrobnog zivota za razvoj jedne zemaljske muve, a mi se ljutimo na nju kad nam sleti na nos. postovanje je preduslov opsteg opstanka - zivot poput naseg, zemaljskog, vrlo je redak fenomen, cini mi se skoro pa anomalija univerzuma - postujmo se, to je glavni preduslov ljubavi, one prave, koja nosi i odrzava zivot i harmoniju. idu teska vremena, za celu zemlju, svaki zivot ce nam trebati da bi opstali.

dzigi

pre 9 godina

Imamo bujnu maštu, čak takvu da neko može da koristi energiju cele galaksije za sebe. Na nama je da ostvarimo takva maštanja. Ako usput naiđemo na neke slične, utoliko bolje. Ako ne, svoji smo na svome.

Svetislav Pesic

pre 9 godina

Zmaj od Sipova je inteligentni vanzemaljac, sli to niko jos ne zna.(Jovan, 19. april 2015 20:41)

Mozda je vanzemaljac, ali inteligentan - tesko.

bbz

pre 9 godina

putovanje izmedju galaksija je nemoguce po svim pravilima fizike jer su daljine ogromne....a brzina svetlosti je u tom ogromnom prostoru beznacajna stvar totalno nebitna zato sto je to katastrofalno sporo....mislim neznam kako da vam objasnim ako je nasa galaksija sirinie ili duzine oko 150.000 svetlosnih godina a brzina svetlosti je oko 300K km\s,a 1.svetlosna godina se racuna koliko svetlosto prevali u 1.god...znaci covek treba da putuje 150K zemaljskih godina da bi izasao iz svoje galaksije mlecni put....pa vi razmislite da li je to moguce pogotovo sto brzinom svetlosti ne moze da se putuje non-stop zbog asteroidnih polja,prasine,planeta...itd treba strahovito precizni proracuni za to i kako se kaze poznavanje puta i cilja,zato manite se naucne fantastike...prakticno je nemoguce sresti se sa drugom civilizacijom bez obzira i ako postoje zbog daljine koju ljudski mozak ne moze da shvati,kraj svake price

protivotrov

pre 9 godina

PS: ja bi prva volela da si ti u pravu i da ih nema, da smo sami u univerzumu. Tako bi smo izbegli i sve buduće zvezdane i među galaktičke ratove. Na našu žalost prosta matematika i sva saznanja nisu na našoj strani i ne potkrepljuju naše lepe želje.
(Black Goo, 20. april 2015 19:23)
šta se to s tobom dešava? gde si to odlutala? o kakvm to budućim i među-galaktičkim ratovima pričaš? moram da priznam da sam prilično iznenađen tvojim komentarom.

neutralni felsh

pre 9 godina

(Black Goo, 20. april 2015 19:23)


kolefa protivotrov je upitan tvijom primedbom, ali to ne znaci da je uvredjen. smatram da je upitan s pravom, jer si mozda otisla predaleko u hipotetiku. ne znam na kakve ratove buducnosti mislis, premda si lepo opisala pravi uber-motiv takvih potencujalnih ratova: zivot, kao prava i jedina dragocenost. mada, teoretski, s tim u vezi, vise bih voleo (ocekivao) konacnu saradnju medjuzvezdanih rasa, radi pokusaja otpora konacnoj entropiji svemira - vasiona se vremenom sirenjem hladi, razredjuje i nestaje, generacije zvezda umiru, u opasnosti je sam nosilac materije: proton. mozda je pravi smisao tog udruzenog zivota, cak i udruzenog, bas u tom buducem otporu nistavilu. ili, s druge strane, neka bude i rat izmedju entiteta, jer sve je bolje nego ova uzasna tisina - i samoca u beskraju.
ali, od svih pobrojanih kontra-argumenata, ti si nabrojala verziju famozne drejkove jednacine: interpolativni zbir zvezda sa adekvatnim planetama.
moderna saznanja kazu drugo, vec sam nabrojao niz faktora potrebnih za stabilni zivotorodnu planetu: trajnost i stabilnost zvezde, trajnost planete, zajednicka konstelacija u prostoru, i zbir frapantnih faktora za postanak, opstanak i razvoj zivota. previse slucajnosti, slozices se.
ponavljam, sve je bolje od ove trenutne tisine, cak i intergalaktik ratovi (spekulacija!), ali sve upucuje bas na nju. mozda nismo sami, ali cemo u doglednom periodu biti vrlo usamljeni... mozda je to neka porula, kao test univerzuma: izborite se prvo sa samim sobom. za ostalo cemo lako, ovo je najteze.

nikola

pre 9 godina

kako me nerviraju ovi naucnici toliki beskonacni svemir i nigde nece ima inteligentnog zivota osim na Zemlji. Jedno je sigurno zivot postoji i na drugim planetama u svemiru

ZMan

pre 9 godina

Moja teorija da neka visa ineligencija postoji i da je vec ovde na zemlji se zasniva na mikro SD kartici ( 8x8 mm) koje skupljam i za samo 10 godina imam kolekciju : 32 Mb, 64 Mb, 128 Mb, 256 Mb, 512Mb, 1 Gb, 2 Gb, 4 Gb, 8 Gb, 16 Gb, 32 Gb, 64 Gb, a postoji i 128 Gb koju jos nemam. Kako na plocicu istih dimenzija stalno povecavaju kapacitet. Meni ovo lici na , Male zelene, ??????

jl

pre 9 godina

Problem je sto za zadnjih 60 godina nije pronadjen ni jedan jedini dokaz o postojanju inteligentnih civilizacija u našoj ili bilo kojoj drugoj galaksiji a na osnovu Drejkove jednacine bi moralo da ih bude mnogo. Google: fermi paradox

Trovach

pre 9 godina

Iako jako sumnjam u istinitost Kastanedinih tvrdnji, mislim da ideja bestelesnog putovanja u druge svetove ne mora biti nemoguca. Mozda vanzemaljci bas tako prevaljuju ta ogromna prostranstva do nas.

Black Goo

pre 9 godina

"nismo posebni, ali nasa planeta ocigledno jeste prilican izuzetak. od vrlo velikog broja otkrivenih planeta, van naseg solar-sistema, nijedna ni priblizno ne odgovara zemlji. (...) ja sam "prvi" koji prezire antropocentricnost, ali sve ovo nema veze s tim. vasiona ce jos dugo na nasa upitanja "ima li jos nekog fenomenski slicnog nama" prasnjavo cutati i drzati nas u zoni spekulacija."
(neutralni felsh, 20. april 2015 01:24)

- Nemaš prave podatke o otkrivenim planetama oko drugih zvezda. Stvari stoje drugačije. U našoj galaksiji sa imenom Mlečni put (Milky Way) postoje:
- najmanje 200 milijarde zvezda (sunca) i mi za sad znamo da najmanje 15% tih zvezda imaju planete, a to su najmanje
- 30 milijarde planeta u našoj galaksiji i od njih su oko 50% Zemlji slične, što je
- 15 milijadre Zemlji sličnih planeta samo u našoj galaksiji
- malo li je?
- ako to saznanje prenesemo dalje i na naš univerzum sa najmanje 100 milijarde galaksija i njih pomnožimo sa 15 milijarde Zemlji sličnih planeta po galaksiji, dobijemo
- 1500...00 (15 i 24 nule), to je ujedno broj potencijalnih planeta na kojima je moguć inteligentan život u našem univerzumu, manje ili više sličan našem

PS: ja bi prva volela da si ti u pravu i da ih nema, da smo sami u univerzumu. Tako bi smo izbegli i sve buduće zvezdane i među galaktičke ratove. Na našu žalost prosta matematika i sva saznanja nisu na našoj strani i ne potkrepljuju naše lepe želje.

nn

pre 9 godina

"napredni tip III može da crpi energiju cele galaksije, ali istraživanje koje je obuhvatilo 100.000 galaksija nije pronašlo ni jedan znak da neko koristi takve resurse."

A koji ono bese procenat svemira cini vidljiva materija^energija?

Black Goo

pre 9 godina

šta se to s tobom dešava? gde si to odlutala? o kakvm to budućim i među-galaktičkim ratovima pričaš? moram da priznam da sam prilično iznenađen tvojim komentarom.
(protivotrov, 20. april 2015 20:53)

- Ne znam šta te toliko muči i sa čime to imaš problem da razumeš. Misliš li da moć i volja za vladanjem nije programirana na nivou univerzuma i kad ne mora da stoje iza svega nečiji primitivni materijalni resursi? Živo biće je najveći resurs univerzuma i što je pametnije ono je sve je vrednije. Ili možda misliš da će čovek večito bili zalepljen za ovaj njegov okrugli svemirski čamac do njegovog potonuća? Misliš li možda da smo sami u kosmosu i najpametniji i najlepši?
Misli slobodno šta želiš i isto mi se hvata za tvoje mišljenje i tvoje veliko iznenađenje. Život će te već drugačije naučiti kad to nije do danas uspeo. To nije moja namera bila, nit je moja obaveza da te obaveštavam i ovde učim. Kao što mi nije bila i da te sa nećim provociram i ovoliko uvredim. Izvinjavam se ako jesam.

Aleksandar

pre 9 godina

@Ljubisa

Pise, samo je pisano za ljude tog doba i tog mentaliteta. Pazljivije procitaj. Usput, tak knjiga je skup spisa jos drevnijih civilizacija, samo modifikovana.

veliku inteligenciju!

pre 9 godina

Da li postoje inteligentni zemljani?
(Megapland, 19. april 2015 21:26)
Pa verovatno si čitajući komentare po svim temama,posebno one u domenu kad se raspravlja o uticaju kvantne mehanike i nano tehnologija na savremeni fudbal shvatio ne samo da ima inteligentnih zemljana...nego svaki po diplomu nabavio i u eminentne stručnjake se svrstao.

Danas je teško naći nestručno lice i nekog koji se ne razume u "sve i svja"!

I baš ko što bi rekao taj naš "sve i svja",samo parafrazirano:

Zemlja...to je bezbroj malih inteligencija sastavljeno u jednu...

Danilo

pre 8 godina

Vanzemaljci mozda postoje,a mozda i ne,ali svemir je toliko veliki da se ne moze istraziti.Mozda je nas svemir samo mala cestica u nekom drugom vecem univerzumu.

vujić

pre 9 godina

Malo mi je čudno zamišljanje napredne tehnologije na ovaj način. Što bi napredni 3 reda crpeli energiju iz gslaksije? Možda su jednostavno napravili jače atome, pa samim tim i jače materijale i to..
I uopšte ne razumem što se kod narednih civilizacija potencira nekakva silna eksplatacija?!
Naučnici izgleda slabo mogu da zamisle šta bi to moglo da bude "napredno"!

слоба је српски херој

pre 9 godina

Син:Тата од кога сам ја наследио интелигенцију?
Тата:Вероватно од Маме,јер ја још имам своју.

EU Citizen

pre 9 godina

Meni se pre čini da dovoljno uznapredovala civilizacija koja bi mogla da "osvoji" celu galaksiju i "crpe" njene resurse, verovatno više nema potrebe ni da fizički i prostorno "osvaja" bilo šta, a što se crpenja tiče, s obzirom da danas znamo da klasična materija i energija predstavljaju tek oko 4% mase i energije u svemiru, takođe postoji velika verovatnoća da energetski procesi koje takve civilizacije koriste nemaju nikakve veze sa bilo kojim delom elektromagnetnog spektra i ne ostavljaju trag u infracrvenom području. To jest, ova studija je dokazala samo da retro-šarmantna "galaktička carstva" iz space opera iz pedesetih ili šezdesetih ne postoje, što je svako s malo više naučnog obrazovanja i nešto soli u glavi mogao da odavno pretpostavi, i o tome odavno postoje čitave police knjiga :) Pod pretpostavkom da nisu inherentno autodestruktivne, inteligencija i tehnologija su očigledno eksponencijalno rastuće prirode, i nije nemoguće da će samo za sto ili dvesta godina i ljudska civilizacija (naravno, uz masivno kombinovanje i sinergiju sa veštačkom inteligencijom) dostići nivo razvoja i razumevanja univerzuma na kome će manipulacija običnom energijom i materijom biti isto toliko nepotrebna i smešna (to jest neizmerno nepotrebnija i smešnija) kao današnjem čoveku paljenje vatre da nešto skuva ili da se ogreje :)) Uostalom, znamo šta je pokojni Artur Klark, čijoj sam se genijalnoj seni pre koju godinu poklonio u Kolombu, rekao o zaista naprednoj tehnologiji :))

Marko

pre 9 godina

Pita me klinac pre neki dan da li postoje vanzemaljci.Sta da mu kazem razmisljam,pa kazem ne znam,i kazem mu uzimajuci u obzir koliko galaksija postoji,pa kolimo zvezda u svim tim glaksijama ima verovatno da i postoje ali ni mi ni oni nemozemo doci jedni do drugih.Samo mi nije jasno sta mu to pade napamet iz cista mira.

Johnny ffm

pre 9 godina

Jedna tako visoko razvijena civilizacija koja je u mogucnosti da putuje od galaksije do galaksije sigurno nece da stupi sa nama primitivnim kraturama u kontakt. Pogledajte samo na sta licimo i kako se odvratno razvijamo. Nedaj boze samo da su u potrazi za resorsama, e onda smo Game over! Samo lagano

Stefan

pre 9 godina

Ja se zaista pitam zasto neki ljudi misle da smo mi toliko posebni i jedini u celoj vasioni kojoj ne moze ni kraj da se utvrdi. Postoje milijarde galaksija. Druga stvar je sto covecanstvo nema nista cime bi osvojilo takve daljine izrazene u svetlosnim godinama. Ajde razmislite.

dzigi

pre 9 godina

Imamo bujnu maštu, čak takvu da neko može da koristi energiju cele galaksije za sebe. Na nama je da ostvarimo takva maštanja. Ako usput naiđemo na neke slične, utoliko bolje. Ako ne, svoji smo na svome.

vasdorteo

pre 9 godina

Kada pogledamo koliko smo se mi kao civilizacija razvili samo poslednjih 200.god. postavlja se pitanje na kom tehnološkom nivou je civilizacija starija od naše recimo 1.000 000 godina.
Ne možemo ni da pretpostavimo...

ZMan

pre 9 godina

Moja teorija da neka visa ineligencija postoji i da je vec ovde na zemlji se zasniva na mikro SD kartici ( 8x8 mm) koje skupljam i za samo 10 godina imam kolekciju : 32 Mb, 64 Mb, 128 Mb, 256 Mb, 512Mb, 1 Gb, 2 Gb, 4 Gb, 8 Gb, 16 Gb, 32 Gb, 64 Gb, a postoji i 128 Gb koju jos nemam. Kako na plocicu istih dimenzija stalno povecavaju kapacitet. Meni ovo lici na , Male zelene, ??????

atom

pre 9 godina

Kao kada se neki vrac iz amazonskog plemena popenje na drvo i kaze ne vidim nista, znaci sami smo na svetu. Sta ako su super-civilizacije toliko super da mi ni ne shvatamo na koji nacin funkcionisu. Mozda im ne treba energija citave galaksije, mozda znaju da kako da stvaraju i kontrolisu energiju na nekom fundamentalnom nivou, koji mi ne razumemo. Osim toga, ako je i jedna civilizacija dostigla tako visok nivo znanja, onda smo i mi mozda predmet manipulacije, mozda zivimo u nekom njihovom kompjuteru ili u nekom prostorno-vremenskom mehuru koji su oni stvorili. Stvarnost obicno prevazilazi najludju mastu, setimo se samo da do pre 100 godina nismo znali ni za prostorno-vremenski relativitet, ni za kvantnu fiziku, ni za druge galaksije, sirenje svemira, itd. Ko zna kakva nas otkrica cekaju u sledecih 100 godina...

Black Goo

pre 9 godina

Da li postoje inteligentni vanzemaljci?
- Suludo bi bio potrošen toliki prostor i materija da ih nema. Toliko rasipništvo jedino čovek sebi može da dozvoli, ali njegova ruka nije tu umešana i to je dobro što nije.

neutralni felsh

pre 9 godina

Ja se zaista pitam zasto neki ljudi misle da smo mi toliko posebni i jedini u celoj vasioni kojoj ne moze ni kraj da se utvrdi. Postoje milijarde galaksija. Druga stvar je sto covecanstvo nema nista cime bi osvojilo takve daljine izrazene u svetlosnim godinama. Ajde razmislite.
(Stefan, 19. april 2015 22:43)


nismo posebni, ali nasa planeta ocigledno jeste prilican izuzetak. od vrlo velikog broja otkrivenih planeta, van naseg solar-sistema, nijedna ni priblizno ne odgovara zemlji. na stranu sto svi trenutni modeli stvaranja planeta ukazuju na niz frapantnih slucajnosti da bi se stvorila planeta slicna nasoj, koliko smo do sad skontali - uglavnom su to gasni dzinovi ko jupiter i saturn u unutrasnjim (toplijim) orbitama, koji prave dar-mar orbitama manjih planeta, slicnijim nasoj. dakle, ako ih ima, retke su. drugo, i najbitnije - ustanovljeno je da planete a la zemlja imaju relativno kratak period mogucnosti da podrzavaju bitisanje visecelijskih organizama, u zemljinom slucaju to je oko 500-700 miliona godina: uprosceno, u pitanju je sistem termoregulacije zasnovam na ugljeniku. odbijte tu vreme za evoluciju i vreme prirodnih katastrofa kad zivot skoro da pocinje od nule, i dobijamo relativno skromnu cifru za razvoj visoke inteligencije bazirane na ugljeniku. mnogo je jos faktora koji uticu na formiranje zemljaste planete i zemljastog zivota, od meseca koji stabilizuje orbitu i rotaciju, preko samog mesta u galaxiji - mora periferija jer sredista su energetski pogubna, ali ne sme ni mnogo u periferiju, jer onda fale tezi elementi formiranje gvozdenog jezgra potencijalne druge zemlje bitnog zbog zastite od uv zracenja.
na zalost, ne mozemo samo zbrajati zvezde i zamisljati famozne kolicine njihovih planeta i zivota tamo.
visecelijski zivot jeste redak u svemiru, visok razum jos redji - ali kao vrsta moramo da iz toga izvucemo pouke i odrednice za nasu buducnost: za pocetak, da ih cenimo kao sto dolikuje.
ja sam "prvi" koji prezire antropocentricnost, ali sve ovo nema veze s tim. vasiona ce jos dugo na nasa upitanja "ima li jos nekog fenomenski slicnog nama" prasnjavo cutati i drzati nas u zoni spekulacija.

Black Goo

pre 9 godina

"nismo posebni, ali nasa planeta ocigledno jeste prilican izuzetak. od vrlo velikog broja otkrivenih planeta, van naseg solar-sistema, nijedna ni priblizno ne odgovara zemlji. (...) ja sam "prvi" koji prezire antropocentricnost, ali sve ovo nema veze s tim. vasiona ce jos dugo na nasa upitanja "ima li jos nekog fenomenski slicnog nama" prasnjavo cutati i drzati nas u zoni spekulacija."
(neutralni felsh, 20. april 2015 01:24)

- Nemaš prave podatke o otkrivenim planetama oko drugih zvezda. Stvari stoje drugačije. U našoj galaksiji sa imenom Mlečni put (Milky Way) postoje:
- najmanje 200 milijarde zvezda (sunca) i mi za sad znamo da najmanje 15% tih zvezda imaju planete, a to su najmanje
- 30 milijarde planeta u našoj galaksiji i od njih su oko 50% Zemlji slične, što je
- 15 milijadre Zemlji sličnih planeta samo u našoj galaksiji
- malo li je?
- ako to saznanje prenesemo dalje i na naš univerzum sa najmanje 100 milijarde galaksija i njih pomnožimo sa 15 milijarde Zemlji sličnih planeta po galaksiji, dobijemo
- 1500...00 (15 i 24 nule), to je ujedno broj potencijalnih planeta na kojima je moguć inteligentan život u našem univerzumu, manje ili više sličan našem

PS: ja bi prva volela da si ti u pravu i da ih nema, da smo sami u univerzumu. Tako bi smo izbegli i sve buduće zvezdane i među galaktičke ratove. Na našu žalost prosta matematika i sva saznanja nisu na našoj strani i ne potkrepljuju naše lepe želje.

o0

pre 9 godina

O tempora o mores !-)
nedostatak dokaza nije dokaz
a zakljucak mu je slika i prilika antropomorfnog egoizma
jel Klark bese rekao da za dovoljno nerazvijenu individuu nema razlike izmedju dovoljno razvijene nauke/tehnologije i magije ?-)
jedna od sve prisutnijih dogmi "zvanicne" nauke - znamo izmedju 95 i 99% svega sto ima i vredi spoznati, jos koji procentcic i znacemo sve
krajnje vreme za sledecu renesansu i promenu preovladavajuce paradigme

Galaktus

pre 9 godina

Vanzemaljci postoje ali su isuviše daleko od nas da bi smo ih videli, čuli, dosegli. Ako i imaju tehnologiju napredniju od naše, onda su na mnogo višem nivou svesti pa im uništenje Zemlje i zemljana ništa ne znači, jer imaju svuda energiju i druge resurse. Možda nas samo posmatraju. Kao mi mrave.

bbz

pre 9 godina

putovanje izmedju galaksija je nemoguce po svim pravilima fizike jer su daljine ogromne....a brzina svetlosti je u tom ogromnom prostoru beznacajna stvar totalno nebitna zato sto je to katastrofalno sporo....mislim neznam kako da vam objasnim ako je nasa galaksija sirinie ili duzine oko 150.000 svetlosnih godina a brzina svetlosti je oko 300K km\s,a 1.svetlosna godina se racuna koliko svetlosto prevali u 1.god...znaci covek treba da putuje 150K zemaljskih godina da bi izasao iz svoje galaksije mlecni put....pa vi razmislite da li je to moguce pogotovo sto brzinom svetlosti ne moze da se putuje non-stop zbog asteroidnih polja,prasine,planeta...itd treba strahovito precizni proracuni za to i kako se kaze poznavanje puta i cilja,zato manite se naucne fantastike...prakticno je nemoguce sresti se sa drugom civilizacijom bez obzira i ako postoje zbog daljine koju ljudski mozak ne moze da shvati,kraj svake price

Black Goo

pre 9 godina

šta se to s tobom dešava? gde si to odlutala? o kakvm to budućim i među-galaktičkim ratovima pričaš? moram da priznam da sam prilično iznenađen tvojim komentarom.
(protivotrov, 20. april 2015 20:53)

- Ne znam šta te toliko muči i sa čime to imaš problem da razumeš. Misliš li da moć i volja za vladanjem nije programirana na nivou univerzuma i kad ne mora da stoje iza svega nečiji primitivni materijalni resursi? Živo biće je najveći resurs univerzuma i što je pametnije ono je sve je vrednije. Ili možda misliš da će čovek večito bili zalepljen za ovaj njegov okrugli svemirski čamac do njegovog potonuća? Misliš li možda da smo sami u kosmosu i najpametniji i najlepši?
Misli slobodno šta želiš i isto mi se hvata za tvoje mišljenje i tvoje veliko iznenađenje. Život će te već drugačije naučiti kad to nije do danas uspeo. To nije moja namera bila, nit je moja obaveza da te obaveštavam i ovde učim. Kao što mi nije bila i da te sa nećim provociram i ovoliko uvredim. Izvinjavam se ako jesam.

jl

pre 9 godina

Problem je sto za zadnjih 60 godina nije pronadjen ni jedan jedini dokaz o postojanju inteligentnih civilizacija u našoj ili bilo kojoj drugoj galaksiji a na osnovu Drejkove jednacine bi moralo da ih bude mnogo. Google: fermi paradox

protivotrov

pre 9 godina

PS: ja bi prva volela da si ti u pravu i da ih nema, da smo sami u univerzumu. Tako bi smo izbegli i sve buduće zvezdane i među galaktičke ratove. Na našu žalost prosta matematika i sva saznanja nisu na našoj strani i ne potkrepljuju naše lepe želje.
(Black Goo, 20. april 2015 19:23)
šta se to s tobom dešava? gde si to odlutala? o kakvm to budućim i među-galaktičkim ratovima pričaš? moram da priznam da sam prilično iznenađen tvojim komentarom.

nn

pre 9 godina

"napredni tip III može da crpi energiju cele galaksije, ali istraživanje koje je obuhvatilo 100.000 galaksija nije pronašlo ni jedan znak da neko koristi takve resurse."

A koji ono bese procenat svemira cini vidljiva materija^energija?

nikola

pre 9 godina

kako me nerviraju ovi naucnici toliki beskonacni svemir i nigde nece ima inteligentnog zivota osim na Zemlji. Jedno je sigurno zivot postoji i na drugim planetama u svemiru

Svetislav Pesic

pre 9 godina

Zmaj od Sipova je inteligentni vanzemaljac, sli to niko jos ne zna.(Jovan, 19. april 2015 20:41)

Mozda je vanzemaljac, ali inteligentan - tesko.

veliku inteligenciju!

pre 9 godina

Da li postoje inteligentni zemljani?
(Megapland, 19. april 2015 21:26)
Pa verovatno si čitajući komentare po svim temama,posebno one u domenu kad se raspravlja o uticaju kvantne mehanike i nano tehnologija na savremeni fudbal shvatio ne samo da ima inteligentnih zemljana...nego svaki po diplomu nabavio i u eminentne stručnjake se svrstao.

Danas je teško naći nestručno lice i nekog koji se ne razume u "sve i svja"!

I baš ko što bi rekao taj naš "sve i svja",samo parafrazirano:

Zemlja...to je bezbroj malih inteligencija sastavljeno u jednu...

Aleksandar

pre 9 godina

@Ljubisa

Pise, samo je pisano za ljude tog doba i tog mentaliteta. Pazljivije procitaj. Usput, tak knjiga je skup spisa jos drevnijih civilizacija, samo modifikovana.

Trovach

pre 9 godina

Iako jako sumnjam u istinitost Kastanedinih tvrdnji, mislim da ideja bestelesnog putovanja u druge svetove ne mora biti nemoguca. Mozda vanzemaljci bas tako prevaljuju ta ogromna prostranstva do nas.

neutralni felsh

pre 9 godina

(protivotrov, 20. april 2015 07:02)


e kad sam jednom pogodio tvoju zahtevnu notu, "slobodno se mreti smije", ovaj dan cu da zaokruzim u kalendar... ma kakav dan - celu godinu! ;)
inace, podrobnije, imas (i) na netu dve odlicne knjige na slicnu temu, u pdf-u: peter ward "retka zemlja" (na engleskom) i, prevashodno, "zivot i smrt planete zemlje" (na srb-cro jeziku), fascinantne publikacije iz oblasti paleontologije i ostalih srodnih nauka, koje i literarno ostavljaju bez daha.
inace, evo da nastavim, ohrabren tvojom pohvalom. dole spominju drejkovu jednacinu i fermi paradoks, problem je sto oni kao da kazem postulati poticu iz doba davno pre najnovijih saznanja o geoloskom i astrofizickom ustrojstvu planeta i zvezda. drejkova jednacina je manje vise prost i stoga optimistican zbir zvezda i planeta, ali nedovoljno podeljen sa dovoljno faktora: mesto zvezde u galaksiji, konstelacija njenih planeta, tip zvezde, tip planete u "umerenoj zoni", osobina njenog geoloskog sastava, zatim niz osetljivih bioloskih i evolucijskih faktora, pa i socioloskih, potom i tehnoloskih, na kraju - i fizickih. to fatalno umanjuje konacan rezultat: broj tehno razvijenih vrsta. izobilje zvezda ne znaci izobilje razvijenog zivota.
to jeste strasna pretpostavka, ali moramo izvuci pouke. koje? pada mi na um dalaj lama: "draza mi je jedna musica nego udaljena galaksija". mnogi su je tumacili kao "relativno zatucanu", ali mislim da je akcenat povezan sa ovom temom: treba ceniti zivot, zivot svih vrsta, ovde i sada, jer je "tamo daleko" vrlo redak, trenutno, mozda i zauvek, van naseg opazaja: trebalo je oko milijardu godina od postanka mikrobnog zivota za razvoj jedne zemaljske muve, a mi se ljutimo na nju kad nam sleti na nos. postovanje je preduslov opsteg opstanka - zivot poput naseg, zemaljskog, vrlo je redak fenomen, cini mi se skoro pa anomalija univerzuma - postujmo se, to je glavni preduslov ljubavi, one prave, koja nosi i odrzava zivot i harmoniju. idu teska vremena, za celu zemlju, svaki zivot ce nam trebati da bi opstali.

neutralni felsh

pre 9 godina

(Black Goo, 20. april 2015 19:23)


kolefa protivotrov je upitan tvijom primedbom, ali to ne znaci da je uvredjen. smatram da je upitan s pravom, jer si mozda otisla predaleko u hipotetiku. ne znam na kakve ratove buducnosti mislis, premda si lepo opisala pravi uber-motiv takvih potencujalnih ratova: zivot, kao prava i jedina dragocenost. mada, teoretski, s tim u vezi, vise bih voleo (ocekivao) konacnu saradnju medjuzvezdanih rasa, radi pokusaja otpora konacnoj entropiji svemira - vasiona se vremenom sirenjem hladi, razredjuje i nestaje, generacije zvezda umiru, u opasnosti je sam nosilac materije: proton. mozda je pravi smisao tog udruzenog zivota, cak i udruzenog, bas u tom buducem otporu nistavilu. ili, s druge strane, neka bude i rat izmedju entiteta, jer sve je bolje nego ova uzasna tisina - i samoca u beskraju.
ali, od svih pobrojanih kontra-argumenata, ti si nabrojala verziju famozne drejkove jednacine: interpolativni zbir zvezda sa adekvatnim planetama.
moderna saznanja kazu drugo, vec sam nabrojao niz faktora potrebnih za stabilni zivotorodnu planetu: trajnost i stabilnost zvezde, trajnost planete, zajednicka konstelacija u prostoru, i zbir frapantnih faktora za postanak, opstanak i razvoj zivota. previse slucajnosti, slozices se.
ponavljam, sve je bolje od ove trenutne tisine, cak i intergalaktik ratovi (spekulacija!), ali sve upucuje bas na nju. mozda nismo sami, ali cemo u doglednom periodu biti vrlo usamljeni... mozda je to neka porula, kao test univerzuma: izborite se prvo sa samim sobom. za ostalo cemo lako, ovo je najteze.

Danilo

pre 8 godina

Vanzemaljci mozda postoje,a mozda i ne,ali svemir je toliko veliki da se ne moze istraziti.Mozda je nas svemir samo mala cestica u nekom drugom vecem univerzumu.