Subota, 28.03.2015.

12:11

Koliko vremena je potrebno da propadnete kroz Zemlju?

Izvor: Daily Mail

Koliko vremena je potrebno da propadnete kroz Zemlju? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 9 godina

Ponekad se zapitam da li je moguce da ima ovoliko ljudi koji zele da troluju ili smo zaista do te mere neobrazovan, glup i pre svega samouveren narod...

Swedenonline

pre 9 godina

Nesto kontam.. teorijski, kad bi postojao tunel s jednog kraja planete na drugi kroz jezgro i kad bi izvukli vazduh da svedemo otpore na nulu telo koje bi pustili u tu rupu osciliralo beskonacno puta. 
Hm.. zanimljiv bi to bio lift i bez utroska energije.
(Bojan, 28. mart 2015 13:12)

Pusti se kontanja, kad ukljucis mozak i stvarno razmislis shvatices da ce temperatura biti najveci problem ali ne od frikcije!

K-9 se javlja na raport

pre 9 godina

@Sporozoa

Najvise je prokopano do 12200-12300 metara dubine:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kola_Superdeep_Borehole

genije

pre 9 godina

Ja ne znam zasto se toliko cekao odgovor na ovo pitanje, kad je ocigledno srpska pamet na komentarima odavno resila to. Kazite mi, znate li koja je svrha zivota? Cisto da se ne mucimo vise...

Vrljavo pile

pre 9 godina

evo jedne zanimljivosti, kako god da se izbusi (pravoliniski) tunel koji ce spajati bilo koje dve tacke na povrsini zemlje putovanje ce trajati jednako dugo, bez obzira na duzinu tunela...gravitacija je cudo (:

milan-bgd

pre 9 godina

Moram da napisem ispravku na komentar (davno bejah student a pisao sam po secanju). Vreme od 85 minuta se odnosi na periodu oscilacija tela bacenog u Zemljin bunar, dakle od Srbije do Catam ostrva u juznom Pacifiku I NAZAD. Vreme za putovanje u jednom pravcu je duplo manje, dakle 42.2 minuta. Isto vazi i za put Beograd - Solun koji sam "predlozio", posle 42 minuta biste iz beogradskog smoga izasli na Mediteran. Brzina voza na sredini putanje bi bila duplo manja nego sto sam napisao, 310 m/s ili 1116 km/h (a i to je lepa cifra...). Put bi poceo polako, posle 1 minuta prosli biste samo 690 metara i brzina bi vam bila samo 83 km/h. Ali ubrzanje radi bez prekida i posle 10 minuta biste presli 66 km i isli 756 km/h! Posle 21 minuta eto vas 5 km ispod Grdelice i jurite 1116 km/h...

hipoteticko ime

pre 9 godina

Oni sto veruju da se zemlja krece znaju i da, usled inercije, nije moguce propasti kroz centar zemlje, odnosno da ne postoji prava linija. Zbog krivine putanje pada put bi bio duzi, a samim tim i vreme pada.
Cak i kada bi izbusili rupu po osi zemljine rotacije nema sanse da pada pravolinijski.
Tako da, hipoteticki, treba da se naviknemo na to da zivimo u krivm prostoru.
PS O krivini svesti drugom prilikom.

Osnovac

pre 9 godina

(pa zar nije tako, 28. mart 2015 16:28)

Vec sam napisao, delovace kao matematicko klatno. Momenat pre stizanja u centar imace najvecu mogucu brzinu i proletece kao metak ka drugoj strani ali ce nakon prolaska centra poceti da usporava zato sto ce ga gravitacija vuci u suprotnom smeru. I tako moze putovati sa jedne strane na drugu bez mnogo energije, ovo se zove oscilacija i u teoriji (u praksi bi mogli da imamo burgije koje bi busile tvrdi sloj zemlje) dopusta da putujete sa bilo kog dela planete na drugi za 38 minuta.

I za ove sto pitaju za veliku brzinu coveka koji leti, nije bitno (jeste ali ne toliko jer tek u ogromnim brzinama se covek raspada) kojom brzinom covek putuje kroz prostor i vreme vec kroz koji medijum, ako putuje kroz savrsen vakum u odelu sa normalnim pritiskom moze covek da putuje i 20 puta brze od metka nista mu nece biti jer nema otpora od strane vazdusnih cestica.

bem ga

pre 9 godina

Pa ništa, kad prođe jezgro ili sredinu, srce zemlje, zbog gravitacije koja ga je vukla na dole do tog časa on će u tom ''zaletu'' ići neko vreme ka gore, pa kad uspori, onda će da se vrati ka dole, jer će ga vući gravitacija. Isto tako će da ide gore dole dok skroz ne uspori u jezgru, u centru centra.

nemanja

pre 9 godina

burazi jaci ... pogresio sam samo za 120000 km na sat ali poenta je da za tako kratko vreme i tom brzinom covek ne moze da propada mada ima mnogo primera.hvala

milan-bgd

pre 9 godina

Da, ovaj zadatak je uobicajen na vezbama iz Fizike 1 na fakultetima. Ako racunamo da je Zemlja homogena lopta, vreme proleta kroz tunel izbusen kroz Zemlju (naravno, iz tunela je izvucen vazduh i nema trenja) je skoro 85 minuta. Ovaj momak je uracunao nehomogenost Zemlje i dobio malu popravku. Telo baceno u takav tunel bi ubrzavalo od nule i u centru bi imalo maksimalnu brzinu od 7.9 km/s. Nakon prolaska kroz centar bi pocelo usporavanje i na drugom kraju tunela bi brzina opet bila 0. Onda bi telo krenulo nazad u vecite oscilacije.
Ono sto je zanimljivo je da to vreme proleta vazi za bilo koji tunel izbusen kroz Zemlju - ne mora da prolazi kroz centar. Jedino se menja maksimalna dostignuta brzina. To nam daje ideju da napravimo megalomanski projekat tunela Beograd - Solun, koji bi sigurno bio manje megalomanski od kanala Dunav - Morava - Vardar - Egejsko more.
Treba u Beogradu poceti kopanje tunela u pravcu juga, pod uglom od 2.2 stepena ispod horizontale. Posle 500 km taj bi tunel izbio kod Soluna. Postavimo vakuum pumpe da izvlace vazduh iz tunela, i magnetno lebdeci voz da ide prakticno bez trenja. Posavsi iz mirovanja iz Beograda, voz bi ravnomerno ubrzavao i na sredini puta, nekih 5 km duboko ispod motela "Predejane", protutnjao bi sa vrtoglavih 620 metara u sekundi ili 2230 km/h. Onda bi pocelo usporavanje i posle 85 minuta voz bi izronio kod Soluna...
Zvuci fantasticno, ali u poredjenju sa onim sto nam svaki dan bombasticno obecavaju, i nije tako neverovatno.

pa zar nije tako

pre 9 godina

znači 6400km bi trebao da pada do centra zemlje a onda bi neko morao da ga podigne sledećih 6400 km do druge strane. ne može sve vreme da propada kroz rupu mora negde da se zaustavi na sredini

amadeo

pre 9 godina

@only fools and horses
Ne mora sve u zivotu da ima neku "svrhu".Neke stvari su just for fun, cak I u nauci.Uostalom, zato se vecina naucnika I bavi naukom - zato sto im je zanimljiva

Profesor

pre 9 godina

@(mnj, 28. mart 2015 13:15)
Čekaj, ali šta onda kad prodje jezgro? Ako je rupa sa jednog kraja planete na drugi, i prolazi kroz jezgro, onda od jezgra ne može dalje da pada jer gravitacija deluje na suprotnu stranu? Aj nek mi neko objasni, pliz?

Najjednostavnije je ovako: Padajuci do sredine ubrzavas jer te stalno privlaci centar mase Zemlje (tacka u centru jezgra). Proletajuci kroz centar ogromnom brzinom proleces kroz centar mase koji te i dalje privlaci, ali sada te koci...Medjutim, kocenje je postepeno, bas kao sto je bilo i ubrzanje, pa ce se brzina smanjiti na nulu bas u trenutku kad se promolis na suprotnoj strani Zemlje. Interesantno je da to teorijski funkcionise i za tunele koji ne prolaze kroz srediste Zemlje (npr. Beograd - Dubai) a put bi trajao uvek isto vreme.
U ovakvom misaonom eksperimentu su naravno zanemarena sva trenja i otpori.

Goran

pre 9 godina

Ne može čovek propasti kroz Zemlju nikada i da ima probušen tunel. Gravitacija je sila koja deluje iz centra mase a on je u centru Zemlje. Da bi propao kroz Zemlju potrebno je da ona nema masu. A ako nema masu onda bi lebdeli u prostoru i nikada nigde propali ne bi.

Burazi jači od cele kafane

pre 9 godina

@ nemanja

Bas me zanima tvoja matematika.
Kazes da 'ako putuje 3.000 km po minutu,onda je to 60.000 na sat'. Kako ?????
Dalje,odakle ti upste da putuje tolikom brzinom ?
Ako uzmemo da je precnik Zemlje oko 12.800 km,a da je presao put za oko 38 minuta,znaci da je putovao prosecnom brzinom od oko 19.500 km po satu. Sto jeste 6 puta brze od najbrzeg aviona,ali je daleko od tvoje cifre.
A i nije tema kako bi taj hipoteticki putnik preziveo taj put,nego samo vreme za koje bi ga prevalio.

only fools and horses

pre 9 godina

Ma nebitno da li je računica tačna ili ne. Mene interesuje - zar nemaju takvi, nesumnjivo umni i obrazovani ljudi, neke pametnije stvari kojima bi se bavili. Izračunavati nešto jako komplikovano, a ne može nikad da se potvrdi, niti opovrgne, a pri tom ne služi ama baš ničemu, koja je svrha?

rileHerc

pre 9 godina

Nzn, sto se mene tice uzalud je racunao, isuvise ima nepoznatih da bi se racun mogao uzeti za ozbiljno. Mslm da do ovog odgovora u skorije vrijeme necemo ni doci jer ima mnogo: "Sta ako...".

mc

pre 9 godina

evo da vam odgovorim svima. covek je izbusio neke rupe dubine i preko 15km...
ima jadan film o rusima sta su culi u rupi...nagadjanja ali rupe postoje.
ovaj covek je izracunao padanje kroz tunel u jednom smeru. da je sve idealno, ubrzavao bi do centra a onda bi usporavao do kraja tunela. naravno da je racunao da je u tunelu vakuum. zbog strukture materijala menja se i g, to vam moze reci svaki geometar. stigao bi do kraja tunela ali je pitanje da li bi izleteo. to zavisi od nadmorske visine pocetne i krajnje tacke. stao bi i poleteo bi nazad i tako verovatno x puta dok se ne bi zaustavio u centru..

Osnovac

pre 9 godina

(mnj, 28. mart 2015 13:15)

Zamisli oscilatorno matematicko klatno. Inace imas na vikipediji, potrazi pod gravitacioni voz, sve ti je objasnjeno. Naravno ovo su kalkulacije za savrsen vakum, u normalnim uslovima bi padao mnogo sporije.

A.

pre 9 godina

Zbog Zemljine građe, gravitacija se blago povećava, kako idete ka gušćem jezgru i to do oko 110 odsto u odnosu na vrednost na površini. Zatim slabi dok prolazite kroz samo jezgro i u njegovom središtu dostiže nulu”, objašnjava Kloc.

Od središta Zemlje, u bilo kom smeru da krenemo, išli bismo "uzbrdo", jer moramo da savladamo silu gravitacije koja je u okolini središta najveća.
Brzo bismo stigli do središta, ali opet do površine verovatno mnogo duže.

mnj

pre 9 godina

Čekaj, ali šta onda kad prodje jezgro? Ako je rupa sa jednog kraja planete na drugi, i prolazi kroz jezgro, onda od jezgra ne može dalje da pada jer gravitacija deluje na suprotnu stranu? Aj nek mi neko objasni, pliz?

nemanja

pre 9 godina

to bi znacilo da telo putuje brzinom malo vecom od 3000 km u min,brze od 60000 km na sat? najbrzi avioni na svetu mogu da putuju brzinom da 2 do 3 maha na sat .da li je covek u slobodnom padu 20 puta brzi od takvog tipa aviona pri maksimalnoj brzini?

Vrljavo pile

pre 9 godina

meni je nekako logicno da ako se gravitacija povecava i dodatno ubrzava coveka koji propada, znaci li to da ista ta povecana gravitacija vise i usporava kad prodje jezgro i krene da se penje ka povrsini na drugoj strani. i sve se anulira?

Bojan

pre 9 godina

Nesto kontam.. teorijski, kad bi postojao tunel s jednog kraja planete na drugi kroz jezgro i kad bi izvukli vazduh da svedemo otpore na nulu telo koje bi pustili u tu rupu osciliralo beskonacno puta.
Hm.. zanimljiv bi to bio lift i bez utroska energije.

mnj

pre 9 godina

Čekaj, ali šta onda kad prodje jezgro? Ako je rupa sa jednog kraja planete na drugi, i prolazi kroz jezgro, onda od jezgra ne može dalje da pada jer gravitacija deluje na suprotnu stranu? Aj nek mi neko objasni, pliz?

milan-bgd

pre 9 godina

Da, ovaj zadatak je uobicajen na vezbama iz Fizike 1 na fakultetima. Ako racunamo da je Zemlja homogena lopta, vreme proleta kroz tunel izbusen kroz Zemlju (naravno, iz tunela je izvucen vazduh i nema trenja) je skoro 85 minuta. Ovaj momak je uracunao nehomogenost Zemlje i dobio malu popravku. Telo baceno u takav tunel bi ubrzavalo od nule i u centru bi imalo maksimalnu brzinu od 7.9 km/s. Nakon prolaska kroz centar bi pocelo usporavanje i na drugom kraju tunela bi brzina opet bila 0. Onda bi telo krenulo nazad u vecite oscilacije.
Ono sto je zanimljivo je da to vreme proleta vazi za bilo koji tunel izbusen kroz Zemlju - ne mora da prolazi kroz centar. Jedino se menja maksimalna dostignuta brzina. To nam daje ideju da napravimo megalomanski projekat tunela Beograd - Solun, koji bi sigurno bio manje megalomanski od kanala Dunav - Morava - Vardar - Egejsko more.
Treba u Beogradu poceti kopanje tunela u pravcu juga, pod uglom od 2.2 stepena ispod horizontale. Posle 500 km taj bi tunel izbio kod Soluna. Postavimo vakuum pumpe da izvlace vazduh iz tunela, i magnetno lebdeci voz da ide prakticno bez trenja. Posavsi iz mirovanja iz Beograda, voz bi ravnomerno ubrzavao i na sredini puta, nekih 5 km duboko ispod motela "Predejane", protutnjao bi sa vrtoglavih 620 metara u sekundi ili 2230 km/h. Onda bi pocelo usporavanje i posle 85 minuta voz bi izronio kod Soluna...
Zvuci fantasticno, ali u poredjenju sa onim sto nam svaki dan bombasticno obecavaju, i nije tako neverovatno.

A.

pre 9 godina

Zbog Zemljine građe, gravitacija se blago povećava, kako idete ka gušćem jezgru i to do oko 110 odsto u odnosu na vrednost na površini. Zatim slabi dok prolazite kroz samo jezgro i u njegovom središtu dostiže nulu”, objašnjava Kloc.

Od središta Zemlje, u bilo kom smeru da krenemo, išli bismo "uzbrdo", jer moramo da savladamo silu gravitacije koja je u okolini središta najveća.
Brzo bismo stigli do središta, ali opet do površine verovatno mnogo duže.

Bojan

pre 9 godina

Nesto kontam.. teorijski, kad bi postojao tunel s jednog kraja planete na drugi kroz jezgro i kad bi izvukli vazduh da svedemo otpore na nulu telo koje bi pustili u tu rupu osciliralo beskonacno puta.
Hm.. zanimljiv bi to bio lift i bez utroska energije.

amadeo

pre 9 godina

@only fools and horses
Ne mora sve u zivotu da ima neku "svrhu".Neke stvari su just for fun, cak I u nauci.Uostalom, zato se vecina naucnika I bavi naukom - zato sto im je zanimljiva

Vrljavo pile

pre 9 godina

meni je nekako logicno da ako se gravitacija povecava i dodatno ubrzava coveka koji propada, znaci li to da ista ta povecana gravitacija vise i usporava kad prodje jezgro i krene da se penje ka povrsini na drugoj strani. i sve se anulira?

Osnovac

pre 9 godina

(mnj, 28. mart 2015 13:15)

Zamisli oscilatorno matematicko klatno. Inace imas na vikipediji, potrazi pod gravitacioni voz, sve ti je objasnjeno. Naravno ovo su kalkulacije za savrsen vakum, u normalnim uslovima bi padao mnogo sporije.

Profesor

pre 9 godina

@(mnj, 28. mart 2015 13:15)
Čekaj, ali šta onda kad prodje jezgro? Ako je rupa sa jednog kraja planete na drugi, i prolazi kroz jezgro, onda od jezgra ne može dalje da pada jer gravitacija deluje na suprotnu stranu? Aj nek mi neko objasni, pliz?

Najjednostavnije je ovako: Padajuci do sredine ubrzavas jer te stalno privlaci centar mase Zemlje (tacka u centru jezgra). Proletajuci kroz centar ogromnom brzinom proleces kroz centar mase koji te i dalje privlaci, ali sada te koci...Medjutim, kocenje je postepeno, bas kao sto je bilo i ubrzanje, pa ce se brzina smanjiti na nulu bas u trenutku kad se promolis na suprotnoj strani Zemlje. Interesantno je da to teorijski funkcionise i za tunele koji ne prolaze kroz srediste Zemlje (npr. Beograd - Dubai) a put bi trajao uvek isto vreme.
U ovakvom misaonom eksperimentu su naravno zanemarena sva trenja i otpori.

Osnovac

pre 9 godina

(pa zar nije tako, 28. mart 2015 16:28)

Vec sam napisao, delovace kao matematicko klatno. Momenat pre stizanja u centar imace najvecu mogucu brzinu i proletece kao metak ka drugoj strani ali ce nakon prolaska centra poceti da usporava zato sto ce ga gravitacija vuci u suprotnom smeru. I tako moze putovati sa jedne strane na drugu bez mnogo energije, ovo se zove oscilacija i u teoriji (u praksi bi mogli da imamo burgije koje bi busile tvrdi sloj zemlje) dopusta da putujete sa bilo kog dela planete na drugi za 38 minuta.

I za ove sto pitaju za veliku brzinu coveka koji leti, nije bitno (jeste ali ne toliko jer tek u ogromnim brzinama se covek raspada) kojom brzinom covek putuje kroz prostor i vreme vec kroz koji medijum, ako putuje kroz savrsen vakum u odelu sa normalnim pritiskom moze covek da putuje i 20 puta brze od metka nista mu nece biti jer nema otpora od strane vazdusnih cestica.

mc

pre 9 godina

evo da vam odgovorim svima. covek je izbusio neke rupe dubine i preko 15km...
ima jadan film o rusima sta su culi u rupi...nagadjanja ali rupe postoje.
ovaj covek je izracunao padanje kroz tunel u jednom smeru. da je sve idealno, ubrzavao bi do centra a onda bi usporavao do kraja tunela. naravno da je racunao da je u tunelu vakuum. zbog strukture materijala menja se i g, to vam moze reci svaki geometar. stigao bi do kraja tunela ali je pitanje da li bi izleteo. to zavisi od nadmorske visine pocetne i krajnje tacke. stao bi i poleteo bi nazad i tako verovatno x puta dok se ne bi zaustavio u centru..

Burazi jači od cele kafane

pre 9 godina

@ nemanja

Bas me zanima tvoja matematika.
Kazes da 'ako putuje 3.000 km po minutu,onda je to 60.000 na sat'. Kako ?????
Dalje,odakle ti upste da putuje tolikom brzinom ?
Ako uzmemo da je precnik Zemlje oko 12.800 km,a da je presao put za oko 38 minuta,znaci da je putovao prosecnom brzinom od oko 19.500 km po satu. Sto jeste 6 puta brze od najbrzeg aviona,ali je daleko od tvoje cifre.
A i nije tema kako bi taj hipoteticki putnik preziveo taj put,nego samo vreme za koje bi ga prevalio.

milan-bgd

pre 9 godina

Moram da napisem ispravku na komentar (davno bejah student a pisao sam po secanju). Vreme od 85 minuta se odnosi na periodu oscilacija tela bacenog u Zemljin bunar, dakle od Srbije do Catam ostrva u juznom Pacifiku I NAZAD. Vreme za putovanje u jednom pravcu je duplo manje, dakle 42.2 minuta. Isto vazi i za put Beograd - Solun koji sam "predlozio", posle 42 minuta biste iz beogradskog smoga izasli na Mediteran. Brzina voza na sredini putanje bi bila duplo manja nego sto sam napisao, 310 m/s ili 1116 km/h (a i to je lepa cifra...). Put bi poceo polako, posle 1 minuta prosli biste samo 690 metara i brzina bi vam bila samo 83 km/h. Ali ubrzanje radi bez prekida i posle 10 minuta biste presli 66 km i isli 756 km/h! Posle 21 minuta eto vas 5 km ispod Grdelice i jurite 1116 km/h...

only fools and horses

pre 9 godina

Ma nebitno da li je računica tačna ili ne. Mene interesuje - zar nemaju takvi, nesumnjivo umni i obrazovani ljudi, neke pametnije stvari kojima bi se bavili. Izračunavati nešto jako komplikovano, a ne može nikad da se potvrdi, niti opovrgne, a pri tom ne služi ama baš ničemu, koja je svrha?

rileHerc

pre 9 godina

Nzn, sto se mene tice uzalud je racunao, isuvise ima nepoznatih da bi se racun mogao uzeti za ozbiljno. Mslm da do ovog odgovora u skorije vrijeme necemo ni doci jer ima mnogo: "Sta ako...".

pa zar nije tako

pre 9 godina

znači 6400km bi trebao da pada do centra zemlje a onda bi neko morao da ga podigne sledećih 6400 km do druge strane. ne može sve vreme da propada kroz rupu mora negde da se zaustavi na sredini

nemanja

pre 9 godina

to bi znacilo da telo putuje brzinom malo vecom od 3000 km u min,brze od 60000 km na sat? najbrzi avioni na svetu mogu da putuju brzinom da 2 do 3 maha na sat .da li je covek u slobodnom padu 20 puta brzi od takvog tipa aviona pri maksimalnoj brzini?

hipoteticko ime

pre 9 godina

Oni sto veruju da se zemlja krece znaju i da, usled inercije, nije moguce propasti kroz centar zemlje, odnosno da ne postoji prava linija. Zbog krivine putanje pada put bi bio duzi, a samim tim i vreme pada.
Cak i kada bi izbusili rupu po osi zemljine rotacije nema sanse da pada pravolinijski.
Tako da, hipoteticki, treba da se naviknemo na to da zivimo u krivm prostoru.
PS O krivini svesti drugom prilikom.

Goran

pre 9 godina

Ne može čovek propasti kroz Zemlju nikada i da ima probušen tunel. Gravitacija je sila koja deluje iz centra mase a on je u centru Zemlje. Da bi propao kroz Zemlju potrebno je da ona nema masu. A ako nema masu onda bi lebdeli u prostoru i nikada nigde propali ne bi.

bem ga

pre 9 godina

Pa ništa, kad prođe jezgro ili sredinu, srce zemlje, zbog gravitacije koja ga je vukla na dole do tog časa on će u tom ''zaletu'' ići neko vreme ka gore, pa kad uspori, onda će da se vrati ka dole, jer će ga vući gravitacija. Isto tako će da ide gore dole dok skroz ne uspori u jezgru, u centru centra.

Vrljavo pile

pre 9 godina

evo jedne zanimljivosti, kako god da se izbusi (pravoliniski) tunel koji ce spajati bilo koje dve tacke na povrsini zemlje putovanje ce trajati jednako dugo, bez obzira na duzinu tunela...gravitacija je cudo (:

Aleksandar

pre 9 godina

Ponekad se zapitam da li je moguce da ima ovoliko ljudi koji zele da troluju ili smo zaista do te mere neobrazovan, glup i pre svega samouveren narod...

genije

pre 9 godina

Ja ne znam zasto se toliko cekao odgovor na ovo pitanje, kad je ocigledno srpska pamet na komentarima odavno resila to. Kazite mi, znate li koja je svrha zivota? Cisto da se ne mucimo vise...

K-9 se javlja na raport

pre 9 godina

@Sporozoa

Najvise je prokopano do 12200-12300 metara dubine:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kola_Superdeep_Borehole

nemanja

pre 9 godina

burazi jaci ... pogresio sam samo za 120000 km na sat ali poenta je da za tako kratko vreme i tom brzinom covek ne moze da propada mada ima mnogo primera.hvala

Swedenonline

pre 9 godina

Nesto kontam.. teorijski, kad bi postojao tunel s jednog kraja planete na drugi kroz jezgro i kad bi izvukli vazduh da svedemo otpore na nulu telo koje bi pustili u tu rupu osciliralo beskonacno puta. 
Hm.. zanimljiv bi to bio lift i bez utroska energije.
(Bojan, 28. mart 2015 13:12)

Pusti se kontanja, kad ukljucis mozak i stvarno razmislis shvatices da ce temperatura biti najveci problem ali ne od frikcije!

only fools and horses

pre 9 godina

Ma nebitno da li je računica tačna ili ne. Mene interesuje - zar nemaju takvi, nesumnjivo umni i obrazovani ljudi, neke pametnije stvari kojima bi se bavili. Izračunavati nešto jako komplikovano, a ne može nikad da se potvrdi, niti opovrgne, a pri tom ne služi ama baš ničemu, koja je svrha?

pa zar nije tako

pre 9 godina

znači 6400km bi trebao da pada do centra zemlje a onda bi neko morao da ga podigne sledećih 6400 km do druge strane. ne može sve vreme da propada kroz rupu mora negde da se zaustavi na sredini

nemanja

pre 9 godina

to bi znacilo da telo putuje brzinom malo vecom od 3000 km u min,brze od 60000 km na sat? najbrzi avioni na svetu mogu da putuju brzinom da 2 do 3 maha na sat .da li je covek u slobodnom padu 20 puta brzi od takvog tipa aviona pri maksimalnoj brzini?

Goran

pre 9 godina

Ne može čovek propasti kroz Zemlju nikada i da ima probušen tunel. Gravitacija je sila koja deluje iz centra mase a on je u centru Zemlje. Da bi propao kroz Zemlju potrebno je da ona nema masu. A ako nema masu onda bi lebdeli u prostoru i nikada nigde propali ne bi.

mnj

pre 9 godina

Čekaj, ali šta onda kad prodje jezgro? Ako je rupa sa jednog kraja planete na drugi, i prolazi kroz jezgro, onda od jezgra ne može dalje da pada jer gravitacija deluje na suprotnu stranu? Aj nek mi neko objasni, pliz?

rileHerc

pre 9 godina

Nzn, sto se mene tice uzalud je racunao, isuvise ima nepoznatih da bi se racun mogao uzeti za ozbiljno. Mslm da do ovog odgovora u skorije vrijeme necemo ni doci jer ima mnogo: "Sta ako...".

A.

pre 9 godina

Zbog Zemljine građe, gravitacija se blago povećava, kako idete ka gušćem jezgru i to do oko 110 odsto u odnosu na vrednost na površini. Zatim slabi dok prolazite kroz samo jezgro i u njegovom središtu dostiže nulu”, objašnjava Kloc.

Od središta Zemlje, u bilo kom smeru da krenemo, išli bismo "uzbrdo", jer moramo da savladamo silu gravitacije koja je u okolini središta najveća.
Brzo bismo stigli do središta, ali opet do površine verovatno mnogo duže.

mc

pre 9 godina

evo da vam odgovorim svima. covek je izbusio neke rupe dubine i preko 15km...
ima jadan film o rusima sta su culi u rupi...nagadjanja ali rupe postoje.
ovaj covek je izracunao padanje kroz tunel u jednom smeru. da je sve idealno, ubrzavao bi do centra a onda bi usporavao do kraja tunela. naravno da je racunao da je u tunelu vakuum. zbog strukture materijala menja se i g, to vam moze reci svaki geometar. stigao bi do kraja tunela ali je pitanje da li bi izleteo. to zavisi od nadmorske visine pocetne i krajnje tacke. stao bi i poleteo bi nazad i tako verovatno x puta dok se ne bi zaustavio u centru..

hipoteticko ime

pre 9 godina

Oni sto veruju da se zemlja krece znaju i da, usled inercije, nije moguce propasti kroz centar zemlje, odnosno da ne postoji prava linija. Zbog krivine putanje pada put bi bio duzi, a samim tim i vreme pada.
Cak i kada bi izbusili rupu po osi zemljine rotacije nema sanse da pada pravolinijski.
Tako da, hipoteticki, treba da se naviknemo na to da zivimo u krivm prostoru.
PS O krivini svesti drugom prilikom.

nemanja

pre 9 godina

burazi jaci ... pogresio sam samo za 120000 km na sat ali poenta je da za tako kratko vreme i tom brzinom covek ne moze da propada mada ima mnogo primera.hvala

Bojan

pre 9 godina

Nesto kontam.. teorijski, kad bi postojao tunel s jednog kraja planete na drugi kroz jezgro i kad bi izvukli vazduh da svedemo otpore na nulu telo koje bi pustili u tu rupu osciliralo beskonacno puta.
Hm.. zanimljiv bi to bio lift i bez utroska energije.

bem ga

pre 9 godina

Pa ništa, kad prođe jezgro ili sredinu, srce zemlje, zbog gravitacije koja ga je vukla na dole do tog časa on će u tom ''zaletu'' ići neko vreme ka gore, pa kad uspori, onda će da se vrati ka dole, jer će ga vući gravitacija. Isto tako će da ide gore dole dok skroz ne uspori u jezgru, u centru centra.

Burazi jači od cele kafane

pre 9 godina

@ nemanja

Bas me zanima tvoja matematika.
Kazes da 'ako putuje 3.000 km po minutu,onda je to 60.000 na sat'. Kako ?????
Dalje,odakle ti upste da putuje tolikom brzinom ?
Ako uzmemo da je precnik Zemlje oko 12.800 km,a da je presao put za oko 38 minuta,znaci da je putovao prosecnom brzinom od oko 19.500 km po satu. Sto jeste 6 puta brze od najbrzeg aviona,ali je daleko od tvoje cifre.
A i nije tema kako bi taj hipoteticki putnik preziveo taj put,nego samo vreme za koje bi ga prevalio.

milan-bgd

pre 9 godina

Da, ovaj zadatak je uobicajen na vezbama iz Fizike 1 na fakultetima. Ako racunamo da je Zemlja homogena lopta, vreme proleta kroz tunel izbusen kroz Zemlju (naravno, iz tunela je izvucen vazduh i nema trenja) je skoro 85 minuta. Ovaj momak je uracunao nehomogenost Zemlje i dobio malu popravku. Telo baceno u takav tunel bi ubrzavalo od nule i u centru bi imalo maksimalnu brzinu od 7.9 km/s. Nakon prolaska kroz centar bi pocelo usporavanje i na drugom kraju tunela bi brzina opet bila 0. Onda bi telo krenulo nazad u vecite oscilacije.
Ono sto je zanimljivo je da to vreme proleta vazi za bilo koji tunel izbusen kroz Zemlju - ne mora da prolazi kroz centar. Jedino se menja maksimalna dostignuta brzina. To nam daje ideju da napravimo megalomanski projekat tunela Beograd - Solun, koji bi sigurno bio manje megalomanski od kanala Dunav - Morava - Vardar - Egejsko more.
Treba u Beogradu poceti kopanje tunela u pravcu juga, pod uglom od 2.2 stepena ispod horizontale. Posle 500 km taj bi tunel izbio kod Soluna. Postavimo vakuum pumpe da izvlace vazduh iz tunela, i magnetno lebdeci voz da ide prakticno bez trenja. Posavsi iz mirovanja iz Beograda, voz bi ravnomerno ubrzavao i na sredini puta, nekih 5 km duboko ispod motela "Predejane", protutnjao bi sa vrtoglavih 620 metara u sekundi ili 2230 km/h. Onda bi pocelo usporavanje i posle 85 minuta voz bi izronio kod Soluna...
Zvuci fantasticno, ali u poredjenju sa onim sto nam svaki dan bombasticno obecavaju, i nije tako neverovatno.

Osnovac

pre 9 godina

(pa zar nije tako, 28. mart 2015 16:28)

Vec sam napisao, delovace kao matematicko klatno. Momenat pre stizanja u centar imace najvecu mogucu brzinu i proletece kao metak ka drugoj strani ali ce nakon prolaska centra poceti da usporava zato sto ce ga gravitacija vuci u suprotnom smeru. I tako moze putovati sa jedne strane na drugu bez mnogo energije, ovo se zove oscilacija i u teoriji (u praksi bi mogli da imamo burgije koje bi busile tvrdi sloj zemlje) dopusta da putujete sa bilo kog dela planete na drugi za 38 minuta.

I za ove sto pitaju za veliku brzinu coveka koji leti, nije bitno (jeste ali ne toliko jer tek u ogromnim brzinama se covek raspada) kojom brzinom covek putuje kroz prostor i vreme vec kroz koji medijum, ako putuje kroz savrsen vakum u odelu sa normalnim pritiskom moze covek da putuje i 20 puta brze od metka nista mu nece biti jer nema otpora od strane vazdusnih cestica.

genije

pre 9 godina

Ja ne znam zasto se toliko cekao odgovor na ovo pitanje, kad je ocigledno srpska pamet na komentarima odavno resila to. Kazite mi, znate li koja je svrha zivota? Cisto da se ne mucimo vise...

Swedenonline

pre 9 godina

Nesto kontam.. teorijski, kad bi postojao tunel s jednog kraja planete na drugi kroz jezgro i kad bi izvukli vazduh da svedemo otpore na nulu telo koje bi pustili u tu rupu osciliralo beskonacno puta. 
Hm.. zanimljiv bi to bio lift i bez utroska energije.
(Bojan, 28. mart 2015 13:12)

Pusti se kontanja, kad ukljucis mozak i stvarno razmislis shvatices da ce temperatura biti najveci problem ali ne od frikcije!

Profesor

pre 9 godina

@(mnj, 28. mart 2015 13:15)
Čekaj, ali šta onda kad prodje jezgro? Ako je rupa sa jednog kraja planete na drugi, i prolazi kroz jezgro, onda od jezgra ne može dalje da pada jer gravitacija deluje na suprotnu stranu? Aj nek mi neko objasni, pliz?

Najjednostavnije je ovako: Padajuci do sredine ubrzavas jer te stalno privlaci centar mase Zemlje (tacka u centru jezgra). Proletajuci kroz centar ogromnom brzinom proleces kroz centar mase koji te i dalje privlaci, ali sada te koci...Medjutim, kocenje je postepeno, bas kao sto je bilo i ubrzanje, pa ce se brzina smanjiti na nulu bas u trenutku kad se promolis na suprotnoj strani Zemlje. Interesantno je da to teorijski funkcionise i za tunele koji ne prolaze kroz srediste Zemlje (npr. Beograd - Dubai) a put bi trajao uvek isto vreme.
U ovakvom misaonom eksperimentu su naravno zanemarena sva trenja i otpori.

Vrljavo pile

pre 9 godina

evo jedne zanimljivosti, kako god da se izbusi (pravoliniski) tunel koji ce spajati bilo koje dve tacke na povrsini zemlje putovanje ce trajati jednako dugo, bez obzira na duzinu tunela...gravitacija je cudo (:

Vrljavo pile

pre 9 godina

meni je nekako logicno da ako se gravitacija povecava i dodatno ubrzava coveka koji propada, znaci li to da ista ta povecana gravitacija vise i usporava kad prodje jezgro i krene da se penje ka povrsini na drugoj strani. i sve se anulira?

Osnovac

pre 9 godina

(mnj, 28. mart 2015 13:15)

Zamisli oscilatorno matematicko klatno. Inace imas na vikipediji, potrazi pod gravitacioni voz, sve ti je objasnjeno. Naravno ovo su kalkulacije za savrsen vakum, u normalnim uslovima bi padao mnogo sporije.

amadeo

pre 9 godina

@only fools and horses
Ne mora sve u zivotu da ima neku "svrhu".Neke stvari su just for fun, cak I u nauci.Uostalom, zato se vecina naucnika I bavi naukom - zato sto im je zanimljiva

milan-bgd

pre 9 godina

Moram da napisem ispravku na komentar (davno bejah student a pisao sam po secanju). Vreme od 85 minuta se odnosi na periodu oscilacija tela bacenog u Zemljin bunar, dakle od Srbije do Catam ostrva u juznom Pacifiku I NAZAD. Vreme za putovanje u jednom pravcu je duplo manje, dakle 42.2 minuta. Isto vazi i za put Beograd - Solun koji sam "predlozio", posle 42 minuta biste iz beogradskog smoga izasli na Mediteran. Brzina voza na sredini putanje bi bila duplo manja nego sto sam napisao, 310 m/s ili 1116 km/h (a i to je lepa cifra...). Put bi poceo polako, posle 1 minuta prosli biste samo 690 metara i brzina bi vam bila samo 83 km/h. Ali ubrzanje radi bez prekida i posle 10 minuta biste presli 66 km i isli 756 km/h! Posle 21 minuta eto vas 5 km ispod Grdelice i jurite 1116 km/h...

K-9 se javlja na raport

pre 9 godina

@Sporozoa

Najvise je prokopano do 12200-12300 metara dubine:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kola_Superdeep_Borehole

Aleksandar

pre 9 godina

Ponekad se zapitam da li je moguce da ima ovoliko ljudi koji zele da troluju ili smo zaista do te mere neobrazovan, glup i pre svega samouveren narod...