Nedelja, 01.02.2015.

09:22

Da li imamo dokaze o Velikom prasku?

Izvor: piercepioneer.com

Da li imamo dokaze o Velikom prasku? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

vasilije knezevic

pre 9 godina

"veliki prasak" je religija.Price i teorije o njemu logicno se uklapaju u religiju misljenja.Da bi
u potpunosti razumjeli taj proces,uporedjenja ce nam najbolje pomoci.Istoriski nam je poznato
da su u prehricanskim vremenima postojala mnoga bozanstva.Sve prirodne pojave koje su bile
zastrasujuce, i jos nije postojalo naucno objasnjenje,imale su svoje bozanstvo.Posebno je bila
izrazena potreba kada su bile u pitanju meteoroloske promjene,grmljavina i sijevanje,koje su
bez razmisljanja imala svoja bozanstva.Bog je na kraju,zbog ogromnih izdataka,ukinuo sva
bozanstva i sam poceo obavljati sve te duznosti."veliki prasak"se pojavio u vremenu naucne
nesigurnosti pa je u zajednici sa bozijom svemoci formirano bozanstvo velikog praska.Prica
se da je Steven Hogking najodgovorniji u tom bozanstvu.Promjene u svemiru su mnogobrojne,
pracene sa mnogobrojnim zvucnim signalima koji su daleko od nasih percepcija."veliki prasak"
je samo religiozna misao i treba ga izbjegavati.Obzirom da su klasicne bajke u nekoj vrsti
moderne krize,"veliki prasak"moze se uzeti kao predmet za eksploataciju.Nesto ogromno i
tako snazno moze se desiti samo zeljom boga.Svemir nije postao,on je postojao beskonacno
vremenskii nedefinisano.Ne smijemo polaziti ni od kakve starosti ili pocetaka,kraj ne postoji.
Moramo ,takodje ,u potpunosti shvatiti nasu minimalnost i ponasati se odgovarajuce.
vasilije knezevic 02 feb. 2015

neutralni felsh

pre 9 godina

Ja sam bila jedna od onih što je osporila otkrivanje gravitacionih talasa odmah nakon što nam je i to lažno jevanđelje bilo predstavljeno. O Velikom prasku ne vredi ovde ni diskutovati kolika je to tek laž i još uvek samo na magli utemeljena.
(Black Goo, 01. februar 2015 15:20)


psiho seanse su u susednoj prostoriji.

Q

pre 9 godina

Kao prvo, svemir se ubrzano širi, ali ne onako kako to ovi naučnici zamišljaju. Svemir nije prazan prostor, već je ispunjen naftom. Naš mali svet okružuje ogromni okean nafte, tamne i muljave, zbog toga je nebo noću tako crno. I razne pojave na nebu to nepobitno dokazuju. Na primer duga posle kiše, to je isto kao kad ulje iscuri iz motora, pa se razlije u baricama koje se onda prelivaju u raznim bojama. Znate već, one lepe, mirišljave barice, kakve se obično nalaze ispod starih automobila. A širenje je posledica specifične težine nafte, koja je niža od vode, pa teži da izađe na površinu, to jest na gore, i pošto nema gde da izađe, onda se širi. Probajte da sipate benzin u kantu i da ostavite na vrućem mestu, i ona će da procuri, jer se isparenja šire, to je to isto. Ukratko, svi ovi naučnici pojma nemaju, ja znam bolje šta je i kako je. I dok oni bacaju pare na glupave teleskope, ja ću da sagradim kulu do neba, ciglu po cilglu, sprat po sprat. A kada završim, onda ću da spustim crevo do zemlje i da se obogatim. Ja ću vladati svetom, ne ameri, ne rusi! Ja, jer sam pametniji od svih i znam istinu nepobitnu!

čovek

pre 9 godina

(Mirza, 1. februar 2015 18:28)
Hm, da si barem malo obratio pažnju na korišćenje termina "laički" razumeo bi da komentar nije stručna diskusija već pojašnjavanje na elementarnom nivou ... i govori o procesu Belikog Praska a ne o istorijatu i sadašnjosti svemira ... po istom principu, mogu razložiti tvoj komentar sa sve pripadajućim epitetima ali nema svthe ... o razmevanju kosmologije bi mogli da diskutujemo samo ukoliko bi se znali van neta i to brojem publikovanih istraživanja u relevantnim izdanjima i pozicijom na naučnim projektima ... i ne živim u Srbiji ... zato spusti loptu i ukoliko imaš znanja i volje, pokušaj da ljudima koji nemaju osnove, običnim rečima pojasniš tako da ipak napuste ovaj sajt sa malo više razumevanja ...

vasilije knezevic

pre 9 godina

Apsolutno vrijeme ne postoji.Vrijeme,kojim se sluzimo,samo je za prakticnu upotrbu i orjentisanje.
Mi smo na osnovu prakticne upotrebe izmislili casovnik.Niko nam nije dao ideju da zemljino okretanje
oko zamisljene osovine uzimamo kao standard vremena.MI sami smo to odlucili a broj 24 lako je onda
dijeliti na manje djelove.Vazni dogadjaji u prirodi vezani su za godisnja doba,ustvari polozaj zemlje
prema suncu, izgleda na izvjestan nacin madjionicarski odredjen.Bas zato sto je scemir beskonacan
onda su i sve mogucnosti beskonacno moguce.Bas zato sto smo se zadesili na tom prostoru koji je,
teoretski, mozda i jedina mogucnost idealnog polozaja,onda ne mora da vjerujemo da su to bozija
posla.Razlog naseg postojanja je,ustvari,bas taj idealni polozaj naseg prebivalista.Traziti takvo mesto
u svemiru mozda je uzaludno ili previse daleko tako da je kontakt nemoguc.Naravno,da nas mnoge
promjene u svemiru opominju da ih ukljucimo u nas sistem mjerenje,vremenski i fizicki,i tako ih
orijentisemo prema nasem izmisljenom vremenu.U protivnom njihova pojava je potpuno
neodredjena i nema vremenske definicije.Bas zato sto je vrijeme beskonacno i neodredjeno mi
zivimo u nasem sopstvenom svijetu koji je izvan svemirskh definicija.Postoji jedno tvrdoglavo
nastojanje da se nas minimalno odredjen sistem,integrise sa svemirskim ali je to nemoguce.
vasilije knezevic 01 feb. 2015

Zoran

pre 9 godina

@ Black Goo
"Tim nekima su neki treći, trećima neki četvrti rekoše i niko od njih nije ništa proverio, jer se u takve instalirane autoritetete ne sumnja."

Postoji jos jedna grupa naivnih, nasamarenih naucnika: Zovu se metodolozi ili logicari. Pokusaj ipak da razumes sta oni jadni, pricaju. Da bi shvatio dubinu njihovog pada. A postoje takodje i psihijatri. Pa onda postoje programeri cije usluge koristis dok prosipas gluposti po internetu...

Mirza

pre 9 godina

@ covek
Ala si se ti brate nalupetao gluposti. Prvo da bi bila singularnost sva materija mora biti u beskrajno maloj tacki mnogo manjoj od atoma. Drugi dokaz sirenja svemira je tacan al ga ti pogresno tumacis, nije to udaljavanje svake tacke od susedne (Zemlja se ne udaljava od Sunca). Trece inflacija ne znaci da i dalje traje to je bio momenat u kom je svemir se iz singulariteta naglo prosirio da bi se zatim to sirenje usporilo. Ima jos puno stvari koje nisi bas dobro shvatio.

Black Goo

pre 9 godina

Ljudi veruju da nešto znaju zato što su im to neki rekli. Tim nekima su neki treći, trećima neki četvrti rekoše i niko od njih nije ništa proverio, jer se u takve instalirane autoritetete ne sumnja. Taman posla!
(Šteta. Treba pogledati samo tu nauku iz jednog pogrešnog modela i odmah shvatiti svu njenu destruktivnost i samouništavajuću delatnost po ovoj sa tom istom naučnom rukom i modelom unakaženoj planeti za život.)
Tu se krug zatvorio i univerzitetsko znanje je stečeno, da ne kažem kupljena je mačka u džaku. O svim negativnim posledicama ćemo sutra po starom i dobrom običaju, jer znanje nije za svakog, pravo košta i tek će da nas košta ovakvo masovno lemingsko (ne)obrazovanje (čitaj: dresiranje). (Srećna sam da napravljeni lemingsi više nikom ne nose štafete.)
Zato i treba te naštancane naučenjake na taj pogrešan kalup uvek i iz početka podsećati na Kopenhagansku interpretaciju iz 1927 godine, da im opet ne bude posle buđenje uz ove stihove: "Reče mi jedan čoek na jednom mestu, kod jednog čoeka, jednu stvar, ne mogu ti reći đe, odma' bi se setio koji je."
Pre 90 godina Nils Bor i Verner Hajzenberg su znali o čemu su pričali ako njihovi učenici danas ni to više ne znaju. Šteta, stvarno šteta što nismo imali neku drugu i bolju planetarnu budućnost od ove. I zato sve krivce za to naše (ne)stanje nećemo da prozovemo, imenujemo i pozovemo na odgovornost, jer mi smo svojevoljno od ljubljenog nam sistema izdresirani lemingski iz one poznate bajke sa ponorom.

Black Goo

pre 9 godina

"Prošle godine astronomi su objavili da su pronašli dokaz postojanja primordijalnih gravitacionih talasa, za koje se VERUJE da su nastali u deliću sekunde nakon Velikog praska."

Lepa vam je religija "naučenjaci" sa slepim verovanjem u pogrešnom modelu za školsko fizikalisanje. Da ne širim tu temu, jer ni ovo teološki darwinisti još ne mogu shvatiti i svariti. Kog interesuje malo više da o svemu sazna preporučujem mu da za početak pročita nešto od Robert B. Laughlin. Ja sam bila jedna od onih što je osporila otkrivanje gravitacionih talasa odmah nakon što nam je i to lažno jevanđelje bilo predstavljeno. O Velikom prasku ne vredi ovde ni diskutovati kolika je to tek laž i još uvek samo na magli utemeljena.

smederevac

pre 9 godina

Moja teorija je da sve sto ima pocetak, ima i kraj. Ako je u jednom momentu svemir nastao u velikom prasku, mislim da onda postoji mogucnost postojanja Tvorca (Boga), ako je svemir oduvek postojao, tj ako je beskonacan u svakom smislu pa i u vremenskom, onda ideja o Bogu treba da se iskljuci.

jack

pre 9 godina

Ovde se komentarišu samo gravitacioni talasi kao jedan od dokaza Velikog praska. To što teleskopi nisu uspeli da ih registruju sa 100% sigurnošću ne osporava ostale dokaze koji su već zabeleženi.
Molim popove, razne crkvenjake da se sklone sa ove teme jer se ovde raspravlja o nastanku svemira a ne Zemlje. Možda je Zemlju stvorio Bog ali svemir je stvorio Bog toga Boga - Veliki Prasak.

š

pre 9 godina

@(s, 1. februar 2015 13:36)
S obzirom da si tako siguran/na, kao da si bio/la tamo, (a u stvari samo ponavljaš tuđe teorije i pretpostavke) onda je sigurno moguće da se u narednih nekoliko minuta ispred mene "iz ničega" stvori kofer pun para. Ako može ceo kosmos da se stvori iz ničega, u deliću sekunde, šta je jedan koferčić. I još jedno pitanje, kako izgleda izvan svemira, s obzirom da znaš da on ima granice? Oduševljavaju me ovi što se prave pametni, prepričavajući teorije onih koji se prave pametni. Neko je dao jako dobro upoređenje planktona i okeana, samo, po broju negativnih komentara koje dobije svako ko izrazi sumnju u objašnjenja, tj. pretpostavke savremene nauke, ne vredi bilo šta reći.

s

pre 9 godina

"veliki prasak,gde je prasnulo?svemir se siri,u cemu se siri?kad ste to izmerili da se dogodilo i kako?"

Ako te stvarno zanima i ne trolujes prasnulo je u nicemu, nije postojalo nista dok se ta ravnoteza nije poremetila i ogromnon ekplozijom to stanje "nista" razdvojila na materiju i antimateriju. To sto je tebi poznato kao "prostor/vreme" ne postoji van svemira tj. ne postoji nista, pa tako svemir moze da se siri u, pretpostavi, "nicemu". Kako je izmereno da se svemir siri imas na google-u.

Gagi

pre 9 godina

U mom proslom komentaru nisam dodao i to da sve ovo mnogo kosta....zato ce nauka postojati sve dok neko iz nje crpi ogromnu ekonomsku dobit a da li ce neko dokuciti nastanak sveta?cisto sumnjam!

čovek

pre 9 godina

Da pojednostavimo stvari maksimalno tako da svima bude razumljivo ... prostor definišemo kao rastojanje između dva tela, objekta, tačke, čestice ... ako se sva materija nalazi na jednom "mestu" sve postaje jedno (singularnost) pa je razdaljina nula ... vreme definišemo kao interval između dva događaja, promene ... ako nema promene i ako nema razdaljibe - laički nema prostora i nema vremena, vrednost ovih pojmova je nula ... laički primer je napumpana guma, odvrnite ventil i dozvolite ekspanziju prostora tj. dajte vazduhu iz gume mogućnost širenja u novi prostor ... vauduh će ispuniti svaki novi prostor koji mu je ponuđen i pri tom procesu neće biti ravnomerno raširen, postojaće oblasti sa većom ili manjom koncentracijom ... Veliki Prasak nije nikakva velika eksplozija već širenje prostora ... materija iz stanja maksimalne gustine ispunjava taj novi prostor (inflacija) ... lokalne nepravilnosti utiču na stvaranje i evoluciju galaksija, zvezda, planeta ... širenje prostora dešava se po obrascu podjednakog udaljavanja svake tačke od svake susedne tačke, što kumulativno proizvodi efekat širenja svemira a svakoj pojedinoj tačci daje privid centra ... lokalne nepravilnosti ostaju povezane gravitacijom i u njima se dešavaju sve evolucione promene stanja materije (naša galaksija, jato galaksija i sl.) ...

možda grešim?

pre 9 godina

Da li imamo dokaze o Velikom prasku?

"Otkriće gravitacionih talasa ključno je za mnoge teorije o nastanku svemira. Međutim, u zvaničnom saopštenju Evropske svemirske agencije (ESA) stoji da je tim detektovao samo optičku iluziju.

Nažalost, nismo uspeli da potvrdimo da je signal koji je detektovan trag širenja kosmosa nakon Velikog praska.

Naučnici ne odustaju od potrage i koriste mnoge teleskope kako bi pronašli dokaze o nastanku svega što nas okružuje."

Jasno je zaključeno da još uvek nemamo dokaze o "Velikom prasku" što i sami naučnici ovde konstatuju. Pozdravljam njihov trud na pronalasku dokaza o "nastanku svega što nas okružuje" i podržavam ih u daljoj potrazi pošto po sopstvenoj izjavi još uvek ništa nisu dokazali. Iz toga proizilazi istovetno legitimina teorija da se "Veliki prasak" nikada nije ni desio.

Petar Srdanovic

pre 9 godina

Ajd opet ja ko svaba tralala. (ovo pricam uprosceno)
Ako je nesto oznaceno kao Hipoteza, onda to oznacava neku pretpostavku za koju trazimo dokaze. Hipoteza ima mnogo
Ako je nesto oznaceno kao Teorija, to je onda Hipoteza za koju smo nasli dokaze. I ta Teorija moze da objasni ono sto smo osmotrili i moze da da neka predvidjanja. I Teorija ima malo, mnogo manje nego Hipoteza.
Takodje, nije katastrofa ako se neka Teorija obori jer je nadjena bolja, to se zove napredak.
Za Teoriju velikog Praska imamo nekoliko dokaza - pozadinski sum, proces sirenja svemira. Ali naucnici ne staju na tome, vec traze jos dokaza, u ovom slucaju gravitacione talase.
Ako se i nadje bolje objasnjenje ovih osmotrenih pojava, niko nece plakati sto ce to objasnjenje postati Teorija, a Veliki Praask prestati da bude. Nema tu sujete.

printerMB

pre 9 godina

veliki prasak,gde je prasnulo?svemir se siri,u cemu se siri?kad ste to izmerili da se dogodilo i kako?mnogo nepoznatih,a toliko uverenje da je to istina

Gagi

pre 9 godina

Za nas ljude je svojstveno da mislimo da svaki pocetak ima svoj kraj!da li je kosmos taj koji nam protivreci?te silne planete i sam suncev sistem i raspored gravitacionih sila je nesto sto covek nece moci da odgonetne nikada!treba ziveti zivot a o ostalom ce se potruditi bog ili za one koji ne veruju sama kosmicka priroda!

Wrynn

pre 9 godina

Veliki prasak- velika laz.

Ne, Veliki prasak je samo jedna od teorija o nastanku svemira koja je po naucnicima najverovatnija. Moze biti istinita, a ne mora. Zato se zove teorija. Ma da sam siguran da nikada nece otkriti uzrok nastanka svemira, jer je za nastanak tako savrsene stvari potrebno mnogo vise od puke slucajnosti, tj. sudara dve cestice.

deki

pre 9 godina

U početku stvori Bog nebo i zemlju. A zellja beše prazna i pusta, i beše tama nad bezdanom, i duh Božji lebdeo je nad vodama.
I reče Bog: "Neka bude Svetlost." I bi svetlost. I vide Bog svetlost da je dobra, i rastavi Bog svetlost od tame. I svetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć...
Dali treba dalje objašnjavati?

Trident

pre 9 godina

A papa kaže da je Veliki prasak činjenica i da bog nije madjionočar. Naučnici kažu da nemaju dokaza za isti. Oj Leno, Magdaleno ovaj svet se izokreno. Narodnjaci su zakon kod njih imamo odgovore na sva pitanja.

Wrynn

pre 9 godina

Veliki prasak- velika laz.

Ne, Veliki prasak je samo jedna od teorija o nastanku svemira koja je po naucnicima najverovatnija. Moze biti istinita, a ne mora. Zato se zove teorija. Ma da sam siguran da nikada nece otkriti uzrok nastanka svemira, jer je za nastanak tako savrsene stvari potrebno mnogo vise od puke slucajnosti, tj. sudara dve cestice.

deki

pre 9 godina

U početku stvori Bog nebo i zemlju. A zellja beše prazna i pusta, i beše tama nad bezdanom, i duh Božji lebdeo je nad vodama.
I reče Bog: "Neka bude Svetlost." I bi svetlost. I vide Bog svetlost da je dobra, i rastavi Bog svetlost od tame. I svetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć...
Dali treba dalje objašnjavati?

Trident

pre 9 godina

A papa kaže da je Veliki prasak činjenica i da bog nije madjionočar. Naučnici kažu da nemaju dokaza za isti. Oj Leno, Magdaleno ovaj svet se izokreno. Narodnjaci su zakon kod njih imamo odgovore na sva pitanja.

čovek

pre 9 godina

Da pojednostavimo stvari maksimalno tako da svima bude razumljivo ... prostor definišemo kao rastojanje između dva tela, objekta, tačke, čestice ... ako se sva materija nalazi na jednom "mestu" sve postaje jedno (singularnost) pa je razdaljina nula ... vreme definišemo kao interval između dva događaja, promene ... ako nema promene i ako nema razdaljibe - laički nema prostora i nema vremena, vrednost ovih pojmova je nula ... laički primer je napumpana guma, odvrnite ventil i dozvolite ekspanziju prostora tj. dajte vazduhu iz gume mogućnost širenja u novi prostor ... vauduh će ispuniti svaki novi prostor koji mu je ponuđen i pri tom procesu neće biti ravnomerno raširen, postojaće oblasti sa većom ili manjom koncentracijom ... Veliki Prasak nije nikakva velika eksplozija već širenje prostora ... materija iz stanja maksimalne gustine ispunjava taj novi prostor (inflacija) ... lokalne nepravilnosti utiču na stvaranje i evoluciju galaksija, zvezda, planeta ... širenje prostora dešava se po obrascu podjednakog udaljavanja svake tačke od svake susedne tačke, što kumulativno proizvodi efekat širenja svemira a svakoj pojedinoj tačci daje privid centra ... lokalne nepravilnosti ostaju povezane gravitacijom i u njima se dešavaju sve evolucione promene stanja materije (naša galaksija, jato galaksija i sl.) ...

Petar Srdanovic

pre 9 godina

Ajd opet ja ko svaba tralala. (ovo pricam uprosceno)
Ako je nesto oznaceno kao Hipoteza, onda to oznacava neku pretpostavku za koju trazimo dokaze. Hipoteza ima mnogo
Ako je nesto oznaceno kao Teorija, to je onda Hipoteza za koju smo nasli dokaze. I ta Teorija moze da objasni ono sto smo osmotrili i moze da da neka predvidjanja. I Teorija ima malo, mnogo manje nego Hipoteza.
Takodje, nije katastrofa ako se neka Teorija obori jer je nadjena bolja, to se zove napredak.
Za Teoriju velikog Praska imamo nekoliko dokaza - pozadinski sum, proces sirenja svemira. Ali naucnici ne staju na tome, vec traze jos dokaza, u ovom slucaju gravitacione talase.
Ako se i nadje bolje objasnjenje ovih osmotrenih pojava, niko nece plakati sto ce to objasnjenje postati Teorija, a Veliki Praask prestati da bude. Nema tu sujete.

možda grešim?

pre 9 godina

Da li imamo dokaze o Velikom prasku?

"Otkriće gravitacionih talasa ključno je za mnoge teorije o nastanku svemira. Međutim, u zvaničnom saopštenju Evropske svemirske agencije (ESA) stoji da je tim detektovao samo optičku iluziju.

Nažalost, nismo uspeli da potvrdimo da je signal koji je detektovan trag širenja kosmosa nakon Velikog praska.

Naučnici ne odustaju od potrage i koriste mnoge teleskope kako bi pronašli dokaze o nastanku svega što nas okružuje."

Jasno je zaključeno da još uvek nemamo dokaze o "Velikom prasku" što i sami naučnici ovde konstatuju. Pozdravljam njihov trud na pronalasku dokaza o "nastanku svega što nas okružuje" i podržavam ih u daljoj potrazi pošto po sopstvenoj izjavi još uvek ništa nisu dokazali. Iz toga proizilazi istovetno legitimina teorija da se "Veliki prasak" nikada nije ni desio.

s

pre 9 godina

"veliki prasak,gde je prasnulo?svemir se siri,u cemu se siri?kad ste to izmerili da se dogodilo i kako?"

Ako te stvarno zanima i ne trolujes prasnulo je u nicemu, nije postojalo nista dok se ta ravnoteza nije poremetila i ogromnon ekplozijom to stanje "nista" razdvojila na materiju i antimateriju. To sto je tebi poznato kao "prostor/vreme" ne postoji van svemira tj. ne postoji nista, pa tako svemir moze da se siri u, pretpostavi, "nicemu". Kako je izmereno da se svemir siri imas na google-u.

printerMB

pre 9 godina

veliki prasak,gde je prasnulo?svemir se siri,u cemu se siri?kad ste to izmerili da se dogodilo i kako?mnogo nepoznatih,a toliko uverenje da je to istina

jack

pre 9 godina

Ovde se komentarišu samo gravitacioni talasi kao jedan od dokaza Velikog praska. To što teleskopi nisu uspeli da ih registruju sa 100% sigurnošću ne osporava ostale dokaze koji su već zabeleženi.
Molim popove, razne crkvenjake da se sklone sa ove teme jer se ovde raspravlja o nastanku svemira a ne Zemlje. Možda je Zemlju stvorio Bog ali svemir je stvorio Bog toga Boga - Veliki Prasak.

Zoran

pre 9 godina

@ Black Goo
"Tim nekima su neki treći, trećima neki četvrti rekoše i niko od njih nije ništa proverio, jer se u takve instalirane autoritetete ne sumnja."

Postoji jos jedna grupa naivnih, nasamarenih naucnika: Zovu se metodolozi ili logicari. Pokusaj ipak da razumes sta oni jadni, pricaju. Da bi shvatio dubinu njihovog pada. A postoje takodje i psihijatri. Pa onda postoje programeri cije usluge koristis dok prosipas gluposti po internetu...

Gagi

pre 9 godina

Za nas ljude je svojstveno da mislimo da svaki pocetak ima svoj kraj!da li je kosmos taj koji nam protivreci?te silne planete i sam suncev sistem i raspored gravitacionih sila je nesto sto covek nece moci da odgonetne nikada!treba ziveti zivot a o ostalom ce se potruditi bog ili za one koji ne veruju sama kosmicka priroda!

š

pre 9 godina

@(s, 1. februar 2015 13:36)
S obzirom da si tako siguran/na, kao da si bio/la tamo, (a u stvari samo ponavljaš tuđe teorije i pretpostavke) onda je sigurno moguće da se u narednih nekoliko minuta ispred mene "iz ničega" stvori kofer pun para. Ako može ceo kosmos da se stvori iz ničega, u deliću sekunde, šta je jedan koferčić. I još jedno pitanje, kako izgleda izvan svemira, s obzirom da znaš da on ima granice? Oduševljavaju me ovi što se prave pametni, prepričavajući teorije onih koji se prave pametni. Neko je dao jako dobro upoređenje planktona i okeana, samo, po broju negativnih komentara koje dobije svako ko izrazi sumnju u objašnjenja, tj. pretpostavke savremene nauke, ne vredi bilo šta reći.

Black Goo

pre 9 godina

"Prošle godine astronomi su objavili da su pronašli dokaz postojanja primordijalnih gravitacionih talasa, za koje se VERUJE da su nastali u deliću sekunde nakon Velikog praska."

Lepa vam je religija "naučenjaci" sa slepim verovanjem u pogrešnom modelu za školsko fizikalisanje. Da ne širim tu temu, jer ni ovo teološki darwinisti još ne mogu shvatiti i svariti. Kog interesuje malo više da o svemu sazna preporučujem mu da za početak pročita nešto od Robert B. Laughlin. Ja sam bila jedna od onih što je osporila otkrivanje gravitacionih talasa odmah nakon što nam je i to lažno jevanđelje bilo predstavljeno. O Velikom prasku ne vredi ovde ni diskutovati kolika je to tek laž i još uvek samo na magli utemeljena.

Black Goo

pre 9 godina

Ljudi veruju da nešto znaju zato što su im to neki rekli. Tim nekima su neki treći, trećima neki četvrti rekoše i niko od njih nije ništa proverio, jer se u takve instalirane autoritetete ne sumnja. Taman posla!
(Šteta. Treba pogledati samo tu nauku iz jednog pogrešnog modela i odmah shvatiti svu njenu destruktivnost i samouništavajuću delatnost po ovoj sa tom istom naučnom rukom i modelom unakaženoj planeti za život.)
Tu se krug zatvorio i univerzitetsko znanje je stečeno, da ne kažem kupljena je mačka u džaku. O svim negativnim posledicama ćemo sutra po starom i dobrom običaju, jer znanje nije za svakog, pravo košta i tek će da nas košta ovakvo masovno lemingsko (ne)obrazovanje (čitaj: dresiranje). (Srećna sam da napravljeni lemingsi više nikom ne nose štafete.)
Zato i treba te naštancane naučenjake na taj pogrešan kalup uvek i iz početka podsećati na Kopenhagansku interpretaciju iz 1927 godine, da im opet ne bude posle buđenje uz ove stihove: "Reče mi jedan čoek na jednom mestu, kod jednog čoeka, jednu stvar, ne mogu ti reći đe, odma' bi se setio koji je."
Pre 90 godina Nils Bor i Verner Hajzenberg su znali o čemu su pričali ako njihovi učenici danas ni to više ne znaju. Šteta, stvarno šteta što nismo imali neku drugu i bolju planetarnu budućnost od ove. I zato sve krivce za to naše (ne)stanje nećemo da prozovemo, imenujemo i pozovemo na odgovornost, jer mi smo svojevoljno od ljubljenog nam sistema izdresirani lemingski iz one poznate bajke sa ponorom.

Gagi

pre 9 godina

U mom proslom komentaru nisam dodao i to da sve ovo mnogo kosta....zato ce nauka postojati sve dok neko iz nje crpi ogromnu ekonomsku dobit a da li ce neko dokuciti nastanak sveta?cisto sumnjam!

neutralni felsh

pre 9 godina

Ja sam bila jedna od onih što je osporila otkrivanje gravitacionih talasa odmah nakon što nam je i to lažno jevanđelje bilo predstavljeno. O Velikom prasku ne vredi ovde ni diskutovati kolika je to tek laž i još uvek samo na magli utemeljena.
(Black Goo, 01. februar 2015 15:20)


psiho seanse su u susednoj prostoriji.

Mirza

pre 9 godina

@ covek
Ala si se ti brate nalupetao gluposti. Prvo da bi bila singularnost sva materija mora biti u beskrajno maloj tacki mnogo manjoj od atoma. Drugi dokaz sirenja svemira je tacan al ga ti pogresno tumacis, nije to udaljavanje svake tacke od susedne (Zemlja se ne udaljava od Sunca). Trece inflacija ne znaci da i dalje traje to je bio momenat u kom je svemir se iz singulariteta naglo prosirio da bi se zatim to sirenje usporilo. Ima jos puno stvari koje nisi bas dobro shvatio.

čovek

pre 9 godina

(Mirza, 1. februar 2015 18:28)
Hm, da si barem malo obratio pažnju na korišćenje termina "laički" razumeo bi da komentar nije stručna diskusija već pojašnjavanje na elementarnom nivou ... i govori o procesu Belikog Praska a ne o istorijatu i sadašnjosti svemira ... po istom principu, mogu razložiti tvoj komentar sa sve pripadajućim epitetima ali nema svthe ... o razmevanju kosmologije bi mogli da diskutujemo samo ukoliko bi se znali van neta i to brojem publikovanih istraživanja u relevantnim izdanjima i pozicijom na naučnim projektima ... i ne živim u Srbiji ... zato spusti loptu i ukoliko imaš znanja i volje, pokušaj da ljudima koji nemaju osnove, običnim rečima pojasniš tako da ipak napuste ovaj sajt sa malo više razumevanja ...

Q

pre 9 godina

Kao prvo, svemir se ubrzano širi, ali ne onako kako to ovi naučnici zamišljaju. Svemir nije prazan prostor, već je ispunjen naftom. Naš mali svet okružuje ogromni okean nafte, tamne i muljave, zbog toga je nebo noću tako crno. I razne pojave na nebu to nepobitno dokazuju. Na primer duga posle kiše, to je isto kao kad ulje iscuri iz motora, pa se razlije u baricama koje se onda prelivaju u raznim bojama. Znate već, one lepe, mirišljave barice, kakve se obično nalaze ispod starih automobila. A širenje je posledica specifične težine nafte, koja je niža od vode, pa teži da izađe na površinu, to jest na gore, i pošto nema gde da izađe, onda se širi. Probajte da sipate benzin u kantu i da ostavite na vrućem mestu, i ona će da procuri, jer se isparenja šire, to je to isto. Ukratko, svi ovi naučnici pojma nemaju, ja znam bolje šta je i kako je. I dok oni bacaju pare na glupave teleskope, ja ću da sagradim kulu do neba, ciglu po cilglu, sprat po sprat. A kada završim, onda ću da spustim crevo do zemlje i da se obogatim. Ja ću vladati svetom, ne ameri, ne rusi! Ja, jer sam pametniji od svih i znam istinu nepobitnu!

vasilije knezevic

pre 9 godina

Apsolutno vrijeme ne postoji.Vrijeme,kojim se sluzimo,samo je za prakticnu upotrbu i orjentisanje.
Mi smo na osnovu prakticne upotrebe izmislili casovnik.Niko nam nije dao ideju da zemljino okretanje
oko zamisljene osovine uzimamo kao standard vremena.MI sami smo to odlucili a broj 24 lako je onda
dijeliti na manje djelove.Vazni dogadjaji u prirodi vezani su za godisnja doba,ustvari polozaj zemlje
prema suncu, izgleda na izvjestan nacin madjionicarski odredjen.Bas zato sto je scemir beskonacan
onda su i sve mogucnosti beskonacno moguce.Bas zato sto smo se zadesili na tom prostoru koji je,
teoretski, mozda i jedina mogucnost idealnog polozaja,onda ne mora da vjerujemo da su to bozija
posla.Razlog naseg postojanja je,ustvari,bas taj idealni polozaj naseg prebivalista.Traziti takvo mesto
u svemiru mozda je uzaludno ili previse daleko tako da je kontakt nemoguc.Naravno,da nas mnoge
promjene u svemiru opominju da ih ukljucimo u nas sistem mjerenje,vremenski i fizicki,i tako ih
orijentisemo prema nasem izmisljenom vremenu.U protivnom njihova pojava je potpuno
neodredjena i nema vremenske definicije.Bas zato sto je vrijeme beskonacno i neodredjeno mi
zivimo u nasem sopstvenom svijetu koji je izvan svemirskh definicija.Postoji jedno tvrdoglavo
nastojanje da se nas minimalno odredjen sistem,integrise sa svemirskim ali je to nemoguce.
vasilije knezevic 01 feb. 2015

smederevac

pre 9 godina

Moja teorija je da sve sto ima pocetak, ima i kraj. Ako je u jednom momentu svemir nastao u velikom prasku, mislim da onda postoji mogucnost postojanja Tvorca (Boga), ako je svemir oduvek postojao, tj ako je beskonacan u svakom smislu pa i u vremenskom, onda ideja o Bogu treba da se iskljuci.

vasilije knezevic

pre 9 godina

"veliki prasak" je religija.Price i teorije o njemu logicno se uklapaju u religiju misljenja.Da bi
u potpunosti razumjeli taj proces,uporedjenja ce nam najbolje pomoci.Istoriski nam je poznato
da su u prehricanskim vremenima postojala mnoga bozanstva.Sve prirodne pojave koje su bile
zastrasujuce, i jos nije postojalo naucno objasnjenje,imale su svoje bozanstvo.Posebno je bila
izrazena potreba kada su bile u pitanju meteoroloske promjene,grmljavina i sijevanje,koje su
bez razmisljanja imala svoja bozanstva.Bog je na kraju,zbog ogromnih izdataka,ukinuo sva
bozanstva i sam poceo obavljati sve te duznosti."veliki prasak"se pojavio u vremenu naucne
nesigurnosti pa je u zajednici sa bozijom svemoci formirano bozanstvo velikog praska.Prica
se da je Steven Hogking najodgovorniji u tom bozanstvu.Promjene u svemiru su mnogobrojne,
pracene sa mnogobrojnim zvucnim signalima koji su daleko od nasih percepcija."veliki prasak"
je samo religiozna misao i treba ga izbjegavati.Obzirom da su klasicne bajke u nekoj vrsti
moderne krize,"veliki prasak"moze se uzeti kao predmet za eksploataciju.Nesto ogromno i
tako snazno moze se desiti samo zeljom boga.Svemir nije postao,on je postojao beskonacno
vremenskii nedefinisano.Ne smijemo polaziti ni od kakve starosti ili pocetaka,kraj ne postoji.
Moramo ,takodje ,u potpunosti shvatiti nasu minimalnost i ponasati se odgovarajuce.
vasilije knezevic 02 feb. 2015

deki

pre 9 godina

U početku stvori Bog nebo i zemlju. A zellja beše prazna i pusta, i beše tama nad bezdanom, i duh Božji lebdeo je nad vodama.
I reče Bog: "Neka bude Svetlost." I bi svetlost. I vide Bog svetlost da je dobra, i rastavi Bog svetlost od tame. I svetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć...
Dali treba dalje objašnjavati?

printerMB

pre 9 godina

veliki prasak,gde je prasnulo?svemir se siri,u cemu se siri?kad ste to izmerili da se dogodilo i kako?mnogo nepoznatih,a toliko uverenje da je to istina

Wrynn

pre 9 godina

Veliki prasak- velika laz.

Ne, Veliki prasak je samo jedna od teorija o nastanku svemira koja je po naucnicima najverovatnija. Moze biti istinita, a ne mora. Zato se zove teorija. Ma da sam siguran da nikada nece otkriti uzrok nastanka svemira, jer je za nastanak tako savrsene stvari potrebno mnogo vise od puke slucajnosti, tj. sudara dve cestice.

možda grešim?

pre 9 godina

Da li imamo dokaze o Velikom prasku?

"Otkriće gravitacionih talasa ključno je za mnoge teorije o nastanku svemira. Međutim, u zvaničnom saopštenju Evropske svemirske agencije (ESA) stoji da je tim detektovao samo optičku iluziju.

Nažalost, nismo uspeli da potvrdimo da je signal koji je detektovan trag širenja kosmosa nakon Velikog praska.

Naučnici ne odustaju od potrage i koriste mnoge teleskope kako bi pronašli dokaze o nastanku svega što nas okružuje."

Jasno je zaključeno da još uvek nemamo dokaze o "Velikom prasku" što i sami naučnici ovde konstatuju. Pozdravljam njihov trud na pronalasku dokaza o "nastanku svega što nas okružuje" i podržavam ih u daljoj potrazi pošto po sopstvenoj izjavi još uvek ništa nisu dokazali. Iz toga proizilazi istovetno legitimina teorija da se "Veliki prasak" nikada nije ni desio.

Black Goo

pre 9 godina

"Prošle godine astronomi su objavili da su pronašli dokaz postojanja primordijalnih gravitacionih talasa, za koje se VERUJE da su nastali u deliću sekunde nakon Velikog praska."

Lepa vam je religija "naučenjaci" sa slepim verovanjem u pogrešnom modelu za školsko fizikalisanje. Da ne širim tu temu, jer ni ovo teološki darwinisti još ne mogu shvatiti i svariti. Kog interesuje malo više da o svemu sazna preporučujem mu da za početak pročita nešto od Robert B. Laughlin. Ja sam bila jedna od onih što je osporila otkrivanje gravitacionih talasa odmah nakon što nam je i to lažno jevanđelje bilo predstavljeno. O Velikom prasku ne vredi ovde ni diskutovati kolika je to tek laž i još uvek samo na magli utemeljena.

Trident

pre 9 godina

A papa kaže da je Veliki prasak činjenica i da bog nije madjionočar. Naučnici kažu da nemaju dokaza za isti. Oj Leno, Magdaleno ovaj svet se izokreno. Narodnjaci su zakon kod njih imamo odgovore na sva pitanja.

Gagi

pre 9 godina

U mom proslom komentaru nisam dodao i to da sve ovo mnogo kosta....zato ce nauka postojati sve dok neko iz nje crpi ogromnu ekonomsku dobit a da li ce neko dokuciti nastanak sveta?cisto sumnjam!

š

pre 9 godina

@(s, 1. februar 2015 13:36)
S obzirom da si tako siguran/na, kao da si bio/la tamo, (a u stvari samo ponavljaš tuđe teorije i pretpostavke) onda je sigurno moguće da se u narednih nekoliko minuta ispred mene "iz ničega" stvori kofer pun para. Ako može ceo kosmos da se stvori iz ničega, u deliću sekunde, šta je jedan koferčić. I još jedno pitanje, kako izgleda izvan svemira, s obzirom da znaš da on ima granice? Oduševljavaju me ovi što se prave pametni, prepričavajući teorije onih koji se prave pametni. Neko je dao jako dobro upoređenje planktona i okeana, samo, po broju negativnih komentara koje dobije svako ko izrazi sumnju u objašnjenja, tj. pretpostavke savremene nauke, ne vredi bilo šta reći.

s

pre 9 godina

"veliki prasak,gde je prasnulo?svemir se siri,u cemu se siri?kad ste to izmerili da se dogodilo i kako?"

Ako te stvarno zanima i ne trolujes prasnulo je u nicemu, nije postojalo nista dok se ta ravnoteza nije poremetila i ogromnon ekplozijom to stanje "nista" razdvojila na materiju i antimateriju. To sto je tebi poznato kao "prostor/vreme" ne postoji van svemira tj. ne postoji nista, pa tako svemir moze da se siri u, pretpostavi, "nicemu". Kako je izmereno da se svemir siri imas na google-u.

Black Goo

pre 9 godina

Ljudi veruju da nešto znaju zato što su im to neki rekli. Tim nekima su neki treći, trećima neki četvrti rekoše i niko od njih nije ništa proverio, jer se u takve instalirane autoritetete ne sumnja. Taman posla!
(Šteta. Treba pogledati samo tu nauku iz jednog pogrešnog modela i odmah shvatiti svu njenu destruktivnost i samouništavajuću delatnost po ovoj sa tom istom naučnom rukom i modelom unakaženoj planeti za život.)
Tu se krug zatvorio i univerzitetsko znanje je stečeno, da ne kažem kupljena je mačka u džaku. O svim negativnim posledicama ćemo sutra po starom i dobrom običaju, jer znanje nije za svakog, pravo košta i tek će da nas košta ovakvo masovno lemingsko (ne)obrazovanje (čitaj: dresiranje). (Srećna sam da napravljeni lemingsi više nikom ne nose štafete.)
Zato i treba te naštancane naučenjake na taj pogrešan kalup uvek i iz početka podsećati na Kopenhagansku interpretaciju iz 1927 godine, da im opet ne bude posle buđenje uz ove stihove: "Reče mi jedan čoek na jednom mestu, kod jednog čoeka, jednu stvar, ne mogu ti reći đe, odma' bi se setio koji je."
Pre 90 godina Nils Bor i Verner Hajzenberg su znali o čemu su pričali ako njihovi učenici danas ni to više ne znaju. Šteta, stvarno šteta što nismo imali neku drugu i bolju planetarnu budućnost od ove. I zato sve krivce za to naše (ne)stanje nećemo da prozovemo, imenujemo i pozovemo na odgovornost, jer mi smo svojevoljno od ljubljenog nam sistema izdresirani lemingski iz one poznate bajke sa ponorom.

smederevac

pre 9 godina

Moja teorija je da sve sto ima pocetak, ima i kraj. Ako je u jednom momentu svemir nastao u velikom prasku, mislim da onda postoji mogucnost postojanja Tvorca (Boga), ako je svemir oduvek postojao, tj ako je beskonacan u svakom smislu pa i u vremenskom, onda ideja o Bogu treba da se iskljuci.

jack

pre 9 godina

Ovde se komentarišu samo gravitacioni talasi kao jedan od dokaza Velikog praska. To što teleskopi nisu uspeli da ih registruju sa 100% sigurnošću ne osporava ostale dokaze koji su već zabeleženi.
Molim popove, razne crkvenjake da se sklone sa ove teme jer se ovde raspravlja o nastanku svemira a ne Zemlje. Možda je Zemlju stvorio Bog ali svemir je stvorio Bog toga Boga - Veliki Prasak.

Petar Srdanovic

pre 9 godina

Ajd opet ja ko svaba tralala. (ovo pricam uprosceno)
Ako je nesto oznaceno kao Hipoteza, onda to oznacava neku pretpostavku za koju trazimo dokaze. Hipoteza ima mnogo
Ako je nesto oznaceno kao Teorija, to je onda Hipoteza za koju smo nasli dokaze. I ta Teorija moze da objasni ono sto smo osmotrili i moze da da neka predvidjanja. I Teorija ima malo, mnogo manje nego Hipoteza.
Takodje, nije katastrofa ako se neka Teorija obori jer je nadjena bolja, to se zove napredak.
Za Teoriju velikog Praska imamo nekoliko dokaza - pozadinski sum, proces sirenja svemira. Ali naucnici ne staju na tome, vec traze jos dokaza, u ovom slucaju gravitacione talase.
Ako se i nadje bolje objasnjenje ovih osmotrenih pojava, niko nece plakati sto ce to objasnjenje postati Teorija, a Veliki Praask prestati da bude. Nema tu sujete.

vasilije knezevic

pre 9 godina

Apsolutno vrijeme ne postoji.Vrijeme,kojim se sluzimo,samo je za prakticnu upotrbu i orjentisanje.
Mi smo na osnovu prakticne upotrebe izmislili casovnik.Niko nam nije dao ideju da zemljino okretanje
oko zamisljene osovine uzimamo kao standard vremena.MI sami smo to odlucili a broj 24 lako je onda
dijeliti na manje djelove.Vazni dogadjaji u prirodi vezani su za godisnja doba,ustvari polozaj zemlje
prema suncu, izgleda na izvjestan nacin madjionicarski odredjen.Bas zato sto je scemir beskonacan
onda su i sve mogucnosti beskonacno moguce.Bas zato sto smo se zadesili na tom prostoru koji je,
teoretski, mozda i jedina mogucnost idealnog polozaja,onda ne mora da vjerujemo da su to bozija
posla.Razlog naseg postojanja je,ustvari,bas taj idealni polozaj naseg prebivalista.Traziti takvo mesto
u svemiru mozda je uzaludno ili previse daleko tako da je kontakt nemoguc.Naravno,da nas mnoge
promjene u svemiru opominju da ih ukljucimo u nas sistem mjerenje,vremenski i fizicki,i tako ih
orijentisemo prema nasem izmisljenom vremenu.U protivnom njihova pojava je potpuno
neodredjena i nema vremenske definicije.Bas zato sto je vrijeme beskonacno i neodredjeno mi
zivimo u nasem sopstvenom svijetu koji je izvan svemirskh definicija.Postoji jedno tvrdoglavo
nastojanje da se nas minimalno odredjen sistem,integrise sa svemirskim ali je to nemoguce.
vasilije knezevic 01 feb. 2015

čovek

pre 9 godina

Da pojednostavimo stvari maksimalno tako da svima bude razumljivo ... prostor definišemo kao rastojanje između dva tela, objekta, tačke, čestice ... ako se sva materija nalazi na jednom "mestu" sve postaje jedno (singularnost) pa je razdaljina nula ... vreme definišemo kao interval između dva događaja, promene ... ako nema promene i ako nema razdaljibe - laički nema prostora i nema vremena, vrednost ovih pojmova je nula ... laički primer je napumpana guma, odvrnite ventil i dozvolite ekspanziju prostora tj. dajte vazduhu iz gume mogućnost širenja u novi prostor ... vauduh će ispuniti svaki novi prostor koji mu je ponuđen i pri tom procesu neće biti ravnomerno raširen, postojaće oblasti sa većom ili manjom koncentracijom ... Veliki Prasak nije nikakva velika eksplozija već širenje prostora ... materija iz stanja maksimalne gustine ispunjava taj novi prostor (inflacija) ... lokalne nepravilnosti utiču na stvaranje i evoluciju galaksija, zvezda, planeta ... širenje prostora dešava se po obrascu podjednakog udaljavanja svake tačke od svake susedne tačke, što kumulativno proizvodi efekat širenja svemira a svakoj pojedinoj tačci daje privid centra ... lokalne nepravilnosti ostaju povezane gravitacijom i u njima se dešavaju sve evolucione promene stanja materije (naša galaksija, jato galaksija i sl.) ...

Q

pre 9 godina

Kao prvo, svemir se ubrzano širi, ali ne onako kako to ovi naučnici zamišljaju. Svemir nije prazan prostor, već je ispunjen naftom. Naš mali svet okružuje ogromni okean nafte, tamne i muljave, zbog toga je nebo noću tako crno. I razne pojave na nebu to nepobitno dokazuju. Na primer duga posle kiše, to je isto kao kad ulje iscuri iz motora, pa se razlije u baricama koje se onda prelivaju u raznim bojama. Znate već, one lepe, mirišljave barice, kakve se obično nalaze ispod starih automobila. A širenje je posledica specifične težine nafte, koja je niža od vode, pa teži da izađe na površinu, to jest na gore, i pošto nema gde da izađe, onda se širi. Probajte da sipate benzin u kantu i da ostavite na vrućem mestu, i ona će da procuri, jer se isparenja šire, to je to isto. Ukratko, svi ovi naučnici pojma nemaju, ja znam bolje šta je i kako je. I dok oni bacaju pare na glupave teleskope, ja ću da sagradim kulu do neba, ciglu po cilglu, sprat po sprat. A kada završim, onda ću da spustim crevo do zemlje i da se obogatim. Ja ću vladati svetom, ne ameri, ne rusi! Ja, jer sam pametniji od svih i znam istinu nepobitnu!

neutralni felsh

pre 9 godina

Ja sam bila jedna od onih što je osporila otkrivanje gravitacionih talasa odmah nakon što nam je i to lažno jevanđelje bilo predstavljeno. O Velikom prasku ne vredi ovde ni diskutovati kolika je to tek laž i još uvek samo na magli utemeljena.
(Black Goo, 01. februar 2015 15:20)


psiho seanse su u susednoj prostoriji.

Gagi

pre 9 godina

Za nas ljude je svojstveno da mislimo da svaki pocetak ima svoj kraj!da li je kosmos taj koji nam protivreci?te silne planete i sam suncev sistem i raspored gravitacionih sila je nesto sto covek nece moci da odgonetne nikada!treba ziveti zivot a o ostalom ce se potruditi bog ili za one koji ne veruju sama kosmicka priroda!

vasilije knezevic

pre 9 godina

"veliki prasak" je religija.Price i teorije o njemu logicno se uklapaju u religiju misljenja.Da bi
u potpunosti razumjeli taj proces,uporedjenja ce nam najbolje pomoci.Istoriski nam je poznato
da su u prehricanskim vremenima postojala mnoga bozanstva.Sve prirodne pojave koje su bile
zastrasujuce, i jos nije postojalo naucno objasnjenje,imale su svoje bozanstvo.Posebno je bila
izrazena potreba kada su bile u pitanju meteoroloske promjene,grmljavina i sijevanje,koje su
bez razmisljanja imala svoja bozanstva.Bog je na kraju,zbog ogromnih izdataka,ukinuo sva
bozanstva i sam poceo obavljati sve te duznosti."veliki prasak"se pojavio u vremenu naucne
nesigurnosti pa je u zajednici sa bozijom svemoci formirano bozanstvo velikog praska.Prica
se da je Steven Hogking najodgovorniji u tom bozanstvu.Promjene u svemiru su mnogobrojne,
pracene sa mnogobrojnim zvucnim signalima koji su daleko od nasih percepcija."veliki prasak"
je samo religiozna misao i treba ga izbjegavati.Obzirom da su klasicne bajke u nekoj vrsti
moderne krize,"veliki prasak"moze se uzeti kao predmet za eksploataciju.Nesto ogromno i
tako snazno moze se desiti samo zeljom boga.Svemir nije postao,on je postojao beskonacno
vremenskii nedefinisano.Ne smijemo polaziti ni od kakve starosti ili pocetaka,kraj ne postoji.
Moramo ,takodje ,u potpunosti shvatiti nasu minimalnost i ponasati se odgovarajuce.
vasilije knezevic 02 feb. 2015

Mirza

pre 9 godina

@ covek
Ala si se ti brate nalupetao gluposti. Prvo da bi bila singularnost sva materija mora biti u beskrajno maloj tacki mnogo manjoj od atoma. Drugi dokaz sirenja svemira je tacan al ga ti pogresno tumacis, nije to udaljavanje svake tacke od susedne (Zemlja se ne udaljava od Sunca). Trece inflacija ne znaci da i dalje traje to je bio momenat u kom je svemir se iz singulariteta naglo prosirio da bi se zatim to sirenje usporilo. Ima jos puno stvari koje nisi bas dobro shvatio.

čovek

pre 9 godina

(Mirza, 1. februar 2015 18:28)
Hm, da si barem malo obratio pažnju na korišćenje termina "laički" razumeo bi da komentar nije stručna diskusija već pojašnjavanje na elementarnom nivou ... i govori o procesu Belikog Praska a ne o istorijatu i sadašnjosti svemira ... po istom principu, mogu razložiti tvoj komentar sa sve pripadajućim epitetima ali nema svthe ... o razmevanju kosmologije bi mogli da diskutujemo samo ukoliko bi se znali van neta i to brojem publikovanih istraživanja u relevantnim izdanjima i pozicijom na naučnim projektima ... i ne živim u Srbiji ... zato spusti loptu i ukoliko imaš znanja i volje, pokušaj da ljudima koji nemaju osnove, običnim rečima pojasniš tako da ipak napuste ovaj sajt sa malo više razumevanja ...

Zoran

pre 9 godina

@ Black Goo
"Tim nekima su neki treći, trećima neki četvrti rekoše i niko od njih nije ništa proverio, jer se u takve instalirane autoritetete ne sumnja."

Postoji jos jedna grupa naivnih, nasamarenih naucnika: Zovu se metodolozi ili logicari. Pokusaj ipak da razumes sta oni jadni, pricaju. Da bi shvatio dubinu njihovog pada. A postoje takodje i psihijatri. Pa onda postoje programeri cije usluge koristis dok prosipas gluposti po internetu...