Utorak, 27.01.2015.

19:50

Otkriven najstariji solarni sistem u našoj galaksiji (VIDEO)

Izvor: Tanjug

Otkriven najstariji solarni sistem u našoj galaksiji (VIDEO) IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Micko

pre 9 godina

Ako je nedoumica kako se svemir širi i slično, šta je sa prostorom u kojem se širi, šta je to. Koliki je taj prostor i zašto se u njmu širi svemir,hehehe???

Ne siri se svemir u prostoru, vec je svemir prostor kvantna pena koja se siri...

ozbiljno pitam

pre 9 godina

Ako je nedoumica kako se svemir širi i slično, šta je sa prostorom u kojem se širi, šta je to. Koliki je taj prostor i zašto se u njmu širi svemir,hehehe???

Vladimir

pre 9 godina

Sunčev sistem je samo jedan, onaj gde je zvezda Sunce. Za ostale sisteme se ne može reći da su Sunčani ili solarni, mogu samo biti zvezdani sistemi...

neutralni felsh

pre 9 godina

Pre dovođenja u sumnju pomenute teorije, moraš da znaš dosta o generalnoj fizici, astronomiji, kosmologiji, kvantnoj mehanici, teorijskoj fizici...

Ovde na B92 imate forum, pa izvolite postavljajte naučna pitanja do mile volje.
(milojica, 28. januar 2015 16:22)


amin.

milojica

pre 9 godina

@patriota

Ovde na B92 imate forum, pa izvolite postavljajte naučna pitanja do mile volje.

Da, Teorija Velikog Praska ima sasvim dovoljno "rupa", i nauka je svesna toga. Da nije svesna nedostataka, i da arogantno tvrdi da je belo samo belo, onda bi se zvala cirkus, ili možda Parlament.

Srbi su pronicljivi, vispreni, oštroumni. I dok nam ove karakteristike daju nesagledivu prednost u nauci, u isto vreme su zaslužne za sopstvenu propast ako nismo dovoljno informisani.

Da bi neko bio uspešan u bilo kojoj naučnoj oblasti, mora da poznaje svoju oblast interesovanja.
Kada se uzme u obzir da se od astrofizike, kosmologije i fizike uopšte leba nećete najesti, onda vam valjda postaje jasno kakva su životna odricanja i posvećenost nauci u pitanju.

Meni je trebalo sedam godina samo da završim osnovne studije astronomije. Za PhD, odnosno doktorat, treba još koja godina.
Samo nabrajanjem nekih od najosnovnijih pojava u svemiru koje nas navode na Teoriju Velikog Praska, pojeo bih 1.500 karaktera.

Carl Sagan, Sam Neill, Morgan Freeman, Brian Greene,... "Cosmos", "Hyperspace", "The Universe", "Known Universe",... neće ti pomoći osim da dobiješ ideje o osnovnim fenomenima u univerzumu.
Takođe, ni Vikipedija te ne može dovoljno pripremiti.

Pre dovođenja u sumnju pomenute teorije, moraš da znaš dosta o generalnoj fizici, astronomiji, kosmologiji, kvantnoj mehanici, teorijskoj fizici...

Ovde na B92 imate forum, pa izvolite postavljajte naučna pitanja do mile volje.

nebo ne postoji

pre 9 godina

1. svemir je star ~13.8 milijardi godina
2. vidljivi svemir ima prečnik ~92 milijarde svetlosnih godina
3. brzina širenja svemira je eksponencijalna i mnogo je veća od brzine svetlosti
4. matematika je jezik univerzuma, a to znači da je 1+1=2 u svakom njegovom delu i u svakom trenutku, bilo da sabirate kvarkove, galaksije ili kokoške.

NikolaKG80

pre 9 godina

Koliko volim da čitam o astronomiji, toliko ne volim da čitam komentare na tu temu. Ipak, neki komentatori su se dotakli teorije o širenju svemira, koja je meni veoma zanimljiva, ali moram reći i nelogična. Razlog je to što znamo da će se naša galaksija spojiti sa galaksijom Andromeda za jedno 4 milijarde godina.

Prema teoriji širenja svemira, te galaksije bi trebalo da se udaljavaju jedna od druge.

1) Brzina kojom se galaksije udaljavaju bi trebalo da raste kako vreme prolazi, tj. rastojanje između njih se povećava.

2) Brzina kojom se svemir širi nije dovoljna da nadvlada gravitaciono privlačenje ove dve galaksije.

3) Logika kaže da je u nekim davnim vremenima, ta brzina širenja bila manja, jer je sve bilo bliže nego sada.

Sad vi meni objasnite, kako je ta brzina širenja, koja je bila manja nego sada, bila dovoljna da razdvoji ove dve galaksije? Zašto nisu nastavile da se odaljavaju? Kao da je postojala neka sila koja ih je dovela do najudaljenije tačke, pa je ta sila nestala da bi međusobno gravitaciono privlačenje moglo da počne da deluje. Ja neko drugo objašnjenje ne vidim.

čovek

pre 9 godina

Veliki prasak označava početak širenja prostora ... energija i materija su iz zbijenog stanja (skoto nulti prostor ogromne gustine) ZBOG ekspanzije prostora, trpele promene i te promene se ogledaju, pre svega u padu temperature što je za posledicu imalo formiranje određenih struktura ... u 2D to bi izgledalo kao da ste na lastižu nacrtali tačke pa onda rategli lastiž ... tačke se ne kreću ali zbog rastezanja lastiža (prostora u/na kome se nalaze) imamo efekat razdvajanja ... rastezanjem lastiža konačnom i konstantnom brzinom dobijate efekat da se tačke udaljavaju konstantno jedna od druge pa je kumulativni efekat da će kranje tačke prividno ae kretati brzinama većim od brzine svetlosti ... pojam brzine je uslovna kategorija i definiše da će svetlost sa krajnjih tačaka biti isuviše spora zbog konstantne brzine širenja pa nikada neće stići od tačke A do tečke X ... kada to prebacite u 3D, pandam je balon ili mehur koji se naduvava ... znači Veliki prasak ne možete porediti sa bacanjem kamena u vodu i talasima jer to nije taj efekat ... lokalne koncentracije materije su povezane gravitacijom i ponašaju se kao jedno telo ... lokalne se odvijaju svi procesi evolucije zvezda i galaksija pa je normalno imazi zvezdu ove starosti u našem susedstvu ... ne postoji centar širenja jer se svaka tačka prostora podjednako brzo udaljava od svake susedne tačke ... efekat je konstantno širenje svemira ... itd.

Čveger

pre 9 godina

[ubaci neinformisani i neobrazovani komentar na temu o kojoj ne znam ništa]

#srpski_domaćin
#brđanska_pametnica
#jeti_šumadinac

Stvarno smesno

pre 9 godina

Meni je prosto neverovatno da naucnici znaju koliko je star taj suncev sistem i galaksija koja se nalazi u njemu. Jos za to sto puklo pa nastao majmun pa nastao covek, od cega je onda nastao majmun? Od praska?

Leteci veverac

pre 9 godina

Humska Bg - znas li onaj vic zasto pirocanac gleda snimak svoje svadbe unazad ?
Svidja mu se sto mu muzika vraca pare......, a na kraju se i mlada vrati svojoj kuci, pa mi se cini da ima i kod tebe juznjacke krvi

Milospo

pre 9 godina

Vreme je relativno i kako ga mi shvatamo.Oni tvrde da nasi teleskopi vide samo do te daljine od oko 14 milijardi godina,ali isto tako i tvrde da se svemir siri ako ne brze onda priblizno brzini svetlosti (a mislim da je ona zeznut igrac) kazite mi onda KAKO VIDETI SVETLOST KOJA I NE MOZE DA STIGNE DO NAS?Zato sto je mozda sporija od sirenja svemira i da posle te granice 14 milijardi godina ima jos mnogo galaksija i svacega ali mi jednostavno nismo u situaciji da vidimo.Trenutno.

neutralni felsh

pre 9 godina

vidim mnogi se slazu sa teorijom velikog praska, ljudi zar vi stvarno verujete da je milijarde zvezda i galaksija nastalo od jednog "kosmickog jajeta"(otkud ono tu) i da je ono puklo i stvorilo sve eto tako slucajno i da smo mi nastali odnosno da su nam predaci skoljke, gliste, ribe...to je velika evoulisticka zabluda
(dax, 28. januar 2015 00:49)


pozdrav iz zemlje safari.

patriota

pre 9 godina

@molojica
Baš ti hvala na ovim objašnjenjima,ali ova tvoja teorija ima previše rupa. Recimo da je teorija praska tačna, zašto se onda ovaj siszem za tolike godine nije udaljio od nas ako se svemir širi?
Prema toj teoriji to je kao da si bacio kamen u vodu i kapi su se razletele na sve strane. Nijedna kap nije stala u vazduhu i tu ostala (nadam se da ovo nećeš bukvlno protumačiti, znam da je u vasioni bestežinsko stanje). Šta je sa crnim rupama,crvenim patuljcima, sagorevanjem zvezda. Svemir je izgleda malo čudniji i da u njemu ipak nevladaju neki ovozemaljski zakoni.
Milojica razmisli malo, ako tako puno znaš da li sam u pravu. Ova zvezda bi odavno trebala da bude crna rupa,zvezda koja je sagorela samu sebe. Ipak ima nešto što škripi. Drugo šta je sa crvenim pomakom kojim merimo širenje svemira,a ova zvezda čuči u mestu?

Хумска БГ

pre 9 godina

(Delija_KV, 27. januar 2015 22:25)

Имаш право, али то је израз који се просто користи.Вероватно си чуо да "око Јупитера кружи највећи месец Млечног пута - Ганимед".Треба "највећи сателит", а не "највећи месец", али овако нам је као поједностављено да лакше схватимо, а Ганимед и Месец су пандани један другоме, као и Сунчев систем и овај новооткривени па се зато то тако каже.Јесте глупо али шта да се ради.

У вези ширења космоса и удаљавања галаксија: Неко је споменуо да смо превише "брзи" за свемир и да се тамо можда у овом тренутку одвија Прасак а да ми тога нисмо свесни.А шта ако је Универзум престао да се шири и почео да се скупља а време кренуло да иде у рикверц? Можда се и то дешава а тога нисмо свесни :) Рецимо ти си већ прочитао овај коментар, ја га овим куцкањем управо бришем, па онда и ова вест нестаје, па онда узимам пикавац из пепељаре и стављам га у уста, па што га више пљугам пикавац је све већи док не постане цигарета, на крају узмем упаљач и угасим је и вратим је у кутију.Онда се умијем па одем на спавање па се пробудим синоћ.Онда одем и вратим цигарете у радњу и узмем новац назад, па почнем да једем над празним тањиром и када га напуним тад престајем да једем, враћам ручак у шерпу и почињем да кувам(али уназад)... Замисли такав живот.Да ли је могућ, да ли бисмо били свесни да све иде у рикверц и да ли би будућност посматрали као прошлост и обрнуто? Доста дуго већ размишљам на ту тему и питам се шта ће бити када се то деси и да ли је то уопште могуће?

pomorac

pre 9 godina

Atmosfera i okeani odavno nestali? A kako su znalicda su i postojali? I kako su postojali ako je toplije nego na Merkuru? Nije odjednom postalo toliko toplo niti se postankom planete obavezno stvaraju atmosfera i voda

filip višnjić

pre 9 godina

pa koliko su onda stare druge galaksije tj zvezde i planete u njima pogotovo one nepojmljivo dalje od našeg mlečnog puta... i ko može da tvrdi koliko je svemir star? sve se svodi na neka nagađanja i frljanja sa ciframa ispada da je naša galaksija centar svemira.... ma da kako da ne...

vasilije knezevic

pre 9 godina

Opet se susrecemo sa pocetcima, nastajanjem,staroscu i sa bezbroj drugih termina koji ne
odgovaraju opstoj definiciji beskonacnog svemira. U smislu beskonacnosti podrazumijeva se
i beskonacno vrijeme "nastanka"nekog suncevog sistema.Ovdje govorimo o promjenama koje
su neminovne jer se struktura svemira neprestano mijenja.Te promjene,iako stvarne,su takodje
izvan nasih mogucnosti shvatanja i posmatrnja jer smo mi,licno,neobicno mali i neznacajni.
Kada bi imali mogucnosti svjedocenja kapitalnih svemirskih promjena bili bi nesto sasvim drugo,
nerealno.Iznenadjuju neke naucne teorije svojom dubokom naucnom mislju ali isto su tako cudne
neke religiozne i djetinjaste postavke.Mi smo mali,neznacajni i sistem nasih dimenzija nije
svemirski jer ne postoji nikakva logicnost koja to moze promijeniti.Mi smo tek poceli zalaziti
u prostore svemira.Nase pocetci su jos uvijek samo pionirski i kao da i nije vazno da je neki
suncev sistem najstariji.Starost nekog sistema u svemiru je beskonacan detalj i on se ne moze
odrediti .Promjene koje se desavaju u svemiru su isto tako beskonacno duge i ne uklapaju se
u sistem naseg mjerenja.Kada bi imali mogucnosti da sjedinimo nas dimnzionalni sistem sa
svemirskim zivot bi izgledao drugacije. Dnevno bi strahovali od promjena i potpuno bi zaboravili
nase,obicne,atmosferske pojave koje bi postale samo igracke.
vasilije knezevic 27 jan. 2015

dax

pre 9 godina

vidim mnogi se slazu sa teorijom velikog praska, ljudi zar vi stvarno verujete da je milijarde zvezda i galaksija nastalo od jednog "kosmickog jajeta"(otkud ono tu) i da je ono puklo i stvorilo sve eto tako slucajno i da smo mi nastali odnosno da su nam predaci skoljke, gliste, ribe...to je velika evoulisticka zabluda

Kobster

pre 9 godina

Ako je svemir beskonacan, onda ima beskonacno mnogo 'zivih' planeta. Kontinuum.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bee-Zon, 27. januar 2015 21:42)

I ne samo to, ima i beskonacno mnogo tebe i mene i beskonacno sajtova b92 itd. Ako je svemir beskonacan, onda je samo pitanje vremena (i pre svega prostora) kada ce se svi atomi koji sacinjavaju Zemlju ovakvu kakvom je znamo opet teorijom verovatnoce ponovo pojaviti u istom rasporedu. Recimo, ako teorijski das majmunu kucacu masinu i beskonacno vremena, on ce u jednom trenutku otkucati sva Sekspirova dela bez ijedne greske. Ako je svemir beskonacan, implikacije su "neverovatne".

milojica

pre 9 godina

@patriota

Naučnici često imaju teorije. Jedna od njih je i Teorija Velikog Praska. Nije savršena, ali je trenutno najverovatniji ishod istorije ovog univerzuma, i većina onih kojima jedna takva Teorija može uticati na rezultate naučnih istraživanja, prihvata je kao osnovu i uporište za razvoj daljih saznanja.

U ovom članku se pominje zvezda koja je stara 11,2 milijarde godina. To je i dalje veoma daleko od 13,8 milijardi godina, na koliko je procenjena starost Univerzuma.

Po modelu Univerzuma Velikog Praska prve zvezde su počele da se stvaraju već posle 350 miliona godina. Sa pojavom prvih zvezda počelo je kondenzovanje ogromnih oblaka vodonika, formirajući galaksije.

Prve zvezde su gorele brzo i burno, umirući u masivnim eksplozijama nakon samo par miliona godina, pri tome proizvodeći dobar deo elemenata.

Druga generacija zvezda je nastala iz oblaka gasova i ostataka njihovih predaka. Možda najstarija zvezda u našoj galaksiji, popularno "Metuzalem", izgleda je stara preko 14 milijardi godina (starija od sadašnjeg modela Univezuma???). U poređenju sa njom, Kepler-444, koji se ovde pominje, je tek jedan od mlađih rođaka.

Da, Univerzum se izgleda širi, ali velike grupe zvezda (galaksije) za sad (i još jako dugo) uspevaju da ostanu skupa.

Nauka nije bezgrešni sveznalica, i usput pravimo dosta grešaka, pa je važno da imamo vašu podršku i razumevanje za greške koje usput možemo napraviti.

Tvorac je možda blizu, ali zatucani nećemo daleko stići.

Petar Srdanovic

pre 9 godina

@thanks
Pa dobro je receno - Univerzum je procenjen na 13.8 milijardi godina, a ove planete na 11.2. Znaci 2.6 milijardi godina vremena.

balvanko & co

pre 9 godina

@thanx Ti ček čekeru možeš da se javiš kad napišu da su našli zvezdani sistem star 14 milijardi godina, a do tada knjigu u ruke i nauči ovo što se smatra istinom za sada pa ćeš znati da je ovaj sistem imao vremena da se stvori od prašine i gasa.

kzen

pre 9 godina

Pa ovi Murikanci prosto ne mogu da stanu sa lazima... navodno imaju teleskop u svemiru i gledaju nekakve planete stare 11 milijardi godina a svako dete koje ide u skolu u Srbiji zna da je svemir 6000 godina star kao sto pise u svetom pismu i samim tim ne moze ni postojati tako stara planeta... Oni mogu samo neobrazovane da prevare sa svojim besmislicama.

Problem pri slanju komentara

pre 9 godina

... Za univerzum nisam siguran da je beskonačan, ali sasvim sam siguran da je ljudska glupost beskonačna! Neki od komentara ovde to potvrđuju.

drvo

pre 9 godina

Kojom brzinom se širio svemir u trenutku velikog praska, ako naučnici kažu da se svemir u stvari brže širi nego u prošlosti? Znači za naš pojam vremena to nije bio prasak nego usporeni snimak puta beskonačno usporen,(ništavilo). Tako da bi novi veliki prasak mogao da se dogodi pred našim nosem sada a da mi ni ne pomislimo da se to dešava jos nrp.milionima ili milijardama godina. U svemiru ne postoji pojam vremena koji mi imamo jer smo previše brzi za svemir. Prebrzo dozivljavamo svemir a presporo putujemo kroz isti.

thanks

pre 9 godina

"Prosto je neverovatno da je jedan tako drevni sistem sa planetama veličine Zemlje nastao u trenutku kada je univerzum tek počeo da stasava"

Cek, cek... A sta bi sa onim da se planete formiraju iz oblaka prasine i gasa? I da to traje milijardama godina?
Da nije nastanak ovih planeta malo "rano" po zvanicnim teorijama?
Voleo bih da nam neko ko je upuceniji u ovu materiju blize objasni ovo.

Science? It works! Bitches!

pre 9 godina

Ma da, samo nagadjaju a u stvari pojma nemaju, isto kao sto nagadjaju da ovoliko gigabajta moze da se strpa u ovako mali telefon, bez ijednog dokaza.

vlasta

pre 9 godina

Patriota, nesto si ti pobrkao.Nije bas ni jasna tvoja nedoumica? Zvezde nastaju i nestaju stalno.Ima starijih i mladjih.Sta ti tu nije jasno? Sta se tu kosi sa teorijom Velikog praska?

Komandant DATA sa sprdnja automata

pre 9 godina

Možda je u pitanju zarobljavanje gravitacijom u formacijama koje su imale tendenciju da postanu galaksije što su kasnije i postale, pa su nakon toga zbog različitog sastava različitom brzinom putovale kroz svemir i spajale se u sudarima galaksija pa je samo gravitacija imala uticaj a ne starost. Ili, u svim galaksijama postoje jednako stari elementi koji se raspadaju i ponovo formiraju ono što najbolje znaju pa je različita starost šarolika i razumljiva.

Delija_KV

pre 9 godina

"Međunarodni tim astronoma obelodanio je danas da je otkrio dosad najstariji poznati sunčev sistem u našoj galaksiji."
Ja koliko znam postoji samo jedan suncev sistem. Ovaj u kojem mi ljudi zivimo. Ostali sistemi sa drugim zvezdama bi trebalo drugacije da se zovu tj. zovu se drugacije ali oprosticu vam na vazem lapsusu. Nasa zvezda se zove Sunce kao sto je i poznato pa se njen sistem i zove po njoj. Ostali sistemi sa zvezdama nose drgacija imena. Samo da pojasnim.

krusko

pre 9 godina

Moram da se osvrnem na neke činjenice u vezi ovog otkrića.
Poznato je da je prvi element u periodnom sistemu elemenata vodonik, drugi je helijum, treći je litijum itd. Svi elementi počev od helijuma su MORALI nastati unutar neke zvezde, i eksplozijom iste, znači zvezda nazvana Kepler 444 je zvezda druge generacije, ili treće, baš kao i naše Sunce. Dakle, elementi sa dva ili više protona u jezgru su nastali veoma "rano", kao i ugljenik, onda možemo sa sigurnošću utvrditi da je i život nastao u ranim fazama istorije svemira, znači život je mogao postojati pre 11 milijardi godina.

patriota

pre 9 godina

Obožavam astronomiju, tako je tajnovita,nepredvidiva i uvek puna iznenađenja. Mnogo toga sam saznao iz raznih časopisa. Počeo sam davno to da pratim. Podsetiću neke malo starije čitaoce na jedan super časopis koji nažalost više ne izlazi GALAKSIJA. Prva veća saznanja posle onih osnovnih iz škole saznavao sam tamo. Kasnije net i još neki stručni časopisi. Zbunjen sam nečim. Teorija velikog praska sada mi se čini pomalo promašenom teorijom. Najstarija zvezda, kako sam razumeo ovaj tekst tek je neki stotinak svetlosnih godina od nas. Teoretičari kažu došlo je do velikog praska i sve se razletelo na sve strane. Galaksije se udaljavaju,svemir se širi a nešto što je nastalo u momentu nastajanja vasione posle eksplozije ostalo tu iza ćoška. Dubok naklon astronaučnicima,ali meni ovo neštima. Neka je greška ili prasak ili starost i mesto te zvezde. To ja samo logiciram. Voleo bih da čujem stručno objašnjenje. Možda smo mnogo bliži Tvorcu (Bogu) nego što mislimo.

nenad rs

pre 9 godina

Одушевио ме документарац ,,Космос просторно-временска димензија",заиста фасцинира колика је људска спознаја о нама самима. Астрофизика је наука универзума и оно што је сигурно,нисмо сами.

nenad rs

pre 9 godina

Одушевио ме документарац ,,Космос просторно-временска димензија",заиста фасцинира колика је људска спознаја о нама самима. Астрофизика је наука универзума и оно што је сигурно,нисмо сами.

milojica

pre 9 godina

@patriota

Naučnici često imaju teorije. Jedna od njih je i Teorija Velikog Praska. Nije savršena, ali je trenutno najverovatniji ishod istorije ovog univerzuma, i većina onih kojima jedna takva Teorija može uticati na rezultate naučnih istraživanja, prihvata je kao osnovu i uporište za razvoj daljih saznanja.

U ovom članku se pominje zvezda koja je stara 11,2 milijarde godina. To je i dalje veoma daleko od 13,8 milijardi godina, na koliko je procenjena starost Univerzuma.

Po modelu Univerzuma Velikog Praska prve zvezde su počele da se stvaraju već posle 350 miliona godina. Sa pojavom prvih zvezda počelo je kondenzovanje ogromnih oblaka vodonika, formirajući galaksije.

Prve zvezde su gorele brzo i burno, umirući u masivnim eksplozijama nakon samo par miliona godina, pri tome proizvodeći dobar deo elemenata.

Druga generacija zvezda je nastala iz oblaka gasova i ostataka njihovih predaka. Možda najstarija zvezda u našoj galaksiji, popularno "Metuzalem", izgleda je stara preko 14 milijardi godina (starija od sadašnjeg modela Univezuma???). U poređenju sa njom, Kepler-444, koji se ovde pominje, je tek jedan od mlađih rođaka.

Da, Univerzum se izgleda širi, ali velike grupe zvezda (galaksije) za sad (i još jako dugo) uspevaju da ostanu skupa.

Nauka nije bezgrešni sveznalica, i usput pravimo dosta grešaka, pa je važno da imamo vašu podršku i razumevanje za greške koje usput možemo napraviti.

Tvorac je možda blizu, ali zatucani nećemo daleko stići.

Delija_KV

pre 9 godina

"Međunarodni tim astronoma obelodanio je danas da je otkrio dosad najstariji poznati sunčev sistem u našoj galaksiji."
Ja koliko znam postoji samo jedan suncev sistem. Ovaj u kojem mi ljudi zivimo. Ostali sistemi sa drugim zvezdama bi trebalo drugacije da se zovu tj. zovu se drugacije ali oprosticu vam na vazem lapsusu. Nasa zvezda se zove Sunce kao sto je i poznato pa se njen sistem i zove po njoj. Ostali sistemi sa zvezdama nose drgacija imena. Samo da pojasnim.

Problem pri slanju komentara

pre 9 godina

... Za univerzum nisam siguran da je beskonačan, ali sasvim sam siguran da je ljudska glupost beskonačna! Neki od komentara ovde to potvrđuju.

patriota

pre 9 godina

Obožavam astronomiju, tako je tajnovita,nepredvidiva i uvek puna iznenađenja. Mnogo toga sam saznao iz raznih časopisa. Počeo sam davno to da pratim. Podsetiću neke malo starije čitaoce na jedan super časopis koji nažalost više ne izlazi GALAKSIJA. Prva veća saznanja posle onih osnovnih iz škole saznavao sam tamo. Kasnije net i još neki stručni časopisi. Zbunjen sam nečim. Teorija velikog praska sada mi se čini pomalo promašenom teorijom. Najstarija zvezda, kako sam razumeo ovaj tekst tek je neki stotinak svetlosnih godina od nas. Teoretičari kažu došlo je do velikog praska i sve se razletelo na sve strane. Galaksije se udaljavaju,svemir se širi a nešto što je nastalo u momentu nastajanja vasione posle eksplozije ostalo tu iza ćoška. Dubok naklon astronaučnicima,ali meni ovo neštima. Neka je greška ili prasak ili starost i mesto te zvezde. To ja samo logiciram. Voleo bih da čujem stručno objašnjenje. Možda smo mnogo bliži Tvorcu (Bogu) nego što mislimo.

Science? It works! Bitches!

pre 9 godina

Ma da, samo nagadjaju a u stvari pojma nemaju, isto kao sto nagadjaju da ovoliko gigabajta moze da se strpa u ovako mali telefon, bez ijednog dokaza.

vlasta

pre 9 godina

Patriota, nesto si ti pobrkao.Nije bas ni jasna tvoja nedoumica? Zvezde nastaju i nestaju stalno.Ima starijih i mladjih.Sta ti tu nije jasno? Sta se tu kosi sa teorijom Velikog praska?

Kobster

pre 9 godina

Ako je svemir beskonacan, onda ima beskonacno mnogo 'zivih' planeta. Kontinuum.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bee-Zon, 27. januar 2015 21:42)

I ne samo to, ima i beskonacno mnogo tebe i mene i beskonacno sajtova b92 itd. Ako je svemir beskonacan, onda je samo pitanje vremena (i pre svega prostora) kada ce se svi atomi koji sacinjavaju Zemlju ovakvu kakvom je znamo opet teorijom verovatnoce ponovo pojaviti u istom rasporedu. Recimo, ako teorijski das majmunu kucacu masinu i beskonacno vremena, on ce u jednom trenutku otkucati sva Sekspirova dela bez ijedne greske. Ako je svemir beskonacan, implikacije su "neverovatne".

krusko

pre 9 godina

Moram da se osvrnem na neke činjenice u vezi ovog otkrića.
Poznato je da je prvi element u periodnom sistemu elemenata vodonik, drugi je helijum, treći je litijum itd. Svi elementi počev od helijuma su MORALI nastati unutar neke zvezde, i eksplozijom iste, znači zvezda nazvana Kepler 444 je zvezda druge generacije, ili treće, baš kao i naše Sunce. Dakle, elementi sa dva ili više protona u jezgru su nastali veoma "rano", kao i ugljenik, onda možemo sa sigurnošću utvrditi da je i život nastao u ranim fazama istorije svemira, znači život je mogao postojati pre 11 milijardi godina.

Petar Srdanovic

pre 9 godina

@thanks
Pa dobro je receno - Univerzum je procenjen na 13.8 milijardi godina, a ove planete na 11.2. Znaci 2.6 milijardi godina vremena.

balvanko & co

pre 9 godina

@thanx Ti ček čekeru možeš da se javiš kad napišu da su našli zvezdani sistem star 14 milijardi godina, a do tada knjigu u ruke i nauči ovo što se smatra istinom za sada pa ćeš znati da je ovaj sistem imao vremena da se stvori od prašine i gasa.

dax

pre 9 godina

vidim mnogi se slazu sa teorijom velikog praska, ljudi zar vi stvarno verujete da je milijarde zvezda i galaksija nastalo od jednog "kosmickog jajeta"(otkud ono tu) i da je ono puklo i stvorilo sve eto tako slucajno i da smo mi nastali odnosno da su nam predaci skoljke, gliste, ribe...to je velika evoulisticka zabluda

Хумска БГ

pre 9 godina

(Delija_KV, 27. januar 2015 22:25)

Имаш право, али то је израз који се просто користи.Вероватно си чуо да "око Јупитера кружи највећи месец Млечног пута - Ганимед".Треба "највећи сателит", а не "највећи месец", али овако нам је као поједностављено да лакше схватимо, а Ганимед и Месец су пандани један другоме, као и Сунчев систем и овај новооткривени па се зато то тако каже.Јесте глупо али шта да се ради.

У вези ширења космоса и удаљавања галаксија: Неко је споменуо да смо превише "брзи" за свемир и да се тамо можда у овом тренутку одвија Прасак а да ми тога нисмо свесни.А шта ако је Универзум престао да се шири и почео да се скупља а време кренуло да иде у рикверц? Можда се и то дешава а тога нисмо свесни :) Рецимо ти си већ прочитао овај коментар, ја га овим куцкањем управо бришем, па онда и ова вест нестаје, па онда узимам пикавац из пепељаре и стављам га у уста, па што га више пљугам пикавац је све већи док не постане цигарета, на крају узмем упаљач и угасим је и вратим је у кутију.Онда се умијем па одем на спавање па се пробудим синоћ.Онда одем и вратим цигарете у радњу и узмем новац назад, па почнем да једем над празним тањиром и када га напуним тад престајем да једем, враћам ручак у шерпу и почињем да кувам(али уназад)... Замисли такав живот.Да ли је могућ, да ли бисмо били свесни да све иде у рикверц и да ли би будућност посматрали као прошлост и обрнуто? Доста дуго већ размишљам на ту тему и питам се шта ће бити када се то деси и да ли је то уопште могуће?

drvo

pre 9 godina

Kojom brzinom se širio svemir u trenutku velikog praska, ako naučnici kažu da se svemir u stvari brže širi nego u prošlosti? Znači za naš pojam vremena to nije bio prasak nego usporeni snimak puta beskonačno usporen,(ništavilo). Tako da bi novi veliki prasak mogao da se dogodi pred našim nosem sada a da mi ni ne pomislimo da se to dešava jos nrp.milionima ili milijardama godina. U svemiru ne postoji pojam vremena koji mi imamo jer smo previše brzi za svemir. Prebrzo dozivljavamo svemir a presporo putujemo kroz isti.

pomorac

pre 9 godina

Atmosfera i okeani odavno nestali? A kako su znalicda su i postojali? I kako su postojali ako je toplije nego na Merkuru? Nije odjednom postalo toliko toplo niti se postankom planete obavezno stvaraju atmosfera i voda

thanks

pre 9 godina

"Prosto je neverovatno da je jedan tako drevni sistem sa planetama veličine Zemlje nastao u trenutku kada je univerzum tek počeo da stasava"

Cek, cek... A sta bi sa onim da se planete formiraju iz oblaka prasine i gasa? I da to traje milijardama godina?
Da nije nastanak ovih planeta malo "rano" po zvanicnim teorijama?
Voleo bih da nam neko ko je upuceniji u ovu materiju blize objasni ovo.

filip višnjić

pre 9 godina

pa koliko su onda stare druge galaksije tj zvezde i planete u njima pogotovo one nepojmljivo dalje od našeg mlečnog puta... i ko može da tvrdi koliko je svemir star? sve se svodi na neka nagađanja i frljanja sa ciframa ispada da je naša galaksija centar svemira.... ma da kako da ne...

kzen

pre 9 godina

Pa ovi Murikanci prosto ne mogu da stanu sa lazima... navodno imaju teleskop u svemiru i gledaju nekakve planete stare 11 milijardi godina a svako dete koje ide u skolu u Srbiji zna da je svemir 6000 godina star kao sto pise u svetom pismu i samim tim ne moze ni postojati tako stara planeta... Oni mogu samo neobrazovane da prevare sa svojim besmislicama.

Leteci veverac

pre 9 godina

Humska Bg - znas li onaj vic zasto pirocanac gleda snimak svoje svadbe unazad ?
Svidja mu se sto mu muzika vraca pare......, a na kraju se i mlada vrati svojoj kuci, pa mi se cini da ima i kod tebe juznjacke krvi

milojica

pre 9 godina

@patriota

Ovde na B92 imate forum, pa izvolite postavljajte naučna pitanja do mile volje.

Da, Teorija Velikog Praska ima sasvim dovoljno "rupa", i nauka je svesna toga. Da nije svesna nedostataka, i da arogantno tvrdi da je belo samo belo, onda bi se zvala cirkus, ili možda Parlament.

Srbi su pronicljivi, vispreni, oštroumni. I dok nam ove karakteristike daju nesagledivu prednost u nauci, u isto vreme su zaslužne za sopstvenu propast ako nismo dovoljno informisani.

Da bi neko bio uspešan u bilo kojoj naučnoj oblasti, mora da poznaje svoju oblast interesovanja.
Kada se uzme u obzir da se od astrofizike, kosmologije i fizike uopšte leba nećete najesti, onda vam valjda postaje jasno kakva su životna odricanja i posvećenost nauci u pitanju.

Meni je trebalo sedam godina samo da završim osnovne studije astronomije. Za PhD, odnosno doktorat, treba još koja godina.
Samo nabrajanjem nekih od najosnovnijih pojava u svemiru koje nas navode na Teoriju Velikog Praska, pojeo bih 1.500 karaktera.

Carl Sagan, Sam Neill, Morgan Freeman, Brian Greene,... "Cosmos", "Hyperspace", "The Universe", "Known Universe",... neće ti pomoći osim da dobiješ ideje o osnovnim fenomenima u univerzumu.
Takođe, ni Vikipedija te ne može dovoljno pripremiti.

Pre dovođenja u sumnju pomenute teorije, moraš da znaš dosta o generalnoj fizici, astronomiji, kosmologiji, kvantnoj mehanici, teorijskoj fizici...

Ovde na B92 imate forum, pa izvolite postavljajte naučna pitanja do mile volje.

neutralni felsh

pre 9 godina

Pre dovođenja u sumnju pomenute teorije, moraš da znaš dosta o generalnoj fizici, astronomiji, kosmologiji, kvantnoj mehanici, teorijskoj fizici...

Ovde na B92 imate forum, pa izvolite postavljajte naučna pitanja do mile volje.
(milojica, 28. januar 2015 16:22)


amin.

vasilije knezevic

pre 9 godina

Opet se susrecemo sa pocetcima, nastajanjem,staroscu i sa bezbroj drugih termina koji ne
odgovaraju opstoj definiciji beskonacnog svemira. U smislu beskonacnosti podrazumijeva se
i beskonacno vrijeme "nastanka"nekog suncevog sistema.Ovdje govorimo o promjenama koje
su neminovne jer se struktura svemira neprestano mijenja.Te promjene,iako stvarne,su takodje
izvan nasih mogucnosti shvatanja i posmatrnja jer smo mi,licno,neobicno mali i neznacajni.
Kada bi imali mogucnosti svjedocenja kapitalnih svemirskih promjena bili bi nesto sasvim drugo,
nerealno.Iznenadjuju neke naucne teorije svojom dubokom naucnom mislju ali isto su tako cudne
neke religiozne i djetinjaste postavke.Mi smo mali,neznacajni i sistem nasih dimenzija nije
svemirski jer ne postoji nikakva logicnost koja to moze promijeniti.Mi smo tek poceli zalaziti
u prostore svemira.Nase pocetci su jos uvijek samo pionirski i kao da i nije vazno da je neki
suncev sistem najstariji.Starost nekog sistema u svemiru je beskonacan detalj i on se ne moze
odrediti .Promjene koje se desavaju u svemiru su isto tako beskonacno duge i ne uklapaju se
u sistem naseg mjerenja.Kada bi imali mogucnosti da sjedinimo nas dimnzionalni sistem sa
svemirskim zivot bi izgledao drugacije. Dnevno bi strahovali od promjena i potpuno bi zaboravili
nase,obicne,atmosferske pojave koje bi postale samo igracke.
vasilije knezevic 27 jan. 2015

Komandant DATA sa sprdnja automata

pre 9 godina

Možda je u pitanju zarobljavanje gravitacijom u formacijama koje su imale tendenciju da postanu galaksije što su kasnije i postale, pa su nakon toga zbog različitog sastava različitom brzinom putovale kroz svemir i spajale se u sudarima galaksija pa je samo gravitacija imala uticaj a ne starost. Ili, u svim galaksijama postoje jednako stari elementi koji se raspadaju i ponovo formiraju ono što najbolje znaju pa je različita starost šarolika i razumljiva.

čovek

pre 9 godina

Veliki prasak označava početak širenja prostora ... energija i materija su iz zbijenog stanja (skoto nulti prostor ogromne gustine) ZBOG ekspanzije prostora, trpele promene i te promene se ogledaju, pre svega u padu temperature što je za posledicu imalo formiranje određenih struktura ... u 2D to bi izgledalo kao da ste na lastižu nacrtali tačke pa onda rategli lastiž ... tačke se ne kreću ali zbog rastezanja lastiža (prostora u/na kome se nalaze) imamo efekat razdvajanja ... rastezanjem lastiža konačnom i konstantnom brzinom dobijate efekat da se tačke udaljavaju konstantno jedna od druge pa je kumulativni efekat da će kranje tačke prividno ae kretati brzinama većim od brzine svetlosti ... pojam brzine je uslovna kategorija i definiše da će svetlost sa krajnjih tačaka biti isuviše spora zbog konstantne brzine širenja pa nikada neće stići od tačke A do tečke X ... kada to prebacite u 3D, pandam je balon ili mehur koji se naduvava ... znači Veliki prasak ne možete porediti sa bacanjem kamena u vodu i talasima jer to nije taj efekat ... lokalne koncentracije materije su povezane gravitacijom i ponašaju se kao jedno telo ... lokalne se odvijaju svi procesi evolucije zvezda i galaksija pa je normalno imazi zvezdu ove starosti u našem susedstvu ... ne postoji centar širenja jer se svaka tačka prostora podjednako brzo udaljava od svake susedne tačke ... efekat je konstantno širenje svemira ... itd.

nebo ne postoji

pre 9 godina

1. svemir je star ~13.8 milijardi godina
2. vidljivi svemir ima prečnik ~92 milijarde svetlosnih godina
3. brzina širenja svemira je eksponencijalna i mnogo je veća od brzine svetlosti
4. matematika je jezik univerzuma, a to znači da je 1+1=2 u svakom njegovom delu i u svakom trenutku, bilo da sabirate kvarkove, galaksije ili kokoške.

Milospo

pre 9 godina

Vreme je relativno i kako ga mi shvatamo.Oni tvrde da nasi teleskopi vide samo do te daljine od oko 14 milijardi godina,ali isto tako i tvrde da se svemir siri ako ne brze onda priblizno brzini svetlosti (a mislim da je ona zeznut igrac) kazite mi onda KAKO VIDETI SVETLOST KOJA I NE MOZE DA STIGNE DO NAS?Zato sto je mozda sporija od sirenja svemira i da posle te granice 14 milijardi godina ima jos mnogo galaksija i svacega ali mi jednostavno nismo u situaciji da vidimo.Trenutno.

neutralni felsh

pre 9 godina

vidim mnogi se slazu sa teorijom velikog praska, ljudi zar vi stvarno verujete da je milijarde zvezda i galaksija nastalo od jednog "kosmickog jajeta"(otkud ono tu) i da je ono puklo i stvorilo sve eto tako slucajno i da smo mi nastali odnosno da su nam predaci skoljke, gliste, ribe...to je velika evoulisticka zabluda
(dax, 28. januar 2015 00:49)


pozdrav iz zemlje safari.

Čveger

pre 9 godina

[ubaci neinformisani i neobrazovani komentar na temu o kojoj ne znam ništa]

#srpski_domaćin
#brđanska_pametnica
#jeti_šumadinac

patriota

pre 9 godina

@molojica
Baš ti hvala na ovim objašnjenjima,ali ova tvoja teorija ima previše rupa. Recimo da je teorija praska tačna, zašto se onda ovaj siszem za tolike godine nije udaljio od nas ako se svemir širi?
Prema toj teoriji to je kao da si bacio kamen u vodu i kapi su se razletele na sve strane. Nijedna kap nije stala u vazduhu i tu ostala (nadam se da ovo nećeš bukvlno protumačiti, znam da je u vasioni bestežinsko stanje). Šta je sa crnim rupama,crvenim patuljcima, sagorevanjem zvezda. Svemir je izgleda malo čudniji i da u njemu ipak nevladaju neki ovozemaljski zakoni.
Milojica razmisli malo, ako tako puno znaš da li sam u pravu. Ova zvezda bi odavno trebala da bude crna rupa,zvezda koja je sagorela samu sebe. Ipak ima nešto što škripi. Drugo šta je sa crvenim pomakom kojim merimo širenje svemira,a ova zvezda čuči u mestu?

Stvarno smesno

pre 9 godina

Meni je prosto neverovatno da naucnici znaju koliko je star taj suncev sistem i galaksija koja se nalazi u njemu. Jos za to sto puklo pa nastao majmun pa nastao covek, od cega je onda nastao majmun? Od praska?

NikolaKG80

pre 9 godina

Koliko volim da čitam o astronomiji, toliko ne volim da čitam komentare na tu temu. Ipak, neki komentatori su se dotakli teorije o širenju svemira, koja je meni veoma zanimljiva, ali moram reći i nelogična. Razlog je to što znamo da će se naša galaksija spojiti sa galaksijom Andromeda za jedno 4 milijarde godina.

Prema teoriji širenja svemira, te galaksije bi trebalo da se udaljavaju jedna od druge.

1) Brzina kojom se galaksije udaljavaju bi trebalo da raste kako vreme prolazi, tj. rastojanje između njih se povećava.

2) Brzina kojom se svemir širi nije dovoljna da nadvlada gravitaciono privlačenje ove dve galaksije.

3) Logika kaže da je u nekim davnim vremenima, ta brzina širenja bila manja, jer je sve bilo bliže nego sada.

Sad vi meni objasnite, kako je ta brzina širenja, koja je bila manja nego sada, bila dovoljna da razdvoji ove dve galaksije? Zašto nisu nastavile da se odaljavaju? Kao da je postojala neka sila koja ih je dovela do najudaljenije tačke, pa je ta sila nestala da bi međusobno gravitaciono privlačenje moglo da počne da deluje. Ja neko drugo objašnjenje ne vidim.

Micko

pre 9 godina

Ako je nedoumica kako se svemir širi i slično, šta je sa prostorom u kojem se širi, šta je to. Koliki je taj prostor i zašto se u njmu širi svemir,hehehe???

Ne siri se svemir u prostoru, vec je svemir prostor kvantna pena koja se siri...

ozbiljno pitam

pre 9 godina

Ako je nedoumica kako se svemir širi i slično, šta je sa prostorom u kojem se širi, šta je to. Koliki je taj prostor i zašto se u njmu širi svemir,hehehe???

Vladimir

pre 9 godina

Sunčev sistem je samo jedan, onaj gde je zvezda Sunce. Za ostale sisteme se ne može reći da su Sunčani ili solarni, mogu samo biti zvezdani sistemi...

patriota

pre 9 godina

Obožavam astronomiju, tako je tajnovita,nepredvidiva i uvek puna iznenađenja. Mnogo toga sam saznao iz raznih časopisa. Počeo sam davno to da pratim. Podsetiću neke malo starije čitaoce na jedan super časopis koji nažalost više ne izlazi GALAKSIJA. Prva veća saznanja posle onih osnovnih iz škole saznavao sam tamo. Kasnije net i još neki stručni časopisi. Zbunjen sam nečim. Teorija velikog praska sada mi se čini pomalo promašenom teorijom. Najstarija zvezda, kako sam razumeo ovaj tekst tek je neki stotinak svetlosnih godina od nas. Teoretičari kažu došlo je do velikog praska i sve se razletelo na sve strane. Galaksije se udaljavaju,svemir se širi a nešto što je nastalo u momentu nastajanja vasione posle eksplozije ostalo tu iza ćoška. Dubok naklon astronaučnicima,ali meni ovo neštima. Neka je greška ili prasak ili starost i mesto te zvezde. To ja samo logiciram. Voleo bih da čujem stručno objašnjenje. Možda smo mnogo bliži Tvorcu (Bogu) nego što mislimo.

dax

pre 9 godina

vidim mnogi se slazu sa teorijom velikog praska, ljudi zar vi stvarno verujete da je milijarde zvezda i galaksija nastalo od jednog "kosmickog jajeta"(otkud ono tu) i da je ono puklo i stvorilo sve eto tako slucajno i da smo mi nastali odnosno da su nam predaci skoljke, gliste, ribe...to je velika evoulisticka zabluda

kzen

pre 9 godina

Pa ovi Murikanci prosto ne mogu da stanu sa lazima... navodno imaju teleskop u svemiru i gledaju nekakve planete stare 11 milijardi godina a svako dete koje ide u skolu u Srbiji zna da je svemir 6000 godina star kao sto pise u svetom pismu i samim tim ne moze ni postojati tako stara planeta... Oni mogu samo neobrazovane da prevare sa svojim besmislicama.

thanks

pre 9 godina

"Prosto je neverovatno da je jedan tako drevni sistem sa planetama veličine Zemlje nastao u trenutku kada je univerzum tek počeo da stasava"

Cek, cek... A sta bi sa onim da se planete formiraju iz oblaka prasine i gasa? I da to traje milijardama godina?
Da nije nastanak ovih planeta malo "rano" po zvanicnim teorijama?
Voleo bih da nam neko ko je upuceniji u ovu materiju blize objasni ovo.

filip višnjić

pre 9 godina

pa koliko su onda stare druge galaksije tj zvezde i planete u njima pogotovo one nepojmljivo dalje od našeg mlečnog puta... i ko može da tvrdi koliko je svemir star? sve se svodi na neka nagađanja i frljanja sa ciframa ispada da je naša galaksija centar svemira.... ma da kako da ne...

vasilije knezevic

pre 9 godina

Opet se susrecemo sa pocetcima, nastajanjem,staroscu i sa bezbroj drugih termina koji ne
odgovaraju opstoj definiciji beskonacnog svemira. U smislu beskonacnosti podrazumijeva se
i beskonacno vrijeme "nastanka"nekog suncevog sistema.Ovdje govorimo o promjenama koje
su neminovne jer se struktura svemira neprestano mijenja.Te promjene,iako stvarne,su takodje
izvan nasih mogucnosti shvatanja i posmatrnja jer smo mi,licno,neobicno mali i neznacajni.
Kada bi imali mogucnosti svjedocenja kapitalnih svemirskih promjena bili bi nesto sasvim drugo,
nerealno.Iznenadjuju neke naucne teorije svojom dubokom naucnom mislju ali isto su tako cudne
neke religiozne i djetinjaste postavke.Mi smo mali,neznacajni i sistem nasih dimenzija nije
svemirski jer ne postoji nikakva logicnost koja to moze promijeniti.Mi smo tek poceli zalaziti
u prostore svemira.Nase pocetci su jos uvijek samo pionirski i kao da i nije vazno da je neki
suncev sistem najstariji.Starost nekog sistema u svemiru je beskonacan detalj i on se ne moze
odrediti .Promjene koje se desavaju u svemiru su isto tako beskonacno duge i ne uklapaju se
u sistem naseg mjerenja.Kada bi imali mogucnosti da sjedinimo nas dimnzionalni sistem sa
svemirskim zivot bi izgledao drugacije. Dnevno bi strahovali od promjena i potpuno bi zaboravili
nase,obicne,atmosferske pojave koje bi postale samo igracke.
vasilije knezevic 27 jan. 2015

Stvarno smesno

pre 9 godina

Meni je prosto neverovatno da naucnici znaju koliko je star taj suncev sistem i galaksija koja se nalazi u njemu. Jos za to sto puklo pa nastao majmun pa nastao covek, od cega je onda nastao majmun? Od praska?

Delija_KV

pre 9 godina

"Međunarodni tim astronoma obelodanio je danas da je otkrio dosad najstariji poznati sunčev sistem u našoj galaksiji."
Ja koliko znam postoji samo jedan suncev sistem. Ovaj u kojem mi ljudi zivimo. Ostali sistemi sa drugim zvezdama bi trebalo drugacije da se zovu tj. zovu se drugacije ali oprosticu vam na vazem lapsusu. Nasa zvezda se zove Sunce kao sto je i poznato pa se njen sistem i zove po njoj. Ostali sistemi sa zvezdama nose drgacija imena. Samo da pojasnim.

pomorac

pre 9 godina

Atmosfera i okeani odavno nestali? A kako su znalicda su i postojali? I kako su postojali ako je toplije nego na Merkuru? Nije odjednom postalo toliko toplo niti se postankom planete obavezno stvaraju atmosfera i voda

Science? It works! Bitches!

pre 9 godina

Ma da, samo nagadjaju a u stvari pojma nemaju, isto kao sto nagadjaju da ovoliko gigabajta moze da se strpa u ovako mali telefon, bez ijednog dokaza.

Komandant DATA sa sprdnja automata

pre 9 godina

Možda je u pitanju zarobljavanje gravitacijom u formacijama koje su imale tendenciju da postanu galaksije što su kasnije i postale, pa su nakon toga zbog različitog sastava različitom brzinom putovale kroz svemir i spajale se u sudarima galaksija pa je samo gravitacija imala uticaj a ne starost. Ili, u svim galaksijama postoje jednako stari elementi koji se raspadaju i ponovo formiraju ono što najbolje znaju pa je različita starost šarolika i razumljiva.

patriota

pre 9 godina

@molojica
Baš ti hvala na ovim objašnjenjima,ali ova tvoja teorija ima previše rupa. Recimo da je teorija praska tačna, zašto se onda ovaj siszem za tolike godine nije udaljio od nas ako se svemir širi?
Prema toj teoriji to je kao da si bacio kamen u vodu i kapi su se razletele na sve strane. Nijedna kap nije stala u vazduhu i tu ostala (nadam se da ovo nećeš bukvlno protumačiti, znam da je u vasioni bestežinsko stanje). Šta je sa crnim rupama,crvenim patuljcima, sagorevanjem zvezda. Svemir je izgleda malo čudniji i da u njemu ipak nevladaju neki ovozemaljski zakoni.
Milojica razmisli malo, ako tako puno znaš da li sam u pravu. Ova zvezda bi odavno trebala da bude crna rupa,zvezda koja je sagorela samu sebe. Ipak ima nešto što škripi. Drugo šta je sa crvenim pomakom kojim merimo širenje svemira,a ova zvezda čuči u mestu?

vlasta

pre 9 godina

Patriota, nesto si ti pobrkao.Nije bas ni jasna tvoja nedoumica? Zvezde nastaju i nestaju stalno.Ima starijih i mladjih.Sta ti tu nije jasno? Sta se tu kosi sa teorijom Velikog praska?

neutralni felsh

pre 9 godina

vidim mnogi se slazu sa teorijom velikog praska, ljudi zar vi stvarno verujete da je milijarde zvezda i galaksija nastalo od jednog "kosmickog jajeta"(otkud ono tu) i da je ono puklo i stvorilo sve eto tako slucajno i da smo mi nastali odnosno da su nam predaci skoljke, gliste, ribe...to je velika evoulisticka zabluda
(dax, 28. januar 2015 00:49)


pozdrav iz zemlje safari.

drvo

pre 9 godina

Kojom brzinom se širio svemir u trenutku velikog praska, ako naučnici kažu da se svemir u stvari brže širi nego u prošlosti? Znači za naš pojam vremena to nije bio prasak nego usporeni snimak puta beskonačno usporen,(ništavilo). Tako da bi novi veliki prasak mogao da se dogodi pred našim nosem sada a da mi ni ne pomislimo da se to dešava jos nrp.milionima ili milijardama godina. U svemiru ne postoji pojam vremena koji mi imamo jer smo previše brzi za svemir. Prebrzo dozivljavamo svemir a presporo putujemo kroz isti.

milojica

pre 9 godina

@patriota

Naučnici često imaju teorije. Jedna od njih je i Teorija Velikog Praska. Nije savršena, ali je trenutno najverovatniji ishod istorije ovog univerzuma, i većina onih kojima jedna takva Teorija može uticati na rezultate naučnih istraživanja, prihvata je kao osnovu i uporište za razvoj daljih saznanja.

U ovom članku se pominje zvezda koja je stara 11,2 milijarde godina. To je i dalje veoma daleko od 13,8 milijardi godina, na koliko je procenjena starost Univerzuma.

Po modelu Univerzuma Velikog Praska prve zvezde su počele da se stvaraju već posle 350 miliona godina. Sa pojavom prvih zvezda počelo je kondenzovanje ogromnih oblaka vodonika, formirajući galaksije.

Prve zvezde su gorele brzo i burno, umirući u masivnim eksplozijama nakon samo par miliona godina, pri tome proizvodeći dobar deo elemenata.

Druga generacija zvezda je nastala iz oblaka gasova i ostataka njihovih predaka. Možda najstarija zvezda u našoj galaksiji, popularno "Metuzalem", izgleda je stara preko 14 milijardi godina (starija od sadašnjeg modela Univezuma???). U poređenju sa njom, Kepler-444, koji se ovde pominje, je tek jedan od mlađih rođaka.

Da, Univerzum se izgleda širi, ali velike grupe zvezda (galaksije) za sad (i još jako dugo) uspevaju da ostanu skupa.

Nauka nije bezgrešni sveznalica, i usput pravimo dosta grešaka, pa je važno da imamo vašu podršku i razumevanje za greške koje usput možemo napraviti.

Tvorac je možda blizu, ali zatucani nećemo daleko stići.

Хумска БГ

pre 9 godina

(Delija_KV, 27. januar 2015 22:25)

Имаш право, али то је израз који се просто користи.Вероватно си чуо да "око Јупитера кружи највећи месец Млечног пута - Ганимед".Треба "највећи сателит", а не "највећи месец", али овако нам је као поједностављено да лакше схватимо, а Ганимед и Месец су пандани један другоме, као и Сунчев систем и овај новооткривени па се зато то тако каже.Јесте глупо али шта да се ради.

У вези ширења космоса и удаљавања галаксија: Неко је споменуо да смо превише "брзи" за свемир и да се тамо можда у овом тренутку одвија Прасак а да ми тога нисмо свесни.А шта ако је Универзум престао да се шири и почео да се скупља а време кренуло да иде у рикверц? Можда се и то дешава а тога нисмо свесни :) Рецимо ти си већ прочитао овај коментар, ја га овим куцкањем управо бришем, па онда и ова вест нестаје, па онда узимам пикавац из пепељаре и стављам га у уста, па што га више пљугам пикавац је све већи док не постане цигарета, на крају узмем упаљач и угасим је и вратим је у кутију.Онда се умијем па одем на спавање па се пробудим синоћ.Онда одем и вратим цигарете у радњу и узмем новац назад, па почнем да једем над празним тањиром и када га напуним тад престајем да једем, враћам ручак у шерпу и почињем да кувам(али уназад)... Замисли такав живот.Да ли је могућ, да ли бисмо били свесни да све иде у рикверц и да ли би будућност посматрали као прошлост и обрнуто? Доста дуго већ размишљам на ту тему и питам се шта ће бити када се то деси и да ли је то уопште могуће?

balvanko & co

pre 9 godina

@thanx Ti ček čekeru možeš da se javiš kad napišu da su našli zvezdani sistem star 14 milijardi godina, a do tada knjigu u ruke i nauči ovo što se smatra istinom za sada pa ćeš znati da je ovaj sistem imao vremena da se stvori od prašine i gasa.

nenad rs

pre 9 godina

Одушевио ме документарац ,,Космос просторно-временска димензија",заиста фасцинира колика је људска спознаја о нама самима. Астрофизика је наука универзума и оно што је сигурно,нисмо сами.

krusko

pre 9 godina

Moram da se osvrnem na neke činjenice u vezi ovog otkrića.
Poznato je da je prvi element u periodnom sistemu elemenata vodonik, drugi je helijum, treći je litijum itd. Svi elementi počev od helijuma su MORALI nastati unutar neke zvezde, i eksplozijom iste, znači zvezda nazvana Kepler 444 je zvezda druge generacije, ili treće, baš kao i naše Sunce. Dakle, elementi sa dva ili više protona u jezgru su nastali veoma "rano", kao i ugljenik, onda možemo sa sigurnošću utvrditi da je i život nastao u ranim fazama istorije svemira, znači život je mogao postojati pre 11 milijardi godina.

NikolaKG80

pre 9 godina

Koliko volim da čitam o astronomiji, toliko ne volim da čitam komentare na tu temu. Ipak, neki komentatori su se dotakli teorije o širenju svemira, koja je meni veoma zanimljiva, ali moram reći i nelogična. Razlog je to što znamo da će se naša galaksija spojiti sa galaksijom Andromeda za jedno 4 milijarde godina.

Prema teoriji širenja svemira, te galaksije bi trebalo da se udaljavaju jedna od druge.

1) Brzina kojom se galaksije udaljavaju bi trebalo da raste kako vreme prolazi, tj. rastojanje između njih se povećava.

2) Brzina kojom se svemir širi nije dovoljna da nadvlada gravitaciono privlačenje ove dve galaksije.

3) Logika kaže da je u nekim davnim vremenima, ta brzina širenja bila manja, jer je sve bilo bliže nego sada.

Sad vi meni objasnite, kako je ta brzina širenja, koja je bila manja nego sada, bila dovoljna da razdvoji ove dve galaksije? Zašto nisu nastavile da se odaljavaju? Kao da je postojala neka sila koja ih je dovela do najudaljenije tačke, pa je ta sila nestala da bi međusobno gravitaciono privlačenje moglo da počne da deluje. Ja neko drugo objašnjenje ne vidim.

Problem pri slanju komentara

pre 9 godina

... Za univerzum nisam siguran da je beskonačan, ali sasvim sam siguran da je ljudska glupost beskonačna! Neki od komentara ovde to potvrđuju.

Kobster

pre 9 godina

Ako je svemir beskonacan, onda ima beskonacno mnogo 'zivih' planeta. Kontinuum.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bee-Zon, 27. januar 2015 21:42)

I ne samo to, ima i beskonacno mnogo tebe i mene i beskonacno sajtova b92 itd. Ako je svemir beskonacan, onda je samo pitanje vremena (i pre svega prostora) kada ce se svi atomi koji sacinjavaju Zemlju ovakvu kakvom je znamo opet teorijom verovatnoce ponovo pojaviti u istom rasporedu. Recimo, ako teorijski das majmunu kucacu masinu i beskonacno vremena, on ce u jednom trenutku otkucati sva Sekspirova dela bez ijedne greske. Ako je svemir beskonacan, implikacije su "neverovatne".

ozbiljno pitam

pre 9 godina

Ako je nedoumica kako se svemir širi i slično, šta je sa prostorom u kojem se širi, šta je to. Koliki je taj prostor i zašto se u njmu širi svemir,hehehe???

milojica

pre 9 godina

@patriota

Ovde na B92 imate forum, pa izvolite postavljajte naučna pitanja do mile volje.

Da, Teorija Velikog Praska ima sasvim dovoljno "rupa", i nauka je svesna toga. Da nije svesna nedostataka, i da arogantno tvrdi da je belo samo belo, onda bi se zvala cirkus, ili možda Parlament.

Srbi su pronicljivi, vispreni, oštroumni. I dok nam ove karakteristike daju nesagledivu prednost u nauci, u isto vreme su zaslužne za sopstvenu propast ako nismo dovoljno informisani.

Da bi neko bio uspešan u bilo kojoj naučnoj oblasti, mora da poznaje svoju oblast interesovanja.
Kada se uzme u obzir da se od astrofizike, kosmologije i fizike uopšte leba nećete najesti, onda vam valjda postaje jasno kakva su životna odricanja i posvećenost nauci u pitanju.

Meni je trebalo sedam godina samo da završim osnovne studije astronomije. Za PhD, odnosno doktorat, treba još koja godina.
Samo nabrajanjem nekih od najosnovnijih pojava u svemiru koje nas navode na Teoriju Velikog Praska, pojeo bih 1.500 karaktera.

Carl Sagan, Sam Neill, Morgan Freeman, Brian Greene,... "Cosmos", "Hyperspace", "The Universe", "Known Universe",... neće ti pomoći osim da dobiješ ideje o osnovnim fenomenima u univerzumu.
Takođe, ni Vikipedija te ne može dovoljno pripremiti.

Pre dovođenja u sumnju pomenute teorije, moraš da znaš dosta o generalnoj fizici, astronomiji, kosmologiji, kvantnoj mehanici, teorijskoj fizici...

Ovde na B92 imate forum, pa izvolite postavljajte naučna pitanja do mile volje.

Vladimir

pre 9 godina

Sunčev sistem je samo jedan, onaj gde je zvezda Sunce. Za ostale sisteme se ne može reći da su Sunčani ili solarni, mogu samo biti zvezdani sistemi...

Petar Srdanovic

pre 9 godina

@thanks
Pa dobro je receno - Univerzum je procenjen na 13.8 milijardi godina, a ove planete na 11.2. Znaci 2.6 milijardi godina vremena.

Milospo

pre 9 godina

Vreme je relativno i kako ga mi shvatamo.Oni tvrde da nasi teleskopi vide samo do te daljine od oko 14 milijardi godina,ali isto tako i tvrde da se svemir siri ako ne brze onda priblizno brzini svetlosti (a mislim da je ona zeznut igrac) kazite mi onda KAKO VIDETI SVETLOST KOJA I NE MOZE DA STIGNE DO NAS?Zato sto je mozda sporija od sirenja svemira i da posle te granice 14 milijardi godina ima jos mnogo galaksija i svacega ali mi jednostavno nismo u situaciji da vidimo.Trenutno.

Leteci veverac

pre 9 godina

Humska Bg - znas li onaj vic zasto pirocanac gleda snimak svoje svadbe unazad ?
Svidja mu se sto mu muzika vraca pare......, a na kraju se i mlada vrati svojoj kuci, pa mi se cini da ima i kod tebe juznjacke krvi

Čveger

pre 9 godina

[ubaci neinformisani i neobrazovani komentar na temu o kojoj ne znam ništa]

#srpski_domaćin
#brđanska_pametnica
#jeti_šumadinac

neutralni felsh

pre 9 godina

Pre dovođenja u sumnju pomenute teorije, moraš da znaš dosta o generalnoj fizici, astronomiji, kosmologiji, kvantnoj mehanici, teorijskoj fizici...

Ovde na B92 imate forum, pa izvolite postavljajte naučna pitanja do mile volje.
(milojica, 28. januar 2015 16:22)


amin.

čovek

pre 9 godina

Veliki prasak označava početak širenja prostora ... energija i materija su iz zbijenog stanja (skoto nulti prostor ogromne gustine) ZBOG ekspanzije prostora, trpele promene i te promene se ogledaju, pre svega u padu temperature što je za posledicu imalo formiranje određenih struktura ... u 2D to bi izgledalo kao da ste na lastižu nacrtali tačke pa onda rategli lastiž ... tačke se ne kreću ali zbog rastezanja lastiža (prostora u/na kome se nalaze) imamo efekat razdvajanja ... rastezanjem lastiža konačnom i konstantnom brzinom dobijate efekat da se tačke udaljavaju konstantno jedna od druge pa je kumulativni efekat da će kranje tačke prividno ae kretati brzinama većim od brzine svetlosti ... pojam brzine je uslovna kategorija i definiše da će svetlost sa krajnjih tačaka biti isuviše spora zbog konstantne brzine širenja pa nikada neće stići od tačke A do tečke X ... kada to prebacite u 3D, pandam je balon ili mehur koji se naduvava ... znači Veliki prasak ne možete porediti sa bacanjem kamena u vodu i talasima jer to nije taj efekat ... lokalne koncentracije materije su povezane gravitacijom i ponašaju se kao jedno telo ... lokalne se odvijaju svi procesi evolucije zvezda i galaksija pa je normalno imazi zvezdu ove starosti u našem susedstvu ... ne postoji centar širenja jer se svaka tačka prostora podjednako brzo udaljava od svake susedne tačke ... efekat je konstantno širenje svemira ... itd.

Micko

pre 9 godina

Ako je nedoumica kako se svemir širi i slično, šta je sa prostorom u kojem se širi, šta je to. Koliki je taj prostor i zašto se u njmu širi svemir,hehehe???

Ne siri se svemir u prostoru, vec je svemir prostor kvantna pena koja se siri...

nebo ne postoji

pre 9 godina

1. svemir je star ~13.8 milijardi godina
2. vidljivi svemir ima prečnik ~92 milijarde svetlosnih godina
3. brzina širenja svemira je eksponencijalna i mnogo je veća od brzine svetlosti
4. matematika je jezik univerzuma, a to znači da je 1+1=2 u svakom njegovom delu i u svakom trenutku, bilo da sabirate kvarkove, galaksije ili kokoške.