Ponedeljak, 22.12.2014.

22:09

Vice Srbija: Rusofilija, bolest najmilija

Izvor: Piše: Dejan Kožul

Vice Srbija: Rusofilija, bolest najmilija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

97 Komentari

Sortiraj po:

i to smo bili mi...

pre 9 godina

E sta reci na moj slucaj!Bio sam nepopravljivi amerikanofil u mladosti!Sve sam prihvatao odande..muziku,odusevljavao sam se mirovnim protestima protiv rata u Vijetnamu!Tadasnji kultni filmovi..,Kosa,O jagodama i krvi,pa onda,Paklena pomorandza,..Odusevila me je ta silna snaga,tadasnje probudjene americke javnosti,koja ja pokusavala..da te svoje jastrebove rata,satera u cosak i da prekine tu suludu pricu,zvanu rat!Mir,ljudskost i ljubav..je tada postala parola vodilja u svetu..i na kraju onaj nasusno potrebni deo za svakog coveka..vracanje ljudskog digniteta!Bilo je to vreme koje se pamti!I u svemu smo i sami ucestvovali..svojom podrskom!Amerika je tada bila za nas,kao cokolada umotana u papir od nada,zelja i stremljenja,pa se moze reci da smo svi u to vreme,pogotovo mi mladi,bili na neki nacin amerikofili..ali uvek sa onom dozom postovanja sa tadasnjim sovjetskim prostorom u kome se isticala narocito,prijateljska ljubav prema ruskom pravoslavnom narodu,sa kojim smo uvek delili mnoge za nas znacajne istorijske i verske vrednosti!A onda dolaze neki novi krezubi globalisti i strategije..I umesto dotadasnjeg americkog prijatelja,mi danas imamo samo njenu bledu senku..Nekako su nas pustili niz vodu!Ipak nam ostaje secanje na neka bolja vremena,kada smo svi bili..pomalo amerikanofili!I zato nije lose da se cesce,umesto stripova,procita neki ruski klasik..i tamo sazna nesto vise o coveku,njegovoj dusi,kroz patnju,srecu,ljubav,dostojanstvo,stradalnistvo!

Potemkinov seljak

pre 9 godina

U tom su širenju Rusa na sve strane deseci naroda fizički nestali, a deseci su asimilirani. (wes, 23. decembar 2014 08:44)

Pardon, u tom sirenju *Moskvica* (slavizirani finski narod, koji se potom potpuno i svojevoljno uklopio u tatarski svet i bastinio tatarske vrednosti i tatarsko poimanje odnosa medju ljudima i narodima) prvi koji su, delom fizicki nestali, a delom nasilno asimilirani, bili su - Rusi.

Android Kit Kat

pre 9 godina

Rusija je jedan od istoriskih neprijatelja Srbije u prošlosti i sadasnjosti, samo što mi to poričemo do te mere da i zvanično imam9 dobre odnose.
(EU, 22. decembar 2014 23:02)

- Rusija mi je draga kao i bilo koja druga zemlja da se odma razumijemo. Nisam vjernik nego ateista da i to razjasnimo, nisam ni Srbin da me ne proglasis sad nekim rusofilom ili veliko-srbinom. E sad mi reci na osnovu cega temeljis svoj post?

- Cisto da znas kad vec sam ne znas svoju istoriju da Srbija nikad nije pomogla Rusiji vec je Rusija usla u rat zbog Srbije i Romanovi su kasnije platili cak i glavom jer je narod htio rat zbog bratske Srbije, a onda kad nije imao hleba izlaz i uradio Romanovima sto je uradio, a drugo trebao bi da znas da su svo zlato Romanova koje je tada "privremeno" prebacili Rusi u Beograd opljackali nasi prestolonasljednici. Danas je to zlato na britanskom dvoru ;-) Zato danas placa i treba da placa svoj ceh preko NIS-a. Ne zato sto ja zelim da placa, nego ako treba da bude neke pravde onda neka bude obostrana, a ne jednostrana. Toliko od mene.

sibir

pre 9 godina

O iracionalnosti rusofila dovoljno govori jedna cinjenica - 95% Rusa nema pojma sta su Srbi, ko su Srbi i gde se uopste nalaze. Od onih 5% koji znaju, 50% zna otprilike gde smo, ostali samo znaju da su Srbi nekad ziveli u Jugoslaviji i da je tamo rat (da, nemaju pojma da je rat odavno zavrsen)

my way

pre 9 godina

Covek je izneo misljenje sa njim se mozes sloziti ili ne.Meni smeta srpska lazna naivnost.Kao ne znaju zasto nas je NATO bombardovao.Sad cu da vam kazem bombardovani smo zbog izazivanja rata u Sloveniji,Hrvatskoj,BiH i zbog intervencije na Kosovu.Od tog bombardovanja poginulo je ukupno 285 ljudi.Nije malo-mnogo je kad pogine jedan ali srpska vlast je prosto izazivala svojom politikom.Ti koji su najvise krivi su u rusiji.Uzgred KGB je izazvao i raspad Jugoslavije.Ovi sto su komentarisali tekst su uglavnom "deca informbiroa"(peta kolona)u Srbiji!Prica o Tolstoju je nategnuta covek je bio nepopravljiv individualac i danas bi bio opozicionar ruskoj vlasti kao sto je bio i onoj.Njega je ruska crkva zbog jeretickog ponasanja iskljucila iz crkve zato sto je podrzavao Cecene u ratu koji su oni vodili sa rusijom.Koga srbi vise vole lako je odrediti stavite na sto karte za Ameriku i rusiju.Sve ce vam biti jasno.Amerika je utociste pametnih vrednih Srba rusija azil za pljackase,ubice...?
(mujcinovic salih, 23. decembar 2014 13:55)

Samo ti "Rusija" (i "Srbi") piši malim slovom, davi se u sopstvenoj mržnji, licemerju i lažima. Možeš da izokrećeš istoriju za 180, ali činjenica je da su rat počeli oni koji su hteli da Jugoslaviju razbiju i to onako kako njima odgovara i da su to uradili uz pomoć i podršku zapadnih prijatelja, a nisu ga ni Srbi, ni KGB počeli, pa ni izazvali kako ti valjda svestan besmisla koji kao zastupaš kažeš. Samo potvrdjujes časnu srpsku istoriju, na tvoju zalost.

antibot

pre 9 godina

Interesantno je jos da su oni, koji imaju samo jednu domovinu, Srbiju i koji se zalazu za normalnu Srbiju, koja je jaka i saradjuje sa svima, obicno najveci izdajnici svoga naroda, zapadni placenici i kapitalisticke lopuze.
S druge strane, oni kojima je rusija "jedina majcica" i ciji je predsednik putin, a ne toma ili tadic ili sloba ili ko je vec ovde na vlasti i oni koji Srbiju posmatraju kao produzenu rusku ruku, oni su obicno najvece srpske patriote...

malandro

pre 9 godina

Dejane Kožule. Imam transfer blama dok čitam ovo. Kooooliko loš tekst. pa brate kako te nije sramota da se uopšte potpišeš na kraju teksta. kad ih već toliko mrziš, daj potrudi se bar da argumentovano izneseš svoj stav. nepovezano, plitko, neubedljivo i ružno.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Covek je izneo misljenje sa njim se mozes sloziti ili ne.Meni smeta srpska lazna naivnost.Kao ne znaju zasto nas je NATO bombardovao.Sad cu da vam kazem bombardovani smo zbog izazivanja rata u Sloveniji,Hrvatskoj,BiH i zbog intervencije na Kosovu.Od tog bombardovanja poginulo je ukupno 285 ljudi.Nije malo-mnogo je kad pogine jedan ali srpska vlast je prosto izazivala svojom politikom.Ti koji su najvise krivi su u rusiji.Uzgred KGB je izazvao i raspad Jugoslavije.Ovi sto su komentarisali tekst su uglavnom "deca informbiroa"(peta kolona)u Srbiji!Prica o Tolstoju je nategnuta covek je bio nepopravljiv individualac i danas bi bio opozicionar ruskoj vlasti kao sto je bio i onoj.Njega je ruska crkva zbog jeretickog ponasanja iskljucila iz crkve zato sto je podrzavao Cecene u ratu koji su oni vodili sa rusijom.Koga srbi vise vole lako je odrediti stavite na sto karte za Ameriku i rusiju.Sve ce vam biti jasno.Amerika je utociste pametnih vrednih Srba rusija azil za pljackase,ubice, prevarante?

my way

pre 9 godina

Obicno oni intelektualno inferiorni i manje obrazovani Srbi boluju od ove bolesti.Kad im postavis pitanje zasto vole Rusiju,oni nemaju objasnjenje u vidu valjanog ergumenta.Razlozi su navodno pravoslavlje...
(Luki, 23. decembar 2014 00:20)

Da, to su oni "intelektualno inferiorni i neobrazovani" ciji su nivo Tolstoj, Dostojevski, Puskin... za razliku od "intelektualno superiornih i skolovanih" ciji su nivo stripovi. Ko o cemu... Uzgred, razlozi za prijateljstvo sa Rusijom su istorijsko-politicki, ne toliko pravoslavlje, a pogotovo ne ostalo navedeno, no toliko o obrazovanju i razumevanju.

Joca

pre 9 godina

Ali najluđa stvar u tekstu je kad autor slavodobitno saopštava da su mu oduvek bili bliži Zagor i komadant Mark nego Tolstoj. Na toj plitkosti se temelji rusofobija naših provincijalnih kompleksaša opijenih "zapadnim vrednostima". Nemačkoj, Francuskoj i Engleskoj kulturi svako poštovanje, ali ovi naši kompleksaši su smešni.

THE CLASH

pre 9 godina

U Srbiji se sve na ovom svetu gleda pristrasno,crno-beli pogled Srbalja.Zanimajuci se za istoriju pojedinih naroda dodjoh do saznanja da je ruska istorija veoma mracna.Kao i svih ostalih sila u njihovo vreme.Sirila se macem i silom,carevi i Crkva su od pamtiveka bezobrazno bogati,seljaci su umirali od gladi-na destine hiljada.Pobijeno je na milione ljudi u vreme Staljina.Istina dva puta su je pokusali osvojiti jednom Francuzi,zatim Nemci.I sa Poljacima,Svedjanima i Fincima su ratovali oko teritorije.I naravno imaju ogroman doprinos oslobadjanju Evrope od fasizma.Ubrzo su od oslobodilaca postali okupatori pojedinih zemalja.Politika carske Rusije,pa i SSSR je bila takva da imajuci snaznu spoljnu politiku imaju potpunu kontrolu i podanistvo kao vid podrske,svog stanovnistva.Tako su se ophodili i prema susedima.Slicno se ponasaju i Amerikanci.Tako je i danas.Prema svim zemljama pa i Srbiji imaju samo interesni odnos.Pomoci ce,ali za uzvrat uvek uzmu onoliko koliko njima treba.Takva je recimo i Spanija bila prema svim Latinskim zemljama posle njihovog osamostaljenja.I uopste ne razumem zasto ovaj narod gleda ovu zemlju na ovako bizaran nacin,kao da zivimo u nekoj og gubernija.Rusija samo gleda svoj politicki i ekonomski interes,a Srbija je samo jedna karika u tom interesnom lancu.

stizu dolari...

pre 9 godina

Kol`ko sam se radovao sto pocinje da radi Vice Serbia... bice svasta, subkulture, neke lude price, sex,droga,R`n`R...kad ono...pffffffff*
* GOLUB-ono kad se napnes i mislis da ce zemlja da se zatrese, a bude pfffff

Al` njima ce da bude ok, tekst je izasao, samo da legne jos uplata...iz ambasade...

Zeleni Nostradamus Zub

pre 9 godina

I mene nerviraju 'rezimski' mediji pa sta sad... nerviraju me i rusofoli, a i ovi amerofili.Tj oni koji ne barataju argumentima, nego stave suvu emociju, ili su indoktrirani od strane razno razne propagande. Alo ljudi, upalite mozak, ugasite tv. Setite se zapadnih medija o NAMA tokom 90tih. Pa i dan danas kroz 'zapadnu' produkciju izlaze filmovi koji nas blate (a u svakom drugom filmu su rusi negativci). Ako je ovaj tekst u vezi rusofobije zbog situacije sa "krimom" i ukrainom, vecina ljudi je lose obavestena, ili zasuta lazima. Ukraina se desila zbog Sirije a sirija se desava zbog Irana. Zato je i Libija pala. Nafta rodjaci. Sve ovo lose sto se desava, i 'rat' sto preti, je zbog dolara i nafte, ili ti Petro dolara da iskoristim termin u kome je caka (izguglajte sta je to). Ja bih najvise voleo kad bi nas zaobisle te 'igre'. Kad bi EU okrenula ledja Amerima, i okrenula se komsiluku. Na strani sam pravde (koja je ocigledno nebitna na velikoj mapi, ali tako sam vaspitan). A u ovoj prici, i zadnjih 50-60 godina, Amerika (tj Americke Federelne rezerve, institucije i lica koja stoje iza 'zvanicne' politike njihove drzave, ne obican narod) su Nepravedni, losi momci. To je postalo jasno i mnogim amerima. Amerika ratovima 'preko' brani dolar. Amerika je inace puna divnih ljudi, lepa zemlja. I hvala im za sve dobro sto je odatle doslo. Ali za ono lose sto je izaslo, ce doci dan naplate. A vec je krenulo, a branice taj dolar (nazalost) svom silom. A sila je ogromna...

ajdepali

pre 9 godina

ccc..., kakvih gluposti ti sve nema, pa to je strasno ahahahahaha od muke da se nasmejem. Srbija nikada nije imala jedinstvenu nacionalnu zastavu, a Srbi su bili razjedinjeni i po tom pitanju, svaki tamo neki plemic i velmoza imali su neku svoju viziju srpske zastave, sve do berlinskog kongresa 1878 godine, tada je na tom kongresu ondasnji nemacki kancelar Oto fon Bizmark, verovatno smoren srpskim pitanjem, pomalo ljutito upitao za Srbe, ko su ti Srbi, sta oni hoce i imaju li bar neki grb, ili zastavu na primer, posto smo i tada i na tom kongresu bili zastupljeni kao neka banda, a ne kao neka ozbiljna drzava, na sta je Ruski predstavnik koji je zastupao i nasu stranu pomalo zatecen tim pitanjem, ali i samom cinjenicom da Srbi i zaista nemaju svoju zastavu odgovorio kako je ona ista kao i nihova samo obrnuta, te je to tako ostalo i do dan danas.

dragaN

pre 9 godina

"Oh, kakva divna papazjanija od (domaćeg) zadatka. Tito, velikosrbin I Staljin, ruski nacionalista. Čudno da smo propustili da utilitiziramoi Bitlse, žvake I farmerke. Nine bilo u zadatku?"

Staljin nije bio Rus, nego Gruzijac.

Nenad

pre 9 godina

Prica o zastavi nije u potpunosti tacna.
Tacno je da je zastava trebala biti crveno belo plava sa grbom u sredini, medjutim, velikim monarhistickim silama Austriji, Engleskoj i Rusiji nije odgovaralo da zastava Srbije lici na zastavu Francuske, revolucionarne zemlje gde su kralja i plemstvo giljotinirali. Zbog toga je knez Milos (pravilno je reci knjaz, sto je razlika od seoskog ``kneza``) izabrao obrnutu rusku zastavu.

wes

pre 9 godina

velikoruska ideja ne postoji; Rusija je bila, jeste i biće velika država, a Rusi su bili, jesu i biće veliki narod.
(Mihailo, 22. decembar 2014 22:58)
---

Hehhe, velikoruska ideja ne postoji???

Pa današanja Rusija je posledica velikoruske ideje, još ni jedan narod na svetu se nije toliko proširio prema svojim susedima kao ruski. Od Moskovske kneževine iz 13. veka. koja je obuhvatala parče teritorija do Carske Rusije nekoliko vekova kasnije, koja se prostirala od Varšave do Aljaske. U tom su širenju Rusa na sve strane deseci naroda fizički nestali, a deseci su asimilirani.

Nije istina ni da velikoruska ideja na postoji i danas. Posledni je primer aneskija Krima i paradržava Novorusija u istočnoj Ukrajini.

ln

pre 9 godina

Kao neko ko je priklonjeniji evropskim vrednotima sam se nadao boljem tekstu, dubljoj analizi istorijskih cinjenica. Na kraju mi je zao sto je b92 preneo ovaj u najmanju ruku los tekst, jer upravo ovako losi tekstovi samo ucvrscavaju stav rusofila. "Da. Imao sam ja kući komplete Tolstoja, ponešto čak i čitao. Istina na silu, ali čitao. Ali nekako sam uvek pronalazio načina da umetnem u sredinu knjige neki strip američke provinijencije. Komadanta Marka, kapetana Mikija, Zagora, Velikog Bleka, Mister Noa...". Kakav je to argument ako sme uopste da se nazove argumentom. Na tom nivou rusofilija ne moze da se pobedi a upravo na taj nivo se ovaj tekst upustio.

s.

pre 9 godina

Dobar, neutralan članak koji će na žalost da izazove gnev rusofiličara.
Pogledajte samo komentare, sve možeš da im diraš, samo ne Rusiju.
Rusija mu dođe kao "Blue Suede Shoes".
Kako se rusofilija leči?
Pa da probamo nekom vakcinacijom.

Милош

pre 9 godina

Истина је да су Срби махом Русофили.. али је такође истина и да су Хрвати махом Русофоби па.. ? не видим ту никакав феномен.

Dzoni

pre 9 godina

Nema vecih bolesnika od NATOfila ,NATO mi je ubio rodjenu babu po majci u njenoj rodjenoj kuci u sred Srbije , dobrog druga koji je tad imao 19 godina i bio u kolima takodje u Sred Srbije ,NATO mi je isterao babu i dedu po oci iz stana u Pristini u kom su ziveli ceo zivot ..nisu mi dozvoili nista da ponesu ,cak ni porodicne slike.
Takodje nema vecih bolesnika od onih koji su dozvolili da 99% medija danas u srbiji budu zapadni mediji i da u Srbiji vise nema srpskih medija pa sad nam i ovaj VIce pametuje..samo odgledajte bilo koji klip o nama ili rusima na engleskom ..gore nas pljuju i od CNNa..u svakom se srbi predstavljaju kao primitivci i genocidan narod i onda neki srbi rade za te?

stenli tarkovski

pre 9 godina

Autor teksta je rusofob, a pise o rusofilu. Dve osobe koje se krecu istim pravcem, ali razlicitim smerovima i sa istom strascu govore o istoj stvari, ali su razlicito naelektrisani.

Zoran

pre 9 godina

Nije nas problem ni zastava ni grb,nego sto brzo zaboravljamo i blisku proslost i zato su svi koji su mogli,otisli iz ove zemlje,jer dok takvi pametnjakovici pisu razne istorije.Srpskog naroda nestaje!

vasilije knezevic

pre 9 godina

Koliko samo u ovom momentu zelm da pisem nasim jezikom,onim cistim koji ce zacepiti usta
onima koji ne razumiju narod nego su bez identiteta,pomodarni i svakodnevno prevrtljivi.
Rusi su nasi rodjaci.mi ih mozemo voljeti ili ne, Oni prema nama ostaju ono sto su.Termini
kao sto su "rusofili" ili "rusofobi"skoro da se ne mogu primijeniti u ovom slucaju.Da je u pitanju
narod koji nama nije srodan onda mozemo upotrebljavati te izraze.Mi sa Rusima dijelimo
rodbinske veze i one se ne mogu smatrati necim sto je izabrano,one postoje i mi dijelimo zlo
i dobro:"Mi ucimo ruski i vec znamo to sta znaci tavarisc a sta haraso.Znamo da se nista kaze
nicevo a broj sto i Rusi kazu sto.Otac im je atjec,majka im je mat a brat im je kao i kod nas brat".
Od jezika ne mozemo pobjeci a on je slican a mozda bi bio i jedan da smo mislili drugacije.Medju
svim slovenskim narodima ima puno snobova koji bi radije bili Englezi,Francuzi pa cak i Nijemci,
jer se stide svoga porijekla.Nasa dostignuca u kulturi i tehnici nekako su vezana za naseg velikog
brata bilo da se radi o ugledu ili priznanju.Sta mi to trazimo od naseg velikog brata,da nas stalno
miluje i da nam razdaje slatkise,opet ne bi bili zadovoljni.Ali kad je u pitanju dostojanstvo mi stalno
mislimo na njih velike Ruse.Iako zivimo u XXI vijeku,narod je jos uvijek parohijalan,krvno podijeljen
a misli su skoncentrisane na prirodu:"Svaka ptica svome jatu leti".
vasilije knezevic 22 dec. 2014

Nemanja

pre 9 godina

Osim što nasumično govoriš ružno o Rusiji, čime si opravdao naslov svog teksta? Tako si potpuno romantičan, kul i otkačen dok u ruskim klasicima držiš američke stripove (koji su bili dobri). Ja ne mogu da verujem. A svi ostali su potpuno uvrnuti i ruskom čizmom zavrnuti. Još si i bio tamo, zagazio duboko u neprijateljsku teritoriju. Šta je bila poenta posete? One man pussy riot? Mladi nosioče demokratskih i ljudskih vrednosti, sledeći put piši reportažu iz Gvantanama, Iraka, Avganistana, Severne Afrike, Kosmeta ili Sirije. U stvari, možda je najbolje nikog da ne braniš i da se maneš pisanja. U zdravlje sinko.

Mare

pre 9 godina

Jos se ja pitam zasto hiljdae mladih i talentovanih ljudi nema sansu da se probije i da neko cuje za njih a autor teksta se probio? Kad ono on politcki podoban. Ako je to cena da nas mlade neko primeti, onda i ne zelim da je platim. A ti sto si pisao ovaj glupi blog, tekst kako god, samo cu ti reci da si pristrasan, ogranicen i totalno sujetan. Nauci prvo da budes objektivan pa onda iznosi javno misljenje.

nepodeljen..

pre 9 godina

Mislim da je ovo kao...rusofilija ili rusofobija,ponavljeno sto puta,samo ustvari propagandni trik..neke lose interesne strategije!A to je da medju gradjanstvom naprave podelu na dva dela..Ako se nesto deli na dva onda je lakse podeliti ih na cetiri,pa na osam..A onda tako razjedinjenim mogu da nam rade sta hoce!Pa mogu i da nas ubede u sve sto zamisle!Postoje domace reci a znace..postoje oni koji cene i postuju Rusiju i oni koji.. ne!Ali valjda ne zvuce onako zapadnjacki..kao rusofilija ili rusobobija!Kao kad bi stalno ponavljali..nemackofil ili nemackofob ili amerofil ili amerofob..nekako se to redje koristi,pa se pitam a zasto!Kako bi tek bili nazvani Rusi od tih propagandista,da su kojim slucajem oni bombardovali Srbiju i posle svega priznali drzavnost Kosovu!Mislim ovoliko ispiranje mozga je previse za ovaj narod!Vreme je da se prestane sa tim..a radi mentalnog zdravlja stanovnistva!Pocinje da nas zamara sve to!Deliti je lako,tesko je ostati nepodeljen..i svoj!

Nikola

pre 9 godina

Stvarno i ja se pitam,cemu ta ljubav prema rusiji kad nam je zapad toliko lepih stvari podario u skorijoj istoriji.A i propaganda im je zakazala,gde su filmovi tipa rambo,topgun...

Звечанац

pre 9 godina

Желим да освежим памћење којекаквим блогерима и историчарима са вечерњом школом - да није било Русије, Руса и руског цара, након првог светског рата Србија не би постојала. На њихову интервенцију су наша војска и народ спашени након голготе преко Албаније. Због претње руског цара да ће Русија потписати сепаратни мир савезници су прискочили у помоћ. Срам вас бре било колико спинујете и трујете народ. Нисам русофил, али чињенице су чињенице.

Luki

pre 9 godina

Obicno oni intelektualno inferiorni i manje obrazovani Srbi boluju od ove bolesti.Kad im postavis pitanje zasto vole Rusiju,oni nemaju objasnjenje u vidu valjanog ergumenta.Razlozi su navodno pravoslavlje( Bugari,Rumuni,Moldavci,Ukrajinci,Belorusi,Makedonci i Grci su takodje pravoslavci a nemamo neko postovanje prema njima,sem prema Grcima) ali to i jeste osnova cele price jer je spc vekovima ispirala mozak ljudima da jedini prijatelj moze da vam bude pravoslavac.Jos sama velicina Rusije i sva moc koju je imala su upotpunili tu sliku.Rusija je kao uvek bila nas veliki pravoslavni brat,zatim kulturni uticaj Rusije u 18. veku kad smo napravili prve korake za formiranje modernog knjizevnog jezika.Meni nije jasno zasto mnogi ovde smatraju da mi mozemo da racunamo na poseban tretman i da nas Rusi nesto posebno vole,nema nikakvih dokaza za to.Vera?Mozda bi nas Rusi drugacije gledali da su i sami veci vernici ali i kod njih je ista prica kao i ovde,95 posto vernika su kvazivernici.Pravi pravoslavac ide redovno u crkvu i moli se bogu a ovde ljudima pravoslavlje pocinje rakijom i supom a zavrsava se sarmom,pecenjem i ruskom salatom....ja sam ateista,nemam snage da se foliram ko vecina da sam vernik,a i ne volim nesto slave,prasetinu i RUSKU salatu.

Hogar Strasni

pre 9 godina

Mili Boze kakav amaterski tekst … Bolest kazes ???

Pod pritiskom Rusije kazes knez Milos promenio zastavu? Ako je Rusija trazila od Milosa da promeni zastavu zar ne bi bilo logicnije da je zahtev bio da zastava bude identicna ruskoj a ne obrnutih boja? Nesto tu nije logicno. Ili mozda pod pristiscima sa nekih drugih strana doslo do toga da zastava ipak ne bude identicna ruskoj?

Kazes 1835. je Rusija pritiskala Srbiju po pitanju zastave, a ne spominjes da je samo 6 godina pre toga Rusija pritiskala Tursku da Srbiji da autonomiju u skladu sa Bukurestanskim Mirom iz 1812. koji je opet Rusija izdejstvovala. I nije Rusija samo pritiskala Turke, nego ratovala protiv njih. Mala li je razlika. Ali Rusi samo pritiskaju, i samo nesto zahtevaju, nista ne daju …

Nista tebi nije jasno, Dejane, a kako stvari stoje nikada ti nece biti. Drzi se ti Komadanta Marka i Zagora, pusti klasike, to je dosadno.

Na kraju da primenim dijagnozu iz tvog naslova, Dejane, kad imas neizdrzljivu potrebu da pises probaj molim te na nekom drugom jeziku i daleko od nas. Nas bolesnih u glavu.

Ziv bio.

Walter

pre 9 godina

"Odavno sam dobio neku vrstu zadatka...". Аутор је макар искрен, треба му честитати на томе. Чак се и преводу са хрватског на српски језик није приступило превише темељно, па су можда и намерно остављене речи као: jugoslavenskom, slavensko, sraz, inozemstvu...

"A onda je Knez Miloš, pod pritiskom bratske Rusije, promenio poredak u ovakav kakvog ga znamo danas." Човек не познаје повијест, пардон историју. Разлог што је распоред боја супротан оном на руској застави је тај што је тако одлучила Турска царевина (из незнања вероватно). Кнез Милош се ту мало шта питао.

"neki strip američke provinijencije. Komadanta Marka, kapetana Mikija, Zagora, Velikog Bleka, Mister Noa..." Све италијански стрипови, али г-дин их воли јер је заблуди да су амерички. Какав ли ће шок да буде када сазна истину...

Аутор је доста површан, неубедљив и прилично пристрасан. Иначе, волим да прочитам неку добру критику друштва, посебно ако је о економији реч. Али оваква снобовска пљувања пуна мржње која као решење имплицирају културоцид су више него одвратна.

b

pre 9 godina

Hm trebala bi se napraviti jedna studija tipa : Srpska opsesija ,ubicama,siledzijama , reketasima, trovacima uranijumom , sa zapada
Covece koliko moras da volis blato na djonu onoga koji ti 100 godina ( tacnije 200 godina ) pritiska grkljan.
Ovo ni Stokholmski sindrom ne moze da objasni
Dzaba vam sve , zna narod ko ga ucenjuje , a tkz samoproklamovana elita ne shvata da je odavno izgubila dodir sa realnoscu .
Nisu ovde ljudi rusofili onoliko koliko su anglofobi

Jure

pre 9 godina

E kad sam ja jos govorio da je Vice cisto prozapadni medij i antiruski orijentisan. Sjecam se samo za vrijeme pocetka rata u Ukrajini sta su sve pisali o pobunjenicima dok su u medjuvremenu Ukrajinski fasisti ubijali civilno stanovnistvo na istoku Ukrajine.

Potemkinov seljak

pre 9 godina

Boze kakav tekst koliko samo mrznje...
(., 22. decembar 2014 22:20)

Nema niceg loseg u mrznji prema patogenima. Osim sto nije mnogo produktivno. Pametnije je hladnokrvno ih unistavati.

akrivija

pre 9 godina

Biti gej to je danas okej.
Biti rusofil (ljubiti Rusiju), e to je teško izlečiva bolest.
Ovde zaista neko mora da je jako, jako bolestan.

Глупост uber alles

pre 9 godina

Жали Боже времена утрошеног на читање ове глупости. Ништа неинтересантније одавно нисам прочитао, а притом има и нетачних података типа оно о застави Србије за време књаза Милоша и наводног притиска Русије.

munze

pre 9 godina

Odavno sam dobio neku vrstu zadatka... da širim svoju iskrenu rusofobiju medium Srbima. Odlično, da naučimo nešto I o Vice-u. Iskrenost mržnje (a I sam author naglašava da je iracionalna) je neupitna ali I nebitna: bitan je momenat dobijanja zadatka. Jer razne spodobe mrze Francuze, Bugare, Jevreje, Belgijance , Poljake... A gospodin Kožul je dobio zadatak da nas podseti kako smo, eto do juče, svi kao jedan punim plućima mrzeli Sovjetski Savez (wink, wink - ma Ruse, bre) a voleli Komandanta Marka I Zagora.
Oh, kakva divna papazjanija od (domaćeg) zadatka. Tito, velikosrbin I Staljin, ruski nacionalista. Čudno da smo propustili da utilitiziramoi Bitlse, žvake I farmerke. Nine bilo u zadatku?

EU

pre 9 godina

Rusija je jedan od istoriskih neprijatelja Srbije u prošlosti i sadasnjosti, samo što mi to poričemo do te mere da i zvanično imam9 dobre odnose.

Vladan R

pre 9 godina

Mogu samo da ponovi konstataciju u nekom od ranijih kometrara, koliko bolesne mrznje u ovom tekstu. I da postavim pitanje sta bi, onaj koje napisao ovakav tekst, kao i oni koji su ga objavili i preneli, rekli za onoga ko bi, tekst u slicnom kontekstu, objavio o Hrvatima ili Albancima.

evolucija rusofilije

pre 9 godina

@Nikolaj Valujev,
lek protiv rusofilije vec postoji i sve se vise koristi u Srbiji. Zove se emigracija. Samo i taj lek kao i svi lekovi ima i nezeljenih efekata. Povecanje koncentracije rusofilstva u Srbiji. Ali posto se to pdudara sa koncentracijom starih i onemocalih u Srbiji rusofilija ce uskoro biti trajno proslo vreme.

User 2.0

pre 9 godina

Rusofilija je plemenito, kao i voliti netki drugi narod, npr. Anglofilija. Samo...lazna Rusofilija u sirbistanaca je cisto Zlo, ne vole sirbistanci Ruse, oni vole svaku kontru Zapadu.

djura022

pre 9 godina

Rusofilija moze biti bolest samo onome ko ne poznaje celu velicinu Rusije, ne teritoeijalnu, politicku ili vojnu, vec kulturnu, umetnicku,itd i najposle onu duhovnu i materijalnu nit koja je veze sa Srbijom vekovima. Ko razume, shvatice :-)

Mile

pre 9 godina

Ne mislim da Srbi toliko vole Rusiju, koliko su ogorceni na SAD i zapadne zemlje zbog dogadjaja iz devedestih i narocito bombardovanja NATO '99. To je jedan vise emotivni, nego racionalan stav...i on je sasvim legitiman, razumljiv i opravdan. A da je to zaista tako, potvrdjuje i cinjenica da kada je licni interes u pitanju (zivot, skolovanje, lecenje, rad, porodica...) Srbi u ogromnom procentu daju prednost zapadu, pre nego Rusiji, pa otuda i tiskanje ispred ambasada zapadnih zemalja, Work and Travel USA koji je svake godine prebukuran i neverovatan broj mladih koji ostaju u SAD/zapadu sa zeljom da ostanu i skuce se tamo. U Rusiji, ko i ode, ode uglavnom da radi i posle se vraca ovde. Ko ode na zapad, vraca se samo ako mora ili ako ga silom oteraju.

Глупи сељак

pre 9 godina

Твој проблем пријатељу је што туђа мишљења сврставаш у 2 табора, кад она то нису.
На твоју несрећу и даље има људи који мисле својом главом, и не брину се у који ћеш их ти табор ставити.
Толико о томе.

Raka

pre 9 godina

Pisac inace Hrvat pise kako ne treba voleti Rusiju. Pa ti ne volis ni samog sebe, a kamoli one sto mislis da su tvoji, kao i oni tebe, naravno.

Mihailo

pre 9 godina

@ "Putinove veličanstvene parade i potenciranje pobede nad fašizmom treba sagledavati onda i kroz ovu prizmu jer one veličaju, ne toliko antifašističku crtu, koliko velikorusku."


Parade nikada nisu veličale neku "velikorusku ideju", iz prostog razloga što velikoruska ideja ne postoji; Rusija je bila, jeste i biće velika država, a Rusi su bili, jesu i biće veliki narod. Parade isključivo neguju uspomenu na strahovitu žrtvu koju su podneli narodi Sovjetskog Saveza, veliku i herojsku žrtvu koja nikada ne sme pasti u zaborav. Više od sedamdeset procenata svih nemačkih kopnenih snaga je bilo angažovano na Istočnom frontu, i to najkvalitetnijih snaga kojima je raspolagao Rajh; Drugi svetski rat je rešen na istoku Evrope, koliko god Zapad danas hteo sve današnje neznalice da ubedi u nešto drugo. Vojnik Crvene armije je bio taj koji je lomio i slomio nacizam, vojnik Crvene armije je bio taj koji nije pitao kolika je žrtva koju treba da podnese.
Osećaj dok se stoji pred zastavom 150. streljačke divizije sovjetske 3. udarne armije – Zastavom pobede, koja se zavijorila na Rajhstagu, je nešto neopisivo i zaista ne znam kako bih nazvao ovako sramno blaćenje uspomene na ljude-heroje, koji na kraju krajeva i nisu svi bili Rusi koje autor članka toliko, iz njemu znanih razloga, mrzi.


Drugo u tekstu i nije vredno komentarisanja, jer šta može da se očekuje od čoveka koji otvoreno kaže da je Tolstoja čitao na silu i da su mu od njega bili draži Komandant Mark i Mister No?

misa

pre 9 godina

autor zali sto nas nije SSSR okupirao da bi smo imali razloga da mrzimo Rusiju, ali mu zato sankcije, bombardovanje, I 500000 proteranih ne smetaju da voli ove druge.

Lek sa rusofiliju

pre 9 godina

Па, нису нас лепо излечили од русофилије, зар не? Бацили онолике касетне, уранијумске и крстареће ракете и бомбе по нама, а ми и даље волимо зле Русе, уместо добрих западњака. Па, Срби, где ће вам душа? Опет ћете натерати јадне западњаке да користе уранијумицин и бомбастичне лекове, само да вас некако излече од русофилије? Бре, бре... Срби, опаметите се, немојте себи дозволити да волите Русе поред толико исказане љубави Америке и Европе. Не заборавите ко вас највише воли.

Alergican na licemerje

pre 9 godina

Stvarno ne shvatam kako neki Srbin moze da toleris Ameriku a napada Rusiju... "Mislim jeste da su Ameri ubijali po Libiji, Avganistanu, Iraku, Jugoslaviji... Ali Rusi su uzeli Krim, to se ne sme!" Ovakvu bi pricu mozda prodao nekome sa Zapada ali kako ovde kada smo svi iskusili cari americke imperije... I cak krivite Rusiju sto su nas bombardovali, kako nam nisu pomogli a zaboravljate da su i oni bili u istim g***ma kao i mi... Kao da kazes da je Francuska kriva za II svetski rat jer je napala nacisticku Nemacku...

bg

pre 9 godina

Pa 99% Srba nijednog Rusa u životu nije upoznalo, a ni u Rusiji nikad nisu bili. Sve ostaje mit, nas i Rusa 300 miliona. Zaboravljamo da dok su oslobađali Srbiju Crvena armija(gde je bilo dosta Rusa)silovali oko 20,000 Srpkinja samo je Brozov režim to prikrivao,a ukupno su silovali 3 miliona dok su oslobađali Evropu. Pa se onda Broz žalio Staljinu, a ovaj mu odgovorio ma pusti ih da se ižive tako nekako. Tako i ne verujem u bratstvo ni sa Grcima. Ne verujem Srbinu komšiji jer znam da je prevarant jer krade struju, ljudi manite se bezbeznih priča.

Nikolaj Valujev

pre 9 godina

Veliki broj Srba boluje od ove tesko izlecive bolesti. Nadam se da ce lek uskoro biti pronadjen, da barem nasu decu spasemo ove teske bolesti.

my way

pre 9 godina

Занимљиво је да текст који не садржи никакву садржину, никакво знање и анализу, већ представља патетичан говор мржње замаскиран мизерним филозофирањем, замењивањем теза, убацивањем застава, Вронског, великих руских књижевника које је ето мука читати и мора се на силу за разлику од америчких стрипова и дела која је срамота стављати у раван са класицима Толстоја, Достојевског и осталих руских великана, заслужује да буде објављен на сајту толеранције каквим се овај представља у којем је такав говор чак и у коментарима забрањен. Наслов "русофилија-болест најмилија најмилија", помислио би човек нека озбиљна историјско-политичка анализа, а оно бесмислене баљезгарије пропраћене изливима љубави према онима који су нас убијали и раскомадали нам земљу. Каже човек, штета што нисмо били окупирани од стране Руса да се отрезнимо. Зато су љубав аутора заслужили ови који нас јесу окупирали и подарили нам ово што имамо данас, па ми смо заправо сјајно прошли, нама је феноменално, дивне ствари су нам донели САД, Британија, Немачка и другари. Мале земље и народи не бирају према коме ће осећати филију, а коме фобију, то зависи од начина на који их моћни који ту привилегију имају третирају. Заиста, доживео сам просвећење читајући овај текст, то је да би ми вређало интелигенцију и морал да се слажем са овако лицемерним, одвратним, увредљивим текстом мржње у којем, понављам, ништа садржајно није речено. Кад сте већ себи дозволили да га објавите, онда будите спремни и да објавите коментаре.

Mihailo

pre 9 godina

@ "Putinove veličanstvene parade i potenciranje pobede nad fašizmom treba sagledavati onda i kroz ovu prizmu jer one veličaju, ne toliko antifašističku crtu, koliko velikorusku."


Parade nikada nisu veličale neku "velikorusku ideju", iz prostog razloga što velikoruska ideja ne postoji; Rusija je bila, jeste i biće velika država, a Rusi su bili, jesu i biće veliki narod. Parade isključivo neguju uspomenu na strahovitu žrtvu koju su podneli narodi Sovjetskog Saveza, veliku i herojsku žrtvu koja nikada ne sme pasti u zaborav. Više od sedamdeset procenata svih nemačkih kopnenih snaga je bilo angažovano na Istočnom frontu, i to najkvalitetnijih snaga kojima je raspolagao Rajh; Drugi svetski rat je rešen na istoku Evrope, koliko god Zapad danas hteo sve današnje neznalice da ubedi u nešto drugo. Vojnik Crvene armije je bio taj koji je lomio i slomio nacizam, vojnik Crvene armije je bio taj koji nije pitao kolika je žrtva koju treba da podnese.
Osećaj dok se stoji pred zastavom 150. streljačke divizije sovjetske 3. udarne armije – Zastavom pobede, koja se zavijorila na Rajhstagu, je nešto neopisivo i zaista ne znam kako bih nazvao ovako sramno blaćenje uspomene na ljude-heroje, koji na kraju krajeva i nisu svi bili Rusi koje autor članka toliko, iz njemu znanih razloga, mrzi.


Drugo u tekstu i nije vredno komentarisanja, jer šta može da se očekuje od čoveka koji otvoreno kaže da je Tolstoja čitao na silu i da su mu od njega bili draži Komandant Mark i Mister No?

Nikolaj Valujev

pre 9 godina

Veliki broj Srba boluje od ove tesko izlecive bolesti. Nadam se da ce lek uskoro biti pronadjen, da barem nasu decu spasemo ove teske bolesti.

my way

pre 9 godina

Занимљиво је да текст који не садржи никакву садржину, никакво знање и анализу, већ представља патетичан говор мржње замаскиран мизерним филозофирањем, замењивањем теза, убацивањем застава, Вронског, великих руских књижевника које је ето мука читати и мора се на силу за разлику од америчких стрипова и дела која је срамота стављати у раван са класицима Толстоја, Достојевског и осталих руских великана, заслужује да буде објављен на сајту толеранције каквим се овај представља у којем је такав говор чак и у коментарима забрањен. Наслов "русофилија-болест најмилија најмилија", помислио би човек нека озбиљна историјско-политичка анализа, а оно бесмислене баљезгарије пропраћене изливима љубави према онима који су нас убијали и раскомадали нам земљу. Каже човек, штета што нисмо били окупирани од стране Руса да се отрезнимо. Зато су љубав аутора заслужили ови који нас јесу окупирали и подарили нам ово што имамо данас, па ми смо заправо сјајно прошли, нама је феноменално, дивне ствари су нам донели САД, Британија, Немачка и другари. Мале земље и народи не бирају према коме ће осећати филију, а коме фобију, то зависи од начина на који их моћни који ту привилегију имају третирају. Заиста, доживео сам просвећење читајући овај текст, то је да би ми вређало интелигенцију и морал да се слажем са овако лицемерним, одвратним, увредљивим текстом мржње у којем, понављам, ништа садржајно није речено. Кад сте већ себи дозволили да га објавите, онда будите спремни и да објавите коментаре.

Mile

pre 9 godina

Ne mislim da Srbi toliko vole Rusiju, koliko su ogorceni na SAD i zapadne zemlje zbog dogadjaja iz devedestih i narocito bombardovanja NATO '99. To je jedan vise emotivni, nego racionalan stav...i on je sasvim legitiman, razumljiv i opravdan. A da je to zaista tako, potvrdjuje i cinjenica da kada je licni interes u pitanju (zivot, skolovanje, lecenje, rad, porodica...) Srbi u ogromnom procentu daju prednost zapadu, pre nego Rusiji, pa otuda i tiskanje ispred ambasada zapadnih zemalja, Work and Travel USA koji je svake godine prebukuran i neverovatan broj mladih koji ostaju u SAD/zapadu sa zeljom da ostanu i skuce se tamo. U Rusiji, ko i ode, ode uglavnom da radi i posle se vraca ovde. Ko ode na zapad, vraca se samo ako mora ili ako ga silom oteraju.

misa

pre 9 godina

autor zali sto nas nije SSSR okupirao da bi smo imali razloga da mrzimo Rusiju, ali mu zato sankcije, bombardovanje, I 500000 proteranih ne smetaju da voli ove druge.

Alergican na licemerje

pre 9 godina

Stvarno ne shvatam kako neki Srbin moze da toleris Ameriku a napada Rusiju... "Mislim jeste da su Ameri ubijali po Libiji, Avganistanu, Iraku, Jugoslaviji... Ali Rusi su uzeli Krim, to se ne sme!" Ovakvu bi pricu mozda prodao nekome sa Zapada ali kako ovde kada smo svi iskusili cari americke imperije... I cak krivite Rusiju sto su nas bombardovali, kako nam nisu pomogli a zaboravljate da su i oni bili u istim g***ma kao i mi... Kao da kazes da je Francuska kriva za II svetski rat jer je napala nacisticku Nemacku...

akrivija

pre 9 godina

Biti gej to je danas okej.
Biti rusofil (ljubiti Rusiju), e to je teško izlečiva bolest.
Ovde zaista neko mora da je jako, jako bolestan.

Lek sa rusofiliju

pre 9 godina

Па, нису нас лепо излечили од русофилије, зар не? Бацили онолике касетне, уранијумске и крстареће ракете и бомбе по нама, а ми и даље волимо зле Русе, уместо добрих западњака. Па, Срби, где ће вам душа? Опет ћете натерати јадне западњаке да користе уранијумицин и бомбастичне лекове, само да вас некако излече од русофилије? Бре, бре... Срби, опаметите се, немојте себи дозволити да волите Русе поред толико исказане љубави Америке и Европе. Не заборавите ко вас највише воли.

Raka

pre 9 godina

Pisac inace Hrvat pise kako ne treba voleti Rusiju. Pa ti ne volis ni samog sebe, a kamoli one sto mislis da su tvoji, kao i oni tebe, naravno.

bg

pre 9 godina

Pa 99% Srba nijednog Rusa u životu nije upoznalo, a ni u Rusiji nikad nisu bili. Sve ostaje mit, nas i Rusa 300 miliona. Zaboravljamo da dok su oslobađali Srbiju Crvena armija(gde je bilo dosta Rusa)silovali oko 20,000 Srpkinja samo je Brozov režim to prikrivao,a ukupno su silovali 3 miliona dok su oslobađali Evropu. Pa se onda Broz žalio Staljinu, a ovaj mu odgovorio ma pusti ih da se ižive tako nekako. Tako i ne verujem u bratstvo ni sa Grcima. Ne verujem Srbinu komšiji jer znam da je prevarant jer krade struju, ljudi manite se bezbeznih priča.

Mihailo

pre 9 godina

@ "Putinove veličanstvene parade i potenciranje pobede nad fašizmom treba sagledavati onda i kroz ovu prizmu jer one veličaju, ne toliko antifašističku crtu, koliko velikorusku."


Parade nikada nisu veličale neku "velikorusku ideju", iz prostog razloga što velikoruska ideja ne postoji; Rusija je bila, jeste i biće velika država, a Rusi su bili, jesu i biće veliki narod. Parade isključivo neguju uspomenu na strahovitu žrtvu koju su podneli narodi Sovjetskog Saveza, veliku i herojsku žrtvu koja nikada ne sme pasti u zaborav. Više od sedamdeset procenata svih nemačkih kopnenih snaga je bilo angažovano na Istočnom frontu, i to najkvalitetnijih snaga kojima je raspolagao Rajh; Drugi svetski rat je rešen na istoku Evrope, koliko god Zapad danas hteo sve današnje neznalice da ubedi u nešto drugo. Vojnik Crvene armije je bio taj koji je lomio i slomio nacizam, vojnik Crvene armije je bio taj koji nije pitao kolika je žrtva koju treba da podnese.
Osećaj dok se stoji pred zastavom 150. streljačke divizije sovjetske 3. udarne armije – Zastavom pobede, koja se zavijorila na Rajhstagu, je nešto neopisivo i zaista ne znam kako bih nazvao ovako sramno blaćenje uspomene na ljude-heroje, koji na kraju krajeva i nisu svi bili Rusi koje autor članka toliko, iz njemu znanih razloga, mrzi.


Drugo u tekstu i nije vredno komentarisanja, jer šta može da se očekuje od čoveka koji otvoreno kaže da je Tolstoja čitao na silu i da su mu od njega bili draži Komandant Mark i Mister No?

Глупи сељак

pre 9 godina

Твој проблем пријатељу је што туђа мишљења сврставаш у 2 табора, кад она то нису.
На твоју несрећу и даље има људи који мисле својом главом, и не брину се у који ћеш их ти табор ставити.
Толико о томе.

Глупост uber alles

pre 9 godina

Жали Боже времена утрошеног на читање ове глупости. Ништа неинтересантније одавно нисам прочитао, а притом има и нетачних података типа оно о застави Србије за време књаза Милоша и наводног притиска Русије.

Mihailo

pre 9 godina

@ "Putinove veličanstvene parade i potenciranje pobede nad fašizmom treba sagledavati onda i kroz ovu prizmu jer one veličaju, ne toliko antifašističku crtu, koliko velikorusku."


Parade nikada nisu veličale neku "velikorusku ideju", iz prostog razloga što velikoruska ideja ne postoji; Rusija je bila, jeste i biće velika država, a Rusi su bili, jesu i biće veliki narod. Parade isključivo neguju uspomenu na strahovitu žrtvu koju su podneli narodi Sovjetskog Saveza, veliku i herojsku žrtvu koja nikada ne sme pasti u zaborav. Više od sedamdeset procenata svih nemačkih kopnenih snaga je bilo angažovano na Istočnom frontu, i to najkvalitetnijih snaga kojima je raspolagao Rajh; Drugi svetski rat je rešen na istoku Evrope, koliko god Zapad danas hteo sve današnje neznalice da ubedi u nešto drugo. Vojnik Crvene armije je bio taj koji je lomio i slomio nacizam, vojnik Crvene armije je bio taj koji nije pitao kolika je žrtva koju treba da podnese.
Osećaj dok se stoji pred zastavom 150. streljačke divizije sovjetske 3. udarne armije – Zastavom pobede, koja se zavijorila na Rajhstagu, je nešto neopisivo i zaista ne znam kako bih nazvao ovako sramno blaćenje uspomene na ljude-heroje, koji na kraju krajeva i nisu svi bili Rusi koje autor članka toliko, iz njemu znanih razloga, mrzi.


Drugo u tekstu i nije vredno komentarisanja, jer šta može da se očekuje od čoveka koji otvoreno kaže da je Tolstoja čitao na silu i da su mu od njega bili draži Komandant Mark i Mister No?

User 2.0

pre 9 godina

Rusofilija je plemenito, kao i voliti netki drugi narod, npr. Anglofilija. Samo...lazna Rusofilija u sirbistanaca je cisto Zlo, ne vole sirbistanci Ruse, oni vole svaku kontru Zapadu.

munze

pre 9 godina

Odavno sam dobio neku vrstu zadatka... da širim svoju iskrenu rusofobiju medium Srbima. Odlično, da naučimo nešto I o Vice-u. Iskrenost mržnje (a I sam author naglašava da je iracionalna) je neupitna ali I nebitna: bitan je momenat dobijanja zadatka. Jer razne spodobe mrze Francuze, Bugare, Jevreje, Belgijance , Poljake... A gospodin Kožul je dobio zadatak da nas podseti kako smo, eto do juče, svi kao jedan punim plućima mrzeli Sovjetski Savez (wink, wink - ma Ruse, bre) a voleli Komandanta Marka I Zagora.
Oh, kakva divna papazjanija od (domaćeg) zadatka. Tito, velikosrbin I Staljin, ruski nacionalista. Čudno da smo propustili da utilitiziramoi Bitlse, žvake I farmerke. Nine bilo u zadatku?

Vladan R

pre 9 godina

Mogu samo da ponovi konstataciju u nekom od ranijih kometrara, koliko bolesne mrznje u ovom tekstu. I da postavim pitanje sta bi, onaj koje napisao ovakav tekst, kao i oni koji su ga objavili i preneli, rekli za onoga ko bi, tekst u slicnom kontekstu, objavio o Hrvatima ili Albancima.

EU

pre 9 godina

Rusija je jedan od istoriskih neprijatelja Srbije u prošlosti i sadasnjosti, samo što mi to poričemo do te mere da i zvanično imam9 dobre odnose.

djura022

pre 9 godina

Rusofilija moze biti bolest samo onome ko ne poznaje celu velicinu Rusije, ne teritoeijalnu, politicku ili vojnu, vec kulturnu, umetnicku,itd i najposle onu duhovnu i materijalnu nit koja je veze sa Srbijom vekovima. Ko razume, shvatice :-)

evolucija rusofilije

pre 9 godina

@Nikolaj Valujev,
lek protiv rusofilije vec postoji i sve se vise koristi u Srbiji. Zove se emigracija. Samo i taj lek kao i svi lekovi ima i nezeljenih efekata. Povecanje koncentracije rusofilstva u Srbiji. Ali posto se to pdudara sa koncentracijom starih i onemocalih u Srbiji rusofilija ce uskoro biti trajno proslo vreme.

THE CLASH

pre 9 godina

U Srbiji se sve na ovom svetu gleda pristrasno,crno-beli pogled Srbalja.Zanimajuci se za istoriju pojedinih naroda dodjoh do saznanja da je ruska istorija veoma mracna.Kao i svih ostalih sila u njihovo vreme.Sirila se macem i silom,carevi i Crkva su od pamtiveka bezobrazno bogati,seljaci su umirali od gladi-na destine hiljada.Pobijeno je na milione ljudi u vreme Staljina.Istina dva puta su je pokusali osvojiti jednom Francuzi,zatim Nemci.I sa Poljacima,Svedjanima i Fincima su ratovali oko teritorije.I naravno imaju ogroman doprinos oslobadjanju Evrope od fasizma.Ubrzo su od oslobodilaca postali okupatori pojedinih zemalja.Politika carske Rusije,pa i SSSR je bila takva da imajuci snaznu spoljnu politiku imaju potpunu kontrolu i podanistvo kao vid podrske,svog stanovnistva.Tako su se ophodili i prema susedima.Slicno se ponasaju i Amerikanci.Tako je i danas.Prema svim zemljama pa i Srbiji imaju samo interesni odnos.Pomoci ce,ali za uzvrat uvek uzmu onoliko koliko njima treba.Takva je recimo i Spanija bila prema svim Latinskim zemljama posle njihovog osamostaljenja.I uopste ne razumem zasto ovaj narod gleda ovu zemlju na ovako bizaran nacin,kao da zivimo u nekoj og gubernija.Rusija samo gleda svoj politicki i ekonomski interes,a Srbija je samo jedna karika u tom interesnom lancu.

stizu dolari...

pre 9 godina

Kol`ko sam se radovao sto pocinje da radi Vice Serbia... bice svasta, subkulture, neke lude price, sex,droga,R`n`R...kad ono...pffffffff*
* GOLUB-ono kad se napnes i mislis da ce zemlja da se zatrese, a bude pfffff

Al` njima ce da bude ok, tekst je izasao, samo da legne jos uplata...iz ambasade...

Dzoni

pre 9 godina

Nema vecih bolesnika od NATOfila ,NATO mi je ubio rodjenu babu po majci u njenoj rodjenoj kuci u sred Srbije , dobrog druga koji je tad imao 19 godina i bio u kolima takodje u Sred Srbije ,NATO mi je isterao babu i dedu po oci iz stana u Pristini u kom su ziveli ceo zivot ..nisu mi dozvoili nista da ponesu ,cak ni porodicne slike.
Takodje nema vecih bolesnika od onih koji su dozvolili da 99% medija danas u srbiji budu zapadni mediji i da u Srbiji vise nema srpskih medija pa sad nam i ovaj VIce pametuje..samo odgledajte bilo koji klip o nama ili rusima na engleskom ..gore nas pljuju i od CNNa..u svakom se srbi predstavljaju kao primitivci i genocidan narod i onda neki srbi rade za te?

Hogar Strasni

pre 9 godina

Mili Boze kakav amaterski tekst … Bolest kazes ???

Pod pritiskom Rusije kazes knez Milos promenio zastavu? Ako je Rusija trazila od Milosa da promeni zastavu zar ne bi bilo logicnije da je zahtev bio da zastava bude identicna ruskoj a ne obrnutih boja? Nesto tu nije logicno. Ili mozda pod pristiscima sa nekih drugih strana doslo do toga da zastava ipak ne bude identicna ruskoj?

Kazes 1835. je Rusija pritiskala Srbiju po pitanju zastave, a ne spominjes da je samo 6 godina pre toga Rusija pritiskala Tursku da Srbiji da autonomiju u skladu sa Bukurestanskim Mirom iz 1812. koji je opet Rusija izdejstvovala. I nije Rusija samo pritiskala Turke, nego ratovala protiv njih. Mala li je razlika. Ali Rusi samo pritiskaju, i samo nesto zahtevaju, nista ne daju …

Nista tebi nije jasno, Dejane, a kako stvari stoje nikada ti nece biti. Drzi se ti Komadanta Marka i Zagora, pusti klasike, to je dosadno.

Na kraju da primenim dijagnozu iz tvog naslova, Dejane, kad imas neizdrzljivu potrebu da pises probaj molim te na nekom drugom jeziku i daleko od nas. Nas bolesnih u glavu.

Ziv bio.

Nemanja

pre 9 godina

Osim što nasumično govoriš ružno o Rusiji, čime si opravdao naslov svog teksta? Tako si potpuno romantičan, kul i otkačen dok u ruskim klasicima držiš američke stripove (koji su bili dobri). Ja ne mogu da verujem. A svi ostali su potpuno uvrnuti i ruskom čizmom zavrnuti. Još si i bio tamo, zagazio duboko u neprijateljsku teritoriju. Šta je bila poenta posete? One man pussy riot? Mladi nosioče demokratskih i ljudskih vrednosti, sledeći put piši reportažu iz Gvantanama, Iraka, Avganistana, Severne Afrike, Kosmeta ili Sirije. U stvari, možda je najbolje nikog da ne braniš i da se maneš pisanja. U zdravlje sinko.

Potemkinov seljak

pre 9 godina

Boze kakav tekst koliko samo mrznje...
(., 22. decembar 2014 22:20)

Nema niceg loseg u mrznji prema patogenima. Osim sto nije mnogo produktivno. Pametnije je hladnokrvno ih unistavati.

wes

pre 9 godina

velikoruska ideja ne postoji; Rusija je bila, jeste i biće velika država, a Rusi su bili, jesu i biće veliki narod.
(Mihailo, 22. decembar 2014 22:58)
---

Hehhe, velikoruska ideja ne postoji???

Pa današanja Rusija je posledica velikoruske ideje, još ni jedan narod na svetu se nije toliko proširio prema svojim susedima kao ruski. Od Moskovske kneževine iz 13. veka. koja je obuhvatala parče teritorija do Carske Rusije nekoliko vekova kasnije, koja se prostirala od Varšave do Aljaske. U tom su širenju Rusa na sve strane deseci naroda fizički nestali, a deseci su asimilirani.

Nije istina ni da velikoruska ideja na postoji i danas. Posledni je primer aneskija Krima i paradržava Novorusija u istočnoj Ukrajini.

Walter

pre 9 godina

"Odavno sam dobio neku vrstu zadatka...". Аутор је макар искрен, треба му честитати на томе. Чак се и преводу са хрватског на српски језик није приступило превише темељно, па су можда и намерно остављене речи као: jugoslavenskom, slavensko, sraz, inozemstvu...

"A onda je Knez Miloš, pod pritiskom bratske Rusije, promenio poredak u ovakav kakvog ga znamo danas." Човек не познаје повијест, пардон историју. Разлог што је распоред боја супротан оном на руској застави је тај што је тако одлучила Турска царевина (из незнања вероватно). Кнез Милош се ту мало шта питао.

"neki strip američke provinijencije. Komadanta Marka, kapetana Mikija, Zagora, Velikog Bleka, Mister Noa..." Све италијански стрипови, али г-дин их воли јер је заблуди да су амерички. Какав ли ће шок да буде када сазна истину...

Аутор је доста површан, неубедљив и прилично пристрасан. Иначе, волим да прочитам неку добру критику друштва, посебно ако је о економији реч. Али оваква снобовска пљувања пуна мржње која као решење имплицирају културоцид су више него одвратна.

Милош

pre 9 godina

Истина је да су Срби махом Русофили.. али је такође истина и да су Хрвати махом Русофоби па.. ? не видим ту никакав феномен.

Joca

pre 9 godina

Ali najluđa stvar u tekstu je kad autor slavodobitno saopštava da su mu oduvek bili bliži Zagor i komadant Mark nego Tolstoj. Na toj plitkosti se temelji rusofobija naših provincijalnih kompleksaša opijenih "zapadnim vrednostima". Nemačkoj, Francuskoj i Engleskoj kulturi svako poštovanje, ali ovi naši kompleksaši su smešni.

ln

pre 9 godina

Kao neko ko je priklonjeniji evropskim vrednotima sam se nadao boljem tekstu, dubljoj analizi istorijskih cinjenica. Na kraju mi je zao sto je b92 preneo ovaj u najmanju ruku los tekst, jer upravo ovako losi tekstovi samo ucvrscavaju stav rusofila. "Da. Imao sam ja kući komplete Tolstoja, ponešto čak i čitao. Istina na silu, ali čitao. Ali nekako sam uvek pronalazio načina da umetnem u sredinu knjige neki strip američke provinijencije. Komadanta Marka, kapetana Mikija, Zagora, Velikog Bleka, Mister Noa...". Kakav je to argument ako sme uopste da se nazove argumentom. Na tom nivou rusofilija ne moze da se pobedi a upravo na taj nivo se ovaj tekst upustio.

Звечанац

pre 9 godina

Желим да освежим памћење којекаквим блогерима и историчарима са вечерњом школом - да није било Русије, Руса и руског цара, након првог светског рата Србија не би постојала. На њихову интервенцију су наша војска и народ спашени након голготе преко Албаније. Због претње руског цара да ће Русија потписати сепаратни мир савезници су прискочили у помоћ. Срам вас бре било колико спинујете и трујете народ. Нисам русофил, али чињенице су чињенице.

Mare

pre 9 godina

Jos se ja pitam zasto hiljdae mladih i talentovanih ljudi nema sansu da se probije i da neko cuje za njih a autor teksta se probio? Kad ono on politcki podoban. Ako je to cena da nas mlade neko primeti, onda i ne zelim da je platim. A ti sto si pisao ovaj glupi blog, tekst kako god, samo cu ti reci da si pristrasan, ogranicen i totalno sujetan. Nauci prvo da budes objektivan pa onda iznosi javno misljenje.

stenli tarkovski

pre 9 godina

Autor teksta je rusofob, a pise o rusofilu. Dve osobe koje se krecu istim pravcem, ali razlicitim smerovima i sa istom strascu govore o istoj stvari, ali su razlicito naelektrisani.

dragaN

pre 9 godina

"Oh, kakva divna papazjanija od (domaćeg) zadatka. Tito, velikosrbin I Staljin, ruski nacionalista. Čudno da smo propustili da utilitiziramoi Bitlse, žvake I farmerke. Nine bilo u zadatku?"

Staljin nije bio Rus, nego Gruzijac.

ajdepali

pre 9 godina

ccc..., kakvih gluposti ti sve nema, pa to je strasno ahahahahaha od muke da se nasmejem. Srbija nikada nije imala jedinstvenu nacionalnu zastavu, a Srbi su bili razjedinjeni i po tom pitanju, svaki tamo neki plemic i velmoza imali su neku svoju viziju srpske zastave, sve do berlinskog kongresa 1878 godine, tada je na tom kongresu ondasnji nemacki kancelar Oto fon Bizmark, verovatno smoren srpskim pitanjem, pomalo ljutito upitao za Srbe, ko su ti Srbi, sta oni hoce i imaju li bar neki grb, ili zastavu na primer, posto smo i tada i na tom kongresu bili zastupljeni kao neka banda, a ne kao neka ozbiljna drzava, na sta je Ruski predstavnik koji je zastupao i nasu stranu pomalo zatecen tim pitanjem, ali i samom cinjenicom da Srbi i zaista nemaju svoju zastavu odgovorio kako je ona ista kao i nihova samo obrnuta, te je to tako ostalo i do dan danas.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Covek je izneo misljenje sa njim se mozes sloziti ili ne.Meni smeta srpska lazna naivnost.Kao ne znaju zasto nas je NATO bombardovao.Sad cu da vam kazem bombardovani smo zbog izazivanja rata u Sloveniji,Hrvatskoj,BiH i zbog intervencije na Kosovu.Od tog bombardovanja poginulo je ukupno 285 ljudi.Nije malo-mnogo je kad pogine jedan ali srpska vlast je prosto izazivala svojom politikom.Ti koji su najvise krivi su u rusiji.Uzgred KGB je izazvao i raspad Jugoslavije.Ovi sto su komentarisali tekst su uglavnom "deca informbiroa"(peta kolona)u Srbiji!Prica o Tolstoju je nategnuta covek je bio nepopravljiv individualac i danas bi bio opozicionar ruskoj vlasti kao sto je bio i onoj.Njega je ruska crkva zbog jeretickog ponasanja iskljucila iz crkve zato sto je podrzavao Cecene u ratu koji su oni vodili sa rusijom.Koga srbi vise vole lako je odrediti stavite na sto karte za Ameriku i rusiju.Sve ce vam biti jasno.Amerika je utociste pametnih vrednih Srba rusija azil za pljackase,ubice, prevarante?

b

pre 9 godina

Hm trebala bi se napraviti jedna studija tipa : Srpska opsesija ,ubicama,siledzijama , reketasima, trovacima uranijumom , sa zapada
Covece koliko moras da volis blato na djonu onoga koji ti 100 godina ( tacnije 200 godina ) pritiska grkljan.
Ovo ni Stokholmski sindrom ne moze da objasni
Dzaba vam sve , zna narod ko ga ucenjuje , a tkz samoproklamovana elita ne shvata da je odavno izgubila dodir sa realnoscu .
Nisu ovde ljudi rusofili onoliko koliko su anglofobi

s.

pre 9 godina

Dobar, neutralan članak koji će na žalost da izazove gnev rusofiličara.
Pogledajte samo komentare, sve možeš da im diraš, samo ne Rusiju.
Rusija mu dođe kao "Blue Suede Shoes".
Kako se rusofilija leči?
Pa da probamo nekom vakcinacijom.

Zeleni Nostradamus Zub

pre 9 godina

I mene nerviraju 'rezimski' mediji pa sta sad... nerviraju me i rusofoli, a i ovi amerofili.Tj oni koji ne barataju argumentima, nego stave suvu emociju, ili su indoktrirani od strane razno razne propagande. Alo ljudi, upalite mozak, ugasite tv. Setite se zapadnih medija o NAMA tokom 90tih. Pa i dan danas kroz 'zapadnu' produkciju izlaze filmovi koji nas blate (a u svakom drugom filmu su rusi negativci). Ako je ovaj tekst u vezi rusofobije zbog situacije sa "krimom" i ukrainom, vecina ljudi je lose obavestena, ili zasuta lazima. Ukraina se desila zbog Sirije a sirija se desava zbog Irana. Zato je i Libija pala. Nafta rodjaci. Sve ovo lose sto se desava, i 'rat' sto preti, je zbog dolara i nafte, ili ti Petro dolara da iskoristim termin u kome je caka (izguglajte sta je to). Ja bih najvise voleo kad bi nas zaobisle te 'igre'. Kad bi EU okrenula ledja Amerima, i okrenula se komsiluku. Na strani sam pravde (koja je ocigledno nebitna na velikoj mapi, ali tako sam vaspitan). A u ovoj prici, i zadnjih 50-60 godina, Amerika (tj Americke Federelne rezerve, institucije i lica koja stoje iza 'zvanicne' politike njihove drzave, ne obican narod) su Nepravedni, losi momci. To je postalo jasno i mnogim amerima. Amerika ratovima 'preko' brani dolar. Amerika je inace puna divnih ljudi, lepa zemlja. I hvala im za sve dobro sto je odatle doslo. Ali za ono lose sto je izaslo, ce doci dan naplate. A vec je krenulo, a branice taj dolar (nazalost) svom silom. A sila je ogromna...

Jure

pre 9 godina

E kad sam ja jos govorio da je Vice cisto prozapadni medij i antiruski orijentisan. Sjecam se samo za vrijeme pocetka rata u Ukrajini sta su sve pisali o pobunjenicima dok su u medjuvremenu Ukrajinski fasisti ubijali civilno stanovnistvo na istoku Ukrajine.

my way

pre 9 godina

Obicno oni intelektualno inferiorni i manje obrazovani Srbi boluju od ove bolesti.Kad im postavis pitanje zasto vole Rusiju,oni nemaju objasnjenje u vidu valjanog ergumenta.Razlozi su navodno pravoslavlje...
(Luki, 23. decembar 2014 00:20)

Da, to su oni "intelektualno inferiorni i neobrazovani" ciji su nivo Tolstoj, Dostojevski, Puskin... za razliku od "intelektualno superiornih i skolovanih" ciji su nivo stripovi. Ko o cemu... Uzgred, razlozi za prijateljstvo sa Rusijom su istorijsko-politicki, ne toliko pravoslavlje, a pogotovo ne ostalo navedeno, no toliko o obrazovanju i razumevanju.

sibir

pre 9 godina

O iracionalnosti rusofila dovoljno govori jedna cinjenica - 95% Rusa nema pojma sta su Srbi, ko su Srbi i gde se uopste nalaze. Od onih 5% koji znaju, 50% zna otprilike gde smo, ostali samo znaju da su Srbi nekad ziveli u Jugoslaviji i da je tamo rat (da, nemaju pojma da je rat odavno zavrsen)

Nenad

pre 9 godina

Prica o zastavi nije u potpunosti tacna.
Tacno je da je zastava trebala biti crveno belo plava sa grbom u sredini, medjutim, velikim monarhistickim silama Austriji, Engleskoj i Rusiji nije odgovaralo da zastava Srbije lici na zastavu Francuske, revolucionarne zemlje gde su kralja i plemstvo giljotinirali. Zbog toga je knez Milos (pravilno je reci knjaz, sto je razlika od seoskog ``kneza``) izabrao obrnutu rusku zastavu.

my way

pre 9 godina

Covek je izneo misljenje sa njim se mozes sloziti ili ne.Meni smeta srpska lazna naivnost.Kao ne znaju zasto nas je NATO bombardovao.Sad cu da vam kazem bombardovani smo zbog izazivanja rata u Sloveniji,Hrvatskoj,BiH i zbog intervencije na Kosovu.Od tog bombardovanja poginulo je ukupno 285 ljudi.Nije malo-mnogo je kad pogine jedan ali srpska vlast je prosto izazivala svojom politikom.Ti koji su najvise krivi su u rusiji.Uzgred KGB je izazvao i raspad Jugoslavije.Ovi sto su komentarisali tekst su uglavnom "deca informbiroa"(peta kolona)u Srbiji!Prica o Tolstoju je nategnuta covek je bio nepopravljiv individualac i danas bi bio opozicionar ruskoj vlasti kao sto je bio i onoj.Njega je ruska crkva zbog jeretickog ponasanja iskljucila iz crkve zato sto je podrzavao Cecene u ratu koji su oni vodili sa rusijom.Koga srbi vise vole lako je odrediti stavite na sto karte za Ameriku i rusiju.Sve ce vam biti jasno.Amerika je utociste pametnih vrednih Srba rusija azil za pljackase,ubice...?
(mujcinovic salih, 23. decembar 2014 13:55)

Samo ti "Rusija" (i "Srbi") piši malim slovom, davi se u sopstvenoj mržnji, licemerju i lažima. Možeš da izokrećeš istoriju za 180, ali činjenica je da su rat počeli oni koji su hteli da Jugoslaviju razbiju i to onako kako njima odgovara i da su to uradili uz pomoć i podršku zapadnih prijatelja, a nisu ga ni Srbi, ni KGB počeli, pa ni izazvali kako ti valjda svestan besmisla koji kao zastupaš kažeš. Samo potvrdjujes časnu srpsku istoriju, na tvoju zalost.

nepodeljen..

pre 9 godina

Mislim da je ovo kao...rusofilija ili rusofobija,ponavljeno sto puta,samo ustvari propagandni trik..neke lose interesne strategije!A to je da medju gradjanstvom naprave podelu na dva dela..Ako se nesto deli na dva onda je lakse podeliti ih na cetiri,pa na osam..A onda tako razjedinjenim mogu da nam rade sta hoce!Pa mogu i da nas ubede u sve sto zamisle!Postoje domace reci a znace..postoje oni koji cene i postuju Rusiju i oni koji.. ne!Ali valjda ne zvuce onako zapadnjacki..kao rusofilija ili rusobobija!Kao kad bi stalno ponavljali..nemackofil ili nemackofob ili amerofil ili amerofob..nekako se to redje koristi,pa se pitam a zasto!Kako bi tek bili nazvani Rusi od tih propagandista,da su kojim slucajem oni bombardovali Srbiju i posle svega priznali drzavnost Kosovu!Mislim ovoliko ispiranje mozga je previse za ovaj narod!Vreme je da se prestane sa tim..a radi mentalnog zdravlja stanovnistva!Pocinje da nas zamara sve to!Deliti je lako,tesko je ostati nepodeljen..i svoj!

Luki

pre 9 godina

Obicno oni intelektualno inferiorni i manje obrazovani Srbi boluju od ove bolesti.Kad im postavis pitanje zasto vole Rusiju,oni nemaju objasnjenje u vidu valjanog ergumenta.Razlozi su navodno pravoslavlje( Bugari,Rumuni,Moldavci,Ukrajinci,Belorusi,Makedonci i Grci su takodje pravoslavci a nemamo neko postovanje prema njima,sem prema Grcima) ali to i jeste osnova cele price jer je spc vekovima ispirala mozak ljudima da jedini prijatelj moze da vam bude pravoslavac.Jos sama velicina Rusije i sva moc koju je imala su upotpunili tu sliku.Rusija je kao uvek bila nas veliki pravoslavni brat,zatim kulturni uticaj Rusije u 18. veku kad smo napravili prve korake za formiranje modernog knjizevnog jezika.Meni nije jasno zasto mnogi ovde smatraju da mi mozemo da racunamo na poseban tretman i da nas Rusi nesto posebno vole,nema nikakvih dokaza za to.Vera?Mozda bi nas Rusi drugacije gledali da su i sami veci vernici ali i kod njih je ista prica kao i ovde,95 posto vernika su kvazivernici.Pravi pravoslavac ide redovno u crkvu i moli se bogu a ovde ljudima pravoslavlje pocinje rakijom i supom a zavrsava se sarmom,pecenjem i ruskom salatom....ja sam ateista,nemam snage da se foliram ko vecina da sam vernik,a i ne volim nesto slave,prasetinu i RUSKU salatu.

malandro

pre 9 godina

Dejane Kožule. Imam transfer blama dok čitam ovo. Kooooliko loš tekst. pa brate kako te nije sramota da se uopšte potpišeš na kraju teksta. kad ih već toliko mrziš, daj potrudi se bar da argumentovano izneseš svoj stav. nepovezano, plitko, neubedljivo i ružno.

antibot

pre 9 godina

Interesantno je jos da su oni, koji imaju samo jednu domovinu, Srbiju i koji se zalazu za normalnu Srbiju, koja je jaka i saradjuje sa svima, obicno najveci izdajnici svoga naroda, zapadni placenici i kapitalisticke lopuze.
S druge strane, oni kojima je rusija "jedina majcica" i ciji je predsednik putin, a ne toma ili tadic ili sloba ili ko je vec ovde na vlasti i oni koji Srbiju posmatraju kao produzenu rusku ruku, oni su obicno najvece srpske patriote...

Nikola

pre 9 godina

Stvarno i ja se pitam,cemu ta ljubav prema rusiji kad nam je zapad toliko lepih stvari podario u skorijoj istoriji.A i propaganda im je zakazala,gde su filmovi tipa rambo,topgun...

Zoran

pre 9 godina

Nije nas problem ni zastava ni grb,nego sto brzo zaboravljamo i blisku proslost i zato su svi koji su mogli,otisli iz ove zemlje,jer dok takvi pametnjakovici pisu razne istorije.Srpskog naroda nestaje!

vasilije knezevic

pre 9 godina

Koliko samo u ovom momentu zelm da pisem nasim jezikom,onim cistim koji ce zacepiti usta
onima koji ne razumiju narod nego su bez identiteta,pomodarni i svakodnevno prevrtljivi.
Rusi su nasi rodjaci.mi ih mozemo voljeti ili ne, Oni prema nama ostaju ono sto su.Termini
kao sto su "rusofili" ili "rusofobi"skoro da se ne mogu primijeniti u ovom slucaju.Da je u pitanju
narod koji nama nije srodan onda mozemo upotrebljavati te izraze.Mi sa Rusima dijelimo
rodbinske veze i one se ne mogu smatrati necim sto je izabrano,one postoje i mi dijelimo zlo
i dobro:"Mi ucimo ruski i vec znamo to sta znaci tavarisc a sta haraso.Znamo da se nista kaze
nicevo a broj sto i Rusi kazu sto.Otac im je atjec,majka im je mat a brat im je kao i kod nas brat".
Od jezika ne mozemo pobjeci a on je slican a mozda bi bio i jedan da smo mislili drugacije.Medju
svim slovenskim narodima ima puno snobova koji bi radije bili Englezi,Francuzi pa cak i Nijemci,
jer se stide svoga porijekla.Nasa dostignuca u kulturi i tehnici nekako su vezana za naseg velikog
brata bilo da se radi o ugledu ili priznanju.Sta mi to trazimo od naseg velikog brata,da nas stalno
miluje i da nam razdaje slatkise,opet ne bi bili zadovoljni.Ali kad je u pitanju dostojanstvo mi stalno
mislimo na njih velike Ruse.Iako zivimo u XXI vijeku,narod je jos uvijek parohijalan,krvno podijeljen
a misli su skoncentrisane na prirodu:"Svaka ptica svome jatu leti".
vasilije knezevic 22 dec. 2014

Android Kit Kat

pre 9 godina

Rusija je jedan od istoriskih neprijatelja Srbije u prošlosti i sadasnjosti, samo što mi to poričemo do te mere da i zvanično imam9 dobre odnose.
(EU, 22. decembar 2014 23:02)

- Rusija mi je draga kao i bilo koja druga zemlja da se odma razumijemo. Nisam vjernik nego ateista da i to razjasnimo, nisam ni Srbin da me ne proglasis sad nekim rusofilom ili veliko-srbinom. E sad mi reci na osnovu cega temeljis svoj post?

- Cisto da znas kad vec sam ne znas svoju istoriju da Srbija nikad nije pomogla Rusiji vec je Rusija usla u rat zbog Srbije i Romanovi su kasnije platili cak i glavom jer je narod htio rat zbog bratske Srbije, a onda kad nije imao hleba izlaz i uradio Romanovima sto je uradio, a drugo trebao bi da znas da su svo zlato Romanova koje je tada "privremeno" prebacili Rusi u Beograd opljackali nasi prestolonasljednici. Danas je to zlato na britanskom dvoru ;-) Zato danas placa i treba da placa svoj ceh preko NIS-a. Ne zato sto ja zelim da placa, nego ako treba da bude neke pravde onda neka bude obostrana, a ne jednostrana. Toliko od mene.

i to smo bili mi...

pre 9 godina

E sta reci na moj slucaj!Bio sam nepopravljivi amerikanofil u mladosti!Sve sam prihvatao odande..muziku,odusevljavao sam se mirovnim protestima protiv rata u Vijetnamu!Tadasnji kultni filmovi..,Kosa,O jagodama i krvi,pa onda,Paklena pomorandza,..Odusevila me je ta silna snaga,tadasnje probudjene americke javnosti,koja ja pokusavala..da te svoje jastrebove rata,satera u cosak i da prekine tu suludu pricu,zvanu rat!Mir,ljudskost i ljubav..je tada postala parola vodilja u svetu..i na kraju onaj nasusno potrebni deo za svakog coveka..vracanje ljudskog digniteta!Bilo je to vreme koje se pamti!I u svemu smo i sami ucestvovali..svojom podrskom!Amerika je tada bila za nas,kao cokolada umotana u papir od nada,zelja i stremljenja,pa se moze reci da smo svi u to vreme,pogotovo mi mladi,bili na neki nacin amerikofili..ali uvek sa onom dozom postovanja sa tadasnjim sovjetskim prostorom u kome se isticala narocito,prijateljska ljubav prema ruskom pravoslavnom narodu,sa kojim smo uvek delili mnoge za nas znacajne istorijske i verske vrednosti!A onda dolaze neki novi krezubi globalisti i strategije..I umesto dotadasnjeg americkog prijatelja,mi danas imamo samo njenu bledu senku..Nekako su nas pustili niz vodu!Ipak nam ostaje secanje na neka bolja vremena,kada smo svi bili..pomalo amerikanofili!I zato nije lose da se cesce,umesto stripova,procita neki ruski klasik..i tamo sazna nesto vise o coveku,njegovoj dusi,kroz patnju,srecu,ljubav,dostojanstvo,stradalnistvo!

Potemkinov seljak

pre 9 godina

U tom su širenju Rusa na sve strane deseci naroda fizički nestali, a deseci su asimilirani. (wes, 23. decembar 2014 08:44)

Pardon, u tom sirenju *Moskvica* (slavizirani finski narod, koji se potom potpuno i svojevoljno uklopio u tatarski svet i bastinio tatarske vrednosti i tatarsko poimanje odnosa medju ljudima i narodima) prvi koji su, delom fizicki nestali, a delom nasilno asimilirani, bili su - Rusi.

Nikolaj Valujev

pre 9 godina

Veliki broj Srba boluje od ove tesko izlecive bolesti. Nadam se da ce lek uskoro biti pronadjen, da barem nasu decu spasemo ove teske bolesti.

EU

pre 9 godina

Rusija je jedan od istoriskih neprijatelja Srbije u prošlosti i sadasnjosti, samo što mi to poričemo do te mere da i zvanično imam9 dobre odnose.

bg

pre 9 godina

Pa 99% Srba nijednog Rusa u životu nije upoznalo, a ni u Rusiji nikad nisu bili. Sve ostaje mit, nas i Rusa 300 miliona. Zaboravljamo da dok su oslobađali Srbiju Crvena armija(gde je bilo dosta Rusa)silovali oko 20,000 Srpkinja samo je Brozov režim to prikrivao,a ukupno su silovali 3 miliona dok su oslobađali Evropu. Pa se onda Broz žalio Staljinu, a ovaj mu odgovorio ma pusti ih da se ižive tako nekako. Tako i ne verujem u bratstvo ni sa Grcima. Ne verujem Srbinu komšiji jer znam da je prevarant jer krade struju, ljudi manite se bezbeznih priča.

Potemkinov seljak

pre 9 godina

Boze kakav tekst koliko samo mrznje...
(., 22. decembar 2014 22:20)

Nema niceg loseg u mrznji prema patogenima. Osim sto nije mnogo produktivno. Pametnije je hladnokrvno ih unistavati.

djura022

pre 9 godina

Rusofilija moze biti bolest samo onome ko ne poznaje celu velicinu Rusije, ne teritoeijalnu, politicku ili vojnu, vec kulturnu, umetnicku,itd i najposle onu duhovnu i materijalnu nit koja je veze sa Srbijom vekovima. Ko razume, shvatice :-)

evolucija rusofilije

pre 9 godina

@Nikolaj Valujev,
lek protiv rusofilije vec postoji i sve se vise koristi u Srbiji. Zove se emigracija. Samo i taj lek kao i svi lekovi ima i nezeljenih efekata. Povecanje koncentracije rusofilstva u Srbiji. Ali posto se to pdudara sa koncentracijom starih i onemocalih u Srbiji rusofilija ce uskoro biti trajno proslo vreme.

akrivija

pre 9 godina

Biti gej to je danas okej.
Biti rusofil (ljubiti Rusiju), e to je teško izlečiva bolest.
Ovde zaista neko mora da je jako, jako bolestan.

Alergican na licemerje

pre 9 godina

Stvarno ne shvatam kako neki Srbin moze da toleris Ameriku a napada Rusiju... "Mislim jeste da su Ameri ubijali po Libiji, Avganistanu, Iraku, Jugoslaviji... Ali Rusi su uzeli Krim, to se ne sme!" Ovakvu bi pricu mozda prodao nekome sa Zapada ali kako ovde kada smo svi iskusili cari americke imperije... I cak krivite Rusiju sto su nas bombardovali, kako nam nisu pomogli a zaboravljate da su i oni bili u istim g***ma kao i mi... Kao da kazes da je Francuska kriva za II svetski rat jer je napala nacisticku Nemacku...

Raka

pre 9 godina

Pisac inace Hrvat pise kako ne treba voleti Rusiju. Pa ti ne volis ni samog sebe, a kamoli one sto mislis da su tvoji, kao i oni tebe, naravno.

User 2.0

pre 9 godina

Rusofilija je plemenito, kao i voliti netki drugi narod, npr. Anglofilija. Samo...lazna Rusofilija u sirbistanaca je cisto Zlo, ne vole sirbistanci Ruse, oni vole svaku kontru Zapadu.

s.

pre 9 godina

Dobar, neutralan članak koji će na žalost da izazove gnev rusofiličara.
Pogledajte samo komentare, sve možeš da im diraš, samo ne Rusiju.
Rusija mu dođe kao "Blue Suede Shoes".
Kako se rusofilija leči?
Pa da probamo nekom vakcinacijom.

wes

pre 9 godina

velikoruska ideja ne postoji; Rusija je bila, jeste i biće velika država, a Rusi su bili, jesu i biće veliki narod.
(Mihailo, 22. decembar 2014 22:58)
---

Hehhe, velikoruska ideja ne postoji???

Pa današanja Rusija je posledica velikoruske ideje, još ni jedan narod na svetu se nije toliko proširio prema svojim susedima kao ruski. Od Moskovske kneževine iz 13. veka. koja je obuhvatala parče teritorija do Carske Rusije nekoliko vekova kasnije, koja se prostirala od Varšave do Aljaske. U tom su širenju Rusa na sve strane deseci naroda fizički nestali, a deseci su asimilirani.

Nije istina ni da velikoruska ideja na postoji i danas. Posledni je primer aneskija Krima i paradržava Novorusija u istočnoj Ukrajini.

misa

pre 9 godina

autor zali sto nas nije SSSR okupirao da bi smo imali razloga da mrzimo Rusiju, ali mu zato sankcije, bombardovanje, I 500000 proteranih ne smetaju da voli ove druge.

my way

pre 9 godina

Занимљиво је да текст који не садржи никакву садржину, никакво знање и анализу, већ представља патетичан говор мржње замаскиран мизерним филозофирањем, замењивањем теза, убацивањем застава, Вронског, великих руских књижевника које је ето мука читати и мора се на силу за разлику од америчких стрипова и дела која је срамота стављати у раван са класицима Толстоја, Достојевског и осталих руских великана, заслужује да буде објављен на сајту толеранције каквим се овај представља у којем је такав говор чак и у коментарима забрањен. Наслов "русофилија-болест најмилија најмилија", помислио би човек нека озбиљна историјско-политичка анализа, а оно бесмислене баљезгарије пропраћене изливима љубави према онима који су нас убијали и раскомадали нам земљу. Каже човек, штета што нисмо били окупирани од стране Руса да се отрезнимо. Зато су љубав аутора заслужили ови који нас јесу окупирали и подарили нам ово што имамо данас, па ми смо заправо сјајно прошли, нама је феноменално, дивне ствари су нам донели САД, Британија, Немачка и другари. Мале земље и народи не бирају према коме ће осећати филију, а коме фобију, то зависи од начина на који их моћни који ту привилегију имају третирају. Заиста, доживео сам просвећење читајући овај текст, то је да би ми вређало интелигенцију и морал да се слажем са овако лицемерним, одвратним, увредљивим текстом мржње у којем, понављам, ништа садржајно није речено. Кад сте већ себи дозволили да га објавите, онда будите спремни и да објавите коментаре.

Luki

pre 9 godina

Obicno oni intelektualno inferiorni i manje obrazovani Srbi boluju od ove bolesti.Kad im postavis pitanje zasto vole Rusiju,oni nemaju objasnjenje u vidu valjanog ergumenta.Razlozi su navodno pravoslavlje( Bugari,Rumuni,Moldavci,Ukrajinci,Belorusi,Makedonci i Grci su takodje pravoslavci a nemamo neko postovanje prema njima,sem prema Grcima) ali to i jeste osnova cele price jer je spc vekovima ispirala mozak ljudima da jedini prijatelj moze da vam bude pravoslavac.Jos sama velicina Rusije i sva moc koju je imala su upotpunili tu sliku.Rusija je kao uvek bila nas veliki pravoslavni brat,zatim kulturni uticaj Rusije u 18. veku kad smo napravili prve korake za formiranje modernog knjizevnog jezika.Meni nije jasno zasto mnogi ovde smatraju da mi mozemo da racunamo na poseban tretman i da nas Rusi nesto posebno vole,nema nikakvih dokaza za to.Vera?Mozda bi nas Rusi drugacije gledali da su i sami veci vernici ali i kod njih je ista prica kao i ovde,95 posto vernika su kvazivernici.Pravi pravoslavac ide redovno u crkvu i moli se bogu a ovde ljudima pravoslavlje pocinje rakijom i supom a zavrsava se sarmom,pecenjem i ruskom salatom....ja sam ateista,nemam snage da se foliram ko vecina da sam vernik,a i ne volim nesto slave,prasetinu i RUSKU salatu.

my way

pre 9 godina

Obicno oni intelektualno inferiorni i manje obrazovani Srbi boluju od ove bolesti.Kad im postavis pitanje zasto vole Rusiju,oni nemaju objasnjenje u vidu valjanog ergumenta.Razlozi su navodno pravoslavlje...
(Luki, 23. decembar 2014 00:20)

Da, to su oni "intelektualno inferiorni i neobrazovani" ciji su nivo Tolstoj, Dostojevski, Puskin... za razliku od "intelektualno superiornih i skolovanih" ciji su nivo stripovi. Ko o cemu... Uzgred, razlozi za prijateljstvo sa Rusijom su istorijsko-politicki, ne toliko pravoslavlje, a pogotovo ne ostalo navedeno, no toliko o obrazovanju i razumevanju.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Covek je izneo misljenje sa njim se mozes sloziti ili ne.Meni smeta srpska lazna naivnost.Kao ne znaju zasto nas je NATO bombardovao.Sad cu da vam kazem bombardovani smo zbog izazivanja rata u Sloveniji,Hrvatskoj,BiH i zbog intervencije na Kosovu.Od tog bombardovanja poginulo je ukupno 285 ljudi.Nije malo-mnogo je kad pogine jedan ali srpska vlast je prosto izazivala svojom politikom.Ti koji su najvise krivi su u rusiji.Uzgred KGB je izazvao i raspad Jugoslavije.Ovi sto su komentarisali tekst su uglavnom "deca informbiroa"(peta kolona)u Srbiji!Prica o Tolstoju je nategnuta covek je bio nepopravljiv individualac i danas bi bio opozicionar ruskoj vlasti kao sto je bio i onoj.Njega je ruska crkva zbog jeretickog ponasanja iskljucila iz crkve zato sto je podrzavao Cecene u ratu koji su oni vodili sa rusijom.Koga srbi vise vole lako je odrediti stavite na sto karte za Ameriku i rusiju.Sve ce vam biti jasno.Amerika je utociste pametnih vrednih Srba rusija azil za pljackase,ubice, prevarante?

Dzoni

pre 9 godina

Nema vecih bolesnika od NATOfila ,NATO mi je ubio rodjenu babu po majci u njenoj rodjenoj kuci u sred Srbije , dobrog druga koji je tad imao 19 godina i bio u kolima takodje u Sred Srbije ,NATO mi je isterao babu i dedu po oci iz stana u Pristini u kom su ziveli ceo zivot ..nisu mi dozvoili nista da ponesu ,cak ni porodicne slike.
Takodje nema vecih bolesnika od onih koji su dozvolili da 99% medija danas u srbiji budu zapadni mediji i da u Srbiji vise nema srpskih medija pa sad nam i ovaj VIce pametuje..samo odgledajte bilo koji klip o nama ili rusima na engleskom ..gore nas pljuju i od CNNa..u svakom se srbi predstavljaju kao primitivci i genocidan narod i onda neki srbi rade za te?

Lek sa rusofiliju

pre 9 godina

Па, нису нас лепо излечили од русофилије, зар не? Бацили онолике касетне, уранијумске и крстареће ракете и бомбе по нама, а ми и даље волимо зле Русе, уместо добрих западњака. Па, Срби, где ће вам душа? Опет ћете натерати јадне западњаке да користе уранијумицин и бомбастичне лекове, само да вас некако излече од русофилије? Бре, бре... Срби, опаметите се, немојте себи дозволити да волите Русе поред толико исказане љубави Америке и Европе. Не заборавите ко вас највише воли.

sibir

pre 9 godina

O iracionalnosti rusofila dovoljno govori jedna cinjenica - 95% Rusa nema pojma sta su Srbi, ko su Srbi i gde se uopste nalaze. Od onih 5% koji znaju, 50% zna otprilike gde smo, ostali samo znaju da su Srbi nekad ziveli u Jugoslaviji i da je tamo rat (da, nemaju pojma da je rat odavno zavrsen)

Mihailo

pre 9 godina

@ "Putinove veličanstvene parade i potenciranje pobede nad fašizmom treba sagledavati onda i kroz ovu prizmu jer one veličaju, ne toliko antifašističku crtu, koliko velikorusku."


Parade nikada nisu veličale neku "velikorusku ideju", iz prostog razloga što velikoruska ideja ne postoji; Rusija je bila, jeste i biće velika država, a Rusi su bili, jesu i biće veliki narod. Parade isključivo neguju uspomenu na strahovitu žrtvu koju su podneli narodi Sovjetskog Saveza, veliku i herojsku žrtvu koja nikada ne sme pasti u zaborav. Više od sedamdeset procenata svih nemačkih kopnenih snaga je bilo angažovano na Istočnom frontu, i to najkvalitetnijih snaga kojima je raspolagao Rajh; Drugi svetski rat je rešen na istoku Evrope, koliko god Zapad danas hteo sve današnje neznalice da ubedi u nešto drugo. Vojnik Crvene armije je bio taj koji je lomio i slomio nacizam, vojnik Crvene armije je bio taj koji nije pitao kolika je žrtva koju treba da podnese.
Osećaj dok se stoji pred zastavom 150. streljačke divizije sovjetske 3. udarne armije – Zastavom pobede, koja se zavijorila na Rajhstagu, je nešto neopisivo i zaista ne znam kako bih nazvao ovako sramno blaćenje uspomene na ljude-heroje, koji na kraju krajeva i nisu svi bili Rusi koje autor članka toliko, iz njemu znanih razloga, mrzi.


Drugo u tekstu i nije vredno komentarisanja, jer šta može da se očekuje od čoveka koji otvoreno kaže da je Tolstoja čitao na silu i da su mu od njega bili draži Komandant Mark i Mister No?

Глупост uber alles

pre 9 godina

Жали Боже времена утрошеног на читање ове глупости. Ништа неинтересантније одавно нисам прочитао, а притом има и нетачних података типа оно о застави Србије за време књаза Милоша и наводног притиска Русије.

my way

pre 9 godina

Covek je izneo misljenje sa njim se mozes sloziti ili ne.Meni smeta srpska lazna naivnost.Kao ne znaju zasto nas je NATO bombardovao.Sad cu da vam kazem bombardovani smo zbog izazivanja rata u Sloveniji,Hrvatskoj,BiH i zbog intervencije na Kosovu.Od tog bombardovanja poginulo je ukupno 285 ljudi.Nije malo-mnogo je kad pogine jedan ali srpska vlast je prosto izazivala svojom politikom.Ti koji su najvise krivi su u rusiji.Uzgred KGB je izazvao i raspad Jugoslavije.Ovi sto su komentarisali tekst su uglavnom "deca informbiroa"(peta kolona)u Srbiji!Prica o Tolstoju je nategnuta covek je bio nepopravljiv individualac i danas bi bio opozicionar ruskoj vlasti kao sto je bio i onoj.Njega je ruska crkva zbog jeretickog ponasanja iskljucila iz crkve zato sto je podrzavao Cecene u ratu koji su oni vodili sa rusijom.Koga srbi vise vole lako je odrediti stavite na sto karte za Ameriku i rusiju.Sve ce vam biti jasno.Amerika je utociste pametnih vrednih Srba rusija azil za pljackase,ubice...?
(mujcinovic salih, 23. decembar 2014 13:55)

Samo ti "Rusija" (i "Srbi") piši malim slovom, davi se u sopstvenoj mržnji, licemerju i lažima. Možeš da izokrećeš istoriju za 180, ali činjenica je da su rat počeli oni koji su hteli da Jugoslaviju razbiju i to onako kako njima odgovara i da su to uradili uz pomoć i podršku zapadnih prijatelja, a nisu ga ni Srbi, ni KGB počeli, pa ni izazvali kako ti valjda svestan besmisla koji kao zastupaš kažeš. Samo potvrdjujes časnu srpsku istoriju, na tvoju zalost.

Mihailo

pre 9 godina

@ "Putinove veličanstvene parade i potenciranje pobede nad fašizmom treba sagledavati onda i kroz ovu prizmu jer one veličaju, ne toliko antifašističku crtu, koliko velikorusku."


Parade nikada nisu veličale neku "velikorusku ideju", iz prostog razloga što velikoruska ideja ne postoji; Rusija je bila, jeste i biće velika država, a Rusi su bili, jesu i biće veliki narod. Parade isključivo neguju uspomenu na strahovitu žrtvu koju su podneli narodi Sovjetskog Saveza, veliku i herojsku žrtvu koja nikada ne sme pasti u zaborav. Više od sedamdeset procenata svih nemačkih kopnenih snaga je bilo angažovano na Istočnom frontu, i to najkvalitetnijih snaga kojima je raspolagao Rajh; Drugi svetski rat je rešen na istoku Evrope, koliko god Zapad danas hteo sve današnje neznalice da ubedi u nešto drugo. Vojnik Crvene armije je bio taj koji je lomio i slomio nacizam, vojnik Crvene armije je bio taj koji nije pitao kolika je žrtva koju treba da podnese.
Osećaj dok se stoji pred zastavom 150. streljačke divizije sovjetske 3. udarne armije – Zastavom pobede, koja se zavijorila na Rajhstagu, je nešto neopisivo i zaista ne znam kako bih nazvao ovako sramno blaćenje uspomene na ljude-heroje, koji na kraju krajeva i nisu svi bili Rusi koje autor članka toliko, iz njemu znanih razloga, mrzi.


Drugo u tekstu i nije vredno komentarisanja, jer šta može da se očekuje od čoveka koji otvoreno kaže da je Tolstoja čitao na silu i da su mu od njega bili draži Komandant Mark i Mister No?

munze

pre 9 godina

Odavno sam dobio neku vrstu zadatka... da širim svoju iskrenu rusofobiju medium Srbima. Odlično, da naučimo nešto I o Vice-u. Iskrenost mržnje (a I sam author naglašava da je iracionalna) je neupitna ali I nebitna: bitan je momenat dobijanja zadatka. Jer razne spodobe mrze Francuze, Bugare, Jevreje, Belgijance , Poljake... A gospodin Kožul je dobio zadatak da nas podseti kako smo, eto do juče, svi kao jedan punim plućima mrzeli Sovjetski Savez (wink, wink - ma Ruse, bre) a voleli Komandanta Marka I Zagora.
Oh, kakva divna papazjanija od (domaćeg) zadatka. Tito, velikosrbin I Staljin, ruski nacionalista. Čudno da smo propustili da utilitiziramoi Bitlse, žvake I farmerke. Nine bilo u zadatku?

Vladan R

pre 9 godina

Mogu samo da ponovi konstataciju u nekom od ranijih kometrara, koliko bolesne mrznje u ovom tekstu. I da postavim pitanje sta bi, onaj koje napisao ovakav tekst, kao i oni koji su ga objavili i preneli, rekli za onoga ko bi, tekst u slicnom kontekstu, objavio o Hrvatima ili Albancima.

ajdepali

pre 9 godina

ccc..., kakvih gluposti ti sve nema, pa to je strasno ahahahahaha od muke da se nasmejem. Srbija nikada nije imala jedinstvenu nacionalnu zastavu, a Srbi su bili razjedinjeni i po tom pitanju, svaki tamo neki plemic i velmoza imali su neku svoju viziju srpske zastave, sve do berlinskog kongresa 1878 godine, tada je na tom kongresu ondasnji nemacki kancelar Oto fon Bizmark, verovatno smoren srpskim pitanjem, pomalo ljutito upitao za Srbe, ko su ti Srbi, sta oni hoce i imaju li bar neki grb, ili zastavu na primer, posto smo i tada i na tom kongresu bili zastupljeni kao neka banda, a ne kao neka ozbiljna drzava, na sta je Ruski predstavnik koji je zastupao i nasu stranu pomalo zatecen tim pitanjem, ali i samom cinjenicom da Srbi i zaista nemaju svoju zastavu odgovorio kako je ona ista kao i nihova samo obrnuta, te je to tako ostalo i do dan danas.

THE CLASH

pre 9 godina

U Srbiji se sve na ovom svetu gleda pristrasno,crno-beli pogled Srbalja.Zanimajuci se za istoriju pojedinih naroda dodjoh do saznanja da je ruska istorija veoma mracna.Kao i svih ostalih sila u njihovo vreme.Sirila se macem i silom,carevi i Crkva su od pamtiveka bezobrazno bogati,seljaci su umirali od gladi-na destine hiljada.Pobijeno je na milione ljudi u vreme Staljina.Istina dva puta su je pokusali osvojiti jednom Francuzi,zatim Nemci.I sa Poljacima,Svedjanima i Fincima su ratovali oko teritorije.I naravno imaju ogroman doprinos oslobadjanju Evrope od fasizma.Ubrzo su od oslobodilaca postali okupatori pojedinih zemalja.Politika carske Rusije,pa i SSSR je bila takva da imajuci snaznu spoljnu politiku imaju potpunu kontrolu i podanistvo kao vid podrske,svog stanovnistva.Tako su se ophodili i prema susedima.Slicno se ponasaju i Amerikanci.Tako je i danas.Prema svim zemljama pa i Srbiji imaju samo interesni odnos.Pomoci ce,ali za uzvrat uvek uzmu onoliko koliko njima treba.Takva je recimo i Spanija bila prema svim Latinskim zemljama posle njihovog osamostaljenja.I uopste ne razumem zasto ovaj narod gleda ovu zemlju na ovako bizaran nacin,kao da zivimo u nekoj og gubernija.Rusija samo gleda svoj politicki i ekonomski interes,a Srbija je samo jedna karika u tom interesnom lancu.

vasilije knezevic

pre 9 godina

Koliko samo u ovom momentu zelm da pisem nasim jezikom,onim cistim koji ce zacepiti usta
onima koji ne razumiju narod nego su bez identiteta,pomodarni i svakodnevno prevrtljivi.
Rusi su nasi rodjaci.mi ih mozemo voljeti ili ne, Oni prema nama ostaju ono sto su.Termini
kao sto su "rusofili" ili "rusofobi"skoro da se ne mogu primijeniti u ovom slucaju.Da je u pitanju
narod koji nama nije srodan onda mozemo upotrebljavati te izraze.Mi sa Rusima dijelimo
rodbinske veze i one se ne mogu smatrati necim sto je izabrano,one postoje i mi dijelimo zlo
i dobro:"Mi ucimo ruski i vec znamo to sta znaci tavarisc a sta haraso.Znamo da se nista kaze
nicevo a broj sto i Rusi kazu sto.Otac im je atjec,majka im je mat a brat im je kao i kod nas brat".
Od jezika ne mozemo pobjeci a on je slican a mozda bi bio i jedan da smo mislili drugacije.Medju
svim slovenskim narodima ima puno snobova koji bi radije bili Englezi,Francuzi pa cak i Nijemci,
jer se stide svoga porijekla.Nasa dostignuca u kulturi i tehnici nekako su vezana za naseg velikog
brata bilo da se radi o ugledu ili priznanju.Sta mi to trazimo od naseg velikog brata,da nas stalno
miluje i da nam razdaje slatkise,opet ne bi bili zadovoljni.Ali kad je u pitanju dostojanstvo mi stalno
mislimo na njih velike Ruse.Iako zivimo u XXI vijeku,narod je jos uvijek parohijalan,krvno podijeljen
a misli su skoncentrisane na prirodu:"Svaka ptica svome jatu leti".
vasilije knezevic 22 dec. 2014

Звечанац

pre 9 godina

Желим да освежим памћење којекаквим блогерима и историчарима са вечерњом школом - да није било Русије, Руса и руског цара, након првог светског рата Србија не би постојала. На њихову интервенцију су наша војска и народ спашени након голготе преко Албаније. Због претње руског цара да ће Русија потписати сепаратни мир савезници су прискочили у помоћ. Срам вас бре било колико спинујете и трујете народ. Нисам русофил, али чињенице су чињенице.

stizu dolari...

pre 9 godina

Kol`ko sam se radovao sto pocinje da radi Vice Serbia... bice svasta, subkulture, neke lude price, sex,droga,R`n`R...kad ono...pffffffff*
* GOLUB-ono kad se napnes i mislis da ce zemlja da se zatrese, a bude pfffff

Al` njima ce da bude ok, tekst je izasao, samo da legne jos uplata...iz ambasade...

antibot

pre 9 godina

Interesantno je jos da su oni, koji imaju samo jednu domovinu, Srbiju i koji se zalazu za normalnu Srbiju, koja je jaka i saradjuje sa svima, obicno najveci izdajnici svoga naroda, zapadni placenici i kapitalisticke lopuze.
S druge strane, oni kojima je rusija "jedina majcica" i ciji je predsednik putin, a ne toma ili tadic ili sloba ili ko je vec ovde na vlasti i oni koji Srbiju posmatraju kao produzenu rusku ruku, oni su obicno najvece srpske patriote...

dragaN

pre 9 godina

"Oh, kakva divna papazjanija od (domaćeg) zadatka. Tito, velikosrbin I Staljin, ruski nacionalista. Čudno da smo propustili da utilitiziramoi Bitlse, žvake I farmerke. Nine bilo u zadatku?"

Staljin nije bio Rus, nego Gruzijac.

Joca

pre 9 godina

Ali najluđa stvar u tekstu je kad autor slavodobitno saopštava da su mu oduvek bili bliži Zagor i komadant Mark nego Tolstoj. Na toj plitkosti se temelji rusofobija naših provincijalnih kompleksaša opijenih "zapadnim vrednostima". Nemačkoj, Francuskoj i Engleskoj kulturi svako poštovanje, ali ovi naši kompleksaši su smešni.

malandro

pre 9 godina

Dejane Kožule. Imam transfer blama dok čitam ovo. Kooooliko loš tekst. pa brate kako te nije sramota da se uopšte potpišeš na kraju teksta. kad ih već toliko mrziš, daj potrudi se bar da argumentovano izneseš svoj stav. nepovezano, plitko, neubedljivo i ružno.

Глупи сељак

pre 9 godina

Твој проблем пријатељу је што туђа мишљења сврставаш у 2 табора, кад она то нису.
На твоју несрећу и даље има људи који мисле својом главом, и не брину се у који ћеш их ти табор ставити.
Толико о томе.

ln

pre 9 godina

Kao neko ko je priklonjeniji evropskim vrednotima sam se nadao boljem tekstu, dubljoj analizi istorijskih cinjenica. Na kraju mi je zao sto je b92 preneo ovaj u najmanju ruku los tekst, jer upravo ovako losi tekstovi samo ucvrscavaju stav rusofila. "Da. Imao sam ja kući komplete Tolstoja, ponešto čak i čitao. Istina na silu, ali čitao. Ali nekako sam uvek pronalazio načina da umetnem u sredinu knjige neki strip američke provinijencije. Komadanta Marka, kapetana Mikija, Zagora, Velikog Bleka, Mister Noa...". Kakav je to argument ako sme uopste da se nazove argumentom. Na tom nivou rusofilija ne moze da se pobedi a upravo na taj nivo se ovaj tekst upustio.

Zeleni Nostradamus Zub

pre 9 godina

I mene nerviraju 'rezimski' mediji pa sta sad... nerviraju me i rusofoli, a i ovi amerofili.Tj oni koji ne barataju argumentima, nego stave suvu emociju, ili su indoktrirani od strane razno razne propagande. Alo ljudi, upalite mozak, ugasite tv. Setite se zapadnih medija o NAMA tokom 90tih. Pa i dan danas kroz 'zapadnu' produkciju izlaze filmovi koji nas blate (a u svakom drugom filmu su rusi negativci). Ako je ovaj tekst u vezi rusofobije zbog situacije sa "krimom" i ukrainom, vecina ljudi je lose obavestena, ili zasuta lazima. Ukraina se desila zbog Sirije a sirija se desava zbog Irana. Zato je i Libija pala. Nafta rodjaci. Sve ovo lose sto se desava, i 'rat' sto preti, je zbog dolara i nafte, ili ti Petro dolara da iskoristim termin u kome je caka (izguglajte sta je to). Ja bih najvise voleo kad bi nas zaobisle te 'igre'. Kad bi EU okrenula ledja Amerima, i okrenula se komsiluku. Na strani sam pravde (koja je ocigledno nebitna na velikoj mapi, ali tako sam vaspitan). A u ovoj prici, i zadnjih 50-60 godina, Amerika (tj Americke Federelne rezerve, institucije i lica koja stoje iza 'zvanicne' politike njihove drzave, ne obican narod) su Nepravedni, losi momci. To je postalo jasno i mnogim amerima. Amerika ratovima 'preko' brani dolar. Amerika je inace puna divnih ljudi, lepa zemlja. I hvala im za sve dobro sto je odatle doslo. Ali za ono lose sto je izaslo, ce doci dan naplate. A vec je krenulo, a branice taj dolar (nazalost) svom silom. A sila je ogromna...

Mile

pre 9 godina

Ne mislim da Srbi toliko vole Rusiju, koliko su ogorceni na SAD i zapadne zemlje zbog dogadjaja iz devedestih i narocito bombardovanja NATO '99. To je jedan vise emotivni, nego racionalan stav...i on je sasvim legitiman, razumljiv i opravdan. A da je to zaista tako, potvrdjuje i cinjenica da kada je licni interes u pitanju (zivot, skolovanje, lecenje, rad, porodica...) Srbi u ogromnom procentu daju prednost zapadu, pre nego Rusiji, pa otuda i tiskanje ispred ambasada zapadnih zemalja, Work and Travel USA koji je svake godine prebukuran i neverovatan broj mladih koji ostaju u SAD/zapadu sa zeljom da ostanu i skuce se tamo. U Rusiji, ko i ode, ode uglavnom da radi i posle se vraca ovde. Ko ode na zapad, vraca se samo ako mora ili ako ga silom oteraju.

Nemanja

pre 9 godina

Osim što nasumično govoriš ružno o Rusiji, čime si opravdao naslov svog teksta? Tako si potpuno romantičan, kul i otkačen dok u ruskim klasicima držiš američke stripove (koji su bili dobri). Ja ne mogu da verujem. A svi ostali su potpuno uvrnuti i ruskom čizmom zavrnuti. Još si i bio tamo, zagazio duboko u neprijateljsku teritoriju. Šta je bila poenta posete? One man pussy riot? Mladi nosioče demokratskih i ljudskih vrednosti, sledeći put piši reportažu iz Gvantanama, Iraka, Avganistana, Severne Afrike, Kosmeta ili Sirije. U stvari, možda je najbolje nikog da ne braniš i da se maneš pisanja. U zdravlje sinko.

stenli tarkovski

pre 9 godina

Autor teksta je rusofob, a pise o rusofilu. Dve osobe koje se krecu istim pravcem, ali razlicitim smerovima i sa istom strascu govore o istoj stvari, ali su razlicito naelektrisani.

Милош

pre 9 godina

Истина је да су Срби махом Русофили.. али је такође истина и да су Хрвати махом Русофоби па.. ? не видим ту никакав феномен.

Walter

pre 9 godina

"Odavno sam dobio neku vrstu zadatka...". Аутор је макар искрен, треба му честитати на томе. Чак се и преводу са хрватског на српски језик није приступило превише темељно, па су можда и намерно остављене речи као: jugoslavenskom, slavensko, sraz, inozemstvu...

"A onda je Knez Miloš, pod pritiskom bratske Rusije, promenio poredak u ovakav kakvog ga znamo danas." Човек не познаје повијест, пардон историју. Разлог што је распоред боја супротан оном на руској застави је тај што је тако одлучила Турска царевина (из незнања вероватно). Кнез Милош се ту мало шта питао.

"neki strip američke provinijencije. Komadanta Marka, kapetana Mikija, Zagora, Velikog Bleka, Mister Noa..." Све италијански стрипови, али г-дин их воли јер је заблуди да су амерички. Какав ли ће шок да буде када сазна истину...

Аутор је доста површан, неубедљив и прилично пристрасан. Иначе, волим да прочитам неку добру критику друштва, посебно ако је о економији реч. Али оваква снобовска пљувања пуна мржње која као решење имплицирају културоцид су више него одвратна.

Hogar Strasni

pre 9 godina

Mili Boze kakav amaterski tekst … Bolest kazes ???

Pod pritiskom Rusije kazes knez Milos promenio zastavu? Ako je Rusija trazila od Milosa da promeni zastavu zar ne bi bilo logicnije da je zahtev bio da zastava bude identicna ruskoj a ne obrnutih boja? Nesto tu nije logicno. Ili mozda pod pristiscima sa nekih drugih strana doslo do toga da zastava ipak ne bude identicna ruskoj?

Kazes 1835. je Rusija pritiskala Srbiju po pitanju zastave, a ne spominjes da je samo 6 godina pre toga Rusija pritiskala Tursku da Srbiji da autonomiju u skladu sa Bukurestanskim Mirom iz 1812. koji je opet Rusija izdejstvovala. I nije Rusija samo pritiskala Turke, nego ratovala protiv njih. Mala li je razlika. Ali Rusi samo pritiskaju, i samo nesto zahtevaju, nista ne daju …

Nista tebi nije jasno, Dejane, a kako stvari stoje nikada ti nece biti. Drzi se ti Komadanta Marka i Zagora, pusti klasike, to je dosadno.

Na kraju da primenim dijagnozu iz tvog naslova, Dejane, kad imas neizdrzljivu potrebu da pises probaj molim te na nekom drugom jeziku i daleko od nas. Nas bolesnih u glavu.

Ziv bio.

b

pre 9 godina

Hm trebala bi se napraviti jedna studija tipa : Srpska opsesija ,ubicama,siledzijama , reketasima, trovacima uranijumom , sa zapada
Covece koliko moras da volis blato na djonu onoga koji ti 100 godina ( tacnije 200 godina ) pritiska grkljan.
Ovo ni Stokholmski sindrom ne moze da objasni
Dzaba vam sve , zna narod ko ga ucenjuje , a tkz samoproklamovana elita ne shvata da je odavno izgubila dodir sa realnoscu .
Nisu ovde ljudi rusofili onoliko koliko su anglofobi

Jure

pre 9 godina

E kad sam ja jos govorio da je Vice cisto prozapadni medij i antiruski orijentisan. Sjecam se samo za vrijeme pocetka rata u Ukrajini sta su sve pisali o pobunjenicima dok su u medjuvremenu Ukrajinski fasisti ubijali civilno stanovnistvo na istoku Ukrajine.

Mare

pre 9 godina

Jos se ja pitam zasto hiljdae mladih i talentovanih ljudi nema sansu da se probije i da neko cuje za njih a autor teksta se probio? Kad ono on politcki podoban. Ako je to cena da nas mlade neko primeti, onda i ne zelim da je platim. A ti sto si pisao ovaj glupi blog, tekst kako god, samo cu ti reci da si pristrasan, ogranicen i totalno sujetan. Nauci prvo da budes objektivan pa onda iznosi javno misljenje.

nepodeljen..

pre 9 godina

Mislim da je ovo kao...rusofilija ili rusofobija,ponavljeno sto puta,samo ustvari propagandni trik..neke lose interesne strategije!A to je da medju gradjanstvom naprave podelu na dva dela..Ako se nesto deli na dva onda je lakse podeliti ih na cetiri,pa na osam..A onda tako razjedinjenim mogu da nam rade sta hoce!Pa mogu i da nas ubede u sve sto zamisle!Postoje domace reci a znace..postoje oni koji cene i postuju Rusiju i oni koji.. ne!Ali valjda ne zvuce onako zapadnjacki..kao rusofilija ili rusobobija!Kao kad bi stalno ponavljali..nemackofil ili nemackofob ili amerofil ili amerofob..nekako se to redje koristi,pa se pitam a zasto!Kako bi tek bili nazvani Rusi od tih propagandista,da su kojim slucajem oni bombardovali Srbiju i posle svega priznali drzavnost Kosovu!Mislim ovoliko ispiranje mozga je previse za ovaj narod!Vreme je da se prestane sa tim..a radi mentalnog zdravlja stanovnistva!Pocinje da nas zamara sve to!Deliti je lako,tesko je ostati nepodeljen..i svoj!

Nenad

pre 9 godina

Prica o zastavi nije u potpunosti tacna.
Tacno je da je zastava trebala biti crveno belo plava sa grbom u sredini, medjutim, velikim monarhistickim silama Austriji, Engleskoj i Rusiji nije odgovaralo da zastava Srbije lici na zastavu Francuske, revolucionarne zemlje gde su kralja i plemstvo giljotinirali. Zbog toga je knez Milos (pravilno je reci knjaz, sto je razlika od seoskog ``kneza``) izabrao obrnutu rusku zastavu.

Nikola

pre 9 godina

Stvarno i ja se pitam,cemu ta ljubav prema rusiji kad nam je zapad toliko lepih stvari podario u skorijoj istoriji.A i propaganda im je zakazala,gde su filmovi tipa rambo,topgun...

Android Kit Kat

pre 9 godina

Rusija je jedan od istoriskih neprijatelja Srbije u prošlosti i sadasnjosti, samo što mi to poričemo do te mere da i zvanično imam9 dobre odnose.
(EU, 22. decembar 2014 23:02)

- Rusija mi je draga kao i bilo koja druga zemlja da se odma razumijemo. Nisam vjernik nego ateista da i to razjasnimo, nisam ni Srbin da me ne proglasis sad nekim rusofilom ili veliko-srbinom. E sad mi reci na osnovu cega temeljis svoj post?

- Cisto da znas kad vec sam ne znas svoju istoriju da Srbija nikad nije pomogla Rusiji vec je Rusija usla u rat zbog Srbije i Romanovi su kasnije platili cak i glavom jer je narod htio rat zbog bratske Srbije, a onda kad nije imao hleba izlaz i uradio Romanovima sto je uradio, a drugo trebao bi da znas da su svo zlato Romanova koje je tada "privremeno" prebacili Rusi u Beograd opljackali nasi prestolonasljednici. Danas je to zlato na britanskom dvoru ;-) Zato danas placa i treba da placa svoj ceh preko NIS-a. Ne zato sto ja zelim da placa, nego ako treba da bude neke pravde onda neka bude obostrana, a ne jednostrana. Toliko od mene.

Potemkinov seljak

pre 9 godina

U tom su širenju Rusa na sve strane deseci naroda fizički nestali, a deseci su asimilirani. (wes, 23. decembar 2014 08:44)

Pardon, u tom sirenju *Moskvica* (slavizirani finski narod, koji se potom potpuno i svojevoljno uklopio u tatarski svet i bastinio tatarske vrednosti i tatarsko poimanje odnosa medju ljudima i narodima) prvi koji su, delom fizicki nestali, a delom nasilno asimilirani, bili su - Rusi.

Zoran

pre 9 godina

Nije nas problem ni zastava ni grb,nego sto brzo zaboravljamo i blisku proslost i zato su svi koji su mogli,otisli iz ove zemlje,jer dok takvi pametnjakovici pisu razne istorije.Srpskog naroda nestaje!

i to smo bili mi...

pre 9 godina

E sta reci na moj slucaj!Bio sam nepopravljivi amerikanofil u mladosti!Sve sam prihvatao odande..muziku,odusevljavao sam se mirovnim protestima protiv rata u Vijetnamu!Tadasnji kultni filmovi..,Kosa,O jagodama i krvi,pa onda,Paklena pomorandza,..Odusevila me je ta silna snaga,tadasnje probudjene americke javnosti,koja ja pokusavala..da te svoje jastrebove rata,satera u cosak i da prekine tu suludu pricu,zvanu rat!Mir,ljudskost i ljubav..je tada postala parola vodilja u svetu..i na kraju onaj nasusno potrebni deo za svakog coveka..vracanje ljudskog digniteta!Bilo je to vreme koje se pamti!I u svemu smo i sami ucestvovali..svojom podrskom!Amerika je tada bila za nas,kao cokolada umotana u papir od nada,zelja i stremljenja,pa se moze reci da smo svi u to vreme,pogotovo mi mladi,bili na neki nacin amerikofili..ali uvek sa onom dozom postovanja sa tadasnjim sovjetskim prostorom u kome se isticala narocito,prijateljska ljubav prema ruskom pravoslavnom narodu,sa kojim smo uvek delili mnoge za nas znacajne istorijske i verske vrednosti!A onda dolaze neki novi krezubi globalisti i strategije..I umesto dotadasnjeg americkog prijatelja,mi danas imamo samo njenu bledu senku..Nekako su nas pustili niz vodu!Ipak nam ostaje secanje na neka bolja vremena,kada smo svi bili..pomalo amerikanofili!I zato nije lose da se cesce,umesto stripova,procita neki ruski klasik..i tamo sazna nesto vise o coveku,njegovoj dusi,kroz patnju,srecu,ljubav,dostojanstvo,stradalnistvo!