Ponedeljak, 10.11.2014.

09:54

"Izgubljeno jevanđelje": Isus je bio oženjen i imao je decu

Izvor: Independent

"Izgubljeno jevanðelje": Isus je bio oženjen i imao je decu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

180 Komentari

Sortiraj po:

George Carlin

pre 9 godina

Još nešto, pa neću više. Zaboravlja se da je crkva dugo bila i zemaljska vlast (vlast je od boga). Nijedno društveno uređenje nikada nije bilo odvojeno od crkve- čak ni danas (a to vidimo u njenom povlaštenom statusu, u njenoj izuzetosti iz društvenog sistema), osim jednog: komunizma. Otuda i automatska reakcija na ateizam- aha, ovi ne veruju, dakle komunisti. Oni što ubijaju religiozne, prave pogrome i slično. Činjenica je da je komunizam teška zla naneo čovečanstvu, kao i mnoga dobra. Neko će reći isto kao i religija. I kod jednih i kod drugih se radi se o principu da je dopušteno ubiti iz dubokog verovanja, što je u ljudsko biće usadila religija (na to im jedino dajem autorska prava). Što se Staljina tiče, logora koje je otvarao i bede u kojoj je držao državu- čoveku je trebao džabe rad, isto kao što su kolonijalnim silama trebali robovi (protiv čega religija nema ništa, neprotiv). Nema tu neke misterije, njegova dogma, kao i crkvena iskorišćena je za da bi se vladalo, da bi jedna grupa bolje prolazila od druge ništa više. Tek nedavno je crkva, da bi preživela, svoja učenja prebacila na filozofsko- metafizički teren, inače je ustanovljena tako da neukog tu i zadrži, evo ti pravila, nema mnogo, evo ti kazna, strašna je i laka za pamćenje i evo ti gomila obreda na jezicima koje ne razumeš. Religija, kao i sva dogma, služi da se ustanovi sistem, unapred određen i bez vremenskih ograničenja, koji će da garantuje status određenoj grupi. Koliko je Isus imao dece je dimna zavesa.

George Carlin

pre 9 godina

"Покушај на који представљаш жртве зла организоване религије је баналан и дискриминише жртве неорганизованих религија." Kao što vidiš, religija podrazumeva žrtve, bila organizovana ili ne. Ne razumem čemu optužbe za radikalizam- nigde nisam predložio progon vernika ili same crkve. Naprotiv, uvek podvlačim da je verovanje PRAVO svakog od nas, s tim da se radi o LIČNOM osećaju koji takav treba i da ostane. Što se organizovane religije tiče, u čemu je problem da se ona stavi u zakonske okvire: da se prate finansijski tokovi, plaća porez i popisuje imovina- ili, da se traže građevinske dozvole kada hoće da postave novi predajnik negde? U čemu je problem da se pop pedofil osudi kao i svaki drugi? Ili da se uvede red u to kako crkva manipuliše zavisnicima, očajnicima koji joj se obraćaju, a koje za pare leče lopatama? Otkuda "veronauka" u školama- obrazovanje se finansira iz budžeta, a reciprociteta nema, odnosno nema građanskog vaspitanja, ljudskih prava i ostalih tekovina uređenog društva u crkvenim propovedima? Zbog čega se uči samo jedna religija, što se ne uče sve, pa da deca mogu da izaberu? Zbog čega se crkva šlepa uz državu, što je problem da otvore svoje škole (MegaFaith), pa neka osposobljavaju ljude po svome za život i to naplaćuju, pa šta urade? Šta je od ovoga svega problem? (Zaboravio sam da navedem i diskriminaciju žena). Ništa od ovoga ne dovodi u pitanje da li je Isus imao decu, zar ne?

Tvoj stav zvuci poznato

pre 9 godina

"Uvesti poreze, izbaciti iz obrazovnog, javnog i političkog života i rešen problem."

Зар је на овакву изјаву потребан коментар?

Побркани и умазани лончићи

pre 9 godina

(George Carlin, 12. novembar 2014 20:26)
Не подмећем, јер није хришћански, оградио сам се са неколико ограда како неки не би погрешно протумачили коментар за Стаљина и његов атеизам, али си ти опет нашао начин да све то превидиш и да се направиш блесав. Одвикни се од те навике, иако је сматраш за чудо. Ја тебе не разумем, искрено да ти кажем. Покушај на који представљаш жртве зла организоване религије је баналан и дискриминише жртве неорганизованих религија. При томе од религије правиш живи ентитет, некакву силу која управља људима против њихове воље и која је одговорна за сва зла овог света, а не људи који та зла чине. Тиме и даље идеш у непристојни, ниски и подмукли атеистички радикализам, тако да немамо више о чему да причамо. Поздрав и све најбоље.

zoki

pre 9 godina

George Carlin, 12. novembar 2014 20:18 "...treba biti bez elementarne pristojnosti i uopšte pomenuti tako nešto u kontekstu u kome si to ti uradio. Klasična zamena teza, cherry picking..."
Izvini što sam te uopšte komentarisao. Ali, stvarno....

George Carlin

pre 9 godina

@Побркани лончићи: uostalom, pitanje organizovane religije je pitanje fiskalne i zakonske regulative. Uvesti poreze, izbaciti iz obrazovnog, javnog i političkog života i rešen problem. Tržišna utakmica, borba za mušterije- verujem da bi se brzo pojavili 3 in 1 sveštenici, koji pružaju usluge sve tri glavne religije, prema potrebi. Ionako Vulin priča da se treba usavršavati, prilagođavati...

George Carlin

pre 9 godina

@Побркани лончићи: Ne znam zbog čega misliš da je meni Staljinova dogma bliža od popovske ili Hitlerove?! Biti ateista ne znači automatski biti nešto drugo. To samo govori o tome da ne verujem u verske dogme, pri tome ni na koji način ne govori o bilo čemu drugom. Ne podmeći, nije hrišćanski (mada razumem potrebu da se sve odmah, do kraja i zauvek razume, navika je čudo).

George Carlin

pre 9 godina

@(zoki, 12. novembar 2014 16:54): slaba ti je argumentacija. Biti ateista ne podrazumeva teror nad neistomišljenicima (za razliku od opresivnih sistema koji su ga kroz istoriju sprovodili). Biti ateista znači ne verovati u personalizovanog boga i odbacivanje religioznih dogmi, to je sve. A, ukoliko bi da pričaš o žrtvama, onda ne znam šta da ti kažem- broj ljudi nestalih zbog zla koje predstavlja organizovana religija (verski ratovi, nasilna pokrštavanja, zabranjivanje kondoma, epidemije koje su se zbog glupavih tumačenja širile brže i dalje nego što bi inače) je toliki da stvarno treba biti bez elementarne pristojnosti i uopšte pomenuti tako nešto u kontekstu u kome si to ti uradio. Klasična zamena teza, cherry picking, uobičajeno za teiste. Na kraju- kamo lepe sreće da sam i malo kao filozof iza čijeg se imena krijem. Svejedno- hvala na komplimentu.

zoki

pre 9 godina

@George Carlin, 11. novembar 2014 21:25- "Što se navodne agresivnosti ateista tiče, ona ne postoji. Ona se samo doživljava tako od strane onih koji su navikli da pričaju sa istomišljenicima."
Ovo je još mizernije tumačenje od jednog koje sam skoro pročitao na komentarima. Lik reće da ateisti nikad nikog nisu ubili!
Desetine i desetine miliona žrtava ateističkih progona u zemljama gde ste na prevaru došli na vlast, su imali samo takvu percepciju tj. bili su u zabludi da su ih pogubili nenasilni ateisti. U stavari, oni su sami od sebe umrli nenasilnom smrću nenasilnim metodama nenasilnih boljševika, crvenih kmera i ostalih. Doduše, malo im je pomognuto, ali to je beznačajno. A možda je bilo slučajno?
Posle ovakve izjave, stvarni G. Carlin ti nije ni do kolena.

Побркани лончићи

pre 9 godina

(George Carlin, 11. novembar 2014 21:25)
Не разумем ту логику - што се не сачека пунолетство? Веровања, ставови, мишљења и карактер се граде од малена. Хоћемо ли да чекамо да деца постану пунолетна да их учимо шта је добро а шта лоше? Крштење је само чин, а (и верско) васпитање нешто што се носи из куће. Или са улице.
То што је неко крштен није никаква гаранција било чега. Стаљин је био крштен, из свештеничке куће, похађао је богословску школу, па је постао атеиста, масовни убица, и манијак (не значи да су атеисти манијаци и убице, али овај атеиста јесте био све то).
Ову болест што си поменуо да ће некрштена деца ићи у лимб је католичка перверзија. Код Православне цркве такав став не постоји, јер би то била потпуна лудост. Није то садизам, то је горе од садизма, нека тешка психопатија.

Не бих себи допустио да кажем да не постоје агресивни верници нити атеисти, већ да их тако само доживљавају они који су навикли да причају са истомишљеницима. То не би одговарало истини - одмах би ме демантовали и једни и други.

Ако некоме кажеш да нешто задржи за себе, већ си му ускратио право на слободу говора, мишљења и изражавања, па и живота. Када би се сви упристојили и мало културније и толерантније износили своје ставове, можда не би било толико страшне буке и свађе. Чини се из свих расправа да је узајамна фобија атеиста и верника свеприсутни феномен. И сви мисле да су у праву. Или још горе - ЗНАЈУ да су у праву.

George Carlin

pre 9 godina

Dobošar kaže, crkva pasivna, nikog ne tera u nju? Što se onda deca krste po rođenju, trebalo bi da se sačeka punoletstvo, pa sami da odluče. A, ne, bolje je da se upišu u veru odmah, a da bi smo bili sigurni da će to biti tako, reći ćemo roditeljima da nekrštena deca ako umru bez registrovanja idu u limbo, neće u pakao, ali ga, majci neće ni u raj. To, moj prijatelju, nema veze sa umerenošću ili slobodom tumačenja: to je sadizam. Čist i neprečišćen. Što se navodne agresivnosti ateista tiče, ona ne postoji. Ona se samo doživljava tako od strane onih koji su navikli da pričaju sa istomišljenicima. Verujte u šta god hoćete, ali to zadržite za sebe.

evolucija jedne mitologije

pre 9 godina

(Мак на конац, 11. novembar 2014 11:14)

1. Dobro je vise sa ksenofobijom. Ti Amerikanci... da, velikim slovima, su veci vernici od Srba ako nisi znao. Cetrdeset procenata veruje u bukvalno tumacenje Biblije. Ti imas imaginarne neprijatelje (nasuprot imaginarnih prijatelja koji se desavaju u ranoj mladosti, ups, i u odraslom zivotu).

2. "interpolacija (l. interpolatio)
umetanje, kvarenje prvobitnog teksta nekog spisa docnijim umetanjem reči, rečenica, strofa ili stavova"

Ziveo Staljin, bivsi seminarista.

3. Ti u stvari ne shvatas sta je pojam 'mrtav' jezik. On se u crkvenim, lekarskim ili pravnim okvirima nikada ne menja, vec se prenosi onako kako je to zapisano, prepisuje se, nikada ne evoluira... Pitaj svog rabina da li sa svojom kongregacijom prica na hebrejskom koji se koristi u Tori ili prica savremenim hebrejskim.

5. Moj prvi jezik je engleski. Jedna od definicija demokratije:

"4. control of an organization or group by the majority of its members."

http://www.earlychristianwritings.com/schweitzer/

Procitaj knjigu. Da, verovao je da dolaze zadnja vremena, tj. apokalipsa, znaci bio je lider tkzv. 'doomsday sekte', ali nije nista specijalan posto je u to vreme u Izraelu bilo mnogo takvih 'proroka'. A crkva je to promenila zbog jednog prakticnog razloga -- pa kada ljudi vide da nema kraja sveta, nekako jednostavno prestanu da veruju, ali to nije sprecilo 20 vekova generacija da ignorisu to i da neki veruju da bas oni zive u zadnjim vremenima.

Добошар

pre 9 godina

(proxima centauri, 11. novembar 2014 11:12)
Слободно се умешајте, то је освежење у односу на дечије коментаре на које сам до сада одговарао. "Милитантан"? - хоћете да ме сместите у појам војне агресије, то није пристојно, али опет у реду.
Не, нисам ништа више од обичног хришћанина. Ако нећете да уложите труд у разумевање алегорија, дубље да се упустите у филозофију, религију, културу, смисао и језик, онда немојте ни читати Библију. Рекох већ, сажаљевам људе који Библију читају као упутство за мобилни телефон или усисивач. Таквих им и у црквама, није то новина, али су последице исте - дубока разочарења.
Нисам рекао да су атеисти неуки, има врло образованих људи, али добар део краси некултурна одлика примитивног става према свакоме ко нема њихов поглед на свет - такви атеисти су талибани 21. века. Религије су се утишале, али сада имамо нове атеистичке фанатике који замењују своје претходнике.

Укратко и поједностављено на нивоу упуства за мобилни, канони су правила их којих произилазе догме. Литургијски поредак је канон, учење о Светом Тројству је догма.

Макар у Православљу не важи принцип принудног веровања. Црква је пасивна, нико никог у исту не тера. А када је реч о тражењу доказа, овде је пре свега реч о тражњу непријатеља - нисам упознао ни једног јединог атеисту који је отишао да уради ДНК анализу и докаже да је син својих родитеља, али видим гомилу која тражи материјалне доказе о постојању Бога. Мислите о томе.
Узвраћам срдачно и желим све најбоље.

И опет добошар

pre 9 godina

(evolucija jedne mitologije, 11. novembar 2014 11:30)
Пристојност ми налаже да одговорим па то и чиним:
1. Није у питању митоманија него историја српског народа. Не треба бити аутофашиста, посети неки музеј, прочитај неку књигу о српској историји, нећеш због тога постати верник. Опуштено.
2. Да, та Црква, она што су јој партизани побили народ, свештенике, направили јавне клозете и штале од храмова које на Западу чувају као очи у глави.
3. Да, та Црква која није само сарађивала са комунистима, већ и данас има комунистичке владике које је срамоте на сваком кораку. И најбољи очеви могу имати најгоре синове.
4. Извињење прихваћено.
5. Ухвати се за ситнице, тумачи према себи и ономе што осећаш, видиш и знаш. Све најбоље ти желим.

evolucija jedne mitologije

pre 9 godina

"Да сам знао да имаш 13 година, не бих ни почињао ову причу. Кад стигнеш до средње школе, јави се."

Ad hominem. Jel imas ti neki argument ili ti je sve odgovor na ton i to kako si ti navodno obrazovan sto cu demonstrirati kao netacno?

"Закључци и извори су ти благо речено смешни."

Vidim da si mi totalno diskreditovao zakljucke i izvore kontra-argumentom... Ipak ne. Svoju nemoc manifestujes izvodom da su smesni.

"Иди на ту википедију одакле вучеш своје необразовање"

"Информиши се, на крају крајева, ако си толико необразован, погледај на Википедији."

Jel vikipedija ili Vikipedija? Jel kontradikcija ili ne?

"па укуцај "Ватиканска банка""

Jel to ona banka od koje srpske zrtve iz Drugog svetskog rata traze zlato koje su im ustase ukrale i ostavile Vatikanskoj banci da cuva? U fudbalskim terminima, cestitam, postigao si autogol. Cime se ti dicis...

"или прошетај до неких београдских парохија да видиш шта возимо и шта градимо."

Ovaj narod je akutno svestan voznog parka koji crkva poseduje.

"И мани комунистичку кретенологију"

Termin na engleskom jeziku "takes one to know one" najbolje opisuje ovu situaciju. Komunizam je evolucija socijalizma, perverzija, koju su, pogodio si, izmislili hriscani i komunizam je kao ideologija bila hriscanska dok se nisu pojavili Marks i Engels, da ne pricam o seminaristima u Rusiji koji su bili deo komunistickog sistema, mozda si cuo za najpoznatijeg -- Staljina.

evolucija jedne mitologije

pre 9 godina

"- мени је част да служим Цркви која је одбранила, отхранила и спасла српски народ у најтежим тренуцима његове историје"

Mitomanija, tako cesta pojava u srpskom drustvu.

"Ти иди стани испред ЦК на Новом Београду и певај партизанске песмице."

Jel oni partizani koji su nas oslobodili u Drugom svetskom ratu ili ona crkva koja nas je hranila, odbranila i spasla u Drugom svetskom ratu? :-D

Jel to ona crkva koja je saradjivala sa komunistima i u Jugoslaviji i u Sovjetskom savezu (procitaj malo Solzenjicina).

"Ја сам напао Кјеркегора његовим властитим делом, цитирајући оно што је он сам тврдио и показао на делу."

Tsk, tsk, koja arogancija, izvinjavam ti se sto sam rekao napao, jer to nije bio ni *pokusaj* napada.

"ПС. Арамејски, хебрејски, латински и старогрчки се и дан данас користе. За многе он ће остати мртав, јер је то ствар образовања."

Samo zato sto se koriste, ne znaci da nisu mrtvi jezici kao sto sam demonstrirao. A ko je "on"? Cetiri mrtva jezika?

"За многе он ће остати мртав, јер је то ствар образовања."

Pre ce biti da je to stvar tvog neznanja.

proxima centauri

pre 9 godina

@(Добошар, 10. novembar 2014 22:20)

Imala sam nameru da se ne mesam. Postujem svaki svetonazor. Vi ste vernik, ja sam ateista.
No, vodite prilicno militantnu polemiku sa @evolucijom jedne mitologije. On nema pojma, a vi ste VLASNIK istine.
Pretpostavljam da ste pravoslavni hriscanin. To je u redu. Ono sto mi govori je da ste mnogo vise od toga, je cinjenica da se pozivate na kanon i da nas pozivate da citamo Bibliju sa razumevanjem alegorija( zalim, ali ja taj trud ulazem kad citam poeziju).
Posto smo mi ateisti tako neuki, budite ljubazni pa nam razjasnite razliku izmedju "kanona" i "dogme".
I kad vec pominjete 21. vek, bojim se da je vreme prihvatanja postojanja Tvorca kao aksioma nepovratno proslo. Danasnji covek trazi dokaze. (Mmalo ste se izvukli uvodjenjem veronauke u skole, pa cete imati buduce "tradicionalne vernike", udaljene od istinskih, pa, koliko i ateisti).
Srdacno vas pozdravljam

Мак на конац

pre 9 godina

(Albert Schweitzer, 11. novembar 2014 07:47)

1. Што американац прогласи за мртво... Као да смо у 68. Само како кажу другови комесари, само овај пут они западни. Ништа мозак, ништа чињенице, само или лево или десно.

2. Православне богословије не морају бити меродавне, с обзиром да имају само 2000 година искуства, књига и културе - мада, чим се не слажу са твојим виђењем, идентификуј их са инквизицијом и све си решио. Живео Стаљин и светска револуција.

3. Необразовани се уче са Википедије, образовани се уче из живог искуства и правих библиотека. Иди питај било ког рабина да ли је хебрејски био мртав неколико векова. Ја јесам, пробај и ти, незнање је скупо и много боли, а знање може да се добије и бесплатно, само ако га желиш. Шалом!

4. Докле год твоја поента није угрожена и докле год си ти у праву - супер. Немој случајно да буде другачије. Поздрав од покојног Кјеркегора.

5. Одлучивало се канонско-олигархски - моћни црквени оци су доносили одлуку гласањем на основу канона. Демократски би било да су питали народ, а нису. Ето где ти је логичка грешка. Јесте, црква је фалсификовала, ревидирала, заташкала, сакрила... Јел те подилазе жмарци када користиш ове изразе или ти то онако... "од природне руке"? Шунтавило логика. Исус веровао у апокалипсу у првом веку... Јој...

Vole ljudi da su ovce pa to ti je

pre 9 godina

Christopher Hitchens, 11. novembar 2014 07:48
Uuu, ja sam mislila da se od zivotinja razlikujemo i po duhovnosti. Cemu iskljucivost?
Usput, ja nisam neki vernik, samo nisam ni new age vojnik

Добошар

pre 9 godina

(evolucija jedne mitologije, 11. novembar 2014 08:04)
Да сам знао да имаш 13 година, не бих ни почињао ову причу. Кад стигнеш до средње школе, јави се. Закључци и извори су ти благо речено смешни. Нема разлога да хистеришеш, има људи који не мисле као ти. Не знам чију моћ видиш у опадању, очигледно живиш у 4 зида испред једног монитора. Иди на ту википедију одакле вучеш своје необразовање, па укуцај "Ватиканска банка" или прошетај до неких београдских парохија да видиш шта возимо и шта градимо. Пропадамо, погинусмо од пропадања. И мани комунистичку кретенологију да вређаш људе због тога што финансирају своје идеје, циљеве и своју организацију - мени је част да служим Цркви која је одбранила, отхранила и спасла српски народ у најтежим тренуцима његове историје. Ти иди стани испред ЦК на Новом Београду и певај партизанске песмице.

Ја сам напао Кјеркегора његовим властитим делом, цитирајући оно што је он сам тврдио и показао на делу. Много сам лош човек, нема... Туга једна.

ПС. Арамејски, хебрејски, латински и старогрчки се и дан данас користе. За многе он ће остати мртав, јер је то ствар образовања. Но, ко са децом спава...

Верујући неверник

pre 9 godina

(Hans Holbein the Younger, 11. novembar 2014 07:52)
У праву је био Толстој - кад сам угледао слику, жив сам се скаменио, сва моја вера је избледела. КО ЈЕ УБИО ЛИНКОЛНА?!!!!! Јадан човек...

evolucija jedne mitologije

pre 9 godina

"То је језик који Јевреји користе већ преко 5.000 година у богослужбене сврхе."

5000 godina? Mislim da si se malo zabrojao... Jel to obuhvata i period kada su bili politeisti? :-D

"Старогрчки се и дан данас учи на готово свим православним богословијама
Хебрејски је био мртав?"

http://en.wikipedia.org/wiki/Extinct_language

Evo procitaj malo Wikipediju koju koristis kao izvor:

"In contrast to an extinct language, which no longer has any speakers, a dead language may remain in use for scientific, legal, or ecclesiastical functions."

"Old Church Slavonic, Avestan, Coptic, Biblical Hebrew, New Testament Greek, Ge'ez, Ardhamagadhi, Pali, Sanskrit and Latin are among the many dead languages used as sacred languages"

UH-OH. Preporucujem ti da naucis razliku izmedju mrtvih i iscezlih jezika, hahahaha... Takoreci, da se obrazujes!

Christopher Hitchens

pre 9 godina

"Jednostavno verujem i to je to...
(sowhat, 10. novembar 2014 20:28)"

Vera je odbacivanje razuma, jedine stvari koja nas razdvaja od zivotinja...

nepismeni i neobrazovani pripadnici jedne mitologije koja se konstantno smanjuje u moci, uticaju i vernicima

pre 9 godina

"Њему је било то начело, али неким другима је истина далеко важнија од субјективног мишљења. Чему толики страх од религије и Бога?
(Кјеркегор удара по добошу, 10. novembar 2014 22:59)"

Sada si nasao za zgodno i da udaras po mnogo poznatijim filozofima i teolozima i to veoma povrsno, sto samo pokazuje tvoju neobrazovanost.

"nekim drugima"

Zanimljiva sintaksa...

Albert Schweitzer

pre 9 godina

"1. Арамејски није мртав језик. Информиши се, на крају крајева, ако си толико необразован, погледај на Википедији.
2. Старогрчки се и дан данас учи на готово свим православним богословијама, непрекинуто већ 20 векова.
3. Хебрејски је био мртав? Мајко мила које незнање. То је језик који Јевреји користе већ преко 5.000 година у богослужбене сврхе.
4. Нема 41.000 деноминација, има их далеко више, можда чак и готово целих 100.000.
5. Није се гласало демократски, већ канонски. Али не бих више трошио своје време на елементарним стварима, имаш интернет, имаш књиге, библиотеке, па ако имаш паре да платиш интернет, плати и чланску карту и иди да се образујеш."

1. Dijalekt kojim je Isus govorio je svakako mrtav, a ti racunas par varosi u Siriji kao dokaz da je ziv. E pa nije, latinski se smatra mrtvim jezikom iako mu je upotreba sirom sveta mnogo veca od par zabacenih sela u Siriji.
2. Pravoslavnim bogoslovijama, one su bas merodavne. Jesi li siguran oko dijalekta?
3. Da bio je mrtav nekoliko stotina godina, ako si toliko neobrazovan, pogledaj na Wikipediji.
4. To samo dokazuje moju poentu jos vise . . . Ocigledno ne koristimo iste izvore i standarde merenja.
5. Glasalo se demokratski da li je Isus bog ili ne, a kanonski je samo tvoj pokusaj semantike, sto je logicka greska. Sigurno su imali koristi da za neke knjige glasaju vise nego za ostale. Uostalom, crkva je revidirala verovanje Isusa da ce se apokalipsa desiti u prvom veku. Zasto ignorises ono u sta je Isus verovao?

Hans Holbein the Younger

pre 9 godina

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/eb/The_Body_of_the_Dead_Christ_in_the_Tomb%2C_and_a_detail%2C_by_Hans_Holbein_the_Younger.jpg/1920px-The_Body_of_the_Dead_Christ_in_the_Tomb%2C_and_a_detail%2C_by_Hans_Holbein_the_Younger.jpg

Dostojevski je za ovu sliku tvrdio da je dovoljna da jedan vernik izgubi veru...

proxima centauri

pre 9 godina

@(Кјеркегор удара по добошу, 10. novembar 2014 22:59)

Krajkegor, a i Berdjajev imaju mnogo lepse misli od te koju ste naveli.( Jasno Vam je da su mi egzinstejalici najmiliji).
I otkud ideja da se plasim religije? Samo sam navela citate( ne znaci da se sa njima slazem).
Nacelno, slazem se sa Umbertom Ekom. Parafraziracu: Prica( "bajka" ) o Hristu je toliko lepa i humana da je, izmislivsi je, i cuvajuci je, COVEK ZASLUZIO SPASENJE.

zoki

pre 9 godina

@Bonobo- u pravu si, nema savremenih dokumenata o kojima pitaš (barem ja nisam čuo za njih). A to nije dokaz da Isus nije postojao. 70 godine prvog veka rimljani su razorili i spalili Jerusalim i sve značajnije jevrejske gradove, tako da nije ostao kamen na kamenu, a jevreje su raselili po čitavom svetu. Drugo, koga je zanimalo šta se dešavalo u "slepom crevu" na kraju sveta rimske imperije? Zar bi se jevreji 2000 god. trudili da dokažu, ne da On nije postojao, već da je bio varalica. Da je Isus izmišljen lik, jevreji ne bi obraćali pažnju na te "izmišljotine". Ovo nisu nikakvi dokazi, već teme za razmišljanje. Ne bih dalje oko toga , jer tvoj bonobsko-hejterski um ne može da dobaci dalje.
Pošto ja znam u šta veruješ, i da isključivo tražiš konkretne dokaze, ja bih tebe pitao sledeće- Ko je i kada dokazao, nedvosmisleno, da je život nastao spontano, prirodnim "nabadanjem"(tvoj izraz) tj, slučajno iz nežive materije? Imenom i prezimenom, kako se zvao taj naučni rad, i da li ga je relavantna naučna zajednica odobrila i prihvatila? Pošto ga nema i nikad ga neće biti ( a da ga ima, mahali bi tom knjigom kao zastavom) a ti opet i dalje veruješ u takve bajke i izmišljotine
Navedi naučne radove (rane ili kasne) i:
1) ućutkaj me
2) osvoji Nobelovu nagradu
3) kad budemo "otidnuli" u raj, kod Raspetog Svemogućeg Gospodara Vasione, dragi naš bonobo, povešćemo i tebe da uživaš u večnom životu, radosti, ljubavi, jer će nam biti teško da slušamo kako večno sam sebe ućutkuješ

Кјеркегор удара по добошу

pre 9 godina

(proxima centauri, 10. novembar 2014 21:38)
"Истина је истина само када је истина за мене". Кјеркегор

Њему је било то начело, али неким другима је истина далеко важнија од субјективног мишљења. Чему толики страх од религије и Бога?

Добошар

pre 9 godina

(plagijatori i revizionisti jedne mitologije, 10. novembar 2014 17:29)
Жао ми је сваког човека, верујућег или неверујућег који Библију чита као упутство за коришћење телефона. То је тужно, али донекле разумљиво - свако зна само оно колико је способан да зна.

Кад смо код плагијата, молио бих да пазите шта пишете, јер није лепо лупати по добошу без разлога и у глуво доба ноћи.
1. Арамејски није мртав језик. Информиши се, на крају крајева, ако си толико необразован, погледај на Википедији.
2. Старогрчки се и дан данас учи на готово свим православним богословијама, непрекинуто већ 20 векова.
3. Хебрејски је био мртав? Мајко мила које незнање. То је језик који Јевреји користе већ преко 5.000 година у богослужбене сврхе.
4. Нема 41.000 деноминација, има их далеко више, можда чак и готово целих 100.000.
5. Није се гласало демократски, већ канонски. Али не бих више трошио своје време на елементарним стварима, имаш интернет, имаш књиге, библиотеке, па ако имаш паре да платиш интернет, плати и чланску карту и иди да се образујеш.

И наравно основна ствар - не разумеш разлику измешу мита и легенде, али после свих дезинформација и лупања која си изнео, потпуно те разумем. У 21. веку толико незнање је стварно проблем.

proxima centauri

pre 9 godina

@(?, 10. novembar 2014 18:35)
Ima toga jos.
"Kad istina ne bi bila dosadna, nauka bi odavno izbacila Boga iz prometa. I Bog i sveci prilika su za spasenje od njene ubistvene banalnosti."
Emil Sioran

Sledeci put cu malo Krajkegora, da ne bude da citam samo ateisticke mislioce

Nemanja

pre 9 godina

Zaboravljate da je Isus taj koji je dao deset zapovesti.On je taj koji je rodjen pre Avrama koji je sa Mojsijem ragovarao na Sinajskoj gori.
Kolosanima 1 glava:
1:15 Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen (Isus) pre svake tvari.
1:16 Jer kroz Njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na zemlji, što se vidi i što se ne vidi

Vladeta Jerotic

pre 9 godina

Slusajte malo kako jedan od najpametnijih ljudi u nasoj zemlji govori, slusajte Vladetu Jerotica i citajte sveto pismo sve sto je tu napisano desava se danas otvorite oci.

sowhat

pre 9 godina

Hvala unapred ljudima sa B92 sto ce objaviti ovaj mali dodatak na moj prethodni komentar.

Mislio sam na crkvu kao instituciju, a meni kao hriscaninu i verniku crkva je svugde gde se ljudi Bogu mole. Mozda se to ne svidja nekim vernicima, ali svako treba Boga da zivi na svoj nacin. Da mu se obraca onako kako oseca.

Neka je Hrist imao decu...neka je. Ja i dalje verujem u njegovu ljubav imao On decu ili ne...Meni to nije vazno

sowhat

pre 9 godina

Nema potrebe jedni druge da ucite o istoriji i religiji. Evo ja sam vernik, ateiste ne mrzim. Ako je neko ateista ne treba ga osudjivati. I jedno mi je crkva a drugo ono u meni. I meni kao verniku nije bitno da li je Isus imao decu ili ne.

Jednostavno verujem i to je to...

Zli

pre 9 godina

Kakve komentare sve čuješ, da sam vernik krstio bi se do sutra, nivo zatucanosti je očito bezgraničan. Izgleda da je većini komentatora nekako čudno i nastrano, da bi muškarac, jevrejski rabin, pre 2 i kusur hiljade godina imao ženu i decu, hmmmm... Verujem samo u ono što mi može biti dokazano a to što su neki popovi sastavili knjigu po imenu Biblija i rekli, da je to nepogrešiva stvar i da svako, ko se ne povinuje je grešnik i ima biti prognan , mučen ili ubijan.

53

pre 9 godina

"Jevreji tog doba, nastanjeni na tom podrucju nisu Askenazi jevreji danasnjice...(Ana, 10. novembar 2014 14:19)"

Draga Ana, danas imamo Sefarde I Askenaze. Ovi prvi nisu izumrli.

George Carlin

pre 9 godina

Sve jedan vernik koji se javlja da komentariše ima svoju verziju toga šta se desilo sa građaninom Isusom?! I svi se, uprkos ličnoj prosvetljenosti, pozivaju na nekompetentnost onih koji vest prenose ili prosto izražavaju svoje mišljenje vezano za istu. Shvatite već jednom- Biblija je bajka pisana za odrasle.

Simke

pre 9 godina

Da vam pravo kazem izgubljeno jevanđelje mi nije problem. Problem mi je prase koje je progrizlo tarabu dok smo bili kod kuma. Izgleda preko komsijine njive ode ili u šumarak ili dole na glavni drum. Ili to, ili je neka lopovska budala progrizla tarabu i odnela ga dok nismo bili tu, nema druge. A sad ce zena i njena majka da mi objasne da sam trebo da ojacam ogradu letos a ne da sedim na forum. Ne razumeju sta sve imamo danas na internet, nije to ko pre.

ah

pre 9 godina

@n1k0l4
Ne bih bas rekao da je ta religija nesto lose donela ljudima. Pre ce biti da su ljudi tu religiju ( kao i neke druge) iskvarili i iskoristili za svoje potrebe.
A sto se Isusa tice, on nikada nije trazio krstaske ratove, inkvizicije, verske ratove, to su ljudi zeleli i koristili religiju za svoje potrebe.
Isus je trazio od ljudi samo da se vole, zive u miru, slozi i ljubavi. Sta je tu lose? Da su ljudi to poslusali i upravljali se prema njegovim zahtevima, danas bi nam bilo mnogo bolje i lepse.
Ali ljudi su u stanju sve da iskvare i ono sto je dobro pretvore u lose.
Isto rade i sa naucnim otkricima. Nuklearnu energiju su iskoristili tako sto danas imamo 2 drzave koje su u stanju da uniste planetu, da ne govorim o bioloskom i hemijskom oruzju, puskama, bombama itd...
Dakle, nema potrebe osudjivati religiju, nauku ili bilo sta za ono za sta su osnovi krivi ljudi i njihova potreba da sve sto je dobro uniste i koriste za zlo.

izbjeglica

pre 9 godina

Xoce li taj Vatikan koji pljacka i unistava ceo svet barem da zaustavi pljuvacinu po Hriscanstvu? Ili je sve ok samo dok se pare vrte kao u Srbiji da su?!
(Stefan, 10. novembar 2014 10:05)

Stefane, malo se obrazuj, Vatikan nema nista sa crkvom u Velikoj Britaniji, jos od Henrika VIII. Jesi li cuo da postoje Protestanti i da je to vodeca, parakticno drzavna religija u GB i USA? Ma bas te briga, vasno je da ti znas da ih sve mrzis. Usput, slovo X nije latinicno H :)

?

pre 9 godina

@proxima centauri
Citat deluje kao razmisljanje izuzetno sebicnog i egocentricnog coveka. Kaze da bi jedini razlog za stvaranje sveta i ljudi bio to sto bi se Bog bojao samoce? Zasto bi to bio jedini razlog? Da li to znaci da se ljudi zene/ udaju i radjaju decu samo iz straha od samoce? Ili mozda zbog toga sto vole neku osobu i svoje dete? Da li sklapas prijateljstva jer se bojis samoce ili zato sto ti prija druzenje sa nekom osobom?
Dalje, kaze da vera u Boga nalazi utociste u praznim, slabim dusama? Otkud to? Nisu svi vernici usamljeni, nesrecni, prazni. To mi deluje kao uvreda, generalizacija. Koliko samo postoji srecnih, zadovoljnih ljudi koji su veliki vernici! A koliko postoji nesrecnih koji to nisu.
Uopste nema smisla ono sto je doticni izjavio.

Zoki Falcon

pre 9 godina

@(Science, 10. novembar 2014 11:06)
Poštovani Prijatelju,
U Pravoslavnoj crkvi NE MOŽEŠ postati sveštenik i dobiti parohiju ako nisi oženjen!

miro split

pre 9 godina

A,šta mene brige za Isusov seksualni život.To je njegova osobna stvar.Ono šta je meni važno kod Isusa je da je moga sa malo ribe i kruva nahranit masu ljudi,da je od vode radija odlično vino,i da je moga hodat po vodi.
Ja bi ga danas odma uzeja za kompanjona da otvorimo neki restoran na kojen otoku.Imaš ribu,kruv i vino besplatno,a kad triba ić u nabavu po ostalo u Split ne triba mu ni karta za trajekt.
Satrali bi konkurenciju uz Božju pomoć!

LepiMaki

pre 9 godina

Ma ajdete molim vas!! Te tvrdnje su totalna fikcija. Ajdemo, molim lepo, da pitamo potomke jevrejskog naroda koji zive u svetoj sumi (Holly-wood) pa neka nam oni kazu sta je istina a sta fikcija.

Nikola: Moralan mogu da budem i bez religije.

pre 9 godina

A da li je uopste vazno, da li je bio ozenjen ili nije, da li je uopste postojao? Za mene ne igra nikakvu ulogu.

da

pre 9 godina

@anarchymeansfreedom
Sve si ti to lepo smislio ali ne razmisljas logicki. Ta vera je bila zabranjena tako da i ono sto je napisano tesko da je moglo opstati u onom vremenu. Ljude su bacali lavovima ako su bili hriscani. Nemamo mi o mnogo cemu zapise iz vremena kada se desavalo pa znamo da se nesto desilo.A religija se i bez zapisa odrzala i prosirila.

mirko

pre 9 godina

Da i ja dam svoj doprinos, doprinos ateiste. Evo par zanimljivih citata, kao tema za razmisljanje.

"Stvaranje sveta nema drugog objasnjenja do Bozjeg straha od samoce, drugim recima, nasa namena kao ljudskih bica jeste da z b v lj a m o Stvoritelja. Jadni lakrdijasi apsoluta, zaboravljamo da zivimo tragediju da jedinom gledaocu ne bi bilo dosadno, a njegovi aplauzi nece stici do usiju ni jednog smrtnika..."

" Bog aterira u prazne duse... Jer Bog, kao i bolest, gnezdi se na mesta sa najmanjim otporom...
Harmonicno bice ne moze da veruje u Boga. Klika kriminalaca, svetaca, ili siromaha promovisala ga je kao lek svoje gorcine...."

Emil Sioran, rumunsko francuski pisac i eseista, sin svestenika.
(proxima centauri, 10. novembar 2014 16:41)

Egoisti se uglavnom razboljevaju, e sad sto je to tako ne znam, mozda se taj zli bog useljava u njih?

Hubris

pre 9 godina

"А знање, памет, морал, вредности, врлина... коме то још треба?
(Добошар, 10. novembar 2014 16:20)"

Ili kontra-argument umesto ad hominema? Kome jos treba kontra-argument!

NemaLjutiš

pre 9 godina

Isus je lik za koji Hrišćani žele da ima popularnost veću od bilo kog holivudskog imena. A sa slavom ide i žuta štampa

mirko

pre 9 godina

Sve je moguce.
Ako vidimo kako je organizovana religija iskoristila lik Isusa te navukla ljude na pricu da se do Boga dolazi kroz kolektiv a ne licnu spoznaju.
A ima i ona Isusova...ako se ne povratite i ne budete kao deca nema spasenja.
E sad kakva su to deca,
Znamo svi, andjeli :)

plagijatori i revizionisti jedne mitologije

pre 9 godina

Kada biste samo primenili istu dozu skepse prema Bibliji, da vidimo neke cinjenice:

-pisana na 3 jezika: aramejskom (mrtav jezik kojim je Isus govorio), starom grckom (dijalekt xyz) i hebrejskom jeziku koji je bio mrtav jezik nekoliko stotina godina
-oralna tradicija koja je pisana vekovima i decenijama nakon navodnih dogadjaja (Beseda na Gori, zapisana nekih 55-70 godina nakon dogadjaja, a to je najpoznatiji deo Biblije!)
-150.000-200.000 varijacija u rukopisu i 40-50 prevoda samo na engleskom
-koliko je podlozna interpretacijama i kontradiktorna pokazuje cinjenica da danas postoji 41.000 hriscanskih denominacija
-demokratski se glasalo koji delovi ce biti deo Biblije, a koji ne

The One

pre 9 godina

citam komentar "to nije deo biblije"
biblija je pisana 150godina posle smrti hrista i birana su 4 jevandjelja od 20i nesto...to je cinjenica...e sad je cinjenica i da se isus pominje u 4 recenice u verodostojnim istoriskim podacima....zakljucak izvucite sami..

gradjanka

pre 9 godina

Ne bi me čudilo da otkriju i to da Isus nije bio muškog već ženskog pola. Mirna sam sa svim novim otkrićima jer me ni jedna prikrivena istina više ne iznenađuje. Svi smo mi samo ljudi - skloni lažima i podvala zarad lične koristi. To jos treba dodati predrasude, stereotipe kao netačne prdstave o životu i nema šta da nas iznenađuje.

Slix

pre 9 godina

Ne verujem u ovo, jer da je bio ozenjen i imao decu o tome bi bar na jednom mestu pisalo u jevandjeljima. Isus je pored ostalog imao i dar celibata, tj bio nezenja.

željko

pre 9 godina

Налупа се ти и остаде жив. Нека си ти нама здрав, а историја и није толико важна.
Додуше, ниси ти крив - од оволико неписмених и необразованих антихришћанских коментара човеку се само смрачи. Никакво познавање историје, а толико тврдњи о хришћанству... Није ни чудо што смо ту где јесмо - и ми и западни свет - у брлогу содомиста и њихових другара из Гоморе. Важно је само добро се зезати, што би рекао Бора. А знање, памет, морал, вредности, врлина... коме то још треба?
(Добошар, 10. novembar 2014 16:20)

@Potpuno se slaže sa tobom. Ljudski rod i današnja, posebno zapadna, civilizacija sve više tonu u duhovnu prazninu. Ljudi zaboravljaju da je čitava evropska kultura, posel antičkih vremena, zasnovana na HRIŠĆANSKOM učenju, morala i vrednostima, da je Evropa u svojoj kulturi i svemu ostalom prožeta Hrišćanstvom. Na žalost, danas se ljudska prava i slobode, koje jesu utkane i u samo hrišćansko učenje, veoma zloupotrebljavaju, sve je postalo izvitopereno, i došli smo do stadijuma da se moral totalno relativizovao. Ja ne kažem da je u prošlosti bilo manje ili više morala, šta više mnogo toga je bilo brutalno i nehumano (ovde govorimo o društvenom uređenju i sistemu vrednosti, koji često nikakve veze sa verom nije imao), ali mi moralo misliti na suštinu. A osnova je Hrišćasntvo, pa sve ostalo. Danas je međutim obrnuto, i stari kontitnet to jednog dana može skupo da košta. Što se "naučnika" i njihovog "otrkića" tiče, ne bih previše komentarisao, klasična podmetačina.

pell-mell

pre 9 godina

"Ovaj tekst datira iz 570. godine, znaci 570 godina nakon Hristovog rodjenja.
(sowhat, 10. novembar 2014 16:47)"

Svestenik koji je izracunao Isusovo rodjenje je pogresio za jedno 4 godine. Uzgred, izracunao je to vreme zato sto su ljudi verovali u apokalipsu (bas kao sto je Isus verovao, procitaj Alberta Svajcera - "Potraga za istorijskim Isusom").

aca32

pre 9 godina

Pitanja istorije religije kao iu svakoj nauci treba da se obradjuju nepristrasno a ne senzacionalisticki. Takva "Jevandjelja" kao stoje ovo, jasno su plod maste autora koji su ziveli vekovima nakon Isusa.Biblijska JEvandjelja su pisana u rasponu od 30 do 70 godina nakon Isusa. Bez obzira sta verovali ili ne o Isusu, sasvim je bilo normalno, Stari zavet je pun primera, da su pojedinci ziveli u celibatu, kao nazoreji Bozji, sto po svemu sudeci vazi i za Isusa. Na glupe populisticke price mou da se primaju samo oni koji pojma nemaju sa mterijom.

proxima centauri

pre 9 godina

Da i ja dam svoj doprinos, doprinos ateiste. Evo par zanimljivih citata, kao tema za razmisljanje.

"Stvaranje sveta nema drugog objasnjenja do Bozjeg straha od samoce, drugim recima, nasa namena kao ljudskih bica jeste da z b v lj a m o Stvoritelja. Jadni lakrdijasi apsoluta, zaboravljamo da zivimo tragediju da jedinom gledaocu ne bi bilo dosadno, a njegovi aplauzi nece stici do usiju ni jednog smrtnika..."

" Bog aterira u prazne duse... Jer Bog, kao i bolest, gnezdi se na mesta sa najmanjim otporom...
Harmonicno bice ne moze da veruje u Boga. Klika kriminalaca, svetaca, ili siromaha promovisala ga je kao lek svoje gorcine...."

Emil Sioran, rumunsko francuski pisac i eseista, sin svestenika.

sowhat

pre 9 godina

Ovaj tekst datira iz 570. godine, znaci 570 godina nakon Hristovog rodjenja. Sto je isto kao kada bih ja pisao recimo o Kristoferu Kolumbu i onda neko 3458 godine to predstavi kao senzaciju. Pa sta ako je bio ozenjen i imao decu? Sta to menja nama vernicima?

Zoran

pre 9 godina

"I dalje ljudi veruju u ovo, a niko ne zeli da poveruje da su Biblija"

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2014&mm=11&dd=09&nav_id=922002


Da li ti verujes u Higsov bozon ili ne verujes?

Добошар

pre 9 godina

(evolucija jedne mitologije, 10. novembar 2014 11:07)
Налупа се ти и остаде жив. Нека си ти нама здрав, а историја и није толико важна.
Додуше, ниси ти крив - од оволико неписмених и необразованих антихришћанских коментара човеку се само смрачи. Никакво познавање историје, а толико тврдњи о хришћанству... Није ни чудо што смо ту где јесмо - и ми и западни свет - у брлогу содомиста и њихових другара из Гоморе. Важно је само добро се зезати, што би рекао Бора. А знање, памет, морал, вредности, врлина... коме то још треба?

Relja

pre 9 godina

11 godina su u Nikeji citali Isusove zivotopise, da bi od preko 100 odabrali ova 4 koja su proglasili vazecim, a ostale spalili. Naravno da su ljudi svasta pisali I prilagodjavali, ovo je napisano par vekova posle sklapanja zvanicne verzije. Isus je metafora Hriscanstva I Jevandjelja su tako odabrana da podrze tu metaforu, kao duhovni put za sledbenike. Taj elementarni nivo price namenjen je ljudima slabijih duhovnih mogucnosti, a sustina je univerzalna, vodiljaka prosvetljenjuduha kao sto je to i u drugim religijama.

platili me sa vrha masoni iluminati :)

pre 9 godina

(Rhyzm, 10. novembar 2014 10:10)

Druze, koja god da je tema, ti uvek parlas neku pricu o gej parovima. Mnogo mi se preopterecujes, stalno su ti lbgt u glavi. Nemoj posle da se cudis kada te neko pita da li si siguran u sebe po pitanju seksualnosti, jer cak i gde je nema, ti je stvoris. Tacnije, vise ih reklamiras, nego oni sami sebe. Da nisi u lobiju? :)))

Nisam klinka

pre 9 godina

Isus nije bio jedan čovek, nego dvojica, ili čak nekoliko njih - ako je uopšte i postojao. Otuda toliko dilema oko toga šta je rekao, kako je izgledao itd. Naravno, crkva je sve iskrivila onako kako joj je odgovaralo. O tome da li je Isus bio prorok ne mogu da trošim svoje vreme jer ne verujem u bajke.

Tomica Pantinac

pre 9 godina

Božji sin, Gospod Isus Hrist je božji sinpo učenju Božjem koje je usvojio i širio među narodima. Njego Božje učenje o ljubavi, pravdi, istini i poštovanju među ljudskim rodom je neprevaziđeno učenje. I u tome i špo tome je božji sin sa puno istine. Sve ostalo je kolorit post hrišćanskih teologista metafizičara.
I nije istina da je imao dva sine i jednu kčer. Izvori pominju dve kćeri, Šivu ili Tamari i drugu čije ime je nepoznato i sina Isava.
Njihova mater je Marija Magdalena.
Ali sve to u meni još više pojačava snagu da njegovo učenje sledim sa još punijim srcem i dušom.On je stvarnost i čistota Božje promisli i Božjeg dela sveopšteg postojanja.

Djenka

pre 9 godina

Biblija... Izvadi oko, kamenuj, ubi... Poslednji put kad sam tako nesto citao bilo je od Stivena Kinga... ili je to bila Strava u Ulici Brestova... U svakom slucaju neki horor. Ima i onaj drugi deo, vise je licino na naucnu fantastiku, hodanje po vodi, transformacija vode u vino i nekakve slicne izmisljotine. Dopao mi se onaj deo o ljubavi ali se sve brzo pretvorilo opet u naucnu fantastiku, neko vaskrsavanje, letenje u nebo, praceno mucenjem na raspecu. Volim ja sci-fi ali mi prica nije bas uverljiva moram da kazem. I ne shvatam odakle, na osnovu te horor-sci fi price hriscanima pravo da kolju sta stignu u srednjem veku.

Dejan

pre 9 godina

@Miki
Citalo se:-) Doduse, jos pre njega je bila knjiga Isusava krv ili tako nesto, gde je bilo oko 80% onoga sto je Den Braun kasnije prepricavao u svojoj knjizi. Bilo i na Histriju i to dve verzije: jedna u kojoj raskrinkavaju citavu pricu i pokaziju kako je doslo do njenog fabrikovanja jos sesdesetih godina 20-og veka, i druga emisija u kojoj loze nard i to sa istim tvrdnjama koje su u prethodnoj emisiji ismejali.

Bas se uklopilo

pre 9 godina

Koje gluposti. To nije deo Biblije.
(777, 10. novembar 2014 11:03)

Super rezonovanje!
Jel' to znaci da posto danas Ranu nisu prevodili, pa ga dakle nismo culi, da on nije ni govorio?

Paris

pre 9 godina

Ma ne čudite se ljudi ovakvim natpisima. Biće njih još više i sve gorih i gorih...Sve je ovo davno prorečeno da će da se događa u poslednja vremena. Neka vam upravo ovakvi natpisi služe da se uvjerite, da je istina sve što piše u jevanđeljima i Otkrovenju. Pozdrav!

Ana

pre 9 godina

Ima tu malo vise detalja nego sto se pusta u javnost. Isus je bio jevrejin, sto se ne porice. Imao je zenu i decu (sto je sasvim normalno za to doba). Ali se najvise porice boja njegove koze. Jevreji tog doba, nastanjeni na tom podrucju nisu Askenazi jevreji danasnjice, nego narod vrlo tamne puti, koje su mnogi mesali sa egipcanima. Drugim recima crnci, jer su Arapi tek kasnije osvojili Egipat i severnu Afriku. To znaci da je i sam Isus bio crnac. Znam da ce mnogo na ovo reagovati kao na teoriju zavere ali to sa zaverama nema veze, nego se radi o prostim istorijskim cinjenicama. Malo se samoobrazujte o boji koze ljudi na bliskom istoku pre 2 milenijuma i videcete da su jedini beli ljudi bili Rimljani, osvajaci. A Den Brauna bacite kroz prozor sto se cinjenica tice, on je sve to toliko iskrivio, u sluzbi profita naravno, da je njegova knjiga upotrebljiva samo kao podmetac za televizor.

evolucija jedne mitologije

pre 9 godina

"Više od pola veka posle Hrista, u vreme kad je crkva već dobrano narasla, setio se neko da napiše nebulozu, i sad se to uzima kao neki fakat. Pa i Islam je nastao vrlo brzo posle toga, što isti ti ne kažu onda da je istina i to što piše u Kuranu? Ne može i jedno i drugo biti istina.
(Dan, 10. novembar 2014 12:17)"

Dane, jevandjelja su prvi put pisana 20 godina posle Isusa, a najkasnije 65 godina. Sto su kasnija, to vise produbljuju mitologiju; 20 godina nakon Isusove smrti se pisalo samo stidljivo o njegovim cudima i u nejasnim crtama, a nakon 50 on leci bolesne, dize mrtve, hoda po vodi i materijalizuje stvari.

Saznajte istinu

pre 9 godina

Za sve vas koji kazete da je ovo glupost, da je opet neka teorija zavere protiv Hriscanstva itd. jedno pitanje...sta je logicnije, da je Isus bio ozenjen i imao decu i da je Marija njegova zena ili da je Isus "sin Bozji" a Marija njegova majka koja je ostala trudna bez ikakvog seksualnog kontakta????!!!! Kada cete shvatiti da je BOG jedan jedini APSOLUTAN! Zar nije malo bezveze da verujete u oca Boga, pa u sina Boga i naravno u svetog duha! Pitate li se u koga Boga zapravo verujete?!!! I jos nesto...sve te "svece" koje slavite, zar mislite da je i to u redu?!!! Onda poricete Boga koji kaze ne pravite sebi idole i ne klanjajte se i ne obozavajte nikog sem mene! Koliko kontradiktornosti ali dobro neka svako radi onako kako misli da je u redu! Islam je odavno rascistio sa ovim nedoumicama, u Kuranu je Isus opisan kao Bozji poslanik! I jso nesto...Kuran je jedina sveta knjiga koja se obraca i zenama! Ko ne veruje pre nego pocne da kritikuje neka procita Kuran i vidi kolika prava zena ima u Islamu! Ovo isto vazi i za sve one Muslimane koji se ne vode Kuranom vec nekom svojom primitivnom kulturom i tradicijom (hidzab, zena ne sme da vozi da auto, zena ne sme da sama izlazi iz kuce, ne sme da se skoluje...gomila GLUPOSTI ZATUCANIH LJUDI JER IM TAKVO STO ODGOVARA)pa na zenu gleda kao na nize bice! U Islamu svakoj zeni je obaveza da uci i da se skoluje! I naravno po Islamu kada se imetak roditelja deli i CERKA dobija svoj deo!!!! Sto cesto u primitivnoj sredini nije slucaj!!!!

Aleksandar

pre 9 godina

I dalje ljudi veruju u ovo, a niko ne zeli da poveruje da su Biblija, Tora i Kuran tesko modifikovane knjige, od strane raznih vladara. Naravno sve u svoju korist. Ko zna sve tu stoji u originalu ili da li je uopste sve to postojalo. Pre 500 godina, istorija koju je pisala Turska i Srbija, bas se ne podudaraju.

polu cyborg

pre 9 godina

Danas postoje mnoge institucije koje bi rado videle Lady gagu kao moralnog vodica ove planete. Jos malo pa ce se pornici pokazivati u decjim vrticima kao obrazovni program. Buducnost je destabilizirana i dekadentna. Lazni proroci i sekte se mnoze i daju vam "spas".
Bog,Isus Krist i Duh sveti! Alfa i Omega, pocetak i kraj!

Genious George

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)
https://www.youtube.com/watch?v=CE8ooMBIyC8
zasto bas 10 zapovesti?

novosadjan

pre 9 godina

Pazite sta pisete, pa ovi nasi su jos uvek u fazi spaljivanja bilo kojih gnostika, pre neki dan citam kako jedan institucionalizovani "vernik"/"svestenik" prica o tome kako bogomilizam jos uvek nije iskorenjen i kako ih treba i dalje tamaniti i to sve nasuprot zapovestima u koje se kunu. Cim nije po instituciji, automatski to treba unistiti i spaliti, to je rezon crkvenjaka. Sramota za hriscanstvo su upravo crkve.

occam's razor

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)

10 zapovesti nisu njegove, to su starozavetne zapovesti. Isus ima samo 2 zapovesti.

LOL

pre 9 godina

Koliko god traje civilizacija bice pokusaji da se laze o Bogu i da se zavare ljudi, do samog kraja eto to vec rade 2000 godina i nista nije slucajno, sad verujte u sta hocete.

berg

pre 9 godina

Kosovski ciklus, slozio bih se sa tobom ali uz opasku da te zapovesti nije smislio sam Isus niti kako pise u Bibliji da mu ih je Bog dao. Te zapovesti u bas takvom obliku se pojavljuju mnogo ranije u ljudskoj istoriji pa cak i u zlatno doba Egipta. Mnoge religije se mahom oslanjaju na tekstove starih civilizacija pa otud i velika slicnost religijskih prica. Proucavajuci religije naisao sam na neverovatne podudarnosti. npr od toga da nosioci religija mahom imaju 12 ucenika ili ti brace, da su sa 30 godina poceli poducavati, bezgresno zacese, vaskrsenje nakon 3 dana...a i imena tih bozijih sinova ili proroka su toliko slicna da je to neverovatno

Drale

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
(Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)

Ovaj komentar i broj preporuka koje je dobio, najbolje pokazuju da mi o hrišćanstvu malo znamo. I u veri smo površni baš kao i u svemu drugom. Deset zapovesti ne potiču od Isusa, njih je primio Mojsije na planini Sinaj.

Petar

pre 9 godina

Kao agnostik, borim se sve više da verujem u ideju Boga, u Tvorca svega.
Borim se jer sve je manje smisla da je Bog istina, a sve je više argumenata da je Religija jedna velika, emotivno povezana sa ljudima - laž! Laž koja je opstala do danas, i koja će opstati, jer je ljudima potrebna ta neka Velika Istina. Potrebna im je da bi živeli u nekakvom smislu, u nadi da pravda ipak postoji, pa ako ne za života onda posle smrti.
Međutim razum polako nadvladava emocije i strah, i nadu i veru.
Razum mi ne da mira jer kako da shvatim dugu, dporu smrt deteta koje umre od gladi? Bebe koje se rađaju sa sidom? I mnoge druge užasne stvari koje nisu posledica lične greške tih žrtava, čak nekada ni čoveka, već same prirode i sudbine.
Priroda odbacuje Boga na svakom koraku, to mora nešto da nam nagoveštava, bar malo?!
Pre nekoliko vekova je bio zemotres u jednom malom gradu gde su ljudi koji su se tog jutra molili u crkvi poginuli, svi do jednoga, pod ruševinama iste te crkve. Čitava istorija je puna takvih događaja gde prirodu ne zanima vaša vera ni vaš Bog, ona deluje i uzima živote ne štedeći ni godine žrtava, ni boju kože, ni Boga kom su naklonjeni.
A ako i poverujem u Boga, taj Bog nema nikakve veze sa Bogom iz Biblije, niti bilo koje druge religije ili knjige i zakona.
Ne znam, besmisao života ima smisla ako Bog postoji, ali onda postojanje Boga koji dozvoljava tako okrutne sudbine nema smisla uopšte!

Ivan

pre 9 godina

Nijednom PRAVOM hrišćaninu spoljašnji "dokazi" nisu potrebni.Jov.6:45 "U prorocima je napisano:I biće svi naučeni od Boga,Svaki koji čuje od Oca i NAUČI,dolazi k meni" ; 7:17 "Ako hoće ko Njegovu volu da tvori,POZNAĆE da li je ova nauka od Boga,ili ja sam od sebe govorim"

Amin

pre 9 godina

Pa ne mislite valjda da je stvarno bezgresno zacet, lecio dodirom, pretvarao vodu u vino i vaskrsao iz mrtvih? Bio je prosecan Jevrejin toga doba, propovedao dosta pametnih stvari ali i dosta glupih. I na kraju ubijen zbog svega toga. Par vekova kasnije neko se dosetio da napravi boga od njega i dan danas traje ta masovna hipnoza. Za to je najvise kriva crkva u doba srednjeg veka koja je ljudima uterala toliki strah u kosti od kritickog razmisljanja da se civilizacija od tada jos uvek nije opasuljila. Tj vecina nije

RedZmaj

pre 9 godina

Ne bih da ulazim u nikakve teoloske rasprave, samo jedna cinjenica: To sto je nesto napisano 500 godina kasnije, ne znaci apsolutno nista. U prevodu, to je isto ko kad bi ja sad seo i napisao sta mi padne na pamet o periodu Srbije 1500-1550te, pa neko posle 1500 godina to shvati ozbiljno, samo zato sto je toliko staro. Malo je glupav koncept.

dexter

pre 9 godina

Da smo svojevremeno u škole uveli Istoriju religije umesto Veronauke, možda bi ljudi znali da osim kanonizovanih jevanđelja postoji i hrpa apokrifnih, pre nego što lupe minuse obrazovanijima koji ih o tome informišu. Možda bi i novinarski ton bio manje sarkastičan kad piše o autentičnom spisu, starom 15 vekova, koji potiče od gnostika i koji predstavlja kulturno i naučno blago. Sasvim je druga stvar da li se neko slaže sa onim što u ovom ili onom spisu piše i da li veruje da se opisano zaista i dogodilo. Možda bismo tada bili manje skloni teorijama zavere, koje prirodno idu uz slabo obrazovane narode. Možda ne bismo mislili da nam je neprijatelj ili Antihrist svako ko misli ili veruje drugačije. Možda čak ni B92 ne bi cenzurisao 70% smislenih analitičkih komentara.
A možda ja previše očekujem od Srbije...

Bilal

pre 9 godina

Ako je to istina onda je za pretpostaviti da potomci proroka Ise i Mirjam, (Isusa Hrista i Marije iz Magdale( još uvek hodaju ovom planetom, ako ih Torkemada I Katolička "sveta" inkvizicija nije sve spalila na lomači.

Robespjer

pre 9 godina

@Kosovski ciklus

Sasvim se slazem sa Vasim stavom. Ali moram da Vas ispravim - tih 10 zapovesti su Bozije zapovesti, koje je Mojsije primio od Boga. To je starozavetna prica. Isus, kao rabi, je sirio ljubav i njegove pouke o ljubavi, moralu i postenju su zaista nadahnuce, a na osnovu 10 Bozijih zapovesti. Vera i crkva, nazalost, nisu cesto u vezi. Inace, zbog ove price o Mariji Magdaleni su u zapadnoj Evropi spaljene milione zena u vreme najjaceg uticaja Inkvizicije, koja uzgred i dan danas postoji i deluje. Ta prica je izvor zenomrzaca koja se i do dan danas proteze. Marija Magdalena nije bila prostitutka, bila je visokog roda iz porodice Venjamina (kako pogresno na zapadu kazu Bendzamina), kao sto je i Isus bio carskog porekla od careva Izrailcana. Taj brak bi bio mocan i u svetovnom smislu, a koreni srkve bi bili sasvim drugaciji od crkve svetoga Petra.

bojan

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)


"Njegovih 10 zapovesti..."
Nazalost ovaj komentar i broj pluseva koji je dobio govori o tome gde zivimo i koliko ljudi ne poznaju ni svoju religiju, kamoli nesto drugo.

Đorđe

pre 9 godina

(Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)
10 zapovesti nisu njegove već Božje a narodu ih je obzananio
Mojsije po silasku sa Sinajske gore. Tako je u Starom zavetu.
Sasvim druga je stvar, ako sa zapitamo, kako i po kojim pravilima
su živeli ljudi do tada. Ta pravila osim prvih ...Ja sam Bog zvoj
i ne imaj dugih bogova osim mene...itd su postojala i važila u
svim prethodnim civilizacijama i religijama te se ne mogu smatrati
ekskluzivom Boga (Jevrejskog, Hrišćanskog i Islamskog jer je
u sve tri religije taj Bog zajednički, isti.) Naravno ne pada mi na pamet da negiram religiju jer se ona ne može negirati (kao i one pre monoteizma) jer su deo duhovnog bića naroda. Druga je stvar istorija. Ona je nauka te traži i nalazi, kako kada, pisane
i druge dokaze. Sve dok ih ne nađe sve tvrdnje su u sferi hipoteze. Religije pak su bazirane na hipotezama i verovanju koje
protekom vremena i instucionalizacijom postaju ubeđenja.
A o ubeđenjima i ukusima ne treba raspravljati.

ja

pre 9 godina

Kur,an: 74. Zašto se oni ne pokaju Allahu i ne zamole oprost od Njega, ta Allah prašta i samilostan je.

75. Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik – i prije njega su dolazili i odlazili poslanici -, a majka njegova je uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli. Pogledaj kako Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmeću

CarloNS

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
(Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)

Te zapovesti nisu njegove već zapovesti koje je Bog saopštio Mojsiju na Sinajskoj gori, ali slažem se da većina tih zapovesti ima svoju vrednost i danas.

runner

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
(Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)
'Ајд'не лупај, мајке Ти, него Библију у шаке и читај? Какве везе има Исус са 10 заповести!? Десет заповести је, према Старом завету, Бог или Ти Јахве, који се појавио у облику пламтећег грма, дао Мојсију на Синајској Гори исклесане на глиненим плочицама, док су Јевреји лутали пустињом избегавши из египатског ропства.

Zoonlogonechon

pre 9 godina

Oni koji veruju da je Isus bio istorijska licnost i samo covek, cenim njihov zdrav razum i kriticno razmisljanje, a oni koji samo veruju u hokus pokus i beze od dubljeg razmisljanja, i koriscenja kriticno analitickog uma, njih duboko sazaljavam, jer su spremni da prime servirano pisano svedocanstvo staro preko hiljadu godina i njihova razna tumacenja kroz svestenike, uzimajuci u obzir da je bez znanja moderne nauke cak i obicna grmljevina bila za ljude i to doskoro cin neke personificirane neobjasnjive sile kojoj treba klanjati i nositi zrtvu radi nekog vecnog zivota dabih se spasili vecnog pakla. Sanjaju o vecnosti a neznaju kako izbeci nekada dosadu u svom zemaljskom zivotu, kao svakom coveku sto se zna nekada desiti.

steva

pre 9 godina

Ma sve vam verujem šta god dolazi iz prosperitetne i napredne zemlje kao što je Amerika i Britanija koji su nedavno oformili novu "versku zajednicu" na koju svi dolaze goli ko do majke rođeni !!!. Svakom živom stvoru ko je i malo čitao sveto pismo i ume da razmišlja, mora biti jasno da Hrist nije slučajno rođen nego da Ga je Bog poslao sa tačno određenom namerom da propoveda jevanđelje-nadu u spasenjei i veru u večni život.Postoji jedan momenat zapisan u svetom pismu kada je videvši da će biti zlostavljan,maltretiran i mučen zavapio k,svome Ocu rekavši:Oče moj,pronesi ovu čašu žuči pored mene,ali neka bude volja tvoja"iz čega se jasno vidi da je On u potpunosti bio podložan očevoj volji i spreman da ispuni plan spasenja.U svakom segmentu svog Života na zemlji On se obreaćao svome Ocu i uvek je govorio da ništa ne čini po svojoj volji nego ono što mu otac naredi.

StefanL

pre 9 godina

Ajnštajn: "Dve stvaru su neograničene, kosmos i ljudska glupost, mada za ono prvo nisam siguran".
Tako i ovi "naučni" nalazi, koji su napisani 570 (!!!!!????) godina posla Hrista! Na bzi čega!? Pa tačniji su današnji tesktovi od toga!
Ali, na hrišćanstvo je bilo i biće napada, od svakojakih "naučnika" pa sve do denbrauna i zlonamernika. Ali ne bojmo se, zla namera nije dovoljna da pruži bilo kakav pravi argument!

SVETI LUKA

pre 9 godina

" 1. Будући да су многи покушали изложити казивање о догађајима који су се догодили међу нама,
2. Као што нам предадоше они који су од почетка били очевидци и слуге Ријечи (Логоса),
3. Намислих и ја, испитавши тачно све од почетка, по реду писати теби, племенити Теофиле,
4. Да познаш темељ оних ријечи којима си научен. "

Evo kako pocinje jevandjelje Sveti Luka. On je bio lekar, ucen i mudar covek toga doba. On jos tada je znao da su mnogi pokusali da napisu o Hristu ali ti pisci su pisali iz svog "UGLA" iz svog "vidika" ali to nije autenticno. Tako da svi "uceni" bar malo znaju da su mnogi (Juda, Marija, itd) pokusali nesto da pisu ali to ne znaci da je to tacno.

I ja cu napisati iz mog "ugla" istoruju sveta! Hocete li mi verovati? Zato ovakve vesti i postoje da se malo uceni hvataju.

zaq

pre 9 godina

Pre nekog vremena ste objavili vest da je Isus mit i da nije postojao. Potom cujemo kako je bio ozenjen i imao decu. Zakljucak bi onda bio da je imao decu i zenu ali da nije postojao, jer kod americkih naucnika je sve moguce. ...
(ivan, 10. novembar 2014 11:02)
Po tebi je americki naucnik jedna osoba koja eto tako menja misljenje. :D
Zakljucak ja da nema dokaza da je Isus postojao osim u pricama. Mozda je sad malo jasnije?

edmond

pre 9 godina

ja sam pre tri dana pronašao pismeni dokaz da sam samom sebi i mama i tata, tu tajnu su vešto skrivali od mene ali sam ipak došao do saznanja. ovu ćinjenicu su dokazali svi ugledni zapadni naučni i extra naučni instituti.

mile

pre 9 godina

"njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje."
Kosovski ciklus
----------------
Kojih crnih "njegovih"?

Lesa

pre 9 godina

Ostavićemo veru za tren.Marija je bila majka Isusova a Marija Magdalena je bila njegov učenik.Isus je bio rabin ali i poslednji Nojev potomak pa time i prorok.Magdalena je bila poslednji potomak iz kuće prvog jevrejskog kralja Saula(pleme Veminijatsko).Pleme Davidovo,odakle je Isus,i pleme Veminijastko su od Davidovog ustoličenja bila u sukobu.Zato je Isus oženio Magdalenu i tako pomirio tada dva najvažnija plemena u Judeji.To je ćuvane svadba u Kani gde je Isus iz vode stvorio vino tj.novu vladarsku krvnu lozu.Isus i Magdalena su po jednoj priči dobili više dece a po drugoj imali su samo jedno dete i to žensko.Zvala se Sara po zvezdi Saru.Kada je Isus bio razapet Magdalena je prešla tajno u Marsej a odatle u jedno mesto na jugozapadu Francuske.Tu se Magdalena i porodila.Franački kralj Merova je bio oženjen sa devojkom koja je bila potomak od Sare i tako je nastala Merovinška dinastija koju su zamenili Karolinzi.Karlo veliki je pre krunisanja već bio oženjen sa devojkom koja je bila od Merovinške loze pa je loza nastavila da traje kroz Karolinge a kasnije i kroz druge vladarske kuće Evrope.Tako je nastala "plava krv" koja ima pravo da vlada.Templari su razvili kult Marije Magdalene jer su znali o Isusu i Magdaleni i njihovom potomstvu.Zato su surovo sklonjeni od strane Filipa lepog i Pape.Nije se tu radilo samo o bogatstvu Templara.Dakle,priča o Isusu i Mariji Magdaleni već postoji a ostaje još da se vidi šta će otkriti ili potvrditi pomenuti pergamenti.

plagijatori i revizionisti jedne mitologije

pre 9 godina

"njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
(Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)"

Nisu njegove zapovesti i pet od tih deset zapovesti su sasvim suvisne ili se ponavljaju, a ostalih pet je zdrav razum u zakonima koji su zapisani pre Biblije, Tore i pre cele jevrejske civilizacije jedno hiljadu i petsto godina...

zorglub

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)

Kojih deset zapovesti?

Dan

pre 9 godina

Više od pola veka posle Hrista, u vreme kad je crkva već dobrano narasla, setio se neko da napiše nebulozu, i sad se to uzima kao neki fakat. Pa i Islam je nastao vrlo brzo posle toga, što isti ti ne kažu onda da je istina i to što piše u Kuranu? Ne može i jedno i drugo biti istina.

Srdjan

pre 9 godina

U 2. veku pocinju da se javlaju sekte koje opisuju Isusa kao nekog ko je bio ozenjenjen i imao decu. Kasnije su pisani i takvi spisi koji govore o njegovom zivotu na taj nacin. Zovu se gnosticka jevandjelja. Medjutim ti spisi nisu usli u kanon 66 knjiga Biblije jer nisu bili dokazivi, postojalo ih je svega nekoliko, pisani mnogo kasnije tako da su to bile uglavnom price koje su se prenoslile. S druge strane 10000 zapisa iz prvog veka dokazuje verodostojnost Novog Zaveta. Kada bistr zeleli da ispitate istoriju nastanka Novog Zaveta i povezali to sa geografijom Male Azije i mestima kuda se Isus kretao dokazali biste sebi da je Novi Zavet najverodostojniji istorijski dokument. Covek koji gleda na stvari koje popularizuje vreme u kome zivimo mlze da poveruje u gnosticka jevandjelja, ali covek koji se ne peca na svaku vest koja mu se svidi nego istrazuje i dokazuje ostaje veran istini. Sta je istina za tebe?

Marija

pre 9 godina

Isus Hrist definitivno nije bio oženjen. Danas postoje popularni mitovi o tome da je Isus bio oženjen Marijom Magdalenom. Ovaj mit je apsolutna laž i nema niti teološku, niti istorijsku ili biblijsku podlogu. I dok nekoliko gnostičkih evanđelja pominju da je Isus imao blizak odnos sa Marijom Magdalenom, niti jedno specifično ne kaže da je bio oženjen ili da je imao neku romantičnu vezu sa njom. Najkonkretinije nešto koje imaju je da je Isus poljubio Mariju Magdalenu, što se može protumačiti i kao prijateljski poljubac. Isto tako, čak i da su gnostična evanđelja direktno izjavilia da je Isus bio oženjen Marijom Magdalenom, ona nemaju nikakav autoritet, s obizorom da je dokazano da su gnostička evanđelja izmišljena da bi sazdao gnostički pogled na Isusa.

Da je Isus bio oženjen, Biblija bi nam to rekla, ili bi postajala neka nedvosmislena izjava da potvrdi tu činjenicu. Sveto Pismo ne bi ćutalo kada se radi o tako važnoj činjenici. Biblija pominje Isusovu majku, zemaljskog oca, polu-braću i polu-sestre. Zašto bi prenebregla činjenicu da je Isus imao ženu? Oni koji veruju/uče da je Isus bio oženjen to čine da bi ga napravili što sličnijem čoveku, običnijim, da izgleda kao svako drugi. Ljudi jednostvno ne žele da veruju da je Isus bio Bog u telu (Jovan 1:1, 14; 10:30). Da, oni su izmislili mitove u koje veruju, da je Isus bio oženjen, imao decu i bio običan čovek.

Bonobo

pre 9 godina

Ovo je smešno i tužno. Raspravlja se o Isusu kao o istorijskoj ličnosti iako ne postoji nikakav savremeni dokument koji ga uopšte pominje. Ko misli da preterujem neka navede neki rani izvor koji pominje Isusa. Nemojte samo navoditi Josifa Flavija jer je taj tekst nastao 6 decenija posle navodnog raspeća, a pasaž o Isusu je naknadno ubačeni falsifikat koji se prvi put u Flavijevom tekstu pojavljuje vekovima nakon događanja koja "opisuje". A tu su i Svetonije, Plinije Mlađi i ostali tekstovi koji su nastali barem vek otkako je Svemogući Gospodar Vasione razapet...
Navedite, dakle, rane izvore i:
1. ućutkajte me
2. osvojite Nobelovu nagradu
3. otidnite u raj jednog dana...

Mojito

pre 9 godina

nije mi jasno neprestano cerecenje isusovo... jel se to radi zbog para,slave...? jer skoro pisao da nije ni postojao... sad je postojao i imao je zenu i decu... ne znaju vise sta ce sa samim sobom... daj samo senzaciju... ostavite mir na miru...

miroslav

pre 9 godina

Ne vidim kakvo je to cudo da je Isus imao zenu i djecu koji su najvjerovatnije morali da pobjegnu negdje daleko posle njegove smrti. Razlog zasto se nikad nisu pojavili je vrlo jasan,bilo gdje da su se pojavili sama rimska crkva bi ih potamanila da im se ne pokvari mit koji su stvorili od Isusa izmedju II i V vijeka. Vecina evandjelja su napisana bas u tom periodu kad su rimljani, da bi sacuvali imperiju, rijesili da iz politeizma predju u monoteizam i izabrali Isusa za sina bozijeg u koga svi moraju da vjeruju. Da je Isus sin boziji to je sasvim tacno jer sama biblija kaze da nas je Bog stvorio pa po tome je jasno da smo svi sinovi boziji. Isus je za vrijeme svog zivota vjerovatno bio visko obrazovan i sa velikim koeficentom inteligencije i imao je daleko bolju viziju za svoj narod,nastojao je da mnogo toga promijeni i to ga je kostalo zivota kao i mnoge druge pobunjenike i revolucionare kroz istoriju covjecanstva. To sto su pape, vladari,carevi i kraljevi natjerali pisce i filozofe da pisu u tim vremenima je sasvim druga stvar.

Mojsije

pre 9 godina

Gospodin Isus nikada nije bio ozrnjen jer da je bio ozenjen ucinio bi greh zato sto je on savrsen covek bio,ostali bi ne otkupljeni treba te malo proucavati bibliju i saznati istinu obako samo mozete nagadjati?

Aki

pre 9 godina

Citam ove komentare i ne mogu da verujem kakvih ljudi sve ima svako ko se jednom pomolijo GOSPODU otvorenog srca i duse zna o cemu pisem a ko nije neka pokusa ali samo skrusenog otvorenog srca pa neka onda razmisli jos jednom.Vernici znaju kuda sve ovo vodi.

Goran

pre 9 godina

Ko je vernik u Isusa Hrista I ko je procitao bibliju znaju sta je istina,
a sta laz.Zna se da ce da bude mnogo laznih proroka I mnogo lazi kao sto je I ova.Ovakve stvari nisu za igranje I sveti gospod Isus Hristos ce da nam dodje po drugi put i da nam sudi svima nama po zasluzi.Amin

Dakson

pre 9 godina

Evo da ne lupate glavu bespotrebno. Isus je imao troje dece, dva sina i kćerku. Najstariji se zvao Josif, srednje dete je kćerka Tamara, a najmlađi sin...e istražite malo.

blur

pre 9 godina

Nije izgubljeno vec Jevandjelje koje je namerno gurnuto u stranu. Ima ih nekoliko koji govore o tome da je imao zenu i decu. Sto je sasvim i normalno za to vreme, niko ga ne bi ozbiljno shvatao da nije bio ozenjen. To je tada bilo nezamislivo, jos da poput njega neko ode u hram i drzi govor a nije porodican covek.
To su sve izmisljotine zapadne crkve. Za prave informacije o hriscanstvu treba otici na mesto gde je ono i nastalo. Tamo je to totalno druga prica.

evolucija jedne mitologije

pre 9 godina

Cuj "izgubljeno jevandjelje", k'o da je jedno jedino... Postoje desetine tekstova koje nisu usle u finalnu verziju Biblije, jer je car Konstantin (koga ovde u Srbiji jos i slave) potplatio crkvene vodje da odlucuju popularnim glasanjem koji tekstovi ce biti u Bibliji, a koji ne.

niko kao ja

pre 9 godina

Da Vinci je ovome govorio jos pre 500 godina navodno je imao dokaze i bio u posedu ovog jevandelja. On je svoje znanje o ovome sakrio u svojim delima, kao sto je na primer tajna vecera ili Bogorodica medju stenama i sl. Ako nekoga interesuje ova temu preporucujem knjigu Havijera Sijere - Tajna vecera.

sven

pre 9 godina

"ljubitelji" Isusa Krista imaju masineriju za "dokazati" svasta pa i protiv Isusa. Na nama je da odlucimo. Razapet je i uskrsnuo po svetom pismu 3.dana. Toga trena pocinje Krscanstvo. Pametnome dosta.

Stanipanic

pre 9 godina

Secam se tako je i Nacionalna geografija pompezno prikazala dokumentarac o izgubljenom jevandjelju po Judi pa su se posle izvinjavali.Dokolica i besmisao savremenog sveta su otisli tako daleko da pokusavaju i Hrista da tabloidiziraju.Konfuzija naucnog sveta koji prvo tvrdi da nema istorijskih dokaza da je Isus uopste i postojao a onda tvrde da je cak bio i ozenjen.Izgleda da megatrend ima ispostave i van Srbije.

Dejan

pre 9 godina

Pa Sang Real (na francuskom)ili kako to pogrsno anglosaksonci misle Sveti Gral je u stvari Sveta Krv Isusova koja se prenosi preko njegovih potomaka.
Ovo je vec davno otkriveno, cak se i u crkvi sve vise o tome govori.
Pitanje je da li ce se priznati, ali ne znam sta je sporno da je Bogocovek imao naslednike i da plava, Bozija krv tece u Hristivim krvnim naslednicima.

n1k0l4

pre 9 godina

vrlo vazno da li je neki Palestinac ili sta je vec bio ozenjen ili nije.Isus i ako je postojao je bio samo dobar govornik,filozof verovatno je imao i neke bio-enegetske moci ili sta vec,sto imaju ljudi i danas i nista vise od toga.Glavnin dokaz da je on bog je taj sto je vaskrsao a vaskrsao je tako sto ga posle tri dana nisu nasli u grobu,zamislite. Ali ono sto je najvaznije je da je za ovih 2000 i kusur godina ljudima ta religija donela vise patnje i nevolje nego dobra.Ljudima ce biti bolje kada shvate da mogu ziveti bez religija,drzavnih granica,politike i slicnih gluposti.

rema

pre 9 godina

Ne znam kako moze da se poredi "Poslednje Hristovo iskušenjE" sa ovim tekstom, jer je pomenuti romantizovana biblija, nije ispadao iz forme dogadjaja.
Al dobro, novinarstvo se svodi na bombasticni naslov, a ocigledno je da veliki broj citalaca samo to i procita.

Science

pre 9 godina

Ovo je važno otkriće. Nadam se da će katolički svijećenici konačno moći živjeti kako je to Bog propisao za sve ljude na Zemlji, da će imati normalnu porodicu i dijecu, a da će biti manje pedofilije baš tamo gdje je uopće ne treba bit.

Kosovski ciklus

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.

ivan

pre 9 godina

Pre nekog vremena ste objavili vest da je Isus mit i da nije postojao. Potom cujemo kako je bio ozenjen i imao decu. Zakljucak bi onda bio da je imao decu i zenu ali da nije postojao, jer kod americkih naucnika je sve moguce.

Za nas pravoslavne hriscane on je Sin Boziji, druga Licnost Svete Trojice koje je uzeo ljudsku prirodu da bi covek postao bog po blagodati, tj. da postoji vecno u zajednici sa zivim Bogom.

Joca 011

pre 9 godina

Tekstova kao što je ovaj, i raznoraznih sličnih ''jevanđelja i poslanica'', ima mnoštvo.
Npr., čuo sam ovako: samo spisa koji su odbačeni kao nekanonski prilikom ustanovljavanja
kanonskih spisa Sv.Pisma, bilo je toliko da se jedna soba mogla napuniti njima od poda do plafona. Vernici (pravoslavci) veruju u Duhom Svetim (Bogom samim) nadahnute spise koje su nam
Sveti oci ostavili posle velikog truda, nedoumica, preispitivanja i molitvi Bogu da On projavi
prave tekstove i razluči ih od lažnih tekstova.
* * *
Da su novozavetni tekstovi Sv.Pisma Istiniti govori nam potpuno slaganje sa
starozavetnim tekstovima u kojima je na 30-tak mesta prorokovan Hristov dolazak i život.
Verodostojnost starozavetnih tekstovi potvrđuju tzv. Kumranski rukopisi.
.

Мирча

pre 9 godina

Шта друго очекивати од богохулног Запада. Не каже се џабе "ђаво не спава", стално се појављују измишљотине овог типа, нова Јеванђеља и сл. Невероватно колико су људи отпали од Бога...

mare

pre 9 godina

Ovo nije nikakva novost. Pronadjeno je jos takvih "jevandjelja" (doduse uglavnom fragmenti istih) koje su u to vreme pisali i sirili gnostici, koji su delovali tada kao hriscanska sekta.

Dejan

pre 9 godina

Ovu pricu svakih pet sest godina recilkliraju. Ja sam je prvi put cuo jos u obrazovnom programu milosevicevog RTS-a, a izgleda da njom testiraju koliko prosecnoj javnosti treba da zaboravi jednu ovakvu kardinalanu spekulaciju.

krcko

pre 9 godina

"The real Da Vinci Code" U sklopu novog III svetskog krstaškog rata i novog talasa pokrštavanja, Vatikan daje svoj doprinos: Najednom se pojavljuju irski katolički propagatori poput Den Brauna, koji u formi trilera, pišu o nekakvom potomstvu Isusa Hrista (imaginarni lik iz hrišćanske mitologije) i ku*ve (što bi rekli katolici) Marije Magdalene... i o divnom OPUS DEI... (jesu s*ebani u glavu, ali ipak, po Den Braunu, na kraju ispadoše da nisu loši...) i o još ''divnijim'', ''pametnim'' američkim profesorima (kog u filmu ''DaVinčijev kod'' igra CIA-in omiljeni glumac, Tom Henks, valjda budući predsednik SAD ispred Demokratske stranke koja glumi umiveno, ''levo'' lice američkog korporativnog fašizma)...Divno je gledati vatikanske mazge kada pričaju o ''Da Vinčijevom kodu''...
Divno je gledati američke televizije kao javni wc vladara sveta...
Žalosno je, ali ovo g*vno od knjige je bestseler...
Na sreću, tu je retki bastion istine - BBC... (Naknadno dopisano: Carevi, Marija u pentagramu)
Ah, da: U dokumentarcu se pojavljuje i gđa Elejn Pejgels autor knjige ''Poreklo satane''

Dakle, samo nam fali još i njegovo potomstvo. Još će neka budala da se proglasi naslednikom na zemlji (brat od strine, tetka po strini sa snajine strane)...

Miloje

pre 9 godina

Devica bogoroditeljka je u stvari pokajana prostituka jel? Baš smela tvrdnja...Toliko o bezgrešnom začeću. Mada, ovaj Jakobovitzy je Jevrejin, pa nisam začuđen što na ovaj način "preispituje" hrišćansku veru.

Jovan

pre 9 godina

Sada ću da krenem putem teoretičara zavere, ali zar stvarno mislite da bi Vatikan ili bilo koji drugi ogranak Hrišćanske religije dopustio da ovako nešto procuri u javnost a da je tačno.

Novak

pre 9 godina

Ovo je najverovatnije gnosticko jevandjelje koje nisu pisali apostoli vec clanovi odredjene hriscanske skupine koja nije bila deo Crkve koja danas postoji. Ovakvih tekstova imate bezbroj u Egiptu posto je tamo gnosticki pokret bio najaktivniji, ali ni jedan od tih tekstova nije napisan od strane lica koja su neposredno pratila propoved Isusa Hrista, za razliku od Novog zaveta koji je napisan od strane apostola.

Rhyzm

pre 9 godina

Aha, kako da ne, jos ce da se pjavi jos po koje "izgubljeno jevandjelje" kako je Marija ustvari bila Marijo, sve ne bi li se jedan deo populacije osetio jos "ponosnijim" iako ni sami ne veruju u Hrista ali vole cesto da ga pomenu i izvlace iz konteksta po potrebi.

krivovirac

pre 9 godina

Strašno je to kada vi sa B92, koji svaku priliku koristite da oblatite i kompromitujete S.P.C., dajete sebi za pravo da iznosite nove ,,ČINJENICE" o životu Gospoda Isusa Hrista. Vaše je da se bavite ovozemaljskim, mnogo jednostavnijim, prostijim, svakodnevnim temama, a pisanja o ovakvim temama, ostavite kompetentnim ljudima! Isuviše je to veliki zalogaj za vas, mnogo je to komplikovano da bi ste vi, sa vašim načinom pisanja i razmišljanja, shvatili i dali sebi za pravo da pišete o tome. Poštedite nas molim vas, hvala!

Mario gnostik

pre 9 godina

Ne vidim šta to suštinski menja kada je Vera u pitanju. Svi smo mi skloni verujemo u razne herojske epove čak i kada znamo da istorijski nisu baš sasvim tačni, lepše nam je tako, baš kao što je i verniku duševna hrana i mir da veruje u idealizovane likove iz svetih knjiga i to nije nešto što im treba oduzimati.

Ješua bin Mirijam kao istorijski živi čovek, verski filozof, učitelj i prorok odavno nije istovetan sa likom Gospoda Isusa Hrista koji nam daju sve crkve ovoga sveta. Tog lika je kreiralna prva reforma Apostola Pavla (Saule, sluge pokornog, Svetog Cara Konstantina Velikog) kojim su proglašena četiri Evanđelja koja se danas u crkvama smatraju jedinim ispravnim. A ta filozofija uspostavljena na Nikejskom Saboru je ono u šta vernici veruju i nikakva istorija im to ne može oduzeti.

Elem na tom saboru su se odvojile "jeretičke crkve" pre svega Arijanska (Irinejeva) za koju je utvrđeno da je njen sledbenik bio i sam Muhamed kao istorijski lik i da je tako nastala filozofija Islama koja je gotovo identina sa Arijalnskom crkvom (Jedan Bog nedeljivi kome se bezuslovno pokoravate)
Lik i delo Proroka Muhameda je opet stvar verovanja muslimana što je njihovo pravo jednako kao i pravo svih hrišćana da veruju u Hrista kakav je prikazan u zvaničnim Evanđeljima i u to ne treba dirati, ali isto tako mislim da religija i njene institucije ne bi smele da se mešaju u ovozemaljsku nauku i istorijske analize.

Boris Davidovic

pre 9 godina

Knjiga se zove "Jevandjelje po Mariji". Preveo ju je i opremio komentarima nas vrsni verski analiticar, prevodilac i publicista Mirko Djordjevic. Knjigu je 2012. izdao MostArt.

anarchymeansfreedom

pre 9 godina

Da i ovaj tekst datira iz 570, kao i vecina, 400-500 godina od njegove smrti. A nemamo nijedan jedini tekst za vreme njegovog zivota, nego su naprasno 200 ili 400 godina kasnije tek poceli da pisu. Sto realno pokazuje da covek nije ni postojao nego je izmisljen 2,3 veka kasnije da bi od navodno raspecanda bi uveli jedinstvenu religiju sa kojom su pokusali da odrze rimsko carstvo na okupu i kontrolisu mase pomuce religije sa tako jasnim pravilima. A ako pogledate malo bolje sadrzaj hriscanstva i drugih religija, kod ponasanja po njima jasno se vidi da su ljudi autori.

zoran

pre 9 godina

Ljudi moji zasto toliko chudjenja..?? Pa, normalno je bilo za mladog Jevrejina, u njegovo vreme, da jos u ranim dvadesetim godinama zivota bude ozenjen. To je bilo pravilo. Kakve to veze ima sa njegovim Duhovnim poreklom...? Dokle ce crkva da posmatra zenu kao prepreku na duhovnom Putu..? U srednjem veku su je i fizichki ubijali, a sada to rade na suptilniji nachin.
Jasno da je bio ozenjen i da je imao decu. Na nesrecu nije mogao da uziva sa familijom, jer njegove ideje i Duhovna otkrica su daleko prevazilazila barbare na tom podruchju. Nije to bila Indija koja je vec , u njegvovo vreme, par hiljada godina imala duboke Duhovne uvide i spise poput Veda i slichnih knjizevnih dela. Isus, muchenik, s epojavio medju ljudima koji su bili u totalnom mraku, zatucani starim religioznim zakonima. Na zalost platio je zivotom.
Ovo nisu nikakva zabranjena jevandjenja, vec potisnuta od mrachne crkve.

Stefan

pre 9 godina

Xoce li taj Vatikan koji pljacka i unistava ceo svet barem da zaustavi pljuvacinu po Hriscanstvu? Ili je sve ok samo dok se pare vrte kao u Srbiji da su?!

drmatoriks

pre 9 godina

Mda. A čim to ugledni britanski list piše, automatski je istina. Postojale su i postoje hiljade gnostičkih tekstova, koji su bitni samo za istoriju religije. Nažalost, danas je samo važno negirati i pljunuti hrišćanstvo i uvrediti hrišćane.

danilopu

pre 9 godina

Pa ako mu je Marija Magdalena bila žena kako je onda ona po ovim tvrdnjama prava Devica Marija.
Šta sve neće da izmisle ne bi li poništili Boga,po ovoj logici svako ko bude želeo da privuče malo pažnje na sebe pljunuće po Bibliji

tuzlak

pre 9 godina

Nevjerovatno ! Imati djecu u svojim 30-im i to jos prije 2000 godina, pa je li to moguce ?!!!....Ehhh, da mi je biti vjernik jedno 7 dana pa da se odmorim od zivota i pravih problema....

Kosovski ciklus

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.

n1k0l4

pre 9 godina

vrlo vazno da li je neki Palestinac ili sta je vec bio ozenjen ili nije.Isus i ako je postojao je bio samo dobar govornik,filozof verovatno je imao i neke bio-enegetske moci ili sta vec,sto imaju ljudi i danas i nista vise od toga.Glavnin dokaz da je on bog je taj sto je vaskrsao a vaskrsao je tako sto ga posle tri dana nisu nasli u grobu,zamislite. Ali ono sto je najvaznije je da je za ovih 2000 i kusur godina ljudima ta religija donela vise patnje i nevolje nego dobra.Ljudima ce biti bolje kada shvate da mogu ziveti bez religija,drzavnih granica,politike i slicnih gluposti.

Stanipanic

pre 9 godina

Secam se tako je i Nacionalna geografija pompezno prikazala dokumentarac o izgubljenom jevandjelju po Judi pa su se posle izvinjavali.Dokolica i besmisao savremenog sveta su otisli tako daleko da pokusavaju i Hrista da tabloidiziraju.Konfuzija naucnog sveta koji prvo tvrdi da nema istorijskih dokaza da je Isus uopste i postojao a onda tvrde da je cak bio i ozenjen.Izgleda da megatrend ima ispostave i van Srbije.

zoran

pre 9 godina

Ljudi moji zasto toliko chudjenja..?? Pa, normalno je bilo za mladog Jevrejina, u njegovo vreme, da jos u ranim dvadesetim godinama zivota bude ozenjen. To je bilo pravilo. Kakve to veze ima sa njegovim Duhovnim poreklom...? Dokle ce crkva da posmatra zenu kao prepreku na duhovnom Putu..? U srednjem veku su je i fizichki ubijali, a sada to rade na suptilniji nachin.
Jasno da je bio ozenjen i da je imao decu. Na nesrecu nije mogao da uziva sa familijom, jer njegove ideje i Duhovna otkrica su daleko prevazilazila barbare na tom podruchju. Nije to bila Indija koja je vec , u njegvovo vreme, par hiljada godina imala duboke Duhovne uvide i spise poput Veda i slichnih knjizevnih dela. Isus, muchenik, s epojavio medju ljudima koji su bili u totalnom mraku, zatucani starim religioznim zakonima. Na zalost platio je zivotom.
Ovo nisu nikakva zabranjena jevandjenja, vec potisnuta od mrachne crkve.

Science

pre 9 godina

Ovo je važno otkriće. Nadam se da će katolički svijećenici konačno moći živjeti kako je to Bog propisao za sve ljude na Zemlji, da će imati normalnu porodicu i dijecu, a da će biti manje pedofilije baš tamo gdje je uopće ne treba bit.

evolucija jedne mitologije

pre 9 godina

Cuj "izgubljeno jevandjelje", k'o da je jedno jedino... Postoje desetine tekstova koje nisu usle u finalnu verziju Biblije, jer je car Konstantin (koga ovde u Srbiji jos i slave) potplatio crkvene vodje da odlucuju popularnim glasanjem koji tekstovi ce biti u Bibliji, a koji ne.

tuzlak

pre 9 godina

Nevjerovatno ! Imati djecu u svojim 30-im i to jos prije 2000 godina, pa je li to moguce ?!!!....Ehhh, da mi je biti vjernik jedno 7 dana pa da se odmorim od zivota i pravih problema....

blur

pre 9 godina

Nije izgubljeno vec Jevandjelje koje je namerno gurnuto u stranu. Ima ih nekoliko koji govore o tome da je imao zenu i decu. Sto je sasvim i normalno za to vreme, niko ga ne bi ozbiljno shvatao da nije bio ozenjen. To je tada bilo nezamislivo, jos da poput njega neko ode u hram i drzi govor a nije porodican covek.
To su sve izmisljotine zapadne crkve. Za prave informacije o hriscanstvu treba otici na mesto gde je ono i nastalo. Tamo je to totalno druga prica.

ivan

pre 9 godina

Pre nekog vremena ste objavili vest da je Isus mit i da nije postojao. Potom cujemo kako je bio ozenjen i imao decu. Zakljucak bi onda bio da je imao decu i zenu ali da nije postojao, jer kod americkih naucnika je sve moguce.

Za nas pravoslavne hriscane on je Sin Boziji, druga Licnost Svete Trojice koje je uzeo ljudsku prirodu da bi covek postao bog po blagodati, tj. da postoji vecno u zajednici sa zivim Bogom.

anarchymeansfreedom

pre 9 godina

Da i ovaj tekst datira iz 570, kao i vecina, 400-500 godina od njegove smrti. A nemamo nijedan jedini tekst za vreme njegovog zivota, nego su naprasno 200 ili 400 godina kasnije tek poceli da pisu. Sto realno pokazuje da covek nije ni postojao nego je izmisljen 2,3 veka kasnije da bi od navodno raspecanda bi uveli jedinstvenu religiju sa kojom su pokusali da odrze rimsko carstvo na okupu i kontrolisu mase pomuce religije sa tako jasnim pravilima. A ako pogledate malo bolje sadrzaj hriscanstva i drugih religija, kod ponasanja po njima jasno se vidi da su ljudi autori.

mare

pre 9 godina

Ovo nije nikakva novost. Pronadjeno je jos takvih "jevandjelja" (doduse uglavnom fragmenti istih) koje su u to vreme pisali i sirili gnostici, koji su delovali tada kao hriscanska sekta.

Mario gnostik

pre 9 godina

Ne vidim šta to suštinski menja kada je Vera u pitanju. Svi smo mi skloni verujemo u razne herojske epove čak i kada znamo da istorijski nisu baš sasvim tačni, lepše nam je tako, baš kao što je i verniku duševna hrana i mir da veruje u idealizovane likove iz svetih knjiga i to nije nešto što im treba oduzimati.

Ješua bin Mirijam kao istorijski živi čovek, verski filozof, učitelj i prorok odavno nije istovetan sa likom Gospoda Isusa Hrista koji nam daju sve crkve ovoga sveta. Tog lika je kreiralna prva reforma Apostola Pavla (Saule, sluge pokornog, Svetog Cara Konstantina Velikog) kojim su proglašena četiri Evanđelja koja se danas u crkvama smatraju jedinim ispravnim. A ta filozofija uspostavljena na Nikejskom Saboru je ono u šta vernici veruju i nikakva istorija im to ne može oduzeti.

Elem na tom saboru su se odvojile "jeretičke crkve" pre svega Arijanska (Irinejeva) za koju je utvrđeno da je njen sledbenik bio i sam Muhamed kao istorijski lik i da je tako nastala filozofija Islama koja je gotovo identina sa Arijalnskom crkvom (Jedan Bog nedeljivi kome se bezuslovno pokoravate)
Lik i delo Proroka Muhameda je opet stvar verovanja muslimana što je njihovo pravo jednako kao i pravo svih hrišćana da veruju u Hrista kakav je prikazan u zvaničnim Evanđeljima i u to ne treba dirati, ali isto tako mislim da religija i njene institucije ne bi smele da se mešaju u ovozemaljsku nauku i istorijske analize.

Aleksandar

pre 9 godina

I dalje ljudi veruju u ovo, a niko ne zeli da poveruje da su Biblija, Tora i Kuran tesko modifikovane knjige, od strane raznih vladara. Naravno sve u svoju korist. Ko zna sve tu stoji u originalu ili da li je uopste sve to postojalo. Pre 500 godina, istorija koju je pisala Turska i Srbija, bas se ne podudaraju.

Мирча

pre 9 godina

Шта друго очекивати од богохулног Запада. Не каже се џабе "ђаво не спава", стално се појављују измишљотине овог типа, нова Јеванђеља и сл. Невероватно колико су људи отпали од Бога...

krivovirac

pre 9 godina

Strašno je to kada vi sa B92, koji svaku priliku koristite da oblatite i kompromitujete S.P.C., dajete sebi za pravo da iznosite nove ,,ČINJENICE" o životu Gospoda Isusa Hrista. Vaše je da se bavite ovozemaljskim, mnogo jednostavnijim, prostijim, svakodnevnim temama, a pisanja o ovakvim temama, ostavite kompetentnim ljudima! Isuviše je to veliki zalogaj za vas, mnogo je to komplikovano da bi ste vi, sa vašim načinom pisanja i razmišljanja, shvatili i dali sebi za pravo da pišete o tome. Poštedite nas molim vas, hvala!

Saznajte istinu

pre 9 godina

Za sve vas koji kazete da je ovo glupost, da je opet neka teorija zavere protiv Hriscanstva itd. jedno pitanje...sta je logicnije, da je Isus bio ozenjen i imao decu i da je Marija njegova zena ili da je Isus "sin Bozji" a Marija njegova majka koja je ostala trudna bez ikakvog seksualnog kontakta????!!!! Kada cete shvatiti da je BOG jedan jedini APSOLUTAN! Zar nije malo bezveze da verujete u oca Boga, pa u sina Boga i naravno u svetog duha! Pitate li se u koga Boga zapravo verujete?!!! I jos nesto...sve te "svece" koje slavite, zar mislite da je i to u redu?!!! Onda poricete Boga koji kaze ne pravite sebi idole i ne klanjajte se i ne obozavajte nikog sem mene! Koliko kontradiktornosti ali dobro neka svako radi onako kako misli da je u redu! Islam je odavno rascistio sa ovim nedoumicama, u Kuranu je Isus opisan kao Bozji poslanik! I jso nesto...Kuran je jedina sveta knjiga koja se obraca i zenama! Ko ne veruje pre nego pocne da kritikuje neka procita Kuran i vidi kolika prava zena ima u Islamu! Ovo isto vazi i za sve one Muslimane koji se ne vode Kuranom vec nekom svojom primitivnom kulturom i tradicijom (hidzab, zena ne sme da vozi da auto, zena ne sme da sama izlazi iz kuce, ne sme da se skoluje...gomila GLUPOSTI ZATUCANIH LJUDI JER IM TAKVO STO ODGOVARA)pa na zenu gleda kao na nize bice! U Islamu svakoj zeni je obaveza da uci i da se skoluje! I naravno po Islamu kada se imetak roditelja deli i CERKA dobija svoj deo!!!! Sto cesto u primitivnoj sredini nije slucaj!!!!

Rhyzm

pre 9 godina

Aha, kako da ne, jos ce da se pjavi jos po koje "izgubljeno jevandjelje" kako je Marija ustvari bila Marijo, sve ne bi li se jedan deo populacije osetio jos "ponosnijim" iako ni sami ne veruju u Hrista ali vole cesto da ga pomenu i izvlace iz konteksta po potrebi.

niko kao ja

pre 9 godina

Da Vinci je ovome govorio jos pre 500 godina navodno je imao dokaze i bio u posedu ovog jevandelja. On je svoje znanje o ovome sakrio u svojim delima, kao sto je na primer tajna vecera ili Bogorodica medju stenama i sl. Ako nekoga interesuje ova temu preporucujem knjigu Havijera Sijere - Tajna vecera.

Dejan

pre 9 godina

Ovu pricu svakih pet sest godina recilkliraju. Ja sam je prvi put cuo jos u obrazovnom programu milosevicevog RTS-a, a izgleda da njom testiraju koliko prosecnoj javnosti treba da zaboravi jednu ovakvu kardinalanu spekulaciju.

dexter

pre 9 godina

Da smo svojevremeno u škole uveli Istoriju religije umesto Veronauke, možda bi ljudi znali da osim kanonizovanih jevanđelja postoji i hrpa apokrifnih, pre nego što lupe minuse obrazovanijima koji ih o tome informišu. Možda bi i novinarski ton bio manje sarkastičan kad piše o autentičnom spisu, starom 15 vekova, koji potiče od gnostika i koji predstavlja kulturno i naučno blago. Sasvim je druga stvar da li se neko slaže sa onim što u ovom ili onom spisu piše i da li veruje da se opisano zaista i dogodilo. Možda bismo tada bili manje skloni teorijama zavere, koje prirodno idu uz slabo obrazovane narode. Možda ne bismo mislili da nam je neprijatelj ili Antihrist svako ko misli ili veruje drugačije. Možda čak ni B92 ne bi cenzurisao 70% smislenih analitičkih komentara.
A možda ja previše očekujem od Srbije...

Petar

pre 9 godina

Kao agnostik, borim se sve više da verujem u ideju Boga, u Tvorca svega.
Borim se jer sve je manje smisla da je Bog istina, a sve je više argumenata da je Religija jedna velika, emotivno povezana sa ljudima - laž! Laž koja je opstala do danas, i koja će opstati, jer je ljudima potrebna ta neka Velika Istina. Potrebna im je da bi živeli u nekakvom smislu, u nadi da pravda ipak postoji, pa ako ne za života onda posle smrti.
Međutim razum polako nadvladava emocije i strah, i nadu i veru.
Razum mi ne da mira jer kako da shvatim dugu, dporu smrt deteta koje umre od gladi? Bebe koje se rađaju sa sidom? I mnoge druge užasne stvari koje nisu posledica lične greške tih žrtava, čak nekada ni čoveka, već same prirode i sudbine.
Priroda odbacuje Boga na svakom koraku, to mora nešto da nam nagoveštava, bar malo?!
Pre nekoliko vekova je bio zemotres u jednom malom gradu gde su ljudi koji su se tog jutra molili u crkvi poginuli, svi do jednoga, pod ruševinama iste te crkve. Čitava istorija je puna takvih događaja gde prirodu ne zanima vaša vera ni vaš Bog, ona deluje i uzima živote ne štedeći ni godine žrtava, ni boju kože, ni Boga kom su naklonjeni.
A ako i poverujem u Boga, taj Bog nema nikakve veze sa Bogom iz Biblije, niti bilo koje druge religije ili knjige i zakona.
Ne znam, besmisao života ima smisla ako Bog postoji, ali onda postojanje Boga koji dozvoljava tako okrutne sudbine nema smisla uopšte!

Novak

pre 9 godina

Ovo je najverovatnije gnosticko jevandjelje koje nisu pisali apostoli vec clanovi odredjene hriscanske skupine koja nije bila deo Crkve koja danas postoji. Ovakvih tekstova imate bezbroj u Egiptu posto je tamo gnosticki pokret bio najaktivniji, ali ni jedan od tih tekstova nije napisan od strane lica koja su neposredno pratila propoved Isusa Hrista, za razliku od Novog zaveta koji je napisan od strane apostola.

novosadjan

pre 9 godina

Pazite sta pisete, pa ovi nasi su jos uvek u fazi spaljivanja bilo kojih gnostika, pre neki dan citam kako jedan institucionalizovani "vernik"/"svestenik" prica o tome kako bogomilizam jos uvek nije iskorenjen i kako ih treba i dalje tamaniti i to sve nasuprot zapovestima u koje se kunu. Cim nije po instituciji, automatski to treba unistiti i spaliti, to je rezon crkvenjaka. Sramota za hriscanstvo su upravo crkve.

occam's razor

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)

10 zapovesti nisu njegove, to su starozavetne zapovesti. Isus ima samo 2 zapovesti.

drmatoriks

pre 9 godina

Mda. A čim to ugledni britanski list piše, automatski je istina. Postojale su i postoje hiljade gnostičkih tekstova, koji su bitni samo za istoriju religije. Nažalost, danas je samo važno negirati i pljunuti hrišćanstvo i uvrediti hrišćane.

sowhat

pre 9 godina

Ovaj tekst datira iz 570. godine, znaci 570 godina nakon Hristovog rodjenja. Sto je isto kao kada bih ja pisao recimo o Kristoferu Kolumbu i onda neko 3458 godine to predstavi kao senzaciju. Pa sta ako je bio ozenjen i imao decu? Sta to menja nama vernicima?

Ana

pre 9 godina

Ima tu malo vise detalja nego sto se pusta u javnost. Isus je bio jevrejin, sto se ne porice. Imao je zenu i decu (sto je sasvim normalno za to doba). Ali se najvise porice boja njegove koze. Jevreji tog doba, nastanjeni na tom podrucju nisu Askenazi jevreji danasnjice, nego narod vrlo tamne puti, koje su mnogi mesali sa egipcanima. Drugim recima crnci, jer su Arapi tek kasnije osvojili Egipat i severnu Afriku. To znaci da je i sam Isus bio crnac. Znam da ce mnogo na ovo reagovati kao na teoriju zavere ali to sa zaverama nema veze, nego se radi o prostim istorijskim cinjenicama. Malo se samoobrazujte o boji koze ljudi na bliskom istoku pre 2 milenijuma i videcete da su jedini beli ljudi bili Rimljani, osvajaci. A Den Brauna bacite kroz prozor sto se cinjenica tice, on je sve to toliko iskrivio, u sluzbi profita naravno, da je njegova knjiga upotrebljiva samo kao podmetac za televizor.

proxima centauri

pre 9 godina

Da i ja dam svoj doprinos, doprinos ateiste. Evo par zanimljivih citata, kao tema za razmisljanje.

"Stvaranje sveta nema drugog objasnjenja do Bozjeg straha od samoce, drugim recima, nasa namena kao ljudskih bica jeste da z b v lj a m o Stvoritelja. Jadni lakrdijasi apsoluta, zaboravljamo da zivimo tragediju da jedinom gledaocu ne bi bilo dosadno, a njegovi aplauzi nece stici do usiju ni jednog smrtnika..."

" Bog aterira u prazne duse... Jer Bog, kao i bolest, gnezdi se na mesta sa najmanjim otporom...
Harmonicno bice ne moze da veruje u Boga. Klika kriminalaca, svetaca, ili siromaha promovisala ga je kao lek svoje gorcine...."

Emil Sioran, rumunsko francuski pisac i eseista, sin svestenika.

danilopu

pre 9 godina

Pa ako mu je Marija Magdalena bila žena kako je onda ona po ovim tvrdnjama prava Devica Marija.
Šta sve neće da izmisle ne bi li poništili Boga,po ovoj logici svako ko bude želeo da privuče malo pažnje na sebe pljunuće po Bibliji

krcko

pre 9 godina

"The real Da Vinci Code" U sklopu novog III svetskog krstaškog rata i novog talasa pokrštavanja, Vatikan daje svoj doprinos: Najednom se pojavljuju irski katolički propagatori poput Den Brauna, koji u formi trilera, pišu o nekakvom potomstvu Isusa Hrista (imaginarni lik iz hrišćanske mitologije) i ku*ve (što bi rekli katolici) Marije Magdalene... i o divnom OPUS DEI... (jesu s*ebani u glavu, ali ipak, po Den Braunu, na kraju ispadoše da nisu loši...) i o još ''divnijim'', ''pametnim'' američkim profesorima (kog u filmu ''DaVinčijev kod'' igra CIA-in omiljeni glumac, Tom Henks, valjda budući predsednik SAD ispred Demokratske stranke koja glumi umiveno, ''levo'' lice američkog korporativnog fašizma)...Divno je gledati vatikanske mazge kada pričaju o ''Da Vinčijevom kodu''...
Divno je gledati američke televizije kao javni wc vladara sveta...
Žalosno je, ali ovo g*vno od knjige je bestseler...
Na sreću, tu je retki bastion istine - BBC... (Naknadno dopisano: Carevi, Marija u pentagramu)
Ah, da: U dokumentarcu se pojavljuje i gđa Elejn Pejgels autor knjige ''Poreklo satane''

Dakle, samo nam fali još i njegovo potomstvo. Još će neka budala da se proglasi naslednikom na zemlji (brat od strine, tetka po strini sa snajine strane)...

bojan

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)


"Njegovih 10 zapovesti..."
Nazalost ovaj komentar i broj pluseva koji je dobio govori o tome gde zivimo i koliko ljudi ne poznaju ni svoju religiju, kamoli nesto drugo.

Miloje

pre 9 godina

Devica bogoroditeljka je u stvari pokajana prostituka jel? Baš smela tvrdnja...Toliko o bezgrešnom začeću. Mada, ovaj Jakobovitzy je Jevrejin, pa nisam začuđen što na ovaj način "preispituje" hrišćansku veru.

mile

pre 9 godina

"njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje."
Kosovski ciklus
----------------
Kojih crnih "njegovih"?

RedZmaj

pre 9 godina

Ne bih da ulazim u nikakve teoloske rasprave, samo jedna cinjenica: To sto je nesto napisano 500 godina kasnije, ne znaci apsolutno nista. U prevodu, to je isto ko kad bi ja sad seo i napisao sta mi padne na pamet o periodu Srbije 1500-1550te, pa neko posle 1500 godina to shvati ozbiljno, samo zato sto je toliko staro. Malo je glupav koncept.

Boris Davidovic

pre 9 godina

Knjiga se zove "Jevandjelje po Mariji". Preveo ju je i opremio komentarima nas vrsni verski analiticar, prevodilac i publicista Mirko Djordjevic. Knjigu je 2012. izdao MostArt.

Bonobo

pre 9 godina

Ovo je smešno i tužno. Raspravlja se o Isusu kao o istorijskoj ličnosti iako ne postoji nikakav savremeni dokument koji ga uopšte pominje. Ko misli da preterujem neka navede neki rani izvor koji pominje Isusa. Nemojte samo navoditi Josifa Flavija jer je taj tekst nastao 6 decenija posle navodnog raspeća, a pasaž o Isusu je naknadno ubačeni falsifikat koji se prvi put u Flavijevom tekstu pojavljuje vekovima nakon događanja koja "opisuje". A tu su i Svetonije, Plinije Mlađi i ostali tekstovi koji su nastali barem vek otkako je Svemogući Gospodar Vasione razapet...
Navedite, dakle, rane izvore i:
1. ućutkajte me
2. osvojite Nobelovu nagradu
3. otidnite u raj jednog dana...

runner

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
(Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)
'Ајд'не лупај, мајке Ти, него Библију у шаке и читај? Какве везе има Исус са 10 заповести!? Десет заповести је, према Старом завету, Бог или Ти Јахве, који се појавио у облику пламтећег грма, дао Мојсију на Синајској Гори исклесане на глиненим плочицама, док су Јевреји лутали пустињом избегавши из египатског ропства.

Drale

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
(Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)

Ovaj komentar i broj preporuka koje je dobio, najbolje pokazuju da mi o hrišćanstvu malo znamo. I u veri smo površni baš kao i u svemu drugom. Deset zapovesti ne potiču od Isusa, njih je primio Mojsije na planini Sinaj.

Stefan

pre 9 godina

Xoce li taj Vatikan koji pljacka i unistava ceo svet barem da zaustavi pljuvacinu po Hriscanstvu? Ili je sve ok samo dok se pare vrte kao u Srbiji da su?!

Zoonlogonechon

pre 9 godina

Oni koji veruju da je Isus bio istorijska licnost i samo covek, cenim njihov zdrav razum i kriticno razmisljanje, a oni koji samo veruju u hokus pokus i beze od dubljeg razmisljanja, i koriscenja kriticno analitickog uma, njih duboko sazaljavam, jer su spremni da prime servirano pisano svedocanstvo staro preko hiljadu godina i njihova razna tumacenja kroz svestenike, uzimajuci u obzir da je bez znanja moderne nauke cak i obicna grmljevina bila za ljude i to doskoro cin neke personificirane neobjasnjive sile kojoj treba klanjati i nositi zrtvu radi nekog vecnog zivota dabih se spasili vecnog pakla. Sanjaju o vecnosti a neznaju kako izbeci nekada dosadu u svom zemaljskom zivotu, kao svakom coveku sto se zna nekada desiti.

Djenka

pre 9 godina

Biblija... Izvadi oko, kamenuj, ubi... Poslednji put kad sam tako nesto citao bilo je od Stivena Kinga... ili je to bila Strava u Ulici Brestova... U svakom slucaju neki horor. Ima i onaj drugi deo, vise je licino na naucnu fantastiku, hodanje po vodi, transformacija vode u vino i nekakve slicne izmisljotine. Dopao mi se onaj deo o ljubavi ali se sve brzo pretvorilo opet u naucnu fantastiku, neko vaskrsavanje, letenje u nebo, praceno mucenjem na raspecu. Volim ja sci-fi ali mi prica nije bas uverljiva moram da kazem. I ne shvatam odakle, na osnovu te horor-sci fi price hriscanima pravo da kolju sta stignu u srednjem veku.

CarloNS

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
(Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)

Te zapovesti nisu njegove već zapovesti koje je Bog saopštio Mojsiju na Sinajskoj gori, ali slažem se da većina tih zapovesti ima svoju vrednost i danas.

Amin

pre 9 godina

Pa ne mislite valjda da je stvarno bezgresno zacet, lecio dodirom, pretvarao vodu u vino i vaskrsao iz mrtvih? Bio je prosecan Jevrejin toga doba, propovedao dosta pametnih stvari ali i dosta glupih. I na kraju ubijen zbog svega toga. Par vekova kasnije neko se dosetio da napravi boga od njega i dan danas traje ta masovna hipnoza. Za to je najvise kriva crkva u doba srednjeg veka koja je ljudima uterala toliki strah u kosti od kritickog razmisljanja da se civilizacija od tada jos uvek nije opasuljila. Tj vecina nije

StefanL

pre 9 godina

Ajnštajn: "Dve stvaru su neograničene, kosmos i ljudska glupost, mada za ono prvo nisam siguran".
Tako i ovi "naučni" nalazi, koji su napisani 570 (!!!!!????) godina posla Hrista! Na bzi čega!? Pa tačniji su današnji tesktovi od toga!
Ali, na hrišćanstvo je bilo i biće napada, od svakojakih "naučnika" pa sve do denbrauna i zlonamernika. Ali ne bojmo se, zla namera nije dovoljna da pruži bilo kakav pravi argument!

miro split

pre 9 godina

A,šta mene brige za Isusov seksualni život.To je njegova osobna stvar.Ono šta je meni važno kod Isusa je da je moga sa malo ribe i kruva nahranit masu ljudi,da je od vode radija odlično vino,i da je moga hodat po vodi.
Ja bi ga danas odma uzeja za kompanjona da otvorimo neki restoran na kojen otoku.Imaš ribu,kruv i vino besplatno,a kad triba ić u nabavu po ostalo u Split ne triba mu ni karta za trajekt.
Satrali bi konkurenciju uz Božju pomoć!

edmond

pre 9 godina

ja sam pre tri dana pronašao pismeni dokaz da sam samom sebi i mama i tata, tu tajnu su vešto skrivali od mene ali sam ipak došao do saznanja. ovu ćinjenicu su dokazali svi ugledni zapadni naučni i extra naučni instituti.

zaq

pre 9 godina

Pre nekog vremena ste objavili vest da je Isus mit i da nije postojao. Potom cujemo kako je bio ozenjen i imao decu. Zakljucak bi onda bio da je imao decu i zenu ali da nije postojao, jer kod americkih naucnika je sve moguce. ...
(ivan, 10. novembar 2014 11:02)
Po tebi je americki naucnik jedna osoba koja eto tako menja misljenje. :D
Zakljucak ja da nema dokaza da je Isus postojao osim u pricama. Mozda je sad malo jasnije?

Paris

pre 9 godina

Ma ne čudite se ljudi ovakvim natpisima. Biće njih još više i sve gorih i gorih...Sve je ovo davno prorečeno da će da se događa u poslednja vremena. Neka vam upravo ovakvi natpisi služe da se uvjerite, da je istina sve što piše u jevanđeljima i Otkrovenju. Pozdrav!

Simke

pre 9 godina

Da vam pravo kazem izgubljeno jevanđelje mi nije problem. Problem mi je prase koje je progrizlo tarabu dok smo bili kod kuma. Izgleda preko komsijine njive ode ili u šumarak ili dole na glavni drum. Ili to, ili je neka lopovska budala progrizla tarabu i odnela ga dok nismo bili tu, nema druge. A sad ce zena i njena majka da mi objasne da sam trebo da ojacam ogradu letos a ne da sedim na forum. Ne razumeju sta sve imamo danas na internet, nije to ko pre.

Robespjer

pre 9 godina

@Kosovski ciklus

Sasvim se slazem sa Vasim stavom. Ali moram da Vas ispravim - tih 10 zapovesti su Bozije zapovesti, koje je Mojsije primio od Boga. To je starozavetna prica. Isus, kao rabi, je sirio ljubav i njegove pouke o ljubavi, moralu i postenju su zaista nadahnuce, a na osnovu 10 Bozijih zapovesti. Vera i crkva, nazalost, nisu cesto u vezi. Inace, zbog ove price o Mariji Magdaleni su u zapadnoj Evropi spaljene milione zena u vreme najjaceg uticaja Inkvizicije, koja uzgred i dan danas postoji i deluje. Ta prica je izvor zenomrzaca koja se i do dan danas proteze. Marija Magdalena nije bila prostitutka, bila je visokog roda iz porodice Venjamina (kako pogresno na zapadu kazu Bendzamina), kao sto je i Isus bio carskog porekla od careva Izrailcana. Taj brak bi bio mocan i u svetovnom smislu, a koreni srkve bi bili sasvim drugaciji od crkve svetoga Petra.

platili me sa vrha masoni iluminati :)

pre 9 godina

(Rhyzm, 10. novembar 2014 10:10)

Druze, koja god da je tema, ti uvek parlas neku pricu o gej parovima. Mnogo mi se preopterecujes, stalno su ti lbgt u glavi. Nemoj posle da se cudis kada te neko pita da li si siguran u sebe po pitanju seksualnosti, jer cak i gde je nema, ti je stvoris. Tacnije, vise ih reklamiras, nego oni sami sebe. Da nisi u lobiju? :)))

Jovan

pre 9 godina

Sada ću da krenem putem teoretičara zavere, ali zar stvarno mislite da bi Vatikan ili bilo koji drugi ogranak Hrišćanske religije dopustio da ovako nešto procuri u javnost a da je tačno.

plagijatori i revizionisti jedne mitologije

pre 9 godina

"njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
(Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)"

Nisu njegove zapovesti i pet od tih deset zapovesti su sasvim suvisne ili se ponavljaju, a ostalih pet je zdrav razum u zakonima koji su zapisani pre Biblije, Tore i pre cele jevrejske civilizacije jedno hiljadu i petsto godina...

polu cyborg

pre 9 godina

Danas postoje mnoge institucije koje bi rado videle Lady gagu kao moralnog vodica ove planete. Jos malo pa ce se pornici pokazivati u decjim vrticima kao obrazovni program. Buducnost je destabilizirana i dekadentna. Lazni proroci i sekte se mnoze i daju vam "spas".
Bog,Isus Krist i Duh sveti! Alfa i Omega, pocetak i kraj!

Добошар

pre 9 godina

(evolucija jedne mitologije, 10. novembar 2014 11:07)
Налупа се ти и остаде жив. Нека си ти нама здрав, а историја и није толико важна.
Додуше, ниси ти крив - од оволико неписмених и необразованих антихришћанских коментара човеку се само смрачи. Никакво познавање историје, а толико тврдњи о хришћанству... Није ни чудо што смо ту где јесмо - и ми и западни свет - у брлогу содомиста и њихових другара из Гоморе. Важно је само добро се зезати, што би рекао Бора. А знање, памет, морал, вредности, врлина... коме то још треба?

ah

pre 9 godina

@n1k0l4
Ne bih bas rekao da je ta religija nesto lose donela ljudima. Pre ce biti da su ljudi tu religiju ( kao i neke druge) iskvarili i iskoristili za svoje potrebe.
A sto se Isusa tice, on nikada nije trazio krstaske ratove, inkvizicije, verske ratove, to su ljudi zeleli i koristili religiju za svoje potrebe.
Isus je trazio od ljudi samo da se vole, zive u miru, slozi i ljubavi. Sta je tu lose? Da su ljudi to poslusali i upravljali se prema njegovim zahtevima, danas bi nam bilo mnogo bolje i lepse.
Ali ljudi su u stanju sve da iskvare i ono sto je dobro pretvore u lose.
Isto rade i sa naucnim otkricima. Nuklearnu energiju su iskoristili tako sto danas imamo 2 drzave koje su u stanju da uniste planetu, da ne govorim o bioloskom i hemijskom oruzju, puskama, bombama itd...
Dakle, nema potrebe osudjivati religiju, nauku ili bilo sta za ono za sta su osnovi krivi ljudi i njihova potreba da sve sto je dobro uniste i koriste za zlo.

Genious George

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)
https://www.youtube.com/watch?v=CE8ooMBIyC8
zasto bas 10 zapovesti?

Relja

pre 9 godina

11 godina su u Nikeji citali Isusove zivotopise, da bi od preko 100 odabrali ova 4 koja su proglasili vazecim, a ostale spalili. Naravno da su ljudi svasta pisali I prilagodjavali, ovo je napisano par vekova posle sklapanja zvanicne verzije. Isus je metafora Hriscanstva I Jevandjelja su tako odabrana da podrze tu metaforu, kao duhovni put za sledbenike. Taj elementarni nivo price namenjen je ljudima slabijih duhovnih mogucnosti, a sustina je univerzalna, vodiljaka prosvetljenjuduha kao sto je to i u drugim religijama.

SVETI LUKA

pre 9 godina

" 1. Будући да су многи покушали изложити казивање о догађајима који су се догодили међу нама,
2. Као што нам предадоше они који су од почетка били очевидци и слуге Ријечи (Логоса),
3. Намислих и ја, испитавши тачно све од почетка, по реду писати теби, племенити Теофиле,
4. Да познаш темељ оних ријечи којима си научен. "

Evo kako pocinje jevandjelje Sveti Luka. On je bio lekar, ucen i mudar covek toga doba. On jos tada je znao da su mnogi pokusali da napisu o Hristu ali ti pisci su pisali iz svog "UGLA" iz svog "vidika" ali to nije autenticno. Tako da svi "uceni" bar malo znaju da su mnogi (Juda, Marija, itd) pokusali nesto da pisu ali to ne znaci da je to tacno.

I ja cu napisati iz mog "ugla" istoruju sveta! Hocete li mi verovati? Zato ovakve vesti i postoje da se malo uceni hvataju.

izbjeglica

pre 9 godina

Xoce li taj Vatikan koji pljacka i unistava ceo svet barem da zaustavi pljuvacinu po Hriscanstvu? Ili je sve ok samo dok se pare vrte kao u Srbiji da su?!
(Stefan, 10. novembar 2014 10:05)

Stefane, malo se obrazuj, Vatikan nema nista sa crkvom u Velikoj Britaniji, jos od Henrika VIII. Jesi li cuo da postoje Protestanti i da je to vodeca, parakticno drzavna religija u GB i USA? Ma bas te briga, vasno je da ti znas da ih sve mrzis. Usput, slovo X nije latinicno H :)

Joca 011

pre 9 godina

Tekstova kao što je ovaj, i raznoraznih sličnih ''jevanđelja i poslanica'', ima mnoštvo.
Npr., čuo sam ovako: samo spisa koji su odbačeni kao nekanonski prilikom ustanovljavanja
kanonskih spisa Sv.Pisma, bilo je toliko da se jedna soba mogla napuniti njima od poda do plafona. Vernici (pravoslavci) veruju u Duhom Svetim (Bogom samim) nadahnute spise koje su nam
Sveti oci ostavili posle velikog truda, nedoumica, preispitivanja i molitvi Bogu da On projavi
prave tekstove i razluči ih od lažnih tekstova.
* * *
Da su novozavetni tekstovi Sv.Pisma Istiniti govori nam potpuno slaganje sa
starozavetnim tekstovima u kojima je na 30-tak mesta prorokovan Hristov dolazak i život.
Verodostojnost starozavetnih tekstovi potvrđuju tzv. Kumranski rukopisi.
.

Lesa

pre 9 godina

Ostavićemo veru za tren.Marija je bila majka Isusova a Marija Magdalena je bila njegov učenik.Isus je bio rabin ali i poslednji Nojev potomak pa time i prorok.Magdalena je bila poslednji potomak iz kuće prvog jevrejskog kralja Saula(pleme Veminijatsko).Pleme Davidovo,odakle je Isus,i pleme Veminijastko su od Davidovog ustoličenja bila u sukobu.Zato je Isus oženio Magdalenu i tako pomirio tada dva najvažnija plemena u Judeji.To je ćuvane svadba u Kani gde je Isus iz vode stvorio vino tj.novu vladarsku krvnu lozu.Isus i Magdalena su po jednoj priči dobili više dece a po drugoj imali su samo jedno dete i to žensko.Zvala se Sara po zvezdi Saru.Kada je Isus bio razapet Magdalena je prešla tajno u Marsej a odatle u jedno mesto na jugozapadu Francuske.Tu se Magdalena i porodila.Franački kralj Merova je bio oženjen sa devojkom koja je bila potomak od Sare i tako je nastala Merovinška dinastija koju su zamenili Karolinzi.Karlo veliki je pre krunisanja već bio oženjen sa devojkom koja je bila od Merovinške loze pa je loza nastavila da traje kroz Karolinge a kasnije i kroz druge vladarske kuće Evrope.Tako je nastala "plava krv" koja ima pravo da vlada.Templari su razvili kult Marije Magdalene jer su znali o Isusu i Magdaleni i njihovom potomstvu.Zato su surovo sklonjeni od strane Filipa lepog i Pape.Nije se tu radilo samo o bogatstvu Templara.Dakle,priča o Isusu i Mariji Magdaleni već postoji a ostaje još da se vidi šta će otkriti ili potvrditi pomenuti pergamenti.

Đorđe

pre 9 godina

(Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)
10 zapovesti nisu njegove već Božje a narodu ih je obzananio
Mojsije po silasku sa Sinajske gore. Tako je u Starom zavetu.
Sasvim druga je stvar, ako sa zapitamo, kako i po kojim pravilima
su živeli ljudi do tada. Ta pravila osim prvih ...Ja sam Bog zvoj
i ne imaj dugih bogova osim mene...itd su postojala i važila u
svim prethodnim civilizacijama i religijama te se ne mogu smatrati
ekskluzivom Boga (Jevrejskog, Hrišćanskog i Islamskog jer je
u sve tri religije taj Bog zajednički, isti.) Naravno ne pada mi na pamet da negiram religiju jer se ona ne može negirati (kao i one pre monoteizma) jer su deo duhovnog bića naroda. Druga je stvar istorija. Ona je nauka te traži i nalazi, kako kada, pisane
i druge dokaze. Sve dok ih ne nađe sve tvrdnje su u sferi hipoteze. Religije pak su bazirane na hipotezama i verovanju koje
protekom vremena i instucionalizacijom postaju ubeđenja.
A o ubeđenjima i ukusima ne treba raspravljati.

sowhat

pre 9 godina

Nema potrebe jedni druge da ucite o istoriji i religiji. Evo ja sam vernik, ateiste ne mrzim. Ako je neko ateista ne treba ga osudjivati. I jedno mi je crkva a drugo ono u meni. I meni kao verniku nije bitno da li je Isus imao decu ili ne.

Jednostavno verujem i to je to...

sven

pre 9 godina

"ljubitelji" Isusa Krista imaju masineriju za "dokazati" svasta pa i protiv Isusa. Na nama je da odlucimo. Razapet je i uskrsnuo po svetom pismu 3.dana. Toga trena pocinje Krscanstvo. Pametnome dosta.

Побркани лончићи

pre 9 godina

(George Carlin, 11. novembar 2014 21:25)
Не разумем ту логику - што се не сачека пунолетство? Веровања, ставови, мишљења и карактер се граде од малена. Хоћемо ли да чекамо да деца постану пунолетна да их учимо шта је добро а шта лоше? Крштење је само чин, а (и верско) васпитање нешто што се носи из куће. Или са улице.
То што је неко крштен није никаква гаранција било чега. Стаљин је био крштен, из свештеничке куће, похађао је богословску школу, па је постао атеиста, масовни убица, и манијак (не значи да су атеисти манијаци и убице, али овај атеиста јесте био све то).
Ову болест што си поменуо да ће некрштена деца ићи у лимб је католичка перверзија. Код Православне цркве такав став не постоји, јер би то била потпуна лудост. Није то садизам, то је горе од садизма, нека тешка психопатија.

Не бих себи допустио да кажем да не постоје агресивни верници нити атеисти, већ да их тако само доживљавају они који су навикли да причају са истомишљеницима. То не би одговарало истини - одмах би ме демантовали и једни и други.

Ако некоме кажеш да нешто задржи за себе, већ си му ускратио право на слободу говора, мишљења и изражавања, па и живота. Када би се сви упристојили и мало културније и толерантније износили своје ставове, можда не би било толико страшне буке и свађе. Чини се из свих расправа да је узајамна фобија атеиста и верника свеприсутни феномен. И сви мисле да су у праву. Или још горе - ЗНАЈУ да су у праву.

Goran

pre 9 godina

Ko je vernik u Isusa Hrista I ko je procitao bibliju znaju sta je istina,
a sta laz.Zna se da ce da bude mnogo laznih proroka I mnogo lazi kao sto je I ova.Ovakve stvari nisu za igranje I sveti gospod Isus Hristos ce da nam dodje po drugi put i da nam sudi svima nama po zasluzi.Amin

zorglub

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)

Kojih deset zapovesti?

ja

pre 9 godina

Kur,an: 74. Zašto se oni ne pokaju Allahu i ne zamole oprost od Njega, ta Allah prašta i samilostan je.

75. Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik – i prije njega su dolazili i odlazili poslanici -, a majka njegova je uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli. Pogledaj kako Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmeću

Nisam klinka

pre 9 godina

Isus nije bio jedan čovek, nego dvojica, ili čak nekoliko njih - ako je uopšte i postojao. Otuda toliko dilema oko toga šta je rekao, kako je izgledao itd. Naravno, crkva je sve iskrivila onako kako joj je odgovaralo. O tome da li je Isus bio prorok ne mogu da trošim svoje vreme jer ne verujem u bajke.

Добошар

pre 9 godina

(plagijatori i revizionisti jedne mitologije, 10. novembar 2014 17:29)
Жао ми је сваког човека, верујућег или неверујућег који Библију чита као упутство за коришћење телефона. То је тужно, али донекле разумљиво - свако зна само оно колико је способан да зна.

Кад смо код плагијата, молио бих да пазите шта пишете, јер није лепо лупати по добошу без разлога и у глуво доба ноћи.
1. Арамејски није мртав језик. Информиши се, на крају крајева, ако си толико необразован, погледај на Википедији.
2. Старогрчки се и дан данас учи на готово свим православним богословијама, непрекинуто већ 20 векова.
3. Хебрејски је био мртав? Мајко мила које незнање. То је језик који Јевреји користе већ преко 5.000 година у богослужбене сврхе.
4. Нема 41.000 деноминација, има их далеко више, можда чак и готово целих 100.000.
5. Није се гласало демократски, већ канонски. Али не бих више трошио своје време на елементарним стварима, имаш интернет, имаш књиге, библиотеке, па ако имаш паре да платиш интернет, плати и чланску карту и иди да се образујеш.

И наравно основна ствар - не разумеш разлику измешу мита и легенде, али после свих дезинформација и лупања која си изнео, потпуно те разумем. У 21. веку толико незнање је стварно проблем.

Marija

pre 9 godina

Isus Hrist definitivno nije bio oženjen. Danas postoje popularni mitovi o tome da je Isus bio oženjen Marijom Magdalenom. Ovaj mit je apsolutna laž i nema niti teološku, niti istorijsku ili biblijsku podlogu. I dok nekoliko gnostičkih evanđelja pominju da je Isus imao blizak odnos sa Marijom Magdalenom, niti jedno specifično ne kaže da je bio oženjen ili da je imao neku romantičnu vezu sa njom. Najkonkretinije nešto koje imaju je da je Isus poljubio Mariju Magdalenu, što se može protumačiti i kao prijateljski poljubac. Isto tako, čak i da su gnostična evanđelja direktno izjavilia da je Isus bio oženjen Marijom Magdalenom, ona nemaju nikakav autoritet, s obizorom da je dokazano da su gnostička evanđelja izmišljena da bi sazdao gnostički pogled na Isusa.

Da je Isus bio oženjen, Biblija bi nam to rekla, ili bi postajala neka nedvosmislena izjava da potvrdi tu činjenicu. Sveto Pismo ne bi ćutalo kada se radi o tako važnoj činjenici. Biblija pominje Isusovu majku, zemaljskog oca, polu-braću i polu-sestre. Zašto bi prenebregla činjenicu da je Isus imao ženu? Oni koji veruju/uče da je Isus bio oženjen to čine da bi ga napravili što sličnijem čoveku, običnijim, da izgleda kao svako drugi. Ljudi jednostvno ne žele da veruju da je Isus bio Bog u telu (Jovan 1:1, 14; 10:30). Da, oni su izmislili mitove u koje veruju, da je Isus bio oženjen, imao decu i bio običan čovek.

Mojito

pre 9 godina

nije mi jasno neprestano cerecenje isusovo... jel se to radi zbog para,slave...? jer skoro pisao da nije ni postojao... sad je postojao i imao je zenu i decu... ne znaju vise sta ce sa samim sobom... daj samo senzaciju... ostavite mir na miru...

Zoki Falcon

pre 9 godina

@(Science, 10. novembar 2014 11:06)
Poštovani Prijatelju,
U Pravoslavnoj crkvi NE MOŽEŠ postati sveštenik i dobiti parohiju ako nisi oženjen!

sowhat

pre 9 godina

Hvala unapred ljudima sa B92 sto ce objaviti ovaj mali dodatak na moj prethodni komentar.

Mislio sam na crkvu kao instituciju, a meni kao hriscaninu i verniku crkva je svugde gde se ljudi Bogu mole. Mozda se to ne svidja nekim vernicima, ali svako treba Boga da zivi na svoj nacin. Da mu se obraca onako kako oseca.

Neka je Hrist imao decu...neka je. Ja i dalje verujem u njegovu ljubav imao On decu ili ne...Meni to nije vazno

zoki

pre 9 godina

@George Carlin, 11. novembar 2014 21:25- "Što se navodne agresivnosti ateista tiče, ona ne postoji. Ona se samo doživljava tako od strane onih koji su navikli da pričaju sa istomišljenicima."
Ovo je još mizernije tumačenje od jednog koje sam skoro pročitao na komentarima. Lik reće da ateisti nikad nikog nisu ubili!
Desetine i desetine miliona žrtava ateističkih progona u zemljama gde ste na prevaru došli na vlast, su imali samo takvu percepciju tj. bili su u zabludi da su ih pogubili nenasilni ateisti. U stavari, oni su sami od sebe umrli nenasilnom smrću nenasilnim metodama nenasilnih boljševika, crvenih kmera i ostalih. Doduše, malo im je pomognuto, ali to je beznačajno. A možda je bilo slučajno?
Posle ovakve izjave, stvarni G. Carlin ti nije ni do kolena.

Bilal

pre 9 godina

Ako je to istina onda je za pretpostaviti da potomci proroka Ise i Mirjam, (Isusa Hrista i Marije iz Magdale( još uvek hodaju ovom planetom, ako ih Torkemada I Katolička "sveta" inkvizicija nije sve spalila na lomači.

Zli

pre 9 godina

Kakve komentare sve čuješ, da sam vernik krstio bi se do sutra, nivo zatucanosti je očito bezgraničan. Izgleda da je većini komentatora nekako čudno i nastrano, da bi muškarac, jevrejski rabin, pre 2 i kusur hiljade godina imao ženu i decu, hmmmm... Verujem samo u ono što mi može biti dokazano a to što su neki popovi sastavili knjigu po imenu Biblija i rekli, da je to nepogrešiva stvar i da svako, ko se ne povinuje je grešnik i ima biti prognan , mučen ili ubijan.

George Carlin

pre 9 godina

Još nešto, pa neću više. Zaboravlja se da je crkva dugo bila i zemaljska vlast (vlast je od boga). Nijedno društveno uređenje nikada nije bilo odvojeno od crkve- čak ni danas (a to vidimo u njenom povlaštenom statusu, u njenoj izuzetosti iz društvenog sistema), osim jednog: komunizma. Otuda i automatska reakcija na ateizam- aha, ovi ne veruju, dakle komunisti. Oni što ubijaju religiozne, prave pogrome i slično. Činjenica je da je komunizam teška zla naneo čovečanstvu, kao i mnoga dobra. Neko će reći isto kao i religija. I kod jednih i kod drugih se radi se o principu da je dopušteno ubiti iz dubokog verovanja, što je u ljudsko biće usadila religija (na to im jedino dajem autorska prava). Što se Staljina tiče, logora koje je otvarao i bede u kojoj je držao državu- čoveku je trebao džabe rad, isto kao što su kolonijalnim silama trebali robovi (protiv čega religija nema ništa, neprotiv). Nema tu neke misterije, njegova dogma, kao i crkvena iskorišćena je za da bi se vladalo, da bi jedna grupa bolje prolazila od druge ništa više. Tek nedavno je crkva, da bi preživela, svoja učenja prebacila na filozofsko- metafizički teren, inače je ustanovljena tako da neukog tu i zadrži, evo ti pravila, nema mnogo, evo ti kazna, strašna je i laka za pamćenje i evo ti gomila obreda na jezicima koje ne razumeš. Religija, kao i sva dogma, služi da se ustanovi sistem, unapred određen i bez vremenskih ograničenja, koji će da garantuje status određenoj grupi. Koliko je Isus imao dece je dimna zavesa.

Nikola: Moralan mogu da budem i bez religije.

pre 9 godina

A da li je uopste vazno, da li je bio ozenjen ili nije, da li je uopste postojao? Za mene ne igra nikakvu ulogu.

Tvoj stav zvuci poznato

pre 9 godina

"Uvesti poreze, izbaciti iz obrazovnog, javnog i političkog života i rešen problem."

Зар је на овакву изјаву потребан коментар?

Aki

pre 9 godina

Citam ove komentare i ne mogu da verujem kakvih ljudi sve ima svako ko se jednom pomolijo GOSPODU otvorenog srca i duse zna o cemu pisem a ko nije neka pokusa ali samo skrusenog otvorenog srca pa neka onda razmisli jos jednom.Vernici znaju kuda sve ovo vodi.

Srdjan

pre 9 godina

U 2. veku pocinju da se javlaju sekte koje opisuju Isusa kao nekog ko je bio ozenjenjen i imao decu. Kasnije su pisani i takvi spisi koji govore o njegovom zivotu na taj nacin. Zovu se gnosticka jevandjelja. Medjutim ti spisi nisu usli u kanon 66 knjiga Biblije jer nisu bili dokazivi, postojalo ih je svega nekoliko, pisani mnogo kasnije tako da su to bile uglavnom price koje su se prenoslile. S druge strane 10000 zapisa iz prvog veka dokazuje verodostojnost Novog Zaveta. Kada bistr zeleli da ispitate istoriju nastanka Novog Zaveta i povezali to sa geografijom Male Azije i mestima kuda se Isus kretao dokazali biste sebi da je Novi Zavet najverodostojniji istorijski dokument. Covek koji gleda na stvari koje popularizuje vreme u kome zivimo mlze da poveruje u gnosticka jevandjelja, ali covek koji se ne peca na svaku vest koja mu se svidi nego istrazuje i dokazuje ostaje veran istini. Sta je istina za tebe?

steva

pre 9 godina

Ma sve vam verujem šta god dolazi iz prosperitetne i napredne zemlje kao što je Amerika i Britanija koji su nedavno oformili novu "versku zajednicu" na koju svi dolaze goli ko do majke rođeni !!!. Svakom živom stvoru ko je i malo čitao sveto pismo i ume da razmišlja, mora biti jasno da Hrist nije slučajno rođen nego da Ga je Bog poslao sa tačno određenom namerom da propoveda jevanđelje-nadu u spasenjei i veru u večni život.Postoji jedan momenat zapisan u svetom pismu kada je videvši da će biti zlostavljan,maltretiran i mučen zavapio k,svome Ocu rekavši:Oče moj,pronesi ovu čašu žuči pored mene,ali neka bude volja tvoja"iz čega se jasno vidi da je On u potpunosti bio podložan očevoj volji i spreman da ispuni plan spasenja.U svakom segmentu svog Života na zemlji On se obreaćao svome Ocu i uvek je govorio da ništa ne čini po svojoj volji nego ono što mu otac naredi.

Ivan

pre 9 godina

Nijednom PRAVOM hrišćaninu spoljašnji "dokazi" nisu potrebni.Jov.6:45 "U prorocima je napisano:I biće svi naučeni od Boga,Svaki koji čuje od Oca i NAUČI,dolazi k meni" ; 7:17 "Ako hoće ko Njegovu volu da tvori,POZNAĆE da li je ova nauka od Boga,ili ja sam od sebe govorim"

plagijatori i revizionisti jedne mitologije

pre 9 godina

Kada biste samo primenili istu dozu skepse prema Bibliji, da vidimo neke cinjenice:

-pisana na 3 jezika: aramejskom (mrtav jezik kojim je Isus govorio), starom grckom (dijalekt xyz) i hebrejskom jeziku koji je bio mrtav jezik nekoliko stotina godina
-oralna tradicija koja je pisana vekovima i decenijama nakon navodnih dogadjaja (Beseda na Gori, zapisana nekih 55-70 godina nakon dogadjaja, a to je najpoznatiji deo Biblije!)
-150.000-200.000 varijacija u rukopisu i 40-50 prevoda samo na engleskom
-koliko je podlozna interpretacijama i kontradiktorna pokazuje cinjenica da danas postoji 41.000 hriscanskih denominacija
-demokratski se glasalo koji delovi ce biti deo Biblije, a koji ne

?

pre 9 godina

@proxima centauri
Citat deluje kao razmisljanje izuzetno sebicnog i egocentricnog coveka. Kaze da bi jedini razlog za stvaranje sveta i ljudi bio to sto bi se Bog bojao samoce? Zasto bi to bio jedini razlog? Da li to znaci da se ljudi zene/ udaju i radjaju decu samo iz straha od samoce? Ili mozda zbog toga sto vole neku osobu i svoje dete? Da li sklapas prijateljstva jer se bojis samoce ili zato sto ti prija druzenje sa nekom osobom?
Dalje, kaze da vera u Boga nalazi utociste u praznim, slabim dusama? Otkud to? Nisu svi vernici usamljeni, nesrecni, prazni. To mi deluje kao uvreda, generalizacija. Koliko samo postoji srecnih, zadovoljnih ljudi koji su veliki vernici! A koliko postoji nesrecnih koji to nisu.
Uopste nema smisla ono sto je doticni izjavio.

Dan

pre 9 godina

Više od pola veka posle Hrista, u vreme kad je crkva već dobrano narasla, setio se neko da napiše nebulozu, i sad se to uzima kao neki fakat. Pa i Islam je nastao vrlo brzo posle toga, što isti ti ne kažu onda da je istina i to što piše u Kuranu? Ne može i jedno i drugo biti istina.

LOL

pre 9 godina

Koliko god traje civilizacija bice pokusaji da se laze o Bogu i da se zavare ljudi, do samog kraja eto to vec rade 2000 godina i nista nije slucajno, sad verujte u sta hocete.

Mojsije

pre 9 godina

Gospodin Isus nikada nije bio ozrnjen jer da je bio ozenjen ucinio bi greh zato sto je on savrsen covek bio,ostali bi ne otkupljeni treba te malo proucavati bibliju i saznati istinu obako samo mozete nagadjati?

miroslav

pre 9 godina

Ne vidim kakvo je to cudo da je Isus imao zenu i djecu koji su najvjerovatnije morali da pobjegnu negdje daleko posle njegove smrti. Razlog zasto se nikad nisu pojavili je vrlo jasan,bilo gdje da su se pojavili sama rimska crkva bi ih potamanila da im se ne pokvari mit koji su stvorili od Isusa izmedju II i V vijeka. Vecina evandjelja su napisana bas u tom periodu kad su rimljani, da bi sacuvali imperiju, rijesili da iz politeizma predju u monoteizam i izabrali Isusa za sina bozijeg u koga svi moraju da vjeruju. Da je Isus sin boziji to je sasvim tacno jer sama biblija kaze da nas je Bog stvorio pa po tome je jasno da smo svi sinovi boziji. Isus je za vrijeme svog zivota vjerovatno bio visko obrazovan i sa velikim koeficentom inteligencije i imao je daleko bolju viziju za svoj narod,nastojao je da mnogo toga promijeni i to ga je kostalo zivota kao i mnoge druge pobunjenike i revolucionare kroz istoriju covjecanstva. To sto su pape, vladari,carevi i kraljevi natjerali pisce i filozofe da pisu u tim vremenima je sasvim druga stvar.

Tomica Pantinac

pre 9 godina

Božji sin, Gospod Isus Hrist je božji sinpo učenju Božjem koje je usvojio i širio među narodima. Njego Božje učenje o ljubavi, pravdi, istini i poštovanju među ljudskim rodom je neprevaziđeno učenje. I u tome i špo tome je božji sin sa puno istine. Sve ostalo je kolorit post hrišćanskih teologista metafizičara.
I nije istina da je imao dva sine i jednu kčer. Izvori pominju dve kćeri, Šivu ili Tamari i drugu čije ime je nepoznato i sina Isava.
Njihova mater je Marija Magdalena.
Ali sve to u meni još više pojačava snagu da njegovo učenje sledim sa još punijim srcem i dušom.On je stvarnost i čistota Božje promisli i Božjeg dela sveopšteg postojanja.

aca32

pre 9 godina

Pitanja istorije religije kao iu svakoj nauci treba da se obradjuju nepristrasno a ne senzacionalisticki. Takva "Jevandjelja" kao stoje ovo, jasno su plod maste autora koji su ziveli vekovima nakon Isusa.Biblijska JEvandjelja su pisana u rasponu od 30 do 70 godina nakon Isusa. Bez obzira sta verovali ili ne o Isusu, sasvim je bilo normalno, Stari zavet je pun primera, da su pojedinci ziveli u celibatu, kao nazoreji Bozji, sto po svemu sudeci vazi i za Isusa. Na glupe populisticke price mou da se primaju samo oni koji pojma nemaju sa mterijom.

zoki

pre 9 godina

@Bonobo- u pravu si, nema savremenih dokumenata o kojima pitaš (barem ja nisam čuo za njih). A to nije dokaz da Isus nije postojao. 70 godine prvog veka rimljani su razorili i spalili Jerusalim i sve značajnije jevrejske gradove, tako da nije ostao kamen na kamenu, a jevreje su raselili po čitavom svetu. Drugo, koga je zanimalo šta se dešavalo u "slepom crevu" na kraju sveta rimske imperije? Zar bi se jevreji 2000 god. trudili da dokažu, ne da On nije postojao, već da je bio varalica. Da je Isus izmišljen lik, jevreji ne bi obraćali pažnju na te "izmišljotine". Ovo nisu nikakvi dokazi, već teme za razmišljanje. Ne bih dalje oko toga , jer tvoj bonobsko-hejterski um ne može da dobaci dalje.
Pošto ja znam u šta veruješ, i da isključivo tražiš konkretne dokaze, ja bih tebe pitao sledeće- Ko je i kada dokazao, nedvosmisleno, da je život nastao spontano, prirodnim "nabadanjem"(tvoj izraz) tj, slučajno iz nežive materije? Imenom i prezimenom, kako se zvao taj naučni rad, i da li ga je relavantna naučna zajednica odobrila i prihvatila? Pošto ga nema i nikad ga neće biti ( a da ga ima, mahali bi tom knjigom kao zastavom) a ti opet i dalje veruješ u takve bajke i izmišljotine
Navedi naučne radove (rane ili kasne) i:
1) ućutkaj me
2) osvoji Nobelovu nagradu
3) kad budemo "otidnuli" u raj, kod Raspetog Svemogućeg Gospodara Vasione, dragi naš bonobo, povešćemo i tebe da uživaš u večnom životu, radosti, ljubavi, jer će nam biti teško da slušamo kako večno sam sebe ućutkuješ

zoki

pre 9 godina

George Carlin, 12. novembar 2014 20:18 "...treba biti bez elementarne pristojnosti i uopšte pomenuti tako nešto u kontekstu u kome si to ti uradio. Klasična zamena teza, cherry picking..."
Izvini što sam te uopšte komentarisao. Ali, stvarno....

evolucija jedne mitologije

pre 9 godina

"Više od pola veka posle Hrista, u vreme kad je crkva već dobrano narasla, setio se neko da napiše nebulozu, i sad se to uzima kao neki fakat. Pa i Islam je nastao vrlo brzo posle toga, što isti ti ne kažu onda da je istina i to što piše u Kuranu? Ne može i jedno i drugo biti istina.
(Dan, 10. novembar 2014 12:17)"

Dane, jevandjelja su prvi put pisana 20 godina posle Isusa, a najkasnije 65 godina. Sto su kasnija, to vise produbljuju mitologiju; 20 godina nakon Isusove smrti se pisalo samo stidljivo o njegovim cudima i u nejasnim crtama, a nakon 50 on leci bolesne, dize mrtve, hoda po vodi i materijalizuje stvari.

Bas se uklopilo

pre 9 godina

Koje gluposti. To nije deo Biblije.
(777, 10. novembar 2014 11:03)

Super rezonovanje!
Jel' to znaci da posto danas Ranu nisu prevodili, pa ga dakle nismo culi, da on nije ni govorio?

Кјеркегор удара по добошу

pre 9 godina

(proxima centauri, 10. novembar 2014 21:38)
"Истина је истина само када је истина за мене". Кјеркегор

Њему је било то начело, али неким другима је истина далеко важнија од субјективног мишљења. Чему толики страх од религије и Бога?

evolucija jedne mitologije

pre 9 godina

"То је језик који Јевреји користе већ преко 5.000 година у богослужбене сврхе."

5000 godina? Mislim da si se malo zabrojao... Jel to obuhvata i period kada su bili politeisti? :-D

"Старогрчки се и дан данас учи на готово свим православним богословијама
Хебрејски је био мртав?"

http://en.wikipedia.org/wiki/Extinct_language

Evo procitaj malo Wikipediju koju koristis kao izvor:

"In contrast to an extinct language, which no longer has any speakers, a dead language may remain in use for scientific, legal, or ecclesiastical functions."

"Old Church Slavonic, Avestan, Coptic, Biblical Hebrew, New Testament Greek, Ge'ez, Ardhamagadhi, Pali, Sanskrit and Latin are among the many dead languages used as sacred languages"

UH-OH. Preporucujem ti da naucis razliku izmedju mrtvih i iscezlih jezika, hahahaha... Takoreci, da se obrazujes!

Добошар

pre 9 godina

(evolucija jedne mitologije, 11. novembar 2014 08:04)
Да сам знао да имаш 13 година, не бих ни почињао ову причу. Кад стигнеш до средње школе, јави се. Закључци и извори су ти благо речено смешни. Нема разлога да хистеришеш, има људи који не мисле као ти. Не знам чију моћ видиш у опадању, очигледно живиш у 4 зида испред једног монитора. Иди на ту википедију одакле вучеш своје необразовање, па укуцај "Ватиканска банка" или прошетај до неких београдских парохија да видиш шта возимо и шта градимо. Пропадамо, погинусмо од пропадања. И мани комунистичку кретенологију да вређаш људе због тога што финансирају своје идеје, циљеве и своју организацију - мени је част да служим Цркви која је одбранила, отхранила и спасла српски народ у најтежим тренуцима његове историје. Ти иди стани испред ЦК на Новом Београду и певај партизанске песмице.

Ја сам напао Кјеркегора његовим властитим делом, цитирајући оно што је он сам тврдио и показао на делу. Много сам лош човек, нема... Туга једна.

ПС. Арамејски, хебрејски, латински и старогрчки се и дан данас користе. За многе он ће остати мртав, јер је то ствар образовања. Но, ко са децом спава...

Dejan

pre 9 godina

Pa Sang Real (na francuskom)ili kako to pogrsno anglosaksonci misle Sveti Gral je u stvari Sveta Krv Isusova koja se prenosi preko njegovih potomaka.
Ovo je vec davno otkriveno, cak se i u crkvi sve vise o tome govori.
Pitanje je da li ce se priznati, ali ne znam sta je sporno da je Bogocovek imao naslednike i da plava, Bozija krv tece u Hristivim krvnim naslednicima.

Dakson

pre 9 godina

Evo da ne lupate glavu bespotrebno. Isus je imao troje dece, dva sina i kćerku. Najstariji se zvao Josif, srednje dete je kćerka Tamara, a najmlađi sin...e istražite malo.

berg

pre 9 godina

Kosovski ciklus, slozio bih se sa tobom ali uz opasku da te zapovesti nije smislio sam Isus niti kako pise u Bibliji da mu ih je Bog dao. Te zapovesti u bas takvom obliku se pojavljuju mnogo ranije u ljudskoj istoriji pa cak i u zlatno doba Egipta. Mnoge religije se mahom oslanjaju na tekstove starih civilizacija pa otud i velika slicnost religijskih prica. Proucavajuci religije naisao sam na neverovatne podudarnosti. npr od toga da nosioci religija mahom imaju 12 ucenika ili ti brace, da su sa 30 godina poceli poducavati, bezgresno zacese, vaskrsenje nakon 3 dana...a i imena tih bozijih sinova ili proroka su toliko slicna da je to neverovatno

George Carlin

pre 9 godina

Sve jedan vernik koji se javlja da komentariše ima svoju verziju toga šta se desilo sa građaninom Isusom?! I svi se, uprkos ličnoj prosvetljenosti, pozivaju na nekompetentnost onih koji vest prenose ili prosto izražavaju svoje mišljenje vezano za istu. Shvatite već jednom- Biblija je bajka pisana za odrasle.

proxima centauri

pre 9 godina

@(Добошар, 10. novembar 2014 22:20)

Imala sam nameru da se ne mesam. Postujem svaki svetonazor. Vi ste vernik, ja sam ateista.
No, vodite prilicno militantnu polemiku sa @evolucijom jedne mitologije. On nema pojma, a vi ste VLASNIK istine.
Pretpostavljam da ste pravoslavni hriscanin. To je u redu. Ono sto mi govori je da ste mnogo vise od toga, je cinjenica da se pozivate na kanon i da nas pozivate da citamo Bibliju sa razumevanjem alegorija( zalim, ali ja taj trud ulazem kad citam poeziju).
Posto smo mi ateisti tako neuki, budite ljubazni pa nam razjasnite razliku izmedju "kanona" i "dogme".
I kad vec pominjete 21. vek, bojim se da je vreme prihvatanja postojanja Tvorca kao aksioma nepovratno proslo. Danasnji covek trazi dokaze. (Mmalo ste se izvukli uvodjenjem veronauke u skole, pa cete imati buduce "tradicionalne vernike", udaljene od istinskih, pa, koliko i ateisti).
Srdacno vas pozdravljam

Побркани и умазани лончићи

pre 9 godina

(George Carlin, 12. novembar 2014 20:26)
Не подмећем, јер није хришћански, оградио сам се са неколико ограда како неки не би погрешно протумачили коментар за Стаљина и његов атеизам, али си ти опет нашао начин да све то превидиш и да се направиш блесав. Одвикни се од те навике, иако је сматраш за чудо. Ја тебе не разумем, искрено да ти кажем. Покушај на који представљаш жртве зла организоване религије је баналан и дискриминише жртве неорганизованих религија. При томе од религије правиш живи ентитет, некакву силу која управља људима против њихове воље и која је одговорна за сва зла овог света, а не људи који та зла чине. Тиме и даље идеш у непристојни, ниски и подмукли атеистички радикализам, тако да немамо више о чему да причамо. Поздрав и све најбоље.

Zoran

pre 9 godina

"I dalje ljudi veruju u ovo, a niko ne zeli da poveruje da su Biblija"

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2014&mm=11&dd=09&nav_id=922002


Da li ti verujes u Higsov bozon ili ne verujes?

da

pre 9 godina

@anarchymeansfreedom
Sve si ti to lepo smislio ali ne razmisljas logicki. Ta vera je bila zabranjena tako da i ono sto je napisano tesko da je moglo opstati u onom vremenu. Ljude su bacali lavovima ako su bili hriscani. Nemamo mi o mnogo cemu zapise iz vremena kada se desavalo pa znamo da se nesto desilo.A religija se i bez zapisa odrzala i prosirila.

53

pre 9 godina

"Jevreji tog doba, nastanjeni na tom podrucju nisu Askenazi jevreji danasnjice...(Ana, 10. novembar 2014 14:19)"

Draga Ana, danas imamo Sefarde I Askenaze. Ovi prvi nisu izumrli.

Vole ljudi da su ovce pa to ti je

pre 9 godina

Christopher Hitchens, 11. novembar 2014 07:48
Uuu, ja sam mislila da se od zivotinja razlikujemo i po duhovnosti. Cemu iskljucivost?
Usput, ja nisam neki vernik, samo nisam ni new age vojnik

Добошар

pre 9 godina

(proxima centauri, 11. novembar 2014 11:12)
Слободно се умешајте, то је освежење у односу на дечије коментаре на које сам до сада одговарао. "Милитантан"? - хоћете да ме сместите у појам војне агресије, то није пристојно, али опет у реду.
Не, нисам ништа више од обичног хришћанина. Ако нећете да уложите труд у разумевање алегорија, дубље да се упустите у филозофију, религију, културу, смисао и језик, онда немојте ни читати Библију. Рекох већ, сажаљевам људе који Библију читају као упутство за мобилни телефон или усисивач. Таквих им и у црквама, није то новина, али су последице исте - дубока разочарења.
Нисам рекао да су атеисти неуки, има врло образованих људи, али добар део краси некултурна одлика примитивног става према свакоме ко нема њихов поглед на свет - такви атеисти су талибани 21. века. Религије су се утишале, али сада имамо нове атеистичке фанатике који замењују своје претходнике.

Укратко и поједностављено на нивоу упуства за мобилни, канони су правила их којих произилазе догме. Литургијски поредак је канон, учење о Светом Тројству је догма.

Макар у Православљу не важи принцип принудног веровања. Црква је пасивна, нико никог у исту не тера. А када је реч о тражењу доказа, овде је пре свега реч о тражњу непријатеља - нисам упознао ни једног јединог атеисту који је отишао да уради ДНК анализу и докаже да је син својих родитеља, али видим гомилу која тражи материјалне доказе о постојању Бога. Мислите о томе.
Узвраћам срдачно и желим све најбоље.

George Carlin

pre 9 godina

"Покушај на који представљаш жртве зла организоване религије је баналан и дискриминише жртве неорганизованих религија." Kao što vidiš, religija podrazumeva žrtve, bila organizovana ili ne. Ne razumem čemu optužbe za radikalizam- nigde nisam predložio progon vernika ili same crkve. Naprotiv, uvek podvlačim da je verovanje PRAVO svakog od nas, s tim da se radi o LIČNOM osećaju koji takav treba i da ostane. Što se organizovane religije tiče, u čemu je problem da se ona stavi u zakonske okvire: da se prate finansijski tokovi, plaća porez i popisuje imovina- ili, da se traže građevinske dozvole kada hoće da postave novi predajnik negde? U čemu je problem da se pop pedofil osudi kao i svaki drugi? Ili da se uvede red u to kako crkva manipuliše zavisnicima, očajnicima koji joj se obraćaju, a koje za pare leče lopatama? Otkuda "veronauka" u školama- obrazovanje se finansira iz budžeta, a reciprociteta nema, odnosno nema građanskog vaspitanja, ljudskih prava i ostalih tekovina uređenog društva u crkvenim propovedima? Zbog čega se uči samo jedna religija, što se ne uče sve, pa da deca mogu da izaberu? Zbog čega se crkva šlepa uz državu, što je problem da otvore svoje škole (MegaFaith), pa neka osposobljavaju ljude po svome za život i to naplaćuju, pa šta urade? Šta je od ovoga svega problem? (Zaboravio sam da navedem i diskriminaciju žena). Ništa od ovoga ne dovodi u pitanje da li je Isus imao decu, zar ne?

gradjanka

pre 9 godina

Ne bi me čudilo da otkriju i to da Isus nije bio muškog već ženskog pola. Mirna sam sa svim novim otkrićima jer me ni jedna prikrivena istina više ne iznenađuje. Svi smo mi samo ljudi - skloni lažima i podvala zarad lične koristi. To jos treba dodati predrasude, stereotipe kao netačne prdstave o životu i nema šta da nas iznenađuje.

NemaLjutiš

pre 9 godina

Isus je lik za koji Hrišćani žele da ima popularnost veću od bilo kog holivudskog imena. A sa slavom ide i žuta štampa

proxima centauri

pre 9 godina

@(?, 10. novembar 2014 18:35)
Ima toga jos.
"Kad istina ne bi bila dosadna, nauka bi odavno izbacila Boga iz prometa. I Bog i sveci prilika su za spasenje od njene ubistvene banalnosti."
Emil Sioran

Sledeci put cu malo Krajkegora, da ne bude da citam samo ateisticke mislioce

Albert Schweitzer

pre 9 godina

"1. Арамејски није мртав језик. Информиши се, на крају крајева, ако си толико необразован, погледај на Википедији.
2. Старогрчки се и дан данас учи на готово свим православним богословијама, непрекинуто већ 20 векова.
3. Хебрејски је био мртав? Мајко мила које незнање. То је језик који Јевреји користе већ преко 5.000 година у богослужбене сврхе.
4. Нема 41.000 деноминација, има их далеко више, можда чак и готово целих 100.000.
5. Није се гласало демократски, већ канонски. Али не бих више трошио своје време на елементарним стварима, имаш интернет, имаш књиге, библиотеке, па ако имаш паре да платиш интернет, плати и чланску карту и иди да се образујеш."

1. Dijalekt kojim je Isus govorio je svakako mrtav, a ti racunas par varosi u Siriji kao dokaz da je ziv. E pa nije, latinski se smatra mrtvim jezikom iako mu je upotreba sirom sveta mnogo veca od par zabacenih sela u Siriji.
2. Pravoslavnim bogoslovijama, one su bas merodavne. Jesi li siguran oko dijalekta?
3. Da bio je mrtav nekoliko stotina godina, ako si toliko neobrazovan, pogledaj na Wikipediji.
4. To samo dokazuje moju poentu jos vise . . . Ocigledno ne koristimo iste izvore i standarde merenja.
5. Glasalo se demokratski da li je Isus bog ili ne, a kanonski je samo tvoj pokusaj semantike, sto je logicka greska. Sigurno su imali koristi da za neke knjige glasaju vise nego za ostale. Uostalom, crkva je revidirala verovanje Isusa da ce se apokalipsa desiti u prvom veku. Zasto ignorises ono u sta je Isus verovao?

Christopher Hitchens

pre 9 godina

"Jednostavno verujem i to je to...
(sowhat, 10. novembar 2014 20:28)"

Vera je odbacivanje razuma, jedine stvari koja nas razdvaja od zivotinja...

evolucija jedne mitologije

pre 9 godina

"- мени је част да служим Цркви која је одбранила, отхранила и спасла српски народ у најтежим тренуцима његове историје"

Mitomanija, tako cesta pojava u srpskom drustvu.

"Ти иди стани испред ЦК на Новом Београду и певај партизанске песмице."

Jel oni partizani koji su nas oslobodili u Drugom svetskom ratu ili ona crkva koja nas je hranila, odbranila i spasla u Drugom svetskom ratu? :-D

Jel to ona crkva koja je saradjivala sa komunistima i u Jugoslaviji i u Sovjetskom savezu (procitaj malo Solzenjicina).

"Ја сам напао Кјеркегора његовим властитим делом, цитирајући оно што је он сам тврдио и показао на делу."

Tsk, tsk, koja arogancija, izvinjavam ti se sto sam rekao napao, jer to nije bio ni *pokusaj* napada.

"ПС. Арамејски, хебрејски, латински и старогрчки се и дан данас користе. За многе он ће остати мртав, јер је то ствар образовања."

Samo zato sto se koriste, ne znaci da nisu mrtvi jezici kao sto sam demonstrirao. A ko je "on"? Cetiri mrtva jezika?

"За многе он ће остати мртав, јер је то ствар образовања."

Pre ce biti da je to stvar tvog neznanja.

George Carlin

pre 9 godina

Dobošar kaže, crkva pasivna, nikog ne tera u nju? Što se onda deca krste po rođenju, trebalo bi da se sačeka punoletstvo, pa sami da odluče. A, ne, bolje je da se upišu u veru odmah, a da bi smo bili sigurni da će to biti tako, reći ćemo roditeljima da nekrštena deca ako umru bez registrovanja idu u limbo, neće u pakao, ali ga, majci neće ni u raj. To, moj prijatelju, nema veze sa umerenošću ili slobodom tumačenja: to je sadizam. Čist i neprečišćen. Što se navodne agresivnosti ateista tiče, ona ne postoji. Ona se samo doživljava tako od strane onih koji su navikli da pričaju sa istomišljenicima. Verujte u šta god hoćete, ali to zadržite za sebe.

željko

pre 9 godina

Налупа се ти и остаде жив. Нека си ти нама здрав, а историја и није толико важна.
Додуше, ниси ти крив - од оволико неписмених и необразованих антихришћанских коментара човеку се само смрачи. Никакво познавање историје, а толико тврдњи о хришћанству... Није ни чудо што смо ту где јесмо - и ми и западни свет - у брлогу содомиста и њихових другара из Гоморе. Важно је само добро се зезати, што би рекао Бора. А знање, памет, морал, вредности, врлина... коме то још треба?
(Добошар, 10. novembar 2014 16:20)

@Potpuno se slaže sa tobom. Ljudski rod i današnja, posebno zapadna, civilizacija sve više tonu u duhovnu prazninu. Ljudi zaboravljaju da je čitava evropska kultura, posel antičkih vremena, zasnovana na HRIŠĆANSKOM učenju, morala i vrednostima, da je Evropa u svojoj kulturi i svemu ostalom prožeta Hrišćanstvom. Na žalost, danas se ljudska prava i slobode, koje jesu utkane i u samo hrišćansko učenje, veoma zloupotrebljavaju, sve je postalo izvitopereno, i došli smo do stadijuma da se moral totalno relativizovao. Ja ne kažem da je u prošlosti bilo manje ili više morala, šta više mnogo toga je bilo brutalno i nehumano (ovde govorimo o društvenom uređenju i sistemu vrednosti, koji često nikakve veze sa verom nije imao), ali mi moralo misliti na suštinu. A osnova je Hrišćasntvo, pa sve ostalo. Danas je međutim obrnuto, i stari kontitnet to jednog dana može skupo da košta. Što se "naučnika" i njihovog "otrkića" tiče, ne bih previše komentarisao, klasična podmetačina.

Vladeta Jerotic

pre 9 godina

Slusajte malo kako jedan od najpametnijih ljudi u nasoj zemlji govori, slusajte Vladetu Jerotica i citajte sveto pismo sve sto je tu napisano desava se danas otvorite oci.

Nemanja

pre 9 godina

Zaboravljate da je Isus taj koji je dao deset zapovesti.On je taj koji je rodjen pre Avrama koji je sa Mojsijem ragovarao na Sinajskoj gori.
Kolosanima 1 glava:
1:15 Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen (Isus) pre svake tvari.
1:16 Jer kroz Njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na zemlji, što se vidi i što se ne vidi

proxima centauri

pre 9 godina

@(Кјеркегор удара по добошу, 10. novembar 2014 22:59)

Krajkegor, a i Berdjajev imaju mnogo lepse misli od te koju ste naveli.( Jasno Vam je da su mi egzinstejalici najmiliji).
I otkud ideja da se plasim religije? Samo sam navela citate( ne znaci da se sa njima slazem).
Nacelno, slazem se sa Umbertom Ekom. Parafraziracu: Prica( "bajka" ) o Hristu je toliko lepa i humana da je, izmislivsi je, i cuvajuci je, COVEK ZASLUZIO SPASENJE.

nepismeni i neobrazovani pripadnici jedne mitologije koja se konstantno smanjuje u moci, uticaju i vernicima

pre 9 godina

"Њему је било то начело, али неким другима је истина далеко важнија од субјективног мишљења. Чему толики страх од религије и Бога?
(Кјеркегор удара по добошу, 10. novembar 2014 22:59)"

Sada si nasao za zgodno i da udaras po mnogo poznatijim filozofima i teolozima i to veoma povrsno, sto samo pokazuje tvoju neobrazovanost.

"nekim drugima"

Zanimljiva sintaksa...

evolucija jedne mitologije

pre 9 godina

"Да сам знао да имаш 13 година, не бих ни почињао ову причу. Кад стигнеш до средње школе, јави се."

Ad hominem. Jel imas ti neki argument ili ti je sve odgovor na ton i to kako si ti navodno obrazovan sto cu demonstrirati kao netacno?

"Закључци и извори су ти благо речено смешни."

Vidim da si mi totalno diskreditovao zakljucke i izvore kontra-argumentom... Ipak ne. Svoju nemoc manifestujes izvodom da su smesni.

"Иди на ту википедију одакле вучеш своје необразовање"

"Информиши се, на крају крајева, ако си толико необразован, погледај на Википедији."

Jel vikipedija ili Vikipedija? Jel kontradikcija ili ne?

"па укуцај "Ватиканска банка""

Jel to ona banka od koje srpske zrtve iz Drugog svetskog rata traze zlato koje su im ustase ukrale i ostavile Vatikanskoj banci da cuva? U fudbalskim terminima, cestitam, postigao si autogol. Cime se ti dicis...

"или прошетај до неких београдских парохија да видиш шта возимо и шта градимо."

Ovaj narod je akutno svestan voznog parka koji crkva poseduje.

"И мани комунистичку кретенологију"

Termin na engleskom jeziku "takes one to know one" najbolje opisuje ovu situaciju. Komunizam je evolucija socijalizma, perverzija, koju su, pogodio si, izmislili hriscani i komunizam je kao ideologija bila hriscanska dok se nisu pojavili Marks i Engels, da ne pricam o seminaristima u Rusiji koji su bili deo komunistickog sistema, mozda si cuo za najpoznatijeg -- Staljina.

Мак на конац

pre 9 godina

(Albert Schweitzer, 11. novembar 2014 07:47)

1. Што американац прогласи за мртво... Као да смо у 68. Само како кажу другови комесари, само овај пут они западни. Ништа мозак, ништа чињенице, само или лево или десно.

2. Православне богословије не морају бити меродавне, с обзиром да имају само 2000 година искуства, књига и културе - мада, чим се не слажу са твојим виђењем, идентификуј их са инквизицијом и све си решио. Живео Стаљин и светска револуција.

3. Необразовани се уче са Википедије, образовани се уче из живог искуства и правих библиотека. Иди питај било ког рабина да ли је хебрејски био мртав неколико векова. Ја јесам, пробај и ти, незнање је скупо и много боли, а знање може да се добије и бесплатно, само ако га желиш. Шалом!

4. Докле год твоја поента није угрожена и докле год си ти у праву - супер. Немој случајно да буде другачије. Поздрав од покојног Кјеркегора.

5. Одлучивало се канонско-олигархски - моћни црквени оци су доносили одлуку гласањем на основу канона. Демократски би било да су питали народ, а нису. Ето где ти је логичка грешка. Јесте, црква је фалсификовала, ревидирала, заташкала, сакрила... Јел те подилазе жмарци када користиш ове изразе или ти то онако... "од природне руке"? Шунтавило логика. Исус веровао у апокалипсу у првом веку... Јој...

И опет добошар

pre 9 godina

(evolucija jedne mitologije, 11. novembar 2014 11:30)
Пристојност ми налаже да одговорим па то и чиним:
1. Није у питању митоманија него историја српског народа. Не треба бити аутофашиста, посети неки музеј, прочитај неку књигу о српској историји, нећеш због тога постати верник. Опуштено.
2. Да, та Црква, она што су јој партизани побили народ, свештенике, направили јавне клозете и штале од храмова које на Западу чувају као очи у глави.
3. Да, та Црква која није само сарађивала са комунистима, већ и данас има комунистичке владике које је срамоте на сваком кораку. И најбољи очеви могу имати најгоре синове.
4. Извињење прихваћено.
5. Ухвати се за ситнице, тумачи према себи и ономе што осећаш, видиш и знаш. Све најбоље ти желим.

evolucija jedne mitologije

pre 9 godina

(Мак на конац, 11. novembar 2014 11:14)

1. Dobro je vise sa ksenofobijom. Ti Amerikanci... da, velikim slovima, su veci vernici od Srba ako nisi znao. Cetrdeset procenata veruje u bukvalno tumacenje Biblije. Ti imas imaginarne neprijatelje (nasuprot imaginarnih prijatelja koji se desavaju u ranoj mladosti, ups, i u odraslom zivotu).

2. "interpolacija (l. interpolatio)
umetanje, kvarenje prvobitnog teksta nekog spisa docnijim umetanjem reči, rečenica, strofa ili stavova"

Ziveo Staljin, bivsi seminarista.

3. Ti u stvari ne shvatas sta je pojam 'mrtav' jezik. On se u crkvenim, lekarskim ili pravnim okvirima nikada ne menja, vec se prenosi onako kako je to zapisano, prepisuje se, nikada ne evoluira... Pitaj svog rabina da li sa svojom kongregacijom prica na hebrejskom koji se koristi u Tori ili prica savremenim hebrejskim.

5. Moj prvi jezik je engleski. Jedna od definicija demokratije:

"4. control of an organization or group by the majority of its members."

http://www.earlychristianwritings.com/schweitzer/

Procitaj knjigu. Da, verovao je da dolaze zadnja vremena, tj. apokalipsa, znaci bio je lider tkzv. 'doomsday sekte', ali nije nista specijalan posto je u to vreme u Izraelu bilo mnogo takvih 'proroka'. A crkva je to promenila zbog jednog prakticnog razloga -- pa kada ljudi vide da nema kraja sveta, nekako jednostavno prestanu da veruju, ali to nije sprecilo 20 vekova generacija da ignorisu to i da neki veruju da bas oni zive u zadnjim vremenima.

George Carlin

pre 9 godina

@Побркани лончићи: Ne znam zbog čega misliš da je meni Staljinova dogma bliža od popovske ili Hitlerove?! Biti ateista ne znači automatski biti nešto drugo. To samo govori o tome da ne verujem u verske dogme, pri tome ni na koji način ne govori o bilo čemu drugom. Ne podmeći, nije hrišćanski (mada razumem potrebu da se sve odmah, do kraja i zauvek razume, navika je čudo).

Hubris

pre 9 godina

"А знање, памет, морал, вредности, врлина... коме то још треба?
(Добошар, 10. novembar 2014 16:20)"

Ili kontra-argument umesto ad hominema? Kome jos treba kontra-argument!

Slix

pre 9 godina

Ne verujem u ovo, jer da je bio ozenjen i imao decu o tome bi bar na jednom mestu pisalo u jevandjeljima. Isus je pored ostalog imao i dar celibata, tj bio nezenja.

LepiMaki

pre 9 godina

Ma ajdete molim vas!! Te tvrdnje su totalna fikcija. Ajdemo, molim lepo, da pitamo potomke jevrejskog naroda koji zive u svetoj sumi (Holly-wood) pa neka nam oni kazu sta je istina a sta fikcija.

Hans Holbein the Younger

pre 9 godina

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/eb/The_Body_of_the_Dead_Christ_in_the_Tomb%2C_and_a_detail%2C_by_Hans_Holbein_the_Younger.jpg/1920px-The_Body_of_the_Dead_Christ_in_the_Tomb%2C_and_a_detail%2C_by_Hans_Holbein_the_Younger.jpg

Dostojevski je za ovu sliku tvrdio da je dovoljna da jedan vernik izgubi veru...

George Carlin

pre 9 godina

@(zoki, 12. novembar 2014 16:54): slaba ti je argumentacija. Biti ateista ne podrazumeva teror nad neistomišljenicima (za razliku od opresivnih sistema koji su ga kroz istoriju sprovodili). Biti ateista znači ne verovati u personalizovanog boga i odbacivanje religioznih dogmi, to je sve. A, ukoliko bi da pričaš o žrtvama, onda ne znam šta da ti kažem- broj ljudi nestalih zbog zla koje predstavlja organizovana religija (verski ratovi, nasilna pokrštavanja, zabranjivanje kondoma, epidemije koje su se zbog glupavih tumačenja širile brže i dalje nego što bi inače) je toliki da stvarno treba biti bez elementarne pristojnosti i uopšte pomenuti tako nešto u kontekstu u kome si to ti uradio. Klasična zamena teza, cherry picking, uobičajeno za teiste. Na kraju- kamo lepe sreće da sam i malo kao filozof iza čijeg se imena krijem. Svejedno- hvala na komplimentu.

Dejan

pre 9 godina

@Miki
Citalo se:-) Doduse, jos pre njega je bila knjiga Isusava krv ili tako nesto, gde je bilo oko 80% onoga sto je Den Braun kasnije prepricavao u svojoj knjizi. Bilo i na Histriju i to dve verzije: jedna u kojoj raskrinkavaju citavu pricu i pokaziju kako je doslo do njenog fabrikovanja jos sesdesetih godina 20-og veka, i druga emisija u kojoj loze nard i to sa istim tvrdnjama koje su u prethodnoj emisiji ismejali.

The One

pre 9 godina

citam komentar "to nije deo biblije"
biblija je pisana 150godina posle smrti hrista i birana su 4 jevandjelja od 20i nesto...to je cinjenica...e sad je cinjenica i da se isus pominje u 4 recenice u verodostojnim istoriskim podacima....zakljucak izvucite sami..

mirko

pre 9 godina

Sve je moguce.
Ako vidimo kako je organizovana religija iskoristila lik Isusa te navukla ljude na pricu da se do Boga dolazi kroz kolektiv a ne licnu spoznaju.
A ima i ona Isusova...ako se ne povratite i ne budete kao deca nema spasenja.
E sad kakva su to deca,
Znamo svi, andjeli :)

George Carlin

pre 9 godina

@Побркани лончићи: uostalom, pitanje organizovane religije je pitanje fiskalne i zakonske regulative. Uvesti poreze, izbaciti iz obrazovnog, javnog i političkog života i rešen problem. Tržišna utakmica, borba za mušterije- verujem da bi se brzo pojavili 3 in 1 sveštenici, koji pružaju usluge sve tri glavne religije, prema potrebi. Ionako Vulin priča da se treba usavršavati, prilagođavati...

rema

pre 9 godina

Ne znam kako moze da se poredi "Poslednje Hristovo iskušenjE" sa ovim tekstom, jer je pomenuti romantizovana biblija, nije ispadao iz forme dogadjaja.
Al dobro, novinarstvo se svodi na bombasticni naslov, a ocigledno je da veliki broj citalaca samo to i procita.

pell-mell

pre 9 godina

"Ovaj tekst datira iz 570. godine, znaci 570 godina nakon Hristovog rodjenja.
(sowhat, 10. novembar 2014 16:47)"

Svestenik koji je izracunao Isusovo rodjenje je pogresio za jedno 4 godine. Uzgred, izracunao je to vreme zato sto su ljudi verovali u apokalipsu (bas kao sto je Isus verovao, procitaj Alberta Svajcera - "Potraga za istorijskim Isusom").

mirko

pre 9 godina

Da i ja dam svoj doprinos, doprinos ateiste. Evo par zanimljivih citata, kao tema za razmisljanje.

"Stvaranje sveta nema drugog objasnjenja do Bozjeg straha od samoce, drugim recima, nasa namena kao ljudskih bica jeste da z b v lj a m o Stvoritelja. Jadni lakrdijasi apsoluta, zaboravljamo da zivimo tragediju da jedinom gledaocu ne bi bilo dosadno, a njegovi aplauzi nece stici do usiju ni jednog smrtnika..."

" Bog aterira u prazne duse... Jer Bog, kao i bolest, gnezdi se na mesta sa najmanjim otporom...
Harmonicno bice ne moze da veruje u Boga. Klika kriminalaca, svetaca, ili siromaha promovisala ga je kao lek svoje gorcine...."

Emil Sioran, rumunsko francuski pisac i eseista, sin svestenika.
(proxima centauri, 10. novembar 2014 16:41)

Egoisti se uglavnom razboljevaju, e sad sto je to tako ne znam, mozda se taj zli bog useljava u njih?

Верујући неверник

pre 9 godina

(Hans Holbein the Younger, 11. novembar 2014 07:52)
У праву је био Толстој - кад сам угледао слику, жив сам се скаменио, сва моја вера је избледела. КО ЈЕ УБИО ЛИНКОЛНА?!!!!! Јадан човек...

krivovirac

pre 9 godina

Strašno je to kada vi sa B92, koji svaku priliku koristite da oblatite i kompromitujete S.P.C., dajete sebi za pravo da iznosite nove ,,ČINJENICE" o životu Gospoda Isusa Hrista. Vaše je da se bavite ovozemaljskim, mnogo jednostavnijim, prostijim, svakodnevnim temama, a pisanja o ovakvim temama, ostavite kompetentnim ljudima! Isuviše je to veliki zalogaj za vas, mnogo je to komplikovano da bi ste vi, sa vašim načinom pisanja i razmišljanja, shvatili i dali sebi za pravo da pišete o tome. Poštedite nas molim vas, hvala!

n1k0l4

pre 9 godina

vrlo vazno da li je neki Palestinac ili sta je vec bio ozenjen ili nije.Isus i ako je postojao je bio samo dobar govornik,filozof verovatno je imao i neke bio-enegetske moci ili sta vec,sto imaju ljudi i danas i nista vise od toga.Glavnin dokaz da je on bog je taj sto je vaskrsao a vaskrsao je tako sto ga posle tri dana nisu nasli u grobu,zamislite. Ali ono sto je najvaznije je da je za ovih 2000 i kusur godina ljudima ta religija donela vise patnje i nevolje nego dobra.Ljudima ce biti bolje kada shvate da mogu ziveti bez religija,drzavnih granica,politike i slicnih gluposti.

Мирча

pre 9 godina

Шта друго очекивати од богохулног Запада. Не каже се џабе "ђаво не спава", стално се појављују измишљотине овог типа, нова Јеванђеља и сл. Невероватно колико су људи отпали од Бога...

Stefan

pre 9 godina

Xoce li taj Vatikan koji pljacka i unistava ceo svet barem da zaustavi pljuvacinu po Hriscanstvu? Ili je sve ok samo dok se pare vrte kao u Srbiji da su?!

Stanipanic

pre 9 godina

Secam se tako je i Nacionalna geografija pompezno prikazala dokumentarac o izgubljenom jevandjelju po Judi pa su se posle izvinjavali.Dokolica i besmisao savremenog sveta su otisli tako daleko da pokusavaju i Hrista da tabloidiziraju.Konfuzija naucnog sveta koji prvo tvrdi da nema istorijskih dokaza da je Isus uopste i postojao a onda tvrde da je cak bio i ozenjen.Izgleda da megatrend ima ispostave i van Srbije.

danilopu

pre 9 godina

Pa ako mu je Marija Magdalena bila žena kako je onda ona po ovim tvrdnjama prava Devica Marija.
Šta sve neće da izmisle ne bi li poništili Boga,po ovoj logici svako ko bude želeo da privuče malo pažnje na sebe pljunuće po Bibliji

Rhyzm

pre 9 godina

Aha, kako da ne, jos ce da se pjavi jos po koje "izgubljeno jevandjelje" kako je Marija ustvari bila Marijo, sve ne bi li se jedan deo populacije osetio jos "ponosnijim" iako ni sami ne veruju u Hrista ali vole cesto da ga pomenu i izvlace iz konteksta po potrebi.

ivan

pre 9 godina

Pre nekog vremena ste objavili vest da je Isus mit i da nije postojao. Potom cujemo kako je bio ozenjen i imao decu. Zakljucak bi onda bio da je imao decu i zenu ali da nije postojao, jer kod americkih naucnika je sve moguce.

Za nas pravoslavne hriscane on je Sin Boziji, druga Licnost Svete Trojice koje je uzeo ljudsku prirodu da bi covek postao bog po blagodati, tj. da postoji vecno u zajednici sa zivim Bogom.

Kosovski ciklus

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.

krcko

pre 9 godina

"The real Da Vinci Code" U sklopu novog III svetskog krstaškog rata i novog talasa pokrštavanja, Vatikan daje svoj doprinos: Najednom se pojavljuju irski katolički propagatori poput Den Brauna, koji u formi trilera, pišu o nekakvom potomstvu Isusa Hrista (imaginarni lik iz hrišćanske mitologije) i ku*ve (što bi rekli katolici) Marije Magdalene... i o divnom OPUS DEI... (jesu s*ebani u glavu, ali ipak, po Den Braunu, na kraju ispadoše da nisu loši...) i o još ''divnijim'', ''pametnim'' američkim profesorima (kog u filmu ''DaVinčijev kod'' igra CIA-in omiljeni glumac, Tom Henks, valjda budući predsednik SAD ispred Demokratske stranke koja glumi umiveno, ''levo'' lice američkog korporativnog fašizma)...Divno je gledati vatikanske mazge kada pričaju o ''Da Vinčijevom kodu''...
Divno je gledati američke televizije kao javni wc vladara sveta...
Žalosno je, ali ovo g*vno od knjige je bestseler...
Na sreću, tu je retki bastion istine - BBC... (Naknadno dopisano: Carevi, Marija u pentagramu)
Ah, da: U dokumentarcu se pojavljuje i gđa Elejn Pejgels autor knjige ''Poreklo satane''

Dakle, samo nam fali još i njegovo potomstvo. Još će neka budala da se proglasi naslednikom na zemlji (brat od strine, tetka po strini sa snajine strane)...

drmatoriks

pre 9 godina

Mda. A čim to ugledni britanski list piše, automatski je istina. Postojale su i postoje hiljade gnostičkih tekstova, koji su bitni samo za istoriju religije. Nažalost, danas je samo važno negirati i pljunuti hrišćanstvo i uvrediti hrišćane.

anarchymeansfreedom

pre 9 godina

Da i ovaj tekst datira iz 570, kao i vecina, 400-500 godina od njegove smrti. A nemamo nijedan jedini tekst za vreme njegovog zivota, nego su naprasno 200 ili 400 godina kasnije tek poceli da pisu. Sto realno pokazuje da covek nije ni postojao nego je izmisljen 2,3 veka kasnije da bi od navodno raspecanda bi uveli jedinstvenu religiju sa kojom su pokusali da odrze rimsko carstvo na okupu i kontrolisu mase pomuce religije sa tako jasnim pravilima. A ako pogledate malo bolje sadrzaj hriscanstva i drugih religija, kod ponasanja po njima jasno se vidi da su ljudi autori.

Miloje

pre 9 godina

Devica bogoroditeljka je u stvari pokajana prostituka jel? Baš smela tvrdnja...Toliko o bezgrešnom začeću. Mada, ovaj Jakobovitzy je Jevrejin, pa nisam začuđen što na ovaj način "preispituje" hrišćansku veru.

Novak

pre 9 godina

Ovo je najverovatnije gnosticko jevandjelje koje nisu pisali apostoli vec clanovi odredjene hriscanske skupine koja nije bila deo Crkve koja danas postoji. Ovakvih tekstova imate bezbroj u Egiptu posto je tamo gnosticki pokret bio najaktivniji, ali ni jedan od tih tekstova nije napisan od strane lica koja su neposredno pratila propoved Isusa Hrista, za razliku od Novog zaveta koji je napisan od strane apostola.

tuzlak

pre 9 godina

Nevjerovatno ! Imati djecu u svojim 30-im i to jos prije 2000 godina, pa je li to moguce ?!!!....Ehhh, da mi je biti vjernik jedno 7 dana pa da se odmorim od zivota i pravih problema....

Jovan

pre 9 godina

Sada ću da krenem putem teoretičara zavere, ali zar stvarno mislite da bi Vatikan ili bilo koji drugi ogranak Hrišćanske religije dopustio da ovako nešto procuri u javnost a da je tačno.

zoran

pre 9 godina

Ljudi moji zasto toliko chudjenja..?? Pa, normalno je bilo za mladog Jevrejina, u njegovo vreme, da jos u ranim dvadesetim godinama zivota bude ozenjen. To je bilo pravilo. Kakve to veze ima sa njegovim Duhovnim poreklom...? Dokle ce crkva da posmatra zenu kao prepreku na duhovnom Putu..? U srednjem veku su je i fizichki ubijali, a sada to rade na suptilniji nachin.
Jasno da je bio ozenjen i da je imao decu. Na nesrecu nije mogao da uziva sa familijom, jer njegove ideje i Duhovna otkrica su daleko prevazilazila barbare na tom podruchju. Nije to bila Indija koja je vec , u njegvovo vreme, par hiljada godina imala duboke Duhovne uvide i spise poput Veda i slichnih knjizevnih dela. Isus, muchenik, s epojavio medju ljudima koji su bili u totalnom mraku, zatucani starim religioznim zakonima. Na zalost platio je zivotom.
Ovo nisu nikakva zabranjena jevandjenja, vec potisnuta od mrachne crkve.

blur

pre 9 godina

Nije izgubljeno vec Jevandjelje koje je namerno gurnuto u stranu. Ima ih nekoliko koji govore o tome da je imao zenu i decu. Sto je sasvim i normalno za to vreme, niko ga ne bi ozbiljno shvatao da nije bio ozenjen. To je tada bilo nezamislivo, jos da poput njega neko ode u hram i drzi govor a nije porodican covek.
To su sve izmisljotine zapadne crkve. Za prave informacije o hriscanstvu treba otici na mesto gde je ono i nastalo. Tamo je to totalno druga prica.

Mojsije

pre 9 godina

Gospodin Isus nikada nije bio ozrnjen jer da je bio ozenjen ucinio bi greh zato sto je on savrsen covek bio,ostali bi ne otkupljeni treba te malo proucavati bibliju i saznati istinu obako samo mozete nagadjati?

niko kao ja

pre 9 godina

Da Vinci je ovome govorio jos pre 500 godina navodno je imao dokaze i bio u posedu ovog jevandelja. On je svoje znanje o ovome sakrio u svojim delima, kao sto je na primer tajna vecera ili Bogorodica medju stenama i sl. Ako nekoga interesuje ova temu preporucujem knjigu Havijera Sijere - Tajna vecera.

evolucija jedne mitologije

pre 9 godina

Cuj "izgubljeno jevandjelje", k'o da je jedno jedino... Postoje desetine tekstova koje nisu usle u finalnu verziju Biblije, jer je car Konstantin (koga ovde u Srbiji jos i slave) potplatio crkvene vodje da odlucuju popularnim glasanjem koji tekstovi ce biti u Bibliji, a koji ne.

Добошар

pre 9 godina

(evolucija jedne mitologije, 10. novembar 2014 11:07)
Налупа се ти и остаде жив. Нека си ти нама здрав, а историја и није толико важна.
Додуше, ниси ти крив - од оволико неписмених и необразованих антихришћанских коментара човеку се само смрачи. Никакво познавање историје, а толико тврдњи о хришћанству... Није ни чудо што смо ту где јесмо - и ми и западни свет - у брлогу содомиста и њихових другара из Гоморе. Важно је само добро се зезати, што би рекао Бора. А знање, памет, морал, вредности, врлина... коме то још треба?

Bonobo

pre 9 godina

Ovo je smešno i tužno. Raspravlja se o Isusu kao o istorijskoj ličnosti iako ne postoji nikakav savremeni dokument koji ga uopšte pominje. Ko misli da preterujem neka navede neki rani izvor koji pominje Isusa. Nemojte samo navoditi Josifa Flavija jer je taj tekst nastao 6 decenija posle navodnog raspeća, a pasaž o Isusu je naknadno ubačeni falsifikat koji se prvi put u Flavijevom tekstu pojavljuje vekovima nakon događanja koja "opisuje". A tu su i Svetonije, Plinije Mlađi i ostali tekstovi koji su nastali barem vek otkako je Svemogući Gospodar Vasione razapet...
Navedite, dakle, rane izvore i:
1. ućutkajte me
2. osvojite Nobelovu nagradu
3. otidnite u raj jednog dana...

Marija

pre 9 godina

Isus Hrist definitivno nije bio oženjen. Danas postoje popularni mitovi o tome da je Isus bio oženjen Marijom Magdalenom. Ovaj mit je apsolutna laž i nema niti teološku, niti istorijsku ili biblijsku podlogu. I dok nekoliko gnostičkih evanđelja pominju da je Isus imao blizak odnos sa Marijom Magdalenom, niti jedno specifično ne kaže da je bio oženjen ili da je imao neku romantičnu vezu sa njom. Najkonkretinije nešto koje imaju je da je Isus poljubio Mariju Magdalenu, što se može protumačiti i kao prijateljski poljubac. Isto tako, čak i da su gnostična evanđelja direktno izjavilia da je Isus bio oženjen Marijom Magdalenom, ona nemaju nikakav autoritet, s obizorom da je dokazano da su gnostička evanđelja izmišljena da bi sazdao gnostički pogled na Isusa.

Da je Isus bio oženjen, Biblija bi nam to rekla, ili bi postajala neka nedvosmislena izjava da potvrdi tu činjenicu. Sveto Pismo ne bi ćutalo kada se radi o tako važnoj činjenici. Biblija pominje Isusovu majku, zemaljskog oca, polu-braću i polu-sestre. Zašto bi prenebregla činjenicu da je Isus imao ženu? Oni koji veruju/uče da je Isus bio oženjen to čine da bi ga napravili što sličnijem čoveku, običnijim, da izgleda kao svako drugi. Ljudi jednostvno ne žele da veruju da je Isus bio Bog u telu (Jovan 1:1, 14; 10:30). Da, oni su izmislili mitove u koje veruju, da je Isus bio oženjen, imao decu i bio običan čovek.

edmond

pre 9 godina

ja sam pre tri dana pronašao pismeni dokaz da sam samom sebi i mama i tata, tu tajnu su vešto skrivali od mene ali sam ipak došao do saznanja. ovu ćinjenicu su dokazali svi ugledni zapadni naučni i extra naučni instituti.

Saznajte istinu

pre 9 godina

Za sve vas koji kazete da je ovo glupost, da je opet neka teorija zavere protiv Hriscanstva itd. jedno pitanje...sta je logicnije, da je Isus bio ozenjen i imao decu i da je Marija njegova zena ili da je Isus "sin Bozji" a Marija njegova majka koja je ostala trudna bez ikakvog seksualnog kontakta????!!!! Kada cete shvatiti da je BOG jedan jedini APSOLUTAN! Zar nije malo bezveze da verujete u oca Boga, pa u sina Boga i naravno u svetog duha! Pitate li se u koga Boga zapravo verujete?!!! I jos nesto...sve te "svece" koje slavite, zar mislite da je i to u redu?!!! Onda poricete Boga koji kaze ne pravite sebi idole i ne klanjajte se i ne obozavajte nikog sem mene! Koliko kontradiktornosti ali dobro neka svako radi onako kako misli da je u redu! Islam je odavno rascistio sa ovim nedoumicama, u Kuranu je Isus opisan kao Bozji poslanik! I jso nesto...Kuran je jedina sveta knjiga koja se obraca i zenama! Ko ne veruje pre nego pocne da kritikuje neka procita Kuran i vidi kolika prava zena ima u Islamu! Ovo isto vazi i za sve one Muslimane koji se ne vode Kuranom vec nekom svojom primitivnom kulturom i tradicijom (hidzab, zena ne sme da vozi da auto, zena ne sme da sama izlazi iz kuce, ne sme da se skoluje...gomila GLUPOSTI ZATUCANIH LJUDI JER IM TAKVO STO ODGOVARA)pa na zenu gleda kao na nize bice! U Islamu svakoj zeni je obaveza da uci i da se skoluje! I naravno po Islamu kada se imetak roditelja deli i CERKA dobija svoj deo!!!! Sto cesto u primitivnoj sredini nije slucaj!!!!

Djenka

pre 9 godina

Biblija... Izvadi oko, kamenuj, ubi... Poslednji put kad sam tako nesto citao bilo je od Stivena Kinga... ili je to bila Strava u Ulici Brestova... U svakom slucaju neki horor. Ima i onaj drugi deo, vise je licino na naucnu fantastiku, hodanje po vodi, transformacija vode u vino i nekakve slicne izmisljotine. Dopao mi se onaj deo o ljubavi ali se sve brzo pretvorilo opet u naucnu fantastiku, neko vaskrsavanje, letenje u nebo, praceno mucenjem na raspecu. Volim ja sci-fi ali mi prica nije bas uverljiva moram da kazem. I ne shvatam odakle, na osnovu te horor-sci fi price hriscanima pravo da kolju sta stignu u srednjem veku.

proxima centauri

pre 9 godina

Da i ja dam svoj doprinos, doprinos ateiste. Evo par zanimljivih citata, kao tema za razmisljanje.

"Stvaranje sveta nema drugog objasnjenja do Bozjeg straha od samoce, drugim recima, nasa namena kao ljudskih bica jeste da z b v lj a m o Stvoritelja. Jadni lakrdijasi apsoluta, zaboravljamo da zivimo tragediju da jedinom gledaocu ne bi bilo dosadno, a njegovi aplauzi nece stici do usiju ni jednog smrtnika..."

" Bog aterira u prazne duse... Jer Bog, kao i bolest, gnezdi se na mesta sa najmanjim otporom...
Harmonicno bice ne moze da veruje u Boga. Klika kriminalaca, svetaca, ili siromaha promovisala ga je kao lek svoje gorcine...."

Emil Sioran, rumunsko francuski pisac i eseista, sin svestenika.

Amin

pre 9 godina

Pa ne mislite valjda da je stvarno bezgresno zacet, lecio dodirom, pretvarao vodu u vino i vaskrsao iz mrtvih? Bio je prosecan Jevrejin toga doba, propovedao dosta pametnih stvari ali i dosta glupih. I na kraju ubijen zbog svega toga. Par vekova kasnije neko se dosetio da napravi boga od njega i dan danas traje ta masovna hipnoza. Za to je najvise kriva crkva u doba srednjeg veka koja je ljudima uterala toliki strah u kosti od kritickog razmisljanja da se civilizacija od tada jos uvek nije opasuljila. Tj vecina nije

Ana

pre 9 godina

Ima tu malo vise detalja nego sto se pusta u javnost. Isus je bio jevrejin, sto se ne porice. Imao je zenu i decu (sto je sasvim normalno za to doba). Ali se najvise porice boja njegove koze. Jevreji tog doba, nastanjeni na tom podrucju nisu Askenazi jevreji danasnjice, nego narod vrlo tamne puti, koje su mnogi mesali sa egipcanima. Drugim recima crnci, jer su Arapi tek kasnije osvojili Egipat i severnu Afriku. To znaci da je i sam Isus bio crnac. Znam da ce mnogo na ovo reagovati kao na teoriju zavere ali to sa zaverama nema veze, nego se radi o prostim istorijskim cinjenicama. Malo se samoobrazujte o boji koze ljudi na bliskom istoku pre 2 milenijuma i videcete da su jedini beli ljudi bili Rimljani, osvajaci. A Den Brauna bacite kroz prozor sto se cinjenica tice, on je sve to toliko iskrivio, u sluzbi profita naravno, da je njegova knjiga upotrebljiva samo kao podmetac za televizor.

Aleksandar

pre 9 godina

I dalje ljudi veruju u ovo, a niko ne zeli da poveruje da su Biblija, Tora i Kuran tesko modifikovane knjige, od strane raznih vladara. Naravno sve u svoju korist. Ko zna sve tu stoji u originalu ili da li je uopste sve to postojalo. Pre 500 godina, istorija koju je pisala Turska i Srbija, bas se ne podudaraju.

sowhat

pre 9 godina

Ovaj tekst datira iz 570. godine, znaci 570 godina nakon Hristovog rodjenja. Sto je isto kao kada bih ja pisao recimo o Kristoferu Kolumbu i onda neko 3458 godine to predstavi kao senzaciju. Pa sta ako je bio ozenjen i imao decu? Sta to menja nama vernicima?

Science

pre 9 godina

Ovo je važno otkriće. Nadam se da će katolički svijećenici konačno moći živjeti kako je to Bog propisao za sve ljude na Zemlji, da će imati normalnu porodicu i dijecu, a da će biti manje pedofilije baš tamo gdje je uopće ne treba bit.

Dakson

pre 9 godina

Evo da ne lupate glavu bespotrebno. Isus je imao troje dece, dva sina i kćerku. Najstariji se zvao Josif, srednje dete je kćerka Tamara, a najmlađi sin...e istražite malo.

Petar

pre 9 godina

Kao agnostik, borim se sve više da verujem u ideju Boga, u Tvorca svega.
Borim se jer sve je manje smisla da je Bog istina, a sve je više argumenata da je Religija jedna velika, emotivno povezana sa ljudima - laž! Laž koja je opstala do danas, i koja će opstati, jer je ljudima potrebna ta neka Velika Istina. Potrebna im je da bi živeli u nekakvom smislu, u nadi da pravda ipak postoji, pa ako ne za života onda posle smrti.
Međutim razum polako nadvladava emocije i strah, i nadu i veru.
Razum mi ne da mira jer kako da shvatim dugu, dporu smrt deteta koje umre od gladi? Bebe koje se rađaju sa sidom? I mnoge druge užasne stvari koje nisu posledica lične greške tih žrtava, čak nekada ni čoveka, već same prirode i sudbine.
Priroda odbacuje Boga na svakom koraku, to mora nešto da nam nagoveštava, bar malo?!
Pre nekoliko vekova je bio zemotres u jednom malom gradu gde su ljudi koji su se tog jutra molili u crkvi poginuli, svi do jednoga, pod ruševinama iste te crkve. Čitava istorija je puna takvih događaja gde prirodu ne zanima vaša vera ni vaš Bog, ona deluje i uzima živote ne štedeći ni godine žrtava, ni boju kože, ni Boga kom su naklonjeni.
A ako i poverujem u Boga, taj Bog nema nikakve veze sa Bogom iz Biblije, niti bilo koje druge religije ili knjige i zakona.
Ne znam, besmisao života ima smisla ako Bog postoji, ali onda postojanje Boga koji dozvoljava tako okrutne sudbine nema smisla uopšte!

Genious George

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)
https://www.youtube.com/watch?v=CE8ooMBIyC8
zasto bas 10 zapovesti?

Zoonlogonechon

pre 9 godina

Oni koji veruju da je Isus bio istorijska licnost i samo covek, cenim njihov zdrav razum i kriticno razmisljanje, a oni koji samo veruju u hokus pokus i beze od dubljeg razmisljanja, i koriscenja kriticno analitickog uma, njih duboko sazaljavam, jer su spremni da prime servirano pisano svedocanstvo staro preko hiljadu godina i njihova razna tumacenja kroz svestenike, uzimajuci u obzir da je bez znanja moderne nauke cak i obicna grmljevina bila za ljude i to doskoro cin neke personificirane neobjasnjive sile kojoj treba klanjati i nositi zrtvu radi nekog vecnog zivota dabih se spasili vecnog pakla. Sanjaju o vecnosti a neznaju kako izbeci nekada dosadu u svom zemaljskom zivotu, kao svakom coveku sto se zna nekada desiti.

Dejan

pre 9 godina

Ovu pricu svakih pet sest godina recilkliraju. Ja sam je prvi put cuo jos u obrazovnom programu milosevicevog RTS-a, a izgleda da njom testiraju koliko prosecnoj javnosti treba da zaboravi jednu ovakvu kardinalanu spekulaciju.

SVETI LUKA

pre 9 godina

" 1. Будући да су многи покушали изложити казивање о догађајима који су се догодили међу нама,
2. Као што нам предадоше они који су од почетка били очевидци и слуге Ријечи (Логоса),
3. Намислих и ја, испитавши тачно све од почетка, по реду писати теби, племенити Теофиле,
4. Да познаш темељ оних ријечи којима си научен. "

Evo kako pocinje jevandjelje Sveti Luka. On je bio lekar, ucen i mudar covek toga doba. On jos tada je znao da su mnogi pokusali da napisu o Hristu ali ti pisci su pisali iz svog "UGLA" iz svog "vidika" ali to nije autenticno. Tako da svi "uceni" bar malo znaju da su mnogi (Juda, Marija, itd) pokusali nesto da pisu ali to ne znaci da je to tacno.

I ja cu napisati iz mog "ugla" istoruju sveta! Hocete li mi verovati? Zato ovakve vesti i postoje da se malo uceni hvataju.

Nisam klinka

pre 9 godina

Isus nije bio jedan čovek, nego dvojica, ili čak nekoliko njih - ako je uopšte i postojao. Otuda toliko dilema oko toga šta je rekao, kako je izgledao itd. Naravno, crkva je sve iskrivila onako kako joj je odgovaralo. O tome da li je Isus bio prorok ne mogu da trošim svoje vreme jer ne verujem u bajke.

Dejan

pre 9 godina

Pa Sang Real (na francuskom)ili kako to pogrsno anglosaksonci misle Sveti Gral je u stvari Sveta Krv Isusova koja se prenosi preko njegovih potomaka.
Ovo je vec davno otkriveno, cak se i u crkvi sve vise o tome govori.
Pitanje je da li ce se priznati, ali ne znam sta je sporno da je Bogocovek imao naslednike i da plava, Bozija krv tece u Hristivim krvnim naslednicima.

steva

pre 9 godina

Ma sve vam verujem šta god dolazi iz prosperitetne i napredne zemlje kao što je Amerika i Britanija koji su nedavno oformili novu "versku zajednicu" na koju svi dolaze goli ko do majke rođeni !!!. Svakom živom stvoru ko je i malo čitao sveto pismo i ume da razmišlja, mora biti jasno da Hrist nije slučajno rođen nego da Ga je Bog poslao sa tačno određenom namerom da propoveda jevanđelje-nadu u spasenjei i veru u večni život.Postoji jedan momenat zapisan u svetom pismu kada je videvši da će biti zlostavljan,maltretiran i mučen zavapio k,svome Ocu rekavši:Oče moj,pronesi ovu čašu žuči pored mene,ali neka bude volja tvoja"iz čega se jasno vidi da je On u potpunosti bio podložan očevoj volji i spreman da ispuni plan spasenja.U svakom segmentu svog Života na zemlji On se obreaćao svome Ocu i uvek je govorio da ništa ne čini po svojoj volji nego ono što mu otac naredi.

zaq

pre 9 godina

Pre nekog vremena ste objavili vest da je Isus mit i da nije postojao. Potom cujemo kako je bio ozenjen i imao decu. Zakljucak bi onda bio da je imao decu i zenu ali da nije postojao, jer kod americkih naucnika je sve moguce. ...
(ivan, 10. novembar 2014 11:02)
Po tebi je americki naucnik jedna osoba koja eto tako menja misljenje. :D
Zakljucak ja da nema dokaza da je Isus postojao osim u pricama. Mozda je sad malo jasnije?

Mario gnostik

pre 9 godina

Ne vidim šta to suštinski menja kada je Vera u pitanju. Svi smo mi skloni verujemo u razne herojske epove čak i kada znamo da istorijski nisu baš sasvim tačni, lepše nam je tako, baš kao što je i verniku duševna hrana i mir da veruje u idealizovane likove iz svetih knjiga i to nije nešto što im treba oduzimati.

Ješua bin Mirijam kao istorijski živi čovek, verski filozof, učitelj i prorok odavno nije istovetan sa likom Gospoda Isusa Hrista koji nam daju sve crkve ovoga sveta. Tog lika je kreiralna prva reforma Apostola Pavla (Saule, sluge pokornog, Svetog Cara Konstantina Velikog) kojim su proglašena četiri Evanđelja koja se danas u crkvama smatraju jedinim ispravnim. A ta filozofija uspostavljena na Nikejskom Saboru je ono u šta vernici veruju i nikakva istorija im to ne može oduzeti.

Elem na tom saboru su se odvojile "jeretičke crkve" pre svega Arijanska (Irinejeva) za koju je utvrđeno da je njen sledbenik bio i sam Muhamed kao istorijski lik i da je tako nastala filozofija Islama koja je gotovo identina sa Arijalnskom crkvom (Jedan Bog nedeljivi kome se bezuslovno pokoravate)
Lik i delo Proroka Muhameda je opet stvar verovanja muslimana što je njihovo pravo jednako kao i pravo svih hrišćana da veruju u Hrista kakav je prikazan u zvaničnim Evanđeljima i u to ne treba dirati, ali isto tako mislim da religija i njene institucije ne bi smele da se mešaju u ovozemaljsku nauku i istorijske analize.

Paris

pre 9 godina

Ma ne čudite se ljudi ovakvim natpisima. Biće njih još više i sve gorih i gorih...Sve je ovo davno prorečeno da će da se događa u poslednja vremena. Neka vam upravo ovakvi natpisi služe da se uvjerite, da je istina sve što piše u jevanđeljima i Otkrovenju. Pozdrav!

Dan

pre 9 godina

Više od pola veka posle Hrista, u vreme kad je crkva već dobrano narasla, setio se neko da napiše nebulozu, i sad se to uzima kao neki fakat. Pa i Islam je nastao vrlo brzo posle toga, što isti ti ne kažu onda da je istina i to što piše u Kuranu? Ne može i jedno i drugo biti istina.

Goran

pre 9 godina

Ko je vernik u Isusa Hrista I ko je procitao bibliju znaju sta je istina,
a sta laz.Zna se da ce da bude mnogo laznih proroka I mnogo lazi kao sto je I ova.Ovakve stvari nisu za igranje I sveti gospod Isus Hristos ce da nam dodje po drugi put i da nam sudi svima nama po zasluzi.Amin

George Carlin

pre 9 godina

Dobošar kaže, crkva pasivna, nikog ne tera u nju? Što se onda deca krste po rođenju, trebalo bi da se sačeka punoletstvo, pa sami da odluče. A, ne, bolje je da se upišu u veru odmah, a da bi smo bili sigurni da će to biti tako, reći ćemo roditeljima da nekrštena deca ako umru bez registrovanja idu u limbo, neće u pakao, ali ga, majci neće ni u raj. To, moj prijatelju, nema veze sa umerenošću ili slobodom tumačenja: to je sadizam. Čist i neprečišćen. Što se navodne agresivnosti ateista tiče, ona ne postoji. Ona se samo doživljava tako od strane onih koji su navikli da pričaju sa istomišljenicima. Verujte u šta god hoćete, ali to zadržite za sebe.

Boris Davidovic

pre 9 godina

Knjiga se zove "Jevandjelje po Mariji". Preveo ju je i opremio komentarima nas vrsni verski analiticar, prevodilac i publicista Mirko Djordjevic. Knjigu je 2012. izdao MostArt.

ja

pre 9 godina

Kur,an: 74. Zašto se oni ne pokaju Allahu i ne zamole oprost od Njega, ta Allah prašta i samilostan je.

75. Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik – i prije njega su dolazili i odlazili poslanici -, a majka njegova je uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli. Pogledaj kako Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmeću

aca32

pre 9 godina

Pitanja istorije religije kao iu svakoj nauci treba da se obradjuju nepristrasno a ne senzacionalisticki. Takva "Jevandjelja" kao stoje ovo, jasno su plod maste autora koji su ziveli vekovima nakon Isusa.Biblijska JEvandjelja su pisana u rasponu od 30 do 70 godina nakon Isusa. Bez obzira sta verovali ili ne o Isusu, sasvim je bilo normalno, Stari zavet je pun primera, da su pojedinci ziveli u celibatu, kao nazoreji Bozji, sto po svemu sudeci vazi i za Isusa. Na glupe populisticke price mou da se primaju samo oni koji pojma nemaju sa mterijom.

George Carlin

pre 9 godina

Sve jedan vernik koji se javlja da komentariše ima svoju verziju toga šta se desilo sa građaninom Isusom?! I svi se, uprkos ličnoj prosvetljenosti, pozivaju na nekompetentnost onih koji vest prenose ili prosto izražavaju svoje mišljenje vezano za istu. Shvatite već jednom- Biblija je bajka pisana za odrasle.

Lesa

pre 9 godina

Ostavićemo veru za tren.Marija je bila majka Isusova a Marija Magdalena je bila njegov učenik.Isus je bio rabin ali i poslednji Nojev potomak pa time i prorok.Magdalena je bila poslednji potomak iz kuće prvog jevrejskog kralja Saula(pleme Veminijatsko).Pleme Davidovo,odakle je Isus,i pleme Veminijastko su od Davidovog ustoličenja bila u sukobu.Zato je Isus oženio Magdalenu i tako pomirio tada dva najvažnija plemena u Judeji.To je ćuvane svadba u Kani gde je Isus iz vode stvorio vino tj.novu vladarsku krvnu lozu.Isus i Magdalena su po jednoj priči dobili više dece a po drugoj imali su samo jedno dete i to žensko.Zvala se Sara po zvezdi Saru.Kada je Isus bio razapet Magdalena je prešla tajno u Marsej a odatle u jedno mesto na jugozapadu Francuske.Tu se Magdalena i porodila.Franački kralj Merova je bio oženjen sa devojkom koja je bila potomak od Sare i tako je nastala Merovinška dinastija koju su zamenili Karolinzi.Karlo veliki je pre krunisanja već bio oženjen sa devojkom koja je bila od Merovinške loze pa je loza nastavila da traje kroz Karolinge a kasnije i kroz druge vladarske kuće Evrope.Tako je nastala "plava krv" koja ima pravo da vlada.Templari su razvili kult Marije Magdalene jer su znali o Isusu i Magdaleni i njihovom potomstvu.Zato su surovo sklonjeni od strane Filipa lepog i Pape.Nije se tu radilo samo o bogatstvu Templara.Dakle,priča o Isusu i Mariji Magdaleni već postoji a ostaje još da se vidi šta će otkriti ili potvrditi pomenuti pergamenti.

StefanL

pre 9 godina

Ajnštajn: "Dve stvaru su neograničene, kosmos i ljudska glupost, mada za ono prvo nisam siguran".
Tako i ovi "naučni" nalazi, koji su napisani 570 (!!!!!????) godina posla Hrista! Na bzi čega!? Pa tačniji su današnji tesktovi od toga!
Ali, na hrišćanstvo je bilo i biće napada, od svakojakih "naučnika" pa sve do denbrauna i zlonamernika. Ali ne bojmo se, zla namera nije dovoljna da pruži bilo kakav pravi argument!

Vladeta Jerotic

pre 9 godina

Slusajte malo kako jedan od najpametnijih ljudi u nasoj zemlji govori, slusajte Vladetu Jerotica i citajte sveto pismo sve sto je tu napisano desava se danas otvorite oci.

Christopher Hitchens

pre 9 godina

"Jednostavno verujem i to je to...
(sowhat, 10. novembar 2014 20:28)"

Vera je odbacivanje razuma, jedine stvari koja nas razdvaja od zivotinja...

Joca 011

pre 9 godina

Tekstova kao što je ovaj, i raznoraznih sličnih ''jevanđelja i poslanica'', ima mnoštvo.
Npr., čuo sam ovako: samo spisa koji su odbačeni kao nekanonski prilikom ustanovljavanja
kanonskih spisa Sv.Pisma, bilo je toliko da se jedna soba mogla napuniti njima od poda do plafona. Vernici (pravoslavci) veruju u Duhom Svetim (Bogom samim) nadahnute spise koje su nam
Sveti oci ostavili posle velikog truda, nedoumica, preispitivanja i molitvi Bogu da On projavi
prave tekstove i razluči ih od lažnih tekstova.
* * *
Da su novozavetni tekstovi Sv.Pisma Istiniti govori nam potpuno slaganje sa
starozavetnim tekstovima u kojima je na 30-tak mesta prorokovan Hristov dolazak i život.
Verodostojnost starozavetnih tekstovi potvrđuju tzv. Kumranski rukopisi.
.

Aki

pre 9 godina

Citam ove komentare i ne mogu da verujem kakvih ljudi sve ima svako ko se jednom pomolijo GOSPODU otvorenog srca i duse zna o cemu pisem a ko nije neka pokusa ali samo skrusenog otvorenog srca pa neka onda razmisli jos jednom.Vernici znaju kuda sve ovo vodi.

Srdjan

pre 9 godina

U 2. veku pocinju da se javlaju sekte koje opisuju Isusa kao nekog ko je bio ozenjenjen i imao decu. Kasnije su pisani i takvi spisi koji govore o njegovom zivotu na taj nacin. Zovu se gnosticka jevandjelja. Medjutim ti spisi nisu usli u kanon 66 knjiga Biblije jer nisu bili dokazivi, postojalo ih je svega nekoliko, pisani mnogo kasnije tako da su to bile uglavnom price koje su se prenoslile. S druge strane 10000 zapisa iz prvog veka dokazuje verodostojnost Novog Zaveta. Kada bistr zeleli da ispitate istoriju nastanka Novog Zaveta i povezali to sa geografijom Male Azije i mestima kuda se Isus kretao dokazali biste sebi da je Novi Zavet najverodostojniji istorijski dokument. Covek koji gleda na stvari koje popularizuje vreme u kome zivimo mlze da poveruje u gnosticka jevandjelja, ali covek koji se ne peca na svaku vest koja mu se svidi nego istrazuje i dokazuje ostaje veran istini. Sta je istina za tebe?

RedZmaj

pre 9 godina

Ne bih da ulazim u nikakve teoloske rasprave, samo jedna cinjenica: To sto je nesto napisano 500 godina kasnije, ne znaci apsolutno nista. U prevodu, to je isto ko kad bi ja sad seo i napisao sta mi padne na pamet o periodu Srbije 1500-1550te, pa neko posle 1500 godina to shvati ozbiljno, samo zato sto je toliko staro. Malo je glupav koncept.

LOL

pre 9 godina

Koliko god traje civilizacija bice pokusaji da se laze o Bogu i da se zavare ljudi, do samog kraja eto to vec rade 2000 godina i nista nije slucajno, sad verujte u sta hocete.

miro split

pre 9 godina

A,šta mene brige za Isusov seksualni život.To je njegova osobna stvar.Ono šta je meni važno kod Isusa je da je moga sa malo ribe i kruva nahranit masu ljudi,da je od vode radija odlično vino,i da je moga hodat po vodi.
Ja bi ga danas odma uzeja za kompanjona da otvorimo neki restoran na kojen otoku.Imaš ribu,kruv i vino besplatno,a kad triba ić u nabavu po ostalo u Split ne triba mu ni karta za trajekt.
Satrali bi konkurenciju uz Božju pomoć!

George Carlin

pre 9 godina

@(zoki, 12. novembar 2014 16:54): slaba ti je argumentacija. Biti ateista ne podrazumeva teror nad neistomišljenicima (za razliku od opresivnih sistema koji su ga kroz istoriju sprovodili). Biti ateista znači ne verovati u personalizovanog boga i odbacivanje religioznih dogmi, to je sve. A, ukoliko bi da pričaš o žrtvama, onda ne znam šta da ti kažem- broj ljudi nestalih zbog zla koje predstavlja organizovana religija (verski ratovi, nasilna pokrštavanja, zabranjivanje kondoma, epidemije koje su se zbog glupavih tumačenja širile brže i dalje nego što bi inače) je toliki da stvarno treba biti bez elementarne pristojnosti i uopšte pomenuti tako nešto u kontekstu u kome si to ti uradio. Klasična zamena teza, cherry picking, uobičajeno za teiste. Na kraju- kamo lepe sreće da sam i malo kao filozof iza čijeg se imena krijem. Svejedno- hvala na komplimentu.

mare

pre 9 godina

Ovo nije nikakva novost. Pronadjeno je jos takvih "jevandjelja" (doduse uglavnom fragmenti istih) koje su u to vreme pisali i sirili gnostici, koji su delovali tada kao hriscanska sekta.

novosadjan

pre 9 godina

Pazite sta pisete, pa ovi nasi su jos uvek u fazi spaljivanja bilo kojih gnostika, pre neki dan citam kako jedan institucionalizovani "vernik"/"svestenik" prica o tome kako bogomilizam jos uvek nije iskorenjen i kako ih treba i dalje tamaniti i to sve nasuprot zapovestima u koje se kunu. Cim nije po instituciji, automatski to treba unistiti i spaliti, to je rezon crkvenjaka. Sramota za hriscanstvo su upravo crkve.

Zoran

pre 9 godina

"I dalje ljudi veruju u ovo, a niko ne zeli da poveruje da su Biblija"

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2014&mm=11&dd=09&nav_id=922002


Da li ti verujes u Higsov bozon ili ne verujes?

željko

pre 9 godina

Налупа се ти и остаде жив. Нека си ти нама здрав, а историја и није толико важна.
Додуше, ниси ти крив - од оволико неписмених и необразованих антихришћанских коментара човеку се само смрачи. Никакво познавање историје, а толико тврдњи о хришћанству... Није ни чудо што смо ту где јесмо - и ми и западни свет - у брлогу содомиста и њихових другара из Гоморе. Важно је само добро се зезати, што би рекао Бора. А знање, памет, морал, вредности, врлина... коме то још треба?
(Добошар, 10. novembar 2014 16:20)

@Potpuno se slaže sa tobom. Ljudski rod i današnja, posebno zapadna, civilizacija sve više tonu u duhovnu prazninu. Ljudi zaboravljaju da je čitava evropska kultura, posel antičkih vremena, zasnovana na HRIŠĆANSKOM učenju, morala i vrednostima, da je Evropa u svojoj kulturi i svemu ostalom prožeta Hrišćanstvom. Na žalost, danas se ljudska prava i slobode, koje jesu utkane i u samo hrišćansko učenje, veoma zloupotrebljavaju, sve je postalo izvitopereno, i došli smo do stadijuma da se moral totalno relativizovao. Ja ne kažem da je u prošlosti bilo manje ili više morala, šta više mnogo toga je bilo brutalno i nehumano (ovde govorimo o društvenom uređenju i sistemu vrednosti, koji često nikakve veze sa verom nije imao), ali mi moralo misliti na suštinu. A osnova je Hrišćasntvo, pa sve ostalo. Danas je međutim obrnuto, i stari kontitnet to jednog dana može skupo da košta. Što se "naučnika" i njihovog "otrkića" tiče, ne bih previše komentarisao, klasična podmetačina.

Slix

pre 9 godina

Ne verujem u ovo, jer da je bio ozenjen i imao decu o tome bi bar na jednom mestu pisalo u jevandjeljima. Isus je pored ostalog imao i dar celibata, tj bio nezenja.

Zli

pre 9 godina

Kakve komentare sve čuješ, da sam vernik krstio bi se do sutra, nivo zatucanosti je očito bezgraničan. Izgleda da je većini komentatora nekako čudno i nastrano, da bi muškarac, jevrejski rabin, pre 2 i kusur hiljade godina imao ženu i decu, hmmmm... Verujem samo u ono što mi može biti dokazano a to što su neki popovi sastavili knjigu po imenu Biblija i rekli, da je to nepogrešiva stvar i da svako, ko se ne povinuje je grešnik i ima biti prognan , mučen ili ubijan.

Добошар

pre 9 godina

(plagijatori i revizionisti jedne mitologije, 10. novembar 2014 17:29)
Жао ми је сваког човека, верујућег или неверујућег који Библију чита као упутство за коришћење телефона. То је тужно, али донекле разумљиво - свако зна само оно колико је способан да зна.

Кад смо код плагијата, молио бих да пазите шта пишете, јер није лепо лупати по добошу без разлога и у глуво доба ноћи.
1. Арамејски није мртав језик. Информиши се, на крају крајева, ако си толико необразован, погледај на Википедији.
2. Старогрчки се и дан данас учи на готово свим православним богословијама, непрекинуто већ 20 векова.
3. Хебрејски је био мртав? Мајко мила које незнање. То је језик који Јевреји користе већ преко 5.000 година у богослужбене сврхе.
4. Нема 41.000 деноминација, има их далеко више, можда чак и готово целих 100.000.
5. Није се гласало демократски, већ канонски. Али не бих више трошио своје време на елементарним стварима, имаш интернет, имаш књиге, библиотеке, па ако имаш паре да платиш интернет, плати и чланску карту и иди да се образујеш.

И наравно основна ствар - не разумеш разлику измешу мита и легенде, али после свих дезинформација и лупања која си изнео, потпуно те разумем. У 21. веку толико незнање је стварно проблем.

Добошар

pre 9 godina

(evolucija jedne mitologije, 11. novembar 2014 08:04)
Да сам знао да имаш 13 година, не бих ни почињао ову причу. Кад стигнеш до средње школе, јави се. Закључци и извори су ти благо речено смешни. Нема разлога да хистеришеш, има људи који не мисле као ти. Не знам чију моћ видиш у опадању, очигледно живиш у 4 зида испред једног монитора. Иди на ту википедију одакле вучеш своје необразовање, па укуцај "Ватиканска банка" или прошетај до неких београдских парохија да видиш шта возимо и шта градимо. Пропадамо, погинусмо од пропадања. И мани комунистичку кретенологију да вређаш људе због тога што финансирају своје идеје, циљеве и своју организацију - мени је част да служим Цркви која је одбранила, отхранила и спасла српски народ у најтежим тренуцима његове историје. Ти иди стани испред ЦК на Новом Београду и певај партизанске песмице.

Ја сам напао Кјеркегора његовим властитим делом, цитирајући оно што је он сам тврдио и показао на делу. Много сам лош човек, нема... Туга једна.

ПС. Арамејски, хебрејски, латински и старогрчки се и дан данас користе. За многе он ће остати мртав, јер је то ствар образовања. Но, ко са децом спава...

proxima centauri

pre 9 godina

@(Добошар, 10. novembar 2014 22:20)

Imala sam nameru da se ne mesam. Postujem svaki svetonazor. Vi ste vernik, ja sam ateista.
No, vodite prilicno militantnu polemiku sa @evolucijom jedne mitologije. On nema pojma, a vi ste VLASNIK istine.
Pretpostavljam da ste pravoslavni hriscanin. To je u redu. Ono sto mi govori je da ste mnogo vise od toga, je cinjenica da se pozivate na kanon i da nas pozivate da citamo Bibliju sa razumevanjem alegorija( zalim, ali ja taj trud ulazem kad citam poeziju).
Posto smo mi ateisti tako neuki, budite ljubazni pa nam razjasnite razliku izmedju "kanona" i "dogme".
I kad vec pominjete 21. vek, bojim se da je vreme prihvatanja postojanja Tvorca kao aksioma nepovratno proslo. Danasnji covek trazi dokaze. (Mmalo ste se izvukli uvodjenjem veronauke u skole, pa cete imati buduce "tradicionalne vernike", udaljene od istinskih, pa, koliko i ateisti).
Srdacno vas pozdravljam

evolucija jedne mitologije

pre 9 godina

(Мак на конац, 11. novembar 2014 11:14)

1. Dobro je vise sa ksenofobijom. Ti Amerikanci... da, velikim slovima, su veci vernici od Srba ako nisi znao. Cetrdeset procenata veruje u bukvalno tumacenje Biblije. Ti imas imaginarne neprijatelje (nasuprot imaginarnih prijatelja koji se desavaju u ranoj mladosti, ups, i u odraslom zivotu).

2. "interpolacija (l. interpolatio)
umetanje, kvarenje prvobitnog teksta nekog spisa docnijim umetanjem reči, rečenica, strofa ili stavova"

Ziveo Staljin, bivsi seminarista.

3. Ti u stvari ne shvatas sta je pojam 'mrtav' jezik. On se u crkvenim, lekarskim ili pravnim okvirima nikada ne menja, vec se prenosi onako kako je to zapisano, prepisuje se, nikada ne evoluira... Pitaj svog rabina da li sa svojom kongregacijom prica na hebrejskom koji se koristi u Tori ili prica savremenim hebrejskim.

5. Moj prvi jezik je engleski. Jedna od definicija demokratije:

"4. control of an organization or group by the majority of its members."

http://www.earlychristianwritings.com/schweitzer/

Procitaj knjigu. Da, verovao je da dolaze zadnja vremena, tj. apokalipsa, znaci bio je lider tkzv. 'doomsday sekte', ali nije nista specijalan posto je u to vreme u Izraelu bilo mnogo takvih 'proroka'. A crkva je to promenila zbog jednog prakticnog razloga -- pa kada ljudi vide da nema kraja sveta, nekako jednostavno prestanu da veruju, ali to nije sprecilo 20 vekova generacija da ignorisu to i da neki veruju da bas oni zive u zadnjim vremenima.

George Carlin

pre 9 godina

@Побркани лончићи: uostalom, pitanje organizovane religije je pitanje fiskalne i zakonske regulative. Uvesti poreze, izbaciti iz obrazovnog, javnog i političkog života i rešen problem. Tržišna utakmica, borba za mušterije- verujem da bi se brzo pojavili 3 in 1 sveštenici, koji pružaju usluge sve tri glavne religije, prema potrebi. Ionako Vulin priča da se treba usavršavati, prilagođavati...

dexter

pre 9 godina

Da smo svojevremeno u škole uveli Istoriju religije umesto Veronauke, možda bi ljudi znali da osim kanonizovanih jevanđelja postoji i hrpa apokrifnih, pre nego što lupe minuse obrazovanijima koji ih o tome informišu. Možda bi i novinarski ton bio manje sarkastičan kad piše o autentičnom spisu, starom 15 vekova, koji potiče od gnostika i koji predstavlja kulturno i naučno blago. Sasvim je druga stvar da li se neko slaže sa onim što u ovom ili onom spisu piše i da li veruje da se opisano zaista i dogodilo. Možda bismo tada bili manje skloni teorijama zavere, koje prirodno idu uz slabo obrazovane narode. Možda ne bismo mislili da nam je neprijatelj ili Antihrist svako ko misli ili veruje drugačije. Možda čak ni B92 ne bi cenzurisao 70% smislenih analitičkih komentara.
A možda ja previše očekujem od Srbije...

polu cyborg

pre 9 godina

Danas postoje mnoge institucije koje bi rado videle Lady gagu kao moralnog vodica ove planete. Jos malo pa ce se pornici pokazivati u decjim vrticima kao obrazovni program. Buducnost je destabilizirana i dekadentna. Lazni proroci i sekte se mnoze i daju vam "spas".
Bog,Isus Krist i Duh sveti! Alfa i Omega, pocetak i kraj!

Tomica Pantinac

pre 9 godina

Božji sin, Gospod Isus Hrist je božji sinpo učenju Božjem koje je usvojio i širio među narodima. Njego Božje učenje o ljubavi, pravdi, istini i poštovanju među ljudskim rodom je neprevaziđeno učenje. I u tome i špo tome je božji sin sa puno istine. Sve ostalo je kolorit post hrišćanskih teologista metafizičara.
I nije istina da je imao dva sine i jednu kčer. Izvori pominju dve kćeri, Šivu ili Tamari i drugu čije ime je nepoznato i sina Isava.
Njihova mater je Marija Magdalena.
Ali sve to u meni još više pojačava snagu da njegovo učenje sledim sa još punijim srcem i dušom.On je stvarnost i čistota Božje promisli i Božjeg dela sveopšteg postojanja.

mirko

pre 9 godina

Da i ja dam svoj doprinos, doprinos ateiste. Evo par zanimljivih citata, kao tema za razmisljanje.

"Stvaranje sveta nema drugog objasnjenja do Bozjeg straha od samoce, drugim recima, nasa namena kao ljudskih bica jeste da z b v lj a m o Stvoritelja. Jadni lakrdijasi apsoluta, zaboravljamo da zivimo tragediju da jedinom gledaocu ne bi bilo dosadno, a njegovi aplauzi nece stici do usiju ni jednog smrtnika..."

" Bog aterira u prazne duse... Jer Bog, kao i bolest, gnezdi se na mesta sa najmanjim otporom...
Harmonicno bice ne moze da veruje u Boga. Klika kriminalaca, svetaca, ili siromaha promovisala ga je kao lek svoje gorcine...."

Emil Sioran, rumunsko francuski pisac i eseista, sin svestenika.
(proxima centauri, 10. novembar 2014 16:41)

Egoisti se uglavnom razboljevaju, e sad sto je to tako ne znam, mozda se taj zli bog useljava u njih?

plagijatori i revizionisti jedne mitologije

pre 9 godina

Kada biste samo primenili istu dozu skepse prema Bibliji, da vidimo neke cinjenice:

-pisana na 3 jezika: aramejskom (mrtav jezik kojim je Isus govorio), starom grckom (dijalekt xyz) i hebrejskom jeziku koji je bio mrtav jezik nekoliko stotina godina
-oralna tradicija koja je pisana vekovima i decenijama nakon navodnih dogadjaja (Beseda na Gori, zapisana nekih 55-70 godina nakon dogadjaja, a to je najpoznatiji deo Biblije!)
-150.000-200.000 varijacija u rukopisu i 40-50 prevoda samo na engleskom
-koliko je podlozna interpretacijama i kontradiktorna pokazuje cinjenica da danas postoji 41.000 hriscanskih denominacija
-demokratski se glasalo koji delovi ce biti deo Biblije, a koji ne

evolucija jedne mitologije

pre 9 godina

"- мени је част да служим Цркви која је одбранила, отхранила и спасла српски народ у најтежим тренуцима његове историје"

Mitomanija, tako cesta pojava u srpskom drustvu.

"Ти иди стани испред ЦК на Новом Београду и певај партизанске песмице."

Jel oni partizani koji su nas oslobodili u Drugom svetskom ratu ili ona crkva koja nas je hranila, odbranila i spasla u Drugom svetskom ratu? :-D

Jel to ona crkva koja je saradjivala sa komunistima i u Jugoslaviji i u Sovjetskom savezu (procitaj malo Solzenjicina).

"Ја сам напао Кјеркегора његовим властитим делом, цитирајући оно што је он сам тврдио и показао на делу."

Tsk, tsk, koja arogancija, izvinjavam ti se sto sam rekao napao, jer to nije bio ni *pokusaj* napada.

"ПС. Арамејски, хебрејски, латински и старогрчки се и дан данас користе. За многе он ће остати мртав, јер је то ствар образовања."

Samo zato sto se koriste, ne znaci da nisu mrtvi jezici kao sto sam demonstrirao. A ko je "on"? Cetiri mrtva jezika?

"За многе он ће остати мртав, јер је то ствар образовања."

Pre ce biti da je to stvar tvog neznanja.

George Carlin

pre 9 godina

@Побркани лончићи: Ne znam zbog čega misliš da je meni Staljinova dogma bliža od popovske ili Hitlerove?! Biti ateista ne znači automatski biti nešto drugo. To samo govori o tome da ne verujem u verske dogme, pri tome ni na koji način ne govori o bilo čemu drugom. Ne podmeći, nije hrišćanski (mada razumem potrebu da se sve odmah, do kraja i zauvek razume, navika je čudo).

sven

pre 9 godina

"ljubitelji" Isusa Krista imaju masineriju za "dokazati" svasta pa i protiv Isusa. Na nama je da odlucimo. Razapet je i uskrsnuo po svetom pismu 3.dana. Toga trena pocinje Krscanstvo. Pametnome dosta.

mile

pre 9 godina

"njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje."
Kosovski ciklus
----------------
Kojih crnih "njegovih"?

Mojito

pre 9 godina

nije mi jasno neprestano cerecenje isusovo... jel se to radi zbog para,slave...? jer skoro pisao da nije ni postojao... sad je postojao i imao je zenu i decu... ne znaju vise sta ce sa samim sobom... daj samo senzaciju... ostavite mir na miru...

miroslav

pre 9 godina

Ne vidim kakvo je to cudo da je Isus imao zenu i djecu koji su najvjerovatnije morali da pobjegnu negdje daleko posle njegove smrti. Razlog zasto se nikad nisu pojavili je vrlo jasan,bilo gdje da su se pojavili sama rimska crkva bi ih potamanila da im se ne pokvari mit koji su stvorili od Isusa izmedju II i V vijeka. Vecina evandjelja su napisana bas u tom periodu kad su rimljani, da bi sacuvali imperiju, rijesili da iz politeizma predju u monoteizam i izabrali Isusa za sina bozijeg u koga svi moraju da vjeruju. Da je Isus sin boziji to je sasvim tacno jer sama biblija kaze da nas je Bog stvorio pa po tome je jasno da smo svi sinovi boziji. Isus je za vrijeme svog zivota vjerovatno bio visko obrazovan i sa velikim koeficentom inteligencije i imao je daleko bolju viziju za svoj narod,nastojao je da mnogo toga promijeni i to ga je kostalo zivota kao i mnoge druge pobunjenike i revolucionare kroz istoriju covjecanstva. To sto su pape, vladari,carevi i kraljevi natjerali pisce i filozofe da pisu u tim vremenima je sasvim druga stvar.

Nemanja

pre 9 godina

Zaboravljate da je Isus taj koji je dao deset zapovesti.On je taj koji je rodjen pre Avrama koji je sa Mojsijem ragovarao na Sinajskoj gori.
Kolosanima 1 glava:
1:15 Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen (Isus) pre svake tvari.
1:16 Jer kroz Njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na zemlji, što se vidi i što se ne vidi

evolucija jedne mitologije

pre 9 godina

"Да сам знао да имаш 13 година, не бих ни почињао ову причу. Кад стигнеш до средње школе, јави се."

Ad hominem. Jel imas ti neki argument ili ti je sve odgovor na ton i to kako si ti navodno obrazovan sto cu demonstrirati kao netacno?

"Закључци и извори су ти благо речено смешни."

Vidim da si mi totalno diskreditovao zakljucke i izvore kontra-argumentom... Ipak ne. Svoju nemoc manifestujes izvodom da su smesni.

"Иди на ту википедију одакле вучеш своје необразовање"

"Информиши се, на крају крајева, ако си толико необразован, погледај на Википедији."

Jel vikipedija ili Vikipedija? Jel kontradikcija ili ne?

"па укуцај "Ватиканска банка""

Jel to ona banka od koje srpske zrtve iz Drugog svetskog rata traze zlato koje su im ustase ukrale i ostavile Vatikanskoj banci da cuva? U fudbalskim terminima, cestitam, postigao si autogol. Cime se ti dicis...

"или прошетај до неких београдских парохија да видиш шта возимо и шта градимо."

Ovaj narod je akutno svestan voznog parka koji crkva poseduje.

"И мани комунистичку кретенологију"

Termin na engleskom jeziku "takes one to know one" najbolje opisuje ovu situaciju. Komunizam je evolucija socijalizma, perverzija, koju su, pogodio si, izmislili hriscani i komunizam je kao ideologija bila hriscanska dok se nisu pojavili Marks i Engels, da ne pricam o seminaristima u Rusiji koji su bili deo komunistickog sistema, mozda si cuo za najpoznatijeg -- Staljina.

Ivan

pre 9 godina

Nijednom PRAVOM hrišćaninu spoljašnji "dokazi" nisu potrebni.Jov.6:45 "U prorocima je napisano:I biće svi naučeni od Boga,Svaki koji čuje od Oca i NAUČI,dolazi k meni" ; 7:17 "Ako hoće ko Njegovu volu da tvori,POZNAĆE da li je ova nauka od Boga,ili ja sam od sebe govorim"

evolucija jedne mitologije

pre 9 godina

"Više od pola veka posle Hrista, u vreme kad je crkva već dobrano narasla, setio se neko da napiše nebulozu, i sad se to uzima kao neki fakat. Pa i Islam je nastao vrlo brzo posle toga, što isti ti ne kažu onda da je istina i to što piše u Kuranu? Ne može i jedno i drugo biti istina.
(Dan, 10. novembar 2014 12:17)"

Dane, jevandjelja su prvi put pisana 20 godina posle Isusa, a najkasnije 65 godina. Sto su kasnija, to vise produbljuju mitologiju; 20 godina nakon Isusove smrti se pisalo samo stidljivo o njegovim cudima i u nejasnim crtama, a nakon 50 on leci bolesne, dize mrtve, hoda po vodi i materijalizuje stvari.

Bas se uklopilo

pre 9 godina

Koje gluposti. To nije deo Biblije.
(777, 10. novembar 2014 11:03)

Super rezonovanje!
Jel' to znaci da posto danas Ranu nisu prevodili, pa ga dakle nismo culi, da on nije ni govorio?

?

pre 9 godina

@proxima centauri
Citat deluje kao razmisljanje izuzetno sebicnog i egocentricnog coveka. Kaze da bi jedini razlog za stvaranje sveta i ljudi bio to sto bi se Bog bojao samoce? Zasto bi to bio jedini razlog? Da li to znaci da se ljudi zene/ udaju i radjaju decu samo iz straha od samoce? Ili mozda zbog toga sto vole neku osobu i svoje dete? Da li sklapas prijateljstva jer se bojis samoce ili zato sto ti prija druzenje sa nekom osobom?
Dalje, kaze da vera u Boga nalazi utociste u praznim, slabim dusama? Otkud to? Nisu svi vernici usamljeni, nesrecni, prazni. To mi deluje kao uvreda, generalizacija. Koliko samo postoji srecnih, zadovoljnih ljudi koji su veliki vernici! A koliko postoji nesrecnih koji to nisu.
Uopste nema smisla ono sto je doticni izjavio.

Кјеркегор удара по добошу

pre 9 godina

(proxima centauri, 10. novembar 2014 21:38)
"Истина је истина само када је истина за мене". Кјеркегор

Њему је било то начело, али неким другима је истина далеко важнија од субјективног мишљења. Чему толики страх од религије и Бога?

proxima centauri

pre 9 godina

@(Кјеркегор удара по добошу, 10. novembar 2014 22:59)

Krajkegor, a i Berdjajev imaju mnogo lepse misli od te koju ste naveli.( Jasno Vam je da su mi egzinstejalici najmiliji).
I otkud ideja da se plasim religije? Samo sam navela citate( ne znaci da se sa njima slazem).
Nacelno, slazem se sa Umbertom Ekom. Parafraziracu: Prica( "bajka" ) o Hristu je toliko lepa i humana da je, izmislivsi je, i cuvajuci je, COVEK ZASLUZIO SPASENJE.

Robespjer

pre 9 godina

@Kosovski ciklus

Sasvim se slazem sa Vasim stavom. Ali moram da Vas ispravim - tih 10 zapovesti su Bozije zapovesti, koje je Mojsije primio od Boga. To je starozavetna prica. Isus, kao rabi, je sirio ljubav i njegove pouke o ljubavi, moralu i postenju su zaista nadahnuce, a na osnovu 10 Bozijih zapovesti. Vera i crkva, nazalost, nisu cesto u vezi. Inace, zbog ove price o Mariji Magdaleni su u zapadnoj Evropi spaljene milione zena u vreme najjaceg uticaja Inkvizicije, koja uzgred i dan danas postoji i deluje. Ta prica je izvor zenomrzaca koja se i do dan danas proteze. Marija Magdalena nije bila prostitutka, bila je visokog roda iz porodice Venjamina (kako pogresno na zapadu kazu Bendzamina), kao sto je i Isus bio carskog porekla od careva Izrailcana. Taj brak bi bio mocan i u svetovnom smislu, a koreni srkve bi bili sasvim drugaciji od crkve svetoga Petra.

LepiMaki

pre 9 godina

Ma ajdete molim vas!! Te tvrdnje su totalna fikcija. Ajdemo, molim lepo, da pitamo potomke jevrejskog naroda koji zive u svetoj sumi (Holly-wood) pa neka nam oni kazu sta je istina a sta fikcija.

proxima centauri

pre 9 godina

@(?, 10. novembar 2014 18:35)
Ima toga jos.
"Kad istina ne bi bila dosadna, nauka bi odavno izbacila Boga iz prometa. I Bog i sveci prilika su za spasenje od njene ubistvene banalnosti."
Emil Sioran

Sledeci put cu malo Krajkegora, da ne bude da citam samo ateisticke mislioce

Albert Schweitzer

pre 9 godina

"1. Арамејски није мртав језик. Информиши се, на крају крајева, ако си толико необразован, погледај на Википедији.
2. Старогрчки се и дан данас учи на готово свим православним богословијама, непрекинуто већ 20 векова.
3. Хебрејски је био мртав? Мајко мила које незнање. То је језик који Јевреји користе већ преко 5.000 година у богослужбене сврхе.
4. Нема 41.000 деноминација, има их далеко више, можда чак и готово целих 100.000.
5. Није се гласало демократски, већ канонски. Али не бих више трошио своје време на елементарним стварима, имаш интернет, имаш књиге, библиотеке, па ако имаш паре да платиш интернет, плати и чланску карту и иди да се образујеш."

1. Dijalekt kojim je Isus govorio je svakako mrtav, a ti racunas par varosi u Siriji kao dokaz da je ziv. E pa nije, latinski se smatra mrtvim jezikom iako mu je upotreba sirom sveta mnogo veca od par zabacenih sela u Siriji.
2. Pravoslavnim bogoslovijama, one su bas merodavne. Jesi li siguran oko dijalekta?
3. Da bio je mrtav nekoliko stotina godina, ako si toliko neobrazovan, pogledaj na Wikipediji.
4. To samo dokazuje moju poentu jos vise . . . Ocigledno ne koristimo iste izvore i standarde merenja.
5. Glasalo se demokratski da li je Isus bog ili ne, a kanonski je samo tvoj pokusaj semantike, sto je logicka greska. Sigurno su imali koristi da za neke knjige glasaju vise nego za ostale. Uostalom, crkva je revidirala verovanje Isusa da ce se apokalipsa desiti u prvom veku. Zasto ignorises ono u sta je Isus verovao?

evolucija jedne mitologije

pre 9 godina

"То је језик који Јевреји користе већ преко 5.000 година у богослужбене сврхе."

5000 godina? Mislim da si se malo zabrojao... Jel to obuhvata i period kada su bili politeisti? :-D

"Старогрчки се и дан данас учи на готово свим православним богословијама
Хебрејски је био мртав?"

http://en.wikipedia.org/wiki/Extinct_language

Evo procitaj malo Wikipediju koju koristis kao izvor:

"In contrast to an extinct language, which no longer has any speakers, a dead language may remain in use for scientific, legal, or ecclesiastical functions."

"Old Church Slavonic, Avestan, Coptic, Biblical Hebrew, New Testament Greek, Ge'ez, Ardhamagadhi, Pali, Sanskrit and Latin are among the many dead languages used as sacred languages"

UH-OH. Preporucujem ti da naucis razliku izmedju mrtvih i iscezlih jezika, hahahaha... Takoreci, da se obrazujes!

Мак на конац

pre 9 godina

(Albert Schweitzer, 11. novembar 2014 07:47)

1. Што американац прогласи за мртво... Као да смо у 68. Само како кажу другови комесари, само овај пут они западни. Ништа мозак, ништа чињенице, само или лево или десно.

2. Православне богословије не морају бити меродавне, с обзиром да имају само 2000 година искуства, књига и културе - мада, чим се не слажу са твојим виђењем, идентификуј их са инквизицијом и све си решио. Живео Стаљин и светска револуција.

3. Необразовани се уче са Википедије, образовани се уче из живог искуства и правих библиотека. Иди питај било ког рабина да ли је хебрејски био мртав неколико векова. Ја јесам, пробај и ти, незнање је скупо и много боли, а знање може да се добије и бесплатно, само ако га желиш. Шалом!

4. Докле год твоја поента није угрожена и докле год си ти у праву - супер. Немој случајно да буде другачије. Поздрав од покојног Кјеркегора.

5. Одлучивало се канонско-олигархски - моћни црквени оци су доносили одлуку гласањем на основу канона. Демократски би било да су питали народ, а нису. Ето где ти је логичка грешка. Јесте, црква је фалсификовала, ревидирала, заташкала, сакрила... Јел те подилазе жмарци када користиш ове изразе или ти то онако... "од природне руке"? Шунтавило логика. Исус веровао у апокалипсу у првом веку... Јој...

Tvoj stav zvuci poznato

pre 9 godina

"Uvesti poreze, izbaciti iz obrazovnog, javnog i političkog života i rešen problem."

Зар је на овакву изјаву потребан коментар?

bojan

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)


"Njegovih 10 zapovesti..."
Nazalost ovaj komentar i broj pluseva koji je dobio govori o tome gde zivimo i koliko ljudi ne poznaju ni svoju religiju, kamoli nesto drugo.

occam's razor

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)

10 zapovesti nisu njegove, to su starozavetne zapovesti. Isus ima samo 2 zapovesti.

platili me sa vrha masoni iluminati :)

pre 9 godina

(Rhyzm, 10. novembar 2014 10:10)

Druze, koja god da je tema, ti uvek parlas neku pricu o gej parovima. Mnogo mi se preopterecujes, stalno su ti lbgt u glavi. Nemoj posle da se cudis kada te neko pita da li si siguran u sebe po pitanju seksualnosti, jer cak i gde je nema, ti je stvoris. Tacnije, vise ih reklamiras, nego oni sami sebe. Da nisi u lobiju? :)))

Relja

pre 9 godina

11 godina su u Nikeji citali Isusove zivotopise, da bi od preko 100 odabrali ova 4 koja su proglasili vazecim, a ostale spalili. Naravno da su ljudi svasta pisali I prilagodjavali, ovo je napisano par vekova posle sklapanja zvanicne verzije. Isus je metafora Hriscanstva I Jevandjelja su tako odabrana da podrze tu metaforu, kao duhovni put za sledbenike. Taj elementarni nivo price namenjen je ljudima slabijih duhovnih mogucnosti, a sustina je univerzalna, vodiljaka prosvetljenjuduha kao sto je to i u drugim religijama.

Добошар

pre 9 godina

(proxima centauri, 11. novembar 2014 11:12)
Слободно се умешајте, то је освежење у односу на дечије коментаре на које сам до сада одговарао. "Милитантан"? - хоћете да ме сместите у појам војне агресије, то није пристојно, али опет у реду.
Не, нисам ништа више од обичног хришћанина. Ако нећете да уложите труд у разумевање алегорија, дубље да се упустите у филозофију, религију, културу, смисао и језик, онда немојте ни читати Библију. Рекох већ, сажаљевам људе који Библију читају као упутство за мобилни телефон или усисивач. Таквих им и у црквама, није то новина, али су последице исте - дубока разочарења.
Нисам рекао да су атеисти неуки, има врло образованих људи, али добар део краси некултурна одлика примитивног става према свакоме ко нема њихов поглед на свет - такви атеисти су талибани 21. века. Религије су се утишале, али сада имамо нове атеистичке фанатике који замењују своје претходнике.

Укратко и поједностављено на нивоу упуства за мобилни, канони су правила их којих произилазе догме. Литургијски поредак је канон, учење о Светом Тројству је догма.

Макар у Православљу не важи принцип принудног веровања. Црква је пасивна, нико никог у исту не тера. А када је реч о тражењу доказа, овде је пре свега реч о тражњу непријатеља - нисам упознао ни једног јединог атеисту који је отишао да уради ДНК анализу и докаже да је син својих родитеља, али видим гомилу која тражи материјалне доказе о постојању Бога. Мислите о томе.
Узвраћам срдачно и желим све најбоље.

George Carlin

pre 9 godina

"Покушај на који представљаш жртве зла организоване религије је баналан и дискриминише жртве неорганизованих религија." Kao što vidiš, religija podrazumeva žrtve, bila organizovana ili ne. Ne razumem čemu optužbe za radikalizam- nigde nisam predložio progon vernika ili same crkve. Naprotiv, uvek podvlačim da je verovanje PRAVO svakog od nas, s tim da se radi o LIČNOM osećaju koji takav treba i da ostane. Što se organizovane religije tiče, u čemu je problem da se ona stavi u zakonske okvire: da se prate finansijski tokovi, plaća porez i popisuje imovina- ili, da se traže građevinske dozvole kada hoće da postave novi predajnik negde? U čemu je problem da se pop pedofil osudi kao i svaki drugi? Ili da se uvede red u to kako crkva manipuliše zavisnicima, očajnicima koji joj se obraćaju, a koje za pare leče lopatama? Otkuda "veronauka" u školama- obrazovanje se finansira iz budžeta, a reciprociteta nema, odnosno nema građanskog vaspitanja, ljudskih prava i ostalih tekovina uređenog društva u crkvenim propovedima? Zbog čega se uči samo jedna religija, što se ne uče sve, pa da deca mogu da izaberu? Zbog čega se crkva šlepa uz državu, što je problem da otvore svoje škole (MegaFaith), pa neka osposobljavaju ljude po svome za život i to naplaćuju, pa šta urade? Šta je od ovoga svega problem? (Zaboravio sam da navedem i diskriminaciju žena). Ništa od ovoga ne dovodi u pitanje da li je Isus imao decu, zar ne?

rema

pre 9 godina

Ne znam kako moze da se poredi "Poslednje Hristovo iskušenjE" sa ovim tekstom, jer je pomenuti romantizovana biblija, nije ispadao iz forme dogadjaja.
Al dobro, novinarstvo se svodi na bombasticni naslov, a ocigledno je da veliki broj citalaca samo to i procita.

sowhat

pre 9 godina

Nema potrebe jedni druge da ucite o istoriji i religiji. Evo ja sam vernik, ateiste ne mrzim. Ako je neko ateista ne treba ga osudjivati. I jedno mi je crkva a drugo ono u meni. I meni kao verniku nije bitno da li je Isus imao decu ili ne.

Jednostavno verujem i to je to...

zoki

pre 9 godina

@Bonobo- u pravu si, nema savremenih dokumenata o kojima pitaš (barem ja nisam čuo za njih). A to nije dokaz da Isus nije postojao. 70 godine prvog veka rimljani su razorili i spalili Jerusalim i sve značajnije jevrejske gradove, tako da nije ostao kamen na kamenu, a jevreje su raselili po čitavom svetu. Drugo, koga je zanimalo šta se dešavalo u "slepom crevu" na kraju sveta rimske imperije? Zar bi se jevreji 2000 god. trudili da dokažu, ne da On nije postojao, već da je bio varalica. Da je Isus izmišljen lik, jevreji ne bi obraćali pažnju na te "izmišljotine". Ovo nisu nikakvi dokazi, već teme za razmišljanje. Ne bih dalje oko toga , jer tvoj bonobsko-hejterski um ne može da dobaci dalje.
Pošto ja znam u šta veruješ, i da isključivo tražiš konkretne dokaze, ja bih tebe pitao sledeće- Ko je i kada dokazao, nedvosmisleno, da je život nastao spontano, prirodnim "nabadanjem"(tvoj izraz) tj, slučajno iz nežive materije? Imenom i prezimenom, kako se zvao taj naučni rad, i da li ga je relavantna naučna zajednica odobrila i prihvatila? Pošto ga nema i nikad ga neće biti ( a da ga ima, mahali bi tom knjigom kao zastavom) a ti opet i dalje veruješ u takve bajke i izmišljotine
Navedi naučne radove (rane ili kasne) i:
1) ućutkaj me
2) osvoji Nobelovu nagradu
3) kad budemo "otidnuli" u raj, kod Raspetog Svemogućeg Gospodara Vasione, dragi naš bonobo, povešćemo i tebe da uživaš u večnom životu, radosti, ljubavi, jer će nam biti teško da slušamo kako večno sam sebe ućutkuješ

George Carlin

pre 9 godina

Još nešto, pa neću više. Zaboravlja se da je crkva dugo bila i zemaljska vlast (vlast je od boga). Nijedno društveno uređenje nikada nije bilo odvojeno od crkve- čak ni danas (a to vidimo u njenom povlaštenom statusu, u njenoj izuzetosti iz društvenog sistema), osim jednog: komunizma. Otuda i automatska reakcija na ateizam- aha, ovi ne veruju, dakle komunisti. Oni što ubijaju religiozne, prave pogrome i slično. Činjenica je da je komunizam teška zla naneo čovečanstvu, kao i mnoga dobra. Neko će reći isto kao i religija. I kod jednih i kod drugih se radi se o principu da je dopušteno ubiti iz dubokog verovanja, što je u ljudsko biće usadila religija (na to im jedino dajem autorska prava). Što se Staljina tiče, logora koje je otvarao i bede u kojoj je držao državu- čoveku je trebao džabe rad, isto kao što su kolonijalnim silama trebali robovi (protiv čega religija nema ništa, neprotiv). Nema tu neke misterije, njegova dogma, kao i crkvena iskorišćena je za da bi se vladalo, da bi jedna grupa bolje prolazila od druge ništa više. Tek nedavno je crkva, da bi preživela, svoja učenja prebacila na filozofsko- metafizički teren, inače je ustanovljena tako da neukog tu i zadrži, evo ti pravila, nema mnogo, evo ti kazna, strašna je i laka za pamćenje i evo ti gomila obreda na jezicima koje ne razumeš. Religija, kao i sva dogma, služi da se ustanovi sistem, unapred određen i bez vremenskih ograničenja, koji će da garantuje status određenoj grupi. Koliko je Isus imao dece je dimna zavesa.

zorglub

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)

Kojih deset zapovesti?

nepismeni i neobrazovani pripadnici jedne mitologije koja se konstantno smanjuje u moci, uticaju i vernicima

pre 9 godina

"Њему је било то начело, али неким другима је истина далеко важнија од субјективног мишљења. Чему толики страх од религије и Бога?
(Кјеркегор удара по добошу, 10. novembar 2014 22:59)"

Sada si nasao za zgodno i da udaras po mnogo poznatijim filozofima i teolozima i to veoma povrsno, sto samo pokazuje tvoju neobrazovanost.

"nekim drugima"

Zanimljiva sintaksa...

Верујући неверник

pre 9 godina

(Hans Holbein the Younger, 11. novembar 2014 07:52)
У праву је био Толстој - кад сам угледао слику, жив сам се скаменио, сва моја вера је избледела. КО ЈЕ УБИО ЛИНКОЛНА?!!!!! Јадан човек...

И опет добошар

pre 9 godina

(evolucija jedne mitologije, 11. novembar 2014 11:30)
Пристојност ми налаже да одговорим па то и чиним:
1. Није у питању митоманија него историја српског народа. Не треба бити аутофашиста, посети неки музеј, прочитај неку књигу о српској историји, нећеш због тога постати верник. Опуштено.
2. Да, та Црква, она што су јој партизани побили народ, свештенике, направили јавне клозете и штале од храмова које на Западу чувају као очи у глави.
3. Да, та Црква која није само сарађивала са комунистима, већ и данас има комунистичке владике које је срамоте на сваком кораку. И најбољи очеви могу имати најгоре синове.
4. Извињење прихваћено.
5. Ухвати се за ситнице, тумачи према себи и ономе што осећаш, видиш и знаш. Све најбоље ти желим.

zoki

pre 9 godina

@George Carlin, 11. novembar 2014 21:25- "Što se navodne agresivnosti ateista tiče, ona ne postoji. Ona se samo doživljava tako od strane onih koji su navikli da pričaju sa istomišljenicima."
Ovo je još mizernije tumačenje od jednog koje sam skoro pročitao na komentarima. Lik reće da ateisti nikad nikog nisu ubili!
Desetine i desetine miliona žrtava ateističkih progona u zemljama gde ste na prevaru došli na vlast, su imali samo takvu percepciju tj. bili su u zabludi da su ih pogubili nenasilni ateisti. U stavari, oni su sami od sebe umrli nenasilnom smrću nenasilnim metodama nenasilnih boljševika, crvenih kmera i ostalih. Doduše, malo im je pomognuto, ali to je beznačajno. A možda je bilo slučajno?
Posle ovakve izjave, stvarni G. Carlin ti nije ni do kolena.

NemaLjutiš

pre 9 godina

Isus je lik za koji Hrišćani žele da ima popularnost veću od bilo kog holivudskog imena. A sa slavom ide i žuta štampa

Nikola: Moralan mogu da budem i bez religije.

pre 9 godina

A da li je uopste vazno, da li je bio ozenjen ili nije, da li je uopste postojao? Za mene ne igra nikakvu ulogu.

da

pre 9 godina

@anarchymeansfreedom
Sve si ti to lepo smislio ali ne razmisljas logicki. Ta vera je bila zabranjena tako da i ono sto je napisano tesko da je moglo opstati u onom vremenu. Ljude su bacali lavovima ako su bili hriscani. Nemamo mi o mnogo cemu zapise iz vremena kada se desavalo pa znamo da se nesto desilo.A religija se i bez zapisa odrzala i prosirila.

Vole ljudi da su ovce pa to ti je

pre 9 godina

Christopher Hitchens, 11. novembar 2014 07:48
Uuu, ja sam mislila da se od zivotinja razlikujemo i po duhovnosti. Cemu iskljucivost?
Usput, ja nisam neki vernik, samo nisam ni new age vojnik

Побркани и умазани лончићи

pre 9 godina

(George Carlin, 12. novembar 2014 20:26)
Не подмећем, јер није хришћански, оградио сам се са неколико ограда како неки не би погрешно протумачили коментар за Стаљина и његов атеизам, али си ти опет нашао начин да све то превидиш и да се направиш блесав. Одвикни се од те навике, иако је сматраш за чудо. Ја тебе не разумем, искрено да ти кажем. Покушај на који представљаш жртве зла организоване религије је баналан и дискриминише жртве неорганизованих религија. При томе од религије правиш живи ентитет, некакву силу која управља људима против њихове воље и која је одговорна за сва зла овог света, а не људи који та зла чине. Тиме и даље идеш у непристојни, ниски и подмукли атеистички радикализам, тако да немамо више о чему да причамо. Поздрав и све најбоље.

plagijatori i revizionisti jedne mitologije

pre 9 godina

"njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
(Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)"

Nisu njegove zapovesti i pet od tih deset zapovesti su sasvim suvisne ili se ponavljaju, a ostalih pet je zdrav razum u zakonima koji su zapisani pre Biblije, Tore i pre cele jevrejske civilizacije jedno hiljadu i petsto godina...

Đorđe

pre 9 godina

(Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)
10 zapovesti nisu njegove već Božje a narodu ih je obzananio
Mojsije po silasku sa Sinajske gore. Tako je u Starom zavetu.
Sasvim druga je stvar, ako sa zapitamo, kako i po kojim pravilima
su živeli ljudi do tada. Ta pravila osim prvih ...Ja sam Bog zvoj
i ne imaj dugih bogova osim mene...itd su postojala i važila u
svim prethodnim civilizacijama i religijama te se ne mogu smatrati
ekskluzivom Boga (Jevrejskog, Hrišćanskog i Islamskog jer je
u sve tri religije taj Bog zajednički, isti.) Naravno ne pada mi na pamet da negiram religiju jer se ona ne može negirati (kao i one pre monoteizma) jer su deo duhovnog bića naroda. Druga je stvar istorija. Ona je nauka te traži i nalazi, kako kada, pisane
i druge dokaze. Sve dok ih ne nađe sve tvrdnje su u sferi hipoteze. Religije pak su bazirane na hipotezama i verovanju koje
protekom vremena i instucionalizacijom postaju ubeđenja.
A o ubeđenjima i ukusima ne treba raspravljati.

Bilal

pre 9 godina

Ako je to istina onda je za pretpostaviti da potomci proroka Ise i Mirjam, (Isusa Hrista i Marije iz Magdale( još uvek hodaju ovom planetom, ako ih Torkemada I Katolička "sveta" inkvizicija nije sve spalila na lomači.

Dejan

pre 9 godina

@Miki
Citalo se:-) Doduse, jos pre njega je bila knjiga Isusava krv ili tako nesto, gde je bilo oko 80% onoga sto je Den Braun kasnije prepricavao u svojoj knjizi. Bilo i na Histriju i to dve verzije: jedna u kojoj raskrinkavaju citavu pricu i pokaziju kako je doslo do njenog fabrikovanja jos sesdesetih godina 20-og veka, i druga emisija u kojoj loze nard i to sa istim tvrdnjama koje su u prethodnoj emisiji ismejali.

The One

pre 9 godina

citam komentar "to nije deo biblije"
biblija je pisana 150godina posle smrti hrista i birana su 4 jevandjelja od 20i nesto...to je cinjenica...e sad je cinjenica i da se isus pominje u 4 recenice u verodostojnim istoriskim podacima....zakljucak izvucite sami..

pell-mell

pre 9 godina

"Ovaj tekst datira iz 570. godine, znaci 570 godina nakon Hristovog rodjenja.
(sowhat, 10. novembar 2014 16:47)"

Svestenik koji je izracunao Isusovo rodjenje je pogresio za jedno 4 godine. Uzgred, izracunao je to vreme zato sto su ljudi verovali u apokalipsu (bas kao sto je Isus verovao, procitaj Alberta Svajcera - "Potraga za istorijskim Isusom").

Zoki Falcon

pre 9 godina

@(Science, 10. novembar 2014 11:06)
Poštovani Prijatelju,
U Pravoslavnoj crkvi NE MOŽEŠ postati sveštenik i dobiti parohiju ako nisi oženjen!

Simke

pre 9 godina

Da vam pravo kazem izgubljeno jevanđelje mi nije problem. Problem mi je prase koje je progrizlo tarabu dok smo bili kod kuma. Izgleda preko komsijine njive ode ili u šumarak ili dole na glavni drum. Ili to, ili je neka lopovska budala progrizla tarabu i odnela ga dok nismo bili tu, nema druge. A sad ce zena i njena majka da mi objasne da sam trebo da ojacam ogradu letos a ne da sedim na forum. Ne razumeju sta sve imamo danas na internet, nije to ko pre.

53

pre 9 godina

"Jevreji tog doba, nastanjeni na tom podrucju nisu Askenazi jevreji danasnjice...(Ana, 10. novembar 2014 14:19)"

Draga Ana, danas imamo Sefarde I Askenaze. Ovi prvi nisu izumrli.

sowhat

pre 9 godina

Hvala unapred ljudima sa B92 sto ce objaviti ovaj mali dodatak na moj prethodni komentar.

Mislio sam na crkvu kao instituciju, a meni kao hriscaninu i verniku crkva je svugde gde se ljudi Bogu mole. Mozda se to ne svidja nekim vernicima, ali svako treba Boga da zivi na svoj nacin. Da mu se obraca onako kako oseca.

Neka je Hrist imao decu...neka je. Ja i dalje verujem u njegovu ljubav imao On decu ili ne...Meni to nije vazno

Hans Holbein the Younger

pre 9 godina

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/eb/The_Body_of_the_Dead_Christ_in_the_Tomb%2C_and_a_detail%2C_by_Hans_Holbein_the_Younger.jpg/1920px-The_Body_of_the_Dead_Christ_in_the_Tomb%2C_and_a_detail%2C_by_Hans_Holbein_the_Younger.jpg

Dostojevski je za ovu sliku tvrdio da je dovoljna da jedan vernik izgubi veru...

Побркани лончићи

pre 9 godina

(George Carlin, 11. novembar 2014 21:25)
Не разумем ту логику - што се не сачека пунолетство? Веровања, ставови, мишљења и карактер се граде од малена. Хоћемо ли да чекамо да деца постану пунолетна да их учимо шта је добро а шта лоше? Крштење је само чин, а (и верско) васпитање нешто што се носи из куће. Или са улице.
То што је неко крштен није никаква гаранција било чега. Стаљин је био крштен, из свештеничке куће, похађао је богословску школу, па је постао атеиста, масовни убица, и манијак (не значи да су атеисти манијаци и убице, али овај атеиста јесте био све то).
Ову болест што си поменуо да ће некрштена деца ићи у лимб је католичка перверзија. Код Православне цркве такав став не постоји, јер би то била потпуна лудост. Није то садизам, то је горе од садизма, нека тешка психопатија.

Не бих себи допустио да кажем да не постоје агресивни верници нити атеисти, већ да их тако само доживљавају они који су навикли да причају са истомишљеницима. То не би одговарало истини - одмах би ме демантовали и једни и други.

Ако некоме кажеш да нешто задржи за себе, већ си му ускратио право на слободу говора, мишљења и изражавања, па и живота. Када би се сви упристојили и мало културније и толерантније износили своје ставове, можда не би било толико страшне буке и свађе. Чини се из свих расправа да је узајамна фобија атеиста и верника свеприсутни феномен. И сви мисле да су у праву. Или још горе - ЗНАЈУ да су у праву.

CarloNS

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
(Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)

Te zapovesti nisu njegove već zapovesti koje je Bog saopštio Mojsiju na Sinajskoj gori, ali slažem se da većina tih zapovesti ima svoju vrednost i danas.

runner

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
(Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)
'Ајд'не лупај, мајке Ти, него Библију у шаке и читај? Какве везе има Исус са 10 заповести!? Десет заповести је, према Старом завету, Бог или Ти Јахве, који се појавио у облику пламтећег грма, дао Мојсију на Синајској Гори исклесане на глиненим плочицама, док су Јевреји лутали пустињом избегавши из египатског ропства.

Drale

pre 9 godina

njegovih 10 zapovesti je ono sto bi svaki covek na ovom svetu trebao da postuje . Ne kradi,ne lazi itd... Sve ostale gluposti poput nekakvih obicaja koje je crkva poizmisljala me nimalo ne interesuju 10 fenomenalnih zapovesti na kojima pociva moral i nista vise.
(Kosovski ciklus, 10. novembar 2014 11:23)

Ovaj komentar i broj preporuka koje je dobio, najbolje pokazuju da mi o hrišćanstvu malo znamo. I u veri smo površni baš kao i u svemu drugom. Deset zapovesti ne potiču od Isusa, njih je primio Mojsije na planini Sinaj.

ah

pre 9 godina

@n1k0l4
Ne bih bas rekao da je ta religija nesto lose donela ljudima. Pre ce biti da su ljudi tu religiju ( kao i neke druge) iskvarili i iskoristili za svoje potrebe.
A sto se Isusa tice, on nikada nije trazio krstaske ratove, inkvizicije, verske ratove, to su ljudi zeleli i koristili religiju za svoje potrebe.
Isus je trazio od ljudi samo da se vole, zive u miru, slozi i ljubavi. Sta je tu lose? Da su ljudi to poslusali i upravljali se prema njegovim zahtevima, danas bi nam bilo mnogo bolje i lepse.
Ali ljudi su u stanju sve da iskvare i ono sto je dobro pretvore u lose.
Isto rade i sa naucnim otkricima. Nuklearnu energiju su iskoristili tako sto danas imamo 2 drzave koje su u stanju da uniste planetu, da ne govorim o bioloskom i hemijskom oruzju, puskama, bombama itd...
Dakle, nema potrebe osudjivati religiju, nauku ili bilo sta za ono za sta su osnovi krivi ljudi i njihova potreba da sve sto je dobro uniste i koriste za zlo.

zoki

pre 9 godina

George Carlin, 12. novembar 2014 20:18 "...treba biti bez elementarne pristojnosti i uopšte pomenuti tako nešto u kontekstu u kome si to ti uradio. Klasična zamena teza, cherry picking..."
Izvini što sam te uopšte komentarisao. Ali, stvarno....

berg

pre 9 godina

Kosovski ciklus, slozio bih se sa tobom ali uz opasku da te zapovesti nije smislio sam Isus niti kako pise u Bibliji da mu ih je Bog dao. Te zapovesti u bas takvom obliku se pojavljuju mnogo ranije u ljudskoj istoriji pa cak i u zlatno doba Egipta. Mnoge religije se mahom oslanjaju na tekstove starih civilizacija pa otud i velika slicnost religijskih prica. Proucavajuci religije naisao sam na neverovatne podudarnosti. npr od toga da nosioci religija mahom imaju 12 ucenika ili ti brace, da su sa 30 godina poceli poducavati, bezgresno zacese, vaskrsenje nakon 3 dana...a i imena tih bozijih sinova ili proroka su toliko slicna da je to neverovatno

Hubris

pre 9 godina

"А знање, памет, морал, вредности, врлина... коме то још треба?
(Добошар, 10. novembar 2014 16:20)"

Ili kontra-argument umesto ad hominema? Kome jos treba kontra-argument!

izbjeglica

pre 9 godina

Xoce li taj Vatikan koji pljacka i unistava ceo svet barem da zaustavi pljuvacinu po Hriscanstvu? Ili je sve ok samo dok se pare vrte kao u Srbiji da su?!
(Stefan, 10. novembar 2014 10:05)

Stefane, malo se obrazuj, Vatikan nema nista sa crkvom u Velikoj Britaniji, jos od Henrika VIII. Jesi li cuo da postoje Protestanti i da je to vodeca, parakticno drzavna religija u GB i USA? Ma bas te briga, vasno je da ti znas da ih sve mrzis. Usput, slovo X nije latinicno H :)

mirko

pre 9 godina

Sve je moguce.
Ako vidimo kako je organizovana religija iskoristila lik Isusa te navukla ljude na pricu da se do Boga dolazi kroz kolektiv a ne licnu spoznaju.
A ima i ona Isusova...ako se ne povratite i ne budete kao deca nema spasenja.
E sad kakva su to deca,
Znamo svi, andjeli :)

gradjanka

pre 9 godina

Ne bi me čudilo da otkriju i to da Isus nije bio muškog već ženskog pola. Mirna sam sa svim novim otkrićima jer me ni jedna prikrivena istina više ne iznenađuje. Svi smo mi samo ljudi - skloni lažima i podvala zarad lične koristi. To jos treba dodati predrasude, stereotipe kao netačne prdstave o životu i nema šta da nas iznenađuje.