Nedelja, 26.10.2014.

21:50

Biljke osećaju kada ih jedemo?

Izvor: B92

Biljke oseæaju kada ih jedemo? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

miro split

pre 9 godina

Eto ti ga sad na!Blitva osjeća stres zbog gusjenica.Sad će jadni seljaci morat postat i psihijatri.
Mate di ideš sa motikon?
A, evo iden prvo do apoteke uzet antidepresive da mogu izvadit malo kumpira iz zemlje!
Jeva čekan da počnemo drogirat i kumpir!

modesty

pre 9 godina

Istrazivanja pokazuju da je termicka obrada hrane verovatno zasluzna za uspn Homo sapiensa, jer se njome dobijaju potrebne kalorije, i povecava dijapazon hrane koja moze da se jede, a uz to i razvijanje zajednice, kooperacija itd.

Sto se tice biljaka, one se ne moraju ubijati. Ne cupas brokoli ni salatu iz korena nego uzimas koliko ti treba. Neke biljke su godisnje, tj. proizvedu seme i umiru na kraju sezone, a druge su visegodisnje, i njima treba omoguciti da rastu dok mogu. Ja sam ove godine uzgajala brokoli, i svaki koji sam odsekla, tri nove, manje glavice su tu izrasle, cvetao je, imali smo mnogo leptira i gusenica, i nakon sto su oni otisli, opet je rastao jestivi brokoli. Nije mi biljka izgledala nasrecno.

Steva

pre 9 godina

Pa ovako: Ljudi jesu vec mrtve biljke. Biljka je u agoniji ako je zivu jede gusenica ili koza ili zeka. Mi jedemo plodove koji su i namenjeni da budu pojedeni.
Inace, ovakvi tekstovi/istrazivanja, nas polako pripremaju da predjemo, ne sad, mozda za 300 godina, na ishranu tabletama.
Najore je na b92 objavljen pre godinu dana tekst o liku koji se 6 meseci hranio samo sejkovima i suplementima, sada biljke boli kada ih jedemo, sve se cini da se vecini populacije ogadi kompletna hrana i tablete i suplementi postanu realnost.
Uzas...

Realista

pre 9 godina

Da, bas sam pre neki dan otisao u bastu da uberem neko bilje kad ono krene da bezi od mene - jedva sam ga stigao...
Da li je potrebno da napisem sta mislim o tekstu?

Udrite botcine

pre 9 godina

@realko zamisli jadnu biljku da cici i vristi dok je jedes, mislim da onda ne bi bilo vegana, a i cenim da nisi true vegan. Hasas malo med, mleko, sir, kajmak i jaja sa strane 100%.

Aiii

pre 9 godina

Najbolje bi bilo da, u cilju postovanja prava ostalih stanovnika planete (biljaka i zivotinja), jedemo iskljucivo jedni druge. Eto reeeeeseeeenjaaaa!

Trovach

pre 9 godina

Biljke se od napadaca stite na taj nacin sto povecavaju nivo nekih teze svarljivih ili stetnih supstanci, ali je taj proces relativno spor. Neke vrste akacija emituju posebne mirise kada antilope pocnu da ih jedu. Vetar ih nosi do ostalih biljaka koje pocinju da povecavaju nivo tanina u liscu. Posto je tanin u vecim kolicinama stetan biljojedi jedu manje lisca, ili se krecu uz vetar jer hemikalija koja "javlja" drugim biljkama da treba da se brane ne moze da se krece protiv vetra.

Mario

pre 9 godina

Mesozderi ne kapiraju da su kad pojedu 1 kg mesa pojeli takodje i 16 kg kukuruza koliko je potrebno za ishranu zivotinje da bi se proizveo 1 kg mesa. Tako da su oni masovnije ubice biljaka od vegana
(Realko, 26. oktobar 2014 22:29)

Niko nije oborio medicinsku teoriju da su upravo lov i meso bili ključni da Homo Sapiensi imaju ovoliku inteligenciju tako da mogu da filozofiraju po forumima. Ako biljka ne skiči i ne vrišti dok je sečete iz korena da biste je pojeli to ne znači da ne oseća agoniju kao i životinje. To je odavno dokazano još u prošlom veku, merenjem nervnih signala koje biljke takođe imaju.
Vegetarijanstvo je jako zdrava ishrana naročito za moju generaciju (još malo pa 40) i one starije. To stoji, ali treba se držati činjenica (holesterol, pritisak, srce) a ne filozofirati o jadnim životinjama i klimatskim promenama koje je najlakše rešiti izbacivanjem SUS motora na naftu, ali kako će onda Rokfeler da uživa u šniclama od nosorga. Samo ti sirotinjo grickaj soju, pij "mleko" od palminog ulja i budi srećna što si doprinela da se Zemlja manje zagađuje :P

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

...čini se da biljka čuje i oseća te vibracije i reaguje na njih jer za nju predstavljaju stres.

Čini se?Tako se objašnjava neka tvrdnja u naučnim krugovima?...Ovo se neko debelo zajebava."Pokušava da se brani."-??? Kako su primetili da pokušava da se brani?Pesnicom u glavu?Šut nogom?..Ma dajte,samo nam još trebaju ovi iz "Arke" pa da i biljke uzmu u "zaštitu"!Šta će mo jesti?Plastično voće i povrće? :)

jocaskljoca

pre 9 godina

Tacno! Ja sam pre rucka imao emotivan razgovor sa zrnom pasulja, tj. bila ih je citava gomila. Molili me, preklinjali, samo sto nisu zaplakali. Ali kad sam ih pojeo, zacule su se eksplozije u stomaku! Shvatio sam da su preminuli u mukama, ali sam ih imao i ja u vidu gasa...

najbolje da jedemo kamenje

pre 9 godina

Bilo je u jednoj epizodi Mythbusters to istraživanje da li biljke osećaju i prvog dana su im bili toliko jezivi rezultati da su prestali sa snimanjem i nastavili sutra. Hteli su iz sprdnje da snime takvu epizodu a onda šok za sve da su biljke nekoliko puta uzastopno reagovale na njihove "loše misli". Na kraju su ipak i pored tih rezultata rekli da to nije istina (ko bi normalan smeo da kaže da jeste). Ono što je činjenica je da su to naravno živa bića koja imaju određenu "inteligenciju". Pod navodnicima je jer to nije ista vrsta inteligencije kao kod životinja. Prosto je nemoguće da biljka može bilo šta da razume nego je to jednostavno reakcija na okruženje i vrlo je moguće da reaguje na zvuk (vibraciju) gusenice. Pa biljka mesožderka se agresivno zatvori kad uđe plen, tako da naravno da mogu biljke da reaguju na stimulanse iz okruženja. Uostalom nađite na YouTube-u ubrzan klip neke biljke (neke koja se penje uz nešto) i videćete koliko pametno izbegava prepreke i kako zna za šta treba da se uhvati. Nije to nikakvo otkrovenje. Pa svako je video da lala zatvara cvet uveče, da se suncokret okreće u toku dana itd. Ništa čudno i da reaguje na gusenicu. Nisu džabe biljke preživele sve katastrofe na planeti i nadživele sve životinje koje su ikada hodale planetom. Ne potcenjujte onda i njihovu sposobnost odbrane ;). Iako i dalje ne mislim da je to klasična inteligencija nego hemijska reakcija ili nešto slično na određeni stimulans.

LjutaKrajina

pre 9 godina

Ahaaaaaaaaaaaa, vegani, sta cemo sad jesti?
(samo pitam, 26. oktobar 2014 22:17)

Pa hranice se gljivama,jer gljive nisu biljke. A jesam pameta to je strasno. Al nevezano za moju superiornu pamet,komentari su vam eksta,svak cast. :)

Bozon

pre 9 godina

Da. Biljke ne samo da osećaju, već za razliku od životinjica i žele da ih pojedemo. Privlače nas mirisima i cvetovima i bojama, i najsklađim voćem i plodovima punim semenja koje žele da pojedemo i da i pokakimo negde u paketu zajedno sa njihovim semenjem, da bi dalje rasle. I bravo. To je jedina istina. Biljke su dizajnirane da nam budu hrana. Voće i povrće je šareno, svih boja i mirisa i prepuno vitamina i hranjivih materija stvorenih upravo za nas da ih pojedemo. A njihovoj sreći nema kraja baš kad semenje zajedno sa đubrivom izbacimo negde u neki žbun gde će opet narasti.

Džoni

pre 9 godina

Znači poenta je da ne jedemo ni biljke ni životinje jer imaju osećanja te da ih ne povredimo! Ješćemo onda predmete kao nekada Kareli ili ćemo izumreti!

miro split

pre 9 godina

Da ja vas slušan sa vašin glupostima o hrani odavno bi krepa od gladi.
Osnov prehrane kod odraslog čovika je meso i riba.Dodatak je povrće.Kad ti je gušt uzmeš koju sušenu smokvu ili koje friško voće sa stabla u vrtlu,kuvaš na ulju ili masti,a bogati zavisi šta radiš.Popiješ po litre vina iza ručka,po litra iza večere,rakijicu ujutro.Kad si sa prijateljima i kad slaviš možeš i cilu bačvu jer si dobre volje i neće ti smetat.
Kolači su za dicu i žene,ali možeš i ti pojist koji kad se digneš nakon popodnevna sna.
Oš živit sto godina ili pedeset ne zavisi od spize nego od onoga genetskog materijala koji ti je kod rođenja zapisa rok trajanja.

zzz

pre 9 godina

To da li hrana oseca dok je jedemo je glup argument. Priroda se zasniva na lancu ishrane i potpuno je normalno da lav jede zebru dok je jos ziva. Zarije zube u zivo meso i cepa, bas ga briga sta ona oseca.

JA

pre 9 godina

Ne bih se slozio sa navedenom konstatacijom.
Ali eto pretpostavimo da biljke osjecaju bol kad ih jedemo. S druge strane vec ranije dokazano je da biljke nemaju nervni sistem a iz toga slijedi da nemaju ni osjecaj za bol. Sto je kontradiktorno sa polaznom predpostavkom.

ljubav je cudo

pre 9 godina

nista novo,na jednom visoko uglednom institutu su poodavno otisli i korak dalje,i spoznali da biljke osecaju i ljubav..posadili su dve iste biljke,jednu na idealno mesto,drugu onako bezveze..prvu su ostavili samu i samo posmatrali njen razvoj,dok su ovoj drugoj dolazili svaki dan i obasipali je pozitivnim emocijama..rezultat je bio kako se i ocekivalo,biljka koju su svakodnevno posecivali i voleli razvila se u mnogo vecu i lepsu za razliku od one zapostavljene..secam se jos kao klinac kad zene znale reci,kako neke od njih jednostavno imaju dobru ruku za cvece,nesvesno govoreci o necem drugom..

Iluminat

pre 9 godina

I sta sad,treba da se osecam lose kad jedem karfiol zato sto on nesto "oseća"?
P.S.Verujte mi prase ne oseća nista kad ga izvadim iz rerne.

Realko

pre 9 godina

Mesozderi ne kapiraju da su kad pojedu 1 kg mesa pojeli takodje i 16 kg kukuruza koliko je potrebno za ishranu zivotinje da bi se proizveo 1 kg mesa. Tako da su oni masovnije ubice biljaka od vegana

Djoshica

pre 9 godina

Meni se drveće razbeži po šumi, kad potegnem testeru. A onda, i to malo što stignem- izmasakriram, istrupam lešinu u komade, potom dokrajčim sekirom, a zatim spalim. "Šumadijski masakr motornom testerom".

Шумадинац

pre 9 godina

Јесте, и ја сам приметио да пасуљ испуста чудне звуке кад заврши у стомаку...

Шумадинац

pre 9 godina

Јесте, и ја сам приметио да пасуљ испуста чудне звуке кад заврши у стомаку...

Djoshica

pre 9 godina

Meni se drveće razbeži po šumi, kad potegnem testeru. A onda, i to malo što stignem- izmasakriram, istrupam lešinu u komade, potom dokrajčim sekirom, a zatim spalim. "Šumadijski masakr motornom testerom".

Iluminat

pre 9 godina

I sta sad,treba da se osecam lose kad jedem karfiol zato sto on nesto "oseća"?
P.S.Verujte mi prase ne oseća nista kad ga izvadim iz rerne.

ljubav je cudo

pre 9 godina

nista novo,na jednom visoko uglednom institutu su poodavno otisli i korak dalje,i spoznali da biljke osecaju i ljubav..posadili su dve iste biljke,jednu na idealno mesto,drugu onako bezveze..prvu su ostavili samu i samo posmatrali njen razvoj,dok su ovoj drugoj dolazili svaki dan i obasipali je pozitivnim emocijama..rezultat je bio kako se i ocekivalo,biljka koju su svakodnevno posecivali i voleli razvila se u mnogo vecu i lepsu za razliku od one zapostavljene..secam se jos kao klinac kad zene znale reci,kako neke od njih jednostavno imaju dobru ruku za cvece,nesvesno govoreci o necem drugom..

Realko

pre 9 godina

Mesozderi ne kapiraju da su kad pojedu 1 kg mesa pojeli takodje i 16 kg kukuruza koliko je potrebno za ishranu zivotinje da bi se proizveo 1 kg mesa. Tako da su oni masovnije ubice biljaka od vegana

miro split

pre 9 godina

Da ja vas slušan sa vašin glupostima o hrani odavno bi krepa od gladi.
Osnov prehrane kod odraslog čovika je meso i riba.Dodatak je povrće.Kad ti je gušt uzmeš koju sušenu smokvu ili koje friško voće sa stabla u vrtlu,kuvaš na ulju ili masti,a bogati zavisi šta radiš.Popiješ po litre vina iza ručka,po litra iza večere,rakijicu ujutro.Kad si sa prijateljima i kad slaviš možeš i cilu bačvu jer si dobre volje i neće ti smetat.
Kolači su za dicu i žene,ali možeš i ti pojist koji kad se digneš nakon popodnevna sna.
Oš živit sto godina ili pedeset ne zavisi od spize nego od onoga genetskog materijala koji ti je kod rođenja zapisa rok trajanja.

najbolje da jedemo kamenje

pre 9 godina

Bilo je u jednoj epizodi Mythbusters to istraživanje da li biljke osećaju i prvog dana su im bili toliko jezivi rezultati da su prestali sa snimanjem i nastavili sutra. Hteli su iz sprdnje da snime takvu epizodu a onda šok za sve da su biljke nekoliko puta uzastopno reagovale na njihove "loše misli". Na kraju su ipak i pored tih rezultata rekli da to nije istina (ko bi normalan smeo da kaže da jeste). Ono što je činjenica je da su to naravno živa bića koja imaju određenu "inteligenciju". Pod navodnicima je jer to nije ista vrsta inteligencije kao kod životinja. Prosto je nemoguće da biljka može bilo šta da razume nego je to jednostavno reakcija na okruženje i vrlo je moguće da reaguje na zvuk (vibraciju) gusenice. Pa biljka mesožderka se agresivno zatvori kad uđe plen, tako da naravno da mogu biljke da reaguju na stimulanse iz okruženja. Uostalom nađite na YouTube-u ubrzan klip neke biljke (neke koja se penje uz nešto) i videćete koliko pametno izbegava prepreke i kako zna za šta treba da se uhvati. Nije to nikakvo otkrovenje. Pa svako je video da lala zatvara cvet uveče, da se suncokret okreće u toku dana itd. Ništa čudno i da reaguje na gusenicu. Nisu džabe biljke preživele sve katastrofe na planeti i nadživele sve životinje koje su ikada hodale planetom. Ne potcenjujte onda i njihovu sposobnost odbrane ;). Iako i dalje ne mislim da je to klasična inteligencija nego hemijska reakcija ili nešto slično na određeni stimulans.

Mario

pre 9 godina

Mesozderi ne kapiraju da su kad pojedu 1 kg mesa pojeli takodje i 16 kg kukuruza koliko je potrebno za ishranu zivotinje da bi se proizveo 1 kg mesa. Tako da su oni masovnije ubice biljaka od vegana
(Realko, 26. oktobar 2014 22:29)

Niko nije oborio medicinsku teoriju da su upravo lov i meso bili ključni da Homo Sapiensi imaju ovoliku inteligenciju tako da mogu da filozofiraju po forumima. Ako biljka ne skiči i ne vrišti dok je sečete iz korena da biste je pojeli to ne znači da ne oseća agoniju kao i životinje. To je odavno dokazano još u prošlom veku, merenjem nervnih signala koje biljke takođe imaju.
Vegetarijanstvo je jako zdrava ishrana naročito za moju generaciju (još malo pa 40) i one starije. To stoji, ali treba se držati činjenica (holesterol, pritisak, srce) a ne filozofirati o jadnim životinjama i klimatskim promenama koje je najlakše rešiti izbacivanjem SUS motora na naftu, ali kako će onda Rokfeler da uživa u šniclama od nosorga. Samo ti sirotinjo grickaj soju, pij "mleko" od palminog ulja i budi srećna što si doprinela da se Zemlja manje zagađuje :P

jocaskljoca

pre 9 godina

Tacno! Ja sam pre rucka imao emotivan razgovor sa zrnom pasulja, tj. bila ih je citava gomila. Molili me, preklinjali, samo sto nisu zaplakali. Ali kad sam ih pojeo, zacule su se eksplozije u stomaku! Shvatio sam da su preminuli u mukama, ali sam ih imao i ja u vidu gasa...

Bozon

pre 9 godina

Da. Biljke ne samo da osećaju, već za razliku od životinjica i žele da ih pojedemo. Privlače nas mirisima i cvetovima i bojama, i najsklađim voćem i plodovima punim semenja koje žele da pojedemo i da i pokakimo negde u paketu zajedno sa njihovim semenjem, da bi dalje rasle. I bravo. To je jedina istina. Biljke su dizajnirane da nam budu hrana. Voće i povrće je šareno, svih boja i mirisa i prepuno vitamina i hranjivih materija stvorenih upravo za nas da ih pojedemo. A njihovoj sreći nema kraja baš kad semenje zajedno sa đubrivom izbacimo negde u neki žbun gde će opet narasti.

Realista

pre 9 godina

Da, bas sam pre neki dan otisao u bastu da uberem neko bilje kad ono krene da bezi od mene - jedva sam ga stigao...
Da li je potrebno da napisem sta mislim o tekstu?

miro split

pre 9 godina

Eto ti ga sad na!Blitva osjeća stres zbog gusjenica.Sad će jadni seljaci morat postat i psihijatri.
Mate di ideš sa motikon?
A, evo iden prvo do apoteke uzet antidepresive da mogu izvadit malo kumpira iz zemlje!
Jeva čekan da počnemo drogirat i kumpir!

zzz

pre 9 godina

To da li hrana oseca dok je jedemo je glup argument. Priroda se zasniva na lancu ishrane i potpuno je normalno da lav jede zebru dok je jos ziva. Zarije zube u zivo meso i cepa, bas ga briga sta ona oseca.

LjutaKrajina

pre 9 godina

Ahaaaaaaaaaaaa, vegani, sta cemo sad jesti?
(samo pitam, 26. oktobar 2014 22:17)

Pa hranice se gljivama,jer gljive nisu biljke. A jesam pameta to je strasno. Al nevezano za moju superiornu pamet,komentari su vam eksta,svak cast. :)

Džoni

pre 9 godina

Znači poenta je da ne jedemo ni biljke ni životinje jer imaju osećanja te da ih ne povredimo! Ješćemo onda predmete kao nekada Kareli ili ćemo izumreti!

JA

pre 9 godina

Ne bih se slozio sa navedenom konstatacijom.
Ali eto pretpostavimo da biljke osjecaju bol kad ih jedemo. S druge strane vec ranije dokazano je da biljke nemaju nervni sistem a iz toga slijedi da nemaju ni osjecaj za bol. Sto je kontradiktorno sa polaznom predpostavkom.

modesty

pre 9 godina

Istrazivanja pokazuju da je termicka obrada hrane verovatno zasluzna za uspn Homo sapiensa, jer se njome dobijaju potrebne kalorije, i povecava dijapazon hrane koja moze da se jede, a uz to i razvijanje zajednice, kooperacija itd.

Sto se tice biljaka, one se ne moraju ubijati. Ne cupas brokoli ni salatu iz korena nego uzimas koliko ti treba. Neke biljke su godisnje, tj. proizvedu seme i umiru na kraju sezone, a druge su visegodisnje, i njima treba omoguciti da rastu dok mogu. Ja sam ove godine uzgajala brokoli, i svaki koji sam odsekla, tri nove, manje glavice su tu izrasle, cvetao je, imali smo mnogo leptira i gusenica, i nakon sto su oni otisli, opet je rastao jestivi brokoli. Nije mi biljka izgledala nasrecno.

Aiii

pre 9 godina

Najbolje bi bilo da, u cilju postovanja prava ostalih stanovnika planete (biljaka i zivotinja), jedemo iskljucivo jedni druge. Eto reeeeeseeeenjaaaa!

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

...čini se da biljka čuje i oseća te vibracije i reaguje na njih jer za nju predstavljaju stres.

Čini se?Tako se objašnjava neka tvrdnja u naučnim krugovima?...Ovo se neko debelo zajebava."Pokušava da se brani."-??? Kako su primetili da pokušava da se brani?Pesnicom u glavu?Šut nogom?..Ma dajte,samo nam još trebaju ovi iz "Arke" pa da i biljke uzmu u "zaštitu"!Šta će mo jesti?Plastično voće i povrće? :)

Steva

pre 9 godina

Pa ovako: Ljudi jesu vec mrtve biljke. Biljka je u agoniji ako je zivu jede gusenica ili koza ili zeka. Mi jedemo plodove koji su i namenjeni da budu pojedeni.
Inace, ovakvi tekstovi/istrazivanja, nas polako pripremaju da predjemo, ne sad, mozda za 300 godina, na ishranu tabletama.
Najore je na b92 objavljen pre godinu dana tekst o liku koji se 6 meseci hranio samo sejkovima i suplementima, sada biljke boli kada ih jedemo, sve se cini da se vecini populacije ogadi kompletna hrana i tablete i suplementi postanu realnost.
Uzas...

Udrite botcine

pre 9 godina

@realko zamisli jadnu biljku da cici i vristi dok je jedes, mislim da onda ne bi bilo vegana, a i cenim da nisi true vegan. Hasas malo med, mleko, sir, kajmak i jaja sa strane 100%.

Trovach

pre 9 godina

Biljke se od napadaca stite na taj nacin sto povecavaju nivo nekih teze svarljivih ili stetnih supstanci, ali je taj proces relativno spor. Neke vrste akacija emituju posebne mirise kada antilope pocnu da ih jedu. Vetar ih nosi do ostalih biljaka koje pocinju da povecavaju nivo tanina u liscu. Posto je tanin u vecim kolicinama stetan biljojedi jedu manje lisca, ili se krecu uz vetar jer hemikalija koja "javlja" drugim biljkama da treba da se brane ne moze da se krece protiv vetra.

Realko

pre 9 godina

Mesozderi ne kapiraju da su kad pojedu 1 kg mesa pojeli takodje i 16 kg kukuruza koliko je potrebno za ishranu zivotinje da bi se proizveo 1 kg mesa. Tako da su oni masovnije ubice biljaka od vegana

Djoshica

pre 9 godina

Meni se drveće razbeži po šumi, kad potegnem testeru. A onda, i to malo što stignem- izmasakriram, istrupam lešinu u komade, potom dokrajčim sekirom, a zatim spalim. "Šumadijski masakr motornom testerom".

Iluminat

pre 9 godina

I sta sad,treba da se osecam lose kad jedem karfiol zato sto on nesto "oseća"?
P.S.Verujte mi prase ne oseća nista kad ga izvadim iz rerne.

Шумадинац

pre 9 godina

Јесте, и ја сам приметио да пасуљ испуста чудне звуке кад заврши у стомаку...

miro split

pre 9 godina

Da ja vas slušan sa vašin glupostima o hrani odavno bi krepa od gladi.
Osnov prehrane kod odraslog čovika je meso i riba.Dodatak je povrće.Kad ti je gušt uzmeš koju sušenu smokvu ili koje friško voće sa stabla u vrtlu,kuvaš na ulju ili masti,a bogati zavisi šta radiš.Popiješ po litre vina iza ručka,po litra iza večere,rakijicu ujutro.Kad si sa prijateljima i kad slaviš možeš i cilu bačvu jer si dobre volje i neće ti smetat.
Kolači su za dicu i žene,ali možeš i ti pojist koji kad se digneš nakon popodnevna sna.
Oš živit sto godina ili pedeset ne zavisi od spize nego od onoga genetskog materijala koji ti je kod rođenja zapisa rok trajanja.

Aleksandar Maraš

pre 9 godina

...čini se da biljka čuje i oseća te vibracije i reaguje na njih jer za nju predstavljaju stres.

Čini se?Tako se objašnjava neka tvrdnja u naučnim krugovima?...Ovo se neko debelo zajebava."Pokušava da se brani."-??? Kako su primetili da pokušava da se brani?Pesnicom u glavu?Šut nogom?..Ma dajte,samo nam još trebaju ovi iz "Arke" pa da i biljke uzmu u "zaštitu"!Šta će mo jesti?Plastično voće i povrće? :)

Realista

pre 9 godina

Da, bas sam pre neki dan otisao u bastu da uberem neko bilje kad ono krene da bezi od mene - jedva sam ga stigao...
Da li je potrebno da napisem sta mislim o tekstu?

Mario

pre 9 godina

Mesozderi ne kapiraju da su kad pojedu 1 kg mesa pojeli takodje i 16 kg kukuruza koliko je potrebno za ishranu zivotinje da bi se proizveo 1 kg mesa. Tako da su oni masovnije ubice biljaka od vegana
(Realko, 26. oktobar 2014 22:29)

Niko nije oborio medicinsku teoriju da su upravo lov i meso bili ključni da Homo Sapiensi imaju ovoliku inteligenciju tako da mogu da filozofiraju po forumima. Ako biljka ne skiči i ne vrišti dok je sečete iz korena da biste je pojeli to ne znači da ne oseća agoniju kao i životinje. To je odavno dokazano još u prošlom veku, merenjem nervnih signala koje biljke takođe imaju.
Vegetarijanstvo je jako zdrava ishrana naročito za moju generaciju (još malo pa 40) i one starije. To stoji, ali treba se držati činjenica (holesterol, pritisak, srce) a ne filozofirati o jadnim životinjama i klimatskim promenama koje je najlakše rešiti izbacivanjem SUS motora na naftu, ali kako će onda Rokfeler da uživa u šniclama od nosorga. Samo ti sirotinjo grickaj soju, pij "mleko" od palminog ulja i budi srećna što si doprinela da se Zemlja manje zagađuje :P

jocaskljoca

pre 9 godina

Tacno! Ja sam pre rucka imao emotivan razgovor sa zrnom pasulja, tj. bila ih je citava gomila. Molili me, preklinjali, samo sto nisu zaplakali. Ali kad sam ih pojeo, zacule su se eksplozije u stomaku! Shvatio sam da su preminuli u mukama, ali sam ih imao i ja u vidu gasa...

JA

pre 9 godina

Ne bih se slozio sa navedenom konstatacijom.
Ali eto pretpostavimo da biljke osjecaju bol kad ih jedemo. S druge strane vec ranije dokazano je da biljke nemaju nervni sistem a iz toga slijedi da nemaju ni osjecaj za bol. Sto je kontradiktorno sa polaznom predpostavkom.

ljubav je cudo

pre 9 godina

nista novo,na jednom visoko uglednom institutu su poodavno otisli i korak dalje,i spoznali da biljke osecaju i ljubav..posadili su dve iste biljke,jednu na idealno mesto,drugu onako bezveze..prvu su ostavili samu i samo posmatrali njen razvoj,dok su ovoj drugoj dolazili svaki dan i obasipali je pozitivnim emocijama..rezultat je bio kako se i ocekivalo,biljka koju su svakodnevno posecivali i voleli razvila se u mnogo vecu i lepsu za razliku od one zapostavljene..secam se jos kao klinac kad zene znale reci,kako neke od njih jednostavno imaju dobru ruku za cvece,nesvesno govoreci o necem drugom..

Bozon

pre 9 godina

Da. Biljke ne samo da osećaju, već za razliku od životinjica i žele da ih pojedemo. Privlače nas mirisima i cvetovima i bojama, i najsklađim voćem i plodovima punim semenja koje žele da pojedemo i da i pokakimo negde u paketu zajedno sa njihovim semenjem, da bi dalje rasle. I bravo. To je jedina istina. Biljke su dizajnirane da nam budu hrana. Voće i povrće je šareno, svih boja i mirisa i prepuno vitamina i hranjivih materija stvorenih upravo za nas da ih pojedemo. A njihovoj sreći nema kraja baš kad semenje zajedno sa đubrivom izbacimo negde u neki žbun gde će opet narasti.

LjutaKrajina

pre 9 godina

Ahaaaaaaaaaaaa, vegani, sta cemo sad jesti?
(samo pitam, 26. oktobar 2014 22:17)

Pa hranice se gljivama,jer gljive nisu biljke. A jesam pameta to je strasno. Al nevezano za moju superiornu pamet,komentari su vam eksta,svak cast. :)

modesty

pre 9 godina

Istrazivanja pokazuju da je termicka obrada hrane verovatno zasluzna za uspn Homo sapiensa, jer se njome dobijaju potrebne kalorije, i povecava dijapazon hrane koja moze da se jede, a uz to i razvijanje zajednice, kooperacija itd.

Sto se tice biljaka, one se ne moraju ubijati. Ne cupas brokoli ni salatu iz korena nego uzimas koliko ti treba. Neke biljke su godisnje, tj. proizvedu seme i umiru na kraju sezone, a druge su visegodisnje, i njima treba omoguciti da rastu dok mogu. Ja sam ove godine uzgajala brokoli, i svaki koji sam odsekla, tri nove, manje glavice su tu izrasle, cvetao je, imali smo mnogo leptira i gusenica, i nakon sto su oni otisli, opet je rastao jestivi brokoli. Nije mi biljka izgledala nasrecno.

zzz

pre 9 godina

To da li hrana oseca dok je jedemo je glup argument. Priroda se zasniva na lancu ishrane i potpuno je normalno da lav jede zebru dok je jos ziva. Zarije zube u zivo meso i cepa, bas ga briga sta ona oseca.

najbolje da jedemo kamenje

pre 9 godina

Bilo je u jednoj epizodi Mythbusters to istraživanje da li biljke osećaju i prvog dana su im bili toliko jezivi rezultati da su prestali sa snimanjem i nastavili sutra. Hteli su iz sprdnje da snime takvu epizodu a onda šok za sve da su biljke nekoliko puta uzastopno reagovale na njihove "loše misli". Na kraju su ipak i pored tih rezultata rekli da to nije istina (ko bi normalan smeo da kaže da jeste). Ono što je činjenica je da su to naravno živa bića koja imaju određenu "inteligenciju". Pod navodnicima je jer to nije ista vrsta inteligencije kao kod životinja. Prosto je nemoguće da biljka može bilo šta da razume nego je to jednostavno reakcija na okruženje i vrlo je moguće da reaguje na zvuk (vibraciju) gusenice. Pa biljka mesožderka se agresivno zatvori kad uđe plen, tako da naravno da mogu biljke da reaguju na stimulanse iz okruženja. Uostalom nađite na YouTube-u ubrzan klip neke biljke (neke koja se penje uz nešto) i videćete koliko pametno izbegava prepreke i kako zna za šta treba da se uhvati. Nije to nikakvo otkrovenje. Pa svako je video da lala zatvara cvet uveče, da se suncokret okreće u toku dana itd. Ništa čudno i da reaguje na gusenicu. Nisu džabe biljke preživele sve katastrofe na planeti i nadživele sve životinje koje su ikada hodale planetom. Ne potcenjujte onda i njihovu sposobnost odbrane ;). Iako i dalje ne mislim da je to klasična inteligencija nego hemijska reakcija ili nešto slično na određeni stimulans.

Steva

pre 9 godina

Pa ovako: Ljudi jesu vec mrtve biljke. Biljka je u agoniji ako je zivu jede gusenica ili koza ili zeka. Mi jedemo plodove koji su i namenjeni da budu pojedeni.
Inace, ovakvi tekstovi/istrazivanja, nas polako pripremaju da predjemo, ne sad, mozda za 300 godina, na ishranu tabletama.
Najore je na b92 objavljen pre godinu dana tekst o liku koji se 6 meseci hranio samo sejkovima i suplementima, sada biljke boli kada ih jedemo, sve se cini da se vecini populacije ogadi kompletna hrana i tablete i suplementi postanu realnost.
Uzas...

miro split

pre 9 godina

Eto ti ga sad na!Blitva osjeća stres zbog gusjenica.Sad će jadni seljaci morat postat i psihijatri.
Mate di ideš sa motikon?
A, evo iden prvo do apoteke uzet antidepresive da mogu izvadit malo kumpira iz zemlje!
Jeva čekan da počnemo drogirat i kumpir!

Džoni

pre 9 godina

Znači poenta je da ne jedemo ni biljke ni životinje jer imaju osećanja te da ih ne povredimo! Ješćemo onda predmete kao nekada Kareli ili ćemo izumreti!

Udrite botcine

pre 9 godina

@realko zamisli jadnu biljku da cici i vristi dok je jedes, mislim da onda ne bi bilo vegana, a i cenim da nisi true vegan. Hasas malo med, mleko, sir, kajmak i jaja sa strane 100%.

Trovach

pre 9 godina

Biljke se od napadaca stite na taj nacin sto povecavaju nivo nekih teze svarljivih ili stetnih supstanci, ali je taj proces relativno spor. Neke vrste akacija emituju posebne mirise kada antilope pocnu da ih jedu. Vetar ih nosi do ostalih biljaka koje pocinju da povecavaju nivo tanina u liscu. Posto je tanin u vecim kolicinama stetan biljojedi jedu manje lisca, ili se krecu uz vetar jer hemikalija koja "javlja" drugim biljkama da treba da se brane ne moze da se krece protiv vetra.

Aiii

pre 9 godina

Najbolje bi bilo da, u cilju postovanja prava ostalih stanovnika planete (biljaka i zivotinja), jedemo iskljucivo jedni druge. Eto reeeeeseeeenjaaaa!