Nedelja, 19.10.2014.

19:35

Crne rupe: 10 fascinantnih stvari koje niste znali

Izvor: Businessinsider

Crne rupe: 10 fascinantnih stvari koje niste znali IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Black Goo

pre 9 godina

Nisam video i ne mogu da komentarisem!
(Alex111, 19. oktobar 2014 20:54)

Hahaha. Bravo. Nisi jedini što ih nisi video, ali te to ne sprečava da i ti pričaš o njima kao da ih zaistinski imaš u bašti. Pokušaj, nije to teško kad samo malo pokloniš poverenje autoritetima od zanata za masni burek.
- Međutim, šta ako je tkz. crna rupa (koja uopšte nije crne boje, već je crna zato što je nepoznata) u stvari samo zvezda od antimaterije? Vredelo bi da se u tom smeru razmišlja, jer je dosta logičnije njeno ponašanje od svih ovih bajki, dalo bi se objasniti i pre svega razumeti.

petrovic milojko

pre 9 godina

Crne rupe su misterija pretpostavki. Teorija struna kaze da ono sto je negde na kraju svemira (hologram) crna rupa ne moze da usisa. Inace crna rupa se u zargonu astrofizicara naziva "minzjom"".

Black Goo

pre 9 godina

"11 stvar koja treba da znate o crnim rupama"

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2769156/Black-holes-NOT-exist-Big-Bang-Theory-wrong-claims-scientist-maths-prove-it.html

(balkancaffe, 20. oktobar 2014 04:22)

Balkancaffe, oduvek znaju to sa linka i ovi ateistički popovi za sitnu raju. Samo ih treba čuti kako razgovaraju između sebe i sa svojim kolegama koje su zvanično proglasili za jeretike zarad srebrenjaka da bi izigravali planetarnu lažnu naučnu elitu, a u stvari se nalaze pred raspadom i razlazom. To su neke druge priče od ovog masnog bureka za verujuće а-те-исте. I oni znaju da njihova fizika nema budućnost kao nauka. Silne su milijarde potrošili i svaki dan ih troše bez svakog izgleda za izlaz iz tog mraka od te religijske dogme što se razne fizike zovu. Nabrojite mi šta su to vredno i značajno nauci doprineli i uradili u zadnjih 30 godina što već nismo znali i pre 70 godina? Za mene bi samo jedna stvar bila dovoljna da im opravda to ispovedanje ateističke religije umesto nauke, ali nje nema. Oni i dalje sa novim lažima podupiru stare. I dalje samo laži skupo proizvode da bi opravdali njihovo postojanje i troškove. I tamo gde se desio neki pomak u nauci tome sigurno nisu kumovali fizičari i darwinisti sa njihovim bušnim konstantama i još bušnijim teorijama.

PS: Jedno je nešto znati, a sasvim je druga stvar nešto svojim vernicima pripovedati i prodavati.
- Kad bi istina i znanje bilo za svakog dostupno ne bi više ni imalo toliku cenu i moć.

Black Goo

pre 9 godina

"da bi objekat morao da bude lansiran brzinom svetlosti kako bi "pobegao" od gravitacionog polja te mase."
(Janko, 20. oktobar 2014 00:09)

Ako ni fotoni ne mogu, kako će to onda moći neki teži (već sčepani) objekat sa istom tom brzinom? I pre ove citirane rečenice si napravio ceo niz zemaljskih grešaka kad si pričao o nekoj masi i gravitacij u Kosmosu. To jednostavno nema i to je i odavno utvrđeno. Zato su uvedene u predpostavke nove hipoteze o crnoj meteriji i energiji, jer da ih ima odavno bi se galaksije raspale. Tačnije, ne bi ni nastale. Zato i moraš da zaboraviš Njutna i termodinamike sa celom zemaljskom fizikom kad izađeš van atmosfere i elektromagnetnog polja, jer je sve drugačije i ostaće nepoznato i dalje za ovakve tekstopisce. I one Lagranžove L tačke od pre 200 godina su bile samo pokušaj više da se to ne-stanje od antimase i antigravitacije opiše. I one su odavno pale, ali su zato u školskoj klupi i dalje svetinje. Zato je i ovaj stari članak ponovo izvađen iz već osam decenija starog naftalina i opet prodat vernicima kako sveže jevanđelje. Veliki je problem kako sad reći istinu svojim vernicima, da sve u šta se toliko slepo verovalo i investiralo ne postoji, a da im se ta dogmatska kula od karata ne poruši, koju oni ponosno zovu njihova naučna crkva. Umesto da izađu sa istinom oni i dalje pojačavaju, inače, užasnu inkviziciju na sve njihove jeretike.
PS: Mora ta religija i dalje da se ispoveda. To i očekuju vernici od svojih popova. Pogledaj ih samo.

Dread

pre 9 godina

A šta je sa teorijom naučnice (tekst objavljen nedavno) koja dokazuje da crne rupe ne postoje?
(MT, 20. oktobar 2014 09:59)

Za pocetak, teorija nije dokaz... vec teorija. To ne znaci da nije tacna, samo da nije dokazana.

Nikola

pre 9 godina

Tužno je čitati veliki broj komentara na ovakve vesti. Osobe koje nisu savladale srednjoškolsku fiziku vatreno brane neki stav pročitan na internetu, samo zato što je on kontra nečemu što se, na osnovu postojećih saznanja, smatra tačnim. A "argumentaciju" poput "to je sve glupost, ali me mrzi da vam obrazlažem zašto" ne bih ni komentarisao.

Teoreticar

pre 9 godina

Postoje i bele rupe i izmedju crnih i belih, nema nikakve razlike, razlikaje u tome sto su bele zaobile veliki broj zvezda koje se spralno okrecu. Svemir se siri i upravo te rupe to i cine, one su fakticki prolazi u novi prostor. Slikovito, svemir je kao Svajcarski sir.

Branislav

pre 9 godina

Crne rupe ne postoje. Od silne nauke ne vidite prostu logiku, a to je da u vezi sa crnim rupama ima bar jedan nerešiv paradoks. U pitanju je problem horizonta događaja i posmatračem, ali ne bih ga dalje obrazlagao. Ustvari ima ih nekoliko.

rebel_45

pre 9 godina

Ne može se o crnim rupama napisati tek po koja reč za svaku pojedinačnu osobinu crne rupe. Stvari stoje dosta drugačije nego što ovde pojednostavljeno piše.
Primer: Singularitet unutar crne rupe i horizont događajaja oko nje su njena dominantne osobine koje tekstu nisu opisane jer je to veoma veoma teško u par rečenica. Singularitet (veoma bitan , složen i duboko kontraverzan) je spomenut , a horizont događaja (CR) nije uopšte opisan iako on u mnogome određuje sam pojam CR u suštini.
Dobro je to što ovakav tekst može da inspiriše nekoga da pročita ozbiljne knjige na ovu temu , a tih knjiga na sreću ima.
Eto, svi smo osuđeni da živimo sa crnim rupama u relatvnoj blizini
pa ove teme i nisu tako daleke kao što se nekom čini.

Milan

pre 9 godina

@Artemis Faul

Takođe, vrlo netačno. Kada bi se nalazio na nešto više od 6000km od tog "zrna pirinča" mase Zemlje, "padao" bi ka njemu isto ubrzanjem od 9.81m/s2, koliko gravitaciono ubrzanje iznosi na površini Zemlje, a to ubrzanje (ne mešati s pojmom brzina) bi nastavilo da se povećava sa smanjenjem rastojanja, kako bi padao ka tom zrnu.
Takođe je netačno reći da na par stotina kilometara nema Zemljine gravitacione sile. Naravno da je ima, čak nije ni zanemarljiva, ali je svakako manja u odnosu na gravitacionu silu koja se ima na površini Zemlje.

bla bla

pre 9 godina

@naucnik
Gravitaciono privlacenje a ne masa?! Od mase i od kvadrata rastojanja od centra mase zavisi gravitaciono privlacenje. Ako bi umesto Sunca stavili crnu rupu iste mase i istog rastojanja centra mase, ne bi primetili promenu u kretanju Zemlje. Ali to se uci u 7. osnovne, nije nesto novo...

Darko

pre 9 godina

Kako povecava gravitacionu silu, ako je masa predmeta i u jednom i ud rugom slucaju podjednaka?
(Goran, 19. oktobar 2014 19:52)

Zato što gravitacija zavisi od mase i zapremine, ne samo mase. (manja zapremina a ista masa, znači veću gustinu, tj. pritisak)

PSL

pre 9 godina

Da razjasnimo neke stvari. Crne rupe jesu ekstremno guste i masivne. Vidim da komentatori imaju neke nejasnoće kako sabijanjem tela možemo stvoriti crnu rupu ako se masa ne promeni. Prosto, gravitacija slabi proporcionalno udaljenošću od centra mase. Sabijanjem Zemlje na primer, sve što se nalazi na površini Zemlje biva izloženo mnogo jačoj gravitaciji jer je bliže centru mase. A kada bi stavili crnu rupu umesto Sunca ona bi na Zemlju i dalje delovala istom gravitacijom, jer su i masa i udaljenost od centra mase ostaju nepromenjeni.

Milan

pre 9 godina

@Goran

Gravitaciona sila srazmerna je proizvodu masa dva tela koja se privlače, a obrnuto srazmerna kvadratu rastojanja centara tih tela (F = const * m1 * m2 / r^2). Drugim rečima, ako bismo neku masu sabili na dovoljno mali prostor, onda bismo bliže mogli i da priđemo toj istoj masi i time povećamo privlačnu silu.

@Nik

Verovatno je poenta da se umesto Sunca formira crna rupa od mase koja je jednaka masi Sunca. Kako bi tada rastojanje između Sunca i Zemlje ostalo isto, tako bi Zemlja samo nastavila da orbitira.

Naucnik

pre 9 godina

Crne rupe postoje samo radi mase, a ne gustoce. Ukoliko bi Zemlju smanjili na velicinu kikirikija, to ne bi imalo utjecaja na njenu masu, shodno tome, ne moze se pretvoriti u crnu rupu. Svi objekti koji imaju manju masu nego tri sunca nikada nece moci postati crnim rupama, tako da bi i komprimiranje naseg sunca u konacnici proizvelo samo bijelog patuljka.
(lobotom, 19. oktobar 2014 21:20)

Potpuno gresis. Crnu rupu stvara gravitaciono privlacenje a ne masa. Gravitaciono privlacenje zavisi od udaljenosti od centra, zato ako sabijes npr Zemlju u dovoljno malu zapreminu gravitaciono privlacenje na povrsini takvog objekta postaje dovoljno jako da brzina umicanja sa njega postaje veca od brzine svetlosti. Ta granuca se zove Horizont dogadjaja. I zato se ne bi nista promenilo da se Sunce zameni crnom rupom iste mase. Efekti bi se primetili tek kada biste prisli blize nego sto je sadasnji precnik sunca, a Zemlja je daleko od Sunca. Better?

Q

pre 9 godina

@lobotom - Smanjenje poluprečnika takođe dovodi do povećanja gravitacije, isto kao i povećanje mase. Znači, ako bi Zemlju nekako smanjio na veličinu kikirikija, njen poluprečnik bi se sa 6 x 10^6 m (6000km) smanjio na, naprimer, 6 x 10^-3 m (6mm), što je smanjenje reda veličine 10^9. Pošto je gravitaciona sila obrnuto proporcionalna kvadratu poluprečnika ( F = M / R^2 ), ona bi se povećala 10^18 puta, a to je dovoljno za formiranje horizonta događaja i crne rupe.
Druga je stvar što u realnim uslovima objekt Zemljine mase nikada neće da pretrpi takvo urušavanje, već to mogu samo zvezde masa desetak puta veće od Sunca, pa takve mini crne rupe verovatno ne postoje.

bla bla

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da ste skratili moj komentar i to pola poslednje i jednu celu gde sam napisao da naslov lici na neki iz drugih novina :D Clap, clap, gubite citaoce...

xyz koordinata

pre 9 godina

Vidis Gorane pitas se kako masa Sunca ista i tako dalje itd btbbb kada bi Zemlju ispario na neki nacin dobio bi oblak gasa iste mase kao sto je bila Zemlja ali bi joj recimo dimenzije bile mnogo vece,takav gas ne bi imao neki narociti gravitacioni utica na okolinu,atomi i molekuli su suvise daleko jedan od drugog izmedju njih postoji privlacna sila vrlo slaba,zajedno kao gas beznacajno,ali masa je ista,e sada ako kompresujes taj isti gas u cvrsti oblik dobijas danasnju Zemlju koja te privlaci i treba ti raketa sa ubrzanjem od 11 km u sekundi da bi se odlepio,e sada ako jos vise kompresujes Zemlju gde se atomi skrse do te mere da im elektronski omotac kolapsira i elektroni zajedno sa protonima u jezgru pretvore u neutrone dobijas neutronsku 'zvezdu' ako nastavis da kolapsiras zdrobices i neutrone,cestice ce biti toliko sabijene da im je zajednicki uticaj toliki da ti vise ne treba 11 km u sekundi da bi se odlepio u svemir nego preko 300000km u sekundi,e to ti je crna rupa.

balkancaffe

pre 9 godina

11 stvar koja treba da znate o crnim rupama
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2769156/Black-holes-NOT-exist-Big-Bang-Theory-wrong-claims-scientist-maths-prove-it.html

3-phase cretin

pre 9 godina

Najtoplije hvala za ovakve članke. Samo još jedna napomena: kaže se "komprimovanje" a ne "kompresovanje", ali je još bolje reći "sažimanje". Kada ste već jedna od retkih stvari koje vredi čitati na netu, onda moramo da vas čuvamo sa svih strana.

Milano

pre 9 godina

Crna rupa stvori Uneverse od cega ! Kako moze da se rodi ista u crnoj rupi ,kako crna rupa da se izduva smanji nestane ? Vi koji ovo teorisete imate zaista crunu rupu u mozgu ukljucujuci onu kljakavu budalu .

Haron

pre 9 godina

Kako povecava gravitacionu silu, ako je masa predmeta i u jednom i ud rugom slucaju podjednaka?
(Goran, 19. oktobar 2014 )

Tako sto si blize centru Zemlje u tom zamisljenom sabijanju nase planete koji je ujedno i centar mase a od koga se racuna rastojanje (ono 'r' na kvadrat u Njutnovoj jedn. zakona gravitacije). Posto je 'r' manje raste gravitaciona sila jer je gravit. sila obrnuto srazmerna rastojanju 2 tela. Drugim recima, ako se sabija sfericno telo onda se povecava povrsinska gravitacija na povrsini tog tela tj. raste prva kosmicka brzina (minimalna brzina potrebna telu da napusti gravitaciono polje drugog tela). U jednom trenutku sabijanjem prva kosmicka brzina postaje jednaka brzini svetlosti i tada mozemo reci da je to telo postalo crna rupa. Npr. sabijanjem mase Mont Everesta na velicinu atoma dobija se crna rupa.

Janko

pre 9 godina

@lobotom
To uopšte nije tačno. Crne rupe se odlikuju svojstvom da je za beg iz njihovog gravitacionog polja potrebna brzina veća od brzine svetlosti, a kako intenzitet gravitacionog polja zavisi i od mase, i od distance od centra mase, onda je zapravo prostor koji zaprema neka masa vrlo značajan podatak, te samim tim i gustina tela.

Ukoliko uspete da komprimujete masu u prostor manji od sfere poluprečnika koji odgovara Švarcšildovom poluprečniku te mase, ona dobija osobine crne rupe, i to važi za svaku masu. Sunce bi moglo da postane beli patuljak zato što nema dovoljnu masu da postane crna rupa.

Nemojte deliti ovakve polu-informacije ukoliko ne znate o čemu govorite.

Artemis Faul

pre 9 godina

U teoriji, svaki predmet može postati crna rupa ukoliko ga kompresujete u dovoljno mali prostor, jer kada ga kompresujete, činite ga znatno gušćim tako dajući mu jaču gravitacionu silu. "

Kako povecava gravitacionu silu, ako je masa predmeta i u jednom i ud rugom slucaju podjednaka? (Goran, 19. oktobar 2014 19:52)

Malo pogrešno rečeno. Gravitacija opada sa kvadratom rastojanja, tako da recimo na Zemlji već na stotinak kilometara prestaje uticaj zemljine gravitacije. E, sad ako bi kompresovali Zemlju na recimo veličinu zrna pirinča, u suštini postala bi mikro crna rupa. Ako bi se nalazio na par metara od takve Zemlje ne bi osetio nikakvo privlačenje. međutim kako se približuješ osećaš sve jaču privlačnu silu gravitacije. Foton koji prođe na par milimetara skrenuće pod nekim čudnim uglom, ali onaj koji baš naleti pravo neće nikad izaći iz tog gravitacionog bunara.

Zoran

pre 9 godina

Jos jedino ovakve stvari mogu da citam sa B 92, tv b92 vise ne gledam, zar stvarno mislite da mozete biti veci prostaci od onih sa Pinka. Seljakluk i prostakluk je njihov fah i oni su tu neprikosnoveni necete dobiti nove gledaoce a izgubicete one iz normalne Srbije, ma znate vi to bolje od nas.
(Zile, 19. oktobar 2014 22:14)

Ja to nikad nisma ni gledao.

veze vi nemate

pre 9 godina

odvojite po 'iljadu dinara, škritice, od ovih vaših banera i platite nekog našeg naučnika da vam napiše lepo tekst o čemu hoćete iz bilo koje oblasti a ne translate.google i seljanija na tv-u.

Janko

pre 9 godina

@Goran

Gravitaciona sila na jednakoj distanci se, naravno, ne povećava kompresijom objekta, to prouzrokuje jedan od prvih kvazi-paradoksa, prema kome bi Zemlja jednako orbitirala oko crne rupe koja bi se nalazila na mestu Sunca, sa masom jednakom sunčevoj.

Međutim, ukoliko kompresujemo objekat tako da se on ceo nalazi unutar svog tzv. Švarcšildovog poluprečnika, omogućavamo postojanje izuzetno snažnih gravitacionih sila na malim rastojanjima od centra mase objekta, budući da je intenzitet gravitacione sile obrnuto proporcionalna rastojanju.

Pre kompresije, telo ne može delovati na druge objekte gravitacionim silama koje su veće od onih koje deluju na objekte koji se nalaze na njegovoj površini, iz prostog razloga što ti objekti ne mogu prići bliže centru mase tela. Svaka masa ima svoj Švarcšildov radijus, a on se definiše onim rastojanjem od centra mase nekog tela, na kojoj je intenzitet gravitacione sile toliki, da bi objekat morao da bude lansiran brzinom svetlosti kako bi "pobegao" od gravitacionog polja te mase.

.

pre 9 godina

Cek cek prvo postoje pa ne postoje pa opet postoje pa usisavaju pa ne usisavaju pa prave spagete od nas pa privlace pa ako stavimo crnu rupu umesto sunca nece nas privlaciti pa onda gutaju...Au zbunjen sam skroz iskreno mislim da su crne rupe nesto sto fizika ne moze u potpunosti objasniti

Igor

pre 9 godina

@(Nik, 19. oktobar 2014 21:16)
Teorijski, ako to telo orbitira oko crne rupe dovoljno brzo nece upasi u nju. Tj. Crna rupa ga nece privuci sebi. Da zemlja na ovoj udaljenosti od sunca, orbitira oko njega ne 365, nego recimo 370 dana ona bi sigurno "pala" na sunce, tj. sunce bi je privuklo sebi.

Nikola

pre 9 godina

Naucnici veruju da u centar svake galaxije postoji po jedna crna rupa, koja svojom gravitacijom drzi galaxiju. Ali sto je jako zanimlivo, zvezde blizu crne rupe se okrecu istom brzinom (oko crne rupe) kao i dalnije zvezde (na krajevima galaxije). To uopste ne lici na gravitaciju! .. Sta je ovde cudno? Na primer: sto je jedna planeta blize suncu, to se ona mora brze okretati oko sunca ( jer je gravitacija jaca). Onda koja je to sila koja drzi galaxiju zajedno, dali je to tamna materija? Pogledajte Through The Wormhole, sa Morgan Freeman!

montoya zajecar

pre 9 godina

meni kad se kompresuje i smanji samo crna rupa moze da mu pomogne da ponovo dobije na rastezanju, al je tvrdji od spageta

Vatra

pre 9 godina

Crne rupe znatno efikasnije stvaraju energiju od našeg Sunca.

Naučnici čak smatraju da bi ta vrsta energije mogla da bude korišćena kako bi napajala svemirske brodove budućnosti.

Crne rupe ce u buducnosti sluziti kao bandere ili benzinske stanice.

lesa

pre 9 godina

citiram: "Crne rupe izgledaju kao da usisavaju materiju sa svih strana, ali ovo je uobičajena zabluda."
Pa to nije uobičajena zabluda, već naučno objašnjenje do pre nekoliko godina. I onaj veliki projekat CERN-a, akcelerator čestica, je napravljen ne bi li se između ostalog dobile i ispitale "crne rupe" ili antimaterija. Koji im je ovo po redu promašaj od kada se bave izučavanjem kosmosa? Najbolje bi bilo da lepo sednu i gledaju u taj beskonačni prostor i pokušaju da ga osvoje, a ne da se zamlaćuju tupavim teorijama kako je on nastao. Pa njih bre iznenadi kugla na Marsu, a upustili su u objašnjavanje nečega što ne znamo ni dali ima početak i kraj!

Zile

pre 9 godina

Jos jedino ovakve stvari mogu da citam sa B 92, tv b92 vise ne gledam, zar stvarno mislite da mozete biti veci prostaci od onih sa Pinka. Seljakluk i prostakluk je njihov fah i oni su tu neprikosnoveni necete dobiti nove gledaoce a izgubicete one iz normalne Srbije, ma znate vi to bolje od nas.

lobotom

pre 9 godina

Crne rupe postoje samo radi mase, a ne gustoce. Ukoliko bi Zemlju smanjili na velicinu kikirikija, to ne bi imalo utjecaja na njenu masu, shodno tome, ne moze se pretvoriti u crnu rupu. Svi objekti koji imaju manju masu nego tri sunca nikada nece moci postati crnim rupama, tako da bi i komprimiranje naseg sunca u konacnici proizvelo samo bijelog patuljka.

Nik

pre 9 godina

Međutim, crne rupe su poput bilo kog drugog objekta u svemiru, sa jednim izuzetkom – poseduju jako gravitaciono polje.

Ukoliko bismo na mesto Sunca stavili crnu rupu identične mase, Zemlja ne bi bila usisana, već bi nastavila da oribitra oko crne rupe kao što to danas čini oko Sunca.

iz prve recenice nikako ne moze da proizadje druga recenica, jer se kose sa razumom.

bla bla

pre 9 godina

Ne "usisavaju" , ali zato posle prave "spagetizaciju".Kad bi umesto Sunca stavili crnu rupu istog precnika kao i Sunce, videli bi sta je usisavanje :D Niko i ne misli da je Ajnstajn otkrio crne rupe, nego da je njegova teorija predvidela...

Goran

pre 9 godina

"U teoriji, svaki predmet može postati crna rupa ukoliko ga kompresujete u dovoljno mali prostor, jer kada ga kompresujete, činite ga znatno gušćim tako dajući mu jaču gravitacionu silu. "

Kako povecava gravitacionu silu, ako je masa predmeta i u jednom i ud rugom slucaju podjednaka?

Zile

pre 9 godina

Jos jedino ovakve stvari mogu da citam sa B 92, tv b92 vise ne gledam, zar stvarno mislite da mozete biti veci prostaci od onih sa Pinka. Seljakluk i prostakluk je njihov fah i oni su tu neprikosnoveni necete dobiti nove gledaoce a izgubicete one iz normalne Srbije, ma znate vi to bolje od nas.

Goran

pre 9 godina

"U teoriji, svaki predmet može postati crna rupa ukoliko ga kompresujete u dovoljno mali prostor, jer kada ga kompresujete, činite ga znatno gušćim tako dajući mu jaču gravitacionu silu. "

Kako povecava gravitacionu silu, ako je masa predmeta i u jednom i ud rugom slucaju podjednaka?

Nik

pre 9 godina

Međutim, crne rupe su poput bilo kog drugog objekta u svemiru, sa jednim izuzetkom – poseduju jako gravitaciono polje.

Ukoliko bismo na mesto Sunca stavili crnu rupu identične mase, Zemlja ne bi bila usisana, već bi nastavila da oribitra oko crne rupe kao što to danas čini oko Sunca.

iz prve recenice nikako ne moze da proizadje druga recenica, jer se kose sa razumom.

bla bla

pre 9 godina

Ne "usisavaju" , ali zato posle prave "spagetizaciju".Kad bi umesto Sunca stavili crnu rupu istog precnika kao i Sunce, videli bi sta je usisavanje :D Niko i ne misli da je Ajnstajn otkrio crne rupe, nego da je njegova teorija predvidela...

lobotom

pre 9 godina

Crne rupe postoje samo radi mase, a ne gustoce. Ukoliko bi Zemlju smanjili na velicinu kikirikija, to ne bi imalo utjecaja na njenu masu, shodno tome, ne moze se pretvoriti u crnu rupu. Svi objekti koji imaju manju masu nego tri sunca nikada nece moci postati crnim rupama, tako da bi i komprimiranje naseg sunca u konacnici proizvelo samo bijelog patuljka.

veze vi nemate

pre 9 godina

odvojite po 'iljadu dinara, škritice, od ovih vaših banera i platite nekog našeg naučnika da vam napiše lepo tekst o čemu hoćete iz bilo koje oblasti a ne translate.google i seljanija na tv-u.

Naucnik

pre 9 godina

Crne rupe postoje samo radi mase, a ne gustoce. Ukoliko bi Zemlju smanjili na velicinu kikirikija, to ne bi imalo utjecaja na njenu masu, shodno tome, ne moze se pretvoriti u crnu rupu. Svi objekti koji imaju manju masu nego tri sunca nikada nece moci postati crnim rupama, tako da bi i komprimiranje naseg sunca u konacnici proizvelo samo bijelog patuljka.
(lobotom, 19. oktobar 2014 21:20)

Potpuno gresis. Crnu rupu stvara gravitaciono privlacenje a ne masa. Gravitaciono privlacenje zavisi od udaljenosti od centra, zato ako sabijes npr Zemlju u dovoljno malu zapreminu gravitaciono privlacenje na povrsini takvog objekta postaje dovoljno jako da brzina umicanja sa njega postaje veca od brzine svetlosti. Ta granuca se zove Horizont dogadjaja. I zato se ne bi nista promenilo da se Sunce zameni crnom rupom iste mase. Efekti bi se primetili tek kada biste prisli blize nego sto je sadasnji precnik sunca, a Zemlja je daleko od Sunca. Better?

bla bla

pre 9 godina

@naucnik
Gravitaciono privlacenje a ne masa?! Od mase i od kvadrata rastojanja od centra mase zavisi gravitaciono privlacenje. Ako bi umesto Sunca stavili crnu rupu iste mase i istog rastojanja centra mase, ne bi primetili promenu u kretanju Zemlje. Ali to se uci u 7. osnovne, nije nesto novo...

Nikola

pre 9 godina

Naucnici veruju da u centar svake galaxije postoji po jedna crna rupa, koja svojom gravitacijom drzi galaxiju. Ali sto je jako zanimlivo, zvezde blizu crne rupe se okrecu istom brzinom (oko crne rupe) kao i dalnije zvezde (na krajevima galaxije). To uopste ne lici na gravitaciju! .. Sta je ovde cudno? Na primer: sto je jedna planeta blize suncu, to se ona mora brze okretati oko sunca ( jer je gravitacija jaca). Onda koja je to sila koja drzi galaxiju zajedno, dali je to tamna materija? Pogledajte Through The Wormhole, sa Morgan Freeman!

PSL

pre 9 godina

Da razjasnimo neke stvari. Crne rupe jesu ekstremno guste i masivne. Vidim da komentatori imaju neke nejasnoće kako sabijanjem tela možemo stvoriti crnu rupu ako se masa ne promeni. Prosto, gravitacija slabi proporcionalno udaljenošću od centra mase. Sabijanjem Zemlje na primer, sve što se nalazi na površini Zemlje biva izloženo mnogo jačoj gravitaciji jer je bliže centru mase. A kada bi stavili crnu rupu umesto Sunca ona bi na Zemlju i dalje delovala istom gravitacijom, jer su i masa i udaljenost od centra mase ostaju nepromenjeni.

Q

pre 9 godina

@lobotom - Smanjenje poluprečnika takođe dovodi do povećanja gravitacije, isto kao i povećanje mase. Znači, ako bi Zemlju nekako smanjio na veličinu kikirikija, njen poluprečnik bi se sa 6 x 10^6 m (6000km) smanjio na, naprimer, 6 x 10^-3 m (6mm), što je smanjenje reda veličine 10^9. Pošto je gravitaciona sila obrnuto proporcionalna kvadratu poluprečnika ( F = M / R^2 ), ona bi se povećala 10^18 puta, a to je dovoljno za formiranje horizonta događaja i crne rupe.
Druga je stvar što u realnim uslovima objekt Zemljine mase nikada neće da pretrpi takvo urušavanje, već to mogu samo zvezde masa desetak puta veće od Sunca, pa takve mini crne rupe verovatno ne postoje.

rebel_45

pre 9 godina

Ne može se o crnim rupama napisati tek po koja reč za svaku pojedinačnu osobinu crne rupe. Stvari stoje dosta drugačije nego što ovde pojednostavljeno piše.
Primer: Singularitet unutar crne rupe i horizont događajaja oko nje su njena dominantne osobine koje tekstu nisu opisane jer je to veoma veoma teško u par rečenica. Singularitet (veoma bitan , složen i duboko kontraverzan) je spomenut , a horizont događaja (CR) nije uopšte opisan iako on u mnogome određuje sam pojam CR u suštini.
Dobro je to što ovakav tekst može da inspiriše nekoga da pročita ozbiljne knjige na ovu temu , a tih knjiga na sreću ima.
Eto, svi smo osuđeni da živimo sa crnim rupama u relatvnoj blizini
pa ove teme i nisu tako daleke kao što se nekom čini.

Nikola

pre 9 godina

Tužno je čitati veliki broj komentara na ovakve vesti. Osobe koje nisu savladale srednjoškolsku fiziku vatreno brane neki stav pročitan na internetu, samo zato što je on kontra nečemu što se, na osnovu postojećih saznanja, smatra tačnim. A "argumentaciju" poput "to je sve glupost, ali me mrzi da vam obrazlažem zašto" ne bih ni komentarisao.

bla bla

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da ste skratili moj komentar i to pola poslednje i jednu celu gde sam napisao da naslov lici na neki iz drugih novina :D Clap, clap, gubite citaoce...

3-phase cretin

pre 9 godina

Najtoplije hvala za ovakve članke. Samo još jedna napomena: kaže se "komprimovanje" a ne "kompresovanje", ali je još bolje reći "sažimanje". Kada ste već jedna od retkih stvari koje vredi čitati na netu, onda moramo da vas čuvamo sa svih strana.

Milan

pre 9 godina

@Goran

Gravitaciona sila srazmerna je proizvodu masa dva tela koja se privlače, a obrnuto srazmerna kvadratu rastojanja centara tih tela (F = const * m1 * m2 / r^2). Drugim rečima, ako bismo neku masu sabili na dovoljno mali prostor, onda bismo bliže mogli i da priđemo toj istoj masi i time povećamo privlačnu silu.

@Nik

Verovatno je poenta da se umesto Sunca formira crna rupa od mase koja je jednaka masi Sunca. Kako bi tada rastojanje između Sunca i Zemlje ostalo isto, tako bi Zemlja samo nastavila da orbitira.

Janko

pre 9 godina

@Goran

Gravitaciona sila na jednakoj distanci se, naravno, ne povećava kompresijom objekta, to prouzrokuje jedan od prvih kvazi-paradoksa, prema kome bi Zemlja jednako orbitirala oko crne rupe koja bi se nalazila na mestu Sunca, sa masom jednakom sunčevoj.

Međutim, ukoliko kompresujemo objekat tako da se on ceo nalazi unutar svog tzv. Švarcšildovog poluprečnika, omogućavamo postojanje izuzetno snažnih gravitacionih sila na malim rastojanjima od centra mase objekta, budući da je intenzitet gravitacione sile obrnuto proporcionalna rastojanju.

Pre kompresije, telo ne može delovati na druge objekte gravitacionim silama koje su veće od onih koje deluju na objekte koji se nalaze na njegovoj površini, iz prostog razloga što ti objekti ne mogu prići bliže centru mase tela. Svaka masa ima svoj Švarcšildov radijus, a on se definiše onim rastojanjem od centra mase nekog tela, na kojoj je intenzitet gravitacione sile toliki, da bi objekat morao da bude lansiran brzinom svetlosti kako bi "pobegao" od gravitacionog polja te mase.

Janko

pre 9 godina

@lobotom
To uopšte nije tačno. Crne rupe se odlikuju svojstvom da je za beg iz njihovog gravitacionog polja potrebna brzina veća od brzine svetlosti, a kako intenzitet gravitacionog polja zavisi i od mase, i od distance od centra mase, onda je zapravo prostor koji zaprema neka masa vrlo značajan podatak, te samim tim i gustina tela.

Ukoliko uspete da komprimujete masu u prostor manji od sfere poluprečnika koji odgovara Švarcšildovom poluprečniku te mase, ona dobija osobine crne rupe, i to važi za svaku masu. Sunce bi moglo da postane beli patuljak zato što nema dovoljnu masu da postane crna rupa.

Nemojte deliti ovakve polu-informacije ukoliko ne znate o čemu govorite.

Haron

pre 9 godina

Kako povecava gravitacionu silu, ako je masa predmeta i u jednom i ud rugom slucaju podjednaka?
(Goran, 19. oktobar 2014 )

Tako sto si blize centru Zemlje u tom zamisljenom sabijanju nase planete koji je ujedno i centar mase a od koga se racuna rastojanje (ono 'r' na kvadrat u Njutnovoj jedn. zakona gravitacije). Posto je 'r' manje raste gravitaciona sila jer je gravit. sila obrnuto srazmerna rastojanju 2 tela. Drugim recima, ako se sabija sfericno telo onda se povecava povrsinska gravitacija na povrsini tog tela tj. raste prva kosmicka brzina (minimalna brzina potrebna telu da napusti gravitaciono polje drugog tela). U jednom trenutku sabijanjem prva kosmicka brzina postaje jednaka brzini svetlosti i tada mozemo reci da je to telo postalo crna rupa. Npr. sabijanjem mase Mont Everesta na velicinu atoma dobija se crna rupa.

xyz koordinata

pre 9 godina

Vidis Gorane pitas se kako masa Sunca ista i tako dalje itd btbbb kada bi Zemlju ispario na neki nacin dobio bi oblak gasa iste mase kao sto je bila Zemlja ali bi joj recimo dimenzije bile mnogo vece,takav gas ne bi imao neki narociti gravitacioni utica na okolinu,atomi i molekuli su suvise daleko jedan od drugog izmedju njih postoji privlacna sila vrlo slaba,zajedno kao gas beznacajno,ali masa je ista,e sada ako kompresujes taj isti gas u cvrsti oblik dobijas danasnju Zemlju koja te privlaci i treba ti raketa sa ubrzanjem od 11 km u sekundi da bi se odlepio,e sada ako jos vise kompresujes Zemlju gde se atomi skrse do te mere da im elektronski omotac kolapsira i elektroni zajedno sa protonima u jezgru pretvore u neutrone dobijas neutronsku 'zvezdu' ako nastavis da kolapsiras zdrobices i neutrone,cestice ce biti toliko sabijene da im je zajednicki uticaj toliki da ti vise ne treba 11 km u sekundi da bi se odlepio u svemir nego preko 300000km u sekundi,e to ti je crna rupa.

Vatra

pre 9 godina

Crne rupe znatno efikasnije stvaraju energiju od našeg Sunca.

Naučnici čak smatraju da bi ta vrsta energije mogla da bude korišćena kako bi napajala svemirske brodove budućnosti.

Crne rupe ce u buducnosti sluziti kao bandere ili benzinske stanice.

Milan

pre 9 godina

@Artemis Faul

Takođe, vrlo netačno. Kada bi se nalazio na nešto više od 6000km od tog "zrna pirinča" mase Zemlje, "padao" bi ka njemu isto ubrzanjem od 9.81m/s2, koliko gravitaciono ubrzanje iznosi na površini Zemlje, a to ubrzanje (ne mešati s pojmom brzina) bi nastavilo da se povećava sa smanjenjem rastojanja, kako bi padao ka tom zrnu.
Takođe je netačno reći da na par stotina kilometara nema Zemljine gravitacione sile. Naravno da je ima, čak nije ni zanemarljiva, ali je svakako manja u odnosu na gravitacionu silu koja se ima na površini Zemlje.

.

pre 9 godina

Cek cek prvo postoje pa ne postoje pa opet postoje pa usisavaju pa ne usisavaju pa prave spagete od nas pa privlace pa ako stavimo crnu rupu umesto sunca nece nas privlaciti pa onda gutaju...Au zbunjen sam skroz iskreno mislim da su crne rupe nesto sto fizika ne moze u potpunosti objasniti

Artemis Faul

pre 9 godina

U teoriji, svaki predmet može postati crna rupa ukoliko ga kompresujete u dovoljno mali prostor, jer kada ga kompresujete, činite ga znatno gušćim tako dajući mu jaču gravitacionu silu. "

Kako povecava gravitacionu silu, ako je masa predmeta i u jednom i ud rugom slucaju podjednaka? (Goran, 19. oktobar 2014 19:52)

Malo pogrešno rečeno. Gravitacija opada sa kvadratom rastojanja, tako da recimo na Zemlji već na stotinak kilometara prestaje uticaj zemljine gravitacije. E, sad ako bi kompresovali Zemlju na recimo veličinu zrna pirinča, u suštini postala bi mikro crna rupa. Ako bi se nalazio na par metara od takve Zemlje ne bi osetio nikakvo privlačenje. međutim kako se približuješ osećaš sve jaču privlačnu silu gravitacije. Foton koji prođe na par milimetara skrenuće pod nekim čudnim uglom, ali onaj koji baš naleti pravo neće nikad izaći iz tog gravitacionog bunara.

lesa

pre 9 godina

citiram: "Crne rupe izgledaju kao da usisavaju materiju sa svih strana, ali ovo je uobičajena zabluda."
Pa to nije uobičajena zabluda, već naučno objašnjenje do pre nekoliko godina. I onaj veliki projekat CERN-a, akcelerator čestica, je napravljen ne bi li se između ostalog dobile i ispitale "crne rupe" ili antimaterija. Koji im je ovo po redu promašaj od kada se bave izučavanjem kosmosa? Najbolje bi bilo da lepo sednu i gledaju u taj beskonačni prostor i pokušaju da ga osvoje, a ne da se zamlaćuju tupavim teorijama kako je on nastao. Pa njih bre iznenadi kugla na Marsu, a upustili su u objašnjavanje nečega što ne znamo ni dali ima početak i kraj!

Igor

pre 9 godina

@(Nik, 19. oktobar 2014 21:16)
Teorijski, ako to telo orbitira oko crne rupe dovoljno brzo nece upasi u nju. Tj. Crna rupa ga nece privuci sebi. Da zemlja na ovoj udaljenosti od sunca, orbitira oko njega ne 365, nego recimo 370 dana ona bi sigurno "pala" na sunce, tj. sunce bi je privuklo sebi.

Milano

pre 9 godina

Crna rupa stvori Uneverse od cega ! Kako moze da se rodi ista u crnoj rupi ,kako crna rupa da se izduva smanji nestane ? Vi koji ovo teorisete imate zaista crunu rupu u mozgu ukljucujuci onu kljakavu budalu .

Branislav

pre 9 godina

Crne rupe ne postoje. Od silne nauke ne vidite prostu logiku, a to je da u vezi sa crnim rupama ima bar jedan nerešiv paradoks. U pitanju je problem horizonta događaja i posmatračem, ali ne bih ga dalje obrazlagao. Ustvari ima ih nekoliko.

Black Goo

pre 9 godina

"11 stvar koja treba da znate o crnim rupama"

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2769156/Black-holes-NOT-exist-Big-Bang-Theory-wrong-claims-scientist-maths-prove-it.html

(balkancaffe, 20. oktobar 2014 04:22)

Balkancaffe, oduvek znaju to sa linka i ovi ateistički popovi za sitnu raju. Samo ih treba čuti kako razgovaraju između sebe i sa svojim kolegama koje su zvanično proglasili za jeretike zarad srebrenjaka da bi izigravali planetarnu lažnu naučnu elitu, a u stvari se nalaze pred raspadom i razlazom. To su neke druge priče od ovog masnog bureka za verujuće а-те-исте. I oni znaju da njihova fizika nema budućnost kao nauka. Silne su milijarde potrošili i svaki dan ih troše bez svakog izgleda za izlaz iz tog mraka od te religijske dogme što se razne fizike zovu. Nabrojite mi šta su to vredno i značajno nauci doprineli i uradili u zadnjih 30 godina što već nismo znali i pre 70 godina? Za mene bi samo jedna stvar bila dovoljna da im opravda to ispovedanje ateističke religije umesto nauke, ali nje nema. Oni i dalje sa novim lažima podupiru stare. I dalje samo laži skupo proizvode da bi opravdali njihovo postojanje i troškove. I tamo gde se desio neki pomak u nauci tome sigurno nisu kumovali fizičari i darwinisti sa njihovim bušnim konstantama i još bušnijim teorijama.

PS: Jedno je nešto znati, a sasvim je druga stvar nešto svojim vernicima pripovedati i prodavati.
- Kad bi istina i znanje bilo za svakog dostupno ne bi više ni imalo toliku cenu i moć.

Darko

pre 9 godina

Kako povecava gravitacionu silu, ako je masa predmeta i u jednom i ud rugom slucaju podjednaka?
(Goran, 19. oktobar 2014 19:52)

Zato što gravitacija zavisi od mase i zapremine, ne samo mase. (manja zapremina a ista masa, znači veću gustinu, tj. pritisak)

Black Goo

pre 9 godina

Nisam video i ne mogu da komentarisem!
(Alex111, 19. oktobar 2014 20:54)

Hahaha. Bravo. Nisi jedini što ih nisi video, ali te to ne sprečava da i ti pričaš o njima kao da ih zaistinski imaš u bašti. Pokušaj, nije to teško kad samo malo pokloniš poverenje autoritetima od zanata za masni burek.
- Međutim, šta ako je tkz. crna rupa (koja uopšte nije crne boje, već je crna zato što je nepoznata) u stvari samo zvezda od antimaterije? Vredelo bi da se u tom smeru razmišlja, jer je dosta logičnije njeno ponašanje od svih ovih bajki, dalo bi se objasniti i pre svega razumeti.

montoya zajecar

pre 9 godina

meni kad se kompresuje i smanji samo crna rupa moze da mu pomogne da ponovo dobije na rastezanju, al je tvrdji od spageta

Zoran

pre 9 godina

Jos jedino ovakve stvari mogu da citam sa B 92, tv b92 vise ne gledam, zar stvarno mislite da mozete biti veci prostaci od onih sa Pinka. Seljakluk i prostakluk je njihov fah i oni su tu neprikosnoveni necete dobiti nove gledaoce a izgubicete one iz normalne Srbije, ma znate vi to bolje od nas.
(Zile, 19. oktobar 2014 22:14)

Ja to nikad nisma ni gledao.

Teoreticar

pre 9 godina

Postoje i bele rupe i izmedju crnih i belih, nema nikakve razlike, razlikaje u tome sto su bele zaobile veliki broj zvezda koje se spralno okrecu. Svemir se siri i upravo te rupe to i cine, one su fakticki prolazi u novi prostor. Slikovito, svemir je kao Svajcarski sir.

balkancaffe

pre 9 godina

11 stvar koja treba da znate o crnim rupama
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2769156/Black-holes-NOT-exist-Big-Bang-Theory-wrong-claims-scientist-maths-prove-it.html

Dread

pre 9 godina

A šta je sa teorijom naučnice (tekst objavljen nedavno) koja dokazuje da crne rupe ne postoje?
(MT, 20. oktobar 2014 09:59)

Za pocetak, teorija nije dokaz... vec teorija. To ne znaci da nije tacna, samo da nije dokazana.

Black Goo

pre 9 godina

"da bi objekat morao da bude lansiran brzinom svetlosti kako bi "pobegao" od gravitacionog polja te mase."
(Janko, 20. oktobar 2014 00:09)

Ako ni fotoni ne mogu, kako će to onda moći neki teži (već sčepani) objekat sa istom tom brzinom? I pre ove citirane rečenice si napravio ceo niz zemaljskih grešaka kad si pričao o nekoj masi i gravitacij u Kosmosu. To jednostavno nema i to je i odavno utvrđeno. Zato su uvedene u predpostavke nove hipoteze o crnoj meteriji i energiji, jer da ih ima odavno bi se galaksije raspale. Tačnije, ne bi ni nastale. Zato i moraš da zaboraviš Njutna i termodinamike sa celom zemaljskom fizikom kad izađeš van atmosfere i elektromagnetnog polja, jer je sve drugačije i ostaće nepoznato i dalje za ovakve tekstopisce. I one Lagranžove L tačke od pre 200 godina su bile samo pokušaj više da se to ne-stanje od antimase i antigravitacije opiše. I one su odavno pale, ali su zato u školskoj klupi i dalje svetinje. Zato je i ovaj stari članak ponovo izvađen iz već osam decenija starog naftalina i opet prodat vernicima kako sveže jevanđelje. Veliki je problem kako sad reći istinu svojim vernicima, da sve u šta se toliko slepo verovalo i investiralo ne postoji, a da im se ta dogmatska kula od karata ne poruši, koju oni ponosno zovu njihova naučna crkva. Umesto da izađu sa istinom oni i dalje pojačavaju, inače, užasnu inkviziciju na sve njihove jeretike.
PS: Mora ta religija i dalje da se ispoveda. To i očekuju vernici od svojih popova. Pogledaj ih samo.

petrovic milojko

pre 9 godina

Crne rupe su misterija pretpostavki. Teorija struna kaze da ono sto je negde na kraju svemira (hologram) crna rupa ne moze da usisa. Inace crna rupa se u zargonu astrofizicara naziva "minzjom"".

Nik

pre 9 godina

Međutim, crne rupe su poput bilo kog drugog objekta u svemiru, sa jednim izuzetkom – poseduju jako gravitaciono polje.

Ukoliko bismo na mesto Sunca stavili crnu rupu identične mase, Zemlja ne bi bila usisana, već bi nastavila da oribitra oko crne rupe kao što to danas čini oko Sunca.

iz prve recenice nikako ne moze da proizadje druga recenica, jer se kose sa razumom.

Milano

pre 9 godina

Crna rupa stvori Uneverse od cega ! Kako moze da se rodi ista u crnoj rupi ,kako crna rupa da se izduva smanji nestane ? Vi koji ovo teorisete imate zaista crunu rupu u mozgu ukljucujuci onu kljakavu budalu .

Goran

pre 9 godina

"U teoriji, svaki predmet može postati crna rupa ukoliko ga kompresujete u dovoljno mali prostor, jer kada ga kompresujete, činite ga znatno gušćim tako dajući mu jaču gravitacionu silu. "

Kako povecava gravitacionu silu, ako je masa predmeta i u jednom i ud rugom slucaju podjednaka?

lobotom

pre 9 godina

Crne rupe postoje samo radi mase, a ne gustoce. Ukoliko bi Zemlju smanjili na velicinu kikirikija, to ne bi imalo utjecaja na njenu masu, shodno tome, ne moze se pretvoriti u crnu rupu. Svi objekti koji imaju manju masu nego tri sunca nikada nece moci postati crnim rupama, tako da bi i komprimiranje naseg sunca u konacnici proizvelo samo bijelog patuljka.

Branislav

pre 9 godina

Crne rupe ne postoje. Od silne nauke ne vidite prostu logiku, a to je da u vezi sa crnim rupama ima bar jedan nerešiv paradoks. U pitanju je problem horizonta događaja i posmatračem, ali ne bih ga dalje obrazlagao. Ustvari ima ih nekoliko.

lesa

pre 9 godina

citiram: "Crne rupe izgledaju kao da usisavaju materiju sa svih strana, ali ovo je uobičajena zabluda."
Pa to nije uobičajena zabluda, već naučno objašnjenje do pre nekoliko godina. I onaj veliki projekat CERN-a, akcelerator čestica, je napravljen ne bi li se između ostalog dobile i ispitale "crne rupe" ili antimaterija. Koji im je ovo po redu promašaj od kada se bave izučavanjem kosmosa? Najbolje bi bilo da lepo sednu i gledaju u taj beskonačni prostor i pokušaju da ga osvoje, a ne da se zamlaćuju tupavim teorijama kako je on nastao. Pa njih bre iznenadi kugla na Marsu, a upustili su u objašnjavanje nečega što ne znamo ni dali ima početak i kraj!

Darko

pre 9 godina

Kako povecava gravitacionu silu, ako je masa predmeta i u jednom i ud rugom slucaju podjednaka?
(Goran, 19. oktobar 2014 19:52)

Zato što gravitacija zavisi od mase i zapremine, ne samo mase. (manja zapremina a ista masa, znači veću gustinu, tj. pritisak)

montoya zajecar

pre 9 godina

meni kad se kompresuje i smanji samo crna rupa moze da mu pomogne da ponovo dobije na rastezanju, al je tvrdji od spageta

Igor

pre 9 godina

@(Nik, 19. oktobar 2014 21:16)
Teorijski, ako to telo orbitira oko crne rupe dovoljno brzo nece upasi u nju. Tj. Crna rupa ga nece privuci sebi. Da zemlja na ovoj udaljenosti od sunca, orbitira oko njega ne 365, nego recimo 370 dana ona bi sigurno "pala" na sunce, tj. sunce bi je privuklo sebi.

balkancaffe

pre 9 godina

11 stvar koja treba da znate o crnim rupama
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2769156/Black-holes-NOT-exist-Big-Bang-Theory-wrong-claims-scientist-maths-prove-it.html

Artemis Faul

pre 9 godina

U teoriji, svaki predmet može postati crna rupa ukoliko ga kompresujete u dovoljno mali prostor, jer kada ga kompresujete, činite ga znatno gušćim tako dajući mu jaču gravitacionu silu. "

Kako povecava gravitacionu silu, ako je masa predmeta i u jednom i ud rugom slucaju podjednaka? (Goran, 19. oktobar 2014 19:52)

Malo pogrešno rečeno. Gravitacija opada sa kvadratom rastojanja, tako da recimo na Zemlji već na stotinak kilometara prestaje uticaj zemljine gravitacije. E, sad ako bi kompresovali Zemlju na recimo veličinu zrna pirinča, u suštini postala bi mikro crna rupa. Ako bi se nalazio na par metara od takve Zemlje ne bi osetio nikakvo privlačenje. međutim kako se približuješ osećaš sve jaču privlačnu silu gravitacije. Foton koji prođe na par milimetara skrenuće pod nekim čudnim uglom, ali onaj koji baš naleti pravo neće nikad izaći iz tog gravitacionog bunara.

bla bla

pre 9 godina

Ne "usisavaju" , ali zato posle prave "spagetizaciju".Kad bi umesto Sunca stavili crnu rupu istog precnika kao i Sunce, videli bi sta je usisavanje :D Niko i ne misli da je Ajnstajn otkrio crne rupe, nego da je njegova teorija predvidela...

.

pre 9 godina

Cek cek prvo postoje pa ne postoje pa opet postoje pa usisavaju pa ne usisavaju pa prave spagete od nas pa privlace pa ako stavimo crnu rupu umesto sunca nece nas privlaciti pa onda gutaju...Au zbunjen sam skroz iskreno mislim da su crne rupe nesto sto fizika ne moze u potpunosti objasniti

Naucnik

pre 9 godina

Crne rupe postoje samo radi mase, a ne gustoce. Ukoliko bi Zemlju smanjili na velicinu kikirikija, to ne bi imalo utjecaja na njenu masu, shodno tome, ne moze se pretvoriti u crnu rupu. Svi objekti koji imaju manju masu nego tri sunca nikada nece moci postati crnim rupama, tako da bi i komprimiranje naseg sunca u konacnici proizvelo samo bijelog patuljka.
(lobotom, 19. oktobar 2014 21:20)

Potpuno gresis. Crnu rupu stvara gravitaciono privlacenje a ne masa. Gravitaciono privlacenje zavisi od udaljenosti od centra, zato ako sabijes npr Zemlju u dovoljno malu zapreminu gravitaciono privlacenje na povrsini takvog objekta postaje dovoljno jako da brzina umicanja sa njega postaje veca od brzine svetlosti. Ta granuca se zove Horizont dogadjaja. I zato se ne bi nista promenilo da se Sunce zameni crnom rupom iste mase. Efekti bi se primetili tek kada biste prisli blize nego sto je sadasnji precnik sunca, a Zemlja je daleko od Sunca. Better?

bla bla

pre 9 godina

@naucnik
Gravitaciono privlacenje a ne masa?! Od mase i od kvadrata rastojanja od centra mase zavisi gravitaciono privlacenje. Ako bi umesto Sunca stavili crnu rupu iste mase i istog rastojanja centra mase, ne bi primetili promenu u kretanju Zemlje. Ali to se uci u 7. osnovne, nije nesto novo...

Black Goo

pre 9 godina

"11 stvar koja treba da znate o crnim rupama"

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2769156/Black-holes-NOT-exist-Big-Bang-Theory-wrong-claims-scientist-maths-prove-it.html

(balkancaffe, 20. oktobar 2014 04:22)

Balkancaffe, oduvek znaju to sa linka i ovi ateistički popovi za sitnu raju. Samo ih treba čuti kako razgovaraju između sebe i sa svojim kolegama koje su zvanično proglasili za jeretike zarad srebrenjaka da bi izigravali planetarnu lažnu naučnu elitu, a u stvari se nalaze pred raspadom i razlazom. To su neke druge priče od ovog masnog bureka za verujuće а-те-исте. I oni znaju da njihova fizika nema budućnost kao nauka. Silne su milijarde potrošili i svaki dan ih troše bez svakog izgleda za izlaz iz tog mraka od te religijske dogme što se razne fizike zovu. Nabrojite mi šta su to vredno i značajno nauci doprineli i uradili u zadnjih 30 godina što već nismo znali i pre 70 godina? Za mene bi samo jedna stvar bila dovoljna da im opravda to ispovedanje ateističke religije umesto nauke, ali nje nema. Oni i dalje sa novim lažima podupiru stare. I dalje samo laži skupo proizvode da bi opravdali njihovo postojanje i troškove. I tamo gde se desio neki pomak u nauci tome sigurno nisu kumovali fizičari i darwinisti sa njihovim bušnim konstantama i još bušnijim teorijama.

PS: Jedno je nešto znati, a sasvim je druga stvar nešto svojim vernicima pripovedati i prodavati.
- Kad bi istina i znanje bilo za svakog dostupno ne bi više ni imalo toliku cenu i moć.

petrovic milojko

pre 9 godina

Crne rupe su misterija pretpostavki. Teorija struna kaze da ono sto je negde na kraju svemira (hologram) crna rupa ne moze da usisa. Inace crna rupa se u zargonu astrofizicara naziva "minzjom"".

3-phase cretin

pre 9 godina

Najtoplije hvala za ovakve članke. Samo još jedna napomena: kaže se "komprimovanje" a ne "kompresovanje", ali je još bolje reći "sažimanje". Kada ste već jedna od retkih stvari koje vredi čitati na netu, onda moramo da vas čuvamo sa svih strana.

Vatra

pre 9 godina

Crne rupe znatno efikasnije stvaraju energiju od našeg Sunca.

Naučnici čak smatraju da bi ta vrsta energije mogla da bude korišćena kako bi napajala svemirske brodove budućnosti.

Crne rupe ce u buducnosti sluziti kao bandere ili benzinske stanice.

Zoran

pre 9 godina

Jos jedino ovakve stvari mogu da citam sa B 92, tv b92 vise ne gledam, zar stvarno mislite da mozete biti veci prostaci od onih sa Pinka. Seljakluk i prostakluk je njihov fah i oni su tu neprikosnoveni necete dobiti nove gledaoce a izgubicete one iz normalne Srbije, ma znate vi to bolje od nas.
(Zile, 19. oktobar 2014 22:14)

Ja to nikad nisma ni gledao.

Milan

pre 9 godina

@Artemis Faul

Takođe, vrlo netačno. Kada bi se nalazio na nešto više od 6000km od tog "zrna pirinča" mase Zemlje, "padao" bi ka njemu isto ubrzanjem od 9.81m/s2, koliko gravitaciono ubrzanje iznosi na površini Zemlje, a to ubrzanje (ne mešati s pojmom brzina) bi nastavilo da se povećava sa smanjenjem rastojanja, kako bi padao ka tom zrnu.
Takođe je netačno reći da na par stotina kilometara nema Zemljine gravitacione sile. Naravno da je ima, čak nije ni zanemarljiva, ali je svakako manja u odnosu na gravitacionu silu koja se ima na površini Zemlje.

Teoreticar

pre 9 godina

Postoje i bele rupe i izmedju crnih i belih, nema nikakve razlike, razlikaje u tome sto su bele zaobile veliki broj zvezda koje se spralno okrecu. Svemir se siri i upravo te rupe to i cine, one su fakticki prolazi u novi prostor. Slikovito, svemir je kao Svajcarski sir.

Nikola

pre 9 godina

Tužno je čitati veliki broj komentara na ovakve vesti. Osobe koje nisu savladale srednjoškolsku fiziku vatreno brane neki stav pročitan na internetu, samo zato što je on kontra nečemu što se, na osnovu postojećih saznanja, smatra tačnim. A "argumentaciju" poput "to je sve glupost, ali me mrzi da vam obrazlažem zašto" ne bih ni komentarisao.

Zile

pre 9 godina

Jos jedino ovakve stvari mogu da citam sa B 92, tv b92 vise ne gledam, zar stvarno mislite da mozete biti veci prostaci od onih sa Pinka. Seljakluk i prostakluk je njihov fah i oni su tu neprikosnoveni necete dobiti nove gledaoce a izgubicete one iz normalne Srbije, ma znate vi to bolje od nas.

Janko

pre 9 godina

@Goran

Gravitaciona sila na jednakoj distanci se, naravno, ne povećava kompresijom objekta, to prouzrokuje jedan od prvih kvazi-paradoksa, prema kome bi Zemlja jednako orbitirala oko crne rupe koja bi se nalazila na mestu Sunca, sa masom jednakom sunčevoj.

Međutim, ukoliko kompresujemo objekat tako da se on ceo nalazi unutar svog tzv. Švarcšildovog poluprečnika, omogućavamo postojanje izuzetno snažnih gravitacionih sila na malim rastojanjima od centra mase objekta, budući da je intenzitet gravitacione sile obrnuto proporcionalna rastojanju.

Pre kompresije, telo ne može delovati na druge objekte gravitacionim silama koje su veće od onih koje deluju na objekte koji se nalaze na njegovoj površini, iz prostog razloga što ti objekti ne mogu prići bliže centru mase tela. Svaka masa ima svoj Švarcšildov radijus, a on se definiše onim rastojanjem od centra mase nekog tela, na kojoj je intenzitet gravitacione sile toliki, da bi objekat morao da bude lansiran brzinom svetlosti kako bi "pobegao" od gravitacionog polja te mase.

Haron

pre 9 godina

Kako povecava gravitacionu silu, ako je masa predmeta i u jednom i ud rugom slucaju podjednaka?
(Goran, 19. oktobar 2014 )

Tako sto si blize centru Zemlje u tom zamisljenom sabijanju nase planete koji je ujedno i centar mase a od koga se racuna rastojanje (ono 'r' na kvadrat u Njutnovoj jedn. zakona gravitacije). Posto je 'r' manje raste gravitaciona sila jer je gravit. sila obrnuto srazmerna rastojanju 2 tela. Drugim recima, ako se sabija sfericno telo onda se povecava povrsinska gravitacija na povrsini tog tela tj. raste prva kosmicka brzina (minimalna brzina potrebna telu da napusti gravitaciono polje drugog tela). U jednom trenutku sabijanjem prva kosmicka brzina postaje jednaka brzini svetlosti i tada mozemo reci da je to telo postalo crna rupa. Npr. sabijanjem mase Mont Everesta na velicinu atoma dobija se crna rupa.

xyz koordinata

pre 9 godina

Vidis Gorane pitas se kako masa Sunca ista i tako dalje itd btbbb kada bi Zemlju ispario na neki nacin dobio bi oblak gasa iste mase kao sto je bila Zemlja ali bi joj recimo dimenzije bile mnogo vece,takav gas ne bi imao neki narociti gravitacioni utica na okolinu,atomi i molekuli su suvise daleko jedan od drugog izmedju njih postoji privlacna sila vrlo slaba,zajedno kao gas beznacajno,ali masa je ista,e sada ako kompresujes taj isti gas u cvrsti oblik dobijas danasnju Zemlju koja te privlaci i treba ti raketa sa ubrzanjem od 11 km u sekundi da bi se odlepio,e sada ako jos vise kompresujes Zemlju gde se atomi skrse do te mere da im elektronski omotac kolapsira i elektroni zajedno sa protonima u jezgru pretvore u neutrone dobijas neutronsku 'zvezdu' ako nastavis da kolapsiras zdrobices i neutrone,cestice ce biti toliko sabijene da im je zajednicki uticaj toliki da ti vise ne treba 11 km u sekundi da bi se odlepio u svemir nego preko 300000km u sekundi,e to ti je crna rupa.

Q

pre 9 godina

@lobotom - Smanjenje poluprečnika takođe dovodi do povećanja gravitacije, isto kao i povećanje mase. Znači, ako bi Zemlju nekako smanjio na veličinu kikirikija, njen poluprečnik bi se sa 6 x 10^6 m (6000km) smanjio na, naprimer, 6 x 10^-3 m (6mm), što je smanjenje reda veličine 10^9. Pošto je gravitaciona sila obrnuto proporcionalna kvadratu poluprečnika ( F = M / R^2 ), ona bi se povećala 10^18 puta, a to je dovoljno za formiranje horizonta događaja i crne rupe.
Druga je stvar što u realnim uslovima objekt Zemljine mase nikada neće da pretrpi takvo urušavanje, već to mogu samo zvezde masa desetak puta veće od Sunca, pa takve mini crne rupe verovatno ne postoje.

PSL

pre 9 godina

Da razjasnimo neke stvari. Crne rupe jesu ekstremno guste i masivne. Vidim da komentatori imaju neke nejasnoće kako sabijanjem tela možemo stvoriti crnu rupu ako se masa ne promeni. Prosto, gravitacija slabi proporcionalno udaljenošću od centra mase. Sabijanjem Zemlje na primer, sve što se nalazi na površini Zemlje biva izloženo mnogo jačoj gravitaciji jer je bliže centru mase. A kada bi stavili crnu rupu umesto Sunca ona bi na Zemlju i dalje delovala istom gravitacijom, jer su i masa i udaljenost od centra mase ostaju nepromenjeni.

Milan

pre 9 godina

@Goran

Gravitaciona sila srazmerna je proizvodu masa dva tela koja se privlače, a obrnuto srazmerna kvadratu rastojanja centara tih tela (F = const * m1 * m2 / r^2). Drugim rečima, ako bismo neku masu sabili na dovoljno mali prostor, onda bismo bliže mogli i da priđemo toj istoj masi i time povećamo privlačnu silu.

@Nik

Verovatno je poenta da se umesto Sunca formira crna rupa od mase koja je jednaka masi Sunca. Kako bi tada rastojanje između Sunca i Zemlje ostalo isto, tako bi Zemlja samo nastavila da orbitira.

rebel_45

pre 9 godina

Ne može se o crnim rupama napisati tek po koja reč za svaku pojedinačnu osobinu crne rupe. Stvari stoje dosta drugačije nego što ovde pojednostavljeno piše.
Primer: Singularitet unutar crne rupe i horizont događajaja oko nje su njena dominantne osobine koje tekstu nisu opisane jer je to veoma veoma teško u par rečenica. Singularitet (veoma bitan , složen i duboko kontraverzan) je spomenut , a horizont događaja (CR) nije uopšte opisan iako on u mnogome određuje sam pojam CR u suštini.
Dobro je to što ovakav tekst može da inspiriše nekoga da pročita ozbiljne knjige na ovu temu , a tih knjiga na sreću ima.
Eto, svi smo osuđeni da živimo sa crnim rupama u relatvnoj blizini
pa ove teme i nisu tako daleke kao što se nekom čini.

Black Goo

pre 9 godina

"da bi objekat morao da bude lansiran brzinom svetlosti kako bi "pobegao" od gravitacionog polja te mase."
(Janko, 20. oktobar 2014 00:09)

Ako ni fotoni ne mogu, kako će to onda moći neki teži (već sčepani) objekat sa istom tom brzinom? I pre ove citirane rečenice si napravio ceo niz zemaljskih grešaka kad si pričao o nekoj masi i gravitacij u Kosmosu. To jednostavno nema i to je i odavno utvrđeno. Zato su uvedene u predpostavke nove hipoteze o crnoj meteriji i energiji, jer da ih ima odavno bi se galaksije raspale. Tačnije, ne bi ni nastale. Zato i moraš da zaboraviš Njutna i termodinamike sa celom zemaljskom fizikom kad izađeš van atmosfere i elektromagnetnog polja, jer je sve drugačije i ostaće nepoznato i dalje za ovakve tekstopisce. I one Lagranžove L tačke od pre 200 godina su bile samo pokušaj više da se to ne-stanje od antimase i antigravitacije opiše. I one su odavno pale, ali su zato u školskoj klupi i dalje svetinje. Zato je i ovaj stari članak ponovo izvađen iz već osam decenija starog naftalina i opet prodat vernicima kako sveže jevanđelje. Veliki je problem kako sad reći istinu svojim vernicima, da sve u šta se toliko slepo verovalo i investiralo ne postoji, a da im se ta dogmatska kula od karata ne poruši, koju oni ponosno zovu njihova naučna crkva. Umesto da izađu sa istinom oni i dalje pojačavaju, inače, užasnu inkviziciju na sve njihove jeretike.
PS: Mora ta religija i dalje da se ispoveda. To i očekuju vernici od svojih popova. Pogledaj ih samo.

Black Goo

pre 9 godina

Nisam video i ne mogu da komentarisem!
(Alex111, 19. oktobar 2014 20:54)

Hahaha. Bravo. Nisi jedini što ih nisi video, ali te to ne sprečava da i ti pričaš o njima kao da ih zaistinski imaš u bašti. Pokušaj, nije to teško kad samo malo pokloniš poverenje autoritetima od zanata za masni burek.
- Međutim, šta ako je tkz. crna rupa (koja uopšte nije crne boje, već je crna zato što je nepoznata) u stvari samo zvezda od antimaterije? Vredelo bi da se u tom smeru razmišlja, jer je dosta logičnije njeno ponašanje od svih ovih bajki, dalo bi se objasniti i pre svega razumeti.

Nikola

pre 9 godina

Naucnici veruju da u centar svake galaxije postoji po jedna crna rupa, koja svojom gravitacijom drzi galaxiju. Ali sto je jako zanimlivo, zvezde blizu crne rupe se okrecu istom brzinom (oko crne rupe) kao i dalnije zvezde (na krajevima galaxije). To uopste ne lici na gravitaciju! .. Sta je ovde cudno? Na primer: sto je jedna planeta blize suncu, to se ona mora brze okretati oko sunca ( jer je gravitacija jaca). Onda koja je to sila koja drzi galaxiju zajedno, dali je to tamna materija? Pogledajte Through The Wormhole, sa Morgan Freeman!

veze vi nemate

pre 9 godina

odvojite po 'iljadu dinara, škritice, od ovih vaših banera i platite nekog našeg naučnika da vam napiše lepo tekst o čemu hoćete iz bilo koje oblasti a ne translate.google i seljanija na tv-u.

Janko

pre 9 godina

@lobotom
To uopšte nije tačno. Crne rupe se odlikuju svojstvom da je za beg iz njihovog gravitacionog polja potrebna brzina veća od brzine svetlosti, a kako intenzitet gravitacionog polja zavisi i od mase, i od distance od centra mase, onda je zapravo prostor koji zaprema neka masa vrlo značajan podatak, te samim tim i gustina tela.

Ukoliko uspete da komprimujete masu u prostor manji od sfere poluprečnika koji odgovara Švarcšildovom poluprečniku te mase, ona dobija osobine crne rupe, i to važi za svaku masu. Sunce bi moglo da postane beli patuljak zato što nema dovoljnu masu da postane crna rupa.

Nemojte deliti ovakve polu-informacije ukoliko ne znate o čemu govorite.

bla bla

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da ste skratili moj komentar i to pola poslednje i jednu celu gde sam napisao da naslov lici na neki iz drugih novina :D Clap, clap, gubite citaoce...

Dread

pre 9 godina

A šta je sa teorijom naučnice (tekst objavljen nedavno) koja dokazuje da crne rupe ne postoje?
(MT, 20. oktobar 2014 09:59)

Za pocetak, teorija nije dokaz... vec teorija. To ne znaci da nije tacna, samo da nije dokazana.