Nedelja, 12.10.2014.

19:35

Zašto muškarci i dalje plaćaju na prvom izlasku?

Izvor: Theatlantic.com

Zašto muškarci i dalje plaæaju na prvom izlasku? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Simke

pre 9 godina

Nemam pojma. Meni je iz nerazumljivih razloga žao da devojka plati bilo šta.
Kao da pomislim uvek kako ženama treba više para nego muškarcima, za šminke, i ostale dzidzubidze koje ženske koriste.
Šta nama treba, za pljugu, poneko pivo sa ortacima.. Plus, mi muškarci ne menjamo stvari svake nedelje. Eto, imam taj neki osećaj u meni i nema šanse da bih dopustio devojci da plati izlazak. Samo u jednom slučaju, ipak, ako je neka buržujka, puna kao brod, i bukvalno ne oseća taj trošak ni najmanje.
Ovako... nekako mislim da je nama muškarcima i lakše da zaradimo, jači smo pol, izdržljiviji, i td..
Znam da to sve nema veze sa vezom, ali taj osećaj je jači od razuma, i nema veze sa vaspitavanjem, niko me nikada nije ni učio da treba da plaćam uvek ja, ali kao što rekoh, žao mi je da devojka plati, ma koliko mali račun bio.

blackdog

pre 9 godina

"Silovanje je ocenjeno kao prihvatljivije kada je muškaraca platio račun, nego u slučaju kada je on podeljen sa ženom“, tvrde istraživači.
Sta upravo procitah? Prihvatljivije od strane koga? Od strane silovatelja koji sebe naziva muskarcem ili od strane drustva koje sebe naziva normalnim? Uzas!

A sto se tice teme, generalno se jezim od ljudi koji se "retko hvataju za novcanik" bilo da su muskog ili zenskog roda, cepidlacenje mi bas ide na zivce. Ovako sam ja razmisljala dok sam jos uvek izlazila na sastanke- ako me je muskarac pozvao da izadjemo, necu insistirati da platim na prvom sastanku sem ako mi se uopste ne svidi i nemam nameru da se vise ikad vidim sa njim. U tom slucaju cu platiti ceo racun ili svoj deo, ne zelim nikom da ostajem duzna. Ako mi se svidi, onda necu insistirati da platim, ali cu se potruditi da vec sledeci sastanak organizujem ja o svom trosku. Vrlo jednostavno. I onako ako/kad veza krene da se razvija cemo oboje jednako finansijski uscestvovati u nasem odnosu. Ne bih ni pristala na neki drugi scenario. Ali ono sto ne volim je da mi prijatelji muskog pola placaju pice samo zato sto sam zena. Volim ravnopravno da ucestvujem i da platim koju turu, takav sam tip osobe. Ako smo zajedno izasli svi, kao drustvo, onda smatram da je to sasvim ispravno. Medju ovim komentarima vidim pojedine tipove licnosti od kojih bih pobegla glavom bez obzira, a to su oni koji od starta kalkulisu, mere, navode statisticke podatke i procentualno cepidlace samo da ne ostanu zakinuti za dinar ili dva od "strasnog sponzoraskog zenskog roda" jer smo, naravno, sve iste i zivotni cilj je da "muzemo pare" od jednog pa da onda predjemo na novu zrtvu. Srecom, nisam nailazila na takve u zivotu ;)

Pedja

pre 9 godina

Zato sto na taj nacin pokazujem postovanje prema devojci i zahvalnost sto je pristala da izadje sa mnom. Ipak smatram to dzentlmenskim potezom. Uostalom, muskarci prilaze devojkama, najcesce, osvajaju ih.

leeloo

pre 9 godina

Na prvom sastanku je decko platio, na sledecem ja. Nije strogo pisano pravilo da se smenjujemo ali to je to. Ja se ne bih osecala prijatno da samo on placa. Ne zato sto bih se osecala kao da dugujem nesto, nego jednostavno zaradjujem i ja, sto bi samo on placao.

Dušan

pre 9 godina

Kad se devojka ne bi nikad "uhvatila za novcanik", rekao bih joj... možda ne direktno, ali kroz šalu, i sasvim razumljivo... srećom, nailazio sam uglavnom na devojke koje vole da potroše neki dinar... Biti džentlmen znači mnogo više od plaćanja računa... Ipak, oni koji moraju sve da plaćaju, jer ne umeju drugačije i one koje takve traže - brzo se pronadju...

maki

pre 9 godina

Sto se jednakosti polova tice, jedino podrzavam da covek i zena budu jednako placeni za isti posao. I tu treba da se stavi tacka. Ni priroda nas nije napravila istim, pa ne vidim zasto bi se pravili da jesmo.

Zelimir

pre 9 godina

Placanje racuna na prvom izlasku ima dve prednosti. Dzentlmenski je a druga u slucaju zelje da pobegnes, sve si regulisao i ne dugujes nikome tako da ti je mirna savest.
Ja bih pre odgovorio na pitanje zasto devojke posle prvog seksa "kao" zaboravljaju neku stvar kod muskarca?

Dott

pre 9 godina

Devojka da plati racun? Nikad, ne samo na prvom sastanku, vec nikad! Ustvari ima situacija kad moze, za svoj rodjendan npr, tad cu joj dozvoliti.

Kampanja

pre 9 godina

Meni je glupo da se pored svog decka ja hvatam za novčanik. Uopste taj deo ceremonije smatram apsolutno muškim. Ali nije u redu da samo on plaća. I problem sam rešila tako što mu dam svoju polovinu računa, neku pretpostavljenu sumu, pre nego što stignemo u kafić, restoran, gde god, a on obavi plaćanje. Elegantno, i vuk sit, i ovce na broju :-)

Nikola

pre 9 godina

Ja sam ziveo sa devojkom, stanarinu je placala 30% od pune cene a svi ostali troskovi tacno pola pola jer smo imali zajednicki racun koji napunimo na pocetku meseca. Moja plata je bila 30% veca, ali nisam ni u ludilu pomislja da joj dam sve. Ako ona nece da se iscima za sebe da nadje bolji posao zasto bih ja pokrivao vecinu troskova. Kad potrosim sve pare na nju ona ode kod drugog koji ima i ko je onda ispao glup. Sad ce devojke da osude ovaj stav, al pocele ste da se folirate da hocete slobodu da idete gde hocete, kad hocete i ne polazete racune decku, pa onda lepo platite svoj deo. Problem sa danasnjim muskarcima je sto su postali papucari. Ako je cena seksa placanje vecera i ostalih troskova koja devojka napravi i to izadje bar 300-400e mesecno javna kuca se cini kao bolje resenje i plus nema zvocanja.

P.S. Zivim na zapadu tako da naci bolji posao je samo pitanje volje.

Radojko teofilovic

pre 9 godina

To he stvar obicaja. Recimo, zena nosi verenicki prsten, ali ne i muskarac. Mozda se neke stvari promene u vremenu dolazi.

Maja

pre 9 godina

Nesto bas i ne vidim da je tako. Jedan moj bivsi, vlasnik sopstvene firme, trazio je od mene da mu kupujem slatkise. Za rodjendan nikada nisam nista dobila, cak ni srecan rodjendan, a ne piće ili veceru. Inace, nisam imala posao dok sam bila sa njim. Jos se naljutio kad sam rekla da mu ne bih pozajmljivala pate kad je trazio da ne bi menjao svoje evre. Eeee, gde mi je pamet bila...
Gledam drugarice, sareno - one koje traze da ih vode i kupuju im su najbolje; ima nekoliko njih koje su otprilike pola-pola.
Ako se vec cepidlaci, zasto pola-pola? Ja popijem vodu ili sokic, nista drugo, on da pije "nesto skupo" pa da mu ja placam? Racun u ruke i plati svako svoje.
U danasnje vreme obicno muskarcima mora da se nadje posao, i zene su diskriminisane po tom pitanju, pa vam eto odgovora. Sponzoruse i slicne ne uzimam u obzir, jer one placaju kasnije.
Ako hoce da bude dzentlmen, nekabude. Ako ce da bude stipsa, neka se odmah pokaze.

Cvarkov

pre 9 godina

Mene tako cale ucio jos kao klinca. Medjutim, nije mi bas jasno zasto se to jos uvek ocekuje od muskaraca a sa druge strane sve vrvi od tzv feministkinja koje traze ravnopravnost polova. Znate koliko sam puta (a verujem i mnogi) stedeo na sebi da bih mogao da posle platim veceru, pice itd.

pn

pre 9 godina

Sviđa ti se neka devojka već duže vreme skupiš hrabrost da je pozoveš na piće odete negde(ako prihvati poziv) i kad dođe vreme za plaćanje ti kažeš:" Ajde pola pola" ili: " Neka plati svako svoje". Pa ne ide to tako. Mislim može i tako ali bi meni kao muškarcu bilo neprijatno.

Znalac

pre 9 godina

"Zašto muškarci i dalje plaćaju na prvom izlasku?"

Zato sto i dalje cine 94% beskucnika,za potpuno isto nedelo imaju 3X vece kazne,cine 97% svakodnevno poginulih na najrizicnijim radnim mestima sirom sveta,dobijaju dete nakon razvoda u 12% slucajeva,u 50% optuzbi za silovanje isostave se nevinim a za unistenu mu karijeru i 'zivot-nema veze',itd,itd...

Mi smo tu samo da radimo,cuvamo i obezbedjujemo resurse i sredstva da ih Zene trose, da,radili to ili ne,slusamo zvocanje i 24/7 ponavljanje kako nista ne valjamo i zli smo pokvarenjaci,nasilnici i silovatelji.Eh,da-dozvoljeno nam je i da uzdizemo Zene u zvezde a IZRICITO ZABRANJENO da uputimo i najkonstruktivniju i najblazu kritiku na njihov racun.

Pacov

pre 9 godina

Niko mene ne sprečava da platim samo svoje, i imam apsolutno pravo na to, ali zbog tih nekih normi ispao bi govno pred devojkom. Jebiga, kavaljerstvo ima cenu. Šteta što je to postalo više nešto što se podrazumeva nego džentlmenski čin

Vlajko

pre 9 godina

Ja zaradjujem 4 puta vise nego moja devojka, trudim se da odrzim taj odnos i u placanju racuna. Mislim daj je taj pristup najvise fer.

Uroš

pre 9 godina

zato što je u pitanju neravnopravnost u korist žena zbog čega feministkinje ćute, svako ko misli da je feminizam pokret za ravnopravnost oba pola danas je u dubokoj zabludi.

Dusan

pre 9 godina

Placanje racuna je cin,cin postovanja koji uz ostale cinove prati ceo proces,pocev od dopustanja devojci da prva naruci kao i da ona prva posegne za narucenim itd.Tako pokazujete postovanje i briznost sto ujedno i prija vasoj lepsoj polovini iz prostog razloga sto je u genetskom kodu muskarca da se postavlja zastitnicki a zeni da se uz tog muskarca osecaja zasticeno i bezbedno.Novac je samo sredstvo.

Aleksa

pre 9 godina

Zato sto ih tako vaspitavaju. Zato sto misle da zene to ocekuju od njih. Vecina zena se ne buni, naprotiv. Tako da one na taj nacin samo potvrdjuju njihova uverenja. Devojke ne razmisljaju da taj mladic mozda nema dovoljno para i da gladuje celog dana da bi nju uvece odveo na veceru, naprimer.

Sofia

pre 9 godina

Godinu dana sam sa deckom koji ne zeli da podelimo racun pod izgovorom da cu platiti kad on ne bude imao. Ponekad mi je neprijatno, ali kapiram da ga od malih nogu uce da bude dzentlmen, sto i jeste. Mada, to konstantno placanje racuna mi se ne svidja. Ne zelim da ga opterecujem.

Sofia

pre 9 godina

Godinu dana sam sa deckom koji ne zeli da podelimo racun pod izgovorom da cu platiti kad on ne bude imao. Ponekad mi je neprijatno, ali kapiram da ga od malih nogu uce da bude dzentlmen, sto i jeste. Mada, to konstantno placanje racuna mi se ne svidja. Ne zelim da ga opterecujem.

Aleksa

pre 9 godina

Zato sto ih tako vaspitavaju. Zato sto misle da zene to ocekuju od njih. Vecina zena se ne buni, naprotiv. Tako da one na taj nacin samo potvrdjuju njihova uverenja. Devojke ne razmisljaju da taj mladic mozda nema dovoljno para i da gladuje celog dana da bi nju uvece odveo na veceru, naprimer.

Dusan

pre 9 godina

Placanje racuna je cin,cin postovanja koji uz ostale cinove prati ceo proces,pocev od dopustanja devojci da prva naruci kao i da ona prva posegne za narucenim itd.Tako pokazujete postovanje i briznost sto ujedno i prija vasoj lepsoj polovini iz prostog razloga sto je u genetskom kodu muskarca da se postavlja zastitnicki a zeni da se uz tog muskarca osecaja zasticeno i bezbedno.Novac je samo sredstvo.

Uroš

pre 9 godina

zato što je u pitanju neravnopravnost u korist žena zbog čega feministkinje ćute, svako ko misli da je feminizam pokret za ravnopravnost oba pola danas je u dubokoj zabludi.

pn

pre 9 godina

Sviđa ti se neka devojka već duže vreme skupiš hrabrost da je pozoveš na piće odete negde(ako prihvati poziv) i kad dođe vreme za plaćanje ti kažeš:" Ajde pola pola" ili: " Neka plati svako svoje". Pa ne ide to tako. Mislim može i tako ali bi meni kao muškarcu bilo neprijatno.

leeloo

pre 9 godina

Na prvom sastanku je decko platio, na sledecem ja. Nije strogo pisano pravilo da se smenjujemo ali to je to. Ja se ne bih osecala prijatno da samo on placa. Ne zato sto bih se osecala kao da dugujem nesto, nego jednostavno zaradjujem i ja, sto bi samo on placao.

Vlajko

pre 9 godina

Ja zaradjujem 4 puta vise nego moja devojka, trudim se da odrzim taj odnos i u placanju racuna. Mislim daj je taj pristup najvise fer.

Cvarkov

pre 9 godina

Mene tako cale ucio jos kao klinca. Medjutim, nije mi bas jasno zasto se to jos uvek ocekuje od muskaraca a sa druge strane sve vrvi od tzv feministkinja koje traze ravnopravnost polova. Znate koliko sam puta (a verujem i mnogi) stedeo na sebi da bih mogao da posle platim veceru, pice itd.

Nikola

pre 9 godina

Ja sam ziveo sa devojkom, stanarinu je placala 30% od pune cene a svi ostali troskovi tacno pola pola jer smo imali zajednicki racun koji napunimo na pocetku meseca. Moja plata je bila 30% veca, ali nisam ni u ludilu pomislja da joj dam sve. Ako ona nece da se iscima za sebe da nadje bolji posao zasto bih ja pokrivao vecinu troskova. Kad potrosim sve pare na nju ona ode kod drugog koji ima i ko je onda ispao glup. Sad ce devojke da osude ovaj stav, al pocele ste da se folirate da hocete slobodu da idete gde hocete, kad hocete i ne polazete racune decku, pa onda lepo platite svoj deo. Problem sa danasnjim muskarcima je sto su postali papucari. Ako je cena seksa placanje vecera i ostalih troskova koja devojka napravi i to izadje bar 300-400e mesecno javna kuca se cini kao bolje resenje i plus nema zvocanja.

P.S. Zivim na zapadu tako da naci bolji posao je samo pitanje volje.

Pedja

pre 9 godina

Zato sto na taj nacin pokazujem postovanje prema devojci i zahvalnost sto je pristala da izadje sa mnom. Ipak smatram to dzentlmenskim potezom. Uostalom, muskarci prilaze devojkama, najcesce, osvajaju ih.

Pacov

pre 9 godina

Niko mene ne sprečava da platim samo svoje, i imam apsolutno pravo na to, ali zbog tih nekih normi ispao bi govno pred devojkom. Jebiga, kavaljerstvo ima cenu. Šteta što je to postalo više nešto što se podrazumeva nego džentlmenski čin

blackdog

pre 9 godina

"Silovanje je ocenjeno kao prihvatljivije kada je muškaraca platio račun, nego u slučaju kada je on podeljen sa ženom“, tvrde istraživači.
Sta upravo procitah? Prihvatljivije od strane koga? Od strane silovatelja koji sebe naziva muskarcem ili od strane drustva koje sebe naziva normalnim? Uzas!

A sto se tice teme, generalno se jezim od ljudi koji se "retko hvataju za novcanik" bilo da su muskog ili zenskog roda, cepidlacenje mi bas ide na zivce. Ovako sam ja razmisljala dok sam jos uvek izlazila na sastanke- ako me je muskarac pozvao da izadjemo, necu insistirati da platim na prvom sastanku sem ako mi se uopste ne svidi i nemam nameru da se vise ikad vidim sa njim. U tom slucaju cu platiti ceo racun ili svoj deo, ne zelim nikom da ostajem duzna. Ako mi se svidi, onda necu insistirati da platim, ali cu se potruditi da vec sledeci sastanak organizujem ja o svom trosku. Vrlo jednostavno. I onako ako/kad veza krene da se razvija cemo oboje jednako finansijski uscestvovati u nasem odnosu. Ne bih ni pristala na neki drugi scenario. Ali ono sto ne volim je da mi prijatelji muskog pola placaju pice samo zato sto sam zena. Volim ravnopravno da ucestvujem i da platim koju turu, takav sam tip osobe. Ako smo zajedno izasli svi, kao drustvo, onda smatram da je to sasvim ispravno. Medju ovim komentarima vidim pojedine tipove licnosti od kojih bih pobegla glavom bez obzira, a to su oni koji od starta kalkulisu, mere, navode statisticke podatke i procentualno cepidlace samo da ne ostanu zakinuti za dinar ili dva od "strasnog sponzoraskog zenskog roda" jer smo, naravno, sve iste i zivotni cilj je da "muzemo pare" od jednog pa da onda predjemo na novu zrtvu. Srecom, nisam nailazila na takve u zivotu ;)

Znalac

pre 9 godina

"Zašto muškarci i dalje plaćaju na prvom izlasku?"

Zato sto i dalje cine 94% beskucnika,za potpuno isto nedelo imaju 3X vece kazne,cine 97% svakodnevno poginulih na najrizicnijim radnim mestima sirom sveta,dobijaju dete nakon razvoda u 12% slucajeva,u 50% optuzbi za silovanje isostave se nevinim a za unistenu mu karijeru i 'zivot-nema veze',itd,itd...

Mi smo tu samo da radimo,cuvamo i obezbedjujemo resurse i sredstva da ih Zene trose, da,radili to ili ne,slusamo zvocanje i 24/7 ponavljanje kako nista ne valjamo i zli smo pokvarenjaci,nasilnici i silovatelji.Eh,da-dozvoljeno nam je i da uzdizemo Zene u zvezde a IZRICITO ZABRANJENO da uputimo i najkonstruktivniju i najblazu kritiku na njihov racun.

Dušan

pre 9 godina

Kad se devojka ne bi nikad "uhvatila za novcanik", rekao bih joj... možda ne direktno, ali kroz šalu, i sasvim razumljivo... srećom, nailazio sam uglavnom na devojke koje vole da potroše neki dinar... Biti džentlmen znači mnogo više od plaćanja računa... Ipak, oni koji moraju sve da plaćaju, jer ne umeju drugačije i one koje takve traže - brzo se pronadju...

Kampanja

pre 9 godina

Meni je glupo da se pored svog decka ja hvatam za novčanik. Uopste taj deo ceremonije smatram apsolutno muškim. Ali nije u redu da samo on plaća. I problem sam rešila tako što mu dam svoju polovinu računa, neku pretpostavljenu sumu, pre nego što stignemo u kafić, restoran, gde god, a on obavi plaćanje. Elegantno, i vuk sit, i ovce na broju :-)

Maja

pre 9 godina

Nesto bas i ne vidim da je tako. Jedan moj bivsi, vlasnik sopstvene firme, trazio je od mene da mu kupujem slatkise. Za rodjendan nikada nisam nista dobila, cak ni srecan rodjendan, a ne piće ili veceru. Inace, nisam imala posao dok sam bila sa njim. Jos se naljutio kad sam rekla da mu ne bih pozajmljivala pate kad je trazio da ne bi menjao svoje evre. Eeee, gde mi je pamet bila...
Gledam drugarice, sareno - one koje traze da ih vode i kupuju im su najbolje; ima nekoliko njih koje su otprilike pola-pola.
Ako se vec cepidlaci, zasto pola-pola? Ja popijem vodu ili sokic, nista drugo, on da pije "nesto skupo" pa da mu ja placam? Racun u ruke i plati svako svoje.
U danasnje vreme obicno muskarcima mora da se nadje posao, i zene su diskriminisane po tom pitanju, pa vam eto odgovora. Sponzoruse i slicne ne uzimam u obzir, jer one placaju kasnije.
Ako hoce da bude dzentlmen, nekabude. Ako ce da bude stipsa, neka se odmah pokaze.

Dott

pre 9 godina

Devojka da plati racun? Nikad, ne samo na prvom sastanku, vec nikad! Ustvari ima situacija kad moze, za svoj rodjendan npr, tad cu joj dozvoliti.

maki

pre 9 godina

Sto se jednakosti polova tice, jedino podrzavam da covek i zena budu jednako placeni za isti posao. I tu treba da se stavi tacka. Ni priroda nas nije napravila istim, pa ne vidim zasto bi se pravili da jesmo.

Zelimir

pre 9 godina

Placanje racuna na prvom izlasku ima dve prednosti. Dzentlmenski je a druga u slucaju zelje da pobegnes, sve si regulisao i ne dugujes nikome tako da ti je mirna savest.
Ja bih pre odgovorio na pitanje zasto devojke posle prvog seksa "kao" zaboravljaju neku stvar kod muskarca?

Radojko teofilovic

pre 9 godina

To he stvar obicaja. Recimo, zena nosi verenicki prsten, ali ne i muskarac. Mozda se neke stvari promene u vremenu dolazi.

Simke

pre 9 godina

Nemam pojma. Meni je iz nerazumljivih razloga žao da devojka plati bilo šta.
Kao da pomislim uvek kako ženama treba više para nego muškarcima, za šminke, i ostale dzidzubidze koje ženske koriste.
Šta nama treba, za pljugu, poneko pivo sa ortacima.. Plus, mi muškarci ne menjamo stvari svake nedelje. Eto, imam taj neki osećaj u meni i nema šanse da bih dopustio devojci da plati izlazak. Samo u jednom slučaju, ipak, ako je neka buržujka, puna kao brod, i bukvalno ne oseća taj trošak ni najmanje.
Ovako... nekako mislim da je nama muškarcima i lakše da zaradimo, jači smo pol, izdržljiviji, i td..
Znam da to sve nema veze sa vezom, ali taj osećaj je jači od razuma, i nema veze sa vaspitavanjem, niko me nikada nije ni učio da treba da plaćam uvek ja, ali kao što rekoh, žao mi je da devojka plati, ma koliko mali račun bio.

Dusan

pre 9 godina

Placanje racuna je cin,cin postovanja koji uz ostale cinove prati ceo proces,pocev od dopustanja devojci da prva naruci kao i da ona prva posegne za narucenim itd.Tako pokazujete postovanje i briznost sto ujedno i prija vasoj lepsoj polovini iz prostog razloga sto je u genetskom kodu muskarca da se postavlja zastitnicki a zeni da se uz tog muskarca osecaja zasticeno i bezbedno.Novac je samo sredstvo.

Uroš

pre 9 godina

zato što je u pitanju neravnopravnost u korist žena zbog čega feministkinje ćute, svako ko misli da je feminizam pokret za ravnopravnost oba pola danas je u dubokoj zabludi.

Znalac

pre 9 godina

"Zašto muškarci i dalje plaćaju na prvom izlasku?"

Zato sto i dalje cine 94% beskucnika,za potpuno isto nedelo imaju 3X vece kazne,cine 97% svakodnevno poginulih na najrizicnijim radnim mestima sirom sveta,dobijaju dete nakon razvoda u 12% slucajeva,u 50% optuzbi za silovanje isostave se nevinim a za unistenu mu karijeru i 'zivot-nema veze',itd,itd...

Mi smo tu samo da radimo,cuvamo i obezbedjujemo resurse i sredstva da ih Zene trose, da,radili to ili ne,slusamo zvocanje i 24/7 ponavljanje kako nista ne valjamo i zli smo pokvarenjaci,nasilnici i silovatelji.Eh,da-dozvoljeno nam je i da uzdizemo Zene u zvezde a IZRICITO ZABRANJENO da uputimo i najkonstruktivniju i najblazu kritiku na njihov racun.

Dott

pre 9 godina

Devojka da plati racun? Nikad, ne samo na prvom sastanku, vec nikad! Ustvari ima situacija kad moze, za svoj rodjendan npr, tad cu joj dozvoliti.

Aleksa

pre 9 godina

Zato sto ih tako vaspitavaju. Zato sto misle da zene to ocekuju od njih. Vecina zena se ne buni, naprotiv. Tako da one na taj nacin samo potvrdjuju njihova uverenja. Devojke ne razmisljaju da taj mladic mozda nema dovoljno para i da gladuje celog dana da bi nju uvece odveo na veceru, naprimer.

Sofia

pre 9 godina

Godinu dana sam sa deckom koji ne zeli da podelimo racun pod izgovorom da cu platiti kad on ne bude imao. Ponekad mi je neprijatno, ali kapiram da ga od malih nogu uce da bude dzentlmen, sto i jeste. Mada, to konstantno placanje racuna mi se ne svidja. Ne zelim da ga opterecujem.

Nikola

pre 9 godina

Ja sam ziveo sa devojkom, stanarinu je placala 30% od pune cene a svi ostali troskovi tacno pola pola jer smo imali zajednicki racun koji napunimo na pocetku meseca. Moja plata je bila 30% veca, ali nisam ni u ludilu pomislja da joj dam sve. Ako ona nece da se iscima za sebe da nadje bolji posao zasto bih ja pokrivao vecinu troskova. Kad potrosim sve pare na nju ona ode kod drugog koji ima i ko je onda ispao glup. Sad ce devojke da osude ovaj stav, al pocele ste da se folirate da hocete slobodu da idete gde hocete, kad hocete i ne polazete racune decku, pa onda lepo platite svoj deo. Problem sa danasnjim muskarcima je sto su postali papucari. Ako je cena seksa placanje vecera i ostalih troskova koja devojka napravi i to izadje bar 300-400e mesecno javna kuca se cini kao bolje resenje i plus nema zvocanja.

P.S. Zivim na zapadu tako da naci bolji posao je samo pitanje volje.

Maja

pre 9 godina

Nesto bas i ne vidim da je tako. Jedan moj bivsi, vlasnik sopstvene firme, trazio je od mene da mu kupujem slatkise. Za rodjendan nikada nisam nista dobila, cak ni srecan rodjendan, a ne piće ili veceru. Inace, nisam imala posao dok sam bila sa njim. Jos se naljutio kad sam rekla da mu ne bih pozajmljivala pate kad je trazio da ne bi menjao svoje evre. Eeee, gde mi je pamet bila...
Gledam drugarice, sareno - one koje traze da ih vode i kupuju im su najbolje; ima nekoliko njih koje su otprilike pola-pola.
Ako se vec cepidlaci, zasto pola-pola? Ja popijem vodu ili sokic, nista drugo, on da pije "nesto skupo" pa da mu ja placam? Racun u ruke i plati svako svoje.
U danasnje vreme obicno muskarcima mora da se nadje posao, i zene su diskriminisane po tom pitanju, pa vam eto odgovora. Sponzoruse i slicne ne uzimam u obzir, jer one placaju kasnije.
Ako hoce da bude dzentlmen, nekabude. Ako ce da bude stipsa, neka se odmah pokaze.

Kampanja

pre 9 godina

Meni je glupo da se pored svog decka ja hvatam za novčanik. Uopste taj deo ceremonije smatram apsolutno muškim. Ali nije u redu da samo on plaća. I problem sam rešila tako što mu dam svoju polovinu računa, neku pretpostavljenu sumu, pre nego što stignemo u kafić, restoran, gde god, a on obavi plaćanje. Elegantno, i vuk sit, i ovce na broju :-)

maki

pre 9 godina

Sto se jednakosti polova tice, jedino podrzavam da covek i zena budu jednako placeni za isti posao. I tu treba da se stavi tacka. Ni priroda nas nije napravila istim, pa ne vidim zasto bi se pravili da jesmo.

Pedja

pre 9 godina

Zato sto na taj nacin pokazujem postovanje prema devojci i zahvalnost sto je pristala da izadje sa mnom. Ipak smatram to dzentlmenskim potezom. Uostalom, muskarci prilaze devojkama, najcesce, osvajaju ih.

Simke

pre 9 godina

Nemam pojma. Meni je iz nerazumljivih razloga žao da devojka plati bilo šta.
Kao da pomislim uvek kako ženama treba više para nego muškarcima, za šminke, i ostale dzidzubidze koje ženske koriste.
Šta nama treba, za pljugu, poneko pivo sa ortacima.. Plus, mi muškarci ne menjamo stvari svake nedelje. Eto, imam taj neki osećaj u meni i nema šanse da bih dopustio devojci da plati izlazak. Samo u jednom slučaju, ipak, ako je neka buržujka, puna kao brod, i bukvalno ne oseća taj trošak ni najmanje.
Ovako... nekako mislim da je nama muškarcima i lakše da zaradimo, jači smo pol, izdržljiviji, i td..
Znam da to sve nema veze sa vezom, ali taj osećaj je jači od razuma, i nema veze sa vaspitavanjem, niko me nikada nije ni učio da treba da plaćam uvek ja, ali kao što rekoh, žao mi je da devojka plati, ma koliko mali račun bio.

blackdog

pre 9 godina

"Silovanje je ocenjeno kao prihvatljivije kada je muškaraca platio račun, nego u slučaju kada je on podeljen sa ženom“, tvrde istraživači.
Sta upravo procitah? Prihvatljivije od strane koga? Od strane silovatelja koji sebe naziva muskarcem ili od strane drustva koje sebe naziva normalnim? Uzas!

A sto se tice teme, generalno se jezim od ljudi koji se "retko hvataju za novcanik" bilo da su muskog ili zenskog roda, cepidlacenje mi bas ide na zivce. Ovako sam ja razmisljala dok sam jos uvek izlazila na sastanke- ako me je muskarac pozvao da izadjemo, necu insistirati da platim na prvom sastanku sem ako mi se uopste ne svidi i nemam nameru da se vise ikad vidim sa njim. U tom slucaju cu platiti ceo racun ili svoj deo, ne zelim nikom da ostajem duzna. Ako mi se svidi, onda necu insistirati da platim, ali cu se potruditi da vec sledeci sastanak organizujem ja o svom trosku. Vrlo jednostavno. I onako ako/kad veza krene da se razvija cemo oboje jednako finansijski uscestvovati u nasem odnosu. Ne bih ni pristala na neki drugi scenario. Ali ono sto ne volim je da mi prijatelji muskog pola placaju pice samo zato sto sam zena. Volim ravnopravno da ucestvujem i da platim koju turu, takav sam tip osobe. Ako smo zajedno izasli svi, kao drustvo, onda smatram da je to sasvim ispravno. Medju ovim komentarima vidim pojedine tipove licnosti od kojih bih pobegla glavom bez obzira, a to su oni koji od starta kalkulisu, mere, navode statisticke podatke i procentualno cepidlace samo da ne ostanu zakinuti za dinar ili dva od "strasnog sponzoraskog zenskog roda" jer smo, naravno, sve iste i zivotni cilj je da "muzemo pare" od jednog pa da onda predjemo na novu zrtvu. Srecom, nisam nailazila na takve u zivotu ;)

leeloo

pre 9 godina

Na prvom sastanku je decko platio, na sledecem ja. Nije strogo pisano pravilo da se smenjujemo ali to je to. Ja se ne bih osecala prijatno da samo on placa. Ne zato sto bih se osecala kao da dugujem nesto, nego jednostavno zaradjujem i ja, sto bi samo on placao.

pn

pre 9 godina

Sviđa ti se neka devojka već duže vreme skupiš hrabrost da je pozoveš na piće odete negde(ako prihvati poziv) i kad dođe vreme za plaćanje ti kažeš:" Ajde pola pola" ili: " Neka plati svako svoje". Pa ne ide to tako. Mislim može i tako ali bi meni kao muškarcu bilo neprijatno.

Zelimir

pre 9 godina

Placanje racuna na prvom izlasku ima dve prednosti. Dzentlmenski je a druga u slucaju zelje da pobegnes, sve si regulisao i ne dugujes nikome tako da ti je mirna savest.
Ja bih pre odgovorio na pitanje zasto devojke posle prvog seksa "kao" zaboravljaju neku stvar kod muskarca?

Cvarkov

pre 9 godina

Mene tako cale ucio jos kao klinca. Medjutim, nije mi bas jasno zasto se to jos uvek ocekuje od muskaraca a sa druge strane sve vrvi od tzv feministkinja koje traze ravnopravnost polova. Znate koliko sam puta (a verujem i mnogi) stedeo na sebi da bih mogao da posle platim veceru, pice itd.

Dušan

pre 9 godina

Kad se devojka ne bi nikad "uhvatila za novcanik", rekao bih joj... možda ne direktno, ali kroz šalu, i sasvim razumljivo... srećom, nailazio sam uglavnom na devojke koje vole da potroše neki dinar... Biti džentlmen znači mnogo više od plaćanja računa... Ipak, oni koji moraju sve da plaćaju, jer ne umeju drugačije i one koje takve traže - brzo se pronadju...

Vlajko

pre 9 godina

Ja zaradjujem 4 puta vise nego moja devojka, trudim se da odrzim taj odnos i u placanju racuna. Mislim daj je taj pristup najvise fer.

Pacov

pre 9 godina

Niko mene ne sprečava da platim samo svoje, i imam apsolutno pravo na to, ali zbog tih nekih normi ispao bi govno pred devojkom. Jebiga, kavaljerstvo ima cenu. Šteta što je to postalo više nešto što se podrazumeva nego džentlmenski čin

Radojko teofilovic

pre 9 godina

To he stvar obicaja. Recimo, zena nosi verenicki prsten, ali ne i muskarac. Mozda se neke stvari promene u vremenu dolazi.