Sreda, 17.09.2014.

09:49

Amerikanci prave (svemirskog) konkurenta Sojuzu

Izvor: B92

Amerikanci prave (svemirskog) konkurenta Sojuzu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

ccc...

pre 9 godina

Kada citam kometare setim se one izreke : Samo svemir i ljudska glupostu su beskrajni
(Zigi, 17. septembar 2014 10:35)


Ma sta kazes, a gde su tebi navodnici pametnjakovicu?

only fools and horses

pre 9 godina

Dobro, proverili ste na internetu. Bilo je 135 misija, 132 su preživele, 2 nisu. Loše sam izračunao, nije bila 7% nego 1,48% verovatnoća da će kosmonauti izgubiti život. Svejedno je previsoka.
Inače, u svom divljenju zaboravljate da Space shuttle nije bio avion koji je poletao sa piste već kao klasična raketa, u stvari uz pomoć dve ogromne rakete i jednog još većeg rezervoara, a samo se orbiter vraćao na zemlju tako što je sletao na vrlo dugačku pistu specijalno napravljenoj u svemirskom centru Kenedi, i to kao jedrilica, bez ikakvog pogona.
Hoću da kažem da šatl jeste bio napredak, ali vrlo mali u odnodu na dotadašnju svemirsku tehnologiju. Razlika je bila što je deo koji se vraćao na zemlju bio dosta veći nego dotadašnje kapsule, i nije padao pomoću padobrana u more nego se spuštao na zemlju, na točkove, doduše isto uz pomoć padobrana.
Ali su zato za poletanje bile potrebne ogromne količine energije.
Očigledno je ljudska vrsta još uvek tehnološki vrlo daleko od nekih efikasnijih letova u svemir.

Artemis Faul

pre 9 godina

Ameri proizvode avione, satelite, razne dzidzabice od kompjutera do pametnih telefona... ali u raketnoj tehnologiji ne mogu da prismrde. Zasto, nemam pojma. (inot, 17. septembar 2014 11:37)

Saturn V

4-eu

pre 9 godina

Dobar deo komentara objasnjava zasto je Srbija tako nesrecan i siromasna.
Nekima casovnici ocigledno sporije idu.
Cika Ajnstajn je u pravu.

Z

pre 9 godina

Sa tolikim milijardama su mogli kod Rusa svaki dan jedan satelit da ispale u orbitu e sad sto bi svaki treci tamo i stigao je druga stvar.

Zoran

pre 9 godina

http://www.washingtonpost.com/national/health-science/us-military-national-security-agencies-vexed-by-dependence-on-russian-rocket-engines/2014/05/30/19822e40-e6c0-11e3-8f90-73e071f3d637_story.html

Amerika ide na dole. Verujte. Ne cuvam ja pare tek onako zaradjene ovde u SAD.

Zoran

pre 9 godina

(Penzioner koji nesto pomalo zna, 17. septembar 2014 18:03),

Hvala na detaljima.

PS Ne obracajte paznju na broj pluseva i minusa na vasem komentaru.

Zoran

pre 9 godina

RD-180 se koristi i za vojne svrhe u Americi. To im do aprila prodavali Rusi, pa stopirali prodaju za VOJNE stvari. Sada Ameri pokusavaju da naprave nesto slicno, jer nece imati ni za vojnu industriju.

Penzioner koji nesto pomalo zna

pre 9 godina

@dario

Dozvolite malo pojasnjenje gde je bio corsokak i za Satlove i za Buran. Ovo Vam pricam kao profesionalni inzenjer aerokosmonautike, sada penzioner ali visegodisnji projektant u USA i Kanadi. Verovatno ste culi za Teoriju pouzdanosti. U skolskom-studentskom drzanju kurseva Satl (shodno tome i Buran) se pokazivao kao primer. Kao sistem, koga cine podsistemi, itd. bio je toliko slozen da NIKADA nije mogao da leti potpuno ispravan. Znaci cak i teoretski, dakle matematicki, morao je da leti u rezimu dozvoljenog otkaza. Cim upale na zemlji masinu, znaju da nesto nije ispravno. I uvek je moralo da bude tako, s tim sto su bilo bezbedonosno dozvoljeni i nedozvoljeni otkazi. Rusi su shvatili da na nivou tadasnje, ali i danasnje tehnologije to predstavlja ogroman rizik i corsokak. Amerikanci su to shvatili kasnije uz vec poznate tragicne zrtve. Nisu problem racunari, ni sistemi upravljanja (ljudi cesto pogresno misle da je napredak nauke isto sto i napredak racunara) - ovde je problem ciste fizike koga mi za takvu letelicu trenutno ne mozemo pouzdano da resimo. Masina mora da bude sto laksa, sto veca, sto cvrsca, otporna na neverovatne vibracije u vremenu eksploatacije, termodinamicki pravo cudo nauke i prirode, pogon na nivou SF. To su bili nategljeni programi i to se pokazalo. Dok god covek ne izmisli nesto bolje od reaktivnog pogona, sto zahteva novu fiziku, vrtecemo se oko tocka i nicega vise, kao sto se i avion nicim ne razlikuje od aviona brace Rajt u fizickom smislu.

Rodni

pre 9 godina

Jedan od komentatora je prikazao impresivno baratanje brojkama, cak i poznavanje procentnog racuna i teorije verovatnoce...
Jedino je pocetna pretpostavka netacna - broj misija je bio 135 a ne 15. Kladionice verovatno nemaju razlog da brinu :)

mile

pre 9 godina

@only fools and horses: Space shuttle nije imao 15tak letova vec 130 misija plus 5 probnih letova. Izgleda da si bio mali pa si zaboravio koliko je samo godina bilo potrebno da se zavrsi ISS. Prva nesreca najvise ide na teret menadzera jer su odobrili let na suvise niskoj temperaturi uprkos protivljenju inzinjera. Gumeni O-prsten na busteru se smrzao na rampi i izgubio elasticnost koja mu je bila potrebna da bi obavljao finkciju. Druga nesreca se ne bi desila da je koriscen prvobitni (nekoliko tona tezi) glavni rezvoar.
Posto te interesuje statistika, evo ti jedan primer. Tokom svih 130 misija nijednom nije doslo do otkaza nekog glavnog raketnog motora. To znaci da je verovatnoca otkaza glavnog motora nije veca od 1/390, tj oko 0.26 posto.

Dejan

pre 9 godina

BOEING koji je dobio veći deo kolača planira da svoju platfomu podiže sa ATLAS V raketom koja opet kao što je upućenima poznato koristi Ruske motore RD 180. Hoćeš nećeš bez rusa se ne može! SPACE X koji je dobio manji deo kolača ima u pripremi svoju raketu nosač koja još nije prošla ni matematički model! Tako da 2017 hmm dluje malo preambiciozno! Nije to štanc industrija da se ceo system razvije za godinu dve, nego proces koji traje! Ponekad i mnogo duže nego što se želi!

Washington

pre 9 godina

Rusi prevoze Amere do svemirske stanice od 2011.? Ma to je nemoguce,kako kad nam holivudski filmovi govore da su Ameri neprikosloveni u svemirskoj tehnologiji? Zar nisu oni jos 1969. sleteli na Mesec,a danas 2014. oni ne mogu da odlete do svemirske stanice bez ruskog Sojuza. Propaganda cini cuda.
(Milan1989, 17. septembar 2014 10:37)

Hahaha....... jao ovaj ce po kafani da prosipa svu mudrost koju je pokupio iz ovog clanka. Bravo ti.

jaran

pre 9 godina

Budimo realni, Amerinkanci nisu nista pronasli vec sve kupili od Rusa, jedino sojuz nisu jer je bio dobro cuvan. Americke kosmicke letelice tipa speishutle imaju svega 2 poletanja i sletanja i posle mogu da se bace na staro gvozdje a sojuz neogranicen broj jer mu materijal ne izgori pri ulasku u atmosferu.

joca

pre 9 godina

licno me ovo raduje, ameri su tako iskompleksirani da im ne dolazi u obzir da se vrate na sistem koji koristi rusija iako je naj jeftiniji i naj pouzdaniji, volim takodje da citam nebuloze prozapadnjaka, kako oni lepo sroce uspehe amerike a ruske zaborave, amerika nikada nije imala svemirsku stanicu, ovo zadnje je medjunarodna, njihov je deo, za mir su svi culi, rusi su imali spejs satl program, planirali su 3 komada, napravili 2, prvi buran je leteo i sleteo ali bez posade, onda ide juri gagarin, valentina tereskova, vega program, sletanje i poletanje sa meseca bez ljudske posade itd, bas da ne nabrajam, ali ono naj bitnije je da trenutno iskljucivo americkom nesposobnoscu JEDINO RUSIJA MOZE DA POSALJE COVEKA U SVEMIR.

inžinjer

pre 9 godina

Ne mogu vjerovati da netko uspoređuje američku raketnu tehnologiju, koja je izmislila najmoćniju raketu u povijesti koju će premašiti tek nova najmoćnija NASA-ina raketa SLS 2018.-te, s Rusima kojima je tehnološki vrhunac baziran na dizajnima znanstvenika iz sovjetskog razdoblja. Ljudi, hajde malo pročitajte literaturu o raketnoj tehnologiji pa budite objektivni.

dario

pre 9 godina

(dario, 17. septembar 2014 14:38)

Za tvoju informaciju, projekat Spaceshuttle je potpuno ukinut zato što su se od 15tak misija, 2 završile katastrofalno. Jedna je eksplodirala pri poletanju a druga (ujedno i poslednja) prilikom sletanja. Statistički gledano, svi koji su leteli su imali oko 7% šanse da se neće vratiti živi. Tako da je taj projekat na kraju, ispao katastrofalan.
Uopšte, svi NASIni projekti (osim APOLO programa) su bili mnogo manje uspešni od Sovjetskih.
A Sovjetska verzija tog spejsšatla je bila spremna, ali nije poletela zbog raspada zemlje i haosa koji posle toga nastao, ali na sreću čovečanstva, Rusija je uspela poprilično da se oporavi i nastavlja tamo gde su Sovjeti stali.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (only fools and horses, 17. septembar 2014 15:22)

Spaceshuttle je imao ukupno 135 misija od kojih je tačno jedino to da 2 nisu bile uspješne tako da neznam zašto izmišljaš kad je doba interneta i sve je svima lako provjerljivo??

alxxl

pre 9 godina

rat mišljenja...

"When the firm SpaceX launches its Falcon Heavy rocket into space late this year, the craft will become the mightiest rocket in the world. Only NASA's Saturn V, which sent Americans to the moon, has ever generated more power."

biće bolje

pre 9 godina

Podele veliih država oko teritorije i resursa opet izbijaju na vidalo, ili je potrebno stalno praviti neki sukob i tenziju da bi se trošile bombe sve radi oporavka ekonomije i izlaska iz receije, jer bez konstatnog rasta se ne može. Što su svetske ekonomije više u krizi tako se broj aktivnih sukoba povećava. Podela između Rusa i Amera će se sigurno loše odraziti na sve ekonomije sveta i ovo je definitivno kraj sveta kakvog poznajemo, gde vlada razumevanje i mir između velikih sila.

OLGA

pre 9 godina

Ruska svemirska tehnologija u poredjenju sa Americkom?? Ko je poslao Vojadjere van suncevog sistema. Amerikanci. Ko je poslao desetak sondi na Marsko koje nam konstantno salju izvestaje? Amerikanci. Ko je slao sundu na Titan? Amerikanci. Ko je leteo na mesec? Amerikaci. Ko je imao Space SATL? Amerikanci. Ko je imao svemirske stanice? Rusi i Amerikanci.
Amerikancima odgovaraju Rusi da ih voze u svemir jer je to jeftinije nego da odrzavaju 30 godina stare space SHUTLOVE, a ne zato sto nemaju tehnologiju.

Swarog

pre 9 godina

Angara je skoro testirana u najmanjoj varijanti i to u suborbitalnom letu. Pre toga je bilo par testova 1. stepena u Juznoj Koreji. Raketa nosac Sojuz kapsula nije Energija (Energija je bila raketa nosac za Buran krajem osamdesetih) nego se aktuelno zove Sojuz-FG. Rusija takodje razvija naslednika Sojuza, da je stari dobri Sojuz toliko super ne bi valjda bezveze trosili milijarde na zamenu? Just my 2 cents.

legionarjso

pre 9 godina

@Alex
Wikipediu i forum gejmera Tom Clansy's Hawx-a mozes sam sa sobom i u sebi da upijas,nemoj da se prosipas "americkom nepobjedivoscu" tamo gdje ima ljudi koji tu industriju istinski prate.

only fools and horses

pre 9 godina

(dario, 17. septembar 2014 14:38)

Za tvoju informaciju, projekat Spaceshuttle je potpuno ukinut zato što su se od 15tak misija, 2 završile katastrofalno. Jedna je eksplodirala pri poletanju a druga (ujedno i poslednja) prilikom sletanja. Statistički gledano, svi koji su leteli su imali oko 7% šanse da se neće vratiti živi. Tako da je taj projekat na kraju, ispao katastrofalan.
Uopšte, svi NASIni projekti (osim APOLO programa) su bili mnogo manje uspešni od Sovjetskih.
A Sovjetska verzija tog spejsšatla je bila spremna, ali nije poletela zbog raspada zemlje i haosa koji posle toga nastao, ali na sreću čovečanstva, Rusija je uspela poprilično da se oporavi i nastavlja tamo gde su Sovjeti stali.

Artemis Faul

pre 9 godina

najbolje je da se to odradi u holivudu kao i sam odlazak na mesec. znas sta se moze postici sa danasnjim animacijama. :) (pa da, 17. septembar 2014 14:03)

Mozda je bolje da se to odradi u Rosfilmu, kao sto su rusi odradili Gagarinov let. Sta mislis sto je Gagarin tako misteriozno poginuo samo par godina posle tog leta. Zato sto je hteo da svima kaze kolika je to bila prevara

Pera

pre 9 godina

Desiće se. Jedino što će im trebati novi talas gasterbajtera-inženjera iz Rusije, Indije, da ne kažem i Srbije između ostalih.

Naprave rat tamo, revoluciju ovamo i eto obrazovane radne snage za dž na sve strane.

Trovach

pre 9 godina

I Rusi i Amerikanci su u svom osvajanju svemira imali uspone i padove. Najveci napredak je, razumljivo, ostvaren tokom hladnog rata, ali koliko god da je konkurencija dobra za progres, bar isto toliko je dobra i saradnja. Verujem da oni to znaju, a kada prevazidju mrznju i zavist moci cemo stvarno ocekivati velike rezultate. I jedni i drugi imaju neverovatan potencijal, a tu se sve vise namecu i Kinezi i Indijci. ESA zasad deluje rezervisano.

srdjan

pre 9 godina

Neznam da li se neko seca da su Rusi 10 godina vodili turiste u SVEMIR.!!!!!!Vecina zemalja na svetu nemoze kod sebe kuci da ih dovede bez problema ,Rusi su ih vodili u SVEMIR i vratili zive i zdrave(Ameri nisu mogli svoje posade da vrate zive i zdrave).Nije mi jasno kako vec to nije dovoljno da bude jasno ko je tehnoloski jaci.Sva oprema koja se tice zivota i opstanka ljudi na MKS je Ruska!Ako Rusi ostave MKS (mislim da hoce da podignu kopiju stanice MIR koja stoji spremna u Ruskom svemirskom centru)bice,, dzabe ste krecili''to jest pravili nove letelice.

dario

pre 9 godina

Amerikanci su plaćali Rusima prevoz jer ih najam ruskih Sojuza dođe jeftinije nego korištenje Spaceshuttle-a koji je daleko naprednija tehnologija. Spaceshuttle je bila prva i jedina operativna letjelica koja se nakon odlaska u svemir mogla i sama vratiti i sletjeti na običan aerodrom. Koliko je to bilo revolucionarno zamislite (slikovito parafraziram) da na aerodromu gledate sletanje putničkog aviona koji je došao iz npr. Australije, a zatim sljedeći koji sleće je došao iz svemira! Sličan program su imali i u SSSR-u (projekat Buran) ali Sovjeti nisu bili u stanju da ga isfinansiraju. To je bio i jedan od razloga povlačenja Spaceshuttle-a jer je tehnologija skupa, a postojećim letjelicama je isticao resurs i ocijenjeno je da nakon pada željezne zavjese jeftinije je Rusima plaćati prevoz nego proizvesti nove letjelice. Uostalom ruski svemirski program je i opstao jedino zahvaljujući iznajmljivanju svojih raketa koje su tehnološki zastarjele ali su se pokazale kao pouzdane i sa stanovišta potrebe običnog prevoza sasvim dovoljne.Onog trenutka kada Rusi otkažu Amerikancima i Zapadu prevoz svojim raketama su automatski stavili i ključ u bravu svog svemirskog programa. Kada ste čuli da su Rusi zadnji put imali neku misiju u svemiru?Trenutna kriza u odnosima samo je nagnala Amerikance da pokrenu razvoj novih svemirskih letjelica čime će i sami zatvoriti Ruski svemirski program što nije dobro za razvoj čovječanstva ali što se može kada Rusi sami pilaju granu na kojoj sjede.

gradjanin

pre 9 godina

Po ko zna koji put se opet ova nacija pametnjakovic koja nije u stanju ni postene cipele da napravi dokazuje prosipanjem svoje mudrosti i omalovazavanjem onih koji su svetlostne godine ispred nje.

alter ego

pre 9 godina

Neka ih, neka prave i jedni i drugi. Skoro sve od ovo malo svemirske tehnologije što ima čovečanstvo nastalo je njihovim međusobnim takmičenjem. Ostatak sveta može samo da profitira od toga.

Svaki razvoj je prilika. Evo npr mi koji hoćemo da budemo neki proizvođači hrane bi mogli da investirmo u razvoj pakovanja hrane za konzumiranje i čuvanje u svemiru. Sutra ljudi kad odu na Mars da mogu da uživaju u sarmi i kompotu od suvih šljiva npr :) Ili lanč paket za kad letovi kao što će biti Virgin Galactic postanu svakodnevnica.

Smejem se, ali ne šalim se uopšte.

Ima još gomila sitnih stvari za svemir koje se mogu i razviti i testirati na zemlji sa relativno malim investicijama. Nažalost, kod nas je preduzetnički umrtvljen. Ima more raznih šansi. Npr jedna biža od svemira - dronovi. Proizvodnja elekromotora, propelera, elektronike, gotovih dronova.

Ali jbg, kad se nas ulaganja svode na PR bullshit ili neku pljačku zamotanu u oblandu investicije. A država kolje vola (preduzetnika) za kilo mesa.

gru

pre 9 godina

rusi su već testirali novu raketu - angara (tri modela). sojuz je kapsula, energija je raketa nosač. ruske rakete su bez premca po nosivosti i pouzdanosti. inače rakete nosače imaju i eu ( arijana) , japan, indija, kina i usa. šta mislite zašto koriste ruske?!

Fukusima

pre 9 godina

Uopste necu da ulazim u rasprave americko-ruske. Moja tema je druga. Nema sanse da razvoj kosta 6.8 milijardi dolara. Razvoj (za sada neuspesan) samo za X-35 je bio oko 40 milijardi dolara. Tako da je mozda stvarna cifra 10x veca (i to je malo jer ako Minecraft kosta 2.5 milijardi) i sasvim je nerealno da poleti 2017. Mozda tek 2025. i to posle krvavog rada. Inace ko god nesto zna o kosmonautici zna da je Space X nista drugo nego gigantsko pranje para i slivanje para iz dzepova poreskih obveznika u dzepove nekolicije americkih oligarha. Inace, sve u stvari radi NASA kao neka vrsta podizvodjaca.

Moravsky

pre 9 godina

Rusi imaju bolje razvijenu raketnu idnustriju od Amera..mnogo veći pritisak pravi ruski motor od američkog..mada podržavam svako istraživanje svemira,ali opet to je sve u vojne svrhe..prevashodno..nažalost

Alex

pre 9 godina

Poznajući kako se poslednje 2 decenije odvija razvoj letelica u SAD, budžet će sa vremenom biti učetvorostručen, a ni za 10 godina neće imati pouzdanu letelicu. Slična priča kao sa borbenim avionima koji i dalje ne lete.
(Bojan, 17. septembar 2014 11:25)

# Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

@ lete, Bojane lete..... greske su otklonjene i jedino USA ima u naoruzanja pravi lovac 5. generacije. Ruski SU PAK-FA T-50 je jos u prvoj fazi ispitivanja i sa svim istim "decjim bolestima" koji su kod Raptora F-22 otklonjeni. MiG-35 kako trenutno stoji ima jako velikih problema oko integracije elektronike sa oruzanim sistemima, plus finansijski su na 0. verovatno nece ni uci u serijsku proizvodnju. SU-35s je tek poceo da silazi sa proizvodnih traka i to u jako malom broju. planira se samo 2 eskadrile po 16 aviona. ps, i Rusi grese i imaju slicne ako i ne vece probleme od USA.

Sve pametni bez skole

pre 9 godina

Ah, tacno sam znao da ce komentari biti o kasetnim bombama, mrznji prema Amerima, i kako nisu bili na M(j)esecu sto rece onaj iz susedne zemlje...

xyz koordinata

pre 9 godina

Edi,Sojuz koristi motore sa vise komora za sagorevanje a manje zapremine,motori su stabilniji za rad imaju veci potisak i bukvalno nema im premca.Napravili su savrsenstvo od motora.U tome je tajna.Sama raketa je tokom godina rafinirana i doradjivana u skladu sa razvojem tehnologije koliko je moguce,njimanista drugo ne treba,oni nece praviti nove projekte samo da bi nekitajkun dobio lovu od drzave kao sto je slucaj saamerickim longresmenima upetljanim u Space x program.

Komshija Hashim

pre 9 godina

Amerikancima je dosta ruske politike. Do sad su im namerno pomagali da mogu zaraditi nešto para sa Sojuzom al sada više nece bogami.

MIlos

pre 9 godina

Ameri proizvode avione, satelite, razne dzidzabice od kompjutera do pametnih telefona... ali u raketnoj tehnologiji ne mogu da prismrde. Zasto, nemam pojma.
************************************************************************
Rusi u raketnoj tehnologiji par decenija ispred ostatka sveta, ovladali nuklaernom tehnologijom, avionima, elektronikom i svim znanjima koja su potrebna za razvijanje najsavremenijih vojnih oruzja i orudja, a ne umeju da naprave pismen motocikl - zasto je to tako, ni ja nemam pojma...

milan

pre 9 godina

Ajde smanjite malo dramu, ovi projekti su pripremi vec 10 godina a i Rusi spremaju zamenu za Sojuz, zove se PTK-NP i bice lansiran iz kosmodroma u Sibiru pomocu rakete Angara-5 pocevsi od 2018 godine. Sve ovo (i Americko i Rusko) je bilo u pripremi davno pre nego sto su se politicari poceli izmotavati i praviti pametni i vazni. Da naucnici cekaju njih, mi bi smo svi jos uvek ziveli u pecinama.

Mario

pre 9 godina

Amerikanci ce izgleda tek sad da prave nesto sto bi trebalo konkurisati Sojuzu kojeg su Rusi konstruisali ko zna vise kad... I jos postoje oni koji vjeruju da su Ameri 1969. bili na Mjesecu.
(Vlado Banja Luka, 17. septembar 2014 10:23)

Tada Ameri nisu žalili para za to planinarenje. Danas ih ubiše njihov liberalizam, tržišna ekonomija i tenderi jer ne mogu ni da prismrde niskoj ceni "Sojuza" koji je još i dokazano pouzdan. Zato su pozvali privatnike da ponude svoja rešenja i ovo je jedno od njih.

Dok holidej

pre 9 godina

Bravo! Bilo mi je zao kada je spejs satl otisao u istoriju jer je to u svoje vreme bila tehnoloski superiorna letelica, cak i uzimajuci u obzir katastrofe koje su je pratile. Jedva cekam da vidim novu letelicu u akciji, kriza je u Americi prosla i vreme je da se nastavi tamo gde se stalo!

bb

pre 9 godina

Ni Rusi ni mi ne "zajmimo od mrskog zapada" već od finansijskih institucija koje nemaju naciju. Ljudi koji stoje iza tih institucija nisu vlade država već moćnici.
I SAD i Rusija su svetske sile po mnogo aspekata i u tehnologiji i u nauci. Na sreću, javiće se neka korist i od ovog konflikta interesa - obe države će morati da se potrude da napreduju u razvoju segmenata koji im nedostaju. I pre 50 godina su razvijale dijametralno suprotne segmente, koji se na kraju, tokom godina saradnje udružili u zajedničkim operacijama.
Kad se svet ponovo stabilizuje, ponovo će sarađivati.

Nema potrebe da banalizujemo raspravu plitkim izjavama.

Radovan

pre 9 godina

Na jednoj strani je celokupna ruska naučna misao, a na drugoj je celokupna planetarna naučna misao, protiv ruske.
Tako funkcioniše nauka u svetu. Svi zajedno protiv jednog.

Zoran

pre 9 godina

Milane stvar je u tome da su rusi usavrsili serijsku proizvodnju sojuza te je ta raketa za pojmove svemirske tehnologije strahovito jeftina i zato ju ameri koriste, daleko je to od vrhunske tehnologije, obicna raketa za jednokratnu upotrebu. Space shuttle kojeg su ameri imali je daleko sofisticiranija tehnologija a opet za te iste amere zastarjelo i sad idu nove generacije.
(edi, 17. septembar 2014 12:10)

Poenta je da Ameri nemaju svoje nego koriste rusko.

Zoran

pre 9 godina

Ameri proizvode avione, satelite, razne dzidzabice od kompjutera do pametnih telefona... ali u raketnoj tehnologiji ne mogu da prismrde. Zasto, nemam pojma.
(inot, 17. septembar 2014 11:37)

Ne prave to Ameri, to prave privatnici. Kad god drzava nesto radi u Americi to je propast.

edi

pre 9 godina

Milane stvar je u tome da su rusi usavrsili serijsku proizvodnju sojuza te je ta raketa za pojmove svemirske tehnologije strahovito jeftina i zato ju ameri koriste, daleko je to od vrhunske tehnologije, obicna raketa za jednokratnu upotrebu. Space shuttle kojeg su ameri imali je daleko sofisticiranija tehnologija a opet za te iste amere zastarjelo i sad idu nove generacije.

alxxl

pre 9 godina

komentatori su malo prošli između redova.
kao prvo, ova vest je jako bajata. a kao drugo, naslov nije tačan. radi se o novoj generaciji svemirskih letelica - gledajte samo npr. razvoj nosača raketa, koji SLEĆU na nogice (pogledajte video, ima ga svugde) bez pada ili korišćenja padobrana.

kao drugo
amerikanci su prebacili loptu sa državno finansiranog (znači neekonomskog) na komercijalne. to znači da od pre eksperimentalno novčano dotiranog državnog sada grade komercijalne samodovoljne privatne jedinice. kao što su nekada radili npr. sa železnicom. znači, da kod njih za par godina celo područje problematike putovanja u svemir na bliske distance biti predato privatnom, javnom sektoru.

za razliku od toga, ruska strana je još uvek i nadalje državna istraživačka.

pa u tom svetlu ruska dominacija čudno zvuči...

johny

pre 9 godina

ne volim ja ruse (volim samo 'nas', ma kakvi da smo), nego mrzim amere. zar ste zaboravili da su nas bombardovali?
nego, pročitao sam podatek da je ruski pandam spejs šatlu, buran, prva letelica (još 1988) koja je automatski poletela (samostalno/programirano), otišl u svemir i vratila se. mislim, ok, rusi neće nikada ekonomski biti jaki kao amerikanci ali potcenjivati takvog giganta je smešno. zamislite šta sve stoji iza takvog razvoja te '88 godine.

Nislija

pre 9 godina

halo,braco,Srbi,cemu tolika mrznja prema Rusiji, velicanje Amerike
pa nije vam Rusija zasipali decu kasetnim bombama.
Eto da kazem i ja nesto sto nema veze sa tekstom,i otvorim ljudima oci,probudim ih sonva o zapadnoj civilizaciji koja je pokrala sve ono sto ima i predstavlja kao nesto svoje,apsolutno sve.
pocevsi od toga kako je nastala ta "civilizacija"

Bojan

pre 9 godina

Poznajući kako se poslednje 2 decenije odvija razvoj letelica u SAD, budžet će sa vremenom biti učetvorostručen, a ni za 10 godina neće imati pouzdanu letelicu. Slična priča kao sa borbenim avionima koji i dalje ne lete.

hiavata

pre 9 godina

Ameri nemaju svoje satlove trenutno jer je budzet NASA skresan. Zbog toga je i postojao xprize i spacex da bi nasli sto jeftiniji nacin lansiranja. Malo informisanja pre nego pocnete da ostavljate komentare u transu kako su rusi zakon itd.

daevon

pre 9 godina

Kada citam kometare setim se one izreke : Samo svemir i ljudska glupostu su beskrajni
(Zigi, 17. septembar 2014 10:35)

Tvoj komentar je među prvima ovde, tako da izgleda si ga pisao iz neke druge dimenzije.

inot

pre 9 godina

Ameri proizvode avione, satelite, razne dzidzabice od kompjutera do pametnih telefona... ali u raketnoj tehnologiji ne mogu da prismrde. Zasto, nemam pojma.

maloicitao

pre 9 godina

Naravno, sada pravite predstavu o "dominaciji vase nacije" kada ste pokrali sve nacte za taj tip raketa jos devedesetih. Malo od Nemaca posle rata, malo od Rusa posle raspada SSSR ali vi ste tehnoloski najnaprednija nacija...

srx

pre 9 godina

Ruska tehologija nije "miljama ispred" vec se radi o dugogodisnjoj saradnji izmedju NASE i Rusije, Francuske, Svedske, Kanade i Japana. Te zemlje a kasnije i Italija, Spanija i VB su odredile razvoj ISS i izmedju ostalog prelazni period dostavke namirnica ISS-u. Tj. Rusi koriste rakete i kapsule koje su razvijene jos 1950-tih i koje su odnjele i Gagarina i sve ostale kosmonaute u orbitu.

Tu im je domet, nazalost. Nemaju para a za svaki prenos robe i astronauta naplacuju grdne pare i to nece ni NASA ni ostale zemlje brzo zaboraviti.

Ako si partner onda ne mjenjas cjenovnik u sred vecere kao sto su Rusi uradili. Prelazni period je trebao da se iskoristi za pronalazenje trajnog rjesenja za laksi prevoz do ISS i nazad a zavrsio se naglo pustanjem privatnih aktera na trziste sto ce imati za rezultat ukidanje ugovora sa Rusima. Pa ce onda Rusi koristiti tehnologiju staru 65 godina da prenose svojih 6 kosmonauta godisnje do ISS-a plus hranu = 4 leta = smanjenje osoblja za odrzavanje i smanjenje raketa potrebnih za letove. Jos jedan fantastican potez pohlepe od strane Rusije. Bespotrebno.

miro split

pre 9 godina

Ja san po ovoj prvoj fotografiji zaključija da je Američka tehnologija najbolja na svitu,ali ne po svemirskim letjelicama nego po dizalicama.Mile ti Gospe oni su zakačili ovo aviončića i dizalicom će ga dignit do svemira.
Ko more toliku dizalicu napravit nega Amerikanci?

puffin

pre 9 godina

Amerikanci su "penzionisali" šatlove zato što su bili izuzetno skupi i opasni. Svako lansiranje ih je koštalo 3 puta više nego Ruse, a 14 astronauta im je poginulo od 1986 do 2003, što je katastrofalna brojka. Bila bi velika greška da zbog politike opet rizijuku ljudske živote i požure. Lansiranje 2017. izgleda kao nerealan, ili veoma opasan cilj za ovako nešto.
Osim toga Rusi planiraju da se povuku iz MKS (ISS) projekta. Neobično je da se ovoliko novca troši na letelice koji i ako budu lansirane 2017., mogu biti u upotrebi svega par godina.
Da ne pričam da bi 6 milijardi moglo da se iskoristi za finansiranje fenomenalnih projekata za istraživanje solarnog sistema, ili za održavanje nekih NASA projekata koji su odavno u toku (kao na primer Cassini) a kojima zbog novca stalno visi mač nad glavom.
Sve u svemu ja u ovome vidim samo politiku, a to je opasno i nekorisno. Ali je isto tako i dragocen uvid u trenutno stanje svesti tamo.

Vlado Banja Luka

pre 9 godina

Amerikanci ce izgleda tek sad da prave nesto sto bi trebalo konkurisati Sojuzu kojeg su Rusi konstruisali ko zna vise kad... I jos postoje oni koji vjeruju da su Ameri 1969. bili na Mjesecu.

potrosac iz pakla

pre 9 godina

Sojuz je svemirski Kalasnjikov. Jednostavan je i pouzdan, ako se ne varam ni jedan nije izgubljen (ipak jedna posada se ugusila usled dekompresije ali je modul sa posadom uspesno prizemljen bez obzira). Ipak, treba imati u vidu to da Shuttle ima znatno vecu nosivost i po konceptu je savremeniji. Takodje ima i jedinstvenu mogucnost da vrati korisni tovar na Zemlju.Svi udesi su mogli biti spreceni, u pitanju su bile neophodne provere koje su izostale. Amerikanci su ga povukli jer je trupovima isticao resurs, a jeftinije je bilo koriscenje Sojuza. Takodje su i Rusi profitirali jer su Ameri obezbedili preko potrebne pare. U pitanju je cista racunica, a ne nekakva tehnoloska inferiornost.

mile

pre 9 godina

Boing-ova letelica je dizajnirana za letove izvan zemljine orbite. Na koji uopste nacin je Sojuz konkurent ovoj letelici? Space shuttle je ukinut iz politickih razloga. Polticarima je naravno daleko lakse da zakinu mrvice gladnima ili da ukinu istazivacke projekte nego da smanje, makar i simbolicno, vojni budzet koji je ubedljivo najveci komad u budzetu SAD. Rusi bi isto radili sto Ameri samo kad bi imali para. Ovde neverovatno naivni i neobavesteni misle da ovo sto Ameri rade je pokusaj da sustignu Ruse.

Milan1989

pre 9 godina

Rusi prevoze Amere do svemirske stanice od 2011.? Ma to je nemoguce,kako kad nam holivudski filmovi govore da su Ameri neprikosloveni u svemirskoj tehnologiji? Zar nisu oni jos 1969. sleteli na Mesec,a danas 2014. oni ne mogu da odlete do svemirske stanice bez ruskog Sojuza. Propaganda cini cuda.

Ruslan

pre 9 godina

Rusija je pre dva dana zabranila americkim kosmonautima da idu u kosmos preko Sojuza. Moraju sada sami da prave letelice, sto znaci da najmanje 3 (realno 7-8) godine nece biti Amerikanaca u Kosmosu.

potrosac iz pakla

pre 9 godina

Sojuz je svemirski Kalasnjikov. Jednostavan je i pouzdan, ako se ne varam ni jedan nije izgubljen (ipak jedna posada se ugusila usled dekompresije ali je modul sa posadom uspesno prizemljen bez obzira). Ipak, treba imati u vidu to da Shuttle ima znatno vecu nosivost i po konceptu je savremeniji. Takodje ima i jedinstvenu mogucnost da vrati korisni tovar na Zemlju.Svi udesi su mogli biti spreceni, u pitanju su bile neophodne provere koje su izostale. Amerikanci su ga povukli jer je trupovima isticao resurs, a jeftinije je bilo koriscenje Sojuza. Takodje su i Rusi profitirali jer su Ameri obezbedili preko potrebne pare. U pitanju je cista racunica, a ne nekakva tehnoloska inferiornost.

Milan1989

pre 9 godina

Rusi prevoze Amere do svemirske stanice od 2011.? Ma to je nemoguce,kako kad nam holivudski filmovi govore da su Ameri neprikosloveni u svemirskoj tehnologiji? Zar nisu oni jos 1969. sleteli na Mesec,a danas 2014. oni ne mogu da odlete do svemirske stanice bez ruskog Sojuza. Propaganda cini cuda.

johny

pre 9 godina

ne volim ja ruse (volim samo 'nas', ma kakvi da smo), nego mrzim amere. zar ste zaboravili da su nas bombardovali?
nego, pročitao sam podatek da je ruski pandam spejs šatlu, buran, prva letelica (još 1988) koja je automatski poletela (samostalno/programirano), otišl u svemir i vratila se. mislim, ok, rusi neće nikada ekonomski biti jaki kao amerikanci ali potcenjivati takvog giganta je smešno. zamislite šta sve stoji iza takvog razvoja te '88 godine.

miro split

pre 9 godina

Ja san po ovoj prvoj fotografiji zaključija da je Američka tehnologija najbolja na svitu,ali ne po svemirskim letjelicama nego po dizalicama.Mile ti Gospe oni su zakačili ovo aviončića i dizalicom će ga dignit do svemira.
Ko more toliku dizalicu napravit nega Amerikanci?

Vlado Banja Luka

pre 9 godina

Amerikanci ce izgleda tek sad da prave nesto sto bi trebalo konkurisati Sojuzu kojeg su Rusi konstruisali ko zna vise kad... I jos postoje oni koji vjeruju da su Ameri 1969. bili na Mjesecu.

hiavata

pre 9 godina

Ameri nemaju svoje satlove trenutno jer je budzet NASA skresan. Zbog toga je i postojao xprize i spacex da bi nasli sto jeftiniji nacin lansiranja. Malo informisanja pre nego pocnete da ostavljate komentare u transu kako su rusi zakon itd.

edi

pre 9 godina

Milane stvar je u tome da su rusi usavrsili serijsku proizvodnju sojuza te je ta raketa za pojmove svemirske tehnologije strahovito jeftina i zato ju ameri koriste, daleko je to od vrhunske tehnologije, obicna raketa za jednokratnu upotrebu. Space shuttle kojeg su ameri imali je daleko sofisticiranija tehnologija a opet za te iste amere zastarjelo i sad idu nove generacije.

srx

pre 9 godina

Ruska tehologija nije "miljama ispred" vec se radi o dugogodisnjoj saradnji izmedju NASE i Rusije, Francuske, Svedske, Kanade i Japana. Te zemlje a kasnije i Italija, Spanija i VB su odredile razvoj ISS i izmedju ostalog prelazni period dostavke namirnica ISS-u. Tj. Rusi koriste rakete i kapsule koje su razvijene jos 1950-tih i koje su odnjele i Gagarina i sve ostale kosmonaute u orbitu.

Tu im je domet, nazalost. Nemaju para a za svaki prenos robe i astronauta naplacuju grdne pare i to nece ni NASA ni ostale zemlje brzo zaboraviti.

Ako si partner onda ne mjenjas cjenovnik u sred vecere kao sto su Rusi uradili. Prelazni period je trebao da se iskoristi za pronalazenje trajnog rjesenja za laksi prevoz do ISS i nazad a zavrsio se naglo pustanjem privatnih aktera na trziste sto ce imati za rezultat ukidanje ugovora sa Rusima. Pa ce onda Rusi koristiti tehnologiju staru 65 godina da prenose svojih 6 kosmonauta godisnje do ISS-a plus hranu = 4 leta = smanjenje osoblja za odrzavanje i smanjenje raketa potrebnih za letove. Jos jedan fantastican potez pohlepe od strane Rusije. Bespotrebno.

Nislija

pre 9 godina

halo,braco,Srbi,cemu tolika mrznja prema Rusiji, velicanje Amerike
pa nije vam Rusija zasipali decu kasetnim bombama.
Eto da kazem i ja nesto sto nema veze sa tekstom,i otvorim ljudima oci,probudim ih sonva o zapadnoj civilizaciji koja je pokrala sve ono sto ima i predstavlja kao nesto svoje,apsolutno sve.
pocevsi od toga kako je nastala ta "civilizacija"

puffin

pre 9 godina

Amerikanci su "penzionisali" šatlove zato što su bili izuzetno skupi i opasni. Svako lansiranje ih je koštalo 3 puta više nego Ruse, a 14 astronauta im je poginulo od 1986 do 2003, što je katastrofalna brojka. Bila bi velika greška da zbog politike opet rizijuku ljudske živote i požure. Lansiranje 2017. izgleda kao nerealan, ili veoma opasan cilj za ovako nešto.
Osim toga Rusi planiraju da se povuku iz MKS (ISS) projekta. Neobično je da se ovoliko novca troši na letelice koji i ako budu lansirane 2017., mogu biti u upotrebi svega par godina.
Da ne pričam da bi 6 milijardi moglo da se iskoristi za finansiranje fenomenalnih projekata za istraživanje solarnog sistema, ili za održavanje nekih NASA projekata koji su odavno u toku (kao na primer Cassini) a kojima zbog novca stalno visi mač nad glavom.
Sve u svemu ja u ovome vidim samo politiku, a to je opasno i nekorisno. Ali je isto tako i dragocen uvid u trenutno stanje svesti tamo.

maloicitao

pre 9 godina

Naravno, sada pravite predstavu o "dominaciji vase nacije" kada ste pokrali sve nacte za taj tip raketa jos devedesetih. Malo od Nemaca posle rata, malo od Rusa posle raspada SSSR ali vi ste tehnoloski najnaprednija nacija...

mile

pre 9 godina

Boing-ova letelica je dizajnirana za letove izvan zemljine orbite. Na koji uopste nacin je Sojuz konkurent ovoj letelici? Space shuttle je ukinut iz politickih razloga. Polticarima je naravno daleko lakse da zakinu mrvice gladnima ili da ukinu istazivacke projekte nego da smanje, makar i simbolicno, vojni budzet koji je ubedljivo najveci komad u budzetu SAD. Rusi bi isto radili sto Ameri samo kad bi imali para. Ovde neverovatno naivni i neobavesteni misle da ovo sto Ameri rade je pokusaj da sustignu Ruse.

daevon

pre 9 godina

Kada citam kometare setim se one izreke : Samo svemir i ljudska glupostu su beskrajni
(Zigi, 17. septembar 2014 10:35)

Tvoj komentar je među prvima ovde, tako da izgleda si ga pisao iz neke druge dimenzije.

Bojan

pre 9 godina

Poznajući kako se poslednje 2 decenije odvija razvoj letelica u SAD, budžet će sa vremenom biti učetvorostručen, a ni za 10 godina neće imati pouzdanu letelicu. Slična priča kao sa borbenim avionima koji i dalje ne lete.

Ruslan

pre 9 godina

Rusija je pre dva dana zabranila americkim kosmonautima da idu u kosmos preko Sojuza. Moraju sada sami da prave letelice, sto znaci da najmanje 3 (realno 7-8) godine nece biti Amerikanaca u Kosmosu.

gru

pre 9 godina

rusi su već testirali novu raketu - angara (tri modela). sojuz je kapsula, energija je raketa nosač. ruske rakete su bez premca po nosivosti i pouzdanosti. inače rakete nosače imaju i eu ( arijana) , japan, indija, kina i usa. šta mislite zašto koriste ruske?!

inot

pre 9 godina

Ameri proizvode avione, satelite, razne dzidzabice od kompjutera do pametnih telefona... ali u raketnoj tehnologiji ne mogu da prismrde. Zasto, nemam pojma.

alxxl

pre 9 godina

komentatori su malo prošli između redova.
kao prvo, ova vest je jako bajata. a kao drugo, naslov nije tačan. radi se o novoj generaciji svemirskih letelica - gledajte samo npr. razvoj nosača raketa, koji SLEĆU na nogice (pogledajte video, ima ga svugde) bez pada ili korišćenja padobrana.

kao drugo
amerikanci su prebacili loptu sa državno finansiranog (znači neekonomskog) na komercijalne. to znači da od pre eksperimentalno novčano dotiranog državnog sada grade komercijalne samodovoljne privatne jedinice. kao što su nekada radili npr. sa železnicom. znači, da kod njih za par godina celo područje problematike putovanja u svemir na bliske distance biti predato privatnom, javnom sektoru.

za razliku od toga, ruska strana je još uvek i nadalje državna istraživačka.

pa u tom svetlu ruska dominacija čudno zvuči...

dario

pre 9 godina

Amerikanci su plaćali Rusima prevoz jer ih najam ruskih Sojuza dođe jeftinije nego korištenje Spaceshuttle-a koji je daleko naprednija tehnologija. Spaceshuttle je bila prva i jedina operativna letjelica koja se nakon odlaska u svemir mogla i sama vratiti i sletjeti na običan aerodrom. Koliko je to bilo revolucionarno zamislite (slikovito parafraziram) da na aerodromu gledate sletanje putničkog aviona koji je došao iz npr. Australije, a zatim sljedeći koji sleće je došao iz svemira! Sličan program su imali i u SSSR-u (projekat Buran) ali Sovjeti nisu bili u stanju da ga isfinansiraju. To je bio i jedan od razloga povlačenja Spaceshuttle-a jer je tehnologija skupa, a postojećim letjelicama je isticao resurs i ocijenjeno je da nakon pada željezne zavjese jeftinije je Rusima plaćati prevoz nego proizvesti nove letjelice. Uostalom ruski svemirski program je i opstao jedino zahvaljujući iznajmljivanju svojih raketa koje su tehnološki zastarjele ali su se pokazale kao pouzdane i sa stanovišta potrebe običnog prevoza sasvim dovoljne.Onog trenutka kada Rusi otkažu Amerikancima i Zapadu prevoz svojim raketama su automatski stavili i ključ u bravu svog svemirskog programa. Kada ste čuli da su Rusi zadnji put imali neku misiju u svemiru?Trenutna kriza u odnosima samo je nagnala Amerikance da pokrenu razvoj novih svemirskih letjelica čime će i sami zatvoriti Ruski svemirski program što nije dobro za razvoj čovječanstva ali što se može kada Rusi sami pilaju granu na kojoj sjede.

Sve pametni bez skole

pre 9 godina

Ah, tacno sam znao da ce komentari biti o kasetnim bombama, mrznji prema Amerima, i kako nisu bili na M(j)esecu sto rece onaj iz susedne zemlje...

Moravsky

pre 9 godina

Rusi imaju bolje razvijenu raketnu idnustriju od Amera..mnogo veći pritisak pravi ruski motor od američkog..mada podržavam svako istraživanje svemira,ali opet to je sve u vojne svrhe..prevashodno..nažalost

srdjan

pre 9 godina

Neznam da li se neko seca da su Rusi 10 godina vodili turiste u SVEMIR.!!!!!!Vecina zemalja na svetu nemoze kod sebe kuci da ih dovede bez problema ,Rusi su ih vodili u SVEMIR i vratili zive i zdrave(Ameri nisu mogli svoje posade da vrate zive i zdrave).Nije mi jasno kako vec to nije dovoljno da bude jasno ko je tehnoloski jaci.Sva oprema koja se tice zivota i opstanka ljudi na MKS je Ruska!Ako Rusi ostave MKS (mislim da hoce da podignu kopiju stanice MIR koja stoji spremna u Ruskom svemirskom centru)bice,, dzabe ste krecili''to jest pravili nove letelice.

gradjanin

pre 9 godina

Po ko zna koji put se opet ova nacija pametnjakovic koja nije u stanju ni postene cipele da napravi dokazuje prosipanjem svoje mudrosti i omalovazavanjem onih koji su svetlostne godine ispred nje.

milan

pre 9 godina

Ajde smanjite malo dramu, ovi projekti su pripremi vec 10 godina a i Rusi spremaju zamenu za Sojuz, zove se PTK-NP i bice lansiran iz kosmodroma u Sibiru pomocu rakete Angara-5 pocevsi od 2018 godine. Sve ovo (i Americko i Rusko) je bilo u pripremi davno pre nego sto su se politicari poceli izmotavati i praviti pametni i vazni. Da naucnici cekaju njih, mi bi smo svi jos uvek ziveli u pecinama.

OLGA

pre 9 godina

Ruska svemirska tehnologija u poredjenju sa Americkom?? Ko je poslao Vojadjere van suncevog sistema. Amerikanci. Ko je poslao desetak sondi na Marsko koje nam konstantno salju izvestaje? Amerikanci. Ko je slao sundu na Titan? Amerikanci. Ko je leteo na mesec? Amerikaci. Ko je imao Space SATL? Amerikanci. Ko je imao svemirske stanice? Rusi i Amerikanci.
Amerikancima odgovaraju Rusi da ih voze u svemir jer je to jeftinije nego da odrzavaju 30 godina stare space SHUTLOVE, a ne zato sto nemaju tehnologiju.

alter ego

pre 9 godina

Neka ih, neka prave i jedni i drugi. Skoro sve od ovo malo svemirske tehnologije što ima čovečanstvo nastalo je njihovim međusobnim takmičenjem. Ostatak sveta može samo da profitira od toga.

Svaki razvoj je prilika. Evo npr mi koji hoćemo da budemo neki proizvođači hrane bi mogli da investirmo u razvoj pakovanja hrane za konzumiranje i čuvanje u svemiru. Sutra ljudi kad odu na Mars da mogu da uživaju u sarmi i kompotu od suvih šljiva npr :) Ili lanč paket za kad letovi kao što će biti Virgin Galactic postanu svakodnevnica.

Smejem se, ali ne šalim se uopšte.

Ima još gomila sitnih stvari za svemir koje se mogu i razviti i testirati na zemlji sa relativno malim investicijama. Nažalost, kod nas je preduzetnički umrtvljen. Ima more raznih šansi. Npr jedna biža od svemira - dronovi. Proizvodnja elekromotora, propelera, elektronike, gotovih dronova.

Ali jbg, kad se nas ulaganja svode na PR bullshit ili neku pljačku zamotanu u oblandu investicije. A država kolje vola (preduzetnika) za kilo mesa.

Artemis Faul

pre 9 godina

najbolje je da se to odradi u holivudu kao i sam odlazak na mesec. znas sta se moze postici sa danasnjim animacijama. :) (pa da, 17. septembar 2014 14:03)

Mozda je bolje da se to odradi u Rosfilmu, kao sto su rusi odradili Gagarinov let. Sta mislis sto je Gagarin tako misteriozno poginuo samo par godina posle tog leta. Zato sto je hteo da svima kaze kolika je to bila prevara

Penzioner koji nesto pomalo zna

pre 9 godina

@dario

Dozvolite malo pojasnjenje gde je bio corsokak i za Satlove i za Buran. Ovo Vam pricam kao profesionalni inzenjer aerokosmonautike, sada penzioner ali visegodisnji projektant u USA i Kanadi. Verovatno ste culi za Teoriju pouzdanosti. U skolskom-studentskom drzanju kurseva Satl (shodno tome i Buran) se pokazivao kao primer. Kao sistem, koga cine podsistemi, itd. bio je toliko slozen da NIKADA nije mogao da leti potpuno ispravan. Znaci cak i teoretski, dakle matematicki, morao je da leti u rezimu dozvoljenog otkaza. Cim upale na zemlji masinu, znaju da nesto nije ispravno. I uvek je moralo da bude tako, s tim sto su bilo bezbedonosno dozvoljeni i nedozvoljeni otkazi. Rusi su shvatili da na nivou tadasnje, ali i danasnje tehnologije to predstavlja ogroman rizik i corsokak. Amerikanci su to shvatili kasnije uz vec poznate tragicne zrtve. Nisu problem racunari, ni sistemi upravljanja (ljudi cesto pogresno misle da je napredak nauke isto sto i napredak racunara) - ovde je problem ciste fizike koga mi za takvu letelicu trenutno ne mozemo pouzdano da resimo. Masina mora da bude sto laksa, sto veca, sto cvrsca, otporna na neverovatne vibracije u vremenu eksploatacije, termodinamicki pravo cudo nauke i prirode, pogon na nivou SF. To su bili nategljeni programi i to se pokazalo. Dok god covek ne izmisli nesto bolje od reaktivnog pogona, sto zahteva novu fiziku, vrtecemo se oko tocka i nicega vise, kao sto se i avion nicim ne razlikuje od aviona brace Rajt u fizickom smislu.

Alex

pre 9 godina

Poznajući kako se poslednje 2 decenije odvija razvoj letelica u SAD, budžet će sa vremenom biti učetvorostručen, a ni za 10 godina neće imati pouzdanu letelicu. Slična priča kao sa borbenim avionima koji i dalje ne lete.
(Bojan, 17. septembar 2014 11:25)

# Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

@ lete, Bojane lete..... greske su otklonjene i jedino USA ima u naoruzanja pravi lovac 5. generacije. Ruski SU PAK-FA T-50 je jos u prvoj fazi ispitivanja i sa svim istim "decjim bolestima" koji su kod Raptora F-22 otklonjeni. MiG-35 kako trenutno stoji ima jako velikih problema oko integracije elektronike sa oruzanim sistemima, plus finansijski su na 0. verovatno nece ni uci u serijsku proizvodnju. SU-35s je tek poceo da silazi sa proizvodnih traka i to u jako malom broju. planira se samo 2 eskadrile po 16 aviona. ps, i Rusi grese i imaju slicne ako i ne vece probleme od USA.

Fukusima

pre 9 godina

Uopste necu da ulazim u rasprave americko-ruske. Moja tema je druga. Nema sanse da razvoj kosta 6.8 milijardi dolara. Razvoj (za sada neuspesan) samo za X-35 je bio oko 40 milijardi dolara. Tako da je mozda stvarna cifra 10x veca (i to je malo jer ako Minecraft kosta 2.5 milijardi) i sasvim je nerealno da poleti 2017. Mozda tek 2025. i to posle krvavog rada. Inace ko god nesto zna o kosmonautici zna da je Space X nista drugo nego gigantsko pranje para i slivanje para iz dzepova poreskih obveznika u dzepove nekolicije americkih oligarha. Inace, sve u stvari radi NASA kao neka vrsta podizvodjaca.

only fools and horses

pre 9 godina

(dario, 17. septembar 2014 14:38)

Za tvoju informaciju, projekat Spaceshuttle je potpuno ukinut zato što su se od 15tak misija, 2 završile katastrofalno. Jedna je eksplodirala pri poletanju a druga (ujedno i poslednja) prilikom sletanja. Statistički gledano, svi koji su leteli su imali oko 7% šanse da se neće vratiti živi. Tako da je taj projekat na kraju, ispao katastrofalan.
Uopšte, svi NASIni projekti (osim APOLO programa) su bili mnogo manje uspešni od Sovjetskih.
A Sovjetska verzija tog spejsšatla je bila spremna, ali nije poletela zbog raspada zemlje i haosa koji posle toga nastao, ali na sreću čovečanstva, Rusija je uspela poprilično da se oporavi i nastavlja tamo gde su Sovjeti stali.

Zoran

pre 9 godina

Ameri proizvode avione, satelite, razne dzidzabice od kompjutera do pametnih telefona... ali u raketnoj tehnologiji ne mogu da prismrde. Zasto, nemam pojma.
(inot, 17. septembar 2014 11:37)

Ne prave to Ameri, to prave privatnici. Kad god drzava nesto radi u Americi to je propast.

Pera

pre 9 godina

Desiće se. Jedino što će im trebati novi talas gasterbajtera-inženjera iz Rusije, Indije, da ne kažem i Srbije između ostalih.

Naprave rat tamo, revoluciju ovamo i eto obrazovane radne snage za dž na sve strane.

mile

pre 9 godina

@only fools and horses: Space shuttle nije imao 15tak letova vec 130 misija plus 5 probnih letova. Izgleda da si bio mali pa si zaboravio koliko je samo godina bilo potrebno da se zavrsi ISS. Prva nesreca najvise ide na teret menadzera jer su odobrili let na suvise niskoj temperaturi uprkos protivljenju inzinjera. Gumeni O-prsten na busteru se smrzao na rampi i izgubio elasticnost koja mu je bila potrebna da bi obavljao finkciju. Druga nesreca se ne bi desila da je koriscen prvobitni (nekoliko tona tezi) glavni rezvoar.
Posto te interesuje statistika, evo ti jedan primer. Tokom svih 130 misija nijednom nije doslo do otkaza nekog glavnog raketnog motora. To znaci da je verovatnoca otkaza glavnog motora nije veca od 1/390, tj oko 0.26 posto.

Dejan

pre 9 godina

BOEING koji je dobio veći deo kolača planira da svoju platfomu podiže sa ATLAS V raketom koja opet kao što je upućenima poznato koristi Ruske motore RD 180. Hoćeš nećeš bez rusa se ne može! SPACE X koji je dobio manji deo kolača ima u pripremi svoju raketu nosač koja još nije prošla ni matematički model! Tako da 2017 hmm dluje malo preambiciozno! Nije to štanc industrija da se ceo system razvije za godinu dve, nego proces koji traje! Ponekad i mnogo duže nego što se želi!

bb

pre 9 godina

Ni Rusi ni mi ne "zajmimo od mrskog zapada" već od finansijskih institucija koje nemaju naciju. Ljudi koji stoje iza tih institucija nisu vlade država već moćnici.
I SAD i Rusija su svetske sile po mnogo aspekata i u tehnologiji i u nauci. Na sreću, javiće se neka korist i od ovog konflikta interesa - obe države će morati da se potrude da napreduju u razvoju segmenata koji im nedostaju. I pre 50 godina su razvijale dijametralno suprotne segmente, koji se na kraju, tokom godina saradnje udružili u zajedničkim operacijama.
Kad se svet ponovo stabilizuje, ponovo će sarađivati.

Nema potrebe da banalizujemo raspravu plitkim izjavama.

Swarog

pre 9 godina

Angara je skoro testirana u najmanjoj varijanti i to u suborbitalnom letu. Pre toga je bilo par testova 1. stepena u Juznoj Koreji. Raketa nosac Sojuz kapsula nije Energija (Energija je bila raketa nosac za Buran krajem osamdesetih) nego se aktuelno zove Sojuz-FG. Rusija takodje razvija naslednika Sojuza, da je stari dobri Sojuz toliko super ne bi valjda bezveze trosili milijarde na zamenu? Just my 2 cents.

Mario

pre 9 godina

Amerikanci ce izgleda tek sad da prave nesto sto bi trebalo konkurisati Sojuzu kojeg su Rusi konstruisali ko zna vise kad... I jos postoje oni koji vjeruju da su Ameri 1969. bili na Mjesecu.
(Vlado Banja Luka, 17. septembar 2014 10:23)

Tada Ameri nisu žalili para za to planinarenje. Danas ih ubiše njihov liberalizam, tržišna ekonomija i tenderi jer ne mogu ni da prismrde niskoj ceni "Sojuza" koji je još i dokazano pouzdan. Zato su pozvali privatnike da ponude svoja rešenja i ovo je jedno od njih.

Trovach

pre 9 godina

I Rusi i Amerikanci su u svom osvajanju svemira imali uspone i padove. Najveci napredak je, razumljivo, ostvaren tokom hladnog rata, ali koliko god da je konkurencija dobra za progres, bar isto toliko je dobra i saradnja. Verujem da oni to znaju, a kada prevazidju mrznju i zavist moci cemo stvarno ocekivati velike rezultate. I jedni i drugi imaju neverovatan potencijal, a tu se sve vise namecu i Kinezi i Indijci. ESA zasad deluje rezervisano.

Radovan

pre 9 godina

Na jednoj strani je celokupna ruska naučna misao, a na drugoj je celokupna planetarna naučna misao, protiv ruske.
Tako funkcioniše nauka u svetu. Svi zajedno protiv jednog.

legionarjso

pre 9 godina

@Alex
Wikipediu i forum gejmera Tom Clansy's Hawx-a mozes sam sa sobom i u sebi da upijas,nemoj da se prosipas "americkom nepobjedivoscu" tamo gdje ima ljudi koji tu industriju istinski prate.

alxxl

pre 9 godina

rat mišljenja...

"When the firm SpaceX launches its Falcon Heavy rocket into space late this year, the craft will become the mightiest rocket in the world. Only NASA's Saturn V, which sent Americans to the moon, has ever generated more power."

Komshija Hashim

pre 9 godina

Amerikancima je dosta ruske politike. Do sad su im namerno pomagali da mogu zaraditi nešto para sa Sojuzom al sada više nece bogami.

Dok holidej

pre 9 godina

Bravo! Bilo mi je zao kada je spejs satl otisao u istoriju jer je to u svoje vreme bila tehnoloski superiorna letelica, cak i uzimajuci u obzir katastrofe koje su je pratile. Jedva cekam da vidim novu letelicu u akciji, kriza je u Americi prosla i vreme je da se nastavi tamo gde se stalo!

Rodni

pre 9 godina

Jedan od komentatora je prikazao impresivno baratanje brojkama, cak i poznavanje procentnog racuna i teorije verovatnoce...
Jedino je pocetna pretpostavka netacna - broj misija je bio 135 a ne 15. Kladionice verovatno nemaju razlog da brinu :)

MIlos

pre 9 godina

Ameri proizvode avione, satelite, razne dzidzabice od kompjutera do pametnih telefona... ali u raketnoj tehnologiji ne mogu da prismrde. Zasto, nemam pojma.
************************************************************************
Rusi u raketnoj tehnologiji par decenija ispred ostatka sveta, ovladali nuklaernom tehnologijom, avionima, elektronikom i svim znanjima koja su potrebna za razvijanje najsavremenijih vojnih oruzja i orudja, a ne umeju da naprave pismen motocikl - zasto je to tako, ni ja nemam pojma...

inžinjer

pre 9 godina

Ne mogu vjerovati da netko uspoređuje američku raketnu tehnologiju, koja je izmislila najmoćniju raketu u povijesti koju će premašiti tek nova najmoćnija NASA-ina raketa SLS 2018.-te, s Rusima kojima je tehnološki vrhunac baziran na dizajnima znanstvenika iz sovjetskog razdoblja. Ljudi, hajde malo pročitajte literaturu o raketnoj tehnologiji pa budite objektivni.

joca

pre 9 godina

licno me ovo raduje, ameri su tako iskompleksirani da im ne dolazi u obzir da se vrate na sistem koji koristi rusija iako je naj jeftiniji i naj pouzdaniji, volim takodje da citam nebuloze prozapadnjaka, kako oni lepo sroce uspehe amerike a ruske zaborave, amerika nikada nije imala svemirsku stanicu, ovo zadnje je medjunarodna, njihov je deo, za mir su svi culi, rusi su imali spejs satl program, planirali su 3 komada, napravili 2, prvi buran je leteo i sleteo ali bez posade, onda ide juri gagarin, valentina tereskova, vega program, sletanje i poletanje sa meseca bez ljudske posade itd, bas da ne nabrajam, ali ono naj bitnije je da trenutno iskljucivo americkom nesposobnoscu JEDINO RUSIJA MOZE DA POSALJE COVEKA U SVEMIR.

Artemis Faul

pre 9 godina

Ameri proizvode avione, satelite, razne dzidzabice od kompjutera do pametnih telefona... ali u raketnoj tehnologiji ne mogu da prismrde. Zasto, nemam pojma. (inot, 17. septembar 2014 11:37)

Saturn V

Zoran

pre 9 godina

Milane stvar je u tome da su rusi usavrsili serijsku proizvodnju sojuza te je ta raketa za pojmove svemirske tehnologije strahovito jeftina i zato ju ameri koriste, daleko je to od vrhunske tehnologije, obicna raketa za jednokratnu upotrebu. Space shuttle kojeg su ameri imali je daleko sofisticiranija tehnologija a opet za te iste amere zastarjelo i sad idu nove generacije.
(edi, 17. septembar 2014 12:10)

Poenta je da Ameri nemaju svoje nego koriste rusko.

Washington

pre 9 godina

Rusi prevoze Amere do svemirske stanice od 2011.? Ma to je nemoguce,kako kad nam holivudski filmovi govore da su Ameri neprikosloveni u svemirskoj tehnologiji? Zar nisu oni jos 1969. sleteli na Mesec,a danas 2014. oni ne mogu da odlete do svemirske stanice bez ruskog Sojuza. Propaganda cini cuda.
(Milan1989, 17. septembar 2014 10:37)

Hahaha....... jao ovaj ce po kafani da prosipa svu mudrost koju je pokupio iz ovog clanka. Bravo ti.

4-eu

pre 9 godina

Dobar deo komentara objasnjava zasto je Srbija tako nesrecan i siromasna.
Nekima casovnici ocigledno sporije idu.
Cika Ajnstajn je u pravu.

xyz koordinata

pre 9 godina

Edi,Sojuz koristi motore sa vise komora za sagorevanje a manje zapremine,motori su stabilniji za rad imaju veci potisak i bukvalno nema im premca.Napravili su savrsenstvo od motora.U tome je tajna.Sama raketa je tokom godina rafinirana i doradjivana u skladu sa razvojem tehnologije koliko je moguce,njimanista drugo ne treba,oni nece praviti nove projekte samo da bi nekitajkun dobio lovu od drzave kao sto je slucaj saamerickim longresmenima upetljanim u Space x program.

dario

pre 9 godina

(dario, 17. septembar 2014 14:38)

Za tvoju informaciju, projekat Spaceshuttle je potpuno ukinut zato što su se od 15tak misija, 2 završile katastrofalno. Jedna je eksplodirala pri poletanju a druga (ujedno i poslednja) prilikom sletanja. Statistički gledano, svi koji su leteli su imali oko 7% šanse da se neće vratiti živi. Tako da je taj projekat na kraju, ispao katastrofalan.
Uopšte, svi NASIni projekti (osim APOLO programa) su bili mnogo manje uspešni od Sovjetskih.
A Sovjetska verzija tog spejsšatla je bila spremna, ali nije poletela zbog raspada zemlje i haosa koji posle toga nastao, ali na sreću čovečanstva, Rusija je uspela poprilično da se oporavi i nastavlja tamo gde su Sovjeti stali.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (only fools and horses, 17. septembar 2014 15:22)

Spaceshuttle je imao ukupno 135 misija od kojih je tačno jedino to da 2 nisu bile uspješne tako da neznam zašto izmišljaš kad je doba interneta i sve je svima lako provjerljivo??

biće bolje

pre 9 godina

Podele veliih država oko teritorije i resursa opet izbijaju na vidalo, ili je potrebno stalno praviti neki sukob i tenziju da bi se trošile bombe sve radi oporavka ekonomije i izlaska iz receije, jer bez konstatnog rasta se ne može. Što su svetske ekonomije više u krizi tako se broj aktivnih sukoba povećava. Podela između Rusa i Amera će se sigurno loše odraziti na sve ekonomije sveta i ovo je definitivno kraj sveta kakvog poznajemo, gde vlada razumevanje i mir između velikih sila.

jaran

pre 9 godina

Budimo realni, Amerinkanci nisu nista pronasli vec sve kupili od Rusa, jedino sojuz nisu jer je bio dobro cuvan. Americke kosmicke letelice tipa speishutle imaju svega 2 poletanja i sletanja i posle mogu da se bace na staro gvozdje a sojuz neogranicen broj jer mu materijal ne izgori pri ulasku u atmosferu.

Z

pre 9 godina

Sa tolikim milijardama su mogli kod Rusa svaki dan jedan satelit da ispale u orbitu e sad sto bi svaki treci tamo i stigao je druga stvar.

Zoran

pre 9 godina

(Penzioner koji nesto pomalo zna, 17. septembar 2014 18:03),

Hvala na detaljima.

PS Ne obracajte paznju na broj pluseva i minusa na vasem komentaru.

Zoran

pre 9 godina

http://www.washingtonpost.com/national/health-science/us-military-national-security-agencies-vexed-by-dependence-on-russian-rocket-engines/2014/05/30/19822e40-e6c0-11e3-8f90-73e071f3d637_story.html

Amerika ide na dole. Verujte. Ne cuvam ja pare tek onako zaradjene ovde u SAD.

Zoran

pre 9 godina

RD-180 se koristi i za vojne svrhe u Americi. To im do aprila prodavali Rusi, pa stopirali prodaju za VOJNE stvari. Sada Ameri pokusavaju da naprave nesto slicno, jer nece imati ni za vojnu industriju.

ccc...

pre 9 godina

Kada citam kometare setim se one izreke : Samo svemir i ljudska glupostu su beskrajni
(Zigi, 17. septembar 2014 10:35)


Ma sta kazes, a gde su tebi navodnici pametnjakovicu?

only fools and horses

pre 9 godina

Dobro, proverili ste na internetu. Bilo je 135 misija, 132 su preživele, 2 nisu. Loše sam izračunao, nije bila 7% nego 1,48% verovatnoća da će kosmonauti izgubiti život. Svejedno je previsoka.
Inače, u svom divljenju zaboravljate da Space shuttle nije bio avion koji je poletao sa piste već kao klasična raketa, u stvari uz pomoć dve ogromne rakete i jednog još većeg rezervoara, a samo se orbiter vraćao na zemlju tako što je sletao na vrlo dugačku pistu specijalno napravljenoj u svemirskom centru Kenedi, i to kao jedrilica, bez ikakvog pogona.
Hoću da kažem da šatl jeste bio napredak, ali vrlo mali u odnodu na dotadašnju svemirsku tehnologiju. Razlika je bila što je deo koji se vraćao na zemlju bio dosta veći nego dotadašnje kapsule, i nije padao pomoću padobrana u more nego se spuštao na zemlju, na točkove, doduše isto uz pomoć padobrana.
Ali su zato za poletanje bile potrebne ogromne količine energije.
Očigledno je ljudska vrsta još uvek tehnološki vrlo daleko od nekih efikasnijih letova u svemir.

Vlado Banja Luka

pre 9 godina

Amerikanci ce izgleda tek sad da prave nesto sto bi trebalo konkurisati Sojuzu kojeg su Rusi konstruisali ko zna vise kad... I jos postoje oni koji vjeruju da su Ameri 1969. bili na Mjesecu.

Milan1989

pre 9 godina

Rusi prevoze Amere do svemirske stanice od 2011.? Ma to je nemoguce,kako kad nam holivudski filmovi govore da su Ameri neprikosloveni u svemirskoj tehnologiji? Zar nisu oni jos 1969. sleteli na Mesec,a danas 2014. oni ne mogu da odlete do svemirske stanice bez ruskog Sojuza. Propaganda cini cuda.

srx

pre 9 godina

Ruska tehologija nije "miljama ispred" vec se radi o dugogodisnjoj saradnji izmedju NASE i Rusije, Francuske, Svedske, Kanade i Japana. Te zemlje a kasnije i Italija, Spanija i VB su odredile razvoj ISS i izmedju ostalog prelazni period dostavke namirnica ISS-u. Tj. Rusi koriste rakete i kapsule koje su razvijene jos 1950-tih i koje su odnjele i Gagarina i sve ostale kosmonaute u orbitu.

Tu im je domet, nazalost. Nemaju para a za svaki prenos robe i astronauta naplacuju grdne pare i to nece ni NASA ni ostale zemlje brzo zaboraviti.

Ako si partner onda ne mjenjas cjenovnik u sred vecere kao sto su Rusi uradili. Prelazni period je trebao da se iskoristi za pronalazenje trajnog rjesenja za laksi prevoz do ISS i nazad a zavrsio se naglo pustanjem privatnih aktera na trziste sto ce imati za rezultat ukidanje ugovora sa Rusima. Pa ce onda Rusi koristiti tehnologiju staru 65 godina da prenose svojih 6 kosmonauta godisnje do ISS-a plus hranu = 4 leta = smanjenje osoblja za odrzavanje i smanjenje raketa potrebnih za letove. Jos jedan fantastican potez pohlepe od strane Rusije. Bespotrebno.

Nislija

pre 9 godina

halo,braco,Srbi,cemu tolika mrznja prema Rusiji, velicanje Amerike
pa nije vam Rusija zasipali decu kasetnim bombama.
Eto da kazem i ja nesto sto nema veze sa tekstom,i otvorim ljudima oci,probudim ih sonva o zapadnoj civilizaciji koja je pokrala sve ono sto ima i predstavlja kao nesto svoje,apsolutno sve.
pocevsi od toga kako je nastala ta "civilizacija"

maloicitao

pre 9 godina

Naravno, sada pravite predstavu o "dominaciji vase nacije" kada ste pokrali sve nacte za taj tip raketa jos devedesetih. Malo od Nemaca posle rata, malo od Rusa posle raspada SSSR ali vi ste tehnoloski najnaprednija nacija...

Ruslan

pre 9 godina

Rusija je pre dva dana zabranila americkim kosmonautima da idu u kosmos preko Sojuza. Moraju sada sami da prave letelice, sto znaci da najmanje 3 (realno 7-8) godine nece biti Amerikanaca u Kosmosu.

johny

pre 9 godina

ne volim ja ruse (volim samo 'nas', ma kakvi da smo), nego mrzim amere. zar ste zaboravili da su nas bombardovali?
nego, pročitao sam podatek da je ruski pandam spejs šatlu, buran, prva letelica (još 1988) koja je automatski poletela (samostalno/programirano), otišl u svemir i vratila se. mislim, ok, rusi neće nikada ekonomski biti jaki kao amerikanci ali potcenjivati takvog giganta je smešno. zamislite šta sve stoji iza takvog razvoja te '88 godine.

hiavata

pre 9 godina

Ameri nemaju svoje satlove trenutno jer je budzet NASA skresan. Zbog toga je i postojao xprize i spacex da bi nasli sto jeftiniji nacin lansiranja. Malo informisanja pre nego pocnete da ostavljate komentare u transu kako su rusi zakon itd.

inot

pre 9 godina

Ameri proizvode avione, satelite, razne dzidzabice od kompjutera do pametnih telefona... ali u raketnoj tehnologiji ne mogu da prismrde. Zasto, nemam pojma.

dario

pre 9 godina

Amerikanci su plaćali Rusima prevoz jer ih najam ruskih Sojuza dođe jeftinije nego korištenje Spaceshuttle-a koji je daleko naprednija tehnologija. Spaceshuttle je bila prva i jedina operativna letjelica koja se nakon odlaska u svemir mogla i sama vratiti i sletjeti na običan aerodrom. Koliko je to bilo revolucionarno zamislite (slikovito parafraziram) da na aerodromu gledate sletanje putničkog aviona koji je došao iz npr. Australije, a zatim sljedeći koji sleće je došao iz svemira! Sličan program su imali i u SSSR-u (projekat Buran) ali Sovjeti nisu bili u stanju da ga isfinansiraju. To je bio i jedan od razloga povlačenja Spaceshuttle-a jer je tehnologija skupa, a postojećim letjelicama je isticao resurs i ocijenjeno je da nakon pada željezne zavjese jeftinije je Rusima plaćati prevoz nego proizvesti nove letjelice. Uostalom ruski svemirski program je i opstao jedino zahvaljujući iznajmljivanju svojih raketa koje su tehnološki zastarjele ali su se pokazale kao pouzdane i sa stanovišta potrebe običnog prevoza sasvim dovoljne.Onog trenutka kada Rusi otkažu Amerikancima i Zapadu prevoz svojim raketama su automatski stavili i ključ u bravu svog svemirskog programa. Kada ste čuli da su Rusi zadnji put imali neku misiju u svemiru?Trenutna kriza u odnosima samo je nagnala Amerikance da pokrenu razvoj novih svemirskih letjelica čime će i sami zatvoriti Ruski svemirski program što nije dobro za razvoj čovječanstva ali što se može kada Rusi sami pilaju granu na kojoj sjede.

edi

pre 9 godina

Milane stvar je u tome da su rusi usavrsili serijsku proizvodnju sojuza te je ta raketa za pojmove svemirske tehnologije strahovito jeftina i zato ju ameri koriste, daleko je to od vrhunske tehnologije, obicna raketa za jednokratnu upotrebu. Space shuttle kojeg su ameri imali je daleko sofisticiranija tehnologija a opet za te iste amere zastarjelo i sad idu nove generacije.

srdjan

pre 9 godina

Neznam da li se neko seca da su Rusi 10 godina vodili turiste u SVEMIR.!!!!!!Vecina zemalja na svetu nemoze kod sebe kuci da ih dovede bez problema ,Rusi su ih vodili u SVEMIR i vratili zive i zdrave(Ameri nisu mogli svoje posade da vrate zive i zdrave).Nije mi jasno kako vec to nije dovoljno da bude jasno ko je tehnoloski jaci.Sva oprema koja se tice zivota i opstanka ljudi na MKS je Ruska!Ako Rusi ostave MKS (mislim da hoce da podignu kopiju stanice MIR koja stoji spremna u Ruskom svemirskom centru)bice,, dzabe ste krecili''to jest pravili nove letelice.

Artemis Faul

pre 9 godina

najbolje je da se to odradi u holivudu kao i sam odlazak na mesec. znas sta se moze postici sa danasnjim animacijama. :) (pa da, 17. septembar 2014 14:03)

Mozda je bolje da se to odradi u Rosfilmu, kao sto su rusi odradili Gagarinov let. Sta mislis sto je Gagarin tako misteriozno poginuo samo par godina posle tog leta. Zato sto je hteo da svima kaze kolika je to bila prevara

mile

pre 9 godina

Boing-ova letelica je dizajnirana za letove izvan zemljine orbite. Na koji uopste nacin je Sojuz konkurent ovoj letelici? Space shuttle je ukinut iz politickih razloga. Polticarima je naravno daleko lakse da zakinu mrvice gladnima ili da ukinu istazivacke projekte nego da smanje, makar i simbolicno, vojni budzet koji je ubedljivo najveci komad u budzetu SAD. Rusi bi isto radili sto Ameri samo kad bi imali para. Ovde neverovatno naivni i neobavesteni misle da ovo sto Ameri rade je pokusaj da sustignu Ruse.

Bojan

pre 9 godina

Poznajući kako se poslednje 2 decenije odvija razvoj letelica u SAD, budžet će sa vremenom biti učetvorostručen, a ni za 10 godina neće imati pouzdanu letelicu. Slična priča kao sa borbenim avionima koji i dalje ne lete.

alxxl

pre 9 godina

komentatori su malo prošli između redova.
kao prvo, ova vest je jako bajata. a kao drugo, naslov nije tačan. radi se o novoj generaciji svemirskih letelica - gledajte samo npr. razvoj nosača raketa, koji SLEĆU na nogice (pogledajte video, ima ga svugde) bez pada ili korišćenja padobrana.

kao drugo
amerikanci su prebacili loptu sa državno finansiranog (znači neekonomskog) na komercijalne. to znači da od pre eksperimentalno novčano dotiranog državnog sada grade komercijalne samodovoljne privatne jedinice. kao što su nekada radili npr. sa železnicom. znači, da kod njih za par godina celo područje problematike putovanja u svemir na bliske distance biti predato privatnom, javnom sektoru.

za razliku od toga, ruska strana je još uvek i nadalje državna istraživačka.

pa u tom svetlu ruska dominacija čudno zvuči...

miro split

pre 9 godina

Ja san po ovoj prvoj fotografiji zaključija da je Američka tehnologija najbolja na svitu,ali ne po svemirskim letjelicama nego po dizalicama.Mile ti Gospe oni su zakačili ovo aviončića i dizalicom će ga dignit do svemira.
Ko more toliku dizalicu napravit nega Amerikanci?

Sve pametni bez skole

pre 9 godina

Ah, tacno sam znao da ce komentari biti o kasetnim bombama, mrznji prema Amerima, i kako nisu bili na M(j)esecu sto rece onaj iz susedne zemlje...

OLGA

pre 9 godina

Ruska svemirska tehnologija u poredjenju sa Americkom?? Ko je poslao Vojadjere van suncevog sistema. Amerikanci. Ko je poslao desetak sondi na Marsko koje nam konstantno salju izvestaje? Amerikanci. Ko je slao sundu na Titan? Amerikanci. Ko je leteo na mesec? Amerikaci. Ko je imao Space SATL? Amerikanci. Ko je imao svemirske stanice? Rusi i Amerikanci.
Amerikancima odgovaraju Rusi da ih voze u svemir jer je to jeftinije nego da odrzavaju 30 godina stare space SHUTLOVE, a ne zato sto nemaju tehnologiju.

Alex

pre 9 godina

Poznajući kako se poslednje 2 decenije odvija razvoj letelica u SAD, budžet će sa vremenom biti učetvorostručen, a ni za 10 godina neće imati pouzdanu letelicu. Slična priča kao sa borbenim avionima koji i dalje ne lete.
(Bojan, 17. septembar 2014 11:25)

# Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

@ lete, Bojane lete..... greske su otklonjene i jedino USA ima u naoruzanja pravi lovac 5. generacije. Ruski SU PAK-FA T-50 je jos u prvoj fazi ispitivanja i sa svim istim "decjim bolestima" koji su kod Raptora F-22 otklonjeni. MiG-35 kako trenutno stoji ima jako velikih problema oko integracije elektronike sa oruzanim sistemima, plus finansijski su na 0. verovatno nece ni uci u serijsku proizvodnju. SU-35s je tek poceo da silazi sa proizvodnih traka i to u jako malom broju. planira se samo 2 eskadrile po 16 aviona. ps, i Rusi grese i imaju slicne ako i ne vece probleme od USA.

gru

pre 9 godina

rusi su već testirali novu raketu - angara (tri modela). sojuz je kapsula, energija je raketa nosač. ruske rakete su bez premca po nosivosti i pouzdanosti. inače rakete nosače imaju i eu ( arijana) , japan, indija, kina i usa. šta mislite zašto koriste ruske?!

potrosac iz pakla

pre 9 godina

Sojuz je svemirski Kalasnjikov. Jednostavan je i pouzdan, ako se ne varam ni jedan nije izgubljen (ipak jedna posada se ugusila usled dekompresije ali je modul sa posadom uspesno prizemljen bez obzira). Ipak, treba imati u vidu to da Shuttle ima znatno vecu nosivost i po konceptu je savremeniji. Takodje ima i jedinstvenu mogucnost da vrati korisni tovar na Zemlju.Svi udesi su mogli biti spreceni, u pitanju su bile neophodne provere koje su izostale. Amerikanci su ga povukli jer je trupovima isticao resurs, a jeftinije je bilo koriscenje Sojuza. Takodje su i Rusi profitirali jer su Ameri obezbedili preko potrebne pare. U pitanju je cista racunica, a ne nekakva tehnoloska inferiornost.

Komshija Hashim

pre 9 godina

Amerikancima je dosta ruske politike. Do sad su im namerno pomagali da mogu zaraditi nešto para sa Sojuzom al sada više nece bogami.

daevon

pre 9 godina

Kada citam kometare setim se one izreke : Samo svemir i ljudska glupostu su beskrajni
(Zigi, 17. septembar 2014 10:35)

Tvoj komentar je među prvima ovde, tako da izgleda si ga pisao iz neke druge dimenzije.

Moravsky

pre 9 godina

Rusi imaju bolje razvijenu raketnu idnustriju od Amera..mnogo veći pritisak pravi ruski motor od američkog..mada podržavam svako istraživanje svemira,ali opet to je sve u vojne svrhe..prevashodno..nažalost

only fools and horses

pre 9 godina

(dario, 17. septembar 2014 14:38)

Za tvoju informaciju, projekat Spaceshuttle je potpuno ukinut zato što su se od 15tak misija, 2 završile katastrofalno. Jedna je eksplodirala pri poletanju a druga (ujedno i poslednja) prilikom sletanja. Statistički gledano, svi koji su leteli su imali oko 7% šanse da se neće vratiti živi. Tako da je taj projekat na kraju, ispao katastrofalan.
Uopšte, svi NASIni projekti (osim APOLO programa) su bili mnogo manje uspešni od Sovjetskih.
A Sovjetska verzija tog spejsšatla je bila spremna, ali nije poletela zbog raspada zemlje i haosa koji posle toga nastao, ali na sreću čovečanstva, Rusija je uspela poprilično da se oporavi i nastavlja tamo gde su Sovjeti stali.

Dok holidej

pre 9 godina

Bravo! Bilo mi je zao kada je spejs satl otisao u istoriju jer je to u svoje vreme bila tehnoloski superiorna letelica, cak i uzimajuci u obzir katastrofe koje su je pratile. Jedva cekam da vidim novu letelicu u akciji, kriza je u Americi prosla i vreme je da se nastavi tamo gde se stalo!

Zoran

pre 9 godina

Milane stvar je u tome da su rusi usavrsili serijsku proizvodnju sojuza te je ta raketa za pojmove svemirske tehnologije strahovito jeftina i zato ju ameri koriste, daleko je to od vrhunske tehnologije, obicna raketa za jednokratnu upotrebu. Space shuttle kojeg su ameri imali je daleko sofisticiranija tehnologija a opet za te iste amere zastarjelo i sad idu nove generacije.
(edi, 17. septembar 2014 12:10)

Poenta je da Ameri nemaju svoje nego koriste rusko.

puffin

pre 9 godina

Amerikanci su "penzionisali" šatlove zato što su bili izuzetno skupi i opasni. Svako lansiranje ih je koštalo 3 puta više nego Ruse, a 14 astronauta im je poginulo od 1986 do 2003, što je katastrofalna brojka. Bila bi velika greška da zbog politike opet rizijuku ljudske živote i požure. Lansiranje 2017. izgleda kao nerealan, ili veoma opasan cilj za ovako nešto.
Osim toga Rusi planiraju da se povuku iz MKS (ISS) projekta. Neobično je da se ovoliko novca troši na letelice koji i ako budu lansirane 2017., mogu biti u upotrebi svega par godina.
Da ne pričam da bi 6 milijardi moglo da se iskoristi za finansiranje fenomenalnih projekata za istraživanje solarnog sistema, ili za održavanje nekih NASA projekata koji su odavno u toku (kao na primer Cassini) a kojima zbog novca stalno visi mač nad glavom.
Sve u svemu ja u ovome vidim samo politiku, a to je opasno i nekorisno. Ali je isto tako i dragocen uvid u trenutno stanje svesti tamo.

Radovan

pre 9 godina

Na jednoj strani je celokupna ruska naučna misao, a na drugoj je celokupna planetarna naučna misao, protiv ruske.
Tako funkcioniše nauka u svetu. Svi zajedno protiv jednog.

gradjanin

pre 9 godina

Po ko zna koji put se opet ova nacija pametnjakovic koja nije u stanju ni postene cipele da napravi dokazuje prosipanjem svoje mudrosti i omalovazavanjem onih koji su svetlostne godine ispred nje.

Dejan

pre 9 godina

BOEING koji je dobio veći deo kolača planira da svoju platfomu podiže sa ATLAS V raketom koja opet kao što je upućenima poznato koristi Ruske motore RD 180. Hoćeš nećeš bez rusa se ne može! SPACE X koji je dobio manji deo kolača ima u pripremi svoju raketu nosač koja još nije prošla ni matematički model! Tako da 2017 hmm dluje malo preambiciozno! Nije to štanc industrija da se ceo system razvije za godinu dve, nego proces koji traje! Ponekad i mnogo duže nego što se želi!

jaran

pre 9 godina

Budimo realni, Amerinkanci nisu nista pronasli vec sve kupili od Rusa, jedino sojuz nisu jer je bio dobro cuvan. Americke kosmicke letelice tipa speishutle imaju svega 2 poletanja i sletanja i posle mogu da se bace na staro gvozdje a sojuz neogranicen broj jer mu materijal ne izgori pri ulasku u atmosferu.

Pera

pre 9 godina

Desiće se. Jedino što će im trebati novi talas gasterbajtera-inženjera iz Rusije, Indije, da ne kažem i Srbije između ostalih.

Naprave rat tamo, revoluciju ovamo i eto obrazovane radne snage za dž na sve strane.

joca

pre 9 godina

licno me ovo raduje, ameri su tako iskompleksirani da im ne dolazi u obzir da se vrate na sistem koji koristi rusija iako je naj jeftiniji i naj pouzdaniji, volim takodje da citam nebuloze prozapadnjaka, kako oni lepo sroce uspehe amerike a ruske zaborave, amerika nikada nije imala svemirsku stanicu, ovo zadnje je medjunarodna, njihov je deo, za mir su svi culi, rusi su imali spejs satl program, planirali su 3 komada, napravili 2, prvi buran je leteo i sleteo ali bez posade, onda ide juri gagarin, valentina tereskova, vega program, sletanje i poletanje sa meseca bez ljudske posade itd, bas da ne nabrajam, ali ono naj bitnije je da trenutno iskljucivo americkom nesposobnoscu JEDINO RUSIJA MOZE DA POSALJE COVEKA U SVEMIR.

Washington

pre 9 godina

Rusi prevoze Amere do svemirske stanice od 2011.? Ma to je nemoguce,kako kad nam holivudski filmovi govore da su Ameri neprikosloveni u svemirskoj tehnologiji? Zar nisu oni jos 1969. sleteli na Mesec,a danas 2014. oni ne mogu da odlete do svemirske stanice bez ruskog Sojuza. Propaganda cini cuda.
(Milan1989, 17. septembar 2014 10:37)

Hahaha....... jao ovaj ce po kafani da prosipa svu mudrost koju je pokupio iz ovog clanka. Bravo ti.

legionarjso

pre 9 godina

@Alex
Wikipediu i forum gejmera Tom Clansy's Hawx-a mozes sam sa sobom i u sebi da upijas,nemoj da se prosipas "americkom nepobjedivoscu" tamo gdje ima ljudi koji tu industriju istinski prate.

Zoran

pre 9 godina

RD-180 se koristi i za vojne svrhe u Americi. To im do aprila prodavali Rusi, pa stopirali prodaju za VOJNE stvari. Sada Ameri pokusavaju da naprave nesto slicno, jer nece imati ni za vojnu industriju.

MIlos

pre 9 godina

Ameri proizvode avione, satelite, razne dzidzabice od kompjutera do pametnih telefona... ali u raketnoj tehnologiji ne mogu da prismrde. Zasto, nemam pojma.
************************************************************************
Rusi u raketnoj tehnologiji par decenija ispred ostatka sveta, ovladali nuklaernom tehnologijom, avionima, elektronikom i svim znanjima koja su potrebna za razvijanje najsavremenijih vojnih oruzja i orudja, a ne umeju da naprave pismen motocikl - zasto je to tako, ni ja nemam pojma...

Mario

pre 9 godina

Amerikanci ce izgleda tek sad da prave nesto sto bi trebalo konkurisati Sojuzu kojeg su Rusi konstruisali ko zna vise kad... I jos postoje oni koji vjeruju da su Ameri 1969. bili na Mjesecu.
(Vlado Banja Luka, 17. septembar 2014 10:23)

Tada Ameri nisu žalili para za to planinarenje. Danas ih ubiše njihov liberalizam, tržišna ekonomija i tenderi jer ne mogu ni da prismrde niskoj ceni "Sojuza" koji je još i dokazano pouzdan. Zato su pozvali privatnike da ponude svoja rešenja i ovo je jedno od njih.

alxxl

pre 9 godina

rat mišljenja...

"When the firm SpaceX launches its Falcon Heavy rocket into space late this year, the craft will become the mightiest rocket in the world. Only NASA's Saturn V, which sent Americans to the moon, has ever generated more power."

inžinjer

pre 9 godina

Ne mogu vjerovati da netko uspoređuje američku raketnu tehnologiju, koja je izmislila najmoćniju raketu u povijesti koju će premašiti tek nova najmoćnija NASA-ina raketa SLS 2018.-te, s Rusima kojima je tehnološki vrhunac baziran na dizajnima znanstvenika iz sovjetskog razdoblja. Ljudi, hajde malo pročitajte literaturu o raketnoj tehnologiji pa budite objektivni.

Zoran

pre 9 godina

Ameri proizvode avione, satelite, razne dzidzabice od kompjutera do pametnih telefona... ali u raketnoj tehnologiji ne mogu da prismrde. Zasto, nemam pojma.
(inot, 17. septembar 2014 11:37)

Ne prave to Ameri, to prave privatnici. Kad god drzava nesto radi u Americi to je propast.

Penzioner koji nesto pomalo zna

pre 9 godina

@dario

Dozvolite malo pojasnjenje gde je bio corsokak i za Satlove i za Buran. Ovo Vam pricam kao profesionalni inzenjer aerokosmonautike, sada penzioner ali visegodisnji projektant u USA i Kanadi. Verovatno ste culi za Teoriju pouzdanosti. U skolskom-studentskom drzanju kurseva Satl (shodno tome i Buran) se pokazivao kao primer. Kao sistem, koga cine podsistemi, itd. bio je toliko slozen da NIKADA nije mogao da leti potpuno ispravan. Znaci cak i teoretski, dakle matematicki, morao je da leti u rezimu dozvoljenog otkaza. Cim upale na zemlji masinu, znaju da nesto nije ispravno. I uvek je moralo da bude tako, s tim sto su bilo bezbedonosno dozvoljeni i nedozvoljeni otkazi. Rusi su shvatili da na nivou tadasnje, ali i danasnje tehnologije to predstavlja ogroman rizik i corsokak. Amerikanci su to shvatili kasnije uz vec poznate tragicne zrtve. Nisu problem racunari, ni sistemi upravljanja (ljudi cesto pogresno misle da je napredak nauke isto sto i napredak racunara) - ovde je problem ciste fizike koga mi za takvu letelicu trenutno ne mozemo pouzdano da resimo. Masina mora da bude sto laksa, sto veca, sto cvrsca, otporna na neverovatne vibracije u vremenu eksploatacije, termodinamicki pravo cudo nauke i prirode, pogon na nivou SF. To su bili nategljeni programi i to se pokazalo. Dok god covek ne izmisli nesto bolje od reaktivnog pogona, sto zahteva novu fiziku, vrtecemo se oko tocka i nicega vise, kao sto se i avion nicim ne razlikuje od aviona brace Rajt u fizickom smislu.

Zoran

pre 9 godina

http://www.washingtonpost.com/national/health-science/us-military-national-security-agencies-vexed-by-dependence-on-russian-rocket-engines/2014/05/30/19822e40-e6c0-11e3-8f90-73e071f3d637_story.html

Amerika ide na dole. Verujte. Ne cuvam ja pare tek onako zaradjene ovde u SAD.

Fukusima

pre 9 godina

Uopste necu da ulazim u rasprave americko-ruske. Moja tema je druga. Nema sanse da razvoj kosta 6.8 milijardi dolara. Razvoj (za sada neuspesan) samo za X-35 je bio oko 40 milijardi dolara. Tako da je mozda stvarna cifra 10x veca (i to je malo jer ako Minecraft kosta 2.5 milijardi) i sasvim je nerealno da poleti 2017. Mozda tek 2025. i to posle krvavog rada. Inace ko god nesto zna o kosmonautici zna da je Space X nista drugo nego gigantsko pranje para i slivanje para iz dzepova poreskih obveznika u dzepove nekolicije americkih oligarha. Inace, sve u stvari radi NASA kao neka vrsta podizvodjaca.

Swarog

pre 9 godina

Angara je skoro testirana u najmanjoj varijanti i to u suborbitalnom letu. Pre toga je bilo par testova 1. stepena u Juznoj Koreji. Raketa nosac Sojuz kapsula nije Energija (Energija je bila raketa nosac za Buran krajem osamdesetih) nego se aktuelno zove Sojuz-FG. Rusija takodje razvija naslednika Sojuza, da je stari dobri Sojuz toliko super ne bi valjda bezveze trosili milijarde na zamenu? Just my 2 cents.

Z

pre 9 godina

Sa tolikim milijardama su mogli kod Rusa svaki dan jedan satelit da ispale u orbitu e sad sto bi svaki treci tamo i stigao je druga stvar.

4-eu

pre 9 godina

Dobar deo komentara objasnjava zasto je Srbija tako nesrecan i siromasna.
Nekima casovnici ocigledno sporije idu.
Cika Ajnstajn je u pravu.

only fools and horses

pre 9 godina

Dobro, proverili ste na internetu. Bilo je 135 misija, 132 su preživele, 2 nisu. Loše sam izračunao, nije bila 7% nego 1,48% verovatnoća da će kosmonauti izgubiti život. Svejedno je previsoka.
Inače, u svom divljenju zaboravljate da Space shuttle nije bio avion koji je poletao sa piste već kao klasična raketa, u stvari uz pomoć dve ogromne rakete i jednog još većeg rezervoara, a samo se orbiter vraćao na zemlju tako što je sletao na vrlo dugačku pistu specijalno napravljenoj u svemirskom centru Kenedi, i to kao jedrilica, bez ikakvog pogona.
Hoću da kažem da šatl jeste bio napredak, ali vrlo mali u odnodu na dotadašnju svemirsku tehnologiju. Razlika je bila što je deo koji se vraćao na zemlju bio dosta veći nego dotadašnje kapsule, i nije padao pomoću padobrana u more nego se spuštao na zemlju, na točkove, doduše isto uz pomoć padobrana.
Ali su zato za poletanje bile potrebne ogromne količine energije.
Očigledno je ljudska vrsta još uvek tehnološki vrlo daleko od nekih efikasnijih letova u svemir.

biće bolje

pre 9 godina

Podele veliih država oko teritorije i resursa opet izbijaju na vidalo, ili je potrebno stalno praviti neki sukob i tenziju da bi se trošile bombe sve radi oporavka ekonomije i izlaska iz receije, jer bez konstatnog rasta se ne može. Što su svetske ekonomije više u krizi tako se broj aktivnih sukoba povećava. Podela između Rusa i Amera će se sigurno loše odraziti na sve ekonomije sveta i ovo je definitivno kraj sveta kakvog poznajemo, gde vlada razumevanje i mir između velikih sila.

dario

pre 9 godina

(dario, 17. septembar 2014 14:38)

Za tvoju informaciju, projekat Spaceshuttle je potpuno ukinut zato što su se od 15tak misija, 2 završile katastrofalno. Jedna je eksplodirala pri poletanju a druga (ujedno i poslednja) prilikom sletanja. Statistički gledano, svi koji su leteli su imali oko 7% šanse da se neće vratiti živi. Tako da je taj projekat na kraju, ispao katastrofalan.
Uopšte, svi NASIni projekti (osim APOLO programa) su bili mnogo manje uspešni od Sovjetskih.
A Sovjetska verzija tog spejsšatla je bila spremna, ali nije poletela zbog raspada zemlje i haosa koji posle toga nastao, ali na sreću čovečanstva, Rusija je uspela poprilično da se oporavi i nastavlja tamo gde su Sovjeti stali.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (only fools and horses, 17. septembar 2014 15:22)

Spaceshuttle je imao ukupno 135 misija od kojih je tačno jedino to da 2 nisu bile uspješne tako da neznam zašto izmišljaš kad je doba interneta i sve je svima lako provjerljivo??

Zoran

pre 9 godina

(Penzioner koji nesto pomalo zna, 17. septembar 2014 18:03),

Hvala na detaljima.

PS Ne obracajte paznju na broj pluseva i minusa na vasem komentaru.

xyz koordinata

pre 9 godina

Edi,Sojuz koristi motore sa vise komora za sagorevanje a manje zapremine,motori su stabilniji za rad imaju veci potisak i bukvalno nema im premca.Napravili su savrsenstvo od motora.U tome je tajna.Sama raketa je tokom godina rafinirana i doradjivana u skladu sa razvojem tehnologije koliko je moguce,njimanista drugo ne treba,oni nece praviti nove projekte samo da bi nekitajkun dobio lovu od drzave kao sto je slucaj saamerickim longresmenima upetljanim u Space x program.

bb

pre 9 godina

Ni Rusi ni mi ne "zajmimo od mrskog zapada" već od finansijskih institucija koje nemaju naciju. Ljudi koji stoje iza tih institucija nisu vlade država već moćnici.
I SAD i Rusija su svetske sile po mnogo aspekata i u tehnologiji i u nauci. Na sreću, javiće se neka korist i od ovog konflikta interesa - obe države će morati da se potrude da napreduju u razvoju segmenata koji im nedostaju. I pre 50 godina su razvijale dijametralno suprotne segmente, koji se na kraju, tokom godina saradnje udružili u zajedničkim operacijama.
Kad se svet ponovo stabilizuje, ponovo će sarađivati.

Nema potrebe da banalizujemo raspravu plitkim izjavama.

milan

pre 9 godina

Ajde smanjite malo dramu, ovi projekti su pripremi vec 10 godina a i Rusi spremaju zamenu za Sojuz, zove se PTK-NP i bice lansiran iz kosmodroma u Sibiru pomocu rakete Angara-5 pocevsi od 2018 godine. Sve ovo (i Americko i Rusko) je bilo u pripremi davno pre nego sto su se politicari poceli izmotavati i praviti pametni i vazni. Da naucnici cekaju njih, mi bi smo svi jos uvek ziveli u pecinama.

Rodni

pre 9 godina

Jedan od komentatora je prikazao impresivno baratanje brojkama, cak i poznavanje procentnog racuna i teorije verovatnoce...
Jedino je pocetna pretpostavka netacna - broj misija je bio 135 a ne 15. Kladionice verovatno nemaju razlog da brinu :)

mile

pre 9 godina

@only fools and horses: Space shuttle nije imao 15tak letova vec 130 misija plus 5 probnih letova. Izgleda da si bio mali pa si zaboravio koliko je samo godina bilo potrebno da se zavrsi ISS. Prva nesreca najvise ide na teret menadzera jer su odobrili let na suvise niskoj temperaturi uprkos protivljenju inzinjera. Gumeni O-prsten na busteru se smrzao na rampi i izgubio elasticnost koja mu je bila potrebna da bi obavljao finkciju. Druga nesreca se ne bi desila da je koriscen prvobitni (nekoliko tona tezi) glavni rezvoar.
Posto te interesuje statistika, evo ti jedan primer. Tokom svih 130 misija nijednom nije doslo do otkaza nekog glavnog raketnog motora. To znaci da je verovatnoca otkaza glavnog motora nije veca od 1/390, tj oko 0.26 posto.

Artemis Faul

pre 9 godina

Ameri proizvode avione, satelite, razne dzidzabice od kompjutera do pametnih telefona... ali u raketnoj tehnologiji ne mogu da prismrde. Zasto, nemam pojma. (inot, 17. septembar 2014 11:37)

Saturn V

ccc...

pre 9 godina

Kada citam kometare setim se one izreke : Samo svemir i ljudska glupostu su beskrajni
(Zigi, 17. septembar 2014 10:35)


Ma sta kazes, a gde su tebi navodnici pametnjakovicu?

alter ego

pre 9 godina

Neka ih, neka prave i jedni i drugi. Skoro sve od ovo malo svemirske tehnologije što ima čovečanstvo nastalo je njihovim međusobnim takmičenjem. Ostatak sveta može samo da profitira od toga.

Svaki razvoj je prilika. Evo npr mi koji hoćemo da budemo neki proizvođači hrane bi mogli da investirmo u razvoj pakovanja hrane za konzumiranje i čuvanje u svemiru. Sutra ljudi kad odu na Mars da mogu da uživaju u sarmi i kompotu od suvih šljiva npr :) Ili lanč paket za kad letovi kao što će biti Virgin Galactic postanu svakodnevnica.

Smejem se, ali ne šalim se uopšte.

Ima još gomila sitnih stvari za svemir koje se mogu i razviti i testirati na zemlji sa relativno malim investicijama. Nažalost, kod nas je preduzetnički umrtvljen. Ima more raznih šansi. Npr jedna biža od svemira - dronovi. Proizvodnja elekromotora, propelera, elektronike, gotovih dronova.

Ali jbg, kad se nas ulaganja svode na PR bullshit ili neku pljačku zamotanu u oblandu investicije. A država kolje vola (preduzetnika) za kilo mesa.

Trovach

pre 9 godina

I Rusi i Amerikanci su u svom osvajanju svemira imali uspone i padove. Najveci napredak je, razumljivo, ostvaren tokom hladnog rata, ali koliko god da je konkurencija dobra za progres, bar isto toliko je dobra i saradnja. Verujem da oni to znaju, a kada prevazidju mrznju i zavist moci cemo stvarno ocekivati velike rezultate. I jedni i drugi imaju neverovatan potencijal, a tu se sve vise namecu i Kinezi i Indijci. ESA zasad deluje rezervisano.