Nedelja, 24.08.2014.

12:46

Ponovo: Ostavite Teslu na miru

Izvor: N. Božiæ

Ponovo: Ostavite Teslu na miru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Новак Никач

pre 9 godina

Предлажем да у духу демократије, сви који не мисле као грађанска иницијатива "Оставите Теслу на миру", отворе своје удружење и Facebook страницу. Не може бити да је њихова грађанска иницијатива објективнија од осталих неколико милиона грађана.
Као и увек, кад је у питању неговање Српске самосвојности и чување вредности, појављују се јако богата удружења грађана која заступају супротне ставове. Није реч овде о заштити грађанског аргумената, већ о организованом и сталном притиску на државне органе да одустану, по сваку цену, од заштите интереса културе већинског народа.
Тесла је израстао у научника и светску личност као Србин из Смиљана, из православне свештеничке породице и Српског културног духа, истичући то до краја живота својим пријатељима и познаницима.
Култура је и снага трпељивости.

ledolomac

pre 9 godina

Igranka se nastavlja, a da osnujemo grupu Ostavite NAS na miru... Mislim ima NAS koji nismo ni institucionalni pravoslavci, ni napaljeni liberalisti

Nidza frka

pre 9 godina

Da rezimiramo, doci ce Teslini potomci po urnu, ponosni sto njihov Nikola toliko znaci svom narodu da ce dobiti najvecu cast i biti u rangu Karadjordja i Sv. Save, a onda ce saka ovih gradjanskih talibana da im se unosi u lice i govori sta i kako oni treba da rade?!
Ljudi, ne glupirajte se, valjda i vi vatreni ateisti i autosovinisti imate malo obraza?

Sima

pre 9 godina

Teslini posmrtni ostaci nisu niti treba da budu muzejski eksponat. Sumnjam da bi on želeo da mu posmrtni ostaci stoje u nekoj muzejskoj vitrini. Napokon taj muzej je tako jadan spram njegove veličine da je u najmanju ruku nepristojno zahtevati da tamo i ostane.

Sima

pre 9 godina

...iz inata prema "popovima", koji voze "Audije"

Moj pop vozi Peugeot 407 pored kojeg ima još dvoje kola. Živi sa švalerkom, rastavljen od žene... i još uvek je pop i nikom ništa.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Ovo i nije nasa vera u koju se zaklinjete. Ona nam je naturena od strane Vizantije. Nasa izvoran vera je Rodna vera.
Kakve mi veze imamo sa knjigama i prorocima koji poticu iz naroda koji se pojavio tek 5000 godina posle nase civilizacije i nase vere i jezika ?
(Nikola, 24. avgust 2014 21:43)
------
Aha, znači to je rešenje svih naših problema pa i ovoga sa "teglom" u kojoj, "srpski modernisti" i jurišnici na Evropu i medjuplanetarne vrednosti, čuvaju zemne ostatke Nikole Tesle?! Pa kada ste tako proročki mudri, Vi, sada, "isučite" te knjige koje su 5000 godina starije od vizantijske civilizacije na svetlost dana i prosvetlite ovaj narod? Ne bi bilo loše da nam onako, usput, nabacite neke detalje o toj "Rodnoj veri"? Tek da znamo o čemu se radi i na čemu se zasniva ta naša "Rodna vera"? Bio bih srećan da to vidim jer bih morao da revidiram svoje mišljenje o narodu kome pripadam odnosno, da sporo učimo a brzo zaboravljamo.

zoran

pre 9 godina

Koliko puta ste bili u Muzeju Nikole Tesle,koliko puta ste se poklonili njegovim ostacima ????.Tesla zasluzuje postovanje i treba da Bude u Hramu Sv.Save.Bar ce mu se neko pokloniti a vi koji ne idete u crkvu verovatno ne znate ni sta su muzeji.Kratko Jasno.

ex-ETF

pre 9 godina

Sada tek vidim koliko je kremacija Tesle bila odlican potez. Mada njegovi biografi i danas raspravljaju o tome da li je to bila pokojnikova zelja ili samovoljna odluka njegovog rodjaka Save Kosanovica, ko god da je to odlucio je uradio pravu stvar. Da je ostao u komadu danas bi mu setali kosti iz crkve u crkvu, bas kao sto to rade sa kostima cara Dusana i kralja Milutina. Vozali bi popovi i Svetog Savu kao puutujuci cirkus od liturgije do liturgije ali su im Turci upropastili taj performans, na srecu pokojnog Rastka. Ja ipak NECU da potpisujem te gluposti iz dva razloga. Prvo, sto ne verujem u vecnu smrt, vec u reinkarnaciju i smatram da su i Sveti Sava i Tesla doziveli vec jednu ili vise reinkarnacja na ovom svetu. Drugo, sto mislim da Srbija ima preca posla od svadja u stilu porodice Topalovic.

бгд

pre 9 godina

Па шта ако је био Србин?

Једино што велики број Срба зна о Николи Тесли је његова замисао да електрична енергија буде бесплатна - па то примењују у пракси.

Идеја о премештању посмртних остатака потиче од полусвета који мисли да ће тиме промовисати Србе и Српство и наше митове, зато што, као полусвет, мисле да су и сви остали полусвет, па тако и сви људи ван Србије. Е, ако се ово оствари, гледаће на све нас као на дивљаке.

Никола Тесла у Београду има: споменик испред ЕТФ-а, име једног булевара носи његово име, аеродом је назван по њему, једна средња школа такође, још један споменик на аеродрому који је такође подигао полусвет, постоји научни институт, имамо велику термоелекртану у Обреновцу која се зове по њему.

Људи, зар не мислите да је време да се угледате на Теслу и да сами нешто створите, уместо да се бавите митовима?

Бојан Илић

pre 9 godina

40.000?!?
Докле мањина да одлучује о већини?!
Као "школовани" а они који су за Храм "неписмени"?!
Јадно....

Бојан Илић

pre 9 godina

Podsetimo da je ova grupa građana 8. marta 2014. godine ispred Muzeja "Nikola Tesla" okupila više od 1500 ljudi spremnih da se suprotstave pokušaju prenosa..."

Да ли ће и овде полиција одреаговати као и сваки пут када се "ремети јавни ред и мир и спречава рад полиције" или је то резервисано само за "полуписмену масу"?!

Бојан Илић

pre 9 godina

@Mladen MladjenovicNista mi ne bi smetalo da se posmrtni ostaci Tesle izloze bilo gde, samo ne u crkvi, dzamiji, sinagogi, pagodi ili nekom drugom verskom zdanju.
(Dusan, 24. avgust 2014 19:44)

Па чему онда толика жуч у коментару и пљување?!
Фолиранту....

Pravnik

pre 9 godina

Obzirom da ce citav muzej morati da se seli, bolje je da sfera bude izlozena (makar i u Hramu) nego da cami u nekakvom podrumu dok muzej ne dobije novu zgradu.
(Karlo, 24. avgust 2014 14:09)

A ko kaže da će muzej morati da se seli? Ako misliš na restituciju i vraćanje zgrade Muzeja, od toga nema ništa. Evo ti citat iz zakona "Ne vraća se pravo svojine na nepokretnostima koje na dan stupanja na snagu ovog zakona imaju sledeću namenu, odnosno status... nepokretnosti koje služe za obavljanje delatnosti ustanova iz oblasti zdravstva, vaspitanja i obrazovanja, kulture i nauke ili drugih ustanova, kao javnih službi, osnovanih od strane nosilaca javne svojine, a čijim bi vraćanjem bio bitno ometen rad i funkcionisanje tih službi"

my way

pre 9 godina

Tesla zasluzuje mauzolej i sve drugo je besmislica. Od ovih koji bi ga stavili u dvoriste hrama jedino su smesniji Hrvati poput Ante mudrog, ciji komentar mozete procitati dole.

Hmhm

pre 9 godina

Pa bre ljudi! I Darvin je sahranjen u crkvi, i Njutn, jedan pored drugog takoreći. Za posebno značajne ljude, posebna mesta, tako im se ukazuje čast. Mauzoleji su u novije doba rezervisani za komunističke diktatore.
Mislim da mu nije mesto ni u muzeju ni u parku ispred crkve, nego u hramu.
Ali koga briga za normalne, civilizovane stvari kad eto prilike da se pljucne po crkvi

Лада Самара

pre 9 godina

Где сте били да га браните када су му спаљивали посмртне остатке?!?

Jovan

pre 9 godina

Ko zna da l je to Tesla uopšte u urni, urnu u Beograd nije doneo njegov sestrić Kosanović, već njegova sekretarica, ko da nešto kriju a i uostalom muzej Nikole Tesle ne bi trebalo da je u Beogradu, sve mi se čini da su ga prebacili u jednu komunističku zemlju da bi ga sakrili od sveta. Zato sam ja pre za akciju da muzej Nikole Tesle bude u Njujorku.

boggy

pre 9 godina

Da li neko od komentatora zna koliko ima sveštenih činova u pravoslavnoj crkvi, koji su, kako se i po čemu dele? (videti: Nikodim Milaš: Pravoslavno crkveno pravo, Zadar, 1890, str.266-270) Zatim, u koji je svešteni čin, u kome dobu i zbog čega bio posvećen Nikola, sin sveštenika iz Smilana, Milutina Tesle? (videti: arhiv SPC) Najzad, u kom hramu je Nikoli Tesli održano opelo, na kom groblju je sahranjen i u kakvoj odeždi? Kao i Svetom Savi spališe mu telo. Ko zaista treba da ostavi na miru i u miru pokojnike? Nekima ni mrtav Srbin nije dobar Srbin, nije ga dovoljno samo spaliti, kao nekad Savu, sada mu ni mrtvom ne treba pružiti ono što svakome pripada - grobno mesto - samo da bi njegova posmrtna urna služila za rituale. Koliko ovde ima bolesnih umom?

VV

pre 9 godina

Kada će crkva da plaća porez na nekretnine kao što ga svi ostali plaćaju? Kada će crkva da plaća porez na "usluge" koje vrši i naplaćuje? Kada će crkva da plaća doprinose koje svi ostali plaćaju? Dokle će crkva da se ponaša kao lopov, tj. da koristi tuđe? Očekujem da ova pitanja novinari postavljaju čelnicima spc svakog dana i da ne odustanu dok ne dobiju odgovor. To vam je posao novinara, a ne da prenosite šta vam se servira na konferencijama, to bi i moja baba umela da radi.

Prle

pre 9 godina

Obzirom da ce citav muzej morati da se seli, bolje je da sfera bude izlozena (makar i u Hramu) nego da cami u nekakvom podrumu dok muzej ne dobije novu zgradu.
(Karlo, 24. avgust 2014 14:09)

Dragi komšija, glavna zabuna u ovoj priči je što mnogi misle da je dilema da li da Tesla ostane u muzeju ili treba da bude u Hramu, a istina je da SPC nema nameru da nesveštenom licu dozvoli da počiva u Hramu, pa čak ni u prvom krugu dvorišta oko Hrama (porta), već je za Teslu predviđeno mesto u parku, ispod nekog grma. E, tu mu svakako nije mesto. Tačka.

Nikola

pre 9 godina

Ovo i nije nasa vera u koju se zaklinjete. Ona nam je naturena od strane Vizantije. Nasa izvoran vera je Rodna vera.

Kakve mi veze imamo sa knjigama i prorocima koji poticu iz naroda koji se pojavio tek 5000 godina posle nase civilizacije i nase vere i jezika ?

čovek

pre 9 godina

@Mladen Mladenovic
SPC je uvek, bezrezervno i bez greške, poržavala i istrajavala na očuvanju sopstvenih interesa ... ako je neko imao "korist" od toga, može se smatrati kolateralnom štetom, uključujući i narod ... od ganjanja kmetova da na Kosovu brane hrišćanstvo a ne Srbiju, do ovog današnjeg palamuđenja ... vera je intimna stvar pojedinca a religija je institucionalizovana manipuacija ... o tome da će "nama svima neki pop da peva", brkaš "mi" sa "ja" kao i svi tvoji komentari na ovoj temi ... Tesla može da se "sahrani" bilo gde, to nije problem, ali ne može da ga svojata SPC ... kao ni svi oni koji SPC shvataju kao Srbiju i "mi" ...

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

@Mladen Mladenovic

SPC, zdrav razum i logika ne idu u istu recenicu.
(Spike, 24. avgust 2014 17:27)
---------
Mozda onima koji od Crkve i Boga ocekuju da im okopa kukuruz, da im pomogne da dobiju na lutriji ili, da umesto njih kazni komsiju ali, onima koji znaju sta je Crkva, oni koji su svesni uloge koju je ta institucija imala tokom svog vekovnog postojanja , koji su nesto procitali o religiji, znaju da SPC zauzima visoko mesto u ocuvanju nacije, njene kulture i tradicije.

miki

pre 9 godina

Ostaci ce biti postavljeni na platou ispred hrama gde ce biti i njegov spomenik, ne u crkvi! Dakle, pored karadjordjevog spomenika i spomenika sv. Savi bice postavljen i spomenik Nikole Tesle sa urnom. Ateisti i mrzitelji pravoslavne vere iskulirajte.

Dusan

pre 9 godina

@Mladen Mladjenovic
Nista mi ne bi smetalo da se posmrtni ostaci Tesle izloze bilo gde, samo ne u crkvi, dzamiji, sinagogi, pagodi ili nekom drugom verskom zdanju. Tvoje izlaganje je u stilu misticnog proroka koji govori o tome kako ce vera prevagnuti i kako ce se Srbi dozvati pameti. Ne mrzim religiju i postujem svakoga ko pronalazi mir u spiritualnosti ma kog tipa ako ga ona ispunjava. Sve dok ne ugrozava nekog drugog. A bogami crkva ugrozava (posebno u danasnjem stanju) mnoge ljude. Vecina, srecom ne svi, popovi i vladike vise brinu o ovozemaljskim i politickim temama nego o duhovnim. Ne daj boze da od donacija koje dobija, SPC izgradi neko prihvatiliste za decu ili kuhinju za siromasne. Ne, to nikako. To zvuci kao nesto sto bi Isus uradio. Ali zato se potpuno nalaze pozvani da prebacuju Tesline ostatke u Hram. Ostavite velikana na miru. Bio je covek nauke, racionalnosti i razumskog promisljanja. Pa covek je zauzdao snagu elektriciteta na koje je nasa crkva oduvek govorila da je bes bozji ili da je Ilija Gromovnik ljut. Ako vec cuvamo njegov pepeo kao uspomenu na njega onda ga barem ostavite na miru. I jos jedna stvar, zar kremiranje nije najstroze osudjeno u SPC?

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

...Sta mislite da bi neka crkva dokazala kad bi joj se izdala potvrda vlasnistva nad Teslinim pepelom ili Hristovim pokrovom. Ama bass nista, i jedan i drugi pripadaju covecanstvu, i crncima i belcima, i muslimanima, budistima, konfuccijancima. Da ne mislite da bi bilo dobro da crkva zaradi koji evro na "Tesla-hodoccasschima"?
(Veronika)
-
Upravo ste dosli do poente svog ovog naklapanja oko urne NIkole Tesle, koje je, mislim, nametnuto od strane dokonih "intelektualaca",koji dobro "podmazani" pivskim kvascem okusavaju da posthumno denacionalizuju Nikolu Teslu i oslobode ga velikog "tereta i greha" odnosno,neosporne cinjenice da je po nacionalnosti bio Srbin.Niko i ne tvrdi da Nikola Tesla ne pripada covecanstvu odnosno,"i belima i crnima i lepima i kljakavima" i onima koji su culi za njega ali,i onima koji pojma nemaju ko je on.Nije poenta u tome.On pripada covecanstvu.Poenta je da bude svaciji ali,samo ne srpski.Poenta je da ga oslobodimo tog "strasnog balasta".O kakvoj zaradi,o kakvom "hodocascu" govorite?Da li ste zaista u tom "fazonu" ili,samo pokusavate da budete duhoviti?Ako je tako znaci da je Muzej na toj urni do sada zgrnuo ogroman novac?!Mislim,dajte malo ukljucite zdravi razum.To nije tesko.Nisam ni ja vernik ali,nije nam Crkva kriva sto je zivot na ovom svetu ogranicen i sto ce,svima nama, poslednje opelo da odrzi neki "necasni" pop i da moli Boga za oprost nasih grehova.Crkva je deo naseg kulturnog nasledja a vera je najintimnije osecanje pojedinca.

Filmofil

pre 9 godina

Postavljajte peticiju van Facebook-a da moze da se potpisuje elektronski i da se pokaze gradjanski otpor ovoj budalastini. Dvadeset pet godina normiranja sta su i ko treba su Srbi. Oduzimajuci to pravo svima koji nisu pod njihovu libelu. Ovde ko u njegova vremena odlaze glavom bez obzira, a ovi "doktoranti" sa blejackih fakulteta da zaradjuju dnevno politicke poene. ETF ovci svih generacija sirom sveta i ostali inzenjeri pokazite stav. I vi ostali "nenormalni Srbi". Ne dajmo im Teslu.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Zemni ostaci NIkole Tesle treba da pocivaju tamo gde pocivaju i mosti svih ostalih najznamenitijih Srba a ne u nekoj "tegli" koja ce stajati na rafu u muzeju. Znam da ce na kraju, ipak, pobediti volja vecine odnosno, onih Srba koji se ne stide niti svoje nacije, niti svoje Crkve. Manjina, ona obezbozena, sa preskocima u svom obrazovanju i vaspitanju, ali, veoma bucna i glasna, svojom kakofonijom pokusava da stvori utisak vecine. Svojom larmom iz koje se jedino jasno razaznaje mrznja prema SPC i Srbiji, pokusavaju da eliminisu zdrav razum i logiku, tupoglavo se pridrzavajuci svog stava, ne zbog toga sto smatraju da posmrtni ostaci treba da pocivaju na polici vec, zato sto mrze SPC i "popove"?! Svaki posetilac Muzeja, kome pokazu urnu sa pepelom Nikole Tesle, smatrace to velikom nepristojnoscu Teslinih potomaka i krajnjim primitivizmom ali, zar je to vazno. Vazno je da mrzimo "popove" i da iz inata prema "popovima", koji voze "Audije" umesto nas, ne dozvolimo da nam "ukradu" Nikolu Teslu do kojeg im je stalo kao do "lanjskog snega".

комуњаре и даље јашу

pre 9 godina

(A., 24. avgust 2014 16:40)

Кад се већ бавиш бројкама да и ја дам свој допринос. Четрдесет хиљада залудних који преко једне друштвене мреже и даље шире кардељевско-титоистичке идеје представља 0,5% грађана Србије. О епохалној гомили од 1500 људи који су били на протесту не бих ни да трошим речи.

Veronika

pre 9 godina

@Mladen Mladenovic: Olako tvrdite da se Srbi stide svoje nacije. Ne, Srbi se stide izroda, ratnih zlocinaca, primitivaca koji sramote nasu naciju, a oni joj rodjenjem sasvim slucajno pripadaju. Licno, ne stidim se ni SPC, to nije moja crkva nego onih koji veruju da njena crkvena hijerarhija postuje rec Hristovu. Sta mislite da bi neka crkva dokazala kad bi joj se izdala potvrda vlasnistva nad Teslinim pepelom ili Hristovim pokrovom. Ama bass nista, i jedan i drugi pripadaju covecanstvu, i crncima i belcima, i muslimanima, budistima, konfuccijancima. Da ne mislite da bi bilo dobro da crkva zaradi koji evro na "Tesla-hodoccasschima"?

Dusko bre.

pre 9 godina

@ Mladen Mladenovic
Od 100 tvojih komentara, 100 pluseva ti dajem! Nekad ne moram ni da citam, dovoljno mi je da vidim nik i da znam koji si lik! :) Pozdrav

miro split

pre 9 godina

@Ante mudri
Reci ti meni rode moj je li ta pisma o kojima ti pričaš Tesla uputija na tvoju adresu?Šta još piše barba Nikola.Nije vrag da je svako pismo počinjalo i završavalo sa konstatacijom da se danas osjeća dobro i ko potomak hrvatske plemićke obitelji iz Novog Vinodolskog?
Od ovog srpskog igrokaza sa ostacima jednog pokojnika jedino je smješnija muka hrvatskog šoviniste sa likom i djelom Nikole Tesle.Kako čovika koji je bija humanista,velikan napretka ljudske civilizacije,vizionar ugurat u sliku koji svaki pravi hrvatski šovinista ima o hrvatskim i svim ostalim Srbima?Lipo ga nećeš ni stavljat u tu sliku nego ćeš ga ukazom Ante mudrog proglasit Hrvatom i onda se još patetično zgražat nad srpskim divljaštvom koji jednog hrvatskog plemića iskorištavaju.Problem je moj Ante mudri Tesla, veliki problem jer moraš dici objasnit da su svi Srbi loši momci,da su uvik bili i ostali neprijatelji,da uvik lažu i izmišljaju samo da nama napakoste,a onda te tvoj mali pita:A,gospe ti čača ali ovi Tesla nije bija Srbin pa je ludilo dobar čovik?Šta mu odgovorit nego da je to laž i da je Tesla ni manje ni više potomak Trpimirovića i njihove svete krvi.E,sad kad te pita za oca nacije Antu Starćevića i njegovu familiju moraš izmislit i priču o njegovoj pravoslavnoj majci.Ako nam je Ante čaća nacije,pa neće nam valjda njegova pravoslavna majka bit baka nacije.

dzon travolta

pre 9 godina

jasno je da je Tesla bio srbin,zna to ceo svet,da nije tako dobio bi Nobelovu nagradu.. koja je obezvredjena zato sto je nije dobila jedna velicina kao sto je on.. kako inace objasniti da jedini naucnik,po kome se zovu i neki znacajni brendovi u svetu poput "Tesla Motors-a", u 20-tom veku po kome je neka merna jedinica u nauci dobila ime nije dobio tu "prestiznu" nagradu??? ali svakako nisam za prenosenje Tesline zaostavstine u crkvu,tamo joj nije mesto..

A.

pre 9 godina

Gospodine Mali, mislim da ni onih 25% punoletnih Beograđana koji su glasali za SNS nisu za to da se bavite ovim pitanjem (zajedno sa SPC).
Imate vi i previše posla u Beogradu, za koji ste plaćeni da ih rešavate.

zoki dolina cupova

pre 9 godina

1.Tesla je Pravoslavni Srbin
2.Mnogo je Srba iz Krajine dozivelo tragicnu sudbinu niste pokazali ni malo saosecanja,trebaju vam samo veliki Srbi da bi vi mali nekako postali veliki.
3.Imate isti stav prema SPC kao sto je nekada imala NDH..samo uvrede i klevete!

miks

pre 9 godina

Pa opet sami sebi skacete u usta, zasto su Srbi samo pravoslavci, zasto odbijate druge ljude od sebe? Zasto Srbin ne moze da bude i neko ko je mozda druge vere ili ne veruje mozda u pravoslavnu crkvu? To sto je covek govorio i znao ko je i sta je ne znaci da samo jedna vera moze da ga prisvoji. Morbidno je cime se bavi gradonacelnik, crkva i vlast. Bar da je iskreno ubedjenje u pitanju, vec samo skupljanje poena kod musavog naroda.

pre 9 godina

@Ostavite vi Teslu na miru! Бити Србином нема апсолутно никакве везе са православљем, ми смо били Срби и пре него што смо примили хришћанство, Срби су и атеисти и муслимани и будисти који припадају српском народу, престаните већ једном да изједначавате српство са православљем да би СПЦ остала битна. Тесла је био Србин, нека почива у српском музеју, а ове талибанске мегаломанске верско-фанатичне глупости оставите за Блиски Исток, нама нису потребне.

Karlo

pre 9 godina

Obzirom da ce citav muzej morati da se seli, bolje je da sfera bude izlozena (makar i u Hramu) nego da cami u nekakvom podrumu dok muzej ne dobije novu zgradu.

Ante mudri

pre 9 godina

Srbija na dosad nevidjeni nacin zlostavlja jednoj velikana,genija

Sve se cini da se Tesla pokaze sto vecim Srbinom,pitanje je dana kad ce mudraci iz sanu predloziti promjenu imena drzave iz Srbija u Teslavija.
Nakon sto je sanu sramotno sakrio Teslina pisma u kojima on pise o svojim precima,iz hrvatskih plemickih obitelji iz Novog Vinodolskog koji kasnije prelaze na pravoslavlje,sanu se tu nezaustavljava,za njih je Tesla prvo Srbin pa tek tada znanstvenik,sramota,
Ok ekipo iz sanu i spc,ostavite pisma i dalje skrivenim,recimo da cemo vam vjerovat da je Tesla cisti srbin samo ga vise ostavite na miru!

Ostavite vi Teslu na miru!

pre 9 godina

PUBLIC speech in Belgrade, on June 1, 1892.

"I HAVE REMAINED A SERB EVEN ACROSS THE OCEAN" and "I feel much more than I can say. Please do not measure the extent of my feelings by the weakness of my words... If I am fortunate enough to fullfill at least some of my ideals, that will do good for the whole of mankind. If that is achieved, I will be glad to say that a Serb has done it."

Teslu u Hram!

Микица

pre 9 godina

Никола Тесла је био сахрањен по православним обичајима у Њујорку.

Зашто се не поштује његова жеља?

citizenkane

pre 9 godina

Hmmm.... ovi crkveni fundamentaisti kazu Tesla treba da bude u crkvi jer cemo tako dokazati da je on Srbin i pravoslavac. Oni umereni kazu ok to ce biti jedan od retkih Srba koji su naucnici i u isto vreme priznati od Nase crkve jer ona obicno priznaje one koje puno laprdaju a ne rade nista, kao recimo politicare ili one koji pricaju o nebeskoj Srbiji. U prevodu sto Lazar nije bre placao harac a narod da zivi normalno 500 godine umesto da izgubi sve mlade zivote na Kosovu a Srbi da stalno budu neki negativn elemenat u otomanskom carstvu.

Captain James T.Kirk

pre 9 godina

Ostavite Teslu na miru!!! Crkva je najveci protuvnik nauke i razvoja jos od svog nastanka i ne bi trebala da ima nikakve veze sa jednim ovako velikim naucnikom! Sramota!!!

Captain James T.Kirk

pre 9 godina

Ostavite Teslu na miru!!! Crkva je najveci protuvnik nauke i razvoja jos od svog nastanka i ne bi trebala da ima nikakve veze sa jednim ovako velikim naucnikom! Sramota!!!

pre 9 godina

@Ostavite vi Teslu na miru! Бити Србином нема апсолутно никакве везе са православљем, ми смо били Срби и пре него што смо примили хришћанство, Срби су и атеисти и муслимани и будисти који припадају српском народу, престаните већ једном да изједначавате српство са православљем да би СПЦ остала битна. Тесла је био Србин, нека почива у српском музеју, а ове талибанске мегаломанске верско-фанатичне глупости оставите за Блиски Исток, нама нису потребне.

miks

pre 9 godina

Pa opet sami sebi skacete u usta, zasto su Srbi samo pravoslavci, zasto odbijate druge ljude od sebe? Zasto Srbin ne moze da bude i neko ko je mozda druge vere ili ne veruje mozda u pravoslavnu crkvu? To sto je covek govorio i znao ko je i sta je ne znaci da samo jedna vera moze da ga prisvoji. Morbidno je cime se bavi gradonacelnik, crkva i vlast. Bar da je iskreno ubedjenje u pitanju, vec samo skupljanje poena kod musavog naroda.

A.

pre 9 godina

Gospodine Mali, mislim da ni onih 25% punoletnih Beograđana koji su glasali za SNS nisu za to da se bavite ovim pitanjem (zajedno sa SPC).
Imate vi i previše posla u Beogradu, za koji ste plaćeni da ih rešavate.

miro split

pre 9 godina

@Ante mudri
Reci ti meni rode moj je li ta pisma o kojima ti pričaš Tesla uputija na tvoju adresu?Šta još piše barba Nikola.Nije vrag da je svako pismo počinjalo i završavalo sa konstatacijom da se danas osjeća dobro i ko potomak hrvatske plemićke obitelji iz Novog Vinodolskog?
Od ovog srpskog igrokaza sa ostacima jednog pokojnika jedino je smješnija muka hrvatskog šoviniste sa likom i djelom Nikole Tesle.Kako čovika koji je bija humanista,velikan napretka ljudske civilizacije,vizionar ugurat u sliku koji svaki pravi hrvatski šovinista ima o hrvatskim i svim ostalim Srbima?Lipo ga nećeš ni stavljat u tu sliku nego ćeš ga ukazom Ante mudrog proglasit Hrvatom i onda se još patetično zgražat nad srpskim divljaštvom koji jednog hrvatskog plemića iskorištavaju.Problem je moj Ante mudri Tesla, veliki problem jer moraš dici objasnit da su svi Srbi loši momci,da su uvik bili i ostali neprijatelji,da uvik lažu i izmišljaju samo da nama napakoste,a onda te tvoj mali pita:A,gospe ti čača ali ovi Tesla nije bija Srbin pa je ludilo dobar čovik?Šta mu odgovorit nego da je to laž i da je Tesla ni manje ni više potomak Trpimirovića i njihove svete krvi.E,sad kad te pita za oca nacije Antu Starćevića i njegovu familiju moraš izmislit i priču o njegovoj pravoslavnoj majci.Ako nam je Ante čaća nacije,pa neće nam valjda njegova pravoslavna majka bit baka nacije.

čovek

pre 9 godina

@Mladen Mladenovic
SPC je uvek, bezrezervno i bez greške, poržavala i istrajavala na očuvanju sopstvenih interesa ... ako je neko imao "korist" od toga, može se smatrati kolateralnom štetom, uključujući i narod ... od ganjanja kmetova da na Kosovu brane hrišćanstvo a ne Srbiju, do ovog današnjeg palamuđenja ... vera je intimna stvar pojedinca a religija je institucionalizovana manipuacija ... o tome da će "nama svima neki pop da peva", brkaš "mi" sa "ja" kao i svi tvoji komentari na ovoj temi ... Tesla može da se "sahrani" bilo gde, to nije problem, ali ne može da ga svojata SPC ... kao ni svi oni koji SPC shvataju kao Srbiju i "mi" ...

Veronika

pre 9 godina

@Mladen Mladenovic: Olako tvrdite da se Srbi stide svoje nacije. Ne, Srbi se stide izroda, ratnih zlocinaca, primitivaca koji sramote nasu naciju, a oni joj rodjenjem sasvim slucajno pripadaju. Licno, ne stidim se ni SPC, to nije moja crkva nego onih koji veruju da njena crkvena hijerarhija postuje rec Hristovu. Sta mislite da bi neka crkva dokazala kad bi joj se izdala potvrda vlasnistva nad Teslinim pepelom ili Hristovim pokrovom. Ama bass nista, i jedan i drugi pripadaju covecanstvu, i crncima i belcima, i muslimanima, budistima, konfuccijancima. Da ne mislite da bi bilo dobro da crkva zaradi koji evro na "Tesla-hodoccasschima"?

Dusan

pre 9 godina

@Mladen Mladjenovic
Nista mi ne bi smetalo da se posmrtni ostaci Tesle izloze bilo gde, samo ne u crkvi, dzamiji, sinagogi, pagodi ili nekom drugom verskom zdanju. Tvoje izlaganje je u stilu misticnog proroka koji govori o tome kako ce vera prevagnuti i kako ce se Srbi dozvati pameti. Ne mrzim religiju i postujem svakoga ko pronalazi mir u spiritualnosti ma kog tipa ako ga ona ispunjava. Sve dok ne ugrozava nekog drugog. A bogami crkva ugrozava (posebno u danasnjem stanju) mnoge ljude. Vecina, srecom ne svi, popovi i vladike vise brinu o ovozemaljskim i politickim temama nego o duhovnim. Ne daj boze da od donacija koje dobija, SPC izgradi neko prihvatiliste za decu ili kuhinju za siromasne. Ne, to nikako. To zvuci kao nesto sto bi Isus uradio. Ali zato se potpuno nalaze pozvani da prebacuju Tesline ostatke u Hram. Ostavite velikana na miru. Bio je covek nauke, racionalnosti i razumskog promisljanja. Pa covek je zauzdao snagu elektriciteta na koje je nasa crkva oduvek govorila da je bes bozji ili da je Ilija Gromovnik ljut. Ako vec cuvamo njegov pepeo kao uspomenu na njega onda ga barem ostavite na miru. I jos jedna stvar, zar kremiranje nije najstroze osudjeno u SPC?

Filmofil

pre 9 godina

Postavljajte peticiju van Facebook-a da moze da se potpisuje elektronski i da se pokaze gradjanski otpor ovoj budalastini. Dvadeset pet godina normiranja sta su i ko treba su Srbi. Oduzimajuci to pravo svima koji nisu pod njihovu libelu. Ovde ko u njegova vremena odlaze glavom bez obzira, a ovi "doktoranti" sa blejackih fakulteta da zaradjuju dnevno politicke poene. ETF ovci svih generacija sirom sveta i ostali inzenjeri pokazite stav. I vi ostali "nenormalni Srbi". Ne dajmo im Teslu.

Prle

pre 9 godina

Obzirom da ce citav muzej morati da se seli, bolje je da sfera bude izlozena (makar i u Hramu) nego da cami u nekakvom podrumu dok muzej ne dobije novu zgradu.
(Karlo, 24. avgust 2014 14:09)

Dragi komšija, glavna zabuna u ovoj priči je što mnogi misle da je dilema da li da Tesla ostane u muzeju ili treba da bude u Hramu, a istina je da SPC nema nameru da nesveštenom licu dozvoli da počiva u Hramu, pa čak ni u prvom krugu dvorišta oko Hrama (porta), već je za Teslu predviđeno mesto u parku, ispod nekog grma. E, tu mu svakako nije mesto. Tačka.

Микица

pre 9 godina

Никола Тесла је био сахрањен по православним обичајима у Њујорку.

Зашто се не поштује његова жеља?

Ostavite vi Teslu na miru!

pre 9 godina

PUBLIC speech in Belgrade, on June 1, 1892.

"I HAVE REMAINED A SERB EVEN ACROSS THE OCEAN" and "I feel much more than I can say. Please do not measure the extent of my feelings by the weakness of my words... If I am fortunate enough to fullfill at least some of my ideals, that will do good for the whole of mankind. If that is achieved, I will be glad to say that a Serb has done it."

Teslu u Hram!

dzon travolta

pre 9 godina

jasno je da je Tesla bio srbin,zna to ceo svet,da nije tako dobio bi Nobelovu nagradu.. koja je obezvredjena zato sto je nije dobila jedna velicina kao sto je on.. kako inace objasniti da jedini naucnik,po kome se zovu i neki znacajni brendovi u svetu poput "Tesla Motors-a", u 20-tom veku po kome je neka merna jedinica u nauci dobila ime nije dobio tu "prestiznu" nagradu??? ali svakako nisam za prenosenje Tesline zaostavstine u crkvu,tamo joj nije mesto..

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Zemni ostaci NIkole Tesle treba da pocivaju tamo gde pocivaju i mosti svih ostalih najznamenitijih Srba a ne u nekoj "tegli" koja ce stajati na rafu u muzeju. Znam da ce na kraju, ipak, pobediti volja vecine odnosno, onih Srba koji se ne stide niti svoje nacije, niti svoje Crkve. Manjina, ona obezbozena, sa preskocima u svom obrazovanju i vaspitanju, ali, veoma bucna i glasna, svojom kakofonijom pokusava da stvori utisak vecine. Svojom larmom iz koje se jedino jasno razaznaje mrznja prema SPC i Srbiji, pokusavaju da eliminisu zdrav razum i logiku, tupoglavo se pridrzavajuci svog stava, ne zbog toga sto smatraju da posmrtni ostaci treba da pocivaju na polici vec, zato sto mrze SPC i "popove"?! Svaki posetilac Muzeja, kome pokazu urnu sa pepelom Nikole Tesle, smatrace to velikom nepristojnoscu Teslinih potomaka i krajnjim primitivizmom ali, zar je to vazno. Vazno je da mrzimo "popove" i da iz inata prema "popovima", koji voze "Audije" umesto nas, ne dozvolimo da nam "ukradu" Nikolu Teslu do kojeg im je stalo kao do "lanjskog snega".

zoki dolina cupova

pre 9 godina

1.Tesla je Pravoslavni Srbin
2.Mnogo je Srba iz Krajine dozivelo tragicnu sudbinu niste pokazali ni malo saosecanja,trebaju vam samo veliki Srbi da bi vi mali nekako postali veliki.
3.Imate isti stav prema SPC kao sto je nekada imala NDH..samo uvrede i klevete!

Nikola

pre 9 godina

Ovo i nije nasa vera u koju se zaklinjete. Ona nam je naturena od strane Vizantije. Nasa izvoran vera je Rodna vera.

Kakve mi veze imamo sa knjigama i prorocima koji poticu iz naroda koji se pojavio tek 5000 godina posle nase civilizacije i nase vere i jezika ?

бгд

pre 9 godina

Па шта ако је био Србин?

Једино што велики број Срба зна о Николи Тесли је његова замисао да електрична енергија буде бесплатна - па то примењују у пракси.

Идеја о премештању посмртних остатака потиче од полусвета који мисли да ће тиме промовисати Србе и Српство и наше митове, зато што, као полусвет, мисле да су и сви остали полусвет, па тако и сви људи ван Србије. Е, ако се ово оствари, гледаће на све нас као на дивљаке.

Никола Тесла у Београду има: споменик испред ЕТФ-а, име једног булевара носи његово име, аеродом је назван по њему, једна средња школа такође, још један споменик на аеродрому који је такође подигао полусвет, постоји научни институт, имамо велику термоелекртану у Обреновцу која се зове по њему.

Људи, зар не мислите да је време да се угледате на Теслу и да сами нешто створите, уместо да се бавите митовима?

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

@Mladen Mladenovic

SPC, zdrav razum i logika ne idu u istu recenicu.
(Spike, 24. avgust 2014 17:27)
---------
Mozda onima koji od Crkve i Boga ocekuju da im okopa kukuruz, da im pomogne da dobiju na lutriji ili, da umesto njih kazni komsiju ali, onima koji znaju sta je Crkva, oni koji su svesni uloge koju je ta institucija imala tokom svog vekovnog postojanja , koji su nesto procitali o religiji, znaju da SPC zauzima visoko mesto u ocuvanju nacije, njene kulture i tradicije.

Ante mudri

pre 9 godina

Srbija na dosad nevidjeni nacin zlostavlja jednoj velikana,genija

Sve se cini da se Tesla pokaze sto vecim Srbinom,pitanje je dana kad ce mudraci iz sanu predloziti promjenu imena drzave iz Srbija u Teslavija.
Nakon sto je sanu sramotno sakrio Teslina pisma u kojima on pise o svojim precima,iz hrvatskih plemickih obitelji iz Novog Vinodolskog koji kasnije prelaze na pravoslavlje,sanu se tu nezaustavljava,za njih je Tesla prvo Srbin pa tek tada znanstvenik,sramota,
Ok ekipo iz sanu i spc,ostavite pisma i dalje skrivenim,recimo da cemo vam vjerovat da je Tesla cisti srbin samo ga vise ostavite na miru!

комуњаре и даље јашу

pre 9 godina

(A., 24. avgust 2014 16:40)

Кад се већ бавиш бројкама да и ја дам свој допринос. Четрдесет хиљада залудних који преко једне друштвене мреже и даље шире кардељевско-титоистичке идеје представља 0,5% грађана Србије. О епохалној гомили од 1500 људи који су били на протесту не бих ни да трошим речи.

citizenkane

pre 9 godina

Hmmm.... ovi crkveni fundamentaisti kazu Tesla treba da bude u crkvi jer cemo tako dokazati da je on Srbin i pravoslavac. Oni umereni kazu ok to ce biti jedan od retkih Srba koji su naucnici i u isto vreme priznati od Nase crkve jer ona obicno priznaje one koje puno laprdaju a ne rade nista, kao recimo politicare ili one koji pricaju o nebeskoj Srbiji. U prevodu sto Lazar nije bre placao harac a narod da zivi normalno 500 godine umesto da izgubi sve mlade zivote na Kosovu a Srbi da stalno budu neki negativn elemenat u otomanskom carstvu.

Sima

pre 9 godina

...iz inata prema "popovima", koji voze "Audije"

Moj pop vozi Peugeot 407 pored kojeg ima još dvoje kola. Živi sa švalerkom, rastavljen od žene... i još uvek je pop i nikom ništa.

Karlo

pre 9 godina

Obzirom da ce citav muzej morati da se seli, bolje je da sfera bude izlozena (makar i u Hramu) nego da cami u nekakvom podrumu dok muzej ne dobije novu zgradu.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

...Sta mislite da bi neka crkva dokazala kad bi joj se izdala potvrda vlasnistva nad Teslinim pepelom ili Hristovim pokrovom. Ama bass nista, i jedan i drugi pripadaju covecanstvu, i crncima i belcima, i muslimanima, budistima, konfuccijancima. Da ne mislite da bi bilo dobro da crkva zaradi koji evro na "Tesla-hodoccasschima"?
(Veronika)
-
Upravo ste dosli do poente svog ovog naklapanja oko urne NIkole Tesle, koje je, mislim, nametnuto od strane dokonih "intelektualaca",koji dobro "podmazani" pivskim kvascem okusavaju da posthumno denacionalizuju Nikolu Teslu i oslobode ga velikog "tereta i greha" odnosno,neosporne cinjenice da je po nacionalnosti bio Srbin.Niko i ne tvrdi da Nikola Tesla ne pripada covecanstvu odnosno,"i belima i crnima i lepima i kljakavima" i onima koji su culi za njega ali,i onima koji pojma nemaju ko je on.Nije poenta u tome.On pripada covecanstvu.Poenta je da bude svaciji ali,samo ne srpski.Poenta je da ga oslobodimo tog "strasnog balasta".O kakvoj zaradi,o kakvom "hodocascu" govorite?Da li ste zaista u tom "fazonu" ili,samo pokusavate da budete duhoviti?Ako je tako znaci da je Muzej na toj urni do sada zgrnuo ogroman novac?!Mislim,dajte malo ukljucite zdravi razum.To nije tesko.Nisam ni ja vernik ali,nije nam Crkva kriva sto je zivot na ovom svetu ogranicen i sto ce,svima nama, poslednje opelo da odrzi neki "necasni" pop i da moli Boga za oprost nasih grehova.Crkva je deo naseg kulturnog nasledja a vera je najintimnije osecanje pojedinca.

Dusko bre.

pre 9 godina

@ Mladen Mladenovic
Od 100 tvojih komentara, 100 pluseva ti dajem! Nekad ne moram ni da citam, dovoljno mi je da vidim nik i da znam koji si lik! :) Pozdrav

miki

pre 9 godina

Ostaci ce biti postavljeni na platou ispred hrama gde ce biti i njegov spomenik, ne u crkvi! Dakle, pored karadjordjevog spomenika i spomenika sv. Savi bice postavljen i spomenik Nikole Tesle sa urnom. Ateisti i mrzitelji pravoslavne vere iskulirajte.

VV

pre 9 godina

Kada će crkva da plaća porez na nekretnine kao što ga svi ostali plaćaju? Kada će crkva da plaća porez na "usluge" koje vrši i naplaćuje? Kada će crkva da plaća doprinose koje svi ostali plaćaju? Dokle će crkva da se ponaša kao lopov, tj. da koristi tuđe? Očekujem da ova pitanja novinari postavljaju čelnicima spc svakog dana i da ne odustanu dok ne dobiju odgovor. To vam je posao novinara, a ne da prenosite šta vam se servira na konferencijama, to bi i moja baba umela da radi.

my way

pre 9 godina

Tesla zasluzuje mauzolej i sve drugo je besmislica. Od ovih koji bi ga stavili u dvoriste hrama jedino su smesniji Hrvati poput Ante mudrog, ciji komentar mozete procitati dole.

Pravnik

pre 9 godina

Obzirom da ce citav muzej morati da se seli, bolje je da sfera bude izlozena (makar i u Hramu) nego da cami u nekakvom podrumu dok muzej ne dobije novu zgradu.
(Karlo, 24. avgust 2014 14:09)

A ko kaže da će muzej morati da se seli? Ako misliš na restituciju i vraćanje zgrade Muzeja, od toga nema ništa. Evo ti citat iz zakona "Ne vraća se pravo svojine na nepokretnostima koje na dan stupanja na snagu ovog zakona imaju sledeću namenu, odnosno status... nepokretnosti koje služe za obavljanje delatnosti ustanova iz oblasti zdravstva, vaspitanja i obrazovanja, kulture i nauke ili drugih ustanova, kao javnih službi, osnovanih od strane nosilaca javne svojine, a čijim bi vraćanjem bio bitno ometen rad i funkcionisanje tih službi"

Sima

pre 9 godina

Teslini posmrtni ostaci nisu niti treba da budu muzejski eksponat. Sumnjam da bi on želeo da mu posmrtni ostaci stoje u nekoj muzejskoj vitrini. Napokon taj muzej je tako jadan spram njegove veličine da je u najmanju ruku nepristojno zahtevati da tamo i ostane.

ex-ETF

pre 9 godina

Sada tek vidim koliko je kremacija Tesle bila odlican potez. Mada njegovi biografi i danas raspravljaju o tome da li je to bila pokojnikova zelja ili samovoljna odluka njegovog rodjaka Save Kosanovica, ko god da je to odlucio je uradio pravu stvar. Da je ostao u komadu danas bi mu setali kosti iz crkve u crkvu, bas kao sto to rade sa kostima cara Dusana i kralja Milutina. Vozali bi popovi i Svetog Savu kao puutujuci cirkus od liturgije do liturgije ali su im Turci upropastili taj performans, na srecu pokojnog Rastka. Ja ipak NECU da potpisujem te gluposti iz dva razloga. Prvo, sto ne verujem u vecnu smrt, vec u reinkarnaciju i smatram da su i Sveti Sava i Tesla doziveli vec jednu ili vise reinkarnacja na ovom svetu. Drugo, sto mislim da Srbija ima preca posla od svadja u stilu porodice Topalovic.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Ovo i nije nasa vera u koju se zaklinjete. Ona nam je naturena od strane Vizantije. Nasa izvoran vera je Rodna vera.
Kakve mi veze imamo sa knjigama i prorocima koji poticu iz naroda koji se pojavio tek 5000 godina posle nase civilizacije i nase vere i jezika ?
(Nikola, 24. avgust 2014 21:43)
------
Aha, znači to je rešenje svih naših problema pa i ovoga sa "teglom" u kojoj, "srpski modernisti" i jurišnici na Evropu i medjuplanetarne vrednosti, čuvaju zemne ostatke Nikole Tesle?! Pa kada ste tako proročki mudri, Vi, sada, "isučite" te knjige koje su 5000 godina starije od vizantijske civilizacije na svetlost dana i prosvetlite ovaj narod? Ne bi bilo loše da nam onako, usput, nabacite neke detalje o toj "Rodnoj veri"? Tek da znamo o čemu se radi i na čemu se zasniva ta naša "Rodna vera"? Bio bih srećan da to vidim jer bih morao da revidiram svoje mišljenje o narodu kome pripadam odnosno, da sporo učimo a brzo zaboravljamo.

zoran

pre 9 godina

Koliko puta ste bili u Muzeju Nikole Tesle,koliko puta ste se poklonili njegovim ostacima ????.Tesla zasluzuje postovanje i treba da Bude u Hramu Sv.Save.Bar ce mu se neko pokloniti a vi koji ne idete u crkvu verovatno ne znate ni sta su muzeji.Kratko Jasno.

Бојан Илић

pre 9 godina

@Mladen MladjenovicNista mi ne bi smetalo da se posmrtni ostaci Tesle izloze bilo gde, samo ne u crkvi, dzamiji, sinagogi, pagodi ili nekom drugom verskom zdanju.
(Dusan, 24. avgust 2014 19:44)

Па чему онда толика жуч у коментару и пљување?!
Фолиранту....

Бојан Илић

pre 9 godina

Podsetimo da je ova grupa građana 8. marta 2014. godine ispred Muzeja "Nikola Tesla" okupila više od 1500 ljudi spremnih da se suprotstave pokušaju prenosa..."

Да ли ће и овде полиција одреаговати као и сваки пут када се "ремети јавни ред и мир и спречава рад полиције" или је то резервисано само за "полуписмену масу"?!

Jovan

pre 9 godina

Ko zna da l je to Tesla uopšte u urni, urnu u Beograd nije doneo njegov sestrić Kosanović, već njegova sekretarica, ko da nešto kriju a i uostalom muzej Nikole Tesle ne bi trebalo da je u Beogradu, sve mi se čini da su ga prebacili u jednu komunističku zemlju da bi ga sakrili od sveta. Zato sam ja pre za akciju da muzej Nikole Tesle bude u Njujorku.

Бојан Илић

pre 9 godina

40.000?!?
Докле мањина да одлучује о већини?!
Као "школовани" а они који су за Храм "неписмени"?!
Јадно....

ledolomac

pre 9 godina

Igranka se nastavlja, a da osnujemo grupu Ostavite NAS na miru... Mislim ima NAS koji nismo ni institucionalni pravoslavci, ni napaljeni liberalisti

Nidza frka

pre 9 godina

Da rezimiramo, doci ce Teslini potomci po urnu, ponosni sto njihov Nikola toliko znaci svom narodu da ce dobiti najvecu cast i biti u rangu Karadjordja i Sv. Save, a onda ce saka ovih gradjanskih talibana da im se unosi u lice i govori sta i kako oni treba da rade?!
Ljudi, ne glupirajte se, valjda i vi vatreni ateisti i autosovinisti imate malo obraza?

Hmhm

pre 9 godina

Pa bre ljudi! I Darvin je sahranjen u crkvi, i Njutn, jedan pored drugog takoreći. Za posebno značajne ljude, posebna mesta, tako im se ukazuje čast. Mauzoleji su u novije doba rezervisani za komunističke diktatore.
Mislim da mu nije mesto ni u muzeju ni u parku ispred crkve, nego u hramu.
Ali koga briga za normalne, civilizovane stvari kad eto prilike da se pljucne po crkvi

Новак Никач

pre 9 godina

Предлажем да у духу демократије, сви који не мисле као грађанска иницијатива "Оставите Теслу на миру", отворе своје удружење и Facebook страницу. Не може бити да је њихова грађанска иницијатива објективнија од осталих неколико милиона грађана.
Као и увек, кад је у питању неговање Српске самосвојности и чување вредности, појављују се јако богата удружења грађана која заступају супротне ставове. Није реч овде о заштити грађанског аргумената, већ о организованом и сталном притиску на државне органе да одустану, по сваку цену, од заштите интереса културе већинског народа.
Тесла је израстао у научника и светску личност као Србин из Смиљана, из православне свештеничке породице и Српског културног духа, истичући то до краја живота својим пријатељима и познаницима.
Култура је и снага трпељивости.

boggy

pre 9 godina

Da li neko od komentatora zna koliko ima sveštenih činova u pravoslavnoj crkvi, koji su, kako se i po čemu dele? (videti: Nikodim Milaš: Pravoslavno crkveno pravo, Zadar, 1890, str.266-270) Zatim, u koji je svešteni čin, u kome dobu i zbog čega bio posvećen Nikola, sin sveštenika iz Smilana, Milutina Tesle? (videti: arhiv SPC) Najzad, u kom hramu je Nikoli Tesli održano opelo, na kom groblju je sahranjen i u kakvoj odeždi? Kao i Svetom Savi spališe mu telo. Ko zaista treba da ostavi na miru i u miru pokojnike? Nekima ni mrtav Srbin nije dobar Srbin, nije ga dovoljno samo spaliti, kao nekad Savu, sada mu ni mrtvom ne treba pružiti ono što svakome pripada - grobno mesto - samo da bi njegova posmrtna urna služila za rituale. Koliko ovde ima bolesnih umom?

Лада Самара

pre 9 godina

Где сте били да га браните када су му спаљивали посмртне остатке?!?

Ostavite vi Teslu na miru!

pre 9 godina

PUBLIC speech in Belgrade, on June 1, 1892.

"I HAVE REMAINED A SERB EVEN ACROSS THE OCEAN" and "I feel much more than I can say. Please do not measure the extent of my feelings by the weakness of my words... If I am fortunate enough to fullfill at least some of my ideals, that will do good for the whole of mankind. If that is achieved, I will be glad to say that a Serb has done it."

Teslu u Hram!

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Zemni ostaci NIkole Tesle treba da pocivaju tamo gde pocivaju i mosti svih ostalih najznamenitijih Srba a ne u nekoj "tegli" koja ce stajati na rafu u muzeju. Znam da ce na kraju, ipak, pobediti volja vecine odnosno, onih Srba koji se ne stide niti svoje nacije, niti svoje Crkve. Manjina, ona obezbozena, sa preskocima u svom obrazovanju i vaspitanju, ali, veoma bucna i glasna, svojom kakofonijom pokusava da stvori utisak vecine. Svojom larmom iz koje se jedino jasno razaznaje mrznja prema SPC i Srbiji, pokusavaju da eliminisu zdrav razum i logiku, tupoglavo se pridrzavajuci svog stava, ne zbog toga sto smatraju da posmrtni ostaci treba da pocivaju na polici vec, zato sto mrze SPC i "popove"?! Svaki posetilac Muzeja, kome pokazu urnu sa pepelom Nikole Tesle, smatrace to velikom nepristojnoscu Teslinih potomaka i krajnjim primitivizmom ali, zar je to vazno. Vazno je da mrzimo "popove" i da iz inata prema "popovima", koji voze "Audije" umesto nas, ne dozvolimo da nam "ukradu" Nikolu Teslu do kojeg im je stalo kao do "lanjskog snega".

Karlo

pre 9 godina

Obzirom da ce citav muzej morati da se seli, bolje je da sfera bude izlozena (makar i u Hramu) nego da cami u nekakvom podrumu dok muzej ne dobije novu zgradu.

Ante mudri

pre 9 godina

Srbija na dosad nevidjeni nacin zlostavlja jednoj velikana,genija

Sve se cini da se Tesla pokaze sto vecim Srbinom,pitanje je dana kad ce mudraci iz sanu predloziti promjenu imena drzave iz Srbija u Teslavija.
Nakon sto je sanu sramotno sakrio Teslina pisma u kojima on pise o svojim precima,iz hrvatskih plemickih obitelji iz Novog Vinodolskog koji kasnije prelaze na pravoslavlje,sanu se tu nezaustavljava,za njih je Tesla prvo Srbin pa tek tada znanstvenik,sramota,
Ok ekipo iz sanu i spc,ostavite pisma i dalje skrivenim,recimo da cemo vam vjerovat da je Tesla cisti srbin samo ga vise ostavite na miru!

zoki dolina cupova

pre 9 godina

1.Tesla je Pravoslavni Srbin
2.Mnogo je Srba iz Krajine dozivelo tragicnu sudbinu niste pokazali ni malo saosecanja,trebaju vam samo veliki Srbi da bi vi mali nekako postali veliki.
3.Imate isti stav prema SPC kao sto je nekada imala NDH..samo uvrede i klevete!

комуњаре и даље јашу

pre 9 godina

(A., 24. avgust 2014 16:40)

Кад се већ бавиш бројкама да и ја дам свој допринос. Четрдесет хиљада залудних који преко једне друштвене мреже и даље шире кардељевско-титоистичке идеје представља 0,5% грађана Србије. О епохалној гомили од 1500 људи који су били на протесту не бих ни да трошим речи.

miki

pre 9 godina

Ostaci ce biti postavljeni na platou ispred hrama gde ce biti i njegov spomenik, ne u crkvi! Dakle, pored karadjordjevog spomenika i spomenika sv. Savi bice postavljen i spomenik Nikole Tesle sa urnom. Ateisti i mrzitelji pravoslavne vere iskulirajte.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

@Mladen Mladenovic

SPC, zdrav razum i logika ne idu u istu recenicu.
(Spike, 24. avgust 2014 17:27)
---------
Mozda onima koji od Crkve i Boga ocekuju da im okopa kukuruz, da im pomogne da dobiju na lutriji ili, da umesto njih kazni komsiju ali, onima koji znaju sta je Crkva, oni koji su svesni uloge koju je ta institucija imala tokom svog vekovnog postojanja , koji su nesto procitali o religiji, znaju da SPC zauzima visoko mesto u ocuvanju nacije, njene kulture i tradicije.

Dusko bre.

pre 9 godina

@ Mladen Mladenovic
Od 100 tvojih komentara, 100 pluseva ti dajem! Nekad ne moram ni da citam, dovoljno mi je da vidim nik i da znam koji si lik! :) Pozdrav

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

...Sta mislite da bi neka crkva dokazala kad bi joj se izdala potvrda vlasnistva nad Teslinim pepelom ili Hristovim pokrovom. Ama bass nista, i jedan i drugi pripadaju covecanstvu, i crncima i belcima, i muslimanima, budistima, konfuccijancima. Da ne mislite da bi bilo dobro da crkva zaradi koji evro na "Tesla-hodoccasschima"?
(Veronika)
-
Upravo ste dosli do poente svog ovog naklapanja oko urne NIkole Tesle, koje je, mislim, nametnuto od strane dokonih "intelektualaca",koji dobro "podmazani" pivskim kvascem okusavaju da posthumno denacionalizuju Nikolu Teslu i oslobode ga velikog "tereta i greha" odnosno,neosporne cinjenice da je po nacionalnosti bio Srbin.Niko i ne tvrdi da Nikola Tesla ne pripada covecanstvu odnosno,"i belima i crnima i lepima i kljakavima" i onima koji su culi za njega ali,i onima koji pojma nemaju ko je on.Nije poenta u tome.On pripada covecanstvu.Poenta je da bude svaciji ali,samo ne srpski.Poenta je da ga oslobodimo tog "strasnog balasta".O kakvoj zaradi,o kakvom "hodocascu" govorite?Da li ste zaista u tom "fazonu" ili,samo pokusavate da budete duhoviti?Ako je tako znaci da je Muzej na toj urni do sada zgrnuo ogroman novac?!Mislim,dajte malo ukljucite zdravi razum.To nije tesko.Nisam ni ja vernik ali,nije nam Crkva kriva sto je zivot na ovom svetu ogranicen i sto ce,svima nama, poslednje opelo da odrzi neki "necasni" pop i da moli Boga za oprost nasih grehova.Crkva je deo naseg kulturnog nasledja a vera je najintimnije osecanje pojedinca.

Микица

pre 9 godina

Никола Тесла је био сахрањен по православним обичајима у Њујорку.

Зашто се не поштује његова жеља?

Captain James T.Kirk

pre 9 godina

Ostavite Teslu na miru!!! Crkva je najveci protuvnik nauke i razvoja jos od svog nastanka i ne bi trebala da ima nikakve veze sa jednim ovako velikim naucnikom! Sramota!!!

zoran

pre 9 godina

Koliko puta ste bili u Muzeju Nikole Tesle,koliko puta ste se poklonili njegovim ostacima ????.Tesla zasluzuje postovanje i treba da Bude u Hramu Sv.Save.Bar ce mu se neko pokloniti a vi koji ne idete u crkvu verovatno ne znate ni sta su muzeji.Kratko Jasno.

citizenkane

pre 9 godina

Hmmm.... ovi crkveni fundamentaisti kazu Tesla treba da bude u crkvi jer cemo tako dokazati da je on Srbin i pravoslavac. Oni umereni kazu ok to ce biti jedan od retkih Srba koji su naucnici i u isto vreme priznati od Nase crkve jer ona obicno priznaje one koje puno laprdaju a ne rade nista, kao recimo politicare ili one koji pricaju o nebeskoj Srbiji. U prevodu sto Lazar nije bre placao harac a narod da zivi normalno 500 godine umesto da izgubi sve mlade zivote na Kosovu a Srbi da stalno budu neki negativn elemenat u otomanskom carstvu.

Nidza frka

pre 9 godina

Da rezimiramo, doci ce Teslini potomci po urnu, ponosni sto njihov Nikola toliko znaci svom narodu da ce dobiti najvecu cast i biti u rangu Karadjordja i Sv. Save, a onda ce saka ovih gradjanskih talibana da im se unosi u lice i govori sta i kako oni treba da rade?!
Ljudi, ne glupirajte se, valjda i vi vatreni ateisti i autosovinisti imate malo obraza?

Sima

pre 9 godina

Teslini posmrtni ostaci nisu niti treba da budu muzejski eksponat. Sumnjam da bi on želeo da mu posmrtni ostaci stoje u nekoj muzejskoj vitrini. Napokon taj muzej je tako jadan spram njegove veličine da je u najmanju ruku nepristojno zahtevati da tamo i ostane.

Nikola

pre 9 godina

Ovo i nije nasa vera u koju se zaklinjete. Ona nam je naturena od strane Vizantije. Nasa izvoran vera je Rodna vera.

Kakve mi veze imamo sa knjigama i prorocima koji poticu iz naroda koji se pojavio tek 5000 godina posle nase civilizacije i nase vere i jezika ?

dzon travolta

pre 9 godina

jasno je da je Tesla bio srbin,zna to ceo svet,da nije tako dobio bi Nobelovu nagradu.. koja je obezvredjena zato sto je nije dobila jedna velicina kao sto je on.. kako inace objasniti da jedini naucnik,po kome se zovu i neki znacajni brendovi u svetu poput "Tesla Motors-a", u 20-tom veku po kome je neka merna jedinica u nauci dobila ime nije dobio tu "prestiznu" nagradu??? ali svakako nisam za prenosenje Tesline zaostavstine u crkvu,tamo joj nije mesto..

Новак Никач

pre 9 godina

Предлажем да у духу демократије, сви који не мисле као грађанска иницијатива "Оставите Теслу на миру", отворе своје удружење и Facebook страницу. Не може бити да је њихова грађанска иницијатива објективнија од осталих неколико милиона грађана.
Као и увек, кад је у питању неговање Српске самосвојности и чување вредности, појављују се јако богата удружења грађана која заступају супротне ставове. Није реч овде о заштити грађанског аргумената, већ о организованом и сталном притиску на државне органе да одустану, по сваку цену, од заштите интереса културе већинског народа.
Тесла је израстао у научника и светску личност као Србин из Смиљана, из православне свештеничке породице и Српског културног духа, истичући то до краја живота својим пријатељима и познаницима.
Култура је и снага трпељивости.

Бојан Илић

pre 9 godina

40.000?!?
Докле мањина да одлучује о већини?!
Као "школовани" а они који су за Храм "неписмени"?!
Јадно....

pre 9 godina

@Ostavite vi Teslu na miru! Бити Србином нема апсолутно никакве везе са православљем, ми смо били Срби и пре него што смо примили хришћанство, Срби су и атеисти и муслимани и будисти који припадају српском народу, престаните већ једном да изједначавате српство са православљем да би СПЦ остала битна. Тесла је био Србин, нека почива у српском музеју, а ове талибанске мегаломанске верско-фанатичне глупости оставите за Блиски Исток, нама нису потребне.

Hmhm

pre 9 godina

Pa bre ljudi! I Darvin je sahranjen u crkvi, i Njutn, jedan pored drugog takoreći. Za posebno značajne ljude, posebna mesta, tako im se ukazuje čast. Mauzoleji su u novije doba rezervisani za komunističke diktatore.
Mislim da mu nije mesto ni u muzeju ni u parku ispred crkve, nego u hramu.
Ali koga briga za normalne, civilizovane stvari kad eto prilike da se pljucne po crkvi

Dusan

pre 9 godina

@Mladen Mladjenovic
Nista mi ne bi smetalo da se posmrtni ostaci Tesle izloze bilo gde, samo ne u crkvi, dzamiji, sinagogi, pagodi ili nekom drugom verskom zdanju. Tvoje izlaganje je u stilu misticnog proroka koji govori o tome kako ce vera prevagnuti i kako ce se Srbi dozvati pameti. Ne mrzim religiju i postujem svakoga ko pronalazi mir u spiritualnosti ma kog tipa ako ga ona ispunjava. Sve dok ne ugrozava nekog drugog. A bogami crkva ugrozava (posebno u danasnjem stanju) mnoge ljude. Vecina, srecom ne svi, popovi i vladike vise brinu o ovozemaljskim i politickim temama nego o duhovnim. Ne daj boze da od donacija koje dobija, SPC izgradi neko prihvatiliste za decu ili kuhinju za siromasne. Ne, to nikako. To zvuci kao nesto sto bi Isus uradio. Ali zato se potpuno nalaze pozvani da prebacuju Tesline ostatke u Hram. Ostavite velikana na miru. Bio je covek nauke, racionalnosti i razumskog promisljanja. Pa covek je zauzdao snagu elektriciteta na koje je nasa crkva oduvek govorila da je bes bozji ili da je Ilija Gromovnik ljut. Ako vec cuvamo njegov pepeo kao uspomenu na njega onda ga barem ostavite na miru. I jos jedna stvar, zar kremiranje nije najstroze osudjeno u SPC?

Бојан Илић

pre 9 godina

Podsetimo da je ova grupa građana 8. marta 2014. godine ispred Muzeja "Nikola Tesla" okupila više od 1500 ljudi spremnih da se suprotstave pokušaju prenosa..."

Да ли ће и овде полиција одреаговати као и сваки пут када се "ремети јавни ред и мир и спречава рад полиције" или је то резервисано само за "полуписмену масу"?!

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Ovo i nije nasa vera u koju se zaklinjete. Ona nam je naturena od strane Vizantije. Nasa izvoran vera je Rodna vera.
Kakve mi veze imamo sa knjigama i prorocima koji poticu iz naroda koji se pojavio tek 5000 godina posle nase civilizacije i nase vere i jezika ?
(Nikola, 24. avgust 2014 21:43)
------
Aha, znači to je rešenje svih naših problema pa i ovoga sa "teglom" u kojoj, "srpski modernisti" i jurišnici na Evropu i medjuplanetarne vrednosti, čuvaju zemne ostatke Nikole Tesle?! Pa kada ste tako proročki mudri, Vi, sada, "isučite" te knjige koje su 5000 godina starije od vizantijske civilizacije na svetlost dana i prosvetlite ovaj narod? Ne bi bilo loše da nam onako, usput, nabacite neke detalje o toj "Rodnoj veri"? Tek da znamo o čemu se radi i na čemu se zasniva ta naša "Rodna vera"? Bio bih srećan da to vidim jer bih morao da revidiram svoje mišljenje o narodu kome pripadam odnosno, da sporo učimo a brzo zaboravljamo.

čovek

pre 9 godina

@Mladen Mladenovic
SPC je uvek, bezrezervno i bez greške, poržavala i istrajavala na očuvanju sopstvenih interesa ... ako je neko imao "korist" od toga, može se smatrati kolateralnom štetom, uključujući i narod ... od ganjanja kmetova da na Kosovu brane hrišćanstvo a ne Srbiju, do ovog današnjeg palamuđenja ... vera je intimna stvar pojedinca a religija je institucionalizovana manipuacija ... o tome da će "nama svima neki pop da peva", brkaš "mi" sa "ja" kao i svi tvoji komentari na ovoj temi ... Tesla može da se "sahrani" bilo gde, to nije problem, ali ne može da ga svojata SPC ... kao ni svi oni koji SPC shvataju kao Srbiju i "mi" ...

boggy

pre 9 godina

Da li neko od komentatora zna koliko ima sveštenih činova u pravoslavnoj crkvi, koji su, kako se i po čemu dele? (videti: Nikodim Milaš: Pravoslavno crkveno pravo, Zadar, 1890, str.266-270) Zatim, u koji je svešteni čin, u kome dobu i zbog čega bio posvećen Nikola, sin sveštenika iz Smilana, Milutina Tesle? (videti: arhiv SPC) Najzad, u kom hramu je Nikoli Tesli održano opelo, na kom groblju je sahranjen i u kakvoj odeždi? Kao i Svetom Savi spališe mu telo. Ko zaista treba da ostavi na miru i u miru pokojnike? Nekima ni mrtav Srbin nije dobar Srbin, nije ga dovoljno samo spaliti, kao nekad Savu, sada mu ni mrtvom ne treba pružiti ono što svakome pripada - grobno mesto - samo da bi njegova posmrtna urna služila za rituale. Koliko ovde ima bolesnih umom?

Veronika

pre 9 godina

@Mladen Mladenovic: Olako tvrdite da se Srbi stide svoje nacije. Ne, Srbi se stide izroda, ratnih zlocinaca, primitivaca koji sramote nasu naciju, a oni joj rodjenjem sasvim slucajno pripadaju. Licno, ne stidim se ni SPC, to nije moja crkva nego onih koji veruju da njena crkvena hijerarhija postuje rec Hristovu. Sta mislite da bi neka crkva dokazala kad bi joj se izdala potvrda vlasnistva nad Teslinim pepelom ili Hristovim pokrovom. Ama bass nista, i jedan i drugi pripadaju covecanstvu, i crncima i belcima, i muslimanima, budistima, konfuccijancima. Da ne mislite da bi bilo dobro da crkva zaradi koji evro na "Tesla-hodoccasschima"?

Filmofil

pre 9 godina

Postavljajte peticiju van Facebook-a da moze da se potpisuje elektronski i da se pokaze gradjanski otpor ovoj budalastini. Dvadeset pet godina normiranja sta su i ko treba su Srbi. Oduzimajuci to pravo svima koji nisu pod njihovu libelu. Ovde ko u njegova vremena odlaze glavom bez obzira, a ovi "doktoranti" sa blejackih fakulteta da zaradjuju dnevno politicke poene. ETF ovci svih generacija sirom sveta i ostali inzenjeri pokazite stav. I vi ostali "nenormalni Srbi". Ne dajmo im Teslu.

Бојан Илић

pre 9 godina

@Mladen MladjenovicNista mi ne bi smetalo da se posmrtni ostaci Tesle izloze bilo gde, samo ne u crkvi, dzamiji, sinagogi, pagodi ili nekom drugom verskom zdanju.
(Dusan, 24. avgust 2014 19:44)

Па чему онда толика жуч у коментару и пљување?!
Фолиранту....

Лада Самара

pre 9 godina

Где сте били да га браните када су му спаљивали посмртне остатке?!?

ledolomac

pre 9 godina

Igranka se nastavlja, a da osnujemo grupu Ostavite NAS na miru... Mislim ima NAS koji nismo ni institucionalni pravoslavci, ni napaljeni liberalisti

бгд

pre 9 godina

Па шта ако је био Србин?

Једино што велики број Срба зна о Николи Тесли је његова замисао да електрична енергија буде бесплатна - па то примењују у пракси.

Идеја о премештању посмртних остатака потиче од полусвета који мисли да ће тиме промовисати Србе и Српство и наше митове, зато што, као полусвет, мисле да су и сви остали полусвет, па тако и сви људи ван Србије. Е, ако се ово оствари, гледаће на све нас као на дивљаке.

Никола Тесла у Београду има: споменик испред ЕТФ-а, име једног булевара носи његово име, аеродом је назван по њему, једна средња школа такође, још један споменик на аеродрому који је такође подигао полусвет, постоји научни институт, имамо велику термоелекртану у Обреновцу која се зове по њему.

Људи, зар не мислите да је време да се угледате на Теслу и да сами нешто створите, уместо да се бавите митовима?

miks

pre 9 godina

Pa opet sami sebi skacete u usta, zasto su Srbi samo pravoslavci, zasto odbijate druge ljude od sebe? Zasto Srbin ne moze da bude i neko ko je mozda druge vere ili ne veruje mozda u pravoslavnu crkvu? To sto je covek govorio i znao ko je i sta je ne znaci da samo jedna vera moze da ga prisvoji. Morbidno je cime se bavi gradonacelnik, crkva i vlast. Bar da je iskreno ubedjenje u pitanju, vec samo skupljanje poena kod musavog naroda.

Jovan

pre 9 godina

Ko zna da l je to Tesla uopšte u urni, urnu u Beograd nije doneo njegov sestrić Kosanović, već njegova sekretarica, ko da nešto kriju a i uostalom muzej Nikole Tesle ne bi trebalo da je u Beogradu, sve mi se čini da su ga prebacili u jednu komunističku zemlju da bi ga sakrili od sveta. Zato sam ja pre za akciju da muzej Nikole Tesle bude u Njujorku.

A.

pre 9 godina

Gospodine Mali, mislim da ni onih 25% punoletnih Beograđana koji su glasali za SNS nisu za to da se bavite ovim pitanjem (zajedno sa SPC).
Imate vi i previše posla u Beogradu, za koji ste plaćeni da ih rešavate.

miro split

pre 9 godina

@Ante mudri
Reci ti meni rode moj je li ta pisma o kojima ti pričaš Tesla uputija na tvoju adresu?Šta još piše barba Nikola.Nije vrag da je svako pismo počinjalo i završavalo sa konstatacijom da se danas osjeća dobro i ko potomak hrvatske plemićke obitelji iz Novog Vinodolskog?
Od ovog srpskog igrokaza sa ostacima jednog pokojnika jedino je smješnija muka hrvatskog šoviniste sa likom i djelom Nikole Tesle.Kako čovika koji je bija humanista,velikan napretka ljudske civilizacije,vizionar ugurat u sliku koji svaki pravi hrvatski šovinista ima o hrvatskim i svim ostalim Srbima?Lipo ga nećeš ni stavljat u tu sliku nego ćeš ga ukazom Ante mudrog proglasit Hrvatom i onda se još patetično zgražat nad srpskim divljaštvom koji jednog hrvatskog plemića iskorištavaju.Problem je moj Ante mudri Tesla, veliki problem jer moraš dici objasnit da su svi Srbi loši momci,da su uvik bili i ostali neprijatelji,da uvik lažu i izmišljaju samo da nama napakoste,a onda te tvoj mali pita:A,gospe ti čača ali ovi Tesla nije bija Srbin pa je ludilo dobar čovik?Šta mu odgovorit nego da je to laž i da je Tesla ni manje ni više potomak Trpimirovića i njihove svete krvi.E,sad kad te pita za oca nacije Antu Starćevića i njegovu familiju moraš izmislit i priču o njegovoj pravoslavnoj majci.Ako nam je Ante čaća nacije,pa neće nam valjda njegova pravoslavna majka bit baka nacije.

Prle

pre 9 godina

Obzirom da ce citav muzej morati da se seli, bolje je da sfera bude izlozena (makar i u Hramu) nego da cami u nekakvom podrumu dok muzej ne dobije novu zgradu.
(Karlo, 24. avgust 2014 14:09)

Dragi komšija, glavna zabuna u ovoj priči je što mnogi misle da je dilema da li da Tesla ostane u muzeju ili treba da bude u Hramu, a istina je da SPC nema nameru da nesveštenom licu dozvoli da počiva u Hramu, pa čak ni u prvom krugu dvorišta oko Hrama (porta), već je za Teslu predviđeno mesto u parku, ispod nekog grma. E, tu mu svakako nije mesto. Tačka.

ex-ETF

pre 9 godina

Sada tek vidim koliko je kremacija Tesle bila odlican potez. Mada njegovi biografi i danas raspravljaju o tome da li je to bila pokojnikova zelja ili samovoljna odluka njegovog rodjaka Save Kosanovica, ko god da je to odlucio je uradio pravu stvar. Da je ostao u komadu danas bi mu setali kosti iz crkve u crkvu, bas kao sto to rade sa kostima cara Dusana i kralja Milutina. Vozali bi popovi i Svetog Savu kao puutujuci cirkus od liturgije do liturgije ali su im Turci upropastili taj performans, na srecu pokojnog Rastka. Ja ipak NECU da potpisujem te gluposti iz dva razloga. Prvo, sto ne verujem u vecnu smrt, vec u reinkarnaciju i smatram da su i Sveti Sava i Tesla doziveli vec jednu ili vise reinkarnacja na ovom svetu. Drugo, sto mislim da Srbija ima preca posla od svadja u stilu porodice Topalovic.

Sima

pre 9 godina

...iz inata prema "popovima", koji voze "Audije"

Moj pop vozi Peugeot 407 pored kojeg ima još dvoje kola. Živi sa švalerkom, rastavljen od žene... i još uvek je pop i nikom ništa.

VV

pre 9 godina

Kada će crkva da plaća porez na nekretnine kao što ga svi ostali plaćaju? Kada će crkva da plaća porez na "usluge" koje vrši i naplaćuje? Kada će crkva da plaća doprinose koje svi ostali plaćaju? Dokle će crkva da se ponaša kao lopov, tj. da koristi tuđe? Očekujem da ova pitanja novinari postavljaju čelnicima spc svakog dana i da ne odustanu dok ne dobiju odgovor. To vam je posao novinara, a ne da prenosite šta vam se servira na konferencijama, to bi i moja baba umela da radi.

Pravnik

pre 9 godina

Obzirom da ce citav muzej morati da se seli, bolje je da sfera bude izlozena (makar i u Hramu) nego da cami u nekakvom podrumu dok muzej ne dobije novu zgradu.
(Karlo, 24. avgust 2014 14:09)

A ko kaže da će muzej morati da se seli? Ako misliš na restituciju i vraćanje zgrade Muzeja, od toga nema ništa. Evo ti citat iz zakona "Ne vraća se pravo svojine na nepokretnostima koje na dan stupanja na snagu ovog zakona imaju sledeću namenu, odnosno status... nepokretnosti koje služe za obavljanje delatnosti ustanova iz oblasti zdravstva, vaspitanja i obrazovanja, kulture i nauke ili drugih ustanova, kao javnih službi, osnovanih od strane nosilaca javne svojine, a čijim bi vraćanjem bio bitno ometen rad i funkcionisanje tih službi"

my way

pre 9 godina

Tesla zasluzuje mauzolej i sve drugo je besmislica. Od ovih koji bi ga stavili u dvoriste hrama jedino su smesniji Hrvati poput Ante mudrog, ciji komentar mozete procitati dole.