Nedelja, 20.07.2014.

16:20

iPhone 5S u prodaji nadmašio Galaxy S5

Izvor: Izvor: Dnevnik.hr

iPhone 5S u prodaji nadmašio Galaxy S5 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

149 Komentari

Sortiraj po:

Maks

pre 9 godina

@ (wweww, 23. jul 2014 07:26)

Kažeš "bas si nasao kome ces da drzis predavanje na temu - operativni sistemi"...

Pa očigledno da ima potrebe da odslušaš neko predavanje o operativnim sistemima jer ti da imaš neko elementarno poznavanje istorije operativnih sistema, valjda bi znao da je UNIX od početka bio razvijan kao višekorisnički sistem koji podržava preemptive multitasking jer je bio pravljen da bude poboljšanje u odnosu na MULTICS (a MULTICS nije nikada bio OS za obične kućne korisnike, nego OS za mainframe računare... valjda znaš da su mainframe računari ranije opsluživali i cele univerzitete i da ih je veći broj korisnika istovremeno koristio preko udaljenih terminala)... a i ne bi trebalo da koristiš reč "multitasking" kao sinonim za "split-screen" jer to NIJE ISTO.

Kažeš "potegao si wikipediu koja je bas pouzdan izvor informacija"

Vidi ovako... NEBITNO je da li ti veruješ izvoru... to ne menja činjenicu da preemptive multitasking JESTE osnovna karakteristika UNIX i UNIX-like sistema... a ti ako misliš da si neki "veliki ekspert za operativne sisteme" ili nešto slično, onda bi bilo vrlo neozbiljno da pokušavaš da osporiš to.

Uostalom, jezgro Androida je skoro isto kao običan Linux (razlike između Androida i neke prosečne Linux distribucije su uglavnom u user-space, ali jezgro sistema je skoro potpuno isto), a Linux je pravljen da bude UNIX-like kao i Darwin što je (jezgro iOS-a i OS X-a). Preemptive multitasking kod Linuxa je isti kao i kod Darwina.

miha

pre 9 godina

http://www.b92.net/tehnopolis/komentari.php?nav_id=878886#k13312671

iphone nema multi tasking?? Kakva losa fora. Kako to nema?
Aplikacije rade u backgroundu bez ikakvih problema. Ne vidim uopste odakle takva tvrdnja.


Gnijalnost iphone nije samo iOS. iphone je i uredjaj, zadovoljstvo koriscenje perfeknto napravljenog harwera.
iphone je dizajn koji postvlja standarde.
iphone je uredjaj koji je precenjen ali uz njega ne dobijate vise od 200 raznih samsungovih aplikacija koje niko nece.
iphone je umetnost.

tehnicki gledan zapanjujuce je da iphone 5 i 5s imaju 2 kora CITAJ DVA KORA i rade nista sporije i losije nego bilo koji android sa 8 korova.

i jos nesto Android i NE MOZE da koristi sve korove. Tako da je sve to samo marketing.

Kome se svidja i nema para za iphone neka kupi andorid i on je ok - ne sporim.
Ali kad imam para ja kupujem ono najbolje sto se za pare moze kupiti.

wweww

pre 9 godina

max@ = ma sta ti napisao, ajfon nema multitasking. punkt. sto se uniksa i linuxa tice, hehehee... pa bas si nasao kome ces da drzis predavanje na temu - operativni sistemi. al dobro, potegao si wikipediu koja je bas pouzdan izvor informacija... elem, kad ajfon bude imao fajl menadžer, intuitivnu smart tastaturu, multitasking i jos neke 'sitnice' onda ce sa pravom moci da se svrsta u red pametnih telefona. dotle - mrka kapa. a, za ove sto kazu da je apple redefinisao... pa jeste, apple je sa iosom zapravo postavio neke standarde kojima je unazadio mnogo toga. vec sam jednom napisao i nije zgoreg da ponovim - nekada su smart telefone koristili smart korisnici. a, sada?

zoran dj

pre 9 godina

@(teško, 22. jul 2014 18:07): gde su ti telefoni danas- to su oni koji su, osim standardne tastaturice imali kao opciju i onaj ekser, sa kojim se orvalo po ekranu i koji se uvijao pod naletima razdraganog korisnika? Što ne koristiš neki od njih sad- ja još uvek operišem na IPhone 1 (prošlo je sedam godina)?(Dia, 22. jul 2014 22:23)
ja sam neke prodao a neke jos i imam, kao npr nokia 7510, inace applovci su poznati po tome sto ne menjaju cesto telefone ( sto je po meni dobro, ali ne trebaju druge da smatraju debilima)

Mavs

pre 9 godina

Dugoročno, Samsung nema šanse da se takmiči sa Apple-om jer nema softversku diferencijaciju. Samsung je bio pionir u segmentu velikih ekrana (što je ironično (takođe tehnički netačno), jer su se na početku žalili da je prvi iPhone prevelik, i da mušterije preferiraju njihove manje modele), ali su ih svi sustigli (iskopirali?) na tom polju. Na kraju im ostaje da se takmiče sa cenom, što je trka do dna.
I da, LOL @ ljude koji kažu da Samsung pobeđuje jer je prodao više telefona, Apple ih dere sa profitom, i to ih dere sve više i više, jer Samsung prodaje sve manje i manje premijum telefona.
Takođe, LOL @ ljude koji smatraju da su kineski modeli ikakva konkurencija iPhone-u. Ciljna publika Xiaomi-ja i ostalih su Android korisnici koji mahom kupuju Samsung telefone (još uvek, videćemo dokle), jer tipični iPhone korisnik (ili neko ko želi da bude), posebno u Aziji, nikad ne bi pogledao Xiaomi. Većina njih bi radije kupila (bukvalni) iPhone klon (o njihovim mentalnim sklopovima drugom prilikom).
Evo jednog članka koji lepo stavlja stvari u perspektivu: http://stratechery.com/2014/smartphone-truths-samsungs-inevitable-decline/

teško

pre 9 godina

Ne koristim ni jedan od njih, ali ne koristim ni iPhone, jer mi trenutno nešto drugo više odgovara. Nisam ni u jednom trenutku rekao da je ovaj loš, ali mi smetaju komentari tipa Apple je izmislio smartphone, jer jednostavno nije tačno.

Dia

pre 9 godina

@(zoran dj, 22. jul 2014 19:51): ne znam da li će ih praviti sa okruglim ekranom, ali ako budu, to će svakako biti nova revolucija. No, dok se to ne desi, odnosno dokle god budu ovakvi- pravougaoni, sa ekranom po kome brljaš prstima, bez tastature, sa logikom korišćenja koju imaju sada, svima će im predak biti IPhone. Inače, pomenutu Nokiu nikad koristio nisam, a koliko se sećam ona je bila statusni simbol do pojave IPhonea. Ja sam koristio Benefon, na žalost firma više ne postoji (nisu pravili usisivače i šporete, samo telefone; zanimljivo je da su je vodili osnivači Nokie, ili tako nešto).

aleksa

pre 9 godina

mislim da si prema sopstvenom opisu suvise inteligentan i iskusan covek za ovakvu vrstu komentara - lakonski rece droid.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (neutralni felsh, 22. jul 2014 20:02)

Pa recimo da jesam, ali uvek me, bre, iznervirate Vi droidi. Gde god je neka vest da se pominje iPhone, 80% komentara od Droida, od cega vecina pljuvacina od ljudi koji ga nisu ni probali. Pogledaj za poredjenje vest o androidu ili Samsungu. Ako sam inteligentan, to ne znaci da sam tolerantan na gluposti ;-)

Maks

pre 9 godina

@ (zoran dj, 22. jul 2014 19:51)

Ako ćeš da gledaš istoriju razvoja pametnih telefona, onda nemoj samo da ideš do SE P800 i sličnih telefona... pametni telefoni imaju puno sličnosti sa PDA uređajima.

iPhone nije prvi Appleov uređaj sa ekranom na dodir... Je l' si čuo nekad za Apple Newton? Izašao je početkom devedesetih (mada je razvoj počeo u drugoj polovini osamdesetih) i imao je ekran osetljiv na dodir (mada je tad korišćena ona kao olovčica za to), grafičko okruženje, aplikacije... bilo je džepnih računara i pre nego što je Apple počeo da pravi Newton, ali su uglavnom izgledali kao nabudženi digitroni (ekran za jednu liniju teksta i ispod tastatura sa dugmićima, slično kao kod digitrona, samo sa više dugmića).

Uzgred... imao sam baš taj SE P800 koji pominješ pre nego što su iPhone i Androidi počeli da se pojavlju i mogu iz ličnog iskustva da ti kažem koliko se njegov interfejs razlikovao od interfejsa današnjih pametnih telefona... aplikacije za P800 su uglavnom imale Menu Bar pri vrhu ekrana (ono File Edit View...) i taj Menu Bar je funkcionisao otprilike isto kao na desktopu kad se koristi miš (samo što se umesto miša koristila ona "olovčica"), a ako si hteo da scrolluješ neku stranicu, onda uzmeš "olovčicu" i uz ivicu ekrana "ubodeš" tanak scrollbar i pomeraš ga... znači, kao da su taj interfejs pravili za miš, a "olovčica" je bila kao neka zamena za miš... i imao je i onaj meni kao za "desni klik" koji se otvarao tako što pritisneš olovčicom i držiš.

Dia

pre 9 godina

@(teško, 22. jul 2014 18:07): gde su ti telefoni danas- to su oni koji su, osim standardne tastaturice imali kao opciju i onaj ekser, sa kojim se orvalo po ekranu i koji se uvijao pod naletima razdraganog korisnika? Što ne koristiš neki od njih sad- ja još uvek operišem na IPhone 1 (prošlo je sedam godina)?

neutralni felsh

pre 9 godina

Ajd da vidimo koliko se ja uklapam u profil "splavarki sa Ajfonom" (ps. nisam nikad ni bio na splavu al ajd da Vama mladjima verujem). Dakle , imam 120 kila , bradu, gradj. sam inzenjer , clan mense (pasivni) i obozavam tehnologiju. Drugo , ajd da vidimo sta trenutno imam na Ajfonu : Settings>General>About: 94 songs, 1004 photos, 180 Applications..... 180 Apps .... 180 Apps .... 180 Apps ..... 180 .... sta je Droidi (jel radi Android kad se instalira vise od 15 widgeta i 30 aplikacija , jel radi, ili izdise?).... mrka kapa ???
(aleksa, 21. jul 2014 23:40)

mislim da si prema sopstvenom opisu suvise inteligentan i iskusan covek za ovakvu vrstu komentara - lakonski rece droid.

zoran dj

pre 9 godina

@(Nebojša, 20. jul 2014 17:09): ti si nešto nervozan? ajde, idi lepo na internet i nadji iphone 1, a onda pogledaj telefone koji su se u to vreme pravili. onda pogledaj telefone danas i reci mi na koje ti liče? ako si nervozan nemaš valjda i problem sa logičkim zaključivanjem, odnosno inteligencijom...(Jim Jefferies, 20. jul 2014 23:17)
a kakve treba da ih prave mozfa trougle sa okruglim ekranom, inace lg prada, qbowl, p 800, ali sta ja pricam applovcu koji je cuo za 3310 pa zatima iphone

Ske

pre 9 godina

(teško, 22. jul 2014 18:07)

Dobrodosao u klub "topla voda"
Svi smo mi vrlo dobro svesni da su smartphone-i postojali i pre iPhone-a ali je nepobitna cinjenica da je iPhone definisao moderan smartphone i objasnio kako treba da izgleda i sta potrosaci zele.

Posto si ocigledno rodjen pre 2007, uzmi leba ti bilo koji smartphone od tih sto si nabrojao, i stavi ih pored iPhone-a iz 2007.
A onda se zagledaj dobro, i reci na koji telefon danasnji uredjaji lice?

Iz kog razloga ti smeta cinjenica da je Apple definsao i bukvalno reinventovao pametan telefon, a to nasledje verovatno i ti danas koristis.

zoran dj

pre 9 godina

"Evo kako da ubrzate vaš Android uređaj" je vest i tema na sajtu za komentarisanje za Vas sa android telefonima...(Nemate sta da trazite ovde!!!, 22. jul 2014 12:13)

molim!!!!!!!!!

teško

pre 9 godina

Hahaha, Apple izmislio smartphone -napisa neko i ostade živ. (ili možda ne, 21. jul 2014 22:12)

pa i jeste izmislio smartphone...dok je slavna nokia jos bila na tastaturi a samsung daleko iza nokie apple je imao touch screen telefone...onda je usledio njihov iOS i samsung je to vesto iskopirao
(oki, 21. jul 2014 23:40)

Pretpostavljam sinko da si bio rođen te 2007.godine kada je izašao prvi iPhone, ali si bio veoma mali pa se ne sećaš da su tada već postojali pametni telefoni, a pravili su ih IBM, Nokia (čije ime treba izgovarati sa poštovanjem), HTC (imao jedan sa windows mobile operativnim sistemom još 2006.), HP, Palm (imao model Treo 650 još 2005), Motorola (važi isto što i za Nokiu), i verovatno još neki proizvođači (ne i Apple). Ali vidim da si ti na komentar '' Apple je izmislio smartphone'' dobio gomilu pluseva, što me dovodi do zaključka da sve sami stručnjaci posećuju ovaj portal.

Zoki

pre 9 godina

@Anika2
Ovde se meri uspešnost specifičnih modela, a ne kompanija.
A što se tiče uspešnosti kompanije, cena tih Samsungovih 1.5 miliona mesečno je pad prihoda za 12.6% u poslednjem kvartalu, i to je već treći kvartal zaredom. Pri svemu tome, učešće na tržištu je za godinu dana palo sa 31.9 na 30.02%.
Apple u poslednjem kvartalu ima porast prihoda za 5%.
Interesantan je podatak iz Kine, gde je iPhone relativno skoro počeo da se prodaje: 80% telefona skupljih od $500 je iPhone. http://fortune.com/2014/03/13/of-the-27-of-chinese-phones-that-cost-500-80-are-apples/

Zozo

pre 9 godina

@USA

Slazem se, ovdje te uvijek oderu ;-)
Moj komentar je bio usmjeren na cijene premijum telefona koje su iste kod svih proizvodjaca. Nema znacajne razlike da li kupujes Apple, Samsung, HTC ili LG. Otkljucan priblizno 550$-650$ na ugovor 100$-200$.

Maks

pre 9 godina

@ (wweww, 22. jul 2014 09:37)

iOS je oduvek bio zasnovan na kernelu koji Apple koristi i za OS X, a OS X je certifikovani UNIX... preemptive multitasking (pravi multitasking u onom smislu koji današnji serverski OS-evi imaju) je osnovna karakteristika UNIX-a... evo pa se uveri: http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_multitasking%23Preemptive_multitasking

Obrati pažnju na "it is a core feature of all Unix-like operating systems"

Tako da, NE POSTOJI verzija iOS-a koja kao "nema multitasking"... i prva verzija iOS-a je podržavala preemptive multitasking jer iOS sam po sebi ima razne procese koji istovremeno rade, a i mogao si, na primer, da ostaviš player da svira u pozadini dok surfuješ internetom i da u isto vreme telefon prima poruke u pozadini... samo što pre iOS 4 nije bilo dozvoljeno i 3rd party developerima da prave aplikacije koje bi ostajale da rade u pozadini, mada to i nije bilo ograničenje OS-a, nego Appleov uslov za 3rd party developere.

Ako misliš na "split-screen" režim, to uopšte nije isto što i multitasking... preemptive multitasking na UNIX i UNIX-like sistemima može da radi i bez bilo kakvog grafičkog okruženja... primera radi, na Linux serverima se ne instalira uvek grafičko okruženje, pa to ne znači da Linux serveri kao "nemaju multitasking" samo zbog toga jer se ne koristi "split-screen" režim.

Na iPhone je zbog veličine ekrana predviđeno da aplikacija zauzme ceo ekran, ali aplikacije mogu i u pozadini da rade.

xRade

pre 9 godina

Samsung ima nekoliko modela a Apple samo jedan. I ja licno ne bi nikad uzeo Apple 5s umesto Samsinga 5 jer ima daleko manji ekran, manje memorije ne moze SD karticu da primi, sporiji procesor...

Gruzanin

pre 9 godina

Ajde samo odgovor na nagradno pitanje : kako ce se zvati sledeci model plastikenca sljamsunga, kad izadje iPhone 6? Evo da vam pomognem - mozda S6? Pa Apple da pocne da daje imena na primer " T8 ", ovi bi odmah izbaciji "8T ". Toliko o inventivnosti i originalnosti. PS zenu zeznuli i uvalili joj galaxy note, posle 12 mes riknula baterija, a posle 26 mes maticna ploca - samo da ga bacis u djubre. A 4s star 3 god razbija kako radi, sa zadnjom verzijom iOS.

USA

pre 9 godina

Cijena za sve premijum telefone je ista na trzistu gdje ja zivim (USA). 200$ sa ugovorom na 2 godine. U raznim akcijama se da naci i bolja ponuda, ali to je to.
(Zozo, 21. jul 2014 17:21)
200$ ti dodje kad sklapas ugovor pa ostalo Platis na rate uz racun za telefon... I posle 2 godine cena ce ti doci na isto 650$

Aleksa

pre 9 godina

iPhone koliko shvatam nema Widgets. A Android fon stiže sa barem 50 apps već instaliranih. Neću da mlatim, ali mi se čini da Samsung Galaxy serija ima nešto oko 200 apps u startu
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Psn, 22. jul 2014 11:12)

Widgeti - gluposti.(imam i Andr.telefon , glavni widget mi je monthly calendar) 200 aplikacija u startu - to se zove Bloatware. Kupis tel od 16 gb i dobijes tacno 7,5gb slobodno.

alexa@ - sve mogu da ti verujem al ono za bradu - nikako. deder, smanji malo ove cifre jerbo matematika i logika nisu na tvojoj strani. imam iPhone 5 32gb u kući a u njemu 1180 fotki, 12 kratkih video zapisa, 5 pesama i 37 aplikacija i tačno 2,4gb slobodnog prostora.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (wweww, 22. jul 2014 09:37)
Ne da imam od 64gb nego od 16gb, a ne lazem ni za bradu :-) .. E sad, sto si ti instalirao Infinity Blade i Real Racing 3, to je druga stvar. A i ja uvek "vrhunim" izmedju 300mb i 1gb slobodnog prostora.

Nemate sta da trazite ovde!!!

pre 9 godina

"Evo kako da ubrzate vaš Android uređaj" je vest i tema na sajtu za komentarisanje za Vas sa android telefonima...

Anika2

pre 9 godina

Apple: cak 700.000 prodanih uredjaja mjesecno
Samsung: samo 1.500.000 prodanih uredjaja mjesecno
Logika: Apple je uspjesniji
Ko tu koga?

Aleksa

pre 9 godina

krace mu baterija traje skoro duplo itd itd ...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dane, 22. jul 2014 08:15)

Pa jel traje duplo, ili upola krace ?? Hmmm.... Duplo krace ne moze da traje. Widgeti , widgeti .... doci ce vam glave.

Psn

pre 9 godina

Droidi (jel radi Android kad se instalira vise od 15 widgeta i 30 aplikacija , jel radi, ili izdise?).... mrka kapa ???
(aleksa, 21. jul 2014 23:40) .. Promašio si merke ;). iPhone koliko shvatam nema Widgets. A Android fon stiže sa barem 50 apps već instaliranih. Neću da mlatim, ali mi se čini da Samsung Galaxy serija ima nešto oko 200 apps u startu (ne vide se sve u App drawer-u). Treće je što ih možeš instalirati dodatno koliko god želiš - npr. instaliram kompas app i ona tako - "sedi" tu u memoriji. Ne dešava se ništa i ne smeta nikom dokle god je ne pokrenem. Jedino što tada imam manje memorije za sledeću instalaciju, a verujem da je isto i kod iPhone.

Sale

pre 9 godina

Settings>General>About: 94 songs, 1004 photos, 180 Applications..... 180 Apps .... 180 Apps .... 180 Apps ..... 180 .... sta je Droidi (jel radi Android kad se instalira vise od 15 widgeta i 30 aplikacija , jel radi, ili izdise?).... mrka kapa ???
(aleksa, 21. jul 2014 23:40)

a jel ima iphone widgete?nema, a? pa naravno, pregoreo bi i da mu sat stavis.

205 pesama, 1201 slika, 100 aplikacija, 7 aktivnih widgeta od 120....i to na kinezu koji radi bez trzanja...sedi jedan, menso.

Apple

pre 9 godina

Neko je dole pomenuo da je iPhone 5s izasao ranije pa je zato prodavaniji. Razmisli malo o ovoj cinjenici.. Poslednjih meseci mnoogo vise ljudi je kupilo 9 meseci star iPhone 5s nego mesec dana star Galaxy S5.
Ovo me uopste ne cudi, iPhone 5s je savrsenstvo, i jedino ce ga iPhone 6 prestici i biti bolji.

wweww

pre 9 godina

alexa@ - sve mogu da ti verujem al ono za bradu - nikako. deder, smanji malo ove cifre jerbo matematika i logika nisu na tvojoj strani. imam iPhone 5 32gb u kući a u njemu 1180 fotki, 12 kratkih video zapisa, 5 pesama i 37 aplikacija i tačno 2,4gb slobodnog prostora. da uzmem u obzir da ti imaš 64gb i pored ostalog što si napisao mogao bi da instaliraš maksimalno još stotinak aplikacija, ne više. dalje, ko kaze da ajfon ne stuca!? a redovno pucanje safarija? pa pucanje aplikacija? dalje, često se poredi ajfon sa androidom A ne sa nekim odredjenim fonom koji ima android. I uglavnom to budu neki jeftiniji modeli. to nije fer. porediti dva os-a to je ok. jer što se hardvera tiče tj. kvaliteta izrade tu je ajfon glavni i nema konkurenciju. što se softvera tiče, e, tu ajfon gubi trku. jer ios jednostavno nije dovoljno smart. nema multitasking, smart tastaturu... ograničene mogućnosti i što je jako važno - nije slobodan što opet dovodi do toga da korisnik bude kontrolisan i uslovljen a ne sam aparat. za slušanje muzike, sms, telefoniranje, viber i skajp tu je ajfon možda i najbolji ali, to može i svaki drugi fon, za sve ostalo je potreban dobar android aparat. jer, da budemo realni, i pored 'opšte poznate' bagovitosti android i bb 10 jedini mogu biti nazvani - smart. apple je to ukapirao pa će sa sesticom ispraviti neke stvari nadam se i napokon će postati smart a samim tim i interesantni ozbiljnijim korisnicima.

dane

pre 9 godina

5S na antutu benchmarku izbaci 29500 bodova , LG G2 36000 ali sa fabrickim softwerom(4.2.2) sa kit kat updejtom ne moze preci 34000 , po oglasima glanc novi g2 su oko 300 eur, sad neka me neko ubedi da dam duplo vise para za iphone sa manjim ekranom, sporiji, krace mu baterija traje skoro duplo itd itd ...

Ske

pre 9 godina

(Maks, 21. jul 2014 21:42)

Kome pricas brate :)
Robot jede jabuke jer su se toliko namnozili da ih vise ne moz' covek ni na'raniti :)
Al' da se zna.. moj je vec od tvog :)

Djole

pre 9 godina

Jako mi je drago da ovaj Samsung sa reklamama ne moze uvek da pobedi. Kazem vam ovo zato sto svi znamo da Samsung pravi brdo reklama, i da iz zahvaljujuci njima prodao brdo telefona. Na primer kad ima NBA. Ja ukljucim preko neta da gledam utakmice, i kad ono na pauzi izmedju cetvrtina prikazuju reklame za Galaxy S5. Pa mislim stvarnooo..Da ne govorim o ovim reklama sto prikazuju na tw-u itd..Po celom svetu ih ima.

aleksa

pre 9 godina

Ajd da vidimo koliko se ja uklapam u profil "splavarki sa Ajfonom" (ps. nisam nikad ni bio na splavu al ajd da Vama mladjima verujem). Dakle , imam 120 kila , bradu, gradj. sam inzenjer , clan mense (pasivni) i obozavam tehnologiju. Drugo , ajd da vidimo sta trenutno imam na Ajfonu : Settings>General>About: 94 songs, 1004 photos, 180 Applications..... 180 Apps .... 180 Apps .... 180 Apps ..... 180 .... sta je Droidi (jel radi Android kad se instalira vise od 15 widgeta i 30 aplikacija , jel radi, ili izdise?).... mrka kapa ???

oki

pre 9 godina

Hahaha, Apple izmislio smartphone -napisa neko i ostade živ. (ili možda ne, 21. jul 2014 22:12)

pa i jeste izmislio smartphone...dok je slavna nokia jos bila na tastaturi a samsung daleko iza nokie apple je imao touch screen telefone...onda je usledio njihov iOS i samsung je to vesto iskopirao

JAPAN.

pre 9 godina

Azijski telefon, televizor, auto, i sve sto se tehnike tice,,,kud ces sta bolje od TOYOTA,,,HONDA,,,SONY,,,SAMSUNG,,,OPPO, TOSHIBA, PANASONIC,,.....ITD...??Zar ima neko ko im moze konkurisati???Jednostavno,,,milijardu km su ispred ostatka sveta,, imaju greske i mane, nije da nemaju,,ali kod zapadnjaka su samo greske i mane,,,,pa cak i ta rec ZAPAD je veliko zlo, jer zapad da valja,,,sunce bi izlazilo sa zapada, ali za to je ISTOK tu,,,pametnom dovoljno..

Zozo

pre 9 godina

@Pantelija

Idemo opet, u cemu ga to jedu?
1. Nisu kvalitetniji, svako ko je imao u ruci iPhone ce ti reci da su materijali i izrada vrhunski. Jedini priblizno dobar Android je novi HTC.
2. Brzina, opet netacno iz vise razloga. Integracija iOS i hardvera je znatno bolja nego kod Androida. Testovano na Nexusu 5 koji je cisti Android i iPhone 5, Nexus je brz ali se redovno malkice secka i vrlo cesto pada (najvise igrice).
2. Za koje to stvari mozes da koristis Android a ne mozes iPhone? Navedi par primjera.
3. Applova filozofija je prvenstveno da prodaju premium proizvode sto realno i rade. Neki likovi to shvataju preozbiljno ali to je vec u domenu psihijatrije. Posto se u Srbiji Apple regularno ne prodaje postoji gomila predrasuda. Ovdje je to marka kao i druge i jednako je dostupna svima. Cijena je kao sto sam pisao identicna za sve premijum telefone, kompjutere, tablete. Ostalo je stvar izbora i ukusa. Inace sve se firme trude da ubijede korisnike da je njihov proizvod najbolji i da bez njega prosto ne mogu da zive ;-) zove se to marketing.

Maks

pre 9 godina

@ (obavesten, 21. jul 2014 12:26)

Benchmark aplikacije mere brzinu izvršavanja određenih zadataka i na osnovu toga daju poene, tako da itekako mogu da se očekuju slične performanse i u drugim aplikacijama koje se koriste u sličnim uslovima i za slične zadatke čije je performanse benchmark aplikacija testirala... ali je potrebno DA RAZUMEŠ koji je benchmark ZA ŠTA... To je možda kao što postoje različita takmičenja iz različitih sportova... pa se brzina nečijeg plivanja meri plivanjem, a ne sankanjem nizbrdo.

Primera radi, SunSpider test testira JavaScript performanse browsera... ako neki telefon za kraće vreme obavi SunSpider testove, to automatski znači i da ima bolje JavaScrip performanse i to jeste test realnih performansi JavaScripta bez obzira na brzinu otvaranja nekog prosečnog sajta u browseru jer brzina otvaranja sajtova ne zavisi samo od JavaScripta (neki sajtovi i ne koriste JavaScript), ali oni zadaci koji direktno zavise od JavaScript performansi bi trebalo da rade brže na onom uređaju koji je za kraće vreme obavio SunSpider testove.

Na testu iz klipa koji sam naveo nije bio samo jedan test, nego razni testovi... i Geekbench 3 i SunSpider i 3D Mark i GFXBench i na SVAKOM od tih testova je iPhone 5S imao bolji rezultat od Galaxy S4.

Vidi ovako... ako te neko pobedi i u trčanju na 100 metara i u plivanju i u fudbalu i u tenisu, onda ne ide da ti posle kažeš da to kao ništa ne govori o tome ko je bolji u tim sportovima jer si ti možda brži u sankanju.

sanjuro

pre 9 godina

Nista novo. Secam se kako su se nekad drugari svadjali izmedju ps2 i xboxa, ati i nvidia... Izgleda da nam je mentaliter navijacki.

Vasilije

pre 9 godina

Novi kulturni fenomen! Gadzeti imaju navijacke grupe!? Moja firma prodaje vise od tvoje! Pravdanje sopstvenog izbora? Hocemo li videti i ulicne tuce, vodje navijaca, parade ponosa svojim telefonom? Ej bre, trgnite se!

Pantelija

pre 9 godina

@ Hoces li molim te objasniti kako to premijum Androidi jedu iPhone? Po cemu? Izradi, brzini, lakoci koristenja? Broju i kvalitetu aplikacija, integraciji sa ostalim uredjajima u kuci (kompjuter, tablet, NAS)? Upotrebi u poslovne svrhe? Kvalitetu i broju dobrih igrica? Izgleda da je velicina ekrana jedini argument...kvalitet i dalje nije bolji od retine.@

Premijum andoidi jedu ajfon u svemu.To znaci u upotrebljivosti,kvalitetu(osim kucista),brzini.Android je moguce upotrebiti za vise stvari nego ajfon.Ako bi ih poredili,Ajfon bi bio kao svajcarac,a androidi kao multitool.Jeste da je svajacarski vojnicki noz kvalitetan i dobar,ali je npr. Gerber multitool bolji,upotrebljiviji,a ima i klesta,sto je upotrebljivost diglo na drugi nivo.
Za korisnike koji ne umeju da ih koriste(kao sto je vecina splavarki i osoba slicnog profila),potpuno je svejedno koji telefon nose,posto svakako nece znati da iskoriste njegov potencijal.Ima i osoba koje iskljucivo robuju brendu,bez svesti sta taj brend predstavlja.
Ja ne volim Apple uredjaje zbog filozofije koje furaju,kao i zbog brenda koji ubedjuje ljude da su bolji ako bas njega koriste.
Sa druge strane,ne vezujem se za brendove ni kada je android u pitanju.Koristim iskljucivo ono sto procenim da valja ,nezavisno od brenda,a neke kao npr.HTC cak i izbegavam,zato sto se teze flesuju i lakse brikuju.

dane

pre 9 godina

njakao sam drugarev iphone 5s , iskreno nista specijalno , cak sam otvarao par aplikacija paralelno sa mojim LG G(e975) , lg brze otvara , osecaj u ruci mi je bolji kod lg isto ( ceo je od gorrila glassa) , baterija mi duze traje nego na iphone-u . Velicina ekrana mu je ko na mom prvom android telefonu pre 4 god , imam velike sake i premalen mi je. Recite lepo iphone sluzi kao statusni simbol , kao bmw , audi itd a dokazano japanci prave kvalitetnija kola ... ali dzabe kad pravi zuta rasa ... uvek su ameri najbolji i sve njihovo je najbolje mozes misliti. uvek cu pre uzeti za manje para da ima vise muzike

Zozo

pre 9 godina

@Pantelija

Blago tebi, ja moram da kupujem svoje telefone ;-)

Hoces li molim te objasniti kako to premijum Androidi jedu iPhone? Po cemu? Izradi, brzini, lakoci koristenja? Broju i kvalitetu aplikacija, integraciji sa ostalim uredjajima u kuci (kompjuter, tablet, NAS)? Upotrebi u poslovne svrhe? Kvalitetu i broju dobrih igrica? Izgleda da je velicina ekrana jedini argument...kvalitet i dalje nije bolji od retine.

Obicni korisnici ne koriste Jailbreak i Root. To je hobi jedne jako male grupe ljudi i procentualno njihov broj je zanemariv. Obicni korisnik iOS i Androida koristi telefon na potpuno drugaciji nacin i nisu mu bitne takve stvari. Bitnija je stabilnost i ponuda aplikacija svih vrsta i tu iOS i dalje nudi vise nego Android.

Argument da je iOS dosadan je jako subjektivan. Meni je na primjer Android neorganizovan i nelogican u mnogim segmentima. Jedino sa cime se djelimicno mogu sloziti je iTunes. Nije idealno rijesenje, ali kad se naviknes nudi jako dobru organizaciju svih vrsta fajlova. Cisto informativno postoje i drugi nacini prebacivanja fajlova na iOS uredjaje. Ja licno koristim sinhronizaciju sa Synology NAS-om i cloud servis.

Cijena za sve premijum telefone je ista na trzistu gdje ja zivim (USA). 200$ sa ugovorom na 2 godine. U raznim akcijama se da naci i bolja ponuda, ali to je to.

SaleSale

pre 9 godina

Ja ne kontam ove sto se svadjaju. Bitan je profit!! Oba telefona su super. Dakle da se proizvodi neki brend od ovih u Srbiji ja bi ga kupio, ovako vam je valjda svejedno! Korejci i ameri bi se trebali svadjati u ubedjivati.

Medo

pre 9 godina

Pa naravno kada se radi o Apple-u ,, kako ljudi ne shvataju da jedino Apple ima siguran brz i funkcionalan software,, sve ostalo je samo jeftino smece.

m2g2

pre 9 godina

Pisite svakodnevno o ovim temama(iphone vs. samsung), jer je to ocigledno prava zanimacija ljudima po ovoj vrucini..
Haha, prosto mi je od muke smesno..svako koristi sta mu odgovara.

obavesten

pre 9 godina

(Maks, 21. jul 2014 09:24)
Benchmark testovi su glupost i ne znace ama bas nista u realnom radu i koriscenju.
Moje dete je u stanju da zaglupi svaki telefon u roku od jednog minuta,pa tako i ajfon.Cuveni brzi i stabilni IOS nije nista prema mome detetu.
Benchmark testovi sluze da se loze klinci ciji je brzi!
Pravilno podeseni s2 sa kitkatom je potpuno u rangu sa npr.s3 sa stok romom,iako se hardverski dosta razlikuju,a razlike u radu gotovo i da nema.
Tajna je u optimizovanom romu.
Ljudi se nesto mnogo loze na snagu i brzinu,a odgovorno tvrdim da na 98% modernih racunara ,skupo placenih,vecina igra solitare i surfuje netom i eventualno pogleda neki film.Tako je i sa telefonima.Ljudi bacaju pare na premijum modele,a koriste ih samo za razgovore i sms.Ok,to im je ionako primarna funkcija,ali te igracke mogu jos mnogo toga...

cicvara

pre 9 godina

Ma nije ovo ništa tačno, pitajte korisnike androida u srbiji, namešteno istraživanje 100%. Jel ko je blesav da kupuje telefone čije operativne sisteme ne možeš "skuvati". Koliko smo zatucani, pa to je strašno. Po Rusiji ima dosta onih što pretvaraju svoje lade u sve i svašta, naravno one idu mnogo bolje i od mercedesa i od BMW-a. Jel ko će da kupi auto, na koji ne može da se ugradi el. kuvalo za kafu i drveni spojler....

Kaktus

pre 9 godina

Apple je napravio dobru reklamu uspio u svojoj namjeri da Sihronizuje iPod sa telefonom... Što se tiče operativnog sistema o tome se možemo diskutovati, jedni vole iOS drugi Android sve je stvar navike... Meni još uvijek je symbian-s60 drag i koristim zbog par aplikacija koje nema na iOS ili Androidu...

Pantelija

pre 9 godina

(Zozo, 20. jul 2014 23:41) ,
Sve ajfone sam isprobao zato sto ih dobijam voma brzo posle njihovog izlaska.Drugim recima,dobijam ih za dz. !
Porediti neke od premijum androida sa Ajfonom je uglavnom smejurija,posto jedu Ajfon u svakom segmentu,osim izrade kucista.Cak ni displeji nisu losiji od onoga sto Apple nudi,a cesto su i bolji(s4,s5).
Jailbrake je zgodna stvar,ali i dalje ne pruza mogucnosti koje nam pruzaju rutovani androidi.
Ajfon i dalje ne pruza mogucnost da se bilo sta ubaci na telefon bez Itunes-a,sto je debilno,posto je to najgori softver za sinhronizaciju ikada.Nemaju prosirenja u vidu mem.kartica,sto je veoma lose i jedan od glavnih razloga zasto izbegavam inace izvanredne Nexus-e.Ok,32 gb nije malo,ali sama cinjenica da mogu da dodam jos,kao i da bez nekog veceg cimanja izvadim karticu i koristim u nekom drugom uredjaju,uvek ce presuditi da izbegavam uredjaj bez nje.
IOS je dosadan!
Zvuci glupavo,ali IOS je zaista dosadan os.Jeste saren,ali brzo dosadi to sarenilo,kao i nemogucnost da promenite home screen i koristite vidzete.
Bateriju je nemoguce promeniti!
Ovo je velika mana.Iako posedujem razlicite power bank-ove,rezervna baterija je uvek najbrze resenje,kada je to potrebno.
Cena je ozbiljan problem kod svih premijum telefona,pa i kod ajfona,zato sto ti telefoni ne vrede toliko.Potpuno je suludo platiti za telefon,a da za taj novac mozete kuputi dobar laptop koji daleko upotrebljiviji uredjaj.
Savet....cekati da im padne cena!

Iphone6

pre 9 godina

Po Kalifornijskoj carsiji se prica da ce Tim Cook-a da zameni direktorka i to nasa zena iz Srbije!! Zapamtite ovo sto sam vam napisao i setite se kad bude.

Maks

pre 9 godina

@ (Jurica spindl, 20. jul 2014 23:55)
Na kom bre to "testu" Glaxy S4 kao "jede" iPhone 5S? O čemu pričaš?

Evo nekih raznih testova u kojima porede iPhone 5S, iPhone 5C i Galaxy S4: http://www.youtube.com/watch?v=mhsQFKrNnNw

Na Geekbench testu je iPhone 5S imao 1416 poena po jezgru i 2570 poena za multicore test... Galaxy S4 je imao tu 679 poena po jezgru i 1883 poena na multicore testu...

Na SunSpider testu je iPhone 5S test završio za 418 milisekundi, a Glaxy S4 za 1058 milisekundi (znači, to nisu poeni, nego vreme trajanja)...

Na 3D Mark testu je iPhone 5S imao 14043 poena, a Galaxy S4 10403....

Na GFXBench testu u klipu je iPhone 5S imao 24 FPS, a Galaxy S4 15 FPS...

Na kom je testu Galaxy S4 brži od iPhone 5S onda? Galaxy S4 je na nekim od tih testova u klipu bio brži samo od iPhone 5C, mada ne na svim testovima (na SunSpider testu koji testira performanse JavaScripta u browseru čak i iPhone 5C ima znatno bolje performanse nego Galaxy S4 u tom klipu).

A to što kažeš "ljudi plate vise za ime nego manje za kvalitet"... ajde kaži nam, po čemu je to kao Galaxy S4 kao "kvalitetniji" od iPhone 5S... ajde... baš me zanima da čujem po čemu to...

Ako misliš da je plastika "kvalitetniji materijal" od aluminijuma, vidi ovo: http://www.youtube.com/watch?v=WCSpgiccWs4

Od aluminijuma se prave i motori za kola (razmisli šta se dešava u motoru)... da l' si nekad čuo da je neki motor za kola u celosti od plastike, a da nije samo neka maketa za ukras?

Market

pre 9 godina

(Jurica spindl, 20. jul 2014 23:55)
Gresis! Kako su se S3 i S4 prodavali vise od iPhone-a u mesecima nakon sto su se pojavili na trzistu? S5 je smesan telefon i verovatno najgori iz Galaxy S serije od kako ona postoji.

Nikola

pre 9 godina

Haha ima li gluplje poredjenje.Samsung ima xx verzija telefona,iphone tri.Iphone je izaso pre 9meseci,s5 pre 3meseca.Ali ono sto je najbitnije je da je s4 star samo 14meseci i samo bi ga lud covek menjao za s5 posle tako kratkog vremena.Pa takvoj istoj statistici tableti menjaju pc racunare.

Alex

pre 9 godina

@Jurica spindl

Za test ne znam niti ih pratim , niti me zanimaju ali u stvarnom životu Galaxy S4 moze da se poredi samo sa 4s po brzini otvaranja aplikacija ucitavanju stranica ( kamere nisam poredio jer koristim DSLR za fotografiju). Sa 5s ne moze da se poredi jer je ovaj po brzini daleko iznad S4. Ovo mogu uvek da proverim u praksi jer su nam u kuci 2x Galaxy S4 i Iphone 4s i 5s.

Psn

pre 9 godina

Bilo kako bilo, meni iPhone još uvek nije to-to. iPhone 6 već više liči na smartphone. Jedino, koliko shvatam, još uvek treba dokupiti i neki comp uz njega, jer imati samo njega i nije baš praktično.. Plus, još uvek ga nema kod operatera, što znači 500 (ili koliko će 6-tica već koštati) + barem 200 za comp.. a sa druge strane Android za dinar (i ne treba ti comp). A?

Zoki

pre 9 godina

Evo orginalnog teksta: http://www.counterpointresearch.com/top10may2014. Istraživanjem je obuhvaćeno 35 zemalja. Računaju prodate telefone - a ne isporučene. Radi se o prodaji tokom meseca maja. Prvih 6 mesta drže Apple i Samsung. Međutim, ono što je interesantno je da je više ljudi kupilo devet meseci star model iPhone 5S nego nov (mesec dana star) model Galaxy S5. To se dešava tri meseca pred pojavu novog modela iPhone, u vreme kada je prodaja iPhona tradicionalno najslabija. Impresivan je i rezultat iPhone 4S, šesti model po prodaji je model iz 2011!
Samsung je inače nedavno objavio slabe poslovne rezultate. Događa se nešto što su neki predviđali, a mnogi ignorisali. Konkurencija Samsunga nije Apple, nego drugi proizvođači Android telefona. To je tržište na kome je cena jedan od najznačajnijih merila, gde će konkurencija biti žestoka i primorati samsung na kompromise.

stako

pre 9 godina

osam od prvih deset su samsung telefoni,autor texta napisao da je samsung zabrinut,smesno. To sto je iphone trenutno najprodavaniji je stara prica,izasao je pre s,da bi u godisnjem izvestaju,svaki s bio prodavaniji od apple. Uostalom,guglajte sve moguce izvestaje,samsung je u prethodne tri,kao i ove godine,ubedljivo prvi u prodaji telefona,drugi je apple,a razlika je ogromna u korist samsunga,skoro duplo veca.

Branki

pre 9 godina

Najbolji telefon za 2013 god ( zvanicno) htc one m7 nije na listi, odlican i jeftiniji lg g2 nije na listi, htc one m8 nije na listi a mnogi sajtovi koji se bave testiranjem modela kazu da je m8 dobio najvise ocene na testovima ikada! Znam da ne mogu biti u prva tri mesta po prodaji ali barem u prvih 10 su trebali biti. Iphone 5 sam zamenio za galaxy s4 i meni vise odgovara samsung. Mada su oba telefona vrhunska.

niki

pre 9 godina

kad se uzme u obzir ukupna prodaja, onda je verovatno samsung prvi,2,3 i cetvrti na listi su njegova 3 najbolja uredjaja, tj cenovno u rangu sa iphonom 5s i u otprilike isto periodu su izasla, no nebitno, poenta price je da ne morate kupujete bilo sta samo sto na tome pise apple, ili bmw, ili mercedes, svi ti telefoni se prave u istim uslovima u istim fabrikama, svi koriste manje vise iste hardvere,razlicite softvere koji svaki od njih imaju i prednosti i mane.. e ovako, meni kao nekom ko je gotvo neutralan i zaista ne robujem brendovima niti cu sebi ikad to dozvoliti, a priznacete da veliki deo ljudi ce da da i 250 eura za polovan 4s samo da bi nosio iphone, iako moze da uzme novog u garanciji nekog kineza sa verovatno 3 puta vise mogucnosti i boljim hardverom, ali problem je upravo to, sta ce reci ljudi, to je toliko sveprisutno u danasnjem svetu, velika iskompleksiranost celokupne nacije, posledica rijaliti programa, kim kardasijan, gledaju zenu koja po ceo dan ide od manikira, pedikira, ne radi nista, prodaje praznu slamu i vozi bentlija, mercedesa, nosi iphone, ljudi se onda poistovecuju sa tim jer misle to je kul, to je ono sto se ceni i postavlja kao pokazatelje uspeha nekog pojedinca, ne robujte brendovima, ne kosristite ni iphone ni samsung, kupite nesto drugo, mozda i win phone, mozda i nekog kineza, pruzite nekoj drugoj firmi sansu, budite prvi koji ce istraziti tu novu igracku, napravite promenu, ljudi se plase promena, ali one su nuzne da bi drustvo napredovalo!

Gos'n

pre 9 godina

Prestigao ga je u mesecu maju. To je vest. Nigde ne pise kolika je generalna prodaja. Mene i to zanima. Ovakav pompezan naslov, a u tekstu igrarije. Cudi me da nema HTC-a na listi.

Zozo

pre 9 godina

@Pantelija
Jos jedan u nizu podcjenjivackih komentara ljudi koji nikad nisu koristili iOS. Prica da si imao sve iPhone i vratio se Androidu ne pije vode. Sto odmah nisi ostao na tako dobrom Androidu nego si svake godine trosio novce na Apple? Nevjerovatno, kakav mazohizam!
1. iOS se moze prilagodjavati korisniku koji zeli da kopa po sistemu, zove se to Jailbreak i postoji jos od prve generacije iOS
2. iOS nudi najveci broj svih mogucih aplikacija od sva tri sistema i svako moze naci tacno ono sto mu treba za zabavu/posao
3. Bojim se da si pomijesao potrebe zapaljenog klinca ili IT geeka sa potrebama normalnih korisnika. Nije sve u mijenjanju home screena ili rootovanju telefona. Nekome je mozda znatno bitnije stabilan i siguran sistem koji uvijek funkcionise bez problema. Jos kada bi napisao kako to robujes tudjim zeljama i ne mozes iOS prilagoditi svojim potrebama da i mi ostali nesto naucimo? Sta tacno te muci?
4. O ergonomiji Androida i iOS nema smisla pricati, ko je probao zna o cemu pricam (da bude jasno kuci imam Nexus 5 i par uredjaja sa iOS)
5. Prilagodjavanje Win u desktop varijanti je nesto najstrasnije sto moze snaci obicnog korisnika, imati nesto takvo jos i na telefonu je ravno tragediji ;-) (Pogledati komentar broj 3.)

Jurica spindl

pre 9 godina

cist primer kako reklama i ime prodaju proizvod... u testu galaxy s4 je jeo iphone 5s ali i dalje ljudi plate vise za ime nego manje za kvalitet..

George Carlin

pre 9 godina

@(obavesten, 20. jul 2014 20:30): ništa ti to ne valja... touch screen, ikonice, forma, čitava filozofija rada smartphone-a onakvim kakvim danas znamo, počinje od IPhone 1. to je tako i tu pomoći nema, a ni rasprave. južnokorejske i kineske kompanije se, kao i uvek i svuda, bilo da se radi o elektronici, kolima ili instrumentima, bave detaljnim kopiranjem, izbacuju s početka potpuno inferiorne proizvode, kasnije, kada ih dorade nastupa hiperprodukcija. i to je tako i nikako drugačije. sad, šta se kome svidja, stvar je ukusa i nije za raspravu. i još nešto- svidjalo se to nekom ili ne, sa manje ili više originalnosti u dizajnu, apple je jedina firma koja je napravila proizvode vredne i sa stanovišta industrijskog dizajna, da ne pominjemo tablete, koji počinju od IPad-a, all in one kompjutere i sve tako...

Jim Jefferies

pre 9 godina

@(Nebojša, 20. jul 2014 17:09): ti si nešto nervozan? ajde, idi lepo na internet i nadji iphone 1, a onda pogledaj telefone koji su se u to vreme pravili. onda pogledaj telefone danas i reci mi na koje ti liče? ako si nervozan nemaš valjda i problem sa logičkim zaključivanjem, odnosno inteligencijom...

Marko

pre 9 godina

Mogu da kažem da nikad nisam radio sa pouzdanijom opremom od apple-ovih uređaja, i da kvalitetom i čak i materijalima koje koriste u završnoj obradi ulivaju sigurnost. Postavlja se pitanje kad treba da doplatite 400-500e u paketu za takav uređaj šta vi zapravo plaćate. I za pouzdanost mnogo je, nisu bash android uređaji od 200e toliki treš, rade svi posao u manjoj ili većoj rezoluciji. Kao što neko reče sa tolikim novcem plaćamo brend. Pa koji više volite, a možda i oba za svaki slučaj da se bude IN.

analiticar amater

pre 9 godina

brojke mozda jesu tacne, ali zakljucak je pogresan. na primer, moze da se zakljuci da je note 3 bolje prodavan od iphone 5c, ili na primer da su s4 i s5 zajedno prodavaniji od 5s. po meni to je zabrinjavajuce za apple jer su top i nesto jeftiniji modelimsamsunga prodavaniji od top i jeftinijeg modela applea.
samsung ima rasireniji asortiman telefona, i zbogmtoga brojke deluju prividno losije.
ividecemo da li ce apple uspetimda predatavi twlwfon samjos jednim dodatim redom ikonica, ali sumnjam da ce taj model uspeti da privuce naprednije korisnike koji su u vecini korisnici note serije.....ako je tacno ono sto se najavljuje za notte 4, u tom segmentumapple nema nikakve sanse.
telefoni temvelocine nisu za tonejdzere, wannabe japijevce i neuke korisnike koji za ceo dan ne prime ni jedan scrsishodni email, vec za one koji tacno znaju zasto im treba note i kako ce da iskoriste nejgove mogucnosti.
note seria je u svakom smislu top model samsunga, i kao takav namenjen samo onima koij znaju sce njegove prednosti.

Pantelija

pre 9 godina

"Mapravi proizvod koji ce i budala moci da koristi,pa ce ga na kraju samo budale i koristiti"
Marfijev zakon

Gore napisana recenica se savrseno uklapa u filozofiju Apple proizvoda,Ajfon je uredjaj namenjen za ljude kojima smartfon u sustini nije potreban,niti bi znali da bilo sta sa njim rade.On je namenjen osobama koje su zadovoljne sa funcijama koje dolaze "out of the box" i mnogi nikada ne instaliraju nijednu aplikaciju na njega.Istina ,ima kod androida dosta takvih korisnika,ali vecina takvih uzima jeftine telefone preko provajdera,samo zato sto im ih ovi uvaljuju,inace bi bili zadovoljni i sa bilo kojim dumb telefonom.
Imao sam svaku generaciju ajfona,ali sam se sa svakom razocarao i vratio androidu,posto je bolji.Veoma je bitno da me nikada nije odbio hardver ili dizajn,vec iskljucivo softver koji je pisan za retardirane tinejdzere,praznoglave domacice,metroseksualce sa homoseksualnim sklonostima i babe(moja baba koristi ajfon i veoma je zadovoljna).
Osobe koje poseduju licnost,biraju nesto drugo,a mahom android,posto ne zele da robuju tudjim zeljama i misljenjima kako treba da koriste preskupi uredjaj.Android je uzivanje koristiti,posto mozes da ga prilagodis svakoj svojoj potrebi,sto je na IOS-u i WP-u nemoguce.
Android je po prilagodljivosti blizak widowsu u desktop varijanti.Ne volis metro...uklonis ga,neces da koristis win 8....instaliras sedmicu ili xp i sl.Zasto ovo nije moguce na WP,nije mi jasno?

Nikola Underdog

pre 9 godina

Ni jedan ni drugi. Za mene je pitanje casti da nemam ono sto svaka dzudza ima ili zeli da ima. LG G2 to je moj izbor, a sledeci (tek kada ga uporedim sa G2) LG G3.

Replay

pre 9 godina

Realno, ne postoji bolji tel od Xperie Z2, da krenemo od izzrade, displeja, Ram-a, baterije, kamere, vodootpornosti, izgleda itd. :) Ne znam kako mogu da kupuju ova dva nedovrsena telefona. :D

mmak

pre 9 godina

Sigurno, a koliko je 5s izašao pre S5?
(AndroidSU, 20. jul 2014 20:12)

To i jeste poenta. Posto su podaci samo za maj ove godine, ocekivano je da ce se noviji Samsungov model mnogo bolje prodavati.
"Ova kompanija objavila je prodajne rezultate za maj ove godine kada je Apple prodao oko sedam miliona iPhonea 5S, dok se na drugom mestu nalazi Samsungov top model Galaxy S5 koji je prodat u oko pet miliona primeraka."

Prcko

pre 9 godina

Ne mogu da verujem kakvi su slepci ovi proandroidski botovi haha...pa lepo vam pise da su podaci za MAJ mesec a vi navalili koliko se duze prodaje 5s. Znaci u maj mesec je 5s prodat za dva miliona primeraka vise nego S5. Razumete li sad ili vam treba nacrtat?!

Kol

pre 9 godina

Smesno mi je kad vidim prepucavanja ovde i to uvek izmedju Apple i Android i WP korisnika (napisao bih fanboys ali mi to tako mrska rec), bez obzira koji OS koristite morate priznati da Apple ima vise uspeha jer brojke ne lazu i kraj price, i tek ce sad kada izadje novi model od 4.7 inca da razbiju sa prodajom jer mnogi ce preci na iPhone zbog velicine ekrana koja je po meni idealna za telefon sve preko 4.7 je borba osim ako nemate velike sake kao Sekil O'Nil npr. Tako da opusteno koristite ono sto vam se svidja i za sta imate mogucnosti bez pljuvanja druge strane, inace imam HTC trenutno!

DarkoB

pre 9 godina

To je samo uteha za apple! Apple ima samo taj jedan model telefona koji se prodaje od kad je izasao Galaxy S3! Uporedjivali su iPhone 5 sa svim zivim modelima, pocevsi sa S3, Note 3, S4 pa sa S5 i ako izadje uskoro S6 pre iPhone-a 6, i njega ce uporedjivati sa njim! Ne znam koliko treba biti pajser da uporedjujes Yugo sa 4 modela Opela koji izlaze za redom!

obavesten

pre 9 godina

Možete Apple- u da stavite soli na rep. Ajde što su izmislili smartphone, nego i dalje deru li ga deru, sa jednim jedinim telefonom... naravno, razlog je beskrajna glupost populacije koja nije u stanju da vidi prednosti ostalih mašina, taj mazohizam svojstven samo ljudima. Doći će valjda i taj dan kada će se razbucati Sljamsungov kartel u Srbiji...
(Jim Jefferies, 20. jul 2014 16:39)
Odaklw ti ideja da je Apple izmislio smartfon?
Smartfoni su postojali davno pre Ijunk-a !
Po mom misljenju,prvi pravi smarfon,sa upotrebljivim os-om je bio HTC Wallaby,poznatiji i kao Qtek 1010 ili siemens sx 56.Nisam siguran da nije bio neki model drugog proizvodjaca koji se ppojavio pre njega i koristio pocket pc 2002 OS,tako da ovaj navodim kao prvi.
Iako je i pre njega bilo tac telefona sa smart funkcijama,oni su koristili simbijan(UIQ3,kao npr SE p9800,p900,p910),ali on nije bio toliko dobar kao MS pocket pc,koji je kasnije dobio verziju 2003,da bi evoluirao u windows mobile 5,6,6.1 koji su u vreme pojave IOS-a bili mozda i bolji od njega,osim sto je IOs bio optimizovan za koriscenje prstima,a ovi ne i to im je bila najveca mana.Funcionalno su bili bolji,koristile se korporativno,u komercijali i bili pravi poslovni os,sa gomilom izvrsnih aplikacija.
Sama cinjenica da je MS odlucio da ubije ovako dobar os je neshvatljiva,ako i cinjenica da je napravio WP koji se znacajno losiji Windows mobile-a.
Sa pojavom androida,stvari su pocele da bivaju drugacije i od tada je za mene IOS smesan!

Yellowstone

pre 9 godina

Ja uzo tri komata... Jedan za ujutro, jedan za podne i jedan za uveče. Mlogo dobar. Će gi uzmem i tri ajfona šes za svaki dan i jedan za nedelju za u crkvu.

milan899

pre 9 godina

Ovo je ok kao statisticki podatak o prodaji...ali porediti dve potpuno razlucite platforme je smesno. Ja koristim android dok moji prijatelji sa iphone telefonima smatraju da su android tel.plasticne igracke...

Good Earth

pre 9 godina

Jesam korisnika apple, ali mi je strasno sto se neki njihov proizvod proda u vise primeraka nego izuzetno dobre knjige koje se izdaju danas.

slaven

pre 9 godina

Od prva 4 telefona 3 su iz Samsunga;kuce koje se bave analizom trzista za prodaju broja pametnih telefona baziraju se samo na prodaji na Americkom i zapadno Evropskom trzistu.Inace Apple nije izmislio smartphone,pre njih su ga imali Nokia;Samsung;SoniEricsson,BB.Inace ja licno kvalitetom ne smatram aluminijumsko kuciste i Os za debile,ali svako ima svoje vidjenje

Sloter

pre 9 godina

Ej 4s se i dalje proizvodi. :) telefon od 3 godine sa dual core procesorom i vozi zadnji ios bez problema. Niti rutovano niti nabudzeno samo jednostavno radi. Da ne neko ne shvati pogresno htc one i nexus 5 su odlicni telefoni al za nekog ko niti je zahtevan korisnik ovo radi posao samo tako :)

slaven memisevic

pre 9 godina

Naravno uvek novinari zaborave da objave na kojem podrucju je ostvarena prodaja(SAD);od "prva" 4 telefona 3 su Samsung. A i kvalitet se ne ogleda samo u aluminijumskom kucistu

srb

pre 9 godina

@mrco ako je cena visa od kvaliteta sta onda? Najprecenjeniji tel na svetu je iphone...pogledaj koliko kosta njegova izrada pa ces shvatiti da placas brend. To ti je ista prica kao sa americkim dolarom,ne vredi toliko po zakonima ekonomije ali ljudi veruju da vredi i zato je i dalje osnovna valuta placanja u svetu

Medo medeni

pre 9 godina

Pa naravno kada se radi o Apple-u ,, kako ljudi ne shvataju da jedino Apple ima siguran brz i funkcionalan software,, sve ostalo je samo jeftino smece.

Duke

pre 9 godina

Ajmo novinari kuc kuc na vrata(telefon) direktora Telekoma koji je najavio ajfon u Srbiji do kraja proleca.Izgleda da im je i to bilo predizborno obecanje.
Krivi smo mi.

Sale

pre 9 godina

Jedna te ista prica kad god se izbacuje novi iphone "aaaaaaa oborice sve rekorde, aaaaaaaa"...

Pa naravno da ce oboriti sve rekorde jer ko je do sada imao iphone bi morao da se oprosti od potrosenog novca za apps, muziku, filmove itd, da bi recimo presao na android ili win phone... Poenta je da prelazak na drugu platformu kosta, pa samim tim izbacivanje bilo ceba novog osigurava i apple-u musterije... No, apple-u polako nedostaju kretivnost i inovacija! Ja sam pre 4-5 godina ima hd2 koji je imao 4.3"... Do dan danas apple nije uspeo da izbaci telefon sa vecim ekranom od 4"... I ovaj 4" ekran je prisiljen bio od strane javnosti jer ako se secate 3.5" je tada bio ekran iphone 4 i 4S...

Za mesec dva prelazim na android i ne okrecem se pritom odustajuci od svih aplikacija koje sam platio Apple-u! Ne hvala, dosta mi je sugavih nekvalitetnih telefona!!! Kupio sam iphone 5 pre skoro dve godine, placao racun za telefon skuplje 50$ sa,o da bi zena mogla imati iphone, i sada trenutno sam na trecem telefonu (dve zamene pod apple care garancijom) dok je moja zena na 4-om telefonu (tri zamene)... Zasto se to ne gleda, koliko kom korisnisku traje jedan telefon, a ne da se pravimo budale i da nam daju nekoliko telefona za rok od dve godine, i kao ja sam apple korisnik, satro sve je savrseno... Danasnje marketing agencije i istrazivanja su nista drugo no placeni clanci da se promovise nesto cemu je ocigledno potrebna promocija, jer ne zele da gube korisnike!!!

neko123

pre 9 godina

da li to znaci da je s5 prvo prestigao 5s, jer je kasnije pusten u prodaju? kako je lose za samsung ako je za trostruko krace vreme prodao 5/7 5s? razmislite o smislu ovoga sto pisete

Nebojša

pre 9 godina

Možete Apple- u da stavite soli na rep. Ajde što su izmislili smartphone, nego i dalje deru li ga deru, sa jednim jedinim telefonom... naravno, razlog je beskrajna glupost populacije koja nije u stanju da vidi prednosti ostalih mašina, taj mazohizam svojstven samo ljudima. Doći će valjda i taj dan kada će se razbucati Sljamsungov kartel u Srbiji... (Jim Jefferies, 20. jul 2014 16:39)

Apple nije izmislio smartfone osim za vas ovce koji ste za smartfone čuli tek kada je apple predstavio svoj 2007 a što se samsunga tiče apple ga nikad neće dostići ni u srbiji a ni u ostatku sveta sada da se osvrnem na ovu vest koliko mozga treba da imaš pa da u maju kupiš iphone 5 ako se zna da za 3-4 meseca izlazi unapređena šestica.

bez_predrasuda

pre 9 godina

I Apple i Samsung su u velikom padu. Celokupno tržište top-end modela je prezasićeno, novi telelefoni osim diskretnog hardverskog poboljšavanja ne nude nove funkcije koje bi opravdavale česte zamene telefona. Telefoni u srednjem cenovnom segmentu su sasvim upotrebljivi, tako da je došao kraj astronomskim profitima i Apple-a i Samsunga.

Mala Kataklizmica

pre 9 godina

5S je nadmašio prodaju S5. Ok. Ali Samsung i dalje ima bolju prodaju. Zašto? Zato što Samsung ima 10 puta više modela koji su i jeftiniji. Tako da kad se sve presabere, Samsung ima najbolju prodaju, daleko ispred svih, zbog niskobudžetnih telefona i ogromnog broja modela. Nemojte odmah udariti minus zato što kvalitet uopšte neću da pominjem. Android i iOS su dva različita sveta, a o ukusima se ne raspravlja.

Gde su ostali?

pre 9 godina

Samsung i Apple dominiraju. Galaxy S5 je 2. po prodaji, ali Samsung drzi i 3. i 4. mesto sa Galaxy S4 i Note 3. Ne treba zaboraviti da S5 mini tek izlazi, a uskoro dolazi i Note 4.

loodak011

pre 9 godina

znam da nema veze sa konkretnom temom...ali posto mi kao pojedinci nemamo takvu mogucnost...molim redakciju b92,kao verovatno najbolji portal u srbiji,da pokrene temu vezano za prodaju iphone-a u srbiji kod operatera. ako se ne varam telekom je 16. marta jos najavio iphone na prolece. cak mislim da jos uvek kada se udje na vesti sajta telekoma,moze nekom pretragom unazad da se nadje ta pompezna vest. jasno mi je da je to bio neki izborni trik,ali bilo bi lepo da dobijemo i neko objasnjenje za taj vic direktno od direktora telekoma...ili pak svemoguceg vucica...hvala!!

Jim Jefferies

pre 9 godina

Možete Apple- u da stavite soli na rep. Ajde što su izmislili smartphone, nego i dalje deru li ga deru, sa jednim jedinim telefonom... naravno, razlog je beskrajna glupost populacije koja nije u stanju da vidi prednosti ostalih mašina, taj mazohizam svojstven samo ljudima. Doći će valjda i taj dan kada će se razbucati Sljamsungov kartel u Srbiji...

Duke

pre 9 godina

Ajmo novinari kuc kuc na vrata(telefon) direktora Telekoma koji je najavio ajfon u Srbiji do kraja proleca.Izgleda da im je i to bilo predizborno obecanje.
Krivi smo mi.

Jim Jefferies

pre 9 godina

Možete Apple- u da stavite soli na rep. Ajde što su izmislili smartphone, nego i dalje deru li ga deru, sa jednim jedinim telefonom... naravno, razlog je beskrajna glupost populacije koja nije u stanju da vidi prednosti ostalih mašina, taj mazohizam svojstven samo ljudima. Doći će valjda i taj dan kada će se razbucati Sljamsungov kartel u Srbiji...

Yellowstone

pre 9 godina

Ja uzo tri komata... Jedan za ujutro, jedan za podne i jedan za uveče. Mlogo dobar. Će gi uzmem i tri ajfona šes za svaki dan i jedan za nedelju za u crkvu.

loodak011

pre 9 godina

znam da nema veze sa konkretnom temom...ali posto mi kao pojedinci nemamo takvu mogucnost...molim redakciju b92,kao verovatno najbolji portal u srbiji,da pokrene temu vezano za prodaju iphone-a u srbiji kod operatera. ako se ne varam telekom je 16. marta jos najavio iphone na prolece. cak mislim da jos uvek kada se udje na vesti sajta telekoma,moze nekom pretragom unazad da se nadje ta pompezna vest. jasno mi je da je to bio neki izborni trik,ali bilo bi lepo da dobijemo i neko objasnjenje za taj vic direktno od direktora telekoma...ili pak svemoguceg vucica...hvala!!

Kol

pre 9 godina

Smesno mi je kad vidim prepucavanja ovde i to uvek izmedju Apple i Android i WP korisnika (napisao bih fanboys ali mi to tako mrska rec), bez obzira koji OS koristite morate priznati da Apple ima vise uspeha jer brojke ne lazu i kraj price, i tek ce sad kada izadje novi model od 4.7 inca da razbiju sa prodajom jer mnogi ce preci na iPhone zbog velicine ekrana koja je po meni idealna za telefon sve preko 4.7 je borba osim ako nemate velike sake kao Sekil O'Nil npr. Tako da opusteno koristite ono sto vam se svidja i za sta imate mogucnosti bez pljuvanja druge strane, inace imam HTC trenutno!

Prcko

pre 9 godina

Ne mogu da verujem kakvi su slepci ovi proandroidski botovi haha...pa lepo vam pise da su podaci za MAJ mesec a vi navalili koliko se duze prodaje 5s. Znaci u maj mesec je 5s prodat za dva miliona primeraka vise nego S5. Razumete li sad ili vam treba nacrtat?!

Mala Kataklizmica

pre 9 godina

5S je nadmašio prodaju S5. Ok. Ali Samsung i dalje ima bolju prodaju. Zašto? Zato što Samsung ima 10 puta više modela koji su i jeftiniji. Tako da kad se sve presabere, Samsung ima najbolju prodaju, daleko ispred svih, zbog niskobudžetnih telefona i ogromnog broja modela. Nemojte odmah udariti minus zato što kvalitet uopšte neću da pominjem. Android i iOS su dva različita sveta, a o ukusima se ne raspravlja.

Sale

pre 9 godina

Jedna te ista prica kad god se izbacuje novi iphone "aaaaaaa oborice sve rekorde, aaaaaaaa"...

Pa naravno da ce oboriti sve rekorde jer ko je do sada imao iphone bi morao da se oprosti od potrosenog novca za apps, muziku, filmove itd, da bi recimo presao na android ili win phone... Poenta je da prelazak na drugu platformu kosta, pa samim tim izbacivanje bilo ceba novog osigurava i apple-u musterije... No, apple-u polako nedostaju kretivnost i inovacija! Ja sam pre 4-5 godina ima hd2 koji je imao 4.3"... Do dan danas apple nije uspeo da izbaci telefon sa vecim ekranom od 4"... I ovaj 4" ekran je prisiljen bio od strane javnosti jer ako se secate 3.5" je tada bio ekran iphone 4 i 4S...

Za mesec dva prelazim na android i ne okrecem se pritom odustajuci od svih aplikacija koje sam platio Apple-u! Ne hvala, dosta mi je sugavih nekvalitetnih telefona!!! Kupio sam iphone 5 pre skoro dve godine, placao racun za telefon skuplje 50$ sa,o da bi zena mogla imati iphone, i sada trenutno sam na trecem telefonu (dve zamene pod apple care garancijom) dok je moja zena na 4-om telefonu (tri zamene)... Zasto se to ne gleda, koliko kom korisnisku traje jedan telefon, a ne da se pravimo budale i da nam daju nekoliko telefona za rok od dve godine, i kao ja sam apple korisnik, satro sve je savrseno... Danasnje marketing agencije i istrazivanja su nista drugo no placeni clanci da se promovise nesto cemu je ocigledno potrebna promocija, jer ne zele da gube korisnike!!!

Zozo

pre 9 godina

@Pantelija
Jos jedan u nizu podcjenjivackih komentara ljudi koji nikad nisu koristili iOS. Prica da si imao sve iPhone i vratio se Androidu ne pije vode. Sto odmah nisi ostao na tako dobrom Androidu nego si svake godine trosio novce na Apple? Nevjerovatno, kakav mazohizam!
1. iOS se moze prilagodjavati korisniku koji zeli da kopa po sistemu, zove se to Jailbreak i postoji jos od prve generacije iOS
2. iOS nudi najveci broj svih mogucih aplikacija od sva tri sistema i svako moze naci tacno ono sto mu treba za zabavu/posao
3. Bojim se da si pomijesao potrebe zapaljenog klinca ili IT geeka sa potrebama normalnih korisnika. Nije sve u mijenjanju home screena ili rootovanju telefona. Nekome je mozda znatno bitnije stabilan i siguran sistem koji uvijek funkcionise bez problema. Jos kada bi napisao kako to robujes tudjim zeljama i ne mozes iOS prilagoditi svojim potrebama da i mi ostali nesto naucimo? Sta tacno te muci?
4. O ergonomiji Androida i iOS nema smisla pricati, ko je probao zna o cemu pricam (da bude jasno kuci imam Nexus 5 i par uredjaja sa iOS)
5. Prilagodjavanje Win u desktop varijanti je nesto najstrasnije sto moze snaci obicnog korisnika, imati nesto takvo jos i na telefonu je ravno tragediji ;-) (Pogledati komentar broj 3.)

neko123

pre 9 godina

da li to znaci da je s5 prvo prestigao 5s, jer je kasnije pusten u prodaju? kako je lose za samsung ako je za trostruko krace vreme prodao 5/7 5s? razmislite o smislu ovoga sto pisete

Medo medeni

pre 9 godina

Pa naravno kada se radi o Apple-u ,, kako ljudi ne shvataju da jedino Apple ima siguran brz i funkcionalan software,, sve ostalo je samo jeftino smece.

Sloter

pre 9 godina

Ej 4s se i dalje proizvodi. :) telefon od 3 godine sa dual core procesorom i vozi zadnji ios bez problema. Niti rutovano niti nabudzeno samo jednostavno radi. Da ne neko ne shvati pogresno htc one i nexus 5 su odlicni telefoni al za nekog ko niti je zahtevan korisnik ovo radi posao samo tako :)

Pantelija

pre 9 godina

"Mapravi proizvod koji ce i budala moci da koristi,pa ce ga na kraju samo budale i koristiti"
Marfijev zakon

Gore napisana recenica se savrseno uklapa u filozofiju Apple proizvoda,Ajfon je uredjaj namenjen za ljude kojima smartfon u sustini nije potreban,niti bi znali da bilo sta sa njim rade.On je namenjen osobama koje su zadovoljne sa funcijama koje dolaze "out of the box" i mnogi nikada ne instaliraju nijednu aplikaciju na njega.Istina ,ima kod androida dosta takvih korisnika,ali vecina takvih uzima jeftine telefone preko provajdera,samo zato sto im ih ovi uvaljuju,inace bi bili zadovoljni i sa bilo kojim dumb telefonom.
Imao sam svaku generaciju ajfona,ali sam se sa svakom razocarao i vratio androidu,posto je bolji.Veoma je bitno da me nikada nije odbio hardver ili dizajn,vec iskljucivo softver koji je pisan za retardirane tinejdzere,praznoglave domacice,metroseksualce sa homoseksualnim sklonostima i babe(moja baba koristi ajfon i veoma je zadovoljna).
Osobe koje poseduju licnost,biraju nesto drugo,a mahom android,posto ne zele da robuju tudjim zeljama i misljenjima kako treba da koriste preskupi uredjaj.Android je uzivanje koristiti,posto mozes da ga prilagodis svakoj svojoj potrebi,sto je na IOS-u i WP-u nemoguce.
Android je po prilagodljivosti blizak widowsu u desktop varijanti.Ne volis metro...uklonis ga,neces da koristis win 8....instaliras sedmicu ili xp i sl.Zasto ovo nije moguce na WP,nije mi jasno?

cicvara

pre 9 godina

Ma nije ovo ništa tačno, pitajte korisnike androida u srbiji, namešteno istraživanje 100%. Jel ko je blesav da kupuje telefone čije operativne sisteme ne možeš "skuvati". Koliko smo zatucani, pa to je strašno. Po Rusiji ima dosta onih što pretvaraju svoje lade u sve i svašta, naravno one idu mnogo bolje i od mercedesa i od BMW-a. Jel ko će da kupi auto, na koji ne može da se ugradi el. kuvalo za kafu i drveni spojler....

obavesten

pre 9 godina

Možete Apple- u da stavite soli na rep. Ajde što su izmislili smartphone, nego i dalje deru li ga deru, sa jednim jedinim telefonom... naravno, razlog je beskrajna glupost populacije koja nije u stanju da vidi prednosti ostalih mašina, taj mazohizam svojstven samo ljudima. Doći će valjda i taj dan kada će se razbucati Sljamsungov kartel u Srbiji...
(Jim Jefferies, 20. jul 2014 16:39)
Odaklw ti ideja da je Apple izmislio smartfon?
Smartfoni su postojali davno pre Ijunk-a !
Po mom misljenju,prvi pravi smarfon,sa upotrebljivim os-om je bio HTC Wallaby,poznatiji i kao Qtek 1010 ili siemens sx 56.Nisam siguran da nije bio neki model drugog proizvodjaca koji se ppojavio pre njega i koristio pocket pc 2002 OS,tako da ovaj navodim kao prvi.
Iako je i pre njega bilo tac telefona sa smart funkcijama,oni su koristili simbijan(UIQ3,kao npr SE p9800,p900,p910),ali on nije bio toliko dobar kao MS pocket pc,koji je kasnije dobio verziju 2003,da bi evoluirao u windows mobile 5,6,6.1 koji su u vreme pojave IOS-a bili mozda i bolji od njega,osim sto je IOs bio optimizovan za koriscenje prstima,a ovi ne i to im je bila najveca mana.Funcionalno su bili bolji,koristile se korporativno,u komercijali i bili pravi poslovni os,sa gomilom izvrsnih aplikacija.
Sama cinjenica da je MS odlucio da ubije ovako dobar os je neshvatljiva,ako i cinjenica da je napravio WP koji se znacajno losiji Windows mobile-a.
Sa pojavom androida,stvari su pocele da bivaju drugacije i od tada je za mene IOS smesan!

bez_predrasuda

pre 9 godina

I Apple i Samsung su u velikom padu. Celokupno tržište top-end modela je prezasićeno, novi telelefoni osim diskretnog hardverskog poboljšavanja ne nude nove funkcije koje bi opravdavale česte zamene telefona. Telefoni u srednjem cenovnom segmentu su sasvim upotrebljivi, tako da je došao kraj astronomskim profitima i Apple-a i Samsunga.

Jim Jefferies

pre 9 godina

@(Nebojša, 20. jul 2014 17:09): ti si nešto nervozan? ajde, idi lepo na internet i nadji iphone 1, a onda pogledaj telefone koji su se u to vreme pravili. onda pogledaj telefone danas i reci mi na koje ti liče? ako si nervozan nemaš valjda i problem sa logičkim zaključivanjem, odnosno inteligencijom...

Jurica spindl

pre 9 godina

cist primer kako reklama i ime prodaju proizvod... u testu galaxy s4 je jeo iphone 5s ali i dalje ljudi plate vise za ime nego manje za kvalitet..

Nebojša

pre 9 godina

Možete Apple- u da stavite soli na rep. Ajde što su izmislili smartphone, nego i dalje deru li ga deru, sa jednim jedinim telefonom... naravno, razlog je beskrajna glupost populacije koja nije u stanju da vidi prednosti ostalih mašina, taj mazohizam svojstven samo ljudima. Doći će valjda i taj dan kada će se razbucati Sljamsungov kartel u Srbiji... (Jim Jefferies, 20. jul 2014 16:39)

Apple nije izmislio smartfone osim za vas ovce koji ste za smartfone čuli tek kada je apple predstavio svoj 2007 a što se samsunga tiče apple ga nikad neće dostići ni u srbiji a ni u ostatku sveta sada da se osvrnem na ovu vest koliko mozga treba da imaš pa da u maju kupiš iphone 5 ako se zna da za 3-4 meseca izlazi unapređena šestica.

Marko

pre 9 godina

Mogu da kažem da nikad nisam radio sa pouzdanijom opremom od apple-ovih uređaja, i da kvalitetom i čak i materijalima koje koriste u završnoj obradi ulivaju sigurnost. Postavlja se pitanje kad treba da doplatite 400-500e u paketu za takav uređaj šta vi zapravo plaćate. I za pouzdanost mnogo je, nisu bash android uređaji od 200e toliki treš, rade svi posao u manjoj ili većoj rezoluciji. Kao što neko reče sa tolikim novcem plaćamo brend. Pa koji više volite, a možda i oba za svaki slučaj da se bude IN.

slaven memisevic

pre 9 godina

Naravno uvek novinari zaborave da objave na kojem podrucju je ostvarena prodaja(SAD);od "prva" 4 telefona 3 su Samsung. A i kvalitet se ne ogleda samo u aluminijumskom kucistu

srb

pre 9 godina

@mrco ako je cena visa od kvaliteta sta onda? Najprecenjeniji tel na svetu je iphone...pogledaj koliko kosta njegova izrada pa ces shvatiti da placas brend. To ti je ista prica kao sa americkim dolarom,ne vredi toliko po zakonima ekonomije ali ljudi veruju da vredi i zato je i dalje osnovna valuta placanja u svetu

George Carlin

pre 9 godina

@(obavesten, 20. jul 2014 20:30): ništa ti to ne valja... touch screen, ikonice, forma, čitava filozofija rada smartphone-a onakvim kakvim danas znamo, počinje od IPhone 1. to je tako i tu pomoći nema, a ni rasprave. južnokorejske i kineske kompanije se, kao i uvek i svuda, bilo da se radi o elektronici, kolima ili instrumentima, bave detaljnim kopiranjem, izbacuju s početka potpuno inferiorne proizvode, kasnije, kada ih dorade nastupa hiperprodukcija. i to je tako i nikako drugačije. sad, šta se kome svidja, stvar je ukusa i nije za raspravu. i još nešto- svidjalo se to nekom ili ne, sa manje ili više originalnosti u dizajnu, apple je jedina firma koja je napravila proizvode vredne i sa stanovišta industrijskog dizajna, da ne pominjemo tablete, koji počinju od IPad-a, all in one kompjutere i sve tako...

Pantelija

pre 9 godina

(Zozo, 20. jul 2014 23:41) ,
Sve ajfone sam isprobao zato sto ih dobijam voma brzo posle njihovog izlaska.Drugim recima,dobijam ih za dz. !
Porediti neke od premijum androida sa Ajfonom je uglavnom smejurija,posto jedu Ajfon u svakom segmentu,osim izrade kucista.Cak ni displeji nisu losiji od onoga sto Apple nudi,a cesto su i bolji(s4,s5).
Jailbrake je zgodna stvar,ali i dalje ne pruza mogucnosti koje nam pruzaju rutovani androidi.
Ajfon i dalje ne pruza mogucnost da se bilo sta ubaci na telefon bez Itunes-a,sto je debilno,posto je to najgori softver za sinhronizaciju ikada.Nemaju prosirenja u vidu mem.kartica,sto je veoma lose i jedan od glavnih razloga zasto izbegavam inace izvanredne Nexus-e.Ok,32 gb nije malo,ali sama cinjenica da mogu da dodam jos,kao i da bez nekog veceg cimanja izvadim karticu i koristim u nekom drugom uredjaju,uvek ce presuditi da izbegavam uredjaj bez nje.
IOS je dosadan!
Zvuci glupavo,ali IOS je zaista dosadan os.Jeste saren,ali brzo dosadi to sarenilo,kao i nemogucnost da promenite home screen i koristite vidzete.
Bateriju je nemoguce promeniti!
Ovo je velika mana.Iako posedujem razlicite power bank-ove,rezervna baterija je uvek najbrze resenje,kada je to potrebno.
Cena je ozbiljan problem kod svih premijum telefona,pa i kod ajfona,zato sto ti telefoni ne vrede toliko.Potpuno je suludo platiti za telefon,a da za taj novac mozete kuputi dobar laptop koji daleko upotrebljiviji uredjaj.
Savet....cekati da im padne cena!

Vasilije

pre 9 godina

Novi kulturni fenomen! Gadzeti imaju navijacke grupe!? Moja firma prodaje vise od tvoje! Pravdanje sopstvenog izbora? Hocemo li videti i ulicne tuce, vodje navijaca, parade ponosa svojim telefonom? Ej bre, trgnite se!

DarkoB

pre 9 godina

To je samo uteha za apple! Apple ima samo taj jedan model telefona koji se prodaje od kad je izasao Galaxy S3! Uporedjivali su iPhone 5 sa svim zivim modelima, pocevsi sa S3, Note 3, S4 pa sa S5 i ako izadje uskoro S6 pre iPhone-a 6, i njega ce uporedjivati sa njim! Ne znam koliko treba biti pajser da uporedjujes Yugo sa 4 modela Opela koji izlaze za redom!

mmak

pre 9 godina

Sigurno, a koliko je 5s izašao pre S5?
(AndroidSU, 20. jul 2014 20:12)

To i jeste poenta. Posto su podaci samo za maj ove godine, ocekivano je da ce se noviji Samsungov model mnogo bolje prodavati.
"Ova kompanija objavila je prodajne rezultate za maj ove godine kada je Apple prodao oko sedam miliona iPhonea 5S, dok se na drugom mestu nalazi Samsungov top model Galaxy S5 koji je prodat u oko pet miliona primeraka."

Replay

pre 9 godina

Realno, ne postoji bolji tel od Xperie Z2, da krenemo od izzrade, displeja, Ram-a, baterije, kamere, vodootpornosti, izgleda itd. :) Ne znam kako mogu da kupuju ova dva nedovrsena telefona. :D

Good Earth

pre 9 godina

Jesam korisnika apple, ali mi je strasno sto se neki njihov proizvod proda u vise primeraka nego izuzetno dobre knjige koje se izdaju danas.

Gde su ostali?

pre 9 godina

Samsung i Apple dominiraju. Galaxy S5 je 2. po prodaji, ali Samsung drzi i 3. i 4. mesto sa Galaxy S4 i Note 3. Ne treba zaboraviti da S5 mini tek izlazi, a uskoro dolazi i Note 4.

Nikola Underdog

pre 9 godina

Ni jedan ni drugi. Za mene je pitanje casti da nemam ono sto svaka dzudza ima ili zeli da ima. LG G2 to je moj izbor, a sledeci (tek kada ga uporedim sa G2) LG G3.

slaven

pre 9 godina

Od prva 4 telefona 3 su iz Samsunga;kuce koje se bave analizom trzista za prodaju broja pametnih telefona baziraju se samo na prodaji na Americkom i zapadno Evropskom trzistu.Inace Apple nije izmislio smartphone,pre njih su ga imali Nokia;Samsung;SoniEricsson,BB.Inace ja licno kvalitetom ne smatram aluminijumsko kuciste i Os za debile,ali svako ima svoje vidjenje

Zoki

pre 9 godina

Evo orginalnog teksta: http://www.counterpointresearch.com/top10may2014. Istraživanjem je obuhvaćeno 35 zemalja. Računaju prodate telefone - a ne isporučene. Radi se o prodaji tokom meseca maja. Prvih 6 mesta drže Apple i Samsung. Međutim, ono što je interesantno je da je više ljudi kupilo devet meseci star model iPhone 5S nego nov (mesec dana star) model Galaxy S5. To se dešava tri meseca pred pojavu novog modela iPhone, u vreme kada je prodaja iPhona tradicionalno najslabija. Impresivan je i rezultat iPhone 4S, šesti model po prodaji je model iz 2011!
Samsung je inače nedavno objavio slabe poslovne rezultate. Događa se nešto što su neki predviđali, a mnogi ignorisali. Konkurencija Samsunga nije Apple, nego drugi proizvođači Android telefona. To je tržište na kome je cena jedan od najznačajnijih merila, gde će konkurencija biti žestoka i primorati samsung na kompromise.

sanjuro

pre 9 godina

Nista novo. Secam se kako su se nekad drugari svadjali izmedju ps2 i xboxa, ati i nvidia... Izgleda da nam je mentaliter navijacki.

Maks

pre 9 godina

@ (Jurica spindl, 20. jul 2014 23:55)
Na kom bre to "testu" Glaxy S4 kao "jede" iPhone 5S? O čemu pričaš?

Evo nekih raznih testova u kojima porede iPhone 5S, iPhone 5C i Galaxy S4: http://www.youtube.com/watch?v=mhsQFKrNnNw

Na Geekbench testu je iPhone 5S imao 1416 poena po jezgru i 2570 poena za multicore test... Galaxy S4 je imao tu 679 poena po jezgru i 1883 poena na multicore testu...

Na SunSpider testu je iPhone 5S test završio za 418 milisekundi, a Glaxy S4 za 1058 milisekundi (znači, to nisu poeni, nego vreme trajanja)...

Na 3D Mark testu je iPhone 5S imao 14043 poena, a Galaxy S4 10403....

Na GFXBench testu u klipu je iPhone 5S imao 24 FPS, a Galaxy S4 15 FPS...

Na kom je testu Galaxy S4 brži od iPhone 5S onda? Galaxy S4 je na nekim od tih testova u klipu bio brži samo od iPhone 5C, mada ne na svim testovima (na SunSpider testu koji testira performanse JavaScripta u browseru čak i iPhone 5C ima znatno bolje performanse nego Galaxy S4 u tom klipu).

A to što kažeš "ljudi plate vise za ime nego manje za kvalitet"... ajde kaži nam, po čemu je to kao Galaxy S4 kao "kvalitetniji" od iPhone 5S... ajde... baš me zanima da čujem po čemu to...

Ako misliš da je plastika "kvalitetniji materijal" od aluminijuma, vidi ovo: http://www.youtube.com/watch?v=WCSpgiccWs4

Od aluminijuma se prave i motori za kola (razmisli šta se dešava u motoru)... da l' si nekad čuo da je neki motor za kola u celosti od plastike, a da nije samo neka maketa za ukras?

Iphone6

pre 9 godina

Po Kalifornijskoj carsiji se prica da ce Tim Cook-a da zameni direktorka i to nasa zena iz Srbije!! Zapamtite ovo sto sam vam napisao i setite se kad bude.

Medo

pre 9 godina

Pa naravno kada se radi o Apple-u ,, kako ljudi ne shvataju da jedino Apple ima siguran brz i funkcionalan software,, sve ostalo je samo jeftino smece.

dane

pre 9 godina

njakao sam drugarev iphone 5s , iskreno nista specijalno , cak sam otvarao par aplikacija paralelno sa mojim LG G(e975) , lg brze otvara , osecaj u ruci mi je bolji kod lg isto ( ceo je od gorrila glassa) , baterija mi duze traje nego na iphone-u . Velicina ekrana mu je ko na mom prvom android telefonu pre 4 god , imam velike sake i premalen mi je. Recite lepo iphone sluzi kao statusni simbol , kao bmw , audi itd a dokazano japanci prave kvalitetnija kola ... ali dzabe kad pravi zuta rasa ... uvek su ameri najbolji i sve njihovo je najbolje mozes misliti. uvek cu pre uzeti za manje para da ima vise muzike

m2g2

pre 9 godina

Pisite svakodnevno o ovim temama(iphone vs. samsung), jer je to ocigledno prava zanimacija ljudima po ovoj vrucini..
Haha, prosto mi je od muke smesno..svako koristi sta mu odgovara.

Zozo

pre 9 godina

@Pantelija

Idemo opet, u cemu ga to jedu?
1. Nisu kvalitetniji, svako ko je imao u ruci iPhone ce ti reci da su materijali i izrada vrhunski. Jedini priblizno dobar Android je novi HTC.
2. Brzina, opet netacno iz vise razloga. Integracija iOS i hardvera je znatno bolja nego kod Androida. Testovano na Nexusu 5 koji je cisti Android i iPhone 5, Nexus je brz ali se redovno malkice secka i vrlo cesto pada (najvise igrice).
2. Za koje to stvari mozes da koristis Android a ne mozes iPhone? Navedi par primjera.
3. Applova filozofija je prvenstveno da prodaju premium proizvode sto realno i rade. Neki likovi to shvataju preozbiljno ali to je vec u domenu psihijatrije. Posto se u Srbiji Apple regularno ne prodaje postoji gomila predrasuda. Ovdje je to marka kao i druge i jednako je dostupna svima. Cijena je kao sto sam pisao identicna za sve premijum telefone, kompjutere, tablete. Ostalo je stvar izbora i ukusa. Inace sve se firme trude da ubijede korisnike da je njihov proizvod najbolji i da bez njega prosto ne mogu da zive ;-) zove se to marketing.

aleksa

pre 9 godina

Ajd da vidimo koliko se ja uklapam u profil "splavarki sa Ajfonom" (ps. nisam nikad ni bio na splavu al ajd da Vama mladjima verujem). Dakle , imam 120 kila , bradu, gradj. sam inzenjer , clan mense (pasivni) i obozavam tehnologiju. Drugo , ajd da vidimo sta trenutno imam na Ajfonu : Settings>General>About: 94 songs, 1004 photos, 180 Applications..... 180 Apps .... 180 Apps .... 180 Apps ..... 180 .... sta je Droidi (jel radi Android kad se instalira vise od 15 widgeta i 30 aplikacija , jel radi, ili izdise?).... mrka kapa ???

miha

pre 9 godina

http://www.b92.net/tehnopolis/komentari.php?nav_id=878886#k13312671

iphone nema multi tasking?? Kakva losa fora. Kako to nema?
Aplikacije rade u backgroundu bez ikakvih problema. Ne vidim uopste odakle takva tvrdnja.


Gnijalnost iphone nije samo iOS. iphone je i uredjaj, zadovoljstvo koriscenje perfeknto napravljenog harwera.
iphone je dizajn koji postvlja standarde.
iphone je uredjaj koji je precenjen ali uz njega ne dobijate vise od 200 raznih samsungovih aplikacija koje niko nece.
iphone je umetnost.

tehnicki gledan zapanjujuce je da iphone 5 i 5s imaju 2 kora CITAJ DVA KORA i rade nista sporije i losije nego bilo koji android sa 8 korova.

i jos nesto Android i NE MOZE da koristi sve korove. Tako da je sve to samo marketing.

Kome se svidja i nema para za iphone neka kupi andorid i on je ok - ne sporim.
Ali kad imam para ja kupujem ono najbolje sto se za pare moze kupiti.

analiticar amater

pre 9 godina

brojke mozda jesu tacne, ali zakljucak je pogresan. na primer, moze da se zakljuci da je note 3 bolje prodavan od iphone 5c, ili na primer da su s4 i s5 zajedno prodavaniji od 5s. po meni to je zabrinjavajuce za apple jer su top i nesto jeftiniji modelimsamsunga prodavaniji od top i jeftinijeg modela applea.
samsung ima rasireniji asortiman telefona, i zbogmtoga brojke deluju prividno losije.
ividecemo da li ce apple uspetimda predatavi twlwfon samjos jednim dodatim redom ikonica, ali sumnjam da ce taj model uspeti da privuce naprednije korisnike koji su u vecini korisnici note serije.....ako je tacno ono sto se najavljuje za notte 4, u tom segmentumapple nema nikakve sanse.
telefoni temvelocine nisu za tonejdzere, wannabe japijevce i neuke korisnike koji za ceo dan ne prime ni jedan scrsishodni email, vec za one koji tacno znaju zasto im treba note i kako ce da iskoriste nejgove mogucnosti.
note seria je u svakom smislu top model samsunga, i kao takav namenjen samo onima koij znaju sce njegove prednosti.

Branki

pre 9 godina

Najbolji telefon za 2013 god ( zvanicno) htc one m7 nije na listi, odlican i jeftiniji lg g2 nije na listi, htc one m8 nije na listi a mnogi sajtovi koji se bave testiranjem modela kazu da je m8 dobio najvise ocene na testovima ikada! Znam da ne mogu biti u prva tri mesta po prodaji ali barem u prvih 10 su trebali biti. Iphone 5 sam zamenio za galaxy s4 i meni vise odgovara samsung. Mada su oba telefona vrhunska.

Zozo

pre 9 godina

@Pantelija

Blago tebi, ja moram da kupujem svoje telefone ;-)

Hoces li molim te objasniti kako to premijum Androidi jedu iPhone? Po cemu? Izradi, brzini, lakoci koristenja? Broju i kvalitetu aplikacija, integraciji sa ostalim uredjajima u kuci (kompjuter, tablet, NAS)? Upotrebi u poslovne svrhe? Kvalitetu i broju dobrih igrica? Izgleda da je velicina ekrana jedini argument...kvalitet i dalje nije bolji od retine.

Obicni korisnici ne koriste Jailbreak i Root. To je hobi jedne jako male grupe ljudi i procentualno njihov broj je zanemariv. Obicni korisnik iOS i Androida koristi telefon na potpuno drugaciji nacin i nisu mu bitne takve stvari. Bitnija je stabilnost i ponuda aplikacija svih vrsta i tu iOS i dalje nudi vise nego Android.

Argument da je iOS dosadan je jako subjektivan. Meni je na primjer Android neorganizovan i nelogican u mnogim segmentima. Jedino sa cime se djelimicno mogu sloziti je iTunes. Nije idealno rijesenje, ali kad se naviknes nudi jako dobru organizaciju svih vrsta fajlova. Cisto informativno postoje i drugi nacini prebacivanja fajlova na iOS uredjaje. Ja licno koristim sinhronizaciju sa Synology NAS-om i cloud servis.

Cijena za sve premijum telefone je ista na trzistu gdje ja zivim (USA). 200$ sa ugovorom na 2 godine. U raznim akcijama se da naci i bolja ponuda, ali to je to.

obavesten

pre 9 godina

(Maks, 21. jul 2014 09:24)
Benchmark testovi su glupost i ne znace ama bas nista u realnom radu i koriscenju.
Moje dete je u stanju da zaglupi svaki telefon u roku od jednog minuta,pa tako i ajfon.Cuveni brzi i stabilni IOS nije nista prema mome detetu.
Benchmark testovi sluze da se loze klinci ciji je brzi!
Pravilno podeseni s2 sa kitkatom je potpuno u rangu sa npr.s3 sa stok romom,iako se hardverski dosta razlikuju,a razlike u radu gotovo i da nema.
Tajna je u optimizovanom romu.
Ljudi se nesto mnogo loze na snagu i brzinu,a odgovorno tvrdim da na 98% modernih racunara ,skupo placenih,vecina igra solitare i surfuje netom i eventualno pogleda neki film.Tako je i sa telefonima.Ljudi bacaju pare na premijum modele,a koriste ih samo za razgovore i sms.Ok,to im je ionako primarna funkcija,ali te igracke mogu jos mnogo toga...

Maks

pre 9 godina

@ (obavesten, 21. jul 2014 12:26)

Benchmark aplikacije mere brzinu izvršavanja određenih zadataka i na osnovu toga daju poene, tako da itekako mogu da se očekuju slične performanse i u drugim aplikacijama koje se koriste u sličnim uslovima i za slične zadatke čije je performanse benchmark aplikacija testirala... ali je potrebno DA RAZUMEŠ koji je benchmark ZA ŠTA... To je možda kao što postoje različita takmičenja iz različitih sportova... pa se brzina nečijeg plivanja meri plivanjem, a ne sankanjem nizbrdo.

Primera radi, SunSpider test testira JavaScript performanse browsera... ako neki telefon za kraće vreme obavi SunSpider testove, to automatski znači i da ima bolje JavaScrip performanse i to jeste test realnih performansi JavaScripta bez obzira na brzinu otvaranja nekog prosečnog sajta u browseru jer brzina otvaranja sajtova ne zavisi samo od JavaScripta (neki sajtovi i ne koriste JavaScript), ali oni zadaci koji direktno zavise od JavaScript performansi bi trebalo da rade brže na onom uređaju koji je za kraće vreme obavio SunSpider testove.

Na testu iz klipa koji sam naveo nije bio samo jedan test, nego razni testovi... i Geekbench 3 i SunSpider i 3D Mark i GFXBench i na SVAKOM od tih testova je iPhone 5S imao bolji rezultat od Galaxy S4.

Vidi ovako... ako te neko pobedi i u trčanju na 100 metara i u plivanju i u fudbalu i u tenisu, onda ne ide da ti posle kažeš da to kao ništa ne govori o tome ko je bolji u tim sportovima jer si ti možda brži u sankanju.

milan899

pre 9 godina

Ovo je ok kao statisticki podatak o prodaji...ali porediti dve potpuno razlucite platforme je smesno. Ja koristim android dok moji prijatelji sa iphone telefonima smatraju da su android tel.plasticne igracke...

Nikola

pre 9 godina

Haha ima li gluplje poredjenje.Samsung ima xx verzija telefona,iphone tri.Iphone je izaso pre 9meseci,s5 pre 3meseca.Ali ono sto je najbitnije je da je s4 star samo 14meseci i samo bi ga lud covek menjao za s5 posle tako kratkog vremena.Pa takvoj istoj statistici tableti menjaju pc racunare.

Kaktus

pre 9 godina

Apple je napravio dobru reklamu uspio u svojoj namjeri da Sihronizuje iPod sa telefonom... Što se tiče operativnog sistema o tome se možemo diskutovati, jedni vole iOS drugi Android sve je stvar navike... Meni još uvijek je symbian-s60 drag i koristim zbog par aplikacija koje nema na iOS ili Androidu...

Pantelija

pre 9 godina

@ Hoces li molim te objasniti kako to premijum Androidi jedu iPhone? Po cemu? Izradi, brzini, lakoci koristenja? Broju i kvalitetu aplikacija, integraciji sa ostalim uredjajima u kuci (kompjuter, tablet, NAS)? Upotrebi u poslovne svrhe? Kvalitetu i broju dobrih igrica? Izgleda da je velicina ekrana jedini argument...kvalitet i dalje nije bolji od retine.@

Premijum andoidi jedu ajfon u svemu.To znaci u upotrebljivosti,kvalitetu(osim kucista),brzini.Android je moguce upotrebiti za vise stvari nego ajfon.Ako bi ih poredili,Ajfon bi bio kao svajcarac,a androidi kao multitool.Jeste da je svajacarski vojnicki noz kvalitetan i dobar,ali je npr. Gerber multitool bolji,upotrebljiviji,a ima i klesta,sto je upotrebljivost diglo na drugi nivo.
Za korisnike koji ne umeju da ih koriste(kao sto je vecina splavarki i osoba slicnog profila),potpuno je svejedno koji telefon nose,posto svakako nece znati da iskoriste njegov potencijal.Ima i osoba koje iskljucivo robuju brendu,bez svesti sta taj brend predstavlja.
Ja ne volim Apple uredjaje zbog filozofije koje furaju,kao i zbog brenda koji ubedjuje ljude da su bolji ako bas njega koriste.
Sa druge strane,ne vezujem se za brendove ni kada je android u pitanju.Koristim iskljucivo ono sto procenim da valja ,nezavisno od brenda,a neke kao npr.HTC cak i izbegavam,zato sto se teze flesuju i lakse brikuju.

oki

pre 9 godina

Hahaha, Apple izmislio smartphone -napisa neko i ostade živ. (ili možda ne, 21. jul 2014 22:12)

pa i jeste izmislio smartphone...dok je slavna nokia jos bila na tastaturi a samsung daleko iza nokie apple je imao touch screen telefone...onda je usledio njihov iOS i samsung je to vesto iskopirao

Sale

pre 9 godina

Settings>General>About: 94 songs, 1004 photos, 180 Applications..... 180 Apps .... 180 Apps .... 180 Apps ..... 180 .... sta je Droidi (jel radi Android kad se instalira vise od 15 widgeta i 30 aplikacija , jel radi, ili izdise?).... mrka kapa ???
(aleksa, 21. jul 2014 23:40)

a jel ima iphone widgete?nema, a? pa naravno, pregoreo bi i da mu sat stavis.

205 pesama, 1201 slika, 100 aplikacija, 7 aktivnih widgeta od 120....i to na kinezu koji radi bez trzanja...sedi jedan, menso.

neutralni felsh

pre 9 godina

Ajd da vidimo koliko se ja uklapam u profil "splavarki sa Ajfonom" (ps. nisam nikad ni bio na splavu al ajd da Vama mladjima verujem). Dakle , imam 120 kila , bradu, gradj. sam inzenjer , clan mense (pasivni) i obozavam tehnologiju. Drugo , ajd da vidimo sta trenutno imam na Ajfonu : Settings>General>About: 94 songs, 1004 photos, 180 Applications..... 180 Apps .... 180 Apps .... 180 Apps ..... 180 .... sta je Droidi (jel radi Android kad se instalira vise od 15 widgeta i 30 aplikacija , jel radi, ili izdise?).... mrka kapa ???
(aleksa, 21. jul 2014 23:40)

mislim da si prema sopstvenom opisu suvise inteligentan i iskusan covek za ovakvu vrstu komentara - lakonski rece droid.

Apple

pre 9 godina

Neko je dole pomenuo da je iPhone 5s izasao ranije pa je zato prodavaniji. Razmisli malo o ovoj cinjenici.. Poslednjih meseci mnoogo vise ljudi je kupilo 9 meseci star iPhone 5s nego mesec dana star Galaxy S5.
Ovo me uopste ne cudi, iPhone 5s je savrsenstvo, i jedino ce ga iPhone 6 prestici i biti bolji.

Nemate sta da trazite ovde!!!

pre 9 godina

"Evo kako da ubrzate vaš Android uređaj" je vest i tema na sajtu za komentarisanje za Vas sa android telefonima...

Mavs

pre 9 godina

Dugoročno, Samsung nema šanse da se takmiči sa Apple-om jer nema softversku diferencijaciju. Samsung je bio pionir u segmentu velikih ekrana (što je ironično (takođe tehnički netačno), jer su se na početku žalili da je prvi iPhone prevelik, i da mušterije preferiraju njihove manje modele), ali su ih svi sustigli (iskopirali?) na tom polju. Na kraju im ostaje da se takmiče sa cenom, što je trka do dna.
I da, LOL @ ljude koji kažu da Samsung pobeđuje jer je prodao više telefona, Apple ih dere sa profitom, i to ih dere sve više i više, jer Samsung prodaje sve manje i manje premijum telefona.
Takođe, LOL @ ljude koji smatraju da su kineski modeli ikakva konkurencija iPhone-u. Ciljna publika Xiaomi-ja i ostalih su Android korisnici koji mahom kupuju Samsung telefone (još uvek, videćemo dokle), jer tipični iPhone korisnik (ili neko ko želi da bude), posebno u Aziji, nikad ne bi pogledao Xiaomi. Većina njih bi radije kupila (bukvalni) iPhone klon (o njihovim mentalnim sklopovima drugom prilikom).
Evo jednog članka koji lepo stavlja stvari u perspektivu: http://stratechery.com/2014/smartphone-truths-samsungs-inevitable-decline/

niki

pre 9 godina

kad se uzme u obzir ukupna prodaja, onda je verovatno samsung prvi,2,3 i cetvrti na listi su njegova 3 najbolja uredjaja, tj cenovno u rangu sa iphonom 5s i u otprilike isto periodu su izasla, no nebitno, poenta price je da ne morate kupujete bilo sta samo sto na tome pise apple, ili bmw, ili mercedes, svi ti telefoni se prave u istim uslovima u istim fabrikama, svi koriste manje vise iste hardvere,razlicite softvere koji svaki od njih imaju i prednosti i mane.. e ovako, meni kao nekom ko je gotvo neutralan i zaista ne robujem brendovima niti cu sebi ikad to dozvoliti, a priznacete da veliki deo ljudi ce da da i 250 eura za polovan 4s samo da bi nosio iphone, iako moze da uzme novog u garanciji nekog kineza sa verovatno 3 puta vise mogucnosti i boljim hardverom, ali problem je upravo to, sta ce reci ljudi, to je toliko sveprisutno u danasnjem svetu, velika iskompleksiranost celokupne nacije, posledica rijaliti programa, kim kardasijan, gledaju zenu koja po ceo dan ide od manikira, pedikira, ne radi nista, prodaje praznu slamu i vozi bentlija, mercedesa, nosi iphone, ljudi se onda poistovecuju sa tim jer misle to je kul, to je ono sto se ceni i postavlja kao pokazatelje uspeha nekog pojedinca, ne robujte brendovima, ne kosristite ni iphone ni samsung, kupite nesto drugo, mozda i win phone, mozda i nekog kineza, pruzite nekoj drugoj firmi sansu, budite prvi koji ce istraziti tu novu igracku, napravite promenu, ljudi se plase promena, ali one su nuzne da bi drustvo napredovalo!

Gruzanin

pre 9 godina

Ajde samo odgovor na nagradno pitanje : kako ce se zvati sledeci model plastikenca sljamsunga, kad izadje iPhone 6? Evo da vam pomognem - mozda S6? Pa Apple da pocne da daje imena na primer " T8 ", ovi bi odmah izbaciji "8T ". Toliko o inventivnosti i originalnosti. PS zenu zeznuli i uvalili joj galaxy note, posle 12 mes riknula baterija, a posle 26 mes maticna ploca - samo da ga bacis u djubre. A 4s star 3 god razbija kako radi, sa zadnjom verzijom iOS.

Gos'n

pre 9 godina

Prestigao ga je u mesecu maju. To je vest. Nigde ne pise kolika je generalna prodaja. Mene i to zanima. Ovakav pompezan naslov, a u tekstu igrarije. Cudi me da nema HTC-a na listi.

teško

pre 9 godina

Hahaha, Apple izmislio smartphone -napisa neko i ostade živ. (ili možda ne, 21. jul 2014 22:12)

pa i jeste izmislio smartphone...dok je slavna nokia jos bila na tastaturi a samsung daleko iza nokie apple je imao touch screen telefone...onda je usledio njihov iOS i samsung je to vesto iskopirao
(oki, 21. jul 2014 23:40)

Pretpostavljam sinko da si bio rođen te 2007.godine kada je izašao prvi iPhone, ali si bio veoma mali pa se ne sećaš da su tada već postojali pametni telefoni, a pravili su ih IBM, Nokia (čije ime treba izgovarati sa poštovanjem), HTC (imao jedan sa windows mobile operativnim sistemom još 2006.), HP, Palm (imao model Treo 650 još 2005), Motorola (važi isto što i za Nokiu), i verovatno još neki proizvođači (ne i Apple). Ali vidim da si ti na komentar '' Apple je izmislio smartphone'' dobio gomilu pluseva, što me dovodi do zaključka da sve sami stručnjaci posećuju ovaj portal.

aleksa

pre 9 godina

mislim da si prema sopstvenom opisu suvise inteligentan i iskusan covek za ovakvu vrstu komentara - lakonski rece droid.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (neutralni felsh, 22. jul 2014 20:02)

Pa recimo da jesam, ali uvek me, bre, iznervirate Vi droidi. Gde god je neka vest da se pominje iPhone, 80% komentara od Droida, od cega vecina pljuvacina od ljudi koji ga nisu ni probali. Pogledaj za poredjenje vest o androidu ili Samsungu. Ako sam inteligentan, to ne znaci da sam tolerantan na gluposti ;-)

Alex

pre 9 godina

@Jurica spindl

Za test ne znam niti ih pratim , niti me zanimaju ali u stvarnom životu Galaxy S4 moze da se poredi samo sa 4s po brzini otvaranja aplikacija ucitavanju stranica ( kamere nisam poredio jer koristim DSLR za fotografiju). Sa 5s ne moze da se poredi jer je ovaj po brzini daleko iznad S4. Ovo mogu uvek da proverim u praksi jer su nam u kuci 2x Galaxy S4 i Iphone 4s i 5s.

Psn

pre 9 godina

Bilo kako bilo, meni iPhone još uvek nije to-to. iPhone 6 već više liči na smartphone. Jedino, koliko shvatam, još uvek treba dokupiti i neki comp uz njega, jer imati samo njega i nije baš praktično.. Plus, još uvek ga nema kod operatera, što znači 500 (ili koliko će 6-tica već koštati) + barem 200 za comp.. a sa druge strane Android za dinar (i ne treba ti comp). A?

Market

pre 9 godina

(Jurica spindl, 20. jul 2014 23:55)
Gresis! Kako su se S3 i S4 prodavali vise od iPhone-a u mesecima nakon sto su se pojavili na trzistu? S5 je smesan telefon i verovatno najgori iz Galaxy S serije od kako ona postoji.

Maks

pre 9 godina

@ (wweww, 22. jul 2014 09:37)

iOS je oduvek bio zasnovan na kernelu koji Apple koristi i za OS X, a OS X je certifikovani UNIX... preemptive multitasking (pravi multitasking u onom smislu koji današnji serverski OS-evi imaju) je osnovna karakteristika UNIX-a... evo pa se uveri: http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_multitasking%23Preemptive_multitasking

Obrati pažnju na "it is a core feature of all Unix-like operating systems"

Tako da, NE POSTOJI verzija iOS-a koja kao "nema multitasking"... i prva verzija iOS-a je podržavala preemptive multitasking jer iOS sam po sebi ima razne procese koji istovremeno rade, a i mogao si, na primer, da ostaviš player da svira u pozadini dok surfuješ internetom i da u isto vreme telefon prima poruke u pozadini... samo što pre iOS 4 nije bilo dozvoljeno i 3rd party developerima da prave aplikacije koje bi ostajale da rade u pozadini, mada to i nije bilo ograničenje OS-a, nego Appleov uslov za 3rd party developere.

Ako misliš na "split-screen" režim, to uopšte nije isto što i multitasking... preemptive multitasking na UNIX i UNIX-like sistemima može da radi i bez bilo kakvog grafičkog okruženja... primera radi, na Linux serverima se ne instalira uvek grafičko okruženje, pa to ne znači da Linux serveri kao "nemaju multitasking" samo zbog toga jer se ne koristi "split-screen" režim.

Na iPhone je zbog veličine ekrana predviđeno da aplikacija zauzme ceo ekran, ali aplikacije mogu i u pozadini da rade.

SaleSale

pre 9 godina

Ja ne kontam ove sto se svadjaju. Bitan je profit!! Oba telefona su super. Dakle da se proizvodi neki brend od ovih u Srbiji ja bi ga kupio, ovako vam je valjda svejedno! Korejci i ameri bi se trebali svadjati u ubedjivati.

dane

pre 9 godina

5S na antutu benchmarku izbaci 29500 bodova , LG G2 36000 ali sa fabrickim softwerom(4.2.2) sa kit kat updejtom ne moze preci 34000 , po oglasima glanc novi g2 su oko 300 eur, sad neka me neko ubedi da dam duplo vise para za iphone sa manjim ekranom, sporiji, krace mu baterija traje skoro duplo itd itd ...

Djole

pre 9 godina

Jako mi je drago da ovaj Samsung sa reklamama ne moze uvek da pobedi. Kazem vam ovo zato sto svi znamo da Samsung pravi brdo reklama, i da iz zahvaljujuci njima prodao brdo telefona. Na primer kad ima NBA. Ja ukljucim preko neta da gledam utakmice, i kad ono na pauzi izmedju cetvrtina prikazuju reklame za Galaxy S5. Pa mislim stvarnooo..Da ne govorim o ovim reklama sto prikazuju na tw-u itd..Po celom svetu ih ima.

Zoki

pre 9 godina

@Anika2
Ovde se meri uspešnost specifičnih modela, a ne kompanija.
A što se tiče uspešnosti kompanije, cena tih Samsungovih 1.5 miliona mesečno je pad prihoda za 12.6% u poslednjem kvartalu, i to je već treći kvartal zaredom. Pri svemu tome, učešće na tržištu je za godinu dana palo sa 31.9 na 30.02%.
Apple u poslednjem kvartalu ima porast prihoda za 5%.
Interesantan je podatak iz Kine, gde je iPhone relativno skoro počeo da se prodaje: 80% telefona skupljih od $500 je iPhone. http://fortune.com/2014/03/13/of-the-27-of-chinese-phones-that-cost-500-80-are-apples/

zoran dj

pre 9 godina

@(Nebojša, 20. jul 2014 17:09): ti si nešto nervozan? ajde, idi lepo na internet i nadji iphone 1, a onda pogledaj telefone koji su se u to vreme pravili. onda pogledaj telefone danas i reci mi na koje ti liče? ako si nervozan nemaš valjda i problem sa logičkim zaključivanjem, odnosno inteligencijom...(Jim Jefferies, 20. jul 2014 23:17)
a kakve treba da ih prave mozfa trougle sa okruglim ekranom, inace lg prada, qbowl, p 800, ali sta ja pricam applovcu koji je cuo za 3310 pa zatima iphone

Dia

pre 9 godina

@(teško, 22. jul 2014 18:07): gde su ti telefoni danas- to su oni koji su, osim standardne tastaturice imali kao opciju i onaj ekser, sa kojim se orvalo po ekranu i koji se uvijao pod naletima razdraganog korisnika? Što ne koristiš neki od njih sad- ja još uvek operišem na IPhone 1 (prošlo je sedam godina)?

Maks

pre 9 godina

@ (zoran dj, 22. jul 2014 19:51)

Ako ćeš da gledaš istoriju razvoja pametnih telefona, onda nemoj samo da ideš do SE P800 i sličnih telefona... pametni telefoni imaju puno sličnosti sa PDA uređajima.

iPhone nije prvi Appleov uređaj sa ekranom na dodir... Je l' si čuo nekad za Apple Newton? Izašao je početkom devedesetih (mada je razvoj počeo u drugoj polovini osamdesetih) i imao je ekran osetljiv na dodir (mada je tad korišćena ona kao olovčica za to), grafičko okruženje, aplikacije... bilo je džepnih računara i pre nego što je Apple počeo da pravi Newton, ali su uglavnom izgledali kao nabudženi digitroni (ekran za jednu liniju teksta i ispod tastatura sa dugmićima, slično kao kod digitrona, samo sa više dugmića).

Uzgred... imao sam baš taj SE P800 koji pominješ pre nego što su iPhone i Androidi počeli da se pojavlju i mogu iz ličnog iskustva da ti kažem koliko se njegov interfejs razlikovao od interfejsa današnjih pametnih telefona... aplikacije za P800 su uglavnom imale Menu Bar pri vrhu ekrana (ono File Edit View...) i taj Menu Bar je funkcionisao otprilike isto kao na desktopu kad se koristi miš (samo što se umesto miša koristila ona "olovčica"), a ako si hteo da scrolluješ neku stranicu, onda uzmeš "olovčicu" i uz ivicu ekrana "ubodeš" tanak scrollbar i pomeraš ga... znači, kao da su taj interfejs pravili za miš, a "olovčica" je bila kao neka zamena za miš... i imao je i onaj meni kao za "desni klik" koji se otvarao tako što pritisneš olovčicom i držiš.

wweww

pre 9 godina

max@ = ma sta ti napisao, ajfon nema multitasking. punkt. sto se uniksa i linuxa tice, hehehee... pa bas si nasao kome ces da drzis predavanje na temu - operativni sistemi. al dobro, potegao si wikipediu koja je bas pouzdan izvor informacija... elem, kad ajfon bude imao fajl menadžer, intuitivnu smart tastaturu, multitasking i jos neke 'sitnice' onda ce sa pravom moci da se svrsta u red pametnih telefona. dotle - mrka kapa. a, za ove sto kazu da je apple redefinisao... pa jeste, apple je sa iosom zapravo postavio neke standarde kojima je unazadio mnogo toga. vec sam jednom napisao i nije zgoreg da ponovim - nekada su smart telefone koristili smart korisnici. a, sada?

Maks

pre 9 godina

@ (wweww, 23. jul 2014 07:26)

Kažeš "bas si nasao kome ces da drzis predavanje na temu - operativni sistemi"...

Pa očigledno da ima potrebe da odslušaš neko predavanje o operativnim sistemima jer ti da imaš neko elementarno poznavanje istorije operativnih sistema, valjda bi znao da je UNIX od početka bio razvijan kao višekorisnički sistem koji podržava preemptive multitasking jer je bio pravljen da bude poboljšanje u odnosu na MULTICS (a MULTICS nije nikada bio OS za obične kućne korisnike, nego OS za mainframe računare... valjda znaš da su mainframe računari ranije opsluživali i cele univerzitete i da ih je veći broj korisnika istovremeno koristio preko udaljenih terminala)... a i ne bi trebalo da koristiš reč "multitasking" kao sinonim za "split-screen" jer to NIJE ISTO.

Kažeš "potegao si wikipediu koja je bas pouzdan izvor informacija"

Vidi ovako... NEBITNO je da li ti veruješ izvoru... to ne menja činjenicu da preemptive multitasking JESTE osnovna karakteristika UNIX i UNIX-like sistema... a ti ako misliš da si neki "veliki ekspert za operativne sisteme" ili nešto slično, onda bi bilo vrlo neozbiljno da pokušavaš da osporiš to.

Uostalom, jezgro Androida je skoro isto kao običan Linux (razlike između Androida i neke prosečne Linux distribucije su uglavnom u user-space, ali jezgro sistema je skoro potpuno isto), a Linux je pravljen da bude UNIX-like kao i Darwin što je (jezgro iOS-a i OS X-a). Preemptive multitasking kod Linuxa je isti kao i kod Darwina.

stako

pre 9 godina

osam od prvih deset su samsung telefoni,autor texta napisao da je samsung zabrinut,smesno. To sto je iphone trenutno najprodavaniji je stara prica,izasao je pre s,da bi u godisnjem izvestaju,svaki s bio prodavaniji od apple. Uostalom,guglajte sve moguce izvestaje,samsung je u prethodne tri,kao i ove godine,ubedljivo prvi u prodaji telefona,drugi je apple,a razlika je ogromna u korist samsunga,skoro duplo veca.

Ske

pre 9 godina

(Maks, 21. jul 2014 21:42)

Kome pricas brate :)
Robot jede jabuke jer su se toliko namnozili da ih vise ne moz' covek ni na'raniti :)
Al' da se zna.. moj je vec od tvog :)

Ske

pre 9 godina

(teško, 22. jul 2014 18:07)

Dobrodosao u klub "topla voda"
Svi smo mi vrlo dobro svesni da su smartphone-i postojali i pre iPhone-a ali je nepobitna cinjenica da je iPhone definisao moderan smartphone i objasnio kako treba da izgleda i sta potrosaci zele.

Posto si ocigledno rodjen pre 2007, uzmi leba ti bilo koji smartphone od tih sto si nabrojao, i stavi ih pored iPhone-a iz 2007.
A onda se zagledaj dobro, i reci na koji telefon danasnji uredjaji lice?

Iz kog razloga ti smeta cinjenica da je Apple definsao i bukvalno reinventovao pametan telefon, a to nasledje verovatno i ti danas koristis.

Aleksa

pre 9 godina

krace mu baterija traje skoro duplo itd itd ...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dane, 22. jul 2014 08:15)

Pa jel traje duplo, ili upola krace ?? Hmmm.... Duplo krace ne moze da traje. Widgeti , widgeti .... doci ce vam glave.

USA

pre 9 godina

Cijena za sve premijum telefone je ista na trzistu gdje ja zivim (USA). 200$ sa ugovorom na 2 godine. U raznim akcijama se da naci i bolja ponuda, ali to je to.
(Zozo, 21. jul 2014 17:21)
200$ ti dodje kad sklapas ugovor pa ostalo Platis na rate uz racun za telefon... I posle 2 godine cena ce ti doci na isto 650$

xRade

pre 9 godina

Samsung ima nekoliko modela a Apple samo jedan. I ja licno ne bi nikad uzeo Apple 5s umesto Samsinga 5 jer ima daleko manji ekran, manje memorije ne moze SD karticu da primi, sporiji procesor...

wweww

pre 9 godina

alexa@ - sve mogu da ti verujem al ono za bradu - nikako. deder, smanji malo ove cifre jerbo matematika i logika nisu na tvojoj strani. imam iPhone 5 32gb u kući a u njemu 1180 fotki, 12 kratkih video zapisa, 5 pesama i 37 aplikacija i tačno 2,4gb slobodnog prostora. da uzmem u obzir da ti imaš 64gb i pored ostalog što si napisao mogao bi da instaliraš maksimalno još stotinak aplikacija, ne više. dalje, ko kaze da ajfon ne stuca!? a redovno pucanje safarija? pa pucanje aplikacija? dalje, često se poredi ajfon sa androidom A ne sa nekim odredjenim fonom koji ima android. I uglavnom to budu neki jeftiniji modeli. to nije fer. porediti dva os-a to je ok. jer što se hardvera tiče tj. kvaliteta izrade tu je ajfon glavni i nema konkurenciju. što se softvera tiče, e, tu ajfon gubi trku. jer ios jednostavno nije dovoljno smart. nema multitasking, smart tastaturu... ograničene mogućnosti i što je jako važno - nije slobodan što opet dovodi do toga da korisnik bude kontrolisan i uslovljen a ne sam aparat. za slušanje muzike, sms, telefoniranje, viber i skajp tu je ajfon možda i najbolji ali, to može i svaki drugi fon, za sve ostalo je potreban dobar android aparat. jer, da budemo realni, i pored 'opšte poznate' bagovitosti android i bb 10 jedini mogu biti nazvani - smart. apple je to ukapirao pa će sa sesticom ispraviti neke stvari nadam se i napokon će postati smart a samim tim i interesantni ozbiljnijim korisnicima.

zoran dj

pre 9 godina

"Evo kako da ubrzate vaš Android uređaj" je vest i tema na sajtu za komentarisanje za Vas sa android telefonima...(Nemate sta da trazite ovde!!!, 22. jul 2014 12:13)

molim!!!!!!!!!

zoran dj

pre 9 godina

@(teško, 22. jul 2014 18:07): gde su ti telefoni danas- to su oni koji su, osim standardne tastaturice imali kao opciju i onaj ekser, sa kojim se orvalo po ekranu i koji se uvijao pod naletima razdraganog korisnika? Što ne koristiš neki od njih sad- ja još uvek operišem na IPhone 1 (prošlo je sedam godina)?(Dia, 22. jul 2014 22:23)
ja sam neke prodao a neke jos i imam, kao npr nokia 7510, inace applovci su poznati po tome sto ne menjaju cesto telefone ( sto je po meni dobro, ali ne trebaju druge da smatraju debilima)

JAPAN.

pre 9 godina

Azijski telefon, televizor, auto, i sve sto se tehnike tice,,,kud ces sta bolje od TOYOTA,,,HONDA,,,SONY,,,SAMSUNG,,,OPPO, TOSHIBA, PANASONIC,,.....ITD...??Zar ima neko ko im moze konkurisati???Jednostavno,,,milijardu km su ispred ostatka sveta,, imaju greske i mane, nije da nemaju,,ali kod zapadnjaka su samo greske i mane,,,,pa cak i ta rec ZAPAD je veliko zlo, jer zapad da valja,,,sunce bi izlazilo sa zapada, ali za to je ISTOK tu,,,pametnom dovoljno..

Psn

pre 9 godina

Droidi (jel radi Android kad se instalira vise od 15 widgeta i 30 aplikacija , jel radi, ili izdise?).... mrka kapa ???
(aleksa, 21. jul 2014 23:40) .. Promašio si merke ;). iPhone koliko shvatam nema Widgets. A Android fon stiže sa barem 50 apps već instaliranih. Neću da mlatim, ali mi se čini da Samsung Galaxy serija ima nešto oko 200 apps u startu (ne vide se sve u App drawer-u). Treće je što ih možeš instalirati dodatno koliko god želiš - npr. instaliram kompas app i ona tako - "sedi" tu u memoriji. Ne dešava se ništa i ne smeta nikom dokle god je ne pokrenem. Jedino što tada imam manje memorije za sledeću instalaciju, a verujem da je isto i kod iPhone.

Anika2

pre 9 godina

Apple: cak 700.000 prodanih uredjaja mjesecno
Samsung: samo 1.500.000 prodanih uredjaja mjesecno
Logika: Apple je uspjesniji
Ko tu koga?

Aleksa

pre 9 godina

iPhone koliko shvatam nema Widgets. A Android fon stiže sa barem 50 apps već instaliranih. Neću da mlatim, ali mi se čini da Samsung Galaxy serija ima nešto oko 200 apps u startu
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Psn, 22. jul 2014 11:12)

Widgeti - gluposti.(imam i Andr.telefon , glavni widget mi je monthly calendar) 200 aplikacija u startu - to se zove Bloatware. Kupis tel od 16 gb i dobijes tacno 7,5gb slobodno.

alexa@ - sve mogu da ti verujem al ono za bradu - nikako. deder, smanji malo ove cifre jerbo matematika i logika nisu na tvojoj strani. imam iPhone 5 32gb u kući a u njemu 1180 fotki, 12 kratkih video zapisa, 5 pesama i 37 aplikacija i tačno 2,4gb slobodnog prostora.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (wweww, 22. jul 2014 09:37)
Ne da imam od 64gb nego od 16gb, a ne lazem ni za bradu :-) .. E sad, sto si ti instalirao Infinity Blade i Real Racing 3, to je druga stvar. A i ja uvek "vrhunim" izmedju 300mb i 1gb slobodnog prostora.

teško

pre 9 godina

Ne koristim ni jedan od njih, ali ne koristim ni iPhone, jer mi trenutno nešto drugo više odgovara. Nisam ni u jednom trenutku rekao da je ovaj loš, ali mi smetaju komentari tipa Apple je izmislio smartphone, jer jednostavno nije tačno.

Zozo

pre 9 godina

@USA

Slazem se, ovdje te uvijek oderu ;-)
Moj komentar je bio usmjeren na cijene premijum telefona koje su iste kod svih proizvodjaca. Nema znacajne razlike da li kupujes Apple, Samsung, HTC ili LG. Otkljucan priblizno 550$-650$ na ugovor 100$-200$.

Dia

pre 9 godina

@(zoran dj, 22. jul 2014 19:51): ne znam da li će ih praviti sa okruglim ekranom, ali ako budu, to će svakako biti nova revolucija. No, dok se to ne desi, odnosno dokle god budu ovakvi- pravougaoni, sa ekranom po kome brljaš prstima, bez tastature, sa logikom korišćenja koju imaju sada, svima će im predak biti IPhone. Inače, pomenutu Nokiu nikad koristio nisam, a koliko se sećam ona je bila statusni simbol do pojave IPhonea. Ja sam koristio Benefon, na žalost firma više ne postoji (nisu pravili usisivače i šporete, samo telefone; zanimljivo je da su je vodili osnivači Nokie, ili tako nešto).

Jim Jefferies

pre 9 godina

Možete Apple- u da stavite soli na rep. Ajde što su izmislili smartphone, nego i dalje deru li ga deru, sa jednim jedinim telefonom... naravno, razlog je beskrajna glupost populacije koja nije u stanju da vidi prednosti ostalih mašina, taj mazohizam svojstven samo ljudima. Doći će valjda i taj dan kada će se razbucati Sljamsungov kartel u Srbiji...

Jurica spindl

pre 9 godina

cist primer kako reklama i ime prodaju proizvod... u testu galaxy s4 je jeo iphone 5s ali i dalje ljudi plate vise za ime nego manje za kvalitet..

Pantelija

pre 9 godina

"Mapravi proizvod koji ce i budala moci da koristi,pa ce ga na kraju samo budale i koristiti"
Marfijev zakon

Gore napisana recenica se savrseno uklapa u filozofiju Apple proizvoda,Ajfon je uredjaj namenjen za ljude kojima smartfon u sustini nije potreban,niti bi znali da bilo sta sa njim rade.On je namenjen osobama koje su zadovoljne sa funcijama koje dolaze "out of the box" i mnogi nikada ne instaliraju nijednu aplikaciju na njega.Istina ,ima kod androida dosta takvih korisnika,ali vecina takvih uzima jeftine telefone preko provajdera,samo zato sto im ih ovi uvaljuju,inace bi bili zadovoljni i sa bilo kojim dumb telefonom.
Imao sam svaku generaciju ajfona,ali sam se sa svakom razocarao i vratio androidu,posto je bolji.Veoma je bitno da me nikada nije odbio hardver ili dizajn,vec iskljucivo softver koji je pisan za retardirane tinejdzere,praznoglave domacice,metroseksualce sa homoseksualnim sklonostima i babe(moja baba koristi ajfon i veoma je zadovoljna).
Osobe koje poseduju licnost,biraju nesto drugo,a mahom android,posto ne zele da robuju tudjim zeljama i misljenjima kako treba da koriste preskupi uredjaj.Android je uzivanje koristiti,posto mozes da ga prilagodis svakoj svojoj potrebi,sto je na IOS-u i WP-u nemoguce.
Android je po prilagodljivosti blizak widowsu u desktop varijanti.Ne volis metro...uklonis ga,neces da koristis win 8....instaliras sedmicu ili xp i sl.Zasto ovo nije moguce na WP,nije mi jasno?

obavesten

pre 9 godina

Možete Apple- u da stavite soli na rep. Ajde što su izmislili smartphone, nego i dalje deru li ga deru, sa jednim jedinim telefonom... naravno, razlog je beskrajna glupost populacije koja nije u stanju da vidi prednosti ostalih mašina, taj mazohizam svojstven samo ljudima. Doći će valjda i taj dan kada će se razbucati Sljamsungov kartel u Srbiji...
(Jim Jefferies, 20. jul 2014 16:39)
Odaklw ti ideja da je Apple izmislio smartfon?
Smartfoni su postojali davno pre Ijunk-a !
Po mom misljenju,prvi pravi smarfon,sa upotrebljivim os-om je bio HTC Wallaby,poznatiji i kao Qtek 1010 ili siemens sx 56.Nisam siguran da nije bio neki model drugog proizvodjaca koji se ppojavio pre njega i koristio pocket pc 2002 OS,tako da ovaj navodim kao prvi.
Iako je i pre njega bilo tac telefona sa smart funkcijama,oni su koristili simbijan(UIQ3,kao npr SE p9800,p900,p910),ali on nije bio toliko dobar kao MS pocket pc,koji je kasnije dobio verziju 2003,da bi evoluirao u windows mobile 5,6,6.1 koji su u vreme pojave IOS-a bili mozda i bolji od njega,osim sto je IOs bio optimizovan za koriscenje prstima,a ovi ne i to im je bila najveca mana.Funcionalno su bili bolji,koristile se korporativno,u komercijali i bili pravi poslovni os,sa gomilom izvrsnih aplikacija.
Sama cinjenica da je MS odlucio da ubije ovako dobar os je neshvatljiva,ako i cinjenica da je napravio WP koji se znacajno losiji Windows mobile-a.
Sa pojavom androida,stvari su pocele da bivaju drugacije i od tada je za mene IOS smesan!

Kol

pre 9 godina

Smesno mi je kad vidim prepucavanja ovde i to uvek izmedju Apple i Android i WP korisnika (napisao bih fanboys ali mi to tako mrska rec), bez obzira koji OS koristite morate priznati da Apple ima vise uspeha jer brojke ne lazu i kraj price, i tek ce sad kada izadje novi model od 4.7 inca da razbiju sa prodajom jer mnogi ce preci na iPhone zbog velicine ekrana koja je po meni idealna za telefon sve preko 4.7 je borba osim ako nemate velike sake kao Sekil O'Nil npr. Tako da opusteno koristite ono sto vam se svidja i za sta imate mogucnosti bez pljuvanja druge strane, inace imam HTC trenutno!

Replay

pre 9 godina

Realno, ne postoji bolji tel od Xperie Z2, da krenemo od izzrade, displeja, Ram-a, baterije, kamere, vodootpornosti, izgleda itd. :) Ne znam kako mogu da kupuju ova dva nedovrsena telefona. :D

Medo medeni

pre 9 godina

Pa naravno kada se radi o Apple-u ,, kako ljudi ne shvataju da jedino Apple ima siguran brz i funkcionalan software,, sve ostalo je samo jeftino smece.

Zozo

pre 9 godina

@Pantelija
Jos jedan u nizu podcjenjivackih komentara ljudi koji nikad nisu koristili iOS. Prica da si imao sve iPhone i vratio se Androidu ne pije vode. Sto odmah nisi ostao na tako dobrom Androidu nego si svake godine trosio novce na Apple? Nevjerovatno, kakav mazohizam!
1. iOS se moze prilagodjavati korisniku koji zeli da kopa po sistemu, zove se to Jailbreak i postoji jos od prve generacije iOS
2. iOS nudi najveci broj svih mogucih aplikacija od sva tri sistema i svako moze naci tacno ono sto mu treba za zabavu/posao
3. Bojim se da si pomijesao potrebe zapaljenog klinca ili IT geeka sa potrebama normalnih korisnika. Nije sve u mijenjanju home screena ili rootovanju telefona. Nekome je mozda znatno bitnije stabilan i siguran sistem koji uvijek funkcionise bez problema. Jos kada bi napisao kako to robujes tudjim zeljama i ne mozes iOS prilagoditi svojim potrebama da i mi ostali nesto naucimo? Sta tacno te muci?
4. O ergonomiji Androida i iOS nema smisla pricati, ko je probao zna o cemu pricam (da bude jasno kuci imam Nexus 5 i par uredjaja sa iOS)
5. Prilagodjavanje Win u desktop varijanti je nesto najstrasnije sto moze snaci obicnog korisnika, imati nesto takvo jos i na telefonu je ravno tragediji ;-) (Pogledati komentar broj 3.)

Sale

pre 9 godina

Jedna te ista prica kad god se izbacuje novi iphone "aaaaaaa oborice sve rekorde, aaaaaaaa"...

Pa naravno da ce oboriti sve rekorde jer ko je do sada imao iphone bi morao da se oprosti od potrosenog novca za apps, muziku, filmove itd, da bi recimo presao na android ili win phone... Poenta je da prelazak na drugu platformu kosta, pa samim tim izbacivanje bilo ceba novog osigurava i apple-u musterije... No, apple-u polako nedostaju kretivnost i inovacija! Ja sam pre 4-5 godina ima hd2 koji je imao 4.3"... Do dan danas apple nije uspeo da izbaci telefon sa vecim ekranom od 4"... I ovaj 4" ekran je prisiljen bio od strane javnosti jer ako se secate 3.5" je tada bio ekran iphone 4 i 4S...

Za mesec dva prelazim na android i ne okrecem se pritom odustajuci od svih aplikacija koje sam platio Apple-u! Ne hvala, dosta mi je sugavih nekvalitetnih telefona!!! Kupio sam iphone 5 pre skoro dve godine, placao racun za telefon skuplje 50$ sa,o da bi zena mogla imati iphone, i sada trenutno sam na trecem telefonu (dve zamene pod apple care garancijom) dok je moja zena na 4-om telefonu (tri zamene)... Zasto se to ne gleda, koliko kom korisnisku traje jedan telefon, a ne da se pravimo budale i da nam daju nekoliko telefona za rok od dve godine, i kao ja sam apple korisnik, satro sve je savrseno... Danasnje marketing agencije i istrazivanja su nista drugo no placeni clanci da se promovise nesto cemu je ocigledno potrebna promocija, jer ne zele da gube korisnike!!!

DarkoB

pre 9 godina

To je samo uteha za apple! Apple ima samo taj jedan model telefona koji se prodaje od kad je izasao Galaxy S3! Uporedjivali su iPhone 5 sa svim zivim modelima, pocevsi sa S3, Note 3, S4 pa sa S5 i ako izadje uskoro S6 pre iPhone-a 6, i njega ce uporedjivati sa njim! Ne znam koliko treba biti pajser da uporedjujes Yugo sa 4 modela Opela koji izlaze za redom!

Yellowstone

pre 9 godina

Ja uzo tri komata... Jedan za ujutro, jedan za podne i jedan za uveče. Mlogo dobar. Će gi uzmem i tri ajfona šes za svaki dan i jedan za nedelju za u crkvu.

Pantelija

pre 9 godina

(Zozo, 20. jul 2014 23:41) ,
Sve ajfone sam isprobao zato sto ih dobijam voma brzo posle njihovog izlaska.Drugim recima,dobijam ih za dz. !
Porediti neke od premijum androida sa Ajfonom je uglavnom smejurija,posto jedu Ajfon u svakom segmentu,osim izrade kucista.Cak ni displeji nisu losiji od onoga sto Apple nudi,a cesto su i bolji(s4,s5).
Jailbrake je zgodna stvar,ali i dalje ne pruza mogucnosti koje nam pruzaju rutovani androidi.
Ajfon i dalje ne pruza mogucnost da se bilo sta ubaci na telefon bez Itunes-a,sto je debilno,posto je to najgori softver za sinhronizaciju ikada.Nemaju prosirenja u vidu mem.kartica,sto je veoma lose i jedan od glavnih razloga zasto izbegavam inace izvanredne Nexus-e.Ok,32 gb nije malo,ali sama cinjenica da mogu da dodam jos,kao i da bez nekog veceg cimanja izvadim karticu i koristim u nekom drugom uredjaju,uvek ce presuditi da izbegavam uredjaj bez nje.
IOS je dosadan!
Zvuci glupavo,ali IOS je zaista dosadan os.Jeste saren,ali brzo dosadi to sarenilo,kao i nemogucnost da promenite home screen i koristite vidzete.
Bateriju je nemoguce promeniti!
Ovo je velika mana.Iako posedujem razlicite power bank-ove,rezervna baterija je uvek najbrze resenje,kada je to potrebno.
Cena je ozbiljan problem kod svih premijum telefona,pa i kod ajfona,zato sto ti telefoni ne vrede toliko.Potpuno je suludo platiti za telefon,a da za taj novac mozete kuputi dobar laptop koji daleko upotrebljiviji uredjaj.
Savet....cekati da im padne cena!

dane

pre 9 godina

njakao sam drugarev iphone 5s , iskreno nista specijalno , cak sam otvarao par aplikacija paralelno sa mojim LG G(e975) , lg brze otvara , osecaj u ruci mi je bolji kod lg isto ( ceo je od gorrila glassa) , baterija mi duze traje nego na iphone-u . Velicina ekrana mu je ko na mom prvom android telefonu pre 4 god , imam velike sake i premalen mi je. Recite lepo iphone sluzi kao statusni simbol , kao bmw , audi itd a dokazano japanci prave kvalitetnija kola ... ali dzabe kad pravi zuta rasa ... uvek su ameri najbolji i sve njihovo je najbolje mozes misliti. uvek cu pre uzeti za manje para da ima vise muzike

Nebojša

pre 9 godina

Možete Apple- u da stavite soli na rep. Ajde što su izmislili smartphone, nego i dalje deru li ga deru, sa jednim jedinim telefonom... naravno, razlog je beskrajna glupost populacije koja nije u stanju da vidi prednosti ostalih mašina, taj mazohizam svojstven samo ljudima. Doći će valjda i taj dan kada će se razbucati Sljamsungov kartel u Srbiji... (Jim Jefferies, 20. jul 2014 16:39)

Apple nije izmislio smartfone osim za vas ovce koji ste za smartfone čuli tek kada je apple predstavio svoj 2007 a što se samsunga tiče apple ga nikad neće dostići ni u srbiji a ni u ostatku sveta sada da se osvrnem na ovu vest koliko mozga treba da imaš pa da u maju kupiš iphone 5 ako se zna da za 3-4 meseca izlazi unapređena šestica.

slaven

pre 9 godina

Od prva 4 telefona 3 su iz Samsunga;kuce koje se bave analizom trzista za prodaju broja pametnih telefona baziraju se samo na prodaji na Americkom i zapadno Evropskom trzistu.Inace Apple nije izmislio smartphone,pre njih su ga imali Nokia;Samsung;SoniEricsson,BB.Inace ja licno kvalitetom ne smatram aluminijumsko kuciste i Os za debile,ali svako ima svoje vidjenje

Maks

pre 9 godina

@ (Jurica spindl, 20. jul 2014 23:55)
Na kom bre to "testu" Glaxy S4 kao "jede" iPhone 5S? O čemu pričaš?

Evo nekih raznih testova u kojima porede iPhone 5S, iPhone 5C i Galaxy S4: http://www.youtube.com/watch?v=mhsQFKrNnNw

Na Geekbench testu je iPhone 5S imao 1416 poena po jezgru i 2570 poena za multicore test... Galaxy S4 je imao tu 679 poena po jezgru i 1883 poena na multicore testu...

Na SunSpider testu je iPhone 5S test završio za 418 milisekundi, a Glaxy S4 za 1058 milisekundi (znači, to nisu poeni, nego vreme trajanja)...

Na 3D Mark testu je iPhone 5S imao 14043 poena, a Galaxy S4 10403....

Na GFXBench testu u klipu je iPhone 5S imao 24 FPS, a Galaxy S4 15 FPS...

Na kom je testu Galaxy S4 brži od iPhone 5S onda? Galaxy S4 je na nekim od tih testova u klipu bio brži samo od iPhone 5C, mada ne na svim testovima (na SunSpider testu koji testira performanse JavaScripta u browseru čak i iPhone 5C ima znatno bolje performanse nego Galaxy S4 u tom klipu).

A to što kažeš "ljudi plate vise za ime nego manje za kvalitet"... ajde kaži nam, po čemu je to kao Galaxy S4 kao "kvalitetniji" od iPhone 5S... ajde... baš me zanima da čujem po čemu to...

Ako misliš da je plastika "kvalitetniji materijal" od aluminijuma, vidi ovo: http://www.youtube.com/watch?v=WCSpgiccWs4

Od aluminijuma se prave i motori za kola (razmisli šta se dešava u motoru)... da l' si nekad čuo da je neki motor za kola u celosti od plastike, a da nije samo neka maketa za ukras?

analiticar amater

pre 9 godina

brojke mozda jesu tacne, ali zakljucak je pogresan. na primer, moze da se zakljuci da je note 3 bolje prodavan od iphone 5c, ili na primer da su s4 i s5 zajedno prodavaniji od 5s. po meni to je zabrinjavajuce za apple jer su top i nesto jeftiniji modelimsamsunga prodavaniji od top i jeftinijeg modela applea.
samsung ima rasireniji asortiman telefona, i zbogmtoga brojke deluju prividno losije.
ividecemo da li ce apple uspetimda predatavi twlwfon samjos jednim dodatim redom ikonica, ali sumnjam da ce taj model uspeti da privuce naprednije korisnike koji su u vecini korisnici note serije.....ako je tacno ono sto se najavljuje za notte 4, u tom segmentumapple nema nikakve sanse.
telefoni temvelocine nisu za tonejdzere, wannabe japijevce i neuke korisnike koji za ceo dan ne prime ni jedan scrsishodni email, vec za one koji tacno znaju zasto im treba note i kako ce da iskoriste nejgove mogucnosti.
note seria je u svakom smislu top model samsunga, i kao takav namenjen samo onima koij znaju sce njegove prednosti.

Sloter

pre 9 godina

Ej 4s se i dalje proizvodi. :) telefon od 3 godine sa dual core procesorom i vozi zadnji ios bez problema. Niti rutovano niti nabudzeno samo jednostavno radi. Da ne neko ne shvati pogresno htc one i nexus 5 su odlicni telefoni al za nekog ko niti je zahtevan korisnik ovo radi posao samo tako :)

Nikola Underdog

pre 9 godina

Ni jedan ni drugi. Za mene je pitanje casti da nemam ono sto svaka dzudza ima ili zeli da ima. LG G2 to je moj izbor, a sledeci (tek kada ga uporedim sa G2) LG G3.

Prcko

pre 9 godina

Ne mogu da verujem kakvi su slepci ovi proandroidski botovi haha...pa lepo vam pise da su podaci za MAJ mesec a vi navalili koliko se duze prodaje 5s. Znaci u maj mesec je 5s prodat za dva miliona primeraka vise nego S5. Razumete li sad ili vam treba nacrtat?!

bez_predrasuda

pre 9 godina

I Apple i Samsung su u velikom padu. Celokupno tržište top-end modela je prezasićeno, novi telelefoni osim diskretnog hardverskog poboljšavanja ne nude nove funkcije koje bi opravdavale česte zamene telefona. Telefoni u srednjem cenovnom segmentu su sasvim upotrebljivi, tako da je došao kraj astronomskim profitima i Apple-a i Samsunga.

Mala Kataklizmica

pre 9 godina

5S je nadmašio prodaju S5. Ok. Ali Samsung i dalje ima bolju prodaju. Zašto? Zato što Samsung ima 10 puta više modela koji su i jeftiniji. Tako da kad se sve presabere, Samsung ima najbolju prodaju, daleko ispred svih, zbog niskobudžetnih telefona i ogromnog broja modela. Nemojte odmah udariti minus zato što kvalitet uopšte neću da pominjem. Android i iOS su dva različita sveta, a o ukusima se ne raspravlja.

Market

pre 9 godina

(Jurica spindl, 20. jul 2014 23:55)
Gresis! Kako su se S3 i S4 prodavali vise od iPhone-a u mesecima nakon sto su se pojavili na trzistu? S5 je smesan telefon i verovatno najgori iz Galaxy S serije od kako ona postoji.

JAPAN.

pre 9 godina

Azijski telefon, televizor, auto, i sve sto se tehnike tice,,,kud ces sta bolje od TOYOTA,,,HONDA,,,SONY,,,SAMSUNG,,,OPPO, TOSHIBA, PANASONIC,,.....ITD...??Zar ima neko ko im moze konkurisati???Jednostavno,,,milijardu km su ispred ostatka sveta,, imaju greske i mane, nije da nemaju,,ali kod zapadnjaka su samo greske i mane,,,,pa cak i ta rec ZAPAD je veliko zlo, jer zapad da valja,,,sunce bi izlazilo sa zapada, ali za to je ISTOK tu,,,pametnom dovoljno..

Anika2

pre 9 godina

Apple: cak 700.000 prodanih uredjaja mjesecno
Samsung: samo 1.500.000 prodanih uredjaja mjesecno
Logika: Apple je uspjesniji
Ko tu koga?

stako

pre 9 godina

osam od prvih deset su samsung telefoni,autor texta napisao da je samsung zabrinut,smesno. To sto je iphone trenutno najprodavaniji je stara prica,izasao je pre s,da bi u godisnjem izvestaju,svaki s bio prodavaniji od apple. Uostalom,guglajte sve moguce izvestaje,samsung je u prethodne tri,kao i ove godine,ubedljivo prvi u prodaji telefona,drugi je apple,a razlika je ogromna u korist samsunga,skoro duplo veca.

xRade

pre 9 godina

Samsung ima nekoliko modela a Apple samo jedan. I ja licno ne bi nikad uzeo Apple 5s umesto Samsinga 5 jer ima daleko manji ekran, manje memorije ne moze SD karticu da primi, sporiji procesor...

slaven memisevic

pre 9 godina

Naravno uvek novinari zaborave da objave na kojem podrucju je ostvarena prodaja(SAD);od "prva" 4 telefona 3 su Samsung. A i kvalitet se ne ogleda samo u aluminijumskom kucistu

Medo

pre 9 godina

Pa naravno kada se radi o Apple-u ,, kako ljudi ne shvataju da jedino Apple ima siguran brz i funkcionalan software,, sve ostalo je samo jeftino smece.

Pantelija

pre 9 godina

@ Hoces li molim te objasniti kako to premijum Androidi jedu iPhone? Po cemu? Izradi, brzini, lakoci koristenja? Broju i kvalitetu aplikacija, integraciji sa ostalim uredjajima u kuci (kompjuter, tablet, NAS)? Upotrebi u poslovne svrhe? Kvalitetu i broju dobrih igrica? Izgleda da je velicina ekrana jedini argument...kvalitet i dalje nije bolji od retine.@

Premijum andoidi jedu ajfon u svemu.To znaci u upotrebljivosti,kvalitetu(osim kucista),brzini.Android je moguce upotrebiti za vise stvari nego ajfon.Ako bi ih poredili,Ajfon bi bio kao svajcarac,a androidi kao multitool.Jeste da je svajacarski vojnicki noz kvalitetan i dobar,ali je npr. Gerber multitool bolji,upotrebljiviji,a ima i klesta,sto je upotrebljivost diglo na drugi nivo.
Za korisnike koji ne umeju da ih koriste(kao sto je vecina splavarki i osoba slicnog profila),potpuno je svejedno koji telefon nose,posto svakako nece znati da iskoriste njegov potencijal.Ima i osoba koje iskljucivo robuju brendu,bez svesti sta taj brend predstavlja.
Ja ne volim Apple uredjaje zbog filozofije koje furaju,kao i zbog brenda koji ubedjuje ljude da su bolji ako bas njega koriste.
Sa druge strane,ne vezujem se za brendove ni kada je android u pitanju.Koristim iskljucivo ono sto procenim da valja ,nezavisno od brenda,a neke kao npr.HTC cak i izbegavam,zato sto se teze flesuju i lakse brikuju.

Zozo

pre 9 godina

@Pantelija

Idemo opet, u cemu ga to jedu?
1. Nisu kvalitetniji, svako ko je imao u ruci iPhone ce ti reci da su materijali i izrada vrhunski. Jedini priblizno dobar Android je novi HTC.
2. Brzina, opet netacno iz vise razloga. Integracija iOS i hardvera je znatno bolja nego kod Androida. Testovano na Nexusu 5 koji je cisti Android i iPhone 5, Nexus je brz ali se redovno malkice secka i vrlo cesto pada (najvise igrice).
2. Za koje to stvari mozes da koristis Android a ne mozes iPhone? Navedi par primjera.
3. Applova filozofija je prvenstveno da prodaju premium proizvode sto realno i rade. Neki likovi to shvataju preozbiljno ali to je vec u domenu psihijatrije. Posto se u Srbiji Apple regularno ne prodaje postoji gomila predrasuda. Ovdje je to marka kao i druge i jednako je dostupna svima. Cijena je kao sto sam pisao identicna za sve premijum telefone, kompjutere, tablete. Ostalo je stvar izbora i ukusa. Inace sve se firme trude da ubijede korisnike da je njihov proizvod najbolji i da bez njega prosto ne mogu da zive ;-) zove se to marketing.

srb

pre 9 godina

@mrco ako je cena visa od kvaliteta sta onda? Najprecenjeniji tel na svetu je iphone...pogledaj koliko kosta njegova izrada pa ces shvatiti da placas brend. To ti je ista prica kao sa americkim dolarom,ne vredi toliko po zakonima ekonomije ali ljudi veruju da vredi i zato je i dalje osnovna valuta placanja u svetu

Jim Jefferies

pre 9 godina

@(Nebojša, 20. jul 2014 17:09): ti si nešto nervozan? ajde, idi lepo na internet i nadji iphone 1, a onda pogledaj telefone koji su se u to vreme pravili. onda pogledaj telefone danas i reci mi na koje ti liče? ako si nervozan nemaš valjda i problem sa logičkim zaključivanjem, odnosno inteligencijom...

cicvara

pre 9 godina

Ma nije ovo ništa tačno, pitajte korisnike androida u srbiji, namešteno istraživanje 100%. Jel ko je blesav da kupuje telefone čije operativne sisteme ne možeš "skuvati". Koliko smo zatucani, pa to je strašno. Po Rusiji ima dosta onih što pretvaraju svoje lade u sve i svašta, naravno one idu mnogo bolje i od mercedesa i od BMW-a. Jel ko će da kupi auto, na koji ne može da se ugradi el. kuvalo za kafu i drveni spojler....

wweww

pre 9 godina

max@ = ma sta ti napisao, ajfon nema multitasking. punkt. sto se uniksa i linuxa tice, hehehee... pa bas si nasao kome ces da drzis predavanje na temu - operativni sistemi. al dobro, potegao si wikipediu koja je bas pouzdan izvor informacija... elem, kad ajfon bude imao fajl menadžer, intuitivnu smart tastaturu, multitasking i jos neke 'sitnice' onda ce sa pravom moci da se svrsta u red pametnih telefona. dotle - mrka kapa. a, za ove sto kazu da je apple redefinisao... pa jeste, apple je sa iosom zapravo postavio neke standarde kojima je unazadio mnogo toga. vec sam jednom napisao i nije zgoreg da ponovim - nekada su smart telefone koristili smart korisnici. a, sada?

miha

pre 9 godina

http://www.b92.net/tehnopolis/komentari.php?nav_id=878886#k13312671

iphone nema multi tasking?? Kakva losa fora. Kako to nema?
Aplikacije rade u backgroundu bez ikakvih problema. Ne vidim uopste odakle takva tvrdnja.


Gnijalnost iphone nije samo iOS. iphone je i uredjaj, zadovoljstvo koriscenje perfeknto napravljenog harwera.
iphone je dizajn koji postvlja standarde.
iphone je uredjaj koji je precenjen ali uz njega ne dobijate vise od 200 raznih samsungovih aplikacija koje niko nece.
iphone je umetnost.

tehnicki gledan zapanjujuce je da iphone 5 i 5s imaju 2 kora CITAJ DVA KORA i rade nista sporije i losije nego bilo koji android sa 8 korova.

i jos nesto Android i NE MOZE da koristi sve korove. Tako da je sve to samo marketing.

Kome se svidja i nema para za iphone neka kupi andorid i on je ok - ne sporim.
Ali kad imam para ja kupujem ono najbolje sto se za pare moze kupiti.

neko123

pre 9 godina

da li to znaci da je s5 prvo prestigao 5s, jer je kasnije pusten u prodaju? kako je lose za samsung ako je za trostruko krace vreme prodao 5/7 5s? razmislite o smislu ovoga sto pisete

George Carlin

pre 9 godina

@(obavesten, 20. jul 2014 20:30): ništa ti to ne valja... touch screen, ikonice, forma, čitava filozofija rada smartphone-a onakvim kakvim danas znamo, počinje od IPhone 1. to je tako i tu pomoći nema, a ni rasprave. južnokorejske i kineske kompanije se, kao i uvek i svuda, bilo da se radi o elektronici, kolima ili instrumentima, bave detaljnim kopiranjem, izbacuju s početka potpuno inferiorne proizvode, kasnije, kada ih dorade nastupa hiperprodukcija. i to je tako i nikako drugačije. sad, šta se kome svidja, stvar je ukusa i nije za raspravu. i još nešto- svidjalo se to nekom ili ne, sa manje ili više originalnosti u dizajnu, apple je jedina firma koja je napravila proizvode vredne i sa stanovišta industrijskog dizajna, da ne pominjemo tablete, koji počinju od IPad-a, all in one kompjutere i sve tako...

Psn

pre 9 godina

Bilo kako bilo, meni iPhone još uvek nije to-to. iPhone 6 već više liči na smartphone. Jedino, koliko shvatam, još uvek treba dokupiti i neki comp uz njega, jer imati samo njega i nije baš praktično.. Plus, još uvek ga nema kod operatera, što znači 500 (ili koliko će 6-tica već koštati) + barem 200 za comp.. a sa druge strane Android za dinar (i ne treba ti comp). A?

Good Earth

pre 9 godina

Jesam korisnika apple, ali mi je strasno sto se neki njihov proizvod proda u vise primeraka nego izuzetno dobre knjige koje se izdaju danas.

obavesten

pre 9 godina

(Maks, 21. jul 2014 09:24)
Benchmark testovi su glupost i ne znace ama bas nista u realnom radu i koriscenju.
Moje dete je u stanju da zaglupi svaki telefon u roku od jednog minuta,pa tako i ajfon.Cuveni brzi i stabilni IOS nije nista prema mome detetu.
Benchmark testovi sluze da se loze klinci ciji je brzi!
Pravilno podeseni s2 sa kitkatom je potpuno u rangu sa npr.s3 sa stok romom,iako se hardverski dosta razlikuju,a razlike u radu gotovo i da nema.
Tajna je u optimizovanom romu.
Ljudi se nesto mnogo loze na snagu i brzinu,a odgovorno tvrdim da na 98% modernih racunara ,skupo placenih,vecina igra solitare i surfuje netom i eventualno pogleda neki film.Tako je i sa telefonima.Ljudi bacaju pare na premijum modele,a koriste ih samo za razgovore i sms.Ok,to im je ionako primarna funkcija,ali te igracke mogu jos mnogo toga...

aleksa

pre 9 godina

Ajd da vidimo koliko se ja uklapam u profil "splavarki sa Ajfonom" (ps. nisam nikad ni bio na splavu al ajd da Vama mladjima verujem). Dakle , imam 120 kila , bradu, gradj. sam inzenjer , clan mense (pasivni) i obozavam tehnologiju. Drugo , ajd da vidimo sta trenutno imam na Ajfonu : Settings>General>About: 94 songs, 1004 photos, 180 Applications..... 180 Apps .... 180 Apps .... 180 Apps ..... 180 .... sta je Droidi (jel radi Android kad se instalira vise od 15 widgeta i 30 aplikacija , jel radi, ili izdise?).... mrka kapa ???

niki

pre 9 godina

kad se uzme u obzir ukupna prodaja, onda je verovatno samsung prvi,2,3 i cetvrti na listi su njegova 3 najbolja uredjaja, tj cenovno u rangu sa iphonom 5s i u otprilike isto periodu su izasla, no nebitno, poenta price je da ne morate kupujete bilo sta samo sto na tome pise apple, ili bmw, ili mercedes, svi ti telefoni se prave u istim uslovima u istim fabrikama, svi koriste manje vise iste hardvere,razlicite softvere koji svaki od njih imaju i prednosti i mane.. e ovako, meni kao nekom ko je gotvo neutralan i zaista ne robujem brendovima niti cu sebi ikad to dozvoliti, a priznacete da veliki deo ljudi ce da da i 250 eura za polovan 4s samo da bi nosio iphone, iako moze da uzme novog u garanciji nekog kineza sa verovatno 3 puta vise mogucnosti i boljim hardverom, ali problem je upravo to, sta ce reci ljudi, to je toliko sveprisutno u danasnjem svetu, velika iskompleksiranost celokupne nacije, posledica rijaliti programa, kim kardasijan, gledaju zenu koja po ceo dan ide od manikira, pedikira, ne radi nista, prodaje praznu slamu i vozi bentlija, mercedesa, nosi iphone, ljudi se onda poistovecuju sa tim jer misle to je kul, to je ono sto se ceni i postavlja kao pokazatelje uspeha nekog pojedinca, ne robujte brendovima, ne kosristite ni iphone ni samsung, kupite nesto drugo, mozda i win phone, mozda i nekog kineza, pruzite nekoj drugoj firmi sansu, budite prvi koji ce istraziti tu novu igracku, napravite promenu, ljudi se plase promena, ali one su nuzne da bi drustvo napredovalo!

Alex

pre 9 godina

@Jurica spindl

Za test ne znam niti ih pratim , niti me zanimaju ali u stvarnom životu Galaxy S4 moze da se poredi samo sa 4s po brzini otvaranja aplikacija ucitavanju stranica ( kamere nisam poredio jer koristim DSLR za fotografiju). Sa 5s ne moze da se poredi jer je ovaj po brzini daleko iznad S4. Ovo mogu uvek da proverim u praksi jer su nam u kuci 2x Galaxy S4 i Iphone 4s i 5s.

Iphone6

pre 9 godina

Po Kalifornijskoj carsiji se prica da ce Tim Cook-a da zameni direktorka i to nasa zena iz Srbije!! Zapamtite ovo sto sam vam napisao i setite se kad bude.

dane

pre 9 godina

5S na antutu benchmarku izbaci 29500 bodova , LG G2 36000 ali sa fabrickim softwerom(4.2.2) sa kit kat updejtom ne moze preci 34000 , po oglasima glanc novi g2 su oko 300 eur, sad neka me neko ubedi da dam duplo vise para za iphone sa manjim ekranom, sporiji, krace mu baterija traje skoro duplo itd itd ...

Sale

pre 9 godina

Settings>General>About: 94 songs, 1004 photos, 180 Applications..... 180 Apps .... 180 Apps .... 180 Apps ..... 180 .... sta je Droidi (jel radi Android kad se instalira vise od 15 widgeta i 30 aplikacija , jel radi, ili izdise?).... mrka kapa ???
(aleksa, 21. jul 2014 23:40)

a jel ima iphone widgete?nema, a? pa naravno, pregoreo bi i da mu sat stavis.

205 pesama, 1201 slika, 100 aplikacija, 7 aktivnih widgeta od 120....i to na kinezu koji radi bez trzanja...sedi jedan, menso.

mmak

pre 9 godina

Sigurno, a koliko je 5s izašao pre S5?
(AndroidSU, 20. jul 2014 20:12)

To i jeste poenta. Posto su podaci samo za maj ove godine, ocekivano je da ce se noviji Samsungov model mnogo bolje prodavati.
"Ova kompanija objavila je prodajne rezultate za maj ove godine kada je Apple prodao oko sedam miliona iPhonea 5S, dok se na drugom mestu nalazi Samsungov top model Galaxy S5 koji je prodat u oko pet miliona primeraka."

wweww

pre 9 godina

alexa@ - sve mogu da ti verujem al ono za bradu - nikako. deder, smanji malo ove cifre jerbo matematika i logika nisu na tvojoj strani. imam iPhone 5 32gb u kući a u njemu 1180 fotki, 12 kratkih video zapisa, 5 pesama i 37 aplikacija i tačno 2,4gb slobodnog prostora. da uzmem u obzir da ti imaš 64gb i pored ostalog što si napisao mogao bi da instaliraš maksimalno još stotinak aplikacija, ne više. dalje, ko kaze da ajfon ne stuca!? a redovno pucanje safarija? pa pucanje aplikacija? dalje, često se poredi ajfon sa androidom A ne sa nekim odredjenim fonom koji ima android. I uglavnom to budu neki jeftiniji modeli. to nije fer. porediti dva os-a to je ok. jer što se hardvera tiče tj. kvaliteta izrade tu je ajfon glavni i nema konkurenciju. što se softvera tiče, e, tu ajfon gubi trku. jer ios jednostavno nije dovoljno smart. nema multitasking, smart tastaturu... ograničene mogućnosti i što je jako važno - nije slobodan što opet dovodi do toga da korisnik bude kontrolisan i uslovljen a ne sam aparat. za slušanje muzike, sms, telefoniranje, viber i skajp tu je ajfon možda i najbolji ali, to može i svaki drugi fon, za sve ostalo je potreban dobar android aparat. jer, da budemo realni, i pored 'opšte poznate' bagovitosti android i bb 10 jedini mogu biti nazvani - smart. apple je to ukapirao pa će sa sesticom ispraviti neke stvari nadam se i napokon će postati smart a samim tim i interesantni ozbiljnijim korisnicima.

teško

pre 9 godina

Hahaha, Apple izmislio smartphone -napisa neko i ostade živ. (ili možda ne, 21. jul 2014 22:12)

pa i jeste izmislio smartphone...dok je slavna nokia jos bila na tastaturi a samsung daleko iza nokie apple je imao touch screen telefone...onda je usledio njihov iOS i samsung je to vesto iskopirao
(oki, 21. jul 2014 23:40)

Pretpostavljam sinko da si bio rođen te 2007.godine kada je izašao prvi iPhone, ali si bio veoma mali pa se ne sećaš da su tada već postojali pametni telefoni, a pravili su ih IBM, Nokia (čije ime treba izgovarati sa poštovanjem), HTC (imao jedan sa windows mobile operativnim sistemom još 2006.), HP, Palm (imao model Treo 650 još 2005), Motorola (važi isto što i za Nokiu), i verovatno još neki proizvođači (ne i Apple). Ali vidim da si ti na komentar '' Apple je izmislio smartphone'' dobio gomilu pluseva, što me dovodi do zaključka da sve sami stručnjaci posećuju ovaj portal.

teško

pre 9 godina

Ne koristim ni jedan od njih, ali ne koristim ni iPhone, jer mi trenutno nešto drugo više odgovara. Nisam ni u jednom trenutku rekao da je ovaj loš, ali mi smetaju komentari tipa Apple je izmislio smartphone, jer jednostavno nije tačno.

Apple

pre 9 godina

Neko je dole pomenuo da je iPhone 5s izasao ranije pa je zato prodavaniji. Razmisli malo o ovoj cinjenici.. Poslednjih meseci mnoogo vise ljudi je kupilo 9 meseci star iPhone 5s nego mesec dana star Galaxy S5.
Ovo me uopste ne cudi, iPhone 5s je savrsenstvo, i jedino ce ga iPhone 6 prestici i biti bolji.

Gos'n

pre 9 godina

Prestigao ga je u mesecu maju. To je vest. Nigde ne pise kolika je generalna prodaja. Mene i to zanima. Ovakav pompezan naslov, a u tekstu igrarije. Cudi me da nema HTC-a na listi.

Zozo

pre 9 godina

@Pantelija

Blago tebi, ja moram da kupujem svoje telefone ;-)

Hoces li molim te objasniti kako to premijum Androidi jedu iPhone? Po cemu? Izradi, brzini, lakoci koristenja? Broju i kvalitetu aplikacija, integraciji sa ostalim uredjajima u kuci (kompjuter, tablet, NAS)? Upotrebi u poslovne svrhe? Kvalitetu i broju dobrih igrica? Izgleda da je velicina ekrana jedini argument...kvalitet i dalje nije bolji od retine.

Obicni korisnici ne koriste Jailbreak i Root. To je hobi jedne jako male grupe ljudi i procentualno njihov broj je zanemariv. Obicni korisnik iOS i Androida koristi telefon na potpuno drugaciji nacin i nisu mu bitne takve stvari. Bitnija je stabilnost i ponuda aplikacija svih vrsta i tu iOS i dalje nudi vise nego Android.

Argument da je iOS dosadan je jako subjektivan. Meni je na primjer Android neorganizovan i nelogican u mnogim segmentima. Jedino sa cime se djelimicno mogu sloziti je iTunes. Nije idealno rijesenje, ali kad se naviknes nudi jako dobru organizaciju svih vrsta fajlova. Cisto informativno postoje i drugi nacini prebacivanja fajlova na iOS uredjaje. Ja licno koristim sinhronizaciju sa Synology NAS-om i cloud servis.

Cijena za sve premijum telefone je ista na trzistu gdje ja zivim (USA). 200$ sa ugovorom na 2 godine. U raznim akcijama se da naci i bolja ponuda, ali to je to.

oki

pre 9 godina

Hahaha, Apple izmislio smartphone -napisa neko i ostade živ. (ili možda ne, 21. jul 2014 22:12)

pa i jeste izmislio smartphone...dok je slavna nokia jos bila na tastaturi a samsung daleko iza nokie apple je imao touch screen telefone...onda je usledio njihov iOS i samsung je to vesto iskopirao

Nemate sta da trazite ovde!!!

pre 9 godina

"Evo kako da ubrzate vaš Android uređaj" je vest i tema na sajtu za komentarisanje za Vas sa android telefonima...

USA

pre 9 godina

Cijena za sve premijum telefone je ista na trzistu gdje ja zivim (USA). 200$ sa ugovorom na 2 godine. U raznim akcijama se da naci i bolja ponuda, ali to je to.
(Zozo, 21. jul 2014 17:21)
200$ ti dodje kad sklapas ugovor pa ostalo Platis na rate uz racun za telefon... I posle 2 godine cena ce ti doci na isto 650$

Gruzanin

pre 9 godina

Ajde samo odgovor na nagradno pitanje : kako ce se zvati sledeci model plastikenca sljamsunga, kad izadje iPhone 6? Evo da vam pomognem - mozda S6? Pa Apple da pocne da daje imena na primer " T8 ", ovi bi odmah izbaciji "8T ". Toliko o inventivnosti i originalnosti. PS zenu zeznuli i uvalili joj galaxy note, posle 12 mes riknula baterija, a posle 26 mes maticna ploca - samo da ga bacis u djubre. A 4s star 3 god razbija kako radi, sa zadnjom verzijom iOS.

zoran dj

pre 9 godina

@(Nebojša, 20. jul 2014 17:09): ti si nešto nervozan? ajde, idi lepo na internet i nadji iphone 1, a onda pogledaj telefone koji su se u to vreme pravili. onda pogledaj telefone danas i reci mi na koje ti liče? ako si nervozan nemaš valjda i problem sa logičkim zaključivanjem, odnosno inteligencijom...(Jim Jefferies, 20. jul 2014 23:17)
a kakve treba da ih prave mozfa trougle sa okruglim ekranom, inace lg prada, qbowl, p 800, ali sta ja pricam applovcu koji je cuo za 3310 pa zatima iphone

Gde su ostali?

pre 9 godina

Samsung i Apple dominiraju. Galaxy S5 je 2. po prodaji, ali Samsung drzi i 3. i 4. mesto sa Galaxy S4 i Note 3. Ne treba zaboraviti da S5 mini tek izlazi, a uskoro dolazi i Note 4.

Marko

pre 9 godina

Mogu da kažem da nikad nisam radio sa pouzdanijom opremom od apple-ovih uređaja, i da kvalitetom i čak i materijalima koje koriste u završnoj obradi ulivaju sigurnost. Postavlja se pitanje kad treba da doplatite 400-500e u paketu za takav uređaj šta vi zapravo plaćate. I za pouzdanost mnogo je, nisu bash android uređaji od 200e toliki treš, rade svi posao u manjoj ili većoj rezoluciji. Kao što neko reče sa tolikim novcem plaćamo brend. Pa koji više volite, a možda i oba za svaki slučaj da se bude IN.

Branki

pre 9 godina

Najbolji telefon za 2013 god ( zvanicno) htc one m7 nije na listi, odlican i jeftiniji lg g2 nije na listi, htc one m8 nije na listi a mnogi sajtovi koji se bave testiranjem modela kazu da je m8 dobio najvise ocene na testovima ikada! Znam da ne mogu biti u prva tri mesta po prodaji ali barem u prvih 10 su trebali biti. Iphone 5 sam zamenio za galaxy s4 i meni vise odgovara samsung. Mada su oba telefona vrhunska.

Nikola

pre 9 godina

Haha ima li gluplje poredjenje.Samsung ima xx verzija telefona,iphone tri.Iphone je izaso pre 9meseci,s5 pre 3meseca.Ali ono sto je najbitnije je da je s4 star samo 14meseci i samo bi ga lud covek menjao za s5 posle tako kratkog vremena.Pa takvoj istoj statistici tableti menjaju pc racunare.

Duke

pre 9 godina

Ajmo novinari kuc kuc na vrata(telefon) direktora Telekoma koji je najavio ajfon u Srbiji do kraja proleca.Izgleda da im je i to bilo predizborno obecanje.
Krivi smo mi.

Kaktus

pre 9 godina

Apple je napravio dobru reklamu uspio u svojoj namjeri da Sihronizuje iPod sa telefonom... Što se tiče operativnog sistema o tome se možemo diskutovati, jedni vole iOS drugi Android sve je stvar navike... Meni još uvijek je symbian-s60 drag i koristim zbog par aplikacija koje nema na iOS ili Androidu...

Maks

pre 9 godina

@ (obavesten, 21. jul 2014 12:26)

Benchmark aplikacije mere brzinu izvršavanja određenih zadataka i na osnovu toga daju poene, tako da itekako mogu da se očekuju slične performanse i u drugim aplikacijama koje se koriste u sličnim uslovima i za slične zadatke čije je performanse benchmark aplikacija testirala... ali je potrebno DA RAZUMEŠ koji je benchmark ZA ŠTA... To je možda kao što postoje različita takmičenja iz različitih sportova... pa se brzina nečijeg plivanja meri plivanjem, a ne sankanjem nizbrdo.

Primera radi, SunSpider test testira JavaScript performanse browsera... ako neki telefon za kraće vreme obavi SunSpider testove, to automatski znači i da ima bolje JavaScrip performanse i to jeste test realnih performansi JavaScripta bez obzira na brzinu otvaranja nekog prosečnog sajta u browseru jer brzina otvaranja sajtova ne zavisi samo od JavaScripta (neki sajtovi i ne koriste JavaScript), ali oni zadaci koji direktno zavise od JavaScript performansi bi trebalo da rade brže na onom uređaju koji je za kraće vreme obavio SunSpider testove.

Na testu iz klipa koji sam naveo nije bio samo jedan test, nego razni testovi... i Geekbench 3 i SunSpider i 3D Mark i GFXBench i na SVAKOM od tih testova je iPhone 5S imao bolji rezultat od Galaxy S4.

Vidi ovako... ako te neko pobedi i u trčanju na 100 metara i u plivanju i u fudbalu i u tenisu, onda ne ide da ti posle kažeš da to kao ništa ne govori o tome ko je bolji u tim sportovima jer si ti možda brži u sankanju.

Ske

pre 9 godina

(Maks, 21. jul 2014 21:42)

Kome pricas brate :)
Robot jede jabuke jer su se toliko namnozili da ih vise ne moz' covek ni na'raniti :)
Al' da se zna.. moj je vec od tvog :)

loodak011

pre 9 godina

znam da nema veze sa konkretnom temom...ali posto mi kao pojedinci nemamo takvu mogucnost...molim redakciju b92,kao verovatno najbolji portal u srbiji,da pokrene temu vezano za prodaju iphone-a u srbiji kod operatera. ako se ne varam telekom je 16. marta jos najavio iphone na prolece. cak mislim da jos uvek kada se udje na vesti sajta telekoma,moze nekom pretragom unazad da se nadje ta pompezna vest. jasno mi je da je to bio neki izborni trik,ali bilo bi lepo da dobijemo i neko objasnjenje za taj vic direktno od direktora telekoma...ili pak svemoguceg vucica...hvala!!

milan899

pre 9 godina

Ovo je ok kao statisticki podatak o prodaji...ali porediti dve potpuno razlucite platforme je smesno. Ja koristim android dok moji prijatelji sa iphone telefonima smatraju da su android tel.plasticne igracke...

Zoki

pre 9 godina

Evo orginalnog teksta: http://www.counterpointresearch.com/top10may2014. Istraživanjem je obuhvaćeno 35 zemalja. Računaju prodate telefone - a ne isporučene. Radi se o prodaji tokom meseca maja. Prvih 6 mesta drže Apple i Samsung. Međutim, ono što je interesantno je da je više ljudi kupilo devet meseci star model iPhone 5S nego nov (mesec dana star) model Galaxy S5. To se dešava tri meseca pred pojavu novog modela iPhone, u vreme kada je prodaja iPhona tradicionalno najslabija. Impresivan je i rezultat iPhone 4S, šesti model po prodaji je model iz 2011!
Samsung je inače nedavno objavio slabe poslovne rezultate. Događa se nešto što su neki predviđali, a mnogi ignorisali. Konkurencija Samsunga nije Apple, nego drugi proizvođači Android telefona. To je tržište na kome je cena jedan od najznačajnijih merila, gde će konkurencija biti žestoka i primorati samsung na kompromise.

Psn

pre 9 godina

Droidi (jel radi Android kad se instalira vise od 15 widgeta i 30 aplikacija , jel radi, ili izdise?).... mrka kapa ???
(aleksa, 21. jul 2014 23:40) .. Promašio si merke ;). iPhone koliko shvatam nema Widgets. A Android fon stiže sa barem 50 apps već instaliranih. Neću da mlatim, ali mi se čini da Samsung Galaxy serija ima nešto oko 200 apps u startu (ne vide se sve u App drawer-u). Treće je što ih možeš instalirati dodatno koliko god želiš - npr. instaliram kompas app i ona tako - "sedi" tu u memoriji. Ne dešava se ništa i ne smeta nikom dokle god je ne pokrenem. Jedino što tada imam manje memorije za sledeću instalaciju, a verujem da je isto i kod iPhone.

Maks

pre 9 godina

@ (wweww, 22. jul 2014 09:37)

iOS je oduvek bio zasnovan na kernelu koji Apple koristi i za OS X, a OS X je certifikovani UNIX... preemptive multitasking (pravi multitasking u onom smislu koji današnji serverski OS-evi imaju) je osnovna karakteristika UNIX-a... evo pa se uveri: http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_multitasking%23Preemptive_multitasking

Obrati pažnju na "it is a core feature of all Unix-like operating systems"

Tako da, NE POSTOJI verzija iOS-a koja kao "nema multitasking"... i prva verzija iOS-a je podržavala preemptive multitasking jer iOS sam po sebi ima razne procese koji istovremeno rade, a i mogao si, na primer, da ostaviš player da svira u pozadini dok surfuješ internetom i da u isto vreme telefon prima poruke u pozadini... samo što pre iOS 4 nije bilo dozvoljeno i 3rd party developerima da prave aplikacije koje bi ostajale da rade u pozadini, mada to i nije bilo ograničenje OS-a, nego Appleov uslov za 3rd party developere.

Ako misliš na "split-screen" režim, to uopšte nije isto što i multitasking... preemptive multitasking na UNIX i UNIX-like sistemima može da radi i bez bilo kakvog grafičkog okruženja... primera radi, na Linux serverima se ne instalira uvek grafičko okruženje, pa to ne znači da Linux serveri kao "nemaju multitasking" samo zbog toga jer se ne koristi "split-screen" režim.

Na iPhone je zbog veličine ekrana predviđeno da aplikacija zauzme ceo ekran, ali aplikacije mogu i u pozadini da rade.

neutralni felsh

pre 9 godina

Ajd da vidimo koliko se ja uklapam u profil "splavarki sa Ajfonom" (ps. nisam nikad ni bio na splavu al ajd da Vama mladjima verujem). Dakle , imam 120 kila , bradu, gradj. sam inzenjer , clan mense (pasivni) i obozavam tehnologiju. Drugo , ajd da vidimo sta trenutno imam na Ajfonu : Settings>General>About: 94 songs, 1004 photos, 180 Applications..... 180 Apps .... 180 Apps .... 180 Apps ..... 180 .... sta je Droidi (jel radi Android kad se instalira vise od 15 widgeta i 30 aplikacija , jel radi, ili izdise?).... mrka kapa ???
(aleksa, 21. jul 2014 23:40)

mislim da si prema sopstvenom opisu suvise inteligentan i iskusan covek za ovakvu vrstu komentara - lakonski rece droid.

aleksa

pre 9 godina

mislim da si prema sopstvenom opisu suvise inteligentan i iskusan covek za ovakvu vrstu komentara - lakonski rece droid.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (neutralni felsh, 22. jul 2014 20:02)

Pa recimo da jesam, ali uvek me, bre, iznervirate Vi droidi. Gde god je neka vest da se pominje iPhone, 80% komentara od Droida, od cega vecina pljuvacina od ljudi koji ga nisu ni probali. Pogledaj za poredjenje vest o androidu ili Samsungu. Ako sam inteligentan, to ne znaci da sam tolerantan na gluposti ;-)

Djole

pre 9 godina

Jako mi je drago da ovaj Samsung sa reklamama ne moze uvek da pobedi. Kazem vam ovo zato sto svi znamo da Samsung pravi brdo reklama, i da iz zahvaljujuci njima prodao brdo telefona. Na primer kad ima NBA. Ja ukljucim preko neta da gledam utakmice, i kad ono na pauzi izmedju cetvrtina prikazuju reklame za Galaxy S5. Pa mislim stvarnooo..Da ne govorim o ovim reklama sto prikazuju na tw-u itd..Po celom svetu ih ima.

zoran dj

pre 9 godina

"Evo kako da ubrzate vaš Android uređaj" je vest i tema na sajtu za komentarisanje za Vas sa android telefonima...(Nemate sta da trazite ovde!!!, 22. jul 2014 12:13)

molim!!!!!!!!!

Ske

pre 9 godina

(teško, 22. jul 2014 18:07)

Dobrodosao u klub "topla voda"
Svi smo mi vrlo dobro svesni da su smartphone-i postojali i pre iPhone-a ali je nepobitna cinjenica da je iPhone definisao moderan smartphone i objasnio kako treba da izgleda i sta potrosaci zele.

Posto si ocigledno rodjen pre 2007, uzmi leba ti bilo koji smartphone od tih sto si nabrojao, i stavi ih pored iPhone-a iz 2007.
A onda se zagledaj dobro, i reci na koji telefon danasnji uredjaji lice?

Iz kog razloga ti smeta cinjenica da je Apple definsao i bukvalno reinventovao pametan telefon, a to nasledje verovatno i ti danas koristis.

Dia

pre 9 godina

@(teško, 22. jul 2014 18:07): gde su ti telefoni danas- to su oni koji su, osim standardne tastaturice imali kao opciju i onaj ekser, sa kojim se orvalo po ekranu i koji se uvijao pod naletima razdraganog korisnika? Što ne koristiš neki od njih sad- ja još uvek operišem na IPhone 1 (prošlo je sedam godina)?

Mavs

pre 9 godina

Dugoročno, Samsung nema šanse da se takmiči sa Apple-om jer nema softversku diferencijaciju. Samsung je bio pionir u segmentu velikih ekrana (što je ironično (takođe tehnički netačno), jer su se na početku žalili da je prvi iPhone prevelik, i da mušterije preferiraju njihove manje modele), ali su ih svi sustigli (iskopirali?) na tom polju. Na kraju im ostaje da se takmiče sa cenom, što je trka do dna.
I da, LOL @ ljude koji kažu da Samsung pobeđuje jer je prodao više telefona, Apple ih dere sa profitom, i to ih dere sve više i više, jer Samsung prodaje sve manje i manje premijum telefona.
Takođe, LOL @ ljude koji smatraju da su kineski modeli ikakva konkurencija iPhone-u. Ciljna publika Xiaomi-ja i ostalih su Android korisnici koji mahom kupuju Samsung telefone (još uvek, videćemo dokle), jer tipični iPhone korisnik (ili neko ko želi da bude), posebno u Aziji, nikad ne bi pogledao Xiaomi. Većina njih bi radije kupila (bukvalni) iPhone klon (o njihovim mentalnim sklopovima drugom prilikom).
Evo jednog članka koji lepo stavlja stvari u perspektivu: http://stratechery.com/2014/smartphone-truths-samsungs-inevitable-decline/

Maks

pre 9 godina

@ (wweww, 23. jul 2014 07:26)

Kažeš "bas si nasao kome ces da drzis predavanje na temu - operativni sistemi"...

Pa očigledno da ima potrebe da odslušaš neko predavanje o operativnim sistemima jer ti da imaš neko elementarno poznavanje istorije operativnih sistema, valjda bi znao da je UNIX od početka bio razvijan kao višekorisnički sistem koji podržava preemptive multitasking jer je bio pravljen da bude poboljšanje u odnosu na MULTICS (a MULTICS nije nikada bio OS za obične kućne korisnike, nego OS za mainframe računare... valjda znaš da su mainframe računari ranije opsluživali i cele univerzitete i da ih je veći broj korisnika istovremeno koristio preko udaljenih terminala)... a i ne bi trebalo da koristiš reč "multitasking" kao sinonim za "split-screen" jer to NIJE ISTO.

Kažeš "potegao si wikipediu koja je bas pouzdan izvor informacija"

Vidi ovako... NEBITNO je da li ti veruješ izvoru... to ne menja činjenicu da preemptive multitasking JESTE osnovna karakteristika UNIX i UNIX-like sistema... a ti ako misliš da si neki "veliki ekspert za operativne sisteme" ili nešto slično, onda bi bilo vrlo neozbiljno da pokušavaš da osporiš to.

Uostalom, jezgro Androida je skoro isto kao običan Linux (razlike između Androida i neke prosečne Linux distribucije su uglavnom u user-space, ali jezgro sistema je skoro potpuno isto), a Linux je pravljen da bude UNIX-like kao i Darwin što je (jezgro iOS-a i OS X-a). Preemptive multitasking kod Linuxa je isti kao i kod Darwina.

Vasilije

pre 9 godina

Novi kulturni fenomen! Gadzeti imaju navijacke grupe!? Moja firma prodaje vise od tvoje! Pravdanje sopstvenog izbora? Hocemo li videti i ulicne tuce, vodje navijaca, parade ponosa svojim telefonom? Ej bre, trgnite se!

Aleksa

pre 9 godina

krace mu baterija traje skoro duplo itd itd ...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dane, 22. jul 2014 08:15)

Pa jel traje duplo, ili upola krace ?? Hmmm.... Duplo krace ne moze da traje. Widgeti , widgeti .... doci ce vam glave.

Zoki

pre 9 godina

@Anika2
Ovde se meri uspešnost specifičnih modela, a ne kompanija.
A što se tiče uspešnosti kompanije, cena tih Samsungovih 1.5 miliona mesečno je pad prihoda za 12.6% u poslednjem kvartalu, i to je već treći kvartal zaredom. Pri svemu tome, učešće na tržištu je za godinu dana palo sa 31.9 na 30.02%.
Apple u poslednjem kvartalu ima porast prihoda za 5%.
Interesantan je podatak iz Kine, gde je iPhone relativno skoro počeo da se prodaje: 80% telefona skupljih od $500 je iPhone. http://fortune.com/2014/03/13/of-the-27-of-chinese-phones-that-cost-500-80-are-apples/

m2g2

pre 9 godina

Pisite svakodnevno o ovim temama(iphone vs. samsung), jer je to ocigledno prava zanimacija ljudima po ovoj vrucini..
Haha, prosto mi je od muke smesno..svako koristi sta mu odgovara.

Aleksa

pre 9 godina

iPhone koliko shvatam nema Widgets. A Android fon stiže sa barem 50 apps već instaliranih. Neću da mlatim, ali mi se čini da Samsung Galaxy serija ima nešto oko 200 apps u startu
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Psn, 22. jul 2014 11:12)

Widgeti - gluposti.(imam i Andr.telefon , glavni widget mi je monthly calendar) 200 aplikacija u startu - to se zove Bloatware. Kupis tel od 16 gb i dobijes tacno 7,5gb slobodno.

alexa@ - sve mogu da ti verujem al ono za bradu - nikako. deder, smanji malo ove cifre jerbo matematika i logika nisu na tvojoj strani. imam iPhone 5 32gb u kući a u njemu 1180 fotki, 12 kratkih video zapisa, 5 pesama i 37 aplikacija i tačno 2,4gb slobodnog prostora.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (wweww, 22. jul 2014 09:37)
Ne da imam od 64gb nego od 16gb, a ne lazem ni za bradu :-) .. E sad, sto si ti instalirao Infinity Blade i Real Racing 3, to je druga stvar. A i ja uvek "vrhunim" izmedju 300mb i 1gb slobodnog prostora.

Zozo

pre 9 godina

@USA

Slazem se, ovdje te uvijek oderu ;-)
Moj komentar je bio usmjeren na cijene premijum telefona koje su iste kod svih proizvodjaca. Nema znacajne razlike da li kupujes Apple, Samsung, HTC ili LG. Otkljucan priblizno 550$-650$ na ugovor 100$-200$.

Dia

pre 9 godina

@(zoran dj, 22. jul 2014 19:51): ne znam da li će ih praviti sa okruglim ekranom, ali ako budu, to će svakako biti nova revolucija. No, dok se to ne desi, odnosno dokle god budu ovakvi- pravougaoni, sa ekranom po kome brljaš prstima, bez tastature, sa logikom korišćenja koju imaju sada, svima će im predak biti IPhone. Inače, pomenutu Nokiu nikad koristio nisam, a koliko se sećam ona je bila statusni simbol do pojave IPhonea. Ja sam koristio Benefon, na žalost firma više ne postoji (nisu pravili usisivače i šporete, samo telefone; zanimljivo je da su je vodili osnivači Nokie, ili tako nešto).

Maks

pre 9 godina

@ (zoran dj, 22. jul 2014 19:51)

Ako ćeš da gledaš istoriju razvoja pametnih telefona, onda nemoj samo da ideš do SE P800 i sličnih telefona... pametni telefoni imaju puno sličnosti sa PDA uređajima.

iPhone nije prvi Appleov uređaj sa ekranom na dodir... Je l' si čuo nekad za Apple Newton? Izašao je početkom devedesetih (mada je razvoj počeo u drugoj polovini osamdesetih) i imao je ekran osetljiv na dodir (mada je tad korišćena ona kao olovčica za to), grafičko okruženje, aplikacije... bilo je džepnih računara i pre nego što je Apple počeo da pravi Newton, ali su uglavnom izgledali kao nabudženi digitroni (ekran za jednu liniju teksta i ispod tastatura sa dugmićima, slično kao kod digitrona, samo sa više dugmića).

Uzgred... imao sam baš taj SE P800 koji pominješ pre nego što su iPhone i Androidi počeli da se pojavlju i mogu iz ličnog iskustva da ti kažem koliko se njegov interfejs razlikovao od interfejsa današnjih pametnih telefona... aplikacije za P800 su uglavnom imale Menu Bar pri vrhu ekrana (ono File Edit View...) i taj Menu Bar je funkcionisao otprilike isto kao na desktopu kad se koristi miš (samo što se umesto miša koristila ona "olovčica"), a ako si hteo da scrolluješ neku stranicu, onda uzmeš "olovčicu" i uz ivicu ekrana "ubodeš" tanak scrollbar i pomeraš ga... znači, kao da su taj interfejs pravili za miš, a "olovčica" je bila kao neka zamena za miš... i imao je i onaj meni kao za "desni klik" koji se otvarao tako što pritisneš olovčicom i držiš.

zoran dj

pre 9 godina

@(teško, 22. jul 2014 18:07): gde su ti telefoni danas- to su oni koji su, osim standardne tastaturice imali kao opciju i onaj ekser, sa kojim se orvalo po ekranu i koji se uvijao pod naletima razdraganog korisnika? Što ne koristiš neki od njih sad- ja još uvek operišem na IPhone 1 (prošlo je sedam godina)?(Dia, 22. jul 2014 22:23)
ja sam neke prodao a neke jos i imam, kao npr nokia 7510, inace applovci su poznati po tome sto ne menjaju cesto telefone ( sto je po meni dobro, ali ne trebaju druge da smatraju debilima)

SaleSale

pre 9 godina

Ja ne kontam ove sto se svadjaju. Bitan je profit!! Oba telefona su super. Dakle da se proizvodi neki brend od ovih u Srbiji ja bi ga kupio, ovako vam je valjda svejedno! Korejci i ameri bi se trebali svadjati u ubedjivati.

sanjuro

pre 9 godina

Nista novo. Secam se kako su se nekad drugari svadjali izmedju ps2 i xboxa, ati i nvidia... Izgleda da nam je mentaliter navijacki.