Subota, 19.07.2014.

17:06

Da li živimo u multiverzumu?

Izvor: Tanjug

Da li živimo u multiverzumu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Petar

pre 9 godina

@Neko
To se zove Jako Antropijsko Nacelo, a postoji i blaza varijanta, Slabo Antropijsko Nacelo. Ne pripada bas Boru, ali mozda je imao udela u formiranju tog misljenja, ne znam.

Laik

pre 9 godina

@dusanmal To je ono sto mene (kao totalnog laika, ali zaljubljenika) zanima, da li je dokazivanje preko matematike u stvari samo pogodna interpretacija necega sto ne postoji? Stiven Hoking kaze da je sve matematika, i meni ne preostaje nista drugo nego da za sada prihvatim da je tako jer ja nemam nacina ni kredibiliteta da kazem bilo sta drugacije sto ce da ima smisla. Vrlo verovatno je da sve pojave mogu da se opisu matematicki. Ali, inverzno, ako nesto POSTAVIMO metematicki, ne znaci da je to i realno?

Da li sam u pravu ili sam u pravu?

mudrac

pre 9 godina

zbog cega bi to uooste bilo bitno-ako je nesto beskonacno svejedno da li ima 2,3 ili milion univerzuma....i kako bi se znalo gde je granica jednog a pocetak drugog.

DarkoB

pre 9 godina

Sta su se uhvatili za taj veliki prasak! Sta je bilo pre velikog praska? Ne shvatam zasto sve odatle polaze? Meni je to glupo i uopste ne verujem u big bang! Sta ako je to ovako kao sto ja to zamisljam. Zamislite molekule vode, zatim zamislite kap vode, zatim tu kap u casu vode, zatim tu vodu u bazenu, bazen u jezero, jezero u more, more u okean, okean je na planeti zemlji ali cini jedan molekul zemlje! Sada zamislite zemlju kao molekul neke kapi, kap je nas suncev sistem, casa je galaksija, bazen je svemir, jezero je univerzum i tako dalje... Sta ako smo mi kao planeta atom nekog metala ili nekog predmeta i sastavni smo deo, recimo, nekog drveta. Mozda je nas univerzum cestica necega! Pojam Univerzum je jako opsiran i kao takvog ga je sramotno nagadjati! Varijabla je beskonacno za sada! Jednacina sa sve nepoznate!

N2

pre 9 godina

Ma sto da se cimamo i razmisljamo, ako postoji beskonacno mnogo univerzuma onda zasigurno postoji i beskonacno mnogo pametnijih inteligencija od nase, pa nek oni otkriju stvarnost i jednostavno nam jave. Nego jeste videli kako prosle godine rodila sljiva, a ove nikako...

Draganče

pre 9 godina

Ja mislim da ova, kao i sve ostale teorije o svemiru (big bang, strune, ubrzavanje...) su jednostavno zamajavanje. Na primer, verovatno postoje vanzamaljci... ali činjenica je (?!) da su mnogo, mnogo, mnogo daleko.

Banezi

pre 9 godina

Zivimo u najgore doba. Dovoljno smo svesni i pametni da postavimo sva kljucna pitanja ali nedovoljno da bismo na njih odgovorili. Za 500 godina ce se sve znati. Mozda cak i manje.

vasilije knezevic

pre 9 godina

Postoji samo jedan Univerzum.Ustvari samo ime integrira sve sto postoji i zato ne mozemo
jednostavno izdvajati,razdvajati i sebe zamisljati nesto kao "matrosku",ustvari samo neki dio
od nje. Isina je da postoji vidljivi spektar koji ima granice "vrlo minimalnog"i "vrlo maksimalnog"
a sve ono izvan naseg vidljivog spektra je ,na kraju, Univerzum.Za obicnog laika neki paralelni
Univerzum samo bi komplikovao ionako slozenu situaciju pa bi sve izgledalo nemoguce.
Postoji mogucnost da bilo ko izmisli nesto,kao recimo "veliki prasak",i da stalno govori o
tome dok ne postane Zapadni Balkan.Univerzum i beskonacnost nesto su kao kupus i meso.
Raspored prostora,koji nas okruzuje nama je poznat samo djelimicno.Vidljivi spektar nas
zadovoljava samo vrlo djelimicno jer je minimalna beskonacnost nevidljivog takodje
beskonacna i nas instrumentalni prodor u taj svijet neznatan.Ali elektronski mikroskop
nije kraj,mozda ce nam elektronski sudarac donijeti nova iznenadjenja.I tako,negdje na
sredini, kao da pokusavamo nove prodore.Pa ipak ne mozemo tvrditi da smo "sredina"
jer nam beskonacni krajevi minimalnog i maksimalnog nijesu poznati.Nas vidljivi spektar
moze biti neka sredina ali ko zna kakvih sve ociju postoji na svijetu.Interesantno je ,vrlo,
i to nasa nevidljivost u podrucju maksimalnog jer je nemogucnost umanjenja jos nepoznata.
Mozda bas to neki mudraci smatraju drugim Univerzumima
vasilije knezevic 19 jula 2014

Fizika i matematika se nikada nece oporaviti od Zoroa

pre 9 godina

@Zoro, 19. jul 2014 20:55
Tako je majstore, neka si im rekao. Koji si ti genije, jednom prostom recenicom si pokopao zauvek dve prorodne nauke.

Trovach

pre 9 godina

Zasto su se neki zakacili "k'o pijan plota" za teoriju, kada je ona upravo to- teorija? Evo, ja sam na tu temu razmisljao i dosao do zakljucka da, ako je ta teorija tacna i ako postoji neogranicen broj univerzuma, mora postojati jos jedan (ili beskonacan broj) univerzuma gde jedan Trovach pise isti ovaj komentar. Isto tako u nekom drugom univerzumu postoji neki drugi Trovach glupson koji pise totalno debilne komentare. Ko zna, mozda se bas to sada desava u ovom univerzumu (jer nekome je ovo cista glupost).

extremesportist

pre 9 godina

Ne verujem da ce ista moci da dokazu, a i ako dodju do nekog otkrica to nece biti nista znacajno jer ce retko ko moci da razume nesto od toga. Prema teoriji svemir je nastao od jedne tacke ogromne gustine koja je jednom "eksplodirala" i pocela da se siri. Ja se odmah zapitam a sta je bilo van te tacke jer jednostavno ne mogu da zamislim da postoji NISTA. Isti slucaj i sa ovim vakumom. Jedina mogucost da se nesto potvrdi je da se napravi vremeplov i da se tome prisustvuje ali to je nemoguce tako da bolje da se okrenemo buducnosti.

lažovaner

pre 9 godina

Evo! Ja, koji sam studirao na megi primenjenu lažovarnost, a pri prepisivanju disertacije pomag`o mi najveći lažovaner međ doktorima, kažem da ovo nije istina, jer mi živimo u đokaverzumu, a za ovu tvrdnju imam i dokaze, koje će prezentirati prilikom odbrane doktorata, pred komisijom sastavljenom od elitnih lažovanera, inače mojih dobrih prijatelja.

dusanmal

pre 9 godina

@Miodrag - tacno zapazanje! Ne samo sto nije potvrdjena ili siroko prihvacena vec je dobrim delom bazirana na ideologiji/filozofiji radije nego na cistoj nauci. (Slicno misljenju Nilsa Bora proslog veka o tome da je svemir fino i namerno nastimovan da proizvede ljudska bica).
Dodatan problem: Sta clanak takodje ne pominje je mogucnost da je cela ta teorija cisto zgodna matematicka reprezentacija - pogodna za jednostavnije matematicko iskazivanje no potpuno razlicito od realnosti. Odlican primer slicnog postupka je koriscenje "cestica" "fonona" u fizici cvrstog stanja. Cestice fononi ne postoje. One su odlicno matematicko pomagalo da se opisu procesi u kristalima i takav matematicki proces je u sirokoj upotrebi. No, u realnosti to sto "fononi" predstavljaju su stvarne oscilacije u kristalnoj resetci.
Moje profesionalno misljenje (bio www.maletic.org/about-me/ ) je da su i "teorija struna (String Theory)" i ovakve interpretacije realnosti svemira samo vrlo pogodni matematicki modeli, ne realnost. Razlog? - I pored svih pokusaja jos nema nikakvog eksperimentalnog dokaza da je teorija struna realnost. Ni predlozeni (pomenut u clanku) eksperiment ne bi bio dokaz za sam "multiverse" vec da se svemir tako moze matematicki opisati (opet, vidite o "fononima" za razliku izmedju te dve tvrdnje).

Onako samo usput

pre 9 godina

Verujem da postoji više Univerzuma. I da oni nemaju nikakve veze sa nama. Svaki za sebe postoji samostalno. Neki su Univerzumi uspešni, a neki ne. Neki se šire i rasplinjavaju, a neki skupljaju. Možda u njima postoje neki drugi zakoni ili su za nijansu drugačije ravnoteže prirodnih zakona od ovog našeg. Naravno, sve je to neproverljivo. I zato mi ostaje samo da verujem u tako nešto...

qq

pre 9 godina

super cinjenice su da se pare trose na nepotrebne stvari, veliki deo planete i zivih vrsta je unisten bespovratno, ljudi se kolju medju sobom i cini se sve kako bi pojedinac ili grupa imao vlast i kontrolu kao da ce ziveti beskonacno. Multiverzum i univitamin.

Mihailo

pre 9 godina

Što više čitam ovakve tekstove ubeđeniji sam da su Indusikoji su verovali da Zemlju nose na ledjima tri slona koji stoje na velikoj kornjaci, a ona pliva u beskrajnom okeanu. Ta teorija mi je nekako uverljivija.

Miodrag

pre 9 godina

Samo nešto da pojasnim jer mi se čini da iz teksta nije dovoljno jasno. Tvrdnja da je "teorija široko prihvaćena iako nikada nije potvrđena" se odnosi na teoriju o kosmičkoj inflaciji odnosno širenju svemira nakon Velikog praska. S druge strane teorija o multiverzumu ili višestrukim univerzumima je prilično labava i ne samo da nikada nije potvrđena (pitanje je da li je to uopšte moguće) već je i predmet velikih sporenja među njenim zagovornicima i protivnicima.

Cole

pre 9 godina

Obožavam da čitam ovakve i slične tekstove
i uvek se iz petnih žila trudim da shvatim
direktno kvantitativno kroz niz predikcija
koje se tiču mene i mog shvatanja kolizije
univerzuma i što je najgore nikad ništa ne shvatam.

dragan

pre 9 godina

Та теорија је била пре неколко год на Националној географији један познати физичар је чак на улици правио мехуре од сапунице да би то било сликовитије. Има још нешто занимљиво рецимо-паралелни универзум по коме сваки човек има свог војника али живот им је различит.

Pametnjaković

pre 9 godina

Dobro ali ta energija mora da je nastala od nečega. Mi se verovatno nalazimo unutar nečega nalik na akcelerator čestica. Eksperiment je bio uspešan, došlo je do sudara dva protona i dogodio se Veliki Prasak. U međuvremenu su se oni koji su taj eksperiment započeli pobili međusobno u velikom ratu i mi smo sada tu, sami. Oni tamo sa druge strane, ako i ima preživelih ni ne znaju za nas ili su zaboravili. Tuga. Možemo samo da sednemo i da plačemo. Najgore u tome svemu je što su naši naučnici obavili isti eksperiment, mi ćemo se uskoro svi poubijati, a u akceleratoru će život polako nastati, za par milijardi godina. Ali vreme ne prolazi istom brzinom tamo kao ovde.

musaka

pre 9 godina

Sta bi videli, kada bi dovoljno dugo gledali ivicu univerzima?
Sem pozadinskog zracenja, da li je shvatljivo, da se tu, na ivici nicega, u trenutku moze pojaviti stvaranje nebeskog tela, zvezde, ili najverovatnije cele galaksije? To telo ne nastaje sada, nego informaciju o tome, dobijamo tek sada. To ce biti konacni dokaz, da se svemir ne siri! Na ivici univerzuma, postoje galaksije iste (ili slicne) starosti kao i u nasem okruzenju, kojima je kraj sfere "njihovog univerzuma", negde u nasoj blizini, i oni nas ne vide, jer smo za njih "pozadinsko zracenje"! Univerzum je jedan, a mi ga za sada percepiramo kao ogranivenog na oko 14 mild. sv. godina ...

Marko

pre 9 godina

Posto nista ne moze da bude unikat/jedinstveno (atom,planeta,zvezda,galaksija ima ih vise)
,ne vidim razlog da ne postoji i vise univerzuma...

Prosta logika odgovara na sve,a dokazi su svuda oko nas

Djordje

pre 9 godina

Ne kazem da teorija nije tacna ali.... Oni nisu sigurni da je tacna. O multiverzumima se u principu ne zna nista pa cak ni to da li postoje. E sad ce "naucnici" da izvrse simulaciju sudara 2 univerzuma o kojima u principu ne znaju ni da li postoje I iz toga dobiju odredjene zakljucke!? Kao znaju pod kojim uslovima se sudaraju!? Znaju kakav efekat se dobija pri sudaru 2 univerzuma za koje se ne zna ni da li postoje!? Ko finansira ove gluposti?

dragan

pre 9 godina

Та теорија је била пре неколко год на Националној географији један познати физичар је чак на улици правио мехуре од сапунице да би то било сликовитије. Има још нешто занимљиво рецимо-паралелни универзум по коме сваки човек има свог војника али живот им је различит.

Miodrag

pre 9 godina

Samo nešto da pojasnim jer mi se čini da iz teksta nije dovoljno jasno. Tvrdnja da je "teorija široko prihvaćena iako nikada nije potvrđena" se odnosi na teoriju o kosmičkoj inflaciji odnosno širenju svemira nakon Velikog praska. S druge strane teorija o multiverzumu ili višestrukim univerzumima je prilično labava i ne samo da nikada nije potvrđena (pitanje je da li je to uopšte moguće) već je i predmet velikih sporenja među njenim zagovornicima i protivnicima.

Marko

pre 9 godina

Posto nista ne moze da bude unikat/jedinstveno (atom,planeta,zvezda,galaksija ima ih vise)
,ne vidim razlog da ne postoji i vise univerzuma...

Prosta logika odgovara na sve,a dokazi su svuda oko nas

lažovaner

pre 9 godina

Evo! Ja, koji sam studirao na megi primenjenu lažovarnost, a pri prepisivanju disertacije pomag`o mi najveći lažovaner međ doktorima, kažem da ovo nije istina, jer mi živimo u đokaverzumu, a za ovu tvrdnju imam i dokaze, koje će prezentirati prilikom odbrane doktorata, pred komisijom sastavljenom od elitnih lažovanera, inače mojih dobrih prijatelja.

Cole

pre 9 godina

Obožavam da čitam ovakve i slične tekstove
i uvek se iz petnih žila trudim da shvatim
direktno kvantitativno kroz niz predikcija
koje se tiču mene i mog shvatanja kolizije
univerzuma i što je najgore nikad ništa ne shvatam.

Trovach

pre 9 godina

Zasto su se neki zakacili "k'o pijan plota" za teoriju, kada je ona upravo to- teorija? Evo, ja sam na tu temu razmisljao i dosao do zakljucka da, ako je ta teorija tacna i ako postoji neogranicen broj univerzuma, mora postojati jos jedan (ili beskonacan broj) univerzuma gde jedan Trovach pise isti ovaj komentar. Isto tako u nekom drugom univerzumu postoji neki drugi Trovach glupson koji pise totalno debilne komentare. Ko zna, mozda se bas to sada desava u ovom univerzumu (jer nekome je ovo cista glupost).

Pametnjaković

pre 9 godina

Dobro ali ta energija mora da je nastala od nečega. Mi se verovatno nalazimo unutar nečega nalik na akcelerator čestica. Eksperiment je bio uspešan, došlo je do sudara dva protona i dogodio se Veliki Prasak. U međuvremenu su se oni koji su taj eksperiment započeli pobili međusobno u velikom ratu i mi smo sada tu, sami. Oni tamo sa druge strane, ako i ima preživelih ni ne znaju za nas ili su zaboravili. Tuga. Možemo samo da sednemo i da plačemo. Najgore u tome svemu je što su naši naučnici obavili isti eksperiment, mi ćemo se uskoro svi poubijati, a u akceleratoru će život polako nastati, za par milijardi godina. Ali vreme ne prolazi istom brzinom tamo kao ovde.

Mihailo

pre 9 godina

Što više čitam ovakve tekstove ubeđeniji sam da su Indusikoji su verovali da Zemlju nose na ledjima tri slona koji stoje na velikoj kornjaci, a ona pliva u beskrajnom okeanu. Ta teorija mi je nekako uverljivija.

Djordje

pre 9 godina

Ne kazem da teorija nije tacna ali.... Oni nisu sigurni da je tacna. O multiverzumima se u principu ne zna nista pa cak ni to da li postoje. E sad ce "naucnici" da izvrse simulaciju sudara 2 univerzuma o kojima u principu ne znaju ni da li postoje I iz toga dobiju odredjene zakljucke!? Kao znaju pod kojim uslovima se sudaraju!? Znaju kakav efekat se dobija pri sudaru 2 univerzuma za koje se ne zna ni da li postoje!? Ko finansira ove gluposti?

Onako samo usput

pre 9 godina

Verujem da postoji više Univerzuma. I da oni nemaju nikakve veze sa nama. Svaki za sebe postoji samostalno. Neki su Univerzumi uspešni, a neki ne. Neki se šire i rasplinjavaju, a neki skupljaju. Možda u njima postoje neki drugi zakoni ili su za nijansu drugačije ravnoteže prirodnih zakona od ovog našeg. Naravno, sve je to neproverljivo. I zato mi ostaje samo da verujem u tako nešto...

dusanmal

pre 9 godina

@Miodrag - tacno zapazanje! Ne samo sto nije potvrdjena ili siroko prihvacena vec je dobrim delom bazirana na ideologiji/filozofiji radije nego na cistoj nauci. (Slicno misljenju Nilsa Bora proslog veka o tome da je svemir fino i namerno nastimovan da proizvede ljudska bica).
Dodatan problem: Sta clanak takodje ne pominje je mogucnost da je cela ta teorija cisto zgodna matematicka reprezentacija - pogodna za jednostavnije matematicko iskazivanje no potpuno razlicito od realnosti. Odlican primer slicnog postupka je koriscenje "cestica" "fonona" u fizici cvrstog stanja. Cestice fononi ne postoje. One su odlicno matematicko pomagalo da se opisu procesi u kristalima i takav matematicki proces je u sirokoj upotrebi. No, u realnosti to sto "fononi" predstavljaju su stvarne oscilacije u kristalnoj resetci.
Moje profesionalno misljenje (bio www.maletic.org/about-me/ ) je da su i "teorija struna (String Theory)" i ovakve interpretacije realnosti svemira samo vrlo pogodni matematicki modeli, ne realnost. Razlog? - I pored svih pokusaja jos nema nikakvog eksperimentalnog dokaza da je teorija struna realnost. Ni predlozeni (pomenut u clanku) eksperiment ne bi bio dokaz za sam "multiverse" vec da se svemir tako moze matematicki opisati (opet, vidite o "fononima" za razliku izmedju te dve tvrdnje).

qq

pre 9 godina

super cinjenice su da se pare trose na nepotrebne stvari, veliki deo planete i zivih vrsta je unisten bespovratno, ljudi se kolju medju sobom i cini se sve kako bi pojedinac ili grupa imao vlast i kontrolu kao da ce ziveti beskonacno. Multiverzum i univitamin.

extremesportist

pre 9 godina

Ne verujem da ce ista moci da dokazu, a i ako dodju do nekog otkrica to nece biti nista znacajno jer ce retko ko moci da razume nesto od toga. Prema teoriji svemir je nastao od jedne tacke ogromne gustine koja je jednom "eksplodirala" i pocela da se siri. Ja se odmah zapitam a sta je bilo van te tacke jer jednostavno ne mogu da zamislim da postoji NISTA. Isti slucaj i sa ovim vakumom. Jedina mogucost da se nesto potvrdi je da se napravi vremeplov i da se tome prisustvuje ali to je nemoguce tako da bolje da se okrenemo buducnosti.

musaka

pre 9 godina

Sta bi videli, kada bi dovoljno dugo gledali ivicu univerzima?
Sem pozadinskog zracenja, da li je shvatljivo, da se tu, na ivici nicega, u trenutku moze pojaviti stvaranje nebeskog tela, zvezde, ili najverovatnije cele galaksije? To telo ne nastaje sada, nego informaciju o tome, dobijamo tek sada. To ce biti konacni dokaz, da se svemir ne siri! Na ivici univerzuma, postoje galaksije iste (ili slicne) starosti kao i u nasem okruzenju, kojima je kraj sfere "njihovog univerzuma", negde u nasoj blizini, i oni nas ne vide, jer smo za njih "pozadinsko zracenje"! Univerzum je jedan, a mi ga za sada percepiramo kao ogranivenog na oko 14 mild. sv. godina ...

Fizika i matematika se nikada nece oporaviti od Zoroa

pre 9 godina

@Zoro, 19. jul 2014 20:55
Tako je majstore, neka si im rekao. Koji si ti genije, jednom prostom recenicom si pokopao zauvek dve prorodne nauke.

N2

pre 9 godina

Ma sto da se cimamo i razmisljamo, ako postoji beskonacno mnogo univerzuma onda zasigurno postoji i beskonacno mnogo pametnijih inteligencija od nase, pa nek oni otkriju stvarnost i jednostavno nam jave. Nego jeste videli kako prosle godine rodila sljiva, a ove nikako...

DarkoB

pre 9 godina

Sta su se uhvatili za taj veliki prasak! Sta je bilo pre velikog praska? Ne shvatam zasto sve odatle polaze? Meni je to glupo i uopste ne verujem u big bang! Sta ako je to ovako kao sto ja to zamisljam. Zamislite molekule vode, zatim zamislite kap vode, zatim tu kap u casu vode, zatim tu vodu u bazenu, bazen u jezero, jezero u more, more u okean, okean je na planeti zemlji ali cini jedan molekul zemlje! Sada zamislite zemlju kao molekul neke kapi, kap je nas suncev sistem, casa je galaksija, bazen je svemir, jezero je univerzum i tako dalje... Sta ako smo mi kao planeta atom nekog metala ili nekog predmeta i sastavni smo deo, recimo, nekog drveta. Mozda je nas univerzum cestica necega! Pojam Univerzum je jako opsiran i kao takvog ga je sramotno nagadjati! Varijabla je beskonacno za sada! Jednacina sa sve nepoznate!

Banezi

pre 9 godina

Zivimo u najgore doba. Dovoljno smo svesni i pametni da postavimo sva kljucna pitanja ali nedovoljno da bismo na njih odgovorili. Za 500 godina ce se sve znati. Mozda cak i manje.

Laik

pre 9 godina

@dusanmal To je ono sto mene (kao totalnog laika, ali zaljubljenika) zanima, da li je dokazivanje preko matematike u stvari samo pogodna interpretacija necega sto ne postoji? Stiven Hoking kaze da je sve matematika, i meni ne preostaje nista drugo nego da za sada prihvatim da je tako jer ja nemam nacina ni kredibiliteta da kazem bilo sta drugacije sto ce da ima smisla. Vrlo verovatno je da sve pojave mogu da se opisu matematicki. Ali, inverzno, ako nesto POSTAVIMO metematicki, ne znaci da je to i realno?

Da li sam u pravu ili sam u pravu?

vasilije knezevic

pre 9 godina

Postoji samo jedan Univerzum.Ustvari samo ime integrira sve sto postoji i zato ne mozemo
jednostavno izdvajati,razdvajati i sebe zamisljati nesto kao "matrosku",ustvari samo neki dio
od nje. Isina je da postoji vidljivi spektar koji ima granice "vrlo minimalnog"i "vrlo maksimalnog"
a sve ono izvan naseg vidljivog spektra je ,na kraju, Univerzum.Za obicnog laika neki paralelni
Univerzum samo bi komplikovao ionako slozenu situaciju pa bi sve izgledalo nemoguce.
Postoji mogucnost da bilo ko izmisli nesto,kao recimo "veliki prasak",i da stalno govori o
tome dok ne postane Zapadni Balkan.Univerzum i beskonacnost nesto su kao kupus i meso.
Raspored prostora,koji nas okruzuje nama je poznat samo djelimicno.Vidljivi spektar nas
zadovoljava samo vrlo djelimicno jer je minimalna beskonacnost nevidljivog takodje
beskonacna i nas instrumentalni prodor u taj svijet neznatan.Ali elektronski mikroskop
nije kraj,mozda ce nam elektronski sudarac donijeti nova iznenadjenja.I tako,negdje na
sredini, kao da pokusavamo nove prodore.Pa ipak ne mozemo tvrditi da smo "sredina"
jer nam beskonacni krajevi minimalnog i maksimalnog nijesu poznati.Nas vidljivi spektar
moze biti neka sredina ali ko zna kakvih sve ociju postoji na svijetu.Interesantno je ,vrlo,
i to nasa nevidljivost u podrucju maksimalnog jer je nemogucnost umanjenja jos nepoznata.
Mozda bas to neki mudraci smatraju drugim Univerzumima
vasilije knezevic 19 jula 2014

mudrac

pre 9 godina

zbog cega bi to uooste bilo bitno-ako je nesto beskonacno svejedno da li ima 2,3 ili milion univerzuma....i kako bi se znalo gde je granica jednog a pocetak drugog.

Draganče

pre 9 godina

Ja mislim da ova, kao i sve ostale teorije o svemiru (big bang, strune, ubrzavanje...) su jednostavno zamajavanje. Na primer, verovatno postoje vanzamaljci... ali činjenica je (?!) da su mnogo, mnogo, mnogo daleko.

Petar

pre 9 godina

@Neko
To se zove Jako Antropijsko Nacelo, a postoji i blaza varijanta, Slabo Antropijsko Nacelo. Ne pripada bas Boru, ali mozda je imao udela u formiranju tog misljenja, ne znam.

qq

pre 9 godina

super cinjenice su da se pare trose na nepotrebne stvari, veliki deo planete i zivih vrsta je unisten bespovratno, ljudi se kolju medju sobom i cini se sve kako bi pojedinac ili grupa imao vlast i kontrolu kao da ce ziveti beskonacno. Multiverzum i univitamin.

Mihailo

pre 9 godina

Što više čitam ovakve tekstove ubeđeniji sam da su Indusikoji su verovali da Zemlju nose na ledjima tri slona koji stoje na velikoj kornjaci, a ona pliva u beskrajnom okeanu. Ta teorija mi je nekako uverljivija.

Djordje

pre 9 godina

Ne kazem da teorija nije tacna ali.... Oni nisu sigurni da je tacna. O multiverzumima se u principu ne zna nista pa cak ni to da li postoje. E sad ce "naucnici" da izvrse simulaciju sudara 2 univerzuma o kojima u principu ne znaju ni da li postoje I iz toga dobiju odredjene zakljucke!? Kao znaju pod kojim uslovima se sudaraju!? Znaju kakav efekat se dobija pri sudaru 2 univerzuma za koje se ne zna ni da li postoje!? Ko finansira ove gluposti?

Pametnjaković

pre 9 godina

Dobro ali ta energija mora da je nastala od nečega. Mi se verovatno nalazimo unutar nečega nalik na akcelerator čestica. Eksperiment je bio uspešan, došlo je do sudara dva protona i dogodio se Veliki Prasak. U međuvremenu su se oni koji su taj eksperiment započeli pobili međusobno u velikom ratu i mi smo sada tu, sami. Oni tamo sa druge strane, ako i ima preživelih ni ne znaju za nas ili su zaboravili. Tuga. Možemo samo da sednemo i da plačemo. Najgore u tome svemu je što su naši naučnici obavili isti eksperiment, mi ćemo se uskoro svi poubijati, a u akceleratoru će život polako nastati, za par milijardi godina. Ali vreme ne prolazi istom brzinom tamo kao ovde.

lažovaner

pre 9 godina

Evo! Ja, koji sam studirao na megi primenjenu lažovarnost, a pri prepisivanju disertacije pomag`o mi najveći lažovaner međ doktorima, kažem da ovo nije istina, jer mi živimo u đokaverzumu, a za ovu tvrdnju imam i dokaze, koje će prezentirati prilikom odbrane doktorata, pred komisijom sastavljenom od elitnih lažovanera, inače mojih dobrih prijatelja.

musaka

pre 9 godina

Sta bi videli, kada bi dovoljno dugo gledali ivicu univerzima?
Sem pozadinskog zracenja, da li je shvatljivo, da se tu, na ivici nicega, u trenutku moze pojaviti stvaranje nebeskog tela, zvezde, ili najverovatnije cele galaksije? To telo ne nastaje sada, nego informaciju o tome, dobijamo tek sada. To ce biti konacni dokaz, da se svemir ne siri! Na ivici univerzuma, postoje galaksije iste (ili slicne) starosti kao i u nasem okruzenju, kojima je kraj sfere "njihovog univerzuma", negde u nasoj blizini, i oni nas ne vide, jer smo za njih "pozadinsko zracenje"! Univerzum je jedan, a mi ga za sada percepiramo kao ogranivenog na oko 14 mild. sv. godina ...

vasilije knezevic

pre 9 godina

Postoji samo jedan Univerzum.Ustvari samo ime integrira sve sto postoji i zato ne mozemo
jednostavno izdvajati,razdvajati i sebe zamisljati nesto kao "matrosku",ustvari samo neki dio
od nje. Isina je da postoji vidljivi spektar koji ima granice "vrlo minimalnog"i "vrlo maksimalnog"
a sve ono izvan naseg vidljivog spektra je ,na kraju, Univerzum.Za obicnog laika neki paralelni
Univerzum samo bi komplikovao ionako slozenu situaciju pa bi sve izgledalo nemoguce.
Postoji mogucnost da bilo ko izmisli nesto,kao recimo "veliki prasak",i da stalno govori o
tome dok ne postane Zapadni Balkan.Univerzum i beskonacnost nesto su kao kupus i meso.
Raspored prostora,koji nas okruzuje nama je poznat samo djelimicno.Vidljivi spektar nas
zadovoljava samo vrlo djelimicno jer je minimalna beskonacnost nevidljivog takodje
beskonacna i nas instrumentalni prodor u taj svijet neznatan.Ali elektronski mikroskop
nije kraj,mozda ce nam elektronski sudarac donijeti nova iznenadjenja.I tako,negdje na
sredini, kao da pokusavamo nove prodore.Pa ipak ne mozemo tvrditi da smo "sredina"
jer nam beskonacni krajevi minimalnog i maksimalnog nijesu poznati.Nas vidljivi spektar
moze biti neka sredina ali ko zna kakvih sve ociju postoji na svijetu.Interesantno je ,vrlo,
i to nasa nevidljivost u podrucju maksimalnog jer je nemogucnost umanjenja jos nepoznata.
Mozda bas to neki mudraci smatraju drugim Univerzumima
vasilije knezevic 19 jula 2014

extremesportist

pre 9 godina

Ne verujem da ce ista moci da dokazu, a i ako dodju do nekog otkrica to nece biti nista znacajno jer ce retko ko moci da razume nesto od toga. Prema teoriji svemir je nastao od jedne tacke ogromne gustine koja je jednom "eksplodirala" i pocela da se siri. Ja se odmah zapitam a sta je bilo van te tacke jer jednostavno ne mogu da zamislim da postoji NISTA. Isti slucaj i sa ovim vakumom. Jedina mogucost da se nesto potvrdi je da se napravi vremeplov i da se tome prisustvuje ali to je nemoguce tako da bolje da se okrenemo buducnosti.

DarkoB

pre 9 godina

Sta su se uhvatili za taj veliki prasak! Sta je bilo pre velikog praska? Ne shvatam zasto sve odatle polaze? Meni je to glupo i uopste ne verujem u big bang! Sta ako je to ovako kao sto ja to zamisljam. Zamislite molekule vode, zatim zamislite kap vode, zatim tu kap u casu vode, zatim tu vodu u bazenu, bazen u jezero, jezero u more, more u okean, okean je na planeti zemlji ali cini jedan molekul zemlje! Sada zamislite zemlju kao molekul neke kapi, kap je nas suncev sistem, casa je galaksija, bazen je svemir, jezero je univerzum i tako dalje... Sta ako smo mi kao planeta atom nekog metala ili nekog predmeta i sastavni smo deo, recimo, nekog drveta. Mozda je nas univerzum cestica necega! Pojam Univerzum je jako opsiran i kao takvog ga je sramotno nagadjati! Varijabla je beskonacno za sada! Jednacina sa sve nepoznate!

dusanmal

pre 9 godina

@Miodrag - tacno zapazanje! Ne samo sto nije potvrdjena ili siroko prihvacena vec je dobrim delom bazirana na ideologiji/filozofiji radije nego na cistoj nauci. (Slicno misljenju Nilsa Bora proslog veka o tome da je svemir fino i namerno nastimovan da proizvede ljudska bica).
Dodatan problem: Sta clanak takodje ne pominje je mogucnost da je cela ta teorija cisto zgodna matematicka reprezentacija - pogodna za jednostavnije matematicko iskazivanje no potpuno razlicito od realnosti. Odlican primer slicnog postupka je koriscenje "cestica" "fonona" u fizici cvrstog stanja. Cestice fononi ne postoje. One su odlicno matematicko pomagalo da se opisu procesi u kristalima i takav matematicki proces je u sirokoj upotrebi. No, u realnosti to sto "fononi" predstavljaju su stvarne oscilacije u kristalnoj resetci.
Moje profesionalno misljenje (bio www.maletic.org/about-me/ ) je da su i "teorija struna (String Theory)" i ovakve interpretacije realnosti svemira samo vrlo pogodni matematicki modeli, ne realnost. Razlog? - I pored svih pokusaja jos nema nikakvog eksperimentalnog dokaza da je teorija struna realnost. Ni predlozeni (pomenut u clanku) eksperiment ne bi bio dokaz za sam "multiverse" vec da se svemir tako moze matematicki opisati (opet, vidite o "fononima" za razliku izmedju te dve tvrdnje).

Trovach

pre 9 godina

Zasto su se neki zakacili "k'o pijan plota" za teoriju, kada je ona upravo to- teorija? Evo, ja sam na tu temu razmisljao i dosao do zakljucka da, ako je ta teorija tacna i ako postoji neogranicen broj univerzuma, mora postojati jos jedan (ili beskonacan broj) univerzuma gde jedan Trovach pise isti ovaj komentar. Isto tako u nekom drugom univerzumu postoji neki drugi Trovach glupson koji pise totalno debilne komentare. Ko zna, mozda se bas to sada desava u ovom univerzumu (jer nekome je ovo cista glupost).

dragan

pre 9 godina

Та теорија је била пре неколко год на Националној географији један познати физичар је чак на улици правио мехуре од сапунице да би то било сликовитије. Има још нешто занимљиво рецимо-паралелни универзум по коме сваки човек има свог војника али живот им је различит.

Draganče

pre 9 godina

Ja mislim da ova, kao i sve ostale teorije o svemiru (big bang, strune, ubrzavanje...) su jednostavno zamajavanje. Na primer, verovatno postoje vanzamaljci... ali činjenica je (?!) da su mnogo, mnogo, mnogo daleko.

Cole

pre 9 godina

Obožavam da čitam ovakve i slične tekstove
i uvek se iz petnih žila trudim da shvatim
direktno kvantitativno kroz niz predikcija
koje se tiču mene i mog shvatanja kolizije
univerzuma i što je najgore nikad ništa ne shvatam.

Onako samo usput

pre 9 godina

Verujem da postoji više Univerzuma. I da oni nemaju nikakve veze sa nama. Svaki za sebe postoji samostalno. Neki su Univerzumi uspešni, a neki ne. Neki se šire i rasplinjavaju, a neki skupljaju. Možda u njima postoje neki drugi zakoni ili su za nijansu drugačije ravnoteže prirodnih zakona od ovog našeg. Naravno, sve je to neproverljivo. I zato mi ostaje samo da verujem u tako nešto...

Marko

pre 9 godina

Posto nista ne moze da bude unikat/jedinstveno (atom,planeta,zvezda,galaksija ima ih vise)
,ne vidim razlog da ne postoji i vise univerzuma...

Prosta logika odgovara na sve,a dokazi su svuda oko nas

Miodrag

pre 9 godina

Samo nešto da pojasnim jer mi se čini da iz teksta nije dovoljno jasno. Tvrdnja da je "teorija široko prihvaćena iako nikada nije potvrđena" se odnosi na teoriju o kosmičkoj inflaciji odnosno širenju svemira nakon Velikog praska. S druge strane teorija o multiverzumu ili višestrukim univerzumima je prilično labava i ne samo da nikada nije potvrđena (pitanje je da li je to uopšte moguće) već je i predmet velikih sporenja među njenim zagovornicima i protivnicima.

Banezi

pre 9 godina

Zivimo u najgore doba. Dovoljno smo svesni i pametni da postavimo sva kljucna pitanja ali nedovoljno da bismo na njih odgovorili. Za 500 godina ce se sve znati. Mozda cak i manje.

N2

pre 9 godina

Ma sto da se cimamo i razmisljamo, ako postoji beskonacno mnogo univerzuma onda zasigurno postoji i beskonacno mnogo pametnijih inteligencija od nase, pa nek oni otkriju stvarnost i jednostavno nam jave. Nego jeste videli kako prosle godine rodila sljiva, a ove nikako...

mudrac

pre 9 godina

zbog cega bi to uooste bilo bitno-ako je nesto beskonacno svejedno da li ima 2,3 ili milion univerzuma....i kako bi se znalo gde je granica jednog a pocetak drugog.

Laik

pre 9 godina

@dusanmal To je ono sto mene (kao totalnog laika, ali zaljubljenika) zanima, da li je dokazivanje preko matematike u stvari samo pogodna interpretacija necega sto ne postoji? Stiven Hoking kaze da je sve matematika, i meni ne preostaje nista drugo nego da za sada prihvatim da je tako jer ja nemam nacina ni kredibiliteta da kazem bilo sta drugacije sto ce da ima smisla. Vrlo verovatno je da sve pojave mogu da se opisu matematicki. Ali, inverzno, ako nesto POSTAVIMO metematicki, ne znaci da je to i realno?

Da li sam u pravu ili sam u pravu?

Fizika i matematika se nikada nece oporaviti od Zoroa

pre 9 godina

@Zoro, 19. jul 2014 20:55
Tako je majstore, neka si im rekao. Koji si ti genije, jednom prostom recenicom si pokopao zauvek dve prorodne nauke.

Petar

pre 9 godina

@Neko
To se zove Jako Antropijsko Nacelo, a postoji i blaza varijanta, Slabo Antropijsko Nacelo. Ne pripada bas Boru, ali mozda je imao udela u formiranju tog misljenja, ne znam.