Utorak, 20.11.2012.

11:05

NASA: Tajna koju vam (ne) smemo reći

Izvor: B92

NASA: Tajna koju vam (ne) smemo reæi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

144 Komentari

Sortiraj po:

tenk

pre 11 godina

Problem je sto nas jezik koristi istu rec 'zemlja' za: country, dirth, soil, earth, ground, .... pa je tesko razumeti 'komad zemlje sa marsa' ... toliko o bogatstvu naseg jezika
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Pera, 20. novembar 2012 21:40)
country=drzava(okrug)
dirth=prasina
soil=zemljiste
earth=planeta zemlja
ground=tlo
toliko o siromastvu naseg(pardon tvog)jezika.

Tarabozan

pre 11 godina

I ja bih mislio kao vi, kad bih umeo da mislim kao vi. (Naročito ovi što ne propuštaju priliku da naglase kako smo mi Srbi glupi, tupi i zadrti). Al ne umem. Ovi drugi, što kažu: Ej! Zamislite koliko bi otkriće života na marsu bilo značajno! Verovatno svojeručno znaju samo da čačkaju nos. Čak im i sendviče neko drugi pravi. Pa sad kad već tako doživljavaju mene, dok nagađaju da li ima života na marsu, ja bih vas upitao: Ima li života u vašim životima?

Brejking njuz

pre 11 godina

"Opinions are like assholes. Everybody's got one and everyone thinks everyone else's stinks."
(vik, 20. novembar 2012 18:48)


I think my own stinks.

mixer

pre 11 godina

Ruku na srce jedino sto može da bude opasno - to je da dovuku neku boleštinu,zato se iskreno nadam da je to opet neka montaža kao sletanje na Mesec.

Resenje

pre 11 godina

Jao više ovi sa svojim teorijama, mesec nema vetar,a jel neko od vas pogledao malo taj snimak,to pomeranje je izazvano kad stavi zastavu,posle ne mrda skoro uopšte. A to se dešava samo zato što je malo pomerio zastavu. Evo malo da obnovite domaći zadatak: http://www.youtube.com/watch?v=RMINSD7MmT4

Pera

pre 11 godina

Problem je sto nas jezik koristi istu rec 'zemlja' za: country, dirth, soil, earth, ground, .... pa je tesko razumeti 'komad zemlje sa marsa' ... toliko o bogatstvu naseg jezika

Rako

pre 11 godina

Ocekujem da ce izjaviti da su pronasli dokaze o nekadasnjem postojanju zivota na Marsu,fosile nekih primitivnih formi,i to ce biti ta senzacionalna vest

dragan

pre 11 godina

DA... i rece jednom jedan pop da mu se javio" BOG" i rekao mu da zemlju nose kitovi(slonovi) i kada oni zarone(kitovi)nastaje poplava ili kada se oni valjaju(slonovi) nastaju zemljotresi.....verujte NAUCI !!!!sekte i religije odvoite od nauke...

Ivan

pre 11 godina

ZAr vi zaista mislite da je tvorac stvorio sve lepote prirode i da je pri tome imao zelju da po tim lepotama gamizu spodobe koje jedne druge ubijaju da bi ih jele??? Zivot kakav poznajemo je osudjen na propast!!!

Aleksandar

pre 11 godina

@M

Lupet sinko, lupetas. Zato nisi naucnik, niti radis u NASA-i, niti radis pri nekom univerzitetu pri fizici, kvantnoj fizici/mehanici...da ne nabrajam dalje.

nevjernik neuvjereni

pre 11 godina

Bas kao i u Srbiji i srpskoj cenzurisanoj stampi i ostalim medijima;nesme se reci da na crvenoj planeti jos ima dosta komunista.I dalje ispustaju metan bez veze.Ni traga od svezeg vazduha gde bi nesto normalno moglo da zivi.

Zadranin

pre 11 godina

Na ovome Marsu mogu da kažem što se dešava, nije istina. Mislim na ovome svetu, što bi naglasio da propaganda, što većina kažu da ovome nije istina!

tamo_daleko

pre 11 godina

u 100 maraka da su nasli neki oblik zivota!
(jos samo first contact, pa Star Wars :D, 20. novembar 2012 12:30)

Mnogo je kume,mnogo je...:)

Зоран

pre 11 godina

(Pravni ekspert, 20. novembar 2012 17:19), то ако ми не отвориш очи, ови Амери овде неће сигурно.

vojvodjanin kao poslednji mohikanac

pre 11 godina

Epohalnije je naci gram mozga kod srba i procentualno makar toliko pameti. Naravno i smisao za humor. Tesla i Pupin su pobegli sa razlogom. Bili pametni.

srdjan

pre 11 godina

Da se razumemo ... nikada nisam bio ljubitelj njegovog stvaralastva. malo sta, ali, ruku na srce ... hmmmm...
Ali danasnja prepiska je zaista spektakularna. Odavno nesto tako pismeno, sredjeno i dokumentovano nisam susreo u ovoj zemlji. O-d-a-v-n-o ! (a kada kazem odavno, mislim na neki period od pre 20-30 godina, najmanje!)!!!
Ono sto se narocito izdvaja iz ove nase surove svakodnevice je krajnje neuvredljiv ton pisma. Onaj ko zaista pozeli, moze ovde puno puno toga da nauci...
Eto, zaista, sve cestitke coveku koga ranije nisam mnogo "vario" ....

Владо Бања Лука

pre 11 godina

Не требате нам ништа говорити... Знамо да никада нисте били на Месецу.

Pravni ekspert

pre 11 godina

Prochita chovek ove komentare i jasno je u kakvom mraku Srbija zivi. Sem ovog momka iz Novog Sada ovi ostali ni sami ne znaju zashto se javljaju. Pokushavaju da nedostatak znanja prikriju humorom, a ni humora nemaju.
(zoran, 20. novembar 2012 14:49)


Jos strasnije je to sto njegov comment ima skoro samo pozitivne preporuke, i to preko 250, a u stvari je potpuno netacan...
Ovo samo pokazuje koliko smo mi naivni i lakoverni, i ne vidim kako npr. mozemo da osporimo presudu u Hagu ako verujemo da je NASA otkrila potpuno nov oblik zivota koji nije zasnovan na ugljeniku.

Na iste fore nas hvataju decenijama...

Caliph-ornia

pre 11 godina

sta se primate bre, NASA je od raspada SSSR-a izgubila ogroman deo sredstava i sad pokusavaju da privuku paznju na sve nacine. prvo su izmislili one bakterije iz jezera a sad ce da bude ko zna sta

M

pre 11 godina

Ja bih da se oni vrate 43 godina unazad pa da ponove "iskrcavanje" na Mesec ! Baš me zanima kako bi prošli , s obzirom da je u prostoru između Zemlje i Meseca zračenje od Sunca toliko jako da ih ne bi zaštitio ni olovni štit od 2 metra. Da vidim da li bi onda "skakutali" po Mesecu i pozirali !?

Gogi

pre 11 godina

@(jos samo first contact, pa Star Wars :D, 20. novembar 2012 12:30)
mnogo kume mnogo :D
al ja sam ipak za star trek, where no man has gone before :D

marsovac

pre 11 godina

dragi zemljani, pripremite se za marsovsku zlatnu groznicu.
marsovsko tozla 24k.
to bi bilo jednako direktnoj invaziji na monetarni sistem planete :D
ne znam zasto bi bakterije bile tajna.

Srdjan Jovanovic

pre 11 godina

Zaista je interesantno kako ova, kao i slicne vijesti, motivisu mnoge da nas zaspu lavinom "narodnog" humora. Valjda je dio ljudske prirode da na nesto potpuno nepoznato, sto prevazilazi nivo obrazovanja ili mentalnog kapaciteta, reaguje sa sprdnjom i podsmijehom. Tesko je reci da li je to kod naseg naroda vise izrazeno nego kod ostalih. Cinjenica je, medjutim, da umjesto radoznalosti i uzbudjenja, po pravilu i u ogromnoj vecini, izrazavamo omalovazavanje i nipodastavanje. Mozete li zamisliti kakve bi implikacije po ovu civilizaciju imao dokaz o postojanju zivota van ove planete pa makar se radilo o veoma primitivnom obliku. Sigurno je da se zivoti velike vecine stanovnika ne bi promijenili, ali ni Kolumbovo otkrice Amerike nije imalo bog zna kakve reperkusije na evropski zivot barem u prvih nekoliko decenija po otkricu. Postujmo zato enormne istazivacke napore naucnika i nemojmo ih trivijalizovati. Da nije bilo te radoznalosti i posvecenosti novim otkricima, ni vi ne biste danas bili u situaciji da svoje "duhovitosti" sirite putem Interneta.

Saldzo

pre 11 godina

Nasli su nesto epohalno? Svarcenegera? Pljuvacku Caka Norisa? Votku? Kinesku radnju? Dzimija Hofu? Staru deviznu stednju? Pa kazite vec jednom, izgoresmo...

ky3ma

pre 11 godina

Jel' to epohalno kao otkrice onih bakterija u jezeru u Kaliforniji?
Nemoj da ne bude epohalno jer vas niko vise nece konstatovati.
(Malinar, 20. novembar 2012 12:10)

To i jeste bilo epohalno jer je prvi put otkriven organizam koji biološki nije baziran na ugljeniku. Sad, nekom je to epohalno, a nekom ko je navikao na Vila Smita i Majkla Beja - nije.
(miloš Novi Sad, 20. novembar 2012 13:09)

fazon je u tome da ta bakterija ipak nije drugacija:) Zato je Malinar naveo taj primer

mi pevamo u oustinji

pre 11 godina

Sacekajmo da cujemo zvanicno saopstenje.Karl Segan je u svojoj knjizi "Kosmos" rekao dosta toga na osnovu saznanja do kojih se doslo iz ekspedicija "Viking" sedamdesetih godina proslog veka.

kormofitet

pre 11 godina

@ Sta se valja u pozadini?

U potpunosti se slazem. "History" kanal se pretvorio u obicno smece. Ako je nekad i bio bolji od toga.

Vanzemaljci ne postoje. Mi smo unikat.
Na nauci je da otkrije kako je zivot nastao.
Do tada,vernici neka misle da nas je stvorio Bog,ateisti abiogenezom,a ostali neka izaberu vec kako kome se sta svidja.

jos samo PRVI KONTAKT

pre 11 godina

..."samo je pitanje koja planeta je dovoljno daleko ondnosno blizu svoje zvezde pa da ima uslove da ze zivot razvija, tj. da nije previse hladno ili suvise toplo.
(jos samo first contact, pa Star Wars :D, 20. novembar 2012 12:30)

Mislim da sam dobro shvatio tvoj komentar: nismo sami u svemiru.

I ja to isto mislim. Kad-tad ce se doci i do materijalne potvrde toga. Medjutim, tvrdim da, ako se drzimo LJUDSKIH merila i ako i dalje mislimo da ta svemirska bica lice na coveka ili bilo koje drugo zemaljsko zivo bice, nauka nece biti na pravom putu. Naime, zbog cega mislimo da ta neka planeta mora da bude "dovoljno daleko ondnosno blizu svoje zvezde pa da ima uslove da ze zivot razvija, tj. da nije previse hladno ili suvise toplo." (citiram tebe)? Zbog cega mislimo da nema bica koja zive (cak ne bih ni taj glagol - ziveti- upotrebio za njih) bez atmosfere kao sto je nasa, bez svetla (kao nase), bez temperature (kao na Zemlji), itd, itd...? Ja stvarno mislim da u svemiru imamo kohabitante, ali da se bas u svemu razlikuju od nas na Zemlji. Sad, da li su napredniji (po nasim zemaljskim merilima) ili ne drugo je pitanje.

Sto vise nauka bude uspela da se oslobodi zemaljskog nacina razmisljanja , pre ce se doci do zeljenih rezultata.

Hvala ti, @jos samo first contact, pa Star Wars, na slagvortu za ova moja razmisljanja.

Aryan Brotherhood

pre 11 godina

Nema sta,Srbi se utrkuju ko ce gluplji komentar da postavi.U tome smo bas dobri.Steta sto se i u drugim sferama zivota ne pokazujemo tako uspesni.

Marko

pre 11 godina

@miloš Novi Sad

a da si malo citao video bi da je to jedan od najvecih FAILa u istoriji NASE "And finally, NASA failed big time"
jer sva istrazivnja pokazuju da to sto su oni tvrdili nije tacno

evo ti npr clanak

New Science Papers Prove NASA Failed Big Time In Promoting Supposedly Earth-Shaking Discovery That Wasn't

http://www.forbes.com/sites/matthewherper/2012/07/08/new-science-papers-prove-nasa-failed-big-time-in-promoting-supposedly-earth-shaking-discovery-that-wasnt/
Live-blogging Arsenic Life
http://blogs.discovermagazine.com/loom/2012/07/08/live-blogging-arsenic-life/

M

pre 11 godina

Kjuriositi čeka bebu ! A to znači da na Marsu postoji nepoznat oblik života koji treba otkrivati naredna tri veka i za to vreme primati platu.

sdhgfhdhdh

pre 11 godina

a kakve vajde mi zemljani imamo ako nađu tamo gore mrava, neku bakteriju ili bilo šta što nije nešto slično čovjeku ? ne kapiram kad kažu "ima bakterija i vode znači postoji mogućnost za život" ?

zoran

pre 11 godina

Prochita chovek ove komentare i jasno je u kakvom mraku Srbija zivi. Sem ovog momka iz Novog Sada ovi ostali ni sami ne znaju zashto se javljaju. Pokushavaju da nedostatak znanja prikriju humorom, a ni humora nemaju.

republika

pre 11 godina

Verovatno voda ili neke bakterijice. Inače, u široj slici stvari to ništa ne znači, jer se naša potraga za životom u svemiru bazira na potrazi sa ISTIM oblikom života kao ovde na Zemlji: oblik života koji pije vodu, diše kiseonik, živi u klimi sličnoj Zemlji itd.

Što naravno ne mora da bude tačno, jer ko zna kakvi se oblici života postoje i šta zapravo podrazumeva reč "život" kada se primeni na celu Vaseljenu. Možda nekom sa strane deluje kao glupost, ali ako ništa drugo makar je Lemov "Solaris" pokušao da odgonetne neke stvari na tu temu (a Stanislav Lem nije tamo neku pulp SF pisac već ozbiljan književnik, esejista i filozof koji je izuzetno cenjen u poljskoj književnosti; + nije slučajno Tarkovski režirao prvu filmsku verziju istog romana); ili Artur Klark kada se u delovima "Odiseje" ili kratke priče "Krstaški pohod" (gasni titani na Jupiteru, odnosno prirodno nastala "veštačka inteligencija" u morima tečnog helijuma gde je faktički celo okruženje ogroman superprovodnk) bavi upravo dekonstrukcijom našeg antropomorfizovanog viđenja potencijalnog vanzemaljskog života.

Kragujevac

pre 11 godina

Pazi ovo

"Uzmite komad ZEMLJE sa Marsa i SAM će do detalja da objasni o kakvom je tlu reč."

Prijatelju koji si ovo pisao, ja nisam SAM, običan Srbin koji i nije nešto na ceni ovih godina u svetu, ali do deta ti mogu objasniti da se komad sa Marsa NE ZOVE zemlja....
(Branko Von Beca, 20. novembar 2012 12:27)

Ne zove se Zemlja, tu se slazem, ali ne vidim razlog da se ne zove zemlja.

Kakvu ce Nasa poslku porati?

pre 11 godina

Otkrili su da mi ustvarni nismo mi i da sve ono sto se kaze na TV nije istina i da salju poruku onima koji cuju a ne vide i vide aaa cuju, mislim moracete ovo malo u montazi....

Salu na stranu, verovatno ce reci da su otkrili sh1458trtstopttrt tecnost ili sastv na nekoj steni a nama ostalima uopste nece ni biti jasno sta je to.

realista

pre 11 godina

Pronašli su odgovor na konačno pitanje o životu , svemiru i svemu što postoji i to je broj 42 :D
Ako kažu da su pronašli vodu znam da će celokupna naučna javnost da doživi orgazam istovremeno ali ja ću biti veoma razočaran :) doliko dizanja "atmosfere" zbog čega, vode!!! glupo, zato što će onda uslediti još gluplje razdoblje, 10 godina bar, će provesti u traženju bakterija...
NASA, ako niste pronašli barem Džonija Kartera neću da vas čujem :P

Sandra

pre 11 godina

(Sta se valja u pozadini?, 20. novembar 2012 13:30) A da ti nije slucajno palo na pamet da je to sve na TV-u, po medijima itd. samo priprema za nesto sto oni vec znaju ali ovako ce ljudi lakse prihvatiti vest i pre svega drasticnu promenu u covecanstvu i svemu sto smo do sada mislili da znamo...

bole

pre 11 godina

ma našli su ispod kamena na Marsu ličnu kartu Čak Norisa :o)

nasli su uzročnike postojanja metana u atmosferi, ili neke mikroorganizme ili njihove fosile koji su pravili metan.
šta drugo?

simboliko

pre 11 godina

Tajna je da nemate pojma sa životom, i da nagađate o nebitnim stvarima, kako bi čovečanstvu dali odgovore, koji bi u mislima oplemenili njegov "besmislen" život, koji je kap u svemiru.

mali_buda

pre 11 godina

reklo bi se da cekaju 21.12. da izdaju saopstenje i da samim tim ispune prorocanstvo - ne o smaku sveta nego o datumu kad pocinje novi period u zivotu ljudi, planete... izvinjavam se na nepotpunoj interpretaciji prorocanstva... a sto se tice zivota van zemlje... rekao bih da se nauka i dalje svodi na onaj egocentricni sistem iz srednjeg veka, da se sve okrece oko zemlje... pokusavamo da nadjemo zivot samo na mestima na kojima postoje uslovi slicni onima kao na zemlji iako je i ovde na nasoj planeti zivot odrziv, pokazalo se, i u najekstremnijim uslovima... pa zar od tolikog mnostva planeta u nepreglednom svemiru oko nas zivot bas mora da nastane samo tamo gde ima vode i kiseonika... sta ako se jednog dana pojave vanzemaljci kojima ce kiseonik biti toksican... a s druge strane postoje i pojedini dokazi da cak ni zakoni fizike kakvi vaze na zemlji ne vaze za ceo svemir... nismo mi centar svemira oko koga se sve okrece niti model za nastanak i odrzivost zivota... mi smo samo sicusni piksel na ogromnom ekranu ;)

Зоран

pre 11 godina

Ево шта открили, али још проверавају:

http://files.myopera.com/Mathilda/albums/42812/NASA-TOP%20SECRET-mars%20spiritcolor.jpg

Mrtvac

pre 11 godina

Onu novu vrstu organizma sto su nasli u onom mulju gde god, na kraju se ispostavilo da su se naucnici zeznuli i da nije nova vrsta koja ima drugaciju strukturu DNK od nase... Zato covek kaze da se to otkrice ispostavilo kao bezvezno...

Hollywood

pre 11 godina

To i jeste bilo epohalno jer je prvi put otkriven organizam koji biološki nije baziran na ugljeniku. Sad, nekom je to epohalno, a nekom ko je navikao na Vila Smita i Majkla Beja - nije.
(miloš Novi Sad, 20. novembar 2012 13:09)


Ne pricaj gluposti - organizam iz jezera je sadrzao otrovni arsenik u dnk, ali je takodje baziran na ugljeniku.
I uopste nije toliko "epohalno otkrice" kako su najavljivali.

Beogradjanin

pre 11 godina

Nivo nase kulture i mentalno - psiholoskog razvoja se lepo vidi kroz pristigle komentare... To sto svi mi imamo razlicite probleme, ne znaci da ljudi iz NASE ne treba da rade nesto veliko i korisno za sve nas. Nauka treba da napreduje, a da bi napredovala treba istrazivati. U svakom poslu se i gresi, ali to ne znaci da su sve iznete cinjenice neistina. Nauka se siri i napreduje i covecanstvo saznaje nove stvari svakodnevno, a to sto vecina vas misli da se jos uvek mali ljudi kriju u kutiji TV-a, nije problem NASA-e, nego vas samih. Prestanite vise sa glupim komentarima i teorijama zavere, nego prihvatite cinjenice, a ne izvrgavajte sve ruglu i podsmehu, jer ste sami sobom nezadovoljni i osecate se beskorisno. Sa takvim stavovima i razmisljanjima koje sirite nikada necemo postati dostojni savremenog coveka, uvek cemo biti pecinski ljudi koji ce se moliti sakriveni u pecini da bog groma ne ubije bas njih i da nas bog vatre ne zapali.

boki_minhen

pre 11 godina

"Uzmite komad zemlje sa Marsa i SAM će do detalja da objasni o kakvom je tlu reč."

Valjda komad marsa sa Marsa, ne? :)
(mokgab, 20. novembar 2012 12:15)

http://www.marions-kochbuch.de/index-bilder/mars.jpg

nexus

pre 11 godina

@Malinar A sta nije epohalno u vezi bakterija? Jesi ti uopste razumeo u cemu je znacaj otkrica u potpunosti drugacije strukture zivog sveta?

Sta se valja u pozadini?

pre 11 godina

Mene zanima kome je u interesu da finansira toliku medijsku propagandu u vezi sa vanzemaljskim zivotom, krajem sveta i sl. Pogledajte History kanal npr. – tamo gotovo da nema nikakvih drugih sadrzaja sem NLO-a i ET simbola kojekuda. Ponekad mi se cini da kada bi ti isti “experti” morali da analiziraju neciji izmet, i tamo bi pronasli ili vanzemljski ili masonski znak.

miloš Novi Sad

pre 11 godina

Jel' to epohalno kao otkrice onih bakterija u jezeru u Kaliforniji?
Nemoj da ne bude epohalno jer vas niko vise nece konstatovati.
(Malinar, 20. novembar 2012 12:10)

To i jeste bilo epohalno jer je prvi put otkriven organizam koji biološki nije baziran na ugljeniku. Sad, nekom je to epohalno, a nekom ko je navikao na Vila Smita i Majkla Beja - nije.

Зоран

pre 11 godina

Тренутно убеђују Марсовце да се негостопримљивост не пише "Yahkee go home", него "Yenkee welcome to Mars". Кад их убеде, следе и слике.

jos samo first contact, pa Star Wars :D

pre 11 godina

u 100 maraka da su nasli neki oblik zivota!
Ovo znaci da zivot nepostoji samo na zemlji, vec da ga ima na dosta planeta, samo je pitanje koja planeta je dovoljno daleko ondnosno blizu svoje zvezde pa da ima uslove da ze zivot razvija, tj. da nije previse hladno ili suvise toplo.
Ako se dobro secam, naucnici su vec nasli dosta takvih planeta, sto znaci da nismo sami :)

Branko Von Beca

pre 11 godina

Pazi ovo

"Uzmite komad ZEMLJE sa Marsa i SAM će do detalja da objasni o kakvom je tlu reč."

Prijatelju koji si ovo pisao, ja nisam SAM, običan Srbin koji i nije nešto na ceni ovih godina u svetu, ali do deta ti mogu objasniti da se komad sa Marsa NE ZOVE zemlja....

Opet on

pre 11 godina

"Sledećih nekoliko sedmica odigraće ključnu ulogu jer se u NASA-i vrše svakodnevna istraživanja koja bi potvrdila ono što naučnici jedva čekaju da nam saopšte."

Utanjio budžet, pa je neophodna samo reklama ...

sigurno

pre 11 godina

Naucnici ce reci ono sto budu hteli da kazu. Cak i ako su sigurni da su na pogresnom putu oni jednostavno MORAJU da ostave otvorena vrata za dalja istrazivanja, sto je po meni i logicno, jer cak i ako se ne potvrdi ono sto se ocekuje, sva ta tehnicki izumi kasnije nadju primenu u svakodnevnom zivotu. Nazalost, pnogi izumi zavrse i kao vojni arsenal ali to je druga prica.

anonymous

pre 11 godina

NASA : "Nikad nismo bili na mesecu. Prevarili smo Vas nismo tražili vodu i nismo pokušavali dokazati postojanje života na Marsu. Našli smo naftu na Marsu(prednost ove nafte je u tome što ne moramo bombama da širimo demokratiju)."

slavko

pre 11 godina

nista novo i to nije nikakva tajna svi smo mi vec videli dosta da kazemo VAZNIH LJUDI koji se ponasaju kao da su sa marsa pali znaci odavno su medju nama MARSOVCI

miloš Novi Sad

pre 11 godina

Jel' to epohalno kao otkrice onih bakterija u jezeru u Kaliforniji?
Nemoj da ne bude epohalno jer vas niko vise nece konstatovati.
(Malinar, 20. novembar 2012 12:10)

To i jeste bilo epohalno jer je prvi put otkriven organizam koji biološki nije baziran na ugljeniku. Sad, nekom je to epohalno, a nekom ko je navikao na Vila Smita i Majkla Beja - nije.

anonymous

pre 11 godina

NASA : "Nikad nismo bili na mesecu. Prevarili smo Vas nismo tražili vodu i nismo pokušavali dokazati postojanje života na Marsu. Našli smo naftu na Marsu(prednost ove nafte je u tome što ne moramo bombama da širimo demokratiju)."

Beogradjanin

pre 11 godina

Nivo nase kulture i mentalno - psiholoskog razvoja se lepo vidi kroz pristigle komentare... To sto svi mi imamo razlicite probleme, ne znaci da ljudi iz NASE ne treba da rade nesto veliko i korisno za sve nas. Nauka treba da napreduje, a da bi napredovala treba istrazivati. U svakom poslu se i gresi, ali to ne znaci da su sve iznete cinjenice neistina. Nauka se siri i napreduje i covecanstvo saznaje nove stvari svakodnevno, a to sto vecina vas misli da se jos uvek mali ljudi kriju u kutiji TV-a, nije problem NASA-e, nego vas samih. Prestanite vise sa glupim komentarima i teorijama zavere, nego prihvatite cinjenice, a ne izvrgavajte sve ruglu i podsmehu, jer ste sami sobom nezadovoljni i osecate se beskorisno. Sa takvim stavovima i razmisljanjima koje sirite nikada necemo postati dostojni savremenog coveka, uvek cemo biti pecinski ljudi koji ce se moliti sakriveni u pecini da bog groma ne ubije bas njih i da nas bog vatre ne zapali.

jos samo first contact, pa Star Wars :D

pre 11 godina

u 100 maraka da su nasli neki oblik zivota!
Ovo znaci da zivot nepostoji samo na zemlji, vec da ga ima na dosta planeta, samo je pitanje koja planeta je dovoljno daleko ondnosno blizu svoje zvezde pa da ima uslove da ze zivot razvija, tj. da nije previse hladno ili suvise toplo.
Ako se dobro secam, naucnici su vec nasli dosta takvih planeta, sto znaci da nismo sami :)

Aryan Brotherhood

pre 11 godina

Nema sta,Srbi se utrkuju ko ce gluplji komentar da postavi.U tome smo bas dobri.Steta sto se i u drugim sferama zivota ne pokazujemo tako uspesni.

Branko Von Beca

pre 11 godina

Pazi ovo

"Uzmite komad ZEMLJE sa Marsa i SAM će do detalja da objasni o kakvom je tlu reč."

Prijatelju koji si ovo pisao, ja nisam SAM, običan Srbin koji i nije nešto na ceni ovih godina u svetu, ali do deta ti mogu objasniti da se komad sa Marsa NE ZOVE zemlja....

Sta se valja u pozadini?

pre 11 godina

Mene zanima kome je u interesu da finansira toliku medijsku propagandu u vezi sa vanzemaljskim zivotom, krajem sveta i sl. Pogledajte History kanal npr. – tamo gotovo da nema nikakvih drugih sadrzaja sem NLO-a i ET simbola kojekuda. Ponekad mi se cini da kada bi ti isti “experti” morali da analiziraju neciji izmet, i tamo bi pronasli ili vanzemljski ili masonski znak.

slavko

pre 11 godina

nista novo i to nije nikakva tajna svi smo mi vec videli dosta da kazemo VAZNIH LJUDI koji se ponasaju kao da su sa marsa pali znaci odavno su medju nama MARSOVCI

Srdjan Jovanovic

pre 11 godina

Zaista je interesantno kako ova, kao i slicne vijesti, motivisu mnoge da nas zaspu lavinom "narodnog" humora. Valjda je dio ljudske prirode da na nesto potpuno nepoznato, sto prevazilazi nivo obrazovanja ili mentalnog kapaciteta, reaguje sa sprdnjom i podsmijehom. Tesko je reci da li je to kod naseg naroda vise izrazeno nego kod ostalih. Cinjenica je, medjutim, da umjesto radoznalosti i uzbudjenja, po pravilu i u ogromnoj vecini, izrazavamo omalovazavanje i nipodastavanje. Mozete li zamisliti kakve bi implikacije po ovu civilizaciju imao dokaz o postojanju zivota van ove planete pa makar se radilo o veoma primitivnom obliku. Sigurno je da se zivoti velike vecine stanovnika ne bi promijenili, ali ni Kolumbovo otkrice Amerike nije imalo bog zna kakve reperkusije na evropski zivot barem u prvih nekoliko decenija po otkricu. Postujmo zato enormne istazivacke napore naucnika i nemojmo ih trivijalizovati. Da nije bilo te radoznalosti i posvecenosti novim otkricima, ni vi ne biste danas bili u situaciji da svoje "duhovitosti" sirite putem Interneta.

zoran

pre 11 godina

Prochita chovek ove komentare i jasno je u kakvom mraku Srbija zivi. Sem ovog momka iz Novog Sada ovi ostali ni sami ne znaju zashto se javljaju. Pokushavaju da nedostatak znanja prikriju humorom, a ni humora nemaju.

mali_buda

pre 11 godina

reklo bi se da cekaju 21.12. da izdaju saopstenje i da samim tim ispune prorocanstvo - ne o smaku sveta nego o datumu kad pocinje novi period u zivotu ljudi, planete... izvinjavam se na nepotpunoj interpretaciji prorocanstva... a sto se tice zivota van zemlje... rekao bih da se nauka i dalje svodi na onaj egocentricni sistem iz srednjeg veka, da se sve okrece oko zemlje... pokusavamo da nadjemo zivot samo na mestima na kojima postoje uslovi slicni onima kao na zemlji iako je i ovde na nasoj planeti zivot odrziv, pokazalo se, i u najekstremnijim uslovima... pa zar od tolikog mnostva planeta u nepreglednom svemiru oko nas zivot bas mora da nastane samo tamo gde ima vode i kiseonika... sta ako se jednog dana pojave vanzemaljci kojima ce kiseonik biti toksican... a s druge strane postoje i pojedini dokazi da cak ni zakoni fizike kakvi vaze na zemlji ne vaze za ceo svemir... nismo mi centar svemira oko koga se sve okrece niti model za nastanak i odrzivost zivota... mi smo samo sicusni piksel na ogromnom ekranu ;)

Opet on

pre 11 godina

"Sledećih nekoliko sedmica odigraće ključnu ulogu jer se u NASA-i vrše svakodnevna istraživanja koja bi potvrdila ono što naučnici jedva čekaju da nam saopšte."

Utanjio budžet, pa je neophodna samo reklama ...

republika

pre 11 godina

Verovatno voda ili neke bakterijice. Inače, u široj slici stvari to ništa ne znači, jer se naša potraga za životom u svemiru bazira na potrazi sa ISTIM oblikom života kao ovde na Zemlji: oblik života koji pije vodu, diše kiseonik, živi u klimi sličnoj Zemlji itd.

Što naravno ne mora da bude tačno, jer ko zna kakvi se oblici života postoje i šta zapravo podrazumeva reč "život" kada se primeni na celu Vaseljenu. Možda nekom sa strane deluje kao glupost, ali ako ništa drugo makar je Lemov "Solaris" pokušao da odgonetne neke stvari na tu temu (a Stanislav Lem nije tamo neku pulp SF pisac već ozbiljan književnik, esejista i filozof koji je izuzetno cenjen u poljskoj književnosti; + nije slučajno Tarkovski režirao prvu filmsku verziju istog romana); ili Artur Klark kada se u delovima "Odiseje" ili kratke priče "Krstaški pohod" (gasni titani na Jupiteru, odnosno prirodno nastala "veštačka inteligencija" u morima tečnog helijuma gde je faktički celo okruženje ogroman superprovodnk) bavi upravo dekonstrukcijom našeg antropomorfizovanog viđenja potencijalnog vanzemaljskog života.

sigurno

pre 11 godina

Naucnici ce reci ono sto budu hteli da kazu. Cak i ako su sigurni da su na pogresnom putu oni jednostavno MORAJU da ostave otvorena vrata za dalja istrazivanja, sto je po meni i logicno, jer cak i ako se ne potvrdi ono sto se ocekuje, sva ta tehnicki izumi kasnije nadju primenu u svakodnevnom zivotu. Nazalost, pnogi izumi zavrse i kao vojni arsenal ali to je druga prica.

Sandra

pre 11 godina

(Sta se valja u pozadini?, 20. novembar 2012 13:30) A da ti nije slucajno palo na pamet da je to sve na TV-u, po medijima itd. samo priprema za nesto sto oni vec znaju ali ovako ce ljudi lakse prihvatiti vest i pre svega drasticnu promenu u covecanstvu i svemu sto smo do sada mislili da znamo...

jos samo PRVI KONTAKT

pre 11 godina

..."samo je pitanje koja planeta je dovoljno daleko ondnosno blizu svoje zvezde pa da ima uslove da ze zivot razvija, tj. da nije previse hladno ili suvise toplo.
(jos samo first contact, pa Star Wars :D, 20. novembar 2012 12:30)

Mislim da sam dobro shvatio tvoj komentar: nismo sami u svemiru.

I ja to isto mislim. Kad-tad ce se doci i do materijalne potvrde toga. Medjutim, tvrdim da, ako se drzimo LJUDSKIH merila i ako i dalje mislimo da ta svemirska bica lice na coveka ili bilo koje drugo zemaljsko zivo bice, nauka nece biti na pravom putu. Naime, zbog cega mislimo da ta neka planeta mora da bude "dovoljno daleko ondnosno blizu svoje zvezde pa da ima uslove da ze zivot razvija, tj. da nije previse hladno ili suvise toplo." (citiram tebe)? Zbog cega mislimo da nema bica koja zive (cak ne bih ni taj glagol - ziveti- upotrebio za njih) bez atmosfere kao sto je nasa, bez svetla (kao nase), bez temperature (kao na Zemlji), itd, itd...? Ja stvarno mislim da u svemiru imamo kohabitante, ali da se bas u svemu razlikuju od nas na Zemlji. Sad, da li su napredniji (po nasim zemaljskim merilima) ili ne drugo je pitanje.

Sto vise nauka bude uspela da se oslobodi zemaljskog nacina razmisljanja , pre ce se doci do zeljenih rezultata.

Hvala ti, @jos samo first contact, pa Star Wars, na slagvortu za ova moja razmisljanja.

vojvodjanin kao poslednji mohikanac

pre 11 godina

Epohalnije je naci gram mozga kod srba i procentualno makar toliko pameti. Naravno i smisao za humor. Tesla i Pupin su pobegli sa razlogom. Bili pametni.

ky3ma

pre 11 godina

Jel' to epohalno kao otkrice onih bakterija u jezeru u Kaliforniji?
Nemoj da ne bude epohalno jer vas niko vise nece konstatovati.
(Malinar, 20. novembar 2012 12:10)

To i jeste bilo epohalno jer je prvi put otkriven organizam koji biološki nije baziran na ugljeniku. Sad, nekom je to epohalno, a nekom ko je navikao na Vila Smita i Majkla Beja - nije.
(miloš Novi Sad, 20. novembar 2012 13:09)

fazon je u tome da ta bakterija ipak nije drugacija:) Zato je Malinar naveo taj primer

Rako

pre 11 godina

Ocekujem da ce izjaviti da su pronasli dokaze o nekadasnjem postojanju zivota na Marsu,fosile nekih primitivnih formi,i to ce biti ta senzacionalna vest

Зоран

pre 11 godina

Тренутно убеђују Марсовце да се негостопримљивост не пише "Yahkee go home", него "Yenkee welcome to Mars". Кад их убеде, следе и слике.

tamo_daleko

pre 11 godina

u 100 maraka da su nasli neki oblik zivota!
(jos samo first contact, pa Star Wars :D, 20. novembar 2012 12:30)

Mnogo je kume,mnogo je...:)

tenk

pre 11 godina

Problem je sto nas jezik koristi istu rec 'zemlja' za: country, dirth, soil, earth, ground, .... pa je tesko razumeti 'komad zemlje sa marsa' ... toliko o bogatstvu naseg jezika
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Pera, 20. novembar 2012 21:40)
country=drzava(okrug)
dirth=prasina
soil=zemljiste
earth=planeta zemlja
ground=tlo
toliko o siromastvu naseg(pardon tvog)jezika.

M

pre 11 godina

Kjuriositi čeka bebu ! A to znači da na Marsu postoji nepoznat oblik života koji treba otkrivati naredna tri veka i za to vreme primati platu.

mi pevamo u oustinji

pre 11 godina

Sacekajmo da cujemo zvanicno saopstenje.Karl Segan je u svojoj knjizi "Kosmos" rekao dosta toga na osnovu saznanja do kojih se doslo iz ekspedicija "Viking" sedamdesetih godina proslog veka.

marsovac

pre 11 godina

dragi zemljani, pripremite se za marsovsku zlatnu groznicu.
marsovsko tozla 24k.
to bi bilo jednako direktnoj invaziji na monetarni sistem planete :D
ne znam zasto bi bakterije bile tajna.

realista

pre 11 godina

Pronašli su odgovor na konačno pitanje o životu , svemiru i svemu što postoji i to je broj 42 :D
Ako kažu da su pronašli vodu znam da će celokupna naučna javnost da doživi orgazam istovremeno ali ja ću biti veoma razočaran :) doliko dizanja "atmosfere" zbog čega, vode!!! glupo, zato što će onda uslediti još gluplje razdoblje, 10 godina bar, će provesti u traženju bakterija...
NASA, ako niste pronašli barem Džonija Kartera neću da vas čujem :P

Saldzo

pre 11 godina

Nasli su nesto epohalno? Svarcenegera? Pljuvacku Caka Norisa? Votku? Kinesku radnju? Dzimija Hofu? Staru deviznu stednju? Pa kazite vec jednom, izgoresmo...

nexus

pre 11 godina

@Malinar A sta nije epohalno u vezi bakterija? Jesi ti uopste razumeo u cemu je znacaj otkrica u potpunosti drugacije strukture zivog sveta?

Kakvu ce Nasa poslku porati?

pre 11 godina

Otkrili su da mi ustvarni nismo mi i da sve ono sto se kaze na TV nije istina i da salju poruku onima koji cuju a ne vide i vide aaa cuju, mislim moracete ovo malo u montazi....

Salu na stranu, verovatno ce reci da su otkrili sh1458trtstopttrt tecnost ili sastv na nekoj steni a nama ostalima uopste nece ni biti jasno sta je to.

bole

pre 11 godina

ma našli su ispod kamena na Marsu ličnu kartu Čak Norisa :o)

nasli su uzročnike postojanja metana u atmosferi, ili neke mikroorganizme ili njihove fosile koji su pravili metan.
šta drugo?

Pravni ekspert

pre 11 godina

Prochita chovek ove komentare i jasno je u kakvom mraku Srbija zivi. Sem ovog momka iz Novog Sada ovi ostali ni sami ne znaju zashto se javljaju. Pokushavaju da nedostatak znanja prikriju humorom, a ni humora nemaju.
(zoran, 20. novembar 2012 14:49)


Jos strasnije je to sto njegov comment ima skoro samo pozitivne preporuke, i to preko 250, a u stvari je potpuno netacan...
Ovo samo pokazuje koliko smo mi naivni i lakoverni, i ne vidim kako npr. mozemo da osporimo presudu u Hagu ako verujemo da je NASA otkrila potpuno nov oblik zivota koji nije zasnovan na ugljeniku.

Na iste fore nas hvataju decenijama...

M

pre 11 godina

Ja bih da se oni vrate 43 godina unazad pa da ponove "iskrcavanje" na Mesec ! Baš me zanima kako bi prošli , s obzirom da je u prostoru između Zemlje i Meseca zračenje od Sunca toliko jako da ih ne bi zaštitio ni olovni štit od 2 metra. Da vidim da li bi onda "skakutali" po Mesecu i pozirali !?

nevjernik neuvjereni

pre 11 godina

Bas kao i u Srbiji i srpskoj cenzurisanoj stampi i ostalim medijima;nesme se reci da na crvenoj planeti jos ima dosta komunista.I dalje ispustaju metan bez veze.Ni traga od svezeg vazduha gde bi nesto normalno moglo da zivi.

Зоран

pre 11 godina

Ево шта открили, али још проверавају:

http://files.myopera.com/Mathilda/albums/42812/NASA-TOP%20SECRET-mars%20spiritcolor.jpg

Владо Бања Лука

pre 11 godina

Не требате нам ништа говорити... Знамо да никада нисте били на Месецу.

Zadranin

pre 11 godina

Na ovome Marsu mogu da kažem što se dešava, nije istina. Mislim na ovome svetu, što bi naglasio da propaganda, što većina kažu da ovome nije istina!

dragan

pre 11 godina

DA... i rece jednom jedan pop da mu se javio" BOG" i rekao mu da zemlju nose kitovi(slonovi) i kada oni zarone(kitovi)nastaje poplava ili kada se oni valjaju(slonovi) nastaju zemljotresi.....verujte NAUCI !!!!sekte i religije odvoite od nauke...

Kragujevac

pre 11 godina

Pazi ovo

"Uzmite komad ZEMLJE sa Marsa i SAM će do detalja da objasni o kakvom je tlu reč."

Prijatelju koji si ovo pisao, ja nisam SAM, običan Srbin koji i nije nešto na ceni ovih godina u svetu, ali do deta ti mogu objasniti da se komad sa Marsa NE ZOVE zemlja....
(Branko Von Beca, 20. novembar 2012 12:27)

Ne zove se Zemlja, tu se slazem, ali ne vidim razlog da se ne zove zemlja.

Hollywood

pre 11 godina

To i jeste bilo epohalno jer je prvi put otkriven organizam koji biološki nije baziran na ugljeniku. Sad, nekom je to epohalno, a nekom ko je navikao na Vila Smita i Majkla Beja - nije.
(miloš Novi Sad, 20. novembar 2012 13:09)


Ne pricaj gluposti - organizam iz jezera je sadrzao otrovni arsenik u dnk, ali je takodje baziran na ugljeniku.
I uopste nije toliko "epohalno otkrice" kako su najavljivali.

Gogi

pre 11 godina

@(jos samo first contact, pa Star Wars :D, 20. novembar 2012 12:30)
mnogo kume mnogo :D
al ja sam ipak za star trek, where no man has gone before :D

Aleksandar

pre 11 godina

@M

Lupet sinko, lupetas. Zato nisi naucnik, niti radis u NASA-i, niti radis pri nekom univerzitetu pri fizici, kvantnoj fizici/mehanici...da ne nabrajam dalje.

Ivan

pre 11 godina

ZAr vi zaista mislite da je tvorac stvorio sve lepote prirode i da je pri tome imao zelju da po tim lepotama gamizu spodobe koje jedne druge ubijaju da bi ih jele??? Zivot kakav poznajemo je osudjen na propast!!!

Marko

pre 11 godina

@miloš Novi Sad

a da si malo citao video bi da je to jedan od najvecih FAILa u istoriji NASE "And finally, NASA failed big time"
jer sva istrazivnja pokazuju da to sto su oni tvrdili nije tacno

evo ti npr clanak

New Science Papers Prove NASA Failed Big Time In Promoting Supposedly Earth-Shaking Discovery That Wasn't

http://www.forbes.com/sites/matthewherper/2012/07/08/new-science-papers-prove-nasa-failed-big-time-in-promoting-supposedly-earth-shaking-discovery-that-wasnt/
Live-blogging Arsenic Life
http://blogs.discovermagazine.com/loom/2012/07/08/live-blogging-arsenic-life/

Mrtvac

pre 11 godina

Onu novu vrstu organizma sto su nasli u onom mulju gde god, na kraju se ispostavilo da su se naucnici zeznuli i da nije nova vrsta koja ima drugaciju strukturu DNK od nase... Zato covek kaze da se to otkrice ispostavilo kao bezvezno...

Brejking njuz

pre 11 godina

"Opinions are like assholes. Everybody's got one and everyone thinks everyone else's stinks."
(vik, 20. novembar 2012 18:48)


I think my own stinks.

Pera

pre 11 godina

Problem je sto nas jezik koristi istu rec 'zemlja' za: country, dirth, soil, earth, ground, .... pa je tesko razumeti 'komad zemlje sa marsa' ... toliko o bogatstvu naseg jezika

boki_minhen

pre 11 godina

"Uzmite komad zemlje sa Marsa i SAM će do detalja da objasni o kakvom je tlu reč."

Valjda komad marsa sa Marsa, ne? :)
(mokgab, 20. novembar 2012 12:15)

http://www.marions-kochbuch.de/index-bilder/mars.jpg

kormofitet

pre 11 godina

@ Sta se valja u pozadini?

U potpunosti se slazem. "History" kanal se pretvorio u obicno smece. Ako je nekad i bio bolji od toga.

Vanzemaljci ne postoje. Mi smo unikat.
Na nauci je da otkrije kako je zivot nastao.
Do tada,vernici neka misle da nas je stvorio Bog,ateisti abiogenezom,a ostali neka izaberu vec kako kome se sta svidja.

Resenje

pre 11 godina

Jao više ovi sa svojim teorijama, mesec nema vetar,a jel neko od vas pogledao malo taj snimak,to pomeranje je izazvano kad stavi zastavu,posle ne mrda skoro uopšte. A to se dešava samo zato što je malo pomerio zastavu. Evo malo da obnovite domaći zadatak: http://www.youtube.com/watch?v=RMINSD7MmT4

simboliko

pre 11 godina

Tajna je da nemate pojma sa životom, i da nagađate o nebitnim stvarima, kako bi čovečanstvu dali odgovore, koji bi u mislima oplemenili njegov "besmislen" život, koji je kap u svemiru.

Caliph-ornia

pre 11 godina

sta se primate bre, NASA je od raspada SSSR-a izgubila ogroman deo sredstava i sad pokusavaju da privuku paznju na sve nacine. prvo su izmislili one bakterije iz jezera a sad ce da bude ko zna sta

sdhgfhdhdh

pre 11 godina

a kakve vajde mi zemljani imamo ako nađu tamo gore mrava, neku bakteriju ili bilo šta što nije nešto slično čovjeku ? ne kapiram kad kažu "ima bakterija i vode znači postoji mogućnost za život" ?

Зоран

pre 11 godina

(Pravni ekspert, 20. novembar 2012 17:19), то ако ми не отвориш очи, ови Амери овде неће сигурно.

Tarabozan

pre 11 godina

I ja bih mislio kao vi, kad bih umeo da mislim kao vi. (Naročito ovi što ne propuštaju priliku da naglase kako smo mi Srbi glupi, tupi i zadrti). Al ne umem. Ovi drugi, što kažu: Ej! Zamislite koliko bi otkriće života na marsu bilo značajno! Verovatno svojeručno znaju samo da čačkaju nos. Čak im i sendviče neko drugi pravi. Pa sad kad već tako doživljavaju mene, dok nagađaju da li ima života na marsu, ja bih vas upitao: Ima li života u vašim životima?

mixer

pre 11 godina

Ruku na srce jedino sto može da bude opasno - to je da dovuku neku boleštinu,zato se iskreno nadam da je to opet neka montaža kao sletanje na Mesec.

srdjan

pre 11 godina

Da se razumemo ... nikada nisam bio ljubitelj njegovog stvaralastva. malo sta, ali, ruku na srce ... hmmmm...
Ali danasnja prepiska je zaista spektakularna. Odavno nesto tako pismeno, sredjeno i dokumentovano nisam susreo u ovoj zemlji. O-d-a-v-n-o ! (a kada kazem odavno, mislim na neki period od pre 20-30 godina, najmanje!)!!!
Ono sto se narocito izdvaja iz ove nase surove svakodnevice je krajnje neuvredljiv ton pisma. Onaj ko zaista pozeli, moze ovde puno puno toga da nauci...
Eto, zaista, sve cestitke coveku koga ranije nisam mnogo "vario" ....

anonymous

pre 11 godina

NASA : "Nikad nismo bili na mesecu. Prevarili smo Vas nismo tražili vodu i nismo pokušavali dokazati postojanje života na Marsu. Našli smo naftu na Marsu(prednost ove nafte je u tome što ne moramo bombama da širimo demokratiju)."

Sta se valja u pozadini?

pre 11 godina

Mene zanima kome je u interesu da finansira toliku medijsku propagandu u vezi sa vanzemaljskim zivotom, krajem sveta i sl. Pogledajte History kanal npr. – tamo gotovo da nema nikakvih drugih sadrzaja sem NLO-a i ET simbola kojekuda. Ponekad mi se cini da kada bi ti isti “experti” morali da analiziraju neciji izmet, i tamo bi pronasli ili vanzemljski ili masonski znak.

M

pre 11 godina

Ja bih da se oni vrate 43 godina unazad pa da ponove "iskrcavanje" na Mesec ! Baš me zanima kako bi prošli , s obzirom da je u prostoru između Zemlje i Meseca zračenje od Sunca toliko jako da ih ne bi zaštitio ni olovni štit od 2 metra. Da vidim da li bi onda "skakutali" po Mesecu i pozirali !?

Beogradjanin

pre 11 godina

Nivo nase kulture i mentalno - psiholoskog razvoja se lepo vidi kroz pristigle komentare... To sto svi mi imamo razlicite probleme, ne znaci da ljudi iz NASE ne treba da rade nesto veliko i korisno za sve nas. Nauka treba da napreduje, a da bi napredovala treba istrazivati. U svakom poslu se i gresi, ali to ne znaci da su sve iznete cinjenice neistina. Nauka se siri i napreduje i covecanstvo saznaje nove stvari svakodnevno, a to sto vecina vas misli da se jos uvek mali ljudi kriju u kutiji TV-a, nije problem NASA-e, nego vas samih. Prestanite vise sa glupim komentarima i teorijama zavere, nego prihvatite cinjenice, a ne izvrgavajte sve ruglu i podsmehu, jer ste sami sobom nezadovoljni i osecate se beskorisno. Sa takvim stavovima i razmisljanjima koje sirite nikada necemo postati dostojni savremenog coveka, uvek cemo biti pecinski ljudi koji ce se moliti sakriveni u pecini da bog groma ne ubije bas njih i da nas bog vatre ne zapali.

sdhgfhdhdh

pre 11 godina

a kakve vajde mi zemljani imamo ako nađu tamo gore mrava, neku bakteriju ili bilo šta što nije nešto slično čovjeku ? ne kapiram kad kažu "ima bakterija i vode znači postoji mogućnost za život" ?

Branko Von Beca

pre 11 godina

Pazi ovo

"Uzmite komad ZEMLJE sa Marsa i SAM će do detalja da objasni o kakvom je tlu reč."

Prijatelju koji si ovo pisao, ja nisam SAM, običan Srbin koji i nije nešto na ceni ovih godina u svetu, ali do deta ti mogu objasniti da se komad sa Marsa NE ZOVE zemlja....

Aryan Brotherhood

pre 11 godina

Nema sta,Srbi se utrkuju ko ce gluplji komentar da postavi.U tome smo bas dobri.Steta sto se i u drugim sferama zivota ne pokazujemo tako uspesni.

zoran

pre 11 godina

Prochita chovek ove komentare i jasno je u kakvom mraku Srbija zivi. Sem ovog momka iz Novog Sada ovi ostali ni sami ne znaju zashto se javljaju. Pokushavaju da nedostatak znanja prikriju humorom, a ni humora nemaju.

kormofitet

pre 11 godina

@ Sta se valja u pozadini?

U potpunosti se slazem. "History" kanal se pretvorio u obicno smece. Ako je nekad i bio bolji od toga.

Vanzemaljci ne postoje. Mi smo unikat.
Na nauci je da otkrije kako je zivot nastao.
Do tada,vernici neka misle da nas je stvorio Bog,ateisti abiogenezom,a ostali neka izaberu vec kako kome se sta svidja.

Opet on

pre 11 godina

"Sledećih nekoliko sedmica odigraće ključnu ulogu jer se u NASA-i vrše svakodnevna istraživanja koja bi potvrdila ono što naučnici jedva čekaju da nam saopšte."

Utanjio budžet, pa je neophodna samo reklama ...

M

pre 11 godina

Kjuriositi čeka bebu ! A to znači da na Marsu postoji nepoznat oblik života koji treba otkrivati naredna tri veka i za to vreme primati platu.

Pera

pre 11 godina

Problem je sto nas jezik koristi istu rec 'zemlja' za: country, dirth, soil, earth, ground, .... pa je tesko razumeti 'komad zemlje sa marsa' ... toliko o bogatstvu naseg jezika

Saldzo

pre 11 godina

Nasli su nesto epohalno? Svarcenegera? Pljuvacku Caka Norisa? Votku? Kinesku radnju? Dzimija Hofu? Staru deviznu stednju? Pa kazite vec jednom, izgoresmo...

vojvodjanin kao poslednji mohikanac

pre 11 godina

Epohalnije je naci gram mozga kod srba i procentualno makar toliko pameti. Naravno i smisao za humor. Tesla i Pupin su pobegli sa razlogom. Bili pametni.

Pravni ekspert

pre 11 godina

Prochita chovek ove komentare i jasno je u kakvom mraku Srbija zivi. Sem ovog momka iz Novog Sada ovi ostali ni sami ne znaju zashto se javljaju. Pokushavaju da nedostatak znanja prikriju humorom, a ni humora nemaju.
(zoran, 20. novembar 2012 14:49)


Jos strasnije je to sto njegov comment ima skoro samo pozitivne preporuke, i to preko 250, a u stvari je potpuno netacan...
Ovo samo pokazuje koliko smo mi naivni i lakoverni, i ne vidim kako npr. mozemo da osporimo presudu u Hagu ako verujemo da je NASA otkrila potpuno nov oblik zivota koji nije zasnovan na ugljeniku.

Na iste fore nas hvataju decenijama...

Владо Бања Лука

pre 11 godina

Не требате нам ништа говорити... Знамо да никада нисте били на Месецу.

mixer

pre 11 godina

Ruku na srce jedino sto može da bude opasno - to je da dovuku neku boleštinu,zato se iskreno nadam da je to opet neka montaža kao sletanje na Mesec.

simboliko

pre 11 godina

Tajna je da nemate pojma sa životom, i da nagađate o nebitnim stvarima, kako bi čovečanstvu dali odgovore, koji bi u mislima oplemenili njegov "besmislen" život, koji je kap u svemiru.

Caliph-ornia

pre 11 godina

sta se primate bre, NASA je od raspada SSSR-a izgubila ogroman deo sredstava i sad pokusavaju da privuku paznju na sve nacine. prvo su izmislili one bakterije iz jezera a sad ce da bude ko zna sta

realista

pre 11 godina

Pronašli su odgovor na konačno pitanje o životu , svemiru i svemu što postoji i to je broj 42 :D
Ako kažu da su pronašli vodu znam da će celokupna naučna javnost da doživi orgazam istovremeno ali ja ću biti veoma razočaran :) doliko dizanja "atmosfere" zbog čega, vode!!! glupo, zato što će onda uslediti još gluplje razdoblje, 10 godina bar, će provesti u traženju bakterija...
NASA, ako niste pronašli barem Džonija Kartera neću da vas čujem :P

slavko

pre 11 godina

nista novo i to nije nikakva tajna svi smo mi vec videli dosta da kazemo VAZNIH LJUDI koji se ponasaju kao da su sa marsa pali znaci odavno su medju nama MARSOVCI

miloš Novi Sad

pre 11 godina

Jel' to epohalno kao otkrice onih bakterija u jezeru u Kaliforniji?
Nemoj da ne bude epohalno jer vas niko vise nece konstatovati.
(Malinar, 20. novembar 2012 12:10)

To i jeste bilo epohalno jer je prvi put otkriven organizam koji biološki nije baziran na ugljeniku. Sad, nekom je to epohalno, a nekom ko je navikao na Vila Smita i Majkla Beja - nije.

Srdjan Jovanovic

pre 11 godina

Zaista je interesantno kako ova, kao i slicne vijesti, motivisu mnoge da nas zaspu lavinom "narodnog" humora. Valjda je dio ljudske prirode da na nesto potpuno nepoznato, sto prevazilazi nivo obrazovanja ili mentalnog kapaciteta, reaguje sa sprdnjom i podsmijehom. Tesko je reci da li je to kod naseg naroda vise izrazeno nego kod ostalih. Cinjenica je, medjutim, da umjesto radoznalosti i uzbudjenja, po pravilu i u ogromnoj vecini, izrazavamo omalovazavanje i nipodastavanje. Mozete li zamisliti kakve bi implikacije po ovu civilizaciju imao dokaz o postojanju zivota van ove planete pa makar se radilo o veoma primitivnom obliku. Sigurno je da se zivoti velike vecine stanovnika ne bi promijenili, ali ni Kolumbovo otkrice Amerike nije imalo bog zna kakve reperkusije na evropski zivot barem u prvih nekoliko decenija po otkricu. Postujmo zato enormne istazivacke napore naucnika i nemojmo ih trivijalizovati. Da nije bilo te radoznalosti i posvecenosti novim otkricima, ni vi ne biste danas bili u situaciji da svoje "duhovitosti" sirite putem Interneta.

Tarabozan

pre 11 godina

I ja bih mislio kao vi, kad bih umeo da mislim kao vi. (Naročito ovi što ne propuštaju priliku da naglase kako smo mi Srbi glupi, tupi i zadrti). Al ne umem. Ovi drugi, što kažu: Ej! Zamislite koliko bi otkriće života na marsu bilo značajno! Verovatno svojeručno znaju samo da čačkaju nos. Čak im i sendviče neko drugi pravi. Pa sad kad već tako doživljavaju mene, dok nagađaju da li ima života na marsu, ja bih vas upitao: Ima li života u vašim životima?

Hollywood

pre 11 godina

To i jeste bilo epohalno jer je prvi put otkriven organizam koji biološki nije baziran na ugljeniku. Sad, nekom je to epohalno, a nekom ko je navikao na Vila Smita i Majkla Beja - nije.
(miloš Novi Sad, 20. novembar 2012 13:09)


Ne pricaj gluposti - organizam iz jezera je sadrzao otrovni arsenik u dnk, ali je takodje baziran na ugljeniku.
I uopste nije toliko "epohalno otkrice" kako su najavljivali.

srdjan

pre 11 godina

Da se razumemo ... nikada nisam bio ljubitelj njegovog stvaralastva. malo sta, ali, ruku na srce ... hmmmm...
Ali danasnja prepiska je zaista spektakularna. Odavno nesto tako pismeno, sredjeno i dokumentovano nisam susreo u ovoj zemlji. O-d-a-v-n-o ! (a kada kazem odavno, mislim na neki period od pre 20-30 godina, najmanje!)!!!
Ono sto se narocito izdvaja iz ove nase surove svakodnevice je krajnje neuvredljiv ton pisma. Onaj ko zaista pozeli, moze ovde puno puno toga da nauci...
Eto, zaista, sve cestitke coveku koga ranije nisam mnogo "vario" ....

mali_buda

pre 11 godina

reklo bi se da cekaju 21.12. da izdaju saopstenje i da samim tim ispune prorocanstvo - ne o smaku sveta nego o datumu kad pocinje novi period u zivotu ljudi, planete... izvinjavam se na nepotpunoj interpretaciji prorocanstva... a sto se tice zivota van zemlje... rekao bih da se nauka i dalje svodi na onaj egocentricni sistem iz srednjeg veka, da se sve okrece oko zemlje... pokusavamo da nadjemo zivot samo na mestima na kojima postoje uslovi slicni onima kao na zemlji iako je i ovde na nasoj planeti zivot odrziv, pokazalo se, i u najekstremnijim uslovima... pa zar od tolikog mnostva planeta u nepreglednom svemiru oko nas zivot bas mora da nastane samo tamo gde ima vode i kiseonika... sta ako se jednog dana pojave vanzemaljci kojima ce kiseonik biti toksican... a s druge strane postoje i pojedini dokazi da cak ni zakoni fizike kakvi vaze na zemlji ne vaze za ceo svemir... nismo mi centar svemira oko koga se sve okrece niti model za nastanak i odrzivost zivota... mi smo samo sicusni piksel na ogromnom ekranu ;)

jos samo first contact, pa Star Wars :D

pre 11 godina

u 100 maraka da su nasli neki oblik zivota!
Ovo znaci da zivot nepostoji samo na zemlji, vec da ga ima na dosta planeta, samo je pitanje koja planeta je dovoljno daleko ondnosno blizu svoje zvezde pa da ima uslove da ze zivot razvija, tj. da nije previse hladno ili suvise toplo.
Ako se dobro secam, naucnici su vec nasli dosta takvih planeta, sto znaci da nismo sami :)

Sandra

pre 11 godina

(Sta se valja u pozadini?, 20. novembar 2012 13:30) A da ti nije slucajno palo na pamet da je to sve na TV-u, po medijima itd. samo priprema za nesto sto oni vec znaju ali ovako ce ljudi lakse prihvatiti vest i pre svega drasticnu promenu u covecanstvu i svemu sto smo do sada mislili da znamo...

Ivan

pre 11 godina

ZAr vi zaista mislite da je tvorac stvorio sve lepote prirode i da je pri tome imao zelju da po tim lepotama gamizu spodobe koje jedne druge ubijaju da bi ih jele??? Zivot kakav poznajemo je osudjen na propast!!!

marsovac

pre 11 godina

dragi zemljani, pripremite se za marsovsku zlatnu groznicu.
marsovsko tozla 24k.
to bi bilo jednako direktnoj invaziji na monetarni sistem planete :D
ne znam zasto bi bakterije bile tajna.

ky3ma

pre 11 godina

Jel' to epohalno kao otkrice onih bakterija u jezeru u Kaliforniji?
Nemoj da ne bude epohalno jer vas niko vise nece konstatovati.
(Malinar, 20. novembar 2012 12:10)

To i jeste bilo epohalno jer je prvi put otkriven organizam koji biološki nije baziran na ugljeniku. Sad, nekom je to epohalno, a nekom ko je navikao na Vila Smita i Majkla Beja - nije.
(miloš Novi Sad, 20. novembar 2012 13:09)

fazon je u tome da ta bakterija ipak nije drugacija:) Zato je Malinar naveo taj primer

nevjernik neuvjereni

pre 11 godina

Bas kao i u Srbiji i srpskoj cenzurisanoj stampi i ostalim medijima;nesme se reci da na crvenoj planeti jos ima dosta komunista.I dalje ispustaju metan bez veze.Ni traga od svezeg vazduha gde bi nesto normalno moglo da zivi.

dragan

pre 11 godina

DA... i rece jednom jedan pop da mu se javio" BOG" i rekao mu da zemlju nose kitovi(slonovi) i kada oni zarone(kitovi)nastaje poplava ili kada se oni valjaju(slonovi) nastaju zemljotresi.....verujte NAUCI !!!!sekte i religije odvoite od nauke...

sigurno

pre 11 godina

Naucnici ce reci ono sto budu hteli da kazu. Cak i ako su sigurni da su na pogresnom putu oni jednostavno MORAJU da ostave otvorena vrata za dalja istrazivanja, sto je po meni i logicno, jer cak i ako se ne potvrdi ono sto se ocekuje, sva ta tehnicki izumi kasnije nadju primenu u svakodnevnom zivotu. Nazalost, pnogi izumi zavrse i kao vojni arsenal ali to je druga prica.

Kakvu ce Nasa poslku porati?

pre 11 godina

Otkrili su da mi ustvarni nismo mi i da sve ono sto se kaze na TV nije istina i da salju poruku onima koji cuju a ne vide i vide aaa cuju, mislim moracete ovo malo u montazi....

Salu na stranu, verovatno ce reci da su otkrili sh1458trtstopttrt tecnost ili sastv na nekoj steni a nama ostalima uopste nece ni biti jasno sta je to.

Marko

pre 11 godina

@miloš Novi Sad

a da si malo citao video bi da je to jedan od najvecih FAILa u istoriji NASE "And finally, NASA failed big time"
jer sva istrazivnja pokazuju da to sto su oni tvrdili nije tacno

evo ti npr clanak

New Science Papers Prove NASA Failed Big Time In Promoting Supposedly Earth-Shaking Discovery That Wasn't

http://www.forbes.com/sites/matthewherper/2012/07/08/new-science-papers-prove-nasa-failed-big-time-in-promoting-supposedly-earth-shaking-discovery-that-wasnt/
Live-blogging Arsenic Life
http://blogs.discovermagazine.com/loom/2012/07/08/live-blogging-arsenic-life/

Zadranin

pre 11 godina

Na ovome Marsu mogu da kažem što se dešava, nije istina. Mislim na ovome svetu, što bi naglasio da propaganda, što većina kažu da ovome nije istina!

Зоран

pre 11 godina

Тренутно убеђују Марсовце да се негостопримљивост не пише "Yahkee go home", него "Yenkee welcome to Mars". Кад их убеде, следе и слике.

bole

pre 11 godina

ma našli su ispod kamena na Marsu ličnu kartu Čak Norisa :o)

nasli su uzročnike postojanja metana u atmosferi, ili neke mikroorganizme ili njihove fosile koji su pravili metan.
šta drugo?

tenk

pre 11 godina

Problem je sto nas jezik koristi istu rec 'zemlja' za: country, dirth, soil, earth, ground, .... pa je tesko razumeti 'komad zemlje sa marsa' ... toliko o bogatstvu naseg jezika
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Pera, 20. novembar 2012 21:40)
country=drzava(okrug)
dirth=prasina
soil=zemljiste
earth=planeta zemlja
ground=tlo
toliko o siromastvu naseg(pardon tvog)jezika.

Mrtvac

pre 11 godina

Onu novu vrstu organizma sto su nasli u onom mulju gde god, na kraju se ispostavilo da su se naucnici zeznuli i da nije nova vrsta koja ima drugaciju strukturu DNK od nase... Zato covek kaze da se to otkrice ispostavilo kao bezvezno...

nexus

pre 11 godina

@Malinar A sta nije epohalno u vezi bakterija? Jesi ti uopste razumeo u cemu je znacaj otkrica u potpunosti drugacije strukture zivog sveta?

tamo_daleko

pre 11 godina

u 100 maraka da su nasli neki oblik zivota!
(jos samo first contact, pa Star Wars :D, 20. novembar 2012 12:30)

Mnogo je kume,mnogo je...:)

Rako

pre 11 godina

Ocekujem da ce izjaviti da su pronasli dokaze o nekadasnjem postojanju zivota na Marsu,fosile nekih primitivnih formi,i to ce biti ta senzacionalna vest

Resenje

pre 11 godina

Jao više ovi sa svojim teorijama, mesec nema vetar,a jel neko od vas pogledao malo taj snimak,to pomeranje je izazvano kad stavi zastavu,posle ne mrda skoro uopšte. A to se dešava samo zato što je malo pomerio zastavu. Evo malo da obnovite domaći zadatak: http://www.youtube.com/watch?v=RMINSD7MmT4

Зоран

pre 11 godina

Ево шта открили, али још проверавају:

http://files.myopera.com/Mathilda/albums/42812/NASA-TOP%20SECRET-mars%20spiritcolor.jpg

boki_minhen

pre 11 godina

"Uzmite komad zemlje sa Marsa i SAM će do detalja da objasni o kakvom je tlu reč."

Valjda komad marsa sa Marsa, ne? :)
(mokgab, 20. novembar 2012 12:15)

http://www.marions-kochbuch.de/index-bilder/mars.jpg

Зоран

pre 11 godina

(Pravni ekspert, 20. novembar 2012 17:19), то ако ми не отвориш очи, ови Амери овде неће сигурно.

Aleksandar

pre 11 godina

@M

Lupet sinko, lupetas. Zato nisi naucnik, niti radis u NASA-i, niti radis pri nekom univerzitetu pri fizici, kvantnoj fizici/mehanici...da ne nabrajam dalje.

Gogi

pre 11 godina

@(jos samo first contact, pa Star Wars :D, 20. novembar 2012 12:30)
mnogo kume mnogo :D
al ja sam ipak za star trek, where no man has gone before :D

mi pevamo u oustinji

pre 11 godina

Sacekajmo da cujemo zvanicno saopstenje.Karl Segan je u svojoj knjizi "Kosmos" rekao dosta toga na osnovu saznanja do kojih se doslo iz ekspedicija "Viking" sedamdesetih godina proslog veka.

Brejking njuz

pre 11 godina

"Opinions are like assholes. Everybody's got one and everyone thinks everyone else's stinks."
(vik, 20. novembar 2012 18:48)


I think my own stinks.

republika

pre 11 godina

Verovatno voda ili neke bakterijice. Inače, u široj slici stvari to ništa ne znači, jer se naša potraga za životom u svemiru bazira na potrazi sa ISTIM oblikom života kao ovde na Zemlji: oblik života koji pije vodu, diše kiseonik, živi u klimi sličnoj Zemlji itd.

Što naravno ne mora da bude tačno, jer ko zna kakvi se oblici života postoje i šta zapravo podrazumeva reč "život" kada se primeni na celu Vaseljenu. Možda nekom sa strane deluje kao glupost, ali ako ništa drugo makar je Lemov "Solaris" pokušao da odgonetne neke stvari na tu temu (a Stanislav Lem nije tamo neku pulp SF pisac već ozbiljan književnik, esejista i filozof koji je izuzetno cenjen u poljskoj književnosti; + nije slučajno Tarkovski režirao prvu filmsku verziju istog romana); ili Artur Klark kada se u delovima "Odiseje" ili kratke priče "Krstaški pohod" (gasni titani na Jupiteru, odnosno prirodno nastala "veštačka inteligencija" u morima tečnog helijuma gde je faktički celo okruženje ogroman superprovodnk) bavi upravo dekonstrukcijom našeg antropomorfizovanog viđenja potencijalnog vanzemaljskog života.

Kragujevac

pre 11 godina

Pazi ovo

"Uzmite komad ZEMLJE sa Marsa i SAM će do detalja da objasni o kakvom je tlu reč."

Prijatelju koji si ovo pisao, ja nisam SAM, običan Srbin koji i nije nešto na ceni ovih godina u svetu, ali do deta ti mogu objasniti da se komad sa Marsa NE ZOVE zemlja....
(Branko Von Beca, 20. novembar 2012 12:27)

Ne zove se Zemlja, tu se slazem, ali ne vidim razlog da se ne zove zemlja.

jos samo PRVI KONTAKT

pre 11 godina

..."samo je pitanje koja planeta je dovoljno daleko ondnosno blizu svoje zvezde pa da ima uslove da ze zivot razvija, tj. da nije previse hladno ili suvise toplo.
(jos samo first contact, pa Star Wars :D, 20. novembar 2012 12:30)

Mislim da sam dobro shvatio tvoj komentar: nismo sami u svemiru.

I ja to isto mislim. Kad-tad ce se doci i do materijalne potvrde toga. Medjutim, tvrdim da, ako se drzimo LJUDSKIH merila i ako i dalje mislimo da ta svemirska bica lice na coveka ili bilo koje drugo zemaljsko zivo bice, nauka nece biti na pravom putu. Naime, zbog cega mislimo da ta neka planeta mora da bude "dovoljno daleko ondnosno blizu svoje zvezde pa da ima uslove da ze zivot razvija, tj. da nije previse hladno ili suvise toplo." (citiram tebe)? Zbog cega mislimo da nema bica koja zive (cak ne bih ni taj glagol - ziveti- upotrebio za njih) bez atmosfere kao sto je nasa, bez svetla (kao nase), bez temperature (kao na Zemlji), itd, itd...? Ja stvarno mislim da u svemiru imamo kohabitante, ali da se bas u svemu razlikuju od nas na Zemlji. Sad, da li su napredniji (po nasim zemaljskim merilima) ili ne drugo je pitanje.

Sto vise nauka bude uspela da se oslobodi zemaljskog nacina razmisljanja , pre ce se doci do zeljenih rezultata.

Hvala ti, @jos samo first contact, pa Star Wars, na slagvortu za ova moja razmisljanja.