Petak, 03.02.2012.

12:46

Ugroženi muškarac - kako žena kaže

Izvor: Radmila Stankoviæ

Ugroženi muškarac - kako žena kaže IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Maki

pre 12 godina

@Vidi da ti kazem - kazes, manje zaradjuju a vise trose. Pa, da se od njih ne ocekuje da "vode racuna o sebi" (obozavam tu frazu), verovatno bi manje trosile. Super je da imas pored sebe negovanu i lepu zenu s lepom kosom i ukusnom odecom, kad ono gle frizer kosta, ruz kosta, krpice kostaju. Sta tu nije jasno? Kad bi prosecna zena na sebe trosila isto koliko i prosecan muskarac, bila bi nenasminkana, sa sedim vlasima kose kako se koja pojavi, sa 2 para cipela i par komada garderobe, jednom torbom, bez bretelica, suknjica, itd. Veruj mi, ne bi ti se to dopalo.
A sto se ovoga drugog dela tice oko lakoce obavljanja kucnih poslova - pa odlicno, kad je toliko olaksano danas i kad ima svih tih sjajnih aparata koji toliko to sve olaksavaju, u cemu je problem da ih muskarac radi? U pravu si kad kazes da to nije nikakva filozofija. Ovo naravno postavljam kao retoricko pitanje, jer odgovor je jasan i tebi i meni: nije stvar u tezini tih poslova, nego u tome sto su dosadni do bola i nazad, a moraju se redovno raditi, svaki bogovetni dan, plus i dalje oduzimaju vreme cak i ako ne zahtevaju da se oznojis.
Da ponovim sta sam vec rekla u prethodnom postu, samo cu uzeti drugi primer - a)zenama npr. ukljucivanje ves masine, sipkanje praska u odgovarajucu pregradu, namestanje onog kruga na odgovarajuci program, pa vadjenje vesa iz iste i kacenje na strik NE predstavlja nista manju torturu nego muskarcima. b)i jedno i drugo podjednako 'uziva' blagodeti cistog vesa, muskarcu je to bitno isto koliko i zeni.
Nego mi se cini iz tvog posta da ti ocekujes da zena vodi racuna o muskarcu onako kako se vodi racuna o detetu, sto se tice higijene i ishrane. Eto gde je problem. Zasto bi, kad ni muskarac vise ne vodi racuna o zeni kao sto je to bilo ranije - ranije se podrazumevalo da zena ne privredjuje van kuce, ne ide na posao i ne zaradjuje novac. Eh, pa je li fer da se hoce uzeti najbolje i od tradicionalnog i od modernog modela - i da vodi racuna o njemu i da zaradjuje i to po mogucnosti sve sto sama potrosi?
Sto rece Djenka, odlucite se vec jednom sta hocete u zivotu...

Ona

pre 12 godina

@Vidi da ti nesto kazem

Nemam ja zaista zasto da se osecam ugrozeno. Od onih sam koje se savrseno o sebi staraju mnogo bolje nego sto bi to neko drugi o meni cinio. Kad pomislim da mi hleb ili krov nad glavom zavisi od nekog, mrak mi na oci padne. Jedino sto bih zelela da pametne devojcice koje sada rastu ni u snu ne dozive ovakve diskusije kao normalno stanje stvari, kao sto ne zelim da i decaci koji rastu budu hodajuci novcanici za ispunjavanje tudjih zelja.

Nebojša

pre 12 godina

Sinoć se vraćam kući i sretnem par koji je u snegu zaglavio auto. Ajde ja sada tu kao da pomognem da se izvuče, ali ne ide, on je ukopao oba točka do pola i ja sam stvarno nemam nikakve šanse da ga izguram. Dok ja guram na -18 njegova lepša polovina stoji sa strane kao slika i posmatra. Tada naiđoše dve starije žene i pogurasmo zajedno auto i izgurasmo ga. Ove žene dobaciše nešto ovoj maloj zbog toga što nije pomogla, ona reče da nema rukavice, a ja produžih kući i dok idem razmišljam o ovo dvoje i mislim kako će on naj..... ako se oženi ovom klinkom.
Ja bi lično pre oženio jednu od ove dve što su gurale samnom nego ovu malu i ako je i mlađa i lepša.

Vidi da ti kazem

pre 12 godina

@Ona

Nisi ni svesna da si poslednjom svojom recenicom sama sebi uskocila u usta, jer kao sto kazes pametnog i sposobnog niko ne moze da ugrozi a ti si se nasla ugrozena i prozvana iako se niko tebi nije obratio.

@Maki
Svo to vase muvanje po kuci, kao sto rece "Ona", zene fakturisu usi da otpadnu. Generalno gledano zene manje zaradjuju a daleko vise trose.
Napraviste nauku od kuvanja, usisavanja i pranja. Razumem ja da tu ima da se radi ali stvarno preterujete. Prosecna porodica se danas sastoji od muskarca, zene i nazalost jednog deteta, koji zive u stanu od 40m2. O kuvanju nema ni govora, prosecna zena danas podgreva hranu a ne kuva. Cast izuzecima. Dovoljno je da jedan dan stojite u redu na kasi pa da vidite da se kupuje instant hrana.
Ves masina, elekticni susaci za ves, masina za pranje sudova, mikrotalasna, razni aparati za seckanje, mlevenje, spremanje hrane...Kad smo kod usisavanja, evo novog kucnog gadzeta uskoro i kod nas u prodaji, pametni senzorski usisivaci, samo uzmete daljinski i on gleda da ne propusti nista, a ne vi. Odes u Tehnomaniju da kupis peglu, a ono sve pegle ko spejs satlovi covece. Svasta su muskarci izmislili da udovolje zenama.
Problem je u vasim glavama, jer o sinovima mozete da se brinete do kraja zivota, a muzevi vam tesko padnu cim ostvarite cilj, tj. rodite. A isti taj muskarac je jednoj zeni sin a drugoj je muz.

Ona

pre 12 godina

@Maki

Ih, ma razume on to odlicno...

U zivotu uvek prolaze bolje bezobrazni, samo sto kod "njih" takvih to ide u stilu "da ti jako nesto kao objasnim" jelte neukoj i tupoj, pa ako prodje proslo je, ako ne ili se prilagodjava ili kidavela. Nesto kao poziciona borba gde te malo po malo suzava psiholoski prostor.

Zenski "bezobraznik" funkconise po sistemu "naravno duso, samo ti meni objasni"...u stvari radi sta hoce ili tu prividnu poslusnost "fakturise" usi da otpadnu.

U sustini u vezama sa takvim naj... oni korektni bilo da su to zene ili muskarci. Zato to treba na vreme testirati kao lakmus papirom...pomazu tu i implicitna pitanja...cudo jedno kako se foliranti lako detektuju na njima..Posten stvor ce ti odmah reci ko je i sta je ...pa ...take it or leave it.


Pametnog i sposobnog ne moze niko da ugrozi, ugrozene su samo dileje koje ne znaju da su to.

Maki

pre 12 godina

@Vidi da ti kazem - vidi, da i ja tebi kazem - iznenadices se, ali zeni usisivanje nije nista manje mrsko nego muskarcu. To monotono povlacenje drske usisivaca gore-dole i paznja da ne preskocis nijedan deo i usisas u svim tesko dostupnim delovima pod stolom i coskovima - gle, zenama je to isto toliko mrsko i dosadno kao i muskarcima. Ali nije najveci problem u tome sto muski to odbijaju da prihvate. Znas u cemu je moj (zenski) najveci problem oko te podele poslova na muske i zenske? Ilustrovacu ga na primeru koji si i ti uzeo - kuvati se mora svaki dan, usisivati u proseku jednom nedeljno, a koliko cesto se mora menjati guma/tocak, i to na godisnjem nivou? Drugim recima, problem u toj podeli na muske i zenske poslove je sto svi zenski nekako spadaju u svakodnevne, a muski u periodicne i po-potrebi. Nista drugo nije u pitanju, ni gazenje muskog ponosa ni nista slicno, nego brate mili matematika pokazuje da, ako cemo se drzati tradicionalne podele poslova na muske i zenske, ja kao zena moram mnogo vise svojih sati/vremena da provedem u obezbedjivanju uslova za zivot koje oboje podjednako uzivamo (tj, usisano, cista posteljina, skuvan rucak, namestene zavesice, zaliveno cvece...itd). Eto u cemu je jadac. Ne racuna se da muz vise ne ide u polje i ne rinta fizicki po ceo dan, a trazi se da i dalje kad dodje kuce moze da uziva u toplinama sredjenoga doma bez veceg (i ni slucajno obaveznog) angazovanja. Nije fer fer praviti se da je ovo nerazumljivo, jasno je ko dan u cemu je problem.

Vidi da ti kazem

pre 12 godina

@Radetova mala musica

Lakse mi je da poverujem da umes da zamenis gumu (ali cisto sumnjam, verovatno si mislila na tocak, ali i to sumnjam, najverovatnije si gledala kako se to radi pa mislis da je lako) nego da tvoj decko voli da usisava.
Ocigledno da niste dugo u vezi i da jos uvek nije prosla ona faza foliranja...Bice vam lakse i jednom i drugom kad prestane folaza, ti ces da kuvas i usisavas a on cepa drva i menja gume/tockove. Bicete mnogo efikasniji...

Radetova mala musica

pre 12 godina

Ne vidim u cemu je problem,drustvo evoluira i to je tako normalno.Da nije,i danas bi bili u pecini i nosili krznene gacice.Poenta jeste u tome da su zene izborile svoje pravo da se ostvaruju jednako kao muskarci i to moze samo da smeta onima koji svoju muskost dozivljavaju kroz fizicku i materijalnu dominaciju nad zenom.Pravi i ostvareni muskarci u vezi sa tim nemaju ama bas nikakvih problema.Ja mogu da se pohvalim da imam najboljeg decka uz sebe koji na primer ceo dan trenira boks (primer ,,muske,, radnje)a onda dodje kuci i pomogne mi oko spremanja klope.Voli da usisava,ume da koristi ves masinu i da pere sudove.Ja umem da cepam drva,promenim gumu na kolima ili pregoreli osigurac.Pomazemo jedno drugom a on i dalje ima misice i ledja ko vrata a ja i dalje volim mini suknju.I za cudo,nikada se nije pozalio :)

Vlast većine

pre 12 godina

Žene u demokratskim društvima kukaju o ugroženosti i dalje se bore za svoja prava iako već odavno imaju prevlast.
U demokratijama jedno ljudsko biće, jedan glas. Žena se prirodno radja više nego muškaraca 3-4%, žene žive duže od muškaraca oko 5 godina, stoga glasačko telo žena je veće od glasačkog tela muškaraca, a zakone i trendove nameće većina, zato je školstvo pravljeno prema ženskim potrebama, zato ima više ženskih kuća, zato političari zastupaju žene.
Očekujem puno minusa, ali bi zamolio da mi neko objasni ako i gde mi je razmišljanje pogrešno. Hvala unapred.

blue

pre 12 godina

@ Lala Po
verovatno najkoncizniji i najpametniji komentar od svih, to the point, hvala!
Mitrodora,
ono je više bilo retoričko pitanje, ceo ovaj tvoj odgovor se prosto podrazumevao.I da, upućenA sam vrlo dobro, zato sam i osetila potrebu da ostavim komentar, jer je strahotno šta "verski osvešćene" žene govore i podržavaju pod plaštom nekakve ljubavi, koja se vrlo zgodno i selektivno primenjuje na žene i to još u današnje vreme (čast izuzecima koje stvari shvataju na pravi način i ne ostavljaju svoj zdrav razum i osnovno ljudsko dostojanstvo pred vratima bogomolja,a izgleda da ih je jako malo),a u šta sam se , eto, ponovo i ovde uverila. I u pravu si, ovakvo slepo povinovanje religijskim dogmama koje su ljudi(a ne Gospod) smislili i trude se protivno svemu da ih održe, a koje nemaju NIKAKVE veze sa istinskom verom u bilo šta, sigurno nam nije na korist, a svakako nam je dozvoljeno i potrebno da se protiv njih borimo.

Mitrodora

pre 12 godina

Blue... Mozda si i upucen, jer, vidim, ove dve moje prijateljice koje me podrzavaju u pokoravanju u braku ti nisu nepoznate. Ali ti je kao i mnogima ovde nebitno sta Sveto pismo uci o braku, i sta Gospod propoveda o svetoj tajni braka...Puteva ima dosta, neki su siroki, a neki uzani...'sve nam je dozvoljeno, ali nam sve nije na korist'...

dont worry be happy

pre 12 godina

žene su vlasnice najtraženije robe,stoga u eri porno kulture uživaju prava koja im ne pripadaju.takodje mediji koje feministi drže na zapadu, imaju jak uticaj u ovom nenormalnom poretku.tjst guraju ga putem sublimirajuće propagande(uporedite filmove danas i pre dvadset godina i uloge žene u njima,pa ćete shvatiti o čemu se tu zapravo radi!).nema razloga da muškarac kao pametniji,fizički jači i sposobniji u svakom pogledu, bude podređeni.znači stvari će se vratiti u normalu u bližoj budućnosti.

Lala Po

pre 12 godina

Danas (a mislim da je oduvek tako bilo) se ne moze govoriti o diskriminaciji jednog pola. I muskarci i zene su pritisnuti da se povinuju odredjenim pravilima, bolje receno scenariju, koji propisuje kako jedan uspesan i normalan "muskarac" ili "zena" treba da se ponasaju. Jedini nacin da se toga oslobodimo je da u potpunosti odbacimo polne identitete i da jedina razlika izmedju muskarca i zene budu 2 hrmomozoma i oblik tela.

Zoran

pre 12 godina

@Paja: Bravo za komentar, ali to retko ko danas može da razume. Većina ljudi u savremenom svetu ima usko specijalizovano znanje i relativno slabo povezuje stvari izvan svog delokruga, a za navedeno je potrebno malo šire znanje i razumevanje sveta.
Zato taj krupan kapital može mirno da manipuliše ljudima i da izvodi eksperimente do mile volje, a manjina koja tome može da se odupre za njih ne predstavlja neki problem.

blue

pre 12 godina

Toševski, vi to ozbiljno?! Štreberka je , uostalom, sve objasnila povodom njegovih "stavova" (koji eufemizam) i onih njemu sličnih, što su izgleda, manje - više, svi oni koji su se osetili prozvanim i pohitali ovde da prilože svojih "two cents" na ovu temu. @ Lepi,tebi se jedinom izvinjavam, kao i štreberka, sve si lepo objasnio.

aIstrazivac

pre 12 godina

Ima dosta cinjeniica u ovom feministickom stivu.Ja zastupam tezu da je industrija zabave,koja je pod uticajem feministickih lobija i komisija na zapadu, podmuklom propagandom uspela da promeni svest modernog muskarca,stavljajuci vestacki zene, u uloge muskarca(u rasponu od vojnih zanimanja do sefovanja grupom).

Ovo se zatim prenelo na mase,a potom i na zakonodavstvo,pa su zene jednostavno nahuskane od strane propagande, zauzele muske pozicije u drustvu,a muskarci uplaseni tom navalom i ograniceni zakonima i delovanjima muskaraca feminista,nesposobni da se odbrane ove posasti.

Napomenimo politicku korektnost(verbalni delikt)koji je nametnut zapadnom muskarcu,a sve vise i nasem,ovde u Srbiji i videcete tu neravnopravnu borbu koja traje.
Ipak, ubedjen sam u pobedu i dominaciju coveka,jer je to prirodno stanje stvari.Zenska dominacija je samo trenutna i vremenski ogranicena,a sve vise muskaraca ce biti svesno ovih desavanja i naci nacin da odgovori.

bambi

pre 12 godina

Emancipacija žena je super. Pre ako je pipneš, morao si da je zeniš. Inače njena porodica hoće da te ubije, i čitav grad te gleda popreko. Danas kao pčelica, sa cveta na cvet. Al' je lep ovaj svet. Ko pre devojci, sam u nju upada :)

Daki_DCT

pre 12 godina

Muskarci i zene nikada nece biti ravnopravni u svemu.Muskarci ce uvek biti jaci fizicki,a zene uvek jace verbalno.Ima tu jos razlika,ali su ove dve glavne.Ono sto se trenutno desava je opsta zbunjenost i jednih i drugih i nepostojanje nikakvih pravila i normi.Zene u potrazi za ravnopravnoscu postaju muskarci u stiklama i samo lice na zene,dok u svojoj biti to vise nisu.Zato je muskarcima teze danas da se zaljube,jer fizicka privlacnost brzo prodje i na kraju im ostane muskarac u telu zene...Sto se pritiska na muskarcima tice,mislim da to nece jos dugo da traje.Iz dana u dan sve cesce vidjam kako im je svega preko glave,a sta ce biti kada nam potpuno pukne film,videcemo...Iskreno,ne bi me cudilo da u skoroj buducnosti brak bude velika retkost,a da samacki zivot i muskaraca i zena bude sasvim normalna stvar.

Geom

pre 12 godina

@lepi: U pravu si za sudove, kuvanje i decu. Jedini je problem što tvrdokorne zagovornice ravnopravnosti imaju punu slobodu da zamisle muškarca onako kako žele. Pa ako im se deca i kuvanje i kuća gade, reći će da pravi muškarci to isto ne vole, pa će onda mirne savesti isterivati ravnopravnost u odnosu na tog fiktivnog muškarca, a ti em kuvaš, em nisi pravi muškarac. Nego čudno mi je da se pitanje ravnopravnosti nikada ne poteže kod utvrđivanja alimentacije posle razvoda. Tada je sasvim u redu biti nezamenjiva majka, slabiji pol, sa manjim primanjima, nejač. Feministkinje bi morale da se založe za ukidanje alimentacije, jer je to najveća diskriminacija i uvreda.

Zivo me interesuje

pre 12 godina

Ne postoji nacin da kazete istinu a da ne ispadnete sovinista. Jednostavno je nemoguce. Eto ja imam samo da dodam, napadao je sneg na ulicama Beograda i da zene nisu istracale sa lopatama i posule sneg po ulicama, zivot u ovom gradu bi bio jednostavno nemoguc. Tako je za vecinu stvari, kad god imate neki problem neka zena ga resi, jel da? Hvala bogu pa su tako vredne i blago nama muskarcima sa njima...

streberka

pre 12 godina

"dr Jovo Toševski,smatra da bi sve bilo u redu kada bi, kao što je to trajalo dvadeset vekova, muškarci bili muškarci, a žene bile žene. Jer, kada su polne uloge bile jasno definisane, znalo se šta znači biti muško, a šta žensko."

Da je doktor Jovo kojim slucajem Jovana i da je umesto diplome dobio peglu u ruke,onda bi trubio drugu pricu.Potpuno je razumljivo da je vecina muskaraca antifeministicki nastojena kada nikada nisu bili u kozi zene i misle kako je tada svima odgovaralo.

lepi

pre 12 godina

preterivanje. Mogu ja i da kuvam, i da operem sudove i da cuvam decu. Ne utice to na stav ili muskost. Ako nekom utice ili smatra da utice - to je tipican znak nezrelosti.

19

pre 12 godina

Jeste feminizam je kriv za to ,nije kriv kapitalizam ni slucajno.Da nije bilo feminizma,danas bi bili u situaciji da su zene neobrazovane i sede kuci,a od jedne plate bi jeli hleba i masti.

Paja

pre 12 godina

Ljudi redovno gube iz vida najbitniju stvar kada se radi o formiranju i usmeravanju društva, a to je tzv. krupni kapital. Udružen sa državom, on lomi sve pred sobom radi ostvarivanja svojih interesa. Nijedan od aktuelnih pokreta ne bi imao priliku da naraste i postane dominantan bez njihovih medija, lobi grupa, NVO sektora i naravno njihovog novca.
Primera radi, feminizam je predstavljen kao emancipacija žena, a on se u suštini pretvorio u njegovu suprotnost, gde žena dobila dodatno opterećenje odn. mora da radi i da brine o domaćinstvu i deci, što je naravno jako teško, pre svega vremenski. Korist od toga imaju samo, u suštini, one žene koje dospeju na vrh (i one se koriste kao primer lepote i uspeha feminizma), dok 90% žena ima samo dodatno opterećenje i rasturene porodice. Pre pojave feminizma je jedna plata mogla da podmiri potrebe porodice, pa su čak i kuće mogle da se sagrade, nakon njegove pojave ni dve plate to ne mogu da završe.
Taj krupan kapital je naravno dobio dodatnu radnu snagu, snižavanje izdataka za zaposlene i oslabljene porodice, koje samim tim pružaju slabiji otpor njihovim planovima. Postoji još nekoliko bitnih pokreta i pojava koje forsiraju, ali narod svega toga ugl. nije ni svestan, jer se pretežno koriste manipulacije na nivou emocija, a ta vrsta psihološke manipulacije radi ispod radara ljudi i vrlo se teško uočava.

Petrojka

pre 12 godina

Svedoci smo obespravljivanja prava zena samo primerom Tita nad Jopvankom Broz. Bila je zena kakvu mocni vladar samo moze da pozeli. Kako je prosla?
S druge strane, svuda u svetu se na obrazovanje i skolovanje zena mnogo daje.Nama je problem da muskarci prihvate da osim radjanja, sve ostale poslove mogu, na korektan i drustveno prihvatljiv nacin, da dele.Zasto neke srbijanske majke vaspitavaju musku decu da budu eksploatatori zena? Ponekad mislim da su te majke nepostene i da da kod svojih sinova ne razvijaju razne sposobnosti.Zivot ih demantuje. Zato se njihovi sinovi opijaju, bave se kriminalom, maltretiraju zene, jer mrze sopstvene majke sto ih nisu usmeravale da budu odrasli muskarci sa obavezama i pravima odraslog muskarca.
Ispada da se mamini sinovi zene zato sto ...
Razmislite ko je kriv za sve ? Ocevi,pak, svoje cerke usmeravaju na razvoj veceg broja sposobnosti ,navika i umenja.Verovatno im je jasno gde su ih rodjene majke uskratile.
Realna i racionalna majka kod dece oba pola razvija sve sposobnosti, zivot nije jednostavan i dobro ih pripremaju za njega.
Isplivacemo i sa ovom bedom koja nas je snasla ,usagalsicemo to...

mare

pre 12 godina

Ljudi, danas su svi poludeli, agresivnost se vidi na svakom koraku. Pa i u redu za Bus Plus je nastala tuca!?! Narod se kolje za najmanju sitnicu, pa zasto bi to ludilo obilo zene? I one su ljudi od krvi i mesa i naravno da ce i one poludeti, eto pogledajte sta se desava u osnovnim skolama, imate da devojcica tuce drugi devojcicu. Toga nije bilo kada sam ja bio mali, najveci zlocin neke devojcice je bio ako ona tuzi nekoga nastavnici a danas boze sacuvaj. Ostaje nam samo da se nadamo da ce ovo ludilo proci jednoga dana, i da ce taj dan biti u ovome veku! A dotle cuvajte se, ludaka ima svugde u svim velicimnama i u svim dezenima!

NikolaS

pre 12 godina

Citajuci razne knjige i clanke,slusajuci druge i sebe, sve vise mi se namece misao da sistemski nesto moramo promeniti i kod ans. Dok smo imali obavezno sluzenje vojske u JNA, muskarci su vredno ucili i musko-zenske odnsoe,ravnopravnost polova, uvazavanje i sebe i zenskog sagovornika. Koliko je meni poznato postoje SKOLE ZA BRAK u trajanju od jedne godine, kroz koje prolaze oba kandidata za brak, ali postoje i bracna savetovalista. Da li mislite da ce nekome pasti kruna sa glave ako potrazi blagovremeno pomoc i podrsku u bracnom savetovalistu i/ili kod psihologa? Zasto kod ADVOKATA idemo po sevet akod psihologa ne ?
Jasno mi je da je doslo vreme da i muski i zenski moraju, bez obzira na bracno stanje, da prodju kroz SKOLE ZA BRAK : kroz redovo sluzenje vojske i konzumiranje usluga psihologa(psihijatara,...) . Ja sam prosao posle razvoda 2-3 takve skole razlicitih orijentacija i zahvalan sam svima koji su mi pomogli da sagledam kako sebe tako i zene.
Pored toga, ovo bi bio i unosan biznis (kao u Americi) koji bi doprineo smanjenju troskova na sigurne kuce ili druge oblike zastite.
Pametna smo mi Srbija, izvuci cemo veliku pouku i korist iz ovoga svega.

Iva

pre 12 godina

@ Petrojka,

U pravu si, nažalost i naizgled neshvatljivo, ali još ranije sam negde pročitala špansku studiju gde je ustanovljeno da su upravo žene te koje "održavaju" patrijarhalni model takvim različitim vaspitavanjem dece,doduše izgleda da nisu uzimali u obzir muškarce/očeve. Jedino što, za razliku od tebe, nisam baš neki optimista de ćemo to prevazići, pa čak ni u nekoj bliskoj budućnosti, ta nesreća je previše i predugo ukorenjena..

Filip

pre 12 godina

Veliko je pitanje da li je uopste patrijarhat prirodno stanje stvari i odnosa medju polovima ili je on samo nametnuo zahvaljujuci fizickoj nadmoci muskaraca kroz istoriju.Danas kada je cocvecanstvo prilicno evoluiralo vidimo da su zene u stvari u mnogim segmentima dominantnije u odnosu na muskarce:materijalno,emocionalno,seksualno,bioloski pa cak ponekad i fizicki(evidentno je da su muskarci posebno u urbanim sredinama zbog nacina zivota i ishrane sve slabiji a zene se sve vise bave sportom,prisutne su u vojsci,policiji i drugim do skora iskljucivo muskim zanimanjima)Sa druge strane od muskarca se i dalje ocekuje da bude maco muskarac,da ne kukumavci,da bude jak,zaradjuje itd a opet sa druge strane odnosi medju polovima se drasticno menjaju na stetu muskaraca i to dovodi do problema,jednostavno MUSKARCI SU POSTALI ZBUNJENI I UPLASENI.

blue

pre 12 godina

@ Mitrodora,

"sjajan" komentar, nema šta, je l' te i preostale dve mučenice (Minodora i Nimfodora) podržavaju u tom bračnom pokoravanju?

Ciki

pre 12 godina

(date, 3. februar 2012 14:25)

Toliko si napisao, a da nisi razumeo deo teksta. Ovde se pise o ocekivanjima od muskarca trenutno i njegovim trenutnim mogucnostima. Ja imam zavrsen fakultet kao i moja trenutna devojka i zaposlen sam. Njena najbolja drugarica se udala pre nekih 7-8 meseci. Takodje visoko obrazovana, kao i njen muz. Jednom prilikom sam cuo pricu izmedju moje devojke i njene drugarice. U kojoj ovu nervira njen muz zato sto zaradjuje manje od nje i zato sto njegova karijera nikada ne moze biti tako ispativa kao njena. Kada joj je moja devojka postavila pitanje, pa zasto on mora da zaradjuje vise od tebe, odgovor je bio zato sto je musko. Feministkinja u borbi za jednakost trazi da njen muz zaradjuje vise od samo zato sto je musko kako bi ona mogla da ga postuje. U smislu kakvo je to musko, ako ne moze da me obezbedi, a ovamo ne zatvaram usta o nekoj jednakosti.

Odma neke feminstkinje ???

pre 12 godina

Da li smo živeli u patrijarhatu ili kvazipatrijarhatu (prikriveni matrijarhat) ne bi znao, niti želeo da kažem. U raspravu oko norma u moralu - tu je svaka bitka izgubljena - pobeđuje onaj koji ima duži jezik.
Zato ću samo dati referencu za izučavanje odnosa muškarca - žene kroz istoriju.
50-tih godina prošlog veka (ako se ne varam "Prosveta") je u ediciji knjiga čija je tematika bila seksualnost i sex uopšte, izdata je knjiga "Deset bračnih zapovesti" nepoznatog nemačkog autora iz XIII veka. Koga zanima može je pronaći i videti da se kroz istoriju ništa menjalo nije... Mnogo toga tamo ima objašnjeno...
Prijatno vam čitanje...

Zorzo

pre 12 godina

Eto jedan malo realniji tekst, koji nije prepisan sa nekog stranog sajta, sto je za pohvalu..ali nije za pohvalu nasa tuzna svakodnevnica koju opisuje ovaj tekst...Sto se zena tice, to me podseca na motive iz literature i filmova u SAD gde obicni crnci kritikuju ove "uspesnije" pripadnike njihove zajednice, da se kad dodju do neke lestvice ponasaju isto kao belci..To se moze na zalost reci i za zene, sto je dobro primeceno ovde, da kad postanu rukovodioci sve vise usvajaju manire muskaraca. Ali ovde nije problem to, nisu muskarci ugrozeni zato sto su neke zene sefice..To bi bio najmanji problem..Problem je sto su jednostavno velika ocekivanja od njih, a zivot u sadasnjoj Srbiji ne omogucava da muskarci ta ocekivanja ispune..To je kao kad roditelji neko dete suvise forsiraju recimo u umetnosti ili sportu, ocekujuci da ce biti novi Novak ili Kim Klajsters, a ispostavi se posle nesto drugo jos i sa tragicnim posledicama.Dakle ovde se radi o drustvu u kome iskreno govoreci ne mozete da zivite od rada, morate da se "snalazite", da "muvate" "muljate" i da imate razne "seme"..U moje vreme se to drukcije zvalo ali je to postalo sada normalno i pozeljno ponasanje. Takvi muskarci dobro prolaze u zivotu, oni su "winneri" uspesni, ovi ostali looseri. E sad problem je u tome sto je ovih drugih mnogo vise,nego prvih pa mnoge cure ostanu kratkih rukava. A i muskarci, prokleti, hoce po svaku cenu da su ozenjeni, da imaju neku curicu, a zaboravljaju da oni neretko nisu za takvu osobu, pa se desava ono o cemu je na pocetku teksta bilo reci. Dakle pravila "igre" ovde omogucavaju samo onim najbeskrupuloznijim da uspeju u zivotu, a ovi drugi nemaju sta da traze..Verovatno je tako i sa zenama, ne verujem da su sve sponzoruse ili azdaje. Medjutim, kako god da se nadju dva "andjela" oni jednostavno ovde ne mogu da "isplivaju" u maloj bari sa puno krokodila. A nasa pseudo elita i kleptokratija, upravo uziva u tome da sto vise onemoguci ono malo preostali normalnih muskaraca i zena da ovde kolko tolko normalno zive..Na zalost mislim da je ovo tek poceta "problema" i da ce situacija biti sve gora..Moj savet, nemojte po svaku cenu da trcite za zenama koje vam ne odgovaraju da posle ne bi morali da bezite od njih.

Mitrodora

pre 12 godina

Stojim iza toga da u porodici treba biti dogovora, ali da isto tako muskarac treba biti "glava" porodice...Jer, ako zena pristaje na "poslusnost" iz ljubavi prema svome muzu, i on ce je vise voleti i postovati. (teze u praksi ali u mom' braku funkcionise)... A, da li je muskarac uopste muskarac ako dozvoli da ga zena zlostavlja u bilo kakvom obliku...?

date

pre 12 godina

Ismejavanje sigurne kuce je ruzno i ja zaista verujem da postoje muskarci koji su ugrozeni od strane svojih zena.I to nikako ne opravdavam.Ono sto ja zelim da znam,kao zena,je zasto je vekovima vladao patrijarhat?Volela bih da mi neko navede razloge zasto su devojcice bacali u vodu kao macice ,jer ne vrede i samim time sto su rodjene kao zensko ZIVO BICE ce se ceo zivot patiti ,kuvati,spremati,radjati i trpeti?Zbog cega je muskarac taj koji bi trebao da bude superiorniji,zbog cega je vredniji?Zato sto je fizicki jaci,ili je mozda inteligentniji?
Sada kad se tempo zivota ubrzao ,kada su potrebne dve plate,kada zena postize ono sto joj nikada do tada nije bilo dozvoljeno,sada su muskraci ugrozeni?Zato sto bi trebali vise da se trude oko kuce ,vise da obracaju paznju na decu?Sada kad je konkurencija veca,sada su krive zene,zato sto naporno uce i rade i postizu rezultate.A da se ne lazemo,zene u Srbiji su itekako ugrozene i dobro znaju sta je to mobing i dobro znaju da ce dobiti otkaz ako zatrudne i dobro znaju da ce dobiti razvod ako ne rode decu.
Da,poznajem parove gde muskarac ne moze da progovori od zene,ali obicno je to situacija gde je muskarac inteligentniji i ne zeli da zapocinje svadju,dok je zena nezadovoljna i njim i celim svojim zivotom.Za mene to nisu brakovi,gde nema ljubavi,gde on paznju trazi na drugom mestu,a nju to ni ne dotice.
Razumem da je mladim muskarcima problem,previse se ocekuje od njih,devojke su postale azdaje koje samo gutaju novac,ali to ne znaci da zato treba "zarobiti " ceo zenski rod,da bi se muskarac osecao muzevno.Vekovima su zene rintale i bile sputavane u svakoj svojoj zelji,ako je doslo vreme da se oni trude po principu "ko prvi novcu njegova devojka" neka je,mozda ce pojedinima sada stvari biti jasnije.

Ciki

pre 12 godina

(date, 3. februar 2012 14:25)

Toliko si napisao, a da nisi razumeo deo teksta. Ovde se pise o ocekivanjima od muskarca trenutno i njegovim trenutnim mogucnostima. Ja imam zavrsen fakultet kao i moja trenutna devojka i zaposlen sam. Njena najbolja drugarica se udala pre nekih 7-8 meseci. Takodje visoko obrazovana, kao i njen muz. Jednom prilikom sam cuo pricu izmedju moje devojke i njene drugarice. U kojoj ovu nervira njen muz zato sto zaradjuje manje od nje i zato sto njegova karijera nikada ne moze biti tako ispativa kao njena. Kada joj je moja devojka postavila pitanje, pa zasto on mora da zaradjuje vise od tebe, odgovor je bio zato sto je musko. Feministkinja u borbi za jednakost trazi da njen muz zaradjuje vise od samo zato sto je musko kako bi ona mogla da ga postuje. U smislu kakvo je to musko, ako ne moze da me obezbedi, a ovamo ne zatvaram usta o nekoj jednakosti.

date

pre 12 godina

Ismejavanje sigurne kuce je ruzno i ja zaista verujem da postoje muskarci koji su ugrozeni od strane svojih zena.I to nikako ne opravdavam.Ono sto ja zelim da znam,kao zena,je zasto je vekovima vladao patrijarhat?Volela bih da mi neko navede razloge zasto su devojcice bacali u vodu kao macice ,jer ne vrede i samim time sto su rodjene kao zensko ZIVO BICE ce se ceo zivot patiti ,kuvati,spremati,radjati i trpeti?Zbog cega je muskarac taj koji bi trebao da bude superiorniji,zbog cega je vredniji?Zato sto je fizicki jaci,ili je mozda inteligentniji?
Sada kad se tempo zivota ubrzao ,kada su potrebne dve plate,kada zena postize ono sto joj nikada do tada nije bilo dozvoljeno,sada su muskraci ugrozeni?Zato sto bi trebali vise da se trude oko kuce ,vise da obracaju paznju na decu?Sada kad je konkurencija veca,sada su krive zene,zato sto naporno uce i rade i postizu rezultate.A da se ne lazemo,zene u Srbiji su itekako ugrozene i dobro znaju sta je to mobing i dobro znaju da ce dobiti otkaz ako zatrudne i dobro znaju da ce dobiti razvod ako ne rode decu.
Da,poznajem parove gde muskarac ne moze da progovori od zene,ali obicno je to situacija gde je muskarac inteligentniji i ne zeli da zapocinje svadju,dok je zena nezadovoljna i njim i celim svojim zivotom.Za mene to nisu brakovi,gde nema ljubavi,gde on paznju trazi na drugom mestu,a nju to ni ne dotice.
Razumem da je mladim muskarcima problem,previse se ocekuje od njih,devojke su postale azdaje koje samo gutaju novac,ali to ne znaci da zato treba "zarobiti " ceo zenski rod,da bi se muskarac osecao muzevno.Vekovima su zene rintale i bile sputavane u svakoj svojoj zelji,ako je doslo vreme da se oni trude po principu "ko prvi novcu njegova devojka" neka je,mozda ce pojedinima sada stvari biti jasnije.

lepi

pre 12 godina

preterivanje. Mogu ja i da kuvam, i da operem sudove i da cuvam decu. Ne utice to na stav ili muskost. Ako nekom utice ili smatra da utice - to je tipican znak nezrelosti.

bambi

pre 12 godina

Emancipacija žena je super. Pre ako je pipneš, morao si da je zeniš. Inače njena porodica hoće da te ubije, i čitav grad te gleda popreko. Danas kao pčelica, sa cveta na cvet. Al' je lep ovaj svet. Ko pre devojci, sam u nju upada :)

Zorzo

pre 12 godina

Eto jedan malo realniji tekst, koji nije prepisan sa nekog stranog sajta, sto je za pohvalu..ali nije za pohvalu nasa tuzna svakodnevnica koju opisuje ovaj tekst...Sto se zena tice, to me podseca na motive iz literature i filmova u SAD gde obicni crnci kritikuju ove "uspesnije" pripadnike njihove zajednice, da se kad dodju do neke lestvice ponasaju isto kao belci..To se moze na zalost reci i za zene, sto je dobro primeceno ovde, da kad postanu rukovodioci sve vise usvajaju manire muskaraca. Ali ovde nije problem to, nisu muskarci ugrozeni zato sto su neke zene sefice..To bi bio najmanji problem..Problem je sto su jednostavno velika ocekivanja od njih, a zivot u sadasnjoj Srbiji ne omogucava da muskarci ta ocekivanja ispune..To je kao kad roditelji neko dete suvise forsiraju recimo u umetnosti ili sportu, ocekujuci da ce biti novi Novak ili Kim Klajsters, a ispostavi se posle nesto drugo jos i sa tragicnim posledicama.Dakle ovde se radi o drustvu u kome iskreno govoreci ne mozete da zivite od rada, morate da se "snalazite", da "muvate" "muljate" i da imate razne "seme"..U moje vreme se to drukcije zvalo ali je to postalo sada normalno i pozeljno ponasanje. Takvi muskarci dobro prolaze u zivotu, oni su "winneri" uspesni, ovi ostali looseri. E sad problem je u tome sto je ovih drugih mnogo vise,nego prvih pa mnoge cure ostanu kratkih rukava. A i muskarci, prokleti, hoce po svaku cenu da su ozenjeni, da imaju neku curicu, a zaboravljaju da oni neretko nisu za takvu osobu, pa se desava ono o cemu je na pocetku teksta bilo reci. Dakle pravila "igre" ovde omogucavaju samo onim najbeskrupuloznijim da uspeju u zivotu, a ovi drugi nemaju sta da traze..Verovatno je tako i sa zenama, ne verujem da su sve sponzoruse ili azdaje. Medjutim, kako god da se nadju dva "andjela" oni jednostavno ovde ne mogu da "isplivaju" u maloj bari sa puno krokodila. A nasa pseudo elita i kleptokratija, upravo uziva u tome da sto vise onemoguci ono malo preostali normalnih muskaraca i zena da ovde kolko tolko normalno zive..Na zalost mislim da je ovo tek poceta "problema" i da ce situacija biti sve gora..Moj savet, nemojte po svaku cenu da trcite za zenama koje vam ne odgovaraju da posle ne bi morali da bezite od njih.

mare

pre 12 godina

Ljudi, danas su svi poludeli, agresivnost se vidi na svakom koraku. Pa i u redu za Bus Plus je nastala tuca!?! Narod se kolje za najmanju sitnicu, pa zasto bi to ludilo obilo zene? I one su ljudi od krvi i mesa i naravno da ce i one poludeti, eto pogledajte sta se desava u osnovnim skolama, imate da devojcica tuce drugi devojcicu. Toga nije bilo kada sam ja bio mali, najveci zlocin neke devojcice je bio ako ona tuzi nekoga nastavnici a danas boze sacuvaj. Ostaje nam samo da se nadamo da ce ovo ludilo proci jednoga dana, i da ce taj dan biti u ovome veku! A dotle cuvajte se, ludaka ima svugde u svim velicimnama i u svim dezenima!

Paja

pre 12 godina

Ljudi redovno gube iz vida najbitniju stvar kada se radi o formiranju i usmeravanju društva, a to je tzv. krupni kapital. Udružen sa državom, on lomi sve pred sobom radi ostvarivanja svojih interesa. Nijedan od aktuelnih pokreta ne bi imao priliku da naraste i postane dominantan bez njihovih medija, lobi grupa, NVO sektora i naravno njihovog novca.
Primera radi, feminizam je predstavljen kao emancipacija žena, a on se u suštini pretvorio u njegovu suprotnost, gde žena dobila dodatno opterećenje odn. mora da radi i da brine o domaćinstvu i deci, što je naravno jako teško, pre svega vremenski. Korist od toga imaju samo, u suštini, one žene koje dospeju na vrh (i one se koriste kao primer lepote i uspeha feminizma), dok 90% žena ima samo dodatno opterećenje i rasturene porodice. Pre pojave feminizma je jedna plata mogla da podmiri potrebe porodice, pa su čak i kuće mogle da se sagrade, nakon njegove pojave ni dve plate to ne mogu da završe.
Taj krupan kapital je naravno dobio dodatnu radnu snagu, snižavanje izdataka za zaposlene i oslabljene porodice, koje samim tim pružaju slabiji otpor njihovim planovima. Postoji još nekoliko bitnih pokreta i pojava koje forsiraju, ali narod svega toga ugl. nije ni svestan, jer se pretežno koriste manipulacije na nivou emocija, a ta vrsta psihološke manipulacije radi ispod radara ljudi i vrlo se teško uočava.

Zivo me interesuje

pre 12 godina

Ne postoji nacin da kazete istinu a da ne ispadnete sovinista. Jednostavno je nemoguce. Eto ja imam samo da dodam, napadao je sneg na ulicama Beograda i da zene nisu istracale sa lopatama i posule sneg po ulicama, zivot u ovom gradu bi bio jednostavno nemoguc. Tako je za vecinu stvari, kad god imate neki problem neka zena ga resi, jel da? Hvala bogu pa su tako vredne i blago nama muskarcima sa njima...

Geom

pre 12 godina

@lepi: U pravu si za sudove, kuvanje i decu. Jedini je problem što tvrdokorne zagovornice ravnopravnosti imaju punu slobodu da zamisle muškarca onako kako žele. Pa ako im se deca i kuvanje i kuća gade, reći će da pravi muškarci to isto ne vole, pa će onda mirne savesti isterivati ravnopravnost u odnosu na tog fiktivnog muškarca, a ti em kuvaš, em nisi pravi muškarac. Nego čudno mi je da se pitanje ravnopravnosti nikada ne poteže kod utvrđivanja alimentacije posle razvoda. Tada je sasvim u redu biti nezamenjiva majka, slabiji pol, sa manjim primanjima, nejač. Feministkinje bi morale da se založe za ukidanje alimentacije, jer je to najveća diskriminacija i uvreda.

Filip

pre 12 godina

Veliko je pitanje da li je uopste patrijarhat prirodno stanje stvari i odnosa medju polovima ili je on samo nametnuo zahvaljujuci fizickoj nadmoci muskaraca kroz istoriju.Danas kada je cocvecanstvo prilicno evoluiralo vidimo da su zene u stvari u mnogim segmentima dominantnije u odnosu na muskarce:materijalno,emocionalno,seksualno,bioloski pa cak ponekad i fizicki(evidentno je da su muskarci posebno u urbanim sredinama zbog nacina zivota i ishrane sve slabiji a zene se sve vise bave sportom,prisutne su u vojsci,policiji i drugim do skora iskljucivo muskim zanimanjima)Sa druge strane od muskarca se i dalje ocekuje da bude maco muskarac,da ne kukumavci,da bude jak,zaradjuje itd a opet sa druge strane odnosi medju polovima se drasticno menjaju na stetu muskaraca i to dovodi do problema,jednostavno MUSKARCI SU POSTALI ZBUNJENI I UPLASENI.

19

pre 12 godina

Jeste feminizam je kriv za to ,nije kriv kapitalizam ni slucajno.Da nije bilo feminizma,danas bi bili u situaciji da su zene neobrazovane i sede kuci,a od jedne plate bi jeli hleba i masti.

streberka

pre 12 godina

"dr Jovo Toševski,smatra da bi sve bilo u redu kada bi, kao što je to trajalo dvadeset vekova, muškarci bili muškarci, a žene bile žene. Jer, kada su polne uloge bile jasno definisane, znalo se šta znači biti muško, a šta žensko."

Da je doktor Jovo kojim slucajem Jovana i da je umesto diplome dobio peglu u ruke,onda bi trubio drugu pricu.Potpuno je razumljivo da je vecina muskaraca antifeministicki nastojena kada nikada nisu bili u kozi zene i misle kako je tada svima odgovaralo.

Petrojka

pre 12 godina

Svedoci smo obespravljivanja prava zena samo primerom Tita nad Jopvankom Broz. Bila je zena kakvu mocni vladar samo moze da pozeli. Kako je prosla?
S druge strane, svuda u svetu se na obrazovanje i skolovanje zena mnogo daje.Nama je problem da muskarci prihvate da osim radjanja, sve ostale poslove mogu, na korektan i drustveno prihvatljiv nacin, da dele.Zasto neke srbijanske majke vaspitavaju musku decu da budu eksploatatori zena? Ponekad mislim da su te majke nepostene i da da kod svojih sinova ne razvijaju razne sposobnosti.Zivot ih demantuje. Zato se njihovi sinovi opijaju, bave se kriminalom, maltretiraju zene, jer mrze sopstvene majke sto ih nisu usmeravale da budu odrasli muskarci sa obavezama i pravima odraslog muskarca.
Ispada da se mamini sinovi zene zato sto ...
Razmislite ko je kriv za sve ? Ocevi,pak, svoje cerke usmeravaju na razvoj veceg broja sposobnosti ,navika i umenja.Verovatno im je jasno gde su ih rodjene majke uskratile.
Realna i racionalna majka kod dece oba pola razvija sve sposobnosti, zivot nije jednostavan i dobro ih pripremaju za njega.
Isplivacemo i sa ovom bedom koja nas je snasla ,usagalsicemo to...

Daki_DCT

pre 12 godina

Muskarci i zene nikada nece biti ravnopravni u svemu.Muskarci ce uvek biti jaci fizicki,a zene uvek jace verbalno.Ima tu jos razlika,ali su ove dve glavne.Ono sto se trenutno desava je opsta zbunjenost i jednih i drugih i nepostojanje nikakvih pravila i normi.Zene u potrazi za ravnopravnoscu postaju muskarci u stiklama i samo lice na zene,dok u svojoj biti to vise nisu.Zato je muskarcima teze danas da se zaljube,jer fizicka privlacnost brzo prodje i na kraju im ostane muskarac u telu zene...Sto se pritiska na muskarcima tice,mislim da to nece jos dugo da traje.Iz dana u dan sve cesce vidjam kako im je svega preko glave,a sta ce biti kada nam potpuno pukne film,videcemo...Iskreno,ne bi me cudilo da u skoroj buducnosti brak bude velika retkost,a da samacki zivot i muskaraca i zena bude sasvim normalna stvar.

Maki

pre 12 godina

@Vidi da ti kazem - vidi, da i ja tebi kazem - iznenadices se, ali zeni usisivanje nije nista manje mrsko nego muskarcu. To monotono povlacenje drske usisivaca gore-dole i paznja da ne preskocis nijedan deo i usisas u svim tesko dostupnim delovima pod stolom i coskovima - gle, zenama je to isto toliko mrsko i dosadno kao i muskarcima. Ali nije najveci problem u tome sto muski to odbijaju da prihvate. Znas u cemu je moj (zenski) najveci problem oko te podele poslova na muske i zenske? Ilustrovacu ga na primeru koji si i ti uzeo - kuvati se mora svaki dan, usisivati u proseku jednom nedeljno, a koliko cesto se mora menjati guma/tocak, i to na godisnjem nivou? Drugim recima, problem u toj podeli na muske i zenske poslove je sto svi zenski nekako spadaju u svakodnevne, a muski u periodicne i po-potrebi. Nista drugo nije u pitanju, ni gazenje muskog ponosa ni nista slicno, nego brate mili matematika pokazuje da, ako cemo se drzati tradicionalne podele poslova na muske i zenske, ja kao zena moram mnogo vise svojih sati/vremena da provedem u obezbedjivanju uslova za zivot koje oboje podjednako uzivamo (tj, usisano, cista posteljina, skuvan rucak, namestene zavesice, zaliveno cvece...itd). Eto u cemu je jadac. Ne racuna se da muz vise ne ide u polje i ne rinta fizicki po ceo dan, a trazi se da i dalje kad dodje kuce moze da uziva u toplinama sredjenoga doma bez veceg (i ni slucajno obaveznog) angazovanja. Nije fer fer praviti se da je ovo nerazumljivo, jasno je ko dan u cemu je problem.

blue

pre 12 godina

@ Mitrodora,

"sjajan" komentar, nema šta, je l' te i preostale dve mučenice (Minodora i Nimfodora) podržavaju u tom bračnom pokoravanju?

Lala Po

pre 12 godina

Danas (a mislim da je oduvek tako bilo) se ne moze govoriti o diskriminaciji jednog pola. I muskarci i zene su pritisnuti da se povinuju odredjenim pravilima, bolje receno scenariju, koji propisuje kako jedan uspesan i normalan "muskarac" ili "zena" treba da se ponasaju. Jedini nacin da se toga oslobodimo je da u potpunosti odbacimo polne identitete i da jedina razlika izmedju muskarca i zene budu 2 hrmomozoma i oblik tela.

Radetova mala musica

pre 12 godina

Ne vidim u cemu je problem,drustvo evoluira i to je tako normalno.Da nije,i danas bi bili u pecini i nosili krznene gacice.Poenta jeste u tome da su zene izborile svoje pravo da se ostvaruju jednako kao muskarci i to moze samo da smeta onima koji svoju muskost dozivljavaju kroz fizicku i materijalnu dominaciju nad zenom.Pravi i ostvareni muskarci u vezi sa tim nemaju ama bas nikakvih problema.Ja mogu da se pohvalim da imam najboljeg decka uz sebe koji na primer ceo dan trenira boks (primer ,,muske,, radnje)a onda dodje kuci i pomogne mi oko spremanja klope.Voli da usisava,ume da koristi ves masinu i da pere sudove.Ja umem da cepam drva,promenim gumu na kolima ili pregoreli osigurac.Pomazemo jedno drugom a on i dalje ima misice i ledja ko vrata a ja i dalje volim mini suknju.I za cudo,nikada se nije pozalio :)

Iva

pre 12 godina

@ Petrojka,

U pravu si, nažalost i naizgled neshvatljivo, ali još ranije sam negde pročitala špansku studiju gde je ustanovljeno da su upravo žene te koje "održavaju" patrijarhalni model takvim različitim vaspitavanjem dece,doduše izgleda da nisu uzimali u obzir muškarce/očeve. Jedino što, za razliku od tebe, nisam baš neki optimista de ćemo to prevazići, pa čak ni u nekoj bliskoj budućnosti, ta nesreća je previše i predugo ukorenjena..

Maki

pre 12 godina

@Vidi da ti kazem - kazes, manje zaradjuju a vise trose. Pa, da se od njih ne ocekuje da "vode racuna o sebi" (obozavam tu frazu), verovatno bi manje trosile. Super je da imas pored sebe negovanu i lepu zenu s lepom kosom i ukusnom odecom, kad ono gle frizer kosta, ruz kosta, krpice kostaju. Sta tu nije jasno? Kad bi prosecna zena na sebe trosila isto koliko i prosecan muskarac, bila bi nenasminkana, sa sedim vlasima kose kako se koja pojavi, sa 2 para cipela i par komada garderobe, jednom torbom, bez bretelica, suknjica, itd. Veruj mi, ne bi ti se to dopalo.
A sto se ovoga drugog dela tice oko lakoce obavljanja kucnih poslova - pa odlicno, kad je toliko olaksano danas i kad ima svih tih sjajnih aparata koji toliko to sve olaksavaju, u cemu je problem da ih muskarac radi? U pravu si kad kazes da to nije nikakva filozofija. Ovo naravno postavljam kao retoricko pitanje, jer odgovor je jasan i tebi i meni: nije stvar u tezini tih poslova, nego u tome sto su dosadni do bola i nazad, a moraju se redovno raditi, svaki bogovetni dan, plus i dalje oduzimaju vreme cak i ako ne zahtevaju da se oznojis.
Da ponovim sta sam vec rekla u prethodnom postu, samo cu uzeti drugi primer - a)zenama npr. ukljucivanje ves masine, sipkanje praska u odgovarajucu pregradu, namestanje onog kruga na odgovarajuci program, pa vadjenje vesa iz iste i kacenje na strik NE predstavlja nista manju torturu nego muskarcima. b)i jedno i drugo podjednako 'uziva' blagodeti cistog vesa, muskarcu je to bitno isto koliko i zeni.
Nego mi se cini iz tvog posta da ti ocekujes da zena vodi racuna o muskarcu onako kako se vodi racuna o detetu, sto se tice higijene i ishrane. Eto gde je problem. Zasto bi, kad ni muskarac vise ne vodi racuna o zeni kao sto je to bilo ranije - ranije se podrazumevalo da zena ne privredjuje van kuce, ne ide na posao i ne zaradjuje novac. Eh, pa je li fer da se hoce uzeti najbolje i od tradicionalnog i od modernog modela - i da vodi racuna o njemu i da zaradjuje i to po mogucnosti sve sto sama potrosi?
Sto rece Djenka, odlucite se vec jednom sta hocete u zivotu...

Mitrodora

pre 12 godina

Stojim iza toga da u porodici treba biti dogovora, ali da isto tako muskarac treba biti "glava" porodice...Jer, ako zena pristaje na "poslusnost" iz ljubavi prema svome muzu, i on ce je vise voleti i postovati. (teze u praksi ali u mom' braku funkcionise)... A, da li je muskarac uopste muskarac ako dozvoli da ga zena zlostavlja u bilo kakvom obliku...?

aIstrazivac

pre 12 godina

Ima dosta cinjeniica u ovom feministickom stivu.Ja zastupam tezu da je industrija zabave,koja je pod uticajem feministickih lobija i komisija na zapadu, podmuklom propagandom uspela da promeni svest modernog muskarca,stavljajuci vestacki zene, u uloge muskarca(u rasponu od vojnih zanimanja do sefovanja grupom).

Ovo se zatim prenelo na mase,a potom i na zakonodavstvo,pa su zene jednostavno nahuskane od strane propagande, zauzele muske pozicije u drustvu,a muskarci uplaseni tom navalom i ograniceni zakonima i delovanjima muskaraca feminista,nesposobni da se odbrane ove posasti.

Napomenimo politicku korektnost(verbalni delikt)koji je nametnut zapadnom muskarcu,a sve vise i nasem,ovde u Srbiji i videcete tu neravnopravnu borbu koja traje.
Ipak, ubedjen sam u pobedu i dominaciju coveka,jer je to prirodno stanje stvari.Zenska dominacija je samo trenutna i vremenski ogranicena,a sve vise muskaraca ce biti svesno ovih desavanja i naci nacin da odgovori.

blue

pre 12 godina

@ Lala Po
verovatno najkoncizniji i najpametniji komentar od svih, to the point, hvala!
Mitrodora,
ono je više bilo retoričko pitanje, ceo ovaj tvoj odgovor se prosto podrazumevao.I da, upućenA sam vrlo dobro, zato sam i osetila potrebu da ostavim komentar, jer je strahotno šta "verski osvešćene" žene govore i podržavaju pod plaštom nekakve ljubavi, koja se vrlo zgodno i selektivno primenjuje na žene i to još u današnje vreme (čast izuzecima koje stvari shvataju na pravi način i ne ostavljaju svoj zdrav razum i osnovno ljudsko dostojanstvo pred vratima bogomolja,a izgleda da ih je jako malo),a u šta sam se , eto, ponovo i ovde uverila. I u pravu si, ovakvo slepo povinovanje religijskim dogmama koje su ljudi(a ne Gospod) smislili i trude se protivno svemu da ih održe, a koje nemaju NIKAKVE veze sa istinskom verom u bilo šta, sigurno nam nije na korist, a svakako nam je dozvoljeno i potrebno da se protiv njih borimo.

Nebojša

pre 12 godina

Sinoć se vraćam kući i sretnem par koji je u snegu zaglavio auto. Ajde ja sada tu kao da pomognem da se izvuče, ali ne ide, on je ukopao oba točka do pola i ja sam stvarno nemam nikakve šanse da ga izguram. Dok ja guram na -18 njegova lepša polovina stoji sa strane kao slika i posmatra. Tada naiđoše dve starije žene i pogurasmo zajedno auto i izgurasmo ga. Ove žene dobaciše nešto ovoj maloj zbog toga što nije pomogla, ona reče da nema rukavice, a ja produžih kući i dok idem razmišljam o ovo dvoje i mislim kako će on naj..... ako se oženi ovom klinkom.
Ja bi lično pre oženio jednu od ove dve što su gurale samnom nego ovu malu i ako je i mlađa i lepša.

Odma neke feminstkinje ???

pre 12 godina

Da li smo živeli u patrijarhatu ili kvazipatrijarhatu (prikriveni matrijarhat) ne bi znao, niti želeo da kažem. U raspravu oko norma u moralu - tu je svaka bitka izgubljena - pobeđuje onaj koji ima duži jezik.
Zato ću samo dati referencu za izučavanje odnosa muškarca - žene kroz istoriju.
50-tih godina prošlog veka (ako se ne varam "Prosveta") je u ediciji knjiga čija je tematika bila seksualnost i sex uopšte, izdata je knjiga "Deset bračnih zapovesti" nepoznatog nemačkog autora iz XIII veka. Koga zanima može je pronaći i videti da se kroz istoriju ništa menjalo nije... Mnogo toga tamo ima objašnjeno...
Prijatno vam čitanje...

NikolaS

pre 12 godina

Citajuci razne knjige i clanke,slusajuci druge i sebe, sve vise mi se namece misao da sistemski nesto moramo promeniti i kod ans. Dok smo imali obavezno sluzenje vojske u JNA, muskarci su vredno ucili i musko-zenske odnsoe,ravnopravnost polova, uvazavanje i sebe i zenskog sagovornika. Koliko je meni poznato postoje SKOLE ZA BRAK u trajanju od jedne godine, kroz koje prolaze oba kandidata za brak, ali postoje i bracna savetovalista. Da li mislite da ce nekome pasti kruna sa glave ako potrazi blagovremeno pomoc i podrsku u bracnom savetovalistu i/ili kod psihologa? Zasto kod ADVOKATA idemo po sevet akod psihologa ne ?
Jasno mi je da je doslo vreme da i muski i zenski moraju, bez obzira na bracno stanje, da prodju kroz SKOLE ZA BRAK : kroz redovo sluzenje vojske i konzumiranje usluga psihologa(psihijatara,...) . Ja sam prosao posle razvoda 2-3 takve skole razlicitih orijentacija i zahvalan sam svima koji su mi pomogli da sagledam kako sebe tako i zene.
Pored toga, ovo bi bio i unosan biznis (kao u Americi) koji bi doprineo smanjenju troskova na sigurne kuce ili druge oblike zastite.
Pametna smo mi Srbija, izvuci cemo veliku pouku i korist iz ovoga svega.

dont worry be happy

pre 12 godina

žene su vlasnice najtraženije robe,stoga u eri porno kulture uživaju prava koja im ne pripadaju.takodje mediji koje feministi drže na zapadu, imaju jak uticaj u ovom nenormalnom poretku.tjst guraju ga putem sublimirajuće propagande(uporedite filmove danas i pre dvadset godina i uloge žene u njima,pa ćete shvatiti o čemu se tu zapravo radi!).nema razloga da muškarac kao pametniji,fizički jači i sposobniji u svakom pogledu, bude podređeni.znači stvari će se vratiti u normalu u bližoj budućnosti.

Zoran

pre 12 godina

@Paja: Bravo za komentar, ali to retko ko danas može da razume. Većina ljudi u savremenom svetu ima usko specijalizovano znanje i relativno slabo povezuje stvari izvan svog delokruga, a za navedeno je potrebno malo šire znanje i razumevanje sveta.
Zato taj krupan kapital može mirno da manipuliše ljudima i da izvodi eksperimente do mile volje, a manjina koja tome može da se odupre za njih ne predstavlja neki problem.

Vidi da ti kazem

pre 12 godina

@Radetova mala musica

Lakse mi je da poverujem da umes da zamenis gumu (ali cisto sumnjam, verovatno si mislila na tocak, ali i to sumnjam, najverovatnije si gledala kako se to radi pa mislis da je lako) nego da tvoj decko voli da usisava.
Ocigledno da niste dugo u vezi i da jos uvek nije prosla ona faza foliranja...Bice vam lakse i jednom i drugom kad prestane folaza, ti ces da kuvas i usisavas a on cepa drva i menja gume/tockove. Bicete mnogo efikasniji...

Vlast većine

pre 12 godina

Žene u demokratskim društvima kukaju o ugroženosti i dalje se bore za svoja prava iako već odavno imaju prevlast.
U demokratijama jedno ljudsko biće, jedan glas. Žena se prirodno radja više nego muškaraca 3-4%, žene žive duže od muškaraca oko 5 godina, stoga glasačko telo žena je veće od glasačkog tela muškaraca, a zakone i trendove nameće većina, zato je školstvo pravljeno prema ženskim potrebama, zato ima više ženskih kuća, zato političari zastupaju žene.
Očekujem puno minusa, ali bi zamolio da mi neko objasni ako i gde mi je razmišljanje pogrešno. Hvala unapred.

Ona

pre 12 godina

@Vidi da ti nesto kazem

Nemam ja zaista zasto da se osecam ugrozeno. Od onih sam koje se savrseno o sebi staraju mnogo bolje nego sto bi to neko drugi o meni cinio. Kad pomislim da mi hleb ili krov nad glavom zavisi od nekog, mrak mi na oci padne. Jedino sto bih zelela da pametne devojcice koje sada rastu ni u snu ne dozive ovakve diskusije kao normalno stanje stvari, kao sto ne zelim da i decaci koji rastu budu hodajuci novcanici za ispunjavanje tudjih zelja.

Ona

pre 12 godina

@Maki

Ih, ma razume on to odlicno...

U zivotu uvek prolaze bolje bezobrazni, samo sto kod "njih" takvih to ide u stilu "da ti jako nesto kao objasnim" jelte neukoj i tupoj, pa ako prodje proslo je, ako ne ili se prilagodjava ili kidavela. Nesto kao poziciona borba gde te malo po malo suzava psiholoski prostor.

Zenski "bezobraznik" funkconise po sistemu "naravno duso, samo ti meni objasni"...u stvari radi sta hoce ili tu prividnu poslusnost "fakturise" usi da otpadnu.

U sustini u vezama sa takvim naj... oni korektni bilo da su to zene ili muskarci. Zato to treba na vreme testirati kao lakmus papirom...pomazu tu i implicitna pitanja...cudo jedno kako se foliranti lako detektuju na njima..Posten stvor ce ti odmah reci ko je i sta je ...pa ...take it or leave it.


Pametnog i sposobnog ne moze niko da ugrozi, ugrozene su samo dileje koje ne znaju da su to.

blue

pre 12 godina

Toševski, vi to ozbiljno?! Štreberka je , uostalom, sve objasnila povodom njegovih "stavova" (koji eufemizam) i onih njemu sličnih, što su izgleda, manje - više, svi oni koji su se osetili prozvanim i pohitali ovde da prilože svojih "two cents" na ovu temu. @ Lepi,tebi se jedinom izvinjavam, kao i štreberka, sve si lepo objasnio.

Mitrodora

pre 12 godina

Blue... Mozda si i upucen, jer, vidim, ove dve moje prijateljice koje me podrzavaju u pokoravanju u braku ti nisu nepoznate. Ali ti je kao i mnogima ovde nebitno sta Sveto pismo uci o braku, i sta Gospod propoveda o svetoj tajni braka...Puteva ima dosta, neki su siroki, a neki uzani...'sve nam je dozvoljeno, ali nam sve nije na korist'...

Vidi da ti kazem

pre 12 godina

@Ona

Nisi ni svesna da si poslednjom svojom recenicom sama sebi uskocila u usta, jer kao sto kazes pametnog i sposobnog niko ne moze da ugrozi a ti si se nasla ugrozena i prozvana iako se niko tebi nije obratio.

@Maki
Svo to vase muvanje po kuci, kao sto rece "Ona", zene fakturisu usi da otpadnu. Generalno gledano zene manje zaradjuju a daleko vise trose.
Napraviste nauku od kuvanja, usisavanja i pranja. Razumem ja da tu ima da se radi ali stvarno preterujete. Prosecna porodica se danas sastoji od muskarca, zene i nazalost jednog deteta, koji zive u stanu od 40m2. O kuvanju nema ni govora, prosecna zena danas podgreva hranu a ne kuva. Cast izuzecima. Dovoljno je da jedan dan stojite u redu na kasi pa da vidite da se kupuje instant hrana.
Ves masina, elekticni susaci za ves, masina za pranje sudova, mikrotalasna, razni aparati za seckanje, mlevenje, spremanje hrane...Kad smo kod usisavanja, evo novog kucnog gadzeta uskoro i kod nas u prodaji, pametni senzorski usisivaci, samo uzmete daljinski i on gleda da ne propusti nista, a ne vi. Odes u Tehnomaniju da kupis peglu, a ono sve pegle ko spejs satlovi covece. Svasta su muskarci izmislili da udovolje zenama.
Problem je u vasim glavama, jer o sinovima mozete da se brinete do kraja zivota, a muzevi vam tesko padnu cim ostvarite cilj, tj. rodite. A isti taj muskarac je jednoj zeni sin a drugoj je muz.

Mitrodora

pre 12 godina

Stojim iza toga da u porodici treba biti dogovora, ali da isto tako muskarac treba biti "glava" porodice...Jer, ako zena pristaje na "poslusnost" iz ljubavi prema svome muzu, i on ce je vise voleti i postovati. (teze u praksi ali u mom' braku funkcionise)... A, da li je muskarac uopste muskarac ako dozvoli da ga zena zlostavlja u bilo kakvom obliku...?

aIstrazivac

pre 12 godina

Ima dosta cinjeniica u ovom feministickom stivu.Ja zastupam tezu da je industrija zabave,koja je pod uticajem feministickih lobija i komisija na zapadu, podmuklom propagandom uspela da promeni svest modernog muskarca,stavljajuci vestacki zene, u uloge muskarca(u rasponu od vojnih zanimanja do sefovanja grupom).

Ovo se zatim prenelo na mase,a potom i na zakonodavstvo,pa su zene jednostavno nahuskane od strane propagande, zauzele muske pozicije u drustvu,a muskarci uplaseni tom navalom i ograniceni zakonima i delovanjima muskaraca feminista,nesposobni da se odbrane ove posasti.

Napomenimo politicku korektnost(verbalni delikt)koji je nametnut zapadnom muskarcu,a sve vise i nasem,ovde u Srbiji i videcete tu neravnopravnu borbu koja traje.
Ipak, ubedjen sam u pobedu i dominaciju coveka,jer je to prirodno stanje stvari.Zenska dominacija je samo trenutna i vremenski ogranicena,a sve vise muskaraca ce biti svesno ovih desavanja i naci nacin da odgovori.

date

pre 12 godina

Ismejavanje sigurne kuce je ruzno i ja zaista verujem da postoje muskarci koji su ugrozeni od strane svojih zena.I to nikako ne opravdavam.Ono sto ja zelim da znam,kao zena,je zasto je vekovima vladao patrijarhat?Volela bih da mi neko navede razloge zasto su devojcice bacali u vodu kao macice ,jer ne vrede i samim time sto su rodjene kao zensko ZIVO BICE ce se ceo zivot patiti ,kuvati,spremati,radjati i trpeti?Zbog cega je muskarac taj koji bi trebao da bude superiorniji,zbog cega je vredniji?Zato sto je fizicki jaci,ili je mozda inteligentniji?
Sada kad se tempo zivota ubrzao ,kada su potrebne dve plate,kada zena postize ono sto joj nikada do tada nije bilo dozvoljeno,sada su muskraci ugrozeni?Zato sto bi trebali vise da se trude oko kuce ,vise da obracaju paznju na decu?Sada kad je konkurencija veca,sada su krive zene,zato sto naporno uce i rade i postizu rezultate.A da se ne lazemo,zene u Srbiji su itekako ugrozene i dobro znaju sta je to mobing i dobro znaju da ce dobiti otkaz ako zatrudne i dobro znaju da ce dobiti razvod ako ne rode decu.
Da,poznajem parove gde muskarac ne moze da progovori od zene,ali obicno je to situacija gde je muskarac inteligentniji i ne zeli da zapocinje svadju,dok je zena nezadovoljna i njim i celim svojim zivotom.Za mene to nisu brakovi,gde nema ljubavi,gde on paznju trazi na drugom mestu,a nju to ni ne dotice.
Razumem da je mladim muskarcima problem,previse se ocekuje od njih,devojke su postale azdaje koje samo gutaju novac,ali to ne znaci da zato treba "zarobiti " ceo zenski rod,da bi se muskarac osecao muzevno.Vekovima su zene rintale i bile sputavane u svakoj svojoj zelji,ako je doslo vreme da se oni trude po principu "ko prvi novcu njegova devojka" neka je,mozda ce pojedinima sada stvari biti jasnije.

Mitrodora

pre 12 godina

Blue... Mozda si i upucen, jer, vidim, ove dve moje prijateljice koje me podrzavaju u pokoravanju u braku ti nisu nepoznate. Ali ti je kao i mnogima ovde nebitno sta Sveto pismo uci o braku, i sta Gospod propoveda o svetoj tajni braka...Puteva ima dosta, neki su siroki, a neki uzani...'sve nam je dozvoljeno, ali nam sve nije na korist'...

dont worry be happy

pre 12 godina

žene su vlasnice najtraženije robe,stoga u eri porno kulture uživaju prava koja im ne pripadaju.takodje mediji koje feministi drže na zapadu, imaju jak uticaj u ovom nenormalnom poretku.tjst guraju ga putem sublimirajuće propagande(uporedite filmove danas i pre dvadset godina i uloge žene u njima,pa ćete shvatiti o čemu se tu zapravo radi!).nema razloga da muškarac kao pametniji,fizički jači i sposobniji u svakom pogledu, bude podređeni.znači stvari će se vratiti u normalu u bližoj budućnosti.

Ona

pre 12 godina

@Maki

Ih, ma razume on to odlicno...

U zivotu uvek prolaze bolje bezobrazni, samo sto kod "njih" takvih to ide u stilu "da ti jako nesto kao objasnim" jelte neukoj i tupoj, pa ako prodje proslo je, ako ne ili se prilagodjava ili kidavela. Nesto kao poziciona borba gde te malo po malo suzava psiholoski prostor.

Zenski "bezobraznik" funkconise po sistemu "naravno duso, samo ti meni objasni"...u stvari radi sta hoce ili tu prividnu poslusnost "fakturise" usi da otpadnu.

U sustini u vezama sa takvim naj... oni korektni bilo da su to zene ili muskarci. Zato to treba na vreme testirati kao lakmus papirom...pomazu tu i implicitna pitanja...cudo jedno kako se foliranti lako detektuju na njima..Posten stvor ce ti odmah reci ko je i sta je ...pa ...take it or leave it.


Pametnog i sposobnog ne moze niko da ugrozi, ugrozene su samo dileje koje ne znaju da su to.

Zivo me interesuje

pre 12 godina

Ne postoji nacin da kazete istinu a da ne ispadnete sovinista. Jednostavno je nemoguce. Eto ja imam samo da dodam, napadao je sneg na ulicama Beograda i da zene nisu istracale sa lopatama i posule sneg po ulicama, zivot u ovom gradu bi bio jednostavno nemoguc. Tako je za vecinu stvari, kad god imate neki problem neka zena ga resi, jel da? Hvala bogu pa su tako vredne i blago nama muskarcima sa njima...

Vidi da ti kazem

pre 12 godina

@Ona

Nisi ni svesna da si poslednjom svojom recenicom sama sebi uskocila u usta, jer kao sto kazes pametnog i sposobnog niko ne moze da ugrozi a ti si se nasla ugrozena i prozvana iako se niko tebi nije obratio.

@Maki
Svo to vase muvanje po kuci, kao sto rece "Ona", zene fakturisu usi da otpadnu. Generalno gledano zene manje zaradjuju a daleko vise trose.
Napraviste nauku od kuvanja, usisavanja i pranja. Razumem ja da tu ima da se radi ali stvarno preterujete. Prosecna porodica se danas sastoji od muskarca, zene i nazalost jednog deteta, koji zive u stanu od 40m2. O kuvanju nema ni govora, prosecna zena danas podgreva hranu a ne kuva. Cast izuzecima. Dovoljno je da jedan dan stojite u redu na kasi pa da vidite da se kupuje instant hrana.
Ves masina, elekticni susaci za ves, masina za pranje sudova, mikrotalasna, razni aparati za seckanje, mlevenje, spremanje hrane...Kad smo kod usisavanja, evo novog kucnog gadzeta uskoro i kod nas u prodaji, pametni senzorski usisivaci, samo uzmete daljinski i on gleda da ne propusti nista, a ne vi. Odes u Tehnomaniju da kupis peglu, a ono sve pegle ko spejs satlovi covece. Svasta su muskarci izmislili da udovolje zenama.
Problem je u vasim glavama, jer o sinovima mozete da se brinete do kraja zivota, a muzevi vam tesko padnu cim ostvarite cilj, tj. rodite. A isti taj muskarac je jednoj zeni sin a drugoj je muz.

Filip

pre 12 godina

Veliko je pitanje da li je uopste patrijarhat prirodno stanje stvari i odnosa medju polovima ili je on samo nametnuo zahvaljujuci fizickoj nadmoci muskaraca kroz istoriju.Danas kada je cocvecanstvo prilicno evoluiralo vidimo da su zene u stvari u mnogim segmentima dominantnije u odnosu na muskarce:materijalno,emocionalno,seksualno,bioloski pa cak ponekad i fizicki(evidentno je da su muskarci posebno u urbanim sredinama zbog nacina zivota i ishrane sve slabiji a zene se sve vise bave sportom,prisutne su u vojsci,policiji i drugim do skora iskljucivo muskim zanimanjima)Sa druge strane od muskarca se i dalje ocekuje da bude maco muskarac,da ne kukumavci,da bude jak,zaradjuje itd a opet sa druge strane odnosi medju polovima se drasticno menjaju na stetu muskaraca i to dovodi do problema,jednostavno MUSKARCI SU POSTALI ZBUNJENI I UPLASENI.

streberka

pre 12 godina

"dr Jovo Toševski,smatra da bi sve bilo u redu kada bi, kao što je to trajalo dvadeset vekova, muškarci bili muškarci, a žene bile žene. Jer, kada su polne uloge bile jasno definisane, znalo se šta znači biti muško, a šta žensko."

Da je doktor Jovo kojim slucajem Jovana i da je umesto diplome dobio peglu u ruke,onda bi trubio drugu pricu.Potpuno je razumljivo da je vecina muskaraca antifeministicki nastojena kada nikada nisu bili u kozi zene i misle kako je tada svima odgovaralo.

Daki_DCT

pre 12 godina

Muskarci i zene nikada nece biti ravnopravni u svemu.Muskarci ce uvek biti jaci fizicki,a zene uvek jace verbalno.Ima tu jos razlika,ali su ove dve glavne.Ono sto se trenutno desava je opsta zbunjenost i jednih i drugih i nepostojanje nikakvih pravila i normi.Zene u potrazi za ravnopravnoscu postaju muskarci u stiklama i samo lice na zene,dok u svojoj biti to vise nisu.Zato je muskarcima teze danas da se zaljube,jer fizicka privlacnost brzo prodje i na kraju im ostane muskarac u telu zene...Sto se pritiska na muskarcima tice,mislim da to nece jos dugo da traje.Iz dana u dan sve cesce vidjam kako im je svega preko glave,a sta ce biti kada nam potpuno pukne film,videcemo...Iskreno,ne bi me cudilo da u skoroj buducnosti brak bude velika retkost,a da samacki zivot i muskaraca i zena bude sasvim normalna stvar.

Odma neke feminstkinje ???

pre 12 godina

Da li smo živeli u patrijarhatu ili kvazipatrijarhatu (prikriveni matrijarhat) ne bi znao, niti želeo da kažem. U raspravu oko norma u moralu - tu je svaka bitka izgubljena - pobeđuje onaj koji ima duži jezik.
Zato ću samo dati referencu za izučavanje odnosa muškarca - žene kroz istoriju.
50-tih godina prošlog veka (ako se ne varam "Prosveta") je u ediciji knjiga čija je tematika bila seksualnost i sex uopšte, izdata je knjiga "Deset bračnih zapovesti" nepoznatog nemačkog autora iz XIII veka. Koga zanima može je pronaći i videti da se kroz istoriju ništa menjalo nije... Mnogo toga tamo ima objašnjeno...
Prijatno vam čitanje...

Petrojka

pre 12 godina

Svedoci smo obespravljivanja prava zena samo primerom Tita nad Jopvankom Broz. Bila je zena kakvu mocni vladar samo moze da pozeli. Kako je prosla?
S druge strane, svuda u svetu se na obrazovanje i skolovanje zena mnogo daje.Nama je problem da muskarci prihvate da osim radjanja, sve ostale poslove mogu, na korektan i drustveno prihvatljiv nacin, da dele.Zasto neke srbijanske majke vaspitavaju musku decu da budu eksploatatori zena? Ponekad mislim da su te majke nepostene i da da kod svojih sinova ne razvijaju razne sposobnosti.Zivot ih demantuje. Zato se njihovi sinovi opijaju, bave se kriminalom, maltretiraju zene, jer mrze sopstvene majke sto ih nisu usmeravale da budu odrasli muskarci sa obavezama i pravima odraslog muskarca.
Ispada da se mamini sinovi zene zato sto ...
Razmislite ko je kriv za sve ? Ocevi,pak, svoje cerke usmeravaju na razvoj veceg broja sposobnosti ,navika i umenja.Verovatno im je jasno gde su ih rodjene majke uskratile.
Realna i racionalna majka kod dece oba pola razvija sve sposobnosti, zivot nije jednostavan i dobro ih pripremaju za njega.
Isplivacemo i sa ovom bedom koja nas je snasla ,usagalsicemo to...

Radetova mala musica

pre 12 godina

Ne vidim u cemu je problem,drustvo evoluira i to je tako normalno.Da nije,i danas bi bili u pecini i nosili krznene gacice.Poenta jeste u tome da su zene izborile svoje pravo da se ostvaruju jednako kao muskarci i to moze samo da smeta onima koji svoju muskost dozivljavaju kroz fizicku i materijalnu dominaciju nad zenom.Pravi i ostvareni muskarci u vezi sa tim nemaju ama bas nikakvih problema.Ja mogu da se pohvalim da imam najboljeg decka uz sebe koji na primer ceo dan trenira boks (primer ,,muske,, radnje)a onda dodje kuci i pomogne mi oko spremanja klope.Voli da usisava,ume da koristi ves masinu i da pere sudove.Ja umem da cepam drva,promenim gumu na kolima ili pregoreli osigurac.Pomazemo jedno drugom a on i dalje ima misice i ledja ko vrata a ja i dalje volim mini suknju.I za cudo,nikada se nije pozalio :)

Geom

pre 12 godina

@lepi: U pravu si za sudove, kuvanje i decu. Jedini je problem što tvrdokorne zagovornice ravnopravnosti imaju punu slobodu da zamisle muškarca onako kako žele. Pa ako im se deca i kuvanje i kuća gade, reći će da pravi muškarci to isto ne vole, pa će onda mirne savesti isterivati ravnopravnost u odnosu na tog fiktivnog muškarca, a ti em kuvaš, em nisi pravi muškarac. Nego čudno mi je da se pitanje ravnopravnosti nikada ne poteže kod utvrđivanja alimentacije posle razvoda. Tada je sasvim u redu biti nezamenjiva majka, slabiji pol, sa manjim primanjima, nejač. Feministkinje bi morale da se založe za ukidanje alimentacije, jer je to najveća diskriminacija i uvreda.

Vlast većine

pre 12 godina

Žene u demokratskim društvima kukaju o ugroženosti i dalje se bore za svoja prava iako već odavno imaju prevlast.
U demokratijama jedno ljudsko biće, jedan glas. Žena se prirodno radja više nego muškaraca 3-4%, žene žive duže od muškaraca oko 5 godina, stoga glasačko telo žena je veće od glasačkog tela muškaraca, a zakone i trendove nameće većina, zato je školstvo pravljeno prema ženskim potrebama, zato ima više ženskih kuća, zato političari zastupaju žene.
Očekujem puno minusa, ali bi zamolio da mi neko objasni ako i gde mi je razmišljanje pogrešno. Hvala unapred.

19

pre 12 godina

Jeste feminizam je kriv za to ,nije kriv kapitalizam ni slucajno.Da nije bilo feminizma,danas bi bili u situaciji da su zene neobrazovane i sede kuci,a od jedne plate bi jeli hleba i masti.

Vidi da ti kazem

pre 12 godina

@Radetova mala musica

Lakse mi je da poverujem da umes da zamenis gumu (ali cisto sumnjam, verovatno si mislila na tocak, ali i to sumnjam, najverovatnije si gledala kako se to radi pa mislis da je lako) nego da tvoj decko voli da usisava.
Ocigledno da niste dugo u vezi i da jos uvek nije prosla ona faza foliranja...Bice vam lakse i jednom i drugom kad prestane folaza, ti ces da kuvas i usisavas a on cepa drva i menja gume/tockove. Bicete mnogo efikasniji...

Paja

pre 12 godina

Ljudi redovno gube iz vida najbitniju stvar kada se radi o formiranju i usmeravanju društva, a to je tzv. krupni kapital. Udružen sa državom, on lomi sve pred sobom radi ostvarivanja svojih interesa. Nijedan od aktuelnih pokreta ne bi imao priliku da naraste i postane dominantan bez njihovih medija, lobi grupa, NVO sektora i naravno njihovog novca.
Primera radi, feminizam je predstavljen kao emancipacija žena, a on se u suštini pretvorio u njegovu suprotnost, gde žena dobila dodatno opterećenje odn. mora da radi i da brine o domaćinstvu i deci, što je naravno jako teško, pre svega vremenski. Korist od toga imaju samo, u suštini, one žene koje dospeju na vrh (i one se koriste kao primer lepote i uspeha feminizma), dok 90% žena ima samo dodatno opterećenje i rasturene porodice. Pre pojave feminizma je jedna plata mogla da podmiri potrebe porodice, pa su čak i kuće mogle da se sagrade, nakon njegove pojave ni dve plate to ne mogu da završe.
Taj krupan kapital je naravno dobio dodatnu radnu snagu, snižavanje izdataka za zaposlene i oslabljene porodice, koje samim tim pružaju slabiji otpor njihovim planovima. Postoji još nekoliko bitnih pokreta i pojava koje forsiraju, ali narod svega toga ugl. nije ni svestan, jer se pretežno koriste manipulacije na nivou emocija, a ta vrsta psihološke manipulacije radi ispod radara ljudi i vrlo se teško uočava.

Iva

pre 12 godina

@ Petrojka,

U pravu si, nažalost i naizgled neshvatljivo, ali još ranije sam negde pročitala špansku studiju gde je ustanovljeno da su upravo žene te koje "održavaju" patrijarhalni model takvim različitim vaspitavanjem dece,doduše izgleda da nisu uzimali u obzir muškarce/očeve. Jedino što, za razliku od tebe, nisam baš neki optimista de ćemo to prevazići, pa čak ni u nekoj bliskoj budućnosti, ta nesreća je previše i predugo ukorenjena..

Ciki

pre 12 godina

(date, 3. februar 2012 14:25)

Toliko si napisao, a da nisi razumeo deo teksta. Ovde se pise o ocekivanjima od muskarca trenutno i njegovim trenutnim mogucnostima. Ja imam zavrsen fakultet kao i moja trenutna devojka i zaposlen sam. Njena najbolja drugarica se udala pre nekih 7-8 meseci. Takodje visoko obrazovana, kao i njen muz. Jednom prilikom sam cuo pricu izmedju moje devojke i njene drugarice. U kojoj ovu nervira njen muz zato sto zaradjuje manje od nje i zato sto njegova karijera nikada ne moze biti tako ispativa kao njena. Kada joj je moja devojka postavila pitanje, pa zasto on mora da zaradjuje vise od tebe, odgovor je bio zato sto je musko. Feministkinja u borbi za jednakost trazi da njen muz zaradjuje vise od samo zato sto je musko kako bi ona mogla da ga postuje. U smislu kakvo je to musko, ako ne moze da me obezbedi, a ovamo ne zatvaram usta o nekoj jednakosti.

blue

pre 12 godina

Toševski, vi to ozbiljno?! Štreberka je , uostalom, sve objasnila povodom njegovih "stavova" (koji eufemizam) i onih njemu sličnih, što su izgleda, manje - više, svi oni koji su se osetili prozvanim i pohitali ovde da prilože svojih "two cents" na ovu temu. @ Lepi,tebi se jedinom izvinjavam, kao i štreberka, sve si lepo objasnio.

NikolaS

pre 12 godina

Citajuci razne knjige i clanke,slusajuci druge i sebe, sve vise mi se namece misao da sistemski nesto moramo promeniti i kod ans. Dok smo imali obavezno sluzenje vojske u JNA, muskarci su vredno ucili i musko-zenske odnsoe,ravnopravnost polova, uvazavanje i sebe i zenskog sagovornika. Koliko je meni poznato postoje SKOLE ZA BRAK u trajanju od jedne godine, kroz koje prolaze oba kandidata za brak, ali postoje i bracna savetovalista. Da li mislite da ce nekome pasti kruna sa glave ako potrazi blagovremeno pomoc i podrsku u bracnom savetovalistu i/ili kod psihologa? Zasto kod ADVOKATA idemo po sevet akod psihologa ne ?
Jasno mi je da je doslo vreme da i muski i zenski moraju, bez obzira na bracno stanje, da prodju kroz SKOLE ZA BRAK : kroz redovo sluzenje vojske i konzumiranje usluga psihologa(psihijatara,...) . Ja sam prosao posle razvoda 2-3 takve skole razlicitih orijentacija i zahvalan sam svima koji su mi pomogli da sagledam kako sebe tako i zene.
Pored toga, ovo bi bio i unosan biznis (kao u Americi) koji bi doprineo smanjenju troskova na sigurne kuce ili druge oblike zastite.
Pametna smo mi Srbija, izvuci cemo veliku pouku i korist iz ovoga svega.

Maki

pre 12 godina

@Vidi da ti kazem - vidi, da i ja tebi kazem - iznenadices se, ali zeni usisivanje nije nista manje mrsko nego muskarcu. To monotono povlacenje drske usisivaca gore-dole i paznja da ne preskocis nijedan deo i usisas u svim tesko dostupnim delovima pod stolom i coskovima - gle, zenama je to isto toliko mrsko i dosadno kao i muskarcima. Ali nije najveci problem u tome sto muski to odbijaju da prihvate. Znas u cemu je moj (zenski) najveci problem oko te podele poslova na muske i zenske? Ilustrovacu ga na primeru koji si i ti uzeo - kuvati se mora svaki dan, usisivati u proseku jednom nedeljno, a koliko cesto se mora menjati guma/tocak, i to na godisnjem nivou? Drugim recima, problem u toj podeli na muske i zenske poslove je sto svi zenski nekako spadaju u svakodnevne, a muski u periodicne i po-potrebi. Nista drugo nije u pitanju, ni gazenje muskog ponosa ni nista slicno, nego brate mili matematika pokazuje da, ako cemo se drzati tradicionalne podele poslova na muske i zenske, ja kao zena moram mnogo vise svojih sati/vremena da provedem u obezbedjivanju uslova za zivot koje oboje podjednako uzivamo (tj, usisano, cista posteljina, skuvan rucak, namestene zavesice, zaliveno cvece...itd). Eto u cemu je jadac. Ne racuna se da muz vise ne ide u polje i ne rinta fizicki po ceo dan, a trazi se da i dalje kad dodje kuce moze da uziva u toplinama sredjenoga doma bez veceg (i ni slucajno obaveznog) angazovanja. Nije fer fer praviti se da je ovo nerazumljivo, jasno je ko dan u cemu je problem.

Nebojša

pre 12 godina

Sinoć se vraćam kući i sretnem par koji je u snegu zaglavio auto. Ajde ja sada tu kao da pomognem da se izvuče, ali ne ide, on je ukopao oba točka do pola i ja sam stvarno nemam nikakve šanse da ga izguram. Dok ja guram na -18 njegova lepša polovina stoji sa strane kao slika i posmatra. Tada naiđoše dve starije žene i pogurasmo zajedno auto i izgurasmo ga. Ove žene dobaciše nešto ovoj maloj zbog toga što nije pomogla, ona reče da nema rukavice, a ja produžih kući i dok idem razmišljam o ovo dvoje i mislim kako će on naj..... ako se oženi ovom klinkom.
Ja bi lično pre oženio jednu od ove dve što su gurale samnom nego ovu malu i ako je i mlađa i lepša.

bambi

pre 12 godina

Emancipacija žena je super. Pre ako je pipneš, morao si da je zeniš. Inače njena porodica hoće da te ubije, i čitav grad te gleda popreko. Danas kao pčelica, sa cveta na cvet. Al' je lep ovaj svet. Ko pre devojci, sam u nju upada :)

Lala Po

pre 12 godina

Danas (a mislim da je oduvek tako bilo) se ne moze govoriti o diskriminaciji jednog pola. I muskarci i zene su pritisnuti da se povinuju odredjenim pravilima, bolje receno scenariju, koji propisuje kako jedan uspesan i normalan "muskarac" ili "zena" treba da se ponasaju. Jedini nacin da se toga oslobodimo je da u potpunosti odbacimo polne identitete i da jedina razlika izmedju muskarca i zene budu 2 hrmomozoma i oblik tela.

blue

pre 12 godina

@ Mitrodora,

"sjajan" komentar, nema šta, je l' te i preostale dve mučenice (Minodora i Nimfodora) podržavaju u tom bračnom pokoravanju?

lepi

pre 12 godina

preterivanje. Mogu ja i da kuvam, i da operem sudove i da cuvam decu. Ne utice to na stav ili muskost. Ako nekom utice ili smatra da utice - to je tipican znak nezrelosti.

mare

pre 12 godina

Ljudi, danas su svi poludeli, agresivnost se vidi na svakom koraku. Pa i u redu za Bus Plus je nastala tuca!?! Narod se kolje za najmanju sitnicu, pa zasto bi to ludilo obilo zene? I one su ljudi od krvi i mesa i naravno da ce i one poludeti, eto pogledajte sta se desava u osnovnim skolama, imate da devojcica tuce drugi devojcicu. Toga nije bilo kada sam ja bio mali, najveci zlocin neke devojcice je bio ako ona tuzi nekoga nastavnici a danas boze sacuvaj. Ostaje nam samo da se nadamo da ce ovo ludilo proci jednoga dana, i da ce taj dan biti u ovome veku! A dotle cuvajte se, ludaka ima svugde u svim velicimnama i u svim dezenima!

blue

pre 12 godina

@ Lala Po
verovatno najkoncizniji i najpametniji komentar od svih, to the point, hvala!
Mitrodora,
ono je više bilo retoričko pitanje, ceo ovaj tvoj odgovor se prosto podrazumevao.I da, upućenA sam vrlo dobro, zato sam i osetila potrebu da ostavim komentar, jer je strahotno šta "verski osvešćene" žene govore i podržavaju pod plaštom nekakve ljubavi, koja se vrlo zgodno i selektivno primenjuje na žene i to još u današnje vreme (čast izuzecima koje stvari shvataju na pravi način i ne ostavljaju svoj zdrav razum i osnovno ljudsko dostojanstvo pred vratima bogomolja,a izgleda da ih je jako malo),a u šta sam se , eto, ponovo i ovde uverila. I u pravu si, ovakvo slepo povinovanje religijskim dogmama koje su ljudi(a ne Gospod) smislili i trude se protivno svemu da ih održe, a koje nemaju NIKAKVE veze sa istinskom verom u bilo šta, sigurno nam nije na korist, a svakako nam je dozvoljeno i potrebno da se protiv njih borimo.

Zorzo

pre 12 godina

Eto jedan malo realniji tekst, koji nije prepisan sa nekog stranog sajta, sto je za pohvalu..ali nije za pohvalu nasa tuzna svakodnevnica koju opisuje ovaj tekst...Sto se zena tice, to me podseca na motive iz literature i filmova u SAD gde obicni crnci kritikuju ove "uspesnije" pripadnike njihove zajednice, da se kad dodju do neke lestvice ponasaju isto kao belci..To se moze na zalost reci i za zene, sto je dobro primeceno ovde, da kad postanu rukovodioci sve vise usvajaju manire muskaraca. Ali ovde nije problem to, nisu muskarci ugrozeni zato sto su neke zene sefice..To bi bio najmanji problem..Problem je sto su jednostavno velika ocekivanja od njih, a zivot u sadasnjoj Srbiji ne omogucava da muskarci ta ocekivanja ispune..To je kao kad roditelji neko dete suvise forsiraju recimo u umetnosti ili sportu, ocekujuci da ce biti novi Novak ili Kim Klajsters, a ispostavi se posle nesto drugo jos i sa tragicnim posledicama.Dakle ovde se radi o drustvu u kome iskreno govoreci ne mozete da zivite od rada, morate da se "snalazite", da "muvate" "muljate" i da imate razne "seme"..U moje vreme se to drukcije zvalo ali je to postalo sada normalno i pozeljno ponasanje. Takvi muskarci dobro prolaze u zivotu, oni su "winneri" uspesni, ovi ostali looseri. E sad problem je u tome sto je ovih drugih mnogo vise,nego prvih pa mnoge cure ostanu kratkih rukava. A i muskarci, prokleti, hoce po svaku cenu da su ozenjeni, da imaju neku curicu, a zaboravljaju da oni neretko nisu za takvu osobu, pa se desava ono o cemu je na pocetku teksta bilo reci. Dakle pravila "igre" ovde omogucavaju samo onim najbeskrupuloznijim da uspeju u zivotu, a ovi drugi nemaju sta da traze..Verovatno je tako i sa zenama, ne verujem da su sve sponzoruse ili azdaje. Medjutim, kako god da se nadju dva "andjela" oni jednostavno ovde ne mogu da "isplivaju" u maloj bari sa puno krokodila. A nasa pseudo elita i kleptokratija, upravo uziva u tome da sto vise onemoguci ono malo preostali normalnih muskaraca i zena da ovde kolko tolko normalno zive..Na zalost mislim da je ovo tek poceta "problema" i da ce situacija biti sve gora..Moj savet, nemojte po svaku cenu da trcite za zenama koje vam ne odgovaraju da posle ne bi morali da bezite od njih.

Maki

pre 12 godina

@Vidi da ti kazem - kazes, manje zaradjuju a vise trose. Pa, da se od njih ne ocekuje da "vode racuna o sebi" (obozavam tu frazu), verovatno bi manje trosile. Super je da imas pored sebe negovanu i lepu zenu s lepom kosom i ukusnom odecom, kad ono gle frizer kosta, ruz kosta, krpice kostaju. Sta tu nije jasno? Kad bi prosecna zena na sebe trosila isto koliko i prosecan muskarac, bila bi nenasminkana, sa sedim vlasima kose kako se koja pojavi, sa 2 para cipela i par komada garderobe, jednom torbom, bez bretelica, suknjica, itd. Veruj mi, ne bi ti se to dopalo.
A sto se ovoga drugog dela tice oko lakoce obavljanja kucnih poslova - pa odlicno, kad je toliko olaksano danas i kad ima svih tih sjajnih aparata koji toliko to sve olaksavaju, u cemu je problem da ih muskarac radi? U pravu si kad kazes da to nije nikakva filozofija. Ovo naravno postavljam kao retoricko pitanje, jer odgovor je jasan i tebi i meni: nije stvar u tezini tih poslova, nego u tome sto su dosadni do bola i nazad, a moraju se redovno raditi, svaki bogovetni dan, plus i dalje oduzimaju vreme cak i ako ne zahtevaju da se oznojis.
Da ponovim sta sam vec rekla u prethodnom postu, samo cu uzeti drugi primer - a)zenama npr. ukljucivanje ves masine, sipkanje praska u odgovarajucu pregradu, namestanje onog kruga na odgovarajuci program, pa vadjenje vesa iz iste i kacenje na strik NE predstavlja nista manju torturu nego muskarcima. b)i jedno i drugo podjednako 'uziva' blagodeti cistog vesa, muskarcu je to bitno isto koliko i zeni.
Nego mi se cini iz tvog posta da ti ocekujes da zena vodi racuna o muskarcu onako kako se vodi racuna o detetu, sto se tice higijene i ishrane. Eto gde je problem. Zasto bi, kad ni muskarac vise ne vodi racuna o zeni kao sto je to bilo ranije - ranije se podrazumevalo da zena ne privredjuje van kuce, ne ide na posao i ne zaradjuje novac. Eh, pa je li fer da se hoce uzeti najbolje i od tradicionalnog i od modernog modela - i da vodi racuna o njemu i da zaradjuje i to po mogucnosti sve sto sama potrosi?
Sto rece Djenka, odlucite se vec jednom sta hocete u zivotu...

Zoran

pre 12 godina

@Paja: Bravo za komentar, ali to retko ko danas može da razume. Većina ljudi u savremenom svetu ima usko specijalizovano znanje i relativno slabo povezuje stvari izvan svog delokruga, a za navedeno je potrebno malo šire znanje i razumevanje sveta.
Zato taj krupan kapital može mirno da manipuliše ljudima i da izvodi eksperimente do mile volje, a manjina koja tome može da se odupre za njih ne predstavlja neki problem.

Ona

pre 12 godina

@Vidi da ti nesto kazem

Nemam ja zaista zasto da se osecam ugrozeno. Od onih sam koje se savrseno o sebi staraju mnogo bolje nego sto bi to neko drugi o meni cinio. Kad pomislim da mi hleb ili krov nad glavom zavisi od nekog, mrak mi na oci padne. Jedino sto bih zelela da pametne devojcice koje sada rastu ni u snu ne dozive ovakve diskusije kao normalno stanje stvari, kao sto ne zelim da i decaci koji rastu budu hodajuci novcanici za ispunjavanje tudjih zelja.