Četvrtak, 01.06.2006.

11:13

Prepovijanje bebe

Izvor: B92

Prepovijanje bebe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

hehe

pre 7 godina

Videvsi ovaj tekst pitala sam tetku iz Australije da li su stavljali deci te pelene a imaju ih cetvoro...iscudila se,prvo me pitala sta nije uredu sa mojim detetom te mu to nosim...nema pojma za te pelene ..deca nosila samo pampers i kukovi su super.

Ana

pre 11 godina

OBAVEZNO STAVLJAJTE BEBAMA ŠIROKI POVOJ! Nemojte da vam bude teško, čak ni zbog vrućina, čak i kada vam drugi kažu da to ne radite. Moja beba je izašla iz porodilišta zdrava i prava, na kontrolama svakog meseca je sve bilo u redu, doktorka je radila UZ kukova i rekla da su odlični. Posle drugog meseca širokog povijanja rekla je da joj samo noću stavljamo široki povoj, pa da i to prestanemo. Tako smo i uradili. Zato sada mrzim i sebe i doktorku koju ću da tužim, jer nam je na kontroli sa 5 meseci dala uput za ortopeda jer desni kuk nije nešto dobar. Na ortop. Banjica doktor je konstatovao problem, sproveo terapiju i lečenje. Nadamo se da nije kasno. Sad moramo ponovo široki povoj i to sa dve pelene, plus neke gaćice, možda i kaiševe, vežbe. Znate, bolje je sprečiti nego mrzeti sebe što ste napravili problem sopstvenom detetu. Razmislite!

goranzr

pre 14 godina

Švedske pelene u nekim slučajevima, kao što je naš, imaju kontra efekat. Sa 3 meseca i 10 dana nas dečkić je bio na prvom ultrazvučnom pregledu kukova, gde je dotični doktor utvrdio da ima displaziu desnog kuka. Ne pipnuvši dete rukama ,već samo onim pištoljem od ultrazvuka, prepisao nam je nošenje pavlikovih remenčića i široko povijanje sa švedskim pelenama, što smo i do tada radili. Pošto ja i za auto tržim savet od više majstora, tako smo otišli i kod privatnog hirurga-ortopeda za decu. Uspostavilo se da je sa kukom sve u redu, ali je ne dovoljno razvijen mišić na desnoj nozi,koji sprečava normalno širenje nogu. Taj slučaj se naziva kosa karlica. Lekar nam je zabranio široko povijanje i nema reči o nošenju kaišića. Samo moramo da radimo vežbe koje nam je pokazao. Pozdravljam vas sve i mislim da je kod nas presudno čuti mišljenje sa više strana i onda odlučiti.

Ana

pre 14 godina

Ja sam bebu do 3. meseca prepovijala sa tetra, svedskom i pampers. Tada me je prof. Dimitrijevic uputio da niko u svetu to vise ne radi.sujeta nasim ortopedima ne dozvoljava da idu u korak sa modernom medicinom, vec se slepo drye onoga sto su naucili pre 100 godina, bey da uloye imalo truda i procitaju sta se praktikuje u svetu. jedan pedijatar mi je cak prekorno rekao" to je (misleći na pelene)nase genetsko nasleđe". A ja odoh kuci sa pitanjem"pelena -genetsko nasleđe"?! Glupost je zaista beskrajna...

Sandra

pre 17 godina

Samo da kazem da se cuvene svedske pelene uopste ne koriste u Svedskoj!Rodila sam dete u Swe i od 1.dana sam mu stavljala samo Pampers.Kukovi su uvek bili ok.Znaci nijednom mi babica ni u porodilistu ni u savetovalistu nije spomenula siroko povijanje.Samo nasi pametnjakovici misle da su izmislili svet.Jadne one male bebice na +35 sa 3,4 pelena...Ne razumem stvarno.Nisu bebe rodjene u inostranstvu drugacije od onih u Srbiji.Porucujem mladim mamama iz licnog iskustva da nema potrebe za sirokim povijanjem.Nemojte maltretirati svoju decu.

Kaja

pre 17 godina

Svom detetu nisam stavljala siroki povoj. Prvo rodila se u junu po velikim vrucinama, a kako im je inace toplije nego nama bilo mi je zao da je mucim jos dodatnim pelenama, extra sto u Frontu deci nisu stavljali siroki povoj nisti su mi ga spomenuli a bila sma u bolnici 5 dana. Znaci koristila sam samo Pampers. Posto mi je patronazna sestra skrenula paznju da pupak nije dobro podvezan, otisli smo u Dom zdravlja i iskoristila sma priliku i pitala pedijatra sta misli o sirokom povoju i da li je neophodan. Zena mi je rekla da je to jedna velika glupost, mada su oni u obavezi da pricaju da tako treba sa sve gore navedenim razlozima u komentarima i onda nam je pokazala jedno pet sest vezbi za kukove koje smo radili svaki dan posle vecernjeg kupanja, za koej je tvrdila da su efektivnije nego siroki povoj. Na oba snimanja je bilo sve u redu. Mislim sve ja to postujem navode pedijatara koji zastupaju siroki povoj ali moje misljenje je da nam se nacin ishrane daleko promenio od proslih vremena kad su generacije 19. i prve polovine 20, veka odrasle na krompiru i pasulju. Kao drugo, dete mi je prohodalo oko prvog rodjendana kad su opet bile vrucine i nisam htela da joj obuvam cipelice u kojoj ce joj se kuvati noge. Sada ima prva noge i stopala joj nisu ravna i nikakvih problem au kretanju nema. Iskreno mislim da ako je sa detetom sve u redu da je krajnje vreme da pedijatri usvoje i kod nas ono sto se radi u ostatku sveta.

ana

pre 17 godina

Odusevljena sam rubrikom roditeljstvo i tekstovima autorke Jasmine ali moram da primetim da je poslednji tekst odavno postavljen i zanima me zasto nema novog teksta?

antidogmata

pre 17 godina

Nacitala sam se i naslusala svakakvih budalastina dok sam podizala prvo dete, a onda mi je , dok sam cekala drugo, dospela u ruke knjiga "The Baby Book". Naucila me da verujem svojim instinktima i nikad ne prestanem da se preispitujem te bas time sticem samopouzdanje.
http://www.askdrsears.com/

Sofija

pre 17 godina

Bolje je do pregleda u trecem mesecu raditi siroko povijanje. Njime se zapravo potpomaze da glava femura produbi acetabulum, "rupu" na karlici koja je hrskavicava i plitka. svedske zapravo pomazu da svi pritisci na acetabulum koji se desavaju kad se beba pokrece budu malo intenzivniji. Ako pregled sa puna tri meseca pokaze da je sve ok.nema potrebe nastavljati sa svedskom.

Biljana, ns

pre 17 godina

Jedan profesor psihijatrije na medicinskom fakultetu je rekao. Mazite svoju decu, narocito zensku, da ne bi otisle sa prvim majmunom na koga nalete...

Milica, Atina

pre 17 godina

Hvala mojoj imenjakinji preko okeana na odgovoru. Da, objasnjenje je vrlo logicno, i meni je to palo na pamet i drago mi je da se slazemo. U principu sam protivnik onih negativnih kritika svakog dosadasnjeg nacina negovanja deteta, jer verujem da u svemu lezi neki razlog. Najzad, moja baka je uspesno odgajila petoro, a prabaka desetoro dece! I to ne samo bez Pampersa, vec i bez ves-masine, ultrazvuka, pedijatra... Naravno, nisam ni protiv svih olaksica danasnjim majkama, a daleko od toga da bih i najmanju prehladu svog deteta lecila bez doktorovog uputstva.
Sto se tice Aninog komentara, mislim da su prejake reci "razapinjanje" i "mucenje", pre bih rekla da je u pitanju simulacija majcinog zagrljaja, koji se takodje polako izbacuje iz upotrebe ("nikako ne treba dete navikavati na ruke"). Po meni - to je mnogo vece mucenje deteta. Ako mu majka ne da sigurnost zagrljaja dok je beba, covek je celog zivota bojazljiv i nesiguran u sebe.
Da zakljucim - Pampers je spas sto se tice svakodnevnog pranja i peglanja pelena, ali preko njega mislim da treba povezati novorodjence onako po starinski, sve dok ne pocnu prvi pokusaji sedenja, dakle do petog meseca.
Pozdrav,

Milica_usa

pre 17 godina

Odgovor mojoj imenjakinji iz Atine u vezi sa uvijanjem beba u cebence kao veknice. Nama su u bolnici (u USA) objasnili da su bebe u stomaku tesno "upakovane" u materici i zato kad se rode imaju pomalo strah od sirokog prostora i slobode pokreta. Sta vise, dok spavaju cesto se trzaju i zbog toga se uplase i probude. Zato se preporucuje dok su jos sasvim male, da se umotaju u cebence tako da su im ruke skupljene uz telo. To je i jedan od dosta efikasnih nacina da se smiri uplakana beba: uviti je tako u cebence, ljuljati u narucju i "sustati" joj na uvo - tako se imitiraju uslovi u kojim je beba bila 9 meseci.

Ana

pre 17 godina

Siroko povijanje..to jeste zanimljivo pitanje i zaista zbunjujuce za novopecene roditelje, a narocito one koji zive izvan Juge. Istina je da se u svetu svedska pelena vise ne koristi jer su studije utvrdile da nema efekta. Ali, zanimljivo je da ih lekari ipak upotrebljavaju sirom sveta kod dece koja imaju pogresno sazrevanje kukova, cak stavise i jos kojekakva pomagala (korita i sl.) koja su tek veliki sok sto za bebe sto za roditelje.
I ja sam svojedobno bila u nedoumici sta da radim pa sam se malo raspitala kod pedijatara. Oni tvrde da je nasa populacija ima vecu genetsku predispoziciju za pogresno srastavanje kukica, i savetuju siroko povijanje koristi kao preventivu. Manja je muka malom detetu stavljati siroki povoj nego to raditi kasnije kada problem nastane. Jedino je pitanje da li roditelji imaju za to stapljenja i vremena (ko ce prati i peglati sve te pelene!!!)

Milica, Atina

pre 17 godina

Jao, Jasmina, prilikom citanja svakog tvog teksta propracenog ovako divnim fotografijama ja se sva raznezim, zasuze mi oci i pozelim odmah da rodim jos jednu bebu, i to da se dese blizanci, pa posle jos, pa jos i tako da celog zivota budem mama male slatke bebice! Stvarno divno pises, a ako si bar upola tako divna i prema svom detetu - blago njemu pored kakve savrsene majke raste! Ja za sad imam trogodisnju cerkicu, i takodje sam bila u nedoumici sto se prepovijanja tice. Posto sam imala pomoc moje mame, odlucili smo da prvih 40 dana beba bude iskljucivo u platnenim pelenama, sa svedskim povezom kukova. Posle smo nastavili bas ovako kao na tvojim slikama. Hvala Bogu, kukovi su u redu, sve je kako treba. Mislim da cu i sa sledecim detetom ponoviti oprobani metod.
Jos bih da zahvalim komentatorima sa dragocenim iskustvom, kao i onim strucnim - uvek sam volela da naucim zbog cega se nesto radi, a ne samo da se oslonim na ono "tako je meni moja mama, a njoj njena itd" sto ne mora uvek da bude i ispravno. Volela bih kada bi neko prokomentarisao i onaj povez beba u porodilistu kao veknica hleba.
Uzgred, u Grckoj takodje ne praktikuju nista osim Pampersa od prvog dana. Mozda je to jedan od uzroka sto na svakom koraku vidite ljude sa jako sirokim kukovima, u totalnoj nesrazmeri sa ostalim delovima tela koji su normalnih dimenzija.
Pozdrav,

nina

pre 17 godina

Jako su interesantni vasi komentari. I ja sam svog sina povijala siroko do 5 meseci, tj. do drugog snimanja ultrazvukom. Ako se oslonite na pedijatre u bolnici i domu zdravlja, prvo snimanje ultrazvukom obavicete tek u trecem mesecu. Ako se tada konstatuje da je nedovoljno razvijena casica, onda se koristi specijalni povoj, koji nije bas prijatan za bebu. Medjutim, prvi ultrazvuk moze da se obavi jos u porodilistu (sto se i radi kod karlicnih porodjaja). Tako rana dijagnoza problema moze da se sanira sa dodatnom pelenom, tj. 2 pelene +pampers+svedska pelena. Ovako rano snimanje je pozeljno ako je neko u porodici imao problema, posto postoji nasledni faktor. Ovo i pisem za nove mame, jer do ovakvih informacija dolazis tek onda kada ti vise nisu potrebne. Inace, u bolnici u Sokobanjskoj ulici (isli smo na vezbe za razvojnu motoriku) su mi i rekli da se jos samo kod nas sve bebe povijaju siroko. Smatra se da sirok povoj tamo gde nije potreban dovodi do spustanja lukova na tabanim (ravnih tabana) i usporava motorni razvoj beba. Naravno da su naucnici dosli do resenja sirokog povoja posmatrajuci afrikanke koje decu nose u nosiljkama koje simuliraju sirok povoj, ali treba reci i da je danas naucno priznato da tzv. africka konstitucija (skelet i misici)ima daleko brzi motorni razvoj, pa njihova deca ranije sede i prohodavaju (statisticki). Znaci mame, dobro se raspitajte, vodite decu na ultrazvuk kukova sto pre i ako je razvoj dobar, izbacite sirok povoj. Bilo bi lepo da pedijatar da svoj komentar na to sto je konstatovano na sistematskim pregledima za upis u skolu da 90 % dece u Srbiji ima ravne tabane. Da li se tako veliki procenat moze objasniti samo savremenim nacinom zivota, tj. smanjenom fizickom aktivnoscu i nosenjem cipela? Zar u drugim zemljama deca ne zive na slican nacin pa opet nemaju toliko dustabanlija?

Colin_bgd

pre 17 godina

dajte, bre, ljudi, sta pricate:
"nase zene su drugacije" - nisu nista drugacije, cist rasizam. Ako dete IMA PROBLEMA sa kukovima onda naravno da je (izmedju ostalog) treba povijati specijalno, a ne sve bebe trebalo-ne trebalo. Ukoliko je beba zdrava i prava, price "ne skodi" ili "zasto rizikovati" su totalna nebuloza. To je kao da stavite zdravu nogu u gips, pa kazete "e, ovako nogu nikad necu ni slomiti", a to sto ste kilavi i nepokretni nema veze...

anabel

pre 17 godina

Odlicno uputstvo, inace sam ja stariju devojcicu povijala samo u platnene pelene jer se jadna rodila 1993 u vreme najgore krize, a mladju sve kao na slikama, i ne mislim da je to mucenje beba, mislim da ne moze da im skodi bar u prva tri - cetiri meseca zivota, moja logika je bila posle pregleda kukova ultrazvukom i kad beba sama pocne da povija telo kao da hoce da se pridigne, treba je osloboditi suvisnog tereta. Ipak najbolji komentar onaj je da svaka mama slusa svoj instikt i savete koji njoj zvuce razumno.

sportbili

pre 17 godina

svedska i tetra pelena su neophodne zbog stabilnosti kukova i KARLICE. naime, karlicnu kost cine 3 kosti povezane vezivnim tkivom a proces okostavanja traje do 6. meseca. na kraju krajeva, treba sacekati ultrazvuk i savete lekara.

cate

pre 17 godina

Mislim da tetra pelena nije suvisna, a nije ni neko gubljenje vremena. Ja sam svojoj bebi stavljala do 6-tog meseca. moja prijateljica je smatrala da je to glupost i sada njena cerka nosi one glupe proteze za kukove. mozda nema veze, ali zasto rizikovati.

Jasmina Gavrilovic

pre 17 godina

Drage mame, evo objasnjenja koje sam ja dobila od svog pedijatra. S obzirom da jos uvek spadamo u zemlje treceg sveta (po kvalitetu pijace vode, uslova zivota i sl.) jos uvek je preporucljivo da do treceg meseca radimo siroki povoj. Kako ona kaze uzrok problema sa kukovima najcesce lezi u neadekvatnoj ishrani u smislu nedostatka odredjenih vitamina i minerala. Na nama je da pokazemo a na vama da odlucite. Pozdrav vama i vasim andjelcicima!!!

Pedijatar, Berlin

pre 17 godina

Cim sam videla ovaj clanak, odmah sam znala da ce poceti da stizu komentari koji govore da su dovoljne samo papirne pelene. Pa drage mame, imate slobodan izbor da negujete svoju bebu onako kako zelite. Sto se tice svedskih pelena, patentirali su, samo ime kaze, Svedjani, za one bebe koje imaju probleme sa kukovima, a to treba na ultrazvuku proveriti kada beba napuni 3-4 nedelje. Postoji gradijum od 9 podeoka koji govori o statusu kukova kod beba. Nase zene, Balkanke, pa naravno i zenske bebe, imaju drugciju gradju od zena na nekim drugim delovima sveta (tamo gde je njihova nacija i rasa primarno nastala, a ne gde su se doselili). Nase zene imaju nesto sire bokove i casice nesto plice,pa je i prilicno znacajna verovatnoca da stepen na skali nece biti 1 ili 2, nego 5, 6 ili 9. Kada pogledate nase devojke, koje sada nose jako uske pantalone, mozete videti i njihovu gradju, naime dosta njih ima sire bokove, veliki razmak izmedju butina (sto se ne smatra lepim nogama) i lumbalni deo kicme malo neprirodno povijen. E to su bili slucajevi kada su njihove majke trebale da stavljaju i svedsku pelenu. Inace, Svedjani su do ovog patenta dosli po saznanju upravo americkih pedijatara, koji su proucavali severnoamericke Indijance. Kod njih majke nose bebe na ledjima, sa siroko razdvojenim kolenima u sedecem stavu i kod njih je primeceno da nikada nema iscasenja kukova.

Ivana_Bgd

pre 17 godina

Bilo bi lepo da procitamo neki tekstic i o platnenim pelenama. Ima nas ekoloski svesnih mama koje ne volimo decu "u plastici". A i brinemo se za zdravlje neznih guza...

Ana

pre 17 godina

Mi smo izgleda najpametniji u celome svetu!!! Samo se kod nas bebice razapinju sa tri pelene dok je celome svetu dovoljan samo Pampers!!! Kod nas mucenje pocinje od rodjenja!!!!

Mama

pre 17 godina

Svedska i tetra pelena su totalno suvisne i vise se nigde ne koriste osim u Srbiji. Pampers je sasvim dovoljan od prvog dana. U Severnoj Americi se bebama odmah po rodjenju stavi Pampers za novorodjence i gotovo. To sa svedskim i tetra pelenama pa jos i pampers u kobinaciji je totalna nebuloza.
Ja zivim u Canadi i moja beba nosi samo Pampers pelenu i nista ne fali ni kukovima ni nogicama.

Zbunjena

pre 17 godina

Kao buducoj mami, meni vise nista nije jasno. Zivim u Americi i ovde niko nije ni cuo za koriscenje svedskih pelena, ucvrscivanje kukova bebe i sl i nikom nista ne fali. U cemu je stvar?

Milica, Atina

pre 17 godina

Hvala mojoj imenjakinji preko okeana na odgovoru. Da, objasnjenje je vrlo logicno, i meni je to palo na pamet i drago mi je da se slazemo. U principu sam protivnik onih negativnih kritika svakog dosadasnjeg nacina negovanja deteta, jer verujem da u svemu lezi neki razlog. Najzad, moja baka je uspesno odgajila petoro, a prabaka desetoro dece! I to ne samo bez Pampersa, vec i bez ves-masine, ultrazvuka, pedijatra... Naravno, nisam ni protiv svih olaksica danasnjim majkama, a daleko od toga da bih i najmanju prehladu svog deteta lecila bez doktorovog uputstva.
Sto se tice Aninog komentara, mislim da su prejake reci "razapinjanje" i "mucenje", pre bih rekla da je u pitanju simulacija majcinog zagrljaja, koji se takodje polako izbacuje iz upotrebe ("nikako ne treba dete navikavati na ruke"). Po meni - to je mnogo vece mucenje deteta. Ako mu majka ne da sigurnost zagrljaja dok je beba, covek je celog zivota bojazljiv i nesiguran u sebe.
Da zakljucim - Pampers je spas sto se tice svakodnevnog pranja i peglanja pelena, ali preko njega mislim da treba povezati novorodjence onako po starinski, sve dok ne pocnu prvi pokusaji sedenja, dakle do petog meseca.
Pozdrav,

Biljana, ns

pre 17 godina

Jedan profesor psihijatrije na medicinskom fakultetu je rekao. Mazite svoju decu, narocito zensku, da ne bi otisle sa prvim majmunom na koga nalete...

Ana

pre 14 godina

Ja sam bebu do 3. meseca prepovijala sa tetra, svedskom i pampers. Tada me je prof. Dimitrijevic uputio da niko u svetu to vise ne radi.sujeta nasim ortopedima ne dozvoljava da idu u korak sa modernom medicinom, vec se slepo drye onoga sto su naucili pre 100 godina, bey da uloye imalo truda i procitaju sta se praktikuje u svetu. jedan pedijatar mi je cak prekorno rekao" to je (misleći na pelene)nase genetsko nasleđe". A ja odoh kuci sa pitanjem"pelena -genetsko nasleđe"?! Glupost je zaista beskrajna...

Colin_bgd

pre 17 godina

dajte, bre, ljudi, sta pricate:
"nase zene su drugacije" - nisu nista drugacije, cist rasizam. Ako dete IMA PROBLEMA sa kukovima onda naravno da je (izmedju ostalog) treba povijati specijalno, a ne sve bebe trebalo-ne trebalo. Ukoliko je beba zdrava i prava, price "ne skodi" ili "zasto rizikovati" su totalna nebuloza. To je kao da stavite zdravu nogu u gips, pa kazete "e, ovako nogu nikad necu ni slomiti", a to sto ste kilavi i nepokretni nema veze...

Milica_usa

pre 17 godina

Odgovor mojoj imenjakinji iz Atine u vezi sa uvijanjem beba u cebence kao veknice. Nama su u bolnici (u USA) objasnili da su bebe u stomaku tesno "upakovane" u materici i zato kad se rode imaju pomalo strah od sirokog prostora i slobode pokreta. Sta vise, dok spavaju cesto se trzaju i zbog toga se uplase i probude. Zato se preporucuje dok su jos sasvim male, da se umotaju u cebence tako da su im ruke skupljene uz telo. To je i jedan od dosta efikasnih nacina da se smiri uplakana beba: uviti je tako u cebence, ljuljati u narucju i "sustati" joj na uvo - tako se imitiraju uslovi u kojim je beba bila 9 meseci.

goranzr

pre 14 godina

Švedske pelene u nekim slučajevima, kao što je naš, imaju kontra efekat. Sa 3 meseca i 10 dana nas dečkić je bio na prvom ultrazvučnom pregledu kukova, gde je dotični doktor utvrdio da ima displaziu desnog kuka. Ne pipnuvši dete rukama ,već samo onim pištoljem od ultrazvuka, prepisao nam je nošenje pavlikovih remenčića i široko povijanje sa švedskim pelenama, što smo i do tada radili. Pošto ja i za auto tržim savet od više majstora, tako smo otišli i kod privatnog hirurga-ortopeda za decu. Uspostavilo se da je sa kukom sve u redu, ali je ne dovoljno razvijen mišić na desnoj nozi,koji sprečava normalno širenje nogu. Taj slučaj se naziva kosa karlica. Lekar nam je zabranio široko povijanje i nema reči o nošenju kaišića. Samo moramo da radimo vežbe koje nam je pokazao. Pozdravljam vas sve i mislim da je kod nas presudno čuti mišljenje sa više strana i onda odlučiti.

nina

pre 17 godina

Jako su interesantni vasi komentari. I ja sam svog sina povijala siroko do 5 meseci, tj. do drugog snimanja ultrazvukom. Ako se oslonite na pedijatre u bolnici i domu zdravlja, prvo snimanje ultrazvukom obavicete tek u trecem mesecu. Ako se tada konstatuje da je nedovoljno razvijena casica, onda se koristi specijalni povoj, koji nije bas prijatan za bebu. Medjutim, prvi ultrazvuk moze da se obavi jos u porodilistu (sto se i radi kod karlicnih porodjaja). Tako rana dijagnoza problema moze da se sanira sa dodatnom pelenom, tj. 2 pelene +pampers+svedska pelena. Ovako rano snimanje je pozeljno ako je neko u porodici imao problema, posto postoji nasledni faktor. Ovo i pisem za nove mame, jer do ovakvih informacija dolazis tek onda kada ti vise nisu potrebne. Inace, u bolnici u Sokobanjskoj ulici (isli smo na vezbe za razvojnu motoriku) su mi i rekli da se jos samo kod nas sve bebe povijaju siroko. Smatra se da sirok povoj tamo gde nije potreban dovodi do spustanja lukova na tabanim (ravnih tabana) i usporava motorni razvoj beba. Naravno da su naucnici dosli do resenja sirokog povoja posmatrajuci afrikanke koje decu nose u nosiljkama koje simuliraju sirok povoj, ali treba reci i da je danas naucno priznato da tzv. africka konstitucija (skelet i misici)ima daleko brzi motorni razvoj, pa njihova deca ranije sede i prohodavaju (statisticki). Znaci mame, dobro se raspitajte, vodite decu na ultrazvuk kukova sto pre i ako je razvoj dobar, izbacite sirok povoj. Bilo bi lepo da pedijatar da svoj komentar na to sto je konstatovano na sistematskim pregledima za upis u skolu da 90 % dece u Srbiji ima ravne tabane. Da li se tako veliki procenat moze objasniti samo savremenim nacinom zivota, tj. smanjenom fizickom aktivnoscu i nosenjem cipela? Zar u drugim zemljama deca ne zive na slican nacin pa opet nemaju toliko dustabanlija?

Ivana_Bgd

pre 17 godina

Bilo bi lepo da procitamo neki tekstic i o platnenim pelenama. Ima nas ekoloski svesnih mama koje ne volimo decu "u plastici". A i brinemo se za zdravlje neznih guza...

Sandra

pre 17 godina

Samo da kazem da se cuvene svedske pelene uopste ne koriste u Svedskoj!Rodila sam dete u Swe i od 1.dana sam mu stavljala samo Pampers.Kukovi su uvek bili ok.Znaci nijednom mi babica ni u porodilistu ni u savetovalistu nije spomenula siroko povijanje.Samo nasi pametnjakovici misle da su izmislili svet.Jadne one male bebice na +35 sa 3,4 pelena...Ne razumem stvarno.Nisu bebe rodjene u inostranstvu drugacije od onih u Srbiji.Porucujem mladim mamama iz licnog iskustva da nema potrebe za sirokim povijanjem.Nemojte maltretirati svoju decu.

Ana

pre 17 godina

Siroko povijanje..to jeste zanimljivo pitanje i zaista zbunjujuce za novopecene roditelje, a narocito one koji zive izvan Juge. Istina je da se u svetu svedska pelena vise ne koristi jer su studije utvrdile da nema efekta. Ali, zanimljivo je da ih lekari ipak upotrebljavaju sirom sveta kod dece koja imaju pogresno sazrevanje kukova, cak stavise i jos kojekakva pomagala (korita i sl.) koja su tek veliki sok sto za bebe sto za roditelje.
I ja sam svojedobno bila u nedoumici sta da radim pa sam se malo raspitala kod pedijatara. Oni tvrde da je nasa populacija ima vecu genetsku predispoziciju za pogresno srastavanje kukica, i savetuju siroko povijanje koristi kao preventivu. Manja je muka malom detetu stavljati siroki povoj nego to raditi kasnije kada problem nastane. Jedino je pitanje da li roditelji imaju za to stapljenja i vremena (ko ce prati i peglati sve te pelene!!!)

Kaja

pre 17 godina

Svom detetu nisam stavljala siroki povoj. Prvo rodila se u junu po velikim vrucinama, a kako im je inace toplije nego nama bilo mi je zao da je mucim jos dodatnim pelenama, extra sto u Frontu deci nisu stavljali siroki povoj nisti su mi ga spomenuli a bila sma u bolnici 5 dana. Znaci koristila sam samo Pampers. Posto mi je patronazna sestra skrenula paznju da pupak nije dobro podvezan, otisli smo u Dom zdravlja i iskoristila sma priliku i pitala pedijatra sta misli o sirokom povoju i da li je neophodan. Zena mi je rekla da je to jedna velika glupost, mada su oni u obavezi da pricaju da tako treba sa sve gore navedenim razlozima u komentarima i onda nam je pokazala jedno pet sest vezbi za kukove koje smo radili svaki dan posle vecernjeg kupanja, za koej je tvrdila da su efektivnije nego siroki povoj. Na oba snimanja je bilo sve u redu. Mislim sve ja to postujem navode pedijatara koji zastupaju siroki povoj ali moje misljenje je da nam se nacin ishrane daleko promenio od proslih vremena kad su generacije 19. i prve polovine 20, veka odrasle na krompiru i pasulju. Kao drugo, dete mi je prohodalo oko prvog rodjendana kad su opet bile vrucine i nisam htela da joj obuvam cipelice u kojoj ce joj se kuvati noge. Sada ima prva noge i stopala joj nisu ravna i nikakvih problem au kretanju nema. Iskreno mislim da ako je sa detetom sve u redu da je krajnje vreme da pedijatri usvoje i kod nas ono sto se radi u ostatku sveta.

Zbunjena

pre 17 godina

Kao buducoj mami, meni vise nista nije jasno. Zivim u Americi i ovde niko nije ni cuo za koriscenje svedskih pelena, ucvrscivanje kukova bebe i sl i nikom nista ne fali. U cemu je stvar?

Mama

pre 17 godina

Svedska i tetra pelena su totalno suvisne i vise se nigde ne koriste osim u Srbiji. Pampers je sasvim dovoljan od prvog dana. U Severnoj Americi se bebama odmah po rodjenju stavi Pampers za novorodjence i gotovo. To sa svedskim i tetra pelenama pa jos i pampers u kobinaciji je totalna nebuloza.
Ja zivim u Canadi i moja beba nosi samo Pampers pelenu i nista ne fali ni kukovima ni nogicama.

Ana

pre 17 godina

Mi smo izgleda najpametniji u celome svetu!!! Samo se kod nas bebice razapinju sa tri pelene dok je celome svetu dovoljan samo Pampers!!! Kod nas mucenje pocinje od rodjenja!!!!

Pedijatar, Berlin

pre 17 godina

Cim sam videla ovaj clanak, odmah sam znala da ce poceti da stizu komentari koji govore da su dovoljne samo papirne pelene. Pa drage mame, imate slobodan izbor da negujete svoju bebu onako kako zelite. Sto se tice svedskih pelena, patentirali su, samo ime kaze, Svedjani, za one bebe koje imaju probleme sa kukovima, a to treba na ultrazvuku proveriti kada beba napuni 3-4 nedelje. Postoji gradijum od 9 podeoka koji govori o statusu kukova kod beba. Nase zene, Balkanke, pa naravno i zenske bebe, imaju drugciju gradju od zena na nekim drugim delovima sveta (tamo gde je njihova nacija i rasa primarno nastala, a ne gde su se doselili). Nase zene imaju nesto sire bokove i casice nesto plice,pa je i prilicno znacajna verovatnoca da stepen na skali nece biti 1 ili 2, nego 5, 6 ili 9. Kada pogledate nase devojke, koje sada nose jako uske pantalone, mozete videti i njihovu gradju, naime dosta njih ima sire bokove, veliki razmak izmedju butina (sto se ne smatra lepim nogama) i lumbalni deo kicme malo neprirodno povijen. E to su bili slucajevi kada su njihove majke trebale da stavljaju i svedsku pelenu. Inace, Svedjani su do ovog patenta dosli po saznanju upravo americkih pedijatara, koji su proucavali severnoamericke Indijance. Kod njih majke nose bebe na ledjima, sa siroko razdvojenim kolenima u sedecem stavu i kod njih je primeceno da nikada nema iscasenja kukova.

Jasmina Gavrilovic

pre 17 godina

Drage mame, evo objasnjenja koje sam ja dobila od svog pedijatra. S obzirom da jos uvek spadamo u zemlje treceg sveta (po kvalitetu pijace vode, uslova zivota i sl.) jos uvek je preporucljivo da do treceg meseca radimo siroki povoj. Kako ona kaze uzrok problema sa kukovima najcesce lezi u neadekvatnoj ishrani u smislu nedostatka odredjenih vitamina i minerala. Na nama je da pokazemo a na vama da odlucite. Pozdrav vama i vasim andjelcicima!!!

antidogmata

pre 17 godina

Nacitala sam se i naslusala svakakvih budalastina dok sam podizala prvo dete, a onda mi je , dok sam cekala drugo, dospela u ruke knjiga "The Baby Book". Naucila me da verujem svojim instinktima i nikad ne prestanem da se preispitujem te bas time sticem samopouzdanje.
http://www.askdrsears.com/

Ana

pre 11 godina

OBAVEZNO STAVLJAJTE BEBAMA ŠIROKI POVOJ! Nemojte da vam bude teško, čak ni zbog vrućina, čak i kada vam drugi kažu da to ne radite. Moja beba je izašla iz porodilišta zdrava i prava, na kontrolama svakog meseca je sve bilo u redu, doktorka je radila UZ kukova i rekla da su odlični. Posle drugog meseca širokog povijanja rekla je da joj samo noću stavljamo široki povoj, pa da i to prestanemo. Tako smo i uradili. Zato sada mrzim i sebe i doktorku koju ću da tužim, jer nam je na kontroli sa 5 meseci dala uput za ortopeda jer desni kuk nije nešto dobar. Na ortop. Banjica doktor je konstatovao problem, sproveo terapiju i lečenje. Nadamo se da nije kasno. Sad moramo ponovo široki povoj i to sa dve pelene, plus neke gaćice, možda i kaiševe, vežbe. Znate, bolje je sprečiti nego mrzeti sebe što ste napravili problem sopstvenom detetu. Razmislite!

Milica, Atina

pre 17 godina

Jao, Jasmina, prilikom citanja svakog tvog teksta propracenog ovako divnim fotografijama ja se sva raznezim, zasuze mi oci i pozelim odmah da rodim jos jednu bebu, i to da se dese blizanci, pa posle jos, pa jos i tako da celog zivota budem mama male slatke bebice! Stvarno divno pises, a ako si bar upola tako divna i prema svom detetu - blago njemu pored kakve savrsene majke raste! Ja za sad imam trogodisnju cerkicu, i takodje sam bila u nedoumici sto se prepovijanja tice. Posto sam imala pomoc moje mame, odlucili smo da prvih 40 dana beba bude iskljucivo u platnenim pelenama, sa svedskim povezom kukova. Posle smo nastavili bas ovako kao na tvojim slikama. Hvala Bogu, kukovi su u redu, sve je kako treba. Mislim da cu i sa sledecim detetom ponoviti oprobani metod.
Jos bih da zahvalim komentatorima sa dragocenim iskustvom, kao i onim strucnim - uvek sam volela da naucim zbog cega se nesto radi, a ne samo da se oslonim na ono "tako je meni moja mama, a njoj njena itd" sto ne mora uvek da bude i ispravno. Volela bih kada bi neko prokomentarisao i onaj povez beba u porodilistu kao veknica hleba.
Uzgred, u Grckoj takodje ne praktikuju nista osim Pampersa od prvog dana. Mozda je to jedan od uzroka sto na svakom koraku vidite ljude sa jako sirokim kukovima, u totalnoj nesrazmeri sa ostalim delovima tela koji su normalnih dimenzija.
Pozdrav,

sportbili

pre 17 godina

svedska i tetra pelena su neophodne zbog stabilnosti kukova i KARLICE. naime, karlicnu kost cine 3 kosti povezane vezivnim tkivom a proces okostavanja traje do 6. meseca. na kraju krajeva, treba sacekati ultrazvuk i savete lekara.

anabel

pre 17 godina

Odlicno uputstvo, inace sam ja stariju devojcicu povijala samo u platnene pelene jer se jadna rodila 1993 u vreme najgore krize, a mladju sve kao na slikama, i ne mislim da je to mucenje beba, mislim da ne moze da im skodi bar u prva tri - cetiri meseca zivota, moja logika je bila posle pregleda kukova ultrazvukom i kad beba sama pocne da povija telo kao da hoce da se pridigne, treba je osloboditi suvisnog tereta. Ipak najbolji komentar onaj je da svaka mama slusa svoj instikt i savete koji njoj zvuce razumno.

hehe

pre 7 godina

Videvsi ovaj tekst pitala sam tetku iz Australije da li su stavljali deci te pelene a imaju ih cetvoro...iscudila se,prvo me pitala sta nije uredu sa mojim detetom te mu to nosim...nema pojma za te pelene ..deca nosila samo pampers i kukovi su super.

Sofija

pre 17 godina

Bolje je do pregleda u trecem mesecu raditi siroko povijanje. Njime se zapravo potpomaze da glava femura produbi acetabulum, "rupu" na karlici koja je hrskavicava i plitka. svedske zapravo pomazu da svi pritisci na acetabulum koji se desavaju kad se beba pokrece budu malo intenzivniji. Ako pregled sa puna tri meseca pokaze da je sve ok.nema potrebe nastavljati sa svedskom.

ana

pre 17 godina

Odusevljena sam rubrikom roditeljstvo i tekstovima autorke Jasmine ali moram da primetim da je poslednji tekst odavno postavljen i zanima me zasto nema novog teksta?

cate

pre 17 godina

Mislim da tetra pelena nije suvisna, a nije ni neko gubljenje vremena. Ja sam svojoj bebi stavljala do 6-tog meseca. moja prijateljica je smatrala da je to glupost i sada njena cerka nosi one glupe proteze za kukove. mozda nema veze, ali zasto rizikovati.

Pedijatar, Berlin

pre 17 godina

Cim sam videla ovaj clanak, odmah sam znala da ce poceti da stizu komentari koji govore da su dovoljne samo papirne pelene. Pa drage mame, imate slobodan izbor da negujete svoju bebu onako kako zelite. Sto se tice svedskih pelena, patentirali su, samo ime kaze, Svedjani, za one bebe koje imaju probleme sa kukovima, a to treba na ultrazvuku proveriti kada beba napuni 3-4 nedelje. Postoji gradijum od 9 podeoka koji govori o statusu kukova kod beba. Nase zene, Balkanke, pa naravno i zenske bebe, imaju drugciju gradju od zena na nekim drugim delovima sveta (tamo gde je njihova nacija i rasa primarno nastala, a ne gde su se doselili). Nase zene imaju nesto sire bokove i casice nesto plice,pa je i prilicno znacajna verovatnoca da stepen na skali nece biti 1 ili 2, nego 5, 6 ili 9. Kada pogledate nase devojke, koje sada nose jako uske pantalone, mozete videti i njihovu gradju, naime dosta njih ima sire bokove, veliki razmak izmedju butina (sto se ne smatra lepim nogama) i lumbalni deo kicme malo neprirodno povijen. E to su bili slucajevi kada su njihove majke trebale da stavljaju i svedsku pelenu. Inace, Svedjani su do ovog patenta dosli po saznanju upravo americkih pedijatara, koji su proucavali severnoamericke Indijance. Kod njih majke nose bebe na ledjima, sa siroko razdvojenim kolenima u sedecem stavu i kod njih je primeceno da nikada nema iscasenja kukova.

cate

pre 17 godina

Mislim da tetra pelena nije suvisna, a nije ni neko gubljenje vremena. Ja sam svojoj bebi stavljala do 6-tog meseca. moja prijateljica je smatrala da je to glupost i sada njena cerka nosi one glupe proteze za kukove. mozda nema veze, ali zasto rizikovati.

Ana

pre 17 godina

Siroko povijanje..to jeste zanimljivo pitanje i zaista zbunjujuce za novopecene roditelje, a narocito one koji zive izvan Juge. Istina je da se u svetu svedska pelena vise ne koristi jer su studije utvrdile da nema efekta. Ali, zanimljivo je da ih lekari ipak upotrebljavaju sirom sveta kod dece koja imaju pogresno sazrevanje kukova, cak stavise i jos kojekakva pomagala (korita i sl.) koja su tek veliki sok sto za bebe sto za roditelje.
I ja sam svojedobno bila u nedoumici sta da radim pa sam se malo raspitala kod pedijatara. Oni tvrde da je nasa populacija ima vecu genetsku predispoziciju za pogresno srastavanje kukica, i savetuju siroko povijanje koristi kao preventivu. Manja je muka malom detetu stavljati siroki povoj nego to raditi kasnije kada problem nastane. Jedino je pitanje da li roditelji imaju za to stapljenja i vremena (ko ce prati i peglati sve te pelene!!!)

Milica, Atina

pre 17 godina

Hvala mojoj imenjakinji preko okeana na odgovoru. Da, objasnjenje je vrlo logicno, i meni je to palo na pamet i drago mi je da se slazemo. U principu sam protivnik onih negativnih kritika svakog dosadasnjeg nacina negovanja deteta, jer verujem da u svemu lezi neki razlog. Najzad, moja baka je uspesno odgajila petoro, a prabaka desetoro dece! I to ne samo bez Pampersa, vec i bez ves-masine, ultrazvuka, pedijatra... Naravno, nisam ni protiv svih olaksica danasnjim majkama, a daleko od toga da bih i najmanju prehladu svog deteta lecila bez doktorovog uputstva.
Sto se tice Aninog komentara, mislim da su prejake reci "razapinjanje" i "mucenje", pre bih rekla da je u pitanju simulacija majcinog zagrljaja, koji se takodje polako izbacuje iz upotrebe ("nikako ne treba dete navikavati na ruke"). Po meni - to je mnogo vece mucenje deteta. Ako mu majka ne da sigurnost zagrljaja dok je beba, covek je celog zivota bojazljiv i nesiguran u sebe.
Da zakljucim - Pampers je spas sto se tice svakodnevnog pranja i peglanja pelena, ali preko njega mislim da treba povezati novorodjence onako po starinski, sve dok ne pocnu prvi pokusaji sedenja, dakle do petog meseca.
Pozdrav,

Sofija

pre 17 godina

Bolje je do pregleda u trecem mesecu raditi siroko povijanje. Njime se zapravo potpomaze da glava femura produbi acetabulum, "rupu" na karlici koja je hrskavicava i plitka. svedske zapravo pomazu da svi pritisci na acetabulum koji se desavaju kad se beba pokrece budu malo intenzivniji. Ako pregled sa puna tri meseca pokaze da je sve ok.nema potrebe nastavljati sa svedskom.

Ivana_Bgd

pre 17 godina

Bilo bi lepo da procitamo neki tekstic i o platnenim pelenama. Ima nas ekoloski svesnih mama koje ne volimo decu "u plastici". A i brinemo se za zdravlje neznih guza...

Jasmina Gavrilovic

pre 17 godina

Drage mame, evo objasnjenja koje sam ja dobila od svog pedijatra. S obzirom da jos uvek spadamo u zemlje treceg sveta (po kvalitetu pijace vode, uslova zivota i sl.) jos uvek je preporucljivo da do treceg meseca radimo siroki povoj. Kako ona kaze uzrok problema sa kukovima najcesce lezi u neadekvatnoj ishrani u smislu nedostatka odredjenih vitamina i minerala. Na nama je da pokazemo a na vama da odlucite. Pozdrav vama i vasim andjelcicima!!!

Colin_bgd

pre 17 godina

dajte, bre, ljudi, sta pricate:
"nase zene su drugacije" - nisu nista drugacije, cist rasizam. Ako dete IMA PROBLEMA sa kukovima onda naravno da je (izmedju ostalog) treba povijati specijalno, a ne sve bebe trebalo-ne trebalo. Ukoliko je beba zdrava i prava, price "ne skodi" ili "zasto rizikovati" su totalna nebuloza. To je kao da stavite zdravu nogu u gips, pa kazete "e, ovako nogu nikad necu ni slomiti", a to sto ste kilavi i nepokretni nema veze...

Biljana, ns

pre 17 godina

Jedan profesor psihijatrije na medicinskom fakultetu je rekao. Mazite svoju decu, narocito zensku, da ne bi otisle sa prvim majmunom na koga nalete...

Sandra

pre 17 godina

Samo da kazem da se cuvene svedske pelene uopste ne koriste u Svedskoj!Rodila sam dete u Swe i od 1.dana sam mu stavljala samo Pampers.Kukovi su uvek bili ok.Znaci nijednom mi babica ni u porodilistu ni u savetovalistu nije spomenula siroko povijanje.Samo nasi pametnjakovici misle da su izmislili svet.Jadne one male bebice na +35 sa 3,4 pelena...Ne razumem stvarno.Nisu bebe rodjene u inostranstvu drugacije od onih u Srbiji.Porucujem mladim mamama iz licnog iskustva da nema potrebe za sirokim povijanjem.Nemojte maltretirati svoju decu.

Ana

pre 14 godina

Ja sam bebu do 3. meseca prepovijala sa tetra, svedskom i pampers. Tada me je prof. Dimitrijevic uputio da niko u svetu to vise ne radi.sujeta nasim ortopedima ne dozvoljava da idu u korak sa modernom medicinom, vec se slepo drye onoga sto su naucili pre 100 godina, bey da uloye imalo truda i procitaju sta se praktikuje u svetu. jedan pedijatar mi je cak prekorno rekao" to je (misleći na pelene)nase genetsko nasleđe". A ja odoh kuci sa pitanjem"pelena -genetsko nasleđe"?! Glupost je zaista beskrajna...

Zbunjena

pre 17 godina

Kao buducoj mami, meni vise nista nije jasno. Zivim u Americi i ovde niko nije ni cuo za koriscenje svedskih pelena, ucvrscivanje kukova bebe i sl i nikom nista ne fali. U cemu je stvar?

Ana

pre 17 godina

Mi smo izgleda najpametniji u celome svetu!!! Samo se kod nas bebice razapinju sa tri pelene dok je celome svetu dovoljan samo Pampers!!! Kod nas mucenje pocinje od rodjenja!!!!

Kaja

pre 17 godina

Svom detetu nisam stavljala siroki povoj. Prvo rodila se u junu po velikim vrucinama, a kako im je inace toplije nego nama bilo mi je zao da je mucim jos dodatnim pelenama, extra sto u Frontu deci nisu stavljali siroki povoj nisti su mi ga spomenuli a bila sma u bolnici 5 dana. Znaci koristila sam samo Pampers. Posto mi je patronazna sestra skrenula paznju da pupak nije dobro podvezan, otisli smo u Dom zdravlja i iskoristila sma priliku i pitala pedijatra sta misli o sirokom povoju i da li je neophodan. Zena mi je rekla da je to jedna velika glupost, mada su oni u obavezi da pricaju da tako treba sa sve gore navedenim razlozima u komentarima i onda nam je pokazala jedno pet sest vezbi za kukove koje smo radili svaki dan posle vecernjeg kupanja, za koej je tvrdila da su efektivnije nego siroki povoj. Na oba snimanja je bilo sve u redu. Mislim sve ja to postujem navode pedijatara koji zastupaju siroki povoj ali moje misljenje je da nam se nacin ishrane daleko promenio od proslih vremena kad su generacije 19. i prve polovine 20, veka odrasle na krompiru i pasulju. Kao drugo, dete mi je prohodalo oko prvog rodjendana kad su opet bile vrucine i nisam htela da joj obuvam cipelice u kojoj ce joj se kuvati noge. Sada ima prva noge i stopala joj nisu ravna i nikakvih problem au kretanju nema. Iskreno mislim da ako je sa detetom sve u redu da je krajnje vreme da pedijatri usvoje i kod nas ono sto se radi u ostatku sveta.

Mama

pre 17 godina

Svedska i tetra pelena su totalno suvisne i vise se nigde ne koriste osim u Srbiji. Pampers je sasvim dovoljan od prvog dana. U Severnoj Americi se bebama odmah po rodjenju stavi Pampers za novorodjence i gotovo. To sa svedskim i tetra pelenama pa jos i pampers u kobinaciji je totalna nebuloza.
Ja zivim u Canadi i moja beba nosi samo Pampers pelenu i nista ne fali ni kukovima ni nogicama.

sportbili

pre 17 godina

svedska i tetra pelena su neophodne zbog stabilnosti kukova i KARLICE. naime, karlicnu kost cine 3 kosti povezane vezivnim tkivom a proces okostavanja traje do 6. meseca. na kraju krajeva, treba sacekati ultrazvuk i savete lekara.

ana

pre 17 godina

Odusevljena sam rubrikom roditeljstvo i tekstovima autorke Jasmine ali moram da primetim da je poslednji tekst odavno postavljen i zanima me zasto nema novog teksta?

Ana

pre 11 godina

OBAVEZNO STAVLJAJTE BEBAMA ŠIROKI POVOJ! Nemojte da vam bude teško, čak ni zbog vrućina, čak i kada vam drugi kažu da to ne radite. Moja beba je izašla iz porodilišta zdrava i prava, na kontrolama svakog meseca je sve bilo u redu, doktorka je radila UZ kukova i rekla da su odlični. Posle drugog meseca širokog povijanja rekla je da joj samo noću stavljamo široki povoj, pa da i to prestanemo. Tako smo i uradili. Zato sada mrzim i sebe i doktorku koju ću da tužim, jer nam je na kontroli sa 5 meseci dala uput za ortopeda jer desni kuk nije nešto dobar. Na ortop. Banjica doktor je konstatovao problem, sproveo terapiju i lečenje. Nadamo se da nije kasno. Sad moramo ponovo široki povoj i to sa dve pelene, plus neke gaćice, možda i kaiševe, vežbe. Znate, bolje je sprečiti nego mrzeti sebe što ste napravili problem sopstvenom detetu. Razmislite!

hehe

pre 7 godina

Videvsi ovaj tekst pitala sam tetku iz Australije da li su stavljali deci te pelene a imaju ih cetvoro...iscudila se,prvo me pitala sta nije uredu sa mojim detetom te mu to nosim...nema pojma za te pelene ..deca nosila samo pampers i kukovi su super.

anabel

pre 17 godina

Odlicno uputstvo, inace sam ja stariju devojcicu povijala samo u platnene pelene jer se jadna rodila 1993 u vreme najgore krize, a mladju sve kao na slikama, i ne mislim da je to mucenje beba, mislim da ne moze da im skodi bar u prva tri - cetiri meseca zivota, moja logika je bila posle pregleda kukova ultrazvukom i kad beba sama pocne da povija telo kao da hoce da se pridigne, treba je osloboditi suvisnog tereta. Ipak najbolji komentar onaj je da svaka mama slusa svoj instikt i savete koji njoj zvuce razumno.

antidogmata

pre 17 godina

Nacitala sam se i naslusala svakakvih budalastina dok sam podizala prvo dete, a onda mi je , dok sam cekala drugo, dospela u ruke knjiga "The Baby Book". Naucila me da verujem svojim instinktima i nikad ne prestanem da se preispitujem te bas time sticem samopouzdanje.
http://www.askdrsears.com/

nina

pre 17 godina

Jako su interesantni vasi komentari. I ja sam svog sina povijala siroko do 5 meseci, tj. do drugog snimanja ultrazvukom. Ako se oslonite na pedijatre u bolnici i domu zdravlja, prvo snimanje ultrazvukom obavicete tek u trecem mesecu. Ako se tada konstatuje da je nedovoljno razvijena casica, onda se koristi specijalni povoj, koji nije bas prijatan za bebu. Medjutim, prvi ultrazvuk moze da se obavi jos u porodilistu (sto se i radi kod karlicnih porodjaja). Tako rana dijagnoza problema moze da se sanira sa dodatnom pelenom, tj. 2 pelene +pampers+svedska pelena. Ovako rano snimanje je pozeljno ako je neko u porodici imao problema, posto postoji nasledni faktor. Ovo i pisem za nove mame, jer do ovakvih informacija dolazis tek onda kada ti vise nisu potrebne. Inace, u bolnici u Sokobanjskoj ulici (isli smo na vezbe za razvojnu motoriku) su mi i rekli da se jos samo kod nas sve bebe povijaju siroko. Smatra se da sirok povoj tamo gde nije potreban dovodi do spustanja lukova na tabanim (ravnih tabana) i usporava motorni razvoj beba. Naravno da su naucnici dosli do resenja sirokog povoja posmatrajuci afrikanke koje decu nose u nosiljkama koje simuliraju sirok povoj, ali treba reci i da je danas naucno priznato da tzv. africka konstitucija (skelet i misici)ima daleko brzi motorni razvoj, pa njihova deca ranije sede i prohodavaju (statisticki). Znaci mame, dobro se raspitajte, vodite decu na ultrazvuk kukova sto pre i ako je razvoj dobar, izbacite sirok povoj. Bilo bi lepo da pedijatar da svoj komentar na to sto je konstatovano na sistematskim pregledima za upis u skolu da 90 % dece u Srbiji ima ravne tabane. Da li se tako veliki procenat moze objasniti samo savremenim nacinom zivota, tj. smanjenom fizickom aktivnoscu i nosenjem cipela? Zar u drugim zemljama deca ne zive na slican nacin pa opet nemaju toliko dustabanlija?

Milica, Atina

pre 17 godina

Jao, Jasmina, prilikom citanja svakog tvog teksta propracenog ovako divnim fotografijama ja se sva raznezim, zasuze mi oci i pozelim odmah da rodim jos jednu bebu, i to da se dese blizanci, pa posle jos, pa jos i tako da celog zivota budem mama male slatke bebice! Stvarno divno pises, a ako si bar upola tako divna i prema svom detetu - blago njemu pored kakve savrsene majke raste! Ja za sad imam trogodisnju cerkicu, i takodje sam bila u nedoumici sto se prepovijanja tice. Posto sam imala pomoc moje mame, odlucili smo da prvih 40 dana beba bude iskljucivo u platnenim pelenama, sa svedskim povezom kukova. Posle smo nastavili bas ovako kao na tvojim slikama. Hvala Bogu, kukovi su u redu, sve je kako treba. Mislim da cu i sa sledecim detetom ponoviti oprobani metod.
Jos bih da zahvalim komentatorima sa dragocenim iskustvom, kao i onim strucnim - uvek sam volela da naucim zbog cega se nesto radi, a ne samo da se oslonim na ono "tako je meni moja mama, a njoj njena itd" sto ne mora uvek da bude i ispravno. Volela bih kada bi neko prokomentarisao i onaj povez beba u porodilistu kao veknica hleba.
Uzgred, u Grckoj takodje ne praktikuju nista osim Pampersa od prvog dana. Mozda je to jedan od uzroka sto na svakom koraku vidite ljude sa jako sirokim kukovima, u totalnoj nesrazmeri sa ostalim delovima tela koji su normalnih dimenzija.
Pozdrav,

Milica_usa

pre 17 godina

Odgovor mojoj imenjakinji iz Atine u vezi sa uvijanjem beba u cebence kao veknice. Nama su u bolnici (u USA) objasnili da su bebe u stomaku tesno "upakovane" u materici i zato kad se rode imaju pomalo strah od sirokog prostora i slobode pokreta. Sta vise, dok spavaju cesto se trzaju i zbog toga se uplase i probude. Zato se preporucuje dok su jos sasvim male, da se umotaju u cebence tako da su im ruke skupljene uz telo. To je i jedan od dosta efikasnih nacina da se smiri uplakana beba: uviti je tako u cebence, ljuljati u narucju i "sustati" joj na uvo - tako se imitiraju uslovi u kojim je beba bila 9 meseci.

goranzr

pre 14 godina

Švedske pelene u nekim slučajevima, kao što je naš, imaju kontra efekat. Sa 3 meseca i 10 dana nas dečkić je bio na prvom ultrazvučnom pregledu kukova, gde je dotični doktor utvrdio da ima displaziu desnog kuka. Ne pipnuvši dete rukama ,već samo onim pištoljem od ultrazvuka, prepisao nam je nošenje pavlikovih remenčića i široko povijanje sa švedskim pelenama, što smo i do tada radili. Pošto ja i za auto tržim savet od više majstora, tako smo otišli i kod privatnog hirurga-ortopeda za decu. Uspostavilo se da je sa kukom sve u redu, ali je ne dovoljno razvijen mišić na desnoj nozi,koji sprečava normalno širenje nogu. Taj slučaj se naziva kosa karlica. Lekar nam je zabranio široko povijanje i nema reči o nošenju kaišića. Samo moramo da radimo vežbe koje nam je pokazao. Pozdravljam vas sve i mislim da je kod nas presudno čuti mišljenje sa više strana i onda odlučiti.