Sreda, 22.01.2020.

13:50

Uskoro gotova rekonstrukcija Pobednika: Kako vam se sviđa obnovljena skulptura?

Izvor: B92

Uskoro gotova rekonstrukcija Pobednika: Kako vam se sviða obnovljena skulptura? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

317 Komentari

Sortiraj po:

ivan

pre 4 godine

ali vidi se razlika u radu tolika da ispadastvarno da je pobednik nanovo izlivan. Pogledajte samo oči na licu, bradu ili kosu. Oči su potpuno nesrazmerne na novom pobedniku! izgleda kao pijani čovke, jedno oko napola zatvoreno. Dok je ipak na originalu postojala simetrija!

miro split

pre 4 godine

@ Aca
Tija bi bit potpuno iskren.
Pravo govoreći Srbi su Slovencima stvorili košarkašu momčad.
Sad smo zatvorili krug plemena Jugoslavena.
Neko nekome kip, neko nekome himnu, a neko nekome tripl dabl!
Ja nisan mislija ništa vulgarno, a to šta vi imate šporke misli nisan van ja kriv.

Aleksandra

pre 4 godine

Ovo nije poređenje dva stanja iste skulpture, već je poređenje originala i nekakve replike... Sređivanje ne podrazumeva totalnu izmenu fizionomije. Da li nam to uvaljuju lažnjak?

Kokki

pre 4 godine

Ne bih da "grešim dušu", što se kaže, voleo bih da vidim slike i iz drugog ugla. Iz ovog ugla deluje kao da su neke stvari prepravljane. To bi bilo isto kao kad bi neko restauirao Mona Lisu i dao sebi umetničku slobodu da "malo poboljša".

Tako da, ne želim da verujem da je išta rađeno osim čišćenja i vraćanja u prvobitnan izgled...

vilenjak

pre 4 godine

Може ли неко нешто да каже поводом прича да је Победник заправо Албанац а то се прича јер му је на глави капа која подсећа на албанску капу - кече.

DaLanik

pre 4 godine

Dakle neverovatan narod. Nista nam ne valja. Svi imaju 2 razreda srednje i veliki odmor i IQ 90 ali se razumeju u sve zivo! I treba da nam bude gore, nista bolje ni ne zasluzujemo. Nisam za stranku na vlasti, ali zasto kritikovati sve zivo? Prvo nece sagraditi Beograd na vodi, kad su sagradili, onda tone, pa poplavljuje, pa ne valja Slavija, pa ne valja Trg republike jer nema drveca (sta bi hteli, sumu??? pogledajte sve ostale trgove u velikim gradovima, nigde nema drveca!) pa nevalja novi auto put, pa tuneli ce da se sruse, pa betoniraju Skadarliju... groooozan smo narod, grozan!!!! Spomenik je isti, nista nije menjano, samo je ociscen i popravljen!!!! Naravno da vam izgleda drugacije zbog korozije i svetla. ko sve sebi dozvoljava da kritikuje Mestrovica... strasno.

8

pre 4 godine

STFU,U pravu si ali ja sam bas zadovoljna jer mi je drago sto je jedan umetnicki izraz ,majstora ma koliko mu umanjivali znacaj iznoseci ,mozda cinjenice ,da je Ivo Mestrovic bio biznismen sto je u mojim ocima plus ,i restauracija takodje majstora dobila ovoliki broj zainteresovanih komentatora koji komentarisu onoliko koliko znaju i osecaju,medju kojima i sama nalazim satisfakciju dnevnu.

ana

pre 4 godine

ASPERA,AKo razmislis da je veca vrednost simbolike bas u nagom(srpski,ko" od majke rodjen")pobedniku nego uniformisanom pobedniku(iako i oni imaju snagu) ,posebno sto je na mestu koje je svo u simbolima istorijskih tokova ,shvatices da ta obnazenost nije antisrpska.na sta aludiras ,ili mozda na srpsku zaostalost ciljas sto nema veze sa cinjenicama koje nisu samo u srpskom opanku vec u raznim srpskim junacima bez nacionalnih ogranicenja,koje svet vise pamti nego srbi .

jana

pre 4 godine

Tanja,restauracijom se ne ulepsava statua vec se odrzava u zivotu i koruguje s ciljem verodostojnosti vremenskom toku.Licno ,tako miizgleda fotografija a uostalom Pobednik je bio visoko da bih mogla ja i vi da toliko dubiozno ulazimo u nebitne izmene Mestrovicevog majstorstva .

O_o

pre 4 godine

Kuzma je odlican majstor za metal. Pogledajte malo njegov radove. Pobednik nije ciscen od kad je postavljen... Dakle decenije pticje lake, kise uradi ovo bronzi I bilo kom metalu koji je napolju... Dobice on opet onu patinu posle nekog vremena I izgledace isto... Napravice se kontrast u bojama koje patina pravi I vratice mu se i izgled koji je imao pre restauracije... Jeste uopšte videli kako izgleda bronza pre I posle restauracije strucnjaci?

Dik

pre 4 godine

...izgleda moćno i dostojanstveno, što se tiče restauracija mišljenja sam da su za te pare mogli novog da naprave. Građanima fali informacija, šta, kako i koliko i kojih materijala je utrošeno u rekonstrukciju to valjda nije vojna tajna!

Molder

pre 4 godine

Vise mi se svidja ta stara oksidirana boja, bolje bi bilo da su ga samo malo zakrpili gde treba i ocistili od prljavstine i izmeta letecih pacova...

Nikola

pre 4 godine

Jedna "aktiviskinja" kaže, što je lep ovaj Beograd na vodi, a zamisli šta misli za Pobednika. Nije iz Beograda ali bi želela da jeste...

Dejan

pre 4 godine

Pre je bio odlučan a sad zabrinut. Pre je gledao pravo a sad u stranu. Nos mu je pre bio izražajniji. Celokupni izraz mu je bio drugačiji!? Nadam se da grešim?!

Marčuljonis

pre 4 godine

Samo "napredno opran" i to je sve.Goru vlast da nam je neprijatelj birao ne bi mogao da nan izebere kako vlast tako i narod(prvenstveno ivaj stariji iz doba komunizma naviknut da gleda samo sebe sebično) koji ovima na izborima daje legimitet da dalje upropašćavaju mlade i teraju da budućnost grade daleko od ovog nesrećnog mesto zvanog Srbija !!!

ŠTrump

pre 4 godine

Uf kakvi komentari.

Skulptura je ista, ne postoji način da se izmeni lik, a i što bi to radili! Samo je očišćeno od oksidacije i slikano iz malo drugačijeg ugla i pod drugačijim svetlom.

miro split

pre 4 godine

@ drvobradi
Hrvat Srbima napravija Pobjednika, Srbin Hrvatima napravija himnu, Slovenac Srbima napravija himnu, a Bosanac Slovenkama napravija dicu.
Opet Mujo izaša ka najpametniji.

Svetlana

pre 4 godine

Pobednik mi izgleda kao začuđen čovek. Zbunjen, pun neverice. Kao da ne može da shvati šta se oko njega dešava.

Onaj prethodni bio je više u skladu sa ovom našom nesrećnom stvarnošću, onako ljut, zarđao, ukaljan i izrešetan.

Nešto mi žao ovog novog. Čeka ga šok i dugo privikavanje.

Max

pre 4 godine

Zrikav je na obe fotke. Da nije ovo urađeno, spomenik bi se raspao. Nisam simpatizer nijedne partije niti ličnosti, ali ovde se ljudi utrkuju ko će luđi komentar da ostavi i da nipodaštavaju bilo koju od malo pozitivnih stvari koje možemo videti od svake vlasti unazad 30 i više godina.

miro split

pre 4 godine

@Nikodem
Di će čovik izgledat sritno?
Na faci mu se vidi šta misli.
Majko moja neće me valjda opet vratit na ono postolje, a bojin se visine.
Već sto godina umirem od straja da ću se strovalit i slomit.

Savo

pre 4 godine

Taj spomenik postaviti na drugo mesto. Nije mu mesto u Beogradskoj tvrdjavi.
Treba obnoviti tvrdjavu , i sto je vise moguce vratiti joj prvobitni izgled.
Ja ne znam ciji je ovo pobednik, samo znam da nije Srpski.
Neko iz L.A-a

Ej bre Emanuel

pre 4 godine

Meni lici na Hada iz crtanog filma Herkules
(srb, 22. januar 2020 20:13)

Pobednik i predstavlja Herkulesa a i crtani liči na ovog našeg. Uostalom da ga nisu skinuli ne bi ni znali kako mu izgleda lice.

Naša posla

pre 4 godine

Ni sanjao nisam da Srbija ima ovoliko stručnjaka za vajarstvo i umetnost uopšte. Pa kako može skluptura da bude ista pre i posle restauracije? Da je bilo sve u redu restauracija ne bi ni bila potrebna. Pitam se i ko je pre restauracije na onoj visini obratio pažnju na sve ovo na šta sada stavljaju primedbe.

Dott

pre 4 godine

Brate al je ovo čitano, za 5 minuta dobio sam 197 negativnih ocena za komentar.
Manje je bitno što su ocene negativne, od toga koliko sam čitan tebra, vrh. svaka mi čast!

ja sam

pre 4 godine

kad bolje razmislim bolje da prekinimo da kritikujemo, uzeće "majstor"opet da ga prepravlja. Šta onda jbt!?
Majstore super je, ne diraj ga više ?

uhoroskopuovca

pre 4 godine

iskreno meni izgleda kao gubitnik,ima taj izraz lica kao da je opet izgubio a bas je zeleo da pobedi ali opet,svestan da se pobeda ne dobija na srecu( osim u retkim prilikama) vec radom (na koji nije naucio)
u svakom slucaju mnogo nas bolje predstavlja i treba da se postavi na kalis da nas podseca na gore navedeno.pozdrav za restauratora ,ovo je genijalno

T-ZeX

pre 4 godine

hahahhahabab.... ajmo dezurni negativci , vecito spremni da mrace , da budu nezadovoljni. Sad i obnovljen spomenik nije dobar. Pa mi smo narod za psihijatriju .

MarS

pre 4 godine

Pa ovo nije isti covek! Sta mu uradili!? obrve izmenjene, nos, vilica uža i ko zna kakvo je ostalo telo.
Sto najgore opet niko nece odgovarati za loše uradjen posao.

Ivan

pre 4 godine

Mnogo je lepsi bio pre ciscenja. Ona patina mu je davala nekako zastitnicki pomalo preteci karakter a ovako opran izgleda nekako zbunjeno, sto bi rekli ko pao s Marsa.

cinoeye

pre 4 godine

Људи, ја не знам шта вам је, само је опрано хрмикалијана. Ништа није мењано. Само су светлосни услови другачији!

drvobradi

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)

A hrvatima muziku za "himnu" napisao Srbin...
(Milan_PT, 22. januar 2020 15:40)

A muziku za srpsku himnu napisao Slovenac. Taj prokleti Balkan.

Jana

pre 4 godine

Pogled nema dubinu, koju je pobednik imao, zenice su na pogrešnom mestu i gledaju u stranu, kao da nije rec o pobedniku vec mutikasi, a usta su uvecana. Veze nema sa Pobednikom.

Dno dna

pre 4 godine

Katastrofa. Originalno Meštrovićevo delo potpino deformisano, to bukvalno više nije ista skulptura. Ko je odobrio ovaj projekat i izvođača radova?!

Veljko

pre 4 godine

Ima podočnjake kao kod narkomana tokom krize... isturpijali mu pola čela pa dodali neke kvrgulje koje u kombinacijom sa nosom liče na muški polni organ. jagodice su mu sad koščate, a celo lice deluje ispijeno. Oči razroke, brada isturpijana... dobro je kad su mu kosu ostavili.

ASOT

pre 4 godine

Pa kako je uspeo izraz lica da mu promeni. Original lici kao odlucan prkostan covek koji gleda praco. A ovo novo cudo kao da su mu sve ladje potonule. Gleda u stranu,jedni kapci skupljeni a drugi spusteni,ko da se slogirao u levu stranu.

Melita Sandić

pre 4 godine

Sad ima podočnjake, i desno oko mu je malo zatvoreno. Inače Meštrović je bio običan plagijator i diletant, ali meštar da onog našeh bilmeza izmuze za lovu. Takođe masonska veza, Meštrović mu je bio i "nadređeni", valjda je tako trebalo da mu se umili da ne kažem nešto drugo.

Nikola

pre 4 godine

Ne znam da li postoji neka mana koju mu nisu pronašli po komentarima, sve ekspert do eksperta, duhovitost na nivou Pinkovog zabavnog program, pitam se što se na tender za rekonstrukciju nisu svi lepo prijavili pa odradili to "kako valja", a ne ovi amateri koji su već dobili posao. Noviju fasadu na kući ima rekao bih svaka 200ta kuća u zemlji, a mogu zamisliti tek kako izgleda unutra, ali su svi stručni da pričaju kako bi trebalo da izgleda i da budu ogorčeni na to kako je sad Pobednik "unakažen".

aclo

pre 4 godine

3D skeniranje da nije nego.
Ako ste info dobili od Vesica onda je u redu. Ali, ako ste sami pisali bolje povucite članak. Čuj drži ga samo sajla i to je skener u vidu drona pretpostavljam utvrdio...

novosadjanin

pre 4 godine

Suzili su mu nos, bradu, obraze i napravili grbe na celu. Sve to i nekakako daa razumemo.
Ali su mu napucili gornju usnu!
Napucili ste mu usnu bre pa sta vam je?!

Ana

pre 4 godine

Meni je ok. Nema vise deviatio septinazi sladak je. Mozda malo da su krajevi usana podignuti...malo melanholik...ali meni je sladak....moze da se vrati...nedostaje nam..Kiss.

hm

pre 4 godine

Previse je tu toga na ocigled promenjeno da bi se ovo moglo nazvati dobrom restauracijom. Kao da su pokusali "restauirati" od preostalih delova nesto sto je unisteno. Ovako...

.....

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)
A deda se Hrvatu zove Nikola i preziva na ić i to ga boli do kraja zivota a o daljim korenima da ne pricamo:-)

Igor

pre 4 godine

Niko od vas nije video tog pobednika izbilza do sad, a pravite se pametni kao da mu poznajete sve crte na licu, uostalom to kako je izgledao pre rekonstrukcije nije njegov PRAVI izgled.

Jovan

pre 4 godine

ovi i skulturu od kamena unistise, k'o da je plastelin
(stefan, 22. januar 2020 14:16)

Od kog kamena covece?! Reci da se salis... A da su ga unistili jesu vala...

Milosav

pre 4 godine

Tako mi rahmetli čukundede vrača, izgleda ko da su ga napumpali botoksom (da ne kazem napumpan botoksom ki Vladimir Putin).
A tek nosinu sto ima!

Preplasena Milka

pre 4 godine

To uopste nije ista glava. Pricali su da se snima celokupni postupak restauracije. Trazite da se prikaze. Celo nije isto, brada, kosa...

Dragan

pre 4 godine

Ja sam za bakarnu boju. Video sam na slici dva spomenika u Pjong Jangu. Modeli po kojima su napravljeni bili idioti ali spomenici lepse izgledaju sa originalnom bijom koja se decenijama ne menja.

kraja

pre 4 godine

...pravo pitanje je ko se usudio i sa cijom dozvolom da menja autorsko delo jednog umetnika...???
...ovo nije restauracija ovo je unistavanje originala i neko ili vise njih bi trebalo da ide na sud...

...restauracija ne poznaje termin "umetnicke slobode"...
...KATASTROFA...

Stalno mi kradu nick

pre 4 godine

Smrsao u obrazima, brada nabijena, ova 2 roga iznad obrva bas naglasena....kao da nije isti....
Znaci skines, ocistis, popravis, a ne menjas kako ti se cefne! Kod.restauracije je fora da ostane potpuno isto, ali da sledece generaciji dozive da vide

sr

pre 4 godine

„srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.“

Зато што хрватијанског нема и није било, па је преко српског хтео да се огребе о славу победе.

steva

pre 4 godine

Neki ljudi znaju samo da sede, češaju međunožje i pričaju kako se sve u Srbiji ne valja i kako su svi nestručni i glupi. A baba mu plaća struju, majka internet, krov mu prokišnjava, ne ume da zameni sijalicu i ne izlazi iz kladionice. Prosečan profil dežurnog pljuvača...

Goran

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13

Mislis hrvatijanac ?! Ako postoje srbijanci, onda postoje i hrvatijanci, ne?

Oliver

pre 4 godine

Koliko ja vidim,razrok je na obe slike. I to je konvergentni strabizam(ocne jabucice upravljene ka unutrasnjoj strani). Dakle,nisu restauratori zabrljali nego Mestrovic,koji i nije bas tako briljantan.

Gabrijel Omar

pre 4 godine

1) "Umetnik" je izgleda za vreme restauracije gledao film "Prometej"
2) Zar je iko ocekivao dobro obavljen posao?
3) Bojkot, naravno...

Pera

pre 4 godine

Lepo, da se spase sto se spasit moze. Ovako je izgledao u originalu. Sto su se mnnogi navikli na patina to je druga stvar. To ce se kasnije ponovo pojaviti. Svaka cast gradu. Samo tako ne slusajte kojekakva kukumavcenja. Neki Beogradjani vole da kukaju po ceo dan umesto da se bave nekim lepim stvarima.

jednostavno

pre 4 godine

Trebala je da se uzvrši restauracija a ne da se menja izgled.
Izgled je značajno promenjen i ja bih poslao u zatvor onoga ko je ovo uradio ili ko je naredio promenu.

qwerty

pre 4 godine

Stanjili nos, nabori na čelu su drugačiji, razrok je. Naravno da je pohvalno što su uzeli da ga rekonstruišu , ali ovaj vajar je njemu promenio licni opis.

Srboljub, sarkazam.

pre 4 godine

Aman, stavite fotke sa istim uslovima, bar svetlosnim: ovako svako projektuje svoje more, skoro pa kao u Roršahovom testu. Inače, isti "Inženjer" (Prometeus, prequel Aliena).

Djoksa

pre 4 godine

Slika levo, lice ima jasan i oštar pogled prema napred. Lice je proporcionalno, sem tog nosa koji valjda treba da mu da karakternu notu. Slika desno, lice neproporcionalno, gde posebno dominira to njegovo levo (a nama desno) oko koje nije toliko razroko koliko se donji kapak iz neobjašnjivih razloga "opustio" tako da mu to oko izgleda za trećinu veće od drugog oka. Za razliku od leve slike gde se ima utisak da je lice odlučno, na desno sličci
se ima utisak da je čovek u nekoj apatiji. Uglavnom, ko god da je bio restaurator, ponajmanje mu je izgleda bio važan ukupan utisak, opteretio se detaljima i na kraju uništio celovitost dela velikog umetnika.

Куп је битан

pre 4 godine

Занимљив је био тај Мештровић. За краља срушио Жрнов да би направили онај Дизниленд на Авали. Онда за Броза срушио Његошеву капелу да би направио сличан Дизниленд. Иако је по Његошевој жељи направљена капела у којој је сахрањен. За време Првог светског рата код њега се крио Раде Пашић, син Николе Пашића. После Другог светског рата, Мештровићев син постаје један од вођа усташке емиграције. Огроман новац је добио од краља за изградњу Дизниленда на Авали. Тадашњих 3 милиона динара.

Vodimo ljubav, a ne rat!

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13) 

I Srbi su napravili mnogo Hrvatijanaca, gotovo sve, pa sta smeta da jedan takav napravi spomenik Srbima? To je bas lepo.

Danas

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)

Kukavicje jaje koje je od Vidovdanskog hrama stiglo do velikog Hrvatskog nacionaliste!

Djordje

pre 4 godine

Obrve promenjene i izrazenije, celo ispeglano, jagodicne kosti ostemane, nos smanjen, usne naduvane... Jel ga radio isti "umetnik" koji radi sve ove starlete? Vidimo da one sad sve izgledaju isto al ljudi ovo je spomenik.

GRUDVE NA CELU

pre 4 godine

Cemu toliko prenaglasavanje tih grudvina celu kod nosa ili se u medjuvremenu namrstio i postao razrook?
Lepo pogledajte,vidi se razlika od pre.

JJ Strossmajer

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)
Jeste bio etnicki Hrvat ali nadasve jugoslavenski orijentiran. Pa cekajte sad se sjetih- najveci hrvatski znanstvenik zapravo bijase Srbin

Zlatko iz Zemuna

pre 4 godine

Bolji i originalniji je bio stari Pobednik. Imao je prirodnija usta, nos, oči i bio bez onih kvrga na čelu, koja ne znam šta predstavljaju. Nova usta kao da su botoksirana i plačljiva, nos preuzak, oči razroke. Stari je imao odlučan i čvrst izraz lica. Ovaj novi to nema. Ne znam zašto se menja ono što je dobro?

menta

pre 4 godine

aman ljudi, nista na njemu nije menjano, samo su sastrugane naslage. ovo je jedna od retkih dobrih stvari koje je ova vlast uradila, kritikujuci ovo gubi se kredibilitet opozicije. dajte uozbiljite se malo, pljuvati ali s razlogom i smisleno.

Marin-St

pre 4 godine

Majko mila šta je ovo, Meštrović bi se o krenija u grobu da ovo vidi, prominjen, sumoran pogled, ka' da su mu uračunali odmak vrimena pa nadodali podočnjake, upropastili skulpturu, strava i užas!

kao i sve uostalom kod nas

pre 4 godine

Izgleda da se nesto desilo prilokm restauracije pa su dali sve od sebe da naprave novog jos starijeg i lepseg. Al ajde bice gore nece se ni videti te sitne razlike.

мики

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)
Па шта ћеш кад смо и у ваше име однели победу. Сами нисте смели да се супроставите ниједном освајачу.

Dex

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)

Mislis srpskog (osnova pismenosti), sem toga pa sta? hrvat ga je napravio i svaka mu cast na tome, jedino je steta sto je njegov rad sad narusen.

Strucnjaci

pre 4 godine

Sve sam strucnjaci i pljuvaci. Zar ne vidite gospodo eksperti da je osvetljenje potpuno drugacije i da je ta placljivost i razrokost igra svetla koje svetli s jedne strane.

Vlado

pre 4 godine

Kuku...nisam umetnik, al zasto mu menja dinarski tip nosa, bradu i usta? Ja razumem da se ocisti i saniraju ostecenja...no sacekajmo da bude gotovo.

Milan - palić

pre 4 godine

Dobro izgleda saniranje odrađeno korektno, skinuta oksidacija koja će se vremenom vratiti ponovo i to je to nema puno filozofije kao i svaki drugi limarski posao korektno uradjen govorim iz iskustva, nista tu upropasceno nije

Saša

pre 4 godine

Botoks u ustima , šminka oko očiju , operacija nosa ....
Nije on otišao na taj tretman . Trebalo je ugraditi rekonstrukciju a ne mjenjati mu izgled. Ni novu Livnu kartu ne bi dobio ovakav.

m

pre 4 godine

Malo je izmenjen! Desno oko više zatvoreno, bore između očiju manje prirodne u odnosu na original, nos ulepšavan, usne uvećane (kao da je ženskog roda u ovom veku), kosa previše perfektna. Sve u svemu, više prepravljen, nego restauiran!!!

Rokabili

pre 4 godine

Uopšte ne liči na sebe, totalno drugačija fizionomija lica i izraz... Što ga nisu samo lepo očistili i popunili nedostatke, kako su uspeli skroz lik da izmene...
Ovako su potpuno promenili izgled skulpture, ko zna kakvo je telo tek...

marko

pre 4 godine

Ko da je bitno kakav je ispao razrok ili koju god manu da ste mu nesli,sigurno će se to videti i kad ga budu postavili na postolje koje ne znam na kojoj visini 10/20 metara.

Srdjan

pre 4 godine

Ljudi, ja vas apsolutno ne shvatam. Zapuštena i oronula skulptura je renovirana na stručan i profesionalan način.
Strašan je mentalitet u Srbiji. Kao prvo, svako misli da se u sve razumije. Kao drugo, sve, ama baš sve, gleda se kroz prizmu politike: ljudima je bitno ko nešto radi, a ne šta radi i kako to radi.
Narode, vi se moralno urušavate iz dana u dan, a niste toga ni svjesni.

Nikola

pre 4 godine

Katastrofa, pobednik je postao zrikav. Ne postavljajte ga takvog. Uradite kako treba, a ako ne znate zovite nekoga iz inostranstva ili zasadite neki zbun na mestu gde je bio. Znao sam da ovo nece na dobro da izadje. Prave strucnjake nemamo mi nizasta, logicno ni dobre restauratore.

Dragivoje

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)

Mestrovic se izjasnjavao kao Jugosloven. Mozda su ovi sto su ga "restaurirali" bili 'rvati?

srem bačka banat

pre 4 godine

Hrvatsku modernu drzavu napravio Srbin kralj Aleksandar kao pobednik prvog sv rata! Hrvatska nezavisnost je NDH. Hrvatsku obnovio i dao joj granice Hrvat Tito. Na kraju Hrvat Tudjman je odvaja od onoga sto mu je Srbin poverio. Hrvat=Izdajnik

Аспера

pre 4 godine

У част победника у Првом светском рату, дакле српског војника, подиже се споменик голог човека са мачем. Да, баш је то типичан представник победника. С обзиром да је хрват правио, добро да није мајмун. Не мора ни да га враћају, а могу и Кирову гробницу са Авале да однесу и врате нормалну спомен плочу незнаном јунаку какву је и имао.

bokeron

pre 4 godine

... ponovo su na Meštrovićevoj skulpturi vidljivi detalji "koji nas podsećaju na briljantnost i umeće ovog umetnika".
A sve to za simbolicnu cenu, takoreci "ispod cene" na veliko zadovoljstvo podanika.

Poslednji živi Fan teta Ružice iz Švicarske

pre 4 godine

Kako im se sviđa?
Pa, do sad nisu znali ni kako je ona stara izbliza izgledala, ali to nije razlog da se ne kaže da je ova nova gora. Sramota je bilo šta pohvaliti i reći da valja u Srbiji.

deda

pre 4 godine

aman, ocistili ga popunili ostecenja a sad ce zalosne sove i sendvicari da raspredaju kako drugacije izgleda dal' je bolji bio onakav ...
dokonom svetu niko da ugodi..

mile

pre 4 godine

@srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)

Tacno. Napravio ga Hrvat, a ne ustasa!
Tebi ko da je krivo sto ga je napravio Hrvat?
Pozzzzz

Nikola

pre 4 godine

Katastrofa, pobednik je postao zrikav. Ne postavljajte ga takvog. Uradite kako treba, a ako ne znate zovite nekoga iz inostranstva ili zasadite neki zbun na mestu gde je bio. Znao sam da ovo nece na dobro da izadje. Prave strucnjake nemamo mi nizasta, logicno ni dobre restauratore.

Vodimo ljubav, a ne rat!

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13) 

I Srbi su napravili mnogo Hrvatijanaca, gotovo sve, pa sta smeta da jedan takav napravi spomenik Srbima? To je bas lepo.

Pera

pre 4 godine

Lepo, da se spase sto se spasit moze. Ovako je izgledao u originalu. Sto su se mnnogi navikli na patina to je druga stvar. To ce se kasnije ponovo pojaviti. Svaka cast gradu. Samo tako ne slusajte kojekakva kukumavcenja. Neki Beogradjani vole da kukaju po ceo dan umesto da se bave nekim lepim stvarima.

Dragivoje

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)

Mestrovic se izjasnjavao kao Jugosloven. Mozda su ovi sto su ga "restaurirali" bili 'rvati?

miro split

pre 4 godine

@ drvobradi
Hrvat Srbima napravija Pobjednika, Srbin Hrvatima napravija himnu, Slovenac Srbima napravija himnu, a Bosanac Slovenkama napravija dicu.
Opet Mujo izaša ka najpametniji.

Vlado

pre 4 godine

Kuku...nisam umetnik, al zasto mu menja dinarski tip nosa, bradu i usta? Ja razumem da se ocisti i saniraju ostecenja...no sacekajmo da bude gotovo.

.....

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)
A deda se Hrvatu zove Nikola i preziva na ić i to ga boli do kraja zivota a o daljim korenima da ne pricamo:-)

Igor

pre 4 godine

Niko od vas nije video tog pobednika izbilza do sad, a pravite se pametni kao da mu poznajete sve crte na licu, uostalom to kako je izgledao pre rekonstrukcije nije njegov PRAVI izgled.

T-ZeX

pre 4 godine

hahahhahabab.... ajmo dezurni negativci , vecito spremni da mrace , da budu nezadovoljni. Sad i obnovljen spomenik nije dobar. Pa mi smo narod za psihijatriju .

Ana

pre 4 godine

Meni je ok. Nema vise deviatio septinazi sladak je. Mozda malo da su krajevi usana podignuti...malo melanholik...ali meni je sladak....moze da se vrati...nedostaje nam..Kiss.

mile

pre 4 godine

@srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)

Tacno. Napravio ga Hrvat, a ne ustasa!
Tebi ko da je krivo sto ga je napravio Hrvat?
Pozzzzz

ŠTrump

pre 4 godine

Uf kakvi komentari.

Skulptura je ista, ne postoji način da se izmeni lik, a i što bi to radili! Samo je očišćeno od oksidacije i slikano iz malo drugačijeg ugla i pod drugačijim svetlom.

qwerty

pre 4 godine

Stanjili nos, nabori na čelu su drugačiji, razrok je. Naravno da je pohvalno što su uzeli da ga rekonstruišu , ali ovaj vajar je njemu promenio licni opis.

bokeron

pre 4 godine

... ponovo su na Meštrovićevoj skulpturi vidljivi detalji "koji nas podsećaju na briljantnost i umeće ovog umetnika".
A sve to za simbolicnu cenu, takoreci "ispod cene" na veliko zadovoljstvo podanika.

drvobradi

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)

A hrvatima muziku za "himnu" napisao Srbin...
(Milan_PT, 22. januar 2020 15:40)

A muziku za srpsku himnu napisao Slovenac. Taj prokleti Balkan.

Dno dna

pre 4 godine

Katastrofa. Originalno Meštrovićevo delo potpino deformisano, to bukvalno više nije ista skulptura. Ko je odobrio ovaj projekat i izvođača radova?!

JJ Strossmajer

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)
Jeste bio etnicki Hrvat ali nadasve jugoslavenski orijentiran. Pa cekajte sad se sjetih- najveci hrvatski znanstvenik zapravo bijase Srbin

kraja

pre 4 godine

...pravo pitanje je ko se usudio i sa cijom dozvolom da menja autorsko delo jednog umetnika...???
...ovo nije restauracija ovo je unistavanje originala i neko ili vise njih bi trebalo da ide na sud...

...restauracija ne poznaje termin "umetnicke slobode"...
...KATASTROFA...

MarS

pre 4 godine

Pa ovo nije isti covek! Sta mu uradili!? obrve izmenjene, nos, vilica uža i ko zna kakvo je ostalo telo.
Sto najgore opet niko nece odgovarati za loše uradjen posao.

marko

pre 4 godine

Ko da je bitno kakav je ispao razrok ili koju god manu da ste mu nesli,sigurno će se to videti i kad ga budu postavili na postolje koje ne znam na kojoj visini 10/20 metara.

Rokabili

pre 4 godine

Uopšte ne liči na sebe, totalno drugačija fizionomija lica i izraz... Što ga nisu samo lepo očistili i popunili nedostatke, kako su uspeli skroz lik da izmene...
Ovako su potpuno promenili izgled skulpture, ko zna kakvo je telo tek...

Jana

pre 4 godine

Pogled nema dubinu, koju je pobednik imao, zenice su na pogrešnom mestu i gledaju u stranu, kao da nije rec o pobedniku vec mutikasi, a usta su uvecana. Veze nema sa Pobednikom.

miro split

pre 4 godine

@Nikodem
Di će čovik izgledat sritno?
Na faci mu se vidi šta misli.
Majko moja neće me valjda opet vratit na ono postolje, a bojin se visine.
Već sto godina umirem od straja da ću se strovalit i slomit.

Poslednji živi Fan teta Ružice iz Švicarske

pre 4 godine

Kako im se sviđa?
Pa, do sad nisu znali ni kako je ona stara izbliza izgledala, ali to nije razlog da se ne kaže da je ova nova gora. Sramota je bilo šta pohvaliti i reći da valja u Srbiji.

Dex

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)

Mislis srpskog (osnova pismenosti), sem toga pa sta? hrvat ga je napravio i svaka mu cast na tome, jedino je steta sto je njegov rad sad narusen.

Djoksa

pre 4 godine

Slika levo, lice ima jasan i oštar pogled prema napred. Lice je proporcionalno, sem tog nosa koji valjda treba da mu da karakternu notu. Slika desno, lice neproporcionalno, gde posebno dominira to njegovo levo (a nama desno) oko koje nije toliko razroko koliko se donji kapak iz neobjašnjivih razloga "opustio" tako da mu to oko izgleda za trećinu veće od drugog oka. Za razliku od leve slike gde se ima utisak da je lice odlučno, na desno sličci
se ima utisak da je čovek u nekoj apatiji. Uglavnom, ko god da je bio restaurator, ponajmanje mu je izgleda bio važan ukupan utisak, opteretio se detaljima i na kraju uništio celovitost dela velikog umetnika.

Preplasena Milka

pre 4 godine

To uopste nije ista glava. Pricali su da se snima celokupni postupak restauracije. Trazite da se prikaze. Celo nije isto, brada, kosa...

steva

pre 4 godine

Neki ljudi znaju samo da sede, češaju međunožje i pričaju kako se sve u Srbiji ne valja i kako su svi nestručni i glupi. A baba mu plaća struju, majka internet, krov mu prokišnjava, ne ume da zameni sijalicu i ne izlazi iz kladionice. Prosečan profil dežurnog pljuvača...

Stalno mi kradu nick

pre 4 godine

Smrsao u obrazima, brada nabijena, ova 2 roga iznad obrva bas naglasena....kao da nije isti....
Znaci skines, ocistis, popravis, a ne menjas kako ti se cefne! Kod.restauracije je fora da ostane potpuno isto, ali da sledece generaciji dozive da vide

Milosav

pre 4 godine

Tako mi rahmetli čukundede vrača, izgleda ko da su ga napumpali botoksom (da ne kazem napumpan botoksom ki Vladimir Putin).
A tek nosinu sto ima!

Naša posla

pre 4 godine

Ni sanjao nisam da Srbija ima ovoliko stručnjaka za vajarstvo i umetnost uopšte. Pa kako može skluptura da bude ista pre i posle restauracije? Da je bilo sve u redu restauracija ne bi ni bila potrebna. Pitam se i ko je pre restauracije na onoj visini obratio pažnju na sve ovo na šta sada stavljaju primedbe.

Svetlana

pre 4 godine

Pobednik mi izgleda kao začuđen čovek. Zbunjen, pun neverice. Kao da ne može da shvati šta se oko njega dešava.

Onaj prethodni bio je više u skladu sa ovom našom nesrećnom stvarnošću, onako ljut, zarđao, ukaljan i izrešetan.

Nešto mi žao ovog novog. Čeka ga šok i dugo privikavanje.

Ivan

pre 4 godine

Mnogo je lepsi bio pre ciscenja. Ona patina mu je davala nekako zastitnicki pomalo preteci karakter a ovako opran izgleda nekako zbunjeno, sto bi rekli ko pao s Marsa.

Milan - palić

pre 4 godine

Dobro izgleda saniranje odrađeno korektno, skinuta oksidacija koja će se vremenom vratiti ponovo i to je to nema puno filozofije kao i svaki drugi limarski posao korektno uradjen govorim iz iskustva, nista tu upropasceno nije

srem bačka banat

pre 4 godine

Hrvatsku modernu drzavu napravio Srbin kralj Aleksandar kao pobednik prvog sv rata! Hrvatska nezavisnost je NDH. Hrvatsku obnovio i dao joj granice Hrvat Tito. Na kraju Hrvat Tudjman je odvaja od onoga sto mu je Srbin poverio. Hrvat=Izdajnik

Veljko

pre 4 godine

Ima podočnjake kao kod narkomana tokom krize... isturpijali mu pola čela pa dodali neke kvrgulje koje u kombinacijom sa nosom liče na muški polni organ. jagodice su mu sad koščate, a celo lice deluje ispijeno. Oči razroke, brada isturpijana... dobro je kad su mu kosu ostavili.

ja sam

pre 4 godine

kad bolje razmislim bolje da prekinimo da kritikujemo, uzeće "majstor"opet da ga prepravlja. Šta onda jbt!?
Majstore super je, ne diraj ga više ?

novosadjanin

pre 4 godine

Suzili su mu nos, bradu, obraze i napravili grbe na celu. Sve to i nekakako daa razumemo.
Ali su mu napucili gornju usnu!
Napucili ste mu usnu bre pa sta vam je?!

Dott

pre 4 godine

Brate al je ovo čitano, za 5 minuta dobio sam 197 negativnih ocena za komentar.
Manje je bitno što su ocene negativne, od toga koliko sam čitan tebra, vrh. svaka mi čast!

ASOT

pre 4 godine

Pa kako je uspeo izraz lica da mu promeni. Original lici kao odlucan prkostan covek koji gleda praco. A ovo novo cudo kao da su mu sve ladje potonule. Gleda u stranu,jedni kapci skupljeni a drugi spusteni,ko da se slogirao u levu stranu.

Max

pre 4 godine

Zrikav je na obe fotke. Da nije ovo urađeno, spomenik bi se raspao. Nisam simpatizer nijedne partije niti ličnosti, ali ovde se ljudi utrkuju ko će luđi komentar da ostavi i da nipodaštavaju bilo koju od malo pozitivnih stvari koje možemo videti od svake vlasti unazad 30 i više godina.

Zlatko iz Zemuna

pre 4 godine

Bolji i originalniji je bio stari Pobednik. Imao je prirodnija usta, nos, oči i bio bez onih kvrga na čelu, koja ne znam šta predstavljaju. Nova usta kao da su botoksirana i plačljiva, nos preuzak, oči razroke. Stari je imao odlučan i čvrst izraz lica. Ovaj novi to nema. Ne znam zašto se menja ono što je dobro?

Jovan

pre 4 godine

ovi i skulturu od kamena unistise, k'o da je plastelin
(stefan, 22. januar 2020 14:16)

Od kog kamena covece?! Reci da se salis... A da su ga unistili jesu vala...

aclo

pre 4 godine

3D skeniranje da nije nego.
Ako ste info dobili od Vesica onda je u redu. Ali, ako ste sami pisali bolje povucite članak. Čuj drži ga samo sajla i to je skener u vidu drona pretpostavljam utvrdio...

hm

pre 4 godine

Previse je tu toga na ocigled promenjeno da bi se ovo moglo nazvati dobrom restauracijom. Kao da su pokusali "restauirati" od preostalih delova nesto sto je unisteno. Ovako...

Goran

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13

Mislis hrvatijanac ?! Ako postoje srbijanci, onda postoje i hrvatijanci, ne?

Marin-St

pre 4 godine

Majko mila šta je ovo, Meštrović bi se o krenija u grobu da ovo vidi, prominjen, sumoran pogled, ka' da su mu uračunali odmak vrimena pa nadodali podočnjake, upropastili skulpturu, strava i užas!

jednostavno

pre 4 godine

Trebala je da se uzvrši restauracija a ne da se menja izgled.
Izgled je značajno promenjen i ja bih poslao u zatvor onoga ko je ovo uradio ili ko je naredio promenu.

m

pre 4 godine

Malo je izmenjen! Desno oko više zatvoreno, bore između očiju manje prirodne u odnosu na original, nos ulepšavan, usne uvećane (kao da je ženskog roda u ovom veku), kosa previše perfektna. Sve u svemu, više prepravljen, nego restauiran!!!

uhoroskopuovca

pre 4 godine

iskreno meni izgleda kao gubitnik,ima taj izraz lica kao da je opet izgubio a bas je zeleo da pobedi ali opet,svestan da se pobeda ne dobija na srecu( osim u retkim prilikama) vec radom (na koji nije naucio)
u svakom slucaju mnogo nas bolje predstavlja i treba da se postavi na kalis da nas podseca na gore navedeno.pozdrav za restauratora ,ovo je genijalno

cinoeye

pre 4 godine

Људи, ја не знам шта вам је, само је опрано хрмикалијана. Ништа није мењано. Само су светлосни услови другачији!

Djordje

pre 4 godine

Obrve promenjene i izrazenije, celo ispeglano, jagodicne kosti ostemane, nos smanjen, usne naduvane... Jel ga radio isti "umetnik" koji radi sve ove starlete? Vidimo da one sad sve izgledaju isto al ljudi ovo je spomenik.

GRUDVE NA CELU

pre 4 godine

Cemu toliko prenaglasavanje tih grudvina celu kod nosa ili se u medjuvremenu namrstio i postao razrook?
Lepo pogledajte,vidi se razlika od pre.

Gabrijel Omar

pre 4 godine

1) "Umetnik" je izgleda za vreme restauracije gledao film "Prometej"
2) Zar je iko ocekivao dobro obavljen posao?
3) Bojkot, naravno...

sr

pre 4 godine

„srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.“

Зато што хрватијанског нема и није било, па је преко српског хтео да се огребе о славу победе.

Ej bre Emanuel

pre 4 godine

Meni lici na Hada iz crtanog filma Herkules
(srb, 22. januar 2020 20:13)

Pobednik i predstavlja Herkulesa a i crtani liči na ovog našeg. Uostalom da ga nisu skinuli ne bi ni znali kako mu izgleda lice.

мики

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)
Па шта ћеш кад смо и у ваше име однели победу. Сами нисте смели да се супроставите ниједном освајачу.

Куп је битан

pre 4 godine

Занимљив је био тај Мештровић. За краља срушио Жрнов да би направили онај Дизниленд на Авали. Онда за Броза срушио Његошеву капелу да би направио сличан Дизниленд. Иако је по Његошевој жељи направљена капела у којој је сахрањен. За време Првог светског рата код њега се крио Раде Пашић, син Николе Пашића. После Другог светског рата, Мештровићев син постаје један од вођа усташке емиграције. Огроман новац је добио од краља за изградњу Дизниленда на Авали. Тадашњих 3 милиона динара.

kao i sve uostalom kod nas

pre 4 godine

Izgleda da se nesto desilo prilokm restauracije pa su dali sve od sebe da naprave novog jos starijeg i lepseg. Al ajde bice gore nece se ni videti te sitne razlike.

Saša

pre 4 godine

Botoks u ustima , šminka oko očiju , operacija nosa ....
Nije on otišao na taj tretman . Trebalo je ugraditi rekonstrukciju a ne mjenjati mu izgled. Ni novu Livnu kartu ne bi dobio ovakav.

Melita Sandić

pre 4 godine

Sad ima podočnjake, i desno oko mu je malo zatvoreno. Inače Meštrović je bio običan plagijator i diletant, ali meštar da onog našeh bilmeza izmuze za lovu. Takođe masonska veza, Meštrović mu je bio i "nadređeni", valjda je tako trebalo da mu se umili da ne kažem nešto drugo.

Kokki

pre 4 godine

Ne bih da "grešim dušu", što se kaže, voleo bih da vidim slike i iz drugog ugla. Iz ovog ugla deluje kao da su neke stvari prepravljane. To bi bilo isto kao kad bi neko restauirao Mona Lisu i dao sebi umetničku slobodu da "malo poboljša".

Tako da, ne želim da verujem da je išta rađeno osim čišćenja i vraćanja u prvobitnan izgled...

Aleksandra

pre 4 godine

Ovo nije poređenje dva stanja iste skulpture, već je poređenje originala i nekakve replike... Sređivanje ne podrazumeva totalnu izmenu fizionomije. Da li nam to uvaljuju lažnjak?

Аспера

pre 4 godine

У част победника у Првом светском рату, дакле српског војника, подиже се споменик голог човека са мачем. Да, баш је то типичан представник победника. С обзиром да је хрват правио, добро да није мајмун. Не мора ни да га враћају, а могу и Кирову гробницу са Авале да однесу и врате нормалну спомен плочу незнаном јунаку какву је и имао.

Dragan

pre 4 godine

Ja sam za bakarnu boju. Video sam na slici dva spomenika u Pjong Jangu. Modeli po kojima su napravljeni bili idioti ali spomenici lepse izgledaju sa originalnom bijom koja se decenijama ne menja.

Savo

pre 4 godine

Taj spomenik postaviti na drugo mesto. Nije mu mesto u Beogradskoj tvrdjavi.
Treba obnoviti tvrdjavu , i sto je vise moguce vratiti joj prvobitni izgled.
Ja ne znam ciji je ovo pobednik, samo znam da nije Srpski.
Neko iz L.A-a

Srdjan

pre 4 godine

Ljudi, ja vas apsolutno ne shvatam. Zapuštena i oronula skulptura je renovirana na stručan i profesionalan način.
Strašan je mentalitet u Srbiji. Kao prvo, svako misli da se u sve razumije. Kao drugo, sve, ama baš sve, gleda se kroz prizmu politike: ljudima je bitno ko nešto radi, a ne šta radi i kako to radi.
Narode, vi se moralno urušavate iz dana u dan, a niste toga ni svjesni.

Srboljub, sarkazam.

pre 4 godine

Aman, stavite fotke sa istim uslovima, bar svetlosnim: ovako svako projektuje svoje more, skoro pa kao u Roršahovom testu. Inače, isti "Inženjer" (Prometeus, prequel Aliena).

Danas

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)

Kukavicje jaje koje je od Vidovdanskog hrama stiglo do velikog Hrvatskog nacionaliste!

Oliver

pre 4 godine

Koliko ja vidim,razrok je na obe slike. I to je konvergentni strabizam(ocne jabucice upravljene ka unutrasnjoj strani). Dakle,nisu restauratori zabrljali nego Mestrovic,koji i nije bas tako briljantan.

menta

pre 4 godine

aman ljudi, nista na njemu nije menjano, samo su sastrugane naslage. ovo je jedna od retkih dobrih stvari koje je ova vlast uradila, kritikujuci ovo gubi se kredibilitet opozicije. dajte uozbiljite se malo, pljuvati ali s razlogom i smisleno.

Nikola

pre 4 godine

Ne znam da li postoji neka mana koju mu nisu pronašli po komentarima, sve ekspert do eksperta, duhovitost na nivou Pinkovog zabavnog program, pitam se što se na tender za rekonstrukciju nisu svi lepo prijavili pa odradili to "kako valja", a ne ovi amateri koji su već dobili posao. Noviju fasadu na kući ima rekao bih svaka 200ta kuća u zemlji, a mogu zamisliti tek kako izgleda unutra, ali su svi stručni da pričaju kako bi trebalo da izgleda i da budu ogorčeni na to kako je sad Pobednik "unakažen".

Dejan

pre 4 godine

Pre je bio odlučan a sad zabrinut. Pre je gledao pravo a sad u stranu. Nos mu je pre bio izražajniji. Celokupni izraz mu je bio drugačiji!? Nadam se da grešim?!

vilenjak

pre 4 godine

Може ли неко нешто да каже поводом прича да је Победник заправо Албанац а то се прича јер му је на глави капа која подсећа на албанску капу - кече.

deda

pre 4 godine

aman, ocistili ga popunili ostecenja a sad ce zalosne sove i sendvicari da raspredaju kako drugacije izgleda dal' je bolji bio onakav ...
dokonom svetu niko da ugodi..

Marčuljonis

pre 4 godine

Samo "napredno opran" i to je sve.Goru vlast da nam je neprijatelj birao ne bi mogao da nan izebere kako vlast tako i narod(prvenstveno ivaj stariji iz doba komunizma naviknut da gleda samo sebe sebično) koji ovima na izborima daje legimitet da dalje upropašćavaju mlade i teraju da budućnost grade daleko od ovog nesrećnog mesto zvanog Srbija !!!

Strucnjaci

pre 4 godine

Sve sam strucnjaci i pljuvaci. Zar ne vidite gospodo eksperti da je osvetljenje potpuno drugacije i da je ta placljivost i razrokost igra svetla koje svetli s jedne strane.

DaLanik

pre 4 godine

Dakle neverovatan narod. Nista nam ne valja. Svi imaju 2 razreda srednje i veliki odmor i IQ 90 ali se razumeju u sve zivo! I treba da nam bude gore, nista bolje ni ne zasluzujemo. Nisam za stranku na vlasti, ali zasto kritikovati sve zivo? Prvo nece sagraditi Beograd na vodi, kad su sagradili, onda tone, pa poplavljuje, pa ne valja Slavija, pa ne valja Trg republike jer nema drveca (sta bi hteli, sumu??? pogledajte sve ostale trgove u velikim gradovima, nigde nema drveca!) pa nevalja novi auto put, pa tuneli ce da se sruse, pa betoniraju Skadarliju... groooozan smo narod, grozan!!!! Spomenik je isti, nista nije menjano, samo je ociscen i popravljen!!!! Naravno da vam izgleda drugacije zbog korozije i svetla. ko sve sebi dozvoljava da kritikuje Mestrovica... strasno.

Molder

pre 4 godine

Vise mi se svidja ta stara oksidirana boja, bolje bi bilo da su ga samo malo zakrpili gde treba i ocistili od prljavstine i izmeta letecih pacova...

jana

pre 4 godine

Tanja,restauracijom se ne ulepsava statua vec se odrzava u zivotu i koruguje s ciljem verodostojnosti vremenskom toku.Licno ,tako miizgleda fotografija a uostalom Pobednik je bio visoko da bih mogla ja i vi da toliko dubiozno ulazimo u nebitne izmene Mestrovicevog majstorstva .

miro split

pre 4 godine

@ Aca
Tija bi bit potpuno iskren.
Pravo govoreći Srbi su Slovencima stvorili košarkašu momčad.
Sad smo zatvorili krug plemena Jugoslavena.
Neko nekome kip, neko nekome himnu, a neko nekome tripl dabl!
Ja nisan mislija ništa vulgarno, a to šta vi imate šporke misli nisan van ja kriv.

Nikola

pre 4 godine

Jedna "aktiviskinja" kaže, što je lep ovaj Beograd na vodi, a zamisli šta misli za Pobednika. Nije iz Beograda ali bi želela da jeste...

ana

pre 4 godine

ASPERA,AKo razmislis da je veca vrednost simbolike bas u nagom(srpski,ko" od majke rodjen")pobedniku nego uniformisanom pobedniku(iako i oni imaju snagu) ,posebno sto je na mestu koje je svo u simbolima istorijskih tokova ,shvatices da ta obnazenost nije antisrpska.na sta aludiras ,ili mozda na srpsku zaostalost ciljas sto nema veze sa cinjenicama koje nisu samo u srpskom opanku vec u raznim srpskim junacima bez nacionalnih ogranicenja,koje svet vise pamti nego srbi .

O_o

pre 4 godine

Kuzma je odlican majstor za metal. Pogledajte malo njegov radove. Pobednik nije ciscen od kad je postavljen... Dakle decenije pticje lake, kise uradi ovo bronzi I bilo kom metalu koji je napolju... Dobice on opet onu patinu posle nekog vremena I izgledace isto... Napravice se kontrast u bojama koje patina pravi I vratice mu se i izgled koji je imao pre restauracije... Jeste uopšte videli kako izgleda bronza pre I posle restauracije strucnjaci?

Dik

pre 4 godine

...izgleda moćno i dostojanstveno, što se tiče restauracija mišljenja sam da su za te pare mogli novog da naprave. Građanima fali informacija, šta, kako i koliko i kojih materijala je utrošeno u rekonstrukciju to valjda nije vojna tajna!

8

pre 4 godine

STFU,U pravu si ali ja sam bas zadovoljna jer mi je drago sto je jedan umetnicki izraz ,majstora ma koliko mu umanjivali znacaj iznoseci ,mozda cinjenice ,da je Ivo Mestrovic bio biznismen sto je u mojim ocima plus ,i restauracija takodje majstora dobila ovoliki broj zainteresovanih komentatora koji komentarisu onoliko koliko znaju i osecaju,medju kojima i sama nalazim satisfakciju dnevnu.

ivan

pre 4 godine

ali vidi se razlika u radu tolika da ispadastvarno da je pobednik nanovo izlivan. Pogledajte samo oči na licu, bradu ili kosu. Oči su potpuno nesrazmerne na novom pobedniku! izgleda kao pijani čovke, jedno oko napola zatvoreno. Dok je ipak na originalu postojala simetrija!

Nikola

pre 4 godine

Katastrofa, pobednik je postao zrikav. Ne postavljajte ga takvog. Uradite kako treba, a ako ne znate zovite nekoga iz inostranstva ili zasadite neki zbun na mestu gde je bio. Znao sam da ovo nece na dobro da izadje. Prave strucnjake nemamo mi nizasta, logicno ni dobre restauratore.

Vlado

pre 4 godine

Kuku...nisam umetnik, al zasto mu menja dinarski tip nosa, bradu i usta? Ja razumem da se ocisti i saniraju ostecenja...no sacekajmo da bude gotovo.

MarS

pre 4 godine

Pa ovo nije isti covek! Sta mu uradili!? obrve izmenjene, nos, vilica uža i ko zna kakvo je ostalo telo.
Sto najgore opet niko nece odgovarati za loše uradjen posao.

Veljko

pre 4 godine

Ima podočnjake kao kod narkomana tokom krize... isturpijali mu pola čela pa dodali neke kvrgulje koje u kombinacijom sa nosom liče na muški polni organ. jagodice su mu sad koščate, a celo lice deluje ispijeno. Oči razroke, brada isturpijana... dobro je kad su mu kosu ostavili.

Nikola

pre 4 godine

Ne znam da li postoji neka mana koju mu nisu pronašli po komentarima, sve ekspert do eksperta, duhovitost na nivou Pinkovog zabavnog program, pitam se što se na tender za rekonstrukciju nisu svi lepo prijavili pa odradili to "kako valja", a ne ovi amateri koji su već dobili posao. Noviju fasadu na kući ima rekao bih svaka 200ta kuća u zemlji, a mogu zamisliti tek kako izgleda unutra, ali su svi stručni da pričaju kako bi trebalo da izgleda i da budu ogorčeni na to kako je sad Pobednik "unakažen".

ja sam

pre 4 godine

kad bolje razmislim bolje da prekinimo da kritikujemo, uzeće "majstor"opet da ga prepravlja. Šta onda jbt!?
Majstore super je, ne diraj ga više ?

ASOT

pre 4 godine

Pa kako je uspeo izraz lica da mu promeni. Original lici kao odlucan prkostan covek koji gleda praco. A ovo novo cudo kao da su mu sve ladje potonule. Gleda u stranu,jedni kapci skupljeni a drugi spusteni,ko da se slogirao u levu stranu.

uhoroskopuovca

pre 4 godine

iskreno meni izgleda kao gubitnik,ima taj izraz lica kao da je opet izgubio a bas je zeleo da pobedi ali opet,svestan da se pobeda ne dobija na srecu( osim u retkim prilikama) vec radom (na koji nije naucio)
u svakom slucaju mnogo nas bolje predstavlja i treba da se postavi na kalis da nas podseca na gore navedeno.pozdrav za restauratora ,ovo je genijalno

Melita Sandić

pre 4 godine

Sad ima podočnjake, i desno oko mu je malo zatvoreno. Inače Meštrović je bio običan plagijator i diletant, ali meštar da onog našeh bilmeza izmuze za lovu. Takođe masonska veza, Meštrović mu je bio i "nadređeni", valjda je tako trebalo da mu se umili da ne kažem nešto drugo.

novosadjanin

pre 4 godine

Suzili su mu nos, bradu, obraze i napravili grbe na celu. Sve to i nekakako daa razumemo.
Ali su mu napucili gornju usnu!
Napucili ste mu usnu bre pa sta vam je?!

Milosav

pre 4 godine

Tako mi rahmetli čukundede vrača, izgleda ko da su ga napumpali botoksom (da ne kazem napumpan botoksom ki Vladimir Putin).
A tek nosinu sto ima!

Dott

pre 4 godine

Brate al je ovo čitano, za 5 minuta dobio sam 197 negativnih ocena za komentar.
Manje je bitno što su ocene negativne, od toga koliko sam čitan tebra, vrh. svaka mi čast!

Srboljub, sarkazam.

pre 4 godine

Aman, stavite fotke sa istim uslovima, bar svetlosnim: ovako svako projektuje svoje more, skoro pa kao u Roršahovom testu. Inače, isti "Inženjer" (Prometeus, prequel Aliena).

Jovan

pre 4 godine

ovi i skulturu od kamena unistise, k'o da je plastelin
(stefan, 22. januar 2020 14:16)

Od kog kamena covece?! Reci da se salis... A da su ga unistili jesu vala...

Srdjan

pre 4 godine

Ljudi, ja vas apsolutno ne shvatam. Zapuštena i oronula skulptura je renovirana na stručan i profesionalan način.
Strašan je mentalitet u Srbiji. Kao prvo, svako misli da se u sve razumije. Kao drugo, sve, ama baš sve, gleda se kroz prizmu politike: ljudima je bitno ko nešto radi, a ne šta radi i kako to radi.
Narode, vi se moralno urušavate iz dana u dan, a niste toga ni svjesni.

Stalno mi kradu nick

pre 4 godine

Smrsao u obrazima, brada nabijena, ova 2 roga iznad obrva bas naglasena....kao da nije isti....
Znaci skines, ocistis, popravis, a ne menjas kako ti se cefne! Kod.restauracije je fora da ostane potpuno isto, ali da sledece generaciji dozive da vide

Poslednji živi Fan teta Ružice iz Švicarske

pre 4 godine

Kako im se sviđa?
Pa, do sad nisu znali ni kako je ona stara izbliza izgledala, ali to nije razlog da se ne kaže da je ova nova gora. Sramota je bilo šta pohvaliti i reći da valja u Srbiji.

drvobradi

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)

A hrvatima muziku za "himnu" napisao Srbin...
(Milan_PT, 22. januar 2020 15:40)

A muziku za srpsku himnu napisao Slovenac. Taj prokleti Balkan.

Dragan

pre 4 godine

Ja sam za bakarnu boju. Video sam na slici dva spomenika u Pjong Jangu. Modeli po kojima su napravljeni bili idioti ali spomenici lepse izgledaju sa originalnom bijom koja se decenijama ne menja.

Dno dna

pre 4 godine

Katastrofa. Originalno Meštrovićevo delo potpino deformisano, to bukvalno više nije ista skulptura. Ko je odobrio ovaj projekat i izvođača radova?!

GRUDVE NA CELU

pre 4 godine

Cemu toliko prenaglasavanje tih grudvina celu kod nosa ili se u medjuvremenu namrstio i postao razrook?
Lepo pogledajte,vidi se razlika od pre.

Saša

pre 4 godine

Botoks u ustima , šminka oko očiju , operacija nosa ....
Nije on otišao na taj tretman . Trebalo je ugraditi rekonstrukciju a ne mjenjati mu izgled. Ni novu Livnu kartu ne bi dobio ovakav.

Zlatko iz Zemuna

pre 4 godine

Bolji i originalniji je bio stari Pobednik. Imao je prirodnija usta, nos, oči i bio bez onih kvrga na čelu, koja ne znam šta predstavljaju. Nova usta kao da su botoksirana i plačljiva, nos preuzak, oči razroke. Stari je imao odlučan i čvrst izraz lica. Ovaj novi to nema. Ne znam zašto se menja ono što je dobro?

Gabrijel Omar

pre 4 godine

1) "Umetnik" je izgleda za vreme restauracije gledao film "Prometej"
2) Zar je iko ocekivao dobro obavljen posao?
3) Bojkot, naravno...

kraja

pre 4 godine

...pravo pitanje je ko se usudio i sa cijom dozvolom da menja autorsko delo jednog umetnika...???
...ovo nije restauracija ovo je unistavanje originala i neko ili vise njih bi trebalo da ide na sud...

...restauracija ne poznaje termin "umetnicke slobode"...
...KATASTROFA...

Jana

pre 4 godine

Pogled nema dubinu, koju je pobednik imao, zenice su na pogrešnom mestu i gledaju u stranu, kao da nije rec o pobedniku vec mutikasi, a usta su uvecana. Veze nema sa Pobednikom.

Аспера

pre 4 godine

У част победника у Првом светском рату, дакле српског војника, подиже се споменик голог човека са мачем. Да, баш је то типичан представник победника. С обзиром да је хрват правио, добро да није мајмун. Не мора ни да га враћају, а могу и Кирову гробницу са Авале да однесу и врате нормалну спомен плочу незнаном јунаку какву је и имао.

Ivan

pre 4 godine

Mnogo je lepsi bio pre ciscenja. Ona patina mu je davala nekako zastitnicki pomalo preteci karakter a ovako opran izgleda nekako zbunjeno, sto bi rekli ko pao s Marsa.

Куп је битан

pre 4 godine

Занимљив је био тај Мештровић. За краља срушио Жрнов да би направили онај Дизниленд на Авали. Онда за Броза срушио Његошеву капелу да би направио сличан Дизниленд. Иако је по Његошевој жељи направљена капела у којој је сахрањен. За време Првог светског рата код њега се крио Раде Пашић, син Николе Пашића. После Другог светског рата, Мештровићев син постаје један од вођа усташке емиграције. Огроман новац је добио од краља за изградњу Дизниленда на Авали. Тадашњих 3 милиона динара.

cinoeye

pre 4 godine

Људи, ја не знам шта вам је, само је опрано хрмикалијана. Ништа није мењано. Само су светлосни услови другачији!

мики

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)
Па шта ћеш кад смо и у ваше име однели победу. Сами нисте смели да се супроставите ниједном освајачу.

Djordje

pre 4 godine

Obrve promenjene i izrazenije, celo ispeglano, jagodicne kosti ostemane, nos smanjen, usne naduvane... Jel ga radio isti "umetnik" koji radi sve ove starlete? Vidimo da one sad sve izgledaju isto al ljudi ovo je spomenik.

deda

pre 4 godine

aman, ocistili ga popunili ostecenja a sad ce zalosne sove i sendvicari da raspredaju kako drugacije izgleda dal' je bolji bio onakav ...
dokonom svetu niko da ugodi..

Savo

pre 4 godine

Taj spomenik postaviti na drugo mesto. Nije mu mesto u Beogradskoj tvrdjavi.
Treba obnoviti tvrdjavu , i sto je vise moguce vratiti joj prvobitni izgled.
Ja ne znam ciji je ovo pobednik, samo znam da nije Srpski.
Neko iz L.A-a

Preplasena Milka

pre 4 godine

To uopste nije ista glava. Pricali su da se snima celokupni postupak restauracije. Trazite da se prikaze. Celo nije isto, brada, kosa...

Svetlana

pre 4 godine

Pobednik mi izgleda kao začuđen čovek. Zbunjen, pun neverice. Kao da ne može da shvati šta se oko njega dešava.

Onaj prethodni bio je više u skladu sa ovom našom nesrećnom stvarnošću, onako ljut, zarđao, ukaljan i izrešetan.

Nešto mi žao ovog novog. Čeka ga šok i dugo privikavanje.

Djoksa

pre 4 godine

Slika levo, lice ima jasan i oštar pogled prema napred. Lice je proporcionalno, sem tog nosa koji valjda treba da mu da karakternu notu. Slika desno, lice neproporcionalno, gde posebno dominira to njegovo levo (a nama desno) oko koje nije toliko razroko koliko se donji kapak iz neobjašnjivih razloga "opustio" tako da mu to oko izgleda za trećinu veće od drugog oka. Za razliku od leve slike gde se ima utisak da je lice odlučno, na desno sličci
se ima utisak da je čovek u nekoj apatiji. Uglavnom, ko god da je bio restaurator, ponajmanje mu je izgleda bio važan ukupan utisak, opteretio se detaljima i na kraju uništio celovitost dela velikog umetnika.

Goran

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13

Mislis hrvatijanac ?! Ako postoje srbijanci, onda postoje i hrvatijanci, ne?

Oliver

pre 4 godine

Koliko ja vidim,razrok je na obe slike. I to je konvergentni strabizam(ocne jabucice upravljene ka unutrasnjoj strani). Dakle,nisu restauratori zabrljali nego Mestrovic,koji i nije bas tako briljantan.

miro split

pre 4 godine

@ drvobradi
Hrvat Srbima napravija Pobjednika, Srbin Hrvatima napravija himnu, Slovenac Srbima napravija himnu, a Bosanac Slovenkama napravija dicu.
Opet Mujo izaša ka najpametniji.

jednostavno

pre 4 godine

Trebala je da se uzvrši restauracija a ne da se menja izgled.
Izgled je značajno promenjen i ja bih poslao u zatvor onoga ko je ovo uradio ili ko je naredio promenu.

Pera

pre 4 godine

Lepo, da se spase sto se spasit moze. Ovako je izgledao u originalu. Sto su se mnnogi navikli na patina to je druga stvar. To ce se kasnije ponovo pojaviti. Svaka cast gradu. Samo tako ne slusajte kojekakva kukumavcenja. Neki Beogradjani vole da kukaju po ceo dan umesto da se bave nekim lepim stvarima.

sr

pre 4 godine

„srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.“

Зато што хрватијанског нема и није било, па је преко српског хтео да се огребе о славу победе.

kao i sve uostalom kod nas

pre 4 godine

Izgleda da se nesto desilo prilokm restauracije pa su dali sve od sebe da naprave novog jos starijeg i lepseg. Al ajde bice gore nece se ni videti te sitne razlike.

hm

pre 4 godine

Previse je tu toga na ocigled promenjeno da bi se ovo moglo nazvati dobrom restauracijom. Kao da su pokusali "restauirati" od preostalih delova nesto sto je unisteno. Ovako...

Strucnjaci

pre 4 godine

Sve sam strucnjaci i pljuvaci. Zar ne vidite gospodo eksperti da je osvetljenje potpuno drugacije i da je ta placljivost i razrokost igra svetla koje svetli s jedne strane.

Marin-St

pre 4 godine

Majko mila šta je ovo, Meštrović bi se o krenija u grobu da ovo vidi, prominjen, sumoran pogled, ka' da su mu uračunali odmak vrimena pa nadodali podočnjake, upropastili skulpturu, strava i užas!

Igor

pre 4 godine

Niko od vas nije video tog pobednika izbilza do sad, a pravite se pametni kao da mu poznajete sve crte na licu, uostalom to kako je izgledao pre rekonstrukcije nije njegov PRAVI izgled.

aclo

pre 4 godine

3D skeniranje da nije nego.
Ako ste info dobili od Vesica onda je u redu. Ali, ako ste sami pisali bolje povucite članak. Čuj drži ga samo sajla i to je skener u vidu drona pretpostavljam utvrdio...

T-ZeX

pre 4 godine

hahahhahabab.... ajmo dezurni negativci , vecito spremni da mrace , da budu nezadovoljni. Sad i obnovljen spomenik nije dobar. Pa mi smo narod za psihijatriju .

miro split

pre 4 godine

@Nikodem
Di će čovik izgledat sritno?
Na faci mu se vidi šta misli.
Majko moja neće me valjda opet vratit na ono postolje, a bojin se visine.
Već sto godina umirem od straja da ću se strovalit i slomit.

steva

pre 4 godine

Neki ljudi znaju samo da sede, češaju međunožje i pričaju kako se sve u Srbiji ne valja i kako su svi nestručni i glupi. A baba mu plaća struju, majka internet, krov mu prokišnjava, ne ume da zameni sijalicu i ne izlazi iz kladionice. Prosečan profil dežurnog pljuvača...

Ej bre Emanuel

pre 4 godine

Meni lici na Hada iz crtanog filma Herkules
(srb, 22. januar 2020 20:13)

Pobednik i predstavlja Herkulesa a i crtani liči na ovog našeg. Uostalom da ga nisu skinuli ne bi ni znali kako mu izgleda lice.

Ana

pre 4 godine

Meni je ok. Nema vise deviatio septinazi sladak je. Mozda malo da su krajevi usana podignuti...malo melanholik...ali meni je sladak....moze da se vrati...nedostaje nam..Kiss.

Max

pre 4 godine

Zrikav je na obe fotke. Da nije ovo urađeno, spomenik bi se raspao. Nisam simpatizer nijedne partije niti ličnosti, ali ovde se ljudi utrkuju ko će luđi komentar da ostavi i da nipodaštavaju bilo koju od malo pozitivnih stvari koje možemo videti od svake vlasti unazad 30 i više godina.

ŠTrump

pre 4 godine

Uf kakvi komentari.

Skulptura je ista, ne postoji način da se izmeni lik, a i što bi to radili! Samo je očišćeno od oksidacije i slikano iz malo drugačijeg ugla i pod drugačijim svetlom.

m

pre 4 godine

Malo je izmenjen! Desno oko više zatvoreno, bore između očiju manje prirodne u odnosu na original, nos ulepšavan, usne uvećane (kao da je ženskog roda u ovom veku), kosa previše perfektna. Sve u svemu, više prepravljen, nego restauiran!!!

menta

pre 4 godine

aman ljudi, nista na njemu nije menjano, samo su sastrugane naslage. ovo je jedna od retkih dobrih stvari koje je ova vlast uradila, kritikujuci ovo gubi se kredibilitet opozicije. dajte uozbiljite se malo, pljuvati ali s razlogom i smisleno.

DaLanik

pre 4 godine

Dakle neverovatan narod. Nista nam ne valja. Svi imaju 2 razreda srednje i veliki odmor i IQ 90 ali se razumeju u sve zivo! I treba da nam bude gore, nista bolje ni ne zasluzujemo. Nisam za stranku na vlasti, ali zasto kritikovati sve zivo? Prvo nece sagraditi Beograd na vodi, kad su sagradili, onda tone, pa poplavljuje, pa ne valja Slavija, pa ne valja Trg republike jer nema drveca (sta bi hteli, sumu??? pogledajte sve ostale trgove u velikim gradovima, nigde nema drveca!) pa nevalja novi auto put, pa tuneli ce da se sruse, pa betoniraju Skadarliju... groooozan smo narod, grozan!!!! Spomenik je isti, nista nije menjano, samo je ociscen i popravljen!!!! Naravno da vam izgleda drugacije zbog korozije i svetla. ko sve sebi dozvoljava da kritikuje Mestrovica... strasno.

Milan - palić

pre 4 godine

Dobro izgleda saniranje odrađeno korektno, skinuta oksidacija koja će se vremenom vratiti ponovo i to je to nema puno filozofije kao i svaki drugi limarski posao korektno uradjen govorim iz iskustva, nista tu upropasceno nije

Naša posla

pre 4 godine

Ni sanjao nisam da Srbija ima ovoliko stručnjaka za vajarstvo i umetnost uopšte. Pa kako može skluptura da bude ista pre i posle restauracije? Da je bilo sve u redu restauracija ne bi ni bila potrebna. Pitam se i ko je pre restauracije na onoj visini obratio pažnju na sve ovo na šta sada stavljaju primedbe.

marko

pre 4 godine

Ko da je bitno kakav je ispao razrok ili koju god manu da ste mu nesli,sigurno će se to videti i kad ga budu postavili na postolje koje ne znam na kojoj visini 10/20 metara.

.....

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)
A deda se Hrvatu zove Nikola i preziva na ić i to ga boli do kraja zivota a o daljim korenima da ne pricamo:-)

Vodimo ljubav, a ne rat!

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13) 

I Srbi su napravili mnogo Hrvatijanaca, gotovo sve, pa sta smeta da jedan takav napravi spomenik Srbima? To je bas lepo.

Danas

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)

Kukavicje jaje koje je od Vidovdanskog hrama stiglo do velikog Hrvatskog nacionaliste!

srem bačka banat

pre 4 godine

Hrvatsku modernu drzavu napravio Srbin kralj Aleksandar kao pobednik prvog sv rata! Hrvatska nezavisnost je NDH. Hrvatsku obnovio i dao joj granice Hrvat Tito. Na kraju Hrvat Tudjman je odvaja od onoga sto mu je Srbin poverio. Hrvat=Izdajnik

Dragivoje

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)

Mestrovic se izjasnjavao kao Jugosloven. Mozda su ovi sto su ga "restaurirali" bili 'rvati?

O_o

pre 4 godine

Kuzma je odlican majstor za metal. Pogledajte malo njegov radove. Pobednik nije ciscen od kad je postavljen... Dakle decenije pticje lake, kise uradi ovo bronzi I bilo kom metalu koji je napolju... Dobice on opet onu patinu posle nekog vremena I izgledace isto... Napravice se kontrast u bojama koje patina pravi I vratice mu se i izgled koji je imao pre restauracije... Jeste uopšte videli kako izgleda bronza pre I posle restauracije strucnjaci?

bokeron

pre 4 godine

... ponovo su na Meštrovićevoj skulpturi vidljivi detalji "koji nas podsećaju na briljantnost i umeće ovog umetnika".
A sve to za simbolicnu cenu, takoreci "ispod cene" na veliko zadovoljstvo podanika.

mile

pre 4 godine

@srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)

Tacno. Napravio ga Hrvat, a ne ustasa!
Tebi ko da je krivo sto ga je napravio Hrvat?
Pozzzzz

qwerty

pre 4 godine

Stanjili nos, nabori na čelu su drugačiji, razrok je. Naravno da je pohvalno što su uzeli da ga rekonstruišu , ali ovaj vajar je njemu promenio licni opis.

vilenjak

pre 4 godine

Може ли неко нешто да каже поводом прича да је Победник заправо Албанац а то се прича јер му је на глави капа која подсећа на албанску капу - кече.

Dex

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)

Mislis srpskog (osnova pismenosti), sem toga pa sta? hrvat ga je napravio i svaka mu cast na tome, jedino je steta sto je njegov rad sad narusen.

JJ Strossmajer

pre 4 godine

srbijanskog "pobjednika" napravio Hrvat.
(Hr, 22. januar 2020 14:13)
Jeste bio etnicki Hrvat ali nadasve jugoslavenski orijentiran. Pa cekajte sad se sjetih- najveci hrvatski znanstvenik zapravo bijase Srbin

Aleksandra

pre 4 godine

Ovo nije poređenje dva stanja iste skulpture, već je poređenje originala i nekakve replike... Sređivanje ne podrazumeva totalnu izmenu fizionomije. Da li nam to uvaljuju lažnjak?

miro split

pre 4 godine

@ Aca
Tija bi bit potpuno iskren.
Pravo govoreći Srbi su Slovencima stvorili košarkašu momčad.
Sad smo zatvorili krug plemena Jugoslavena.
Neko nekome kip, neko nekome himnu, a neko nekome tripl dabl!
Ja nisan mislija ništa vulgarno, a to šta vi imate šporke misli nisan van ja kriv.

Rokabili

pre 4 godine

Uopšte ne liči na sebe, totalno drugačija fizionomija lica i izraz... Što ga nisu samo lepo očistili i popunili nedostatke, kako su uspeli skroz lik da izmene...
Ovako su potpuno promenili izgled skulpture, ko zna kakvo je telo tek...

jana

pre 4 godine

Tanja,restauracijom se ne ulepsava statua vec se odrzava u zivotu i koruguje s ciljem verodostojnosti vremenskom toku.Licno ,tako miizgleda fotografija a uostalom Pobednik je bio visoko da bih mogla ja i vi da toliko dubiozno ulazimo u nebitne izmene Mestrovicevog majstorstva .

Dik

pre 4 godine

...izgleda moćno i dostojanstveno, što se tiče restauracija mišljenja sam da su za te pare mogli novog da naprave. Građanima fali informacija, šta, kako i koliko i kojih materijala je utrošeno u rekonstrukciju to valjda nije vojna tajna!

Nikola

pre 4 godine

Jedna "aktiviskinja" kaže, što je lep ovaj Beograd na vodi, a zamisli šta misli za Pobednika. Nije iz Beograda ali bi želela da jeste...

8

pre 4 godine

STFU,U pravu si ali ja sam bas zadovoljna jer mi je drago sto je jedan umetnicki izraz ,majstora ma koliko mu umanjivali znacaj iznoseci ,mozda cinjenice ,da je Ivo Mestrovic bio biznismen sto je u mojim ocima plus ,i restauracija takodje majstora dobila ovoliki broj zainteresovanih komentatora koji komentarisu onoliko koliko znaju i osecaju,medju kojima i sama nalazim satisfakciju dnevnu.

Marčuljonis

pre 4 godine

Samo "napredno opran" i to je sve.Goru vlast da nam je neprijatelj birao ne bi mogao da nan izebere kako vlast tako i narod(prvenstveno ivaj stariji iz doba komunizma naviknut da gleda samo sebe sebično) koji ovima na izborima daje legimitet da dalje upropašćavaju mlade i teraju da budućnost grade daleko od ovog nesrećnog mesto zvanog Srbija !!!

Dejan

pre 4 godine

Pre je bio odlučan a sad zabrinut. Pre je gledao pravo a sad u stranu. Nos mu je pre bio izražajniji. Celokupni izraz mu je bio drugačiji!? Nadam se da grešim?!

Molder

pre 4 godine

Vise mi se svidja ta stara oksidirana boja, bolje bi bilo da su ga samo malo zakrpili gde treba i ocistili od prljavstine i izmeta letecih pacova...

ana

pre 4 godine

ASPERA,AKo razmislis da je veca vrednost simbolike bas u nagom(srpski,ko" od majke rodjen")pobedniku nego uniformisanom pobedniku(iako i oni imaju snagu) ,posebno sto je na mestu koje je svo u simbolima istorijskih tokova ,shvatices da ta obnazenost nije antisrpska.na sta aludiras ,ili mozda na srpsku zaostalost ciljas sto nema veze sa cinjenicama koje nisu samo u srpskom opanku vec u raznim srpskim junacima bez nacionalnih ogranicenja,koje svet vise pamti nego srbi .

Kokki

pre 4 godine

Ne bih da "grešim dušu", što se kaže, voleo bih da vidim slike i iz drugog ugla. Iz ovog ugla deluje kao da su neke stvari prepravljane. To bi bilo isto kao kad bi neko restauirao Mona Lisu i dao sebi umetničku slobodu da "malo poboljša".

Tako da, ne želim da verujem da je išta rađeno osim čišćenja i vraćanja u prvobitnan izgled...

ivan

pre 4 godine

ali vidi se razlika u radu tolika da ispadastvarno da je pobednik nanovo izlivan. Pogledajte samo oči na licu, bradu ili kosu. Oči su potpuno nesrazmerne na novom pobedniku! izgleda kao pijani čovke, jedno oko napola zatvoreno. Dok je ipak na originalu postojala simetrija!