Nedelja, 24.03.2019.

16:12

Najbogatija nemačka porodica priznala da je podržavala najveće zločince u istoriji

Izvor: Tanjug

Najbogatija nemaèka porodica priznala da je podržavala najveæe zloèince u istoriji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

158 Komentari

Sortiraj po:

Vladimir Rolovic

pre 5 godina

Super, poklonice od 33 milijarde cak 10 miliona ali u dobrotvorne svrhe, naravno recimo za razvoj plavokose i plavooke dece bez roditelja. Porodicama logorasa samo "ups, izvin'te"?

Vlada

pre 5 godina

@milos57,
Samo Jevrejima se i dan danas placa, zato sto je Nemacka kolonija Ametike i oni su ih naterali da zakonski regulisu to pitanje tako da je jedna od silnih taksi/poreza i za zrtve Holokausta. Drugih nema ni na puskomet a prica da svako moze da dodje da se prijavi je netacna.

svašta ovde pišu

pre 5 godina

Da, da, mi se svi divimo Nemačkoj i Švajcarskoj ali temelj Nemačke industrije leži na kostima logoraša, natopljen je krljvu robova Slovena, Jevreja, Roma i političkih neistomišljenika, njihovo bogatstvo potiče od pljačke drugih naroda, a "neutralna" Švajcarska itekako ima te krvi na rukama jer je tako "neutralna" čuvala Nacističko zlato od pretopljenih zuba, burmi i ostalog nakita. Naravno,industrije i bogatstvo ostalih najrazvijenijih EU zemalja potiče upravo od pljačke, kolonijalizma i prisilnog rada... Te zemlje danas nas uče lepom ponašanju, a tim svojim nasleđenim krvavim novcem kupuju naše rudnike, fabrike, izvorišta vode itd. a mi srećni jer ćemo moći poput modernih robova da radimo za 200€.
(Vizental, 25. mart 2019 08:36)

Zar stvarno misliš da nemački kapital počiva na radu zarobljenika tokom 5 god. rata? 😀😀😀 Pogledaj samo koliko patenata imaju nemački naučnici.

ИмаЈош

pre 5 godina

Они су власници и других брендова “The family that owns well-known consumer brands like Krispy Kreme doughnuts, Keurig Dr. Pepper and Panera Bread say their Nazi ancestors used slave labor during World War II.”

артиљерац

pre 5 godina

@ EU citizen ваше фантазмагорије не вреде пишљива боба,а некмоли мог коментара.Мој интелектуални ниво је за вас недостижна мета.Играјте се ви
с неким вашег,аналфабетског нивоа.

EU Citizen

pre 5 godina

@artiljerac
Vidim da ozbiljno dižem pritisak fan-klubu Udbe i KGB-a, što znači da sam još uvek na pravom putu :)) A, ako zamolite nekoga da vam polako i jednostavnim jezikom prepriča moj komentar, pošto je očigledno da vas Gospod nije baš obdario darom razumevanja i tumačenja, čak i vi ćete možda shvatiti da je daleko koherentniji i smisleniji od vaših smušenih i nevaspitanih ad hominema :))

nokii

pre 5 godina

@Sto mu gromova, 25. mart 2019 09:13

steta sto svi oni nisu bili glupi ko ti...najebalibi u prve dve godine.dakle,stvarno mislis da su predvideli sve osim da kineza i indijaca ima nekoliko milijardi??i da ce preuzeti svet i da arapi leze na nafti????zakopaj se covece,dve blage ne znas o zivotu a kamoli o svetu...

Nebojša

pre 5 godina

Stekli ogroman kapital prljavo i vrede33 milijaedeevra a daju smešnih 10 miliona evra. Bezočno i sramno.
Imaju oni spiskove radnika i mogki su da su moralni kao sto nisu porodicama tih drzva da daju barem 30% tj 10 milijardi evra a ne sramnih 10 miliona.

Daj šta daš

pre 5 godina

Istoriju uvek pišu pobednici i kradu iz pobeđene zemlje sve vredno što im padne šaka. Odmah posle WWII Ameri najbolje nemačke naučnike (npr. Von Braun - V-1), a Rusi, npr., kompletnu fabriku Carl Zeiss ...

Nebojša

pre 5 godina

Stekli ogroman kapital prljavo i vrede33 milijaedeevra a daju smešnih 10 miliona evra. Bezočno i sramno.
Imaju oni spiskove radnika i mogki su da su moralni kao sto nisu porodicama tih drzva da daju barem 30% tj 10 milijardi evra a ne sramnih 10 miliona.

rusofil gaster

pre 5 godina

bila neka predstava u austriji o holokaustu u kojoj na kraju izlazi i nekoliko jevreja koji su preziveli ausvic, mathauzen ... a bilo i nekoliko matoraca u publici koji su dobacivali pa otkud vi, zar vas nismo sve potrovali gasom

Svasta

pre 5 godina

Sva sramota civilizacije se danas ogleda u USA.
(Rocky, 25. mart 2019 11:26)

Sramota cega tacno? Sta je sramota u zapadnom svetu gde su uredjenje zemlje? Sramota su one neuredjene zemlje u koje mi spadamo a za to krivimo sve druge ukljucujuci SAD. Stara prica oni se nama mesali u poslove itd.

miki

pre 5 godina

king roger
Otputuj nekad van granica Srbije.Nemas pojma.Godinama zivim u Nemackoj.Najveci neradnici.Drzavu digli na strancima i radnicima iz celog sveta.A samo jedna stvar nema sela u Nemackoj gde nema spomenika da je neko streljan ili Jevreji ili prinudni radnici iz cele Evrope.

milos57

pre 5 godina

samo kratka napomena. Nemacka placa svima (i naslednicima) onima koji su bili na prinudnom radu tokom rata sa sve porezima i doprinosima. Postoji posebna agencija koja vrsi isplatu. ko ne veruje neka gugla. Tako da svima koji su trazili i traze, je placen bar rad.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

@унклија
Takodje u istoriji pise da je u ratu poginulo 27 miliona Rusa a Amera u sukobu sa Nemcima ni 200 hiljada.
Do Nordmandije nisu ni imali sukob na kopnu a da Rusi nisu krenuli ka Parizu ne bi ni tada.

Porodica koja ima 33 milijarde evra bu trebalo da uplati 10 milijardi u ruske i francuske a ne 10 miliona za nemacke dobrotvorne fondove.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

Sta napricaste nemci bi bili isto jaki i da nisu koristili besplatnu rednu snagu u WW2.Jednostavno su vredni.A ovi sto govore da je malo pitao bi ja njih da li bi dali vise.
(King Roger, 25. mart 2019 11:47)
esi mi dobar

артиљерац

pre 5 godina

@ унклија 90% немачке привреде,између 1920 и 1933(па и касније)је било у
рукама америчких фирми.GM,General Electric,Ford,Monsanto,Westinghouse,IBM(који
је купио пола немачке хемијске индустрије,никакве везе с писаћим машинама),
Morgan Trust итд.итд.Хитлер је почетком 1943 исплатио GM(Opel)и Fordu "кирију"
за коришћење њихових фабрика у Немачкој.Значи,није СССР диловао с Немачком већ
са САД.У СССР је отишло не више од 20 немачких научника.Остали су били на
територији коју су контролисали Американци.Само је с Фон Брауном отишло у САД
преко 600 научника који су радили на V-2(Fau 2).@ King Roger У Немачкој је за
време 2.светског рата радило преко 20 милиона ПРИСИЛНИХ радника.Ту не рачунам
Јевреје,и руске ратне заробљенике.А Немачка је пред рат имала 65 милиона људи.
Мој покојни отац је покупљен с улице,у Бајиној Башти,и одведен у Немачку на рад.Од пролећа 1942 до краја рата.Причај ми синак мало о вредноћи Немаца.

kraja

pre 5 godina

"Zgražavaju se likovi u zemlji u kojoj je više od polovine stanovništva i usred rata sa gomilom ratnih zločina rutinski podržavalo Miloševića i Šešelja."

...porediti gradjanski rat u jugoslaviji (i to jos izazavan spolja) i ratne zlocine treceg rajha je prilicno neukusno...
...sem toga, primecujes samo jednog ucesnika, ostali su se po tebi borili viteski...???
...mozda nisi primetio da hrvatska ratuje sa srbijom najmanje od '41-ve, a realno, ta mrznja traje to mnogo duze...
...sto se bosne tice, sjecas li se doli bel, pardon, handzar divizije...???
...koga zmija ujede...nece cekati da bude ujeden i drugi put...
...kada bi neko podsetio ove danasnje "korektne" gradjane kakve su zlocine u WWII izvrsili hrvati i muslimani nad srpskim stanovnistvom, 90% njih bi reklo da je to laz i propaganda i nemoguce...
...mi zbog korektnosti ne smemo da pominjemo mladica i karadzica, a oni noge ljube naseru oricu...???!!!

Milan

pre 5 godina

Sve je ovo odavno poznato ali su ljudi mnogo više zainteresovani za sport i takmičenja u pevanju. Prioriteti današnjeg čoveka su mobilni telefoni, automobili i to baš nemački, kreiranje lažne slike o sebi kroz društvene mreže i aploud fotografija sa letovanja. Opametiće se tek kada ih isti ovi opet strpaju u logore.
(istorija se ponavlja onima koji je zaborave, 25. mart 2019 11:09) # Link komentara

Ciji su logori bolji? Ruski ili Nemacki???Pitajmo Poljake,Cehe,Madjare,Bugare....

Cento

pre 5 godina

Ovi bar priznase odmah!!!
Tako se to radi!
Kod nas se nikad nista ne priznaje nego se Mladic i Karadzic jos uvek velicaju
(prvo u svoje dvoriste pocistite, 25. mart 2019 10:43)

Nisu priznali odmah nego nakon 70 godina.Kako brze bolje nadjete opravdanje za zapadne zlocine.

CATAPA

pre 5 godina

Opametiće se tek kada ih isti ovi opet strpaju u logore.
(istorija se ponavlja onima koji je zaborave, 25. mart 2019 11:09)
Opametili su se i ovi, pa su im logori malo drugačiji, ali i veći. Iz logora je teško i videti da si u logoru; nekad vidiš tek kad iz njega pokušaš da izađeš. Oni koji su u logoru rođeni najčešće i misle da je njihov logor ceo svet i da je ceo svet logor. Takvi se ne opamete.

Limar nece doci.

pre 5 godina

Sta je sa africkim robovima koji su izgradili Belgiju, Portugaliju, Spaniju, sta je sa naj vecom pljackom u istoriji covecanstva za vreme kolonijalizma u Indiji?
Sta je jedna porodica u odnosu na sve nabrojano.

Uvek proslost

pre 5 godina

Nista oni ne treba da doniraju. Ako zele i imaju dobru volju, lepo, neka urade kako zele. Nije ovo 1941 god. vec 2019 - ta. Nisu oni tada ziveli, vec njihovi preci, i ne mogu oni da snose odgovornost za ono sto su drugi uradili, makar bila rodbina. Ima mnogo slicnih slucajeva, ali niko ih ne spominje. Bitno je da grabimo u buducnost, vracajuci se u proslost, i prisecajuci se samo losih stvari,koje su nemci "fasisti" uradili. Malo po njima, pa malo po "ustasama", pa cemo po "balijama i Kosovu. To je nasa" svetla buducnost".

Sami smo krivi

pre 5 godina

zato su i imucni inace postenim radom ne bi bili tu gde su sad
(Sasa, 25. mart 2019 09:33)

Ja sam siguran da bi mi toliko bogatstvo upropastili, kao sto smo uglavnom upropastili sve sto smo imali. U tome je nazalost razlika nas i Nemaca. Mi ne bi umeli ni da odrzimo postojece, a kamoli steknemo novo (Pogledaj nam drzavu. Sta su nam dede ostavile, a sta smo od nje napravili)

артиљерац

pre 5 godina

@ EU citizen Немој више да лупеташ.љубим те.99% твојих коментара су пре свега
НЕРАЗУМЉИВИ,па тек онда нетачни.Ајде молим те,кад имаш шта да напишеш,СРОЧИ
у глави,па онда куцај.Верујем ја теби да си видео васцели свет,да си богат,да
си и ово и оно,само.....ми дозволи да се не слажем с тобом.Јел може?И ја нисам
био само у Сегедину и Темишвару,а Солун ми је обећат,али скини нам се.С руде.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

 Nije uspelo, Nemačka privreda se ekspresno obnovila, Nemački naučnici su prebačeni u USA (operacija "Paper clip"), napravljena je EU i danas smo tu gde jesmo. Na sredini juna 1941. godine.
(Sto mu gromova, 25. mart 2019 09:13)

Pola tih naučnika je završilo u SSSRu. Zato se i trkalo u Berlin 1945.

rudnikaleksandar@gmail.com

pre 5 godina

A ne neće moći tako...dugujete mom pokojnom dedi za najamni rad i to morate platiti ali ne kao donaciju. Mada... ako Dačić o tome ćuti možda i nećete !!!

Ima ih i među Srbima - koliko hoćeš

pre 5 godina

A to što je aktuelni predsednik Srbije baš u vreme bombardovanja sopstvene zemlje '99 brojao kvadrate novog stana dobijenog od Slobe, ili što se aktuelni ministar vojni Vulin proglasio ćoravim, da ne bi služio vojsku (dezerter) ili što je Toma-diploma iz Bajčetine bespravno uzurpirao vilu na Dedinju - tu sada muk i tajac...

Djenka

pre 5 godina

Мала лекција из историје:
Пре почетка рата Немачка и СССР су били савезници, Немачка привреда између два рата се ослањала на увоз из СССР-а. Такође, Совјети су исто тако украли Немачке научнике, сви они који су завршили у САД би иначе завршили у Русији.
(унклија, 25. mart 2019 11:42)

A tebi jedna velika lekcija iz istorije. staljin je ušao u pakt o nenapadanju sa hitlerom tek pošto su ga saveznici glatko odbili o udružuvanju protiv Nemačke. I ne samo to nego su se saveznici nadali da će hitler zgaziti SSSR i engleski i američki bankari su ih velikodušno pomagali kreditima uključujući i novce koje je preskot buš, deda džordža buša juniora, prao za naciste. Poljsku su podelili, staljin je bio veliko govno od čoveka, to niko ne spori. Ali reći da su se sovjeti i švabe voleli je čista laž. Za vreme operacije spajalica preko 30 hiljada nacističkih naučnika je prebeglo u ameriku gde su se uvalili u obaveštajne službe i kojekakve vladine agencije kao što je nasa, te su postali heroji američkog razvoja. Daleko manji broj je zarobljen od strane sovjeta i svi su završili na prinudnom radu ili su stradali po zatvorima. Sovjeti su zarobili mnogo više naučnog materijala nego ljudi i na tome su gradili svoj napredak. Nijanse... Veoma bitne nijanse istine.

PM po kućama

pre 5 godina

Rajman? Toliko mnogo ima izraelakih porodica sa tim prezimenom...
(Silja, 25. mart 2019 08:43)

Prezimenom da, poreklo je različito.Prezime je izvorno nemačkog porekla, iz Zapadne Prusije. A to što većina Aškenazija ima nemačka prezimena, poput Hercla i Drajfusa, preteča cionizma i kasnije države Izrael, objašnjava zastupljenost u Izraelu.

ROKFELERI... Čudno se piše SSSR :)

pre 5 godina

@Larry
Prodavao im je naftu SSSR do 21.06.1941. Poslednji voz sa cisternama punim nafte je iz SSSR u Nemačku prešao samo nekoliko sati pre početka operacije Barbarosa (koja ironija, tenkovi su u SSSR ušli koristeći sovjetsku naftu).

Britanci su još 1940. hteli da bombarduju naftna polja u Azerbejdžanu zbog toga, ali nisu želeli da ratuju protiv Sovjeta.

Posle 1941,Nemci se naftom snabdevaju iz Rumunije i proizvodnjom sintetičke nafte jer do Azerbejdžana nisu stigli (malo su zaglavili kod Staljingrada).

Prava greška

pre 5 godina

Nije uspelo, Nemačka privreda se ekspresno obnovila, Nemački naučnici su prebačeni u USA (operacija "Paper clip"), napravljena je EU i danas smo tu gde jesmo. Na sredini juna 1941. godine.
(Sto mu gromova, 25. mart 2019 09:13)

Kao što si napomenuo u gornjem delu svoga komentara 99% Nemaca je bilo za Naciste dok im Rusi nisu zakucali na vrata. Danas bi taj procenat bio oko 50% zahvaljujući tome što danas Nemačka nije skroz čisto Nemačka.

артиљерац

pre 5 godina

@ king Roger Не лапрдај.Немачка је 1939(почетак 2.св.рата)имала 65 милиона
становника.Према ВРЛО ПОУЗДАНИМ подацима,било је 20 милиона присилних радника
у немачкој.То је ТРЕЋИНА УКУПНОГ СТАНОВНИШТВА.Мој пок.отац се вратио из радног
логора у Немачкој(1942-1945)са 47 кила.А био је висок 180 цм.Ни речи више.ПСТ.
Ћути,пиши о Федереру.

HanSolo

pre 5 godina

Sta napricaste nemci bi bili isto jaki i da nisu koristili besplatnu rednu snagu u WW2.Jednostavno su vredni.A ovi sto govore da je malo pitao bi ja njih da li bi dali vise.
(King Roger, 25. mart 2019 11:47)
Za razliku od svih drugih tvojih debilnih komentara ovaj ti je barem tačan.. Ima možda nade i za tebe..

vozi misko

pre 5 godina

imaju 30 milijardi a poklanjaju 10 miliona??? aaaaaaahahahahahhahhaa pisaj po sirotinji, tako i treba! kad narod nece da izadje da im otme sve, da se imovina nacionalizuje, pisaj bre!

Don Kihot

pre 5 godina

Da su Saveznici, posebno Rusi, izgubili rat, sta bi se kod njih sve naslo. Sada ove razvlaci po novinama svaka fukara.
(deki, 25. mart 2019 09:32)

Izvini...da li bi voleo,da si
normalan...???

Никола87

pre 5 godina

@kome vi pametujete, EU citizen

Немци су такође, за разлику од нас, овладали разликовањем покајања и комплекса ниже вредности? Просечан немачки грађанин данашњице је здрава, уравнотежена личност, која се стиди радњи својих предака у два светска рата али НЕ и немачког идентитета и историје као таквих. Зато Немце ваљда и цене више него Србе. Коме требају сервилни лицемери који мрзе своје сопствене претке и сународнике? За већину Немаца смеш да пљујеш по Хитлеру, а пљуни им случајно по нпр. Хабзбурзима или Ф. Барбароси (као што ми дозвољавамо пљување по Немањићима итд.), па да видиш...

XXL

pre 5 godina

Da se ne razbacuju puno sa tim parama koje će dati u humanitarne svrhe. No dobro ako humanitarni fond koji dobije te pare dobro uloži i investira možda naprave koju paru više.

lol

pre 5 godina

Kazete mnogi, nisu imali izbora, “ili sa nacistima ili u logor”, pa kako nisu imali izbora, izbor je jasan, i oni su ga svesno napravili. I mi smo mogli sa nacistim ’41 (kao neki Srbi koji sebe ne zovu Srbima), i mi smo mogli turke da pustimo da gaze dalje po evropi, ali NISMO. Nikada nismo bili na strani agresora, to je ono sto nam svi ti dusmani nece nikada oprostiti, nikada! Zato kroz celu istoriju pokusavaju da diskredituju I umanje zrtve koje smo kroz vekove podneli, kako za dobrobit naseg naroda, tako i za dobrobit svih naroda u evropi.
Sada vec decenijama rade na tome da se Srbi obeleze kao zlikovce, dovode nam ljude koji nisu podobni da vladaju nama. Nemojte se stideti sto ste Srbi, nemojte da Vas je sramota da se nazivate Srbima. VLAST ne odredjuje narod, narocito ne vlast koju nam namecu vec skoro 70 godina.
Nista ne moze izbrisati hrabrost naseg naroda, nista ne moze izbrisati kulturu, istoriju i tradiciju naseg naroda, ma koliko se oni trudili.
I ’41 i ’14 i za vreme turaka, su pokusavali da nam serviraju da smo na pogresnoj strani, i kada su uvedili da ne mogu nista da urade, jedino sto im je preostalo da na neki nacin oni vode nas narod, posledice toga mozemo videti od bravara pa na dalje.
Svi oni bi voleli da imaju istoriju i tradiciju kao mi, zato se toliko i trude da je izbrisu, nemojte im dozvoliti, nemojte da vas ubedjuju da je auto-sovinizam normalna stvar, nemojte da njihov izvrnut nacionalizam I patriotizam utice na VAS!

achitwn

pre 5 godina

Imperija vredna 33 milijarde za pranje obraza poklanja 10 miliona? Mnogo je kume!
(penzija, 25. mart 2019 10:14)
Oa sad..33b su total assets. Nece to prodavati da bi dali u dobrtvorne svrhe.

Goran

pre 5 godina

Treba da plate odstetu naslednicima. Dobrovoljni prilog se daje za kitove a ne za prisilan rad u fabrikama. To sto su priznali treba da se uzme kao dokaz na sudu.

hipokrizija

pre 5 godina

da su nemci imali svog josipa broza tita koji je ovima posle rata sve oduzeo i poklonio narodu, danas bi njihovi naslednici kmečali kako im je, na pravdi boga, oteto ono što su njihovi preci stekli poštenim radom, korumpirana vlast i poslušnički sudovi bi im to vratili, a sluđenoj sirotinji, koja je stvarno u znoju lica svog to podizala decenijama, ostalo bi samo da nemoćno gleda i mrmlja sebi u bradu...
dokle?

Max

pre 5 godina

Nisu cinili zlocine time sto su koristili zarobljenike kao radnu snagu jer su ih tako mozda spasili sigurne smrti.Pa to je radio i Sindler.Bili su uz vladjuce stranle sto je sasvim normalno i danas jer se radi o opstanku ili si sa njima ili ce ti uzeti sve i nema te.Tako da samo priznanje da su gresili ali ostali i posle rata govori da nije rec o kriminalcima koji su svoj novac iznosili i kasnije se krili po svetu.

GH

pre 5 godina

(istorija se ponavlja, 25. mart 2019 10:13)

Samo pogledaj ko zavodi red na Jelisejskim poljima u Parizu protiv Zutih prsluka. A u njihovim rukama je sve od antiteroristickih trupa i policije do atomskog oruzja.

Džoni

pre 5 godina

Nemačka nacija stala je tih tridesetih godina iza Hitlera jer je čovek doneo renesansu države koja je bila u velikim problemima. Ubedili su sebe da su viša rasa i da zaslužuju mnogo više nego što su imali i poveli su se za tom idejom tako da ne treba da čudi da su i tadašnji industrijalci stali uz državu. Da nisu ne bi ni bili više industrijalci nego bi verovatno završili u logorima. Velika većina Nemačkog naroda iako je podržavala Hitlera nije znala za zločine koje su činile te njihove posebne jedinice koje su imale takva naređenja. Mnogi su se posle rata iznenadili obimom zločina koje su nacisti učinili ali njihova propaganda je bila toliko jaka da su verovali svemu što im se servira. Nismo ni mi znali za Srebrenicu i ostale zločine dok nismo čuli i drugu stranu iako živimo u vremenima kada je lakše doći do informacije. Zašto su Ameri tako fanatično želeli da ubijaju "komuniste" u Vijetnamu? Propaganda je čudo, bila i ostala a to znaju svi i obilato je koriste. Ovaj naš nas ubedi da je mesija lično.

Pantagruel

pre 5 godina

Hugo Bos pravio odela nacistima 
Porodica Kvant ( BMW) saradjivala na nacistima i bili članovi nacističke partije. 
Bajer proizvodio otrovni gas ciklon b kojim se ubijali Jevreje u logorima. 
Simens isto saradjivao.
(ww, 25. mart 2019 10:12) Не заборавите "Круп" и "Фолксваген".

4. rajh

pre 5 godina

Najbogatija porodica Nemacke je porodica Kvant, vlasnici BMWa, Rols Rojsa, Varte itd. Ginter Kvant je bio nacista, Hitlerov Vodja ekonomije Rajha, prvi muz Magde Gebels, koja mu je rodila sina.
Danas su oni najbogatija porodica Nemacke,finansijeri Angele Merkel, drmaju Evropom i sad kao i u vreme Hitlera.

obi van

pre 5 godina

u zapadnoj Evropi postoje porodice u kojima niko ništa nije radio već 150 godina, već su naslijedili bogatstva još iz doba industrijske revolucije. Bogatstvo im se iz dana u dan uvećava zahvaljujući kreativnim finansijskim savjetnicima. Njima se sad priključuju i novi bogataši tako da ne sve više novca u rukama sve manje ljudi.
Mislim da pravo nasledstva mora biti reformisano u smislu koliko može da se naslijedi i u koliko generacija inače će doći do kolapsa.

prijatelj

pre 5 godina

u zgradi u Ausvicu, u kojoj je izlozena kosa stradalih lepp pise,kako je beneton kupovao i koristio kosu za svoju odecu. United colours of beneton,hehe

malo si omasio

pre 5 godina

Daće 0.33% bogatstva i sve OK :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mitar, 25. mart 2019 10:16) # Link komentara

Bilo bi dobro da je 0.33%, jer bi to iznosilo 110 miliona. Ovako daju 0.0303% ;)

istorija se ponavlja onima koji je zaborave

pre 5 godina

Sve je ovo odavno poznato ali su ljudi mnogo više zainteresovani za sport i takmičenja u pevanju. Prioriteti današnjeg čoveka su mobilni telefoni, automobili i to baš nemački, kreiranje lažne slike o sebi kroz društvene mreže i aploud fotografija sa letovanja. Opametiće se tek kada ih isti ovi opet strpaju u logore.

King Roger

pre 5 godina

Sta napricaste nemci bi bili isto jaki i da nisu koristili besplatnu rednu snagu u WW2.Jednostavno su vredni.A ovi sto govore da je malo pitao bi ja njih da li bi dali vise.

унклија

pre 5 godina

(...) Takodje, podrška Nemačkoj je bila i se druge strane Atlantika, većeg dela Evropskih zemalja, a sve u cilju zajedničkog napada na prirodne resurse Sovjetskog saveza. Nije uspelo, Nemačka privreda se ekspresno obnovila, Nemački naučnici su prebačeni u USA (operacija "Paper clip"), napravljena je EU i danas smo tu gde jesmo. Na sredini juna 1941. godine.
(Sto mu gromova, 25. mart 2019 09:13)

Мала лекција из историје:
Пре почетка рата Немачка и СССР су били савезници, Немачка привреда између два рата се ослањала на увоз из СССР-а. Такође, Совјети су исто тако украли Немачке научнике, сви они који су завршили у САД би иначе завршили у Русији.

EU Citizen

pre 5 godina

Zgražavaju se likovi u zemlji u kojoj je više od polovine stanovništva i usred rata sa gomilom ratnih zločina rutinski podržavalo Miloševića i Šešelja. Podrška nekoj politici je možda ružna, ali sama po sebi nije zločin. Sasvim je druga stvar sa prisilnim radom, ali tu bi trebalo kompenzirati konkretne ljude i njihove naslednike, a ne besmisleno dati deset miliona "u dobrotvorne svrhe", verovatno da ih razni NVO-paraziti i soroševske spodone potroše najviše na same sebe ili razdele uglavnom onima koji nikakvu pomoć ne zaslužuju.

kome vi pametujete?

pre 5 godina

A koliko u Srbiji ima bogatasa koji su podrzavali, A I DALJE PODRZAVAJU MLADICA I KARADZICA? Nemci barem priznaju svoje greske, a u Srbiji se pomagaci nazadnih snaga i dalje prave ludi!

Srba Petrović

pre 5 godina

Svi skaču kad je poklanjanje u pitanju kao hijene - svi bi zalogaj. A koliko bi oni dali? Ima li koga ovde da u životu nije zakinuo nekoga, na ovaj ili onaj način? Pa koliko ćete vi da date ovih dana? Polovinu svoje plate?

Marko

pre 5 godina

Pa to su radile skoro sve danasnje Njemacke kompanije. Cisto treba svi da znaju kad kupuju njemacke proizvode, od auta do prehrambenih proizvoda.

prvo u svoje dvoriste pocistite

pre 5 godina

Ovi bar priznase odmah!!!
Tako se to radi!
Kod nas se nikad nista ne priznaje nego se Mladic i Karadzic jos uvek velicaju

ww

pre 5 godina

Hugo Bos pravio odela nacistima
Porodica Kvant ( BMW) saradjivala na nacistima i bili članovi nacističke partije.
Bajer proizvodio otrovni gas ciklon b kojim se ubijali Jevreje u logorima.
Simens isto saradjivao.

Peđa

pre 5 godina

Isto tako je jedan od nas dok su deca ginula na Košarima na njihovoj muci i krvi "zaradio" stan od 140 kvadrata na Nbg i toliko para da je morao 3 godine kasnije da plati porez na ekstra profit 48500e kao ministar informisanja. Sada vi vidite koliko je on u stvari zaradio ako je samo porez toliki i to u to vreme.

istorija se ponavlja

pre 5 godina

Sve je ovo odavno poznato i za ovu i za ostale porodice/korporacije. Problem je sto se ljudi ne bave istinom i pravdom jer im nije do toga stalo. Zanima ih da znaju rezultate utakmica, sta je u trendu od odece i obuce, sta kazu polupismeni influenseri na YT i Instagramu... Sa takvim pristupom, istorija ce nam se svakako ponoviti. Nema mesta cudjenju.

intimna prepiska sa moderatorom

pre 5 godina

Više ovakvih tekstova, hvala !
Johann Adam Benckiser/ JAB/
Neka tu usvojenu decu, naslednike korporacije, malo edukuju o praksi njihovih dobročinitelja...

Sto mu gromova

pre 5 godina

Protivnici Hitlera i nacizma u Nemačkoj tridesetih godina XX veka su bili na nivou promila. Zato mi je krajnje patetično kada govore današnji istoričari kako su zlo činili nacisti, a ne Nemci. Svi Nemci su stali iza nacista i svi Nemci su podržavali Firera, njegov projekat Četvrtog rajha, eugeniku i teoriju Arijevske rase. Takodje, podrška Nemačkoj je bila i se druge strane Atlantika, većeg dela Evropskih zemalja, a sve u cilju zajedničkog napada na prirodne resurse Sovjetskog saveza. Nije uspelo, Nemačka privreda se ekspresno obnovila, Nemački naučnici su prebačeni u USA (operacija "Paper clip"), napravljena je EU i danas smo tu gde jesmo. Na sredini juna 1941. godine.

bane

pre 5 godina

Kao kaju se, i pokloniće 10 miliona da pokažu koliko se kaju... A firma procenjena na 33 milijarde... To bi bilo isto kao da ja poklonim 100din... A da se ne daj Bože ponovi isto ..anje isto bi uradili, jednostavno takvi su

Hipokrizija, bolest najmilija

pre 5 godina

Lepo od njih da su iskreni pa su priznali, inače nikad to ne bismo znali. Sad kad su dali dobrovoljni prilog mogu mirno da spavaju na milijardama koje su njihovi preci stekli na ropskom radu zarobljenika.

Mrkva

pre 5 godina

I ovde su neki podržavali Miloševića i uzeli milione, pa malo pobegli u Rusiju, pa malo zastareli slučajevi, pa se malo vratili da vilene po banana republici gde pravosuđe ne postoji.

JPR24

pre 5 godina

To kao nešto novo ? Sve velike nemacke firme su to radile, zna se to već odavno. IG Farben... Ovi su možda mal bolje sakrili dokaze, ali eto sad su nadjeni...

Alan Ford

pre 5 godina

Ma nije moguće... Otkuda to da Nemci podržacaju naciste. Ovo mora da je neka greška... Opljačkaš milijarde i onda par miliona pokloniš u dobrotvornr svrhe... Koji cinizam.

Her Zika Pavlovic

pre 5 godina

Aman bre 99 % nemaca su krvnici, dnk im je poremecen. ww2,ww1, masakar civila i dece u Nambiji, sad ponovo jasu Evropom a 90-tih su imali pune ruke posla oko razbijanja Juge i osvete Srbiji.
Kako se ja slatko pokacim sa njima kad se nadjemo na neutralnom terenu, dusu im kidam. Ocekuju da ih svi gledamo kao bozanstvo pa kad im stustim u facu kakvo su smece para im na usi ide.

Qwerty

pre 5 godina

Ma nemoguce da su nemci zlocinci, oni su jedan divan narod, a mi smo krivi sto nismo bili dobri i sto ih nismo slusali. Pa su oni resili da nam pomognu i da sa vlasti skinu one koji su za svoj narod i zemlju. Da bi to uspeli morali su sve redom da ubijaju ko im stane na put, a civili su bili vaspitna mera da im slucajno ne padne na pamet da se i oni busaju u prsa. Dobro je da su za vreme drugog svetakog rata namali celu evropu, inace da su samo nas, pa bili bi mi opet krivi, a oni divni i civilizovani...

Milan

pre 5 godina

Haha, 10 miliona u dobrotvorne svrhe od milijardera, bezobrazluk svoje vrste. Treba odštetu da plate svim porodicima i naslednicima izrabljivanih radnika a ne da se provuku sa bednih 10 miliona.

Vizental

pre 5 godina

Da, da, mi se svi divimo Nemačkoj i Švajcarskoj ali temelj Nemačke industrije leži na kostima logoraša, natopljen je krljvu robova Slovena, Jevreja, Roma i političkih neistomišljenika, njihovo bogatstvo potiče od pljačke drugih naroda, a "neutralna" Švajcarska itekako ima te krvi na rukama jer je tako "neutralna" čuvala Nacističko zlato od pretopljenih zuba, burmi i ostalog nakita. Naravno,industrije i bogatstvo ostalih najrazvijenijih EU zemalja potiče upravo od pljačke, kolonijalizma i prisilnog rada... Te zemlje danas nas uče lepom ponašanju, a tim svojim nasleđenim krvavim novcem kupuju naše rudnike, fabrike, izvorišta vode itd. a mi srećni jer ćemo moći poput modernih robova da radimo za 200€.

No1e

pre 5 godina

Ako ste postiđeni, poklonite SVE što imate, zadržite svako po garsonjeru, i zaposlite se na traci sa ostalim radnicima...
Lažno moralisanje i "iskupljivanje" ostavite za naivne i budale.

Larry

pre 5 godina

Nikakva novost. Svaki rat se vodi zbog para. Rokfeleri su finansirali II svetski rat, prodavali naftu Nemackoj.
PS: Zgrnuli smo milijarde a dacemo 10miliona u dobrotvorne svrhe

Jon Bon Jovi

pre 5 godina

Odmah greška u koracima.Zna se koja je najbogatija Nemacka porodica na svetu svih vremena.Ona potiče iz Frankfurta nastanjena u Americi.Odgovorna za sve moguće ratove u zadnjih 500 godina.Od Francuske revolucije do rata na prostorima bivše Yu pa sve preko Sirije,Libije,bliskog istoka.Maska im da su bankari...Najveće zlo koje je ovaj svet ikad video...

Samo kažem

pre 5 godina

Svi se dive usponu Nemacke, a svi industrijalci izasli prakticno neokrnjeni iz rata i uz pozamašnu pomoć zapada uzdigli se do vodećih u Evropi. Mislim da nacizam nikada i nije bio problem za sam zapad koliko im je bio problem ludilo Hitlera.

Mile sremac

pre 5 godina

Ovako je najlakse oprati se, priznati i eto neku "siću" pokloniti. Poklonite srazmerno koliko ste zaradili i napravili od tad i od te radne snage.

Zli

pre 5 godina

Pa ili si služio novom totalitarnom poretku ili te nije bilo... a da su najveći zločinci, ne baš al skoro, drže vicešampionsko mesto iza komunizma koji je u 20. veku ubio 5 puta više ljudi.

Jelena zene koje nema

pre 5 godina

Interesantno da sad priznaju! Bas sada kada se u Nemackoj desnica razmahava i kad su usli u parlament. Ljigavci prefigani.

Madhva (Hare Krišna)

pre 5 godina

Možda je i moj neki predak bio probisvet i evo totalno ga se stidim i odmah ću da uplatim 300 dindži u dobrotvorne svrhe.
Očekujem da više niko nikad ne spomene mog pretka niti moju vezu sa njim.

Ћезо рца

pre 5 godina

Сад кад навале домаћи и љубитељи наци-фашизма из ,,региона" да их бране и сажаљевају...

Sima

pre 5 godina

Pa 10 miliona ce srediti stvar...

Smesno je sto su SVI podrzavali Hitlera, jer da nisu - bivali bi ubijeni tako da se deo toga prasta, ali priznati posle 50-60 godina se zove drugacije. Danas sigurno niko nece da sprevede istragu da se utvrdi "koliko je ubijeno ljudi tom podrskom", te oni jos ispadose humani. Ljudi se lepo izvinuli.

Cudno je kako se prelazi preko osnovnih cinjenica i logickih stvari: Nemacka nije imala naftnu-industriju, bila je tanka sa automobilskom, a ni telekomunikacije nisu isle najbolje, ne toliko da osvoje Benelux za par dana sinhronom akcijom ili za 7 dana dodju pred Moskvu. Dosli su Ameri: Ford, Bell i Rokfeler, dobili 6 godina jeftinu (na Istoku besplatnu) radnu snagu, posle je evropska i japanska industrija bila unistena (da nije Japan bombardovan zbog ljudskih prava?) i Ameri su imali najmanje 10 godina "samoce" u svim granama industrije. Naravno, kad su se ostali pridigli, Ameri su se okrenuli nafti, naftnom dolaru i upadima u ozbiljne zemlje radi pustosenja.

Sve je to u redu, sve se zna, ali da li je izvinjenje dovoljno?

justopinion

pre 5 godina

Hahahaha daće 10 miliona ecra u dobrotvorne svrhe a zaradili sa nacistima 33 milijarde... Sve im uzeti i poslati njih na prinudan rad. Al nece to da se desi, to je ta Evropa.

Beograd

pre 5 godina

Mnogo su dali odstete u dobrotvorne svrhe celih 10 miliona. Odrekli se velikog novca na ustrb zlostavljanja ljudi iz zarobljenistva. Stvarno sramota velika.

ПоследњиСрбијанац

pre 5 godina

Еквивалент овој траги комедији било бих моје поклањање десет динара за заштиту животиња после отимања комшијиног магарца и малтретирање истог до смрти.

andrak

pre 5 godina

malo 10miliona... malo je i da poklone sve! Njihova familija je svesno uticala na uništavanje čitavih drugih familija, podržavala istrebljenje čitavih naroda i država... i sad misle da se operu sa poklončićem od 10miliona? Sve im oduzeti, pa polako nek stiču od nule!

ww

pre 5 godina

Hugo Bos pravio odela nacistima
Porodica Kvant ( BMW) saradjivala na nacistima i bili članovi nacističke partije.
Bajer proizvodio otrovni gas ciklon b kojim se ubijali Jevreje u logorima.
Simens isto saradjivao.

Sto mu gromova

pre 5 godina

Protivnici Hitlera i nacizma u Nemačkoj tridesetih godina XX veka su bili na nivou promila. Zato mi je krajnje patetično kada govore današnji istoričari kako su zlo činili nacisti, a ne Nemci. Svi Nemci su stali iza nacista i svi Nemci su podržavali Firera, njegov projekat Četvrtog rajha, eugeniku i teoriju Arijevske rase. Takodje, podrška Nemačkoj je bila i se druge strane Atlantika, većeg dela Evropskih zemalja, a sve u cilju zajedničkog napada na prirodne resurse Sovjetskog saveza. Nije uspelo, Nemačka privreda se ekspresno obnovila, Nemački naučnici su prebačeni u USA (operacija "Paper clip"), napravljena je EU i danas smo tu gde jesmo. Na sredini juna 1941. godine.

Mrkva

pre 5 godina

I ovde su neki podržavali Miloševića i uzeli milione, pa malo pobegli u Rusiju, pa malo zastareli slučajevi, pa se malo vratili da vilene po banana republici gde pravosuđe ne postoji.

istorija se ponavlja

pre 5 godina

Sve je ovo odavno poznato i za ovu i za ostale porodice/korporacije. Problem je sto se ljudi ne bave istinom i pravdom jer im nije do toga stalo. Zanima ih da znaju rezultate utakmica, sta je u trendu od odece i obuce, sta kazu polupismeni influenseri na YT i Instagramu... Sa takvim pristupom, istorija ce nam se svakako ponoviti. Nema mesta cudjenju.

Vizental

pre 5 godina

Da, da, mi se svi divimo Nemačkoj i Švajcarskoj ali temelj Nemačke industrije leži na kostima logoraša, natopljen je krljvu robova Slovena, Jevreja, Roma i političkih neistomišljenika, njihovo bogatstvo potiče od pljačke drugih naroda, a "neutralna" Švajcarska itekako ima te krvi na rukama jer je tako "neutralna" čuvala Nacističko zlato od pretopljenih zuba, burmi i ostalog nakita. Naravno,industrije i bogatstvo ostalih najrazvijenijih EU zemalja potiče upravo od pljačke, kolonijalizma i prisilnog rada... Te zemlje danas nas uče lepom ponašanju, a tim svojim nasleđenim krvavim novcem kupuju naše rudnike, fabrike, izvorišta vode itd. a mi srećni jer ćemo moći poput modernih robova da radimo za 200€.

bane

pre 5 godina

Kao kaju se, i pokloniće 10 miliona da pokažu koliko se kaju... A firma procenjena na 33 milijarde... To bi bilo isto kao da ja poklonim 100din... A da se ne daj Bože ponovi isto ..anje isto bi uradili, jednostavno takvi su

Jon Bon Jovi

pre 5 godina

Odmah greška u koracima.Zna se koja je najbogatija Nemacka porodica na svetu svih vremena.Ona potiče iz Frankfurta nastanjena u Americi.Odgovorna za sve moguće ratove u zadnjih 500 godina.Od Francuske revolucije do rata na prostorima bivše Yu pa sve preko Sirije,Libije,bliskog istoka.Maska im da su bankari...Najveće zlo koje je ovaj svet ikad video...

Hipokrizija, bolest najmilija

pre 5 godina

Lepo od njih da su iskreni pa su priznali, inače nikad to ne bismo znali. Sad kad su dali dobrovoljni prilog mogu mirno da spavaju na milijardama koje su njihovi preci stekli na ropskom radu zarobljenika.

Her Zika Pavlovic

pre 5 godina

Aman bre 99 % nemaca su krvnici, dnk im je poremecen. ww2,ww1, masakar civila i dece u Nambiji, sad ponovo jasu Evropom a 90-tih su imali pune ruke posla oko razbijanja Juge i osvete Srbiji.
Kako se ja slatko pokacim sa njima kad se nadjemo na neutralnom terenu, dusu im kidam. Ocekuju da ih svi gledamo kao bozanstvo pa kad im stustim u facu kakvo su smece para im na usi ide.

Samo kažem

pre 5 godina

Svi se dive usponu Nemacke, a svi industrijalci izasli prakticno neokrnjeni iz rata i uz pozamašnu pomoć zapada uzdigli se do vodećih u Evropi. Mislim da nacizam nikada i nije bio problem za sam zapad koliko im je bio problem ludilo Hitlera.

Madhva (Hare Krišna)

pre 5 godina

Možda je i moj neki predak bio probisvet i evo totalno ga se stidim i odmah ću da uplatim 300 dindži u dobrotvorne svrhe.
Očekujem da više niko nikad ne spomene mog pretka niti moju vezu sa njim.

prijatelj

pre 5 godina

u zgradi u Ausvicu, u kojoj je izlozena kosa stradalih lepp pise,kako je beneton kupovao i koristio kosu za svoju odecu. United colours of beneton,hehe

Peđa

pre 5 godina

Isto tako je jedan od nas dok su deca ginula na Košarima na njihovoj muci i krvi "zaradio" stan od 140 kvadrata na Nbg i toliko para da je morao 3 godine kasnije da plati porez na ekstra profit 48500e kao ministar informisanja. Sada vi vidite koliko je on u stvari zaradio ako je samo porez toliki i to u to vreme.

Sima

pre 5 godina

Pa 10 miliona ce srediti stvar...

Smesno je sto su SVI podrzavali Hitlera, jer da nisu - bivali bi ubijeni tako da se deo toga prasta, ali priznati posle 50-60 godina se zove drugacije. Danas sigurno niko nece da sprevede istragu da se utvrdi "koliko je ubijeno ljudi tom podrskom", te oni jos ispadose humani. Ljudi se lepo izvinuli.

Cudno je kako se prelazi preko osnovnih cinjenica i logickih stvari: Nemacka nije imala naftnu-industriju, bila je tanka sa automobilskom, a ni telekomunikacije nisu isle najbolje, ne toliko da osvoje Benelux za par dana sinhronom akcijom ili za 7 dana dodju pred Moskvu. Dosli su Ameri: Ford, Bell i Rokfeler, dobili 6 godina jeftinu (na Istoku besplatnu) radnu snagu, posle je evropska i japanska industrija bila unistena (da nije Japan bombardovan zbog ljudskih prava?) i Ameri su imali najmanje 10 godina "samoce" u svim granama industrije. Naravno, kad su se ostali pridigli, Ameri su se okrenuli nafti, naftnom dolaru i upadima u ozbiljne zemlje radi pustosenja.

Sve je to u redu, sve se zna, ali da li je izvinjenje dovoljno?

Alan Ford

pre 5 godina

Ma nije moguće... Otkuda to da Nemci podržacaju naciste. Ovo mora da je neka greška... Opljačkaš milijarde i onda par miliona pokloniš u dobrotvornr svrhe... Koji cinizam.

Larry

pre 5 godina

Nikakva novost. Svaki rat se vodi zbog para. Rokfeleri su finansirali II svetski rat, prodavali naftu Nemackoj.
PS: Zgrnuli smo milijarde a dacemo 10miliona u dobrotvorne svrhe

Milan

pre 5 godina

Haha, 10 miliona u dobrotvorne svrhe od milijardera, bezobrazluk svoje vrste. Treba odštetu da plate svim porodicima i naslednicima izrabljivanih radnika a ne da se provuku sa bednih 10 miliona.

Qwerty

pre 5 godina

Ma nemoguce da su nemci zlocinci, oni su jedan divan narod, a mi smo krivi sto nismo bili dobri i sto ih nismo slusali. Pa su oni resili da nam pomognu i da sa vlasti skinu one koji su za svoj narod i zemlju. Da bi to uspeli morali su sve redom da ubijaju ko im stane na put, a civili su bili vaspitna mera da im slucajno ne padne na pamet da se i oni busaju u prsa. Dobro je da su za vreme drugog svetakog rata namali celu evropu, inace da su samo nas, pa bili bi mi opet krivi, a oni divni i civilizovani...

No1e

pre 5 godina

Ako ste postiđeni, poklonite SVE što imate, zadržite svako po garsonjeru, i zaposlite se na traci sa ostalim radnicima...
Lažno moralisanje i "iskupljivanje" ostavite za naivne i budale.

ПоследњиСрбијанац

pre 5 godina

Еквивалент овој траги комедији било бих моје поклањање десет динара за заштиту животиња после отимања комшијиног магарца и малтретирање истог до смрти.

Jelena zene koje nema

pre 5 godina

Interesantno da sad priznaju! Bas sada kada se u Nemackoj desnica razmahava i kad su usli u parlament. Ljigavci prefigani.

andrak

pre 5 godina

malo 10miliona... malo je i da poklone sve! Njihova familija je svesno uticala na uništavanje čitavih drugih familija, podržavala istrebljenje čitavih naroda i država... i sad misle da se operu sa poklončićem od 10miliona? Sve im oduzeti, pa polako nek stiču od nule!

JPR24

pre 5 godina

To kao nešto novo ? Sve velike nemacke firme su to radile, zna se to već odavno. IG Farben... Ovi su možda mal bolje sakrili dokaze, ali eto sad su nadjeni...

istorija se ponavlja onima koji je zaborave

pre 5 godina

Sve je ovo odavno poznato ali su ljudi mnogo više zainteresovani za sport i takmičenja u pevanju. Prioriteti današnjeg čoveka su mobilni telefoni, automobili i to baš nemački, kreiranje lažne slike o sebi kroz društvene mreže i aploud fotografija sa letovanja. Opametiće se tek kada ih isti ovi opet strpaju u logore.

justopinion

pre 5 godina

Hahahaha daće 10 miliona ecra u dobrotvorne svrhe a zaradili sa nacistima 33 milijarde... Sve im uzeti i poslati njih na prinudan rad. Al nece to da se desi, to je ta Evropa.

kome vi pametujete?

pre 5 godina

A koliko u Srbiji ima bogatasa koji su podrzavali, A I DALJE PODRZAVAJU MLADICA I KARADZICA? Nemci barem priznaju svoje greske, a u Srbiji se pomagaci nazadnih snaga i dalje prave ludi!

Mile sremac

pre 5 godina

Ovako je najlakse oprati se, priznati i eto neku "siću" pokloniti. Poklonite srazmerno koliko ste zaradili i napravili od tad i od te radne snage.

унклија

pre 5 godina

(...) Takodje, podrška Nemačkoj je bila i se druge strane Atlantika, većeg dela Evropskih zemalja, a sve u cilju zajedničkog napada na prirodne resurse Sovjetskog saveza. Nije uspelo, Nemačka privreda se ekspresno obnovila, Nemački naučnici su prebačeni u USA (operacija "Paper clip"), napravljena je EU i danas smo tu gde jesmo. Na sredini juna 1941. godine.
(Sto mu gromova, 25. mart 2019 09:13)

Мала лекција из историје:
Пре почетка рата Немачка и СССР су били савезници, Немачка привреда између два рата се ослањала на увоз из СССР-а. Такође, Совјети су исто тако украли Немачке научнике, сви они који су завршили у САД би иначе завршили у Русији.

Beograd

pre 5 godina

Mnogo su dali odstete u dobrotvorne svrhe celih 10 miliona. Odrekli se velikog novca na ustrb zlostavljanja ljudi iz zarobljenistva. Stvarno sramota velika.

EU Citizen

pre 5 godina

Zgražavaju se likovi u zemlji u kojoj je više od polovine stanovništva i usred rata sa gomilom ratnih zločina rutinski podržavalo Miloševića i Šešelja. Podrška nekoj politici je možda ružna, ali sama po sebi nije zločin. Sasvim je druga stvar sa prisilnim radom, ali tu bi trebalo kompenzirati konkretne ljude i njihove naslednike, a ne besmisleno dati deset miliona "u dobrotvorne svrhe", verovatno da ih razni NVO-paraziti i soroševske spodone potroše najviše na same sebe ili razdele uglavnom onima koji nikakvu pomoć ne zaslužuju.

prvo u svoje dvoriste pocistite

pre 5 godina

Ovi bar priznase odmah!!!
Tako se to radi!
Kod nas se nikad nista ne priznaje nego se Mladic i Karadzic jos uvek velicaju

kraja

pre 5 godina

"Zgražavaju se likovi u zemlji u kojoj je više od polovine stanovništva i usred rata sa gomilom ratnih zločina rutinski podržavalo Miloševića i Šešelja."

...porediti gradjanski rat u jugoslaviji (i to jos izazavan spolja) i ratne zlocine treceg rajha je prilicno neukusno...
...sem toga, primecujes samo jednog ucesnika, ostali su se po tebi borili viteski...???
...mozda nisi primetio da hrvatska ratuje sa srbijom najmanje od '41-ve, a realno, ta mrznja traje to mnogo duze...
...sto se bosne tice, sjecas li se doli bel, pardon, handzar divizije...???
...koga zmija ujede...nece cekati da bude ujeden i drugi put...
...kada bi neko podsetio ove danasnje "korektne" gradjane kakve su zlocine u WWII izvrsili hrvati i muslimani nad srpskim stanovnistvom, 90% njih bi reklo da je to laz i propaganda i nemoguce...
...mi zbog korektnosti ne smemo da pominjemo mladica i karadzica, a oni noge ljube naseru oricu...???!!!

Ћезо рца

pre 5 godina

Сад кад навале домаћи и љубитељи наци-фашизма из ,,региона" да их бране и сажаљевају...

Ima ih i među Srbima - koliko hoćeš

pre 5 godina

A to što je aktuelni predsednik Srbije baš u vreme bombardovanja sopstvene zemlje '99 brojao kvadrate novog stana dobijenog od Slobe, ili što se aktuelni ministar vojni Vulin proglasio ćoravim, da ne bi služio vojsku (dezerter) ili što je Toma-diploma iz Bajčetine bespravno uzurpirao vilu na Dedinju - tu sada muk i tajac...

Limar nece doci.

pre 5 godina

Sta je sa africkim robovima koji su izgradili Belgiju, Portugaliju, Spaniju, sta je sa naj vecom pljackom u istoriji covecanstva za vreme kolonijalizma u Indiji?
Sta je jedna porodica u odnosu na sve nabrojano.

артиљерац

pre 5 godina

@ унклија 90% немачке привреде,између 1920 и 1933(па и касније)је било у
рукама америчких фирми.GM,General Electric,Ford,Monsanto,Westinghouse,IBM(који
је купио пола немачке хемијске индустрије,никакве везе с писаћим машинама),
Morgan Trust итд.итд.Хитлер је почетком 1943 исплатио GM(Opel)и Fordu "кирију"
за коришћење њихових фабрика у Немачкој.Значи,није СССР диловао с Немачком већ
са САД.У СССР је отишло не више од 20 немачких научника.Остали су били на
територији коју су контролисали Американци.Само је с Фон Брауном отишло у САД
преко 600 научника који су радили на V-2(Fau 2).@ King Roger У Немачкој је за
време 2.светског рата радило преко 20 милиона ПРИСИЛНИХ радника.Ту не рачунам
Јевреје,и руске ратне заробљенике.А Немачка је пред рат имала 65 милиона људи.
Мој покојни отац је покупљен с улице,у Бајиној Башти,и одведен у Немачку на рад.Од пролећа 1942 до краја рата.Причај ми синак мало о вредноћи Немаца.

Marko

pre 5 godina

Pa to su radile skoro sve danasnje Njemacke kompanije. Cisto treba svi da znaju kad kupuju njemacke proizvode, od auta do prehrambenih proizvoda.

Zli

pre 5 godina

Pa ili si služio novom totalitarnom poretku ili te nije bilo... a da su najveći zločinci, ne baš al skoro, drže vicešampionsko mesto iza komunizma koji je u 20. veku ubio 5 puta više ljudi.

Djenka

pre 5 godina

Мала лекција из историје:
Пре почетка рата Немачка и СССР су били савезници, Немачка привреда између два рата се ослањала на увоз из СССР-а. Такође, Совјети су исто тако украли Немачке научнике, сви они који су завршили у САД би иначе завршили у Русији.
(унклија, 25. mart 2019 11:42)

A tebi jedna velika lekcija iz istorije. staljin je ušao u pakt o nenapadanju sa hitlerom tek pošto su ga saveznici glatko odbili o udružuvanju protiv Nemačke. I ne samo to nego su se saveznici nadali da će hitler zgaziti SSSR i engleski i američki bankari su ih velikodušno pomagali kreditima uključujući i novce koje je preskot buš, deda džordža buša juniora, prao za naciste. Poljsku su podelili, staljin je bio veliko govno od čoveka, to niko ne spori. Ali reći da su se sovjeti i švabe voleli je čista laž. Za vreme operacije spajalica preko 30 hiljada nacističkih naučnika je prebeglo u ameriku gde su se uvalili u obaveštajne službe i kojekakve vladine agencije kao što je nasa, te su postali heroji američkog razvoja. Daleko manji broj je zarobljen od strane sovjeta i svi su završili na prinudnom radu ili su stradali po zatvorima. Sovjeti su zarobili mnogo više naučnog materijala nego ljudi i na tome su gradili svoj napredak. Nijanse... Veoma bitne nijanse istine.

CATAPA

pre 5 godina

Opametiće se tek kada ih isti ovi opet strpaju u logore.
(istorija se ponavlja onima koji je zaborave, 25. mart 2019 11:09)
Opametili su se i ovi, pa su im logori malo drugačiji, ali i veći. Iz logora je teško i videti da si u logoru; nekad vidiš tek kad iz njega pokušaš da izađeš. Oni koji su u logoru rođeni najčešće i misle da je njihov logor ceo svet i da je ceo svet logor. Takvi se ne opamete.

miki

pre 5 godina

king roger
Otputuj nekad van granica Srbije.Nemas pojma.Godinama zivim u Nemackoj.Najveci neradnici.Drzavu digli na strancima i radnicima iz celog sveta.A samo jedna stvar nema sela u Nemackoj gde nema spomenika da je neko streljan ili Jevreji ili prinudni radnici iz cele Evrope.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

@унклија
Takodje u istoriji pise da je u ratu poginulo 27 miliona Rusa a Amera u sukobu sa Nemcima ni 200 hiljada.
Do Nordmandije nisu ni imali sukob na kopnu a da Rusi nisu krenuli ka Parizu ne bi ni tada.

Porodica koja ima 33 milijarde evra bu trebalo da uplati 10 milijardi u ruske i francuske a ne 10 miliona za nemacke dobrotvorne fondove.

Nebojša

pre 5 godina

Stekli ogroman kapital prljavo i vrede33 milijaedeevra a daju smešnih 10 miliona evra. Bezočno i sramno.
Imaju oni spiskove radnika i mogki su da su moralni kao sto nisu porodicama tih drzva da daju barem 30% tj 10 milijardi evra a ne sramnih 10 miliona.

King Roger

pre 5 godina

Sta napricaste nemci bi bili isto jaki i da nisu koristili besplatnu rednu snagu u WW2.Jednostavno su vredni.A ovi sto govore da je malo pitao bi ja njih da li bi dali vise.

Cento

pre 5 godina

Ovi bar priznase odmah!!!
Tako se to radi!
Kod nas se nikad nista ne priznaje nego se Mladic i Karadzic jos uvek velicaju
(prvo u svoje dvoriste pocistite, 25. mart 2019 10:43)

Nisu priznali odmah nego nakon 70 godina.Kako brze bolje nadjete opravdanje za zapadne zlocine.

артиљерац

pre 5 godina

@ king Roger Не лапрдај.Немачка је 1939(почетак 2.св.рата)имала 65 милиона
становника.Према ВРЛО ПОУЗДАНИМ подацима,било је 20 милиона присилних радника
у немачкој.То је ТРЕЋИНА УКУПНОГ СТАНОВНИШТВА.Мој пок.отац се вратио из радног
логора у Немачкој(1942-1945)са 47 кила.А био је висок 180 цм.Ни речи више.ПСТ.
Ћути,пиши о Федереру.

Svasta

pre 5 godina

Sva sramota civilizacije se danas ogleda u USA.
(Rocky, 25. mart 2019 11:26)

Sramota cega tacno? Sta je sramota u zapadnom svetu gde su uredjenje zemlje? Sramota su one neuredjene zemlje u koje mi spadamo a za to krivimo sve druge ukljucujuci SAD. Stara prica oni se nama mesali u poslove itd.

lol

pre 5 godina

Kazete mnogi, nisu imali izbora, “ili sa nacistima ili u logor”, pa kako nisu imali izbora, izbor je jasan, i oni su ga svesno napravili. I mi smo mogli sa nacistim ’41 (kao neki Srbi koji sebe ne zovu Srbima), i mi smo mogli turke da pustimo da gaze dalje po evropi, ali NISMO. Nikada nismo bili na strani agresora, to je ono sto nam svi ti dusmani nece nikada oprostiti, nikada! Zato kroz celu istoriju pokusavaju da diskredituju I umanje zrtve koje smo kroz vekove podneli, kako za dobrobit naseg naroda, tako i za dobrobit svih naroda u evropi.
Sada vec decenijama rade na tome da se Srbi obeleze kao zlikovce, dovode nam ljude koji nisu podobni da vladaju nama. Nemojte se stideti sto ste Srbi, nemojte da Vas je sramota da se nazivate Srbima. VLAST ne odredjuje narod, narocito ne vlast koju nam namecu vec skoro 70 godina.
Nista ne moze izbrisati hrabrost naseg naroda, nista ne moze izbrisati kulturu, istoriju i tradiciju naseg naroda, ma koliko se oni trudili.
I ’41 i ’14 i za vreme turaka, su pokusavali da nam serviraju da smo na pogresnoj strani, i kada su uvedili da ne mogu nista da urade, jedino sto im je preostalo da na neki nacin oni vode nas narod, posledice toga mozemo videti od bravara pa na dalje.
Svi oni bi voleli da imaju istoriju i tradiciju kao mi, zato se toliko i trude da je izbrisu, nemojte im dozvoliti, nemojte da vas ubedjuju da je auto-sovinizam normalna stvar, nemojte da njihov izvrnut nacionalizam I patriotizam utice na VAS!

Srba Petrović

pre 5 godina

Svi skaču kad je poklanjanje u pitanju kao hijene - svi bi zalogaj. A koliko bi oni dali? Ima li koga ovde da u životu nije zakinuo nekoga, na ovaj ili onaj način? Pa koliko ćete vi da date ovih dana? Polovinu svoje plate?

Sami smo krivi

pre 5 godina

zato su i imucni inace postenim radom ne bi bili tu gde su sad
(Sasa, 25. mart 2019 09:33)

Ja sam siguran da bi mi toliko bogatstvo upropastili, kao sto smo uglavnom upropastili sve sto smo imali. U tome je nazalost razlika nas i Nemaca. Mi ne bi umeli ni da odrzimo postojece, a kamoli steknemo novo (Pogledaj nam drzavu. Sta su nam dede ostavile, a sta smo od nje napravili)

Никола87

pre 5 godina

@kome vi pametujete, EU citizen

Немци су такође, за разлику од нас, овладали разликовањем покајања и комплекса ниже вредности? Просечан немачки грађанин данашњице је здрава, уравнотежена личност, која се стиди радњи својих предака у два светска рата али НЕ и немачког идентитета и историје као таквих. Зато Немце ваљда и цене више него Србе. Коме требају сервилни лицемери који мрзе своје сопствене претке и сународнике? За већину Немаца смеш да пљујеш по Хитлеру, а пљуни им случајно по нпр. Хабзбурзима или Ф. Барбароси (као што ми дозвољавамо пљување по Немањићима итд.), па да видиш...

Don Kihot

pre 5 godina

Da su Saveznici, posebno Rusi, izgubili rat, sta bi se kod njih sve naslo. Sada ove razvlaci po novinama svaka fukara.
(deki, 25. mart 2019 09:32)

Izvini...da li bi voleo,da si
normalan...???

intimna prepiska sa moderatorom

pre 5 godina

Više ovakvih tekstova, hvala !
Johann Adam Benckiser/ JAB/
Neka tu usvojenu decu, naslednike korporacije, malo edukuju o praksi njihovih dobročinitelja...

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

Sta napricaste nemci bi bili isto jaki i da nisu koristili besplatnu rednu snagu u WW2.Jednostavno su vredni.A ovi sto govore da je malo pitao bi ja njih da li bi dali vise.
(King Roger, 25. mart 2019 11:47)
esi mi dobar

Džoni

pre 5 godina

Nemačka nacija stala je tih tridesetih godina iza Hitlera jer je čovek doneo renesansu države koja je bila u velikim problemima. Ubedili su sebe da su viša rasa i da zaslužuju mnogo više nego što su imali i poveli su se za tom idejom tako da ne treba da čudi da su i tadašnji industrijalci stali uz državu. Da nisu ne bi ni bili više industrijalci nego bi verovatno završili u logorima. Velika većina Nemačkog naroda iako je podržavala Hitlera nije znala za zločine koje su činile te njihove posebne jedinice koje su imale takva naređenja. Mnogi su se posle rata iznenadili obimom zločina koje su nacisti učinili ali njihova propaganda je bila toliko jaka da su verovali svemu što im se servira. Nismo ni mi znali za Srebrenicu i ostale zločine dok nismo čuli i drugu stranu iako živimo u vremenima kada je lakše doći do informacije. Zašto su Ameri tako fanatično želeli da ubijaju "komuniste" u Vijetnamu? Propaganda je čudo, bila i ostala a to znaju svi i obilato je koriste. Ovaj naš nas ubedi da je mesija lično.

4. rajh

pre 5 godina

Najbogatija porodica Nemacke je porodica Kvant, vlasnici BMWa, Rols Rojsa, Varte itd. Ginter Kvant je bio nacista, Hitlerov Vodja ekonomije Rajha, prvi muz Magde Gebels, koja mu je rodila sina.
Danas su oni najbogatija porodica Nemacke,finansijeri Angele Merkel, drmaju Evropom i sad kao i u vreme Hitlera.

Pantagruel

pre 5 godina

Hugo Bos pravio odela nacistima 
Porodica Kvant ( BMW) saradjivala na nacistima i bili članovi nacističke partije. 
Bajer proizvodio otrovni gas ciklon b kojim se ubijali Jevreje u logorima. 
Simens isto saradjivao.
(ww, 25. mart 2019 10:12) Не заборавите "Круп" и "Фолксваген".

hipokrizija

pre 5 godina

da su nemci imali svog josipa broza tita koji je ovima posle rata sve oduzeo i poklonio narodu, danas bi njihovi naslednici kmečali kako im je, na pravdi boga, oteto ono što su njihovi preci stekli poštenim radom, korumpirana vlast i poslušnički sudovi bi im to vratili, a sluđenoj sirotinji, koja je stvarno u znoju lica svog to podizala decenijama, ostalo bi samo da nemoćno gleda i mrmlja sebi u bradu...
dokle?

артиљерац

pre 5 godina

@ EU citizen Немој више да лупеташ.љубим те.99% твојих коментара су пре свега
НЕРАЗУМЉИВИ,па тек онда нетачни.Ајде молим те,кад имаш шта да напишеш,СРОЧИ
у глави,па онда куцај.Верујем ја теби да си видео васцели свет,да си богат,да
си и ово и оно,само.....ми дозволи да се не слажем с тобом.Јел може?И ја нисам
био само у Сегедину и Темишвару,а Солун ми је обећат,али скини нам се.С руде.

Daj šta daš

pre 5 godina

Istoriju uvek pišu pobednici i kradu iz pobeđene zemlje sve vredno što im padne šaka. Odmah posle WWII Ameri najbolje nemačke naučnike (npr. Von Braun - V-1), a Rusi, npr., kompletnu fabriku Carl Zeiss ...

rusofil gaster

pre 5 godina

bila neka predstava u austriji o holokaustu u kojoj na kraju izlazi i nekoliko jevreja koji su preziveli ausvic, mathauzen ... a bilo i nekoliko matoraca u publici koji su dobacivali pa otkud vi, zar vas nismo sve potrovali gasom

milos57

pre 5 godina

samo kratka napomena. Nemacka placa svima (i naslednicima) onima koji su bili na prinudnom radu tokom rata sa sve porezima i doprinosima. Postoji posebna agencija koja vrsi isplatu. ko ne veruje neka gugla. Tako da svima koji su trazili i traze, je placen bar rad.

Prava greška

pre 5 godina

Nije uspelo, Nemačka privreda se ekspresno obnovila, Nemački naučnici su prebačeni u USA (operacija "Paper clip"), napravljena je EU i danas smo tu gde jesmo. Na sredini juna 1941. godine.
(Sto mu gromova, 25. mart 2019 09:13)

Kao što si napomenuo u gornjem delu svoga komentara 99% Nemaca je bilo za Naciste dok im Rusi nisu zakucali na vrata. Danas bi taj procenat bio oko 50% zahvaljujući tome što danas Nemačka nije skroz čisto Nemačka.

Nebojša

pre 5 godina

Stekli ogroman kapital prljavo i vrede33 milijaedeevra a daju smešnih 10 miliona evra. Bezočno i sramno.
Imaju oni spiskove radnika i mogki su da su moralni kao sto nisu porodicama tih drzva da daju barem 30% tj 10 milijardi evra a ne sramnih 10 miliona.

артиљерац

pre 5 godina

@ EU citizen ваше фантазмагорије не вреде пишљива боба,а некмоли мог коментара.Мој интелектуални ниво је за вас недостижна мета.Играјте се ви
с неким вашег,аналфабетског нивоа.

ROKFELERI... Čudno se piše SSSR :)

pre 5 godina

@Larry
Prodavao im je naftu SSSR do 21.06.1941. Poslednji voz sa cisternama punim nafte je iz SSSR u Nemačku prešao samo nekoliko sati pre početka operacije Barbarosa (koja ironija, tenkovi su u SSSR ušli koristeći sovjetsku naftu).

Britanci su još 1940. hteli da bombarduju naftna polja u Azerbejdžanu zbog toga, ali nisu želeli da ratuju protiv Sovjeta.

Posle 1941,Nemci se naftom snabdevaju iz Rumunije i proizvodnjom sintetičke nafte jer do Azerbejdžana nisu stigli (malo su zaglavili kod Staljingrada).

vozi misko

pre 5 godina

imaju 30 milijardi a poklanjaju 10 miliona??? aaaaaaahahahahahhahhaa pisaj po sirotinji, tako i treba! kad narod nece da izadje da im otme sve, da se imovina nacionalizuje, pisaj bre!

Goran

pre 5 godina

Treba da plate odstetu naslednicima. Dobrovoljni prilog se daje za kitove a ne za prisilan rad u fabrikama. To sto su priznali treba da se uzme kao dokaz na sudu.

rudnikaleksandar@gmail.com

pre 5 godina

A ne neće moći tako...dugujete mom pokojnom dedi za najamni rad i to morate platiti ali ne kao donaciju. Mada... ako Dačić o tome ćuti možda i nećete !!!

obi van

pre 5 godina

u zapadnoj Evropi postoje porodice u kojima niko ništa nije radio već 150 godina, već su naslijedili bogatstva još iz doba industrijske revolucije. Bogatstvo im se iz dana u dan uvećava zahvaljujući kreativnim finansijskim savjetnicima. Njima se sad priključuju i novi bogataši tako da ne sve više novca u rukama sve manje ljudi.
Mislim da pravo nasledstva mora biti reformisano u smislu koliko može da se naslijedi i u koliko generacija inače će doći do kolapsa.

PM po kućama

pre 5 godina

Rajman? Toliko mnogo ima izraelakih porodica sa tim prezimenom...
(Silja, 25. mart 2019 08:43)

Prezimenom da, poreklo je različito.Prezime je izvorno nemačkog porekla, iz Zapadne Prusije. A to što većina Aškenazija ima nemačka prezimena, poput Hercla i Drajfusa, preteča cionizma i kasnije države Izrael, objašnjava zastupljenost u Izraelu.

Milan

pre 5 godina

Sve je ovo odavno poznato ali su ljudi mnogo više zainteresovani za sport i takmičenja u pevanju. Prioriteti današnjeg čoveka su mobilni telefoni, automobili i to baš nemački, kreiranje lažne slike o sebi kroz društvene mreže i aploud fotografija sa letovanja. Opametiće se tek kada ih isti ovi opet strpaju u logore.
(istorija se ponavlja onima koji je zaborave, 25. mart 2019 11:09) # Link komentara

Ciji su logori bolji? Ruski ili Nemacki???Pitajmo Poljake,Cehe,Madjare,Bugare....

EU Citizen

pre 5 godina

@artiljerac
Vidim da ozbiljno dižem pritisak fan-klubu Udbe i KGB-a, što znači da sam još uvek na pravom putu :)) A, ako zamolite nekoga da vam polako i jednostavnim jezikom prepriča moj komentar, pošto je očigledno da vas Gospod nije baš obdario darom razumevanja i tumačenja, čak i vi ćete možda shvatiti da je daleko koherentniji i smisleniji od vaših smušenih i nevaspitanih ad hominema :))

Max

pre 5 godina

Nisu cinili zlocine time sto su koristili zarobljenike kao radnu snagu jer su ih tako mozda spasili sigurne smrti.Pa to je radio i Sindler.Bili su uz vladjuce stranle sto je sasvim normalno i danas jer se radi o opstanku ili si sa njima ili ce ti uzeti sve i nema te.Tako da samo priznanje da su gresili ali ostali i posle rata govori da nije rec o kriminalcima koji su svoj novac iznosili i kasnije se krili po svetu.

malo si omasio

pre 5 godina

Daće 0.33% bogatstva i sve OK :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mitar, 25. mart 2019 10:16) # Link komentara

Bilo bi dobro da je 0.33%, jer bi to iznosilo 110 miliona. Ovako daju 0.0303% ;)

Uvek proslost

pre 5 godina

Nista oni ne treba da doniraju. Ako zele i imaju dobru volju, lepo, neka urade kako zele. Nije ovo 1941 god. vec 2019 - ta. Nisu oni tada ziveli, vec njihovi preci, i ne mogu oni da snose odgovornost za ono sto su drugi uradili, makar bila rodbina. Ima mnogo slicnih slucajeva, ali niko ih ne spominje. Bitno je da grabimo u buducnost, vracajuci se u proslost, i prisecajuci se samo losih stvari,koje su nemci "fasisti" uradili. Malo po njima, pa malo po "ustasama", pa cemo po "balijama i Kosovu. To je nasa" svetla buducnost".

nokii

pre 5 godina

@Sto mu gromova, 25. mart 2019 09:13

steta sto svi oni nisu bili glupi ko ti...najebalibi u prve dve godine.dakle,stvarno mislis da su predvideli sve osim da kineza i indijaca ima nekoliko milijardi??i da ce preuzeti svet i da arapi leze na nafti????zakopaj se covece,dve blage ne znas o zivotu a kamoli o svetu...

GH

pre 5 godina

(istorija se ponavlja, 25. mart 2019 10:13)

Samo pogledaj ko zavodi red na Jelisejskim poljima u Parizu protiv Zutih prsluka. A u njihovim rukama je sve od antiteroristickih trupa i policije do atomskog oruzja.

achitwn

pre 5 godina

Imperija vredna 33 milijarde za pranje obraza poklanja 10 miliona? Mnogo je kume!
(penzija, 25. mart 2019 10:14)
Oa sad..33b su total assets. Nece to prodavati da bi dali u dobrtvorne svrhe.

ИмаЈош

pre 5 godina

Они су власници и других брендова “The family that owns well-known consumer brands like Krispy Kreme doughnuts, Keurig Dr. Pepper and Panera Bread say their Nazi ancestors used slave labor during World War II.”

XXL

pre 5 godina

Da se ne razbacuju puno sa tim parama koje će dati u humanitarne svrhe. No dobro ako humanitarni fond koji dobije te pare dobro uloži i investira možda naprave koju paru više.

HanSolo

pre 5 godina

Sta napricaste nemci bi bili isto jaki i da nisu koristili besplatnu rednu snagu u WW2.Jednostavno su vredni.A ovi sto govore da je malo pitao bi ja njih da li bi dali vise.
(King Roger, 25. mart 2019 11:47)
Za razliku od svih drugih tvojih debilnih komentara ovaj ti je barem tačan.. Ima možda nade i za tebe..

svašta ovde pišu

pre 5 godina

Da, da, mi se svi divimo Nemačkoj i Švajcarskoj ali temelj Nemačke industrije leži na kostima logoraša, natopljen je krljvu robova Slovena, Jevreja, Roma i političkih neistomišljenika, njihovo bogatstvo potiče od pljačke drugih naroda, a "neutralna" Švajcarska itekako ima te krvi na rukama jer je tako "neutralna" čuvala Nacističko zlato od pretopljenih zuba, burmi i ostalog nakita. Naravno,industrije i bogatstvo ostalih najrazvijenijih EU zemalja potiče upravo od pljačke, kolonijalizma i prisilnog rada... Te zemlje danas nas uče lepom ponašanju, a tim svojim nasleđenim krvavim novcem kupuju naše rudnike, fabrike, izvorišta vode itd. a mi srećni jer ćemo moći poput modernih robova da radimo za 200€.
(Vizental, 25. mart 2019 08:36)

Zar stvarno misliš da nemački kapital počiva na radu zarobljenika tokom 5 god. rata? 😀😀😀 Pogledaj samo koliko patenata imaju nemački naučnici.

Adriano_Galliani

pre 5 godina

 Nije uspelo, Nemačka privreda se ekspresno obnovila, Nemački naučnici su prebačeni u USA (operacija "Paper clip"), napravljena je EU i danas smo tu gde jesmo. Na sredini juna 1941. godine.
(Sto mu gromova, 25. mart 2019 09:13)

Pola tih naučnika je završilo u SSSRu. Zato se i trkalo u Berlin 1945.

Vladimir Rolovic

pre 5 godina

Super, poklonice od 33 milijarde cak 10 miliona ali u dobrotvorne svrhe, naravno recimo za razvoj plavokose i plavooke dece bez roditelja. Porodicama logorasa samo "ups, izvin'te"?

Vlada

pre 5 godina

@milos57,
Samo Jevrejima se i dan danas placa, zato sto je Nemacka kolonija Ametike i oni su ih naterali da zakonski regulisu to pitanje tako da je jedna od silnih taksi/poreza i za zrtve Holokausta. Drugih nema ni na puskomet a prica da svako moze da dodje da se prijavi je netacna.

King Roger

pre 5 godina

Sta napricaste nemci bi bili isto jaki i da nisu koristili besplatnu rednu snagu u WW2.Jednostavno su vredni.A ovi sto govore da je malo pitao bi ja njih da li bi dali vise.

kome vi pametujete?

pre 5 godina

A koliko u Srbiji ima bogatasa koji su podrzavali, A I DALJE PODRZAVAJU MLADICA I KARADZICA? Nemci barem priznaju svoje greske, a u Srbiji se pomagaci nazadnih snaga i dalje prave ludi!

Zli

pre 5 godina

Pa ili si služio novom totalitarnom poretku ili te nije bilo... a da su najveći zločinci, ne baš al skoro, drže vicešampionsko mesto iza komunizma koji je u 20. veku ubio 5 puta više ljudi.

EU Citizen

pre 5 godina

Zgražavaju se likovi u zemlji u kojoj je više od polovine stanovništva i usred rata sa gomilom ratnih zločina rutinski podržavalo Miloševića i Šešelja. Podrška nekoj politici je možda ružna, ali sama po sebi nije zločin. Sasvim je druga stvar sa prisilnim radom, ali tu bi trebalo kompenzirati konkretne ljude i njihove naslednike, a ne besmisleno dati deset miliona "u dobrotvorne svrhe", verovatno da ih razni NVO-paraziti i soroševske spodone potroše najviše na same sebe ili razdele uglavnom onima koji nikakvu pomoć ne zaslužuju.

Mrkva

pre 5 godina

I ovde su neki podržavali Miloševića i uzeli milione, pa malo pobegli u Rusiju, pa malo zastareli slučajevi, pa se malo vratili da vilene po banana republici gde pravosuđe ne postoji.

Sto mu gromova

pre 5 godina

Protivnici Hitlera i nacizma u Nemačkoj tridesetih godina XX veka su bili na nivou promila. Zato mi je krajnje patetično kada govore današnji istoričari kako su zlo činili nacisti, a ne Nemci. Svi Nemci su stali iza nacista i svi Nemci su podržavali Firera, njegov projekat Četvrtog rajha, eugeniku i teoriju Arijevske rase. Takodje, podrška Nemačkoj je bila i se druge strane Atlantika, većeg dela Evropskih zemalja, a sve u cilju zajedničkog napada na prirodne resurse Sovjetskog saveza. Nije uspelo, Nemačka privreda se ekspresno obnovila, Nemački naučnici su prebačeni u USA (operacija "Paper clip"), napravljena je EU i danas smo tu gde jesmo. Na sredini juna 1941. godine.

prvo u svoje dvoriste pocistite

pre 5 godina

Ovi bar priznase odmah!!!
Tako se to radi!
Kod nas se nikad nista ne priznaje nego se Mladic i Karadzic jos uvek velicaju

Her Zika Pavlovic

pre 5 godina

Aman bre 99 % nemaca su krvnici, dnk im je poremecen. ww2,ww1, masakar civila i dece u Nambiji, sad ponovo jasu Evropom a 90-tih su imali pune ruke posla oko razbijanja Juge i osvete Srbiji.
Kako se ja slatko pokacim sa njima kad se nadjemo na neutralnom terenu, dusu im kidam. Ocekuju da ih svi gledamo kao bozanstvo pa kad im stustim u facu kakvo su smece para im na usi ide.

унклија

pre 5 godina

(...) Takodje, podrška Nemačkoj je bila i se druge strane Atlantika, većeg dela Evropskih zemalja, a sve u cilju zajedničkog napada na prirodne resurse Sovjetskog saveza. Nije uspelo, Nemačka privreda se ekspresno obnovila, Nemački naučnici su prebačeni u USA (operacija "Paper clip"), napravljena je EU i danas smo tu gde jesmo. Na sredini juna 1941. godine.
(Sto mu gromova, 25. mart 2019 09:13)

Мала лекција из историје:
Пре почетка рата Немачка и СССР су били савезници, Немачка привреда између два рата се ослањала на увоз из СССР-а. Такође, Совјети су исто тако украли Немачке научнике, сви они који су завршили у САД би иначе завршили у Русији.

Jon Bon Jovi

pre 5 godina

Odmah greška u koracima.Zna se koja je najbogatija Nemacka porodica na svetu svih vremena.Ona potiče iz Frankfurta nastanjena u Americi.Odgovorna za sve moguće ratove u zadnjih 500 godina.Od Francuske revolucije do rata na prostorima bivše Yu pa sve preko Sirije,Libije,bliskog istoka.Maska im da su bankari...Najveće zlo koje je ovaj svet ikad video...

Ћезо рца

pre 5 godina

Сад кад навале домаћи и љубитељи наци-фашизма из ,,региона" да их бране и сажаљевају...

Uvek proslost

pre 5 godina

Nista oni ne treba da doniraju. Ako zele i imaju dobru volju, lepo, neka urade kako zele. Nije ovo 1941 god. vec 2019 - ta. Nisu oni tada ziveli, vec njihovi preci, i ne mogu oni da snose odgovornost za ono sto su drugi uradili, makar bila rodbina. Ima mnogo slicnih slucajeva, ali niko ih ne spominje. Bitno je da grabimo u buducnost, vracajuci se u proslost, i prisecajuci se samo losih stvari,koje su nemci "fasisti" uradili. Malo po njima, pa malo po "ustasama", pa cemo po "balijama i Kosovu. To je nasa" svetla buducnost".

Milan

pre 5 godina

Sve je ovo odavno poznato ali su ljudi mnogo više zainteresovani za sport i takmičenja u pevanju. Prioriteti današnjeg čoveka su mobilni telefoni, automobili i to baš nemački, kreiranje lažne slike o sebi kroz društvene mreže i aploud fotografija sa letovanja. Opametiće se tek kada ih isti ovi opet strpaju u logore.
(istorija se ponavlja onima koji je zaborave, 25. mart 2019 11:09) # Link komentara

Ciji su logori bolji? Ruski ili Nemacki???Pitajmo Poljake,Cehe,Madjare,Bugare....

Svasta

pre 5 godina

Sva sramota civilizacije se danas ogleda u USA.
(Rocky, 25. mart 2019 11:26)

Sramota cega tacno? Sta je sramota u zapadnom svetu gde su uredjenje zemlje? Sramota su one neuredjene zemlje u koje mi spadamo a za to krivimo sve druge ukljucujuci SAD. Stara prica oni se nama mesali u poslove itd.

Vizental

pre 5 godina

Da, da, mi se svi divimo Nemačkoj i Švajcarskoj ali temelj Nemačke industrije leži na kostima logoraša, natopljen je krljvu robova Slovena, Jevreja, Roma i političkih neistomišljenika, njihovo bogatstvo potiče od pljačke drugih naroda, a "neutralna" Švajcarska itekako ima te krvi na rukama jer je tako "neutralna" čuvala Nacističko zlato od pretopljenih zuba, burmi i ostalog nakita. Naravno,industrije i bogatstvo ostalih najrazvijenijih EU zemalja potiče upravo od pljačke, kolonijalizma i prisilnog rada... Te zemlje danas nas uče lepom ponašanju, a tim svojim nasleđenim krvavim novcem kupuju naše rudnike, fabrike, izvorišta vode itd. a mi srećni jer ćemo moći poput modernih robova da radimo za 200€.

EU Citizen

pre 5 godina

@artiljerac
Vidim da ozbiljno dižem pritisak fan-klubu Udbe i KGB-a, što znači da sam još uvek na pravom putu :)) A, ako zamolite nekoga da vam polako i jednostavnim jezikom prepriča moj komentar, pošto je očigledno da vas Gospod nije baš obdario darom razumevanja i tumačenja, čak i vi ćete možda shvatiti da je daleko koherentniji i smisleniji od vaših smušenih i nevaspitanih ad hominema :))

Adriano_Galliani

pre 5 godina

 Nije uspelo, Nemačka privreda se ekspresno obnovila, Nemački naučnici su prebačeni u USA (operacija "Paper clip"), napravljena je EU i danas smo tu gde jesmo. Na sredini juna 1941. godine.
(Sto mu gromova, 25. mart 2019 09:13)

Pola tih naučnika je završilo u SSSRu. Zato se i trkalo u Berlin 1945.

ww

pre 5 godina

Hugo Bos pravio odela nacistima
Porodica Kvant ( BMW) saradjivala na nacistima i bili članovi nacističke partije.
Bajer proizvodio otrovni gas ciklon b kojim se ubijali Jevreje u logorima.
Simens isto saradjivao.

andrak

pre 5 godina

malo 10miliona... malo je i da poklone sve! Njihova familija je svesno uticala na uništavanje čitavih drugih familija, podržavala istrebljenje čitavih naroda i država... i sad misle da se operu sa poklončićem od 10miliona? Sve im oduzeti, pa polako nek stiču od nule!

Sima

pre 5 godina

Pa 10 miliona ce srediti stvar...

Smesno je sto su SVI podrzavali Hitlera, jer da nisu - bivali bi ubijeni tako da se deo toga prasta, ali priznati posle 50-60 godina se zove drugacije. Danas sigurno niko nece da sprevede istragu da se utvrdi "koliko je ubijeno ljudi tom podrskom", te oni jos ispadose humani. Ljudi se lepo izvinuli.

Cudno je kako se prelazi preko osnovnih cinjenica i logickih stvari: Nemacka nije imala naftnu-industriju, bila je tanka sa automobilskom, a ni telekomunikacije nisu isle najbolje, ne toliko da osvoje Benelux za par dana sinhronom akcijom ili za 7 dana dodju pred Moskvu. Dosli su Ameri: Ford, Bell i Rokfeler, dobili 6 godina jeftinu (na Istoku besplatnu) radnu snagu, posle je evropska i japanska industrija bila unistena (da nije Japan bombardovan zbog ljudskih prava?) i Ameri su imali najmanje 10 godina "samoce" u svim granama industrije. Naravno, kad su se ostali pridigli, Ameri su se okrenuli nafti, naftnom dolaru i upadima u ozbiljne zemlje radi pustosenja.

Sve je to u redu, sve se zna, ali da li je izvinjenje dovoljno?

No1e

pre 5 godina

Ako ste postiđeni, poklonite SVE što imate, zadržite svako po garsonjeru, i zaposlite se na traci sa ostalim radnicima...
Lažno moralisanje i "iskupljivanje" ostavite za naivne i budale.

Qwerty

pre 5 godina

Ma nemoguce da su nemci zlocinci, oni su jedan divan narod, a mi smo krivi sto nismo bili dobri i sto ih nismo slusali. Pa su oni resili da nam pomognu i da sa vlasti skinu one koji su za svoj narod i zemlju. Da bi to uspeli morali su sve redom da ubijaju ko im stane na put, a civili su bili vaspitna mera da im slucajno ne padne na pamet da se i oni busaju u prsa. Dobro je da su za vreme drugog svetakog rata namali celu evropu, inace da su samo nas, pa bili bi mi opet krivi, a oni divni i civilizovani...

bane

pre 5 godina

Kao kaju se, i pokloniće 10 miliona da pokažu koliko se kaju... A firma procenjena na 33 milijarde... To bi bilo isto kao da ja poklonim 100din... A da se ne daj Bože ponovi isto ..anje isto bi uradili, jednostavno takvi su

istorija se ponavlja

pre 5 godina

Sve je ovo odavno poznato i za ovu i za ostale porodice/korporacije. Problem je sto se ljudi ne bave istinom i pravdom jer im nije do toga stalo. Zanima ih da znaju rezultate utakmica, sta je u trendu od odece i obuce, sta kazu polupismeni influenseri na YT i Instagramu... Sa takvim pristupom, istorija ce nam se svakako ponoviti. Nema mesta cudjenju.

miki

pre 5 godina

king roger
Otputuj nekad van granica Srbije.Nemas pojma.Godinama zivim u Nemackoj.Najveci neradnici.Drzavu digli na strancima i radnicima iz celog sveta.A samo jedna stvar nema sela u Nemackoj gde nema spomenika da je neko streljan ili Jevreji ili prinudni radnici iz cele Evrope.

HanSolo

pre 5 godina

Sta napricaste nemci bi bili isto jaki i da nisu koristili besplatnu rednu snagu u WW2.Jednostavno su vredni.A ovi sto govore da je malo pitao bi ja njih da li bi dali vise.
(King Roger, 25. mart 2019 11:47)
Za razliku od svih drugih tvojih debilnih komentara ovaj ti je barem tačan.. Ima možda nade i za tebe..

kraja

pre 5 godina

"Zgražavaju se likovi u zemlji u kojoj je više od polovine stanovništva i usred rata sa gomilom ratnih zločina rutinski podržavalo Miloševića i Šešelja."

...porediti gradjanski rat u jugoslaviji (i to jos izazavan spolja) i ratne zlocine treceg rajha je prilicno neukusno...
...sem toga, primecujes samo jednog ucesnika, ostali su se po tebi borili viteski...???
...mozda nisi primetio da hrvatska ratuje sa srbijom najmanje od '41-ve, a realno, ta mrznja traje to mnogo duze...
...sto se bosne tice, sjecas li se doli bel, pardon, handzar divizije...???
...koga zmija ujede...nece cekati da bude ujeden i drugi put...
...kada bi neko podsetio ove danasnje "korektne" gradjane kakve su zlocine u WWII izvrsili hrvati i muslimani nad srpskim stanovnistvom, 90% njih bi reklo da je to laz i propaganda i nemoguce...
...mi zbog korektnosti ne smemo da pominjemo mladica i karadzica, a oni noge ljube naseru oricu...???!!!

Srba Petrović

pre 5 godina

Svi skaču kad je poklanjanje u pitanju kao hijene - svi bi zalogaj. A koliko bi oni dali? Ima li koga ovde da u životu nije zakinuo nekoga, na ovaj ili onaj način? Pa koliko ćete vi da date ovih dana? Polovinu svoje plate?

justopinion

pre 5 godina

Hahahaha daće 10 miliona ecra u dobrotvorne svrhe a zaradili sa nacistima 33 milijarde... Sve im uzeti i poslati njih na prinudan rad. Al nece to da se desi, to je ta Evropa.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

Sta napricaste nemci bi bili isto jaki i da nisu koristili besplatnu rednu snagu u WW2.Jednostavno su vredni.A ovi sto govore da je malo pitao bi ja njih da li bi dali vise.
(King Roger, 25. mart 2019 11:47)
esi mi dobar

Alan Ford

pre 5 godina

Ma nije moguće... Otkuda to da Nemci podržacaju naciste. Ovo mora da je neka greška... Opljačkaš milijarde i onda par miliona pokloniš u dobrotvornr svrhe... Koji cinizam.

lol

pre 5 godina

Kazete mnogi, nisu imali izbora, “ili sa nacistima ili u logor”, pa kako nisu imali izbora, izbor je jasan, i oni su ga svesno napravili. I mi smo mogli sa nacistim ’41 (kao neki Srbi koji sebe ne zovu Srbima), i mi smo mogli turke da pustimo da gaze dalje po evropi, ali NISMO. Nikada nismo bili na strani agresora, to je ono sto nam svi ti dusmani nece nikada oprostiti, nikada! Zato kroz celu istoriju pokusavaju da diskredituju I umanje zrtve koje smo kroz vekove podneli, kako za dobrobit naseg naroda, tako i za dobrobit svih naroda u evropi.
Sada vec decenijama rade na tome da se Srbi obeleze kao zlikovce, dovode nam ljude koji nisu podobni da vladaju nama. Nemojte se stideti sto ste Srbi, nemojte da Vas je sramota da se nazivate Srbima. VLAST ne odredjuje narod, narocito ne vlast koju nam namecu vec skoro 70 godina.
Nista ne moze izbrisati hrabrost naseg naroda, nista ne moze izbrisati kulturu, istoriju i tradiciju naseg naroda, ma koliko se oni trudili.
I ’41 i ’14 i za vreme turaka, su pokusavali da nam serviraju da smo na pogresnoj strani, i kada su uvedili da ne mogu nista da urade, jedino sto im je preostalo da na neki nacin oni vode nas narod, posledice toga mozemo videti od bravara pa na dalje.
Svi oni bi voleli da imaju istoriju i tradiciju kao mi, zato se toliko i trude da je izbrisu, nemojte im dozvoliti, nemojte da vas ubedjuju da je auto-sovinizam normalna stvar, nemojte da njihov izvrnut nacionalizam I patriotizam utice na VAS!

Milan

pre 5 godina

Haha, 10 miliona u dobrotvorne svrhe od milijardera, bezobrazluk svoje vrste. Treba odštetu da plate svim porodicima i naslednicima izrabljivanih radnika a ne da se provuku sa bednih 10 miliona.

ПоследњиСрбијанац

pre 5 godina

Еквивалент овој траги комедији било бих моје поклањање десет динара за заштиту животиња после отимања комшијиног магарца и малтретирање истог до смрти.

prijatelj

pre 5 godina

u zgradi u Ausvicu, u kojoj je izlozena kosa stradalih lepp pise,kako je beneton kupovao i koristio kosu za svoju odecu. United colours of beneton,hehe

артиљерац

pre 5 godina

@ EU citizen Немој више да лупеташ.љубим те.99% твојих коментара су пре свега
НЕРАЗУМЉИВИ,па тек онда нетачни.Ајде молим те,кад имаш шта да напишеш,СРОЧИ
у глави,па онда куцај.Верујем ја теби да си видео васцели свет,да си богат,да
си и ово и оно,само.....ми дозволи да се не слажем с тобом.Јел може?И ја нисам
био само у Сегедину и Темишвару,а Солун ми је обећат,али скини нам се.С руде.

Madhva (Hare Krišna)

pre 5 godina

Možda je i moj neki predak bio probisvet i evo totalno ga se stidim i odmah ću da uplatim 300 dindži u dobrotvorne svrhe.
Očekujem da više niko nikad ne spomene mog pretka niti moju vezu sa njim.

Hipokrizija, bolest najmilija

pre 5 godina

Lepo od njih da su iskreni pa su priznali, inače nikad to ne bismo znali. Sad kad su dali dobrovoljni prilog mogu mirno da spavaju na milijardama koje su njihovi preci stekli na ropskom radu zarobljenika.

Marko

pre 5 godina

Pa to su radile skoro sve danasnje Njemacke kompanije. Cisto treba svi da znaju kad kupuju njemacke proizvode, od auta do prehrambenih proizvoda.

Peđa

pre 5 godina

Isto tako je jedan od nas dok su deca ginula na Košarima na njihovoj muci i krvi "zaradio" stan od 140 kvadrata na Nbg i toliko para da je morao 3 godine kasnije da plati porez na ekstra profit 48500e kao ministar informisanja. Sada vi vidite koliko je on u stvari zaradio ako je samo porez toliki i to u to vreme.

Aleksa Pufta

pre 5 godina

@унклија
Takodje u istoriji pise da je u ratu poginulo 27 miliona Rusa a Amera u sukobu sa Nemcima ni 200 hiljada.
Do Nordmandije nisu ni imali sukob na kopnu a da Rusi nisu krenuli ka Parizu ne bi ni tada.

Porodica koja ima 33 milijarde evra bu trebalo da uplati 10 milijardi u ruske i francuske a ne 10 miliona za nemacke dobrotvorne fondove.

артиљерац

pre 5 godina

@ EU citizen ваше фантазмагорије не вреде пишљива боба,а некмоли мог коментара.Мој интелектуални ниво је за вас недостижна мета.Играјте се ви
с неким вашег,аналфабетског нивоа.

Jelena zene koje nema

pre 5 godina

Interesantno da sad priznaju! Bas sada kada se u Nemackoj desnica razmahava i kad su usli u parlament. Ljigavci prefigani.

istorija se ponavlja onima koji je zaborave

pre 5 godina

Sve je ovo odavno poznato ali su ljudi mnogo više zainteresovani za sport i takmičenja u pevanju. Prioriteti današnjeg čoveka su mobilni telefoni, automobili i to baš nemački, kreiranje lažne slike o sebi kroz društvene mreže i aploud fotografija sa letovanja. Opametiće se tek kada ih isti ovi opet strpaju u logore.

артиљерац

pre 5 godina

@ king Roger Не лапрдај.Немачка је 1939(почетак 2.св.рата)имала 65 милиона
становника.Према ВРЛО ПОУЗДАНИМ подацима,било је 20 милиона присилних радника
у немачкој.То је ТРЕЋИНА УКУПНОГ СТАНОВНИШТВА.Мој пок.отац се вратио из радног
логора у Немачкој(1942-1945)са 47 кила.А био је висок 180 цм.Ни речи више.ПСТ.
Ћути,пиши о Федереру.

артиљерац

pre 5 godina

@ унклија 90% немачке привреде,између 1920 и 1933(па и касније)је било у
рукама америчких фирми.GM,General Electric,Ford,Monsanto,Westinghouse,IBM(који
је купио пола немачке хемијске индустрије,никакве везе с писаћим машинама),
Morgan Trust итд.итд.Хитлер је почетком 1943 исплатио GM(Opel)и Fordu "кирију"
за коришћење њихових фабрика у Немачкој.Значи,није СССР диловао с Немачком већ
са САД.У СССР је отишло не више од 20 немачких научника.Остали су били на
територији коју су контролисали Американци.Само је с Фон Брауном отишло у САД
преко 600 научника који су радили на V-2(Fau 2).@ King Roger У Немачкој је за
време 2.светског рата радило преко 20 милиона ПРИСИЛНИХ радника.Ту не рачунам
Јевреје,и руске ратне заробљенике.А Немачка је пред рат имала 65 милиона људи.
Мој покојни отац је покупљен с улице,у Бајиној Башти,и одведен у Немачку на рад.Од пролећа 1942 до краја рата.Причај ми синак мало о вредноћи Немаца.

milos57

pre 5 godina

samo kratka napomena. Nemacka placa svima (i naslednicima) onima koji su bili na prinudnom radu tokom rata sa sve porezima i doprinosima. Postoji posebna agencija koja vrsi isplatu. ko ne veruje neka gugla. Tako da svima koji su trazili i traze, je placen bar rad.

Nebojša

pre 5 godina

Stekli ogroman kapital prljavo i vrede33 milijaedeevra a daju smešnih 10 miliona evra. Bezočno i sramno.
Imaju oni spiskove radnika i mogki su da su moralni kao sto nisu porodicama tih drzva da daju barem 30% tj 10 milijardi evra a ne sramnih 10 miliona.

rusofil gaster

pre 5 godina

bila neka predstava u austriji o holokaustu u kojoj na kraju izlazi i nekoliko jevreja koji su preziveli ausvic, mathauzen ... a bilo i nekoliko matoraca u publici koji su dobacivali pa otkud vi, zar vas nismo sve potrovali gasom

Larry

pre 5 godina

Nikakva novost. Svaki rat se vodi zbog para. Rokfeleri su finansirali II svetski rat, prodavali naftu Nemackoj.
PS: Zgrnuli smo milijarde a dacemo 10miliona u dobrotvorne svrhe

Džoni

pre 5 godina

Nemačka nacija stala je tih tridesetih godina iza Hitlera jer je čovek doneo renesansu države koja je bila u velikim problemima. Ubedili su sebe da su viša rasa i da zaslužuju mnogo više nego što su imali i poveli su se za tom idejom tako da ne treba da čudi da su i tadašnji industrijalci stali uz državu. Da nisu ne bi ni bili više industrijalci nego bi verovatno završili u logorima. Velika većina Nemačkog naroda iako je podržavala Hitlera nije znala za zločine koje su činile te njihove posebne jedinice koje su imale takva naređenja. Mnogi su se posle rata iznenadili obimom zločina koje su nacisti učinili ali njihova propaganda je bila toliko jaka da su verovali svemu što im se servira. Nismo ni mi znali za Srebrenicu i ostale zločine dok nismo čuli i drugu stranu iako živimo u vremenima kada je lakše doći do informacije. Zašto su Ameri tako fanatično želeli da ubijaju "komuniste" u Vijetnamu? Propaganda je čudo, bila i ostala a to znaju svi i obilato je koriste. Ovaj naš nas ubedi da je mesija lično.

Никола87

pre 5 godina

@kome vi pametujete, EU citizen

Немци су такође, за разлику од нас, овладали разликовањем покајања и комплекса ниже вредности? Просечан немачки грађанин данашњице је здрава, уравнотежена личност, која се стиди радњи својих предака у два светска рата али НЕ и немачког идентитета и историје као таквих. Зато Немце ваљда и цене више него Србе. Коме требају сервилни лицемери који мрзе своје сопствене претке и сународнике? За већину Немаца смеш да пљујеш по Хитлеру, а пљуни им случајно по нпр. Хабзбурзима или Ф. Барбароси (као што ми дозвољавамо пљување по Немањићима итд.), па да видиш...

Cento

pre 5 godina

Ovi bar priznase odmah!!!
Tako se to radi!
Kod nas se nikad nista ne priznaje nego se Mladic i Karadzic jos uvek velicaju
(prvo u svoje dvoriste pocistite, 25. mart 2019 10:43)

Nisu priznali odmah nego nakon 70 godina.Kako brze bolje nadjete opravdanje za zapadne zlocine.

Nebojša

pre 5 godina

Stekli ogroman kapital prljavo i vrede33 milijaedeevra a daju smešnih 10 miliona evra. Bezočno i sramno.
Imaju oni spiskove radnika i mogki su da su moralni kao sto nisu porodicama tih drzva da daju barem 30% tj 10 milijardi evra a ne sramnih 10 miliona.

Don Kihot

pre 5 godina

Da su Saveznici, posebno Rusi, izgubili rat, sta bi se kod njih sve naslo. Sada ove razvlaci po novinama svaka fukara.
(deki, 25. mart 2019 09:32)

Izvini...da li bi voleo,da si
normalan...???

Beograd

pre 5 godina

Mnogo su dali odstete u dobrotvorne svrhe celih 10 miliona. Odrekli se velikog novca na ustrb zlostavljanja ljudi iz zarobljenistva. Stvarno sramota velika.

Samo kažem

pre 5 godina

Svi se dive usponu Nemacke, a svi industrijalci izasli prakticno neokrnjeni iz rata i uz pozamašnu pomoć zapada uzdigli se do vodećih u Evropi. Mislim da nacizam nikada i nije bio problem za sam zapad koliko im je bio problem ludilo Hitlera.

hipokrizija

pre 5 godina

da su nemci imali svog josipa broza tita koji je ovima posle rata sve oduzeo i poklonio narodu, danas bi njihovi naslednici kmečali kako im je, na pravdi boga, oteto ono što su njihovi preci stekli poštenim radom, korumpirana vlast i poslušnički sudovi bi im to vratili, a sluđenoj sirotinji, koja je stvarno u znoju lica svog to podizala decenijama, ostalo bi samo da nemoćno gleda i mrmlja sebi u bradu...
dokle?

vozi misko

pre 5 godina

imaju 30 milijardi a poklanjaju 10 miliona??? aaaaaaahahahahahhahhaa pisaj po sirotinji, tako i treba! kad narod nece da izadje da im otme sve, da se imovina nacionalizuje, pisaj bre!

Sami smo krivi

pre 5 godina

zato su i imucni inace postenim radom ne bi bili tu gde su sad
(Sasa, 25. mart 2019 09:33)

Ja sam siguran da bi mi toliko bogatstvo upropastili, kao sto smo uglavnom upropastili sve sto smo imali. U tome je nazalost razlika nas i Nemaca. Mi ne bi umeli ni da odrzimo postojece, a kamoli steknemo novo (Pogledaj nam drzavu. Sta su nam dede ostavile, a sta smo od nje napravili)

Djenka

pre 5 godina

Мала лекција из историје:
Пре почетка рата Немачка и СССР су били савезници, Немачка привреда између два рата се ослањала на увоз из СССР-а. Такође, Совјети су исто тако украли Немачке научнике, сви они који су завршили у САД би иначе завршили у Русији.
(унклија, 25. mart 2019 11:42)

A tebi jedna velika lekcija iz istorije. staljin je ušao u pakt o nenapadanju sa hitlerom tek pošto su ga saveznici glatko odbili o udružuvanju protiv Nemačke. I ne samo to nego su se saveznici nadali da će hitler zgaziti SSSR i engleski i američki bankari su ih velikodušno pomagali kreditima uključujući i novce koje je preskot buš, deda džordža buša juniora, prao za naciste. Poljsku su podelili, staljin je bio veliko govno od čoveka, to niko ne spori. Ali reći da su se sovjeti i švabe voleli je čista laž. Za vreme operacije spajalica preko 30 hiljada nacističkih naučnika je prebeglo u ameriku gde su se uvalili u obaveštajne službe i kojekakve vladine agencije kao što je nasa, te su postali heroji američkog razvoja. Daleko manji broj je zarobljen od strane sovjeta i svi su završili na prinudnom radu ili su stradali po zatvorima. Sovjeti su zarobili mnogo više naučnog materijala nego ljudi i na tome su gradili svoj napredak. Nijanse... Veoma bitne nijanse istine.

Mile sremac

pre 5 godina

Ovako je najlakse oprati se, priznati i eto neku "siću" pokloniti. Poklonite srazmerno koliko ste zaradili i napravili od tad i od te radne snage.

JPR24

pre 5 godina

To kao nešto novo ? Sve velike nemacke firme su to radile, zna se to već odavno. IG Farben... Ovi su možda mal bolje sakrili dokaze, ali eto sad su nadjeni...

obi van

pre 5 godina

u zapadnoj Evropi postoje porodice u kojima niko ništa nije radio već 150 godina, već su naslijedili bogatstva još iz doba industrijske revolucije. Bogatstvo im se iz dana u dan uvećava zahvaljujući kreativnim finansijskim savjetnicima. Njima se sad priključuju i novi bogataši tako da ne sve više novca u rukama sve manje ljudi.
Mislim da pravo nasledstva mora biti reformisano u smislu koliko može da se naslijedi i u koliko generacija inače će doći do kolapsa.

Max

pre 5 godina

Nisu cinili zlocine time sto su koristili zarobljenike kao radnu snagu jer su ih tako mozda spasili sigurne smrti.Pa to je radio i Sindler.Bili su uz vladjuce stranle sto je sasvim normalno i danas jer se radi o opstanku ili si sa njima ili ce ti uzeti sve i nema te.Tako da samo priznanje da su gresili ali ostali i posle rata govori da nije rec o kriminalcima koji su svoj novac iznosili i kasnije se krili po svetu.

4. rajh

pre 5 godina

Najbogatija porodica Nemacke je porodica Kvant, vlasnici BMWa, Rols Rojsa, Varte itd. Ginter Kvant je bio nacista, Hitlerov Vodja ekonomije Rajha, prvi muz Magde Gebels, koja mu je rodila sina.
Danas su oni najbogatija porodica Nemacke,finansijeri Angele Merkel, drmaju Evropom i sad kao i u vreme Hitlera.

ROKFELERI... Čudno se piše SSSR :)

pre 5 godina

@Larry
Prodavao im je naftu SSSR do 21.06.1941. Poslednji voz sa cisternama punim nafte je iz SSSR u Nemačku prešao samo nekoliko sati pre početka operacije Barbarosa (koja ironija, tenkovi su u SSSR ušli koristeći sovjetsku naftu).

Britanci su još 1940. hteli da bombarduju naftna polja u Azerbejdžanu zbog toga, ali nisu želeli da ratuju protiv Sovjeta.

Posle 1941,Nemci se naftom snabdevaju iz Rumunije i proizvodnjom sintetičke nafte jer do Azerbejdžana nisu stigli (malo su zaglavili kod Staljingrada).

Ima ih i među Srbima - koliko hoćeš

pre 5 godina

A to što je aktuelni predsednik Srbije baš u vreme bombardovanja sopstvene zemlje '99 brojao kvadrate novog stana dobijenog od Slobe, ili što se aktuelni ministar vojni Vulin proglasio ćoravim, da ne bi služio vojsku (dezerter) ili što je Toma-diploma iz Bajčetine bespravno uzurpirao vilu na Dedinju - tu sada muk i tajac...

CATAPA

pre 5 godina

Opametiće se tek kada ih isti ovi opet strpaju u logore.
(istorija se ponavlja onima koji je zaborave, 25. mart 2019 11:09)
Opametili su se i ovi, pa su im logori malo drugačiji, ali i veći. Iz logora je teško i videti da si u logoru; nekad vidiš tek kad iz njega pokušaš da izađeš. Oni koji su u logoru rođeni najčešće i misle da je njihov logor ceo svet i da je ceo svet logor. Takvi se ne opamete.

Daj šta daš

pre 5 godina

Istoriju uvek pišu pobednici i kradu iz pobeđene zemlje sve vredno što im padne šaka. Odmah posle WWII Ameri najbolje nemačke naučnike (npr. Von Braun - V-1), a Rusi, npr., kompletnu fabriku Carl Zeiss ...

intimna prepiska sa moderatorom

pre 5 godina

Više ovakvih tekstova, hvala !
Johann Adam Benckiser/ JAB/
Neka tu usvojenu decu, naslednike korporacije, malo edukuju o praksi njihovih dobročinitelja...

achitwn

pre 5 godina

Imperija vredna 33 milijarde za pranje obraza poklanja 10 miliona? Mnogo je kume!
(penzija, 25. mart 2019 10:14)
Oa sad..33b su total assets. Nece to prodavati da bi dali u dobrtvorne svrhe.

Prava greška

pre 5 godina

Nije uspelo, Nemačka privreda se ekspresno obnovila, Nemački naučnici su prebačeni u USA (operacija "Paper clip"), napravljena je EU i danas smo tu gde jesmo. Na sredini juna 1941. godine.
(Sto mu gromova, 25. mart 2019 09:13)

Kao što si napomenuo u gornjem delu svoga komentara 99% Nemaca je bilo za Naciste dok im Rusi nisu zakucali na vrata. Danas bi taj procenat bio oko 50% zahvaljujući tome što danas Nemačka nije skroz čisto Nemačka.

Limar nece doci.

pre 5 godina

Sta je sa africkim robovima koji su izgradili Belgiju, Portugaliju, Spaniju, sta je sa naj vecom pljackom u istoriji covecanstva za vreme kolonijalizma u Indiji?
Sta je jedna porodica u odnosu na sve nabrojano.

nokii

pre 5 godina

@Sto mu gromova, 25. mart 2019 09:13

steta sto svi oni nisu bili glupi ko ti...najebalibi u prve dve godine.dakle,stvarno mislis da su predvideli sve osim da kineza i indijaca ima nekoliko milijardi??i da ce preuzeti svet i da arapi leze na nafti????zakopaj se covece,dve blage ne znas o zivotu a kamoli o svetu...

svašta ovde pišu

pre 5 godina

Da, da, mi se svi divimo Nemačkoj i Švajcarskoj ali temelj Nemačke industrije leži na kostima logoraša, natopljen je krljvu robova Slovena, Jevreja, Roma i političkih neistomišljenika, njihovo bogatstvo potiče od pljačke drugih naroda, a "neutralna" Švajcarska itekako ima te krvi na rukama jer je tako "neutralna" čuvala Nacističko zlato od pretopljenih zuba, burmi i ostalog nakita. Naravno,industrije i bogatstvo ostalih najrazvijenijih EU zemalja potiče upravo od pljačke, kolonijalizma i prisilnog rada... Te zemlje danas nas uče lepom ponašanju, a tim svojim nasleđenim krvavim novcem kupuju naše rudnike, fabrike, izvorišta vode itd. a mi srećni jer ćemo moći poput modernih robova da radimo za 200€.
(Vizental, 25. mart 2019 08:36)

Zar stvarno misliš da nemački kapital počiva na radu zarobljenika tokom 5 god. rata? 😀😀😀 Pogledaj samo koliko patenata imaju nemački naučnici.

GH

pre 5 godina

(istorija se ponavlja, 25. mart 2019 10:13)

Samo pogledaj ko zavodi red na Jelisejskim poljima u Parizu protiv Zutih prsluka. A u njihovim rukama je sve od antiteroristickih trupa i policije do atomskog oruzja.

malo si omasio

pre 5 godina

Daće 0.33% bogatstva i sve OK :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mitar, 25. mart 2019 10:16) # Link komentara

Bilo bi dobro da je 0.33%, jer bi to iznosilo 110 miliona. Ovako daju 0.0303% ;)

Pantagruel

pre 5 godina

Hugo Bos pravio odela nacistima 
Porodica Kvant ( BMW) saradjivala na nacistima i bili članovi nacističke partije. 
Bajer proizvodio otrovni gas ciklon b kojim se ubijali Jevreje u logorima. 
Simens isto saradjivao.
(ww, 25. mart 2019 10:12) Не заборавите "Круп" и "Фолксваген".

XXL

pre 5 godina

Da se ne razbacuju puno sa tim parama koje će dati u humanitarne svrhe. No dobro ako humanitarni fond koji dobije te pare dobro uloži i investira možda naprave koju paru više.

Goran

pre 5 godina

Treba da plate odstetu naslednicima. Dobrovoljni prilog se daje za kitove a ne za prisilan rad u fabrikama. To sto su priznali treba da se uzme kao dokaz na sudu.

PM po kućama

pre 5 godina

Rajman? Toliko mnogo ima izraelakih porodica sa tim prezimenom...
(Silja, 25. mart 2019 08:43)

Prezimenom da, poreklo je različito.Prezime je izvorno nemačkog porekla, iz Zapadne Prusije. A to što većina Aškenazija ima nemačka prezimena, poput Hercla i Drajfusa, preteča cionizma i kasnije države Izrael, objašnjava zastupljenost u Izraelu.

rudnikaleksandar@gmail.com

pre 5 godina

A ne neće moći tako...dugujete mom pokojnom dedi za najamni rad i to morate platiti ali ne kao donaciju. Mada... ako Dačić o tome ćuti možda i nećete !!!

ИмаЈош

pre 5 godina

Они су власници и других брендова “The family that owns well-known consumer brands like Krispy Kreme doughnuts, Keurig Dr. Pepper and Panera Bread say their Nazi ancestors used slave labor during World War II.”

Vladimir Rolovic

pre 5 godina

Super, poklonice od 33 milijarde cak 10 miliona ali u dobrotvorne svrhe, naravno recimo za razvoj plavokose i plavooke dece bez roditelja. Porodicama logorasa samo "ups, izvin'te"?

Vlada

pre 5 godina

@milos57,
Samo Jevrejima se i dan danas placa, zato sto je Nemacka kolonija Ametike i oni su ih naterali da zakonski regulisu to pitanje tako da je jedna od silnih taksi/poreza i za zrtve Holokausta. Drugih nema ni na puskomet a prica da svako moze da dodje da se prijavi je netacna.