Utorak, 15.01.2019.

08:48

Nobelovcu oduzeli titule jer kaže da su belci inteligentniji od crnaca

Izvor: hina

Nobelovcu oduzeli titule jer kaže da su belci inteligentniji od crnaca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

152 Komentari

Sortiraj po:

A ne mora

pre 5 godina

Čovek nije vrđao crnce jer nije rekao da su glupi i nije ih primerjao sa arapima, što može da znači da su i crnci možda intiligentni ali su belci sigurno intiligentniji.

Sasa

pre 5 godina

Istina ne moze da bude rasisticka. Kome se ne svidja njegov problem.
(Mladen, 16. januar 2019 16:30)

# Link komentara

Ali, u tome jeste problem, ovo nije istina.

Cvrcak

pre 5 godina

Japanci su danas superiorni, najveci IQ
i brdo nobelovaca.
Mi Srbili smo malo jaci od crnaca(Tesla nam vadi prosek) ali zato kad je u pitanju visina i tehnika najmuzevnije radnje, tu smo na vrhu :)

SrbEUin

pre 5 godina

Pa i Srbi dokazano imaju najniži IQ u Evropi pa nam to ne smeta da potpuno normalno živimo i radimo.(Jole, 15. januar 2019 19:20)

Ovakav život je samo za Srbe potpuno normalan.

saki

pre 5 godina

Crnci su u zemljama zapadne Evrope, SAD, Brazila i gde god ih ima do pre 50 godina bili praktično izolovani, bez velikih mogućnosti da se obrazuju pa zato nema crnaca Nobelovaca i sl. Isto važi za Afriku, stalni ratovi i siromaštvo su doprineli nedostatku učenih ljudi. Videćemo za stotinak godina od danas, da li će barem evropski i američki crnci imati naučne uspehe pa da vidimo da li je gospodin Votson bio u pravu.

Smuleco

pre 5 godina

Zašto mi ne objavljujete komentare ? Pišem najbolje komentare a vi ih ne objavljujete ! Sramota !
(Džoni Rotten, 15. januar 2019 21:24)

Verovatno ipak nisu toliko dobri, čim ih ne objavljuju!

Dule

pre 5 godina

U nauci nema demokratije... [link]
(trta, 15. januar 2019 13:11)

Poslao si link za nenaucni članak koji citira Turkhajmera, lika sa kojim ostatak naučne zajednice ima problem sa "reprodukovanjem njegovih nalaza", tj svako ko pokuša da reprodukuje bilo koje njegovo istraživanje, dobiju suprotne rezultate ili prevedeno na srpski, dečko laže sve čim zine. I sam ne krije i više puta je izjavio da je njegov naučni rad podčinjen njegovim stavovima.

Autor članka se takođe bavi kritikovanjem knjiga koje očigledno nije pročitao (The Bell Curve)

Ovaj link što si postovao je bukvalno "demokratska" verzija nauke koja ne prati radove, nego autor piše da je nauka baš ono što se njemu sviđa, a ne ono što se nalazi u literaturi i stručnim časopisima

qqq

pre 5 godina

@Negativni
Jesi činjenice kojih ti očigledno nisi svestan. Američka vojska daje IQ testove već 35 godina i na osnovu tih testova je izveden ovakav zaključak. Jedina dilema je da li su za te razlike u koeficijentu inteligencije odgovorni spoljni faktori ili genetika. Kao što rekoh, ovo je prosek a ekstrema ima u svim rasama. Da li su svi crnci neinteligentni? Naravno da ne. Da li ima genija među njima? Naravno... ali to i dalje ne menja ovu činjenicu.

Bzvz

pre 5 godina

A kad kazes da su crnci misicaviji i obdareniji od belaca to nije sovinizam vec konstatacija. Genetski su u proseku negde bolji a negde losiji, da li je to inteligencija ne znam, mozda i jeste

Minja

pre 5 godina

Ako je covek naucno dokazao neke cijenice, zasto su to rasistička stanovišta? Da li su rasistička stanovišta i tvrdnje da su crnci daleko fizicki nadmocnija rasa od belaca? Treba li takodje kazniti i one koji tu ideju plasiraju?

Ivan

pre 5 godina

Poznavao sam devedesetih devojku koja je tada imala najveci IQ u Petnici i, nasuprot predrasudama da su samo matematicari pametni, bila je na drustvenom smeru u gimnaziji. Zabavna, skromna, vaspitana, vredna... vec tad sam se cudio koliko ne lici ni na koga s naseg podneblja. Morala je da radi, pa je oduzila studije, ali kako je zavrsila tako je zaplila i sad taj "prosek pameti" dize u jednoj zapadnoj zemlji (ciji jezik nije uopste govorila kad je otisla).
Inace, ona je jako uvek bila strpljiva sa nama, prosecnima. To sam uvek najvise cenio. Nije vazno sto smo razliciti po predispozicijama i ostvarenom potencijalu, vec da svi budemo tretirani na isti nacin.

Odlazak ljudi kao sto je ona se sve vise oseca. A odavno su otisli ti njenog kalibra, danas odlaze i oni prosecni.

Anonymous Coward

pre 5 godina

Koliko komentara, a nigde o čemu se tačno radi. Ja sam shvatio da je problem sto je varijacija unutar "rase" veća među one među "rasama" pa zaključak ne važi.

Nindza

pre 5 godina

@Negativni
Ovo JESU cinjenice, i baziraju se na rezultatima testova intligencije, a ne na njegovom misljenju i rasizmu. I to su testovi pravljeni da se uzmu u obzir kulturoloske razlike.
Inace po tim rezultatima ni Srbija ne briljira. I sad, mozemo da se breckamo uvredjeni koliko hocemo, ali je tako.

beogradski

pre 5 godina

@(beogradski, 15. januar 2019 11:58)
znaci, po tebi su i spanci, portugalci i francuzi germani?
(mrmlj, 15. januar 2019 13:33)

naravno da ne, ali njihovo plemstvo, koje ih je vodilo, je iz porodice Habzburg, samo ti to ne znas....

Sasa

pre 5 godina

Ne treba uporedjivati IQ Srbije koja je dozivela katastrofalan odliv mozga koji traje vec skoro 3 decenije, u koji ubrajaju i Kosovo. Naravno da je nemoguce da nam je iznad prosecan, ali ne zbog genetike vec zbog socio-ekonomske situacije. Vratite pola miliona visoko obrazovanih sa IQ-om verovatno preko 115, plus njihova kolena, pa da pricamo o prosecnom IQ.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Imao sam prilike da zivim i radim sa skoro svim rasama. Iako nisam rasista, niti bih ikada birao i delio ljude po boji koze, u praksi se dokazalo (od onoga sto sam ka video) da su belci na neki nacin intelektualno jaci (napredniji od ostalih,posebno u biznisu) od svih ostalih, cak i od zutih.
Ujedno moram da kazem da je bela rasa najagresivnija od svih,samim tim i nosi oreol genocidne rase koja ugnjetava ostale.
Takodje,kada se gleda kroz odredjene kategorije crna rasa je neprevazidjana po pitanju muzike. Zuta rasa zivi i hrani se najzdravije itd.
Znaci, svaka rasa ima svoje prednosti i mane.

La Nina

pre 5 godina

Nacelno se slazem. Ali ovo za Engleze nije u pravu: najbolji ljubavnik u zivotu mi je bio Englez, pravi umetnik. Da li je rodjen talentovan ili je stvar prakse, nebitno. No to je manje vazno. Ono sto jeste vazno je da su Srbi (i ostali Balkanci, da se razumemo) najgluplji Evropljani sa prosecnim IQ-om 90. O ovome treba da diskutujemo.

sturmmann

pre 5 godina

Tablu i figure za šah nije teško nabaviti, niti to predstavlja poseban novčani izdatak.

Kako se zove najpoznatiji šahista crnac?

Navedite tačan spisak svih naučnih pronalazaka, izuma, originalnih hipoteza, tehničko-tehnoloških dostignuća i svih ostalih dragulja ljudskog uma koje su čovečanstvu dali crnci.

Činjenice, da; šovinizam, nikako.

Supergupi

pre 5 godina

S druge strane IQ u Srbiji je najniži u Evropi (po nekim ispitivanjima Albanija je gora, po nekim Rumunija, ali tu smo, na dnu).
(Milutin, 15. januar 2019 10:52)
-----------------------------------
Jeste najgluplji narod izrodio:Teslu,Milankovica,Vukobratovica,Andrica,Pupina,Pavla Savica,Alasa,narod cija deca svake godine pokupe sve medalje na matematickim olimpijadama,
Narod koji je promenio tok civilicacije je najgluplji po istrazivanjima tvojih relevantnih istrazivaca.

Negativni

pre 5 godina

Činjenice nikako ne mogu da budu fašističke i baš ih briga za vaša osećanja. Tako su po nekim skorašnjim naučnim studijama azijati u proseku najinteligentniji. Zatim slede belci, crnci i ostali... To što ovo neko smatra uvredljivim ne menja činjenice. Ova istraživanja su vezana za prosečne ljude a u svakoj rasi postoje ekstremno inteligentni primerci...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (qqq, 15. januar 2019 10:14)

Upravo se i radi o tome da to nisu činjenice, već proizvoljne definicije pojedinca za koje ne postoje nikakvi naučni argumenti. Zato to i jeste rasizam. Nisi lepo pročitao tekst, ali imaš mišljenje o svemu a naročito znaš šta su činjenice a šta ne. To se zove neznanje i površnost.

sve je u pravu za ovo

pre 5 godina

"U britanskom dokumentarcu iz 2003, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1962. sugerisao je da je glupost genetska bolest koju treba lečiti, navodi CNN"

Pa narvo da je u pravu. Zar treba ici dalje od nekih, nećemo sad reći koji su, da bi se ovo dokazalo kao tacno?

cosmoss

pre 5 godina

Sta znam teska tema ali on je rekao ono sto uglavnom svi belci misle,,al nemaju svi muda pa da to i javno kazu,,Licno mislim da ako neko zna o tome nesta onda je to on u to nema sumnje jer je covjek dobio nagrade za takve stvari.Druga je stvar moral i etika

miami

pre 5 godina

Istrazivanja bas dokazuju ono sto Nobelovac tvrdi, a to je da su Afrikanci od 30 do 50% manje inteligentni od belaca. Arapi od 20 do 30%. Sve su to cinjenice. Imate listu drzava sa prosecnim IQom. A danas se cinjenice nazivaju rasizmom i verbalnim deliktom.

max

pre 5 godina

Zato sto smo mi imali bolje uslove za sve , sta su oni imali dole ? Nista. 
Aj da mi odemo dole a oni ovde da vidis narednih generacija...
(555, 15. januar 2019 12:03)

Pa i Romi dovoljno dugo ovde gore pa nista.

Džoni

pre 5 godina

Ja verujem da je tako, isto tako ti crnci su fizički znatno dominantniji od belaca i to sve treba pripisati evoluciji i podneblju i uslovima u kojima se nekada živelo.

tocka

pre 5 godina

Čak i da je tako, da su belci zaista pametniji, a nisu, ovo čovek ne bi trebao da iznosi. Zašto? Pa ako je zaista tako, šta on ima od te izjave osim puke zlobe, sam sebi puca u nogu. Umesto da ćuti i uživa, on provocira i pali ljude.
Centri kulture stvaraju najpametnije ljude. Tu je najviše izazova i hrane za mozak. Nekad je to bio Egipat, pa Grci, pa Rim itd. Nema to veze sa tim ko je rodjen pametan nego kome je dobro obrazovanje na dohvat ruke. Pritom ne mislim samo na škole i institucije, nego i porodicu i društvo uopšte. Jednostavno, kada se napravi brutalni presek, belci imaju najbolje izgradjene institucije i društvo. Jesu li to društvo oni izgradili, jesu, ali ništa ne bi bili bez Persijaca, Mesopotamaca, Egipćana i ostalih koji nisu baš tako beli. Čovečanstvo je celina, diskriminisati nekoga na osnovu boje kože je zlo i greh, pa samim tim i glupost.

Budy Hild

pre 5 godina

Svaka generalizacija nije u redu, vec se samo moze govoriti o verovatnocama i predispozicijma za nesto. Votson o tome ne govori, koliko vidim iz teksta. Npr. kada ljudi misle o sebi ili komentarisu omiljenog igraca, iznose svoje sudove samouvereno bez ikakvog upita, sto nije bas ok.

Mr M

pre 5 godina

Dodao bih nekoliko zapazanja koja necu komentaristi pa neka svako odluci sta ce da zakljuci. Proveo sam dve nedelje u podsaharskoj Africi i ono sto sam video se svodi na sledece. Ljudi uglavnom tumaraju kao zombiji i dzabalebare. Retki koji su malo vispreniji i koji su naucili jezike su se bacili u turizam (znaci ne sede u kamionskoj gumi ceo dan i gledaju ko prolazi putem). Tacno vidis kod tog coveku da ima neku iskru u ocima, ostali 0 bodova. Takodje pricam sa drugarom zivi u UK, radio je po magacinima u pocetku kao i svi ostali i on kaze da je tamo dobro upoznao crnce i da od tad ne moze ocima da ih vidi. Samo vataju krivine i smatrju da ih belci izrabljuju, ali da su oni ustvari pametniji od belaca i da to nije pravedno.

Milutin

pre 5 godina

@Ekspa, brkaš stanje i genetski determinizam. Niko ne spori da Evropljani i Azijati imaju bolje skorove na IQ testovima, pitanje je da li je to posledica socijalnih ili genetskih faktora. E sad pogledaj link koji si podelio. Imaš Nigeriju i Kamerun. Država pored države, sa istom klimom, sličnom geografijom, kulturom. Nigerija ima prosečan skor 84, a Kamurun 64. Dakle na 100 metara razlike u jednoj zemlji se rađaju prosečni ljudi, a u drugoj blage do umerene mentalno zaostale osobe. Da li tebi to ima smisla? Ili možda činjenica da Nigerija ima GDP 375 milijardi dolara zbog nafte, a Kamerun 35 milijardi (a te pare se onda proporcionalno slivaju u obrazovanje između ostalog). Ali rasista zatvara oči pred očiglednim nelogičnostima koje buše rupu u teoriju i posmatra samo ono što podržava narativ o nekoj rasnoj superiornosti.

Ha

pre 5 godina

Dozvolite i beloj i crnoj rasi u narednih deset kolena iste uslove zivota i razvoja u njemu pa onda sudite o snazi, brzini i inteligenciji.
Zacljucak bi pojedine iznenadio.
Zakljucka po osnovi boje kože ne bi ni bilo..
Uzivajte!

piss

pre 5 godina

@nnn
To je zvanicno istrazivanje priznatih institucija tako da je itekako ozbiljno. To sto tebi ne odgovara ti je daje pravo da vredjas naucnike.

Radoznao

pre 5 godina

Pogledajte članak o neandertalcima na wikipediji. Tamo je navedeno, da je homo sapiens ( moderni čovek) asimilirao homo neandertalca nakon što se proširio iz Afrike, tako da današnji beli i žuti ( a i crveni) ljudi među svojim precima imaju i neandertalce, dok crni ( subsaharski) nemaju. Činjenica da su naši geni pomešani sa genima neandertalaca a geni crnaca nisu mora svakako značiti da postoji određeni nivo razlike između nas. Dali to dovodi do bilo kakve fizičke ili psihičke razlike je već pitanje na koje se u tom članku ne daje odgovor.

goxy

pre 5 godina

Jel' rasisticki reci da su crnci fizicki superiorniji od belaca?
(lev, 15. januar 2019 10:26)
Čak ni to nije istina. Pogledaj samo Strongman tskmičenje pa ćeš videti da su 99% belci. Crnci su eksplozivniji i izdržljiviji na duge staze. Kad je u pitanju sirova snaga belci su tu najbolji. To je činjenica.

мире

pre 5 godina

Чекај ако постоје расе значи да постоје разлике између раса. Неке су интелигентније, неке су јаче, неке спретније итд. Исто је као и са другим врстама. Па нису све расе паса исте интелигенције, величине и снаге. То је природа, а овај човек је само рекао истину. Црни човек за цео свој век постојања није измислио точак нити је припитомио било коју животињу, а живи и даље у кућама од блата. За то време бели човек је освојио свет због своје интелигенције и способности да створи напредну вивилизацију која се поставила изнад других. То је истина и ниједан данашњи либерал не може то да порекне јер га чињенице и историја оповргавају. Нећу да улазим у то да ли је морално освајази и тлачити друге ако си паметнији, али то је прошлост и људи су тада тако живели.

box

pre 5 godina

Pipava stvar...ako se u jednom trenutku pojave dokazi da je to istina ne moze se istine radi to precutati jer nije dobro ziveti u lazi. Naravno da belci, crnci, kinezi, arapi treba da imaju APSOLUTNO ISTA prava jer su pre svega ljudi a mi smo civilizovano drustvo a ne horda, te razlike ako i postoje sigurno nisu velike a funkcionalno su neprimetne. Opet ako se utvrdi da je to istina ne mozemo je ignorisati i negirati zato sto nam se ne dopada, a svakako je ne smemo zloupotrebljavati na bilo koji nacin upravo zato sto smo civilizovani i emencipovani.

Šrauba

pre 5 godina

@(Realno, 15. januar 2019 10:55)
"Zapadnjačke" testove rade i Japanci i Kinezi, pa ih rade bolje od zapadnjaka. Ti "zapadnjački" testovi nemaju nikakve reference prema kulturi i civilizaciji, ako ste ikada videli kako izgleda test inteligencije, znate da se sastoji od uglavnom od šema i geometrijskih oblika, koje su iste za sve kulture i civilizacije. Već sam poslao link prema istraživanju profesora Lyna, ali nije objavljen. Na tim istraživanjima ni neki zapadnjaci nisu prošli sjajno. Ovde lik pita kakva je korist da znamo da je neko inteligentniji od drugog. Možda nikakva, ali je i dalje istina - a kakvu korist imamo od istine? Možda nikakvu, ali ja je ipak volim znati. Drag mi je Platon, ali mi je istina još draža.

Bojan

pre 5 godina

Njegove izjave nisu utemeljene dokazima, a čak i ako jesu, šta donosi zaključak da je jedna grupa pametnija od druge?
(srba, 15. januar 2019 11:02)

Donosi istinu. Donosi to sto vise niko nece moci da vestacki namece sastave kolektiva po rasnom kljucu, nego po licnoj zasluzi, sto je jedino i posteno. Ovako se zbog nametnute rasne inkluzije azijati i belci diskriminisu na racun crnaca, a krajnji rezultat je da svi kao drustvo gubimo jer se pozicije dele po kljucu umesto po licnoj sposobnosti.

Polubugarin

pre 5 godina

Na primer, dokazano je da su Bugari pametniji od Srba. to ne može doneti ništa korisno.
(srba, 15. januar 2019 11:02)

Moze, Bugarima.

Miloš

pre 5 godina

Dragi "borci za ljudska prava",

Nauka je nauka i ona nije ni ksenofobna, ni diskriminativna - već samo takva kakva jeste, sviđalo se to nekome ili ne. Čovek je biolog, genetičar - a ne sociolog, niti političar. To što se njegovo istraživanje, rad i otkrića ne dopadaju dušebrižnicima - to nije problem nauke. Da li je ksenofobno i rasistički kada se kaže da su crnci daleko fizički spremniji, nadmoćniji i brži od belaca, naravno ne uvek - nego statistički gledano? Da li je ksenofobno reći da su crnci u proseku talentovaniji muzički? Pričati o prednostima koje crnci imaju kao rasa, kao na primer otpornost na određene bolesti i manja sklonost ka određenim genetski prenosivim defektima(kao očigledna prednost) - da li je i to rasistički? Ili je rasistički samo ono što se ne uklapa u "SOCIAL JUSTICE WARRIOR" dušebrižnu licemernu agendu usiljene "političke korektnosti"?

To što se razlikujemo u proesku, ne znači ništa, niti treba lažno forsirati teorije da smo svi isti. Nismo isti. Ni muškarci i žene nisu isti. Ali to nikako nije loša stvar, jer upravo te razlike svet čine boljim, lepšim i zanimljivijim mestom, a ne usiljeno forsiranje jednakosti i satanizacija svakoga ko iznese drugačije mišljenje.

Rokatanski

pre 5 godina

Suština lepote života i jeste u tome što se ljudi razlikuju. Da li je rasizam reći da su crni sprinteri brži od belih? Ili da su beli plivači bolji od crnih, setite se onog Afrikanca koji se umalo nije udavio u olimpijskom bazenu. Upravo je stav prema ovom naučniku rasistički i služi ispiranju mozga.

Jegulja

pre 5 godina

Ionako nije on otkrio, nego ukrao istrazivanje Rozalind Frenklin.
(Ivan, 15. januar 2019 10:44)

hvala bogu da se neko setio i pomenuo ovu zenu. ona je obavila glavni posao.

zeljko

pre 5 godina

Muci me nekoliko pitanja, zasto su medicina, industrija, nauka, tehnika, umetnost, sport, itd za svoj razvoj izabrali evropski kontinent, naseljen belcima a ne Afriku? U tim oblastima vidim rasisticko ponasanje i namerno izbegavanje africkog kontinenta za sopstveni razvoj. Koliko vidim i medicina, industrija, muzika, umetnost itd su takodje rasisti ..

serz

pre 5 godina

Eto samo jedno pitanje,da mi nebi lepili etikete.kako to da u croj africi do sada nije otkrivena nijedna napredna civilizacija ili barem neka koja je koristila alat tvrdji od drveta.

Pedja

pre 5 godina

Da li je moguce da ima toliko rasisitickih komentara??!! Nemogu da verujem gde zivim!??
Covek nije nista dokazao!! Takve stvari je jako tesko ili cak nemoguce naucno dokazati! Nepostoji gen za inteligenciju i nju je izuzetno tesko definisati i izmeri, dosta je to apstraktan pojam. Al bitno da su se neki ovde osetili superiorno i porastao im je ego danas malo. Ljudi koji nikad crnca nisu ni videli (mozda na flimu) odma iznose svoje komentare kako su gluplji od "nas" belih ljudi!

Nikola

pre 5 godina

Jevreji imaju najvišu inteligenciju u proseku, pa azijati, belci, pa crnci. Navodno kada su teži uslovi života i duge zime, opstaju dobro organizovani i racionalni koji se pripreme za preživljavanje zime. A kada je uvek toplo i samo bereš sve sa drveća na gotovo, onda opstaju i manje inteligentni. Ima uticaja i kultura izbora partnera, a ne samo podneblje.

wiener

pre 5 godina

ne mogu da verujem kad citam komentare. ne moze se naucno tvrditi da je neka grupa ljudi inteligentnija, jer je inteligencija previse labavo definisana i sastoji se od skupa osobina koje se mogu jos hraniti kroz okolinu i obrazovanje. kao uostalom i fizicke osobine. neko rece azijati su mali, ali to nije istina jer visina u velikoj meri zavisi od ishrane. nove generacije azijata su itekako visoke, dok su recimo amerikanci generalno nizi bez obzira na poreklo. pri tome se ne radi o politickoj korektnosti, jer je ok razmatrati tvrdnje da su recimo mesanci cesce inteligentniji (hybrid advantage). mada se i tu ne radi o velikim razlikama.

skocko

pre 5 godina

To da su inteligentniji nije sporno, jedino je sporno koliki je tu uticaj genetike a koliko okruženja, a trenutno svi dokazi upućuju da preovlađuje uticaj gena.Inače prosečan iq belaca je oko 100, afro-amerikanaca 85 a afrikanaca oko 70.

Ekspa

pre 5 godina

Još jedan od završnih simptoma letalne bolesti Zapadne civilizacije - negiranje naučnih činjenica za račun političke korektnosti. Za one koji traže dokaze, evo jedna lista, na osnovu opsežnog istraživanja dvojice naučnika (napomena, mi Srbi ne stojimo baš sjajno na njoj, tako da nemoj da bude uvređenih): https://brainstats.com/average-iq-by-country.html
Doslovno svako istraživanje i merenje inteligencije na osnovu rasnog sastava dalo je ovakve rezultate. Uvek su na prvom mestu istočni Azijati (Japanci, Korejci i Kinezi), a zatim ostali. Tu se niko ne buni što su oni prvi, ali je problem što su crnci poslednji. Nekako bismo hteli da to zabašure, jer bi onda ispalo da su možda sami krivi za svoj bedni položaj, za bedu u Africi, a da nisu krivi (samo) beli rasisti. S druge strane, niko ne traži demografske kvote npr. u NBA ligi (preko 80% crnci), NFL ligi, u sprinterskim disciplinama itd.

beogradski

pre 5 godina

Svi koji podržavaju sulude tvrdnje ovog profesora, koje naravno nije dokazao, nek imaju na umu da bela zapadnjačka elita, na isti način gleda na istočne i južne Evropljane, kao i na crnce. Bela zapadnjačka elita je naravno germanskog porekla. A svi znamo koja grupa naroda je počinila najveće zločine u istoriji čovečanstva, koja grupa naroda je porobljavala, kolonizovala, izmislila rasne teorije i rasnu segregaciju.

Нишлија

pre 5 godina

Не сме човек ни да мисли, а камо ли тек да каже, шта мисли. Време једноумља.

dragaN

pre 5 godina

Ovi ameri prevazilaze sebe.. Porobili crnce i sad moralisu.. Covek je reko istinu i u to sam sto posto uveren isto tako i mozemo i reci da su kinezi i japanci najpametniji od svih vrsta ljudi.. I ja nemam nikakav problem u tome
(bmwpower, 15. januar 2019 10:31)

I ja se slazem sa tobom i nemam problema sa time. A evo sta je jos nobelovac rekao, i ja kao belac, Srbin, to ne dozivljam kao rasizam:

"Zato su latinoamerikanci dobri ljubavnici", rekao je Votson, prema Asošiejted presu, koji je citirao ljude koji su bili na predavanju. "Nikad niste čuli za engleskog ljubavnika.

Sloba

pre 5 godina

@srba

Treba edukovati one koji ne vide razliku imeđu nauke i ideologije. Ako nauka nešto kaže to je tako, bilo da je politički korektno ili nije. Ako pak neko dođe pa to upotrebi za nekakvo zlo, onda je to problem i to treba sprečiti svim silama. Ali ne ide da žmurimo na nauku zato što su ljudi u proseku glupi (što nauka takođe kaže :)

truth

pre 5 godina

Koliko znate belaca da mogu da trce kao crnci, a sa druge strane koliko izumitelja ili bar igraca saha dakle umne igre znate da a da su crnci a da opet mogu da se mere sa belcima... Dakle razlike izmedju rasa postoje... Ne kazem da je neko visa neko niza rasa nego je cinjenica da razlike postoje i covek ih je samo izneo

Djenka

pre 5 godina

Jel' rasisticki reci da su crnci fizicki superiorniji od belaca?
(lev, 15. januar 2019 10:26)

Nije. Superiorniji su jer su animalniji od belaca. Belac je kroz evoluciju omeksao dok je evolucija u Africi stala nekako na pola puta.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Dragojle nobelovac, 15. januar 2019 10:58)

Vidim da je i kod tebe evolucija stala negde u embrionalnom stupnju. Nekako ti se mozak nije razvio više od dve ganglije, jedna služi za korišćenje tastature, a druga za lupetanje gluposti koristeći istu.

srba

pre 5 godina

Vas koji podržavate profesora treba ponovo edukovati, poslati na ekskurziju u memorijalni centar Aušvic ili Mathauzen. Prosto da vidite kako su slobodne teorije geneticara prakticno primenjivane.
Njegove izjave nisu utemeljene dokazima, a čak i ako jesu, šta donosi zaključak da je jedna grupa pametnija od druge?
Na primer, dokazano je da su Bugari pametniji od Srba. to ne može doneti ništa korisno.

truth

pre 5 godina

Meni nije jasno ko moze da tvrsi suprotno od njega i da ga degradira kada je on najveci strucnjak u toj oblasti... Sada zato sto to sto je rekao nije politicki korektno ne sme da kaze

dragaN

pre 5 godina

Čovek nije rekao ništa pogrešno.
(disident, 15. januar 2019 10:14)

Mislim da je tebi za dlaku izmakla Nobelova nagrada, čim možeš da presudiš da li je ovaj rekao pogrešno ili nije. A u genetiku se verovatno razumeš kao Tramp u Bliski istok.
(Spajk, 15. januar 2019 10:21)

Vazno da se ti razumes u genetiku, bolje nego jedan nobelovac.

Радован.СССС

pre 5 godina

Да је рекао да су Руси нижа раса, не би му се ништа десило.
Формализам "политичке" и "расне" коректности је још један облик бескрајног лицемерја западне културе, односно некултуре.

Bojan

pre 5 godina

Slusao sam rasprave na ovu temu i jako su zanimljive. Prica se svodi na to da se ljudi iz struke plase da javno pricaju o ovim istrazivanjima jer ko to uradi dobija otkaz, oduzimaju mu se titule, sredstva za zivot, javno se lincuje po medijima. A razlog je sto se rezultati tih istrazivanja ne uklapaju u ono sto se danas propagira sirokim masama. Znaci cista politika i neciji interes.

Slavko

pre 5 godina

Na osnovu statistickih istrazivanja on tvrdi da je tako. I sta cemo sad, ovi liberalni kreteni ce sad da tvrde da 2+2 nije 4 nego 5 jer je tako humanije ili prihvatljivije u drustvu. Brojevi su brojevi, a vi sto izvrcete da je ovo rasizam ste upravo malogradjanski rasisti i buduci gradjani nacisti. Kad kazete da su crnci fiziciki jaci od belaca, i da imaju duzi k... - jel to nije rasizam i generalizovanje?

Kokokorason

pre 5 godina

Strašno?Gospodin naučnik nije uzeo u obzir siromaštvo,obrazovanje i uticaj okruženja u razvoju dece tj.ljudi?Kod nas u Srbiji 90% žena preko 50-60 godina ima ponašanje svojih baba i prababa od pre 1000, i više godina.Tako bih volela da je gospodin rođen u nekom selu u Africi,pa da vidim gde bi se obrazovao?!!

nnn

pre 5 godina

S druge strane IQ u Srbiji je najniži u Evropi (po nekim ispitivanjima Albanija je gora, po nekim Rumunija, ali tu smo, na dnu).
(Milutin, 15. januar 2019 10:52)

Ne postoje istraživanja koja bi potkrepila navedeno. Ako misliš na "istraživanja" dokazanih hohštaplera iz kvazinaučne zajednice, to nema naučnu validnost.

jsx

pre 5 godina

lev
Za inteligenciju ne znam, ali za fizicku superiornost je ocigledno netacno. Belci su bolji u plivanju, gimnastici, fudbalu, tenisu, dizanju tegova i mnogim borilackim vestinama (iako ima i vrhunskih crnaca u svakom od tih sportova)

deki185

pre 5 godina

Ima tih naučnika koji se zanesu i misle da sve znaju, pa počnu da pametuju i izvan svoje struke. Pokojni Stiven je takođe bio jedan od takvih.
(Spajk, 15. januar 2019 10:20)

Stivena su zvali naučnik ali definitivno on nije bio nikakav naucnik nego lazni autoritet kojem su odredili ulogu koju je imao.Naucnik je bio Nikola Tesla, Pupin,Svi ovi sto su teoretisali a nikakve koristi covecanstvo od njih nije imalo, nisu naucnici.

Vladimir

pre 5 godina

Inteligencija je urodjena sposobnost a pamet je koeficijent iskorišćenja inteligencije.
To koliko cemo biti pametni uglavnom sami odlucujemo.

politička žvaka

pre 5 godina

Na stranu njegovi stavovi, ali ovo govori i o Nobelovoj nagradi. Znači nije samo Nobelova nagrada za mir bezvezna kategorija...

nenad

pre 5 godina

Hvala Vama na nemerljivom doprinosu nauci.

Ovo sto ste rekli samo rasista moze tumaciti kao rasisticku izjavu.
Svi imaju neke predispozicije, neki atletske, neki intelektualne,...
To ne znaci da su bolji.

Jedino se ne slazem sa onim: latinoamerikanci su najbolji ljubavnici
Bez Balkanca nema nista :)

UF-сами против свих!

pre 5 godina

Па то је само проста чињеница. Исто зако Азијате имају вишу интелигенцију од белаца. И ти сви резултати у појединачним земљама су потврђени и у САД где су добијени исти резултати.

dovla

pre 5 godina

Covek je verovatno u pravu. Ali isto tako treba da prihvatimo od smo mi Srbi medju najmanje inteligentnim narodima u Evropi (sa IQ prosekom 89) i to su pokazala sva istrazivanja.

Realno

pre 5 godina

У суштини је рекао да "африканци" слабије раде "европске тестове" од "европљана" тј "западњака" . Мога оје да кеже де суе "европљани-ѕападњаци" неспособнији да преживе у условима у којима свако афричко дете може да се снађе! Јел и то расизам? Просто начин на који запад дефинише "коефицијент интелигенције" "пада у воду" у многим другим ситуацијама осим у окружењу у којем је осмишљен. Шта са генијем за музику као што је Бетовен, који никада није научио множење и дељење? Зар један Шекспир мора да зна да пакује коцкице и куглице да би се доказала његова интелигенција? Да ли је генијалност једног Ван Гога доказива тестовима психолога?

beekay

pre 5 godina

Ne znam za pamet ali da su drugačiji - jesu.
Pogledajte samo srarting grid na finalnoj trci na 100m u poslednjih x godina na olimpijadama.
To nije samo pozitivna diskriminacija nego činjenica...

Mladen

pre 5 godina

Zbog životnog okruženja, Evropska klima je preferirala pametnije, a Afrička spretnije.
To ne znači da nema vrhunskih sportista među Evropljanima, niti vrhunskim naučnicima među Afrikancima.
Samo da su genetske predispozicije takve.

White man can’t jump

pre 5 godina

Ne znam ko je pametniji a ko gluplji, ali znam da nismo svi isti, niti možemo da budemo isti, niti bi trebalo da budemo isti. Navešću primer koji je i profesor dao, da niko nikad nije čuo za nekog engleskog Kazanovu (Džejms Bond je izmišljena ličnost). Takodje, zašto nikada nijedan beli igrač u NBA nije imao ni približno fizikalije kakve je imao npr. Majkl Džordan? Da ponovim, nismo niti možemo biti isti. Neka svako doprinosi ovom svetu u skladu sa svojim mogućnostima i neka niko ne koristi priliku da eksploatiše druge, ma koji da je razlog.

qqq

pre 5 godina

Činjenice nikako ne mogu da budu fašističke i baš ih briga za vaša osećanja. Tako su po nekim skorašnjim naučnim studijama azijati u proseku najinteligentniji. Zatim slede belci, crnci i ostali... To što ovo neko smatra uvredljivim ne menja činjenice. Ova istraživanja su vezana za prosečne ljude a u svakoj rasi postoje ekstremno inteligentni primerci...

Vlada

pre 5 godina

Ako postoje neke genetake predispozicije u kontekstu inteligencije i ako je naucno dokazano , to nije rasizam. Mozete pitati kod nas , sudije , pravnike koji se not susrecu svakodnevno sa problematicnim romima , tu ucestvuju i psiholozi i psihijatri , oni kazu da su ti romi zaostali ... sve zavisi od jedinke ... medjutim nacelno crnci jesu snazniji brzi itd , ali ovo nista ne znaci ... koliki bi uzorak trebao da bude da bi se ovo 100 % dokazalo ?
Za mene se smatra da sam inteligentan u drustvu i okolini , potencijal itd ... ali potencijal je samo potencijal , dzaba mi to kad ne mogu da sedim vise od 5 sati učeći ... a neki moj poznanik nema nikakav potencijal ni za sta osim da sedi 12 SATI UCECI I CITAJUCI . 2 falulteta je zavrsio i pise doktorat ... zvuči ropski zar ne ? Istina njega nista drugo ne interesuje u zivotu a vec se kotira kao nadprosecna osoba ... a zapravo je samo strahovito uporan i posvecen ...pa i mazga je uporna zivotinja i izdrzljiva ... sa bioloske strane po nekom automatizmu crnci bi trebali da budu i inteligentniji jer su krupniji - vise testosterona mozak bolje radi itd . Medjutim kako sad ovo ? Neki iskrivljeni švedjanin sa 59 kg koji nikada nije potrcao u zivotu resava iz glave najteze matematicke probleme ... sve je to individualno ... ali ako odredjena grupa zivi izolovano vekovima i potisnuto , bez mogucnosti obrazovanja i razvoja , sticanja iskustva , nema oblikovanja gena i prenosa iskustva pa se moze reci da su “zatucani”

Јабучило

pre 5 godina

Шта ако човек, искусан генетичар, зна шта говори? То и даље не значи да је један припадник неке групе бољи од припадника неке друге групе, већ да је само за такво нешто (на нивоу група) већа вероватноћа. А појединац је појединац, са свим својим врлинама и манама.
Ако гени утичу на особине појединца, онда теорија има смисла. Једини проблем је злоупотреба, па се наука не охрабрује да истражује у том правцу. Један дилетант је тако хтео да истреби цео народ половином прошлог века.

janjeca brigada iz MBa

pre 5 godina

Ove njegove izjave zvuče vrlo opasno i mogu se koristiti za raznorazne izgovore, pogotovu što imaju težinu uzimajući u obzir njegov istraživacki rad. Naravno, uvek ostaje pitanje da li je on samo rekao javno ono što mnogi misle i ponašaju se u skladu toga, što naravno ne opravdava njegove reči, ali bar čine situaciju jasnijom. Kad se pogleda ponašanje pojedinih bogatih ('belih') zemalja, zar se ne može objasniti ovim 'teorijama'?

Dragojle nobelovac

pre 5 godina

Jel' rasisticki reci da su crnci fizicki superiorniji od belaca?
(lev, 15. januar 2019 10:26)

Nije. Superiorniji su jer su animalniji od belaca. Belac je kroz evoluciju omeksao dok je evolucija u Africi stala nekako na pola puta.

Cica

pre 5 godina

"Postoji štelovanje istorije, sad su poceli i nauku da šteluju. Covek dokazao, na suprotnoj strani je da opovrgne, a ne da etiketira."

Odakle ti da je on bilo šta od ovih svojih teorija dokazao?
Čovek je potpuno izignorisao sve ono drugo što čoveka čini čovekom, a to je porodica u kojoj se rodio, društvo u kojem je odrastao i formirao se kao čovek i ličnost, obrazovanje i lična iskustva. Npr. latinoamerikanci i južnoevropljani važe za dobre ljubavnike? Zašto? Da li je genetski, ili je do klime, sunca, ishrane? Da li bi Španac drugo koleno rođeno u Engleskoj ili Finskoj isto bio dobar ljubavnik?
I da se razumemo, Vatson i Krik su fenomenalni naučnici i otkriće strukture DNK je novi početak nauke. Kao biotehnolog sam toga svesna.Al drži se onoga u čemu si dobar. Ne smeštaj ljude u fioke, po bilo kom osnovu.

Spajk

pre 5 godina

Čovek nije rekao ništa pogrešno.
(disident, 15. januar 2019 10:14)

Mislim da je tebi za dlaku izmakla Nobelova nagrada, čim možeš da presudiš da li je ovaj rekao pogrešno ili nije. A u genetiku se verovatno razumeš kao Tramp u Bliski istok.

Milutin

pre 5 godina

@sidji do reke, anegdotalni dokazi ili nerazumevanje koncepta inteligencije su bezvredni kao i tvoj komentar. Prvo inteligencija nije fiksna kategorija. Prosečan IQ skor je za 100 godina porastao oko 30 bodova. To nije zato što smo mi danas pametniji od naših predaka već je tip inteligencije koji smo obrazovanjem razvijali više u skladu sa onim što IQ testovi mere. Dakle trenutno stanje IQ skorova nam govori mnogo više o ekonomskom i obrazovnom stanju u nekoj zemlji, a ne inteligenciji kao usudu. Drugo sam koncept "crne i bele inteligencije" jeste rasistički. Jer boja kože je jedna površna karakteristika koja jako malo govori. Na primer put od Senegala do Južne Afrike je 8150km, skoro identično kao od Đenove do Pekinga. Vidimo kolike su varijacije moguće na tolikom putu. Ali belci rasistički ceo ogroman kontinent, kakav je Afrika, stavljaju pod jednu kapu i sve narode u njemu kao "crnce". To nam i rezultati govore, te je npr. prosečan IQ u Nigeriji (relativno bogatijoj i uređenijoj zemlji u odnosu na ostale u Africi) isti kao npr. u Srbiji. S druge strane IQ u Srbiji je najniži u Evropi (po nekim ispitivanjima Albanija je gora, po nekim Rumunija, ali tu smo, na dnu). Da li bi se isto ovako samouvereno zaleteo da komentarišeš takve nalaze kao dokaz naše inferiornosti ili bi imao razumevanja za istorijsko-socio-ekonomske okolnosti? Tako da da, jeste ti rasistički komentar, ali mnogo više od toga preglup je, što je interesantno s obzirom da se govori o inteligenciji:)

dr NS

pre 5 godina

Ime, čovek nije dokazao. Ne postoji gen za pamet. Problem je što je čiča produkt polovine 20 veka kad je bilo normalno biti rasist. Na konto toga je pobijeno toliko ljudi u Africi

Samo kažem

pre 5 godina

Pominje se neko istrazivanje. Znaci li da je ovaj čovek obavio istraživanja koja pokazuju to sto prica? On nije šarlatan nego priznat naučnik koji tvrdi da su istraživanja pokazala nešto sa čime se naučna zajednica ne slaže. Ako postoji istrazivanje onda je bitno opovrgnuti isto ili potvrditi. Ja ne sumnjam da postoje odredjene varijacije kod rasnih grupa koje izdvajaju odredjenu grupu u nečemu kao sto postoje i oscilacije kod podtipova. Azijati su uglavnom niski jel to rasizam ili naučna činjenica upisana u genima? Crnci su loši plivaci, ali fizički izdrzljiviji jel to rasizam ili naučna činjenica? Ovakvih ima na stotine i vezane su za rase i njihove podtipove. Kada se na kraju uzme ceolukopan spektar dobijete prosek. Kao sto rekoh ne znam da li su inteligentniji ovi ili oni jer to golim okom nije vidljivo, ali priznajem samo proverene naučne studije kojih očigledno nema i nisu dostupne široj javnosti.

ime

pre 5 godina

Covek dokazao, sta je problem?
I sta tu ima rasisticki?
Je l’ rasizam kad kazem da Afrikanci brze i duze trce od Evropljana.
Cemu ta nasilna i forsirana uniformnost rasa i polova?
E, to je fasizam.

I kakve veze ima ko je pametniji? Pamet je tek jedna desetina, dvadesetina ili stotina obelezja i karakterizacije jedinke. Ima vaznijih stvari od pameti. Ciji nedostatak ili suvisak nije sam po sebi i za sebe nuzno los ili dobar, uvredljiv ili pohvalan.

Postoji štelovanje istorije, sad su poceli i nauku da šteluju. Covek dokazao, na suprotnoj strani je da opovrgne, a ne da etiketira.

dumpster diving championship

pre 5 godina

Naravno gomila rasistickih komentara iz generalno rasisticke zemlje... Pola vas sa osnovnom skolom ne mozete da shvatite osnovnw nauke, kamoli malo komplikovanije kao sto su genetika, sociologija... Jezivo!

Spajk

pre 5 godina

Ima tih naučnika koji se zanesu i misle da sve znaju, pa počnu da pametuju i izvan svoje struke. Pokojni Stiven je takođe bio jedan od takvih.

bmwpower

pre 5 godina

Ovi ameri prevazilaze sebe.. Porobili crnce i sad moralisu.. Covek je reko istinu i u to sam sto posto uveren isto tako i mozemo i reci da su kinezi i japanci najpametniji od svih vrsta ljudi.. I ja nemam nikakav problem u tome

Spike

pre 5 godina

Stav jeste "senzacionalan", ali posto se naucni metod ne krece u okvirima drustvenih normi i politicke korektnosti, voleo bih da vidim reference/argumente/naucne dokaze na koje se gospodin poziva. Ako ih ima - to je to. Ako ih nema - ni prvi ni poslednji nobelovac koji je oboleo od Nobelove bolesti. Zato se tako i zove, na kraju krajeva. Bolest, ne Votson. :) A Afroamerikance je tesko ubaciti u metodolosku metriku kada je u pitanju inteligencija, jer su generacijama imali lose obrazovanje. Tesko je uporedjivati inteligenciju bakice sa sela sa cetiri osnovne i nekog gradskog fakultetlije, iako bi bakica mogla da briljira. A na sve to, ovde treba to korelirati sa genima, pa izvlaciti kauzalnost. Zanimljivo bi bilo videti "materijal i metode" tog rada.

kojot

pre 5 godina

pogledajte oko sebe i sve će vam biti jasno čovek govori istinu a drugi ga satanizuju istinu uvek treba reći i to nije ništa strašno a u zadnje vreme crnci su veći ksenofobi nego belci pogledajte njihove spotove i filmove ( samo činjenice lako ih je proveriti) . naravno i činjenica da su žene manje inteligentne od muškaraca su tačne pa ih ja i dalje poštujem i volim ali to je tako i netreba praviti od toga razne insinuacije već to prihvatiti kako je.

XXL

pre 5 godina

Amerikanci su sedamdesetih tvrdili da afrikanci - nemaju inicijativu. Naravno to je izbilo tada kada su harale gladi i smrtnost među stanovništvom Afrike. Pitanje se odnosilo na mirno čekanje smrti od gladi dok se ne preduzima ništa u proizvodnji hrane i vode. Šta god im to značilo.

lepo im covek rekao

pre 5 godina

Rekao je da Afrikanci nisu poznati po pameti, a da su Englezi poznati po psihickim poremecajima. Ocigledno da nije u pitanju rasizam.

ime

pre 5 godina

Covek dokazao, sta je problem?
I sta tu ima rasisticki?
Je l’ rasizam kad kazem da Afrikanci brze i duze trce od Evropljana.
Cemu ta nasilna i forsirana uniformnost rasa i polova?
E, to je fasizam.

I kakve veze ima ko je pametniji? Pamet je tek jedna desetina, dvadesetina ili stotina obelezja i karakterizacije jedinke. Ima vaznijih stvari od pameti. Ciji nedostatak ili suvisak nije sam po sebi i za sebe nuzno los ili dobar, uvredljiv ili pohvalan.

Postoji štelovanje istorije, sad su poceli i nauku da šteluju. Covek dokazao, na suprotnoj strani je da opovrgne, a ne da etiketira.

qqq

pre 5 godina

Činjenice nikako ne mogu da budu fašističke i baš ih briga za vaša osećanja. Tako su po nekim skorašnjim naučnim studijama azijati u proseku najinteligentniji. Zatim slede belci, crnci i ostali... To što ovo neko smatra uvredljivim ne menja činjenice. Ova istraživanja su vezana za prosečne ljude a u svakoj rasi postoje ekstremno inteligentni primerci...

beekay

pre 5 godina

Ne znam za pamet ali da su drugačiji - jesu.
Pogledajte samo srarting grid na finalnoj trci na 100m u poslednjih x godina na olimpijadama.
To nije samo pozitivna diskriminacija nego činjenica...

Mladen

pre 5 godina

Zbog životnog okruženja, Evropska klima je preferirala pametnije, a Afrička spretnije.
To ne znači da nema vrhunskih sportista među Evropljanima, niti vrhunskim naučnicima među Afrikancima.
Samo da su genetske predispozicije takve.

Јабучило

pre 5 godina

Шта ако човек, искусан генетичар, зна шта говори? То и даље не значи да је један припадник неке групе бољи од припадника неке друге групе, већ да је само за такво нешто (на нивоу група) већа вероватноћа. А појединац је појединац, са свим својим врлинама и манама.
Ако гени утичу на особине појединца, онда теорија има смисла. Једини проблем је злоупотреба, па се наука не охрабрује да истражује у том правцу. Један дилетант је тако хтео да истреби цео народ половином прошлог века.

bmwpower

pre 5 godina

Ovi ameri prevazilaze sebe.. Porobili crnce i sad moralisu.. Covek je reko istinu i u to sam sto posto uveren isto tako i mozemo i reci da su kinezi i japanci najpametniji od svih vrsta ljudi.. I ja nemam nikakav problem u tome

Realno

pre 5 godina

У суштини је рекао да "африканци" слабије раде "европске тестове" од "европљана" тј "западњака" . Мога оје да кеже де суе "европљани-ѕападњаци" неспособнији да преживе у условима у којима свако афричко дете може да се снађе! Јел и то расизам? Просто начин на који запад дефинише "коефицијент интелигенције" "пада у воду" у многим другим ситуацијама осим у окружењу у којем је осмишљен. Шта са генијем за музику као што је Бетовен, који никада није научио множење и дељење? Зар један Шекспир мора да зна да пакује коцкице и куглице да би се доказала његова интелигенција? Да ли је генијалност једног Ван Гога доказива тестовима психолога?

Samo kažem

pre 5 godina

Pominje se neko istrazivanje. Znaci li da je ovaj čovek obavio istraživanja koja pokazuju to sto prica? On nije šarlatan nego priznat naučnik koji tvrdi da su istraživanja pokazala nešto sa čime se naučna zajednica ne slaže. Ako postoji istrazivanje onda je bitno opovrgnuti isto ili potvrditi. Ja ne sumnjam da postoje odredjene varijacije kod rasnih grupa koje izdvajaju odredjenu grupu u nečemu kao sto postoje i oscilacije kod podtipova. Azijati su uglavnom niski jel to rasizam ili naučna činjenica upisana u genima? Crnci su loši plivaci, ali fizički izdrzljiviji jel to rasizam ili naučna činjenica? Ovakvih ima na stotine i vezane su za rase i njihove podtipove. Kada se na kraju uzme ceolukopan spektar dobijete prosek. Kao sto rekoh ne znam da li su inteligentniji ovi ili oni jer to golim okom nije vidljivo, ali priznajem samo proverene naučne studije kojih očigledno nema i nisu dostupne široj javnosti.

UF-сами против свих!

pre 5 godina

Па то је само проста чињеница. Исто зако Азијате имају вишу интелигенцију од белаца. И ти сви резултати у појединачним земљама су потврђени и у САД где су добијени исти резултати.

Spike

pre 5 godina

Stav jeste "senzacionalan", ali posto se naucni metod ne krece u okvirima drustvenih normi i politicke korektnosti, voleo bih da vidim reference/argumente/naucne dokaze na koje se gospodin poziva. Ako ih ima - to je to. Ako ih nema - ni prvi ni poslednji nobelovac koji je oboleo od Nobelove bolesti. Zato se tako i zove, na kraju krajeva. Bolest, ne Votson. :) A Afroamerikance je tesko ubaciti u metodolosku metriku kada je u pitanju inteligencija, jer su generacijama imali lose obrazovanje. Tesko je uporedjivati inteligenciju bakice sa sela sa cetiri osnovne i nekog gradskog fakultetlije, iako bi bakica mogla da briljira. A na sve to, ovde treba to korelirati sa genima, pa izvlaciti kauzalnost. Zanimljivo bi bilo videti "materijal i metode" tog rada.

lepo im covek rekao

pre 5 godina

Rekao je da Afrikanci nisu poznati po pameti, a da su Englezi poznati po psihickim poremecajima. Ocigledno da nije u pitanju rasizam.

Dragojle nobelovac

pre 5 godina

Jel' rasisticki reci da su crnci fizicki superiorniji od belaca?
(lev, 15. januar 2019 10:26)

Nije. Superiorniji su jer su animalniji od belaca. Belac je kroz evoluciju omeksao dok je evolucija u Africi stala nekako na pola puta.

Spajk

pre 5 godina

Čovek nije rekao ništa pogrešno.
(disident, 15. januar 2019 10:14)

Mislim da je tebi za dlaku izmakla Nobelova nagrada, čim možeš da presudiš da li je ovaj rekao pogrešno ili nije. A u genetiku se verovatno razumeš kao Tramp u Bliski istok.

Cica

pre 5 godina

"Postoji štelovanje istorije, sad su poceli i nauku da šteluju. Covek dokazao, na suprotnoj strani je da opovrgne, a ne da etiketira."

Odakle ti da je on bilo šta od ovih svojih teorija dokazao?
Čovek je potpuno izignorisao sve ono drugo što čoveka čini čovekom, a to je porodica u kojoj se rodio, društvo u kojem je odrastao i formirao se kao čovek i ličnost, obrazovanje i lična iskustva. Npr. latinoamerikanci i južnoevropljani važe za dobre ljubavnike? Zašto? Da li je genetski, ili je do klime, sunca, ishrane? Da li bi Španac drugo koleno rođeno u Engleskoj ili Finskoj isto bio dobar ljubavnik?
I da se razumemo, Vatson i Krik su fenomenalni naučnici i otkriće strukture DNK je novi početak nauke. Kao biotehnolog sam toga svesna.Al drži se onoga u čemu si dobar. Ne smeštaj ljude u fioke, po bilo kom osnovu.

srba

pre 5 godina

Vas koji podržavate profesora treba ponovo edukovati, poslati na ekskurziju u memorijalni centar Aušvic ili Mathauzen. Prosto da vidite kako su slobodne teorije geneticara prakticno primenjivane.
Njegove izjave nisu utemeljene dokazima, a čak i ako jesu, šta donosi zaključak da je jedna grupa pametnija od druge?
Na primer, dokazano je da su Bugari pametniji od Srba. to ne može doneti ništa korisno.

sturmmann

pre 5 godina

Tablu i figure za šah nije teško nabaviti, niti to predstavlja poseban novčani izdatak.

Kako se zove najpoznatiji šahista crnac?

Navedite tačan spisak svih naučnih pronalazaka, izuma, originalnih hipoteza, tehničko-tehnoloških dostignuća i svih ostalih dragulja ljudskog uma koje su čovečanstvu dali crnci.

Činjenice, da; šovinizam, nikako.

dovla

pre 5 godina

Covek je verovatno u pravu. Ali isto tako treba da prihvatimo od smo mi Srbi medju najmanje inteligentnim narodima u Evropi (sa IQ prosekom 89) i to su pokazala sva istrazivanja.

Ivan

pre 5 godina

Poznavao sam devedesetih devojku koja je tada imala najveci IQ u Petnici i, nasuprot predrasudama da su samo matematicari pametni, bila je na drustvenom smeru u gimnaziji. Zabavna, skromna, vaspitana, vredna... vec tad sam se cudio koliko ne lici ni na koga s naseg podneblja. Morala je da radi, pa je oduzila studije, ali kako je zavrsila tako je zaplila i sad taj "prosek pameti" dize u jednoj zapadnoj zemlji (ciji jezik nije uopste govorila kad je otisla).
Inace, ona je jako uvek bila strpljiva sa nama, prosecnima. To sam uvek najvise cenio. Nije vazno sto smo razliciti po predispozicijama i ostvarenom potencijalu, vec da svi budemo tretirani na isti nacin.

Odlazak ljudi kao sto je ona se sve vise oseca. A odavno su otisli ti njenog kalibra, danas odlaze i oni prosecni.

White man can’t jump

pre 5 godina

Ne znam ko je pametniji a ko gluplji, ali znam da nismo svi isti, niti možemo da budemo isti, niti bi trebalo da budemo isti. Navešću primer koji je i profesor dao, da niko nikad nije čuo za nekog engleskog Kazanovu (Džejms Bond je izmišljena ličnost). Takodje, zašto nikada nijedan beli igrač u NBA nije imao ni približno fizikalije kakve je imao npr. Majkl Džordan? Da ponovim, nismo niti možemo biti isti. Neka svako doprinosi ovom svetu u skladu sa svojim mogućnostima i neka niko ne koristi priliku da eksploatiše druge, ma koji da je razlog.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Imao sam prilike da zivim i radim sa skoro svim rasama. Iako nisam rasista, niti bih ikada birao i delio ljude po boji koze, u praksi se dokazalo (od onoga sto sam ka video) da su belci na neki nacin intelektualno jaci (napredniji od ostalih,posebno u biznisu) od svih ostalih, cak i od zutih.
Ujedno moram da kazem da je bela rasa najagresivnija od svih,samim tim i nosi oreol genocidne rase koja ugnjetava ostale.
Takodje,kada se gleda kroz odredjene kategorije crna rasa je neprevazidjana po pitanju muzike. Zuta rasa zivi i hrani se najzdravije itd.
Znaci, svaka rasa ima svoje prednosti i mane.

Milutin

pre 5 godina

@sidji do reke, anegdotalni dokazi ili nerazumevanje koncepta inteligencije su bezvredni kao i tvoj komentar. Prvo inteligencija nije fiksna kategorija. Prosečan IQ skor je za 100 godina porastao oko 30 bodova. To nije zato što smo mi danas pametniji od naših predaka već je tip inteligencije koji smo obrazovanjem razvijali više u skladu sa onim što IQ testovi mere. Dakle trenutno stanje IQ skorova nam govori mnogo više o ekonomskom i obrazovnom stanju u nekoj zemlji, a ne inteligenciji kao usudu. Drugo sam koncept "crne i bele inteligencije" jeste rasistički. Jer boja kože je jedna površna karakteristika koja jako malo govori. Na primer put od Senegala do Južne Afrike je 8150km, skoro identično kao od Đenove do Pekinga. Vidimo kolike su varijacije moguće na tolikom putu. Ali belci rasistički ceo ogroman kontinent, kakav je Afrika, stavljaju pod jednu kapu i sve narode u njemu kao "crnce". To nam i rezultati govore, te je npr. prosečan IQ u Nigeriji (relativno bogatijoj i uređenijoj zemlji u odnosu na ostale u Africi) isti kao npr. u Srbiji. S druge strane IQ u Srbiji je najniži u Evropi (po nekim ispitivanjima Albanija je gora, po nekim Rumunija, ali tu smo, na dnu). Da li bi se isto ovako samouvereno zaleteo da komentarišeš takve nalaze kao dokaz naše inferiornosti ili bi imao razumevanja za istorijsko-socio-ekonomske okolnosti? Tako da da, jeste ti rasistički komentar, ali mnogo više od toga preglup je, što je interesantno s obzirom da se govori o inteligenciji:)

Milutin

pre 5 godina

@Ekspa, brkaš stanje i genetski determinizam. Niko ne spori da Evropljani i Azijati imaju bolje skorove na IQ testovima, pitanje je da li je to posledica socijalnih ili genetskih faktora. E sad pogledaj link koji si podelio. Imaš Nigeriju i Kamerun. Država pored države, sa istom klimom, sličnom geografijom, kulturom. Nigerija ima prosečan skor 84, a Kamurun 64. Dakle na 100 metara razlike u jednoj zemlji se rađaju prosečni ljudi, a u drugoj blage do umerene mentalno zaostale osobe. Da li tebi to ima smisla? Ili možda činjenica da Nigerija ima GDP 375 milijardi dolara zbog nafte, a Kamerun 35 milijardi (a te pare se onda proporcionalno slivaju u obrazovanje između ostalog). Ali rasista zatvara oči pred očiglednim nelogičnostima koje buše rupu u teoriju i posmatra samo ono što podržava narativ o nekoj rasnoj superiornosti.

tocka

pre 5 godina

Čak i da je tako, da su belci zaista pametniji, a nisu, ovo čovek ne bi trebao da iznosi. Zašto? Pa ako je zaista tako, šta on ima od te izjave osim puke zlobe, sam sebi puca u nogu. Umesto da ćuti i uživa, on provocira i pali ljude.
Centri kulture stvaraju najpametnije ljude. Tu je najviše izazova i hrane za mozak. Nekad je to bio Egipat, pa Grci, pa Rim itd. Nema to veze sa tim ko je rodjen pametan nego kome je dobro obrazovanje na dohvat ruke. Pritom ne mislim samo na škole i institucije, nego i porodicu i društvo uopšte. Jednostavno, kada se napravi brutalni presek, belci imaju najbolje izgradjene institucije i društvo. Jesu li to društvo oni izgradili, jesu, ali ništa ne bi bili bez Persijaca, Mesopotamaca, Egipćana i ostalih koji nisu baš tako beli. Čovečanstvo je celina, diskriminisati nekoga na osnovu boje kože je zlo i greh, pa samim tim i glupost.

Sasa

pre 5 godina

Ne treba uporedjivati IQ Srbije koja je dozivela katastrofalan odliv mozga koji traje vec skoro 3 decenije, u koji ubrajaju i Kosovo. Naravno da je nemoguce da nam je iznad prosecan, ali ne zbog genetike vec zbog socio-ekonomske situacije. Vratite pola miliona visoko obrazovanih sa IQ-om verovatno preko 115, plus njihova kolena, pa da pricamo o prosecnom IQ.

Vlada

pre 5 godina

Ako postoje neke genetake predispozicije u kontekstu inteligencije i ako je naucno dokazano , to nije rasizam. Mozete pitati kod nas , sudije , pravnike koji se not susrecu svakodnevno sa problematicnim romima , tu ucestvuju i psiholozi i psihijatri , oni kazu da su ti romi zaostali ... sve zavisi od jedinke ... medjutim nacelno crnci jesu snazniji brzi itd , ali ovo nista ne znaci ... koliki bi uzorak trebao da bude da bi se ovo 100 % dokazalo ?
Za mene se smatra da sam inteligentan u drustvu i okolini , potencijal itd ... ali potencijal je samo potencijal , dzaba mi to kad ne mogu da sedim vise od 5 sati učeći ... a neki moj poznanik nema nikakav potencijal ni za sta osim da sedi 12 SATI UCECI I CITAJUCI . 2 falulteta je zavrsio i pise doktorat ... zvuči ropski zar ne ? Istina njega nista drugo ne interesuje u zivotu a vec se kotira kao nadprosecna osoba ... a zapravo je samo strahovito uporan i posvecen ...pa i mazga je uporna zivotinja i izdrzljiva ... sa bioloske strane po nekom automatizmu crnci bi trebali da budu i inteligentniji jer su krupniji - vise testosterona mozak bolje radi itd . Medjutim kako sad ovo ? Neki iskrivljeni švedjanin sa 59 kg koji nikada nije potrcao u zivotu resava iz glave najteze matematicke probleme ... sve je to individualno ... ali ako odredjena grupa zivi izolovano vekovima i potisnuto , bez mogucnosti obrazovanja i razvoja , sticanja iskustva , nema oblikovanja gena i prenosa iskustva pa se moze reci da su “zatucani”

XXL

pre 5 godina

Amerikanci su sedamdesetih tvrdili da afrikanci - nemaju inicijativu. Naravno to je izbilo tada kada su harale gladi i smrtnost među stanovništvom Afrike. Pitanje se odnosilo na mirno čekanje smrti od gladi dok se ne preduzima ništa u proizvodnji hrane i vode. Šta god im to značilo.

Mr M

pre 5 godina

Dodao bih nekoliko zapazanja koja necu komentaristi pa neka svako odluci sta ce da zakljuci. Proveo sam dve nedelje u podsaharskoj Africi i ono sto sam video se svodi na sledece. Ljudi uglavnom tumaraju kao zombiji i dzabalebare. Retki koji su malo vispreniji i koji su naucili jezike su se bacili u turizam (znaci ne sede u kamionskoj gumi ceo dan i gledaju ko prolazi putem). Tacno vidis kod tog coveku da ima neku iskru u ocima, ostali 0 bodova. Takodje pricam sa drugarom zivi u UK, radio je po magacinima u pocetku kao i svi ostali i on kaze da je tamo dobro upoznao crnce i da od tad ne moze ocima da ih vidi. Samo vataju krivine i smatrju da ih belci izrabljuju, ali da su oni ustvari pametniji od belaca i da to nije pravedno.

janjeca brigada iz MBa

pre 5 godina

Ove njegove izjave zvuče vrlo opasno i mogu se koristiti za raznorazne izgovore, pogotovu što imaju težinu uzimajući u obzir njegov istraživacki rad. Naravno, uvek ostaje pitanje da li je on samo rekao javno ono što mnogi misle i ponašaju se u skladu toga, što naravno ne opravdava njegove reči, ali bar čine situaciju jasnijom. Kad se pogleda ponašanje pojedinih bogatih ('belih') zemalja, zar se ne može objasniti ovim 'teorijama'?

Djenka

pre 5 godina

Jel' rasisticki reci da su crnci fizicki superiorniji od belaca?
(lev, 15. januar 2019 10:26)

Nije. Superiorniji su jer su animalniji od belaca. Belac je kroz evoluciju omeksao dok je evolucija u Africi stala nekako na pola puta.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Dragojle nobelovac, 15. januar 2019 10:58)

Vidim da je i kod tebe evolucija stala negde u embrionalnom stupnju. Nekako ti se mozak nije razvio više od dve ganglije, jedna služi za korišćenje tastature, a druga za lupetanje gluposti koristeći istu.

Jegulja

pre 5 godina

Ionako nije on otkrio, nego ukrao istrazivanje Rozalind Frenklin.
(Ivan, 15. januar 2019 10:44)

hvala bogu da se neko setio i pomenuo ovu zenu. ona je obavila glavni posao.

beogradski

pre 5 godina

Svi koji podržavaju sulude tvrdnje ovog profesora, koje naravno nije dokazao, nek imaju na umu da bela zapadnjačka elita, na isti način gleda na istočne i južne Evropljane, kao i na crnce. Bela zapadnjačka elita je naravno germanskog porekla. A svi znamo koja grupa naroda je počinila najveće zločine u istoriji čovečanstva, koja grupa naroda je porobljavala, kolonizovala, izmislila rasne teorije i rasnu segregaciju.

Miloš

pre 5 godina

Dragi "borci za ljudska prava",

Nauka je nauka i ona nije ni ksenofobna, ni diskriminativna - već samo takva kakva jeste, sviđalo se to nekome ili ne. Čovek je biolog, genetičar - a ne sociolog, niti političar. To što se njegovo istraživanje, rad i otkrića ne dopadaju dušebrižnicima - to nije problem nauke. Da li je ksenofobno i rasistički kada se kaže da su crnci daleko fizički spremniji, nadmoćniji i brži od belaca, naravno ne uvek - nego statistički gledano? Da li je ksenofobno reći da su crnci u proseku talentovaniji muzički? Pričati o prednostima koje crnci imaju kao rasa, kao na primer otpornost na određene bolesti i manja sklonost ka određenim genetski prenosivim defektima(kao očigledna prednost) - da li je i to rasistički? Ili je rasistički samo ono što se ne uklapa u "SOCIAL JUSTICE WARRIOR" dušebrižnu licemernu agendu usiljene "političke korektnosti"?

To što se razlikujemo u proesku, ne znači ništa, niti treba lažno forsirati teorije da smo svi isti. Nismo isti. Ni muškarci i žene nisu isti. Ali to nikako nije loša stvar, jer upravo te razlike svet čine boljim, lepšim i zanimljivijim mestom, a ne usiljeno forsiranje jednakosti i satanizacija svakoga ko iznese drugačije mišljenje.

kojot

pre 5 godina

pogledajte oko sebe i sve će vam biti jasno čovek govori istinu a drugi ga satanizuju istinu uvek treba reći i to nije ništa strašno a u zadnje vreme crnci su veći ksenofobi nego belci pogledajte njihove spotove i filmove ( samo činjenice lako ih je proveriti) . naravno i činjenica da su žene manje inteligentne od muškaraca su tačne pa ih ja i dalje poštujem i volim ali to je tako i netreba praviti od toga razne insinuacije već to prihvatiti kako je.

dumpster diving championship

pre 5 godina

Naravno gomila rasistickih komentara iz generalno rasisticke zemlje... Pola vas sa osnovnom skolom ne mozete da shvatite osnovnw nauke, kamoli malo komplikovanije kao sto su genetika, sociologija... Jezivo!

Nindza

pre 5 godina

@Negativni
Ovo JESU cinjenice, i baziraju se na rezultatima testova intligencije, a ne na njegovom misljenju i rasizmu. I to su testovi pravljeni da se uzmu u obzir kulturoloske razlike.
Inace po tim rezultatima ni Srbija ne briljira. I sad, mozemo da se breckamo uvredjeni koliko hocemo, ali je tako.

Bojan

pre 5 godina

Slusao sam rasprave na ovu temu i jako su zanimljive. Prica se svodi na to da se ljudi iz struke plase da javno pricaju o ovim istrazivanjima jer ko to uradi dobija otkaz, oduzimaju mu se titule, sredstva za zivot, javno se lincuje po medijima. A razlog je sto se rezultati tih istrazivanja ne uklapaju u ono sto se danas propagira sirokim masama. Znaci cista politika i neciji interes.

Minja

pre 5 godina

Ako je covek naucno dokazao neke cijenice, zasto su to rasistička stanovišta? Da li su rasistička stanovišta i tvrdnje da su crnci daleko fizicki nadmocnija rasa od belaca? Treba li takodje kazniti i one koji tu ideju plasiraju?

Ekspa

pre 5 godina

Još jedan od završnih simptoma letalne bolesti Zapadne civilizacije - negiranje naučnih činjenica za račun političke korektnosti. Za one koji traže dokaze, evo jedna lista, na osnovu opsežnog istraživanja dvojice naučnika (napomena, mi Srbi ne stojimo baš sjajno na njoj, tako da nemoj da bude uvređenih): https://brainstats.com/average-iq-by-country.html
Doslovno svako istraživanje i merenje inteligencije na osnovu rasnog sastava dalo je ovakve rezultate. Uvek su na prvom mestu istočni Azijati (Japanci, Korejci i Kinezi), a zatim ostali. Tu se niko ne buni što su oni prvi, ali je problem što su crnci poslednji. Nekako bismo hteli da to zabašure, jer bi onda ispalo da su možda sami krivi za svoj bedni položaj, za bedu u Africi, a da nisu krivi (samo) beli rasisti. S druge strane, niko ne traži demografske kvote npr. u NBA ligi (preko 80% crnci), NFL ligi, u sprinterskim disciplinama itd.

Slavko

pre 5 godina

Na osnovu statistickih istrazivanja on tvrdi da je tako. I sta cemo sad, ovi liberalni kreteni ce sad da tvrde da 2+2 nije 4 nego 5 jer je tako humanije ili prihvatljivije u drustvu. Brojevi su brojevi, a vi sto izvrcete da je ovo rasizam ste upravo malogradjanski rasisti i buduci gradjani nacisti. Kad kazete da su crnci fiziciki jaci od belaca, i da imaju duzi k... - jel to nije rasizam i generalizovanje?

nnn

pre 5 godina

S druge strane IQ u Srbiji je najniži u Evropi (po nekim ispitivanjima Albanija je gora, po nekim Rumunija, ali tu smo, na dnu).
(Milutin, 15. januar 2019 10:52)

Ne postoje istraživanja koja bi potkrepila navedeno. Ako misliš na "istraživanja" dokazanih hohštaplera iz kvazinaučne zajednice, to nema naučnu validnost.

La Nina

pre 5 godina

Nacelno se slazem. Ali ovo za Engleze nije u pravu: najbolji ljubavnik u zivotu mi je bio Englez, pravi umetnik. Da li je rodjen talentovan ili je stvar prakse, nebitno. No to je manje vazno. Ono sto jeste vazno je da su Srbi (i ostali Balkanci, da se razumemo) najgluplji Evropljani sa prosecnim IQ-om 90. O ovome treba da diskutujemo.

Polubugarin

pre 5 godina

Na primer, dokazano je da su Bugari pametniji od Srba. to ne može doneti ništa korisno.
(srba, 15. januar 2019 11:02)

Moze, Bugarima.

dr NS

pre 5 godina

Ime, čovek nije dokazao. Ne postoji gen za pamet. Problem je što je čiča produkt polovine 20 veka kad je bilo normalno biti rasist. Na konto toga je pobijeno toliko ljudi u Africi

Bojan

pre 5 godina

Njegove izjave nisu utemeljene dokazima, a čak i ako jesu, šta donosi zaključak da je jedna grupa pametnija od druge?
(srba, 15. januar 2019 11:02)

Donosi istinu. Donosi to sto vise niko nece moci da vestacki namece sastave kolektiva po rasnom kljucu, nego po licnoj zasluzi, sto je jedino i posteno. Ovako se zbog nametnute rasne inkluzije azijati i belci diskriminisu na racun crnaca, a krajnji rezultat je da svi kao drustvo gubimo jer se pozicije dele po kljucu umesto po licnoj sposobnosti.

Bzvz

pre 5 godina

A kad kazes da su crnci misicaviji i obdareniji od belaca to nije sovinizam vec konstatacija. Genetski su u proseku negde bolji a negde losiji, da li je to inteligencija ne znam, mozda i jeste

miami

pre 5 godina

Istrazivanja bas dokazuju ono sto Nobelovac tvrdi, a to je da su Afrikanci od 30 do 50% manje inteligentni od belaca. Arapi od 20 do 30%. Sve su to cinjenice. Imate listu drzava sa prosecnim IQom. A danas se cinjenice nazivaju rasizmom i verbalnim deliktom.

Rokatanski

pre 5 godina

Suština lepote života i jeste u tome što se ljudi razlikuju. Da li je rasizam reći da su crni sprinteri brži od belih? Ili da su beli plivači bolji od crnih, setite se onog Afrikanca koji se umalo nije udavio u olimpijskom bazenu. Upravo je stav prema ovom naučniku rasistički i služi ispiranju mozga.

truth

pre 5 godina

Meni nije jasno ko moze da tvrsi suprotno od njega i da ga degradira kada je on najveci strucnjak u toj oblasti... Sada zato sto to sto je rekao nije politicki korektno ne sme da kaze

Supergupi

pre 5 godina

S druge strane IQ u Srbiji je najniži u Evropi (po nekim ispitivanjima Albanija je gora, po nekim Rumunija, ali tu smo, na dnu).
(Milutin, 15. januar 2019 10:52)
-----------------------------------
Jeste najgluplji narod izrodio:Teslu,Milankovica,Vukobratovica,Andrica,Pupina,Pavla Savica,Alasa,narod cija deca svake godine pokupe sve medalje na matematickim olimpijadama,
Narod koji je promenio tok civilicacije je najgluplji po istrazivanjima tvojih relevantnih istrazivaca.

Nikola

pre 5 godina

Jevreji imaju najvišu inteligenciju u proseku, pa azijati, belci, pa crnci. Navodno kada su teži uslovi života i duge zime, opstaju dobro organizovani i racionalni koji se pripreme za preživljavanje zime. A kada je uvek toplo i samo bereš sve sa drveća na gotovo, onda opstaju i manje inteligentni. Ima uticaja i kultura izbora partnera, a ne samo podneblje.

Нишлија

pre 5 godina

Не сме човек ни да мисли, а камо ли тек да каже, шта мисли. Време једноумља.

goxy

pre 5 godina

Jel' rasisticki reci da su crnci fizicki superiorniji od belaca?
(lev, 15. januar 2019 10:26)
Čak ni to nije istina. Pogledaj samo Strongman tskmičenje pa ćeš videti da su 99% belci. Crnci su eksplozivniji i izdržljiviji na duge staze. Kad je u pitanju sirova snaga belci su tu najbolji. To je činjenica.

мире

pre 5 godina

Чекај ако постоје расе значи да постоје разлике између раса. Неке су интелигентније, неке су јаче, неке спретније итд. Исто је као и са другим врстама. Па нису све расе паса исте интелигенције, величине и снаге. То је природа, а овај човек је само рекао истину. Црни човек за цео свој век постојања није измислио точак нити је припитомио било коју животињу, а живи и даље у кућама од блата. За то време бели човек је освојио свет због своје интелигенције и способности да створи напредну вивилизацију која се поставила изнад других. То је истина и ниједан данашњи либерал не може то да порекне јер га чињенице и историја оповргавају. Нећу да улазим у то да ли је морално освајази и тлачити друге ако си паметнији, али то је прошлост и људи су тада тако живели.

max

pre 5 godina

Zato sto smo mi imali bolje uslove za sve , sta su oni imali dole ? Nista. 
Aj da mi odemo dole a oni ovde da vidis narednih generacija...
(555, 15. januar 2019 12:03)

Pa i Romi dovoljno dugo ovde gore pa nista.

Šrauba

pre 5 godina

@(Realno, 15. januar 2019 10:55)
"Zapadnjačke" testove rade i Japanci i Kinezi, pa ih rade bolje od zapadnjaka. Ti "zapadnjački" testovi nemaju nikakve reference prema kulturi i civilizaciji, ako ste ikada videli kako izgleda test inteligencije, znate da se sastoji od uglavnom od šema i geometrijskih oblika, koje su iste za sve kulture i civilizacije. Već sam poslao link prema istraživanju profesora Lyna, ali nije objavljen. Na tim istraživanjima ni neki zapadnjaci nisu prošli sjajno. Ovde lik pita kakva je korist da znamo da je neko inteligentniji od drugog. Možda nikakva, ali je i dalje istina - a kakvu korist imamo od istine? Možda nikakvu, ali ja je ipak volim znati. Drag mi je Platon, ali mi je istina još draža.

dragaN

pre 5 godina

Ovi ameri prevazilaze sebe.. Porobili crnce i sad moralisu.. Covek je reko istinu i u to sam sto posto uveren isto tako i mozemo i reci da su kinezi i japanci najpametniji od svih vrsta ljudi.. I ja nemam nikakav problem u tome
(bmwpower, 15. januar 2019 10:31)

I ja se slazem sa tobom i nemam problema sa time. A evo sta je jos nobelovac rekao, i ja kao belac, Srbin, to ne dozivljam kao rasizam:

"Zato su latinoamerikanci dobri ljubavnici", rekao je Votson, prema Asošiejted presu, koji je citirao ljude koji su bili na predavanju. "Nikad niste čuli za engleskog ljubavnika.

Džoni

pre 5 godina

Ja verujem da je tako, isto tako ti crnci su fizički znatno dominantniji od belaca i to sve treba pripisati evoluciji i podneblju i uslovima u kojima se nekada živelo.

Spajk

pre 5 godina

Ima tih naučnika koji se zanesu i misle da sve znaju, pa počnu da pametuju i izvan svoje struke. Pokojni Stiven je takođe bio jedan od takvih.

skocko

pre 5 godina

To da su inteligentniji nije sporno, jedino je sporno koliki je tu uticaj genetike a koliko okruženja, a trenutno svi dokazi upućuju da preovlađuje uticaj gena.Inače prosečan iq belaca je oko 100, afro-amerikanaca 85 a afrikanaca oko 70.

Budy Hild

pre 5 godina

Svaka generalizacija nije u redu, vec se samo moze govoriti o verovatnocama i predispozicijma za nesto. Votson o tome ne govori, koliko vidim iz teksta. Npr. kada ljudi misle o sebi ili komentarisu omiljenog igraca, iznose svoje sudove samouvereno bez ikakvog upita, sto nije bas ok.

jsx

pre 5 godina

lev
Za inteligenciju ne znam, ali za fizicku superiornost je ocigledno netacno. Belci su bolji u plivanju, gimnastici, fudbalu, tenisu, dizanju tegova i mnogim borilackim vestinama (iako ima i vrhunskih crnaca u svakom od tih sportova)

Pedja

pre 5 godina

Da li je moguce da ima toliko rasisitickih komentara??!! Nemogu da verujem gde zivim!??
Covek nije nista dokazao!! Takve stvari je jako tesko ili cak nemoguce naucno dokazati! Nepostoji gen za inteligenciju i nju je izuzetno tesko definisati i izmeri, dosta je to apstraktan pojam. Al bitno da su se neki ovde osetili superiorno i porastao im je ego danas malo. Ljudi koji nikad crnca nisu ni videli (mozda na flimu) odma iznose svoje komentare kako su gluplji od "nas" belih ljudi!

truth

pre 5 godina

Koliko znate belaca da mogu da trce kao crnci, a sa druge strane koliko izumitelja ili bar igraca saha dakle umne igre znate da a da su crnci a da opet mogu da se mere sa belcima... Dakle razlike izmedju rasa postoje... Ne kazem da je neko visa neko niza rasa nego je cinjenica da razlike postoje i covek ih je samo izneo

Радован.СССС

pre 5 godina

Да је рекао да су Руси нижа раса, не би му се ништа десило.
Формализам "политичке" и "расне" коректности је још један облик бескрајног лицемерја западне културе, односно некултуре.

serz

pre 5 godina

Eto samo jedno pitanje,da mi nebi lepili etikete.kako to da u croj africi do sada nije otkrivena nijedna napredna civilizacija ili barem neka koja je koristila alat tvrdji od drveta.

sve je u pravu za ovo

pre 5 godina

"U britanskom dokumentarcu iz 2003, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1962. sugerisao je da je glupost genetska bolest koju treba lečiti, navodi CNN"

Pa narvo da je u pravu. Zar treba ici dalje od nekih, nećemo sad reći koji su, da bi se ovo dokazalo kao tacno?

cosmoss

pre 5 godina

Sta znam teska tema ali on je rekao ono sto uglavnom svi belci misle,,al nemaju svi muda pa da to i javno kazu,,Licno mislim da ako neko zna o tome nesta onda je to on u to nema sumnje jer je covjek dobio nagrade za takve stvari.Druga je stvar moral i etika

Ha

pre 5 godina

Dozvolite i beloj i crnoj rasi u narednih deset kolena iste uslove zivota i razvoja u njemu pa onda sudite o snazi, brzini i inteligenciji.
Zacljucak bi pojedine iznenadio.
Zakljucka po osnovi boje kože ne bi ni bilo..
Uzivajte!

Negativni

pre 5 godina

Činjenice nikako ne mogu da budu fašističke i baš ih briga za vaša osećanja. Tako su po nekim skorašnjim naučnim studijama azijati u proseku najinteligentniji. Zatim slede belci, crnci i ostali... To što ovo neko smatra uvredljivim ne menja činjenice. Ova istraživanja su vezana za prosečne ljude a u svakoj rasi postoje ekstremno inteligentni primerci...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (qqq, 15. januar 2019 10:14)

Upravo se i radi o tome da to nisu činjenice, već proizvoljne definicije pojedinca za koje ne postoje nikakvi naučni argumenti. Zato to i jeste rasizam. Nisi lepo pročitao tekst, ali imaš mišljenje o svemu a naročito znaš šta su činjenice a šta ne. To se zove neznanje i površnost.

zeljko

pre 5 godina

Muci me nekoliko pitanja, zasto su medicina, industrija, nauka, tehnika, umetnost, sport, itd za svoj razvoj izabrali evropski kontinent, naseljen belcima a ne Afriku? U tim oblastima vidim rasisticko ponasanje i namerno izbegavanje africkog kontinenta za sopstveni razvoj. Koliko vidim i medicina, industrija, muzika, umetnost itd su takodje rasisti ..

beogradski

pre 5 godina

@(beogradski, 15. januar 2019 11:58)
znaci, po tebi su i spanci, portugalci i francuzi germani?
(mrmlj, 15. januar 2019 13:33)

naravno da ne, ali njihovo plemstvo, koje ih je vodilo, je iz porodice Habzburg, samo ti to ne znas....

Radoznao

pre 5 godina

Pogledajte članak o neandertalcima na wikipediji. Tamo je navedeno, da je homo sapiens ( moderni čovek) asimilirao homo neandertalca nakon što se proširio iz Afrike, tako da današnji beli i žuti ( a i crveni) ljudi među svojim precima imaju i neandertalce, dok crni ( subsaharski) nemaju. Činjenica da su naši geni pomešani sa genima neandertalaca a geni crnaca nisu mora svakako značiti da postoji određeni nivo razlike između nas. Dali to dovodi do bilo kakve fizičke ili psihičke razlike je već pitanje na koje se u tom članku ne daje odgovor.

Vladimir

pre 5 godina

Inteligencija je urodjena sposobnost a pamet je koeficijent iskorišćenja inteligencije.
To koliko cemo biti pametni uglavnom sami odlucujemo.

dragaN

pre 5 godina

Čovek nije rekao ništa pogrešno.
(disident, 15. januar 2019 10:14)

Mislim da je tebi za dlaku izmakla Nobelova nagrada, čim možeš da presudiš da li je ovaj rekao pogrešno ili nije. A u genetiku se verovatno razumeš kao Tramp u Bliski istok.
(Spajk, 15. januar 2019 10:21)

Vazno da se ti razumes u genetiku, bolje nego jedan nobelovac.

Kokokorason

pre 5 godina

Strašno?Gospodin naučnik nije uzeo u obzir siromaštvo,obrazovanje i uticaj okruženja u razvoju dece tj.ljudi?Kod nas u Srbiji 90% žena preko 50-60 godina ima ponašanje svojih baba i prababa od pre 1000, i više godina.Tako bih volela da je gospodin rođen u nekom selu u Africi,pa da vidim gde bi se obrazovao?!!

saki

pre 5 godina

Crnci su u zemljama zapadne Evrope, SAD, Brazila i gde god ih ima do pre 50 godina bili praktično izolovani, bez velikih mogućnosti da se obrazuju pa zato nema crnaca Nobelovaca i sl. Isto važi za Afriku, stalni ratovi i siromaštvo su doprineli nedostatku učenih ljudi. Videćemo za stotinak godina od danas, da li će barem evropski i američki crnci imati naučne uspehe pa da vidimo da li je gospodin Votson bio u pravu.

piss

pre 5 godina

@nnn
To je zvanicno istrazivanje priznatih institucija tako da je itekako ozbiljno. To sto tebi ne odgovara ti je daje pravo da vredjas naucnike.

SrbEUin

pre 5 godina

Pa i Srbi dokazano imaju najniži IQ u Evropi pa nam to ne smeta da potpuno normalno živimo i radimo.(Jole, 15. januar 2019 19:20)

Ovakav život je samo za Srbe potpuno normalan.

Sloba

pre 5 godina

@srba

Treba edukovati one koji ne vide razliku imeđu nauke i ideologije. Ako nauka nešto kaže to je tako, bilo da je politički korektno ili nije. Ako pak neko dođe pa to upotrebi za nekakvo zlo, onda je to problem i to treba sprečiti svim silama. Ali ne ide da žmurimo na nauku zato što su ljudi u proseku glupi (što nauka takođe kaže :)

box

pre 5 godina

Pipava stvar...ako se u jednom trenutku pojave dokazi da je to istina ne moze se istine radi to precutati jer nije dobro ziveti u lazi. Naravno da belci, crnci, kinezi, arapi treba da imaju APSOLUTNO ISTA prava jer su pre svega ljudi a mi smo civilizovano drustvo a ne horda, te razlike ako i postoje sigurno nisu velike a funkcionalno su neprimetne. Opet ako se utvrdi da je to istina ne mozemo je ignorisati i negirati zato sto nam se ne dopada, a svakako je ne smemo zloupotrebljavati na bilo koji nacin upravo zato sto smo civilizovani i emencipovani.

politička žvaka

pre 5 godina

Na stranu njegovi stavovi, ali ovo govori i o Nobelovoj nagradi. Znači nije samo Nobelova nagrada za mir bezvezna kategorija...

wiener

pre 5 godina

ne mogu da verujem kad citam komentare. ne moze se naucno tvrditi da je neka grupa ljudi inteligentnija, jer je inteligencija previse labavo definisana i sastoji se od skupa osobina koje se mogu jos hraniti kroz okolinu i obrazovanje. kao uostalom i fizicke osobine. neko rece azijati su mali, ali to nije istina jer visina u velikoj meri zavisi od ishrane. nove generacije azijata su itekako visoke, dok su recimo amerikanci generalno nizi bez obzira na poreklo. pri tome se ne radi o politickoj korektnosti, jer je ok razmatrati tvrdnje da su recimo mesanci cesce inteligentniji (hybrid advantage). mada se i tu ne radi o velikim razlikama.

qqq

pre 5 godina

@Negativni
Jesi činjenice kojih ti očigledno nisi svestan. Američka vojska daje IQ testove već 35 godina i na osnovu tih testova je izveden ovakav zaključak. Jedina dilema je da li su za te razlike u koeficijentu inteligencije odgovorni spoljni faktori ili genetika. Kao što rekoh, ovo je prosek a ekstrema ima u svim rasama. Da li su svi crnci neinteligentni? Naravno da ne. Da li ima genija među njima? Naravno... ali to i dalje ne menja ovu činjenicu.

nenad

pre 5 godina

Hvala Vama na nemerljivom doprinosu nauci.

Ovo sto ste rekli samo rasista moze tumaciti kao rasisticku izjavu.
Svi imaju neke predispozicije, neki atletske, neki intelektualne,...
To ne znaci da su bolji.

Jedino se ne slazem sa onim: latinoamerikanci su najbolji ljubavnici
Bez Balkanca nema nista :)

deki185

pre 5 godina

Ima tih naučnika koji se zanesu i misle da sve znaju, pa počnu da pametuju i izvan svoje struke. Pokojni Stiven je takođe bio jedan od takvih.
(Spajk, 15. januar 2019 10:20)

Stivena su zvali naučnik ali definitivno on nije bio nikakav naucnik nego lazni autoritet kojem su odredili ulogu koju je imao.Naucnik je bio Nikola Tesla, Pupin,Svi ovi sto su teoretisali a nikakve koristi covecanstvo od njih nije imalo, nisu naucnici.

Anonymous Coward

pre 5 godina

Koliko komentara, a nigde o čemu se tačno radi. Ja sam shvatio da je problem sto je varijacija unutar "rase" veća među one među "rasama" pa zaključak ne važi.

Dule

pre 5 godina

U nauci nema demokratije... [link]
(trta, 15. januar 2019 13:11)

Poslao si link za nenaucni članak koji citira Turkhajmera, lika sa kojim ostatak naučne zajednice ima problem sa "reprodukovanjem njegovih nalaza", tj svako ko pokuša da reprodukuje bilo koje njegovo istraživanje, dobiju suprotne rezultate ili prevedeno na srpski, dečko laže sve čim zine. I sam ne krije i više puta je izjavio da je njegov naučni rad podčinjen njegovim stavovima.

Autor članka se takođe bavi kritikovanjem knjiga koje očigledno nije pročitao (The Bell Curve)

Ovaj link što si postovao je bukvalno "demokratska" verzija nauke koja ne prati radove, nego autor piše da je nauka baš ono što se njemu sviđa, a ne ono što se nalazi u literaturi i stručnim časopisima

Smuleco

pre 5 godina

Zašto mi ne objavljujete komentare ? Pišem najbolje komentare a vi ih ne objavljujete ! Sramota !
(Džoni Rotten, 15. januar 2019 21:24)

Verovatno ipak nisu toliko dobri, čim ih ne objavljuju!

A ne mora

pre 5 godina

Čovek nije vrđao crnce jer nije rekao da su glupi i nije ih primerjao sa arapima, što može da znači da su i crnci možda intiligentni ali su belci sigurno intiligentniji.

Sasa

pre 5 godina

Istina ne moze da bude rasisticka. Kome se ne svidja njegov problem.
(Mladen, 16. januar 2019 16:30)

# Link komentara

Ali, u tome jeste problem, ovo nije istina.

Cvrcak

pre 5 godina

Japanci su danas superiorni, najveci IQ
i brdo nobelovaca.
Mi Srbili smo malo jaci od crnaca(Tesla nam vadi prosek) ali zato kad je u pitanju visina i tehnika najmuzevnije radnje, tu smo na vrhu :)

srba

pre 5 godina

Vas koji podržavate profesora treba ponovo edukovati, poslati na ekskurziju u memorijalni centar Aušvic ili Mathauzen. Prosto da vidite kako su slobodne teorije geneticara prakticno primenjivane.
Njegove izjave nisu utemeljene dokazima, a čak i ako jesu, šta donosi zaključak da je jedna grupa pametnija od druge?
Na primer, dokazano je da su Bugari pametniji od Srba. to ne može doneti ništa korisno.

Spajk

pre 5 godina

Čovek nije rekao ništa pogrešno.
(disident, 15. januar 2019 10:14)

Mislim da je tebi za dlaku izmakla Nobelova nagrada, čim možeš da presudiš da li je ovaj rekao pogrešno ili nije. A u genetiku se verovatno razumeš kao Tramp u Bliski istok.

Spajk

pre 5 godina

Ima tih naučnika koji se zanesu i misle da sve znaju, pa počnu da pametuju i izvan svoje struke. Pokojni Stiven je takođe bio jedan od takvih.

dumpster diving championship

pre 5 godina

Naravno gomila rasistickih komentara iz generalno rasisticke zemlje... Pola vas sa osnovnom skolom ne mozete da shvatite osnovnw nauke, kamoli malo komplikovanije kao sto su genetika, sociologija... Jezivo!

ime

pre 5 godina

Covek dokazao, sta je problem?
I sta tu ima rasisticki?
Je l’ rasizam kad kazem da Afrikanci brze i duze trce od Evropljana.
Cemu ta nasilna i forsirana uniformnost rasa i polova?
E, to je fasizam.

I kakve veze ima ko je pametniji? Pamet je tek jedna desetina, dvadesetina ili stotina obelezja i karakterizacije jedinke. Ima vaznijih stvari od pameti. Ciji nedostatak ili suvisak nije sam po sebi i za sebe nuzno los ili dobar, uvredljiv ili pohvalan.

Postoji štelovanje istorije, sad su poceli i nauku da šteluju. Covek dokazao, na suprotnoj strani je da opovrgne, a ne da etiketira.

janjeca brigada iz MBa

pre 5 godina

Ove njegove izjave zvuče vrlo opasno i mogu se koristiti za raznorazne izgovore, pogotovu što imaju težinu uzimajući u obzir njegov istraživacki rad. Naravno, uvek ostaje pitanje da li je on samo rekao javno ono što mnogi misle i ponašaju se u skladu toga, što naravno ne opravdava njegove reči, ali bar čine situaciju jasnijom. Kad se pogleda ponašanje pojedinih bogatih ('belih') zemalja, zar se ne može objasniti ovim 'teorijama'?

Dragojle nobelovac

pre 5 godina

Jel' rasisticki reci da su crnci fizicki superiorniji od belaca?
(lev, 15. januar 2019 10:26)

Nije. Superiorniji su jer su animalniji od belaca. Belac je kroz evoluciju omeksao dok je evolucija u Africi stala nekako na pola puta.

Supergupi

pre 5 godina

S druge strane IQ u Srbiji je najniži u Evropi (po nekim ispitivanjima Albanija je gora, po nekim Rumunija, ali tu smo, na dnu).
(Milutin, 15. januar 2019 10:52)
-----------------------------------
Jeste najgluplji narod izrodio:Teslu,Milankovica,Vukobratovica,Andrica,Pupina,Pavla Savica,Alasa,narod cija deca svake godine pokupe sve medalje na matematickim olimpijadama,
Narod koji je promenio tok civilicacije je najgluplji po istrazivanjima tvojih relevantnih istrazivaca.

La Nina

pre 5 godina

Nacelno se slazem. Ali ovo za Engleze nije u pravu: najbolji ljubavnik u zivotu mi je bio Englez, pravi umetnik. Da li je rodjen talentovan ili je stvar prakse, nebitno. No to je manje vazno. Ono sto jeste vazno je da su Srbi (i ostali Balkanci, da se razumemo) najgluplji Evropljani sa prosecnim IQ-om 90. O ovome treba da diskutujemo.

kojot

pre 5 godina

pogledajte oko sebe i sve će vam biti jasno čovek govori istinu a drugi ga satanizuju istinu uvek treba reći i to nije ništa strašno a u zadnje vreme crnci su veći ksenofobi nego belci pogledajte njihove spotove i filmove ( samo činjenice lako ih je proveriti) . naravno i činjenica da su žene manje inteligentne od muškaraca su tačne pa ih ja i dalje poštujem i volim ali to je tako i netreba praviti od toga razne insinuacije već to prihvatiti kako je.

qqq

pre 5 godina

Činjenice nikako ne mogu da budu fašističke i baš ih briga za vaša osećanja. Tako su po nekim skorašnjim naučnim studijama azijati u proseku najinteligentniji. Zatim slede belci, crnci i ostali... To što ovo neko smatra uvredljivim ne menja činjenice. Ova istraživanja su vezana za prosečne ljude a u svakoj rasi postoje ekstremno inteligentni primerci...

dr NS

pre 5 godina

Ime, čovek nije dokazao. Ne postoji gen za pamet. Problem je što je čiča produkt polovine 20 veka kad je bilo normalno biti rasist. Na konto toga je pobijeno toliko ljudi u Africi

beogradski

pre 5 godina

Svi koji podržavaju sulude tvrdnje ovog profesora, koje naravno nije dokazao, nek imaju na umu da bela zapadnjačka elita, na isti način gleda na istočne i južne Evropljane, kao i na crnce. Bela zapadnjačka elita je naravno germanskog porekla. A svi znamo koja grupa naroda je počinila najveće zločine u istoriji čovečanstva, koja grupa naroda je porobljavala, kolonizovala, izmislila rasne teorije i rasnu segregaciju.

Djenka

pre 5 godina

Jel' rasisticki reci da su crnci fizicki superiorniji od belaca?
(lev, 15. januar 2019 10:26)

Nije. Superiorniji su jer su animalniji od belaca. Belac je kroz evoluciju omeksao dok je evolucija u Africi stala nekako na pola puta.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Dragojle nobelovac, 15. januar 2019 10:58)

Vidim da je i kod tebe evolucija stala negde u embrionalnom stupnju. Nekako ti se mozak nije razvio više od dve ganglije, jedna služi za korišćenje tastature, a druga za lupetanje gluposti koristeći istu.

Cica

pre 5 godina

"Postoji štelovanje istorije, sad su poceli i nauku da šteluju. Covek dokazao, na suprotnoj strani je da opovrgne, a ne da etiketira."

Odakle ti da je on bilo šta od ovih svojih teorija dokazao?
Čovek je potpuno izignorisao sve ono drugo što čoveka čini čovekom, a to je porodica u kojoj se rodio, društvo u kojem je odrastao i formirao se kao čovek i ličnost, obrazovanje i lična iskustva. Npr. latinoamerikanci i južnoevropljani važe za dobre ljubavnike? Zašto? Da li je genetski, ili je do klime, sunca, ishrane? Da li bi Španac drugo koleno rođeno u Engleskoj ili Finskoj isto bio dobar ljubavnik?
I da se razumemo, Vatson i Krik su fenomenalni naučnici i otkriće strukture DNK je novi početak nauke. Kao biotehnolog sam toga svesna.Al drži se onoga u čemu si dobar. Ne smeštaj ljude u fioke, po bilo kom osnovu.

Negativni

pre 5 godina

Činjenice nikako ne mogu da budu fašističke i baš ih briga za vaša osećanja. Tako su po nekim skorašnjim naučnim studijama azijati u proseku najinteligentniji. Zatim slede belci, crnci i ostali... To što ovo neko smatra uvredljivim ne menja činjenice. Ova istraživanja su vezana za prosečne ljude a u svakoj rasi postoje ekstremno inteligentni primerci...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (qqq, 15. januar 2019 10:14)

Upravo se i radi o tome da to nisu činjenice, već proizvoljne definicije pojedinca za koje ne postoje nikakvi naučni argumenti. Zato to i jeste rasizam. Nisi lepo pročitao tekst, ali imaš mišljenje o svemu a naročito znaš šta su činjenice a šta ne. To se zove neznanje i površnost.

deki185

pre 5 godina

Ima tih naučnika koji se zanesu i misle da sve znaju, pa počnu da pametuju i izvan svoje struke. Pokojni Stiven je takođe bio jedan od takvih.
(Spajk, 15. januar 2019 10:20)

Stivena su zvali naučnik ali definitivno on nije bio nikakav naucnik nego lazni autoritet kojem su odredili ulogu koju je imao.Naucnik je bio Nikola Tesla, Pupin,Svi ovi sto su teoretisali a nikakve koristi covecanstvo od njih nije imalo, nisu naucnici.

tocka

pre 5 godina

Čak i da je tako, da su belci zaista pametniji, a nisu, ovo čovek ne bi trebao da iznosi. Zašto? Pa ako je zaista tako, šta on ima od te izjave osim puke zlobe, sam sebi puca u nogu. Umesto da ćuti i uživa, on provocira i pali ljude.
Centri kulture stvaraju najpametnije ljude. Tu je najviše izazova i hrane za mozak. Nekad je to bio Egipat, pa Grci, pa Rim itd. Nema to veze sa tim ko je rodjen pametan nego kome je dobro obrazovanje na dohvat ruke. Pritom ne mislim samo na škole i institucije, nego i porodicu i društvo uopšte. Jednostavno, kada se napravi brutalni presek, belci imaju najbolje izgradjene institucije i društvo. Jesu li to društvo oni izgradili, jesu, ali ništa ne bi bili bez Persijaca, Mesopotamaca, Egipćana i ostalih koji nisu baš tako beli. Čovečanstvo je celina, diskriminisati nekoga na osnovu boje kože je zlo i greh, pa samim tim i glupost.

Pedja

pre 5 godina

Da li je moguce da ima toliko rasisitickih komentara??!! Nemogu da verujem gde zivim!??
Covek nije nista dokazao!! Takve stvari je jako tesko ili cak nemoguce naucno dokazati! Nepostoji gen za inteligenciju i nju je izuzetno tesko definisati i izmeri, dosta je to apstraktan pojam. Al bitno da su se neki ovde osetili superiorno i porastao im je ego danas malo. Ljudi koji nikad crnca nisu ni videli (mozda na flimu) odma iznose svoje komentare kako su gluplji od "nas" belih ljudi!

bmwpower

pre 5 godina

Ovi ameri prevazilaze sebe.. Porobili crnce i sad moralisu.. Covek je reko istinu i u to sam sto posto uveren isto tako i mozemo i reci da su kinezi i japanci najpametniji od svih vrsta ljudi.. I ja nemam nikakav problem u tome

Јабучило

pre 5 godina

Шта ако човек, искусан генетичар, зна шта говори? То и даље не значи да је један припадник неке групе бољи од припадника неке друге групе, већ да је само за такво нешто (на нивоу група) већа вероватноћа. А појединац је појединац, са свим својим врлинама и манама.
Ако гени утичу на особине појединца, онда теорија има смисла. Једини проблем је злоупотреба, па се наука не охрабрује да истражује у том правцу. Један дилетант је тако хтео да истреби цео народ половином прошлог века.

Milutin

pre 5 godina

@sidji do reke, anegdotalni dokazi ili nerazumevanje koncepta inteligencije su bezvredni kao i tvoj komentar. Prvo inteligencija nije fiksna kategorija. Prosečan IQ skor je za 100 godina porastao oko 30 bodova. To nije zato što smo mi danas pametniji od naših predaka već je tip inteligencije koji smo obrazovanjem razvijali više u skladu sa onim što IQ testovi mere. Dakle trenutno stanje IQ skorova nam govori mnogo više o ekonomskom i obrazovnom stanju u nekoj zemlji, a ne inteligenciji kao usudu. Drugo sam koncept "crne i bele inteligencije" jeste rasistički. Jer boja kože je jedna površna karakteristika koja jako malo govori. Na primer put od Senegala do Južne Afrike je 8150km, skoro identično kao od Đenove do Pekinga. Vidimo kolike su varijacije moguće na tolikom putu. Ali belci rasistički ceo ogroman kontinent, kakav je Afrika, stavljaju pod jednu kapu i sve narode u njemu kao "crnce". To nam i rezultati govore, te je npr. prosečan IQ u Nigeriji (relativno bogatijoj i uređenijoj zemlji u odnosu na ostale u Africi) isti kao npr. u Srbiji. S druge strane IQ u Srbiji je najniži u Evropi (po nekim ispitivanjima Albanija je gora, po nekim Rumunija, ali tu smo, na dnu). Da li bi se isto ovako samouvereno zaleteo da komentarišeš takve nalaze kao dokaz naše inferiornosti ili bi imao razumevanja za istorijsko-socio-ekonomske okolnosti? Tako da da, jeste ti rasistički komentar, ali mnogo više od toga preglup je, što je interesantno s obzirom da se govori o inteligenciji:)

beekay

pre 5 godina

Ne znam za pamet ali da su drugačiji - jesu.
Pogledajte samo srarting grid na finalnoj trci na 100m u poslednjih x godina na olimpijadama.
To nije samo pozitivna diskriminacija nego činjenica...

dovla

pre 5 godina

Covek je verovatno u pravu. Ali isto tako treba da prihvatimo od smo mi Srbi medju najmanje inteligentnim narodima u Evropi (sa IQ prosekom 89) i to su pokazala sva istrazivanja.

Realno

pre 5 godina

У суштини је рекао да "африканци" слабије раде "европске тестове" од "европљана" тј "западњака" . Мога оје да кеже де суе "европљани-ѕападњаци" неспособнији да преживе у условима у којима свако афричко дете може да се снађе! Јел и то расизам? Просто начин на који запад дефинише "коефицијент интелигенције" "пада у воду" у многим другим ситуацијама осим у окружењу у којем је осмишљен. Шта са генијем за музику као што је Бетовен, који никада није научио множење и дељење? Зар један Шекспир мора да зна да пакује коцкице и куглице да би се доказала његова интелигенција? Да ли је генијалност једног Ван Гога доказива тестовима психолога?

sturmmann

pre 5 godina

Tablu i figure za šah nije teško nabaviti, niti to predstavlja poseban novčani izdatak.

Kako se zove najpoznatiji šahista crnac?

Navedite tačan spisak svih naučnih pronalazaka, izuma, originalnih hipoteza, tehničko-tehnoloških dostignuća i svih ostalih dragulja ljudskog uma koje su čovečanstvu dali crnci.

Činjenice, da; šovinizam, nikako.

nenad

pre 5 godina

Hvala Vama na nemerljivom doprinosu nauci.

Ovo sto ste rekli samo rasista moze tumaciti kao rasisticku izjavu.
Svi imaju neke predispozicije, neki atletske, neki intelektualne,...
To ne znaci da su bolji.

Jedino se ne slazem sa onim: latinoamerikanci su najbolji ljubavnici
Bez Balkanca nema nista :)

nnn

pre 5 godina

S druge strane IQ u Srbiji je najniži u Evropi (po nekim ispitivanjima Albanija je gora, po nekim Rumunija, ali tu smo, na dnu).
(Milutin, 15. januar 2019 10:52)

Ne postoje istraživanja koja bi potkrepila navedeno. Ako misliš na "istraživanja" dokazanih hohštaplera iz kvazinaučne zajednice, to nema naučnu validnost.

UF-сами против свих!

pre 5 godina

Па то је само проста чињеница. Исто зако Азијате имају вишу интелигенцију од белаца. И ти сви резултати у појединачним земљама су потврђени и у САД где су добијени исти резултати.

Mladen

pre 5 godina

Zbog životnog okruženja, Evropska klima je preferirala pametnije, a Afrička spretnije.
To ne znači da nema vrhunskih sportista među Evropljanima, niti vrhunskim naučnicima među Afrikancima.
Samo da su genetske predispozicije takve.

Vlada

pre 5 godina

Ako postoje neke genetake predispozicije u kontekstu inteligencije i ako je naucno dokazano , to nije rasizam. Mozete pitati kod nas , sudije , pravnike koji se not susrecu svakodnevno sa problematicnim romima , tu ucestvuju i psiholozi i psihijatri , oni kazu da su ti romi zaostali ... sve zavisi od jedinke ... medjutim nacelno crnci jesu snazniji brzi itd , ali ovo nista ne znaci ... koliki bi uzorak trebao da bude da bi se ovo 100 % dokazalo ?
Za mene se smatra da sam inteligentan u drustvu i okolini , potencijal itd ... ali potencijal je samo potencijal , dzaba mi to kad ne mogu da sedim vise od 5 sati učeći ... a neki moj poznanik nema nikakav potencijal ni za sta osim da sedi 12 SATI UCECI I CITAJUCI . 2 falulteta je zavrsio i pise doktorat ... zvuči ropski zar ne ? Istina njega nista drugo ne interesuje u zivotu a vec se kotira kao nadprosecna osoba ... a zapravo je samo strahovito uporan i posvecen ...pa i mazga je uporna zivotinja i izdrzljiva ... sa bioloske strane po nekom automatizmu crnci bi trebali da budu i inteligentniji jer su krupniji - vise testosterona mozak bolje radi itd . Medjutim kako sad ovo ? Neki iskrivljeni švedjanin sa 59 kg koji nikada nije potrcao u zivotu resava iz glave najteze matematicke probleme ... sve je to individualno ... ali ako odredjena grupa zivi izolovano vekovima i potisnuto , bez mogucnosti obrazovanja i razvoja , sticanja iskustva , nema oblikovanja gena i prenosa iskustva pa se moze reci da su “zatucani”

wiener

pre 5 godina

ne mogu da verujem kad citam komentare. ne moze se naucno tvrditi da je neka grupa ljudi inteligentnija, jer je inteligencija previse labavo definisana i sastoji se od skupa osobina koje se mogu jos hraniti kroz okolinu i obrazovanje. kao uostalom i fizicke osobine. neko rece azijati su mali, ali to nije istina jer visina u velikoj meri zavisi od ishrane. nove generacije azijata su itekako visoke, dok su recimo amerikanci generalno nizi bez obzira na poreklo. pri tome se ne radi o politickoj korektnosti, jer je ok razmatrati tvrdnje da su recimo mesanci cesce inteligentniji (hybrid advantage). mada se i tu ne radi o velikim razlikama.

Spike

pre 5 godina

Stav jeste "senzacionalan", ali posto se naucni metod ne krece u okvirima drustvenih normi i politicke korektnosti, voleo bih da vidim reference/argumente/naucne dokaze na koje se gospodin poziva. Ako ih ima - to je to. Ako ih nema - ni prvi ni poslednji nobelovac koji je oboleo od Nobelove bolesti. Zato se tako i zove, na kraju krajeva. Bolest, ne Votson. :) A Afroamerikance je tesko ubaciti u metodolosku metriku kada je u pitanju inteligencija, jer su generacijama imali lose obrazovanje. Tesko je uporedjivati inteligenciju bakice sa sela sa cetiri osnovne i nekog gradskog fakultetlije, iako bi bakica mogla da briljira. A na sve to, ovde treba to korelirati sa genima, pa izvlaciti kauzalnost. Zanimljivo bi bilo videti "materijal i metode" tog rada.

Milutin

pre 5 godina

@Ekspa, brkaš stanje i genetski determinizam. Niko ne spori da Evropljani i Azijati imaju bolje skorove na IQ testovima, pitanje je da li je to posledica socijalnih ili genetskih faktora. E sad pogledaj link koji si podelio. Imaš Nigeriju i Kamerun. Država pored države, sa istom klimom, sličnom geografijom, kulturom. Nigerija ima prosečan skor 84, a Kamurun 64. Dakle na 100 metara razlike u jednoj zemlji se rađaju prosečni ljudi, a u drugoj blage do umerene mentalno zaostale osobe. Da li tebi to ima smisla? Ili možda činjenica da Nigerija ima GDP 375 milijardi dolara zbog nafte, a Kamerun 35 milijardi (a te pare se onda proporcionalno slivaju u obrazovanje između ostalog). Ali rasista zatvara oči pred očiglednim nelogičnostima koje buše rupu u teoriju i posmatra samo ono što podržava narativ o nekoj rasnoj superiornosti.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Imao sam prilike da zivim i radim sa skoro svim rasama. Iako nisam rasista, niti bih ikada birao i delio ljude po boji koze, u praksi se dokazalo (od onoga sto sam ka video) da su belci na neki nacin intelektualno jaci (napredniji od ostalih,posebno u biznisu) od svih ostalih, cak i od zutih.
Ujedno moram da kazem da je bela rasa najagresivnija od svih,samim tim i nosi oreol genocidne rase koja ugnjetava ostale.
Takodje,kada se gleda kroz odredjene kategorije crna rasa je neprevazidjana po pitanju muzike. Zuta rasa zivi i hrani se najzdravije itd.
Znaci, svaka rasa ima svoje prednosti i mane.

saki

pre 5 godina

Crnci su u zemljama zapadne Evrope, SAD, Brazila i gde god ih ima do pre 50 godina bili praktično izolovani, bez velikih mogućnosti da se obrazuju pa zato nema crnaca Nobelovaca i sl. Isto važi za Afriku, stalni ratovi i siromaštvo su doprineli nedostatku učenih ljudi. Videćemo za stotinak godina od danas, da li će barem evropski i američki crnci imati naučne uspehe pa da vidimo da li je gospodin Votson bio u pravu.

Ha

pre 5 godina

Dozvolite i beloj i crnoj rasi u narednih deset kolena iste uslove zivota i razvoja u njemu pa onda sudite o snazi, brzini i inteligenciji.
Zacljucak bi pojedine iznenadio.
Zakljucka po osnovi boje kože ne bi ni bilo..
Uzivajte!

serz

pre 5 godina

Eto samo jedno pitanje,da mi nebi lepili etikete.kako to da u croj africi do sada nije otkrivena nijedna napredna civilizacija ili barem neka koja je koristila alat tvrdji od drveta.

мире

pre 5 godina

Чекај ако постоје расе значи да постоје разлике између раса. Неке су интелигентније, неке су јаче, неке спретније итд. Исто је као и са другим врстама. Па нису све расе паса исте интелигенције, величине и снаге. То је природа, а овај човек је само рекао истину. Црни човек за цео свој век постојања није измислио точак нити је припитомио било коју животињу, а живи и даље у кућама од блата. За то време бели човек је освојио свет због своје интелигенције и способности да створи напредну вивилизацију која се поставила изнад других. То је истина и ниједан данашњи либерал не може то да порекне јер га чињенице и историја оповргавају. Нећу да улазим у то да ли је морално освајази и тлачити друге ако си паметнији, али то је прошлост и људи су тада тако живели.

truth

pre 5 godina

Meni nije jasno ko moze da tvrsi suprotno od njega i da ga degradira kada je on najveci strucnjak u toj oblasti... Sada zato sto to sto je rekao nije politicki korektno ne sme da kaze

Nikola

pre 5 godina

Jevreji imaju najvišu inteligenciju u proseku, pa azijati, belci, pa crnci. Navodno kada su teži uslovi života i duge zime, opstaju dobro organizovani i racionalni koji se pripreme za preživljavanje zime. A kada je uvek toplo i samo bereš sve sa drveća na gotovo, onda opstaju i manje inteligentni. Ima uticaja i kultura izbora partnera, a ne samo podneblje.

Cvrcak

pre 5 godina

Japanci su danas superiorni, najveci IQ
i brdo nobelovaca.
Mi Srbili smo malo jaci od crnaca(Tesla nam vadi prosek) ali zato kad je u pitanju visina i tehnika najmuzevnije radnje, tu smo na vrhu :)

miami

pre 5 godina

Istrazivanja bas dokazuju ono sto Nobelovac tvrdi, a to je da su Afrikanci od 30 do 50% manje inteligentni od belaca. Arapi od 20 do 30%. Sve su to cinjenice. Imate listu drzava sa prosecnim IQom. A danas se cinjenice nazivaju rasizmom i verbalnim deliktom.

Bojan

pre 5 godina

Njegove izjave nisu utemeljene dokazima, a čak i ako jesu, šta donosi zaključak da je jedna grupa pametnija od druge?
(srba, 15. januar 2019 11:02)

Donosi istinu. Donosi to sto vise niko nece moci da vestacki namece sastave kolektiva po rasnom kljucu, nego po licnoj zasluzi, sto je jedino i posteno. Ovako se zbog nametnute rasne inkluzije azijati i belci diskriminisu na racun crnaca, a krajnji rezultat je da svi kao drustvo gubimo jer se pozicije dele po kljucu umesto po licnoj sposobnosti.

White man can’t jump

pre 5 godina

Ne znam ko je pametniji a ko gluplji, ali znam da nismo svi isti, niti možemo da budemo isti, niti bi trebalo da budemo isti. Navešću primer koji je i profesor dao, da niko nikad nije čuo za nekog engleskog Kazanovu (Džejms Bond je izmišljena ličnost). Takodje, zašto nikada nijedan beli igrač u NBA nije imao ni približno fizikalije kakve je imao npr. Majkl Džordan? Da ponovim, nismo niti možemo biti isti. Neka svako doprinosi ovom svetu u skladu sa svojim mogućnostima i neka niko ne koristi priliku da eksploatiše druge, ma koji da je razlog.

Kokokorason

pre 5 godina

Strašno?Gospodin naučnik nije uzeo u obzir siromaštvo,obrazovanje i uticaj okruženja u razvoju dece tj.ljudi?Kod nas u Srbiji 90% žena preko 50-60 godina ima ponašanje svojih baba i prababa od pre 1000, i više godina.Tako bih volela da je gospodin rođen u nekom selu u Africi,pa da vidim gde bi se obrazovao?!!

Mr M

pre 5 godina

Dodao bih nekoliko zapazanja koja necu komentaristi pa neka svako odluci sta ce da zakljuci. Proveo sam dve nedelje u podsaharskoj Africi i ono sto sam video se svodi na sledece. Ljudi uglavnom tumaraju kao zombiji i dzabalebare. Retki koji su malo vispreniji i koji su naucili jezike su se bacili u turizam (znaci ne sede u kamionskoj gumi ceo dan i gledaju ko prolazi putem). Tacno vidis kod tog coveku da ima neku iskru u ocima, ostali 0 bodova. Takodje pricam sa drugarom zivi u UK, radio je po magacinima u pocetku kao i svi ostali i on kaze da je tamo dobro upoznao crnce i da od tad ne moze ocima da ih vidi. Samo vataju krivine i smatrju da ih belci izrabljuju, ali da su oni ustvari pametniji od belaca i da to nije pravedno.

Rokatanski

pre 5 godina

Suština lepote života i jeste u tome što se ljudi razlikuju. Da li je rasizam reći da su crni sprinteri brži od belih? Ili da su beli plivači bolji od crnih, setite se onog Afrikanca koji se umalo nije udavio u olimpijskom bazenu. Upravo je stav prema ovom naučniku rasistički i služi ispiranju mozga.

Ekspa

pre 5 godina

Još jedan od završnih simptoma letalne bolesti Zapadne civilizacije - negiranje naučnih činjenica za račun političke korektnosti. Za one koji traže dokaze, evo jedna lista, na osnovu opsežnog istraživanja dvojice naučnika (napomena, mi Srbi ne stojimo baš sjajno na njoj, tako da nemoj da bude uvređenih): https://brainstats.com/average-iq-by-country.html
Doslovno svako istraživanje i merenje inteligencije na osnovu rasnog sastava dalo je ovakve rezultate. Uvek su na prvom mestu istočni Azijati (Japanci, Korejci i Kinezi), a zatim ostali. Tu se niko ne buni što su oni prvi, ali je problem što su crnci poslednji. Nekako bismo hteli da to zabašure, jer bi onda ispalo da su možda sami krivi za svoj bedni položaj, za bedu u Africi, a da nisu krivi (samo) beli rasisti. S druge strane, niko ne traži demografske kvote npr. u NBA ligi (preko 80% crnci), NFL ligi, u sprinterskim disciplinama itd.

politička žvaka

pre 5 godina

Na stranu njegovi stavovi, ali ovo govori i o Nobelovoj nagradi. Znači nije samo Nobelova nagrada za mir bezvezna kategorija...

Džoni

pre 5 godina

Ja verujem da je tako, isto tako ti crnci su fizički znatno dominantniji od belaca i to sve treba pripisati evoluciji i podneblju i uslovima u kojima se nekada živelo.

cosmoss

pre 5 godina

Sta znam teska tema ali on je rekao ono sto uglavnom svi belci misle,,al nemaju svi muda pa da to i javno kazu,,Licno mislim da ako neko zna o tome nesta onda je to on u to nema sumnje jer je covjek dobio nagrade za takve stvari.Druga je stvar moral i etika

Sasa

pre 5 godina

Ne treba uporedjivati IQ Srbije koja je dozivela katastrofalan odliv mozga koji traje vec skoro 3 decenije, u koji ubrajaju i Kosovo. Naravno da je nemoguce da nam je iznad prosecan, ali ne zbog genetike vec zbog socio-ekonomske situacije. Vratite pola miliona visoko obrazovanih sa IQ-om verovatno preko 115, plus njihova kolena, pa da pricamo o prosecnom IQ.

beogradski

pre 5 godina

@(beogradski, 15. januar 2019 11:58)
znaci, po tebi su i spanci, portugalci i francuzi germani?
(mrmlj, 15. januar 2019 13:33)

naravno da ne, ali njihovo plemstvo, koje ih je vodilo, je iz porodice Habzburg, samo ti to ne znas....

Miloš

pre 5 godina

Dragi "borci za ljudska prava",

Nauka je nauka i ona nije ni ksenofobna, ni diskriminativna - već samo takva kakva jeste, sviđalo se to nekome ili ne. Čovek je biolog, genetičar - a ne sociolog, niti političar. To što se njegovo istraživanje, rad i otkrića ne dopadaju dušebrižnicima - to nije problem nauke. Da li je ksenofobno i rasistički kada se kaže da su crnci daleko fizički spremniji, nadmoćniji i brži od belaca, naravno ne uvek - nego statistički gledano? Da li je ksenofobno reći da su crnci u proseku talentovaniji muzički? Pričati o prednostima koje crnci imaju kao rasa, kao na primer otpornost na određene bolesti i manja sklonost ka određenim genetski prenosivim defektima(kao očigledna prednost) - da li je i to rasistički? Ili je rasistički samo ono što se ne uklapa u "SOCIAL JUSTICE WARRIOR" dušebrižnu licemernu agendu usiljene "političke korektnosti"?

To što se razlikujemo u proesku, ne znači ništa, niti treba lažno forsirati teorije da smo svi isti. Nismo isti. Ni muškarci i žene nisu isti. Ali to nikako nije loša stvar, jer upravo te razlike svet čine boljim, lepšim i zanimljivijim mestom, a ne usiljeno forsiranje jednakosti i satanizacija svakoga ko iznese drugačije mišljenje.

Šrauba

pre 5 godina

@(Realno, 15. januar 2019 10:55)
"Zapadnjačke" testove rade i Japanci i Kinezi, pa ih rade bolje od zapadnjaka. Ti "zapadnjački" testovi nemaju nikakve reference prema kulturi i civilizaciji, ako ste ikada videli kako izgleda test inteligencije, znate da se sastoji od uglavnom od šema i geometrijskih oblika, koje su iste za sve kulture i civilizacije. Već sam poslao link prema istraživanju profesora Lyna, ali nije objavljen. Na tim istraživanjima ni neki zapadnjaci nisu prošli sjajno. Ovde lik pita kakva je korist da znamo da je neko inteligentniji od drugog. Možda nikakva, ali je i dalje istina - a kakvu korist imamo od istine? Možda nikakvu, ali ja je ipak volim znati. Drag mi je Platon, ali mi je istina još draža.

skocko

pre 5 godina

To da su inteligentniji nije sporno, jedino je sporno koliki je tu uticaj genetike a koliko okruženja, a trenutno svi dokazi upućuju da preovlađuje uticaj gena.Inače prosečan iq belaca je oko 100, afro-amerikanaca 85 a afrikanaca oko 70.

Slavko

pre 5 godina

Na osnovu statistickih istrazivanja on tvrdi da je tako. I sta cemo sad, ovi liberalni kreteni ce sad da tvrde da 2+2 nije 4 nego 5 jer je tako humanije ili prihvatljivije u drustvu. Brojevi su brojevi, a vi sto izvrcete da je ovo rasizam ste upravo malogradjanski rasisti i buduci gradjani nacisti. Kad kazete da su crnci fiziciki jaci od belaca, i da imaju duzi k... - jel to nije rasizam i generalizovanje?

zeljko

pre 5 godina

Muci me nekoliko pitanja, zasto su medicina, industrija, nauka, tehnika, umetnost, sport, itd za svoj razvoj izabrali evropski kontinent, naseljen belcima a ne Afriku? U tim oblastima vidim rasisticko ponasanje i namerno izbegavanje africkog kontinenta za sopstveni razvoj. Koliko vidim i medicina, industrija, muzika, umetnost itd su takodje rasisti ..

Smuleco

pre 5 godina

Zašto mi ne objavljujete komentare ? Pišem najbolje komentare a vi ih ne objavljujete ! Sramota !
(Džoni Rotten, 15. januar 2019 21:24)

Verovatno ipak nisu toliko dobri, čim ih ne objavljuju!

Samo kažem

pre 5 godina

Pominje se neko istrazivanje. Znaci li da je ovaj čovek obavio istraživanja koja pokazuju to sto prica? On nije šarlatan nego priznat naučnik koji tvrdi da su istraživanja pokazala nešto sa čime se naučna zajednica ne slaže. Ako postoji istrazivanje onda je bitno opovrgnuti isto ili potvrditi. Ja ne sumnjam da postoje odredjene varijacije kod rasnih grupa koje izdvajaju odredjenu grupu u nečemu kao sto postoje i oscilacije kod podtipova. Azijati su uglavnom niski jel to rasizam ili naučna činjenica upisana u genima? Crnci su loši plivaci, ali fizički izdrzljiviji jel to rasizam ili naučna činjenica? Ovakvih ima na stotine i vezane su za rase i njihove podtipove. Kada se na kraju uzme ceolukopan spektar dobijete prosek. Kao sto rekoh ne znam da li su inteligentniji ovi ili oni jer to golim okom nije vidljivo, ali priznajem samo proverene naučne studije kojih očigledno nema i nisu dostupne široj javnosti.

Bojan

pre 5 godina

Slusao sam rasprave na ovu temu i jako su zanimljive. Prica se svodi na to da se ljudi iz struke plase da javno pricaju o ovim istrazivanjima jer ko to uradi dobija otkaz, oduzimaju mu se titule, sredstva za zivot, javno se lincuje po medijima. A razlog je sto se rezultati tih istrazivanja ne uklapaju u ono sto se danas propagira sirokim masama. Znaci cista politika i neciji interes.

max

pre 5 godina

Zato sto smo mi imali bolje uslove za sve , sta su oni imali dole ? Nista. 
Aj da mi odemo dole a oni ovde da vidis narednih generacija...
(555, 15. januar 2019 12:03)

Pa i Romi dovoljno dugo ovde gore pa nista.

Sasa

pre 5 godina

Istina ne moze da bude rasisticka. Kome se ne svidja njegov problem.
(Mladen, 16. januar 2019 16:30)

# Link komentara

Ali, u tome jeste problem, ovo nije istina.

lepo im covek rekao

pre 5 godina

Rekao je da Afrikanci nisu poznati po pameti, a da su Englezi poznati po psihickim poremecajima. Ocigledno da nije u pitanju rasizam.

Nindza

pre 5 godina

@Negativni
Ovo JESU cinjenice, i baziraju se na rezultatima testova intligencije, a ne na njegovom misljenju i rasizmu. I to su testovi pravljeni da se uzmu u obzir kulturoloske razlike.
Inace po tim rezultatima ni Srbija ne briljira. I sad, mozemo da se breckamo uvredjeni koliko hocemo, ali je tako.

Minja

pre 5 godina

Ako je covek naucno dokazao neke cijenice, zasto su to rasistička stanovišta? Da li su rasistička stanovišta i tvrdnje da su crnci daleko fizicki nadmocnija rasa od belaca? Treba li takodje kazniti i one koji tu ideju plasiraju?

XXL

pre 5 godina

Amerikanci su sedamdesetih tvrdili da afrikanci - nemaju inicijativu. Naravno to je izbilo tada kada su harale gladi i smrtnost među stanovništvom Afrike. Pitanje se odnosilo na mirno čekanje smrti od gladi dok se ne preduzima ništa u proizvodnji hrane i vode. Šta god im to značilo.

Нишлија

pre 5 godina

Не сме човек ни да мисли, а камо ли тек да каже, шта мисли. Време једноумља.

dragaN

pre 5 godina

Čovek nije rekao ništa pogrešno.
(disident, 15. januar 2019 10:14)

Mislim da je tebi za dlaku izmakla Nobelova nagrada, čim možeš da presudiš da li je ovaj rekao pogrešno ili nije. A u genetiku se verovatno razumeš kao Tramp u Bliski istok.
(Spajk, 15. januar 2019 10:21)

Vazno da se ti razumes u genetiku, bolje nego jedan nobelovac.

Jegulja

pre 5 godina

Ionako nije on otkrio, nego ukrao istrazivanje Rozalind Frenklin.
(Ivan, 15. januar 2019 10:44)

hvala bogu da se neko setio i pomenuo ovu zenu. ona je obavila glavni posao.

dragaN

pre 5 godina

Ovi ameri prevazilaze sebe.. Porobili crnce i sad moralisu.. Covek je reko istinu i u to sam sto posto uveren isto tako i mozemo i reci da su kinezi i japanci najpametniji od svih vrsta ljudi.. I ja nemam nikakav problem u tome
(bmwpower, 15. januar 2019 10:31)

I ja se slazem sa tobom i nemam problema sa time. A evo sta je jos nobelovac rekao, i ja kao belac, Srbin, to ne dozivljam kao rasizam:

"Zato su latinoamerikanci dobri ljubavnici", rekao je Votson, prema Asošiejted presu, koji je citirao ljude koji su bili na predavanju. "Nikad niste čuli za engleskog ljubavnika.

Радован.СССС

pre 5 godina

Да је рекао да су Руси нижа раса, не би му се ништа десило.
Формализам "политичке" и "расне" коректности је још један облик бескрајног лицемерја западне културе, односно некултуре.

jsx

pre 5 godina

lev
Za inteligenciju ne znam, ali za fizicku superiornost je ocigledno netacno. Belci su bolji u plivanju, gimnastici, fudbalu, tenisu, dizanju tegova i mnogim borilackim vestinama (iako ima i vrhunskih crnaca u svakom od tih sportova)

truth

pre 5 godina

Koliko znate belaca da mogu da trce kao crnci, a sa druge strane koliko izumitelja ili bar igraca saha dakle umne igre znate da a da su crnci a da opet mogu da se mere sa belcima... Dakle razlike izmedju rasa postoje... Ne kazem da je neko visa neko niza rasa nego je cinjenica da razlike postoje i covek ih je samo izneo

Budy Hild

pre 5 godina

Svaka generalizacija nije u redu, vec se samo moze govoriti o verovatnocama i predispozicijma za nesto. Votson o tome ne govori, koliko vidim iz teksta. Npr. kada ljudi misle o sebi ili komentarisu omiljenog igraca, iznose svoje sudove samouvereno bez ikakvog upita, sto nije bas ok.

Bzvz

pre 5 godina

A kad kazes da su crnci misicaviji i obdareniji od belaca to nije sovinizam vec konstatacija. Genetski su u proseku negde bolji a negde losiji, da li je to inteligencija ne znam, mozda i jeste

Ivan

pre 5 godina

Poznavao sam devedesetih devojku koja je tada imala najveci IQ u Petnici i, nasuprot predrasudama da su samo matematicari pametni, bila je na drustvenom smeru u gimnaziji. Zabavna, skromna, vaspitana, vredna... vec tad sam se cudio koliko ne lici ni na koga s naseg podneblja. Morala je da radi, pa je oduzila studije, ali kako je zavrsila tako je zaplila i sad taj "prosek pameti" dize u jednoj zapadnoj zemlji (ciji jezik nije uopste govorila kad je otisla).
Inace, ona je jako uvek bila strpljiva sa nama, prosecnima. To sam uvek najvise cenio. Nije vazno sto smo razliciti po predispozicijama i ostvarenom potencijalu, vec da svi budemo tretirani na isti nacin.

Odlazak ljudi kao sto je ona se sve vise oseca. A odavno su otisli ti njenog kalibra, danas odlaze i oni prosecni.

piss

pre 5 godina

@nnn
To je zvanicno istrazivanje priznatih institucija tako da je itekako ozbiljno. To sto tebi ne odgovara ti je daje pravo da vredjas naucnike.

Anonymous Coward

pre 5 godina

Koliko komentara, a nigde o čemu se tačno radi. Ja sam shvatio da je problem sto je varijacija unutar "rase" veća među one među "rasama" pa zaključak ne važi.

goxy

pre 5 godina

Jel' rasisticki reci da su crnci fizicki superiorniji od belaca?
(lev, 15. januar 2019 10:26)
Čak ni to nije istina. Pogledaj samo Strongman tskmičenje pa ćeš videti da su 99% belci. Crnci su eksplozivniji i izdržljiviji na duge staze. Kad je u pitanju sirova snaga belci su tu najbolji. To je činjenica.

sve je u pravu za ovo

pre 5 godina

"U britanskom dokumentarcu iz 2003, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1962. sugerisao je da je glupost genetska bolest koju treba lečiti, navodi CNN"

Pa narvo da je u pravu. Zar treba ici dalje od nekih, nećemo sad reći koji su, da bi se ovo dokazalo kao tacno?

SrbEUin

pre 5 godina

Pa i Srbi dokazano imaju najniži IQ u Evropi pa nam to ne smeta da potpuno normalno živimo i radimo.(Jole, 15. januar 2019 19:20)

Ovakav život je samo za Srbe potpuno normalan.

Vladimir

pre 5 godina

Inteligencija je urodjena sposobnost a pamet je koeficijent iskorišćenja inteligencije.
To koliko cemo biti pametni uglavnom sami odlucujemo.

qqq

pre 5 godina

@Negativni
Jesi činjenice kojih ti očigledno nisi svestan. Američka vojska daje IQ testove već 35 godina i na osnovu tih testova je izveden ovakav zaključak. Jedina dilema je da li su za te razlike u koeficijentu inteligencije odgovorni spoljni faktori ili genetika. Kao što rekoh, ovo je prosek a ekstrema ima u svim rasama. Da li su svi crnci neinteligentni? Naravno da ne. Da li ima genija među njima? Naravno... ali to i dalje ne menja ovu činjenicu.

Polubugarin

pre 5 godina

Na primer, dokazano je da su Bugari pametniji od Srba. to ne može doneti ništa korisno.
(srba, 15. januar 2019 11:02)

Moze, Bugarima.

Radoznao

pre 5 godina

Pogledajte članak o neandertalcima na wikipediji. Tamo je navedeno, da je homo sapiens ( moderni čovek) asimilirao homo neandertalca nakon što se proširio iz Afrike, tako da današnji beli i žuti ( a i crveni) ljudi među svojim precima imaju i neandertalce, dok crni ( subsaharski) nemaju. Činjenica da su naši geni pomešani sa genima neandertalaca a geni crnaca nisu mora svakako značiti da postoji određeni nivo razlike između nas. Dali to dovodi do bilo kakve fizičke ili psihičke razlike je već pitanje na koje se u tom članku ne daje odgovor.

Sloba

pre 5 godina

@srba

Treba edukovati one koji ne vide razliku imeđu nauke i ideologije. Ako nauka nešto kaže to je tako, bilo da je politički korektno ili nije. Ako pak neko dođe pa to upotrebi za nekakvo zlo, onda je to problem i to treba sprečiti svim silama. Ali ne ide da žmurimo na nauku zato što su ljudi u proseku glupi (što nauka takođe kaže :)

A ne mora

pre 5 godina

Čovek nije vrđao crnce jer nije rekao da su glupi i nije ih primerjao sa arapima, što može da znači da su i crnci možda intiligentni ali su belci sigurno intiligentniji.

box

pre 5 godina

Pipava stvar...ako se u jednom trenutku pojave dokazi da je to istina ne moze se istine radi to precutati jer nije dobro ziveti u lazi. Naravno da belci, crnci, kinezi, arapi treba da imaju APSOLUTNO ISTA prava jer su pre svega ljudi a mi smo civilizovano drustvo a ne horda, te razlike ako i postoje sigurno nisu velike a funkcionalno su neprimetne. Opet ako se utvrdi da je to istina ne mozemo je ignorisati i negirati zato sto nam se ne dopada, a svakako je ne smemo zloupotrebljavati na bilo koji nacin upravo zato sto smo civilizovani i emencipovani.

Dule

pre 5 godina

U nauci nema demokratije... [link]
(trta, 15. januar 2019 13:11)

Poslao si link za nenaucni članak koji citira Turkhajmera, lika sa kojim ostatak naučne zajednice ima problem sa "reprodukovanjem njegovih nalaza", tj svako ko pokuša da reprodukuje bilo koje njegovo istraživanje, dobiju suprotne rezultate ili prevedeno na srpski, dečko laže sve čim zine. I sam ne krije i više puta je izjavio da je njegov naučni rad podčinjen njegovim stavovima.

Autor članka se takođe bavi kritikovanjem knjiga koje očigledno nije pročitao (The Bell Curve)

Ovaj link što si postovao je bukvalno "demokratska" verzija nauke koja ne prati radove, nego autor piše da je nauka baš ono što se njemu sviđa, a ne ono što se nalazi u literaturi i stručnim časopisima