Nedelja, 21.10.2018.

09:38

Sin Peka Dapčevića: Želeo je da bude sahranjen sa običnim svetom

Izvor: B92

Sin Peka Dapèeviæa: Želeo je da bude sahranjen sa obiènim svetom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

148 Komentari

Sortiraj po:

Region

pre 3 godine

Hrabri ljudi, Crna Gora ih je mnogo takvih dala,recimo Sava Kovačević jedan od tih. Uvjek su bili na najtežim zadacima, i ptistajalo im je. Peko je jedan od rijetkih koji preživio.
A po broju stan.najviše je Crnogoraca bilo na Golom Otoku. Pa ona "Petrova Rupa" je po Petru Komneniću.
Nije mislim on Vlada prodao, nego nisu imali iste poglede.
Brat je brat, ali to je tvrdi kov bio, mogu da se vole ali da nikad ne progovore.
Peko je oslobodio Beograd, i zaslužuje ulicu, pa da je od metar. Da se on pitao on je bebi tražio, ali je zaslužuje.
A to što neki ne cijene taj rat i ta žrtvovanja, to njima na obraz

Region

pre 3 godine

Hrabri ljudi, Crna Gora ih je mnogo takvih dala,recimo Sava Kovačević jedan od tih. Uvjek su bili na najtežim zadacima, i ptistajalo im je. Peko je jedan od rijetkih koji preživio.
A po broju stan.najviše je Crnogoraca bilo na Golom Otoku. Pa ona "Petrova Rupa" je po Petru Komneniću.
Nije mislim on Vlada prodao, nego nisu imali iste poglede.
Brat je brat, ali to je tvrdi kov bio, mogu da se vole ali da nikad ne progovore.
Peko je oslobodio Beograd, i zaslužuje ulicu, pa da je od metar. Da se on pitao on je bebi tražio, ali je zaslužuje.
A to što neki ne cijene taj rat i ta žrtvovanja, to njima na obraz

VASO VASIC

pre 5 godina

Ta ulica ima svoje ime i zove se Kumodraska jos od kad u njoj zivim, od pre 40 godina. Naziv su joj zamenili, ne pitajuci stanovnike Kumodraske ulice sta o tome misle, besposlicari u Gradskoj skupstini, koji, ocigledno, nemaju sta korisno da rade. Nadam se da ce, ako sadasnji odbornici ne uvide i isprave gresku, to uciniti neki buduci.
(Stanovnik Kumodraske ulice, a ne Bulevara Peka Dapcevica, 21. oktobar 2018 13:01)
Pa, evo dobre prilike, dajte joj ime Vojvode Seselja, ako je nedovoljno srpski, evo Vojvode Nikolica,,,,,,,,bar toga danas ne manjka. Da nije bilo ''zlocinaca'' poput Peka Dapcevica i slicnih, gde bi nam bio kraj. Al pravda jeste spora ipak stigne kad tad.......u liku Vucica, Stefanovica, Vulina.........napred Srbijo....LIDL je otvoren.

Diktat

pre 5 godina

Poštena inteligencija i rodoljubi koji su kraj rata dočekali u Beogradu - jer nisu uspeli da zbrisu sa Nemcima još su dobro i prošli jer je po neko i preživeo za razliku od istomišljenika iz Francuske koje je De Gol oslobodio i koji su sanjali da ih neko strelja a ne da umiru polako ali sigurno od gube , malarije i raznoraznih tropskih bolesti hiljadama kilometara daleko od Francuske.Verovarno je časnije kada te tamane u ime demokratije nego u ime komunizma i još jedan nebitni detalj kako su komunisti , tek izašli iz šume, tačno znali ko su bili izdajnici i kolaboracionisti za vreme okupacije - pa rekle im komšije. Ti divni ljudi su šišali dame nemaca i sprovodili masovna linčovanja kao i potkazivanja partizanskim štabovima. Nekako je među življem naglo porastao broj komunista po oslobođenju kao što je devedesetih taj broj naglo opao. Narod je sam sebi državni neprijatelj broj jedan zato danas i živimo u blagostanju gde je politika sporedna stvar što se i vidi po napisanim komentarima i načinu vođenja diskusije u društvu.

Vlado Dapcevic

pre 5 godina

Odrekao se rodjenog brata zarad vlasti kod broza tite, a tito se sprdao snjim kako ima vjernog poslusnika kod stranih politicara. Dzaba mu cinovi kada je prodao Boku Kotorsku da mu drugi nadgledaju ulaz. Dok se on borio za ideale kod tite, sada mu pokatolicuju Crnu Goru.

mrmlj

pre 5 godina

@(Paja, 21. oktobar 2018 09:47)
druze/brate/prijatelju, gde ces vecu tamu od trenutne?

@(Pit bul Fifi, 21. oktobar 2018 11:23)
evo, moj deda je bio jedan od tih lickih oslobodilaca (bez navodnika, naravno). ne da nije nikome uzeo stan u beogradu, nego nije uzeo ni stan u novogradnji na koji je kao prvoborac imao pravo. posle kraja se vratio u svoje selo i ziveo i umro u njemu. i otac i stric su godinama bili podstanari i na kraju svojim novcem kupili stanove. i znam jos mnogo slicnih prica.

@(egzaktni geometar iz Valjeva, 21. oktobar 2018 11:05)
u tom jasenovcu su ubijani najvise ubijani srbi iz hrvatske.
ne mogu da kazem da niko iz srbije nije odveden u jasenovac ali mogu da kazem da su cinili jako mali deo stradalih.
da ne pominjemo sto su mnogi od tih heroja proveli ceo rat u borbama, i koju godinu nakon zavrsetka rata.

mrmlj

pre 5 godina

@(South Park, 21. oktobar 2018 09:50)
da, da... tako pricaju po litvaniji, letoniji i ostalim bivsim sovjetskim republikama.
kao, njih su sovjeti okupirali, kgb terorisao i ubijao nepodobne bla bla bla. a onda odes u muzej kgb-a u rigi, pogledas spisak nacelnika kgb-a (ili kako je vec glasila tacna titula) za letoniju u periodu od kraja drugog svetskog rata do raspada sovjetskog saveza, i barem pola su letonci.
ali zato su, kad treba da se kuka i place, za sve krivi "sovjeti", kao da letonaca nije bilo medju njima.
tako su i kod nas "komunisti" krivi za sve, kao da medju njima nije bilo srba.

Dosta cenzure

pre 5 godina

Vidim da komisija potomaka Šeste ličke ozbiljno shvata svoj zadatak da cenzuriše tekstove. Slaću dok prođe. Kad-tad će i neko naš biti u moderaciji.

Ma, baš hvala, ali ne hvala Rujkanima i Šestoj ličkoj, Sedmoj banijskoj, Osmoj kordunaškoj, Devetoj krajiškoj, Desetoj romanijskoj, Jedanaestoj hercegovačkoj, Dvanaestoj nikšićkoj i trinaestoj bijelopoljskoj.

Nisu baš morali da nas "oslobađaju". Dve nedelje kasnije došli bi Ameri i bili bismo oslobođeni uz znatno manje žrtava (bez genocida nad 20.000 dečaka) i živeli bismo u zajednici sa civilizovanim svetom u demokratiji (skidanje nosonjine monarhije se podrazumeva, jedino tu se slažemo) i u normalnoj državi.

Znali su crveni Faraon i njegova zločinačka klika veoma dobro da uz domicilnu publiku u Srbiji (a i Hrvatskoj) njihova diktatura ne bi dugo opstala nakon prestanka euforije oslobođenja. Ovako su u dve najosetljivije republike strateški rasporedili svoje naoružane i drčne brđanske pretorijance da obezbeđuju "stabilnost“. Nagradili su ih tuđom imovinom i time potkupili. Isto tako je i SMrad dobro znao da ne može da se za svoje specijalce osloni na lokalce, već je doveo dobro poznate pouzdane "kadrove“ sa strane. Sve već viđeno.

Pekoa, Tempoa, Čočoa i ini ne da nisu heroji već su zločinci najgore vrste. Pekoa najgori od svih jer on je autor genocida nad 20.000 beogradskih mladića. Isfrustrirana i iskompleksirana mustra, secikesa i monstrum.

Jel ste se umorili od cenzure

pre 5 godina

Neopisiv zlotvor, ubica i monstrum, zajedno sa svojim crvenim pajtosima Pekoom, Čočoom i inim crvenim ubicama i secikesama. Da su bili pošteni oslobodioci, ostali bi dan-dva nakon oslobođenja, dopustili domaćima da ih počaste roštiljem i brljom i vratili se u svoja posna brda da ih izgrađuju, umesto da ovde izgrađuju "sarmoupravljanje", do kojeg domicilnoj publici i nije baš stalo. Bez tih crvenih pretorijanaca a, obzirom da se mnogi od njih deklarišu kao Srbi, i Trojanaca, komunizam bi u Srbiji i Beogradu opstao kratko tokom euforije nakon oslobođenja a onda pao kao zrela kruška. Dalje, kako da nazovemo nekog ko se oružano bori za sticanje tuđe imovine? Drumskim razbojnikom jedino.

Beograd je retko kog zlotvora i zločinca video kao ovog. Ajde, što su smaknuli kolaboratere, to je opravdano, ali su iskoristili priliku pa pobili i pohapsili sve živo, što spada u pristojan svet, apotekare, lekare, advokate, pekare,... Nešto baš mnogo kolaboratera bilo, i to, gle slučajnosti, baš onih malo bolje stojećih.

Da ne pominjemo genocid nad 20.000 maloletnih beogradskih dečaraca, koji su namerno poslati u smrt na Sremskom frontu. Bez ikakve vojne obuke, oskudno opremljeni, uz komandante, kojima je deklarisani cilj bio da ih decimiraju i partizansko "medicinsko" osoblje, koje čak ni o ranjenima nije htelo da se brine, jer nisu "njihovi". Taman da se smanji potencijalni broj budućih nezadovoljnika crvenim rajem i teraformira Srbija za prizetkovce-pretorijance.

seljadin

pre 5 godina

raspadom SFRJ ostalo je milion Hrvata van Hrvatske znaci ni njima nisu skroz odgovarale granice republika . Sto se tice komunizma i osvete, De Gaulle je ubio 100.000 kolaboracionista oduzeo hiljade privatnih firmi koje su radile za Nemce jedna od firmi je Renault .
Komunizam 50tih ne mesajte sa time, takodje 80te i 50te se ne mogu porediti, to vam je kao da spominjete Ameriku gradjanskog rata i istrebljenja indijanaca i ovu danas.

Miki

pre 5 godina

General nije hteo da leži u aleji zaslužnih, i tako je sada pored njega sahranjen "vodja navijača", jedan od onih koji su živeli od nedostatka dokaza i umrli od trovanja olovom. Junak ovog našeg sadašnjeg doba...

Kratko i jasno

pre 5 godina

A posebno je voleo tuđe vile na Dedinju u Beogradu. Voleo je i da uz pomoć Sremskog fronta teraformira Beograd za kasniji dolazak podobnih prizetkovaca.

Iva

pre 5 godina

jadni cvijeće srpsko. Vi ni mrava nebi gazili
(ZgHrEu, 21. oktobar 2018 12:31)

Ima narodna poslovica"covek ode iz sela, ali selo uz njega nikad",tako i ti ode u EU, ali Balkan iz tvog mentaliteta nikad.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@hihi, 21. oktobar 2018 15:58
"Normalno, izmasakrirali neprijatelja drzave, tako se to radi sa nacistickim slugama. A devojcicu su ubili cetnici, da bi to pripisali komunistima, odavno je to poznato."
Poznato? Vi stvarno niste normalni. I što se false flag operations tiče, nisu li iste vazda bile domain effing komunista?
Na temu nacističkih sluga - podsetite me, ko je beše imao pakt s Nacistima? Ili što ne pomenete kako su kojekakvi drugovi komesari aprila i maja 1941. godine išli po selima i gradovima, naročito Srbije, urgirajući na plebs da ne započinje bilo kakve akcije protiv okupatora, jer to nije bila kako su oni govorili "naša borba". Koliko god su commies post-WWII pokušavali zataškati to, desilo se.

@falkoon, 21. oktobar 2018 15:47
Rukovodeći se onim što ste napisali, Peko Dapčević i ini svakako nisu bili nekakvi divovi junaci - nisu poginuli za slobodu... A dolazak effing komunista na vlast, je predstavljao porobljavanje - antitezu slobode. Nije obnovljena effing monarhija - što je jedino dobro u celoj priči - ali smo dobili zločinačku commie diktaturu, sa Brozom na čelu.

@Ненад, 21. oktobar 2018 15:59
Slažem se. U normalnim zemljama se svi spomenici diktature uništavaju, samo kod nas i u Rusiji... Španija planira uklanjanje Frankovih ostataka iz Valle de los Caídos, a kod nas ne samo da se ne razmišlja o uklanjanju Brozovih ostataka i rušenju Kuće cveća, već se ista i dalje održava o trošku poreskih obveznika.

*Nadam se da će biti objavljeno.

Sloboda govora umesto cenzure od strane brdjanskih unuka

pre 5 godina

Neopisiv zlotvor, ubica i monstrum, zajedno sa svojim crvenim pajtosima Pekoom, Čočoom i inim crvenim ubicama i secikesama. Da su bili pošteni oslobodioci, ostali bi dan-dva nakon oslobođenja, dopustili domaćima da ih počaste roštiljem i brljom i vratili se u svoja posna brda da ih izgrađuju, umesto da ovde izgrađuju "sarmoupravljanje", do kojeg domicilnoj publici i nije baš stalo. Bez tih crvenih pretorijanaca a, obzirom da se mnogi od njih deklarišu kao Srbi, i Trojanaca, komunizam bi u Srbiji i Beogradu opstao kratko tokom euforije nakon oslobođenja a onda pao kao zrela kruška. Dalje, kako da nazovemo nekog ko se oružano bori za sticanje tuđe imovine? Drumskim razbojnikom jedino. Sa Cetinje na Dedinje.

Beograd je retko kog zlotvora i zločinca video kao ovog. Ajde, što su smaknuli kolaboratere, to je opravdano, ali su iskoristili priliku pa pobili i pohapsili sve živo, što spada u pristojan svet, apotekare, lekare, advokate, pekare,... Nešto baš mnogo kolaboratera bilo, i to, gle slučajnosti, baš onih malo bolje stojećih.

Da ne pominjemo genocid nad 20.000 maloletnih beogradskih dečaraca, koji su namerno poslati u smrt na Sremskom frontu. Bez ikakve vojne obuke, oskudno opremljeni, uz komandante, kojima je deklarisani cilj bio da ih decimiraju i partizansko "medicinsko" osoblje, koje čak ni o ranjenima nije htelo da se brine, jer nisu "njihovi". Taman da se smanji potencijalni broj budućih nezadovoljnika crvenim rajem i teraformira Srbija za prizetkovce-pretorijance.

Miskec

pre 5 godina

"Vi ste nesposobni i preci su vam bili nesposobni, zato smo vas i oslobadjali mi iz Bosne i ovi iz Crne Gore i Hrvatske! Zato sto ste stavili vjecnu ljagu na srpsko ime,sluzili ste ubice i okupatore i da je srece bilo i pameti, i vi biste prosli kao i oni.Vasa je sramota sto su drugi morali da vas oslobadjaju, posle su vam drugi gradili Srbiju, a vama sve malo.Srbijanac si jer si Srbin iz Srbije, a mi koji smo Srbi, ali ne iz Srbije izuzetno vodimo racuna o tome da nas neko sa vama ne pomijesa, zato i jeste Srbijanci.
(zasluzilisteslobicuklintonaioveaktuelne, 21. oktobar 2018 15:10)"
Do juce Pero Bosanac, Zdero Bosanac, sve Bosanci, a onda odjednom sve prekaljeni Srbi. Zasluzili ste i vi Dodike i neka vam ih! Ni mi iz Srbije nismo ludi za mIJesanjem sa onima koji su zauzeli Dedinje sa sve kozama i lozili parket cudeci se sta ce drvo na betonu, skidajuci luster sa plafona i vesajuci kotao da se krcka grah i pece kruV!

trule kobile

pre 5 godina

(Partizan 1917, 21. oktobar 2018 13:59)

a) NIKADA

Srbi su bili mozda jedini narod u bivsoj Jugoslaviji koji su obozavali i dosledno sprovodili komunisticku ideologiju, verujuci u bajke o bratstvu, jedinstvu, nesvrstanima itd. Srbija je jedina zemlja istocne Evrope u kojoj dosijei tajnih sluzbi nisu otvoreni. Cak i kada bi neko objavio da se sutra otvaraju ti dosijei armija ljudi bi dosla ispred arhive i branila bi gradjanima ulazak unutra. Tragicno je sto mi evo u 2018 raspravljamo jos uvek na temu cetnika i partizana, umesto da raspravljamo o buducnosti, investicijama, nekretninama, kreditima, platama, penzijama, putovanjima ... sto rade normalni ljudi. Ne, mi se drzimo proslosti, verovatno zato sto kao nacija nemamo snage da se uhvatimo u kostac sa sadasnjoscu. U tome je nas problem kao nacije!

Posmatrac

pre 5 godina

@mr no
Molim vas nemojte siriti neistine.

Heroina Milunka Savic je za vreme Kraljevine Jugoslavije bila cistacica u banci i to zaposlena na intervenciju nekih oficira.

U FNRJ je imala boracku penziju. Kao sto su imali i svi Solunci.

jugoton

pre 5 godina

KONJ SE ZVAO " ZELENKO " A BIO JE VRANAC TO NIT JE BILO NITI ĆE DA BUDE JER JE ZELEKO , SIVAC JE OZNAKA ZA KONJA BELE BOJE .

Mada je jednom neko rekao da je Koča ujahao u Niš na BELOM VRANCU . . .

Lala na kvadrat

pre 5 godina

@zasluzilisteslobicuklintonaioveaktuelne

Ako ste nas oslobodili, zasto se niste vratili kucama? A, sta, dobre su svapske kuce; zanela vas svetla Beograda; Sunce tudjeg neba ipak lepse sija? Na tvome mestu pokrio bih se preko glave, sto bi se kod nas reklo. Naselili ste se u tudju zemlju, zauzeli pozicije, i dan danas Beograd drzi licko-krajisko-crnogorska bratija. P.S. Ni mi ne volimo da nas neko pomesa sa vama, za nas niste Srbi, vec dodjosi.

Jr

pre 5 godina

(1. "Srećan rođendan Karle Marksu" www.nytimes.com/2018/04/30/opinion/karl-marx-at-200-influence.html - 2. Engels o koraku napred u vidu brisanja sa lica zemlje reakcionarnih klasa, dinastija i naroda www.marxistsfr.org/archive/marx/works/1849/01/13.htm - 3. Marks o jevrejskom pitanju www.marxists.org/archive/marx/works/1844/jewish-question/ - 4. O "Jevrejima i buvama" i generalno antijevrejstvu Marksa www.philosophersmag.com/opinion/30-karl-marx-s-radical-antisemitism - 5. Lenjin i "Lekcije Moskovske pobune www.marxists.org/archive/lenin/works/1906/aug/29.htm - 6. Trocki www.marxists.org/archive/trotsky/1920/terrcomm/ch04.htm )

Jr

pre 5 godina

"Ako želite da nađete (primere) kršenja principa negresije/započinjanja upotrebe sile, prvo mesto na kojem treba da tražite nisu obični kriminalci nego Vlade. Vlade su, samo u 20. veku, pobile preko 250 miliona svojih građana. Van rata - samo ubijanje sopstvenih građana. To je četvrt milijarde ljudi za samo 100 godina. Komunizam je pobio oko 100 miliona ljudi, ne mogu (protivnici tih tvrdnji) da smanje taj broj previše... to je mnogo leševa da bude stavljeno u grešku pri zaokruživanju... ali je otprilike toliko ubio komunizam u 20. veku. To je užasno. I kada vidim da "Njujork Tajms" objavljuje članak pod naslovom: "Srećan rođendan Karle Marksu - bio si u pravu", to je zapanjujuće. Politički terorizam je uglavnom način kako nastaje komunizam. Fridrih Engels je, a teško je zamisliti da nije to pisao sa žudnjom, 1849. pisao: "Sledeći svetski rat će imati za ishod ne samo nestanak sa lica zemlje reakcionarnih klasa i dinastija, nego i celih reakcionarnih naroda - i to je takođe korak napred!" Govori o genocidu. Reakcionari su oni koji se protive komunizmu uopšte. Pošto postoji neprijateljstvo komunista prema finansijama/finansijerima, kapitalistima teško je izbeći jevrejsko pitanje u smislu onoga što je Marks govorio. Tako da kada Engels, koji je bio Marksov bliski saradnik i finansijer govori o brisanju sa lica zemlje celih klasa i grupa ljudi kao koraku napred i kada govori da su glavni neprijatelji komunista oni koji se bave finansijama,

Komša

pre 5 godina

@Low key lyesmith
Često se slažem s vašim komentarima (posebno kada je istorija u pitanju) a ovaj bih potpisao.
Primetno je da naše društvo beži od istine o KPJ i aktivnostima konunista pre,za vreme i pisle rata.
Zanemaruje se činjenica da je KPJ pre rata pripadala tzv. antiversajskom ,revizionističkom bloku i kao takva podržavala Lički ustanak,VMRO,Kosovski komitet i otvoreno pozibala na rasparčavanje zemlje uz komunističku revoluciju.Kao takva ,bila je veoma atraktivna svima kojima je K&K bila na srcu i ti kadrovi su se peobili do vrha i vodili antistrpsku politiku (bukvalno politiku Beča od kraja 19. vrka) čak i kada je Staljin promenio stranu i uspostavio savezništvo (diplomatske odnise) sa versajskim pobednicima.
Antisrpstvo se može uočiti u svakoj reči zaključaka iz Drezdena 1928. a AVNOJ je samo pokušaj realizacije toga (kao iUstav iz 1974. i raspad SFRJ po šumsim granicama).
O dogovoru iz Rogatice,saradnji sa Francetićem (oružje,municija i zajednički napad na istočnu Bosnu - nemački arhivi ) ,Martovskim pregovorima (mesec dana saradnje i spremnost za zajednička dejstva peotiv Engleza) kao i zločinima nad civilnim stanovništvom od Milanovca do Užica 1941. da ne givorimo - zid ćutanja
O činjenici da su 2/3 ligoraša u DM logoru Dedinje bili pripadnici DM pokreta se ćuti ,da je Majsner na sudjenju izjavio da su 9/10 streljanih bili "pomagači rebela Mihajlovića" ni reči.
Krije se da su "oslobodioci" ubili Vojvodu Bojovića

Jr

pre 5 godina

"Mi nikada nismo brinuli oko kantovsko-svešteničko-vegetarijansko (!?ako sam dobro razumeo)-kvejkerskog brbljanja oko svetosti ljudskog života." Lenjin je rekao: "Mi ne promovišemo bilo kakvu slobodu ili demokratiju" To je teorija i to je bila praksa. Ali, ljudi kažu kada marksizam ispadne nasilan - to nije pravi marksizam. Ne, jeste. Ne, jeste. Kada je teorija krvavi teror i istrebljenje svakoga ko se protivi komunizmu, ili identifikovan kao klasni neprijatelj ili reakcionar ili neoreakcionar ili dvonožac koji vam se ne sviđa - to je pravi marksizam! To je teorija i to je praksa! Kada ljudi kažu da nam treba krvavi i nasilni terorizam praćen masovnim istrebljenjem, ako je to teorija - kako to radite ispravno!? Kako to radite drugačije?
Nasilje je babica komunizma."
(moj prevod nekih izjava iz prezentacije pod nazivom "Karl Marx: Past, Present and Future" Stefana Molinua (Stefan Molyneux) , kanadskog filozofa, mislioca i pisca, vlasnika Freedomain Radio i Jutjubera. Prezentacija je objavljena na njegovom Jutjub kanalu 05.05.2018)

hihi

pre 5 godina

@Stanislav
Sinak, nisu to neistomisljenici nego zlocinci, nacisticki saradnici i krvolocne ubice svog naroda. Zato su ih komunisti i pobili, nazalost ne sve, neki su kukavicki pobegli. Decu izdajnika su komunisti hranili, nisu ih pobili, za razliku od cetnika i ustasa koji su decu slali u Jasenovac, Banjicu, Sajmiste itd. da ih tamo kolju i masakriraju.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@sss, 21. oktobar 2018 15:06
"Nisu ni te porodice brinule od deci u Jasenovcu koju su tamo poslali njihovi ocevi cetnici i ustase, dok su se ovi baskarili i uzivali u nemackim cokoladicama."
Gospodine - pardon - druže TRIPLE ES, pitam se, da li ste svesni gluposti koju ste napisali? Četnici slali nekoga u Jasenovac? Tja, ne treba da me čudi - tipično commie laganje, izmišljanje i zamena teza. Četnici - izdajice zločinci, saradnici okupatora... Istina, jesu bili budale - Kako iko pri čistoj svesti i zdravoj pameti može biti za kralja? Mogu razumeti ono za otadžbinu... - ali nisu bili ono što su crveni teroristi i njihovom režimu bliski "istoričari" post-WWII tvrdili. Bilo bi zanimljivo uraditi analizu svih četničkih zločina, i videti koliko je istih bilo ništa drugo do reakcija na zločine nekih drugih. Ne opravdavam, naravno, ali bi to svakako pružilo nekakav istorijski kontekst. A na temu saradnje s okupatorom i kvislinškog delovanja, nisu li, beše, vrli partizani dobijali naoružanje od stanovitog (Jorge) Jure Francetića? Te u više navrata zajedno s Ustašama dejstvovali protiv Četnika, koji su, svidelo se to vama ili ne, bili jedina legitimna vojska na prostorima okupirane Jugoslavije? Znate li i koliko su puta effing Broz i stanoviti drug Velebit tokom jeseni i zime 1941 i tokom 1942. posećivali Zagreb? Slobodno šetali gradom i čak prisustvovali operskim predstavama u HNK. Mislite i da fiškal nije znao za to?

*Nadam se da će biti objavljeno, u celosti.

pitanjaiodgovori

pre 5 godina

(hihi, 21. oktobar 2018 15:58)

Ma ti si samo jedan obican mali *mrad, manji od makovog zrna uzivo. Nema smisla sa takvima se raspravljati. Evo ga pitanje za sve komuniste (ne i za tebe, jer si ometen u razvoju, ocigledno); da li su Petar Bojovic, Zanka Stokic i mnogi mnogi drugi nekolaboracionisti zasluzili onakav tretman na kraju? Da li je srpska omladina, tinejdzeri, zasluzila masakr na sremskom frontu? Zasto su Beograd i mnogi drugi gradovi sirom srbije 1945-e zasluzili bombardovanje a recimo Zagreb nije? Zasto ustav iz 1974-e, a ocigledno na stetu srbije? Zasto menjanje granica juga srbije a u korist kosova, pa danas i ono sto je ranije prirodno bilo u sastavu srbije sada pripada kosovu? Itd...Mnogo ima tih "zasto", mene interesuje vase "zato". Ako ima neko normalan (ne ovaj ometeni "hihi") da odgovori, odlicno bi bilo.

kosmajac

pre 5 godina

Pričajte vi šta hoćete, ali Bgd je bio pravi velegrad samo za vreme Jugoslavije. Grad prepoznat u svetu. Sa neverovatnim kulturnim dešavanjima. A sad... I neko kaže "promenio okupatora". Deco, nemate vi pojma kakva je to zemlja bila. Niti ćete imati. Na žalost.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Pierre de Kuberten, 21. oktobar 2018 11:21) kakva je to zemlja bila ? beograd bio velegrad. daj nemoj da se salimo. neka samo neko pogleda beograd iz nasih serija krajem sedamdesetih i pocetkom osamdesetih. jad i cemer. otimanje stanova , streljanja, proterivanja ljudi, goli otok, uvodjenje pravila da moras u partiju ako hoces da napredujes, odlasci ljudi iz te lepote jos 60-tih. od 60-te do 90-te procene su da je otislo milion ljudi. nestanci struje, benzina, kafe, bedna garderoba. bio je neki zivot kao na zapadu nize srednje klase od 67,68 do 1990. da je valjala nikada ne bi bila urusena. da je tito znao da ce da ostane jugoslavija u najmanju ruku bi postavio naslednika. on je bio instrumet zapada i drzali su jugu dok im je trebala. projekat zapada. ovde se nikada nije niti ce se ziveti normalno. moze da bude na vlasti kralj, komunisti,demokrati, radikali uvek ce biti isto. jad i cemer.

hihi

pre 5 godina

@Nenad
Ali ne pitas se i nikada se neces pitati.
Ostaje tamo gde jeste, da se ljudi dive coveku koji je oslobodio Beograd, pobio gomilu izdajnika i do kraja zivota uzivao kao neprikosnoveni vodja Jugoslavije.
Legenda!

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@hihi, 21. oktobar 2018 15:58
"Normalno, izmasakrirali neprijatelja drzave, tako se to radi sa nacistickim slugama. A devojcicu su ubili cetnici, da bi to pripisali komunistima, odavno je to poznato."
Poznato? Vi stvarno niste normalni. I što se false flag operations tiče, nisu li iste vazda bile domain effing komunista?
Na temu nacističkih sluga - podsetite me, ko je beše imao pakt s Nacistima? Ili što ne pomenete kako su kojekakvi drugovi komesari aprila i maja 1941. godine išli po selima i gradovima, naročito Srbije, urgirajući na plebs da ne započinje bilo kakve akcije protiv okupatora, jer to nije bila kako su oni govorili "naša borba". Koliko god su commies post-WWII pokušavali zataškati to, desilo se.

@falkoon, 21. oktobar 2018 15:47
Rukovodeći se onim što ste napisali, Peko Dapčević i ini svakako nisu bili nekakvi divovi junaci - nisu poginuli za slobodu... A dolazak effing komunista na vlast, je predstavljao porobljavanje - antitezu slobode. Barem nije obnovljena effing monarhija - jedino dobro u celoj priči - ali smo dobili zločinačku commie diktaturu, sa zlikovcem Brozom na čelu.

@Ненад, 21. oktobar 2018 15:59
Slažem se. U normalnim zemljama se svi spomenici diktature uništavaju, samo kod nas i u Rusiji... Španija planira uklanjanje Frankovih ostataka iz Valle de los Caídos, a kod nas ne samo da se ne razmišlja o uklanjanju Brozovih ostataka i rušenju Kuće cveća, već se ista i dalje održava o trošku poreskih obveznika.

*Nadam se da će biti objavljeno.

ZNBg

pre 5 godina

Sad možete da lajete kukavice.Beogradska deca na front,logori,strijeljanja,srpski korpus i srpska elita...ko god je sarađivao sa okupatorom to je morao platiti glavom ili robijom.Svi su morali da podnesu jednak teret oslobođenja pa i beograđani koji su čekali da drugi ginu za njihovu slobodu.Koliko je beograđana i srbijanaca nas sutjesci ostalo...vrlo mali broj,mizerno mali.Zato ste morali da potegnete na sremskom frontu.Na kraju pogledajte šta su od imovine Peko, Koča,tito i drugi ostavili iza sebe a pogledajte sadašnju elitu.
(Ivan, 21. oktobar 2018 10:55) # Link komentara

Da te podsetim da su na Sremskom fronzu masovno ginuli i iskusni partizani jer je to bilo iskustvo borbe po šumama i gorama, a ne frontovska borba u ravnici. Pa ti onda šalji nekog 16-godišnjaka sa 2 dana obuke, bez opreme, obuće i pravog oružja.

Proboj na Sutjesci su izveli borci II proleterske brigade (većinom Šumadinci - Srbi iz Srbije).

Oslobođenje (za neke i okupaciju) Srbije 1944 su izveli Sovjeti podržani partizanskim divizijama koje su naoružane posle pada Italije 1943 oružjem koje su im brodovima dopremali Britanci. Čerčil je tek sredinom 1944 shvatio da je bio obmanut propagandom Radio Moskve i rado Slobodbe Jugoslavije i da ga je Tito lagao kad je rekao da želi pravu demolkratiju i istinsko oslobođenje. Želeo je samo svoju ličnu vlast, kao i većina njegovih vođa. obični borci su se borili iz plemenitih pobuda, ali oni nisu odlučivali kakva će ta zemlja biti.

Ненад

pre 5 godina

Да се ја питам, оног бравара би из Београда пребацио у Кумровец, па нека тамо труне. Шта ће нам у Србији, кад је његов режим пола Србије побио?

Zvezdan

pre 5 godina

@@Dragan
Zivi u svojoj kuci, a ima i kucu koju mu je ostavio slavni general Peko Dapcevic, oslobodilac Beograda, narodni heroj Jugoslavije i vecni strah i trepet za sve izdajnike!

Ненад

pre 5 godina

Потражите на интернету како је УДБА убијала Србе у емиграцији, а поготово како је и на који начин убијен Драгиша Кашиковић у Чикагу, велики српски интелектуалац, један од вођа српске емиграције у Америци и велики противник комунистичког режима, и његова поћерка која је имала само 9 година. Измасакрирани су у просторијама Српске Народне Одбране у Чикагу, Драгиша са 64 убода ножем, ако се не варам, а девојчица (заборавио сам име), са скоро исто толико убода. Е, моји Срби, а плачете још за браварем и комуњарама.

sss

pre 5 godina

@klo
Otac i sistem u kojima je on postao kamerman su mu stvorili bezbedan zivot? Da li si ozbiljan? Kamermani su po tebi neki tajkuni.
Slazem se da generacije nisu stvorile onoliko koliko su komunisti stvorili za kratko vreme, stvorili su mocnu i bogatu drzavu, uglednu i postovanu u svetu, sto je smetalo porazenim izdajnicima pa su docekali svoj trenutak i unistili tu zemlju devedesetih.
Idi kod lokalnog “biznismena”, vlasnika kafica koji je zapravo krimos kojeg podrzava politika pa ga pitaj sta vozi i sta ima od nekretnina. Vise od dece najmocnijih ljudi SFRJ. Jer ti ljudi nisu krali. Titov sin zivi u obicnoj kuci, dok “prestolonaslednik” kupuje vile sirom sveta a nikad nista nije radio, deca danasnjih politicara voze limuzine i zive u vilama, a deca cetnika, ustasa i ostalih izdajnika i dalje samo o komunistima laju.
I zasto bi ovaj razmisljao o porodicama izdajnika koje su dobile ono sto su zasluzile!? Nisu ni te porodice brinule od deci u Jasenovcu koju su tamo poslali njihovi ocevi cetnici i ustase, dok su se ovi baskarili i uzivali u nemackim cokoladicama.

Mirko

pre 5 godina

@hihi - vidim ovde si se raspricao, pa uzivas kad pises kako nas je tvoj Broz i njegovi lizoduupci pomlatio. Ali nemoj da ti se desi da ti pridje neka baba Coka. Video si na snimku kako to izgleda.

Stanislav

pre 5 godina

Сине, да сам на твом месту иако могу да ти будем унук никада не бих јављао, архиве су делимично отворене и виде се злочини патризана по Србима уз сагласнот партизана србских и злочинца Тита. Зарад власти, отетих вила и лагодног живота одрекли су се србства и побили или поробили неистомишљенике. Сети се како сте Ви партизански синови. кћери и Ваша деце имали привилегије од хране и посебних кантина, док је народ морао да одваја од уста своје деце и амбара, све зарад револуције. СРАМОТА!!!

zasluzilisteslobicuklintonaioveaktuelne

pre 5 godina

@zasluzujetedodik@co
Vi ste nesposobni i preci su vam bili nesposobni, zato smo vas i oslobadjali mi iz Bosne i ovi iz Crne Gore i Hrvatske! Zato sto ste stavili vjecnu ljagu na srpsko ime,sluzili ste ubice i okupatore i da je srece bilo i pameti, i vi biste prosli kao i oni.Vasa je sramota sto su drugi morali da vas oslobadjaju, posle su vam drugi gradili Srbiju, a vama sve malo.Srbijanac si jer si Srbin iz Srbije, a mi koji smo Srbi, ali ne iz Srbije izuzetno vodimo racuna o tome da nas neko sa vama ne pomijesa, zato i jeste Srbijanci.

Od oktobra do oktobra, 74 godine kasnije

pre 5 godina

Bilo je to neko drugo vreme, vreme ideala slobode, jednakosti, altruizma, lične skromnosti, požrtvovanosti, hrabrosti i poštenja. Danas je nažalost, vreme potpuno drugačije; ideali su lični komoditet, prestiž, moć i bogatsvo u smislu materijalnog posedovanja. Današnji "oslobodioci" Beograda oslobađaju nas od slobodarskog duha i tradicionalnih čovečnih vrednosti, kako svojim ličnim primerima, tako i kreiranjem i odžavanjem sistema koji nema cilj opše dobrobiti, a sam je sebi svrha.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@hihi, 21. oktobar 2018 14:03
"...dok razularena banda izdajnika panicno bezi iz ukradenih stanova..."
Really?
Kakva zamena teza... Nisu li upravo "oslobodioci" pokrali sve što se moglo pokrasti? Počev od nekretnina.
A razularena banda i gamad su bili, i ostali, crveni - "oslobodioci", njihov nakot...
S obzirom na sadržaj Vašeg komentara, i činjenicu da toliko slavite zločinca Broza, savetujem Vam da hitno posetite psihijatra. Mada je verovatno dockan, nema vama effing komunistima - naročito Titoistima - pomoći.
Poštovani admini, kako je uopšte - s obzirom na govor mržnje i pretnje koje sadrži - komentar komentatora @hihi, 21. oktobar 2018 14:03 objavljen? Double standards, much?
Anyway, jedna od stvari koje me ne prestaju čuditi, je to kako bilo kakva glorifikacija, say, Hitlera i inih nailazi na univerzalnu osudu i podložna je čak i krivičnoj odgovornosti - što se nipošto ne može smatrati pogrešnim - ali isto ne važi za bilo kakvu glorifikaciju verovatno najvećeg zločinca na ex-YU prostorima Josipa Broza (let's face, Pavelić je bio amater u poređenju s njim) i zlikovaca poput u članku pomenutog Peka Dapčevića, ili zemljaka mu Jova Kapičića, Milovana Đilasa i inih. Odnosno, na svetskom nivou bilo kakvu glorifikaciju Lenjina, Staljina, Che Guevarae...Hypocrisy, double standards - take your pick.

*Pa, nadam se da će komentar biti u celosti objavljen. Ili ne, mada ćete na taj način potvrditi postojanje onih dvostrukih standarda koje sam pomenuo i pristrasnost. Cheers.

klo

pre 5 godina

Hvali oca i sistem koji mu je obezbedio bezbrižan život. Da li je ikada razmišljao o onima koji su opljačkani, proterani i uništeni. Mnoge srpske porodice nisu stvorile za 70 godina, koliko oslobodioci i njihovi zemljaci za 5 godina života u našoj Srbiji.

Марио

pre 5 godina

Тај мали Вук нигде не помиње колико је злочиначка била организација којој је њен отац припадао!

hihi

pre 5 godina

Kakva legenda na snimku, najveci Marsal Tito, u uniformi, oslobadja Jugoslaviju, dok razularena banda izdajnika panicno bezi iz ukradenih stanova, krije Hitlerove, Nediceve, Drazine i Paveliceve slike i misli da ce opet proci nekaznjeno. Ali, znao je Tito kako s gamadima, jos ga pamte potomci gamadi, jos ih bole batine i kazne. JEDINA Titova greska bila je sto je imao milosti prema potomcima izdajnika i sto to nije zatro za sva vremena. Ali, na greskama se uci, znamo kako ubuduce!

deda

pre 5 godina

Sa vecim delom Vaseg komentara se slazem, ali mi je problematican deo u kojem govorite da je pad poceo 80-tih.
Kada pogledate neku kucu, njenu spoljasnost i unutrasnjost njen izgled je rezultat celokupnog zivota domacina u njoj. Kada je drzava u pitanju stanje u njoj se oslikava sa onim sto je stolecima unazad radjeno. Postoji nit koja povezuje danasnjicu sa prosloscu.
Revolucije kao takve prave rez, ne potpuni ali ipak rez. Komunisti su se potrudili da uniste predratnu elitu i uspeli su u tome.
Predratni tajkuni su deo imovine ostavljali drzavi kroz zaduzbine.
1094 objekta su ostavljena pokolenjima kroz zaduzbine.
Takva je bila predratna elita koju su komunisti satrli.
Danasnja elita su uglavnom bivsi komunisticki funkcioneri ili oni koji su lepo plivali u takvom naopakom sistemu. Rezultat njihove zaduzine nije nula vec hiljade i hiljade otetih objekata.

Stanovnik Kumodraske ulice, a ne Bulevara Peka Dapcevica

pre 5 godina

Voleo je kad dodje 20.oktobar.Kao sto je voleo i sve privilegije koje su pripadale "pobednicima" iz sume!Imao zenu glumicu dobio cak i ulicu sa svojim imenom.Iskreno se nadam da ce se neko dosetiti i toj ulici dati neki drugi naziv kao i ulici Koce Popovica!
(komnen barjaktar, 21. oktobar 2018 10:39)

Ta ulica ima svoje ime i zove se Kumodraska jos od kad u njoj zivim, od pre 40 godina. Naziv su joj zamenili, ne pitajuci stanovnike Kumodraske ulice sta o tome misle, besposlicari u Gradskoj skupstini, koji, ocigledno, nemaju sta korisno da rade. Nadam se da ce, ako sadasnji odbornici ne uvide i isprave gresku, to uciniti neki buduci.

Partizan 1917

pre 5 godina

Čitam komentare i nije mi jasno kada je u Srbiji pao komunizam?

a) Nikada
b) 1987 na 8.sednici CK SKS
c) 5.10.2000

Moje mišljenje je posle 8.sednice kada su komunisti Srbije izvršili masovan prelet međ serbske partijote i vernike jer je većina stavova iz rubrike "Odjeci i reagovanja" u dnevnim listu Politika.

Stanovnik Kumodraske ulice, a ne Bulevara Peka Dapcevica

pre 5 godina

Voleo je kad dodje 20.oktobar.Kao sto je voleo i sve privilegije koje su pripadale "pobednicima" iz sume!Imao zenu glumicu dobio cak i ulicu sa svojim imenom.Iskreno se nadam da ce se neko dosetiti i toj ulici dati neki drugi naziv kao i ulici Koce Popovica!
(komnen barjaktar, 21. oktobar 2018 10:39)

Ta ulica ima svoje ime i zove se Kumodraska jos od kad u njoj zivim, od pre 40 godina. Naziv su joj zamenili, ne pitajuci stanovnike Kumodraske ulice sta o tome misle, besposlicari u Gradskoj skupstini, koji, ocigledno, nemaju sta korisno da rade. Nadam se da ce, ako sadasnji odbornici ne uvide i isprave gresku, to uciniti neki buduci.
(Stanovnik Kumodraske ulice, a ne Bulevara Peka Dapcevica, 21. oktobar 2018 13:01)

Od ovih sto ce da mi nalupaju minuse, ocekujem da odbornicima Skupstine grada predloze da ime njihovih ulica zamene sa imenom partizana, muza glumice.

tja

pre 5 godina

Sad možete da lajete kukavice.Beogradska deca na front,logori,strijeljanja,srpski korpus i srpska elita...ko god je sarađivao sa okupatorom to je morao platiti glavom ili robijom.Svi su morali da podnesu jednak teret oslobođenja pa i beograđani koji su čekali da drugi ginu za njihovu slobodu.Koliko je beograđana i srbijanaca nas sutjesci ostalo...vrlo mali broj,mizerno mali.Zato ste morali da potegnete na sremskom frontu.Na kraju pogledajte šta su od imovine Peko, Koča,tito i drugi ostavili iza sebe a pogledajte sadašnju elitu.
(Ivan, 21. oktobar 2018 10:55)
Iz danasnje perspektive sve uzalud. Otrcase svi kod tog okupatora da zive, rade i radjaju. Bolje da je okupator ostao ovde.

Drezden

pre 5 godina

Interesantno je da svi komunisticki heroji, visoki oficiri KOS-a i JNA i slicni, u svojoj porodici ili bliskoj familiji imaju "biznismene", "zestoke momke" i slicne "odranije poznate"! Ukljucujuci i doticnog Peka...Izguglajte, pa posle pricajte o herojima i oslobodiocima! Iver, klada, zastita...ili je, eto, slucajnost??? Drugovi, radujete se: vas posao je pri kraju- Srbije uskoro nece biti!

istina nije samo crvena

pre 5 godina

@...steta sto ti Veeliki heroji ne dotakose spolja ni zicu od Jasenovca, gde je ubijana Srbija fabrickim metodama

Što Jasenovac ne napadoše četnici?

Bi, ali su udruženi boljševici sa ustašama i nemcima bili jači, uspešniji u tkzv. ofanzivama na partizane (a u stvari na četnike) i naročito nakon veleizdaje i Čerčilove-Staljinove odluke da se uguši odbrambeni pokret i podrže boljševici

Kolubarac

pre 5 godina

Što ne pomenu kako se ono Peko poneo prema rođenom bratu 48, a znamo i kako je Tempo prema svom bratu postupio.
Izdajnički prema svojoj braći, prema svom narodu, zarad ljubavi prema tuđinu, e to je u samoj srži komunističke logike.

Dusan

pre 5 godina

Kratko

Knez Danilova 1940, Rogozarski, fabrika aviona

Knez Danilova, 1950, IKL fabrika kuglicnih lezajeva

Knez Danlova, 2018, Apartmani o kojima mozemo citati na Trip advisor u

Dapcevic, Popovic, Broz, Rankovic, Milosevic, Seselj, Dacic, Vucic

ko god

linija pada je jasna.

Svaki sledeci urusio jos vise.

To nama daje Republika i njeni velikani od Broza do Vucica

Tor

pre 5 godina

da ne mesamo babe i zabe. normalan i prosecan covek danas razmislja ovako: smrt fasizmu; hvala mom dedi partizanu sto se borio; da Bog da se nikad takvi naivni partizani ne vratili; pu pu daleko bilo komunizam ikad vise u ovoj zemlji; da nije bilo cetnika ja ne bih postojao jer su spasili cacinu porodicu.
i to vam je to otprilike, mozete malo obrnuti neke reci, zameniti, al se svodi na isto. oslobodioci i spasioci nisu bas takvim kakvim ih je napisana istorija htela prikazati.

hihi

pre 5 godina

@geometar iz Valjeva
Cekali su da ta intelektualna elita iz salonskih stanova u Beogradu, vodjena neustrasivim bradonjom Drazom makar krene ka Jasenovcu da ga oslobadja. Ali, ne docekase. Jedino kada su krenuli makar u tom pravcu, bilo je onda kada su zajedno sa ustasama bezali iz Jugoslavije, zlocinacka druzina zajedno do kraja.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

Slava mu i hvala. A za ove cetnike koji su samo pljackali, ubijali, silovali i saradjivali sa okupatorima nemam reci. Jeste, nisu ni komunisti bili cvecke, nikako nisu, ali su samo cistili gamad koji je sve to radio deset puta gore. Drugacije verovatno ne bi ni moglo jer ne bi ostali normalni ljudi ziveli 50 godina u miru...

tamnica kako god

pre 5 godina

Svaki sledeci urusio jos vise.

To nama daje Republika i njeni velikani
@
Sa druge strane kraljevina je herojima iz I sv.rata u znak zahvalnosti dala dozvole da mogu da prose na ulicama Beograda a srpsku žrtvu je nerazumno i pohlepno pretopila i Jugoslaviju. Da se kraljevina ljudski odnosila prema svom narodu komunizma i republike nikada ne bi ni bilo.

hihi

pre 5 godina

@ozna
Jedno su svabe, drugo domaci izdajnici. Da posalju u radne logore one koji su do juce ubijali sopstveni narod, nabijali decu na bajonete? Za to se zna kazna i ista je bila u citavoj Evropi. Kada su Francuzi mogli da pobiju 150 000 izdajnika posle rata, mogli su i partizani nase izdajnike.

Nenad

pre 5 godina

...steta sto ti Veeliki heroji ne dotakose spolja ni zicu od Jasenovca, gde je ubijana Srbija fabrickim metodama, ali im nije predstavljao problem da hrabro upadaju u domove srpskih vojvoda I intelektualaca I lincuju ih do smrti..e,to je jeziva istina..
(egzaktni geometar iz Valjeva, 21. oktobar 2018 11:05)

Da, bas tako...i onda kazu zasto ne volimo komuniste.

cojle

pre 5 godina

@Srdjan

I ostali8 koji mu dajete minuse...

Prvo, bolje da smo ostali kolabricionisti i poštovali šta je pametni Pavle potpisao.

Drugo, u tom tvom miru sreći veselju cveće ovca livada...računašđ i otimanja imovine,strelanja,nestajanja u pola noći,Goli otok...

Partizani su nešto najgore što se desilo Srbiji! A na žalost, velika većina njih nisu ni bili iz Srbije, al eto kolonizovali su nas.

Nemci su imali prost sistem 100 za 1...da se narod ne bi bunio...al Bosančerose i Ličane,zabole za Kragujevčane.

Poenta da niko na Balkanu nije ratovao protiv Nemaca jer su okupatori...svako je ratovao za svoje interese...ustaše,četnici,partizani. I kao u Grčkoj...trudili su se da iskorene one druge...na nesreću Srbije, većina je bila il što ti kažeš za kolaboraciju, što je po meni najbolje i najlogičnije (ako su Francuska,Belgija,Švedska...mnogo bogatije i veće zemlje odlučile da se predaju, što se mi kurcobecamo).
Partizani su Srbiji doneli samo štetu i zlo. Kraj priče. Nisu nas oslobodili, već osvojili!

Kao što rekoh, najbolje je bilo da se ispoštovao pakt...na prvom mestu ne bi bilo NDH i Jasenovca,jer sumnjam da bi Nemci dozvolili Hrvatima da talasaju u tim okolnostima. A da onda ne pričam,da ne bi sravnili Beograd...

Al ajd o pobednicima sve najbolje, iako je 90% njih do pre rata je*avalo koze i gladovalo a posle postali "heroji" koji su se baškarili u kućama "kolabricionista" koji su nestali preko noći il otišli na letovanje na g.otok

komnen barjaktar

pre 5 godina

Ovaj Ivan, sto Srbe naziva Srbijancima i objasnjava kako su svi morali da podnesu jednak teret u II svetskom ratu ili je provokator ili jedan od retkih preostalih a preteklih na Neretvi i Sutjesci. Srbija bila okupirana, imala svoju Vladu, tekao zivot u ratnim prilikama. Rezim progonio komunjare. Naravno da je malo Srba iz Srbije bilo na stratistima Neretve i Sutjeske gde su bili "razvaljeni" od strane Nemaca,Italijana,ustasa,cetnika. A posle te katastrofalne poraze kroz falsifikovanu istoriju koju su servirali i mojoj generaciji prikazivali kao epopeju i velicanstvene pobede. Nisu bas svi braon veverice!

Batanga

pre 5 godina

Kakav smo mi narod, pljujemo po četnicima, pljujemo po partizanima, komunistima, nisu nam dobri ljekari,policajci, sveštenici, političari, kao da to nismo mi sami. Ne znam, mozda su komunisti Japanci, četnici Finci, partizani iz Brazila itd., samo smo mi fini i bezgrešni. Krajnje vrijeme je da pogledamo u ogledalo. Pozdrav

holivudski frizer

pre 5 godina

na Balkanu i šire nikad vlasti kako treba. Sve ološ i ciganija na vlasti. Pa posle te kriv Drug Maršal te kriv Cica Draža. Kad će jednom neko normalan na vlast ?

ZgHrEu

pre 5 godina

Pričajte vi šta hoćete, ali Bgd je bio pravi velegrad samo za vreme Jugoslavije. Grad prepoznat u svetu. Sa neverovatnim kulturnim dešavanjima. A sad... I neko kaže "promenio okupatora". Deco, nemate vi pojma kakva je to zemlja bila. Niti ćete imati. Na žalost.
(Pierre de Kuberten, 21. oktobar 2018 
jadni cvijeće srpsko. Vi ni mrava nebi gazili

ozna

pre 5 godina

@vlada
Nije problem sto je oslobodio Beograd i za to mu hvala nego je problem sto su samo na Kosutnjaku streljali oko 2000 ljudi.Ako su i stvarno bili surovali sa svabama jer nisu mogli da budu u radnim jedinicama kao i svabe?

r2d2

pre 5 godina

Danas nije problem u Srbiji istorija iz vremena Kralja, Tita i slicno. Problem je istorija sa kraja 80' pa na ovamo. I sva ta nova tumacenja istorije iz tih davnijih proslih vremena, moraju da budu saglasna sa tim da su dogadjaji sa kraja 80' nama nametnuti, i da mi nismo imali kud, nego da vodimo politiku koju smo vodili. Sto je naravno apsolutna laz, koja se podupire sa tim novim lazima, tj. novim tumacenjem istorije bar 2 veka unazad do 90'. Nisu nikakvi cetnici srusili SFRJ, srusile su je komunisti koji su mahom svi, od velikih komunista postali veliki nacionalisti. Ti cetnici koji su se pojavili 90' su mahom udbini cetnici (svi Seseljevci, i deo SPO-a, kasnije Obrazovci, Dverjani i slicni), ciji je zadatak takodje bio da se na neki nacin podupre Miloseviceva politika, bar u kljucnim segmentima (ideja o Velikoj Srbiji, antizapadnjastvo i slicno). Nit je u toj SFRJ sve bilo lose, nit je sve bilo dobro, kao i za vreme Kralja. Al sa kraja 80' sve je bilo lose, ponarocito ideje i postupci koje je trasirala tadasnja elita, koju su predstavljali komunisti preobuceni u nacionaliste. Da ne kazem olos i prevaranti. I cije su ideje podjednako zive danas, bas kao sto su bile zive i pre 30 godina.

Peki

pre 5 godina

@...steta sto ti Veeliki heroji ne dotakose spolja ni zicu od Jasenovca, gde je ubijana Srbija fabrickim metodama

Što Jasenovac ne napadoše četnici?

Nenad

pre 5 godina

Sta vise , vodio je mnogo vise brigu o srpskom narodu nego ti isti Karadjordjevici. Jedan od primera je i to sto su kod kralja ratni invalidi prosili po ulici, dok je sa druge strane Tito i te kako vodio racuna o njima.
(Gru, 21. oktobar 2018 11:23)

Drugi primer je davanje autonomije Vojvodini i Kosovu. Tako da, bas nas je voleo. Posebno neistomisljenike.

Posmatrac

pre 5 godina

@geometar
Polozaj Jasenovca je veoma tezak za napad. Nalazio se na brisanom prostoru, gde je bilo nemoguce neprimeceno prici sa vecom jedinicom. U blizini se nalazio i jedan poljski aerodrom, sa kojeg bi avijacija dejstvovala. Istocno je bio stacioniran jedan ustaski artiljerijski puk. Znaci partizanskim jedinicama, sa slabom mehanizacijom (tenkovi, vozila) bi bilo nemoguce da pridju brzo i neprimeceno. A cak i da zauzmu logor, sta bi radili za logorasima? Kako bi ih brzo prevezli van zone borbenih operacija (nema smisla da izginu, zar ne).

Efikasan napad bi bio vazdusni desant, koji bi pratio proboj oklopno-mehanizovanih jedinica (recimo nalik neuspeloj operaciji "Povrtnjak" - "Market garden").

Operacija tipa Jasenovac bi bila logisticki izazov i za vece sile tada, pa cak i za danasnje armije.

Johan

pre 5 godina

Svi pricaju o nekoj kulturi u Jugoslaviji...
Pa odakle ovoliko onda ljudi (da ne vredjam postenog seljaka) na ulicama, Vi ste tad bili mladi, gde je ta kultura?
Mi sad mladi kao treba da se borimo za nesto, protiv nekog, a Vi i vasi roditelji izgradili ovu atmosferu.

Srdjan

pre 5 godina

Ne mogu da verujem koliko smo losi ljudi. Borbu Partizana koji su uz pomoc Rusa isteralinaciste i fasiste pokusavamo da omalovazimo i relativizujemo. Ali smo zato tu gde jesmo, na margini svega. Istina je jedna, a to je da su Partizani uz pomoc Rusa oslobodili citavu Jugoslaviju. Cetnici i ostali kolaboracionisti su dobili ono sto su zasluzili. Mir je u zemlji bio skoro 50 godina, a kada su vlast preuzeli oni koji nisu krv dali za drzavu, onda je raspad i poceo. Sto se obrazovanja, kulture, bezbednosti, sporta, ekonomije i standarda zivota uopste tice, svi ce se sloziti da ovo sada nije ni blizu onoga sto je bilo za vreme SFRJ. Na zalost, mnogo je losije.

e

pre 5 godina

Komentatori koji pišu hvalopojke o titovoj jugoslaviji su uglavnom bivši poltroni. Dobar deo je i onih koji su u žalosti za svojom mladosti pa im je čak i Avala bila niža nego danas. Ja dobro pamtim ta vremena i samo bih promenio onu za ovu bezbednost običnih ljudi.

Dzumandži

pre 5 godina

Hmmmm da sam juče umro ne bi znao da je oslobođenje zemlje od Nemaca zapravo bio tkzv. "fake news" i da se okupacija nastavila samo pod drugim okupatorom, a da je zapravo sve ostalo isto. Mi smo dakle živeli drugi svetski rat i njegove strahote sve do 90-ih godina, kada smo tek tada bili oslobođeni (ili su to ipak 2000-te? ili smo slobodni ipak tek od 2012-te?). Bilo kako bilo bitno je da smo sad slobodni i da možemo da diskutujemo slobodno po komentarima i da naučimo pravu istoriju umesto one lažne, te tako molim moderatora da mi objavi ovaj slobodni komentar kao izraz te slobode koji svi ovde osećamo. Živeli!

Vlada

pre 5 godina

Oslobodio Beograd, sahranjen bez pocasti, sin mu radi kao kamerman... I onda ga kroz blato provlace oni koji su izbegavali vojne pozive, cija deca zivotinjare "preko", koji ne znaju koliko kuca I automobila imaju I koji jel obitavaju na drzavnoj sisi. To je nama nasa borba (90tih) dala, patriJota, LIDLa I rijalitija... u to ime ziveli!

Pierre de Kuberten

pre 5 godina

Pričajte vi šta hoćete, ali Bgd je bio pravi velegrad samo za vreme Jugoslavije. Grad prepoznat u svetu. Sa neverovatnim kulturnim dešavanjima. A sad... I neko kaže "promenio okupatora". Deco, nemate vi pojma kakva je to zemlja bila. Niti ćete imati. Na žalost.

only fools and horses

pre 5 godina

Ajde da slavimo još jednog zločinca koji je sa Kočom Popovićem i pod Titivim patronatom sa zadovoljstvom tražio bombardovanje sopstvenih gradova. Nikšić, Podgorica, Niš, Leskovac, Beograd i još na desetine drugih gradova u Srbiji i Crnoj gori su na njihov zahtev i očiglednu sreću sravnjeni sa zemljom.
A da je voleo Beograd, voleo je. Ponajviše Dedinje.

egzaktni geometar iz Valjeva

pre 5 godina

...steta sto ti Veeliki heroji ne dotakose spolja ni zicu od Jasenovca, gde je ubijana Srbija fabrickim metodama, ali im nije predstavljao problem da hrabro upadaju u domove srpskih vojvoda I intelektualaca I lincuju ih do smrti..e,to je jeziva istina..

Dorćolac

pre 5 godina

Moj otac je zavrsio na Sremskom frontu, bez ikakakve obuke sa 17 godina. Odmah je ranjen i jedva je preziveo. Da ga nije stric pronasao i doveo u Beograd, umro bi. To je bila sudbina većine beogradskih djaka na Sremskom frontu. Svaka čast Peku ali sve što se dešavalo posle oslobadjanja je bilo užasno po gradjane Beograda. Otimačina stanova, stravičan odnos prema stanovnicima. To je istina koja je prikrivana tokom socijalizma i koju niko nikada nije istražio.

Jaza

pre 5 godina

Ne mogu da verujem koliko smo losi ljudi. Borbu Partizana koji su uz pomoc Rusa isteralinaciste i fasiste pokusavamo da omalovazimo i relativizujemo. Ali smo zato tu gde jesmo, na margini svega. Istina je jedna, a to je da su Partizani uz pomoc Rusa oslobodili citavu Jugoslaviju. Cetnici i ostali kolaboracionisti su dobili ono sto su zasluzili. Mir je u zemlji bio skoro 50 godina, a kada su vlast preuzeli oni koji nisu krv dali za drzavu, onda je raspad i poceo. Sto se obrazovanja, kulture, bezbednosti, sporta, ekonomije i standarda zivota uopste tice, svi ce se sloziti da ovo sada nije ni blizu onoga sto je bilo za vreme SFRJ. Na zalost, mnogo je losije.
(Srdjan, 21. oktobar 2018 11:11)

Rvnogorci su bili borci protiv fašizm ai komunizma,kad to takvi kao ti priznate možemo da pričamo o pomirenju naroda i naravno kad iskopamo i propismo pokopamo sve nevine žrtve komunističke revoluvije koja je trajala od Oktobra 1944 pa do 1950.

Domaćin

pre 5 godina

Koliko je fašizam i dalje jak u Srbiji, vidi se kad se komentari sortiraju po preporučenima. Smrt fašizmu, slava palim borcima, slava herojima kao što je drug Peko!

Metropola

pre 5 godina

Činjenica je da je Peko Dapčwević bio u grupi onih komunista koji su bili najmanje ostrašćeni, kada se ubijalo po Beogradu i Srbiji nakon Drugog sv. rata i zavodio novi komunistički poredak, ali..Njegova braća i sestra Danica su se izjasnili protiv Tita i KPJ. Njegov čuveni brat Vlado proglašen je za izdajnika i informbirovca, proruski staljinistički element koji je hteo da ruši Tita. Bio je u čuvenoj Petrovoj rupi na Golom otoku, na mestu odakle je retko ko izašao živ.Za to vreme Peko je ćutao, a Vlado svedoči da su se negde 1956 ili 58' sreli na nekoj izložbi u centru Beograda, Vlado ga je pogledao već izmučen i oronuo u golootočkim tamnicama, ali ovaj nije hteo ni da ga pozdravi.Kritikovan je od svojih komunista, naročito drugarica iz rata jer se oženio glumicom. Mnoge partizanke iz viših partijskih krugova su se odjednom pogospodile, Dedinje i Senjak, pa bunde, putovanja i ostalo. Generalno, u odnosu na ostale ostrašćene usijane komunističke glave, bio je korektan, uz sve negativnosti i zločine koje je donela nova vlast.
(Vračar 101%, 21. oktobar 2018 11:16)... a jel imas primer neke nase vlasti a da nije bilo isto ovako? Peko je bar neki podvig napravio, i to kakav!

mr no

pre 5 godina

Za sve one sto pljuju po Titu i komunistima i kunu se u kralja, Tito je samo nastavio politiku koju su vodili Karadjordjevici, nije ni pedalj odstupio od njihovog pravca.
Sta vise , vodio je mnogo vise brigu o srpskom narodu nego ti isti Karadjordjevici. Jedan od primera je i to sto su kod kralja ratni invalidi prosili po ulici, dok je sa druge strane Tito i te kako vodio racuna o njima.
(Gru, 21. oktobar 2018 11:23)

kad vec drzis lekcije ko je kako sta radio, da li znas kako su od Titovih kominusta zavrsili Milinka savic i vojvoda Petar Bojovic? da znas, ne bi ovako pisao.. no trk do biblioteke ili u krajnjem slucaju googla pa nauci nesto...

A37

pre 5 godina

@samo primecujem
Da, opste je poznto da su dede i ocevi srBskih patriJota svi do poslednjeg bili cetnici... Ne, sve su to deca kvazi-komunisticke burzoazije (koja je zamenila predratnu kapitalisticku) uz po neku secikesu koja se popela drzeci se za skute prvopomenutih, te, zato, ne lupaj...

Gru

pre 5 godina

Za sve one sto pljuju po Titu i komunistima i kunu se u kralja, Tito je samo nastavio politiku koju su vodili Karadjordjevici, nije ni pedalj odstupio od njihovog pravca.
Sta vise , vodio je mnogo vise brigu o srpskom narodu nego ti isti Karadjordjevici. Jedan od primera je i to sto su kod kralja ratni invalidi prosili po ulici, dok je sa druge strane Tito i te kako vodio racuna o njima.

šimiken

pre 5 godina

(Ivan, 21. oktobar 2018 10:55)
Ti ili mrziš svoj narod ili imaš psihičkih problema. Slati decu da ginu bespotrebno i to opravdavati zbog izjednačavanja brojki je bolesno!!! Još pominješ sutjesku,neretvu kao da tamo nije najviše srba poginulo. I još nešto srbijanci ne postoje već samo SRBI!!!

Vračar 101%

pre 5 godina

Činjenica je da je Peko Dapčwević bio u grupi onih komunista koji su bili najmanje ostrašćeni, kada se ubijalo po Beogradu i Srbiji nakon Drugog sv. rata i zavodio novi komunistički poredak, ali..
Njegova braća i sestra Danica su se izjasnili protiv Tita i KPJ. Njegov čuveni brat Vlado proglašen je za izdajnika i informbirovca, proruski staljinistički element koji je hteo da ruši Tita. Bio je u čuvenoj Petrovoj rupi na Golom otoku, na mestu odakle je retko ko izašao živ.
Za to vreme Peko je ćutao, a Vlado svedoči da su se negde 1956 ili 58' sreli na nekoj izložbi u centru Beograda, Vlado ga je pogledao već izmučen i oronuo u golootočkim tamnicama, ali ovaj nije hteo ni da ga pozdravi.
Kritikovan je od svojih komunista, naročito drugarica iz rata jer se oženio glumicom. Mnoge partizanke iz viših partijskih krugova su se odjednom pogospodile, Dedinje i Senjak, pa bunde, putovanja i ostalo.
Generalno, u odnosu na ostale ostrašćene usijane komunističke glave, bio je korektan, uz sve negativnosti i zločine koje je donela nova vlast.

Ivan

pre 5 godina

Sad možete da lajete kukavice.Beogradska deca na front,logori,strijeljanja,srpski korpus i srpska elita...ko god je sarađivao sa okupatorom to je morao platiti glavom ili robijom.Svi su morali da podnesu jednak teret oslobođenja pa i beograđani koji su čekali da drugi ginu za njihovu slobodu.Koliko je beograđana i srbijanaca nas sutjesci ostalo...vrlo mali broj,mizerno mali.Zato ste morali da potegnete na sremskom frontu.Na kraju pogledajte šta su od imovine Peko, Koča,tito i drugi ostavili iza sebe a pogledajte sadašnju elitu.

stevan

pre 5 godina

Ovi danas kapitalisti su teska katastrofa ali za uništenje naše države najveći krivci su komunisti.Najgori Su bezbožnici jedni obicni,bratstvo i jedinstvo sto to nisu govorili od 41 do 45 kada su ustase klale obične seljake samo zato sto su Srbi pravoslavci

bzvz

pre 5 godina

"Beogradska deca na prvu liniju fronta", naredio je Peko Dapcevic, a odnosilo se na Sremski front. Tako su stradali mnogi mladi Beogradjani koji su bili neiskusni kad su borbe u pitanju, a ovaj ih je svesno poslao u smrt.

rex

pre 5 godina

posebno bi ga pogodilo sta danas ljudi pricaju za njega i i njegove saborce. pogotovo koju popularnost ima onaj sto prica o dusanovom carstvu kod onog zutog

samo primecujem

pre 5 godina

Svi ovi antikomunisti, pogledajte gde radi sin generala, kao kamerman, a gde su suinovi srBskih patriJota. Profesionalnih partiJota, naravno

komnen barjaktar

pre 5 godina

Voleo je kad dodje 20.oktobar.Kao sto je voleo i sve privilegije koje su pripadale "pobednicima" iz sume!Imao zenu glumicu dobio cak i ulicu sa svojim imenom.Iskreno se nadam da ce se neko dosetiti i toj ulici dati neki drugi naziv kao i ulici Koce Popovica!

Alex

pre 5 godina

Pa zasto bi bio razocaran, oni komunisti su unistili srpsku elitu, rascepkali srpski nacionalni korpus, dali drzave onima koji i u najmastovitijim snovima nisu mogli sanjati da ce imati, stvorili uslove za poraze koje su se desile 90ih. Optuzivali su srpsku burzoaziju za sve probleme, a sta oni napravise od onoga za sta su se nasi dedovi borili; sve prokockali u ime bratstva i jedinistva i komunizma od kojeg se necemo oporaviti narednih 150 godina.

3210

pre 5 godina

Jel to onaj Dapčević čiji su "oslobodioci" čim su "oslobodili" Beograd prvo što su uradili potražili ostarelog Vojvodu Petra Bojovića jedinog pravog oslobodioca Beograda i na smrt ga pretukli,ženu mu isterali iz kuće a sina mu strpali na 10 - togidišnju robiju.
A zatim u par dana streljale još 5 000 nepodobnih beograđana.

Paja

pre 5 godina

Kakva je to ljudina bio. Vratice se dani i sa njima partizani, ima nas mnogo potomaka slavnih partizana, racunaj na nas zemljo kad zavladq tama, Smrt fasizmu!

South Park

pre 5 godina

Beograd nije bio oslobodjen nego je samo promenio okupatore.Logori su izmesteni iz grada na goli otok,umesto gestapa udba je mlatila ispitivala neistomisljenike,izbori nisu postojali.Jel nesto nije istina od pomenutoga?

3210

pre 5 godina

Jel to onaj Dapčević čiji su "oslobodioci" čim su "oslobodili" Beograd prvo što su uradili potražili ostarelog Vojvodu Petra Bojovića jedinog pravog oslobodioca Beograda i na smrt ga pretukli,ženu mu isterali iz kuće a sina mu strpali na 10 - togidišnju robiju.
A zatim u par dana streljale još 5 000 nepodobnih beograđana.

South Park

pre 5 godina

Beograd nije bio oslobodjen nego je samo promenio okupatore.Logori su izmesteni iz grada na goli otok,umesto gestapa udba je mlatila ispitivala neistomisljenike,izbori nisu postojali.Jel nesto nije istina od pomenutoga?

Alex

pre 5 godina

Pa zasto bi bio razocaran, oni komunisti su unistili srpsku elitu, rascepkali srpski nacionalni korpus, dali drzave onima koji i u najmastovitijim snovima nisu mogli sanjati da ce imati, stvorili uslove za poraze koje su se desile 90ih. Optuzivali su srpsku burzoaziju za sve probleme, a sta oni napravise od onoga za sta su se nasi dedovi borili; sve prokockali u ime bratstva i jedinistva i komunizma od kojeg se necemo oporaviti narednih 150 godina.

bzvz

pre 5 godina

"Beogradska deca na prvu liniju fronta", naredio je Peko Dapcevic, a odnosilo se na Sremski front. Tako su stradali mnogi mladi Beogradjani koji su bili neiskusni kad su borbe u pitanju, a ovaj ih je svesno poslao u smrt.

samo primecujem

pre 5 godina

Svi ovi antikomunisti, pogledajte gde radi sin generala, kao kamerman, a gde su suinovi srBskih patriJota. Profesionalnih partiJota, naravno

Vlada

pre 5 godina

Oslobodio Beograd, sahranjen bez pocasti, sin mu radi kao kamerman... I onda ga kroz blato provlace oni koji su izbegavali vojne pozive, cija deca zivotinjare "preko", koji ne znaju koliko kuca I automobila imaju I koji jel obitavaju na drzavnoj sisi. To je nama nasa borba (90tih) dala, patriJota, LIDLa I rijalitija... u to ime ziveli!

Pierre de Kuberten

pre 5 godina

Pričajte vi šta hoćete, ali Bgd je bio pravi velegrad samo za vreme Jugoslavije. Grad prepoznat u svetu. Sa neverovatnim kulturnim dešavanjima. A sad... I neko kaže "promenio okupatora". Deco, nemate vi pojma kakva je to zemlja bila. Niti ćete imati. Na žalost.

Paja

pre 5 godina

Kakva je to ljudina bio. Vratice se dani i sa njima partizani, ima nas mnogo potomaka slavnih partizana, racunaj na nas zemljo kad zavladq tama, Smrt fasizmu!

Srdjan

pre 5 godina

Ne mogu da verujem koliko smo losi ljudi. Borbu Partizana koji su uz pomoc Rusa isteralinaciste i fasiste pokusavamo da omalovazimo i relativizujemo. Ali smo zato tu gde jesmo, na margini svega. Istina je jedna, a to je da su Partizani uz pomoc Rusa oslobodili citavu Jugoslaviju. Cetnici i ostali kolaboracionisti su dobili ono sto su zasluzili. Mir je u zemlji bio skoro 50 godina, a kada su vlast preuzeli oni koji nisu krv dali za drzavu, onda je raspad i poceo. Sto se obrazovanja, kulture, bezbednosti, sporta, ekonomije i standarda zivota uopste tice, svi ce se sloziti da ovo sada nije ni blizu onoga sto je bilo za vreme SFRJ. Na zalost, mnogo je losije.

Vračar 101%

pre 5 godina

Činjenica je da je Peko Dapčwević bio u grupi onih komunista koji su bili najmanje ostrašćeni, kada se ubijalo po Beogradu i Srbiji nakon Drugog sv. rata i zavodio novi komunistički poredak, ali..
Njegova braća i sestra Danica su se izjasnili protiv Tita i KPJ. Njegov čuveni brat Vlado proglašen je za izdajnika i informbirovca, proruski staljinistički element koji je hteo da ruši Tita. Bio je u čuvenoj Petrovoj rupi na Golom otoku, na mestu odakle je retko ko izašao živ.
Za to vreme Peko je ćutao, a Vlado svedoči da su se negde 1956 ili 58' sreli na nekoj izložbi u centru Beograda, Vlado ga je pogledao već izmučen i oronuo u golootočkim tamnicama, ali ovaj nije hteo ni da ga pozdravi.
Kritikovan je od svojih komunista, naročito drugarica iz rata jer se oženio glumicom. Mnoge partizanke iz viših partijskih krugova su se odjednom pogospodile, Dedinje i Senjak, pa bunde, putovanja i ostalo.
Generalno, u odnosu na ostale ostrašćene usijane komunističke glave, bio je korektan, uz sve negativnosti i zločine koje je donela nova vlast.

Ivan

pre 5 godina

Sad možete da lajete kukavice.Beogradska deca na front,logori,strijeljanja,srpski korpus i srpska elita...ko god je sarađivao sa okupatorom to je morao platiti glavom ili robijom.Svi su morali da podnesu jednak teret oslobođenja pa i beograđani koji su čekali da drugi ginu za njihovu slobodu.Koliko je beograđana i srbijanaca nas sutjesci ostalo...vrlo mali broj,mizerno mali.Zato ste morali da potegnete na sremskom frontu.Na kraju pogledajte šta su od imovine Peko, Koča,tito i drugi ostavili iza sebe a pogledajte sadašnju elitu.

Gru

pre 5 godina

Za sve one sto pljuju po Titu i komunistima i kunu se u kralja, Tito je samo nastavio politiku koju su vodili Karadjordjevici, nije ni pedalj odstupio od njihovog pravca.
Sta vise , vodio je mnogo vise brigu o srpskom narodu nego ti isti Karadjordjevici. Jedan od primera je i to sto su kod kralja ratni invalidi prosili po ulici, dok je sa druge strane Tito i te kako vodio racuna o njima.

egzaktni geometar iz Valjeva

pre 5 godina

...steta sto ti Veeliki heroji ne dotakose spolja ni zicu od Jasenovca, gde je ubijana Srbija fabrickim metodama, ali im nije predstavljao problem da hrabro upadaju u domove srpskih vojvoda I intelektualaca I lincuju ih do smrti..e,to je jeziva istina..

Ненад

pre 5 godina

Потражите на интернету како је УДБА убијала Србе у емиграцији, а поготово како је и на који начин убијен Драгиша Кашиковић у Чикагу, велики српски интелектуалац, један од вођа српске емиграције у Америци и велики противник комунистичког режима, и његова поћерка која је имала само 9 година. Измасакрирани су у просторијама Српске Народне Одбране у Чикагу, Драгиша са 64 убода ножем, ако се не варам, а девојчица (заборавио сам име), са скоро исто толико убода. Е, моји Срби, а плачете још за браварем и комуњарама.

rex

pre 5 godina

posebno bi ga pogodilo sta danas ljudi pricaju za njega i i njegove saborce. pogotovo koju popularnost ima onaj sto prica o dusanovom carstvu kod onog zutog

Stanislav

pre 5 godina

Сине, да сам на твом месту иако могу да ти будем унук никада не бих јављао, архиве су делимично отворене и виде се злочини патризана по Србима уз сагласнот партизана србских и злочинца Тита. Зарад власти, отетих вила и лагодног живота одрекли су се србства и побили или поробили неистомишљенике. Сети се како сте Ви партизански синови. кћери и Ваша деце имали привилегије од хране и посебних кантина, док је народ морао да одваја од уста своје деце и амбара, све зарад револуције. СРАМОТА!!!

Ненад

pre 5 godina

Да се ја питам, оног бравара би из Београда пребацио у Кумровец, па нека тамо труне. Шта ће нам у Србији, кад је његов режим пола Србије побио?

komnen barjaktar

pre 5 godina

Voleo je kad dodje 20.oktobar.Kao sto je voleo i sve privilegije koje su pripadale "pobednicima" iz sume!Imao zenu glumicu dobio cak i ulicu sa svojim imenom.Iskreno se nadam da ce se neko dosetiti i toj ulici dati neki drugi naziv kao i ulici Koce Popovica!

tja

pre 5 godina

Sad možete da lajete kukavice.Beogradska deca na front,logori,strijeljanja,srpski korpus i srpska elita...ko god je sarađivao sa okupatorom to je morao platiti glavom ili robijom.Svi su morali da podnesu jednak teret oslobođenja pa i beograđani koji su čekali da drugi ginu za njihovu slobodu.Koliko je beograđana i srbijanaca nas sutjesci ostalo...vrlo mali broj,mizerno mali.Zato ste morali da potegnete na sremskom frontu.Na kraju pogledajte šta su od imovine Peko, Koča,tito i drugi ostavili iza sebe a pogledajte sadašnju elitu.
(Ivan, 21. oktobar 2018 10:55)
Iz danasnje perspektive sve uzalud. Otrcase svi kod tog okupatora da zive, rade i radjaju. Bolje da je okupator ostao ovde.

Dorćolac

pre 5 godina

Moj otac je zavrsio na Sremskom frontu, bez ikakakve obuke sa 17 godina. Odmah je ranjen i jedva je preziveo. Da ga nije stric pronasao i doveo u Beograd, umro bi. To je bila sudbina većine beogradskih djaka na Sremskom frontu. Svaka čast Peku ali sve što se dešavalo posle oslobadjanja je bilo užasno po gradjane Beograda. Otimačina stanova, stravičan odnos prema stanovnicima. To je istina koja je prikrivana tokom socijalizma i koju niko nikada nije istražio.

Kolubarac

pre 5 godina

Što ne pomenu kako se ono Peko poneo prema rođenom bratu 48, a znamo i kako je Tempo prema svom bratu postupio.
Izdajnički prema svojoj braći, prema svom narodu, zarad ljubavi prema tuđinu, e to je u samoj srži komunističke logike.

r2d2

pre 5 godina

Danas nije problem u Srbiji istorija iz vremena Kralja, Tita i slicno. Problem je istorija sa kraja 80' pa na ovamo. I sva ta nova tumacenja istorije iz tih davnijih proslih vremena, moraju da budu saglasna sa tim da su dogadjaji sa kraja 80' nama nametnuti, i da mi nismo imali kud, nego da vodimo politiku koju smo vodili. Sto je naravno apsolutna laz, koja se podupire sa tim novim lazima, tj. novim tumacenjem istorije bar 2 veka unazad do 90'. Nisu nikakvi cetnici srusili SFRJ, srusile su je komunisti koji su mahom svi, od velikih komunista postali veliki nacionalisti. Ti cetnici koji su se pojavili 90' su mahom udbini cetnici (svi Seseljevci, i deo SPO-a, kasnije Obrazovci, Dverjani i slicni), ciji je zadatak takodje bio da se na neki nacin podupre Miloseviceva politika, bar u kljucnim segmentima (ideja o Velikoj Srbiji, antizapadnjastvo i slicno). Nit je u toj SFRJ sve bilo lose, nit je sve bilo dobro, kao i za vreme Kralja. Al sa kraja 80' sve je bilo lose, ponarocito ideje i postupci koje je trasirala tadasnja elita, koju su predstavljali komunisti preobuceni u nacionaliste. Da ne kazem olos i prevaranti. I cije su ideje podjednako zive danas, bas kao sto su bile zive i pre 30 godina.

A37

pre 5 godina

@samo primecujem
Da, opste je poznto da su dede i ocevi srBskih patriJota svi do poslednjeg bili cetnici... Ne, sve su to deca kvazi-komunisticke burzoazije (koja je zamenila predratnu kapitalisticku) uz po neku secikesu koja se popela drzeci se za skute prvopomenutih, te, zato, ne lupaj...

stevan

pre 5 godina

Ovi danas kapitalisti su teska katastrofa ali za uništenje naše države najveći krivci su komunisti.Najgori Su bezbožnici jedni obicni,bratstvo i jedinstvo sto to nisu govorili od 41 do 45 kada su ustase klale obične seljake samo zato sto su Srbi pravoslavci

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

Slava mu i hvala. A za ove cetnike koji su samo pljackali, ubijali, silovali i saradjivali sa okupatorima nemam reci. Jeste, nisu ni komunisti bili cvecke, nikako nisu, ali su samo cistili gamad koji je sve to radio deset puta gore. Drugacije verovatno ne bi ni moglo jer ne bi ostali normalni ljudi ziveli 50 godina u miru...

komnen barjaktar

pre 5 godina

Ovaj Ivan, sto Srbe naziva Srbijancima i objasnjava kako su svi morali da podnesu jednak teret u II svetskom ratu ili je provokator ili jedan od retkih preostalih a preteklih na Neretvi i Sutjesci. Srbija bila okupirana, imala svoju Vladu, tekao zivot u ratnim prilikama. Rezim progonio komunjare. Naravno da je malo Srba iz Srbije bilo na stratistima Neretve i Sutjeske gde su bili "razvaljeni" od strane Nemaca,Italijana,ustasa,cetnika. A posle te katastrofalne poraze kroz falsifikovanu istoriju koju su servirali i mojoj generaciji prikazivali kao epopeju i velicanstvene pobede. Nisu bas svi braon veverice!

Dusan

pre 5 godina

Kratko

Knez Danilova 1940, Rogozarski, fabrika aviona

Knez Danilova, 1950, IKL fabrika kuglicnih lezajeva

Knez Danlova, 2018, Apartmani o kojima mozemo citati na Trip advisor u

Dapcevic, Popovic, Broz, Rankovic, Milosevic, Seselj, Dacic, Vucic

ko god

linija pada je jasna.

Svaki sledeci urusio jos vise.

To nama daje Republika i njeni velikani od Broza do Vucica

klo

pre 5 godina

Hvali oca i sistem koji mu je obezbedio bezbrižan život. Da li je ikada razmišljao o onima koji su opljačkani, proterani i uništeni. Mnoge srpske porodice nisu stvorile za 70 godina, koliko oslobodioci i njihovi zemljaci za 5 godina života u našoj Srbiji.

sss

pre 5 godina

@klo
Otac i sistem u kojima je on postao kamerman su mu stvorili bezbedan zivot? Da li si ozbiljan? Kamermani su po tebi neki tajkuni.
Slazem se da generacije nisu stvorile onoliko koliko su komunisti stvorili za kratko vreme, stvorili su mocnu i bogatu drzavu, uglednu i postovanu u svetu, sto je smetalo porazenim izdajnicima pa su docekali svoj trenutak i unistili tu zemlju devedesetih.
Idi kod lokalnog “biznismena”, vlasnika kafica koji je zapravo krimos kojeg podrzava politika pa ga pitaj sta vozi i sta ima od nekretnina. Vise od dece najmocnijih ljudi SFRJ. Jer ti ljudi nisu krali. Titov sin zivi u obicnoj kuci, dok “prestolonaslednik” kupuje vile sirom sveta a nikad nista nije radio, deca danasnjih politicara voze limuzine i zive u vilama, a deca cetnika, ustasa i ostalih izdajnika i dalje samo o komunistima laju.
I zasto bi ovaj razmisljao o porodicama izdajnika koje su dobile ono sto su zasluzile!? Nisu ni te porodice brinule od deci u Jasenovcu koju su tamo poslali njihovi ocevi cetnici i ustase, dok su se ovi baskarili i uzivali u nemackim cokoladicama.

pitanjaiodgovori

pre 5 godina

(hihi, 21. oktobar 2018 15:58)

Ma ti si samo jedan obican mali *mrad, manji od makovog zrna uzivo. Nema smisla sa takvima se raspravljati. Evo ga pitanje za sve komuniste (ne i za tebe, jer si ometen u razvoju, ocigledno); da li su Petar Bojovic, Zanka Stokic i mnogi mnogi drugi nekolaboracionisti zasluzili onakav tretman na kraju? Da li je srpska omladina, tinejdzeri, zasluzila masakr na sremskom frontu? Zasto su Beograd i mnogi drugi gradovi sirom srbije 1945-e zasluzili bombardovanje a recimo Zagreb nije? Zasto ustav iz 1974-e, a ocigledno na stetu srbije? Zasto menjanje granica juga srbije a u korist kosova, pa danas i ono sto je ranije prirodno bilo u sastavu srbije sada pripada kosovu? Itd...Mnogo ima tih "zasto", mene interesuje vase "zato". Ako ima neko normalan (ne ovaj ometeni "hihi") da odgovori, odlicno bi bilo.

Komša

pre 5 godina

@Low key lyesmith
Često se slažem s vašim komentarima (posebno kada je istorija u pitanju) a ovaj bih potpisao.
Primetno je da naše društvo beži od istine o KPJ i aktivnostima konunista pre,za vreme i pisle rata.
Zanemaruje se činjenica da je KPJ pre rata pripadala tzv. antiversajskom ,revizionističkom bloku i kao takva podržavala Lički ustanak,VMRO,Kosovski komitet i otvoreno pozibala na rasparčavanje zemlje uz komunističku revoluciju.Kao takva ,bila je veoma atraktivna svima kojima je K&K bila na srcu i ti kadrovi su se peobili do vrha i vodili antistrpsku politiku (bukvalno politiku Beča od kraja 19. vrka) čak i kada je Staljin promenio stranu i uspostavio savezništvo (diplomatske odnise) sa versajskim pobednicima.
Antisrpstvo se može uočiti u svakoj reči zaključaka iz Drezdena 1928. a AVNOJ je samo pokušaj realizacije toga (kao iUstav iz 1974. i raspad SFRJ po šumsim granicama).
O dogovoru iz Rogatice,saradnji sa Francetićem (oružje,municija i zajednički napad na istočnu Bosnu - nemački arhivi ) ,Martovskim pregovorima (mesec dana saradnje i spremnost za zajednička dejstva peotiv Engleza) kao i zločinima nad civilnim stanovništvom od Milanovca do Užica 1941. da ne givorimo - zid ćutanja
O činjenici da su 2/3 ligoraša u DM logoru Dedinje bili pripadnici DM pokreta se ćuti ,da je Majsner na sudjenju izjavio da su 9/10 streljanih bili "pomagači rebela Mihajlovića" ni reči.
Krije se da su "oslobodioci" ubili Vojvodu Bojovića

Batanga

pre 5 godina

Kakav smo mi narod, pljujemo po četnicima, pljujemo po partizanima, komunistima, nisu nam dobri ljekari,policajci, sveštenici, političari, kao da to nismo mi sami. Ne znam, mozda su komunisti Japanci, četnici Finci, partizani iz Brazila itd., samo smo mi fini i bezgrešni. Krajnje vrijeme je da pogledamo u ogledalo. Pozdrav

šimiken

pre 5 godina

(Ivan, 21. oktobar 2018 10:55)
Ti ili mrziš svoj narod ili imaš psihičkih problema. Slati decu da ginu bespotrebno i to opravdavati zbog izjednačavanja brojki je bolesno!!! Još pominješ sutjesku,neretvu kao da tamo nije najviše srba poginulo. I još nešto srbijanci ne postoje već samo SRBI!!!

cojle

pre 5 godina

@Srdjan

I ostali8 koji mu dajete minuse...

Prvo, bolje da smo ostali kolabricionisti i poštovali šta je pametni Pavle potpisao.

Drugo, u tom tvom miru sreći veselju cveće ovca livada...računašđ i otimanja imovine,strelanja,nestajanja u pola noći,Goli otok...

Partizani su nešto najgore što se desilo Srbiji! A na žalost, velika većina njih nisu ni bili iz Srbije, al eto kolonizovali su nas.

Nemci su imali prost sistem 100 za 1...da se narod ne bi bunio...al Bosančerose i Ličane,zabole za Kragujevčane.

Poenta da niko na Balkanu nije ratovao protiv Nemaca jer su okupatori...svako je ratovao za svoje interese...ustaše,četnici,partizani. I kao u Grčkoj...trudili su se da iskorene one druge...na nesreću Srbije, većina je bila il što ti kažeš za kolaboraciju, što je po meni najbolje i najlogičnije (ako su Francuska,Belgija,Švedska...mnogo bogatije i veće zemlje odlučile da se predaju, što se mi kurcobecamo).
Partizani su Srbiji doneli samo štetu i zlo. Kraj priče. Nisu nas oslobodili, već osvojili!

Kao što rekoh, najbolje je bilo da se ispoštovao pakt...na prvom mestu ne bi bilo NDH i Jasenovca,jer sumnjam da bi Nemci dozvolili Hrvatima da talasaju u tim okolnostima. A da onda ne pričam,da ne bi sravnili Beograd...

Al ajd o pobednicima sve najbolje, iako je 90% njih do pre rata je*avalo koze i gladovalo a posle postali "heroji" koji su se baškarili u kućama "kolabricionista" koji su nestali preko noći il otišli na letovanje na g.otok

Nenad

pre 5 godina

Sta vise , vodio je mnogo vise brigu o srpskom narodu nego ti isti Karadjordjevici. Jedan od primera je i to sto su kod kralja ratni invalidi prosili po ulici, dok je sa druge strane Tito i te kako vodio racuna o njima.
(Gru, 21. oktobar 2018 11:23)

Drugi primer je davanje autonomije Vojvodini i Kosovu. Tako da, bas nas je voleo. Posebno neistomisljenike.

hihi

pre 5 godina

Kakva legenda na snimku, najveci Marsal Tito, u uniformi, oslobadja Jugoslaviju, dok razularena banda izdajnika panicno bezi iz ukradenih stanova, krije Hitlerove, Nediceve, Drazine i Paveliceve slike i misli da ce opet proci nekaznjeno. Ali, znao je Tito kako s gamadima, jos ga pamte potomci gamadi, jos ih bole batine i kazne. JEDINA Titova greska bila je sto je imao milosti prema potomcima izdajnika i sto to nije zatro za sva vremena. Ali, na greskama se uci, znamo kako ubuduce!

Drezden

pre 5 godina

Interesantno je da svi komunisticki heroji, visoki oficiri KOS-a i JNA i slicni, u svojoj porodici ili bliskoj familiji imaju "biznismene", "zestoke momke" i slicne "odranije poznate"! Ukljucujuci i doticnog Peka...Izguglajte, pa posle pricajte o herojima i oslobodiocima! Iver, klada, zastita...ili je, eto, slucajnost??? Drugovi, radujete se: vas posao je pri kraju- Srbije uskoro nece biti!

tamnica kako god

pre 5 godina

Svaki sledeci urusio jos vise.

To nama daje Republika i njeni velikani
@
Sa druge strane kraljevina je herojima iz I sv.rata u znak zahvalnosti dala dozvole da mogu da prose na ulicama Beograda a srpsku žrtvu je nerazumno i pohlepno pretopila i Jugoslaviju. Da se kraljevina ljudski odnosila prema svom narodu komunizma i republike nikada ne bi ni bilo.

hihi

pre 5 godina

@geometar iz Valjeva
Cekali su da ta intelektualna elita iz salonskih stanova u Beogradu, vodjena neustrasivim bradonjom Drazom makar krene ka Jasenovcu da ga oslobadja. Ali, ne docekase. Jedino kada su krenuli makar u tom pravcu, bilo je onda kada su zajedno sa ustasama bezali iz Jugoslavije, zlocinacka druzina zajedno do kraja.

mr no

pre 5 godina

Za sve one sto pljuju po Titu i komunistima i kunu se u kralja, Tito je samo nastavio politiku koju su vodili Karadjordjevici, nije ni pedalj odstupio od njihovog pravca.
Sta vise , vodio je mnogo vise brigu o srpskom narodu nego ti isti Karadjordjevici. Jedan od primera je i to sto su kod kralja ratni invalidi prosili po ulici, dok je sa druge strane Tito i te kako vodio racuna o njima.
(Gru, 21. oktobar 2018 11:23)

kad vec drzis lekcije ko je kako sta radio, da li znas kako su od Titovih kominusta zavrsili Milinka savic i vojvoda Petar Bojovic? da znas, ne bi ovako pisao.. no trk do biblioteke ili u krajnjem slucaju googla pa nauci nesto...

zasluzilisteslobicuklintonaioveaktuelne

pre 5 godina

@zasluzujetedodik@co
Vi ste nesposobni i preci su vam bili nesposobni, zato smo vas i oslobadjali mi iz Bosne i ovi iz Crne Gore i Hrvatske! Zato sto ste stavili vjecnu ljagu na srpsko ime,sluzili ste ubice i okupatore i da je srece bilo i pameti, i vi biste prosli kao i oni.Vasa je sramota sto su drugi morali da vas oslobadjaju, posle su vam drugi gradili Srbiju, a vama sve malo.Srbijanac si jer si Srbin iz Srbije, a mi koji smo Srbi, ali ne iz Srbije izuzetno vodimo racuna o tome da nas neko sa vama ne pomijesa, zato i jeste Srbijanci.

ozna

pre 5 godina

@vlada
Nije problem sto je oslobodio Beograd i za to mu hvala nego je problem sto su samo na Kosutnjaku streljali oko 2000 ljudi.Ako su i stvarno bili surovali sa svabama jer nisu mogli da budu u radnim jedinicama kao i svabe?

Posmatrac

pre 5 godina

@geometar
Polozaj Jasenovca je veoma tezak za napad. Nalazio se na brisanom prostoru, gde je bilo nemoguce neprimeceno prici sa vecom jedinicom. U blizini se nalazio i jedan poljski aerodrom, sa kojeg bi avijacija dejstvovala. Istocno je bio stacioniran jedan ustaski artiljerijski puk. Znaci partizanskim jedinicama, sa slabom mehanizacijom (tenkovi, vozila) bi bilo nemoguce da pridju brzo i neprimeceno. A cak i da zauzmu logor, sta bi radili za logorasima? Kako bi ih brzo prevezli van zone borbenih operacija (nema smisla da izginu, zar ne).

Efikasan napad bi bio vazdusni desant, koji bi pratio proboj oklopno-mehanizovanih jedinica (recimo nalik neuspeloj operaciji "Povrtnjak" - "Market garden").

Operacija tipa Jasenovac bi bila logisticki izazov i za vece sile tada, pa cak i za danasnje armije.

only fools and horses

pre 5 godina

Ajde da slavimo još jednog zločinca koji je sa Kočom Popovićem i pod Titivim patronatom sa zadovoljstvom tražio bombardovanje sopstvenih gradova. Nikšić, Podgorica, Niš, Leskovac, Beograd i još na desetine drugih gradova u Srbiji i Crnoj gori su na njihov zahtev i očiglednu sreću sravnjeni sa zemljom.
A da je voleo Beograd, voleo je. Ponajviše Dedinje.

Nenad

pre 5 godina

...steta sto ti Veeliki heroji ne dotakose spolja ni zicu od Jasenovca, gde je ubijana Srbija fabrickim metodama, ali im nije predstavljao problem da hrabro upadaju u domove srpskih vojvoda I intelektualaca I lincuju ih do smrti..e,to je jeziva istina..
(egzaktni geometar iz Valjeva, 21. oktobar 2018 11:05)

Da, bas tako...i onda kazu zasto ne volimo komuniste.

Dzumandži

pre 5 godina

Hmmmm da sam juče umro ne bi znao da je oslobođenje zemlje od Nemaca zapravo bio tkzv. "fake news" i da se okupacija nastavila samo pod drugim okupatorom, a da je zapravo sve ostalo isto. Mi smo dakle živeli drugi svetski rat i njegove strahote sve do 90-ih godina, kada smo tek tada bili oslobođeni (ili su to ipak 2000-te? ili smo slobodni ipak tek od 2012-te?). Bilo kako bilo bitno je da smo sad slobodni i da možemo da diskutujemo slobodno po komentarima i da naučimo pravu istoriju umesto one lažne, te tako molim moderatora da mi objavi ovaj slobodni komentar kao izraz te slobode koji svi ovde osećamo. Živeli!

Domaćin

pre 5 godina

Koliko je fašizam i dalje jak u Srbiji, vidi se kad se komentari sortiraju po preporučenima. Smrt fašizmu, slava palim borcima, slava herojima kao što je drug Peko!

Partizan 1917

pre 5 godina

Čitam komentare i nije mi jasno kada je u Srbiji pao komunizam?

a) Nikada
b) 1987 na 8.sednici CK SKS
c) 5.10.2000

Moje mišljenje je posle 8.sednice kada su komunisti Srbije izvršili masovan prelet međ serbske partijote i vernike jer je većina stavova iz rubrike "Odjeci i reagovanja" u dnevnim listu Politika.

Metropola

pre 5 godina

Činjenica je da je Peko Dapčwević bio u grupi onih komunista koji su bili najmanje ostrašćeni, kada se ubijalo po Beogradu i Srbiji nakon Drugog sv. rata i zavodio novi komunistički poredak, ali..Njegova braća i sestra Danica su se izjasnili protiv Tita i KPJ. Njegov čuveni brat Vlado proglašen je za izdajnika i informbirovca, proruski staljinistički element koji je hteo da ruši Tita. Bio je u čuvenoj Petrovoj rupi na Golom otoku, na mestu odakle je retko ko izašao živ.Za to vreme Peko je ćutao, a Vlado svedoči da su se negde 1956 ili 58' sreli na nekoj izložbi u centru Beograda, Vlado ga je pogledao već izmučen i oronuo u golootočkim tamnicama, ali ovaj nije hteo ni da ga pozdravi.Kritikovan je od svojih komunista, naročito drugarica iz rata jer se oženio glumicom. Mnoge partizanke iz viših partijskih krugova su se odjednom pogospodile, Dedinje i Senjak, pa bunde, putovanja i ostalo. Generalno, u odnosu na ostale ostrašćene usijane komunističke glave, bio je korektan, uz sve negativnosti i zločine koje je donela nova vlast.
(Vračar 101%, 21. oktobar 2018 11:16)... a jel imas primer neke nase vlasti a da nije bilo isto ovako? Peko je bar neki podvig napravio, i to kakav!

Od oktobra do oktobra, 74 godine kasnije

pre 5 godina

Bilo je to neko drugo vreme, vreme ideala slobode, jednakosti, altruizma, lične skromnosti, požrtvovanosti, hrabrosti i poštenja. Danas je nažalost, vreme potpuno drugačije; ideali su lični komoditet, prestiž, moć i bogatsvo u smislu materijalnog posedovanja. Današnji "oslobodioci" Beograda oslobađaju nas od slobodarskog duha i tradicionalnih čovečnih vrednosti, kako svojim ličnim primerima, tako i kreiranjem i odžavanjem sistema koji nema cilj opše dobrobiti, a sam je sebi svrha.

deda

pre 5 godina

Sa vecim delom Vaseg komentara se slazem, ali mi je problematican deo u kojem govorite da je pad poceo 80-tih.
Kada pogledate neku kucu, njenu spoljasnost i unutrasnjost njen izgled je rezultat celokupnog zivota domacina u njoj. Kada je drzava u pitanju stanje u njoj se oslikava sa onim sto je stolecima unazad radjeno. Postoji nit koja povezuje danasnjicu sa prosloscu.
Revolucije kao takve prave rez, ne potpuni ali ipak rez. Komunisti su se potrudili da uniste predratnu elitu i uspeli su u tome.
Predratni tajkuni su deo imovine ostavljali drzavi kroz zaduzbine.
1094 objekta su ostavljena pokolenjima kroz zaduzbine.
Takva je bila predratna elita koju su komunisti satrli.
Danasnja elita su uglavnom bivsi komunisticki funkcioneri ili oni koji su lepo plivali u takvom naopakom sistemu. Rezultat njihove zaduzine nije nula vec hiljade i hiljade otetih objekata.

Tor

pre 5 godina

da ne mesamo babe i zabe. normalan i prosecan covek danas razmislja ovako: smrt fasizmu; hvala mom dedi partizanu sto se borio; da Bog da se nikad takvi naivni partizani ne vratili; pu pu daleko bilo komunizam ikad vise u ovoj zemlji; da nije bilo cetnika ja ne bih postojao jer su spasili cacinu porodicu.
i to vam je to otprilike, mozete malo obrnuti neke reci, zameniti, al se svodi na isto. oslobodioci i spasioci nisu bas takvim kakvim ih je napisana istorija htela prikazati.

Peki

pre 5 godina

@...steta sto ti Veeliki heroji ne dotakose spolja ni zicu od Jasenovca, gde je ubijana Srbija fabrickim metodama

Što Jasenovac ne napadoše četnici?

Zvezdan

pre 5 godina

@@Dragan
Zivi u svojoj kuci, a ima i kucu koju mu je ostavio slavni general Peko Dapcevic, oslobodilac Beograda, narodni heroj Jugoslavije i vecni strah i trepet za sve izdajnike!

hihi

pre 5 godina

@ozna
Jedno su svabe, drugo domaci izdajnici. Da posalju u radne logore one koji su do juce ubijali sopstveni narod, nabijali decu na bajonete? Za to se zna kazna i ista je bila u citavoj Evropi. Kada su Francuzi mogli da pobiju 150 000 izdajnika posle rata, mogli su i partizani nase izdajnike.

Johan

pre 5 godina

Svi pricaju o nekoj kulturi u Jugoslaviji...
Pa odakle ovoliko onda ljudi (da ne vredjam postenog seljaka) na ulicama, Vi ste tad bili mladi, gde je ta kultura?
Mi sad mladi kao treba da se borimo za nesto, protiv nekog, a Vi i vasi roditelji izgradili ovu atmosferu.

Dosta cenzure

pre 5 godina

Vidim da komisija potomaka Šeste ličke ozbiljno shvata svoj zadatak da cenzuriše tekstove. Slaću dok prođe. Kad-tad će i neko naš biti u moderaciji.

Ma, baš hvala, ali ne hvala Rujkanima i Šestoj ličkoj, Sedmoj banijskoj, Osmoj kordunaškoj, Devetoj krajiškoj, Desetoj romanijskoj, Jedanaestoj hercegovačkoj, Dvanaestoj nikšićkoj i trinaestoj bijelopoljskoj.

Nisu baš morali da nas "oslobađaju". Dve nedelje kasnije došli bi Ameri i bili bismo oslobođeni uz znatno manje žrtava (bez genocida nad 20.000 dečaka) i živeli bismo u zajednici sa civilizovanim svetom u demokratiji (skidanje nosonjine monarhije se podrazumeva, jedino tu se slažemo) i u normalnoj državi.

Znali su crveni Faraon i njegova zločinačka klika veoma dobro da uz domicilnu publiku u Srbiji (a i Hrvatskoj) njihova diktatura ne bi dugo opstala nakon prestanka euforije oslobođenja. Ovako su u dve najosetljivije republike strateški rasporedili svoje naoružane i drčne brđanske pretorijance da obezbeđuju "stabilnost“. Nagradili su ih tuđom imovinom i time potkupili. Isto tako je i SMrad dobro znao da ne može da se za svoje specijalce osloni na lokalce, već je doveo dobro poznate pouzdane "kadrove“ sa strane. Sve već viđeno.

Pekoa, Tempoa, Čočoa i ini ne da nisu heroji već su zločinci najgore vrste. Pekoa najgori od svih jer on je autor genocida nad 20.000 beogradskih mladića. Isfrustrirana i iskompleksirana mustra, secikesa i monstrum.

Jel ste se umorili od cenzure

pre 5 godina

Neopisiv zlotvor, ubica i monstrum, zajedno sa svojim crvenim pajtosima Pekoom, Čočoom i inim crvenim ubicama i secikesama. Da su bili pošteni oslobodioci, ostali bi dan-dva nakon oslobođenja, dopustili domaćima da ih počaste roštiljem i brljom i vratili se u svoja posna brda da ih izgrađuju, umesto da ovde izgrađuju "sarmoupravljanje", do kojeg domicilnoj publici i nije baš stalo. Bez tih crvenih pretorijanaca a, obzirom da se mnogi od njih deklarišu kao Srbi, i Trojanaca, komunizam bi u Srbiji i Beogradu opstao kratko tokom euforije nakon oslobođenja a onda pao kao zrela kruška. Dalje, kako da nazovemo nekog ko se oružano bori za sticanje tuđe imovine? Drumskim razbojnikom jedino.

Beograd je retko kog zlotvora i zločinca video kao ovog. Ajde, što su smaknuli kolaboratere, to je opravdano, ali su iskoristili priliku pa pobili i pohapsili sve živo, što spada u pristojan svet, apotekare, lekare, advokate, pekare,... Nešto baš mnogo kolaboratera bilo, i to, gle slučajnosti, baš onih malo bolje stojećih.

Da ne pominjemo genocid nad 20.000 maloletnih beogradskih dečaraca, koji su namerno poslati u smrt na Sremskom frontu. Bez ikakve vojne obuke, oskudno opremljeni, uz komandante, kojima je deklarisani cilj bio da ih decimiraju i partizansko "medicinsko" osoblje, koje čak ni o ranjenima nije htelo da se brine, jer nisu "njihovi". Taman da se smanji potencijalni broj budućih nezadovoljnika crvenim rajem i teraformira Srbija za prizetkovce-pretorijance.

Jaza

pre 5 godina

Ne mogu da verujem koliko smo losi ljudi. Borbu Partizana koji su uz pomoc Rusa isteralinaciste i fasiste pokusavamo da omalovazimo i relativizujemo. Ali smo zato tu gde jesmo, na margini svega. Istina je jedna, a to je da su Partizani uz pomoc Rusa oslobodili citavu Jugoslaviju. Cetnici i ostali kolaboracionisti su dobili ono sto su zasluzili. Mir je u zemlji bio skoro 50 godina, a kada su vlast preuzeli oni koji nisu krv dali za drzavu, onda je raspad i poceo. Sto se obrazovanja, kulture, bezbednosti, sporta, ekonomije i standarda zivota uopste tice, svi ce se sloziti da ovo sada nije ni blizu onoga sto je bilo za vreme SFRJ. Na zalost, mnogo je losije.
(Srdjan, 21. oktobar 2018 11:11)

Rvnogorci su bili borci protiv fašizm ai komunizma,kad to takvi kao ti priznate možemo da pričamo o pomirenju naroda i naravno kad iskopamo i propismo pokopamo sve nevine žrtve komunističke revoluvije koja je trajala od Oktobra 1944 pa do 1950.

Марио

pre 5 godina

Тај мали Вук нигде не помиње колико је злочиначка била организација којој је њен отац припадао!

Mirko

pre 5 godina

@hihi - vidim ovde si se raspricao, pa uzivas kad pises kako nas je tvoj Broz i njegovi lizoduupci pomlatio. Ali nemoj da ti se desi da ti pridje neka baba Coka. Video si na snimku kako to izgleda.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@hihi, 21. oktobar 2018 14:03
"...dok razularena banda izdajnika panicno bezi iz ukradenih stanova..."
Really?
Kakva zamena teza... Nisu li upravo "oslobodioci" pokrali sve što se moglo pokrasti? Počev od nekretnina.
A razularena banda i gamad su bili, i ostali, crveni - "oslobodioci", njihov nakot...
S obzirom na sadržaj Vašeg komentara, i činjenicu da toliko slavite zločinca Broza, savetujem Vam da hitno posetite psihijatra. Mada je verovatno dockan, nema vama effing komunistima - naročito Titoistima - pomoći.
Poštovani admini, kako je uopšte - s obzirom na govor mržnje i pretnje koje sadrži - komentar komentatora @hihi, 21. oktobar 2018 14:03 objavljen? Double standards, much?
Anyway, jedna od stvari koje me ne prestaju čuditi, je to kako bilo kakva glorifikacija, say, Hitlera i inih nailazi na univerzalnu osudu i podložna je čak i krivičnoj odgovornosti - što se nipošto ne može smatrati pogrešnim - ali isto ne važi za bilo kakvu glorifikaciju verovatno najvećeg zločinca na ex-YU prostorima Josipa Broza (let's face, Pavelić je bio amater u poređenju s njim) i zlikovaca poput u članku pomenutog Peka Dapčevića, ili zemljaka mu Jova Kapičića, Milovana Đilasa i inih. Odnosno, na svetskom nivou bilo kakvu glorifikaciju Lenjina, Staljina, Che Guevarae...Hypocrisy, double standards - take your pick.

*Pa, nadam se da će komentar biti u celosti objavljen. Ili ne, mada ćete na taj način potvrditi postojanje onih dvostrukih standarda koje sam pomenuo i pristrasnost. Cheers.

hihi

pre 5 godina

@Stanislav
Sinak, nisu to neistomisljenici nego zlocinci, nacisticki saradnici i krvolocne ubice svog naroda. Zato su ih komunisti i pobili, nazalost ne sve, neki su kukavicki pobegli. Decu izdajnika su komunisti hranili, nisu ih pobili, za razliku od cetnika i ustasa koji su decu slali u Jasenovac, Banjicu, Sajmiste itd. da ih tamo kolju i masakriraju.

holivudski frizer

pre 5 godina

na Balkanu i šire nikad vlasti kako treba. Sve ološ i ciganija na vlasti. Pa posle te kriv Drug Maršal te kriv Cica Draža. Kad će jednom neko normalan na vlast ?

Stanovnik Kumodraske ulice, a ne Bulevara Peka Dapcevica

pre 5 godina

Voleo je kad dodje 20.oktobar.Kao sto je voleo i sve privilegije koje su pripadale "pobednicima" iz sume!Imao zenu glumicu dobio cak i ulicu sa svojim imenom.Iskreno se nadam da ce se neko dosetiti i toj ulici dati neki drugi naziv kao i ulici Koce Popovica!
(komnen barjaktar, 21. oktobar 2018 10:39)

Ta ulica ima svoje ime i zove se Kumodraska jos od kad u njoj zivim, od pre 40 godina. Naziv su joj zamenili, ne pitajuci stanovnike Kumodraske ulice sta o tome misle, besposlicari u Gradskoj skupstini, koji, ocigledno, nemaju sta korisno da rade. Nadam se da ce, ako sadasnji odbornici ne uvide i isprave gresku, to uciniti neki buduci.

mrmlj

pre 5 godina

@(South Park, 21. oktobar 2018 09:50)
da, da... tako pricaju po litvaniji, letoniji i ostalim bivsim sovjetskim republikama.
kao, njih su sovjeti okupirali, kgb terorisao i ubijao nepodobne bla bla bla. a onda odes u muzej kgb-a u rigi, pogledas spisak nacelnika kgb-a (ili kako je vec glasila tacna titula) za letoniju u periodu od kraja drugog svetskog rata do raspada sovjetskog saveza, i barem pola su letonci.
ali zato su, kad treba da se kuka i place, za sve krivi "sovjeti", kao da letonaca nije bilo medju njima.
tako su i kod nas "komunisti" krivi za sve, kao da medju njima nije bilo srba.

istina nije samo crvena

pre 5 godina

@...steta sto ti Veeliki heroji ne dotakose spolja ni zicu od Jasenovca, gde je ubijana Srbija fabrickim metodama

Što Jasenovac ne napadoše četnici?

Bi, ali su udruženi boljševici sa ustašama i nemcima bili jači, uspešniji u tkzv. ofanzivama na partizane (a u stvari na četnike) i naročito nakon veleizdaje i Čerčilove-Staljinove odluke da se uguši odbrambeni pokret i podrže boljševici

e

pre 5 godina

Komentatori koji pišu hvalopojke o titovoj jugoslaviji su uglavnom bivši poltroni. Dobar deo je i onih koji su u žalosti za svojom mladosti pa im je čak i Avala bila niža nego danas. Ja dobro pamtim ta vremena i samo bih promenio onu za ovu bezbednost običnih ljudi.

Kratko i jasno

pre 5 godina

A posebno je voleo tuđe vile na Dedinju u Beogradu. Voleo je i da uz pomoć Sremskog fronta teraformira Beograd za kasniji dolazak podobnih prizetkovaca.

Stanovnik Kumodraske ulice, a ne Bulevara Peka Dapcevica

pre 5 godina

Voleo je kad dodje 20.oktobar.Kao sto je voleo i sve privilegije koje su pripadale "pobednicima" iz sume!Imao zenu glumicu dobio cak i ulicu sa svojim imenom.Iskreno se nadam da ce se neko dosetiti i toj ulici dati neki drugi naziv kao i ulici Koce Popovica!
(komnen barjaktar, 21. oktobar 2018 10:39)

Ta ulica ima svoje ime i zove se Kumodraska jos od kad u njoj zivim, od pre 40 godina. Naziv su joj zamenili, ne pitajuci stanovnike Kumodraske ulice sta o tome misle, besposlicari u Gradskoj skupstini, koji, ocigledno, nemaju sta korisno da rade. Nadam se da ce, ako sadasnji odbornici ne uvide i isprave gresku, to uciniti neki buduci.
(Stanovnik Kumodraske ulice, a ne Bulevara Peka Dapcevica, 21. oktobar 2018 13:01)

Od ovih sto ce da mi nalupaju minuse, ocekujem da odbornicima Skupstine grada predloze da ime njihovih ulica zamene sa imenom partizana, muza glumice.

hihi

pre 5 godina

@Nenad
Ali ne pitas se i nikada se neces pitati.
Ostaje tamo gde jeste, da se ljudi dive coveku koji je oslobodio Beograd, pobio gomilu izdajnika i do kraja zivota uzivao kao neprikosnoveni vodja Jugoslavije.
Legenda!

seljadin

pre 5 godina

raspadom SFRJ ostalo je milion Hrvata van Hrvatske znaci ni njima nisu skroz odgovarale granice republika . Sto se tice komunizma i osvete, De Gaulle je ubio 100.000 kolaboracionista oduzeo hiljade privatnih firmi koje su radile za Nemce jedna od firmi je Renault .
Komunizam 50tih ne mesajte sa time, takodje 80te i 50te se ne mogu porediti, to vam je kao da spominjete Ameriku gradjanskog rata i istrebljenja indijanaca i ovu danas.

mrmlj

pre 5 godina

@(Paja, 21. oktobar 2018 09:47)
druze/brate/prijatelju, gde ces vecu tamu od trenutne?

@(Pit bul Fifi, 21. oktobar 2018 11:23)
evo, moj deda je bio jedan od tih lickih oslobodilaca (bez navodnika, naravno). ne da nije nikome uzeo stan u beogradu, nego nije uzeo ni stan u novogradnji na koji je kao prvoborac imao pravo. posle kraja se vratio u svoje selo i ziveo i umro u njemu. i otac i stric su godinama bili podstanari i na kraju svojim novcem kupili stanove. i znam jos mnogo slicnih prica.

@(egzaktni geometar iz Valjeva, 21. oktobar 2018 11:05)
u tom jasenovcu su ubijani najvise ubijani srbi iz hrvatske.
ne mogu da kazem da niko iz srbije nije odveden u jasenovac ali mogu da kazem da su cinili jako mali deo stradalih.
da ne pominjemo sto su mnogi od tih heroja proveli ceo rat u borbama, i koju godinu nakon zavrsetka rata.

ZgHrEu

pre 5 godina

Pričajte vi šta hoćete, ali Bgd je bio pravi velegrad samo za vreme Jugoslavije. Grad prepoznat u svetu. Sa neverovatnim kulturnim dešavanjima. A sad... I neko kaže "promenio okupatora". Deco, nemate vi pojma kakva je to zemlja bila. Niti ćete imati. Na žalost.
(Pierre de Kuberten, 21. oktobar 2018 
jadni cvijeće srpsko. Vi ni mrava nebi gazili

Iva

pre 5 godina

jadni cvijeće srpsko. Vi ni mrava nebi gazili
(ZgHrEu, 21. oktobar 2018 12:31)

Ima narodna poslovica"covek ode iz sela, ali selo uz njega nikad",tako i ti ode u EU, ali Balkan iz tvog mentaliteta nikad.

Posmatrac

pre 5 godina

@mr no
Molim vas nemojte siriti neistine.

Heroina Milunka Savic je za vreme Kraljevine Jugoslavije bila cistacica u banci i to zaposlena na intervenciju nekih oficira.

U FNRJ je imala boracku penziju. Kao sto su imali i svi Solunci.

Miki

pre 5 godina

General nije hteo da leži u aleji zaslužnih, i tako je sada pored njega sahranjen "vodja navijača", jedan od onih koji su živeli od nedostatka dokaza i umrli od trovanja olovom. Junak ovog našeg sadašnjeg doba...

Miskec

pre 5 godina

"Vi ste nesposobni i preci su vam bili nesposobni, zato smo vas i oslobadjali mi iz Bosne i ovi iz Crne Gore i Hrvatske! Zato sto ste stavili vjecnu ljagu na srpsko ime,sluzili ste ubice i okupatore i da je srece bilo i pameti, i vi biste prosli kao i oni.Vasa je sramota sto su drugi morali da vas oslobadjaju, posle su vam drugi gradili Srbiju, a vama sve malo.Srbijanac si jer si Srbin iz Srbije, a mi koji smo Srbi, ali ne iz Srbije izuzetno vodimo racuna o tome da nas neko sa vama ne pomijesa, zato i jeste Srbijanci.
(zasluzilisteslobicuklintonaioveaktuelne, 21. oktobar 2018 15:10)"
Do juce Pero Bosanac, Zdero Bosanac, sve Bosanci, a onda odjednom sve prekaljeni Srbi. Zasluzili ste i vi Dodike i neka vam ih! Ni mi iz Srbije nismo ludi za mIJesanjem sa onima koji su zauzeli Dedinje sa sve kozama i lozili parket cudeci se sta ce drvo na betonu, skidajuci luster sa plafona i vesajuci kotao da se krcka grah i pece kruV!

Sloboda govora umesto cenzure od strane brdjanskih unuka

pre 5 godina

Neopisiv zlotvor, ubica i monstrum, zajedno sa svojim crvenim pajtosima Pekoom, Čočoom i inim crvenim ubicama i secikesama. Da su bili pošteni oslobodioci, ostali bi dan-dva nakon oslobođenja, dopustili domaćima da ih počaste roštiljem i brljom i vratili se u svoja posna brda da ih izgrađuju, umesto da ovde izgrađuju "sarmoupravljanje", do kojeg domicilnoj publici i nije baš stalo. Bez tih crvenih pretorijanaca a, obzirom da se mnogi od njih deklarišu kao Srbi, i Trojanaca, komunizam bi u Srbiji i Beogradu opstao kratko tokom euforije nakon oslobođenja a onda pao kao zrela kruška. Dalje, kako da nazovemo nekog ko se oružano bori za sticanje tuđe imovine? Drumskim razbojnikom jedino. Sa Cetinje na Dedinje.

Beograd je retko kog zlotvora i zločinca video kao ovog. Ajde, što su smaknuli kolaboratere, to je opravdano, ali su iskoristili priliku pa pobili i pohapsili sve živo, što spada u pristojan svet, apotekare, lekare, advokate, pekare,... Nešto baš mnogo kolaboratera bilo, i to, gle slučajnosti, baš onih malo bolje stojećih.

Da ne pominjemo genocid nad 20.000 maloletnih beogradskih dečaraca, koji su namerno poslati u smrt na Sremskom frontu. Bez ikakve vojne obuke, oskudno opremljeni, uz komandante, kojima je deklarisani cilj bio da ih decimiraju i partizansko "medicinsko" osoblje, koje čak ni o ranjenima nije htelo da se brine, jer nisu "njihovi". Taman da se smanji potencijalni broj budućih nezadovoljnika crvenim rajem i teraformira Srbija za prizetkovce-pretorijance.

Lala na kvadrat

pre 5 godina

@zasluzilisteslobicuklintonaioveaktuelne

Ako ste nas oslobodili, zasto se niste vratili kucama? A, sta, dobre su svapske kuce; zanela vas svetla Beograda; Sunce tudjeg neba ipak lepse sija? Na tvome mestu pokrio bih se preko glave, sto bi se kod nas reklo. Naselili ste se u tudju zemlju, zauzeli pozicije, i dan danas Beograd drzi licko-krajisko-crnogorska bratija. P.S. Ni mi ne volimo da nas neko pomesa sa vama, za nas niste Srbi, vec dodjosi.

trule kobile

pre 5 godina

(Partizan 1917, 21. oktobar 2018 13:59)

a) NIKADA

Srbi su bili mozda jedini narod u bivsoj Jugoslaviji koji su obozavali i dosledno sprovodili komunisticku ideologiju, verujuci u bajke o bratstvu, jedinstvu, nesvrstanima itd. Srbija je jedina zemlja istocne Evrope u kojoj dosijei tajnih sluzbi nisu otvoreni. Cak i kada bi neko objavio da se sutra otvaraju ti dosijei armija ljudi bi dosla ispred arhive i branila bi gradjanima ulazak unutra. Tragicno je sto mi evo u 2018 raspravljamo jos uvek na temu cetnika i partizana, umesto da raspravljamo o buducnosti, investicijama, nekretninama, kreditima, platama, penzijama, putovanjima ... sto rade normalni ljudi. Ne, mi se drzimo proslosti, verovatno zato sto kao nacija nemamo snage da se uhvatimo u kostac sa sadasnjoscu. U tome je nas problem kao nacije!

Vlado Dapcevic

pre 5 godina

Odrekao se rodjenog brata zarad vlasti kod broza tite, a tito se sprdao snjim kako ima vjernog poslusnika kod stranih politicara. Dzaba mu cinovi kada je prodao Boku Kotorsku da mu drugi nadgledaju ulaz. Dok se on borio za ideale kod tite, sada mu pokatolicuju Crnu Goru.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@hihi, 21. oktobar 2018 15:58
"Normalno, izmasakrirali neprijatelja drzave, tako se to radi sa nacistickim slugama. A devojcicu su ubili cetnici, da bi to pripisali komunistima, odavno je to poznato."
Poznato? Vi stvarno niste normalni. I što se false flag operations tiče, nisu li iste vazda bile domain effing komunista?
Na temu nacističkih sluga - podsetite me, ko je beše imao pakt s Nacistima? Ili što ne pomenete kako su kojekakvi drugovi komesari aprila i maja 1941. godine išli po selima i gradovima, naročito Srbije, urgirajući na plebs da ne započinje bilo kakve akcije protiv okupatora, jer to nije bila kako su oni govorili "naša borba". Koliko god su commies post-WWII pokušavali zataškati to, desilo se.

@falkoon, 21. oktobar 2018 15:47
Rukovodeći se onim što ste napisali, Peko Dapčević i ini svakako nisu bili nekakvi divovi junaci - nisu poginuli za slobodu... A dolazak effing komunista na vlast, je predstavljao porobljavanje - antitezu slobode. Nije obnovljena effing monarhija - što je jedino dobro u celoj priči - ali smo dobili zločinačku commie diktaturu, sa Brozom na čelu.

@Ненад, 21. oktobar 2018 15:59
Slažem se. U normalnim zemljama se svi spomenici diktature uništavaju, samo kod nas i u Rusiji... Španija planira uklanjanje Frankovih ostataka iz Valle de los Caídos, a kod nas ne samo da se ne razmišlja o uklanjanju Brozovih ostataka i rušenju Kuće cveća, već se ista i dalje održava o trošku poreskih obveznika.

*Nadam se da će biti objavljeno.

kosmajac

pre 5 godina

Pričajte vi šta hoćete, ali Bgd je bio pravi velegrad samo za vreme Jugoslavije. Grad prepoznat u svetu. Sa neverovatnim kulturnim dešavanjima. A sad... I neko kaže "promenio okupatora". Deco, nemate vi pojma kakva je to zemlja bila. Niti ćete imati. Na žalost.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Pierre de Kuberten, 21. oktobar 2018 11:21) kakva je to zemlja bila ? beograd bio velegrad. daj nemoj da se salimo. neka samo neko pogleda beograd iz nasih serija krajem sedamdesetih i pocetkom osamdesetih. jad i cemer. otimanje stanova , streljanja, proterivanja ljudi, goli otok, uvodjenje pravila da moras u partiju ako hoces da napredujes, odlasci ljudi iz te lepote jos 60-tih. od 60-te do 90-te procene su da je otislo milion ljudi. nestanci struje, benzina, kafe, bedna garderoba. bio je neki zivot kao na zapadu nize srednje klase od 67,68 do 1990. da je valjala nikada ne bi bila urusena. da je tito znao da ce da ostane jugoslavija u najmanju ruku bi postavio naslednika. on je bio instrumet zapada i drzali su jugu dok im je trebala. projekat zapada. ovde se nikada nije niti ce se ziveti normalno. moze da bude na vlasti kralj, komunisti,demokrati, radikali uvek ce biti isto. jad i cemer.

Diktat

pre 5 godina

Poštena inteligencija i rodoljubi koji su kraj rata dočekali u Beogradu - jer nisu uspeli da zbrisu sa Nemcima još su dobro i prošli jer je po neko i preživeo za razliku od istomišljenika iz Francuske koje je De Gol oslobodio i koji su sanjali da ih neko strelja a ne da umiru polako ali sigurno od gube , malarije i raznoraznih tropskih bolesti hiljadama kilometara daleko od Francuske.Verovarno je časnije kada te tamane u ime demokratije nego u ime komunizma i još jedan nebitni detalj kako su komunisti , tek izašli iz šume, tačno znali ko su bili izdajnici i kolaboracionisti za vreme okupacije - pa rekle im komšije. Ti divni ljudi su šišali dame nemaca i sprovodili masovna linčovanja kao i potkazivanja partizanskim štabovima. Nekako je među življem naglo porastao broj komunista po oslobođenju kao što je devedesetih taj broj naglo opao. Narod je sam sebi državni neprijatelj broj jedan zato danas i živimo u blagostanju gde je politika sporedna stvar što se i vidi po napisanim komentarima i načinu vođenja diskusije u društvu.

ZNBg

pre 5 godina

Sad možete da lajete kukavice.Beogradska deca na front,logori,strijeljanja,srpski korpus i srpska elita...ko god je sarađivao sa okupatorom to je morao platiti glavom ili robijom.Svi su morali da podnesu jednak teret oslobođenja pa i beograđani koji su čekali da drugi ginu za njihovu slobodu.Koliko je beograđana i srbijanaca nas sutjesci ostalo...vrlo mali broj,mizerno mali.Zato ste morali da potegnete na sremskom frontu.Na kraju pogledajte šta su od imovine Peko, Koča,tito i drugi ostavili iza sebe a pogledajte sadašnju elitu.
(Ivan, 21. oktobar 2018 10:55) # Link komentara

Da te podsetim da su na Sremskom fronzu masovno ginuli i iskusni partizani jer je to bilo iskustvo borbe po šumama i gorama, a ne frontovska borba u ravnici. Pa ti onda šalji nekog 16-godišnjaka sa 2 dana obuke, bez opreme, obuće i pravog oružja.

Proboj na Sutjesci su izveli borci II proleterske brigade (većinom Šumadinci - Srbi iz Srbije).

Oslobođenje (za neke i okupaciju) Srbije 1944 su izveli Sovjeti podržani partizanskim divizijama koje su naoružane posle pada Italije 1943 oružjem koje su im brodovima dopremali Britanci. Čerčil je tek sredinom 1944 shvatio da je bio obmanut propagandom Radio Moskve i rado Slobodbe Jugoslavije i da ga je Tito lagao kad je rekao da želi pravu demolkratiju i istinsko oslobođenje. Želeo je samo svoju ličnu vlast, kao i većina njegovih vođa. obični borci su se borili iz plemenitih pobuda, ali oni nisu odlučivali kakva će ta zemlja biti.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@sss, 21. oktobar 2018 15:06
"Nisu ni te porodice brinule od deci u Jasenovcu koju su tamo poslali njihovi ocevi cetnici i ustase, dok su se ovi baskarili i uzivali u nemackim cokoladicama."
Gospodine - pardon - druže TRIPLE ES, pitam se, da li ste svesni gluposti koju ste napisali? Četnici slali nekoga u Jasenovac? Tja, ne treba da me čudi - tipično commie laganje, izmišljanje i zamena teza. Četnici - izdajice zločinci, saradnici okupatora... Istina, jesu bili budale - Kako iko pri čistoj svesti i zdravoj pameti može biti za kralja? Mogu razumeti ono za otadžbinu... - ali nisu bili ono što su crveni teroristi i njihovom režimu bliski "istoričari" post-WWII tvrdili. Bilo bi zanimljivo uraditi analizu svih četničkih zločina, i videti koliko je istih bilo ništa drugo do reakcija na zločine nekih drugih. Ne opravdavam, naravno, ali bi to svakako pružilo nekakav istorijski kontekst. A na temu saradnje s okupatorom i kvislinškog delovanja, nisu li, beše, vrli partizani dobijali naoružanje od stanovitog (Jorge) Jure Francetića? Te u više navrata zajedno s Ustašama dejstvovali protiv Četnika, koji su, svidelo se to vama ili ne, bili jedina legitimna vojska na prostorima okupirane Jugoslavije? Znate li i koliko su puta effing Broz i stanoviti drug Velebit tokom jeseni i zime 1941 i tokom 1942. posećivali Zagreb? Slobodno šetali gradom i čak prisustvovali operskim predstavama u HNK. Mislite i da fiškal nije znao za to?

*Nadam se da će biti objavljeno, u celosti.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@hihi, 21. oktobar 2018 15:58
"Normalno, izmasakrirali neprijatelja drzave, tako se to radi sa nacistickim slugama. A devojcicu su ubili cetnici, da bi to pripisali komunistima, odavno je to poznato."
Poznato? Vi stvarno niste normalni. I što se false flag operations tiče, nisu li iste vazda bile domain effing komunista?
Na temu nacističkih sluga - podsetite me, ko je beše imao pakt s Nacistima? Ili što ne pomenete kako su kojekakvi drugovi komesari aprila i maja 1941. godine išli po selima i gradovima, naročito Srbije, urgirajući na plebs da ne započinje bilo kakve akcije protiv okupatora, jer to nije bila kako su oni govorili "naša borba". Koliko god su commies post-WWII pokušavali zataškati to, desilo se.

@falkoon, 21. oktobar 2018 15:47
Rukovodeći se onim što ste napisali, Peko Dapčević i ini svakako nisu bili nekakvi divovi junaci - nisu poginuli za slobodu... A dolazak effing komunista na vlast, je predstavljao porobljavanje - antitezu slobode. Barem nije obnovljena effing monarhija - jedino dobro u celoj priči - ali smo dobili zločinačku commie diktaturu, sa zlikovcem Brozom na čelu.

@Ненад, 21. oktobar 2018 15:59
Slažem se. U normalnim zemljama se svi spomenici diktature uništavaju, samo kod nas i u Rusiji... Španija planira uklanjanje Frankovih ostataka iz Valle de los Caídos, a kod nas ne samo da se ne razmišlja o uklanjanju Brozovih ostataka i rušenju Kuće cveća, već se ista i dalje održava o trošku poreskih obveznika.

*Nadam se da će biti objavljeno.

jugoton

pre 5 godina

KONJ SE ZVAO " ZELENKO " A BIO JE VRANAC TO NIT JE BILO NITI ĆE DA BUDE JER JE ZELEKO , SIVAC JE OZNAKA ZA KONJA BELE BOJE .

Mada je jednom neko rekao da je Koča ujahao u Niš na BELOM VRANCU . . .

Jr

pre 5 godina

"Ako želite da nađete (primere) kršenja principa negresije/započinjanja upotrebe sile, prvo mesto na kojem treba da tražite nisu obični kriminalci nego Vlade. Vlade su, samo u 20. veku, pobile preko 250 miliona svojih građana. Van rata - samo ubijanje sopstvenih građana. To je četvrt milijarde ljudi za samo 100 godina. Komunizam je pobio oko 100 miliona ljudi, ne mogu (protivnici tih tvrdnji) da smanje taj broj previše... to je mnogo leševa da bude stavljeno u grešku pri zaokruživanju... ali je otprilike toliko ubio komunizam u 20. veku. To je užasno. I kada vidim da "Njujork Tajms" objavljuje članak pod naslovom: "Srećan rođendan Karle Marksu - bio si u pravu", to je zapanjujuće. Politički terorizam je uglavnom način kako nastaje komunizam. Fridrih Engels je, a teško je zamisliti da nije to pisao sa žudnjom, 1849. pisao: "Sledeći svetski rat će imati za ishod ne samo nestanak sa lica zemlje reakcionarnih klasa i dinastija, nego i celih reakcionarnih naroda - i to je takođe korak napred!" Govori o genocidu. Reakcionari su oni koji se protive komunizmu uopšte. Pošto postoji neprijateljstvo komunista prema finansijama/finansijerima, kapitalistima teško je izbeći jevrejsko pitanje u smislu onoga što je Marks govorio. Tako da kada Engels, koji je bio Marksov bliski saradnik i finansijer govori o brisanju sa lica zemlje celih klasa i grupa ljudi kao koraku napred i kada govori da su glavni neprijatelji komunista oni koji se bave finansijama,

VASO VASIC

pre 5 godina

Ta ulica ima svoje ime i zove se Kumodraska jos od kad u njoj zivim, od pre 40 godina. Naziv su joj zamenili, ne pitajuci stanovnike Kumodraske ulice sta o tome misle, besposlicari u Gradskoj skupstini, koji, ocigledno, nemaju sta korisno da rade. Nadam se da ce, ako sadasnji odbornici ne uvide i isprave gresku, to uciniti neki buduci.
(Stanovnik Kumodraske ulice, a ne Bulevara Peka Dapcevica, 21. oktobar 2018 13:01)
Pa, evo dobre prilike, dajte joj ime Vojvode Seselja, ako je nedovoljno srpski, evo Vojvode Nikolica,,,,,,,,bar toga danas ne manjka. Da nije bilo ''zlocinaca'' poput Peka Dapcevica i slicnih, gde bi nam bio kraj. Al pravda jeste spora ipak stigne kad tad.......u liku Vucica, Stefanovica, Vulina.........napred Srbijo....LIDL je otvoren.

Jr

pre 5 godina

"Mi nikada nismo brinuli oko kantovsko-svešteničko-vegetarijansko (!?ako sam dobro razumeo)-kvejkerskog brbljanja oko svetosti ljudskog života." Lenjin je rekao: "Mi ne promovišemo bilo kakvu slobodu ili demokratiju" To je teorija i to je bila praksa. Ali, ljudi kažu kada marksizam ispadne nasilan - to nije pravi marksizam. Ne, jeste. Ne, jeste. Kada je teorija krvavi teror i istrebljenje svakoga ko se protivi komunizmu, ili identifikovan kao klasni neprijatelj ili reakcionar ili neoreakcionar ili dvonožac koji vam se ne sviđa - to je pravi marksizam! To je teorija i to je praksa! Kada ljudi kažu da nam treba krvavi i nasilni terorizam praćen masovnim istrebljenjem, ako je to teorija - kako to radite ispravno!? Kako to radite drugačije?
Nasilje je babica komunizma."
(moj prevod nekih izjava iz prezentacije pod nazivom "Karl Marx: Past, Present and Future" Stefana Molinua (Stefan Molyneux) , kanadskog filozofa, mislioca i pisca, vlasnika Freedomain Radio i Jutjubera. Prezentacija je objavljena na njegovom Jutjub kanalu 05.05.2018)

Region

pre 3 godine

Hrabri ljudi, Crna Gora ih je mnogo takvih dala,recimo Sava Kovačević jedan od tih. Uvjek su bili na najtežim zadacima, i ptistajalo im je. Peko je jedan od rijetkih koji preživio.
A po broju stan.najviše je Crnogoraca bilo na Golom Otoku. Pa ona "Petrova Rupa" je po Petru Komneniću.
Nije mislim on Vlada prodao, nego nisu imali iste poglede.
Brat je brat, ali to je tvrdi kov bio, mogu da se vole ali da nikad ne progovore.
Peko je oslobodio Beograd, i zaslužuje ulicu, pa da je od metar. Da se on pitao on je bebi tražio, ali je zaslužuje.
A to što neki ne cijene taj rat i ta žrtvovanja, to njima na obraz

Jr

pre 5 godina

(1. "Srećan rođendan Karle Marksu" www.nytimes.com/2018/04/30/opinion/karl-marx-at-200-influence.html - 2. Engels o koraku napred u vidu brisanja sa lica zemlje reakcionarnih klasa, dinastija i naroda www.marxistsfr.org/archive/marx/works/1849/01/13.htm - 3. Marks o jevrejskom pitanju www.marxists.org/archive/marx/works/1844/jewish-question/ - 4. O "Jevrejima i buvama" i generalno antijevrejstvu Marksa www.philosophersmag.com/opinion/30-karl-marx-s-radical-antisemitism - 5. Lenjin i "Lekcije Moskovske pobune www.marxists.org/archive/lenin/works/1906/aug/29.htm - 6. Trocki www.marxists.org/archive/trotsky/1920/terrcomm/ch04.htm )

Region

pre 3 godine

Hrabri ljudi, Crna Gora ih je mnogo takvih dala,recimo Sava Kovačević jedan od tih. Uvjek su bili na najtežim zadacima, i ptistajalo im je. Peko je jedan od rijetkih koji preživio.
A po broju stan.najviše je Crnogoraca bilo na Golom Otoku. Pa ona "Petrova Rupa" je po Petru Komneniću.
Nije mislim on Vlada prodao, nego nisu imali iste poglede.
Brat je brat, ali to je tvrdi kov bio, mogu da se vole ali da nikad ne progovore.
Peko je oslobodio Beograd, i zaslužuje ulicu, pa da je od metar. Da se on pitao on je bebi tražio, ali je zaslužuje.
A to što neki ne cijene taj rat i ta žrtvovanja, to njima na obraz

Paja

pre 5 godina

Kakva je to ljudina bio. Vratice se dani i sa njima partizani, ima nas mnogo potomaka slavnih partizana, racunaj na nas zemljo kad zavladq tama, Smrt fasizmu!

South Park

pre 5 godina

Beograd nije bio oslobodjen nego je samo promenio okupatore.Logori su izmesteni iz grada na goli otok,umesto gestapa udba je mlatila ispitivala neistomisljenike,izbori nisu postojali.Jel nesto nije istina od pomenutoga?

3210

pre 5 godina

Jel to onaj Dapčević čiji su "oslobodioci" čim su "oslobodili" Beograd prvo što su uradili potražili ostarelog Vojvodu Petra Bojovića jedinog pravog oslobodioca Beograda i na smrt ga pretukli,ženu mu isterali iz kuće a sina mu strpali na 10 - togidišnju robiju.
A zatim u par dana streljale još 5 000 nepodobnih beograđana.

Alex

pre 5 godina

Pa zasto bi bio razocaran, oni komunisti su unistili srpsku elitu, rascepkali srpski nacionalni korpus, dali drzave onima koji i u najmastovitijim snovima nisu mogli sanjati da ce imati, stvorili uslove za poraze koje su se desile 90ih. Optuzivali su srpsku burzoaziju za sve probleme, a sta oni napravise od onoga za sta su se nasi dedovi borili; sve prokockali u ime bratstva i jedinistva i komunizma od kojeg se necemo oporaviti narednih 150 godina.

bzvz

pre 5 godina

"Beogradska deca na prvu liniju fronta", naredio je Peko Dapcevic, a odnosilo se na Sremski front. Tako su stradali mnogi mladi Beogradjani koji su bili neiskusni kad su borbe u pitanju, a ovaj ih je svesno poslao u smrt.

Ivan

pre 5 godina

Sad možete da lajete kukavice.Beogradska deca na front,logori,strijeljanja,srpski korpus i srpska elita...ko god je sarađivao sa okupatorom to je morao platiti glavom ili robijom.Svi su morali da podnesu jednak teret oslobođenja pa i beograđani koji su čekali da drugi ginu za njihovu slobodu.Koliko je beograđana i srbijanaca nas sutjesci ostalo...vrlo mali broj,mizerno mali.Zato ste morali da potegnete na sremskom frontu.Na kraju pogledajte šta su od imovine Peko, Koča,tito i drugi ostavili iza sebe a pogledajte sadašnju elitu.

zasluzilisteslobicuklintonaioveaktuelne

pre 5 godina

@zasluzujetedodik@co
Vi ste nesposobni i preci su vam bili nesposobni, zato smo vas i oslobadjali mi iz Bosne i ovi iz Crne Gore i Hrvatske! Zato sto ste stavili vjecnu ljagu na srpsko ime,sluzili ste ubice i okupatore i da je srece bilo i pameti, i vi biste prosli kao i oni.Vasa je sramota sto su drugi morali da vas oslobadjaju, posle su vam drugi gradili Srbiju, a vama sve malo.Srbijanac si jer si Srbin iz Srbije, a mi koji smo Srbi, ali ne iz Srbije izuzetno vodimo racuna o tome da nas neko sa vama ne pomijesa, zato i jeste Srbijanci.

komnen barjaktar

pre 5 godina

Voleo je kad dodje 20.oktobar.Kao sto je voleo i sve privilegije koje su pripadale "pobednicima" iz sume!Imao zenu glumicu dobio cak i ulicu sa svojim imenom.Iskreno se nadam da ce se neko dosetiti i toj ulici dati neki drugi naziv kao i ulici Koce Popovica!

Srdjan

pre 5 godina

Ne mogu da verujem koliko smo losi ljudi. Borbu Partizana koji su uz pomoc Rusa isteralinaciste i fasiste pokusavamo da omalovazimo i relativizujemo. Ali smo zato tu gde jesmo, na margini svega. Istina je jedna, a to je da su Partizani uz pomoc Rusa oslobodili citavu Jugoslaviju. Cetnici i ostali kolaboracionisti su dobili ono sto su zasluzili. Mir je u zemlji bio skoro 50 godina, a kada su vlast preuzeli oni koji nisu krv dali za drzavu, onda je raspad i poceo. Sto se obrazovanja, kulture, bezbednosti, sporta, ekonomije i standarda zivota uopste tice, svi ce se sloziti da ovo sada nije ni blizu onoga sto je bilo za vreme SFRJ. Na zalost, mnogo je losije.

Pierre de Kuberten

pre 5 godina

Pričajte vi šta hoćete, ali Bgd je bio pravi velegrad samo za vreme Jugoslavije. Grad prepoznat u svetu. Sa neverovatnim kulturnim dešavanjima. A sad... I neko kaže "promenio okupatora". Deco, nemate vi pojma kakva je to zemlja bila. Niti ćete imati. Na žalost.

samo primecujem

pre 5 godina

Svi ovi antikomunisti, pogledajte gde radi sin generala, kao kamerman, a gde su suinovi srBskih patriJota. Profesionalnih partiJota, naravno

Gru

pre 5 godina

Za sve one sto pljuju po Titu i komunistima i kunu se u kralja, Tito je samo nastavio politiku koju su vodili Karadjordjevici, nije ni pedalj odstupio od njihovog pravca.
Sta vise , vodio je mnogo vise brigu o srpskom narodu nego ti isti Karadjordjevici. Jedan od primera je i to sto su kod kralja ratni invalidi prosili po ulici, dok je sa druge strane Tito i te kako vodio racuna o njima.

hihi

pre 5 godina

Kakva legenda na snimku, najveci Marsal Tito, u uniformi, oslobadja Jugoslaviju, dok razularena banda izdajnika panicno bezi iz ukradenih stanova, krije Hitlerove, Nediceve, Drazine i Paveliceve slike i misli da ce opet proci nekaznjeno. Ali, znao je Tito kako s gamadima, jos ga pamte potomci gamadi, jos ih bole batine i kazne. JEDINA Titova greska bila je sto je imao milosti prema potomcima izdajnika i sto to nije zatro za sva vremena. Ali, na greskama se uci, znamo kako ubuduce!

Ненад

pre 5 godina

Да се ја питам, оног бравара би из Београда пребацио у Кумровец, па нека тамо труне. Шта ће нам у Србији, кад је његов режим пола Србије побио?

egzaktni geometar iz Valjeva

pre 5 godina

...steta sto ti Veeliki heroji ne dotakose spolja ni zicu od Jasenovca, gde je ubijana Srbija fabrickim metodama, ali im nije predstavljao problem da hrabro upadaju u domove srpskih vojvoda I intelektualaca I lincuju ih do smrti..e,to je jeziva istina..

stevan

pre 5 godina

Ovi danas kapitalisti su teska katastrofa ali za uništenje naše države najveći krivci su komunisti.Najgori Su bezbožnici jedni obicni,bratstvo i jedinstvo sto to nisu govorili od 41 do 45 kada su ustase klale obične seljake samo zato sto su Srbi pravoslavci

Vlada

pre 5 godina

Oslobodio Beograd, sahranjen bez pocasti, sin mu radi kao kamerman... I onda ga kroz blato provlace oni koji su izbegavali vojne pozive, cija deca zivotinjare "preko", koji ne znaju koliko kuca I automobila imaju I koji jel obitavaju na drzavnoj sisi. To je nama nasa borba (90tih) dala, patriJota, LIDLa I rijalitija... u to ime ziveli!

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

Slava mu i hvala. A za ove cetnike koji su samo pljackali, ubijali, silovali i saradjivali sa okupatorima nemam reci. Jeste, nisu ni komunisti bili cvecke, nikako nisu, ali su samo cistili gamad koji je sve to radio deset puta gore. Drugacije verovatno ne bi ni moglo jer ne bi ostali normalni ljudi ziveli 50 godina u miru...

rex

pre 5 godina

posebno bi ga pogodilo sta danas ljudi pricaju za njega i i njegove saborce. pogotovo koju popularnost ima onaj sto prica o dusanovom carstvu kod onog zutog

Zvezdan

pre 5 godina

@@Dragan
Zivi u svojoj kuci, a ima i kucu koju mu je ostavio slavni general Peko Dapcevic, oslobodilac Beograda, narodni heroj Jugoslavije i vecni strah i trepet za sve izdajnike!

Stanislav

pre 5 godina

Сине, да сам на твом месту иако могу да ти будем унук никада не бих јављао, архиве су делимично отворене и виде се злочини патризана по Србима уз сагласнот партизана србских и злочинца Тита. Зарад власти, отетих вила и лагодног живота одрекли су се србства и побили или поробили неистомишљенике. Сети се како сте Ви партизански синови. кћери и Ваша деце имали привилегије од хране и посебних кантина, док је народ морао да одваја од уста своје деце и амбара, све зарад револуције. СРАМОТА!!!

komnen barjaktar

pre 5 godina

Ovaj Ivan, sto Srbe naziva Srbijancima i objasnjava kako su svi morali da podnesu jednak teret u II svetskom ratu ili je provokator ili jedan od retkih preostalih a preteklih na Neretvi i Sutjesci. Srbija bila okupirana, imala svoju Vladu, tekao zivot u ratnim prilikama. Rezim progonio komunjare. Naravno da je malo Srba iz Srbije bilo na stratistima Neretve i Sutjeske gde su bili "razvaljeni" od strane Nemaca,Italijana,ustasa,cetnika. A posle te katastrofalne poraze kroz falsifikovanu istoriju koju su servirali i mojoj generaciji prikazivali kao epopeju i velicanstvene pobede. Nisu bas svi braon veverice!

hihi

pre 5 godina

@geometar iz Valjeva
Cekali su da ta intelektualna elita iz salonskih stanova u Beogradu, vodjena neustrasivim bradonjom Drazom makar krene ka Jasenovcu da ga oslobadja. Ali, ne docekase. Jedino kada su krenuli makar u tom pravcu, bilo je onda kada su zajedno sa ustasama bezali iz Jugoslavije, zlocinacka druzina zajedno do kraja.

klo

pre 5 godina

Hvali oca i sistem koji mu je obezbedio bezbrižan život. Da li je ikada razmišljao o onima koji su opljačkani, proterani i uništeni. Mnoge srpske porodice nisu stvorile za 70 godina, koliko oslobodioci i njihovi zemljaci za 5 godina života u našoj Srbiji.

hihi

pre 5 godina

@Stanislav
Sinak, nisu to neistomisljenici nego zlocinci, nacisticki saradnici i krvolocne ubice svog naroda. Zato su ih komunisti i pobili, nazalost ne sve, neki su kukavicki pobegli. Decu izdajnika su komunisti hranili, nisu ih pobili, za razliku od cetnika i ustasa koji su decu slali u Jasenovac, Banjicu, Sajmiste itd. da ih tamo kolju i masakriraju.

Domaćin

pre 5 godina

Koliko je fašizam i dalje jak u Srbiji, vidi se kad se komentari sortiraju po preporučenima. Smrt fašizmu, slava palim borcima, slava herojima kao što je drug Peko!

Ненад

pre 5 godina

Потражите на интернету како је УДБА убијала Србе у емиграцији, а поготово како је и на који начин убијен Драгиша Кашиковић у Чикагу, велики српски интелектуалац, један од вођа српске емиграције у Америци и велики противник комунистичког режима, и његова поћерка која је имала само 9 година. Измасакрирани су у просторијама Српске Народне Одбране у Чикагу, Драгиша са 64 убода ножем, ако се не варам, а девојчица (заборавио сам име), са скоро исто толико убода. Е, моји Срби, а плачете још за браварем и комуњарама.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@hihi, 21. oktobar 2018 14:03
"...dok razularena banda izdajnika panicno bezi iz ukradenih stanova..."
Really?
Kakva zamena teza... Nisu li upravo "oslobodioci" pokrali sve što se moglo pokrasti? Počev od nekretnina.
A razularena banda i gamad su bili, i ostali, crveni - "oslobodioci", njihov nakot...
S obzirom na sadržaj Vašeg komentara, i činjenicu da toliko slavite zločinca Broza, savetujem Vam da hitno posetite psihijatra. Mada je verovatno dockan, nema vama effing komunistima - naročito Titoistima - pomoći.
Poštovani admini, kako je uopšte - s obzirom na govor mržnje i pretnje koje sadrži - komentar komentatora @hihi, 21. oktobar 2018 14:03 objavljen? Double standards, much?
Anyway, jedna od stvari koje me ne prestaju čuditi, je to kako bilo kakva glorifikacija, say, Hitlera i inih nailazi na univerzalnu osudu i podložna je čak i krivičnoj odgovornosti - što se nipošto ne može smatrati pogrešnim - ali isto ne važi za bilo kakvu glorifikaciju verovatno najvećeg zločinca na ex-YU prostorima Josipa Broza (let's face, Pavelić je bio amater u poređenju s njim) i zlikovaca poput u članku pomenutog Peka Dapčevića, ili zemljaka mu Jova Kapičića, Milovana Đilasa i inih. Odnosno, na svetskom nivou bilo kakvu glorifikaciju Lenjina, Staljina, Che Guevarae...Hypocrisy, double standards - take your pick.

*Pa, nadam se da će komentar biti u celosti objavljen. Ili ne, mada ćete na taj način potvrditi postojanje onih dvostrukih standarda koje sam pomenuo i pristrasnost. Cheers.

ZgHrEu

pre 5 godina

Pričajte vi šta hoćete, ali Bgd je bio pravi velegrad samo za vreme Jugoslavije. Grad prepoznat u svetu. Sa neverovatnim kulturnim dešavanjima. A sad... I neko kaže "promenio okupatora". Deco, nemate vi pojma kakva je to zemlja bila. Niti ćete imati. Na žalost.
(Pierre de Kuberten, 21. oktobar 2018 
jadni cvijeće srpsko. Vi ni mrava nebi gazili

cojle

pre 5 godina

@Srdjan

I ostali8 koji mu dajete minuse...

Prvo, bolje da smo ostali kolabricionisti i poštovali šta je pametni Pavle potpisao.

Drugo, u tom tvom miru sreći veselju cveće ovca livada...računašđ i otimanja imovine,strelanja,nestajanja u pola noći,Goli otok...

Partizani su nešto najgore što se desilo Srbiji! A na žalost, velika većina njih nisu ni bili iz Srbije, al eto kolonizovali su nas.

Nemci su imali prost sistem 100 za 1...da se narod ne bi bunio...al Bosančerose i Ličane,zabole za Kragujevčane.

Poenta da niko na Balkanu nije ratovao protiv Nemaca jer su okupatori...svako je ratovao za svoje interese...ustaše,četnici,partizani. I kao u Grčkoj...trudili su se da iskorene one druge...na nesreću Srbije, većina je bila il što ti kažeš za kolaboraciju, što je po meni najbolje i najlogičnije (ako su Francuska,Belgija,Švedska...mnogo bogatije i veće zemlje odlučile da se predaju, što se mi kurcobecamo).
Partizani su Srbiji doneli samo štetu i zlo. Kraj priče. Nisu nas oslobodili, već osvojili!

Kao što rekoh, najbolje je bilo da se ispoštovao pakt...na prvom mestu ne bi bilo NDH i Jasenovca,jer sumnjam da bi Nemci dozvolili Hrvatima da talasaju u tim okolnostima. A da onda ne pričam,da ne bi sravnili Beograd...

Al ajd o pobednicima sve najbolje, iako je 90% njih do pre rata je*avalo koze i gladovalo a posle postali "heroji" koji su se baškarili u kućama "kolabricionista" koji su nestali preko noći il otišli na letovanje na g.otok

Марио

pre 5 godina

Тај мали Вук нигде не помиње колико је злочиначка била организација којој је њен отац припадао!

hihi

pre 5 godina

@ozna
Jedno su svabe, drugo domaci izdajnici. Da posalju u radne logore one koji su do juce ubijali sopstveni narod, nabijali decu na bajonete? Za to se zna kazna i ista je bila u citavoj Evropi. Kada su Francuzi mogli da pobiju 150 000 izdajnika posle rata, mogli su i partizani nase izdajnike.

Jaza

pre 5 godina

Ne mogu da verujem koliko smo losi ljudi. Borbu Partizana koji su uz pomoc Rusa isteralinaciste i fasiste pokusavamo da omalovazimo i relativizujemo. Ali smo zato tu gde jesmo, na margini svega. Istina je jedna, a to je da su Partizani uz pomoc Rusa oslobodili citavu Jugoslaviju. Cetnici i ostali kolaboracionisti su dobili ono sto su zasluzili. Mir je u zemlji bio skoro 50 godina, a kada su vlast preuzeli oni koji nisu krv dali za drzavu, onda je raspad i poceo. Sto se obrazovanja, kulture, bezbednosti, sporta, ekonomije i standarda zivota uopste tice, svi ce se sloziti da ovo sada nije ni blizu onoga sto je bilo za vreme SFRJ. Na zalost, mnogo je losije.
(Srdjan, 21. oktobar 2018 11:11)

Rvnogorci su bili borci protiv fašizm ai komunizma,kad to takvi kao ti priznate možemo da pričamo o pomirenju naroda i naravno kad iskopamo i propismo pokopamo sve nevine žrtve komunističke revoluvije koja je trajala od Oktobra 1944 pa do 1950.

hihi

pre 5 godina

@Nenad
Ali ne pitas se i nikada se neces pitati.
Ostaje tamo gde jeste, da se ljudi dive coveku koji je oslobodio Beograd, pobio gomilu izdajnika i do kraja zivota uzivao kao neprikosnoveni vodja Jugoslavije.
Legenda!

only fools and horses

pre 5 godina

Ajde da slavimo još jednog zločinca koji je sa Kočom Popovićem i pod Titivim patronatom sa zadovoljstvom tražio bombardovanje sopstvenih gradova. Nikšić, Podgorica, Niš, Leskovac, Beograd i još na desetine drugih gradova u Srbiji i Crnoj gori su na njihov zahtev i očiglednu sreću sravnjeni sa zemljom.
A da je voleo Beograd, voleo je. Ponajviše Dedinje.

Kolubarac

pre 5 godina

Što ne pomenu kako se ono Peko poneo prema rođenom bratu 48, a znamo i kako je Tempo prema svom bratu postupio.
Izdajnički prema svojoj braći, prema svom narodu, zarad ljubavi prema tuđinu, e to je u samoj srži komunističke logike.

istina nije samo crvena

pre 5 godina

@...steta sto ti Veeliki heroji ne dotakose spolja ni zicu od Jasenovca, gde je ubijana Srbija fabrickim metodama

Što Jasenovac ne napadoše četnici?

Bi, ali su udruženi boljševici sa ustašama i nemcima bili jači, uspešniji u tkzv. ofanzivama na partizane (a u stvari na četnike) i naročito nakon veleizdaje i Čerčilove-Staljinove odluke da se uguši odbrambeni pokret i podrže boljševici

Stanovnik Kumodraske ulice, a ne Bulevara Peka Dapcevica

pre 5 godina

Voleo je kad dodje 20.oktobar.Kao sto je voleo i sve privilegije koje su pripadale "pobednicima" iz sume!Imao zenu glumicu dobio cak i ulicu sa svojim imenom.Iskreno se nadam da ce se neko dosetiti i toj ulici dati neki drugi naziv kao i ulici Koce Popovica!
(komnen barjaktar, 21. oktobar 2018 10:39)

Ta ulica ima svoje ime i zove se Kumodraska jos od kad u njoj zivim, od pre 40 godina. Naziv su joj zamenili, ne pitajuci stanovnike Kumodraske ulice sta o tome misle, besposlicari u Gradskoj skupstini, koji, ocigledno, nemaju sta korisno da rade. Nadam se da ce, ako sadasnji odbornici ne uvide i isprave gresku, to uciniti neki buduci.

Nenad

pre 5 godina

...steta sto ti Veeliki heroji ne dotakose spolja ni zicu od Jasenovca, gde je ubijana Srbija fabrickim metodama, ali im nije predstavljao problem da hrabro upadaju u domove srpskih vojvoda I intelektualaca I lincuju ih do smrti..e,to je jeziva istina..
(egzaktni geometar iz Valjeva, 21. oktobar 2018 11:05)

Da, bas tako...i onda kazu zasto ne volimo komuniste.

sss

pre 5 godina

@klo
Otac i sistem u kojima je on postao kamerman su mu stvorili bezbedan zivot? Da li si ozbiljan? Kamermani su po tebi neki tajkuni.
Slazem se da generacije nisu stvorile onoliko koliko su komunisti stvorili za kratko vreme, stvorili su mocnu i bogatu drzavu, uglednu i postovanu u svetu, sto je smetalo porazenim izdajnicima pa su docekali svoj trenutak i unistili tu zemlju devedesetih.
Idi kod lokalnog “biznismena”, vlasnika kafica koji je zapravo krimos kojeg podrzava politika pa ga pitaj sta vozi i sta ima od nekretnina. Vise od dece najmocnijih ljudi SFRJ. Jer ti ljudi nisu krali. Titov sin zivi u obicnoj kuci, dok “prestolonaslednik” kupuje vile sirom sveta a nikad nista nije radio, deca danasnjih politicara voze limuzine i zive u vilama, a deca cetnika, ustasa i ostalih izdajnika i dalje samo o komunistima laju.
I zasto bi ovaj razmisljao o porodicama izdajnika koje su dobile ono sto su zasluzile!? Nisu ni te porodice brinule od deci u Jasenovcu koju su tamo poslali njihovi ocevi cetnici i ustase, dok su se ovi baskarili i uzivali u nemackim cokoladicama.

Vračar 101%

pre 5 godina

Činjenica je da je Peko Dapčwević bio u grupi onih komunista koji su bili najmanje ostrašćeni, kada se ubijalo po Beogradu i Srbiji nakon Drugog sv. rata i zavodio novi komunistički poredak, ali..
Njegova braća i sestra Danica su se izjasnili protiv Tita i KPJ. Njegov čuveni brat Vlado proglašen je za izdajnika i informbirovca, proruski staljinistički element koji je hteo da ruši Tita. Bio je u čuvenoj Petrovoj rupi na Golom otoku, na mestu odakle je retko ko izašao živ.
Za to vreme Peko je ćutao, a Vlado svedoči da su se negde 1956 ili 58' sreli na nekoj izložbi u centru Beograda, Vlado ga je pogledao već izmučen i oronuo u golootočkim tamnicama, ali ovaj nije hteo ni da ga pozdravi.
Kritikovan je od svojih komunista, naročito drugarica iz rata jer se oženio glumicom. Mnoge partizanke iz viših partijskih krugova su se odjednom pogospodile, Dedinje i Senjak, pa bunde, putovanja i ostalo.
Generalno, u odnosu na ostale ostrašćene usijane komunističke glave, bio je korektan, uz sve negativnosti i zločine koje je donela nova vlast.

Nenad

pre 5 godina

Sta vise , vodio je mnogo vise brigu o srpskom narodu nego ti isti Karadjordjevici. Jedan od primera je i to sto su kod kralja ratni invalidi prosili po ulici, dok je sa druge strane Tito i te kako vodio racuna o njima.
(Gru, 21. oktobar 2018 11:23)

Drugi primer je davanje autonomije Vojvodini i Kosovu. Tako da, bas nas je voleo. Posebno neistomisljenike.

Posmatrac

pre 5 godina

@geometar
Polozaj Jasenovca je veoma tezak za napad. Nalazio se na brisanom prostoru, gde je bilo nemoguce neprimeceno prici sa vecom jedinicom. U blizini se nalazio i jedan poljski aerodrom, sa kojeg bi avijacija dejstvovala. Istocno je bio stacioniran jedan ustaski artiljerijski puk. Znaci partizanskim jedinicama, sa slabom mehanizacijom (tenkovi, vozila) bi bilo nemoguce da pridju brzo i neprimeceno. A cak i da zauzmu logor, sta bi radili za logorasima? Kako bi ih brzo prevezli van zone borbenih operacija (nema smisla da izginu, zar ne).

Efikasan napad bi bio vazdusni desant, koji bi pratio proboj oklopno-mehanizovanih jedinica (recimo nalik neuspeloj operaciji "Povrtnjak" - "Market garden").

Operacija tipa Jasenovac bi bila logisticki izazov i za vece sile tada, pa cak i za danasnje armije.

Komša

pre 5 godina

@Low key lyesmith
Često se slažem s vašim komentarima (posebno kada je istorija u pitanju) a ovaj bih potpisao.
Primetno je da naše društvo beži od istine o KPJ i aktivnostima konunista pre,za vreme i pisle rata.
Zanemaruje se činjenica da je KPJ pre rata pripadala tzv. antiversajskom ,revizionističkom bloku i kao takva podržavala Lički ustanak,VMRO,Kosovski komitet i otvoreno pozibala na rasparčavanje zemlje uz komunističku revoluciju.Kao takva ,bila je veoma atraktivna svima kojima je K&K bila na srcu i ti kadrovi su se peobili do vrha i vodili antistrpsku politiku (bukvalno politiku Beča od kraja 19. vrka) čak i kada je Staljin promenio stranu i uspostavio savezništvo (diplomatske odnise) sa versajskim pobednicima.
Antisrpstvo se može uočiti u svakoj reči zaključaka iz Drezdena 1928. a AVNOJ je samo pokušaj realizacije toga (kao iUstav iz 1974. i raspad SFRJ po šumsim granicama).
O dogovoru iz Rogatice,saradnji sa Francetićem (oružje,municija i zajednički napad na istočnu Bosnu - nemački arhivi ) ,Martovskim pregovorima (mesec dana saradnje i spremnost za zajednička dejstva peotiv Engleza) kao i zločinima nad civilnim stanovništvom od Milanovca do Užica 1941. da ne givorimo - zid ćutanja
O činjenici da su 2/3 ligoraša u DM logoru Dedinje bili pripadnici DM pokreta se ćuti ,da je Majsner na sudjenju izjavio da su 9/10 streljanih bili "pomagači rebela Mihajlovića" ni reči.
Krije se da su "oslobodioci" ubili Vojvodu Bojovića

e

pre 5 godina

Komentatori koji pišu hvalopojke o titovoj jugoslaviji su uglavnom bivši poltroni. Dobar deo je i onih koji su u žalosti za svojom mladosti pa im je čak i Avala bila niža nego danas. Ja dobro pamtim ta vremena i samo bih promenio onu za ovu bezbednost običnih ljudi.

mr no

pre 5 godina

Za sve one sto pljuju po Titu i komunistima i kunu se u kralja, Tito je samo nastavio politiku koju su vodili Karadjordjevici, nije ni pedalj odstupio od njihovog pravca.
Sta vise , vodio je mnogo vise brigu o srpskom narodu nego ti isti Karadjordjevici. Jedan od primera je i to sto su kod kralja ratni invalidi prosili po ulici, dok je sa druge strane Tito i te kako vodio racuna o njima.
(Gru, 21. oktobar 2018 11:23)

kad vec drzis lekcije ko je kako sta radio, da li znas kako su od Titovih kominusta zavrsili Milinka savic i vojvoda Petar Bojovic? da znas, ne bi ovako pisao.. no trk do biblioteke ili u krajnjem slucaju googla pa nauci nesto...

Mirko

pre 5 godina

@hihi - vidim ovde si se raspricao, pa uzivas kad pises kako nas je tvoj Broz i njegovi lizoduupci pomlatio. Ali nemoj da ti se desi da ti pridje neka baba Coka. Video si na snimku kako to izgleda.

Jel ste se umorili od cenzure

pre 5 godina

Neopisiv zlotvor, ubica i monstrum, zajedno sa svojim crvenim pajtosima Pekoom, Čočoom i inim crvenim ubicama i secikesama. Da su bili pošteni oslobodioci, ostali bi dan-dva nakon oslobođenja, dopustili domaćima da ih počaste roštiljem i brljom i vratili se u svoja posna brda da ih izgrađuju, umesto da ovde izgrađuju "sarmoupravljanje", do kojeg domicilnoj publici i nije baš stalo. Bez tih crvenih pretorijanaca a, obzirom da se mnogi od njih deklarišu kao Srbi, i Trojanaca, komunizam bi u Srbiji i Beogradu opstao kratko tokom euforije nakon oslobođenja a onda pao kao zrela kruška. Dalje, kako da nazovemo nekog ko se oružano bori za sticanje tuđe imovine? Drumskim razbojnikom jedino.

Beograd je retko kog zlotvora i zločinca video kao ovog. Ajde, što su smaknuli kolaboratere, to je opravdano, ali su iskoristili priliku pa pobili i pohapsili sve živo, što spada u pristojan svet, apotekare, lekare, advokate, pekare,... Nešto baš mnogo kolaboratera bilo, i to, gle slučajnosti, baš onih malo bolje stojećih.

Da ne pominjemo genocid nad 20.000 maloletnih beogradskih dečaraca, koji su namerno poslati u smrt na Sremskom frontu. Bez ikakve vojne obuke, oskudno opremljeni, uz komandante, kojima je deklarisani cilj bio da ih decimiraju i partizansko "medicinsko" osoblje, koje čak ni o ranjenima nije htelo da se brine, jer nisu "njihovi". Taman da se smanji potencijalni broj budućih nezadovoljnika crvenim rajem i teraformira Srbija za prizetkovce-pretorijance.

Dosta cenzure

pre 5 godina

Vidim da komisija potomaka Šeste ličke ozbiljno shvata svoj zadatak da cenzuriše tekstove. Slaću dok prođe. Kad-tad će i neko naš biti u moderaciji.

Ma, baš hvala, ali ne hvala Rujkanima i Šestoj ličkoj, Sedmoj banijskoj, Osmoj kordunaškoj, Devetoj krajiškoj, Desetoj romanijskoj, Jedanaestoj hercegovačkoj, Dvanaestoj nikšićkoj i trinaestoj bijelopoljskoj.

Nisu baš morali da nas "oslobađaju". Dve nedelje kasnije došli bi Ameri i bili bismo oslobođeni uz znatno manje žrtava (bez genocida nad 20.000 dečaka) i živeli bismo u zajednici sa civilizovanim svetom u demokratiji (skidanje nosonjine monarhije se podrazumeva, jedino tu se slažemo) i u normalnoj državi.

Znali su crveni Faraon i njegova zločinačka klika veoma dobro da uz domicilnu publiku u Srbiji (a i Hrvatskoj) njihova diktatura ne bi dugo opstala nakon prestanka euforije oslobođenja. Ovako su u dve najosetljivije republike strateški rasporedili svoje naoružane i drčne brđanske pretorijance da obezbeđuju "stabilnost“. Nagradili su ih tuđom imovinom i time potkupili. Isto tako je i SMrad dobro znao da ne može da se za svoje specijalce osloni na lokalce, već je doveo dobro poznate pouzdane "kadrove“ sa strane. Sve već viđeno.

Pekoa, Tempoa, Čočoa i ini ne da nisu heroji već su zločinci najgore vrste. Pekoa najgori od svih jer on je autor genocida nad 20.000 beogradskih mladića. Isfrustrirana i iskompleksirana mustra, secikesa i monstrum.

Peki

pre 5 godina

@...steta sto ti Veeliki heroji ne dotakose spolja ni zicu od Jasenovca, gde je ubijana Srbija fabrickim metodama

Što Jasenovac ne napadoše četnici?

Stanovnik Kumodraske ulice, a ne Bulevara Peka Dapcevica

pre 5 godina

Voleo je kad dodje 20.oktobar.Kao sto je voleo i sve privilegije koje su pripadale "pobednicima" iz sume!Imao zenu glumicu dobio cak i ulicu sa svojim imenom.Iskreno se nadam da ce se neko dosetiti i toj ulici dati neki drugi naziv kao i ulici Koce Popovica!
(komnen barjaktar, 21. oktobar 2018 10:39)

Ta ulica ima svoje ime i zove se Kumodraska jos od kad u njoj zivim, od pre 40 godina. Naziv su joj zamenili, ne pitajuci stanovnike Kumodraske ulice sta o tome misle, besposlicari u Gradskoj skupstini, koji, ocigledno, nemaju sta korisno da rade. Nadam se da ce, ako sadasnji odbornici ne uvide i isprave gresku, to uciniti neki buduci.
(Stanovnik Kumodraske ulice, a ne Bulevara Peka Dapcevica, 21. oktobar 2018 13:01)

Od ovih sto ce da mi nalupaju minuse, ocekujem da odbornicima Skupstine grada predloze da ime njihovih ulica zamene sa imenom partizana, muza glumice.

šimiken

pre 5 godina

(Ivan, 21. oktobar 2018 10:55)
Ti ili mrziš svoj narod ili imaš psihičkih problema. Slati decu da ginu bespotrebno i to opravdavati zbog izjednačavanja brojki je bolesno!!! Još pominješ sutjesku,neretvu kao da tamo nije najviše srba poginulo. I još nešto srbijanci ne postoje već samo SRBI!!!

A37

pre 5 godina

@samo primecujem
Da, opste je poznto da su dede i ocevi srBskih patriJota svi do poslednjeg bili cetnici... Ne, sve su to deca kvazi-komunisticke burzoazije (koja je zamenila predratnu kapitalisticku) uz po neku secikesu koja se popela drzeci se za skute prvopomenutih, te, zato, ne lupaj...

Tor

pre 5 godina

da ne mesamo babe i zabe. normalan i prosecan covek danas razmislja ovako: smrt fasizmu; hvala mom dedi partizanu sto se borio; da Bog da se nikad takvi naivni partizani ne vratili; pu pu daleko bilo komunizam ikad vise u ovoj zemlji; da nije bilo cetnika ja ne bih postojao jer su spasili cacinu porodicu.
i to vam je to otprilike, mozete malo obrnuti neke reci, zameniti, al se svodi na isto. oslobodioci i spasioci nisu bas takvim kakvim ih je napisana istorija htela prikazati.

pitanjaiodgovori

pre 5 godina

(hihi, 21. oktobar 2018 15:58)

Ma ti si samo jedan obican mali *mrad, manji od makovog zrna uzivo. Nema smisla sa takvima se raspravljati. Evo ga pitanje za sve komuniste (ne i za tebe, jer si ometen u razvoju, ocigledno); da li su Petar Bojovic, Zanka Stokic i mnogi mnogi drugi nekolaboracionisti zasluzili onakav tretman na kraju? Da li je srpska omladina, tinejdzeri, zasluzila masakr na sremskom frontu? Zasto su Beograd i mnogi drugi gradovi sirom srbije 1945-e zasluzili bombardovanje a recimo Zagreb nije? Zasto ustav iz 1974-e, a ocigledno na stetu srbije? Zasto menjanje granica juga srbije a u korist kosova, pa danas i ono sto je ranije prirodno bilo u sastavu srbije sada pripada kosovu? Itd...Mnogo ima tih "zasto", mene interesuje vase "zato". Ako ima neko normalan (ne ovaj ometeni "hihi") da odgovori, odlicno bi bilo.

tja

pre 5 godina

Sad možete da lajete kukavice.Beogradska deca na front,logori,strijeljanja,srpski korpus i srpska elita...ko god je sarađivao sa okupatorom to je morao platiti glavom ili robijom.Svi su morali da podnesu jednak teret oslobođenja pa i beograđani koji su čekali da drugi ginu za njihovu slobodu.Koliko je beograđana i srbijanaca nas sutjesci ostalo...vrlo mali broj,mizerno mali.Zato ste morali da potegnete na sremskom frontu.Na kraju pogledajte šta su od imovine Peko, Koča,tito i drugi ostavili iza sebe a pogledajte sadašnju elitu.
(Ivan, 21. oktobar 2018 10:55)
Iz danasnje perspektive sve uzalud. Otrcase svi kod tog okupatora da zive, rade i radjaju. Bolje da je okupator ostao ovde.

Dzumandži

pre 5 godina

Hmmmm da sam juče umro ne bi znao da je oslobođenje zemlje od Nemaca zapravo bio tkzv. "fake news" i da se okupacija nastavila samo pod drugim okupatorom, a da je zapravo sve ostalo isto. Mi smo dakle živeli drugi svetski rat i njegove strahote sve do 90-ih godina, kada smo tek tada bili oslobođeni (ili su to ipak 2000-te? ili smo slobodni ipak tek od 2012-te?). Bilo kako bilo bitno je da smo sad slobodni i da možemo da diskutujemo slobodno po komentarima i da naučimo pravu istoriju umesto one lažne, te tako molim moderatora da mi objavi ovaj slobodni komentar kao izraz te slobode koji svi ovde osećamo. Živeli!

ozna

pre 5 godina

@vlada
Nije problem sto je oslobodio Beograd i za to mu hvala nego je problem sto su samo na Kosutnjaku streljali oko 2000 ljudi.Ako su i stvarno bili surovali sa svabama jer nisu mogli da budu u radnim jedinicama kao i svabe?

deda

pre 5 godina

Sa vecim delom Vaseg komentara se slazem, ali mi je problematican deo u kojem govorite da je pad poceo 80-tih.
Kada pogledate neku kucu, njenu spoljasnost i unutrasnjost njen izgled je rezultat celokupnog zivota domacina u njoj. Kada je drzava u pitanju stanje u njoj se oslikava sa onim sto je stolecima unazad radjeno. Postoji nit koja povezuje danasnjicu sa prosloscu.
Revolucije kao takve prave rez, ne potpuni ali ipak rez. Komunisti su se potrudili da uniste predratnu elitu i uspeli su u tome.
Predratni tajkuni su deo imovine ostavljali drzavi kroz zaduzbine.
1094 objekta su ostavljena pokolenjima kroz zaduzbine.
Takva je bila predratna elita koju su komunisti satrli.
Danasnja elita su uglavnom bivsi komunisticki funkcioneri ili oni koji su lepo plivali u takvom naopakom sistemu. Rezultat njihove zaduzine nije nula vec hiljade i hiljade otetih objekata.

Dorćolac

pre 5 godina

Moj otac je zavrsio na Sremskom frontu, bez ikakakve obuke sa 17 godina. Odmah je ranjen i jedva je preziveo. Da ga nije stric pronasao i doveo u Beograd, umro bi. To je bila sudbina većine beogradskih djaka na Sremskom frontu. Svaka čast Peku ali sve što se dešavalo posle oslobadjanja je bilo užasno po gradjane Beograda. Otimačina stanova, stravičan odnos prema stanovnicima. To je istina koja je prikrivana tokom socijalizma i koju niko nikada nije istražio.

Dusan

pre 5 godina

Kratko

Knez Danilova 1940, Rogozarski, fabrika aviona

Knez Danilova, 1950, IKL fabrika kuglicnih lezajeva

Knez Danlova, 2018, Apartmani o kojima mozemo citati na Trip advisor u

Dapcevic, Popovic, Broz, Rankovic, Milosevic, Seselj, Dacic, Vucic

ko god

linija pada je jasna.

Svaki sledeci urusio jos vise.

To nama daje Republika i njeni velikani od Broza do Vucica

Lala na kvadrat

pre 5 godina

@zasluzilisteslobicuklintonaioveaktuelne

Ako ste nas oslobodili, zasto se niste vratili kucama? A, sta, dobre su svapske kuce; zanela vas svetla Beograda; Sunce tudjeg neba ipak lepse sija? Na tvome mestu pokrio bih se preko glave, sto bi se kod nas reklo. Naselili ste se u tudju zemlju, zauzeli pozicije, i dan danas Beograd drzi licko-krajisko-crnogorska bratija. P.S. Ni mi ne volimo da nas neko pomesa sa vama, za nas niste Srbi, vec dodjosi.

Drezden

pre 5 godina

Interesantno je da svi komunisticki heroji, visoki oficiri KOS-a i JNA i slicni, u svojoj porodici ili bliskoj familiji imaju "biznismene", "zestoke momke" i slicne "odranije poznate"! Ukljucujuci i doticnog Peka...Izguglajte, pa posle pricajte o herojima i oslobodiocima! Iver, klada, zastita...ili je, eto, slucajnost??? Drugovi, radujete se: vas posao je pri kraju- Srbije uskoro nece biti!

Metropola

pre 5 godina

Činjenica je da je Peko Dapčwević bio u grupi onih komunista koji su bili najmanje ostrašćeni, kada se ubijalo po Beogradu i Srbiji nakon Drugog sv. rata i zavodio novi komunistički poredak, ali..Njegova braća i sestra Danica su se izjasnili protiv Tita i KPJ. Njegov čuveni brat Vlado proglašen je za izdajnika i informbirovca, proruski staljinistički element koji je hteo da ruši Tita. Bio je u čuvenoj Petrovoj rupi na Golom otoku, na mestu odakle je retko ko izašao živ.Za to vreme Peko je ćutao, a Vlado svedoči da su se negde 1956 ili 58' sreli na nekoj izložbi u centru Beograda, Vlado ga je pogledao već izmučen i oronuo u golootočkim tamnicama, ali ovaj nije hteo ni da ga pozdravi.Kritikovan je od svojih komunista, naročito drugarica iz rata jer se oženio glumicom. Mnoge partizanke iz viših partijskih krugova su se odjednom pogospodile, Dedinje i Senjak, pa bunde, putovanja i ostalo. Generalno, u odnosu na ostale ostrašćene usijane komunističke glave, bio je korektan, uz sve negativnosti i zločine koje je donela nova vlast.
(Vračar 101%, 21. oktobar 2018 11:16)... a jel imas primer neke nase vlasti a da nije bilo isto ovako? Peko je bar neki podvig napravio, i to kakav!

Sloboda govora umesto cenzure od strane brdjanskih unuka

pre 5 godina

Neopisiv zlotvor, ubica i monstrum, zajedno sa svojim crvenim pajtosima Pekoom, Čočoom i inim crvenim ubicama i secikesama. Da su bili pošteni oslobodioci, ostali bi dan-dva nakon oslobođenja, dopustili domaćima da ih počaste roštiljem i brljom i vratili se u svoja posna brda da ih izgrađuju, umesto da ovde izgrađuju "sarmoupravljanje", do kojeg domicilnoj publici i nije baš stalo. Bez tih crvenih pretorijanaca a, obzirom da se mnogi od njih deklarišu kao Srbi, i Trojanaca, komunizam bi u Srbiji i Beogradu opstao kratko tokom euforije nakon oslobođenja a onda pao kao zrela kruška. Dalje, kako da nazovemo nekog ko se oružano bori za sticanje tuđe imovine? Drumskim razbojnikom jedino. Sa Cetinje na Dedinje.

Beograd je retko kog zlotvora i zločinca video kao ovog. Ajde, što su smaknuli kolaboratere, to je opravdano, ali su iskoristili priliku pa pobili i pohapsili sve živo, što spada u pristojan svet, apotekare, lekare, advokate, pekare,... Nešto baš mnogo kolaboratera bilo, i to, gle slučajnosti, baš onih malo bolje stojećih.

Da ne pominjemo genocid nad 20.000 maloletnih beogradskih dečaraca, koji su namerno poslati u smrt na Sremskom frontu. Bez ikakve vojne obuke, oskudno opremljeni, uz komandante, kojima je deklarisani cilj bio da ih decimiraju i partizansko "medicinsko" osoblje, koje čak ni o ranjenima nije htelo da se brine, jer nisu "njihovi". Taman da se smanji potencijalni broj budućih nezadovoljnika crvenim rajem i teraformira Srbija za prizetkovce-pretorijance.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@hihi, 21. oktobar 2018 15:58
"Normalno, izmasakrirali neprijatelja drzave, tako se to radi sa nacistickim slugama. A devojcicu su ubili cetnici, da bi to pripisali komunistima, odavno je to poznato."
Poznato? Vi stvarno niste normalni. I što se false flag operations tiče, nisu li iste vazda bile domain effing komunista?
Na temu nacističkih sluga - podsetite me, ko je beše imao pakt s Nacistima? Ili što ne pomenete kako su kojekakvi drugovi komesari aprila i maja 1941. godine išli po selima i gradovima, naročito Srbije, urgirajući na plebs da ne započinje bilo kakve akcije protiv okupatora, jer to nije bila kako su oni govorili "naša borba". Koliko god su commies post-WWII pokušavali zataškati to, desilo se.

@falkoon, 21. oktobar 2018 15:47
Rukovodeći se onim što ste napisali, Peko Dapčević i ini svakako nisu bili nekakvi divovi junaci - nisu poginuli za slobodu... A dolazak effing komunista na vlast, je predstavljao porobljavanje - antitezu slobode. Nije obnovljena effing monarhija - što je jedino dobro u celoj priči - ali smo dobili zločinačku commie diktaturu, sa Brozom na čelu.

@Ненад, 21. oktobar 2018 15:59
Slažem se. U normalnim zemljama se svi spomenici diktature uništavaju, samo kod nas i u Rusiji... Španija planira uklanjanje Frankovih ostataka iz Valle de los Caídos, a kod nas ne samo da se ne razmišlja o uklanjanju Brozovih ostataka i rušenju Kuće cveća, već se ista i dalje održava o trošku poreskih obveznika.

*Nadam se da će biti objavljeno.

Kratko i jasno

pre 5 godina

A posebno je voleo tuđe vile na Dedinju u Beogradu. Voleo je i da uz pomoć Sremskog fronta teraformira Beograd za kasniji dolazak podobnih prizetkovaca.

Od oktobra do oktobra, 74 godine kasnije

pre 5 godina

Bilo je to neko drugo vreme, vreme ideala slobode, jednakosti, altruizma, lične skromnosti, požrtvovanosti, hrabrosti i poštenja. Danas je nažalost, vreme potpuno drugačije; ideali su lični komoditet, prestiž, moć i bogatsvo u smislu materijalnog posedovanja. Današnji "oslobodioci" Beograda oslobađaju nas od slobodarskog duha i tradicionalnih čovečnih vrednosti, kako svojim ličnim primerima, tako i kreiranjem i odžavanjem sistema koji nema cilj opše dobrobiti, a sam je sebi svrha.

VASO VASIC

pre 5 godina

Ta ulica ima svoje ime i zove se Kumodraska jos od kad u njoj zivim, od pre 40 godina. Naziv su joj zamenili, ne pitajuci stanovnike Kumodraske ulice sta o tome misle, besposlicari u Gradskoj skupstini, koji, ocigledno, nemaju sta korisno da rade. Nadam se da ce, ako sadasnji odbornici ne uvide i isprave gresku, to uciniti neki buduci.
(Stanovnik Kumodraske ulice, a ne Bulevara Peka Dapcevica, 21. oktobar 2018 13:01)
Pa, evo dobre prilike, dajte joj ime Vojvode Seselja, ako je nedovoljno srpski, evo Vojvode Nikolica,,,,,,,,bar toga danas ne manjka. Da nije bilo ''zlocinaca'' poput Peka Dapcevica i slicnih, gde bi nam bio kraj. Al pravda jeste spora ipak stigne kad tad.......u liku Vucica, Stefanovica, Vulina.........napred Srbijo....LIDL je otvoren.

seljadin

pre 5 godina

raspadom SFRJ ostalo je milion Hrvata van Hrvatske znaci ni njima nisu skroz odgovarale granice republika . Sto se tice komunizma i osvete, De Gaulle je ubio 100.000 kolaboracionista oduzeo hiljade privatnih firmi koje su radile za Nemce jedna od firmi je Renault .
Komunizam 50tih ne mesajte sa time, takodje 80te i 50te se ne mogu porediti, to vam je kao da spominjete Ameriku gradjanskog rata i istrebljenja indijanaca i ovu danas.

Miskec

pre 5 godina

"Vi ste nesposobni i preci su vam bili nesposobni, zato smo vas i oslobadjali mi iz Bosne i ovi iz Crne Gore i Hrvatske! Zato sto ste stavili vjecnu ljagu na srpsko ime,sluzili ste ubice i okupatore i da je srece bilo i pameti, i vi biste prosli kao i oni.Vasa je sramota sto su drugi morali da vas oslobadjaju, posle su vam drugi gradili Srbiju, a vama sve malo.Srbijanac si jer si Srbin iz Srbije, a mi koji smo Srbi, ali ne iz Srbije izuzetno vodimo racuna o tome da nas neko sa vama ne pomijesa, zato i jeste Srbijanci.
(zasluzilisteslobicuklintonaioveaktuelne, 21. oktobar 2018 15:10)"
Do juce Pero Bosanac, Zdero Bosanac, sve Bosanci, a onda odjednom sve prekaljeni Srbi. Zasluzili ste i vi Dodike i neka vam ih! Ni mi iz Srbije nismo ludi za mIJesanjem sa onima koji su zauzeli Dedinje sa sve kozama i lozili parket cudeci se sta ce drvo na betonu, skidajuci luster sa plafona i vesajuci kotao da se krcka grah i pece kruV!

Diktat

pre 5 godina

Poštena inteligencija i rodoljubi koji su kraj rata dočekali u Beogradu - jer nisu uspeli da zbrisu sa Nemcima još su dobro i prošli jer je po neko i preživeo za razliku od istomišljenika iz Francuske koje je De Gol oslobodio i koji su sanjali da ih neko strelja a ne da umiru polako ali sigurno od gube , malarije i raznoraznih tropskih bolesti hiljadama kilometara daleko od Francuske.Verovarno je časnije kada te tamane u ime demokratije nego u ime komunizma i još jedan nebitni detalj kako su komunisti , tek izašli iz šume, tačno znali ko su bili izdajnici i kolaboracionisti za vreme okupacije - pa rekle im komšije. Ti divni ljudi su šišali dame nemaca i sprovodili masovna linčovanja kao i potkazivanja partizanskim štabovima. Nekako je među življem naglo porastao broj komunista po oslobođenju kao što je devedesetih taj broj naglo opao. Narod je sam sebi državni neprijatelj broj jedan zato danas i živimo u blagostanju gde je politika sporedna stvar što se i vidi po napisanim komentarima i načinu vođenja diskusije u društvu.

Johan

pre 5 godina

Svi pricaju o nekoj kulturi u Jugoslaviji...
Pa odakle ovoliko onda ljudi (da ne vredjam postenog seljaka) na ulicama, Vi ste tad bili mladi, gde je ta kultura?
Mi sad mladi kao treba da se borimo za nesto, protiv nekog, a Vi i vasi roditelji izgradili ovu atmosferu.

Batanga

pre 5 godina

Kakav smo mi narod, pljujemo po četnicima, pljujemo po partizanima, komunistima, nisu nam dobri ljekari,policajci, sveštenici, političari, kao da to nismo mi sami. Ne znam, mozda su komunisti Japanci, četnici Finci, partizani iz Brazila itd., samo smo mi fini i bezgrešni. Krajnje vrijeme je da pogledamo u ogledalo. Pozdrav

mrmlj

pre 5 godina

@(South Park, 21. oktobar 2018 09:50)
da, da... tako pricaju po litvaniji, letoniji i ostalim bivsim sovjetskim republikama.
kao, njih su sovjeti okupirali, kgb terorisao i ubijao nepodobne bla bla bla. a onda odes u muzej kgb-a u rigi, pogledas spisak nacelnika kgb-a (ili kako je vec glasila tacna titula) za letoniju u periodu od kraja drugog svetskog rata do raspada sovjetskog saveza, i barem pola su letonci.
ali zato su, kad treba da se kuka i place, za sve krivi "sovjeti", kao da letonaca nije bilo medju njima.
tako su i kod nas "komunisti" krivi za sve, kao da medju njima nije bilo srba.

tamnica kako god

pre 5 godina

Svaki sledeci urusio jos vise.

To nama daje Republika i njeni velikani
@
Sa druge strane kraljevina je herojima iz I sv.rata u znak zahvalnosti dala dozvole da mogu da prose na ulicama Beograda a srpsku žrtvu je nerazumno i pohlepno pretopila i Jugoslaviju. Da se kraljevina ljudski odnosila prema svom narodu komunizma i republike nikada ne bi ni bilo.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@sss, 21. oktobar 2018 15:06
"Nisu ni te porodice brinule od deci u Jasenovcu koju su tamo poslali njihovi ocevi cetnici i ustase, dok su se ovi baskarili i uzivali u nemackim cokoladicama."
Gospodine - pardon - druže TRIPLE ES, pitam se, da li ste svesni gluposti koju ste napisali? Četnici slali nekoga u Jasenovac? Tja, ne treba da me čudi - tipično commie laganje, izmišljanje i zamena teza. Četnici - izdajice zločinci, saradnici okupatora... Istina, jesu bili budale - Kako iko pri čistoj svesti i zdravoj pameti može biti za kralja? Mogu razumeti ono za otadžbinu... - ali nisu bili ono što su crveni teroristi i njihovom režimu bliski "istoričari" post-WWII tvrdili. Bilo bi zanimljivo uraditi analizu svih četničkih zločina, i videti koliko je istih bilo ništa drugo do reakcija na zločine nekih drugih. Ne opravdavam, naravno, ali bi to svakako pružilo nekakav istorijski kontekst. A na temu saradnje s okupatorom i kvislinškog delovanja, nisu li, beše, vrli partizani dobijali naoružanje od stanovitog (Jorge) Jure Francetića? Te u više navrata zajedno s Ustašama dejstvovali protiv Četnika, koji su, svidelo se to vama ili ne, bili jedina legitimna vojska na prostorima okupirane Jugoslavije? Znate li i koliko su puta effing Broz i stanoviti drug Velebit tokom jeseni i zime 1941 i tokom 1942. posećivali Zagreb? Slobodno šetali gradom i čak prisustvovali operskim predstavama u HNK. Mislite i da fiškal nije znao za to?

*Nadam se da će biti objavljeno, u celosti.

Vlado Dapcevic

pre 5 godina

Odrekao se rodjenog brata zarad vlasti kod broza tite, a tito se sprdao snjim kako ima vjernog poslusnika kod stranih politicara. Dzaba mu cinovi kada je prodao Boku Kotorsku da mu drugi nadgledaju ulaz. Dok se on borio za ideale kod tite, sada mu pokatolicuju Crnu Goru.

r2d2

pre 5 godina

Danas nije problem u Srbiji istorija iz vremena Kralja, Tita i slicno. Problem je istorija sa kraja 80' pa na ovamo. I sva ta nova tumacenja istorije iz tih davnijih proslih vremena, moraju da budu saglasna sa tim da su dogadjaji sa kraja 80' nama nametnuti, i da mi nismo imali kud, nego da vodimo politiku koju smo vodili. Sto je naravno apsolutna laz, koja se podupire sa tim novim lazima, tj. novim tumacenjem istorije bar 2 veka unazad do 90'. Nisu nikakvi cetnici srusili SFRJ, srusile su je komunisti koji su mahom svi, od velikih komunista postali veliki nacionalisti. Ti cetnici koji su se pojavili 90' su mahom udbini cetnici (svi Seseljevci, i deo SPO-a, kasnije Obrazovci, Dverjani i slicni), ciji je zadatak takodje bio da se na neki nacin podupre Miloseviceva politika, bar u kljucnim segmentima (ideja o Velikoj Srbiji, antizapadnjastvo i slicno). Nit je u toj SFRJ sve bilo lose, nit je sve bilo dobro, kao i za vreme Kralja. Al sa kraja 80' sve je bilo lose, ponarocito ideje i postupci koje je trasirala tadasnja elita, koju su predstavljali komunisti preobuceni u nacionaliste. Da ne kazem olos i prevaranti. I cije su ideje podjednako zive danas, bas kao sto su bile zive i pre 30 godina.

ZNBg

pre 5 godina

Sad možete da lajete kukavice.Beogradska deca na front,logori,strijeljanja,srpski korpus i srpska elita...ko god je sarađivao sa okupatorom to je morao platiti glavom ili robijom.Svi su morali da podnesu jednak teret oslobođenja pa i beograđani koji su čekali da drugi ginu za njihovu slobodu.Koliko je beograđana i srbijanaca nas sutjesci ostalo...vrlo mali broj,mizerno mali.Zato ste morali da potegnete na sremskom frontu.Na kraju pogledajte šta su od imovine Peko, Koča,tito i drugi ostavili iza sebe a pogledajte sadašnju elitu.
(Ivan, 21. oktobar 2018 10:55) # Link komentara

Da te podsetim da su na Sremskom fronzu masovno ginuli i iskusni partizani jer je to bilo iskustvo borbe po šumama i gorama, a ne frontovska borba u ravnici. Pa ti onda šalji nekog 16-godišnjaka sa 2 dana obuke, bez opreme, obuće i pravog oružja.

Proboj na Sutjesci su izveli borci II proleterske brigade (većinom Šumadinci - Srbi iz Srbije).

Oslobođenje (za neke i okupaciju) Srbije 1944 su izveli Sovjeti podržani partizanskim divizijama koje su naoružane posle pada Italije 1943 oružjem koje su im brodovima dopremali Britanci. Čerčil je tek sredinom 1944 shvatio da je bio obmanut propagandom Radio Moskve i rado Slobodbe Jugoslavije i da ga je Tito lagao kad je rekao da želi pravu demolkratiju i istinsko oslobođenje. Želeo je samo svoju ličnu vlast, kao i većina njegovih vođa. obični borci su se borili iz plemenitih pobuda, ali oni nisu odlučivali kakva će ta zemlja biti.

kosmajac

pre 5 godina

Pričajte vi šta hoćete, ali Bgd je bio pravi velegrad samo za vreme Jugoslavije. Grad prepoznat u svetu. Sa neverovatnim kulturnim dešavanjima. A sad... I neko kaže "promenio okupatora". Deco, nemate vi pojma kakva je to zemlja bila. Niti ćete imati. Na žalost.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Pierre de Kuberten, 21. oktobar 2018 11:21) kakva je to zemlja bila ? beograd bio velegrad. daj nemoj da se salimo. neka samo neko pogleda beograd iz nasih serija krajem sedamdesetih i pocetkom osamdesetih. jad i cemer. otimanje stanova , streljanja, proterivanja ljudi, goli otok, uvodjenje pravila da moras u partiju ako hoces da napredujes, odlasci ljudi iz te lepote jos 60-tih. od 60-te do 90-te procene su da je otislo milion ljudi. nestanci struje, benzina, kafe, bedna garderoba. bio je neki zivot kao na zapadu nize srednje klase od 67,68 do 1990. da je valjala nikada ne bi bila urusena. da je tito znao da ce da ostane jugoslavija u najmanju ruku bi postavio naslednika. on je bio instrumet zapada i drzali su jugu dok im je trebala. projekat zapada. ovde se nikada nije niti ce se ziveti normalno. moze da bude na vlasti kralj, komunisti,demokrati, radikali uvek ce biti isto. jad i cemer.

Iva

pre 5 godina

jadni cvijeće srpsko. Vi ni mrava nebi gazili
(ZgHrEu, 21. oktobar 2018 12:31)

Ima narodna poslovica"covek ode iz sela, ali selo uz njega nikad",tako i ti ode u EU, ali Balkan iz tvog mentaliteta nikad.

Low Key Lyesmith

pre 5 godina

@hihi, 21. oktobar 2018 15:58
"Normalno, izmasakrirali neprijatelja drzave, tako se to radi sa nacistickim slugama. A devojcicu su ubili cetnici, da bi to pripisali komunistima, odavno je to poznato."
Poznato? Vi stvarno niste normalni. I što se false flag operations tiče, nisu li iste vazda bile domain effing komunista?
Na temu nacističkih sluga - podsetite me, ko je beše imao pakt s Nacistima? Ili što ne pomenete kako su kojekakvi drugovi komesari aprila i maja 1941. godine išli po selima i gradovima, naročito Srbije, urgirajući na plebs da ne započinje bilo kakve akcije protiv okupatora, jer to nije bila kako su oni govorili "naša borba". Koliko god su commies post-WWII pokušavali zataškati to, desilo se.

@falkoon, 21. oktobar 2018 15:47
Rukovodeći se onim što ste napisali, Peko Dapčević i ini svakako nisu bili nekakvi divovi junaci - nisu poginuli za slobodu... A dolazak effing komunista na vlast, je predstavljao porobljavanje - antitezu slobode. Barem nije obnovljena effing monarhija - jedino dobro u celoj priči - ali smo dobili zločinačku commie diktaturu, sa zlikovcem Brozom na čelu.

@Ненад, 21. oktobar 2018 15:59
Slažem se. U normalnim zemljama se svi spomenici diktature uništavaju, samo kod nas i u Rusiji... Španija planira uklanjanje Frankovih ostataka iz Valle de los Caídos, a kod nas ne samo da se ne razmišlja o uklanjanju Brozovih ostataka i rušenju Kuće cveća, već se ista i dalje održava o trošku poreskih obveznika.

*Nadam se da će biti objavljeno.

trule kobile

pre 5 godina

(Partizan 1917, 21. oktobar 2018 13:59)

a) NIKADA

Srbi su bili mozda jedini narod u bivsoj Jugoslaviji koji su obozavali i dosledno sprovodili komunisticku ideologiju, verujuci u bajke o bratstvu, jedinstvu, nesvrstanima itd. Srbija je jedina zemlja istocne Evrope u kojoj dosijei tajnih sluzbi nisu otvoreni. Cak i kada bi neko objavio da se sutra otvaraju ti dosijei armija ljudi bi dosla ispred arhive i branila bi gradjanima ulazak unutra. Tragicno je sto mi evo u 2018 raspravljamo jos uvek na temu cetnika i partizana, umesto da raspravljamo o buducnosti, investicijama, nekretninama, kreditima, platama, penzijama, putovanjima ... sto rade normalni ljudi. Ne, mi se drzimo proslosti, verovatno zato sto kao nacija nemamo snage da se uhvatimo u kostac sa sadasnjoscu. U tome je nas problem kao nacije!

Miki

pre 5 godina

General nije hteo da leži u aleji zaslužnih, i tako je sada pored njega sahranjen "vodja navijača", jedan od onih koji su živeli od nedostatka dokaza i umrli od trovanja olovom. Junak ovog našeg sadašnjeg doba...

Partizan 1917

pre 5 godina

Čitam komentare i nije mi jasno kada je u Srbiji pao komunizam?

a) Nikada
b) 1987 na 8.sednici CK SKS
c) 5.10.2000

Moje mišljenje je posle 8.sednice kada su komunisti Srbije izvršili masovan prelet međ serbske partijote i vernike jer je većina stavova iz rubrike "Odjeci i reagovanja" u dnevnim listu Politika.

Jr

pre 5 godina

"Ako želite da nađete (primere) kršenja principa negresije/započinjanja upotrebe sile, prvo mesto na kojem treba da tražite nisu obični kriminalci nego Vlade. Vlade su, samo u 20. veku, pobile preko 250 miliona svojih građana. Van rata - samo ubijanje sopstvenih građana. To je četvrt milijarde ljudi za samo 100 godina. Komunizam je pobio oko 100 miliona ljudi, ne mogu (protivnici tih tvrdnji) da smanje taj broj previše... to je mnogo leševa da bude stavljeno u grešku pri zaokruživanju... ali je otprilike toliko ubio komunizam u 20. veku. To je užasno. I kada vidim da "Njujork Tajms" objavljuje članak pod naslovom: "Srećan rođendan Karle Marksu - bio si u pravu", to je zapanjujuće. Politički terorizam je uglavnom način kako nastaje komunizam. Fridrih Engels je, a teško je zamisliti da nije to pisao sa žudnjom, 1849. pisao: "Sledeći svetski rat će imati za ishod ne samo nestanak sa lica zemlje reakcionarnih klasa i dinastija, nego i celih reakcionarnih naroda - i to je takođe korak napred!" Govori o genocidu. Reakcionari su oni koji se protive komunizmu uopšte. Pošto postoji neprijateljstvo komunista prema finansijama/finansijerima, kapitalistima teško je izbeći jevrejsko pitanje u smislu onoga što je Marks govorio. Tako da kada Engels, koji je bio Marksov bliski saradnik i finansijer govori o brisanju sa lica zemlje celih klasa i grupa ljudi kao koraku napred i kada govori da su glavni neprijatelji komunista oni koji se bave finansijama,

holivudski frizer

pre 5 godina

na Balkanu i šire nikad vlasti kako treba. Sve ološ i ciganija na vlasti. Pa posle te kriv Drug Maršal te kriv Cica Draža. Kad će jednom neko normalan na vlast ?

Jr

pre 5 godina

"Mi nikada nismo brinuli oko kantovsko-svešteničko-vegetarijansko (!?ako sam dobro razumeo)-kvejkerskog brbljanja oko svetosti ljudskog života." Lenjin je rekao: "Mi ne promovišemo bilo kakvu slobodu ili demokratiju" To je teorija i to je bila praksa. Ali, ljudi kažu kada marksizam ispadne nasilan - to nije pravi marksizam. Ne, jeste. Ne, jeste. Kada je teorija krvavi teror i istrebljenje svakoga ko se protivi komunizmu, ili identifikovan kao klasni neprijatelj ili reakcionar ili neoreakcionar ili dvonožac koji vam se ne sviđa - to je pravi marksizam! To je teorija i to je praksa! Kada ljudi kažu da nam treba krvavi i nasilni terorizam praćen masovnim istrebljenjem, ako je to teorija - kako to radite ispravno!? Kako to radite drugačije?
Nasilje je babica komunizma."
(moj prevod nekih izjava iz prezentacije pod nazivom "Karl Marx: Past, Present and Future" Stefana Molinua (Stefan Molyneux) , kanadskog filozofa, mislioca i pisca, vlasnika Freedomain Radio i Jutjubera. Prezentacija je objavljena na njegovom Jutjub kanalu 05.05.2018)

mrmlj

pre 5 godina

@(Paja, 21. oktobar 2018 09:47)
druze/brate/prijatelju, gde ces vecu tamu od trenutne?

@(Pit bul Fifi, 21. oktobar 2018 11:23)
evo, moj deda je bio jedan od tih lickih oslobodilaca (bez navodnika, naravno). ne da nije nikome uzeo stan u beogradu, nego nije uzeo ni stan u novogradnji na koji je kao prvoborac imao pravo. posle kraja se vratio u svoje selo i ziveo i umro u njemu. i otac i stric su godinama bili podstanari i na kraju svojim novcem kupili stanove. i znam jos mnogo slicnih prica.

@(egzaktni geometar iz Valjeva, 21. oktobar 2018 11:05)
u tom jasenovcu su ubijani najvise ubijani srbi iz hrvatske.
ne mogu da kazem da niko iz srbije nije odveden u jasenovac ali mogu da kazem da su cinili jako mali deo stradalih.
da ne pominjemo sto su mnogi od tih heroja proveli ceo rat u borbama, i koju godinu nakon zavrsetka rata.

Region

pre 3 godine

Hrabri ljudi, Crna Gora ih je mnogo takvih dala,recimo Sava Kovačević jedan od tih. Uvjek su bili na najtežim zadacima, i ptistajalo im je. Peko je jedan od rijetkih koji preživio.
A po broju stan.najviše je Crnogoraca bilo na Golom Otoku. Pa ona "Petrova Rupa" je po Petru Komneniću.
Nije mislim on Vlada prodao, nego nisu imali iste poglede.
Brat je brat, ali to je tvrdi kov bio, mogu da se vole ali da nikad ne progovore.
Peko je oslobodio Beograd, i zaslužuje ulicu, pa da je od metar. Da se on pitao on je bebi tražio, ali je zaslužuje.
A to što neki ne cijene taj rat i ta žrtvovanja, to njima na obraz

Region

pre 3 godine

Hrabri ljudi, Crna Gora ih je mnogo takvih dala,recimo Sava Kovačević jedan od tih. Uvjek su bili na najtežim zadacima, i ptistajalo im je. Peko je jedan od rijetkih koji preživio.
A po broju stan.najviše je Crnogoraca bilo na Golom Otoku. Pa ona "Petrova Rupa" je po Petru Komneniću.
Nije mislim on Vlada prodao, nego nisu imali iste poglede.
Brat je brat, ali to je tvrdi kov bio, mogu da se vole ali da nikad ne progovore.
Peko je oslobodio Beograd, i zaslužuje ulicu, pa da je od metar. Da se on pitao on je bebi tražio, ali je zaslužuje.
A to što neki ne cijene taj rat i ta žrtvovanja, to njima na obraz

jugoton

pre 5 godina

KONJ SE ZVAO " ZELENKO " A BIO JE VRANAC TO NIT JE BILO NITI ĆE DA BUDE JER JE ZELEKO , SIVAC JE OZNAKA ZA KONJA BELE BOJE .

Mada je jednom neko rekao da je Koča ujahao u Niš na BELOM VRANCU . . .

Jr

pre 5 godina

(1. "Srećan rođendan Karle Marksu" www.nytimes.com/2018/04/30/opinion/karl-marx-at-200-influence.html - 2. Engels o koraku napred u vidu brisanja sa lica zemlje reakcionarnih klasa, dinastija i naroda www.marxistsfr.org/archive/marx/works/1849/01/13.htm - 3. Marks o jevrejskom pitanju www.marxists.org/archive/marx/works/1844/jewish-question/ - 4. O "Jevrejima i buvama" i generalno antijevrejstvu Marksa www.philosophersmag.com/opinion/30-karl-marx-s-radical-antisemitism - 5. Lenjin i "Lekcije Moskovske pobune www.marxists.org/archive/lenin/works/1906/aug/29.htm - 6. Trocki www.marxists.org/archive/trotsky/1920/terrcomm/ch04.htm )

Posmatrac

pre 5 godina

@mr no
Molim vas nemojte siriti neistine.

Heroina Milunka Savic je za vreme Kraljevine Jugoslavije bila cistacica u banci i to zaposlena na intervenciju nekih oficira.

U FNRJ je imala boracku penziju. Kao sto su imali i svi Solunci.