Ponedeljak, 26.06.2017.

09:00

"Stiven Hoking nije dobro izračunao. Velikog praska nije bilo"

Izvor: daily mail

"Stiven Hoking nije dobro izraèunao. Velikog praska nije bilo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Slobodan Mirkovic

pre 6 godina

Da se razumemo,naucnici su svoje stavove o postanku sveta menjali kroz vekove i godine.Zanimljivo je kako se skoro nikakav znacaj ne pridodaje naucnicima i drgim velikanima koji tvrde da je Gospod stvorio svemir.Razmislimo malo,naucnici(ateisti)tvrde da Gospod nije mogao stvoriti svemir jer toboze nesto nije moglo da nastane iz nicega,vec se sve razvilo iz takozvanog velikog praska.Esad,posto nesto nije moglo iz nicega da nastane,zanima me kako je nastao materijal za veliki prasak,jer nije nista moglo da eksplodira;to sto je uzrokovalo veliki prasak je moralo odnekud da nastane.I sada dolazimo do glave i najvece mane velikog praska,jednostavno i ako se desio nije mogao da se desi bez intervencije vise sile(Boga),jer nesto nije moglo iz nicega da nastane pa samim tim i materijal za veliki prasak.

Pera

pre 6 godina

@requiem

Kakav god, covek se zenio, varao zene, putovao, predavao, bio medju ljudima i imao NEKI zivot...

Koliko njih ima istu bolest i umru veoma brzo, bez novca i ikakve mogucnosti da se njihova rec cuje?

neutralni felsh

pre 6 godina

Veliki prasak nikada nije ni bio...svemir je vecan...oduvek je postojao i uvek ce postojati.
(bata djosa, 26. jun 2017 13:42)


bata djosa vs. hoking... nikada nije bilo neizvesnije.

vt

pre 6 godina

Ajde ne zanosite se sa tim glupostima,sve sto prica nauka zadnjih 500 godina je uglavnom iluzija,inace to i nije prava nauka nego teorije.Sve sto znamo od gore je sf,samo pogledajte slike zvezda i planeta sto su snimali obicni ljudi.A sto se tice ovog takozvanog naucnika,mislim da ovo neko drugi prica a ne on.

петар

pre 6 godina

Kako je zanimljivo razmisljanje o vremenu i prostoru,... iz nase prespektive i nase filozofije vreme mora od nekad da pocne ali tu se nesto ne slaze jer ako je vreme moralo od nekad da pocne, da tece, nastanak svemira, onda sta je bilo pre toga. Dolaze do zakljucka da se svremin skupio u jednu tacku pa ponovo eksplodirao, ali kako je nastao, kada je sve pocelo? U tome je izgleda problem. Cini mi se da je problem u nasoj filozofiji i u tome da mi jednostavno neke pojave ne mozemo da shvatimo, van su naseg inteligentnog nivoa i logike.
(miki, 26. jun 2017 10:07)



Како год окренеш, мораш доћи до Бога Кога нико није створио и који нема ни свој почетак ни свој крај. Он је свуда и у свему, Он је створио и простор и време, и све видљиво и невидљиво. Али то што људи не желе да Га прихвате, то је већ њихов проблем које нас вернике не треба да остави равнодушне већ да са сваком ревношћу и љубављу молимо за њих.

novi sad

pre 6 godina

Hajde da stvari postavimo ovako: imate matericu i jajnu ćeliju, sa druge strane penis i semenu tečnost. Da bi nešto nastalo, mora biti početne vrednosti jednog, dva ili više kreatora. Ako su supstance za kreiranje svemira prostor/vreme/materija, ko ih je usmerio i ko je obavio proces kreacije? Postavlja se pitanje nastanka inteligentnog zivota i svemira kao prostora. A mozda je ustvari svemir konstantna vrednost koji sama po sebi postoji dok se inteligentan zivot stvara kreacijom predvidjenom kosmičkim zakonima nama zemljanima totalno nepoznatim. Pitanje za vernike: Kako je nastao bog? Slučajno ili namerno?

Petar

pre 6 godina

I da je taj svemir koga znamo danas zaista nastao iz Big banga, to znaci da je nesto vec postojalo pred big banga sto je uopste dovelo do tog Big banga. Sta li je?

sokodzoveorla

pre 6 godina

racunar i sva ona tehnika preko koje hoking kmunicira sa drugima je nastala sama od sebe ili ima stvaraoca? samo pitam nemojte me streljati.

NS

pre 6 godina

Хахахахаха, какав цар ! Шта га брига, човек продао маглу, пардон, 25 милиона књига, и лепо проживео живот, а ви, како сте ?
(леле, 26. jun 2017 10:45)

Mora se bit poprilicno glup a i bezosecajan da bi se tvrdilo da bi se za nekog u njegovom fizickom stanju reklo "covek prodao maglu i lepo proziveo zivot".
Srbi ako ne mogu da opipaju nesto u to ne veruju - pa nije vam to krompir! Uostalom zato i jesmo zemljoradnicko drustvo 21.veka

Lud,zbunjen,normalan,Mane

pre 6 godina

U suštini ova teorija ne kosi se mnogo sa Hokingovom.Teorija koja je dijametralno suprotna Hokingovoj je teorija stabilnog svemira,gde se tvrdi da svemir nema početak i kraj,jednostavno tako je kako je.Pošto se pozadinsko zračenje uzima kao jedan od važnih dokaza u potvrdi velikog praska čime se "potvrđuje"širenje i hlađenje svemira od početka big benga.Ono našta ova teorija ne može da da odgovor ,zašto je to pozadinsko zračenje sveprisutno odnosno dolazi iz svih pravca i smerova?Svemir se širi i njegovo širenje se ubrzava ,što znači da proces samog širenja nije završen a stoga on bi morao kao takav da da mogućnost određivanja izvora samog pozadinskog zračenja.Međutim njega jednostavno je nemoguće odrediti.Ono što bi moglo u najmanju ruku da pokaže koja je od ove dve teorije tačna,jeste merenje.Po prvoj stabilan svemir,"pozadinsko zračenje" nastaje iz samog prostora(produkt odnosa između prostora i materije).Po drugoj "pozadinsko zračenje",je relikvija kolosalne eksplozije.Eksperiment bi zahtevao merenje mikrotalasnog zračenja u Faradejevom kavezu,NPR veliki avionski metalni hangar hermetički oklopljen.Kao takav on ne bi dopustio da pozadinsko zračenje dopre u nutra ako je teorija velikog praska ispravna.Međutim ako se unutar hangara detektuje"pozadinsko zračenje"onda je teorija stabilnog svemira u pravu,jer samo zračenje nastaje iz prostora.Hangar bi morao biti veoma veliki(što veća prostorna zapremina)i da se koriste najosetljiviji detektori mikrotalasnog zračenja.

neutralni felsh

pre 6 godina

U pitanju su teorije. Tvrditi ko je u pravu je besmisleno. Teorije podsticu empiriste da tragaju za dokazima i metodologijama merenja, i u tom smislu su obe teorije vredne paznje, ali konkretni dokazi ne postoje, samo teoretske racunice i postavke. Cesto se u tim raspravama umesa i ego, ali mislim da to nije slucaj ovde.
(Gari, 26. jun 2017 11:15)


zasto potcenjujes teorijsku fiziku?

Aca

pre 6 godina

Taj Hoking nije ustanju da izracuna ni koliko ce mu trajati baterija u kolicima, a jednom nedeljno slusam od njegovim besmislenim proracunima.

Alex

pre 6 godina

Jos jedna teorija u cilju prodavanja magle za ljude koji ne razmisljaju svojom glavom. Sto se tice bilo koje od ovih teorija, zvezde i planete ne mogu da nastanu same od sebe.
-Zvezde ne mogu da nastanu od gasa zato sto je gravitacija slabija sila u odnosu na pritisak gasa koji ima tendenciju da se siri. Gas ne moze sam od sebe da se skupi zbog pritiska, naucno nemoguce. Posto je zvezda formirana tada gravitacia igra ulogu u odrzavanju zvezde. Da li zvezde nastaju eksplozijom supernove je apsolutno nebitno zato sto je potrebna zvezda da bi se dogodila supernova, a prva zvezda ne moze da nastane sama od sebe zbog gore navedenog problema, sta je starije kokoska ili jaje?
-Isti problem i sa planetama, one ne mogu da nastanu od gasova i prasine, gas ima tendenciju da se siri pogotovo topli gas a gravitacija nije toliko jaka da bi od prasine napravila planetoide (asteroide) od kojih su navodno nastale planete. Zvezde, planete i ceo univerzum je stvorio Bog tvorac kako je i napisano u Svetom Pismu.

boki

pre 6 godina

i u prvoj i u drugoj napisanoj hoking se vise okrece bogu tj da iskljuci stvaraoca iz svega ,smatram da bi on trebao malo vise da se pozabavi naukom a stvarao a da ostavi na miru,da je stvaraoc neophodan onda ni hokingu nebi trebala skupa kplica vec bi se hm sama napravila

Gari

pre 6 godina

Realno, ne znaju ni jedan ni drugi sta se tacno desilo! U pitanju su teorije. Tvrditi ko je u pravu je besmisleno. Teorije podsticu empiriste da tragaju za dokazima i metodologijama merenja, i u tom smislu su obe teorije vredne paznje, ali konkretni dokazi ne postoje, samo teoretske racunice i postavke. Cesto se u tim raspravama umesa i ego, ali mislim da to nije slucaj ovde.

Simela

pre 6 godina

Nikada se nisam slagao sa teorijom ''Praska'' i mislim da je to izmišljotina.
Takođe mislim da se time ne treba preterano ni baviti - Besmislica.
Bolje bi bilo po čovečanstvo da se okanu istraživanja drugih planeta za eventualno preseljavanje ljudske vrste, jer su predaleko, a na Marsu na primer nema ni vazduha ni vode, pa kako da se tome adaprira ljudski organizam?

requiem

pre 6 godina

Хахахахаха, какав цар ! Шта га брига, човек продао маглу, пардон, 25 милиона књига, и лепо проживео живот, а ви, како сте ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (леле, 26. jun 2017 10:45)

Ti si dokaz da ne treba svako da komentariše. Prodao jeste 25 miliona knjiga, ali ti očigledno ne znaš ko je Stiven Hoking kada možeš da napišeš da je "lepo proveo život". Da ima milijarde, i dalje je paralizovan, jer ukoliko nisi znao, pati od ALS-a, i zadnjih 50tak godina je prikovan za invalidska kolica. Nemam riječi za toliku neobrazovanost osobe koja komentariše tekst koji je vezan za nauku.

bucko lazmisljam

pre 6 godina

Naravno da je teorija o prasku besmislena. Sta je bilo pre praska? Samo vakuum i crna materija, a onda iz nicega posle jednog bum sve se stvorilo. Cista alhemija kao i prica da je covek ppstao od majmuna. Sam sebe demantuje sa crnim rupama. Sta se dogadj kada se tolika masa nagomila i verovatno da to ne ide u beskonacnost i na kraju pored tolike mase i progutane energija koja se toliko zagreje da verovatno eksplodira takvom snagom da bi to ceo svemir osetio u nekm gravitacionom talasu. Pazljivo citajte njihove teorije pa ce te sami zakljuciti ukoliko malo ucite fiziku sve to je jedno drugom kontradiktorno. Ili oni sami sebe demantuju ili fizika koju ucimo nije tacna.

KIKI

pre 6 godina

Teško je shvatiti Univerzum ali od neke teorije se mora početi.Problem je u dokazivanju iste.Zato moramo biti oprezni i razumni kada su u pitanju nečija mišljenja i ma kolko voleli i cenili nekoga ne smemo da vređamo ili omalažavamo drugačije razmišljanje.
Na svakom forumu dođe do svađe mišljenja a da nema pobednika.
Ja ne mogu da shvatim da je kokoška starija od jajeta ali to je tako i dobro je da su tu teoriju prihvatili svi naučnici.

леле

pre 6 godina

Хахахахаха, какав цар ! Шта га брига, човек продао маглу, пардон, 25 милиона књига, и лепо проживео живот, а ви, како сте ?

miki

pre 6 godina

Kako je zanimljivo razmisljanje o vremenu i prostoru,... iz nase prespektive i nase filozofije vreme mora od nekad da pocne ali tu se nesto ne slaze jer ako je vreme moralo od nekad da pocne, da tece, nastanak svemira, onda sta je bilo pre toga. Dolaze do zakljucka da se svremin skupio u jednu tacku pa ponovo eksplodirao, ali kako je nastao, kada je sve pocelo? U tome je izgleda problem. Cini mi se da je problem u nasoj filozofiji i u tome da mi jednostavno neke pojave ne mozemo da shvatimo, van su naseg inteligentnog nivoa i logike.

nebo

pre 6 godina

Svemir je nastao od sile koja nije materijalna i koja se ne moze dodirnuti,videti,cuti i omirisati ljudskim culima.To je na nivou dusa koje zivi covek nikada nece moci dostici ni sa tehnoloskim napretkom.Jedino ostaje da se covek urazumi i ne razmnozava preko tacke koju moze zemlja da podnese jer u suprotnom samounistenje postaje neizbezno.

verba volant

pre 6 godina

Toliko smo daleko od odgovora na ključna pitanja, a o Teoriji svega deluje kao nemoguća misija.
Dugo mi je trebalo da razumem Hokingove knjige i shvatim kontinuum prostor vreme, veliki prasak i crne rupe. Time sam se doduše zanimala pre petnaestak godina, uspevalo mi je da mi bude jasno to što čitam, ali teško da bih to mogla da reprodukujem.

Veliki brat

pre 6 godina

A mogućnost da su ogromni oblaci gasa vodonika (dimenzija po nekoliko desetina svetlosnih godina, čijim skupljanjem se stvaraju uslovi za početak stvaranja zvezda) nastali KONDENZACIJOM iz nekog višeg oblika materije ili energije?

Onda je u početku u stvari nastao samo prostor i neka vrsta energije u tom prostoru, a kako iz te energije nastaje materija... to možda nećemo nikad saznati.


Problem je što mi pokušavamo da objasnimo neke pojave samo na osnovu onoga što vidimo i što nam je dostupno, što je isto kao kada žaba pokušava da objasni ceo svet na osnovu onoga što vidi iz bunara (samo malo parče neba, poneku pticu, nekoga kod pogleda odozgo u bunar...).


Ispada da je hindu kosmologija još pre više hiljada godina preciznije objasnila neke pojave nego što danas može ova nauka - samo što je u slučaju hindu kosmologije sve objašnjeno sa religijske tačke gledišta, ali apsolutno nijedan opis nastanka Svemira ili bilo koje drugo objašnjenje nije u sukobu čak ni sa današnjom naukom.

Srba

pre 6 godina

To i jeste car nauke. Sve je podlozno preispitivanju, ali to ne znaci i da je pogresno. Stotine radova je do sada bilo na temu obaranja Ajnštajn ove teorije relativiteta, pa ona i dalje stoji.

zena-zmaj

pre 6 godina

koliko god ovo prvo zvuci glupo, toliko ovo drugo zvuci jos gluplje. elem, bilo kako bilo, svemir je tu, mi smo tu, hajde sada da vidimo kako da nama i ovim drugim sto su isto tu bude sto bolje, ljepse i udobnije ovo malo vremena dok smo tu.

Skeledžiaja sa Tise

pre 6 godina

Nisam naučnik, ali po nekog logoci, to vam je kao udisaj i izdisaj, dakle, svemir se širi i skuplja, jedino što se širenje i skupljanje meri milijardama godina...Hoking govori o poslednjem Velikom prasku...

đura đurić

pre 6 godina

Teoriju Velikog praska začeli su sveštenici Pontifikalne akademije, tako da treba sumnjati u iskrenost i dobre namere začetnika.

dragan

pre 6 godina

Englezi preteruju sa velicanje Hokinga, sada mu pripisuju da je on smilsio Bigbeng "Hokingovo stanovište je da su prostor, vreme i materija nastali odjednom u Velikom prasku" Ideja Bigbenga nije Hokingova, to se lako proveri na internetu, potice od Georges LeMaitre (1894-1966).

Nesa

pre 6 godina

Diletantski clanak na vrlo slozenu temu. Potpuno je normalno da naucnici ne sede u svojim foteljama i hvataju zjala, vec istrazuju nove hipoteze koje, ako se dovoljno dobro potkrepe dokazima, postaju nove naucne teorije. Samo u tabloidu je ovo senzacija, postavljena u cilju zaglupljivanja ljudi.

Oj Srbine,moj Srbine

pre 6 godina

Kako "zemaljce" ubediti da nije nista ni bilo,niti ima,niti ce biti ? Sad ce neki reci pa sta je ovo ? Opet ce drugi odgovoriti,pa iluzija.E pa nema ni iluzije !

Nesa

pre 6 godina

Diletantski clanak na vrlo slozenu temu. Potpuno je normalno da naucnici ne sede u svojim foteljama i hvataju zjala, vec istrazuju nove hipoteze koje, ako se dovoljno dobro potkrepe dokazima, postaju nove naucne teorije. Samo u tabloidu je ovo senzacija, postavljena u cilju zaglupljivanja ljudi.

requiem

pre 6 godina

Хахахахаха, какав цар ! Шта га брига, човек продао маглу, пардон, 25 милиона књига, и лепо проживео живот, а ви, како сте ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (леле, 26. jun 2017 10:45)

Ti si dokaz da ne treba svako da komentariše. Prodao jeste 25 miliona knjiga, ali ti očigledno ne znaš ko je Stiven Hoking kada možeš da napišeš da je "lepo proveo život". Da ima milijarde, i dalje je paralizovan, jer ukoliko nisi znao, pati od ALS-a, i zadnjih 50tak godina je prikovan za invalidska kolica. Nemam riječi za toliku neobrazovanost osobe koja komentariše tekst koji je vezan za nauku.

dragan

pre 6 godina

Englezi preteruju sa velicanje Hokinga, sada mu pripisuju da je on smilsio Bigbeng "Hokingovo stanovište je da su prostor, vreme i materija nastali odjednom u Velikom prasku" Ideja Bigbenga nije Hokingova, to se lako proveri na internetu, potice od Georges LeMaitre (1894-1966).

Gari

pre 6 godina

Realno, ne znaju ni jedan ni drugi sta se tacno desilo! U pitanju su teorije. Tvrditi ko je u pravu je besmisleno. Teorije podsticu empiriste da tragaju za dokazima i metodologijama merenja, i u tom smislu su obe teorije vredne paznje, ali konkretni dokazi ne postoje, samo teoretske racunice i postavke. Cesto se u tim raspravama umesa i ego, ali mislim da to nije slucaj ovde.

miki

pre 6 godina

Kako je zanimljivo razmisljanje o vremenu i prostoru,... iz nase prespektive i nase filozofije vreme mora od nekad da pocne ali tu se nesto ne slaze jer ako je vreme moralo od nekad da pocne, da tece, nastanak svemira, onda sta je bilo pre toga. Dolaze do zakljucka da se svremin skupio u jednu tacku pa ponovo eksplodirao, ali kako je nastao, kada je sve pocelo? U tome je izgleda problem. Cini mi se da je problem u nasoj filozofiji i u tome da mi jednostavno neke pojave ne mozemo da shvatimo, van su naseg inteligentnog nivoa i logike.

NS

pre 6 godina

Хахахахаха, какав цар ! Шта га брига, човек продао маглу, пардон, 25 милиона књига, и лепо проживео живот, а ви, како сте ?
(леле, 26. jun 2017 10:45)

Mora se bit poprilicno glup a i bezosecajan da bi se tvrdilo da bi se za nekog u njegovom fizickom stanju reklo "covek prodao maglu i lepo proziveo zivot".
Srbi ako ne mogu da opipaju nesto u to ne veruju - pa nije vam to krompir! Uostalom zato i jesmo zemljoradnicko drustvo 21.veka

Srba

pre 6 godina

To i jeste car nauke. Sve je podlozno preispitivanju, ali to ne znaci i da je pogresno. Stotine radova je do sada bilo na temu obaranja Ajnštajn ove teorije relativiteta, pa ona i dalje stoji.

bucko lazmisljam

pre 6 godina

Naravno da je teorija o prasku besmislena. Sta je bilo pre praska? Samo vakuum i crna materija, a onda iz nicega posle jednog bum sve se stvorilo. Cista alhemija kao i prica da je covek ppstao od majmuna. Sam sebe demantuje sa crnim rupama. Sta se dogadj kada se tolika masa nagomila i verovatno da to ne ide u beskonacnost i na kraju pored tolike mase i progutane energija koja se toliko zagreje da verovatno eksplodira takvom snagom da bi to ceo svemir osetio u nekm gravitacionom talasu. Pazljivo citajte njihove teorije pa ce te sami zakljuciti ukoliko malo ucite fiziku sve to je jedno drugom kontradiktorno. Ili oni sami sebe demantuju ili fizika koju ucimo nije tacna.

verba volant

pre 6 godina

Toliko smo daleko od odgovora na ključna pitanja, a o Teoriji svega deluje kao nemoguća misija.
Dugo mi je trebalo da razumem Hokingove knjige i shvatim kontinuum prostor vreme, veliki prasak i crne rupe. Time sam se doduše zanimala pre petnaestak godina, uspevalo mi je da mi bude jasno to što čitam, ali teško da bih to mogla da reprodukujem.

sokodzoveorla

pre 6 godina

racunar i sva ona tehnika preko koje hoking kmunicira sa drugima je nastala sama od sebe ili ima stvaraoca? samo pitam nemojte me streljati.

neutralni felsh

pre 6 godina

Veliki prasak nikada nije ni bio...svemir je vecan...oduvek je postojao i uvek ce postojati.
(bata djosa, 26. jun 2017 13:42)


bata djosa vs. hoking... nikada nije bilo neizvesnije.

zena-zmaj

pre 6 godina

koliko god ovo prvo zvuci glupo, toliko ovo drugo zvuci jos gluplje. elem, bilo kako bilo, svemir je tu, mi smo tu, hajde sada da vidimo kako da nama i ovim drugim sto su isto tu bude sto bolje, ljepse i udobnije ovo malo vremena dok smo tu.

Alex

pre 6 godina

Jos jedna teorija u cilju prodavanja magle za ljude koji ne razmisljaju svojom glavom. Sto se tice bilo koje od ovih teorija, zvezde i planete ne mogu da nastanu same od sebe.
-Zvezde ne mogu da nastanu od gasa zato sto je gravitacija slabija sila u odnosu na pritisak gasa koji ima tendenciju da se siri. Gas ne moze sam od sebe da se skupi zbog pritiska, naucno nemoguce. Posto je zvezda formirana tada gravitacia igra ulogu u odrzavanju zvezde. Da li zvezde nastaju eksplozijom supernove je apsolutno nebitno zato sto je potrebna zvezda da bi se dogodila supernova, a prva zvezda ne moze da nastane sama od sebe zbog gore navedenog problema, sta je starije kokoska ili jaje?
-Isti problem i sa planetama, one ne mogu da nastanu od gasova i prasine, gas ima tendenciju da se siri pogotovo topli gas a gravitacija nije toliko jaka da bi od prasine napravila planetoide (asteroide) od kojih su navodno nastale planete. Zvezde, planete i ceo univerzum je stvorio Bog tvorac kako je i napisano u Svetom Pismu.

Veliki brat

pre 6 godina

A mogućnost da su ogromni oblaci gasa vodonika (dimenzija po nekoliko desetina svetlosnih godina, čijim skupljanjem se stvaraju uslovi za početak stvaranja zvezda) nastali KONDENZACIJOM iz nekog višeg oblika materije ili energije?

Onda je u početku u stvari nastao samo prostor i neka vrsta energije u tom prostoru, a kako iz te energije nastaje materija... to možda nećemo nikad saznati.


Problem je što mi pokušavamo da objasnimo neke pojave samo na osnovu onoga što vidimo i što nam je dostupno, što je isto kao kada žaba pokušava da objasni ceo svet na osnovu onoga što vidi iz bunara (samo malo parče neba, poneku pticu, nekoga kod pogleda odozgo u bunar...).


Ispada da je hindu kosmologija još pre više hiljada godina preciznije objasnila neke pojave nego što danas može ova nauka - samo što je u slučaju hindu kosmologije sve objašnjeno sa religijske tačke gledišta, ali apsolutno nijedan opis nastanka Svemira ili bilo koje drugo objašnjenje nije u sukobu čak ni sa današnjom naukom.

Petar

pre 6 godina

I da je taj svemir koga znamo danas zaista nastao iz Big banga, to znaci da je nesto vec postojalo pred big banga sto je uopste dovelo do tog Big banga. Sta li je?

леле

pre 6 godina

Хахахахаха, какав цар ! Шта га брига, човек продао маглу, пардон, 25 милиона књига, и лепо проживео живот, а ви, како сте ?

петар

pre 6 godina

Kako je zanimljivo razmisljanje o vremenu i prostoru,... iz nase prespektive i nase filozofije vreme mora od nekad da pocne ali tu se nesto ne slaze jer ako je vreme moralo od nekad da pocne, da tece, nastanak svemira, onda sta je bilo pre toga. Dolaze do zakljucka da se svremin skupio u jednu tacku pa ponovo eksplodirao, ali kako je nastao, kada je sve pocelo? U tome je izgleda problem. Cini mi se da je problem u nasoj filozofiji i u tome da mi jednostavno neke pojave ne mozemo da shvatimo, van su naseg inteligentnog nivoa i logike.
(miki, 26. jun 2017 10:07)



Како год окренеш, мораш доћи до Бога Кога нико није створио и који нема ни свој почетак ни свој крај. Он је свуда и у свему, Он је створио и простор и време, и све видљиво и невидљиво. Али то што људи не желе да Га прихвате, то је већ њихов проблем које нас вернике не треба да остави равнодушне већ да са сваком ревношћу и љубављу молимо за њих.

nebo

pre 6 godina

Svemir je nastao od sile koja nije materijalna i koja se ne moze dodirnuti,videti,cuti i omirisati ljudskim culima.To je na nivou dusa koje zivi covek nikada nece moci dostici ni sa tehnoloskim napretkom.Jedino ostaje da se covek urazumi i ne razmnozava preko tacke koju moze zemlja da podnese jer u suprotnom samounistenje postaje neizbezno.

Aca

pre 6 godina

Taj Hoking nije ustanju da izracuna ni koliko ce mu trajati baterija u kolicima, a jednom nedeljno slusam od njegovim besmislenim proracunima.

Simela

pre 6 godina

Nikada se nisam slagao sa teorijom ''Praska'' i mislim da je to izmišljotina.
Takođe mislim da se time ne treba preterano ni baviti - Besmislica.
Bolje bi bilo po čovečanstvo da se okanu istraživanja drugih planeta za eventualno preseljavanje ljudske vrste, jer su predaleko, a na Marsu na primer nema ni vazduha ni vode, pa kako da se tome adaprira ljudski organizam?

neutralni felsh

pre 6 godina

U pitanju su teorije. Tvrditi ko je u pravu je besmisleno. Teorije podsticu empiriste da tragaju za dokazima i metodologijama merenja, i u tom smislu su obe teorije vredne paznje, ali konkretni dokazi ne postoje, samo teoretske racunice i postavke. Cesto se u tim raspravama umesa i ego, ali mislim da to nije slucaj ovde.
(Gari, 26. jun 2017 11:15)


zasto potcenjujes teorijsku fiziku?

Lud,zbunjen,normalan,Mane

pre 6 godina

U suštini ova teorija ne kosi se mnogo sa Hokingovom.Teorija koja je dijametralno suprotna Hokingovoj je teorija stabilnog svemira,gde se tvrdi da svemir nema početak i kraj,jednostavno tako je kako je.Pošto se pozadinsko zračenje uzima kao jedan od važnih dokaza u potvrdi velikog praska čime se "potvrđuje"širenje i hlađenje svemira od početka big benga.Ono našta ova teorija ne može da da odgovor ,zašto je to pozadinsko zračenje sveprisutno odnosno dolazi iz svih pravca i smerova?Svemir se širi i njegovo širenje se ubrzava ,što znači da proces samog širenja nije završen a stoga on bi morao kao takav da da mogućnost određivanja izvora samog pozadinskog zračenja.Međutim njega jednostavno je nemoguće odrediti.Ono što bi moglo u najmanju ruku da pokaže koja je od ove dve teorije tačna,jeste merenje.Po prvoj stabilan svemir,"pozadinsko zračenje" nastaje iz samog prostora(produkt odnosa između prostora i materije).Po drugoj "pozadinsko zračenje",je relikvija kolosalne eksplozije.Eksperiment bi zahtevao merenje mikrotalasnog zračenja u Faradejevom kavezu,NPR veliki avionski metalni hangar hermetički oklopljen.Kao takav on ne bi dopustio da pozadinsko zračenje dopre u nutra ako je teorija velikog praska ispravna.Međutim ako se unutar hangara detektuje"pozadinsko zračenje"onda je teorija stabilnog svemira u pravu,jer samo zračenje nastaje iz prostora.Hangar bi morao biti veoma veliki(što veća prostorna zapremina)i da se koriste najosetljiviji detektori mikrotalasnog zračenja.

vt

pre 6 godina

Ajde ne zanosite se sa tim glupostima,sve sto prica nauka zadnjih 500 godina je uglavnom iluzija,inace to i nije prava nauka nego teorije.Sve sto znamo od gore je sf,samo pogledajte slike zvezda i planeta sto su snimali obicni ljudi.A sto se tice ovog takozvanog naucnika,mislim da ovo neko drugi prica a ne on.

Skeledžiaja sa Tise

pre 6 godina

Nisam naučnik, ali po nekog logoci, to vam je kao udisaj i izdisaj, dakle, svemir se širi i skuplja, jedino što se širenje i skupljanje meri milijardama godina...Hoking govori o poslednjem Velikom prasku...

đura đurić

pre 6 godina

Teoriju Velikog praska začeli su sveštenici Pontifikalne akademije, tako da treba sumnjati u iskrenost i dobre namere začetnika.

novi sad

pre 6 godina

Hajde da stvari postavimo ovako: imate matericu i jajnu ćeliju, sa druge strane penis i semenu tečnost. Da bi nešto nastalo, mora biti početne vrednosti jednog, dva ili više kreatora. Ako su supstance za kreiranje svemira prostor/vreme/materija, ko ih je usmerio i ko je obavio proces kreacije? Postavlja se pitanje nastanka inteligentnog zivota i svemira kao prostora. A mozda je ustvari svemir konstantna vrednost koji sama po sebi postoji dok se inteligentan zivot stvara kreacijom predvidjenom kosmičkim zakonima nama zemljanima totalno nepoznatim. Pitanje za vernike: Kako je nastao bog? Slučajno ili namerno?

KIKI

pre 6 godina

Teško je shvatiti Univerzum ali od neke teorije se mora početi.Problem je u dokazivanju iste.Zato moramo biti oprezni i razumni kada su u pitanju nečija mišljenja i ma kolko voleli i cenili nekoga ne smemo da vređamo ili omalažavamo drugačije razmišljanje.
Na svakom forumu dođe do svađe mišljenja a da nema pobednika.
Ja ne mogu da shvatim da je kokoška starija od jajeta ali to je tako i dobro je da su tu teoriju prihvatili svi naučnici.

boki

pre 6 godina

i u prvoj i u drugoj napisanoj hoking se vise okrece bogu tj da iskljuci stvaraoca iz svega ,smatram da bi on trebao malo vise da se pozabavi naukom a stvarao a da ostavi na miru,da je stvaraoc neophodan onda ni hokingu nebi trebala skupa kplica vec bi se hm sama napravila

Slobodan Mirkovic

pre 6 godina

Da se razumemo,naucnici su svoje stavove o postanku sveta menjali kroz vekove i godine.Zanimljivo je kako se skoro nikakav znacaj ne pridodaje naucnicima i drgim velikanima koji tvrde da je Gospod stvorio svemir.Razmislimo malo,naucnici(ateisti)tvrde da Gospod nije mogao stvoriti svemir jer toboze nesto nije moglo da nastane iz nicega,vec se sve razvilo iz takozvanog velikog praska.Esad,posto nesto nije moglo iz nicega da nastane,zanima me kako je nastao materijal za veliki prasak,jer nije nista moglo da eksplodira;to sto je uzrokovalo veliki prasak je moralo odnekud da nastane.I sada dolazimo do glave i najvece mane velikog praska,jednostavno i ako se desio nije mogao da se desi bez intervencije vise sile(Boga),jer nesto nije moglo iz nicega da nastane pa samim tim i materijal za veliki prasak.

Oj Srbine,moj Srbine

pre 6 godina

Kako "zemaljce" ubediti da nije nista ni bilo,niti ima,niti ce biti ? Sad ce neki reci pa sta je ovo ? Opet ce drugi odgovoriti,pa iluzija.E pa nema ni iluzije !

Pera

pre 6 godina

@requiem

Kakav god, covek se zenio, varao zene, putovao, predavao, bio medju ljudima i imao NEKI zivot...

Koliko njih ima istu bolest i umru veoma brzo, bez novca i ikakve mogucnosti da se njihova rec cuje?

леле

pre 6 godina

Хахахахаха, какав цар ! Шта га брига, човек продао маглу, пардон, 25 милиона књига, и лепо проживео живот, а ви, како сте ?

nebo

pre 6 godina

Svemir je nastao od sile koja nije materijalna i koja se ne moze dodirnuti,videti,cuti i omirisati ljudskim culima.To je na nivou dusa koje zivi covek nikada nece moci dostici ni sa tehnoloskim napretkom.Jedino ostaje da se covek urazumi i ne razmnozava preko tacke koju moze zemlja da podnese jer u suprotnom samounistenje postaje neizbezno.

bucko lazmisljam

pre 6 godina

Naravno da je teorija o prasku besmislena. Sta je bilo pre praska? Samo vakuum i crna materija, a onda iz nicega posle jednog bum sve se stvorilo. Cista alhemija kao i prica da je covek ppstao od majmuna. Sam sebe demantuje sa crnim rupama. Sta se dogadj kada se tolika masa nagomila i verovatno da to ne ide u beskonacnost i na kraju pored tolike mase i progutane energija koja se toliko zagreje da verovatno eksplodira takvom snagom da bi to ceo svemir osetio u nekm gravitacionom talasu. Pazljivo citajte njihove teorije pa ce te sami zakljuciti ukoliko malo ucite fiziku sve to je jedno drugom kontradiktorno. Ili oni sami sebe demantuju ili fizika koju ucimo nije tacna.

Simela

pre 6 godina

Nikada se nisam slagao sa teorijom ''Praska'' i mislim da je to izmišljotina.
Takođe mislim da se time ne treba preterano ni baviti - Besmislica.
Bolje bi bilo po čovečanstvo da se okanu istraživanja drugih planeta za eventualno preseljavanje ljudske vrste, jer su predaleko, a na Marsu na primer nema ni vazduha ni vode, pa kako da se tome adaprira ljudski organizam?

Alex

pre 6 godina

Jos jedna teorija u cilju prodavanja magle za ljude koji ne razmisljaju svojom glavom. Sto se tice bilo koje od ovih teorija, zvezde i planete ne mogu da nastanu same od sebe.
-Zvezde ne mogu da nastanu od gasa zato sto je gravitacija slabija sila u odnosu na pritisak gasa koji ima tendenciju da se siri. Gas ne moze sam od sebe da se skupi zbog pritiska, naucno nemoguce. Posto je zvezda formirana tada gravitacia igra ulogu u odrzavanju zvezde. Da li zvezde nastaju eksplozijom supernove je apsolutno nebitno zato sto je potrebna zvezda da bi se dogodila supernova, a prva zvezda ne moze da nastane sama od sebe zbog gore navedenog problema, sta je starije kokoska ili jaje?
-Isti problem i sa planetama, one ne mogu da nastanu od gasova i prasine, gas ima tendenciju da se siri pogotovo topli gas a gravitacija nije toliko jaka da bi od prasine napravila planetoide (asteroide) od kojih su navodno nastale planete. Zvezde, planete i ceo univerzum je stvorio Bog tvorac kako je i napisano u Svetom Pismu.

Aca

pre 6 godina

Taj Hoking nije ustanju da izracuna ni koliko ce mu trajati baterija u kolicima, a jednom nedeljno slusam od njegovim besmislenim proracunima.

đura đurić

pre 6 godina

Teoriju Velikog praska začeli su sveštenici Pontifikalne akademije, tako da treba sumnjati u iskrenost i dobre namere začetnika.

boki

pre 6 godina

i u prvoj i u drugoj napisanoj hoking se vise okrece bogu tj da iskljuci stvaraoca iz svega ,smatram da bi on trebao malo vise da se pozabavi naukom a stvarao a da ostavi na miru,da je stvaraoc neophodan onda ni hokingu nebi trebala skupa kplica vec bi se hm sama napravila

vt

pre 6 godina

Ajde ne zanosite se sa tim glupostima,sve sto prica nauka zadnjih 500 godina je uglavnom iluzija,inace to i nije prava nauka nego teorije.Sve sto znamo od gore je sf,samo pogledajte slike zvezda i planeta sto su snimali obicni ljudi.A sto se tice ovog takozvanog naucnika,mislim da ovo neko drugi prica a ne on.

петар

pre 6 godina

Kako je zanimljivo razmisljanje o vremenu i prostoru,... iz nase prespektive i nase filozofije vreme mora od nekad da pocne ali tu se nesto ne slaze jer ako je vreme moralo od nekad da pocne, da tece, nastanak svemira, onda sta je bilo pre toga. Dolaze do zakljucka da se svremin skupio u jednu tacku pa ponovo eksplodirao, ali kako je nastao, kada je sve pocelo? U tome je izgleda problem. Cini mi se da je problem u nasoj filozofiji i u tome da mi jednostavno neke pojave ne mozemo da shvatimo, van su naseg inteligentnog nivoa i logike.
(miki, 26. jun 2017 10:07)



Како год окренеш, мораш доћи до Бога Кога нико није створио и који нема ни свој почетак ни свој крај. Он је свуда и у свему, Он је створио и простор и време, и све видљиво и невидљиво. Али то што људи не желе да Га прихвате, то је већ њихов проблем које нас вернике не треба да остави равнодушне већ да са сваком ревношћу и љубављу молимо за њих.

novi sad

pre 6 godina

Hajde da stvari postavimo ovako: imate matericu i jajnu ćeliju, sa druge strane penis i semenu tečnost. Da bi nešto nastalo, mora biti početne vrednosti jednog, dva ili više kreatora. Ako su supstance za kreiranje svemira prostor/vreme/materija, ko ih je usmerio i ko je obavio proces kreacije? Postavlja se pitanje nastanka inteligentnog zivota i svemira kao prostora. A mozda je ustvari svemir konstantna vrednost koji sama po sebi postoji dok se inteligentan zivot stvara kreacijom predvidjenom kosmičkim zakonima nama zemljanima totalno nepoznatim. Pitanje za vernike: Kako je nastao bog? Slučajno ili namerno?

Veliki brat

pre 6 godina

A mogućnost da su ogromni oblaci gasa vodonika (dimenzija po nekoliko desetina svetlosnih godina, čijim skupljanjem se stvaraju uslovi za početak stvaranja zvezda) nastali KONDENZACIJOM iz nekog višeg oblika materije ili energije?

Onda je u početku u stvari nastao samo prostor i neka vrsta energije u tom prostoru, a kako iz te energije nastaje materija... to možda nećemo nikad saznati.


Problem je što mi pokušavamo da objasnimo neke pojave samo na osnovu onoga što vidimo i što nam je dostupno, što je isto kao kada žaba pokušava da objasni ceo svet na osnovu onoga što vidi iz bunara (samo malo parče neba, poneku pticu, nekoga kod pogleda odozgo u bunar...).


Ispada da je hindu kosmologija još pre više hiljada godina preciznije objasnila neke pojave nego što danas može ova nauka - samo što je u slučaju hindu kosmologije sve objašnjeno sa religijske tačke gledišta, ali apsolutno nijedan opis nastanka Svemira ili bilo koje drugo objašnjenje nije u sukobu čak ni sa današnjom naukom.

Skeledžiaja sa Tise

pre 6 godina

Nisam naučnik, ali po nekog logoci, to vam je kao udisaj i izdisaj, dakle, svemir se širi i skuplja, jedino što se širenje i skupljanje meri milijardama godina...Hoking govori o poslednjem Velikom prasku...

neutralni felsh

pre 6 godina

Veliki prasak nikada nije ni bio...svemir je vecan...oduvek je postojao i uvek ce postojati.
(bata djosa, 26. jun 2017 13:42)


bata djosa vs. hoking... nikada nije bilo neizvesnije.

requiem

pre 6 godina

Хахахахаха, какав цар ! Шта га брига, човек продао маглу, пардон, 25 милиона књига, и лепо проживео живот, а ви, како сте ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (леле, 26. jun 2017 10:45)

Ti si dokaz da ne treba svako da komentariše. Prodao jeste 25 miliona knjiga, ali ti očigledno ne znaš ko je Stiven Hoking kada možeš da napišeš da je "lepo proveo život". Da ima milijarde, i dalje je paralizovan, jer ukoliko nisi znao, pati od ALS-a, i zadnjih 50tak godina je prikovan za invalidska kolica. Nemam riječi za toliku neobrazovanost osobe koja komentariše tekst koji je vezan za nauku.

Oj Srbine,moj Srbine

pre 6 godina

Kako "zemaljce" ubediti da nije nista ni bilo,niti ima,niti ce biti ? Sad ce neki reci pa sta je ovo ? Opet ce drugi odgovoriti,pa iluzija.E pa nema ni iluzije !

Gari

pre 6 godina

Realno, ne znaju ni jedan ni drugi sta se tacno desilo! U pitanju su teorije. Tvrditi ko je u pravu je besmisleno. Teorije podsticu empiriste da tragaju za dokazima i metodologijama merenja, i u tom smislu su obe teorije vredne paznje, ali konkretni dokazi ne postoje, samo teoretske racunice i postavke. Cesto se u tim raspravama umesa i ego, ali mislim da to nije slucaj ovde.

sokodzoveorla

pre 6 godina

racunar i sva ona tehnika preko koje hoking kmunicira sa drugima je nastala sama od sebe ili ima stvaraoca? samo pitam nemojte me streljati.

miki

pre 6 godina

Kako je zanimljivo razmisljanje o vremenu i prostoru,... iz nase prespektive i nase filozofije vreme mora od nekad da pocne ali tu se nesto ne slaze jer ako je vreme moralo od nekad da pocne, da tece, nastanak svemira, onda sta je bilo pre toga. Dolaze do zakljucka da se svremin skupio u jednu tacku pa ponovo eksplodirao, ali kako je nastao, kada je sve pocelo? U tome je izgleda problem. Cini mi se da je problem u nasoj filozofiji i u tome da mi jednostavno neke pojave ne mozemo da shvatimo, van su naseg inteligentnog nivoa i logike.

Srba

pre 6 godina

To i jeste car nauke. Sve je podlozno preispitivanju, ali to ne znaci i da je pogresno. Stotine radova je do sada bilo na temu obaranja Ajnštajn ove teorije relativiteta, pa ona i dalje stoji.

zena-zmaj

pre 6 godina

koliko god ovo prvo zvuci glupo, toliko ovo drugo zvuci jos gluplje. elem, bilo kako bilo, svemir je tu, mi smo tu, hajde sada da vidimo kako da nama i ovim drugim sto su isto tu bude sto bolje, ljepse i udobnije ovo malo vremena dok smo tu.

verba volant

pre 6 godina

Toliko smo daleko od odgovora na ključna pitanja, a o Teoriji svega deluje kao nemoguća misija.
Dugo mi je trebalo da razumem Hokingove knjige i shvatim kontinuum prostor vreme, veliki prasak i crne rupe. Time sam se doduše zanimala pre petnaestak godina, uspevalo mi je da mi bude jasno to što čitam, ali teško da bih to mogla da reprodukujem.

Lud,zbunjen,normalan,Mane

pre 6 godina

U suštini ova teorija ne kosi se mnogo sa Hokingovom.Teorija koja je dijametralno suprotna Hokingovoj je teorija stabilnog svemira,gde se tvrdi da svemir nema početak i kraj,jednostavno tako je kako je.Pošto se pozadinsko zračenje uzima kao jedan od važnih dokaza u potvrdi velikog praska čime se "potvrđuje"širenje i hlađenje svemira od početka big benga.Ono našta ova teorija ne može da da odgovor ,zašto je to pozadinsko zračenje sveprisutno odnosno dolazi iz svih pravca i smerova?Svemir se širi i njegovo širenje se ubrzava ,što znači da proces samog širenja nije završen a stoga on bi morao kao takav da da mogućnost određivanja izvora samog pozadinskog zračenja.Međutim njega jednostavno je nemoguće odrediti.Ono što bi moglo u najmanju ruku da pokaže koja je od ove dve teorije tačna,jeste merenje.Po prvoj stabilan svemir,"pozadinsko zračenje" nastaje iz samog prostora(produkt odnosa između prostora i materije).Po drugoj "pozadinsko zračenje",je relikvija kolosalne eksplozije.Eksperiment bi zahtevao merenje mikrotalasnog zračenja u Faradejevom kavezu,NPR veliki avionski metalni hangar hermetički oklopljen.Kao takav on ne bi dopustio da pozadinsko zračenje dopre u nutra ako je teorija velikog praska ispravna.Međutim ako se unutar hangara detektuje"pozadinsko zračenje"onda je teorija stabilnog svemira u pravu,jer samo zračenje nastaje iz prostora.Hangar bi morao biti veoma veliki(što veća prostorna zapremina)i da se koriste najosetljiviji detektori mikrotalasnog zračenja.

Nesa

pre 6 godina

Diletantski clanak na vrlo slozenu temu. Potpuno je normalno da naucnici ne sede u svojim foteljama i hvataju zjala, vec istrazuju nove hipoteze koje, ako se dovoljno dobro potkrepe dokazima, postaju nove naucne teorije. Samo u tabloidu je ovo senzacija, postavljena u cilju zaglupljivanja ljudi.

neutralni felsh

pre 6 godina

U pitanju su teorije. Tvrditi ko je u pravu je besmisleno. Teorije podsticu empiriste da tragaju za dokazima i metodologijama merenja, i u tom smislu su obe teorije vredne paznje, ali konkretni dokazi ne postoje, samo teoretske racunice i postavke. Cesto se u tim raspravama umesa i ego, ali mislim da to nije slucaj ovde.
(Gari, 26. jun 2017 11:15)


zasto potcenjujes teorijsku fiziku?

Petar

pre 6 godina

I da je taj svemir koga znamo danas zaista nastao iz Big banga, to znaci da je nesto vec postojalo pred big banga sto je uopste dovelo do tog Big banga. Sta li je?

NS

pre 6 godina

Хахахахаха, какав цар ! Шта га брига, човек продао маглу, пардон, 25 милиона књига, и лепо проживео живот, а ви, како сте ?
(леле, 26. jun 2017 10:45)

Mora se bit poprilicno glup a i bezosecajan da bi se tvrdilo da bi se za nekog u njegovom fizickom stanju reklo "covek prodao maglu i lepo proziveo zivot".
Srbi ako ne mogu da opipaju nesto u to ne veruju - pa nije vam to krompir! Uostalom zato i jesmo zemljoradnicko drustvo 21.veka

KIKI

pre 6 godina

Teško je shvatiti Univerzum ali od neke teorije se mora početi.Problem je u dokazivanju iste.Zato moramo biti oprezni i razumni kada su u pitanju nečija mišljenja i ma kolko voleli i cenili nekoga ne smemo da vređamo ili omalažavamo drugačije razmišljanje.
Na svakom forumu dođe do svađe mišljenja a da nema pobednika.
Ja ne mogu da shvatim da je kokoška starija od jajeta ali to je tako i dobro je da su tu teoriju prihvatili svi naučnici.

dragan

pre 6 godina

Englezi preteruju sa velicanje Hokinga, sada mu pripisuju da je on smilsio Bigbeng "Hokingovo stanovište je da su prostor, vreme i materija nastali odjednom u Velikom prasku" Ideja Bigbenga nije Hokingova, to se lako proveri na internetu, potice od Georges LeMaitre (1894-1966).

Slobodan Mirkovic

pre 6 godina

Da se razumemo,naucnici su svoje stavove o postanku sveta menjali kroz vekove i godine.Zanimljivo je kako se skoro nikakav znacaj ne pridodaje naucnicima i drgim velikanima koji tvrde da je Gospod stvorio svemir.Razmislimo malo,naucnici(ateisti)tvrde da Gospod nije mogao stvoriti svemir jer toboze nesto nije moglo da nastane iz nicega,vec se sve razvilo iz takozvanog velikog praska.Esad,posto nesto nije moglo iz nicega da nastane,zanima me kako je nastao materijal za veliki prasak,jer nije nista moglo da eksplodira;to sto je uzrokovalo veliki prasak je moralo odnekud da nastane.I sada dolazimo do glave i najvece mane velikog praska,jednostavno i ako se desio nije mogao da se desi bez intervencije vise sile(Boga),jer nesto nije moglo iz nicega da nastane pa samim tim i materijal za veliki prasak.

Pera

pre 6 godina

@requiem

Kakav god, covek se zenio, varao zene, putovao, predavao, bio medju ljudima i imao NEKI zivot...

Koliko njih ima istu bolest i umru veoma brzo, bez novca i ikakve mogucnosti da se njihova rec cuje?