Ponedeljak, 24.04.2017.

19:55

Novo otkriće o životu u Srbiji pre Nemanjića

Izvor: B92

Novo otkriæe o životu u Srbiji pre Nemanjiæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

136 Komentari

Sortiraj po:

miloandrov

pre 6 godina

Etimologija imena SRBIN se izvodi od lazgijske reči SUR-ČOVEK i plurala -bi .Znači SRBI -LJUDI.TO JE DO SADA JEDINO VALIDNO OBJAŠNJENJE

Komša

pre 7 godina

@lingua
"Albanski jezik se formirao u VI veku na severu Balkana,u Rumuniji a Albanci su se spustili na Balkan u X veku"
profesor dr. Ekrem Čabelj - albanski akademik.
Lingvinisti su utvrdili da latinske reči u albanskom jeziku nisu stigle direktno već u iskvarenom obliku kakav su koristili rzmunski kolonisti (vulgarni latinski).Od sredine II do sredine IV su živeli zajeno (do dolaska Asparuha).
Zanimljivo je da je jedan od najznačajnijih Albanologa Kaplan Burović prosto oduvao i naše i albanske Deretiće.
Vredi proguglati.
Što je najludje od svega - albanski jezik pripada istoj grani indoevropskih jezika kao i slovenski što ih (isto kao i nas) isključuje kao starosedeoce.

Komša

pre 7 godina

@lingua
Rumunski jezik i jeste nastao iz latinskog.Trajan je krajem prvog veka pokorio Dakiju,većina starosedelaca je ili stradala ili je raseljena a Dakija je kolonizovana Rimljanima sa svih strana- logično da je jezik sporazumevanja bio latinski.
Albanski jezik ,verovao ili ne ima najviše sličnosti sa Litvanskim (?!) i još nije utvrdjeno zašto i kako je došlo do toga.

lingua

pre 7 godina

Bili smo pod turcima 500g (Pet stotina godina)
Pa gle čuda mi danas ne pričamo turskim jezikom!

Zasto bi onda izgubili jezik pod rimljanima?
Mi uopste i nismo bili pod rimljanima Silom!

(shone, 25. april 2017 16:26)

Ne pricamo turski, ali je broj turcizama u srpskom jeziku pozamasan. A ne znam koliki je broj latinizama.
S druge strane, imamo primere rumunskog ili albanskog jezika gde je broj latinizama znacajan.

Maka

pre 7 godina

Shone@ Bili smo 500 godina pod Turcima i gle čuda, mi sad ne pričamo turski.

Ali zato imamo preko 1000 turcizama u svakodnevnoj upotrebi u srpskom jeziku.
A gle čuda, tek po koji latinizam.

e-istoričar

pre 7 godina

I pored svih arheoloških i istorijskih dokaza da je ovde stvorena prva ljudska poslepotopna civilizacija, što je potvrdjeno svuda u svetu, ima likova koji nas nazivaju kompleksašima što mislimo da smo naslednici te civilizacije. Pa ko pobogu ima komplekse onda, kad čak ni da se zapitaš da li je možda ipak moguće? Grci s druge strane preuzimaju zasluge svih starih civilizacija bez srama, a mi puni kompleksa. Sad ispade sve je bila Grčka, a nikad ni državu imali nisu - samo gradove (polise). Država je do 20 veka bila najviši oblik organizacije i civilizacijskog dometa, a oni prvu državu dobijaju na tacni od engleza u 19. veku, a sad su odjednom Krićani i Trojanci bili Grci, iako su živeli 800 godina pre pominjanja ikakvih Helena. Ajde malo razmišljajte svojom glavom, tome i služi!

Komša

pre 7 godina

@Samir- Teorija o poreklu imena Srbin od latinslog sluga i Sloven od rob su odavno odbačene.
Prvo pominjanje Srba od strane Rimljana datira 70. g.n.e. i Srbe smeštaju severno od Kavkaza (Plinije Cecilije Sekundus).
Inače su germanski i skandinavski hroničari ostavili obimnu gradju koja se odnosi na njihove sukobe sa Slovenima.Odatle možemo imati uvid u način života,organizaciju i veru Slovena.
Romeji su se opredelili za meku moć- pokoravali su Slovene preobraćajući njihove vladare u Hrišćanstvo i puštajući da sami obavljaju posao.Uz to osudili su ih na zaborav- nisu bili tema njihovih hronika (jer su te hronike i stvarane radi lakše kontrole u budućnosti) .Tek tu i tamo poneka "korisna" informacija.

zoran stokic

pre 7 godina

Svaka generacija se socijalizuje, kaže Dirkem, "na osnovu kulturnog modela koji joj je prenela prethodna generacija"! Kulturni modeli su ti koji čine da u skandinavskim zemljama korupcije, takoreći, nema, a u Srbiji, Grčkoj, Turskoj,..., ona je kao "dobardan". Ovde su studente 1945-2017 učili da je Vizantija, Osmansko carstvo oblik - ne "despotskog sistema" - nego oblik feudalnog društva - principska greška! Kada se kuća (Srbija) gradi na močvarnom terenu (neistina) ona tone. Levice i desnice su, iz raznih razloga, sprečavali da se sociološka hipoteza o našem despotskom kulturnom nasleđu uzme uopšte u raznatranje. A ta 700 godišnja INERCIJA (Vizantiska, Osmanska, komunistička – faza) despotske kulturno-političke matrice je potpuno "spljoštila" Srbiju. Svako ima priliku ovih meseci da vidi da je inercija despotije urušila temelje Ataturkovih reformi u Turskoj.
Problem Srbije su primarni elemnti kulture: pogled na svet, norme, metod kako mislimo i zaključujemo, etika,...

В.Н.

pre 7 godina

Срб то је једино национално име у Европи чије се значење изгубило. Називи осталих народа и племена европских или су сасвим јасни или полујасни. Нагађања, да реч Срб долази од речи Сореб, остаје само нагађање, и једва вероватно. Свака тајна баш због тога је и тајна што има дубок и скривен смисао, најчешће идејни а не спољашњи. И србско име је тајна, скривена и дубока, као и сва судба српскога народа.
Што су западни народи назвали Србе Серби или Серви, то је дошло од њихове језичке сиромаштине. Они немају р као самогласник, па су зато принуђени били да ставе е пред р да би могли изговорити. На европско-азијском континенту само Индијани имају р као самогласник, а поред њих још једино Срби. И реч Сораб место Срб морали су сковати други народи, који немају самогласно р у своме језику. Тако дакле ни Сораб ни Серб него Срб.

Samir

pre 7 godina

Negde 284god nove ere su Rimljani konacno porazili Ilirska plemena koja su dominirala na Balkanu i njihovog kralja Genta odveli na ponizenje pred Rimsku rulju koja ga je gadla fekalijama i ponizavala, umro je zatocen u jednom Tornju u Centralnoj Italiji koji je i danas atrakcija za turiste. Iliri su se nakon ovog poraza povukli sa Jadrana u unutrasnjost na Balkanske gudure a Rim zapoceo latinizaciju Balkana. Rimske legije su u vjekovima koji su sljedili dovodili mnostvo porobljenih plemena i sa zapada ali najvise sa severoistoka Evrope tj Karpatskih slovenskih plemena koji su im bili sluge bas kao i ostali pokoreni narodi ukljucujuci i ilire koji su ostali u kotlinama. Te porobljene narode su Rimljani nazivali "Servusima" tj slugama, da bi kasnije permutacijom latinicnog "V" i cirilicnog "B-V" nastao naziv " Serbus". Pod tim imenom tzv Sebus su se identifikovali svi potlaceni narodi koji su sluzili Rimljanima na balkanu. Slavizacija naroda nastaje dominantnoscu slovenskog jezika koje su govorile "Robinje" koje su radjale djecu i Rimljanima i lokalcima koji su se mjesali medjusobno u vjekovima Rimske uprave. U kasnijim periodima dolazi do organizovanog naseljavanja slovenskih Perunovih plemena koja su u hibridnim odnosima sto ratom sto trgovinom interesa pocela da osvajaju teritorije na kojima Iliri (Skup plemena...jer su se znatno razlikovali medjusobno)vise nisu dominirali zbog seoba po Balkanskim gudurama gde su se i ocuvali do danas kao Albanci. Komplexna prica...

Milosav

pre 7 godina

Maglič tvrdjava- u Dolini Jorgovana,na Ibru,izmedju Kraljeva i Raške i to narod zove Jerinin grad.
(jasamaja, 25. april 2017 07:18)

Kad pomenu to pade mi na um:
Tek sa Ibrom kad se spojiii
Zna Morava sto postojiii,
Sta bi bila bez dragana
Iz Doline Jorgovanaaa.
Ibar Ibar Lepenica
Sopocani Studenica
Stalac, Cacak i Kraljevo
Kragujevac i Valjevo
To su moji zumbuli i laaalee
Ja sam rodjen u Srbiji brale!!

petar

pre 7 godina

Moja cerka od 4 godine slusa radio na Sanskritu i kaze mi "tata ovi pricaju kao mi"!Zivimo u Nemackoj i ona bolje razume Sanskrit nego jezik zemlje u kojoj zivi...Bliza joj je logika govora!Ljudi,zapanjujuce je da mi to tek sada shvatamo!

shone

pre 7 godina

postovani poklonici Deretica, kako objasnjavate to da nismo dosli u 6 veku a ne govorimo romanski, grcki ili jevrejski (3 nacije sa razvijenim pismom i kulturom)? Da li postoji i jedna nacija koja nije doshljachka, da je bila pod Rimom, a da je sachuvala svoj jezik? Hvala na odgovoru.(Milan, 25. april 2017 10:40)
___________

Bili smo pod turcima 500g (Pet stotina godina)
Pa gle čuda mi danas ne pričamo turskim jezikom!

Zasto bi onda izgubili jezik pod rimljanima?
Mi uopste i nismo bili pod rimljanima Silom!

загор

pre 7 godina

шта су уопште срби? средњи век не познаје концепт нације. тада је једино питање идентитата било - којем феудалцу припадаш.
у културном и цивилизацијском смислу, дисконтинуитети су јако ретки. то што ми имамо топониме, бајке и ликовне мотиве исте као и неки који су овде живели у праисторији, не значи да су срби (словенско племе) од праисторије живели на подручју пирота и ваљева.
па и турска култура је 50% грчка, 50% персијска (са 0% ичега аутентичног осим језика и нешто фолклора), па турци нису ни грци ни персијанци, него турци. тако је и са нама. језик и део фолклора словенски, остало преузето од оних који су живели овде пре досељавања словена, па на то калемљени разни утицаји, а највише немачки и арапски. у генетском смислу смо најлепша мешавина (за разлику од нпр. острвских народа:исланђана, јаоанаца итд.). то је јасно као дан када гледаш наше лепе жене - има их свих величина, облика и боја. у томе и јесте лепота овог поднебља.

Milosav

pre 7 godina

Iz pouzdanih izvora sam saznao da se Srbija nakada prostirala do Tokija, a da su Srbi nebeski narod koje je bog poslao na Zemlju da prosvete zaostala varvarska plemena.

srbijasine

pre 7 godina

Ponosni Srbi sto su neki od na potomci nekih poluindijanaca prasinarili u osmom veku na mestu danasnje Srbije. Sta onda da kazu Grci koji su 1500 godina pre nas cuvali ovce u Grckoj, ili nemci pobedili Rimske legije 600 godina pre nego sto su ovi nesretnici setali po Srbiji. Istorija je lepa da se izucava dok se ne koristi u politicke svrhe za zatuzanu raju koja se ponosi ovakvim glupostima jer nista drugo u zivotu nema niti su postigli.

ded

pre 7 godina

"Posle kazu dr Deretic budala."

Jeste šarlatan. On nije istoričar nije ni doktor i nema veze sa istorijskom naukom. Istorija se piše na osnovu istorijskih izvora od kojih su najbolji pisani. Takvih je za ranu istoriju Srba jako malo. Naravno da su postojali Srbi i pre Nemanjića, ali je ostalo malo informacija o njima. Izvori koji govore o Srbima od 7. pa do 12. veka se mogu na prste izbrojati. I svi su šturi. Srbi nisu imali pismo, a očito nisu bili interesantni moćnim susedima - Vizantiji i Bugarima. U izvorima se pojavljujemo samo kada smo pravili štetu susednim carstvima. No potreba da se uzdignemo kao nacija tera nas da od svoje istorije pravimo Gospodare prstenova, a za to nema potrebe. Imamo čime da se ponosimo i ne moramo ništa da izmišljamo.

dragaN

pre 7 godina

postovani poklonici Deretica, kako objasnjavate to da nismo dosli u 6 veku a ne govorimo romanski, grcki ili jevrejski (3 nacije sa razvijenim pismom i kulturom)? Da li postoji i jedna nacija koja nije doshljachka, da je bila pod Rimom, a da je sachuvala svoj jezik?

Hvala na odgovoru.
(Milan, 25. april 2017 10:40)

Evo ja cu ti odgovoriti. Iako se podsmevam Dereticevim dokazima i ne verujem u te gluposti, tvoje je pitanje takodje veoma glupo. Bili smo mi i pod Turcima 400-500 godina, pa nismo naucili turski jezik. A zasto nije moguce bilo biti pod Rimljanima 200-300 godina i sacuvati svoj jezik? Zar nisu Grci sacuvali svoj jezik? Ili Jevreji?

sale

pre 7 godina

Svi narodi su najstariji narodi, odnosno potomci najstarijih naroda i nijedan moderni narod ne može da tvrdi da je stariji od drugih. Čak i kad je čije ime preživelo u kontinuitetu, sadržaj se menjao isto kao kod onih čije ime se izgubilo, promenilo, ili novouspostavilo. Naši preci su sve vreme bili tu, ali nisu bili Srbi do pre nekog vremena. Prema tome, možemo biti ponosni na svoju istoriju i možemo osećati potomačku prisnost sa onima čije kosti i stvari leže pod našim nogama, ali radi istine treba da znamo bolje nego da pokušavamo nasilu da stvarnu prošlost uguravamo u nekakve naše uprošćene projekcije unatrag. Ako tako radimo, ubijamo istinu i mutimo istoriju. To je kao što imaš tatu i mamu, imaš pretke i po jednoj i po drugoj familiji, a prezime najčešće nosiš samo po jednoj liniji. Tako i ime naroda nosimo po jednoj liniji, ali poreklo nam stiže od svih predaka.

Trampo

pre 7 godina

Kad pogledam kulturne spomenike iz stare Grcke ili Rimskog doba onda razmislim o istoriji Srba i tri kamena koja ostase kao dokaz o tome da je pleme od 30 hiljada nekada palilo i zarilo Balkanom .Ostavite price mi smo od postanja bili vazalski narod i to svak zna .

karudijan

pre 7 godina

Ta ujudurma o velikoj seobi Slavena nam je
potpuno isprala mozak! Ljudi su poslije toga
postali ludi i vjeruju u koješta. Kretanje naroda (
seobe) i kretanje vojske nisu ista stvar. Da bi se neka porodica od „iza Karpata“, u to doba, odlučila
na selidbu- nije to mogla. To je priča za malu djecu
da se nekoliko miliona stanovnika pokrene od „iza
Karpata“ ( odakle ih je tada tamo toliko i moglo biti,
a s obzirom na teritoriju koju su navodno nakon
seobe zaposjeli, moralo ih je biti najmanje 10
miliona!) Samo je mogla vojska da projuri tim
krajevima, da netko od njih pogine, a netko ostane i
stopi se sa lokalnim stanovništvom kao nekad u
Aziji vojska Aleksandra Velikog!
Da bi preživjeli, jednoj porodici je za taj put trebalo
1.5 tona hrane! To nisu mogli da ponesu, a osim
toga, navodno su od tamo i krenuli zbog
nepovoljnih životnih uslova i gladi. Da siju usput i
čekaju da rodi, ima da pocrkaju od gladi dok to
naraste. Da su živjeli samo od lova, potamanili bi sve
životinjske vrste! A osim toga, došli su kao
okupatori u tuđu zemlju gdje je postojalo lokalno
stanovništvo. Takvo šta nije zabilježeno nigdje u
historiji, a nije ni to! To je van pameti! Osim toga,
ovo nisu bili nenaseljeni, pusti predjeli. Tu su živjeli
Iliri, Tračani, ostaci Rimljana i dr. Tu je bilo nekad
uspostavljeno rimsko pravo, pa zar bi starosjedioci
sve to dali tim golaćima koji su se dotepli od iza
Karpata!

Bojan

pre 7 godina

postovani poklonici Deretica, kako objasnjavate to da nismo dosli u 6 veku a ne govorimo romanski, grcki ili jevrejski (3 nacije sa razvijenim pismom i kulturom)? Da li postoji i jedna nacija koja nije doshljachka, da je bila pod Rimom, a da je sachuvala svoj jezik?

Hvala na odgovoru.
(Milan, 25. april 2017 10:40) # Link komentara

Poštovani, poslušajte sta o tome kaže Radovan Damjanović i sve će Vam biti jasno. Prestanite da se obrazujete na stranicama Wikipedie, nego pročitajte neku literaturu o tome ili bar poslušajte pametne ljude šta imaju reći. Istražite malo koliko naših reči ima u grčkom, rimskom ili rumunskom jeziku. Proučite kako je nastao rumunski jezik i kako su unijati isforsirali tu priči. Kojim se danas jezikom i dalje govori u zabačenim rumunskim selima. Ima mnogo zanimljivih stvari za one koje žele čuti. Pozdrav.

bucko lazmisljam

pre 7 godina

@Milane nije ovde u potanju Deretic vec naucne cinjenice iz dokumenata koje je Dr Deretic proucio. Uostalom mi nismo Sloveni vec Venjamini po poreklu, a tu cinjenicu naci ces i u BIBLIJI. Zamisli glupost koju ucimo iz istorije u skoli da smo na Balkan dosli iza Karpata, a Rusi sa Balkana otisli tamo gde smo mi bili???? Nonses par ekselans.Negde oko Albu Kerkija smo i jedni drugi skrenuli desno kao Dusko Dugousko u crtanom.

Meister Jakob

pre 7 godina

Ako niste došljaci ni Slaveni zašto pričate slavensim jezikom koji je sličan češkom, poljskom i ruskom, šta ne pričate grčki ili rumnjski, ili neki svoj srBski?
Evo Jevreja kroz povijest je bilo posvuda, hiljade godina nisu imali svoju državu pa svejedno evo skoro 5000 godina pričaju hebrejski, to nisu uspjeli pormijeniti ni Rim, ni Bizant, ni Francuzi, ni Nijemci, ni u ostalim x dražavama kojima su vjekovima živjeli.
Albanci su bili na Balkanu prije dolaska Slavena koji vi kažete da niste pa nisu "progovorili" staroslavenski, niti hrvatski ni srpski nego pričaju totalno posebnim jezikom koji nema nikakve sličnosti sa slavenskim jezicima.
Talijani, Francuzi, Španjsolci i Portugalci pričaju srodnim romanskim jezicima koji korijen imaju u latinskom.
I kako se vi molim te genetski razlikujete od Hrvata i Slovenaca, kakvi su to "slavenski" geni, daj nek mi neki genetski ekspert to objasni!

Komša

pre 7 godina

@B.H.
Dobar komentar.U svojoj ljubavi prema nečemu tudjem otkrivaš suštinu manipulacije- stvaranje naroda bez svesti o poreklu.Takvm narodima se može manipulisati,jer su,lišeni svesti o svojoj prošlosti skloni podelama i medjusobnom neprijateljstvu (pogledaj Poljake i Ruse,Srbe i Hrvate...neko je povukao liniju i zakrvio bukvalno isti narod )
Hriščanstvo sa kojim smo se mi kao Sloveni susreli kao sa gotovim proizvodom nije bilo ništa drugo do ideologija tada novog svetskog poretka (Grčko-Rimskog) koji je bacio na kolena jednu veliku,slovensku civilizaciju.
Prihvatajući Hrišćanstvo slovenski vladari su kupovali kartu za vladanje i pistali igračke u rukama tadašnjih moćnika.

Novljanin

pre 7 godina

Alo bre srbi se nisu naseljavali u 7 veku na balkan. Nego pre, a od pridošlih slivena smo porimili kulturu jezik i pomesali se u ono sto su danas Srbi.

Genetičar

pre 7 godina

Vidim ovdje mnogi lupetaju da Srbi nisu genetski Slaveni ili imaju samo 1/4 slavensku DNK!
Vi dragi kolege komentatori očito pojma nemate šta su geni i šta je DNK, pa čovjek je preko 98% genetski sličan čimpanzi, nije u genima zapisano jesi li Srbin, Hrvat, Slovenac, Bugar ili Makedonac, pravoslavac, musliman ili katolik, ne postoje slavenski, romanski i germanski geni ili DNK.

Serbos

pre 7 godina

... Srbi su Hriscani sto znaci da su Srbi ziveli na teritoriji Izraela u to vreme. Kako bi inace obrazlozio sto neki dosljaci pricaju bajke o coveku koji je mozda ziveo pre 2000 godina? U kontaktu sa drugim kulturama smo preuzeli dosta toga. Na primer, pogledao sam sada o Trojanu - nema nikakve veze sa Trajanom vec sa grckom mitologijom i prici o Midi. Isto tako su mnogi slovenski bogovi preuzeli dosta osobina od grckih bogova, kao uostalom sto je i sama biblija preuzela od ranijih predanja (npr potop is starog zaveta je postojao jos ranije u Epu o Gilgamesu, itd itd).
(Neko123, 25. april 2017 00:13)
Kad i kako su slovenski bogovi preuzeli osobine od grčkih bogova, objasni. Sloveni su živjeli od Jadrana do Baltika, od danjašnje Njemačke pa na istok, a Grci uglavnom u južnom dijelu današnje Grčke, na jugu Italije i po pojedinim kolonijama po Mediteranu, što je mnogo manje od teritorije Slovena. Kako su bogovi Slovena sa Baltika preuzeli karakteristike bogova od Grka daleko sa juga, kad po zvaničnoj istoriji se Sloveni sa Grcima susreću tek oko sedmog vijeka, a do tada je srpska mitologija već odavno bila formirana i po zvaničnoj istoriji su krenula pokrštavanja Slovena. Da bi tvoja priča imala nekog smisla Sloveni bi morali imati sa Grcima kontakt mnogo ranije, čak u vrijeme postojanja Grčkih država ili ranije, što je mnogo vijekova prije nove ere, a čak ni pod tim uslovom ne može se tvrditi da su srpski bogovi preuzeli obilježja od grčkih bogova, već može biti i obratno.

Komša

pre 7 godina

@sloga
Zvanično prvi srpski vladar koji je uzeo Hrišćanstvo je Mutimir.To se zaključuje po hrišćanskim imenima naslednika.
Da bi bolje razumeli šta se dogodilo moramo shvatiti način na koji su hrišćani osvajali države.Možda najbolji primer je primer Konstantina.Sa jedne strane dugotrajno lobiranje daje rezultat a sa druge izdaja Konstantinovih protivnika (hrišćanska peta kolona koja neće na krst da napada) širom otvara vrata prvo ravnopravnosti Hrišćana a onda podčinjavanju ostalih.Tu metodu možemo videti i kod Svjatoslava u Rusiji,koji nije poklekao mada mu je majka Olga već bila deo hrišćanskog pokreta - već u sledećoj generaciji Rusi postaju hrišćani voljom vladara.
Drugi način,koji pominješ(dobrovoljno primanje hrišćanstva) takodje postoji jer su Sloveni bili tolerantni prema drugim verama.Samo to Hrišćanstvo noje bilo deo plana već je bilo prilagodjeno slovenskom shvatanju vere i kao takvo oglašeno za jeres (@Milan objasnio).
Otpor naeoda je bio jak,pa imaš i propisane kazne za naknadno spaljivanje pokojnika u srednjem veku.
Ima dokumenata o otporu današnjih Slovenaca a sigurno najveći otpor su pružali Baltički Sloveni.
Nemanjići su sistematski brisali sećanje naroda.

bucko lazmisljam

pre 7 godina

@serbo ovde nije pitanje pismenosti vec cinjenica koje je predhodni citalac komentarisao tj.izneo, a te cinjenice su tacne i naucno dokazane. Kada nemamo bolje cinjenice da opovrgnemo istinu hvatamo se za marginalne stvari da bi prikrili sustinu. Pismenost i gramaticka ispravnost je bitna i ne manje vazna, ali bit cinjenica koje mnogi ne znaju ovde su No1.

pex11

pre 7 godina

Srbi su u stvari ili iz Afrike-postoji siguran dokaz(drzava Mali,jasno kao dan)ili iz Juzne Amerike,takodje siguran dokaz,stoprocentan(drzava Čile,to je valjda svima jasno skraceno od Čica)!Crni dereticevci,samo vas slusam!

Serbo

pre 7 godina

svi znamo i za srbski kalendar i za nina belova, serbona makeridova i aleksandra karanovica ne treba nam berlinski kongres da nam prica nasu istoriju. Biti srbin je cast nekad su svi hteli da budu srbi jer su im nasi predci davali i duhovnost i tehnoloski napredak nazalost mi danas nemamo sta da ponudimo nikome i narod je iz neznanja pristao da umesto lava bude mis
(drbaticedr, 24. april 2017 21:54)

Kako vidim, ti jos uvijek ne znas da postoje glasovne promjene u srBskom jeziku.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kajzer Soze, 25. april 2017 00:23)
@ Isto tako, ti ne znaš pozadinu priče zbog koje je on napisao srbskom jeziku, ali bitno je komentarisati.

anonimac

pre 7 godina

Ne razumem ovoliko iščuđavanje u komentarima, pozivanje na Deretića, autohtonost Slovena na Balkanu i sl. Pa naravno da su postojale srpske države i dinastije pre Nemanjića! Zar ste toliko neobrazovani?! Zar niste u školi učili o Vlastimirovićima, Vojisavljevićima i Vukanovićima? Nema tu nikakve mitologije, zavere niti bilo čega.

Milan

pre 7 godina

postovani poklonici Deretica, kako objasnjavate to da nismo dosli u 6 veku a ne govorimo romanski, grcki ili jevrejski (3 nacije sa razvijenim pismom i kulturom)? Da li postoji i jedna nacija koja nije doshljachka, da je bila pod Rimom, a da je sachuvala svoj jezik?

Hvala na odgovoru.

drbaticedr

pre 7 godina

e da pogledajte na netu srpske toponime u indiji imate i sa koordinatama gde se nalaze. Ti srbi oko 200000 su ostali tamo jer su bili ranjeni tokom osvajanja nina belova

Madevun

pre 7 godina

Zabranjeni: Prof. dr Đorđe Janković, nekadašnji predsjednik arheološkog društva, istoričar Radovan Damjanović, govore o drugačijoj istoriji Srba, koja je zatirana od strane germanske škole istorije koju danas naša djeca uče, a koja gdje god može ističe Germane kao superiorne u odnosu na Srbe tj. Slovene. Mnogobrojni najnoviji arehološki nalazi govore u prilog tvrdnjama srpske škole istorije, a ne germanske.

ivan

pre 7 godina

zasto se ogranicavati samo na prostoru zapadne uze Srbije,kad je poznato da su ocila crtali jos praljudi i predistorijskim pecinama Afrike?

Ides pod mac bato

pre 7 godina

Najnovija predstava Kokana Mladenovica govori o nekima koji ovde komentarisu istorijski nonsens i stavljaju u nacionalisticki kontekst citirajuci nekakvog obskurnog Deretica. Pogledajte i prepoznajte se ako to znate, mada ne verujem da znate.

Ко ће га знати

pre 7 godina

Теорија о досељавању Словена на Балкан је пуна нелогичности, и по мени, прилично неубедљива... Плус, ми своје знање о томе углавном темељимо на списима Константина Порфирогенита, који је живео 4-5 векова након тог досељавања... Али, с друге стране, позивати се на Деретића (мада за доста својих тврдњи човек има право) и његово својатање свега што почиње на слово С је неозбиљно... Ко ће га знати... Вероватно је истина негде у комбинацији свега тога...

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

@Srbin Kelt, 24. april 2017 21:48
Kod nas, nažalost, nisu sprovodili neka detaljna istraživanja à propos keltskog porekla stanovništva i uopšte keltskog uticaja na nastanak Srba (i Srbije), ali se nezvanično smatra da bar 18% stanovništva ima keltske korene (Y-DNA, haplogrupa Rb1). Česi su vršili zvanična istraživanja početkom 1990-tih, i ako se dobro sećam, preko 40% populacije je keltskog porekla. Zanimljivo je i da nešto preko 30% posto Slovaka ima keltsko poreklo. Broj balkanskih Srba (kažem balkanskih, jer su, tehnički, i Sorbi Srbi, ali nemaju previše veze sa balkanskim) sa keltskim korenima je sigurno i veći, mada zbog nekakvog Jugoslovenstva - i panslavizma - nikome nije bilo u interesu to i zvanično dokazati. Svi koji su potencirali tu priču, su poistovećivani sa Deretićem.
"Neka prica ko sta hoce, do dana danasnjeg su ostali toponimi i hidronimi u Srbiji koji na danasnjem srpskom nemaju nikakvo znacenje, ali i te kako imaju znacenje na keltskom (irskom)." Sjajno primećeno - najočigledniji primer je Tara. Pa i Morava, koliko znam, nije reč slovenskog porekla. Jezik kojim su lokalni Kelti govorili, je verovatno bio neka mešavina Leptonica i Lorica, i ako je upravo po preživelim toponimima i hidronimima suditi, sa dosta elemenata Goidelica (preteča irskog/Gaeilge).

Kale znaci brdo

pre 7 godina

Dzaba tolka istorija kad ce nestanemo ki dinosauri. Pola narod ce skapa od glad a ova druga trecina ce smugne u Kanadu il neku ostalu evropsku zemlju.

svasta

pre 7 godina

(Dejan, 24. april 2017 22:44)

Da, inace je iz starorimskih izvora poznato da je imperator Trajan imao kozje usi, stoji o tome i na tabli Trajanovoj :) a drevni Srbi su bas to sacuvali kao najvazniji podatak iz svoje istorije...

Neven

pre 7 godina

@ karudijan, 24. april 2017 21:55:
Nazalost izgleda da niste najbolje informisani sto se tice navedenih istrazivanja. Ne radi se o nikakvoj senzaciji. Univezitet Tibingen niti u 2002 niti u 2003 nije ucestvovao u arheoloskim iskopovanjima na podrucju Belice. Cak sta vise fakultet ukazuje na to da naknadno u njihovo ime provedne analize kamenih artefakta (projekt i radna grupa osnovani u prolece 2012) potvrdjuju da su npr. neke od figura napravljene modernim alatima. Ovi dokazano krivotvoreni artefakti namerno su pomesani sa stvarnim artefaktima iz ranog neolitskog doba. Sa time citav nalaz nije autentican i raskrinkan je kao pokusaj obmane ili ti prevare.
Sumnje u autenticnost nalaza mogu se procitati i u publikaciji:
D. Antonovic/S. Peric, O neolitskoj autenticnosti nalaza iz Belice. Starinar 62, 2012, 257-268

Evo i linkovi univerziteta Tibingen (da ne bi bilo rekla kazala...):
http://www.uni-tuebingen.de/fakultaeten/philosophische-fakultaet/fachbereiche/altertums-und-kunstwissenschaften/ur-und-fruehgeschichte-und-archaeologie-des-mittelalters/juengere-urgeschichte/forschungsprojekte/abgeschlossene-forschungsprojekte/belica.html

http://www.uni-tuebingen.de/fakultaeten/philosophische-fakultaet/fachbereiche/altertums-und-kunstwissenschaften/ur-und-fruehgeschichte-und-archaeologie-des-mittelalters/juengere-urgeschichte/forschungsprojekte/abgeschlossene-forschungsprojekte/belica/authentizitaet-der-funde.html

В.Н.

pre 7 godina

Шта је то историјска судба народа, коју многи спомињу без размишљања и схватања? То је драматична улога појединих народа према плану Божјем, али и према заслугама свакога народа. Историјска судба србскога народа јасна је тек од Немање на овамо, а то значи само једна једина десетина србске историје позната нам је, а девет десетина непознато. То јест, србска историја оцртава се пред нама јасно тек за последњих 800 година. Жупанско време до Немање представља један прелаз као из Старог Завета у Нови.

То веома ограничено знање наше историје има и једну добру страну. Јевреји, Индијани, Грци, Римљани, Кинези знају своју прошлост од неколико хиљада година. То их чини гордим, и то их збуњује и успављује. Нарочито крштене народе, Грке и Римљане. Ови се хвале својим паганским херојима и философима исто као и својим хришћанским свецима и мученицима. И то их двоји, то их збуњује и слаби. Ми Словени знамо добро само своју крштену историју. Наша паганска, прехришћанска прошлост је без јасноће и без славе. Сва наша слава је у периоду наше крштене историје. Последњих 800 година представља за Србе једну беспримерну епопеју кристализацију личног и националног карактера, епопеју труда, борбе, страдања и славе. Све у знаку крста и слободе.

џангризалосаурус ст.

pre 7 godina

То није истина! Срби и Србија настају од доба Немањића, све остало је гнусна великосрпска хистерична пропаганда.

sloga

pre 7 godina

Mi smo uništeni dolaskom Nemanjića i nasilnim pokršćavanjem u kojem je ubijena 1/3 srba a ostali se međusobno posvađali. Od tada je ona "da se srbi slože... "(Tolle, 24. april 2017 20:35)Većina Srba je primila hrišćanstvo pre Nemanjića.Skoro svi srpski vladari(knezovi,župani,kraljevi...)pre Nemanjića su bili hrišćani.Za vreme Nemanjića je samo uspostavljena autokefalna srpska crkva.Nije bilo nikakvog nasilnog pokrštavanja,ali je bilo otpora i to je možda jedan od razloga što je nova religija preuzela i neke segmente iz stare(paganske).Nemanjići su najznačajnija srednjovekovna srpska vladarska dinastija i jedna od najznačajnijih u Evropi.Niko ne spori da je i pre i posle Nemanjića bilo velikih vladara i dinastija.Samo što oni nisu ostavili ni izbliza toliko građevina,pisanih dokumenata,spomenika,umetnina...,kao Nemanjići.

ja

pre 7 godina

Mi smo ovde od vajkada, pravi starisedeoci Balkana, nekada zvanog Ham ili srpski tropolj, jer izlazi na tri mora. Srpski jezik je verovatno medju najstarijim jezicima i osnova svih danasnjih jezika, jer jedini ima tu dubinu da objasni svaku rec, zna se i nasa veza kultoroloska i svaka druga sa Velsanima i Ircima. Nemoguce je da jedan narod koji je po navodima zapadnih istoricara dosao na ove predele bukvalno kao "hipici" osnivaju gradove i namecu drugima svoj jezik i kulturu. Ima mnogo tabu tema u nasoj istoriji, Vizantija se nikad nije zvala tako vec Romejsko carstvo, prvi i drugi srpski ustanak su se zvali Karadjordjev rat i Miloseva buna, Dusanovi ratovi su bili oslobodilacki, a ne osvajacki itd, itd...

Dzidzi Bidzi

pre 7 godina

@Dejan Da li smo mi dosli ili smo autohtoni ja ne znam ali znam da se cesto dosljaci cesto mesaju ili utapaju u domace stanovnistvo posebno ako je ono u vecini a samim tim i prihvataju neke njegove obicaje i karakteristike. Primera je mnogo a jedan od njih su npr Bugari.

dex

pre 7 godina

Da li je neko procitao tekst? Nije rec o srpskoj drzavi, vec o rimskom utvrdjenju, koje je kasnije naseljavano, prosirivano, odrzavano...
A za gospodina Dejana, i njegovu igru reci (Trojan/Trajan, jer Boze moj, Trajan je cist Srbin), trebalo bi da dobije neku nagradu za kreativnost. Trajan je inace rodjen u Italici, blizu danasnje Sevilje, dakle u Spaniji danasnjoj.
Gospodine Dejane, ja bih Vas zbog ove sjajne igre recima pozvao da posetite i druge stare srpske lokacije poput reke Potomak, Manitobe (mani to, ba), pa i reku Oranje, drzavu Cad, Najrobi (tu su valjda bili najbolji robovi za srpsku vlastelu) itd... Vidite kako se nepoznavanjem istorije i igrama reci koje u lokalnim jezicima imaju drugacije znacenje moze svasta "dokazati?"

P.S. Sve ove price o autohtonom narodu padaju u vodu kada se testirate da utvrdite svoju haplo grupu. Mnogi su se razocarali.

strelac

pre 7 godina

Sve su nas ucili pogrešno,nisu Srbi došli,oni su ovde bili,a istorija se prekraja kako mocni kazu.Nije teško pronaci da smo imali dinastije i pre Nemanjica.Gde su Dukljanski vladari?A spomenici koje imamo koje godine nose?Sta kazu DNK analize za gene ovog naroda?Šta dr.Olga Pjanovic Liković,koja je doktorirala na Sorboni na temu starosti srpskog jezika.Lazu nas i kradu nam secanje i istoriju a to ne smemo da dozvolimo.

dragaN

pre 7 godina

Svi znamo narodni bajku "U cara Trojana kozije usi" a car Trojan/Trajan vladao je u 2. veku.
Pa bih voleo da mi neko objasni kako to neki dosljaci u 7. veku bastine bajku o caru koji je ziveo 5 vekova ranije?
(Dejan, 24. april 2017 22:44)

Mozda iz slicnih razloga kao sto sada nova generacija Srba pocinje da bastini helouvin, dan zaljubljenih a evo poslednjih godina postaju popularne i proslave irskog Sv. Patrika. Sta mislis o tome?

Milan

pre 7 godina

Naravno da su srbi ziveli na ovim prostorima i pre 7 veka, ali problem je bila (nesacuvana) pismenost. Jedini cuvar srpske istorije je pravoslavna crkva, ali koliko ta crkva voli srpski narod toliko jos vise voli svoju ideologiju (hriscanstvo). Dakle, pedantno je zabelezeno i cuva se sve ono od vremena prelaska na hriscanstvo, a paganski period srba pre toga je upravo delima te crkve zbrisan (ne cini sebi laznoga idola, u prevodu: unisti sve tragove starih bogova a samim tim i stare istorije).
(U Stanojka žena ko devojka, 24. april 2017 21:45)

Problem je što su Nemanjići uništili srpsku ranohrišćansku crkvu proglašavajući ih za "polubošce". Tom prilikom su uništili i spise vezane za srpsku istoriju pre njih jer je sve to bila "jeres". Tako da od Nemanjića više štete nego koristi. Zbog njih moramo naše poreklo dokazivati arheologijom. Primera radi na Kosovu postoji crkva koja je 3 puta zidana. Poslednji put posle oslobođenja od turaka, pre toga u doba Nemanjića, ali su najinteresantniji temelji prvobitnog ranohrišćanskog hrama koji datira iz 3 veka. Verovatni scenario je da se radilo o "polubošcima" zbog čega je crkva u doba Nemanjića srušena i izgrađena nova.

Oliver Nedeljkovic

pre 7 godina

Kao sto rece Zarko Lausevic u filmu "Noz": Sve Srbin do Srbina, do Darvinovog majmuna! Vaznije je napomenuti da su to bili ljudi, nego da su bili Srbi ili sl. Da se mene pita, pod hitno ukinuti nacionalni i vjerski identitet, a uvesti kategoriju ljudi i neljudi! Kladim se da bi ovih prvih bilo 99% i brzo bi se dogovorili sa ovih 1% preostalih!

StarTrek

pre 7 godina

Na teritoriji današnje Srbije, posebno Balkana, oduvek su živeli LJUDI. Ti ljudi su se mešali sa svima onima koji su tuda prolazili ili koji su se tu kraće ili duže zadržali: Iliri, Dačani, Tračani, Sasi i druga Germanska plemena, Kelti, Rimljani, Stari Grci, Sloveni (razni), Huni, Tatari, Madjari, Turci, Persijanci... svi su nešto svoje ostavili, svi su nešto svoje stvorili: 'melting pot' kao današnje Sjedinjene Američke Države. Dominantno (brojem, kulturom, napretkom, ili samo modom) stanovništvo je nametnulo svoj jezik pomešan primesama jezika drugih naroda... A mi potomci na teritoriji Srbije danas govorimo slovesnkim jezikom, a u krvi imamo DNK svih tih naroda koji su živeli na ovim prostorima.... Bugari u školi uče da su oni Tatari koji govore slovenski jezik. Rumuni uče da su oni Latini (potomci drevnih Rimljana)....

Vlada M

pre 7 godina

Ako su se prosečno radjala deca sa 25 godina, onda je od boja na Kosovu prošla 21 generacija. Ako u n-toj prethodnoj generaciji imate 2^n predaka, ispada da svako od nas vuče poreklo od 1,048,576 ljudi. Naravno eksponencijalni rast je neodrživ, ali u ranijim generacijama to nisu rodjaci pa su se ženili udavali medjusobno, smanjujući broj predaka. Može se zaključiti da svi vodimo poreklo od celokupnog stanovništva ovih i delom drugih prostora, kada posmatramo srednji vek i ranija doba (mada svako od nas ima genetski materijal samo od oko 200 ljudi iz bilo kog tako davnog doba, zbog ograničenog broja DNK elemenata za kombinovanje koje čovek ima). E sad od čega se tadašnji narod sastojao vidimo iz Y-haplogrupa koje imamo, a to je mešavina starosedelaca Balkana i Slovenskih doseljenika, koji opet vode poreklo pre ledenog doba sa bliskog istoka i centralne Azije, koji dalje...itd. Dakle jesu Srbi (i drugi Jugovići) mešavina starosedelaca i doseljenika, i tek ta mešavina su donekle Srbi od kojih se vi sastojite, a ni doseljenici ni starosedeoci nisu. Ja sam npr E1 haplogrupe što znači da su mi muški preci po direktnoj liniji starosedeoci, ali sam od iste mešavine DNK kao i većina vas jer su moji uvek živeli ovde.

Dejan

pre 7 godina

Vrlo jednostavno... Ako se tvrdi da srpska istorija i postojanje na Balkanu pocinje od Nemanjića , onda se postavlja logično pitanje, ko su preci Nemanjića i ko su preci predaka Nemanjića ? Znaci iz dobro znanih razloga, se manipuliše sa srpskom istorijom i umanjuje njen znacaj. Zapad nikada nike bio drugaciji prema Srbima, a poslednjih 100 godina, je samo kulminacija vrlo vešte i agresivne politike zapada, bilo to bili Germani , Ugari ili Anglosaksonci ...

Nidza Urosko

pre 7 godina

Dobro jutro Kolumbo!... Ko vise veruje u te nebuloze da smo se doselili od negde na ove prostore i da nije bilo vladara pre Stefana Nemanje

Nemanja

pre 7 godina

Naravno da narodi nastaju i nestaju. Ko je pre 300 godina čuo za jugoslovenski, crnogorski ili bošnjački narod? Narod i jezik su žive stvari, nastaju, menjaju se, nestaju. Primera (pogotovo za nestanak) ima koliko hoćete. Pa ni Mađari ni Francuzi nisu postojali ni kao narodi niti su imali taj svoj jezik pre 1600 godina. Engleski jezik se izmenio do neprepoznatljivosti od svojij saksonskih korena. I naravno da je bilo vreme kada narodi nisu uopšte ni postojali kao koncept. Doba Vinčanske kulture je doba u kojem se ne može govoriti o narodima nego eventualno o većoj teritoriji koja ima istu ili sličnu kulturu. Zato se i zove Vinčanska kultura a ne Vinčanski narod. Gledate procese koji traju hiljadama godine iz perspektive beznačajne mrvice mesa koja postoji svega par decenija i tokom čijeg bitisa ja se malo šta menja i onda to vaše beznačajno iskustvo trajnosti projektujete na ove procese koji traju hiljadama godina. Smešno. S jedne strane tvrdite da smi mi oduvek ovde bili i da je nemoguće da smo od nekud došli, ali je sasvim moguće da su svi ostali došli (recimo Mađari i Turci). Pa čak i Grci koji imaju mnogo dužu i bogatiju istoriju od nas beleže talase naseljavanja i znaju da su od nekud došli, ali ne jedino je Srbima ispod časti da nisu na Balkanu duže od planina. Smešno, detinjasto razmišljanje. Najgore je što apsolutno ničemu ne služi.

Polo

pre 7 godina

Po komentarima se vidi koliko žarko želimo da smo mi najstariji narod na tlu Balkana i sveta. Mnogo mi je to sve smešno jer čak i da je tako šta onda sa tim? To bi bio još veći poraz za naše društvo i narod koji nije daleko dogurao. Svi ostali narodi u Evropi su nas prestigli po mnogim pitanjima. Mi se kao dinosaurus polako gasimo i nestajemo.

kastro-srbin

pre 7 godina

Ja u sve verujem naravno, da ovde postoje različiti uticaji koji su obrazovali kasniju srpsku kulturu, koji dolaze od starosedeoca sa ovih prostora, koji možda baš dopiru i iz Vinčanske kulture (mada je tu u pitanju više hiljada godina, što je dosta veliki period za prenos kulture bez pisma), ali postavlja se pitanje - ko smo to "mi"?

Dex

pre 7 godina

Samo se vi smejte Deretiću.
(M, 24. april 2017 20:59)

Svako normalan zna da smo postojali i pre Nemanjica. Jedino se tim periodom prakticno ne bavimo, a u skolama se to mozda obradjuje ukupno pet minuta. S druge strane, svako normalan primetice posve suprotan ekstrem kod doticnog Deretica. Ne znam koliko vas razume aramejski jezik, ali on tvrdi da je to prakticno srpski. Naravno, to je jedna od najmanjih nebuloza.

Pedja

pre 7 godina

Sudbina Srbije je zapecacena 1944 kada su srpski komunisti izvrsili boljsevicku revoluciju koja traje do danasnjih dana. Srbija je prezivela i otomansku najezdu i vekovnu okupaciju, uspela da povrati Kosovo a onda totalno unistenje, zamena stanovnistva, gubitak identiteta. I to je svojevrsni fenomen jer je zemlja izuzetno bogata i rudama i plodnom zemljom i vodom. Tuzno!

nordijac

pre 7 godina

Smejali se vi ili ne,ali Srbija ima samo 1/4 pravih slovenskih gena.
Pitajte čak i u DRŽAVNOM institutu za genetiku.
Sloveni su došli,pokorili balkanska plemena,nametnuli svoj jezik i pokušali kulturu (kultura je trenutno daleko od slovenske,mnogo više je turska).
Na primer oni brđani iz centralne bivše Jugoslavije (da ne imenujem državu) je tipičan predstavnik dinarske rase.
Onda ovde ima ostalih predstavnika mediteranske itd...itd...
Nađite tamnog Rusa u Peterburgu...

Евроталибан

pre 7 godina

(karudijan, 24. april 2017 21:53)

Нису пали са неба, него су пре шестог века живели у данашњој источној Немачкој и дан данас живе тамо и себе називају Срби и оснивачи су Берлина, Дрездена, Лајпцига и тако даље, а нас називају јужни Срби.
Можете прочитати нешто о Лужичким Србима добићете одговоре на многа питања, а не би било лоше и да овде објаве један чланак о њима.

CATAPA

pre 7 godina

Birajući manje zlo, Srbi su se odrekli svog identiteta kako bi pripali široj, hrišćanskoj zajednici u kojoj su postali parija, osuđeni da od tada pa zauvek biraju samo manje zlo. I tako, nikad dobro jer uvek kad se bira manje zlo, neki biraju jedno, a neki drugo, a ono "manje zlo" postane najveće moguće.

Nije ni danas lako, ali je kudikamo lakše naknadno pametovati negoli onda kada je bilo lako da ne osvaneš ako pogrešno zanoćiš, a za "verbalni delikt" svaki novopečeni pravoverni mogao da te umlati kako bi svoju pravovernost dokazao.
Surova vremena. Kao da se vraćaju sve češće, u malo ili nimalo promenjenim kostimima.

LaleGator

pre 7 godina

Nadam se da ce jednog dana, sto pre, isplivati istina da mi nismo nikakvi dosljaci ovde u 6-7 veku!

To da smo mi. Srbi neki "došljački" narod u 7om veku nam je nametnuto za vreme komunizma!
Došljački narodi se tretiraju kao manje vredni i nepostuju se uopste!

Pre nekoliko godina je švajcarski nacionalni institut za genetiku, utvrdio da narod na nasim prostorima ima cak 70-80% istu genetiku kao narod iz vinčanske kulture a kasnije iliri!!!

Cak i ruske istorijske knjige govore da su Rusi loreklom sa ovih prostora a ne da smo mi dosli odande!

Neko123

pre 7 godina

Svi znamo narodni bajku "U cara Trojana kozije usi" a car Trojan/Trajan vladao je u 2. veku.
Pa bih voleo da mi neko objasni kako to neki dosljaci u 7. veku bastine bajku o caru koji je ziveo 5 vekova ranije?
Jos jedno pitanjce? Da li je nek video Pirotske cilime, ili uopste stare narodne cilime i uporedio njihove sare sa sarama iz Vincancske kulture?
Verovatno ima i onih koji ce reci da su nase prababe bile sjajni arheolozi, pa su kopali po Vinci i kad su videle sare, resile da iste takve stave na cilime.
(Dejan, 24. april 2017 22:44)

Isto tako, Srbi su Hriscani sto znaci da su Srbi ziveli na teritoriji Izraela u to vreme. Kako bi inace obrazlozio sto neki dosljaci pricaju bajke o coveku koji je mozda ziveo pre 2000 godina? U kontaktu sa drugim kulturama smo preuzeli dosta toga. Na primer, pogledao sam sada o Trojanu - nema nikakve veze sa Trajanom vec sa grckom mitologijom i prici o Midi. Isto tako su mnogi slovenski bogovi preuzeli dosta osobina od grckih bogova, kao uostalom sto je i sama biblija preuzela od ranijih predanja (npr potop is starog zaveta je postojao jos ranije u Epu o Gilgamesu, itd itd).

zoran

pre 7 godina

Znači ništa Karpati,ništa sloveni.Po Histori canel ovde ništa do Vizantije nije postojalo.Najstariji na Balkanu su Bugari u to je dokazano.

Kajzer Soze

pre 7 godina

svi znamo i za srbski kalendar i za nina belova, serbona makeridova i aleksandra karanovica ne treba nam berlinski kongres da nam prica nasu istoriju. Biti srbin je cast nekad su svi hteli da budu srbi jer su im nasi predci davali i duhovnost i tehnoloski napredak nazalost mi danas nemamo sta da ponudimo nikome i narod je iz neznanja pristao da umesto lava bude mis
(drbaticedr, 24. april 2017 21:54)

Kako vidim, ti jos uvijek ne znas da postoje glasovne promjene u srBskom jeziku.

Ментор Момо

pre 7 godina

Оно што се зна и што се учило у школи,Властимировићи,Војислављевићи и Вукановићи.За даље незнамо,нисмо били писмени.

Milos S. Milojevic

pre 7 godina

Краљ Толимир I.Остројилов Дрвановић XII. 791.–799.
Краљ Предислав I.Толимиров Дрвановић XIII. 799.–805.
Краљ Крепимир I.Предислављев Дрвановић XIV. 805.–830.
Краљ Светозар Крепимиров Дрвановић XV. 830.–835
Краљ Радослав I.Светозарев Дрвановић XVI. 835.–850.
Краљ Чеслав или Честислав I. Радослављев Дрвановић XVII. 850.–862.
Краљ Петрислав I. Радослављев Дрвановић XVIII. 864.–879.
Краљ Павлимир или Бела I. Петрислављев Дрвановић XIX. 879.–910.
Жена Белина (Павлимирова) Дрвановић XX. 910.–930.
Краљ Тресимир I.Белин или Павлимиров Дрвановић XXI. 930.–960.
Краљ Прелимир I.Тресимиров Дрвановић XXII. 960.–982.
Краљ Хвалимир I.Прелимиров Дрвановић XXIII. 982.–986.
Краљ Легет I.Крешимиров Дрвановић XXIV. 986.–989.
Краљ Силвестер I.Болеслављев Дрвановић XXV. 989.–993.

Milos S. Milojevic

pre 7 godina

Краљ Тугомир Силвестров Дрвановић ХXVI. 993.–997.
Краљ Хвалимир II.Тугомиров Дрвановић ХXVII. 997.–1003.
Краљ Петрислав II.Хвалимиров Дрвановић ХXVIII. 1003.–1010.
Краљ Владимир Свети II.Петрислављев Дрвановић ХXIX. 1010.–1015.
Краљ Драгомир I. Хвалимиров Дрвановић ХXX. 1015.–1019.
Краљ Доброслав или Воислав I.Драгомиров Дрвановић ХXXI. 1036.–1055.
Краљица Неда I. и најстарији јој син Гојислав Дрвановић ХXXII.1055.–1057.
Краљ Михајил I.Војислављев Дрвановић ХXXIII. 1057.–1073.
Краљ Радослав II.Војислављев Дрвановић ХXXIV. 1073.–1089.
Краљ Бодин I.Михајилов Дрвановић ХXXV.1089.–1100.
Краљ Доброслав II.Бранислављев Дрвановић ХXXVI. 1100.–1102.
Краљ Владимир III.Михајилов Дрвановић ХXXVII. 1102.–1114.
Краљ Ђурађ I.Бодинов Дрвановић ХXXVIII. 1114.–1117.
Краљ Грубеша I.Бранислављев Дрвановић ХXXIХ. 1117.–1124.
Краљ Ђурађ Бодинов Дрвановић ХL. 1124.–1143
Краљ Грдиња (или Градиња) I.Бранислављев Дрвановић ХLI. 1143.–1154.
Краљ Радослав III.Градињин Дрвановић ХLII. 1154.– 1160.

vojard bih

pre 7 godina

Ima li neko pametan da kaže kada se prvi puta spominje "Srbija" kao neka država. Ne mislim na "predanja" nego kao istorijska i zapisana činjenica !!!!

Doza

pre 7 godina

Prof dr. Djordje Jankovic (svojevremno predsednik srpskog arheoloskog drustva) je zastupao stav po kome mi nismo doneli svoju zemlju na opancima vec smo oduvk ziveli ovde. Stav se temelji po sakupljenoj gradji na nalazistima. Pogledati na YT emisiju Cirilica na tu temu. Emisija je jako zanimljiva. Ima dosta podmetacina u nasoj istoriji. Ko ne zna proslost ne zna sadasnjost ni buducnost.
Valjda ce se uskoro otvoriti muzej na trgu posle 100god.

cobane vrati se

pre 7 godina

Meni jos od srednje skole i casova istorije nikada nije bilo jasno kako to da su se divlja i vojno neobrazovana Slovenska plemena za koje se znalo da nisu ratoborna, prosto tako "usetala" na prostor i u samo "srce" oblasti gde su ziveli Iliri,koji su se vekovima borili protiv Rimljana i odolevali im dosta dugo.Ti Iliri nisu ovde ziveli u malom broju( Rimljani u jednom trenutku salju desetak legija na ove prostore),bili su ratoborni i ponosni a cim su toliko dugo odolevali Rimljanina znaci i da nisu bili vojno i strateski neuki.Sve mi je vise logicna teorija koju sam cuo da Sloveni nisu ni dolazili ovamo ,vec da su istoricari srednjeg veka jednostavno Ilire preimenovali u Slovene...

Radomir

pre 7 godina

I sto posto u tim iskopinama pise da su bili Srbi jelte.Sta god da iskopaju tu mu je srpska drzava itd.Ma ajte molim vas dosta tog vaseg laganja.Zna se da smo dosli preko Karpata oko 9 veka i sta sad hocemo da smo sa Balkana od pamtiveka.

Milos S. Milojevic

pre 7 godina

Краљ Свевлад, Самовлад или Само, Самко I. Од 492. – 530.год.
Цар Борис или Брус I. Свевладовић или Самовладовић I. Од 530 – 540.год
Цар Остројило I. Свевладовић или Самовладовић II. Од 540 – 552.год
Краљ Татило Свевладовић III. Од 541 – 576.год.
Краљ Теја Реја (Хтеомир) Татилов Свевладовић IV. 552 – 563.
Цар Свевлад или Смовлад II. син Стројимиров, Самовладовић III.(V.)
од 552 – 564.
Цар Селимир I. Свевладов или Самов син Свевладовић или Самовић IV. (VI.)
564.–585.
Цар срп. Владан I. Селимиров син Свевладовић V. (VII.) од 585.– 610.
Радомир I. Владанов син Свевладовић VI. (VIII.) од 610.–620.
Цар Звонимир I. Дрванов, (Дрвенаров) од 632.–675.
Краљ Будимир I. Звонимиров Дрванић II.675.–680.
Краљ Светолик I.Будимиров Дрванић (Дрвенаровић) III. 680.–692.
Краљ Владислав I.Светоликов Дрванић (Дрвенаровић) IV. 692.–709.
Краљ Томислав I.Владислављев Дрвановић V. 709.–722.
Краљ Себислав (или Збислав) I. Дрвановић VI. 722.–749.
Краљ Разбивој I.Себислављев Дрвановић VII. 746.–753.
Краљ Владимир I.Себислављев Дрвановић VIII. 753.–773.
Краљ Хранимир I.Владимиров Дрвановић IX. 773.–782.
Краљ Тврдослав I.Хранимиров Дрвановић X. 782.–787.
Краљ Остројило (или Стројило)II. Владимиров Дрвановић XI. 787.–791.

ivanamn

pre 7 godina

"Eh, da ljudi malo vise citaju, a ne da im je vrhunac inteligencije i znanja podsmevanje drugima i lepljenje etiketa znali bi makar kada se pojam "Srbi" prvi put pojavljuje i sta je oznacavao..."

ima nas koji bi voleli da znamo, a nismo imali priliku da naucimo. bilo bi lepo da ste napisali kada se prvi put pojavljuje naziv Srbi. ;)

Miki

pre 7 godina

Svi znamo narodni bajku "U cara Trojana kozije usi" a car Trojan/Trajan vladao je u 2. veku.
Pa bih voleo da mi neko objasni kako to neki dosljaci u 7. veku bastine bajku o caru koji je ziveo 5 vekova ranije?
(Dejan, 24. april 2017 22:44)

Recimo, pročitali Trajanovu tablu koja i sad stoji pored Dunava, ili im je neko procitao, ili su čuli ponešto i od starosedelaca...

да да

pre 7 godina

СПЦ би да комплетна историја Срба почиње од Немањића, али неће моћи !!! И пре њиховог покрштавања, ми смо били СРБИ !!!

Balša

pre 7 godina

Mene je fascinirala emisija Krešimira Mišaka-Na rubu znanosti kada je u goste doveo Gorana Šarica koji je pričao o Lepenskom viru,Vinči,Ilirima,Slovenima na balkanskom poluostrvu...

razuma bez

pre 7 godina

Svi znamo narodni bajku "U cara Trojana kozije usi" a car Trojan/Trajan vladao je u 2. veku.
Pa bih voleo da mi neko objasni kako to neki dosljaci u 7. veku bastine bajku o caru koji je ziveo 5 vekova ranije?
(Dejan, 24. april 2017 22:44) # Link komentara

Jel ti palo mozda na pamet da ta bajka nije srpska, vec vlaska/rumunska i da su je srbi preuzeli od rumuna/vlaha?

Misha

pre 7 godina

To je bila rimska pokrajina Trikornijum nazvana po svojoj prestonici (Ritopeku), koja je imala tu izlaz na Dunav kod Avale radi trgovine rudom.

Martin Segon, srpski pisac i papski špijun iz XIV veka, opisao je razliku između mentaliteta pravih Slovena sa područja jugoistočne Srbije, koji su nordijskog porekla, i Rašana, koji su starosedeoci Balkana pretežno dinarskog porekla, kao i Vlaha koji su mešavina dinaraca sa potomcima drevnih Tračana:

"Rašani naime prvi stanovnici ove pokrajine, divlji i ratoborni, naseljavaju onaj dio koji leži prema rijekama Drini, Savi i Istru. Vlasi su planinci, divlji rod ljudi - oni su bogati samo stadima stoke; a drugi dio, koji je okrenut Dardancima, Makedoncima i Tribalima, Srbi, ljudi blažeg načina života i pitomijeg i lijepog izgleda, zato što se prostiru više ka jugu i zbog mnogih putujućih trgovaca. ... Prema opisu starih pisaca u njoj se razlikuju tri dijela ili naroda: prvi Rašani, koji se prema Ptolomeju nazivaju Trikornjani, drže onu oblast koja leži prema Drini i Savi, a onaj, pak, dio koji je prema Istru, Mezijci."

Dejan

pre 7 godina

Svi znamo narodni bajku "U cara Trojana kozije usi" a car Trojan/Trajan vladao je u 2. veku.
Pa bih voleo da mi neko objasni kako to neki dosljaci u 7. veku bastine bajku o caru koji je ziveo 5 vekova ranije?
Jos jedno pitanjce? Da li je nek video Pirotske cilime, ili uopste stare narodne cilime i uporedio njihove sare sa sarama iz Vincancske kulture?
Verovatno ima i onih koji ce reci da su nase prababe bile sjajni arheolozi, pa su kopali po Vinci i kad su videle sare, resile da iste takve stave na cilime.

Srbin Kelt

pre 7 godina

Jedina istina je da su Srbi ili direktni potomci Kelta koji su ziveli na podrucju danasnje Srbije, ili smo postali Srbi mesanjem dosljaka Slovena i Kelta. U svakom slucaju, skoro najveci postotak genetskog koda kod danasnjih Srba upravo cini keltski genetski kod. Neka prica ko sta hoce, do dana danasnjeg su ostali toponimi i hidronimi u Srbiji koji na danasnjem srpskom nemaju nikakvo znacenje, ali i te kako imaju znacenje na keltskom (irskom).

no1

pre 7 godina

Kad smo vec kod Jerininog grada, postoji jedan i blizu Brusa i Aleksandrovca. Svakako zanimljiva lokacija koju treba videti. Zovu ga jos i Koznik.

Millennium

pre 7 godina

Vau. Postojali Srbi i pre Nemanjića. Ko bi rekao. To je ranije bilo jedno od niza utvrđenja koja su čuvala prilaze i puteve ka Via Militaris-u. A pre nego što oni koji su bežali sa časova istorije i sada je uče od prodavaca magle i opsenara koji zarađuju na frustriranoj naciji, potegnu za Srbi pa amebe, da pročitaju da se u tekstu kaže da su tu Srbi živeli od naseljavanja. Odnosno kako se Vizantija povlačila, tako su nova plemena preuzimala infrastrukturu. Odatle se najverovatnije trgovačka postaja premestila na mesto gde je današnje Valjevo, a koje je bilo jedno od bitnijih trgovačkih centara s'obzirom da ga Dubrovčani pominju.

karudijan

pre 7 godina

Српску историју описују од шестога века, од времена наводног досељавања на Балкан, као да нас пре тога није ни било. А где су нам онда живели прадедови? Не падају народи са неба! Све је више аргумената у прилог тезе о томе да је центар, извор и колевка европске цивилизације Балканско полуострво, у “примитивној Србији”. Балканско полуострво је био први насељени регион из кога су касније насељавани остали делови Европе. Срби се овде нису доселили, већ су ту живели од свога почетка и одатле су се расељавали. Од леденог доба, обале Дунава су биле најбоље место за живот јер је цела Европа била окована ледом.

Винча је највеће и најзначајније истражено неолитско насеље, односно град у Европи и прво велико насеље које је било седиште прве урбане европске цивилизације пре девет хиљада година. Куће нису имале дворишта, па је и то један од доказа да то насеље није било село, већ град. Археолошко налазиште града Винча простире се на око петнаест хектара, и не само на овој локацији. Тај народ је живео на простору који је много већи од данашње Србије, а то је утврђено на основу 700 пронађених локалитета ван подручја Винче, са археолошким материјалом који је по стилу исти као материјал нађен у Винчи.

Простирао се широм данашње Босне, Србије, Румуније, Бугарске, Црне Горе, Македоније и Грчке. Налази из Винче потпуно су потирали тврдње германске или нордијске школе историје да је европска цивилизација настала на северу континента.

karudijan

pre 7 godina

Др Бен Робертс, са универзитета у Енглеској, рекао је да се колевка металургије пре 7.000 година догодила на тлу данашње Србије.

Makarid

pre 7 godina

Ovo se oduvek znalo. Samo iz nekog cudnog razloga mi Srbi volimo da pljujemo sami po sebi, sto ne radi niko drugi u svetu sem nas, pa tako ne przinajemo ni svoju istoriju.

Ako mislite da Deretic lupa tako sto ste nesto naculi, varate se. Trk do prve biblioteke i kupite njegovi knjigu, bilo koju. Svaka od tih knjiga je prepuna referenci i citata drugih istoricara. Shvatite da je on sakupio radove ranijih istoricara i da sve bazira na njihovim informacijam.

U Stanojka žena ko devojka

pre 7 godina

Naravno da su srbi ziveli na ovim prostorima i pre 7 veka, ali problem je bila (nesacuvana) pismenost. Jedini cuvar srpske istorije je pravoslavna crkva, ali koliko ta crkva voli srpski narod toliko jos vise voli svoju ideologiju (hriscanstvo). Dakle, pedantno je zabelezeno i cuva se sve ono od vremena prelaska na hriscanstvo, a paganski period srba pre toga je upravo delima te crkve zbrisan (ne cini sebi laznoga idola, u prevodu: unisti sve tragove starih bogova a samim tim i stare istorije). Ovaj narod je najvise "propatio" (pre)uzimanjem raznih vera (hriscanstva i islama). Kasnijim raskolom hriscanstva na pravoslavno i katolicko raslojio se i narod. A zasto smo pruzeli drugu veru? Pa prosto zato sto je to (kao i danas) bilo IN, moda... i prvo su ga uzeli vlastelini da bi se priblizili zapadnoj eliti, a onda je za njima krenuo i narod (doduse, mnogo teze pa danas jedino nas oblik hriscanstav ima vise paganskih obicaja u sebi (slava, klac, vidovdan) od bilo kojeg drugog hriscanskog naroda. (molim vas zaista da objavite komentar, hvala puno)

drbaticedr

pre 7 godina

svi znamo i za srbski kalendar i za nina belova, serbona makeridova i aleksandra karanovica ne treba nam berlinski kongres da nam prica nasu istoriju. Biti srbin je cast nekad su svi hteli da budu srbi jer su im nasi predci davali i duhovnost i tehnoloski napredak nazalost mi danas nemamo sta da ponudimo nikome i narod je iz neznanja pristao da umesto lava bude mis

karudijan

pre 7 godina

Недавно су угледни немачки Универзитет у Тибингену и Геолошки институт у Хајделбергу потврдили да је археолошки локалитет Белица крај Јагодине најстарије светилиште Европе. У насељу из раног неолита нађена највећа ризница праисторијских уметничких дела на свету, са око 100 човеколиких фигура од камена, кости и глине, старих око 8.000 година. На фигурама из Белице представљене су све фазе настанка и развоја људског плода, од зачећа до порођаја. Овакве представе нису никада до сада забележене у уметничком стваралаштву човечанства. Немачки стручњаци су локалитет крај Јагодине назвали археолошком сензацијом 21. века!

my way

pre 7 godina

Eh, da ljudi malo vise citaju, a ne da im je vrhunac inteligencije i znanja podsmevanje drugima i lepljenje etiketa znali bi makar kada se pojam "Srbi" prvi put pojavljuje i sta je oznacavao...

Tolle

pre 7 godina

Mi smo uništeni dolaskom Nemanjića i nasilnim pokršćavanjem u kojem je ubijena 1/3 srba a ostali se međusobno posvađali. Od tada je ona "da se srbi slože... "

Dejan

pre 7 godina

Svi znamo narodni bajku "U cara Trojana kozije usi" a car Trojan/Trajan vladao je u 2. veku.
Pa bih voleo da mi neko objasni kako to neki dosljaci u 7. veku bastine bajku o caru koji je ziveo 5 vekova ranije?
Jos jedno pitanjce? Da li je nek video Pirotske cilime, ili uopste stare narodne cilime i uporedio njihove sare sa sarama iz Vincancske kulture?
Verovatno ima i onih koji ce reci da su nase prababe bile sjajni arheolozi, pa su kopali po Vinci i kad su videle sare, resile da iste takve stave na cilime.

U Stanojka žena ko devojka

pre 7 godina

Naravno da su srbi ziveli na ovim prostorima i pre 7 veka, ali problem je bila (nesacuvana) pismenost. Jedini cuvar srpske istorije je pravoslavna crkva, ali koliko ta crkva voli srpski narod toliko jos vise voli svoju ideologiju (hriscanstvo). Dakle, pedantno je zabelezeno i cuva se sve ono od vremena prelaska na hriscanstvo, a paganski period srba pre toga je upravo delima te crkve zbrisan (ne cini sebi laznoga idola, u prevodu: unisti sve tragove starih bogova a samim tim i stare istorije). Ovaj narod je najvise "propatio" (pre)uzimanjem raznih vera (hriscanstva i islama). Kasnijim raskolom hriscanstva na pravoslavno i katolicko raslojio se i narod. A zasto smo pruzeli drugu veru? Pa prosto zato sto je to (kao i danas) bilo IN, moda... i prvo su ga uzeli vlastelini da bi se priblizili zapadnoj eliti, a onda je za njima krenuo i narod (doduse, mnogo teze pa danas jedino nas oblik hriscanstav ima vise paganskih obicaja u sebi (slava, klac, vidovdan) od bilo kojeg drugog hriscanskog naroda. (molim vas zaista da objavite komentar, hvala puno)

Tolle

pre 7 godina

Mi smo uništeni dolaskom Nemanjića i nasilnim pokršćavanjem u kojem je ubijena 1/3 srba a ostali se međusobno posvađali. Od tada je ona "da se srbi slože... "

karudijan

pre 7 godina

Недавно су угледни немачки Универзитет у Тибингену и Геолошки институт у Хајделбергу потврдили да је археолошки локалитет Белица крај Јагодине најстарије светилиште Европе. У насељу из раног неолита нађена највећа ризница праисторијских уметничких дела на свету, са око 100 човеколиких фигура од камена, кости и глине, старих око 8.000 година. На фигурама из Белице представљене су све фазе настанка и развоја људског плода, од зачећа до порођаја. Овакве представе нису никада до сада забележене у уметничком стваралаштву човечанства. Немачки стручњаци су локалитет крај Јагодине назвали археолошком сензацијом 21. века!

no1

pre 7 godina

Kad smo vec kod Jerininog grada, postoji jedan i blizu Brusa i Aleksandrovca. Svakako zanimljiva lokacija koju treba videti. Zovu ga jos i Koznik.

karudijan

pre 7 godina

Српску историју описују од шестога века, од времена наводног досељавања на Балкан, као да нас пре тога није ни било. А где су нам онда живели прадедови? Не падају народи са неба! Све је више аргумената у прилог тезе о томе да је центар, извор и колевка европске цивилизације Балканско полуострво, у “примитивној Србији”. Балканско полуострво је био први насељени регион из кога су касније насељавани остали делови Европе. Срби се овде нису доселили, већ су ту живели од свога почетка и одатле су се расељавали. Од леденог доба, обале Дунава су биле најбоље место за живот јер је цела Европа била окована ледом.

Винча је највеће и најзначајније истражено неолитско насеље, односно град у Европи и прво велико насеље које је било седиште прве урбане европске цивилизације пре девет хиљада година. Куће нису имале дворишта, па је и то један од доказа да то насеље није било село, већ град. Археолошко налазиште града Винча простире се на око петнаест хектара, и не само на овој локацији. Тај народ је живео на простору који је много већи од данашње Србије, а то је утврђено на основу 700 пронађених локалитета ван подручја Винче, са археолошким материјалом који је по стилу исти као материјал нађен у Винчи.

Простирао се широм данашње Босне, Србије, Румуније, Бугарске, Црне Горе, Македоније и Грчке. Налази из Винче потпуно су потирали тврдње германске или нордијске школе историје да је европска цивилизација настала на северу континента.

my way

pre 7 godina

Eh, da ljudi malo vise citaju, a ne da im je vrhunac inteligencije i znanja podsmevanje drugima i lepljenje etiketa znali bi makar kada se pojam "Srbi" prvi put pojavljuje i sta je oznacavao...

karudijan

pre 7 godina

Др Бен Робертс, са универзитета у Енглеској, рекао је да се колевка металургије пре 7.000 година догодила на тлу данашње Србије.

Millennium

pre 7 godina

Vau. Postojali Srbi i pre Nemanjića. Ko bi rekao. To je ranije bilo jedno od niza utvrđenja koja su čuvala prilaze i puteve ka Via Militaris-u. A pre nego što oni koji su bežali sa časova istorije i sada je uče od prodavaca magle i opsenara koji zarađuju na frustriranoj naciji, potegnu za Srbi pa amebe, da pročitaju da se u tekstu kaže da su tu Srbi živeli od naseljavanja. Odnosno kako se Vizantija povlačila, tako su nova plemena preuzimala infrastrukturu. Odatle se najverovatnije trgovačka postaja premestila na mesto gde je današnje Valjevo, a koje je bilo jedno od bitnijih trgovačkih centara s'obzirom da ga Dubrovčani pominju.

drbaticedr

pre 7 godina

svi znamo i za srbski kalendar i za nina belova, serbona makeridova i aleksandra karanovica ne treba nam berlinski kongres da nam prica nasu istoriju. Biti srbin je cast nekad su svi hteli da budu srbi jer su im nasi predci davali i duhovnost i tehnoloski napredak nazalost mi danas nemamo sta da ponudimo nikome i narod je iz neznanja pristao da umesto lava bude mis

Makarid

pre 7 godina

Ovo se oduvek znalo. Samo iz nekog cudnog razloga mi Srbi volimo da pljujemo sami po sebi, sto ne radi niko drugi u svetu sem nas, pa tako ne przinajemo ni svoju istoriju.

Ako mislite da Deretic lupa tako sto ste nesto naculi, varate se. Trk do prve biblioteke i kupite njegovi knjigu, bilo koju. Svaka od tih knjiga je prepuna referenci i citata drugih istoricara. Shvatite da je on sakupio radove ranijih istoricara i da sve bazira na njihovim informacijam.

Srbin Kelt

pre 7 godina

Jedina istina je da su Srbi ili direktni potomci Kelta koji su ziveli na podrucju danasnje Srbije, ili smo postali Srbi mesanjem dosljaka Slovena i Kelta. U svakom slucaju, skoro najveci postotak genetskog koda kod danasnjih Srba upravo cini keltski genetski kod. Neka prica ko sta hoce, do dana danasnjeg su ostali toponimi i hidronimi u Srbiji koji na danasnjem srpskom nemaju nikakvo znacenje, ali i te kako imaju znacenje na keltskom (irskom).

Misha

pre 7 godina

To je bila rimska pokrajina Trikornijum nazvana po svojoj prestonici (Ritopeku), koja je imala tu izlaz na Dunav kod Avale radi trgovine rudom.

Martin Segon, srpski pisac i papski špijun iz XIV veka, opisao je razliku između mentaliteta pravih Slovena sa područja jugoistočne Srbije, koji su nordijskog porekla, i Rašana, koji su starosedeoci Balkana pretežno dinarskog porekla, kao i Vlaha koji su mešavina dinaraca sa potomcima drevnih Tračana:

"Rašani naime prvi stanovnici ove pokrajine, divlji i ratoborni, naseljavaju onaj dio koji leži prema rijekama Drini, Savi i Istru. Vlasi su planinci, divlji rod ljudi - oni su bogati samo stadima stoke; a drugi dio, koji je okrenut Dardancima, Makedoncima i Tribalima, Srbi, ljudi blažeg načina života i pitomijeg i lijepog izgleda, zato što se prostiru više ka jugu i zbog mnogih putujućih trgovaca. ... Prema opisu starih pisaca u njoj se razlikuju tri dijela ili naroda: prvi Rašani, koji se prema Ptolomeju nazivaju Trikornjani, drže onu oblast koja leži prema Drini i Savi, a onaj, pak, dio koji je prema Istru, Mezijci."

dex

pre 7 godina

Da li je neko procitao tekst? Nije rec o srpskoj drzavi, vec o rimskom utvrdjenju, koje je kasnije naseljavano, prosirivano, odrzavano...
A za gospodina Dejana, i njegovu igru reci (Trojan/Trajan, jer Boze moj, Trajan je cist Srbin), trebalo bi da dobije neku nagradu za kreativnost. Trajan je inace rodjen u Italici, blizu danasnje Sevilje, dakle u Spaniji danasnjoj.
Gospodine Dejane, ja bih Vas zbog ove sjajne igre recima pozvao da posetite i druge stare srpske lokacije poput reke Potomak, Manitobe (mani to, ba), pa i reku Oranje, drzavu Cad, Najrobi (tu su valjda bili najbolji robovi za srpsku vlastelu) itd... Vidite kako se nepoznavanjem istorije i igrama reci koje u lokalnim jezicima imaju drugacije znacenje moze svasta "dokazati?"

P.S. Sve ove price o autohtonom narodu padaju u vodu kada se testirate da utvrdite svoju haplo grupu. Mnogi su se razocarali.

Serbo

pre 7 godina

svi znamo i za srbski kalendar i za nina belova, serbona makeridova i aleksandra karanovica ne treba nam berlinski kongres da nam prica nasu istoriju. Biti srbin je cast nekad su svi hteli da budu srbi jer su im nasi predci davali i duhovnost i tehnoloski napredak nazalost mi danas nemamo sta da ponudimo nikome i narod je iz neznanja pristao da umesto lava bude mis
(drbaticedr, 24. april 2017 21:54)

Kako vidim, ti jos uvijek ne znas da postoje glasovne promjene u srBskom jeziku.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kajzer Soze, 25. april 2017 00:23)
@ Isto tako, ti ne znaš pozadinu priče zbog koje je on napisao srbskom jeziku, ali bitno je komentarisati.

Kale znaci brdo

pre 7 godina

Dzaba tolka istorija kad ce nestanemo ki dinosauri. Pola narod ce skapa od glad a ova druga trecina ce smugne u Kanadu il neku ostalu evropsku zemlju.

sloga

pre 7 godina

Mi smo uništeni dolaskom Nemanjića i nasilnim pokršćavanjem u kojem je ubijena 1/3 srba a ostali se međusobno posvađali. Od tada je ona "da se srbi slože... "(Tolle, 24. april 2017 20:35)Većina Srba je primila hrišćanstvo pre Nemanjića.Skoro svi srpski vladari(knezovi,župani,kraljevi...)pre Nemanjića su bili hrišćani.Za vreme Nemanjića je samo uspostavljena autokefalna srpska crkva.Nije bilo nikakvog nasilnog pokrštavanja,ali je bilo otpora i to je možda jedan od razloga što je nova religija preuzela i neke segmente iz stare(paganske).Nemanjići su najznačajnija srednjovekovna srpska vladarska dinastija i jedna od najznačajnijih u Evropi.Niko ne spori da je i pre i posle Nemanjića bilo velikih vladara i dinastija.Samo što oni nisu ostavili ni izbliza toliko građevina,pisanih dokumenata,spomenika,umetnina...,kao Nemanjići.

Madevun

pre 7 godina

Zabranjeni: Prof. dr Đorđe Janković, nekadašnji predsjednik arheološkog društva, istoričar Radovan Damjanović, govore o drugačijoj istoriji Srba, koja je zatirana od strane germanske škole istorije koju danas naša djeca uče, a koja gdje god može ističe Germane kao superiorne u odnosu na Srbe tj. Slovene. Mnogobrojni najnoviji arehološki nalazi govore u prilog tvrdnjama srpske škole istorije, a ne germanske.

Nemanja

pre 7 godina

Naravno da narodi nastaju i nestaju. Ko je pre 300 godina čuo za jugoslovenski, crnogorski ili bošnjački narod? Narod i jezik su žive stvari, nastaju, menjaju se, nestaju. Primera (pogotovo za nestanak) ima koliko hoćete. Pa ni Mađari ni Francuzi nisu postojali ni kao narodi niti su imali taj svoj jezik pre 1600 godina. Engleski jezik se izmenio do neprepoznatljivosti od svojij saksonskih korena. I naravno da je bilo vreme kada narodi nisu uopšte ni postojali kao koncept. Doba Vinčanske kulture je doba u kojem se ne može govoriti o narodima nego eventualno o većoj teritoriji koja ima istu ili sličnu kulturu. Zato se i zove Vinčanska kultura a ne Vinčanski narod. Gledate procese koji traju hiljadama godine iz perspektive beznačajne mrvice mesa koja postoji svega par decenija i tokom čijeg bitisa ja se malo šta menja i onda to vaše beznačajno iskustvo trajnosti projektujete na ove procese koji traju hiljadama godina. Smešno. S jedne strane tvrdite da smi mi oduvek ovde bili i da je nemoguće da smo od nekud došli, ali je sasvim moguće da su svi ostali došli (recimo Mađari i Turci). Pa čak i Grci koji imaju mnogo dužu i bogatiju istoriju od nas beleže talase naseljavanja i znaju da su od nekud došli, ali ne jedino je Srbima ispod časti da nisu na Balkanu duže od planina. Smešno, detinjasto razmišljanje. Najgore je što apsolutno ničemu ne služi.

Polo

pre 7 godina

Po komentarima se vidi koliko žarko želimo da smo mi najstariji narod na tlu Balkana i sveta. Mnogo mi je to sve smešno jer čak i da je tako šta onda sa tim? To bi bio još veći poraz za naše društvo i narod koji nije daleko dogurao. Svi ostali narodi u Evropi su nas prestigli po mnogim pitanjima. Mi se kao dinosaurus polako gasimo i nestajemo.

StarTrek

pre 7 godina

Na teritoriji današnje Srbije, posebno Balkana, oduvek su živeli LJUDI. Ti ljudi su se mešali sa svima onima koji su tuda prolazili ili koji su se tu kraće ili duže zadržali: Iliri, Dačani, Tračani, Sasi i druga Germanska plemena, Kelti, Rimljani, Stari Grci, Sloveni (razni), Huni, Tatari, Madjari, Turci, Persijanci... svi su nešto svoje ostavili, svi su nešto svoje stvorili: 'melting pot' kao današnje Sjedinjene Američke Države. Dominantno (brojem, kulturom, napretkom, ili samo modom) stanovništvo je nametnulo svoj jezik pomešan primesama jezika drugih naroda... A mi potomci na teritoriji Srbije danas govorimo slovesnkim jezikom, a u krvi imamo DNK svih tih naroda koji su živeli na ovim prostorima.... Bugari u školi uče da su oni Tatari koji govore slovenski jezik. Rumuni uče da su oni Latini (potomci drevnih Rimljana)....

dragaN

pre 7 godina

Svi znamo narodni bajku "U cara Trojana kozije usi" a car Trojan/Trajan vladao je u 2. veku.
Pa bih voleo da mi neko objasni kako to neki dosljaci u 7. veku bastine bajku o caru koji je ziveo 5 vekova ranije?
(Dejan, 24. april 2017 22:44)

Mozda iz slicnih razloga kao sto sada nova generacija Srba pocinje da bastini helouvin, dan zaljubljenih a evo poslednjih godina postaju popularne i proslave irskog Sv. Patrika. Sta mislis o tome?

Dex

pre 7 godina

Samo se vi smejte Deretiću.
(M, 24. april 2017 20:59)

Svako normalan zna da smo postojali i pre Nemanjica. Jedino se tim periodom prakticno ne bavimo, a u skolama se to mozda obradjuje ukupno pet minuta. S druge strane, svako normalan primetice posve suprotan ekstrem kod doticnog Deretica. Ne znam koliko vas razume aramejski jezik, ali on tvrdi da je to prakticno srpski. Naravno, to je jedna od najmanjih nebuloza.

Neven

pre 7 godina

@ karudijan, 24. april 2017 21:55:
Nazalost izgleda da niste najbolje informisani sto se tice navedenih istrazivanja. Ne radi se o nikakvoj senzaciji. Univezitet Tibingen niti u 2002 niti u 2003 nije ucestvovao u arheoloskim iskopovanjima na podrucju Belice. Cak sta vise fakultet ukazuje na to da naknadno u njihovo ime provedne analize kamenih artefakta (projekt i radna grupa osnovani u prolece 2012) potvrdjuju da su npr. neke od figura napravljene modernim alatima. Ovi dokazano krivotvoreni artefakti namerno su pomesani sa stvarnim artefaktima iz ranog neolitskog doba. Sa time citav nalaz nije autentican i raskrinkan je kao pokusaj obmane ili ti prevare.
Sumnje u autenticnost nalaza mogu se procitati i u publikaciji:
D. Antonovic/S. Peric, O neolitskoj autenticnosti nalaza iz Belice. Starinar 62, 2012, 257-268

Evo i linkovi univerziteta Tibingen (da ne bi bilo rekla kazala...):
http://www.uni-tuebingen.de/fakultaeten/philosophische-fakultaet/fachbereiche/altertums-und-kunstwissenschaften/ur-und-fruehgeschichte-und-archaeologie-des-mittelalters/juengere-urgeschichte/forschungsprojekte/abgeschlossene-forschungsprojekte/belica.html

http://www.uni-tuebingen.de/fakultaeten/philosophische-fakultaet/fachbereiche/altertums-und-kunstwissenschaften/ur-und-fruehgeschichte-und-archaeologie-des-mittelalters/juengere-urgeschichte/forschungsprojekte/abgeschlossene-forschungsprojekte/belica/authentizitaet-der-funde.html

Milan

pre 7 godina

postovani poklonici Deretica, kako objasnjavate to da nismo dosli u 6 veku a ne govorimo romanski, grcki ili jevrejski (3 nacije sa razvijenim pismom i kulturom)? Da li postoji i jedna nacija koja nije doshljachka, da je bila pod Rimom, a da je sachuvala svoj jezik?

Hvala na odgovoru.

svasta

pre 7 godina

(Dejan, 24. april 2017 22:44)

Da, inace je iz starorimskih izvora poznato da je imperator Trajan imao kozje usi, stoji o tome i na tabli Trajanovoj :) a drevni Srbi su bas to sacuvali kao najvazniji podatak iz svoje istorije...

Milan

pre 7 godina

Naravno da su srbi ziveli na ovim prostorima i pre 7 veka, ali problem je bila (nesacuvana) pismenost. Jedini cuvar srpske istorije je pravoslavna crkva, ali koliko ta crkva voli srpski narod toliko jos vise voli svoju ideologiju (hriscanstvo). Dakle, pedantno je zabelezeno i cuva se sve ono od vremena prelaska na hriscanstvo, a paganski period srba pre toga je upravo delima te crkve zbrisan (ne cini sebi laznoga idola, u prevodu: unisti sve tragove starih bogova a samim tim i stare istorije).
(U Stanojka žena ko devojka, 24. april 2017 21:45)

Problem je što su Nemanjići uništili srpsku ranohrišćansku crkvu proglašavajući ih za "polubošce". Tom prilikom su uništili i spise vezane za srpsku istoriju pre njih jer je sve to bila "jeres". Tako da od Nemanjića više štete nego koristi. Zbog njih moramo naše poreklo dokazivati arheologijom. Primera radi na Kosovu postoji crkva koja je 3 puta zidana. Poslednji put posle oslobođenja od turaka, pre toga u doba Nemanjića, ali su najinteresantniji temelji prvobitnog ranohrišćanskog hrama koji datira iz 3 veka. Verovatni scenario je da se radilo o "polubošcima" zbog čega je crkva u doba Nemanjića srušena i izgrađena nova.

strelac

pre 7 godina

Sve su nas ucili pogrešno,nisu Srbi došli,oni su ovde bili,a istorija se prekraja kako mocni kazu.Nije teško pronaci da smo imali dinastije i pre Nemanjica.Gde su Dukljanski vladari?A spomenici koje imamo koje godine nose?Sta kazu DNK analize za gene ovog naroda?Šta dr.Olga Pjanovic Liković,koja je doktorirala na Sorboni na temu starosti srpskog jezika.Lazu nas i kradu nam secanje i istoriju a to ne smemo da dozvolimo.

ja

pre 7 godina

Mi smo ovde od vajkada, pravi starisedeoci Balkana, nekada zvanog Ham ili srpski tropolj, jer izlazi na tri mora. Srpski jezik je verovatno medju najstarijim jezicima i osnova svih danasnjih jezika, jer jedini ima tu dubinu da objasni svaku rec, zna se i nasa veza kultoroloska i svaka druga sa Velsanima i Ircima. Nemoguce je da jedan narod koji je po navodima zapadnih istoricara dosao na ove predele bukvalno kao "hipici" osnivaju gradove i namecu drugima svoj jezik i kulturu. Ima mnogo tabu tema u nasoj istoriji, Vizantija se nikad nije zvala tako vec Romejsko carstvo, prvi i drugi srpski ustanak su se zvali Karadjordjev rat i Miloseva buna, Dusanovi ratovi su bili oslobodilacki, a ne osvajacki itd, itd...

razuma bez

pre 7 godina

Svi znamo narodni bajku "U cara Trojana kozije usi" a car Trojan/Trajan vladao je u 2. veku.
Pa bih voleo da mi neko objasni kako to neki dosljaci u 7. veku bastine bajku o caru koji je ziveo 5 vekova ranije?
(Dejan, 24. april 2017 22:44) # Link komentara

Jel ti palo mozda na pamet da ta bajka nije srpska, vec vlaska/rumunska i da su je srbi preuzeli od rumuna/vlaha?

Евроталибан

pre 7 godina

(karudijan, 24. april 2017 21:53)

Нису пали са неба, него су пре шестог века живели у данашњој источној Немачкој и дан данас живе тамо и себе називају Срби и оснивачи су Берлина, Дрездена, Лајпцига и тако даље, а нас називају јужни Срби.
Можете прочитати нешто о Лужичким Србима добићете одговоре на многа питања, а не би било лоше и да овде објаве један чланак о њима.

Pedja

pre 7 godina

Sudbina Srbije je zapecacena 1944 kada su srpski komunisti izvrsili boljsevicku revoluciju koja traje do danasnjih dana. Srbija je prezivela i otomansku najezdu i vekovnu okupaciju, uspela da povrati Kosovo a onda totalno unistenje, zamena stanovnistva, gubitak identiteta. I to je svojevrsni fenomen jer je zemlja izuzetno bogata i rudama i plodnom zemljom i vodom. Tuzno!

Oliver Nedeljkovic

pre 7 godina

Kao sto rece Zarko Lausevic u filmu "Noz": Sve Srbin do Srbina, do Darvinovog majmuna! Vaznije je napomenuti da su to bili ljudi, nego da su bili Srbi ili sl. Da se mene pita, pod hitno ukinuti nacionalni i vjerski identitet, a uvesti kategoriju ljudi i neljudi! Kladim se da bi ovih prvih bilo 99% i brzo bi se dogovorili sa ovih 1% preostalih!

Ides pod mac bato

pre 7 godina

Najnovija predstava Kokana Mladenovica govori o nekima koji ovde komentarisu istorijski nonsens i stavljaju u nacionalisticki kontekst citirajuci nekakvog obskurnog Deretica. Pogledajte i prepoznajte se ako to znate, mada ne verujem da znate.

drbaticedr

pre 7 godina

e da pogledajte na netu srpske toponime u indiji imate i sa koordinatama gde se nalaze. Ti srbi oko 200000 su ostali tamo jer su bili ranjeni tokom osvajanja nina belova

ivan

pre 7 godina

zasto se ogranicavati samo na prostoru zapadne uze Srbije,kad je poznato da su ocila crtali jos praljudi i predistorijskim pecinama Afrike?

karudijan

pre 7 godina

Ta ujudurma o velikoj seobi Slavena nam je
potpuno isprala mozak! Ljudi su poslije toga
postali ludi i vjeruju u koješta. Kretanje naroda (
seobe) i kretanje vojske nisu ista stvar. Da bi se neka porodica od „iza Karpata“, u to doba, odlučila
na selidbu- nije to mogla. To je priča za malu djecu
da se nekoliko miliona stanovnika pokrene od „iza
Karpata“ ( odakle ih je tada tamo toliko i moglo biti,
a s obzirom na teritoriju koju su navodno nakon
seobe zaposjeli, moralo ih je biti najmanje 10
miliona!) Samo je mogla vojska da projuri tim
krajevima, da netko od njih pogine, a netko ostane i
stopi se sa lokalnim stanovništvom kao nekad u
Aziji vojska Aleksandra Velikog!
Da bi preživjeli, jednoj porodici je za taj put trebalo
1.5 tona hrane! To nisu mogli da ponesu, a osim
toga, navodno su od tamo i krenuli zbog
nepovoljnih životnih uslova i gladi. Da siju usput i
čekaju da rodi, ima da pocrkaju od gladi dok to
naraste. Da su živjeli samo od lova, potamanili bi sve
životinjske vrste! A osim toga, došli su kao
okupatori u tuđu zemlju gdje je postojalo lokalno
stanovništvo. Takvo šta nije zabilježeno nigdje u
historiji, a nije ni to! To je van pameti! Osim toga,
ovo nisu bili nenaseljeni, pusti predjeli. Tu su živjeli
Iliri, Tračani, ostaci Rimljana i dr. Tu je bilo nekad
uspostavljeno rimsko pravo, pa zar bi starosjedioci
sve to dali tim golaćima koji su se dotepli od iza
Karpata!

Nidza Urosko

pre 7 godina

Dobro jutro Kolumbo!... Ko vise veruje u te nebuloze da smo se doselili od negde na ove prostore i da nije bilo vladara pre Stefana Nemanje

cobane vrati se

pre 7 godina

Meni jos od srednje skole i casova istorije nikada nije bilo jasno kako to da su se divlja i vojno neobrazovana Slovenska plemena za koje se znalo da nisu ratoborna, prosto tako "usetala" na prostor i u samo "srce" oblasti gde su ziveli Iliri,koji su se vekovima borili protiv Rimljana i odolevali im dosta dugo.Ti Iliri nisu ovde ziveli u malom broju( Rimljani u jednom trenutku salju desetak legija na ove prostore),bili su ratoborni i ponosni a cim su toliko dugo odolevali Rimljanina znaci i da nisu bili vojno i strateski neuki.Sve mi je vise logicna teorija koju sam cuo da Sloveni nisu ni dolazili ovamo ,vec da su istoricari srednjeg veka jednostavno Ilire preimenovali u Slovene...

Dzidzi Bidzi

pre 7 godina

@Dejan Da li smo mi dosli ili smo autohtoni ja ne znam ali znam da se cesto dosljaci cesto mesaju ili utapaju u domace stanovnistvo posebno ako je ono u vecini a samim tim i prihvataju neke njegove obicaje i karakteristike. Primera je mnogo a jedan od njih su npr Bugari.

dragaN

pre 7 godina

postovani poklonici Deretica, kako objasnjavate to da nismo dosli u 6 veku a ne govorimo romanski, grcki ili jevrejski (3 nacije sa razvijenim pismom i kulturom)? Da li postoji i jedna nacija koja nije doshljachka, da je bila pod Rimom, a da je sachuvala svoj jezik?

Hvala na odgovoru.
(Milan, 25. april 2017 10:40)

Evo ja cu ti odgovoriti. Iako se podsmevam Dereticevim dokazima i ne verujem u te gluposti, tvoje je pitanje takodje veoma glupo. Bili smo mi i pod Turcima 400-500 godina, pa nismo naucili turski jezik. A zasto nije moguce bilo biti pod Rimljanima 200-300 godina i sacuvati svoj jezik? Zar nisu Grci sacuvali svoj jezik? Ili Jevreji?

Neko123

pre 7 godina

Svi znamo narodni bajku "U cara Trojana kozije usi" a car Trojan/Trajan vladao je u 2. veku.
Pa bih voleo da mi neko objasni kako to neki dosljaci u 7. veku bastine bajku o caru koji je ziveo 5 vekova ranije?
Jos jedno pitanjce? Da li je nek video Pirotske cilime, ili uopste stare narodne cilime i uporedio njihove sare sa sarama iz Vincancske kulture?
Verovatno ima i onih koji ce reci da su nase prababe bile sjajni arheolozi, pa su kopali po Vinci i kad su videle sare, resile da iste takve stave na cilime.
(Dejan, 24. april 2017 22:44)

Isto tako, Srbi su Hriscani sto znaci da su Srbi ziveli na teritoriji Izraela u to vreme. Kako bi inace obrazlozio sto neki dosljaci pricaju bajke o coveku koji je mozda ziveo pre 2000 godina? U kontaktu sa drugim kulturama smo preuzeli dosta toga. Na primer, pogledao sam sada o Trojanu - nema nikakve veze sa Trajanom vec sa grckom mitologijom i prici o Midi. Isto tako su mnogi slovenski bogovi preuzeli dosta osobina od grckih bogova, kao uostalom sto je i sama biblija preuzela od ranijih predanja (npr potop is starog zaveta je postojao jos ranije u Epu o Gilgamesu, itd itd).

Kajzer Soze

pre 7 godina

svi znamo i za srbski kalendar i za nina belova, serbona makeridova i aleksandra karanovica ne treba nam berlinski kongres da nam prica nasu istoriju. Biti srbin je cast nekad su svi hteli da budu srbi jer su im nasi predci davali i duhovnost i tehnoloski napredak nazalost mi danas nemamo sta da ponudimo nikome i narod je iz neznanja pristao da umesto lava bude mis
(drbaticedr, 24. april 2017 21:54)

Kako vidim, ti jos uvijek ne znas da postoje glasovne promjene u srBskom jeziku.

Dejan

pre 7 godina

Vrlo jednostavno... Ako se tvrdi da srpska istorija i postojanje na Balkanu pocinje od Nemanjića , onda se postavlja logično pitanje, ko su preci Nemanjića i ko su preci predaka Nemanjića ? Znaci iz dobro znanih razloga, se manipuliše sa srpskom istorijom i umanjuje njen znacaj. Zapad nikada nike bio drugaciji prema Srbima, a poslednjih 100 godina, je samo kulminacija vrlo vešte i agresivne politike zapada, bilo to bili Germani , Ugari ili Anglosaksonci ...

Vlada M

pre 7 godina

Ako su se prosečno radjala deca sa 25 godina, onda je od boja na Kosovu prošla 21 generacija. Ako u n-toj prethodnoj generaciji imate 2^n predaka, ispada da svako od nas vuče poreklo od 1,048,576 ljudi. Naravno eksponencijalni rast je neodrživ, ali u ranijim generacijama to nisu rodjaci pa su se ženili udavali medjusobno, smanjujući broj predaka. Može se zaključiti da svi vodimo poreklo od celokupnog stanovništva ovih i delom drugih prostora, kada posmatramo srednji vek i ranija doba (mada svako od nas ima genetski materijal samo od oko 200 ljudi iz bilo kog tako davnog doba, zbog ograničenog broja DNK elemenata za kombinovanje koje čovek ima). E sad od čega se tadašnji narod sastojao vidimo iz Y-haplogrupa koje imamo, a to je mešavina starosedelaca Balkana i Slovenskih doseljenika, koji opet vode poreklo pre ledenog doba sa bliskog istoka i centralne Azije, koji dalje...itd. Dakle jesu Srbi (i drugi Jugovići) mešavina starosedelaca i doseljenika, i tek ta mešavina su donekle Srbi od kojih se vi sastojite, a ni doseljenici ni starosedeoci nisu. Ja sam npr E1 haplogrupe što znači da su mi muški preci po direktnoj liniji starosedeoci, ali sam od iste mešavine DNK kao i većina vas jer su moji uvek živeli ovde.

да да

pre 7 godina

СПЦ би да комплетна историја Срба почиње од Немањића, али неће моћи !!! И пре њиховог покрштавања, ми смо били СРБИ !!!

ivanamn

pre 7 godina

"Eh, da ljudi malo vise citaju, a ne da im je vrhunac inteligencije i znanja podsmevanje drugima i lepljenje etiketa znali bi makar kada se pojam "Srbi" prvi put pojavljuje i sta je oznacavao..."

ima nas koji bi voleli da znamo, a nismo imali priliku da naucimo. bilo bi lepo da ste napisali kada se prvi put pojavljuje naziv Srbi. ;)

Doza

pre 7 godina

Prof dr. Djordje Jankovic (svojevremno predsednik srpskog arheoloskog drustva) je zastupao stav po kome mi nismo doneli svoju zemlju na opancima vec smo oduvk ziveli ovde. Stav se temelji po sakupljenoj gradji na nalazistima. Pogledati na YT emisiju Cirilica na tu temu. Emisija je jako zanimljiva. Ima dosta podmetacina u nasoj istoriji. Ko ne zna proslost ne zna sadasnjost ni buducnost.
Valjda ce se uskoro otvoriti muzej na trgu posle 100god.

Milos S. Milojevic

pre 7 godina

Краљ Тугомир Силвестров Дрвановић ХXVI. 993.–997.
Краљ Хвалимир II.Тугомиров Дрвановић ХXVII. 997.–1003.
Краљ Петрислав II.Хвалимиров Дрвановић ХXVIII. 1003.–1010.
Краљ Владимир Свети II.Петрислављев Дрвановић ХXIX. 1010.–1015.
Краљ Драгомир I. Хвалимиров Дрвановић ХXX. 1015.–1019.
Краљ Доброслав или Воислав I.Драгомиров Дрвановић ХXXI. 1036.–1055.
Краљица Неда I. и најстарији јој син Гојислав Дрвановић ХXXII.1055.–1057.
Краљ Михајил I.Војислављев Дрвановић ХXXIII. 1057.–1073.
Краљ Радослав II.Војислављев Дрвановић ХXXIV. 1073.–1089.
Краљ Бодин I.Михајилов Дрвановић ХXXV.1089.–1100.
Краљ Доброслав II.Бранислављев Дрвановић ХXXVI. 1100.–1102.
Краљ Владимир III.Михајилов Дрвановић ХXXVII. 1102.–1114.
Краљ Ђурађ I.Бодинов Дрвановић ХXXVIII. 1114.–1117.
Краљ Грубеша I.Бранислављев Дрвановић ХXXIХ. 1117.–1124.
Краљ Ђурађ Бодинов Дрвановић ХL. 1124.–1143
Краљ Грдиња (или Градиња) I.Бранислављев Дрвановић ХLI. 1143.–1154.
Краљ Радослав III.Градињин Дрвановић ХLII. 1154.– 1160.

CATAPA

pre 7 godina

Birajući manje zlo, Srbi su se odrekli svog identiteta kako bi pripali široj, hrišćanskoj zajednici u kojoj su postali parija, osuđeni da od tada pa zauvek biraju samo manje zlo. I tako, nikad dobro jer uvek kad se bira manje zlo, neki biraju jedno, a neki drugo, a ono "manje zlo" postane najveće moguće.

Nije ni danas lako, ali je kudikamo lakše naknadno pametovati negoli onda kada je bilo lako da ne osvaneš ako pogrešno zanoćiš, a za "verbalni delikt" svaki novopečeni pravoverni mogao da te umlati kako bi svoju pravovernost dokazao.
Surova vremena. Kao da se vraćaju sve češće, u malo ili nimalo promenjenim kostimima.

Milos S. Milojevic

pre 7 godina

Краљ Свевлад, Самовлад или Само, Самко I. Од 492. – 530.год.
Цар Борис или Брус I. Свевладовић или Самовладовић I. Од 530 – 540.год
Цар Остројило I. Свевладовић или Самовладовић II. Од 540 – 552.год
Краљ Татило Свевладовић III. Од 541 – 576.год.
Краљ Теја Реја (Хтеомир) Татилов Свевладовић IV. 552 – 563.
Цар Свевлад или Смовлад II. син Стројимиров, Самовладовић III.(V.)
од 552 – 564.
Цар Селимир I. Свевладов или Самов син Свевладовић или Самовић IV. (VI.)
564.–585.
Цар срп. Владан I. Селимиров син Свевладовић V. (VII.) од 585.– 610.
Радомир I. Владанов син Свевладовић VI. (VIII.) од 610.–620.
Цар Звонимир I. Дрванов, (Дрвенаров) од 632.–675.
Краљ Будимир I. Звонимиров Дрванић II.675.–680.
Краљ Светолик I.Будимиров Дрванић (Дрвенаровић) III. 680.–692.
Краљ Владислав I.Светоликов Дрванић (Дрвенаровић) IV. 692.–709.
Краљ Томислав I.Владислављев Дрвановић V. 709.–722.
Краљ Себислав (или Збислав) I. Дрвановић VI. 722.–749.
Краљ Разбивој I.Себислављев Дрвановић VII. 746.–753.
Краљ Владимир I.Себислављев Дрвановић VIII. 753.–773.
Краљ Хранимир I.Владимиров Дрвановић IX. 773.–782.
Краљ Тврдослав I.Хранимиров Дрвановић X. 782.–787.
Краљ Остројило (или Стројило)II. Владимиров Дрвановић XI. 787.–791.

nordijac

pre 7 godina

Smejali se vi ili ne,ali Srbija ima samo 1/4 pravih slovenskih gena.
Pitajte čak i u DRŽAVNOM institutu za genetiku.
Sloveni su došli,pokorili balkanska plemena,nametnuli svoj jezik i pokušali kulturu (kultura je trenutno daleko od slovenske,mnogo više je turska).
Na primer oni brđani iz centralne bivše Jugoslavije (da ne imenujem državu) je tipičan predstavnik dinarske rase.
Onda ovde ima ostalih predstavnika mediteranske itd...itd...
Nađite tamnog Rusa u Peterburgu...

LaleGator

pre 7 godina

Nadam se da ce jednog dana, sto pre, isplivati istina da mi nismo nikakvi dosljaci ovde u 6-7 veku!

To da smo mi. Srbi neki "došljački" narod u 7om veku nam je nametnuto za vreme komunizma!
Došljački narodi se tretiraju kao manje vredni i nepostuju se uopste!

Pre nekoliko godina je švajcarski nacionalni institut za genetiku, utvrdio da narod na nasim prostorima ima cak 70-80% istu genetiku kao narod iz vinčanske kulture a kasnije iliri!!!

Cak i ruske istorijske knjige govore da su Rusi loreklom sa ovih prostora a ne da smo mi dosli odande!

Balša

pre 7 godina

Mene je fascinirala emisija Krešimira Mišaka-Na rubu znanosti kada je u goste doveo Gorana Šarica koji je pričao o Lepenskom viru,Vinči,Ilirima,Slovenima na balkanskom poluostrvu...

Milos S. Milojevic

pre 7 godina

Краљ Толимир I.Остројилов Дрвановић XII. 791.–799.
Краљ Предислав I.Толимиров Дрвановић XIII. 799.–805.
Краљ Крепимир I.Предислављев Дрвановић XIV. 805.–830.
Краљ Светозар Крепимиров Дрвановић XV. 830.–835
Краљ Радослав I.Светозарев Дрвановић XVI. 835.–850.
Краљ Чеслав или Честислав I. Радослављев Дрвановић XVII. 850.–862.
Краљ Петрислав I. Радослављев Дрвановић XVIII. 864.–879.
Краљ Павлимир или Бела I. Петрислављев Дрвановић XIX. 879.–910.
Жена Белина (Павлимирова) Дрвановић XX. 910.–930.
Краљ Тресимир I.Белин или Павлимиров Дрвановић XXI. 930.–960.
Краљ Прелимир I.Тресимиров Дрвановић XXII. 960.–982.
Краљ Хвалимир I.Прелимиров Дрвановић XXIII. 982.–986.
Краљ Легет I.Крешимиров Дрвановић XXIV. 986.–989.
Краљ Силвестер I.Болеслављев Дрвановић XXV. 989.–993.

загор

pre 7 godina

шта су уопште срби? средњи век не познаје концепт нације. тада је једино питање идентитата било - којем феудалцу припадаш.
у културном и цивилизацијском смислу, дисконтинуитети су јако ретки. то што ми имамо топониме, бајке и ликовне мотиве исте као и неки који су овде живели у праисторији, не значи да су срби (словенско племе) од праисторије живели на подручју пирота и ваљева.
па и турска култура је 50% грчка, 50% персијска (са 0% ичега аутентичног осим језика и нешто фолклора), па турци нису ни грци ни персијанци, него турци. тако је и са нама. језик и део фолклора словенски, остало преузето од оних који су живели овде пре досељавања словена, па на то калемљени разни утицаји, а највише немачки и арапски. у генетском смислу смо најлепша мешавина (за разлику од нпр. острвских народа:исланђана, јаоанаца итд.). то је јасно као дан када гледаш наше лепе жене - има их свих величина, облика и боја. у томе и јесте лепота овог поднебља.

Ментор Момо

pre 7 godina

Оно што се зна и што се учило у школи,Властимировићи,Војислављевићи и Вукановићи.За даље незнамо,нисмо били писмени.

Komša

pre 7 godina

@B.H.
Dobar komentar.U svojoj ljubavi prema nečemu tudjem otkrivaš suštinu manipulacije- stvaranje naroda bez svesti o poreklu.Takvm narodima se može manipulisati,jer su,lišeni svesti o svojoj prošlosti skloni podelama i medjusobnom neprijateljstvu (pogledaj Poljake i Ruse,Srbe i Hrvate...neko je povukao liniju i zakrvio bukvalno isti narod )
Hriščanstvo sa kojim smo se mi kao Sloveni susreli kao sa gotovim proizvodom nije bilo ništa drugo do ideologija tada novog svetskog poretka (Grčko-Rimskog) koji je bacio na kolena jednu veliku,slovensku civilizaciju.
Prihvatajući Hrišćanstvo slovenski vladari su kupovali kartu za vladanje i pistali igračke u rukama tadašnjih moćnika.

vojard bih

pre 7 godina

Ima li neko pametan da kaže kada se prvi puta spominje "Srbija" kao neka država. Ne mislim na "predanja" nego kao istorijska i zapisana činjenica !!!!

Bojan

pre 7 godina

postovani poklonici Deretica, kako objasnjavate to da nismo dosli u 6 veku a ne govorimo romanski, grcki ili jevrejski (3 nacije sa razvijenim pismom i kulturom)? Da li postoji i jedna nacija koja nije doshljachka, da je bila pod Rimom, a da je sachuvala svoj jezik?

Hvala na odgovoru.
(Milan, 25. april 2017 10:40) # Link komentara

Poštovani, poslušajte sta o tome kaže Radovan Damjanović i sve će Vam biti jasno. Prestanite da se obrazujete na stranicama Wikipedie, nego pročitajte neku literaturu o tome ili bar poslušajte pametne ljude šta imaju reći. Istražite malo koliko naših reči ima u grčkom, rimskom ili rumunskom jeziku. Proučite kako je nastao rumunski jezik i kako su unijati isforsirali tu priči. Kojim se danas jezikom i dalje govori u zabačenim rumunskim selima. Ima mnogo zanimljivih stvari za one koje žele čuti. Pozdrav.

Miki

pre 7 godina

Svi znamo narodni bajku "U cara Trojana kozije usi" a car Trojan/Trajan vladao je u 2. veku.
Pa bih voleo da mi neko objasni kako to neki dosljaci u 7. veku bastine bajku o caru koji je ziveo 5 vekova ranije?
(Dejan, 24. april 2017 22:44)

Recimo, pročitali Trajanovu tablu koja i sad stoji pored Dunava, ili im je neko procitao, ili su čuli ponešto i od starosedelaca...

ded

pre 7 godina

"Posle kazu dr Deretic budala."

Jeste šarlatan. On nije istoričar nije ni doktor i nema veze sa istorijskom naukom. Istorija se piše na osnovu istorijskih izvora od kojih su najbolji pisani. Takvih je za ranu istoriju Srba jako malo. Naravno da su postojali Srbi i pre Nemanjića, ali je ostalo malo informacija o njima. Izvori koji govore o Srbima od 7. pa do 12. veka se mogu na prste izbrojati. I svi su šturi. Srbi nisu imali pismo, a očito nisu bili interesantni moćnim susedima - Vizantiji i Bugarima. U izvorima se pojavljujemo samo kada smo pravili štetu susednim carstvima. No potreba da se uzdignemo kao nacija tera nas da od svoje istorije pravimo Gospodare prstenova, a za to nema potrebe. Imamo čime da se ponosimo i ne moramo ništa da izmišljamo.

petar

pre 7 godina

Moja cerka od 4 godine slusa radio na Sanskritu i kaze mi "tata ovi pricaju kao mi"!Zivimo u Nemackoj i ona bolje razume Sanskrit nego jezik zemlje u kojoj zivi...Bliza joj je logika govora!Ljudi,zapanjujuce je da mi to tek sada shvatamo!

В.Н.

pre 7 godina

Шта је то историјска судба народа, коју многи спомињу без размишљања и схватања? То је драматична улога појединих народа према плану Божјем, али и према заслугама свакога народа. Историјска судба србскога народа јасна је тек од Немање на овамо, а то значи само једна једина десетина србске историје позната нам је, а девет десетина непознато. То јест, србска историја оцртава се пред нама јасно тек за последњих 800 година. Жупанско време до Немање представља један прелаз као из Старог Завета у Нови.

То веома ограничено знање наше историје има и једну добру страну. Јевреји, Индијани, Грци, Римљани, Кинези знају своју прошлост од неколико хиљада година. То их чини гордим, и то их збуњује и успављује. Нарочито крштене народе, Грке и Римљане. Ови се хвале својим паганским херојима и философима исто као и својим хришћанским свецима и мученицима. И то их двоји, то их збуњује и слаби. Ми Словени знамо добро само своју крштену историју. Наша паганска, прехришћанска прошлост је без јасноће и без славе. Сва наша слава је у периоду наше крштене историје. Последњих 800 година представља за Србе једну беспримерну епопеју кристализацију личног и националног карактера, епопеју труда, борбе, страдања и славе. Све у знаку крста и слободе.

џангризалосаурус ст.

pre 7 godina

То није истина! Срби и Србија настају од доба Немањића, све остало је гнусна великосрпска хистерична пропаганда.

anonimac

pre 7 godina

Ne razumem ovoliko iščuđavanje u komentarima, pozivanje na Deretića, autohtonost Slovena na Balkanu i sl. Pa naravno da su postojale srpske države i dinastije pre Nemanjića! Zar ste toliko neobrazovani?! Zar niste u školi učili o Vlastimirovićima, Vojisavljevićima i Vukanovićima? Nema tu nikakve mitologije, zavere niti bilo čega.

Ко ће га знати

pre 7 godina

Теорија о досељавању Словена на Балкан је пуна нелогичности, и по мени, прилично неубедљива... Плус, ми своје знање о томе углавном темељимо на списима Константина Порфирогенита, који је живео 4-5 векова након тог досељавања... Али, с друге стране, позивати се на Деретића (мада за доста својих тврдњи човек има право) и његово својатање свега што почиње на слово С је неозбиљно... Ко ће га знати... Вероватно је истина негде у комбинацији свега тога...

Genetičar

pre 7 godina

Vidim ovdje mnogi lupetaju da Srbi nisu genetski Slaveni ili imaju samo 1/4 slavensku DNK!
Vi dragi kolege komentatori očito pojma nemate šta su geni i šta je DNK, pa čovjek je preko 98% genetski sličan čimpanzi, nije u genima zapisano jesi li Srbin, Hrvat, Slovenac, Bugar ili Makedonac, pravoslavac, musliman ili katolik, ne postoje slavenski, romanski i germanski geni ili DNK.

Milosav

pre 7 godina

Iz pouzdanih izvora sam saznao da se Srbija nakada prostirala do Tokija, a da su Srbi nebeski narod koje je bog poslao na Zemlju da prosvete zaostala varvarska plemena.

Radomir

pre 7 godina

I sto posto u tim iskopinama pise da su bili Srbi jelte.Sta god da iskopaju tu mu je srpska drzava itd.Ma ajte molim vas dosta tog vaseg laganja.Zna se da smo dosli preko Karpata oko 9 veka i sta sad hocemo da smo sa Balkana od pamtiveka.

Komša

pre 7 godina

@sloga
Zvanično prvi srpski vladar koji je uzeo Hrišćanstvo je Mutimir.To se zaključuje po hrišćanskim imenima naslednika.
Da bi bolje razumeli šta se dogodilo moramo shvatiti način na koji su hrišćani osvajali države.Možda najbolji primer je primer Konstantina.Sa jedne strane dugotrajno lobiranje daje rezultat a sa druge izdaja Konstantinovih protivnika (hrišćanska peta kolona koja neće na krst da napada) širom otvara vrata prvo ravnopravnosti Hrišćana a onda podčinjavanju ostalih.Tu metodu možemo videti i kod Svjatoslava u Rusiji,koji nije poklekao mada mu je majka Olga već bila deo hrišćanskog pokreta - već u sledećoj generaciji Rusi postaju hrišćani voljom vladara.
Drugi način,koji pominješ(dobrovoljno primanje hrišćanstva) takodje postoji jer su Sloveni bili tolerantni prema drugim verama.Samo to Hrišćanstvo noje bilo deo plana već je bilo prilagodjeno slovenskom shvatanju vere i kao takvo oglašeno za jeres (@Milan objasnio).
Otpor naeoda je bio jak,pa imaš i propisane kazne za naknadno spaljivanje pokojnika u srednjem veku.
Ima dokumenata o otporu današnjih Slovenaca a sigurno najveći otpor su pružali Baltički Sloveni.
Nemanjići su sistematski brisali sećanje naroda.

Meister Jakob

pre 7 godina

Ako niste došljaci ni Slaveni zašto pričate slavensim jezikom koji je sličan češkom, poljskom i ruskom, šta ne pričate grčki ili rumnjski, ili neki svoj srBski?
Evo Jevreja kroz povijest je bilo posvuda, hiljade godina nisu imali svoju državu pa svejedno evo skoro 5000 godina pričaju hebrejski, to nisu uspjeli pormijeniti ni Rim, ni Bizant, ni Francuzi, ni Nijemci, ni u ostalim x dražavama kojima su vjekovima živjeli.
Albanci su bili na Balkanu prije dolaska Slavena koji vi kažete da niste pa nisu "progovorili" staroslavenski, niti hrvatski ni srpski nego pričaju totalno posebnim jezikom koji nema nikakve sličnosti sa slavenskim jezicima.
Talijani, Francuzi, Španjsolci i Portugalci pričaju srodnim romanskim jezicima koji korijen imaju u latinskom.
I kako se vi molim te genetski razlikujete od Hrvata i Slovenaca, kakvi su to "slavenski" geni, daj nek mi neki genetski ekspert to objasni!

sale

pre 7 godina

Svi narodi su najstariji narodi, odnosno potomci najstarijih naroda i nijedan moderni narod ne može da tvrdi da je stariji od drugih. Čak i kad je čije ime preživelo u kontinuitetu, sadržaj se menjao isto kao kod onih čije ime se izgubilo, promenilo, ili novouspostavilo. Naši preci su sve vreme bili tu, ali nisu bili Srbi do pre nekog vremena. Prema tome, možemo biti ponosni na svoju istoriju i možemo osećati potomačku prisnost sa onima čije kosti i stvari leže pod našim nogama, ali radi istine treba da znamo bolje nego da pokušavamo nasilu da stvarnu prošlost uguravamo u nekakve naše uprošćene projekcije unatrag. Ako tako radimo, ubijamo istinu i mutimo istoriju. To je kao što imaš tatu i mamu, imaš pretke i po jednoj i po drugoj familiji, a prezime najčešće nosiš samo po jednoj liniji. Tako i ime naroda nosimo po jednoj liniji, ali poreklo nam stiže od svih predaka.

shone

pre 7 godina

postovani poklonici Deretica, kako objasnjavate to da nismo dosli u 6 veku a ne govorimo romanski, grcki ili jevrejski (3 nacije sa razvijenim pismom i kulturom)? Da li postoji i jedna nacija koja nije doshljachka, da je bila pod Rimom, a da je sachuvala svoj jezik? Hvala na odgovoru.(Milan, 25. april 2017 10:40)
___________

Bili smo pod turcima 500g (Pet stotina godina)
Pa gle čuda mi danas ne pričamo turskim jezikom!

Zasto bi onda izgubili jezik pod rimljanima?
Mi uopste i nismo bili pod rimljanima Silom!

kastro-srbin

pre 7 godina

Ja u sve verujem naravno, da ovde postoje različiti uticaji koji su obrazovali kasniju srpsku kulturu, koji dolaze od starosedeoca sa ovih prostora, koji možda baš dopiru i iz Vinčanske kulture (mada je tu u pitanju više hiljada godina, što je dosta veliki period za prenos kulture bez pisma), ali postavlja se pitanje - ko smo to "mi"?

bucko lazmisljam

pre 7 godina

@Milane nije ovde u potanju Deretic vec naucne cinjenice iz dokumenata koje je Dr Deretic proucio. Uostalom mi nismo Sloveni vec Venjamini po poreklu, a tu cinjenicu naci ces i u BIBLIJI. Zamisli glupost koju ucimo iz istorije u skoli da smo na Balkan dosli iza Karpata, a Rusi sa Balkana otisli tamo gde smo mi bili???? Nonses par ekselans.Negde oko Albu Kerkija smo i jedni drugi skrenuli desno kao Dusko Dugousko u crtanom.

Trampo

pre 7 godina

Kad pogledam kulturne spomenike iz stare Grcke ili Rimskog doba onda razmislim o istoriji Srba i tri kamena koja ostase kao dokaz o tome da je pleme od 30 hiljada nekada palilo i zarilo Balkanom .Ostavite price mi smo od postanja bili vazalski narod i to svak zna .

e-istoričar

pre 7 godina

I pored svih arheoloških i istorijskih dokaza da je ovde stvorena prva ljudska poslepotopna civilizacija, što je potvrdjeno svuda u svetu, ima likova koji nas nazivaju kompleksašima što mislimo da smo naslednici te civilizacije. Pa ko pobogu ima komplekse onda, kad čak ni da se zapitaš da li je možda ipak moguće? Grci s druge strane preuzimaju zasluge svih starih civilizacija bez srama, a mi puni kompleksa. Sad ispade sve je bila Grčka, a nikad ni državu imali nisu - samo gradove (polise). Država je do 20 veka bila najviši oblik organizacije i civilizacijskog dometa, a oni prvu državu dobijaju na tacni od engleza u 19. veku, a sad su odjednom Krićani i Trojanci bili Grci, iako su živeli 800 godina pre pominjanja ikakvih Helena. Ajde malo razmišljajte svojom glavom, tome i služi!

srbijasine

pre 7 godina

Ponosni Srbi sto su neki od na potomci nekih poluindijanaca prasinarili u osmom veku na mestu danasnje Srbije. Sta onda da kazu Grci koji su 1500 godina pre nas cuvali ovce u Grckoj, ili nemci pobedili Rimske legije 600 godina pre nego sto su ovi nesretnici setali po Srbiji. Istorija je lepa da se izucava dok se ne koristi u politicke svrhe za zatuzanu raju koja se ponosi ovakvim glupostima jer nista drugo u zivotu nema niti su postigli.

Serbos

pre 7 godina

... Srbi su Hriscani sto znaci da su Srbi ziveli na teritoriji Izraela u to vreme. Kako bi inace obrazlozio sto neki dosljaci pricaju bajke o coveku koji je mozda ziveo pre 2000 godina? U kontaktu sa drugim kulturama smo preuzeli dosta toga. Na primer, pogledao sam sada o Trojanu - nema nikakve veze sa Trajanom vec sa grckom mitologijom i prici o Midi. Isto tako su mnogi slovenski bogovi preuzeli dosta osobina od grckih bogova, kao uostalom sto je i sama biblija preuzela od ranijih predanja (npr potop is starog zaveta je postojao jos ranije u Epu o Gilgamesu, itd itd).
(Neko123, 25. april 2017 00:13)
Kad i kako su slovenski bogovi preuzeli osobine od grčkih bogova, objasni. Sloveni su živjeli od Jadrana do Baltika, od danjašnje Njemačke pa na istok, a Grci uglavnom u južnom dijelu današnje Grčke, na jugu Italije i po pojedinim kolonijama po Mediteranu, što je mnogo manje od teritorije Slovena. Kako su bogovi Slovena sa Baltika preuzeli karakteristike bogova od Grka daleko sa juga, kad po zvaničnoj istoriji se Sloveni sa Grcima susreću tek oko sedmog vijeka, a do tada je srpska mitologija već odavno bila formirana i po zvaničnoj istoriji su krenula pokrštavanja Slovena. Da bi tvoja priča imala nekog smisla Sloveni bi morali imati sa Grcima kontakt mnogo ranije, čak u vrijeme postojanja Grčkih država ili ranije, što je mnogo vijekova prije nove ere, a čak ni pod tim uslovom ne može se tvrditi da su srpski bogovi preuzeli obilježja od grčkih bogova, već može biti i obratno.

Novljanin

pre 7 godina

Alo bre srbi se nisu naseljavali u 7 veku na balkan. Nego pre, a od pridošlih slivena smo porimili kulturu jezik i pomesali se u ono sto su danas Srbi.

pex11

pre 7 godina

Srbi su u stvari ili iz Afrike-postoji siguran dokaz(drzava Mali,jasno kao dan)ili iz Juzne Amerike,takodje siguran dokaz,stoprocentan(drzava Čile,to je valjda svima jasno skraceno od Čica)!Crni dereticevci,samo vas slusam!

Milosav

pre 7 godina

Maglič tvrdjava- u Dolini Jorgovana,na Ibru,izmedju Kraljeva i Raške i to narod zove Jerinin grad.
(jasamaja, 25. april 2017 07:18)

Kad pomenu to pade mi na um:
Tek sa Ibrom kad se spojiii
Zna Morava sto postojiii,
Sta bi bila bez dragana
Iz Doline Jorgovanaaa.
Ibar Ibar Lepenica
Sopocani Studenica
Stalac, Cacak i Kraljevo
Kragujevac i Valjevo
To su moji zumbuli i laaalee
Ja sam rodjen u Srbiji brale!!

Samir

pre 7 godina

Negde 284god nove ere su Rimljani konacno porazili Ilirska plemena koja su dominirala na Balkanu i njihovog kralja Genta odveli na ponizenje pred Rimsku rulju koja ga je gadla fekalijama i ponizavala, umro je zatocen u jednom Tornju u Centralnoj Italiji koji je i danas atrakcija za turiste. Iliri su se nakon ovog poraza povukli sa Jadrana u unutrasnjost na Balkanske gudure a Rim zapoceo latinizaciju Balkana. Rimske legije su u vjekovima koji su sljedili dovodili mnostvo porobljenih plemena i sa zapada ali najvise sa severoistoka Evrope tj Karpatskih slovenskih plemena koji su im bili sluge bas kao i ostali pokoreni narodi ukljucujuci i ilire koji su ostali u kotlinama. Te porobljene narode su Rimljani nazivali "Servusima" tj slugama, da bi kasnije permutacijom latinicnog "V" i cirilicnog "B-V" nastao naziv " Serbus". Pod tim imenom tzv Sebus su se identifikovali svi potlaceni narodi koji su sluzili Rimljanima na balkanu. Slavizacija naroda nastaje dominantnoscu slovenskog jezika koje su govorile "Robinje" koje su radjale djecu i Rimljanima i lokalcima koji su se mjesali medjusobno u vjekovima Rimske uprave. U kasnijim periodima dolazi do organizovanog naseljavanja slovenskih Perunovih plemena koja su u hibridnim odnosima sto ratom sto trgovinom interesa pocela da osvajaju teritorije na kojima Iliri (Skup plemena...jer su se znatno razlikovali medjusobno)vise nisu dominirali zbog seoba po Balkanskim gudurama gde su se i ocuvali do danas kao Albanci. Komplexna prica...

Komša

pre 7 godina

@Samir- Teorija o poreklu imena Srbin od latinslog sluga i Sloven od rob su odavno odbačene.
Prvo pominjanje Srba od strane Rimljana datira 70. g.n.e. i Srbe smeštaju severno od Kavkaza (Plinije Cecilije Sekundus).
Inače su germanski i skandinavski hroničari ostavili obimnu gradju koja se odnosi na njihove sukobe sa Slovenima.Odatle možemo imati uvid u način života,organizaciju i veru Slovena.
Romeji su se opredelili za meku moć- pokoravali su Slovene preobraćajući njihove vladare u Hrišćanstvo i puštajući da sami obavljaju posao.Uz to osudili su ih na zaborav- nisu bili tema njihovih hronika (jer su te hronike i stvarane radi lakše kontrole u budućnosti) .Tek tu i tamo poneka "korisna" informacija.

В.Н.

pre 7 godina

Срб то је једино национално име у Европи чије се значење изгубило. Називи осталих народа и племена европских или су сасвим јасни или полујасни. Нагађања, да реч Срб долази од речи Сореб, остаје само нагађање, и једва вероватно. Свака тајна баш због тога је и тајна што има дубок и скривен смисао, најчешће идејни а не спољашњи. И србско име је тајна, скривена и дубока, као и сва судба српскога народа.
Што су западни народи назвали Србе Серби или Серви, то је дошло од њихове језичке сиромаштине. Они немају р као самогласник, па су зато принуђени били да ставе е пред р да би могли изговорити. На европско-азијском континенту само Индијани имају р као самогласник, а поред њих још једино Срби. И реч Сораб место Срб морали су сковати други народи, који немају самогласно р у своме језику. Тако дакле ни Сораб ни Серб него Срб.

zoran stokic

pre 7 godina

Svaka generacija se socijalizuje, kaže Dirkem, "na osnovu kulturnog modela koji joj je prenela prethodna generacija"! Kulturni modeli su ti koji čine da u skandinavskim zemljama korupcije, takoreći, nema, a u Srbiji, Grčkoj, Turskoj,..., ona je kao "dobardan". Ovde su studente 1945-2017 učili da je Vizantija, Osmansko carstvo oblik - ne "despotskog sistema" - nego oblik feudalnog društva - principska greška! Kada se kuća (Srbija) gradi na močvarnom terenu (neistina) ona tone. Levice i desnice su, iz raznih razloga, sprečavali da se sociološka hipoteza o našem despotskom kulturnom nasleđu uzme uopšte u raznatranje. A ta 700 godišnja INERCIJA (Vizantiska, Osmanska, komunistička – faza) despotske kulturno-političke matrice je potpuno "spljoštila" Srbiju. Svako ima priliku ovih meseci da vidi da je inercija despotije urušila temelje Ataturkovih reformi u Turskoj.
Problem Srbije su primarni elemnti kulture: pogled na svet, norme, metod kako mislimo i zaključujemo, etika,...

lingua

pre 7 godina

Bili smo pod turcima 500g (Pet stotina godina)
Pa gle čuda mi danas ne pričamo turskim jezikom!

Zasto bi onda izgubili jezik pod rimljanima?
Mi uopste i nismo bili pod rimljanima Silom!

(shone, 25. april 2017 16:26)

Ne pricamo turski, ali je broj turcizama u srpskom jeziku pozamasan. A ne znam koliki je broj latinizama.
S druge strane, imamo primere rumunskog ili albanskog jezika gde je broj latinizama znacajan.

Maka

pre 7 godina

Shone@ Bili smo 500 godina pod Turcima i gle čuda, mi sad ne pričamo turski.

Ali zato imamo preko 1000 turcizama u svakodnevnoj upotrebi u srpskom jeziku.
A gle čuda, tek po koji latinizam.

zoran

pre 7 godina

Znači ništa Karpati,ništa sloveni.Po Histori canel ovde ništa do Vizantije nije postojalo.Najstariji na Balkanu su Bugari u to je dokazano.

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

@Srbin Kelt, 24. april 2017 21:48
Kod nas, nažalost, nisu sprovodili neka detaljna istraživanja à propos keltskog porekla stanovništva i uopšte keltskog uticaja na nastanak Srba (i Srbije), ali se nezvanično smatra da bar 18% stanovništva ima keltske korene (Y-DNA, haplogrupa Rb1). Česi su vršili zvanična istraživanja početkom 1990-tih, i ako se dobro sećam, preko 40% populacije je keltskog porekla. Zanimljivo je i da nešto preko 30% posto Slovaka ima keltsko poreklo. Broj balkanskih Srba (kažem balkanskih, jer su, tehnički, i Sorbi Srbi, ali nemaju previše veze sa balkanskim) sa keltskim korenima je sigurno i veći, mada zbog nekakvog Jugoslovenstva - i panslavizma - nikome nije bilo u interesu to i zvanično dokazati. Svi koji su potencirali tu priču, su poistovećivani sa Deretićem.
"Neka prica ko sta hoce, do dana danasnjeg su ostali toponimi i hidronimi u Srbiji koji na danasnjem srpskom nemaju nikakvo znacenje, ali i te kako imaju znacenje na keltskom (irskom)." Sjajno primećeno - najočigledniji primer je Tara. Pa i Morava, koliko znam, nije reč slovenskog porekla. Jezik kojim su lokalni Kelti govorili, je verovatno bio neka mešavina Leptonica i Lorica, i ako je upravo po preživelim toponimima i hidronimima suditi, sa dosta elemenata Goidelica (preteča irskog/Gaeilge).

Komša

pre 7 godina

@lingua
Rumunski jezik i jeste nastao iz latinskog.Trajan je krajem prvog veka pokorio Dakiju,većina starosedelaca je ili stradala ili je raseljena a Dakija je kolonizovana Rimljanima sa svih strana- logično da je jezik sporazumevanja bio latinski.
Albanski jezik ,verovao ili ne ima najviše sličnosti sa Litvanskim (?!) i još nije utvrdjeno zašto i kako je došlo do toga.

miloandrov

pre 6 godina

Etimologija imena SRBIN se izvodi od lazgijske reči SUR-ČOVEK i plurala -bi .Znači SRBI -LJUDI.TO JE DO SADA JEDINO VALIDNO OBJAŠNJENJE

bucko lazmisljam

pre 7 godina

@serbo ovde nije pitanje pismenosti vec cinjenica koje je predhodni citalac komentarisao tj.izneo, a te cinjenice su tacne i naucno dokazane. Kada nemamo bolje cinjenice da opovrgnemo istinu hvatamo se za marginalne stvari da bi prikrili sustinu. Pismenost i gramaticka ispravnost je bitna i ne manje vazna, ali bit cinjenica koje mnogi ne znaju ovde su No1.

Komša

pre 7 godina

@lingua
"Albanski jezik se formirao u VI veku na severu Balkana,u Rumuniji a Albanci su se spustili na Balkan u X veku"
profesor dr. Ekrem Čabelj - albanski akademik.
Lingvinisti su utvrdili da latinske reči u albanskom jeziku nisu stigle direktno već u iskvarenom obliku kakav su koristili rzmunski kolonisti (vulgarni latinski).Od sredine II do sredine IV su živeli zajeno (do dolaska Asparuha).
Zanimljivo je da je jedan od najznačajnijih Albanologa Kaplan Burović prosto oduvao i naše i albanske Deretiće.
Vredi proguglati.
Što je najludje od svega - albanski jezik pripada istoj grani indoevropskih jezika kao i slovenski što ih (isto kao i nas) isključuje kao starosedeoce.

Makarid

pre 7 godina

Ovo se oduvek znalo. Samo iz nekog cudnog razloga mi Srbi volimo da pljujemo sami po sebi, sto ne radi niko drugi u svetu sem nas, pa tako ne przinajemo ni svoju istoriju.

Ako mislite da Deretic lupa tako sto ste nesto naculi, varate se. Trk do prve biblioteke i kupite njegovi knjigu, bilo koju. Svaka od tih knjiga je prepuna referenci i citata drugih istoricara. Shvatite da je on sakupio radove ranijih istoricara i da sve bazira na njihovim informacijam.

drbaticedr

pre 7 godina

svi znamo i za srbski kalendar i za nina belova, serbona makeridova i aleksandra karanovica ne treba nam berlinski kongres da nam prica nasu istoriju. Biti srbin je cast nekad su svi hteli da budu srbi jer su im nasi predci davali i duhovnost i tehnoloski napredak nazalost mi danas nemamo sta da ponudimo nikome i narod je iz neznanja pristao da umesto lava bude mis

Tolle

pre 7 godina

Mi smo uništeni dolaskom Nemanjića i nasilnim pokršćavanjem u kojem je ubijena 1/3 srba a ostali se međusobno posvađali. Od tada je ona "da se srbi slože... "

Srbin Kelt

pre 7 godina

Jedina istina je da su Srbi ili direktni potomci Kelta koji su ziveli na podrucju danasnje Srbije, ili smo postali Srbi mesanjem dosljaka Slovena i Kelta. U svakom slucaju, skoro najveci postotak genetskog koda kod danasnjih Srba upravo cini keltski genetski kod. Neka prica ko sta hoce, do dana danasnjeg su ostali toponimi i hidronimi u Srbiji koji na danasnjem srpskom nemaju nikakvo znacenje, ali i te kako imaju znacenje na keltskom (irskom).

Dejan

pre 7 godina

Svi znamo narodni bajku "U cara Trojana kozije usi" a car Trojan/Trajan vladao je u 2. veku.
Pa bih voleo da mi neko objasni kako to neki dosljaci u 7. veku bastine bajku o caru koji je ziveo 5 vekova ranije?
Jos jedno pitanjce? Da li je nek video Pirotske cilime, ili uopste stare narodne cilime i uporedio njihove sare sa sarama iz Vincancske kulture?
Verovatno ima i onih koji ce reci da su nase prababe bile sjajni arheolozi, pa su kopali po Vinci i kad su videle sare, resile da iste takve stave na cilime.

karudijan

pre 7 godina

Српску историју описују од шестога века, од времена наводног досељавања на Балкан, као да нас пре тога није ни било. А где су нам онда живели прадедови? Не падају народи са неба! Све је више аргумената у прилог тезе о томе да је центар, извор и колевка европске цивилизације Балканско полуострво, у “примитивној Србији”. Балканско полуострво је био први насељени регион из кога су касније насељавани остали делови Европе. Срби се овде нису доселили, већ су ту живели од свога почетка и одатле су се расељавали. Од леденог доба, обале Дунава су биле најбоље место за живот јер је цела Европа била окована ледом.

Винча је највеће и најзначајније истражено неолитско насеље, односно град у Европи и прво велико насеље које је било седиште прве урбане европске цивилизације пре девет хиљада година. Куће нису имале дворишта, па је и то један од доказа да то насеље није било село, већ град. Археолошко налазиште града Винча простире се на око петнаест хектара, и не само на овој локацији. Тај народ је живео на простору који је много већи од данашње Србије, а то је утврђено на основу 700 пронађених локалитета ван подручја Винче, са археолошким материјалом који је по стилу исти као материјал нађен у Винчи.

Простирао се широм данашње Босне, Србије, Румуније, Бугарске, Црне Горе, Македоније и Грчке. Налази из Винче потпуно су потирали тврдње германске или нордијске школе историје да је европска цивилизација настала на северу континента.

џангризалосаурус ст.

pre 7 godina

То није истина! Срби и Србија настају од доба Немањића, све остало је гнусна великосрпска хистерична пропаганда.

Millennium

pre 7 godina

Vau. Postojali Srbi i pre Nemanjića. Ko bi rekao. To je ranije bilo jedno od niza utvrđenja koja su čuvala prilaze i puteve ka Via Militaris-u. A pre nego što oni koji su bežali sa časova istorije i sada je uče od prodavaca magle i opsenara koji zarađuju na frustriranoj naciji, potegnu za Srbi pa amebe, da pročitaju da se u tekstu kaže da su tu Srbi živeli od naseljavanja. Odnosno kako se Vizantija povlačila, tako su nova plemena preuzimala infrastrukturu. Odatle se najverovatnije trgovačka postaja premestila na mesto gde je današnje Valjevo, a koje je bilo jedno od bitnijih trgovačkih centara s'obzirom da ga Dubrovčani pominju.

В.Н.

pre 7 godina

Шта је то историјска судба народа, коју многи спомињу без размишљања и схватања? То је драматична улога појединих народа према плану Божјем, али и према заслугама свакога народа. Историјска судба србскога народа јасна је тек од Немање на овамо, а то значи само једна једина десетина србске историје позната нам је, а девет десетина непознато. То јест, србска историја оцртава се пред нама јасно тек за последњих 800 година. Жупанско време до Немање представља један прелаз као из Старог Завета у Нови.

То веома ограничено знање наше историје има и једну добру страну. Јевреји, Индијани, Грци, Римљани, Кинези знају своју прошлост од неколико хиљада година. То их чини гордим, и то их збуњује и успављује. Нарочито крштене народе, Грке и Римљане. Ови се хвале својим паганским херојима и философима исто као и својим хришћанским свецима и мученицима. И то их двоји, то их збуњује и слаби. Ми Словени знамо добро само своју крштену историју. Наша паганска, прехришћанска прошлост је без јасноће и без славе. Сва наша слава је у периоду наше крштене историје. Последњих 800 година представља за Србе једну беспримерну епопеју кристализацију личног и националног карактера, епопеју труда, борбе, страдања и славе. Све у знаку крста и слободе.

U Stanojka žena ko devojka

pre 7 godina

Naravno da su srbi ziveli na ovim prostorima i pre 7 veka, ali problem je bila (nesacuvana) pismenost. Jedini cuvar srpske istorije je pravoslavna crkva, ali koliko ta crkva voli srpski narod toliko jos vise voli svoju ideologiju (hriscanstvo). Dakle, pedantno je zabelezeno i cuva se sve ono od vremena prelaska na hriscanstvo, a paganski period srba pre toga je upravo delima te crkve zbrisan (ne cini sebi laznoga idola, u prevodu: unisti sve tragove starih bogova a samim tim i stare istorije). Ovaj narod je najvise "propatio" (pre)uzimanjem raznih vera (hriscanstva i islama). Kasnijim raskolom hriscanstva na pravoslavno i katolicko raslojio se i narod. A zasto smo pruzeli drugu veru? Pa prosto zato sto je to (kao i danas) bilo IN, moda... i prvo su ga uzeli vlastelini da bi se priblizili zapadnoj eliti, a onda je za njima krenuo i narod (doduse, mnogo teze pa danas jedino nas oblik hriscanstav ima vise paganskih obicaja u sebi (slava, klac, vidovdan) od bilo kojeg drugog hriscanskog naroda. (molim vas zaista da objavite komentar, hvala puno)

my way

pre 7 godina

Eh, da ljudi malo vise citaju, a ne da im je vrhunac inteligencije i znanja podsmevanje drugima i lepljenje etiketa znali bi makar kada se pojam "Srbi" prvi put pojavljuje i sta je oznacavao...

Serbo

pre 7 godina

svi znamo i za srbski kalendar i za nina belova, serbona makeridova i aleksandra karanovica ne treba nam berlinski kongres da nam prica nasu istoriju. Biti srbin je cast nekad su svi hteli da budu srbi jer su im nasi predci davali i duhovnost i tehnoloski napredak nazalost mi danas nemamo sta da ponudimo nikome i narod je iz neznanja pristao da umesto lava bude mis
(drbaticedr, 24. april 2017 21:54)

Kako vidim, ti jos uvijek ne znas da postoje glasovne promjene u srBskom jeziku.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kajzer Soze, 25. april 2017 00:23)
@ Isto tako, ti ne znaš pozadinu priče zbog koje je on napisao srbskom jeziku, ali bitno je komentarisati.

ja

pre 7 godina

Mi smo ovde od vajkada, pravi starisedeoci Balkana, nekada zvanog Ham ili srpski tropolj, jer izlazi na tri mora. Srpski jezik je verovatno medju najstarijim jezicima i osnova svih danasnjih jezika, jer jedini ima tu dubinu da objasni svaku rec, zna se i nasa veza kultoroloska i svaka druga sa Velsanima i Ircima. Nemoguce je da jedan narod koji je po navodima zapadnih istoricara dosao na ove predele bukvalno kao "hipici" osnivaju gradove i namecu drugima svoj jezik i kulturu. Ima mnogo tabu tema u nasoj istoriji, Vizantija se nikad nije zvala tako vec Romejsko carstvo, prvi i drugi srpski ustanak su se zvali Karadjordjev rat i Miloseva buna, Dusanovi ratovi su bili oslobodilacki, a ne osvajacki itd, itd...

Milan

pre 7 godina

postovani poklonici Deretica, kako objasnjavate to da nismo dosli u 6 veku a ne govorimo romanski, grcki ili jevrejski (3 nacije sa razvijenim pismom i kulturom)? Da li postoji i jedna nacija koja nije doshljachka, da je bila pod Rimom, a da je sachuvala svoj jezik?

Hvala na odgovoru.

drbaticedr

pre 7 godina

e da pogledajte na netu srpske toponime u indiji imate i sa koordinatama gde se nalaze. Ti srbi oko 200000 su ostali tamo jer su bili ranjeni tokom osvajanja nina belova

karudijan

pre 7 godina

Недавно су угледни немачки Универзитет у Тибингену и Геолошки институт у Хајделбергу потврдили да је археолошки локалитет Белица крај Јагодине најстарије светилиште Европе. У насељу из раног неолита нађена највећа ризница праисторијских уметничких дела на свету, са око 100 човеколиких фигура од камена, кости и глине, старих око 8.000 година. На фигурама из Белице представљене су све фазе настанка и развоја људског плода, од зачећа до порођаја. Овакве представе нису никада до сада забележене у уметничком стваралаштву човечанства. Немачки стручњаци су локалитет крај Јагодине назвали археолошком сензацијом 21. века!

zoran

pre 7 godina

Znači ništa Karpati,ništa sloveni.Po Histori canel ovde ništa do Vizantije nije postojalo.Najstariji na Balkanu su Bugari u to je dokazano.

Misha

pre 7 godina

To je bila rimska pokrajina Trikornijum nazvana po svojoj prestonici (Ritopeku), koja je imala tu izlaz na Dunav kod Avale radi trgovine rudom.

Martin Segon, srpski pisac i papski špijun iz XIV veka, opisao je razliku između mentaliteta pravih Slovena sa područja jugoistočne Srbije, koji su nordijskog porekla, i Rašana, koji su starosedeoci Balkana pretežno dinarskog porekla, kao i Vlaha koji su mešavina dinaraca sa potomcima drevnih Tračana:

"Rašani naime prvi stanovnici ove pokrajine, divlji i ratoborni, naseljavaju onaj dio koji leži prema rijekama Drini, Savi i Istru. Vlasi su planinci, divlji rod ljudi - oni su bogati samo stadima stoke; a drugi dio, koji je okrenut Dardancima, Makedoncima i Tribalima, Srbi, ljudi blažeg načina života i pitomijeg i lijepog izgleda, zato što se prostiru više ka jugu i zbog mnogih putujućih trgovaca. ... Prema opisu starih pisaca u njoj se razlikuju tri dijela ili naroda: prvi Rašani, koji se prema Ptolomeju nazivaju Trikornjani, drže onu oblast koja leži prema Drini i Savi, a onaj, pak, dio koji je prema Istru, Mezijci."

Radomir

pre 7 godina

I sto posto u tim iskopinama pise da su bili Srbi jelte.Sta god da iskopaju tu mu je srpska drzava itd.Ma ajte molim vas dosta tog vaseg laganja.Zna se da smo dosli preko Karpata oko 9 veka i sta sad hocemo da smo sa Balkana od pamtiveka.

strelac

pre 7 godina

Sve su nas ucili pogrešno,nisu Srbi došli,oni su ovde bili,a istorija se prekraja kako mocni kazu.Nije teško pronaci da smo imali dinastije i pre Nemanjica.Gde su Dukljanski vladari?A spomenici koje imamo koje godine nose?Sta kazu DNK analize za gene ovog naroda?Šta dr.Olga Pjanovic Liković,koja je doktorirala na Sorboni na temu starosti srpskog jezika.Lazu nas i kradu nam secanje i istoriju a to ne smemo da dozvolimo.

Madevun

pre 7 godina

Zabranjeni: Prof. dr Đorđe Janković, nekadašnji predsjednik arheološkog društva, istoričar Radovan Damjanović, govore o drugačijoj istoriji Srba, koja je zatirana od strane germanske škole istorije koju danas naša djeca uče, a koja gdje god može ističe Germane kao superiorne u odnosu na Srbe tj. Slovene. Mnogobrojni najnoviji arehološki nalazi govore u prilog tvrdnjama srpske škole istorije, a ne germanske.

Samir

pre 7 godina

Negde 284god nove ere su Rimljani konacno porazili Ilirska plemena koja su dominirala na Balkanu i njihovog kralja Genta odveli na ponizenje pred Rimsku rulju koja ga je gadla fekalijama i ponizavala, umro je zatocen u jednom Tornju u Centralnoj Italiji koji je i danas atrakcija za turiste. Iliri su se nakon ovog poraza povukli sa Jadrana u unutrasnjost na Balkanske gudure a Rim zapoceo latinizaciju Balkana. Rimske legije su u vjekovima koji su sljedili dovodili mnostvo porobljenih plemena i sa zapada ali najvise sa severoistoka Evrope tj Karpatskih slovenskih plemena koji su im bili sluge bas kao i ostali pokoreni narodi ukljucujuci i ilire koji su ostali u kotlinama. Te porobljene narode su Rimljani nazivali "Servusima" tj slugama, da bi kasnije permutacijom latinicnog "V" i cirilicnog "B-V" nastao naziv " Serbus". Pod tim imenom tzv Sebus su se identifikovali svi potlaceni narodi koji su sluzili Rimljanima na balkanu. Slavizacija naroda nastaje dominantnoscu slovenskog jezika koje su govorile "Robinje" koje su radjale djecu i Rimljanima i lokalcima koji su se mjesali medjusobno u vjekovima Rimske uprave. U kasnijim periodima dolazi do organizovanog naseljavanja slovenskih Perunovih plemena koja su u hibridnim odnosima sto ratom sto trgovinom interesa pocela da osvajaju teritorije na kojima Iliri (Skup plemena...jer su se znatno razlikovali medjusobno)vise nisu dominirali zbog seoba po Balkanskim gudurama gde su se i ocuvali do danas kao Albanci. Komplexna prica...

LaleGator

pre 7 godina

Nadam se da ce jednog dana, sto pre, isplivati istina da mi nismo nikakvi dosljaci ovde u 6-7 veku!

To da smo mi. Srbi neki "došljački" narod u 7om veku nam je nametnuto za vreme komunizma!
Došljački narodi se tretiraju kao manje vredni i nepostuju se uopste!

Pre nekoliko godina je švajcarski nacionalni institut za genetiku, utvrdio da narod na nasim prostorima ima cak 70-80% istu genetiku kao narod iz vinčanske kulture a kasnije iliri!!!

Cak i ruske istorijske knjige govore da su Rusi loreklom sa ovih prostora a ne da smo mi dosli odande!

Oliver Nedeljkovic

pre 7 godina

Kao sto rece Zarko Lausevic u filmu "Noz": Sve Srbin do Srbina, do Darvinovog majmuna! Vaznije je napomenuti da su to bili ljudi, nego da su bili Srbi ili sl. Da se mene pita, pod hitno ukinuti nacionalni i vjerski identitet, a uvesti kategoriju ljudi i neljudi! Kladim se da bi ovih prvih bilo 99% i brzo bi se dogovorili sa ovih 1% preostalih!

Ides pod mac bato

pre 7 godina

Najnovija predstava Kokana Mladenovica govori o nekima koji ovde komentarisu istorijski nonsens i stavljaju u nacionalisticki kontekst citirajuci nekakvog obskurnog Deretica. Pogledajte i prepoznajte se ako to znate, mada ne verujem da znate.

dex

pre 7 godina

Da li je neko procitao tekst? Nije rec o srpskoj drzavi, vec o rimskom utvrdjenju, koje je kasnije naseljavano, prosirivano, odrzavano...
A za gospodina Dejana, i njegovu igru reci (Trojan/Trajan, jer Boze moj, Trajan je cist Srbin), trebalo bi da dobije neku nagradu za kreativnost. Trajan je inace rodjen u Italici, blizu danasnje Sevilje, dakle u Spaniji danasnjoj.
Gospodine Dejane, ja bih Vas zbog ove sjajne igre recima pozvao da posetite i druge stare srpske lokacije poput reke Potomak, Manitobe (mani to, ba), pa i reku Oranje, drzavu Cad, Najrobi (tu su valjda bili najbolji robovi za srpsku vlastelu) itd... Vidite kako se nepoznavanjem istorije i igrama reci koje u lokalnim jezicima imaju drugacije znacenje moze svasta "dokazati?"

P.S. Sve ove price o autohtonom narodu padaju u vodu kada se testirate da utvrdite svoju haplo grupu. Mnogi su se razocarali.

karudijan

pre 7 godina

Др Бен Робертс, са универзитета у Енглеској, рекао је да се колевка металургије пре 7.000 година догодила на тлу данашње Србије.

srbijasine

pre 7 godina

Ponosni Srbi sto su neki od na potomci nekih poluindijanaca prasinarili u osmom veku na mestu danasnje Srbije. Sta onda da kazu Grci koji su 1500 godina pre nas cuvali ovce u Grckoj, ili nemci pobedili Rimske legije 600 godina pre nego sto su ovi nesretnici setali po Srbiji. Istorija je lepa da se izucava dok se ne koristi u politicke svrhe za zatuzanu raju koja se ponosi ovakvim glupostima jer nista drugo u zivotu nema niti su postigli.

Milosav

pre 7 godina

Iz pouzdanih izvora sam saznao da se Srbija nakada prostirala do Tokija, a da su Srbi nebeski narod koje je bog poslao na Zemlju da prosvete zaostala varvarska plemena.

Pedja

pre 7 godina

Sudbina Srbije je zapecacena 1944 kada su srpski komunisti izvrsili boljsevicku revoluciju koja traje do danasnjih dana. Srbija je prezivela i otomansku najezdu i vekovnu okupaciju, uspela da povrati Kosovo a onda totalno unistenje, zamena stanovnistva, gubitak identiteta. I to je svojevrsni fenomen jer je zemlja izuzetno bogata i rudama i plodnom zemljom i vodom. Tuzno!

nordijac

pre 7 godina

Smejali se vi ili ne,ali Srbija ima samo 1/4 pravih slovenskih gena.
Pitajte čak i u DRŽAVNOM institutu za genetiku.
Sloveni su došli,pokorili balkanska plemena,nametnuli svoj jezik i pokušali kulturu (kultura je trenutno daleko od slovenske,mnogo više je turska).
Na primer oni brđani iz centralne bivše Jugoslavije (da ne imenujem državu) je tipičan predstavnik dinarske rase.
Onda ovde ima ostalih predstavnika mediteranske itd...itd...
Nađite tamnog Rusa u Peterburgu...

Nidza Urosko

pre 7 godina

Dobro jutro Kolumbo!... Ko vise veruje u te nebuloze da smo se doselili od negde na ove prostore i da nije bilo vladara pre Stefana Nemanje

Trampo

pre 7 godina

Kad pogledam kulturne spomenike iz stare Grcke ili Rimskog doba onda razmislim o istoriji Srba i tri kamena koja ostase kao dokaz o tome da je pleme od 30 hiljada nekada palilo i zarilo Balkanom .Ostavite price mi smo od postanja bili vazalski narod i to svak zna .

Dejan

pre 7 godina

Vrlo jednostavno... Ako se tvrdi da srpska istorija i postojanje na Balkanu pocinje od Nemanjića , onda se postavlja logično pitanje, ko su preci Nemanjića i ko su preci predaka Nemanjića ? Znaci iz dobro znanih razloga, se manipuliše sa srpskom istorijom i umanjuje njen znacaj. Zapad nikada nike bio drugaciji prema Srbima, a poslednjih 100 godina, je samo kulminacija vrlo vešte i agresivne politike zapada, bilo to bili Germani , Ugari ili Anglosaksonci ...

Meister Jakob

pre 7 godina

Ako niste došljaci ni Slaveni zašto pričate slavensim jezikom koji je sličan češkom, poljskom i ruskom, šta ne pričate grčki ili rumnjski, ili neki svoj srBski?
Evo Jevreja kroz povijest je bilo posvuda, hiljade godina nisu imali svoju državu pa svejedno evo skoro 5000 godina pričaju hebrejski, to nisu uspjeli pormijeniti ni Rim, ni Bizant, ni Francuzi, ni Nijemci, ni u ostalim x dražavama kojima su vjekovima živjeli.
Albanci su bili na Balkanu prije dolaska Slavena koji vi kažete da niste pa nisu "progovorili" staroslavenski, niti hrvatski ni srpski nego pričaju totalno posebnim jezikom koji nema nikakve sličnosti sa slavenskim jezicima.
Talijani, Francuzi, Španjsolci i Portugalci pričaju srodnim romanskim jezicima koji korijen imaju u latinskom.
I kako se vi molim te genetski razlikujete od Hrvata i Slovenaca, kakvi su to "slavenski" geni, daj nek mi neki genetski ekspert to objasni!

Kajzer Soze

pre 7 godina

svi znamo i za srbski kalendar i za nina belova, serbona makeridova i aleksandra karanovica ne treba nam berlinski kongres da nam prica nasu istoriju. Biti srbin je cast nekad su svi hteli da budu srbi jer su im nasi predci davali i duhovnost i tehnoloski napredak nazalost mi danas nemamo sta da ponudimo nikome i narod je iz neznanja pristao da umesto lava bude mis
(drbaticedr, 24. april 2017 21:54)

Kako vidim, ti jos uvijek ne znas da postoje glasovne promjene u srBskom jeziku.

svasta

pre 7 godina

(Dejan, 24. april 2017 22:44)

Da, inace je iz starorimskih izvora poznato da je imperator Trajan imao kozje usi, stoji o tome i na tabli Trajanovoj :) a drevni Srbi su bas to sacuvali kao najvazniji podatak iz svoje istorije...

ivan

pre 7 godina

zasto se ogranicavati samo na prostoru zapadne uze Srbije,kad je poznato da su ocila crtali jos praljudi i predistorijskim pecinama Afrike?

pex11

pre 7 godina

Srbi su u stvari ili iz Afrike-postoji siguran dokaz(drzava Mali,jasno kao dan)ili iz Juzne Amerike,takodje siguran dokaz,stoprocentan(drzava Čile,to je valjda svima jasno skraceno od Čica)!Crni dereticevci,samo vas slusam!

Nemanja

pre 7 godina

Naravno da narodi nastaju i nestaju. Ko je pre 300 godina čuo za jugoslovenski, crnogorski ili bošnjački narod? Narod i jezik su žive stvari, nastaju, menjaju se, nestaju. Primera (pogotovo za nestanak) ima koliko hoćete. Pa ni Mađari ni Francuzi nisu postojali ni kao narodi niti su imali taj svoj jezik pre 1600 godina. Engleski jezik se izmenio do neprepoznatljivosti od svojij saksonskih korena. I naravno da je bilo vreme kada narodi nisu uopšte ni postojali kao koncept. Doba Vinčanske kulture je doba u kojem se ne može govoriti o narodima nego eventualno o većoj teritoriji koja ima istu ili sličnu kulturu. Zato se i zove Vinčanska kultura a ne Vinčanski narod. Gledate procese koji traju hiljadama godine iz perspektive beznačajne mrvice mesa koja postoji svega par decenija i tokom čijeg bitisa ja se malo šta menja i onda to vaše beznačajno iskustvo trajnosti projektujete na ove procese koji traju hiljadama godina. Smešno. S jedne strane tvrdite da smi mi oduvek ovde bili i da je nemoguće da smo od nekud došli, ali je sasvim moguće da su svi ostali došli (recimo Mađari i Turci). Pa čak i Grci koji imaju mnogo dužu i bogatiju istoriju od nas beleže talase naseljavanja i znaju da su od nekud došli, ali ne jedino je Srbima ispod časti da nisu na Balkanu duže od planina. Smešno, detinjasto razmišljanje. Najgore je što apsolutno ničemu ne služi.

Milan

pre 7 godina

Naravno da su srbi ziveli na ovim prostorima i pre 7 veka, ali problem je bila (nesacuvana) pismenost. Jedini cuvar srpske istorije je pravoslavna crkva, ali koliko ta crkva voli srpski narod toliko jos vise voli svoju ideologiju (hriscanstvo). Dakle, pedantno je zabelezeno i cuva se sve ono od vremena prelaska na hriscanstvo, a paganski period srba pre toga je upravo delima te crkve zbrisan (ne cini sebi laznoga idola, u prevodu: unisti sve tragove starih bogova a samim tim i stare istorije).
(U Stanojka žena ko devojka, 24. april 2017 21:45)

Problem je što su Nemanjići uništili srpsku ranohrišćansku crkvu proglašavajući ih za "polubošce". Tom prilikom su uništili i spise vezane za srpsku istoriju pre njih jer je sve to bila "jeres". Tako da od Nemanjića više štete nego koristi. Zbog njih moramo naše poreklo dokazivati arheologijom. Primera radi na Kosovu postoji crkva koja je 3 puta zidana. Poslednji put posle oslobođenja od turaka, pre toga u doba Nemanjića, ali su najinteresantniji temelji prvobitnog ranohrišćanskog hrama koji datira iz 3 veka. Verovatni scenario je da se radilo o "polubošcima" zbog čega je crkva u doba Nemanjića srušena i izgrađena nova.

sloga

pre 7 godina

Mi smo uništeni dolaskom Nemanjića i nasilnim pokršćavanjem u kojem je ubijena 1/3 srba a ostali se međusobno posvađali. Od tada je ona "da se srbi slože... "(Tolle, 24. april 2017 20:35)Većina Srba je primila hrišćanstvo pre Nemanjića.Skoro svi srpski vladari(knezovi,župani,kraljevi...)pre Nemanjića su bili hrišćani.Za vreme Nemanjića je samo uspostavljena autokefalna srpska crkva.Nije bilo nikakvog nasilnog pokrštavanja,ali je bilo otpora i to je možda jedan od razloga što je nova religija preuzela i neke segmente iz stare(paganske).Nemanjići su najznačajnija srednjovekovna srpska vladarska dinastija i jedna od najznačajnijih u Evropi.Niko ne spori da je i pre i posle Nemanjića bilo velikih vladara i dinastija.Samo što oni nisu ostavili ni izbliza toliko građevina,pisanih dokumenata,spomenika,umetnina...,kao Nemanjići.

petar

pre 7 godina

Moja cerka od 4 godine slusa radio na Sanskritu i kaze mi "tata ovi pricaju kao mi"!Zivimo u Nemackoj i ona bolje razume Sanskrit nego jezik zemlje u kojoj zivi...Bliza joj je logika govora!Ljudi,zapanjujuce je da mi to tek sada shvatamo!

no1

pre 7 godina

Kad smo vec kod Jerininog grada, postoji jedan i blizu Brusa i Aleksandrovca. Svakako zanimljiva lokacija koju treba videti. Zovu ga jos i Koznik.

cobane vrati se

pre 7 godina

Meni jos od srednje skole i casova istorije nikada nije bilo jasno kako to da su se divlja i vojno neobrazovana Slovenska plemena za koje se znalo da nisu ratoborna, prosto tako "usetala" na prostor i u samo "srce" oblasti gde su ziveli Iliri,koji su se vekovima borili protiv Rimljana i odolevali im dosta dugo.Ti Iliri nisu ovde ziveli u malom broju( Rimljani u jednom trenutku salju desetak legija na ove prostore),bili su ratoborni i ponosni a cim su toliko dugo odolevali Rimljanina znaci i da nisu bili vojno i strateski neuki.Sve mi je vise logicna teorija koju sam cuo da Sloveni nisu ni dolazili ovamo ,vec da su istoricari srednjeg veka jednostavno Ilire preimenovali u Slovene...

Polo

pre 7 godina

Po komentarima se vidi koliko žarko želimo da smo mi najstariji narod na tlu Balkana i sveta. Mnogo mi je to sve smešno jer čak i da je tako šta onda sa tim? To bi bio još veći poraz za naše društvo i narod koji nije daleko dogurao. Svi ostali narodi u Evropi su nas prestigli po mnogim pitanjima. Mi se kao dinosaurus polako gasimo i nestajemo.

ded

pre 7 godina

"Posle kazu dr Deretic budala."

Jeste šarlatan. On nije istoričar nije ni doktor i nema veze sa istorijskom naukom. Istorija se piše na osnovu istorijskih izvora od kojih su najbolji pisani. Takvih je za ranu istoriju Srba jako malo. Naravno da su postojali Srbi i pre Nemanjića, ali je ostalo malo informacija o njima. Izvori koji govore o Srbima od 7. pa do 12. veka se mogu na prste izbrojati. I svi su šturi. Srbi nisu imali pismo, a očito nisu bili interesantni moćnim susedima - Vizantiji i Bugarima. U izvorima se pojavljujemo samo kada smo pravili štetu susednim carstvima. No potreba da se uzdignemo kao nacija tera nas da od svoje istorije pravimo Gospodare prstenova, a za to nema potrebe. Imamo čime da se ponosimo i ne moramo ništa da izmišljamo.

Neko123

pre 7 godina

Svi znamo narodni bajku "U cara Trojana kozije usi" a car Trojan/Trajan vladao je u 2. veku.
Pa bih voleo da mi neko objasni kako to neki dosljaci u 7. veku bastine bajku o caru koji je ziveo 5 vekova ranije?
Jos jedno pitanjce? Da li je nek video Pirotske cilime, ili uopste stare narodne cilime i uporedio njihove sare sa sarama iz Vincancske kulture?
Verovatno ima i onih koji ce reci da su nase prababe bile sjajni arheolozi, pa su kopali po Vinci i kad su videle sare, resile da iste takve stave na cilime.
(Dejan, 24. april 2017 22:44)

Isto tako, Srbi su Hriscani sto znaci da su Srbi ziveli na teritoriji Izraela u to vreme. Kako bi inace obrazlozio sto neki dosljaci pricaju bajke o coveku koji je mozda ziveo pre 2000 godina? U kontaktu sa drugim kulturama smo preuzeli dosta toga. Na primer, pogledao sam sada o Trojanu - nema nikakve veze sa Trajanom vec sa grckom mitologijom i prici o Midi. Isto tako su mnogi slovenski bogovi preuzeli dosta osobina od grckih bogova, kao uostalom sto je i sama biblija preuzela od ranijih predanja (npr potop is starog zaveta je postojao jos ranije u Epu o Gilgamesu, itd itd).

Milos S. Milojevic

pre 7 godina

Краљ Тугомир Силвестров Дрвановић ХXVI. 993.–997.
Краљ Хвалимир II.Тугомиров Дрвановић ХXVII. 997.–1003.
Краљ Петрислав II.Хвалимиров Дрвановић ХXVIII. 1003.–1010.
Краљ Владимир Свети II.Петрислављев Дрвановић ХXIX. 1010.–1015.
Краљ Драгомир I. Хвалимиров Дрвановић ХXX. 1015.–1019.
Краљ Доброслав или Воислав I.Драгомиров Дрвановић ХXXI. 1036.–1055.
Краљица Неда I. и најстарији јој син Гојислав Дрвановић ХXXII.1055.–1057.
Краљ Михајил I.Војислављев Дрвановић ХXXIII. 1057.–1073.
Краљ Радослав II.Војислављев Дрвановић ХXXIV. 1073.–1089.
Краљ Бодин I.Михајилов Дрвановић ХXXV.1089.–1100.
Краљ Доброслав II.Бранислављев Дрвановић ХXXVI. 1100.–1102.
Краљ Владимир III.Михајилов Дрвановић ХXXVII. 1102.–1114.
Краљ Ђурађ I.Бодинов Дрвановић ХXXVIII. 1114.–1117.
Краљ Грубеша I.Бранислављев Дрвановић ХXXIХ. 1117.–1124.
Краљ Ђурађ Бодинов Дрвановић ХL. 1124.–1143
Краљ Грдиња (или Градиња) I.Бранислављев Дрвановић ХLI. 1143.–1154.
Краљ Радослав III.Градињин Дрвановић ХLII. 1154.– 1160.

Doza

pre 7 godina

Prof dr. Djordje Jankovic (svojevremno predsednik srpskog arheoloskog drustva) je zastupao stav po kome mi nismo doneli svoju zemlju na opancima vec smo oduvk ziveli ovde. Stav se temelji po sakupljenoj gradji na nalazistima. Pogledati na YT emisiju Cirilica na tu temu. Emisija je jako zanimljiva. Ima dosta podmetacina u nasoj istoriji. Ko ne zna proslost ne zna sadasnjost ni buducnost.
Valjda ce se uskoro otvoriti muzej na trgu posle 100god.

dragaN

pre 7 godina

Svi znamo narodni bajku "U cara Trojana kozije usi" a car Trojan/Trajan vladao je u 2. veku.
Pa bih voleo da mi neko objasni kako to neki dosljaci u 7. veku bastine bajku o caru koji je ziveo 5 vekova ranije?
(Dejan, 24. april 2017 22:44)

Mozda iz slicnih razloga kao sto sada nova generacija Srba pocinje da bastini helouvin, dan zaljubljenih a evo poslednjih godina postaju popularne i proslave irskog Sv. Patrika. Sta mislis o tome?

bucko lazmisljam

pre 7 godina

@Milane nije ovde u potanju Deretic vec naucne cinjenice iz dokumenata koje je Dr Deretic proucio. Uostalom mi nismo Sloveni vec Venjamini po poreklu, a tu cinjenicu naci ces i u BIBLIJI. Zamisli glupost koju ucimo iz istorije u skoli da smo na Balkan dosli iza Karpata, a Rusi sa Balkana otisli tamo gde smo mi bili???? Nonses par ekselans.Negde oko Albu Kerkija smo i jedni drugi skrenuli desno kao Dusko Dugousko u crtanom.

karudijan

pre 7 godina

Ta ujudurma o velikoj seobi Slavena nam je
potpuno isprala mozak! Ljudi su poslije toga
postali ludi i vjeruju u koješta. Kretanje naroda (
seobe) i kretanje vojske nisu ista stvar. Da bi se neka porodica od „iza Karpata“, u to doba, odlučila
na selidbu- nije to mogla. To je priča za malu djecu
da se nekoliko miliona stanovnika pokrene od „iza
Karpata“ ( odakle ih je tada tamo toliko i moglo biti,
a s obzirom na teritoriju koju su navodno nakon
seobe zaposjeli, moralo ih je biti najmanje 10
miliona!) Samo je mogla vojska da projuri tim
krajevima, da netko od njih pogine, a netko ostane i
stopi se sa lokalnim stanovništvom kao nekad u
Aziji vojska Aleksandra Velikog!
Da bi preživjeli, jednoj porodici je za taj put trebalo
1.5 tona hrane! To nisu mogli da ponesu, a osim
toga, navodno su od tamo i krenuli zbog
nepovoljnih životnih uslova i gladi. Da siju usput i
čekaju da rodi, ima da pocrkaju od gladi dok to
naraste. Da su živjeli samo od lova, potamanili bi sve
životinjske vrste! A osim toga, došli su kao
okupatori u tuđu zemlju gdje je postojalo lokalno
stanovništvo. Takvo šta nije zabilježeno nigdje u
historiji, a nije ni to! To je van pameti! Osim toga,
ovo nisu bili nenaseljeni, pusti predjeli. Tu su živjeli
Iliri, Tračani, ostaci Rimljana i dr. Tu je bilo nekad
uspostavljeno rimsko pravo, pa zar bi starosjedioci
sve to dali tim golaćima koji su se dotepli od iza
Karpata!

Milos S. Milojevic

pre 7 godina

Краљ Свевлад, Самовлад или Само, Самко I. Од 492. – 530.год.
Цар Борис или Брус I. Свевладовић или Самовладовић I. Од 530 – 540.год
Цар Остројило I. Свевладовић или Самовладовић II. Од 540 – 552.год
Краљ Татило Свевладовић III. Од 541 – 576.год.
Краљ Теја Реја (Хтеомир) Татилов Свевладовић IV. 552 – 563.
Цар Свевлад или Смовлад II. син Стројимиров, Самовладовић III.(V.)
од 552 – 564.
Цар Селимир I. Свевладов или Самов син Свевладовић или Самовић IV. (VI.)
564.–585.
Цар срп. Владан I. Селимиров син Свевладовић V. (VII.) од 585.– 610.
Радомир I. Владанов син Свевладовић VI. (VIII.) од 610.–620.
Цар Звонимир I. Дрванов, (Дрвенаров) од 632.–675.
Краљ Будимир I. Звонимиров Дрванић II.675.–680.
Краљ Светолик I.Будимиров Дрванић (Дрвенаровић) III. 680.–692.
Краљ Владислав I.Светоликов Дрванић (Дрвенаровић) IV. 692.–709.
Краљ Томислав I.Владислављев Дрвановић V. 709.–722.
Краљ Себислав (или Збислав) I. Дрвановић VI. 722.–749.
Краљ Разбивој I.Себислављев Дрвановић VII. 746.–753.
Краљ Владимир I.Себислављев Дрвановић VIII. 753.–773.
Краљ Хранимир I.Владимиров Дрвановић IX. 773.–782.
Краљ Тврдослав I.Хранимиров Дрвановић X. 782.–787.
Краљ Остројило (или Стројило)II. Владимиров Дрвановић XI. 787.–791.

StarTrek

pre 7 godina

Na teritoriji današnje Srbije, posebno Balkana, oduvek su živeli LJUDI. Ti ljudi su se mešali sa svima onima koji su tuda prolazili ili koji su se tu kraće ili duže zadržali: Iliri, Dačani, Tračani, Sasi i druga Germanska plemena, Kelti, Rimljani, Stari Grci, Sloveni (razni), Huni, Tatari, Madjari, Turci, Persijanci... svi su nešto svoje ostavili, svi su nešto svoje stvorili: 'melting pot' kao današnje Sjedinjene Američke Države. Dominantno (brojem, kulturom, napretkom, ili samo modom) stanovništvo je nametnulo svoj jezik pomešan primesama jezika drugih naroda... A mi potomci na teritoriji Srbije danas govorimo slovesnkim jezikom, a u krvi imamo DNK svih tih naroda koji su živeli na ovim prostorima.... Bugari u školi uče da su oni Tatari koji govore slovenski jezik. Rumuni uče da su oni Latini (potomci drevnih Rimljana)....

Milos S. Milojevic

pre 7 godina

Краљ Толимир I.Остројилов Дрвановић XII. 791.–799.
Краљ Предислав I.Толимиров Дрвановић XIII. 799.–805.
Краљ Крепимир I.Предислављев Дрвановић XIV. 805.–830.
Краљ Светозар Крепимиров Дрвановић XV. 830.–835
Краљ Радослав I.Светозарев Дрвановић XVI. 835.–850.
Краљ Чеслав или Честислав I. Радослављев Дрвановић XVII. 850.–862.
Краљ Петрислав I. Радослављев Дрвановић XVIII. 864.–879.
Краљ Павлимир или Бела I. Петрислављев Дрвановић XIX. 879.–910.
Жена Белина (Павлимирова) Дрвановић XX. 910.–930.
Краљ Тресимир I.Белин или Павлимиров Дрвановић XXI. 930.–960.
Краљ Прелимир I.Тресимиров Дрвановић XXII. 960.–982.
Краљ Хвалимир I.Прелимиров Дрвановић XXIII. 982.–986.
Краљ Легет I.Крешимиров Дрвановић XXIV. 986.–989.
Краљ Силвестер I.Болеслављев Дрвановић XXV. 989.–993.

razuma bez

pre 7 godina

Svi znamo narodni bajku "U cara Trojana kozije usi" a car Trojan/Trajan vladao je u 2. veku.
Pa bih voleo da mi neko objasni kako to neki dosljaci u 7. veku bastine bajku o caru koji je ziveo 5 vekova ranije?
(Dejan, 24. april 2017 22:44) # Link komentara

Jel ti palo mozda na pamet da ta bajka nije srpska, vec vlaska/rumunska i da su je srbi preuzeli od rumuna/vlaha?

Евроталибан

pre 7 godina

(karudijan, 24. april 2017 21:53)

Нису пали са неба, него су пре шестог века живели у данашњој источној Немачкој и дан данас живе тамо и себе називају Срби и оснивачи су Берлина, Дрездена, Лајпцига и тако даље, а нас називају јужни Срби.
Можете прочитати нешто о Лужичким Србима добићете одговоре на многа питања, а не би било лоше и да овде објаве један чланак о њима.

Kale znaci brdo

pre 7 godina

Dzaba tolka istorija kad ce nestanemo ki dinosauri. Pola narod ce skapa od glad a ova druga trecina ce smugne u Kanadu il neku ostalu evropsku zemlju.

Neven

pre 7 godina

@ karudijan, 24. april 2017 21:55:
Nazalost izgleda da niste najbolje informisani sto se tice navedenih istrazivanja. Ne radi se o nikakvoj senzaciji. Univezitet Tibingen niti u 2002 niti u 2003 nije ucestvovao u arheoloskim iskopovanjima na podrucju Belice. Cak sta vise fakultet ukazuje na to da naknadno u njihovo ime provedne analize kamenih artefakta (projekt i radna grupa osnovani u prolece 2012) potvrdjuju da su npr. neke od figura napravljene modernim alatima. Ovi dokazano krivotvoreni artefakti namerno su pomesani sa stvarnim artefaktima iz ranog neolitskog doba. Sa time citav nalaz nije autentican i raskrinkan je kao pokusaj obmane ili ti prevare.
Sumnje u autenticnost nalaza mogu se procitati i u publikaciji:
D. Antonovic/S. Peric, O neolitskoj autenticnosti nalaza iz Belice. Starinar 62, 2012, 257-268

Evo i linkovi univerziteta Tibingen (da ne bi bilo rekla kazala...):
http://www.uni-tuebingen.de/fakultaeten/philosophische-fakultaet/fachbereiche/altertums-und-kunstwissenschaften/ur-und-fruehgeschichte-und-archaeologie-des-mittelalters/juengere-urgeschichte/forschungsprojekte/abgeschlossene-forschungsprojekte/belica.html

http://www.uni-tuebingen.de/fakultaeten/philosophische-fakultaet/fachbereiche/altertums-und-kunstwissenschaften/ur-und-fruehgeschichte-und-archaeologie-des-mittelalters/juengere-urgeschichte/forschungsprojekte/abgeschlossene-forschungsprojekte/belica/authentizitaet-der-funde.html

Bojan

pre 7 godina

postovani poklonici Deretica, kako objasnjavate to da nismo dosli u 6 veku a ne govorimo romanski, grcki ili jevrejski (3 nacije sa razvijenim pismom i kulturom)? Da li postoji i jedna nacija koja nije doshljachka, da je bila pod Rimom, a da je sachuvala svoj jezik?

Hvala na odgovoru.
(Milan, 25. april 2017 10:40) # Link komentara

Poštovani, poslušajte sta o tome kaže Radovan Damjanović i sve će Vam biti jasno. Prestanite da se obrazujete na stranicama Wikipedie, nego pročitajte neku literaturu o tome ili bar poslušajte pametne ljude šta imaju reći. Istražite malo koliko naših reči ima u grčkom, rimskom ili rumunskom jeziku. Proučite kako je nastao rumunski jezik i kako su unijati isforsirali tu priči. Kojim se danas jezikom i dalje govori u zabačenim rumunskim selima. Ima mnogo zanimljivih stvari za one koje žele čuti. Pozdrav.

загор

pre 7 godina

шта су уопште срби? средњи век не познаје концепт нације. тада је једино питање идентитата било - којем феудалцу припадаш.
у културном и цивилизацијском смислу, дисконтинуитети су јако ретки. то што ми имамо топониме, бајке и ликовне мотиве исте као и неки који су овде живели у праисторији, не значи да су срби (словенско племе) од праисторије живели на подручју пирота и ваљева.
па и турска култура је 50% грчка, 50% персијска (са 0% ичега аутентичног осим језика и нешто фолклора), па турци нису ни грци ни персијанци, него турци. тако је и са нама. језик и део фолклора словенски, остало преузето од оних који су живели овде пре досељавања словена, па на то калемљени разни утицаји, а највише немачки и арапски. у генетском смислу смо најлепша мешавина (за разлику од нпр. острвских народа:исланђана, јаоанаца итд.). то је јасно као дан када гледаш наше лепе жене - има их свих величина, облика и боја. у томе и јесте лепота овог поднебља.

e-istoričar

pre 7 godina

I pored svih arheoloških i istorijskih dokaza da je ovde stvorena prva ljudska poslepotopna civilizacija, što je potvrdjeno svuda u svetu, ima likova koji nas nazivaju kompleksašima što mislimo da smo naslednici te civilizacije. Pa ko pobogu ima komplekse onda, kad čak ni da se zapitaš da li je možda ipak moguće? Grci s druge strane preuzimaju zasluge svih starih civilizacija bez srama, a mi puni kompleksa. Sad ispade sve je bila Grčka, a nikad ni državu imali nisu - samo gradove (polise). Država je do 20 veka bila najviši oblik organizacije i civilizacijskog dometa, a oni prvu državu dobijaju na tacni od engleza u 19. veku, a sad su odjednom Krićani i Trojanci bili Grci, iako su živeli 800 godina pre pominjanja ikakvih Helena. Ajde malo razmišljajte svojom glavom, tome i služi!

да да

pre 7 godina

СПЦ би да комплетна историја Срба почиње од Немањића, али неће моћи !!! И пре њиховог покрштавања, ми смо били СРБИ !!!

Dex

pre 7 godina

Samo se vi smejte Deretiću.
(M, 24. april 2017 20:59)

Svako normalan zna da smo postojali i pre Nemanjica. Jedino se tim periodom prakticno ne bavimo, a u skolama se to mozda obradjuje ukupno pet minuta. S druge strane, svako normalan primetice posve suprotan ekstrem kod doticnog Deretica. Ne znam koliko vas razume aramejski jezik, ali on tvrdi da je to prakticno srpski. Naravno, to je jedna od najmanjih nebuloza.

Vlada M

pre 7 godina

Ako su se prosečno radjala deca sa 25 godina, onda je od boja na Kosovu prošla 21 generacija. Ako u n-toj prethodnoj generaciji imate 2^n predaka, ispada da svako od nas vuče poreklo od 1,048,576 ljudi. Naravno eksponencijalni rast je neodrživ, ali u ranijim generacijama to nisu rodjaci pa su se ženili udavali medjusobno, smanjujući broj predaka. Može se zaključiti da svi vodimo poreklo od celokupnog stanovništva ovih i delom drugih prostora, kada posmatramo srednji vek i ranija doba (mada svako od nas ima genetski materijal samo od oko 200 ljudi iz bilo kog tako davnog doba, zbog ograničenog broja DNK elemenata za kombinovanje koje čovek ima). E sad od čega se tadašnji narod sastojao vidimo iz Y-haplogrupa koje imamo, a to je mešavina starosedelaca Balkana i Slovenskih doseljenika, koji opet vode poreklo pre ledenog doba sa bliskog istoka i centralne Azije, koji dalje...itd. Dakle jesu Srbi (i drugi Jugovići) mešavina starosedelaca i doseljenika, i tek ta mešavina su donekle Srbi od kojih se vi sastojite, a ni doseljenici ni starosedeoci nisu. Ja sam npr E1 haplogrupe što znači da su mi muški preci po direktnoj liniji starosedeoci, ali sam od iste mešavine DNK kao i većina vas jer su moji uvek živeli ovde.

Genetičar

pre 7 godina

Vidim ovdje mnogi lupetaju da Srbi nisu genetski Slaveni ili imaju samo 1/4 slavensku DNK!
Vi dragi kolege komentatori očito pojma nemate šta su geni i šta je DNK, pa čovjek je preko 98% genetski sličan čimpanzi, nije u genima zapisano jesi li Srbin, Hrvat, Slovenac, Bugar ili Makedonac, pravoslavac, musliman ili katolik, ne postoje slavenski, romanski i germanski geni ili DNK.

Komša

pre 7 godina

@lingua
"Albanski jezik se formirao u VI veku na severu Balkana,u Rumuniji a Albanci su se spustili na Balkan u X veku"
profesor dr. Ekrem Čabelj - albanski akademik.
Lingvinisti su utvrdili da latinske reči u albanskom jeziku nisu stigle direktno već u iskvarenom obliku kakav su koristili rzmunski kolonisti (vulgarni latinski).Od sredine II do sredine IV su živeli zajeno (do dolaska Asparuha).
Zanimljivo je da je jedan od najznačajnijih Albanologa Kaplan Burović prosto oduvao i naše i albanske Deretiće.
Vredi proguglati.
Što je najludje od svega - albanski jezik pripada istoj grani indoevropskih jezika kao i slovenski što ih (isto kao i nas) isključuje kao starosedeoce.

bucko lazmisljam

pre 7 godina

@serbo ovde nije pitanje pismenosti vec cinjenica koje je predhodni citalac komentarisao tj.izneo, a te cinjenice su tacne i naucno dokazane. Kada nemamo bolje cinjenice da opovrgnemo istinu hvatamo se za marginalne stvari da bi prikrili sustinu. Pismenost i gramaticka ispravnost je bitna i ne manje vazna, ali bit cinjenica koje mnogi ne znaju ovde su No1.

shone

pre 7 godina

postovani poklonici Deretica, kako objasnjavate to da nismo dosli u 6 veku a ne govorimo romanski, grcki ili jevrejski (3 nacije sa razvijenim pismom i kulturom)? Da li postoji i jedna nacija koja nije doshljachka, da je bila pod Rimom, a da je sachuvala svoj jezik? Hvala na odgovoru.(Milan, 25. april 2017 10:40)
___________

Bili smo pod turcima 500g (Pet stotina godina)
Pa gle čuda mi danas ne pričamo turskim jezikom!

Zasto bi onda izgubili jezik pod rimljanima?
Mi uopste i nismo bili pod rimljanima Silom!

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

@Srbin Kelt, 24. april 2017 21:48
Kod nas, nažalost, nisu sprovodili neka detaljna istraživanja à propos keltskog porekla stanovništva i uopšte keltskog uticaja na nastanak Srba (i Srbije), ali se nezvanično smatra da bar 18% stanovništva ima keltske korene (Y-DNA, haplogrupa Rb1). Česi su vršili zvanična istraživanja početkom 1990-tih, i ako se dobro sećam, preko 40% populacije je keltskog porekla. Zanimljivo je i da nešto preko 30% posto Slovaka ima keltsko poreklo. Broj balkanskih Srba (kažem balkanskih, jer su, tehnički, i Sorbi Srbi, ali nemaju previše veze sa balkanskim) sa keltskim korenima je sigurno i veći, mada zbog nekakvog Jugoslovenstva - i panslavizma - nikome nije bilo u interesu to i zvanično dokazati. Svi koji su potencirali tu priču, su poistovećivani sa Deretićem.
"Neka prica ko sta hoce, do dana danasnjeg su ostali toponimi i hidronimi u Srbiji koji na danasnjem srpskom nemaju nikakvo znacenje, ali i te kako imaju znacenje na keltskom (irskom)." Sjajno primećeno - najočigledniji primer je Tara. Pa i Morava, koliko znam, nije reč slovenskog porekla. Jezik kojim su lokalni Kelti govorili, je verovatno bio neka mešavina Leptonica i Lorica, i ako je upravo po preživelim toponimima i hidronimima suditi, sa dosta elemenata Goidelica (preteča irskog/Gaeilge).

Komša

pre 7 godina

@lingua
Rumunski jezik i jeste nastao iz latinskog.Trajan je krajem prvog veka pokorio Dakiju,većina starosedelaca je ili stradala ili je raseljena a Dakija je kolonizovana Rimljanima sa svih strana- logično da je jezik sporazumevanja bio latinski.
Albanski jezik ,verovao ili ne ima najviše sličnosti sa Litvanskim (?!) i još nije utvrdjeno zašto i kako je došlo do toga.

Miki

pre 7 godina

Svi znamo narodni bajku "U cara Trojana kozije usi" a car Trojan/Trajan vladao je u 2. veku.
Pa bih voleo da mi neko objasni kako to neki dosljaci u 7. veku bastine bajku o caru koji je ziveo 5 vekova ranije?
(Dejan, 24. april 2017 22:44)

Recimo, pročitali Trajanovu tablu koja i sad stoji pored Dunava, ili im je neko procitao, ili su čuli ponešto i od starosedelaca...

sale

pre 7 godina

Svi narodi su najstariji narodi, odnosno potomci najstarijih naroda i nijedan moderni narod ne može da tvrdi da je stariji od drugih. Čak i kad je čije ime preživelo u kontinuitetu, sadržaj se menjao isto kao kod onih čije ime se izgubilo, promenilo, ili novouspostavilo. Naši preci su sve vreme bili tu, ali nisu bili Srbi do pre nekog vremena. Prema tome, možemo biti ponosni na svoju istoriju i možemo osećati potomačku prisnost sa onima čije kosti i stvari leže pod našim nogama, ali radi istine treba da znamo bolje nego da pokušavamo nasilu da stvarnu prošlost uguravamo u nekakve naše uprošćene projekcije unatrag. Ako tako radimo, ubijamo istinu i mutimo istoriju. To je kao što imaš tatu i mamu, imaš pretke i po jednoj i po drugoj familiji, a prezime najčešće nosiš samo po jednoj liniji. Tako i ime naroda nosimo po jednoj liniji, ali poreklo nam stiže od svih predaka.

В.Н.

pre 7 godina

Срб то је једино национално име у Европи чије се значење изгубило. Називи осталих народа и племена европских или су сасвим јасни или полујасни. Нагађања, да реч Срб долази од речи Сореб, остаје само нагађање, и једва вероватно. Свака тајна баш због тога је и тајна што има дубок и скривен смисао, најчешће идејни а не спољашњи. И србско име је тајна, скривена и дубока, као и сва судба српскога народа.
Што су западни народи назвали Србе Серби или Серви, то је дошло од њихове језичке сиромаштине. Они немају р као самогласник, па су зато принуђени били да ставе е пред р да би могли изговорити. На европско-азијском континенту само Индијани имају р као самогласник, а поред њих још једино Срби. И реч Сораб место Срб морали су сковати други народи, који немају самогласно р у своме језику. Тако дакле ни Сораб ни Серб него Срб.

lingua

pre 7 godina

Bili smo pod turcima 500g (Pet stotina godina)
Pa gle čuda mi danas ne pričamo turskim jezikom!

Zasto bi onda izgubili jezik pod rimljanima?
Mi uopste i nismo bili pod rimljanima Silom!

(shone, 25. april 2017 16:26)

Ne pricamo turski, ali je broj turcizama u srpskom jeziku pozamasan. A ne znam koliki je broj latinizama.
S druge strane, imamo primere rumunskog ili albanskog jezika gde je broj latinizama znacajan.

dragaN

pre 7 godina

postovani poklonici Deretica, kako objasnjavate to da nismo dosli u 6 veku a ne govorimo romanski, grcki ili jevrejski (3 nacije sa razvijenim pismom i kulturom)? Da li postoji i jedna nacija koja nije doshljachka, da je bila pod Rimom, a da je sachuvala svoj jezik?

Hvala na odgovoru.
(Milan, 25. april 2017 10:40)

Evo ja cu ti odgovoriti. Iako se podsmevam Dereticevim dokazima i ne verujem u te gluposti, tvoje je pitanje takodje veoma glupo. Bili smo mi i pod Turcima 400-500 godina, pa nismo naucili turski jezik. A zasto nije moguce bilo biti pod Rimljanima 200-300 godina i sacuvati svoj jezik? Zar nisu Grci sacuvali svoj jezik? Ili Jevreji?

Ментор Момо

pre 7 godina

Оно што се зна и што се учило у школи,Властимировићи,Војислављевићи и Вукановићи.За даље незнамо,нисмо били писмени.

ivanamn

pre 7 godina

"Eh, da ljudi malo vise citaju, a ne da im je vrhunac inteligencije i znanja podsmevanje drugima i lepljenje etiketa znali bi makar kada se pojam "Srbi" prvi put pojavljuje i sta je oznacavao..."

ima nas koji bi voleli da znamo, a nismo imali priliku da naucimo. bilo bi lepo da ste napisali kada se prvi put pojavljuje naziv Srbi. ;)

CATAPA

pre 7 godina

Birajući manje zlo, Srbi su se odrekli svog identiteta kako bi pripali široj, hrišćanskoj zajednici u kojoj su postali parija, osuđeni da od tada pa zauvek biraju samo manje zlo. I tako, nikad dobro jer uvek kad se bira manje zlo, neki biraju jedno, a neki drugo, a ono "manje zlo" postane najveće moguće.

Nije ni danas lako, ali je kudikamo lakše naknadno pametovati negoli onda kada je bilo lako da ne osvaneš ako pogrešno zanoćiš, a za "verbalni delikt" svaki novopečeni pravoverni mogao da te umlati kako bi svoju pravovernost dokazao.
Surova vremena. Kao da se vraćaju sve češće, u malo ili nimalo promenjenim kostimima.

Dzidzi Bidzi

pre 7 godina

@Dejan Da li smo mi dosli ili smo autohtoni ja ne znam ali znam da se cesto dosljaci cesto mesaju ili utapaju u domace stanovnistvo posebno ako je ono u vecini a samim tim i prihvataju neke njegove obicaje i karakteristike. Primera je mnogo a jedan od njih su npr Bugari.

anonimac

pre 7 godina

Ne razumem ovoliko iščuđavanje u komentarima, pozivanje na Deretića, autohtonost Slovena na Balkanu i sl. Pa naravno da su postojale srpske države i dinastije pre Nemanjića! Zar ste toliko neobrazovani?! Zar niste u školi učili o Vlastimirovićima, Vojisavljevićima i Vukanovićima? Nema tu nikakve mitologije, zavere niti bilo čega.

Komša

pre 7 godina

@B.H.
Dobar komentar.U svojoj ljubavi prema nečemu tudjem otkrivaš suštinu manipulacije- stvaranje naroda bez svesti o poreklu.Takvm narodima se može manipulisati,jer su,lišeni svesti o svojoj prošlosti skloni podelama i medjusobnom neprijateljstvu (pogledaj Poljake i Ruse,Srbe i Hrvate...neko je povukao liniju i zakrvio bukvalno isti narod )
Hriščanstvo sa kojim smo se mi kao Sloveni susreli kao sa gotovim proizvodom nije bilo ništa drugo do ideologija tada novog svetskog poretka (Grčko-Rimskog) koji je bacio na kolena jednu veliku,slovensku civilizaciju.
Prihvatajući Hrišćanstvo slovenski vladari su kupovali kartu za vladanje i pistali igračke u rukama tadašnjih moćnika.

Milosav

pre 7 godina

Maglič tvrdjava- u Dolini Jorgovana,na Ibru,izmedju Kraljeva i Raške i to narod zove Jerinin grad.
(jasamaja, 25. april 2017 07:18)

Kad pomenu to pade mi na um:
Tek sa Ibrom kad se spojiii
Zna Morava sto postojiii,
Sta bi bila bez dragana
Iz Doline Jorgovanaaa.
Ibar Ibar Lepenica
Sopocani Studenica
Stalac, Cacak i Kraljevo
Kragujevac i Valjevo
To su moji zumbuli i laaalee
Ja sam rodjen u Srbiji brale!!

Balša

pre 7 godina

Mene je fascinirala emisija Krešimira Mišaka-Na rubu znanosti kada je u goste doveo Gorana Šarica koji je pričao o Lepenskom viru,Vinči,Ilirima,Slovenima na balkanskom poluostrvu...

kastro-srbin

pre 7 godina

Ja u sve verujem naravno, da ovde postoje različiti uticaji koji su obrazovali kasniju srpsku kulturu, koji dolaze od starosedeoca sa ovih prostora, koji možda baš dopiru i iz Vinčanske kulture (mada je tu u pitanju više hiljada godina, što je dosta veliki period za prenos kulture bez pisma), ali postavlja se pitanje - ko smo to "mi"?

Serbos

pre 7 godina

... Srbi su Hriscani sto znaci da su Srbi ziveli na teritoriji Izraela u to vreme. Kako bi inace obrazlozio sto neki dosljaci pricaju bajke o coveku koji je mozda ziveo pre 2000 godina? U kontaktu sa drugim kulturama smo preuzeli dosta toga. Na primer, pogledao sam sada o Trojanu - nema nikakve veze sa Trajanom vec sa grckom mitologijom i prici o Midi. Isto tako su mnogi slovenski bogovi preuzeli dosta osobina od grckih bogova, kao uostalom sto je i sama biblija preuzela od ranijih predanja (npr potop is starog zaveta je postojao jos ranije u Epu o Gilgamesu, itd itd).
(Neko123, 25. april 2017 00:13)
Kad i kako su slovenski bogovi preuzeli osobine od grčkih bogova, objasni. Sloveni su živjeli od Jadrana do Baltika, od danjašnje Njemačke pa na istok, a Grci uglavnom u južnom dijelu današnje Grčke, na jugu Italije i po pojedinim kolonijama po Mediteranu, što je mnogo manje od teritorije Slovena. Kako su bogovi Slovena sa Baltika preuzeli karakteristike bogova od Grka daleko sa juga, kad po zvaničnoj istoriji se Sloveni sa Grcima susreću tek oko sedmog vijeka, a do tada je srpska mitologija već odavno bila formirana i po zvaničnoj istoriji su krenula pokrštavanja Slovena. Da bi tvoja priča imala nekog smisla Sloveni bi morali imati sa Grcima kontakt mnogo ranije, čak u vrijeme postojanja Grčkih država ili ranije, što je mnogo vijekova prije nove ere, a čak ni pod tim uslovom ne može se tvrditi da su srpski bogovi preuzeli obilježja od grčkih bogova, već može biti i obratno.

zoran stokic

pre 7 godina

Svaka generacija se socijalizuje, kaže Dirkem, "na osnovu kulturnog modela koji joj je prenela prethodna generacija"! Kulturni modeli su ti koji čine da u skandinavskim zemljama korupcije, takoreći, nema, a u Srbiji, Grčkoj, Turskoj,..., ona je kao "dobardan". Ovde su studente 1945-2017 učili da je Vizantija, Osmansko carstvo oblik - ne "despotskog sistema" - nego oblik feudalnog društva - principska greška! Kada se kuća (Srbija) gradi na močvarnom terenu (neistina) ona tone. Levice i desnice su, iz raznih razloga, sprečavali da se sociološka hipoteza o našem despotskom kulturnom nasleđu uzme uopšte u raznatranje. A ta 700 godišnja INERCIJA (Vizantiska, Osmanska, komunistička – faza) despotske kulturno-političke matrice je potpuno "spljoštila" Srbiju. Svako ima priliku ovih meseci da vidi da je inercija despotije urušila temelje Ataturkovih reformi u Turskoj.
Problem Srbije su primarni elemnti kulture: pogled na svet, norme, metod kako mislimo i zaključujemo, etika,...

Maka

pre 7 godina

Shone@ Bili smo 500 godina pod Turcima i gle čuda, mi sad ne pričamo turski.

Ali zato imamo preko 1000 turcizama u svakodnevnoj upotrebi u srpskom jeziku.
A gle čuda, tek po koji latinizam.

Novljanin

pre 7 godina

Alo bre srbi se nisu naseljavali u 7 veku na balkan. Nego pre, a od pridošlih slivena smo porimili kulturu jezik i pomesali se u ono sto su danas Srbi.

Komša

pre 7 godina

@Samir- Teorija o poreklu imena Srbin od latinslog sluga i Sloven od rob su odavno odbačene.
Prvo pominjanje Srba od strane Rimljana datira 70. g.n.e. i Srbe smeštaju severno od Kavkaza (Plinije Cecilije Sekundus).
Inače su germanski i skandinavski hroničari ostavili obimnu gradju koja se odnosi na njihove sukobe sa Slovenima.Odatle možemo imati uvid u način života,organizaciju i veru Slovena.
Romeji su se opredelili za meku moć- pokoravali su Slovene preobraćajući njihove vladare u Hrišćanstvo i puštajući da sami obavljaju posao.Uz to osudili su ih na zaborav- nisu bili tema njihovih hronika (jer su te hronike i stvarane radi lakše kontrole u budućnosti) .Tek tu i tamo poneka "korisna" informacija.

vojard bih

pre 7 godina

Ima li neko pametan da kaže kada se prvi puta spominje "Srbija" kao neka država. Ne mislim na "predanja" nego kao istorijska i zapisana činjenica !!!!

Ко ће га знати

pre 7 godina

Теорија о досељавању Словена на Балкан је пуна нелогичности, и по мени, прилично неубедљива... Плус, ми своје знање о томе углавном темељимо на списима Константина Порфирогенита, који је живео 4-5 векова након тог досељавања... Али, с друге стране, позивати се на Деретића (мада за доста својих тврдњи човек има право) и његово својатање свега што почиње на слово С је неозбиљно... Ко ће га знати... Вероватно је истина негде у комбинацији свега тога...

Komša

pre 7 godina

@sloga
Zvanično prvi srpski vladar koji je uzeo Hrišćanstvo je Mutimir.To se zaključuje po hrišćanskim imenima naslednika.
Da bi bolje razumeli šta se dogodilo moramo shvatiti način na koji su hrišćani osvajali države.Možda najbolji primer je primer Konstantina.Sa jedne strane dugotrajno lobiranje daje rezultat a sa druge izdaja Konstantinovih protivnika (hrišćanska peta kolona koja neće na krst da napada) širom otvara vrata prvo ravnopravnosti Hrišćana a onda podčinjavanju ostalih.Tu metodu možemo videti i kod Svjatoslava u Rusiji,koji nije poklekao mada mu je majka Olga već bila deo hrišćanskog pokreta - već u sledećoj generaciji Rusi postaju hrišćani voljom vladara.
Drugi način,koji pominješ(dobrovoljno primanje hrišćanstva) takodje postoji jer su Sloveni bili tolerantni prema drugim verama.Samo to Hrišćanstvo noje bilo deo plana već je bilo prilagodjeno slovenskom shvatanju vere i kao takvo oglašeno za jeres (@Milan objasnio).
Otpor naeoda je bio jak,pa imaš i propisane kazne za naknadno spaljivanje pokojnika u srednjem veku.
Ima dokumenata o otporu današnjih Slovenaca a sigurno najveći otpor su pružali Baltički Sloveni.
Nemanjići su sistematski brisali sećanje naroda.

miloandrov

pre 6 godina

Etimologija imena SRBIN se izvodi od lazgijske reči SUR-ČOVEK i plurala -bi .Znači SRBI -LJUDI.TO JE DO SADA JEDINO VALIDNO OBJAŠNJENJE