Petak, 21.10.2016.

11:15

Deveta planeta može da reši “misteriju” našeg solarnog sistema

Izvor: Newser

Deveta planeta može da reši “misteriju” našeg solarnog sistema IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Posmatrac

pre 7 godina

@my way
"Pre nekoliko meseci bi onaj ko kaze da postoji deveta planeta bio proglasen za ludog teoreticara zavere... no dobro, bar danas nemamo lomace."
Pa hajde da analiziramo tu Vasu "nepretencioznu recenicu"
1. Pre nekoliko meseci - a ja Vam navedem godinu od kad se trazi ta planeta
2. ludi teoreticari zavere - su znaci svi astronomi koji su je trazili, pa i Clyde Tombaugh, koji je otkrio Pluton
3. bar danas nemamo lomace - znaci neko je nekada bio pod pretnjom smrcu zbog potrage za objektom koji narusava putanju Neptuna i Plutona.
I dalje strojim pri tvrdnji da je sve sto ste napisali lupetanje.

A deo o zvezdama i planetama je bio za one koji pitaju kako vidimo udaljene galakdije, a ne i planetu koja nam je mozda, realno, pred nosom.

Da li je ono sto sam napisao pametno, zavisi kako se definise pamet, ali je TACNO!

Regina Falange

pre 7 godina

Doticna planeta je priblizne mase kao i Neptun. Gotovo je sigurno da postoji i vrlo je udaljena, mnogo vise nego sto bi se ocekivalo. Vrlo teska za locirati ali se njeni uticaji osecaju na granicama Suncevog sistema. Uskoro ce biti locirana ali i vrlo teska za posmatranje cak i za najsnaznije teleskope.

my way

pre 7 godina

(Posmatrac, 21. oktobar 2016 16:39)

Ma da bar vaš "prepametni" odgovor ima veze sa mojom jednom jednostavnom, ni po čemu pretencioznom rečenicom, pa i da ne bude pametovanje po onoj "ko o čemu...", a ovako...

Kobster

pre 7 godina

Haha,ne vide šta im pred nosom kruži a imaju tobož teleskope koji mogu da pronadju planete u drugim galaksijama.I kao u sve se razumiju idu miliardama godina unazad i nama ne toliko pametnim ljudima objašnjavaju kako je eto sav taj svemir nastao.Jer,šta dobijate od ništa,pa normalno nista,toliko samo o nastanku.Više verujem Marvelovim junacima nego svim tim mufljavim naučnicima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hep.C, 21. oktobar 2016 11:50)

Komentar, naravno poslat sa androida. Ko li je to sokocalo izmislio? Ravnozemljasi? Nije sramota ako se nesto ne zna, ali lupati ovako jeste. Razlog zbog koga je tesko uociti takvu planetu (ako je ima) je taj sto ona mora biti uocena direktno. Potencijalna planeta bi bila dosta daleko od Sunca, njena godina bi trajala mnogo dugo, i mozes zamisliti kako je tesko videti takvu tackicu u ogromnom prostranstvu. Planete u drugim galaksijama, sa druge strane, se uocavaju kada prodju ispred svoje zvezde. Naucnici tada izmere koliko je svetlost te zvezde slabija. Tako da oni samo treba da gledaju u zvezdu, i pre ili kasnije ce otkriti planetu koja kruzi oko nje.

Trovach

pre 7 godina

@dusanmal...Da, sasvim je moguce da nase klasifikacije nisu bas relevantne i mislim da je Svemir bas briga za to kako mi nazivamo i klasifikujemo stvari. Eto, sada pokusavamo dati ime necemu sto mozda ni ne postoji. Samo, zar nismo to stalno radili tokom svoje (pra)istorije?

all seeing eye

pre 7 godina

@Da li moze neko da mi objasni zasto Uran ima osu nagnutu za 90 stepeni?

Svemirski ratovi od pre vise miliona godina. Takodje unistenje Maldek-a (asteroidni pojas (drugo ime Faeton)) i izbacivanje Plutona koji je bio Neptunov mesec, unistenje atmosfere Marsa i Venere itd..

dusanmal

pre 7 godina

@Trovach "Moguce je da je ta planeta ustvari neuspela zvezda, tj. nedovoljne mase da u njenom jezgru dodje do nuklearne fuzije, ali dovoljne mase da svojom gravitacijom utice na Suncev sistem. Samo, ako je tako velika, trebalo bi da emituje vise energije nego sto je prima od Sunca i do sada bi vec morala biti registrovana u IC spektru, a kao sto znamo, nije. Cudno i zanimljivo." - Da, moguce. Sta mi imamo kao informaciju je dugorocni gravitacioni uticaj, nesto negde postoji no moze biti manje i blize ili vece i dalje... Tamni patuljak/neuspela zvezda je mogucnost i mi do skora nismo imali dovoljno tehnologije da pronadjemo takav infra-crveni signal, par projekata je trenutno u toku koji bi mogli.
Sta je novo u ovom istrazivanju su sve vece kompjuterske snage cime smo smanjili raspon mogucnosti o tom objektu iz poznatih podataka te imamo ideju sta je najverovatnije (gde je i koliki je).
Najzad, ako trenutna "nova" definicija planete ostane (ova koja je iskljucila Pluton) - taj objekt, koliki god da je ... nije planeta, te time ni deveta planeta. "Nova" definicija planete stvara vezu izmedju udaljenosti i velicine objekta koja vrlo brzo iskljucuje sve mogucnosti za naziv "planeta" dalje od Plutona (na manje od 10 udaljenosti Plutona cak ni Jupiter vise ne bi mogao biti klasifikovan kao planeta a ovaj novi objekt je sigurno mnogo dalje-ovo je iz objavljenog naucnog rada, ne moje razmisljanje).

Posmatrac

pre 7 godina

@my way
Vas komentar mogu samo da okarakterisem kao "lupetanje"
Jos od otkrica Neptuna (1846) traga se za resenjem nepravilne Neptunove i Plutonove orbite. Prvo se mislilo da je Pluton taj krivac, sad znamo da nije. A nesto se ne secam da je neko spaljen od tada....
Kratak astronomski kurs - postoje Zvezde i Planete. Jedna od glavnih razlika je sto zvezde emituju svetlost (i ostale spektre), a planete ne. Zato je lako videti zvezde, a tesko videti planete.

Sardaukar

pre 7 godina

Naravno da je centar naseg solarnog sistema Nibiru i da se sve okrece oko iste ukljucujuci i Sunce.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Kole4, 21. oktobar 2016 11:52) # Link komentara

Ne lupaj gluposti....Svako manje tijelo orbitira oko veceg. Nubiru (kao sto je netko ovdje napisao no nije aludirao na Nubiru), je (prema teoriji) "neuspjelo sunce - zvijezda", ima manju masu od naseg sunca. Nase sunce se "vrti" oko centra galaktike - masivne crne rupe, kao i masa drugih sunca u drugim sistemima. Osobno vjerujem da su Sumerani bili u pravu, Nubiru postoji (sve vise novih informacija govori tome u prilog, koje se jako podudaraju sa informacijama o kojima sam citao prije 10-ak godina kada sam prvi puta cuo za Nubiru. Da li jos nesto "dolazi" sa Nubiru-om "o tom - po tom", no da je vec jednom u povijesti zemlje "nesto" izbacilo Uran i Neptun iz putanje (zamijenili su putanje oko sunca) usljed djelovanja jace gravitacijske sile, to ne negiraju vise niti najveci skeptici znanosti...I jos nesto....recimo da se stvarno nesto veliko priblizava zemlji i moguce da ce prozrociti odredjene "kataklizmicne" dogadjaje...da ste vi na vlasti i baratate tim informacijama, a nemocni ste da bilo sto napravite...da li bi to (informacije o tome) pustili u javnost???? Zamislite koji "pichvajz" bi nastao da zucnete nesto o tome...kakva anarhija po svim drzavama, palez i pljacke...izvanredna stanja...nestasice hrane, borba za vodu...itd, itd...

How The Universe Works

pre 7 godina

@dzo

U jednoj emisiji sam cuo teoriju da je Uran okrenut usled udara velikog meteora jos u ranoj fazi nastanka naseg solarnog sistema. Ali to je samo teorija, kao i sve ostalo...

badjura

pre 7 godina

Изгледа наса цртаћи могу све да реше,проблеме,ал не задуго,кад сви сконтате да сте гледали симпсонове, и да у ствари не знате где живите!

pujka

pre 7 godina

sumerska civilizacija dala nam je na uvid sva objasnjenja o nastanku svake planete ali kao i u vek neverujemo nikome, poverovacemo im tak kada se Nibiru priblizi zemlji.... neki verovatno znaju o cemu pisem

Trovach

pre 7 godina

Moguce je da je ta planeta ustvari neuspela zvezda, tj. nedovoljne mase da u njenom jezgru dodje do nuklearne fuzije, ali dovoljne mase da svojom gravitacijom utice na Suncev sistem. Samo, ako je tako velika, trebalo bi da emituje vise energije nego sto je prima od Sunca i do sada bi vec morala biti registrovana u IC spektru, a kao sto znamo, nije. Cudno i zanimljivo.

my way

pre 7 godina

Pre nekoliko meseci bi onaj ko kaze da postoji deveta planeta bio proglasen za ludog teoreticara zavere... no dobro, bar danas nemamo lomace.

Hep.C

pre 7 godina

Haha,ne vide šta im pred nosom kruži a imaju tobož teleskope koji mogu da pronadju planete u drugim galaksijama.I kao u sve se razumiju idu miliardama godina unazad i nama ne toliko pametnim ljudima objašnjavaju kako je eto sav taj svemir nastao.Jer,šta dobijate od ništa,pa normalno nista,toliko samo o nastanku.Više verujem Marvelovim junacima nego svim tim mufljavim naučnicima.

my way

pre 7 godina

Pre nekoliko meseci bi onaj ko kaze da postoji deveta planeta bio proglasen za ludog teoreticara zavere... no dobro, bar danas nemamo lomace.

Sardaukar

pre 7 godina

Naravno da je centar naseg solarnog sistema Nibiru i da se sve okrece oko iste ukljucujuci i Sunce.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Kole4, 21. oktobar 2016 11:52) # Link komentara

Ne lupaj gluposti....Svako manje tijelo orbitira oko veceg. Nubiru (kao sto je netko ovdje napisao no nije aludirao na Nubiru), je (prema teoriji) "neuspjelo sunce - zvijezda", ima manju masu od naseg sunca. Nase sunce se "vrti" oko centra galaktike - masivne crne rupe, kao i masa drugih sunca u drugim sistemima. Osobno vjerujem da su Sumerani bili u pravu, Nubiru postoji (sve vise novih informacija govori tome u prilog, koje se jako podudaraju sa informacijama o kojima sam citao prije 10-ak godina kada sam prvi puta cuo za Nubiru. Da li jos nesto "dolazi" sa Nubiru-om "o tom - po tom", no da je vec jednom u povijesti zemlje "nesto" izbacilo Uran i Neptun iz putanje (zamijenili su putanje oko sunca) usljed djelovanja jace gravitacijske sile, to ne negiraju vise niti najveci skeptici znanosti...I jos nesto....recimo da se stvarno nesto veliko priblizava zemlji i moguce da ce prozrociti odredjene "kataklizmicne" dogadjaje...da ste vi na vlasti i baratate tim informacijama, a nemocni ste da bilo sto napravite...da li bi to (informacije o tome) pustili u javnost???? Zamislite koji "pichvajz" bi nastao da zucnete nesto o tome...kakva anarhija po svim drzavama, palez i pljacke...izvanredna stanja...nestasice hrane, borba za vodu...itd, itd...

Trovach

pre 7 godina

Moguce je da je ta planeta ustvari neuspela zvezda, tj. nedovoljne mase da u njenom jezgru dodje do nuklearne fuzije, ali dovoljne mase da svojom gravitacijom utice na Suncev sistem. Samo, ako je tako velika, trebalo bi da emituje vise energije nego sto je prima od Sunca i do sada bi vec morala biti registrovana u IC spektru, a kao sto znamo, nije. Cudno i zanimljivo.

Posmatrac

pre 7 godina

@my way
Vas komentar mogu samo da okarakterisem kao "lupetanje"
Jos od otkrica Neptuna (1846) traga se za resenjem nepravilne Neptunove i Plutonove orbite. Prvo se mislilo da je Pluton taj krivac, sad znamo da nije. A nesto se ne secam da je neko spaljen od tada....
Kratak astronomski kurs - postoje Zvezde i Planete. Jedna od glavnih razlika je sto zvezde emituju svetlost (i ostale spektre), a planete ne. Zato je lako videti zvezde, a tesko videti planete.

Kobster

pre 7 godina

Haha,ne vide šta im pred nosom kruži a imaju tobož teleskope koji mogu da pronadju planete u drugim galaksijama.I kao u sve se razumiju idu miliardama godina unazad i nama ne toliko pametnim ljudima objašnjavaju kako je eto sav taj svemir nastao.Jer,šta dobijate od ništa,pa normalno nista,toliko samo o nastanku.Više verujem Marvelovim junacima nego svim tim mufljavim naučnicima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hep.C, 21. oktobar 2016 11:50)

Komentar, naravno poslat sa androida. Ko li je to sokocalo izmislio? Ravnozemljasi? Nije sramota ako se nesto ne zna, ali lupati ovako jeste. Razlog zbog koga je tesko uociti takvu planetu (ako je ima) je taj sto ona mora biti uocena direktno. Potencijalna planeta bi bila dosta daleko od Sunca, njena godina bi trajala mnogo dugo, i mozes zamisliti kako je tesko videti takvu tackicu u ogromnom prostranstvu. Planete u drugim galaksijama, sa druge strane, se uocavaju kada prodju ispred svoje zvezde. Naucnici tada izmere koliko je svetlost te zvezde slabija. Tako da oni samo treba da gledaju u zvezdu, i pre ili kasnije ce otkriti planetu koja kruzi oko nje.

pujka

pre 7 godina

sumerska civilizacija dala nam je na uvid sva objasnjenja o nastanku svake planete ali kao i u vek neverujemo nikome, poverovacemo im tak kada se Nibiru priblizi zemlji.... neki verovatno znaju o cemu pisem

Hep.C

pre 7 godina

Haha,ne vide šta im pred nosom kruži a imaju tobož teleskope koji mogu da pronadju planete u drugim galaksijama.I kao u sve se razumiju idu miliardama godina unazad i nama ne toliko pametnim ljudima objašnjavaju kako je eto sav taj svemir nastao.Jer,šta dobijate od ništa,pa normalno nista,toliko samo o nastanku.Više verujem Marvelovim junacima nego svim tim mufljavim naučnicima.

badjura

pre 7 godina

Изгледа наса цртаћи могу све да реше,проблеме,ал не задуго,кад сви сконтате да сте гледали симпсонове, и да у ствари не знате где живите!

dusanmal

pre 7 godina

@Trovach "Moguce je da je ta planeta ustvari neuspela zvezda, tj. nedovoljne mase da u njenom jezgru dodje do nuklearne fuzije, ali dovoljne mase da svojom gravitacijom utice na Suncev sistem. Samo, ako je tako velika, trebalo bi da emituje vise energije nego sto je prima od Sunca i do sada bi vec morala biti registrovana u IC spektru, a kao sto znamo, nije. Cudno i zanimljivo." - Da, moguce. Sta mi imamo kao informaciju je dugorocni gravitacioni uticaj, nesto negde postoji no moze biti manje i blize ili vece i dalje... Tamni patuljak/neuspela zvezda je mogucnost i mi do skora nismo imali dovoljno tehnologije da pronadjemo takav infra-crveni signal, par projekata je trenutno u toku koji bi mogli.
Sta je novo u ovom istrazivanju su sve vece kompjuterske snage cime smo smanjili raspon mogucnosti o tom objektu iz poznatih podataka te imamo ideju sta je najverovatnije (gde je i koliki je).
Najzad, ako trenutna "nova" definicija planete ostane (ova koja je iskljucila Pluton) - taj objekt, koliki god da je ... nije planeta, te time ni deveta planeta. "Nova" definicija planete stvara vezu izmedju udaljenosti i velicine objekta koja vrlo brzo iskljucuje sve mogucnosti za naziv "planeta" dalje od Plutona (na manje od 10 udaljenosti Plutona cak ni Jupiter vise ne bi mogao biti klasifikovan kao planeta a ovaj novi objekt je sigurno mnogo dalje-ovo je iz objavljenog naucnog rada, ne moje razmisljanje).

How The Universe Works

pre 7 godina

@dzo

U jednoj emisiji sam cuo teoriju da je Uran okrenut usled udara velikog meteora jos u ranoj fazi nastanka naseg solarnog sistema. Ali to je samo teorija, kao i sve ostalo...

all seeing eye

pre 7 godina

@Da li moze neko da mi objasni zasto Uran ima osu nagnutu za 90 stepeni?

Svemirski ratovi od pre vise miliona godina. Takodje unistenje Maldek-a (asteroidni pojas (drugo ime Faeton)) i izbacivanje Plutona koji je bio Neptunov mesec, unistenje atmosfere Marsa i Venere itd..

Regina Falange

pre 7 godina

Doticna planeta je priblizne mase kao i Neptun. Gotovo je sigurno da postoji i vrlo je udaljena, mnogo vise nego sto bi se ocekivalo. Vrlo teska za locirati ali se njeni uticaji osecaju na granicama Suncevog sistema. Uskoro ce biti locirana ali i vrlo teska za posmatranje cak i za najsnaznije teleskope.

Posmatrac

pre 7 godina

@my way
"Pre nekoliko meseci bi onaj ko kaze da postoji deveta planeta bio proglasen za ludog teoreticara zavere... no dobro, bar danas nemamo lomace."
Pa hajde da analiziramo tu Vasu "nepretencioznu recenicu"
1. Pre nekoliko meseci - a ja Vam navedem godinu od kad se trazi ta planeta
2. ludi teoreticari zavere - su znaci svi astronomi koji su je trazili, pa i Clyde Tombaugh, koji je otkrio Pluton
3. bar danas nemamo lomace - znaci neko je nekada bio pod pretnjom smrcu zbog potrage za objektom koji narusava putanju Neptuna i Plutona.
I dalje strojim pri tvrdnji da je sve sto ste napisali lupetanje.

A deo o zvezdama i planetama je bio za one koji pitaju kako vidimo udaljene galakdije, a ne i planetu koja nam je mozda, realno, pred nosom.

Da li je ono sto sam napisao pametno, zavisi kako se definise pamet, ali je TACNO!

Trovach

pre 7 godina

@dusanmal...Da, sasvim je moguce da nase klasifikacije nisu bas relevantne i mislim da je Svemir bas briga za to kako mi nazivamo i klasifikujemo stvari. Eto, sada pokusavamo dati ime necemu sto mozda ni ne postoji. Samo, zar nismo to stalno radili tokom svoje (pra)istorije?

my way

pre 7 godina

(Posmatrac, 21. oktobar 2016 16:39)

Ma da bar vaš "prepametni" odgovor ima veze sa mojom jednom jednostavnom, ni po čemu pretencioznom rečenicom, pa i da ne bude pametovanje po onoj "ko o čemu...", a ovako...

Hep.C

pre 7 godina

Haha,ne vide šta im pred nosom kruži a imaju tobož teleskope koji mogu da pronadju planete u drugim galaksijama.I kao u sve se razumiju idu miliardama godina unazad i nama ne toliko pametnim ljudima objašnjavaju kako je eto sav taj svemir nastao.Jer,šta dobijate od ništa,pa normalno nista,toliko samo o nastanku.Više verujem Marvelovim junacima nego svim tim mufljavim naučnicima.

pujka

pre 7 godina

sumerska civilizacija dala nam je na uvid sva objasnjenja o nastanku svake planete ali kao i u vek neverujemo nikome, poverovacemo im tak kada se Nibiru priblizi zemlji.... neki verovatno znaju o cemu pisem

badjura

pre 7 godina

Изгледа наса цртаћи могу све да реше,проблеме,ал не задуго,кад сви сконтате да сте гледали симпсонове, и да у ствари не знате где живите!

all seeing eye

pre 7 godina

@Da li moze neko da mi objasni zasto Uran ima osu nagnutu za 90 stepeni?

Svemirski ratovi od pre vise miliona godina. Takodje unistenje Maldek-a (asteroidni pojas (drugo ime Faeton)) i izbacivanje Plutona koji je bio Neptunov mesec, unistenje atmosfere Marsa i Venere itd..

Sardaukar

pre 7 godina

Naravno da je centar naseg solarnog sistema Nibiru i da se sve okrece oko iste ukljucujuci i Sunce.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Kole4, 21. oktobar 2016 11:52) # Link komentara

Ne lupaj gluposti....Svako manje tijelo orbitira oko veceg. Nubiru (kao sto je netko ovdje napisao no nije aludirao na Nubiru), je (prema teoriji) "neuspjelo sunce - zvijezda", ima manju masu od naseg sunca. Nase sunce se "vrti" oko centra galaktike - masivne crne rupe, kao i masa drugih sunca u drugim sistemima. Osobno vjerujem da su Sumerani bili u pravu, Nubiru postoji (sve vise novih informacija govori tome u prilog, koje se jako podudaraju sa informacijama o kojima sam citao prije 10-ak godina kada sam prvi puta cuo za Nubiru. Da li jos nesto "dolazi" sa Nubiru-om "o tom - po tom", no da je vec jednom u povijesti zemlje "nesto" izbacilo Uran i Neptun iz putanje (zamijenili su putanje oko sunca) usljed djelovanja jace gravitacijske sile, to ne negiraju vise niti najveci skeptici znanosti...I jos nesto....recimo da se stvarno nesto veliko priblizava zemlji i moguce da ce prozrociti odredjene "kataklizmicne" dogadjaje...da ste vi na vlasti i baratate tim informacijama, a nemocni ste da bilo sto napravite...da li bi to (informacije o tome) pustili u javnost???? Zamislite koji "pichvajz" bi nastao da zucnete nesto o tome...kakva anarhija po svim drzavama, palez i pljacke...izvanredna stanja...nestasice hrane, borba za vodu...itd, itd...

my way

pre 7 godina

Pre nekoliko meseci bi onaj ko kaze da postoji deveta planeta bio proglasen za ludog teoreticara zavere... no dobro, bar danas nemamo lomace.

Trovach

pre 7 godina

Moguce je da je ta planeta ustvari neuspela zvezda, tj. nedovoljne mase da u njenom jezgru dodje do nuklearne fuzije, ali dovoljne mase da svojom gravitacijom utice na Suncev sistem. Samo, ako je tako velika, trebalo bi da emituje vise energije nego sto je prima od Sunca i do sada bi vec morala biti registrovana u IC spektru, a kao sto znamo, nije. Cudno i zanimljivo.

Posmatrac

pre 7 godina

@my way
Vas komentar mogu samo da okarakterisem kao "lupetanje"
Jos od otkrica Neptuna (1846) traga se za resenjem nepravilne Neptunove i Plutonove orbite. Prvo se mislilo da je Pluton taj krivac, sad znamo da nije. A nesto se ne secam da je neko spaljen od tada....
Kratak astronomski kurs - postoje Zvezde i Planete. Jedna od glavnih razlika je sto zvezde emituju svetlost (i ostale spektre), a planete ne. Zato je lako videti zvezde, a tesko videti planete.

dusanmal

pre 7 godina

@Trovach "Moguce je da je ta planeta ustvari neuspela zvezda, tj. nedovoljne mase da u njenom jezgru dodje do nuklearne fuzije, ali dovoljne mase da svojom gravitacijom utice na Suncev sistem. Samo, ako je tako velika, trebalo bi da emituje vise energije nego sto je prima od Sunca i do sada bi vec morala biti registrovana u IC spektru, a kao sto znamo, nije. Cudno i zanimljivo." - Da, moguce. Sta mi imamo kao informaciju je dugorocni gravitacioni uticaj, nesto negde postoji no moze biti manje i blize ili vece i dalje... Tamni patuljak/neuspela zvezda je mogucnost i mi do skora nismo imali dovoljno tehnologije da pronadjemo takav infra-crveni signal, par projekata je trenutno u toku koji bi mogli.
Sta je novo u ovom istrazivanju su sve vece kompjuterske snage cime smo smanjili raspon mogucnosti o tom objektu iz poznatih podataka te imamo ideju sta je najverovatnije (gde je i koliki je).
Najzad, ako trenutna "nova" definicija planete ostane (ova koja je iskljucila Pluton) - taj objekt, koliki god da je ... nije planeta, te time ni deveta planeta. "Nova" definicija planete stvara vezu izmedju udaljenosti i velicine objekta koja vrlo brzo iskljucuje sve mogucnosti za naziv "planeta" dalje od Plutona (na manje od 10 udaljenosti Plutona cak ni Jupiter vise ne bi mogao biti klasifikovan kao planeta a ovaj novi objekt je sigurno mnogo dalje-ovo je iz objavljenog naucnog rada, ne moje razmisljanje).

Kobster

pre 7 godina

Haha,ne vide šta im pred nosom kruži a imaju tobož teleskope koji mogu da pronadju planete u drugim galaksijama.I kao u sve se razumiju idu miliardama godina unazad i nama ne toliko pametnim ljudima objašnjavaju kako je eto sav taj svemir nastao.Jer,šta dobijate od ništa,pa normalno nista,toliko samo o nastanku.Više verujem Marvelovim junacima nego svim tim mufljavim naučnicima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hep.C, 21. oktobar 2016 11:50)

Komentar, naravno poslat sa androida. Ko li je to sokocalo izmislio? Ravnozemljasi? Nije sramota ako se nesto ne zna, ali lupati ovako jeste. Razlog zbog koga je tesko uociti takvu planetu (ako je ima) je taj sto ona mora biti uocena direktno. Potencijalna planeta bi bila dosta daleko od Sunca, njena godina bi trajala mnogo dugo, i mozes zamisliti kako je tesko videti takvu tackicu u ogromnom prostranstvu. Planete u drugim galaksijama, sa druge strane, se uocavaju kada prodju ispred svoje zvezde. Naucnici tada izmere koliko je svetlost te zvezde slabija. Tako da oni samo treba da gledaju u zvezdu, i pre ili kasnije ce otkriti planetu koja kruzi oko nje.

Posmatrac

pre 7 godina

@my way
"Pre nekoliko meseci bi onaj ko kaze da postoji deveta planeta bio proglasen za ludog teoreticara zavere... no dobro, bar danas nemamo lomace."
Pa hajde da analiziramo tu Vasu "nepretencioznu recenicu"
1. Pre nekoliko meseci - a ja Vam navedem godinu od kad se trazi ta planeta
2. ludi teoreticari zavere - su znaci svi astronomi koji su je trazili, pa i Clyde Tombaugh, koji je otkrio Pluton
3. bar danas nemamo lomace - znaci neko je nekada bio pod pretnjom smrcu zbog potrage za objektom koji narusava putanju Neptuna i Plutona.
I dalje strojim pri tvrdnji da je sve sto ste napisali lupetanje.

A deo o zvezdama i planetama je bio za one koji pitaju kako vidimo udaljene galakdije, a ne i planetu koja nam je mozda, realno, pred nosom.

Da li je ono sto sam napisao pametno, zavisi kako se definise pamet, ali je TACNO!

my way

pre 7 godina

(Posmatrac, 21. oktobar 2016 16:39)

Ma da bar vaš "prepametni" odgovor ima veze sa mojom jednom jednostavnom, ni po čemu pretencioznom rečenicom, pa i da ne bude pametovanje po onoj "ko o čemu...", a ovako...

How The Universe Works

pre 7 godina

@dzo

U jednoj emisiji sam cuo teoriju da je Uran okrenut usled udara velikog meteora jos u ranoj fazi nastanka naseg solarnog sistema. Ali to je samo teorija, kao i sve ostalo...

Regina Falange

pre 7 godina

Doticna planeta je priblizne mase kao i Neptun. Gotovo je sigurno da postoji i vrlo je udaljena, mnogo vise nego sto bi se ocekivalo. Vrlo teska za locirati ali se njeni uticaji osecaju na granicama Suncevog sistema. Uskoro ce biti locirana ali i vrlo teska za posmatranje cak i za najsnaznije teleskope.

Trovach

pre 7 godina

@dusanmal...Da, sasvim je moguce da nase klasifikacije nisu bas relevantne i mislim da je Svemir bas briga za to kako mi nazivamo i klasifikujemo stvari. Eto, sada pokusavamo dati ime necemu sto mozda ni ne postoji. Samo, zar nismo to stalno radili tokom svoje (pra)istorije?