Četvrtak, 29.09.2016.

13:19

FBI objavio tajne papire o Tesli: "Zrak smrti", zaplena i špijuni

Izvor: RT.com

FBI objavio tajne papire o Tesli: "Zrak smrti", zaplena i špijuni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

143 Komentari

Sortiraj po:

neutralni felsh

pre 7 godina

Sada i oficijalno nas Tesla jedan od najsumanutijih umova u istoriji covecanstva.
(D, 30. septembar 2016 09:28)


lud ko struja.

Ja sam pao s Marsa

pre 7 godina

E, nije tacno! Tesla je sa Venere, citaj pazljivije! Venera polaze sva prava na Teslu, a vi Srbi i Hrvati, mozete da se slikate.
(Pera sa Venerinog brega, 29. septembar 2016 14:27)

Pero pa Srbi su nebeski narod, to između ostalog obuhvata i Veneru, zar ne?

leptirica

pre 7 godina

(Sreto, 30. septembar 2016 09:30)

Ajmo po 100-ti put,makar to tebi mrsko rođen je u Banovini Hrvatskoj,koja je bila u sastavu Austrougarske i imala je i tada svoju samoupravu,sabor,bana... zapravo je bila samostalnija nego Hrvatska u Jugoslaviji. To bi bilo kao da kažem da je Vuk Stefanovic Drašković rođen u Turskoj,čak bi i to bilo pravilnije od toga da kažem da je Tesla rođen u Austrougarskoj.

Nik

pre 7 godina

@malimarko
Sta tadasnja Srbija da prepozna? Ajde probudi se malo procitaj pa komentarisi. Pa ni cela Evropa nije mogla tada da finansira njegove projekte nego mu je jos u Gracu preporuceno da ide u Ameriku. Kao drugo penziju je dobio samo od Kraljevine Jugoslavije a od Amerike i Americkih industrijalaca (sem Vestinghausa) i njihovih kvazi naucnika samo ponizenja i kradju patenata. Jedini koji su prepoznali Teslin rad bili su pravi naucnici koji su u njegovu cast i dali jedinici za merenje magnetne rezonance ime Tesla.

Mali zeleni

pre 7 godina

Čitam komentare i prepiranja... Bio Srbin jal Hrvat, ispade Amerikanac. Koliko malih Tesli ode sa ovog ukletog Balkana da gradi i unapređuje Evropu, Australiju i Ameriku zbig Srba i Hrvata, i tog jebenog sukoba koji nam oduzima normalne uslove za sretan i siguran život i normalan rad. Do kad? Svi ste isti jebeni balkanci, krvožedni i jedni jedni na druge a tako svi polako tonemo...

Dragan

pre 7 godina

Tesla je svakako veliki naučnik i jedan od najkorisnijih ljudi u istoriji, to je i bez svih tih fantaziranja koje mu se pripisuju a potiču iz nekih njegovih intervjua koje je dao u POZNOJ životnoj dobi.Te su priče naravno razvijali netalentovani novinari željni afirmacije.

Sreto

pre 7 godina

Zelim samo da napišem još jednom, za sve one koje pise da ja Nikola Tesla rođen u Hrvatskoj. To nije tačno. Nikola Tesla je rođen u Austro-Ugarskoj i on je i njohov državljanin po papirima, ali po nacionalnosti je Srbin, zato sto je rođen od oca srbina i majke srbkinje. I nemojte više pisati, da je rođen u Hrvatskoj, jer ta država postoji tek od nacističke NDH, i pre je bila većinski naseljena srpskim stanovništvom.

zoki falcon

pre 7 godina

@Baš me zanima hoće li biti išta o njegovoj nacionalnosti? Zašto se spominje Teslin Dnevnik i njegove tvrdnje da je hrvatski koljenović, plemenitaška loza iz Zadra i Vinodolskog? Tesla je jednako velik i jednako svjetski bez obzira na svoje korjene ali me zanima istina.
(Minze, 29. septembar 2016 18:57)
Kad već zanima istina kontaktiraj Teslinog najbližeg živog rođaka Veljka Trbojevića ( William Terbo)u Čikagu, unuka njegove rođene sestre Angeline. Rođen je 1930 u Americi, još uvek je živ i pamti susrete sa Nikolom. On će sigurno sa sigurnošću da objasni svim sumnjivcima Teslinu nacionalnost.
Inače otac gore spomenutog Veljka Nikola Trbojević je isto tako u svoje vreme bio čuveni pronalazač, njegov najpoznatiji izum su tzv hipoidni zupčanici koji se nalaze danas malte ne u svakom vozilu. I on je takođe rođen u Lici u Petrovom selu i poput rođenog ujaka Nikole Tesle je emigrirao u Ameriku gde je ostvario svoje izume.

VUK

pre 7 godina

znao sam da nismo sa ove planete! Suviše lako dominiramo u svemu. Najbolji sportisti, najkrvavije dinastije, najviše izginemo u svakom ratu, najduže pod Turcima, najviše voleli Tita, najviše izginuli zaJugoslaviju, najviše voleli Jugoslaviju, imali najkrvaviji građanski rat,najviše stradali od komunizma, imali najviše članova partije.....danas imamo najniže zarade i najteži život u Evropi a imamo najvredniju vlast na svetu. Koliko dokaza treba da smo vanzemaljci?

kaunda

pre 7 godina

Da si ostao u Hrvatskoj ,ili kraljevini Jugoslaviji bio bi pacijent u Lazi Lazarevic i tome slicno,ili bi te ustase preklale.Sve sto si izmislio bolje da nisi,svi te velicaju kao svog a dok si bio ziv bezali od tebe,kako para nisu hteli da ti daju za tvoje hokus pokus zezanje.Bio si veliki a ostali ,ostali misevi

hehe

pre 7 godina

att (malimarko, 29. septembar 2016 13:46)
MAtična zemlja Nikole Tesle može biti samo Austrougarska u kojoj je rođen, i u kojoj je imao njen pasoš i državljanstvo. Sve ostalo je obično trabunjanje.

Branko

pre 7 godina

"Najveći neprijatelj svakog Srbina je - drugi Srbin! U konkretnom slučaju to je Sava Kosanović ..."
Da nije bilo Save Kosanovića ne bi bilo ni Nikole Tesle u Beogradu. Zahvaljujući Savi Kosanoviću u Beograd je preneta urna Nikole Tesle i sva njegova zaostavština i hiljade stranica njegove dokumentacije. Napadaju Kosanovića upravo zbog toga što je uradio u korist Srpskog naroda čiji je najveći sin svih vremena bio Nikola Tesla.

Branko

pre 7 godina

Ja do sada nisam čuo da je ikada neki Hrvat bio pravoslavni sveštenik što je bio otac Nikole Tesle. I ujaci Nikole Tesle su bili pravoslavni sveštenici. Božja je promisao da se Tesla rodi u svešteničkoj porodici kako ga ne bi mogli prisvajati neki drugi.

Rade

pre 7 godina

Sava Kosanovic koga Tesla nije voleo,kao sto vidimo,je mimo Tesline poslednje zelje,spalio Teslu,pa sada imamo situaciju da Tesla pociva u nekakvom muzeju kao da je nekakav stari predmet,a ne covek,umesto da je sahranjen na groblju ili uz hram kao svi pokojnici.

cile

pre 7 godina

Tesla je život posvetio svom istraživačkom radu. Suprugu, porodicu, obaveze oko kuće... čak i spavanje je skratio. Sve to je izbegao da bi imao više vremena za svoj rad. Firme koje bi pravile profit, to je za njega bilo gubljenje dragoceog vremena. Tako od Nijagarinih vodopada do smrti, to mu dođe negde 60 godina x 365 dana x 20 časova dnevno= 438'000 radnih sati na polju naučno istraživačkog rada. Čovek je živeo za nauku, bio je i ostao Srbin čak i tamo preko okeana ( njegove reči). Imao je prijatelje medju Madjarima, Nemcima... O budućnosti je uvek govorio pozitivno sa puno optimizma.

M

pre 7 godina

"Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу."

Ti dokumenti su sve samo ne vlasnistvo Srbije, On nije bio srpski drzavljanin ni u jednom trenutku svog zivota. Nikakve legalne veze sa Srbijom nema, ne znam da li je ikada uopste i bio u Srbiji. Uzgred, veliki patriJoto, postoji nesto sto se zove jednacenje suglasnika po zvucnosti, kao i pravilo da se pocetno slovo reci koje se zavrsavaju sa 'skom' pisu malim slovom. Procitaj Tesline clanke iz NYT-a, obrati posebni paznju na njegove stavove o intelektualno nepodobnima i pasivnoj eugenici.

MIDIBOX

pre 7 godina

Znaci da drzava Srbija mora da zahteva povracaj svega konfiskovanog i da trazi ostetu za upadanje i oduzimanje privatne svojine naseg naucnika. A samo nebo zna sta mu je jos radjeno i podmetano pod stare dane, a nama siromasnima bez mogucnosti da ga zastitimo.
(Sava, 29. septembar 2016 16:38)


kakve veze drzava srbija ima sa teslom? da li je bio drzavljanin? nije. da li je ziveo u srbiji? nije. da li je ikada boravio u srbiji? jeste, nekoliko sati.

@(neutralni felsh, 29. septembar 2016 17:03)


Kakve veze drzava Srbija ima sa Gavrilom Principom? Da li je Gavrilo bio srpski drzavljanin - NIJE! Da li je ziveo u Srbiji - NIJE! Da li je ikada boravio u Srbiji - NIJE, cak ni nekoliko minuta, ali eto vidis to nije smetalo Austro-Ugarima da bez ikakvih valjanih dokaza optuze Srbiju za atentat zbog jednog njihovog drzavljanina koji jes da je bio Srbin, ali je bre bio njihov drzavljanin i tako su zapoceli jedan od najkrvavijih ratova u Evropi ikada, pa sta cemo sad, dvostruki standardi, jel da - kad je dobar onda je nas, a kad ne valja onda je njihov?

Nik

pre 7 godina

@malimarko
Sta tadasnja Srbija da prepozna? Ajde probudi se malo procitaj pa komentarisi. Pa ni cela Evropa nije mogla tada da finansira njegove projekte nego mu je jos u Gracu preporuceno da ide u Ameriku. Kao drugo penziju je dobio samo od Kraljevine Jugoslavije a od Amerike i Americkih industrijalaca (sem Vestinghausa) i njihovih kvazi naucnika samo ponizenja i kradju patenata. Jedini koji su prepoznali Teslin rad bili su pravi naucnici koji su u njegovu cast i dali jedinici za merenje magnetne rezonance ime Tesla.

Mitovi o Tesli

pre 7 godina

Tesla je bio Srbin,vernik,Pravoslavac ali je i bio homoseksualac koji to nije hteo da prihvati pa se je odlucio za "beli celibat",dakle na aseksualnost.Pred kraj zivota je bio i jako paranoican,plasio se poput Majkla Dzeksona svake male bakterije.to je istina o Tesli,starac prolupao malo pred kraj zivota,sve ostalo su mitovi ali dobro,mozda oni nekome odgovaraju?.

svi smo vanzemaljci

pre 7 godina

Tesla je dosao sa visih vibracija iz cetvrte dimenzije sa Sirijusa A. Zato ga nikada necemo razumeti i svako ce ga svojatati. On je bio Omniverzum i ostao. Ni 100 godina kasnije nece otkriti prakticnu upotrebu zraka zato sto je on tako hteo. Zapitajte se zasto ?

Terribles

pre 7 godina

@Achittwn
Nece moci po vasem da "Ako nije zavestao nekom u legalnom testamentu, drzava uZima. Uvek bilo."

Da li citate danasnje textove u vezi Tesle?

1. Teslu su i sami Amerikanci smatrali strancem, a ne Amerikancem.
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2016&mm=09&dd=29&nav_id=1182220

2. Bez obzira na testament, ako testament nije postojao, imovina ide najblizem rodjaku: Savi Kosanovicu.
Kako su mogli da izabiraju sta ce dati Savi, a sta ne?

Sasha Makedonija

pre 7 godina

On sve. Sto zaradio i uradio , je napravio to u americi, tamo ziveo i tamo uzimao platu i sad da se nesto vrati Srbiji ... Od kud vam padaju te ideje

Veljko

pre 7 godina

Ljudi, jel ste videli ono kad je Tesla pustio neku svetlost koja se kao bela magla sirila Njujorkom, ljudi se pogubili, cudno ponasali neko vreme :-) nisu znali sta ih je snaslo.Ima clanak na naslovnoj strani nekih novina dan posle.Ovi nasi 1918-e sutirali Nemce u donji deo ledja sve do Alpa.U Kragujevcu cetrdeset i neke pre nego sto su streljali silne djake, nasi obesili neke Nemce i u usta im stavili onu stvar koju su im prethodno odsekli.Pa zar posle svega vi mislite da ce nas ostaviti na miru da zivimo.Pa nece bar 100 godina a to je 2018, pa jos drugo poluvreme do 2045-te.Srbija ima pravo na orginal dokumenata, isto kao sto Jevrejska zajednica u Beogradu potrazuje imovinu Jevreja odvedenih u Nemacke logore, a iza kojih nije ostalo potomaka.

CATAPA

pre 7 godina

Tesla u starosti više nikako nije mogao da doprinese slomu nacizma, osim propagandno. Tako je i nastala fama oko "zraka smrti", "energetskog štita" i ostale fantazije. Te priče su samo narušile Teslin ugled kao naučnika, ali s druge strane, da su nacisti pobedili, niko danas ne bi ni znao da su Tesla, Ajnštajn i drugi velikani nauke i antifašisti ikada postojali.

Posle bitke su svi generali pametni. Posle rata i generali i regruti i oni koji rat nisu ni videli.

Rusofil

pre 7 godina

Teslna matična zemlja je Hrvatska, koja mu na žalost nije mogla dati ono što je mogla Amerika. Čak je i Europa u ono doba bila premala za Teslu.

Zurkolomac

pre 7 godina

Baš me zanima hoće li biti išta o njegovoj nacionalnosti? Zašto se spominje Teslin Dnevnik i njegove tvrdnje da je hrvatski koljenović, plemenitaška loza iz Zadra i Vinodolskog? Tesla je jednako velik i jednako svjetski bez obzira na svoje korjene ali me zanima istina.
(Minze, 29. septembar 2016 18:57)

Da te utesim, Tesla se oduvek izjasnjavao da je Srbin, jer to jedino i jeste. A vi iz lepe vase mozete samo da svojatate, kao i vasa braca albanci...

Achitwn

pre 7 godina

Tesla je bio ispred svog vremena, nažalost njegova matična zemlja nije to prepoznala već tuđina. Ništa se nije promenilo u državi Srbiji još od Teslinog vremena, mladi odlaze i napreduju u tuđini.
(malimarko, 29. septembar 2016 13:46)
189
Maticna zemlja? Koja? AustrougarskA, Hrvatska, Jugoslavija? Srbija ne moze biti sigurno. Ja sam Srbin i ne mogu zvati Srbiju maticnom zemljom. Bio sam tamo 3 puta.

dragan

pre 7 godina

Aman,Tesla jeste Srbin.Rodjen u Austrugarskoj,školovao se u Austriji tj.njihovim gradovima,radio i eksperimentisao u USA.Kakve on ima veze sa Srbijom osim što je Srbin.Kao i Ajnštajn sa Izraelom.Nauka prebrzo napreduje a kvalitet života i ljudski duh nazaduju.Sve na struju,a struju od sunca.I sve zdravo pre svega hrana,pa najveći otrov koji danas unosimo u sebe su vazduh i hrana.Kakvi zraci smrti,oćemo zrake života u zdravom telu zdrav duh.Ovo je zdravo,Zdravo.

Achitwn

pre 7 godina

A gde se ovde vidi da taj zrak postoji?
(Wagner, 29. septembar 2016 13:40
Tesla je pred kraj zivota posenilio i pricao kojesta kako je kontaktirao sa marsovcima, kako moze da zemlju da prepolovi, zraci smrti itd. Nista od toga a u medjuvremenu je postalo sve legenda, prepricavanja, preuvelicavanja.
Trebao je izmisliti kakvu auto hranilicu za golubove

Viktor

pre 7 godina

@nebeska Srpkinja
Takodje je cinjenica da kompjuteri rade na 5 i 3.5V jednosmerne struje, sto znaci da mogu da rade bez naizmenicne struje, koju je "izmislio" Tesla :)

A pored toga, cinjenica je da su mnogi pre Tesle radili na tu temu, da je prvi ko je radio na tome Faradej, da je jedan francuz napravio prvi alternator, da je italijan Galileo Feraris u isto vreme napravio indukcioni motor ali je Vestinghaus izabrao Teslino resenje. To ne umanjuje ni malo Teslinu genijalnost i velicinu njegovog doprinosa, pre svega tehnici, a tek nakon toga nauci.

Ovo nema veze sa time da li volis Ameriku ili ne, vec samo sa obrazovanjem, a obrazovanje je ono sto nam najvise fali, sto se moze videti i po komentarima ljudi ovde, kojima je vaznije poreklo nego istina.

Achitwn

pre 7 godina

to se u normalnom svetu mimo amerike zove kradja.
(fcrs, 29. septembar 2016 13:42)
Ako nije zavestao nekom u legalnom testamentu, drzava uZima. Uvek bilo.

verba volant

pre 7 godina

A šta je Einstein?
Jevrej koji je rođen na području današnje Njemačka koja se tada nije zvala Njemačka.
Pa svuda piše da je njemački ili njemačko-američki naučnik, nikad nisam čuo da to Jevreji osporavaju niti da Izrael misli da polaže bilo kakvo pravo na njega.
Isti slučaj ko Tesla!
(Meister Jakob, 29. septembar 2016 16:59)


Lepo si ti to sročio. Tačno je da je Anštajn bio nemački, pa američki naučnik, ali i vrapci na grani znaju da je bio Jevrejin.
Drugo, lako je Izraelu(Jevrejima) da se razbacuju genijima kad ih imaju toliko. U nauci i u umetnosti podjednako. Ne, nisu izabrani narod, samo su se rano opismenili i veoma malo se bavili zemljoradnjom.

Achitwn

pre 7 godina

Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу.
(Србин, 29. septembar 2016 13:40)
Tesla. Ije bio drzavljanin Srbije nikad.

Sava

pre 7 godina

Zato se njegov najbliskiji rodjak Sava zalagao i imao pravo da svu Teslinu imovinu prebaci u Srbiju. Savo je bio taj koji je zakonski odlucivao za koju postojecu drzavu treba vezivati Teslu i gde mu preneti posmrtne ostatke. Njemu je rodom i duhom Srbija bila otadzbina, a ne neka nepostojeca tvorevina. Zasto imovina nije zakonski data Savi, a to bi znacilo i Srbiji?

capitalism hits the fan

pre 7 godina

Колико се сећам то неко 'оружје' или зрак, ако је уопште и било изводљиво, би омогућавало свакој па и најмањим и сиромашним земљама да се одбране од било каквог (ваздушног) напада. Теслина идеја је била да би то онда довело до мира или бар много мање ратова.
Не треба бити Тесла па закључити да тако нешто не би одговарало управо највећим војним силама.

Werty

pre 7 godina

Znaci da drzava Srbija mora da zahteva povracaj svega konfiskovanog i da trazi ostetu za upadanje i oduzimanje privatne svojine naseg naucnika. A samo nebo zna sta mu je jos radjeno i podmetano pod stare dane, a nama siromasnima bez mogucnosti da ga zastitimo.
(Sava, 29. septembar 2016 16:38)


kakve veze drzava srbija ima sa teslom? da li je bio drzavljanin? nije. da li je ziveo u srbiji? nije. da li je ikada boravio u srbiji? jeste, nekoliko sati.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neutralni felsh, 29. septembar 2016 17:03)

Srbija ima veze i to pravne. Od 1918. godine mesto u kome je Tesla rodjen postalo je deo Kraljevine Jugoslavije. Tesli je nudjeno ambasadorsko mesto i ostale visoke pozicije (Kraljevine Jugoslavije u SAD-u) što je on odbijao , ali to ne bi mogao imati da nije bio državljanin Jugoslavije (Kraljevine).

Sava Besarović

pre 7 godina

Da bi se razumelo, čiji je državljan bio Tesla pre odlaska u Ameriku, dovoljno je izguglati njegov pasoš: "U ime njegovog carskog veličanstva, putovnicu izdaje Zemaljska vlada Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije". Šta ima dalje da bude nejasno?

lex

pre 7 godina

"da se sva zaostavstina preda rodjacima ili rodu kojem je pripadao."

Zakon poznaje pojam "rodjaci", ali "rod" - to nece proci ni na kakvom sudu i raspravi.

Minze

pre 7 godina

Baš me zanima hoće li biti išta o njegovoj nacionalnosti? Zašto se spominje Teslin Dnevnik i njegove tvrdnje da je hrvatski koljenović, plemenitaška loza iz Zadra i Vinodolskog? Tesla je jednako velik i jednako svjetski bez obzira na svoje korjene ali me zanima istina.

Zoran

pre 7 godina

E sad vam verujem. Prvi put si slagao za datum smrti, sad si kao rekao istinu. Kako ljudi gube brzo ugled, posebno AMerika, brzinom svetlosti. Za Ginisa.

CarloNS

pre 7 godina

Da ne gubimio poentu cele price:
Bez obzira da li mu je neko pisao sa Kriptonita ili ne, to je nasa stvar. Ko god on bio, sta god radio, sta god izmislio ili ne izmislio, u kakvo god slovensko ujedinjenje se on nadao u svojoj naivnosti, ako u testamentu nije ostavio svoju imovinu nikome specificnom, a za zivota nikoga nije ubio ili ostetio, da se sva zaostavstina preda rodjacima ili rodu kojem je pripadao. Znaci da drzava Srbija mora da zahteva povracaj svega konfiskovanog i da trazi ostetu za upadanje i oduzimanje privatne svojine naseg naucnika. A samo nebo zna sta mu je jos radjeno i podmetano pod stare dane, a nama siromasnima bez mogucnosti da ga zastitimo.
(Sava, 29. septembar 2016 16:38)

Nažalost, Tesla nikada nije bio državljanin Srbije, tako da Srbija nije u poziciji da bilo šta traži.

Nestasni ljubitelj pustih ostrva i poljoprivrede

pre 7 godina

(Sava, 29. septembar 2016 16:38)

Da li zaboravljas da je on bio americki drzavljanin i da mu je ta zemlja pruzla nemerljivo vise nego Srbija u kojoj je bio navise par puta,a u Beogradu cak par sati,dok je cekao voz.
Sve sto je postigao,postigao je u Americi,tako da Srbiji kao matici ,nije ostao bas nista duzan.Istina,od Srbije je dobio neku malu penziju od koje je ziveo pred kraj svog zivota.Iako je bio neizmernoo genijalan,nije imao ni najmanjeg pojma o novcu,cak ni kao o sredstvu za postizanje ciljeva,tako da je svaki njegov poduhvat finansijski propao.

zar ovo nije dokaz da smo mi Srbi ipak ako ne najbogatiji a ono bar najpametniji na svetu!
(mujo, 29. septembar 2016 14:25
Po cemu si to zakljucio?
Jeste,imali smo Teslu,Pupina,Milankovica,Pavla Savica i mnoge druge,ali ni drugi narodi nisu zaostajali,a njihova otkrica nisu nista manje znacajna.Gde je Oto Han,Liza Majtner,Nils Bor,Ajnstajn,Pjer i Marija Kiri...?

Agent Br. 19 - Zona Svilajnac

pre 7 godina

"Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу.
(Србин, 29. septembar 2016 13:40)"

E, nije tacno! Tesla je sa Venere, citaj pazljivije! Venera polaze sva prava na Teslu, a vi Srbi i Hrvati, mozete da se slikate. Osveticemo se Zemljanima za sve patnje koje su nam izazvali.
(Pera sa Venerinog brega, 29. septembar 2016 14:27)

Hmm, postoje dva Tesle ako niste znali. Ja sam cuo od mog agenta da je jedan Tesla ruski spijun jer je pricao veoma cudnim naglaskom. A Tito je bio originalni Tesla. Zakljucili smo da su zamenili uloge i imena da zbune Amere i Ruse. A nas nije trebalo zamajavati. Mi smo zbunjola od pamtiveka. I pilići i prasići više kapiraju od naše raje. Ameri tek sad povezuju kockice. Uništili im Joža i Tesla logiku.

neutralni felsh

pre 7 godina

Znaci da drzava Srbija mora da zahteva povracaj svega konfiskovanog i da trazi ostetu za upadanje i oduzimanje privatne svojine naseg naucnika. A samo nebo zna sta mu je jos radjeno i podmetano pod stare dane, a nama siromasnima bez mogucnosti da ga zastitimo.
(Sava, 29. septembar 2016 16:38)


kakve veze drzava srbija ima sa teslom? da li je bio drzavljanin? nije. da li je ziveo u srbiji? nije. da li je ikada boravio u srbiji? jeste, nekoliko sati.

Budiša

pre 7 godina

Mnogi, ka i ovi citizen obožava da nam dokaže kako se srbi piše početnim malim slovom.
I, eno ih pismenih, citizenovaca, kojima je to NaJvEćI argument u omalovažavanju Srba.
No, svi znamo da je citizen jedna mala, neobrazovana porodica, sa sve Ču-Čav-Cem u dvorištu svoga dede.

Stipe

pre 7 godina

Da ne gubimio poentu cele price:
Bez obzira da li mu je neko pisao sa Kriptonita ili ne, to je nasa stvar. Ko god on bio, sta god radio, sta god izmislio ili ne izmislio, u kakvo god slovensko ujedinjenje se on nadao u svojoj naivnosti, ako u testamentu nije ostavio svoju imovinu nikome specificnom, a za zivota nikoga nije ubio ili ostetio, da se sva zaostavstina preda rodjacima ili rodu kojem je pripadao. Znaci da drzava Srbija mora da zahteva povracaj svega konfiskovanog i da trazi ostetu za upadanje i oduzimanje privatne svojine naseg naucnika. A samo nebo zna sta mu je jos radjeno i podmetano pod stare dane, a nama siromasnima bez mogucnosti da ga zastitimo.
(Sava, 29. septembar 2016 16:38) # Link komentara

Koliko se sjecam on nije bio gradjanin Srbije, prema tome ona i nema nikakvo pravo na njegovu ostavstinu. Eto. Cisto pravno gledajuc.

OMGOMGOMG

pre 7 godina

@ posmatrač
Znači, Rusi dobili projekte na poklon, ali ih vratili? I to u doba Staljina? Ipak bih radije pomislila da su ih pre toga iskopirali.
To bi uradila svaka ozbiljna država na svetu. Takve stvari se ne ispuštaju iz ruku. I Amerikanci su konfiskovali šta su našli.

Nervirach

pre 7 godina

Kome da vrate? Nama? Pa mi sve istorijsko rusimo i zatrpavamo. To je kao bacati bisere pred svinje. Treba vam bolji dokaz od Vojvodine?

....?..?

pre 7 godina

Na naslovnoj strani tunel i Tesla zajedno..., što reče neko ni rupu više ne znamo da napravimo a takve pametne ljude smo svetu dali.

ostalo je istorija :)

pre 7 godina

@Србин

Vec zamisljam tamo negde u nekoj supi u Sumadiji, po stolu razbacani Teslini spisi a iznad njih, zamisljeno se ceskajuci po glavi, Srba i Zoki se udubljuju u stivo, i tek ce Srba "Paz 'vako, vide da ti kazem, evo kako cemo..."

Meister Jakob

pre 7 godina

A šta je Einstein?
Jevrej koji je rođen na području današnje Njemačka koja se tada nije zvala Njemačka.
Pa svuda piše da je njemački ili njemačko-američki naučnik, nikad nisam čuo da to Jevreji osporavaju niti da Izrael misli da polaže bilo kakvo pravo na njega.
Isti slučaj ko Tesla!

Svi odose

pre 7 godina

podrumu muzeja "Nikola Tesla" u Bgd-u nalaze se još neistraženi spisi i skice moćnih naprava i oružja koji bi nam pomogli da porobimo planetu i zavladamo kosmosom.
....
Uzalud trud
Kad u Srbiji nema nikoga ko bi razumeo stanu tim papirima pise

nebeska Srpkinja

pre 7 godina

@citizen19,
Komsija, ko god izmisljao ovu ili onu struju pre Tesle, fakat je da ti ne bi mogao bez Tesle sada da sedis i da kuckas po internetu i da citas moj komentar pod ovom svetloscu.

nas pravopis

pre 7 godina

@Srbin,
jest da si Srbenda i da lupas ko otvoren prozor, al bre covece "srpskom narodu" se pise malim slovom ma koliko to tebi bilo omalovazavajuce.

Dott

pre 7 godina

Da smo imali sluha za Nikolu Teslu i omogucili mu rad u svojoj zemlji, odavno bi bili vele sila i to bez konkurencije na planeti.
Pametni uce na tudjim greskama, glupi na svojim, dok mi? Izgleda da smo oformili novu grupu ljudi "talentovano glupi".

kako magneti rade?

pre 7 godina

@citizen19
jel to isti onaj jezik kojim govore oni sto su mu zaplenili dva slepera privatnog vlasnistva? pa to mora da je objektivan i relevantan izvor. hvala ti.

Sava

pre 7 godina

Da ne gubimio poentu cele price:
Bez obzira da li mu je neko pisao sa Kriptonita ili ne, to je nasa stvar. Ko god on bio, sta god radio, sta god izmislio ili ne izmislio, u kakvo god slovensko ujedinjenje se on nadao u svojoj naivnosti, ako u testamentu nije ostavio svoju imovinu nikome specificnom, a za zivota nikoga nije ubio ili ostetio, da se sva zaostavstina preda rodjacima ili rodu kojem je pripadao. Znaci da drzava Srbija mora da zahteva povracaj svega konfiskovanog i da trazi ostetu za upadanje i oduzimanje privatne svojine naseg naucnika. A samo nebo zna sta mu je jos radjeno i podmetano pod stare dane, a nama siromasnima bez mogucnosti da ga zastitimo.

Nestasni ljubitelj pustih ostrva i poljoprivrede

pre 7 godina

Uzalud trud
Kad u Srbiji nema nikoga ko bi razumeo stanu tim papirima pise
(Svi odose, 29. septembar 2016 16:01)
Ni u svetu nije bio bolji slucaj,jer iz teslinih papira se ne saznaje bas nista.Sve sto je tamo zapisano,znacilo je samo njemu i pisano je na neki samo njemu razumljiv nacin,tako da su za dalju upotrebu potpuno nerazumljivi i neupotrebljivi.
Samo za ono sto je patentirao,a to je prilicno znacajan broj patenata,postoji upotrebljiva dokumentacija.Za ono sto nije patentirao,samo mozemo da nagadjamo.
Prilicno sam skeptican kada je rec o Tesli i oruzju u istoj recenici,jer on nije pravio oruzje,iako nema sumnje da bi bio najbolji u tome da ga je to zanimalo.
Papiri koje je FBI zaplenio,a kasnije deo i vratio Savi Kosanovicu su neprocenjiva muzejska gradja,ali ne i nesto upotrebljivo za naucnike,pogotovo ako uzmemo u obzir da ih proucavaju vise od 70 godina,bez velikog uspeha....

citizen19

pre 7 godina

Tesla nije izmislio struju, u to vjeruju samo srbi. Tesla je izmislio prijenos naizmjenične struje, ali ne i samu naizmjeničnu struju-nju je izmislio Faradej, a o istosmjernoj struji da i ne govorimo, ona je izmišljena mnogo prije Tesle. Ko ne vjeruje neka provjeri na nekom objektivnom sajtu na engleskom jeziku.

Sava

pre 7 godina

Sava Kosanović je bio beskrupulozna ličnost, mason, i jedan od najvećih izdajnika srpskog naroda ikad. Sebe je predstavljao kao tumača Teslinih navodnih političkih stavova, pa je teko izmislio Teslinu bezrezervnu podršku Brozu i njegovom partizanskom pokretu: Neumorno je radio na diskreditaciji Srba u zemlji i dijaspori pred američkom javnošću. Stalnim protestima u štampi i diplomatskoj prepisci je mimimizirao srpski doprinos borbi protiv fašizma, i gorljivo se trudio da prikrije hrvatski genocid nad Srbima u NDH. Brozovi komunisti su ga stoga, uprkos diplomatskoj službi u Kraljevini, nagradili ministarskim mestom u novoj FNRJ.

John

pre 7 godina

(Dovla, 29. septembar 2016 13:26)

Mislim da je to što si gledao bio crtani film. I to ovaj: https://www.youtube.com/watch?v=jumpSlVCiXA

hiavata

pre 7 godina

E moji oni, objave snimak lasera kako razbija metalni zid od metra debljine krajem osamdesetih, taj snimak cak objave i u nasem jutarnjem programu, od tada su to sklonili i prica za malu decu je da su to nagadjanja. Ameri imaju kratko pamcenje.
(Dovla, 29. septembar 2016 13:26)

A iza lasera objekat velicine zgrade i nuklearna elektrana da bi ga napajali. Bas primenjivo.

ni po babu...

pre 7 godina

Ma koliko mi drago da je Tesla naše gore list i žao što nismo došli u posed celokupne dokumentacije, realno, on je svoju karijeru izgradio u USA i bio je američki građanin, te time oni imaju i te kako prava i rezona za to što su uradili.

Čak je veoma velikodušno što su ispoštovali (komunističku!) Jugoslaviju i dozvolili da njegova zaostavština nađe svoj put do Beograda. Valja se podsetiti da je Tesla u Beogradu proveo manje od 24 časa, a u Ameriku je otišao puno vremena pre nastanka Jugoslavije, tj. kao austrouqarski državljanin.

Posmatrac

pre 7 godina

Ajd sad ozbiljno.
Tesla jeste razmatrao mogucnost koriscenja otvorene katodne cevi kako bi emitovao usmereni mlaz elektrona, i to nije nikakva tajna (postoje nacrti). Verovatno je u nekom trenutku to imenovo "Zrak Smrti" i eto cele price.
Takodje je imao ponudu od strane Sovjetskog Saveza (u drugoj polovini 1930tih godina) da napravi "zastitno polje" duz granice. Tesla je poslao neke materijale o tome, ali su ga odbili uz obrazlozenje da njihovi naucnici ne razumeju model/plan. Licno ne bi od ovoga pravio neki slucaj, moguce je da to nije bilo nista realno.
Znajuci ovakve stvari o njenu, uoste nije cudno da ga je FBI pratio i zaplenio dokumentaciju posle smrti, bukvalno "za svaki slucaj".

nebeski narod

pre 7 godina

braco
zar ovo nije dokaz da smo mi Srbi ipak ako ne najbogatiji a ono bar najpametniji na svetu!
(mujo, 29. septembar 2016 14:25)

Da, dokaz za to je da najbolje zivimo, imamo najvece plate na svetu:) A najpametniji medju nama koji vladaju nasom drzavom su krem svetskog drustva:)

biće bolje

pre 7 godina

posle ovakvog teksta čovek ne može da ostane ravnodušan, kao da ga je pisao Marvel, dete sa Venere, uređaj za komunikacija sa svemirskim brodovima i zrak smrti. Ako su ovo stvarno FBI dokumenti onda neko tu nešto opasno prikriva.

Gari

pre 7 godina

(Србин, 29. septembar 2016 13:40)"

Za pocetak mu se oduzi tako sto ces nauciti jednacenje po zvucnosti. A takvi klerofasirani bi ga spalili na lomaci da je ostao u Srbiji, samo zato jer je drugaciji. Evo razuveri me i reci kada su se "srBska deca" drugacije ponela prema razlikama.

Goran

pre 7 godina

Evo materijala za teoretičare zavere :). Naravno, ovde ništa ne piše što je iole bitno, naprotiv, dokumenti jasno ukazuju koliko je Tesla u poodmaklim godinam bio van prostora i vremena u svakom smislu :).

Helou

pre 7 godina

Ma moš' misliti, to se dešava 1943. godine, kada je Tesla saznao kako su mu hrvatska "braća" pobila sve živo od rodbine (u Nezavisnoj državi Hrvatskoj); i tu nastupa čuveni američki efbiaj, koji čeka da nacisti pobiju ruske komuniste ili da se umešaju ako jadni Nemci ne uspeju sami...
Znači, Ameri priznali da su pokrali Teslinu ostavštinu i, kao i sve lopuže, nastavili da se kite tuđim, Teslinim "perjem".

ruku da celivas

pre 7 godina

Sta reci o amerima? Toliko bezobraznoj naciji i punoj sebe. Sve uzmite vama.
(markooooOoOoOOOOOOOoOOoOOo, 29. septembar 2016 15:16)
To je samo realizam, bez laznog stida i skromnosti, zato sto su dokazali da su najbolji na svetu, centar sveta sto ce tako i ostati. Zato svi najproduktivniji i najkreativniji ljudi svih zemalja kopaju i rukama i nogama da se nekako dokopaju Amerike, eto kao i Tesla sto je. Belosvestki lumpenljudi treba da se ugledaju na njih, ruku da celivaju, ruku, a i druge delove tela. Pa mozda i oni jednoga dana pocnu da ne zive kao stoka.

lemy L.

pre 7 godina

ja ne znam ko bi mogao da shvati njegove beleske ,vizije koje je imao,mislim u ovom i narednim decenijama pa i veku,osim pojedinih genija slicnih njemu koji su hodali ovom zemljom davno da ne nabrajam. Covek je jednostavno ispred svog vremena ,kao sto su bi Da Vinci,A. Klark, Mikelandjelo,Von Braun..... naucnik treceg milenijuma,a ovo sto kazu da su izneli tajne,haha jesu,ali mozda nekih 15% ako su i toliko...... a veliki vecinu nisu ni shvatili ,rastumacili,odgonetnuli,desifrovali......

mIrKo

pre 7 godina

Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу.
(Србин, 29. septembar 2016 13:40)

Jooooj što volem ovaj portal i komentare :-)

poz

pre 7 godina

Tesla i ja ličimo, kao braća da smo :)
Neko je pomenuo knjigu od Mergaret Čejni, čitao sam je 1998 godine ako se ne varam.
Tada to je bila najbolja knjiga o životu i radu Nikole Tesle.Čitao sam kasnije i mnoge druge.
Ta žena je "dotakla " Teslin duh i napisala je dobru knjigu priblizivsi meni njega.
Tesla je tada postao moja zvezda vodilja, duhovna i hvala Bogu što ga je stvorio.

Tamo Daleko

pre 7 godina

Postojao nacrt za taj zrak ili ne, da nam vrate sve to, dva kamiona dokumenata.
Kako su smeli od rodjaka to da uzmu? Od davnina se sva svojina i licni predmet preminulih davao rodbini i bliznjima na raspolaganje.

Da se Srbija ugleda na jevreje kako oni to rade. Uzmes im umetnicko delo koje su oni prvo davno kupili i onda te tuze sve dok im to ne vratis.

50 izmedju zivota i smrti

pre 7 godina

Joj budale, pa Tesla vam je podvalio, mislili ste da imate zrak smrti i da ste videli buducnost a videli ste svoje snove. Sto kaze Dejvid Kameron "I was the future once!". Sve su to pusti novi...

Nikad necete znati i nikad necete razumeti, bolje pripremajte sklonista, jer ima da bude kao 1999 u Srbiji.

Malo provere ne škodi...

pre 7 godina

Sve ovo je objavljeno pre tridesetak godina u knjizi "Tesla - Čovek van vremena". Pisac je Margaret Čejni, a knjiga je odavno objavljena u bivšoj Jugoslaviji i svi ovi dokumenti i spekulacije se nalaze u njoj. To što je neko nešto danas objavio ili pronašao na internetu, ne znači da se danas i dogodilo :)

istina

pre 7 godina

Nikola Tesla je ubijen od nemacke ob.sluzbe Raihenngelenn 1943 u jeku drugog sv.rata.Zasto.Zato sto je Tesla otkrio tajnu letecih tanjira, ukradena je vjestina stvaranja zemljotresa harpp sistem, bespilotne letilice, plazma oruzije..

Pera sa Venerinog brega

pre 7 godina

"Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу.
(Србин, 29. septembar 2016 13:40)"

E, nije tacno! Tesla je sa Venere, citaj pazljivije! Venera polaze sva prava na Teslu, a vi Srbi i Hrvati, mozete da se slikate. Osveticemo se Zemljanima za sve patnje koje su nam izazvali.

YIFY

pre 7 godina

Tesla pravio oruzje... Jes da je nas, ili sa Venere, nebitno, ali nije bio cvjecka ili je to radio cisto iz naucno-radoznalih razloga to je samo on znao.

U svakom slucaju hvala Venercima sto su odabrali Jugoslaviju.
I vanzemaljci su znali sta je jedino valjalo na planeti Zemlji. :-)

Nikola

pre 7 godina

Verujem da je tu Tesla pre bio pretnja sa nekim svojim patentom koji bi npr omogucio efikasno koriscenje obnovljivih izvora energije (struja pre svega) a to nikako ne odgovara amerikancima jer bi fakticki nafta i ostali izvori na kojima moze da se profitira pali u vodu. Zato se vec vise od pola veka vozimo automobilima koji su u sustini ostali isti..Takodje ne iskljucujem i ovu pricu sa oruzjem, ali mi ovo deluje realnije.

ljakse bez ideje

pre 7 godina

U podrumu muzeja "Nikola Tesla" u Bgd-u nalaze se još neistraženi spisi i skice moćnih naprava i oružja koji bi nam pomogli da porobimo planetu i zavladamo kosmosom. Tada bi Ujedinjene Nacije bile u Srbiji, Jeremić bi bio biran kao jedini kandidat na svakih 30 godina, a nama bi bilo extra.

Jelena

pre 7 godina

Ova objava FBIa je spin čist kao suza.
Šta mislite zašto?
Zato što je muzej u Beogradu, a Srbima samo ovo fali da im zavrti kozak, dok prirodni resursi polako odlaze....
Idite u Muzej NT i pitajte direktora Jovanovića za detalje. Sa znanjem koje ima razobličiće ove gluposti za 15 minuta.

poz

pre 7 godina

Teslina dokumentacija i sva imovina koju je zaplenio FBI mora se vratiti njegovim zakonskim naslednicima kako bi oni mogli tu dokumentaciju priložiti muzeju Nikole Teslu za njegovu postavku u slavu naučniku kako bi ceo svet imao uvid u rad naučnika.

zeki of belgrade

pre 7 godina

Bolje moj Srbine da nisi struju ni izmislio ,eto sad ne bih imao mob. koji moram da punim a punjac nemam pojma gde sam ga bacio.,a ne bih morao i da pläcam tv preplatu rts,razne epsove stavke u racunu itd

Labud

pre 7 godina

Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу.
(Србин, 29. septembar 2016 13:40)

Vrhunsko trolovanje. Labud skida kapu.

QR

pre 7 godina

Tesla je zadnjih godina života shvatio da se najveće pare vrte oko naoružanja pa je pokušao da da svoj mali doprinos osmisljavanju novih oružja za masovno uništenje protivnika. To tada je sve bilo oko struje, prenosa energije, telefonije i telegrafa. Ko zna zašto je dobro da se njegove ideje o zraku smrti nisu obistinile. Da jesu možda nas ne bi ni bilo danas.

PeteSampras

pre 7 godina

Opa. Ne zaboravimo da neki tvrde da je Tesla ugušen u svojoj sobi. Bežično prenošenje struje pre 70 i kusur godina? KAKAV GENIJE, LJUDI JEL MOŽETE DA VERUJETE? JA SAM FASCINIRAN JOŠ VIŠE SADA

Dovla

pre 7 godina

E moji oni, objave snimak lasera kako razbija metalni zid od metra debljine krajem osamdesetih, taj snimak cak objave i u nasem jutarnjem programu, od tada su to sklonili i prica za malu decu je da su to nagadjanja. Ameri imaju kratko pamcenje.

Србин

pre 7 godina

Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу.

Madmen

pre 7 godina

Nebi me iznenadili da Ameri prave nesto slicno oni vec prave tkz railgun na struju to Tesla izmislio. 60, godina Amerikanci su ulozili 30miliona dolara u projekt da uniste mesec atomskim bombama , niko ne zna zasto ali naravno udustali su kad su naucnici rekli da ce i zemlju da uniste .

malimarko

pre 7 godina

Tesla je bio ispred svog vremena, nažalost njegova matična zemlja nije to prepoznala već tuđina. Ništa se nije promenilo u državi Srbiji još od Teslinog vremena, mladi odlaze i napreduju u tuđini.

Pera sa Venerinog brega

pre 7 godina

"Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу.
(Србин, 29. septembar 2016 13:40)"

E, nije tacno! Tesla je sa Venere, citaj pazljivije! Venera polaze sva prava na Teslu, a vi Srbi i Hrvati, mozete da se slikate. Osveticemo se Zemljanima za sve patnje koje su nam izazvali.

mIrKo

pre 7 godina

Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу.
(Србин, 29. septembar 2016 13:40)

Jooooj što volem ovaj portal i komentare :-)

ljakse bez ideje

pre 7 godina

U podrumu muzeja "Nikola Tesla" u Bgd-u nalaze se još neistraženi spisi i skice moćnih naprava i oružja koji bi nam pomogli da porobimo planetu i zavladamo kosmosom. Tada bi Ujedinjene Nacije bile u Srbiji, Jeremić bi bio biran kao jedini kandidat na svakih 30 godina, a nama bi bilo extra.

nebeski narod

pre 7 godina

braco
zar ovo nije dokaz da smo mi Srbi ipak ako ne najbogatiji a ono bar najpametniji na svetu!
(mujo, 29. septembar 2016 14:25)

Da, dokaz za to je da najbolje zivimo, imamo najvece plate na svetu:) A najpametniji medju nama koji vladaju nasom drzavom su krem svetskog drustva:)

Labud

pre 7 godina

Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу.
(Србин, 29. septembar 2016 13:40)

Vrhunsko trolovanje. Labud skida kapu.

malimarko

pre 7 godina

Tesla je bio ispred svog vremena, nažalost njegova matična zemlja nije to prepoznala već tuđina. Ništa se nije promenilo u državi Srbiji još od Teslinog vremena, mladi odlaze i napreduju u tuđini.

Србин

pre 7 godina

Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу.

Zurkolomac

pre 7 godina

Baš me zanima hoće li biti išta o njegovoj nacionalnosti? Zašto se spominje Teslin Dnevnik i njegove tvrdnje da je hrvatski koljenović, plemenitaška loza iz Zadra i Vinodolskog? Tesla je jednako velik i jednako svjetski bez obzira na svoje korjene ali me zanima istina.
(Minze, 29. septembar 2016 18:57)

Da te utesim, Tesla se oduvek izjasnjavao da je Srbin, jer to jedino i jeste. A vi iz lepe vase mozete samo da svojatate, kao i vasa braca albanci...

Dovla

pre 7 godina

E moji oni, objave snimak lasera kako razbija metalni zid od metra debljine krajem osamdesetih, taj snimak cak objave i u nasem jutarnjem programu, od tada su to sklonili i prica za malu decu je da su to nagadjanja. Ameri imaju kratko pamcenje.

Malo provere ne škodi...

pre 7 godina

Sve ovo je objavljeno pre tridesetak godina u knjizi "Tesla - Čovek van vremena". Pisac je Margaret Čejni, a knjiga je odavno objavljena u bivšoj Jugoslaviji i svi ovi dokumenti i spekulacije se nalaze u njoj. To što je neko nešto danas objavio ili pronašao na internetu, ne znači da se danas i dogodilo :)

zeki of belgrade

pre 7 godina

Bolje moj Srbine da nisi struju ni izmislio ,eto sad ne bih imao mob. koji moram da punim a punjac nemam pojma gde sam ga bacio.,a ne bih morao i da pläcam tv preplatu rts,razne epsove stavke u racunu itd

Jelena

pre 7 godina

Ova objava FBIa je spin čist kao suza.
Šta mislite zašto?
Zato što je muzej u Beogradu, a Srbima samo ovo fali da im zavrti kozak, dok prirodni resursi polako odlaze....
Idite u Muzej NT i pitajte direktora Jovanovića za detalje. Sa znanjem koje ima razobličiće ove gluposti za 15 minuta.

YIFY

pre 7 godina

Tesla pravio oruzje... Jes da je nas, ili sa Venere, nebitno, ali nije bio cvjecka ili je to radio cisto iz naucno-radoznalih razloga to je samo on znao.

U svakom slucaju hvala Venercima sto su odabrali Jugoslaviju.
I vanzemaljci su znali sta je jedino valjalo na planeti Zemlji. :-)

PeteSampras

pre 7 godina

Opa. Ne zaboravimo da neki tvrde da je Tesla ugušen u svojoj sobi. Bežično prenošenje struje pre 70 i kusur godina? KAKAV GENIJE, LJUDI JEL MOŽETE DA VERUJETE? JA SAM FASCINIRAN JOŠ VIŠE SADA

Nikola

pre 7 godina

Verujem da je tu Tesla pre bio pretnja sa nekim svojim patentom koji bi npr omogucio efikasno koriscenje obnovljivih izvora energije (struja pre svega) a to nikako ne odgovara amerikancima jer bi fakticki nafta i ostali izvori na kojima moze da se profitira pali u vodu. Zato se vec vise od pola veka vozimo automobilima koji su u sustini ostali isti..Takodje ne iskljucujem i ovu pricu sa oruzjem, ali mi ovo deluje realnije.

citizen19

pre 7 godina

Tesla nije izmislio struju, u to vjeruju samo srbi. Tesla je izmislio prijenos naizmjenične struje, ali ne i samu naizmjeničnu struju-nju je izmislio Faradej, a o istosmjernoj struji da i ne govorimo, ona je izmišljena mnogo prije Tesle. Ko ne vjeruje neka provjeri na nekom objektivnom sajtu na engleskom jeziku.

Nestasni ljubitelj pustih ostrva i poljoprivrede

pre 7 godina

Uzalud trud
Kad u Srbiji nema nikoga ko bi razumeo stanu tim papirima pise
(Svi odose, 29. septembar 2016 16:01)
Ni u svetu nije bio bolji slucaj,jer iz teslinih papira se ne saznaje bas nista.Sve sto je tamo zapisano,znacilo je samo njemu i pisano je na neki samo njemu razumljiv nacin,tako da su za dalju upotrebu potpuno nerazumljivi i neupotrebljivi.
Samo za ono sto je patentirao,a to je prilicno znacajan broj patenata,postoji upotrebljiva dokumentacija.Za ono sto nije patentirao,samo mozemo da nagadjamo.
Prilicno sam skeptican kada je rec o Tesli i oruzju u istoj recenici,jer on nije pravio oruzje,iako nema sumnje da bi bio najbolji u tome da ga je to zanimalo.
Papiri koje je FBI zaplenio,a kasnije deo i vratio Savi Kosanovicu su neprocenjiva muzejska gradja,ali ne i nesto upotrebljivo za naucnike,pogotovo ako uzmemo u obzir da ih proucavaju vise od 70 godina,bez velikog uspeha....

Dott

pre 7 godina

Da smo imali sluha za Nikolu Teslu i omogucili mu rad u svojoj zemlji, odavno bi bili vele sila i to bez konkurencije na planeti.
Pametni uce na tudjim greskama, glupi na svojim, dok mi? Izgleda da smo oformili novu grupu ljudi "talentovano glupi".

CarloNS

pre 7 godina

Da ne gubimio poentu cele price:
Bez obzira da li mu je neko pisao sa Kriptonita ili ne, to je nasa stvar. Ko god on bio, sta god radio, sta god izmislio ili ne izmislio, u kakvo god slovensko ujedinjenje se on nadao u svojoj naivnosti, ako u testamentu nije ostavio svoju imovinu nikome specificnom, a za zivota nikoga nije ubio ili ostetio, da se sva zaostavstina preda rodjacima ili rodu kojem je pripadao. Znaci da drzava Srbija mora da zahteva povracaj svega konfiskovanog i da trazi ostetu za upadanje i oduzimanje privatne svojine naseg naucnika. A samo nebo zna sta mu je jos radjeno i podmetano pod stare dane, a nama siromasnima bez mogucnosti da ga zastitimo.
(Sava, 29. septembar 2016 16:38)

Nažalost, Tesla nikada nije bio državljanin Srbije, tako da Srbija nije u poziciji da bilo šta traži.

nas pravopis

pre 7 godina

@Srbin,
jest da si Srbenda i da lupas ko otvoren prozor, al bre covece "srpskom narodu" se pise malim slovom ma koliko to tebi bilo omalovazavajuce.

lemy L.

pre 7 godina

ja ne znam ko bi mogao da shvati njegove beleske ,vizije koje je imao,mislim u ovom i narednim decenijama pa i veku,osim pojedinih genija slicnih njemu koji su hodali ovom zemljom davno da ne nabrajam. Covek je jednostavno ispred svog vremena ,kao sto su bi Da Vinci,A. Klark, Mikelandjelo,Von Braun..... naucnik treceg milenijuma,a ovo sto kazu da su izneli tajne,haha jesu,ali mozda nekih 15% ako su i toliko...... a veliki vecinu nisu ni shvatili ,rastumacili,odgonetnuli,desifrovali......

verba volant

pre 7 godina

A šta je Einstein?
Jevrej koji je rođen na području današnje Njemačka koja se tada nije zvala Njemačka.
Pa svuda piše da je njemački ili njemačko-američki naučnik, nikad nisam čuo da to Jevreji osporavaju niti da Izrael misli da polaže bilo kakvo pravo na njega.
Isti slučaj ko Tesla!
(Meister Jakob, 29. septembar 2016 16:59)


Lepo si ti to sročio. Tačno je da je Anštajn bio nemački, pa američki naučnik, ali i vrapci na grani znaju da je bio Jevrejin.
Drugo, lako je Izraelu(Jevrejima) da se razbacuju genijima kad ih imaju toliko. U nauci i u umetnosti podjednako. Ne, nisu izabrani narod, samo su se rano opismenili i veoma malo se bavili zemljoradnjom.

Sava

pre 7 godina

Da ne gubimio poentu cele price:
Bez obzira da li mu je neko pisao sa Kriptonita ili ne, to je nasa stvar. Ko god on bio, sta god radio, sta god izmislio ili ne izmislio, u kakvo god slovensko ujedinjenje se on nadao u svojoj naivnosti, ako u testamentu nije ostavio svoju imovinu nikome specificnom, a za zivota nikoga nije ubio ili ostetio, da se sva zaostavstina preda rodjacima ili rodu kojem je pripadao. Znaci da drzava Srbija mora da zahteva povracaj svega konfiskovanog i da trazi ostetu za upadanje i oduzimanje privatne svojine naseg naucnika. A samo nebo zna sta mu je jos radjeno i podmetano pod stare dane, a nama siromasnima bez mogucnosti da ga zastitimo.

Posmatrac

pre 7 godina

Ajd sad ozbiljno.
Tesla jeste razmatrao mogucnost koriscenja otvorene katodne cevi kako bi emitovao usmereni mlaz elektrona, i to nije nikakva tajna (postoje nacrti). Verovatno je u nekom trenutku to imenovo "Zrak Smrti" i eto cele price.
Takodje je imao ponudu od strane Sovjetskog Saveza (u drugoj polovini 1930tih godina) da napravi "zastitno polje" duz granice. Tesla je poslao neke materijale o tome, ali su ga odbili uz obrazlozenje da njihovi naucnici ne razumeju model/plan. Licno ne bi od ovoga pravio neki slucaj, moguce je da to nije bilo nista realno.
Znajuci ovakve stvari o njenu, uoste nije cudno da ga je FBI pratio i zaplenio dokumentaciju posle smrti, bukvalno "za svaki slucaj".

poz

pre 7 godina

Teslina dokumentacija i sva imovina koju je zaplenio FBI mora se vratiti njegovim zakonskim naslednicima kako bi oni mogli tu dokumentaciju priložiti muzeju Nikole Teslu za njegovu postavku u slavu naučniku kako bi ceo svet imao uvid u rad naučnika.

Tamo Daleko

pre 7 godina

Postojao nacrt za taj zrak ili ne, da nam vrate sve to, dva kamiona dokumenata.
Kako su smeli od rodjaka to da uzmu? Od davnina se sva svojina i licni predmet preminulih davao rodbini i bliznjima na raspolaganje.

Da se Srbija ugleda na jevreje kako oni to rade. Uzmes im umetnicko delo koje su oni prvo davno kupili i onda te tuze sve dok im to ne vratis.

Goran

pre 7 godina

Evo materijala za teoretičare zavere :). Naravno, ovde ništa ne piše što je iole bitno, naprotiv, dokumenti jasno ukazuju koliko je Tesla u poodmaklim godinam bio van prostora i vremena u svakom smislu :).

Helou

pre 7 godina

Ma moš' misliti, to se dešava 1943. godine, kada je Tesla saznao kako su mu hrvatska "braća" pobila sve živo od rodbine (u Nezavisnoj državi Hrvatskoj); i tu nastupa čuveni američki efbiaj, koji čeka da nacisti pobiju ruske komuniste ili da se umešaju ako jadni Nemci ne uspeju sami...
Znači, Ameri priznali da su pokrali Teslinu ostavštinu i, kao i sve lopuže, nastavili da se kite tuđim, Teslinim "perjem".

biće bolje

pre 7 godina

posle ovakvog teksta čovek ne može da ostane ravnodušan, kao da ga je pisao Marvel, dete sa Venere, uređaj za komunikacija sa svemirskim brodovima i zrak smrti. Ako su ovo stvarno FBI dokumenti onda neko tu nešto opasno prikriva.

Gari

pre 7 godina

(Србин, 29. septembar 2016 13:40)"

Za pocetak mu se oduzi tako sto ces nauciti jednacenje po zvucnosti. A takvi klerofasirani bi ga spalili na lomaci da je ostao u Srbiji, samo zato jer je drugaciji. Evo razuveri me i reci kada su se "srBska deca" drugacije ponela prema razlikama.

capitalism hits the fan

pre 7 godina

Колико се сећам то неко 'оружје' или зрак, ако је уопште и било изводљиво, би омогућавало свакој па и најмањим и сиромашним земљама да се одбране од било каквог (ваздушног) напада. Теслина идеја је била да би то онда довело до мира или бар много мање ратова.
Не треба бити Тесла па закључити да тако нешто не би одговарало управо највећим војним силама.

Achitwn

pre 7 godina

Tesla je bio ispred svog vremena, nažalost njegova matična zemlja nije to prepoznala već tuđina. Ništa se nije promenilo u državi Srbiji još od Teslinog vremena, mladi odlaze i napreduju u tuđini.
(malimarko, 29. septembar 2016 13:46)
189
Maticna zemlja? Koja? AustrougarskA, Hrvatska, Jugoslavija? Srbija ne moze biti sigurno. Ja sam Srbin i ne mogu zvati Srbiju maticnom zemljom. Bio sam tamo 3 puta.

Achitwn

pre 7 godina

to se u normalnom svetu mimo amerike zove kradja.
(fcrs, 29. septembar 2016 13:42)
Ako nije zavestao nekom u legalnom testamentu, drzava uZima. Uvek bilo.

QR

pre 7 godina

Tesla je zadnjih godina života shvatio da se najveće pare vrte oko naoružanja pa je pokušao da da svoj mali doprinos osmisljavanju novih oružja za masovno uništenje protivnika. To tada je sve bilo oko struje, prenosa energije, telefonije i telegrafa. Ko zna zašto je dobro da se njegove ideje o zraku smrti nisu obistinile. Da jesu možda nas ne bi ni bilo danas.

poz

pre 7 godina

Tesla i ja ličimo, kao braća da smo :)
Neko je pomenuo knjigu od Mergaret Čejni, čitao sam je 1998 godine ako se ne varam.
Tada to je bila najbolja knjiga o životu i radu Nikole Tesle.Čitao sam kasnije i mnoge druge.
Ta žena je "dotakla " Teslin duh i napisala je dobru knjigu priblizivsi meni njega.
Tesla je tada postao moja zvezda vodilja, duhovna i hvala Bogu što ga je stvorio.

hiavata

pre 7 godina

E moji oni, objave snimak lasera kako razbija metalni zid od metra debljine krajem osamdesetih, taj snimak cak objave i u nasem jutarnjem programu, od tada su to sklonili i prica za malu decu je da su to nagadjanja. Ameri imaju kratko pamcenje.
(Dovla, 29. septembar 2016 13:26)

A iza lasera objekat velicine zgrade i nuklearna elektrana da bi ga napajali. Bas primenjivo.

Sava

pre 7 godina

Zato se njegov najbliskiji rodjak Sava zalagao i imao pravo da svu Teslinu imovinu prebaci u Srbiju. Savo je bio taj koji je zakonski odlucivao za koju postojecu drzavu treba vezivati Teslu i gde mu preneti posmrtne ostatke. Njemu je rodom i duhom Srbija bila otadzbina, a ne neka nepostojeca tvorevina. Zasto imovina nije zakonski data Savi, a to bi znacilo i Srbiji?

ruku da celivas

pre 7 godina

Sta reci o amerima? Toliko bezobraznoj naciji i punoj sebe. Sve uzmite vama.
(markooooOoOoOOOOOOOoOOoOOo, 29. septembar 2016 15:16)
To je samo realizam, bez laznog stida i skromnosti, zato sto su dokazali da su najbolji na svetu, centar sveta sto ce tako i ostati. Zato svi najproduktivniji i najkreativniji ljudi svih zemalja kopaju i rukama i nogama da se nekako dokopaju Amerike, eto kao i Tesla sto je. Belosvestki lumpenljudi treba da se ugledaju na njih, ruku da celivaju, ruku, a i druge delove tela. Pa mozda i oni jednoga dana pocnu da ne zive kao stoka.

Nervirach

pre 7 godina

Kome da vrate? Nama? Pa mi sve istorijsko rusimo i zatrpavamo. To je kao bacati bisere pred svinje. Treba vam bolji dokaz od Vojvodine?

ostalo je istorija :)

pre 7 godina

@Србин

Vec zamisljam tamo negde u nekoj supi u Sumadiji, po stolu razbacani Teslini spisi a iznad njih, zamisljeno se ceskajuci po glavi, Srba i Zoki se udubljuju u stivo, i tek ce Srba "Paz 'vako, vide da ti kazem, evo kako cemo..."

Achitwn

pre 7 godina

Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу.
(Србин, 29. septembar 2016 13:40)
Tesla. Ije bio drzavljanin Srbije nikad.

neutralni felsh

pre 7 godina

Znaci da drzava Srbija mora da zahteva povracaj svega konfiskovanog i da trazi ostetu za upadanje i oduzimanje privatne svojine naseg naucnika. A samo nebo zna sta mu je jos radjeno i podmetano pod stare dane, a nama siromasnima bez mogucnosti da ga zastitimo.
(Sava, 29. septembar 2016 16:38)


kakve veze drzava srbija ima sa teslom? da li je bio drzavljanin? nije. da li je ziveo u srbiji? nije. da li je ikada boravio u srbiji? jeste, nekoliko sati.

Budiša

pre 7 godina

Mnogi, ka i ovi citizen obožava da nam dokaže kako se srbi piše početnim malim slovom.
I, eno ih pismenih, citizenovaca, kojima je to NaJvEćI argument u omalovažavanju Srba.
No, svi znamo da je citizen jedna mala, neobrazovana porodica, sa sve Ču-Čav-Cem u dvorištu svoga dede.

Svi odose

pre 7 godina

podrumu muzeja "Nikola Tesla" u Bgd-u nalaze se još neistraženi spisi i skice moćnih naprava i oružja koji bi nam pomogli da porobimo planetu i zavladamo kosmosom.
....
Uzalud trud
Kad u Srbiji nema nikoga ko bi razumeo stanu tim papirima pise

ni po babu...

pre 7 godina

Ma koliko mi drago da je Tesla naše gore list i žao što nismo došli u posed celokupne dokumentacije, realno, on je svoju karijeru izgradio u USA i bio je američki građanin, te time oni imaju i te kako prava i rezona za to što su uradili.

Čak je veoma velikodušno što su ispoštovali (komunističku!) Jugoslaviju i dozvolili da njegova zaostavština nađe svoj put do Beograda. Valja se podsetiti da je Tesla u Beogradu proveo manje od 24 časa, a u Ameriku je otišao puno vremena pre nastanka Jugoslavije, tj. kao austrouqarski državljanin.

....?..?

pre 7 godina

Na naslovnoj strani tunel i Tesla zajedno..., što reče neko ni rupu više ne znamo da napravimo a takve pametne ljude smo svetu dali.

50 izmedju zivota i smrti

pre 7 godina

Joj budale, pa Tesla vam je podvalio, mislili ste da imate zrak smrti i da ste videli buducnost a videli ste svoje snove. Sto kaze Dejvid Kameron "I was the future once!". Sve su to pusti novi...

Nikad necete znati i nikad necete razumeti, bolje pripremajte sklonista, jer ima da bude kao 1999 u Srbiji.

Stipe

pre 7 godina

Da ne gubimio poentu cele price:
Bez obzira da li mu je neko pisao sa Kriptonita ili ne, to je nasa stvar. Ko god on bio, sta god radio, sta god izmislio ili ne izmislio, u kakvo god slovensko ujedinjenje se on nadao u svojoj naivnosti, ako u testamentu nije ostavio svoju imovinu nikome specificnom, a za zivota nikoga nije ubio ili ostetio, da se sva zaostavstina preda rodjacima ili rodu kojem je pripadao. Znaci da drzava Srbija mora da zahteva povracaj svega konfiskovanog i da trazi ostetu za upadanje i oduzimanje privatne svojine naseg naucnika. A samo nebo zna sta mu je jos radjeno i podmetano pod stare dane, a nama siromasnima bez mogucnosti da ga zastitimo.
(Sava, 29. septembar 2016 16:38) # Link komentara

Koliko se sjecam on nije bio gradjanin Srbije, prema tome ona i nema nikakvo pravo na njegovu ostavstinu. Eto. Cisto pravno gledajuc.

Werty

pre 7 godina

Znaci da drzava Srbija mora da zahteva povracaj svega konfiskovanog i da trazi ostetu za upadanje i oduzimanje privatne svojine naseg naucnika. A samo nebo zna sta mu je jos radjeno i podmetano pod stare dane, a nama siromasnima bez mogucnosti da ga zastitimo.
(Sava, 29. septembar 2016 16:38)


kakve veze drzava srbija ima sa teslom? da li je bio drzavljanin? nije. da li je ziveo u srbiji? nije. da li je ikada boravio u srbiji? jeste, nekoliko sati.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neutralni felsh, 29. septembar 2016 17:03)

Srbija ima veze i to pravne. Od 1918. godine mesto u kome je Tesla rodjen postalo je deo Kraljevine Jugoslavije. Tesli je nudjeno ambasadorsko mesto i ostale visoke pozicije (Kraljevine Jugoslavije u SAD-u) što je on odbijao , ali to ne bi mogao imati da nije bio državljanin Jugoslavije (Kraljevine).

Sava

pre 7 godina

Sava Kosanović je bio beskrupulozna ličnost, mason, i jedan od najvećih izdajnika srpskog naroda ikad. Sebe je predstavljao kao tumača Teslinih navodnih političkih stavova, pa je teko izmislio Teslinu bezrezervnu podršku Brozu i njegovom partizanskom pokretu: Neumorno je radio na diskreditaciji Srba u zemlji i dijaspori pred američkom javnošću. Stalnim protestima u štampi i diplomatskoj prepisci je mimimizirao srpski doprinos borbi protiv fašizma, i gorljivo se trudio da prikrije hrvatski genocid nad Srbima u NDH. Brozovi komunisti su ga stoga, uprkos diplomatskoj službi u Kraljevini, nagradili ministarskim mestom u novoj FNRJ.

Agent Br. 19 - Zona Svilajnac

pre 7 godina

"Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу.
(Србин, 29. septembar 2016 13:40)"

E, nije tacno! Tesla je sa Venere, citaj pazljivije! Venera polaze sva prava na Teslu, a vi Srbi i Hrvati, mozete da se slikate. Osveticemo se Zemljanima za sve patnje koje su nam izazvali.
(Pera sa Venerinog brega, 29. septembar 2016 14:27)

Hmm, postoje dva Tesle ako niste znali. Ja sam cuo od mog agenta da je jedan Tesla ruski spijun jer je pricao veoma cudnim naglaskom. A Tito je bio originalni Tesla. Zakljucili smo da su zamenili uloge i imena da zbune Amere i Ruse. A nas nije trebalo zamajavati. Mi smo zbunjola od pamtiveka. I pilići i prasići više kapiraju od naše raje. Ameri tek sad povezuju kockice. Uništili im Joža i Tesla logiku.

istina

pre 7 godina

Nikola Tesla je ubijen od nemacke ob.sluzbe Raihenngelenn 1943 u jeku drugog sv.rata.Zasto.Zato sto je Tesla otkrio tajnu letecih tanjira, ukradena je vjestina stvaranja zemljotresa harpp sistem, bespilotne letilice, plazma oruzije..

nebeska Srpkinja

pre 7 godina

@citizen19,
Komsija, ko god izmisljao ovu ili onu struju pre Tesle, fakat je da ti ne bi mogao bez Tesle sada da sedis i da kuckas po internetu i da citas moj komentar pod ovom svetloscu.

Sreto

pre 7 godina

Zelim samo da napišem još jednom, za sve one koje pise da ja Nikola Tesla rođen u Hrvatskoj. To nije tačno. Nikola Tesla je rođen u Austro-Ugarskoj i on je i njohov državljanin po papirima, ali po nacionalnosti je Srbin, zato sto je rođen od oca srbina i majke srbkinje. I nemojte više pisati, da je rođen u Hrvatskoj, jer ta država postoji tek od nacističke NDH, i pre je bila većinski naseljena srpskim stanovništvom.

Sava Besarović

pre 7 godina

Da bi se razumelo, čiji je državljan bio Tesla pre odlaska u Ameriku, dovoljno je izguglati njegov pasoš: "U ime njegovog carskog veličanstva, putovnicu izdaje Zemaljska vlada Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije". Šta ima dalje da bude nejasno?

lex

pre 7 godina

"da se sva zaostavstina preda rodjacima ili rodu kojem je pripadao."

Zakon poznaje pojam "rodjaci", ali "rod" - to nece proci ni na kakvom sudu i raspravi.

Nestasni ljubitelj pustih ostrva i poljoprivrede

pre 7 godina

(Sava, 29. septembar 2016 16:38)

Da li zaboravljas da je on bio americki drzavljanin i da mu je ta zemlja pruzla nemerljivo vise nego Srbija u kojoj je bio navise par puta,a u Beogradu cak par sati,dok je cekao voz.
Sve sto je postigao,postigao je u Americi,tako da Srbiji kao matici ,nije ostao bas nista duzan.Istina,od Srbije je dobio neku malu penziju od koje je ziveo pred kraj svog zivota.Iako je bio neizmernoo genijalan,nije imao ni najmanjeg pojma o novcu,cak ni kao o sredstvu za postizanje ciljeva,tako da je svaki njegov poduhvat finansijski propao.

zar ovo nije dokaz da smo mi Srbi ipak ako ne najbogatiji a ono bar najpametniji na svetu!
(mujo, 29. septembar 2016 14:25
Po cemu si to zakljucio?
Jeste,imali smo Teslu,Pupina,Milankovica,Pavla Savica i mnoge druge,ali ni drugi narodi nisu zaostajali,a njihova otkrica nisu nista manje znacajna.Gde je Oto Han,Liza Majtner,Nils Bor,Ajnstajn,Pjer i Marija Kiri...?

VUK

pre 7 godina

znao sam da nismo sa ove planete! Suviše lako dominiramo u svemu. Najbolji sportisti, najkrvavije dinastije, najviše izginemo u svakom ratu, najduže pod Turcima, najviše voleli Tita, najviše izginuli zaJugoslaviju, najviše voleli Jugoslaviju, imali najkrvaviji građanski rat,najviše stradali od komunizma, imali najviše članova partije.....danas imamo najniže zarade i najteži život u Evropi a imamo najvredniju vlast na svetu. Koliko dokaza treba da smo vanzemaljci?

Zoran

pre 7 godina

E sad vam verujem. Prvi put si slagao za datum smrti, sad si kao rekao istinu. Kako ljudi gube brzo ugled, posebno AMerika, brzinom svetlosti. Za Ginisa.

Mali zeleni

pre 7 godina

Čitam komentare i prepiranja... Bio Srbin jal Hrvat, ispade Amerikanac. Koliko malih Tesli ode sa ovog ukletog Balkana da gradi i unapređuje Evropu, Australiju i Ameriku zbig Srba i Hrvata, i tog jebenog sukoba koji nam oduzima normalne uslove za sretan i siguran život i normalan rad. Do kad? Svi ste isti jebeni balkanci, krvožedni i jedni jedni na druge a tako svi polako tonemo...

dragan

pre 7 godina

Aman,Tesla jeste Srbin.Rodjen u Austrugarskoj,školovao se u Austriji tj.njihovim gradovima,radio i eksperimentisao u USA.Kakve on ima veze sa Srbijom osim što je Srbin.Kao i Ajnštajn sa Izraelom.Nauka prebrzo napreduje a kvalitet života i ljudski duh nazaduju.Sve na struju,a struju od sunca.I sve zdravo pre svega hrana,pa najveći otrov koji danas unosimo u sebe su vazduh i hrana.Kakvi zraci smrti,oćemo zrake života u zdravom telu zdrav duh.Ovo je zdravo,Zdravo.

Branko

pre 7 godina

Ja do sada nisam čuo da je ikada neki Hrvat bio pravoslavni sveštenik što je bio otac Nikole Tesle. I ujaci Nikole Tesle su bili pravoslavni sveštenici. Božja je promisao da se Tesla rodi u svešteničkoj porodici kako ga ne bi mogli prisvajati neki drugi.

OMGOMGOMG

pre 7 godina

@ posmatrač
Znači, Rusi dobili projekte na poklon, ali ih vratili? I to u doba Staljina? Ipak bih radije pomislila da su ih pre toga iskopirali.
To bi uradila svaka ozbiljna država na svetu. Takve stvari se ne ispuštaju iz ruku. I Amerikanci su konfiskovali šta su našli.

MIDIBOX

pre 7 godina

Znaci da drzava Srbija mora da zahteva povracaj svega konfiskovanog i da trazi ostetu za upadanje i oduzimanje privatne svojine naseg naucnika. A samo nebo zna sta mu je jos radjeno i podmetano pod stare dane, a nama siromasnima bez mogucnosti da ga zastitimo.
(Sava, 29. septembar 2016 16:38)


kakve veze drzava srbija ima sa teslom? da li je bio drzavljanin? nije. da li je ziveo u srbiji? nije. da li je ikada boravio u srbiji? jeste, nekoliko sati.

@(neutralni felsh, 29. septembar 2016 17:03)


Kakve veze drzava Srbija ima sa Gavrilom Principom? Da li je Gavrilo bio srpski drzavljanin - NIJE! Da li je ziveo u Srbiji - NIJE! Da li je ikada boravio u Srbiji - NIJE, cak ni nekoliko minuta, ali eto vidis to nije smetalo Austro-Ugarima da bez ikakvih valjanih dokaza optuze Srbiju za atentat zbog jednog njihovog drzavljanina koji jes da je bio Srbin, ali je bre bio njihov drzavljanin i tako su zapoceli jedan od najkrvavijih ratova u Evropi ikada, pa sta cemo sad, dvostruki standardi, jel da - kad je dobar onda je nas, a kad ne valja onda je njihov?

Branko

pre 7 godina

"Najveći neprijatelj svakog Srbina je - drugi Srbin! U konkretnom slučaju to je Sava Kosanović ..."
Da nije bilo Save Kosanovića ne bi bilo ni Nikole Tesle u Beogradu. Zahvaljujući Savi Kosanoviću u Beograd je preneta urna Nikole Tesle i sva njegova zaostavština i hiljade stranica njegove dokumentacije. Napadaju Kosanovića upravo zbog toga što je uradio u korist Srpskog naroda čiji je najveći sin svih vremena bio Nikola Tesla.

Meister Jakob

pre 7 godina

A šta je Einstein?
Jevrej koji je rođen na području današnje Njemačka koja se tada nije zvala Njemačka.
Pa svuda piše da je njemački ili njemačko-američki naučnik, nikad nisam čuo da to Jevreji osporavaju niti da Izrael misli da polaže bilo kakvo pravo na njega.
Isti slučaj ko Tesla!

Nik

pre 7 godina

@malimarko
Sta tadasnja Srbija da prepozna? Ajde probudi se malo procitaj pa komentarisi. Pa ni cela Evropa nije mogla tada da finansira njegove projekte nego mu je jos u Gracu preporuceno da ide u Ameriku. Kao drugo penziju je dobio samo od Kraljevine Jugoslavije a od Amerike i Americkih industrijalaca (sem Vestinghausa) i njihovih kvazi naucnika samo ponizenja i kradju patenata. Jedini koji su prepoznali Teslin rad bili su pravi naucnici koji su u njegovu cast i dali jedinici za merenje magnetne rezonance ime Tesla.

kaunda

pre 7 godina

Da si ostao u Hrvatskoj ,ili kraljevini Jugoslaviji bio bi pacijent u Lazi Lazarevic i tome slicno,ili bi te ustase preklale.Sve sto si izmislio bolje da nisi,svi te velicaju kao svog a dok si bio ziv bezali od tebe,kako para nisu hteli da ti daju za tvoje hokus pokus zezanje.Bio si veliki a ostali ,ostali misevi

zoki falcon

pre 7 godina

@Baš me zanima hoće li biti išta o njegovoj nacionalnosti? Zašto se spominje Teslin Dnevnik i njegove tvrdnje da je hrvatski koljenović, plemenitaška loza iz Zadra i Vinodolskog? Tesla je jednako velik i jednako svjetski bez obzira na svoje korjene ali me zanima istina.
(Minze, 29. septembar 2016 18:57)
Kad već zanima istina kontaktiraj Teslinog najbližeg živog rođaka Veljka Trbojevića ( William Terbo)u Čikagu, unuka njegove rođene sestre Angeline. Rođen je 1930 u Americi, još uvek je živ i pamti susrete sa Nikolom. On će sigurno sa sigurnošću da objasni svim sumnjivcima Teslinu nacionalnost.
Inače otac gore spomenutog Veljka Nikola Trbojević je isto tako u svoje vreme bio čuveni pronalazač, njegov najpoznatiji izum su tzv hipoidni zupčanici koji se nalaze danas malte ne u svakom vozilu. I on je takođe rođen u Lici u Petrovom selu i poput rođenog ujaka Nikole Tesle je emigrirao u Ameriku gde je ostvario svoje izume.

Ja sam pao s Marsa

pre 7 godina

E, nije tacno! Tesla je sa Venere, citaj pazljivije! Venera polaze sva prava na Teslu, a vi Srbi i Hrvati, mozete da se slikate.
(Pera sa Venerinog brega, 29. septembar 2016 14:27)

Pero pa Srbi su nebeski narod, to između ostalog obuhvata i Veneru, zar ne?

Madmen

pre 7 godina

Nebi me iznenadili da Ameri prave nesto slicno oni vec prave tkz railgun na struju to Tesla izmislio. 60, godina Amerikanci su ulozili 30miliona dolara u projekt da uniste mesec atomskim bombama , niko ne zna zasto ali naravno udustali su kad su naucnici rekli da ce i zemlju da uniste .

kako magneti rade?

pre 7 godina

@citizen19
jel to isti onaj jezik kojim govore oni sto su mu zaplenili dva slepera privatnog vlasnistva? pa to mora da je objektivan i relevantan izvor. hvala ti.

Veljko

pre 7 godina

Ljudi, jel ste videli ono kad je Tesla pustio neku svetlost koja se kao bela magla sirila Njujorkom, ljudi se pogubili, cudno ponasali neko vreme :-) nisu znali sta ih je snaslo.Ima clanak na naslovnoj strani nekih novina dan posle.Ovi nasi 1918-e sutirali Nemce u donji deo ledja sve do Alpa.U Kragujevcu cetrdeset i neke pre nego sto su streljali silne djake, nasi obesili neke Nemce i u usta im stavili onu stvar koju su im prethodno odsekli.Pa zar posle svega vi mislite da ce nas ostaviti na miru da zivimo.Pa nece bar 100 godina a to je 2018, pa jos drugo poluvreme do 2045-te.Srbija ima pravo na orginal dokumenata, isto kao sto Jevrejska zajednica u Beogradu potrazuje imovinu Jevreja odvedenih u Nemacke logore, a iza kojih nije ostalo potomaka.

Terribles

pre 7 godina

@Achittwn
Nece moci po vasem da "Ako nije zavestao nekom u legalnom testamentu, drzava uZima. Uvek bilo."

Da li citate danasnje textove u vezi Tesle?

1. Teslu su i sami Amerikanci smatrali strancem, a ne Amerikancem.
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2016&mm=09&dd=29&nav_id=1182220

2. Bez obzira na testament, ako testament nije postojao, imovina ide najblizem rodjaku: Savi Kosanovicu.
Kako su mogli da izabiraju sta ce dati Savi, a sta ne?

neutralni felsh

pre 7 godina

Sada i oficijalno nas Tesla jedan od najsumanutijih umova u istoriji covecanstva.
(D, 30. septembar 2016 09:28)


lud ko struja.

Minze

pre 7 godina

Baš me zanima hoće li biti išta o njegovoj nacionalnosti? Zašto se spominje Teslin Dnevnik i njegove tvrdnje da je hrvatski koljenović, plemenitaška loza iz Zadra i Vinodolskog? Tesla je jednako velik i jednako svjetski bez obzira na svoje korjene ali me zanima istina.

cile

pre 7 godina

Tesla je život posvetio svom istraživačkom radu. Suprugu, porodicu, obaveze oko kuće... čak i spavanje je skratio. Sve to je izbegao da bi imao više vremena za svoj rad. Firme koje bi pravile profit, to je za njega bilo gubljenje dragoceog vremena. Tako od Nijagarinih vodopada do smrti, to mu dođe negde 60 godina x 365 dana x 20 časova dnevno= 438'000 radnih sati na polju naučno istraživačkog rada. Čovek je živeo za nauku, bio je i ostao Srbin čak i tamo preko okeana ( njegove reči). Imao je prijatelje medju Madjarima, Nemcima... O budućnosti je uvek govorio pozitivno sa puno optimizma.

hehe

pre 7 godina

att (malimarko, 29. septembar 2016 13:46)
MAtična zemlja Nikole Tesle može biti samo Austrougarska u kojoj je rođen, i u kojoj je imao njen pasoš i državljanstvo. Sve ostalo je obično trabunjanje.

Dragan

pre 7 godina

Tesla je svakako veliki naučnik i jedan od najkorisnijih ljudi u istoriji, to je i bez svih tih fantaziranja koje mu se pripisuju a potiču iz nekih njegovih intervjua koje je dao u POZNOJ životnoj dobi.Te su priče naravno razvijali netalentovani novinari željni afirmacije.

Viktor

pre 7 godina

@nebeska Srpkinja
Takodje je cinjenica da kompjuteri rade na 5 i 3.5V jednosmerne struje, sto znaci da mogu da rade bez naizmenicne struje, koju je "izmislio" Tesla :)

A pored toga, cinjenica je da su mnogi pre Tesle radili na tu temu, da je prvi ko je radio na tome Faradej, da je jedan francuz napravio prvi alternator, da je italijan Galileo Feraris u isto vreme napravio indukcioni motor ali je Vestinghaus izabrao Teslino resenje. To ne umanjuje ni malo Teslinu genijalnost i velicinu njegovog doprinosa, pre svega tehnici, a tek nakon toga nauci.

Ovo nema veze sa time da li volis Ameriku ili ne, vec samo sa obrazovanjem, a obrazovanje je ono sto nam najvise fali, sto se moze videti i po komentarima ljudi ovde, kojima je vaznije poreklo nego istina.

Rade

pre 7 godina

Sava Kosanovic koga Tesla nije voleo,kao sto vidimo,je mimo Tesline poslednje zelje,spalio Teslu,pa sada imamo situaciju da Tesla pociva u nekakvom muzeju kao da je nekakav stari predmet,a ne covek,umesto da je sahranjen na groblju ili uz hram kao svi pokojnici.

svi smo vanzemaljci

pre 7 godina

Tesla je dosao sa visih vibracija iz cetvrte dimenzije sa Sirijusa A. Zato ga nikada necemo razumeti i svako ce ga svojatati. On je bio Omniverzum i ostao. Ni 100 godina kasnije nece otkriti prakticnu upotrebu zraka zato sto je on tako hteo. Zapitajte se zasto ?

M

pre 7 godina

"Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу."

Ti dokumenti su sve samo ne vlasnistvo Srbije, On nije bio srpski drzavljanin ni u jednom trenutku svog zivota. Nikakve legalne veze sa Srbijom nema, ne znam da li je ikada uopste i bio u Srbiji. Uzgred, veliki patriJoto, postoji nesto sto se zove jednacenje suglasnika po zvucnosti, kao i pravilo da se pocetno slovo reci koje se zavrsavaju sa 'skom' pisu malim slovom. Procitaj Tesline clanke iz NYT-a, obrati posebni paznju na njegove stavove o intelektualno nepodobnima i pasivnoj eugenici.

leptirica

pre 7 godina

(Sreto, 30. septembar 2016 09:30)

Ajmo po 100-ti put,makar to tebi mrsko rođen je u Banovini Hrvatskoj,koja je bila u sastavu Austrougarske i imala je i tada svoju samoupravu,sabor,bana... zapravo je bila samostalnija nego Hrvatska u Jugoslaviji. To bi bilo kao da kažem da je Vuk Stefanovic Drašković rođen u Turskoj,čak bi i to bilo pravilnije od toga da kažem da je Tesla rođen u Austrougarskoj.

Achitwn

pre 7 godina

A gde se ovde vidi da taj zrak postoji?
(Wagner, 29. septembar 2016 13:40
Tesla je pred kraj zivota posenilio i pricao kojesta kako je kontaktirao sa marsovcima, kako moze da zemlju da prepolovi, zraci smrti itd. Nista od toga a u medjuvremenu je postalo sve legenda, prepricavanja, preuvelicavanja.
Trebao je izmisliti kakvu auto hranilicu za golubove

Nik

pre 7 godina

@malimarko
Sta tadasnja Srbija da prepozna? Ajde probudi se malo procitaj pa komentarisi. Pa ni cela Evropa nije mogla tada da finansira njegove projekte nego mu je jos u Gracu preporuceno da ide u Ameriku. Kao drugo penziju je dobio samo od Kraljevine Jugoslavije a od Amerike i Americkih industrijalaca (sem Vestinghausa) i njihovih kvazi naucnika samo ponizenja i kradju patenata. Jedini koji su prepoznali Teslin rad bili su pravi naucnici koji su u njegovu cast i dali jedinici za merenje magnetne rezonance ime Tesla.

Mitovi o Tesli

pre 7 godina

Tesla je bio Srbin,vernik,Pravoslavac ali je i bio homoseksualac koji to nije hteo da prihvati pa se je odlucio za "beli celibat",dakle na aseksualnost.Pred kraj zivota je bio i jako paranoican,plasio se poput Majkla Dzeksona svake male bakterije.to je istina o Tesli,starac prolupao malo pred kraj zivota,sve ostalo su mitovi ali dobro,mozda oni nekome odgovaraju?.

Rusofil

pre 7 godina

Teslna matična zemlja je Hrvatska, koja mu na žalost nije mogla dati ono što je mogla Amerika. Čak je i Europa u ono doba bila premala za Teslu.

CATAPA

pre 7 godina

Tesla u starosti više nikako nije mogao da doprinese slomu nacizma, osim propagandno. Tako je i nastala fama oko "zraka smrti", "energetskog štita" i ostale fantazije. Te priče su samo narušile Teslin ugled kao naučnika, ali s druge strane, da su nacisti pobedili, niko danas ne bi ni znao da su Tesla, Ajnštajn i drugi velikani nauke i antifašisti ikada postojali.

Posle bitke su svi generali pametni. Posle rata i generali i regruti i oni koji rat nisu ni videli.

Sasha Makedonija

pre 7 godina

On sve. Sto zaradio i uradio , je napravio to u americi, tamo ziveo i tamo uzimao platu i sad da se nesto vrati Srbiji ... Od kud vam padaju te ideje

John

pre 7 godina

(Dovla, 29. septembar 2016 13:26)

Mislim da je to što si gledao bio crtani film. I to ovaj: https://www.youtube.com/watch?v=jumpSlVCiXA

Србин

pre 7 godina

Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу.

QR

pre 7 godina

Tesla je zadnjih godina života shvatio da se najveće pare vrte oko naoružanja pa je pokušao da da svoj mali doprinos osmisljavanju novih oružja za masovno uništenje protivnika. To tada je sve bilo oko struje, prenosa energije, telefonije i telegrafa. Ko zna zašto je dobro da se njegove ideje o zraku smrti nisu obistinile. Da jesu možda nas ne bi ni bilo danas.

Achitwn

pre 7 godina

Tesla je bio ispred svog vremena, nažalost njegova matična zemlja nije to prepoznala već tuđina. Ništa se nije promenilo u državi Srbiji još od Teslinog vremena, mladi odlaze i napreduju u tuđini.
(malimarko, 29. septembar 2016 13:46)
189
Maticna zemlja? Koja? AustrougarskA, Hrvatska, Jugoslavija? Srbija ne moze biti sigurno. Ja sam Srbin i ne mogu zvati Srbiju maticnom zemljom. Bio sam tamo 3 puta.

istina

pre 7 godina

Nikola Tesla je ubijen od nemacke ob.sluzbe Raihenngelenn 1943 u jeku drugog sv.rata.Zasto.Zato sto je Tesla otkrio tajnu letecih tanjira, ukradena je vjestina stvaranja zemljotresa harpp sistem, bespilotne letilice, plazma oruzije..

citizen19

pre 7 godina

Tesla nije izmislio struju, u to vjeruju samo srbi. Tesla je izmislio prijenos naizmjenične struje, ali ne i samu naizmjeničnu struju-nju je izmislio Faradej, a o istosmjernoj struji da i ne govorimo, ona je izmišljena mnogo prije Tesle. Ko ne vjeruje neka provjeri na nekom objektivnom sajtu na engleskom jeziku.

Sava Besarović

pre 7 godina

Da bi se razumelo, čiji je državljan bio Tesla pre odlaska u Ameriku, dovoljno je izguglati njegov pasoš: "U ime njegovog carskog veličanstva, putovnicu izdaje Zemaljska vlada Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije". Šta ima dalje da bude nejasno?

mIrKo

pre 7 godina

Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу.
(Србин, 29. septembar 2016 13:40)

Jooooj što volem ovaj portal i komentare :-)

Achitwn

pre 7 godina

Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу.
(Србин, 29. septembar 2016 13:40)
Tesla. Ije bio drzavljanin Srbije nikad.

50 izmedju zivota i smrti

pre 7 godina

Joj budale, pa Tesla vam je podvalio, mislili ste da imate zrak smrti i da ste videli buducnost a videli ste svoje snove. Sto kaze Dejvid Kameron "I was the future once!". Sve su to pusti novi...

Nikad necete znati i nikad necete razumeti, bolje pripremajte sklonista, jer ima da bude kao 1999 u Srbiji.

Madmen

pre 7 godina

Nebi me iznenadili da Ameri prave nesto slicno oni vec prave tkz railgun na struju to Tesla izmislio. 60, godina Amerikanci su ulozili 30miliona dolara u projekt da uniste mesec atomskim bombama , niko ne zna zasto ali naravno udustali su kad su naucnici rekli da ce i zemlju da uniste .

Rusofil

pre 7 godina

Teslna matična zemlja je Hrvatska, koja mu na žalost nije mogla dati ono što je mogla Amerika. Čak je i Europa u ono doba bila premala za Teslu.

Pera sa Venerinog brega

pre 7 godina

"Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу.
(Србин, 29. septembar 2016 13:40)"

E, nije tacno! Tesla je sa Venere, citaj pazljivije! Venera polaze sva prava na Teslu, a vi Srbi i Hrvati, mozete da se slikate. Osveticemo se Zemljanima za sve patnje koje su nam izazvali.

Minze

pre 7 godina

Baš me zanima hoće li biti išta o njegovoj nacionalnosti? Zašto se spominje Teslin Dnevnik i njegove tvrdnje da je hrvatski koljenović, plemenitaška loza iz Zadra i Vinodolskog? Tesla je jednako velik i jednako svjetski bez obzira na svoje korjene ali me zanima istina.

Dovla

pre 7 godina

E moji oni, objave snimak lasera kako razbija metalni zid od metra debljine krajem osamdesetih, taj snimak cak objave i u nasem jutarnjem programu, od tada su to sklonili i prica za malu decu je da su to nagadjanja. Ameri imaju kratko pamcenje.

ruku da celivas

pre 7 godina

Sta reci o amerima? Toliko bezobraznoj naciji i punoj sebe. Sve uzmite vama.
(markooooOoOoOOOOOOOoOOoOOo, 29. septembar 2016 15:16)
To je samo realizam, bez laznog stida i skromnosti, zato sto su dokazali da su najbolji na svetu, centar sveta sto ce tako i ostati. Zato svi najproduktivniji i najkreativniji ljudi svih zemalja kopaju i rukama i nogama da se nekako dokopaju Amerike, eto kao i Tesla sto je. Belosvestki lumpenljudi treba da se ugledaju na njih, ruku da celivaju, ruku, a i druge delove tela. Pa mozda i oni jednoga dana pocnu da ne zive kao stoka.

Dott

pre 7 godina

Da smo imali sluha za Nikolu Teslu i omogucili mu rad u svojoj zemlji, odavno bi bili vele sila i to bez konkurencije na planeti.
Pametni uce na tudjim greskama, glupi na svojim, dok mi? Izgleda da smo oformili novu grupu ljudi "talentovano glupi".

Zurkolomac

pre 7 godina

Baš me zanima hoće li biti išta o njegovoj nacionalnosti? Zašto se spominje Teslin Dnevnik i njegove tvrdnje da je hrvatski koljenović, plemenitaška loza iz Zadra i Vinodolskog? Tesla je jednako velik i jednako svjetski bez obzira na svoje korjene ali me zanima istina.
(Minze, 29. septembar 2016 18:57)

Da te utesim, Tesla se oduvek izjasnjavao da je Srbin, jer to jedino i jeste. A vi iz lepe vase mozete samo da svojatate, kao i vasa braca albanci...

Sava

pre 7 godina

Da ne gubimio poentu cele price:
Bez obzira da li mu je neko pisao sa Kriptonita ili ne, to je nasa stvar. Ko god on bio, sta god radio, sta god izmislio ili ne izmislio, u kakvo god slovensko ujedinjenje se on nadao u svojoj naivnosti, ako u testamentu nije ostavio svoju imovinu nikome specificnom, a za zivota nikoga nije ubio ili ostetio, da se sva zaostavstina preda rodjacima ili rodu kojem je pripadao. Znaci da drzava Srbija mora da zahteva povracaj svega konfiskovanog i da trazi ostetu za upadanje i oduzimanje privatne svojine naseg naucnika. A samo nebo zna sta mu je jos radjeno i podmetano pod stare dane, a nama siromasnima bez mogucnosti da ga zastitimo.

Goran

pre 7 godina

Evo materijala za teoretičare zavere :). Naravno, ovde ništa ne piše što je iole bitno, naprotiv, dokumenti jasno ukazuju koliko je Tesla u poodmaklim godinam bio van prostora i vremena u svakom smislu :).

ljakse bez ideje

pre 7 godina

U podrumu muzeja "Nikola Tesla" u Bgd-u nalaze se još neistraženi spisi i skice moćnih naprava i oružja koji bi nam pomogli da porobimo planetu i zavladamo kosmosom. Tada bi Ujedinjene Nacije bile u Srbiji, Jeremić bi bio biran kao jedini kandidat na svakih 30 godina, a nama bi bilo extra.

Gari

pre 7 godina

(Србин, 29. septembar 2016 13:40)"

Za pocetak mu se oduzi tako sto ces nauciti jednacenje po zvucnosti. A takvi klerofasirani bi ga spalili na lomaci da je ostao u Srbiji, samo zato jer je drugaciji. Evo razuveri me i reci kada su se "srBska deca" drugacije ponela prema razlikama.

Helou

pre 7 godina

Ma moš' misliti, to se dešava 1943. godine, kada je Tesla saznao kako su mu hrvatska "braća" pobila sve živo od rodbine (u Nezavisnoj državi Hrvatskoj); i tu nastupa čuveni američki efbiaj, koji čeka da nacisti pobiju ruske komuniste ili da se umešaju ako jadni Nemci ne uspeju sami...
Znači, Ameri priznali da su pokrali Teslinu ostavštinu i, kao i sve lopuže, nastavili da se kite tuđim, Teslinim "perjem".

Meister Jakob

pre 7 godina

A šta je Einstein?
Jevrej koji je rođen na području današnje Njemačka koja se tada nije zvala Njemačka.
Pa svuda piše da je njemački ili njemačko-američki naučnik, nikad nisam čuo da to Jevreji osporavaju niti da Izrael misli da polaže bilo kakvo pravo na njega.
Isti slučaj ko Tesla!

CarloNS

pre 7 godina

Da ne gubimio poentu cele price:
Bez obzira da li mu je neko pisao sa Kriptonita ili ne, to je nasa stvar. Ko god on bio, sta god radio, sta god izmislio ili ne izmislio, u kakvo god slovensko ujedinjenje se on nadao u svojoj naivnosti, ako u testamentu nije ostavio svoju imovinu nikome specificnom, a za zivota nikoga nije ubio ili ostetio, da se sva zaostavstina preda rodjacima ili rodu kojem je pripadao. Znaci da drzava Srbija mora da zahteva povracaj svega konfiskovanog i da trazi ostetu za upadanje i oduzimanje privatne svojine naseg naucnika. A samo nebo zna sta mu je jos radjeno i podmetano pod stare dane, a nama siromasnima bez mogucnosti da ga zastitimo.
(Sava, 29. septembar 2016 16:38)

Nažalost, Tesla nikada nije bio državljanin Srbije, tako da Srbija nije u poziciji da bilo šta traži.

PeteSampras

pre 7 godina

Opa. Ne zaboravimo da neki tvrde da je Tesla ugušen u svojoj sobi. Bežično prenošenje struje pre 70 i kusur godina? KAKAV GENIJE, LJUDI JEL MOŽETE DA VERUJETE? JA SAM FASCINIRAN JOŠ VIŠE SADA

Budiša

pre 7 godina

Mnogi, ka i ovi citizen obožava da nam dokaže kako se srbi piše početnim malim slovom.
I, eno ih pismenih, citizenovaca, kojima je to NaJvEćI argument u omalovažavanju Srba.
No, svi znamo da je citizen jedna mala, neobrazovana porodica, sa sve Ču-Čav-Cem u dvorištu svoga dede.

Sava

pre 7 godina

Sava Kosanović je bio beskrupulozna ličnost, mason, i jedan od najvećih izdajnika srpskog naroda ikad. Sebe je predstavljao kao tumača Teslinih navodnih političkih stavova, pa je teko izmislio Teslinu bezrezervnu podršku Brozu i njegovom partizanskom pokretu: Neumorno je radio na diskreditaciji Srba u zemlji i dijaspori pred američkom javnošću. Stalnim protestima u štampi i diplomatskoj prepisci je mimimizirao srpski doprinos borbi protiv fašizma, i gorljivo se trudio da prikrije hrvatski genocid nad Srbima u NDH. Brozovi komunisti su ga stoga, uprkos diplomatskoj službi u Kraljevini, nagradili ministarskim mestom u novoj FNRJ.

Achitwn

pre 7 godina

to se u normalnom svetu mimo amerike zove kradja.
(fcrs, 29. septembar 2016 13:42)
Ako nije zavestao nekom u legalnom testamentu, drzava uZima. Uvek bilo.

zeki of belgrade

pre 7 godina

Bolje moj Srbine da nisi struju ni izmislio ,eto sad ne bih imao mob. koji moram da punim a punjac nemam pojma gde sam ga bacio.,a ne bih morao i da pläcam tv preplatu rts,razne epsove stavke u racunu itd

neutralni felsh

pre 7 godina

Znaci da drzava Srbija mora da zahteva povracaj svega konfiskovanog i da trazi ostetu za upadanje i oduzimanje privatne svojine naseg naucnika. A samo nebo zna sta mu je jos radjeno i podmetano pod stare dane, a nama siromasnima bez mogucnosti da ga zastitimo.
(Sava, 29. septembar 2016 16:38)


kakve veze drzava srbija ima sa teslom? da li je bio drzavljanin? nije. da li je ziveo u srbiji? nije. da li je ikada boravio u srbiji? jeste, nekoliko sati.

Labud

pre 7 godina

Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу.
(Србин, 29. septembar 2016 13:40)

Vrhunsko trolovanje. Labud skida kapu.

malimarko

pre 7 godina

Tesla je bio ispred svog vremena, nažalost njegova matična zemlja nije to prepoznala već tuđina. Ništa se nije promenilo u državi Srbiji još od Teslinog vremena, mladi odlaze i napreduju u tuđini.

Svi odose

pre 7 godina

podrumu muzeja "Nikola Tesla" u Bgd-u nalaze se još neistraženi spisi i skice moćnih naprava i oružja koji bi nam pomogli da porobimo planetu i zavladamo kosmosom.
....
Uzalud trud
Kad u Srbiji nema nikoga ko bi razumeo stanu tim papirima pise

ostalo je istorija :)

pre 7 godina

@Србин

Vec zamisljam tamo negde u nekoj supi u Sumadiji, po stolu razbacani Teslini spisi a iznad njih, zamisljeno se ceskajuci po glavi, Srba i Zoki se udubljuju u stivo, i tek ce Srba "Paz 'vako, vide da ti kazem, evo kako cemo..."

Sava

pre 7 godina

Zato se njegov najbliskiji rodjak Sava zalagao i imao pravo da svu Teslinu imovinu prebaci u Srbiju. Savo je bio taj koji je zakonski odlucivao za koju postojecu drzavu treba vezivati Teslu i gde mu preneti posmrtne ostatke. Njemu je rodom i duhom Srbija bila otadzbina, a ne neka nepostojeca tvorevina. Zasto imovina nije zakonski data Savi, a to bi znacilo i Srbiji?

Tamo Daleko

pre 7 godina

Postojao nacrt za taj zrak ili ne, da nam vrate sve to, dva kamiona dokumenata.
Kako su smeli od rodjaka to da uzmu? Od davnina se sva svojina i licni predmet preminulih davao rodbini i bliznjima na raspolaganje.

Da se Srbija ugleda na jevreje kako oni to rade. Uzmes im umetnicko delo koje su oni prvo davno kupili i onda te tuze sve dok im to ne vratis.

nas pravopis

pre 7 godina

@Srbin,
jest da si Srbenda i da lupas ko otvoren prozor, al bre covece "srpskom narodu" se pise malim slovom ma koliko to tebi bilo omalovazavajuce.

nebeska Srpkinja

pre 7 godina

@citizen19,
Komsija, ko god izmisljao ovu ili onu struju pre Tesle, fakat je da ti ne bi mogao bez Tesle sada da sedis i da kuckas po internetu i da citas moj komentar pod ovom svetloscu.

poz

pre 7 godina

Teslina dokumentacija i sva imovina koju je zaplenio FBI mora se vratiti njegovim zakonskim naslednicima kako bi oni mogli tu dokumentaciju priložiti muzeju Nikole Teslu za njegovu postavku u slavu naučniku kako bi ceo svet imao uvid u rad naučnika.

Jelena

pre 7 godina

Ova objava FBIa je spin čist kao suza.
Šta mislite zašto?
Zato što je muzej u Beogradu, a Srbima samo ovo fali da im zavrti kozak, dok prirodni resursi polako odlaze....
Idite u Muzej NT i pitajte direktora Jovanovića za detalje. Sa znanjem koje ima razobličiće ove gluposti za 15 minuta.

Nikola

pre 7 godina

Verujem da je tu Tesla pre bio pretnja sa nekim svojim patentom koji bi npr omogucio efikasno koriscenje obnovljivih izvora energije (struja pre svega) a to nikako ne odgovara amerikancima jer bi fakticki nafta i ostali izvori na kojima moze da se profitira pali u vodu. Zato se vec vise od pola veka vozimo automobilima koji su u sustini ostali isti..Takodje ne iskljucujem i ovu pricu sa oruzjem, ali mi ovo deluje realnije.

nebeski narod

pre 7 godina

braco
zar ovo nije dokaz da smo mi Srbi ipak ako ne najbogatiji a ono bar najpametniji na svetu!
(mujo, 29. septembar 2016 14:25)

Da, dokaz za to je da najbolje zivimo, imamo najvece plate na svetu:) A najpametniji medju nama koji vladaju nasom drzavom su krem svetskog drustva:)

Nestasni ljubitelj pustih ostrva i poljoprivrede

pre 7 godina

Uzalud trud
Kad u Srbiji nema nikoga ko bi razumeo stanu tim papirima pise
(Svi odose, 29. septembar 2016 16:01)
Ni u svetu nije bio bolji slucaj,jer iz teslinih papira se ne saznaje bas nista.Sve sto je tamo zapisano,znacilo je samo njemu i pisano je na neki samo njemu razumljiv nacin,tako da su za dalju upotrebu potpuno nerazumljivi i neupotrebljivi.
Samo za ono sto je patentirao,a to je prilicno znacajan broj patenata,postoji upotrebljiva dokumentacija.Za ono sto nije patentirao,samo mozemo da nagadjamo.
Prilicno sam skeptican kada je rec o Tesli i oruzju u istoj recenici,jer on nije pravio oruzje,iako nema sumnje da bi bio najbolji u tome da ga je to zanimalo.
Papiri koje je FBI zaplenio,a kasnije deo i vratio Savi Kosanovicu su neprocenjiva muzejska gradja,ali ne i nesto upotrebljivo za naucnike,pogotovo ako uzmemo u obzir da ih proucavaju vise od 70 godina,bez velikog uspeha....

poz

pre 7 godina

Tesla i ja ličimo, kao braća da smo :)
Neko je pomenuo knjigu od Mergaret Čejni, čitao sam je 1998 godine ako se ne varam.
Tada to je bila najbolja knjiga o životu i radu Nikole Tesle.Čitao sam kasnije i mnoge druge.
Ta žena je "dotakla " Teslin duh i napisala je dobru knjigu priblizivsi meni njega.
Tesla je tada postao moja zvezda vodilja, duhovna i hvala Bogu što ga je stvorio.

Stipe

pre 7 godina

Da ne gubimio poentu cele price:
Bez obzira da li mu je neko pisao sa Kriptonita ili ne, to je nasa stvar. Ko god on bio, sta god radio, sta god izmislio ili ne izmislio, u kakvo god slovensko ujedinjenje se on nadao u svojoj naivnosti, ako u testamentu nije ostavio svoju imovinu nikome specificnom, a za zivota nikoga nije ubio ili ostetio, da se sva zaostavstina preda rodjacima ili rodu kojem je pripadao. Znaci da drzava Srbija mora da zahteva povracaj svega konfiskovanog i da trazi ostetu za upadanje i oduzimanje privatne svojine naseg naucnika. A samo nebo zna sta mu je jos radjeno i podmetano pod stare dane, a nama siromasnima bez mogucnosti da ga zastitimo.
(Sava, 29. septembar 2016 16:38) # Link komentara

Koliko se sjecam on nije bio gradjanin Srbije, prema tome ona i nema nikakvo pravo na njegovu ostavstinu. Eto. Cisto pravno gledajuc.

Werty

pre 7 godina

Znaci da drzava Srbija mora da zahteva povracaj svega konfiskovanog i da trazi ostetu za upadanje i oduzimanje privatne svojine naseg naucnika. A samo nebo zna sta mu je jos radjeno i podmetano pod stare dane, a nama siromasnima bez mogucnosti da ga zastitimo.
(Sava, 29. septembar 2016 16:38)


kakve veze drzava srbija ima sa teslom? da li je bio drzavljanin? nije. da li je ziveo u srbiji? nije. da li je ikada boravio u srbiji? jeste, nekoliko sati.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neutralni felsh, 29. septembar 2016 17:03)

Srbija ima veze i to pravne. Od 1918. godine mesto u kome je Tesla rodjen postalo je deo Kraljevine Jugoslavije. Tesli je nudjeno ambasadorsko mesto i ostale visoke pozicije (Kraljevine Jugoslavije u SAD-u) što je on odbijao , ali to ne bi mogao imati da nije bio državljanin Jugoslavije (Kraljevine).

YIFY

pre 7 godina

Tesla pravio oruzje... Jes da je nas, ili sa Venere, nebitno, ali nije bio cvjecka ili je to radio cisto iz naucno-radoznalih razloga to je samo on znao.

U svakom slucaju hvala Venercima sto su odabrali Jugoslaviju.
I vanzemaljci su znali sta je jedino valjalo na planeti Zemlji. :-)

Agent Br. 19 - Zona Svilajnac

pre 7 godina

"Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу.
(Србин, 29. septembar 2016 13:40)"

E, nije tacno! Tesla je sa Venere, citaj pazljivije! Venera polaze sva prava na Teslu, a vi Srbi i Hrvati, mozete da se slikate. Osveticemo se Zemljanima za sve patnje koje su nam izazvali.
(Pera sa Venerinog brega, 29. septembar 2016 14:27)

Hmm, postoje dva Tesle ako niste znali. Ja sam cuo od mog agenta da je jedan Tesla ruski spijun jer je pricao veoma cudnim naglaskom. A Tito je bio originalni Tesla. Zakljucili smo da su zamenili uloge i imena da zbune Amere i Ruse. A nas nije trebalo zamajavati. Mi smo zbunjola od pamtiveka. I pilići i prasići više kapiraju od naše raje. Ameri tek sad povezuju kockice. Uništili im Joža i Tesla logiku.

Zoran

pre 7 godina

E sad vam verujem. Prvi put si slagao za datum smrti, sad si kao rekao istinu. Kako ljudi gube brzo ugled, posebno AMerika, brzinom svetlosti. Za Ginisa.

svi smo vanzemaljci

pre 7 godina

Tesla je dosao sa visih vibracija iz cetvrte dimenzije sa Sirijusa A. Zato ga nikada necemo razumeti i svako ce ga svojatati. On je bio Omniverzum i ostao. Ni 100 godina kasnije nece otkriti prakticnu upotrebu zraka zato sto je on tako hteo. Zapitajte se zasto ?

hiavata

pre 7 godina

E moji oni, objave snimak lasera kako razbija metalni zid od metra debljine krajem osamdesetih, taj snimak cak objave i u nasem jutarnjem programu, od tada su to sklonili i prica za malu decu je da su to nagadjanja. Ameri imaju kratko pamcenje.
(Dovla, 29. septembar 2016 13:26)

A iza lasera objekat velicine zgrade i nuklearna elektrana da bi ga napajali. Bas primenjivo.

lemy L.

pre 7 godina

ja ne znam ko bi mogao da shvati njegove beleske ,vizije koje je imao,mislim u ovom i narednim decenijama pa i veku,osim pojedinih genija slicnih njemu koji su hodali ovom zemljom davno da ne nabrajam. Covek je jednostavno ispred svog vremena ,kao sto su bi Da Vinci,A. Klark, Mikelandjelo,Von Braun..... naucnik treceg milenijuma,a ovo sto kazu da su izneli tajne,haha jesu,ali mozda nekih 15% ako su i toliko...... a veliki vecinu nisu ni shvatili ,rastumacili,odgonetnuli,desifrovali......

Mitovi o Tesli

pre 7 godina

Tesla je bio Srbin,vernik,Pravoslavac ali je i bio homoseksualac koji to nije hteo da prihvati pa se je odlucio za "beli celibat",dakle na aseksualnost.Pred kraj zivota je bio i jako paranoican,plasio se poput Majkla Dzeksona svake male bakterije.to je istina o Tesli,starac prolupao malo pred kraj zivota,sve ostalo su mitovi ali dobro,mozda oni nekome odgovaraju?.

leptirica

pre 7 godina

(Sreto, 30. septembar 2016 09:30)

Ajmo po 100-ti put,makar to tebi mrsko rođen je u Banovini Hrvatskoj,koja je bila u sastavu Austrougarske i imala je i tada svoju samoupravu,sabor,bana... zapravo je bila samostalnija nego Hrvatska u Jugoslaviji. To bi bilo kao da kažem da je Vuk Stefanovic Drašković rođen u Turskoj,čak bi i to bilo pravilnije od toga da kažem da je Tesla rođen u Austrougarskoj.

Sreto

pre 7 godina

Zelim samo da napišem još jednom, za sve one koje pise da ja Nikola Tesla rođen u Hrvatskoj. To nije tačno. Nikola Tesla je rođen u Austro-Ugarskoj i on je i njohov državljanin po papirima, ali po nacionalnosti je Srbin, zato sto je rođen od oca srbina i majke srbkinje. I nemojte više pisati, da je rođen u Hrvatskoj, jer ta država postoji tek od nacističke NDH, i pre je bila većinski naseljena srpskim stanovništvom.

Posmatrac

pre 7 godina

Ajd sad ozbiljno.
Tesla jeste razmatrao mogucnost koriscenja otvorene katodne cevi kako bi emitovao usmereni mlaz elektrona, i to nije nikakva tajna (postoje nacrti). Verovatno je u nekom trenutku to imenovo "Zrak Smrti" i eto cele price.
Takodje je imao ponudu od strane Sovjetskog Saveza (u drugoj polovini 1930tih godina) da napravi "zastitno polje" duz granice. Tesla je poslao neke materijale o tome, ali su ga odbili uz obrazlozenje da njihovi naucnici ne razumeju model/plan. Licno ne bi od ovoga pravio neki slucaj, moguce je da to nije bilo nista realno.
Znajuci ovakve stvari o njenu, uoste nije cudno da ga je FBI pratio i zaplenio dokumentaciju posle smrti, bukvalno "za svaki slucaj".

Rade

pre 7 godina

Sava Kosanovic koga Tesla nije voleo,kao sto vidimo,je mimo Tesline poslednje zelje,spalio Teslu,pa sada imamo situaciju da Tesla pociva u nekakvom muzeju kao da je nekakav stari predmet,a ne covek,umesto da je sahranjen na groblju ili uz hram kao svi pokojnici.

Veljko

pre 7 godina

Ljudi, jel ste videli ono kad je Tesla pustio neku svetlost koja se kao bela magla sirila Njujorkom, ljudi se pogubili, cudno ponasali neko vreme :-) nisu znali sta ih je snaslo.Ima clanak na naslovnoj strani nekih novina dan posle.Ovi nasi 1918-e sutirali Nemce u donji deo ledja sve do Alpa.U Kragujevcu cetrdeset i neke pre nego sto su streljali silne djake, nasi obesili neke Nemce i u usta im stavili onu stvar koju su im prethodno odsekli.Pa zar posle svega vi mislite da ce nas ostaviti na miru da zivimo.Pa nece bar 100 godina a to je 2018, pa jos drugo poluvreme do 2045-te.Srbija ima pravo na orginal dokumenata, isto kao sto Jevrejska zajednica u Beogradu potrazuje imovinu Jevreja odvedenih u Nemacke logore, a iza kojih nije ostalo potomaka.

kako magneti rade?

pre 7 godina

@citizen19
jel to isti onaj jezik kojim govore oni sto su mu zaplenili dva slepera privatnog vlasnistva? pa to mora da je objektivan i relevantan izvor. hvala ti.

Achitwn

pre 7 godina

A gde se ovde vidi da taj zrak postoji?
(Wagner, 29. septembar 2016 13:40
Tesla je pred kraj zivota posenilio i pricao kojesta kako je kontaktirao sa marsovcima, kako moze da zemlju da prepolovi, zraci smrti itd. Nista od toga a u medjuvremenu je postalo sve legenda, prepricavanja, preuvelicavanja.
Trebao je izmisliti kakvu auto hranilicu za golubove

....?..?

pre 7 godina

Na naslovnoj strani tunel i Tesla zajedno..., što reče neko ni rupu više ne znamo da napravimo a takve pametne ljude smo svetu dali.

lex

pre 7 godina

"da se sva zaostavstina preda rodjacima ili rodu kojem je pripadao."

Zakon poznaje pojam "rodjaci", ali "rod" - to nece proci ni na kakvom sudu i raspravi.

verba volant

pre 7 godina

A šta je Einstein?
Jevrej koji je rođen na području današnje Njemačka koja se tada nije zvala Njemačka.
Pa svuda piše da je njemački ili njemačko-američki naučnik, nikad nisam čuo da to Jevreji osporavaju niti da Izrael misli da polaže bilo kakvo pravo na njega.
Isti slučaj ko Tesla!
(Meister Jakob, 29. septembar 2016 16:59)


Lepo si ti to sročio. Tačno je da je Anštajn bio nemački, pa američki naučnik, ali i vrapci na grani znaju da je bio Jevrejin.
Drugo, lako je Izraelu(Jevrejima) da se razbacuju genijima kad ih imaju toliko. U nauci i u umetnosti podjednako. Ne, nisu izabrani narod, samo su se rano opismenili i veoma malo se bavili zemljoradnjom.

ni po babu...

pre 7 godina

Ma koliko mi drago da je Tesla naše gore list i žao što nismo došli u posed celokupne dokumentacije, realno, on je svoju karijeru izgradio u USA i bio je američki građanin, te time oni imaju i te kako prava i rezona za to što su uradili.

Čak je veoma velikodušno što su ispoštovali (komunističku!) Jugoslaviju i dozvolili da njegova zaostavština nađe svoj put do Beograda. Valja se podsetiti da je Tesla u Beogradu proveo manje od 24 časa, a u Ameriku je otišao puno vremena pre nastanka Jugoslavije, tj. kao austrouqarski državljanin.

Nervirach

pre 7 godina

Kome da vrate? Nama? Pa mi sve istorijsko rusimo i zatrpavamo. To je kao bacati bisere pred svinje. Treba vam bolji dokaz od Vojvodine?

Nestasni ljubitelj pustih ostrva i poljoprivrede

pre 7 godina

(Sava, 29. septembar 2016 16:38)

Da li zaboravljas da je on bio americki drzavljanin i da mu je ta zemlja pruzla nemerljivo vise nego Srbija u kojoj je bio navise par puta,a u Beogradu cak par sati,dok je cekao voz.
Sve sto je postigao,postigao je u Americi,tako da Srbiji kao matici ,nije ostao bas nista duzan.Istina,od Srbije je dobio neku malu penziju od koje je ziveo pred kraj svog zivota.Iako je bio neizmernoo genijalan,nije imao ni najmanjeg pojma o novcu,cak ni kao o sredstvu za postizanje ciljeva,tako da je svaki njegov poduhvat finansijski propao.

zar ovo nije dokaz da smo mi Srbi ipak ako ne najbogatiji a ono bar najpametniji na svetu!
(mujo, 29. septembar 2016 14:25
Po cemu si to zakljucio?
Jeste,imali smo Teslu,Pupina,Milankovica,Pavla Savica i mnoge druge,ali ni drugi narodi nisu zaostajali,a njihova otkrica nisu nista manje znacajna.Gde je Oto Han,Liza Majtner,Nils Bor,Ajnstajn,Pjer i Marija Kiri...?

capitalism hits the fan

pre 7 godina

Колико се сећам то неко 'оружје' или зрак, ако је уопште и било изводљиво, би омогућавало свакој па и најмањим и сиромашним земљама да се одбране од било каквог (ваздушног) напада. Теслина идеја је била да би то онда довело до мира или бар много мање ратова.
Не треба бити Тесла па закључити да тако нешто не би одговарало управо највећим војним силама.

biće bolje

pre 7 godina

posle ovakvog teksta čovek ne može da ostane ravnodušan, kao da ga je pisao Marvel, dete sa Venere, uređaj za komunikacija sa svemirskim brodovima i zrak smrti. Ako su ovo stvarno FBI dokumenti onda neko tu nešto opasno prikriva.

M

pre 7 godina

"Ти документи су власништво Србије јер је Тесла био пре свега Србин. А када их добијемо и направимо Зраке смрти осветићемо се западу за све што су урадили Великом тесли и нама Србском народу."

Ti dokumenti su sve samo ne vlasnistvo Srbije, On nije bio srpski drzavljanin ni u jednom trenutku svog zivota. Nikakve legalne veze sa Srbijom nema, ne znam da li je ikada uopste i bio u Srbiji. Uzgred, veliki patriJoto, postoji nesto sto se zove jednacenje suglasnika po zvucnosti, kao i pravilo da se pocetno slovo reci koje se zavrsavaju sa 'skom' pisu malim slovom. Procitaj Tesline clanke iz NYT-a, obrati posebni paznju na njegove stavove o intelektualno nepodobnima i pasivnoj eugenici.

Mali zeleni

pre 7 godina

Čitam komentare i prepiranja... Bio Srbin jal Hrvat, ispade Amerikanac. Koliko malih Tesli ode sa ovog ukletog Balkana da gradi i unapređuje Evropu, Australiju i Ameriku zbig Srba i Hrvata, i tog jebenog sukoba koji nam oduzima normalne uslove za sretan i siguran život i normalan rad. Do kad? Svi ste isti jebeni balkanci, krvožedni i jedni jedni na druge a tako svi polako tonemo...

Malo provere ne škodi...

pre 7 godina

Sve ovo je objavljeno pre tridesetak godina u knjizi "Tesla - Čovek van vremena". Pisac je Margaret Čejni, a knjiga je odavno objavljena u bivšoj Jugoslaviji i svi ovi dokumenti i spekulacije se nalaze u njoj. To što je neko nešto danas objavio ili pronašao na internetu, ne znači da se danas i dogodilo :)

dragan

pre 7 godina

Aman,Tesla jeste Srbin.Rodjen u Austrugarskoj,školovao se u Austriji tj.njihovim gradovima,radio i eksperimentisao u USA.Kakve on ima veze sa Srbijom osim što je Srbin.Kao i Ajnštajn sa Izraelom.Nauka prebrzo napreduje a kvalitet života i ljudski duh nazaduju.Sve na struju,a struju od sunca.I sve zdravo pre svega hrana,pa najveći otrov koji danas unosimo u sebe su vazduh i hrana.Kakvi zraci smrti,oćemo zrake života u zdravom telu zdrav duh.Ovo je zdravo,Zdravo.

MIDIBOX

pre 7 godina

Znaci da drzava Srbija mora da zahteva povracaj svega konfiskovanog i da trazi ostetu za upadanje i oduzimanje privatne svojine naseg naucnika. A samo nebo zna sta mu je jos radjeno i podmetano pod stare dane, a nama siromasnima bez mogucnosti da ga zastitimo.
(Sava, 29. septembar 2016 16:38)


kakve veze drzava srbija ima sa teslom? da li je bio drzavljanin? nije. da li je ziveo u srbiji? nije. da li je ikada boravio u srbiji? jeste, nekoliko sati.

@(neutralni felsh, 29. septembar 2016 17:03)


Kakve veze drzava Srbija ima sa Gavrilom Principom? Da li je Gavrilo bio srpski drzavljanin - NIJE! Da li je ziveo u Srbiji - NIJE! Da li je ikada boravio u Srbiji - NIJE, cak ni nekoliko minuta, ali eto vidis to nije smetalo Austro-Ugarima da bez ikakvih valjanih dokaza optuze Srbiju za atentat zbog jednog njihovog drzavljanina koji jes da je bio Srbin, ali je bre bio njihov drzavljanin i tako su zapoceli jedan od najkrvavijih ratova u Evropi ikada, pa sta cemo sad, dvostruki standardi, jel da - kad je dobar onda je nas, a kad ne valja onda je njihov?

OMGOMGOMG

pre 7 godina

@ posmatrač
Znači, Rusi dobili projekte na poklon, ali ih vratili? I to u doba Staljina? Ipak bih radije pomislila da su ih pre toga iskopirali.
To bi uradila svaka ozbiljna država na svetu. Takve stvari se ne ispuštaju iz ruku. I Amerikanci su konfiskovali šta su našli.

Branko

pre 7 godina

Ja do sada nisam čuo da je ikada neki Hrvat bio pravoslavni sveštenik što je bio otac Nikole Tesle. I ujaci Nikole Tesle su bili pravoslavni sveštenici. Božja je promisao da se Tesla rodi u svešteničkoj porodici kako ga ne bi mogli prisvajati neki drugi.

Nik

pre 7 godina

@malimarko
Sta tadasnja Srbija da prepozna? Ajde probudi se malo procitaj pa komentarisi. Pa ni cela Evropa nije mogla tada da finansira njegove projekte nego mu je jos u Gracu preporuceno da ide u Ameriku. Kao drugo penziju je dobio samo od Kraljevine Jugoslavije a od Amerike i Americkih industrijalaca (sem Vestinghausa) i njihovih kvazi naucnika samo ponizenja i kradju patenata. Jedini koji su prepoznali Teslin rad bili su pravi naucnici koji su u njegovu cast i dali jedinici za merenje magnetne rezonance ime Tesla.

Viktor

pre 7 godina

@nebeska Srpkinja
Takodje je cinjenica da kompjuteri rade na 5 i 3.5V jednosmerne struje, sto znaci da mogu da rade bez naizmenicne struje, koju je "izmislio" Tesla :)

A pored toga, cinjenica je da su mnogi pre Tesle radili na tu temu, da je prvi ko je radio na tome Faradej, da je jedan francuz napravio prvi alternator, da je italijan Galileo Feraris u isto vreme napravio indukcioni motor ali je Vestinghaus izabrao Teslino resenje. To ne umanjuje ni malo Teslinu genijalnost i velicinu njegovog doprinosa, pre svega tehnici, a tek nakon toga nauci.

Ovo nema veze sa time da li volis Ameriku ili ne, vec samo sa obrazovanjem, a obrazovanje je ono sto nam najvise fali, sto se moze videti i po komentarima ljudi ovde, kojima je vaznije poreklo nego istina.

CATAPA

pre 7 godina

Tesla u starosti više nikako nije mogao da doprinese slomu nacizma, osim propagandno. Tako je i nastala fama oko "zraka smrti", "energetskog štita" i ostale fantazije. Te priče su samo narušile Teslin ugled kao naučnika, ali s druge strane, da su nacisti pobedili, niko danas ne bi ni znao da su Tesla, Ajnštajn i drugi velikani nauke i antifašisti ikada postojali.

Posle bitke su svi generali pametni. Posle rata i generali i regruti i oni koji rat nisu ni videli.

Sasha Makedonija

pre 7 godina

On sve. Sto zaradio i uradio , je napravio to u americi, tamo ziveo i tamo uzimao platu i sad da se nesto vrati Srbiji ... Od kud vam padaju te ideje

cile

pre 7 godina

Tesla je život posvetio svom istraživačkom radu. Suprugu, porodicu, obaveze oko kuće... čak i spavanje je skratio. Sve to je izbegao da bi imao više vremena za svoj rad. Firme koje bi pravile profit, to je za njega bilo gubljenje dragoceog vremena. Tako od Nijagarinih vodopada do smrti, to mu dođe negde 60 godina x 365 dana x 20 časova dnevno= 438'000 radnih sati na polju naučno istraživačkog rada. Čovek je živeo za nauku, bio je i ostao Srbin čak i tamo preko okeana ( njegove reči). Imao je prijatelje medju Madjarima, Nemcima... O budućnosti je uvek govorio pozitivno sa puno optimizma.

hehe

pre 7 godina

att (malimarko, 29. septembar 2016 13:46)
MAtična zemlja Nikole Tesle može biti samo Austrougarska u kojoj je rođen, i u kojoj je imao njen pasoš i državljanstvo. Sve ostalo je obično trabunjanje.

Branko

pre 7 godina

"Najveći neprijatelj svakog Srbina je - drugi Srbin! U konkretnom slučaju to je Sava Kosanović ..."
Da nije bilo Save Kosanovića ne bi bilo ni Nikole Tesle u Beogradu. Zahvaljujući Savi Kosanoviću u Beograd je preneta urna Nikole Tesle i sva njegova zaostavština i hiljade stranica njegove dokumentacije. Napadaju Kosanovića upravo zbog toga što je uradio u korist Srpskog naroda čiji je najveći sin svih vremena bio Nikola Tesla.

VUK

pre 7 godina

znao sam da nismo sa ove planete! Suviše lako dominiramo u svemu. Najbolji sportisti, najkrvavije dinastije, najviše izginemo u svakom ratu, najduže pod Turcima, najviše voleli Tita, najviše izginuli zaJugoslaviju, najviše voleli Jugoslaviju, imali najkrvaviji građanski rat,najviše stradali od komunizma, imali najviše članova partije.....danas imamo najniže zarade i najteži život u Evropi a imamo najvredniju vlast na svetu. Koliko dokaza treba da smo vanzemaljci?

John

pre 7 godina

(Dovla, 29. septembar 2016 13:26)

Mislim da je to što si gledao bio crtani film. I to ovaj: https://www.youtube.com/watch?v=jumpSlVCiXA

Terribles

pre 7 godina

@Achittwn
Nece moci po vasem da "Ako nije zavestao nekom u legalnom testamentu, drzava uZima. Uvek bilo."

Da li citate danasnje textove u vezi Tesle?

1. Teslu su i sami Amerikanci smatrali strancem, a ne Amerikancem.
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2016&mm=09&dd=29&nav_id=1182220

2. Bez obzira na testament, ako testament nije postojao, imovina ide najblizem rodjaku: Savi Kosanovicu.
Kako su mogli da izabiraju sta ce dati Savi, a sta ne?

Nik

pre 7 godina

@malimarko
Sta tadasnja Srbija da prepozna? Ajde probudi se malo procitaj pa komentarisi. Pa ni cela Evropa nije mogla tada da finansira njegove projekte nego mu je jos u Gracu preporuceno da ide u Ameriku. Kao drugo penziju je dobio samo od Kraljevine Jugoslavije a od Amerike i Americkih industrijalaca (sem Vestinghausa) i njihovih kvazi naucnika samo ponizenja i kradju patenata. Jedini koji su prepoznali Teslin rad bili su pravi naucnici koji su u njegovu cast i dali jedinici za merenje magnetne rezonance ime Tesla.

kaunda

pre 7 godina

Da si ostao u Hrvatskoj ,ili kraljevini Jugoslaviji bio bi pacijent u Lazi Lazarevic i tome slicno,ili bi te ustase preklale.Sve sto si izmislio bolje da nisi,svi te velicaju kao svog a dok si bio ziv bezali od tebe,kako para nisu hteli da ti daju za tvoje hokus pokus zezanje.Bio si veliki a ostali ,ostali misevi

Dragan

pre 7 godina

Tesla je svakako veliki naučnik i jedan od najkorisnijih ljudi u istoriji, to je i bez svih tih fantaziranja koje mu se pripisuju a potiču iz nekih njegovih intervjua koje je dao u POZNOJ životnoj dobi.Te su priče naravno razvijali netalentovani novinari željni afirmacije.

zoki falcon

pre 7 godina

@Baš me zanima hoće li biti išta o njegovoj nacionalnosti? Zašto se spominje Teslin Dnevnik i njegove tvrdnje da je hrvatski koljenović, plemenitaška loza iz Zadra i Vinodolskog? Tesla je jednako velik i jednako svjetski bez obzira na svoje korjene ali me zanima istina.
(Minze, 29. septembar 2016 18:57)
Kad već zanima istina kontaktiraj Teslinog najbližeg živog rođaka Veljka Trbojevića ( William Terbo)u Čikagu, unuka njegove rođene sestre Angeline. Rođen je 1930 u Americi, još uvek je živ i pamti susrete sa Nikolom. On će sigurno sa sigurnošću da objasni svim sumnjivcima Teslinu nacionalnost.
Inače otac gore spomenutog Veljka Nikola Trbojević je isto tako u svoje vreme bio čuveni pronalazač, njegov najpoznatiji izum su tzv hipoidni zupčanici koji se nalaze danas malte ne u svakom vozilu. I on je takođe rođen u Lici u Petrovom selu i poput rođenog ujaka Nikole Tesle je emigrirao u Ameriku gde je ostvario svoje izume.

neutralni felsh

pre 7 godina

Sada i oficijalno nas Tesla jedan od najsumanutijih umova u istoriji covecanstva.
(D, 30. septembar 2016 09:28)


lud ko struja.

Ja sam pao s Marsa

pre 7 godina

E, nije tacno! Tesla je sa Venere, citaj pazljivije! Venera polaze sva prava na Teslu, a vi Srbi i Hrvati, mozete da se slikate.
(Pera sa Venerinog brega, 29. septembar 2016 14:27)

Pero pa Srbi su nebeski narod, to između ostalog obuhvata i Veneru, zar ne?