Nedelja, 18.09.2016.

15:17

Ovo su zemlje sa najobrazovanijim stanovništvom u Evropi (MAPA)

Izvor: B92

Ovo su zemlje sa najobrazovanijim stanovništvom u Evropi (MAPA) IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

173 Komentari

Sortiraj po:

ja

pre 7 godina

kakvo obrazovanje,u branicevskoj i timockoj eparhiji za veroucitelje postavljaju drugare i bracu,predaju nekompetentni ljudi sa raznim nezavrsenim fakultetima a sa zavrsenim sede kuci.

Jana

pre 7 godina

Verovati 2016. godine da fakultet garantuje da je osoba koja ga je zavrsila automatski pristojan, kulturan, elokventan intelektualac je potpuno van pameti i strasno samozavaravanje. Ne garantuje cak ni pismenost. I ne, naravno da to nije zbog privatnih fakulteta. To je jos jedan mit koji ce vremenom, valjda, da se srusi. 
Vi zvucite kao da ste dosli iz 17. veka s Oksforda ili iz nekog paralelnog univerzuma. Tolika kolicina arogancije i kompleksa vise vrednosti se stvarno vidja iskljucivo medju diplomcima nasih fakulteta. 
Verujem da silno zelite da svi misle da posedujete sve osobine koje ste naveli cim im kazete da ste zavrsili fakultet, ali zao mi je, to vreme je davno proslo. A cak je i tada bilo izuzetaka. Sada je izuzetak kada neko poseduje sve te divne osobine.
(Stvarno vise, 18. septembar 2016 21:37)

Arogancija, za koju me optuzujete, se nazira iz Vaseg komentara cim tako iskljucivo kazete da gresim samo zato jer se Vi ne slazete sa mnom. Ovo za paralelan univerzum cu da shvatim kao kompliment. A fakultete nisam zavrsila u nasoj zemlji, tu ste pogresili. Svaka rasprava je dobra ako je konstruktivna, a plasim se da Vasa i moja nije jer imate tendenciju da me vredjate te moram da zakljucim da je upravo kultura ono sto Vam manjka. Pozdrav.

neutralni felsh

pre 7 godina

Cedisti i njihova braca ustasoidi mogu samo da se napasu moshanja i da se loze da je ova "mapa" bitna i mjerodavna,ali svi koji su posli sa ovih neobiljezenih prostora u ove,obrazovanjem obiljezene,imali su vise znanja od onih koje su tamo zatekli.Jedino su u deficitu sa praksom i usavrsavanjem - a za to su krivi ratovi i pogromi koje su nam priredili ovi obiljezeni prvaci u obrazovanju i kulturi na ovoj "mapi".Eto tako jadnici,sad udrite po minusima.
(arhitekta, 19. septembar 2016 10:11)


arhitetka.

Jana

pre 7 godina

Nisam zelela da zvucim kao ego manijak niti da na bilo koji nacin uvredim ljude koji nemaju zavrsen fakultet.
Sve sto zelim da kazem jeste da je obrazovanje i rad na sebi divna stvar i da se razlika jasno vidi, po svim osnovama, izmedju obrazovanog i neobrazovanog coveka. I to niko ne moze da pobije. Neminovno je.
A da fizicar prodaje voce na pijaci u Nemackoj ili Srbiji, pa ma kakvog stava prema tome bio taj fizicar, nije normalno i porazavajuce je.
Toliko.

objektivno

pre 7 godina

@dida dedic

Nije slucajno sto imamo dobre rezultate na nivou srednjeskolskih takmicenja. Imamo isto tako sjajne rezultate u omladinskim selekcijama u sportu, a slicno bi moglo da se kaze i za umetnost. U svim oblastima zivota imamo talente. Fakultet ne postoji sam za sebe nego je normalno povezan sa istrazivanjima koja se rade za drzavu i kompanije. Da bi to postojalo potrebno je da postoje nekakve kompanije. Kao i za sportiste da postoje klubovi koji nisu u milionskim vestacki napravljenim dugovima. Kao i za umetnicke duse da imaju negde da izlazu svoje radove i da postoji sansa da negde rade, snimaju filmove, sta god. Znaci vi odgovorno tvrdite da nas ETF razbija sve americke fakultete, da je sangaska lista lazna, da se sve najvece komapnije po svetu udaraju u glavu sto ne mogu da pronadju jos nekog sa ETF-a jer su svi ostali potpuno nesposobni? Sede tako oni i vajkaju se "eh samo kad bi imali srece da nam dodje bar jos neko iz Srbije"...

EU gradjanin

pre 7 godina

Žalosno je da i u 2016. kvazi naučnici koriste kartu gde Evropa završava sa početkom Ex-YU a nastavlja se južno od Makedonije. Bilo bi zgodno da neko konačno prestane da se bavi takvim kartama...jer u sred projekta je rupa. (Oskar, 18. septembar 2016 15:41)

"Kvazi naucnici" koriste mapu EU + druge razvijene zemlje Evrope (CH, N, TR). Hocete sa Rusima? E, to ima cenu. Ako se ne osecate delom Evrope, kao sto kazete, zasto ste uvredjeni?

realno

pre 7 godina

Karadjordje je bio totalno nepismen pa nas je oslobodio od turaka...
Skola se uci, a pametan covek se radja...znanje i inteligencija nisu isto

dida dedic

pre 7 godina

Kakvi god da su nasi drzavni fakulteti,posebno BG,dobri su ...Imam bliski primer mlaog coveka koji je u Americi zavrsio ETF,pa se vrato u Srbiju...On ima znanje nase Srdne skole-Tesla...on je tako tanak sa znanjem,da ga ruse nasiETF-ovci,na 3.god.studija...Sve je to suvoparno,i sada radi na najnizem stupnju ,pravljenja igrica,sa najnizom platom,A NASI ETF -OVCI,U ISTOJ FIRMI BIJU PO 3-4000E...zATO NASI IDU I TAMO MAGISTRIRAJU,NARAVNO ,BRZE,JER KOSTA...Zato,nemojte podastavati nas univerzitet...Druga je prica na privatnim fakultetima...Ko je jos pokazao neke rezultate na takmicenju od njih???NIKO...Vazno je da nam decu ,u skolama uce nastavnici i profesori koji su studirali na BG UNIVERZITETU...ONI,JOS VREDE,A U PROSVETI RADE IZ LJUBAVI,JER SU SA PLATAMA STAVLJENI NA RUB SRAMA...

Mayday

pre 7 godina

Srbije je po efektivnom znanju predposlednja u Evropi odmah ispred Turske i to ako računamo Tursku u Evropu. To je ekstremno poražavajuće.

E, ako na to dodamo da je kod nas Master postao minimum za zaposlenje, da je Bečlor apsolutno obezvređen i da nijedan fakultet ga ne nudi više kao osnovnu studiju. Za pola decenije svi ćemo biti PhD u Srbiji videćete, a opet nećemo imati pojma ni o čemu i biti na evropskom dnu i po praksi i po znanju.

Malina

pre 7 godina

Beogradski fakultet na dnu lestvice u svetu, daleko pre nas je Zagreb, to nam je zapad. Hteli mi to, ili ne. Mi smo zaostali, duboki Balkan, pa cak i orijent. Mentalitet seljački i prostački. U globalu, nismo lepo vaspitani. Ja stojim iza toga. A čast izuzecima
(Dragan, 19. septembar 2016 09:05)

Pa Dragane, ti si baš dobar primer tog "dubokog Balkanskog" mentaliteta. Kukanje i patetika su jedine stvari koje vi znate.

Ard

pre 7 godina

@ Beta
Potpuno ste me krivo razumjeli. I Slovenija i Hrvatska zaostaju za Zapadom, to je jasno i bez da se naglasi, ali su eto nešto bolje u skoro svemu što se mjeri (BDP, plaće, autoceste, obrazovanost, pozicije sveučilišta, u sportu...). Nema niček rasističkog u nabrajanju činjenica, samo me zanimaju STVARNI uzroci. Nekako sumnjam da su nam uvijek drugi krivi. Pokušavam shvatiti da li je uzrok u nama? Jer objektivno gledano nema nekog posebnog razloga da bi Zapad bio u svemu bolji od Istoka (mislim od istočne Europe i Rusije). Čak mislim da su Slaveni imali prirodne prednosti koje nisu iskoristili iz nekih razloga. Slaveni su velika jezična zajednica, drže velika prirodna bogatstva u svojim rukama (ravnice, šume, vode, rudna bogatstva) a nekako se to nije iskoristilo. Pitam se koji je uzrok (bez da ikog vrijeđam, jer i Slovenija i Grvatska su toj istoj slavenskoj grupi).

arhitekta

pre 7 godina

Cedisti i ustasoidi komentarisu izmisljenu mapu i srpsko obrazovanje..a mnogi svjetski strucnjaci i priznati naucnici su srbi, koje su svoje osnovno znanje i podlogu za takav progres stekli u zemlji Srbiji.Cedisti i njihova braca ustasoidi mogu samo da se napasu moshanja i da se loze da je ova "mapa" bitna i mjerodavna,ali svi koji su posli sa ovih neobiljezenih prostora u ove,obrazovanjem obiljezene,imali su vise znanja od onih koje su tamo zatekli.Jedino su u deficitu sa praksom i usavrsavanjem - a za to su krivi ratovi i pogromi koje su nam priredili ovi obiljezeni prvaci u obrazovanju i kulturi na ovoj "mapi".Eto tako jadnici,sad udrite po minusima.

Mrle

pre 7 godina

Ko bre nema diplomu idem danas da kupim i meni i zeni. Ma i ocu i majci cu da kupim pa nismo mi Srbi najgori se brukamo za sitne pare par hiljada €. A verovatno ima i popust na kolicinu. Lako je onim zapadnjacima za faks kad tamo plate po 2-3 soma. Kupi ti diplomu rodjo sa platom od 200,300€ e samo je u tome razlika. Jes sad neki Svabo i Englez pametniji od mene pa oni rodjaci osigurac ne znaju da zamene.

Gadeamus

pre 7 godina

Čista propaganda. Mi imamo praktičnog iskustva iz prethodnih decenija, na kome bi oni da se uče, ali nemojmo im dozvoliti da budemo njihova laboratorija. Oni koji ne poštuju sebe i svoje, i ne uče od svoga iskustva nisu pametni. Mi nismo najbolji kao što niko i nije. Treba da budemo svesni onoga što imamo, volimo sebe, i guramo napred jer...to je život. A da smo jaki, činjenica jesmo, i pojedinačno i zajedno.

Mare

pre 7 godina

Da malo olaksam ljudima koji pate zbog nedostatka visokoskolovanih u Srbiji. Desetak godina sam radio sa Svajcarcima (programerski autsorsing). Ono sto bode oci je da Svajcarci u firmi (od dvestotinak ljudi) nisu imali nijednog programera. Sve sami menadzeri. I onda ti dodju klinci koji zavrse svajcarski fakultet i od iskustva imaju nekoliko meseci prakse u okviru faksa i odmah ih postave za menadzere. Onda mi taj vodi projekat, a da nema predstavu sta se i kako radi.
Diploma u vecini struka znaci mnogo manje od znanja koje se stice iskustvom i to ne smete smetnuti s uma pri ovakvom brojanju visokoobrazovanih.

Kalimero

pre 7 godina

Kad vidim da za moju zemlju cak nema ni podataka shvatim koliko smo bitni...
(Poz, 18. septembar 2016 15:40)

Aaa pa nije tako. Bitni smo im kada treba "potrošiti" par miliona života da bi ti isti mogli stotinama godina da se lepo školuju i razvijaju, grade univerzitete i katedrale dok smo se mi krvili sa Azijatima. Bitni smo im uvek bili kada su naše glave letele besplatno za tuđe interese i njihove ratove kao za Austrougarsku, dok su pljačkali i pustošili naše zemlje, narod i crkve.
Pošto smo ostali u kamenom dobu zbog svog bolesnog ponosa i inata, a oni su tako lepo školivani i vaspitani sada im više nismo bitni nizašta.

icf

pre 7 godina

A sto "volim" ove likove koji su kao mogli opusteno da zavrse fakultete,a nisu jer im ne treba u zivotu. Sve sami strucnjaci samoobrazovani sa kafanskim i zivotnim fakultetima... Nemam nista protiv zanata cak mislim da je jako vazno da ima ljudi koji zive od zanata,i da se ulaze u taj vid obrazovanja da iz tehnickih skola izlaze strucni radnici i zanatlije. Mi imamo drugu situaciju,izlaze iz skole,a ne znaju ni osnovne stvari,ali zato svi su sposobni za rukovodece pozicije,i busaju se da znaju vise od ljudi koji su potrosili godine na obrazovanje... Ko je hteo da radi na sebi taj iz skole izasao sa znanjem,a ko je "filozof" njemu ni fakultet nije pomogao.

Veseli

pre 7 godina

Beogradski fakultet na dnu lestvice u svetu, daleko pre nas je Zagreb, to nam je zapad. Hteli mi to, ili ne. Mi smo zaostali, duboki Balkan, pa cak i orijent. Mentalitet seljački i prostački. U globalu, nismo lepo vaspitani. Ja stojim iza toga. A čast izuzecima
(Dragan, 19. septembar 2016 09:05)

Biti među 300 fakulteta na svetu, nije mala stvar ako se zna da ih na svetu ima desetine hiljada!
Što se tiče drugog dela komentara, to stoji! :-)

Dragan

pre 7 godina

Beogradski fakultet na dnu lestvice u svetu, daleko pre nas je Zagreb, to nam je zapad. Hteli mi to, ili ne. Mi smo zaostali, duboki Balkan, pa cak i orijent. Mentalitet seljački i prostački. U globalu, nismo lepo vaspitani. Ja stojim iza toga. A čast izuzecima

Zunzara

pre 7 godina

Problem je u nasem drustvu. Ako upises za kuvara ili elektricara zna se da nisi bio dobar djak u osnovnoj i da te ne ceka nikakva karijera. Zbog toga imamo gomilu ljudi koji umesto da odaberu neko prakticno obrazovanje, u kome bi bili dobri,zbog prese drustva upisuju fakultete, tacnije privatne fakultete. Tako stancujemo neupotrebljiva zvanja umesto upotrebljivih znanja.

branka

pre 7 godina

Normalno da Nemacka ima najmanje falkutetski obrazovanih,jer u Nemackoj se ne ide ni u srednju skolu lako,a pogotovo na fakultet,to je tako kako sam ja upoznata vec vise od cetrdeset godina.Kod njih se ne skoluju samo da bi bili skolovani, kod njih se posle njihove osnovne skole zaposljavaju oni koji nemaju uspeh za dalje skolovanje i nema nista na protekciju,ali ima poslaema i moze da se radi.Nema skolovanih da cekaju deset i vise godina posao,nema bacanje para na bespotrebno skolovanje.

Mihajlo Dudar

pre 7 godina

Luksemburg je mala,ali važna članica EU.Na karti se lepo vidi,a u tekstu se ne spominje. Našem obrazovanju fali realno znanje stranih jezika. Dokaz su nam oni na vlasti,koji bi trebalo da predstavljaju elitu svog naroda.?

Bata

pre 7 godina

@Arg
"Zašto su Slovenija i Hrvatska uvijek u prednosti u odnosu na ostatak zemalja bivše zajedničke države? I generalni zašto su Zapadne zemlje u značajnoj prednosti u odnosu na Istočne? Zašto nam sociolozi, politolozi i ekonomisti to ne objasne?"
Da li se ja varam ako u ovom vašem komentaru primećujem značajnu dozu šovinizma, čak i rasizma ?
U velikoj meri se za razloge tog zaostajanja ne trebaju pitati sociolozi, politikolozi, i ekonomisti, već istoričari koji će nabrojati sve ratove, pogrome, pokolje, i manje-više očigledne bezbednosno-obaveštajne smicalice vekovima činjene sa zapada prema istoku. Šta ćeš, to je život, politika je okrutna, jači odnosi plen. Zapad je vešto iskoristio svoju finansijsku prednost stečenu kolonizacijom preko okeana. Ali ne zavaravaj se da su Slo-Cro po bilo čemu kvalitetnije od ostatka ex-yu, samo ste geografski "bliži Sloveni", bliži onima koji vas koriste kao poluge protiv "daljih Slovena", ali podjednako ste prezreni od tih koji vas uveravaju da ste "deo njihovog kulturnog kluba". To ti je nešto kao razlika između odnosa prema radnoj domaćoj životinji i tovnoj domaćoj životinji, i radna će kad tad završiti u loncu.

ispran mozak

pre 7 godina

Broj građana sa doktoratom i magistraturom u Srbiji nadmašio je ukupan broj stanovnika. Evidentno je da u Srbiji ima jako mnogo ljudi koji su usled nedostatka posla već decenijama u stanju duboke dokolice, tako da je dobro što su višak slobodnog vremena odlučili da potroše na sticanje akademskog znanja i titula. Neki i na sticanje više njih.

Poređenja radi, dok Srbija ima 126 procenata doktora i magistara, Japan ima samo 40 odsto visoko obrazovanih, dok SAD imaju čak i manje, samo 40 procenata što, prema procenama stručnjaka, znači da će im biti potrebno bar 70 godina intenzivnog obrazovanja da sustignu Srbiju.

zoza

pre 7 godina

@ crna rupa

Šta si ti prijatelju imao iz zemljovida/ geografije? Kolk'o ja vidin, Makedonija je lijepo ofarbana, osobito na drugoj sličici!

Pera

pre 7 godina

Kao i druge oblasti i u prosveti je izvrsenanegativna selekcija. Najbolji su oterani u inostranstvo, a profesure su se dokopali, sinovi, rodjaci i prijatelji iz stranke...

HanSolo

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41)

Ta deca bi bila pametna i bez škole.. A i u zapadnim zemljama nema tradicija da se deca "takmičuju" o svakakim školskim temama kao kod nas.. Naš školski sistem je tuga iz skoro svakog pogleda.. Činjenica..

tony

pre 7 godina

ma begaj bre. a gde su ovde nasi burazeri crnogorci? pa nema nacije sa vise diploma po glavi stanovnika na celoj planeti. a sto se nemacke tice, pa ovde je to malo drugacije. prvo, ne moze bas svako da studira a drugo i ne treba svako da studira i trece mnogi bez obzira sto bi mogli i trebali jednostavno nece jer smatraju da gube vreme u zivotu. inace, mnogo ljudi sa nemackim papirima jednostavno pali za usa i tamo ostaje.

dosledan

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda. 
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41) 

Na te olimpijade idu deca iz bivseg sovjetskog bloka i mi. Sto se tice konkretnih rezultata, te medalje ne znace nista ni jednom univerzitetu osim u Srbiji. Pa ti vidi.

gox

pre 7 godina

kako da ne al zato mi bolje i brze razmisljamo lucidniji smo donosimo brze odluke bolje da lapnemo nego da se mucimo po skolama i na kraj nista od posla.

Vlada

pre 7 godina

Ne znam zasto nije uspeo da pronadje podatke za Srbiju kada su rezultati popisa javno dostupni na internetu. Tako da u Srbiji po popisu iz 2011 ima 16,24% sa visokom ili visom strucnom spremom.

http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublikacije/Popis2011/Skolska%20sprema,%20pismenost%20i%20kompjuterska%20pismenost-Educational%20attainment,%20literacy%20and%20computer%20literacy%20.pdf

maslacak

pre 7 godina

Akademski gradjanin se postaje tako sto posle obrazovnog perioda zaduzis drustvo sa nekim inovacijama iz oblasti za koju si se skolovao.
Ne postaje se akademski gradjanin po zavrsetku fakulteta pa makar i drzavnog.

neko

pre 7 godina

U Makedoniji sve doktori, ribarstva, pčelarstva... Kao i na Kosovu i Metohiji, samo sto sad verovatno na mapama nisu mogli da se dogovore oko boje kojom da predstave elitu, krem evropske kulture i obrazovanja.

dr

pre 7 godina

ma skroz nema veze s zivotom. Skandinavci su odavno pretvorili npr. medicinske sestre i sl. u tercijarno obrazovanje i iz tog razloga imaju tako puno visoko obrazovanih. Svabe imaju drugi problem gde diskriminisu decu stranaca na sve nacine interno da ne stizu do tercijarnog obrazovanja. A cim to postoji postoji i međusobno diskriminisanje iz tog razloga oni koji nemaju snage da se bore ne stizu do visokih škola

svasta

pre 7 godina

Hajde Evropska unija, ali da mi je samo znati kako je majstor nasao pouzdane podatke za Tursku
(Dragan, 18. septembar 2016 19:11)

Lepo pise, podaci su od EUROSTAT, Evropske agencije za statistiku, kojoj drzave dostave podatke, razvrstane kako se trazi. To ti dalje znaci da one drzave za koje nisu ni radili poredjenje ne umeju, nece ili ne znaju ni statistiku da popune, a takodje i da nemaju rezultate tipa PISA testiranje na kome smo, kada ucestvujemo, NAJGORI JER SMO FUNKCIONALNO NEPISMENI.

Tora

pre 7 godina

@1234, dala sam Vam minus, objasniću i zašto. Smatram da ste ipak preoštri. Naš obrazovni sistem jeste u užasnom stanju i treba ga menjati iz korena. Fakultetska diploma jeste donekle izgubila vrednost. No ipak je preoštro reći da je beskorisno ići na fakultet i da je isti samo za prosečne, jer je netačno. Fakultet bi po prirodi stvari trebalo da bude samo za najbolje, što kod nas nije tako, ali to ne znači da tamo nema veoma pametnih i darovitih ljudi kojima će on koristiti za napredak, kao i bar jedan predani profesor koji će Vama kao studentu otvoriti nove vidike i naučiti Vas nešto novo. Suditi o ljudima na osnovu toga da li su završili fakultet ili ne je, naravno, pogrešno.

abc

pre 7 godina

Nekako precenjujemo sami sebe, neki kriterijum drzimo na svoju stetu. Razumeo bih to da se sa zavrsenim fakultetom stvara gotov strucnjak sposobnosti srazmerne tezini zavrsrne skole ali to jednostavno nije tako u realnosti. Sta je onda razlog toliko teskih studija ne znam - valjda da se sto vise skolarine naplati. Stranci, kada isrpicam kako ovde postoje profesori kod kojih je prolaz na ispitu manji od 20%, me gledaju u cudu, a nisam primetio da su nesto manje strucni od nasih ljudi. Slika sve govori.

Teodosije

pre 7 godina

"Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. "
To nema nikakve veze sa obrazovanjem nacije.

neutralni felsh

pre 7 godina

... bolje je imati 1000 dobrih i vrednih inzenjera nego jednog nadprosecnog i 999 stanovnika sa srednjom skolom.
(obrazovan, 18. septembar 2016 18:41)


e da je tih 999 sa srednjom skolom, bila bi puna kapa. mi nikako da shvatimo: drzavu ne vuce u progres broj visokih diploma, nego visok procenat srednje-obrazovanog stanovnistva, i mi smo tu krhki.
eno nam nemacke, kod njih vrlo mala cifra studira, pa sta im fali - jer im je vecina populacije srednje obrazovana. i ne da svi rade, nego im fali radna snaga.
taman da im mesaju malter i peru case nasi visoki diplomci koji ovde ne mogu da nadju posao u struci.
kvalitet je retko podudaran sa kvalitetom. vidjao sam high diplomce od kojih sam kao laik vise znao na "njihove teme"... ne informacije, to se buba napamet, nego cisto logicke premise na osnovu upucenosti. i sta vise da pricamo? bruka.
i kad sve to znamo, sta vise da se prica? da besimo diplomu na zid, pisemo titulu na ulazna vrata stana? ma skidaj i ovo sto imas.
kod nas odavno vlada mentalitet "uci da ne radis", a posledica toga je da mnogi kad zavrse fakultet pomisle da su kraljevi znanja, i tad prestanu da prate fah, ukonformisu se: za 10 godina izadju iz stiha, otupe skroz, budu gori od naprednog srednjoskolca, ko ozenjen covek kad pusti stomak, a udata zena se ugoji, kao sindrom usporenog zivota posle zadovoljenih konvencija. takvi su podesni za ideoloske manipulacije isto kao i lumpen- proleteri.
kad sve to spojis, dobijas da se ovde odavno od vrha neguje namerno stancovanje takvih oportunista (kako drugacije nazvati nekog ko plati diplomu?), a svesno marginalizovanje modela samosvesne individue - sa visokom diplomom ili bez nje, svejedno. opasni su im oni koji ne vole da spustaju glavu.

neutralni felsh

pre 7 godina

Fakultet te nauci disciplini i odgovornosti, prosiri ti svest, i daje ti perspektivu. 
(Jana, 18. septembar 2016 18:22)


fakultet te nauci da ucis, da posle njegovog zavrsetka nastavis da sistematski izucavas to cime se bavis. i da to primenis na ostale discipline, prilikom saznanja.
fakultet te nauci da prilikom ucenja treba da budes i socijalno inteligentan, ne radi se toliko o prosirivanju svesti.
fakultet te nauci da je ocena ponekad relativna stvar, i nebitna, onda kada naucis da ispravno i sto objektivnije vrednujes sebe.
o perspektivi, neki drugi put ;)

domacin

pre 7 godina

Sa diplomama posebno onima sa drustvenih smerova se truguje svuda, koliko na istoku toliko i na zapadu.
Danas je to unosan biznis, mogucnost velike zarade na lak nacin. Studenti koji se pojavljuju samo na ceremoniji dodele diplona, profesori koje mozete videti samo na nekom internacionalnom kongresu gde se prodaje magla i eksperimentise sa novim seks pozama.

Jole

pre 7 godina

Ne vidim u čemu je magija, pa lepo spuste standarde i odjednom 50% populacije sa fakultetskim diplomama. To može i Albanija samo da hoće.

koki

pre 7 godina

studirao sam matematiku. i u to vreme u okviru nekog programa ko je imao prosek preko 8.5 posle druge godine je mogao da nastavi studiranje na kembrižu i jedna koleginica se odlučila za taj korak. posle godinu-dve je sretnem na faksu, neku dokumentaciju je tražila i pitam je kako je na kembrižu a ona me zabezekne odgovorom "pa u principu isto kao i ovde samo malo lakse". još mi nadalje ispriča da joj je engleski loš i da je to malo koči ali sve u svemu da joj je tamo lakše

Victorinox

pre 7 godina

Швајцарци, Словенци, Белгијанци,Данци, Литванци, Летонци, Естонци, Норвежани, Швеђани ,Финци ,Исланђани и Британци су растурили...А они имају и највиши стандард, што се уствари и подудара са образовањем.
(Џејмс 007Bond, 18. septembar 2016 16:31)


Litvanija, Letonija i Estonija pogotovu. Razbijaju sa platama, standardom i ukupnim doprinosom razvoju ljudske civilizacije; baltički tigrovi, bre! Ja bih ipak pre živeo među neobrazovanim italijanima ili špancima.

кап

pre 7 godina

Za ovog sto se hvata za ceste strajkove prosvete: bio sam na zapadu u vise zemalja i naleteo slucajno na strajkove prosvetnih radnika, tako da to nije razlog, tote ona svuda. Mozda je zapravo razlog vise u tome sto je prosveta kod nas obezvredjena
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dragan, 18. septembar 2016 19:22)

јесте, и њихова деца месецима не иду у школу на сваких пар година јер просветари спонтано одлуче да хоће већу плату, зато се по Западу подстиче да раде људи различитих годишта, да међусобно надокнаде рупе у образовању кад нису ишли у школу због изгубљених месеци током којих су просветари штрајковали

из племенитих побуда према деци, наравно

nikos

pre 7 godina

ko kaze da su ovi podaci tacni? nema podataka o rusiji jer im se ne uklapa u ideju da su najobrazovanije nacije ujedno ekonomski najrazvijenije. vrlo povrsno. nazalost vidim da dosta komentatora prihvata stvari koje procita bez razmisljanja. rusi su inace uz kanadjane najobrazovanija nacija na svetu.

Homo politicus

pre 7 godina

Srbija 2015. godine ima samo 18% visokoobrzovanih gradjana i to je porazavajuca statistika Izgovor za one koji ne zele uciti skoro uvek je u privatnim fakultetima ili "teskim" drzavnim fakultima.
I dok tako dokoni gradjani raspravljaju o znanju i vestinama drugih gradjana kao neke baba Vange proricu koliko je ko naucio i koliko ko vlada znanjem (iako su laici), njegovo vreme prolazi uzalud jer ne zeli da radi na sebi i ne zeli da se usavrsava jer upravo on ZNA najbolje zato sto je zavrsio "zivotnu skolu".

Bong

pre 7 godina

Ni fakulteti nisu šta su nekad bili. Forsiranje viših i visokih škola koji su u rangu srednje škole nema smisla. To je samo formalno više obrazovanje ali ne i stvarno. Samo gubitak vremena i novca. Skandinavija će valjda uskoro dostić 50-60% visokobrazovanih, a sve nešto bez muke i truda. Osnovna škola bez ocjena, bez strogih pravila, bez definiranih predmeta. Srednja sve nešto izborni predmeti i neki minimum obveznih predmeta, fakulteti sve nešto društvenog smjera, razmazano, hibridno, sve neka kombinirana zanimanja nit si sociolog nit si psiholog a oboje si istovremeno. Ili neka tzv. umjetnička i polumjetnička zanimanja, na kraju će i frizeri imat Akademiju za frizere i VSS. Ali zato nema matematičara, fizičara, inženjera, informatičara, liječnika... toga svega fali a ostalih zanimanja ima ko blata. Tako da te karte i nisu baš pravi pokazatelj jer nemaju sve države isti sistem školovanja. Klasika je ipak klasika i jamči kvalitetu. A ove cic-mic diplome mogu mačku o rep. Mnogi ljudi sa dobrom srednjom i radnim iskustvom znaju puno više nego ovi s cic-mic diplomama.

Ja

pre 7 godina

U Nemackoj i Austriji je normalno da deca posle srednje skole nadju posao, malo rade, vide sta im najvise odgovara, sta zele i tek posle par godina rada upisu (ili ne) fax. Potpuno normalno, logicno i inteligentno razmisljanje. Ali, opet, to su ljudi koji nisu optereceni time sta ce komsiluk da kaze, kao u Srbiji. Ovde bi to bila sramota.
Ovde se upisuje tek da bi se upisalo, tek da bi se imala diploma, da baba urami. Pa se onda kuka po portalima kako (kao mediokritetski diplomac) niko nece da vam DA posao, a toliko ste pametni i obrazovani... Nije ni cudo sto je Srbija puna besnih, iskompleksiranih, neostvarenih tempiranih bombi koji mrze sve zivo. Jer nikada nista nisu radili za sebe i zbog sebe.

Капетан Немо

pre 7 godina

Факултети се на западу много лакше завршавају него у земљама некадашње Југославије или некадашњег СССР-а. Нисам сигуран који је разлог, можда су у питању планови и програми, али је чињеница да на западу постоје универзитети, одосно факултети који се завршавају само ако се редовно појављујеш на предавањима а постоје и они на које не мораш уопште да долазиш, само пошаљеш своје радове поштом или путем интернета. То се зове легално коповање диплома. Полако то долази и код нас. Формално правно, сви ти људи, који заврше такве факултете, имају диплому вишег или високог образовања и улазе у просек. Када само помислите да су скоро сви амерички спортисти завршили некакве колеџе и факултете, да ли неко зна за неког од њих ко је велики стучњак у некој научној или привредној области? Некаква груба подела је да се на западу више полаже рачуна на практична знања и решавање реалних проблема док се на истоку више баве теоријским знањем. Школски програми на истоку су обимнији и тежи за савладавање, бар је некад тако било, на западу свако заврши средњу школу ко долази редовно на часове. Једноставно речено, на западу су снизили критеријуме да би имали биље резултате. Када би се изједначили критеријуми и услови, вероватно би и број високообразованих процентуално био свуда приближан, ако не и исти.

whocares

pre 7 godina

@Oskar
Podaci su iz eurostat-a tako da su primarno vezani za eu i poneke eu kandidate. To ne znaci da nas drugi vide kao ne-Evropa.
A ne radi se ni o naucnicima, btw, verovatno je ovaj koji je napravio ovo samo neki graf. dizajner ili nesto slicno koji je samo preuzeo javno dostupne podatke i napravio mapu.

Stvarno vise

pre 7 godina

@Jana
Verovati 2016. godine da fakultet garantuje da je osoba koja ga je zavrsila automatski pristojan, kulturan, elokventan intelektualac je potpuno van pameti i strasno samozavaravanje. Ne garantuje cak ni pismenost. I ne, naravno da to nije zbog privatnih fakulteta. To je jos jedan mit koji ce vremenom, valjda, da se srusi.
Vi zvucite kao da ste dosli iz 17. veka s Oksforda ili iz nekog paralelnog univerzuma. Tolika kolicina arogancije i kompleksa vise vrednosti se stvarno vidja iskljucivo medju diplomcima nasih fakulteta.
Verujem da silno zelite da svi misle da posedujete sve osobine koje ste naveli cim im kazete da ste zavrsili fakultet, ali zao mi je, to vreme je davno proslo. A cak je i tada bilo izuzetaka. Sada je izuzetak kada neko poseduje sve te divne osobine.

cobo

pre 7 godina

Nemacka obrazuje mlade ljude po potrebi trzista a ne kao kod nas,svi se obrazuju a niko ih ne treba,niti znaju sta da rade,niti imaju gde nauciti da rade,niti su vise zainteresovani da rade,tako da sede po kaficima ili na pijaci,sav trud uzalud ! Zali boze .

Jani

pre 7 godina

@Jana
Potpuno pogresno razmisljanje, zamena teza, nadmenost... ali ajde. -.-
Diplomirani fizicar ce i u Americi da radi na pijaci ako nije dovoljno dobar da radi u struci. Samo sto se on: 1) nece stideti tog posla 2) niko ga nece tretirati kao nize bice zbog toga sto radi taj "sramotan" posao 3) ako nije zadovoljan situacijom, radice na tome da je popravi 4) nece kriviti druge zbog svoje situacije 5) nece mrzeti one koji su u boljoj poziciji. Ovde ce biti sve suprotno, a zbog potpuno nenormalnog "razmisljanja" i stavova koji su ovde popularni, a koji su takvi zbog naopakog sistema obrazovanja i drustva koje kolektivno pati od kompleksa vise vrednosti.

objektivno

pre 7 godina

Nekako ne prestaje da me cudi, ne znam zasto, kako ljudi i dalje zive u proslosti. Komentatori pisu kao da se nista nije promenilo i da smo jos uvek u 70-im godinama proslog veka. Za 20 godina velika vecina poslova koji sada postoje nece postojati, radice ih roboti i kompjuteri. Na primer vi odete kod lekara koji vam postavi nekoliko da/ne pitanja, da nesto da pijete i kaze da dodjete za par nedelja. Potpuno nepotrebna aktivnost koju moze mnogo bolje da obavi vas mobilni telefon koji uzme iz baze podataka sta je potrebno.

AK

pre 7 godina

Nemacka ne zaustaje iza druge zemlje, nego bas nemacke ima najbolji sistem skolavanja koji cak i cika vucic hoce da uvede u srbiji, a cela evropska unija, pa cak i cika barack u usa. Nije sve u faksu, nego i zanat zlato vredi ;-) hajde pozdrav iz svabarije od jedan koji ima treci stepen obrazovanja ;-)

@@@

pre 7 godina

@2+2=5
Bolonja je sistem zastupljen u najrazvijenijim drzavama Evrope, a onaj nas zaostali stari sistem je bezvredan, dokaz za to je stanje drzave u koje su je doveli ti koji su diplomirali po tom starom sistemu u kojem je vazno bilo bubanje bez razumevanja bilo cega.

bezmozgarenje

pre 7 godina

@1234
Tebi bi bilo sramota da imaš fakultet jer nisi (bio) u stanju da ga imaš, pa se sada tešiš. Baš me zanima kako bi to da postaneš arhitekta, statičar, advokat, inžinjer strojarstva, biomolekularni tehnolog ili kemičar, farmaceut ili atomski fizičar... a da se prethodno ne podvrgneš "ispiranju mozga" na jednom od "nepotrebnih" fakulteta.

Moja Srbija

pre 7 godina

Nisu pojedinci razlog dobrih rezultata na naucnim olimpijadama, vec sistem i Srpska tradicija u zelji za znanjem i naukom. I to ne samo muskarci, vec i zenski rod u skoro istom maniru! Naravno, od mnostva nase visoko edukovane dece, na takmicenja idu najbolji i svake godine zemlja nam proizvede novu grupu izuzetne dece, (mada ni oni drugi ne zaostaju toliko mnogo). Pogledajte par skola iz Vlasotinaca kakve rezultate daju iz matematike. Neko je sposoban i u najzabacenijim i najsiromasnijim delovima Srbije da prenese znanje i da im deca zude da budu dobri sa brojevima. Onaj ko nije ziveo izvan Srbije, ne zna kakav jad od skolstva tamo vlada. A rezultate im samo donesu Zhang, Mao i Jianguo.
Dzaba im mapa.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Најгоре од свега је то што нас лажу да смо некакав лидер у региону,и да имамо неку моћ...А нас нема нигде... И уместо да се помиримо са тренутном ситуацијом да смо најгори, па да кренемо да се чупамо из блата, ми се уместо тога само-лажемо, и мрзимо све што је боље од нас...

И ту се нешто као упоређујемо и са Русима, али смо реално више нешто као Турска...Тако да је боље свим Србима да се угледамо на Амере, јер толико су напредни у односу на нас да смо прво ментално, па онда и по стандарду иза њих бар 150 година...

Stojko

pre 7 godina

Da ali po zapadnim kriterijumima obrazovanja, a kad nasi strucnjaci i obrazovni ljudi odu kod njih oni im se klanjaju do zemlje do neba i vrlo su cenjeni kod njih.

@@@

pre 7 godina

@axminator
Jeste, skolski sistem u Srbiji je najbolji i najtezi. Dok mi ucimo vazne stvari kao sto su rudno bogatstvo Sudana i flora i fauna Nigerije, oni se bave glupostima kao sto su ekonomija, finansije, elektronika, softveri, matematika, fizika, informacione tehnologije itd. Jer oni eto ne znaju gde se nalazi neka drzava koju napadaju, ali ipak su oni ti koji napadaju. 1999 smo mi mogli da nabrojimo i na karti pokazemo glavne gradove zemalja koje nas napadaju, a sta nam je to vredelo?

@@@

pre 7 godina

@Prosecan genijalac
Sve ok, ali porediti zdravstvo u Srbiji sa onim u Rusiji ili SAD nema veze s mozgom. Mozes postaviti pitanje i na drugi nacin, zasto SAD ima 40-50 miliona ljudi koji nemaju zdravstveno osiguranje? A bogatije su i od Rusije i od bilo koje drzave sveta? Zasto u proseku rade 2 posla i zasto nemaju garantovan slobodan dan? I zasto Svedjani zive bolje od Amerikanaca, a nemaju takav sistem, vec imaju socijalnu drzavu na snazi?

Dusan K.

pre 7 godina

Ne razumem sto smo uvek u nekoj grupi koja nije obradjena, zaboravljena, kao da smo neko ratno podrucije, a rat se zavrsio pre dvadeset godina, kao da smo treci svet. Ovo me podseca kad si krajem 90-tih i pocetkom 00-tih pokusao da se registrujes na nekom sajtu nigde nije postojala Srbija odnosno Jugosvlavija. Dokle vise? Nemacka se posle II svetskog rata oporavila za 5 godina, nama ce trebati 50 da postanemo regularni, uobicajni,...

Драган

pre 7 godina

Ма супер је да сви имамо факултетске дипломе само ко ће да ради онда?

Kalimero

pre 7 godina

Hajde Evropska unija, ali da mi je samo znati kako je majstor nasao pouzdane podatke za Tursku
(Dragan, 18. septembar 2016 19:11)

Ni Makedonija, Norveska i Svajcarska nisu clanice EU a ima ih na mapi.

ma da

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni
......
Vise vredi kad su svi u proseku nego kad imas jednog Teslu i brdo tupavih

Usput , primer za razmisljanje
Zasto Srbija i Rusija imaju bolje, besplatno zdrastveno od Amerikanaca, a Ameri u proseku zive 8 godina dulje?
A i njihovi 70 godisnjaci su puno zivahniji od nasih?
(Prosecan genijalac, 18. septembar 2016 19:19)

Zato sto smo mi odgovorna drzava i uvek smo pomagali najlosije i najslabije a najbolje satirali do koske i terali u inostranstvo.Npr bas to zdravstvo koje nam se skida sa plata i uplacujemo je totalni parazitski trosak jer svaki pregled ili bolest se zavrsi i leci privatno ili privatno u drzavnoj ustanovi.Znaci cemu to ili sta je to.Ja mislim bolestvo a ne zdravstvo.EPS,umesto da hapse lopove struje ili ga privatizuju oni mu povecavaju cenu.Kad mu povecaju cenu onda i onaj mali broj postenih siromasnih platisa pocinje da krade struju.I sta je to ? Sve nam je pogresno i isto.Vecito gasimo pozar na kraju sume.Umesto da je obezbedimo na pocetku.Gradimo sigurne kuce za zlostavljane zene umesto da trpamo u zatvor zlostavljace.

Prosecan genijalac

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni
......
Vise vredi kad su svi u proseku nego kad imas jednog Teslu i brdo tupavih

Usput , primer za razmisljanje
Zasto Srbija i Rusija imaju bolje, besplatno zdrastveno od Amerikanaca, a Ameri u proseku zive 8 godina dulje?
A i njihovi 70 godisnjaci su puno zivahniji od nasih?

Dragan

pre 7 godina

Za ovog sto se hvata za ceste strajkove prosvete: bio sam na zapadu u vise zemalja i naleteo slucajno na strajkove prosvetnih radnika, tako da to nije razlog, tote ona svuda. Mozda je zapravo razlog vise u tome sto je prosveta kod nas obezvredjena

nema deda mraza

pre 7 godina

ne sumnjajte u strucno znanje diplomaca van srbije. njihove diplome nisu izgorele ili nestale

@kap
ulagalo se u pink
tragicno je koliko mu je prosvetara, medicinara i univerzitetskih ljudi podlozno

ok je sto mi ne objavljujete komentare

pre 7 godina

"Нема података" за земље које нису у ЕУ, не ложите се...

meda

pre 7 godina

Nikako nije dobro ako je % ljudi sa fakultetima reda 50% jer nema toliko ljudi sa intelektualnim kapacitetom ni u jednoj zemlji.
Stvar se ionako svede na formu, zavrsavaju se neke liberal arts gluposti i socijalne studije u velikim procentima da bi ljudi bili bolje placeni kad rade za drzavu.
I onda nema dovoljno zanatlija.
Procenat ljudi koji imaju fakultet treba da bude maksimalno 20% da stvari budu balansirane kako treba.

Andrej

pre 7 godina

Ovo nije realno, jer se veliki deo obrazovanih gradjana istocne Evrope nalazi i radi u Zapadnoj Evropi. Sto se tice nas, veovatno nije imao podatke, ili je pak hteo da kaze da ovde nema obrazovanih ljudi, sto je krajnje zlonamerno.

Ask

pre 7 godina

Zašto je Makedonija obrađena a ostatak Zapadnog Balkana nije? Šta je to "crna rupa" Evrope?
Zagreb ima 31% stanovnika sa visokom stručnom spremom, a pojedine općine u Zagrebu imaju čak 53 % visokoobrazovanih (Medveščak i sl.). To bi se trebalo vidjeti na mapama ali se ne vidi, sto znači da mape baš i nisu detaljne. London me ne iznenađuje jer u Londonu puno ljudi sa fakultetskom diplomom iz Istočne Europe radi konobarske i slicne poslove.

axminator

pre 7 godina

pa nije obrazovan onaj koji ima diplomu.skolski sistem u srbijivje mnogo zahtevniji nego onaj strani, samo pitajte gradjane evrope gde se nalaze drzave koje napadaju

Jana

pre 7 godina

To sto je kod nas tako da nam diplomirani fizicari prodaju voce na pijaci, ne znaci da je svuda tako. Zatim, pogresna kolektivna svest u nasem narodu jeste:"Sta ce ti fakultet, ionako neces naci posao, a i fakultet ne znaci znanje."
Gospodo, mozete li da zamislite da ipak postoje fakulteti gde se zaista i stekne znanje?
Takodje bih volela da mi se navede kako jedan lekar ili profesor npr. knjizevnosti mogu da rade svoj posao bez znanja i gde mogu da ga steknu ako ne na fakultetu? Gde? Sami kod kuce?
A svrha fakulteta je izmedju ostalog i izvesna emancipovanost, nacin ponasanja i kultura, nacin izrazavanja. Vrlo je lako uociti razliku izmedju skolovanog i neskolovanog coveka (bio zaposlen ili ne).
Muka mi je vise da citam malogradjanske komentare o nipodastavanju fakulteta.
Fakultet te nauci disciplini i odgovornosti, prosiri ti svest, i daje ti perspektivu.
Ne racunam privatne, govorim o drzavnim fakultetima gde zaista moras da se potrudis da ga zavrsis.
I naravno da nema Srbije na ovom spisku, premali smo da bi nas iko uzeo u razmatranje. Zahvalite se Noletu sto uopste neki i znaju za nas.

Zoki

pre 7 godina

Mislim da je mapa malo zbunjujuća, jer se odnosi na "tertiary education", obično taj termin uključuje sve vrste obrazovanja posle srednje škole. U zemljama gde je srednja škola opšteg tipa i ne osposobljava učenika za specifično zanimanje (Amerika, Kanada), i za zanat se ide na koledž. Program od 6 meseci se računa u to. U nekim drugim zemljama, zanatske i industrijske škole pripremaju učenike da po završetku srednje škole počnu da rade.

Alex

pre 7 godina

U Srbiji je poslednjih godina dramatican rast broja ljudi sa visokim obrazovanjem. E sada da pitam, sta vrede stancovane diplome nekih privatnih fakulteta? Da li ti ljudi imaju zaista visoko obrazovanje? Pa samo cu da vam navedem primer mog druga koji je zavrsio jedan privatni fakultet, a da nije znao ni nazive predmeta koje polaze. I sta on je kao sa visokim obrazovanjem i deo je neke statistike? Jeste malo sutra. I ne zna sta je studirao.

obrazovan

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41)

Na takve olimpijade idu pojedinci, ne moze se obrazovni sistem i stepen obrazovanja meriti po pojedincima, bolje je imati 1000 dobrih i vrednih inzenjera nego jednog nadprosecnog i 999 stanovnika sa srednjom skolom.

Botox Orthodox

pre 7 godina

Očigledno je da Evropa ne priznaje visokoobrazovne "firme" iz Srbije. Takođe, sve je učestalije prikazivanje karte Srbije razgraničene od sopstvene južne pokrajine Kosova i Metohije.

q

pre 7 godina

Kod njih se u "diplome" racuna i uverenje o zavrsenom nekom kursu od 3 meseca i diploma zavrsenih studija medicine. Sve su to tamo "studenti"

.

pre 7 godina

@Moja Srbija
Dzaba rezultati na nekim bezveznim takmicenjima srednjoskolaca, treba pogledati rezultate u stvarnom svetu. Ko proizvodi BMW i Mercedes a ko ne zna vise ni Juga, ko leti svemirom a ko do Bara putuje 3 dana vozom, ko ima najrazvijenije ekonomije, a ko je jeftina radna snaga. To je realnost.

Niki

pre 7 godina

Nije bitno koliko jedna drzava ima Naroda sa fakultet.
Kazete Nemacka je izmenadila posto ih nema mnogo.
Pa sta ima veze, Ekonomija u Nemacku je ipak naj jace.

Dr Mr Sci mladji od 33

pre 7 godina

A gde smo mi? Sem pojedinaca koje pominjete, koji pre ili kasnije odu po tim zemljama... jer u našoj na balkonu za te olimpijce nema mesta! Zbogom Srbijo!

s

pre 7 godina

i posle neki kod nas kazu stancuju se diplome. Mi smo i dalje ostali u komunizmu, svakim danom sve vise licimo na Sevenru Koreju. Ovaj sto prica o olimpijadama, zar ti nije malo cudno da na svim olimpijadama ucestvuju samo zemlje treceg sveta i da se samo tamo odrzava. O zaostalosti naseg obrazovanja i ne treba pricati, samo uporedite koliko se na primer uci veronauka u odnosu na informatiku ( i to iz informatike se u vecim razredima jos uci kako napraviti folder i rukovanje misem)

bozza

pre 7 godina

ovo je ujedno i mapa uredjenosti drustva kao i civilizovanosti istog. Zavrsen fakultet ne znaci da cete biti pametni, uspesni ili kvalitetan kadar, ali svakako pokazuje da ste sposobni za savladavanje prepreka glavom i da imate kakvu-takvu moc logickog rasudjivanja. Na zalost, nama to manjka pa imamo toliko nasilja, prevaranti prolaze nekaznjeno, a politicari nas tretiraju kao ovce

Šumadinac pali topa!

pre 7 godina

Šta će Nemcima diplome kad lepo plate čoveka sa diplomom iz druge države. Ako valjaš-može, a ako ne, potraži sreću na drugom mestu. Kad školuješ svoje, to je mač sa dve oštrice. Možda ne ispadne dobar, a ulagao si u njega. Ovako je sigurnije.

My name is Zlatan

pre 7 godina

Imam diplomu faksa, al mislim da je ona sve vise formalnost i sve manje garancija uspijeha na trzistu i nekakve vrijednosti pojedinca. U svijetu gdje tehnologija briše cijele grane privrede gdje ljudi postaju suvišni i zamjenjeni su strojevima, postaju očiti poslovi koje tehnologija ne moze da nadomjesti i koji su uz sve oblike informacijskih tehnologija predstavljaju paradoksalno poslove budućnosti- tako dobrog zidara, keramičara, stolara, molera, vodoinstalatera ne moze zamijenit nikakvo računalo.
Sto ce reci da je školstvo danas generalno toliko tromo u prilagodbi stvarnim potrebama da stvara sve vise tržišno nefunkcionalnih ljudi.
Nijemci iznimka, najmanje diploma faksa na zapadu a razvaljuju, jer kad završiš srednju radiš. Radiš nesto korisno.

2+2=5

pre 7 godina

ako neko smatra bolonju kao obrazovanje hitno treba da pocne od prvog osnovne ponovo.
na svetskom nivou bolonja je na zacelju obrazovnih sistema.

1234

pre 7 godina

Bilo bi me sramota da imam fakultet jer je ono sto se tamo uci vec zastarelo. Ispiranje mozga. Pametni ljudi znanja traze na drugim mestima. Fakultet je za prosecne, beskoristan i za znanje a posebno za zaradu, za pametne je gubljenje dragocenog vremena u najboljim godinama zivota. Cast izuzecima kao sto su medicinski i stomatoloski fakultet, eventualno eletrotehnika i jos poneki. Ljudi koji cene druge na osnovu toga da li imaju fakultet su posebna prica. Nista bolji od onih tatinih sinova koji se hvale skupocenim autom. Veliki broj fakulteta se zavrsava prostim bubanjem tekstova napamet, pa je i jasna struktura ljudi koja to zavrsava. Buduci robovi. Ja se time ne bih hvalio. Svaka cast ljudima koji razmisljaju svojom glavom i rade ono sto vole pa bili obucari ili izumitelji. Cepajte po minusima.

oklagija

pre 7 godina

Drustvo gde su svi visoko obrazovani ne moze da opstane. Ko ce da obradjuje zemlju, pravi burek, popravlja cesmu, narezuje kljuceve, cisti ulice itd... Svako zanimanje je bitno i dobar majstor se ceni vise nego dobar menadzer to budite sigurni.

Vader

pre 7 godina

@Moja Srbija

A kako su to olimpijade konkretan rezulat? Mislim, nije bitno da imamo vrhunske fizičare, lekare, biologe, ekonomiste... daleko je bitniji uspeh srednjoškolaca na olimpijadi?!?!?!?! 'Ajde sad malo uključi mozak

kurs iz engleskog

pre 7 godina

Najbolje je u drustvima gde su "pamet" I posvecenost u nejvecem procentu zastupljeni. Diploma je preporuka, ali ne I potvrda. Potvrda ne postoji. Covek treba uvek da bude posvecen i stalno da se usavrsava. U vecini zemalja, pa I kod nas, kampanjski stecene diplome su kratkog daha.
Uglavnom su preduslov za frustraciju I bunt protiv drustva u kojem zive. I to je legitimno,jer svako ima pravu da se bori za svoje mesto pod suncem, ali da li je to eticki?
E pa na drustvu je da to uvidi I prema tome se I ophodi. Jedino resenje je kvalitetnije obrazovanje kroz koje ce se izvrsiti bolja selekcija, kako bi svako bio svestan svoje uloge u drustvu. Samo tako ce svako doprineti napretku drustva, sto vodi kvalitetnijem zivotu svih nas.
Nije bitan kvantitet vec kvalitet.

Dr

pre 7 godina

Pametno je sto drzave ulazu u tercijarno obrazovanje. Problem u ovoj mapi je sto su srednjoskolci u Nemackoj i Austriji zbog dualnog obrazovanja strucniji i sposobniji nego inzenjeri iz npr. Hrvatske I Spanije. Realno nije svako za fakultet, ali to nije problem jer u svakoj firmi postoje zadaci koji moraju da se odrade a dovoljno su jednostavni. Idealno je za drustvo da postoji uravnotezen miks izmedju onih sa srednjom, visom skolom, fakultetom i doktoratom. Ako je ravnoteza u jednu stranu, nema ko da misli, a ako je u drugu nema ko da radi (ili su prekvalifikovani).

AnalfaBOTa

pre 7 godina

@kap -
Prosvetari se bune za svoja prava i to je pravi primer svima ostalima, pa i tebi. Ako je tebi dovoljno to sto zaradjijes, onda je to odlicno. Ako ti nije dovoljno, onda se buni i ti.
Vrlina nije cutati, saginjati glavu i povinovati se, nego pokusati da se situacija promeni.

Na zalost, ima mnogo ljudi koji misle kao i ti, zbog toga Srbije i nema na ovoj mapi.

rzs

pre 7 godina

srbija ima 10.5% osoba sa visokim obrazovanjem prema popisu iz 2011... e sad svi dobro znamo kakav je kvalitet pojedinih fakulteta, tako da ako se ne bi lagali, ova cifra je bliza 5%

masterkg

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41)
Važnija je baza od 0.001% najtalentovanijih ..... Mi smo svetski prvaci u vaterpolu, a među zadnjima u Evropi po broju dece do 15 godina koji su plivači ....

Arg

pre 7 godina

Kroacija dobro stoji, bolja od Italije, Portugala, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Makedonije, Grčke. Skandinavija i Baltičke države su za svaku pohvalu. Ne znam kakav će im biti prosjek kad ukrcaju 2-3 mil. migranata. Od država bivše Yuge, Slovenija i Hrvatska jedine katoličke i jedine zapadnoeuropske po brojnim parametrima, pa ne mogu ne zapitati se koji su razlozi? Zašto su Slovenija i Hrvatska uvijek u prednosti u odnosu na ostatak zemalja bivše zajedničke države? I generalni zašto su Zapadne zemlje u značajnoj prednosti u odnosu na Istočne? Zašto nam sociolozi, politolozi i ekonomisti to ne objasne?

Meister Jakob

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41)

To ti nije neki pokazatelj.
Ja i jedan moj prijatelj od osnovne škole i u gimnaziji smo razarali po šahovskim, matematičkim i informatičkim natjecanjima, nismo nikad bili van Hrvatske, ali ipak.
Obojica upisali matematiku, jedva da smo došli do pola jer je uvijek bila ekipa, našli bi neku praznu predavaonu i umjesto na predavanja i vježbe kartali smo po cijele dane.
Tako da ta čuda od djece često znaju tako pobaciti i ne završiti ništa, a oni koji su u srednjoj bili prosječni ti se najednom uozbilje i završavaju fakultete.

McUracPalac

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjosnokolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41)

svaka čast onima koji postižu rezultate na olimpijadama, ali to je mali broj populacije. jedino merodavno je razvijenost drzave u sirem smislu.

Igor

pre 7 godina

Odavno postoji studija koja je ustanovila da Nemacka, ali i Svajcarska i Austrija (koje su iskopirate nemacki dualni sistem srednjeg obrazovanja) imaju najmanju procenat nezaposlenih mladih. To postavlja u najmanju ruku korelaciju, da imaju dobro obrazovane zanatlije koje se u svim strukama traže i dobro plaćaju. To pokazuje i da sama duplima - sama po sebi - nema neko odvažno značenje u ekonomiji (jer da jeste danas Indija u Kina nebi bile tako uspesne ekonomije).

Za mene je dobar zanatlija makroekonomski 10
puta bolji nego neuspesan ili lenj, samoubedjeni pseudointelektualac koji misli da je društvo dužno da mu "nadje" posao

generalwar

pre 7 godina

naravno da nemacka zaostaje..to je zemlja zanatlija...ali najboljih zanatlija na svetu koji su vlasnici nekih od najboljih patenta u mehanici..zemlje kao srbija sa diplomama prava i ekonomije a u oba potpuno rasulo!!

brm

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41)

Treba da znaš, da kad bude članak da je neko osvojio srebrnu medalju na matematičkoj olimpijadi, to ne znači da je on bio drugi, već da je osvojio dovoljan br. bodova za srebrnu medalju. Pa tako, svi koji npr. imaju više od 60 osvajaju zlato, 45-60 srebro, a 30-45 bodova bronzu. Pa tako tu uvek bude oko 30-40 bronzanih medalja, oko 15-20 srebrnih i 10-15 zlatnih. Samo što naši mediji to ne objave, nego nas drže u zabludi da smo najbolji i najpametniji a drugi glupi. I ne, te medalje nisu merodavne, posebno ne u našem slučaju, jer one nisu rezultat sistemskog rada, već izuzeci spoja talenta učenika i volje profesora koji rade dodatno sa njima a da ne budu plaćeni za to.

lalo

pre 7 godina

Megatrendovi se ne racunaju i jos mnogo takvih pa zato i "nema" podataka za Srbiju. Inace procenat diplomiranih na dryavnim Univerzutetima bez onih na Kosovu i BiH je oko 7%.

Vesna Nikolic

pre 7 godina

Zapadnoevropske zemlje imaju decenijama unazad visoke i vise skole tipa Megatred i Singidunum pa odatle i broj visokoobrazovanih.

Dosticicemo i mi taj broj za koju godinu samo malo da pricekamo.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Швајцарци, Словенци, Белгијанци,Данци, Литванци, Летонци, Естонци, Норвежани, Швеђани ,Финци ,Исланђани и Британци су растурили...А они имају и највиши стандард, што се уствари и подудара са образовањем.

diktat politicke korektnosti i konformizma savremenog zivota

pre 7 godina

covecanstvo je doslo do tacke /govorim o evropi/ gde ce svako imati diplomu. jer je to neophodno da bi se opstalo u danasnjem svetu. drugo je pitanje koliko ce stvarno znanja imati iza te diplome i sta ce raditi.

Fido

pre 7 godina

Danas punim svoju prvu godinu provedenu u Engleskoj. Od svih zapadnih zemalja, ubjedljivo najgora za radnu snagu koja nije pretjerano edukovana. Što se tiče ljudi koji su stručni u svojoj oblasti, mogu jako lijepo živjeti, pa čak i ako nemaju diplomu faksa. Ali obična, udarnička, povuci potegni radna snaga... nigdje gore na zapadu ne živi nego u UK. Većina naših iseljenika, pogotovo ovih starijih, čini upravo tu grupu. Ostalo je još malo zemalja u Evropi, gdje je teški fizički rad dobro plaćen (Švicarska, Njemačka, Austrija..)

Moja Srbija

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.

Oskar

pre 7 godina

Žalosno je da i u 2016. kvazi naučnici koriste kartu gde Evropa završava sa početkom Ex-YU a nastavlja se južno od Makedonije. Bilo bi zgodno da neko konačno prestane da se bavi takvim kartama...jer u sred projekta je rupa.

Aaan

pre 7 godina

@Oskar
Tako je, ovaj lingvista, matematicar i nadasve umetnik je mogao da dodje do podatka koliko je kod nas visokoobrazovanih. U pitanju je 4% stanovnistva. Ali nemojte da se kompleksirate zbog takvih stvari. Bitno je kakav si covek, da li si primitivan ili nisi, na tome treba da radimo.

Mirko Kojotovski

pre 7 godina

Sad zamislimo da svi imaju diplomu.Pitanje je ko će raditi čistiti wc ulice na traci u prodavnici bolnicama policiji...Diploma je toliko bitna koliko i završen zanat.Nisu Švabe lude.Pa Porše je napravio extra školu samo za zanate svih vrsta poslova koji im trebaju u firmi.Nama trebaju ljudi koji umiju sa rukama a ne samo da drže olovku u ruci.Tako kaže glavni menadžer Poršea.Izgleda da jedino Nemci vode računa o radnicima.Njihove familije tačno znaju šta im deca mogu završiti.Nije bitna diploma kao kod nas.Bitnije je to kad završe zanimanje da od toga mogu dobro živeti.Primer doktor koji u Nemačkoj radi ima manju platu od radnika Merca Poršea a odgovornost se ne može porediti.Pekari mesari mogu da zarađuju duplo više nego arhitekti.Sta hoću da kažem džabe diploma ako nemaš posla ili ako si završio zbog drugih.

rex

pre 7 godina

Svrbija treba da spada u posebnu kategoriju “podaci falsifikovani“.
Zato nam tako i jeste i objektivmo neće nam biti bolje ni u bliskoj buducnosti sve dok zavaravamo sami sebe. Obrazovni sistem nam je kriminalno loš kad nije i doslovno kriminalan. Bez kvalifikovanih kadrova i prosvetljenosti nacije i sama demokratija i sloboda izbora gubi smisao jer niti imaš izbor (lose opcije) niti kapacitet da izabereš pravu opciju...

kap

pre 7 godina

Siguran sam da je to zato sto i njihovi prosvetari svake dve godine imaju strajkove i deca ne idu u skolu da bi se digle plate prosvetarima

Pardon, "ulagalo u obrazovanje" radi "dece"

Oskar

pre 7 godina

Žalosno je da i u 2016. kvazi naučnici koriste kartu gde Evropa završava sa početkom Ex-YU a nastavlja se južno od Makedonije. Bilo bi zgodno da neko konačno prestane da se bavi takvim kartama...jer u sred projekta je rupa.

diktat politicke korektnosti i konformizma savremenog zivota

pre 7 godina

covecanstvo je doslo do tacke /govorim o evropi/ gde ce svako imati diplomu. jer je to neophodno da bi se opstalo u danasnjem svetu. drugo je pitanje koliko ce stvarno znanja imati iza te diplome i sta ce raditi.

Prosecan genijalac

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni
......
Vise vredi kad su svi u proseku nego kad imas jednog Teslu i brdo tupavih

Usput , primer za razmisljanje
Zasto Srbija i Rusija imaju bolje, besplatno zdrastveno od Amerikanaca, a Ameri u proseku zive 8 godina dulje?
A i njihovi 70 godisnjaci su puno zivahniji od nasih?

Moja Srbija

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.

Alex

pre 7 godina

U Srbiji je poslednjih godina dramatican rast broja ljudi sa visokim obrazovanjem. E sada da pitam, sta vrede stancovane diplome nekih privatnih fakulteta? Da li ti ljudi imaju zaista visoko obrazovanje? Pa samo cu da vam navedem primer mog druga koji je zavrsio jedan privatni fakultet, a da nije znao ni nazive predmeta koje polaze. I sta on je kao sa visokim obrazovanjem i deo je neke statistike? Jeste malo sutra. I ne zna sta je studirao.

.

pre 7 godina

@Moja Srbija
Dzaba rezultati na nekim bezveznim takmicenjima srednjoskolaca, treba pogledati rezultate u stvarnom svetu. Ko proizvodi BMW i Mercedes a ko ne zna vise ni Juga, ko leti svemirom a ko do Bara putuje 3 dana vozom, ko ima najrazvijenije ekonomije, a ko je jeftina radna snaga. To je realnost.

brm

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41)

Treba da znaš, da kad bude članak da je neko osvojio srebrnu medalju na matematičkoj olimpijadi, to ne znači da je on bio drugi, već da je osvojio dovoljan br. bodova za srebrnu medalju. Pa tako, svi koji npr. imaju više od 60 osvajaju zlato, 45-60 srebro, a 30-45 bodova bronzu. Pa tako tu uvek bude oko 30-40 bronzanih medalja, oko 15-20 srebrnih i 10-15 zlatnih. Samo što naši mediji to ne objave, nego nas drže u zabludi da smo najbolji i najpametniji a drugi glupi. I ne, te medalje nisu merodavne, posebno ne u našem slučaju, jer one nisu rezultat sistemskog rada, već izuzeci spoja talenta učenika i volje profesora koji rade dodatno sa njima a da ne budu plaćeni za to.

Dragan

pre 7 godina

Za ovog sto se hvata za ceste strajkove prosvete: bio sam na zapadu u vise zemalja i naleteo slucajno na strajkove prosvetnih radnika, tako da to nije razlog, tote ona svuda. Mozda je zapravo razlog vise u tome sto je prosveta kod nas obezvredjena

Jana

pre 7 godina

To sto je kod nas tako da nam diplomirani fizicari prodaju voce na pijaci, ne znaci da je svuda tako. Zatim, pogresna kolektivna svest u nasem narodu jeste:"Sta ce ti fakultet, ionako neces naci posao, a i fakultet ne znaci znanje."
Gospodo, mozete li da zamislite da ipak postoje fakulteti gde se zaista i stekne znanje?
Takodje bih volela da mi se navede kako jedan lekar ili profesor npr. knjizevnosti mogu da rade svoj posao bez znanja i gde mogu da ga steknu ako ne na fakultetu? Gde? Sami kod kuce?
A svrha fakulteta je izmedju ostalog i izvesna emancipovanost, nacin ponasanja i kultura, nacin izrazavanja. Vrlo je lako uociti razliku izmedju skolovanog i neskolovanog coveka (bio zaposlen ili ne).
Muka mi je vise da citam malogradjanske komentare o nipodastavanju fakulteta.
Fakultet te nauci disciplini i odgovornosti, prosiri ti svest, i daje ti perspektivu.
Ne racunam privatne, govorim o drzavnim fakultetima gde zaista moras da se potrudis da ga zavrsis.
I naravno da nema Srbije na ovom spisku, premali smo da bi nas iko uzeo u razmatranje. Zahvalite se Noletu sto uopste neki i znaju za nas.

masterkg

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41)
Važnija je baza od 0.001% najtalentovanijih ..... Mi smo svetski prvaci u vaterpolu, a među zadnjima u Evropi po broju dece do 15 godina koji su plivači ....

obrazovan

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41)

Na takve olimpijade idu pojedinci, ne moze se obrazovni sistem i stepen obrazovanja meriti po pojedincima, bolje je imati 1000 dobrih i vrednih inzenjera nego jednog nadprosecnog i 999 stanovnika sa srednjom skolom.

Ask

pre 7 godina

Zašto je Makedonija obrađena a ostatak Zapadnog Balkana nije? Šta je to "crna rupa" Evrope?
Zagreb ima 31% stanovnika sa visokom stručnom spremom, a pojedine općine u Zagrebu imaju čak 53 % visokoobrazovanih (Medveščak i sl.). To bi se trebalo vidjeti na mapama ali se ne vidi, sto znači da mape baš i nisu detaljne. London me ne iznenađuje jer u Londonu puno ljudi sa fakultetskom diplomom iz Istočne Europe radi konobarske i slicne poslove.

Meister Jakob

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41)

To ti nije neki pokazatelj.
Ja i jedan moj prijatelj od osnovne škole i u gimnaziji smo razarali po šahovskim, matematičkim i informatičkim natjecanjima, nismo nikad bili van Hrvatske, ali ipak.
Obojica upisali matematiku, jedva da smo došli do pola jer je uvijek bila ekipa, našli bi neku praznu predavaonu i umjesto na predavanja i vježbe kartali smo po cijele dane.
Tako da ta čuda od djece često znaju tako pobaciti i ne završiti ništa, a oni koji su u srednjoj bili prosječni ti se najednom uozbilje i završavaju fakultete.

kap

pre 7 godina

Siguran sam da je to zato sto i njihovi prosvetari svake dve godine imaju strajkove i deca ne idu u skolu da bi se digle plate prosvetarima

Pardon, "ulagalo u obrazovanje" radi "dece"

Igor

pre 7 godina

Odavno postoji studija koja je ustanovila da Nemacka, ali i Svajcarska i Austrija (koje su iskopirate nemacki dualni sistem srednjeg obrazovanja) imaju najmanju procenat nezaposlenih mladih. To postavlja u najmanju ruku korelaciju, da imaju dobro obrazovane zanatlije koje se u svim strukama traže i dobro plaćaju. To pokazuje i da sama duplima - sama po sebi - nema neko odvažno značenje u ekonomiji (jer da jeste danas Indija u Kina nebi bile tako uspesne ekonomije).

Za mene je dobar zanatlija makroekonomski 10
puta bolji nego neuspesan ili lenj, samoubedjeni pseudointelektualac koji misli da je društvo dužno da mu "nadje" posao

Zoki

pre 7 godina

Mislim da je mapa malo zbunjujuća, jer se odnosi na "tertiary education", obično taj termin uključuje sve vrste obrazovanja posle srednje škole. U zemljama gde je srednja škola opšteg tipa i ne osposobljava učenika za specifično zanimanje (Amerika, Kanada), i za zanat se ide na koledž. Program od 6 meseci se računa u to. U nekim drugim zemljama, zanatske i industrijske škole pripremaju učenike da po završetku srednje škole počnu da rade.

nema deda mraza

pre 7 godina

ne sumnjajte u strucno znanje diplomaca van srbije. njihove diplome nisu izgorele ili nestale

@kap
ulagalo se u pink
tragicno je koliko mu je prosvetara, medicinara i univerzitetskih ljudi podlozno

generalwar

pre 7 godina

naravno da nemacka zaostaje..to je zemlja zanatlija...ali najboljih zanatlija na svetu koji su vlasnici nekih od najboljih patenta u mehanici..zemlje kao srbija sa diplomama prava i ekonomije a u oba potpuno rasulo!!

oklagija

pre 7 godina

Drustvo gde su svi visoko obrazovani ne moze da opstane. Ko ce da obradjuje zemlju, pravi burek, popravlja cesmu, narezuje kljuceve, cisti ulice itd... Svako zanimanje je bitno i dobar majstor se ceni vise nego dobar menadzer to budite sigurni.

Zunzara

pre 7 godina

Problem je u nasem drustvu. Ako upises za kuvara ili elektricara zna se da nisi bio dobar djak u osnovnoj i da te ne ceka nikakva karijera. Zbog toga imamo gomilu ljudi koji umesto da odaberu neko prakticno obrazovanje, u kome bi bili dobri,zbog prese drustva upisuju fakultete, tacnije privatne fakultete. Tako stancujemo neupotrebljiva zvanja umesto upotrebljivih znanja.

1234

pre 7 godina

Bilo bi me sramota da imam fakultet jer je ono sto se tamo uci vec zastarelo. Ispiranje mozga. Pametni ljudi znanja traze na drugim mestima. Fakultet je za prosecne, beskoristan i za znanje a posebno za zaradu, za pametne je gubljenje dragocenog vremena u najboljim godinama zivota. Cast izuzecima kao sto su medicinski i stomatoloski fakultet, eventualno eletrotehnika i jos poneki. Ljudi koji cene druge na osnovu toga da li imaju fakultet su posebna prica. Nista bolji od onih tatinih sinova koji se hvale skupocenim autom. Veliki broj fakulteta se zavrsava prostim bubanjem tekstova napamet, pa je i jasna struktura ljudi koja to zavrsava. Buduci robovi. Ja se time ne bih hvalio. Svaka cast ljudima koji razmisljaju svojom glavom i rade ono sto vole pa bili obucari ili izumitelji. Cepajte po minusima.

Mirko Kojotovski

pre 7 godina

Sad zamislimo da svi imaju diplomu.Pitanje je ko će raditi čistiti wc ulice na traci u prodavnici bolnicama policiji...Diploma je toliko bitna koliko i završen zanat.Nisu Švabe lude.Pa Porše je napravio extra školu samo za zanate svih vrsta poslova koji im trebaju u firmi.Nama trebaju ljudi koji umiju sa rukama a ne samo da drže olovku u ruci.Tako kaže glavni menadžer Poršea.Izgleda da jedino Nemci vode računa o radnicima.Njihove familije tačno znaju šta im deca mogu završiti.Nije bitna diploma kao kod nas.Bitnije je to kad završe zanimanje da od toga mogu dobro živeti.Primer doktor koji u Nemačkoj radi ima manju platu od radnika Merca Poršea a odgovornost se ne može porediti.Pekari mesari mogu da zarađuju duplo više nego arhitekti.Sta hoću da kažem džabe diploma ako nemaš posla ili ako si završio zbog drugih.

rzs

pre 7 godina

srbija ima 10.5% osoba sa visokim obrazovanjem prema popisu iz 2011... e sad svi dobro znamo kakav je kvalitet pojedinih fakulteta, tako da ako se ne bi lagali, ova cifra je bliza 5%

bozza

pre 7 godina

ovo je ujedno i mapa uredjenosti drustva kao i civilizovanosti istog. Zavrsen fakultet ne znaci da cete biti pametni, uspesni ili kvalitetan kadar, ali svakako pokazuje da ste sposobni za savladavanje prepreka glavom i da imate kakvu-takvu moc logickog rasudjivanja. Na zalost, nama to manjka pa imamo toliko nasilja, prevaranti prolaze nekaznjeno, a politicari nas tretiraju kao ovce

2+2=5

pre 7 godina

ako neko smatra bolonju kao obrazovanje hitno treba da pocne od prvog osnovne ponovo.
na svetskom nivou bolonja je na zacelju obrazovnih sistema.

Arg

pre 7 godina

Kroacija dobro stoji, bolja od Italije, Portugala, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Makedonije, Grčke. Skandinavija i Baltičke države su za svaku pohvalu. Ne znam kakav će im biti prosjek kad ukrcaju 2-3 mil. migranata. Od država bivše Yuge, Slovenija i Hrvatska jedine katoličke i jedine zapadnoeuropske po brojnim parametrima, pa ne mogu ne zapitati se koji su razlozi? Zašto su Slovenija i Hrvatska uvijek u prednosti u odnosu na ostatak zemalja bivše zajedničke države? I generalni zašto su Zapadne zemlje u značajnoj prednosti u odnosu na Istočne? Zašto nam sociolozi, politolozi i ekonomisti to ne objasne?

s

pre 7 godina

i posle neki kod nas kazu stancuju se diplome. Mi smo i dalje ostali u komunizmu, svakim danom sve vise licimo na Sevenru Koreju. Ovaj sto prica o olimpijadama, zar ti nije malo cudno da na svim olimpijadama ucestvuju samo zemlje treceg sveta i da se samo tamo odrzava. O zaostalosti naseg obrazovanja i ne treba pricati, samo uporedite koliko se na primer uci veronauka u odnosu na informatiku ( i to iz informatike se u vecim razredima jos uci kako napraviti folder i rukovanje misem)

branka

pre 7 godina

Normalno da Nemacka ima najmanje falkutetski obrazovanih,jer u Nemackoj se ne ide ni u srednju skolu lako,a pogotovo na fakultet,to je tako kako sam ja upoznata vec vise od cetrdeset godina.Kod njih se ne skoluju samo da bi bili skolovani, kod njih se posle njihove osnovne skole zaposljavaju oni koji nemaju uspeh za dalje skolovanje i nema nista na protekciju,ali ima poslaema i moze da se radi.Nema skolovanih da cekaju deset i vise godina posao,nema bacanje para na bespotrebno skolovanje.

Vader

pre 7 godina

@Moja Srbija

A kako su to olimpijade konkretan rezulat? Mislim, nije bitno da imamo vrhunske fizičare, lekare, biologe, ekonomiste... daleko je bitniji uspeh srednjoškolaca na olimpijadi?!?!?!?! 'Ajde sad malo uključi mozak

My name is Zlatan

pre 7 godina

Imam diplomu faksa, al mislim da je ona sve vise formalnost i sve manje garancija uspijeha na trzistu i nekakve vrijednosti pojedinca. U svijetu gdje tehnologija briše cijele grane privrede gdje ljudi postaju suvišni i zamjenjeni su strojevima, postaju očiti poslovi koje tehnologija ne moze da nadomjesti i koji su uz sve oblike informacijskih tehnologija predstavljaju paradoksalno poslove budućnosti- tako dobrog zidara, keramičara, stolara, molera, vodoinstalatera ne moze zamijenit nikakvo računalo.
Sto ce reci da je školstvo danas generalno toliko tromo u prilagodbi stvarnim potrebama da stvara sve vise tržišno nefunkcionalnih ljudi.
Nijemci iznimka, najmanje diploma faksa na zapadu a razvaljuju, jer kad završiš srednju radiš. Radiš nesto korisno.

Veseli

pre 7 godina

Beogradski fakultet na dnu lestvice u svetu, daleko pre nas je Zagreb, to nam je zapad. Hteli mi to, ili ne. Mi smo zaostali, duboki Balkan, pa cak i orijent. Mentalitet seljački i prostački. U globalu, nismo lepo vaspitani. Ja stojim iza toga. A čast izuzecima
(Dragan, 19. septembar 2016 09:05)

Biti među 300 fakulteta na svetu, nije mala stvar ako se zna da ih na svetu ima desetine hiljada!
Što se tiče drugog dela komentara, to stoji! :-)

icf

pre 7 godina

A sto "volim" ove likove koji su kao mogli opusteno da zavrse fakultete,a nisu jer im ne treba u zivotu. Sve sami strucnjaci samoobrazovani sa kafanskim i zivotnim fakultetima... Nemam nista protiv zanata cak mislim da je jako vazno da ima ljudi koji zive od zanata,i da se ulaze u taj vid obrazovanja da iz tehnickih skola izlaze strucni radnici i zanatlije. Mi imamo drugu situaciju,izlaze iz skole,a ne znaju ni osnovne stvari,ali zato svi su sposobni za rukovodece pozicije,i busaju se da znaju vise od ljudi koji su potrosili godine na obrazovanje... Ko je hteo da radi na sebi taj iz skole izasao sa znanjem,a ko je "filozof" njemu ni fakultet nije pomogao.

McUracPalac

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjosnokolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41)

svaka čast onima koji postižu rezultate na olimpijadama, ali to je mali broj populacije. jedino merodavno je razvijenost drzave u sirem smislu.

Šumadinac pali topa!

pre 7 godina

Šta će Nemcima diplome kad lepo plate čoveka sa diplomom iz druge države. Ako valjaš-može, a ako ne, potraži sreću na drugom mestu. Kad školuješ svoje, to je mač sa dve oštrice. Možda ne ispadne dobar, a ulagao si u njega. Ovako je sigurnije.

Andrej

pre 7 godina

Ovo nije realno, jer se veliki deo obrazovanih gradjana istocne Evrope nalazi i radi u Zapadnoj Evropi. Sto se tice nas, veovatno nije imao podatke, ili je pak hteo da kaze da ovde nema obrazovanih ljudi, sto je krajnje zlonamerno.

Dragan

pre 7 godina

Beogradski fakultet na dnu lestvice u svetu, daleko pre nas je Zagreb, to nam je zapad. Hteli mi to, ili ne. Mi smo zaostali, duboki Balkan, pa cak i orijent. Mentalitet seljački i prostački. U globalu, nismo lepo vaspitani. Ja stojim iza toga. A čast izuzecima

Dr

pre 7 godina

Pametno je sto drzave ulazu u tercijarno obrazovanje. Problem u ovoj mapi je sto su srednjoskolci u Nemackoj i Austriji zbog dualnog obrazovanja strucniji i sposobniji nego inzenjeri iz npr. Hrvatske I Spanije. Realno nije svako za fakultet, ali to nije problem jer u svakoj firmi postoje zadaci koji moraju da se odrade a dovoljno su jednostavni. Idealno je za drustvo da postoji uravnotezen miks izmedju onih sa srednjom, visom skolom, fakultetom i doktoratom. Ako je ravnoteza u jednu stranu, nema ko da misli, a ako je u drugu nema ko da radi (ili su prekvalifikovani).

Fido

pre 7 godina

Danas punim svoju prvu godinu provedenu u Engleskoj. Od svih zapadnih zemalja, ubjedljivo najgora za radnu snagu koja nije pretjerano edukovana. Što se tiče ljudi koji su stručni u svojoj oblasti, mogu jako lijepo živjeti, pa čak i ako nemaju diplomu faksa. Ali obična, udarnička, povuci potegni radna snaga... nigdje gore na zapadu ne živi nego u UK. Većina naših iseljenika, pogotovo ovih starijih, čini upravo tu grupu. Ostalo je još malo zemalja u Evropi, gdje je teški fizički rad dobro plaćen (Švicarska, Njemačka, Austrija..)

rex

pre 7 godina

Svrbija treba da spada u posebnu kategoriju “podaci falsifikovani“.
Zato nam tako i jeste i objektivmo neće nam biti bolje ni u bliskoj buducnosti sve dok zavaravamo sami sebe. Obrazovni sistem nam je kriminalno loš kad nije i doslovno kriminalan. Bez kvalifikovanih kadrova i prosvetljenosti nacije i sama demokratija i sloboda izbora gubi smisao jer niti imaš izbor (lose opcije) niti kapacitet da izabereš pravu opciju...

AnalfaBOTa

pre 7 godina

@kap -
Prosvetari se bune za svoja prava i to je pravi primer svima ostalima, pa i tebi. Ako je tebi dovoljno to sto zaradjijes, onda je to odlicno. Ako ti nije dovoljno, onda se buni i ti.
Vrlina nije cutati, saginjati glavu i povinovati se, nego pokusati da se situacija promeni.

Na zalost, ima mnogo ljudi koji misle kao i ti, zbog toga Srbije i nema na ovoj mapi.

Dr Mr Sci mladji od 33

pre 7 godina

A gde smo mi? Sem pojedinaca koje pominjete, koji pre ili kasnije odu po tim zemljama... jer u našoj na balkonu za te olimpijce nema mesta! Zbogom Srbijo!

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Швајцарци, Словенци, Белгијанци,Данци, Литванци, Летонци, Естонци, Норвежани, Швеђани ,Финци ,Исланђани и Британци су растурили...А они имају и највиши стандард, што се уствари и подудара са образовањем.

Mihajlo Dudar

pre 7 godina

Luksemburg je mala,ali važna članica EU.Na karti se lepo vidi,a u tekstu se ne spominje. Našem obrazovanju fali realno znanje stranih jezika. Dokaz su nam oni na vlasti,koji bi trebalo da predstavljaju elitu svog naroda.?

Botox Orthodox

pre 7 godina

Očigledno je da Evropa ne priznaje visokoobrazovne "firme" iz Srbije. Takođe, sve je učestalije prikazivanje karte Srbije razgraničene od sopstvene južne pokrajine Kosova i Metohije.

axminator

pre 7 godina

pa nije obrazovan onaj koji ima diplomu.skolski sistem u srbijivje mnogo zahtevniji nego onaj strani, samo pitajte gradjane evrope gde se nalaze drzave koje napadaju

lalo

pre 7 godina

Megatrendovi se ne racunaju i jos mnogo takvih pa zato i "nema" podataka za Srbiju. Inace procenat diplomiranih na dryavnim Univerzutetima bez onih na Kosovu i BiH je oko 7%.

HanSolo

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41)

Ta deca bi bila pametna i bez škole.. A i u zapadnim zemljama nema tradicija da se deca "takmičuju" o svakakim školskim temama kao kod nas.. Naš školski sistem je tuga iz skoro svakog pogleda.. Činjenica..

kurs iz engleskog

pre 7 godina

Najbolje je u drustvima gde su "pamet" I posvecenost u nejvecem procentu zastupljeni. Diploma je preporuka, ali ne I potvrda. Potvrda ne postoji. Covek treba uvek da bude posvecen i stalno da se usavrsava. U vecini zemalja, pa I kod nas, kampanjski stecene diplome su kratkog daha.
Uglavnom su preduslov za frustraciju I bunt protiv drustva u kojem zive. I to je legitimno,jer svako ima pravu da se bori za svoje mesto pod suncem, ali da li je to eticki?
E pa na drustvu je da to uvidi I prema tome se I ophodi. Jedino resenje je kvalitetnije obrazovanje kroz koje ce se izvrsiti bolja selekcija, kako bi svako bio svestan svoje uloge u drustvu. Samo tako ce svako doprineti napretku drustva, sto vodi kvalitetnijem zivotu svih nas.
Nije bitan kvantitet vec kvalitet.

Ja

pre 7 godina

U Nemackoj i Austriji je normalno da deca posle srednje skole nadju posao, malo rade, vide sta im najvise odgovara, sta zele i tek posle par godina rada upisu (ili ne) fax. Potpuno normalno, logicno i inteligentno razmisljanje. Ali, opet, to su ljudi koji nisu optereceni time sta ce komsiluk da kaze, kao u Srbiji. Ovde bi to bila sramota.
Ovde se upisuje tek da bi se upisalo, tek da bi se imala diploma, da baba urami. Pa se onda kuka po portalima kako (kao mediokritetski diplomac) niko nece da vam DA posao, a toliko ste pametni i obrazovani... Nije ni cudo sto je Srbija puna besnih, iskompleksiranih, neostvarenih tempiranih bombi koji mrze sve zivo. Jer nikada nista nisu radili za sebe i zbog sebe.

Tora

pre 7 godina

@1234, dala sam Vam minus, objasniću i zašto. Smatram da ste ipak preoštri. Naš obrazovni sistem jeste u užasnom stanju i treba ga menjati iz korena. Fakultetska diploma jeste donekle izgubila vrednost. No ipak je preoštro reći da je beskorisno ići na fakultet i da je isti samo za prosečne, jer je netačno. Fakultet bi po prirodi stvari trebalo da bude samo za najbolje, što kod nas nije tako, ali to ne znači da tamo nema veoma pametnih i darovitih ljudi kojima će on koristiti za napredak, kao i bar jedan predani profesor koji će Vama kao studentu otvoriti nove vidike i naučiti Vas nešto novo. Suditi o ljudima na osnovu toga da li su završili fakultet ili ne je, naravno, pogrešno.

Niki

pre 7 godina

Nije bitno koliko jedna drzava ima Naroda sa fakultet.
Kazete Nemacka je izmenadila posto ih nema mnogo.
Pa sta ima veze, Ekonomija u Nemacku je ipak naj jace.

Vesna Nikolic

pre 7 godina

Zapadnoevropske zemlje imaju decenijama unazad visoke i vise skole tipa Megatred i Singidunum pa odatle i broj visokoobrazovanih.

Dosticicemo i mi taj broj za koju godinu samo malo da pricekamo.

neutralni felsh

pre 7 godina

Fakultet te nauci disciplini i odgovornosti, prosiri ti svest, i daje ti perspektivu. 
(Jana, 18. septembar 2016 18:22)


fakultet te nauci da ucis, da posle njegovog zavrsetka nastavis da sistematski izucavas to cime se bavis. i da to primenis na ostale discipline, prilikom saznanja.
fakultet te nauci da prilikom ucenja treba da budes i socijalno inteligentan, ne radi se toliko o prosirivanju svesti.
fakultet te nauci da je ocena ponekad relativna stvar, i nebitna, onda kada naucis da ispravno i sto objektivnije vrednujes sebe.
o perspektivi, neki drugi put ;)

Aaan

pre 7 godina

@Oskar
Tako je, ovaj lingvista, matematicar i nadasve umetnik je mogao da dodje do podatka koliko je kod nas visokoobrazovanih. U pitanju je 4% stanovnistva. Ali nemojte da se kompleksirate zbog takvih stvari. Bitno je kakav si covek, da li si primitivan ili nisi, na tome treba da radimo.

q

pre 7 godina

Kod njih se u "diplome" racuna i uverenje o zavrsenom nekom kursu od 3 meseca i diploma zavrsenih studija medicine. Sve su to tamo "studenti"

dosledan

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda. 
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41) 

Na te olimpijade idu deca iz bivseg sovjetskog bloka i mi. Sto se tice konkretnih rezultata, te medalje ne znace nista ni jednom univerzitetu osim u Srbiji. Pa ti vidi.

Mayday

pre 7 godina

Srbije je po efektivnom znanju predposlednja u Evropi odmah ispred Turske i to ako računamo Tursku u Evropu. To je ekstremno poražavajuće.

E, ako na to dodamo da je kod nas Master postao minimum za zaposlenje, da je Bečlor apsolutno obezvređen i da nijedan fakultet ga ne nudi više kao osnovnu studiju. Za pola decenije svi ćemo biti PhD u Srbiji videćete, a opet nećemo imati pojma ni o čemu i biti na evropskom dnu i po praksi i po znanju.

Pera

pre 7 godina

Kao i druge oblasti i u prosveti je izvrsenanegativna selekcija. Najbolji su oterani u inostranstvo, a profesure su se dokopali, sinovi, rodjaci i prijatelji iz stranke...

svasta

pre 7 godina

Hajde Evropska unija, ali da mi je samo znati kako je majstor nasao pouzdane podatke za Tursku
(Dragan, 18. septembar 2016 19:11)

Lepo pise, podaci su od EUROSTAT, Evropske agencije za statistiku, kojoj drzave dostave podatke, razvrstane kako se trazi. To ti dalje znaci da one drzave za koje nisu ni radili poredjenje ne umeju, nece ili ne znaju ni statistiku da popune, a takodje i da nemaju rezultate tipa PISA testiranje na kome smo, kada ucestvujemo, NAJGORI JER SMO FUNKCIONALNO NEPISMENI.

Mare

pre 7 godina

Da malo olaksam ljudima koji pate zbog nedostatka visokoskolovanih u Srbiji. Desetak godina sam radio sa Svajcarcima (programerski autsorsing). Ono sto bode oci je da Svajcarci u firmi (od dvestotinak ljudi) nisu imali nijednog programera. Sve sami menadzeri. I onda ti dodju klinci koji zavrse svajcarski fakultet i od iskustva imaju nekoliko meseci prakse u okviru faksa i odmah ih postave za menadzere. Onda mi taj vodi projekat, a da nema predstavu sta se i kako radi.
Diploma u vecini struka znaci mnogo manje od znanja koje se stice iskustvom i to ne smete smetnuti s uma pri ovakvom brojanju visokoobrazovanih.

Bata

pre 7 godina

@Arg
"Zašto su Slovenija i Hrvatska uvijek u prednosti u odnosu na ostatak zemalja bivše zajedničke države? I generalni zašto su Zapadne zemlje u značajnoj prednosti u odnosu na Istočne? Zašto nam sociolozi, politolozi i ekonomisti to ne objasne?"
Da li se ja varam ako u ovom vašem komentaru primećujem značajnu dozu šovinizma, čak i rasizma ?
U velikoj meri se za razloge tog zaostajanja ne trebaju pitati sociolozi, politikolozi, i ekonomisti, već istoričari koji će nabrojati sve ratove, pogrome, pokolje, i manje-više očigledne bezbednosno-obaveštajne smicalice vekovima činjene sa zapada prema istoku. Šta ćeš, to je život, politika je okrutna, jači odnosi plen. Zapad je vešto iskoristio svoju finansijsku prednost stečenu kolonizacijom preko okeana. Ali ne zavaravaj se da su Slo-Cro po bilo čemu kvalitetnije od ostatka ex-yu, samo ste geografski "bliži Sloveni", bliži onima koji vas koriste kao poluge protiv "daljih Slovena", ali podjednako ste prezreni od tih koji vas uveravaju da ste "deo njihovog kulturnog kluba". To ti je nešto kao razlika između odnosa prema radnoj domaćoj životinji i tovnoj domaćoj životinji, i radna će kad tad završiti u loncu.

abc

pre 7 godina

Nekako precenjujemo sami sebe, neki kriterijum drzimo na svoju stetu. Razumeo bih to da se sa zavrsenim fakultetom stvara gotov strucnjak sposobnosti srazmerne tezini zavrsrne skole ali to jednostavno nije tako u realnosti. Sta je onda razlog toliko teskih studija ne znam - valjda da se sto vise skolarine naplati. Stranci, kada isrpicam kako ovde postoje profesori kod kojih je prolaz na ispitu manji od 20%, me gledaju u cudu, a nisam primetio da su nesto manje strucni od nasih ljudi. Slika sve govori.

tony

pre 7 godina

ma begaj bre. a gde su ovde nasi burazeri crnogorci? pa nema nacije sa vise diploma po glavi stanovnika na celoj planeti. a sto se nemacke tice, pa ovde je to malo drugacije. prvo, ne moze bas svako da studira a drugo i ne treba svako da studira i trece mnogi bez obzira sto bi mogli i trebali jednostavno nece jer smatraju da gube vreme u zivotu. inace, mnogo ljudi sa nemackim papirima jednostavno pali za usa i tamo ostaje.

ispran mozak

pre 7 godina

Broj građana sa doktoratom i magistraturom u Srbiji nadmašio je ukupan broj stanovnika. Evidentno je da u Srbiji ima jako mnogo ljudi koji su usled nedostatka posla već decenijama u stanju duboke dokolice, tako da je dobro što su višak slobodnog vremena odlučili da potroše na sticanje akademskog znanja i titula. Neki i na sticanje više njih.

Poređenja radi, dok Srbija ima 126 procenata doktora i magistara, Japan ima samo 40 odsto visoko obrazovanih, dok SAD imaju čak i manje, samo 40 procenata što, prema procenama stručnjaka, znači da će im biti potrebno bar 70 godina intenzivnog obrazovanja da sustignu Srbiju.

Teodosije

pre 7 godina

"Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. "
To nema nikakve veze sa obrazovanjem nacije.

Kalimero

pre 7 godina

Kad vidim da za moju zemlju cak nema ni podataka shvatim koliko smo bitni...
(Poz, 18. septembar 2016 15:40)

Aaa pa nije tako. Bitni smo im kada treba "potrošiti" par miliona života da bi ti isti mogli stotinama godina da se lepo školuju i razvijaju, grade univerzitete i katedrale dok smo se mi krvili sa Azijatima. Bitni smo im uvek bili kada su naše glave letele besplatno za tuđe interese i njihove ratove kao za Austrougarsku, dok su pljačkali i pustošili naše zemlje, narod i crkve.
Pošto smo ostali u kamenom dobu zbog svog bolesnog ponosa i inata, a oni su tako lepo školivani i vaspitani sada im više nismo bitni nizašta.

Ard

pre 7 godina

@ Beta
Potpuno ste me krivo razumjeli. I Slovenija i Hrvatska zaostaju za Zapadom, to je jasno i bez da se naglasi, ali su eto nešto bolje u skoro svemu što se mjeri (BDP, plaće, autoceste, obrazovanost, pozicije sveučilišta, u sportu...). Nema niček rasističkog u nabrajanju činjenica, samo me zanimaju STVARNI uzroci. Nekako sumnjam da su nam uvijek drugi krivi. Pokušavam shvatiti da li je uzrok u nama? Jer objektivno gledano nema nekog posebnog razloga da bi Zapad bio u svemu bolji od Istoka (mislim od istočne Europe i Rusije). Čak mislim da su Slaveni imali prirodne prednosti koje nisu iskoristili iz nekih razloga. Slaveni su velika jezična zajednica, drže velika prirodna bogatstva u svojim rukama (ravnice, šume, vode, rudna bogatstva) a nekako se to nije iskoristilo. Pitam se koji je uzrok (bez da ikog vrijeđam, jer i Slovenija i Grvatska su toj istoj slavenskoj grupi).

ma da

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni
......
Vise vredi kad su svi u proseku nego kad imas jednog Teslu i brdo tupavih

Usput , primer za razmisljanje
Zasto Srbija i Rusija imaju bolje, besplatno zdrastveno od Amerikanaca, a Ameri u proseku zive 8 godina dulje?
A i njihovi 70 godisnjaci su puno zivahniji od nasih?
(Prosecan genijalac, 18. septembar 2016 19:19)

Zato sto smo mi odgovorna drzava i uvek smo pomagali najlosije i najslabije a najbolje satirali do koske i terali u inostranstvo.Npr bas to zdravstvo koje nam se skida sa plata i uplacujemo je totalni parazitski trosak jer svaki pregled ili bolest se zavrsi i leci privatno ili privatno u drzavnoj ustanovi.Znaci cemu to ili sta je to.Ja mislim bolestvo a ne zdravstvo.EPS,umesto da hapse lopove struje ili ga privatizuju oni mu povecavaju cenu.Kad mu povecaju cenu onda i onaj mali broj postenih siromasnih platisa pocinje da krade struju.I sta je to ? Sve nam je pogresno i isto.Vecito gasimo pozar na kraju sume.Umesto da je obezbedimo na pocetku.Gradimo sigurne kuce za zlostavljane zene umesto da trpamo u zatvor zlostavljace.

Jani

pre 7 godina

@Jana
Potpuno pogresno razmisljanje, zamena teza, nadmenost... ali ajde. -.-
Diplomirani fizicar ce i u Americi da radi na pijaci ako nije dovoljno dobar da radi u struci. Samo sto se on: 1) nece stideti tog posla 2) niko ga nece tretirati kao nize bice zbog toga sto radi taj "sramotan" posao 3) ako nije zadovoljan situacijom, radice na tome da je popravi 4) nece kriviti druge zbog svoje situacije 5) nece mrzeti one koji su u boljoj poziciji. Ovde ce biti sve suprotno, a zbog potpuno nenormalnog "razmisljanja" i stavova koji su ovde popularni, a koji su takvi zbog naopakog sistema obrazovanja i drustva koje kolektivno pati od kompleksa vise vrednosti.

Mrle

pre 7 godina

Ko bre nema diplomu idem danas da kupim i meni i zeni. Ma i ocu i majci cu da kupim pa nismo mi Srbi najgori se brukamo za sitne pare par hiljada €. A verovatno ima i popust na kolicinu. Lako je onim zapadnjacima za faks kad tamo plate po 2-3 soma. Kupi ti diplomu rodjo sa platom od 200,300€ e samo je u tome razlika. Jes sad neki Svabo i Englez pametniji od mene pa oni rodjaci osigurac ne znaju da zamene.

Stvarno vise

pre 7 godina

@Jana
Verovati 2016. godine da fakultet garantuje da je osoba koja ga je zavrsila automatski pristojan, kulturan, elokventan intelektualac je potpuno van pameti i strasno samozavaravanje. Ne garantuje cak ni pismenost. I ne, naravno da to nije zbog privatnih fakulteta. To je jos jedan mit koji ce vremenom, valjda, da se srusi.
Vi zvucite kao da ste dosli iz 17. veka s Oksforda ili iz nekog paralelnog univerzuma. Tolika kolicina arogancije i kompleksa vise vrednosti se stvarno vidja iskljucivo medju diplomcima nasih fakulteta.
Verujem da silno zelite da svi misle da posedujete sve osobine koje ste naveli cim im kazete da ste zavrsili fakultet, ali zao mi je, to vreme je davno proslo. A cak je i tada bilo izuzetaka. Sada je izuzetak kada neko poseduje sve te divne osobine.

@@@

pre 7 godina

@axminator
Jeste, skolski sistem u Srbiji je najbolji i najtezi. Dok mi ucimo vazne stvari kao sto su rudno bogatstvo Sudana i flora i fauna Nigerije, oni se bave glupostima kao sto su ekonomija, finansije, elektronika, softveri, matematika, fizika, informacione tehnologije itd. Jer oni eto ne znaju gde se nalazi neka drzava koju napadaju, ali ipak su oni ti koji napadaju. 1999 smo mi mogli da nabrojimo i na karti pokazemo glavne gradove zemalja koje nas napadaju, a sta nam je to vredelo?

cobo

pre 7 godina

Nemacka obrazuje mlade ljude po potrebi trzista a ne kao kod nas,svi se obrazuju a niko ih ne treba,niti znaju sta da rade,niti imaju gde nauciti da rade,niti su vise zainteresovani da rade,tako da sede po kaficima ili na pijaci,sav trud uzalud ! Zali boze .

neutralni felsh

pre 7 godina

... bolje je imati 1000 dobrih i vrednih inzenjera nego jednog nadprosecnog i 999 stanovnika sa srednjom skolom.
(obrazovan, 18. septembar 2016 18:41)


e da je tih 999 sa srednjom skolom, bila bi puna kapa. mi nikako da shvatimo: drzavu ne vuce u progres broj visokih diploma, nego visok procenat srednje-obrazovanog stanovnistva, i mi smo tu krhki.
eno nam nemacke, kod njih vrlo mala cifra studira, pa sta im fali - jer im je vecina populacije srednje obrazovana. i ne da svi rade, nego im fali radna snaga.
taman da im mesaju malter i peru case nasi visoki diplomci koji ovde ne mogu da nadju posao u struci.
kvalitet je retko podudaran sa kvalitetom. vidjao sam high diplomce od kojih sam kao laik vise znao na "njihove teme"... ne informacije, to se buba napamet, nego cisto logicke premise na osnovu upucenosti. i sta vise da pricamo? bruka.
i kad sve to znamo, sta vise da se prica? da besimo diplomu na zid, pisemo titulu na ulazna vrata stana? ma skidaj i ovo sto imas.
kod nas odavno vlada mentalitet "uci da ne radis", a posledica toga je da mnogi kad zavrse fakultet pomisle da su kraljevi znanja, i tad prestanu da prate fah, ukonformisu se: za 10 godina izadju iz stiha, otupe skroz, budu gori od naprednog srednjoskolca, ko ozenjen covek kad pusti stomak, a udata zena se ugoji, kao sindrom usporenog zivota posle zadovoljenih konvencija. takvi su podesni za ideoloske manipulacije isto kao i lumpen- proleteri.
kad sve to spojis, dobijas da se ovde odavno od vrha neguje namerno stancovanje takvih oportunista (kako drugacije nazvati nekog ko plati diplomu?), a svesno marginalizovanje modela samosvesne individue - sa visokom diplomom ili bez nje, svejedno. opasni su im oni koji ne vole da spustaju glavu.

dr

pre 7 godina

ma skroz nema veze s zivotom. Skandinavci su odavno pretvorili npr. medicinske sestre i sl. u tercijarno obrazovanje i iz tog razloga imaju tako puno visoko obrazovanih. Svabe imaju drugi problem gde diskriminisu decu stranaca na sve nacine interno da ne stizu do tercijarnog obrazovanja. A cim to postoji postoji i međusobno diskriminisanje iz tog razloga oni koji nemaju snage da se bore ne stizu do visokih škola

koki

pre 7 godina

studirao sam matematiku. i u to vreme u okviru nekog programa ko je imao prosek preko 8.5 posle druge godine je mogao da nastavi studiranje na kembrižu i jedna koleginica se odlučila za taj korak. posle godinu-dve je sretnem na faksu, neku dokumentaciju je tražila i pitam je kako je na kembrižu a ona me zabezekne odgovorom "pa u principu isto kao i ovde samo malo lakse". još mi nadalje ispriča da joj je engleski loš i da je to malo koči ali sve u svemu da joj je tamo lakše

maslacak

pre 7 godina

Akademski gradjanin se postaje tako sto posle obrazovnog perioda zaduzis drustvo sa nekim inovacijama iz oblasti za koju si se skolovao.
Ne postaje se akademski gradjanin po zavrsetku fakulteta pa makar i drzavnog.

Gadeamus

pre 7 godina

Čista propaganda. Mi imamo praktičnog iskustva iz prethodnih decenija, na kome bi oni da se uče, ali nemojmo im dozvoliti da budemo njihova laboratorija. Oni koji ne poštuju sebe i svoje, i ne uče od svoga iskustva nisu pametni. Mi nismo najbolji kao što niko i nije. Treba da budemo svesni onoga što imamo, volimo sebe, i guramo napred jer...to je život. A da smo jaki, činjenica jesmo, i pojedinačno i zajedno.

Malina

pre 7 godina

Beogradski fakultet na dnu lestvice u svetu, daleko pre nas je Zagreb, to nam je zapad. Hteli mi to, ili ne. Mi smo zaostali, duboki Balkan, pa cak i orijent. Mentalitet seljački i prostački. U globalu, nismo lepo vaspitani. Ja stojim iza toga. A čast izuzecima
(Dragan, 19. septembar 2016 09:05)

Pa Dragane, ti si baš dobar primer tog "dubokog Balkanskog" mentaliteta. Kukanje i patetika su jedine stvari koje vi znate.

dida dedic

pre 7 godina

Kakvi god da su nasi drzavni fakulteti,posebno BG,dobri su ...Imam bliski primer mlaog coveka koji je u Americi zavrsio ETF,pa se vrato u Srbiju...On ima znanje nase Srdne skole-Tesla...on je tako tanak sa znanjem,da ga ruse nasiETF-ovci,na 3.god.studija...Sve je to suvoparno,i sada radi na najnizem stupnju ,pravljenja igrica,sa najnizom platom,A NASI ETF -OVCI,U ISTOJ FIRMI BIJU PO 3-4000E...zATO NASI IDU I TAMO MAGISTRIRAJU,NARAVNO ,BRZE,JER KOSTA...Zato,nemojte podastavati nas univerzitet...Druga je prica na privatnim fakultetima...Ko je jos pokazao neke rezultate na takmicenju od njih???NIKO...Vazno je da nam decu ,u skolama uce nastavnici i profesori koji su studirali na BG UNIVERZITETU...ONI,JOS VREDE,A U PROSVETI RADE IZ LJUBAVI,JER SU SA PLATAMA STAVLJENI NA RUB SRAMA...

Bong

pre 7 godina

Ni fakulteti nisu šta su nekad bili. Forsiranje viših i visokih škola koji su u rangu srednje škole nema smisla. To je samo formalno više obrazovanje ali ne i stvarno. Samo gubitak vremena i novca. Skandinavija će valjda uskoro dostić 50-60% visokobrazovanih, a sve nešto bez muke i truda. Osnovna škola bez ocjena, bez strogih pravila, bez definiranih predmeta. Srednja sve nešto izborni predmeti i neki minimum obveznih predmeta, fakulteti sve nešto društvenog smjera, razmazano, hibridno, sve neka kombinirana zanimanja nit si sociolog nit si psiholog a oboje si istovremeno. Ili neka tzv. umjetnička i polumjetnička zanimanja, na kraju će i frizeri imat Akademiju za frizere i VSS. Ali zato nema matematičara, fizičara, inženjera, informatičara, liječnika... toga svega fali a ostalih zanimanja ima ko blata. Tako da te karte i nisu baš pravi pokazatelj jer nemaju sve države isti sistem školovanja. Klasika je ipak klasika i jamči kvalitetu. A ove cic-mic diplome mogu mačku o rep. Mnogi ljudi sa dobrom srednjom i radnim iskustvom znaju puno više nego ovi s cic-mic diplomama.

Капетан Немо

pre 7 godina

Факултети се на западу много лакше завршавају него у земљама некадашње Југославије или некадашњег СССР-а. Нисам сигуран који је разлог, можда су у питању планови и програми, али је чињеница да на западу постоје универзитети, одосно факултети који се завршавају само ако се редовно појављујеш на предавањима а постоје и они на које не мораш уопште да долазиш, само пошаљеш своје радове поштом или путем интернета. То се зове легално коповање диплома. Полако то долази и код нас. Формално правно, сви ти људи, који заврше такве факултете, имају диплому вишег или високог образовања и улазе у просек. Када само помислите да су скоро сви амерички спортисти завршили некакве колеџе и факултете, да ли неко зна за неког од њих ко је велики стучњак у некој научној или привредној области? Некаква груба подела је да се на западу више полаже рачуна на практична знања и решавање реалних проблема док се на истоку више баве теоријским знањем. Школски програми на истоку су обимнији и тежи за савладавање, бар је некад тако било, на западу свако заврши средњу школу ко долази редовно на часове. Једноставно речено, на западу су снизили критеријуме да би имали биље резултате. Када би се изједначили критеријуми и услови, вероватно би и број високообразованих процентуално био свуда приближан, ако не и исти.

arhitekta

pre 7 godina

Cedisti i ustasoidi komentarisu izmisljenu mapu i srpsko obrazovanje..a mnogi svjetski strucnjaci i priznati naucnici su srbi, koje su svoje osnovno znanje i podlogu za takav progres stekli u zemlji Srbiji.Cedisti i njihova braca ustasoidi mogu samo da se napasu moshanja i da se loze da je ova "mapa" bitna i mjerodavna,ali svi koji su posli sa ovih neobiljezenih prostora u ove,obrazovanjem obiljezene,imali su vise znanja od onih koje su tamo zatekli.Jedino su u deficitu sa praksom i usavrsavanjem - a za to su krivi ratovi i pogromi koje su nam priredili ovi obiljezeni prvaci u obrazovanju i kulturi na ovoj "mapi".Eto tako jadnici,sad udrite po minusima.

Victorinox

pre 7 godina

Швајцарци, Словенци, Белгијанци,Данци, Литванци, Летонци, Естонци, Норвежани, Швеђани ,Финци ,Исланђани и Британци су растурили...А они имају и највиши стандард, што се уствари и подудара са образовањем.
(Џејмс 007Bond, 18. septembar 2016 16:31)


Litvanija, Letonija i Estonija pogotovu. Razbijaju sa platama, standardom i ukupnim doprinosom razvoju ljudske civilizacije; baltički tigrovi, bre! Ja bih ipak pre živeo među neobrazovanim italijanima ili špancima.

objektivno

pre 7 godina

Nekako ne prestaje da me cudi, ne znam zasto, kako ljudi i dalje zive u proslosti. Komentatori pisu kao da se nista nije promenilo i da smo jos uvek u 70-im godinama proslog veka. Za 20 godina velika vecina poslova koji sada postoje nece postojati, radice ih roboti i kompjuteri. Na primer vi odete kod lekara koji vam postavi nekoliko da/ne pitanja, da nesto da pijete i kaze da dodjete za par nedelja. Potpuno nepotrebna aktivnost koju moze mnogo bolje da obavi vas mobilni telefon koji uzme iz baze podataka sta je potrebno.

Homo politicus

pre 7 godina

Srbija 2015. godine ima samo 18% visokoobrzovanih gradjana i to je porazavajuca statistika Izgovor za one koji ne zele uciti skoro uvek je u privatnim fakultetima ili "teskim" drzavnim fakultima.
I dok tako dokoni gradjani raspravljaju o znanju i vestinama drugih gradjana kao neke baba Vange proricu koliko je ko naucio i koliko ko vlada znanjem (iako su laici), njegovo vreme prolazi uzalud jer ne zeli da radi na sebi i ne zeli da se usavrsava jer upravo on ZNA najbolje zato sto je zavrsio "zivotnu skolu".

zoza

pre 7 godina

@ crna rupa

Šta si ti prijatelju imao iz zemljovida/ geografije? Kolk'o ja vidin, Makedonija je lijepo ofarbana, osobito na drugoj sličici!

realno

pre 7 godina

Karadjordje je bio totalno nepismen pa nas je oslobodio od turaka...
Skola se uci, a pametan covek se radja...znanje i inteligencija nisu isto

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Најгоре од свега је то што нас лажу да смо некакав лидер у региону,и да имамо неку моћ...А нас нема нигде... И уместо да се помиримо са тренутном ситуацијом да смо најгори, па да кренемо да се чупамо из блата, ми се уместо тога само-лажемо, и мрзимо све што је боље од нас...

И ту се нешто као упоређујемо и са Русима, али смо реално више нешто као Турска...Тако да је боље свим Србима да се угледамо на Амере, јер толико су напредни у односу на нас да смо прво ментално, па онда и по стандарду иза њих бар 150 година...

bezmozgarenje

pre 7 godina

@1234
Tebi bi bilo sramota da imaš fakultet jer nisi (bio) u stanju da ga imaš, pa se sada tešiš. Baš me zanima kako bi to da postaneš arhitekta, statičar, advokat, inžinjer strojarstva, biomolekularni tehnolog ili kemičar, farmaceut ili atomski fizičar... a da se prethodno ne podvrgneš "ispiranju mozga" na jednom od "nepotrebnih" fakulteta.

@@@

pre 7 godina

@Prosecan genijalac
Sve ok, ali porediti zdravstvo u Srbiji sa onim u Rusiji ili SAD nema veze s mozgom. Mozes postaviti pitanje i na drugi nacin, zasto SAD ima 40-50 miliona ljudi koji nemaju zdravstveno osiguranje? A bogatije su i od Rusije i od bilo koje drzave sveta? Zasto u proseku rade 2 posla i zasto nemaju garantovan slobodan dan? I zasto Svedjani zive bolje od Amerikanaca, a nemaju takav sistem, vec imaju socijalnu drzavu na snazi?

Kalimero

pre 7 godina

Hajde Evropska unija, ali da mi je samo znati kako je majstor nasao pouzdane podatke za Tursku
(Dragan, 18. septembar 2016 19:11)

Ni Makedonija, Norveska i Svajcarska nisu clanice EU a ima ih na mapi.

EU gradjanin

pre 7 godina

Žalosno je da i u 2016. kvazi naučnici koriste kartu gde Evropa završava sa početkom Ex-YU a nastavlja se južno od Makedonije. Bilo bi zgodno da neko konačno prestane da se bavi takvim kartama...jer u sred projekta je rupa. (Oskar, 18. septembar 2016 15:41)

"Kvazi naucnici" koriste mapu EU + druge razvijene zemlje Evrope (CH, N, TR). Hocete sa Rusima? E, to ima cenu. Ako se ne osecate delom Evrope, kao sto kazete, zasto ste uvredjeni?

neko

pre 7 godina

U Makedoniji sve doktori, ribarstva, pčelarstva... Kao i na Kosovu i Metohiji, samo sto sad verovatno na mapama nisu mogli da se dogovore oko boje kojom da predstave elitu, krem evropske kulture i obrazovanja.

objektivno

pre 7 godina

@dida dedic

Nije slucajno sto imamo dobre rezultate na nivou srednjeskolskih takmicenja. Imamo isto tako sjajne rezultate u omladinskim selekcijama u sportu, a slicno bi moglo da se kaze i za umetnost. U svim oblastima zivota imamo talente. Fakultet ne postoji sam za sebe nego je normalno povezan sa istrazivanjima koja se rade za drzavu i kompanije. Da bi to postojalo potrebno je da postoje nekakve kompanije. Kao i za sportiste da postoje klubovi koji nisu u milionskim vestacki napravljenim dugovima. Kao i za umetnicke duse da imaju negde da izlazu svoje radove i da postoji sansa da negde rade, snimaju filmove, sta god. Znaci vi odgovorno tvrdite da nas ETF razbija sve americke fakultete, da je sangaska lista lazna, da se sve najvece komapnije po svetu udaraju u glavu sto ne mogu da pronadju jos nekog sa ETF-a jer su svi ostali potpuno nesposobni? Sede tako oni i vajkaju se "eh samo kad bi imali srece da nam dodje bar jos neko iz Srbije"...

meda

pre 7 godina

Nikako nije dobro ako je % ljudi sa fakultetima reda 50% jer nema toliko ljudi sa intelektualnim kapacitetom ni u jednoj zemlji.
Stvar se ionako svede na formu, zavrsavaju se neke liberal arts gluposti i socijalne studije u velikim procentima da bi ljudi bili bolje placeni kad rade za drzavu.
I onda nema dovoljno zanatlija.
Procenat ljudi koji imaju fakultet treba da bude maksimalno 20% da stvari budu balansirane kako treba.

@@@

pre 7 godina

@2+2=5
Bolonja je sistem zastupljen u najrazvijenijim drzavama Evrope, a onaj nas zaostali stari sistem je bezvredan, dokaz za to je stanje drzave u koje su je doveli ti koji su diplomirali po tom starom sistemu u kojem je vazno bilo bubanje bez razumevanja bilo cega.

Jana

pre 7 godina

Nisam zelela da zvucim kao ego manijak niti da na bilo koji nacin uvredim ljude koji nemaju zavrsen fakultet.
Sve sto zelim da kazem jeste da je obrazovanje i rad na sebi divna stvar i da se razlika jasno vidi, po svim osnovama, izmedju obrazovanog i neobrazovanog coveka. I to niko ne moze da pobije. Neminovno je.
A da fizicar prodaje voce na pijaci u Nemackoj ili Srbiji, pa ma kakvog stava prema tome bio taj fizicar, nije normalno i porazavajuce je.
Toliko.

domacin

pre 7 godina

Sa diplomama posebno onima sa drustvenih smerova se truguje svuda, koliko na istoku toliko i na zapadu.
Danas je to unosan biznis, mogucnost velike zarade na lak nacin. Studenti koji se pojavljuju samo na ceremoniji dodele diplona, profesori koje mozete videti samo na nekom internacionalnom kongresu gde se prodaje magla i eksperimentise sa novim seks pozama.

AK

pre 7 godina

Nemacka ne zaustaje iza druge zemlje, nego bas nemacke ima najbolji sistem skolavanja koji cak i cika vucic hoce da uvede u srbiji, a cela evropska unija, pa cak i cika barack u usa. Nije sve u faksu, nego i zanat zlato vredi ;-) hajde pozdrav iz svabarije od jedan koji ima treci stepen obrazovanja ;-)

Dusan K.

pre 7 godina

Ne razumem sto smo uvek u nekoj grupi koja nije obradjena, zaboravljena, kao da smo neko ratno podrucije, a rat se zavrsio pre dvadeset godina, kao da smo treci svet. Ovo me podseca kad si krajem 90-tih i pocetkom 00-tih pokusao da se registrujes na nekom sajtu nigde nije postojala Srbija odnosno Jugosvlavija. Dokle vise? Nemacka se posle II svetskog rata oporavila za 5 godina, nama ce trebati 50 da postanemo regularni, uobicajni,...

nikos

pre 7 godina

ko kaze da su ovi podaci tacni? nema podataka o rusiji jer im se ne uklapa u ideju da su najobrazovanije nacije ujedno ekonomski najrazvijenije. vrlo povrsno. nazalost vidim da dosta komentatora prihvata stvari koje procita bez razmisljanja. rusi su inace uz kanadjane najobrazovanija nacija na svetu.

кап

pre 7 godina

Za ovog sto se hvata za ceste strajkove prosvete: bio sam na zapadu u vise zemalja i naleteo slucajno na strajkove prosvetnih radnika, tako da to nije razlog, tote ona svuda. Mozda je zapravo razlog vise u tome sto je prosveta kod nas obezvredjena
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dragan, 18. septembar 2016 19:22)

јесте, и њихова деца месецима не иду у школу на сваких пар година јер просветари спонтано одлуче да хоће већу плату, зато се по Западу подстиче да раде људи различитих годишта, да међусобно надокнаде рупе у образовању кад нису ишли у школу због изгубљених месеци током којих су просветари штрајковали

из племенитих побуда према деци, наравно

whocares

pre 7 godina

@Oskar
Podaci su iz eurostat-a tako da su primarno vezani za eu i poneke eu kandidate. To ne znaci da nas drugi vide kao ne-Evropa.
A ne radi se ni o naucnicima, btw, verovatno je ovaj koji je napravio ovo samo neki graf. dizajner ili nesto slicno koji je samo preuzeo javno dostupne podatke i napravio mapu.

Vlada

pre 7 godina

Ne znam zasto nije uspeo da pronadje podatke za Srbiju kada su rezultati popisa javno dostupni na internetu. Tako da u Srbiji po popisu iz 2011 ima 16,24% sa visokom ili visom strucnom spremom.

http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublikacije/Popis2011/Skolska%20sprema,%20pismenost%20i%20kompjuterska%20pismenost-Educational%20attainment,%20literacy%20and%20computer%20literacy%20.pdf

Драган

pre 7 godina

Ма супер је да сви имамо факултетске дипломе само ко ће да ради онда?

Moja Srbija

pre 7 godina

Nisu pojedinci razlog dobrih rezultata na naucnim olimpijadama, vec sistem i Srpska tradicija u zelji za znanjem i naukom. I to ne samo muskarci, vec i zenski rod u skoro istom maniru! Naravno, od mnostva nase visoko edukovane dece, na takmicenja idu najbolji i svake godine zemlja nam proizvede novu grupu izuzetne dece, (mada ni oni drugi ne zaostaju toliko mnogo). Pogledajte par skola iz Vlasotinaca kakve rezultate daju iz matematike. Neko je sposoban i u najzabacenijim i najsiromasnijim delovima Srbije da prenese znanje i da im deca zude da budu dobri sa brojevima. Onaj ko nije ziveo izvan Srbije, ne zna kakav jad od skolstva tamo vlada. A rezultate im samo donesu Zhang, Mao i Jianguo.
Dzaba im mapa.

Jole

pre 7 godina

Ne vidim u čemu je magija, pa lepo spuste standarde i odjednom 50% populacije sa fakultetskim diplomama. To može i Albanija samo da hoće.

gox

pre 7 godina

kako da ne al zato mi bolje i brze razmisljamo lucidniji smo donosimo brze odluke bolje da lapnemo nego da se mucimo po skolama i na kraj nista od posla.

ok je sto mi ne objavljujete komentare

pre 7 godina

"Нема података" за земље које нису у ЕУ, не ложите се...

neutralni felsh

pre 7 godina

Cedisti i njihova braca ustasoidi mogu samo da se napasu moshanja i da se loze da je ova "mapa" bitna i mjerodavna,ali svi koji su posli sa ovih neobiljezenih prostora u ove,obrazovanjem obiljezene,imali su vise znanja od onih koje su tamo zatekli.Jedino su u deficitu sa praksom i usavrsavanjem - a za to su krivi ratovi i pogromi koje su nam priredili ovi obiljezeni prvaci u obrazovanju i kulturi na ovoj "mapi".Eto tako jadnici,sad udrite po minusima.
(arhitekta, 19. septembar 2016 10:11)


arhitetka.

ja

pre 7 godina

kakvo obrazovanje,u branicevskoj i timockoj eparhiji za veroucitelje postavljaju drugare i bracu,predaju nekompetentni ljudi sa raznim nezavrsenim fakultetima a sa zavrsenim sede kuci.

Stojko

pre 7 godina

Da ali po zapadnim kriterijumima obrazovanja, a kad nasi strucnjaci i obrazovni ljudi odu kod njih oni im se klanjaju do zemlje do neba i vrlo su cenjeni kod njih.

Jana

pre 7 godina

Verovati 2016. godine da fakultet garantuje da je osoba koja ga je zavrsila automatski pristojan, kulturan, elokventan intelektualac je potpuno van pameti i strasno samozavaravanje. Ne garantuje cak ni pismenost. I ne, naravno da to nije zbog privatnih fakulteta. To je jos jedan mit koji ce vremenom, valjda, da se srusi. 
Vi zvucite kao da ste dosli iz 17. veka s Oksforda ili iz nekog paralelnog univerzuma. Tolika kolicina arogancije i kompleksa vise vrednosti se stvarno vidja iskljucivo medju diplomcima nasih fakulteta. 
Verujem da silno zelite da svi misle da posedujete sve osobine koje ste naveli cim im kazete da ste zavrsili fakultet, ali zao mi je, to vreme je davno proslo. A cak je i tada bilo izuzetaka. Sada je izuzetak kada neko poseduje sve te divne osobine.
(Stvarno vise, 18. septembar 2016 21:37)

Arogancija, za koju me optuzujete, se nazira iz Vaseg komentara cim tako iskljucivo kazete da gresim samo zato jer se Vi ne slazete sa mnom. Ovo za paralelan univerzum cu da shvatim kao kompliment. A fakultete nisam zavrsila u nasoj zemlji, tu ste pogresili. Svaka rasprava je dobra ako je konstruktivna, a plasim se da Vasa i moja nije jer imate tendenciju da me vredjate te moram da zakljucim da je upravo kultura ono sto Vam manjka. Pozdrav.

Moja Srbija

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.

kap

pre 7 godina

Siguran sam da je to zato sto i njihovi prosvetari svake dve godine imaju strajkove i deca ne idu u skolu da bi se digle plate prosvetarima

Pardon, "ulagalo u obrazovanje" radi "dece"

1234

pre 7 godina

Bilo bi me sramota da imam fakultet jer je ono sto se tamo uci vec zastarelo. Ispiranje mozga. Pametni ljudi znanja traze na drugim mestima. Fakultet je za prosecne, beskoristan i za znanje a posebno za zaradu, za pametne je gubljenje dragocenog vremena u najboljim godinama zivota. Cast izuzecima kao sto su medicinski i stomatoloski fakultet, eventualno eletrotehnika i jos poneki. Ljudi koji cene druge na osnovu toga da li imaju fakultet su posebna prica. Nista bolji od onih tatinih sinova koji se hvale skupocenim autom. Veliki broj fakulteta se zavrsava prostim bubanjem tekstova napamet, pa je i jasna struktura ljudi koja to zavrsava. Buduci robovi. Ja se time ne bih hvalio. Svaka cast ljudima koji razmisljaju svojom glavom i rade ono sto vole pa bili obucari ili izumitelji. Cepajte po minusima.

Oskar

pre 7 godina

Žalosno je da i u 2016. kvazi naučnici koriste kartu gde Evropa završava sa početkom Ex-YU a nastavlja se južno od Makedonije. Bilo bi zgodno da neko konačno prestane da se bavi takvim kartama...jer u sred projekta je rupa.

axminator

pre 7 godina

pa nije obrazovan onaj koji ima diplomu.skolski sistem u srbijivje mnogo zahtevniji nego onaj strani, samo pitajte gradjane evrope gde se nalaze drzave koje napadaju

Prosecan genijalac

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni
......
Vise vredi kad su svi u proseku nego kad imas jednog Teslu i brdo tupavih

Usput , primer za razmisljanje
Zasto Srbija i Rusija imaju bolje, besplatno zdrastveno od Amerikanaca, a Ameri u proseku zive 8 godina dulje?
A i njihovi 70 godisnjaci su puno zivahniji od nasih?

Jana

pre 7 godina

To sto je kod nas tako da nam diplomirani fizicari prodaju voce na pijaci, ne znaci da je svuda tako. Zatim, pogresna kolektivna svest u nasem narodu jeste:"Sta ce ti fakultet, ionako neces naci posao, a i fakultet ne znaci znanje."
Gospodo, mozete li da zamislite da ipak postoje fakulteti gde se zaista i stekne znanje?
Takodje bih volela da mi se navede kako jedan lekar ili profesor npr. knjizevnosti mogu da rade svoj posao bez znanja i gde mogu da ga steknu ako ne na fakultetu? Gde? Sami kod kuce?
A svrha fakulteta je izmedju ostalog i izvesna emancipovanost, nacin ponasanja i kultura, nacin izrazavanja. Vrlo je lako uociti razliku izmedju skolovanog i neskolovanog coveka (bio zaposlen ili ne).
Muka mi je vise da citam malogradjanske komentare o nipodastavanju fakulteta.
Fakultet te nauci disciplini i odgovornosti, prosiri ti svest, i daje ti perspektivu.
Ne racunam privatne, govorim o drzavnim fakultetima gde zaista moras da se potrudis da ga zavrsis.
I naravno da nema Srbije na ovom spisku, premali smo da bi nas iko uzeo u razmatranje. Zahvalite se Noletu sto uopste neki i znaju za nas.

diktat politicke korektnosti i konformizma savremenog zivota

pre 7 godina

covecanstvo je doslo do tacke /govorim o evropi/ gde ce svako imati diplomu. jer je to neophodno da bi se opstalo u danasnjem svetu. drugo je pitanje koliko ce stvarno znanja imati iza te diplome i sta ce raditi.

Arg

pre 7 godina

Kroacija dobro stoji, bolja od Italije, Portugala, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Makedonije, Grčke. Skandinavija i Baltičke države su za svaku pohvalu. Ne znam kakav će im biti prosjek kad ukrcaju 2-3 mil. migranata. Od država bivše Yuge, Slovenija i Hrvatska jedine katoličke i jedine zapadnoeuropske po brojnim parametrima, pa ne mogu ne zapitati se koji su razlozi? Zašto su Slovenija i Hrvatska uvijek u prednosti u odnosu na ostatak zemalja bivše zajedničke države? I generalni zašto su Zapadne zemlje u značajnoj prednosti u odnosu na Istočne? Zašto nam sociolozi, politolozi i ekonomisti to ne objasne?

q

pre 7 godina

Kod njih se u "diplome" racuna i uverenje o zavrsenom nekom kursu od 3 meseca i diploma zavrsenih studija medicine. Sve su to tamo "studenti"

Bata

pre 7 godina

@Arg
"Zašto su Slovenija i Hrvatska uvijek u prednosti u odnosu na ostatak zemalja bivše zajedničke države? I generalni zašto su Zapadne zemlje u značajnoj prednosti u odnosu na Istočne? Zašto nam sociolozi, politolozi i ekonomisti to ne objasne?"
Da li se ja varam ako u ovom vašem komentaru primećujem značajnu dozu šovinizma, čak i rasizma ?
U velikoj meri se za razloge tog zaostajanja ne trebaju pitati sociolozi, politikolozi, i ekonomisti, već istoričari koji će nabrojati sve ratove, pogrome, pokolje, i manje-više očigledne bezbednosno-obaveštajne smicalice vekovima činjene sa zapada prema istoku. Šta ćeš, to je život, politika je okrutna, jači odnosi plen. Zapad je vešto iskoristio svoju finansijsku prednost stečenu kolonizacijom preko okeana. Ali ne zavaravaj se da su Slo-Cro po bilo čemu kvalitetnije od ostatka ex-yu, samo ste geografski "bliži Sloveni", bliži onima koji vas koriste kao poluge protiv "daljih Slovena", ali podjednako ste prezreni od tih koji vas uveravaju da ste "deo njihovog kulturnog kluba". To ti je nešto kao razlika između odnosa prema radnoj domaćoj životinji i tovnoj domaćoj životinji, i radna će kad tad završiti u loncu.

Dragan

pre 7 godina

Beogradski fakultet na dnu lestvice u svetu, daleko pre nas je Zagreb, to nam je zapad. Hteli mi to, ili ne. Mi smo zaostali, duboki Balkan, pa cak i orijent. Mentalitet seljački i prostački. U globalu, nismo lepo vaspitani. Ja stojim iza toga. A čast izuzecima

2+2=5

pre 7 godina

ako neko smatra bolonju kao obrazovanje hitno treba da pocne od prvog osnovne ponovo.
na svetskom nivou bolonja je na zacelju obrazovnih sistema.

Andrej

pre 7 godina

Ovo nije realno, jer se veliki deo obrazovanih gradjana istocne Evrope nalazi i radi u Zapadnoj Evropi. Sto se tice nas, veovatno nije imao podatke, ili je pak hteo da kaze da ovde nema obrazovanih ljudi, sto je krajnje zlonamerno.

Malina

pre 7 godina

Beogradski fakultet na dnu lestvice u svetu, daleko pre nas je Zagreb, to nam je zapad. Hteli mi to, ili ne. Mi smo zaostali, duboki Balkan, pa cak i orijent. Mentalitet seljački i prostački. U globalu, nismo lepo vaspitani. Ja stojim iza toga. A čast izuzecima
(Dragan, 19. septembar 2016 09:05)

Pa Dragane, ti si baš dobar primer tog "dubokog Balkanskog" mentaliteta. Kukanje i patetika su jedine stvari koje vi znate.

arhitekta

pre 7 godina

Cedisti i ustasoidi komentarisu izmisljenu mapu i srpsko obrazovanje..a mnogi svjetski strucnjaci i priznati naucnici su srbi, koje su svoje osnovno znanje i podlogu za takav progres stekli u zemlji Srbiji.Cedisti i njihova braca ustasoidi mogu samo da se napasu moshanja i da se loze da je ova "mapa" bitna i mjerodavna,ali svi koji su posli sa ovih neobiljezenih prostora u ove,obrazovanjem obiljezene,imali su vise znanja od onih koje su tamo zatekli.Jedino su u deficitu sa praksom i usavrsavanjem - a za to su krivi ratovi i pogromi koje su nam priredili ovi obiljezeni prvaci u obrazovanju i kulturi na ovoj "mapi".Eto tako jadnici,sad udrite po minusima.

Vesna Nikolic

pre 7 godina

Zapadnoevropske zemlje imaju decenijama unazad visoke i vise skole tipa Megatred i Singidunum pa odatle i broj visokoobrazovanih.

Dosticicemo i mi taj broj za koju godinu samo malo da pricekamo.

Капетан Немо

pre 7 godina

Факултети се на западу много лакше завршавају него у земљама некадашње Југославије или некадашњег СССР-а. Нисам сигуран који је разлог, можда су у питању планови и програми, али је чињеница да на западу постоје универзитети, одосно факултети који се завршавају само ако се редовно појављујеш на предавањима а постоје и они на које не мораш уопште да долазиш, само пошаљеш своје радове поштом или путем интернета. То се зове легално коповање диплома. Полако то долази и код нас. Формално правно, сви ти људи, који заврше такве факултете, имају диплому вишег или високог образовања и улазе у просек. Када само помислите да су скоро сви амерички спортисти завршили некакве колеџе и факултете, да ли неко зна за неког од њих ко је велики стучњак у некој научној или привредној области? Некаква груба подела је да се на западу више полаже рачуна на практична знања и решавање реалних проблема док се на истоку више баве теоријским знањем. Школски програми на истоку су обимнији и тежи за савладавање, бар је некад тако било, на западу свако заврши средњу школу ко долази редовно на часове. Једноставно речено, на западу су снизили критеријуме да би имали биље резултате. Када би се изједначили критеријуми и услови, вероватно би и број високообразованих процентуално био свуда приближан, ако не и исти.

dida dedic

pre 7 godina

Kakvi god da su nasi drzavni fakulteti,posebno BG,dobri su ...Imam bliski primer mlaog coveka koji je u Americi zavrsio ETF,pa se vrato u Srbiju...On ima znanje nase Srdne skole-Tesla...on je tako tanak sa znanjem,da ga ruse nasiETF-ovci,na 3.god.studija...Sve je to suvoparno,i sada radi na najnizem stupnju ,pravljenja igrica,sa najnizom platom,A NASI ETF -OVCI,U ISTOJ FIRMI BIJU PO 3-4000E...zATO NASI IDU I TAMO MAGISTRIRAJU,NARAVNO ,BRZE,JER KOSTA...Zato,nemojte podastavati nas univerzitet...Druga je prica na privatnim fakultetima...Ko je jos pokazao neke rezultate na takmicenju od njih???NIKO...Vazno je da nam decu ,u skolama uce nastavnici i profesori koji su studirali na BG UNIVERZITETU...ONI,JOS VREDE,A U PROSVETI RADE IZ LJUBAVI,JER SU SA PLATAMA STAVLJENI NA RUB SRAMA...

realno

pre 7 godina

Karadjordje je bio totalno nepismen pa nas je oslobodio od turaka...
Skola se uci, a pametan covek se radja...znanje i inteligencija nisu isto

Kalimero

pre 7 godina

Kad vidim da za moju zemlju cak nema ni podataka shvatim koliko smo bitni...
(Poz, 18. septembar 2016 15:40)

Aaa pa nije tako. Bitni smo im kada treba "potrošiti" par miliona života da bi ti isti mogli stotinama godina da se lepo školuju i razvijaju, grade univerzitete i katedrale dok smo se mi krvili sa Azijatima. Bitni smo im uvek bili kada su naše glave letele besplatno za tuđe interese i njihove ratove kao za Austrougarsku, dok su pljačkali i pustošili naše zemlje, narod i crkve.
Pošto smo ostali u kamenom dobu zbog svog bolesnog ponosa i inata, a oni su tako lepo školivani i vaspitani sada im više nismo bitni nizašta.

oklagija

pre 7 godina

Drustvo gde su svi visoko obrazovani ne moze da opstane. Ko ce da obradjuje zemlju, pravi burek, popravlja cesmu, narezuje kljuceve, cisti ulice itd... Svako zanimanje je bitno i dobar majstor se ceni vise nego dobar menadzer to budite sigurni.

Ask

pre 7 godina

Zašto je Makedonija obrađena a ostatak Zapadnog Balkana nije? Šta je to "crna rupa" Evrope?
Zagreb ima 31% stanovnika sa visokom stručnom spremom, a pojedine općine u Zagrebu imaju čak 53 % visokoobrazovanih (Medveščak i sl.). To bi se trebalo vidjeti na mapama ali se ne vidi, sto znači da mape baš i nisu detaljne. London me ne iznenađuje jer u Londonu puno ljudi sa fakultetskom diplomom iz Istočne Europe radi konobarske i slicne poslove.

Dragan

pre 7 godina

Za ovog sto se hvata za ceste strajkove prosvete: bio sam na zapadu u vise zemalja i naleteo slucajno na strajkove prosvetnih radnika, tako da to nije razlog, tote ona svuda. Mozda je zapravo razlog vise u tome sto je prosveta kod nas obezvredjena

ispran mozak

pre 7 godina

Broj građana sa doktoratom i magistraturom u Srbiji nadmašio je ukupan broj stanovnika. Evidentno je da u Srbiji ima jako mnogo ljudi koji su usled nedostatka posla već decenijama u stanju duboke dokolice, tako da je dobro što su višak slobodnog vremena odlučili da potroše na sticanje akademskog znanja i titula. Neki i na sticanje više njih.

Poređenja radi, dok Srbija ima 126 procenata doktora i magistara, Japan ima samo 40 odsto visoko obrazovanih, dok SAD imaju čak i manje, samo 40 procenata što, prema procenama stručnjaka, znači da će im biti potrebno bar 70 godina intenzivnog obrazovanja da sustignu Srbiju.

obrazovan

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41)

Na takve olimpijade idu pojedinci, ne moze se obrazovni sistem i stepen obrazovanja meriti po pojedincima, bolje je imati 1000 dobrih i vrednih inzenjera nego jednog nadprosecnog i 999 stanovnika sa srednjom skolom.

Victorinox

pre 7 godina

Швајцарци, Словенци, Белгијанци,Данци, Литванци, Летонци, Естонци, Норвежани, Швеђани ,Финци ,Исланђани и Британци су растурили...А они имају и највиши стандард, што се уствари и подудара са образовањем.
(Џејмс 007Bond, 18. septembar 2016 16:31)


Litvanija, Letonija i Estonija pogotovu. Razbijaju sa platama, standardom i ukupnim doprinosom razvoju ljudske civilizacije; baltički tigrovi, bre! Ja bih ipak pre živeo među neobrazovanim italijanima ili špancima.

Mirko Kojotovski

pre 7 godina

Sad zamislimo da svi imaju diplomu.Pitanje je ko će raditi čistiti wc ulice na traci u prodavnici bolnicama policiji...Diploma je toliko bitna koliko i završen zanat.Nisu Švabe lude.Pa Porše je napravio extra školu samo za zanate svih vrsta poslova koji im trebaju u firmi.Nama trebaju ljudi koji umiju sa rukama a ne samo da drže olovku u ruci.Tako kaže glavni menadžer Poršea.Izgleda da jedino Nemci vode računa o radnicima.Njihove familije tačno znaju šta im deca mogu završiti.Nije bitna diploma kao kod nas.Bitnije je to kad završe zanimanje da od toga mogu dobro živeti.Primer doktor koji u Nemačkoj radi ima manju platu od radnika Merca Poršea a odgovornost se ne može porediti.Pekari mesari mogu da zarađuju duplo više nego arhitekti.Sta hoću da kažem džabe diploma ako nemaš posla ili ako si završio zbog drugih.

Niki

pre 7 godina

Nije bitno koliko jedna drzava ima Naroda sa fakultet.
Kazete Nemacka je izmenadila posto ih nema mnogo.
Pa sta ima veze, Ekonomija u Nemacku je ipak naj jace.

Šumadinac pali topa!

pre 7 godina

Šta će Nemcima diplome kad lepo plate čoveka sa diplomom iz druge države. Ako valjaš-može, a ako ne, potraži sreću na drugom mestu. Kad školuješ svoje, to je mač sa dve oštrice. Možda ne ispadne dobar, a ulagao si u njega. Ovako je sigurnije.

Alex

pre 7 godina

U Srbiji je poslednjih godina dramatican rast broja ljudi sa visokim obrazovanjem. E sada da pitam, sta vrede stancovane diplome nekih privatnih fakulteta? Da li ti ljudi imaju zaista visoko obrazovanje? Pa samo cu da vam navedem primer mog druga koji je zavrsio jedan privatni fakultet, a da nije znao ni nazive predmeta koje polaze. I sta on je kao sa visokim obrazovanjem i deo je neke statistike? Jeste malo sutra. I ne zna sta je studirao.

Stojko

pre 7 godina

Da ali po zapadnim kriterijumima obrazovanja, a kad nasi strucnjaci i obrazovni ljudi odu kod njih oni im se klanjaju do zemlje do neba i vrlo su cenjeni kod njih.

.

pre 7 godina

@Moja Srbija
Dzaba rezultati na nekim bezveznim takmicenjima srednjoskolaca, treba pogledati rezultate u stvarnom svetu. Ko proizvodi BMW i Mercedes a ko ne zna vise ni Juga, ko leti svemirom a ko do Bara putuje 3 dana vozom, ko ima najrazvijenije ekonomije, a ko je jeftina radna snaga. To je realnost.

Gadeamus

pre 7 godina

Čista propaganda. Mi imamo praktičnog iskustva iz prethodnih decenija, na kome bi oni da se uče, ali nemojmo im dozvoliti da budemo njihova laboratorija. Oni koji ne poštuju sebe i svoje, i ne uče od svoga iskustva nisu pametni. Mi nismo najbolji kao što niko i nije. Treba da budemo svesni onoga što imamo, volimo sebe, i guramo napred jer...to je život. A da smo jaki, činjenica jesmo, i pojedinačno i zajedno.

Igor

pre 7 godina

Odavno postoji studija koja je ustanovila da Nemacka, ali i Svajcarska i Austrija (koje su iskopirate nemacki dualni sistem srednjeg obrazovanja) imaju najmanju procenat nezaposlenih mladih. To postavlja u najmanju ruku korelaciju, da imaju dobro obrazovane zanatlije koje se u svim strukama traže i dobro plaćaju. To pokazuje i da sama duplima - sama po sebi - nema neko odvažno značenje u ekonomiji (jer da jeste danas Indija u Kina nebi bile tako uspesne ekonomije).

Za mene je dobar zanatlija makroekonomski 10
puta bolji nego neuspesan ili lenj, samoubedjeni pseudointelektualac koji misli da je društvo dužno da mu "nadje" posao

nikos

pre 7 godina

ko kaze da su ovi podaci tacni? nema podataka o rusiji jer im se ne uklapa u ideju da su najobrazovanije nacije ujedno ekonomski najrazvijenije. vrlo povrsno. nazalost vidim da dosta komentatora prihvata stvari koje procita bez razmisljanja. rusi su inace uz kanadjane najobrazovanija nacija na svetu.

lalo

pre 7 godina

Megatrendovi se ne racunaju i jos mnogo takvih pa zato i "nema" podataka za Srbiju. Inace procenat diplomiranih na dryavnim Univerzutetima bez onih na Kosovu i BiH je oko 7%.

Vader

pre 7 godina

@Moja Srbija

A kako su to olimpijade konkretan rezulat? Mislim, nije bitno da imamo vrhunske fizičare, lekare, biologe, ekonomiste... daleko je bitniji uspeh srednjoškolaca na olimpijadi?!?!?!?! 'Ajde sad malo uključi mozak

Moja Srbija

pre 7 godina

Nisu pojedinci razlog dobrih rezultata na naucnim olimpijadama, vec sistem i Srpska tradicija u zelji za znanjem i naukom. I to ne samo muskarci, vec i zenski rod u skoro istom maniru! Naravno, od mnostva nase visoko edukovane dece, na takmicenja idu najbolji i svake godine zemlja nam proizvede novu grupu izuzetne dece, (mada ni oni drugi ne zaostaju toliko mnogo). Pogledajte par skola iz Vlasotinaca kakve rezultate daju iz matematike. Neko je sposoban i u najzabacenijim i najsiromasnijim delovima Srbije da prenese znanje i da im deca zude da budu dobri sa brojevima. Onaj ko nije ziveo izvan Srbije, ne zna kakav jad od skolstva tamo vlada. A rezultate im samo donesu Zhang, Mao i Jianguo.
Dzaba im mapa.

Dr

pre 7 godina

Pametno je sto drzave ulazu u tercijarno obrazovanje. Problem u ovoj mapi je sto su srednjoskolci u Nemackoj i Austriji zbog dualnog obrazovanja strucniji i sposobniji nego inzenjeri iz npr. Hrvatske I Spanije. Realno nije svako za fakultet, ali to nije problem jer u svakoj firmi postoje zadaci koji moraju da se odrade a dovoljno su jednostavni. Idealno je za drustvo da postoji uravnotezen miks izmedju onih sa srednjom, visom skolom, fakultetom i doktoratom. Ako je ravnoteza u jednu stranu, nema ko da misli, a ako je u drugu nema ko da radi (ili su prekvalifikovani).

nema deda mraza

pre 7 godina

ne sumnjajte u strucno znanje diplomaca van srbije. njihove diplome nisu izgorele ili nestale

@kap
ulagalo se u pink
tragicno je koliko mu je prosvetara, medicinara i univerzitetskih ljudi podlozno

s

pre 7 godina

i posle neki kod nas kazu stancuju se diplome. Mi smo i dalje ostali u komunizmu, svakim danom sve vise licimo na Sevenru Koreju. Ovaj sto prica o olimpijadama, zar ti nije malo cudno da na svim olimpijadama ucestvuju samo zemlje treceg sveta i da se samo tamo odrzava. O zaostalosti naseg obrazovanja i ne treba pricati, samo uporedite koliko se na primer uci veronauka u odnosu na informatiku ( i to iz informatike se u vecim razredima jos uci kako napraviti folder i rukovanje misem)

bozza

pre 7 godina

ovo je ujedno i mapa uredjenosti drustva kao i civilizovanosti istog. Zavrsen fakultet ne znaci da cete biti pametni, uspesni ili kvalitetan kadar, ali svakako pokazuje da ste sposobni za savladavanje prepreka glavom i da imate kakvu-takvu moc logickog rasudjivanja. Na zalost, nama to manjka pa imamo toliko nasilja, prevaranti prolaze nekaznjeno, a politicari nas tretiraju kao ovce

domacin

pre 7 godina

Sa diplomama posebno onima sa drustvenih smerova se truguje svuda, koliko na istoku toliko i na zapadu.
Danas je to unosan biznis, mogucnost velike zarade na lak nacin. Studenti koji se pojavljuju samo na ceremoniji dodele diplona, profesori koje mozete videti samo na nekom internacionalnom kongresu gde se prodaje magla i eksperimentise sa novim seks pozama.

neko

pre 7 godina

U Makedoniji sve doktori, ribarstva, pčelarstva... Kao i na Kosovu i Metohiji, samo sto sad verovatno na mapama nisu mogli da se dogovore oko boje kojom da predstave elitu, krem evropske kulture i obrazovanja.

dr

pre 7 godina

ma skroz nema veze s zivotom. Skandinavci su odavno pretvorili npr. medicinske sestre i sl. u tercijarno obrazovanje i iz tog razloga imaju tako puno visoko obrazovanih. Svabe imaju drugi problem gde diskriminisu decu stranaca na sve nacine interno da ne stizu do tercijarnog obrazovanja. A cim to postoji postoji i međusobno diskriminisanje iz tog razloga oni koji nemaju snage da se bore ne stizu do visokih škola

rex

pre 7 godina

Svrbija treba da spada u posebnu kategoriju “podaci falsifikovani“.
Zato nam tako i jeste i objektivmo neće nam biti bolje ni u bliskoj buducnosti sve dok zavaravamo sami sebe. Obrazovni sistem nam je kriminalno loš kad nije i doslovno kriminalan. Bez kvalifikovanih kadrova i prosvetljenosti nacije i sama demokratija i sloboda izbora gubi smisao jer niti imaš izbor (lose opcije) niti kapacitet da izabereš pravu opciju...

AnalfaBOTa

pre 7 godina

@kap -
Prosvetari se bune za svoja prava i to je pravi primer svima ostalima, pa i tebi. Ako je tebi dovoljno to sto zaradjijes, onda je to odlicno. Ako ti nije dovoljno, onda se buni i ti.
Vrlina nije cutati, saginjati glavu i povinovati se, nego pokusati da se situacija promeni.

Na zalost, ima mnogo ljudi koji misle kao i ti, zbog toga Srbije i nema na ovoj mapi.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Швајцарци, Словенци, Белгијанци,Данци, Литванци, Летонци, Естонци, Норвежани, Швеђани ,Финци ,Исланђани и Британци су растурили...А они имају и највиши стандард, што се уствари и подудара са образовањем.

masterkg

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41)
Važnija je baza od 0.001% najtalentovanijih ..... Mi smo svetski prvaci u vaterpolu, a među zadnjima u Evropi po broju dece do 15 godina koji su plivači ....

Botox Orthodox

pre 7 godina

Očigledno je da Evropa ne priznaje visokoobrazovne "firme" iz Srbije. Takođe, sve je učestalije prikazivanje karte Srbije razgraničene od sopstvene južne pokrajine Kosova i Metohije.

Zoki

pre 7 godina

Mislim da je mapa malo zbunjujuća, jer se odnosi na "tertiary education", obično taj termin uključuje sve vrste obrazovanja posle srednje škole. U zemljama gde je srednja škola opšteg tipa i ne osposobljava učenika za specifično zanimanje (Amerika, Kanada), i za zanat se ide na koledž. Program od 6 meseci se računa u to. U nekim drugim zemljama, zanatske i industrijske škole pripremaju učenike da po završetku srednje škole počnu da rade.

Jole

pre 7 godina

Ne vidim u čemu je magija, pa lepo spuste standarde i odjednom 50% populacije sa fakultetskim diplomama. To može i Albanija samo da hoće.

Aaan

pre 7 godina

@Oskar
Tako je, ovaj lingvista, matematicar i nadasve umetnik je mogao da dodje do podatka koliko je kod nas visokoobrazovanih. U pitanju je 4% stanovnistva. Ali nemojte da se kompleksirate zbog takvih stvari. Bitno je kakav si covek, da li si primitivan ili nisi, na tome treba da radimo.

brm

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41)

Treba da znaš, da kad bude članak da je neko osvojio srebrnu medalju na matematičkoj olimpijadi, to ne znači da je on bio drugi, već da je osvojio dovoljan br. bodova za srebrnu medalju. Pa tako, svi koji npr. imaju više od 60 osvajaju zlato, 45-60 srebro, a 30-45 bodova bronzu. Pa tako tu uvek bude oko 30-40 bronzanih medalja, oko 15-20 srebrnih i 10-15 zlatnih. Samo što naši mediji to ne objave, nego nas drže u zabludi da smo najbolji i najpametniji a drugi glupi. I ne, te medalje nisu merodavne, posebno ne u našem slučaju, jer one nisu rezultat sistemskog rada, već izuzeci spoja talenta učenika i volje profesora koji rade dodatno sa njima a da ne budu plaćeni za to.

Dr Mr Sci mladji od 33

pre 7 godina

A gde smo mi? Sem pojedinaca koje pominjete, koji pre ili kasnije odu po tim zemljama... jer u našoj na balkonu za te olimpijce nema mesta! Zbogom Srbijo!

gox

pre 7 godina

kako da ne al zato mi bolje i brze razmisljamo lucidniji smo donosimo brze odluke bolje da lapnemo nego da se mucimo po skolama i na kraj nista od posla.

Veseli

pre 7 godina

Beogradski fakultet na dnu lestvice u svetu, daleko pre nas je Zagreb, to nam je zapad. Hteli mi to, ili ne. Mi smo zaostali, duboki Balkan, pa cak i orijent. Mentalitet seljački i prostački. U globalu, nismo lepo vaspitani. Ja stojim iza toga. A čast izuzecima
(Dragan, 19. septembar 2016 09:05)

Biti među 300 fakulteta na svetu, nije mala stvar ako se zna da ih na svetu ima desetine hiljada!
Što se tiče drugog dela komentara, to stoji! :-)

generalwar

pre 7 godina

naravno da nemacka zaostaje..to je zemlja zanatlija...ali najboljih zanatlija na svetu koji su vlasnici nekih od najboljih patenta u mehanici..zemlje kao srbija sa diplomama prava i ekonomije a u oba potpuno rasulo!!

Meister Jakob

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41)

To ti nije neki pokazatelj.
Ja i jedan moj prijatelj od osnovne škole i u gimnaziji smo razarali po šahovskim, matematičkim i informatičkim natjecanjima, nismo nikad bili van Hrvatske, ali ipak.
Obojica upisali matematiku, jedva da smo došli do pola jer je uvijek bila ekipa, našli bi neku praznu predavaonu i umjesto na predavanja i vježbe kartali smo po cijele dane.
Tako da ta čuda od djece često znaju tako pobaciti i ne završiti ništa, a oni koji su u srednjoj bili prosječni ti se najednom uozbilje i završavaju fakultete.

My name is Zlatan

pre 7 godina

Imam diplomu faksa, al mislim da je ona sve vise formalnost i sve manje garancija uspijeha na trzistu i nekakve vrijednosti pojedinca. U svijetu gdje tehnologija briše cijele grane privrede gdje ljudi postaju suvišni i zamjenjeni su strojevima, postaju očiti poslovi koje tehnologija ne moze da nadomjesti i koji su uz sve oblike informacijskih tehnologija predstavljaju paradoksalno poslove budućnosti- tako dobrog zidara, keramičara, stolara, molera, vodoinstalatera ne moze zamijenit nikakvo računalo.
Sto ce reci da je školstvo danas generalno toliko tromo u prilagodbi stvarnim potrebama da stvara sve vise tržišno nefunkcionalnih ljudi.
Nijemci iznimka, najmanje diploma faksa na zapadu a razvaljuju, jer kad završiš srednju radiš. Radiš nesto korisno.

dosledan

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda. 
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41) 

Na te olimpijade idu deca iz bivseg sovjetskog bloka i mi. Sto se tice konkretnih rezultata, te medalje ne znace nista ni jednom univerzitetu osim u Srbiji. Pa ti vidi.

Mare

pre 7 godina

Da malo olaksam ljudima koji pate zbog nedostatka visokoskolovanih u Srbiji. Desetak godina sam radio sa Svajcarcima (programerski autsorsing). Ono sto bode oci je da Svajcarci u firmi (od dvestotinak ljudi) nisu imali nijednog programera. Sve sami menadzeri. I onda ti dodju klinci koji zavrse svajcarski fakultet i od iskustva imaju nekoliko meseci prakse u okviru faksa i odmah ih postave za menadzere. Onda mi taj vodi projekat, a da nema predstavu sta se i kako radi.
Diploma u vecini struka znaci mnogo manje od znanja koje se stice iskustvom i to ne smete smetnuti s uma pri ovakvom brojanju visokoobrazovanih.

rzs

pre 7 godina

srbija ima 10.5% osoba sa visokim obrazovanjem prema popisu iz 2011... e sad svi dobro znamo kakav je kvalitet pojedinih fakulteta, tako da ako se ne bi lagali, ova cifra je bliza 5%

Stvarno vise

pre 7 godina

@Jana
Verovati 2016. godine da fakultet garantuje da je osoba koja ga je zavrsila automatski pristojan, kulturan, elokventan intelektualac je potpuno van pameti i strasno samozavaravanje. Ne garantuje cak ni pismenost. I ne, naravno da to nije zbog privatnih fakulteta. To je jos jedan mit koji ce vremenom, valjda, da se srusi.
Vi zvucite kao da ste dosli iz 17. veka s Oksforda ili iz nekog paralelnog univerzuma. Tolika kolicina arogancije i kompleksa vise vrednosti se stvarno vidja iskljucivo medju diplomcima nasih fakulteta.
Verujem da silno zelite da svi misle da posedujete sve osobine koje ste naveli cim im kazete da ste zavrsili fakultet, ali zao mi je, to vreme je davno proslo. A cak je i tada bilo izuzetaka. Sada je izuzetak kada neko poseduje sve te divne osobine.

кап

pre 7 godina

Za ovog sto se hvata za ceste strajkove prosvete: bio sam na zapadu u vise zemalja i naleteo slucajno na strajkove prosvetnih radnika, tako da to nije razlog, tote ona svuda. Mozda je zapravo razlog vise u tome sto je prosveta kod nas obezvredjena
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dragan, 18. septembar 2016 19:22)

јесте, и њихова деца месецима не иду у школу на сваких пар година јер просветари спонтано одлуче да хоће већу плату, зато се по Западу подстиче да раде људи различитих годишта, да међусобно надокнаде рупе у образовању кад нису ишли у школу због изгубљених месеци током којих су просветари штрајковали

из племенитих побуда према деци, наравно

icf

pre 7 godina

A sto "volim" ove likove koji su kao mogli opusteno da zavrse fakultete,a nisu jer im ne treba u zivotu. Sve sami strucnjaci samoobrazovani sa kafanskim i zivotnim fakultetima... Nemam nista protiv zanata cak mislim da je jako vazno da ima ljudi koji zive od zanata,i da se ulaze u taj vid obrazovanja da iz tehnickih skola izlaze strucni radnici i zanatlije. Mi imamo drugu situaciju,izlaze iz skole,a ne znaju ni osnovne stvari,ali zato svi su sposobni za rukovodece pozicije,i busaju se da znaju vise od ljudi koji su potrosili godine na obrazovanje... Ko je hteo da radi na sebi taj iz skole izasao sa znanjem,a ko je "filozof" njemu ni fakultet nije pomogao.

Mrle

pre 7 godina

Ko bre nema diplomu idem danas da kupim i meni i zeni. Ma i ocu i majci cu da kupim pa nismo mi Srbi najgori se brukamo za sitne pare par hiljada €. A verovatno ima i popust na kolicinu. Lako je onim zapadnjacima za faks kad tamo plate po 2-3 soma. Kupi ti diplomu rodjo sa platom od 200,300€ e samo je u tome razlika. Jes sad neki Svabo i Englez pametniji od mene pa oni rodjaci osigurac ne znaju da zamene.

EU gradjanin

pre 7 godina

Žalosno je da i u 2016. kvazi naučnici koriste kartu gde Evropa završava sa početkom Ex-YU a nastavlja se južno od Makedonije. Bilo bi zgodno da neko konačno prestane da se bavi takvim kartama...jer u sred projekta je rupa. (Oskar, 18. septembar 2016 15:41)

"Kvazi naucnici" koriste mapu EU + druge razvijene zemlje Evrope (CH, N, TR). Hocete sa Rusima? E, to ima cenu. Ako se ne osecate delom Evrope, kao sto kazete, zasto ste uvredjeni?

neutralni felsh

pre 7 godina

... bolje je imati 1000 dobrih i vrednih inzenjera nego jednog nadprosecnog i 999 stanovnika sa srednjom skolom.
(obrazovan, 18. septembar 2016 18:41)


e da je tih 999 sa srednjom skolom, bila bi puna kapa. mi nikako da shvatimo: drzavu ne vuce u progres broj visokih diploma, nego visok procenat srednje-obrazovanog stanovnistva, i mi smo tu krhki.
eno nam nemacke, kod njih vrlo mala cifra studira, pa sta im fali - jer im je vecina populacije srednje obrazovana. i ne da svi rade, nego im fali radna snaga.
taman da im mesaju malter i peru case nasi visoki diplomci koji ovde ne mogu da nadju posao u struci.
kvalitet je retko podudaran sa kvalitetom. vidjao sam high diplomce od kojih sam kao laik vise znao na "njihove teme"... ne informacije, to se buba napamet, nego cisto logicke premise na osnovu upucenosti. i sta vise da pricamo? bruka.
i kad sve to znamo, sta vise da se prica? da besimo diplomu na zid, pisemo titulu na ulazna vrata stana? ma skidaj i ovo sto imas.
kod nas odavno vlada mentalitet "uci da ne radis", a posledica toga je da mnogi kad zavrse fakultet pomisle da su kraljevi znanja, i tad prestanu da prate fah, ukonformisu se: za 10 godina izadju iz stiha, otupe skroz, budu gori od naprednog srednjoskolca, ko ozenjen covek kad pusti stomak, a udata zena se ugoji, kao sindrom usporenog zivota posle zadovoljenih konvencija. takvi su podesni za ideoloske manipulacije isto kao i lumpen- proleteri.
kad sve to spojis, dobijas da se ovde odavno od vrha neguje namerno stancovanje takvih oportunista (kako drugacije nazvati nekog ko plati diplomu?), a svesno marginalizovanje modela samosvesne individue - sa visokom diplomom ili bez nje, svejedno. opasni su im oni koji ne vole da spustaju glavu.

Teodosije

pre 7 godina

"Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. "
To nema nikakve veze sa obrazovanjem nacije.

Vlada

pre 7 godina

Ne znam zasto nije uspeo da pronadje podatke za Srbiju kada su rezultati popisa javno dostupni na internetu. Tako da u Srbiji po popisu iz 2011 ima 16,24% sa visokom ili visom strucnom spremom.

http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublikacije/Popis2011/Skolska%20sprema,%20pismenost%20i%20kompjuterska%20pismenost-Educational%20attainment,%20literacy%20and%20computer%20literacy%20.pdf

svasta

pre 7 godina

Hajde Evropska unija, ali da mi je samo znati kako je majstor nasao pouzdane podatke za Tursku
(Dragan, 18. septembar 2016 19:11)

Lepo pise, podaci su od EUROSTAT, Evropske agencije za statistiku, kojoj drzave dostave podatke, razvrstane kako se trazi. To ti dalje znaci da one drzave za koje nisu ni radili poredjenje ne umeju, nece ili ne znaju ni statistiku da popune, a takodje i da nemaju rezultate tipa PISA testiranje na kome smo, kada ucestvujemo, NAJGORI JER SMO FUNKCIONALNO NEPISMENI.

HanSolo

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41)

Ta deca bi bila pametna i bez škole.. A i u zapadnim zemljama nema tradicija da se deca "takmičuju" o svakakim školskim temama kao kod nas.. Naš školski sistem je tuga iz skoro svakog pogleda.. Činjenica..

Fido

pre 7 godina

Danas punim svoju prvu godinu provedenu u Engleskoj. Od svih zapadnih zemalja, ubjedljivo najgora za radnu snagu koja nije pretjerano edukovana. Što se tiče ljudi koji su stručni u svojoj oblasti, mogu jako lijepo živjeti, pa čak i ako nemaju diplomu faksa. Ali obična, udarnička, povuci potegni radna snaga... nigdje gore na zapadu ne živi nego u UK. Većina naših iseljenika, pogotovo ovih starijih, čini upravo tu grupu. Ostalo je još malo zemalja u Evropi, gdje je teški fizički rad dobro plaćen (Švicarska, Njemačka, Austrija..)

kurs iz engleskog

pre 7 godina

Najbolje je u drustvima gde su "pamet" I posvecenost u nejvecem procentu zastupljeni. Diploma je preporuka, ali ne I potvrda. Potvrda ne postoji. Covek treba uvek da bude posvecen i stalno da se usavrsava. U vecini zemalja, pa I kod nas, kampanjski stecene diplome su kratkog daha.
Uglavnom su preduslov za frustraciju I bunt protiv drustva u kojem zive. I to je legitimno,jer svako ima pravu da se bori za svoje mesto pod suncem, ali da li je to eticki?
E pa na drustvu je da to uvidi I prema tome se I ophodi. Jedino resenje je kvalitetnije obrazovanje kroz koje ce se izvrsiti bolja selekcija, kako bi svako bio svestan svoje uloge u drustvu. Samo tako ce svako doprineti napretku drustva, sto vodi kvalitetnijem zivotu svih nas.
Nije bitan kvantitet vec kvalitet.

Драган

pre 7 godina

Ма супер је да сви имамо факултетске дипломе само ко ће да ради онда?

@@@

pre 7 godina

@2+2=5
Bolonja je sistem zastupljen u najrazvijenijim drzavama Evrope, a onaj nas zaostali stari sistem je bezvredan, dokaz za to je stanje drzave u koje su je doveli ti koji su diplomirali po tom starom sistemu u kojem je vazno bilo bubanje bez razumevanja bilo cega.

Jani

pre 7 godina

@Jana
Potpuno pogresno razmisljanje, zamena teza, nadmenost... ali ajde. -.-
Diplomirani fizicar ce i u Americi da radi na pijaci ako nije dovoljno dobar da radi u struci. Samo sto se on: 1) nece stideti tog posla 2) niko ga nece tretirati kao nize bice zbog toga sto radi taj "sramotan" posao 3) ako nije zadovoljan situacijom, radice na tome da je popravi 4) nece kriviti druge zbog svoje situacije 5) nece mrzeti one koji su u boljoj poziciji. Ovde ce biti sve suprotno, a zbog potpuno nenormalnog "razmisljanja" i stavova koji su ovde popularni, a koji su takvi zbog naopakog sistema obrazovanja i drustva koje kolektivno pati od kompleksa vise vrednosti.

koki

pre 7 godina

studirao sam matematiku. i u to vreme u okviru nekog programa ko je imao prosek preko 8.5 posle druge godine je mogao da nastavi studiranje na kembrižu i jedna koleginica se odlučila za taj korak. posle godinu-dve je sretnem na faksu, neku dokumentaciju je tražila i pitam je kako je na kembrižu a ona me zabezekne odgovorom "pa u principu isto kao i ovde samo malo lakse". još mi nadalje ispriča da joj je engleski loš i da je to malo koči ali sve u svemu da joj je tamo lakše

Bong

pre 7 godina

Ni fakulteti nisu šta su nekad bili. Forsiranje viših i visokih škola koji su u rangu srednje škole nema smisla. To je samo formalno više obrazovanje ali ne i stvarno. Samo gubitak vremena i novca. Skandinavija će valjda uskoro dostić 50-60% visokobrazovanih, a sve nešto bez muke i truda. Osnovna škola bez ocjena, bez strogih pravila, bez definiranih predmeta. Srednja sve nešto izborni predmeti i neki minimum obveznih predmeta, fakulteti sve nešto društvenog smjera, razmazano, hibridno, sve neka kombinirana zanimanja nit si sociolog nit si psiholog a oboje si istovremeno. Ili neka tzv. umjetnička i polumjetnička zanimanja, na kraju će i frizeri imat Akademiju za frizere i VSS. Ali zato nema matematičara, fizičara, inženjera, informatičara, liječnika... toga svega fali a ostalih zanimanja ima ko blata. Tako da te karte i nisu baš pravi pokazatelj jer nemaju sve države isti sistem školovanja. Klasika je ipak klasika i jamči kvalitetu. A ove cic-mic diplome mogu mačku o rep. Mnogi ljudi sa dobrom srednjom i radnim iskustvom znaju puno više nego ovi s cic-mic diplomama.

Ja

pre 7 godina

U Nemackoj i Austriji je normalno da deca posle srednje skole nadju posao, malo rade, vide sta im najvise odgovara, sta zele i tek posle par godina rada upisu (ili ne) fax. Potpuno normalno, logicno i inteligentno razmisljanje. Ali, opet, to su ljudi koji nisu optereceni time sta ce komsiluk da kaze, kao u Srbiji. Ovde bi to bila sramota.
Ovde se upisuje tek da bi se upisalo, tek da bi se imala diploma, da baba urami. Pa se onda kuka po portalima kako (kao mediokritetski diplomac) niko nece da vam DA posao, a toliko ste pametni i obrazovani... Nije ni cudo sto je Srbija puna besnih, iskompleksiranih, neostvarenih tempiranih bombi koji mrze sve zivo. Jer nikada nista nisu radili za sebe i zbog sebe.

Tora

pre 7 godina

@1234, dala sam Vam minus, objasniću i zašto. Smatram da ste ipak preoštri. Naš obrazovni sistem jeste u užasnom stanju i treba ga menjati iz korena. Fakultetska diploma jeste donekle izgubila vrednost. No ipak je preoštro reći da je beskorisno ići na fakultet i da je isti samo za prosečne, jer je netačno. Fakultet bi po prirodi stvari trebalo da bude samo za najbolje, što kod nas nije tako, ali to ne znači da tamo nema veoma pametnih i darovitih ljudi kojima će on koristiti za napredak, kao i bar jedan predani profesor koji će Vama kao studentu otvoriti nove vidike i naučiti Vas nešto novo. Suditi o ljudima na osnovu toga da li su završili fakultet ili ne je, naravno, pogrešno.

maslacak

pre 7 godina

Akademski gradjanin se postaje tako sto posle obrazovnog perioda zaduzis drustvo sa nekim inovacijama iz oblasti za koju si se skolovao.
Ne postaje se akademski gradjanin po zavrsetku fakulteta pa makar i drzavnog.

zoza

pre 7 godina

@ crna rupa

Šta si ti prijatelju imao iz zemljovida/ geografije? Kolk'o ja vidin, Makedonija je lijepo ofarbana, osobito na drugoj sličici!

Mihajlo Dudar

pre 7 godina

Luksemburg je mala,ali važna članica EU.Na karti se lepo vidi,a u tekstu se ne spominje. Našem obrazovanju fali realno znanje stranih jezika. Dokaz su nam oni na vlasti,koji bi trebalo da predstavljaju elitu svog naroda.?

Ard

pre 7 godina

@ Beta
Potpuno ste me krivo razumjeli. I Slovenija i Hrvatska zaostaju za Zapadom, to je jasno i bez da se naglasi, ali su eto nešto bolje u skoro svemu što se mjeri (BDP, plaće, autoceste, obrazovanost, pozicije sveučilišta, u sportu...). Nema niček rasističkog u nabrajanju činjenica, samo me zanimaju STVARNI uzroci. Nekako sumnjam da su nam uvijek drugi krivi. Pokušavam shvatiti da li je uzrok u nama? Jer objektivno gledano nema nekog posebnog razloga da bi Zapad bio u svemu bolji od Istoka (mislim od istočne Europe i Rusije). Čak mislim da su Slaveni imali prirodne prednosti koje nisu iskoristili iz nekih razloga. Slaveni su velika jezična zajednica, drže velika prirodna bogatstva u svojim rukama (ravnice, šume, vode, rudna bogatstva) a nekako se to nije iskoristilo. Pitam se koji je uzrok (bez da ikog vrijeđam, jer i Slovenija i Grvatska su toj istoj slavenskoj grupi).

McUracPalac

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjosnokolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni. Ostalo je propaganda.
(Moja Srbija, 18. septembar 2016 15:41)

svaka čast onima koji postižu rezultate na olimpijadama, ali to je mali broj populacije. jedino merodavno je razvijenost drzave u sirem smislu.

Pera

pre 7 godina

Kao i druge oblasti i u prosveti je izvrsenanegativna selekcija. Najbolji su oterani u inostranstvo, a profesure su se dokopali, sinovi, rodjaci i prijatelji iz stranke...

ok je sto mi ne objavljujete komentare

pre 7 godina

"Нема података" за земље које нису у ЕУ, не ложите се...

@@@

pre 7 godina

@Prosecan genijalac
Sve ok, ali porediti zdravstvo u Srbiji sa onim u Rusiji ili SAD nema veze s mozgom. Mozes postaviti pitanje i na drugi nacin, zasto SAD ima 40-50 miliona ljudi koji nemaju zdravstveno osiguranje? A bogatije su i od Rusije i od bilo koje drzave sveta? Zasto u proseku rade 2 posla i zasto nemaju garantovan slobodan dan? I zasto Svedjani zive bolje od Amerikanaca, a nemaju takav sistem, vec imaju socijalnu drzavu na snazi?

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Најгоре од свега је то што нас лажу да смо некакав лидер у региону,и да имамо неку моћ...А нас нема нигде... И уместо да се помиримо са тренутном ситуацијом да смо најгори, па да кренемо да се чупамо из блата, ми се уместо тога само-лажемо, и мрзимо све што је боље од нас...

И ту се нешто као упоређујемо и са Русима, али смо реално више нешто као Турска...Тако да је боље свим Србима да се угледамо на Амере, јер толико су напредни у односу на нас да смо прво ментално, па онда и по стандарду иза њих бар 150 година...

bezmozgarenje

pre 7 godina

@1234
Tebi bi bilo sramota da imaš fakultet jer nisi (bio) u stanju da ga imaš, pa se sada tešiš. Baš me zanima kako bi to da postaneš arhitekta, statičar, advokat, inžinjer strojarstva, biomolekularni tehnolog ili kemičar, farmaceut ili atomski fizičar... a da se prethodno ne podvrgneš "ispiranju mozga" na jednom od "nepotrebnih" fakulteta.

Dusan K.

pre 7 godina

Ne razumem sto smo uvek u nekoj grupi koja nije obradjena, zaboravljena, kao da smo neko ratno podrucije, a rat se zavrsio pre dvadeset godina, kao da smo treci svet. Ovo me podseca kad si krajem 90-tih i pocetkom 00-tih pokusao da se registrujes na nekom sajtu nigde nije postojala Srbija odnosno Jugosvlavija. Dokle vise? Nemacka se posle II svetskog rata oporavila za 5 godina, nama ce trebati 50 da postanemo regularni, uobicajni,...

Homo politicus

pre 7 godina

Srbija 2015. godine ima samo 18% visokoobrzovanih gradjana i to je porazavajuca statistika Izgovor za one koji ne zele uciti skoro uvek je u privatnim fakultetima ili "teskim" drzavnim fakultima.
I dok tako dokoni gradjani raspravljaju o znanju i vestinama drugih gradjana kao neke baba Vange proricu koliko je ko naucio i koliko ko vlada znanjem (iako su laici), njegovo vreme prolazi uzalud jer ne zeli da radi na sebi i ne zeli da se usavrsava jer upravo on ZNA najbolje zato sto je zavrsio "zivotnu skolu".

Zunzara

pre 7 godina

Problem je u nasem drustvu. Ako upises za kuvara ili elektricara zna se da nisi bio dobar djak u osnovnoj i da te ne ceka nikakva karijera. Zbog toga imamo gomilu ljudi koji umesto da odaberu neko prakticno obrazovanje, u kome bi bili dobri,zbog prese drustva upisuju fakultete, tacnije privatne fakultete. Tako stancujemo neupotrebljiva zvanja umesto upotrebljivih znanja.

branka

pre 7 godina

Normalno da Nemacka ima najmanje falkutetski obrazovanih,jer u Nemackoj se ne ide ni u srednju skolu lako,a pogotovo na fakultet,to je tako kako sam ja upoznata vec vise od cetrdeset godina.Kod njih se ne skoluju samo da bi bili skolovani, kod njih se posle njihove osnovne skole zaposljavaju oni koji nemaju uspeh za dalje skolovanje i nema nista na protekciju,ali ima poslaema i moze da se radi.Nema skolovanih da cekaju deset i vise godina posao,nema bacanje para na bespotrebno skolovanje.

Mayday

pre 7 godina

Srbije je po efektivnom znanju predposlednja u Evropi odmah ispred Turske i to ako računamo Tursku u Evropu. To je ekstremno poražavajuće.

E, ako na to dodamo da je kod nas Master postao minimum za zaposlenje, da je Bečlor apsolutno obezvređen i da nijedan fakultet ga ne nudi više kao osnovnu studiju. Za pola decenije svi ćemo biti PhD u Srbiji videćete, a opet nećemo imati pojma ni o čemu i biti na evropskom dnu i po praksi i po znanju.

Jana

pre 7 godina

Nisam zelela da zvucim kao ego manijak niti da na bilo koji nacin uvredim ljude koji nemaju zavrsen fakultet.
Sve sto zelim da kazem jeste da je obrazovanje i rad na sebi divna stvar i da se razlika jasno vidi, po svim osnovama, izmedju obrazovanog i neobrazovanog coveka. I to niko ne moze da pobije. Neminovno je.
A da fizicar prodaje voce na pijaci u Nemackoj ili Srbiji, pa ma kakvog stava prema tome bio taj fizicar, nije normalno i porazavajuce je.
Toliko.

meda

pre 7 godina

Nikako nije dobro ako je % ljudi sa fakultetima reda 50% jer nema toliko ljudi sa intelektualnim kapacitetom ni u jednoj zemlji.
Stvar se ionako svede na formu, zavrsavaju se neke liberal arts gluposti i socijalne studije u velikim procentima da bi ljudi bili bolje placeni kad rade za drzavu.
I onda nema dovoljno zanatlija.
Procenat ljudi koji imaju fakultet treba da bude maksimalno 20% da stvari budu balansirane kako treba.

cobo

pre 7 godina

Nemacka obrazuje mlade ljude po potrebi trzista a ne kao kod nas,svi se obrazuju a niko ih ne treba,niti znaju sta da rade,niti imaju gde nauciti da rade,niti su vise zainteresovani da rade,tako da sede po kaficima ili na pijaci,sav trud uzalud ! Zali boze .

objektivno

pre 7 godina

Nekako ne prestaje da me cudi, ne znam zasto, kako ljudi i dalje zive u proslosti. Komentatori pisu kao da se nista nije promenilo i da smo jos uvek u 70-im godinama proslog veka. Za 20 godina velika vecina poslova koji sada postoje nece postojati, radice ih roboti i kompjuteri. Na primer vi odete kod lekara koji vam postavi nekoliko da/ne pitanja, da nesto da pijete i kaze da dodjete za par nedelja. Potpuno nepotrebna aktivnost koju moze mnogo bolje da obavi vas mobilni telefon koji uzme iz baze podataka sta je potrebno.

whocares

pre 7 godina

@Oskar
Podaci su iz eurostat-a tako da su primarno vezani za eu i poneke eu kandidate. To ne znaci da nas drugi vide kao ne-Evropa.
A ne radi se ni o naucnicima, btw, verovatno je ovaj koji je napravio ovo samo neki graf. dizajner ili nesto slicno koji je samo preuzeo javno dostupne podatke i napravio mapu.

neutralni felsh

pre 7 godina

Fakultet te nauci disciplini i odgovornosti, prosiri ti svest, i daje ti perspektivu. 
(Jana, 18. septembar 2016 18:22)


fakultet te nauci da ucis, da posle njegovog zavrsetka nastavis da sistematski izucavas to cime se bavis. i da to primenis na ostale discipline, prilikom saznanja.
fakultet te nauci da prilikom ucenja treba da budes i socijalno inteligentan, ne radi se toliko o prosirivanju svesti.
fakultet te nauci da je ocena ponekad relativna stvar, i nebitna, onda kada naucis da ispravno i sto objektivnije vrednujes sebe.
o perspektivi, neki drugi put ;)

neutralni felsh

pre 7 godina

Cedisti i njihova braca ustasoidi mogu samo da se napasu moshanja i da se loze da je ova "mapa" bitna i mjerodavna,ali svi koji su posli sa ovih neobiljezenih prostora u ove,obrazovanjem obiljezene,imali su vise znanja od onih koje su tamo zatekli.Jedino su u deficitu sa praksom i usavrsavanjem - a za to su krivi ratovi i pogromi koje su nam priredili ovi obiljezeni prvaci u obrazovanju i kulturi na ovoj "mapi".Eto tako jadnici,sad udrite po minusima.
(arhitekta, 19. septembar 2016 10:11)


arhitetka.

Jana

pre 7 godina

Verovati 2016. godine da fakultet garantuje da je osoba koja ga je zavrsila automatski pristojan, kulturan, elokventan intelektualac je potpuno van pameti i strasno samozavaravanje. Ne garantuje cak ni pismenost. I ne, naravno da to nije zbog privatnih fakulteta. To je jos jedan mit koji ce vremenom, valjda, da se srusi. 
Vi zvucite kao da ste dosli iz 17. veka s Oksforda ili iz nekog paralelnog univerzuma. Tolika kolicina arogancije i kompleksa vise vrednosti se stvarno vidja iskljucivo medju diplomcima nasih fakulteta. 
Verujem da silno zelite da svi misle da posedujete sve osobine koje ste naveli cim im kazete da ste zavrsili fakultet, ali zao mi je, to vreme je davno proslo. A cak je i tada bilo izuzetaka. Sada je izuzetak kada neko poseduje sve te divne osobine.
(Stvarno vise, 18. septembar 2016 21:37)

Arogancija, za koju me optuzujete, se nazira iz Vaseg komentara cim tako iskljucivo kazete da gresim samo zato jer se Vi ne slazete sa mnom. Ovo za paralelan univerzum cu da shvatim kao kompliment. A fakultete nisam zavrsila u nasoj zemlji, tu ste pogresili. Svaka rasprava je dobra ako je konstruktivna, a plasim se da Vasa i moja nije jer imate tendenciju da me vredjate te moram da zakljucim da je upravo kultura ono sto Vam manjka. Pozdrav.

AK

pre 7 godina

Nemacka ne zaustaje iza druge zemlje, nego bas nemacke ima najbolji sistem skolavanja koji cak i cika vucic hoce da uvede u srbiji, a cela evropska unija, pa cak i cika barack u usa. Nije sve u faksu, nego i zanat zlato vredi ;-) hajde pozdrav iz svabarije od jedan koji ima treci stepen obrazovanja ;-)

@@@

pre 7 godina

@axminator
Jeste, skolski sistem u Srbiji je najbolji i najtezi. Dok mi ucimo vazne stvari kao sto su rudno bogatstvo Sudana i flora i fauna Nigerije, oni se bave glupostima kao sto su ekonomija, finansije, elektronika, softveri, matematika, fizika, informacione tehnologije itd. Jer oni eto ne znaju gde se nalazi neka drzava koju napadaju, ali ipak su oni ti koji napadaju. 1999 smo mi mogli da nabrojimo i na karti pokazemo glavne gradove zemalja koje nas napadaju, a sta nam je to vredelo?

Kalimero

pre 7 godina

Hajde Evropska unija, ali da mi je samo znati kako je majstor nasao pouzdane podatke za Tursku
(Dragan, 18. septembar 2016 19:11)

Ni Makedonija, Norveska i Svajcarska nisu clanice EU a ima ih na mapi.

ma da

pre 7 godina

Dzaba mape, treba pogledati rezultate srednjoskolaca na olimpijadama iz svi naucnih oblasti. Konkretni rezultati su jedini merodavni
......
Vise vredi kad su svi u proseku nego kad imas jednog Teslu i brdo tupavih

Usput , primer za razmisljanje
Zasto Srbija i Rusija imaju bolje, besplatno zdrastveno od Amerikanaca, a Ameri u proseku zive 8 godina dulje?
A i njihovi 70 godisnjaci su puno zivahniji od nasih?
(Prosecan genijalac, 18. septembar 2016 19:19)

Zato sto smo mi odgovorna drzava i uvek smo pomagali najlosije i najslabije a najbolje satirali do koske i terali u inostranstvo.Npr bas to zdravstvo koje nam se skida sa plata i uplacujemo je totalni parazitski trosak jer svaki pregled ili bolest se zavrsi i leci privatno ili privatno u drzavnoj ustanovi.Znaci cemu to ili sta je to.Ja mislim bolestvo a ne zdravstvo.EPS,umesto da hapse lopove struje ili ga privatizuju oni mu povecavaju cenu.Kad mu povecaju cenu onda i onaj mali broj postenih siromasnih platisa pocinje da krade struju.I sta je to ? Sve nam je pogresno i isto.Vecito gasimo pozar na kraju sume.Umesto da je obezbedimo na pocetku.Gradimo sigurne kuce za zlostavljane zene umesto da trpamo u zatvor zlostavljace.

abc

pre 7 godina

Nekako precenjujemo sami sebe, neki kriterijum drzimo na svoju stetu. Razumeo bih to da se sa zavrsenim fakultetom stvara gotov strucnjak sposobnosti srazmerne tezini zavrsrne skole ali to jednostavno nije tako u realnosti. Sta je onda razlog toliko teskih studija ne znam - valjda da se sto vise skolarine naplati. Stranci, kada isrpicam kako ovde postoje profesori kod kojih je prolaz na ispitu manji od 20%, me gledaju u cudu, a nisam primetio da su nesto manje strucni od nasih ljudi. Slika sve govori.

tony

pre 7 godina

ma begaj bre. a gde su ovde nasi burazeri crnogorci? pa nema nacije sa vise diploma po glavi stanovnika na celoj planeti. a sto se nemacke tice, pa ovde je to malo drugacije. prvo, ne moze bas svako da studira a drugo i ne treba svako da studira i trece mnogi bez obzira sto bi mogli i trebali jednostavno nece jer smatraju da gube vreme u zivotu. inace, mnogo ljudi sa nemackim papirima jednostavno pali za usa i tamo ostaje.

objektivno

pre 7 godina

@dida dedic

Nije slucajno sto imamo dobre rezultate na nivou srednjeskolskih takmicenja. Imamo isto tako sjajne rezultate u omladinskim selekcijama u sportu, a slicno bi moglo da se kaze i za umetnost. U svim oblastima zivota imamo talente. Fakultet ne postoji sam za sebe nego je normalno povezan sa istrazivanjima koja se rade za drzavu i kompanije. Da bi to postojalo potrebno je da postoje nekakve kompanije. Kao i za sportiste da postoje klubovi koji nisu u milionskim vestacki napravljenim dugovima. Kao i za umetnicke duse da imaju negde da izlazu svoje radove i da postoji sansa da negde rade, snimaju filmove, sta god. Znaci vi odgovorno tvrdite da nas ETF razbija sve americke fakultete, da je sangaska lista lazna, da se sve najvece komapnije po svetu udaraju u glavu sto ne mogu da pronadju jos nekog sa ETF-a jer su svi ostali potpuno nesposobni? Sede tako oni i vajkaju se "eh samo kad bi imali srece da nam dodje bar jos neko iz Srbije"...

ja

pre 7 godina

kakvo obrazovanje,u branicevskoj i timockoj eparhiji za veroucitelje postavljaju drugare i bracu,predaju nekompetentni ljudi sa raznim nezavrsenim fakultetima a sa zavrsenim sede kuci.