Sreda, 24.08.2016.

11:23

Da li biste položili prijemni ispit i upali na Kembridž?

Izvor: Index

Da li biste položili prijemni ispit i upali na Kembridž? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Nisam član mense

pre 7 godina

Betty: "Sve što ja kažem je laž."
a) ako je izrečena tvrdnja istinita onda je Betty u kontradikciji
b) ako je izrečena tvrdnja lažna onda je Batty opet u kontradikciji

c) ako Albert govori istinu onda i Karolina govori istinu, ako Karolina govori istinu onda i David govori istinu, a David tvrdi da Karolina laže i tu je kontradikcija.
d) ako Albert laže onda i Karolina laže, ako Karolina laže onda i David laže a David tvrdi da Karolina laže (to bi bila točna tvrdnja kad bi David govorio istinu) dakle opet je kontradikcija.

Zaključak:
- omaškom loše postavljen zadatak
- zadatak ciljano postavljen "loše" tj. sa zamkom
- loše preveden zadatak (potkrala se greška u prevodu bar na jednom mjestu)
- lakonski odgovor na pitanje: svi bi mogli govoriti istinu kad bi htjeli, ali to ne znači da bi im tvrdnje bile jednake navedenim tvrdnjama.

realno

pre 7 godina

Odgovor na pitanje "koji bi od njih mogao da govori istinu" je: svaki od njih bi mogao da govori istinu kad bi htio. Pitanje je neprecizno i ne zna se što se zapravo pita.

Logika

pre 7 godina

Albert Karolina i David u obje mogućnosti moraju govoriti isto (tako proizlazi iz postavljenog zadatka). Dakle svi troje ili govore laž ili istinu, a u svakoj toj mogućnosti uvijek jedna tvrdnja ostaje u kontradikciji sa prethodne dvije, a to znači da David nije točno rješenje. Jedino moguće rješenje je da Beti može govoriti istinu (vjerojatnost da Beti goori istinu je 50%). Pitanje je da li je zadatak dobro preveden?

Beti

Недељко Стефановић

pre 7 godina

Ако није тачно да неко увек лаже, онда бар некад говори истину.

Ако није тачно да неко бар некад говори истину, онда увек лаже.

Zoran

pre 7 godina

Ako Albert govori istinu onda i Karolina govori istinu, ako Karolina govori istinu onda i David govori istinu a David tvrdi da Karolina laže, a to znači kontradikciju sa prethodnim tvrdnjama.
Ako Albert laže, onda i Karolina laže, ako Karolina laže onda i David laže, a David tvrdi da Karolina laže, a to bi bila istinita tvrdnja.
Beti je irelevantna.

C i n i k

pre 7 godina

Na Kemridz idu deca bogatasa i poneki prirodni talenat. Kasnije oni postanu drzavnici. Ovaj test je smesan,ne verujem uopste da je istinit jer i Englezi cesto preteruju i ironisu sa Oxfordom i Kembridzom,a ni Iton nije postedjen.

A

pre 7 godina

Kembridz ima preko 30 fakulteta. Za sta su ova pitanja? Smesno.
Neko je napisao u komentarima lepo kako se upisuje neki od fakulteta na Kembridz-u. Svako od njih ima svoje nesto sto doda ili oduzme u zavisnosti od programa i fakulteta na koji se konkurise. Na svim jacim (da ne napisem elitnim -neko ce pogresno razumeti) fakultetima ako nemas uslova/znanja neces biti primljen ni u snu, pa neka su ti tata,ujak ili ujna neki VIP. Uostalom, probajte, zhelim vam mnogo uspeha zaista.

M@re1998

pre 7 godina

Beti kaže: "Sve što ja kažem je laž."
Ako Beti laze onda je i ova recenica laz
i sve sto ona govori je zapravo istina,
a ako govori istinu onda u stvari priznaje da je sve sto kaze laz.
Ako David govori istinu to znaci da Karolin laze kada kaze
da je sve sto David kaze istina i da David u stvari laze.
Ako David laze to znaci da Karolin govori istinu kada kaze
da David uvek govori istinu.
Mislim da je jasno da je ovo je klasicna beskonacna paradoksalna petlja
i iz svega se moze zakljuciti da nijedan odgovor
ne moze biti u potpunosti tacan.
I u tome je sustina, Kembridz trazi ljude koji nece uvek misliti
da je nesto tacno samo ako je neko negde napisao da jeste, u ovom
slucaju tacan odgovor bi navodno trebao da bude pod a,b,c ili d.

PS Budite kreativni i nemojte uvek lagati

Недељко Стефановић

pre 7 godina

За оне који не разумеју зашто само Давид можда овај пут говори истину:

Ако је Каролин овај пут рекла истину, онда Давид увек говори истину, па је и сада рекао истину да Каролин увек лаже, па је и сада слагала. То је у супротности с тим да је сада рекла истину, па је претпоставка да је Каролин сада рекла истину нетачна. Дакле, Каролин је сада слагала, односно Давид бар понекад лаже.

Ако је Алберт сада рекао истину да Каролин увек говори истину, онда је Каролин и сада рекла истину, што је у супротности са претходно доказаним да је Каролин овај пут слагала. Дакле, Алберт је овај пут слагао, односно Каролин бар понекад лаже.

Ако је Бети овај пут рекал истину, онда Бети увек лаже, па је и сада слагала, што је у супротности са претпоставком да је сада рекла истину. Дакле, Бети је сада слагала, односно Бети понекад говори истину.

Ако је Давид овај пут рекао истину, онда Каролин увек лаже, па је и сада слагала, па Давид понекад лаже.

Имамо две могућности које се иклапају у дате услове.

Прва могућност:

Алберт је сада слагао.
Бети је сада слагала, али понекад говори истину.
Каролин увек лаже.
Давид је сада рекао истину, али понекад лаже.

Друга могућност:

Алберт је сада слагао.
Бети је сада слагала, али понекад говори истину.
Каролин је сада слагала, али понекад говори истину.
Давид је сада слагао, али понекад говори истину.

Дакле, постоји могућност да је Давид рекао истину, а постоји могућност и да је слагао.

daleko blizu

pre 7 godina

Obzirom da je drugo pitanje velika dilema komentatora, ako mogu da pomognem.
Beti izjavljuje da je sve sto ona kaze laz, pa samim tim i ta recenica koju je rekla, odnosno ni sama ta recenica, kojom ona tvrdi da sve laze, nije istinita.
David moze da govori istinu, dolazi se do zakljucka sistemom eliminacije. Ako je on rekao da Kristen laze, i nije u pravu, tj on laze, u tom slucaju Albert govori istinu, a posto je on rekao da Kristen govori istinu, dolazi se do situacije da njih dvoje govore istinu, sto je zadatkom iskljuceno, jer se trazi samo jedan koji govori istinu.

Marko

pre 7 godina

Drugo pitanje...
Beti kaze da je sve sto ona kaze laz, sto znaci da je i ta izjava laz, pa ispada da stalno govori istinu, ali onda je opet ta izjava tacna i vrtimo se u kontradikciji...
Karolin i David su medjusobno u kontradikciji, ako Karolin govori istinu, onda je istovremeno i ne govori, isto i za Davida.
Nesto nije u redu sa zadatkom.

Sarkazi

pre 7 godina

@zbunjen

Posao si od pretpostavke da Beti nikada ne govori istinu i paradoks lezi upravo u tome. Kada bi Beti uvek govorila neistinu ona nikada ne bi mogla da izjavi nesto sto je istinito, zar ne? U ovom kontekstu jasno je da je pretpostavka pogresna i da Beti ne moze uvek govoriti neistine.

s

pre 7 godina

Da biste upisali Cambridge ili neki od sličnih univerziteta,od najmanje tri ispita A-levela morate da imate dva sa ocenom A* i jedan A.Matematika je obavezna,viša matematika i fizika poželjni,kod prirodnih nauka.Školarina za Britance 9000 funti i za studente iz EU po godini,plus smeštaj i troškovi života.Za studente van EU 18000 funti plus troškovi,po godini.Nije baš tako lako dobiti 100% stipendiju,i britanski studenti moraju da rade.Prijava je u oktobru,
u decembru te zovu na intervju.Polaže se i pismeno i usmeno pred komisijom.Onda čekaš odgovor jedno mesec dana a tek u avgustu kada ocenom sa ispita opravdaš mesto,možeš da računaš da si primljen.Tada spremaš lovu jer se sve plaća unapred.Nije lako upisati Cambridge.

neutralni felsh

pre 7 godina

hoce da vide kakav ste covek. vi sto se cudite, i koji obozavate da se cudite ("iju iju iju, sta je sad ovo!?") unapred ste pali... ua goli streberi, mentalne lenstine, preozbiljni kapiraoci samih sebe, sami ste sebi najveca kazna, a non stop cekate neke nagrade od zivora, "za uzorno ponasanje" ;)

Cooltywattor

pre 7 godina

Odgovor na pitanje br.2 je - nijedan od ponudjenih odgovora.

Onom ko vam je dao odgovor koji ste predstavili kao resenje prenesite da ga je Kerolin puno pozdravila.

dosledan

pre 7 godina

Na Kembridzu nema prijemnog ispita.
Ima biografija, ocene iz skole, selekcija, razgovor, selekcija, razgovor, selekcija, obavestenje. Raspitajte se.

тата

pre 7 godina

@ mali jovica, 24. avgust 2016 12:56

Зато што Бети лупета. Њена изјава је логичка бесмислица којој се не може утврдити таутолошка, односно истинитосна вредност. Дејвид како кад: уме и да слаже, али је овог пута рекао истину. Остало двоје су ноторне лажовчине. :-)

JPR23

pre 7 godina

@jpr23Ovo su sto puta bitnija pitanja za buduce studente elitnog fakulteta, nego ona kao na nasim, nabubaj 1000 strana gradiva i odgovaraj na debilna pitanja poput: koliko sinova je imao car Lazar ili koji hormoni se koriste za uzgoj fikusa...Ovako se proverava ko ume da misli i ko je kompetentan, svako moze da nabuba tekst, al ne moze svako da razmislja
(Mara, 24. avgust 2016 12:10)

Slazem se potpuno... ali nivo ovih pitanja nije za univerzitet.

Dejan

pre 7 godina

Nije tačan odgovor da David govori istinu. Onda i Kerolin govori istinu jer kaže samo da David govori istinu.
Pošto nije David, znači on laže, a njegova izjava je suprotna Albertovoj, rešenje je - Albert.

Tajfun Korkut

pre 7 godina

Ja ne da sam polozio prijemni ispit na ekonomskom,medicinskom i elektrotehnickom fakultetu nego sam bio i na budzetu tih fakulteta,za sve vreme studija.Tako da bih i na Kembridzu lagano prosao.

cookie95

pre 7 godina

Nije jednostavno, ali ne bih ovo uveo kao pitanja za prijem na univerzitet. Ovo su vise neke mozgalice i pitanja za enigmatike. Za univerzitet mislim da bi ipak trebalo da se traze neko konkretno znanje iz neke konkretne nauke, da bi se utvrdilo da li je neko na dovoljnom nivou za neke studije, i da li moze da radi od pocetka, jer ako ne, dzabe sto je on bolje uradio ove testove od nekog drugog, kad je taj neko na visem nivou znanja iz zeljene oblasti. Isto kao i test iz opste kulture kod nas. Besmisleno. Cista eliminacija. A mozda je neki eventualni znameniti pravnik ili istoricar, ili bilo ko drugi, izgubio sansu da se skoluje, jer mu je neko uzeo mesto zbog cinjenice da je nedavno procitao o najnovijem albumu Bajage, ili o tome u kom kolu je Novak ispao na turniru 2009. Eto, to je moje misljenje.
Pozdrav! :)

zbunjen

pre 7 godina

Pošto lako možemo da zaključimo da Beti ne može da priča istinu, onda dolazimo do zaključka da ona laže. Ako laže da je sve što ona kaže laž, to znači da priča istinu? Na kraju ispade da ona ne može ni da priča istinu, a ni da laže???

Balkanoid

pre 7 godina

Ja bih ovo uveo i za skupstinu. Ako neko nema elementarnu logiku, ili jos gore, mrzi ga da razmislja, takav ne bi smeo da sedi u skupstini.

Darkwood

pre 7 godina

Ovo je zapravo običan test inteligencije, i nije presudna stvar prilikom upisa na Kembridž. Mnogo je bitniji ispit koji se polaže iz stručne oblasti koju upisujete. Recimo, upisujete se na fiziku, polažete prijemni ispit iz fizike. Takođe su bitne reference i preporuke. Konkretno, znam da je za Srbiju Matematička gimnazija vrlo jaka referenca prilikom upisa fakulteta povezanih sa matematikom, kao i uspesi sa međunarodnih takmičenja i olimpijada.

Mara

pre 7 godina

@jpr23
Ovo su sto puta bitnija pitanja za buduce studente elitnog fakulteta, nego ona kao na nasim, nabubaj 1000 strana gradiva i odgovaraj na debilna pitanja poput: koliko sinova je imao car Lazar ili koji hormoni se koriste za uzgoj fikusa...
Ovako se proverava ko ume da misli i ko je kompetentan, svako moze da nabuba tekst, al ne moze svako da razmislja

...........................................................

pre 7 godina

Лепо напишу тај есеј и ставе га у џеп и оду да издоминирају(пошто су на свим листама на врху) на термодинамици на Ломоносову, а ако не прођу нека кажу да имају есеј који се признаје на једном Кембриџу!

Mara

pre 7 godina

@jpr23
Ovo su sto puta bitnija pitanja za buduce studente elitnog fakulteta, nego ona kao na nasim, nabubaj 1000 strana gradiva i odgovaraj na debilna pitanja poput: koliko sinova je imao car Lazar ili koji hormoni se koriste za uzgoj fikusa...
Ovako se proverava ko ume da misli i ko je kompetentan, svako moze da nabuba tekst, al ne moze svako da razmislja

Balkanoid

pre 7 godina

Ja bih ovo uveo i za skupstinu. Ako neko nema elementarnu logiku, ili jos gore, mrzi ga da razmislja, takav ne bi smeo da sedi u skupstini.

Darkwood

pre 7 godina

Ovo je zapravo običan test inteligencije, i nije presudna stvar prilikom upisa na Kembridž. Mnogo je bitniji ispit koji se polaže iz stručne oblasti koju upisujete. Recimo, upisujete se na fiziku, polažete prijemni ispit iz fizike. Takođe su bitne reference i preporuke. Konkretno, znam da je za Srbiju Matematička gimnazija vrlo jaka referenca prilikom upisa fakulteta povezanih sa matematikom, kao i uspesi sa međunarodnih takmičenja i olimpijada.

zbunjen

pre 7 godina

Pošto lako možemo da zaključimo da Beti ne može da priča istinu, onda dolazimo do zaključka da ona laže. Ako laže da je sve što ona kaže laž, to znači da priča istinu? Na kraju ispade da ona ne može ni da priča istinu, a ni da laže???

s

pre 7 godina

Da biste upisali Cambridge ili neki od sličnih univerziteta,od najmanje tri ispita A-levela morate da imate dva sa ocenom A* i jedan A.Matematika je obavezna,viša matematika i fizika poželjni,kod prirodnih nauka.Školarina za Britance 9000 funti i za studente iz EU po godini,plus smeštaj i troškovi života.Za studente van EU 18000 funti plus troškovi,po godini.Nije baš tako lako dobiti 100% stipendiju,i britanski studenti moraju da rade.Prijava je u oktobru,
u decembru te zovu na intervju.Polaže se i pismeno i usmeno pred komisijom.Onda čekaš odgovor jedno mesec dana a tek u avgustu kada ocenom sa ispita opravdaš mesto,možeš da računaš da si primljen.Tada spremaš lovu jer se sve plaća unapred.Nije lako upisati Cambridge.

Tajfun Korkut

pre 7 godina

Ja ne da sam polozio prijemni ispit na ekonomskom,medicinskom i elektrotehnickom fakultetu nego sam bio i na budzetu tih fakulteta,za sve vreme studija.Tako da bih i na Kembridzu lagano prosao.

Cooltywattor

pre 7 godina

Odgovor na pitanje br.2 je - nijedan od ponudjenih odgovora.

Onom ko vam je dao odgovor koji ste predstavili kao resenje prenesite da ga je Kerolin puno pozdravila.

cookie95

pre 7 godina

Nije jednostavno, ali ne bih ovo uveo kao pitanja za prijem na univerzitet. Ovo su vise neke mozgalice i pitanja za enigmatike. Za univerzitet mislim da bi ipak trebalo da se traze neko konkretno znanje iz neke konkretne nauke, da bi se utvrdilo da li je neko na dovoljnom nivou za neke studije, i da li moze da radi od pocetka, jer ako ne, dzabe sto je on bolje uradio ove testove od nekog drugog, kad je taj neko na visem nivou znanja iz zeljene oblasti. Isto kao i test iz opste kulture kod nas. Besmisleno. Cista eliminacija. A mozda je neki eventualni znameniti pravnik ili istoricar, ili bilo ko drugi, izgubio sansu da se skoluje, jer mu je neko uzeo mesto zbog cinjenice da je nedavno procitao o najnovijem albumu Bajage, ili o tome u kom kolu je Novak ispao na turniru 2009. Eto, to je moje misljenje.
Pozdrav! :)

dosledan

pre 7 godina

Na Kembridzu nema prijemnog ispita.
Ima biografija, ocene iz skole, selekcija, razgovor, selekcija, razgovor, selekcija, obavestenje. Raspitajte se.

Недељко Стефановић

pre 7 godina

За оне који не разумеју зашто само Давид можда овај пут говори истину:

Ако је Каролин овај пут рекла истину, онда Давид увек говори истину, па је и сада рекао истину да Каролин увек лаже, па је и сада слагала. То је у супротности с тим да је сада рекла истину, па је претпоставка да је Каролин сада рекла истину нетачна. Дакле, Каролин је сада слагала, односно Давид бар понекад лаже.

Ако је Алберт сада рекао истину да Каролин увек говори истину, онда је Каролин и сада рекла истину, што је у супротности са претходно доказаним да је Каролин овај пут слагала. Дакле, Алберт је овај пут слагао, односно Каролин бар понекад лаже.

Ако је Бети овај пут рекал истину, онда Бети увек лаже, па је и сада слагала, што је у супротности са претпоставком да је сада рекла истину. Дакле, Бети је сада слагала, односно Бети понекад говори истину.

Ако је Давид овај пут рекао истину, онда Каролин увек лаже, па је и сада слагала, па Давид понекад лаже.

Имамо две могућности које се иклапају у дате услове.

Прва могућност:

Алберт је сада слагао.
Бети је сада слагала, али понекад говори истину.
Каролин увек лаже.
Давид је сада рекао истину, али понекад лаже.

Друга могућност:

Алберт је сада слагао.
Бети је сада слагала, али понекад говори истину.
Каролин је сада слагала, али понекад говори истину.
Давид је сада слагао, али понекад говори истину.

Дакле, постоји могућност да је Давид рекао истину, а постоји могућност и да је слагао.

A

pre 7 godina

Kembridz ima preko 30 fakulteta. Za sta su ova pitanja? Smesno.
Neko je napisao u komentarima lepo kako se upisuje neki od fakulteta na Kembridz-u. Svako od njih ima svoje nesto sto doda ili oduzme u zavisnosti od programa i fakulteta na koji se konkurise. Na svim jacim (da ne napisem elitnim -neko ce pogresno razumeti) fakultetima ako nemas uslova/znanja neces biti primljen ni u snu, pa neka su ti tata,ujak ili ujna neki VIP. Uostalom, probajte, zhelim vam mnogo uspeha zaista.

neutralni felsh

pre 7 godina

hoce da vide kakav ste covek. vi sto se cudite, i koji obozavate da se cudite ("iju iju iju, sta je sad ovo!?") unapred ste pali... ua goli streberi, mentalne lenstine, preozbiljni kapiraoci samih sebe, sami ste sebi najveca kazna, a non stop cekate neke nagrade od zivora, "za uzorno ponasanje" ;)

M@re1998

pre 7 godina

Beti kaže: "Sve što ja kažem je laž."
Ako Beti laze onda je i ova recenica laz
i sve sto ona govori je zapravo istina,
a ako govori istinu onda u stvari priznaje da je sve sto kaze laz.
Ako David govori istinu to znaci da Karolin laze kada kaze
da je sve sto David kaze istina i da David u stvari laze.
Ako David laze to znaci da Karolin govori istinu kada kaze
da David uvek govori istinu.
Mislim da je jasno da je ovo je klasicna beskonacna paradoksalna petlja
i iz svega se moze zakljuciti da nijedan odgovor
ne moze biti u potpunosti tacan.
I u tome je sustina, Kembridz trazi ljude koji nece uvek misliti
da je nesto tacno samo ako je neko negde napisao da jeste, u ovom
slucaju tacan odgovor bi navodno trebao da bude pod a,b,c ili d.

PS Budite kreativni i nemojte uvek lagati

Marko

pre 7 godina

Drugo pitanje...
Beti kaze da je sve sto ona kaze laz, sto znaci da je i ta izjava laz, pa ispada da stalno govori istinu, ali onda je opet ta izjava tacna i vrtimo se u kontradikciji...
Karolin i David su medjusobno u kontradikciji, ako Karolin govori istinu, onda je istovremeno i ne govori, isto i za Davida.
Nesto nije u redu sa zadatkom.

...........................................................

pre 7 godina

Лепо напишу тај есеј и ставе га у џеп и оду да издоминирају(пошто су на свим листама на врху) на термодинамици на Ломоносову, а ако не прођу нека кажу да имају есеј који се признаје на једном Кембриџу!

C i n i k

pre 7 godina

Na Kemridz idu deca bogatasa i poneki prirodni talenat. Kasnije oni postanu drzavnici. Ovaj test je smesan,ne verujem uopste da je istinit jer i Englezi cesto preteruju i ironisu sa Oxfordom i Kembridzom,a ni Iton nije postedjen.

тата

pre 7 godina

@ mali jovica, 24. avgust 2016 12:56

Зато што Бети лупета. Њена изјава је логичка бесмислица којој се не може утврдити таутолошка, односно истинитосна вредност. Дејвид како кад: уме и да слаже, али је овог пута рекао истину. Остало двоје су ноторне лажовчине. :-)

Dejan

pre 7 godina

Nije tačan odgovor da David govori istinu. Onda i Kerolin govori istinu jer kaže samo da David govori istinu.
Pošto nije David, znači on laže, a njegova izjava je suprotna Albertovoj, rešenje je - Albert.

JPR23

pre 7 godina

@jpr23Ovo su sto puta bitnija pitanja za buduce studente elitnog fakulteta, nego ona kao na nasim, nabubaj 1000 strana gradiva i odgovaraj na debilna pitanja poput: koliko sinova je imao car Lazar ili koji hormoni se koriste za uzgoj fikusa...Ovako se proverava ko ume da misli i ko je kompetentan, svako moze da nabuba tekst, al ne moze svako da razmislja
(Mara, 24. avgust 2016 12:10)

Slazem se potpuno... ali nivo ovih pitanja nije za univerzitet.

daleko blizu

pre 7 godina

Obzirom da je drugo pitanje velika dilema komentatora, ako mogu da pomognem.
Beti izjavljuje da je sve sto ona kaze laz, pa samim tim i ta recenica koju je rekla, odnosno ni sama ta recenica, kojom ona tvrdi da sve laze, nije istinita.
David moze da govori istinu, dolazi se do zakljucka sistemom eliminacije. Ako je on rekao da Kristen laze, i nije u pravu, tj on laze, u tom slucaju Albert govori istinu, a posto je on rekao da Kristen govori istinu, dolazi se do situacije da njih dvoje govore istinu, sto je zadatkom iskljuceno, jer se trazi samo jedan koji govori istinu.

Sarkazi

pre 7 godina

@zbunjen

Posao si od pretpostavke da Beti nikada ne govori istinu i paradoks lezi upravo u tome. Kada bi Beti uvek govorila neistinu ona nikada ne bi mogla da izjavi nesto sto je istinito, zar ne? U ovom kontekstu jasno je da je pretpostavka pogresna i da Beti ne moze uvek govoriti neistine.

Logika

pre 7 godina

Albert Karolina i David u obje mogućnosti moraju govoriti isto (tako proizlazi iz postavljenog zadatka). Dakle svi troje ili govore laž ili istinu, a u svakoj toj mogućnosti uvijek jedna tvrdnja ostaje u kontradikciji sa prethodne dvije, a to znači da David nije točno rješenje. Jedino moguće rješenje je da Beti može govoriti istinu (vjerojatnost da Beti goori istinu je 50%). Pitanje je da li je zadatak dobro preveden?

Beti

realno

pre 7 godina

Odgovor na pitanje "koji bi od njih mogao da govori istinu" je: svaki od njih bi mogao da govori istinu kad bi htio. Pitanje je neprecizno i ne zna se što se zapravo pita.

Nisam član mense

pre 7 godina

Betty: "Sve što ja kažem je laž."
a) ako je izrečena tvrdnja istinita onda je Betty u kontradikciji
b) ako je izrečena tvrdnja lažna onda je Batty opet u kontradikciji

c) ako Albert govori istinu onda i Karolina govori istinu, ako Karolina govori istinu onda i David govori istinu, a David tvrdi da Karolina laže i tu je kontradikcija.
d) ako Albert laže onda i Karolina laže, ako Karolina laže onda i David laže a David tvrdi da Karolina laže (to bi bila točna tvrdnja kad bi David govorio istinu) dakle opet je kontradikcija.

Zaključak:
- omaškom loše postavljen zadatak
- zadatak ciljano postavljen "loše" tj. sa zamkom
- loše preveden zadatak (potkrala se greška u prevodu bar na jednom mjestu)
- lakonski odgovor na pitanje: svi bi mogli govoriti istinu kad bi htjeli, ali to ne znači da bi im tvrdnje bile jednake navedenim tvrdnjama.

Zoran

pre 7 godina

Ako Albert govori istinu onda i Karolina govori istinu, ako Karolina govori istinu onda i David govori istinu a David tvrdi da Karolina laže, a to znači kontradikciju sa prethodnim tvrdnjama.
Ako Albert laže, onda i Karolina laže, ako Karolina laže onda i David laže, a David tvrdi da Karolina laže, a to bi bila istinita tvrdnja.
Beti je irelevantna.

Недељко Стефановић

pre 7 godina

Ако није тачно да неко увек лаже, онда бар некад говори истину.

Ако није тачно да неко бар некад говори истину, онда увек лаже.

Tajfun Korkut

pre 7 godina

Ja ne da sam polozio prijemni ispit na ekonomskom,medicinskom i elektrotehnickom fakultetu nego sam bio i na budzetu tih fakulteta,za sve vreme studija.Tako da bih i na Kembridzu lagano prosao.

cookie95

pre 7 godina

Nije jednostavno, ali ne bih ovo uveo kao pitanja za prijem na univerzitet. Ovo su vise neke mozgalice i pitanja za enigmatike. Za univerzitet mislim da bi ipak trebalo da se traze neko konkretno znanje iz neke konkretne nauke, da bi se utvrdilo da li je neko na dovoljnom nivou za neke studije, i da li moze da radi od pocetka, jer ako ne, dzabe sto je on bolje uradio ove testove od nekog drugog, kad je taj neko na visem nivou znanja iz zeljene oblasti. Isto kao i test iz opste kulture kod nas. Besmisleno. Cista eliminacija. A mozda je neki eventualni znameniti pravnik ili istoricar, ili bilo ko drugi, izgubio sansu da se skoluje, jer mu je neko uzeo mesto zbog cinjenice da je nedavno procitao o najnovijem albumu Bajage, ili o tome u kom kolu je Novak ispao na turniru 2009. Eto, to je moje misljenje.
Pozdrav! :)

...........................................................

pre 7 godina

Лепо напишу тај есеј и ставе га у џеп и оду да издоминирају(пошто су на свим листама на врху) на термодинамици на Ломоносову, а ако не прођу нека кажу да имају есеј који се признаје на једном Кембриџу!

Mara

pre 7 godina

@jpr23
Ovo su sto puta bitnija pitanja za buduce studente elitnog fakulteta, nego ona kao na nasim, nabubaj 1000 strana gradiva i odgovaraj na debilna pitanja poput: koliko sinova je imao car Lazar ili koji hormoni se koriste za uzgoj fikusa...
Ovako se proverava ko ume da misli i ko je kompetentan, svako moze da nabuba tekst, al ne moze svako da razmislja

neutralni felsh

pre 7 godina

hoce da vide kakav ste covek. vi sto se cudite, i koji obozavate da se cudite ("iju iju iju, sta je sad ovo!?") unapred ste pali... ua goli streberi, mentalne lenstine, preozbiljni kapiraoci samih sebe, sami ste sebi najveca kazna, a non stop cekate neke nagrade od zivora, "za uzorno ponasanje" ;)

JPR23

pre 7 godina

@jpr23Ovo su sto puta bitnija pitanja za buduce studente elitnog fakulteta, nego ona kao na nasim, nabubaj 1000 strana gradiva i odgovaraj na debilna pitanja poput: koliko sinova je imao car Lazar ili koji hormoni se koriste za uzgoj fikusa...Ovako se proverava ko ume da misli i ko je kompetentan, svako moze da nabuba tekst, al ne moze svako da razmislja
(Mara, 24. avgust 2016 12:10)

Slazem se potpuno... ali nivo ovih pitanja nije za univerzitet.

zbunjen

pre 7 godina

Pošto lako možemo da zaključimo da Beti ne može da priča istinu, onda dolazimo do zaključka da ona laže. Ako laže da je sve što ona kaže laž, to znači da priča istinu? Na kraju ispade da ona ne može ni da priča istinu, a ni da laže???

Cooltywattor

pre 7 godina

Odgovor na pitanje br.2 je - nijedan od ponudjenih odgovora.

Onom ko vam je dao odgovor koji ste predstavili kao resenje prenesite da ga je Kerolin puno pozdravila.

Недељко Стефановић

pre 7 godina

За оне који не разумеју зашто само Давид можда овај пут говори истину:

Ако је Каролин овај пут рекла истину, онда Давид увек говори истину, па је и сада рекао истину да Каролин увек лаже, па је и сада слагала. То је у супротности с тим да је сада рекла истину, па је претпоставка да је Каролин сада рекла истину нетачна. Дакле, Каролин је сада слагала, односно Давид бар понекад лаже.

Ако је Алберт сада рекао истину да Каролин увек говори истину, онда је Каролин и сада рекла истину, што је у супротности са претходно доказаним да је Каролин овај пут слагала. Дакле, Алберт је овај пут слагао, односно Каролин бар понекад лаже.

Ако је Бети овај пут рекал истину, онда Бети увек лаже, па је и сада слагала, што је у супротности са претпоставком да је сада рекла истину. Дакле, Бети је сада слагала, односно Бети понекад говори истину.

Ако је Давид овај пут рекао истину, онда Каролин увек лаже, па је и сада слагала, па Давид понекад лаже.

Имамо две могућности које се иклапају у дате услове.

Прва могућност:

Алберт је сада слагао.
Бети је сада слагала, али понекад говори истину.
Каролин увек лаже.
Давид је сада рекао истину, али понекад лаже.

Друга могућност:

Алберт је сада слагао.
Бети је сада слагала, али понекад говори истину.
Каролин је сада слагала, али понекад говори истину.
Давид је сада слагао, али понекад говори истину.

Дакле, постоји могућност да је Давид рекао истину, а постоји могућност и да је слагао.

Darkwood

pre 7 godina

Ovo je zapravo običan test inteligencije, i nije presudna stvar prilikom upisa na Kembridž. Mnogo je bitniji ispit koji se polaže iz stručne oblasti koju upisujete. Recimo, upisujete se na fiziku, polažete prijemni ispit iz fizike. Takođe su bitne reference i preporuke. Konkretno, znam da je za Srbiju Matematička gimnazija vrlo jaka referenca prilikom upisa fakulteta povezanih sa matematikom, kao i uspesi sa međunarodnih takmičenja i olimpijada.

Dejan

pre 7 godina

Nije tačan odgovor da David govori istinu. Onda i Kerolin govori istinu jer kaže samo da David govori istinu.
Pošto nije David, znači on laže, a njegova izjava je suprotna Albertovoj, rešenje je - Albert.

dosledan

pre 7 godina

Na Kembridzu nema prijemnog ispita.
Ima biografija, ocene iz skole, selekcija, razgovor, selekcija, razgovor, selekcija, obavestenje. Raspitajte se.

C i n i k

pre 7 godina

Na Kemridz idu deca bogatasa i poneki prirodni talenat. Kasnije oni postanu drzavnici. Ovaj test je smesan,ne verujem uopste da je istinit jer i Englezi cesto preteruju i ironisu sa Oxfordom i Kembridzom,a ni Iton nije postedjen.

Marko

pre 7 godina

Drugo pitanje...
Beti kaze da je sve sto ona kaze laz, sto znaci da je i ta izjava laz, pa ispada da stalno govori istinu, ali onda je opet ta izjava tacna i vrtimo se u kontradikciji...
Karolin i David su medjusobno u kontradikciji, ako Karolin govori istinu, onda je istovremeno i ne govori, isto i za Davida.
Nesto nije u redu sa zadatkom.

M@re1998

pre 7 godina

Beti kaže: "Sve što ja kažem je laž."
Ako Beti laze onda je i ova recenica laz
i sve sto ona govori je zapravo istina,
a ako govori istinu onda u stvari priznaje da je sve sto kaze laz.
Ako David govori istinu to znaci da Karolin laze kada kaze
da je sve sto David kaze istina i da David u stvari laze.
Ako David laze to znaci da Karolin govori istinu kada kaze
da David uvek govori istinu.
Mislim da je jasno da je ovo je klasicna beskonacna paradoksalna petlja
i iz svega se moze zakljuciti da nijedan odgovor
ne moze biti u potpunosti tacan.
I u tome je sustina, Kembridz trazi ljude koji nece uvek misliti
da je nesto tacno samo ako je neko negde napisao da jeste, u ovom
slucaju tacan odgovor bi navodno trebao da bude pod a,b,c ili d.

PS Budite kreativni i nemojte uvek lagati

daleko blizu

pre 7 godina

Obzirom da je drugo pitanje velika dilema komentatora, ako mogu da pomognem.
Beti izjavljuje da je sve sto ona kaze laz, pa samim tim i ta recenica koju je rekla, odnosno ni sama ta recenica, kojom ona tvrdi da sve laze, nije istinita.
David moze da govori istinu, dolazi se do zakljucka sistemom eliminacije. Ako je on rekao da Kristen laze, i nije u pravu, tj on laze, u tom slucaju Albert govori istinu, a posto je on rekao da Kristen govori istinu, dolazi se do situacije da njih dvoje govore istinu, sto je zadatkom iskljuceno, jer se trazi samo jedan koji govori istinu.

s

pre 7 godina

Da biste upisali Cambridge ili neki od sličnih univerziteta,od najmanje tri ispita A-levela morate da imate dva sa ocenom A* i jedan A.Matematika je obavezna,viša matematika i fizika poželjni,kod prirodnih nauka.Školarina za Britance 9000 funti i za studente iz EU po godini,plus smeštaj i troškovi života.Za studente van EU 18000 funti plus troškovi,po godini.Nije baš tako lako dobiti 100% stipendiju,i britanski studenti moraju da rade.Prijava je u oktobru,
u decembru te zovu na intervju.Polaže se i pismeno i usmeno pred komisijom.Onda čekaš odgovor jedno mesec dana a tek u avgustu kada ocenom sa ispita opravdaš mesto,možeš da računaš da si primljen.Tada spremaš lovu jer se sve plaća unapred.Nije lako upisati Cambridge.

Balkanoid

pre 7 godina

Ja bih ovo uveo i za skupstinu. Ako neko nema elementarnu logiku, ili jos gore, mrzi ga da razmislja, takav ne bi smeo da sedi u skupstini.

тата

pre 7 godina

@ mali jovica, 24. avgust 2016 12:56

Зато што Бети лупета. Њена изјава је логичка бесмислица којој се не може утврдити таутолошка, односно истинитосна вредност. Дејвид како кад: уме и да слаже, али је овог пута рекао истину. Остало двоје су ноторне лажовчине. :-)

Sarkazi

pre 7 godina

@zbunjen

Posao si od pretpostavke da Beti nikada ne govori istinu i paradoks lezi upravo u tome. Kada bi Beti uvek govorila neistinu ona nikada ne bi mogla da izjavi nesto sto je istinito, zar ne? U ovom kontekstu jasno je da je pretpostavka pogresna i da Beti ne moze uvek govoriti neistine.

A

pre 7 godina

Kembridz ima preko 30 fakulteta. Za sta su ova pitanja? Smesno.
Neko je napisao u komentarima lepo kako se upisuje neki od fakulteta na Kembridz-u. Svako od njih ima svoje nesto sto doda ili oduzme u zavisnosti od programa i fakulteta na koji se konkurise. Na svim jacim (da ne napisem elitnim -neko ce pogresno razumeti) fakultetima ako nemas uslova/znanja neces biti primljen ni u snu, pa neka su ti tata,ujak ili ujna neki VIP. Uostalom, probajte, zhelim vam mnogo uspeha zaista.

Zoran

pre 7 godina

Ako Albert govori istinu onda i Karolina govori istinu, ako Karolina govori istinu onda i David govori istinu a David tvrdi da Karolina laže, a to znači kontradikciju sa prethodnim tvrdnjama.
Ako Albert laže, onda i Karolina laže, ako Karolina laže onda i David laže, a David tvrdi da Karolina laže, a to bi bila istinita tvrdnja.
Beti je irelevantna.

Недељко Стефановић

pre 7 godina

Ако није тачно да неко увек лаже, онда бар некад говори истину.

Ако није тачно да неко бар некад говори истину, онда увек лаже.

Logika

pre 7 godina

Albert Karolina i David u obje mogućnosti moraju govoriti isto (tako proizlazi iz postavljenog zadatka). Dakle svi troje ili govore laž ili istinu, a u svakoj toj mogućnosti uvijek jedna tvrdnja ostaje u kontradikciji sa prethodne dvije, a to znači da David nije točno rješenje. Jedino moguće rješenje je da Beti može govoriti istinu (vjerojatnost da Beti goori istinu je 50%). Pitanje je da li je zadatak dobro preveden?

Beti

realno

pre 7 godina

Odgovor na pitanje "koji bi od njih mogao da govori istinu" je: svaki od njih bi mogao da govori istinu kad bi htio. Pitanje je neprecizno i ne zna se što se zapravo pita.

Nisam član mense

pre 7 godina

Betty: "Sve što ja kažem je laž."
a) ako je izrečena tvrdnja istinita onda je Betty u kontradikciji
b) ako je izrečena tvrdnja lažna onda je Batty opet u kontradikciji

c) ako Albert govori istinu onda i Karolina govori istinu, ako Karolina govori istinu onda i David govori istinu, a David tvrdi da Karolina laže i tu je kontradikcija.
d) ako Albert laže onda i Karolina laže, ako Karolina laže onda i David laže a David tvrdi da Karolina laže (to bi bila točna tvrdnja kad bi David govorio istinu) dakle opet je kontradikcija.

Zaključak:
- omaškom loše postavljen zadatak
- zadatak ciljano postavljen "loše" tj. sa zamkom
- loše preveden zadatak (potkrala se greška u prevodu bar na jednom mjestu)
- lakonski odgovor na pitanje: svi bi mogli govoriti istinu kad bi htjeli, ali to ne znači da bi im tvrdnje bile jednake navedenim tvrdnjama.