Utorak, 23.08.2016.

18:45

Užasavajući snimak pokazuje kako se prave vaši omiljeni slatkiši

Izvor: Independent

Užasavajuæi snimak pokazuje kako se prave vaši omiljeni slatkiši IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

169 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 7 godina

@trovac

Brzo pisem, pa sam napisao arahnicidi, hvala na ispravci. Svi pesticidi jesu otrovni, jer su uglavnom koncentrati. I od koncentrovanog soka od jabuke bi se zeznuo (npr. sirup). Samo sto su ovi hemijski vrlo otrovniji. Sad da svi odemo da nam kroz krv i urin testiraju sta sve imamo u telu, zaprepastili bi se od kolicine pesticida. A i drugih hemikalija u finalnim proizvodima koje konzumiramo.

Vegani/Vegetarijanci ne mogu da shvate da sta god jeli sada, osim ako nekoga znamo, pa ne krka svim i svacim, sve je otrov. Sve zbog hiperindustrije. Nije meso krivo, niti voce i povrce, kriva je hiperprodukicja. Dodavanje previse soli, dodavanje secera gde ne treba, dodavanje E dodataka...itd.
A ovi sto komentarisu za "ubijanje", pa i biljke se ubijaju. Jao, kuku meni ona nema receptore za bol, pa mi je sad lakse ne vristi dok je cupam. Da, ali opet se biljka ubija za jelo, vristala ili ne. Zato me nervira njihova pompeznost i licemerje. Posebno oni sebe stavljaju u jednu grupu, a svi ostali su cisti mesozderi.

Kako je lepo biti .... (Bora Čorba)

pre 7 godina

% Reci to prosecnom lavu ili tigru, koji bi bez "leseva" umro od gladi, jer moze da jede samo meso. Les je inace izraz za telo mrtvog coveka, ne zivotinje.
(Ja, 25. avgust 2016 01:52)

Kao što JA ne može da upotrebi niko drugi nego samo onaj koji misli da je mnogo pametan

Ja

pre 7 godina

Pa kad volite da jedete leševe, prijatno onda. Josh jednom da ponovim - jedtete leševe. Posle nemojte da se čudite kad dobijate kojekakve boleštine.
(Forks over knives, 24. avgust 2016 02:56)

Reci to prosecnom lavu ili tigru, koji bi bez "leseva" umro od gladi, jer moze da jede samo meso. Les je inace izraz za telo mrtvog coveka, ne zivotinje.

samo vi jedite bombone

pre 7 godina

@NoName
Moje jabuke su eto neprskane, ali priznajem da sam agronom koliko si ti doktor medicine. Vidim pesticide znaš, ali što se tiče sistema za varenje, tu bi mogao malo više da se obrazuješ jer neko ovde može još i da ti poveruje u to što pričaš.

Небојша

pre 7 godina

С правом је рекао Фридирх Велики да народ нема појма како је тешком правити кобасице и доносити законе.

wlado

pre 7 godina

@stefan

stefane sve si pobrkao. ne treba trositi ogromne zasade kukuruza ili kako ti kazes kikirikija i transportovati ga miljama da bi se nahranila i napojila svinja pijacom vodom, nego treba covecanstvo da koristi pametnije prostor i obradivu zemlju da sadi zitarice povrce i voce koje je visoko kvalitetno i fino. Umesto secerne repe treba satidi steviu, masovno, i kilogram nece biti 300 eu, nego 3. Takodje od zitarica manje saditi psenicu i kukuruz a vise heljdu, proso, i ostale zdrave biljke, uz kojih bi svi ali svi bili zdravi, vitalni, dugovecni, pa tako i ta jadna svinja.
Nisam hipi vegan, ali se trudim da meso svedem na mozda 2-3 obroka nedeljno i naravno da shvatam prednost zdrave(biljne) ishrane. Takodje sam uveren i cekam dan kada ce se covecanstvo hraniti skakavcima i ostalim insektima, jer je to super food prepun proteina, a za uzgajanje cvrcaka konkretno ne treba skoro nikakvog ulaganja, osim jedne velike kade gde se oni razmnozavaju u mrezama na milione. Azija zna prednost takve ishrane a njihova deca redovno za vreme odmora u skoli dobijaju kriketse da jedu.

Orwell Vegan

pre 7 godina

Mesozderi imaju konstantan manjak zivotne energije, pa im treba meso i krv, odnosno zivot drugih da bi taj nedostatak nadomestili. Sto vise mesa, to vise bolesti, to vam je dokaz. Meso, krv i mast drasticno unistavaju sposobnost imuniteta, a znacajno utice na pojavu psihickuh poremecaja i bolesti, hrane depresiju naveliko itd. Tuga ubijene zivotinje se, iako jos nije naucno dokazano, po svemu sudeci prenosi u program ljudske psihe i moze ostetiti ionako oslabljenu psihu mesozdera. Svuda u svetu je invazija psihickih bolesti, to se vidi i po incidentima koji se desavaju. Svet mesozdera ce pojesti samog sebe uskoro, napustite taj svet dok jos mozete. Vise nigde ne postoje studije koje ozbiljno dokazuju da je covek svastojed ili da je meso zdravo. Nije zdravo i nije za ljudsku ishranu, istina je najzad izasla na svetlost dana. Covek nije svastojed, informisite se najzad, imate internet.

vaistinu masakr

pre 7 godina

Hleb se pravi od mlevene dece pšenice a salata od svežih leševa rukole.... Da navedem još primera?
(masakr biljaka da bi se ždralo, 24. avgust 2016 00:50)

duhovit komentar :-))))
Ovih dana preferiram sveže masakriran paradajz i masline (prethodno u slanom rastvoru podavljene).

Nije nego

pre 7 godina

Ovi koji misle da se svi neophodni nutrijenti mogu dobiti iz biljne hrane su u velikoj zabludi. Moj prijeatelj doktor, vegan, na moj nagovor išao je provjeriti razinu homocisteina u krvi. Bila je 5 puta veća od normale. Poznato je da su potrebno vitamini B grupe za razgradnju jer se imače homocistein zadržava u krvi i oštećuje krvne žile. Čim je dodao vitamon B12 u tabletama, razina se spustila na normalu (za 3 tjedna). Vitamin B12 čovjek ne može iskoristiti iz biljne hrane, a neophodan je za rad i razvoj mozga, protiv anemije i za energiju. Često prođe i 5 godina prije nego što se ispolje simptomi i javi nedostatak.
Suočen sa istinom prijatelj je mogao birati ili da jede kapsule B12 do smrti ili da uvrsti hranu životinjskog porjekla. Sada jede jaja, jogurt i nekoliko puta tjedno meso.
Ljudska crijeva nisu dugačka kao u biljojeda i nedostaju neke bakterije za potpuno iskorištenje hrane. Osim toga jedna krava pojede dnevno 30kg sijena što je oko 120-150 kg sirove trave na 400-500kg težine tijela. Možete li vi pojesti 1/4 vlastite težine u biljnoj hrani dnevno?
Pametnom dosta, ostali neka se ubiju veganstvom.
Uvijek je tajna u umjerenosti, nikada u isključivosti.

EU Citizen

pre 7 godina

@pera
Hvala na savetu, Pero, ali ne pušta me žena da izađem, to jest, to me još kako-tako i pušta, ali da nađem devojku, to nikako, pa, eto, moram da se bavim politikom :))) Ali lepo je što me tako dobro poznajete da znate sve moje probleme, iako ne znate ni ko sam, niti ste me ikada videli u životu, vi mora da ste unuče baba-Vange? :)))

Trovach

pre 7 godina

@NoName...Kaze se akaricidi, a ne arahnicidi, mada si bio blizu. Plavi kamen je otrovniji i ima duzu karencu od mnogih fungicida novije generacije, ali i dalje postoji (pogresno) misljenje da je bezbedan. Kopriva (potopljena na jedan dan-ne duze) je potpuno prirodna, ali nedovoljno efikasna. Koristim je samo kada moram da suzbijam lisne vasi, a berba je u toku (boranija na primer). Ako potopite koprivu u vodu na nekoliko dana, u poklopljenoj posudi i taj rastvor koristite za zalivanje biljaka, ponekad se dobiju bolji rezultati i u poredjenju sa najboljim djubrivima.

Cajka

pre 7 godina

Samo nešto da pojasnim ljudima koji misle kako se vegani sablažnjavaju ovim videom a neznajući uzimaju druge životinjske proizvode - veganstvo i vegetarijanstvo se NE odnosi samo na način ishrane! To je komplementarna filozofija nenasilja prema svemu živom,pa tako se i ne nose proizvodi od kože,krzna itd.,ne upotrebljava se šminka,kozmetika i sredstva za čišćenje koje sadrže životinjske produkte ili su testirani na njima. Mislim,stvarno,Internet je čudo.

Stefan

pre 7 godina

Ko ovo nije znao taj treba da se vrati u osnovnu skolu i nauci osnovu hemije jer pise na svim slatkisima od cega se prave. E sada cela ova prica vegeterijanaca nije vise normalna. Znaci isti ste kao i ateisti ako si izabrao tako super ajde sada malo tisine... Jer nema agresivnijeg od ateiste da ti dokaze kako si debil sto verujes i vegeterijanca koji pokusava da te ubedi da smo mi zapravo veverice i da treba da jedemo samo kirikiki i ostalu hranu za papagaje.

Vratite vi meso da bude kakvo je bilo pre 100 godina odnosno ne procesofano i hranite stoku kikirikijem i pa cemo da vidimo koliko cu dugo i zdravo ziveti.

A ne meso hranite hemikalijama a uvaljujete mi kikiriki da zivim od njega...

Molim lepo

pre 7 godina

@Ivan M, Ragazzoni, Viktor

Hvala na objašnjenju.
Ja sam onda pretežno vegetarijanac, sa slavskim posrnućem na praseće i jagnjeće pečenje.
Izeš život bez poneke strasti i lakog poroka :)

Trovach

pre 7 godina

@Jok...I to sto si rekao je samo uslovno tacno. Napisi u komentaru da svako ima pravo da se hrani na nacin kako on zeli, pa ce ipak "zalutati" po koji minus. Meni se vise puta to desilo, a nikoga nisam osudjivao.

Trovach

pre 7 godina

@bbROD...Divlje svinje su svastojedi, ali prvenstveno koriste biljnu hranu (zir, korenje, trava, plodovi sumskog voca). Pojedu po koju glistu, insekta, ribu, pa cak i zmiju, a pojesce i lesinu, samo sto lesina nema bas razbacanih po celoj sumi.

ja

pre 7 godina

@Trovach Da, a pre svega toga sto si lepo naveo, jeli su biljke, ako si religijski nastrojen (ja nisam)pise ti i u tvojoj Bibliji. Sve u svemu, prestanite da lazete sebe da niste ubice! I ne, necete uci u carstvo nebesko sa toliko masakriranih zivotinja iza sebe. Go vegan!!

NoName

pre 7 godina

@samo vi jedite bombone

Si ti mozda agronom? Blage ti veze sa zivotom nemas. Svo voce i povrce se prska pesticidima. Pesticidi su generalni naziv za hemikalije za odbranu od stetocina. Sto podrazumeva arahnicide, fungicide, herbicide, rodenticide.... sta te jos zanima? Postoje pesticidi koji se koriste pri tradicionalnom gajenju plavi, kamen, kopriva, krec...itd. Sve ostalo je teska hemija. Po EC standardima postoje dozvoljene kolicine u ppb meri. Opet se sve to unosi. Kod nas seljak ga malo oduva, pa zavrsi na pijaci. I onda dobijes krompir ili sargarepu koja ti tesko padne na zeludac i organizam se bori protiv toga u vidu mucnine i znojenja.

bbROD

pre 7 godina

Slobodni Klikeri, 24. avgust 2016 05:05

Svinje nemaju svrhu? Naprotiv! Itekako je imaju. One su strvinari. Njihova uloga u prirodi je da ciste. Hodajuci kontejneri. E sad sto se nasao neko pametan pa ih proglasio jestivim to je druga stvar. Svinje su nosioci najgorih bolesti bas zato sto im je ishrana takva i sto jedu sve sto im se nadje na putu ukljucujuci i svoj izmet. I ne, nisam ni musliman ni jevrejin. Da ne bude da ovo posmatram sa religijske strane

Makarido

pre 7 godina

Ono kad mi strucnjaci objasne kako je meso lako svarivo i zdravo i neophodno za nas organizam, a ni sami ne veruju u to.
Samo da ste vi zdravo, pusite, drogirajte se, splavarite, jedite rostilj, ima da nagurate duboke sedamdesete.

NoName

pre 7 godina

@Makarido

Au sto volim kada se jave "strucnjaci" u lupetanju gluposti. Vazno da ste svi biolozi i razumete sistem organa u ljudskom telu. Meso je svarljivo jer je nas zeludac takav. Zeludac za svastojede.

deda gligorije

pre 7 godina

Pijem govedji zelatin zato sto je dobar za tetive, ligamente, zglobove... i znam od cega se pravi (tetive,kosti...) i nije mi gadno. Lov iz sporta mi je gadan ali ubiti zivotinju da bi se prehranio nije uopste, sta vise jako prirodan! Niko ne postavlja pitanje dali je uredu saditi krompir protiv njegove volje, posle toga ga cupati iz iz zemlje, ljustiti mu kozu na zivo i na kraju ga zivog stavljati u kljucalu vodu ili ulje!

Trovach

pre 7 godina

@Frejser...Totalna glupost. Domace zivotinje se gaje hiljadama godina, a pre toga je covek lovio divlje, a jos pre toga je bio strvinar, koji je jeo ostatke plena koje su veci predatori ostavili, ili je preotimao plen sitnijih predatora. Pre 200-300 godina su na bazi starih, slabije produktivnih rasa, nastale ove danasnje cija se produktivnos selekcijom, ukrstanjem i boljom ishranom stalno povecava

Telaboma

pre 7 godina

Sam moje tacke gledista, pre bih rekao da ovi slatkisi ne valjaju zbog preteranog unosa secera, vidim da se vi prepiravate zbog leseva, svinja, mesa itd. sto po meni nije to sustina problema, pre svega toga sto ste naveli najproblematicniji je SECER, sto se tice vegetarijanaca i mesozdera to je opet nesto drugo...svako ima neko svoje pravo i pravo da se necemu protivi, ipak zivimo u demokratiji i svako moze bla bla bla ;-)
Jos koji problem tu vidim a to je poreklo tog mesa/zelatina, cime je to hranjeno i sta sve ima u tome, od GMO do fluora, pesticida itd.
Tako da bih ja iz licnih razloga vise forsirao na organsku upotrebu, nego da se prepiravam da li je meso dobro ili ne, da li da jedemo vise mesa ili zelenila itd.

Sima ucitelj

pre 7 godina

Pa ljudi,kad dodju hladni dani,mislim na zimu,mi se rasturamo jeduci cist ama ba cist zelatin.Taj zelatin koji mi koristimo zovu se PIHTIJE.Telece kosti koje imaju dosta zelatina u sebi takodje se sa jos nekim dodatcima krcka nekoliko sati da bi se iz njih icsedila sto veca kolicina zelatina koja se nalazi u kostanoj srzi.I zato prijatno uz pihtije sa belim lukom ili bez njega sa mesom ili klot.Preporuka je da se sa pihtijama ne preteruje,jedan do dva tanjira dnevno,a ako neko bas voli moze i tri cetiri.Prijatno!!!

Jok

pre 7 godina

Veganska propaganda. Šta je ovde sporno?
(Peđa, 24. avgust 2016 09:39)

Ako nije sporno zasto se osecas uvredjenim? Po tvom misljenju je svako iznosenje cinjenica isto sto i propaganda ako se ne slaze sa tvojom filozofijom. Zato lepo pusti druge da zive kako hoce i da jedu sta hoce i prave snimke kakve hoce. Ja nisam vegan, ali sam upoznao par njih i niko, ali NIKO od njih nikad nije nametao svoj zivotni izbor, mnogo su glasniji oni poput vas koji ih ismevaju i koji im neopravdano pripisuju osobinu da se osecaju nadmenima i da drugima sole pamet. A vi se zapitajte sto vam to toliko smeta da morate na svaki pomen veganstva da skacete kao da su vam ucinili ne znam sta.

Јабучило

pre 7 godina

Термички обрађен оскрнављен животињски леш. Једем га радо.
Некад и без термичке обраде (карпаћо, татарски бифтек, суши). И не вређам вегане.

Ivan M

pre 7 godina

@molim lepo

Vegetarijanac ne jede meso (i neki ne jedu ribu). Vegan ne jede životinjske proizvode (npr. jaja, mleko, sireve, životinjsku mast), dok vegetarijanac to jede. Ako se ne varam, neki pravoslavni postovi su de fakto veganska ishrana.

molim i ja lepo

pre 7 godina

Da li bi mi neko objasnio šta je vegetarijanac a šta vegan?
(Molim lepo, 24. avgust 2016 09:36)

Vegetarijanac ne jede životinje a vegan ne jede ni životinje ni njihove izlučevine.

Јабучило

pre 7 godina

Tako je!!! Pune bolnice i groblja tih sto su jeli secer i meso. A njihovi roditelji i babe/dede (koji su meso jeli jednom nedeljno a secer jos redje) neretko prebace i 85-90 godina bez problema (zdraviji i zivahniji od potomaka)!
(deco ne verujte reklamama, 23. avgust 2016 23:48)

Дакле, ствар је у умерености. Дођосмо тако до закључка да је и веганска исхрана непотребна и нездрава крајност.

Viktor

pre 7 godina

@Da li bi mi neko objasnio šta je vegetarijanac a šta vegan?
(Molim lepo, 24. avgust 2016 09:36)

Vegetarijanac ne jede samo meso, dok vegan ne jede niti jedan proizvod od zivotinja, cak iako niti jedna zivotinja nije stradala u pravljenju tog proizvoda, kao sto su npr. sir i mleko, cak ni med od pcela. Da ne nabrajamo da ne zele da nose kozne cipele, vuneni dzemper ili bilo sta sto je produkt od zivotinja.

Ne obazirite se na karakterne nule

pre 7 godina

Čemu potreba da odgovarate veganima i vegetarijancima ako zaista verujete da je vaša ishrana ok? Priznajte jednostavno da nemate to u sebi i ne zanosite se da ste duhoviti. Nisam vegan (slabić sam priznajem) ali potpuno razumem zasto ne ćute. I ne treba da ćute. To su ljudi izuzetnog i jakog karaktera koji su se odrekli ličnog hedonizma i koji su uspeli da vide širu sliku. Oni koji ne žele to da vide ili to ne osećaju ne treba da prozivaju vegane koji žele da dopru do ljudi kojima etika i empatija tinjaju jače. To su ljudi koji menjaju svet na bolje i to je za svaku pohvalu.

samo vi jedite bombone

pre 7 godina

@ NoName - mešaš babe i žabe jer ti je argument tipa ili jesti meso prepuno antibiotika i hormona ili povrće puno pesticida - i jedno i drugo imaju zdraviju varijantu. A ovi što povlače argumente da je meso pomoglo precima da razviju mozak, oni su lovili meso da prežive a vi skoknete do samoposluge i krkate jer uživate i to u mnogo većim količinama nego što su oni jeli. Mada možda smatrate da je vaš mozak na nivou naših predaka pa mu treba dodatni razvoj...

jana

pre 7 godina

@Aleksandra

Coveku je prirodno da oseca apetit za mastima, secerom i ostalim kaloricnim namirnicama. To ne znaci da to treba i da jedemo. Imate apetit za cipsom i koka kolom? Moze, ali ocekujte dijabetes i srcana oboljenja.

Србин

pre 7 godina

Израелац који не једе свињетину поставио овај видео ради својих вјерских убјеђења. Какве то везе има са Србима и шта ће овде овај видео????

Ana

pre 7 godina

Zanimljivo je da uglavnom uvredljive komentare pisu vegani (raznih vrsta ) u odnosu na" mesozdere". (( smatraju ih neprosvecenim divljacima nize inteligencije koji jedu leseve.A tacno je da se ljudski mozak razvio kada je pracovek skuvao meso, a ne jabuku. I tacno je da previse mesa nije dobro za zravlje, kao sto je tacno i da je pracovek vegetarijanac ziveo 30- ak godina. Nista nije crno ili belo, pa ni ovo pitanje. Inace, supa od kostiju ( koja se kuva 16 do 20 sati) je priznato pomocno lekovito sredstvoza neke bolesti.

Iki

pre 7 godina

Namerno napisano "svinjski leš" da potakne raspravu i komentarisanje...Inače, vegani, čitajte o tome koliko su masti važne organizmu! Jedini krivac za sve bolesti današnjice je šećer! Tako da, svi oni koji pišu kako su naši stari jeli meso jednom nedeljno i zato bili zdravi, lupetaju. Oni nisu šećer jeli, nisu ni blizu šećer unosili kao mi, zato su zdraviji bili!

mara

pre 7 godina

Ne znam cemu vode rasprave oko izbora hrane, ne postize se nista ubedjivanjem i nametanjem svog misljenja drugima.
Iste price se vrte godinama i nista se nije promenilo. Ljudi koji se odricu mesa, to je njihov izbor. Izjasnite se, dovoljno je, ne morate vredjati druge koji ne misle kao vi.
Mi smo ljudi, kompleksno emotivna bica, koji po mom misljenju polako zaboravljaju sta znaci humanost, preterano se glumi ta briga o zivotinjama.
Namerno kazem gluma, jer postaje devijantno.
Nije nam toliko zao sto neku decu kolju bas ovog trenutka zbog politike, zao nam zaklane kokoske.

smeker

pre 7 godina

Majstor sam za pihtije,kobasice,cvarke,kafurmu,svarglu,krvavicu i naravno prsutu i slaninu.Radim za svoju porodicu i prijatelje i kraj a vi nastavite sa vasim nacinom ishrane ko vam brani...

buducnost

pre 7 godina

Na svu srecu te nam buducnost koja je vec tu, donosi radikalne promene u proizvodnji hrane. Od mesa iz laboratorije, do mleka ... Potrebna je mozda jedna zivotinjska celija da bi se napravila hrana. Kvalitet isti ako ne i bolji, kada se oduzmu hormoni, Escherichia, i sta sve ne. Soylent zamena za obrok je vec postigao zapazeni uspeh.

A sto se tice ovakvih i slicinih videa, mislim da su besmisleni. Nije mi ni najmanje bitno od cega se dobija zelatin, ako je zdravstveno sve u redu sa njim. Meni je i ciscenje ribe bljak, i preskocim taj korak kada god mogu. Nerviraju me neobrazovani blogeri, i kuvari kao Jamie Oliver koji dramatizuju sipanjem amonijaka preko mesa i ostale gluposti. Zgrcu pare na neobrazovanom narodu koji se prima na youtube gluposti.

dosledan

pre 7 godina

(hue hue hue, 23. avgust 2016 23:59)

U Srbiji se jede 4 puta manje crvenog mesa nego u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju, 3 puta manje ribe, a ono sto se jede je loseg kvaliteta.
Recimo, mene to zgrazava, ne znam za tebe.

Ako se vec bice koristi za ishranu, onda je dosta smisleno da se iskoristi sve, a ne da je ubijeno zbog parceta mesa, kao kada lovokradice od slona uzmu kljove.

Akh-bah, sazvežđe Lyra

pre 7 godina

Uspostavićemo otvoreni kontakt sa vašom planetom kada dostignete civilizacijsku tačku na kojoj fizička i(li) intelektualna superiornost nije opravdanje za eksploataciju i uništavanje drugih svesnih bića.

Slobodni Klikeri

pre 7 godina

Mogu da razumem da neki ljudi zbog uzasa masovnog klanja odluce da postanu vegetarijanci. Cak sam se i ja vise puta nosio istom mislju. Moj brat je zbog tih stvari vec neko vreme vegetarijanac.
Ali me cudi da se isti ti ljudi bez zadrske i dalje dive Koloseumu,Partenonu,piramidama...i drugim gradjevinama pri cijoj je izgradnji u najstrasnijim mukama umrlo hiljade i hiljade ljudi robova,ukljucujuci i dece. Samim tim sto su bili robovi je uzas.
Inace,da nema ljudi,najverovatnije je da,konkretno svinje ne bi uopste ni postojale na ovoj planeti,jer nemaju skoro,pa nikakvu svrhu. Niti daju mleko,niti nose jaja,niti mogu da se upregnu za rad,niti imaju vunu...nista. Kao da ih je neko projektovao samo za zdranje i nista drugo. Osim naravno ako se vremenom ne dokaze da svinje imaju neke super moci,pa se stvar promeni.
Inace uopste nisam neki veliki mesojed.

vegani ne lupajte

pre 7 godina

@Frejser, @Makarido
Prosto neverovatno koliko ste se vi nalupetali u komentarima, od toga da ljudi nisu jeli meso pre dvesta godina, do toga da ljudi ne mogu da svare meso.
Ljudi su se oduvek hranili namirnicama koje su im bile dostupne.
Imao sam priliku da obidjem daleki sever nase planete, od Islanda, severne Norveske, do Grenlanda. U ovim zemljama ljudska ishrana se oduvek sastojala iskljucivo od mesa, nesto malo krompira i izuzetno malo "zelenisa".
Moji baba i deda su rodjeni u prvoj dekadi 20.veka, proveli su zivot u planinama Crne Gore, i njihova ishrana se sastojala najvise od krompira i punomasnog sira i kajmaka. Ovce i telad su klali za ishranu, ali usled nemogucnosti skladistenja sirovog mesa, uglavnom su ga susili i konzumirali u specijalnim prilikama, a njihova ishrana je bila potpuno ista kao i ishrana njivovih predaka.
Jedino sto se mogu sloziti sa vama je da se na nasim prostorima danas meso konzumira u mnogo vecim kolicina nego nekada, a opet to je posledica nemogucnosti skladistenja sirovog mesa u proslosti.

Ojha

pre 7 godina

@Makarido

Posto smo mi sto jedemo meso slabici, ti sad lepo idi pa se nazderi zelene salate i kiselih krastavcica posto si, jelte, junak...

Forks over knives

pre 7 godina

Pa kad volite da jedete leševe, prijatno onda. Josh jednom da ponovim - jedtete leševe. Posle nemojte da se čudite kad dobijate kojekakve boleštine.

maksimilijan

pre 7 godina

А шта је овде ужасавајуће? Па ја сам порастао (а верујем да нисам једини) на кавурми, шваргли, пихтијама, чварцима... и да не набрајам. А кад крцкају кожицу са печеног прасета онда се не ужасавају.

zdravlje

pre 7 godina

Meni deda inace lekar u penziji redovno prica,spremaj sinko deci hranu na mast tu je zdravlje...kakav zejtin to je otrov za organizam

Yoyo

pre 7 godina

@makarido

Bez suplementacije cisto veganska ishrana ce te lagano ubiti. Bez ulazenja u moral, mi smo svastojedi. To je cinjenica. Deal with that.

djuro

pre 7 godina

@Mogli ste malo drugacije nazvati sporedne proizvode industrije mesa, umesto lesevima. Inace, vecina nas zna otkud dolazi zelatin, kao i ruzevi za usne, virsle...
(Trovach, 23. avgust 2016 19:21)

tako je druže! sad su svi nešto fini i svi se nešto groze!?
ja, na primer, nikad nisam pojeo živo pile!

Icarus

pre 7 godina

@Kralj
Poštujem tvoj religijski razlog, ali ne znam da li znaš da postoji i govedji želatin. Moja majka ga kupuje u zdravoj hrani i konzumira sa jogurtom za jačanje ligamenata i zglobova.

Srbin

pre 7 godina

@(Makarido, 23. avgust 2016 20:39)
nisu ljudi glupi nego si ti nadobudan bez nekog osnova rekao bih.
prvo: ljudski probavni trakt mnogo lakse svari meso nego npr kukuruz ili bilo koju namirnicu koja sadrzi celulozu jer nemamo enzim koji je razlaze.
mozes i sam da probas, progutaj parce mesa i progutaj mlad kuvani kukuruz bez zvakanja pa posle pogledaj u wc solju iza sebe. garantujem ti da neces videti raznjice ;) ali kukuruz hoces.
drugo: ljudi jesu , bas kao nase drugarice svinje, svastojedi. tako smo evoluirali i postali ovo sto jesmo. zato sto smo poceli da jedemo sve i svasta.

kakav tekst

pre 7 godina

e da vas jos malo ogadim. Svi ovi vegani kad bi znali misim da zensku populaciju da se kreme neke prave od placenti koje skupljaju po bolnicama, da se isto neke kreme prave od splacina tj masti koja se odvoji od splacina-ostataka hrane. Da se sminka isto pravi od raznih zivotinjskih odpadaka. Ovo je nista. Inace sam zelatin je koristan zglobovima i nema tog koji moze da ga zameni a da je iz biljke. Postoje zelatini od algi ali oni nemaju te mogucnosti kao zivotinjski barem kad su zglobovi u pitajnu. Mogu da vam navedem jos sto gadosti za koje vegani ni ne znaju da ih koriste i koliko je gadno ono od cega se dobija. Da se sladoledi prave tj sastojci su bube, kosa,susene pljuvacne zlezde itd. A sad prijatno

hue hue hue

pre 7 godina

ne znam iz kog razloga sam upalio polje za komentare, valjda vođen revoltom protiv svakakvih koji mogu da napišu isti. Imao sam priliku da zakoljem i pripremim jare, jagnje, ovna i kozu, nataknem iste na ražanj i okrećem ih za Božić. Nikada to nije lep posao. To je jedna teskoba za gledanje, ne znam da li ste držali parče metala i sa njim okončali jedan život. Kada sam završio fakultet, odselio sam se od svojih i sada više ne pripremam ništa za praznike, i lakše mi je. Žao mi je kada vidim ovakve video klipove, kada čujem za kokoške koje nikada nisu videle petla. Kada bi vanzemaljci došli i počeli pripremati nas na tiganju, da li bi to bilo u redu? Ako nama ne bi, zašto onda mi to radimo drugima? Razumem da čoveku treba meso za razvoj ali u ovolikoj meri? Sa time kao čovek nikada ne mogu da se složim.

razuma bez

pre 7 godina

Koji komentari uzas. Za ove mesozdere koji ne znaju domace zivotinje se nisu jele do pre dvesta -trista godina jer nije za ljudsku ishranu . Uglavnom su jeli zitarice i divljac . Uzgoj ovoliko domacih zivotinja je najveca glupost i to klanje i maltretiranje u klanicama da bi imale bolji ukus je van pameti. Zato se i zivi krace pod stresom i ljudski rod je maltene bez osecaja.
(Frejser, 23. avgust 2016 20:41) # Link komentara

Pre 200-300 godina, prosecan ljudski vek je bio 50, danas skoro 80...

Mirko

pre 7 godina

Preveli ste ovaj clanak a totalno zaboravili da pravimo i obozavamo da jedemo pihtije, sta nas briga za gumene bombone. Sto rece neko dole: "Pa sta, ne bidim sta je ovde problem osim sto su vegetarijanci jeli bombone od svinja"

samo vi jedite bombone

pre 7 godina

Strašno šta sve pročitah u komentarima i koliko pritajenih kasapina ima. A vi koji mislite da je vegatarijanstvo sekta i dičite se ljubavlju za svinjokoljem i dimljenim lešinama, pogledajte kakve su veze izmedju vrste ishrane i bolesti širom sveta. Jadni su oni koji misle da su vegetarijanci ovde najveća pretnja slobodnoj misli.

deco ne verujte reklamama

pre 7 godina

Dame i gospodo vegeterijanci, i ostale vegeterijanske sekte, postujem vas izbor, ali vas i podsecam: ljudski mozak se razvio pre svega zahvaljujuci dovoljnoj konzumaciji MESA.
(cedomir, 23. avgust 2016 20:05)
Ljudski mozak se pre svega razvio zahvaljujuci kuvanoj (barenoj) hrani a ne mesu!

Šećer =hrana za mozak
Meso =hrana za mišiće

Razmislite malo zašto hoće da nas odvrate od toga. Da budemo slabi i glupi jer je takva narodna masa pogodna za manipulisanje. Vrlo prosto.

Živelo meso i živeo šećer!
(Senka velikog brata, 23. avgust 2016 19:45)
Tako je!!! Pune bolnice i groblja tih sto su jeli secer i meso. A njihovi roditelji i babe/dede (koji su meso jeli jednom nedeljno a secer jos redje) neretko prebace i 85-90 godina bez problema (zdraviji i zivahniji od potomaka)!

umadbro

pre 7 godina

@Frejser: vrhunska teza iz antropologije. posle domestifikacije domacih zivotinja pre vise hiljada godina, ljudi su ih drzali samo kao dvorisne ljubimce, i igrali se s njima u travi.

ilija

pre 7 godina

I šta fali ovom, želatin je uglavnom protein, ne sa nekom naročitom biološkom vrednošću, ali barem se ne baca silan prehrabreni materijal. Ko bi svario ili htea da jede onolike kože i kosti. Ne baca se.

zakhtheshark

pre 7 godina

znate šta je užasavajuće, komentari ovih vegana, gospodo penjite se nazad na drveće pa jedite lišće i bobice a nas mesoždere ostavite na miru.

briga me kako zvuči

pre 7 godina

Kao što neko reče, odavno se zna poreklo želatina. A ako baš hoćete izborom reči da ogadite ljudima meso, ne vredi. Za mene je pečeno prase i dalje pečeno prase, iako biste vi napisali "pečeni leš od krmačinog deteta".

Mita

pre 7 godina

E ovako i ja pravim pitije, od kožure, ušiju, papaka, kolenica, pa dodam aleve paprike i belog luka.... prste da poližeš, a volim i gumene bombone

Boki

pre 7 godina

Za ove sto sarkasticno kazu, znamo i sta sad. Pa nista gospodo, vi nastavite svjesno to da jedete. Meni moja savjest vise ne dopusta. Ja nikada ne popujem drugima, samo, mogli bi prestati da se lazete da ste nebeski narod. I ja sam Srbin, ali zna se sta ljubav daje, a to sigurno nije ubijanje neduznih zivih bica.

Batistuta

pre 7 godina

"secenje svinjskih leseva"... da li je novinar vegan? Pa sto hocete, da seku zive svinje. Ovo nisu lesevi, nego tela svinja koje su zrtvovane a pre toga gajene za potrebe ljudske ishrane, tome su oduvek sluzile, svinje se ne koriste za transport, ne jasu se, ne trkaju se, nema sporta u kome ucestvuju, vec se "proizvode" za ljudsku ishraneu i tacka. Licno izbegavam meso, ali jedem kad se ukaze potreba (slavlja, gosti itd itd).

PR

pre 7 godina

Kakve ludosti od komentara.Zelatin je izuzetno zdrav i cak je preporuceno rastboriti u vodi i popiti.Gumene bombone su najzdraviji konditorski proizvoda. Ja nastavljamo da jedem meso mrtvih životinja hahahah...

Vegan

pre 7 godina

Zabrinjava me stanje svesti komentatora i odnosi pluseva u minusa. Nismo mi nikakva sekta vec razumni ljudi osudjeni da zivimo u ovom ludilu.

dosledan

pre 7 godina

Mislim da bi bio red da mesojedi sada prikazu dokumentarni film za vegane i vegetarijance "Ovako je izgledalo kada su VAS pravili".
Mozda nam se skinu s vrata.

Srba

pre 7 godina

Ok. Mi jedemo svinje. Zasto je to uzasno. Moja zena svaki dan sece leseve na sitne komade kada pravi paprikas. Uzme leš pileta i odstrani mu belo meso, a onda ga iseče na sitne kocke.... da uzasno, za pile.... ali tako radi lanac ishrane.

Dex

pre 7 godina

Zapravo, gumene bombone koje ja obicno jedem (nekoliko nemackih proizvodjaca, neki poznati, neki totalno nepoznati van zemlje) sadrze biljnu alternativu zelatinu, agar agar i slicno. Treba citati sastav. S druge strane, zelatin se ne moze izbeci u raznim proizvodima. Na kraju krajeva, ko god je jeo kuvani obrok s mesom na kojem je kost jeo je iste sastojke.

zox

pre 7 godina

sto neko rece bolje edukujte ljude sta je MOM...da citaju deklaracije...koliko kosta...?? a koliko kosta "salama" i sta sadrzi?
smece...sam mom...
ljudi edukujte se...

hm

pre 7 godina

Ionako gumeni bomboni nisu zdravi u velikoj kolicini, ali tko se cudi ovome ?!?! Pa odes u trgovinu i hrpa jeftinarija od kobasica. Svi znamo da je tamo sve samo ne kvalitetno meso, ali da sirotinja prezivi.

dr

pre 7 godina

Opušteno!!! Mi, Srbi smo ponosni na nacionalno jelo "pihtije", a koje se, u suštini, prave na identičan način...i još se hvalimo tim bezveznim, tradicionalnim jelom!

Makarido

pre 7 godina

(Liga šampiona, 23. avgust 2016 19:17)
Ljudi nisu svastojedi nego su glupi pa jedu ono sto nisu sposobni ni da svare.
Svi potrebni nutrijenti se nalaze u biljnoj hrani, jedenje mesa je porok, kao i cigari, alkohol i slicno.

Dakle, jedes meso iz hobija i jer si slabic, a ne sto ti je neophodno.

Vegan

pre 7 godina

Zabrinjava me stanje svesti komentatora i odnosi pluseva u minusa. Nismo mi nikakva sekta vec razumni ljudi osudjeni da zivimo u ovom ludilu.

cedomir

pre 7 godina

Pa od cega se prave kobasice, slanina, cvarci, kulen....
Da nije i to od "lesina"?
Kakav odvratan nacin izrazavanja - verovatno smisljen sa ciljem da nam ogadi nesto sto vecina konzumira.
Dame i gospodo vegeterijanci, i ostale vegeterijanske sekte, postujem vas izbor, ali vas i podsecam: ljudski mozak se razvio pre svega zahvaljujuci dovoljnoj konzumaciji MESA.

Frejser

pre 7 godina

Koji komentari uzas. Za ove mesozdere koji ne znaju domace zivotinje se nisu jele do pre dvesta -trista godina jer nije za ljudsku ishranu . Uglavnom su jeli zitarice i divljac . Uzgoj ovoliko domacih zivotinja je najveca glupost i to klanje i maltretiranje u klanicama da bi imale bolji ukus je van pameti. Zato se i zivi krace pod stresom i ljudski rod je maltene bez osecaja.

Trovach

pre 7 godina

Mogli ste malo drugacije nazvati sporedne proizvode industrije mesa, umesto lesevima. Inace, vecina nas zna otkud dolazi zelatin, kao i ruzevi za usne, virsle...

Kralj

pre 7 godina

Pa nije svaki želatin životinjskog porekla. Ja sam musliman i konzumiram halal hranu. Zato u svakom proizvodu sa želatinim trazim želatine s biljnim poreklom, poput pektina i drugih. A uostalom, i zdraviji su.

mačak

pre 7 godina

Zato jedem od slatkiša samo majkine kolače kad ispece
(nikola, 23. avgust 2016 18:51)

Znaš, i u te "mamine", često ide želatin, apsolutno istog porekla.

Senka velikog brata

pre 7 godina

Šećer =hrana za mozak
Meso =hrana za mišiće

Razmislite malo zašto hoće da nas odvrate od toga. Da budemo slabi i glupi jer je takva narodna masa pogodna za manipulisanje. Vrlo prosto.

Živelo meso i živeo šećer!

Bane iz Tudjine

pre 7 godina

Sve prirodni sastojci, sto je OK. Znam, ima tu I aditiva, ali nacin na koji se dobija "baza" meni nije sokantan. Mora i to neko da radi. Sta ste mislili, kako se dobijaju mesni proizvodi? A pasteta? Cak sam iznenedjen da se "baza" pravi od zivotinjskih ostataka koji bi inace zavrsili na deponiji. Cik da naprave video o aditivima koji se dodaju bombonama da dobiju ukus i boju! To bi vas sigurno zaprepastilo.

Liga šampiona

pre 7 godina

I šta sada, šok??? Niste valjda očekivali da se dobija od ljubičica? Ljudi su svaštojedi a to podrazumeva i konyumaciju mesa. Šta hoćete, da ne jedemo meso zato što ste vi šokirani? Postajete ozbiljna sekta.

ATG

pre 7 godina

Prestanite sa pisanjem gluposti. Bolje da edukujete ljude sta je MOM (mehanicki otkosteno meso) da ljudi pocnu da gledaju sastav proizvoda i kada vide ovako nesto preakoce takav proizvod iako je jeftiniji. Kada bi ljudi poceli da gledaju sastav proizvoda i znali sta tamo pise onda bi mozda poceli da kupuje bolje stvari i proizvodjaci bi takodje poceli proizvoditi boljr stvari.

EU Citizen

pre 7 godina

Opet neka neokomunisćičko-pseudoekološko-vegetarijanska propaganda? Kada će drugovi partizani malo da nam se skinu s vrata, da ih ne skinemo sami, neće im se to nimalo dopasti? :))

mačak

pre 7 godina

Šta je užasavajuće? Bolje nešto od prirodnih sastojaka, nego derivati nafte i slične stvari. Naravno, problem je za one koji ne konzumiraju meso iz bilo kog razloga, ali ima i agar-agar npr.

M-hm

pre 7 godina

Šta, Englezi su spoznali konačno od čega se pravi želatin. Zaslužuju belosvetski aplauz; uvek su voleli najviše da pričaju o svom poštenju... kao i onomad kad su Kinezima prodavali opijum, pa kad su ovi shvatili da će im izdrogirati narod - oni zaratiše sa njima...

ATG

pre 7 godina

Prestanite sa pisanjem gluposti. Bolje da edukujete ljude sta je MOM (mehanicki otkosteno meso) da ljudi pocnu da gledaju sastav proizvoda i kada vide ovako nesto preakoce takav proizvod iako je jeftiniji. Kada bi ljudi poceli da gledaju sastav proizvoda i znali sta tamo pise onda bi mozda poceli da kupuje bolje stvari i proizvodjaci bi takodje poceli proizvoditi boljr stvari.

Trovach

pre 7 godina

Mogli ste malo drugacije nazvati sporedne proizvode industrije mesa, umesto lesevima. Inace, vecina nas zna otkud dolazi zelatin, kao i ruzevi za usne, virsle...

Liga šampiona

pre 7 godina

I šta sada, šok??? Niste valjda očekivali da se dobija od ljubičica? Ljudi su svaštojedi a to podrazumeva i konyumaciju mesa. Šta hoćete, da ne jedemo meso zato što ste vi šokirani? Postajete ozbiljna sekta.

Kralj

pre 7 godina

Pa nije svaki želatin životinjskog porekla. Ja sam musliman i konzumiram halal hranu. Zato u svakom proizvodu sa želatinim trazim želatine s biljnim poreklom, poput pektina i drugih. A uostalom, i zdraviji su.

Bane iz Tudjine

pre 7 godina

Sve prirodni sastojci, sto je OK. Znam, ima tu I aditiva, ali nacin na koji se dobija "baza" meni nije sokantan. Mora i to neko da radi. Sta ste mislili, kako se dobijaju mesni proizvodi? A pasteta? Cak sam iznenedjen da se "baza" pravi od zivotinjskih ostataka koji bi inace zavrsili na deponiji. Cik da naprave video o aditivima koji se dodaju bombonama da dobiju ukus i boju! To bi vas sigurno zaprepastilo.

mačak

pre 7 godina

Šta je užasavajuće? Bolje nešto od prirodnih sastojaka, nego derivati nafte i slične stvari. Naravno, problem je za one koji ne konzumiraju meso iz bilo kog razloga, ali ima i agar-agar npr.

cedomir

pre 7 godina

Pa od cega se prave kobasice, slanina, cvarci, kulen....
Da nije i to od "lesina"?
Kakav odvratan nacin izrazavanja - verovatno smisljen sa ciljem da nam ogadi nesto sto vecina konzumira.
Dame i gospodo vegeterijanci, i ostale vegeterijanske sekte, postujem vas izbor, ali vas i podsecam: ljudski mozak se razvio pre svega zahvaljujuci dovoljnoj konzumaciji MESA.

hue hue hue

pre 7 godina

ne znam iz kog razloga sam upalio polje za komentare, valjda vođen revoltom protiv svakakvih koji mogu da napišu isti. Imao sam priliku da zakoljem i pripremim jare, jagnje, ovna i kozu, nataknem iste na ražanj i okrećem ih za Božić. Nikada to nije lep posao. To je jedna teskoba za gledanje, ne znam da li ste držali parče metala i sa njim okončali jedan život. Kada sam završio fakultet, odselio sam se od svojih i sada više ne pripremam ništa za praznike, i lakše mi je. Žao mi je kada vidim ovakve video klipove, kada čujem za kokoške koje nikada nisu videle petla. Kada bi vanzemaljci došli i počeli pripremati nas na tiganju, da li bi to bilo u redu? Ako nama ne bi, zašto onda mi to radimo drugima? Razumem da čoveku treba meso za razvoj ali u ovolikoj meri? Sa time kao čovek nikada ne mogu da se složim.

briga me kako zvuči

pre 7 godina

Kao što neko reče, odavno se zna poreklo želatina. A ako baš hoćete izborom reči da ogadite ljudima meso, ne vredi. Za mene je pečeno prase i dalje pečeno prase, iako biste vi napisali "pečeni leš od krmačinog deteta".

mačak

pre 7 godina

Zato jedem od slatkiša samo majkine kolače kad ispece
(nikola, 23. avgust 2016 18:51)

Znaš, i u te "mamine", često ide želatin, apsolutno istog porekla.

razuma bez

pre 7 godina

Koji komentari uzas. Za ove mesozdere koji ne znaju domace zivotinje se nisu jele do pre dvesta -trista godina jer nije za ljudsku ishranu . Uglavnom su jeli zitarice i divljac . Uzgoj ovoliko domacih zivotinja je najveca glupost i to klanje i maltretiranje u klanicama da bi imale bolji ukus je van pameti. Zato se i zivi krace pod stresom i ljudski rod je maltene bez osecaja.
(Frejser, 23. avgust 2016 20:41) # Link komentara

Pre 200-300 godina, prosecan ljudski vek je bio 50, danas skoro 80...

Senka velikog brata

pre 7 godina

Šećer =hrana za mozak
Meso =hrana za mišiće

Razmislite malo zašto hoće da nas odvrate od toga. Da budemo slabi i glupi jer je takva narodna masa pogodna za manipulisanje. Vrlo prosto.

Živelo meso i živeo šećer!

Ana

pre 7 godina

Zanimljivo je da uglavnom uvredljive komentare pisu vegani (raznih vrsta ) u odnosu na" mesozdere". (( smatraju ih neprosvecenim divljacima nize inteligencije koji jedu leseve.A tacno je da se ljudski mozak razvio kada je pracovek skuvao meso, a ne jabuku. I tacno je da previse mesa nije dobro za zravlje, kao sto je tacno i da je pracovek vegetarijanac ziveo 30- ak godina. Nista nije crno ili belo, pa ni ovo pitanje. Inace, supa od kostiju ( koja se kuva 16 do 20 sati) je priznato pomocno lekovito sredstvoza neke bolesti.

zakhtheshark

pre 7 godina

znate šta je užasavajuće, komentari ovih vegana, gospodo penjite se nazad na drveće pa jedite lišće i bobice a nas mesoždere ostavite na miru.

Србин

pre 7 godina

Израелац који не једе свињетину поставио овај видео ради својих вјерских убјеђења. Какве то везе има са Србима и шта ће овде овај видео????

Mirko

pre 7 godina

Preveli ste ovaj clanak a totalno zaboravili da pravimo i obozavamo da jedemo pihtije, sta nas briga za gumene bombone. Sto rece neko dole: "Pa sta, ne bidim sta je ovde problem osim sto su vegetarijanci jeli bombone od svinja"

kakav tekst

pre 7 godina

e da vas jos malo ogadim. Svi ovi vegani kad bi znali misim da zensku populaciju da se kreme neke prave od placenti koje skupljaju po bolnicama, da se isto neke kreme prave od splacina tj masti koja se odvoji od splacina-ostataka hrane. Da se sminka isto pravi od raznih zivotinjskih odpadaka. Ovo je nista. Inace sam zelatin je koristan zglobovima i nema tog koji moze da ga zameni a da je iz biljke. Postoje zelatini od algi ali oni nemaju te mogucnosti kao zivotinjski barem kad su zglobovi u pitajnu. Mogu da vam navedem jos sto gadosti za koje vegani ni ne znaju da ih koriste i koliko je gadno ono od cega se dobija. Da se sladoledi prave tj sastojci su bube, kosa,susene pljuvacne zlezde itd. A sad prijatno

Srba

pre 7 godina

Ok. Mi jedemo svinje. Zasto je to uzasno. Moja zena svaki dan sece leseve na sitne komade kada pravi paprikas. Uzme leš pileta i odstrani mu belo meso, a onda ga iseče na sitne kocke.... da uzasno, za pile.... ali tako radi lanac ishrane.

EU Citizen

pre 7 godina

Opet neka neokomunisćičko-pseudoekološko-vegetarijanska propaganda? Kada će drugovi partizani malo da nam se skinu s vrata, da ih ne skinemo sami, neće im se to nimalo dopasti? :))

Frejser

pre 7 godina

Koji komentari uzas. Za ove mesozdere koji ne znaju domace zivotinje se nisu jele do pre dvesta -trista godina jer nije za ljudsku ishranu . Uglavnom su jeli zitarice i divljac . Uzgoj ovoliko domacih zivotinja je najveca glupost i to klanje i maltretiranje u klanicama da bi imale bolji ukus je van pameti. Zato se i zivi krace pod stresom i ljudski rod je maltene bez osecaja.

Batistuta

pre 7 godina

"secenje svinjskih leseva"... da li je novinar vegan? Pa sto hocete, da seku zive svinje. Ovo nisu lesevi, nego tela svinja koje su zrtvovane a pre toga gajene za potrebe ljudske ishrane, tome su oduvek sluzile, svinje se ne koriste za transport, ne jasu se, ne trkaju se, nema sporta u kome ucestvuju, vec se "proizvode" za ljudsku ishraneu i tacka. Licno izbegavam meso, ali jedem kad se ukaze potreba (slavlja, gosti itd itd).

Mita

pre 7 godina

E ovako i ja pravim pitije, od kožure, ušiju, papaka, kolenica, pa dodam aleve paprike i belog luka.... prste da poližeš, a volim i gumene bombone

dr

pre 7 godina

Opušteno!!! Mi, Srbi smo ponosni na nacionalno jelo "pihtije", a koje se, u suštini, prave na identičan način...i još se hvalimo tim bezveznim, tradicionalnim jelom!

Dex

pre 7 godina

Zapravo, gumene bombone koje ja obicno jedem (nekoliko nemackih proizvodjaca, neki poznati, neki totalno nepoznati van zemlje) sadrze biljnu alternativu zelatinu, agar agar i slicno. Treba citati sastav. S druge strane, zelatin se ne moze izbeci u raznim proizvodima. Na kraju krajeva, ko god je jeo kuvani obrok s mesom na kojem je kost jeo je iste sastojke.

umadbro

pre 7 godina

@Frejser: vrhunska teza iz antropologije. posle domestifikacije domacih zivotinja pre vise hiljada godina, ljudi su ih drzali samo kao dvorisne ljubimce, i igrali se s njima u travi.

ilija

pre 7 godina

I šta fali ovom, želatin je uglavnom protein, ne sa nekom naročitom biološkom vrednošću, ali barem se ne baca silan prehrabreni materijal. Ko bi svario ili htea da jede onolike kože i kosti. Ne baca se.

Makarido

pre 7 godina

(Liga šampiona, 23. avgust 2016 19:17)
Ljudi nisu svastojedi nego su glupi pa jedu ono sto nisu sposobni ni da svare.
Svi potrebni nutrijenti se nalaze u biljnoj hrani, jedenje mesa je porok, kao i cigari, alkohol i slicno.

Dakle, jedes meso iz hobija i jer si slabic, a ne sto ti je neophodno.

Vegan

pre 7 godina

Zabrinjava me stanje svesti komentatora i odnosi pluseva u minusa. Nismo mi nikakva sekta vec razumni ljudi osudjeni da zivimo u ovom ludilu.

deco ne verujte reklamama

pre 7 godina

Dame i gospodo vegeterijanci, i ostale vegeterijanske sekte, postujem vas izbor, ali vas i podsecam: ljudski mozak se razvio pre svega zahvaljujuci dovoljnoj konzumaciji MESA.
(cedomir, 23. avgust 2016 20:05)
Ljudski mozak se pre svega razvio zahvaljujuci kuvanoj (barenoj) hrani a ne mesu!

Šećer =hrana za mozak
Meso =hrana za mišiće

Razmislite malo zašto hoće da nas odvrate od toga. Da budemo slabi i glupi jer je takva narodna masa pogodna za manipulisanje. Vrlo prosto.

Živelo meso i živeo šećer!
(Senka velikog brata, 23. avgust 2016 19:45)
Tako je!!! Pune bolnice i groblja tih sto su jeli secer i meso. A njihovi roditelji i babe/dede (koji su meso jeli jednom nedeljno a secer jos redje) neretko prebace i 85-90 godina bez problema (zdraviji i zivahniji od potomaka)!

dosledan

pre 7 godina

Mislim da bi bio red da mesojedi sada prikazu dokumentarni film za vegane i vegetarijance "Ovako je izgledalo kada su VAS pravili".
Mozda nam se skinu s vrata.

deda gligorije

pre 7 godina

Pijem govedji zelatin zato sto je dobar za tetive, ligamente, zglobove... i znam od cega se pravi (tetive,kosti...) i nije mi gadno. Lov iz sporta mi je gadan ali ubiti zivotinju da bi se prehranio nije uopste, sta vise jako prirodan! Niko ne postavlja pitanje dali je uredu saditi krompir protiv njegove volje, posle toga ga cupati iz iz zemlje, ljustiti mu kozu na zivo i na kraju ga zivog stavljati u kljucalu vodu ili ulje!

mara

pre 7 godina

Ne znam cemu vode rasprave oko izbora hrane, ne postize se nista ubedjivanjem i nametanjem svog misljenja drugima.
Iste price se vrte godinama i nista se nije promenilo. Ljudi koji se odricu mesa, to je njihov izbor. Izjasnite se, dovoljno je, ne morate vredjati druge koji ne misle kao vi.
Mi smo ljudi, kompleksno emotivna bica, koji po mom misljenju polako zaboravljaju sta znaci humanost, preterano se glumi ta briga o zivotinjama.
Namerno kazem gluma, jer postaje devijantno.
Nije nam toliko zao sto neku decu kolju bas ovog trenutka zbog politike, zao nam zaklane kokoske.

smeker

pre 7 godina

Majstor sam za pihtije,kobasice,cvarke,kafurmu,svarglu,krvavicu i naravno prsutu i slaninu.Radim za svoju porodicu i prijatelje i kraj a vi nastavite sa vasim nacinom ishrane ko vam brani...

Iki

pre 7 godina

Namerno napisano "svinjski leš" da potakne raspravu i komentarisanje...Inače, vegani, čitajte o tome koliko su masti važne organizmu! Jedini krivac za sve bolesti današnjice je šećer! Tako da, svi oni koji pišu kako su naši stari jeli meso jednom nedeljno i zato bili zdravi, lupetaju. Oni nisu šećer jeli, nisu ni blizu šećer unosili kao mi, zato su zdraviji bili!

djuro

pre 7 godina

@Mogli ste malo drugacije nazvati sporedne proizvode industrije mesa, umesto lesevima. Inace, vecina nas zna otkud dolazi zelatin, kao i ruzevi za usne, virsle...
(Trovach, 23. avgust 2016 19:21)

tako je druže! sad su svi nešto fini i svi se nešto groze!?
ja, na primer, nikad nisam pojeo živo pile!

Srbin

pre 7 godina

@(Makarido, 23. avgust 2016 20:39)
nisu ljudi glupi nego si ti nadobudan bez nekog osnova rekao bih.
prvo: ljudski probavni trakt mnogo lakse svari meso nego npr kukuruz ili bilo koju namirnicu koja sadrzi celulozu jer nemamo enzim koji je razlaze.
mozes i sam da probas, progutaj parce mesa i progutaj mlad kuvani kukuruz bez zvakanja pa posle pogledaj u wc solju iza sebe. garantujem ti da neces videti raznjice ;) ali kukuruz hoces.
drugo: ljudi jesu , bas kao nase drugarice svinje, svastojedi. tako smo evoluirali i postali ovo sto jesmo. zato sto smo poceli da jedemo sve i svasta.

maksimilijan

pre 7 godina

А шта је овде ужасавајуће? Па ја сам порастао (а верујем да нисам једини) на кавурми, шваргли, пихтијама, чварцима... и да не набрајам. А кад крцкају кожицу са печеног прасета онда се не ужасавају.

Yoyo

pre 7 godina

@makarido

Bez suplementacije cisto veganska ishrana ce te lagano ubiti. Bez ulazenja u moral, mi smo svastojedi. To je cinjenica. Deal with that.

samo vi jedite bombone

pre 7 godina

Strašno šta sve pročitah u komentarima i koliko pritajenih kasapina ima. A vi koji mislite da je vegatarijanstvo sekta i dičite se ljubavlju za svinjokoljem i dimljenim lešinama, pogledajte kakve su veze izmedju vrste ishrane i bolesti širom sveta. Jadni su oni koji misle da su vegetarijanci ovde najveća pretnja slobodnoj misli.

dosledan

pre 7 godina

(hue hue hue, 23. avgust 2016 23:59)

U Srbiji se jede 4 puta manje crvenog mesa nego u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju, 3 puta manje ribe, a ono sto se jede je loseg kvaliteta.
Recimo, mene to zgrazava, ne znam za tebe.

Ako se vec bice koristi za ishranu, onda je dosta smisleno da se iskoristi sve, a ne da je ubijeno zbog parceta mesa, kao kada lovokradice od slona uzmu kljove.

PR

pre 7 godina

Kakve ludosti od komentara.Zelatin je izuzetno zdrav i cak je preporuceno rastboriti u vodi i popiti.Gumene bombone su najzdraviji konditorski proizvoda. Ja nastavljamo da jedem meso mrtvih životinja hahahah...

hm

pre 7 godina

Ionako gumeni bomboni nisu zdravi u velikoj kolicini, ali tko se cudi ovome ?!?! Pa odes u trgovinu i hrpa jeftinarija od kobasica. Svi znamo da je tamo sve samo ne kvalitetno meso, ali da sirotinja prezivi.

zdravlje

pre 7 godina

Meni deda inace lekar u penziji redovno prica,spremaj sinko deci hranu na mast tu je zdravlje...kakav zejtin to je otrov za organizam

Ojha

pre 7 godina

@Makarido

Posto smo mi sto jedemo meso slabici, ti sad lepo idi pa se nazderi zelene salate i kiselih krastavcica posto si, jelte, junak...

M-hm

pre 7 godina

Šta, Englezi su spoznali konačno od čega se pravi želatin. Zaslužuju belosvetski aplauz; uvek su voleli najviše da pričaju o svom poštenju... kao i onomad kad su Kinezima prodavali opijum, pa kad su ovi shvatili da će im izdrogirati narod - oni zaratiše sa njima...

vegani ne lupajte

pre 7 godina

@Frejser, @Makarido
Prosto neverovatno koliko ste se vi nalupetali u komentarima, od toga da ljudi nisu jeli meso pre dvesta godina, do toga da ljudi ne mogu da svare meso.
Ljudi su se oduvek hranili namirnicama koje su im bile dostupne.
Imao sam priliku da obidjem daleki sever nase planete, od Islanda, severne Norveske, do Grenlanda. U ovim zemljama ljudska ishrana se oduvek sastojala iskljucivo od mesa, nesto malo krompira i izuzetno malo "zelenisa".
Moji baba i deda su rodjeni u prvoj dekadi 20.veka, proveli su zivot u planinama Crne Gore, i njihova ishrana se sastojala najvise od krompira i punomasnog sira i kajmaka. Ovce i telad su klali za ishranu, ali usled nemogucnosti skladistenja sirovog mesa, uglavnom su ga susili i konzumirali u specijalnim prilikama, a njihova ishrana je bila potpuno ista kao i ishrana njivovih predaka.
Jedino sto se mogu sloziti sa vama je da se na nasim prostorima danas meso konzumira u mnogo vecim kolicina nego nekada, a opet to je posledica nemogucnosti skladistenja sirovog mesa u proslosti.

zox

pre 7 godina

sto neko rece bolje edukujte ljude sta je MOM...da citaju deklaracije...koliko kosta...?? a koliko kosta "salama" i sta sadrzi?
smece...sam mom...
ljudi edukujte se...

Slobodni Klikeri

pre 7 godina

Mogu da razumem da neki ljudi zbog uzasa masovnog klanja odluce da postanu vegetarijanci. Cak sam se i ja vise puta nosio istom mislju. Moj brat je zbog tih stvari vec neko vreme vegetarijanac.
Ali me cudi da se isti ti ljudi bez zadrske i dalje dive Koloseumu,Partenonu,piramidama...i drugim gradjevinama pri cijoj je izgradnji u najstrasnijim mukama umrlo hiljade i hiljade ljudi robova,ukljucujuci i dece. Samim tim sto su bili robovi je uzas.
Inace,da nema ljudi,najverovatnije je da,konkretno svinje ne bi uopste ni postojale na ovoj planeti,jer nemaju skoro,pa nikakvu svrhu. Niti daju mleko,niti nose jaja,niti mogu da se upregnu za rad,niti imaju vunu...nista. Kao da ih je neko projektovao samo za zdranje i nista drugo. Osim naravno ako se vremenom ne dokaze da svinje imaju neke super moci,pa se stvar promeni.
Inace uopste nisam neki veliki mesojed.

Ne obazirite se na karakterne nule

pre 7 godina

Čemu potreba da odgovarate veganima i vegetarijancima ako zaista verujete da je vaša ishrana ok? Priznajte jednostavno da nemate to u sebi i ne zanosite se da ste duhoviti. Nisam vegan (slabić sam priznajem) ali potpuno razumem zasto ne ćute. I ne treba da ćute. To su ljudi izuzetnog i jakog karaktera koji su se odrekli ličnog hedonizma i koji su uspeli da vide širu sliku. Oni koji ne žele to da vide ili to ne osećaju ne treba da prozivaju vegane koji žele da dopru do ljudi kojima etika i empatija tinjaju jače. To su ljudi koji menjaju svet na bolje i to je za svaku pohvalu.

bbROD

pre 7 godina

Slobodni Klikeri, 24. avgust 2016 05:05

Svinje nemaju svrhu? Naprotiv! Itekako je imaju. One su strvinari. Njihova uloga u prirodi je da ciste. Hodajuci kontejneri. E sad sto se nasao neko pametan pa ih proglasio jestivim to je druga stvar. Svinje su nosioci najgorih bolesti bas zato sto im je ishrana takva i sto jedu sve sto im se nadje na putu ukljucujuci i svoj izmet. I ne, nisam ni musliman ni jevrejin. Da ne bude da ovo posmatram sa religijske strane

Vegan

pre 7 godina

Zabrinjava me stanje svesti komentatora i odnosi pluseva u minusa. Nismo mi nikakva sekta vec razumni ljudi osudjeni da zivimo u ovom ludilu.

buducnost

pre 7 godina

Na svu srecu te nam buducnost koja je vec tu, donosi radikalne promene u proizvodnji hrane. Od mesa iz laboratorije, do mleka ... Potrebna je mozda jedna zivotinjska celija da bi se napravila hrana. Kvalitet isti ako ne i bolji, kada se oduzmu hormoni, Escherichia, i sta sve ne. Soylent zamena za obrok je vec postigao zapazeni uspeh.

A sto se tice ovakvih i slicinih videa, mislim da su besmisleni. Nije mi ni najmanje bitno od cega se dobija zelatin, ako je zdravstveno sve u redu sa njim. Meni je i ciscenje ribe bljak, i preskocim taj korak kada god mogu. Nerviraju me neobrazovani blogeri, i kuvari kao Jamie Oliver koji dramatizuju sipanjem amonijaka preko mesa i ostale gluposti. Zgrcu pare na neobrazovanom narodu koji se prima na youtube gluposti.

Јабучило

pre 7 godina

Tako je!!! Pune bolnice i groblja tih sto su jeli secer i meso. A njihovi roditelji i babe/dede (koji su meso jeli jednom nedeljno a secer jos redje) neretko prebace i 85-90 godina bez problema (zdraviji i zivahniji od potomaka)!
(deco ne verujte reklamama, 23. avgust 2016 23:48)

Дакле, ствар је у умерености. Дођосмо тако до закључка да је и веганска исхрана непотребна и нездрава крајност.

Јабучило

pre 7 godina

Термички обрађен оскрнављен животињски леш. Једем га радо.
Некад и без термичке обраде (карпаћо, татарски бифтек, суши). И не вређам вегане.

Ivan M

pre 7 godina

@molim lepo

Vegetarijanac ne jede meso (i neki ne jedu ribu). Vegan ne jede životinjske proizvode (npr. jaja, mleko, sireve, životinjsku mast), dok vegetarijanac to jede. Ako se ne varam, neki pravoslavni postovi su de fakto veganska ishrana.

Boki

pre 7 godina

Za ove sto sarkasticno kazu, znamo i sta sad. Pa nista gospodo, vi nastavite svjesno to da jedete. Meni moja savjest vise ne dopusta. Ja nikada ne popujem drugima, samo, mogli bi prestati da se lazete da ste nebeski narod. I ja sam Srbin, ali zna se sta ljubav daje, a to sigurno nije ubijanje neduznih zivih bica.

Stefan

pre 7 godina

Ko ovo nije znao taj treba da se vrati u osnovnu skolu i nauci osnovu hemije jer pise na svim slatkisima od cega se prave. E sada cela ova prica vegeterijanaca nije vise normalna. Znaci isti ste kao i ateisti ako si izabrao tako super ajde sada malo tisine... Jer nema agresivnijeg od ateiste da ti dokaze kako si debil sto verujes i vegeterijanca koji pokusava da te ubedi da smo mi zapravo veverice i da treba da jedemo samo kirikiki i ostalu hranu za papagaje.

Vratite vi meso da bude kakvo je bilo pre 100 godina odnosno ne procesofano i hranite stoku kikirikijem i pa cemo da vidimo koliko cu dugo i zdravo ziveti.

A ne meso hranite hemikalijama a uvaljujete mi kikiriki da zivim od njega...

Icarus

pre 7 godina

@Kralj
Poštujem tvoj religijski razlog, ali ne znam da li znaš da postoji i govedji želatin. Moja majka ga kupuje u zdravoj hrani i konzumira sa jogurtom za jačanje ligamenata i zglobova.

Makarido

pre 7 godina

Ono kad mi strucnjaci objasne kako je meso lako svarivo i zdravo i neophodno za nas organizam, a ni sami ne veruju u to.
Samo da ste vi zdravo, pusite, drogirajte se, splavarite, jedite rostilj, ima da nagurate duboke sedamdesete.

Trovach

pre 7 godina

@Frejser...Totalna glupost. Domace zivotinje se gaje hiljadama godina, a pre toga je covek lovio divlje, a jos pre toga je bio strvinar, koji je jeo ostatke plena koje su veci predatori ostavili, ili je preotimao plen sitnijih predatora. Pre 200-300 godina su na bazi starih, slabije produktivnih rasa, nastale ove danasnje cija se produktivnos selekcijom, ukrstanjem i boljom ishranom stalno povecava

Cajka

pre 7 godina

Samo nešto da pojasnim ljudima koji misle kako se vegani sablažnjavaju ovim videom a neznajući uzimaju druge životinjske proizvode - veganstvo i vegetarijanstvo se NE odnosi samo na način ishrane! To je komplementarna filozofija nenasilja prema svemu živom,pa tako se i ne nose proizvodi od kože,krzna itd.,ne upotrebljava se šminka,kozmetika i sredstva za čišćenje koje sadrže životinjske produkte ili su testirani na njima. Mislim,stvarno,Internet je čudo.

Sima ucitelj

pre 7 godina

Pa ljudi,kad dodju hladni dani,mislim na zimu,mi se rasturamo jeduci cist ama ba cist zelatin.Taj zelatin koji mi koristimo zovu se PIHTIJE.Telece kosti koje imaju dosta zelatina u sebi takodje se sa jos nekim dodatcima krcka nekoliko sati da bi se iz njih icsedila sto veca kolicina zelatina koja se nalazi u kostanoj srzi.I zato prijatno uz pihtije sa belim lukom ili bez njega sa mesom ili klot.Preporuka je da se sa pihtijama ne preteruje,jedan do dva tanjira dnevno,a ako neko bas voli moze i tri cetiri.Prijatno!!!

Viktor

pre 7 godina

@Da li bi mi neko objasnio šta je vegetarijanac a šta vegan?
(Molim lepo, 24. avgust 2016 09:36)

Vegetarijanac ne jede samo meso, dok vegan ne jede niti jedan proizvod od zivotinja, cak iako niti jedna zivotinja nije stradala u pravljenju tog proizvoda, kao sto su npr. sir i mleko, cak ni med od pcela. Da ne nabrajamo da ne zele da nose kozne cipele, vuneni dzemper ili bilo sta sto je produkt od zivotinja.

Nije nego

pre 7 godina

Ovi koji misle da se svi neophodni nutrijenti mogu dobiti iz biljne hrane su u velikoj zabludi. Moj prijeatelj doktor, vegan, na moj nagovor išao je provjeriti razinu homocisteina u krvi. Bila je 5 puta veća od normale. Poznato je da su potrebno vitamini B grupe za razgradnju jer se imače homocistein zadržava u krvi i oštećuje krvne žile. Čim je dodao vitamon B12 u tabletama, razina se spustila na normalu (za 3 tjedna). Vitamin B12 čovjek ne može iskoristiti iz biljne hrane, a neophodan je za rad i razvoj mozga, protiv anemije i za energiju. Često prođe i 5 godina prije nego što se ispolje simptomi i javi nedostatak.
Suočen sa istinom prijatelj je mogao birati ili da jede kapsule B12 do smrti ili da uvrsti hranu životinjskog porjekla. Sada jede jaja, jogurt i nekoliko puta tjedno meso.
Ljudska crijeva nisu dugačka kao u biljojeda i nedostaju neke bakterije za potpuno iskorištenje hrane. Osim toga jedna krava pojede dnevno 30kg sijena što je oko 120-150 kg sirove trave na 400-500kg težine tijela. Možete li vi pojesti 1/4 vlastite težine u biljnoj hrani dnevno?
Pametnom dosta, ostali neka se ubiju veganstvom.
Uvijek je tajna u umjerenosti, nikada u isključivosti.

Forks over knives

pre 7 godina

Pa kad volite da jedete leševe, prijatno onda. Josh jednom da ponovim - jedtete leševe. Posle nemojte da se čudite kad dobijate kojekakve boleštine.

Akh-bah, sazvežđe Lyra

pre 7 godina

Uspostavićemo otvoreni kontakt sa vašom planetom kada dostignete civilizacijsku tačku na kojoj fizička i(li) intelektualna superiornost nije opravdanje za eksploataciju i uništavanje drugih svesnih bića.

Jok

pre 7 godina

Veganska propaganda. Šta je ovde sporno?
(Peđa, 24. avgust 2016 09:39)

Ako nije sporno zasto se osecas uvredjenim? Po tvom misljenju je svako iznosenje cinjenica isto sto i propaganda ako se ne slaze sa tvojom filozofijom. Zato lepo pusti druge da zive kako hoce i da jedu sta hoce i prave snimke kakve hoce. Ja nisam vegan, ali sam upoznao par njih i niko, ali NIKO od njih nikad nije nametao svoj zivotni izbor, mnogo su glasniji oni poput vas koji ih ismevaju i koji im neopravdano pripisuju osobinu da se osecaju nadmenima i da drugima sole pamet. A vi se zapitajte sto vam to toliko smeta da morate na svaki pomen veganstva da skacete kao da su vam ucinili ne znam sta.

NoName

pre 7 godina

@samo vi jedite bombone

Si ti mozda agronom? Blage ti veze sa zivotom nemas. Svo voce i povrce se prska pesticidima. Pesticidi su generalni naziv za hemikalije za odbranu od stetocina. Sto podrazumeva arahnicide, fungicide, herbicide, rodenticide.... sta te jos zanima? Postoje pesticidi koji se koriste pri tradicionalnom gajenju plavi, kamen, kopriva, krec...itd. Sve ostalo je teska hemija. Po EC standardima postoje dozvoljene kolicine u ppb meri. Opet se sve to unosi. Kod nas seljak ga malo oduva, pa zavrsi na pijaci. I onda dobijes krompir ili sargarepu koja ti tesko padne na zeludac i organizam se bori protiv toga u vidu mucnine i znojenja.

Molim lepo

pre 7 godina

@Ivan M, Ragazzoni, Viktor

Hvala na objašnjenju.
Ja sam onda pretežno vegetarijanac, sa slavskim posrnućem na praseće i jagnjeće pečenje.
Izeš život bez poneke strasti i lakog poroka :)

vaistinu masakr

pre 7 godina

Hleb se pravi od mlevene dece pšenice a salata od svežih leševa rukole.... Da navedem još primera?
(masakr biljaka da bi se ždralo, 24. avgust 2016 00:50)

duhovit komentar :-))))
Ovih dana preferiram sveže masakriran paradajz i masline (prethodno u slanom rastvoru podavljene).

NoName

pre 7 godina

@Makarido

Au sto volim kada se jave "strucnjaci" u lupetanju gluposti. Vazno da ste svi biolozi i razumete sistem organa u ljudskom telu. Meso je svarljivo jer je nas zeludac takav. Zeludac za svastojede.

molim i ja lepo

pre 7 godina

Da li bi mi neko objasnio šta je vegetarijanac a šta vegan?
(Molim lepo, 24. avgust 2016 09:36)

Vegetarijanac ne jede životinje a vegan ne jede ni životinje ni njihove izlučevine.

samo vi jedite bombone

pre 7 godina

@ NoName - mešaš babe i žabe jer ti je argument tipa ili jesti meso prepuno antibiotika i hormona ili povrće puno pesticida - i jedno i drugo imaju zdraviju varijantu. A ovi što povlače argumente da je meso pomoglo precima da razviju mozak, oni su lovili meso da prežive a vi skoknete do samoposluge i krkate jer uživate i to u mnogo većim količinama nego što su oni jeli. Mada možda smatrate da je vaš mozak na nivou naših predaka pa mu treba dodatni razvoj...

Trovach

pre 7 godina

@bbROD...Divlje svinje su svastojedi, ali prvenstveno koriste biljnu hranu (zir, korenje, trava, plodovi sumskog voca). Pojedu po koju glistu, insekta, ribu, pa cak i zmiju, a pojesce i lesinu, samo sto lesina nema bas razbacanih po celoj sumi.

jana

pre 7 godina

@Aleksandra

Coveku je prirodno da oseca apetit za mastima, secerom i ostalim kaloricnim namirnicama. To ne znaci da to treba i da jedemo. Imate apetit za cipsom i koka kolom? Moze, ali ocekujte dijabetes i srcana oboljenja.

Trovach

pre 7 godina

@NoName...Kaze se akaricidi, a ne arahnicidi, mada si bio blizu. Plavi kamen je otrovniji i ima duzu karencu od mnogih fungicida novije generacije, ali i dalje postoji (pogresno) misljenje da je bezbedan. Kopriva (potopljena na jedan dan-ne duze) je potpuno prirodna, ali nedovoljno efikasna. Koristim je samo kada moram da suzbijam lisne vasi, a berba je u toku (boranija na primer). Ako potopite koprivu u vodu na nekoliko dana, u poklopljenoj posudi i taj rastvor koristite za zalivanje biljaka, ponekad se dobiju bolji rezultati i u poredjenju sa najboljim djubrivima.

Orwell Vegan

pre 7 godina

Mesozderi imaju konstantan manjak zivotne energije, pa im treba meso i krv, odnosno zivot drugih da bi taj nedostatak nadomestili. Sto vise mesa, to vise bolesti, to vam je dokaz. Meso, krv i mast drasticno unistavaju sposobnost imuniteta, a znacajno utice na pojavu psihickuh poremecaja i bolesti, hrane depresiju naveliko itd. Tuga ubijene zivotinje se, iako jos nije naucno dokazano, po svemu sudeci prenosi u program ljudske psihe i moze ostetiti ionako oslabljenu psihu mesozdera. Svuda u svetu je invazija psihickih bolesti, to se vidi i po incidentima koji se desavaju. Svet mesozdera ce pojesti samog sebe uskoro, napustite taj svet dok jos mozete. Vise nigde ne postoje studije koje ozbiljno dokazuju da je covek svastojed ili da je meso zdravo. Nije zdravo i nije za ljudsku ishranu, istina je najzad izasla na svetlost dana. Covek nije svastojed, informisite se najzad, imate internet.

Telaboma

pre 7 godina

Sam moje tacke gledista, pre bih rekao da ovi slatkisi ne valjaju zbog preteranog unosa secera, vidim da se vi prepiravate zbog leseva, svinja, mesa itd. sto po meni nije to sustina problema, pre svega toga sto ste naveli najproblematicniji je SECER, sto se tice vegetarijanaca i mesozdera to je opet nesto drugo...svako ima neko svoje pravo i pravo da se necemu protivi, ipak zivimo u demokratiji i svako moze bla bla bla ;-)
Jos koji problem tu vidim a to je poreklo tog mesa/zelatina, cime je to hranjeno i sta sve ima u tome, od GMO do fluora, pesticida itd.
Tako da bih ja iz licnih razloga vise forsirao na organsku upotrebu, nego da se prepiravam da li je meso dobro ili ne, da li da jedemo vise mesa ili zelenila itd.

ja

pre 7 godina

@Trovach Da, a pre svega toga sto si lepo naveo, jeli su biljke, ako si religijski nastrojen (ja nisam)pise ti i u tvojoj Bibliji. Sve u svemu, prestanite da lazete sebe da niste ubice! I ne, necete uci u carstvo nebesko sa toliko masakriranih zivotinja iza sebe. Go vegan!!

samo vi jedite bombone

pre 7 godina

@NoName
Moje jabuke su eto neprskane, ali priznajem da sam agronom koliko si ti doktor medicine. Vidim pesticide znaš, ali što se tiče sistema za varenje, tu bi mogao malo više da se obrazuješ jer neko ovde može još i da ti poveruje u to što pričaš.

EU Citizen

pre 7 godina

@pera
Hvala na savetu, Pero, ali ne pušta me žena da izađem, to jest, to me još kako-tako i pušta, ali da nađem devojku, to nikako, pa, eto, moram da se bavim politikom :))) Ali lepo je što me tako dobro poznajete da znate sve moje probleme, iako ne znate ni ko sam, niti ste me ikada videli u životu, vi mora da ste unuče baba-Vange? :)))

Trovach

pre 7 godina

@Jok...I to sto si rekao je samo uslovno tacno. Napisi u komentaru da svako ima pravo da se hrani na nacin kako on zeli, pa ce ipak "zalutati" po koji minus. Meni se vise puta to desilo, a nikoga nisam osudjivao.

Aleksandar

pre 7 godina

@trovac

Brzo pisem, pa sam napisao arahnicidi, hvala na ispravci. Svi pesticidi jesu otrovni, jer su uglavnom koncentrati. I od koncentrovanog soka od jabuke bi se zeznuo (npr. sirup). Samo sto su ovi hemijski vrlo otrovniji. Sad da svi odemo da nam kroz krv i urin testiraju sta sve imamo u telu, zaprepastili bi se od kolicine pesticida. A i drugih hemikalija u finalnim proizvodima koje konzumiramo.

Vegani/Vegetarijanci ne mogu da shvate da sta god jeli sada, osim ako nekoga znamo, pa ne krka svim i svacim, sve je otrov. Sve zbog hiperindustrije. Nije meso krivo, niti voce i povrce, kriva je hiperprodukicja. Dodavanje previse soli, dodavanje secera gde ne treba, dodavanje E dodataka...itd.
A ovi sto komentarisu za "ubijanje", pa i biljke se ubijaju. Jao, kuku meni ona nema receptore za bol, pa mi je sad lakse ne vristi dok je cupam. Da, ali opet se biljka ubija za jelo, vristala ili ne. Zato me nervira njihova pompeznost i licemerje. Posebno oni sebe stavljaju u jednu grupu, a svi ostali su cisti mesozderi.

wlado

pre 7 godina

@stefan

stefane sve si pobrkao. ne treba trositi ogromne zasade kukuruza ili kako ti kazes kikirikija i transportovati ga miljama da bi se nahranila i napojila svinja pijacom vodom, nego treba covecanstvo da koristi pametnije prostor i obradivu zemlju da sadi zitarice povrce i voce koje je visoko kvalitetno i fino. Umesto secerne repe treba satidi steviu, masovno, i kilogram nece biti 300 eu, nego 3. Takodje od zitarica manje saditi psenicu i kukuruz a vise heljdu, proso, i ostale zdrave biljke, uz kojih bi svi ali svi bili zdravi, vitalni, dugovecni, pa tako i ta jadna svinja.
Nisam hipi vegan, ali se trudim da meso svedem na mozda 2-3 obroka nedeljno i naravno da shvatam prednost zdrave(biljne) ishrane. Takodje sam uveren i cekam dan kada ce se covecanstvo hraniti skakavcima i ostalim insektima, jer je to super food prepun proteina, a za uzgajanje cvrcaka konkretno ne treba skoro nikakvog ulaganja, osim jedne velike kade gde se oni razmnozavaju u mrezama na milione. Azija zna prednost takve ishrane a njihova deca redovno za vreme odmora u skoli dobijaju kriketse da jedu.

Небојша

pre 7 godina

С правом је рекао Фридирх Велики да народ нема појма како је тешком правити кобасице и доносити законе.

Ja

pre 7 godina

Pa kad volite da jedete leševe, prijatno onda. Josh jednom da ponovim - jedtete leševe. Posle nemojte da se čudite kad dobijate kojekakve boleštine.
(Forks over knives, 24. avgust 2016 02:56)

Reci to prosecnom lavu ili tigru, koji bi bez "leseva" umro od gladi, jer moze da jede samo meso. Les je inace izraz za telo mrtvog coveka, ne zivotinje.

Kako je lepo biti .... (Bora Čorba)

pre 7 godina

% Reci to prosecnom lavu ili tigru, koji bi bez "leseva" umro od gladi, jer moze da jede samo meso. Les je inace izraz za telo mrtvog coveka, ne zivotinje.
(Ja, 25. avgust 2016 01:52)

Kao što JA ne može da upotrebi niko drugi nego samo onaj koji misli da je mnogo pametan

Makarido

pre 7 godina

(Liga šampiona, 23. avgust 2016 19:17)
Ljudi nisu svastojedi nego su glupi pa jedu ono sto nisu sposobni ni da svare.
Svi potrebni nutrijenti se nalaze u biljnoj hrani, jedenje mesa je porok, kao i cigari, alkohol i slicno.

Dakle, jedes meso iz hobija i jer si slabic, a ne sto ti je neophodno.

Frejser

pre 7 godina

Koji komentari uzas. Za ove mesozdere koji ne znaju domace zivotinje se nisu jele do pre dvesta -trista godina jer nije za ljudsku ishranu . Uglavnom su jeli zitarice i divljac . Uzgoj ovoliko domacih zivotinja je najveca glupost i to klanje i maltretiranje u klanicama da bi imale bolji ukus je van pameti. Zato se i zivi krace pod stresom i ljudski rod je maltene bez osecaja.

Vegan

pre 7 godina

Zabrinjava me stanje svesti komentatora i odnosi pluseva u minusa. Nismo mi nikakva sekta vec razumni ljudi osudjeni da zivimo u ovom ludilu.

dr

pre 7 godina

Opušteno!!! Mi, Srbi smo ponosni na nacionalno jelo "pihtije", a koje se, u suštini, prave na identičan način...i još se hvalimo tim bezveznim, tradicionalnim jelom!

deco ne verujte reklamama

pre 7 godina

Dame i gospodo vegeterijanci, i ostale vegeterijanske sekte, postujem vas izbor, ali vas i podsecam: ljudski mozak se razvio pre svega zahvaljujuci dovoljnoj konzumaciji MESA.
(cedomir, 23. avgust 2016 20:05)
Ljudski mozak se pre svega razvio zahvaljujuci kuvanoj (barenoj) hrani a ne mesu!

Šećer =hrana za mozak
Meso =hrana za mišiće

Razmislite malo zašto hoće da nas odvrate od toga. Da budemo slabi i glupi jer je takva narodna masa pogodna za manipulisanje. Vrlo prosto.

Živelo meso i živeo šećer!
(Senka velikog brata, 23. avgust 2016 19:45)
Tako je!!! Pune bolnice i groblja tih sto su jeli secer i meso. A njihovi roditelji i babe/dede (koji su meso jeli jednom nedeljno a secer jos redje) neretko prebace i 85-90 godina bez problema (zdraviji i zivahniji od potomaka)!

samo vi jedite bombone

pre 7 godina

Strašno šta sve pročitah u komentarima i koliko pritajenih kasapina ima. A vi koji mislite da je vegatarijanstvo sekta i dičite se ljubavlju za svinjokoljem i dimljenim lešinama, pogledajte kakve su veze izmedju vrste ishrane i bolesti širom sveta. Jadni su oni koji misle da su vegetarijanci ovde najveća pretnja slobodnoj misli.

hue hue hue

pre 7 godina

ne znam iz kog razloga sam upalio polje za komentare, valjda vođen revoltom protiv svakakvih koji mogu da napišu isti. Imao sam priliku da zakoljem i pripremim jare, jagnje, ovna i kozu, nataknem iste na ražanj i okrećem ih za Božić. Nikada to nije lep posao. To je jedna teskoba za gledanje, ne znam da li ste držali parče metala i sa njim okončali jedan život. Kada sam završio fakultet, odselio sam se od svojih i sada više ne pripremam ništa za praznike, i lakše mi je. Žao mi je kada vidim ovakve video klipove, kada čujem za kokoške koje nikada nisu videle petla. Kada bi vanzemaljci došli i počeli pripremati nas na tiganju, da li bi to bilo u redu? Ako nama ne bi, zašto onda mi to radimo drugima? Razumem da čoveku treba meso za razvoj ali u ovolikoj meri? Sa time kao čovek nikada ne mogu da se složim.

Liga šampiona

pre 7 godina

I šta sada, šok??? Niste valjda očekivali da se dobija od ljubičica? Ljudi su svaštojedi a to podrazumeva i konyumaciju mesa. Šta hoćete, da ne jedemo meso zato što ste vi šokirani? Postajete ozbiljna sekta.

Vegan

pre 7 godina

Zabrinjava me stanje svesti komentatora i odnosi pluseva u minusa. Nismo mi nikakva sekta vec razumni ljudi osudjeni da zivimo u ovom ludilu.

Boki

pre 7 godina

Za ove sto sarkasticno kazu, znamo i sta sad. Pa nista gospodo, vi nastavite svjesno to da jedete. Meni moja savjest vise ne dopusta. Ja nikada ne popujem drugima, samo, mogli bi prestati da se lazete da ste nebeski narod. I ja sam Srbin, ali zna se sta ljubav daje, a to sigurno nije ubijanje neduznih zivih bica.

Kralj

pre 7 godina

Pa nije svaki želatin životinjskog porekla. Ja sam musliman i konzumiram halal hranu. Zato u svakom proizvodu sa želatinim trazim želatine s biljnim poreklom, poput pektina i drugih. A uostalom, i zdraviji su.

Forks over knives

pre 7 godina

Pa kad volite da jedete leševe, prijatno onda. Josh jednom da ponovim - jedtete leševe. Posle nemojte da se čudite kad dobijate kojekakve boleštine.

EU Citizen

pre 7 godina

Opet neka neokomunisćičko-pseudoekološko-vegetarijanska propaganda? Kada će drugovi partizani malo da nam se skinu s vrata, da ih ne skinemo sami, neće im se to nimalo dopasti? :))

Senka velikog brata

pre 7 godina

Šećer =hrana za mozak
Meso =hrana za mišiće

Razmislite malo zašto hoće da nas odvrate od toga. Da budemo slabi i glupi jer je takva narodna masa pogodna za manipulisanje. Vrlo prosto.

Živelo meso i živeo šećer!

cedomir

pre 7 godina

Pa od cega se prave kobasice, slanina, cvarci, kulen....
Da nije i to od "lesina"?
Kakav odvratan nacin izrazavanja - verovatno smisljen sa ciljem da nam ogadi nesto sto vecina konzumira.
Dame i gospodo vegeterijanci, i ostale vegeterijanske sekte, postujem vas izbor, ali vas i podsecam: ljudski mozak se razvio pre svega zahvaljujuci dovoljnoj konzumaciji MESA.

Trovach

pre 7 godina

Mogli ste malo drugacije nazvati sporedne proizvode industrije mesa, umesto lesevima. Inace, vecina nas zna otkud dolazi zelatin, kao i ruzevi za usne, virsle...

Makarido

pre 7 godina

Ono kad mi strucnjaci objasne kako je meso lako svarivo i zdravo i neophodno za nas organizam, a ni sami ne veruju u to.
Samo da ste vi zdravo, pusite, drogirajte se, splavarite, jedite rostilj, ima da nagurate duboke sedamdesete.

Akh-bah, sazvežđe Lyra

pre 7 godina

Uspostavićemo otvoreni kontakt sa vašom planetom kada dostignete civilizacijsku tačku na kojoj fizička i(li) intelektualna superiornost nije opravdanje za eksploataciju i uništavanje drugih svesnih bića.

zakhtheshark

pre 7 godina

znate šta je užasavajuće, komentari ovih vegana, gospodo penjite se nazad na drveće pa jedite lišće i bobice a nas mesoždere ostavite na miru.

razuma bez

pre 7 godina

Koji komentari uzas. Za ove mesozdere koji ne znaju domace zivotinje se nisu jele do pre dvesta -trista godina jer nije za ljudsku ishranu . Uglavnom su jeli zitarice i divljac . Uzgoj ovoliko domacih zivotinja je najveca glupost i to klanje i maltretiranje u klanicama da bi imale bolji ukus je van pameti. Zato se i zivi krace pod stresom i ljudski rod je maltene bez osecaja.
(Frejser, 23. avgust 2016 20:41) # Link komentara

Pre 200-300 godina, prosecan ljudski vek je bio 50, danas skoro 80...

Ana

pre 7 godina

Zanimljivo je da uglavnom uvredljive komentare pisu vegani (raznih vrsta ) u odnosu na" mesozdere". (( smatraju ih neprosvecenim divljacima nize inteligencije koji jedu leseve.A tacno je da se ljudski mozak razvio kada je pracovek skuvao meso, a ne jabuku. I tacno je da previse mesa nije dobro za zravlje, kao sto je tacno i da je pracovek vegetarijanac ziveo 30- ak godina. Nista nije crno ili belo, pa ni ovo pitanje. Inace, supa od kostiju ( koja se kuva 16 do 20 sati) je priznato pomocno lekovito sredstvoza neke bolesti.

Bane iz Tudjine

pre 7 godina

Sve prirodni sastojci, sto je OK. Znam, ima tu I aditiva, ali nacin na koji se dobija "baza" meni nije sokantan. Mora i to neko da radi. Sta ste mislili, kako se dobijaju mesni proizvodi? A pasteta? Cak sam iznenedjen da se "baza" pravi od zivotinjskih ostataka koji bi inace zavrsili na deponiji. Cik da naprave video o aditivima koji se dodaju bombonama da dobiju ukus i boju! To bi vas sigurno zaprepastilo.

mačak

pre 7 godina

Šta je užasavajuće? Bolje nešto od prirodnih sastojaka, nego derivati nafte i slične stvari. Naravno, problem je za one koji ne konzumiraju meso iz bilo kog razloga, ali ima i agar-agar npr.

kakav tekst

pre 7 godina

e da vas jos malo ogadim. Svi ovi vegani kad bi znali misim da zensku populaciju da se kreme neke prave od placenti koje skupljaju po bolnicama, da se isto neke kreme prave od splacina tj masti koja se odvoji od splacina-ostataka hrane. Da se sminka isto pravi od raznih zivotinjskih odpadaka. Ovo je nista. Inace sam zelatin je koristan zglobovima i nema tog koji moze da ga zameni a da je iz biljke. Postoje zelatini od algi ali oni nemaju te mogucnosti kao zivotinjski barem kad su zglobovi u pitajnu. Mogu da vam navedem jos sto gadosti za koje vegani ni ne znaju da ih koriste i koliko je gadno ono od cega se dobija. Da se sladoledi prave tj sastojci su bube, kosa,susene pljuvacne zlezde itd. A sad prijatno

ja

pre 7 godina

@Trovach Da, a pre svega toga sto si lepo naveo, jeli su biljke, ako si religijski nastrojen (ja nisam)pise ti i u tvojoj Bibliji. Sve u svemu, prestanite da lazete sebe da niste ubice! I ne, necete uci u carstvo nebesko sa toliko masakriranih zivotinja iza sebe. Go vegan!!

briga me kako zvuči

pre 7 godina

Kao što neko reče, odavno se zna poreklo želatina. A ako baš hoćete izborom reči da ogadite ljudima meso, ne vredi. Za mene je pečeno prase i dalje pečeno prase, iako biste vi napisali "pečeni leš od krmačinog deteta".

bbROD

pre 7 godina

Slobodni Klikeri, 24. avgust 2016 05:05

Svinje nemaju svrhu? Naprotiv! Itekako je imaju. One su strvinari. Njihova uloga u prirodi je da ciste. Hodajuci kontejneri. E sad sto se nasao neko pametan pa ih proglasio jestivim to je druga stvar. Svinje su nosioci najgorih bolesti bas zato sto im je ishrana takva i sto jedu sve sto im se nadje na putu ukljucujuci i svoj izmet. I ne, nisam ni musliman ni jevrejin. Da ne bude da ovo posmatram sa religijske strane

Србин

pre 7 godina

Израелац који не једе свињетину поставио овај видео ради својих вјерских убјеђења. Какве то везе има са Србима и шта ће овде овај видео????

ATG

pre 7 godina

Prestanite sa pisanjem gluposti. Bolje da edukujete ljude sta je MOM (mehanicki otkosteno meso) da ljudi pocnu da gledaju sastav proizvoda i kada vide ovako nesto preakoce takav proizvod iako je jeftiniji. Kada bi ljudi poceli da gledaju sastav proizvoda i znali sta tamo pise onda bi mozda poceli da kupuje bolje stvari i proizvodjaci bi takodje poceli proizvoditi boljr stvari.

mačak

pre 7 godina

Zato jedem od slatkiša samo majkine kolače kad ispece
(nikola, 23. avgust 2016 18:51)

Znaš, i u te "mamine", često ide želatin, apsolutno istog porekla.

Ne obazirite se na karakterne nule

pre 7 godina

Čemu potreba da odgovarate veganima i vegetarijancima ako zaista verujete da je vaša ishrana ok? Priznajte jednostavno da nemate to u sebi i ne zanosite se da ste duhoviti. Nisam vegan (slabić sam priznajem) ali potpuno razumem zasto ne ćute. I ne treba da ćute. To su ljudi izuzetnog i jakog karaktera koji su se odrekli ličnog hedonizma i koji su uspeli da vide širu sliku. Oni koji ne žele to da vide ili to ne osećaju ne treba da prozivaju vegane koji žele da dopru do ljudi kojima etika i empatija tinjaju jače. To su ljudi koji menjaju svet na bolje i to je za svaku pohvalu.

PR

pre 7 godina

Kakve ludosti od komentara.Zelatin je izuzetno zdrav i cak je preporuceno rastboriti u vodi i popiti.Gumene bombone su najzdraviji konditorski proizvoda. Ja nastavljamo da jedem meso mrtvih životinja hahahah...

mara

pre 7 godina

Ne znam cemu vode rasprave oko izbora hrane, ne postize se nista ubedjivanjem i nametanjem svog misljenja drugima.
Iste price se vrte godinama i nista se nije promenilo. Ljudi koji se odricu mesa, to je njihov izbor. Izjasnite se, dovoljno je, ne morate vredjati druge koji ne misle kao vi.
Mi smo ljudi, kompleksno emotivna bica, koji po mom misljenju polako zaboravljaju sta znaci humanost, preterano se glumi ta briga o zivotinjama.
Namerno kazem gluma, jer postaje devijantno.
Nije nam toliko zao sto neku decu kolju bas ovog trenutka zbog politike, zao nam zaklane kokoske.

Jok

pre 7 godina

Veganska propaganda. Šta je ovde sporno?
(Peđa, 24. avgust 2016 09:39)

Ako nije sporno zasto se osecas uvredjenim? Po tvom misljenju je svako iznosenje cinjenica isto sto i propaganda ako se ne slaze sa tvojom filozofijom. Zato lepo pusti druge da zive kako hoce i da jedu sta hoce i prave snimke kakve hoce. Ja nisam vegan, ali sam upoznao par njih i niko, ali NIKO od njih nikad nije nametao svoj zivotni izbor, mnogo su glasniji oni poput vas koji ih ismevaju i koji im neopravdano pripisuju osobinu da se osecaju nadmenima i da drugima sole pamet. A vi se zapitajte sto vam to toliko smeta da morate na svaki pomen veganstva da skacete kao da su vam ucinili ne znam sta.

Stefan

pre 7 godina

Ko ovo nije znao taj treba da se vrati u osnovnu skolu i nauci osnovu hemije jer pise na svim slatkisima od cega se prave. E sada cela ova prica vegeterijanaca nije vise normalna. Znaci isti ste kao i ateisti ako si izabrao tako super ajde sada malo tisine... Jer nema agresivnijeg od ateiste da ti dokaze kako si debil sto verujes i vegeterijanca koji pokusava da te ubedi da smo mi zapravo veverice i da treba da jedemo samo kirikiki i ostalu hranu za papagaje.

Vratite vi meso da bude kakvo je bilo pre 100 godina odnosno ne procesofano i hranite stoku kikirikijem i pa cemo da vidimo koliko cu dugo i zdravo ziveti.

A ne meso hranite hemikalijama a uvaljujete mi kikiriki da zivim od njega...

Orwell Vegan

pre 7 godina

Mesozderi imaju konstantan manjak zivotne energije, pa im treba meso i krv, odnosno zivot drugih da bi taj nedostatak nadomestili. Sto vise mesa, to vise bolesti, to vam je dokaz. Meso, krv i mast drasticno unistavaju sposobnost imuniteta, a znacajno utice na pojavu psihickuh poremecaja i bolesti, hrane depresiju naveliko itd. Tuga ubijene zivotinje se, iako jos nije naucno dokazano, po svemu sudeci prenosi u program ljudske psihe i moze ostetiti ionako oslabljenu psihu mesozdera. Svuda u svetu je invazija psihickih bolesti, to se vidi i po incidentima koji se desavaju. Svet mesozdera ce pojesti samog sebe uskoro, napustite taj svet dok jos mozete. Vise nigde ne postoje studije koje ozbiljno dokazuju da je covek svastojed ili da je meso zdravo. Nije zdravo i nije za ljudsku ishranu, istina je najzad izasla na svetlost dana. Covek nije svastojed, informisite se najzad, imate internet.

Mita

pre 7 godina

E ovako i ja pravim pitije, od kožure, ušiju, papaka, kolenica, pa dodam aleve paprike i belog luka.... prste da poližeš, a volim i gumene bombone

Iki

pre 7 godina

Namerno napisano "svinjski leš" da potakne raspravu i komentarisanje...Inače, vegani, čitajte o tome koliko su masti važne organizmu! Jedini krivac za sve bolesti današnjice je šećer! Tako da, svi oni koji pišu kako su naši stari jeli meso jednom nedeljno i zato bili zdravi, lupetaju. Oni nisu šećer jeli, nisu ni blizu šećer unosili kao mi, zato su zdraviji bili!

Srba

pre 7 godina

Ok. Mi jedemo svinje. Zasto je to uzasno. Moja zena svaki dan sece leseve na sitne komade kada pravi paprikas. Uzme leš pileta i odstrani mu belo meso, a onda ga iseče na sitne kocke.... da uzasno, za pile.... ali tako radi lanac ishrane.

dosledan

pre 7 godina

Mislim da bi bio red da mesojedi sada prikazu dokumentarni film za vegane i vegetarijance "Ovako je izgledalo kada su VAS pravili".
Mozda nam se skinu s vrata.

Mirko

pre 7 godina

Preveli ste ovaj clanak a totalno zaboravili da pravimo i obozavamo da jedemo pihtije, sta nas briga za gumene bombone. Sto rece neko dole: "Pa sta, ne bidim sta je ovde problem osim sto su vegetarijanci jeli bombone od svinja"

Ojha

pre 7 godina

@Makarido

Posto smo mi sto jedemo meso slabici, ti sad lepo idi pa se nazderi zelene salate i kiselih krastavcica posto si, jelte, junak...

smeker

pre 7 godina

Majstor sam za pihtije,kobasice,cvarke,kafurmu,svarglu,krvavicu i naravno prsutu i slaninu.Radim za svoju porodicu i prijatelje i kraj a vi nastavite sa vasim nacinom ishrane ko vam brani...

deda gligorije

pre 7 godina

Pijem govedji zelatin zato sto je dobar za tetive, ligamente, zglobove... i znam od cega se pravi (tetive,kosti...) i nije mi gadno. Lov iz sporta mi je gadan ali ubiti zivotinju da bi se prehranio nije uopste, sta vise jako prirodan! Niko ne postavlja pitanje dali je uredu saditi krompir protiv njegove volje, posle toga ga cupati iz iz zemlje, ljustiti mu kozu na zivo i na kraju ga zivog stavljati u kljucalu vodu ili ulje!

Cajka

pre 7 godina

Samo nešto da pojasnim ljudima koji misle kako se vegani sablažnjavaju ovim videom a neznajući uzimaju druge životinjske proizvode - veganstvo i vegetarijanstvo se NE odnosi samo na način ishrane! To je komplementarna filozofija nenasilja prema svemu živom,pa tako se i ne nose proizvodi od kože,krzna itd.,ne upotrebljava se šminka,kozmetika i sredstva za čišćenje koje sadrže životinjske produkte ili su testirani na njima. Mislim,stvarno,Internet je čudo.

Slobodni Klikeri

pre 7 godina

Mogu da razumem da neki ljudi zbog uzasa masovnog klanja odluce da postanu vegetarijanci. Cak sam se i ja vise puta nosio istom mislju. Moj brat je zbog tih stvari vec neko vreme vegetarijanac.
Ali me cudi da se isti ti ljudi bez zadrske i dalje dive Koloseumu,Partenonu,piramidama...i drugim gradjevinama pri cijoj je izgradnji u najstrasnijim mukama umrlo hiljade i hiljade ljudi robova,ukljucujuci i dece. Samim tim sto su bili robovi je uzas.
Inace,da nema ljudi,najverovatnije je da,konkretno svinje ne bi uopste ni postojale na ovoj planeti,jer nemaju skoro,pa nikakvu svrhu. Niti daju mleko,niti nose jaja,niti mogu da se upregnu za rad,niti imaju vunu...nista. Kao da ih je neko projektovao samo za zdranje i nista drugo. Osim naravno ako se vremenom ne dokaze da svinje imaju neke super moci,pa se stvar promeni.
Inace uopste nisam neki veliki mesojed.

Trovach

pre 7 godina

@Frejser...Totalna glupost. Domace zivotinje se gaje hiljadama godina, a pre toga je covek lovio divlje, a jos pre toga je bio strvinar, koji je jeo ostatke plena koje su veci predatori ostavili, ili je preotimao plen sitnijih predatora. Pre 200-300 godina su na bazi starih, slabije produktivnih rasa, nastale ove danasnje cija se produktivnos selekcijom, ukrstanjem i boljom ishranom stalno povecava

Batistuta

pre 7 godina

"secenje svinjskih leseva"... da li je novinar vegan? Pa sto hocete, da seku zive svinje. Ovo nisu lesevi, nego tela svinja koje su zrtvovane a pre toga gajene za potrebe ljudske ishrane, tome su oduvek sluzile, svinje se ne koriste za transport, ne jasu se, ne trkaju se, nema sporta u kome ucestvuju, vec se "proizvode" za ljudsku ishraneu i tacka. Licno izbegavam meso, ali jedem kad se ukaze potreba (slavlja, gosti itd itd).

ilija

pre 7 godina

I šta fali ovom, želatin je uglavnom protein, ne sa nekom naročitom biološkom vrednošću, ali barem se ne baca silan prehrabreni materijal. Ko bi svario ili htea da jede onolike kože i kosti. Ne baca se.

Yoyo

pre 7 godina

@makarido

Bez suplementacije cisto veganska ishrana ce te lagano ubiti. Bez ulazenja u moral, mi smo svastojedi. To je cinjenica. Deal with that.

M-hm

pre 7 godina

Šta, Englezi su spoznali konačno od čega se pravi želatin. Zaslužuju belosvetski aplauz; uvek su voleli najviše da pričaju o svom poštenju... kao i onomad kad su Kinezima prodavali opijum, pa kad su ovi shvatili da će im izdrogirati narod - oni zaratiše sa njima...

Srbin

pre 7 godina

@(Makarido, 23. avgust 2016 20:39)
nisu ljudi glupi nego si ti nadobudan bez nekog osnova rekao bih.
prvo: ljudski probavni trakt mnogo lakse svari meso nego npr kukuruz ili bilo koju namirnicu koja sadrzi celulozu jer nemamo enzim koji je razlaze.
mozes i sam da probas, progutaj parce mesa i progutaj mlad kuvani kukuruz bez zvakanja pa posle pogledaj u wc solju iza sebe. garantujem ti da neces videti raznjice ;) ali kukuruz hoces.
drugo: ljudi jesu , bas kao nase drugarice svinje, svastojedi. tako smo evoluirali i postali ovo sto jesmo. zato sto smo poceli da jedemo sve i svasta.

jana

pre 7 godina

@Aleksandra

Coveku je prirodno da oseca apetit za mastima, secerom i ostalim kaloricnim namirnicama. To ne znaci da to treba i da jedemo. Imate apetit za cipsom i koka kolom? Moze, ali ocekujte dijabetes i srcana oboljenja.

Јабучило

pre 7 godina

Tako je!!! Pune bolnice i groblja tih sto su jeli secer i meso. A njihovi roditelji i babe/dede (koji su meso jeli jednom nedeljno a secer jos redje) neretko prebace i 85-90 godina bez problema (zdraviji i zivahniji od potomaka)!
(deco ne verujte reklamama, 23. avgust 2016 23:48)

Дакле, ствар је у умерености. Дођосмо тако до закључка да је и веганска исхрана непотребна и нездрава крајност.

samo vi jedite bombone

pre 7 godina

@ NoName - mešaš babe i žabe jer ti je argument tipa ili jesti meso prepuno antibiotika i hormona ili povrće puno pesticida - i jedno i drugo imaju zdraviju varijantu. A ovi što povlače argumente da je meso pomoglo precima da razviju mozak, oni su lovili meso da prežive a vi skoknete do samoposluge i krkate jer uživate i to u mnogo većim količinama nego što su oni jeli. Mada možda smatrate da je vaš mozak na nivou naših predaka pa mu treba dodatni razvoj...

vegani ne lupajte

pre 7 godina

@Frejser, @Makarido
Prosto neverovatno koliko ste se vi nalupetali u komentarima, od toga da ljudi nisu jeli meso pre dvesta godina, do toga da ljudi ne mogu da svare meso.
Ljudi su se oduvek hranili namirnicama koje su im bile dostupne.
Imao sam priliku da obidjem daleki sever nase planete, od Islanda, severne Norveske, do Grenlanda. U ovim zemljama ljudska ishrana se oduvek sastojala iskljucivo od mesa, nesto malo krompira i izuzetno malo "zelenisa".
Moji baba i deda su rodjeni u prvoj dekadi 20.veka, proveli su zivot u planinama Crne Gore, i njihova ishrana se sastojala najvise od krompira i punomasnog sira i kajmaka. Ovce i telad su klali za ishranu, ali usled nemogucnosti skladistenja sirovog mesa, uglavnom su ga susili i konzumirali u specijalnim prilikama, a njihova ishrana je bila potpuno ista kao i ishrana njivovih predaka.
Jedino sto se mogu sloziti sa vama je da se na nasim prostorima danas meso konzumira u mnogo vecim kolicina nego nekada, a opet to je posledica nemogucnosti skladistenja sirovog mesa u proslosti.

Sima ucitelj

pre 7 godina

Pa ljudi,kad dodju hladni dani,mislim na zimu,mi se rasturamo jeduci cist ama ba cist zelatin.Taj zelatin koji mi koristimo zovu se PIHTIJE.Telece kosti koje imaju dosta zelatina u sebi takodje se sa jos nekim dodatcima krcka nekoliko sati da bi se iz njih icsedila sto veca kolicina zelatina koja se nalazi u kostanoj srzi.I zato prijatno uz pihtije sa belim lukom ili bez njega sa mesom ili klot.Preporuka je da se sa pihtijama ne preteruje,jedan do dva tanjira dnevno,a ako neko bas voli moze i tri cetiri.Prijatno!!!

Јабучило

pre 7 godina

Термички обрађен оскрнављен животињски леш. Једем га радо.
Некад и без термичке обраде (карпаћо, татарски бифтек, суши). И не вређам вегане.

Ja

pre 7 godina

Pa kad volite da jedete leševe, prijatno onda. Josh jednom da ponovim - jedtete leševe. Posle nemojte da se čudite kad dobijate kojekakve boleštine.
(Forks over knives, 24. avgust 2016 02:56)

Reci to prosecnom lavu ili tigru, koji bi bez "leseva" umro od gladi, jer moze da jede samo meso. Les je inace izraz za telo mrtvog coveka, ne zivotinje.

umadbro

pre 7 godina

@Frejser: vrhunska teza iz antropologije. posle domestifikacije domacih zivotinja pre vise hiljada godina, ljudi su ih drzali samo kao dvorisne ljubimce, i igrali se s njima u travi.

maksimilijan

pre 7 godina

А шта је овде ужасавајуће? Па ја сам порастао (а верујем да нисам једини) на кавурми, шваргли, пихтијама, чварцима... и да не набрајам. А кад крцкају кожицу са печеног прасета онда се не ужасавају.

zdravlje

pre 7 godina

Meni deda inace lekar u penziji redovno prica,spremaj sinko deci hranu na mast tu je zdravlje...kakav zejtin to je otrov za organizam

Aleksandar

pre 7 godina

@trovac

Brzo pisem, pa sam napisao arahnicidi, hvala na ispravci. Svi pesticidi jesu otrovni, jer su uglavnom koncentrati. I od koncentrovanog soka od jabuke bi se zeznuo (npr. sirup). Samo sto su ovi hemijski vrlo otrovniji. Sad da svi odemo da nam kroz krv i urin testiraju sta sve imamo u telu, zaprepastili bi se od kolicine pesticida. A i drugih hemikalija u finalnim proizvodima koje konzumiramo.

Vegani/Vegetarijanci ne mogu da shvate da sta god jeli sada, osim ako nekoga znamo, pa ne krka svim i svacim, sve je otrov. Sve zbog hiperindustrije. Nije meso krivo, niti voce i povrce, kriva je hiperprodukicja. Dodavanje previse soli, dodavanje secera gde ne treba, dodavanje E dodataka...itd.
A ovi sto komentarisu za "ubijanje", pa i biljke se ubijaju. Jao, kuku meni ona nema receptore za bol, pa mi je sad lakse ne vristi dok je cupam. Da, ali opet se biljka ubija za jelo, vristala ili ne. Zato me nervira njihova pompeznost i licemerje. Posebno oni sebe stavljaju u jednu grupu, a svi ostali su cisti mesozderi.

buducnost

pre 7 godina

Na svu srecu te nam buducnost koja je vec tu, donosi radikalne promene u proizvodnji hrane. Od mesa iz laboratorije, do mleka ... Potrebna je mozda jedna zivotinjska celija da bi se napravila hrana. Kvalitet isti ako ne i bolji, kada se oduzmu hormoni, Escherichia, i sta sve ne. Soylent zamena za obrok je vec postigao zapazeni uspeh.

A sto se tice ovakvih i slicinih videa, mislim da su besmisleni. Nije mi ni najmanje bitno od cega se dobija zelatin, ako je zdravstveno sve u redu sa njim. Meni je i ciscenje ribe bljak, i preskocim taj korak kada god mogu. Nerviraju me neobrazovani blogeri, i kuvari kao Jamie Oliver koji dramatizuju sipanjem amonijaka preko mesa i ostale gluposti. Zgrcu pare na neobrazovanom narodu koji se prima na youtube gluposti.

dosledan

pre 7 godina

(hue hue hue, 23. avgust 2016 23:59)

U Srbiji se jede 4 puta manje crvenog mesa nego u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju, 3 puta manje ribe, a ono sto se jede je loseg kvaliteta.
Recimo, mene to zgrazava, ne znam za tebe.

Ako se vec bice koristi za ishranu, onda je dosta smisleno da se iskoristi sve, a ne da je ubijeno zbog parceta mesa, kao kada lovokradice od slona uzmu kljove.

NoName

pre 7 godina

@Makarido

Au sto volim kada se jave "strucnjaci" u lupetanju gluposti. Vazno da ste svi biolozi i razumete sistem organa u ljudskom telu. Meso je svarljivo jer je nas zeludac takav. Zeludac za svastojede.

Ivan M

pre 7 godina

@molim lepo

Vegetarijanac ne jede meso (i neki ne jedu ribu). Vegan ne jede životinjske proizvode (npr. jaja, mleko, sireve, životinjsku mast), dok vegetarijanac to jede. Ako se ne varam, neki pravoslavni postovi su de fakto veganska ishrana.

Nije nego

pre 7 godina

Ovi koji misle da se svi neophodni nutrijenti mogu dobiti iz biljne hrane su u velikoj zabludi. Moj prijeatelj doktor, vegan, na moj nagovor išao je provjeriti razinu homocisteina u krvi. Bila je 5 puta veća od normale. Poznato je da su potrebno vitamini B grupe za razgradnju jer se imače homocistein zadržava u krvi i oštećuje krvne žile. Čim je dodao vitamon B12 u tabletama, razina se spustila na normalu (za 3 tjedna). Vitamin B12 čovjek ne može iskoristiti iz biljne hrane, a neophodan je za rad i razvoj mozga, protiv anemije i za energiju. Često prođe i 5 godina prije nego što se ispolje simptomi i javi nedostatak.
Suočen sa istinom prijatelj je mogao birati ili da jede kapsule B12 do smrti ili da uvrsti hranu životinjskog porjekla. Sada jede jaja, jogurt i nekoliko puta tjedno meso.
Ljudska crijeva nisu dugačka kao u biljojeda i nedostaju neke bakterije za potpuno iskorištenje hrane. Osim toga jedna krava pojede dnevno 30kg sijena što je oko 120-150 kg sirove trave na 400-500kg težine tijela. Možete li vi pojesti 1/4 vlastite težine u biljnoj hrani dnevno?
Pametnom dosta, ostali neka se ubiju veganstvom.
Uvijek je tajna u umjerenosti, nikada u isključivosti.

wlado

pre 7 godina

@stefan

stefane sve si pobrkao. ne treba trositi ogromne zasade kukuruza ili kako ti kazes kikirikija i transportovati ga miljama da bi se nahranila i napojila svinja pijacom vodom, nego treba covecanstvo da koristi pametnije prostor i obradivu zemlju da sadi zitarice povrce i voce koje je visoko kvalitetno i fino. Umesto secerne repe treba satidi steviu, masovno, i kilogram nece biti 300 eu, nego 3. Takodje od zitarica manje saditi psenicu i kukuruz a vise heljdu, proso, i ostale zdrave biljke, uz kojih bi svi ali svi bili zdravi, vitalni, dugovecni, pa tako i ta jadna svinja.
Nisam hipi vegan, ali se trudim da meso svedem na mozda 2-3 obroka nedeljno i naravno da shvatam prednost zdrave(biljne) ishrane. Takodje sam uveren i cekam dan kada ce se covecanstvo hraniti skakavcima i ostalim insektima, jer je to super food prepun proteina, a za uzgajanje cvrcaka konkretno ne treba skoro nikakvog ulaganja, osim jedne velike kade gde se oni razmnozavaju u mrezama na milione. Azija zna prednost takve ishrane a njihova deca redovno za vreme odmora u skoli dobijaju kriketse da jedu.

NoName

pre 7 godina

@samo vi jedite bombone

Si ti mozda agronom? Blage ti veze sa zivotom nemas. Svo voce i povrce se prska pesticidima. Pesticidi su generalni naziv za hemikalije za odbranu od stetocina. Sto podrazumeva arahnicide, fungicide, herbicide, rodenticide.... sta te jos zanima? Postoje pesticidi koji se koriste pri tradicionalnom gajenju plavi, kamen, kopriva, krec...itd. Sve ostalo je teska hemija. Po EC standardima postoje dozvoljene kolicine u ppb meri. Opet se sve to unosi. Kod nas seljak ga malo oduva, pa zavrsi na pijaci. I onda dobijes krompir ili sargarepu koja ti tesko padne na zeludac i organizam se bori protiv toga u vidu mucnine i znojenja.

hm

pre 7 godina

Ionako gumeni bomboni nisu zdravi u velikoj kolicini, ali tko se cudi ovome ?!?! Pa odes u trgovinu i hrpa jeftinarija od kobasica. Svi znamo da je tamo sve samo ne kvalitetno meso, ali da sirotinja prezivi.

Telaboma

pre 7 godina

Sam moje tacke gledista, pre bih rekao da ovi slatkisi ne valjaju zbog preteranog unosa secera, vidim da se vi prepiravate zbog leseva, svinja, mesa itd. sto po meni nije to sustina problema, pre svega toga sto ste naveli najproblematicniji je SECER, sto se tice vegetarijanaca i mesozdera to je opet nesto drugo...svako ima neko svoje pravo i pravo da se necemu protivi, ipak zivimo u demokratiji i svako moze bla bla bla ;-)
Jos koji problem tu vidim a to je poreklo tog mesa/zelatina, cime je to hranjeno i sta sve ima u tome, od GMO do fluora, pesticida itd.
Tako da bih ja iz licnih razloga vise forsirao na organsku upotrebu, nego da se prepiravam da li je meso dobro ili ne, da li da jedemo vise mesa ili zelenila itd.

Icarus

pre 7 godina

@Kralj
Poštujem tvoj religijski razlog, ali ne znam da li znaš da postoji i govedji želatin. Moja majka ga kupuje u zdravoj hrani i konzumira sa jogurtom za jačanje ligamenata i zglobova.

djuro

pre 7 godina

@Mogli ste malo drugacije nazvati sporedne proizvode industrije mesa, umesto lesevima. Inace, vecina nas zna otkud dolazi zelatin, kao i ruzevi za usne, virsle...
(Trovach, 23. avgust 2016 19:21)

tako je druže! sad su svi nešto fini i svi se nešto groze!?
ja, na primer, nikad nisam pojeo živo pile!

zox

pre 7 godina

sto neko rece bolje edukujte ljude sta je MOM...da citaju deklaracije...koliko kosta...?? a koliko kosta "salama" i sta sadrzi?
smece...sam mom...
ljudi edukujte se...

molim i ja lepo

pre 7 godina

Da li bi mi neko objasnio šta je vegetarijanac a šta vegan?
(Molim lepo, 24. avgust 2016 09:36)

Vegetarijanac ne jede životinje a vegan ne jede ni životinje ni njihove izlučevine.

Kako je lepo biti .... (Bora Čorba)

pre 7 godina

% Reci to prosecnom lavu ili tigru, koji bi bez "leseva" umro od gladi, jer moze da jede samo meso. Les je inace izraz za telo mrtvog coveka, ne zivotinje.
(Ja, 25. avgust 2016 01:52)

Kao što JA ne može da upotrebi niko drugi nego samo onaj koji misli da je mnogo pametan

Dex

pre 7 godina

Zapravo, gumene bombone koje ja obicno jedem (nekoliko nemackih proizvodjaca, neki poznati, neki totalno nepoznati van zemlje) sadrze biljnu alternativu zelatinu, agar agar i slicno. Treba citati sastav. S druge strane, zelatin se ne moze izbeci u raznim proizvodima. Na kraju krajeva, ko god je jeo kuvani obrok s mesom na kojem je kost jeo je iste sastojke.

Viktor

pre 7 godina

@Da li bi mi neko objasnio šta je vegetarijanac a šta vegan?
(Molim lepo, 24. avgust 2016 09:36)

Vegetarijanac ne jede samo meso, dok vegan ne jede niti jedan proizvod od zivotinja, cak iako niti jedna zivotinja nije stradala u pravljenju tog proizvoda, kao sto su npr. sir i mleko, cak ni med od pcela. Da ne nabrajamo da ne zele da nose kozne cipele, vuneni dzemper ili bilo sta sto je produkt od zivotinja.

Molim lepo

pre 7 godina

@Ivan M, Ragazzoni, Viktor

Hvala na objašnjenju.
Ja sam onda pretežno vegetarijanac, sa slavskim posrnućem na praseće i jagnjeće pečenje.
Izeš život bez poneke strasti i lakog poroka :)

Trovach

pre 7 godina

@NoName...Kaze se akaricidi, a ne arahnicidi, mada si bio blizu. Plavi kamen je otrovniji i ima duzu karencu od mnogih fungicida novije generacije, ali i dalje postoji (pogresno) misljenje da je bezbedan. Kopriva (potopljena na jedan dan-ne duze) je potpuno prirodna, ali nedovoljno efikasna. Koristim je samo kada moram da suzbijam lisne vasi, a berba je u toku (boranija na primer). Ako potopite koprivu u vodu na nekoliko dana, u poklopljenoj posudi i taj rastvor koristite za zalivanje biljaka, ponekad se dobiju bolji rezultati i u poredjenju sa najboljim djubrivima.

EU Citizen

pre 7 godina

@pera
Hvala na savetu, Pero, ali ne pušta me žena da izađem, to jest, to me još kako-tako i pušta, ali da nađem devojku, to nikako, pa, eto, moram da se bavim politikom :))) Ali lepo je što me tako dobro poznajete da znate sve moje probleme, iako ne znate ni ko sam, niti ste me ikada videli u životu, vi mora da ste unuče baba-Vange? :)))

vaistinu masakr

pre 7 godina

Hleb se pravi od mlevene dece pšenice a salata od svežih leševa rukole.... Da navedem još primera?
(masakr biljaka da bi se ždralo, 24. avgust 2016 00:50)

duhovit komentar :-))))
Ovih dana preferiram sveže masakriran paradajz i masline (prethodno u slanom rastvoru podavljene).

Trovach

pre 7 godina

@bbROD...Divlje svinje su svastojedi, ali prvenstveno koriste biljnu hranu (zir, korenje, trava, plodovi sumskog voca). Pojedu po koju glistu, insekta, ribu, pa cak i zmiju, a pojesce i lesinu, samo sto lesina nema bas razbacanih po celoj sumi.

Trovach

pre 7 godina

@Jok...I to sto si rekao je samo uslovno tacno. Napisi u komentaru da svako ima pravo da se hrani na nacin kako on zeli, pa ce ipak "zalutati" po koji minus. Meni se vise puta to desilo, a nikoga nisam osudjivao.

Небојша

pre 7 godina

С правом је рекао Фридирх Велики да народ нема појма како је тешком правити кобасице и доносити законе.

samo vi jedite bombone

pre 7 godina

@NoName
Moje jabuke su eto neprskane, ali priznajem da sam agronom koliko si ti doktor medicine. Vidim pesticide znaš, ali što se tiče sistema za varenje, tu bi mogao malo više da se obrazuješ jer neko ovde može još i da ti poveruje u to što pričaš.