Četvrtak, 23.06.2016.

21:42

Zašto je zaista propalo Otomansko carstvo?

Izvor: Independent

Zašto je zaista propalo Otomansko carstvo? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

128 Komentari

Sortiraj po:

ah

pre 7 godina

@zaista
Ne kazem ja da je osmanska vladavina bila puna prosperiteta za porobljene narode, kazem da je u poredjenju sa nekim drugim zapadnoevropskim sistemima, onaj osmanski bio bolji, bar neko vreme. Recimo, Srbin je pod Osmanlijama mogao da ima svoj posed, da obradjuje svoju zemlju, eventualno se bavi trgovinom i od toga zivi. U feudalnim sistemima to je bilo mnogo teze. Recimo, u Engleskoj ili Austriji, seljaci su radili na posedima gospodara i dobijali crkavicu, cisto da prezive. Takodje, dugo se vrednovala iskljucivo sposobnost pojedinca. Sposobni Srbin ili Grk mogao je daleko da dogura u osmanskom drustvu, primer su brojni Veziri, vojni komandanti, trgovci itd. U evropskim sistemima visoke pozicije bile su rezervisane za vlastelu. Koja je sansa bila da u Francuskoj ili Austriji neki siromasni decak iz porobljenog naroda dogura do pozicije drugog coveka carstva i uz to postane zet samoga cara? Skoro nepostojeca. Kod Osmanlija cesta pojava. Ko je bio sposoban napredovao je. Da nam je to ostalo, dobro bi bilo. Ne kazem da je porobljenima bilo dobro, ali sigurno da je mnogo bolje bilo Srbima pod Osmanlijama, nego npr. milionima Juznoamerikanaca koji su zivote ostavili kao robovi u rudnicima srebra koje su drzali Spanci i Portugalci. Da ne pricamo tome kako su prosli Indijci pod Englezima.
Bojim se da nas mentalitet nema veze sa Osmanlijama i njihovim nasledjem, i u istoriji pre njih se vidi nas "gen" da nesposobni unistavaju sposobne i da unistimo sve sto stvorimo.

zaista

pre 7 godina

@ah, mislim da gledate preusko. Ako je elita imala dobro obrazovanje, a Istanbul lepe dzamije i gradjevine, ne znaci da su milioni porobljenih naroda prosperirali u nekoj vladavini. Niti sama Turska nije imala dugorocnu korist od sopstvene imperije. Ne mora da se ostavi nista materijalno nekom narodu, ali moze da ostane barem neka infrastruktura ili neki obicaji, skolovanje, neki ekonomski pocetak, ali iza Turaka nije ostalo nista. Nama samima je ostala samo tradicija nasilnog resavanja problema koju ne mozemo da iskorenimo u politici. Nesto obrazovane elite nije znak modernog drustva. I dan danas ne verujemo ni politicaru niti obrazovanom coveku, to nam je nasledje.

ah

pre 7 godina

@zaista
E to vec nema nikakve logike.
Mozemo mi da ih ne volimo, ali nisu oni bili ni zaostali ni zatucani.
Koliko god da si vojno jak ne mozes vladati tolikim prostorom ako nisi napredan i organizovan. A Osmanlije su bile izuzetno organizovane i napredne za to vreme.
Nisu ostavljali fakultete ali nisu ih ostavljali ni drugi. Sta su Englezi ostavili Indiji, Egiptu ili Bocvani? Sta su Spanci ostavili Argentini ili Peruu?
Osmalnije su bile napredne, recimo njihov administrativni sistem je bio bukvalno vekovima ispred onih u zapadnoj Evropi. Umetnost i nauka su tamo cvetali, narocito u 16 veku, dok su u zap. Evropi i dalje spaljivali vestice i naucnike koji bi se suprotstavili tvrdnjama Crkve. Nepismenih nikada nije bilo vise nego u Evropi.
Bezbednije je bilo biti Jevrej ili Pravoslavac u Osmanskom Carstvu nego u Evropi. Npr. U 15. Veku su Osmanlije poslale brodove i sve Jevreje koje je Inkvizicija proterala iz Spanije doveli su u Osm. Carstvo, dali im staniste i posao.
Dugo su bili pravednije drustvo od bilo kog, nije bilo vlastele, obican decak iz Bosne mogao je da postane Veliki Vezir, u Evropi je to bilo nemoguce. Nije bilo feudalnih gospodara, harac Osmanlija je bio manji od bilo kog poreza u feudalnoj Evropi. Jedna desetina, manji porez nego danas!
Austrougarska je npr. prisilno pokatolicila milione Pravoslavaca, Osmanlije to nisu radile na silu. Koliko ima Pravoslavaca danas tamo gde su Turci vladali a koliko tamo gde su vladali Austrijanci? Nije to slucajnost.

posteni janjicar

pre 7 godina

nesposobnost Turske da integriše Jermene, Srbe, Grke, Bugare, Rumune ali i Arape, Kurde, i druge neturske muslimane u svom carstvu... (SrbinsonKruso, 23. jun 2016 23:35)

Oni su svojevremeno bili prilicno dobro integrisani, tek kasnije se pocinju postepeno dezintegrisati. A to koincidira s generalnim propadanjem Carstva, ciji je osnovini uzrok, ipak, bila korupcija, kao sto je ovde utvrdjeno. Pa cak i tada... prisetite se da Prvi Srpski Ustanak zapravo nije poceo protiv Carstva. Na protiv. ustanici su bili upravo cuvari "pravnog poretka" i ustali su na osnovu prava i *duznosti* koja im je taj pravni poredak u to vreme davao. Taj ustanak je poceo, kako je to vec i Filip Visnjic rekao, kao buna na *dahije*. Te dahije, ko god i sta god da su bili, bili su neprijatelji carstva, subverzivni elementi, ne ustanici. Tek kasnije medjunarodne prilike, a narocito Rusi, okrecu vodu na svoju vodenicu.

Stevan

pre 7 godina

Strasno je bata Miki sto ti verujes u neke stvari,a nemas pojma. Na primer da je Austro Ugarska srusila tursko carstvo. Da nije bilo Polajaka koji su pritekli Austriji u pomoc prilikom turske opsade Beca, turski jezik bi se danas govorio od Male Azije do Baltika. Tek posle beckog rata, Austrija se javlja kao neka sila koja nikada nije srusila Tursku nego je samo onemogucila njen dalji prodor u Evropu. A sto se tice toga da nismo srusili Austro Ugarsku, to je tacno. Nismo je srusili sami, kao sto ni Rusi nisu sami srusili Hitlera, ali smo dalli ogroman doprinos.
(dragaN, 24. jun 2016 10:33)

Ne, dali smo mnogo života, ogroman broj života-a dobili NIŠTA zato jer smo kao i uvek donosili glupe odluke i bili vođeni srcem a ne glavom. A i što bismo se vodili glavom kada nam je prazna.

zaista

pre 7 godina

Zaista, zasto je propalo carstvo koje je vladalo silom i zatucanoscu, koje nije ostavilo nista za sobom osim par lepih komada arhitekture, niti jedan put, skolu, fakultet, ekonomsku granu.. narodima koje drzala porobljene. Osim ratovanja i pljackanja nista nisu radili 500 godina, moralo je i to negde da pukne. Da nisu doneli tehnoloski napredak nekome? Pocetkom 19 veka u Zapadnoj Evropi oko 40-50% pismenih, u otomanskoj carevini 2-3%, tako kazu neki istorijski podaci. Nisam proveravala, ali zvuci vrlo blizu istine.

haha

pre 7 godina

@Aleksandar
Ma o cemu ti pricas!? Srbija je prestala da postoji padom Smedereva, ostale izmisljotine kvazi patriota su smesne. Kad je pao Krusevac? Novo Brdo? Kragujevac? Kosovo? To nije bila Srbija jel, nego Irak ili koja vec drzava? Srbija je pod turskom vlascu od 1389, a pojedine teritorije jos i pre toga. Te gluposti o nekim kvazi Srbijama koje su postojale kad god bi se neki strucnjak nasao da kaze kako je obnovio Srbiju su samo proizvod isfrustriranosti domacih kvazi istoricara koji ce jos malo objaviti da Srbija nikada nije bila pod Turcima i da je i to neka zavera beckih istoricara.

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Gregory House
Prvo edukuj se malo
Srpska despotovina je pala 1521 padom Beograda,zatim u 2 navrata je oslobadjana a najduzi period je bio od 1718 do 1739 onda dolazi 1804 i apsolutni kraj tvojih Osmanlija u Srbiji dakle.o kakvih 500 godina ti ovde govoris...Osmanlije su vladale Srbijom oko 230 godina i to sa 9nekoliko prekida...Osmanlije su vladale i Ugarskom oko 150 godina ali price o 500 godina su više nego smešne...inace njihovo carstvo se urusilo samo iz jednog razloga,bilo je ekstremno zaostalo i surovo.
(Aleksandar, 24. jun 2016 14:01)

===

Netacno.

- Osmanlije su se iskrcale na Balkan 1351. godine. U prvi kontakt sa srpskim snagama dosle su 1371. a prvi put su okupirali delove srpske drzave (danasnju jugoistocnu Srbiju) negde oko 1385. Od tog trenutka pa sve do Prvog Balkanskog Rata (1912.) Osmanlije su kontinuirano i BEZ PREKIDA drzali bar neki deo srpske zemlje -- dakle, 527 godine ukupno. To da smo bili pod Turcima "samo" 230 godina je neka malo zesca naucna fantastika.

- Srpska despotovina nije nestala padom (privremeno oslobodjenog) Beograda 1521., nego padom Smedereva 1459. Svi pokusaji da se despotovina vaspostavi kao ugarski vazalat ili nezavisna drzava, propali su sve do 1817.

- Trece: Austrijanci NIKADA nisu "oslobodili" celu Srbiju, vec manje od jedne trecine. Na vrhuncu vojne ekspanzije, Eugen Savojski je prodro tek negde do danasnje Jagodine. Ogromna vecina srpske teritorije ostala je pod Osmanlijama sve do Kneza Mihaila.

haha

pre 7 godina

@Bononia
Francuzi i Britanci stitili Osmanlije od Austrijanaca i Rusa!? Austrijanci su ti koje je cela Evropa stitila od Osmanlija koje su im 4 puta opsedale Bec. Kad su Austrijanci opsedali Istanbul? Nisu Britanci i Francuzi stitili Osmanlije od Rusa, nego su Rusi stitili Evropu od Osmanlija. Preko 30 ratova su vodili Rusi protiv Turaka i pobedili u 25, tako da su Turci umesto da se sire u Evropi morali da se bore protiv Rusa. Istovremeno su Rusi bili fokusirani na sukobe sa Osmanlijama i nisu osvajali po Evropi, tako da je od ratova Turaka i Rusa profitirala Evropa, tj. Englezi, Francuzi, Spanci, Austrijanci... Britanija nije mogla stiti Osmanlije od Rusa jer su Osmanlije uvek imale jacu vojsku od Engleza, a cak ni Napoleon se nije usudio da napada Osmanlije.

Сремац

pre 7 godina

Постоји епидемија писања повољних историјских текстова о Турској у англосаксонском свету, и то сигурно није случајно. Анакара то издашно финансира.

Турска је била ужасна сатрапија, и у самој суштини, у пуном напону, није се битно разликовала од данашње тзв. Исламске државе.

Не заваравајте се, то је било то!

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Otomansko carstvo propalo je jer su kontrolu nad njim preuzeli sultanovi evnusi koji su slusali strane gospodare i njihov diktat.

Zvuci poznato?

banka

pre 7 godina

Zao mi je Austro-Ugarskog carstva koje nam je donelo civilizaciju i izskolovalo najvece srpske glave .
Bas mi zao Austrougarskog carstva koje je bilo 500 godina pod Turcima... Nista od renesanse u Evropi nebi bilo bez naucika iz Konstantinopolja koji su pobegli od Turaka...

Sofija

pre 7 godina

Pa normalno je da propadne i da se uruši i da se uguši takvo jedno surovo i siledžijsko carstvo, koje se posle stotina godina nije pomaklo (ni kulturološki, ni socijalno, ni humano, ni...) od svog polazišta. Pa zar Osmanlije nisu satrli vizantijsko carstvo koje je trajalo bar desetak vekova...
Što se tiče njihove vojske (gde je sirotinja raja ginula za njih), činjenica proverena je da su im divni Mlečani prodavali topove, ili ste umislili da je to neki vredni i pametni osmanlijski paša izmislio.
Takođe je upitno zašto se niti jedan Papa (rimski i francuski) nije dao nagovoriti protiv Osmanlija; nego su blagosiljali katoličke krstaše koji su bili, ustvari, prethodnica propasti vizantijskog carstva.
Tako da, što se osmanlijske ekonomije tiče, pa nemojmo se zavaravati - oni su samo krali i krali; ubijali i ubijali; otimali tuđu decu, ženili tuđe majke i obožavali male plavokose slovenske dečake.

Lola

pre 7 godina

Znaci, zakljucak je da, u industrijsko vreme, bez nezavisnog sudstva nema dugorocnog napretka. Ima smisla, i jasno pokazuje najvecu rak-ranu sadasnje Srbije.

Vladimirr

pre 7 godina

Српски народ је уништио многа царства, па и оманско
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ИБАРСКИ МРМОТ, 24. jun 2016 06:29)

Mislis, gde god ima Srba, to pre ili posle pukne? Tu bih se slozio :)

NisamStigo

pre 7 godina

@ propalo je jer smo ga mi srušili. a srušili smo i austrougarsko. ko se sa nama zakači, to je početak njegovog kraja.
(papi, 23. jun 2016 21:47)
Evo zato se i Evropa raspada polako..

Влада

pre 7 godina

Propali su jer su se pocetkom 19 veka konacno setili ugnjeteni naridi da sinhronizuju svoju borbu za slobodu. Ni komunikacije ni brojnost ljudi ni obrazovanje nije islo na ruku do tada. Kada su svi digli u isto vreme, Otomanska imperija nije mogla da se bori na vise frontova u isto vreme

Varangian

pre 7 godina

@Sandžak, 24. jun 2016 09:30
Da su Turci zaista štitili pravoslavne, i druge nekatolike, od katolika ne biste li Vi danas bili pravoslavac, ili pripadnik Crkve bosanske? Just saying. Činjenica je da nemuslimani u Otomanskom carstvu uglavnom nisu imali ikakvih prava - mada je bilo momenata kada im je položaj bio relativno dobar da budemo iskreni. Naglasak na relativno. Uglavnom kada je sultan, ili što je mnogo važnije Porta, imao ekonomski interes za takvo što. Na primer, kada je Bajazit II formalno pozvao Jevreje proterane iz Španije da se nasele na teritoriji carstva. No, uglavnom je položaj nemuslimana bio više nego loš, a pojedini sultani, Murat III na primer, su otvoreno zagovarali politiku po kojoj su nemuslimani u carstvu trebali biti u apsolutno potčinjenom položaju. Za nemuslimane - pravoslavne i katoličke hrišćane, Jevreje, zoroastriance i druge - ali i za pripadnike nekih non-mainstream islamskih sekti, život pod Turcima je bio život pod konstantnom pretnjom. Kada se nije radilo o fizičkoj prisili, radilo se o ekonomskoj prisili i slično. Priča o Otomanskom carstvu kao naprednoj i prosvećenoj državi u kojoj su svi bili ravnopravni je (neo)osmanski revizionizam, koji je užasna stvar, podjednako loša kao i negiranje Shoahe.

Aleksandar

pre 7 godina

Gregory House
Prvo edukuj se malo
Srpska despotovina je pala 1521 padom Beograda,zatim u 2 navrata je oslobadjana a najduzi period je bio od 1718 do 1739 onda dolazi 1804 i apsolutni kraj tvojih Osmanlija u Srbiji dakle.o kakvih 500 godina ti ovde govoris...Osmanlije su vladale Srbijom oko 230 godina i to sa 9nekoliko prekida...Osmanlije su vladale i Ugarskom oko 150 godina ali price o 500 godina su više nego smešne...inace njihovo carstvo se urusilo samo iz jednog razloga,bilo je ekstremno zaostalo i surovo.

Liberty

pre 7 godina

Pametni ljudi su odavno objasnili da su za progres i blagostanje društva najvažniji: vladavina prava i individualne slobode. Bez toga nema inovacija, konkurentnosti, prilagodljivosti, pa samim tim ni razvoja i uspeha.

Radivoje

pre 7 godina

Čim je Milos podmazo malo sultana i kompaniju Turci su legli na rudu i gotova stvar, i dan danas vazi isto pravilo za sve, nema toga ko se ne prodaje u pitanju je samo cifra.

sale

pre 7 godina

Sva carstva umiru jednom kada dospeju u fazu održavanja. Jednostavno svako centralizovano uređenje nije dovoljno fleksibilno za sve teritorije koje su pod njim sa svojim specifičnostima. Dodatni problem je nedostatak društvene mobilnosti koji je glavni generator revolucija, a do koje uvek na kraju dođe jer društveni "pobednici" gledaju da zacementiraju svoj klasni položaj i ostave ga u amanet svom potomstvu, a to je po prirodi stvari najčešće bez nekakve nezamenljive društvene funkcije - dakle samo jalovo crpljenje resursa društva. Pri tome, to ne mora biti samo na bazi kapitala (po marksistima) - takođe teokratije, vojne hunte, komunističke dinastije - sve one propadaju po istom tom obrascu. Pravila moraju da budu fer i da omoguće novodošlima da se penju, ali to onda znači da oni sa vrha moraju pristati na mogućnost pada i sistem mora da obezbedi da im to ne bude strašno, da ne znači gubitak života ili potpunu bedu, a sa druge strane da drakonski kažnjava pokušaj trajnog uzurpiranja privremeno zadobijene moći.

Niko

pre 7 godina

Ovo navedeno u studiji je jedan od razloga propasti Otomanskog carstva. Zbog slicnih (politicko-ekonomskih) razloga su propale i ostale drzave koje su propale. Izmedju ostalih i mi - razlog naseg propadanja je urusavanje institucija koje jednima daju, a drugima uzimaju. Na papiru svi imaju ista prava, ali je u praksi drugacije. Mi zapravo i ne znamo kako izgleda funkcionalna drzava, jer je ni mi, ni naši roditelji nismo ni videli (ziveli u njoj). Zato dosta komentatora lako donosi pogresne zakljucke. Predlazem za čitanje "Zašto narodi propadaju", autori Robinson i Davutoglu.

emir

pre 7 godina

propalo je zbog nepravilnog sprovodjenja serijata,u serijatu ne psotoji kamata niti se placaju porezi osim dzizije za nemuslimane koja odnosi 4% od ukupne godisnje zarade i zekata za muslimane koji odnosi 2,5%
Arapsko carstvo i dan danas traje jer ispravno sprovodi ovaj zakon da su Turci ispravno sprovodili i oni bi trajali i dan danas ali opce poznata stvar kod Turaka je bila 'da su turske kadije idavali fetve(islamske naredbe)shodno misljenju Sultana a ne serijtaskog stava

Bononia

pre 7 godina

završetkom Bečkog rata i mirom u Sremskim Karlovcima 1699. Osmanlijsko carstvo bilo je osuđeno na propast...

........
Kakva je to propast ako carstvo.opstane još 209 godina poslije navodnog razloga?
Razlog je bio da su Turci štitili pravoslavne od katolika. Davno bi Vatikan uklonio pravoslavne da nije bilo Turaka.
(Sandžak, 24. jun 2016 09:30)

Opstalo je jos 209 godina jer su ih Francuzi i Briti stitili od Rusa i Austrijanaca. A pravoslavlje je opstalo jer je Turcima trebala raja da placa porez i kuluci, stim sto je porezovanje i kulucenje bilo fer i dobra pogodba do XVIII veka, kada je carstvo bilo stabilno, nego kasnije kada je bilo korumpirano i etiketirano kao "bolesnik na Bosforu".

prorok unazad

pre 7 godina

Pita evropljanin Turcina, kako to da ste nekada ste bili mnogo razvijeniji i u nauci i svim drugim oblastima a sada ste toliko zaostali, skoro pa propali? kaze turcin pa i vi biste da ste bili 400 godina na Balkanu...

BgdSrb

pre 7 godina

Da li ovi što pišu da smo ga mi uništili stvarno u to veruju? Mi kao narod treba prvo da shvatimo koliko smo mali i nebitni na svetskoj pozornici. Jedina stvar kojoj smo mi direktno kumovali je početak prvog svetskog rata, što i nije baš za pohvalu. Sve ostalo pre i posle, samo smo plivali kako nas valovi nose. Naš je problem što stalno pokušavamo da plivamo uzvodno

kopernik

pre 7 godina

Uništio ih je islam, kao što je hrišćanstvo uništilo Rim i donelo mrak u Evropu gušeći nauku i slobodnu misao !Tako je i islam vremenom postajao sve manje tolerantan i gušio je svaki progres što je Ataturk pokušao da spreči, ali izgleda neuspešno !

cojle

pre 7 godina

Propali su jer su zatucani.

Kakvi su se pojavili 1200. godine...na istom nivou razvoja,svesti...su bili i 1900. Ni malo nisu napredovali...ne može batko 700 godina po istom sistemu.

Bolje pod Austrougarima da smo bili....100x bi bolje prošli. A to je onaj problem kao i kod Turaka, Srbi se ne menjaju...od uvek bi i jare i pare...pa posle ceo svet protiv njih...posle se čudo što im niko ne veruje...a u isto vreme bi i sa Rusima i Turcima i Franczima i Austrougarima...ko što bi sada u isto vreme i sa Rusima i Amerima...

Pa neće moći da može...nismo mi neka zemlja od koje iko i išta zavisi...mi smo puvonjak na vetru. A kada to konačno ukapiramo, možda i mi malo napredujemo.

dragaN

pre 7 godina

propalo je jer smo ga mi srušili. a srušili smo i austrougarsko. ko se sa nama zakači, to je početak njegovog kraja.
(papi, 23. jun 2016 21:47)
Osmansko carstvo je srušila baš ta Austro-Ugarska tj. Hasb. monarhija u ono vreme( jeste da su opstali do 1 sv. rata ali mnogo ranije su potučeni) . A što se tiče same Austro-Ugarske, da nije bilo saveznika mi bi i dan danas kampovali na Krfu. Nije strašno što si ti to rekao, strašno je što velika većina veruje isto.
(Miki, 24. jun 2016 08:54)

Strasno je bata Miki sto ti verujes u neke stvari,a nemas pojma. Na primer da je Austro Ugarska srusila tursko carstvo. Da nije bilo Polajaka koji su pritekli Austriji u pomoc prilikom turske opsade Beca, turski jezik bi se danas govorio od Male Azije do Baltika. Tek posle beckog rata, Austrija se javlja kao neka sila koja nikada nije srusila Tursku nego je samo onemogucila njen dalji prodor u Evropu. A sto se tice toga da nismo srusili Austro Ugarsku, to je tacno. Nismo je srusili sami, kao sto ni Rusi nisu sami srusili Hitlera, ali smo dalli ogroman doprinos.

prdn8

pre 7 godina

Otomansko carstvo je propalo zato sto je Srpska vojska potukla Tursku vojsku u Kumanovskoj bitci.
Zadali smo im smrtonosan udarac kao i nakon toga Austrugarskom carstvu. Mi, Srbi, smo nepobedivi i unistili dva carstva, ko je sledeci?

Tuzlak

pre 7 godina

Nije se ni danas puno promijenilo, kad se sa Arapinom pogodis oko cijene i sve pretocis u ugovor na kraju budi sretan ako izglavis 75% dogovorene cijene....Kuwait, Qatar, Jordan, Saudija...

popeye

pre 7 godina

@Gregory House
Коментаришеш а слабо знаш историјске чињенице; није ти познато да је трајало нешто више од 400 година, као и да је за то време било неколико већих и мањих буна и сеоба? Друго, чији роб су били твоји преци, преко у РС, пошто у то време слободна није била сигурно?

Sandžak

pre 7 godina

završetkom Bečkog rata i mirom u Sremskim Karlovcima 1699. Osmanlijsko carstvo bilo je osuđeno na propast...

........
Kakva je to propast ako carstvo.opstane još 209 godina poslije navodnog razloga?
Razlog je bio da su Turci štitili pravoslavne od katolika. Davno bi Vatikan uklonio pravoslavne da nije bilo Turaka.

bukač

pre 7 godina

@propalo je jer smo ga mi srušili. a srušili smo i austrougarsko. ko se sa nama zakači, to je početak njegovog kraja.
(papi, 23. jun 2016 21:47)

Vidim blizi se kraj Albancima...A bogami i SAD smo unistili sad krpe kraj sa krajem
(NSP, 23. jun 2016 22:54)

Samo polako...svi će doći na red, prva ide EU pa onda.....

Miroslav

pre 7 godina

Bravo za istraživača.Skoro iz sličnih razloga je propao i Rim.U tom pravcu se kreće i Evropska civilizacija. Uostalom, zar i mi, Srbi nismo u istoj situaciji, kao što su bile osmanlije u vreme propasti? Pa zar kod nas ne vlada ista priča:Oni koji nas najviše kradu, počev od Karića,Miškovića, Koleta, a i Leoni i Jura,i svaka aktuelna vlast, počev od Tita, preko Slobe, Điniđića, Koštunice ,Tadića i Vučića-SVI oni su vladali i vladaju, ne obazirući se na pravdu i prirodne zakone,i tako su stvarali mulj u kome smo svi zaglibljeni. Zato moramo propasti, kao i Otomansko carstvo.Naš, srpski doprinos sa MIlošem i Đorđem je samo ubrzao neminovnost tom propadanju, kao što to čine i izbeglice svojim pritiskom na Evropu danas.

Miki

pre 7 godina

propalo je jer smo ga mi srušili. a srušili smo i austrougarsko. ko se sa nama zakači, to je početak njegovog kraja.
(papi, 23. jun 2016 21:47)
Osmansko carstvo je srušila baš ta Austro-Ugarska tj. Hasb. monarhija u ono vreme( jeste da su opstali do 1 sv. rata ali mnogo ranije su potučeni) . A što se tiče same Austro-Ugarske, da nije bilo saveznika mi bi i dan danas kampovali na Krfu. Nije strašno što si ti to rekao, strašno je što velika većina veruje isto.

Steve G

pre 7 godina

Neko je napisao da je otomansko carstvo propalo zato sto se nisu modernizovali, ali kad su osvajali Carigrad bili su najmodernija vojska na svetu. A, propali su zato sto smo ih mi natukli u Balkanskom ratu!

ИБАРСКИ МРМОТ

pre 7 godina

Неспособни султани су куповали воз, а ни изграђене пруге у време модернизације

pravnik

pre 7 godina

Propalo je zato sto je bilo na putu Britanskih imperijalnih interesa. Otomansko carsto kao i sva ostala carstva su nestala u Evropi nakon I Svetskog rata(Rusko, Austro/ugarsko, Nemacko i Tursko). Oba svetska rata su vodjena zbog dominacije nad naftnim izvoristama, koje je najvise kontrolisala tadasnja Turska imerija. Britanija je zeleza izvore nafte u danasnjem Iraku i to je glavni uzrok oba rata, odnosno sukob Brtianije i Nemacke oko tih teritorija.

analiticar

pre 7 godina

Neki ce reci da su zakasnili sa reformama, drugi da su propali iznutra zbog korupcije itd. Ja sam pripadnik tarikata u kojem su bili vecina Osmanskih Sultana i nase vidjenje je iz vjerskog ugla: propast je neminovna kada zavlada nepravda, dragi Bog ne trpi nepravdu pa makar to radio i zvanicni halifa. Dok su se drzali pravde carstvo je trajalo. To je apsolutna istina. Zar bi toliki narodi zivjeli pod nepravdom da su Turci bili zli stotinama godina? Nema sile koja bi to sprovela na terenu.

Makib

pre 7 godina

Bilo je vise razloga,zajednicki razlog propasti Vizantijskog i Otomanskog carstva su korupcije.
Jos neki od razloga propasti Otomanskog carstva, zaostalost, zatucanost, diktatura, jedno od najgorih carstava koje je svet imao priliku da vidi.
Ima li su sve, mogli su sve, ali nisu znali.
Turska na primer i danas kao da zivi u nekim proslim vekovima, jos se cude zasto nikada nece uci u EU.

Bobi Jokić

pre 7 godina

Pa zato sto ga unistio hrabri i odvazni Srpski narod!!!!!
(sah 88, 23. jun 2016 21:46)

Pa nismo ga mi uništili. Problem je što su se drugi narodi pobunili, i otarasili se turaka. Siriji, Egiptu, Tunisu, Iraku, Jermenija... Tek onda su se stekli uslovi da i Balkan skupi snage i pokuša da ih otera.

fluks

pre 7 godina

Propalo je zbog zakasnele modernizacije, zbog zastarelog feudalnog uredjenja i mozda najvise zbog citlucenja ( gde su se izmedju spahija i kmetova javili i janicari koji su nametnuli kmetovima dodatni harac). Sultani su pokusali da to suzbiju, ali zbog velicine teritorije nisu moglu u potpunosti da ih kontrolisu. Npr. dahije su bile proterane iz Beograda ali su se ponovo vratili i preuzeli Beograd i ubrzali Prvi srpski ustanak.

Komša

pre 7 godina

Ratno carstvo,koje se stalno širilo održavalo je "revolucionarnu" atmosferu unutar sebe dokle god se širilo i to je prolazilo jer jr moglo da zadovolji apetite svih pokretača političkih dogadjaja.
Na unutrašnje promene nisu hteli da "gube vreme" i nisu nikad uspostavili stabilno društvo već su sanjali o prodoru u Evropu.
Tako su od naprednog društva ,kakvo su bili u 14. veku (seljače je moglo da postane veliki vezir) stagniranjem postali najnazadnije.

gile

pre 7 godina

hrabri i odvazni srpski narod koji je bio u vazalskom polozaju 500g...i jos od stefana lazaravica ucestvovao u borbama protiv hriscana na stranu turske.to vam je srbi jedina i prava istina.provjerite u dokumentima turskim ili austro ugarskim...pozz

Славиша

pre 7 godina

Гаврило Принцип је индиректно одговоран за слом четири највеће империје - Аустроугарску, Руско царство, Немачко и Отоманско...

Swarog

pre 7 godina

Propali su jer za 600 godina ili vise postojanja nisu napravili ama bas nista. Nikakvo dostignue u nauci, tehnologiji, drustvu. A i zasto bi, alah je svakako sve uredio, nema sta tu sad da se menja. Vecinsko, hriscansko stanovnistvo obespravljeno i nemotivisano, stotinama godina zasnivali su drzavu na eksploataciji resursa bogatih provincija i reketu koji su uzimali evropskim drzavma. Kad su neki sultani u 19. veku skontali gde to vodi, bilo je vec kasno. Danasnja Turska postoji samo zahvaljujuci Kemalu Ataturku i zato sto su se bili ukenjali da ce totalno da propadnu posle prvog svetskog rata su morali da provedu nasilnu modernizaciju u novim nacionalnim granicama.

Sirmium

pre 7 godina

Papi,
Uključujući tu i nas same sa sobom...mada nešto smo slabo ratova dobili u zadnjih par decenija,a i te velike nekadašnje nismo dobili bez obilate pomoći velikih sila

Neko

pre 7 godina

Otomansko carstvo je propalo zato što se osvojene terotorije nisu razvijale i zato što se u njih nije sistematski ulagalo. Gradilo se i ulagalo isključivo u Istanbulu, Bursi i drugim maloazijskim gradovima dok su se osvojene terotorije isključivo eksplatisale bez ikakve želje da se tamo uspostavi bilo kakav pravni pravni poredak.

Unutrasnjost

pre 7 godina

Propali su onog trenutka kada su izgubili celu mornaricu u bitci kod Akcijuma cini minse 1771 tada im je Rusija unistila celu flotu. Sve posle toga je bilo odrzavanje tamnpon zone izmedju imperije Velike Britanije i Ruskog carstva. Upravo posle te bitke porobljeni narodi pocinju da se bude i dizu ustanke. Kod nas svi znamo kada je krenuo Prvi srpski ustanak. Od tog momenta i Nemacko carstvo pocinje da se dize i da otimima teritorije na ustrb Otomanskog carstva koje tolerisu i englezi i rusi i svoj vrhunac dostizu nakon nekih sto godina i malo vise.

ovca

pre 7 godina

Propali su jer su bili ratnicka,versko-izrabljivacka kasta,sva velika carstva su ostavila iza sebe neki civilizacijski napredak na ovim prostorima osim Turske,sto su zatekli unistili su,ono sto je prezivelo prvi talas osvajanja ugasilo se samo od silnih taksi i haraca,tako da su ostatak svoje vladavine ziveli kao feudalisti nad porobljenom rajom drzeci je u zestokom jarmu!!Sve u svemu veliko nista, osim patnje i siromastva za porobljene zemlje!

Vila sa Dedinja

pre 7 godina

To je bila jedna stara istrosena imperija.sistem koji nije imao sisteme za brze prilagodjavanje promenama. Oni su nastali kao imperija jos i 14 veku i ipstali do 20tog...sto je mnogi mnogo je. I imperije jednostavno imaju vek trajanja. Ova studija pokazuje jedan aspekt koji je doprineo propasti.

Ali koga je sad to briga. Sad gledamo u USA i EU i cekamo koja ce prva da se surva. Mi smo ga ufotiljili u svakom slucaju.

TNT

pre 7 godina

papi
Mislim da pojednostavljuješ stvari nije Turska propala zbog toga što su se zakačili s nama. Mislim i Amerika bi probala 1999. ali ne mi smo propali jer smo se zakačili s njima. Tako da je Osmansko carstvo ipak propalo zbog nekih unutrašnjih ali i spoljašnjih okolnosti, industrijska revolucija je samo jedan apsekt kao i ovo sudstvo navedeno u tekstu. Ja mislim da je isto tako nedostatak liberalne ideje, nepostojanje odvojenosti institucija religije od države isto tako imalo ulogu u tome.

Zoki

pre 7 godina

Korupcija, verska neravnopravnost, nestabilnost. Sistemski problemi. Mogli su da se takmiče sa feudalnom Evropom, sa onom prosvećenom nisu imali šanse.

SrbinsonKruso

pre 7 godina

Osmanlijsko ili Osmansko (nikako Otomansko-tako govore zapadnjaci) carstvo propalo je zbog sopstvene ekonomske i tehnološke nazadnosti... Pa pred kraj XVIII i početkom XIX veka bilo je toliko zaostalo da su velike sile već tada pocele da planiraju šta će i kako će urediti postojanje istog... naravno velikog uricaja su imali i nacionalni pokreti na početku XIX veka i nesposobnost Turske da integriše Jermene, Srbe, Grke, Bugare, Rumune ali i Arape, Kurde, i druge neturske muslimane u svom carstvu... Zanimljivo je da je iskru koja je pokrenula plamen, dao srpski narod i to ne Prvim srpski ustankom, već stajanjem uz Austrijance koji osvajaju Beogradski pašaluk u 1700-tim... nekako se sve to poklopilo sa opadanjem moći ovog do XVII veka najsnažnijeg carstva sredozemlja... završetkom Bečkog rata i mirom u Sremskim Karlovcima 1699. Osmanlijsko carstvo bilo je osuđeno na propast...

lika

pre 7 godina

hriscanske nacije srbi, bugari, rumuni, grci, jermeni i gruzijci imali su bune skoro stalno jer su bili gradjani drugog reda. te bune od 1800 prerastaju u opsti gradjanski rat koji je potpomognut i sa zapada i rusije naoruzavanjem pobunjenih nacija i direktnim konfliktom sa otomanima. jednostavno pukli su po etnickim savovima kao i jugoslavija, oni koji su se nasli sa pogresne strane tih savova stradali su. danasnjoj turskoj pripala je celokupna anadolija, koja im pripada kao sto nama srbima pripada vojvodina.

Adriano_Galliani

pre 7 godina

Нетачно. Отоманско царство је пропало зато што је одбило да се модернизује, а такве моделе видимо и данас. Вредно је помена да се успон такође везује за њихову технолошку предност и иновативност, што им је омогућило силна освајања. Па они се и данас држе закона и обичаја из нашег средњег века, о чему даље да причамо?

.

pre 7 godina

Negde u 17 veku naglo umire Sultan Murat IV, mlad i bez muskih naslednika. Po starom obicaju, po stupanju na tron pobio je sve muske rodjake, osim jednog brata koji nije bio pretnja jer je bio mentalno poremecen. Na samrtnoj postelji, Murat naredjuje da i taj brat bude ubijen, kako poremecena osoba ne bi nasledila tron. Ipak, brata nisu ubili jer bi tako nestala dinastija Osmanlija nego su ga doveli na vlast. Od tada pa nadalje, osmanski sultani ne ubijaju bracu vec ih drze u zatocenistvu, u posebnim odajama u dvoru, nazvanim "zlatni kavez". Zarobljena braca zivela su iskljucivo u drustvu zena, bez mogucnosti slobodnog kretanja.Kako su mnogi sultani umirali pre nego im sinovi odrastu, nasledjivala su ih upravo ta braca iz zlatnog kaveza. Vecina njih je imala mentalne probleme proistekle iz godina (nekada i decenija) izolacije. E, takvi sultani su vlast prepustali korumpiranim vezirima, a sami donosili pogubne odluke po drzavu. Kako je sultan slabio, tako su ekstremne religijske vodje jacale, pa su kocile modernizaciju drzave. Nije tesko bilo uticati na mentalno poremecene sultane koji nisu nista znali o zivotu van dvora. Ipak, sve do druge polovine 19 veka to je i dalje bilo carstvo koje nikada u svojoj istoriji nije imalo spoljni dug! Na propast je uticala i pojava agresivnog i mocnog severnog suseda, Rusije, koja je bila jedina drzava koja je redovno dobijala ratove protiv Osmanlija, za razliku od evropskih monarhija. Problem Rusije usporio je sirenje Osmanlija na Zapad.

Nemanja C

pre 7 godina

Otidite na Wiki stranicu "Science and technology in the Ottoman Empire". Nema članka na Wikipediji koji u više reči opisuje manje. Eto zato su propali. Svaka druga imperija je izrodila nešto na ovom polju što je značajno unapredilo ekonomiju ili sposobnost projektovanja sile. Pravo pitanje je - zašto Otomansko carstvo nije ranije propalo? Mnogo, previše, istorijske sreće. Timuridi su mogli da ih zbrišu sa lica zemlje posle katastrofalnog poraza kod Ankare već 1402. godine. Bajazit je zarobljen (jedini put da se to desilo jednom Otomanskom sultanu) i nije dugo poživeo u zarobljeništvu. Igrom slučaja uskoro je i Timur umro (bio je stariji čovek) pa je i njegova carevina pala u građanski rat. U tom nekom periodu je kuga pokosila Evropu sa mnogo većim intezitetom nego Otomansko carstvo. Na posletku barem 100 godina je produženo njihovo postojanje činjenicom da nikome nije odgovaralo da bolesnik evrope umre.

NSP

pre 7 godina

@propalo je jer smo ga mi srušili. a srušili smo i austrougarsko. ko se sa nama zakači, to je početak njegovog kraja.
(papi, 23. jun 2016 21:47)
Vidim blizi se kraj Albancima...A bogami i SAD smo unistili sad krpe kraj sa krajem

Lo

pre 7 godina

propali su zato sto su okupirali nasu teritoriju, da su ostali u bugarskoj i dan danas bi to bila turska. mi sami sa sobom ne mozemo na kraj da izadjemo, zamisli kako je tek tudjinu sa nama.

cobo

pre 7 godina

Otomansko carstvo je propalo jer je jednostavno bilo preveliko,kao Makedonsko,Rimsko,Mongolsko,Prusko,Austro-Ugarsko,Kolonijalno- Britansko i kao sto ce Americko,Rusko i Kinesko carstvo etz.

Gregory House

pre 7 godina

A ovim patriotama da čestitam na ponosu. Jedino u Srbiji si ponosan na to što si rob 500 godina i ne pokušavaš se oduprijeti a i ponosiš se bitkom nakon koje si rob i postao. Zanimljiv smo mi narod, pozdrav iz Republike Srpske.

Lo

pre 7 godina

propali su zato sto su okupirali nasu teritoriju, da su ostali u bugarskoj i dan danas bi to bila turska. mi sami sa sobom ne mozemo na kraj da izadjemo, zamisli kako je tek tudjinu sa nama.

Adriano_Galliani

pre 7 godina

Нетачно. Отоманско царство је пропало зато што је одбило да се модернизује, а такве моделе видимо и данас. Вредно је помена да се успон такође везује за њихову технолошку предност и иновативност, што им је омогућило силна освајања. Па они се и данас држе закона и обичаја из нашег средњег века, о чему даље да причамо?

SrbinsonKruso

pre 7 godina

Osmanlijsko ili Osmansko (nikako Otomansko-tako govore zapadnjaci) carstvo propalo je zbog sopstvene ekonomske i tehnološke nazadnosti... Pa pred kraj XVIII i početkom XIX veka bilo je toliko zaostalo da su velike sile već tada pocele da planiraju šta će i kako će urediti postojanje istog... naravno velikog uricaja su imali i nacionalni pokreti na početku XIX veka i nesposobnost Turske da integriše Jermene, Srbe, Grke, Bugare, Rumune ali i Arape, Kurde, i druge neturske muslimane u svom carstvu... Zanimljivo je da je iskru koja je pokrenula plamen, dao srpski narod i to ne Prvim srpski ustankom, već stajanjem uz Austrijance koji osvajaju Beogradski pašaluk u 1700-tim... nekako se sve to poklopilo sa opadanjem moći ovog do XVII veka najsnažnijeg carstva sredozemlja... završetkom Bečkog rata i mirom u Sremskim Karlovcima 1699. Osmanlijsko carstvo bilo je osuđeno na propast...

kopernik

pre 7 godina

Uništio ih je islam, kao što je hrišćanstvo uništilo Rim i donelo mrak u Evropu gušeći nauku i slobodnu misao !Tako je i islam vremenom postajao sve manje tolerantan i gušio je svaki progres što je Ataturk pokušao da spreči, ali izgleda neuspešno !

.

pre 7 godina

Negde u 17 veku naglo umire Sultan Murat IV, mlad i bez muskih naslednika. Po starom obicaju, po stupanju na tron pobio je sve muske rodjake, osim jednog brata koji nije bio pretnja jer je bio mentalno poremecen. Na samrtnoj postelji, Murat naredjuje da i taj brat bude ubijen, kako poremecena osoba ne bi nasledila tron. Ipak, brata nisu ubili jer bi tako nestala dinastija Osmanlija nego su ga doveli na vlast. Od tada pa nadalje, osmanski sultani ne ubijaju bracu vec ih drze u zatocenistvu, u posebnim odajama u dvoru, nazvanim "zlatni kavez". Zarobljena braca zivela su iskljucivo u drustvu zena, bez mogucnosti slobodnog kretanja.Kako su mnogi sultani umirali pre nego im sinovi odrastu, nasledjivala su ih upravo ta braca iz zlatnog kaveza. Vecina njih je imala mentalne probleme proistekle iz godina (nekada i decenija) izolacije. E, takvi sultani su vlast prepustali korumpiranim vezirima, a sami donosili pogubne odluke po drzavu. Kako je sultan slabio, tako su ekstremne religijske vodje jacale, pa su kocile modernizaciju drzave. Nije tesko bilo uticati na mentalno poremecene sultane koji nisu nista znali o zivotu van dvora. Ipak, sve do druge polovine 19 veka to je i dalje bilo carstvo koje nikada u svojoj istoriji nije imalo spoljni dug! Na propast je uticala i pojava agresivnog i mocnog severnog suseda, Rusije, koja je bila jedina drzava koja je redovno dobijala ratove protiv Osmanlija, za razliku od evropskih monarhija. Problem Rusije usporio je sirenje Osmanlija na Zapad.

Nemanja C

pre 7 godina

Otidite na Wiki stranicu "Science and technology in the Ottoman Empire". Nema članka na Wikipediji koji u više reči opisuje manje. Eto zato su propali. Svaka druga imperija je izrodila nešto na ovom polju što je značajno unapredilo ekonomiju ili sposobnost projektovanja sile. Pravo pitanje je - zašto Otomansko carstvo nije ranije propalo? Mnogo, previše, istorijske sreće. Timuridi su mogli da ih zbrišu sa lica zemlje posle katastrofalnog poraza kod Ankare već 1402. godine. Bajazit je zarobljen (jedini put da se to desilo jednom Otomanskom sultanu) i nije dugo poživeo u zarobljeništvu. Igrom slučaja uskoro je i Timur umro (bio je stariji čovek) pa je i njegova carevina pala u građanski rat. U tom nekom periodu je kuga pokosila Evropu sa mnogo većim intezitetom nego Otomansko carstvo. Na posletku barem 100 godina je produženo njihovo postojanje činjenicom da nikome nije odgovaralo da bolesnik evrope umre.

Gregory House

pre 7 godina

A ovim patriotama da čestitam na ponosu. Jedino u Srbiji si ponosan na to što si rob 500 godina i ne pokušavaš se oduprijeti a i ponosiš se bitkom nakon koje si rob i postao. Zanimljiv smo mi narod, pozdrav iz Republike Srpske.

Swarog

pre 7 godina

Propali su jer za 600 godina ili vise postojanja nisu napravili ama bas nista. Nikakvo dostignue u nauci, tehnologiji, drustvu. A i zasto bi, alah je svakako sve uredio, nema sta tu sad da se menja. Vecinsko, hriscansko stanovnistvo obespravljeno i nemotivisano, stotinama godina zasnivali su drzavu na eksploataciji resursa bogatih provincija i reketu koji su uzimali evropskim drzavma. Kad su neki sultani u 19. veku skontali gde to vodi, bilo je vec kasno. Danasnja Turska postoji samo zahvaljujuci Kemalu Ataturku i zato sto su se bili ukenjali da ce totalno da propadnu posle prvog svetskog rata su morali da provedu nasilnu modernizaciju u novim nacionalnim granicama.

ovca

pre 7 godina

Propali su jer su bili ratnicka,versko-izrabljivacka kasta,sva velika carstva su ostavila iza sebe neki civilizacijski napredak na ovim prostorima osim Turske,sto su zatekli unistili su,ono sto je prezivelo prvi talas osvajanja ugasilo se samo od silnih taksi i haraca,tako da su ostatak svoje vladavine ziveli kao feudalisti nad porobljenom rajom drzeci je u zestokom jarmu!!Sve u svemu veliko nista, osim patnje i siromastva za porobljene zemlje!

Miki

pre 7 godina

propalo je jer smo ga mi srušili. a srušili smo i austrougarsko. ko se sa nama zakači, to je početak njegovog kraja.
(papi, 23. jun 2016 21:47)
Osmansko carstvo je srušila baš ta Austro-Ugarska tj. Hasb. monarhija u ono vreme( jeste da su opstali do 1 sv. rata ali mnogo ranije su potučeni) . A što se tiče same Austro-Ugarske, da nije bilo saveznika mi bi i dan danas kampovali na Krfu. Nije strašno što si ti to rekao, strašno je što velika većina veruje isto.

Tuzlak

pre 7 godina

Nije se ni danas puno promijenilo, kad se sa Arapinom pogodis oko cijene i sve pretocis u ugovor na kraju budi sretan ako izglavis 75% dogovorene cijene....Kuwait, Qatar, Jordan, Saudija...

bukač

pre 7 godina

@propalo je jer smo ga mi srušili. a srušili smo i austrougarsko. ko se sa nama zakači, to je početak njegovog kraja.
(papi, 23. jun 2016 21:47)

Vidim blizi se kraj Albancima...A bogami i SAD smo unistili sad krpe kraj sa krajem
(NSP, 23. jun 2016 22:54)

Samo polako...svi će doći na red, prva ide EU pa onda.....

Miroslav

pre 7 godina

Bravo za istraživača.Skoro iz sličnih razloga je propao i Rim.U tom pravcu se kreće i Evropska civilizacija. Uostalom, zar i mi, Srbi nismo u istoj situaciji, kao što su bile osmanlije u vreme propasti? Pa zar kod nas ne vlada ista priča:Oni koji nas najviše kradu, počev od Karića,Miškovića, Koleta, a i Leoni i Jura,i svaka aktuelna vlast, počev od Tita, preko Slobe, Điniđića, Koštunice ,Tadića i Vučića-SVI oni su vladali i vladaju, ne obazirući se na pravdu i prirodne zakone,i tako su stvarali mulj u kome smo svi zaglibljeni. Zato moramo propasti, kao i Otomansko carstvo.Naš, srpski doprinos sa MIlošem i Đorđem je samo ubrzao neminovnost tom propadanju, kao što to čine i izbeglice svojim pritiskom na Evropu danas.

cobo

pre 7 godina

Otomansko carstvo je propalo jer je jednostavno bilo preveliko,kao Makedonsko,Rimsko,Mongolsko,Prusko,Austro-Ugarsko,Kolonijalno- Britansko i kao sto ce Americko,Rusko i Kinesko carstvo etz.

Vila sa Dedinja

pre 7 godina

To je bila jedna stara istrosena imperija.sistem koji nije imao sisteme za brze prilagodjavanje promenama. Oni su nastali kao imperija jos i 14 veku i ipstali do 20tog...sto je mnogi mnogo je. I imperije jednostavno imaju vek trajanja. Ova studija pokazuje jedan aspekt koji je doprineo propasti.

Ali koga je sad to briga. Sad gledamo u USA i EU i cekamo koja ce prva da se surva. Mi smo ga ufotiljili u svakom slucaju.

prorok unazad

pre 7 godina

Pita evropljanin Turcina, kako to da ste nekada ste bili mnogo razvijeniji i u nauci i svim drugim oblastima a sada ste toliko zaostali, skoro pa propali? kaze turcin pa i vi biste da ste bili 400 godina na Balkanu...

Neko

pre 7 godina

Otomansko carstvo je propalo zato što se osvojene terotorije nisu razvijale i zato što se u njih nije sistematski ulagalo. Gradilo se i ulagalo isključivo u Istanbulu, Bursi i drugim maloazijskim gradovima dok su se osvojene terotorije isključivo eksplatisale bez ikakve želje da se tamo uspostavi bilo kakav pravni pravni poredak.

Zoki

pre 7 godina

Korupcija, verska neravnopravnost, nestabilnost. Sistemski problemi. Mogli su da se takmiče sa feudalnom Evropom, sa onom prosvećenom nisu imali šanse.

Komša

pre 7 godina

Ratno carstvo,koje se stalno širilo održavalo je "revolucionarnu" atmosferu unutar sebe dokle god se širilo i to je prolazilo jer jr moglo da zadovolji apetite svih pokretača političkih dogadjaja.
Na unutrašnje promene nisu hteli da "gube vreme" i nisu nikad uspostavili stabilno društvo već su sanjali o prodoru u Evropu.
Tako su od naprednog društva ,kakvo su bili u 14. veku (seljače je moglo da postane veliki vezir) stagniranjem postali najnazadnije.

NSP

pre 7 godina

@propalo je jer smo ga mi srušili. a srušili smo i austrougarsko. ko se sa nama zakači, to je početak njegovog kraja.
(papi, 23. jun 2016 21:47)
Vidim blizi se kraj Albancima...A bogami i SAD smo unistili sad krpe kraj sa krajem

Varangian

pre 7 godina

@Sandžak, 24. jun 2016 09:30
Da su Turci zaista štitili pravoslavne, i druge nekatolike, od katolika ne biste li Vi danas bili pravoslavac, ili pripadnik Crkve bosanske? Just saying. Činjenica je da nemuslimani u Otomanskom carstvu uglavnom nisu imali ikakvih prava - mada je bilo momenata kada im je položaj bio relativno dobar da budemo iskreni. Naglasak na relativno. Uglavnom kada je sultan, ili što je mnogo važnije Porta, imao ekonomski interes za takvo što. Na primer, kada je Bajazit II formalno pozvao Jevreje proterane iz Španije da se nasele na teritoriji carstva. No, uglavnom je položaj nemuslimana bio više nego loš, a pojedini sultani, Murat III na primer, su otvoreno zagovarali politiku po kojoj su nemuslimani u carstvu trebali biti u apsolutno potčinjenom položaju. Za nemuslimane - pravoslavne i katoličke hrišćane, Jevreje, zoroastriance i druge - ali i za pripadnike nekih non-mainstream islamskih sekti, život pod Turcima je bio život pod konstantnom pretnjom. Kada se nije radilo o fizičkoj prisili, radilo se o ekonomskoj prisili i slično. Priča o Otomanskom carstvu kao naprednoj i prosvećenoj državi u kojoj su svi bili ravnopravni je (neo)osmanski revizionizam, koji je užasna stvar, podjednako loša kao i negiranje Shoahe.

dragaN

pre 7 godina

propalo je jer smo ga mi srušili. a srušili smo i austrougarsko. ko se sa nama zakači, to je početak njegovog kraja.
(papi, 23. jun 2016 21:47)
Osmansko carstvo je srušila baš ta Austro-Ugarska tj. Hasb. monarhija u ono vreme( jeste da su opstali do 1 sv. rata ali mnogo ranije su potučeni) . A što se tiče same Austro-Ugarske, da nije bilo saveznika mi bi i dan danas kampovali na Krfu. Nije strašno što si ti to rekao, strašno je što velika većina veruje isto.
(Miki, 24. jun 2016 08:54)

Strasno je bata Miki sto ti verujes u neke stvari,a nemas pojma. Na primer da je Austro Ugarska srusila tursko carstvo. Da nije bilo Polajaka koji su pritekli Austriji u pomoc prilikom turske opsade Beca, turski jezik bi se danas govorio od Male Azije do Baltika. Tek posle beckog rata, Austrija se javlja kao neka sila koja nikada nije srusila Tursku nego je samo onemogucila njen dalji prodor u Evropu. A sto se tice toga da nismo srusili Austro Ugarsku, to je tacno. Nismo je srusili sami, kao sto ni Rusi nisu sami srusili Hitlera, ali smo dalli ogroman doprinos.

pravnik

pre 7 godina

Propalo je zato sto je bilo na putu Britanskih imperijalnih interesa. Otomansko carsto kao i sva ostala carstva su nestala u Evropi nakon I Svetskog rata(Rusko, Austro/ugarsko, Nemacko i Tursko). Oba svetska rata su vodjena zbog dominacije nad naftnim izvoristama, koje je najvise kontrolisala tadasnja Turska imerija. Britanija je zeleza izvore nafte u danasnjem Iraku i to je glavni uzrok oba rata, odnosno sukob Brtianije i Nemacke oko tih teritorija.

cojle

pre 7 godina

Propali su jer su zatucani.

Kakvi su se pojavili 1200. godine...na istom nivou razvoja,svesti...su bili i 1900. Ni malo nisu napredovali...ne može batko 700 godina po istom sistemu.

Bolje pod Austrougarima da smo bili....100x bi bolje prošli. A to je onaj problem kao i kod Turaka, Srbi se ne menjaju...od uvek bi i jare i pare...pa posle ceo svet protiv njih...posle se čudo što im niko ne veruje...a u isto vreme bi i sa Rusima i Turcima i Franczima i Austrougarima...ko što bi sada u isto vreme i sa Rusima i Amerima...

Pa neće moći da može...nismo mi neka zemlja od koje iko i išta zavisi...mi smo puvonjak na vetru. A kada to konačno ukapiramo, možda i mi malo napredujemo.

Bononia

pre 7 godina

završetkom Bečkog rata i mirom u Sremskim Karlovcima 1699. Osmanlijsko carstvo bilo je osuđeno na propast...

........
Kakva je to propast ako carstvo.opstane još 209 godina poslije navodnog razloga?
Razlog je bio da su Turci štitili pravoslavne od katolika. Davno bi Vatikan uklonio pravoslavne da nije bilo Turaka.
(Sandžak, 24. jun 2016 09:30)

Opstalo je jos 209 godina jer su ih Francuzi i Briti stitili od Rusa i Austrijanaca. A pravoslavlje je opstalo jer je Turcima trebala raja da placa porez i kuluci, stim sto je porezovanje i kulucenje bilo fer i dobra pogodba do XVIII veka, kada je carstvo bilo stabilno, nego kasnije kada je bilo korumpirano i etiketirano kao "bolesnik na Bosforu".

Aleksandar

pre 7 godina

Gregory House
Prvo edukuj se malo
Srpska despotovina je pala 1521 padom Beograda,zatim u 2 navrata je oslobadjana a najduzi period je bio od 1718 do 1739 onda dolazi 1804 i apsolutni kraj tvojih Osmanlija u Srbiji dakle.o kakvih 500 godina ti ovde govoris...Osmanlije su vladale Srbijom oko 230 godina i to sa 9nekoliko prekida...Osmanlije su vladale i Ugarskom oko 150 godina ali price o 500 godina su više nego smešne...inace njihovo carstvo se urusilo samo iz jednog razloga,bilo je ekstremno zaostalo i surovo.

Bobi Jokić

pre 7 godina

Pa zato sto ga unistio hrabri i odvazni Srpski narod!!!!!
(sah 88, 23. jun 2016 21:46)

Pa nismo ga mi uništili. Problem je što su se drugi narodi pobunili, i otarasili se turaka. Siriji, Egiptu, Tunisu, Iraku, Jermenija... Tek onda su se stekli uslovi da i Balkan skupi snage i pokuša da ih otera.

BgdSrb

pre 7 godina

Da li ovi što pišu da smo ga mi uništili stvarno u to veruju? Mi kao narod treba prvo da shvatimo koliko smo mali i nebitni na svetskoj pozornici. Jedina stvar kojoj smo mi direktno kumovali je početak prvog svetskog rata, što i nije baš za pohvalu. Sve ostalo pre i posle, samo smo plivali kako nas valovi nose. Naš je problem što stalno pokušavamo da plivamo uzvodno

gile

pre 7 godina

hrabri i odvazni srpski narod koji je bio u vazalskom polozaju 500g...i jos od stefana lazaravica ucestvovao u borbama protiv hriscana na stranu turske.to vam je srbi jedina i prava istina.provjerite u dokumentima turskim ili austro ugarskim...pozz

analiticar

pre 7 godina

Neki ce reci da su zakasnili sa reformama, drugi da su propali iznutra zbog korupcije itd. Ja sam pripadnik tarikata u kojem su bili vecina Osmanskih Sultana i nase vidjenje je iz vjerskog ugla: propast je neminovna kada zavlada nepravda, dragi Bog ne trpi nepravdu pa makar to radio i zvanicni halifa. Dok su se drzali pravde carstvo je trajalo. To je apsolutna istina. Zar bi toliki narodi zivjeli pod nepravdom da su Turci bili zli stotinama godina? Nema sile koja bi to sprovela na terenu.

Sandžak

pre 7 godina

završetkom Bečkog rata i mirom u Sremskim Karlovcima 1699. Osmanlijsko carstvo bilo je osuđeno na propast...

........
Kakva je to propast ako carstvo.opstane još 209 godina poslije navodnog razloga?
Razlog je bio da su Turci štitili pravoslavne od katolika. Davno bi Vatikan uklonio pravoslavne da nije bilo Turaka.

Makib

pre 7 godina

Bilo je vise razloga,zajednicki razlog propasti Vizantijskog i Otomanskog carstva su korupcije.
Jos neki od razloga propasti Otomanskog carstva, zaostalost, zatucanost, diktatura, jedno od najgorih carstava koje je svet imao priliku da vidi.
Ima li su sve, mogli su sve, ali nisu znali.
Turska na primer i danas kao da zivi u nekim proslim vekovima, jos se cude zasto nikada nece uci u EU.

prdn8

pre 7 godina

Otomansko carstvo je propalo zato sto je Srpska vojska potukla Tursku vojsku u Kumanovskoj bitci.
Zadali smo im smrtonosan udarac kao i nakon toga Austrugarskom carstvu. Mi, Srbi, smo nepobedivi i unistili dva carstva, ko je sledeci?

TNT

pre 7 godina

papi
Mislim da pojednostavljuješ stvari nije Turska propala zbog toga što su se zakačili s nama. Mislim i Amerika bi probala 1999. ali ne mi smo propali jer smo se zakačili s njima. Tako da je Osmansko carstvo ipak propalo zbog nekih unutrašnjih ali i spoljašnjih okolnosti, industrijska revolucija je samo jedan apsekt kao i ovo sudstvo navedeno u tekstu. Ja mislim da je isto tako nedostatak liberalne ideje, nepostojanje odvojenosti institucija religije od države isto tako imalo ulogu u tome.

popeye

pre 7 godina

@Gregory House
Коментаришеш а слабо знаш историјске чињенице; није ти познато да је трајало нешто више од 400 година, као и да је за то време било неколико већих и мањих буна и сеоба? Друго, чији роб су били твоји преци, преко у РС, пошто у то време слободна није била сигурно?

fluks

pre 7 godina

Propalo je zbog zakasnele modernizacije, zbog zastarelog feudalnog uredjenja i mozda najvise zbog citlucenja ( gde su se izmedju spahija i kmetova javili i janicari koji su nametnuli kmetovima dodatni harac). Sultani su pokusali da to suzbiju, ali zbog velicine teritorije nisu moglu u potpunosti da ih kontrolisu. Npr. dahije su bile proterane iz Beograda ali su se ponovo vratili i preuzeli Beograd i ubrzali Prvi srpski ustanak.

emir

pre 7 godina

propalo je zbog nepravilnog sprovodjenja serijata,u serijatu ne psotoji kamata niti se placaju porezi osim dzizije za nemuslimane koja odnosi 4% od ukupne godisnje zarade i zekata za muslimane koji odnosi 2,5%
Arapsko carstvo i dan danas traje jer ispravno sprovodi ovaj zakon da su Turci ispravno sprovodili i oni bi trajali i dan danas ali opce poznata stvar kod Turaka je bila 'da su turske kadije idavali fetve(islamske naredbe)shodno misljenju Sultana a ne serijtaskog stava

lika

pre 7 godina

hriscanske nacije srbi, bugari, rumuni, grci, jermeni i gruzijci imali su bune skoro stalno jer su bili gradjani drugog reda. te bune od 1800 prerastaju u opsti gradjanski rat koji je potpomognut i sa zapada i rusije naoruzavanjem pobunjenih nacija i direktnim konfliktom sa otomanima. jednostavno pukli su po etnickim savovima kao i jugoslavija, oni koji su se nasli sa pogresne strane tih savova stradali su. danasnjoj turskoj pripala je celokupna anadolija, koja im pripada kao sto nama srbima pripada vojvodina.

Vladimirr

pre 7 godina

Српски народ је уништио многа царства, па и оманско
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ИБАРСКИ МРМОТ, 24. jun 2016 06:29)

Mislis, gde god ima Srba, to pre ili posle pukne? Tu bih se slozio :)

Liberty

pre 7 godina

Pametni ljudi su odavno objasnili da su za progres i blagostanje društva najvažniji: vladavina prava i individualne slobode. Bez toga nema inovacija, konkurentnosti, prilagodljivosti, pa samim tim ni razvoja i uspeha.

Славиша

pre 7 godina

Гаврило Принцип је индиректно одговоран за слом четири највеће империје - Аустроугарску, Руско царство, Немачко и Отоманско...

Unutrasnjost

pre 7 godina

Propali su onog trenutka kada su izgubili celu mornaricu u bitci kod Akcijuma cini minse 1771 tada im je Rusija unistila celu flotu. Sve posle toga je bilo odrzavanje tamnpon zone izmedju imperije Velike Britanije i Ruskog carstva. Upravo posle te bitke porobljeni narodi pocinju da se bude i dizu ustanke. Kod nas svi znamo kada je krenuo Prvi srpski ustanak. Od tog momenta i Nemacko carstvo pocinje da se dize i da otimima teritorije na ustrb Otomanskog carstva koje tolerisu i englezi i rusi i svoj vrhunac dostizu nakon nekih sto godina i malo vise.

ИБАРСКИ МРМОТ

pre 7 godina

Неспособни султани су куповали воз, а ни изграђене пруге у време модернизације

Radivoje

pre 7 godina

Čim je Milos podmazo malo sultana i kompaniju Turci su legli na rudu i gotova stvar, i dan danas vazi isto pravilo za sve, nema toga ko se ne prodaje u pitanju je samo cifra.

Sirmium

pre 7 godina

Papi,
Uključujući tu i nas same sa sobom...mada nešto smo slabo ratova dobili u zadnjih par decenija,a i te velike nekadašnje nismo dobili bez obilate pomoći velikih sila

NisamStigo

pre 7 godina

@ propalo je jer smo ga mi srušili. a srušili smo i austrougarsko. ko se sa nama zakači, to je početak njegovog kraja.
(papi, 23. jun 2016 21:47)
Evo zato se i Evropa raspada polako..

Влада

pre 7 godina

Propali su jer su se pocetkom 19 veka konacno setili ugnjeteni naridi da sinhronizuju svoju borbu za slobodu. Ni komunikacije ni brojnost ljudi ni obrazovanje nije islo na ruku do tada. Kada su svi digli u isto vreme, Otomanska imperija nije mogla da se bori na vise frontova u isto vreme

Niko

pre 7 godina

Ovo navedeno u studiji je jedan od razloga propasti Otomanskog carstva. Zbog slicnih (politicko-ekonomskih) razloga su propale i ostale drzave koje su propale. Izmedju ostalih i mi - razlog naseg propadanja je urusavanje institucija koje jednima daju, a drugima uzimaju. Na papiru svi imaju ista prava, ali je u praksi drugacije. Mi zapravo i ne znamo kako izgleda funkcionalna drzava, jer je ni mi, ni naši roditelji nismo ni videli (ziveli u njoj). Zato dosta komentatora lako donosi pogresne zakljucke. Predlazem za čitanje "Zašto narodi propadaju", autori Robinson i Davutoglu.

Lola

pre 7 godina

Znaci, zakljucak je da, u industrijsko vreme, bez nezavisnog sudstva nema dugorocnog napretka. Ima smisla, i jasno pokazuje najvecu rak-ranu sadasnje Srbije.

sale

pre 7 godina

Sva carstva umiru jednom kada dospeju u fazu održavanja. Jednostavno svako centralizovano uređenje nije dovoljno fleksibilno za sve teritorije koje su pod njim sa svojim specifičnostima. Dodatni problem je nedostatak društvene mobilnosti koji je glavni generator revolucija, a do koje uvek na kraju dođe jer društveni "pobednici" gledaju da zacementiraju svoj klasni položaj i ostave ga u amanet svom potomstvu, a to je po prirodi stvari najčešće bez nekakve nezamenljive društvene funkcije - dakle samo jalovo crpljenje resursa društva. Pri tome, to ne mora biti samo na bazi kapitala (po marksistima) - takođe teokratije, vojne hunte, komunističke dinastije - sve one propadaju po istom tom obrascu. Pravila moraju da budu fer i da omoguće novodošlima da se penju, ali to onda znači da oni sa vrha moraju pristati na mogućnost pada i sistem mora da obezbedi da im to ne bude strašno, da ne znači gubitak života ili potpunu bedu, a sa druge strane da drakonski kažnjava pokušaj trajnog uzurpiranja privremeno zadobijene moći.

Steve G

pre 7 godina

Neko je napisao da je otomansko carstvo propalo zato sto se nisu modernizovali, ali kad su osvajali Carigrad bili su najmodernija vojska na svetu. A, propali su zato sto smo ih mi natukli u Balkanskom ratu!

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Otomansko carstvo propalo je jer su kontrolu nad njim preuzeli sultanovi evnusi koji su slusali strane gospodare i njihov diktat.

Zvuci poznato?

posteni janjicar

pre 7 godina

nesposobnost Turske da integriše Jermene, Srbe, Grke, Bugare, Rumune ali i Arape, Kurde, i druge neturske muslimane u svom carstvu... (SrbinsonKruso, 23. jun 2016 23:35)

Oni su svojevremeno bili prilicno dobro integrisani, tek kasnije se pocinju postepeno dezintegrisati. A to koincidira s generalnim propadanjem Carstva, ciji je osnovini uzrok, ipak, bila korupcija, kao sto je ovde utvrdjeno. Pa cak i tada... prisetite se da Prvi Srpski Ustanak zapravo nije poceo protiv Carstva. Na protiv. ustanici su bili upravo cuvari "pravnog poretka" i ustali su na osnovu prava i *duznosti* koja im je taj pravni poredak u to vreme davao. Taj ustanak je poceo, kako je to vec i Filip Visnjic rekao, kao buna na *dahije*. Te dahije, ko god i sta god da su bili, bili su neprijatelji carstva, subverzivni elementi, ne ustanici. Tek kasnije medjunarodne prilike, a narocito Rusi, okrecu vodu na svoju vodenicu.

ah

pre 7 godina

@zaista
E to vec nema nikakve logike.
Mozemo mi da ih ne volimo, ali nisu oni bili ni zaostali ni zatucani.
Koliko god da si vojno jak ne mozes vladati tolikim prostorom ako nisi napredan i organizovan. A Osmanlije su bile izuzetno organizovane i napredne za to vreme.
Nisu ostavljali fakultete ali nisu ih ostavljali ni drugi. Sta su Englezi ostavili Indiji, Egiptu ili Bocvani? Sta su Spanci ostavili Argentini ili Peruu?
Osmalnije su bile napredne, recimo njihov administrativni sistem je bio bukvalno vekovima ispred onih u zapadnoj Evropi. Umetnost i nauka su tamo cvetali, narocito u 16 veku, dok su u zap. Evropi i dalje spaljivali vestice i naucnike koji bi se suprotstavili tvrdnjama Crkve. Nepismenih nikada nije bilo vise nego u Evropi.
Bezbednije je bilo biti Jevrej ili Pravoslavac u Osmanskom Carstvu nego u Evropi. Npr. U 15. Veku su Osmanlije poslale brodove i sve Jevreje koje je Inkvizicija proterala iz Spanije doveli su u Osm. Carstvo, dali im staniste i posao.
Dugo su bili pravednije drustvo od bilo kog, nije bilo vlastele, obican decak iz Bosne mogao je da postane Veliki Vezir, u Evropi je to bilo nemoguce. Nije bilo feudalnih gospodara, harac Osmanlija je bio manji od bilo kog poreza u feudalnoj Evropi. Jedna desetina, manji porez nego danas!
Austrougarska je npr. prisilno pokatolicila milione Pravoslavaca, Osmanlije to nisu radile na silu. Koliko ima Pravoslavaca danas tamo gde su Turci vladali a koliko tamo gde su vladali Austrijanci? Nije to slucajnost.

Сремац

pre 7 godina

Постоји епидемија писања повољних историјских текстова о Турској у англосаксонском свету, и то сигурно није случајно. Анакара то издашно финансира.

Турска је била ужасна сатрапија, и у самој суштини, у пуном напону, није се битно разликовала од данашње тзв. Исламске државе.

Не заваравајте се, то је било то!

ah

pre 7 godina

@zaista
Ne kazem ja da je osmanska vladavina bila puna prosperiteta za porobljene narode, kazem da je u poredjenju sa nekim drugim zapadnoevropskim sistemima, onaj osmanski bio bolji, bar neko vreme. Recimo, Srbin je pod Osmanlijama mogao da ima svoj posed, da obradjuje svoju zemlju, eventualno se bavi trgovinom i od toga zivi. U feudalnim sistemima to je bilo mnogo teze. Recimo, u Engleskoj ili Austriji, seljaci su radili na posedima gospodara i dobijali crkavicu, cisto da prezive. Takodje, dugo se vrednovala iskljucivo sposobnost pojedinca. Sposobni Srbin ili Grk mogao je daleko da dogura u osmanskom drustvu, primer su brojni Veziri, vojni komandanti, trgovci itd. U evropskim sistemima visoke pozicije bile su rezervisane za vlastelu. Koja je sansa bila da u Francuskoj ili Austriji neki siromasni decak iz porobljenog naroda dogura do pozicije drugog coveka carstva i uz to postane zet samoga cara? Skoro nepostojeca. Kod Osmanlija cesta pojava. Ko je bio sposoban napredovao je. Da nam je to ostalo, dobro bi bilo. Ne kazem da je porobljenima bilo dobro, ali sigurno da je mnogo bolje bilo Srbima pod Osmanlijama, nego npr. milionima Juznoamerikanaca koji su zivote ostavili kao robovi u rudnicima srebra koje su drzali Spanci i Portugalci. Da ne pricamo tome kako su prosli Indijci pod Englezima.
Bojim se da nas mentalitet nema veze sa Osmanlijama i njihovim nasledjem, i u istoriji pre njih se vidi nas "gen" da nesposobni unistavaju sposobne i da unistimo sve sto stvorimo.

zaista

pre 7 godina

Zaista, zasto je propalo carstvo koje je vladalo silom i zatucanoscu, koje nije ostavilo nista za sobom osim par lepih komada arhitekture, niti jedan put, skolu, fakultet, ekonomsku granu.. narodima koje drzala porobljene. Osim ratovanja i pljackanja nista nisu radili 500 godina, moralo je i to negde da pukne. Da nisu doneli tehnoloski napredak nekome? Pocetkom 19 veka u Zapadnoj Evropi oko 40-50% pismenih, u otomanskoj carevini 2-3%, tako kazu neki istorijski podaci. Nisam proveravala, ali zvuci vrlo blizu istine.

banka

pre 7 godina

Zao mi je Austro-Ugarskog carstva koje nam je donelo civilizaciju i izskolovalo najvece srpske glave .
Bas mi zao Austrougarskog carstva koje je bilo 500 godina pod Turcima... Nista od renesanse u Evropi nebi bilo bez naucika iz Konstantinopolja koji su pobegli od Turaka...

Sofija

pre 7 godina

Pa normalno je da propadne i da se uruši i da se uguši takvo jedno surovo i siledžijsko carstvo, koje se posle stotina godina nije pomaklo (ni kulturološki, ni socijalno, ni humano, ni...) od svog polazišta. Pa zar Osmanlije nisu satrli vizantijsko carstvo koje je trajalo bar desetak vekova...
Što se tiče njihove vojske (gde je sirotinja raja ginula za njih), činjenica proverena je da su im divni Mlečani prodavali topove, ili ste umislili da je to neki vredni i pametni osmanlijski paša izmislio.
Takođe je upitno zašto se niti jedan Papa (rimski i francuski) nije dao nagovoriti protiv Osmanlija; nego su blagosiljali katoličke krstaše koji su bili, ustvari, prethodnica propasti vizantijskog carstva.
Tako da, što se osmanlijske ekonomije tiče, pa nemojmo se zavaravati - oni su samo krali i krali; ubijali i ubijali; otimali tuđu decu, ženili tuđe majke i obožavali male plavokose slovenske dečake.

haha

pre 7 godina

@Aleksandar
Ma o cemu ti pricas!? Srbija je prestala da postoji padom Smedereva, ostale izmisljotine kvazi patriota su smesne. Kad je pao Krusevac? Novo Brdo? Kragujevac? Kosovo? To nije bila Srbija jel, nego Irak ili koja vec drzava? Srbija je pod turskom vlascu od 1389, a pojedine teritorije jos i pre toga. Te gluposti o nekim kvazi Srbijama koje su postojale kad god bi se neki strucnjak nasao da kaze kako je obnovio Srbiju su samo proizvod isfrustriranosti domacih kvazi istoricara koji ce jos malo objaviti da Srbija nikada nije bila pod Turcima i da je i to neka zavera beckih istoricara.

Stevan

pre 7 godina

Strasno je bata Miki sto ti verujes u neke stvari,a nemas pojma. Na primer da je Austro Ugarska srusila tursko carstvo. Da nije bilo Polajaka koji su pritekli Austriji u pomoc prilikom turske opsade Beca, turski jezik bi se danas govorio od Male Azije do Baltika. Tek posle beckog rata, Austrija se javlja kao neka sila koja nikada nije srusila Tursku nego je samo onemogucila njen dalji prodor u Evropu. A sto se tice toga da nismo srusili Austro Ugarsku, to je tacno. Nismo je srusili sami, kao sto ni Rusi nisu sami srusili Hitlera, ali smo dalli ogroman doprinos.
(dragaN, 24. jun 2016 10:33)

Ne, dali smo mnogo života, ogroman broj života-a dobili NIŠTA zato jer smo kao i uvek donosili glupe odluke i bili vođeni srcem a ne glavom. A i što bismo se vodili glavom kada nam je prazna.

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Gregory House
Prvo edukuj se malo
Srpska despotovina je pala 1521 padom Beograda,zatim u 2 navrata je oslobadjana a najduzi period je bio od 1718 do 1739 onda dolazi 1804 i apsolutni kraj tvojih Osmanlija u Srbiji dakle.o kakvih 500 godina ti ovde govoris...Osmanlije su vladale Srbijom oko 230 godina i to sa 9nekoliko prekida...Osmanlije su vladale i Ugarskom oko 150 godina ali price o 500 godina su više nego smešne...inace njihovo carstvo se urusilo samo iz jednog razloga,bilo je ekstremno zaostalo i surovo.
(Aleksandar, 24. jun 2016 14:01)

===

Netacno.

- Osmanlije su se iskrcale na Balkan 1351. godine. U prvi kontakt sa srpskim snagama dosle su 1371. a prvi put su okupirali delove srpske drzave (danasnju jugoistocnu Srbiju) negde oko 1385. Od tog trenutka pa sve do Prvog Balkanskog Rata (1912.) Osmanlije su kontinuirano i BEZ PREKIDA drzali bar neki deo srpske zemlje -- dakle, 527 godine ukupno. To da smo bili pod Turcima "samo" 230 godina je neka malo zesca naucna fantastika.

- Srpska despotovina nije nestala padom (privremeno oslobodjenog) Beograda 1521., nego padom Smedereva 1459. Svi pokusaji da se despotovina vaspostavi kao ugarski vazalat ili nezavisna drzava, propali su sve do 1817.

- Trece: Austrijanci NIKADA nisu "oslobodili" celu Srbiju, vec manje od jedne trecine. Na vrhuncu vojne ekspanzije, Eugen Savojski je prodro tek negde do danasnje Jagodine. Ogromna vecina srpske teritorije ostala je pod Osmanlijama sve do Kneza Mihaila.

haha

pre 7 godina

@Bononia
Francuzi i Britanci stitili Osmanlije od Austrijanaca i Rusa!? Austrijanci su ti koje je cela Evropa stitila od Osmanlija koje su im 4 puta opsedale Bec. Kad su Austrijanci opsedali Istanbul? Nisu Britanci i Francuzi stitili Osmanlije od Rusa, nego su Rusi stitili Evropu od Osmanlija. Preko 30 ratova su vodili Rusi protiv Turaka i pobedili u 25, tako da su Turci umesto da se sire u Evropi morali da se bore protiv Rusa. Istovremeno su Rusi bili fokusirani na sukobe sa Osmanlijama i nisu osvajali po Evropi, tako da je od ratova Turaka i Rusa profitirala Evropa, tj. Englezi, Francuzi, Spanci, Austrijanci... Britanija nije mogla stiti Osmanlije od Rusa jer su Osmanlije uvek imale jacu vojsku od Engleza, a cak ni Napoleon se nije usudio da napada Osmanlije.

zaista

pre 7 godina

@ah, mislim da gledate preusko. Ako je elita imala dobro obrazovanje, a Istanbul lepe dzamije i gradjevine, ne znaci da su milioni porobljenih naroda prosperirali u nekoj vladavini. Niti sama Turska nije imala dugorocnu korist od sopstvene imperije. Ne mora da se ostavi nista materijalno nekom narodu, ali moze da ostane barem neka infrastruktura ili neki obicaji, skolovanje, neki ekonomski pocetak, ali iza Turaka nije ostalo nista. Nama samima je ostala samo tradicija nasilnog resavanja problema koju ne mozemo da iskorenimo u politici. Nesto obrazovane elite nije znak modernog drustva. I dan danas ne verujemo ni politicaru niti obrazovanom coveku, to nam je nasledje.

Lo

pre 7 godina

propali su zato sto su okupirali nasu teritoriju, da su ostali u bugarskoj i dan danas bi to bila turska. mi sami sa sobom ne mozemo na kraj da izadjemo, zamisli kako je tek tudjinu sa nama.

Gregory House

pre 7 godina

A ovim patriotama da čestitam na ponosu. Jedino u Srbiji si ponosan na to što si rob 500 godina i ne pokušavaš se oduprijeti a i ponosiš se bitkom nakon koje si rob i postao. Zanimljiv smo mi narod, pozdrav iz Republike Srpske.

prdn8

pre 7 godina

Otomansko carstvo je propalo zato sto je Srpska vojska potukla Tursku vojsku u Kumanovskoj bitci.
Zadali smo im smrtonosan udarac kao i nakon toga Austrugarskom carstvu. Mi, Srbi, smo nepobedivi i unistili dva carstva, ko je sledeci?

Adriano_Galliani

pre 7 godina

Нетачно. Отоманско царство је пропало зато што је одбило да се модернизује, а такве моделе видимо и данас. Вредно је помена да се успон такође везује за њихову технолошку предност и иновативност, што им је омогућило силна освајања. Па они се и данас држе закона и обичаја из нашег средњег века, о чему даље да причамо?

Sandžak

pre 7 godina

završetkom Bečkog rata i mirom u Sremskim Karlovcima 1699. Osmanlijsko carstvo bilo je osuđeno na propast...

........
Kakva je to propast ako carstvo.opstane još 209 godina poslije navodnog razloga?
Razlog je bio da su Turci štitili pravoslavne od katolika. Davno bi Vatikan uklonio pravoslavne da nije bilo Turaka.

kopernik

pre 7 godina

Uništio ih je islam, kao što je hrišćanstvo uništilo Rim i donelo mrak u Evropu gušeći nauku i slobodnu misao !Tako je i islam vremenom postajao sve manje tolerantan i gušio je svaki progres što je Ataturk pokušao da spreči, ali izgleda neuspešno !

gile

pre 7 godina

hrabri i odvazni srpski narod koji je bio u vazalskom polozaju 500g...i jos od stefana lazaravica ucestvovao u borbama protiv hriscana na stranu turske.to vam je srbi jedina i prava istina.provjerite u dokumentima turskim ili austro ugarskim...pozz

Miki

pre 7 godina

propalo je jer smo ga mi srušili. a srušili smo i austrougarsko. ko se sa nama zakači, to je početak njegovog kraja.
(papi, 23. jun 2016 21:47)
Osmansko carstvo je srušila baš ta Austro-Ugarska tj. Hasb. monarhija u ono vreme( jeste da su opstali do 1 sv. rata ali mnogo ranije su potučeni) . A što se tiče same Austro-Ugarske, da nije bilo saveznika mi bi i dan danas kampovali na Krfu. Nije strašno što si ti to rekao, strašno je što velika većina veruje isto.

Steve G

pre 7 godina

Neko je napisao da je otomansko carstvo propalo zato sto se nisu modernizovali, ali kad su osvajali Carigrad bili su najmodernija vojska na svetu. A, propali su zato sto smo ih mi natukli u Balkanskom ratu!

bukač

pre 7 godina

@propalo je jer smo ga mi srušili. a srušili smo i austrougarsko. ko se sa nama zakači, to je početak njegovog kraja.
(papi, 23. jun 2016 21:47)

Vidim blizi se kraj Albancima...A bogami i SAD smo unistili sad krpe kraj sa krajem
(NSP, 23. jun 2016 22:54)

Samo polako...svi će doći na red, prva ide EU pa onda.....

NSP

pre 7 godina

@propalo je jer smo ga mi srušili. a srušili smo i austrougarsko. ko se sa nama zakači, to je početak njegovog kraja.
(papi, 23. jun 2016 21:47)
Vidim blizi se kraj Albancima...A bogami i SAD smo unistili sad krpe kraj sa krajem

emir

pre 7 godina

propalo je zbog nepravilnog sprovodjenja serijata,u serijatu ne psotoji kamata niti se placaju porezi osim dzizije za nemuslimane koja odnosi 4% od ukupne godisnje zarade i zekata za muslimane koji odnosi 2,5%
Arapsko carstvo i dan danas traje jer ispravno sprovodi ovaj zakon da su Turci ispravno sprovodili i oni bi trajali i dan danas ali opce poznata stvar kod Turaka je bila 'da su turske kadije idavali fetve(islamske naredbe)shodno misljenju Sultana a ne serijtaskog stava

Славиша

pre 7 godina

Гаврило Принцип је индиректно одговоран за слом четири највеће империје - Аустроугарску, Руско царство, Немачко и Отоманско...

analiticar

pre 7 godina

Neki ce reci da su zakasnili sa reformama, drugi da su propali iznutra zbog korupcije itd. Ja sam pripadnik tarikata u kojem su bili vecina Osmanskih Sultana i nase vidjenje je iz vjerskog ugla: propast je neminovna kada zavlada nepravda, dragi Bog ne trpi nepravdu pa makar to radio i zvanicni halifa. Dok su se drzali pravde carstvo je trajalo. To je apsolutna istina. Zar bi toliki narodi zivjeli pod nepravdom da su Turci bili zli stotinama godina? Nema sile koja bi to sprovela na terenu.

BgdSrb

pre 7 godina

Da li ovi što pišu da smo ga mi uništili stvarno u to veruju? Mi kao narod treba prvo da shvatimo koliko smo mali i nebitni na svetskoj pozornici. Jedina stvar kojoj smo mi direktno kumovali je početak prvog svetskog rata, što i nije baš za pohvalu. Sve ostalo pre i posle, samo smo plivali kako nas valovi nose. Naš je problem što stalno pokušavamo da plivamo uzvodno

SrbinsonKruso

pre 7 godina

Osmanlijsko ili Osmansko (nikako Otomansko-tako govore zapadnjaci) carstvo propalo je zbog sopstvene ekonomske i tehnološke nazadnosti... Pa pred kraj XVIII i početkom XIX veka bilo je toliko zaostalo da su velike sile već tada pocele da planiraju šta će i kako će urediti postojanje istog... naravno velikog uricaja su imali i nacionalni pokreti na početku XIX veka i nesposobnost Turske da integriše Jermene, Srbe, Grke, Bugare, Rumune ali i Arape, Kurde, i druge neturske muslimane u svom carstvu... Zanimljivo je da je iskru koja je pokrenula plamen, dao srpski narod i to ne Prvim srpski ustankom, već stajanjem uz Austrijance koji osvajaju Beogradski pašaluk u 1700-tim... nekako se sve to poklopilo sa opadanjem moći ovog do XVII veka najsnažnijeg carstva sredozemlja... završetkom Bečkog rata i mirom u Sremskim Karlovcima 1699. Osmanlijsko carstvo bilo je osuđeno na propast...

banka

pre 7 godina

Zao mi je Austro-Ugarskog carstva koje nam je donelo civilizaciju i izskolovalo najvece srpske glave .
Bas mi zao Austrougarskog carstva koje je bilo 500 godina pod Turcima... Nista od renesanse u Evropi nebi bilo bez naucika iz Konstantinopolja koji su pobegli od Turaka...

.

pre 7 godina

Negde u 17 veku naglo umire Sultan Murat IV, mlad i bez muskih naslednika. Po starom obicaju, po stupanju na tron pobio je sve muske rodjake, osim jednog brata koji nije bio pretnja jer je bio mentalno poremecen. Na samrtnoj postelji, Murat naredjuje da i taj brat bude ubijen, kako poremecena osoba ne bi nasledila tron. Ipak, brata nisu ubili jer bi tako nestala dinastija Osmanlija nego su ga doveli na vlast. Od tada pa nadalje, osmanski sultani ne ubijaju bracu vec ih drze u zatocenistvu, u posebnim odajama u dvoru, nazvanim "zlatni kavez". Zarobljena braca zivela su iskljucivo u drustvu zena, bez mogucnosti slobodnog kretanja.Kako su mnogi sultani umirali pre nego im sinovi odrastu, nasledjivala su ih upravo ta braca iz zlatnog kaveza. Vecina njih je imala mentalne probleme proistekle iz godina (nekada i decenija) izolacije. E, takvi sultani su vlast prepustali korumpiranim vezirima, a sami donosili pogubne odluke po drzavu. Kako je sultan slabio, tako su ekstremne religijske vodje jacale, pa su kocile modernizaciju drzave. Nije tesko bilo uticati na mentalno poremecene sultane koji nisu nista znali o zivotu van dvora. Ipak, sve do druge polovine 19 veka to je i dalje bilo carstvo koje nikada u svojoj istoriji nije imalo spoljni dug! Na propast je uticala i pojava agresivnog i mocnog severnog suseda, Rusije, koja je bila jedina drzava koja je redovno dobijala ratove protiv Osmanlija, za razliku od evropskih monarhija. Problem Rusije usporio je sirenje Osmanlija na Zapad.

Unutrasnjost

pre 7 godina

Propali su onog trenutka kada su izgubili celu mornaricu u bitci kod Akcijuma cini minse 1771 tada im je Rusija unistila celu flotu. Sve posle toga je bilo odrzavanje tamnpon zone izmedju imperije Velike Britanije i Ruskog carstva. Upravo posle te bitke porobljeni narodi pocinju da se bude i dizu ustanke. Kod nas svi znamo kada je krenuo Prvi srpski ustanak. Od tog momenta i Nemacko carstvo pocinje da se dize i da otimima teritorije na ustrb Otomanskog carstva koje tolerisu i englezi i rusi i svoj vrhunac dostizu nakon nekih sto godina i malo vise.

cobo

pre 7 godina

Otomansko carstvo je propalo jer je jednostavno bilo preveliko,kao Makedonsko,Rimsko,Mongolsko,Prusko,Austro-Ugarsko,Kolonijalno- Britansko i kao sto ce Americko,Rusko i Kinesko carstvo etz.

dragaN

pre 7 godina

propalo je jer smo ga mi srušili. a srušili smo i austrougarsko. ko se sa nama zakači, to je početak njegovog kraja.
(papi, 23. jun 2016 21:47)
Osmansko carstvo je srušila baš ta Austro-Ugarska tj. Hasb. monarhija u ono vreme( jeste da su opstali do 1 sv. rata ali mnogo ranije su potučeni) . A što se tiče same Austro-Ugarske, da nije bilo saveznika mi bi i dan danas kampovali na Krfu. Nije strašno što si ti to rekao, strašno je što velika većina veruje isto.
(Miki, 24. jun 2016 08:54)

Strasno je bata Miki sto ti verujes u neke stvari,a nemas pojma. Na primer da je Austro Ugarska srusila tursko carstvo. Da nije bilo Polajaka koji su pritekli Austriji u pomoc prilikom turske opsade Beca, turski jezik bi se danas govorio od Male Azije do Baltika. Tek posle beckog rata, Austrija se javlja kao neka sila koja nikada nije srusila Tursku nego je samo onemogucila njen dalji prodor u Evropu. A sto se tice toga da nismo srusili Austro Ugarsku, to je tacno. Nismo je srusili sami, kao sto ni Rusi nisu sami srusili Hitlera, ali smo dalli ogroman doprinos.

Swarog

pre 7 godina

Propali su jer za 600 godina ili vise postojanja nisu napravili ama bas nista. Nikakvo dostignue u nauci, tehnologiji, drustvu. A i zasto bi, alah je svakako sve uredio, nema sta tu sad da se menja. Vecinsko, hriscansko stanovnistvo obespravljeno i nemotivisano, stotinama godina zasnivali su drzavu na eksploataciji resursa bogatih provincija i reketu koji su uzimali evropskim drzavma. Kad su neki sultani u 19. veku skontali gde to vodi, bilo je vec kasno. Danasnja Turska postoji samo zahvaljujuci Kemalu Ataturku i zato sto su se bili ukenjali da ce totalno da propadnu posle prvog svetskog rata su morali da provedu nasilnu modernizaciju u novim nacionalnim granicama.

prorok unazad

pre 7 godina

Pita evropljanin Turcina, kako to da ste nekada ste bili mnogo razvijeniji i u nauci i svim drugim oblastima a sada ste toliko zaostali, skoro pa propali? kaze turcin pa i vi biste da ste bili 400 godina na Balkanu...

Miroslav

pre 7 godina

Bravo za istraživača.Skoro iz sličnih razloga je propao i Rim.U tom pravcu se kreće i Evropska civilizacija. Uostalom, zar i mi, Srbi nismo u istoj situaciji, kao što su bile osmanlije u vreme propasti? Pa zar kod nas ne vlada ista priča:Oni koji nas najviše kradu, počev od Karića,Miškovića, Koleta, a i Leoni i Jura,i svaka aktuelna vlast, počev od Tita, preko Slobe, Điniđića, Koštunice ,Tadića i Vučića-SVI oni su vladali i vladaju, ne obazirući se na pravdu i prirodne zakone,i tako su stvarali mulj u kome smo svi zaglibljeni. Zato moramo propasti, kao i Otomansko carstvo.Naš, srpski doprinos sa MIlošem i Đorđem je samo ubrzao neminovnost tom propadanju, kao što to čine i izbeglice svojim pritiskom na Evropu danas.

ovca

pre 7 godina

Propali su jer su bili ratnicka,versko-izrabljivacka kasta,sva velika carstva su ostavila iza sebe neki civilizacijski napredak na ovim prostorima osim Turske,sto su zatekli unistili su,ono sto je prezivelo prvi talas osvajanja ugasilo se samo od silnih taksi i haraca,tako da su ostatak svoje vladavine ziveli kao feudalisti nad porobljenom rajom drzeci je u zestokom jarmu!!Sve u svemu veliko nista, osim patnje i siromastva za porobljene zemlje!

Makib

pre 7 godina

Bilo je vise razloga,zajednicki razlog propasti Vizantijskog i Otomanskog carstva su korupcije.
Jos neki od razloga propasti Otomanskog carstva, zaostalost, zatucanost, diktatura, jedno od najgorih carstava koje je svet imao priliku da vidi.
Ima li su sve, mogli su sve, ali nisu znali.
Turska na primer i danas kao da zivi u nekim proslim vekovima, jos se cude zasto nikada nece uci u EU.

pravnik

pre 7 godina

Propalo je zato sto je bilo na putu Britanskih imperijalnih interesa. Otomansko carsto kao i sva ostala carstva su nestala u Evropi nakon I Svetskog rata(Rusko, Austro/ugarsko, Nemacko i Tursko). Oba svetska rata su vodjena zbog dominacije nad naftnim izvoristama, koje je najvise kontrolisala tadasnja Turska imerija. Britanija je zeleza izvore nafte u danasnjem Iraku i to je glavni uzrok oba rata, odnosno sukob Brtianije i Nemacke oko tih teritorija.

Aleksandar

pre 7 godina

Gregory House
Prvo edukuj se malo
Srpska despotovina je pala 1521 padom Beograda,zatim u 2 navrata je oslobadjana a najduzi period je bio od 1718 do 1739 onda dolazi 1804 i apsolutni kraj tvojih Osmanlija u Srbiji dakle.o kakvih 500 godina ti ovde govoris...Osmanlije su vladale Srbijom oko 230 godina i to sa 9nekoliko prekida...Osmanlije su vladale i Ugarskom oko 150 godina ali price o 500 godina su više nego smešne...inace njihovo carstvo se urusilo samo iz jednog razloga,bilo je ekstremno zaostalo i surovo.

zaista

pre 7 godina

Zaista, zasto je propalo carstvo koje je vladalo silom i zatucanoscu, koje nije ostavilo nista za sobom osim par lepih komada arhitekture, niti jedan put, skolu, fakultet, ekonomsku granu.. narodima koje drzala porobljene. Osim ratovanja i pljackanja nista nisu radili 500 godina, moralo je i to negde da pukne. Da nisu doneli tehnoloski napredak nekome? Pocetkom 19 veka u Zapadnoj Evropi oko 40-50% pismenih, u otomanskoj carevini 2-3%, tako kazu neki istorijski podaci. Nisam proveravala, ali zvuci vrlo blizu istine.

Tuzlak

pre 7 godina

Nije se ni danas puno promijenilo, kad se sa Arapinom pogodis oko cijene i sve pretocis u ugovor na kraju budi sretan ako izglavis 75% dogovorene cijene....Kuwait, Qatar, Jordan, Saudija...

popeye

pre 7 godina

@Gregory House
Коментаришеш а слабо знаш историјске чињенице; није ти познато да је трајало нешто више од 400 година, као и да је за то време било неколико већих и мањих буна и сеоба? Друго, чији роб су били твоји преци, преко у РС, пошто у то време слободна није била сигурно?

cojle

pre 7 godina

Propali su jer su zatucani.

Kakvi su se pojavili 1200. godine...na istom nivou razvoja,svesti...su bili i 1900. Ni malo nisu napredovali...ne može batko 700 godina po istom sistemu.

Bolje pod Austrougarima da smo bili....100x bi bolje prošli. A to je onaj problem kao i kod Turaka, Srbi se ne menjaju...od uvek bi i jare i pare...pa posle ceo svet protiv njih...posle se čudo što im niko ne veruje...a u isto vreme bi i sa Rusima i Turcima i Franczima i Austrougarima...ko što bi sada u isto vreme i sa Rusima i Amerima...

Pa neće moći da može...nismo mi neka zemlja od koje iko i išta zavisi...mi smo puvonjak na vetru. A kada to konačno ukapiramo, možda i mi malo napredujemo.

Nemanja C

pre 7 godina

Otidite na Wiki stranicu "Science and technology in the Ottoman Empire". Nema članka na Wikipediji koji u više reči opisuje manje. Eto zato su propali. Svaka druga imperija je izrodila nešto na ovom polju što je značajno unapredilo ekonomiju ili sposobnost projektovanja sile. Pravo pitanje je - zašto Otomansko carstvo nije ranije propalo? Mnogo, previše, istorijske sreće. Timuridi su mogli da ih zbrišu sa lica zemlje posle katastrofalnog poraza kod Ankare već 1402. godine. Bajazit je zarobljen (jedini put da se to desilo jednom Otomanskom sultanu) i nije dugo poživeo u zarobljeništvu. Igrom slučaja uskoro je i Timur umro (bio je stariji čovek) pa je i njegova carevina pala u građanski rat. U tom nekom periodu je kuga pokosila Evropu sa mnogo većim intezitetom nego Otomansko carstvo. Na posletku barem 100 godina je produženo njihovo postojanje činjenicom da nikome nije odgovaralo da bolesnik evrope umre.

Bobi Jokić

pre 7 godina

Pa zato sto ga unistio hrabri i odvazni Srpski narod!!!!!
(sah 88, 23. jun 2016 21:46)

Pa nismo ga mi uništili. Problem je što su se drugi narodi pobunili, i otarasili se turaka. Siriji, Egiptu, Tunisu, Iraku, Jermenija... Tek onda su se stekli uslovi da i Balkan skupi snage i pokuša da ih otera.

ИБАРСКИ МРМОТ

pre 7 godina

Неспособни султани су куповали воз, а ни изграђене пруге у време модернизације

Varangian

pre 7 godina

@Sandžak, 24. jun 2016 09:30
Da su Turci zaista štitili pravoslavne, i druge nekatolike, od katolika ne biste li Vi danas bili pravoslavac, ili pripadnik Crkve bosanske? Just saying. Činjenica je da nemuslimani u Otomanskom carstvu uglavnom nisu imali ikakvih prava - mada je bilo momenata kada im je položaj bio relativno dobar da budemo iskreni. Naglasak na relativno. Uglavnom kada je sultan, ili što je mnogo važnije Porta, imao ekonomski interes za takvo što. Na primer, kada je Bajazit II formalno pozvao Jevreje proterane iz Španije da se nasele na teritoriji carstva. No, uglavnom je položaj nemuslimana bio više nego loš, a pojedini sultani, Murat III na primer, su otvoreno zagovarali politiku po kojoj su nemuslimani u carstvu trebali biti u apsolutno potčinjenom položaju. Za nemuslimane - pravoslavne i katoličke hrišćane, Jevreje, zoroastriance i druge - ali i za pripadnike nekih non-mainstream islamskih sekti, život pod Turcima je bio život pod konstantnom pretnjom. Kada se nije radilo o fizičkoj prisili, radilo se o ekonomskoj prisili i slično. Priča o Otomanskom carstvu kao naprednoj i prosvećenoj državi u kojoj su svi bili ravnopravni je (neo)osmanski revizionizam, koji je užasna stvar, podjednako loša kao i negiranje Shoahe.

Vladimirr

pre 7 godina

Српски народ је уништио многа царства, па и оманско
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ИБАРСКИ МРМОТ, 24. jun 2016 06:29)

Mislis, gde god ima Srba, to pre ili posle pukne? Tu bih se slozio :)

lika

pre 7 godina

hriscanske nacije srbi, bugari, rumuni, grci, jermeni i gruzijci imali su bune skoro stalno jer su bili gradjani drugog reda. te bune od 1800 prerastaju u opsti gradjanski rat koji je potpomognut i sa zapada i rusije naoruzavanjem pobunjenih nacija i direktnim konfliktom sa otomanima. jednostavno pukli su po etnickim savovima kao i jugoslavija, oni koji su se nasli sa pogresne strane tih savova stradali su. danasnjoj turskoj pripala je celokupna anadolija, koja im pripada kao sto nama srbima pripada vojvodina.

Sirmium

pre 7 godina

Papi,
Uključujući tu i nas same sa sobom...mada nešto smo slabo ratova dobili u zadnjih par decenija,a i te velike nekadašnje nismo dobili bez obilate pomoći velikih sila

Bononia

pre 7 godina

završetkom Bečkog rata i mirom u Sremskim Karlovcima 1699. Osmanlijsko carstvo bilo je osuđeno na propast...

........
Kakva je to propast ako carstvo.opstane još 209 godina poslije navodnog razloga?
Razlog je bio da su Turci štitili pravoslavne od katolika. Davno bi Vatikan uklonio pravoslavne da nije bilo Turaka.
(Sandžak, 24. jun 2016 09:30)

Opstalo je jos 209 godina jer su ih Francuzi i Briti stitili od Rusa i Austrijanaca. A pravoslavlje je opstalo jer je Turcima trebala raja da placa porez i kuluci, stim sto je porezovanje i kulucenje bilo fer i dobra pogodba do XVIII veka, kada je carstvo bilo stabilno, nego kasnije kada je bilo korumpirano i etiketirano kao "bolesnik na Bosforu".

Влада

pre 7 godina

Propali su jer su se pocetkom 19 veka konacno setili ugnjeteni naridi da sinhronizuju svoju borbu za slobodu. Ni komunikacije ni brojnost ljudi ni obrazovanje nije islo na ruku do tada. Kada su svi digli u isto vreme, Otomanska imperija nije mogla da se bori na vise frontova u isto vreme

ah

pre 7 godina

@zaista
E to vec nema nikakve logike.
Mozemo mi da ih ne volimo, ali nisu oni bili ni zaostali ni zatucani.
Koliko god da si vojno jak ne mozes vladati tolikim prostorom ako nisi napredan i organizovan. A Osmanlije su bile izuzetno organizovane i napredne za to vreme.
Nisu ostavljali fakultete ali nisu ih ostavljali ni drugi. Sta su Englezi ostavili Indiji, Egiptu ili Bocvani? Sta su Spanci ostavili Argentini ili Peruu?
Osmalnije su bile napredne, recimo njihov administrativni sistem je bio bukvalno vekovima ispred onih u zapadnoj Evropi. Umetnost i nauka su tamo cvetali, narocito u 16 veku, dok su u zap. Evropi i dalje spaljivali vestice i naucnike koji bi se suprotstavili tvrdnjama Crkve. Nepismenih nikada nije bilo vise nego u Evropi.
Bezbednije je bilo biti Jevrej ili Pravoslavac u Osmanskom Carstvu nego u Evropi. Npr. U 15. Veku su Osmanlije poslale brodove i sve Jevreje koje je Inkvizicija proterala iz Spanije doveli su u Osm. Carstvo, dali im staniste i posao.
Dugo su bili pravednije drustvo od bilo kog, nije bilo vlastele, obican decak iz Bosne mogao je da postane Veliki Vezir, u Evropi je to bilo nemoguce. Nije bilo feudalnih gospodara, harac Osmanlija je bio manji od bilo kog poreza u feudalnoj Evropi. Jedna desetina, manji porez nego danas!
Austrougarska je npr. prisilno pokatolicila milione Pravoslavaca, Osmanlije to nisu radile na silu. Koliko ima Pravoslavaca danas tamo gde su Turci vladali a koliko tamo gde su vladali Austrijanci? Nije to slucajnost.

zaista

pre 7 godina

@ah, mislim da gledate preusko. Ako je elita imala dobro obrazovanje, a Istanbul lepe dzamije i gradjevine, ne znaci da su milioni porobljenih naroda prosperirali u nekoj vladavini. Niti sama Turska nije imala dugorocnu korist od sopstvene imperije. Ne mora da se ostavi nista materijalno nekom narodu, ali moze da ostane barem neka infrastruktura ili neki obicaji, skolovanje, neki ekonomski pocetak, ali iza Turaka nije ostalo nista. Nama samima je ostala samo tradicija nasilnog resavanja problema koju ne mozemo da iskorenimo u politici. Nesto obrazovane elite nije znak modernog drustva. I dan danas ne verujemo ni politicaru niti obrazovanom coveku, to nam je nasledje.

Zoki

pre 7 godina

Korupcija, verska neravnopravnost, nestabilnost. Sistemski problemi. Mogli su da se takmiče sa feudalnom Evropom, sa onom prosvećenom nisu imali šanse.

Vila sa Dedinja

pre 7 godina

To je bila jedna stara istrosena imperija.sistem koji nije imao sisteme za brze prilagodjavanje promenama. Oni su nastali kao imperija jos i 14 veku i ipstali do 20tog...sto je mnogi mnogo je. I imperije jednostavno imaju vek trajanja. Ova studija pokazuje jedan aspekt koji je doprineo propasti.

Ali koga je sad to briga. Sad gledamo u USA i EU i cekamo koja ce prva da se surva. Mi smo ga ufotiljili u svakom slucaju.

Radivoje

pre 7 godina

Čim je Milos podmazo malo sultana i kompaniju Turci su legli na rudu i gotova stvar, i dan danas vazi isto pravilo za sve, nema toga ko se ne prodaje u pitanju je samo cifra.

NisamStigo

pre 7 godina

@ propalo je jer smo ga mi srušili. a srušili smo i austrougarsko. ko se sa nama zakači, to je početak njegovog kraja.
(papi, 23. jun 2016 21:47)
Evo zato se i Evropa raspada polako..

Sofija

pre 7 godina

Pa normalno je da propadne i da se uruši i da se uguši takvo jedno surovo i siledžijsko carstvo, koje se posle stotina godina nije pomaklo (ni kulturološki, ni socijalno, ni humano, ni...) od svog polazišta. Pa zar Osmanlije nisu satrli vizantijsko carstvo koje je trajalo bar desetak vekova...
Što se tiče njihove vojske (gde je sirotinja raja ginula za njih), činjenica proverena je da su im divni Mlečani prodavali topove, ili ste umislili da je to neki vredni i pametni osmanlijski paša izmislio.
Takođe je upitno zašto se niti jedan Papa (rimski i francuski) nije dao nagovoriti protiv Osmanlija; nego su blagosiljali katoličke krstaše koji su bili, ustvari, prethodnica propasti vizantijskog carstva.
Tako da, što se osmanlijske ekonomije tiče, pa nemojmo se zavaravati - oni su samo krali i krali; ubijali i ubijali; otimali tuđu decu, ženili tuđe majke i obožavali male plavokose slovenske dečake.

Сремац

pre 7 godina

Постоји епидемија писања повољних историјских текстова о Турској у англосаксонском свету, и то сигурно није случајно. Анакара то издашно финансира.

Турска је била ужасна сатрапија, и у самој суштини, у пуном напону, није се битно разликовала од данашње тзв. Исламске државе.

Не заваравајте се, то је било то!

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Otomansko carstvo propalo je jer su kontrolu nad njim preuzeli sultanovi evnusi koji su slusali strane gospodare i njihov diktat.

Zvuci poznato?

haha

pre 7 godina

@Aleksandar
Ma o cemu ti pricas!? Srbija je prestala da postoji padom Smedereva, ostale izmisljotine kvazi patriota su smesne. Kad je pao Krusevac? Novo Brdo? Kragujevac? Kosovo? To nije bila Srbija jel, nego Irak ili koja vec drzava? Srbija je pod turskom vlascu od 1389, a pojedine teritorije jos i pre toga. Te gluposti o nekim kvazi Srbijama koje su postojale kad god bi se neki strucnjak nasao da kaze kako je obnovio Srbiju su samo proizvod isfrustriranosti domacih kvazi istoricara koji ce jos malo objaviti da Srbija nikada nije bila pod Turcima i da je i to neka zavera beckih istoricara.

haha

pre 7 godina

@Bononia
Francuzi i Britanci stitili Osmanlije od Austrijanaca i Rusa!? Austrijanci su ti koje je cela Evropa stitila od Osmanlija koje su im 4 puta opsedale Bec. Kad su Austrijanci opsedali Istanbul? Nisu Britanci i Francuzi stitili Osmanlije od Rusa, nego su Rusi stitili Evropu od Osmanlija. Preko 30 ratova su vodili Rusi protiv Turaka i pobedili u 25, tako da su Turci umesto da se sire u Evropi morali da se bore protiv Rusa. Istovremeno su Rusi bili fokusirani na sukobe sa Osmanlijama i nisu osvajali po Evropi, tako da je od ratova Turaka i Rusa profitirala Evropa, tj. Englezi, Francuzi, Spanci, Austrijanci... Britanija nije mogla stiti Osmanlije od Rusa jer su Osmanlije uvek imale jacu vojsku od Engleza, a cak ni Napoleon se nije usudio da napada Osmanlije.

ah

pre 7 godina

@zaista
Ne kazem ja da je osmanska vladavina bila puna prosperiteta za porobljene narode, kazem da je u poredjenju sa nekim drugim zapadnoevropskim sistemima, onaj osmanski bio bolji, bar neko vreme. Recimo, Srbin je pod Osmanlijama mogao da ima svoj posed, da obradjuje svoju zemlju, eventualno se bavi trgovinom i od toga zivi. U feudalnim sistemima to je bilo mnogo teze. Recimo, u Engleskoj ili Austriji, seljaci su radili na posedima gospodara i dobijali crkavicu, cisto da prezive. Takodje, dugo se vrednovala iskljucivo sposobnost pojedinca. Sposobni Srbin ili Grk mogao je daleko da dogura u osmanskom drustvu, primer su brojni Veziri, vojni komandanti, trgovci itd. U evropskim sistemima visoke pozicije bile su rezervisane za vlastelu. Koja je sansa bila da u Francuskoj ili Austriji neki siromasni decak iz porobljenog naroda dogura do pozicije drugog coveka carstva i uz to postane zet samoga cara? Skoro nepostojeca. Kod Osmanlija cesta pojava. Ko je bio sposoban napredovao je. Da nam je to ostalo, dobro bi bilo. Ne kazem da je porobljenima bilo dobro, ali sigurno da je mnogo bolje bilo Srbima pod Osmanlijama, nego npr. milionima Juznoamerikanaca koji su zivote ostavili kao robovi u rudnicima srebra koje su drzali Spanci i Portugalci. Da ne pricamo tome kako su prosli Indijci pod Englezima.
Bojim se da nas mentalitet nema veze sa Osmanlijama i njihovim nasledjem, i u istoriji pre njih se vidi nas "gen" da nesposobni unistavaju sposobne i da unistimo sve sto stvorimo.

Neko

pre 7 godina

Otomansko carstvo je propalo zato što se osvojene terotorije nisu razvijale i zato što se u njih nije sistematski ulagalo. Gradilo se i ulagalo isključivo u Istanbulu, Bursi i drugim maloazijskim gradovima dok su se osvojene terotorije isključivo eksplatisale bez ikakve želje da se tamo uspostavi bilo kakav pravni pravni poredak.

TNT

pre 7 godina

papi
Mislim da pojednostavljuješ stvari nije Turska propala zbog toga što su se zakačili s nama. Mislim i Amerika bi probala 1999. ali ne mi smo propali jer smo se zakačili s njima. Tako da je Osmansko carstvo ipak propalo zbog nekih unutrašnjih ali i spoljašnjih okolnosti, industrijska revolucija je samo jedan apsekt kao i ovo sudstvo navedeno u tekstu. Ja mislim da je isto tako nedostatak liberalne ideje, nepostojanje odvojenosti institucija religije od države isto tako imalo ulogu u tome.

Komša

pre 7 godina

Ratno carstvo,koje se stalno širilo održavalo je "revolucionarnu" atmosferu unutar sebe dokle god se širilo i to je prolazilo jer jr moglo da zadovolji apetite svih pokretača političkih dogadjaja.
Na unutrašnje promene nisu hteli da "gube vreme" i nisu nikad uspostavili stabilno društvo već su sanjali o prodoru u Evropu.
Tako su od naprednog društva ,kakvo su bili u 14. veku (seljače je moglo da postane veliki vezir) stagniranjem postali najnazadnije.

fluks

pre 7 godina

Propalo je zbog zakasnele modernizacije, zbog zastarelog feudalnog uredjenja i mozda najvise zbog citlucenja ( gde su se izmedju spahija i kmetova javili i janicari koji su nametnuli kmetovima dodatni harac). Sultani su pokusali da to suzbiju, ali zbog velicine teritorije nisu moglu u potpunosti da ih kontrolisu. Npr. dahije su bile proterane iz Beograda ali su se ponovo vratili i preuzeli Beograd i ubrzali Prvi srpski ustanak.

sale

pre 7 godina

Sva carstva umiru jednom kada dospeju u fazu održavanja. Jednostavno svako centralizovano uređenje nije dovoljno fleksibilno za sve teritorije koje su pod njim sa svojim specifičnostima. Dodatni problem je nedostatak društvene mobilnosti koji je glavni generator revolucija, a do koje uvek na kraju dođe jer društveni "pobednici" gledaju da zacementiraju svoj klasni položaj i ostave ga u amanet svom potomstvu, a to je po prirodi stvari najčešće bez nekakve nezamenljive društvene funkcije - dakle samo jalovo crpljenje resursa društva. Pri tome, to ne mora biti samo na bazi kapitala (po marksistima) - takođe teokratije, vojne hunte, komunističke dinastije - sve one propadaju po istom tom obrascu. Pravila moraju da budu fer i da omoguće novodošlima da se penju, ali to onda znači da oni sa vrha moraju pristati na mogućnost pada i sistem mora da obezbedi da im to ne bude strašno, da ne znači gubitak života ili potpunu bedu, a sa druge strane da drakonski kažnjava pokušaj trajnog uzurpiranja privremeno zadobijene moći.

Lola

pre 7 godina

Znaci, zakljucak je da, u industrijsko vreme, bez nezavisnog sudstva nema dugorocnog napretka. Ima smisla, i jasno pokazuje najvecu rak-ranu sadasnje Srbije.

Stevan

pre 7 godina

Strasno je bata Miki sto ti verujes u neke stvari,a nemas pojma. Na primer da je Austro Ugarska srusila tursko carstvo. Da nije bilo Polajaka koji su pritekli Austriji u pomoc prilikom turske opsade Beca, turski jezik bi se danas govorio od Male Azije do Baltika. Tek posle beckog rata, Austrija se javlja kao neka sila koja nikada nije srusila Tursku nego je samo onemogucila njen dalji prodor u Evropu. A sto se tice toga da nismo srusili Austro Ugarsku, to je tacno. Nismo je srusili sami, kao sto ni Rusi nisu sami srusili Hitlera, ali smo dalli ogroman doprinos.
(dragaN, 24. jun 2016 10:33)

Ne, dali smo mnogo života, ogroman broj života-a dobili NIŠTA zato jer smo kao i uvek donosili glupe odluke i bili vođeni srcem a ne glavom. A i što bismo se vodili glavom kada nam je prazna.

Niko

pre 7 godina

Ovo navedeno u studiji je jedan od razloga propasti Otomanskog carstva. Zbog slicnih (politicko-ekonomskih) razloga su propale i ostale drzave koje su propale. Izmedju ostalih i mi - razlog naseg propadanja je urusavanje institucija koje jednima daju, a drugima uzimaju. Na papiru svi imaju ista prava, ali je u praksi drugacije. Mi zapravo i ne znamo kako izgleda funkcionalna drzava, jer je ni mi, ni naši roditelji nismo ni videli (ziveli u njoj). Zato dosta komentatora lako donosi pogresne zakljucke. Predlazem za čitanje "Zašto narodi propadaju", autori Robinson i Davutoglu.

Liberty

pre 7 godina

Pametni ljudi su odavno objasnili da su za progres i blagostanje društva najvažniji: vladavina prava i individualne slobode. Bez toga nema inovacija, konkurentnosti, prilagodljivosti, pa samim tim ni razvoja i uspeha.

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Gregory House
Prvo edukuj se malo
Srpska despotovina je pala 1521 padom Beograda,zatim u 2 navrata je oslobadjana a najduzi period je bio od 1718 do 1739 onda dolazi 1804 i apsolutni kraj tvojih Osmanlija u Srbiji dakle.o kakvih 500 godina ti ovde govoris...Osmanlije su vladale Srbijom oko 230 godina i to sa 9nekoliko prekida...Osmanlije su vladale i Ugarskom oko 150 godina ali price o 500 godina su više nego smešne...inace njihovo carstvo se urusilo samo iz jednog razloga,bilo je ekstremno zaostalo i surovo.
(Aleksandar, 24. jun 2016 14:01)

===

Netacno.

- Osmanlije su se iskrcale na Balkan 1351. godine. U prvi kontakt sa srpskim snagama dosle su 1371. a prvi put su okupirali delove srpske drzave (danasnju jugoistocnu Srbiju) negde oko 1385. Od tog trenutka pa sve do Prvog Balkanskog Rata (1912.) Osmanlije su kontinuirano i BEZ PREKIDA drzali bar neki deo srpske zemlje -- dakle, 527 godine ukupno. To da smo bili pod Turcima "samo" 230 godina je neka malo zesca naucna fantastika.

- Srpska despotovina nije nestala padom (privremeno oslobodjenog) Beograda 1521., nego padom Smedereva 1459. Svi pokusaji da se despotovina vaspostavi kao ugarski vazalat ili nezavisna drzava, propali su sve do 1817.

- Trece: Austrijanci NIKADA nisu "oslobodili" celu Srbiju, vec manje od jedne trecine. Na vrhuncu vojne ekspanzije, Eugen Savojski je prodro tek negde do danasnje Jagodine. Ogromna vecina srpske teritorije ostala je pod Osmanlijama sve do Kneza Mihaila.

posteni janjicar

pre 7 godina

nesposobnost Turske da integriše Jermene, Srbe, Grke, Bugare, Rumune ali i Arape, Kurde, i druge neturske muslimane u svom carstvu... (SrbinsonKruso, 23. jun 2016 23:35)

Oni su svojevremeno bili prilicno dobro integrisani, tek kasnije se pocinju postepeno dezintegrisati. A to koincidira s generalnim propadanjem Carstva, ciji je osnovini uzrok, ipak, bila korupcija, kao sto je ovde utvrdjeno. Pa cak i tada... prisetite se da Prvi Srpski Ustanak zapravo nije poceo protiv Carstva. Na protiv. ustanici su bili upravo cuvari "pravnog poretka" i ustali su na osnovu prava i *duznosti* koja im je taj pravni poredak u to vreme davao. Taj ustanak je poceo, kako je to vec i Filip Visnjic rekao, kao buna na *dahije*. Te dahije, ko god i sta god da su bili, bili su neprijatelji carstva, subverzivni elementi, ne ustanici. Tek kasnije medjunarodne prilike, a narocito Rusi, okrecu vodu na svoju vodenicu.