Četvrtak, 08.10.2015.

19:05

Naučne činjenice koje zvuče kao naučna fantastika

Izvor: express.hr

Nauène èinjenice koje zvuèe kao nauèna fantastika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

neko je izgleda bezao sa Fizike I na fakultetu...

pre 8 godina

@ diplomirani fizičar, 9. oktobar 2015 08:30

Nisam znao da Megatrend ima fakultet za fiziku... Telo ubaceno u takav tunel bi povecavalo brzinu po sinusnom zakonu i proletelo kroz centar Zemlje istom brzinom kao i prva kosmicka brzina (7.9 km/s) i nastavilo, usporavajuci, do druge strane, kada bi na povrsini stalo i krenulo nazad. Bez prigusenja izazvanog, recimo, vazduhom u tunelu, telo bi kao klatno oscilovalo beskonacno dugo.

betmen

pre 8 godina

A terminalna brzina tela u zavisnosti od gustine vazduha u tunelu?Valjda bi posle oscilovanja telo bi doslo u centar i tu ostalo.

trajce

pre 8 godina

Po pitanju količine informacije - radi se u najvećem broju o informacijama koje naše telo prima iz svog okruženja ili koje sami emitujemo: temperatura, podaci o balansu, informacije sa naših nervnih završetaka na koje naše telo mora da reaguje itd.
Ne misli se samo na činjenice koje vidimo ili čujemo.

diplomirani fizičar

pre 8 godina

Približavanjem centru ubrzanje raste i ni u kom slučaju nije konstantno. Ono ima vrednost g= 9,81m/s2 samo na povrsini zemlje.
(Vesna 315, 8. oktobar 2015 23:02)

Potpuno netačno. Približavanjem centru Zemlje ubrzanje opada jer je rezultantna gravitaciona sila sve manja i postiže nulu u centru Zemlje. Tako da bi se nesrećni čovek pod dejstvom zbira sila inercije i gravitacione sile oscilatorno približavao centru Zemlje i tu se na kraju zaustavio. To da će čovek ispasti na drugu stranu Zemlje je mogao da napiše samo neko ko je bežao sa časova fizike u osnovnoj školi.

Duke

pre 8 godina

@Vesna
Ubrzanje sa smanjenjem poluprecnika centra mase koja se nalazi "ispod" tela se smanjuje sto znaci da kretanjem ka centru zemlje ubrzanje opada da bi u samom centru bilo 0.

Vecini nije jasno da telo ako ima slobodan pad dok dodje do centra Zemlje imace neku brzinu i nece se momentalno zaustaviti vec ce nastaviti ka drugoj strani uz "kocenje". Ukoliko je Zemlja lopta i u tom tunelu vakum dolazi do beskonacnih oscilacija. Medjutim, niti je Zemlja lopta pa bi se moglo desiti ili da izletite sa druge strane ili da vam zafali da stignete do kraja, niti mozete stvoriti apsolutni vakum tako da bi sigurno postojao nekakav otpor sredine. Tada dolazi do prigusenih oscilacija, a kako nema dodavanja energije telo bi posle odredjenog vremena zavrsilo u centru.

tripko

pre 8 godina

@deka Verovatno misle na epiderm. Ožiljci su dublje, u dermu i imaju mnogo manje ćelija, a puno vezivnih vlakana. Zato su tvrđi od ostale kože. A epiderm koji ih pokriva je tanji od okolnog, zato se vide na površini. Sam epiderm se ponaša isto kao na zdravoj koži, ćelije se polako pomeraju prema površini, istovremeno sazrevaju i kad dođu na površinu već su mrtve i posle izvesnog vremena otpadnu.

Stativa!

pre 8 godina

Približavanjem centru ubrzanje raste i ni u kom slučaju nije konstantno. Ono ima vrednost g= 9,81m/s2 samo na povrsini zemlje.

(Vesna 315, 08. oktobar 2015 23:02)

Opada! Brzina raste, ubrzanje opada. Nadam se da praviš razliku.

razuma bez

pre 8 godina

(D.Pavlovic, 08. oktobar 2015 23:05)

Da si naucio pravopis i gramatiku, mozda bi(h) negde procitao za nesto sto se zove klatno. K L A T N O - klatno...

Pretpostavljam da umes da koristis internet za jos po nesto, osim ostavljanja glupih komentara, pa potrazi gore navedenu napravu (klatno) i pogledaj kako funkcionise...

Vlada

pre 8 godina

Da pojasnim malo ovo sa tunelom. Ubrzanje g bi se konstantno smanjivalo prilikom priblizavanja centru i bilo bi jednako kao da je zemlja onolikog poluprecnika kolika je udaljenost od centra. Za ostatak iznad gravitaciono polje se ponistava. Suprotno se desava prilikom udaljavanja od centra. U centru zaista nema gravitacije ali inercija ce gurati telo da proleti kroz centar. Bestezinsko stanje bi se osecalo sve vreme jer je u pitanju slobodan pad. I na kraju, da, telo bi oscilovalo kroz tunel od vrha do dna beskonacno.

Boro

pre 8 godina

Ovo nije najjasnije napisano (u stvari stogo govoreći, nema dobro definisano značenje):

"1. Ljudski mozak svake sekunde prima 11 miliona informacija, ali je svestan njih svega 40."

Šta je to "jedna informacija"?

Jel to iskaz, recimo, "da će sunce izaći sutra"? Ali, onda je i iskaz "sunce neće izaći sutra" isto tako "jedna informacija".

No, intuitivno gledano, ova dva iskaza nam ne daju istu "količinu informacije", jer smo u prvi svi više-manje sigurni, prvi iskaz nam ne kazuje bog zna šta novo. Drugi iskaz, pak, nam kazuje puno. Recimo, da će se sutra desiti neka katastrofa, dakle događaj koji ne očekujemo, i stoga smo ovime saznali nešto zaista novo.

Pojam informacije, odnosno količine informacije, se u informatici i definiše preko verovatnoća, a meri se u bitovima.

Danijel

pre 8 godina

Sve procitah ,pa malo razmislih ! Ono pod brojem dva . E , to smatram velikom gluposcu ! Kada bi ste probusili tunel kroz zemlju i skocili u njega ? Ne da ne bi ste stigli na drugu stranu za 42-43 minuta ili 2 sata ! Ma ne bi ste stigli nikada na drugu stranu !Prosto, zemljna vas teza vuce do sredine i tu ce se truditi da vas zadrzi(da zaboravimo unutrasnju temperaturu zemlje) .Znaci da bi sledecu polovinu puta morali da se penjete !? Jos nisam cuo nigde i ni za koga da se penjao tom brzinom (izuzev supermena ha!ha!ha!) i da je uspeo da savlada toliku visinu rukama i nogama !
(D.Pavlovic, 08. oktobar 2015 23:05)

Ja tvoj komentar smatram velikom gluposcu. Nije poenta poenta to sto ti mislis...

Previše uslova

pre 8 godina

Ovo pod brojem 2 je moguće samo pod određenim uslovima. Zemlja bi morala biti homogena (kako bi gravitaciono polje bilo uniformno), otvor bi morao biti probušen kroz sredinu ali bi se takođe morao poklapati sa Zemljinom sopstvenom osom rotacije (u cilju sprečavanja pojave Koriolisovog ubrzanja), otvor bi morao imati simetričan oblik (da ovo nije slučaj, zidovi otvora bliži telu koje pada kroz isti bi privukli to telo i ono bi udarilo u zid (sa obzirom da gravitaciona sila zavisi od kvadrata rastojanja)), težište poprečnog preseka otvora bi se moralo poklapati sa osom sopstvene rotacije Zemlje tj. ista bi morala prolaziti kroz tačku koja je težište otvora, otvor bi možda i mogao da bude nesimetričan (nisam stigao da se bavim tačnom analizom), u svakom slučaju telo bi moralo da se pusti sa ili bez početne brzine iz težište poprečnog preseka otvora (početna brzina bi uticala na vreme trajanja prolaska i na krajnji položaj tela na drugom kraju zemlje). U slučaju da telo ima početnu brzinu, vektor brzine bi morao imati pravac sopstvene ose obrtanja Zemlje. Ako se telo pušta bez početne brzine, morao bi vladati vakuum ako želimo da telo stigne na drugu stranu zemlje (na istu razdaljinu od jezgra sa koje je i krenulo).

milos

pre 8 godina

toliko pametnih ljudi se ubja da dokaze da su pogresili za br. 2.
verovatno svesno zanemaruju cinjenicu da je to hipoteticki predstavljeno i racunato kao da je skok u obican bunar.
verujem da su to ukapirali i ovi koji objasnjavaju kako to nije moguce, ali nisu hteli da propuste priliku da pokazu koliko znanje iz oblasti fizike imaju. poz svim dobrim ljudima. ;-)

Berliner

pre 8 godina

@Vesna315:
Tacno je da ubrzanje nije konstantno, ali ne raste, vec opada do nule u centru Zemlje. Zamislite masu u centru Zemlje. Nju privlaci okolna masa Zemlje podjednako na sve strane, te je rezultujuca gravitaciona sila jednaka nuli.
@D. Pavlovic:
Tako je, Zemlja vuce do sredine, ali u samoj sredini bi brzina usmerena ka drugom kraju bila prilicno velika. Ako bi zanemarili otpore kretanju (ako u rupi ne bi bio vakuum, vec vazduh, otopri bi postojali, i bili bi vrlo brzo prilicno veliki jer bi zavisili od kvadrata brzine), brzina bi bila tolika da bi stigli tacno na povrsinu Zemlje na suprotnoj strani, pri cemu bi konstantno gubili brzinu u drugoj polovini puta. Bez otpora, teorijski bi mogli tako da oscilujete izmedju 2 povrsine Zemlje vecno.

kukuruz

pre 8 godina

Ljudski mozak svake sekunde prima 11 miliona informacija, ali je svestan njih svega 40, od kojih je 38 o liku i delu graditelja BnV i Despotovog grada.

Previše uslova

pre 8 godina

Što se tiče onih koji misle da bi se telo zaustavilo u centru Zemlje, to je greška, ovde dolazimo do zakona o odrzanji energije. Na telo prilikom pada deluje gravitaciona sila, da delu putanje od površine do jezgra, gravitaciona sila, pravac i smer kretanja se poklapaju pa gravitaciona sila vrši pozitivan rad, na taj način povećava kinetičku energiju tela koja zavisi od kvadrata brzine i mase tela. Ta kinetička energija se troši kada telo prođe jezgro i nastavi da se kreće ka površini, na tom delu gravitaciona sila vrši negativan rad (smer sile i brzine tela su suprotni). Do centra jezgra, telo skupi taman toliko energije da savlada negativno dejstvo gravitacione sile posle jezgra i na taj način telo stiže na drugu stranu.

Prle

pre 8 godina

Kada pročitam kometare u vezi padanja kroz tunel probijen kroz celu zemaljsku kuglu, jasno mi je u kakvoj zemlji živim, i ko sve ovde ima pravo glasa.
Ako nekoga zanima: ubrzanje na površini Zemlje je g = 9,81m/s2, telo počinje da pada kroz tunel (od brzine V=0), dobija na brzini, ali ubrzanje opada, jer je telo sve bliže centru Zemlje gde je g=0. Kada telo stigne u centar zemlje, tada je g=0, a brzina je maksimalna (mrzi me da računam, ali uooopšte nije mala), zbog te brzine telo nastavlja da se kreće, sada od centra prema površini na drugoj strani. Od centra, pa do površine, deluje negativno ubrzanje (odnosno, usporenje) koje je sve veće, čime se telo usporava, i na površini zemlje, sa druge strane, telo konačno dostiže brzinu V=0, ali sada ima ubrzanje ka drugoj strani (opet g = 9,81m/s2), i sve se ponavlja kao što je i opisano. Sve ovo važi ako zanemarimo otpor vazduha i tempereturne promene koje postoje sa promenom pozicije tela po dubini Zemlje - naravno, sve je ovo nerealno, ali o tome je i bilo reči u tekstu. Ako sve ovo navedeno zanemari, onda telo beskrajno osciluje od površine Zemlje do površine na drugoj strani, i obrnuto. Naravno, zanemarili smo i eventualne dodire sa zidovima tunela, kao i uticaje korumpiranih političara na kretanje tela.
Ako neko još ima dilemu oko ove priče, neka pogleda klatno na satu - klatno ne ostaje u donjem položaju, već nastavlja da se kreće ka drugoj tački maksimalne visine pozicioniranja klatna.

Goran

pre 8 godina

Tunel kroz zemlju. Zamislite klatno i njegovo ponasanje, ako ga samo pustite da krene nikada ne moze ponovo da se vrati do iste tacke, oscilovace i na kraju ce da stane, isto kao i covek u tom tunelu, nikada ne bi stigao na drugu stranu, falilo bi mu par kilometara ili metara, u svakom slucaju zavrsio bi u sredini na kraju :)

z

pre 8 godina

Ma mora da se u komentarima nadje (ne bitno da li u pozitivnom ili negativnom smislu) Bg na vodi ili premijer pa to ti je...ne bitno koja je tema sport, kultura, info, nauka ili vremensla prognoza... Nista mi nije jasno... Vama kao da nista nije bitno iz teksta, kao i da ne procitate, bitno je samo da se ostavi komentar na evo opet pomenutu temu...

D.Pavlovic

pre 8 godina

Sve procitah ,pa malo razmislih ! Ono pod brojem dva . E , to smatram velikom gluposcu ! Kada bi ste probusili tunel kroz zemlju i skocili u njega ? Ne da ne bi ste stigli na drugu stranu za 42-43 minuta ili 2 sata ! Ma ne bi ste stigli nikada na drugu stranu !Prosto, zemljna vas teza vuce do sredine i tu ce se truditi da vas zadrzi(da zaboravimo unutrasnju temperaturu zemlje) .Znaci da bi sledecu polovinu puta morali da se penjete !? Jos nisam cuo nigde i ni za koga da se penjao tom brzinom (izuzev supermena ha!ha!ha!) i da je uspeo da savlada toliku visinu rukama i nogama !

Vesna 315

pre 8 godina

@mateja
Približavanjem centru ubrzanje raste i ni u kom slučaju nije konstantno. Ono ima vrednost g= 9,81m/s2 samo na povrsini zemlje.

Fizika

pre 8 godina

Formula: m[kg]=r[kg/m^3]*V[m^3]. Ako pretpostavimo da je na oko 20 C, gustina vazduha 1,2kg/m^3 i ako je soba dimenzije 4m*3m*3m = 36 m^3 dobijamo da je tezina vazduha u praznoj sobi oko 43 kg.
Nista impresivno.

Vlada

pre 8 godina

Bestežinsko stanje bismo osećali STALNO dok oscilujemo kroz taj tunel! Slobodan pad = bestežinsko stanje. Važi za oba smera kretanja.

mateja

pre 8 godina

Sto se tice ovog sa rupom kroz Zemlju: Konstantnim ubrzanjem g biste do jezgra dostigli max brzinu, a zatim biste konstantim usporenjem g usporili do nule tacno na povrsini (ili na onom rastojanju od jezgra od kog ste krenuli bez pocetne brzine) samo sa druge strane

haha

pre 8 godina

"2. Kad bi izbušili tunel kroz Zemlju i uskočili u njega, trebalo bi vam 42 minuta i 12 sekundi da dođete na drugu stranu."
drugu stranu cega, realno bi bilo da za 21 minut i 06 sekundi dodjemmo do centra zemlje i tu osetimo bestezinsko stanje, nikako ne bismo mogli da dodjemo na drugu stranu, jer u tom slucaju bi se kretali gore-dole kroz taj tunel, neprekidno... zar ne?

Loznicanin

pre 8 godina

Na Balkanu postoji zemlja u kojoj ljude vlast pravi budalama preko 25 godina a ti ljudi ocigledno smatraju da to nije dovoljno i da treba jos!

Dragan Pavlovic

pre 8 godina

Auu.Jesu li to tvrdnje sa univerziteta u Mrdusi Donjoj ili Prisoje Gornje.
Evo demanta sa Univerziteta u Skender Vakufu:
2) Ne bi nikada stigli na drugu stranu Zemlje
) Kumulusi mogu biti teski i hiljade slonova
) vazduh u sobi tezak 45 kg -diletanti , tezina se ne meri kilogramima
itd, itd

milan-bgd

pre 8 godina

Broj 8 je zezanje (osim možda za sajamsku halu). Koliko je stvarno?
(Milan, 8. oktobar 2015 20:05)

Nije zezanje. Gustina vazduha je oko 1.22 kg po kubnom metru na nivou mora i pri 15 C. Ako je prosecna soba 5x4x2.6 metara (recimo) to je 52 kubika, znaci 63 kg vazduha.

Sto se tice padanja kroz centar Zemlje, vec je vise puta pisano o tome. Ako nema vazduha u tunelu, telo bi neprestano oscilovalo napred-nazad Srbija- Catam ostrva - Srbija - Catam ostrva...

zoran1965

pre 8 godina

Najsnažnija bića na Zemlji su bakterije gonoreje koje mogu povući težinu
100.000 veću od svoje
Znači pod itno nabaviti gonoreju da ojačamo...

max

pre 8 godina

2. Kad bi izbušili tunel kroz Zemlju i uskočili u njega, trebalo bi vam 42 minuta i 12 sekundi da dođete na drugu stranu.

kada bi izbusili taj tunel ne bi nikad izasli da drugu stranu jer bi na pola puta tj u centru zemlje dospeli u bestezinsko stanje

Loznicanin

pre 8 godina

Na Balkanu postoji zemlja u kojoj ljude vlast pravi budalama preko 25 godina a ti ljudi ocigledno smatraju da to nije dovoljno i da treba jos!

zoran1965

pre 8 godina

Najsnažnija bića na Zemlji su bakterije gonoreje koje mogu povući težinu
100.000 veću od svoje
Znači pod itno nabaviti gonoreju da ojačamo...

haha

pre 8 godina

"2. Kad bi izbušili tunel kroz Zemlju i uskočili u njega, trebalo bi vam 42 minuta i 12 sekundi da dođete na drugu stranu."
drugu stranu cega, realno bi bilo da za 21 minut i 06 sekundi dodjemmo do centra zemlje i tu osetimo bestezinsko stanje, nikako ne bismo mogli da dodjemo na drugu stranu, jer u tom slucaju bi se kretali gore-dole kroz taj tunel, neprekidno... zar ne?

Dragan Pavlovic

pre 8 godina

Auu.Jesu li to tvrdnje sa univerziteta u Mrdusi Donjoj ili Prisoje Gornje.
Evo demanta sa Univerziteta u Skender Vakufu:
2) Ne bi nikada stigli na drugu stranu Zemlje
) Kumulusi mogu biti teski i hiljade slonova
) vazduh u sobi tezak 45 kg -diletanti , tezina se ne meri kilogramima
itd, itd

milan-bgd

pre 8 godina

Broj 8 je zezanje (osim možda za sajamsku halu). Koliko je stvarno?
(Milan, 8. oktobar 2015 20:05)

Nije zezanje. Gustina vazduha je oko 1.22 kg po kubnom metru na nivou mora i pri 15 C. Ako je prosecna soba 5x4x2.6 metara (recimo) to je 52 kubika, znaci 63 kg vazduha.

Sto se tice padanja kroz centar Zemlje, vec je vise puta pisano o tome. Ako nema vazduha u tunelu, telo bi neprestano oscilovalo napred-nazad Srbija- Catam ostrva - Srbija - Catam ostrva...

mateja

pre 8 godina

Sto se tice ovog sa rupom kroz Zemlju: Konstantnim ubrzanjem g biste do jezgra dostigli max brzinu, a zatim biste konstantim usporenjem g usporili do nule tacno na povrsini (ili na onom rastojanju od jezgra od kog ste krenuli bez pocetne brzine) samo sa druge strane

Fizika

pre 8 godina

Formula: m[kg]=r[kg/m^3]*V[m^3]. Ako pretpostavimo da je na oko 20 C, gustina vazduha 1,2kg/m^3 i ako je soba dimenzije 4m*3m*3m = 36 m^3 dobijamo da je tezina vazduha u praznoj sobi oko 43 kg.
Nista impresivno.

max

pre 8 godina

2. Kad bi izbušili tunel kroz Zemlju i uskočili u njega, trebalo bi vam 42 minuta i 12 sekundi da dođete na drugu stranu.

kada bi izbusili taj tunel ne bi nikad izasli da drugu stranu jer bi na pola puta tj u centru zemlje dospeli u bestezinsko stanje

Vlada

pre 8 godina

Bestežinsko stanje bismo osećali STALNO dok oscilujemo kroz taj tunel! Slobodan pad = bestežinsko stanje. Važi za oba smera kretanja.

Vesna 315

pre 8 godina

@mateja
Približavanjem centru ubrzanje raste i ni u kom slučaju nije konstantno. Ono ima vrednost g= 9,81m/s2 samo na povrsini zemlje.

D.Pavlovic

pre 8 godina

Sve procitah ,pa malo razmislih ! Ono pod brojem dva . E , to smatram velikom gluposcu ! Kada bi ste probusili tunel kroz zemlju i skocili u njega ? Ne da ne bi ste stigli na drugu stranu za 42-43 minuta ili 2 sata ! Ma ne bi ste stigli nikada na drugu stranu !Prosto, zemljna vas teza vuce do sredine i tu ce se truditi da vas zadrzi(da zaboravimo unutrasnju temperaturu zemlje) .Znaci da bi sledecu polovinu puta morali da se penjete !? Jos nisam cuo nigde i ni za koga da se penjao tom brzinom (izuzev supermena ha!ha!ha!) i da je uspeo da savlada toliku visinu rukama i nogama !

neko je izgleda bezao sa Fizike I na fakultetu...

pre 8 godina

@ diplomirani fizičar, 9. oktobar 2015 08:30

Nisam znao da Megatrend ima fakultet za fiziku... Telo ubaceno u takav tunel bi povecavalo brzinu po sinusnom zakonu i proletelo kroz centar Zemlje istom brzinom kao i prva kosmicka brzina (7.9 km/s) i nastavilo, usporavajuci, do druge strane, kada bi na povrsini stalo i krenulo nazad. Bez prigusenja izazvanog, recimo, vazduhom u tunelu, telo bi kao klatno oscilovalo beskonacno dugo.

Prle

pre 8 godina

Kada pročitam kometare u vezi padanja kroz tunel probijen kroz celu zemaljsku kuglu, jasno mi je u kakvoj zemlji živim, i ko sve ovde ima pravo glasa.
Ako nekoga zanima: ubrzanje na površini Zemlje je g = 9,81m/s2, telo počinje da pada kroz tunel (od brzine V=0), dobija na brzini, ali ubrzanje opada, jer je telo sve bliže centru Zemlje gde je g=0. Kada telo stigne u centar zemlje, tada je g=0, a brzina je maksimalna (mrzi me da računam, ali uooopšte nije mala), zbog te brzine telo nastavlja da se kreće, sada od centra prema površini na drugoj strani. Od centra, pa do površine, deluje negativno ubrzanje (odnosno, usporenje) koje je sve veće, čime se telo usporava, i na površini zemlje, sa druge strane, telo konačno dostiže brzinu V=0, ali sada ima ubrzanje ka drugoj strani (opet g = 9,81m/s2), i sve se ponavlja kao što je i opisano. Sve ovo važi ako zanemarimo otpor vazduha i tempereturne promene koje postoje sa promenom pozicije tela po dubini Zemlje - naravno, sve je ovo nerealno, ali o tome je i bilo reči u tekstu. Ako sve ovo navedeno zanemari, onda telo beskrajno osciluje od površine Zemlje do površine na drugoj strani, i obrnuto. Naravno, zanemarili smo i eventualne dodire sa zidovima tunela, kao i uticaje korumpiranih političara na kretanje tela.
Ako neko još ima dilemu oko ove priče, neka pogleda klatno na satu - klatno ne ostaje u donjem položaju, već nastavlja da se kreće ka drugoj tački maksimalne visine pozicioniranja klatna.

Danijel

pre 8 godina

Sve procitah ,pa malo razmislih ! Ono pod brojem dva . E , to smatram velikom gluposcu ! Kada bi ste probusili tunel kroz zemlju i skocili u njega ? Ne da ne bi ste stigli na drugu stranu za 42-43 minuta ili 2 sata ! Ma ne bi ste stigli nikada na drugu stranu !Prosto, zemljna vas teza vuce do sredine i tu ce se truditi da vas zadrzi(da zaboravimo unutrasnju temperaturu zemlje) .Znaci da bi sledecu polovinu puta morali da se penjete !? Jos nisam cuo nigde i ni za koga da se penjao tom brzinom (izuzev supermena ha!ha!ha!) i da je uspeo da savlada toliku visinu rukama i nogama !
(D.Pavlovic, 08. oktobar 2015 23:05)

Ja tvoj komentar smatram velikom gluposcu. Nije poenta poenta to sto ti mislis...

kukuruz

pre 8 godina

Ljudski mozak svake sekunde prima 11 miliona informacija, ali je svestan njih svega 40, od kojih je 38 o liku i delu graditelja BnV i Despotovog grada.

Stativa!

pre 8 godina

Približavanjem centru ubrzanje raste i ni u kom slučaju nije konstantno. Ono ima vrednost g= 9,81m/s2 samo na povrsini zemlje.

(Vesna 315, 08. oktobar 2015 23:02)

Opada! Brzina raste, ubrzanje opada. Nadam se da praviš razliku.

milos

pre 8 godina

toliko pametnih ljudi se ubja da dokaze da su pogresili za br. 2.
verovatno svesno zanemaruju cinjenicu da je to hipoteticki predstavljeno i racunato kao da je skok u obican bunar.
verujem da su to ukapirali i ovi koji objasnjavaju kako to nije moguce, ali nisu hteli da propuste priliku da pokazu koliko znanje iz oblasti fizike imaju. poz svim dobrim ljudima. ;-)

Berliner

pre 8 godina

@Vesna315:
Tacno je da ubrzanje nije konstantno, ali ne raste, vec opada do nule u centru Zemlje. Zamislite masu u centru Zemlje. Nju privlaci okolna masa Zemlje podjednako na sve strane, te je rezultujuca gravitaciona sila jednaka nuli.
@D. Pavlovic:
Tako je, Zemlja vuce do sredine, ali u samoj sredini bi brzina usmerena ka drugom kraju bila prilicno velika. Ako bi zanemarili otpore kretanju (ako u rupi ne bi bio vakuum, vec vazduh, otopri bi postojali, i bili bi vrlo brzo prilicno veliki jer bi zavisili od kvadrata brzine), brzina bi bila tolika da bi stigli tacno na povrsinu Zemlje na suprotnoj strani, pri cemu bi konstantno gubili brzinu u drugoj polovini puta. Bez otpora, teorijski bi mogli tako da oscilujete izmedju 2 povrsine Zemlje vecno.

tripko

pre 8 godina

@deka Verovatno misle na epiderm. Ožiljci su dublje, u dermu i imaju mnogo manje ćelija, a puno vezivnih vlakana. Zato su tvrđi od ostale kože. A epiderm koji ih pokriva je tanji od okolnog, zato se vide na površini. Sam epiderm se ponaša isto kao na zdravoj koži, ćelije se polako pomeraju prema površini, istovremeno sazrevaju i kad dođu na površinu već su mrtve i posle izvesnog vremena otpadnu.

razuma bez

pre 8 godina

(D.Pavlovic, 08. oktobar 2015 23:05)

Da si naucio pravopis i gramatiku, mozda bi(h) negde procitao za nesto sto se zove klatno. K L A T N O - klatno...

Pretpostavljam da umes da koristis internet za jos po nesto, osim ostavljanja glupih komentara, pa potrazi gore navedenu napravu (klatno) i pogledaj kako funkcionise...

z

pre 8 godina

Ma mora da se u komentarima nadje (ne bitno da li u pozitivnom ili negativnom smislu) Bg na vodi ili premijer pa to ti je...ne bitno koja je tema sport, kultura, info, nauka ili vremensla prognoza... Nista mi nije jasno... Vama kao da nista nije bitno iz teksta, kao i da ne procitate, bitno je samo da se ostavi komentar na evo opet pomenutu temu...

Duke

pre 8 godina

@Vesna
Ubrzanje sa smanjenjem poluprecnika centra mase koja se nalazi "ispod" tela se smanjuje sto znaci da kretanjem ka centru zemlje ubrzanje opada da bi u samom centru bilo 0.

Vecini nije jasno da telo ako ima slobodan pad dok dodje do centra Zemlje imace neku brzinu i nece se momentalno zaustaviti vec ce nastaviti ka drugoj strani uz "kocenje". Ukoliko je Zemlja lopta i u tom tunelu vakum dolazi do beskonacnih oscilacija. Medjutim, niti je Zemlja lopta pa bi se moglo desiti ili da izletite sa druge strane ili da vam zafali da stignete do kraja, niti mozete stvoriti apsolutni vakum tako da bi sigurno postojao nekakav otpor sredine. Tada dolazi do prigusenih oscilacija, a kako nema dodavanja energije telo bi posle odredjenog vremena zavrsilo u centru.

Goran

pre 8 godina

Tunel kroz zemlju. Zamislite klatno i njegovo ponasanje, ako ga samo pustite da krene nikada ne moze ponovo da se vrati do iste tacke, oscilovace i na kraju ce da stane, isto kao i covek u tom tunelu, nikada ne bi stigao na drugu stranu, falilo bi mu par kilometara ili metara, u svakom slucaju zavrsio bi u sredini na kraju :)

trajce

pre 8 godina

Po pitanju količine informacije - radi se u najvećem broju o informacijama koje naše telo prima iz svog okruženja ili koje sami emitujemo: temperatura, podaci o balansu, informacije sa naših nervnih završetaka na koje naše telo mora da reaguje itd.
Ne misli se samo na činjenice koje vidimo ili čujemo.

Boro

pre 8 godina

Ovo nije najjasnije napisano (u stvari stogo govoreći, nema dobro definisano značenje):

"1. Ljudski mozak svake sekunde prima 11 miliona informacija, ali je svestan njih svega 40."

Šta je to "jedna informacija"?

Jel to iskaz, recimo, "da će sunce izaći sutra"? Ali, onda je i iskaz "sunce neće izaći sutra" isto tako "jedna informacija".

No, intuitivno gledano, ova dva iskaza nam ne daju istu "količinu informacije", jer smo u prvi svi više-manje sigurni, prvi iskaz nam ne kazuje bog zna šta novo. Drugi iskaz, pak, nam kazuje puno. Recimo, da će se sutra desiti neka katastrofa, dakle događaj koji ne očekujemo, i stoga smo ovime saznali nešto zaista novo.

Pojam informacije, odnosno količine informacije, se u informatici i definiše preko verovatnoća, a meri se u bitovima.

Vlada

pre 8 godina

Da pojasnim malo ovo sa tunelom. Ubrzanje g bi se konstantno smanjivalo prilikom priblizavanja centru i bilo bi jednako kao da je zemlja onolikog poluprecnika kolika je udaljenost od centra. Za ostatak iznad gravitaciono polje se ponistava. Suprotno se desava prilikom udaljavanja od centra. U centru zaista nema gravitacije ali inercija ce gurati telo da proleti kroz centar. Bestezinsko stanje bi se osecalo sve vreme jer je u pitanju slobodan pad. I na kraju, da, telo bi oscilovalo kroz tunel od vrha do dna beskonacno.

Previše uslova

pre 8 godina

Što se tiče onih koji misle da bi se telo zaustavilo u centru Zemlje, to je greška, ovde dolazimo do zakona o odrzanji energije. Na telo prilikom pada deluje gravitaciona sila, da delu putanje od površine do jezgra, gravitaciona sila, pravac i smer kretanja se poklapaju pa gravitaciona sila vrši pozitivan rad, na taj način povećava kinetičku energiju tela koja zavisi od kvadrata brzine i mase tela. Ta kinetička energija se troši kada telo prođe jezgro i nastavi da se kreće ka površini, na tom delu gravitaciona sila vrši negativan rad (smer sile i brzine tela su suprotni). Do centra jezgra, telo skupi taman toliko energije da savlada negativno dejstvo gravitacione sile posle jezgra i na taj način telo stiže na drugu stranu.

diplomirani fizičar

pre 8 godina

Približavanjem centru ubrzanje raste i ni u kom slučaju nije konstantno. Ono ima vrednost g= 9,81m/s2 samo na povrsini zemlje.
(Vesna 315, 8. oktobar 2015 23:02)

Potpuno netačno. Približavanjem centru Zemlje ubrzanje opada jer je rezultantna gravitaciona sila sve manja i postiže nulu u centru Zemlje. Tako da bi se nesrećni čovek pod dejstvom zbira sila inercije i gravitacione sile oscilatorno približavao centru Zemlje i tu se na kraju zaustavio. To da će čovek ispasti na drugu stranu Zemlje je mogao da napiše samo neko ko je bežao sa časova fizike u osnovnoj školi.

betmen

pre 8 godina

A terminalna brzina tela u zavisnosti od gustine vazduha u tunelu?Valjda bi posle oscilovanja telo bi doslo u centar i tu ostalo.

Previše uslova

pre 8 godina

Ovo pod brojem 2 je moguće samo pod određenim uslovima. Zemlja bi morala biti homogena (kako bi gravitaciono polje bilo uniformno), otvor bi morao biti probušen kroz sredinu ali bi se takođe morao poklapati sa Zemljinom sopstvenom osom rotacije (u cilju sprečavanja pojave Koriolisovog ubrzanja), otvor bi morao imati simetričan oblik (da ovo nije slučaj, zidovi otvora bliži telu koje pada kroz isti bi privukli to telo i ono bi udarilo u zid (sa obzirom da gravitaciona sila zavisi od kvadrata rastojanja)), težište poprečnog preseka otvora bi se moralo poklapati sa osom sopstvene rotacije Zemlje tj. ista bi morala prolaziti kroz tačku koja je težište otvora, otvor bi možda i mogao da bude nesimetričan (nisam stigao da se bavim tačnom analizom), u svakom slučaju telo bi moralo da se pusti sa ili bez početne brzine iz težište poprečnog preseka otvora (početna brzina bi uticala na vreme trajanja prolaska i na krajnji položaj tela na drugom kraju zemlje). U slučaju da telo ima početnu brzinu, vektor brzine bi morao imati pravac sopstvene ose obrtanja Zemlje. Ako se telo pušta bez početne brzine, morao bi vladati vakuum ako želimo da telo stigne na drugu stranu zemlje (na istu razdaljinu od jezgra sa koje je i krenulo).

max

pre 8 godina

2. Kad bi izbušili tunel kroz Zemlju i uskočili u njega, trebalo bi vam 42 minuta i 12 sekundi da dođete na drugu stranu.

kada bi izbusili taj tunel ne bi nikad izasli da drugu stranu jer bi na pola puta tj u centru zemlje dospeli u bestezinsko stanje

haha

pre 8 godina

"2. Kad bi izbušili tunel kroz Zemlju i uskočili u njega, trebalo bi vam 42 minuta i 12 sekundi da dođete na drugu stranu."
drugu stranu cega, realno bi bilo da za 21 minut i 06 sekundi dodjemmo do centra zemlje i tu osetimo bestezinsko stanje, nikako ne bismo mogli da dodjemo na drugu stranu, jer u tom slucaju bi se kretali gore-dole kroz taj tunel, neprekidno... zar ne?

D.Pavlovic

pre 8 godina

Sve procitah ,pa malo razmislih ! Ono pod brojem dva . E , to smatram velikom gluposcu ! Kada bi ste probusili tunel kroz zemlju i skocili u njega ? Ne da ne bi ste stigli na drugu stranu za 42-43 minuta ili 2 sata ! Ma ne bi ste stigli nikada na drugu stranu !Prosto, zemljna vas teza vuce do sredine i tu ce se truditi da vas zadrzi(da zaboravimo unutrasnju temperaturu zemlje) .Znaci da bi sledecu polovinu puta morali da se penjete !? Jos nisam cuo nigde i ni za koga da se penjao tom brzinom (izuzev supermena ha!ha!ha!) i da je uspeo da savlada toliku visinu rukama i nogama !

Dragan Pavlovic

pre 8 godina

Auu.Jesu li to tvrdnje sa univerziteta u Mrdusi Donjoj ili Prisoje Gornje.
Evo demanta sa Univerziteta u Skender Vakufu:
2) Ne bi nikada stigli na drugu stranu Zemlje
) Kumulusi mogu biti teski i hiljade slonova
) vazduh u sobi tezak 45 kg -diletanti , tezina se ne meri kilogramima
itd, itd

Loznicanin

pre 8 godina

Na Balkanu postoji zemlja u kojoj ljude vlast pravi budalama preko 25 godina a ti ljudi ocigledno smatraju da to nije dovoljno i da treba jos!

Fizika

pre 8 godina

Formula: m[kg]=r[kg/m^3]*V[m^3]. Ako pretpostavimo da je na oko 20 C, gustina vazduha 1,2kg/m^3 i ako je soba dimenzije 4m*3m*3m = 36 m^3 dobijamo da je tezina vazduha u praznoj sobi oko 43 kg.
Nista impresivno.

mateja

pre 8 godina

Sto se tice ovog sa rupom kroz Zemlju: Konstantnim ubrzanjem g biste do jezgra dostigli max brzinu, a zatim biste konstantim usporenjem g usporili do nule tacno na povrsini (ili na onom rastojanju od jezgra od kog ste krenuli bez pocetne brzine) samo sa druge strane

Vlada

pre 8 godina

Bestežinsko stanje bismo osećali STALNO dok oscilujemo kroz taj tunel! Slobodan pad = bestežinsko stanje. Važi za oba smera kretanja.

zoran1965

pre 8 godina

Najsnažnija bića na Zemlji su bakterije gonoreje koje mogu povući težinu
100.000 veću od svoje
Znači pod itno nabaviti gonoreju da ojačamo...

Vesna 315

pre 8 godina

@mateja
Približavanjem centru ubrzanje raste i ni u kom slučaju nije konstantno. Ono ima vrednost g= 9,81m/s2 samo na povrsini zemlje.

diplomirani fizičar

pre 8 godina

Približavanjem centru ubrzanje raste i ni u kom slučaju nije konstantno. Ono ima vrednost g= 9,81m/s2 samo na povrsini zemlje.
(Vesna 315, 8. oktobar 2015 23:02)

Potpuno netačno. Približavanjem centru Zemlje ubrzanje opada jer je rezultantna gravitaciona sila sve manja i postiže nulu u centru Zemlje. Tako da bi se nesrećni čovek pod dejstvom zbira sila inercije i gravitacione sile oscilatorno približavao centru Zemlje i tu se na kraju zaustavio. To da će čovek ispasti na drugu stranu Zemlje je mogao da napiše samo neko ko je bežao sa časova fizike u osnovnoj školi.

milan-bgd

pre 8 godina

Broj 8 je zezanje (osim možda za sajamsku halu). Koliko je stvarno?
(Milan, 8. oktobar 2015 20:05)

Nije zezanje. Gustina vazduha je oko 1.22 kg po kubnom metru na nivou mora i pri 15 C. Ako je prosecna soba 5x4x2.6 metara (recimo) to je 52 kubika, znaci 63 kg vazduha.

Sto se tice padanja kroz centar Zemlje, vec je vise puta pisano o tome. Ako nema vazduha u tunelu, telo bi neprestano oscilovalo napred-nazad Srbija- Catam ostrva - Srbija - Catam ostrva...

Goran

pre 8 godina

Tunel kroz zemlju. Zamislite klatno i njegovo ponasanje, ako ga samo pustite da krene nikada ne moze ponovo da se vrati do iste tacke, oscilovace i na kraju ce da stane, isto kao i covek u tom tunelu, nikada ne bi stigao na drugu stranu, falilo bi mu par kilometara ili metara, u svakom slucaju zavrsio bi u sredini na kraju :)

Boro

pre 8 godina

Ovo nije najjasnije napisano (u stvari stogo govoreći, nema dobro definisano značenje):

"1. Ljudski mozak svake sekunde prima 11 miliona informacija, ali je svestan njih svega 40."

Šta je to "jedna informacija"?

Jel to iskaz, recimo, "da će sunce izaći sutra"? Ali, onda je i iskaz "sunce neće izaći sutra" isto tako "jedna informacija".

No, intuitivno gledano, ova dva iskaza nam ne daju istu "količinu informacije", jer smo u prvi svi više-manje sigurni, prvi iskaz nam ne kazuje bog zna šta novo. Drugi iskaz, pak, nam kazuje puno. Recimo, da će se sutra desiti neka katastrofa, dakle događaj koji ne očekujemo, i stoga smo ovime saznali nešto zaista novo.

Pojam informacije, odnosno količine informacije, se u informatici i definiše preko verovatnoća, a meri se u bitovima.

Stativa!

pre 8 godina

Približavanjem centru ubrzanje raste i ni u kom slučaju nije konstantno. Ono ima vrednost g= 9,81m/s2 samo na povrsini zemlje.

(Vesna 315, 08. oktobar 2015 23:02)

Opada! Brzina raste, ubrzanje opada. Nadam se da praviš razliku.

kukuruz

pre 8 godina

Ljudski mozak svake sekunde prima 11 miliona informacija, ali je svestan njih svega 40, od kojih je 38 o liku i delu graditelja BnV i Despotovog grada.

Prle

pre 8 godina

Kada pročitam kometare u vezi padanja kroz tunel probijen kroz celu zemaljsku kuglu, jasno mi je u kakvoj zemlji živim, i ko sve ovde ima pravo glasa.
Ako nekoga zanima: ubrzanje na površini Zemlje je g = 9,81m/s2, telo počinje da pada kroz tunel (od brzine V=0), dobija na brzini, ali ubrzanje opada, jer je telo sve bliže centru Zemlje gde je g=0. Kada telo stigne u centar zemlje, tada je g=0, a brzina je maksimalna (mrzi me da računam, ali uooopšte nije mala), zbog te brzine telo nastavlja da se kreće, sada od centra prema površini na drugoj strani. Od centra, pa do površine, deluje negativno ubrzanje (odnosno, usporenje) koje je sve veće, čime se telo usporava, i na površini zemlje, sa druge strane, telo konačno dostiže brzinu V=0, ali sada ima ubrzanje ka drugoj strani (opet g = 9,81m/s2), i sve se ponavlja kao što je i opisano. Sve ovo važi ako zanemarimo otpor vazduha i tempereturne promene koje postoje sa promenom pozicije tela po dubini Zemlje - naravno, sve je ovo nerealno, ali o tome je i bilo reči u tekstu. Ako sve ovo navedeno zanemari, onda telo beskrajno osciluje od površine Zemlje do površine na drugoj strani, i obrnuto. Naravno, zanemarili smo i eventualne dodire sa zidovima tunela, kao i uticaje korumpiranih političara na kretanje tela.
Ako neko još ima dilemu oko ove priče, neka pogleda klatno na satu - klatno ne ostaje u donjem položaju, već nastavlja da se kreće ka drugoj tački maksimalne visine pozicioniranja klatna.

betmen

pre 8 godina

A terminalna brzina tela u zavisnosti od gustine vazduha u tunelu?Valjda bi posle oscilovanja telo bi doslo u centar i tu ostalo.

z

pre 8 godina

Ma mora da se u komentarima nadje (ne bitno da li u pozitivnom ili negativnom smislu) Bg na vodi ili premijer pa to ti je...ne bitno koja je tema sport, kultura, info, nauka ili vremensla prognoza... Nista mi nije jasno... Vama kao da nista nije bitno iz teksta, kao i da ne procitate, bitno je samo da se ostavi komentar na evo opet pomenutu temu...

Vlada

pre 8 godina

Da pojasnim malo ovo sa tunelom. Ubrzanje g bi se konstantno smanjivalo prilikom priblizavanja centru i bilo bi jednako kao da je zemlja onolikog poluprecnika kolika je udaljenost od centra. Za ostatak iznad gravitaciono polje se ponistava. Suprotno se desava prilikom udaljavanja od centra. U centru zaista nema gravitacije ali inercija ce gurati telo da proleti kroz centar. Bestezinsko stanje bi se osecalo sve vreme jer je u pitanju slobodan pad. I na kraju, da, telo bi oscilovalo kroz tunel od vrha do dna beskonacno.

neko je izgleda bezao sa Fizike I na fakultetu...

pre 8 godina

@ diplomirani fizičar, 9. oktobar 2015 08:30

Nisam znao da Megatrend ima fakultet za fiziku... Telo ubaceno u takav tunel bi povecavalo brzinu po sinusnom zakonu i proletelo kroz centar Zemlje istom brzinom kao i prva kosmicka brzina (7.9 km/s) i nastavilo, usporavajuci, do druge strane, kada bi na povrsini stalo i krenulo nazad. Bez prigusenja izazvanog, recimo, vazduhom u tunelu, telo bi kao klatno oscilovalo beskonacno dugo.

Previše uslova

pre 8 godina

Ovo pod brojem 2 je moguće samo pod određenim uslovima. Zemlja bi morala biti homogena (kako bi gravitaciono polje bilo uniformno), otvor bi morao biti probušen kroz sredinu ali bi se takođe morao poklapati sa Zemljinom sopstvenom osom rotacije (u cilju sprečavanja pojave Koriolisovog ubrzanja), otvor bi morao imati simetričan oblik (da ovo nije slučaj, zidovi otvora bliži telu koje pada kroz isti bi privukli to telo i ono bi udarilo u zid (sa obzirom da gravitaciona sila zavisi od kvadrata rastojanja)), težište poprečnog preseka otvora bi se moralo poklapati sa osom sopstvene rotacije Zemlje tj. ista bi morala prolaziti kroz tačku koja je težište otvora, otvor bi možda i mogao da bude nesimetričan (nisam stigao da se bavim tačnom analizom), u svakom slučaju telo bi moralo da se pusti sa ili bez početne brzine iz težište poprečnog preseka otvora (početna brzina bi uticala na vreme trajanja prolaska i na krajnji položaj tela na drugom kraju zemlje). U slučaju da telo ima početnu brzinu, vektor brzine bi morao imati pravac sopstvene ose obrtanja Zemlje. Ako se telo pušta bez početne brzine, morao bi vladati vakuum ako želimo da telo stigne na drugu stranu zemlje (na istu razdaljinu od jezgra sa koje je i krenulo).

Previše uslova

pre 8 godina

Što se tiče onih koji misle da bi se telo zaustavilo u centru Zemlje, to je greška, ovde dolazimo do zakona o odrzanji energije. Na telo prilikom pada deluje gravitaciona sila, da delu putanje od površine do jezgra, gravitaciona sila, pravac i smer kretanja se poklapaju pa gravitaciona sila vrši pozitivan rad, na taj način povećava kinetičku energiju tela koja zavisi od kvadrata brzine i mase tela. Ta kinetička energija se troši kada telo prođe jezgro i nastavi da se kreće ka površini, na tom delu gravitaciona sila vrši negativan rad (smer sile i brzine tela su suprotni). Do centra jezgra, telo skupi taman toliko energije da savlada negativno dejstvo gravitacione sile posle jezgra i na taj način telo stiže na drugu stranu.

Danijel

pre 8 godina

Sve procitah ,pa malo razmislih ! Ono pod brojem dva . E , to smatram velikom gluposcu ! Kada bi ste probusili tunel kroz zemlju i skocili u njega ? Ne da ne bi ste stigli na drugu stranu za 42-43 minuta ili 2 sata ! Ma ne bi ste stigli nikada na drugu stranu !Prosto, zemljna vas teza vuce do sredine i tu ce se truditi da vas zadrzi(da zaboravimo unutrasnju temperaturu zemlje) .Znaci da bi sledecu polovinu puta morali da se penjete !? Jos nisam cuo nigde i ni za koga da se penjao tom brzinom (izuzev supermena ha!ha!ha!) i da je uspeo da savlada toliku visinu rukama i nogama !
(D.Pavlovic, 08. oktobar 2015 23:05)

Ja tvoj komentar smatram velikom gluposcu. Nije poenta poenta to sto ti mislis...

razuma bez

pre 8 godina

(D.Pavlovic, 08. oktobar 2015 23:05)

Da si naucio pravopis i gramatiku, mozda bi(h) negde procitao za nesto sto se zove klatno. K L A T N O - klatno...

Pretpostavljam da umes da koristis internet za jos po nesto, osim ostavljanja glupih komentara, pa potrazi gore navedenu napravu (klatno) i pogledaj kako funkcionise...

tripko

pre 8 godina

@deka Verovatno misle na epiderm. Ožiljci su dublje, u dermu i imaju mnogo manje ćelija, a puno vezivnih vlakana. Zato su tvrđi od ostale kože. A epiderm koji ih pokriva je tanji od okolnog, zato se vide na površini. Sam epiderm se ponaša isto kao na zdravoj koži, ćelije se polako pomeraju prema površini, istovremeno sazrevaju i kad dođu na površinu već su mrtve i posle izvesnog vremena otpadnu.

Duke

pre 8 godina

@Vesna
Ubrzanje sa smanjenjem poluprecnika centra mase koja se nalazi "ispod" tela se smanjuje sto znaci da kretanjem ka centru zemlje ubrzanje opada da bi u samom centru bilo 0.

Vecini nije jasno da telo ako ima slobodan pad dok dodje do centra Zemlje imace neku brzinu i nece se momentalno zaustaviti vec ce nastaviti ka drugoj strani uz "kocenje". Ukoliko je Zemlja lopta i u tom tunelu vakum dolazi do beskonacnih oscilacija. Medjutim, niti je Zemlja lopta pa bi se moglo desiti ili da izletite sa druge strane ili da vam zafali da stignete do kraja, niti mozete stvoriti apsolutni vakum tako da bi sigurno postojao nekakav otpor sredine. Tada dolazi do prigusenih oscilacija, a kako nema dodavanja energije telo bi posle odredjenog vremena zavrsilo u centru.

trajce

pre 8 godina

Po pitanju količine informacije - radi se u najvećem broju o informacijama koje naše telo prima iz svog okruženja ili koje sami emitujemo: temperatura, podaci o balansu, informacije sa naših nervnih završetaka na koje naše telo mora da reaguje itd.
Ne misli se samo na činjenice koje vidimo ili čujemo.

milos

pre 8 godina

toliko pametnih ljudi se ubja da dokaze da su pogresili za br. 2.
verovatno svesno zanemaruju cinjenicu da je to hipoteticki predstavljeno i racunato kao da je skok u obican bunar.
verujem da su to ukapirali i ovi koji objasnjavaju kako to nije moguce, ali nisu hteli da propuste priliku da pokazu koliko znanje iz oblasti fizike imaju. poz svim dobrim ljudima. ;-)

Berliner

pre 8 godina

@Vesna315:
Tacno je da ubrzanje nije konstantno, ali ne raste, vec opada do nule u centru Zemlje. Zamislite masu u centru Zemlje. Nju privlaci okolna masa Zemlje podjednako na sve strane, te je rezultujuca gravitaciona sila jednaka nuli.
@D. Pavlovic:
Tako je, Zemlja vuce do sredine, ali u samoj sredini bi brzina usmerena ka drugom kraju bila prilicno velika. Ako bi zanemarili otpore kretanju (ako u rupi ne bi bio vakuum, vec vazduh, otopri bi postojali, i bili bi vrlo brzo prilicno veliki jer bi zavisili od kvadrata brzine), brzina bi bila tolika da bi stigli tacno na povrsinu Zemlje na suprotnoj strani, pri cemu bi konstantno gubili brzinu u drugoj polovini puta. Bez otpora, teorijski bi mogli tako da oscilujete izmedju 2 povrsine Zemlje vecno.