Ponedeljak, 03.08.2015.

09:45

Da li bi otkriće vanzemaljaca "uzdrmalo" hrišćanstvo?

Izvor: Independent

Da li bi otkriæe vanzemaljaca "uzdrmalo" hrišæanstvo? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

108 Komentari

Sortiraj po:

Ko da ima neke veze...

pre 8 godina

@draganz: zaboravljaš da je teren dokazivanja na vama, koji tvrdite da je bradonja stvaran. Inače, vezivanje ateizma za komunizam je, blago rečeno, znak određenih nedostataka u opštem obrazovanju...

*

pre 8 godina

A zašto nam Isus nije ostavio odgovore na sva pitanja da se ne mučimo? Došo čovek pričo neke lepe priče pa vaskrsao i sad ga nema da se javi. Neki mutan lik?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Reaktor, 3. avgust 2015 13:10)


Vaskrsenje. Osobina da eteričnim telom napusti fizičko telo a zatim i, takođe, formira novo fizičko telo. Tu osobinu je "Isus Hristos" obnarodovao i iskoristio kao deo svog "učenja". Ta osobina postoji od vajkada i mnogi likovi se višestruko pojavljuju tako da je Hristos čovek "od pre Hrista"- kontraverzni učenjak iz stare Atine, osnivač filozofije-koju je zatim sveo na nivo "slepog verovanja" i zloupotrebio reč -bog, predstavljajući se kao njegov sin, dok ostali to tek treba da "dokazuju".

draganz

pre 8 godina

Nategnuto pitanje, jer potraga za vanzemlajskim zivotom je manje naucni postupak nego (aposolutno ni jedan dokaz ne postoji, samo zelja tragaca) nego uspostavljanje kontakta sa umrlima (hiljade godina istorije covecanstva je pokazalo da su se takve stvari desavale). Bolje bi bilo pitanje, dokaz o postojanju Boga, da li bi uzdrmao ateiste. Inace broj komentatora koji su komunisticki nastrojeni (religija, opijum za narod) je veliki kao u titovo vreme.

bob

pre 8 godina

Pa biblija i kazeda postoje vanzemaljci...
Stari zavet : Kad sinovi neba spaziše lepotu zemljskih kćeri oni spustise se na zemlju i pocese se mesati sa njima

Biblija direktno opisuje spustanje vanzemaljac i njihovo mesanje sa ljudima
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (lale, 4. avgust 2015 02:09) # nesto niste dobro shvatili,pod sinove neba misli se na andjele,a ne na male zelene tako da vasa poimanje biblije nije bas tacno

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

i što hrišćanstvo interpretiramo preko rimo-katoličke crkve u kojoj je supretstavljanje mišljenju i stavu pape jeres, pa su zbog toga mnogi naučnici stradali. Među njima Đordano Bruno i Nikola Kopernik.
(VladaBGD, 3. avgust 2015 10:37)

Pravoslavce, tebi su to uvrteli u glavu i *ti* si taj ko je to prihvatio kao dogmu, a nisi proverio. *Nije* suprotstavljanje papi jeres i nisu zbog toga stradali Giordano Bruno i Kopernik. Cak ni dogma o papskoj nepogresivosti (uvedena tek pre nekih 150 godina) ne znaci da je svako suprotstavljanje papi jeres. Dogma o papskoj nepogresivosti ne znaci da je papa nepogresiv svaki dan, cim progovori. Nego samo kad se obraca "ex cathedra" kako bi proglasio novu dogmu ili doktrinu. (Dakle, nisu nepogresivi samo koncili, za Srbe - "vaseljenski sabori", nego i papa, kad se obraca "ex cathedra.) A to znaci da prethodno mora eksplicitno i jasno najaviti obracanje ex cathedra (to se, za ovih 150 godina, dogodilo ukupno - 2 put, a jos nekoliko se takvima smatra retroaktivno, pocev od 5.stoljeca... i nema izgleda da bi se u doglednoj buducnosti moglo ponoviti). Pa ni to nije dovoljno! Da bi papsko obracanje ex cathedra bilo smatrano nepogresivim, mora da... bude "prihvaceno od crkvene zajednice". To u praksi znaci... vidi sam! U svakom slucaju, danas ima toliko razlicitih tumacenja sta se i kada moze prihvatiti kao obracanje "ex cathedra", da bi svaki takav cin bio relativiziran, osim ukoliko i onako postoji konsenzus.

lale

pre 8 godina

Pa biblija i kazeda postoje vanzemaljci...
Stari zavet : Kad sinovi neba spaziše lepotu zemljskih kćeri oni spustise se na zemlju i pocese se mesati sa njima

Biblija direktno opisuje spustanje vanzemaljac i njihovo mesanje sa ljudima

X=iks

pre 8 godina

Vatikan je tek devedesetih priznao da je Zemlja okrugla.. (gugutka, 3. avgust 2015 10:09)

Ko ti je ispricao tu budalastinu!? A i nije bitno ko je. Bitno je da si ti poverovao/la. Jer je tvoja volja bila da u takve budalastine verujes, iako nije bilo tesko proveriti.

pagan

pre 8 godina

@Dark Knight

Sve sto si napisao oko sleda dogadjaja je ok , ali i dalje iznosis argument iz neznanja kao zakljucak,tj. u nedostatku informacija argument ti je "mora da je neko stvorio sve to , jer mi trenutno ne znamo kako se to radi" .Da se sve to samo od sebe desilo , postoji vrlo lepo objasnjenje , tj.model . Pogledaj na YT izlaganje "Universe out of nothing" by Lawrence Krauss , inace teoretski fizicar koji je predajeArizona State University , Australian National University,Yale University , Yale University , Case Western Reserve University , Harvard University NAGRADE Krauss is one of the few living physicists described by Scientific American as a "public intellectual"[20] and he is the only physicist to have received awards from all three major American physics societies: the American Physical Society, the American Association of Physics Teachers, and the American Institute of Physics. In 2012, he was awarded the National Science Board's Public Service Medal for his contributions to public education in science and engineering in the United States.
Dakle nije neki youtube kreacionisticki slepac vec jedan od najistaknutijih naucnika danasnjice. Naravno ni on sam ne daje ruku da je to sve tako.. ali na taj nacin ucimo sto naucnici formiraju gomilu modela od kojih je 90% pogresno i oni to sami priznaju , a nisu arogantni kao crkva da se prave da znaju odgovore i na pitanja koja jos nisu ni postavljena... Najpostenije je reci NE ZNAM , i to je put ka znanju.

Rhyzm

pre 8 godina

@realno

Upravo ce nauka i biti poslednja religija sveta, gde ce "obrazovani", zamlaceni "slobodom i znanjem" biti opijenija masa od bilo koje do sada vama omrazene i "zatucane".

Vanzemljak

pre 8 godina

Savrseno me ne interesuje ni jedno ni drugo. Da otkriju sto bogova i 5 vrsta vanzemaljaca, kako to menja moju socijalnu, finansijsku i zdravstvenu situaciju? Nikako.

Kontras

pre 8 godina

Bilo kakav inteligentni oblik zivota izvan Zemlje u ovom nasem sadasnjem Univerzumu nikada nije otkriven. Po nauci ono sto nije otkriveno ne postoji, ali to za danasnju teoretsku kvazi astronomiju i njene fanove ne vazi. U Bibliji se kaze da je Zemlja staticna u centru svemira koji rotira oko Zemlje, a nigde se ne pominju druga inteligentna bica u svemiru. Znaci, u ovom nasem svemiru ih najverovatnije nema. Ovaj svemir i staticna Zemlja u njegovom centru su stvoreni od strane Boga bas za ljude i ostala ziva bica na Zemlji. Nasa ce mozda pokusati da inscenira otkrivanje vanzemaljaca, ali ce i ta njihova obmana proci kao i ostale. To ce mozda malo uzdrmati, ali nece unistiti hriscanstvo, jer je Hristos rekao da ce Njegova Crkva opstati do Njegovog drugog Dolaska.

Da li postoji nesto, neki "svemir" i neka druga ziva bica izvan ovog naseg svemira? Najverovatnije da, ali to nisu "mali zeleni" vec neka druga Bozija stvorenja, ali tesko je zamisliti kako taj neki drugi entitet "izvan" naseg svemira izgleda.

Trece, vise postujem misljenja ateista, iako su cesto jako povrsna, nego misljena nekih "hriscana". Onih "hriscana" koji vise veruju "nauci lazno tako nazvanoj" (1. Timoteju) i njihovim "sletanjima na Mesec, vanzemaljcima" itd. nego osnovi svoje vere, Reci Bozijoj - Bibliji u kojoj nema nijedne greske.

Neko pomenu Rimokatolicku Crkvu. Odavno ta crkva vise nije hriscanska. Prava crkva je zajednica vernika, a ne ljudska institucija sa pohlepnim popovima.

Srbin iz Kanade

pre 8 godina

Ovi sto tvrde da je religija opijum za prost narod neka to objasne Pupinu, Tesli i Ajnstajnu - svi pomenuti bili religiozni. Religioznost nije uvek povezana sa dogmom i upravo tesna saradnja katolicke crkve i astronoma koji rade na projektu teleskopa Kepler to pokazuju.
Inace u nekim svetim knjigama - Vedama koje su osnove Hinduizma pominju se planete izvan naseg suncevog sistema i drugi oblici zivota . Mislim da postoje slicne ideje i kod Muslimana I Budista kao i kod izumrlih religija Egipta i Maya . Najveca dogma hriscanstva je da je inkarnacija jedinstven slucaj koji se dogodio samo jednom i na jednom mestu ali to jev druga prica.

realno

pre 8 godina

Oduvek religija samo zavađa ljude.I danas je svet podeljen samo religijom.Ja ne znam nijednog obrazovanog čoveka da ide u crkvu.Crkva,i katolička i pravoslavna i bilo koja druga stravično zaluđuje i zamlaćuje neobrazovan narod.Teška manipulacija ljudskim strahom,to vam je religija,ništa drugo.Religija celokupnog čovečanstva treba da bude obrazovanje,nauka,tehnološki napredak...

Aleksa

pre 8 godina

@pagan
U redu je to i ja to razumem ali hajde objasni ko je napravio tu cesticu, bez obzira sto ona moze da se nalazi na dva mesta u isto vreme ona je morala da nastane, i da postoje paralelni univerzumi sve je to moralo da nastane od necega. A da li je zaista moguce ni iz cega napraviti nesto, zar se to onda ne kosi sa teorijom da materija ne moze da se stvori ni iz cega

Dark Knight

pre 8 godina

@pagan Pa sva sreća pa postoje ljudi kao ti koji se vode logikom. Izvini tebi je I na kraju da je iz ničega sve što postoji nastalo sa tolikom matematičkom komplikacijom da još uvek nije moguće naći jednačine kojom bi sve moglo biti obijašnjeno. Da se vodonik i helijum vežu i uz sve potrebne procese stvore zvezde, koje će zatim svojim eksplozijama stvoriti teže elemente. Da se ti elementi posle eksplozije ponovo vežu oko neke nove zvezde i ni iz čega nastanu same od sebe aminokiseline. Da se same od sebe aminokiseline vežu u proteine pa se ti proteini sami od sebe vežu u lance koji sadrže izuzetno velike količine podataka dovoljne da se na osnovu njih može replicirati neko stvorenje. Zatim to stvorenje suprotnosti sa evolucijom (zašto nije ni jedno drugo biće za stotine miliona godina razvoja dostiglo taj nivo?) razvije svoj mozak za par stotina hiljada godina da može izuzetno komplikovanim jednačinama objašnjavati svet oko sebe. Postoji tu još mnogo koraka ali nema mesta za pisanje. Znači tebi logika dozvoljava da se sve to samo od sebe desilo, a ne dozvoljava da je Neko ili Nešto tako to uredilo? I ti si na vest šta bi bilo kad bi bilo došao da logički komentarišeš.

Dragan

pre 8 godina

Ako je Bog svemoguć zašto je dozvolio koncetracione logore,zašto oni koji su bili zaposleni u tim logorima žive po 90 i više god ?Zašto je Bog poslao svoga "sina" da bude razapet radi tuđih grehova ?Zašto se opet nepojavi Isus ?Na ovo pitanje odgovor je da bi ga hrisćani ubili,a i danas su obrazovaniji nego onda.Šta reći pojavi se čovek gde je 99% nepismenih i kaže da ga je posla Bog ?

Srbinda

pre 8 godina

I Bog je vanzemaljac, a i čovjek je stvoren po njegovom "podobiju"! Doduše, tzv. dijametralni jaz između Boga i čovjeka je čovjekovim "padom u grijeh" postao nepremostiv. Zato nam se pojave tzv. "NLO-a" čine polutajnim jer nam nije "dato da vidimo"!Po božjem dopuštenju planetom Zemljom vlada "knez ovoga svijeta" - satana ili otpadnik! To je njegova funkcija; to znaju masoni i dr. tajna društva koja mu se, zarad koristi, klanjaju kao Luciferu (čitaj Albera Pikea "Moral i Dogma"). U Bibliji se pominje i kao "zvijezda Danica" koja je "padom" sišla na "goru Karmel" (Izrael). Šamjaza (Satana) i trećina "palih anđela" su tu "uzimali" sebi "zemaljske" žene iz čijih su se "veza" rađali "nefilimi" ("i bješe tada divova na zemlji "- Biblija). Hijerarhiju bića poput anđela, prestola, tronova i dr. ljudi, danas, zovu "vanzemaljcima". Prepričavam Stari Zavjet koji je zbirka zapisa o "vanzemaljcima", što mi govori da ne čitate pažljivo! O svemirskom brodu zvanom "Jahvina Slava" drugom prilikom (čitaj proroka Jezekilja). P.S. Biblija nas preko 2000 godina priprema za susret sa "vanzemaljcima".

pagan

pre 8 godina

@Aleksa... To što ti ne možeš da shvatiš osnovne postulate logike govori samo koliko ti je mozak ograničen.... Naravno da je moguće da je nešto nastalo ni iz čega, prosto teoretski jeste... (pre nego što kažeš "ali to je samo teorija" proveri definiciju naučne teorije). Na kvantnom nivou, jedna čestica postoji na dva mesta u isto vreme, ili nestane na jednom a pojavi se na drugom mestu.. I da, ovo se kosi sa tzv. zdravim razumom, pa ipak računica kaže da je tako, a i poverljivo je. Ne kapiram kako ti nije van pameti da Bog postoji od uvek.??? Kao, ne shvataš potpuno ništavilo, ali zato ti je koncept večnosti potpuno jasan tipa "pa nastavnog da Boga niko nije stvorio, pa n je Bog". Pokaži dokaz da je to tako i vraćam se religiji i mentalnoj zatucanosti.

LOL

pre 8 godina

"Dok SPC pravi krstove, Islam minarete, Vatikan pravi teleskop!
To je razlika izmedju nase dvije civilizacije i zapadne zato su hiljadu godina 3 koraka ispred. "

Vatikan ima pare care! Tu jednu "sitnicu" si zaboravio da spomenes. Nije da pare nema spc, ima ali u promilima u odnosu na Vatikan. A i zar vera ne treba da bude cista, oslobodjena od velike kolicine novca? To za Vatikan ne vazi. Drugo, znas li sta je renesansa i koliko je znacajna bila? Verujem da ne znas, jer da znas ne bi iskuc'o ovaj drugi deo komentara. Mnogo nas je taj Vatikan kostao kroz istoriju, sve nas, a nas srbe i na jednom drugom planu. Da je ostalo po njima, najvece civizacijsko dostignuce bi i dalje bio tocak i obrada metala. Malo mi je licemerno sto se sada Vatikan kao interesuje za nauku, pre ce biti marketing i prilagodjavanje.

Inace, ovo pisem kao ateista, samo me nervira kada nego pored ociglednog opet ne ume da sabere 2 i 2.

Unknown.MNE

pre 8 godina

Ja sam jedan od onih koji nije religiozan i smatram religiju budalastinom i zaista bih volio, ali zaista da postoji jedno takvo uzviseno bice zvalo se Bog, Alah ili kako bilo pa da se "spusti" na.zemlju da pocisti ovu planetu i ovu civilizaciju od svakakvoga sljama koji hoda ovom planetom. Siguran sam da bi prvi na meti bili oni koji su pobozni i religiozni, a ne pridrzavaju se skoro nicega od onoga u sta satro vjeruju i sta propovjedaju.

zoran

pre 8 godina

“Inkarnacija Sina Božjeg je jedinstven događaj u istoriji čovečanstva i univerzuma”. - rece pop.

NIJE.

"Gospod se zakleo, i neće se pokajati: ti si sveštenik dovijeka po redu Melhisedekovu." Psalm 110-4

"Kao što i na drugome mjestu govori: ti si sveštenik vavijek po redu Melhisedekovu." Jevrejima 5-6

"Gdje Isus uđe naprijed za nas, postavši poglavar sveštenički dovijeka po redu Melhisedekovu." Jevrejima 6-20

"Ako je dakle savršenstvo postalo kroz Levitsko sveštenstvo (jer je narod pod njim zakon primio), kaka je još potreba bila govoriti da će drugi sveštenik postati po redu Melhisedekovu a ne po redu Aronovu?"
Jevrejima 7-11

papillon

pre 8 godina

Ja, kao agnostik, stvarno ne vidim kako bi, cak i kontakt s vanzemaljskon inteligencijom, ugrozio dogme bilo koje religije.
Samo bi rekli da je "Bog", koji god, stvorio i taj svet. Izaslanika, proroka, je bilo ionako previse cak i za nasu planetu, pa jos neki/a preko nista ne menja.

bb

pre 8 godina

Da, da, za Isusa su čuli i Klingonci i Vulkanci i Vukiji i Vogoni. Samo, Klingonci ga zovu Kha'asus, Vulkanci Ghuuusus, Vukiji Haaarrrghh, a Vogoni Iuihsus.

Ali to je, dapače, jedna te ista ličnost u celom univerzumu. I naravno, sve kosmičke vrste su postale od Jevreja, ali to naravno, Rimokatolici ne priznaju.

gaucho

pre 8 godina

cinjenica je da vanzemaljci setaju medju nama, postoje govori o tome kako su ih rusi palili u mongoliji itd . u bibliji ne pise nista o vanzemaljskom zivotu jer su bili toliko glupi da su zaboravili da takvo pitanje moze jednog dana da se postavi.vazno da su glavni likovi ziveli po 700 god i zrtvovali svoju decu bogovima.kakvi bolesnici

dejan

pre 8 godina

pa to je čista evolucija religije. prvo je Bog stvorio nebo i zemlju kao ravnu plocu, pa kad je dokazano da ja okrugla i nije centar svemira, prosto su rekli da to netreba shvatiti doslovno nego metaforički. Po bibliji čovek je centar stvaranja mi smo poenta cele ove priče.Sad je faktički neosporivo da nismo sami, nije više pitanje "DA LI" nego kada ce naci zivot van Zemlje.E sad okrecu priču da nismo mi vise centar stvaranja nego jedan u nizu stvaranja. to je meni sve providno već odavno.Što bliže religiji to dalje od boga.

Aleksa

pre 8 godina

Hajdete sad vi koji ne verujete u Boga recite sta je stvorilo svet. Sve je moralo da nastane od necega, od neke cestice je sve to moralo da zapocne, a ko je stvorio tu cesticu, nije mogla sama od sebe da se stvori ako cemo da se navodimo vasim principima. Dakle nesto vece postoji i to ne moze niko da ospori, e sad da li je to bas sve kako je opisano u svetim knjigama to je pitanje. Ali da Bog posoji ne mozete da osporite, a da odgovorim unapred na pitanja tipa: " Ko je stvorio Boga?". Stvar je u tome da neke stvari ne mogu da se razumrju i jednostavno navodjeno cistom logikom dodjete do zakljucka da neka visa sila sigurno postoji

Reaktor

pre 8 godina

A zašto nam Isus nije ostavio odgovore na sva pitanja da se ne mučimo? Došo čovek pričo neke lepe priče pa vaskrsao i sad ga nema da se javi. Neki mutan lik?

42

pre 8 godina

Bilo kakav napredak i saznanje može da uzdrma konzervativce na položaju, a takvih jako puno ima u svakoj organizovanoj instituciji, pa i crkvama. Međutim, ono što većina ateista (sa sve NGO "intelektualcima") ne može da razume je da spiritualnost, religija i vera nisu nužno vezane za institucije crkve, čak iako osoba deklarativno sledi tu istu crkvu (koja je danas više povezana sa kulturom nego sa religijom, ali to je druga priča); da postoje religiozni ljudi koji se bave naukom, zapravo, lično ne znam ni jednog ostrašćenog ateistu među naučnicima (mislim isključivo na prirodne nauke), a budući da sam i sam naučni radnik, znam ih puno (takvi ljudi su poprilično umereni i oprezni, tako da je njima najbliži agnosticizam, čak agnosticizam-teizam budući da su priroda i njene tajne oduvek u čoveku stvarali osećaj strahopoštovanja koji je jako blizak spiritualnim doživljajima, dok je, nasuprot tome, samodovoljnost potrebna za iskren i strastan ateizam više osobina umetnika, među kojima ovaj danas preovladava).
Pisao sam više puta na ovu temu, i svaki put pitam - ko su ovi silni ljudi koji se sa takvom strašću bore protiv vere, Boga, "ljudske gluposti" (kako oni sami to vole da kažu) ili čega već, pozivajući se na nauku (sa kojom najverovatnije nemaju veze), u 21. veku kada svako ima pravo da (ne)veruje u šta god hoće?!

lololo

pre 8 godina

Nasli bi oni nacin da okrenu to u svoju korist kao sto su to i radili mnogo puta kroz istoriju. Svaki put kad bi se pojavilo otkrice koje se iole kosi sa hriscanskim dogmama oni bi nasli nacin da kazu kako je sve to bozija volja i kako je sve to bog stvorio. Jer jelte prvo pravilo svake sekte i religije je "Ne kusaj svoga boga" i ljudi koji nemaju hrabrosti ni intelekta da preispitaju svoje postojanje i postojanje stvari oko sebe slepo prate i veruju u bilo sta sto im neko servira.

Dakson

pre 8 godina

Za one koji su pažljivo čitali Bibliju tu ne bi bilo nikakvog iznenađenja. Biblija je prepuna priča o vanzemaljcima, posebno stari zavet. Na freskama hrišćanskih crkava (mislim na obe) često se nalaze svemirski brodovi. Samo pažljivo čitajte i gledajte i videćete da tu nema nikakve misterije i da se sve odavno zna.

Vojnik

pre 8 godina

Pa naravno da nece
E sad razmislite malo da li je lakse demone prikazati kao vanzemaljce ??? Pa naravno kad kazete vanzemaljac umesto oteletvornog demona lakse je. A sto se tice vatikana svi znamo kome on sluzi procitajte malo vise i knjiga i njihovo tzv sveto pismo i ostalo. Sve ce vam biti jasno. Umesto sto cete da pljujete vidite

Nenad SU

pre 8 godina

Čitam komentare i grozim se kako smo loši ljudi postali. Dobro mi i živimo, bolje nego što zaslužujemo u svakom slučaju.

Ovo što se danas dešava na univerzitetima i školama nazivati naukom je smejurija. Naučnici su bili Njutn, Mendel, Tesla - pročitajte malo kakav su oni stav imali. Moj profa iz fizičke hemije, matematike ili tehnoloških operacija nije naučnik nego plaćenik koji će tu istu platu izgubiti ako ne bude podržavao opšte mišljenje.

Pa se vi pitajte zašto imamo godišnje 100.000 abortusa, preko 1000 ubistava, pljačke i silovanja da ne brojimo, Dostojevski - Gde nema Boga sve je dozvoljeno.

Za kraj, Gete - Čovek mora stalno da im ponavlja istinu jer se glupost oko nas iznova ponavlja i to ne čini pojedinac nego zaglupljena masa. Svuda oko nas, po novinama i časopisima, školama i univerzitetima , na delu je prevara koju brižno neguju oni koji žele da zadrže vlast nad nama.

Lep pozdrav...

42

pre 8 godina

Bilo kakav napredak i saznanje može da uzdrma konzervativce na položaju, a takvih jako puno ima u svakoj organizovanoj instituciji, pa i crkvama. Međutim, ono što većina ateista (sa sve NGO "intelektualcima") ne može da razume je da spiritualnost, religija i vera nisu nužno vezane za institucije crkve, čak iako osoba deklarativno sledi tu istu crkvu (koja je danas više povezana sa kulturom nego sa religijom, ali to je druga priča); da postoje religiozni ljudi koji se bave naukom, zapravo, lično ne znam ni jednog ostrašćenog ateistu među naučnicima (mislim isključivo na prirodne nauke), a budući da sam i sam naučni radnik, znam ih puno (takvi ljudi su poprilično umereni i oprezni, tako da je njima najbliži agnosticizam, čak agnosticizam-teizam budući da su priroda i njene tajne oduvek u čoveku stvarali osećaj strahopoštovanja koji je jako blizak spiritualnim doživljajima, dok je, nasuprot tome, samodovoljnost potrebna za iskren i strastan ateizam više osobina umetnika, među kojima ovaj danas preovladava).
Pisao sam više puta na ovu temu, i svaki put pitam - ko su ovi silni ljudi koji se sa takvom strašću bore protiv vere, Boga, "ljudske gluposti" (kako oni sami to vole da kažu) ili čega već, pozivajući se na nauku (sa kojom najverovatnije nemaju veze), u 21. veku kada svako ima pravo da (ne)veruje u šta god hoće?!

Ponavljanje je majka nauke - kakve bilo

pre 8 godina

A jesu li ljudi bili na mesecu? Mislim, da li neko veruje naucnicima?
Ako se 5 puta dnevno molite u molitvi provedete vise vremena nego u skoli.
Ta pesmica se nauci vrlo dobro, a znanje ostane maglovito. A sta ce biti ako ih otkrijemo, videcemo.

Амфилохије мрзитељ

pre 8 godina

Ови католички неверници су карту без повратка до пакла купили. У Светој Књизи лепо пише, Бог створи свет за шест дана. Нема ничег изван тога и грех је смртни сумњати у Божју промисао. Нема других светова, не верујте у те лажи и сачувајте ваше бесмртне душе.

Alex

pre 8 godina

Slažem se sa izjavljenim. Bog je jedan, samo ga glupi ljudi dele na različite vere i nazive. Bog je jedan za ceo univerzum i celokupno postojanje svega.

Vlada

pre 8 godina

Pa kad naucni dokazi u pogledu evolucije to nisu uspeli, kako onda vanzemaljci to mogu da promene. Sustina religije je da se ona jako dobro adaptira, zato i postoji tolike vekove.

Loki

pre 8 godina

Postojanje religije u visoko obrazovanom drustvu je nepotrebno, pre 2000 godina kad su se ljudi bojali i groma tada je imala smisla danas ne, danas je to najbolje organizovana firma na svetu sa predstavnistvima skoro svuda i njihov biznis model je genijalan rade kao i sve korporacije ali ne placaju porez. Ali cak i kada bi vanzemaljaci dosli i lepo nacrtali svima da bog ne postoji opet bi se naslo dovoljno ljudi koji bi i dalje verovali, evo i ovde u komentarima ih ima koliko hocete.

northman

pre 8 godina

vanzemaljski život postoji, ali ne na drugim planetama kako mi mislimo. ključ je u paralelnim dimenzijama. naš svemir nije jedini, zato ih i nećemo mi naći....verovatno mogu oni nas, kao što su nas i posećivali. pretpostavljam.

wd40

pre 8 godina

Jezekilj 1-15 Док сам гледао та бића, гле, по један је
точак био на земљи поред тих бића, поред
сваког бића с четири лица. 16 Точкови су по изгледу били налик сјајном хризолиту, и сва
четири била су иста. По грађи су били такви
као да је један точак у другом точку. 17 Ти
точкови могли су да се крећу на све четири
стране. Кад су мењали смер, нису морали да
се окрену. 18 Били су застрашујуће високи.
Сва четири точка била су свуда около пуна
очију. 19 Кад би бића кренула, с њима би
кре нули и точкови, и кад би се бића подигла
са земље, и точкови би се подигли. 20 Куда
их је дух водио, тамо су ишла, јер их је дух
наводио да тамо иду, а точкови су се по -
дизали заједно с њима, јер је дух који је де -
ловао на бића био и у точковима. 21 Кад би
бића кренула, и точкови би кренули, а кад
би она стала, и они би стали. Кад би се бића
подигла са земље, и точкови би се подигли
заједно с њима, јер је дух који је деловао на
бића био и у точковима.
22 Изнад глава тих бића...

Uglavnom Hrišćanstvo je izmišljena religija ali Biblija itekako opisuje da nismo sami!!!!!

Stanko

pre 8 godina

"religije su jedna obicna prevara i kontrolisanje naroda i nista drugo. nekada je to imalo smisla kao ljudski zakon odnosno nacela kako treba ziveti a ne ovo sada..."

Koje "ovo sada"? Kako definises kontrolisanje tj sta to oni kontrolisu?
Ako uticu na to da treba prosjaku da se da neki dinar onda to mora da je mnogo lose?
Religija je religija a "ovo sada" zavisi od tebe i mene.
Neverovatno je koliko je sve veci broj ljudi koji mrze religiju a niti je ko teran da ide u crkvu, da se moli, da posti da radi bilo sta niti je vrsen pritisak na bilo koga, a opet... procitali da je neki pop usao u mercedes i odmah presudili i osudili i ne samo njemu vec i svim religijama koje postoje pa i sebi jer su jos dalji od toga svojim razmisljanjem. Ne govorim sada da je spas samo u religiji, mnogim ljudima nije potrebno pored dobrog vaspitanja itd.

Negde sam procitao da su ljudi povrsni zato sto su religiozni... i konstantno preplecu darvina i TEORIJU sa religijom, naravno pitkija je teorija koja se moze svesti na dve recenice nego cela nauka, nacin zivota. Prema kompleksnosti se uvek javlja otpor uma. To sto se holivudu ili nekome tamo svidja ta teorija nemora da znaci da je ispravna. Niko ne odgovara na pitanje kako nastaje ziva materija od nezive. Sta spojila se 2,3 atoma i nastali mikro organizmi, od mikro-organizama stvorila se jetra? Pa hajde spoji 2 atoma pa da vidimo... Napravi u laboratoriji jednog crva. Cak im ni sa vestackom inteligencijom ne ide bas najbolje.

Nesa

pre 8 godina

Celokupna religija je ozbiljno uzdrmana i potrebno je jos malo napora da se potpuno eliminise iz nasih zivota. Vreme verovanja u price iz davnina je zavrseno. Mi cemo se sami izboriti sa njima, nisu nam za to potrebni vanzemaljci. Inace, slazem se da vrlo verovatno nikada necemo niti videti a pogotovo komunicirati sa vanzemaljskom civilizacijom.

Mirkosoft

pre 8 godina

@ vladaBGD; "Kao što se ni jedna od njih ne bavi oblikom zemlje kao planete. Greska, Biblija pise da je zemlja okrugla, crkvenjaci se sa tim nisu slagali jer ne citaju Bibliju. Sve gde u srpskom prevodu pise vaseljena ili svet, se u grckom ili aramejskom jeziku pise krug ili lopta, globus. Tako da se Biblija po tome razlikuje jer pise o krugu zemlje. Mogao bih da citiram masu stihova. Jedan od njih je Psalam 24:1, Isaija 13:11...ima jos masu stihova...bar jedno 60...

DaLanik

pre 8 godina

ja samo iz ovog clanka ne razumem kako to da su naucnici blizi nego ikad otkrivanju vanzemaljca? ili su ih otkrili, ili nisu. ne moze da bude malo trudna. il jeste il nije. sto su blizi nego recimo pre 30 godina?

Prsata

pre 8 godina

A koje su sanse da ta druga stvorenja veruju u naseg boga?! aja bih rekao 1 prema beskonacno, jer mi sami ne verujemo u jednog boga, a sahranili smo vec bogove koje smo sami kao vrsta stvarali, u Rimu, staroj Grckoj... Dakle, mislim da svako ko moze da sabere 2 + 2....

Slobec

pre 8 godina

“Baš kao što postoji mnogo stvorenja na Zemlji, mogu postojati inteligentna stvorenja na drugim planetama koje je stvorio Bog”

A Bog je nauka, istina?

Žaki

pre 8 godina

Smešno. Da ste bar neku knjigu otvorili ili u mesecu bar jednom prisustvovali Liturgiji kao najvažnijem kosmičkom događaju, znali bi da i u simvolu vere, dakle u onome što je kičma i definicija hrišćanstva, stoji na samom početku: "Verujem u jednoga Boga oca, Svedržitelja, Tvorca Neba i zemelje i svega vidljivog i nevidljivog"! Ne možete vi zbuniti ničime istinske hrišćane. Vidljivi i nevidljivi svet je sve što postoji i u dalekim kosmičkim prostranstvima i u nevidljivom duhovnom svetu - duhovnoj realnosti, pri čemu svi iz duhovnog sveta, i Heruvimi i bezbrojni Serafimi, ali i oni pali anđeli koji su se uzoholili da zauzmu Tvorčev tron mogu uslovno da dobiju ime vanzemaljci jer nisu od zemlje sazdani...ali to shvatite samo kao anegdotu.
Što se tiče pitanja ima li biološkog sveta izvan ovog, pa na to je jednom lepo odgovorio pokojni apologeta Lazar Milin, nekada starešina Crkve Svete Petke na Kališu. On reče: "Kada umetnik napravi jedno umetničko delo - velika mu je slava! Što više dela napravi - slava mu je još veća." Što bi se Bog ograničavao samo na ovu tačku u Kosmosu? Ali možda je upravo On zaustavio druge svetove da nam se približavaju jer smo ogubaveli od grehova. Najzad, da zaista ima gore ikoga osim nas to je nevažno spram činjenice da nam greh unosi smrt u biće; da kolko sutra svi mremo! I da je zbog toga Bog morao da uzme zemaljsku prirodu ne prestajući da bude Bog, da primi smrt kao Čovek i da nam vrati večnost Vaskrsom kao Bog! To su i Njemu i nama prioriteti!

deki

pre 8 godina

Takodje pri smrti Jovana Pavla drugog, pape rimokatolicke crkve pre desetak godina primecen je nlo blizu Vatikana. Postoje sumnje da je Vatikan usko povezan sa vanzemaljskim bicima. Vatikan krije i dalje tajne 3-eg pisma javljanja bogorodice 1917-e godine u Fatitimi (Portugal), tj od 25 stranica samo 17 je objavljeno. Pisma su objavljivana u trenucima kada je svet spreman da shvati.

Aleks

pre 8 godina

To primitivno hrišćanstvo i taj hrišćanski paganizam nikako da nestanu. Primitivnost čoveka se vidi upravo u tome što se drži praznoveeja uprkos činjenicama koje nam nauke svakodnevno pružaju.

Ђокс

pre 8 godina

Одавно је наука "уздрмала" хришћанство. Тако да не видим зашто би се у овом случају десило нешто ново. Проблем је што су интелигентни ванземаљци много даље него што се предпоставља. А бактерије и вируси на другом крају супекластера и нису нека новост.

Čveger

pre 8 godina

@Aron
Aha.. Reci to skandinavcima. Najrazvijenije zemlje sveta, najniza stopa kriminala i siromastva. Stanovnistvo velikom vecinom ateisti. A sad pogledaj Ameriku, najreligioznija zemlja prvog sveta. Stopa kriminala u nebesima, droga, nasilje, sta ti srce pozeli! Sto se verskih ubedjenja tice, oni polako klize u mracni vek. Da, religija im je od velike pomoci, kako da ne.

Naravno da se u religiji nista nece promeniti i ako dodje do susreta sa vanzemaljcima. Vernici ce samo iznaci novi nacin da to "racionalizuju" i nastave srecno da zive u poricanju. Verovatno ce probati i da ih pokrste ili tako nesto glupo.

Neko iz mase

pre 8 godina

Kaži to nesrećnicima koji su proganjani, mučeni i ubijani zbog izgovorene reči suprotne tadašnjem verovanju Crkve. Činjenica je da zvanična Crkva manipuliše ljudima kao što to radi neka medijska kuća na primer i da svoje izjave i delovanje uskladjuje u vremenski okvir i prilike koje tada vladaju. Dakle, do pre samo pre 5 vekova Crkva je mogla da osudi na smrt čoveka zbog javno izrečene reči tipa "Zemlja je okrugla", da spali ženu zato što "veštičari" ili ima "urokljive oči" itd. Tokom vremena Crkva je izgubila medijsku bitku sa naukom i počela je da se ponaša po sistemu "ako ne možeš da pobediš neprijatelja-pridruži mu se". Religija je dobar biznis za svoje službenike i dobar mehanizam za upravljanje masama, što odgovara Politici, da bi bio upropašćen neprimerenim izjavama i stavovima i zato su svoje stavove o dogadjajima, pojavama i stvarima "peglali" i uskladjivali sa naučnim dostignućima i otkrićima. A koliko je tek ljudi ubijeno "u ime Boga"...Krstaši, ISIL-ovci, verski fanataci, bombaši samoubice, deca Sunca...
Nije mi jasno zbog čega bi pronalaženje vanzemaljskog života imalo negativne posledice na Hrišćanstvo. Ni u jednoj od svetih knjiga se ne tvrdi da van zemlje nema života, niti se i jedna od njih bavi takvom problematikom. Kao što se ni jedna od njih ne bavi oblikom zemlje kao planete.

Pitanje da li bi otkriće vanzemaljaca uzdrmalo Hrišćanstvo može da postavi samo neko ko o hrišćanstvu zna izuzetno malo ili skoro ništa.
(VladaBGD, 3. avgust 2015 10:37)

EU Citizen

pre 8 godina

The Sparrow, Mary Doria Russell, vrlo lepo napisana knjiga na temu prvog kontakta u režiji jezuita, ne znam da li je prevedena na srpski, ali preporučujem :)) Inače, nažalost ili na sreću, to je jako teško reći, nismo ništa ni dalje ni bliže otkrivanju vanzemaljske inteligencije nego pre dvadeset ili pedeset godina, iako smo možda nešto bliže raščišćavanju dileme da li nekakav rudimentaran život možda postoji na mestima kao što su Mars ili Evropa.

Sima

pre 8 godina

@Aron "Sama religija je vrlo važan faktor što se tiče moralnosti u društvu"

Istraživanja pokazuju da ne postoji apsolutno nikakva veza između religioznosti i moralnosti. U zatvorima ima srazmerno mnogo i ateista i religioznih ljudi.

To što neko ne veruje u bajke od pre 2000 godina ne čini ga nemoralnim već samo prosvećenim.

Osim toga, većina ateista koje ja poznajem zapravo dozvoljava mogućnost da postoji Bog ali se zato apsolutno gnuša crkve i drugih vidova institucionalizovane vere jer smatraju da institucije korumpiraju originalna učenja. Osim ako neko ne misli da Hrist odobrava sve ono što se kroz vekove činilo u njegovo ime.

Bg

pre 8 godina

Najveće pitanje je da li bi uspeli da razmeni nešto sa tim vanzemaljcima,
kako bi se sporazumeli, da li bi mogli da naučimo nešto od njih, i td.
Dakle, ako bi našli neki bakterijski oblik života, naravno da bi čitavo
čovečanstvo zajedno sa religijom promenilo iz korena.
A ako bi to bio inteligentan život, napredniji od nas u svakom smislu,
to bi jednostavno ubilo religiju, posebno ako bi nam objasnili smisao
života, svemira, kako je sve nastalo, i td.
Jer ja ne mislim da bi odma mehanički MORALI da budu zli, i da bi
imali želju da nas istrebe. Nije to film pa da svaki vanzemaljski život
želi da nas uništi.
Ali vidim po komentarima da ljudi nisu svesni uopšte šta bi to značilo
za čovečanstvo. Mi ne možemo ni da pomislimo realno na to.
Promenilo bi se sve u jednom trenu. 90% vernika bi postalo ako ne ateisti,
bar agnostici. Jedino bi oni opijeni, hipnotisani i moram reći priglupi,
i dalje verovali u bibliju ili kuran...
A da li smo sami u ''beskraju''? Pa, zamislite da kolektivno izvršimo
samoubistvo, napravimo virus koji u startu uništava svaki život, onda
bi imali trilion triliona planeta, galaksija, a nigde života?
Jel to po vama logično? Naravno da nismo sami u univerzumu~!

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Bog postoji isto koliko i deda mraz. Ako veruješ u deda mraza, onda veruješ i u boga. Neki nikada ne porastu.

pera

pre 8 godina

Ništa ne može da uzdrma religiju, pa ni vanzemaljci. Sama religija je vrlo važan faktor što se tiče moralnosti u društvu to jest ustanovljava principe i pravila po koje će čovek da se ponaša. Evo na primer razvijene zemlje, žive u blagostanju i obilju a i dalje imaju loše pojave poput narkomanije i nasilja. Zašto? Zato što su postali ireligiozni i izgubili su vodič pa sad svako misli da može da radi šta mu pada napamet.
(Aron, 3. avgust 2015 10:18)
jeste,kod nas sve cvecke i niko se ne drogira

mladen.ba

pre 8 godina

Odgovor na pitanje iz naslova - naravno da bi uzdrmalo, ali ne sumnjam da bi vispreni vjerski manipulatori opet uspjeli "prilagoditi" nebulozna tumacenja biblije, kurana, itd. i zapravo nam objasniti da je svevisnji stvorio i male zelene, te kako to sve fino pise u gorepomenutim knjigama samo mi nismo rastumacili na pravi nacin.

Andjela

pre 8 godina

“Inkarnacija Sina Božjeg je jedinstven događaj u istoriji čovečanstva i univerzuma”.

I tu cela prica pada u vodu, jer opet na prvo mesto dolazi suva arogancija ljudske vrste, kao jako posebne i vazne.
Ta ista arogancija je unazadila ovu planetu i zivot na njoj, u svakom smislu, ne samo od strane religija, vec bahatoscu, secenjem suma Amazona, prljanjem okeana...

Nada da cemo evoluirati od virusa ka parazitu se polako gubi,
jer toliko pokazujemo osobine "kosmickog virusa", bez potpune
svesti o simbiotickom zivotu sa domacinom planetom, a i svemirom, da je ta nada prosto nestala.

БОБАН

pre 8 godina

Непојмљиве су величине и раздаљине универзума.Само наша галаксија има у пречнику 100.000 светлосних година.Колико тек звезда има у тих 100.000 светлосних година?Колико планета? Колико галаксија има у универзуму то још нико не зна! Па сад нека ми неко филозофира да смо ми у свему томе једини.Ајте молим вас не причајте! Кроз све те моћне телескопе,ипак не виде даље од носа!

Aron

pre 8 godina

Ništa ne može da uzdrma religiju, pa ni vanzemaljci. Sama religija je vrlo važan faktor što se tiče moralnosti u društvu to jest ustanovljava principe i pravila po koje će čovek da se ponaša. Evo na primer razvijene zemlje, žive u blagostanju i obilju a i dalje imaju loše pojave poput narkomanije i nasilja. Zašto? Zato što su postali ireligiozni i izgubili su vodič pa sad svako misli da može da radi šta mu pada napamet.

VladaBGD

pre 8 godina

Nije mi jasno zbog čega bi pronalaženje vanzemaljskog života imalo negativne posledice na Hrišćanstvo. Ni u jednoj od svetih knjiga se ne tvrdi da van zemlje nema života, niti se i jedna od njih bavi takvom problematikom. Kao što se ni jedna od njih ne bavi oblikom zemlje kao planete.
Kao nekome ko je religiozan i ko sebe smatra pravoslavnim hrišćaninom, nelogično mi je da je zemlja kao planeta, jedina u kosmosu na kojoj postoji život. To što ga mi nismo otkrili ne znači da ne postoji, a to što postoji ni na koji način ne dovodi u pitanje postojanje Boga.
Osnovni problem je u tome što konstantno pokušavamo da smestimo Boga u naš um ograničen vremenom, prostorom, materiom..... i što hrišćanstvo interpretiramo preko rimo-katoličke crkve u kojoj je supretstavljanje mišljenju i stavu pape jeres, pa su zbog toga mnogi naučnici stradali. Među njima Đordano Bruno i Nikola Kopernik.
Pitanje da li bi otkriće vanzemaljaca uzdrmalo Hrišćanstvo može da postavi samo neko ko o hrišćanstvu zna izuzetno malo ili skoro ništa.

VUK

pre 8 godina

pojma nemate.. Bog je stvorio ceo svemir.. i u njemu zemlju..i nas.. i od svog duha utelotvorio u Hrista za spasenje ljudi.. e sad šta je učinio sa drugim planetama i vrstama života u svemiru, ko smo mi da bi svi znali?

Udba

pre 8 godina

Najveci zemaljski teleskop na planeti je u vlasnistvu Vatikana i finansiran od strane Vatikana. To malo ljudi zna. Isto tako malo ljudi zna da Vatikan vec decenijama unutar crkve ima "sektor" za nauku i astronomiju i sl.

Slucajno sam sve ovo saznao dok sak na Discavery gledao jedan dokumentarac o kosmosu pa se spominjao ovaj teleskop, a onda sam samo malo istrazivao o ovome i potvrdio pricu.

Dok SPC pravi krstove, Islam minarete, Vatikan pravi teleskop!

To je razlika izmedju nase dvije civilizacije i zapadne zato su hiljadu godina 3 koraka ispred.
(tu ne racunam Rusiju koja jedina parira po ovome, a od skoro i Kina)

inside tip

pre 8 godina

Uzdrmalo bi sve religije i ceo koncept covecanstva kakav prevladava trenutno. Mada nije iskljuceno da bi sve te religije izmislile neku novu glupost za zamajavanje masa... U svakom slucaju bi pronalazak bio odlican!

gugutka

pre 8 godina

Ma jok. Popovi bi se prilagodili svakoj situaciji, jer po njima za sve je zasluzan Bog, a narod popovima veruje. Vatikan je tek devedesetih priznao da je Zemlja okrugla.. Jel uticalo to na nesto?

otac makarije

pre 8 godina

sve svetske religije su ozbiljno uzdrmane razvojem nauke jos pre 300 godina. danas su prevazidjene i potpuno arhaicne i imaju samo kulturolosku ili etnolosku ulogu. pronalazak zivota u svemiru ne bi nista promenio sto nauka vec ne zna o svetu i religijama.

Joc@

pre 8 godina

Ovaj je svet samo mrvica u kosmosu, i stoga je očekivano da Bog
(svemogući Tvorac, Promislitelj i Svedržitelj svega živoga i neživoga,
vidljivog i nevidljivog) stvori više civilizacija sličnih našoj. To je Njegova volja
a naše je da se prema svoj Njegovoj tvorevini ponašamo s poštovanjem.
A da li ćemo se nekad upoznati, mislim da nećemo, jer je tako namerno kosmos
dizajniran da se ne srećemo. Najpre to su ogromne udaljenosti, zatim permanentno
širenje kosmosa, tj. udaljavanje svakog od svih, zatim je faktor nenalaženja i u
nemogućnosti da čovek (ili bilo koja materija) putuje brzinom čak ni bliskom
svetlosti, potom i naš ovozemaljski usud – periodična ledena doba naše planete
kao i civilizacijska oscilovanja od primitivnog društva do
neslućenog naoružavanja i samoistrebljenja.
.

*

pre 8 godina

Ono što može da uzdrma hrišćanstvo, pre vanzemaljaca, su druge religije. Pitanje o jedinstvenosti Isusa Hristosa i sl. ne postoji, ni u kojem obliku, za pripadnike Islama i drugih, manjih, religija a i oni su , svakako, ljudi a ne npr. vanzemaljci. Problem sa vanzemaljacima ukazuje, pre, na nepostojanje izvornog religijskog stanja koje obuhvata ljude na Zemlji, pa onda hipotetičke probleme moraju da rešavaju uz pomoć dogmi.

smesni su

pre 8 godina

pa samo bi prilagodjavali nova naucna otkrica svojoj dogmi. npr eto nije bog stvorio samo zemlju vec i druge planete, nije bog stvorio samo coveka vec i druga inteligentna bica. a to sto pise u bibliji nema veze... treba zabraniti sve religije. tacka.

miki

pre 8 godina

Naravno da neće da uzdrma hrišćanstvo niti bilo koju drugu religiju. Čovek je ograničeno biće sklon podelama i praznoverju umesto da uredimo život svi na osnovu istih principa zarad zajedničkog napredka. Ali ne borba i ratovi, verski fanatizam i dalje vladaju svetom.

Dejan

pre 8 godina

Ih, pa premostila je religija i vece prepreke. Kad smo preziveli to da zemlja nije centar svemira i da ne stoji na ledjima dzinovske kornjace, nece nas valjda od vere u Boga razuveriti tamo neki vanzemljaci :)

mick

pre 8 godina

religije su jedna obicna prevara i kontrolisanje naroda i nista drugo. nekada je to imalo smisla kao ljudski zakon odnosno nacela kako treba ziveti a ne ovo sada...

branko

pre 8 godina

I te kako bi imalo posleice po hriscanstvo,zamisli te vanzemaljca sa mocima kakvi se opisuju u bibliji...Da li bi to znacilo da su oni nasi stvaraoci a ne bog....

mick

pre 8 godina

religije su jedna obicna prevara i kontrolisanje naroda i nista drugo. nekada je to imalo smisla kao ljudski zakon odnosno nacela kako treba ziveti a ne ovo sada...

Dejan

pre 8 godina

Ih, pa premostila je religija i vece prepreke. Kad smo preziveli to da zemlja nije centar svemira i da ne stoji na ledjima dzinovske kornjace, nece nas valjda od vere u Boga razuveriti tamo neki vanzemljaci :)

gugutka

pre 8 godina

Ma jok. Popovi bi se prilagodili svakoj situaciji, jer po njima za sve je zasluzan Bog, a narod popovima veruje. Vatikan je tek devedesetih priznao da je Zemlja okrugla.. Jel uticalo to na nesto?

otac makarije

pre 8 godina

sve svetske religije su ozbiljno uzdrmane razvojem nauke jos pre 300 godina. danas su prevazidjene i potpuno arhaicne i imaju samo kulturolosku ili etnolosku ulogu. pronalazak zivota u svemiru ne bi nista promenio sto nauka vec ne zna o svetu i religijama.

smesni su

pre 8 godina

pa samo bi prilagodjavali nova naucna otkrica svojoj dogmi. npr eto nije bog stvorio samo zemlju vec i druge planete, nije bog stvorio samo coveka vec i druga inteligentna bica. a to sto pise u bibliji nema veze... treba zabraniti sve religije. tacka.

Udba

pre 8 godina

Najveci zemaljski teleskop na planeti je u vlasnistvu Vatikana i finansiran od strane Vatikana. To malo ljudi zna. Isto tako malo ljudi zna da Vatikan vec decenijama unutar crkve ima "sektor" za nauku i astronomiju i sl.

Slucajno sam sve ovo saznao dok sak na Discavery gledao jedan dokumentarac o kosmosu pa se spominjao ovaj teleskop, a onda sam samo malo istrazivao o ovome i potvrdio pricu.

Dok SPC pravi krstove, Islam minarete, Vatikan pravi teleskop!

To je razlika izmedju nase dvije civilizacije i zapadne zato su hiljadu godina 3 koraka ispred.
(tu ne racunam Rusiju koja jedina parira po ovome, a od skoro i Kina)

Andjela

pre 8 godina

“Inkarnacija Sina Božjeg je jedinstven događaj u istoriji čovečanstva i univerzuma”.

I tu cela prica pada u vodu, jer opet na prvo mesto dolazi suva arogancija ljudske vrste, kao jako posebne i vazne.
Ta ista arogancija je unazadila ovu planetu i zivot na njoj, u svakom smislu, ne samo od strane religija, vec bahatoscu, secenjem suma Amazona, prljanjem okeana...

Nada da cemo evoluirati od virusa ka parazitu se polako gubi,
jer toliko pokazujemo osobine "kosmickog virusa", bez potpune
svesti o simbiotickom zivotu sa domacinom planetom, a i svemirom, da je ta nada prosto nestala.

inside tip

pre 8 godina

Uzdrmalo bi sve religije i ceo koncept covecanstva kakav prevladava trenutno. Mada nije iskljuceno da bi sve te religije izmislile neku novu glupost za zamajavanje masa... U svakom slucaju bi pronalazak bio odlican!

БОБАН

pre 8 godina

Непојмљиве су величине и раздаљине универзума.Само наша галаксија има у пречнику 100.000 светлосних година.Колико тек звезда има у тих 100.000 светлосних година?Колико планета? Колико галаксија има у универзуму то још нико не зна! Па сад нека ми неко филозофира да смо ми у свему томе једини.Ајте молим вас не причајте! Кроз све те моћне телескопе,ипак не виде даље од носа!

mladen.ba

pre 8 godina

Odgovor na pitanje iz naslova - naravno da bi uzdrmalo, ali ne sumnjam da bi vispreni vjerski manipulatori opet uspjeli "prilagoditi" nebulozna tumacenja biblije, kurana, itd. i zapravo nam objasniti da je svevisnji stvorio i male zelene, te kako to sve fino pise u gorepomenutim knjigama samo mi nismo rastumacili na pravi nacin.

miki

pre 8 godina

Naravno da neće da uzdrma hrišćanstvo niti bilo koju drugu religiju. Čovek je ograničeno biće sklon podelama i praznoverju umesto da uredimo život svi na osnovu istih principa zarad zajedničkog napredka. Ali ne borba i ratovi, verski fanatizam i dalje vladaju svetom.

VUK

pre 8 godina

pojma nemate.. Bog je stvorio ceo svemir.. i u njemu zemlju..i nas.. i od svog duha utelotvorio u Hrista za spasenje ljudi.. e sad šta je učinio sa drugim planetama i vrstama života u svemiru, ko smo mi da bi svi znali?

VladaBGD

pre 8 godina

Nije mi jasno zbog čega bi pronalaženje vanzemaljskog života imalo negativne posledice na Hrišćanstvo. Ni u jednoj od svetih knjiga se ne tvrdi da van zemlje nema života, niti se i jedna od njih bavi takvom problematikom. Kao što se ni jedna od njih ne bavi oblikom zemlje kao planete.
Kao nekome ko je religiozan i ko sebe smatra pravoslavnim hrišćaninom, nelogično mi je da je zemlja kao planeta, jedina u kosmosu na kojoj postoji život. To što ga mi nismo otkrili ne znači da ne postoji, a to što postoji ni na koji način ne dovodi u pitanje postojanje Boga.
Osnovni problem je u tome što konstantno pokušavamo da smestimo Boga u naš um ograničen vremenom, prostorom, materiom..... i što hrišćanstvo interpretiramo preko rimo-katoličke crkve u kojoj je supretstavljanje mišljenju i stavu pape jeres, pa su zbog toga mnogi naučnici stradali. Među njima Đordano Bruno i Nikola Kopernik.
Pitanje da li bi otkriće vanzemaljaca uzdrmalo Hrišćanstvo može da postavi samo neko ko o hrišćanstvu zna izuzetno malo ili skoro ništa.

branko

pre 8 godina

I te kako bi imalo posleice po hriscanstvo,zamisli te vanzemaljca sa mocima kakvi se opisuju u bibliji...Da li bi to znacilo da su oni nasi stvaraoci a ne bog....

Joc@

pre 8 godina

Ovaj je svet samo mrvica u kosmosu, i stoga je očekivano da Bog
(svemogući Tvorac, Promislitelj i Svedržitelj svega živoga i neživoga,
vidljivog i nevidljivog) stvori više civilizacija sličnih našoj. To je Njegova volja
a naše je da se prema svoj Njegovoj tvorevini ponašamo s poštovanjem.
A da li ćemo se nekad upoznati, mislim da nećemo, jer je tako namerno kosmos
dizajniran da se ne srećemo. Najpre to su ogromne udaljenosti, zatim permanentno
širenje kosmosa, tj. udaljavanje svakog od svih, zatim je faktor nenalaženja i u
nemogućnosti da čovek (ili bilo koja materija) putuje brzinom čak ni bliskom
svetlosti, potom i naš ovozemaljski usud – periodična ledena doba naše planete
kao i civilizacijska oscilovanja od primitivnog društva do
neslućenog naoružavanja i samoistrebljenja.
.

Aron

pre 8 godina

Ništa ne može da uzdrma religiju, pa ni vanzemaljci. Sama religija je vrlo važan faktor što se tiče moralnosti u društvu to jest ustanovljava principe i pravila po koje će čovek da se ponaša. Evo na primer razvijene zemlje, žive u blagostanju i obilju a i dalje imaju loše pojave poput narkomanije i nasilja. Zašto? Zato što su postali ireligiozni i izgubili su vodič pa sad svako misli da može da radi šta mu pada napamet.

pagan

pre 8 godina

@Aleksa... To što ti ne možeš da shvatiš osnovne postulate logike govori samo koliko ti je mozak ograničen.... Naravno da je moguće da je nešto nastalo ni iz čega, prosto teoretski jeste... (pre nego što kažeš "ali to je samo teorija" proveri definiciju naučne teorije). Na kvantnom nivou, jedna čestica postoji na dva mesta u isto vreme, ili nestane na jednom a pojavi se na drugom mestu.. I da, ovo se kosi sa tzv. zdravim razumom, pa ipak računica kaže da je tako, a i poverljivo je. Ne kapiram kako ti nije van pameti da Bog postoji od uvek.??? Kao, ne shvataš potpuno ništavilo, ali zato ti je koncept večnosti potpuno jasan tipa "pa nastavnog da Boga niko nije stvorio, pa n je Bog". Pokaži dokaz da je to tako i vraćam se religiji i mentalnoj zatucanosti.

realno

pre 8 godina

Oduvek religija samo zavađa ljude.I danas je svet podeljen samo religijom.Ja ne znam nijednog obrazovanog čoveka da ide u crkvu.Crkva,i katolička i pravoslavna i bilo koja druga stravično zaluđuje i zamlaćuje neobrazovan narod.Teška manipulacija ljudskim strahom,to vam je religija,ništa drugo.Religija celokupnog čovečanstva treba da bude obrazovanje,nauka,tehnološki napredak...

Nenad SU

pre 8 godina

Čitam komentare i grozim se kako smo loši ljudi postali. Dobro mi i živimo, bolje nego što zaslužujemo u svakom slučaju.

Ovo što se danas dešava na univerzitetima i školama nazivati naukom je smejurija. Naučnici su bili Njutn, Mendel, Tesla - pročitajte malo kakav su oni stav imali. Moj profa iz fizičke hemije, matematike ili tehnoloških operacija nije naučnik nego plaćenik koji će tu istu platu izgubiti ako ne bude podržavao opšte mišljenje.

Pa se vi pitajte zašto imamo godišnje 100.000 abortusa, preko 1000 ubistava, pljačke i silovanja da ne brojimo, Dostojevski - Gde nema Boga sve je dozvoljeno.

Za kraj, Gete - Čovek mora stalno da im ponavlja istinu jer se glupost oko nas iznova ponavlja i to ne čini pojedinac nego zaglupljena masa. Svuda oko nas, po novinama i časopisima, školama i univerzitetima , na delu je prevara koju brižno neguju oni koji žele da zadrže vlast nad nama.

Lep pozdrav...

papillon

pre 8 godina

Ja, kao agnostik, stvarno ne vidim kako bi, cak i kontakt s vanzemaljskon inteligencijom, ugrozio dogme bilo koje religije.
Samo bi rekli da je "Bog", koji god, stvorio i taj svet. Izaslanika, proroka, je bilo ionako previse cak i za nasu planetu, pa jos neki/a preko nista ne menja.

dejan

pre 8 godina

pa to je čista evolucija religije. prvo je Bog stvorio nebo i zemlju kao ravnu plocu, pa kad je dokazano da ja okrugla i nije centar svemira, prosto su rekli da to netreba shvatiti doslovno nego metaforički. Po bibliji čovek je centar stvaranja mi smo poenta cele ove priče.Sad je faktički neosporivo da nismo sami, nije više pitanje "DA LI" nego kada ce naci zivot van Zemlje.E sad okrecu priču da nismo mi vise centar stvaranja nego jedan u nizu stvaranja. to je meni sve providno već odavno.Što bliže religiji to dalje od boga.

bb

pre 8 godina

Da, da, za Isusa su čuli i Klingonci i Vulkanci i Vukiji i Vogoni. Samo, Klingonci ga zovu Kha'asus, Vulkanci Ghuuusus, Vukiji Haaarrrghh, a Vogoni Iuihsus.

Ali to je, dapače, jedna te ista ličnost u celom univerzumu. I naravno, sve kosmičke vrste su postale od Jevreja, ali to naravno, Rimokatolici ne priznaju.

Reaktor

pre 8 godina

A zašto nam Isus nije ostavio odgovore na sva pitanja da se ne mučimo? Došo čovek pričo neke lepe priče pa vaskrsao i sad ga nema da se javi. Neki mutan lik?

42

pre 8 godina

Bilo kakav napredak i saznanje može da uzdrma konzervativce na položaju, a takvih jako puno ima u svakoj organizovanoj instituciji, pa i crkvama. Međutim, ono što većina ateista (sa sve NGO "intelektualcima") ne može da razume je da spiritualnost, religija i vera nisu nužno vezane za institucije crkve, čak iako osoba deklarativno sledi tu istu crkvu (koja je danas više povezana sa kulturom nego sa religijom, ali to je druga priča); da postoje religiozni ljudi koji se bave naukom, zapravo, lično ne znam ni jednog ostrašćenog ateistu među naučnicima (mislim isključivo na prirodne nauke), a budući da sam i sam naučni radnik, znam ih puno (takvi ljudi su poprilično umereni i oprezni, tako da je njima najbliži agnosticizam, čak agnosticizam-teizam budući da su priroda i njene tajne oduvek u čoveku stvarali osećaj strahopoštovanja koji je jako blizak spiritualnim doživljajima, dok je, nasuprot tome, samodovoljnost potrebna za iskren i strastan ateizam više osobina umetnika, među kojima ovaj danas preovladava).
Pisao sam više puta na ovu temu, i svaki put pitam - ko su ovi silni ljudi koji se sa takvom strašću bore protiv vere, Boga, "ljudske gluposti" (kako oni sami to vole da kažu) ili čega već, pozivajući se na nauku (sa kojom najverovatnije nemaju veze), u 21. veku kada svako ima pravo da (ne)veruje u šta god hoće?!

Sima

pre 8 godina

@Aron "Sama religija je vrlo važan faktor što se tiče moralnosti u društvu"

Istraživanja pokazuju da ne postoji apsolutno nikakva veza između religioznosti i moralnosti. U zatvorima ima srazmerno mnogo i ateista i religioznih ljudi.

To što neko ne veruje u bajke od pre 2000 godina ne čini ga nemoralnim već samo prosvećenim.

Osim toga, većina ateista koje ja poznajem zapravo dozvoljava mogućnost da postoji Bog ali se zato apsolutno gnuša crkve i drugih vidova institucionalizovane vere jer smatraju da institucije korumpiraju originalna učenja. Osim ako neko ne misli da Hrist odobrava sve ono što se kroz vekove činilo u njegovo ime.

*

pre 8 godina

Ono što može da uzdrma hrišćanstvo, pre vanzemaljaca, su druge religije. Pitanje o jedinstvenosti Isusa Hristosa i sl. ne postoji, ni u kojem obliku, za pripadnike Islama i drugih, manjih, religija a i oni su , svakako, ljudi a ne npr. vanzemaljci. Problem sa vanzemaljacima ukazuje, pre, na nepostojanje izvornog religijskog stanja koje obuhvata ljude na Zemlji, pa onda hipotetičke probleme moraju da rešavaju uz pomoć dogmi.

Ђокс

pre 8 godina

Одавно је наука "уздрмала" хришћанство. Тако да не видим зашто би се у овом случају десило нешто ново. Проблем је што су интелигентни ванземаљци много даље него што се предпоставља. А бактерије и вируси на другом крају супекластера и нису нека новост.

Čveger

pre 8 godina

@Aron
Aha.. Reci to skandinavcima. Najrazvijenije zemlje sveta, najniza stopa kriminala i siromastva. Stanovnistvo velikom vecinom ateisti. A sad pogledaj Ameriku, najreligioznija zemlja prvog sveta. Stopa kriminala u nebesima, droga, nasilje, sta ti srce pozeli! Sto se verskih ubedjenja tice, oni polako klize u mracni vek. Da, religija im je od velike pomoci, kako da ne.

Naravno da se u religiji nista nece promeniti i ako dodje do susreta sa vanzemaljcima. Vernici ce samo iznaci novi nacin da to "racionalizuju" i nastave srecno da zive u poricanju. Verovatno ce probati i da ih pokrste ili tako nesto glupo.

Loki

pre 8 godina

Postojanje religije u visoko obrazovanom drustvu je nepotrebno, pre 2000 godina kad su se ljudi bojali i groma tada je imala smisla danas ne, danas je to najbolje organizovana firma na svetu sa predstavnistvima skoro svuda i njihov biznis model je genijalan rade kao i sve korporacije ali ne placaju porez. Ali cak i kada bi vanzemaljaci dosli i lepo nacrtali svima da bog ne postoji opet bi se naslo dovoljno ljudi koji bi i dalje verovali, evo i ovde u komentarima ih ima koliko hocete.

DaLanik

pre 8 godina

ja samo iz ovog clanka ne razumem kako to da su naucnici blizi nego ikad otkrivanju vanzemaljca? ili su ih otkrili, ili nisu. ne moze da bude malo trudna. il jeste il nije. sto su blizi nego recimo pre 30 godina?

Aleksa

pre 8 godina

Hajdete sad vi koji ne verujete u Boga recite sta je stvorilo svet. Sve je moralo da nastane od necega, od neke cestice je sve to moralo da zapocne, a ko je stvorio tu cesticu, nije mogla sama od sebe da se stvori ako cemo da se navodimo vasim principima. Dakle nesto vece postoji i to ne moze niko da ospori, e sad da li je to bas sve kako je opisano u svetim knjigama to je pitanje. Ali da Bog posoji ne mozete da osporite, a da odgovorim unapred na pitanja tipa: " Ko je stvorio Boga?". Stvar je u tome da neke stvari ne mogu da se razumrju i jednostavno navodjeno cistom logikom dodjete do zakljucka da neka visa sila sigurno postoji

Srbin iz Kanade

pre 8 godina

Ovi sto tvrde da je religija opijum za prost narod neka to objasne Pupinu, Tesli i Ajnstajnu - svi pomenuti bili religiozni. Religioznost nije uvek povezana sa dogmom i upravo tesna saradnja katolicke crkve i astronoma koji rade na projektu teleskopa Kepler to pokazuju.
Inace u nekim svetim knjigama - Vedama koje su osnove Hinduizma pominju se planete izvan naseg suncevog sistema i drugi oblici zivota . Mislim da postoje slicne ideje i kod Muslimana I Budista kao i kod izumrlih religija Egipta i Maya . Najveca dogma hriscanstva je da je inkarnacija jedinstven slucaj koji se dogodio samo jednom i na jednom mestu ali to jev druga prica.

gaucho

pre 8 godina

cinjenica je da vanzemaljci setaju medju nama, postoje govori o tome kako su ih rusi palili u mongoliji itd . u bibliji ne pise nista o vanzemaljskom zivotu jer su bili toliko glupi da su zaboravili da takvo pitanje moze jednog dana da se postavi.vazno da su glavni likovi ziveli po 700 god i zrtvovali svoju decu bogovima.kakvi bolesnici

pera

pre 8 godina

Ništa ne može da uzdrma religiju, pa ni vanzemaljci. Sama religija je vrlo važan faktor što se tiče moralnosti u društvu to jest ustanovljava principe i pravila po koje će čovek da se ponaša. Evo na primer razvijene zemlje, žive u blagostanju i obilju a i dalje imaju loše pojave poput narkomanije i nasilja. Zašto? Zato što su postali ireligiozni i izgubili su vodič pa sad svako misli da može da radi šta mu pada napamet.
(Aron, 3. avgust 2015 10:18)
jeste,kod nas sve cvecke i niko se ne drogira

Neko iz mase

pre 8 godina

Kaži to nesrećnicima koji su proganjani, mučeni i ubijani zbog izgovorene reči suprotne tadašnjem verovanju Crkve. Činjenica je da zvanična Crkva manipuliše ljudima kao što to radi neka medijska kuća na primer i da svoje izjave i delovanje uskladjuje u vremenski okvir i prilike koje tada vladaju. Dakle, do pre samo pre 5 vekova Crkva je mogla da osudi na smrt čoveka zbog javno izrečene reči tipa "Zemlja je okrugla", da spali ženu zato što "veštičari" ili ima "urokljive oči" itd. Tokom vremena Crkva je izgubila medijsku bitku sa naukom i počela je da se ponaša po sistemu "ako ne možeš da pobediš neprijatelja-pridruži mu se". Religija je dobar biznis za svoje službenike i dobar mehanizam za upravljanje masama, što odgovara Politici, da bi bio upropašćen neprimerenim izjavama i stavovima i zato su svoje stavove o dogadjajima, pojavama i stvarima "peglali" i uskladjivali sa naučnim dostignućima i otkrićima. A koliko je tek ljudi ubijeno "u ime Boga"...Krstaši, ISIL-ovci, verski fanataci, bombaši samoubice, deca Sunca...
Nije mi jasno zbog čega bi pronalaženje vanzemaljskog života imalo negativne posledice na Hrišćanstvo. Ni u jednoj od svetih knjiga se ne tvrdi da van zemlje nema života, niti se i jedna od njih bavi takvom problematikom. Kao što se ni jedna od njih ne bavi oblikom zemlje kao planete.

Pitanje da li bi otkriće vanzemaljaca uzdrmalo Hrišćanstvo može da postavi samo neko ko o hrišćanstvu zna izuzetno malo ili skoro ništa.
(VladaBGD, 3. avgust 2015 10:37)

42

pre 8 godina

Bilo kakav napredak i saznanje može da uzdrma konzervativce na položaju, a takvih jako puno ima u svakoj organizovanoj instituciji, pa i crkvama. Međutim, ono što većina ateista (sa sve NGO "intelektualcima") ne može da razume je da spiritualnost, religija i vera nisu nužno vezane za institucije crkve, čak iako osoba deklarativno sledi tu istu crkvu (koja je danas više povezana sa kulturom nego sa religijom, ali to je druga priča); da postoje religiozni ljudi koji se bave naukom, zapravo, lično ne znam ni jednog ostrašćenog ateistu među naučnicima (mislim isključivo na prirodne nauke), a budući da sam i sam naučni radnik, znam ih puno (takvi ljudi su poprilično umereni i oprezni, tako da je njima najbliži agnosticizam, čak agnosticizam-teizam budući da su priroda i njene tajne oduvek u čoveku stvarali osećaj strahopoštovanja koji je jako blizak spiritualnim doživljajima, dok je, nasuprot tome, samodovoljnost potrebna za iskren i strastan ateizam više osobina umetnika, među kojima ovaj danas preovladava).
Pisao sam više puta na ovu temu, i svaki put pitam - ko su ovi silni ljudi koji se sa takvom strašću bore protiv vere, Boga, "ljudske gluposti" (kako oni sami to vole da kažu) ili čega već, pozivajući se na nauku (sa kojom najverovatnije nemaju veze), u 21. veku kada svako ima pravo da (ne)veruje u šta god hoće?!

pagan

pre 8 godina

@Dark Knight

Sve sto si napisao oko sleda dogadjaja je ok , ali i dalje iznosis argument iz neznanja kao zakljucak,tj. u nedostatku informacija argument ti je "mora da je neko stvorio sve to , jer mi trenutno ne znamo kako se to radi" .Da se sve to samo od sebe desilo , postoji vrlo lepo objasnjenje , tj.model . Pogledaj na YT izlaganje "Universe out of nothing" by Lawrence Krauss , inace teoretski fizicar koji je predajeArizona State University , Australian National University,Yale University , Yale University , Case Western Reserve University , Harvard University NAGRADE Krauss is one of the few living physicists described by Scientific American as a "public intellectual"[20] and he is the only physicist to have received awards from all three major American physics societies: the American Physical Society, the American Association of Physics Teachers, and the American Institute of Physics. In 2012, he was awarded the National Science Board's Public Service Medal for his contributions to public education in science and engineering in the United States.
Dakle nije neki youtube kreacionisticki slepac vec jedan od najistaknutijih naucnika danasnjice. Naravno ni on sam ne daje ruku da je to sve tako.. ali na taj nacin ucimo sto naucnici formiraju gomilu modela od kojih je 90% pogresno i oni to sami priznaju , a nisu arogantni kao crkva da se prave da znaju odgovore i na pitanja koja jos nisu ni postavljena... Najpostenije je reci NE ZNAM , i to je put ka znanju.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Bog postoji isto koliko i deda mraz. Ako veruješ u deda mraza, onda veruješ i u boga. Neki nikada ne porastu.

Stanko

pre 8 godina

"religije su jedna obicna prevara i kontrolisanje naroda i nista drugo. nekada je to imalo smisla kao ljudski zakon odnosno nacela kako treba ziveti a ne ovo sada..."

Koje "ovo sada"? Kako definises kontrolisanje tj sta to oni kontrolisu?
Ako uticu na to da treba prosjaku da se da neki dinar onda to mora da je mnogo lose?
Religija je religija a "ovo sada" zavisi od tebe i mene.
Neverovatno je koliko je sve veci broj ljudi koji mrze religiju a niti je ko teran da ide u crkvu, da se moli, da posti da radi bilo sta niti je vrsen pritisak na bilo koga, a opet... procitali da je neki pop usao u mercedes i odmah presudili i osudili i ne samo njemu vec i svim religijama koje postoje pa i sebi jer su jos dalji od toga svojim razmisljanjem. Ne govorim sada da je spas samo u religiji, mnogim ljudima nije potrebno pored dobrog vaspitanja itd.

Negde sam procitao da su ljudi povrsni zato sto su religiozni... i konstantno preplecu darvina i TEORIJU sa religijom, naravno pitkija je teorija koja se moze svesti na dve recenice nego cela nauka, nacin zivota. Prema kompleksnosti se uvek javlja otpor uma. To sto se holivudu ili nekome tamo svidja ta teorija nemora da znaci da je ispravna. Niko ne odgovara na pitanje kako nastaje ziva materija od nezive. Sta spojila se 2,3 atoma i nastali mikro organizmi, od mikro-organizama stvorila se jetra? Pa hajde spoji 2 atoma pa da vidimo... Napravi u laboratoriji jednog crva. Cak im ni sa vestackom inteligencijom ne ide bas najbolje.

lololo

pre 8 godina

Nasli bi oni nacin da okrenu to u svoju korist kao sto su to i radili mnogo puta kroz istoriju. Svaki put kad bi se pojavilo otkrice koje se iole kosi sa hriscanskim dogmama oni bi nasli nacin da kazu kako je sve to bozija volja i kako je sve to bog stvorio. Jer jelte prvo pravilo svake sekte i religije je "Ne kusaj svoga boga" i ljudi koji nemaju hrabrosti ni intelekta da preispitaju svoje postojanje i postojanje stvari oko sebe slepo prate i veruju u bilo sta sto im neko servira.

X=iks

pre 8 godina

Vatikan je tek devedesetih priznao da je Zemlja okrugla.. (gugutka, 3. avgust 2015 10:09)

Ko ti je ispricao tu budalastinu!? A i nije bitno ko je. Bitno je da si ti poverovao/la. Jer je tvoja volja bila da u takve budalastine verujes, iako nije bilo tesko proveriti.

bob

pre 8 godina

Pa biblija i kazeda postoje vanzemaljci...
Stari zavet : Kad sinovi neba spaziše lepotu zemljskih kćeri oni spustise se na zemlju i pocese se mesati sa njima

Biblija direktno opisuje spustanje vanzemaljac i njihovo mesanje sa ljudima
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (lale, 4. avgust 2015 02:09) # nesto niste dobro shvatili,pod sinove neba misli se na andjele,a ne na male zelene tako da vasa poimanje biblije nije bas tacno

Aleks

pre 8 godina

To primitivno hrišćanstvo i taj hrišćanski paganizam nikako da nestanu. Primitivnost čoveka se vidi upravo u tome što se drži praznoveeja uprkos činjenicama koje nam nauke svakodnevno pružaju.

Prsata

pre 8 godina

A koje su sanse da ta druga stvorenja veruju u naseg boga?! aja bih rekao 1 prema beskonacno, jer mi sami ne verujemo u jednog boga, a sahranili smo vec bogove koje smo sami kao vrsta stvarali, u Rimu, staroj Grckoj... Dakle, mislim da svako ko moze da sabere 2 + 2....

Alex

pre 8 godina

Slažem se sa izjavljenim. Bog je jedan, samo ga glupi ljudi dele na različite vere i nazive. Bog je jedan za ceo univerzum i celokupno postojanje svega.

LOL

pre 8 godina

"Dok SPC pravi krstove, Islam minarete, Vatikan pravi teleskop!
To je razlika izmedju nase dvije civilizacije i zapadne zato su hiljadu godina 3 koraka ispred. "

Vatikan ima pare care! Tu jednu "sitnicu" si zaboravio da spomenes. Nije da pare nema spc, ima ali u promilima u odnosu na Vatikan. A i zar vera ne treba da bude cista, oslobodjena od velike kolicine novca? To za Vatikan ne vazi. Drugo, znas li sta je renesansa i koliko je znacajna bila? Verujem da ne znas, jer da znas ne bi iskuc'o ovaj drugi deo komentara. Mnogo nas je taj Vatikan kostao kroz istoriju, sve nas, a nas srbe i na jednom drugom planu. Da je ostalo po njima, najvece civizacijsko dostignuce bi i dalje bio tocak i obrada metala. Malo mi je licemerno sto se sada Vatikan kao interesuje za nauku, pre ce biti marketing i prilagodjavanje.

Inace, ovo pisem kao ateista, samo me nervira kada nego pored ociglednog opet ne ume da sabere 2 i 2.

Dragan

pre 8 godina

Ako je Bog svemoguć zašto je dozvolio koncetracione logore,zašto oni koji su bili zaposleni u tim logorima žive po 90 i više god ?Zašto je Bog poslao svoga "sina" da bude razapet radi tuđih grehova ?Zašto se opet nepojavi Isus ?Na ovo pitanje odgovor je da bi ga hrisćani ubili,a i danas su obrazovaniji nego onda.Šta reći pojavi se čovek gde je 99% nepismenih i kaže da ga je posla Bog ?

Dark Knight

pre 8 godina

@pagan Pa sva sreća pa postoje ljudi kao ti koji se vode logikom. Izvini tebi je I na kraju da je iz ničega sve što postoji nastalo sa tolikom matematičkom komplikacijom da još uvek nije moguće naći jednačine kojom bi sve moglo biti obijašnjeno. Da se vodonik i helijum vežu i uz sve potrebne procese stvore zvezde, koje će zatim svojim eksplozijama stvoriti teže elemente. Da se ti elementi posle eksplozije ponovo vežu oko neke nove zvezde i ni iz čega nastanu same od sebe aminokiseline. Da se same od sebe aminokiseline vežu u proteine pa se ti proteini sami od sebe vežu u lance koji sadrže izuzetno velike količine podataka dovoljne da se na osnovu njih može replicirati neko stvorenje. Zatim to stvorenje suprotnosti sa evolucijom (zašto nije ni jedno drugo biće za stotine miliona godina razvoja dostiglo taj nivo?) razvije svoj mozak za par stotina hiljada godina da može izuzetno komplikovanim jednačinama objašnjavati svet oko sebe. Postoji tu još mnogo koraka ali nema mesta za pisanje. Znači tebi logika dozvoljava da se sve to samo od sebe desilo, a ne dozvoljava da je Neko ili Nešto tako to uredilo? I ti si na vest šta bi bilo kad bi bilo došao da logički komentarišeš.

Žaki

pre 8 godina

Smešno. Da ste bar neku knjigu otvorili ili u mesecu bar jednom prisustvovali Liturgiji kao najvažnijem kosmičkom događaju, znali bi da i u simvolu vere, dakle u onome što je kičma i definicija hrišćanstva, stoji na samom početku: "Verujem u jednoga Boga oca, Svedržitelja, Tvorca Neba i zemelje i svega vidljivog i nevidljivog"! Ne možete vi zbuniti ničime istinske hrišćane. Vidljivi i nevidljivi svet je sve što postoji i u dalekim kosmičkim prostranstvima i u nevidljivom duhovnom svetu - duhovnoj realnosti, pri čemu svi iz duhovnog sveta, i Heruvimi i bezbrojni Serafimi, ali i oni pali anđeli koji su se uzoholili da zauzmu Tvorčev tron mogu uslovno da dobiju ime vanzemaljci jer nisu od zemlje sazdani...ali to shvatite samo kao anegdotu.
Što se tiče pitanja ima li biološkog sveta izvan ovog, pa na to je jednom lepo odgovorio pokojni apologeta Lazar Milin, nekada starešina Crkve Svete Petke na Kališu. On reče: "Kada umetnik napravi jedno umetničko delo - velika mu je slava! Što više dela napravi - slava mu je još veća." Što bi se Bog ograničavao samo na ovu tačku u Kosmosu? Ali možda je upravo On zaustavio druge svetove da nam se približavaju jer smo ogubaveli od grehova. Najzad, da zaista ima gore ikoga osim nas to je nevažno spram činjenice da nam greh unosi smrt u biće; da kolko sutra svi mremo! I da je zbog toga Bog morao da uzme zemaljsku prirodu ne prestajući da bude Bog, da primi smrt kao Čovek i da nam vrati večnost Vaskrsom kao Bog! To su i Njemu i nama prioriteti!

EU Citizen

pre 8 godina

The Sparrow, Mary Doria Russell, vrlo lepo napisana knjiga na temu prvog kontakta u režiji jezuita, ne znam da li je prevedena na srpski, ali preporučujem :)) Inače, nažalost ili na sreću, to je jako teško reći, nismo ništa ni dalje ni bliže otkrivanju vanzemaljske inteligencije nego pre dvadeset ili pedeset godina, iako smo možda nešto bliže raščišćavanju dileme da li nekakav rudimentaran život možda postoji na mestima kao što su Mars ili Evropa.

northman

pre 8 godina

vanzemaljski život postoji, ali ne na drugim planetama kako mi mislimo. ključ je u paralelnim dimenzijama. naš svemir nije jedini, zato ih i nećemo mi naći....verovatno mogu oni nas, kao što su nas i posećivali. pretpostavljam.

Unknown.MNE

pre 8 godina

Ja sam jedan od onih koji nije religiozan i smatram religiju budalastinom i zaista bih volio, ali zaista da postoji jedno takvo uzviseno bice zvalo se Bog, Alah ili kako bilo pa da se "spusti" na.zemlju da pocisti ovu planetu i ovu civilizaciju od svakakvoga sljama koji hoda ovom planetom. Siguran sam da bi prvi na meti bili oni koji su pobozni i religiozni, a ne pridrzavaju se skoro nicega od onoga u sta satro vjeruju i sta propovjedaju.

Rhyzm

pre 8 godina

@realno

Upravo ce nauka i biti poslednja religija sveta, gde ce "obrazovani", zamlaceni "slobodom i znanjem" biti opijenija masa od bilo koje do sada vama omrazene i "zatucane".

lale

pre 8 godina

Pa biblija i kazeda postoje vanzemaljci...
Stari zavet : Kad sinovi neba spaziše lepotu zemljskih kćeri oni spustise se na zemlju i pocese se mesati sa njima

Biblija direktno opisuje spustanje vanzemaljac i njihovo mesanje sa ljudima

Bg

pre 8 godina

Najveće pitanje je da li bi uspeli da razmeni nešto sa tim vanzemaljcima,
kako bi se sporazumeli, da li bi mogli da naučimo nešto od njih, i td.
Dakle, ako bi našli neki bakterijski oblik života, naravno da bi čitavo
čovečanstvo zajedno sa religijom promenilo iz korena.
A ako bi to bio inteligentan život, napredniji od nas u svakom smislu,
to bi jednostavno ubilo religiju, posebno ako bi nam objasnili smisao
života, svemira, kako je sve nastalo, i td.
Jer ja ne mislim da bi odma mehanički MORALI da budu zli, i da bi
imali želju da nas istrebe. Nije to film pa da svaki vanzemaljski život
želi da nas uništi.
Ali vidim po komentarima da ljudi nisu svesni uopšte šta bi to značilo
za čovečanstvo. Mi ne možemo ni da pomislimo realno na to.
Promenilo bi se sve u jednom trenu. 90% vernika bi postalo ako ne ateisti,
bar agnostici. Jedino bi oni opijeni, hipnotisani i moram reći priglupi,
i dalje verovali u bibliju ili kuran...
A da li smo sami u ''beskraju''? Pa, zamislite da kolektivno izvršimo
samoubistvo, napravimo virus koji u startu uništava svaki život, onda
bi imali trilion triliona planeta, galaksija, a nigde života?
Jel to po vama logično? Naravno da nismo sami u univerzumu~!

Mirkosoft

pre 8 godina

@ vladaBGD; "Kao što se ni jedna od njih ne bavi oblikom zemlje kao planete. Greska, Biblija pise da je zemlja okrugla, crkvenjaci se sa tim nisu slagali jer ne citaju Bibliju. Sve gde u srpskom prevodu pise vaseljena ili svet, se u grckom ili aramejskom jeziku pise krug ili lopta, globus. Tako da se Biblija po tome razlikuje jer pise o krugu zemlje. Mogao bih da citiram masu stihova. Jedan od njih je Psalam 24:1, Isaija 13:11...ima jos masu stihova...bar jedno 60...

Ponavljanje je majka nauke - kakve bilo

pre 8 godina

A jesu li ljudi bili na mesecu? Mislim, da li neko veruje naucnicima?
Ako se 5 puta dnevno molite u molitvi provedete vise vremena nego u skoli.
Ta pesmica se nauci vrlo dobro, a znanje ostane maglovito. A sta ce biti ako ih otkrijemo, videcemo.

Vojnik

pre 8 godina

Pa naravno da nece
E sad razmislite malo da li je lakse demone prikazati kao vanzemaljce ??? Pa naravno kad kazete vanzemaljac umesto oteletvornog demona lakse je. A sto se tice vatikana svi znamo kome on sluzi procitajte malo vise i knjiga i njihovo tzv sveto pismo i ostalo. Sve ce vam biti jasno. Umesto sto cete da pljujete vidite

deki

pre 8 godina

Takodje pri smrti Jovana Pavla drugog, pape rimokatolicke crkve pre desetak godina primecen je nlo blizu Vatikana. Postoje sumnje da je Vatikan usko povezan sa vanzemaljskim bicima. Vatikan krije i dalje tajne 3-eg pisma javljanja bogorodice 1917-e godine u Fatitimi (Portugal), tj od 25 stranica samo 17 je objavljeno. Pisma su objavljivana u trenucima kada je svet spreman da shvati.

Vlada

pre 8 godina

Pa kad naucni dokazi u pogledu evolucije to nisu uspeli, kako onda vanzemaljci to mogu da promene. Sustina religije je da se ona jako dobro adaptira, zato i postoji tolike vekove.

wd40

pre 8 godina

Jezekilj 1-15 Док сам гледао та бића, гле, по један је
точак био на земљи поред тих бића, поред
сваког бића с четири лица. 16 Точкови су по изгледу били налик сјајном хризолиту, и сва
четири била су иста. По грађи су били такви
као да је један точак у другом точку. 17 Ти
точкови могли су да се крећу на све четири
стране. Кад су мењали смер, нису морали да
се окрену. 18 Били су застрашујуће високи.
Сва четири точка била су свуда около пуна
очију. 19 Кад би бића кренула, с њима би
кре нули и точкови, и кад би се бића подигла
са земље, и точкови би се подигли. 20 Куда
их је дух водио, тамо су ишла, јер их је дух
наводио да тамо иду, а точкови су се по -
дизали заједно с њима, јер је дух који је де -
ловао на бића био и у точковима. 21 Кад би
бића кренула, и точкови би кренули, а кад
би она стала, и они би стали. Кад би се бића
подигла са земље, и точкови би се подигли
заједно с њима, јер је дух који је деловао на
бића био и у точковима.
22 Изнад глава тих бића...

Uglavnom Hrišćanstvo je izmišljena religija ali Biblija itekako opisuje da nismo sami!!!!!

Dakson

pre 8 godina

Za one koji su pažljivo čitali Bibliju tu ne bi bilo nikakvog iznenađenja. Biblija je prepuna priča o vanzemaljcima, posebno stari zavet. Na freskama hrišćanskih crkava (mislim na obe) često se nalaze svemirski brodovi. Samo pažljivo čitajte i gledajte i videćete da tu nema nikakve misterije i da se sve odavno zna.

Nesa

pre 8 godina

Celokupna religija je ozbiljno uzdrmana i potrebno je jos malo napora da se potpuno eliminise iz nasih zivota. Vreme verovanja u price iz davnina je zavrseno. Mi cemo se sami izboriti sa njima, nisu nam za to potrebni vanzemaljci. Inace, slazem se da vrlo verovatno nikada necemo niti videti a pogotovo komunicirati sa vanzemaljskom civilizacijom.

Slobec

pre 8 godina

“Baš kao što postoji mnogo stvorenja na Zemlji, mogu postojati inteligentna stvorenja na drugim planetama koje je stvorio Bog”

A Bog je nauka, istina?

Амфилохије мрзитељ

pre 8 godina

Ови католички неверници су карту без повратка до пакла купили. У Светој Књизи лепо пише, Бог створи свет за шест дана. Нема ничег изван тога и грех је смртни сумњати у Божју промисао. Нема других светова, не верујте у те лажи и сачувајте ваше бесмртне душе.

zoran

pre 8 godina

“Inkarnacija Sina Božjeg je jedinstven događaj u istoriji čovečanstva i univerzuma”. - rece pop.

NIJE.

"Gospod se zakleo, i neće se pokajati: ti si sveštenik dovijeka po redu Melhisedekovu." Psalm 110-4

"Kao što i na drugome mjestu govori: ti si sveštenik vavijek po redu Melhisedekovu." Jevrejima 5-6

"Gdje Isus uđe naprijed za nas, postavši poglavar sveštenički dovijeka po redu Melhisedekovu." Jevrejima 6-20

"Ako je dakle savršenstvo postalo kroz Levitsko sveštenstvo (jer je narod pod njim zakon primio), kaka je još potreba bila govoriti da će drugi sveštenik postati po redu Melhisedekovu a ne po redu Aronovu?"
Jevrejima 7-11

Kontras

pre 8 godina

Bilo kakav inteligentni oblik zivota izvan Zemlje u ovom nasem sadasnjem Univerzumu nikada nije otkriven. Po nauci ono sto nije otkriveno ne postoji, ali to za danasnju teoretsku kvazi astronomiju i njene fanove ne vazi. U Bibliji se kaze da je Zemlja staticna u centru svemira koji rotira oko Zemlje, a nigde se ne pominju druga inteligentna bica u svemiru. Znaci, u ovom nasem svemiru ih najverovatnije nema. Ovaj svemir i staticna Zemlja u njegovom centru su stvoreni od strane Boga bas za ljude i ostala ziva bica na Zemlji. Nasa ce mozda pokusati da inscenira otkrivanje vanzemaljaca, ali ce i ta njihova obmana proci kao i ostale. To ce mozda malo uzdrmati, ali nece unistiti hriscanstvo, jer je Hristos rekao da ce Njegova Crkva opstati do Njegovog drugog Dolaska.

Da li postoji nesto, neki "svemir" i neka druga ziva bica izvan ovog naseg svemira? Najverovatnije da, ali to nisu "mali zeleni" vec neka druga Bozija stvorenja, ali tesko je zamisliti kako taj neki drugi entitet "izvan" naseg svemira izgleda.

Trece, vise postujem misljenja ateista, iako su cesto jako povrsna, nego misljena nekih "hriscana". Onih "hriscana" koji vise veruju "nauci lazno tako nazvanoj" (1. Timoteju) i njihovim "sletanjima na Mesec, vanzemaljcima" itd. nego osnovi svoje vere, Reci Bozijoj - Bibliji u kojoj nema nijedne greske.

Neko pomenu Rimokatolicku Crkvu. Odavno ta crkva vise nije hriscanska. Prava crkva je zajednica vernika, a ne ljudska institucija sa pohlepnim popovima.

Vanzemljak

pre 8 godina

Savrseno me ne interesuje ni jedno ni drugo. Da otkriju sto bogova i 5 vrsta vanzemaljaca, kako to menja moju socijalnu, finansijsku i zdravstvenu situaciju? Nikako.

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

i što hrišćanstvo interpretiramo preko rimo-katoličke crkve u kojoj je supretstavljanje mišljenju i stavu pape jeres, pa su zbog toga mnogi naučnici stradali. Među njima Đordano Bruno i Nikola Kopernik.
(VladaBGD, 3. avgust 2015 10:37)

Pravoslavce, tebi su to uvrteli u glavu i *ti* si taj ko je to prihvatio kao dogmu, a nisi proverio. *Nije* suprotstavljanje papi jeres i nisu zbog toga stradali Giordano Bruno i Kopernik. Cak ni dogma o papskoj nepogresivosti (uvedena tek pre nekih 150 godina) ne znaci da je svako suprotstavljanje papi jeres. Dogma o papskoj nepogresivosti ne znaci da je papa nepogresiv svaki dan, cim progovori. Nego samo kad se obraca "ex cathedra" kako bi proglasio novu dogmu ili doktrinu. (Dakle, nisu nepogresivi samo koncili, za Srbe - "vaseljenski sabori", nego i papa, kad se obraca "ex cathedra.) A to znaci da prethodno mora eksplicitno i jasno najaviti obracanje ex cathedra (to se, za ovih 150 godina, dogodilo ukupno - 2 put, a jos nekoliko se takvima smatra retroaktivno, pocev od 5.stoljeca... i nema izgleda da bi se u doglednoj buducnosti moglo ponoviti). Pa ni to nije dovoljno! Da bi papsko obracanje ex cathedra bilo smatrano nepogresivim, mora da... bude "prihvaceno od crkvene zajednice". To u praksi znaci... vidi sam! U svakom slucaju, danas ima toliko razlicitih tumacenja sta se i kada moze prihvatiti kao obracanje "ex cathedra", da bi svaki takav cin bio relativiziran, osim ukoliko i onako postoji konsenzus.

draganz

pre 8 godina

Nategnuto pitanje, jer potraga za vanzemlajskim zivotom je manje naucni postupak nego (aposolutno ni jedan dokaz ne postoji, samo zelja tragaca) nego uspostavljanje kontakta sa umrlima (hiljade godina istorije covecanstva je pokazalo da su se takve stvari desavale). Bolje bi bilo pitanje, dokaz o postojanju Boga, da li bi uzdrmao ateiste. Inace broj komentatora koji su komunisticki nastrojeni (religija, opijum za narod) je veliki kao u titovo vreme.

Srbinda

pre 8 godina

I Bog je vanzemaljac, a i čovjek je stvoren po njegovom "podobiju"! Doduše, tzv. dijametralni jaz između Boga i čovjeka je čovjekovim "padom u grijeh" postao nepremostiv. Zato nam se pojave tzv. "NLO-a" čine polutajnim jer nam nije "dato da vidimo"!Po božjem dopuštenju planetom Zemljom vlada "knez ovoga svijeta" - satana ili otpadnik! To je njegova funkcija; to znaju masoni i dr. tajna društva koja mu se, zarad koristi, klanjaju kao Luciferu (čitaj Albera Pikea "Moral i Dogma"). U Bibliji se pominje i kao "zvijezda Danica" koja je "padom" sišla na "goru Karmel" (Izrael). Šamjaza (Satana) i trećina "palih anđela" su tu "uzimali" sebi "zemaljske" žene iz čijih su se "veza" rađali "nefilimi" ("i bješe tada divova na zemlji "- Biblija). Hijerarhiju bića poput anđela, prestola, tronova i dr. ljudi, danas, zovu "vanzemaljcima". Prepričavam Stari Zavjet koji je zbirka zapisa o "vanzemaljcima", što mi govori da ne čitate pažljivo! O svemirskom brodu zvanom "Jahvina Slava" drugom prilikom (čitaj proroka Jezekilja). P.S. Biblija nas preko 2000 godina priprema za susret sa "vanzemaljcima".

*

pre 8 godina

A zašto nam Isus nije ostavio odgovore na sva pitanja da se ne mučimo? Došo čovek pričo neke lepe priče pa vaskrsao i sad ga nema da se javi. Neki mutan lik?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Reaktor, 3. avgust 2015 13:10)


Vaskrsenje. Osobina da eteričnim telom napusti fizičko telo a zatim i, takođe, formira novo fizičko telo. Tu osobinu je "Isus Hristos" obnarodovao i iskoristio kao deo svog "učenja". Ta osobina postoji od vajkada i mnogi likovi se višestruko pojavljuju tako da je Hristos čovek "od pre Hrista"- kontraverzni učenjak iz stare Atine, osnivač filozofije-koju je zatim sveo na nivo "slepog verovanja" i zloupotrebio reč -bog, predstavljajući se kao njegov sin, dok ostali to tek treba da "dokazuju".

Ko da ima neke veze...

pre 8 godina

@draganz: zaboravljaš da je teren dokazivanja na vama, koji tvrdite da je bradonja stvaran. Inače, vezivanje ateizma za komunizam je, blago rečeno, znak određenih nedostataka u opštem obrazovanju...

Aleksa

pre 8 godina

@pagan
U redu je to i ja to razumem ali hajde objasni ko je napravio tu cesticu, bez obzira sto ona moze da se nalazi na dva mesta u isto vreme ona je morala da nastane, i da postoje paralelni univerzumi sve je to moralo da nastane od necega. A da li je zaista moguce ni iz cega napraviti nesto, zar se to onda ne kosi sa teorijom da materija ne moze da se stvori ni iz cega

VUK

pre 8 godina

pojma nemate.. Bog je stvorio ceo svemir.. i u njemu zemlju..i nas.. i od svog duha utelotvorio u Hrista za spasenje ljudi.. e sad šta je učinio sa drugim planetama i vrstama života u svemiru, ko smo mi da bi svi znali?

Aron

pre 8 godina

Ništa ne može da uzdrma religiju, pa ni vanzemaljci. Sama religija je vrlo važan faktor što se tiče moralnosti u društvu to jest ustanovljava principe i pravila po koje će čovek da se ponaša. Evo na primer razvijene zemlje, žive u blagostanju i obilju a i dalje imaju loše pojave poput narkomanije i nasilja. Zašto? Zato što su postali ireligiozni i izgubili su vodič pa sad svako misli da može da radi šta mu pada napamet.

Joc@

pre 8 godina

Ovaj je svet samo mrvica u kosmosu, i stoga je očekivano da Bog
(svemogući Tvorac, Promislitelj i Svedržitelj svega živoga i neživoga,
vidljivog i nevidljivog) stvori više civilizacija sličnih našoj. To je Njegova volja
a naše je da se prema svoj Njegovoj tvorevini ponašamo s poštovanjem.
A da li ćemo se nekad upoznati, mislim da nećemo, jer je tako namerno kosmos
dizajniran da se ne srećemo. Najpre to su ogromne udaljenosti, zatim permanentno
širenje kosmosa, tj. udaljavanje svakog od svih, zatim je faktor nenalaženja i u
nemogućnosti da čovek (ili bilo koja materija) putuje brzinom čak ni bliskom
svetlosti, potom i naš ovozemaljski usud – periodična ledena doba naše planete
kao i civilizacijska oscilovanja od primitivnog društva do
neslućenog naoružavanja i samoistrebljenja.
.

mick

pre 8 godina

religije su jedna obicna prevara i kontrolisanje naroda i nista drugo. nekada je to imalo smisla kao ljudski zakon odnosno nacela kako treba ziveti a ne ovo sada...

VladaBGD

pre 8 godina

Nije mi jasno zbog čega bi pronalaženje vanzemaljskog života imalo negativne posledice na Hrišćanstvo. Ni u jednoj od svetih knjiga se ne tvrdi da van zemlje nema života, niti se i jedna od njih bavi takvom problematikom. Kao što se ni jedna od njih ne bavi oblikom zemlje kao planete.
Kao nekome ko je religiozan i ko sebe smatra pravoslavnim hrišćaninom, nelogično mi je da je zemlja kao planeta, jedina u kosmosu na kojoj postoji život. To što ga mi nismo otkrili ne znači da ne postoji, a to što postoji ni na koji način ne dovodi u pitanje postojanje Boga.
Osnovni problem je u tome što konstantno pokušavamo da smestimo Boga u naš um ograničen vremenom, prostorom, materiom..... i što hrišćanstvo interpretiramo preko rimo-katoličke crkve u kojoj je supretstavljanje mišljenju i stavu pape jeres, pa su zbog toga mnogi naučnici stradali. Među njima Đordano Bruno i Nikola Kopernik.
Pitanje da li bi otkriće vanzemaljaca uzdrmalo Hrišćanstvo može da postavi samo neko ko o hrišćanstvu zna izuzetno malo ili skoro ništa.

Udba

pre 8 godina

Najveci zemaljski teleskop na planeti je u vlasnistvu Vatikana i finansiran od strane Vatikana. To malo ljudi zna. Isto tako malo ljudi zna da Vatikan vec decenijama unutar crkve ima "sektor" za nauku i astronomiju i sl.

Slucajno sam sve ovo saznao dok sak na Discavery gledao jedan dokumentarac o kosmosu pa se spominjao ovaj teleskop, a onda sam samo malo istrazivao o ovome i potvrdio pricu.

Dok SPC pravi krstove, Islam minarete, Vatikan pravi teleskop!

To je razlika izmedju nase dvije civilizacije i zapadne zato su hiljadu godina 3 koraka ispred.
(tu ne racunam Rusiju koja jedina parira po ovome, a od skoro i Kina)

inside tip

pre 8 godina

Uzdrmalo bi sve religije i ceo koncept covecanstva kakav prevladava trenutno. Mada nije iskljuceno da bi sve te religije izmislile neku novu glupost za zamajavanje masa... U svakom slucaju bi pronalazak bio odlican!

otac makarije

pre 8 godina

sve svetske religije su ozbiljno uzdrmane razvojem nauke jos pre 300 godina. danas su prevazidjene i potpuno arhaicne i imaju samo kulturolosku ili etnolosku ulogu. pronalazak zivota u svemiru ne bi nista promenio sto nauka vec ne zna o svetu i religijama.

smesni su

pre 8 godina

pa samo bi prilagodjavali nova naucna otkrica svojoj dogmi. npr eto nije bog stvorio samo zemlju vec i druge planete, nije bog stvorio samo coveka vec i druga inteligentna bica. a to sto pise u bibliji nema veze... treba zabraniti sve religije. tacka.

branko

pre 8 godina

I te kako bi imalo posleice po hriscanstvo,zamisli te vanzemaljca sa mocima kakvi se opisuju u bibliji...Da li bi to znacilo da su oni nasi stvaraoci a ne bog....

gugutka

pre 8 godina

Ma jok. Popovi bi se prilagodili svakoj situaciji, jer po njima za sve je zasluzan Bog, a narod popovima veruje. Vatikan je tek devedesetih priznao da je Zemlja okrugla.. Jel uticalo to na nesto?

Dejan

pre 8 godina

Ih, pa premostila je religija i vece prepreke. Kad smo preziveli to da zemlja nije centar svemira i da ne stoji na ledjima dzinovske kornjace, nece nas valjda od vere u Boga razuveriti tamo neki vanzemljaci :)

Andjela

pre 8 godina

“Inkarnacija Sina Božjeg je jedinstven događaj u istoriji čovečanstva i univerzuma”.

I tu cela prica pada u vodu, jer opet na prvo mesto dolazi suva arogancija ljudske vrste, kao jako posebne i vazne.
Ta ista arogancija je unazadila ovu planetu i zivot na njoj, u svakom smislu, ne samo od strane religija, vec bahatoscu, secenjem suma Amazona, prljanjem okeana...

Nada da cemo evoluirati od virusa ka parazitu se polako gubi,
jer toliko pokazujemo osobine "kosmickog virusa", bez potpune
svesti o simbiotickom zivotu sa domacinom planetom, a i svemirom, da je ta nada prosto nestala.

mladen.ba

pre 8 godina

Odgovor na pitanje iz naslova - naravno da bi uzdrmalo, ali ne sumnjam da bi vispreni vjerski manipulatori opet uspjeli "prilagoditi" nebulozna tumacenja biblije, kurana, itd. i zapravo nam objasniti da je svevisnji stvorio i male zelene, te kako to sve fino pise u gorepomenutim knjigama samo mi nismo rastumacili na pravi nacin.

Srbin iz Kanade

pre 8 godina

Ovi sto tvrde da je religija opijum za prost narod neka to objasne Pupinu, Tesli i Ajnstajnu - svi pomenuti bili religiozni. Religioznost nije uvek povezana sa dogmom i upravo tesna saradnja katolicke crkve i astronoma koji rade na projektu teleskopa Kepler to pokazuju.
Inace u nekim svetim knjigama - Vedama koje su osnove Hinduizma pominju se planete izvan naseg suncevog sistema i drugi oblici zivota . Mislim da postoje slicne ideje i kod Muslimana I Budista kao i kod izumrlih religija Egipta i Maya . Najveca dogma hriscanstva je da je inkarnacija jedinstven slucaj koji se dogodio samo jednom i na jednom mestu ali to jev druga prica.

Амфилохије мрзитељ

pre 8 godina

Ови католички неверници су карту без повратка до пакла купили. У Светој Књизи лепо пише, Бог створи свет за шест дана. Нема ничег изван тога и грех је смртни сумњати у Божју промисао. Нема других светова, не верујте у те лажи и сачувајте ваше бесмртне душе.

Aleksa

pre 8 godina

Hajdete sad vi koji ne verujete u Boga recite sta je stvorilo svet. Sve je moralo da nastane od necega, od neke cestice je sve to moralo da zapocne, a ko je stvorio tu cesticu, nije mogla sama od sebe da se stvori ako cemo da se navodimo vasim principima. Dakle nesto vece postoji i to ne moze niko da ospori, e sad da li je to bas sve kako je opisano u svetim knjigama to je pitanje. Ali da Bog posoji ne mozete da osporite, a da odgovorim unapred na pitanja tipa: " Ko je stvorio Boga?". Stvar je u tome da neke stvari ne mogu da se razumrju i jednostavno navodjeno cistom logikom dodjete do zakljucka da neka visa sila sigurno postoji

miki

pre 8 godina

Naravno da neće da uzdrma hrišćanstvo niti bilo koju drugu religiju. Čovek je ograničeno biće sklon podelama i praznoverju umesto da uredimo život svi na osnovu istih principa zarad zajedničkog napredka. Ali ne borba i ratovi, verski fanatizam i dalje vladaju svetom.

Žaki

pre 8 godina

Smešno. Da ste bar neku knjigu otvorili ili u mesecu bar jednom prisustvovali Liturgiji kao najvažnijem kosmičkom događaju, znali bi da i u simvolu vere, dakle u onome što je kičma i definicija hrišćanstva, stoji na samom početku: "Verujem u jednoga Boga oca, Svedržitelja, Tvorca Neba i zemelje i svega vidljivog i nevidljivog"! Ne možete vi zbuniti ničime istinske hrišćane. Vidljivi i nevidljivi svet je sve što postoji i u dalekim kosmičkim prostranstvima i u nevidljivom duhovnom svetu - duhovnoj realnosti, pri čemu svi iz duhovnog sveta, i Heruvimi i bezbrojni Serafimi, ali i oni pali anđeli koji su se uzoholili da zauzmu Tvorčev tron mogu uslovno da dobiju ime vanzemaljci jer nisu od zemlje sazdani...ali to shvatite samo kao anegdotu.
Što se tiče pitanja ima li biološkog sveta izvan ovog, pa na to je jednom lepo odgovorio pokojni apologeta Lazar Milin, nekada starešina Crkve Svete Petke na Kališu. On reče: "Kada umetnik napravi jedno umetničko delo - velika mu je slava! Što više dela napravi - slava mu je još veća." Što bi se Bog ograničavao samo na ovu tačku u Kosmosu? Ali možda je upravo On zaustavio druge svetove da nam se približavaju jer smo ogubaveli od grehova. Najzad, da zaista ima gore ikoga osim nas to je nevažno spram činjenice da nam greh unosi smrt u biće; da kolko sutra svi mremo! I da je zbog toga Bog morao da uzme zemaljsku prirodu ne prestajući da bude Bog, da primi smrt kao Čovek i da nam vrati večnost Vaskrsom kao Bog! To su i Njemu i nama prioriteti!

realno

pre 8 godina

Oduvek religija samo zavađa ljude.I danas je svet podeljen samo religijom.Ja ne znam nijednog obrazovanog čoveka da ide u crkvu.Crkva,i katolička i pravoslavna i bilo koja druga stravično zaluđuje i zamlaćuje neobrazovan narod.Teška manipulacija ljudskim strahom,to vam je religija,ništa drugo.Religija celokupnog čovečanstva treba da bude obrazovanje,nauka,tehnološki napredak...

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Bog postoji isto koliko i deda mraz. Ako veruješ u deda mraza, onda veruješ i u boga. Neki nikada ne porastu.

Nenad SU

pre 8 godina

Čitam komentare i grozim se kako smo loši ljudi postali. Dobro mi i živimo, bolje nego što zaslužujemo u svakom slučaju.

Ovo što se danas dešava na univerzitetima i školama nazivati naukom je smejurija. Naučnici su bili Njutn, Mendel, Tesla - pročitajte malo kakav su oni stav imali. Moj profa iz fizičke hemije, matematike ili tehnoloških operacija nije naučnik nego plaćenik koji će tu istu platu izgubiti ako ne bude podržavao opšte mišljenje.

Pa se vi pitajte zašto imamo godišnje 100.000 abortusa, preko 1000 ubistava, pljačke i silovanja da ne brojimo, Dostojevski - Gde nema Boga sve je dozvoljeno.

Za kraj, Gete - Čovek mora stalno da im ponavlja istinu jer se glupost oko nas iznova ponavlja i to ne čini pojedinac nego zaglupljena masa. Svuda oko nas, po novinama i časopisima, školama i univerzitetima , na delu je prevara koju brižno neguju oni koji žele da zadrže vlast nad nama.

Lep pozdrav...

dejan

pre 8 godina

pa to je čista evolucija religije. prvo je Bog stvorio nebo i zemlju kao ravnu plocu, pa kad je dokazano da ja okrugla i nije centar svemira, prosto su rekli da to netreba shvatiti doslovno nego metaforički. Po bibliji čovek je centar stvaranja mi smo poenta cele ove priče.Sad je faktički neosporivo da nismo sami, nije više pitanje "DA LI" nego kada ce naci zivot van Zemlje.E sad okrecu priču da nismo mi vise centar stvaranja nego jedan u nizu stvaranja. to je meni sve providno već odavno.Što bliže religiji to dalje od boga.

pagan

pre 8 godina

@Aleksa... To što ti ne možeš da shvatiš osnovne postulate logike govori samo koliko ti je mozak ograničen.... Naravno da je moguće da je nešto nastalo ni iz čega, prosto teoretski jeste... (pre nego što kažeš "ali to je samo teorija" proveri definiciju naučne teorije). Na kvantnom nivou, jedna čestica postoji na dva mesta u isto vreme, ili nestane na jednom a pojavi se na drugom mestu.. I da, ovo se kosi sa tzv. zdravim razumom, pa ipak računica kaže da je tako, a i poverljivo je. Ne kapiram kako ti nije van pameti da Bog postoji od uvek.??? Kao, ne shvataš potpuno ništavilo, ali zato ti je koncept večnosti potpuno jasan tipa "pa nastavnog da Boga niko nije stvorio, pa n je Bog". Pokaži dokaz da je to tako i vraćam se religiji i mentalnoj zatucanosti.

Dark Knight

pre 8 godina

@pagan Pa sva sreća pa postoje ljudi kao ti koji se vode logikom. Izvini tebi je I na kraju da je iz ničega sve što postoji nastalo sa tolikom matematičkom komplikacijom da još uvek nije moguće naći jednačine kojom bi sve moglo biti obijašnjeno. Da se vodonik i helijum vežu i uz sve potrebne procese stvore zvezde, koje će zatim svojim eksplozijama stvoriti teže elemente. Da se ti elementi posle eksplozije ponovo vežu oko neke nove zvezde i ni iz čega nastanu same od sebe aminokiseline. Da se same od sebe aminokiseline vežu u proteine pa se ti proteini sami od sebe vežu u lance koji sadrže izuzetno velike količine podataka dovoljne da se na osnovu njih može replicirati neko stvorenje. Zatim to stvorenje suprotnosti sa evolucijom (zašto nije ni jedno drugo biće za stotine miliona godina razvoja dostiglo taj nivo?) razvije svoj mozak za par stotina hiljada godina da može izuzetno komplikovanim jednačinama objašnjavati svet oko sebe. Postoji tu još mnogo koraka ali nema mesta za pisanje. Znači tebi logika dozvoljava da se sve to samo od sebe desilo, a ne dozvoljava da je Neko ili Nešto tako to uredilo? I ti si na vest šta bi bilo kad bi bilo došao da logički komentarišeš.

deki

pre 8 godina

Takodje pri smrti Jovana Pavla drugog, pape rimokatolicke crkve pre desetak godina primecen je nlo blizu Vatikana. Postoje sumnje da je Vatikan usko povezan sa vanzemaljskim bicima. Vatikan krije i dalje tajne 3-eg pisma javljanja bogorodice 1917-e godine u Fatitimi (Portugal), tj od 25 stranica samo 17 je objavljeno. Pisma su objavljivana u trenucima kada je svet spreman da shvati.

Alex

pre 8 godina

Slažem se sa izjavljenim. Bog je jedan, samo ga glupi ljudi dele na različite vere i nazive. Bog je jedan za ceo univerzum i celokupno postojanje svega.

Dakson

pre 8 godina

Za one koji su pažljivo čitali Bibliju tu ne bi bilo nikakvog iznenađenja. Biblija je prepuna priča o vanzemaljcima, posebno stari zavet. Na freskama hrišćanskih crkava (mislim na obe) često se nalaze svemirski brodovi. Samo pažljivo čitajte i gledajte i videćete da tu nema nikakve misterije i da se sve odavno zna.

Stanko

pre 8 godina

"religije su jedna obicna prevara i kontrolisanje naroda i nista drugo. nekada je to imalo smisla kao ljudski zakon odnosno nacela kako treba ziveti a ne ovo sada..."

Koje "ovo sada"? Kako definises kontrolisanje tj sta to oni kontrolisu?
Ako uticu na to da treba prosjaku da se da neki dinar onda to mora da je mnogo lose?
Religija je religija a "ovo sada" zavisi od tebe i mene.
Neverovatno je koliko je sve veci broj ljudi koji mrze religiju a niti je ko teran da ide u crkvu, da se moli, da posti da radi bilo sta niti je vrsen pritisak na bilo koga, a opet... procitali da je neki pop usao u mercedes i odmah presudili i osudili i ne samo njemu vec i svim religijama koje postoje pa i sebi jer su jos dalji od toga svojim razmisljanjem. Ne govorim sada da je spas samo u religiji, mnogim ljudima nije potrebno pored dobrog vaspitanja itd.

Negde sam procitao da su ljudi povrsni zato sto su religiozni... i konstantno preplecu darvina i TEORIJU sa religijom, naravno pitkija je teorija koja se moze svesti na dve recenice nego cela nauka, nacin zivota. Prema kompleksnosti se uvek javlja otpor uma. To sto se holivudu ili nekome tamo svidja ta teorija nemora da znaci da je ispravna. Niko ne odgovara na pitanje kako nastaje ziva materija od nezive. Sta spojila se 2,3 atoma i nastali mikro organizmi, od mikro-organizama stvorila se jetra? Pa hajde spoji 2 atoma pa da vidimo... Napravi u laboratoriji jednog crva. Cak im ni sa vestackom inteligencijom ne ide bas najbolje.

Reaktor

pre 8 godina

A zašto nam Isus nije ostavio odgovore na sva pitanja da se ne mučimo? Došo čovek pričo neke lepe priče pa vaskrsao i sad ga nema da se javi. Neki mutan lik?

gaucho

pre 8 godina

cinjenica je da vanzemaljci setaju medju nama, postoje govori o tome kako su ih rusi palili u mongoliji itd . u bibliji ne pise nista o vanzemaljskom zivotu jer su bili toliko glupi da su zaboravili da takvo pitanje moze jednog dana da se postavi.vazno da su glavni likovi ziveli po 700 god i zrtvovali svoju decu bogovima.kakvi bolesnici

LOL

pre 8 godina

"Dok SPC pravi krstove, Islam minarete, Vatikan pravi teleskop!
To je razlika izmedju nase dvije civilizacije i zapadne zato su hiljadu godina 3 koraka ispred. "

Vatikan ima pare care! Tu jednu "sitnicu" si zaboravio da spomenes. Nije da pare nema spc, ima ali u promilima u odnosu na Vatikan. A i zar vera ne treba da bude cista, oslobodjena od velike kolicine novca? To za Vatikan ne vazi. Drugo, znas li sta je renesansa i koliko je znacajna bila? Verujem da ne znas, jer da znas ne bi iskuc'o ovaj drugi deo komentara. Mnogo nas je taj Vatikan kostao kroz istoriju, sve nas, a nas srbe i na jednom drugom planu. Da je ostalo po njima, najvece civizacijsko dostignuce bi i dalje bio tocak i obrada metala. Malo mi je licemerno sto se sada Vatikan kao interesuje za nauku, pre ce biti marketing i prilagodjavanje.

Inace, ovo pisem kao ateista, samo me nervira kada nego pored ociglednog opet ne ume da sabere 2 i 2.

Dragan

pre 8 godina

Ako je Bog svemoguć zašto je dozvolio koncetracione logore,zašto oni koji su bili zaposleni u tim logorima žive po 90 i više god ?Zašto je Bog poslao svoga "sina" da bude razapet radi tuđih grehova ?Zašto se opet nepojavi Isus ?Na ovo pitanje odgovor je da bi ga hrisćani ubili,a i danas su obrazovaniji nego onda.Šta reći pojavi se čovek gde je 99% nepismenih i kaže da ga je posla Bog ?

Srbinda

pre 8 godina

I Bog je vanzemaljac, a i čovjek je stvoren po njegovom "podobiju"! Doduše, tzv. dijametralni jaz između Boga i čovjeka je čovjekovim "padom u grijeh" postao nepremostiv. Zato nam se pojave tzv. "NLO-a" čine polutajnim jer nam nije "dato da vidimo"!Po božjem dopuštenju planetom Zemljom vlada "knez ovoga svijeta" - satana ili otpadnik! To je njegova funkcija; to znaju masoni i dr. tajna društva koja mu se, zarad koristi, klanjaju kao Luciferu (čitaj Albera Pikea "Moral i Dogma"). U Bibliji se pominje i kao "zvijezda Danica" koja je "padom" sišla na "goru Karmel" (Izrael). Šamjaza (Satana) i trećina "palih anđela" su tu "uzimali" sebi "zemaljske" žene iz čijih su se "veza" rađali "nefilimi" ("i bješe tada divova na zemlji "- Biblija). Hijerarhiju bića poput anđela, prestola, tronova i dr. ljudi, danas, zovu "vanzemaljcima". Prepričavam Stari Zavjet koji je zbirka zapisa o "vanzemaljcima", što mi govori da ne čitate pažljivo! O svemirskom brodu zvanom "Jahvina Slava" drugom prilikom (čitaj proroka Jezekilja). P.S. Biblija nas preko 2000 godina priprema za susret sa "vanzemaljcima".

Kontras

pre 8 godina

Bilo kakav inteligentni oblik zivota izvan Zemlje u ovom nasem sadasnjem Univerzumu nikada nije otkriven. Po nauci ono sto nije otkriveno ne postoji, ali to za danasnju teoretsku kvazi astronomiju i njene fanove ne vazi. U Bibliji se kaze da je Zemlja staticna u centru svemira koji rotira oko Zemlje, a nigde se ne pominju druga inteligentna bica u svemiru. Znaci, u ovom nasem svemiru ih najverovatnije nema. Ovaj svemir i staticna Zemlja u njegovom centru su stvoreni od strane Boga bas za ljude i ostala ziva bica na Zemlji. Nasa ce mozda pokusati da inscenira otkrivanje vanzemaljaca, ali ce i ta njihova obmana proci kao i ostale. To ce mozda malo uzdrmati, ali nece unistiti hriscanstvo, jer je Hristos rekao da ce Njegova Crkva opstati do Njegovog drugog Dolaska.

Da li postoji nesto, neki "svemir" i neka druga ziva bica izvan ovog naseg svemira? Najverovatnije da, ali to nisu "mali zeleni" vec neka druga Bozija stvorenja, ali tesko je zamisliti kako taj neki drugi entitet "izvan" naseg svemira izgleda.

Trece, vise postujem misljenja ateista, iako su cesto jako povrsna, nego misljena nekih "hriscana". Onih "hriscana" koji vise veruju "nauci lazno tako nazvanoj" (1. Timoteju) i njihovim "sletanjima na Mesec, vanzemaljcima" itd. nego osnovi svoje vere, Reci Bozijoj - Bibliji u kojoj nema nijedne greske.

Neko pomenu Rimokatolicku Crkvu. Odavno ta crkva vise nije hriscanska. Prava crkva je zajednica vernika, a ne ljudska institucija sa pohlepnim popovima.

БОБАН

pre 8 godina

Непојмљиве су величине и раздаљине универзума.Само наша галаксија има у пречнику 100.000 светлосних година.Колико тек звезда има у тих 100.000 светлосних година?Колико планета? Колико галаксија има у универзуму то још нико не зна! Па сад нека ми неко филозофира да смо ми у свему томе једини.Ајте молим вас не причајте! Кроз све те моћне телескопе,ипак не виде даље од носа!

Ђокс

pre 8 godina

Одавно је наука "уздрмала" хришћанство. Тако да не видим зашто би се у овом случају десило нешто ново. Проблем је што су интелигентни ванземаљци много даље него што се предпоставља. А бактерије и вируси на другом крају супекластера и нису нека новост.

wd40

pre 8 godina

Jezekilj 1-15 Док сам гледао та бића, гле, по један је
точак био на земљи поред тих бића, поред
сваког бића с четири лица. 16 Точкови су по изгледу били налик сјајном хризолиту, и сва
четири била су иста. По грађи су били такви
као да је један точак у другом точку. 17 Ти
точкови могли су да се крећу на све четири
стране. Кад су мењали смер, нису морали да
се окрену. 18 Били су застрашујуће високи.
Сва четири точка била су свуда около пуна
очију. 19 Кад би бића кренула, с њима би
кре нули и точкови, и кад би се бића подигла
са земље, и точкови би се подигли. 20 Куда
их је дух водио, тамо су ишла, јер их је дух
наводио да тамо иду, а точкови су се по -
дизали заједно с њима, јер је дух који је де -
ловао на бића био и у точковима. 21 Кад би
бића кренула, и точкови би кренули, а кад
би она стала, и они би стали. Кад би се бића
подигла са земље, и точкови би се подигли
заједно с њима, јер је дух који је деловао на
бића био и у точковима.
22 Изнад глава тих бића...

Uglavnom Hrišćanstvo je izmišljena religija ali Biblija itekako opisuje da nismo sami!!!!!

lale

pre 8 godina

Pa biblija i kazeda postoje vanzemaljci...
Stari zavet : Kad sinovi neba spaziše lepotu zemljskih kćeri oni spustise se na zemlju i pocese se mesati sa njima

Biblija direktno opisuje spustanje vanzemaljac i njihovo mesanje sa ljudima

Aleks

pre 8 godina

To primitivno hrišćanstvo i taj hrišćanski paganizam nikako da nestanu. Primitivnost čoveka se vidi upravo u tome što se drži praznoveeja uprkos činjenicama koje nam nauke svakodnevno pružaju.

Loki

pre 8 godina

Postojanje religije u visoko obrazovanom drustvu je nepotrebno, pre 2000 godina kad su se ljudi bojali i groma tada je imala smisla danas ne, danas je to najbolje organizovana firma na svetu sa predstavnistvima skoro svuda i njihov biznis model je genijalan rade kao i sve korporacije ali ne placaju porez. Ali cak i kada bi vanzemaljaci dosli i lepo nacrtali svima da bog ne postoji opet bi se naslo dovoljno ljudi koji bi i dalje verovali, evo i ovde u komentarima ih ima koliko hocete.

Nesa

pre 8 godina

Celokupna religija je ozbiljno uzdrmana i potrebno je jos malo napora da se potpuno eliminise iz nasih zivota. Vreme verovanja u price iz davnina je zavrseno. Mi cemo se sami izboriti sa njima, nisu nam za to potrebni vanzemaljci. Inace, slazem se da vrlo verovatno nikada necemo niti videti a pogotovo komunicirati sa vanzemaljskom civilizacijom.

zoran

pre 8 godina

“Inkarnacija Sina Božjeg je jedinstven događaj u istoriji čovečanstva i univerzuma”. - rece pop.

NIJE.

"Gospod se zakleo, i neće se pokajati: ti si sveštenik dovijeka po redu Melhisedekovu." Psalm 110-4

"Kao što i na drugome mjestu govori: ti si sveštenik vavijek po redu Melhisedekovu." Jevrejima 5-6

"Gdje Isus uđe naprijed za nas, postavši poglavar sveštenički dovijeka po redu Melhisedekovu." Jevrejima 6-20

"Ako je dakle savršenstvo postalo kroz Levitsko sveštenstvo (jer je narod pod njim zakon primio), kaka je još potreba bila govoriti da će drugi sveštenik postati po redu Melhisedekovu a ne po redu Aronovu?"
Jevrejima 7-11

Sima

pre 8 godina

@Aron "Sama religija je vrlo važan faktor što se tiče moralnosti u društvu"

Istraživanja pokazuju da ne postoji apsolutno nikakva veza između religioznosti i moralnosti. U zatvorima ima srazmerno mnogo i ateista i religioznih ljudi.

To što neko ne veruje u bajke od pre 2000 godina ne čini ga nemoralnim već samo prosvećenim.

Osim toga, većina ateista koje ja poznajem zapravo dozvoljava mogućnost da postoji Bog ali se zato apsolutno gnuša crkve i drugih vidova institucionalizovane vere jer smatraju da institucije korumpiraju originalna učenja. Osim ako neko ne misli da Hrist odobrava sve ono što se kroz vekove činilo u njegovo ime.

Čveger

pre 8 godina

@Aron
Aha.. Reci to skandinavcima. Najrazvijenije zemlje sveta, najniza stopa kriminala i siromastva. Stanovnistvo velikom vecinom ateisti. A sad pogledaj Ameriku, najreligioznija zemlja prvog sveta. Stopa kriminala u nebesima, droga, nasilje, sta ti srce pozeli! Sto se verskih ubedjenja tice, oni polako klize u mracni vek. Da, religija im je od velike pomoci, kako da ne.

Naravno da se u religiji nista nece promeniti i ako dodje do susreta sa vanzemaljcima. Vernici ce samo iznaci novi nacin da to "racionalizuju" i nastave srecno da zive u poricanju. Verovatno ce probati i da ih pokrste ili tako nesto glupo.

Bg

pre 8 godina

Najveće pitanje je da li bi uspeli da razmeni nešto sa tim vanzemaljcima,
kako bi se sporazumeli, da li bi mogli da naučimo nešto od njih, i td.
Dakle, ako bi našli neki bakterijski oblik života, naravno da bi čitavo
čovečanstvo zajedno sa religijom promenilo iz korena.
A ako bi to bio inteligentan život, napredniji od nas u svakom smislu,
to bi jednostavno ubilo religiju, posebno ako bi nam objasnili smisao
života, svemira, kako je sve nastalo, i td.
Jer ja ne mislim da bi odma mehanički MORALI da budu zli, i da bi
imali želju da nas istrebe. Nije to film pa da svaki vanzemaljski život
želi da nas uništi.
Ali vidim po komentarima da ljudi nisu svesni uopšte šta bi to značilo
za čovečanstvo. Mi ne možemo ni da pomislimo realno na to.
Promenilo bi se sve u jednom trenu. 90% vernika bi postalo ako ne ateisti,
bar agnostici. Jedino bi oni opijeni, hipnotisani i moram reći priglupi,
i dalje verovali u bibliju ili kuran...
A da li smo sami u ''beskraju''? Pa, zamislite da kolektivno izvršimo
samoubistvo, napravimo virus koji u startu uništava svaki život, onda
bi imali trilion triliona planeta, galaksija, a nigde života?
Jel to po vama logično? Naravno da nismo sami u univerzumu~!

lololo

pre 8 godina

Nasli bi oni nacin da okrenu to u svoju korist kao sto su to i radili mnogo puta kroz istoriju. Svaki put kad bi se pojavilo otkrice koje se iole kosi sa hriscanskim dogmama oni bi nasli nacin da kazu kako je sve to bozija volja i kako je sve to bog stvorio. Jer jelte prvo pravilo svake sekte i religije je "Ne kusaj svoga boga" i ljudi koji nemaju hrabrosti ni intelekta da preispitaju svoje postojanje i postojanje stvari oko sebe slepo prate i veruju u bilo sta sto im neko servira.

*

pre 8 godina

Ono što može da uzdrma hrišćanstvo, pre vanzemaljaca, su druge religije. Pitanje o jedinstvenosti Isusa Hristosa i sl. ne postoji, ni u kojem obliku, za pripadnike Islama i drugih, manjih, religija a i oni su , svakako, ljudi a ne npr. vanzemaljci. Problem sa vanzemaljacima ukazuje, pre, na nepostojanje izvornog religijskog stanja koje obuhvata ljude na Zemlji, pa onda hipotetičke probleme moraju da rešavaju uz pomoć dogmi.

pera

pre 8 godina

Ništa ne može da uzdrma religiju, pa ni vanzemaljci. Sama religija je vrlo važan faktor što se tiče moralnosti u društvu to jest ustanovljava principe i pravila po koje će čovek da se ponaša. Evo na primer razvijene zemlje, žive u blagostanju i obilju a i dalje imaju loše pojave poput narkomanije i nasilja. Zašto? Zato što su postali ireligiozni i izgubili su vodič pa sad svako misli da može da radi šta mu pada napamet.
(Aron, 3. avgust 2015 10:18)
jeste,kod nas sve cvecke i niko se ne drogira

Prsata

pre 8 godina

A koje su sanse da ta druga stvorenja veruju u naseg boga?! aja bih rekao 1 prema beskonacno, jer mi sami ne verujemo u jednog boga, a sahranili smo vec bogove koje smo sami kao vrsta stvarali, u Rimu, staroj Grckoj... Dakle, mislim da svako ko moze da sabere 2 + 2....

Ponavljanje je majka nauke - kakve bilo

pre 8 godina

A jesu li ljudi bili na mesecu? Mislim, da li neko veruje naucnicima?
Ako se 5 puta dnevno molite u molitvi provedete vise vremena nego u skoli.
Ta pesmica se nauci vrlo dobro, a znanje ostane maglovito. A sta ce biti ako ih otkrijemo, videcemo.

bb

pre 8 godina

Da, da, za Isusa su čuli i Klingonci i Vulkanci i Vukiji i Vogoni. Samo, Klingonci ga zovu Kha'asus, Vulkanci Ghuuusus, Vukiji Haaarrrghh, a Vogoni Iuihsus.

Ali to je, dapače, jedna te ista ličnost u celom univerzumu. I naravno, sve kosmičke vrste su postale od Jevreja, ali to naravno, Rimokatolici ne priznaju.

Unknown.MNE

pre 8 godina

Ja sam jedan od onih koji nije religiozan i smatram religiju budalastinom i zaista bih volio, ali zaista da postoji jedno takvo uzviseno bice zvalo se Bog, Alah ili kako bilo pa da se "spusti" na.zemlju da pocisti ovu planetu i ovu civilizaciju od svakakvoga sljama koji hoda ovom planetom. Siguran sam da bi prvi na meti bili oni koji su pobozni i religiozni, a ne pridrzavaju se skoro nicega od onoga u sta satro vjeruju i sta propovjedaju.

Vanzemljak

pre 8 godina

Savrseno me ne interesuje ni jedno ni drugo. Da otkriju sto bogova i 5 vrsta vanzemaljaca, kako to menja moju socijalnu, finansijsku i zdravstvenu situaciju? Nikako.

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

i što hrišćanstvo interpretiramo preko rimo-katoličke crkve u kojoj je supretstavljanje mišljenju i stavu pape jeres, pa su zbog toga mnogi naučnici stradali. Među njima Đordano Bruno i Nikola Kopernik.
(VladaBGD, 3. avgust 2015 10:37)

Pravoslavce, tebi su to uvrteli u glavu i *ti* si taj ko je to prihvatio kao dogmu, a nisi proverio. *Nije* suprotstavljanje papi jeres i nisu zbog toga stradali Giordano Bruno i Kopernik. Cak ni dogma o papskoj nepogresivosti (uvedena tek pre nekih 150 godina) ne znaci da je svako suprotstavljanje papi jeres. Dogma o papskoj nepogresivosti ne znaci da je papa nepogresiv svaki dan, cim progovori. Nego samo kad se obraca "ex cathedra" kako bi proglasio novu dogmu ili doktrinu. (Dakle, nisu nepogresivi samo koncili, za Srbe - "vaseljenski sabori", nego i papa, kad se obraca "ex cathedra.) A to znaci da prethodno mora eksplicitno i jasno najaviti obracanje ex cathedra (to se, za ovih 150 godina, dogodilo ukupno - 2 put, a jos nekoliko se takvima smatra retroaktivno, pocev od 5.stoljeca... i nema izgleda da bi se u doglednoj buducnosti moglo ponoviti). Pa ni to nije dovoljno! Da bi papsko obracanje ex cathedra bilo smatrano nepogresivim, mora da... bude "prihvaceno od crkvene zajednice". To u praksi znaci... vidi sam! U svakom slucaju, danas ima toliko razlicitih tumacenja sta se i kada moze prihvatiti kao obracanje "ex cathedra", da bi svaki takav cin bio relativiziran, osim ukoliko i onako postoji konsenzus.

*

pre 8 godina

A zašto nam Isus nije ostavio odgovore na sva pitanja da se ne mučimo? Došo čovek pričo neke lepe priče pa vaskrsao i sad ga nema da se javi. Neki mutan lik?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Reaktor, 3. avgust 2015 13:10)


Vaskrsenje. Osobina da eteričnim telom napusti fizičko telo a zatim i, takođe, formira novo fizičko telo. Tu osobinu je "Isus Hristos" obnarodovao i iskoristio kao deo svog "učenja". Ta osobina postoji od vajkada i mnogi likovi se višestruko pojavljuju tako da je Hristos čovek "od pre Hrista"- kontraverzni učenjak iz stare Atine, osnivač filozofije-koju je zatim sveo na nivo "slepog verovanja" i zloupotrebio reč -bog, predstavljajući se kao njegov sin, dok ostali to tek treba da "dokazuju".

Vlada

pre 8 godina

Pa kad naucni dokazi u pogledu evolucije to nisu uspeli, kako onda vanzemaljci to mogu da promene. Sustina religije je da se ona jako dobro adaptira, zato i postoji tolike vekove.

Mirkosoft

pre 8 godina

@ vladaBGD; "Kao što se ni jedna od njih ne bavi oblikom zemlje kao planete. Greska, Biblija pise da je zemlja okrugla, crkvenjaci se sa tim nisu slagali jer ne citaju Bibliju. Sve gde u srpskom prevodu pise vaseljena ili svet, se u grckom ili aramejskom jeziku pise krug ili lopta, globus. Tako da se Biblija po tome razlikuje jer pise o krugu zemlje. Mogao bih da citiram masu stihova. Jedan od njih je Psalam 24:1, Isaija 13:11...ima jos masu stihova...bar jedno 60...

Slobec

pre 8 godina

“Baš kao što postoji mnogo stvorenja na Zemlji, mogu postojati inteligentna stvorenja na drugim planetama koje je stvorio Bog”

A Bog je nauka, istina?

Vojnik

pre 8 godina

Pa naravno da nece
E sad razmislite malo da li je lakse demone prikazati kao vanzemaljce ??? Pa naravno kad kazete vanzemaljac umesto oteletvornog demona lakse je. A sto se tice vatikana svi znamo kome on sluzi procitajte malo vise i knjiga i njihovo tzv sveto pismo i ostalo. Sve ce vam biti jasno. Umesto sto cete da pljujete vidite

Aleksa

pre 8 godina

@pagan
U redu je to i ja to razumem ali hajde objasni ko je napravio tu cesticu, bez obzira sto ona moze da se nalazi na dva mesta u isto vreme ona je morala da nastane, i da postoje paralelni univerzumi sve je to moralo da nastane od necega. A da li je zaista moguce ni iz cega napraviti nesto, zar se to onda ne kosi sa teorijom da materija ne moze da se stvori ni iz cega

Rhyzm

pre 8 godina

@realno

Upravo ce nauka i biti poslednja religija sveta, gde ce "obrazovani", zamlaceni "slobodom i znanjem" biti opijenija masa od bilo koje do sada vama omrazene i "zatucane".

northman

pre 8 godina

vanzemaljski život postoji, ali ne na drugim planetama kako mi mislimo. ključ je u paralelnim dimenzijama. naš svemir nije jedini, zato ih i nećemo mi naći....verovatno mogu oni nas, kao što su nas i posećivali. pretpostavljam.

42

pre 8 godina

Bilo kakav napredak i saznanje može da uzdrma konzervativce na položaju, a takvih jako puno ima u svakoj organizovanoj instituciji, pa i crkvama. Međutim, ono što većina ateista (sa sve NGO "intelektualcima") ne može da razume je da spiritualnost, religija i vera nisu nužno vezane za institucije crkve, čak iako osoba deklarativno sledi tu istu crkvu (koja je danas više povezana sa kulturom nego sa religijom, ali to je druga priča); da postoje religiozni ljudi koji se bave naukom, zapravo, lično ne znam ni jednog ostrašćenog ateistu među naučnicima (mislim isključivo na prirodne nauke), a budući da sam i sam naučni radnik, znam ih puno (takvi ljudi su poprilično umereni i oprezni, tako da je njima najbliži agnosticizam, čak agnosticizam-teizam budući da su priroda i njene tajne oduvek u čoveku stvarali osećaj strahopoštovanja koji je jako blizak spiritualnim doživljajima, dok je, nasuprot tome, samodovoljnost potrebna za iskren i strastan ateizam više osobina umetnika, među kojima ovaj danas preovladava).
Pisao sam više puta na ovu temu, i svaki put pitam - ko su ovi silni ljudi koji se sa takvom strašću bore protiv vere, Boga, "ljudske gluposti" (kako oni sami to vole da kažu) ili čega već, pozivajući se na nauku (sa kojom najverovatnije nemaju veze), u 21. veku kada svako ima pravo da (ne)veruje u šta god hoće?!

draganz

pre 8 godina

Nategnuto pitanje, jer potraga za vanzemlajskim zivotom je manje naucni postupak nego (aposolutno ni jedan dokaz ne postoji, samo zelja tragaca) nego uspostavljanje kontakta sa umrlima (hiljade godina istorije covecanstva je pokazalo da su se takve stvari desavale). Bolje bi bilo pitanje, dokaz o postojanju Boga, da li bi uzdrmao ateiste. Inace broj komentatora koji su komunisticki nastrojeni (religija, opijum za narod) je veliki kao u titovo vreme.

EU Citizen

pre 8 godina

The Sparrow, Mary Doria Russell, vrlo lepo napisana knjiga na temu prvog kontakta u režiji jezuita, ne znam da li je prevedena na srpski, ali preporučujem :)) Inače, nažalost ili na sreću, to je jako teško reći, nismo ništa ni dalje ni bliže otkrivanju vanzemaljske inteligencije nego pre dvadeset ili pedeset godina, iako smo možda nešto bliže raščišćavanju dileme da li nekakav rudimentaran život možda postoji na mestima kao što su Mars ili Evropa.

DaLanik

pre 8 godina

ja samo iz ovog clanka ne razumem kako to da su naucnici blizi nego ikad otkrivanju vanzemaljca? ili su ih otkrili, ili nisu. ne moze da bude malo trudna. il jeste il nije. sto su blizi nego recimo pre 30 godina?

42

pre 8 godina

Bilo kakav napredak i saznanje može da uzdrma konzervativce na položaju, a takvih jako puno ima u svakoj organizovanoj instituciji, pa i crkvama. Međutim, ono što većina ateista (sa sve NGO "intelektualcima") ne može da razume je da spiritualnost, religija i vera nisu nužno vezane za institucije crkve, čak iako osoba deklarativno sledi tu istu crkvu (koja je danas više povezana sa kulturom nego sa religijom, ali to je druga priča); da postoje religiozni ljudi koji se bave naukom, zapravo, lično ne znam ni jednog ostrašćenog ateistu među naučnicima (mislim isključivo na prirodne nauke), a budući da sam i sam naučni radnik, znam ih puno (takvi ljudi su poprilično umereni i oprezni, tako da je njima najbliži agnosticizam, čak agnosticizam-teizam budući da su priroda i njene tajne oduvek u čoveku stvarali osećaj strahopoštovanja koji je jako blizak spiritualnim doživljajima, dok je, nasuprot tome, samodovoljnost potrebna za iskren i strastan ateizam više osobina umetnika, među kojima ovaj danas preovladava).
Pisao sam više puta na ovu temu, i svaki put pitam - ko su ovi silni ljudi koji se sa takvom strašću bore protiv vere, Boga, "ljudske gluposti" (kako oni sami to vole da kažu) ili čega već, pozivajući se na nauku (sa kojom najverovatnije nemaju veze), u 21. veku kada svako ima pravo da (ne)veruje u šta god hoće?!

pagan

pre 8 godina

@Dark Knight

Sve sto si napisao oko sleda dogadjaja je ok , ali i dalje iznosis argument iz neznanja kao zakljucak,tj. u nedostatku informacija argument ti je "mora da je neko stvorio sve to , jer mi trenutno ne znamo kako se to radi" .Da se sve to samo od sebe desilo , postoji vrlo lepo objasnjenje , tj.model . Pogledaj na YT izlaganje "Universe out of nothing" by Lawrence Krauss , inace teoretski fizicar koji je predajeArizona State University , Australian National University,Yale University , Yale University , Case Western Reserve University , Harvard University NAGRADE Krauss is one of the few living physicists described by Scientific American as a "public intellectual"[20] and he is the only physicist to have received awards from all three major American physics societies: the American Physical Society, the American Association of Physics Teachers, and the American Institute of Physics. In 2012, he was awarded the National Science Board's Public Service Medal for his contributions to public education in science and engineering in the United States.
Dakle nije neki youtube kreacionisticki slepac vec jedan od najistaknutijih naucnika danasnjice. Naravno ni on sam ne daje ruku da je to sve tako.. ali na taj nacin ucimo sto naucnici formiraju gomilu modela od kojih je 90% pogresno i oni to sami priznaju , a nisu arogantni kao crkva da se prave da znaju odgovore i na pitanja koja jos nisu ni postavljena... Najpostenije je reci NE ZNAM , i to je put ka znanju.

X=iks

pre 8 godina

Vatikan je tek devedesetih priznao da je Zemlja okrugla.. (gugutka, 3. avgust 2015 10:09)

Ko ti je ispricao tu budalastinu!? A i nije bitno ko je. Bitno je da si ti poverovao/la. Jer je tvoja volja bila da u takve budalastine verujes, iako nije bilo tesko proveriti.

bob

pre 8 godina

Pa biblija i kazeda postoje vanzemaljci...
Stari zavet : Kad sinovi neba spaziše lepotu zemljskih kćeri oni spustise se na zemlju i pocese se mesati sa njima

Biblija direktno opisuje spustanje vanzemaljac i njihovo mesanje sa ljudima
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (lale, 4. avgust 2015 02:09) # nesto niste dobro shvatili,pod sinove neba misli se na andjele,a ne na male zelene tako da vasa poimanje biblije nije bas tacno

Ko da ima neke veze...

pre 8 godina

@draganz: zaboravljaš da je teren dokazivanja na vama, koji tvrdite da je bradonja stvaran. Inače, vezivanje ateizma za komunizam je, blago rečeno, znak određenih nedostataka u opštem obrazovanju...

Neko iz mase

pre 8 godina

Kaži to nesrećnicima koji su proganjani, mučeni i ubijani zbog izgovorene reči suprotne tadašnjem verovanju Crkve. Činjenica je da zvanična Crkva manipuliše ljudima kao što to radi neka medijska kuća na primer i da svoje izjave i delovanje uskladjuje u vremenski okvir i prilike koje tada vladaju. Dakle, do pre samo pre 5 vekova Crkva je mogla da osudi na smrt čoveka zbog javno izrečene reči tipa "Zemlja je okrugla", da spali ženu zato što "veštičari" ili ima "urokljive oči" itd. Tokom vremena Crkva je izgubila medijsku bitku sa naukom i počela je da se ponaša po sistemu "ako ne možeš da pobediš neprijatelja-pridruži mu se". Religija je dobar biznis za svoje službenike i dobar mehanizam za upravljanje masama, što odgovara Politici, da bi bio upropašćen neprimerenim izjavama i stavovima i zato su svoje stavove o dogadjajima, pojavama i stvarima "peglali" i uskladjivali sa naučnim dostignućima i otkrićima. A koliko je tek ljudi ubijeno "u ime Boga"...Krstaši, ISIL-ovci, verski fanataci, bombaši samoubice, deca Sunca...
Nije mi jasno zbog čega bi pronalaženje vanzemaljskog života imalo negativne posledice na Hrišćanstvo. Ni u jednoj od svetih knjiga se ne tvrdi da van zemlje nema života, niti se i jedna od njih bavi takvom problematikom. Kao što se ni jedna od njih ne bavi oblikom zemlje kao planete.

Pitanje da li bi otkriće vanzemaljaca uzdrmalo Hrišćanstvo može da postavi samo neko ko o hrišćanstvu zna izuzetno malo ili skoro ništa.
(VladaBGD, 3. avgust 2015 10:37)

papillon

pre 8 godina

Ja, kao agnostik, stvarno ne vidim kako bi, cak i kontakt s vanzemaljskon inteligencijom, ugrozio dogme bilo koje religije.
Samo bi rekli da je "Bog", koji god, stvorio i taj svet. Izaslanika, proroka, je bilo ionako previse cak i za nasu planetu, pa jos neki/a preko nista ne menja.