Ponedeljak, 22.06.2015.

11:37

Ovu zagonetku može rešiti šestogodišnjak u Hongkongu, a vi?

Izvor: Guardian

Ovu zagonetku može rešiti šestogodišnjak u Hongkongu, a vi? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

193 Komentari

Sortiraj po:

LondonCalling

pre 8 godina

"Ovi što hoće da pipaju sijalicu, pročitajte ponovo tekst zadatka, nije dozvoljeno pipanje, samo gledanje."

Nasao odgovor na internetu i razorcarao se...na zalost, resenje je u pipanju sijalice..
Nadao sam se da sestogodisnjaci iz Hong Konga imaju malo interesantnije resenje..

Nije bas sve tako jednostavno ...

pre 8 godina

"1.Pritisnem prvi, upali mi se svetlo u hodniku,
2.Pritisnem 2-gi , upali se svetlo u kujni
Ne moram ni da idem u podrum znam da je treci, a vi sidjite sa tim 6-to godisnjakom u podrum i proveravajte koja je temperatura sijalice!"
(srbijasine, 22. jun 2015 16:33)

Sta ako jedan prekidac pali sijalicu u lampi u podrumu a ostala dva su predvidjena da pale svetlo u tom istom podrumu ili u prizemlju na mestu gde (za sada) nema sijalice ni lustera? U sobi moze da ima jos 15 prekidaca i mozda ni jedan od ova tri ne pali svetlo u toj sobi. Zadatak se odnosi na postojecu lampu a ne na to koji prekidac sluzi za toalet a koji za spavacu sobu. Neko ce reci: Sta ce prekidac za toalet ili garazu u dnevnoj sobi? To isto pitanje vazi i za prekidac za podrum.

sulir

pre 8 godina

"1.Pritisnem prvi, upali mi se svetlo u hodniku,
2.Pritisnem 2-gi , upali se svetlo u kujni
Ne moram ni da idem u podrum znam da je treci, a vi sidjite sa tim 6-to godisnjakom u podrum i proveravajte koja je temperatura sijalice!"
(srbijasine, 22. jun 2015 16:33)

Meni je samo ovo palo na pamet - great minds think alike! :-)

Dragan

pre 8 godina

Ja bih skinuo lampu i umesto nje montirao zvono za ulazna vrata ili bih struju sproveo kablom do muzickog uredjaja. Ako pritisnem prekidac a cujem muziku ili zvonjavu - znam da je to onaj pravi prekidac.

Zoki

pre 8 godina

Pa ona druga dva prekidaca moraju necemu da sluze. Prekidac koji ne upali nikakvo svetlo u ostatku kuce ili ispred nje je onaj koji pali svetlo u podrumu. Ako ne mozete da silazite u podrum, mozete da proverite ostatak kuce nakon svajkog prekidaca.

Editor

pre 8 godina

Nije dovoljno jasno, nigde ne piše da li ostali prekidači uključuju isto nešto što se nalazi u podrumu. Možda od ostala dva prekidača jedan uključuje svetlo negde drugde (u tvom vidokrugu), a drugi bojler u toaletu, npr. U tom slučaju ćeš lako znati koji je prekidač za svetlo u podrumu.

trojanski konjusar

pre 8 godina

Kako je šestogodišnjak u Hongkongu uspeo da dohvati sijalicu u podrumu?
(Pera, 22. jun 2015 20:21)

Pa nigde ne pise da je sijalica u tvom podrumu. Podrum moze biti i u Hong Kongu.

Stefan

pre 8 godina

Ukljucis prvi prekidac, sacekas 2 minuta. Ugasis prvi, ukljucis drugi i sidjes. Ako sijalica gori, onda je drugi prekidac, ako ne gori pipnete sijalicu, ako je mlaka ili topla onda je prvi, a ako je hladna onda je treci.

bagzi

pre 8 godina

Stara fora:) ovu zagonetku nam je postavio profesor istorije Cezar ( ptt skola, prva godina) jos pre 20 etak godina. Koliko se secam nismo je resili a covek je hteo da oslobodi kontrolnog onoga ko resi.

Boki

pre 8 godina

Uzmes stemajz i cekic, unajmis kineza i das mu da kopa zid oko prekidaca. Ne treba puno - oko metar na svaku stranu. Onda vidis koje zice idu na donji etaz pa mu nalozis da ih raskopa do ulaza u podrum da se ne bi zeznuo pa se opredelio za prekidac koji na primer pali ventilator u donjem klozetu. Za to vreme ti non stop skljocas prekidace jer ti nije zabranjeno, a kad sa istemovanim kanalom kinez udje u podrum, to ti je dokaz koji je prekidac u pitanju.

Dragan Pavlović

pre 8 godina

Samo razmišljam. Stisnem jedan prekidač i ugasim ga nakon nekoliko minuta.
Stisnem drugi prekidač i sidjem u podrum.
Ako sijalica "gori" upravo je taj drugi prekidač za sijalicu u podrumu.
Ako sijalica ne "gori" a topla je to znači da je prvi prekidač koji sam držao nekoliko minuta stisnut taj prekidač za podrum.
Treći mogući slučaj je da sijalica u podrumu hladna i da ne "gori"-znači da je treći prekidač koji nisam dirao prekidač za sijalicu u podrumu.
*ovo rešenje podrazumeva korištenje klasičnih sijalica
**pozdrav iz Skender Vakufa

Ceca

pre 8 godina

S obzirom da se prekidači nalaze u prizemlju, logično je da pored pomenutog podruma ima i sprat. Procecom eliminacije prvo izbaciti peekidač koji pali svetlo u prizemlju, zatim ono koje pali svetlo na spratu (jer nigde ne piše da se na sprat ne možeš popeti) i onaj koji ostane mora biti za sijalicu u podrumu.
Ako nije to, nek neko napiše tačan odgovor, živo me zanima. :-D

Bojan

pre 8 godina

Resen zadatak :) Ukljucis prvi prekidac, sacekas malo pa onda ga iskljuci i ukljucis drugi prekidac i odes u podrum, ako je upaljena sijlica onda je drugi prekidac, ako je izgasena sijalica pipnes je i ako je topla onda je prvi prekidac a ako je hladna onda je treci prekidac :)

Pardon

pre 8 godina

Paliti jedan po jedan prekidac i utvrditi koja dva svetla nisu za podrum nego za prizemlje. Ono koje nije upalilo sijalicu u prizemlju, upalilo je u podrumu. Hvala

electro house

pre 8 godina

Odvrneš tablu s prekidačima,postaviš ampetmetar iza prekidača,na onome kome je amperaža 1A +-0.5A,ostaviš upaljeno,siđeš po vino,vratiš se u stan...

xerox

pre 8 godina

Zadatak nije dovoljno precizno definisan. Nigde se u zadatku ne pominje SIJALICA, vec LAMPA. Lampa moze da bude i LED ili sa zaklonjenom sijalicom koju ne mozemo dohvatiti bez demontaze lampe. Pa vi probajte da rasklapate lampu u podrumu, u mrklom mraku, mozda cak i dok stojite na merdevinama...

Nisam na nivou šestogodišnjaka

pre 8 godina

Nikad neću ući u obdanište u Hongkongu! Svi šestogodišnjaci bi me zvali glupača. Na srpskom, naravno, pošto bi se potrudili da ih shvatim.

xMADx

pre 8 godina

stara fora da li sijalica fori ili je ugasena i topla ili hladna ali to na stranu nikad nisam saznao za koj moj su ona dva prekidaca koji nisu za podrum

Darko

pre 8 godina

Trik zadatak, obzirom da se nisam setio da smemo da dodirujemo sijalicu. Ukoliko je sijalica nedostižna, šanse su 50-50% da pogodite prekidač. Neko je napomenuo da se LED sijalice ne greju, naravno da se greju, ali manje u odnosu na klasične sa užarenim vlaknom.

baksuz

pre 8 godina

Pritiskao ja i probao ali ne vredi. Komsija opet zdipio sijalicu, e ne vredi, ne prode ni 24 sata kako je stavim a on...nikad ne kupuje sijalice.

Slavoljub

pre 8 godina

Ukljucim prvi prekidac i sacekam izvesno vreme. Nakon nekog vremena iskljucim prvi a ukljucim drugi. Odem u podrum. Ako je sijalica ukljuvena znaci da je prekidac broj dva pravi. Medjutim ako je sijalica iskljucena tada sledi: ako je sijalica topla pravi prekidac je broj jedan a ako je hladna pravi prekidac je broj tri. ;)

dnK

pre 8 godina

mislim da ovo sa diranjem tople sijalice nije adekvatno resenje jer nista ne znas dok ne sidjes u podrum i verovatno bi se opet morao vracati da upalis svetlo iako znas koji je prekidac. Po meni, s tim da jedino podrumsko svetlo ne mogu videti, palicu prekidace dok ne naletim na onaj od koga ne vidim svetlo. Znaci taj je od podruma. Svetla od ona dva prekidaca cu videti kad budem stiskao prekidace, mozda cak i sa istog mesta, a moze se i obici par prostorija jer samo je silazak u podrum dozvoljen 1 put. Za ostatak kuce nema zabrane.

Mladja sestra Šerloka Holmsa

pre 8 godina

Uključiš sva tri, pa sve isključiš,onda uključiš drugi i treći , pa opet isključiš i na kraju uključiš samo treći i ono što vidiš će rešiti misteriju ...

ni klot, ni frket

pre 8 godina

Pcela jeste, osa nije! Sta je to? Da vam pomognem: Nije bumbar:)
(Djenka, 22. jun 2015 13:53)

Zao mi je, pitanje je netacno (mada je moglo i gore). Posto je i bumbar pcela, to znaci da se trazi precizniji odgovor - koja je vrsta pcele u pitanju, kad nije bumbar? Nemamo dovoljno podataka za odgovor.

srbijasine

pre 8 godina

1.Pritisnem prvi, upali mi se svetlo u hodniku,
2.Pritisnem 2-gi , upali se svetlo u kujni
Ne moram ni da idem u podrum znam da je treci, a vi sidjite sa tim 6-to godisnjakom u podrum i proveravajte koja je temperatura sijalice!

nusknvduloa

pre 8 godina

resenje je vrlo jednostavno...ozenis se, dobijes dete, sacekas jedno 6-7 godina dok poraste posaljes ga u podrum i razderes se " sine vici kad se svetlo upali" . prosto

ni klot, ni frket

pre 8 godina

A koliko se puta smem penjati na tavan? Ulaziti u supu? Silaziti u dvoriste? Ako nema ogranicenja, onda svuda pogasim sva svetla, pritisnem prvi prekidac, pa odem u inspekciju. Ako se neka upalila, vratim se, pa pritisnem drugi. Tada bih, koliko je do logike, vec mogao sici i u podrum, ali, kako meni logika nije jaca strana, odem da protegnem noge jos jednom. Ako u obilasku zateknem jos jednu sijalicu upaljenu, vratim se, pritisnem treci prekidac, pa sidjem u podrum da proverim (cisto iz radoznalosti). Ako tamo nadjem mrak, to znaci da je crkla sijalica.

Saša

pre 8 godina

Zašto bi proveravali da li je sijalica topla? Možete pritiskati prekidače više puta i proveravati po stanu gde gori sijalica više puta... kada ustanovite koji prekidač ne "daje svetlo" u stanu tada proverite da li je u podrumu, gde se možete spustiti samo jednom.

Ana

pre 8 godina

Ukljuci sva tri prekidaca - netacan odgovor jer je zadatak naci prekidac kojim se ukljucuje sijalica u podrumu. Pipati sijalice za toplotu - prilicno opasan odgovor jer se po mraku moze skrsiti vrat kada se silazi niz stepenice ako je na primer dete ostavilo svoj skejtbord na stepenicam ili odmah na dnu. Ne rizikujte zivot resavajuci zagonetke nego lepo obelezite svoje prekidace kako valja da bi ste znali za sledeci put. Ukljuci br1, otvori vrata od podruma i vidi ima li svetla. Ako nema ponovi sa prekidacima 2 i 3. Kad nadjes prekidac za svetlo u podrumu uzmes crni flomaster i ispod prekidaca napises "Podrum" da ti se komsije ne bi smejale kad budes isao po vino ili rakiju pa slomis nogu. A tupave zagonetke ostavis zaludnim ljudima:)

znam te,znas me..

pre 8 godina

valjda jedan prekidac pali svetlo i u prizemlju.. ako je tako onda ce jedan da pali svetlo na tom mestu. ostala su dva,koja je lako proveriti,tako sto cemo da upalimo jedan preostali i sidjemo u podrum da proverimo da li upaljeno svetlo. ako je upaljeno taj je,a ako ne onda je drugi.

Dr. Environmentalist

pre 8 godina

Prvo cu upaliti privi prekidac sa leve strane (moze i sa desne svejedno je) i drzati on 1 do 2 min. Zatim cu upaliti ovaj u sredini i sici u podrum. Ako je ovaj u sredini svetlo ce goreti, ako je prvi koji sam drzala neko vreme sijalica ce biti topla ako je sijaloca hladna onda je u pitanju treci prekidac koji nisam koristila.

Дукс

pre 8 godina

Какво бре паљење-гашење. Одговор је прекидач најближи подруму!
Ко је луд да у купатилу монтира прекидач за подрум :))

mandrake1204

pre 8 godina

Napravite uredjaj koji se montira na prekidace i radi na principu povlacenja spage. Tj. kad povucete jednu spagu upalite jedan prekidac itd. zatim nadjete dovoljno duge tri spage i odete do podruma. poslije je lako.....

Krle

pre 8 godina

ajde ovi sto su resili sa toplom sijalicom, kako ce da je nadju u mraku ako sijalica nije upaljena? A dok nadjes lampu, ohladi se sijalica.

doge2moon

pre 8 godina

A šta ako nemamo merdevine da dohvatimo sijalicu, ili ako je LED sijalica?? I tako dalje, početni uslovi su nedovoljno definisani, nigde ne piše sa možemo koristiti recimo neki gedžet sa kamerom i slično.

Leprikon

pre 8 godina

Da. Upaliti dva prekidača istovremeno i držati ih upaljene neko vreme, onda ugasiti jedan od njih. Onda sići u podrum i pogledati: ako svetlo gori onda je taj prekidač koji je ostao uključen, ako je sijalica ugašena i vruća, onda je onaj koji je bio uključen pa isključen, a ako je ugašena i hladna, onda je onaj koji nije ni bio uključivan. Stari fazon. Često korišćen na razgovorima za posao za IT kompanije.

Djordje

pre 8 godina

Upalis istovremeno dva i drzis upaljeno neko vreme oba, neposredno pred polazak iskljucis jedan od pomenuta dva prekidaca.
Kada udjes,ako je svetlo upaljeno to je jasno da je prekidac koji je ostao ukljucen pravi.
Ako je ugaseno, pridjes i pipnes sijalicu: ako je topla, onda je prekidac koji si iskljucio neposredno pre ulaska, a ako je sijalica hladna onda je prekidac koji nisi ni dirao.

Rešenje za odrasle koji poznaju električarski zanat

pre 8 godina

Prvo zapališ jednu cigaretu i dobro razmisliš. Onda ne pritiskaš ni jedan prekidač (ostaviš ih u položaju "isključeno"), uzmeš baterijsku lampu i siđeš u podrum. U podrumu nađeš sijalično mesto, odvrneš sijalicu, izvadiš staniol iz kutije cigareta, obmotaš ga oko sijaličnog grla (tako da sjajna, aluminijumska strana bude spolja) i ponovo zavrneš sijalicu. Zatim se vratiš u prizemlje do prekidača i pritiskaš jedan po jedan sve dok ne "izbije" osigurač na tabli sa osiguračima.

Pošto si rešio zadatak, obeležiš prekidač slovima "Po", isključiš ga, ponovo siđeš u podrum, odvrneš sijalicu, skineš staniol sa sijaličnog grla, ponovo zavrneš sijalicu, pa tek onda vratiš osigurač u položaj "uključeno".

Novosadjanin.

pre 8 godina

Meni su najsipaticniji ovi koji su kao objasnili...Svi oni bukvalno copy-paste resenja. Cek imaju i 1. 2. 3. :) Bas vam verujem da ste sami smislili ;) Prastara fora koju je svako bar jednom cuo u zivotu. Nikada necu razumeti koja korist od toga da se anoniman pravis pametan, a googlao si...

Romario

pre 8 godina

Lako je i bez tople sijalice
Ako možeš da pritiskas prekidače(tako piše) koliko hoćeš pre nego što sidjes u podrum. Onda pritiskajuci znaš da je, recimo prekid. 2 za prizemlje. Onda uključiš Prekid. 1 i siđeš u podrum ako svetli onda je taj ako ne svetli onda je 3 ;-)

Pele76

pre 8 godina

Ko živi u Srbiji, taj se sit zadataka narešavao. Npr. smanjenje plate od 10% bude 25%, a alimentacija od 25% doživi povećanje. Reši, ako možeš...

ASOT

pre 8 godina

Imam ja kod mene u kuci slicnu zagonetku. Jedna sijalica u hodniku se ukljucuje na tri prekidaca i sva tri moraju da budu "ukljucena" da bi radila. Prava je zagonetka pogoditi po nekad na koji je iskljucena, pa po mraku ubosti pravu kombinaciju,moram da isprobam vise puta da provalim koji prekidac kako kliknuti :)

idc

pre 8 godina

Logično bi bilo da dva prekidača aktiviraju nešto drugo u blizini pa ćeš znati...ako se izostavi ta opcija,onda:upališ jednu ostaviš dva min,isključiš,upališ drugu i siđeš.
Mada mi se čini da,između prvog teksta i pojašnjena,ima kontradikcije.

sanel

pre 8 godina

Dozvoljeno je samo jednom da sidjes u podrum.
Nije zabranjeno da ides po kuci gdje god zelis.
Znaci pritisnes jedan prekidac i pregledas po kuci gdje svijetli sijalica.
Ako svijetli negdje drugo onda taj prekidac nije za podrum.
To ponovis sa drugim i trecim.
Ako prekidac nigdje ne osvjetljuje onda je to taj za podrum.

djuro

pre 8 godina

lakše je da vidite što se pali na ponuđene prekidače od rasvete! onaj što ne pali ništa u kući je od podruma!
problem u rešenju može da iskrsne ukoliko je pregorela sijalica!

POsmarac

pre 8 godina

Ako siđem u podrum i nema svetla zašto bi me interesivalo koji prekidač kontroliše sijalicu?Uključiti sva tri i sigurno će biti osvetljen podrum.

Skywalker

pre 8 godina

Znao sam od ranije ovu zagonetku. I jednom pitam ja komšiju kako bi je rešio, a on kaže "A šta ako ja stavim novu štednu sijalicu koja ne greje dok radi?"

dunster

pre 8 godina

priznajem da ne mogu rešiti ovu zagonetku,ali ja još uvek nisam šestogodišnjak iz hong konga...pošto mi,srbi živimo pasji život-ekvivalent jednoj našoj godini je sedam hongkongških.

kokan

pre 8 godina

ukljucis sva tri,prodjes po kuci bez silazenja u podrum,vidis gde u kuci gori svetlo,gasis jednu po jednu sijalicu,koja dva prekidaca iskljucis oni sigurno nisu.

Djenka

pre 8 godina

3 prekidaca, samo jedan kontrolise svetlo u podrumu. To znaci da druga dva kontrolisu strujna kola van podruma te ce se neko drugo svetlo, van podruma, paliti i gasiti. Drndaj prekidace dok ne nadjes jedan na koji ne reaguje ni jedna sijalica koju vidis. Ostavi samo taj "upaljen" i sidji u podrum po tursiju. Ovo sa pipanjem nema logike, samo cete vrat slomiti dok se spustate niz stepenice u mracnoj prostoriji. Inace postavka zadatka je prilicno losa, nije navedeno jesu li sva tri prekidaca u funkciji, i koja ostala strujna kola su "vidljiva", a koja ne te sam sebi dao slobodu da pretpostavim da je u pitanju neka normalna kuca gde se svetla pale i gase na prekidace u neposrednoj blizini. A imam sad ja bolje pitanje: Pcela jeste, osa nije! Sta je to? Da vam pomognem: Nije bumbar:)

Generacija X

pre 8 godina

Tu ima jos jedna nepoznata u jednacini!
Koliko mora da bude visok sestogodisnjak u Hong Kongu. da bi dohvatio sijalicu u podrumu?

MIha

pre 8 godina

Mozemo da pritiskamo koliko god hocemo? Super. Skrgam sa prvim prekidacem brzo 100-200 puta. Upalim drugi. Ukoliko je sijalica izgorela... ;)

Peca

pre 8 godina

Upalis prekidac 1 i 2 i ostavis upaljene par minuta. Onda ugasis npr. prekidac br. 2 i udjes u sobu sa sijalicom i pipnes sijalicu. Ako je ugasena a topla, onda je prekidac 2, ako je upaljena onda je 1, ako je ugasena a hladna sijalica onda je 3.

eMBe

pre 8 godina

Tek sada vidim da postoji samo jedna sijalica, a ne tri, ali princip je isti...
uključim prekidače 2 i 3, posle deset minuta isključim prekidač 2 i popnem se gore.
Ako je sijalica isključena i hladna, prekidač 1;
Ako je sijalica isključena i vruća, prekidač 2;
Ako je sijalica uključena, prekidač 3;

Sada sam siguran da je tačno

Nenad

pre 8 godina

Prekidači su A B i C. Upalite istovremeno A i B. Čekate neko vreme. Ugasite prekidač B.
Siđete u podrum.
Ako svetlo gori - prekidač A ga je upalio.
Ako je ugašeno, pipnete sijalicu. Ako je topla - to je od prekidača B. Ako je hladna - prekidač C.

znam foru od ranije...

pre 8 godina

Prvi ostavite u off, drugi u on, a treci prvo stavite u on, pa posle nekog vremena vratite u off. Zatim odete u podrum, ako ima svetla resenje je drugi prekidac, ako nema onda pipnete sijalicu. Ako je hladna, resenje je prvi prekidac, a ako je topla resenje je treci prekidac...

Vladimir Stevanovic

pre 8 godina

Iskljuci sve prekidace I cekaj jedno 10 min. Ukljuci prvi prekidac, ukljuci sledeci prekidac cekaj 15 secundi I isljuci ga, nemoj da diras treci prekidac. Idi sad u podrum I vidi dali gori svetlo. Ako gori, to je onda prvi prekidac. Pipni lampu I proveri dali je ona topla (ako je LED proveri toplotu na driveru). Ako je lampa ili driver topli onda je to sigurno drugi prekidac, ali ako nije topao onda je to sigurno treci prekidac.

nikks

pre 8 godina

Upalim dva prekidaca i sacekam 5 minuta. Nakon toga ugasim jednog od njih, sidjem u podrum, ako ne sija, pipnem je da vidim da li je vruca. Ako jeste onda je povezan prekidac koji sam ugasio, ako je ugasena i hladna onda je onaj 3 prekidac koji nisam palio i gasio, a ako je upaljena znaci da sam oma ubo na pocetku kada sam ostavio 1 ukljucenu.

Boza

pre 8 godina

Upalio bih prvi prekidac na nekoliko sekundi pa ga ugasio, zatim bih srednji ostavio ukljucen i sisao bih u podrum. Ukoliko sijalica svetli, to je onda prekidac u sredini, ukoliko ne svetli pipnuo bih sijalicu i ukoliko je topla, onda je prvi a ako je hladna poslednji.

Lik

pre 8 godina

Ako su 3 prekidača u prizemlju pa logično je da jedan pali svetlo u istom, dakle otkrije se koji je taj i onda pritisne jedan od dva preostala pa onda proveri podrum, ništa lakše.

Max

pre 8 godina

Pritisnemo prvi prekidac, sacekamo desetak minuta, pritisnemo drugi prekidac, sidjemo dole u podrum. Ako je sijalica upaljena i vruca, povezana je sa prvim prekidacem. Ako je upaljena a nije vruca, povezana je sa drugim. Ako je iskljucena, povezana je sa trecim prekidacem, koji nismo pritisnuli.

Иван Енергодата

pre 8 godina

Укључићу први прекидач и сачекати, нпр. минут-два. Онда ћу тај искључити, укључићу други и сићи одмах доле. Ако је мрак, пипнућу сијалицу. Ако је хладна, онда је трећи прекидач, ако је топла - први. Ако има светла, значи да је други прекидач.
Поздрав.

Rajko

pre 8 godina

Притиснемо и држимо укључен прекидач 1.пола сата. Вратимо у почетни положај и притиснемо 2.прекидач и одемо да видимо има ли светла. Ако нема и сијалица није Врућа од рада пола сата, прекидач 3.је решење. Ако је врућа сијалица, онда 1.Мислим да нису ставили штедљиву сијалицу у подруму.

SPOOVAC

pre 8 godina

pritisnes jedan prekidac i sacekas dva tri minuta. ugasis ga pa pritisnes bilo koji drugi. odes da visis sijalicu i mozes da zakljucis:
1 ako svetli onda je prekidac koji si zadnji ukljucio
2 ako ne svetli a vruca je sijalica na dodir onda je onaj prvi prekidac
3 a ako ne svetli i nije vruca sijalica onda je onaj prekidac kpji nisi ni dirao
pozdrav

degenije

pre 8 godina

Upali 1. prekidač. Sačeka 5min. Ugasi 1. prekidač, upali 2. prekidač. Siđe u podrum.
Ako je sijalica upaljena rešenje je 2. prekidač.
Ako je sijalica ugašena i topla rešenje je 1. prekidač.
Ako je sijalica ugašena i hladna rešenje je 3. prekidač.

dum dum csss

pre 8 godina

Stara fora... Pustiš prvi prekidač da radi neko vreme, onda ga isključiš i uključiš drugi. Sidješ u podrum, ako gori sijalica onda je drugi, ako ne gori a sijalica je topla onda je prvi. A ako ne gori i hladna je onda je treći.

2 čađave dvocevke

pre 8 godina

Jedan prekidač se uključi, drugi se uključi pa posle nekog vremena isključi, treći ostane isključen. Dalje kapirate šta i kako ;)

po_lule_duvana

pre 8 godina

Upaliti prvi prekidac, sacekati 5 sekundi, ugasiti ga. Uapliti drugi prekidac i sici u podrum.
Ako sijalica svetli - drugi prekidac
Ako ne svetli ali je topla - prvi prekidac
Ako ne svetli i hladna je - treci prekidac

lak

pre 8 godina

Pitisnete prvi....sacekate minut...iskljucite...pa drugi.Ako sijalica gori taj je...ako ne gori a vrela je prvi....ako ne gori treci.

Q

pre 8 godina

Ne znam da li je pocetni uslov i da je na pocetku sijalica sigurno iskljucena. Ako je sigurno iskljucena, stisni sve prekidace jedan za drugim ili istovremeno i slobodno odsetaj do podruma. Mora da sija.

stina

pre 8 godina

Upalis jedan prekidac, nakon pol sata ugasis i upalis drugi i odes u podrum....ako je zarulja upaljena, drugi je, ako je ugasena ali topla, prvi je, ako je i ugasena i hladna onaj treci je.

Osnovac

pre 8 godina

Prvo ustanovimo,koji prekidac je za svetlo u prizemlju.
Za podrum mora biti,jedan od dva preostala.
Ukljucimo jedan od njih(bilo koji) i sidjemo do podruma.
Ako je upaljeno to je taj,ako ne onda je onaj preostali.
P.S.Cini mi se da ovo ipak nije dobro prevedeno!

Goran Masic

pre 8 godina

Interesantno, i lako. Uključim prvi, pa sačekam malo. Isključim prvi i uključim drugi, pa odem da vidim da li svetli. Ako ne svetli još samo treba da vidim da li je sijalica topla :)

eMBe

pre 8 godina

Uključiću 2 od 3 prekidača, jedan ću isključiti posle 10 minuta, a drugi posle 20...
jedna sijalica biće hladna, druga mlaka, a treća vrela na dodir. Pošto znam redosled uključivanja/isključivanja prekidača, po toploti je lako odrediti koji pali koju sijalicu. Ne moram ni da silazim u podrum da vidim poslednju sijalicu (eliminacija).

Mislim da je to to, možda i grešim, tako bih ja probao...

dominic stein

pre 8 godina

Upalis prvi orekidac i nakon par minuta ga ugasis i upalis drugi...sidjes u podrum i to je to..ako je svetlo upaljeno,,drugi prekidac,ako nije dodirnete sijalicu i ako je vruca,prvi prekidac a ako je hladna,treci...

dominic stein

pre 8 godina

Upalis prvi orekidac i nakon par minuta ga ugasis i upalis drugi...sidjes u podrum i to je to..ako je svetlo upaljeno,,drugi prekidac,ako nije dodirnete sijalicu i ako je vruca,prvi prekidac a ako je hladna,treci...

Aircanada

pre 8 godina

Prvi prekidač ON, tako par minuta, a onda OFF.
Drugi prekidač zatim ON. U tom momentu silazite u podrum.

Ako je svetlo upaljeno, prekidač broj 2
Ako svetlo nije upaljeno, pipnete sijalicu.
Ako je topla, prekidač broj 1. Ako nije, prekidač broj 3.

Pozz

hey

pre 8 godina

Ukljucim prvi prekidac, sacekam 3 minuta, iskljucim prvi i ukljucim drugi prekidac. Sidjem u podrum, ako gori svetlo, onda je drugi, ako ne gori a sijalica je vruca, onda je prvi, ako je sijalica hladna i ne gori, onda je treci prekidac.

Letargija

pre 8 godina

Prosto, upalis 2 prekidaca, sacekas 15 minuta, ugasis jedan I sidjes u podrum, ukoliko sijalica svetli, pogodio si, ukoliko je vruca znaci da je prethodni prekidac bio pravi, a ukoliko se nista nije desilo, resenjr je treci prekidac.

Imam ja jednu zagonetku za vas.
Covek peca na reci u camcu sa svom neophodnom opremom.Zasto nikada nista nece upecati iako nema apsolutno nikakvih tehnickih problema? Ribe normalno ima u reci :) Pozdrav :)

Aleksandar Stojanovic

pre 8 godina

upalim prvi prekidac i proverim u prizemlju da li se negde upalilo svetlo (ne silazim u podrum), ako jeste onda nije taj prekidac, isto sa drugim... i trecim... onaj koji pali sijalicu u prizemlju ne pali u podrumu?

Realno

pre 8 godina

Uključimo prvi, pa sačekamo neko vreme, zatim ga isključimo i uključimo drugi, pa siđemo! Ako sijalica svetli onda je drugi, ako je ugašena ali topla onda je prvi, a ako je hladna onda treći! :-)

kimi91

pre 8 godina

Prekidac 1 : upalis
Prekidac 2 : uopste ne palis
Prekidac 3 : upalis i ostavis ukljucen 5 minuta, zatim ugasis

Resenje : Sidjes u podrum i ukoliko je svetlo upaljeno onda je 1.
Ukoliko je ugaseno pipnes sijalicu, ako je vruca onda je 3, ako je
hladna onda je 2.

Stara fora...

Lusy

pre 8 godina

jedan uključim, držim ga neko vreme uključenim, a zatim isključim. Drugi ne uključujem uopšte,a treći uključim i ostavim ga tako,pa siđem u podrum. Ako je svetlo uključeno, treći je. Ako nije, onda pipnem sijalicu. Ako je topla, prvi je, ako je hladna drugi.

elcato

pre 8 godina

lagano... upalim prvi, ostavim da radi 10 minuta i ugasim. upalim drugi i sidjem u podrum. ako je sijalica mlaka, prvi je, ako radi drugi je, ako je mrak i hladna treci je...

Mr. Bagins

pre 8 godina

1. prekidač se uključi, pa posle par minuta isključi. 2. prekidač se uključi, i ostavi uključen. Siđe se u podrum. Ako je sijalica uključena, onda je 2. prekidač pravi (pošto je ostao uključen). Ako je sijalica isključena, pipne se, pa ako je topla, onda je u pitanju 1. prekidač (koji je bio uključen par minuta, pa isključen), a ako je hladna, onda je u pitanju 3. prekidač, koji nije ni bio uključivan.

Vojno obdanište "Mali Pinc"

pre 8 godina

Odvrnuću sijalicu sa lampe i žicom vezati babu za grlo lampe, kada pritisnem prekidač i čujem da je babu maznula struja - taj je.

BgdSrb

pre 8 godina

Uključite prvi prekidač, držite uključen par minuta i isključite. Uključite drugi prekidač i odete u podrum. Ako gori sijalica onda je drugi. Ako ne gori, pipnete sijalicu. Ako je topla onda je prvi a ako nije onda je treći

Paja

pre 8 godina

uključis jedan prekidač i držiš upaljen 5 minuta. Nakon tog vremena iskljucis taj prekidač a ukljucis drugi i odeš u podrum. Ako svetlo gori, to je taj. Ako ne gori, dodješ do sijalice i pipnes je rukom. Ako je vruća, onda je prekidač koji si prvi uključio, ako je hladna, onda je treći koji nisi ni dirao.

Sloba

pre 8 godina

Upališ jedan prekidač par minuta, zatim ga ugasis i upalis drugi. Odeš u podrum ako svetlo gori onda je drug ako ne gori pipneš sijalicu da li je topla i onda znaš da li je prvi ili treći.

Powerslave

pre 8 godina

Ovo je stari problem.
Pritisne se prekidač 1, drži tako neko vreme. Zatim se on vrati u početno stanje, a pritisne prekidač 2 i siđe se u podrum.

Ako sija svetlo... Onda je prekidač 2 pravi, ako ne sija pipne se sijalica i ako je vruća onda je prekidač 1 pravi. Ako nije ni to onda je prekidač 3 odgovarajući.

odin

pre 8 godina

Upalimo P1 i pustimo ga da radi 1 mimut zatim ugasimo, onda P2 upalimo i idemo u podrum. Ako je sijalica upaljena to je P2, a ako sijalica nije upaljena pipamo sijalicu rukom ako je topla onda je P1, a ako je hladna onda je P3.

doviđenja, prijatno, hvala.

Stara skola

pre 8 godina

Upalis jedan prekidac, drzis neko vreme upaljen, pa ugasis. Zatim upalis drugi i ostavis da bude upaljen, pa sidjes u podrum. Ako sijalica svetli to je prekidac koji je ostao upaljen, ako sijalica ne svetli ali je topla, onda je to onaj prvi prekidac koji je bio upaljen, pa ugasen. Ako sijalica ne svetli i nije topla, onda je to poslednji prekidac koji nije koriscen.

Oki

pre 8 godina

Pritisnete prvi prekidač i ostavite ga uključenog 5 minuta. Isključite prvi prekidač i uključite drugi, pa potom siđete u podrum.
Ako sijalica svetli onda je drugi prekidač.
Ukoliko ne svetli, pipnete je rukom:
ako je topla onda je prvi prekidač jer je prethodno radila 5 minuta,
ako je hladna onda je treći prekidač jer nije bila uključena.

Box

pre 8 godina

Ukljucis prvi prekidac npr. jedan minut,onda iskljucis prvi i upalis drugi i sidjes u podrum.Ako je prvi prekidac u pitanju znace se po tome sto je sijalica topla, ako je drugi svetlece naravno , a ako nije jedno od ova 2 resenja onda je treci prekidac

A jesam li osvojio nagradu?

pre 8 godina

Jedan od prekidaca pali svetlo u prizemlju, pa ostaju 2 od kojih ili jesmo ili nismo izabrali pravi za podrum, ali to nije bitno, jer ako nismo upalili svetlo u podrumu nakon silaska, onda je pravi prekidac onaj drugi.

Lazarenko

pre 8 godina

Može djavola da reši šestogodišnjak, ali 'ajde... Uopšte nije jednostavan zadatak.
Fora je da koristite sva čula, a ne samo čulo vida. U ovom slučaju, ono što može da pomogne je čulo dodira, jer sijalica proizvodi i toplotu a ne samo svetlost. Na taj način dobijete još jednu informaciju koju inače nemate.

1. Upalite prekidač broj 1, ostavite taj prekidač uključen jedno 5 minuta da se sijalica dobro ugreje.
2. Isključite prekidač 1, uključite prekidač 2 i odmah sidjete u podrum.
3. Ako sijalica svetli, odmah je jasno da je uključena prekidačem broj 2. Ako ne svetli a vruća je, bila je uključena dok je radio prekidač broj 1. Ako niti svetli, niti je vruća, znači da je u pitanju prekidač broj 3.

neman

pre 8 godina

Uključim prvi, sačekam deset minuta. Isključim prvi. Uključim drugi. Odem u podrum.

Ako je svetlo upaljeno, očigledno je u pitanju drugi prikidač.

Ako je svetlo ugašeno, pipnem sijalicu. Ako je u pitanju prvi, sijalica je gorela 10 minuta i biće topla. Ako je u pitanju treći, sijalica će biti hladna.

sima

pre 8 godina

Vrlo prosto. Sa dva prekidaca je lako. Ako sijalicu nije ukljucio (upalio) jedan ukljuceni prekidac onda ce se sigurno upaliti ako se ukljuci drugi prekidac. A kada je treci prekidac u igri treba nam prethodna provera da li je ukljucuje treci prekidac. Ukljucite treci prekidac kratko vreme dovoljno da se sijalica upali i zagreje (ako je pravi bice vrela) i iskljucite ga. Ukljucite prvi prekidac i sidjite u podrum. Ako je ukljucena (gori)onda je prvi. Ako je ugasena i hladna onda je drugi.Ako je isklucena i vrela onda je onaj treci koji smo kratko vreme ukljucili ili je sijalica pregorela :-).
Inace od kada se prekidaci pritiscu? U osnovnoj skoli su me ucili da prekidac je ukljucen ili iskljucen. Majko moja koliko je skolstvo propalo.

Vladda

pre 8 godina

Upališ prve dve, sačekaš, ugasiš drugu i siđeš. Ako svetlo radi prvi je, ako ne a sijalica je topla - drugi je, ako je sijalica hladna treći je.

Elektricar

pre 8 godina

Prvo bih pritisnuo prvi prekidac i ostavio ga ukljucenog par min., zatim bih ga iskljucio i ukljucio prekidac br. 2. Onda bih sisao u podrum.
1. Ako je sijalica upaljena, pravi prekidac je br. 2
2. Ako je sijalica ugasena, a topla, pravi je prekidac br. 1
3. Ako je sijalica ugasena, a hladna, pravi je prekidac br. 3

123

pre 8 godina

Mozda da pritisnemo prvi prekidac, drzimo izvesno vreme, onda, iskljucimo i pritsnemo sledeci, zatim sidjemo u podrum. Ako sijalica svetlo, znaci da je drugi, ako je topla, prvi, ako nista od toga, onda je treci. Naravno pod uslovom da se radi o obicnoj sijalici.

Šumadinac

pre 8 godina

Jednostavno
- uključim prvi prekidač i tako ga ostavim 10-tak minuta,
- zatim isključim prvi i uključim drugi i odmah siđem do podruma,
- ako je sijalica upaljena drugi je prekidač,
- a ko je sijalica ugašena a topla onda je prvi, a ako je hladna onda je treći prekidač.
Zar postoji drugo rešenje?

dsb

pre 8 godina

Pritisnes prekidac 1, sacekas malo i ugasis. Ukljucis dvojku, odes do podruma. Ako je svetlo upaljeno, znaci dvojka je. Ako je ugaseno pipnes sijalicu. Topla sijalica je kec a hladna trojka.

Nikola Jovanović

pre 8 godina

Ovo je vec staaaari zadatak, video sam ga na NatGeo i Discovery-ju u vise emisija. Ukljucite prvi prekidac, sacekate malo, iskljucite ga i ukljucite drugi i spustite se u podrum. Moguca su tri ishoda - 1. Sijalica gori (drugi prekidac), 2. Sijalica ne gori, ali je topla (prvi prekidac) i 3. Sijalica ne gori i hladna je (treci, nepipnuti prekidac).

Cisco

pre 8 godina

Ukljucis prvi prekidac i ostavis ga ukljucenim jedno 5 minuta. Nakon toga ga iskljucis, ukljucih drugi po redu i sidjes u podrum.

Ukoliko je sijalica upaljena onda je u pitanju drugi. Ako je iskljucena pipnes sijalicu da li je vruca i ako jeste onda je prvi. Naravno, ukoliko je hladna onda je treci.

Pozdrav

Partizan u inat svima.!

pre 8 godina

Prekidac prvi drzis upaljen neko vreme zatim da ugasis, prekidac dva ne palis, a onda prekidac tri upalis i sidjes u podrum...
Ako je ugaseno i sijalica vruca onda je 1...ako je ugaseno i sijalica hladna 2...ako je upaljeno svetlo3...

cinik

pre 8 godina

Ukljucio bih prekidac B i cekao 10min. Zatim bih ga iskljucio i uklucio prekidac A i sisao bih u podrum. Ako u podrumu ima svetla resenje je prekidac A. Ako nema svetla dodirnuo bih sijalicu, ako je topla onda je resenje B u suprotnom je resene C.

maxy

pre 8 godina

Logika sa toplom sijalicom je ok, mada u principu nigde veze nema. Spuštati se u podrum po mrklom mraku (u slučaju da ste uključili pogrešan prekidač) je malo zeznuta, jer se pretpostavlja da nikada niste bili u podrumu i da ne znate gde se sijalica nalazi, a uz to ko zna kakav je haos u podrumu od razbacanih stvari i sl. A možda je sijalica i visoko pa se ne može dohvatiti čak i kada bi je nekim slučajem našli. Konačan rezultat kod ovakvih zagonetki je može da bude, a i ne mora. Na kraju, može da bude kao i kod mene u firmi, postoji tabla sa dva prekidača, ali niko ne zna čemu služe :)

prof

pre 8 godina

Uradio bih ovako:
Uključio bih prvi prekidač i ostavio ga da bude uključen 1min.
Tada bi uključio drugi prekidač-isto bi bio uključen 1min
Tada bi sišao u podrum da proverim svetlo.
1.ako je svetlo upaljeno-tada znamo da je prekidač br 2
2.ako je sijalica malo ugrejana-topla-tada znamo da je prekidač br1
3.ako je ugašeno svetlo kada siđemo u podrum i sijalica hladna-tada je prekidač br 3 onaj pravi.

klara

pre 8 godina

Da probam:

Ukljucim prvi i ostavim ga tako pet minuta.
Ukljucim drugi.
Sidjem u podrum.
Ako je svetlo ukljuceno, jasno je, drugi prekidac je u pitanju. Ako je svetlo iskljuceno, ali je sijalica topla, onda je prvi, a ukoliko je hladna onda preostali, treci.

A, jesam dobra, a? ? I stvarno sam sama resila, bez pomoci interneta.

ja

pre 8 godina

prvi prekidac u gornji polozaj i ostaviti tako. drugi na gornji polozaj 10 min. pa na donji i tako ostaviti. treci ne dirati. sici u podrum i ako je svetlo upaljeno onda je prvi prekidac. ako je svetlo ugaseno a sijalica topla onda je drugi prekidac. ako je svetlo ugaseno a sijalica hladna onda je treci prekidac.

HejDzo

pre 8 godina

Ukljucite jedan prekidac i ostavite ga da bude ukljucen 4-5 minuta, zatim ga iskljucite i pritisnete drugi. Odmah sidjete do podruma i ako gori sijalica onda je taj koji ste drugi pritisnuli ako ne gori onda pipnete sijalicu i ako je vruca onda je ovaj koji ste prvi pritisnuli a ako ne gori i nije vruca onda je ovaj treci prekidac.

malo JA

pre 8 godina

prvi prekidac drzim upaljenim par minuta i ugasim, upalim drugi i odem u podrum. 1. Ako je osvetljeno, onda je drugi prekidac.
2. Ako je mrak i vruca sijalica, onda je prvi prekidac.
3. ako je mrak i hladna sijalica, onda je treci prekidac.

mnsk

pre 8 godina

prvo se upali prvi prekidač pa se zatim ugasi, onda se drugi prekidač ostavi upaljenim. Ako je svetlo ugašeno a sijalica topla onda je prvi prekidač, ako je hladna onda treći, a ako svetlo gori onda je drugi prekidač

plying

pre 8 godina

upalim prvi prekidac i cekam 15min, onda upalim drugi i strcim u podrum. ako je sijalica vrela onda je resenje prvi prekidac ako je mlaka onda je drugi a ako ne svetli onda je treci.

kimi91

pre 8 godina

Prekidac 1 : upalis
Prekidac 2 : uopste ne palis
Prekidac 3 : upalis i ostavis ukljucen 5 minuta, zatim ugasis

Resenje : Sidjes u podrum i ukoliko je svetlo upaljeno onda je 1.
Ukoliko je ugaseno pipnes sijalicu, ako je vruca onda je 3, ako je
hladna onda je 2.

Stara fora...

klara

pre 8 godina

Da probam:

Ukljucim prvi i ostavim ga tako pet minuta.
Ukljucim drugi.
Sidjem u podrum.
Ako je svetlo ukljuceno, jasno je, drugi prekidac je u pitanju. Ako je svetlo iskljuceno, ali je sijalica topla, onda je prvi, a ukoliko je hladna onda preostali, treci.

A, jesam dobra, a? ? I stvarno sam sama resila, bez pomoci interneta.

Leprikon

pre 8 godina

Da. Upaliti dva prekidača istovremeno i držati ih upaljene neko vreme, onda ugasiti jedan od njih. Onda sići u podrum i pogledati: ako svetlo gori onda je taj prekidač koji je ostao uključen, ako je sijalica ugašena i vruća, onda je onaj koji je bio uključen pa isključen, a ako je ugašena i hladna, onda je onaj koji nije ni bio uključivan. Stari fazon. Često korišćen na razgovorima za posao za IT kompanije.

malo JA

pre 8 godina

prvi prekidac drzim upaljenim par minuta i ugasim, upalim drugi i odem u podrum. 1. Ako je osvetljeno, onda je drugi prekidac.
2. Ako je mrak i vruca sijalica, onda je prvi prekidac.
3. ako je mrak i hladna sijalica, onda je treci prekidac.

Pele76

pre 8 godina

Ko živi u Srbiji, taj se sit zadataka narešavao. Npr. smanjenje plate od 10% bude 25%, a alimentacija od 25% doživi povećanje. Reši, ako možeš...

Dr. Environmentalist

pre 8 godina

Prvo cu upaliti privi prekidac sa leve strane (moze i sa desne svejedno je) i drzati on 1 do 2 min. Zatim cu upaliti ovaj u sredini i sici u podrum. Ako je ovaj u sredini svetlo ce goreti, ako je prvi koji sam drzala neko vreme sijalica ce biti topla ako je sijaloca hladna onda je u pitanju treci prekidac koji nisam koristila.

Dragan Pavlović

pre 8 godina

Samo razmišljam. Stisnem jedan prekidač i ugasim ga nakon nekoliko minuta.
Stisnem drugi prekidač i sidjem u podrum.
Ako sijalica "gori" upravo je taj drugi prekidač za sijalicu u podrumu.
Ako sijalica ne "gori" a topla je to znači da je prvi prekidač koji sam držao nekoliko minuta stisnut taj prekidač za podrum.
Treći mogući slučaj je da sijalica u podrumu hladna i da ne "gori"-znači da je treći prekidač koji nisam dirao prekidač za sijalicu u podrumu.
*ovo rešenje podrazumeva korištenje klasičnih sijalica
**pozdrav iz Skender Vakufa

Cisco

pre 8 godina

Ukljucis prvi prekidac i ostavis ga ukljucenim jedno 5 minuta. Nakon toga ga iskljucis, ukljucih drugi po redu i sidjes u podrum.

Ukoliko je sijalica upaljena onda je u pitanju drugi. Ako je iskljucena pipnes sijalicu da li je vruca i ako jeste onda je prvi. Naravno, ukoliko je hladna onda je treci.

Pozdrav

Rešenje za odrasle koji poznaju električarski zanat

pre 8 godina

Prvo zapališ jednu cigaretu i dobro razmisliš. Onda ne pritiskaš ni jedan prekidač (ostaviš ih u položaju "isključeno"), uzmeš baterijsku lampu i siđeš u podrum. U podrumu nađeš sijalično mesto, odvrneš sijalicu, izvadiš staniol iz kutije cigareta, obmotaš ga oko sijaličnog grla (tako da sjajna, aluminijumska strana bude spolja) i ponovo zavrneš sijalicu. Zatim se vratiš u prizemlje do prekidača i pritiskaš jedan po jedan sve dok ne "izbije" osigurač na tabli sa osiguračima.

Pošto si rešio zadatak, obeležiš prekidač slovima "Po", isključiš ga, ponovo siđeš u podrum, odvrneš sijalicu, skineš staniol sa sijaličnog grla, ponovo zavrneš sijalicu, pa tek onda vratiš osigurač u položaj "uključeno".

maxy

pre 8 godina

Logika sa toplom sijalicom je ok, mada u principu nigde veze nema. Spuštati se u podrum po mrklom mraku (u slučaju da ste uključili pogrešan prekidač) je malo zeznuta, jer se pretpostavlja da nikada niste bili u podrumu i da ne znate gde se sijalica nalazi, a uz to ko zna kakav je haos u podrumu od razbacanih stvari i sl. A možda je sijalica i visoko pa se ne može dohvatiti čak i kada bi je nekim slučajem našli. Konačan rezultat kod ovakvih zagonetki je može da bude, a i ne mora. Na kraju, može da bude kao i kod mene u firmi, postoji tabla sa dva prekidača, ali niko ne zna čemu služe :)

Slavoljub

pre 8 godina

Ukljucim prvi prekidac i sacekam izvesno vreme. Nakon nekog vremena iskljucim prvi a ukljucim drugi. Odem u podrum. Ako je sijalica ukljuvena znaci da je prekidac broj dva pravi. Medjutim ako je sijalica iskljucena tada sledi: ako je sijalica topla pravi prekidac je broj jedan a ako je hladna pravi prekidac je broj tri. ;)

Stefan

pre 8 godina

Ukljucis prvi prekidac, sacekas 2 minuta. Ugasis prvi, ukljucis drugi i sidjes. Ako sijalica gori, onda je drugi prekidac, ako ne gori pipnete sijalicu, ako je mlaka ili topla onda je prvi, a ako je hladna onda je treci.

srbijasine

pre 8 godina

1.Pritisnem prvi, upali mi se svetlo u hodniku,
2.Pritisnem 2-gi , upali se svetlo u kujni
Ne moram ni da idem u podrum znam da je treci, a vi sidjite sa tim 6-to godisnjakom u podrum i proveravajte koja je temperatura sijalice!

Дукс

pre 8 godina

Какво бре паљење-гашење. Одговор је прекидач најближи подруму!
Ко је луд да у купатилу монтира прекидач за подрум :))

Bojan

pre 8 godina

Resen zadatak :) Ukljucis prvi prekidac, sacekas malo pa onda ga iskljuci i ukljucis drugi prekidac i odes u podrum, ako je upaljena sijlica onda je drugi prekidac, ako je izgasena sijalica pipnes je i ako je topla onda je prvi prekidac a ako je hladna onda je treci prekidac :)

Vojno obdanište "Mali Pinc"

pre 8 godina

Odvrnuću sijalicu sa lampe i žicom vezati babu za grlo lampe, kada pritisnem prekidač i čujem da je babu maznula struja - taj je.

Generacija X

pre 8 godina

Tu ima jos jedna nepoznata u jednacini!
Koliko mora da bude visok sestogodisnjak u Hong Kongu. da bi dohvatio sijalicu u podrumu?

Nisam na nivou šestogodišnjaka

pre 8 godina

Nikad neću ući u obdanište u Hongkongu! Svi šestogodišnjaci bi me zvali glupača. Na srpskom, naravno, pošto bi se potrudili da ih shvatim.

Šumadinac

pre 8 godina

Jednostavno
- uključim prvi prekidač i tako ga ostavim 10-tak minuta,
- zatim isključim prvi i uključim drugi i odmah siđem do podruma,
- ako je sijalica upaljena drugi je prekidač,
- a ko je sijalica ugašena a topla onda je prvi, a ako je hladna onda je treći prekidač.
Zar postoji drugo rešenje?

mnsk

pre 8 godina

prvo se upali prvi prekidač pa se zatim ugasi, onda se drugi prekidač ostavi upaljenim. Ako je svetlo ugašeno a sijalica topla onda je prvi prekidač, ako je hladna onda treći, a ako svetlo gori onda je drugi prekidač

Novosadjanin.

pre 8 godina

Meni su najsipaticniji ovi koji su kao objasnili...Svi oni bukvalno copy-paste resenja. Cek imaju i 1. 2. 3. :) Bas vam verujem da ste sami smislili ;) Prastara fora koju je svako bar jednom cuo u zivotu. Nikada necu razumeti koja korist od toga da se anoniman pravis pametan, a googlao si...

Boki

pre 8 godina

Uzmes stemajz i cekic, unajmis kineza i das mu da kopa zid oko prekidaca. Ne treba puno - oko metar na svaku stranu. Onda vidis koje zice idu na donji etaz pa mu nalozis da ih raskopa do ulaza u podrum da se ne bi zeznuo pa se opredelio za prekidac koji na primer pali ventilator u donjem klozetu. Za to vreme ti non stop skljocas prekidace jer ti nije zabranjeno, a kad sa istemovanim kanalom kinez udje u podrum, to ti je dokaz koji je prekidac u pitanju.

znam foru od ranije...

pre 8 godina

Prvi ostavite u off, drugi u on, a treci prvo stavite u on, pa posle nekog vremena vratite u off. Zatim odete u podrum, ako ima svetla resenje je drugi prekidac, ako nema onda pipnete sijalicu. Ako je hladna, resenje je prvi prekidac, a ako je topla resenje je treci prekidac...

Djordje

pre 8 godina

Upalis istovremeno dva i drzis upaljeno neko vreme oba, neposredno pred polazak iskljucis jedan od pomenuta dva prekidaca.
Kada udjes,ako je svetlo upaljeno to je jasno da je prekidac koji je ostao ukljucen pravi.
Ako je ugaseno, pridjes i pipnes sijalicu: ako je topla, onda je prekidac koji si iskljucio neposredno pre ulaska, a ako je sijalica hladna onda je prekidac koji nisi ni dirao.

Ana

pre 8 godina

Ukljuci sva tri prekidaca - netacan odgovor jer je zadatak naci prekidac kojim se ukljucuje sijalica u podrumu. Pipati sijalice za toplotu - prilicno opasan odgovor jer se po mraku moze skrsiti vrat kada se silazi niz stepenice ako je na primer dete ostavilo svoj skejtbord na stepenicam ili odmah na dnu. Ne rizikujte zivot resavajuci zagonetke nego lepo obelezite svoje prekidace kako valja da bi ste znali za sledeci put. Ukljuci br1, otvori vrata od podruma i vidi ima li svetla. Ako nema ponovi sa prekidacima 2 i 3. Kad nadjes prekidac za svetlo u podrumu uzmes crni flomaster i ispod prekidaca napises "Podrum" da ti se komsije ne bi smejale kad budes isao po vino ili rakiju pa slomis nogu. A tupave zagonetke ostavis zaludnim ljudima:)

Pardon

pre 8 godina

Paliti jedan po jedan prekidac i utvrditi koja dva svetla nisu za podrum nego za prizemlje. Ono koje nije upalilo sijalicu u prizemlju, upalilo je u podrumu. Hvala

bagzi

pre 8 godina

Stara fora:) ovu zagonetku nam je postavio profesor istorije Cezar ( ptt skola, prva godina) jos pre 20 etak godina. Koliko se secam nismo je resili a covek je hteo da oslobodi kontrolnog onoga ko resi.

Krle

pre 8 godina

ajde ovi sto su resili sa toplom sijalicom, kako ce da je nadju u mraku ako sijalica nije upaljena? A dok nadjes lampu, ohladi se sijalica.

nusknvduloa

pre 8 godina

resenje je vrlo jednostavno...ozenis se, dobijes dete, sacekas jedno 6-7 godina dok poraste posaljes ga u podrum i razderes se " sine vici kad se svetlo upali" . prosto

znam te,znas me..

pre 8 godina

valjda jedan prekidac pali svetlo i u prizemlju.. ako je tako onda ce jedan da pali svetlo na tom mestu. ostala su dva,koja je lako proveriti,tako sto cemo da upalimo jedan preostali i sidjemo u podrum da proverimo da li upaljeno svetlo. ako je upaljeno taj je,a ako ne onda je drugi.

dunster

pre 8 godina

priznajem da ne mogu rešiti ovu zagonetku,ali ja još uvek nisam šestogodišnjak iz hong konga...pošto mi,srbi živimo pasji život-ekvivalent jednoj našoj godini je sedam hongkongških.

Osnovac

pre 8 godina

Prvo ustanovimo,koji prekidac je za svetlo u prizemlju.
Za podrum mora biti,jedan od dva preostala.
Ukljucimo jedan od njih(bilo koji) i sidjemo do podruma.
Ako je upaljeno to je taj,ako ne onda je onaj preostali.
P.S.Cini mi se da ovo ipak nije dobro prevedeno!

xerox

pre 8 godina

Zadatak nije dovoljno precizno definisan. Nigde se u zadatku ne pominje SIJALICA, vec LAMPA. Lampa moze da bude i LED ili sa zaklonjenom sijalicom koju ne mozemo dohvatiti bez demontaze lampe. Pa vi probajte da rasklapate lampu u podrumu, u mrklom mraku, mozda cak i dok stojite na merdevinama...

baksuz

pre 8 godina

Pritiskao ja i probao ali ne vredi. Komsija opet zdipio sijalicu, e ne vredi, ne prode ni 24 sata kako je stavim a on...nikad ne kupuje sijalice.

xMADx

pre 8 godina

stara fora da li sijalica fori ili je ugasena i topla ili hladna ali to na stranu nikad nisam saznao za koj moj su ona dva prekidaca koji nisu za podrum

electro house

pre 8 godina

Odvrneš tablu s prekidačima,postaviš ampetmetar iza prekidača,na onome kome je amperaža 1A +-0.5A,ostaviš upaljeno,siđeš po vino,vratiš se u stan...

doge2moon

pre 8 godina

A šta ako nemamo merdevine da dohvatimo sijalicu, ili ako je LED sijalica?? I tako dalje, početni uslovi su nedovoljno definisani, nigde ne piše sa možemo koristiti recimo neki gedžet sa kamerom i slično.

Boza

pre 8 godina

Upalio bih prvi prekidac na nekoliko sekundi pa ga ugasio, zatim bih srednji ostavio ukljucen i sisao bih u podrum. Ukoliko sijalica svetli, to je onda prekidac u sredini, ukoliko ne svetli pipnuo bih sijalicu i ukoliko je topla, onda je prvi a ako je hladna poslednji.

Ceca

pre 8 godina

S obzirom da se prekidači nalaze u prizemlju, logično je da pored pomenutog podruma ima i sprat. Procecom eliminacije prvo izbaciti peekidač koji pali svetlo u prizemlju, zatim ono koje pali svetlo na spratu (jer nigde ne piše da se na sprat ne možeš popeti) i onaj koji ostane mora biti za sijalicu u podrumu.
Ako nije to, nek neko napiše tačan odgovor, živo me zanima. :-D

degenije

pre 8 godina

Upali 1. prekidač. Sačeka 5min. Ugasi 1. prekidač, upali 2. prekidač. Siđe u podrum.
Ako je sijalica upaljena rešenje je 2. prekidač.
Ako je sijalica ugašena i topla rešenje je 1. prekidač.
Ako je sijalica ugašena i hladna rešenje je 3. prekidač.

ASOT

pre 8 godina

Imam ja kod mene u kuci slicnu zagonetku. Jedna sijalica u hodniku se ukljucuje na tri prekidaca i sva tri moraju da budu "ukljucena" da bi radila. Prava je zagonetka pogoditi po nekad na koji je iskljucena, pa po mraku ubosti pravu kombinaciju,moram da isprobam vise puta da provalim koji prekidac kako kliknuti :)

Saša

pre 8 godina

Zašto bi proveravali da li je sijalica topla? Možete pritiskati prekidače više puta i proveravati po stanu gde gori sijalica više puta... kada ustanovite koji prekidač ne "daje svetlo" u stanu tada proverite da li je u podrumu, gde se možete spustiti samo jednom.

Vladimir Stevanovic

pre 8 godina

Iskljuci sve prekidace I cekaj jedno 10 min. Ukljuci prvi prekidac, ukljuci sledeci prekidac cekaj 15 secundi I isljuci ga, nemoj da diras treci prekidac. Idi sad u podrum I vidi dali gori svetlo. Ako gori, to je onda prvi prekidac. Pipni lampu I proveri dali je ona topla (ako je LED proveri toplotu na driveru). Ako je lampa ili driver topli onda je to sigurno drugi prekidac, ali ako nije topao onda je to sigurno treci prekidac.

Partizan u inat svima.!

pre 8 godina

Prekidac prvi drzis upaljen neko vreme zatim da ugasis, prekidac dva ne palis, a onda prekidac tri upalis i sidjes u podrum...
Ako je ugaseno i sijalica vruca onda je 1...ako je ugaseno i sijalica hladna 2...ako je upaljeno svetlo3...

Djenka

pre 8 godina

3 prekidaca, samo jedan kontrolise svetlo u podrumu. To znaci da druga dva kontrolisu strujna kola van podruma te ce se neko drugo svetlo, van podruma, paliti i gasiti. Drndaj prekidace dok ne nadjes jedan na koji ne reaguje ni jedna sijalica koju vidis. Ostavi samo taj "upaljen" i sidji u podrum po tursiju. Ovo sa pipanjem nema logike, samo cete vrat slomiti dok se spustate niz stepenice u mracnoj prostoriji. Inace postavka zadatka je prilicno losa, nije navedeno jesu li sva tri prekidaca u funkciji, i koja ostala strujna kola su "vidljiva", a koja ne te sam sebi dao slobodu da pretpostavim da je u pitanju neka normalna kuca gde se svetla pale i gase na prekidace u neposrednoj blizini. A imam sad ja bolje pitanje: Pcela jeste, osa nije! Sta je to? Da vam pomognem: Nije bumbar:)

HejDzo

pre 8 godina

Ukljucite jedan prekidac i ostavite ga da bude ukljucen 4-5 minuta, zatim ga iskljucite i pritisnete drugi. Odmah sidjete do podruma i ako gori sijalica onda je taj koji ste drugi pritisnuli ako ne gori onda pipnete sijalicu i ako je vruca onda je ovaj koji ste prvi pritisnuli a ako ne gori i nije vruca onda je ovaj treci prekidac.

Q

pre 8 godina

Ne znam da li je pocetni uslov i da je na pocetku sijalica sigurno iskljucena. Ako je sigurno iskljucena, stisni sve prekidace jedan za drugim ili istovremeno i slobodno odsetaj do podruma. Mora da sija.

Skywalker

pre 8 godina

Znao sam od ranije ovu zagonetku. I jednom pitam ja komšiju kako bi je rešio, a on kaže "A šta ako ja stavim novu štednu sijalicu koja ne greje dok radi?"

Lik

pre 8 godina

Ako su 3 prekidača u prizemlju pa logično je da jedan pali svetlo u istom, dakle otkrije se koji je taj i onda pritisne jedan od dva preostala pa onda proveri podrum, ništa lakše.

A jesam li osvojio nagradu?

pre 8 godina

Jedan od prekidaca pali svetlo u prizemlju, pa ostaju 2 od kojih ili jesmo ili nismo izabrali pravi za podrum, ali to nije bitno, jer ako nismo upalili svetlo u podrumu nakon silaska, onda je pravi prekidac onaj drugi.

sanel

pre 8 godina

Dozvoljeno je samo jednom da sidjes u podrum.
Nije zabranjeno da ides po kuci gdje god zelis.
Znaci pritisnes jedan prekidac i pregledas po kuci gdje svijetli sijalica.
Ako svijetli negdje drugo onda taj prekidac nije za podrum.
To ponovis sa drugim i trecim.
Ako prekidac nigdje ne osvjetljuje onda je to taj za podrum.

Darko

pre 8 godina

Trik zadatak, obzirom da se nisam setio da smemo da dodirujemo sijalicu. Ukoliko je sijalica nedostižna, šanse su 50-50% da pogodite prekidač. Neko je napomenuo da se LED sijalice ne greju, naravno da se greju, ali manje u odnosu na klasične sa užarenim vlaknom.

ni klot, ni frket

pre 8 godina

A koliko se puta smem penjati na tavan? Ulaziti u supu? Silaziti u dvoriste? Ako nema ogranicenja, onda svuda pogasim sva svetla, pritisnem prvi prekidac, pa odem u inspekciju. Ako se neka upalila, vratim se, pa pritisnem drugi. Tada bih, koliko je do logike, vec mogao sici i u podrum, ali, kako meni logika nije jaca strana, odem da protegnem noge jos jednom. Ako u obilasku zateknem jos jednu sijalicu upaljenu, vratim se, pritisnem treci prekidac, pa sidjem u podrum da proverim (cisto iz radoznalosti). Ako tamo nadjem mrak, to znaci da je crkla sijalica.

dnK

pre 8 godina

mislim da ovo sa diranjem tople sijalice nije adekvatno resenje jer nista ne znas dok ne sidjes u podrum i verovatno bi se opet morao vracati da upalis svetlo iako znas koji je prekidac. Po meni, s tim da jedino podrumsko svetlo ne mogu videti, palicu prekidace dok ne naletim na onaj od koga ne vidim svetlo. Znaci taj je od podruma. Svetla od ona dva prekidaca cu videti kad budem stiskao prekidace, mozda cak i sa istog mesta, a moze se i obici par prostorija jer samo je silazak u podrum dozvoljen 1 put. Za ostatak kuce nema zabrane.

trojanski konjusar

pre 8 godina

Kako je šestogodišnjak u Hongkongu uspeo da dohvati sijalicu u podrumu?
(Pera, 22. jun 2015 20:21)

Pa nigde ne pise da je sijalica u tvom podrumu. Podrum moze biti i u Hong Kongu.

Realno

pre 8 godina

Uključimo prvi, pa sačekamo neko vreme, zatim ga isključimo i uključimo drugi, pa siđemo! Ako sijalica svetli onda je drugi, ako je ugašena ali topla onda je prvi, a ako je hladna onda treći! :-)

POsmarac

pre 8 godina

Ako siđem u podrum i nema svetla zašto bi me interesivalo koji prekidač kontroliše sijalicu?Uključiti sva tri i sigurno će biti osvetljen podrum.

mandrake1204

pre 8 godina

Napravite uredjaj koji se montira na prekidace i radi na principu povlacenja spage. Tj. kad povucete jednu spagu upalite jedan prekidac itd. zatim nadjete dovoljno duge tri spage i odete do podruma. poslije je lako.....

Peca

pre 8 godina

Upalis prekidac 1 i 2 i ostavis upaljene par minuta. Onda ugasis npr. prekidac br. 2 i udjes u sobu sa sijalicom i pipnes sijalicu. Ako je ugasena a topla, onda je prekidac 2, ako je upaljena onda je 1, ako je ugasena a hladna sijalica onda je 3.

Lazarenko

pre 8 godina

Može djavola da reši šestogodišnjak, ali 'ajde... Uopšte nije jednostavan zadatak.
Fora je da koristite sva čula, a ne samo čulo vida. U ovom slučaju, ono što može da pomogne je čulo dodira, jer sijalica proizvodi i toplotu a ne samo svetlost. Na taj način dobijete još jednu informaciju koju inače nemate.

1. Upalite prekidač broj 1, ostavite taj prekidač uključen jedno 5 minuta da se sijalica dobro ugreje.
2. Isključite prekidač 1, uključite prekidač 2 i odmah sidjete u podrum.
3. Ako sijalica svetli, odmah je jasno da je uključena prekidačem broj 2. Ako ne svetli a vruća je, bila je uključena dok je radio prekidač broj 1. Ako niti svetli, niti je vruća, znači da je u pitanju prekidač broj 3.

Mr. Bagins

pre 8 godina

1. prekidač se uključi, pa posle par minuta isključi. 2. prekidač se uključi, i ostavi uključen. Siđe se u podrum. Ako je sijalica uključena, onda je 2. prekidač pravi (pošto je ostao uključen). Ako je sijalica isključena, pipne se, pa ako je topla, onda je u pitanju 1. prekidač (koji je bio uključen par minuta, pa isključen), a ako je hladna, onda je u pitanju 3. prekidač, koji nije ni bio uključivan.

idc

pre 8 godina

Logično bi bilo da dva prekidača aktiviraju nešto drugo u blizini pa ćeš znati...ako se izostavi ta opcija,onda:upališ jednu ostaviš dva min,isključiš,upališ drugu i siđeš.
Mada mi se čini da,između prvog teksta i pojašnjena,ima kontradikcije.

Mladja sestra Šerloka Holmsa

pre 8 godina

Uključiš sva tri, pa sve isključiš,onda uključiš drugi i treći , pa opet isključiš i na kraju uključiš samo treći i ono što vidiš će rešiti misteriju ...

sulir

pre 8 godina

"1.Pritisnem prvi, upali mi se svetlo u hodniku,
2.Pritisnem 2-gi , upali se svetlo u kujni
Ne moram ni da idem u podrum znam da je treci, a vi sidjite sa tim 6-to godisnjakom u podrum i proveravajte koja je temperatura sijalice!"
(srbijasine, 22. jun 2015 16:33)

Meni je samo ovo palo na pamet - great minds think alike! :-)

MIha

pre 8 godina

Mozemo da pritiskamo koliko god hocemo? Super. Skrgam sa prvim prekidacem brzo 100-200 puta. Upalim drugi. Ukoliko je sijalica izgorela... ;)

ja

pre 8 godina

prvi prekidac u gornji polozaj i ostaviti tako. drugi na gornji polozaj 10 min. pa na donji i tako ostaviti. treci ne dirati. sici u podrum i ako je svetlo upaljeno onda je prvi prekidac. ako je svetlo ugaseno a sijalica topla onda je drugi prekidac. ako je svetlo ugaseno a sijalica hladna onda je treci prekidac.

Powerslave

pre 8 godina

Ovo je stari problem.
Pritisne se prekidač 1, drži tako neko vreme. Zatim se on vrati u početno stanje, a pritisne prekidač 2 i siđe se u podrum.

Ako sija svetlo... Onda je prekidač 2 pravi, ako ne sija pipne se sijalica i ako je vruća onda je prekidač 1 pravi. Ako nije ni to onda je prekidač 3 odgovarajući.

Oki

pre 8 godina

Pritisnete prvi prekidač i ostavite ga uključenog 5 minuta. Isključite prvi prekidač i uključite drugi, pa potom siđete u podrum.
Ako sijalica svetli onda je drugi prekidač.
Ukoliko ne svetli, pipnete je rukom:
ako je topla onda je prvi prekidač jer je prethodno radila 5 minuta,
ako je hladna onda je treći prekidač jer nije bila uključena.

Romario

pre 8 godina

Lako je i bez tople sijalice
Ako možeš da pritiskas prekidače(tako piše) koliko hoćeš pre nego što sidjes u podrum. Onda pritiskajuci znaš da je, recimo prekid. 2 za prizemlje. Onda uključiš Prekid. 1 i siđeš u podrum ako svetli onda je taj ako ne svetli onda je 3 ;-)

ni klot, ni frket

pre 8 godina

Pcela jeste, osa nije! Sta je to? Da vam pomognem: Nije bumbar:)
(Djenka, 22. jun 2015 13:53)

Zao mi je, pitanje je netacno (mada je moglo i gore). Posto je i bumbar pcela, to znaci da se trazi precizniji odgovor - koja je vrsta pcele u pitanju, kad nije bumbar? Nemamo dovoljno podataka za odgovor.

Zoki

pre 8 godina

Pa ona druga dva prekidaca moraju necemu da sluze. Prekidac koji ne upali nikakvo svetlo u ostatku kuce ili ispred nje je onaj koji pali svetlo u podrumu. Ako ne mozete da silazite u podrum, mozete da proverite ostatak kuce nakon svajkog prekidaca.

odin

pre 8 godina

Upalimo P1 i pustimo ga da radi 1 mimut zatim ugasimo, onda P2 upalimo i idemo u podrum. Ako je sijalica upaljena to je P2, a ako sijalica nije upaljena pipamo sijalicu rukom ako je topla onda je P1, a ako je hladna onda je P3.

doviđenja, prijatno, hvala.

Nikola Jovanović

pre 8 godina

Ovo je vec staaaari zadatak, video sam ga na NatGeo i Discovery-ju u vise emisija. Ukljucite prvi prekidac, sacekate malo, iskljucite ga i ukljucite drugi i spustite se u podrum. Moguca su tri ishoda - 1. Sijalica gori (drugi prekidac), 2. Sijalica ne gori, ali je topla (prvi prekidac) i 3. Sijalica ne gori i hladna je (treci, nepipnuti prekidac).

eMBe

pre 8 godina

Tek sada vidim da postoji samo jedna sijalica, a ne tri, ali princip je isti...
uključim prekidače 2 i 3, posle deset minuta isključim prekidač 2 i popnem se gore.
Ako je sijalica isključena i hladna, prekidač 1;
Ako je sijalica isključena i vruća, prekidač 2;
Ako je sijalica uključena, prekidač 3;

Sada sam siguran da je tačno

hey

pre 8 godina

Ukljucim prvi prekidac, sacekam 3 minuta, iskljucim prvi i ukljucim drugi prekidac. Sidjem u podrum, ako gori svetlo, onda je drugi, ako ne gori a sijalica je vruca, onda je prvi, ako je sijalica hladna i ne gori, onda je treci prekidac.

kokan

pre 8 godina

ukljucis sva tri,prodjes po kuci bez silazenja u podrum,vidis gde u kuci gori svetlo,gasis jednu po jednu sijalicu,koja dva prekidaca iskljucis oni sigurno nisu.

sima

pre 8 godina

Vrlo prosto. Sa dva prekidaca je lako. Ako sijalicu nije ukljucio (upalio) jedan ukljuceni prekidac onda ce se sigurno upaliti ako se ukljuci drugi prekidac. A kada je treci prekidac u igri treba nam prethodna provera da li je ukljucuje treci prekidac. Ukljucite treci prekidac kratko vreme dovoljno da se sijalica upali i zagreje (ako je pravi bice vrela) i iskljucite ga. Ukljucite prvi prekidac i sidjite u podrum. Ako je ukljucena (gori)onda je prvi. Ako je ugasena i hladna onda je drugi.Ako je isklucena i vrela onda je onaj treci koji smo kratko vreme ukljucili ili je sijalica pregorela :-).
Inace od kada se prekidaci pritiscu? U osnovnoj skoli su me ucili da prekidac je ukljucen ili iskljucen. Majko moja koliko je skolstvo propalo.

elcato

pre 8 godina

lagano... upalim prvi, ostavim da radi 10 minuta i ugasim. upalim drugi i sidjem u podrum. ako je sijalica mlaka, prvi je, ako radi drugi je, ako je mrak i hladna treci je...

stina

pre 8 godina

Upalis jedan prekidac, nakon pol sata ugasis i upalis drugi i odes u podrum....ako je zarulja upaljena, drugi je, ako je ugasena ali topla, prvi je, ako je i ugasena i hladna onaj treci je.

Vladda

pre 8 godina

Upališ prve dve, sačekaš, ugasiš drugu i siđeš. Ako svetlo radi prvi je, ako ne a sijalica je topla - drugi je, ako je sijalica hladna treći je.

SPOOVAC

pre 8 godina

pritisnes jedan prekidac i sacekas dva tri minuta. ugasis ga pa pritisnes bilo koji drugi. odes da visis sijalicu i mozes da zakljucis:
1 ako svetli onda je prekidac koji si zadnji ukljucio
2 ako ne svetli a vruca je sijalica na dodir onda je onaj prvi prekidac
3 a ako ne svetli i nije vruca sijalica onda je onaj prekidac kpji nisi ni dirao
pozdrav

Elektricar

pre 8 godina

Prvo bih pritisnuo prvi prekidac i ostavio ga ukljucenog par min., zatim bih ga iskljucio i ukljucio prekidac br. 2. Onda bih sisao u podrum.
1. Ako je sijalica upaljena, pravi prekidac je br. 2
2. Ako je sijalica ugasena, a topla, pravi je prekidac br. 1
3. Ako je sijalica ugasena, a hladna, pravi je prekidac br. 3

123

pre 8 godina

Mozda da pritisnemo prvi prekidac, drzimo izvesno vreme, onda, iskljucimo i pritsnemo sledeci, zatim sidjemo u podrum. Ako sijalica svetlo, znaci da je drugi, ako je topla, prvi, ako nista od toga, onda je treci. Naravno pod uslovom da se radi o obicnoj sijalici.

Aleksandar Stojanovic

pre 8 godina

upalim prvi prekidac i proverim u prizemlju da li se negde upalilo svetlo (ne silazim u podrum), ako jeste onda nije taj prekidac, isto sa drugim... i trecim... onaj koji pali sijalicu u prizemlju ne pali u podrumu?

djuro

pre 8 godina

lakše je da vidite što se pali na ponuđene prekidače od rasvete! onaj što ne pali ništa u kući je od podruma!
problem u rešenju može da iskrsne ukoliko je pregorela sijalica!

Dragan

pre 8 godina

Ja bih skinuo lampu i umesto nje montirao zvono za ulazna vrata ili bih struju sproveo kablom do muzickog uredjaja. Ako pritisnem prekidac a cujem muziku ili zvonjavu - znam da je to onaj pravi prekidac.

Nije bas sve tako jednostavno ...

pre 8 godina

"1.Pritisnem prvi, upali mi se svetlo u hodniku,
2.Pritisnem 2-gi , upali se svetlo u kujni
Ne moram ni da idem u podrum znam da je treci, a vi sidjite sa tim 6-to godisnjakom u podrum i proveravajte koja je temperatura sijalice!"
(srbijasine, 22. jun 2015 16:33)

Sta ako jedan prekidac pali sijalicu u lampi u podrumu a ostala dva su predvidjena da pale svetlo u tom istom podrumu ili u prizemlju na mestu gde (za sada) nema sijalice ni lustera? U sobi moze da ima jos 15 prekidaca i mozda ni jedan od ova tri ne pali svetlo u toj sobi. Zadatak se odnosi na postojecu lampu a ne na to koji prekidac sluzi za toalet a koji za spavacu sobu. Neko ce reci: Sta ce prekidac za toalet ili garazu u dnevnoj sobi? To isto pitanje vazi i za prekidac za podrum.

nikks

pre 8 godina

Upalim dva prekidaca i sacekam 5 minuta. Nakon toga ugasim jednog od njih, sidjem u podrum, ako ne sija, pipnem je da vidim da li je vruca. Ako jeste onda je povezan prekidac koji sam ugasio, ako je ugasena i hladna onda je onaj 3 prekidac koji nisam palio i gasio, a ako je upaljena znaci da sam oma ubo na pocetku kada sam ostavio 1 ukljucenu.

cinik

pre 8 godina

Ukljucio bih prekidac B i cekao 10min. Zatim bih ga iskljucio i uklucio prekidac A i sisao bih u podrum. Ako u podrumu ima svetla resenje je prekidac A. Ako nema svetla dodirnuo bih sijalicu, ako je topla onda je resenje B u suprotnom je resene C.

Letargija

pre 8 godina

Prosto, upalis 2 prekidaca, sacekas 15 minuta, ugasis jedan I sidjes u podrum, ukoliko sijalica svetli, pogodio si, ukoliko je vruca znaci da je prethodni prekidac bio pravi, a ukoliko se nista nije desilo, resenjr je treci prekidac.

Imam ja jednu zagonetku za vas.
Covek peca na reci u camcu sa svom neophodnom opremom.Zasto nikada nista nece upecati iako nema apsolutno nikakvih tehnickih problema? Ribe normalno ima u reci :) Pozdrav :)

Lusy

pre 8 godina

jedan uključim, držim ga neko vreme uključenim, a zatim isključim. Drugi ne uključujem uopšte,a treći uključim i ostavim ga tako,pa siđem u podrum. Ako je svetlo uključeno, treći je. Ako nije, onda pipnem sijalicu. Ako je topla, prvi je, ako je hladna drugi.

BgdSrb

pre 8 godina

Uključite prvi prekidač, držite uključen par minuta i isključite. Uključite drugi prekidač i odete u podrum. Ako gori sijalica onda je drugi. Ako ne gori, pipnete sijalicu. Ako je topla onda je prvi a ako nije onda je treći

dominic stein

pre 8 godina

Upalis prvi orekidac i nakon par minuta ga ugasis i upalis drugi...sidjes u podrum i to je to..ako je svetlo upaljeno,,drugi prekidac,ako nije dodirnete sijalicu i ako je vruca,prvi prekidac a ako je hladna,treci...

dominic stein

pre 8 godina

Upalis prvi orekidac i nakon par minuta ga ugasis i upalis drugi...sidjes u podrum i to je to..ako je svetlo upaljeno,,drugi prekidac,ako nije dodirnete sijalicu i ako je vruca,prvi prekidac a ako je hladna,treci...

eMBe

pre 8 godina

Uključiću 2 od 3 prekidača, jedan ću isključiti posle 10 minuta, a drugi posle 20...
jedna sijalica biće hladna, druga mlaka, a treća vrela na dodir. Pošto znam redosled uključivanja/isključivanja prekidača, po toploti je lako odrediti koji pali koju sijalicu. Ne moram ni da silazim u podrum da vidim poslednju sijalicu (eliminacija).

Mislim da je to to, možda i grešim, tako bih ja probao...

dum dum csss

pre 8 godina

Stara fora... Pustiš prvi prekidač da radi neko vreme, onda ga isključiš i uključiš drugi. Sidješ u podrum, ako gori sijalica onda je drugi, ako ne gori a sijalica je topla onda je prvi. A ako ne gori i hladna je onda je treći.

Nenad

pre 8 godina

Prekidači su A B i C. Upalite istovremeno A i B. Čekate neko vreme. Ugasite prekidač B.
Siđete u podrum.
Ako svetlo gori - prekidač A ga je upalio.
Ako je ugašeno, pipnete sijalicu. Ako je topla - to je od prekidača B. Ako je hladna - prekidač C.

dsb

pre 8 godina

Pritisnes prekidac 1, sacekas malo i ugasis. Ukljucis dvojku, odes do podruma. Ako je svetlo upaljeno, znaci dvojka je. Ako je ugaseno pipnes sijalicu. Topla sijalica je kec a hladna trojka.

Rajko

pre 8 godina

Притиснемо и држимо укључен прекидач 1.пола сата. Вратимо у почетни положај и притиснемо 2.прекидач и одемо да видимо има ли светла. Ако нема и сијалица није Врућа од рада пола сата, прекидач 3.је решење. Ако је врућа сијалица, онда 1.Мислим да нису ставили штедљиву сијалицу у подруму.

Aircanada

pre 8 godina

Prvi prekidač ON, tako par minuta, a onda OFF.
Drugi prekidač zatim ON. U tom momentu silazite u podrum.

Ako je svetlo upaljeno, prekidač broj 2
Ako svetlo nije upaljeno, pipnete sijalicu.
Ako je topla, prekidač broj 1. Ako nije, prekidač broj 3.

Pozz

Paja

pre 8 godina

uključis jedan prekidač i držiš upaljen 5 minuta. Nakon tog vremena iskljucis taj prekidač a ukljucis drugi i odeš u podrum. Ako svetlo gori, to je taj. Ako ne gori, dodješ do sijalice i pipnes je rukom. Ako je vruća, onda je prekidač koji si prvi uključio, ako je hladna, onda je treći koji nisi ni dirao.

Иван Енергодата

pre 8 godina

Укључићу први прекидач и сачекати, нпр. минут-два. Онда ћу тај искључити, укључићу други и сићи одмах доле. Ако је мрак, пипнућу сијалицу. Ако је хладна, онда је трећи прекидач, ако је топла - први. Ако има светла, значи да је други прекидач.
Поздрав.

Max

pre 8 godina

Pritisnemo prvi prekidac, sacekamo desetak minuta, pritisnemo drugi prekidac, sidjemo dole u podrum. Ako je sijalica upaljena i vruca, povezana je sa prvim prekidacem. Ako je upaljena a nije vruca, povezana je sa drugim. Ako je iskljucena, povezana je sa trecim prekidacem, koji nismo pritisnuli.

prof

pre 8 godina

Uradio bih ovako:
Uključio bih prvi prekidač i ostavio ga da bude uključen 1min.
Tada bi uključio drugi prekidač-isto bi bio uključen 1min
Tada bi sišao u podrum da proverim svetlo.
1.ako je svetlo upaljeno-tada znamo da je prekidač br 2
2.ako je sijalica malo ugrejana-topla-tada znamo da je prekidač br1
3.ako je ugašeno svetlo kada siđemo u podrum i sijalica hladna-tada je prekidač br 3 onaj pravi.

neman

pre 8 godina

Uključim prvi, sačekam deset minuta. Isključim prvi. Uključim drugi. Odem u podrum.

Ako je svetlo upaljeno, očigledno je u pitanju drugi prikidač.

Ako je svetlo ugašeno, pipnem sijalicu. Ako je u pitanju prvi, sijalica je gorela 10 minuta i biće topla. Ako je u pitanju treći, sijalica će biti hladna.

po_lule_duvana

pre 8 godina

Upaliti prvi prekidac, sacekati 5 sekundi, ugasiti ga. Uapliti drugi prekidac i sici u podrum.
Ako sijalica svetli - drugi prekidac
Ako ne svetli ali je topla - prvi prekidac
Ako ne svetli i hladna je - treci prekidac

Stara skola

pre 8 godina

Upalis jedan prekidac, drzis neko vreme upaljen, pa ugasis. Zatim upalis drugi i ostavis da bude upaljen, pa sidjes u podrum. Ako sijalica svetli to je prekidac koji je ostao upaljen, ako sijalica ne svetli ali je topla, onda je to onaj prvi prekidac koji je bio upaljen, pa ugasen. Ako sijalica ne svetli i nije topla, onda je to poslednji prekidac koji nije koriscen.

Editor

pre 8 godina

Nije dovoljno jasno, nigde ne piše da li ostali prekidači uključuju isto nešto što se nalazi u podrumu. Možda od ostala dva prekidača jedan uključuje svetlo negde drugde (u tvom vidokrugu), a drugi bojler u toaletu, npr. U tom slučaju ćeš lako znati koji je prekidač za svetlo u podrumu.

plying

pre 8 godina

upalim prvi prekidac i cekam 15min, onda upalim drugi i strcim u podrum. ako je sijalica vrela onda je resenje prvi prekidac ako je mlaka onda je drugi a ako ne svetli onda je treci.

Sloba

pre 8 godina

Upališ jedan prekidač par minuta, zatim ga ugasis i upalis drugi. Odeš u podrum ako svetlo gori onda je drug ako ne gori pipneš sijalicu da li je topla i onda znaš da li je prvi ili treći.

lak

pre 8 godina

Pitisnete prvi....sacekate minut...iskljucite...pa drugi.Ako sijalica gori taj je...ako ne gori a vrela je prvi....ako ne gori treci.

2 čađave dvocevke

pre 8 godina

Jedan prekidač se uključi, drugi se uključi pa posle nekog vremena isključi, treći ostane isključen. Dalje kapirate šta i kako ;)

Goran Masic

pre 8 godina

Interesantno, i lako. Uključim prvi, pa sačekam malo. Isključim prvi i uključim drugi, pa odem da vidim da li svetli. Ako ne svetli još samo treba da vidim da li je sijalica topla :)

Box

pre 8 godina

Ukljucis prvi prekidac npr. jedan minut,onda iskljucis prvi i upalis drugi i sidjes u podrum.Ako je prvi prekidac u pitanju znace se po tome sto je sijalica topla, ako je drugi svetlece naravno , a ako nije jedno od ova 2 resenja onda je treci prekidac

LondonCalling

pre 8 godina

"Ovi što hoće da pipaju sijalicu, pročitajte ponovo tekst zadatka, nije dozvoljeno pipanje, samo gledanje."

Nasao odgovor na internetu i razorcarao se...na zalost, resenje je u pipanju sijalice..
Nadao sam se da sestogodisnjaci iz Hong Konga imaju malo interesantnije resenje..

maxy

pre 8 godina

Logika sa toplom sijalicom je ok, mada u principu nigde veze nema. Spuštati se u podrum po mrklom mraku (u slučaju da ste uključili pogrešan prekidač) je malo zeznuta, jer se pretpostavlja da nikada niste bili u podrumu i da ne znate gde se sijalica nalazi, a uz to ko zna kakav je haos u podrumu od razbacanih stvari i sl. A možda je sijalica i visoko pa se ne može dohvatiti čak i kada bi je nekim slučajem našli. Konačan rezultat kod ovakvih zagonetki je može da bude, a i ne mora. Na kraju, može da bude kao i kod mene u firmi, postoji tabla sa dva prekidača, ali niko ne zna čemu služe :)

klara

pre 8 godina

Da probam:

Ukljucim prvi i ostavim ga tako pet minuta.
Ukljucim drugi.
Sidjem u podrum.
Ako je svetlo ukljuceno, jasno je, drugi prekidac je u pitanju. Ako je svetlo iskljuceno, ali je sijalica topla, onda je prvi, a ukoliko je hladna onda preostali, treci.

A, jesam dobra, a? ? I stvarno sam sama resila, bez pomoci interneta.

Vladimir Stevanovic

pre 8 godina

Iskljuci sve prekidace I cekaj jedno 10 min. Ukljuci prvi prekidac, ukljuci sledeci prekidac cekaj 15 secundi I isljuci ga, nemoj da diras treci prekidac. Idi sad u podrum I vidi dali gori svetlo. Ako gori, to je onda prvi prekidac. Pipni lampu I proveri dali je ona topla (ako je LED proveri toplotu na driveru). Ako je lampa ili driver topli onda je to sigurno drugi prekidac, ali ako nije topao onda je to sigurno treci prekidac.

kimi91

pre 8 godina

Prekidac 1 : upalis
Prekidac 2 : uopste ne palis
Prekidac 3 : upalis i ostavis ukljucen 5 minuta, zatim ugasis

Resenje : Sidjes u podrum i ukoliko je svetlo upaljeno onda je 1.
Ukoliko je ugaseno pipnes sijalicu, ako je vruca onda je 3, ako je
hladna onda je 2.

Stara fora...

mandrake1204

pre 8 godina

Napravite uredjaj koji se montira na prekidace i radi na principu povlacenja spage. Tj. kad povucete jednu spagu upalite jedan prekidac itd. zatim nadjete dovoljno duge tri spage i odete do podruma. poslije je lako.....

xerox

pre 8 godina

Zadatak nije dovoljno precizno definisan. Nigde se u zadatku ne pominje SIJALICA, vec LAMPA. Lampa moze da bude i LED ili sa zaklonjenom sijalicom koju ne mozemo dohvatiti bez demontaze lampe. Pa vi probajte da rasklapate lampu u podrumu, u mrklom mraku, mozda cak i dok stojite na merdevinama...

Pele76

pre 8 godina

Ko živi u Srbiji, taj se sit zadataka narešavao. Npr. smanjenje plate od 10% bude 25%, a alimentacija od 25% doživi povećanje. Reši, ako možeš...

Q

pre 8 godina

Ne znam da li je pocetni uslov i da je na pocetku sijalica sigurno iskljucena. Ako je sigurno iskljucena, stisni sve prekidace jedan za drugim ili istovremeno i slobodno odsetaj do podruma. Mora da sija.

Дукс

pre 8 godina

Какво бре паљење-гашење. Одговор је прекидач најближи подруму!
Ко је луд да у купатилу монтира прекидач за подрум :))

Ana

pre 8 godina

Ukljuci sva tri prekidaca - netacan odgovor jer je zadatak naci prekidac kojim se ukljucuje sijalica u podrumu. Pipati sijalice za toplotu - prilicno opasan odgovor jer se po mraku moze skrsiti vrat kada se silazi niz stepenice ako je na primer dete ostavilo svoj skejtbord na stepenicam ili odmah na dnu. Ne rizikujte zivot resavajuci zagonetke nego lepo obelezite svoje prekidace kako valja da bi ste znali za sledeci put. Ukljuci br1, otvori vrata od podruma i vidi ima li svetla. Ako nema ponovi sa prekidacima 2 i 3. Kad nadjes prekidac za svetlo u podrumu uzmes crni flomaster i ispod prekidaca napises "Podrum" da ti se komsije ne bi smejale kad budes isao po vino ili rakiju pa slomis nogu. A tupave zagonetke ostavis zaludnim ljudima:)

Rešenje za odrasle koji poznaju električarski zanat

pre 8 godina

Prvo zapališ jednu cigaretu i dobro razmisliš. Onda ne pritiskaš ni jedan prekidač (ostaviš ih u položaju "isključeno"), uzmeš baterijsku lampu i siđeš u podrum. U podrumu nađeš sijalično mesto, odvrneš sijalicu, izvadiš staniol iz kutije cigareta, obmotaš ga oko sijaličnog grla (tako da sjajna, aluminijumska strana bude spolja) i ponovo zavrneš sijalicu. Zatim se vratiš u prizemlje do prekidača i pritiskaš jedan po jedan sve dok ne "izbije" osigurač na tabli sa osiguračima.

Pošto si rešio zadatak, obeležiš prekidač slovima "Po", isključiš ga, ponovo siđeš u podrum, odvrneš sijalicu, skineš staniol sa sijaličnog grla, ponovo zavrneš sijalicu, pa tek onda vratiš osigurač u položaj "uključeno".

Mladja sestra Šerloka Holmsa

pre 8 godina

Uključiš sva tri, pa sve isključiš,onda uključiš drugi i treći , pa opet isključiš i na kraju uključiš samo treći i ono što vidiš će rešiti misteriju ...

malo JA

pre 8 godina

prvi prekidac drzim upaljenim par minuta i ugasim, upalim drugi i odem u podrum. 1. Ako je osvetljeno, onda je drugi prekidac.
2. Ako je mrak i vruca sijalica, onda je prvi prekidac.
3. ako je mrak i hladna sijalica, onda je treci prekidac.

Leprikon

pre 8 godina

Da. Upaliti dva prekidača istovremeno i držati ih upaljene neko vreme, onda ugasiti jedan od njih. Onda sići u podrum i pogledati: ako svetlo gori onda je taj prekidač koji je ostao uključen, ako je sijalica ugašena i vruća, onda je onaj koji je bio uključen pa isključen, a ako je ugašena i hladna, onda je onaj koji nije ni bio uključivan. Stari fazon. Često korišćen na razgovorima za posao za IT kompanije.

Osnovac

pre 8 godina

Prvo ustanovimo,koji prekidac je za svetlo u prizemlju.
Za podrum mora biti,jedan od dva preostala.
Ukljucimo jedan od njih(bilo koji) i sidjemo do podruma.
Ako je upaljeno to je taj,ako ne onda je onaj preostali.
P.S.Cini mi se da ovo ipak nije dobro prevedeno!

doge2moon

pre 8 godina

A šta ako nemamo merdevine da dohvatimo sijalicu, ili ako je LED sijalica?? I tako dalje, početni uslovi su nedovoljno definisani, nigde ne piše sa možemo koristiti recimo neki gedžet sa kamerom i slično.

Pardon

pre 8 godina

Paliti jedan po jedan prekidac i utvrditi koja dva svetla nisu za podrum nego za prizemlje. Ono koje nije upalilo sijalicu u prizemlju, upalilo je u podrumu. Hvala

Boki

pre 8 godina

Uzmes stemajz i cekic, unajmis kineza i das mu da kopa zid oko prekidaca. Ne treba puno - oko metar na svaku stranu. Onda vidis koje zice idu na donji etaz pa mu nalozis da ih raskopa do ulaza u podrum da se ne bi zeznuo pa se opredelio za prekidac koji na primer pali ventilator u donjem klozetu. Za to vreme ti non stop skljocas prekidace jer ti nije zabranjeno, a kad sa istemovanim kanalom kinez udje u podrum, to ti je dokaz koji je prekidac u pitanju.

srbijasine

pre 8 godina

1.Pritisnem prvi, upali mi se svetlo u hodniku,
2.Pritisnem 2-gi , upali se svetlo u kujni
Ne moram ni da idem u podrum znam da je treci, a vi sidjite sa tim 6-to godisnjakom u podrum i proveravajte koja je temperatura sijalice!

Dragan Pavlović

pre 8 godina

Samo razmišljam. Stisnem jedan prekidač i ugasim ga nakon nekoliko minuta.
Stisnem drugi prekidač i sidjem u podrum.
Ako sijalica "gori" upravo je taj drugi prekidač za sijalicu u podrumu.
Ako sijalica ne "gori" a topla je to znači da je prvi prekidač koji sam držao nekoliko minuta stisnut taj prekidač za podrum.
Treći mogući slučaj je da sijalica u podrumu hladna i da ne "gori"-znači da je treći prekidač koji nisam dirao prekidač za sijalicu u podrumu.
*ovo rešenje podrazumeva korištenje klasičnih sijalica
**pozdrav iz Skender Vakufa

sanel

pre 8 godina

Dozvoljeno je samo jednom da sidjes u podrum.
Nije zabranjeno da ides po kuci gdje god zelis.
Znaci pritisnes jedan prekidac i pregledas po kuci gdje svijetli sijalica.
Ako svijetli negdje drugo onda taj prekidac nije za podrum.
To ponovis sa drugim i trecim.
Ako prekidac nigdje ne osvjetljuje onda je to taj za podrum.

Djordje

pre 8 godina

Upalis istovremeno dva i drzis upaljeno neko vreme oba, neposredno pred polazak iskljucis jedan od pomenuta dva prekidaca.
Kada udjes,ako je svetlo upaljeno to je jasno da je prekidac koji je ostao ukljucen pravi.
Ako je ugaseno, pridjes i pipnes sijalicu: ako je topla, onda je prekidac koji si iskljucio neposredno pre ulaska, a ako je sijalica hladna onda je prekidac koji nisi ni dirao.

plying

pre 8 godina

upalim prvi prekidac i cekam 15min, onda upalim drugi i strcim u podrum. ako je sijalica vrela onda je resenje prvi prekidac ako je mlaka onda je drugi a ako ne svetli onda je treci.

znam te,znas me..

pre 8 godina

valjda jedan prekidac pali svetlo i u prizemlju.. ako je tako onda ce jedan da pali svetlo na tom mestu. ostala su dva,koja je lako proveriti,tako sto cemo da upalimo jedan preostali i sidjemo u podrum da proverimo da li upaljeno svetlo. ako je upaljeno taj je,a ako ne onda je drugi.

Novosadjanin.

pre 8 godina

Meni su najsipaticniji ovi koji su kao objasnili...Svi oni bukvalno copy-paste resenja. Cek imaju i 1. 2. 3. :) Bas vam verujem da ste sami smislili ;) Prastara fora koju je svako bar jednom cuo u zivotu. Nikada necu razumeti koja korist od toga da se anoniman pravis pametan, a googlao si...

Dr. Environmentalist

pre 8 godina

Prvo cu upaliti privi prekidac sa leve strane (moze i sa desne svejedno je) i drzati on 1 do 2 min. Zatim cu upaliti ovaj u sredini i sici u podrum. Ako je ovaj u sredini svetlo ce goreti, ako je prvi koji sam drzala neko vreme sijalica ce biti topla ako je sijaloca hladna onda je u pitanju treci prekidac koji nisam koristila.

ni klot, ni frket

pre 8 godina

Pcela jeste, osa nije! Sta je to? Da vam pomognem: Nije bumbar:)
(Djenka, 22. jun 2015 13:53)

Zao mi je, pitanje je netacno (mada je moglo i gore). Posto je i bumbar pcela, to znaci da se trazi precizniji odgovor - koja je vrsta pcele u pitanju, kad nije bumbar? Nemamo dovoljno podataka za odgovor.

HejDzo

pre 8 godina

Ukljucite jedan prekidac i ostavite ga da bude ukljucen 4-5 minuta, zatim ga iskljucite i pritisnete drugi. Odmah sidjete do podruma i ako gori sijalica onda je taj koji ste drugi pritisnuli ako ne gori onda pipnete sijalicu i ako je vruca onda je ovaj koji ste prvi pritisnuli a ako ne gori i nije vruca onda je ovaj treci prekidac.

A jesam li osvojio nagradu?

pre 8 godina

Jedan od prekidaca pali svetlo u prizemlju, pa ostaju 2 od kojih ili jesmo ili nismo izabrali pravi za podrum, ali to nije bitno, jer ako nismo upalili svetlo u podrumu nakon silaska, onda je pravi prekidac onaj drugi.

Cisco

pre 8 godina

Ukljucis prvi prekidac i ostavis ga ukljucenim jedno 5 minuta. Nakon toga ga iskljucis, ukljucih drugi po redu i sidjes u podrum.

Ukoliko je sijalica upaljena onda je u pitanju drugi. Ako je iskljucena pipnes sijalicu da li je vruca i ako jeste onda je prvi. Naravno, ukoliko je hladna onda je treci.

Pozdrav

Partizan u inat svima.!

pre 8 godina

Prekidac prvi drzis upaljen neko vreme zatim da ugasis, prekidac dva ne palis, a onda prekidac tri upalis i sidjes u podrum...
Ako je ugaseno i sijalica vruca onda je 1...ako je ugaseno i sijalica hladna 2...ako je upaljeno svetlo3...

Saša

pre 8 godina

Zašto bi proveravali da li je sijalica topla? Možete pritiskati prekidače više puta i proveravati po stanu gde gori sijalica više puta... kada ustanovite koji prekidač ne "daje svetlo" u stanu tada proverite da li je u podrumu, gde se možete spustiti samo jednom.

ni klot, ni frket

pre 8 godina

A koliko se puta smem penjati na tavan? Ulaziti u supu? Silaziti u dvoriste? Ako nema ogranicenja, onda svuda pogasim sva svetla, pritisnem prvi prekidac, pa odem u inspekciju. Ako se neka upalila, vratim se, pa pritisnem drugi. Tada bih, koliko je do logike, vec mogao sici i u podrum, ali, kako meni logika nije jaca strana, odem da protegnem noge jos jednom. Ako u obilasku zateknem jos jednu sijalicu upaljenu, vratim se, pritisnem treci prekidac, pa sidjem u podrum da proverim (cisto iz radoznalosti). Ako tamo nadjem mrak, to znaci da je crkla sijalica.

dnK

pre 8 godina

mislim da ovo sa diranjem tople sijalice nije adekvatno resenje jer nista ne znas dok ne sidjes u podrum i verovatno bi se opet morao vracati da upalis svetlo iako znas koji je prekidac. Po meni, s tim da jedino podrumsko svetlo ne mogu videti, palicu prekidace dok ne naletim na onaj od koga ne vidim svetlo. Znaci taj je od podruma. Svetla od ona dva prekidaca cu videti kad budem stiskao prekidace, mozda cak i sa istog mesta, a moze se i obici par prostorija jer samo je silazak u podrum dozvoljen 1 put. Za ostatak kuce nema zabrane.

Slavoljub

pre 8 godina

Ukljucim prvi prekidac i sacekam izvesno vreme. Nakon nekog vremena iskljucim prvi a ukljucim drugi. Odem u podrum. Ako je sijalica ukljuvena znaci da je prekidac broj dva pravi. Medjutim ako je sijalica iskljucena tada sledi: ako je sijalica topla pravi prekidac je broj jedan a ako je hladna pravi prekidac je broj tri. ;)

baksuz

pre 8 godina

Pritiskao ja i probao ali ne vredi. Komsija opet zdipio sijalicu, e ne vredi, ne prode ni 24 sata kako je stavim a on...nikad ne kupuje sijalice.

Nisam na nivou šestogodišnjaka

pre 8 godina

Nikad neću ući u obdanište u Hongkongu! Svi šestogodišnjaci bi me zvali glupača. Na srpskom, naravno, pošto bi se potrudili da ih shvatim.

bagzi

pre 8 godina

Stara fora:) ovu zagonetku nam je postavio profesor istorije Cezar ( ptt skola, prva godina) jos pre 20 etak godina. Koliko se secam nismo je resili a covek je hteo da oslobodi kontrolnog onoga ko resi.

sulir

pre 8 godina

"1.Pritisnem prvi, upali mi se svetlo u hodniku,
2.Pritisnem 2-gi , upali se svetlo u kujni
Ne moram ni da idem u podrum znam da je treci, a vi sidjite sa tim 6-to godisnjakom u podrum i proveravajte koja je temperatura sijalice!"
(srbijasine, 22. jun 2015 16:33)

Meni je samo ovo palo na pamet - great minds think alike! :-)

odin

pre 8 godina

Upalimo P1 i pustimo ga da radi 1 mimut zatim ugasimo, onda P2 upalimo i idemo u podrum. Ako je sijalica upaljena to je P2, a ako sijalica nije upaljena pipamo sijalicu rukom ako je topla onda je P1, a ako je hladna onda je P3.

doviđenja, prijatno, hvala.

Nenad

pre 8 godina

Prekidači su A B i C. Upalite istovremeno A i B. Čekate neko vreme. Ugasite prekidač B.
Siđete u podrum.
Ako svetlo gori - prekidač A ga je upalio.
Ako je ugašeno, pipnete sijalicu. Ako je topla - to je od prekidača B. Ako je hladna - prekidač C.

Lik

pre 8 godina

Ako su 3 prekidača u prizemlju pa logično je da jedan pali svetlo u istom, dakle otkrije se koji je taj i onda pritisne jedan od dva preostala pa onda proveri podrum, ništa lakše.

Иван Енергодата

pre 8 godina

Укључићу први прекидач и сачекати, нпр. минут-два. Онда ћу тај искључити, укључићу други и сићи одмах доле. Ако је мрак, пипнућу сијалицу. Ако је хладна, онда је трећи прекидач, ако је топла - први. Ако има светла, значи да је други прекидач.
Поздрав.

znam foru od ranije...

pre 8 godina

Prvi ostavite u off, drugi u on, a treci prvo stavite u on, pa posle nekog vremena vratite u off. Zatim odete u podrum, ako ima svetla resenje je drugi prekidac, ako nema onda pipnete sijalicu. Ako je hladna, resenje je prvi prekidac, a ako je topla resenje je treci prekidac...

Boza

pre 8 godina

Upalio bih prvi prekidac na nekoliko sekundi pa ga ugasio, zatim bih srednji ostavio ukljucen i sisao bih u podrum. Ukoliko sijalica svetli, to je onda prekidac u sredini, ukoliko ne svetli pipnuo bih sijalicu i ukoliko je topla, onda je prvi a ako je hladna poslednji.

djuro

pre 8 godina

lakše je da vidite što se pali na ponuđene prekidače od rasvete! onaj što ne pali ništa u kući je od podruma!
problem u rešenju može da iskrsne ukoliko je pregorela sijalica!

POsmarac

pre 8 godina

Ako siđem u podrum i nema svetla zašto bi me interesivalo koji prekidač kontroliše sijalicu?Uključiti sva tri i sigurno će biti osvetljen podrum.

Generacija X

pre 8 godina

Tu ima jos jedna nepoznata u jednacini!
Koliko mora da bude visok sestogodisnjak u Hong Kongu. da bi dohvatio sijalicu u podrumu?

Djenka

pre 8 godina

3 prekidaca, samo jedan kontrolise svetlo u podrumu. To znaci da druga dva kontrolisu strujna kola van podruma te ce se neko drugo svetlo, van podruma, paliti i gasiti. Drndaj prekidace dok ne nadjes jedan na koji ne reaguje ni jedna sijalica koju vidis. Ostavi samo taj "upaljen" i sidji u podrum po tursiju. Ovo sa pipanjem nema logike, samo cete vrat slomiti dok se spustate niz stepenice u mracnoj prostoriji. Inace postavka zadatka je prilicno losa, nije navedeno jesu li sva tri prekidaca u funkciji, i koja ostala strujna kola su "vidljiva", a koja ne te sam sebi dao slobodu da pretpostavim da je u pitanju neka normalna kuca gde se svetla pale i gase na prekidace u neposrednoj blizini. A imam sad ja bolje pitanje: Pcela jeste, osa nije! Sta je to? Da vam pomognem: Nije bumbar:)

nusknvduloa

pre 8 godina

resenje je vrlo jednostavno...ozenis se, dobijes dete, sacekas jedno 6-7 godina dok poraste posaljes ga u podrum i razderes se " sine vici kad se svetlo upali" . prosto

xMADx

pre 8 godina

stara fora da li sijalica fori ili je ugasena i topla ili hladna ali to na stranu nikad nisam saznao za koj moj su ona dva prekidaca koji nisu za podrum

electro house

pre 8 godina

Odvrneš tablu s prekidačima,postaviš ampetmetar iza prekidača,na onome kome je amperaža 1A +-0.5A,ostaviš upaljeno,siđeš po vino,vratiš se u stan...

ja

pre 8 godina

prvi prekidac u gornji polozaj i ostaviti tako. drugi na gornji polozaj 10 min. pa na donji i tako ostaviti. treci ne dirati. sici u podrum i ako je svetlo upaljeno onda je prvi prekidac. ako je svetlo ugaseno a sijalica topla onda je drugi prekidac. ako je svetlo ugaseno a sijalica hladna onda je treci prekidac.

Peca

pre 8 godina

Upalis prekidac 1 i 2 i ostavis upaljene par minuta. Onda ugasis npr. prekidac br. 2 i udjes u sobu sa sijalicom i pipnes sijalicu. Ako je ugasena a topla, onda je prekidac 2, ako je upaljena onda je 1, ako je ugasena a hladna sijalica onda je 3.

Powerslave

pre 8 godina

Ovo je stari problem.
Pritisne se prekidač 1, drži tako neko vreme. Zatim se on vrati u početno stanje, a pritisne prekidač 2 i siđe se u podrum.

Ako sija svetlo... Onda je prekidač 2 pravi, ako ne sija pipne se sijalica i ako je vruća onda je prekidač 1 pravi. Ako nije ni to onda je prekidač 3 odgovarajući.

Vojno obdanište "Mali Pinc"

pre 8 godina

Odvrnuću sijalicu sa lampe i žicom vezati babu za grlo lampe, kada pritisnem prekidač i čujem da je babu maznula struja - taj je.

Nikola Jovanović

pre 8 godina

Ovo je vec staaaari zadatak, video sam ga na NatGeo i Discovery-ju u vise emisija. Ukljucite prvi prekidac, sacekate malo, iskljucite ga i ukljucite drugi i spustite se u podrum. Moguca su tri ishoda - 1. Sijalica gori (drugi prekidac), 2. Sijalica ne gori, ali je topla (prvi prekidac) i 3. Sijalica ne gori i hladna je (treci, nepipnuti prekidac).

Šumadinac

pre 8 godina

Jednostavno
- uključim prvi prekidač i tako ga ostavim 10-tak minuta,
- zatim isključim prvi i uključim drugi i odmah siđem do podruma,
- ako je sijalica upaljena drugi je prekidač,
- a ko je sijalica ugašena a topla onda je prvi, a ako je hladna onda je treći prekidač.
Zar postoji drugo rešenje?

Goran Masic

pre 8 godina

Interesantno, i lako. Uključim prvi, pa sačekam malo. Isključim prvi i uključim drugi, pa odem da vidim da li svetli. Ako ne svetli još samo treba da vidim da li je sijalica topla :)

idc

pre 8 godina

Logično bi bilo da dva prekidača aktiviraju nešto drugo u blizini pa ćeš znati...ako se izostavi ta opcija,onda:upališ jednu ostaviš dva min,isključiš,upališ drugu i siđeš.
Mada mi se čini da,između prvog teksta i pojašnjena,ima kontradikcije.

kokan

pre 8 godina

ukljucis sva tri,prodjes po kuci bez silazenja u podrum,vidis gde u kuci gori svetlo,gasis jednu po jednu sijalicu,koja dva prekidaca iskljucis oni sigurno nisu.

ASOT

pre 8 godina

Imam ja kod mene u kuci slicnu zagonetku. Jedna sijalica u hodniku se ukljucuje na tri prekidaca i sva tri moraju da budu "ukljucena" da bi radila. Prava je zagonetka pogoditi po nekad na koji je iskljucena, pa po mraku ubosti pravu kombinaciju,moram da isprobam vise puta da provalim koji prekidac kako kliknuti :)

Romario

pre 8 godina

Lako je i bez tople sijalice
Ako možeš da pritiskas prekidače(tako piše) koliko hoćeš pre nego što sidjes u podrum. Onda pritiskajuci znaš da je, recimo prekid. 2 za prizemlje. Onda uključiš Prekid. 1 i siđeš u podrum ako svetli onda je taj ako ne svetli onda je 3 ;-)

Darko

pre 8 godina

Trik zadatak, obzirom da se nisam setio da smemo da dodirujemo sijalicu. Ukoliko je sijalica nedostižna, šanse su 50-50% da pogodite prekidač. Neko je napomenuo da se LED sijalice ne greju, naravno da se greju, ali manje u odnosu na klasične sa užarenim vlaknom.

Ceca

pre 8 godina

S obzirom da se prekidači nalaze u prizemlju, logično je da pored pomenutog podruma ima i sprat. Procecom eliminacije prvo izbaciti peekidač koji pali svetlo u prizemlju, zatim ono koje pali svetlo na spratu (jer nigde ne piše da se na sprat ne možeš popeti) i onaj koji ostane mora biti za sijalicu u podrumu.
Ako nije to, nek neko napiše tačan odgovor, živo me zanima. :-D

Bojan

pre 8 godina

Resen zadatak :) Ukljucis prvi prekidac, sacekas malo pa onda ga iskljuci i ukljucis drugi prekidac i odes u podrum, ako je upaljena sijlica onda je drugi prekidac, ako je izgasena sijalica pipnes je i ako je topla onda je prvi prekidac a ako je hladna onda je treci prekidac :)

Stefan

pre 8 godina

Ukljucis prvi prekidac, sacekas 2 minuta. Ugasis prvi, ukljucis drugi i sidjes. Ako sijalica gori, onda je drugi prekidac, ako ne gori pipnete sijalicu, ako je mlaka ili topla onda je prvi, a ako je hladna onda je treci.

trojanski konjusar

pre 8 godina

Kako je šestogodišnjak u Hongkongu uspeo da dohvati sijalicu u podrumu?
(Pera, 22. jun 2015 20:21)

Pa nigde ne pise da je sijalica u tvom podrumu. Podrum moze biti i u Hong Kongu.

mnsk

pre 8 godina

prvo se upali prvi prekidač pa se zatim ugasi, onda se drugi prekidač ostavi upaljenim. Ako je svetlo ugašeno a sijalica topla onda je prvi prekidač, ako je hladna onda treći, a ako svetlo gori onda je drugi prekidač

nikks

pre 8 godina

Upalim dva prekidaca i sacekam 5 minuta. Nakon toga ugasim jednog od njih, sidjem u podrum, ako ne sija, pipnem je da vidim da li je vruca. Ako jeste onda je povezan prekidac koji sam ugasio, ako je ugasena i hladna onda je onaj 3 prekidac koji nisam palio i gasio, a ako je upaljena znaci da sam oma ubo na pocetku kada sam ostavio 1 ukljucenu.

Letargija

pre 8 godina

Prosto, upalis 2 prekidaca, sacekas 15 minuta, ugasis jedan I sidjes u podrum, ukoliko sijalica svetli, pogodio si, ukoliko je vruca znaci da je prethodni prekidac bio pravi, a ukoliko se nista nije desilo, resenjr je treci prekidac.

Imam ja jednu zagonetku za vas.
Covek peca na reci u camcu sa svom neophodnom opremom.Zasto nikada nista nece upecati iako nema apsolutno nikakvih tehnickih problema? Ribe normalno ima u reci :) Pozdrav :)

Lazarenko

pre 8 godina

Može djavola da reši šestogodišnjak, ali 'ajde... Uopšte nije jednostavan zadatak.
Fora je da koristite sva čula, a ne samo čulo vida. U ovom slučaju, ono što može da pomogne je čulo dodira, jer sijalica proizvodi i toplotu a ne samo svetlost. Na taj način dobijete još jednu informaciju koju inače nemate.

1. Upalite prekidač broj 1, ostavite taj prekidač uključen jedno 5 minuta da se sijalica dobro ugreje.
2. Isključite prekidač 1, uključite prekidač 2 i odmah sidjete u podrum.
3. Ako sijalica svetli, odmah je jasno da je uključena prekidačem broj 2. Ako ne svetli a vruća je, bila je uključena dok je radio prekidač broj 1. Ako niti svetli, niti je vruća, znači da je u pitanju prekidač broj 3.

eMBe

pre 8 godina

Uključiću 2 od 3 prekidača, jedan ću isključiti posle 10 minuta, a drugi posle 20...
jedna sijalica biće hladna, druga mlaka, a treća vrela na dodir. Pošto znam redosled uključivanja/isključivanja prekidača, po toploti je lako odrediti koji pali koju sijalicu. Ne moram ni da silazim u podrum da vidim poslednju sijalicu (eliminacija).

Mislim da je to to, možda i grešim, tako bih ja probao...

Sloba

pre 8 godina

Upališ jedan prekidač par minuta, zatim ga ugasis i upalis drugi. Odeš u podrum ako svetlo gori onda je drug ako ne gori pipneš sijalicu da li je topla i onda znaš da li je prvi ili treći.

2 čađave dvocevke

pre 8 godina

Jedan prekidač se uključi, drugi se uključi pa posle nekog vremena isključi, treći ostane isključen. Dalje kapirate šta i kako ;)

Vladda

pre 8 godina

Upališ prve dve, sačekaš, ugasiš drugu i siđeš. Ako svetlo radi prvi je, ako ne a sijalica je topla - drugi je, ako je sijalica hladna treći je.

eMBe

pre 8 godina

Tek sada vidim da postoji samo jedna sijalica, a ne tri, ali princip je isti...
uključim prekidače 2 i 3, posle deset minuta isključim prekidač 2 i popnem se gore.
Ako je sijalica isključena i hladna, prekidač 1;
Ako je sijalica isključena i vruća, prekidač 2;
Ako je sijalica uključena, prekidač 3;

Sada sam siguran da je tačno

Max

pre 8 godina

Pritisnemo prvi prekidac, sacekamo desetak minuta, pritisnemo drugi prekidac, sidjemo dole u podrum. Ako je sijalica upaljena i vruca, povezana je sa prvim prekidacem. Ako je upaljena a nije vruca, povezana je sa drugim. Ako je iskljucena, povezana je sa trecim prekidacem, koji nismo pritisnuli.

Elektricar

pre 8 godina

Prvo bih pritisnuo prvi prekidac i ostavio ga ukljucenog par min., zatim bih ga iskljucio i ukljucio prekidac br. 2. Onda bih sisao u podrum.
1. Ako je sijalica upaljena, pravi prekidac je br. 2
2. Ako je sijalica ugasena, a topla, pravi je prekidac br. 1
3. Ako je sijalica ugasena, a hladna, pravi je prekidac br. 3

Oki

pre 8 godina

Pritisnete prvi prekidač i ostavite ga uključenog 5 minuta. Isključite prvi prekidač i uključite drugi, pa potom siđete u podrum.
Ako sijalica svetli onda je drugi prekidač.
Ukoliko ne svetli, pipnete je rukom:
ako je topla onda je prvi prekidač jer je prethodno radila 5 minuta,
ako je hladna onda je treći prekidač jer nije bila uključena.

Realno

pre 8 godina

Uključimo prvi, pa sačekamo neko vreme, zatim ga isključimo i uključimo drugi, pa siđemo! Ako sijalica svetli onda je drugi, ako je ugašena ali topla onda je prvi, a ako je hladna onda treći! :-)

po_lule_duvana

pre 8 godina

Upaliti prvi prekidac, sacekati 5 sekundi, ugasiti ga. Uapliti drugi prekidac i sici u podrum.
Ako sijalica svetli - drugi prekidac
Ako ne svetli ali je topla - prvi prekidac
Ako ne svetli i hladna je - treci prekidac

hey

pre 8 godina

Ukljucim prvi prekidac, sacekam 3 minuta, iskljucim prvi i ukljucim drugi prekidac. Sidjem u podrum, ako gori svetlo, onda je drugi, ako ne gori a sijalica je vruca, onda je prvi, ako je sijalica hladna i ne gori, onda je treci prekidac.

degenije

pre 8 godina

Upali 1. prekidač. Sačeka 5min. Ugasi 1. prekidač, upali 2. prekidač. Siđe u podrum.
Ako je sijalica upaljena rešenje je 2. prekidač.
Ako je sijalica ugašena i topla rešenje je 1. prekidač.
Ako je sijalica ugašena i hladna rešenje je 3. prekidač.

Skywalker

pre 8 godina

Znao sam od ranije ovu zagonetku. I jednom pitam ja komšiju kako bi je rešio, a on kaže "A šta ako ja stavim novu štednu sijalicu koja ne greje dok radi?"

dunster

pre 8 godina

priznajem da ne mogu rešiti ovu zagonetku,ali ja još uvek nisam šestogodišnjak iz hong konga...pošto mi,srbi živimo pasji život-ekvivalent jednoj našoj godini je sedam hongkongških.

Krle

pre 8 godina

ajde ovi sto su resili sa toplom sijalicom, kako ce da je nadju u mraku ako sijalica nije upaljena? A dok nadjes lampu, ohladi se sijalica.

Editor

pre 8 godina

Nije dovoljno jasno, nigde ne piše da li ostali prekidači uključuju isto nešto što se nalazi u podrumu. Možda od ostala dva prekidača jedan uključuje svetlo negde drugde (u tvom vidokrugu), a drugi bojler u toaletu, npr. U tom slučaju ćeš lako znati koji je prekidač za svetlo u podrumu.

Zoki

pre 8 godina

Pa ona druga dva prekidaca moraju necemu da sluze. Prekidac koji ne upali nikakvo svetlo u ostatku kuce ili ispred nje je onaj koji pali svetlo u podrumu. Ako ne mozete da silazite u podrum, mozete da proverite ostatak kuce nakon svajkog prekidaca.

Dragan

pre 8 godina

Ja bih skinuo lampu i umesto nje montirao zvono za ulazna vrata ili bih struju sproveo kablom do muzickog uredjaja. Ako pritisnem prekidac a cujem muziku ili zvonjavu - znam da je to onaj pravi prekidac.

cinik

pre 8 godina

Ukljucio bih prekidac B i cekao 10min. Zatim bih ga iskljucio i uklucio prekidac A i sisao bih u podrum. Ako u podrumu ima svetla resenje je prekidac A. Ako nema svetla dodirnuo bih sijalicu, ako je topla onda je resenje B u suprotnom je resene C.

sima

pre 8 godina

Vrlo prosto. Sa dva prekidaca je lako. Ako sijalicu nije ukljucio (upalio) jedan ukljuceni prekidac onda ce se sigurno upaliti ako se ukljuci drugi prekidac. A kada je treci prekidac u igri treba nam prethodna provera da li je ukljucuje treci prekidac. Ukljucite treci prekidac kratko vreme dovoljno da se sijalica upali i zagreje (ako je pravi bice vrela) i iskljucite ga. Ukljucite prvi prekidac i sidjite u podrum. Ako je ukljucena (gori)onda je prvi. Ako je ugasena i hladna onda je drugi.Ako je isklucena i vrela onda je onaj treci koji smo kratko vreme ukljucili ili je sijalica pregorela :-).
Inace od kada se prekidaci pritiscu? U osnovnoj skoli su me ucili da prekidac je ukljucen ili iskljucen. Majko moja koliko je skolstvo propalo.

elcato

pre 8 godina

lagano... upalim prvi, ostavim da radi 10 minuta i ugasim. upalim drugi i sidjem u podrum. ako je sijalica mlaka, prvi je, ako radi drugi je, ako je mrak i hladna treci je...

Lusy

pre 8 godina

jedan uključim, držim ga neko vreme uključenim, a zatim isključim. Drugi ne uključujem uopšte,a treći uključim i ostavim ga tako,pa siđem u podrum. Ako je svetlo uključeno, treći je. Ako nije, onda pipnem sijalicu. Ako je topla, prvi je, ako je hladna drugi.

BgdSrb

pre 8 godina

Uključite prvi prekidač, držite uključen par minuta i isključite. Uključite drugi prekidač i odete u podrum. Ako gori sijalica onda je drugi. Ako ne gori, pipnete sijalicu. Ako je topla onda je prvi a ako nije onda je treći

dominic stein

pre 8 godina

Upalis prvi orekidac i nakon par minuta ga ugasis i upalis drugi...sidjes u podrum i to je to..ako je svetlo upaljeno,,drugi prekidac,ako nije dodirnete sijalicu i ako je vruca,prvi prekidac a ako je hladna,treci...

dominic stein

pre 8 godina

Upalis prvi orekidac i nakon par minuta ga ugasis i upalis drugi...sidjes u podrum i to je to..ako je svetlo upaljeno,,drugi prekidac,ako nije dodirnete sijalicu i ako je vruca,prvi prekidac a ako je hladna,treci...

stina

pre 8 godina

Upalis jedan prekidac, nakon pol sata ugasis i upalis drugi i odes u podrum....ako je zarulja upaljena, drugi je, ako je ugasena ali topla, prvi je, ako je i ugasena i hladna onaj treci je.

dum dum csss

pre 8 godina

Stara fora... Pustiš prvi prekidač da radi neko vreme, onda ga isključiš i uključiš drugi. Sidješ u podrum, ako gori sijalica onda je drugi, ako ne gori a sijalica je topla onda je prvi. A ako ne gori i hladna je onda je treći.

dsb

pre 8 godina

Pritisnes prekidac 1, sacekas malo i ugasis. Ukljucis dvojku, odes do podruma. Ako je svetlo upaljeno, znaci dvojka je. Ako je ugaseno pipnes sijalicu. Topla sijalica je kec a hladna trojka.

lak

pre 8 godina

Pitisnete prvi....sacekate minut...iskljucite...pa drugi.Ako sijalica gori taj je...ako ne gori a vrela je prvi....ako ne gori treci.

Rajko

pre 8 godina

Притиснемо и држимо укључен прекидач 1.пола сата. Вратимо у почетни положај и притиснемо 2.прекидач и одемо да видимо има ли светла. Ако нема и сијалица није Врућа од рада пола сата, прекидач 3.је решење. Ако је врућа сијалица, онда 1.Мислим да нису ставили штедљиву сијалицу у подруму.

Aircanada

pre 8 godina

Prvi prekidač ON, tako par minuta, a onda OFF.
Drugi prekidač zatim ON. U tom momentu silazite u podrum.

Ako je svetlo upaljeno, prekidač broj 2
Ako svetlo nije upaljeno, pipnete sijalicu.
Ako je topla, prekidač broj 1. Ako nije, prekidač broj 3.

Pozz

SPOOVAC

pre 8 godina

pritisnes jedan prekidac i sacekas dva tri minuta. ugasis ga pa pritisnes bilo koji drugi. odes da visis sijalicu i mozes da zakljucis:
1 ako svetli onda je prekidac koji si zadnji ukljucio
2 ako ne svetli a vruca je sijalica na dodir onda je onaj prvi prekidac
3 a ako ne svetli i nije vruca sijalica onda je onaj prekidac kpji nisi ni dirao
pozdrav

Paja

pre 8 godina

uključis jedan prekidač i držiš upaljen 5 minuta. Nakon tog vremena iskljucis taj prekidač a ukljucis drugi i odeš u podrum. Ako svetlo gori, to je taj. Ako ne gori, dodješ do sijalice i pipnes je rukom. Ako je vruća, onda je prekidač koji si prvi uključio, ako je hladna, onda je treći koji nisi ni dirao.

prof

pre 8 godina

Uradio bih ovako:
Uključio bih prvi prekidač i ostavio ga da bude uključen 1min.
Tada bi uključio drugi prekidač-isto bi bio uključen 1min
Tada bi sišao u podrum da proverim svetlo.
1.ako je svetlo upaljeno-tada znamo da je prekidač br 2
2.ako je sijalica malo ugrejana-topla-tada znamo da je prekidač br1
3.ako je ugašeno svetlo kada siđemo u podrum i sijalica hladna-tada je prekidač br 3 onaj pravi.

neman

pre 8 godina

Uključim prvi, sačekam deset minuta. Isključim prvi. Uključim drugi. Odem u podrum.

Ako je svetlo upaljeno, očigledno je u pitanju drugi prikidač.

Ako je svetlo ugašeno, pipnem sijalicu. Ako je u pitanju prvi, sijalica je gorela 10 minuta i biće topla. Ako je u pitanju treći, sijalica će biti hladna.

123

pre 8 godina

Mozda da pritisnemo prvi prekidac, drzimo izvesno vreme, onda, iskljucimo i pritsnemo sledeci, zatim sidjemo u podrum. Ako sijalica svetlo, znaci da je drugi, ako je topla, prvi, ako nista od toga, onda je treci. Naravno pod uslovom da se radi o obicnoj sijalici.

Stara skola

pre 8 godina

Upalis jedan prekidac, drzis neko vreme upaljen, pa ugasis. Zatim upalis drugi i ostavis da bude upaljen, pa sidjes u podrum. Ako sijalica svetli to je prekidac koji je ostao upaljen, ako sijalica ne svetli ali je topla, onda je to onaj prvi prekidac koji je bio upaljen, pa ugasen. Ako sijalica ne svetli i nije topla, onda je to poslednji prekidac koji nije koriscen.

Box

pre 8 godina

Ukljucis prvi prekidac npr. jedan minut,onda iskljucis prvi i upalis drugi i sidjes u podrum.Ako je prvi prekidac u pitanju znace se po tome sto je sijalica topla, ako je drugi svetlece naravno , a ako nije jedno od ova 2 resenja onda je treci prekidac

Mr. Bagins

pre 8 godina

1. prekidač se uključi, pa posle par minuta isključi. 2. prekidač se uključi, i ostavi uključen. Siđe se u podrum. Ako je sijalica uključena, onda je 2. prekidač pravi (pošto je ostao uključen). Ako je sijalica isključena, pipne se, pa ako je topla, onda je u pitanju 1. prekidač (koji je bio uključen par minuta, pa isključen), a ako je hladna, onda je u pitanju 3. prekidač, koji nije ni bio uključivan.

Aleksandar Stojanovic

pre 8 godina

upalim prvi prekidac i proverim u prizemlju da li se negde upalilo svetlo (ne silazim u podrum), ako jeste onda nije taj prekidac, isto sa drugim... i trecim... onaj koji pali sijalicu u prizemlju ne pali u podrumu?

MIha

pre 8 godina

Mozemo da pritiskamo koliko god hocemo? Super. Skrgam sa prvim prekidacem brzo 100-200 puta. Upalim drugi. Ukoliko je sijalica izgorela... ;)

Nije bas sve tako jednostavno ...

pre 8 godina

"1.Pritisnem prvi, upali mi se svetlo u hodniku,
2.Pritisnem 2-gi , upali se svetlo u kujni
Ne moram ni da idem u podrum znam da je treci, a vi sidjite sa tim 6-to godisnjakom u podrum i proveravajte koja je temperatura sijalice!"
(srbijasine, 22. jun 2015 16:33)

Sta ako jedan prekidac pali sijalicu u lampi u podrumu a ostala dva su predvidjena da pale svetlo u tom istom podrumu ili u prizemlju na mestu gde (za sada) nema sijalice ni lustera? U sobi moze da ima jos 15 prekidaca i mozda ni jedan od ova tri ne pali svetlo u toj sobi. Zadatak se odnosi na postojecu lampu a ne na to koji prekidac sluzi za toalet a koji za spavacu sobu. Neko ce reci: Sta ce prekidac za toalet ili garazu u dnevnoj sobi? To isto pitanje vazi i za prekidac za podrum.

LondonCalling

pre 8 godina

"Ovi što hoće da pipaju sijalicu, pročitajte ponovo tekst zadatka, nije dozvoljeno pipanje, samo gledanje."

Nasao odgovor na internetu i razorcarao se...na zalost, resenje je u pipanju sijalice..
Nadao sam se da sestogodisnjaci iz Hong Konga imaju malo interesantnije resenje..