- Gastronauti -

Kako da napravite prave špagete karbonara?

Ako pitate Rimljane, oni će vam reći da špagete karbonara možete pojesti samo u Rimu.

Guardian Izvor:
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Špagete karbonara slavne kuvarice smrtno uvredile Italijane

Istorija ovog kultnog jela, međutim, nije potpuno rasvetljena. Severnjaci i Italijani iz centralnih delova zemlje vekovima su kombinovali jaja sa sirom, a cacio e pepe (pasta sa sirom i biberom) priprema se u Rimu od davnina, pa je dodavanje jajeta i slanine bilo verovatno prirodna evolucija.

Kako biste napravili tradicionalnu karbonaru, najbolji sastojci su (tvrde Rimljani) De Cecco pasta, Romano Brunelli pekorino sir (to je onaj sa crnom korom), guanciale (dimljena svinjska obrazina), Tellicherry crni biber iz Indije i sveža jaja.

Međutim, postoje bezbrojne varijacije na koje Italijani uglavnom odmahuju glavom. Neki stavljaju crveni luk, drugi tikvice, špargle ili artičoke.

Postoji i "morska" karbonara u kojoj se obrazina menja mesom sabljarke.

Ovo je navodno "pravi" način da se spremi karbonara za četiri osobe:

Sastojci:

  • 400 g špageta, linguine ili druge vrste paste
  • 4 jaja
  • 100 g guanciale
  • 100 g narendanog pekorina
  • biber
  • ekstradevičansko maslinovo ulje


Postupak: Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi. Nasecite obrazinu na male komade i kratko je propržite u tiganju sa malo ulja. Izmutite jaja koja su neko vreme stajala na sobnoj temperaturi zajedno sa biberom i pekorinom. Procedite testeninu zadržavajući jednu šoljicu vode u kojoj se kuvala. Stavite špagete u tiganj, dobro promešajte, a zatim sve sastojke stavite u činiju i nastavite da mešate po potrebi dodajući vodu u kojoj se kuvala testenina. Odmah poslužite zajedno sa još bibera i narendanog sira.

Prati B92 na Viberu

Gastronauti

Koliko Nemci zaista vole pivo?

Oktoberfest – najveći svetski festival piva! Oko 1.500 pivara i više od 5.000 različitih vrsta piva. Nemačka je definitivno zemlja piva! Ali to očito nije najomiljenije nemačko piće, piše DW. Šta to Nemci mnogo više piju od piva?

Gastronauti utorak 5.09. 10:35 Komentara: 0
strana 1 od 48 idi na stranu