- Gastronauti -

Kako da napravite prave špagete karbonara?

Ako pitate Rimljane, oni će vam reći da špagete karbonara možete pojesti samo u Rimu.

Guardian
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Špagete karbonara slavne kuvarice smrtno uvredile Italijane

Istorija ovog kultnog jela, međutim, nije potpuno rasvetljena. Severnjaci i Italijani iz centralnih delova zemlje vekovima su kombinovali jaja sa sirom, a cacio e pepe (pasta sa sirom i biberom) priprema se u Rimu od davnina, pa je dodavanje jajeta i slanine bilo verovatno prirodna evolucija.

Kako biste napravili tradicionalnu karbonaru, najbolji sastojci su (tvrde Rimljani) De Cecco pasta, Romano Brunelli pekorino sir (to je onaj sa crnom korom), guanciale (dimljena svinjska obrazina), Tellicherry crni biber iz Indije i sveža jaja.

Međutim, postoje bezbrojne varijacije na koje Italijani uglavnom odmahuju glavom. Neki stavljaju crveni luk, drugi tikvice, špargle ili artičoke.

Postoji i "morska" karbonara u kojoj se obrazina menja mesom sabljarke.

Ovo je navodno "pravi" način da se spremi karbonara za četiri osobe:

Sastojci:

  • 400 g špageta, linguine ili druge vrste paste
  • 4 jaja
  • 100 g guanciale
  • 100 g narendanog pekorina
  • biber
  • ekstradevičansko maslinovo ulje


Postupak: Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi. Nasecite obrazinu na male komade i kratko je propržite u tiganju sa malo ulja. Izmutite jaja koja su neko vreme stajala na sobnoj temperaturi zajedno sa biberom i pekorinom. Procedite testeninu zadržavajući jednu šoljicu vode u kojoj se kuvala. Stavite špagete u tiganj, dobro promešajte, a zatim sve sastojke stavite u činiju i nastavite da mešate po potrebi dodajući vodu u kojoj se kuvala testenina. Odmah poslužite zajedno sa još bibera i narendanog sira.

Prati B92 na Viberu

Gastronauti

Pihtije kakve do sada sigurno niste probali /VIDEO

Majstore srpske kuhinje Ivana Markovića i Filipa Ugrenovića obučavali su najbolji! U prethodnih 11 sepizoda Coca-Cola gastro-serijala “Nezaboravni ukusi Srbije“ obišli su razna srpska sela i mnoge tradicionalne recepte sačuvali od zaborava. U najnovijoj epizodi odlaze u Zaječar, gde će ih Vera Tomić naučiti kako da naprave pihtije od boba, koje će potom i pojednostaviti kako bi stvorili što praktičniji recept za svakodnevnu upotrebu.

Gastronauti ponedeljak 6.11. 14:01 Komentara: 1

Niste probali najegzotičniju srpsku čorbu?! Velika greška

U najnovijem gastro-serijalu Coca Cola "Nezaboravni ukusi Srbije“ pogledajte kako je izgledala Ivanova i Filipova poseta Aleksincu, gde ih je ugostila Violeta, od koje su naučili da prave najegzotičniju čorbu od semenki bundeva. Pogledajte takođe i na koji način je Ivan modernizovao tradicionalnu pripremu ovog jela kako bi se bolje uklopilo u našu savremenu svakodnevicu, a podsetite se i drugih tradicionalnih recepata, te postanite majstor srpske kuhinje.

Gastronauti petak 3.11. 09:30 Komentara: 5

Sarmaluk: Jelo koje cene samo pravi gurmani

Koje jelo ima luk, a i sarmu, ali se sarma pravi od džigerice i od crevca, pa to onda nije ona naša, tipična sarma? Ne propustite novu epizodu Coca-Cola gastro-serijala ’’Nezaboravni ukusi Srbije’’ i jelo koje, kako kaže gospođa Buba iz Leskovca, cene samo pravi gurmani, a spremaju samo odvažni majstori kuhinje, baš poput Ivana Markovića i Filipa Ugrenovića.

Gastronauti ponedeljak 30.10. 10:30 Komentara: 4
strana 1 od 51 idi na stranu