- Gastronauti -

Italijani u ratu s Britancima zbog vina: Ko govori istinu?

Italijanski političari zatečeni su izjavama britanskih lekara koji su upozorili da ispijanje prošeka štetno utiče na zube.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Više italijanskih guvernera i zvaničnika odbacili su ove tvrdnje okarakterisavši ih kao lažne vesti koje se šire Tviterom, dok je jedan političar izjavio da jedini efekat koji ispijanje prošeka može da ima na usta jeste da vas nasmeje.

"Britanci tvrde da proseko uništava zube, ali zapravo znaju da gde god je prošek, tu je i osmeh“, oglasio se Luka Zaja, guverner Veneta, regiona u kome se uzgaja grožđe za ovo penušavo vino.

Tekst "Spasite zube – i šest drugih razloga da odustanete od proseka", objavio je Gardijan. U tekstu su navedene i izjave zubara koji tvrdi da kombinacija šećera i karbonizacije može da ima pogubne posledice po zube onih koji ga često konzumiraju.

"Ispijanje prošeka dovodi u opasnost vaše zube, odnosno, nastajanja zubne erozije“, objašnjava Demijen Volsli iz Britanske sociološke asocijacije za Independent.

Italijanski stomatolozi nisu propustili priliku da im odgovore navodeći da proseko nosi sličan rizik kao i bezakoholna pića i da je opasan jedino po one koji ne održavaju higijenu zuba, piše Independent.

Velika Britanija je veliko tržište za italijanski proseko, a izvoz u ovu zemlju porastao je za 12 odsto u prethodnoj godini, prestigavši francuski šampanjac.

S obzirom na tako veliko tržište, ima onih koji veruju da su glasine potekle od proizvođača piva, međutim, britanski stomatolozi su to negirali.

Prati B92 na Viberu

Gastronauti

Pihtije kakve do sada sigurno niste probali /VIDEO

Majstore srpske kuhinje Ivana Markovića i Filipa Ugrenovića obučavali su najbolji! U prethodnih 11 sepizoda Coca-Cola gastro-serijala “Nezaboravni ukusi Srbije“ obišli su razna srpska sela i mnoge tradicionalne recepte sačuvali od zaborava. U najnovijoj epizodi odlaze u Zaječar, gde će ih Vera Tomić naučiti kako da naprave pihtije od boba, koje će potom i pojednostaviti kako bi stvorili što praktičniji recept za svakodnevnu upotrebu.

Gastronauti ponedeljak 6.11. 14:01 Komentara: 1

Niste probali najegzotičniju srpsku čorbu?! Velika greška

U najnovijem gastro-serijalu Coca Cola "Nezaboravni ukusi Srbije“ pogledajte kako je izgledala Ivanova i Filipova poseta Aleksincu, gde ih je ugostila Violeta, od koje su naučili da prave najegzotičniju čorbu od semenki bundeva. Pogledajte takođe i na koji način je Ivan modernizovao tradicionalnu pripremu ovog jela kako bi se bolje uklopilo u našu savremenu svakodnevicu, a podsetite se i drugih tradicionalnih recepata, te postanite majstor srpske kuhinje.

Gastronauti petak 3.11. 09:30 Komentara: 5

Sarmaluk: Jelo koje cene samo pravi gurmani

Koje jelo ima luk, a i sarmu, ali se sarma pravi od džigerice i od crevca, pa to onda nije ona naša, tipična sarma? Ne propustite novu epizodu Coca-Cola gastro-serijala ’’Nezaboravni ukusi Srbije’’ i jelo koje, kako kaže gospođa Buba iz Leskovca, cene samo pravi gurmani, a spremaju samo odvažni majstori kuhinje, baš poput Ivana Markovića i Filipa Ugrenovića.

Gastronauti ponedeljak 30.10. 10:30 Komentara: 4
strana 1 od 51 idi na stranu