- Gastronauti -

Ovo je najbolji način da proverite da li je meso sveže

Stručnjaci predlažu da kupujete meso koje je uzgojeno na području u kojem živite. Osim informacija na pakovanju, indikator kvaliteta može da bude i njegov izgled.

Izvor: tportal.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Međumišićna mast: Iako mnogo ljudi smatra da je nezdrava, veliki deo arome mesa potiče od njegove masnoće, kaže Elisabet Rousik iz Nemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso bi moralo da ima malo međumišićne masti, a to se vidi po belim prugama kojima je prošarano.

Boja: Idealna boja zavisi od toga o kojoj životinji je reč. Teletina bi trebalo da bude svetla, ali ne bela, isto kao i živinsko meso. Govedina treba da bude srednje crvene nijanse, ali ne i previše tamna, dok bi idealno bilo da svinjsko meso ima bledoružičastu nijansu. Svakako bi trebalo bežati što dalje od svih sivkastih nijansi mesa, naglašava Rousik.

Voda: Ako je meso koje se kupuje zapakovano, u pakovanju ne sme da bude vode. Ako leži u krvavoj vodi, to znači da je staro.

Čvrstina: Postoji još jedan način da se proveri da li je pakovano meso još sveže. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje prvobitno stanje - ne sme da ostane nikakvo udubljenje. A površina mesa mora “da blista”.

Prati B92 na Viberu

Gastronauti

Pihtije kakve do sada sigurno niste probali /VIDEO

Majstore srpske kuhinje Ivana Markovića i Filipa Ugrenovića obučavali su najbolji! U prethodnih 11 sepizoda Coca-Cola gastro-serijala “Nezaboravni ukusi Srbije“ obišli su razna srpska sela i mnoge tradicionalne recepte sačuvali od zaborava. U najnovijoj epizodi odlaze u Zaječar, gde će ih Vera Tomić naučiti kako da naprave pihtije od boba, koje će potom i pojednostaviti kako bi stvorili što praktičniji recept za svakodnevnu upotrebu.

Gastronauti ponedeljak 6.11. 14:01 Komentara: 1

Niste probali najegzotičniju srpsku čorbu?! Velika greška

U najnovijem gastro-serijalu Coca Cola "Nezaboravni ukusi Srbije“ pogledajte kako je izgledala Ivanova i Filipova poseta Aleksincu, gde ih je ugostila Violeta, od koje su naučili da prave najegzotičniju čorbu od semenki bundeva. Pogledajte takođe i na koji način je Ivan modernizovao tradicionalnu pripremu ovog jela kako bi se bolje uklopilo u našu savremenu svakodnevicu, a podsetite se i drugih tradicionalnih recepata, te postanite majstor srpske kuhinje.

Gastronauti petak 3.11. 09:30 Komentara: 5

Sarmaluk: Jelo koje cene samo pravi gurmani

Koje jelo ima luk, a i sarmu, ali se sarma pravi od džigerice i od crevca, pa to onda nije ona naša, tipična sarma? Ne propustite novu epizodu Coca-Cola gastro-serijala ’’Nezaboravni ukusi Srbije’’ i jelo koje, kako kaže gospođa Buba iz Leskovca, cene samo pravi gurmani, a spremaju samo odvažni majstori kuhinje, baš poput Ivana Markovića i Filipa Ugrenovića.

Gastronauti ponedeljak 30.10. 10:30 Komentara: 4
strana 1 od 51 idi na stranu