- Gastronauti -

Ovo je najbolji način da proverite da li je meso sveže

Stručnjaci predlažu da kupujete meso koje je uzgojeno na području u kojem živite. Osim informacija na pakovanju, indikator kvaliteta može da bude i njegov izgled.

Izvor: tportal.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Međumišićna mast: Iako mnogo ljudi smatra da je nezdrava, veliki deo arome mesa potiče od njegove masnoće, kaže Elisabet Rousik iz Nemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso bi moralo da ima malo međumišićne masti, a to se vidi po belim prugama kojima je prošarano.

Boja: Idealna boja zavisi od toga o kojoj životinji je reč. Teletina bi trebalo da bude svetla, ali ne bela, isto kao i živinsko meso. Govedina treba da bude srednje crvene nijanse, ali ne i previše tamna, dok bi idealno bilo da svinjsko meso ima bledoružičastu nijansu. Svakako bi trebalo bežati što dalje od svih sivkastih nijansi mesa, naglašava Rousik.

Voda: Ako je meso koje se kupuje zapakovano, u pakovanju ne sme da bude vode. Ako leži u krvavoj vodi, to znači da je staro.

Čvrstina: Postoji još jedan način da se proveri da li je pakovano meso još sveže. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje prvobitno stanje - ne sme da ostane nikakvo udubljenje. A površina mesa mora “da blista”.

Prati B92 na Viberu

Gastronauti

Srećan vam Svetski dan sladoleda!

Nastao je u drevnoj Kini, koristili su ga i Rimljani, u Evropu su ga doneli Arapi, masovna proizvodnja počinje tek u 19. veku u SAD, a danas je jedno od omiljenih osveženja tokom vrelih letnjih dana. Danas se obeležava Svetski dan sladoleda.

Gastronauti četvrtak 20.07. 17:15 Komentara: 8

Plemićka hrana koju može da priušti svaka sirotinjska trpeza

Jedan od kriterijuma slave jeste da ime znane osobe postane opštepoznata stvar. Oni koji pretenduju na slavu verovatno žele da se uz večnu slavu imena vezuje i njihov lik. To, međutim, nije uvek slučaj. Titularni naziv Džona Montagjua svakodnevno pominjemo, ali ne kada se setimo njegovog života i dela, već kada nam zakrče stomaci.

Gastronauti utorak 18.07. 08:10 Komentara: 1
strana 1 od 46 idi na stranu