Recepti

Koja je najprodavanija "žestina" na svetu?

Južnokorejsko piće je najprodavaniji alkohol na svetu. Možete ga probati u koktelima od Njujorka do Londona.

Ponedeljak, 02.12.2013.

14:18

Autor: Guardian

Default images

Podeli:

Koja je najprodavanija "zestina" na svetu? Neko bi rekao da su votka, pa i viski mozda najpopularnija zestoka pica, medjutim, rec je o sodzuu, tradicionalnoj “zestini” kojom se caste stanovnici Juzne Koreje. Jinro sodzu nasao se na medjunarodnoj zvanicnoj listi najbolje prodavanih alkoholnih pica sirom sveta, buduci da je u ovoj godini u barove sirom sveta isporuceno 65 miliona devetolitarskih pakovanja ovog alkohola. To je tri puta vise od popularne votke Smirnov. Sodzu se sada prodaje u 80 zemalja, a tome je doprinela i popularnost korejske superzvezde Psaja, koji ne samo da je proglasio sodzu svojim najboljim prijateljem, nego je “pozajmio” i svoje prepoznatljive naocare za vise kampanja proizvodjaca Camisul. Osim toga, Juzna Koreja je zemlja u kojoj se popije najvise alkohola po glavi stanovnika, a gotovo 97 odsto trzista zestokih alkoholnih pica cini sodzu. Sodzu je deo korejske kulture jos od 14. veka, kada su mongolski osvajaci naucili domace stanovnistvo da destiluju. Danasnje sorte imaju oko 45 odsto alkohola. Sodzu, koji se pravi od pirinca, odlicno ide uz tradicionalnu korejsku hranu kao sto su teokpoki (pirinac i riblji kolacic) ili usoljeni racici. Pije se cesto i sa jokbalom – svinjskim papcima kuvanim i zacinjenim u zanimljivoj supi, kao i uz bosamu – svinjetinu kuvanu na pari, umotanu u list crvene salate sa belim lukom, papricicama i kimcijem (korejski kiseli kupus). Ako niste ljubitelj „zestine“, mozda ce vam biti interesantnija kombinacija piva sa sodzuom, a proces mesanja naziva se „proizvodnja“. Kljucno je poznavati proporcije, a najpopularnija je 30 odsto sodzua i 70 odsto piva. grahamhills / Flickr.com Juznokorejsko pice je najprodavaniji alkohol na svetu. Mozete ga probati u koktelima od Njujorka do Londona. Guardian Juznokorejsko pice je najprodavaniji alkohol na svetu. Mozete ga probati u koktelima od Njujorka do Londona.

Neko bi rekao da su votka, pa i viski možda najpopularnija žestoka pića, međutim, reč je o sodžuu, tradicionalnoj “žestini” kojom se časte stanovnici Južne Koreje.

Jinro sodžu našao se na međunarodnoj zvaničnoj listi najbolje prodavanih alkoholnih pića širom sveta, budući da je u ovoj godini u barove širom sveta isporučeno 65 miliona devetolitarskih pakovanja ovog alkohola. To je tri puta više od popularne votke Smirnov.

Sodžu se sada prodaje u 80 zemalja, a tome je doprinela i popularnost korejske superzvezde Psaja, koji ne samo da je proglasio sodžu svojim najboljim prijateljem, nego je “pozajmio” i svoje prepoznatljive naočare za više kampanja proizvođača Čamisul.

Osim toga, Južna Koreja je zemlja u kojoj se popije najviše alkohola po glavi stanovnika, a gotovo 97 odsto tržišta žestokih alkoholnih pića čini sodžu.

Sodžu je deo korejske kulture još od 14. veka, kada su mongolski osvajači naučili domaće stanovništvo da destiluju. Današnje sorte imaju oko 45 odsto alkohola.

Sodžu, koji se pravi od pirinča, odlično ide uz tradicionalnu korejsku hranu kao što su teokpoki (pirinač i riblji kolačić) ili usoljeni račići.

Pije se često i sa jokbalom – svinjskim papcima kuvanim i začinjenim u zanimljivoj supi, kao i uz bosamu – svinjetinu kuvanu na pari, umotanu u list crvene salate sa belim lukom, papričicama i kimčijem (korejski kiseli kupus).

Ako niste ljubitelj „žestine“, možda će vam biti interesantnija kombinacija piva sa sodžuom, a proces mešanja naziva se „proizvodnja“.

Ključno je poznavati proporcije, a najpopularnija je 30 odsto sodžua i 70 odsto piva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.