Kako dugovanja u švajcarcima utiču na zdravlje?

Poslovna praksa banaka nesumnjivo je uticala na zdravlje njihovih klijenata i narušila ga. Dokazala je to naučnim istraživanjem jedna od osnivačica udruženja "Franak" Brankica Ivanković.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 20.01.2015.

08:54

Default images
Ilustracija; Foto: pixabay.com

Svojim istraživanjem “Stambeni kredit s valutnom klauzulom u švajcarskom franku - uticaj na zdravlje klijenata banaka u Hrvatskoj” Ivankovićeva je utvrdila da se problemi sa otplatom kredita dovode u vezu sa porastom broja malignih, autoimunih i psihičkih bolesti.

Brankica Ivanković sprovela je anketno ispitivanje na uzorku od 1037 dužnika u francima, mahom članova udruženja, od kojih je većina u dobi od 30 do 39 godina, a polovina ih je visokoobrazovana.

****Od "švajcarskog" kredita boli glava****

Čak 39 posto ispitanika ima probleme s ubrzanim radom srca, svaki četvrti oseća “probadanja”, a 18,7 posto ima tup bol u predelu srca. Gotovo polovina ispitanika ima glavobolje, a mnogi pate od drhtanja ruku, gorušice, želudačnih tegoba i mučnina.

Čak je 90 posto anketiranih reklo da se oseća ugroženo, dok ih 60 posto veruje da situaciju s frankom neće preživeti. Svaki osmi ispitanik u protekle dve je godine pomislio na samoubistvo. Izgubili su prijatelje, a ne funkcionišu kako treba ni u porodicii. Sve više koriste alkohol i cigarete. Mnogi gladuju.

"Kod mnogih je zdravlje nepovratno narušeno i oni se ne bi oporavili čak ni da im banka sada ukine obavezu vraćanja kredita", kaže Ivankovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: