Klostridija najčešća bolnička infekcija u Srbiji

Infekcije bakterijom klostridija ima u svim bolnicama u Srbiji, ali i svetu, a samo je u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS u poslednjih četiri-pet godina lečeno oko 700 najtežih pacijenata, izjavio je načelnik Odeljenja za gastroenterologiju Klinike za infektivne i tropske bolesti doc. dr Miloš Korać.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.11.2013.

15:50

Default images

Korać je Tanjugu rekao da se u toj klinici leče najteži pacijenti iz svih bolnica u Srbiji zaraženi klostridijom i naglasio da je to najčešća bolnička infekcija kod nas i u svetu.

On je napomenuo da je smrtnost zaraženih ovom bakterijom u Srbiji oko osam odsto i da po učestalosti ove infekcije i smrtnosti naša zemlja u svetskim okvirima.

Korać je objasnio da se klostridija javila prvi put 2000. godine u Kanadi i SAD, gde je u bolnicama registrovan veliki broj obolelih i da se infekcija uglavnom javljala kod starijih i hroničnih bolesnika, što je dovelo do velike smrtnosti.

"U Americi su, recimo, 2010. godine imali 478.000 obolelih i više desetina hiljada umrlih od te bolesti. Bolest se pojavila i kod nas, tako da smo 2007, 2008. godine imali prve slučajeve infekcije klostridijom. Posle toga infekcija je počela da se širi, tako da smo u svakoj bolnici imali slučajeve ove infekcije. Najteži slučajevi su dolazili na lečenje u Infektivnu kliniku, tako da smo imali priliku da upoznamo najteže bolesnike i da se borimo sa tom infekcijom", naglasio je Korać.

On je naveo da je u prevenciji ove bolničke infekcije najvažnija lična i opšta higijena osoblja, ali i pacijenata.

Korać je rekao da je danas jedna od važnih mera prevencije da se smanji neracionalna upotreba antibiotika, pošto su antibiotici glavni krivci za pojavu ove infekcije.

"Kod preterane upotrebe antibiotika dolazi do poremećaja crevne flore. U takvim situacijama klostridija može da počne da se razmnožava i da nadrasta sve druge bakterije u digestivnom traktu koje normalno tamo žive", objasnio je načelnik Odeljenja za gastroenterologiju Klinike za infektivne i tropske bolesti.

Ukoliko se infekcija desi, prema bjegovim rečima, najvažnije je preduzeti epidemiološke mere, a to je da se izoluje bolesnik, započne sa lečenjem-terapijom, treba obavestiti epidemiologe da registruje obolelu osobu, kao i da se sprovedu mere dezinfekcije i čišćenja bolesničkih soba sa hlornim preparatima.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" infekcije bakterijom klostridija prošle godine u Srbiji su imale 1.063 osobe, od kojih je 29 umrlo.

Komisija za bolničke infekcije Opšte bolnice Užice saopštila je ranije danas da se u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno nalazi pet bolesnika sa potvrđenom crevnom infekcijom izazvanom bakterijom klostridijom.

Od tog broja, tri pacijenta zaražena su u užičkoj bolnici, četvrti pacijent je sa infekcijom došao iz Kliničkog centra Srbije, a peti od kuće, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: