Četvrtak, 26.03.2015.

19:10

Janković: Deca da imaju jednaka prava na vakcinu

Izvor: Tanjug

Jankoviæ: Deca da imaju jednaka prava na vakcinu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Farmaceut

pre 9 godina

E,to su ti nasi strucnjaci koji vode zdravstvo! Ova država je maćeha svima nama,svedoci smo toga svakodnevno. Upropastili su gotovo sve državne farmaceutske kuće(Jugoremedija,Torlak, Srbolek,Galenika...),Zdravlje prodali za šaku pirinča, prevarili Nemce sa Hemofarmom...Sistematsko uništavanje farmacije i zdravstvene delatnosti u Srbiji je nastavljeno jeftinim skupljanjem političkih poena kod raje stalnim spuštanjem cena lekova (do nivoa koštanja kesice bombona)a s pravim razlogom u vidu stezanjem kaiša RFZO. Time smo dobili nekvalitetne (jeftinije,generičke) lekove sa više neželjenih efekata, veliku nezaposlenost u zdravstvu i farmaceutskoj industriji,bedne plate, nestašicu lekova i kao glavnu posledicu-bolestan narod. Sad je došao red da se i na našoj deci slome kola,jer je ova zemlja toliko nezainteresovana za narod,da će i bebe ostaviti nevakcinisane,kao da smo Kongo ili Ruanda. Za 10 godina, lečićemo se kristalnom kuglom i bajalicama.

imamsvojemišljenje

pre 9 godina

zaštitnik građana bi rebao da se bavi onim što je u nazivu njegove funkcije: da štiti građane a ne multinacionalne farmaceutske korporacije. Ne tvrdim ni jedno ni drugo, ali gomila dosta argumentovanih natpisa na temu opasnosti od vakcinacije bi me, na njegovom mestu, potstakla da ispitam sve navode pa tek onda donesem sud, a ne da se jednostrano opredelim u ovako osetljivom pitanju-ovako ostaje da se zapitam o njegovoj neprisristrasnosti i postavim sevi pitanje ko ga plaća

dusanmal

pre 9 godina

@Ivan78bg @A - Sta je dokazivo i objavljeno u takvim medicinskim casopisima kao JAMA: Rizik od "idealnih" vakcina je zaista nizak. Problem iznice iz procesa kao ovaj za "besplatne drzavne" vakcine, to dovodi za traznjom izuzetno jeftinih vakcina (drzava hoce da da, no nece da plati). To dovodi (objavljeno u JAMA) katastrofalnim rezultatima farmakoloskih institucija koje proizvode vakcine: u poslednje 4 decenije te koje proizvode vakcine u poredjenju sa ostalim imaju red velicine vise krsenja osnovnih higijensih,bezbednosnih minimuma te red velicine vise "pogresne" produkcije (ili vakcina sa drugim, opasnim sadrzajem ili cak ni prava vakcina). Takodje tip tih krsenja je tipicno znatno opasnije vrste (primer iz 2014-zabrana vakcine od tetanusa u Juznoj Africi zbog pogresnog, opasnog sadrzaja koji je doveo do masovnih [hiljade] invaliditeta primalaca). Rizik od tog "djubreta" je sta je opasno.
Vrlo dobra ilustracija ovog procesa je razlog brige o autizmu (brige, ne dokazane veze!). Zbog jeftine proizvodnje tokom decenija u "petovalentnoj" vakcini je bio dozvoljen sadrzaj zive (neurotoksin) 20000 puta veci no u bilo kom drugom proizvodu! Prestalo se sa time ali ako vam nije ocigledan razlog za brigu iz tog podatka...
Dobar zakon o vakcinaciji: prekinuti opsednutost mandatima na ljude/decu. Podici standarde za vakcine daleko iznad svetskih. Mandat detaljnom testiranju (u proseku svake trece,slucajno izabrane). Domaca proizvodnja pod izuzetnim nadzorom i strogim kaznama za greske

ivan78bg

pre 9 godina

@A to je nedokazivo, al' matretiraj sebe, nećeš mene
Dokazano je.Prostim cinjenicama koji je procenat dece oboljevao i umirao od odredjenih bolesti pre nego sto se vrsila vakcinacija a koliko posto se vrsila vakcinacija.Izbace cinjenicu da se autizam povecao nekoliko puta kod vakcinisane dece ali ne objasne da se se kriterijumi ko je oboleo od autizma promenio drasticno u zadji 2 decenije.Da ne pominjem da korelacija izmedju autizma i vakcinacije nikako nije dokazana.Pritom ni jednog trenutka ne prikazuju cinjenice koliko dece manje umire od kad se vrsi vakcinacija od odredjenih bolesti.Te cifre kad se pogledaju mislim da niko normalan ne moze biti protiv vakcinacije.Edukujte se pobogu.I opet pominjem dapostoji odredjeni mali rizik od vakcinacije ali rizik je daleko veci akd se ne vakcinisete.

jasna

pre 9 godina

za decu je najbolje da ako krenu da se vakcinisu jednom vakcinom da se drze te iste vakcine, zato molim da se roditeljima koji su kupovali pentaxim omoguci da kupe istu tu vakcinu u domu zdravlja, vest da ce deca rodjena posle 1. novembra moci da se vakcinisu besplatno sam docekala skroz pozitivno, samo nisam ni slutila da ce to da ima za posledicu da nemogu svom detetu da obezbedim tj nabavim vakcinu (trecu dozu) jer sve pentaxim vakcine koje stignu u srbiju idu direktno u domove zdravlja i nama su na taj nacin vezane ruke.

Ivana

pre 9 godina

Ja sam u šoku kolika je grabaža za te vakcine! Kao da vam te bolesti dahću za vratom!Pa to su iskorenjene bolesti i ne vlada nikakva epidemija pa da se toliko grabite i otimate čije dete ima ili nema pravo. Eeeej pa i da ih prime za 5 godina ništa im neće promeniti, samo uništiti imunitet, a vi kao pomahnitali jurcate po apotekama. Jadna ta deca i te male bebe šta ste sve sasuli u njih bez mozga i malo razmišljanja. Paranoja je čudo. Čiji je TAČNO Torlak?Kada mi pedijatar odgovori tačno na ovo pitanje, onda ću imati još nekoliko (šta TAČNO sadrži jedna bočica vakcine i od čega se dobija, da li se SVI sastojci vakcine prave u Srbiji od početka do kraja bez i jedne uvozne komponente) pa ću verovatno napustiti prostoriju bez teksta kao i uvek.Ovo zastrašivanje sa vakcinama je postalo simptomatično i veoma ugrožavajuće.

dex

pre 9 godina

@kravmaga

Ja sam recimo vakcinisan, a poslednji put sam bio bolestan negde u trecem razredu osnovne skole. Sve sto se posle toga pojavljivalo, moj imuni sistem bi u roku jednog dana, najvise dva savladao. I to je vrlo, vrlo retko! Kako to komentarises?

Marko

pre 9 godina

@KravMagaG
Iskrene zelje da sto se zdravlja tice ostane kako pricas
Tacno je da je vakcina neobavezna na zapadu ali se preko 90% vakcinise. Zvanicni podatak ko hoce moze da proveri. Mozes da ides u strzbur al za ovo tesko da ces da dobijes. Probaj..
Nemoze organizam da se sam izbori uvek i sa svakom bolescu. Mozes da probas samo ako zaglavis sta onda? Jer ces i dalje da cedis sok ili ides kod dr? Jel ces prihvatiti lek da dete ne nastrada? Ili ni to.
Inace sto puta je ovde objasnjvano ,mada naravno uzalud da postoji nesto sto se zove kolektivni imunitet i da postoje deca koja NESMEJU da prime vakcine i koje mogu da se razbole od bolesti koje im vasa deca prenesu ako nisu vakcinisana
Takodje niko nikad i nigde nije rekao da vakcine rade 100% i da neces da obolis nikad ako primis. Poenta je da se nekad vakcina ne primi, a i ako se primi moze da se desi da se oboli ali je boles mnogo mnogo slabija i lakse se izboris

Cisto sumnjam da si shvatio nesto i da zelis al ajd :)

Mama

pre 9 godina

Nije toliko ni u samoj vakcini stvar, koliko u činjenici da su neka deca uskraćivana za nešto samo zbog datuma rođenja! Ta deca su otvoreno i bez razloga diskriminisana. To nije smelo da se desi!

Sedma sekcija

pre 9 godina

Nesposobna vlast, nesposobno ministarstvo zdravlja ... sta ocekivati osim nestasica lekova i vakcina, diskriminacije nastale kao posledice glupih uredbi, ad hok improvizerstvo umesto ozbiljnog planiranja - jednom recju: haos!

KravMagaG

pre 9 godina

Ko odluči da vakciniše svoju decu, pa slobodno. Ali nemojte nas pritiskati da mi moramo svoju ako to ne želimo. Šta nije jasno u tome ?? Inače, idemo do Strazbura pa ćemo da naplatimo lokalno divljaštvo jer je u USA i EU svuda dobrovoljno. Najsmešniji su mi ovi što kao prete.. samo da znaju nekog u okolini oni bi ovo ili ono.. Ćuti molim te, mogu misliti kakav si baja kada si hrabar iza tastature, inače u stvarnom životu da pisneš ne smeš..

Moja deca nisu ni najobičniju prehladu imala, a kamoli nešto više. Kao krene, hoće li, neće li i na kraju se imuno sistem sam izbori. I nema tu neke tajne - ceđeni sokovi, sveže neprskano voće i povrće dobrim delom iz naše bašte, više vremena napolju u prirodi a ne ispred ekrana, slatkiši od sušenog voća i meda, sport i igra redovno.

Žao mi je kada vidim šta roditelji rade drugoj deci. I moja deca sada to sve više uviđaju. Nikakve zaraze oni neće širiti, naprotiv pre će biti obrnuto. Uostalom, čega vaša vakcinisana deca imaju da se plaše ako su vakcine tako super ? Tu se nešto kao brinete za vašu decu, a mrzi vas da se mrdnete od TV-a i računara. Potrudite se malo ali suštinski oko vaše dece pa vam vakcine i sve ostalo neće trebati.

Bobo

pre 9 godina

Svi lekovi mogu izazvati ne pozeljene efekte pa cak i prirodni lekovi.
Ali ljudi veruju u gluposti koje su citali na internetu kao da deca mogu autizam da dobiju od jedne vrste vakcine.
Samo sto taj mit je nastao zato sto jedan medicinski casopis "The Lancet" publicirao studije koji tvrdi da je povecan rizik za autizam ako dete dobije vakcinu.
Kasnije se uspostavilo da su rezultati bili manipulisani i nije ni studije uradjen kako treba, taj lekar je izgubio lekarsku dozvolu i nesme vise da se bavi medicinom.

A to je nedokazivo, al' matretiraj sebe, nećeš mene

pre 9 godina

"@vakcinacija nije imunitet
Zemlja nije ravna ploca koju na svojim ledjima nose cetiri slona koji se nalaze na ogromnoj kornjaci.Svaka vakcinacija je rizik.Samo taj rizi je dalekoooooo manji nego ne vakcinisati se.
(ivan78bg, 26. mart 2015 23:52)"

To ćeš morati da dokažeš.

Markito

pre 9 godina

@Tracanin

To za amise je urbana legenda. Vrlo lako ako zelis mozes da proveris da se oni zapravo vakcinisu i to skoro svi. Imaju nesto manji procenant autisicne dece al nema veze sa vakcinama.

dr mng

pre 9 godina

Ja, kad sam istraživao zajednice bantu crnaca sa Papua Nove Gvineje, koje ne boluju ni od kakve bolesti i umiru od starosti, otkrio sam da davanje penicilina izaziva velike boginje. Devet od deset obolelih dobili su penicilin, a deseti eritromicin. Mislim da bismo ja i tracanin trebali da dobijemo Nobelovu nagradu za medicinu.

pera

pre 9 godina

@Tracanin

Batice, kad se toliko pravis pametan, daj nam i link do izvora tih informacija. I gledaj ako je moguce da bude neki ozbiljan naucni rad iza toga, a ne novinarsko lupetanje u zutoj stampi.

Jofel

pre 9 godina

Ćerka je rođena 24. septembra 2014. godine. Pred vakcinaciju sam kupio odjednom sve tri doze Pentaxima. Sve tri je primila bez reakcije. I da je primila bilo koju drugu, verujem da bi bilo bez reakcije. Bitno je da je dete zdravo u trenutku primanja vakcine. Neko reče da čuva račun da bi mu se refundiralo, jer nije fer da neko dobije besplatno a neko da plaća. Nije fer da sad nema vakcina, pa makar se i plaćale...

Niki

pre 9 godina

Moj sin sad ima 6 god. Primao je Torlakove vakcine i NIKAKVU reakciju nikada nije imao. Stavljala sam obloge. Ne razumem paniku i ludilo u vezi sa Pentaclxim vakcinama.

Tracanin

pre 9 godina

Djeca Amiša, odrasla na seoskim farmama na sjeveru američke savezne države Indiane, ne pate od astme, dijabetesa, alergija, niti bilo kojeg oblika suvremenih bolesti.
Hrana koju amiši jedu su organski proizvodi starih sorti uzgajani isključivo na organskom gnojivu i ove zajednice se nikada nisu susrele s GMO-hranom.
U dosadašnjem istraživanju zdravlja Amiša registrirano je samo tri slučaja autizma kod njihove djece. Od tih troje, za dvoje je jasno dokazano da su bila vakcinisana.

Nikola

pre 9 godina

Iz ministarstva su jutros rekli da ce videti sta bi moglo da se promeni po pitanju pentaxima. Sve mi je jasno koji su to mozgovi jer nema tu nekih finesa vec samo treba dozvoliti da se sve bebe\deca vakcinisu bez izuzetka I gotovo. Druga interesantna stvar je zasto je drzava zabranila prodaju pentaxima u apotekamam kao I nabavku od strane privatnih domova zdravlja.Ja kao roditelj bih vleo da znam imena onihg "strucnjaka" koji su doneli I potpisali odluku kojom se nasa deca dele na one rodjene pre I posle 1.01.2014.

Dragoljub

pre 9 godina

Da je Srbija normalna država, direktor rfzo-a bi podneo ostavku još nakon prošle nestašice vakcina. Mada, u normalnim državama ne bi ni došlo do takve brljotine.

PS. Nacuo sam (iz dobro obaveštenog izvora) da ce Pentaksim za slobodnu prodaju stići negde krajem aprila.

dr mng

pre 9 godina

Dobro, moje dete je imalo temperaturu od 38, samo na dan kad je primilo prvu revakcinaciju, oborili smo mu brufenom, bio malo plačan, nervozan, kao kadu raste zub. To nije ništa strašno, a bitno je da je efekat vakcine isti. Znam šta je funkcija ombudsmana, i rekoh da poštujem njegov rad. Ali kad se već uhvati teme vakcina, a ljudi previde da je ključna reč u njegovom saopštenju "komfornija", samo daje vetar u leđa antivakcinalnom lobiju. Hoću da kažem - mnogo buke ni oko čega, ali dodatnim pogoršanjem štete koju su napravili ministarstvo, lekari u primaru i "stručnjaci" koji "naučnim" metodama dokazuju zašto deca ne treba da se vakcinišu. I za kraj, izrazito me je potresla sumnja koju su pojedinci izrazili o mojoj stručnosti.

ivana

pre 9 godina

Sacuvaj nas Boze roditelja koji ne zele da vakcinisu svoju decu, ne bih zelela da u drustvu niti svom bliskom okruzenju imam tako neodgovorne roditelje koji na internetu ili od kojekakvih "komsinica" cuju da ce dete da im postane bogalj ako se vakcinise. Obozavam te roditelje koji za sve smatraju da su najpametniji, a nisu ni svesni posledica.

xy

pre 9 godina

Pentaxima nema dovoljno za sve niti će ga biti. Pitanje je samo koja deca ga neće dobiti. Meni je dr rekla da će Pentaxima za moje dete biti za sve tri doze na osnovu čega sam i donela odluku da vakcinišem dete upravo Pentaximom. Nije rešenje da se problem prebacuje na roditelje koji su kasnije dobili decu, pogotovo što mi nismo samoinicijativno davali Pentaxim nego nam je zvanično rečeno da imamo pravo na sve tri doze. U slučaju da nema vakcine za moje dete, to bi značilo da sam dovedena pred svršen čin i da me je država svesno prevarila jer se ne mogu menjati pravila u toku igre.

Joe

pre 9 godina

Ukoliko vam je vreme za 3 dozu pentaxima, a dete vam nije revakcinisano protiv hepatitisa B, mozete ga vakcinisati vakcinom Infanrix hexa (sestovalentna). Time ubijate dve muve jednim udarcem i izbegavate zavrzlame sa pentaximom.

avala

pre 9 godina

Moji blizanci sad imaju 3 godine i dva meseca. Vakcinisani su klasičnim vakcinama i nije bilo posebnih problema, osim blage nervoze mame i tate, zbog duplog nemira. Svaku od vakcina deca su sasvim ok podnela.

nenad

pre 9 godina

Ko ce da odgovara za nastalu situaciju?
U zemlji u kojoj hara bela kuga, po stoti put desava se nestasica pentaksima!
Dokle bre vise ludaci jedni ???

m

pre 9 godina

@dr mng,postovani doktore,valjda kao lekar treba da znate da razlika izmedju trovalentne i petovalentne nije samo u broju uboda i komfornosti,a gdin Jankovic je,ako Vam to nije bas jasno,ombudsman-zastitnik gradjana! pa i treba da se u sve mesa!!!!

malena

pre 9 godina

@dr mng

U Vašem komentaru ima toliko netačnih stvari, da sumnjam da ste lekar. Verovatnoca za nuspojave je manja kod Pentaksima nego kod stare trovalentne vakcine. Moje dete je na Torlakovu imalo reakciju, a Pentaksim je lepo podnelo. To su bebe, kako mogu ljudi da budu u fazonu "pa sta nek se malo muči" , ne mogu da shvatim. Plus, i jedna komponenta Torlakove vakcine je uvozna, o tome se ne priča.

ivan78bg

pre 9 godina

@vakcinacija nije imunitet
Zemlja nije ravna ploca koju na svojim ledjima nose cetiri slona koji se nalaze na ogromnoj kornjaci.Svaka vakcinacija je rizik.Samo taj rizi je dalekoooooo manji nego ne vakcinisati se.

Dr Ristić

pre 9 godina

Kada dete od 2 meseca. Eeewj 2 meseca primi tu vakcinu, to je kao da odrasloj osobi ubrizgate 5l tog otrova.. Razumem da su roditelji zabrinuti, jer zaista čovek ne može da bude siguran. Vakcine štite od mnogih bolesti ali i mnoge bolesti su posledica vakcinisanja, kao npr autizam, razni oblici alergija, astma itd.. Treba jačati imunitet deteta, koji može sam da se bori sa tim bolestima od kojih inače čuva vakcina.. Ozbiljna je to tema, i mora se o njoj govoriti. Ali na konstruktivan način, bez omalovažavanja ičijeg mišljenja. Samo argumenti zasnovani na dokazima. Pozdrav i nek nam Bog pomogne!

Maja

pre 9 godina

Moje dete je rodjeno 30.januara 2014. Primilo je Pentaksim, kupovala sam ga i tada je bila nestasica. Cuvam racune, u slucaju da mi zavod refundira, jer nije u redu sto sam ja pukla 10 hiljada dinara, a neki ce vekcinu dobiti besplatno. Naravno, ne krivim roditelje, kriva je drzava i neciji cef!

vakcinacija nije imunitet

pre 9 godina

pentovalentna vakcina je zaista 5x jaca mogucnost da izazve kontraefekte kod malog deteta! 5 malih "bombi" u malo dete????

lixi

pre 9 godina

Ne razumem ljude koji se sale na ovu temu. Ovde se radi o politickoj zameni texa...ministar zdravlja na Tvu resava pitanje vakcina narucivanjem slepera...sramota! Moje dete rodjeno 5.oktobra i za nju nema vakcine. sta da kazem?! Treba tuziti Ministarstvo zbog diskriminacije ili naci drugi osnov. Sramota!

neko

pre 9 godina

a vi što smatrate da nije dobro vakcinisati decu sigurno ste te informacije dobili od relevantnih izvora poput interneta, reko mi brat pašenoga od mileta čuvara ili drugih popularnih medija. imam pitanje za vas, da li ste svesni koja je posledica nevakcinisanja ne samo po vaše dete nego recimo po sve nas, naročito stare ljude koji bi mogli biti izloženi virusu sa već nekoliko hroničnih bolesti od kojih pate? imate li vi uopšte pojma o čemu pričate i da li mislite zaista da ste relevantni da odlučujute o nečemu tako važnom i bitnom? sa svojim životom radite šta hoćete, skačite sa mostova, naš me briga a upravo živote dece i drugih ljudi ne dovodite u opasnost.

Mama

pre 9 godina

Danas nam je u dz pedijatar preporucila da dete primi torlakovu, posle 3 primljena Pentaxima, jer je prosao svaki razuman rok za cekanje, a Pentaxima u slobodnoj prodaji nema i ko zna kad ce ga biti! I sta mi sad da radimo? Opet briga i stres!

Ivan

pre 9 godina

Imam sina od godinu i po i drugog od 5 meseci, stariji je primio 2x trovalentnu oba puta sa jakim reakcijama (temperature, bolovi) i trecu dozu pentaxima bez ikakve reakcije. Mladji je primio prvu dozu pentaxima bez ikakve reakcije a pre par dana, nakon mesec dana odlaganja i uzaludnih pokusaja da u celoj Srbiji nadjemo pentaxim, primio je trovalentnu sa jakom reakcijom. Ne mogu da vam opisem osecanja kada vam dete od 4 meseca place celu noc od bolova i sa temperaturom jer je primio trovalentnu vakcinu, a u domu zdravlja je frizider u ordinaciji bio pun kutija pentaxima! Neko je odlucio da pre godinu dana izadje u javnost i saopsti da drzava na sebe preuzima odgovornost za nabavku pentaxima koji ce biti besplatan od 01.01.2015. a da u tom trenutku verovatno nije ni zapoceo proceduru nabavke. Ovo je izazvalo nedostatak pentaxima u slobodnoj prodaji jos pre nego sto je trebalo poceti sa besplatnim pentaximom. Od 01.01.2015. pentaxima vise nije bilo ni u apotekama ni u domovima zdravlja tako da su deca ili dobijala trovalentnu ili im je vakcinacija odlagana. Tada drzava uvodi diskriminusucu odluku da vakcina vazi za decu rodjenu posle 01.11.2014.(moj mladji je rodjen 28.10.2014.) i vakcinacija se uz velike muke i odlaganja odvija i danas - dobijeno je samo 66.000 doza za domove zdravlja i nema ga u slobodnoj prodaji. Moj sin 6 Maja treba da primi sledecu dozu, pitam drzavu koju ce vakcinu primiti?

POP

pre 9 godina

Jankovicu , pa vi ste nam jedna ( ako ne i jedina ) od retkih svetlih osoba u ovom mraku !
Ovo za vakcine je bruka nad brukama . Pa razlikujemo decu po datumu rodjenja.... Strasno ! Samo me interesuje kome je to palo na pamet ?

Svaka vam cast !

Stefanovic

pre 9 godina

Za sve dusebriznike koji ne preporucuju primanje pentaxima (koji, pretpostavljam, verovatno nisu roditelji dece koja se trenutno vakcinisu) imam dva pitanja:
1. Zasto se Pentaxim upotrebljava vise ogdina unazad sirom sveta ako ne valja, i ako ne valja a 'zapad' ga namerno daje svojoj deci, kako to da nije doslo do epidemije neke od bolesti koju pentaxim pokriva ukoliko nije efikasan?
2. Ukoliko vi (bas vi koji citate a ne preporucujete pentaxim) idete kod zubara da izvadite zub da li cete ga vaditi sa anestezijom ili bez? To vam je razlika izmedju trovalentne vakcine i pentaxima, efekat je isti, zuba nece biti, ali bolove bez anestezije nikada necete zaboraviti. Zato se prvo zapitajte kako bi bilo vama pre nego sto kazete da ne preporucujete bezbolne vakcine za decu od 2-6 meseci. Hvala.

Bojan

pre 9 godina

Tužna je ova naša zemlja. Nema vakcine za bebe... Bez obzira treba li ili ne vakcinisati decu... U ozbiljnim državama zbog ovakvih stvari vlada može pasti... Kod nas jad i beda, apatija.

dr mng

pre 9 godina

Uopšte ne razumem dramu oko pentaksima, pošto je jedina razlika između starih vakcina i ove u komforu (čitaj jedan ubod umesto tri, koje dete u svakom slučaju zaboravi posle deset minuta ). Lekar sam po struci i svoje dete sam
se vakcinisao običnom vakcinama, iako sam ima mogućnost izbora. Poštujem Jankovića, ali, brate, u sve se meša.

janko

pre 9 godina

ako bi prestali masovno sa vakcinama, vratice se tbc i sve ostale smrtonosne bolesti. Ne budite sebicni! Ako dete dobije temperaturu ili nesto drugo se zadesi, ipak je to manja zrtva od smrtonosnih bolesti.
Otac sam jednog sina a drugi je na putu. Sve vakcine koje su neophodne treba dete da primi. evo vec se po svetu ponovo vracaju te bolestine i to bas zbog odbijanja vakcina.

Ivan

pre 9 godina

Imam sina od godinu i po i drugog od 5 meseci, stariji je primio 2x trovalentnu oba puta sa jakim reakcijama (temperature, bolovi) i trecu dozu pentaxima bez ikakve reakcije. Mladji je primio prvu dozu pentaxima bez ikakve reakcije a pre par dana, nakon mesec dana odlaganja i uzaludnih pokusaja da u celoj Srbiji nadjemo pentaxim, primio je trovalentnu sa jakom reakcijom. Ne mogu da vam opisem osecanja kada vam dete od 4 meseca place celu noc od bolova i sa temperaturom jer je primio trovalentnu vakcinu, a u domu zdravlja je frizider u ordinaciji bio pun kutija pentaxima! Neko je odlucio da pre godinu dana izadje u javnost i saopsti da drzava na sebe preuzima odgovornost za nabavku pentaxima koji ce biti besplatan od 01.01.2015. a da u tom trenutku verovatno nije ni zapoceo proceduru nabavke. Ovo je izazvalo nedostatak pentaxima u slobodnoj prodaji jos pre nego sto je trebalo poceti sa besplatnim pentaximom. Od 01.01.2015. pentaxima vise nije bilo ni u apotekama ni u domovima zdravlja tako da su deca ili dobijala trovalentnu ili im je vakcinacija odlagana. Tada drzava uvodi diskriminusucu odluku da vakcina vazi za decu rodjenu posle 01.11.2014.(moj mladji je rodjen 28.10.2014.) i vakcinacija se uz velike muke i odlaganja odvija i danas - dobijeno je samo 66.000 doza za domove zdravlja i nema ga u slobodnoj prodaji. Moj sin 6 Maja treba da primi sledecu dozu, pitam drzavu koju ce vakcinu primiti?

POP

pre 9 godina

Jankovicu , pa vi ste nam jedna ( ako ne i jedina ) od retkih svetlih osoba u ovom mraku !
Ovo za vakcine je bruka nad brukama . Pa razlikujemo decu po datumu rodjenja.... Strasno ! Samo me interesuje kome je to palo na pamet ?

Svaka vam cast !

neko

pre 9 godina

a vi što smatrate da nije dobro vakcinisati decu sigurno ste te informacije dobili od relevantnih izvora poput interneta, reko mi brat pašenoga od mileta čuvara ili drugih popularnih medija. imam pitanje za vas, da li ste svesni koja je posledica nevakcinisanja ne samo po vaše dete nego recimo po sve nas, naročito stare ljude koji bi mogli biti izloženi virusu sa već nekoliko hroničnih bolesti od kojih pate? imate li vi uopšte pojma o čemu pričate i da li mislite zaista da ste relevantni da odlučujute o nečemu tako važnom i bitnom? sa svojim životom radite šta hoćete, skačite sa mostova, naš me briga a upravo živote dece i drugih ljudi ne dovodite u opasnost.

lixi

pre 9 godina

Ne razumem ljude koji se sale na ovu temu. Ovde se radi o politickoj zameni texa...ministar zdravlja na Tvu resava pitanje vakcina narucivanjem slepera...sramota! Moje dete rodjeno 5.oktobra i za nju nema vakcine. sta da kazem?! Treba tuziti Ministarstvo zbog diskriminacije ili naci drugi osnov. Sramota!

Bojan

pre 9 godina

Tužna je ova naša zemlja. Nema vakcine za bebe... Bez obzira treba li ili ne vakcinisati decu... U ozbiljnim državama zbog ovakvih stvari vlada može pasti... Kod nas jad i beda, apatija.

janko

pre 9 godina

ako bi prestali masovno sa vakcinama, vratice se tbc i sve ostale smrtonosne bolesti. Ne budite sebicni! Ako dete dobije temperaturu ili nesto drugo se zadesi, ipak je to manja zrtva od smrtonosnih bolesti.
Otac sam jednog sina a drugi je na putu. Sve vakcine koje su neophodne treba dete da primi. evo vec se po svetu ponovo vracaju te bolestine i to bas zbog odbijanja vakcina.

Stefanovic

pre 9 godina

Za sve dusebriznike koji ne preporucuju primanje pentaxima (koji, pretpostavljam, verovatno nisu roditelji dece koja se trenutno vakcinisu) imam dva pitanja:
1. Zasto se Pentaxim upotrebljava vise ogdina unazad sirom sveta ako ne valja, i ako ne valja a 'zapad' ga namerno daje svojoj deci, kako to da nije doslo do epidemije neke od bolesti koju pentaxim pokriva ukoliko nije efikasan?
2. Ukoliko vi (bas vi koji citate a ne preporucujete pentaxim) idete kod zubara da izvadite zub da li cete ga vaditi sa anestezijom ili bez? To vam je razlika izmedju trovalentne vakcine i pentaxima, efekat je isti, zuba nece biti, ali bolove bez anestezije nikada necete zaboraviti. Zato se prvo zapitajte kako bi bilo vama pre nego sto kazete da ne preporucujete bezbolne vakcine za decu od 2-6 meseci. Hvala.

Mama

pre 9 godina

Danas nam je u dz pedijatar preporucila da dete primi torlakovu, posle 3 primljena Pentaxima, jer je prosao svaki razuman rok za cekanje, a Pentaxima u slobodnoj prodaji nema i ko zna kad ce ga biti! I sta mi sad da radimo? Opet briga i stres!

m

pre 9 godina

@dr mng,postovani doktore,valjda kao lekar treba da znate da razlika izmedju trovalentne i petovalentne nije samo u broju uboda i komfornosti,a gdin Jankovic je,ako Vam to nije bas jasno,ombudsman-zastitnik gradjana! pa i treba da se u sve mesa!!!!

nenad

pre 9 godina

Ko ce da odgovara za nastalu situaciju?
U zemlji u kojoj hara bela kuga, po stoti put desava se nestasica pentaksima!
Dokle bre vise ludaci jedni ???

ivana

pre 9 godina

Sacuvaj nas Boze roditelja koji ne zele da vakcinisu svoju decu, ne bih zelela da u drustvu niti svom bliskom okruzenju imam tako neodgovorne roditelje koji na internetu ili od kojekakvih "komsinica" cuju da ce dete da im postane bogalj ako se vakcinise. Obozavam te roditelje koji za sve smatraju da su najpametniji, a nisu ni svesni posledica.

Mama

pre 9 godina

Nije toliko ni u samoj vakcini stvar, koliko u činjenici da su neka deca uskraćivana za nešto samo zbog datuma rođenja! Ta deca su otvoreno i bez razloga diskriminisana. To nije smelo da se desi!

malena

pre 9 godina

@dr mng

U Vašem komentaru ima toliko netačnih stvari, da sumnjam da ste lekar. Verovatnoca za nuspojave je manja kod Pentaksima nego kod stare trovalentne vakcine. Moje dete je na Torlakovu imalo reakciju, a Pentaksim je lepo podnelo. To su bebe, kako mogu ljudi da budu u fazonu "pa sta nek se malo muči" , ne mogu da shvatim. Plus, i jedna komponenta Torlakove vakcine je uvozna, o tome se ne priča.

Maja

pre 9 godina

Moje dete je rodjeno 30.januara 2014. Primilo je Pentaksim, kupovala sam ga i tada je bila nestasica. Cuvam racune, u slucaju da mi zavod refundira, jer nije u redu sto sam ja pukla 10 hiljada dinara, a neki ce vekcinu dobiti besplatno. Naravno, ne krivim roditelje, kriva je drzava i neciji cef!

vakcinacija nije imunitet

pre 9 godina

pentovalentna vakcina je zaista 5x jaca mogucnost da izazve kontraefekte kod malog deteta! 5 malih "bombi" u malo dete????

ivan78bg

pre 9 godina

@vakcinacija nije imunitet
Zemlja nije ravna ploca koju na svojim ledjima nose cetiri slona koji se nalaze na ogromnoj kornjaci.Svaka vakcinacija je rizik.Samo taj rizi je dalekoooooo manji nego ne vakcinisati se.

Nikola

pre 9 godina

Iz ministarstva su jutros rekli da ce videti sta bi moglo da se promeni po pitanju pentaxima. Sve mi je jasno koji su to mozgovi jer nema tu nekih finesa vec samo treba dozvoliti da se sve bebe\deca vakcinisu bez izuzetka I gotovo. Druga interesantna stvar je zasto je drzava zabranila prodaju pentaxima u apotekamam kao I nabavku od strane privatnih domova zdravlja.Ja kao roditelj bih vleo da znam imena onihg "strucnjaka" koji su doneli I potpisali odluku kojom se nasa deca dele na one rodjene pre I posle 1.01.2014.

Sedma sekcija

pre 9 godina

Nesposobna vlast, nesposobno ministarstvo zdravlja ... sta ocekivati osim nestasica lekova i vakcina, diskriminacije nastale kao posledice glupih uredbi, ad hok improvizerstvo umesto ozbiljnog planiranja - jednom recju: haos!

avala

pre 9 godina

Moji blizanci sad imaju 3 godine i dva meseca. Vakcinisani su klasičnim vakcinama i nije bilo posebnih problema, osim blage nervoze mame i tate, zbog duplog nemira. Svaku od vakcina deca su sasvim ok podnela.

Joe

pre 9 godina

Ukoliko vam je vreme za 3 dozu pentaxima, a dete vam nije revakcinisano protiv hepatitisa B, mozete ga vakcinisati vakcinom Infanrix hexa (sestovalentna). Time ubijate dve muve jednim udarcem i izbegavate zavrzlame sa pentaximom.

Bobo

pre 9 godina

Svi lekovi mogu izazvati ne pozeljene efekte pa cak i prirodni lekovi.
Ali ljudi veruju u gluposti koje su citali na internetu kao da deca mogu autizam da dobiju od jedne vrste vakcine.
Samo sto taj mit je nastao zato sto jedan medicinski casopis "The Lancet" publicirao studije koji tvrdi da je povecan rizik za autizam ako dete dobije vakcinu.
Kasnije se uspostavilo da su rezultati bili manipulisani i nije ni studije uradjen kako treba, taj lekar je izgubio lekarsku dozvolu i nesme vise da se bavi medicinom.

xy

pre 9 godina

Pentaxima nema dovoljno za sve niti će ga biti. Pitanje je samo koja deca ga neće dobiti. Meni je dr rekla da će Pentaxima za moje dete biti za sve tri doze na osnovu čega sam i donela odluku da vakcinišem dete upravo Pentaximom. Nije rešenje da se problem prebacuje na roditelje koji su kasnije dobili decu, pogotovo što mi nismo samoinicijativno davali Pentaxim nego nam je zvanično rečeno da imamo pravo na sve tri doze. U slučaju da nema vakcine za moje dete, to bi značilo da sam dovedena pred svršen čin i da me je država svesno prevarila jer se ne mogu menjati pravila u toku igre.

pera

pre 9 godina

@Tracanin

Batice, kad se toliko pravis pametan, daj nam i link do izvora tih informacija. I gledaj ako je moguce da bude neki ozbiljan naucni rad iza toga, a ne novinarsko lupetanje u zutoj stampi.

Markito

pre 9 godina

@Tracanin

To za amise je urbana legenda. Vrlo lako ako zelis mozes da proveris da se oni zapravo vakcinisu i to skoro svi. Imaju nesto manji procenant autisicne dece al nema veze sa vakcinama.

dex

pre 9 godina

@kravmaga

Ja sam recimo vakcinisan, a poslednji put sam bio bolestan negde u trecem razredu osnovne skole. Sve sto se posle toga pojavljivalo, moj imuni sistem bi u roku jednog dana, najvise dva savladao. I to je vrlo, vrlo retko! Kako to komentarises?

Dragoljub

pre 9 godina

Da je Srbija normalna država, direktor rfzo-a bi podneo ostavku još nakon prošle nestašice vakcina. Mada, u normalnim državama ne bi ni došlo do takve brljotine.

PS. Nacuo sam (iz dobro obaveštenog izvora) da ce Pentaksim za slobodnu prodaju stići negde krajem aprila.

Marko

pre 9 godina

@KravMagaG
Iskrene zelje da sto se zdravlja tice ostane kako pricas
Tacno je da je vakcina neobavezna na zapadu ali se preko 90% vakcinise. Zvanicni podatak ko hoce moze da proveri. Mozes da ides u strzbur al za ovo tesko da ces da dobijes. Probaj..
Nemoze organizam da se sam izbori uvek i sa svakom bolescu. Mozes da probas samo ako zaglavis sta onda? Jer ces i dalje da cedis sok ili ides kod dr? Jel ces prihvatiti lek da dete ne nastrada? Ili ni to.
Inace sto puta je ovde objasnjvano ,mada naravno uzalud da postoji nesto sto se zove kolektivni imunitet i da postoje deca koja NESMEJU da prime vakcine i koje mogu da se razbole od bolesti koje im vasa deca prenesu ako nisu vakcinisana
Takodje niko nikad i nigde nije rekao da vakcine rade 100% i da neces da obolis nikad ako primis. Poenta je da se nekad vakcina ne primi, a i ako se primi moze da se desi da se oboli ali je boles mnogo mnogo slabija i lakse se izboris

Cisto sumnjam da si shvatio nesto i da zelis al ajd :)

dr mng

pre 9 godina

Uopšte ne razumem dramu oko pentaksima, pošto je jedina razlika između starih vakcina i ove u komforu (čitaj jedan ubod umesto tri, koje dete u svakom slučaju zaboravi posle deset minuta ). Lekar sam po struci i svoje dete sam
se vakcinisao običnom vakcinama, iako sam ima mogućnost izbora. Poštujem Jankovića, ali, brate, u sve se meša.

Tracanin

pre 9 godina

Djeca Amiša, odrasla na seoskim farmama na sjeveru američke savezne države Indiane, ne pate od astme, dijabetesa, alergija, niti bilo kojeg oblika suvremenih bolesti.
Hrana koju amiši jedu su organski proizvodi starih sorti uzgajani isključivo na organskom gnojivu i ove zajednice se nikada nisu susrele s GMO-hranom.
U dosadašnjem istraživanju zdravlja Amiša registrirano je samo tri slučaja autizma kod njihove djece. Od tih troje, za dvoje je jasno dokazano da su bila vakcinisana.

Dr Ristić

pre 9 godina

Kada dete od 2 meseca. Eeewj 2 meseca primi tu vakcinu, to je kao da odrasloj osobi ubrizgate 5l tog otrova.. Razumem da su roditelji zabrinuti, jer zaista čovek ne može da bude siguran. Vakcine štite od mnogih bolesti ali i mnoge bolesti su posledica vakcinisanja, kao npr autizam, razni oblici alergija, astma itd.. Treba jačati imunitet deteta, koji može sam da se bori sa tim bolestima od kojih inače čuva vakcina.. Ozbiljna je to tema, i mora se o njoj govoriti. Ali na konstruktivan način, bez omalovažavanja ičijeg mišljenja. Samo argumenti zasnovani na dokazima. Pozdrav i nek nam Bog pomogne!

Jofel

pre 9 godina

Ćerka je rođena 24. septembra 2014. godine. Pred vakcinaciju sam kupio odjednom sve tri doze Pentaxima. Sve tri je primila bez reakcije. I da je primila bilo koju drugu, verujem da bi bilo bez reakcije. Bitno je da je dete zdravo u trenutku primanja vakcine. Neko reče da čuva račun da bi mu se refundiralo, jer nije fer da neko dobije besplatno a neko da plaća. Nije fer da sad nema vakcina, pa makar se i plaćale...

KravMagaG

pre 9 godina

Ko odluči da vakciniše svoju decu, pa slobodno. Ali nemojte nas pritiskati da mi moramo svoju ako to ne želimo. Šta nije jasno u tome ?? Inače, idemo do Strazbura pa ćemo da naplatimo lokalno divljaštvo jer je u USA i EU svuda dobrovoljno. Najsmešniji su mi ovi što kao prete.. samo da znaju nekog u okolini oni bi ovo ili ono.. Ćuti molim te, mogu misliti kakav si baja kada si hrabar iza tastature, inače u stvarnom životu da pisneš ne smeš..

Moja deca nisu ni najobičniju prehladu imala, a kamoli nešto više. Kao krene, hoće li, neće li i na kraju se imuno sistem sam izbori. I nema tu neke tajne - ceđeni sokovi, sveže neprskano voće i povrće dobrim delom iz naše bašte, više vremena napolju u prirodi a ne ispred ekrana, slatkiši od sušenog voća i meda, sport i igra redovno.

Žao mi je kada vidim šta roditelji rade drugoj deci. I moja deca sada to sve više uviđaju. Nikakve zaraze oni neće širiti, naprotiv pre će biti obrnuto. Uostalom, čega vaša vakcinisana deca imaju da se plaše ako su vakcine tako super ? Tu se nešto kao brinete za vašu decu, a mrzi vas da se mrdnete od TV-a i računara. Potrudite se malo ali suštinski oko vaše dece pa vam vakcine i sve ostalo neće trebati.

jasna

pre 9 godina

za decu je najbolje da ako krenu da se vakcinisu jednom vakcinom da se drze te iste vakcine, zato molim da se roditeljima koji su kupovali pentaxim omoguci da kupe istu tu vakcinu u domu zdravlja, vest da ce deca rodjena posle 1. novembra moci da se vakcinisu besplatno sam docekala skroz pozitivno, samo nisam ni slutila da ce to da ima za posledicu da nemogu svom detetu da obezbedim tj nabavim vakcinu (trecu dozu) jer sve pentaxim vakcine koje stignu u srbiju idu direktno u domove zdravlja i nama su na taj nacin vezane ruke.

ivan78bg

pre 9 godina

@A to je nedokazivo, al' matretiraj sebe, nećeš mene
Dokazano je.Prostim cinjenicama koji je procenat dece oboljevao i umirao od odredjenih bolesti pre nego sto se vrsila vakcinacija a koliko posto se vrsila vakcinacija.Izbace cinjenicu da se autizam povecao nekoliko puta kod vakcinisane dece ali ne objasne da se se kriterijumi ko je oboleo od autizma promenio drasticno u zadji 2 decenije.Da ne pominjem da korelacija izmedju autizma i vakcinacije nikako nije dokazana.Pritom ni jednog trenutka ne prikazuju cinjenice koliko dece manje umire od kad se vrsi vakcinacija od odredjenih bolesti.Te cifre kad se pogledaju mislim da niko normalan ne moze biti protiv vakcinacije.Edukujte se pobogu.I opet pominjem dapostoji odredjeni mali rizik od vakcinacije ali rizik je daleko veci akd se ne vakcinisete.

Niki

pre 9 godina

Moj sin sad ima 6 god. Primao je Torlakove vakcine i NIKAKVU reakciju nikada nije imao. Stavljala sam obloge. Ne razumem paniku i ludilo u vezi sa Pentaclxim vakcinama.

Ivana

pre 9 godina

Ja sam u šoku kolika je grabaža za te vakcine! Kao da vam te bolesti dahću za vratom!Pa to su iskorenjene bolesti i ne vlada nikakva epidemija pa da se toliko grabite i otimate čije dete ima ili nema pravo. Eeeej pa i da ih prime za 5 godina ništa im neće promeniti, samo uništiti imunitet, a vi kao pomahnitali jurcate po apotekama. Jadna ta deca i te male bebe šta ste sve sasuli u njih bez mozga i malo razmišljanja. Paranoja je čudo. Čiji je TAČNO Torlak?Kada mi pedijatar odgovori tačno na ovo pitanje, onda ću imati još nekoliko (šta TAČNO sadrži jedna bočica vakcine i od čega se dobija, da li se SVI sastojci vakcine prave u Srbiji od početka do kraja bez i jedne uvozne komponente) pa ću verovatno napustiti prostoriju bez teksta kao i uvek.Ovo zastrašivanje sa vakcinama je postalo simptomatično i veoma ugrožavajuće.

dr mng

pre 9 godina

Ja, kad sam istraživao zajednice bantu crnaca sa Papua Nove Gvineje, koje ne boluju ni od kakve bolesti i umiru od starosti, otkrio sam da davanje penicilina izaziva velike boginje. Devet od deset obolelih dobili su penicilin, a deseti eritromicin. Mislim da bismo ja i tracanin trebali da dobijemo Nobelovu nagradu za medicinu.

A to je nedokazivo, al' matretiraj sebe, nećeš mene

pre 9 godina

"@vakcinacija nije imunitet
Zemlja nije ravna ploca koju na svojim ledjima nose cetiri slona koji se nalaze na ogromnoj kornjaci.Svaka vakcinacija je rizik.Samo taj rizi je dalekoooooo manji nego ne vakcinisati se.
(ivan78bg, 26. mart 2015 23:52)"

To ćeš morati da dokažeš.

dr mng

pre 9 godina

Dobro, moje dete je imalo temperaturu od 38, samo na dan kad je primilo prvu revakcinaciju, oborili smo mu brufenom, bio malo plačan, nervozan, kao kadu raste zub. To nije ništa strašno, a bitno je da je efekat vakcine isti. Znam šta je funkcija ombudsmana, i rekoh da poštujem njegov rad. Ali kad se već uhvati teme vakcina, a ljudi previde da je ključna reč u njegovom saopštenju "komfornija", samo daje vetar u leđa antivakcinalnom lobiju. Hoću da kažem - mnogo buke ni oko čega, ali dodatnim pogoršanjem štete koju su napravili ministarstvo, lekari u primaru i "stručnjaci" koji "naučnim" metodama dokazuju zašto deca ne treba da se vakcinišu. I za kraj, izrazito me je potresla sumnja koju su pojedinci izrazili o mojoj stručnosti.

imamsvojemišljenje

pre 9 godina

zaštitnik građana bi rebao da se bavi onim što je u nazivu njegove funkcije: da štiti građane a ne multinacionalne farmaceutske korporacije. Ne tvrdim ni jedno ni drugo, ali gomila dosta argumentovanih natpisa na temu opasnosti od vakcinacije bi me, na njegovom mestu, potstakla da ispitam sve navode pa tek onda donesem sud, a ne da se jednostrano opredelim u ovako osetljivom pitanju-ovako ostaje da se zapitam o njegovoj neprisristrasnosti i postavim sevi pitanje ko ga plaća

dusanmal

pre 9 godina

@Ivan78bg @A - Sta je dokazivo i objavljeno u takvim medicinskim casopisima kao JAMA: Rizik od "idealnih" vakcina je zaista nizak. Problem iznice iz procesa kao ovaj za "besplatne drzavne" vakcine, to dovodi za traznjom izuzetno jeftinih vakcina (drzava hoce da da, no nece da plati). To dovodi (objavljeno u JAMA) katastrofalnim rezultatima farmakoloskih institucija koje proizvode vakcine: u poslednje 4 decenije te koje proizvode vakcine u poredjenju sa ostalim imaju red velicine vise krsenja osnovnih higijensih,bezbednosnih minimuma te red velicine vise "pogresne" produkcije (ili vakcina sa drugim, opasnim sadrzajem ili cak ni prava vakcina). Takodje tip tih krsenja je tipicno znatno opasnije vrste (primer iz 2014-zabrana vakcine od tetanusa u Juznoj Africi zbog pogresnog, opasnog sadrzaja koji je doveo do masovnih [hiljade] invaliditeta primalaca). Rizik od tog "djubreta" je sta je opasno.
Vrlo dobra ilustracija ovog procesa je razlog brige o autizmu (brige, ne dokazane veze!). Zbog jeftine proizvodnje tokom decenija u "petovalentnoj" vakcini je bio dozvoljen sadrzaj zive (neurotoksin) 20000 puta veci no u bilo kom drugom proizvodu! Prestalo se sa time ali ako vam nije ocigledan razlog za brigu iz tog podatka...
Dobar zakon o vakcinaciji: prekinuti opsednutost mandatima na ljude/decu. Podici standarde za vakcine daleko iznad svetskih. Mandat detaljnom testiranju (u proseku svake trece,slucajno izabrane). Domaca proizvodnja pod izuzetnim nadzorom i strogim kaznama za greske

Farmaceut

pre 9 godina

E,to su ti nasi strucnjaci koji vode zdravstvo! Ova država je maćeha svima nama,svedoci smo toga svakodnevno. Upropastili su gotovo sve državne farmaceutske kuće(Jugoremedija,Torlak, Srbolek,Galenika...),Zdravlje prodali za šaku pirinča, prevarili Nemce sa Hemofarmom...Sistematsko uništavanje farmacije i zdravstvene delatnosti u Srbiji je nastavljeno jeftinim skupljanjem političkih poena kod raje stalnim spuštanjem cena lekova (do nivoa koštanja kesice bombona)a s pravim razlogom u vidu stezanjem kaiša RFZO. Time smo dobili nekvalitetne (jeftinije,generičke) lekove sa više neželjenih efekata, veliku nezaposlenost u zdravstvu i farmaceutskoj industriji,bedne plate, nestašicu lekova i kao glavnu posledicu-bolestan narod. Sad je došao red da se i na našoj deci slome kola,jer je ova zemlja toliko nezainteresovana za narod,da će i bebe ostaviti nevakcinisane,kao da smo Kongo ili Ruanda. Za 10 godina, lečićemo se kristalnom kuglom i bajalicama.

vakcinacija nije imunitet

pre 9 godina

pentovalentna vakcina je zaista 5x jaca mogucnost da izazve kontraefekte kod malog deteta! 5 malih "bombi" u malo dete????

dr mng

pre 9 godina

Uopšte ne razumem dramu oko pentaksima, pošto je jedina razlika između starih vakcina i ove u komforu (čitaj jedan ubod umesto tri, koje dete u svakom slučaju zaboravi posle deset minuta ). Lekar sam po struci i svoje dete sam
se vakcinisao običnom vakcinama, iako sam ima mogućnost izbora. Poštujem Jankovića, ali, brate, u sve se meša.

Dr Ristić

pre 9 godina

Kada dete od 2 meseca. Eeewj 2 meseca primi tu vakcinu, to je kao da odrasloj osobi ubrizgate 5l tog otrova.. Razumem da su roditelji zabrinuti, jer zaista čovek ne može da bude siguran. Vakcine štite od mnogih bolesti ali i mnoge bolesti su posledica vakcinisanja, kao npr autizam, razni oblici alergija, astma itd.. Treba jačati imunitet deteta, koji može sam da se bori sa tim bolestima od kojih inače čuva vakcina.. Ozbiljna je to tema, i mora se o njoj govoriti. Ali na konstruktivan način, bez omalovažavanja ičijeg mišljenja. Samo argumenti zasnovani na dokazima. Pozdrav i nek nam Bog pomogne!

Tracanin

pre 9 godina

Djeca Amiša, odrasla na seoskim farmama na sjeveru američke savezne države Indiane, ne pate od astme, dijabetesa, alergija, niti bilo kojeg oblika suvremenih bolesti.
Hrana koju amiši jedu su organski proizvodi starih sorti uzgajani isključivo na organskom gnojivu i ove zajednice se nikada nisu susrele s GMO-hranom.
U dosadašnjem istraživanju zdravlja Amiša registrirano je samo tri slučaja autizma kod njihove djece. Od tih troje, za dvoje je jasno dokazano da su bila vakcinisana.

neko

pre 9 godina

a vi što smatrate da nije dobro vakcinisati decu sigurno ste te informacije dobili od relevantnih izvora poput interneta, reko mi brat pašenoga od mileta čuvara ili drugih popularnih medija. imam pitanje za vas, da li ste svesni koja je posledica nevakcinisanja ne samo po vaše dete nego recimo po sve nas, naročito stare ljude koji bi mogli biti izloženi virusu sa već nekoliko hroničnih bolesti od kojih pate? imate li vi uopšte pojma o čemu pričate i da li mislite zaista da ste relevantni da odlučujute o nečemu tako važnom i bitnom? sa svojim životom radite šta hoćete, skačite sa mostova, naš me briga a upravo živote dece i drugih ljudi ne dovodite u opasnost.

KravMagaG

pre 9 godina

Ko odluči da vakciniše svoju decu, pa slobodno. Ali nemojte nas pritiskati da mi moramo svoju ako to ne želimo. Šta nije jasno u tome ?? Inače, idemo do Strazbura pa ćemo da naplatimo lokalno divljaštvo jer je u USA i EU svuda dobrovoljno. Najsmešniji su mi ovi što kao prete.. samo da znaju nekog u okolini oni bi ovo ili ono.. Ćuti molim te, mogu misliti kakav si baja kada si hrabar iza tastature, inače u stvarnom životu da pisneš ne smeš..

Moja deca nisu ni najobičniju prehladu imala, a kamoli nešto više. Kao krene, hoće li, neće li i na kraju se imuno sistem sam izbori. I nema tu neke tajne - ceđeni sokovi, sveže neprskano voće i povrće dobrim delom iz naše bašte, više vremena napolju u prirodi a ne ispred ekrana, slatkiši od sušenog voća i meda, sport i igra redovno.

Žao mi je kada vidim šta roditelji rade drugoj deci. I moja deca sada to sve više uviđaju. Nikakve zaraze oni neće širiti, naprotiv pre će biti obrnuto. Uostalom, čega vaša vakcinisana deca imaju da se plaše ako su vakcine tako super ? Tu se nešto kao brinete za vašu decu, a mrzi vas da se mrdnete od TV-a i računara. Potrudite se malo ali suštinski oko vaše dece pa vam vakcine i sve ostalo neće trebati.

ivana

pre 9 godina

Sacuvaj nas Boze roditelja koji ne zele da vakcinisu svoju decu, ne bih zelela da u drustvu niti svom bliskom okruzenju imam tako neodgovorne roditelje koji na internetu ili od kojekakvih "komsinica" cuju da ce dete da im postane bogalj ako se vakcinise. Obozavam te roditelje koji za sve smatraju da su najpametniji, a nisu ni svesni posledica.

A to je nedokazivo, al' matretiraj sebe, nećeš mene

pre 9 godina

"@vakcinacija nije imunitet
Zemlja nije ravna ploca koju na svojim ledjima nose cetiri slona koji se nalaze na ogromnoj kornjaci.Svaka vakcinacija je rizik.Samo taj rizi je dalekoooooo manji nego ne vakcinisati se.
(ivan78bg, 26. mart 2015 23:52)"

To ćeš morati da dokažeš.

dr mng

pre 9 godina

Dobro, moje dete je imalo temperaturu od 38, samo na dan kad je primilo prvu revakcinaciju, oborili smo mu brufenom, bio malo plačan, nervozan, kao kadu raste zub. To nije ništa strašno, a bitno je da je efekat vakcine isti. Znam šta je funkcija ombudsmana, i rekoh da poštujem njegov rad. Ali kad se već uhvati teme vakcina, a ljudi previde da je ključna reč u njegovom saopštenju "komfornija", samo daje vetar u leđa antivakcinalnom lobiju. Hoću da kažem - mnogo buke ni oko čega, ali dodatnim pogoršanjem štete koju su napravili ministarstvo, lekari u primaru i "stručnjaci" koji "naučnim" metodama dokazuju zašto deca ne treba da se vakcinišu. I za kraj, izrazito me je potresla sumnja koju su pojedinci izrazili o mojoj stručnosti.

Ivana

pre 9 godina

Ja sam u šoku kolika je grabaža za te vakcine! Kao da vam te bolesti dahću za vratom!Pa to su iskorenjene bolesti i ne vlada nikakva epidemija pa da se toliko grabite i otimate čije dete ima ili nema pravo. Eeeej pa i da ih prime za 5 godina ništa im neće promeniti, samo uništiti imunitet, a vi kao pomahnitali jurcate po apotekama. Jadna ta deca i te male bebe šta ste sve sasuli u njih bez mozga i malo razmišljanja. Paranoja je čudo. Čiji je TAČNO Torlak?Kada mi pedijatar odgovori tačno na ovo pitanje, onda ću imati još nekoliko (šta TAČNO sadrži jedna bočica vakcine i od čega se dobija, da li se SVI sastojci vakcine prave u Srbiji od početka do kraja bez i jedne uvozne komponente) pa ću verovatno napustiti prostoriju bez teksta kao i uvek.Ovo zastrašivanje sa vakcinama je postalo simptomatično i veoma ugrožavajuće.

janko

pre 9 godina

ako bi prestali masovno sa vakcinama, vratice se tbc i sve ostale smrtonosne bolesti. Ne budite sebicni! Ako dete dobije temperaturu ili nesto drugo se zadesi, ipak je to manja zrtva od smrtonosnih bolesti.
Otac sam jednog sina a drugi je na putu. Sve vakcine koje su neophodne treba dete da primi. evo vec se po svetu ponovo vracaju te bolestine i to bas zbog odbijanja vakcina.

Stefanovic

pre 9 godina

Za sve dusebriznike koji ne preporucuju primanje pentaxima (koji, pretpostavljam, verovatno nisu roditelji dece koja se trenutno vakcinisu) imam dva pitanja:
1. Zasto se Pentaxim upotrebljava vise ogdina unazad sirom sveta ako ne valja, i ako ne valja a 'zapad' ga namerno daje svojoj deci, kako to da nije doslo do epidemije neke od bolesti koju pentaxim pokriva ukoliko nije efikasan?
2. Ukoliko vi (bas vi koji citate a ne preporucujete pentaxim) idete kod zubara da izvadite zub da li cete ga vaditi sa anestezijom ili bez? To vam je razlika izmedju trovalentne vakcine i pentaxima, efekat je isti, zuba nece biti, ali bolove bez anestezije nikada necete zaboraviti. Zato se prvo zapitajte kako bi bilo vama pre nego sto kazete da ne preporucujete bezbolne vakcine za decu od 2-6 meseci. Hvala.

dr mng

pre 9 godina

Ja, kad sam istraživao zajednice bantu crnaca sa Papua Nove Gvineje, koje ne boluju ni od kakve bolesti i umiru od starosti, otkrio sam da davanje penicilina izaziva velike boginje. Devet od deset obolelih dobili su penicilin, a deseti eritromicin. Mislim da bismo ja i tracanin trebali da dobijemo Nobelovu nagradu za medicinu.

Niki

pre 9 godina

Moj sin sad ima 6 god. Primao je Torlakove vakcine i NIKAKVU reakciju nikada nije imao. Stavljala sam obloge. Ne razumem paniku i ludilo u vezi sa Pentaclxim vakcinama.

avala

pre 9 godina

Moji blizanci sad imaju 3 godine i dva meseca. Vakcinisani su klasičnim vakcinama i nije bilo posebnih problema, osim blage nervoze mame i tate, zbog duplog nemira. Svaku od vakcina deca su sasvim ok podnela.

ivan78bg

pre 9 godina

@vakcinacija nije imunitet
Zemlja nije ravna ploca koju na svojim ledjima nose cetiri slona koji se nalaze na ogromnoj kornjaci.Svaka vakcinacija je rizik.Samo taj rizi je dalekoooooo manji nego ne vakcinisati se.

Joe

pre 9 godina

Ukoliko vam je vreme za 3 dozu pentaxima, a dete vam nije revakcinisano protiv hepatitisa B, mozete ga vakcinisati vakcinom Infanrix hexa (sestovalentna). Time ubijate dve muve jednim udarcem i izbegavate zavrzlame sa pentaximom.

dex

pre 9 godina

@kravmaga

Ja sam recimo vakcinisan, a poslednji put sam bio bolestan negde u trecem razredu osnovne skole. Sve sto se posle toga pojavljivalo, moj imuni sistem bi u roku jednog dana, najvise dva savladao. I to je vrlo, vrlo retko! Kako to komentarises?

imamsvojemišljenje

pre 9 godina

zaštitnik građana bi rebao da se bavi onim što je u nazivu njegove funkcije: da štiti građane a ne multinacionalne farmaceutske korporacije. Ne tvrdim ni jedno ni drugo, ali gomila dosta argumentovanih natpisa na temu opasnosti od vakcinacije bi me, na njegovom mestu, potstakla da ispitam sve navode pa tek onda donesem sud, a ne da se jednostrano opredelim u ovako osetljivom pitanju-ovako ostaje da se zapitam o njegovoj neprisristrasnosti i postavim sevi pitanje ko ga plaća

Ivan

pre 9 godina

Imam sina od godinu i po i drugog od 5 meseci, stariji je primio 2x trovalentnu oba puta sa jakim reakcijama (temperature, bolovi) i trecu dozu pentaxima bez ikakve reakcije. Mladji je primio prvu dozu pentaxima bez ikakve reakcije a pre par dana, nakon mesec dana odlaganja i uzaludnih pokusaja da u celoj Srbiji nadjemo pentaxim, primio je trovalentnu sa jakom reakcijom. Ne mogu da vam opisem osecanja kada vam dete od 4 meseca place celu noc od bolova i sa temperaturom jer je primio trovalentnu vakcinu, a u domu zdravlja je frizider u ordinaciji bio pun kutija pentaxima! Neko je odlucio da pre godinu dana izadje u javnost i saopsti da drzava na sebe preuzima odgovornost za nabavku pentaxima koji ce biti besplatan od 01.01.2015. a da u tom trenutku verovatno nije ni zapoceo proceduru nabavke. Ovo je izazvalo nedostatak pentaxima u slobodnoj prodaji jos pre nego sto je trebalo poceti sa besplatnim pentaximom. Od 01.01.2015. pentaxima vise nije bilo ni u apotekama ni u domovima zdravlja tako da su deca ili dobijala trovalentnu ili im je vakcinacija odlagana. Tada drzava uvodi diskriminusucu odluku da vakcina vazi za decu rodjenu posle 01.11.2014.(moj mladji je rodjen 28.10.2014.) i vakcinacija se uz velike muke i odlaganja odvija i danas - dobijeno je samo 66.000 doza za domove zdravlja i nema ga u slobodnoj prodaji. Moj sin 6 Maja treba da primi sledecu dozu, pitam drzavu koju ce vakcinu primiti?

nenad

pre 9 godina

Ko ce da odgovara za nastalu situaciju?
U zemlji u kojoj hara bela kuga, po stoti put desava se nestasica pentaksima!
Dokle bre vise ludaci jedni ???

Marko

pre 9 godina

@KravMagaG
Iskrene zelje da sto se zdravlja tice ostane kako pricas
Tacno je da je vakcina neobavezna na zapadu ali se preko 90% vakcinise. Zvanicni podatak ko hoce moze da proveri. Mozes da ides u strzbur al za ovo tesko da ces da dobijes. Probaj..
Nemoze organizam da se sam izbori uvek i sa svakom bolescu. Mozes da probas samo ako zaglavis sta onda? Jer ces i dalje da cedis sok ili ides kod dr? Jel ces prihvatiti lek da dete ne nastrada? Ili ni to.
Inace sto puta je ovde objasnjvano ,mada naravno uzalud da postoji nesto sto se zove kolektivni imunitet i da postoje deca koja NESMEJU da prime vakcine i koje mogu da se razbole od bolesti koje im vasa deca prenesu ako nisu vakcinisana
Takodje niko nikad i nigde nije rekao da vakcine rade 100% i da neces da obolis nikad ako primis. Poenta je da se nekad vakcina ne primi, a i ako se primi moze da se desi da se oboli ali je boles mnogo mnogo slabija i lakse se izboris

Cisto sumnjam da si shvatio nesto i da zelis al ajd :)

malena

pre 9 godina

@dr mng

U Vašem komentaru ima toliko netačnih stvari, da sumnjam da ste lekar. Verovatnoca za nuspojave je manja kod Pentaksima nego kod stare trovalentne vakcine. Moje dete je na Torlakovu imalo reakciju, a Pentaksim je lepo podnelo. To su bebe, kako mogu ljudi da budu u fazonu "pa sta nek se malo muči" , ne mogu da shvatim. Plus, i jedna komponenta Torlakove vakcine je uvozna, o tome se ne priča.

Bobo

pre 9 godina

Svi lekovi mogu izazvati ne pozeljene efekte pa cak i prirodni lekovi.
Ali ljudi veruju u gluposti koje su citali na internetu kao da deca mogu autizam da dobiju od jedne vrste vakcine.
Samo sto taj mit je nastao zato sto jedan medicinski casopis "The Lancet" publicirao studije koji tvrdi da je povecan rizik za autizam ako dete dobije vakcinu.
Kasnije se uspostavilo da su rezultati bili manipulisani i nije ni studije uradjen kako treba, taj lekar je izgubio lekarsku dozvolu i nesme vise da se bavi medicinom.

xy

pre 9 godina

Pentaxima nema dovoljno za sve niti će ga biti. Pitanje je samo koja deca ga neće dobiti. Meni je dr rekla da će Pentaxima za moje dete biti za sve tri doze na osnovu čega sam i donela odluku da vakcinišem dete upravo Pentaximom. Nije rešenje da se problem prebacuje na roditelje koji su kasnije dobili decu, pogotovo što mi nismo samoinicijativno davali Pentaxim nego nam je zvanično rečeno da imamo pravo na sve tri doze. U slučaju da nema vakcine za moje dete, to bi značilo da sam dovedena pred svršen čin i da me je država svesno prevarila jer se ne mogu menjati pravila u toku igre.

ivan78bg

pre 9 godina

@A to je nedokazivo, al' matretiraj sebe, nećeš mene
Dokazano je.Prostim cinjenicama koji je procenat dece oboljevao i umirao od odredjenih bolesti pre nego sto se vrsila vakcinacija a koliko posto se vrsila vakcinacija.Izbace cinjenicu da se autizam povecao nekoliko puta kod vakcinisane dece ali ne objasne da se se kriterijumi ko je oboleo od autizma promenio drasticno u zadji 2 decenije.Da ne pominjem da korelacija izmedju autizma i vakcinacije nikako nije dokazana.Pritom ni jednog trenutka ne prikazuju cinjenice koliko dece manje umire od kad se vrsi vakcinacija od odredjenih bolesti.Te cifre kad se pogledaju mislim da niko normalan ne moze biti protiv vakcinacije.Edukujte se pobogu.I opet pominjem dapostoji odredjeni mali rizik od vakcinacije ali rizik je daleko veci akd se ne vakcinisete.

POP

pre 9 godina

Jankovicu , pa vi ste nam jedna ( ako ne i jedina ) od retkih svetlih osoba u ovom mraku !
Ovo za vakcine je bruka nad brukama . Pa razlikujemo decu po datumu rodjenja.... Strasno ! Samo me interesuje kome je to palo na pamet ?

Svaka vam cast !

lixi

pre 9 godina

Ne razumem ljude koji se sale na ovu temu. Ovde se radi o politickoj zameni texa...ministar zdravlja na Tvu resava pitanje vakcina narucivanjem slepera...sramota! Moje dete rodjeno 5.oktobra i za nju nema vakcine. sta da kazem?! Treba tuziti Ministarstvo zbog diskriminacije ili naci drugi osnov. Sramota!

Mama

pre 9 godina

Danas nam je u dz pedijatar preporucila da dete primi torlakovu, posle 3 primljena Pentaxima, jer je prosao svaki razuman rok za cekanje, a Pentaxima u slobodnoj prodaji nema i ko zna kad ce ga biti! I sta mi sad da radimo? Opet briga i stres!

Jofel

pre 9 godina

Ćerka je rođena 24. septembra 2014. godine. Pred vakcinaciju sam kupio odjednom sve tri doze Pentaxima. Sve tri je primila bez reakcije. I da je primila bilo koju drugu, verujem da bi bilo bez reakcije. Bitno je da je dete zdravo u trenutku primanja vakcine. Neko reče da čuva račun da bi mu se refundiralo, jer nije fer da neko dobije besplatno a neko da plaća. Nije fer da sad nema vakcina, pa makar se i plaćale...

Maja

pre 9 godina

Moje dete je rodjeno 30.januara 2014. Primilo je Pentaksim, kupovala sam ga i tada je bila nestasica. Cuvam racune, u slucaju da mi zavod refundira, jer nije u redu sto sam ja pukla 10 hiljada dinara, a neki ce vekcinu dobiti besplatno. Naravno, ne krivim roditelje, kriva je drzava i neciji cef!

m

pre 9 godina

@dr mng,postovani doktore,valjda kao lekar treba da znate da razlika izmedju trovalentne i petovalentne nije samo u broju uboda i komfornosti,a gdin Jankovic je,ako Vam to nije bas jasno,ombudsman-zastitnik gradjana! pa i treba da se u sve mesa!!!!

pera

pre 9 godina

@Tracanin

Batice, kad se toliko pravis pametan, daj nam i link do izvora tih informacija. I gledaj ako je moguce da bude neki ozbiljan naucni rad iza toga, a ne novinarsko lupetanje u zutoj stampi.

Bojan

pre 9 godina

Tužna je ova naša zemlja. Nema vakcine za bebe... Bez obzira treba li ili ne vakcinisati decu... U ozbiljnim državama zbog ovakvih stvari vlada može pasti... Kod nas jad i beda, apatija.

Markito

pre 9 godina

@Tracanin

To za amise je urbana legenda. Vrlo lako ako zelis mozes da proveris da se oni zapravo vakcinisu i to skoro svi. Imaju nesto manji procenant autisicne dece al nema veze sa vakcinama.

Nikola

pre 9 godina

Iz ministarstva su jutros rekli da ce videti sta bi moglo da se promeni po pitanju pentaxima. Sve mi je jasno koji su to mozgovi jer nema tu nekih finesa vec samo treba dozvoliti da se sve bebe\deca vakcinisu bez izuzetka I gotovo. Druga interesantna stvar je zasto je drzava zabranila prodaju pentaxima u apotekamam kao I nabavku od strane privatnih domova zdravlja.Ja kao roditelj bih vleo da znam imena onihg "strucnjaka" koji su doneli I potpisali odluku kojom se nasa deca dele na one rodjene pre I posle 1.01.2014.

Dragoljub

pre 9 godina

Da je Srbija normalna država, direktor rfzo-a bi podneo ostavku još nakon prošle nestašice vakcina. Mada, u normalnim državama ne bi ni došlo do takve brljotine.

PS. Nacuo sam (iz dobro obaveštenog izvora) da ce Pentaksim za slobodnu prodaju stići negde krajem aprila.

Mama

pre 9 godina

Nije toliko ni u samoj vakcini stvar, koliko u činjenici da su neka deca uskraćivana za nešto samo zbog datuma rođenja! Ta deca su otvoreno i bez razloga diskriminisana. To nije smelo da se desi!

Farmaceut

pre 9 godina

E,to su ti nasi strucnjaci koji vode zdravstvo! Ova država je maćeha svima nama,svedoci smo toga svakodnevno. Upropastili su gotovo sve državne farmaceutske kuće(Jugoremedija,Torlak, Srbolek,Galenika...),Zdravlje prodali za šaku pirinča, prevarili Nemce sa Hemofarmom...Sistematsko uništavanje farmacije i zdravstvene delatnosti u Srbiji je nastavljeno jeftinim skupljanjem političkih poena kod raje stalnim spuštanjem cena lekova (do nivoa koštanja kesice bombona)a s pravim razlogom u vidu stezanjem kaiša RFZO. Time smo dobili nekvalitetne (jeftinije,generičke) lekove sa više neželjenih efekata, veliku nezaposlenost u zdravstvu i farmaceutskoj industriji,bedne plate, nestašicu lekova i kao glavnu posledicu-bolestan narod. Sad je došao red da se i na našoj deci slome kola,jer je ova zemlja toliko nezainteresovana za narod,da će i bebe ostaviti nevakcinisane,kao da smo Kongo ili Ruanda. Za 10 godina, lečićemo se kristalnom kuglom i bajalicama.

Sedma sekcija

pre 9 godina

Nesposobna vlast, nesposobno ministarstvo zdravlja ... sta ocekivati osim nestasica lekova i vakcina, diskriminacije nastale kao posledice glupih uredbi, ad hok improvizerstvo umesto ozbiljnog planiranja - jednom recju: haos!

jasna

pre 9 godina

za decu je najbolje da ako krenu da se vakcinisu jednom vakcinom da se drze te iste vakcine, zato molim da se roditeljima koji su kupovali pentaxim omoguci da kupe istu tu vakcinu u domu zdravlja, vest da ce deca rodjena posle 1. novembra moci da se vakcinisu besplatno sam docekala skroz pozitivno, samo nisam ni slutila da ce to da ima za posledicu da nemogu svom detetu da obezbedim tj nabavim vakcinu (trecu dozu) jer sve pentaxim vakcine koje stignu u srbiju idu direktno u domove zdravlja i nama su na taj nacin vezane ruke.

dusanmal

pre 9 godina

@Ivan78bg @A - Sta je dokazivo i objavljeno u takvim medicinskim casopisima kao JAMA: Rizik od "idealnih" vakcina je zaista nizak. Problem iznice iz procesa kao ovaj za "besplatne drzavne" vakcine, to dovodi za traznjom izuzetno jeftinih vakcina (drzava hoce da da, no nece da plati). To dovodi (objavljeno u JAMA) katastrofalnim rezultatima farmakoloskih institucija koje proizvode vakcine: u poslednje 4 decenije te koje proizvode vakcine u poredjenju sa ostalim imaju red velicine vise krsenja osnovnih higijensih,bezbednosnih minimuma te red velicine vise "pogresne" produkcije (ili vakcina sa drugim, opasnim sadrzajem ili cak ni prava vakcina). Takodje tip tih krsenja je tipicno znatno opasnije vrste (primer iz 2014-zabrana vakcine od tetanusa u Juznoj Africi zbog pogresnog, opasnog sadrzaja koji je doveo do masovnih [hiljade] invaliditeta primalaca). Rizik od tog "djubreta" je sta je opasno.
Vrlo dobra ilustracija ovog procesa je razlog brige o autizmu (brige, ne dokazane veze!). Zbog jeftine proizvodnje tokom decenija u "petovalentnoj" vakcini je bio dozvoljen sadrzaj zive (neurotoksin) 20000 puta veci no u bilo kom drugom proizvodu! Prestalo se sa time ali ako vam nije ocigledan razlog za brigu iz tog podatka...
Dobar zakon o vakcinaciji: prekinuti opsednutost mandatima na ljude/decu. Podici standarde za vakcine daleko iznad svetskih. Mandat detaljnom testiranju (u proseku svake trece,slucajno izabrane). Domaca proizvodnja pod izuzetnim nadzorom i strogim kaznama za greske