Petak, 13.03.2015.

19:25

Deca istopolnih roditelja podjednako uspešna

Izvor: Independent

Deca istopolnih roditelja podjednako uspešna IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

u prolazu

pre 9 godina

Kao primer navode ženu koja je biološka majka detetu, dakle verovatno nije u pitanju usvojeno dete. Skoro svaka majka ulažne ogromne napore u podizanje deteta u svim okolnostima, tako da mi ovaj primer ne uliva baš optimizam. Kakve veze ima što je žena lezbejka, ona joj je majka. Nije dete igračka ili kuče da se egoistične poznate ličnosti razmeću njima.Pitajte kako je deci koju su usvojili parovi koji nemaju vremena da brinu o njima. Podižu ih bebi siterke, pa to predstavljaju kao uspeh. Licimerje. Ali niko ne sme da kaže ništa jer će odmah da dobije epitet homofoba i primitivca. Dajte da vidimo kakve uspehe imaju prosečni i siromašniji parovi, sa kreditima i malim primanjima, koliko takvih uopšte želi dete i da se žrtvuje za njegovu doborbit, a ne primere bogatih i razmetljivih. Koliko jedan karijerista zaista brine o svom detetu, svi znamo odgovor.

ozenjeni

pre 9 godina

@ Nazalost ih ima i nerazveenih koliko hoces. Samo da znas koliko ozenjenih muskaraca i oceva znam, koji se vidjaju tajno sa gej momcima. No, to je druga prica...

kejto

pre 9 godina

@Vlada ovo sto ste napisali oko razvedenih gej roditelja je na nivou statisticke greske jer ih jednostavno ne moze biti dovoljno. s druge strane hvala na pojasnjenju, pomoglo mi je da bolje shvatim, ali u tom slucaju u studiji su pomesane babe i zabe tako da zakljucak ne moze da se odnosi samo na gej parove roditelje, vec na porodicu uopsteno, ali koliko vidim svako iznosi zakljucak onako kako mu odgovara.

Vlada

pre 9 godina

@kejto Procitajte tekst jos jednom. Ova zena proucava razlicite modele porodica trideset pet godina, ne kaze da toliko dugo proucava porodice u kojima su roditelji istog pola, vec konkretno navodi decu uzrasta deset i sedamnaest godina, a u Engleskoj je usvajanje dece istopolnim parovima moguce od 2005. godine. A usvajaju se deca razlicitog uzrasta. Takodje, ovakva istrazivanja su radjena i pre ovog perioda ozakonjenja gej brakova, jer su i pre toga deca zivela sa parovima istog pola. Na primer, takve su situacije kada se bioloski roditelji razvedu, a dete ostane sa roditeljem koji je homoseksualne orijentacije, i koji onda stupi u vezu sa osobom istog pola.

kejto

pre 9 godina

@RD u pravu ste. nisam dobro procitao clanak, ali i dalje smatram da je istrazivanje nije validno jer pre 35 godina nije bilo istopolnih porodica sa decom bilo gde na planeti, ni u liberalnoj britaniji ili kanadi. taj trend je nov i jednostavno NEMA DOVOLJNO takvih porodica da bi mogao da se izvede statisticki valjan zakljucak.

psiholog

pre 9 godina

@maca procitaj tekst ponovo, informisi se i upotrebi mozak jer su gejevi bili do pre 40 i kusur godina bili zakonom zabranjeni u britaniji, a o gajenju dece nije bilo ni pomisli. drugo, sve i da im je bilo dozvoljeno da gaje decu broj takvih porodica je za statistiku zanemarljivo mali i tako dobijenim podacima moze da se manipulise kako hoces. trece izjednacili su samohrane roditelje sa gej porodicama verovatno da bi vestacki podigli broj ispitivanih porodica.
uzgred, koliko znam ne postoji psihologija na megatrendu. nadam se da ovim komentarom nikog nisam uvredio tako da molim da se objavi ovaj komentar.

RD

pre 9 godina

@Kejto, niste dobro pročitali tekst. Žena je uložila 35 godina u proučavanje porodičnih prilika širom sveta.

I radi se o tome da je upoređivala odrastanje dece u porodici sa oba roditelja prisutna, sa samohranom majkom ili u istopolnim brakovima. Mene više zanima zašto nije istražena situacija sa samohranim očevima, što je moja situacija.

Navodi da se u istopolnim brakovima deca "uče" da budu ista takva je nelogična, jer sami ti roditelji znaju iz svojih iskustava, iz hetero brakova, da je to nemoguće.

Psiholog

pre 9 godina

Dusanmal je potpuno u pravu. Ovo nije prirodno ponasanje ni jedne vrste. I prave posledice ce se tek uociti, kao sto je slucaj i sa gm organizmima.

Maca

pre 9 godina

za ovakve studije neophodno je mnogo vise vremena i takvih porodica ukljucenih u studiju da bi se izveo validan zakljucak. pitanje je samo da li je vredno i humano testirati na deci. (psiholog, 13. mart 2015 22:40)

Mnogo vise vremena? 35 godina nije relevantan period? Nisam znala da Megatrend deli diplome psihologa.

SerbPirat

pre 9 godina

Mom kolegi ovde u Holandiji su oba roditelja, i otac i majka homoseksualci, i žive sa svojim partnerima. Kolega je uspešan hemičar i inteligentan naučnik, živi sa devojkom godinama. Jedini problem je što je previše glasan ali to nema veze sa seksualnom orijentacijom roditelja.

strucnost za 10

pre 9 godina

@sasha

Nista lepse nego kada ti neko ko je strucan nesto objasni, a ne osoba koja je donela zakljucak na osnovu nekog homofobicnog dokumentarca!
Hvala vam i nadam se da cemo i mi za par godina, makar priblizno biti ono sto ste vi danas u Kanadi. Lep pozdrav!

Sasha

pre 9 godina

@ Gastarbajter:

Ne znam cime vam se zena bavi i gdje zivite, ali i ja zivim na Zapadu, u Kanadi, klinicki sam psiholog i radim u praksi koja se bavi, izmedju ostalog, i ovom tematikom. Nema apsolutno nikakve posebne predispozicije socijalnoj patologiji i psihickim problemima ove, samo zbog toga sto dolaze iz istospolnih porodica. Naprotiv, nalazim da je ogromna vecina djece koja odrasta u takvim porodicama uspjesna i bez gore navedenih problema. Vecina istospolnih porodica s kojima radim je obrazovana, uspjesna i dostupne su im servisi kojima mozda nadoknadjuju predispoziciju socijalnim nejednakostima, kojih gotovo da vise i nema u Kanadi za ove porodice. Licno nalazim tu djecu vrlo otvorenom, sa izuzetnim sposobnostima analize, prilagodjavanja, inteligencije i uspjesnosti u socijalnom i akademskom zivotu.

Ukoliko ih odredjene porodicne nestabilnosti izlazu potencijalnim psihofizickim problemima, to se NE desava zato sto poticu iz istospolnih porodica, nego iz sasvih drugih razloga koji su isti i za heteroseksualne i za istospolne porodice.

dusanmal

pre 9 godina

@deca - Za istopolne roditelje ima previse malo podataka. Za samohrane... Americko istrazivanje u njihovom (naprednjackom?) drustvu - deca sa dva prisutna roditelja imaju bolji uspeh u obrazovanju, bolji posao sa vecom zaradom, manji nivo kriminala; za samohrane - sve obratno.
Za to se paralela moze naci i u prirodi: tokom prethodnih decenija u Africi se puno radilo na preseljavanju grupa slonova sa rezervata gde ih ima puno u oblasti gde su bili istrebljeni. Zbog jednostavnosti, naucnici su prvo izarali da presele samo grupe zenki i mladuncadi. To je uradjeno u mnogim oblastima. Svuda gde je to primenjeno, pojavilo se vrlo cudno ponasanje slonova: odrastajuci muzjaci su poceli da budu agresivni i destruktivni. Napadajuci ne samo jedni druge no i unistavajuci sredinu u kojoj su bez ociglednih razloga i, vrlo tipicno, ubijajuci druge vrste zivotinja koje u normalnim uslovima koegzistiraju sa slonovima vrlo dobro... NAUCNO resenje: dovesti odrasle muzjake u te krajeve. Svuda gde je to uradjeno, instantna promena ka normalnom ponasanju... Mozemo da relativisemo koliko hocemo no priroda dokazuje sta je normalno i sta su posledice neprirodnog odrastanja.

Nela Radovanov

pre 9 godina

Deci je bitna podrska,ljubav,razumevanje. Da li su roditelji istog pola ili nisu,nema veze. Nego je Srbija toliko zatucana balkanskim nekim arshinima i pravilima da ne podrzavaju nista sto ne razumeju. Zalosno i pateticno. Nasem narodu fali skola,obrazovanje,pa tek onda da se bilo sta komentarise. Zaista ne razumem polemiku oko ovoga. Sta vredi da dete raste u hetero porodici ako gleda kako tata tuce mamu,kako mama bezi u sigurnu kucu itd. Razmislite!

Milan

pre 9 godina

Posto je u dečijem interesu da se tako lepo emocionalno i intelektualno razvijaju, a u cemu ih sprecavaju njihovi 'strejt' roditelji, predlažem da im se sva deca oduzmu i daju homoseksualcima.

веровали или не

pre 9 godina

Напротив. Нађите негде на интернету искрене исповести деце која су расла по таквим породицама. То је за њих била углавном ноћна мора, јер су ти родитељи толико оптерећени својом сексуалношћу да је то била озбиљна препрека у њиховом одрастању.

У честим случајевима родитељи су пропагирали и учили децу да и они буду хомосексуални.

У бизарним случајевима ту децу су знали да подводе под своје сексуалне перверзије.

Vlada

pre 9 godina

@Dokumentarac S obzirom da Rusi ne mogu da proucavaju porodice u kojima su roditelji istog pola jer zakon ne dozvoljava usvajanje dece istopolnim parovima, vrlo sumnjam u objektivnost filma. U Rusiji postoji jako izrazena anti-gej propaganda da bi se skrenula paznja sa pravih problema. Poznato je da su gejevi uvek dezurni krivci cim negde izbije kriza. Ko poznaje parove istog pola koji imaju decu, znaju da film nema veze sa vezom.

psiholog

pre 9 godina

za ovakve studije neophodno je mnogo vise vremena i takvih porodica ukljucenih u studiju da bi se izveo validan zakljucak. pitanje je samo da li je vredno i humano testirati na deci.

Sve srecne porodice lice

pre 9 godina

ajmo sad komentari kako je sve to nenormalno i propaganda za unistenje tradicionalne srbske familije. sto se mene tice bolje dete da raste u uspesnoj i srecnoj istopolnoj familiji nego nesrecnoj raspaloj hetero familiji.

Dokumentarac

pre 9 godina

Skoro sam pogledao dobar ruski film, zove se "Sodom". U filmu su se, izmedju ostalog dotakli teme-deca iz istopolnih brakova. Vredi pogledati...

deca

pre 9 godina

Deca istopolnih parova mogu da se losije pokazu u raznim kategorijama samo ako je drustvo nazadno, poput Srbije... U normalnim drustvima je apsolutno nebitno da li imas 2 strejt, 2 gej ili samo jednog roditelja.

oPirotemoj na Nisavi

pre 9 godina

ja cu smesta da oteram zenu i nadjem sebi muskarca...pa ovo je milina....za neku godinu necemo ni smeti da imamo brakove izmedju muskarca i zene...divno.....

kejto

pre 9 godina

vec 35 godina gejevi gaje decu u britaniji? zanimljivo s obzirom da su tamo gejeve osudjivali na zatvor ili hemijsku kastraciju do kasnih 60-ih. koliko takvih porodica je ucestvovalo u istrazivanju? nije svejedno da li ih je bilo 10 ili 10000. i zbog cega su u studiji izjednacili samohrane roditelje sa gej parovima roditeljima?

Gastarbajter

pre 9 godina

Ovo je cista propaganda. Zivim na zapadu. Zena mi radi sa decom i specijalnim slucajevima. Ta deca imaju mnogo problema, depresija i nesigurnosti.

Aron

pre 9 godina

Kada živiš u Britaniji sve jedno je da li odrastaš u hetero gej porodici. Zato što je to razvijeno društvo sa jakim institucijama, ekonomijom o obrazovanjem. Nije to Srbija.

Aron

pre 9 godina

Kada živiš u Britaniji sve jedno je da li odrastaš u hetero gej porodici. Zato što je to razvijeno društvo sa jakim institucijama, ekonomijom o obrazovanjem. Nije to Srbija.

deca

pre 9 godina

Deca istopolnih parova mogu da se losije pokazu u raznim kategorijama samo ako je drustvo nazadno, poput Srbije... U normalnim drustvima je apsolutno nebitno da li imas 2 strejt, 2 gej ili samo jednog roditelja.

Sasha

pre 9 godina

@ Gastarbajter:

Ne znam cime vam se zena bavi i gdje zivite, ali i ja zivim na Zapadu, u Kanadi, klinicki sam psiholog i radim u praksi koja se bavi, izmedju ostalog, i ovom tematikom. Nema apsolutno nikakve posebne predispozicije socijalnoj patologiji i psihickim problemima ove, samo zbog toga sto dolaze iz istospolnih porodica. Naprotiv, nalazim da je ogromna vecina djece koja odrasta u takvim porodicama uspjesna i bez gore navedenih problema. Vecina istospolnih porodica s kojima radim je obrazovana, uspjesna i dostupne su im servisi kojima mozda nadoknadjuju predispoziciju socijalnim nejednakostima, kojih gotovo da vise i nema u Kanadi za ove porodice. Licno nalazim tu djecu vrlo otvorenom, sa izuzetnim sposobnostima analize, prilagodjavanja, inteligencije i uspjesnosti u socijalnom i akademskom zivotu.

Ukoliko ih odredjene porodicne nestabilnosti izlazu potencijalnim psihofizickim problemima, to se NE desava zato sto poticu iz istospolnih porodica, nego iz sasvih drugih razloga koji su isti i za heteroseksualne i za istospolne porodice.

Sve srecne porodice lice

pre 9 godina

ajmo sad komentari kako je sve to nenormalno i propaganda za unistenje tradicionalne srbske familije. sto se mene tice bolje dete da raste u uspesnoj i srecnoj istopolnoj familiji nego nesrecnoj raspaloj hetero familiji.

Nela Radovanov

pre 9 godina

Deci je bitna podrska,ljubav,razumevanje. Da li su roditelji istog pola ili nisu,nema veze. Nego je Srbija toliko zatucana balkanskim nekim arshinima i pravilima da ne podrzavaju nista sto ne razumeju. Zalosno i pateticno. Nasem narodu fali skola,obrazovanje,pa tek onda da se bilo sta komentarise. Zaista ne razumem polemiku oko ovoga. Sta vredi da dete raste u hetero porodici ako gleda kako tata tuce mamu,kako mama bezi u sigurnu kucu itd. Razmislite!

Gastarbajter

pre 9 godina

Ovo je cista propaganda. Zivim na zapadu. Zena mi radi sa decom i specijalnim slucajevima. Ta deca imaju mnogo problema, depresija i nesigurnosti.

Vlada

pre 9 godina

@Dokumentarac S obzirom da Rusi ne mogu da proucavaju porodice u kojima su roditelji istog pola jer zakon ne dozvoljava usvajanje dece istopolnim parovima, vrlo sumnjam u objektivnost filma. U Rusiji postoji jako izrazena anti-gej propaganda da bi se skrenula paznja sa pravih problema. Poznato je da su gejevi uvek dezurni krivci cim negde izbije kriza. Ko poznaje parove istog pola koji imaju decu, znaju da film nema veze sa vezom.

oPirotemoj na Nisavi

pre 9 godina

ja cu smesta da oteram zenu i nadjem sebi muskarca...pa ovo je milina....za neku godinu necemo ni smeti da imamo brakove izmedju muskarca i zene...divno.....

SerbPirat

pre 9 godina

Mom kolegi ovde u Holandiji su oba roditelja, i otac i majka homoseksualci, i žive sa svojim partnerima. Kolega je uspešan hemičar i inteligentan naučnik, živi sa devojkom godinama. Jedini problem je što je previše glasan ali to nema veze sa seksualnom orijentacijom roditelja.

kejto

pre 9 godina

vec 35 godina gejevi gaje decu u britaniji? zanimljivo s obzirom da su tamo gejeve osudjivali na zatvor ili hemijsku kastraciju do kasnih 60-ih. koliko takvih porodica je ucestvovalo u istrazivanju? nije svejedno da li ih je bilo 10 ili 10000. i zbog cega su u studiji izjednacili samohrane roditelje sa gej parovima roditeljima?

strucnost za 10

pre 9 godina

@sasha

Nista lepse nego kada ti neko ko je strucan nesto objasni, a ne osoba koja je donela zakljucak na osnovu nekog homofobicnog dokumentarca!
Hvala vam i nadam se da cemo i mi za par godina, makar priblizno biti ono sto ste vi danas u Kanadi. Lep pozdrav!

Dokumentarac

pre 9 godina

Skoro sam pogledao dobar ruski film, zove se "Sodom". U filmu su se, izmedju ostalog dotakli teme-deca iz istopolnih brakova. Vredi pogledati...

Maca

pre 9 godina

za ovakve studije neophodno je mnogo vise vremena i takvih porodica ukljucenih u studiju da bi se izveo validan zakljucak. pitanje je samo da li je vredno i humano testirati na deci. (psiholog, 13. mart 2015 22:40)

Mnogo vise vremena? 35 godina nije relevantan period? Nisam znala da Megatrend deli diplome psihologa.

RD

pre 9 godina

@Kejto, niste dobro pročitali tekst. Žena je uložila 35 godina u proučavanje porodičnih prilika širom sveta.

I radi se o tome da je upoređivala odrastanje dece u porodici sa oba roditelja prisutna, sa samohranom majkom ili u istopolnim brakovima. Mene više zanima zašto nije istražena situacija sa samohranim očevima, što je moja situacija.

Navodi da se u istopolnim brakovima deca "uče" da budu ista takva je nelogična, jer sami ti roditelji znaju iz svojih iskustava, iz hetero brakova, da je to nemoguće.

Vlada

pre 9 godina

@kejto Procitajte tekst jos jednom. Ova zena proucava razlicite modele porodica trideset pet godina, ne kaze da toliko dugo proucava porodice u kojima su roditelji istog pola, vec konkretno navodi decu uzrasta deset i sedamnaest godina, a u Engleskoj je usvajanje dece istopolnim parovima moguce od 2005. godine. A usvajaju se deca razlicitog uzrasta. Takodje, ovakva istrazivanja su radjena i pre ovog perioda ozakonjenja gej brakova, jer su i pre toga deca zivela sa parovima istog pola. Na primer, takve su situacije kada se bioloski roditelji razvedu, a dete ostane sa roditeljem koji je homoseksualne orijentacije, i koji onda stupi u vezu sa osobom istog pola.

веровали или не

pre 9 godina

Напротив. Нађите негде на интернету искрене исповести деце која су расла по таквим породицама. То је за њих била углавном ноћна мора, јер су ти родитељи толико оптерећени својом сексуалношћу да је то била озбиљна препрека у њиховом одрастању.

У честим случајевима родитељи су пропагирали и учили децу да и они буду хомосексуални.

У бизарним случајевима ту децу су знали да подводе под своје сексуалне перверзије.

dusanmal

pre 9 godina

@deca - Za istopolne roditelje ima previse malo podataka. Za samohrane... Americko istrazivanje u njihovom (naprednjackom?) drustvu - deca sa dva prisutna roditelja imaju bolji uspeh u obrazovanju, bolji posao sa vecom zaradom, manji nivo kriminala; za samohrane - sve obratno.
Za to se paralela moze naci i u prirodi: tokom prethodnih decenija u Africi se puno radilo na preseljavanju grupa slonova sa rezervata gde ih ima puno u oblasti gde su bili istrebljeni. Zbog jednostavnosti, naucnici su prvo izarali da presele samo grupe zenki i mladuncadi. To je uradjeno u mnogim oblastima. Svuda gde je to primenjeno, pojavilo se vrlo cudno ponasanje slonova: odrastajuci muzjaci su poceli da budu agresivni i destruktivni. Napadajuci ne samo jedni druge no i unistavajuci sredinu u kojoj su bez ociglednih razloga i, vrlo tipicno, ubijajuci druge vrste zivotinja koje u normalnim uslovima koegzistiraju sa slonovima vrlo dobro... NAUCNO resenje: dovesti odrasle muzjake u te krajeve. Svuda gde je to uradjeno, instantna promena ka normalnom ponasanju... Mozemo da relativisemo koliko hocemo no priroda dokazuje sta je normalno i sta su posledice neprirodnog odrastanja.

ozenjeni

pre 9 godina

@ Nazalost ih ima i nerazveenih koliko hoces. Samo da znas koliko ozenjenih muskaraca i oceva znam, koji se vidjaju tajno sa gej momcima. No, to je druga prica...

psiholog

pre 9 godina

za ovakve studije neophodno je mnogo vise vremena i takvih porodica ukljucenih u studiju da bi se izveo validan zakljucak. pitanje je samo da li je vredno i humano testirati na deci.

Milan

pre 9 godina

Posto je u dečijem interesu da se tako lepo emocionalno i intelektualno razvijaju, a u cemu ih sprecavaju njihovi 'strejt' roditelji, predlažem da im se sva deca oduzmu i daju homoseksualcima.

Psiholog

pre 9 godina

Dusanmal je potpuno u pravu. Ovo nije prirodno ponasanje ni jedne vrste. I prave posledice ce se tek uociti, kao sto je slucaj i sa gm organizmima.

kejto

pre 9 godina

@RD u pravu ste. nisam dobro procitao clanak, ali i dalje smatram da je istrazivanje nije validno jer pre 35 godina nije bilo istopolnih porodica sa decom bilo gde na planeti, ni u liberalnoj britaniji ili kanadi. taj trend je nov i jednostavno NEMA DOVOLJNO takvih porodica da bi mogao da se izvede statisticki valjan zakljucak.

psiholog

pre 9 godina

@maca procitaj tekst ponovo, informisi se i upotrebi mozak jer su gejevi bili do pre 40 i kusur godina bili zakonom zabranjeni u britaniji, a o gajenju dece nije bilo ni pomisli. drugo, sve i da im je bilo dozvoljeno da gaje decu broj takvih porodica je za statistiku zanemarljivo mali i tako dobijenim podacima moze da se manipulise kako hoces. trece izjednacili su samohrane roditelje sa gej porodicama verovatno da bi vestacki podigli broj ispitivanih porodica.
uzgred, koliko znam ne postoji psihologija na megatrendu. nadam se da ovim komentarom nikog nisam uvredio tako da molim da se objavi ovaj komentar.

kejto

pre 9 godina

@Vlada ovo sto ste napisali oko razvedenih gej roditelja je na nivou statisticke greske jer ih jednostavno ne moze biti dovoljno. s druge strane hvala na pojasnjenju, pomoglo mi je da bolje shvatim, ali u tom slucaju u studiji su pomesane babe i zabe tako da zakljucak ne moze da se odnosi samo na gej parove roditelje, vec na porodicu uopsteno, ali koliko vidim svako iznosi zakljucak onako kako mu odgovara.

u prolazu

pre 9 godina

Kao primer navode ženu koja je biološka majka detetu, dakle verovatno nije u pitanju usvojeno dete. Skoro svaka majka ulažne ogromne napore u podizanje deteta u svim okolnostima, tako da mi ovaj primer ne uliva baš optimizam. Kakve veze ima što je žena lezbejka, ona joj je majka. Nije dete igračka ili kuče da se egoistične poznate ličnosti razmeću njima.Pitajte kako je deci koju su usvojili parovi koji nemaju vremena da brinu o njima. Podižu ih bebi siterke, pa to predstavljaju kao uspeh. Licimerje. Ali niko ne sme da kaže ništa jer će odmah da dobije epitet homofoba i primitivca. Dajte da vidimo kakve uspehe imaju prosečni i siromašniji parovi, sa kreditima i malim primanjima, koliko takvih uopšte želi dete i da se žrtvuje za njegovu doborbit, a ne primere bogatih i razmetljivih. Koliko jedan karijerista zaista brine o svom detetu, svi znamo odgovor.

oPirotemoj na Nisavi

pre 9 godina

ja cu smesta da oteram zenu i nadjem sebi muskarca...pa ovo je milina....za neku godinu necemo ni smeti da imamo brakove izmedju muskarca i zene...divno.....

Gastarbajter

pre 9 godina

Ovo je cista propaganda. Zivim na zapadu. Zena mi radi sa decom i specijalnim slucajevima. Ta deca imaju mnogo problema, depresija i nesigurnosti.

Dokumentarac

pre 9 godina

Skoro sam pogledao dobar ruski film, zove se "Sodom". U filmu su se, izmedju ostalog dotakli teme-deca iz istopolnih brakova. Vredi pogledati...

веровали или не

pre 9 godina

Напротив. Нађите негде на интернету искрене исповести деце која су расла по таквим породицама. То је за њих била углавном ноћна мора, јер су ти родитељи толико оптерећени својом сексуалношћу да је то била озбиљна препрека у њиховом одрастању.

У честим случајевима родитељи су пропагирали и учили децу да и они буду хомосексуални.

У бизарним случајевима ту децу су знали да подводе под своје сексуалне перверзије.

kejto

pre 9 godina

vec 35 godina gejevi gaje decu u britaniji? zanimljivo s obzirom da su tamo gejeve osudjivali na zatvor ili hemijsku kastraciju do kasnih 60-ih. koliko takvih porodica je ucestvovalo u istrazivanju? nije svejedno da li ih je bilo 10 ili 10000. i zbog cega su u studiji izjednacili samohrane roditelje sa gej parovima roditeljima?

Milan

pre 9 godina

Posto je u dečijem interesu da se tako lepo emocionalno i intelektualno razvijaju, a u cemu ih sprecavaju njihovi 'strejt' roditelji, predlažem da im se sva deca oduzmu i daju homoseksualcima.

Aron

pre 9 godina

Kada živiš u Britaniji sve jedno je da li odrastaš u hetero gej porodici. Zato što je to razvijeno društvo sa jakim institucijama, ekonomijom o obrazovanjem. Nije to Srbija.

dusanmal

pre 9 godina

@deca - Za istopolne roditelje ima previse malo podataka. Za samohrane... Americko istrazivanje u njihovom (naprednjackom?) drustvu - deca sa dva prisutna roditelja imaju bolji uspeh u obrazovanju, bolji posao sa vecom zaradom, manji nivo kriminala; za samohrane - sve obratno.
Za to se paralela moze naci i u prirodi: tokom prethodnih decenija u Africi se puno radilo na preseljavanju grupa slonova sa rezervata gde ih ima puno u oblasti gde su bili istrebljeni. Zbog jednostavnosti, naucnici su prvo izarali da presele samo grupe zenki i mladuncadi. To je uradjeno u mnogim oblastima. Svuda gde je to primenjeno, pojavilo se vrlo cudno ponasanje slonova: odrastajuci muzjaci su poceli da budu agresivni i destruktivni. Napadajuci ne samo jedni druge no i unistavajuci sredinu u kojoj su bez ociglednih razloga i, vrlo tipicno, ubijajuci druge vrste zivotinja koje u normalnim uslovima koegzistiraju sa slonovima vrlo dobro... NAUCNO resenje: dovesti odrasle muzjake u te krajeve. Svuda gde je to uradjeno, instantna promena ka normalnom ponasanju... Mozemo da relativisemo koliko hocemo no priroda dokazuje sta je normalno i sta su posledice neprirodnog odrastanja.

deca

pre 9 godina

Deca istopolnih parova mogu da se losije pokazu u raznim kategorijama samo ako je drustvo nazadno, poput Srbije... U normalnim drustvima je apsolutno nebitno da li imas 2 strejt, 2 gej ili samo jednog roditelja.

psiholog

pre 9 godina

za ovakve studije neophodno je mnogo vise vremena i takvih porodica ukljucenih u studiju da bi se izveo validan zakljucak. pitanje je samo da li je vredno i humano testirati na deci.

Psiholog

pre 9 godina

Dusanmal je potpuno u pravu. Ovo nije prirodno ponasanje ni jedne vrste. I prave posledice ce se tek uociti, kao sto je slucaj i sa gm organizmima.

kejto

pre 9 godina

@RD u pravu ste. nisam dobro procitao clanak, ali i dalje smatram da je istrazivanje nije validno jer pre 35 godina nije bilo istopolnih porodica sa decom bilo gde na planeti, ni u liberalnoj britaniji ili kanadi. taj trend je nov i jednostavno NEMA DOVOLJNO takvih porodica da bi mogao da se izvede statisticki valjan zakljucak.

psiholog

pre 9 godina

@maca procitaj tekst ponovo, informisi se i upotrebi mozak jer su gejevi bili do pre 40 i kusur godina bili zakonom zabranjeni u britaniji, a o gajenju dece nije bilo ni pomisli. drugo, sve i da im je bilo dozvoljeno da gaje decu broj takvih porodica je za statistiku zanemarljivo mali i tako dobijenim podacima moze da se manipulise kako hoces. trece izjednacili su samohrane roditelje sa gej porodicama verovatno da bi vestacki podigli broj ispitivanih porodica.
uzgred, koliko znam ne postoji psihologija na megatrendu. nadam se da ovim komentarom nikog nisam uvredio tako da molim da se objavi ovaj komentar.

Nela Radovanov

pre 9 godina

Deci je bitna podrska,ljubav,razumevanje. Da li su roditelji istog pola ili nisu,nema veze. Nego je Srbija toliko zatucana balkanskim nekim arshinima i pravilima da ne podrzavaju nista sto ne razumeju. Zalosno i pateticno. Nasem narodu fali skola,obrazovanje,pa tek onda da se bilo sta komentarise. Zaista ne razumem polemiku oko ovoga. Sta vredi da dete raste u hetero porodici ako gleda kako tata tuce mamu,kako mama bezi u sigurnu kucu itd. Razmislite!

kejto

pre 9 godina

@Vlada ovo sto ste napisali oko razvedenih gej roditelja je na nivou statisticke greske jer ih jednostavno ne moze biti dovoljno. s druge strane hvala na pojasnjenju, pomoglo mi je da bolje shvatim, ali u tom slucaju u studiji su pomesane babe i zabe tako da zakljucak ne moze da se odnosi samo na gej parove roditelje, vec na porodicu uopsteno, ali koliko vidim svako iznosi zakljucak onako kako mu odgovara.

Sve srecne porodice lice

pre 9 godina

ajmo sad komentari kako je sve to nenormalno i propaganda za unistenje tradicionalne srbske familije. sto se mene tice bolje dete da raste u uspesnoj i srecnoj istopolnoj familiji nego nesrecnoj raspaloj hetero familiji.

Sasha

pre 9 godina

@ Gastarbajter:

Ne znam cime vam se zena bavi i gdje zivite, ali i ja zivim na Zapadu, u Kanadi, klinicki sam psiholog i radim u praksi koja se bavi, izmedju ostalog, i ovom tematikom. Nema apsolutno nikakve posebne predispozicije socijalnoj patologiji i psihickim problemima ove, samo zbog toga sto dolaze iz istospolnih porodica. Naprotiv, nalazim da je ogromna vecina djece koja odrasta u takvim porodicama uspjesna i bez gore navedenih problema. Vecina istospolnih porodica s kojima radim je obrazovana, uspjesna i dostupne su im servisi kojima mozda nadoknadjuju predispoziciju socijalnim nejednakostima, kojih gotovo da vise i nema u Kanadi za ove porodice. Licno nalazim tu djecu vrlo otvorenom, sa izuzetnim sposobnostima analize, prilagodjavanja, inteligencije i uspjesnosti u socijalnom i akademskom zivotu.

Ukoliko ih odredjene porodicne nestabilnosti izlazu potencijalnim psihofizickim problemima, to se NE desava zato sto poticu iz istospolnih porodica, nego iz sasvih drugih razloga koji su isti i za heteroseksualne i za istospolne porodice.

Vlada

pre 9 godina

@Dokumentarac S obzirom da Rusi ne mogu da proucavaju porodice u kojima su roditelji istog pola jer zakon ne dozvoljava usvajanje dece istopolnim parovima, vrlo sumnjam u objektivnost filma. U Rusiji postoji jako izrazena anti-gej propaganda da bi se skrenula paznja sa pravih problema. Poznato je da su gejevi uvek dezurni krivci cim negde izbije kriza. Ko poznaje parove istog pola koji imaju decu, znaju da film nema veze sa vezom.

strucnost za 10

pre 9 godina

@sasha

Nista lepse nego kada ti neko ko je strucan nesto objasni, a ne osoba koja je donela zakljucak na osnovu nekog homofobicnog dokumentarca!
Hvala vam i nadam se da cemo i mi za par godina, makar priblizno biti ono sto ste vi danas u Kanadi. Lep pozdrav!

Maca

pre 9 godina

za ovakve studije neophodno je mnogo vise vremena i takvih porodica ukljucenih u studiju da bi se izveo validan zakljucak. pitanje je samo da li je vredno i humano testirati na deci. (psiholog, 13. mart 2015 22:40)

Mnogo vise vremena? 35 godina nije relevantan period? Nisam znala da Megatrend deli diplome psihologa.

u prolazu

pre 9 godina

Kao primer navode ženu koja je biološka majka detetu, dakle verovatno nije u pitanju usvojeno dete. Skoro svaka majka ulažne ogromne napore u podizanje deteta u svim okolnostima, tako da mi ovaj primer ne uliva baš optimizam. Kakve veze ima što je žena lezbejka, ona joj je majka. Nije dete igračka ili kuče da se egoistične poznate ličnosti razmeću njima.Pitajte kako je deci koju su usvojili parovi koji nemaju vremena da brinu o njima. Podižu ih bebi siterke, pa to predstavljaju kao uspeh. Licimerje. Ali niko ne sme da kaže ništa jer će odmah da dobije epitet homofoba i primitivca. Dajte da vidimo kakve uspehe imaju prosečni i siromašniji parovi, sa kreditima i malim primanjima, koliko takvih uopšte želi dete i da se žrtvuje za njegovu doborbit, a ne primere bogatih i razmetljivih. Koliko jedan karijerista zaista brine o svom detetu, svi znamo odgovor.

SerbPirat

pre 9 godina

Mom kolegi ovde u Holandiji su oba roditelja, i otac i majka homoseksualci, i žive sa svojim partnerima. Kolega je uspešan hemičar i inteligentan naučnik, živi sa devojkom godinama. Jedini problem je što je previše glasan ali to nema veze sa seksualnom orijentacijom roditelja.

ozenjeni

pre 9 godina

@ Nazalost ih ima i nerazveenih koliko hoces. Samo da znas koliko ozenjenih muskaraca i oceva znam, koji se vidjaju tajno sa gej momcima. No, to je druga prica...

RD

pre 9 godina

@Kejto, niste dobro pročitali tekst. Žena je uložila 35 godina u proučavanje porodičnih prilika širom sveta.

I radi se o tome da je upoređivala odrastanje dece u porodici sa oba roditelja prisutna, sa samohranom majkom ili u istopolnim brakovima. Mene više zanima zašto nije istražena situacija sa samohranim očevima, što je moja situacija.

Navodi da se u istopolnim brakovima deca "uče" da budu ista takva je nelogična, jer sami ti roditelji znaju iz svojih iskustava, iz hetero brakova, da je to nemoguće.

Vlada

pre 9 godina

@kejto Procitajte tekst jos jednom. Ova zena proucava razlicite modele porodica trideset pet godina, ne kaze da toliko dugo proucava porodice u kojima su roditelji istog pola, vec konkretno navodi decu uzrasta deset i sedamnaest godina, a u Engleskoj je usvajanje dece istopolnim parovima moguce od 2005. godine. A usvajaju se deca razlicitog uzrasta. Takodje, ovakva istrazivanja su radjena i pre ovog perioda ozakonjenja gej brakova, jer su i pre toga deca zivela sa parovima istog pola. Na primer, takve su situacije kada se bioloski roditelji razvedu, a dete ostane sa roditeljem koji je homoseksualne orijentacije, i koji onda stupi u vezu sa osobom istog pola.