Utorak, 13.03.2012.

20:30

Ugovorom zabranjena uloga oca

Izvor: I. Brcan

Ugovorom zabranjena uloga oca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

parampampa

pre 12 godina

Bolesno.. (AleksandarNS, 13. mart 2012 20:53) ... a sto, hoces reci da je lako u NSu naci normalnog i odgovornog muza?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (466453, 14. mart 2012 04:20)

A po cemu su to majke u Novom Sadu mnogo odgovornije i normalnije od potencijalnih Novosadskih oceva?Da li je ova majka odgovorna samim tim ako je unapred osudila svoje dete na zivot bez oca ?A price tipa " bolje bez oca nego sa ocem koji ne vodi racuna " moze da kaze samo neko ko ili nije roditelj ili nikad nije okusio zivot bez jednog roditelja!I gde to pise da majke vode vise racuna o deci!?I sama sam majka dva decaka,ali te unapred smisljene price bez ikakvog osnova stvoreme mentalnim obmanama me opasno nerviraju!Da,ova mlada zena je krajnje interesantna(sa stanovista neudavaaca) ,ali isto i krajnje sebicna i neodgovorna(sa stanovista deteta)

Hehe

pre 12 godina

Osnovno pravo deteta je da ima oba roditelja. Roditelji mogu da se razvedu, da se dogovore da imaju dete, ali da nikada ne zive zajedno. I to je potpuno legitimno i bolje nego da zive u nekoj zajednici koja ne bi funkcionisala ili u kojoj bi se roditelji tukli i ko zna sta jos. Ali sta cemo sa pravom deteta? Deca imaju svoja prava, a osnovno pravo deteta je da ima pravo na oba roditelja. To prvo i osnovno pravo mu je povredjeno. Sta ako dete sa 10 godina pozeli da vidi, upozna oca, da ide kod njega? Sta cemo onda? Hoce li mu onda majka reci, da to ne moze po ugovoru izmedju nje i njegovog ili njenog oca? Ugovor je potpuno nistavan i ovakve stvari nisu dobre. Roditelji su samo roditelji, ali nisu vlasnici dece i ne mogu im nametati odredjene stvari koje se kose sa medjunarodno priznatim pravima deteta. Otac ne moze da se odrekne jednim úgovorom svoje obaveze, obaveze oce. Cak i kada je samo bioloski otac, on ima obaveze prema detetu. Postujem zelju ovih ljudi i njihov dogovor, ali on se kosi sa pravima deteta i za mene, a i za zakon, deca i njihove potrebe su na prvom mestu.

From the Brave New World

pre 12 godina

Ne želim da popujem i kritikujem, jer svačija sudbina je priča za sebe. Svaki čovek treba da ima slobodu da bira i odlučuje, ali treba i da je i spreman da istrpi sve posledice svog (ne)odgovornog čina. Ovo današnje sve više postaje „Vrli novi svet“, društvo surogata i devalviranih nekadašnjih vrednosti, pa se svakako može reći da je danas sve normalno… ili „normalno“. No, pretpostavljam da i danas deca mahom nastaju slučajno, čak i u braku, i da su ređe situacije kada je dete planski „napravljeno“. I ma kako da to zakon reguliše, mislim da ovakvi slučajevi planske produkcije dece stvaraju više problema, nego što donose dobar ishod. Bilo bi dobro da svako zapita sebe – da li bi voleo da je on(a) dete koje je tako rođeno i odrastalo? ? Možda bi neko ko je imao oba „falična“ roditelja, odrastao kao siroče ili imao bar jednog nasilnog roditelja, rekao da bi više voleo da je imao ovakvo rođenje i detinjstvo!? Pretpostavljam da većina ipak ne bi!? Ja, sa svojim životnim iskustvom odrastanja u prosečno funkcionalnoj porodici, ali i kroz uvid u sudbine onih koji su, iz raznoraznih razloga, odrastali samo sa jednim roditeljem, svakako – ne bih… kad bih mogao da biram. Ali to i jeste najveći potonji problem – što to deca nisu mogla da izaberu. Mogu da zamislim, koliko god da me ta majka volela i pružala mi šta mi treba, da bih kasnije u životu teško mogao da joj oprostim njenu samoživost što me je tako „isfabrikovala“ i svesno prikratila za oca. A, naravno, i takvom ocu koji bi pristao da učestvuje u takvoj mojoj „legalnoj fabrikaciji“. Jer, manite te priče o nekim „višim ciljevima“ i deci koja treba da se rađaju, jer jedino dominiraju sebični motivi roditelja, a pre svega – majke. Nek dokaže neko da postoji bilo šta drugo u ovakvim slučajevima!!!? Otac sam 2 deteta u jednom tipičnom i običnom braku, ali sam uz njihovo odrastanje pratio i njihove vršnjake (i to ne mali broj), koji su odrastali bez drugog roditelja (najčešće oca). Vi zaista ne znate šta neko tačno nosi u svojoj duši, ali je često bivalo primetno da ta deca pate što nemaju oca, kao i da se osećaju inferiorno u odnosu na drugu decu. Kakve to posledice na njihov psihički razvoj ostavlja i kako kasnije u životu uspevaju da se izbore sa tim? Ne znam! Najbolje sami mogu da kažu o tome. Znam sigurno da ne bih voleo da se meni, ili mojoj deci nešto takvo dogodilo u životu. Posebno da imaš živog oca, a da ga ustvari – nemaš. Mislite o tome!?

Alfa

pre 12 godina

@(Mr, 14. mart 2012 08:14)
da pratis hroniku znao bi da je vise problema sa decom uzrokovano zbog majki nego zbog oceva. majke su te koje detetom manipulisu znajuci da je zakon na njihovoj strani...

samo cekam da to dete pita majku "a gde/ko je tata?" da vidim kako ce je pogledati u oci i reci joj...

Mirko

pre 12 godina

Ja sam iz Novog Sada i neko je ovde lepo opisao Novosadske "udavače".Imam desetak drugara neoženjenih,dobrih ljudi,koji rade po ceo dan,nepušača,domaćina.Ali avaj..nisu menadžeri,tatini sinovi,privatnici,manekeni pa ih kopije ni ne gledaju.Sad i "ružne" devojke hoće da žive na jahtama i vilama,pa ako živiš od plate postaješ "neostvaren" i gubitnik...i sam.Ženićemo Albanke i Ruskinje a Srpkinje će tražiti Šeike i belosvetske mafijaše.Živele naše Žene..pametnije su od nas.

2women

pre 12 godina

Podrzavam, samo mi nije jasno da li ona nije zelela da otac ima ikakve obaveze ili on ne zeli. Ako on ne zeli, nije mi bas jasan, mislim, ipak su prijatelji. Dete ce na neki nacin ipak rasti i sa njim, on ce se vezati i onda ce ipak imati (dobrovoljno) obaveze. Devojka i ja razmisljamo o ovome sa gej frendom, s`tim da on ipak bude otac (manje - vise obaveze, placanje, to ne mora, ali da bude otac sto se emocija tice i "obaveza" da vidja svoje dete).

novosadjanin

pre 12 godina

Misliti vise na sebe i svoje zelje (i porive), nego na buducnost deteta je, u najmanju ruku - sebicno. Na stranu hrabrost i ludost.

cvele

pre 12 godina

mama mi radi parnicu ceo život. Pitao sam je ranije za ovako nešto i reče - nije po zakonu, može biti raskinut u bilo kom momentu i da se vrši pravo potraživanja na alimentaciju.

I naravno da nije po zakonu. On će da pravi, a detetu kada zafali, treba da uskaču poreski obveznici.

Porodica na prvom mestu

pre 12 godina

Razumem i te kako potrebu ove žene da bude majka, ali ne podržavam ovakav potez. Sve vodi ka krajnjem razbijanju porodice koja bi trebalo da bude osnovna ćelija društva. Danas je teže stvoriti i održati porodicu na okupu nego odleteti na Mesec. Meni je to tužno.....
Ja sam provela šest godina u vezi sa čovekom koji je svaki dan pričao kako želi čopor dece, a onda se jednog jutra probudio i rekao da ne želi ništa od toga i razveli smo se. Razvod za mene bolan, užasan, dve godine nakon njega ja još u paklu.... Ali ne jurim drugog muškarca. Imam 32 godine, svesna sam da vreme polako prolazi, ali ne pada mi na pamet da dozvolim da mi biološki sat traži muža. Želim decu više od svega, ali sa čovekom koji će biti dobar i uzoran otac. Na žalost, istina je da je sve manje muškaraca koji su spremni da preuzmu tu ulogu "glave porodice", izgubili su se negde u ovom virtuelnom svetu....Negde ih i ne krivim, kapitalizam nam je i dušu izvadio. I to malo slobodnog vremena koje nam ostane, niko neće da deli sa drugima. Da se razumemo, nije ni sa ženama bolja situacija. Ali ja nikada svesno i namerno ne bih lišila svoje dete oca. Osuđujem svaku ženu, a imam i bliskih prijateljica, koje kažu:"To je MOJE dete". Nije MOJE, NAŠE je, i sve što se tiče tog deteta treba da budu zajedničke odluke oba roditelja uz uzajamno podržavanje autoriteta supružnika. Moje mišljenje je da nema ni srećne porodice ni zdravo razvijenog deteta bez oba roditelja koja veslaju u istom smeru. U svakom slučaju, mojoj sugrađanki i njenoj devojčici želim svaku sreću u životu.

KG x-man

pre 12 godina

Cestitam, jako je tesko danas naci pravog coveka, govorim iz ugla muskarca, poznajem bar 20ak zena koje su ostale same u 40-im i 50-im godinama cekajuci pravog idiota. Svi bi da kresu a niko da gaji dete... licno smatram da moja supruga mozda zasluzuje i boljeg... mi smo sad u 8. mesecu Bogu hvala, nije htela dete dok nije saznala da je trudna, sada za sebe kaze da je najsrecnija zena na svetu. imati dete je blagoslov!!! jos jednom cestitke mami...

vojam

pre 12 godina

Novosađanki svaka čast, sa željom da ona i dete žive radosno. A komentatorima koji se ne slažu sa ovim, mogu da poručim da brinu svoju brigu, a ne tuđu. A B92-u: naslov vam je baš bezveze, jer potencirate ugovor, a ne život. A ja verujem ovako: svejedno posledice svojih odluka ne možemo predvideti unapred; ako osuđujemo tuđi izbor onda sami nismo spremni da podelimo život sa drugim.

Mr

pre 12 godina

Neko je prokomentarisao kako će se dete posle par godina osećati kada vidi da je rezultat ugovora? Verujte da će se osećati bolje od one dece koja znaju da imaju oca ali ih on ne gleda jer se razveo od njihove majke pa da im napakosti neće da plaća alimentaciju. Mnogo je gore toj deci koju očevi vode vikendom da bi napakostili majkama ali ih ne zanimaju detetove potrebe. Takve dece je u mojoj okolini mnogo a država još uvek drži neke zakone koji nisu primenljivi. Važno je da dete ima kontakt sa ocem ali ih pri tom ne brine kako taj kontakt utiče na dete. To što se otac karta sa drugarima ili gleda fudbal dok se dete samo igra, gladno i slabo obučeno nema veze. To što dete treba da uči ali eto oca to ne zanima pa će to majka kada ga vrati kod nje takođe nikoga ne zanima. A ako dete slučajno postigne neki uspeh na takmičenju, tada će se dičiti da je njegovo dete. Mogu reći da je u poređenju sa mnogim ženama u našoj državi, ova žena ispala na žalost (i bez ikakve namere da uvredim sve samohrane majke) pametnija. Samohrane majke i deca u ovoj državi bi trebali da imaju mnogo veća prava i zaštitu nego što sada imaju. Kada pogledam šta se dešava u ovoj zemlji apsolutno podržavam ovu ženu i ovakav tip ugovora. Bolje da dete nema oca nego da ima oca kojega se stidi ili koji ga neće gledati ili u najgorem slučaju maltretirati.

NScomplex

pre 12 godina

Novi Sad je sredina koju su kompleksi, sujeta i sebicnost potpuno upropastili. Pouzdano znam da je ogromna vecina devojaka u NS sebi uvrtela u glavu da su nevidjene lepotice i da moraju naci prebogatog muza koji ce im omoguciti lagodan zivot kao u bajci sto su ubedjene da ne znam cime zasluzuju. Mnoge su tako i vaspitane da pucaju na previsoko. Ovih stavova se cvrsto drze do kasnih srednjih godina a kada shvate da zivot nije bajka, princ nece doci a one nisu princeze hvataju ih svakakve panike i paranoje. Ona je htela dete po ugovoru a sto ce to dete rasti bez oca i porodice uopste nije bitno vazno je da se one ostvare u svojoj okolini kako misle da treba. Kasnije kada shvate da nemaju snage, umeca i mogucnosti da same podizu dete srljaju u nove greske i iluzije. Najvise trpe deca i postaju zrtve roditeljskih hirova. Igrajte se sa svojim zivotom ako mislite da treba ali deca nisu igracke i zahtevaju pozrtvovanost, snagu i ozbiljnost roditelja.

Aca32

pre 12 godina

Nije dete kucni ljubimac. Odrediti unapred, smisljeno, da dete odrasta bez jednog roditelja i tako ga unapred, smisljeno, ostetiti nije uredu. Psihologija je jasna po pitanju znacaja prisustva oba roditelja za pravilan razvoj. Druga je stvar kad brak ne uspe i slicne situacije a druga kad se namerno ide na to. Sve vise idemo ka nekakvom orvelovskom drustvu. Jos da pronadju vestacku matericu (a bice i to), pa da decu "narucujemo" u institutima.

nebojsa

pre 12 godina

Komentar sa potpuno drugog aspekta, iz moje struke, ali treba pomenuti. Polako se odomacuje rec "donor". Do sada se korstla koristila nasa sasvim dobra rec 'davalac' ('davalac krvi') i to je bas lepo zvucalo. Koristila se i rec 'donator' koja je malo podnosljivija. Ovako 'donor' je potpuno u duhu neukih novinara koji preuzimaju engleske reci bez razmisljanja. I B92 je pun toga, nazalost, nez nam da li redakcija ima lektora koji bi trebalo da reaguje. Tako da sad podjite da uzmete svoje 'donorske kartice' ako zelite da donirate (zavestate) organe. Mozda sam ja staromodan, 'donor' zvuci mnogo vise fensi (jel se tako kaze, da se ne obrukam)
Inace, kao i vestacka oplodnja, surogati majke, istopolni brakovi, zakon o pravima deteta, ovo sto se radi u Svedskoj, ukazuje da polako nestaje svet koji poznajmeo i karakter porodice, braka, dece na kome je izgradjena civilazcija, eto ugovorom moze da se resi sve. Verovatno ce te promene doneti napredak covecanstvu, naravno, kao i sve do sada u istoriji, ali meni su to neprihvatljive stvari.

Marijana

pre 12 godina

U danasnje vreme je tesko upoznati muskarca koji zeli bilo kakvu obavezu, iskljucivo praktikuju sex-kres varijante. Zene koje nisu zadovoljne tim tretmanom prinudjene su na ovakve poteze. Odreci se prava na majcinstvo, zbog nemogucnosti nalazenja partnera, za zenu je vrlo tesko. CESTITKE PONOSNOJ MAJCI.

Marko

pre 12 godina

Za ovog sa nikom Alekandar ,a što je bolesno? to što je je donela bebu na ovaj svet to je bolesno,sve čestitke i neka je beba živa i zdrava,šta treba da gubi vreme dok naidje pravi muškarac,i pitanje da li će da naidje.
Ovako žena je želela da rodi bebu i šta je to bolesno,možda je glupo tvoje razmišljanje.Koliko ljudi ne može da ima decu,a toliko želi,a ona može da ima dete,a sada zbog muškaraca koji ne znaju šta hoće da nerodi dete.Svaka čast to njenom prijatelju što joj je pomogao da naprave bebu,učinio je plemenito delo.

rasha

pre 12 godina

Bas me zanima koliko ce se ova devojcica kad poraste diviti "hrabrosti" mame i tate sto su je zaceli overom ugovora, ciji je glavni cilj brisanje svih roditeljskih prava i obaveza oca. Kao los ugovor o nabavci repromaterijala. Sumnjam da ce moci da razume otkucavanje bioloskog sata svoje majke.

Samac

pre 12 godina

Ovoj zeni skidam kapu kao i svim ostalim majka poput nje. I da budem iskren zao mi je sto i kod muskaraca nije slicna situacija da i mi mozemo da nadjemo "neku" koja bi bila voljna da nam rodi dete jer ima i nas koji bi zeleli da imamo porodicu i potomstvo.

...

pre 12 godina

Svaka čast. Žena je znala šta hoće. Šta je trebalo, da nadje nekoga sa kim ne može da živi, rodi mu dete, razvede se, a onda da se cimaju po sudovima zbog starateljstva i alimentacije?! Svaka čast, nek ti je živa, zdrava i srećna...

daca

pre 12 godina

sestro slatka i ja sam htela dete napravila ga a sad se kajem evo deset godina jer u zemlji Srbiji biti samohrana majka je više nego hrabrost a još raditi kao samostalna delatnost ludost. A što nije lepo stavila u krštenici detetovoj da je otac nepoznat?

Marijana

pre 12 godina

U danasnje vreme je tesko upoznati muskarca koji zeli bilo kakvu obavezu, iskljucivo praktikuju sex-kres varijante. Zene koje nisu zadovoljne tim tretmanom prinudjene su na ovakve poteze. Odreci se prava na majcinstvo, zbog nemogucnosti nalazenja partnera, za zenu je vrlo tesko. CESTITKE PONOSNOJ MAJCI.

...

pre 12 godina

Svaka čast. Žena je znala šta hoće. Šta je trebalo, da nadje nekoga sa kim ne može da živi, rodi mu dete, razvede se, a onda da se cimaju po sudovima zbog starateljstva i alimentacije?! Svaka čast, nek ti je živa, zdrava i srećna...

Marko

pre 12 godina

Za ovog sa nikom Alekandar ,a što je bolesno? to što je je donela bebu na ovaj svet to je bolesno,sve čestitke i neka je beba živa i zdrava,šta treba da gubi vreme dok naidje pravi muškarac,i pitanje da li će da naidje.
Ovako žena je želela da rodi bebu i šta je to bolesno,možda je glupo tvoje razmišljanje.Koliko ljudi ne može da ima decu,a toliko želi,a ona može da ima dete,a sada zbog muškaraca koji ne znaju šta hoće da nerodi dete.Svaka čast to njenom prijatelju što joj je pomogao da naprave bebu,učinio je plemenito delo.

Samac

pre 12 godina

Ovoj zeni skidam kapu kao i svim ostalim majka poput nje. I da budem iskren zao mi je sto i kod muskaraca nije slicna situacija da i mi mozemo da nadjemo "neku" koja bi bila voljna da nam rodi dete jer ima i nas koji bi zeleli da imamo porodicu i potomstvo.

Mr

pre 12 godina

Neko je prokomentarisao kako će se dete posle par godina osećati kada vidi da je rezultat ugovora? Verujte da će se osećati bolje od one dece koja znaju da imaju oca ali ih on ne gleda jer se razveo od njihove majke pa da im napakosti neće da plaća alimentaciju. Mnogo je gore toj deci koju očevi vode vikendom da bi napakostili majkama ali ih ne zanimaju detetove potrebe. Takve dece je u mojoj okolini mnogo a država još uvek drži neke zakone koji nisu primenljivi. Važno je da dete ima kontakt sa ocem ali ih pri tom ne brine kako taj kontakt utiče na dete. To što se otac karta sa drugarima ili gleda fudbal dok se dete samo igra, gladno i slabo obučeno nema veze. To što dete treba da uči ali eto oca to ne zanima pa će to majka kada ga vrati kod nje takođe nikoga ne zanima. A ako dete slučajno postigne neki uspeh na takmičenju, tada će se dičiti da je njegovo dete. Mogu reći da je u poređenju sa mnogim ženama u našoj državi, ova žena ispala na žalost (i bez ikakve namere da uvredim sve samohrane majke) pametnija. Samohrane majke i deca u ovoj državi bi trebali da imaju mnogo veća prava i zaštitu nego što sada imaju. Kada pogledam šta se dešava u ovoj zemlji apsolutno podržavam ovu ženu i ovakav tip ugovora. Bolje da dete nema oca nego da ima oca kojega se stidi ili koji ga neće gledati ili u najgorem slučaju maltretirati.

KG x-man

pre 12 godina

Cestitam, jako je tesko danas naci pravog coveka, govorim iz ugla muskarca, poznajem bar 20ak zena koje su ostale same u 40-im i 50-im godinama cekajuci pravog idiota. Svi bi da kresu a niko da gaji dete... licno smatram da moja supruga mozda zasluzuje i boljeg... mi smo sad u 8. mesecu Bogu hvala, nije htela dete dok nije saznala da je trudna, sada za sebe kaze da je najsrecnija zena na svetu. imati dete je blagoslov!!! jos jednom cestitke mami...

Mirko

pre 12 godina

Ja sam iz Novog Sada i neko je ovde lepo opisao Novosadske "udavače".Imam desetak drugara neoženjenih,dobrih ljudi,koji rade po ceo dan,nepušača,domaćina.Ali avaj..nisu menadžeri,tatini sinovi,privatnici,manekeni pa ih kopije ni ne gledaju.Sad i "ružne" devojke hoće da žive na jahtama i vilama,pa ako živiš od plate postaješ "neostvaren" i gubitnik...i sam.Ženićemo Albanke i Ruskinje a Srpkinje će tražiti Šeike i belosvetske mafijaše.Živele naše Žene..pametnije su od nas.

daca

pre 12 godina

sestro slatka i ja sam htela dete napravila ga a sad se kajem evo deset godina jer u zemlji Srbiji biti samohrana majka je više nego hrabrost a još raditi kao samostalna delatnost ludost. A što nije lepo stavila u krštenici detetovoj da je otac nepoznat?

vojam

pre 12 godina

Novosađanki svaka čast, sa željom da ona i dete žive radosno. A komentatorima koji se ne slažu sa ovim, mogu da poručim da brinu svoju brigu, a ne tuđu. A B92-u: naslov vam je baš bezveze, jer potencirate ugovor, a ne život. A ja verujem ovako: svejedno posledice svojih odluka ne možemo predvideti unapred; ako osuđujemo tuđi izbor onda sami nismo spremni da podelimo život sa drugim.

Aca32

pre 12 godina

Nije dete kucni ljubimac. Odrediti unapred, smisljeno, da dete odrasta bez jednog roditelja i tako ga unapred, smisljeno, ostetiti nije uredu. Psihologija je jasna po pitanju znacaja prisustva oba roditelja za pravilan razvoj. Druga je stvar kad brak ne uspe i slicne situacije a druga kad se namerno ide na to. Sve vise idemo ka nekakvom orvelovskom drustvu. Jos da pronadju vestacku matericu (a bice i to), pa da decu "narucujemo" u institutima.

Porodica na prvom mestu

pre 12 godina

Razumem i te kako potrebu ove žene da bude majka, ali ne podržavam ovakav potez. Sve vodi ka krajnjem razbijanju porodice koja bi trebalo da bude osnovna ćelija društva. Danas je teže stvoriti i održati porodicu na okupu nego odleteti na Mesec. Meni je to tužno.....
Ja sam provela šest godina u vezi sa čovekom koji je svaki dan pričao kako želi čopor dece, a onda se jednog jutra probudio i rekao da ne želi ništa od toga i razveli smo se. Razvod za mene bolan, užasan, dve godine nakon njega ja još u paklu.... Ali ne jurim drugog muškarca. Imam 32 godine, svesna sam da vreme polako prolazi, ali ne pada mi na pamet da dozvolim da mi biološki sat traži muža. Želim decu više od svega, ali sa čovekom koji će biti dobar i uzoran otac. Na žalost, istina je da je sve manje muškaraca koji su spremni da preuzmu tu ulogu "glave porodice", izgubili su se negde u ovom virtuelnom svetu....Negde ih i ne krivim, kapitalizam nam je i dušu izvadio. I to malo slobodnog vremena koje nam ostane, niko neće da deli sa drugima. Da se razumemo, nije ni sa ženama bolja situacija. Ali ja nikada svesno i namerno ne bih lišila svoje dete oca. Osuđujem svaku ženu, a imam i bliskih prijateljica, koje kažu:"To je MOJE dete". Nije MOJE, NAŠE je, i sve što se tiče tog deteta treba da budu zajedničke odluke oba roditelja uz uzajamno podržavanje autoriteta supružnika. Moje mišljenje je da nema ni srećne porodice ni zdravo razvijenog deteta bez oba roditelja koja veslaju u istom smeru. U svakom slučaju, mojoj sugrađanki i njenoj devojčici želim svaku sreću u životu.

NScomplex

pre 12 godina

Novi Sad je sredina koju su kompleksi, sujeta i sebicnost potpuno upropastili. Pouzdano znam da je ogromna vecina devojaka u NS sebi uvrtela u glavu da su nevidjene lepotice i da moraju naci prebogatog muza koji ce im omoguciti lagodan zivot kao u bajci sto su ubedjene da ne znam cime zasluzuju. Mnoge su tako i vaspitane da pucaju na previsoko. Ovih stavova se cvrsto drze do kasnih srednjih godina a kada shvate da zivot nije bajka, princ nece doci a one nisu princeze hvataju ih svakakve panike i paranoje. Ona je htela dete po ugovoru a sto ce to dete rasti bez oca i porodice uopste nije bitno vazno je da se one ostvare u svojoj okolini kako misle da treba. Kasnije kada shvate da nemaju snage, umeca i mogucnosti da same podizu dete srljaju u nove greske i iluzije. Najvise trpe deca i postaju zrtve roditeljskih hirova. Igrajte se sa svojim zivotom ako mislite da treba ali deca nisu igracke i zahtevaju pozrtvovanost, snagu i ozbiljnost roditelja.

rasha

pre 12 godina

Bas me zanima koliko ce se ova devojcica kad poraste diviti "hrabrosti" mame i tate sto su je zaceli overom ugovora, ciji je glavni cilj brisanje svih roditeljskih prava i obaveza oca. Kao los ugovor o nabavci repromaterijala. Sumnjam da ce moci da razume otkucavanje bioloskog sata svoje majke.

2women

pre 12 godina

Podrzavam, samo mi nije jasno da li ona nije zelela da otac ima ikakve obaveze ili on ne zeli. Ako on ne zeli, nije mi bas jasan, mislim, ipak su prijatelji. Dete ce na neki nacin ipak rasti i sa njim, on ce se vezati i onda ce ipak imati (dobrovoljno) obaveze. Devojka i ja razmisljamo o ovome sa gej frendom, s`tim da on ipak bude otac (manje - vise obaveze, placanje, to ne mora, ali da bude otac sto se emocija tice i "obaveza" da vidja svoje dete).

nebojsa

pre 12 godina

Komentar sa potpuno drugog aspekta, iz moje struke, ali treba pomenuti. Polako se odomacuje rec "donor". Do sada se korstla koristila nasa sasvim dobra rec 'davalac' ('davalac krvi') i to je bas lepo zvucalo. Koristila se i rec 'donator' koja je malo podnosljivija. Ovako 'donor' je potpuno u duhu neukih novinara koji preuzimaju engleske reci bez razmisljanja. I B92 je pun toga, nazalost, nez nam da li redakcija ima lektora koji bi trebalo da reaguje. Tako da sad podjite da uzmete svoje 'donorske kartice' ako zelite da donirate (zavestate) organe. Mozda sam ja staromodan, 'donor' zvuci mnogo vise fensi (jel se tako kaze, da se ne obrukam)
Inace, kao i vestacka oplodnja, surogati majke, istopolni brakovi, zakon o pravima deteta, ovo sto se radi u Svedskoj, ukazuje da polako nestaje svet koji poznajmeo i karakter porodice, braka, dece na kome je izgradjena civilazcija, eto ugovorom moze da se resi sve. Verovatno ce te promene doneti napredak covecanstvu, naravno, kao i sve do sada u istoriji, ali meni su to neprihvatljive stvari.

cvele

pre 12 godina

mama mi radi parnicu ceo život. Pitao sam je ranije za ovako nešto i reče - nije po zakonu, može biti raskinut u bilo kom momentu i da se vrši pravo potraživanja na alimentaciju.

I naravno da nije po zakonu. On će da pravi, a detetu kada zafali, treba da uskaču poreski obveznici.

novosadjanin

pre 12 godina

Misliti vise na sebe i svoje zelje (i porive), nego na buducnost deteta je, u najmanju ruku - sebicno. Na stranu hrabrost i ludost.

Alfa

pre 12 godina

@(Mr, 14. mart 2012 08:14)
da pratis hroniku znao bi da je vise problema sa decom uzrokovano zbog majki nego zbog oceva. majke su te koje detetom manipulisu znajuci da je zakon na njihovoj strani...

samo cekam da to dete pita majku "a gde/ko je tata?" da vidim kako ce je pogledati u oci i reci joj...

From the Brave New World

pre 12 godina

Ne želim da popujem i kritikujem, jer svačija sudbina je priča za sebe. Svaki čovek treba da ima slobodu da bira i odlučuje, ali treba i da je i spreman da istrpi sve posledice svog (ne)odgovornog čina. Ovo današnje sve više postaje „Vrli novi svet“, društvo surogata i devalviranih nekadašnjih vrednosti, pa se svakako može reći da je danas sve normalno… ili „normalno“. No, pretpostavljam da i danas deca mahom nastaju slučajno, čak i u braku, i da su ređe situacije kada je dete planski „napravljeno“. I ma kako da to zakon reguliše, mislim da ovakvi slučajevi planske produkcije dece stvaraju više problema, nego što donose dobar ishod. Bilo bi dobro da svako zapita sebe – da li bi voleo da je on(a) dete koje je tako rođeno i odrastalo? ? Možda bi neko ko je imao oba „falična“ roditelja, odrastao kao siroče ili imao bar jednog nasilnog roditelja, rekao da bi više voleo da je imao ovakvo rođenje i detinjstvo!? Pretpostavljam da većina ipak ne bi!? Ja, sa svojim životnim iskustvom odrastanja u prosečno funkcionalnoj porodici, ali i kroz uvid u sudbine onih koji su, iz raznoraznih razloga, odrastali samo sa jednim roditeljem, svakako – ne bih… kad bih mogao da biram. Ali to i jeste najveći potonji problem – što to deca nisu mogla da izaberu. Mogu da zamislim, koliko god da me ta majka volela i pružala mi šta mi treba, da bih kasnije u životu teško mogao da joj oprostim njenu samoživost što me je tako „isfabrikovala“ i svesno prikratila za oca. A, naravno, i takvom ocu koji bi pristao da učestvuje u takvoj mojoj „legalnoj fabrikaciji“. Jer, manite te priče o nekim „višim ciljevima“ i deci koja treba da se rađaju, jer jedino dominiraju sebični motivi roditelja, a pre svega – majke. Nek dokaže neko da postoji bilo šta drugo u ovakvim slučajevima!!!? Otac sam 2 deteta u jednom tipičnom i običnom braku, ali sam uz njihovo odrastanje pratio i njihove vršnjake (i to ne mali broj), koji su odrastali bez drugog roditelja (najčešće oca). Vi zaista ne znate šta neko tačno nosi u svojoj duši, ali je često bivalo primetno da ta deca pate što nemaju oca, kao i da se osećaju inferiorno u odnosu na drugu decu. Kakve to posledice na njihov psihički razvoj ostavlja i kako kasnije u životu uspevaju da se izbore sa tim? Ne znam! Najbolje sami mogu da kažu o tome. Znam sigurno da ne bih voleo da se meni, ili mojoj deci nešto takvo dogodilo u životu. Posebno da imaš živog oca, a da ga ustvari – nemaš. Mislite o tome!?

Hehe

pre 12 godina

Osnovno pravo deteta je da ima oba roditelja. Roditelji mogu da se razvedu, da se dogovore da imaju dete, ali da nikada ne zive zajedno. I to je potpuno legitimno i bolje nego da zive u nekoj zajednici koja ne bi funkcionisala ili u kojoj bi se roditelji tukli i ko zna sta jos. Ali sta cemo sa pravom deteta? Deca imaju svoja prava, a osnovno pravo deteta je da ima pravo na oba roditelja. To prvo i osnovno pravo mu je povredjeno. Sta ako dete sa 10 godina pozeli da vidi, upozna oca, da ide kod njega? Sta cemo onda? Hoce li mu onda majka reci, da to ne moze po ugovoru izmedju nje i njegovog ili njenog oca? Ugovor je potpuno nistavan i ovakve stvari nisu dobre. Roditelji su samo roditelji, ali nisu vlasnici dece i ne mogu im nametati odredjene stvari koje se kose sa medjunarodno priznatim pravima deteta. Otac ne moze da se odrekne jednim úgovorom svoje obaveze, obaveze oce. Cak i kada je samo bioloski otac, on ima obaveze prema detetu. Postujem zelju ovih ljudi i njihov dogovor, ali on se kosi sa pravima deteta i za mene, a i za zakon, deca i njihove potrebe su na prvom mestu.

parampampa

pre 12 godina

Bolesno.. (AleksandarNS, 13. mart 2012 20:53) ... a sto, hoces reci da je lako u NSu naci normalnog i odgovornog muza?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (466453, 14. mart 2012 04:20)

A po cemu su to majke u Novom Sadu mnogo odgovornije i normalnije od potencijalnih Novosadskih oceva?Da li je ova majka odgovorna samim tim ako je unapred osudila svoje dete na zivot bez oca ?A price tipa " bolje bez oca nego sa ocem koji ne vodi racuna " moze da kaze samo neko ko ili nije roditelj ili nikad nije okusio zivot bez jednog roditelja!I gde to pise da majke vode vise racuna o deci!?I sama sam majka dva decaka,ali te unapred smisljene price bez ikakvog osnova stvoreme mentalnim obmanama me opasno nerviraju!Da,ova mlada zena je krajnje interesantna(sa stanovista neudavaaca) ,ali isto i krajnje sebicna i neodgovorna(sa stanovista deteta)

rasha

pre 12 godina

Bas me zanima koliko ce se ova devojcica kad poraste diviti "hrabrosti" mame i tate sto su je zaceli overom ugovora, ciji je glavni cilj brisanje svih roditeljskih prava i obaveza oca. Kao los ugovor o nabavci repromaterijala. Sumnjam da ce moci da razume otkucavanje bioloskog sata svoje majke.

Aca32

pre 12 godina

Nije dete kucni ljubimac. Odrediti unapred, smisljeno, da dete odrasta bez jednog roditelja i tako ga unapred, smisljeno, ostetiti nije uredu. Psihologija je jasna po pitanju znacaja prisustva oba roditelja za pravilan razvoj. Druga je stvar kad brak ne uspe i slicne situacije a druga kad se namerno ide na to. Sve vise idemo ka nekakvom orvelovskom drustvu. Jos da pronadju vestacku matericu (a bice i to), pa da decu "narucujemo" u institutima.

NScomplex

pre 12 godina

Novi Sad je sredina koju su kompleksi, sujeta i sebicnost potpuno upropastili. Pouzdano znam da je ogromna vecina devojaka u NS sebi uvrtela u glavu da su nevidjene lepotice i da moraju naci prebogatog muza koji ce im omoguciti lagodan zivot kao u bajci sto su ubedjene da ne znam cime zasluzuju. Mnoge su tako i vaspitane da pucaju na previsoko. Ovih stavova se cvrsto drze do kasnih srednjih godina a kada shvate da zivot nije bajka, princ nece doci a one nisu princeze hvataju ih svakakve panike i paranoje. Ona je htela dete po ugovoru a sto ce to dete rasti bez oca i porodice uopste nije bitno vazno je da se one ostvare u svojoj okolini kako misle da treba. Kasnije kada shvate da nemaju snage, umeca i mogucnosti da same podizu dete srljaju u nove greske i iluzije. Najvise trpe deca i postaju zrtve roditeljskih hirova. Igrajte se sa svojim zivotom ako mislite da treba ali deca nisu igracke i zahtevaju pozrtvovanost, snagu i ozbiljnost roditelja.

daca

pre 12 godina

sestro slatka i ja sam htela dete napravila ga a sad se kajem evo deset godina jer u zemlji Srbiji biti samohrana majka je više nego hrabrost a još raditi kao samostalna delatnost ludost. A što nije lepo stavila u krštenici detetovoj da je otac nepoznat?

Marijana

pre 12 godina

U danasnje vreme je tesko upoznati muskarca koji zeli bilo kakvu obavezu, iskljucivo praktikuju sex-kres varijante. Zene koje nisu zadovoljne tim tretmanom prinudjene su na ovakve poteze. Odreci se prava na majcinstvo, zbog nemogucnosti nalazenja partnera, za zenu je vrlo tesko. CESTITKE PONOSNOJ MAJCI.

cvele

pre 12 godina

mama mi radi parnicu ceo život. Pitao sam je ranije za ovako nešto i reče - nije po zakonu, može biti raskinut u bilo kom momentu i da se vrši pravo potraživanja na alimentaciju.

I naravno da nije po zakonu. On će da pravi, a detetu kada zafali, treba da uskaču poreski obveznici.

novosadjanin

pre 12 godina

Misliti vise na sebe i svoje zelje (i porive), nego na buducnost deteta je, u najmanju ruku - sebicno. Na stranu hrabrost i ludost.

Mirko

pre 12 godina

Ja sam iz Novog Sada i neko je ovde lepo opisao Novosadske "udavače".Imam desetak drugara neoženjenih,dobrih ljudi,koji rade po ceo dan,nepušača,domaćina.Ali avaj..nisu menadžeri,tatini sinovi,privatnici,manekeni pa ih kopije ni ne gledaju.Sad i "ružne" devojke hoće da žive na jahtama i vilama,pa ako živiš od plate postaješ "neostvaren" i gubitnik...i sam.Ženićemo Albanke i Ruskinje a Srpkinje će tražiti Šeike i belosvetske mafijaše.Živele naše Žene..pametnije su od nas.

Alfa

pre 12 godina

@(Mr, 14. mart 2012 08:14)
da pratis hroniku znao bi da je vise problema sa decom uzrokovano zbog majki nego zbog oceva. majke su te koje detetom manipulisu znajuci da je zakon na njihovoj strani...

samo cekam da to dete pita majku "a gde/ko je tata?" da vidim kako ce je pogledati u oci i reci joj...

Porodica na prvom mestu

pre 12 godina

Razumem i te kako potrebu ove žene da bude majka, ali ne podržavam ovakav potez. Sve vodi ka krajnjem razbijanju porodice koja bi trebalo da bude osnovna ćelija društva. Danas je teže stvoriti i održati porodicu na okupu nego odleteti na Mesec. Meni je to tužno.....
Ja sam provela šest godina u vezi sa čovekom koji je svaki dan pričao kako želi čopor dece, a onda se jednog jutra probudio i rekao da ne želi ništa od toga i razveli smo se. Razvod za mene bolan, užasan, dve godine nakon njega ja još u paklu.... Ali ne jurim drugog muškarca. Imam 32 godine, svesna sam da vreme polako prolazi, ali ne pada mi na pamet da dozvolim da mi biološki sat traži muža. Želim decu više od svega, ali sa čovekom koji će biti dobar i uzoran otac. Na žalost, istina je da je sve manje muškaraca koji su spremni da preuzmu tu ulogu "glave porodice", izgubili su se negde u ovom virtuelnom svetu....Negde ih i ne krivim, kapitalizam nam je i dušu izvadio. I to malo slobodnog vremena koje nam ostane, niko neće da deli sa drugima. Da se razumemo, nije ni sa ženama bolja situacija. Ali ja nikada svesno i namerno ne bih lišila svoje dete oca. Osuđujem svaku ženu, a imam i bliskih prijateljica, koje kažu:"To je MOJE dete". Nije MOJE, NAŠE je, i sve što se tiče tog deteta treba da budu zajedničke odluke oba roditelja uz uzajamno podržavanje autoriteta supružnika. Moje mišljenje je da nema ni srećne porodice ni zdravo razvijenog deteta bez oba roditelja koja veslaju u istom smeru. U svakom slučaju, mojoj sugrađanki i njenoj devojčici želim svaku sreću u životu.

Samac

pre 12 godina

Ovoj zeni skidam kapu kao i svim ostalim majka poput nje. I da budem iskren zao mi je sto i kod muskaraca nije slicna situacija da i mi mozemo da nadjemo "neku" koja bi bila voljna da nam rodi dete jer ima i nas koji bi zeleli da imamo porodicu i potomstvo.

nebojsa

pre 12 godina

Komentar sa potpuno drugog aspekta, iz moje struke, ali treba pomenuti. Polako se odomacuje rec "donor". Do sada se korstla koristila nasa sasvim dobra rec 'davalac' ('davalac krvi') i to je bas lepo zvucalo. Koristila se i rec 'donator' koja je malo podnosljivija. Ovako 'donor' je potpuno u duhu neukih novinara koji preuzimaju engleske reci bez razmisljanja. I B92 je pun toga, nazalost, nez nam da li redakcija ima lektora koji bi trebalo da reaguje. Tako da sad podjite da uzmete svoje 'donorske kartice' ako zelite da donirate (zavestate) organe. Mozda sam ja staromodan, 'donor' zvuci mnogo vise fensi (jel se tako kaze, da se ne obrukam)
Inace, kao i vestacka oplodnja, surogati majke, istopolni brakovi, zakon o pravima deteta, ovo sto se radi u Svedskoj, ukazuje da polako nestaje svet koji poznajmeo i karakter porodice, braka, dece na kome je izgradjena civilazcija, eto ugovorom moze da se resi sve. Verovatno ce te promene doneti napredak covecanstvu, naravno, kao i sve do sada u istoriji, ali meni su to neprihvatljive stvari.

...

pre 12 godina

Svaka čast. Žena je znala šta hoće. Šta je trebalo, da nadje nekoga sa kim ne može da živi, rodi mu dete, razvede se, a onda da se cimaju po sudovima zbog starateljstva i alimentacije?! Svaka čast, nek ti je živa, zdrava i srećna...

Marko

pre 12 godina

Za ovog sa nikom Alekandar ,a što je bolesno? to što je je donela bebu na ovaj svet to je bolesno,sve čestitke i neka je beba živa i zdrava,šta treba da gubi vreme dok naidje pravi muškarac,i pitanje da li će da naidje.
Ovako žena je želela da rodi bebu i šta je to bolesno,možda je glupo tvoje razmišljanje.Koliko ljudi ne može da ima decu,a toliko želi,a ona može da ima dete,a sada zbog muškaraca koji ne znaju šta hoće da nerodi dete.Svaka čast to njenom prijatelju što joj je pomogao da naprave bebu,učinio je plemenito delo.

2women

pre 12 godina

Podrzavam, samo mi nije jasno da li ona nije zelela da otac ima ikakve obaveze ili on ne zeli. Ako on ne zeli, nije mi bas jasan, mislim, ipak su prijatelji. Dete ce na neki nacin ipak rasti i sa njim, on ce se vezati i onda ce ipak imati (dobrovoljno) obaveze. Devojka i ja razmisljamo o ovome sa gej frendom, s`tim da on ipak bude otac (manje - vise obaveze, placanje, to ne mora, ali da bude otac sto se emocija tice i "obaveza" da vidja svoje dete).

Mr

pre 12 godina

Neko je prokomentarisao kako će se dete posle par godina osećati kada vidi da je rezultat ugovora? Verujte da će se osećati bolje od one dece koja znaju da imaju oca ali ih on ne gleda jer se razveo od njihove majke pa da im napakosti neće da plaća alimentaciju. Mnogo je gore toj deci koju očevi vode vikendom da bi napakostili majkama ali ih ne zanimaju detetove potrebe. Takve dece je u mojoj okolini mnogo a država još uvek drži neke zakone koji nisu primenljivi. Važno je da dete ima kontakt sa ocem ali ih pri tom ne brine kako taj kontakt utiče na dete. To što se otac karta sa drugarima ili gleda fudbal dok se dete samo igra, gladno i slabo obučeno nema veze. To što dete treba da uči ali eto oca to ne zanima pa će to majka kada ga vrati kod nje takođe nikoga ne zanima. A ako dete slučajno postigne neki uspeh na takmičenju, tada će se dičiti da je njegovo dete. Mogu reći da je u poređenju sa mnogim ženama u našoj državi, ova žena ispala na žalost (i bez ikakve namere da uvredim sve samohrane majke) pametnija. Samohrane majke i deca u ovoj državi bi trebali da imaju mnogo veća prava i zaštitu nego što sada imaju. Kada pogledam šta se dešava u ovoj zemlji apsolutno podržavam ovu ženu i ovakav tip ugovora. Bolje da dete nema oca nego da ima oca kojega se stidi ili koji ga neće gledati ili u najgorem slučaju maltretirati.

vojam

pre 12 godina

Novosađanki svaka čast, sa željom da ona i dete žive radosno. A komentatorima koji se ne slažu sa ovim, mogu da poručim da brinu svoju brigu, a ne tuđu. A B92-u: naslov vam je baš bezveze, jer potencirate ugovor, a ne život. A ja verujem ovako: svejedno posledice svojih odluka ne možemo predvideti unapred; ako osuđujemo tuđi izbor onda sami nismo spremni da podelimo život sa drugim.

Hehe

pre 12 godina

Osnovno pravo deteta je da ima oba roditelja. Roditelji mogu da se razvedu, da se dogovore da imaju dete, ali da nikada ne zive zajedno. I to je potpuno legitimno i bolje nego da zive u nekoj zajednici koja ne bi funkcionisala ili u kojoj bi se roditelji tukli i ko zna sta jos. Ali sta cemo sa pravom deteta? Deca imaju svoja prava, a osnovno pravo deteta je da ima pravo na oba roditelja. To prvo i osnovno pravo mu je povredjeno. Sta ako dete sa 10 godina pozeli da vidi, upozna oca, da ide kod njega? Sta cemo onda? Hoce li mu onda majka reci, da to ne moze po ugovoru izmedju nje i njegovog ili njenog oca? Ugovor je potpuno nistavan i ovakve stvari nisu dobre. Roditelji su samo roditelji, ali nisu vlasnici dece i ne mogu im nametati odredjene stvari koje se kose sa medjunarodno priznatim pravima deteta. Otac ne moze da se odrekne jednim úgovorom svoje obaveze, obaveze oce. Cak i kada je samo bioloski otac, on ima obaveze prema detetu. Postujem zelju ovih ljudi i njihov dogovor, ali on se kosi sa pravima deteta i za mene, a i za zakon, deca i njihove potrebe su na prvom mestu.

parampampa

pre 12 godina

Bolesno.. (AleksandarNS, 13. mart 2012 20:53) ... a sto, hoces reci da je lako u NSu naci normalnog i odgovornog muza?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (466453, 14. mart 2012 04:20)

A po cemu su to majke u Novom Sadu mnogo odgovornije i normalnije od potencijalnih Novosadskih oceva?Da li je ova majka odgovorna samim tim ako je unapred osudila svoje dete na zivot bez oca ?A price tipa " bolje bez oca nego sa ocem koji ne vodi racuna " moze da kaze samo neko ko ili nije roditelj ili nikad nije okusio zivot bez jednog roditelja!I gde to pise da majke vode vise racuna o deci!?I sama sam majka dva decaka,ali te unapred smisljene price bez ikakvog osnova stvoreme mentalnim obmanama me opasno nerviraju!Da,ova mlada zena je krajnje interesantna(sa stanovista neudavaaca) ,ali isto i krajnje sebicna i neodgovorna(sa stanovista deteta)

KG x-man

pre 12 godina

Cestitam, jako je tesko danas naci pravog coveka, govorim iz ugla muskarca, poznajem bar 20ak zena koje su ostale same u 40-im i 50-im godinama cekajuci pravog idiota. Svi bi da kresu a niko da gaji dete... licno smatram da moja supruga mozda zasluzuje i boljeg... mi smo sad u 8. mesecu Bogu hvala, nije htela dete dok nije saznala da je trudna, sada za sebe kaze da je najsrecnija zena na svetu. imati dete je blagoslov!!! jos jednom cestitke mami...

From the Brave New World

pre 12 godina

Ne želim da popujem i kritikujem, jer svačija sudbina je priča za sebe. Svaki čovek treba da ima slobodu da bira i odlučuje, ali treba i da je i spreman da istrpi sve posledice svog (ne)odgovornog čina. Ovo današnje sve više postaje „Vrli novi svet“, društvo surogata i devalviranih nekadašnjih vrednosti, pa se svakako može reći da je danas sve normalno… ili „normalno“. No, pretpostavljam da i danas deca mahom nastaju slučajno, čak i u braku, i da su ređe situacije kada je dete planski „napravljeno“. I ma kako da to zakon reguliše, mislim da ovakvi slučajevi planske produkcije dece stvaraju više problema, nego što donose dobar ishod. Bilo bi dobro da svako zapita sebe – da li bi voleo da je on(a) dete koje je tako rođeno i odrastalo? ? Možda bi neko ko je imao oba „falična“ roditelja, odrastao kao siroče ili imao bar jednog nasilnog roditelja, rekao da bi više voleo da je imao ovakvo rođenje i detinjstvo!? Pretpostavljam da većina ipak ne bi!? Ja, sa svojim životnim iskustvom odrastanja u prosečno funkcionalnoj porodici, ali i kroz uvid u sudbine onih koji su, iz raznoraznih razloga, odrastali samo sa jednim roditeljem, svakako – ne bih… kad bih mogao da biram. Ali to i jeste najveći potonji problem – što to deca nisu mogla da izaberu. Mogu da zamislim, koliko god da me ta majka volela i pružala mi šta mi treba, da bih kasnije u životu teško mogao da joj oprostim njenu samoživost što me je tako „isfabrikovala“ i svesno prikratila za oca. A, naravno, i takvom ocu koji bi pristao da učestvuje u takvoj mojoj „legalnoj fabrikaciji“. Jer, manite te priče o nekim „višim ciljevima“ i deci koja treba da se rađaju, jer jedino dominiraju sebični motivi roditelja, a pre svega – majke. Nek dokaže neko da postoji bilo šta drugo u ovakvim slučajevima!!!? Otac sam 2 deteta u jednom tipičnom i običnom braku, ali sam uz njihovo odrastanje pratio i njihove vršnjake (i to ne mali broj), koji su odrastali bez drugog roditelja (najčešće oca). Vi zaista ne znate šta neko tačno nosi u svojoj duši, ali je često bivalo primetno da ta deca pate što nemaju oca, kao i da se osećaju inferiorno u odnosu na drugu decu. Kakve to posledice na njihov psihički razvoj ostavlja i kako kasnije u životu uspevaju da se izbore sa tim? Ne znam! Najbolje sami mogu da kažu o tome. Znam sigurno da ne bih voleo da se meni, ili mojoj deci nešto takvo dogodilo u životu. Posebno da imaš živog oca, a da ga ustvari – nemaš. Mislite o tome!?