Petak, 03.02.2012.

11:45

Epidural - da ili ne?

Izvor: B92

Epidural - da ili ne? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Zoka

pre 12 godina

Mozda malo kasnim sa svojim komentarom ali ipak zelim da podelim svoje iskustvo sa svima vama, sadasnjim i buducim mamama.
Porodila sam se dva puta, prvi put sa epiduralom i drugi put bez njega. Prvi porodjaj je trajao jako dugo, imala sam konstantne bolove 24 sata a nisam mogla da se otvorim vise od 1.5 cm. Kad sam krenula u bolnicu po drugi put (posto su me prvi put vratili kuci jer nisam bila spremna), na putu za bolnicu, taksista mi je dao savet poucen iskustvom svoje zene. Rekao mi je da se njegova zena mucila kao i ja satima i da nije mogla da se otvori i cim je uzela epidural zavrsilo se sve u jako kratkom vremenu. Navodno, epidural opusti misice pogotovo ako si prvorotkinja. Do tog momenta sam bila apsolutno protiv epidurala i ne znam zasto sam uzela savet tog coveka tako ozbiljno, uglavnom, kad sam dosla u bolnicu i kad su mi rekli da sam se otvorila za 24 sata samo 1 cm nisam imala drugog izbora (tacnije, nisam vise mogla da izdrzim bolove) i trazila sam epidural. Moja prva devojcica je bila rodjenja bukvalno pola sata kasnije!Hvala Bogu, zdrava, sisala je odlicno, nije bila pospana. Sve je bilo kako treba da bude. Da napomenem, kad sam primila epidural i kad je krenuo da "radi" zakljucila sam da sam bila totalna budala sto ga nisam ranije uzela kad mi je nudjeno. Porodjaj sa epiduralom je bio milina. Drugu bebu sam rodila bez epidurala samo zato sto za njega nije bilo dovoljno vremena. Koliko god si spremna da ce da boli, ne mozez da budes dovoljno spremna na takav bol. Secam se da sam u jednom momentu pomislila da cu definitivno umreti od bolova dok je beba izlazila ;). U svakom slucaju, ako se ikad budem ponovo poradjaja, trazicu epidural cim zakoracim u bolnicu. Svim buducim mamama, sa epiduralom ili bez, srecno! Dobrodosle u svet mama, ovde je predivno!

Lola

pre 12 godina

Imala sam divan porodjaj sa epiduralom, i dace Bog, imacu ih jos! Problem u ovoj drzavi je sto vecina zena misli da su hrabrije, da vise vole dete i td, ako se poradjaju bez epidurala... Alo, ljudi.... U inostranstvu idete kod psihica ako zelite da trpite bolove, da vas ispitaju zasto tako, kada mozete da uzivate i da vam to zaista bude NAJLEPSI osecaj u zivotu! Nego ja mislim da to ovako ide: uglavnom su prtiv one koje su se vec porodile bez epidurala, trpele bol, i sad misle da su kao lavice, i ne znam ni ja sta... Pa pljuju po ovima sto su uzele epid... Svaka je nosila bebu 9m, svaka je izgurala napolje, a to, koja je veca lavica, pokazace godine koje slede, jer porodjaj je nista naspram brige, cuvanja i izvodjenja deteta na pravi put!

Jovana

pre 12 godina

Problem je kod nas sto zene misle, i ponose se time, da su vise majke ako u potpunosti osete bol porodjaja! 2x sa epiduralom,i jos 100x ako treba. Ljudi,ipak smo u 21.veku, nemojmo da smo smesni i da se ponasamo kao da smo sa brda sisli!

Tea

pre 12 godina

Ja sam se poradjala oba puta bez epidurala, oba puta dugo i bolno. Imala sam napade panike, kada uzasno boli a ja tek na 7 cm. Kriza prodje, shvatis da nema nazad i da ce to proci. Onda se fokusiram na bol i svaku kontrakciju kontrolisem, od rane faze pa onda ocekujem vrh, vrh a onda ide opadajuce faza. Pa par minuta pauze, koja nije potpuno bezbolna. I tako nekih 8 sati. Anestezija u odredjenoj meri stize do bebe, sto nije nikakav problem ako je sve u redu, ali u slucaju da se stvari malo zakomplikuju i da beba mora vise da se bori, anestezija otezava stvar. Postoje nacini da se prirodan porodjaj donekle olaksa, kao sto je prisustvo drage osobe ili porodjaj u bazenu. Posle dva prirodna i malo duza porodjaja ne bi imala problem da kroz sve prodjem ponovo, samo je stvar u glavi!!!

Slavka

pre 12 godina

U Smederevu nema biranja, podrazmeva se da ćeš da se porađaš vaginalno. Iako je epidural standardna usluga niko ti i ne spominje kao mogućnost, a carski rez samo preko veze.

LB

pre 12 godina

@Mia,
ne znam o kojim zapadnim zemljama ti pricas, ali te makar u francuskoj niko ne tera kod "psihologa" u slucaju da odbijes epiduralnu. sta vise, jako cene i podrzavaju trudnicinu odluku kakva god ona bila i dopustaju ti da promenis misljene sve do poslednjeg momenta (recimo na oko 7cm dilatacije ti vise ne postavljaju epidural, jer nemaju vremena za isti).
drugi porodjaj mi je bio indukovan i bolan da, no porodila sam se za manje od sat vremena (kao i prvi put), bez epidurala, bez epiziotomije i nakon dva sata sam bila spremna kuci da idem.
svako ima pravo na odluku, i nema potrebe za prepucavanjem.
ja sam protiv epiduralne u svojim ledjima i svojoj krvi, a o tudjim ledjima i krvotoku nemam sta da odlucujem ni ja, a ni "psiholog".

trecerotka belkinja

pre 12 godina

za uplasene devojke i istraumirane zene prethodnim porodjajem, glasam za DA. Ja licno lepo sam prolazila na porodjajima, laganiska ustajala iz kreveta (kad mi dozvole, da se ne srusim) posle porodjaja da idem u wc i pijem kafu, bez EP, pa cu i treci put tako, bas me briga za EP.

Mia

pre 12 godina

Ja sam ZA epidural, jednom sam se porodila uz epidural i ponovo bih! Porodjaj mi je bio, uz indukciju, izuzetno bolan, mislila sam da ga necu preziveti, a istovremeno od bolova nisam mogla ni da se pomerim, bivala sam sve malaksalija i malaksalija. Kad sam konacno dobila epidural, sve je postalo pesma, svi bolovi su u trenutku prestali a ja sam uspela da povratim snagu i pozitivan stav kako bih porodjaj privela kraju, skoncentrisana i na sugestije doktora i babice. Vecina mojih prijateljica su takodje izabrale porodjaj uz epiduralnu anesteziju i ne znam nijedan primer sa posledicama, cak mogu reci da su se ti porodjaji odvijali mnogo brze i zene bi se uglavnom brze psihofizicki oporavile i postajale spremne za novu trudnocu.
Sto se bebe tice, nije tacno da je bila uspavana ili da nije sisala odmah posle porodjaja, cak naprotiv!
U svetu je koriscenje anestezije potpuno uobicajena procedura prilikom porodjaja, cak na zapadu zene salju kod psihologa ukoliko odbiju bezbolan porodjaj, jer se smatra da sa njima nesto nije u redu. Ali kako je nasa zemlja i dalje po mnogim stvarima u srednjem veku, anestezija je i dalje fama, tolika da cak u drzavnim domovima zdravlja i zube jos uvek popravljamo bez koriscenja iste.

BG Muskarac

pre 12 godina

Ocekivao sam ovakve komentare :)
Anestezija i hemija NARAVNO da ulaze u bebin krvotok. A cinjenica je da je to koncentracija koju podnosi beba koja ima ~3-4kg a majka ima ~60-70kg!

I naravno da utice na bebin tek rodjeni organizam koji jos ni vazduh nije okusio a vec u krvi sadrzi anestetik..
Pa bebe osecaju majcina osecanja u stomaku a kamoli unosenje kojekakvih hemijskih koktela. Istina je to zaista.

Znam da je bol teze podneti ali ipak koja je cena treba se raspitati i razmisliti zdravorazumski.

Veliki pozdrav mamama u buducim mamama :)

...

pre 12 godina

@LB Zao mi je zaista sto se to dogodilo tvojoj prijateljici, ali sansa da se tako nesto dogodi je zaista minimalna. Da se vodimo po tom pitanju, decu ne bismo vakcinisali, ma ne bismo ni radjali jer postoji sansa da ce nesto da podje po zlu.
Sem u tim ekstremnim situacijama epidural nije opasan ni po majku ni po dete. Poradjala sam se prvi put bez epidurala, a inace ne mogu da podnesem bol. Imala sam napad panike usred porodjaja, povracala sam, ma bilo je grozno. Nakon toga smo zeleli jos dece, ali sam se ja panicno bojila porodjaja. Ali sam se sledeci put porodila sa epiduralom, osecala sam napone, ali je sve proslo savrseno...
Naravno, sve zavisi i od zene, i koliko bola moze da tolerise. Sto se mene licno tice, mene je epidural spasio...

LB

pre 12 godina

licno, vise sam se bojala eventualnih posledica epidurala nego porodjajnih bolova, te se u dva navrata porodih bez anestezije i sa bolovima, i sutra bih opet isto, jer se bol izdrzi a neke posledice bas i ne: prijateljicina sestra je ostala paralizovanih nogu nakon lose postavljenog epidurala, i to u francuskoj koja vazi za jednu od naprednijih zemalja sto se medicinske nege tice.

za epidural

pre 12 godina

poradjala sam se pre 7 meseci bez epidurala, porodjaj je tako brzo krenuo da nije bilo vremena da primim epidural koji sam, uzgred, zelela. porodila sam se vrlo brzo i lako, i dobro sam podnosila bolove sve do onih najjacih koji dolaze pred napone. ti bolovi su zaista uzasni. na srecu, nisam dugo morala da ih trpim jer se sve dogodilo ekspresno. pitam se samo kako li je bilo onim zenama kod kojih je porodjaj trajao duze? tako da, bez obzira na moj brzi porodjaj i netraumaticno iskustvo, i cinjenicu da nijednu zenu "ne boli isto" i da je tolerancija na bol individualna, uvek sam za epidural. jer, zasto da trpite tolike bolove ako ne morate? i cemu, uostalom, trpljenje bilo kakvog bola?

cica

pre 12 godina

1. Nije tacno da su bebe uspavane zbog epidurala. To je prva laz koju mozete da procitate. Analgezija se daje u kicmeni kanal, i ne dolazi do bebe
2. Sto se napona tice, i vadjenja bebe vakuumom, ili ne osecanja napona, imam drugaricu koja se poradjala bez epidurala, i nije imala napone. Hvala bogu, isla je u skolu za psihofizicku pripremu, pa je znala kako da se napinje i rodi bebu
Testovi KKS, vreme zgrusavanja krvi, rade se pre porodjaja, i rzultati donose prilikom porodjaja, i ako nema kontraindikacija, svaka trudnica moze da dobije epidural
A kada muskarac komentarise ono sto u zivotu ne treba da ga zanima...Dobijemo misljenje Bgmuskarca

Nada

pre 12 godina

Ovo je moje misljenje:protivim se epiduralu.Bilo je puno opcija kad je moj porodjaj bio.Moja je odluka bila prirodni,bez ikakvih lekova.Ali to sam ja...ne odlucujem kada je neko drugi u pitanju.Svi smo razliciti i fizicki i psihicki.Daleko od toga da volim da trpim bolove.Iskreno,samo sam razmisljala o detetu tokom porodjaja,a mene koliko boli,pa sta cu,tako je.Brzo je sve bilo gotovo,dva ipo sata.Znam da se zene muce na porodjaju i da kod nekih traje mnogo duze.Dete nije lako roditi,ni odhraniti.Samo sam razmisljala da rodim zdravo,i misao da neki lek moze da naskodi,nije dolazio u obzir.To sam ja,a neka drugi rade kako zele.

Saja

pre 12 godina

(Bg Muskarac, 3. februar 2012 15:34)

Obozavam kad muskarac komentarise nesto sto nikada nije, niti ce iskusiti. U neke stvari se ne traba mesati. Da, bilo bi lepo i da decu donose rode...
Verovatno ni bolove od PMS ne bi izdrzao. Ostavi na onima koji trpe bolove da odluce, tvoj komentar je suvisan. Da li bi prisustvovao visecasovnom porodjaju neke tebi drage (zena, sestra...) osobe?

Ines

pre 12 godina

@Bg muškarac,

uh, ovakve komentare "najbolje" volim, kad ti budeš bio u prilici da biraš hoćeš li ovako da se "žrtvuješ" ili ne, imaćeš moralno pravo da deliš savete i ostavljaš ovakve komentare, znači nikad! Epidural uvek, sem ako nije drugačije medicinski indikovano, najnormalnija stvar na svet u 21. veku. Naravno, za one koji u njemu žive.

ja

pre 12 godina

e pa muskarac, ajde ti lepo vadi zub bez anestezije onda... javi se kad budes mogao da se poradjas, nije ovo tema za tebe ;) preporucujem svakome epidural, svuda u svetu se daje maltene rutinski i po nekim istrazivanjima je porodjajni stres smanjen i kod majke i kod bebe, ja sam se poradjala sa epiduralom i to mi je najlepse iskustvo u zivotu, gledala sam svoje dete kako dolazi na ovaj svet bez panike, bolova i stresa... ovo je 21 vek i nema potrebe da trpljenjem bolova bilo koje prirode. ako postoji anestezija, lekovi protiv bolova, ne vidim zasto bi epidural bio izuzetak...

Danijela

pre 12 godina

Prvi put sam se porodila uz epidural 2010., sjajno iskustvo, porodjaj kratko trajao, osetila svaki napon i nemam nikakvu traumu od porodjaja. Sad u aprilu se opet poradjam uz epidural :)

tijana

pre 12 godina

posavetovala bih trudnice da ipak pre porodjaja urade test krvi koji se trazi(ili trazio 2009te godine) kod nas, da ne bi cekale na porodjajnom stolu rezultate i odluku dr da li sme ili ne sme da se primi epidural (moj slucaj), jer koliko god bile hrabre, to je zaista jedan od najjacih bolova. mada, evo, ja tue rezultate ne docekah, pa sam se porodila bez epidurala i nista mi ne fali a poprilicna sam kukavica.mozda je ipak prisustvo oca bolji izbor, hehe.

Bg Muskarac

pre 12 godina

Svaka hemija koja se ubrzigava u majku dolazi i do bebe. Sto znaci da su i majka i beba "drogirane". Koliko stete tu ima za majku a koliko za bebu - vreme ce pokazati.
Inace, zene bi mogle da pokazu malo vise "zrtve" da dovedu potomka prirodno na svet. Bez hemije.

Veliki pozdrav svim trudnicama

ana

pre 12 godina

Jos 1992 u Beogradu pomocu epiduralne anestezije rodila sam sina. Predivno iskustvo! To da zena treba da trpi tokom porodjaja stvar je macisticno-religiozne ideologije. Da li bi vadili zub bez anestezije???

mami

pre 12 godina

Kao neko ko je imao priliku da se dva puta upusti u avanturu poradjanja prvi put bez drugi put sa epiduralom toplo bih preporucila epidural svim zenama koje imaju nameru da se poradjaju !!!!!!!!!!! ZIVEO EPIDURAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Александрија

pre 12 godina

Лично искуство са епидуралом је било добро, али напомињем да сам претходно прошла обуку дисања у школи за труднице, што ми је веома помогло у завршној фази порођаја.

i treci put cu!

pre 12 godina

Dva puta sam se poradjala sa epiduralom, 2003. i 2009. godine. Na istom mestu ali su razlike u postupku ipak postojale, za sest godina naucili su jos ponesto. Iskustvo odlicno! Bebe rodjene zdrave i prave bez ikakvih problema, dojene od prvog dana. Ako se odlucimo za trece dete, opet cu na epidural.

Jelena

pre 12 godina

Najbolja stvar na svetu! Iz licnog iskustva mogu da tvrdim da zlata vredi! U Kanadi se epidural rutinski daje, i svakom bih ga preporucila. Posle strasno bolnih kontrakcija, od trenutka kad se dobije epidural - razlika je neverovatna! Jeste da se potpise papir da epidural podrazumeva neke rizike, ali su oni toliko retki i licno sam bila epiduralom toliko odusevljena da bih ga opet uzela kad bih se ponovno poradjala.

ana

pre 12 godina

Jos 1992 u Beogradu pomocu epiduralne anestezije rodila sam sina. Predivno iskustvo! To da zena treba da trpi tokom porodjaja stvar je macisticno-religiozne ideologije. Da li bi vadili zub bez anestezije???

Saja

pre 12 godina

(Bg Muskarac, 3. februar 2012 15:34)

Obozavam kad muskarac komentarise nesto sto nikada nije, niti ce iskusiti. U neke stvari se ne traba mesati. Da, bilo bi lepo i da decu donose rode...
Verovatno ni bolove od PMS ne bi izdrzao. Ostavi na onima koji trpe bolove da odluce, tvoj komentar je suvisan. Da li bi prisustvovao visecasovnom porodjaju neke tebi drage (zena, sestra...) osobe?

mami

pre 12 godina

Kao neko ko je imao priliku da se dva puta upusti u avanturu poradjanja prvi put bez drugi put sa epiduralom toplo bih preporucila epidural svim zenama koje imaju nameru da se poradjaju !!!!!!!!!!! ZIVEO EPIDURAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ines

pre 12 godina

@Bg muškarac,

uh, ovakve komentare "najbolje" volim, kad ti budeš bio u prilici da biraš hoćeš li ovako da se "žrtvuješ" ili ne, imaćeš moralno pravo da deliš savete i ostavljaš ovakve komentare, znači nikad! Epidural uvek, sem ako nije drugačije medicinski indikovano, najnormalnija stvar na svet u 21. veku. Naravno, za one koji u njemu žive.

ja

pre 12 godina

e pa muskarac, ajde ti lepo vadi zub bez anestezije onda... javi se kad budes mogao da se poradjas, nije ovo tema za tebe ;) preporucujem svakome epidural, svuda u svetu se daje maltene rutinski i po nekim istrazivanjima je porodjajni stres smanjen i kod majke i kod bebe, ja sam se poradjala sa epiduralom i to mi je najlepse iskustvo u zivotu, gledala sam svoje dete kako dolazi na ovaj svet bez panike, bolova i stresa... ovo je 21 vek i nema potrebe da trpljenjem bolova bilo koje prirode. ako postoji anestezija, lekovi protiv bolova, ne vidim zasto bi epidural bio izuzetak...

i treci put cu!

pre 12 godina

Dva puta sam se poradjala sa epiduralom, 2003. i 2009. godine. Na istom mestu ali su razlike u postupku ipak postojale, za sest godina naucili su jos ponesto. Iskustvo odlicno! Bebe rodjene zdrave i prave bez ikakvih problema, dojene od prvog dana. Ako se odlucimo za trece dete, opet cu na epidural.

cica

pre 12 godina

1. Nije tacno da su bebe uspavane zbog epidurala. To je prva laz koju mozete da procitate. Analgezija se daje u kicmeni kanal, i ne dolazi do bebe
2. Sto se napona tice, i vadjenja bebe vakuumom, ili ne osecanja napona, imam drugaricu koja se poradjala bez epidurala, i nije imala napone. Hvala bogu, isla je u skolu za psihofizicku pripremu, pa je znala kako da se napinje i rodi bebu
Testovi KKS, vreme zgrusavanja krvi, rade se pre porodjaja, i rzultati donose prilikom porodjaja, i ako nema kontraindikacija, svaka trudnica moze da dobije epidural
A kada muskarac komentarise ono sto u zivotu ne treba da ga zanima...Dobijemo misljenje Bgmuskarca

Jelena

pre 12 godina

Najbolja stvar na svetu! Iz licnog iskustva mogu da tvrdim da zlata vredi! U Kanadi se epidural rutinski daje, i svakom bih ga preporucila. Posle strasno bolnih kontrakcija, od trenutka kad se dobije epidural - razlika je neverovatna! Jeste da se potpise papir da epidural podrazumeva neke rizike, ali su oni toliko retki i licno sam bila epiduralom toliko odusevljena da bih ga opet uzela kad bih se ponovno poradjala.

Александрија

pre 12 godina

Лично искуство са епидуралом је било добро, али напомињем да сам претходно прошла обуку дисања у школи за труднице, што ми је веома помогло у завршној фази порођаја.

Danijela

pre 12 godina

Prvi put sam se porodila uz epidural 2010., sjajno iskustvo, porodjaj kratko trajao, osetila svaki napon i nemam nikakvu traumu od porodjaja. Sad u aprilu se opet poradjam uz epidural :)

za epidural

pre 12 godina

poradjala sam se pre 7 meseci bez epidurala, porodjaj je tako brzo krenuo da nije bilo vremena da primim epidural koji sam, uzgred, zelela. porodila sam se vrlo brzo i lako, i dobro sam podnosila bolove sve do onih najjacih koji dolaze pred napone. ti bolovi su zaista uzasni. na srecu, nisam dugo morala da ih trpim jer se sve dogodilo ekspresno. pitam se samo kako li je bilo onim zenama kod kojih je porodjaj trajao duze? tako da, bez obzira na moj brzi porodjaj i netraumaticno iskustvo, i cinjenicu da nijednu zenu "ne boli isto" i da je tolerancija na bol individualna, uvek sam za epidural. jer, zasto da trpite tolike bolove ako ne morate? i cemu, uostalom, trpljenje bilo kakvog bola?

Jovana

pre 12 godina

Problem je kod nas sto zene misle, i ponose se time, da su vise majke ako u potpunosti osete bol porodjaja! 2x sa epiduralom,i jos 100x ako treba. Ljudi,ipak smo u 21.veku, nemojmo da smo smesni i da se ponasamo kao da smo sa brda sisli!

tijana

pre 12 godina

posavetovala bih trudnice da ipak pre porodjaja urade test krvi koji se trazi(ili trazio 2009te godine) kod nas, da ne bi cekale na porodjajnom stolu rezultate i odluku dr da li sme ili ne sme da se primi epidural (moj slucaj), jer koliko god bile hrabre, to je zaista jedan od najjacih bolova. mada, evo, ja tue rezultate ne docekah, pa sam se porodila bez epidurala i nista mi ne fali a poprilicna sam kukavica.mozda je ipak prisustvo oca bolji izbor, hehe.

Nada

pre 12 godina

Ovo je moje misljenje:protivim se epiduralu.Bilo je puno opcija kad je moj porodjaj bio.Moja je odluka bila prirodni,bez ikakvih lekova.Ali to sam ja...ne odlucujem kada je neko drugi u pitanju.Svi smo razliciti i fizicki i psihicki.Daleko od toga da volim da trpim bolove.Iskreno,samo sam razmisljala o detetu tokom porodjaja,a mene koliko boli,pa sta cu,tako je.Brzo je sve bilo gotovo,dva ipo sata.Znam da se zene muce na porodjaju i da kod nekih traje mnogo duze.Dete nije lako roditi,ni odhraniti.Samo sam razmisljala da rodim zdravo,i misao da neki lek moze da naskodi,nije dolazio u obzir.To sam ja,a neka drugi rade kako zele.

...

pre 12 godina

@LB Zao mi je zaista sto se to dogodilo tvojoj prijateljici, ali sansa da se tako nesto dogodi je zaista minimalna. Da se vodimo po tom pitanju, decu ne bismo vakcinisali, ma ne bismo ni radjali jer postoji sansa da ce nesto da podje po zlu.
Sem u tim ekstremnim situacijama epidural nije opasan ni po majku ni po dete. Poradjala sam se prvi put bez epidurala, a inace ne mogu da podnesem bol. Imala sam napad panike usred porodjaja, povracala sam, ma bilo je grozno. Nakon toga smo zeleli jos dece, ali sam se ja panicno bojila porodjaja. Ali sam se sledeci put porodila sa epiduralom, osecala sam napone, ali je sve proslo savrseno...
Naravno, sve zavisi i od zene, i koliko bola moze da tolerise. Sto se mene licno tice, mene je epidural spasio...

Mia

pre 12 godina

Ja sam ZA epidural, jednom sam se porodila uz epidural i ponovo bih! Porodjaj mi je bio, uz indukciju, izuzetno bolan, mislila sam da ga necu preziveti, a istovremeno od bolova nisam mogla ni da se pomerim, bivala sam sve malaksalija i malaksalija. Kad sam konacno dobila epidural, sve je postalo pesma, svi bolovi su u trenutku prestali a ja sam uspela da povratim snagu i pozitivan stav kako bih porodjaj privela kraju, skoncentrisana i na sugestije doktora i babice. Vecina mojih prijateljica su takodje izabrale porodjaj uz epiduralnu anesteziju i ne znam nijedan primer sa posledicama, cak mogu reci da su se ti porodjaji odvijali mnogo brze i zene bi se uglavnom brze psihofizicki oporavile i postajale spremne za novu trudnocu.
Sto se bebe tice, nije tacno da je bila uspavana ili da nije sisala odmah posle porodjaja, cak naprotiv!
U svetu je koriscenje anestezije potpuno uobicajena procedura prilikom porodjaja, cak na zapadu zene salju kod psihologa ukoliko odbiju bezbolan porodjaj, jer se smatra da sa njima nesto nije u redu. Ali kako je nasa zemlja i dalje po mnogim stvarima u srednjem veku, anestezija je i dalje fama, tolika da cak u drzavnim domovima zdravlja i zube jos uvek popravljamo bez koriscenja iste.

Bg Muskarac

pre 12 godina

Svaka hemija koja se ubrzigava u majku dolazi i do bebe. Sto znaci da su i majka i beba "drogirane". Koliko stete tu ima za majku a koliko za bebu - vreme ce pokazati.
Inace, zene bi mogle da pokazu malo vise "zrtve" da dovedu potomka prirodno na svet. Bez hemije.

Veliki pozdrav svim trudnicama

Lola

pre 12 godina

Imala sam divan porodjaj sa epiduralom, i dace Bog, imacu ih jos! Problem u ovoj drzavi je sto vecina zena misli da su hrabrije, da vise vole dete i td, ako se poradjaju bez epidurala... Alo, ljudi.... U inostranstvu idete kod psihica ako zelite da trpite bolove, da vas ispitaju zasto tako, kada mozete da uzivate i da vam to zaista bude NAJLEPSI osecaj u zivotu! Nego ja mislim da to ovako ide: uglavnom su prtiv one koje su se vec porodile bez epidurala, trpele bol, i sad misle da su kao lavice, i ne znam ni ja sta... Pa pljuju po ovima sto su uzele epid... Svaka je nosila bebu 9m, svaka je izgurala napolje, a to, koja je veca lavica, pokazace godine koje slede, jer porodjaj je nista naspram brige, cuvanja i izvodjenja deteta na pravi put!

Slavka

pre 12 godina

U Smederevu nema biranja, podrazmeva se da ćeš da se porađaš vaginalno. Iako je epidural standardna usluga niko ti i ne spominje kao mogućnost, a carski rez samo preko veze.

BG Muskarac

pre 12 godina

Ocekivao sam ovakve komentare :)
Anestezija i hemija NARAVNO da ulaze u bebin krvotok. A cinjenica je da je to koncentracija koju podnosi beba koja ima ~3-4kg a majka ima ~60-70kg!

I naravno da utice na bebin tek rodjeni organizam koji jos ni vazduh nije okusio a vec u krvi sadrzi anestetik..
Pa bebe osecaju majcina osecanja u stomaku a kamoli unosenje kojekakvih hemijskih koktela. Istina je to zaista.

Znam da je bol teze podneti ali ipak koja je cena treba se raspitati i razmisliti zdravorazumski.

Veliki pozdrav mamama u buducim mamama :)

trecerotka belkinja

pre 12 godina

za uplasene devojke i istraumirane zene prethodnim porodjajem, glasam za DA. Ja licno lepo sam prolazila na porodjajima, laganiska ustajala iz kreveta (kad mi dozvole, da se ne srusim) posle porodjaja da idem u wc i pijem kafu, bez EP, pa cu i treci put tako, bas me briga za EP.

LB

pre 12 godina

@Mia,
ne znam o kojim zapadnim zemljama ti pricas, ali te makar u francuskoj niko ne tera kod "psihologa" u slucaju da odbijes epiduralnu. sta vise, jako cene i podrzavaju trudnicinu odluku kakva god ona bila i dopustaju ti da promenis misljene sve do poslednjeg momenta (recimo na oko 7cm dilatacije ti vise ne postavljaju epidural, jer nemaju vremena za isti).
drugi porodjaj mi je bio indukovan i bolan da, no porodila sam se za manje od sat vremena (kao i prvi put), bez epidurala, bez epiziotomije i nakon dva sata sam bila spremna kuci da idem.
svako ima pravo na odluku, i nema potrebe za prepucavanjem.
ja sam protiv epiduralne u svojim ledjima i svojoj krvi, a o tudjim ledjima i krvotoku nemam sta da odlucujem ni ja, a ni "psiholog".

Zoka

pre 12 godina

Mozda malo kasnim sa svojim komentarom ali ipak zelim da podelim svoje iskustvo sa svima vama, sadasnjim i buducim mamama.
Porodila sam se dva puta, prvi put sa epiduralom i drugi put bez njega. Prvi porodjaj je trajao jako dugo, imala sam konstantne bolove 24 sata a nisam mogla da se otvorim vise od 1.5 cm. Kad sam krenula u bolnicu po drugi put (posto su me prvi put vratili kuci jer nisam bila spremna), na putu za bolnicu, taksista mi je dao savet poucen iskustvom svoje zene. Rekao mi je da se njegova zena mucila kao i ja satima i da nije mogla da se otvori i cim je uzela epidural zavrsilo se sve u jako kratkom vremenu. Navodno, epidural opusti misice pogotovo ako si prvorotkinja. Do tog momenta sam bila apsolutno protiv epidurala i ne znam zasto sam uzela savet tog coveka tako ozbiljno, uglavnom, kad sam dosla u bolnicu i kad su mi rekli da sam se otvorila za 24 sata samo 1 cm nisam imala drugog izbora (tacnije, nisam vise mogla da izdrzim bolove) i trazila sam epidural. Moja prva devojcica je bila rodjenja bukvalno pola sata kasnije!Hvala Bogu, zdrava, sisala je odlicno, nije bila pospana. Sve je bilo kako treba da bude. Da napomenem, kad sam primila epidural i kad je krenuo da "radi" zakljucila sam da sam bila totalna budala sto ga nisam ranije uzela kad mi je nudjeno. Porodjaj sa epiduralom je bio milina. Drugu bebu sam rodila bez epidurala samo zato sto za njega nije bilo dovoljno vremena. Koliko god si spremna da ce da boli, ne mozez da budes dovoljno spremna na takav bol. Secam se da sam u jednom momentu pomislila da cu definitivno umreti od bolova dok je beba izlazila ;). U svakom slucaju, ako se ikad budem ponovo poradjaja, trazicu epidural cim zakoracim u bolnicu. Svim buducim mamama, sa epiduralom ili bez, srecno! Dobrodosle u svet mama, ovde je predivno!

Tea

pre 12 godina

Ja sam se poradjala oba puta bez epidurala, oba puta dugo i bolno. Imala sam napade panike, kada uzasno boli a ja tek na 7 cm. Kriza prodje, shvatis da nema nazad i da ce to proci. Onda se fokusiram na bol i svaku kontrakciju kontrolisem, od rane faze pa onda ocekujem vrh, vrh a onda ide opadajuce faza. Pa par minuta pauze, koja nije potpuno bezbolna. I tako nekih 8 sati. Anestezija u odredjenoj meri stize do bebe, sto nije nikakav problem ako je sve u redu, ali u slucaju da se stvari malo zakomplikuju i da beba mora vise da se bori, anestezija otezava stvar. Postoje nacini da se prirodan porodjaj donekle olaksa, kao sto je prisustvo drage osobe ili porodjaj u bazenu. Posle dva prirodna i malo duza porodjaja ne bi imala problem da kroz sve prodjem ponovo, samo je stvar u glavi!!!

LB

pre 12 godina

licno, vise sam se bojala eventualnih posledica epidurala nego porodjajnih bolova, te se u dva navrata porodih bez anestezije i sa bolovima, i sutra bih opet isto, jer se bol izdrzi a neke posledice bas i ne: prijateljicina sestra je ostala paralizovanih nogu nakon lose postavljenog epidurala, i to u francuskoj koja vazi za jednu od naprednijih zemalja sto se medicinske nege tice.

Bg Muskarac

pre 12 godina

Svaka hemija koja se ubrzigava u majku dolazi i do bebe. Sto znaci da su i majka i beba "drogirane". Koliko stete tu ima za majku a koliko za bebu - vreme ce pokazati.
Inace, zene bi mogle da pokazu malo vise "zrtve" da dovedu potomka prirodno na svet. Bez hemije.

Veliki pozdrav svim trudnicama

BG Muskarac

pre 12 godina

Ocekivao sam ovakve komentare :)
Anestezija i hemija NARAVNO da ulaze u bebin krvotok. A cinjenica je da je to koncentracija koju podnosi beba koja ima ~3-4kg a majka ima ~60-70kg!

I naravno da utice na bebin tek rodjeni organizam koji jos ni vazduh nije okusio a vec u krvi sadrzi anestetik..
Pa bebe osecaju majcina osecanja u stomaku a kamoli unosenje kojekakvih hemijskih koktela. Istina je to zaista.

Znam da je bol teze podneti ali ipak koja je cena treba se raspitati i razmisliti zdravorazumski.

Veliki pozdrav mamama u buducim mamama :)

Nada

pre 12 godina

Ovo je moje misljenje:protivim se epiduralu.Bilo je puno opcija kad je moj porodjaj bio.Moja je odluka bila prirodni,bez ikakvih lekova.Ali to sam ja...ne odlucujem kada je neko drugi u pitanju.Svi smo razliciti i fizicki i psihicki.Daleko od toga da volim da trpim bolove.Iskreno,samo sam razmisljala o detetu tokom porodjaja,a mene koliko boli,pa sta cu,tako je.Brzo je sve bilo gotovo,dva ipo sata.Znam da se zene muce na porodjaju i da kod nekih traje mnogo duze.Dete nije lako roditi,ni odhraniti.Samo sam razmisljala da rodim zdravo,i misao da neki lek moze da naskodi,nije dolazio u obzir.To sam ja,a neka drugi rade kako zele.

trecerotka belkinja

pre 12 godina

za uplasene devojke i istraumirane zene prethodnim porodjajem, glasam za DA. Ja licno lepo sam prolazila na porodjajima, laganiska ustajala iz kreveta (kad mi dozvole, da se ne srusim) posle porodjaja da idem u wc i pijem kafu, bez EP, pa cu i treci put tako, bas me briga za EP.

Tea

pre 12 godina

Ja sam se poradjala oba puta bez epidurala, oba puta dugo i bolno. Imala sam napade panike, kada uzasno boli a ja tek na 7 cm. Kriza prodje, shvatis da nema nazad i da ce to proci. Onda se fokusiram na bol i svaku kontrakciju kontrolisem, od rane faze pa onda ocekujem vrh, vrh a onda ide opadajuce faza. Pa par minuta pauze, koja nije potpuno bezbolna. I tako nekih 8 sati. Anestezija u odredjenoj meri stize do bebe, sto nije nikakav problem ako je sve u redu, ali u slucaju da se stvari malo zakomplikuju i da beba mora vise da se bori, anestezija otezava stvar. Postoje nacini da se prirodan porodjaj donekle olaksa, kao sto je prisustvo drage osobe ili porodjaj u bazenu. Posle dva prirodna i malo duza porodjaja ne bi imala problem da kroz sve prodjem ponovo, samo je stvar u glavi!!!

LB

pre 12 godina

licno, vise sam se bojala eventualnih posledica epidurala nego porodjajnih bolova, te se u dva navrata porodih bez anestezije i sa bolovima, i sutra bih opet isto, jer se bol izdrzi a neke posledice bas i ne: prijateljicina sestra je ostala paralizovanih nogu nakon lose postavljenog epidurala, i to u francuskoj koja vazi za jednu od naprednijih zemalja sto se medicinske nege tice.

LB

pre 12 godina

@Mia,
ne znam o kojim zapadnim zemljama ti pricas, ali te makar u francuskoj niko ne tera kod "psihologa" u slucaju da odbijes epiduralnu. sta vise, jako cene i podrzavaju trudnicinu odluku kakva god ona bila i dopustaju ti da promenis misljene sve do poslednjeg momenta (recimo na oko 7cm dilatacije ti vise ne postavljaju epidural, jer nemaju vremena za isti).
drugi porodjaj mi je bio indukovan i bolan da, no porodila sam se za manje od sat vremena (kao i prvi put), bez epidurala, bez epiziotomije i nakon dva sata sam bila spremna kuci da idem.
svako ima pravo na odluku, i nema potrebe za prepucavanjem.
ja sam protiv epiduralne u svojim ledjima i svojoj krvi, a o tudjim ledjima i krvotoku nemam sta da odlucujem ni ja, a ni "psiholog".

ana

pre 12 godina

Jos 1992 u Beogradu pomocu epiduralne anestezije rodila sam sina. Predivno iskustvo! To da zena treba da trpi tokom porodjaja stvar je macisticno-religiozne ideologije. Da li bi vadili zub bez anestezije???

cica

pre 12 godina

1. Nije tacno da su bebe uspavane zbog epidurala. To je prva laz koju mozete da procitate. Analgezija se daje u kicmeni kanal, i ne dolazi do bebe
2. Sto se napona tice, i vadjenja bebe vakuumom, ili ne osecanja napona, imam drugaricu koja se poradjala bez epidurala, i nije imala napone. Hvala bogu, isla je u skolu za psihofizicku pripremu, pa je znala kako da se napinje i rodi bebu
Testovi KKS, vreme zgrusavanja krvi, rade se pre porodjaja, i rzultati donose prilikom porodjaja, i ako nema kontraindikacija, svaka trudnica moze da dobije epidural
A kada muskarac komentarise ono sto u zivotu ne treba da ga zanima...Dobijemo misljenje Bgmuskarca

mami

pre 12 godina

Kao neko ko je imao priliku da se dva puta upusti u avanturu poradjanja prvi put bez drugi put sa epiduralom toplo bih preporucila epidural svim zenama koje imaju nameru da se poradjaju !!!!!!!!!!! ZIVEO EPIDURAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ines

pre 12 godina

@Bg muškarac,

uh, ovakve komentare "najbolje" volim, kad ti budeš bio u prilici da biraš hoćeš li ovako da se "žrtvuješ" ili ne, imaćeš moralno pravo da deliš savete i ostavljaš ovakve komentare, znači nikad! Epidural uvek, sem ako nije drugačije medicinski indikovano, najnormalnija stvar na svet u 21. veku. Naravno, za one koji u njemu žive.

Saja

pre 12 godina

(Bg Muskarac, 3. februar 2012 15:34)

Obozavam kad muskarac komentarise nesto sto nikada nije, niti ce iskusiti. U neke stvari se ne traba mesati. Da, bilo bi lepo i da decu donose rode...
Verovatno ni bolove od PMS ne bi izdrzao. Ostavi na onima koji trpe bolove da odluce, tvoj komentar je suvisan. Da li bi prisustvovao visecasovnom porodjaju neke tebi drage (zena, sestra...) osobe?

ja

pre 12 godina

e pa muskarac, ajde ti lepo vadi zub bez anestezije onda... javi se kad budes mogao da se poradjas, nije ovo tema za tebe ;) preporucujem svakome epidural, svuda u svetu se daje maltene rutinski i po nekim istrazivanjima je porodjajni stres smanjen i kod majke i kod bebe, ja sam se poradjala sa epiduralom i to mi je najlepse iskustvo u zivotu, gledala sam svoje dete kako dolazi na ovaj svet bez panike, bolova i stresa... ovo je 21 vek i nema potrebe da trpljenjem bolova bilo koje prirode. ako postoji anestezija, lekovi protiv bolova, ne vidim zasto bi epidural bio izuzetak...

i treci put cu!

pre 12 godina

Dva puta sam se poradjala sa epiduralom, 2003. i 2009. godine. Na istom mestu ali su razlike u postupku ipak postojale, za sest godina naucili su jos ponesto. Iskustvo odlicno! Bebe rodjene zdrave i prave bez ikakvih problema, dojene od prvog dana. Ako se odlucimo za trece dete, opet cu na epidural.

Jovana

pre 12 godina

Problem je kod nas sto zene misle, i ponose se time, da su vise majke ako u potpunosti osete bol porodjaja! 2x sa epiduralom,i jos 100x ako treba. Ljudi,ipak smo u 21.veku, nemojmo da smo smesni i da se ponasamo kao da smo sa brda sisli!

Jelena

pre 12 godina

Najbolja stvar na svetu! Iz licnog iskustva mogu da tvrdim da zlata vredi! U Kanadi se epidural rutinski daje, i svakom bih ga preporucila. Posle strasno bolnih kontrakcija, od trenutka kad se dobije epidural - razlika je neverovatna! Jeste da se potpise papir da epidural podrazumeva neke rizike, ali su oni toliko retki i licno sam bila epiduralom toliko odusevljena da bih ga opet uzela kad bih se ponovno poradjala.

Александрија

pre 12 godina

Лично искуство са епидуралом је било добро, али напомињем да сам претходно прошла обуку дисања у школи за труднице, што ми је веома помогло у завршној фази порођаја.

tijana

pre 12 godina

posavetovala bih trudnice da ipak pre porodjaja urade test krvi koji se trazi(ili trazio 2009te godine) kod nas, da ne bi cekale na porodjajnom stolu rezultate i odluku dr da li sme ili ne sme da se primi epidural (moj slucaj), jer koliko god bile hrabre, to je zaista jedan od najjacih bolova. mada, evo, ja tue rezultate ne docekah, pa sam se porodila bez epidurala i nista mi ne fali a poprilicna sam kukavica.mozda je ipak prisustvo oca bolji izbor, hehe.

Mia

pre 12 godina

Ja sam ZA epidural, jednom sam se porodila uz epidural i ponovo bih! Porodjaj mi je bio, uz indukciju, izuzetno bolan, mislila sam da ga necu preziveti, a istovremeno od bolova nisam mogla ni da se pomerim, bivala sam sve malaksalija i malaksalija. Kad sam konacno dobila epidural, sve je postalo pesma, svi bolovi su u trenutku prestali a ja sam uspela da povratim snagu i pozitivan stav kako bih porodjaj privela kraju, skoncentrisana i na sugestije doktora i babice. Vecina mojih prijateljica su takodje izabrale porodjaj uz epiduralnu anesteziju i ne znam nijedan primer sa posledicama, cak mogu reci da su se ti porodjaji odvijali mnogo brze i zene bi se uglavnom brze psihofizicki oporavile i postajale spremne za novu trudnocu.
Sto se bebe tice, nije tacno da je bila uspavana ili da nije sisala odmah posle porodjaja, cak naprotiv!
U svetu je koriscenje anestezije potpuno uobicajena procedura prilikom porodjaja, cak na zapadu zene salju kod psihologa ukoliko odbiju bezbolan porodjaj, jer se smatra da sa njima nesto nije u redu. Ali kako je nasa zemlja i dalje po mnogim stvarima u srednjem veku, anestezija je i dalje fama, tolika da cak u drzavnim domovima zdravlja i zube jos uvek popravljamo bez koriscenja iste.

Danijela

pre 12 godina

Prvi put sam se porodila uz epidural 2010., sjajno iskustvo, porodjaj kratko trajao, osetila svaki napon i nemam nikakvu traumu od porodjaja. Sad u aprilu se opet poradjam uz epidural :)

Lola

pre 12 godina

Imala sam divan porodjaj sa epiduralom, i dace Bog, imacu ih jos! Problem u ovoj drzavi je sto vecina zena misli da su hrabrije, da vise vole dete i td, ako se poradjaju bez epidurala... Alo, ljudi.... U inostranstvu idete kod psihica ako zelite da trpite bolove, da vas ispitaju zasto tako, kada mozete da uzivate i da vam to zaista bude NAJLEPSI osecaj u zivotu! Nego ja mislim da to ovako ide: uglavnom su prtiv one koje su se vec porodile bez epidurala, trpele bol, i sad misle da su kao lavice, i ne znam ni ja sta... Pa pljuju po ovima sto su uzele epid... Svaka je nosila bebu 9m, svaka je izgurala napolje, a to, koja je veca lavica, pokazace godine koje slede, jer porodjaj je nista naspram brige, cuvanja i izvodjenja deteta na pravi put!

za epidural

pre 12 godina

poradjala sam se pre 7 meseci bez epidurala, porodjaj je tako brzo krenuo da nije bilo vremena da primim epidural koji sam, uzgred, zelela. porodila sam se vrlo brzo i lako, i dobro sam podnosila bolove sve do onih najjacih koji dolaze pred napone. ti bolovi su zaista uzasni. na srecu, nisam dugo morala da ih trpim jer se sve dogodilo ekspresno. pitam se samo kako li je bilo onim zenama kod kojih je porodjaj trajao duze? tako da, bez obzira na moj brzi porodjaj i netraumaticno iskustvo, i cinjenicu da nijednu zenu "ne boli isto" i da je tolerancija na bol individualna, uvek sam za epidural. jer, zasto da trpite tolike bolove ako ne morate? i cemu, uostalom, trpljenje bilo kakvog bola?

Zoka

pre 12 godina

Mozda malo kasnim sa svojim komentarom ali ipak zelim da podelim svoje iskustvo sa svima vama, sadasnjim i buducim mamama.
Porodila sam se dva puta, prvi put sa epiduralom i drugi put bez njega. Prvi porodjaj je trajao jako dugo, imala sam konstantne bolove 24 sata a nisam mogla da se otvorim vise od 1.5 cm. Kad sam krenula u bolnicu po drugi put (posto su me prvi put vratili kuci jer nisam bila spremna), na putu za bolnicu, taksista mi je dao savet poucen iskustvom svoje zene. Rekao mi je da se njegova zena mucila kao i ja satima i da nije mogla da se otvori i cim je uzela epidural zavrsilo se sve u jako kratkom vremenu. Navodno, epidural opusti misice pogotovo ako si prvorotkinja. Do tog momenta sam bila apsolutno protiv epidurala i ne znam zasto sam uzela savet tog coveka tako ozbiljno, uglavnom, kad sam dosla u bolnicu i kad su mi rekli da sam se otvorila za 24 sata samo 1 cm nisam imala drugog izbora (tacnije, nisam vise mogla da izdrzim bolove) i trazila sam epidural. Moja prva devojcica je bila rodjenja bukvalno pola sata kasnije!Hvala Bogu, zdrava, sisala je odlicno, nije bila pospana. Sve je bilo kako treba da bude. Da napomenem, kad sam primila epidural i kad je krenuo da "radi" zakljucila sam da sam bila totalna budala sto ga nisam ranije uzela kad mi je nudjeno. Porodjaj sa epiduralom je bio milina. Drugu bebu sam rodila bez epidurala samo zato sto za njega nije bilo dovoljno vremena. Koliko god si spremna da ce da boli, ne mozez da budes dovoljno spremna na takav bol. Secam se da sam u jednom momentu pomislila da cu definitivno umreti od bolova dok je beba izlazila ;). U svakom slucaju, ako se ikad budem ponovo poradjaja, trazicu epidural cim zakoracim u bolnicu. Svim buducim mamama, sa epiduralom ili bez, srecno! Dobrodosle u svet mama, ovde je predivno!

...

pre 12 godina

@LB Zao mi je zaista sto se to dogodilo tvojoj prijateljici, ali sansa da se tako nesto dogodi je zaista minimalna. Da se vodimo po tom pitanju, decu ne bismo vakcinisali, ma ne bismo ni radjali jer postoji sansa da ce nesto da podje po zlu.
Sem u tim ekstremnim situacijama epidural nije opasan ni po majku ni po dete. Poradjala sam se prvi put bez epidurala, a inace ne mogu da podnesem bol. Imala sam napad panike usred porodjaja, povracala sam, ma bilo je grozno. Nakon toga smo zeleli jos dece, ali sam se ja panicno bojila porodjaja. Ali sam se sledeci put porodila sa epiduralom, osecala sam napone, ali je sve proslo savrseno...
Naravno, sve zavisi i od zene, i koliko bola moze da tolerise. Sto se mene licno tice, mene je epidural spasio...

Slavka

pre 12 godina

U Smederevu nema biranja, podrazmeva se da ćeš da se porađaš vaginalno. Iako je epidural standardna usluga niko ti i ne spominje kao mogućnost, a carski rez samo preko veze.