Subota, 14.01.2012.

13:20

Kakvi su savremeni očevi i sinovi?

Izvor: Zoran Milivojeviæ

Kakvi su savremeni oèevi i sinovi? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Vlajko

pre 12 godina

Ja najvise volim da budem sa svojim sinom, a tek ima 3 godine. Voli da pecamo zajedno da sviramo gitaru,onda on sad hrani ribice u akvarijumu, cak kad kuvam hoce da ga uzmem da on promesa rucak i vise i ne znam sta sve.Ja sam presrecan sto sam otac i ne vidim nista draze nego da provodim vreme sa porodicom. Jedino je to kazu stariji sto se pamti i to je najkvalitetnije vreme u zivotu. Onaj prijatelj Dzordz Kluni nije ni svestan sta je izgubio u zivotu. Pozdrav za sve tate, sve najlepse i puno uspeha. Vlajko

kudaideovajsvet

pre 12 godina

Odlična tema i odličan tekst. Mislim da koren problema većine muškaraca koji žive kao homoseksualci, imaju homoseksualne tendencije ili pak imaju razne emocionalne probleme i ne mogu da se ostvare u životu, leži u nedovoljno kvalitetnom odnosu sa vlastitim ocem ili u njegovom neprisustvu tokom detinjstva. Dečaci trebaju muški uzor, muškarca koji neće samo biti njihov biološki otac, već će preuzeti ulogu muškarca (čitaj odgovornost) i raditi ono što se raditi mora. To znači vaspitavanje klinca, održavanje doma i domaćinstva, snabdevanje i zaštita porodice i ukazivanje ljubavi odnosno demonstracija zdravih odnosa medju ljudima. Na žalost današnje društvo je suviše individualističko da bismo se zauzeli za porodice i interese drugih (pa čak i onih najbližih). Naše ´primitivne´ zemlje još uvek donekle imaju te neke tradicionalne vrednosti, ali sve se plašim da taj zapadni ´sistem´ više i više prodire i u naše društvo. Naravno, veliku ulogu imaju i mediji i plasiranje, kako je rekao dr, raznih priča i scenarija gde su žene sve više samostalne i preuzimaju mušku ulogu. Uloga muškarca u današnjim medijima je dovedena na puko preživljavanje i ispunjavanje svojih bioloških potreba i ´životinjskih´ nagona, a sve to je prikazano kao prihvatljivo, zanimljivo i veoma smešno. Prave vrednosti pravog muškarca danas na tv-u jako retko nalazite, jer je to jednostvano dosadno i nezanimljivo. Zaista mislim da je patrijarhalno društvo ono društvo za koje je čovek stvoren, a upravo to sve manje i manje vidimo u današnjem svetu gde je porodica nešto za šta niko (od očeva, majki pa i same dece) neće da preuzme odgovornost. Onda se nemojmo čuditi ako nam se društvo menja i postaje sve više perverzno i izvitopereno!

bolid

pre 12 godina

odrastao sa (bez) ocem workoholikom. Isprepadan sta me ceka povukao sam se u lenjost, koja me naterala da radim sto manje te sam zavrsio kao poslodavac. Niti je sve crno, niti belo ...

Oa

pre 12 godina

Ako izuzmem ovaj komentar za "savremene" teorije, ja sam vam Miso dala plus ne kao popu (tu se razilazimo) vec kao ocu. Budite i nezni, i strogi prema oboma i supruga i vi (nema tu sta je ocevo, a sta majcino), tako deca rastu u sposobne ljude, a ne razmazene i bahate osobe.

Caletu smo sestra i ja, kao odrasle i zrele, njegove gluposti odbile na mladost i specificnu vrstu (ne)vaspitanja koju je dobio, iako je mamu to kostalo ohoho, a i nas. U starosti je sazrelio i donekle omudrio, ali za nase dobro odrastanje, onda kada je trebalo zasluzna je cvrstina i primer nase majke, mnogo puta potcenjene na onaj nacin kako se samo zene u "maskulinizovanim" kulturama potcenjuju i kao dobronamerno patroniziraju. Ostavljena da prakticno sve ozbiljno vezano za nase zivote resava i odlucuje sama, bila je prava lavica.

Nista nigde nije savrseno, ali na tom zapadu mnogi ocevi i oni u braku i oni rastavljni iskreno koriste svoje vreme sa decom i dele dosadne obaveze sa manje ili vise obrazovanim i zaposlenim majkama svoje dece, a naravo ima i onih bahatih, neodgovornih i nasilnih, kao i majki uostalom...

A da srpsko drustvo ipak negde napreduje meni vise govore komentari na tekst o prisustvu tata na porodjaju, a ne ovi sto na svaku temu naricu o izgubljenoj dominaciji u odnosu na "glupave", "nesposobne" i "kukavne" zene.

Nazalost, nismo jedine

pre 12 godina

@Ona, 15. januar 2012 11:14
Kao da sam svoju pricu procitala. Toliko puta sam zahvalila bogu na svojoj majci, a i na tome sto moj otac nema musku decu.

Ona

pre 12 godina

@nisi sovinista

O da, jesi i to kakav...Moja mama je radila i za mene je najbolja majka na svetu, ona je postavljala zahteve, bila stroga i napravila od mene borbenu osobu, ne njanjavicu. Svakog jutra kazem hvala na njoj, zavrsila sam tesku skolu, menjala poslove, promenila drzavu, zavrsavam prakticne stvari ne cekajuci "njega" da me nahrani, ogreje i spase od surovog sveta. Kad procita covek neke od komentara, pre bi se ubila nego da mi egzistencija zavisi od iskompleksiranih osoba koje su ubedjene da to sto drugi imaju mogucnost ukida nesto njihovo..
Moj cale, danas deda je kao dobar deo balkanskih sinova razmazen od svoje majke(iako je i ona radila)i sa tipicnim balkanskim ocem koji je mislio da je smaracina oko dece zenski posao ...kada je bio mlad, sve mu je bilo tesko, na svaki zahtev, podsticaj bilo je sta ima ko njemu da kaze i trazi, nista rizik, samo poznata sredina, poznati ljudi okolo i glumnljenje muskarcine...a njegovoj deci kako bude...

Hvala Bogu na mojoj majci sto nije napravila debila od mene. I da ostanem bez banke u trenutku, znam da necu propasti. Ona u meni govori da covek ne treba da odustane ni kad je mrtav.

dr

pre 12 godina

Dobar tekst.Ne obazirite se na reakcije feminista.Uvek imajte na umu da su feministi,naročito kod nas, gonjeni kompleksima niže vrednosti,i reaguju burno na ono što im se ne dopada. Ali oni,jednostavno nisu u pravu.
Nego da se vratimo temi.

Bavim se već deceniju i više izučavanjem ove materije,i pišem knjigu o tome.

Postoji danas drugi razlog, feminizacije savremenog dečaka,koja se vrši ciljano,još razorniji od ovog navedenog u tekstu.

Usled direktiva feminističkih centara na zapadu,već desetak godina,vrši se propagandni eksperiment scenarija, radi tzv 'prevaspitavanja' današnjih savremenih muškaraca.

Primetili ste razliku u scenarijima savremenih filmova u odnosu na one pre deset petnaest godina,serija,i naročito video igara,gde su žene stavljene u prirodno muške uloge(Junaka,ratnika,vitezova itd,i gde dominiraju kad je reč o nekoj grupi.Znači glume vodju u toj situaciji).

Osim što ovi scenariji ima ulogu masovne hipnoze,i zadovoljavanja ega feminističkih krugova,i prevaspitavanja muškaraca,gde je potrebno da se uvere, kako su žene jednake muškarcima,ovo dakle ima jedan razorni uticaj na mozak i shvatanja,još nezrelog mladca.
Imamo danas slučaj u mmo,(multiplejer igrama na Internetu)gde dečaci, masovno igraju sa ženskim karakterom u igri,dakle njihov alter ego postaje žena!
Potrebno je odupreti se uticaju ovih scenarija,jer svako nametanje vodi u deformaciju,u ovom slučaju feminizaciji dečaka.

Najopasnije je što su ove grupe delovi sistema,i imaju odlučujući uticaj na stvaranje novih zakona.
Tu vidim najveći problem u budućnosti.

Andreja

pre 12 godina

Pa da, strašno šta sve dolazi sa zapada.
Očevi odmah da ste uzeli svoje trogodišnje sinove za ruke i da ste ih odveli u kafanu da pijete rakije i sve pare da ste odmah potrošili na kalašture!

nisam sovinista

pre 12 godina

retkost .... procitas i poistovetis se sa tekstom KONACNO ( a, mama bezobraznica ide na posao , zavrsila fakultet da bude domacica - pripadnica zenskog pola napisala u komentaru verovatno sada iznad mog) e to je ta tuga a jedino zalosnije jeste sto i nakon ukazivanja i dalje se ne shvata greska mlade osobe poput ove dame!!!! Zenski lobi (nazalost sve ucestaliji) se ogleda u tome da sam sebe postavis u tezaak polozaj i jadas se zasto si u njemu ... nijednom normalnom coveku nije cilj da zene postavi u podredjen i zavisan polozaj odakle se ta percepcija zivota stvorila pojma nemam odjednom nicu sigurne kuce, drugarice dama koje bi trebale prevashodno da budu majke , prezauzete zene sa telefonima proklijalim u usima, i to se dozivljava kao samostalnost!!.Cini mi se da je sve to vise posledica nekog da Bog sacuva jako devijantnog marketinga nego li potrebe . Toliko stvari u prirodi funkcionise na savrsen nacin al eto neko misli da zna bolje .... bas tuzno

pop Misa

pre 12 godina

Konačno jedan dobar tekst u moru raznoraznih "savremenih" gluposti!
Imam 33 godine i ćerku koja ima 21 mesec a za tri meseca bi trebalo da mi se rodi i sin. Ćerku obožavam, svuda je vodim sa sobom, mazim se s njom uvek kad mogu, vrlo često se odričem raznih sedenja po kafanama i gledanja sporta u muškom društvu da bih vreme provodio s njom, a da sutra ujutru ne budem umoran i mamuran. Mrzim kada moram da je "disciplinujem" tako što joj oduzimam igračke, gasim crtane, uskraćujem čokoladu i sl., ali to je nešto što MORAM da radim, pre svega zbog nje, i tu nije stvar da li ja to volim ili ne, već da li kao otac to treba ili ne treba da radim. Obzirom da čekam sina, često u šali kažem kako s njim neću da se mazim, a disciplina će biti podignuta na kvadrat, ali zato jedva čekam da ga uhvatim za ruku i povedem sa sobom na utakmicu, kod prijatelja na partiju rizika, u kafanu na gusti sok i ćevape i svuda gde mogu da ga vodim. Ja pamtim samo jedne batine koje sam dobio kao mali od oca i debelo sam ih zaslužio, ali je otac bio otac a majka je bila majka, i pri tome su oboje radili i dolazili kući posle 4, ali su vreme nakon toga provodili sa mnom i bratom igrajući se s nama svako na svoj način.

slozaj

pre 12 godina

@nikola kako to kao da je pop pisao molim te mi objasni!
slično pitanje i za Vladimira i plus zasto spominjes Isusa a kazes kao da je pop pisao.
poetpostavljam da obojica mislite negativno o textu

Marija

pre 12 godina

Ovo je toliko zatucano da bi se svaki savremeni psiholog koji prucava rodne uloge (kako pogresno rekoste "polne uloge") u savremenom svetu grohotom nasmejao.
Znaci, tata koji vise provodi vremena sa sinom postaje "muska mama", jer ga voli i brine o njemu, dok mama (bezobraznica, sram je bilo ide na posao, hoce da radi, a ne da zavrsi fakultet da bi bila domacica) je "primorana da se ponasa muski".

Marija

pre 12 godina

Ovo je toliko zatucano da bi se svaki savremeni psiholog koji prucava rodne uloge (kako pogresno rekoste "polne uloge") u savremenom svetu grohotom nasmejao.
Znaci, tata koji vise provodi vremena sa sinom postaje "muska mama", jer ga voli i brine o njemu, dok mama (bezobraznica, sram je bilo ide na posao, hoce da radi, a ne da zavrsi fakultet da bi bila domacica) je "primorana da se ponasa muski".

pop Misa

pre 12 godina

Konačno jedan dobar tekst u moru raznoraznih "savremenih" gluposti!
Imam 33 godine i ćerku koja ima 21 mesec a za tri meseca bi trebalo da mi se rodi i sin. Ćerku obožavam, svuda je vodim sa sobom, mazim se s njom uvek kad mogu, vrlo često se odričem raznih sedenja po kafanama i gledanja sporta u muškom društvu da bih vreme provodio s njom, a da sutra ujutru ne budem umoran i mamuran. Mrzim kada moram da je "disciplinujem" tako što joj oduzimam igračke, gasim crtane, uskraćujem čokoladu i sl., ali to je nešto što MORAM da radim, pre svega zbog nje, i tu nije stvar da li ja to volim ili ne, već da li kao otac to treba ili ne treba da radim. Obzirom da čekam sina, često u šali kažem kako s njim neću da se mazim, a disciplina će biti podignuta na kvadrat, ali zato jedva čekam da ga uhvatim za ruku i povedem sa sobom na utakmicu, kod prijatelja na partiju rizika, u kafanu na gusti sok i ćevape i svuda gde mogu da ga vodim. Ja pamtim samo jedne batine koje sam dobio kao mali od oca i debelo sam ih zaslužio, ali je otac bio otac a majka je bila majka, i pri tome su oboje radili i dolazili kući posle 4, ali su vreme nakon toga provodili sa mnom i bratom igrajući se s nama svako na svoj način.

Ona

pre 12 godina

@nisi sovinista

O da, jesi i to kakav...Moja mama je radila i za mene je najbolja majka na svetu, ona je postavljala zahteve, bila stroga i napravila od mene borbenu osobu, ne njanjavicu. Svakog jutra kazem hvala na njoj, zavrsila sam tesku skolu, menjala poslove, promenila drzavu, zavrsavam prakticne stvari ne cekajuci "njega" da me nahrani, ogreje i spase od surovog sveta. Kad procita covek neke od komentara, pre bi se ubila nego da mi egzistencija zavisi od iskompleksiranih osoba koje su ubedjene da to sto drugi imaju mogucnost ukida nesto njihovo..
Moj cale, danas deda je kao dobar deo balkanskih sinova razmazen od svoje majke(iako je i ona radila)i sa tipicnim balkanskim ocem koji je mislio da je smaracina oko dece zenski posao ...kada je bio mlad, sve mu je bilo tesko, na svaki zahtev, podsticaj bilo je sta ima ko njemu da kaze i trazi, nista rizik, samo poznata sredina, poznati ljudi okolo i glumnljenje muskarcine...a njegovoj deci kako bude...

Hvala Bogu na mojoj majci sto nije napravila debila od mene. I da ostanem bez banke u trenutku, znam da necu propasti. Ona u meni govori da covek ne treba da odustane ni kad je mrtav.

Andreja

pre 12 godina

Pa da, strašno šta sve dolazi sa zapada.
Očevi odmah da ste uzeli svoje trogodišnje sinove za ruke i da ste ih odveli u kafanu da pijete rakije i sve pare da ste odmah potrošili na kalašture!

nisam sovinista

pre 12 godina

retkost .... procitas i poistovetis se sa tekstom KONACNO ( a, mama bezobraznica ide na posao , zavrsila fakultet da bude domacica - pripadnica zenskog pola napisala u komentaru verovatno sada iznad mog) e to je ta tuga a jedino zalosnije jeste sto i nakon ukazivanja i dalje se ne shvata greska mlade osobe poput ove dame!!!! Zenski lobi (nazalost sve ucestaliji) se ogleda u tome da sam sebe postavis u tezaak polozaj i jadas se zasto si u njemu ... nijednom normalnom coveku nije cilj da zene postavi u podredjen i zavisan polozaj odakle se ta percepcija zivota stvorila pojma nemam odjednom nicu sigurne kuce, drugarice dama koje bi trebale prevashodno da budu majke , prezauzete zene sa telefonima proklijalim u usima, i to se dozivljava kao samostalnost!!.Cini mi se da je sve to vise posledica nekog da Bog sacuva jako devijantnog marketinga nego li potrebe . Toliko stvari u prirodi funkcionise na savrsen nacin al eto neko misli da zna bolje .... bas tuzno

dr

pre 12 godina

Dobar tekst.Ne obazirite se na reakcije feminista.Uvek imajte na umu da su feministi,naročito kod nas, gonjeni kompleksima niže vrednosti,i reaguju burno na ono što im se ne dopada. Ali oni,jednostavno nisu u pravu.
Nego da se vratimo temi.

Bavim se već deceniju i više izučavanjem ove materije,i pišem knjigu o tome.

Postoji danas drugi razlog, feminizacije savremenog dečaka,koja se vrši ciljano,još razorniji od ovog navedenog u tekstu.

Usled direktiva feminističkih centara na zapadu,već desetak godina,vrši se propagandni eksperiment scenarija, radi tzv 'prevaspitavanja' današnjih savremenih muškaraca.

Primetili ste razliku u scenarijima savremenih filmova u odnosu na one pre deset petnaest godina,serija,i naročito video igara,gde su žene stavljene u prirodno muške uloge(Junaka,ratnika,vitezova itd,i gde dominiraju kad je reč o nekoj grupi.Znači glume vodju u toj situaciji).

Osim što ovi scenariji ima ulogu masovne hipnoze,i zadovoljavanja ega feminističkih krugova,i prevaspitavanja muškaraca,gde je potrebno da se uvere, kako su žene jednake muškarcima,ovo dakle ima jedan razorni uticaj na mozak i shvatanja,još nezrelog mladca.
Imamo danas slučaj u mmo,(multiplejer igrama na Internetu)gde dečaci, masovno igraju sa ženskim karakterom u igri,dakle njihov alter ego postaje žena!
Potrebno je odupreti se uticaju ovih scenarija,jer svako nametanje vodi u deformaciju,u ovom slučaju feminizaciji dečaka.

Najopasnije je što su ove grupe delovi sistema,i imaju odlučujući uticaj na stvaranje novih zakona.
Tu vidim najveći problem u budućnosti.

Nazalost, nismo jedine

pre 12 godina

@Ona, 15. januar 2012 11:14
Kao da sam svoju pricu procitala. Toliko puta sam zahvalila bogu na svojoj majci, a i na tome sto moj otac nema musku decu.

Oa

pre 12 godina

Ako izuzmem ovaj komentar za "savremene" teorije, ja sam vam Miso dala plus ne kao popu (tu se razilazimo) vec kao ocu. Budite i nezni, i strogi prema oboma i supruga i vi (nema tu sta je ocevo, a sta majcino), tako deca rastu u sposobne ljude, a ne razmazene i bahate osobe.

Caletu smo sestra i ja, kao odrasle i zrele, njegove gluposti odbile na mladost i specificnu vrstu (ne)vaspitanja koju je dobio, iako je mamu to kostalo ohoho, a i nas. U starosti je sazrelio i donekle omudrio, ali za nase dobro odrastanje, onda kada je trebalo zasluzna je cvrstina i primer nase majke, mnogo puta potcenjene na onaj nacin kako se samo zene u "maskulinizovanim" kulturama potcenjuju i kao dobronamerno patroniziraju. Ostavljena da prakticno sve ozbiljno vezano za nase zivote resava i odlucuje sama, bila je prava lavica.

Nista nigde nije savrseno, ali na tom zapadu mnogi ocevi i oni u braku i oni rastavljni iskreno koriste svoje vreme sa decom i dele dosadne obaveze sa manje ili vise obrazovanim i zaposlenim majkama svoje dece, a naravo ima i onih bahatih, neodgovornih i nasilnih, kao i majki uostalom...

A da srpsko drustvo ipak negde napreduje meni vise govore komentari na tekst o prisustvu tata na porodjaju, a ne ovi sto na svaku temu naricu o izgubljenoj dominaciji u odnosu na "glupave", "nesposobne" i "kukavne" zene.

Vlajko

pre 12 godina

Ja najvise volim da budem sa svojim sinom, a tek ima 3 godine. Voli da pecamo zajedno da sviramo gitaru,onda on sad hrani ribice u akvarijumu, cak kad kuvam hoce da ga uzmem da on promesa rucak i vise i ne znam sta sve.Ja sam presrecan sto sam otac i ne vidim nista draze nego da provodim vreme sa porodicom. Jedino je to kazu stariji sto se pamti i to je najkvalitetnije vreme u zivotu. Onaj prijatelj Dzordz Kluni nije ni svestan sta je izgubio u zivotu. Pozdrav za sve tate, sve najlepse i puno uspeha. Vlajko

kudaideovajsvet

pre 12 godina

Odlična tema i odličan tekst. Mislim da koren problema većine muškaraca koji žive kao homoseksualci, imaju homoseksualne tendencije ili pak imaju razne emocionalne probleme i ne mogu da se ostvare u životu, leži u nedovoljno kvalitetnom odnosu sa vlastitim ocem ili u njegovom neprisustvu tokom detinjstva. Dečaci trebaju muški uzor, muškarca koji neće samo biti njihov biološki otac, već će preuzeti ulogu muškarca (čitaj odgovornost) i raditi ono što se raditi mora. To znači vaspitavanje klinca, održavanje doma i domaćinstva, snabdevanje i zaštita porodice i ukazivanje ljubavi odnosno demonstracija zdravih odnosa medju ljudima. Na žalost današnje društvo je suviše individualističko da bismo se zauzeli za porodice i interese drugih (pa čak i onih najbližih). Naše ´primitivne´ zemlje još uvek donekle imaju te neke tradicionalne vrednosti, ali sve se plašim da taj zapadni ´sistem´ više i više prodire i u naše društvo. Naravno, veliku ulogu imaju i mediji i plasiranje, kako je rekao dr, raznih priča i scenarija gde su žene sve više samostalne i preuzimaju mušku ulogu. Uloga muškarca u današnjim medijima je dovedena na puko preživljavanje i ispunjavanje svojih bioloških potreba i ´životinjskih´ nagona, a sve to je prikazano kao prihvatljivo, zanimljivo i veoma smešno. Prave vrednosti pravog muškarca danas na tv-u jako retko nalazite, jer je to jednostvano dosadno i nezanimljivo. Zaista mislim da je patrijarhalno društvo ono društvo za koje je čovek stvoren, a upravo to sve manje i manje vidimo u današnjem svetu gde je porodica nešto za šta niko (od očeva, majki pa i same dece) neće da preuzme odgovornost. Onda se nemojmo čuditi ako nam se društvo menja i postaje sve više perverzno i izvitopereno!

slozaj

pre 12 godina

@nikola kako to kao da je pop pisao molim te mi objasni!
slično pitanje i za Vladimira i plus zasto spominjes Isusa a kazes kao da je pop pisao.
poetpostavljam da obojica mislite negativno o textu

bolid

pre 12 godina

odrastao sa (bez) ocem workoholikom. Isprepadan sta me ceka povukao sam se u lenjost, koja me naterala da radim sto manje te sam zavrsio kao poslodavac. Niti je sve crno, niti belo ...

Marija

pre 12 godina

Ovo je toliko zatucano da bi se svaki savremeni psiholog koji prucava rodne uloge (kako pogresno rekoste "polne uloge") u savremenom svetu grohotom nasmejao.
Znaci, tata koji vise provodi vremena sa sinom postaje "muska mama", jer ga voli i brine o njemu, dok mama (bezobraznica, sram je bilo ide na posao, hoce da radi, a ne da zavrsi fakultet da bi bila domacica) je "primorana da se ponasa muski".

dr

pre 12 godina

Dobar tekst.Ne obazirite se na reakcije feminista.Uvek imajte na umu da su feministi,naročito kod nas, gonjeni kompleksima niže vrednosti,i reaguju burno na ono što im se ne dopada. Ali oni,jednostavno nisu u pravu.
Nego da se vratimo temi.

Bavim se već deceniju i više izučavanjem ove materije,i pišem knjigu o tome.

Postoji danas drugi razlog, feminizacije savremenog dečaka,koja se vrši ciljano,još razorniji od ovog navedenog u tekstu.

Usled direktiva feminističkih centara na zapadu,već desetak godina,vrši se propagandni eksperiment scenarija, radi tzv 'prevaspitavanja' današnjih savremenih muškaraca.

Primetili ste razliku u scenarijima savremenih filmova u odnosu na one pre deset petnaest godina,serija,i naročito video igara,gde su žene stavljene u prirodno muške uloge(Junaka,ratnika,vitezova itd,i gde dominiraju kad je reč o nekoj grupi.Znači glume vodju u toj situaciji).

Osim što ovi scenariji ima ulogu masovne hipnoze,i zadovoljavanja ega feminističkih krugova,i prevaspitavanja muškaraca,gde je potrebno da se uvere, kako su žene jednake muškarcima,ovo dakle ima jedan razorni uticaj na mozak i shvatanja,još nezrelog mladca.
Imamo danas slučaj u mmo,(multiplejer igrama na Internetu)gde dečaci, masovno igraju sa ženskim karakterom u igri,dakle njihov alter ego postaje žena!
Potrebno je odupreti se uticaju ovih scenarija,jer svako nametanje vodi u deformaciju,u ovom slučaju feminizaciji dečaka.

Najopasnije je što su ove grupe delovi sistema,i imaju odlučujući uticaj na stvaranje novih zakona.
Tu vidim najveći problem u budućnosti.

nisam sovinista

pre 12 godina

retkost .... procitas i poistovetis se sa tekstom KONACNO ( a, mama bezobraznica ide na posao , zavrsila fakultet da bude domacica - pripadnica zenskog pola napisala u komentaru verovatno sada iznad mog) e to je ta tuga a jedino zalosnije jeste sto i nakon ukazivanja i dalje se ne shvata greska mlade osobe poput ove dame!!!! Zenski lobi (nazalost sve ucestaliji) se ogleda u tome da sam sebe postavis u tezaak polozaj i jadas se zasto si u njemu ... nijednom normalnom coveku nije cilj da zene postavi u podredjen i zavisan polozaj odakle se ta percepcija zivota stvorila pojma nemam odjednom nicu sigurne kuce, drugarice dama koje bi trebale prevashodno da budu majke , prezauzete zene sa telefonima proklijalim u usima, i to se dozivljava kao samostalnost!!.Cini mi se da je sve to vise posledica nekog da Bog sacuva jako devijantnog marketinga nego li potrebe . Toliko stvari u prirodi funkcionise na savrsen nacin al eto neko misli da zna bolje .... bas tuzno

pop Misa

pre 12 godina

Konačno jedan dobar tekst u moru raznoraznih "savremenih" gluposti!
Imam 33 godine i ćerku koja ima 21 mesec a za tri meseca bi trebalo da mi se rodi i sin. Ćerku obožavam, svuda je vodim sa sobom, mazim se s njom uvek kad mogu, vrlo često se odričem raznih sedenja po kafanama i gledanja sporta u muškom društvu da bih vreme provodio s njom, a da sutra ujutru ne budem umoran i mamuran. Mrzim kada moram da je "disciplinujem" tako što joj oduzimam igračke, gasim crtane, uskraćujem čokoladu i sl., ali to je nešto što MORAM da radim, pre svega zbog nje, i tu nije stvar da li ja to volim ili ne, već da li kao otac to treba ili ne treba da radim. Obzirom da čekam sina, često u šali kažem kako s njim neću da se mazim, a disciplina će biti podignuta na kvadrat, ali zato jedva čekam da ga uhvatim za ruku i povedem sa sobom na utakmicu, kod prijatelja na partiju rizika, u kafanu na gusti sok i ćevape i svuda gde mogu da ga vodim. Ja pamtim samo jedne batine koje sam dobio kao mali od oca i debelo sam ih zaslužio, ali je otac bio otac a majka je bila majka, i pri tome su oboje radili i dolazili kući posle 4, ali su vreme nakon toga provodili sa mnom i bratom igrajući se s nama svako na svoj način.

slozaj

pre 12 godina

@nikola kako to kao da je pop pisao molim te mi objasni!
slično pitanje i za Vladimira i plus zasto spominjes Isusa a kazes kao da je pop pisao.
poetpostavljam da obojica mislite negativno o textu

Andreja

pre 12 godina

Pa da, strašno šta sve dolazi sa zapada.
Očevi odmah da ste uzeli svoje trogodišnje sinove za ruke i da ste ih odveli u kafanu da pijete rakije i sve pare da ste odmah potrošili na kalašture!

kudaideovajsvet

pre 12 godina

Odlična tema i odličan tekst. Mislim da koren problema većine muškaraca koji žive kao homoseksualci, imaju homoseksualne tendencije ili pak imaju razne emocionalne probleme i ne mogu da se ostvare u životu, leži u nedovoljno kvalitetnom odnosu sa vlastitim ocem ili u njegovom neprisustvu tokom detinjstva. Dečaci trebaju muški uzor, muškarca koji neće samo biti njihov biološki otac, već će preuzeti ulogu muškarca (čitaj odgovornost) i raditi ono što se raditi mora. To znači vaspitavanje klinca, održavanje doma i domaćinstva, snabdevanje i zaštita porodice i ukazivanje ljubavi odnosno demonstracija zdravih odnosa medju ljudima. Na žalost današnje društvo je suviše individualističko da bismo se zauzeli za porodice i interese drugih (pa čak i onih najbližih). Naše ´primitivne´ zemlje još uvek donekle imaju te neke tradicionalne vrednosti, ali sve se plašim da taj zapadni ´sistem´ više i više prodire i u naše društvo. Naravno, veliku ulogu imaju i mediji i plasiranje, kako je rekao dr, raznih priča i scenarija gde su žene sve više samostalne i preuzimaju mušku ulogu. Uloga muškarca u današnjim medijima je dovedena na puko preživljavanje i ispunjavanje svojih bioloških potreba i ´životinjskih´ nagona, a sve to je prikazano kao prihvatljivo, zanimljivo i veoma smešno. Prave vrednosti pravog muškarca danas na tv-u jako retko nalazite, jer je to jednostvano dosadno i nezanimljivo. Zaista mislim da je patrijarhalno društvo ono društvo za koje je čovek stvoren, a upravo to sve manje i manje vidimo u današnjem svetu gde je porodica nešto za šta niko (od očeva, majki pa i same dece) neće da preuzme odgovornost. Onda se nemojmo čuditi ako nam se društvo menja i postaje sve više perverzno i izvitopereno!

Ona

pre 12 godina

@nisi sovinista

O da, jesi i to kakav...Moja mama je radila i za mene je najbolja majka na svetu, ona je postavljala zahteve, bila stroga i napravila od mene borbenu osobu, ne njanjavicu. Svakog jutra kazem hvala na njoj, zavrsila sam tesku skolu, menjala poslove, promenila drzavu, zavrsavam prakticne stvari ne cekajuci "njega" da me nahrani, ogreje i spase od surovog sveta. Kad procita covek neke od komentara, pre bi se ubila nego da mi egzistencija zavisi od iskompleksiranih osoba koje su ubedjene da to sto drugi imaju mogucnost ukida nesto njihovo..
Moj cale, danas deda je kao dobar deo balkanskih sinova razmazen od svoje majke(iako je i ona radila)i sa tipicnim balkanskim ocem koji je mislio da je smaracina oko dece zenski posao ...kada je bio mlad, sve mu je bilo tesko, na svaki zahtev, podsticaj bilo je sta ima ko njemu da kaze i trazi, nista rizik, samo poznata sredina, poznati ljudi okolo i glumnljenje muskarcine...a njegovoj deci kako bude...

Hvala Bogu na mojoj majci sto nije napravila debila od mene. I da ostanem bez banke u trenutku, znam da necu propasti. Ona u meni govori da covek ne treba da odustane ni kad je mrtav.

Nazalost, nismo jedine

pre 12 godina

@Ona, 15. januar 2012 11:14
Kao da sam svoju pricu procitala. Toliko puta sam zahvalila bogu na svojoj majci, a i na tome sto moj otac nema musku decu.

Oa

pre 12 godina

Ako izuzmem ovaj komentar za "savremene" teorije, ja sam vam Miso dala plus ne kao popu (tu se razilazimo) vec kao ocu. Budite i nezni, i strogi prema oboma i supruga i vi (nema tu sta je ocevo, a sta majcino), tako deca rastu u sposobne ljude, a ne razmazene i bahate osobe.

Caletu smo sestra i ja, kao odrasle i zrele, njegove gluposti odbile na mladost i specificnu vrstu (ne)vaspitanja koju je dobio, iako je mamu to kostalo ohoho, a i nas. U starosti je sazrelio i donekle omudrio, ali za nase dobro odrastanje, onda kada je trebalo zasluzna je cvrstina i primer nase majke, mnogo puta potcenjene na onaj nacin kako se samo zene u "maskulinizovanim" kulturama potcenjuju i kao dobronamerno patroniziraju. Ostavljena da prakticno sve ozbiljno vezano za nase zivote resava i odlucuje sama, bila je prava lavica.

Nista nigde nije savrseno, ali na tom zapadu mnogi ocevi i oni u braku i oni rastavljni iskreno koriste svoje vreme sa decom i dele dosadne obaveze sa manje ili vise obrazovanim i zaposlenim majkama svoje dece, a naravo ima i onih bahatih, neodgovornih i nasilnih, kao i majki uostalom...

A da srpsko drustvo ipak negde napreduje meni vise govore komentari na tekst o prisustvu tata na porodjaju, a ne ovi sto na svaku temu naricu o izgubljenoj dominaciji u odnosu na "glupave", "nesposobne" i "kukavne" zene.

bolid

pre 12 godina

odrastao sa (bez) ocem workoholikom. Isprepadan sta me ceka povukao sam se u lenjost, koja me naterala da radim sto manje te sam zavrsio kao poslodavac. Niti je sve crno, niti belo ...

Vlajko

pre 12 godina

Ja najvise volim da budem sa svojim sinom, a tek ima 3 godine. Voli da pecamo zajedno da sviramo gitaru,onda on sad hrani ribice u akvarijumu, cak kad kuvam hoce da ga uzmem da on promesa rucak i vise i ne znam sta sve.Ja sam presrecan sto sam otac i ne vidim nista draze nego da provodim vreme sa porodicom. Jedino je to kazu stariji sto se pamti i to je najkvalitetnije vreme u zivotu. Onaj prijatelj Dzordz Kluni nije ni svestan sta je izgubio u zivotu. Pozdrav za sve tate, sve najlepse i puno uspeha. Vlajko